Засідання 36

Опубліковано 13. 05. 2014

 

ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

13 травня 2014 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати! Прошу сідати на свої робочі місця і підготуватися до реєстрації.

Шановні народні депутати! Прошу зареєструватись. Включіть будь ласка систему "Рада".

10:03:14

В залі зареєструвалося 266 народних депутатів. Верховна Рада розпочинає свою роботу.

Шановні колеги! Вам добре відомо, що напередодні 9 травня в багатьох регіонах України готувались провокації. Але святкові та вихідні дні, крім двох областей – Донецької і Луганської, - у всіх інших регіонах: і в Харківській, і в Одеській, і в інших областях - пройшли гідно і спокійно. Плани Російської Федерації по дестабілізації ситуації в Україні під час святкових днів повністю провалились.

В той же час, шановні народні депутати, в Донецькій, Луганській областях продовжуються дії багаточисельних терористичних угрупувань. Вони вбивають людей, катують, викрадають громадян України, діють зухвало. І для зупинення цих злочинних дій українська влада продовжує антитерористичну операцію, мета якої, я ще раз підкреслюю, в першу чергу захистити життя і здоров'я наших громадян.

Сьогодні стабілізується ситуація на півночі Луганської області, в західному Донбасі, на півдні Донецької області. Але внаслідок дій терористичних угрупувань, які пробували для прикриття своїх злочинних антилюдських дій проводити фарс під назвою "референдум", щоб прикрити свої злочини, але наслідок цього фарсу є тільки один – кримінальна відповідальність тих, хто організовував його проведення. В той же час, я ще раз повторюю, що внаслідок злочинних дій терористичних угрупувань гинуть офіцери і солдат Збройних Сил та силових структур, в тому числі гинуть і цивільні люди.

Я прошу, шановні депутати, хвилиною мовчання згадати з повагою пам'ять цих людей.

(Хвилина мовчання)

Прошу сідати.

Я хочу проінформувати народних депутатів, що сьогодні делегація уряду на чолі з Прем'єр-міністром працює в Брюсселі, де планується підписати дуже важливі документи. Зокрема, угоду щодо надання Україні  достатньо серйозного фінансового ресурсу – 1 мільярда 600 мільйонів євро. Окрім того, будуть обговорюватися питання щодо надання Україні  спрощеного візового режиму.

Шановні колеги, але для того, щоб українці могли в найближчій перспективі без віз подорожувати по країнам Європи, парламент повинен прийняти сьогодні дуже важливі закони. В першу чергу, це закони, які стосуються боротьби з корупцією. Окрім того, у нас сьогодні заплановані питання, пов'язані з дерегуляцією економіки, питання, пов'язані з посиленням обороноздатності нашої країни, посиленням відповідальності громадян за вчинення серйозних злочинів тощо.

Тому, шановні народні депутати, у нас дуже серйозна і відповідальна сьогодні робота. Я прошу відповідно до Регламенту Верховної Ради записатись на виступи керівників і представників депутатських фракцій і груп. Будь ласка, прошу включити систему "Раду" і провести запис. Поки народні депутати проводять запис, я, за традицією, хочу проінформувати, що сьогодні день народження народного депутата Лілії Михайлівни Гриневич. Давайте її привітаємо.  (Оплески)

 Від фракції "Батьківщина" народний депутат Соболєв. Будь ласка, прошу на трибуну.

 

10:08:59

СОБОЛЄВ С.В.

Шановний головуючий, шановні колеги! Я думаю, події, які відбулися останніми днями, є подіями, які підтверджують одну ключову стару істину: "Якщо не хочеш годувати власну армію – будеш годувати чужу".

І я думаю, що ті ключові речі, які відбулися в цілому ряду регіонів, особливо я хотів би виділити ситуацію, яка склалася з так званими псевдореферендумами, які пробували оголошувати в неконституційний, незаконний спосіб в двох областях: Донецькій і Луганській. Це зайве підтвердження того, що відбувається в країні, коли ті, хто починають провокувати спочатку на децентралізацію, потім – на федералізацію, а потім – на розкол країни і від'єднання окремих регіонів, це завершується завжди трагедією для тих простих українців, яких втягують в ці протистояння.

І я думаю, що мільйони наших громадян, які бажають на сьогодні чіткої позиції і місцевої, і центральної влади і відповіді на запитання, яке стосується можливості розвитку регіонального, місцевого, можливості відповіді на ключові питання, які хвилюють сьогодні людей: по заробітних платах, пенсіях, - в кінцевому варіанті використовуються політичними авантюристами, які пробують саме мільйони громадян використати як гарматне м'ясо у вирішенні своїх політичних протистоянь.

Саме тому наша фракція пропонує в порядку денному на цей тиждень і на наступний тиждень цілий ряд питань, які будуть вирішувати реально ситуацію в соціальній сфері, в сфері захисту прав людини. І наша пропозиція є абсолютно відкрита і чітка. Ми запропонували внести цілий ряд законопроектів, які дадуть можливість зупинити свавілля чиновників, де б ці чиновники не були: в Донецьку чи  Києві, Луганську чи Івано-Франківщині, -і які дають відповідь на ключове запитання: що робити - перше – з масовими необґрунтованими перевірками, які переживає на сьогодні дрібний і середній бізнес; що робити з непомірними податками, які на сьогоднішній день дрібний і середній бізнес змушений сплачувати у вигляді хабарів, крім тих офіційних сплат, які вони роблять.

Саме тому ми виступили з законодавчою ініціативою зупинити будь-які перевірки малого і середнього бізнесу на найближчі чотири роки, які дають можливість чиновницького свавілля і які дають можливість фактично вводити систему офіційних і неофіційних  хабарів.

Крім того, ми внесли законопроект, який дає можливість на сьогоднішній день вирішити питання із бюджетною заборгованістю для представників малого і середнього бізнесу, який складає мільйони наших громадян. І саме ці питання є нагальними для того, щоб вирішити той соціальний пакет, який на сьогодні дає можливість безпосередньо відкрито дивитися в очі нашим громадянам.

Крім того, ми б хотіли проінформувати, що ініціатива нашої фракції і цілого ряду фракцій парламенту сьогодні вступила в законну силу. Я маю на увазі Закон про амністію і майже 15 тисяч наших громадян, які з сьогоднішнього дня можуть вийти на волю після того свавілля, того терору, який влаштував Янукович  і його оточення в останні 4 роки. Саме ці громадяни, які потерпали за політичні переслідування під нібито економічним виглядом, з сьогоднішнього дня отримають свободу, і я думаю, що це є наша відповідь, яким чином ми реагуємо на виклики сьогоднішнього дня.

Тому для нас на сьогодні важливі два питання. Це не лише питання, які вносяться на сьогодення, а саме: децентралізація, це можливість регіонального управління, можливість розширеного місцевого самоврядування, - але це і боротьба з корупцією, боротьба з чиновницьким беспределом. І я думаю, що це ті виклики, на які ми повинні дати відповідь сьогодні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Доній від фракції "Суверенна європейська Україна".

 

10:14:07

ДОНІЙ О.С.

Шановні пані і панове! Ми як Верховна Рада повинні бути вдячні всім тим, хто зараз на Сході  відстоює територіальну цілісність України. І це не лише представники силових структур, а це громадяни, які зважуються виступати проти терору, це ті цілі регіони України, які дозволили собі не проводити цей псевдореферендум, а це є Сватово, це є Новопсковсь. І ми повинні захистити ці регіони Луганщини і Донеччини, де не був проведений псевдореферендум, від етнічних чисток.

В той же час ми повинні розуміти, що, окрім системи захисту, повинен бути з боку державної влади і нормальний нагляд над тими, хто  допомагає  сепаратистам. Тому я нагадую, що казав на Погоджувальній раді. У нас була заява депутата від групи Валерія Мошенського про те, що він конкретно звинуватив одного  з депутатів Партії регіонів, конкретно пана Єфремова, що той фінансує сепаратистів. Як на мене, то Генеральна  прокуратура повинна кожну з таких заяв, безперечно, ретельно дослідити. Тому що люди, які допомагають сепаратистам, в тому числі і фінансово, вони розвалюють  нашу державу. Тому ми повинні запобігти будь-якому фінансуванню. І я радий, що сьогодні є законопроект 4822, який спрямований якраз на  кримінальну відповідальність за фінансування сепаратизму. 

В той же час, мушу відзначити, що  бардак в державі буде продовжуватись, якщо у нас буде бардак у Верховній Раді: от всі  депутати зараз стоять, говорять,  вони не хочуть слухати.

Панове, скільки разів  казати, що у нас є 9 депутатів-сумісників, які порушують Конституцію? Ми як депутатська група  вимагаємо, щоб сьогодні вони були позбавлені свого депутатства, і ми говорили   про це неодноразово, і за це я конкретно відповідальний.  Це питання   ставилося, коли не  було голосів, сьогодні є. Якщо це питання не  буде поставлене на голосування  сьогодні, є конкретний відповідальний – Голова Верховної Ради.  Панове, нам потрібно почати  вчитися з себе! 

Наступне питання: "кнопкодавство". Один депутат – один голос!  Депутати не є небожителями, депутати є громадянами! Ви повинні розуміти, що сепаратисти, які на псевдореферендумі  видавали бюлетені в кілька рук, це аналогічно зараз чинять ті депутати,  які  голосують кількома картками. Ви що є небожителями?

Ні, панове депутати, одна людина – один голос, один депутат, він теж людина, – один голос.  Ми вимагаємо, якщо не сьогодні, то  в четвер,  щоб було поставлено  законопроект Лабазюка і інших  депутатів 4609: про сенсорну кнопку. Я перепрошую,  нинішня влада, коли була в опозиції, про сенсорну кнопку постійно говорила, а зараз що, забули?    Чи зараз можна кнопкодавити?

І наступне: соціальні питання. Я три рази підписував документи на Погоджувальну раду, щоб соціальні законопроекти були поставлені в порядок денний, а їх нема. Вчора якісь законопроекти вносяться - і вони в порядку денному, а законопроекти - ініціатива депутата Тимошенка 4695, 4692, - а їх не вносять. А я вам скажу чому не вносять: бо йде мова про підвищення прожиткового рівня.

Ми розуміємо, ми повинні розуміти: у сепаратизму є і соціальна база. Ми повинні чітко сказати: уряд дав невірні цифри, коли говорив про 14, чи скільки там, відсоткову інфляцію. А зараз подивіться, що відбувається в місяць, як зашкалює інфляція. Хочете - проведемо експеримент. От ви не хочете підвищувати прожитковий мінімум, проведемо зараз експеримент. А хто за останній тиждень з депутатів-небожителів їздив  громадським транспортом: метро, маршрутним таксі, тролейбус, - підніміть руку. Раз, два, три, чотири, п'ять, шість, сім, вісім, дев'ять… 12, 14 - 16 депутатів із 450-ти. Да, це достатньо? Панове, а ви знаєте, що маршрутне таксі дуже багато де подорожчало вдвічі? Чи вам це не цікаво, і ви тому не хочете підвищувати прожитковий мінімум?

Вимагаємо, щоб законопроекти 4695, 4692 і ще Литвина  про страховий стаж для ведення пенсіонерів, щоб вони були поставлені на голосування. А інакше я не розумію, для чого ми ходимо на Погоджувальну раду. Погоджувальна рада – це що, випуск пара лише? Ми там озвучуємо наші законопроекти, а вони не ставляться на голосування. Це що, Верховна Рада? Це що, серйозно? Я не розумію такої постановки роботи у Верховній Раді. Це не просто критика – це аналіз, що у нас системна криза в коаліції і Верховній Раді. З цим потрібно завершувати… (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Я єдине хочу проінформувати народного депутата Донія, що треба також дивитись не тільки на вівторок, але ж і на інші дні, порядок денний. Закони, про які ви  говорите: 4695, 4692 - включені до порядку денного на середу. Тому я просив би спочатку вивчити порядок денний, а потім виступати з критичними зауваженнями.

Від фракції Партії регіонів хто буде виступати?

Будь ласка, народний депутат Левченко.

 

10:19:56

ЛЕВЧЕНКО М.О.

Уважаемые коллеги депутаты! С сожалением, с глубокой тревогой и с прискорбием мы вынуждены констатировать, что власть так ничего и не поняла, что происходит и что произошло в минувшие выходные на Востоке Украины. Так и не поняла, что на Украине сегодня на Востоке реальная угроза гражданской войны. Антитеррористическая операция,  так  называемая антитеррористическая операция, превратилась в террористическую операцию, организованную властью против своего народа.

Сегодня ночью в Красноармейске, в который вошел  сформированный на частные деньги - туда были набраны так называемые "мирные" в кавычках активисты с  Майдана с оружием в руках, просто откровенные бандиты, - назвали это батальон "Днепр", который я подчеркиваю, финансируется на частные деньги, который совершает приступные вылазки  на территорию Донецкой области и убивает людей. Сегодня ночью были убиты шахтеры – простые  труженики, которые  полегли от пуль бандитов. И это уже террористическая операция против своего народа.

Второе. Вы почему-то не  хотите признать, и я знаю почему, что на Востоке Украины прошел плебисцит. Да, есть вопросы юридические, и можно спорить по поводу легитимности этого референдума. Но этот  референдум имеет огромное политическое значение. Если даже вас, господин Турчинов, послушать, что проголосовало, как вы сказали, всего 30 процентов населения Донбасса, то я хочу вам напомнить, что это 2,5 миллиона человек выразили свою волю - это больше, чем прибалтийские государства. В любой стране мира 2,5 миллиона человек – это реальна сила, к которой необходимо и должны прислушиваться власти. Вы заставляли, вы,  которые были оппозицией, вы заставляли всю страну прислушиваться к десяткам тысяч человек на Майдане.

Вы на весь мир говорили  о том, что мы должны послушать десятки тысяч протестующих на Майдане. А здесь 2,5 миллиона организованно выразили свою  волю. Люди приходили на избирательные участки, были составлены списки, сверялись паспорта, это было реальное волеизъявление. И люди проголосовали. Не называйте их сепаратистами, не называйте их бандитами, они голосовали против вас, они не хотят жить в одной стране с бандой… с бандой националистов. Они не хотят жить в одной стране, где до сих пор установлены баррикады, где продолжают орудовать неонацистские вооруженные банды, которые отправляются в карательные экспедиции на восток.

Мы требуем немедленно прислушаться к мнению народа. Мы требуем остановить карательную операцию на востоке. Мы требуем немедленно предотвратить угрозу распада страны и гражданской войны, сесть за круглый стол, провести переговоры, иначе вы уже сегодня, господин Турчинов, Наливайченко, Аваков, вы будете отвечать лично за заживо сожжённых людей в Одессе, за кровь, которая проливается на востоке, за всех убитых. Мы не хотим жить в одной стране с неонацистами  и с бандитами. (Шум у залі) Мы требуем немедленного перехода к дискуссии, к круглому столу и немедленного… (Шум у залі) немедленных реформ по децентрализации власти, по разграничению  полномочий между Киевом и регионами. Люди потребовали суверенитета Донецкой  области. Люди хотят предложений, дайте им  предложения, почему они должны остаться в этой стране. Убедите их, что в этой стране населению юго-востока Украины будет жить комфортно. Убедите их, что эти правила будет для всей страны, а не будет диктата одной части гражданского общества в пользу другой. Такого не должно быть, всем должно жить комфортно. На востоке нет сепаратистов, на востоке нет бандитов, на востоке есть люди, которые хотят жить в своей стране. Поэтому еще немедленный стол переговоров, немедленный компромисс и  немедленная реформа Конституции. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я хочу сказати пану Левченку, що фашисти – це ті, хто вспорює  животи патріотам, хто вбиває батьків на очах дитини, хто вбиває священика, хто викрадає щодня і катує людей. Це фашисти, яким ви аплодуєте і за яких виступаєте. І відповідати треба буде, і вам також, за те, що цих фашистів, які сьогодні катують людей на Сході, ви фактично привели до того, що вони взяли до рук зброю. (Оплески)

Від "Економічного розвитку" слово надається народному депутату Кінаху. Будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО М.О. Вы начали меня комментировать – я имею право на реплику!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сядьте, будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО М.О. Я имею право на реплику. Вы меня начали комментировать. Я имею право на реплику!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я веду засідання. Будь ласка, сядьте на місце.

 

ЛЕВЧЕНКО М.О. Вы меня комментировали. Я имею право на реплику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сядьте на місце. Сядьте на місце.

 

ЛЕВЧЕНКО М.О. Я еще раз говорю, я имею право на реплику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не називав ваше прізвище. Будь ласка, на місце сядьте. Будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО М.О. Вы меня комментировали. По регламенту я имею право на реплику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Руку піднімете – я розгляну ваше питання. Будь ласка, сядьте на місце. (Загальна дискусія)

Шановні колеги, після завершення виступів ми даємо можливість на репліку. Після завершення виступів! Будь ласка, на своє місце сядьте. Після завершення виступів піднімають руки для репліки. Будь ласка! Я ще раз хочу сказати, шановні колеги: виступи завершаться – ми дамо вам можливість слова. Виступи завершаться - і я вам дам можливість на репліку.

 

ЛЕВЧЕНКО М.О. Дайте мне возможность…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я працюю за Регламентом. Будь ласка, сядьте на місце. Виступи завершаться – я дам вам репліку. Будь ласка!

Анатолій Кирилович Кінах, будь ласка.

 

10:26:26

КІНАХ А.К.

Шановні співвітчизники, шановні народні депутати! Я прошу всіх зняти свої емоції. Україна, наша державність, територіальна цілісність знаходяться під безпрецедентним політичним, економічним, військовим тиском Російської Федерації. І великий гріх і злочин в тому, що кремлівські сценаристи задіяли такі сценарії, які на основі інформаційної війни, руйнації ментальності, історичної пам'яті безщадно знищують, руйнують взаємну повагу, довіру між українським і російським народами. Не менш великий злочин по відношенню до тих, хто сьогодні спробу робить постійно розколоти і українське суспільство.

І дуже важливо в цій найвідповідальнішій ситуації, коли ми знаходимося під тиском зовнішніх і внутрішніх сценаріїв, які спрямовані на поглиблення громадянських конфліктів з елементами громадянської війни, спроби створення ще більш глибокої системної соціально-економічної кризи. Коли гинуть мирні люди, Верховна Рада і український народ в цілому держава повинні бути максимально сконсолідованими.

Величезна трагедія в тому, що гинуть мирні люди. І однозначно, всі винні в загибелі мирних людей повинні бути покарані. В той же час, люди, які незаконно зі зброєю творять злочини на український землі, повинні бути  жорстко покарані. В цьому основна функція держави: по захисту життя, безпеки своїх громадян.

Необхідно, і депутатська група "Економічний розвиток" концентрує вашу увагу на слідуючому: що сьогодні внутрішні ризики - і початок нашого засідання це підтверджує, - створюють не менш великі загрози для державності України як зовнішні. Несконсолідована Верховна Рада, дуже серйозні прояви корупційних схем, спроба охоти на відьом і пошуку ворогів у власній державі, втрата сучасної інформаційної політики, яка б була спрямована на захист національних інтересів і консолідацію суспільства, - всі ці чинники, я ще раз підкреслюю, вони не менш загрозливі, чим зовнішні.

Тому від нас залежить, наскільки спроможна Україна долати ці ризики, які за межами національної безпеки і загрожують нашому майбутньому. Нам необхідні комплексні заходи:  політичні, дипломатичні, соціально-економічні, інформаційні. І кожен повинен працювати в інтересах держави.

Дуже важливо, і я це особливо також підкреслюю, те, що нам необхідно відновлювати діалог із суспільством. Те, що так звані референдуми на Сході не мають ніяких юридичних наслідків, - це факт. Але дуже важливо формувати діалог з людьми, які втрачають впевненість в майбутньому, які не бачать спроможності держави захищати їх життя.

І тому те, що завтра ми починаємо низку загальнонаціональних круглих столів, в яких повинні прийняти участь представники всіх регіонів України, авторитетні, морально, інтелектуально відомі люди в Україні, - це дуже важливо. І принципово, щоб це було не тільки в Києві, але й на територіях. Необхідно вчитися слухати людей і працювати на людей.

Звертаємося до уряду. Позитивний той факт, що ми відновили взаємодію і співпрацю між Україною і Міжнародним валютним фондом. Це дає можливість зміцнити більш фінансову систему і захистити наших громадян. Але необхідно займатися внутрішніми справами, внутрішнім ринком: не допускати рейдерства, не знищувати інвестиційний клімат. Мають принципове значення чіткі програми по недопущенню колапсу соціально-економічного і на Сході, і на Південному Сході. Десятки підприємств зупинені. Необхідні чіткі програмні дії. І все це, крім нас, ніхто не спроможний зробити. Тільки наш інтелект, наша воля і праця ради України і українського народу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від фракції Всеукраїнське об'єднання "Свобода" слово надається Олегу Тягнибоку.

 

10:31:47

ТЯГНИБОК О.Я.

Слава Україні! Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шановне товариство! Брати і сестри - українці! Сьогодні на Донбасі банди озброєних терористів під сепаратистськими гаслами при підтримці окупанта - Москви проводять тотальне переслідування і фізичне знищення української нації. Сьогодні на Донбасі розпочалися етнічні чистки, почалося мародерство, людей вбивають за гасло "Слава Україні!", людей вбивають за те, що вони розмовляють українською мовою, людей вбивають за те, що вони ходять у вишиванках. Сьогодні на Донбасі викрадають масово українців, саме за національною ознакою викрадають представників Всеукраїнського об'єднання  "Свобода". Зокрема, викрадені мої довірені особи як кандидата на пост Президента  України. Викрадені представники окружних виборчих дільничних комісій, керівники наших територіальних організацій. Це безчинство треба зупиняти негайно. Держава повинна виконувати свій обов'язок перед громадянами – не допускати цього тероризму, не допускати цієї сваволя і однозначно гарантувати людям безпеку.

Саме через те ми вимагаємо не призупинення, а якнайшвидшого завершення цієї антитерористичної акції. Саме тому ми вважаємо, що держава має бути зараз швидкою і рішучою. І тут в парламенті треба вирішувати найактуальніші закони, які чекають від нас сьогодні в українському суспільстві.

Я не розумію, чому сьогодні немає в порядку денному питання про зняття депутатської недоторканності депутата Царьова, про що було вже оголошено минулого разу, про що було заявлено Генеральною прокуратурою, що таке подання вже є. Якщо немає рішення регламентного комітету, негайно треба в перерві, щоб регламентний комітет зібрався і ухвалив відповідне рішення. Я не розумію, чому, коли вчора на Погоджувальній раді я наголосив на тому, що має бути проголосований Закон про люстрацію (4570), чому його немає в порядку денному? Я хочу нагадати усім, якщо не буде Закону про люстрацію, якщо не буде очищення влади, ми не маємо абсолютно жодних шансів зупинити зараз тероризм в Україні, сепаратизм, ми не маємо абсолютно ніяких шансів налагодити нормальну роботу в українській державі, зупинити можливість подальшого існування усіх тих корупційних схем і таке інше.

Тому Закон про люстрацію мусить бути однозначно ухвалений як в найближчий час в нашій країні, зараз тут, безпосередньо в парламенті. Ми вже втратили шанс на початку 90-х років, коли такі подібні закони ухвалювали поляки, чехи, угорці, такі закони ухвалювали представники держав Прибалтики. Вони зараз наскільки голів вище України в соціально-економічному розвитку, в політичному розвитку. Україна пасе задніх.

Я ще в свій час подавав цей проект закону, в квітні 2005 року, після перемоги Помаранчевої революції. Але, на жаль, тоді так само він був відхилений. Зараз це є вимога Майдану, зараз  це є вимога Революції гідності. Закон про люстрацію має бути однозначно ухвалений в парламенті. Треба не забути ні в якому випадку скасувати депутатську, суддівську і президентську недоторканість, коли будемо ухвалювати новий текст Конституції України. Це є вимога народу сьогодні.

Ну, і однозначно ми сьогодні усвідомлюємо, що все те, що відбувається на Сході України, - це є наслідок саботажу, саботажу представників місцевої влади, народних депутатів України, які в тому числі сидять тут в цьому залі: і Партія регіонів, і комуністів.

Тому "Свобода" подала відповідний законопроект, 4528, який говорить про невідкладні заходи щодо підвищення професійного рівня співробітників правоохоронних органів і передбачає спеціальну процедуру переатестації правоохоронних органів, прокуратури, внутрішніх справ, Служби безпеки, органів Державного кордону. І всі мають відповідати за те, що підтримують сепаратизм, і будуть відповідати і представники місцевої влади, і народні депутати України. Тому негайно потрібно розглядати всі подання про зняття недоторканості.

І ще одне. Фракція "Свободи" вже звернулася до Міністерства юстиції про заборону тих злочинних політичних партій: Партії регіонів і комуністів. Вони не повинні існувати в нашій державі, тому що вони підтримують зло, вони порушують закон - і вони повинні бути скасовані.

3530 – Закон про заборону комуністичної ідеології. Негайно вносьте в парламент! Голосуємо! І тоді буде спільна … українська перемога! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від Комуністичної партії слово надається Симоненку - народному депутату.

 

10:37:08

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые граждане Украины, уважаемые товарищи! Десять дней начала мая потрясли Украину.  Ужас совершенных преступлений говорит только о том, что в Украине кровью украинского народа пытаются утвердить национал-фашистский режим. Именно эти события сегодня говорят о том, что на костре инквизиции в Одессе в Доме профсоюзов сожгли тех, кто имел другую точку зрения. Их сжигали живьем. Их добивали металлическими прутами, когда они пытались выйти их этого помещения или выпрыгнуть из окон. Их уничтожали, потому что они как граждане Украины имеют другую точку зрения.

Я считаю, что мы сегодня должны  очень серьезно говорить о том, что такие главы администраций, как Одарченко, у меня складывается впечатление, что это дебило-психопат заявляет о том, на мероприятии посвящённом Дню Победы, о том, что Гитлер правильно сделал, когда пришел на нашу землю освобождать наш народ Украины. От кого? От коммунистов! Это сделает и говорит только тот человек, который либо недоумок, либо конченый уже отморозок, который говорит о том, что наши деды и прадеды, проливая кровь, освобождали от этой нечисти нашу землю.

Я еще раз хочу подчеркнуть, что именно подобные главы администраций для усмирения в ту же Херсонскую область пригласили на День Победы милицию из Львова и Тернополя, именно тех, кто выполняет роль головорезов сегодня. Они пригласили не для того, чтобы защитить ветеранов, а для того, чтобы реализовать ту политику запугивания, которая развязана в стране.

Предупреждая о провокациях, этот режим их, эти провокации, сам планирует и исполняет. А исполнители – это вооруженные зондер-команды, которые сегодня оплачиваются олигархатом и направляются для умерщвления людей и убийства людей, а тем более, как инквизиторыЮ на костре инквизиции сожгли в Одессе десятки людей!

Я еще раз хочу подчеркнуть, что события 9 мая в Мариуполе – это подтверждение того, что устанавливается национал-фашистский режим. Уважаемые граждане Украины, кто из вас не знает, что произошло в Мариуполе? Я там работал. Я имею массу людей, знакомых, которые подтверждают это. В Мариуполе убили и расстеряли личный состав горотдела милиции только за то, что он отказался выполнять преступную команду по разгону мирно выступающих за День Победы граждан на митинге в Мариуполе. Приехали головорезы на этих же танкетках - и с гранатометов расстреляли весь личный состав. Я еще…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу виключити мікрофон народному депутату Симоненку. Прошу виключити мікрофон. Ви брешете і дезінформуєте людей! (Шум у залі) Злочинці-терористи напали на Управління внутрішніх справ у Маріуполі! Сідайте на свої місця! (Шум у залі)

 У вас немає ні совісті, ні честі! Сідайте на своє місце! Брехун! Сідайте на місце своє! Сідайте на місце! Ви брешете нахабно! Ви нахабно брешете! Сядьте на місце, я сказав, я позбавляю вас слова! Я позбавляю вас слова! (Шум у залі) Я ще раз хочу сказати, я дію за Регламентом. Іде цинічна дезінформація населення України. Я прошу сідати своє місце.

В Маріуполі злочинці-терористи напали на Управління внутрішніх справ, вбивали міліціонерів, і саме їх захистила рота десантників України, спасла міліцію. Сядьте на місце! Я позбавляю вас слова! (Шум у залі) Брехунам не місце в парламенті, сядьте на місце! (Шум у залі)

 Я прошу заспокоїтись! Брехати будете в іншому місці. Цинізм Комуністичної фракції - він шокує просто. Симоненко повторює брехню і пропаганду, яку розповсюджують російські засоби масової інформації, в тому числі і на Захід. Це цинічна брехня! (Шум у залі)

Я ще раз кажу: сядьте на своє місце! Шановні колеги, я прошу сідати і заспокоїтись! (Шум у залі)

Я буду  просити, звертатися до Міністерства юстиції: дуже багато інформації і матеріалів щодо співучасті  представників Комуністичної партії  в організації терористичної і сепаратистської  діяльності. І я би просив Міністерство юстиції  розглянути це питання і при наявності  доказів  подати до суду матеріали   щодо заборони Комуністичної партії в  Україні. (Оплески)

Шановні колеги, я прошу сідати на свої місця, ми продовжуємо працювати.

Будь ласка, для репліки слово надається  Юрію Одарченку. Зараз "УДАР" буде виступати. Для репліки Юрій Одарченко,  будь ласка, 1 хвилина.

 

10:43:20

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, ми зараз   почули настільки цинічну і нахабну брехню, наскільки цинічну  ретрансляцію геббельсівської пропаганди російської з вуст Симоненка!

Петро Миколайович, наскільки можна бути підлим брехуном, для того  щоб збурювати людей і нагло брехати сьогодні з трибуни Верховної Ради про те, чого не відбувалося! Це свідома провокація! Це нахабне збурення суспільства! 

Зараз ми мусимо робити все,  щоб знижувати градус, для того щоб чітко і чесно  казати про те, що відбувається в областях у нас, а не  спеціально провокативно брехати на все, забуваючи про те, як ви по-холуйські тут голосували разом з партією влади, утворюючи все те, що відбувалося в Україні. Петро Миколайович, я подаю на вас в суд за нахабну брехню, за наклеп, за підлу, ганебну пропаганду!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово від фракції "УДАР" надається народному депутату Геращенко. Будь ласка. Включіть мікрофон на трибуні.

 

10:44:38

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги! Від нашої фракції матиме слово наш лідер Віталій Кличко. Але я хочу поінформувати вас, що вчора з Марією Василівною Матіос ми були в Харкові в лікарні Збройних сил України, госпіталі, і ми мали там можливість провідати 30 наших хлопців, що там зараз проходять лікування. Це "альфівці", це  представники Нацгвардії і це представники Збройних сил України. Давайте разом туди поїдемо і побачимо. Про що йдеться, про яких мирних сепаратистів?! Дорогі друзі, подивіться, ось це  нога у нашого хлопця, відірвана мінометом. "Мирні" сепаратисти - вони озброєні мінометами. Ось це  нога нашого представника "Альфи", якого добивав снайпер, і його врятував тільки бронежилет.

Ми маємо і сьогодні говорити про те, щоб в усіх наших Збройних сил були бронежилети. І мені здається, що сьогодні ми, парламент, маємо об'єднатися для того, щоб зупинити бійню, а не нагнітати ось цей жах. Від нас це залежить.

Тому ми від жінок парламенту звертаємося до вас. Будь ласка, давайте не танцювати на кістках, сьогодні багато родин України переживають горе, давайте сядемо, ми вшанували їх пам'ять сьогодні, хіба ж ми можемо після цього так себе поводити?! Дорогі друзі, ми звертаємося до вас: всім сісти, ми сьогодні вшанували пам'ять загиблих, давайте все робити, щоб зупинити бійню в Україні і щоб наших хлопців, які захищають Україну, не вбивали терористи, завезені із-за кордону.

А від нашої фракції виступ має Віталій Кличко. Будь ласка, дайте йому слово. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, прошу на парламентську трибуну Віталія Кличка. Олег, я прошу! Віталія Кличка я оголосив.

 

10:46:26

КЛИЧКО В.В.

Шановні колеги! Сьогодні кожен виступ, кожне рішення, яке сьогодні приймається в залі, чи виступ з трибуни повинен бути кроком до стабілізації ситуації в країні, а не навпаки. Ми повинні працювати на єдність і стабільність країни і давати відсіч всім спробам втягнути України в хаос. І це стосується особисто кожного депутата, який присутній у Верховній Раді.

Сьогодні кожний з нас, хочу ще раз підкреслити, кожний з нас несе велику міру відповідальності, яку потрібно буде доводити  не абстрактно, а доводити перед історією. І відповідальність настане набагато швидше, ніж комусь здається. Особливо я хочу звернутися до тих, чиє слово ще  користується повагою і авторитетом на   Донбасі: не намагайтесь використовувати нинішню ситуацію для своїх дрібних цілей. Зараз стати плечем до плеча для відбиття зовнішньої агресії. Тому, якщо є бажання створювати дружини, впливати на місцевих лідерів, - все повинно сприяти успіху антитерористичної операції. Озброєним  громадянам так  само разом роз'яснювати: потрібно здавати  зброю. Потрібно роз'яснювати громадянам позицію держави. Ми повинні побудувати єдину країну, і ми будуємо життя в єдиній країні.

Шановні колеги, вагомим кроком до стабілізації положення в країні будуть наступні президентські вибори. Ми повинні забезпечити нашим  громадянам можливість проголосувати, незважаючи на всі спроби на сьогоднішній день  зірвати вибори. Тому пропоную законопроект 4835, який стосується організації  голосування в нинішній умовах, гарантування безпеки такого голосування, розглянути цей законопроект вже сьогодні.

Також в найкоротші строки треба розглянути пакет законів, які стосуються запровадження  безвізового режиму з Європейським Союзом.

Хочу зробити велике застереження. Ми всі повинні винести  уроки з досвіду режиму  Януковича: жодна влада більш неповинна отримувати диктаторських повноважень. Тому, працюючи над законопроектами, треба вже дуже ретельно розглянути кожну поправку, щоб законну відповідальність … демократичної назви, а не створювали можливість для  зловживань. І тоді рішення будуть підтримані, і, сподіваюсь, конституційною більшістю голосів.

Нам також час зробити інші кроки, щоб країна рухалась уперед. Йдеться про полегшення діяльності малого та середнього бізнесу, який зараз може швидко створювати робочі місця і який працює на відродження економіки. Про це вчора говорили на Погоджувальній раді. Ці законопроекти: про спрощення адміністративних процедур, про відповідальність чиновників за тиск на бізнес, про посилення боротьби з рейдерством, – всі ці законопроекти давно подані до парламенту. Час ставити їх до прядку денного та ухвалювати.

І останнє. Днями повинно розпочатись обговорення законопроекту Конституції України. Я переконаний, що тільки після ретельного обговорення експертами, представниками місцевих громад, об'єднаннями громадян зміни до Конституції можна після цього винести до залу. Бо нам всім потрібна Конституція, яка відповідає запиту суспільства, а не комусь там,  політичним поглядам і політичним уявленням. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я дам можливість ще двом позафракційним депутатам виступити коротко. А для репліки я прошу надати одну хвилину народному депутату Левченку. З місця можна це робити.

 

10:51:09

ЛЕВЧЕНКО М.О.

С тех пор, Александр Валентинович, как вы зашли на эту трибуну, слово "право" в нашей стране утратило всякий смысл. Вы систематически нарушаете Регламент, а Регламент – это закон. Вы с третьего раза, с третьей попытки выгнали журналистов из зала, устроили закрытое заседание после кровопролития на юго-востоке Украины, после Одессы. Путем кнопкодавства вы все, как пианисты, работали друг за другом. Сегодня вы лишаете депутатов слова. Вы выгоняете из зала фракции, вы перебиваете, вы позволяете себе реплики после выступлений. Вы такой же депутат, как и мы! Не более. Вы самопровозглашенный спикер! У вас нет списков коалиции даже! Покажите нам их! Вы должны объединять общество, а не противопоставлять одну часть общества к другой. Сходите с этой трибуны! Вы никого здесь не представляете, вы никого не объединяете - вы вносите раскол.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, від позафракційних по дві хвилини: Олег Ляшко і Сергій Тігіпко.

 

10:52:17

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги депутати, шановні громадяни України, я вам розкажу, що відбулося в Маріуполі  9 травня. Озброєні російські диверсанти розстріляли, проникли в управління міліції і розстріляли працівників міліції, розстріляли мирних громадян.  І ті, кого захищає Симоненко, я вам розкажу, вони були з гранатометами, з автоматами, з мінометами, вони спалили управління міліції. Акцією по захопленню Маріупольської міської ради керував голова Комуністичної партії у Маріуполі депутат Маріупольської міської ради Дейнес. От хто керував цією акцією! А він виходить і розказує, що мирні громадяни простріляли… Ви цих людей повели на вбивство! Ви їх розстрілювали! Ваші диверсанти, яких ви підтримуєте! В Луганській області Хохлов, депутат Комуністичної партії, блокував військові частини, організовував антисепаратистські мітинги. В Донецькій області  - Хмельовий, в Славінську будував барикади, стріляв проти наших солдат. Це все депутати від комуністів.

Тому я дивуюся, чому Комуністична партія досі не заборонена як злочинна організація, як посібники ворога, як колабораціоністи!

І я пропоную, Олександр Валентинович, ставлю пропозицію знову вилучити Симоненка із зали для того, щоб ним тут і не воняло, оцим гнилим, продажним, ФСБшним агентом! Коли ти, подонок, виходиш сюди, коли ти розказуєш, як ми убиваємо людей… Ви їх убиваєте, ви розколюєте країну! Ви почули тут хоч одне слово засудження незаконного референдуму від комуністів? Ні, не почули. Бо вони за завданням Росії розколюють нашу країну. Вони досі кажуть, що вони народні депутати. Шльондри ви продажні! Проститутки ви політичні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово надається  народному депутату Тігіпко.

 

10:54:40

ТІГІПКО С.Л.

Шановні колеги, мені здається,  що ми зараз не до кінця розуміємо напередодні яких страшних подій ми можемо стояти. І ця розмова, яка сьогодні відбувається в залі, на мій погляд, абсолютно не відповідає тій ситуації, яка складається сьогодні в країні. Ну в кінці кінців давайте ми зробимо кроки один назустріч іншому, попробуємо пошукати компроміс. Давайте згадаємо, в Югославії йшов чітко такий же сценарій, 130 тисяч людей загинуло, більшість мирні люди були. Ми роздираємо країну.

Давайте ми подумаємо, що можна зробити. Скільки ми говорили, мирні люди, які були на сході, і які сьогодні є, про що вони говорять. Вони говорять про додаткові повноваження для регіону, вони хотять впливати на ситуацію в країні,  хотять впливати на ситуацію у себе вдома. Ні кроку не зробили. Вони говорили. Явно видно, не сприймають уряд. Говорили, дайте людей, які представляють Схід і Південь, для того щоб вони бачили… і збільшити довіру до цього уряду і до влади в цілому, до Києва. Нічого не зробили.

Ми з вами тут створили комісію про мовне питання. Ми домовились, що ми покращимо ситуацію з російської мовою, і це теж покращить їх ставлення до уряду. Нічого не зробили практично. Якщо… А до цього що ми зробили? Ультиматуми і антитерористична операція. Що проходить саме страшне?  Якщо місяць ще 90 відсотків представників людей, які живуть  на Сході, були за єдину країну, за Україну і хотіли жити, зараз ситуація кардинально міняється, про  свідчать всі соціологічні дослідження. Ми втрачаємо підтримку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте півхвилини завершити.

 

ТІГІПКО С.Л.  …які не сепраратисти,  які мирні люди!

Що потрібно робити? Терміново, мені здається, припинити антитерористичну операцію. Потрібен мир.

Друга позиція. Давайте виділимо один день для серйозного політичного пакету, яким ми підемо назустріч Сходу Україні.

І третє. Нам потрібні переговори. Швидко потрібні переговори. Нам потрібно знаходити спільну точку зору.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Для репліки – одну хвилину народному депутату Матвієнкову.

 

10:57:30

МАТВІЄНКОВ С.А.

Уважаемые коллеги! Ситуация, которая происходила в Мариуполе, я думаю, не может не волновать никого. Поэтому для того, чтобы мы сегодня трезво оценили ситуацию, у меня с Алексеем Петровичем Белым и с Владимиром Семеновичем Бойко, как депутатов от города Мариуполя, есть конкретное предложение.

Мы обратились к вам как исполняющему обязанности Президента создать независимую комиссию с привлечением международных специалистов для того, чтобы четко определить, что происходило в Мариуполе, какая антитеррористическая операция проводилась, почему она была назначена на 9 мая, в то время когда мы все говорили о том, что нужно избежать столкновений; кто руководил этой операцией; какие силы принимали в ней участие; почему была задействована бронетехника; почему люди не были предупреждены о том, что проводятся такие массовые организации; почему никто не предпринял мер для того, чтобы вывести мирное население из-под огня; и вообще, реальная ситуация, которая там происходила.

И тогда, чтобы здесь не было голословных обвинений и выступлений, давайте дадим ответ на всю Украину, чтобы каждый за свои деяния мог отвечать, и мы понимали, что реально происходит. Тогда только мы объединим наше общество. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за пропозицію.

Шановні колеги, у нас є заява на перерву. Але перед тим, як її оголосити, у нас є також оголошення, які я повинен зробити.

Перше. Шановні колеги, народний депутат Зубик заявляє про вихід зі складу депутатської групи "Суверенна європейська Україна".

Народного депутата  Фірсова Єгора Павловича заява про вхід до складу фракції політичної партії "УДАР".

Наступна заява, і відповідно до неї оголошення. Згідно частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради  України про вихід зі складу депутатської фракції Партії регіонів повідомляє Янукович Віктор Вікторович. (Шум у залі)

 Шановні колеги, мені надали подання фракції "УДАР" про виключення з фракції народного депутата Савчука Юрія Петровича. І у мене також заява Савчука Юрія Петровича про вихід зі складу фракції.

Тому, шановні колеги, прошу до відома прийняти цю інформацію.

Шановні колеги, до мене надійшла заява двох фракцій:  Партії регіонів і Комуністичної партії України – про оголошення перерви на півгодини. Я би хотів з вами порадитися, шановні колеги. Давайте, у нас є заяви депутатів по позбавленню їх мандату, тобто про складення, вибачте, депутатського мандату. Ми можемо проголосувати ці пропозиції і після цього зробити перерву. Немає заперечень? Немає заперечень, давайте так попрацюємо. Прошу сісти на свої місця для прийняття рішень.

Заява надійшла від народного депутата Яреми, який просить припинити достроково його повноваження народного депутата на підставі пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України, у зв'язку  з призначенням на посаду члена Кабінету Міністрів. Прошу підтримати цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

11:01:46

За-253

Рішення прийнято.

Наступне питання,  шановні колеги. Також заява про дострокове припинення повноважень відповідно до статті 81 Конституції України. Написав цю заяву Брайко Сергій Борисович. Він інформує про складання саме своїх депутатських повноважень. Прошу підтримати його ініціативу. Прошу голосувати.

 

11:02:33

За-219

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, народний депутат…

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 12, 64 – "Батьківщина", "УДАР" – 28, 21 – "Економічний розвиток", Суверенна європейська Україна" – 26, 30 - "Свобода", 0 – Компартія, позафракційні – 38.

Шановні колеги, народний депутат повідомляє про складання депутатських повноважень, він не має бажання бути депутатом. Я не бачу проблеми підтримки. Я прошу повторно проголосувати цю пропозицію. Прошу, шановні колеги, ще раз ставлю на голосування пропозицію щодо дострокового припинення повноважень народного депутата Брайка Сергія Борисовича. Прошу голосувати.

 

11:03:28

За-223

Рішення не прийнято.

Я не розумію, шановні колеги, чому ми не підтримуємо ініціативу народних депутатів.

Надійшла заява про дострокове припинення повноважень від народного депутата Бондаренка Володимира Дмитровича, який призначений на посаду голови Київської міської державної адміністрації. Прошу, шановні колеги, визначитись шляхом голосування. Прошу голосувати.

 

11:04:13

За-269

Рішення прийнято.

Надійшла заява про складання депутатських повноважень від народного депутата Дейча Бориса Давидовича.

Вношу на голосування пропозицію підтримати цю заяву. Будь ласка, прошу голосувати.

 

11:04:52

За-220

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка.  Партія регіонів – 6, "Батьківщина" – 74, 31- "УДАР", "Економічний розвиток" – 17, 25 – "Європейська Україна", 31 – "Свобода", Компартія - 0,  позафракційні – 36.

Зараз вноситься пропозиція також підтримати заяву від Топалова Сергія Валерійовича, який заявляє, що відповідно першої частини пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України та пункту 1 статті Закону про статус народного депутата він заявляє про складання своїх депутатських повноважень.

Пропозиція - підтримати цю ініціативу. Будь ласка. Топалов Сергій Валерійович. Прошу голосувати.

 

11:06:06

За-229

Рішення прийнято.

Надійшла заява від (я дам слово), від Слюз Тетяни Ярославівни, яка просить достроково припинити її депутатські повноваження  в зв'язку з призначенням головою Державної казначейської служби України.

Прошу підтримати заяву.

 

11:06:48

За-275

Рішення прийнято.

Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Яворівського.

 

11:06:56

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Київ, Троєщина. Шановні колеги і шановний Олександре Валентиновичу, я дуже прошу давайте повернемося все-таки до проблеми Дейча. Я хочу вам нагадати про те, що це єдиний з народних депутатів, хто закликав у Криму до проведення цього референдуму. А найголовніше те, що ця людина і досі носить звання "Героя України". Це такий цинізм, якого просто вигадати не можна. Повернімося ще раз і позбавимо його. Ця людина давним-давно зрадила Україну і відійшла від неї. Я прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, шановні колеги. Справа в тому, що це не є закон, це не є постанова. І у випадку надання заяви Верховна Рада повинна підтримати, визначившись з цього питання. Тут нема обмежень щодо кількості голосувань з цього питання відповідно до Регламенту.

Будь ласка, народного депутат Шуфрича включіть мікрофон. 

 

11:07:53

ШУФРИЧ Н.І.

Шановні колеги, безумовно, це наш принцип: завжди задовольнити заяву нашого колеги, якщо він прийняв рішення про складення депутатських повноважень. Але ми маємо розуміти, про які регіони йдеться, і ми так легко позбавляємо повноважень депутатів від Автономної Республіки Крим, яка для нас є територією України. Ми не знаємо, при яких обставинах була написана ця заява. Я просив би зараз з особливою увагою поставитись до відповідних питань, пов'язаних із діяльністю наших народних депутатів України, підкреслюю, від Автономної Республіки Крим. Поки є депутати від Криму, ми можемо говорити про те, що вони впливають на ситуацію в Криму.

Тому прошу, ми проголосували, визначились - і більше до цього питання не повертатись, хай повторно пишуть свої заяви. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, Регламент не вимагає повторного написання заяв. Він вимагає від Верховної Ради визначитись з цього питання. Депутат може відкликати заяву в будь-який момент – це правда. Але двічі-тричі писати заяву з одного і того ж питання Регламент від депутатів не вимагає.

Будь ласка, депутат Ляшко.

 

11:09:08

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Увесь український народ бачив, як діяли народні депутати України від Криму. Жоден з них не засудив публічно проведення референдуму так званого про від'єднання Криму. Жоден  з них не засудив публічно анексії Криму і військової агресії. Так само, як жоден  народний депутат України  від Луганщини, крім Валерія Мошенського, не засудив проведення так званого референдуму на Луганщині: ні Єфремов, ні Струк, ні  Горохов, ні Медяник. Жоден! Ні Кілінкаров від Комуністичної   партії. Всі мовчать! Усі підтримують ті антиправові, терористичні дії, які зараз відбуваються на Луганщині.

Чи маєте ви право після цього називатися  народними депутатами  України, коли ви палець об палень не вдарили, щоб зберегти  територіальну цілісність, єдність країни, щоб зупинити тероризм?! А в багатьох випадках ви ще й  допомагаєте!

І тому позбавити тих  мандатів, хто розколює Україну, і починати з Царьова…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, народний депутат Доній.

 

11:10:30

ДОНІЙ О.С.

Так, в Криму є депутати. От в Севастополі знайшовся  єдиний депутат - депутат Зеленчук, який чітко і проголосував проти референдуму, і діє згідно українського законодавства, він український патріот.

А є і інші депутати, і Автономної Республіки Крим, і міської ради Севастополя, які закликали до референдуму, а це кримінальна стаття.  Тут Дейча не просто потрібно позбавляти депутатства, а відкривати кримінальне провадження, тому що він закликав до проведення референдуму в порушення територіальної цілісності України.  Саме тому  я і подав, наприклад, для позбавлення Дейча  звання Героя   України  депутатський запит. І зараз ми повинні проголосувати про позбавлення депутатства людину, яка зрадила  Україну: Дейча.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  народному депутату Геращенко включіть мікрофон. І будемо визначатись,  шановні колеги, шляхом голосування.

 

11:11:21

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, ми хочемо нагадати українському народу, що саме Янукович написав звернення до Путіна для того, щоб  війська окупанта було введено в Україну.  Так само Партія регіонів була причетна не просто до проведення референдуму в Криму, а й дала всіх своїх організаторів для того, щоб цей фейковий референдум провести,  не лише насправді в Криму, а так само  в Луганську і Донецьку.

І тому  це дуже ганебно, що сьогодні ця партія продовжує бути такою, що розколює країну. І неправда, що немає в цій сесійній залі, депутатів, що представляють Крим, які були причетні… не всі були депутати причетні. У нашій фракції є Олександр Мочков, який протистояв цьому. Є в цьому залі навіть депутати, що колись були представниками Партії регіонів, жінки, до речі, які ходять в сесійну залу, на відміну від Дейча, які голосували і за Закон про окупаційні території, і за все інше. Ось це є депутати, що представляють український Крим, і вони мають залишатись в парламенті! А той, хто хоче в Держдуму Росії, нехай йде, і маємо дати їм зараз всі права йти в Держдуму Росії, якщо їх хтось туди вибере. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Шановні колеги! Я ставлю ще раз на голосування… Ви заважаєте працювати.

Будь ласка, я ще раз ставлю на голосування заяву народного депутата Дейча щодо складання ним повноважень народного депутати, тобто щодо дострокового припинення його повноважень. Будь ласка, шановні колеги, прошу підтримати, визначитись шляхом голосування. Прошу підтримати.

 

11:13:05

За-216

Рішення не прийнято.

Шановні колеги! На вимогу двох депутатських фракцій: Партії регіонів і Комуністичної партії - оголошується перерва на 30 хвилин. Прошу всіх депутатів продовжити роботу Верховної Ради в  11 годин 45 хвилин. Будь ласка.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу сідати. А працівників  секретаріату я прошу зробити оголошення, з тим щоб всі народні депутати зайшли до зали і  Верховна Рада могла продовжити свою роботу.Також я звертаюсь до керівників депутатських груп і фракцій з проханням знайти своїх колег і  забезпечити їх роботу в залі.

Будь ласка, оголошення. Після перерви я надаю фракції, яка виступала з ініціативою проведення перерви, слово. Будь ласка.

 

12:15:25

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Шановний Олександре Валентиновичу! Шановні колеги! Партія регіонів України сьогодні и совместно с фракцией  партии коммунистов выступили  с требованием обратить внимание на то, что происходит сейчас на Донбассе.

Безусловно, для того чтобы ситуация стабилизировалась, необходим  диалог, и другого пути нет, люди должны быть услышаны, их требования о защите и гражданских прав должны быть удовлетворены. При этом мы прекрасно понимаем, что многие уже сегодня пытаются спекулировать на  ситуации, которая объективно возникла на Донбассе,  и мы должны понимать, что спровоцирована была в том числе и действиями из центра.

Сегодня для того, чтобы людей успокоить, мы  должны сделать то же самое, что в свое время сделали здесь, в Киеве, а именно: 20 февраля мы приняли решение, которое позволило стабилизировать ситуацию в Киеве, а именно: о прекращении огня. 

Мы сегодня призываем сделать то же самое,  при этом, безусловно, сохраняя возможность  и для борьбы с  мародерами, и с теми, кто сегодня хочет использовать   ситуацию для грабежа и насилования людей. Такие действия должны пресекаться, но при этом люди, которые вышли со своей гражданской позицией, должны быть спокойны в отношении того, что в них не будут стрелять военнослужащие, что в отношении их не будет применена бронетехника.

Кроме этого, мы требуем немедленно сегодня создать следственную комиссию по изучению фактов гибели людей в Одессе, Мариуполе и в других городах, где погибли, подчеркиваю, мирные жители, у которых не было оружия в руках, которые не несли никакой угрозы жизни других людей. А бездействие власти на местах, к сожалению, привело к массовым гибелям людей. И сегодня это должно быть расследовано, виновные должны быть наказаны. 

Безусловно, мы не можем отказаться, а другого пути нет, мы  должны проголосовать Закон про амнистию всех протестующих, которые добровольно откажутся от продолжения своих акций протеста, и дать им возможность вернуться домой. Мы удивлены, что этот пункт Женевской конвенции остается  без внимания. Женевских соглашений…  

Уважаемые коллеги из  коалиции! Уважаемая власть! Вы должны сегодня понимать,  что  ответственность на вас за то, что происходит на Донбассе. Вы должны слышать и видеть людей, независимо от того, где они проживают, на каком языке они говорят. Мы понимаем, что завтра… что вы возлагаете большие надежды на завтрашний круглый стол, но…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте півхвилини завершити. 

 

ШУФРИЧ Н.І. Результаты от завтрашнего круглого стола возможны только в том случае, если нам будут представлены, действительно, те люди, которые принимают реальные  решения и которые реально представляют людей, которые сегодня выступили с акциями протестов. Другого пути у нас нет.  Диалог, который должен начаться с амнистии и прекращения всех боевых действий, за исключением борьбы с мародерами. Если…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За регламентом три хвилини дається для ініціаторів перерви. Три хвилини вичерпано. Дякую.

Шановні колеги! Ми зараз переходимо з вами до  розгляду питань. Я прошу не заважати пана Симоненка працювати  парламенту.

Шановні колеги, ми з вами переходимо до  роботи над проектами законів, і я нагадаю, що перший блок у нас пов'язаний з питаннями, які ми вже розглядали і щодо яких нам необхідно прийняти рішення.

Я би просив, особливо депутатів від коаліції, керівників фракцій від коаліції, все ж таки забезпечити явку людей до залу. І прошу припинити ходьбу по залу, тому що зараз ми будемо достатньо швидко приймати рішення по питанням, які були обговорені.

Для того, щоб депутатам нагадати, про що йдеться в законопроекті, який розглядався більше ніж тиждень тому і з якого ми домовились прийняти рішення окремо, на окремому пленарному засіданні, я буду давати одну хвилину представнику профільного комітету, який представляє цей закон, для того щоб профільний комітет за хвилину нагадав депутатам, про що йдеться, і депутати могли свідомо приймати рішення.

Отже, починаємо. Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності та державного архітектурно-будівельного контролю. Тут два альтернативних закони.: урядовий і депутатський.

Будь ласка, Зубко Геннадій Григорович з цього питання. З місця, шановні колеги, щоб швидше. Ну, давайте вже, до трибуни ви дійшли. Одна хвилина.

 

12:21:02

ЗУБКО Г.Г.

Шановний головуючий, шановні колеги! Зараз ми повинні прийняти рішення по законопроектам 4629, 4629/1. Це законопроект, поданий урядом, і законопроект, поданий паном Сушкевичем, з приводу того, щоб все-таки розпочати децентралізацію влади, розпочати передачу повноважень від центральних органів влади на місця. І це стосується органів державної архітектурно-будівельної комісії.

Я виношу на розгляд цей законопроект з пропозицією комітету - те, щоб підтримати урядовий законопроект. Але після того, як ми обговорили на позаминулому тижні ці обидва законопроекти, виникла додаткова думка про те, що ті пропозиції, які були подані паном Сушкевичем з приводу того, щоб захистити взагалі права людей з інвалідністю, дати безперешкодний доступ при вирішенні таких питань, підтримати законопроект пана Сушкевича в першому читанні. А до підготовки до другого читання прибрати ті, взагалі конфліктні, речі, які ми, так сказать… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я розумію пропозицію комітету: прийняти в першому читанні проект 4629-1. Правильно я розумію? Шановні колеги, можемо підтримати комітет?

Давайте, Валерій Михайлович, одна хвилина буквально.

 

12:22:29

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги, Олександр Валентинович, дякую вам за увагу до проблем інвалідів.

Друзі, я написав цей законопроект - один до одного урядовий текст, добавивши тільки права людей з інвалідністю на доступність архітектурного середовища, більше нічого. Тобто це той самий урядовий законопроект, тільки добавлений: безбар'єрність і права людей з інвалідністю в навколишньому середовищі.

Прошу підтримати цей законопроект всіх фракцій. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла пропозиція.

Шановні колеги, є пропозиція проголосувати в першому читанні, тобто прийняти за основу проект 4629-1. Шановні колеги, я прошу уваги, проснутися тим, хто продовжує спати.

Ми обговорювали це питання, це питання, щодо яких ми повинні прийняти рішення. Я міг би і представнику комітету слово не надавати, а тільки ставити на голосування. Тому, шановні колеги, я прошу, це питання обговорювалось учасниками, представниками всіх фракцій. Я можу ставити 4629-1 на голосування за основу? Можу.

Прошу підтримати законопроект (реєстраційний номер 4629-1) - це проект про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності та державно-архітектурно-будівельного контролю. Прошу підтримати за основу. Прошу голосувати.

 

12:24:14

За-199

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. "Регіони" – 6, 76 – "Батьківщина", 26 – "УДАР", 22 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 13, "Свобода" – 28, Компартія – 0, 28 – позафракційні. Шановні колеги, треба встигати!

Зараз альтернативний закон я ставлю, урядовий, на голосування. Це перше читання, тобто прийняття за основу.

4629, прошу голосувати. Прошу підтримати за основу.

 

12:24:58

За-209

Рішення не прийнято.

По фракціям. 4 – "Регіони", 73 – "Батьківщина", 32 – "УДАР", 24 – "Економічний розвиток",  20 – "Суверенна європейська Україна", 29 – "Свобода", Компартія – 0, позафракційні – 27.

Шановні колеги, ми пройшли ці питання. Я прошу комітет внести пропозицію. Фактично оці два закони відхилені. Пропозиція Сушкевича, я побачив пропозицію: повернутися до розгляду питання щодо проекту Сушкевича з урахуванням інвалідів.

Шановні колеги, я буду один раз це робити. Більше, будь ласка, не звертайтесь до мене. Я пропоную Верховній Раді повернутись до цього питання. Прошу повернутись Верховну Раду до цього питання.

Прошу голосувати.

 

12:25:59

За-245

Рішення прийнято.

Шановні колеги, тепер ставлю за основу законопроект 4629-1, до розгляду якого ми повернемося. Прошу підтримати.

 

12:26:23

За-207

Колеги, я не розумію, чесно кажучи. Я знімаю це питання, ми до нього не будемо повертатись. Все. Дякую за роботу.

Шановні колеги! Тепер увага! Звертаюсь до всього залу. Ми розглядаємо один із законів, які входять в пакет, прийняття якого забезпечить спрощену процедуру візову для громадян України у відношеннях з Європейським Союзом. Це законопроект 4580: проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту".

Я прошу одну хвилину голову комітету Валерія Васильовича Пацкана проінформувати. Можна з місця.

 

12:27:04

ПАЦКАН В.В.

Шановні колеги! Шановний головуючий, шановні народні депутати! Комітет підтримає вищезазначений законопроект і просить проголосувати його за основу та в цілому. Там всі норми, які були суперечливі, прибрані. На сьогоднішній момент комітет підтримує згаданий законопроект. Прошу підтримати його голосами в залі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, увага! Я ще раз звертаю вашу увагу на те, що це один із законів, який необхідно прийняти, щоб спростити візову процедуру для громадян України. Закон дуже короткий, він забезпечує права біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту.

Зміст зрозумілий? Зрозумілий. Пропозиція голосувати за основу і в цілому. Прошу, шановні колеги, увага, дуже важливе питання. Прошу визначатися шляхом голосування. Прошу підтримати Закон 4580 за основу і в цілому. Прошу голосувати, увага.

        

12:28:23

         За-277

         Рішення прийнято.

         Дякую, шановні колеги. Ми на один крок стали ближчі до спрощеного, а в майбутньому і безвізового режиму для наших громадян по відношенню з цивілізованими країнами світу.

Будь ласка, по фракціях. 45 – Регіони, "Батьківщина" – 75, 37 – Кличко, "УДАР", "Економічний розвиток" – 25, 27 – "Суверенна європейська Україна", "Свобода" – 30, Компартія – 0, позафракційні – 38.

Шановні колеги, наступне питання – проект 4584. Це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про  дозвільну систему у сфері господарської діяльності" щодо вдосконалення процедури видачі документів дозвільного характеру, оформлених центральними органами виконавчої влади. Одна хвилина – голові комітету Кужель Олександрі Володимирівні.

 

12:29:11

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні колеги, ми розглядали з вами цей законопроект, який спрямований на оптимізацію роботи дозвільних органів, центральних органів виконавчої влади в частині видачі дозвільних документів через державного адміністратора в дозвільному центрі.

Звертаю увагу, що прийняття проекту дасть можливість суттєво скоротити часові і грошові витрати підприємців, а також знизити рівень корупції. Дуже просять підприємці підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дерегуляція – це важливе питання для активізації економічної діяльності в Україні. Прошу за основу і в цілому, так, Олександра Володимирівна? Зрозуміла пропозиція. Прошу голосувати, шановні колеги, за основу і в цілому 4584. Прошу голосувати.

 

12:30:12

За-242

Рішення прийнято. "За" - 242 народних депутата.

Шановні колеги, наступне питання: проект, реєстраційний номер якого 4582. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засвідчення вірності копій, фотокопій документів і виписок з них та справжності підпису на документах.

Прошу включити мікрофон для інформування Агафонової Наталі Володимирівни, секретар Комітету з питань правової політики.

 

12:30:39

АГАФОНОВА Н.В.

Даний закон є дуже важливим, оскільки він передбачає, що запроваджується правова підстава для видачі центральними органами виконавчої влади документів дозвільного характеру за принципом організаційної єдності, тобто через дозвільні центри, що створені на рівні районів та областей. І запровадження такої процедури дасть можливість суттєво оптимізувати та спростити отримання документів дозвільного характеру, що видаються, зокрема, на центральному рівні в частині скорочення часових та грошових витрат підприємців, а також зниження рівня корупційних діянь з боку посадових осіб органів виконавчої влади. Прошу підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозиція комітету – за основу і в цілому чи тільки в першому читанні? Будь ласка.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. За основу і в цілому!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За основу і в цілому. Шановні колеги, прошу підтримати пропозицію комітету. Будь ласка, проект 4582. Прошу визначитися шляхом голосувань.

 

12:31:54

За-230

Рішення прийнято.

Шановні колеги, мені зараз телефонують з Брюсселя. Там якраз розглядається українське питання, в тому числі і пов'язане зі спрощенням візового режиму.

І величезне прохання, щоб ми все ж таки блок зараз прийняли  законів, які з цим пов'язані. Нема заперечень, шановні колеги? Я дуже прошу, саме тому давайте зараз розглянемо питання в другому читанні: проект 4551 – це проект Закону про внесення змін до деяких законів України, пов'язаних з діяльністю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту персональних даних.

Будь ласка, Валерій Васильович Пацкан, на трибуну. Це друге читання, в редакції комітету, я так розумію, пропозиція.

 

12:32:45

ПАЦКАН В.В.

Доброго дня, шановні колеги, шановний головуючий! Законопроект 4551 - в другому читанні. В нас було декілька спільних норм. Хочу зауважити вас, що в комітеті були врегульовані всі спірні норми. Були враховані всі пропозиції, які надійшли від народних депутатів. Було п'ять пропозицій, і дві з них враховані. Найбільш спірною нормою була пропозиція, зазначена народним депутатом Кужель. Вона на сьогоднішній момент врахована. І комітет підтримує внесену законодавчу ініціативу пані Кужель і просить викласти її в такій редакції, що "відносини  між юридичними особами публічного та приватного права, а також фізичними особами, які перебувають  на території України, виключно у випадках, які визначені окремими законами, зокрема, і Законом "Про захист персональних даних".

Прошу проголосувати за даний законопроект за основу та в цілому. І підтримати даний законопроект вашими голосами. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єдина правочка: в другому читанні та в цілому, - так я розумію?

Шановні колеги, є пропозиція в редакції, яку доповів комітет, підтримати цей проект. Ще раз нагадаю, його реєстраційний номер 4551: про внесення змін до деяких законів України, пов'язаних з діяльністю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту персональних даних. Прошу сідати. Шановні колеги, прошу підтримати в другому читанні і в цілому. Прошу голосувати.

 

12:34:32

За-272

Рішення прийнято. Дякую.

Ще дуже важливий другий крок ми зробили для спрощення візового режиму.

Валерій Васильович, продовжимо так же якісно працювати. Будь ласка.

 

12:34:55

ПАЦКАН В.В.

Шановні колеги, законодавчий акт 4581 - це що стосується внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання та протидії дискримінації. Ви знаєте, що… Прошу?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не відволікайтесь.

 

ПАЦКАН В.В. Ви знаєте, що дуже багато було внесене поправок щодо цього закону, дуже багато норм, які були суперечливими. Хочу зауважити вас, що ті норми, які викликали найбільшу бурю обурення у народних депутатів, тобто визначення терміну "сексуальні меншини" прибрано із законодавчого акту. І на сьогоднішній момент ми внесли поправки щодо…, внесли зміни щодо поправки, внесеної народним депутатом Мірошниченком. Він також наполягав щодо  вилучення норми щодо оголошення наміру про дискримінацію, проти якої наголошував даний народний депутат. 

Але комітет не погоджується виключно із однією нормою. Це зміни до статті 60 Цивільно-процесуального кодексу, які ми не можемо вилучити на пропозицію народних депутатів, тому що у такому разі ухвалення цього закону втратить будь-який зміст і сенс. Просимо вас з поправками Ігоря Мірошниченка проголосувати даний законопроект в цілому.

Так, поправка народного депутата номер 10, Мірошниченка, – врахована.

Поправка номер 11 – відхилена.

Поправка номер 12 – врахована.

І поправка номер 20 – врахована.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло, шановні колеги? З урахуванням пропозиції комітету… Єдине, я бачу руку, наполягає один із авторів поправки, Мірошниченко - народний депутат. Включіть йому мікрофон.

 

12:36:36

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Насправді я хочу заспокоїти всіх українців, тому що в цьому законопроекті усі ті норми, які нам намагалися нав'язати, ми прибрали. Я думаю, що Україна надзвичайно толерантна держава, і ніхто нікого не дискримінує, в принципі, досконале законодавство було. Ми за це проголосуємо, тому що, в принципі, досягнуто було значного компромісу. Але єдине прохання до тих, хто веде перемовини про безвізовий режим.

Давайте, щоби не  лібералізацію обговорювати зараз, а все ж таки  зробити реальні кроки - і позбавити українців стояти в чергах за візами. Давайте уже  не лібералізувати візовий режим, а насправді запроваджувати безвізовий режим у країни Європи – так, як це зробила Україна багато років тому. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги, я чисто для справки даю  інформацію, що, як тільки буде прийнято рішення щодо другого етапу спрощеної системи, це означає, що до завершення  цього року  уже буде повністю безвізовий режим,  це автоматично фактично відбувається третій етап, це і є безвізовий режим.

Дякую,  Валерій Васильович. Давайте, щоб ви також проголосували за цей закон.

Шановні колеги, з врахуванням оголошених поправок головою комітету щодо прийняття, або відхилення  я прошу   в редакції комітету підтримати проект Закону 4581:  про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання та протидії дискримінації.  Будь ласка, в другому читанні та в цілому, прошу голосувати.

 

12:38:29

За-220

Шановні колеги,  не дискредитуйте парламент, я вас дуже прошу!

Я прошу,  будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Єфремова.

По фракціям дайте,   будь ласка, розшифровку.    

По фракціях. 2 – "Регіони", 80 - "Батьківщина", 35 - "УДАР", "Економічний розвиток" – 24,  22 - "Суверенна європейська Україна", 31-  "Свобода", 0 - Компартія, позафракційні - 26. 

Будь ласка, мікрофон народного депутата  Єфремова включіть. 

 

12:38:57

ЄФРЕМОВ О.С.

Александр Валентинович, мы уже много раз вам говорим одно: не нарушайте Регламент. Мы сейчас голосуем законы, не видя таблицы. И когда со слуха депутаты  говорят о том, что кто-то убрали, то это  на слуху, а что написано в этих  таблицах, никто не видел. Если кто-то берет на себя ответственность голосовать  за то, что они не знают, пусть голосуют. Но,  не видя эти  таблицы, мы голосовать не можем. Дайте  нам таблицы - и мы примем решение. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, включіть мікрофон  народного депутата Шевченка.

 

12:39:36

ШЕВЧЕНКО А.В.

Я думаю, що абсолютно слушні зауваження колег, що треба нам, звичайно, відпрацювати, щоб таблиці були вчасно, але просто хочу пояснити. Таблиця була підготовлена ще станом на вчорашній день, наскільки ми знаємо. Сьогодні зранку комітет зібрався, щоб розглянути кілька останніх питань, вони були названі головою комітету. Знята та позиція, яка викликала багато заперечень в залі: про те, що в Цивільно-процесуальний кодекс вносилася норма, яка фактично означала відмову від презумпції невинуватості, знята ця позиція. А також знято визначення так званого оголошення наміру про дискримінацію, бо вважалося, що це може нести певні ризики. Оці дві проблемні позиції сьогодні знято, це врегульовано рішеннями по чотирьох поправках, ці поправки названі.

Я з вами  можу просто лише поділити обурення і занепокоєння депутатів, які не отримали цієї таблиці, але просто хочу просити поставитися з розумінням. Комітет сьогодні розглянув, позиція абсолютно відпрацьована всіма зацікавленими сторонами. Я думаю, що у нас є готовий законопроект для абсолютно відшліфованого, дружного голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Я дуже прошу, враховуючи ситуацію, я так думаю, що ви також хочете підтримати мою пропозицію щодо повернення до цього питання, і тим паче…

Тому, шановні колеги, я прошу підтримати пропозицію щодо повернення цього питання. Дуже важливо нам саме сьогодні прийняти закони, які забезпечать в найближчій перспективі безвізовий режим для наших громадян. Прошу проголосувати повернення до розгляду цього питання, прошу, шановні колеги.

 

12:41:17

За-233

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування прийняття закону 4581 в другому читанні і в цілому. Прошу голосувати.

 

12:41:35

За-236

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги! І останній крок, який дуже важливий не тільки для безвізового режиму, а і для боротьби з корупцією, – це законопроект 4556: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом  візового режиму для України.

Будь ласка, голова Комітету з питань боротьби з оргзлочинністю Чумак Віктор Васильович, вам слово. 

 

12:42:12

ЧУМАК В.В.

Шановні колеги! Сьогодні протягом  ранку, з  10-ї до 12-ї години, практично працював комітет з групою народних депутатів від всіх фракцій, які опрацювали проект закону, остаточний текст, до  другого читання проекту Закону 4556: щодо  внесення  змін до деяких законодавчих актів в сфері державної антикорупційної політики на виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

Я хочу сказати, що в цей закон увійшли всі нормативні акти, вірніше, всі норми, які враховують імплементацію Україною Конвенції ООН проти корупції, Кримінальної конвенції проти корупції, а також рекомендації ГРЕКО, які були висловлені Україні на першому, другому етапах моніторингу антикорупційної політики.

Було подано 149 поправок, із них було дуже багато поправок враховані.

Я хотів би сказати, що питання,  такі спірні питання, які висловлювались щодо цього закону: щодо спеціальної конфіскації, -  залишилися або тепер відносяться тільки до злочинів, службових злочинів до розділу ХVII Кримінального кодексу.

Врахована  129 поправка: щодо збереження банківської таємниці.

Врахована 24 поправка: щодо неналежного… 68 поправка: щодо визначення обіцянки та  пропозицій. Я хочу зачитати вам, щоб всі знали редакцію, яка стосується обіцянки та пропозиції, яка міститься в цих законах. Під пропозицією неправомірної вигоди в статтях 354, 368, 368-3 (з позначкою три), 370 слід зрозуміти висловлювання працівнику підприємства, установи чи організації, особі, яка надає публічні послуги, або службовій особі наміру про надання  неправомірної вигоди, а під обіцянкою -висловлювання  такого наміру з повідомленням про час, місце, спосіб  надання такої вигоди. Тобто висловлені чіткі критерії пропозиції і обіцянки неправомірної вигодиЮ про що  говорили народні депутати.

Враховані редакційні поправки, що стосується органів виконавчої влади, які стосуються діяльності  по розслідуванню і розкриттю злочинів,  пов'язаних або… правопорушень, пов'язаних з антикорупційною політикою.

В принципі, вся робоча група погодила остаточні редакції тексту закону, я прошу прийняти цей закон в цілому. (Шум у залі)

Таблиці зараз виготовляються. Є… представники були від вашої групи, і вони всі є, зараз… ми просто о 12 годині закінчили погодження цього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Дуже  важливе питання. Це останній крок, який ми повинні з вами зробити не тільки в боротьбі з корупцією, я сподіваюся, що тут ще багато у нас питань невизначених, і ми їх визначимо, але ж і це останній з пакету законів, який нам необхідно прийняти для того, щоб Європа розуміла, що до неї заїжджають люди, які борються, реально борються з корупцією у власній країні. Тому, шановні колеги, є пропозиція в редакції комітету зараз набратися мужності, з техніко-юридичним опрацюванням  цього  закону, набратися мужності і проголосувати позицію, яка стосується боротьби з корупцією і яка дає нам прямий шлях, включає "зелене світло" для спрощення, а в перспективі скасування візового режиму між Україною та Європейським Союзом.

Шановні колеги,  прошу підтримати в другому читанні – Віктор Васильович, сідайте, не встигнете проголосувати – і в цілому. Я бачу, міністр юстиції ще доводить остаточні питання. Колеги, класний закон вийшов! Прошу.

Можемо голосувати? Прошу, шановні колеги, підтримати в другому читанні і в цілому. Прошу голосувати. За безвізовий режим. Проти корупції. Будь ласка,  всі разом.

 

12:46:47

За-289

Рішення прийнято.

Вітаю вас, шановні колеги. Дякую.

По фракціях, будь ласка. 43 – Партія регіонів, "Батьківщина" – 82, "УДАР" – 35, "Економічний розвиток" – 26, 28 – "Суверенна європейська Україна", "Свобода" – 32, компартія – 0 і позафракційні – 43.

Шановні колеги, Верховна Рада зробила дуже важливий крок у боротьбі з корупцією - і відкрила шлях до безвізового режиму наших громадян. Щиро дякую вам, шановні колеги! (Оплески)

 Шановні народні депутати, ми повертаємось до прийняття рішень з раніше розглянутих питань. Зараз ми повинні розглянути проект Закону (реєстраційний номер 4583) про метрологію та метрологічну діяльність. Прошу, Сергій Анатолійович Матвієнков. Одна хвилина. Не бачу я Матвієнкова.

Шановні колеги, від авторів закону… Будь ласка, секретарю комітету я слово даю. Немілостівого народного депутата включіть мікрофон.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Матвієнков знайшовся!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте вже Матвієнков відпрацює.

 

12:48:18

МАТВІЄНКОВ С.А.

Уважаемые коллеги! Комитет промышленной политики на своем заседании 8 апреля рассмотрел законопроект о метрологической деятельности. Те предложения, которые были внесены Кабинетом Министров, были рассмотрены. Учтены замечания и предложения, которые были высказаны науково-експертним відділенням, институтом. Мы предлагаем данный законопроект принять за основу в первом чтении.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За основу і в цілому. Так я розумію пропозицію комітету? В першому? Тільки в першому. Ну, будемо прислухатися до пропозицій комітету.

Шановні колеги! Комітет пропонує прийняти цей закон тільки в першому читанні. Прошу, шановні колеги! Прошу, колеги, щоб ми голосували. 4583 - за основу. Будь ласка. В першому читанні. Прошу підтримати.

 

12:49:24

За-208

Рішення не прийнято.

По фракціям. "Регіони" – 3, "Батьківщина" – 74, "УДАР" – 24, 23 – "Економічний розвиток", 24 – "Суверенна Україна", "Свобода" – 30, 0 – Компартія, позафракційні – 30.

Від комітету яка буде пропозиція щодо долі цього закону? Матвієнкова включіть, будь ласка, мікрофон.

 

12:49:43

МАТВІЄНКОВ С.А.

Уважаемые коллеги, я предлагаю данный законопроект отправить на повторне перше читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте пропозицію комітету підтримаємо - і відправимо цей закон на повторне перше читання. Прошу підтримати цю пропозицію.

Я прошу, шановні колеги, голосуйте. Тому що всі ходять по залу і не виконують свою конституційну функцію і обов'язок голосування. Прошу, шановні колеги, прошу підтримати пропозицію комітету - і відправити цей закон на повторне перше читання. Прошу голосувати.

 

12:50:24

За-228

Рішення прийнято.

Шановні колеги, наступне питання доповідає - одну хвилину даємо для цього, щоб нагадати нам зміст цього закону, - секретар Комітету з питань промислової та інвестиційної політики Віталій Олександр Немілостівий. Це проект реєстраційний номер 4585: проект Закону про стандартизацію. Будь ласка.

 

12:50:52

НЕМІЛОСТІВИЙ В.О.

Дякую.  Шановні колеги, даний законопроект також був розглянутий Комітетом промислової та інвестиційної політики, і є пропозиція прийняти його в першому читанні.

Шановні колеги, я звертаюся до всіх. Ми приймаємо спрощений візовий режим не для того, щоб наші громадяни виїжджали працювати в Європу, а для того, щоб наші товари, які вироблені в Україні, продавалися в Європейський Союз.

Цей законопроект був вперше поданий урядом Азарова. Вдруге він поданий урядом Яценюка. Я прошу вас всіх не політизувати дане питання. Всі виробники України зацікавлені в тому, щоб законопроекти і про стандартизацію, і про метрологічну діяльність були прийняті в Україні.

Комітетом відпрацьовано, урядом враховано певні зауваження і пропозиції. Значить… управління…  і внесені зміни у відповідності з тим, що було сказано Управлінням науково-експертним Верховної Ради України.

Прошу прийняти в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, комітет пропонує прийняти за основу цей проект закону важливий, для того щоб ми реально мали товари конкурентні як на європейському, так і на інших ринках. Прошу, шановні колеги, підтримати за основу проект 4585: про стандартизацію. Прошу голосувати.

 

12:5232

За-221

Шановні колеги, ну, 221 голос. Рішення не прийнято.

Давайте, по фракціям будь ласка. Партія регіонів – проти стандартизації, тільки 2 депутата підтримали, "Батьківщина" – 77, 29 – "УДАР", 26 – "Економічний розвиток", 23 – "Суверенна європейська Україна", 31 – "Свобода", 33 – позафракційні.

Будь ласка, включіть мікрофон Віктора Пинзеника народного депутата.

 

12:52:57

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати! Європейський Союз в односторонньому порядку дав можливість доступу українських товарів на європейські ринки. Це надзвичайно важливо для української економіки. Але реалізувати таку можливість, ми потребуємо, щоб наша система стандартизації відповідала нормам, які діють в країнах Європейського Союзу. Тому ми мусимо рухатись в напрямі, який відкриває дорогу до руху українських товарів на нові ринки. Ми зобов'язані підтримати національну економіку доступом до нових ринків. Тому я пропоную повернутись до цього законопроекту, проголосувати його за основу і в цілому. Це простий документ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за пропозицію.

Будь ласка, мікрофон включіть народного депутата Єфремова.

 

12:53:51

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Александр Валентинович, мы хотели бы вас поставить в известность, что мы ведем запись голосования в зале. И что все голосования, которые вы ведете с нарушением, они сегодня ряд идут уже с нарушением, потому что депутатов нет в зале, а вы давите кнопки за других. Они будут, эти материалы, передаваться в суд, потому что вы не реагируете на это решение.

Поэтому я прошу еще раз вас: не позорьтесь. Если есть голоса – голосуйте, если нет голосов – не занимайтесь нарушением закона. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу всіх народних депутатів голосувати виключно за  себе.

Я також інформую зал: до мене надійшла заява народного депутата Шипко, який просить врахувати його голос "за" за  законопроект 4586, по боротьбі з корупцією. Прошу секретаріат врахувати цю заяву.

Будь ласка, народний депутат Журавський.

 

12:54:39

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, я б закликав вас проголосувати за цей законопроект, тому що по великому рахунку він дає можливість доступу до інвестицій. Україні  інвестиції конче потрібні. Нам потрібний економічний розвиток в державі. Не політичні протистояння, а саме підвищення зарплат, підвищення пенсій. Це дає можливість це зробити в кінцевому результаті.

Тому я звертаюся до всіх колег, підтримайте цей дуже важливий документ, який дає можливість для економічного розвитку України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, пропозиція багатьох виступаючих депутатів, і підтримує, я бачу, і народний депутат Рудьковський щодо повернення до цього питання. Воно важливе, дійсно, для інвестицій, для інвесторів, давайте повернемося до цього питання. Прошу підтримати цю пропозицію. Будь ласка, прошу голосувати.

 

12:55:45

За-218

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, це серйозна проблема. Ми блокуємо фактично можливість працювати нашим підприємствам в умовах міжнародних європейських стандартів. Я сподіваюся, що може в нас настрій з'явиться, і ми ще повернемося до цього питання.

Будь ласка, шановні колеги, наступний – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту прав інвесторів (4586). Бачите, який важливий блок.

Будь ласка, хто – Матвієнков буде. Так? Народний депутат від комітету інформувати Верховну Раду щодо цього закону. Будь ласка, Сергій Анатолійович.

 

12:56:27

МАТВІЄНКОВ С.А.

Уважаемый головуючий, народні депутати! Комітет з питань промислової та інвестиційної політики на засіданні 8 квітня 2014 року розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів (реєстраційний номер 4586), поданий Кабінетом  Міністрів.

Метою прийняття зазначеного законопроекту є вдосконалення законодавчих актів, що регулюють питання припинення повноважень та звільнення посадових осіб, юридичних осіб, посилення їх матеріальної відповідальності. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради у своєму висновкові 4 квітня вважає, що за результатами розгляду в першому читанні даний законопроект може бути розглянуто в першому читанні.

Комітет розглянув даний законопроект і пропонує його прийняти за основу та в цілому як закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, комітет нагадав важливість змісту цього закону, і я думаю, що всі свідомі народні депутати обов'язково повинні підтримати наших інвесторів.

Прошу, шановні колеги, проект Закону (4586) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів. Дуже важливе питання. Шановні колеги, прошу всіх народних депутатів… Прошу, шановні колеги, сядьте, будь ласка, на свої місця. Прошу підтримати пропозицію комітету і проголосувати цей закон за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

12:58:12

За-247

Рішення прийнято.

Дякую шановних народних депутатів, які підтримали цей закон.

Наступне питання, не менше важливе, 2193а: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо формування земельних ділянок та їх державної реєстрації на підставі документації із землеустрою, розроблений до 2013 року).

Будь ласка, Апостол Михайло Володимирович від профільного комітету інформує Верховну Раду щодо цього закону.

 

12:58:45

АПОСТОЛ М.В.

Шановні колеги, законопроект розроблений з метою захисту інтересів в основному соціально незахищених осіб, які до 2013 року розпочали процедуру отримання земельних ділянок у власність чи користування. Але, враховуючи законодавчі зміни, які відбулися в 2012 році, не встигли довести цю процедуру до кінця.

Значна частина вказаної документації із її землеустрою була розроблена до 2013 року на замовлення і кошти громадян. Але рішення про передачу їм земельних ділянок у власність органи влади по якихось причинах не зробили. Сьогодні ці громадяни вимушені для реалізації свого права на отримання земельної ділянки у власність замовляти проекти землеустрою, а це значно дороге задоволення. Для забезпечення прав цих громадян доцільно дозволити передати їм земельні ділянки на підставі вже розробленої технічної документації.

Профільний комітет рекомендує Верховній Раді України зазначений законопроект прийняти за основу. Прошу законопроект підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за пропозицію.

За основу і в цілому, шановні колеги, законопроект 2193а пропонує прийняти профільний комітет. І я прошу підтримати пропозицію. Прошу голосувати. Тільки за основу? Тільки за основу. Ну, коли депутати наполягають тільки за основу, я не можу заперечувати проти цього. Тоді в першому читанні, я так розумію, пропозиція підтримати цей закон.

Прошу, шановні колеги, 2193а за основу голосуємо. Прошу підтримати, це соціальний закон.

 

13:00:36

За-230

Рішення прийнято. Закон прийнято за основу.

Скорочену процедуру нам треба голосувати з цього питання? Нема пропозицій. За загальною процедурою опрацюємо.

Шановні колеги, наступне питання має реєстраційний номер 3316 – це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сталого використання земель сільськогосподарського призначення.

Будь ласка, від профільного Кулініч Олег Іванович.

 

13:01:12

КУЛІНІЧ О.І.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Законопроектом 3316 пропонується запровадити мінімальний строк оренди земель сільськогосподарського призначення, запровадити виключно грошову форму розрахунків за оренду землі, ввести публічність даних про користувачів земельних ділянок на кадастровій карті, уможливити оренду земель в особистих селянських господарствах та спростити вимоги до договору оренду.

Таким чином, проект 3316 у разі прийняття сприятиме стабільній оренді земельних ділянок на селі, попередить виснаження ґрунтів, зробить прозорими земельні відносини, усуне недобросовісні розрахунки селянами-орендодавцями, спростить процедуру укладання договорів оренди.

Профільний  комітет на своєму засіданні прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти відповідний законопроект за основу в першому читанні. Я прошу шановних колег підтримати цей законопроект.  В разі його проходження всі недоліки і поправки ми готові врахувати до другого читання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Ну як не підтримати такий гарний законопроект, так чи ні, шановні колеги? Будь ласка, ми ж не обговорюємо це питання, давайте голосуваннями визначатись. Пропозиція комітету – за основу, тобто в  першому читанні. Шановні колеги, є пропозиція залу визначитись і підтримати пропозицію комітету щодо прийняття проекту Закону 3316 за основу. Прошу голосувати. Тобто в  першому читанні, будь ласка, прошу голосувати.

 

13:02:41

За-215

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, я не розумію, коли ви так показуєте руками. Що це означає? (Шум у залі)

 Будь ласка, народному депутату Пилипенку. А потім – народному депутату Донію для репліки. Включіть мікрофон.

 

13:02:55

ПИЛИПЕНКО В.П.

Шановний Олександре Валентиновичу, дякую. Справа в тому, що  в мене не спрацьовує картка. Я нажимаю на кнопку - з'являється сигнал, а потім він зникає. Так три рази. Це при цьому, чому саме при цьому… Я прошу поставити навпаки: переголосувати ще раз або перевірити систему "Рада".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло, шановні колеги. Коли тиснете на кнопку, прізвище своє називайте цьому апарату.

 

ПИЛИПЕНКО В.П. Я так і роблю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Доній.

 

13:03:18

ДОНІЙ О.С.

У мене спрацьовує картка, я свідомо утримався. Скажу, яка норма сьогодні на обговоренні депутатської групи викликала у нас занепокоєння. Мінімальний строк оренди - 12 років. Ми вважаємо, що це забагато, пропонуємо обговорити інший термін, щоби не перетворювати в новітнє кріпацтво, на яке може здавати в оренду. 12 років – це забагато, враховуючи те, що дуже багато тих, хто мають паї, - це люди пенсійного віку. На  12 років, ну, у них брати землю – це фактично приректи їх на лише один вибір. Це забагато, тому пропонуємо повернути на доопрацювання, обговорити цю норму.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Рудьковський пояснить цю ситуацію

 

13:04:02

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні колеги, я все-таки хочу звернутися з іншого питання. Звичайно, до цього питання треба повернутися і обговорити: чи 12 років, чи 5, чи 7. Але я зараз хочу привернути увагу всіх народних депутатів.

Колеги, на Сході України зараз гинуть люди. Ми зараз  розглядаємо питання метрології, стандартизації, інвестиції. Які  інвестиції? Зараз ніхто в Україну вкладати не буде, до тих пір, поки ми  не вгамуємо ситуацію. Чому ми не формуємо зараз  групу уповноважених депутатів, яка б зустрілася з місцевими  органами влади і виробила б механізм  врегулювання питання?

Друге питання.  Чому ми відмовилися від проведення законного референдуму разом з президентськими виборами, де розглянути всі питання і  дати відповідь, щоб ніхто не спекулював думкою народу. Я маю на увазі і по…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.    Шановні колеги, я інформую вас, що антитерористична операція продовжується, і вона не дає розповзатись тероризму по Україні. Це перше.

По-друге, завтра відбудеться круглий стіл  всеукраїнський, де всі ці питання  будуть обговорюватись, в тому числі і питання референдуму,  інший пакет проблемних питань, який, я сподіваюсь буде винесений і підтриманий Верховною Радою.

Будь ласка, народний депутат Мирний саме з цього питання, яке обговорив парламент.

 

13:05:41

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний,  Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Я вважаю, і фракція вважає, що якраз от питання вирішення оренди землі, стандартизації, питання життєзабезпечення наших міст і сіл – це  якраз актуальне, і нагальне, і потрібне. Тому що  ми не повинні замикатися тільки на тому, що ми маємо придушити терористів, це ми зробимо. Але жоден інвестор не прийде в  Україну, якщо  він не буде розуміти чітких правил гри. Тому от зараз ми і намагаємося   все це прописать.

І зрозуміло, чому "Свобода" проголосувала  і підтримала цей законопроект. І ми вважаємо, що треба повернутись. Але величезне зауваження до автора законопроекту: ми теж не згодні  з терміном "оренди", але це не значить, що ми маємо "ставати в позу" і відходити від цих питань.

Ми вважаємо, що автори законопроекту повинні чітко довести з трибуни, чи  почули вони наше зауваження, чи не почули, чи готові в другому  читанні вносити в ті зміни, які турбують суспільство, турбують громаду на селі, турбують народних депутатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, одну хвилину народному депутату Кулінічу, автору закону, і приймаємо рішення, шановні колеги.

 

13:06:55

КУЛІНІЧ О.І.

Шановні колеги! Ми готові і ми почули ваші пропозиції  щодо мінімального строку оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, ми готові в комітеті це питання обговорити і до другого читання підготувати вже узгоджений, нормальний законопроект. Я дякую. Я прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Я нагадую, ми не обговорюємо це питання, але треба зараз визначитись, тому пропозиції були багатьох депутатів - повернутись до цього питання, щоб все ж таки підтримати його в першому, я підкреслюю, в першому читанні, і до другого читання вже врахувати ті зауваження, які лунали в залі.

Тому прошу, шановні колеги, проголосувати щодо повернення до розгляду цього питання. Прошу голосувати.

 

13:07:46

За-224

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, давайте без жартів. Буде пропозиція - я ще раз наприкінці повернусь до цього питання.

Наступне питання, шановні колеги: проект Закону 4608 - проект Закону про внесення змін до статті 110 Кримінального кодексу України (щодо посилення кримінальної відповідальності за незаконне розміщення на території України державних символів інших держав).

Будь ласка, Андрій Анатолійович, одна хвилина.

 

13:08:15

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний головуючий! Шановні колеги! Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто подана народним депутатом України Ляшком проект Закону України про внесення змін до статті 110 Кримінального кодексу України (щодо посилення кримінальної відповідальності за незаконне розміщення на території України державних символів інших держав).

У законопроекті пропонується доповнити текст диспозиції частини першої1 статті 110 Кримінального кодексу, після слів "Конституції України" додати слова "та незаконне розміщення з цією метою на її території державних символів інших держав", крапка.

Комітет рекомендує Верховній Раді України  за результатами розгляду на пленарному засіданні в першому читанні прийняти даний законопроект за основу. В принципі, Олександр Володимирович, якщо не буде заперечень, може, і в цілому, тому що він дуже короткий, а є актуальним та сприятиме вдосконаленню механізму правового регулювання забезпечення територіальної цілісності України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги! Прошу народних депутатів, які стоять спиною до трибуни парламенту, сісти на свої місця.

Шановні колеги! Я прошу, Андрій Володимирович, Олександр Федорович, будь ласка! Несторе Івановичу, сядьте, будь ласка,  на свої місця, з тим щоб можна було працювати і голосувати. Прошу шановні колеги, не відволікайте депутатів від їх конституційних обов'язків!

Пропозиція комітету була: проект Закону  4608 прийняти за основу і в цілому. Короткий, але ж важливий проект. Прошу підтримати за основу і в цілому. Голосуємо.

 

13:10:04

За-212

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 1, "Батьківщина" – 80, "УДАР" – 27, "Економічний розвиток" – 24, "Суверенна європейська Україна"- 21, "Свобода"  - 32, компартія – 0, позафракційні – 26.

Наступне питання: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" . Будь ласка, народний депутат Кужель, голова комітету.

 

13:10:31

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні колеги! Цей законопроект вносить зміни, якими скасовується необґрунтовані і шкідливі перешкоди в процедурах реорганізації та ліквідації юридичних осіб, які, зокрема, заважають реорганізації центральних органів виконавчої влади, які перебувають на стадії припинення.

Якщо пам'ятаєте, ми розглядали з вами, і багато з вас приводили приклади, коли є  державні підприємства, які десятиліттями не закриваються, не ліквідуються, і недобросовісні ліквідатори на цих підприємствах заробляють, а держава втрачає.  Прошу підтримати даний законопроект за основу в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, актуальне питання, ви знаєте скільки митарств з проблеми, коли люди не можуть закрити підприємство. Вони змушені хабарі платити за те, щоб закрити підприємство, яке збанкрутувало або яке не працює.

Тому шановні колеги, є пропозиція підтримати проект. Олександра Володимирівна, за основу і в цілому?

 

КУЖЕЛЬ О.В. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За основу і в цілому.

Будь ласка, шановні народні депутати, ще раз акцентую вашу увагу: проект 2121-1: про внесення змін до  Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (щодо реорганізації державних установ та спрощення припинення юридичних осіб).

Будь ласка, прошу підтримати за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

13:12:04

За-228

Рішення прийнято на межі.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 2, 80 – "Батьківщина", 24 – "УДАР", 26 – "Економічний розвиток", 29 – "Суверенна європейська Україна", 32 – "Свобода", 0 – Компартія, позафракційні – 35.

Шановні колеги, наступне питання. Також  Олександра Володимирівна продовжить інформувати парламент. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців за заявницьким принципом. Будь ласка,  одна хвилина.

 

13:12:38

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні колеги! До кожного з вас зверталися виборці з тою проблемою, що якщо людина спробувала відкрити як фізична особа-підприємець бізнес, але він не стався, це є норма європейська, 50 відсотків не можуть бути підприємцями, він не може 3-4 роки закрити своє.. фізичну особу-підприємця, тому не може знову десь найнятися на роботу і не може стати в фонд зайнятості.

Цей законопроект передбачає дуже швидку ліквідацію фізичної особи. Але ставлю наголос. Якщо він заборгував своєму агенту (з тим, з яким він працював) або державі, всі борги за ним залишаються.

Дуже прошу, важливий законопроект, підтримати його сьогодні в першому читанні і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу сісти на свої робочі місця і відпрацювати це питання – визначитися шляхом голосування щодо підтримки за основу і в цілому. Так, пропозиція комітету?

Олександра Володимирівна, за основу і в цілому? За основу і в цілому підтримати  проект 2409-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців за заявницьким принципом. Будь ласка,  прошу підтримати за основу і в цілому.

 

13:14:31

За-224

Колеги, я прошу сконцентруватись і працювати. Я розумію, що знову карточки не спрацювали. Шановні колеги, для того, щоб вони працювали, треба тиснути на кнопки. Тоді й спрацюють.

Пропозиція - повернутись до цього питання, від багатьох народних депутатів. Прошу, шановні колеги, підтримати пропозицію, Олександра Володимирівна, також голосуйте.  Прошу підтримати пропозицію повернення до розгляду цього питання. Прошу.

 

13:15:15

За-243

Рішення прийнято. Можемо, коли хочемо.

Але зараз давайте повернемось. Тепер треба прийняти за основу і в цілому. Прошу голосувати. Підтримати пропозицію: за основу і в цілому проект 2409-1. Будь ласка.

 

13:15:36

За-245

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги! Наступних в нас два альтернативних закони йде. Олександра Володимирівна Кужель також інформує. Це альтернативні питання, пов'язані з проектом Закону про внесення змін до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (щодо відповідальності посадових осіб органів державного нагляду (контролю). Будь ласка, Олександра Володимирівна. Одна хвилина.

 

13:16:01

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні народні депутати! В  нас з вами є два законопроекти. Один -автор Агафонов, Продан Оксана, а другий – Фурсін. Ми отримали комітетом лист від пана Фурсіна, і дуже йому за це дякуємо, що він знімає з розгляду свій законопроект, тому що він повністю буде врахований в законопроекті Продан і Агафонової. Буде включений туди як автор.

Що цей закон передбачає? Послухайте всі уважно! Михаил Чечетов, послухайте цей законопроект! Це коли будь-який перевіряючий наніс вам шкоду, підприємству, і ви доказали це судом, він відповідає своїми грошима. Спочатку  відраховує той орган, в якому він працює, а потім він відраховує зі своєї заробітної плати. Щоб ми зрозуміли, що за кожне рішення повинен відповідати не тільки підприємець, а і державний службовець. Зараз буде перевірка, хто стоїть за те, щоб працював вітчизняний…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла пропозиція комітету. Єдине, я так, у зв'язку з тим, що змінюється авторство закону, то в першому читанні, так я розумію? В першому читанні, тобто за основу.

Шановні колеги, проект закону 3216 чи 3216-1, Олександра Володимирівна? 3216-1, да, комітет пропонує прийняти за основу. Спокійно, не поспішайте включати систему "Рада".

Отже, ставиться на голосування пропозиція: прийняти за основу проект Закону реєстраційний номер 3216-1. Прошу визначитись шляхом голосування. Прошу голосувати.

 

13:18:00

За-248

Рішення прийнято. Закон прийнятий в першому читанні.

4527 - реєстраційний номер наступного проекту закону, який ми зараз будемо розглядати. Це питання стосується внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення трансфертного ціноутворення.

Будь ласка, від комітету доповідайте.

 

13:18:26

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановні колеги, доброго дня! Вашій увазі, шановні виборці, представлений законопроект, який дуже важливий для бізнесу. На жаль, він розглядається в залі пленарного засідання трохи запізно, тому що одним із положень вказаного законопроекту є перенесення строку щодо подачі звіту про контрольовані операції за період з 1 вересня 2013 року по 31 грудня 2013 року. Але все ж таки там міститься ряд тих прогресивних новел, які є дуже корисними для бізнесу. Зокрема, вказаним законопроектом пропонується зменшення впорядкування питань щодо розміру штрафних санкцій за неподання звіту про контрольовані операції. Доповнюється стаття 39 дуже корисною нормою, у відповідності до якої у випадку як сплати штрафних санкцій платники податків не звільняються від обов'язків подавати звіт. Це буде  дисциплінувати платників податків в частині виконання ними обов'язку і щодо подання звіту про контрольовані операції.

Окрім того, пропонується вказаним законопроект статтю 39 доповнити положенням, відповідно до якого у випадку самостійного коригування платниками податків…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити півхвилини.

 

ДОЛЖЕНКОВ О.В.…самостійного коригування платниками податків здійснювати при поданні звіту про контрольовані операції, вони звільняються від штрафних санкцій. Це надзвичайно важливе положення в частині дисциплінування вказаних платників податків.

Також на перехідний період у зв'язку з тим, що інститут трансфертного цінотворення був запроваджений в податковій системі з 2013 року, запроваджується пільгова штрафна санкція у розмірі 1 гривні за період з 31 вересня по 31 грудня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Олександра Кужель просить з пропозицією комітету за основу і в цілому голосувати. Олександра Володимирівна, будь ласка.

 

13:20:18

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую, Олександре Валентиновичу. Шановні колеги! Я прошу, щоб ви мене почули. Законопроект, який ви приймали ще тією владою, ми повинні, як ті конюшни, вычищать сегодня, для того чтобы бизнес не пострадал.

Вы же сами и вносите эти изменения. Михаил Чечетов, слышите? Ручками здесь махать нельзя - это убираем за вами. В этом законопроекте, единственное, просим не "1 вересня" поставити, а "1 жовтня". И, действительно, нужно поддержать снижение штрафных санкций, если предприниматель изменяет сам. Данный законопроект нужно поддержать в целом, только с поправкой "з 1 жовтня". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, від Мінфіну одну хвилину. Будь ласка, включіть мікрофон в урядовій ложі, нажміть на кнопку.

 

ФУДАШКІН Д.О. Працює? Міністерство фінансів підтримує прийняття даного законопроекту в першому читанні та в цілому. Прошу підтримати. Це важливе питання. Бо в діючому податковому законодавстві багато питань, які на сьогоднішній день остаточно не узгоджені, і треба піти назустріч платникам податку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто уряд підтримує за основу і в цілому? Так я розумію? Підтримує.

Шановні колеги, пропозиція: проголосувати проект Закону 4527 за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

13:22:07

За-241

Рішення прийнято.

Будь ласка, шановні колеги, наступне питання. Реєстраційний номер 4510 – проект Постанови про програму допомоги особам, що зазнали політичних репресій в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі. Будь ласка, голова комітету Пацкан Валерій Васильович, одна хвилина.

 

13:22:27

ПАЦКАН В.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! На сьогоднішній день рішення комітету щодо цього законодавчого акту – підтримати. У нас немає заперечень, і на сьогоднішній момент ми будемо підтримувати за основу та в цілому. Прошу всіх народних депутатів підтримати у сесійній залі за основу та в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, пропозиція комітету зрозуміла.

4510  постанову підтримати за основу і в цілому. Прошу, шановні колеги, визначитися шляхом голосування. Прошу підтримати пропозицію комітету, прошу голосувати.

 

13:23:29

За-214

Рішення не прийнято.

Будь ласка, шановні колеги, можемо все ж таки, це серйозне питання. Воно стосується біженців з Криму. Невже ми їх не підтримаємо? Пропозиція ще раз повернутися. Давайте ще раз повернемося.

Прошу, шановні колеги, сісти на свої робочі місця і підтримати пропозицію. Шановні колеги, голосуємо повернення до цього питання.

 

13:24:17

За-221

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, наступне питання - реєстраційний номер 2450: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення зайнятості сільського населення та утримання соціальної сфери села). Опанащенко законопроект. Будь ласка, 1 хвилина для інформування Цибенко Петро Степанович.

 

13:24:44

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Шановні колеги, шановні громадяни України! Комітет соціальної політики і праці на своєму засіданні 17 квітня розглянув зазначений законопроект. Законопроектом пропонується внести зміни до законів України: "Про зайнятість населення", "Про пріоритети соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві" та "Про оренду землі".  Ключовою нормою законопроекту є запровадження квотного принципу працевлаштування сільського населення.

Отже, на думку комітету, зазначені зміни порушують закріплені статтею 24  Конституції України принцип рівності громадян, оскільки порушується запропоноване гарантоване працевлаштування лише для мешканців сільської місцевості.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду законопроект має бути відхилений. Але, зважаючи на надзвичайну…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити півхвилини.

 

13:25:53

ЦИБЕНКО П.С.

Але, зважаючи на надзвичайну гостроту проблеми працевлаштування сільського населення, її є актуальність, комітет все-таки прийняв рішення про повернення законопроекту автором на доопрацювання. Ідею законопроекту треба зберегти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є пропозиція комітету щодо повернення автору на доопрацювання. Немає заперечень в парламенті?

удь ласка, народний депутат Рудьковський, одна хвилина.

 

13:26:20

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні, шановні колеги, я звертаюся до вас. Всі йшли на вибори і всі обіцяли, що ми підтримаємо село. На сьогоднішній день великі корпорації орендували по 100 тисяч, по 300 тисяч гектарів землі, людей не беруть на роботу, люди в селах не мають можливості отримати робоче місце,  тому що повирізалася худоба, не створюються робочі місця. Цей законопроект буде мотивувати тих людей, які взяли в оренду землю, латифундистів, створювати робочі місця, розвивати тваринництво, розвивати переробку на місцях.

Ми повинні підтримати цей закон і захистити людей, які живуть в селі. Там 30 відсотків людей покинутих, нікому не потрібних. Яке доопрацювання? Ми повинні проголосувати сьогодні - і показати, що ми дбаємо про село, яке всю Україну годує і забезпечує торгово-платіжний баланс України. Ми експортуємо більше зернових, чим випускаємо металургійної продукції. Давайте думати про людей, а не про бізнес великих корпорацій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ставлю тоді цей проект за основу в першому читанні, і парламент визначиться. Шановні колеги, Фурману, ну, дайте, будь ласка, народному депутату слово. І нехай Верховна Рада визначиться шляхом голосування.

 

13:28:01

ФУРМАН О.Ю.

Олексій Фурман, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Закон, звичайно, дуже потрібний,  і ми його повинні прийняти в першому читанні. Але тут є ряд юридичних помилок. От саме є таке поняття, як "мешканці сільської місцевості". Такого поняття у нас немає, тобто взагалі не існує. Тому, на кого буде поширюватися закон, не відомо.

Також роблять посилання на те, щоб працевлаштовані особи будуть здійснюватися… селищно-фермерські господарства. Але існує Закон "Про особисте селищне господарство", який не підлягає створення юридичних осіб. Але ми голосуємо "за" в першому читанні. Прошу, щоб ці поправки саме були враховані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, це не обговорюється питання. Дякую. Ми просто дали можливість проінформувати парламент, щоб нагадати, про що цей закон. Тому що це питання уже обговорювалося.

Я, за наполяганням депутатів, ставлю  проект закону 2450 за основу в першому читанні. Прошу визначитися шляхом голосування.

 

13:29:19

За-155

"За" – 155 народних депутатів. Рішення не прийнято.

Будь ласка, по фракціях. Партія регіонів – 2, 69 –    "Батьківщина",  "УДАР " – 3, "Економічний розвиток" – 2, "Суверенна європейська Україна" – 17, 32 – "Свобода", 0 – Компартія, позафракційні – 30.

Колеги, ну, з мотивів ми не виступаємо. Будь ласка, Володимир Олександрович Яворівський, 1 хвилину. Ми не встигнемо прийняти важливі питання, шановні колеги.

 

13:29:44

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Олександре Валентиновичу, я розумію, що ми квапимося і багато роботи. Але, ну, просто, ну, це злочин – таке питання сьогодні взяти і завалити. Ну, ми ж прекрасно розуміємо, що колгоспів, де хоч і мізерну заробітну плату, але фактично мало майже все село. Сьогодні зрозуміло, що за новими технологіями просто одиниці, десятки, ну, сотня людей може працювати в сільському господарстві. Куди дівати в селі інших людей? Це тільки соціальна сфера, побутова сфера, де будуть відкриватися майстерні. Сьогодні із села все абсолютно вимито цілковито. Не проголосувати за це - ну як можна?! Я собі не уявляю, як можна не проголосувати за те, що може якоюсь мірою порятувати село!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Сухий, будь ласка. І далі працюємо.

 

13:30:34

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, тут фальшива патетика абсолютно недоцільна. Мова йде ось про що. Договір оренди може бути розірвано, якщо квоту не виконано.  Так закон… Ми ж чому, наш комітет відправив на доопрацювання? Так вносьте зміни в Закон "Про оренду"! Яким чином можна розірвати договір оренди землі, якщо квота не виконана? І потім, подумайте добре самі головою, це ж дійсно не колгоспи. Як ви можете квотувати на селі фермеру працевлаштування? Кого? Де? Він набирає. А….давайте по-людськи зробимо, як пропонують комуністи: вертаємося назад, сформуємо колгоспи, радгоспи, ФАПи, школи будуть працювати. Все буде гарно, і чудово, і прекрасно. Або це ринкові відносини, або не смішіть нікого. Причому тут село, яке годує всю Україну?! Можна подумати, що ми того не знали раніше!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги, переходимо далі працювати. Але, друзі, давайте, це ж не обговорення питання… Парламент визначився, коли б там було 2-3 голоси не вистачало, я би дав можливість ще раз повторити…    

Анатолій Кінах,  будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:31:47

КІНАХ А.К.

Шановні народні  депутати! Депутатська група  "Економічний розвиток" звертається до всіх депутатських фракцій, груп,  позафракційних підтримати законопроект 3316. Він спрямований  в першу чергу на  подальшу дерегуляцію  земельних відносин, створення умов ефективності  використання земель в Україні.

Те, що стосується термінів, дуже важливо з точки зору збереження родючості    землі,  гумусу, бо ті  події, які відбуваються, коли  орендатор за 3-5 років за рахунок соняшника чи рапсу виснажує землю таким чином, що потім роками на ній не можна працювати, – це неприпустимі речі.

Тому законопроект 3316 має дуже серйозне значення як для залучення інвестицій, так і для подальшого ефективного  розвитку базових галузей економіки  України і підвищення якості життя наших громадян, в першу чергу - селян. Прохання підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Питання, дійсно, важливе. До мене  підходили народні депутати і  просили 3316 - повторно повернутись до цього питання. І 4583, і 4585 – це питання пов'язані з метрологією і стандартизацією.

Тому,  шановні колеги, я дуже прошу вас повернутись  до цих трьох питань: 4583, 4585…

Я не чую вас, вибачте.

4583, 4585  і 3316, прохання повернутись   до розгляду цих питань. Прошу, голосуйте,   шановні колеги,  будь ласка. Прошу,  шановні колеги.

 

13:33:36

За-220

Шановні колеги, ну от 220 голосів.

Три питання, дуже важливих. Будь ласка. Будь ласка, Адам Мартинюк хоче підтримати. Будь ласка.

 

13:33:52

МАРТИНЮК А.І.

Дякую. Мартинюк, фракція Комуністів. Хоча, на превеликий жаль, дякувати нізащо, бо ви абсолютно ігноруєте  фракцію, це вам як головуючому ніхто не давав права.  Це перше.

Друге. Шановні борці за селян, під дуже вдалою назвою:  про сталий розвиток аграрного комплексу, -  ви хочете закріпачити мінімум на 12 років селянина, який дав вам свій пай. Бо тут пропонується, що протягом 12 років, якщо ви віддали пай і якщо він з вами не розраховується, то ви забрати цей пай не зможете. Зараз великі землевласники отут і бігають, четвертий раз ставлять на голосування законопроект, щоб закріпити вас у кріпацтво мінімум на 12 років. Про що ви голосуєте? Чому ви підтримуєте тих, хто обдирає, а не захищає село? Майте совість і схаменіться!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, Кулінічу, народному депутату, включіть мікрофон.

 

13:34:53

КУЛІНІЧ О.І.

Шановні колеги! Я прошу окремо підтримати законопроект 3316, повернутися до  голосування. Про що ви говорите, про яке кріпацтво? Не може бути п'ять років оренди.  Давайте обговоримо його в комітеті, в сесійній залі в другому читанні. Можливо, це буде 10 чи 8 - ми ж тільки "за". За яке кріпацтво ви говорите? Ну не можна стоїти економічні відносини, коли п'ять років. Я прошу підтримати цей законопроект в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я ще раз кажу: всі три закони: і стандартизація, і метрологія, і про використання земель сільськогосподарського призначення - йдеться пропозиція комітету - в першому читанні, за основу. Для того, щоб ми їх поставили, ми повинні повернутися до цього питання.

Шановні колеги, я останній раз ставлю. Всіх прошу проголосувати щодо повернення до цих трьох питань. (Шум у залі)

 Добро, 3316: повернення до цього закону. Будь ласка, 3316. Шановні колеги! По черзі, давайте так: 3316, щодо повернення, прошу голосувати.

 

13:36:09

За-204

Рішення не прийнято.

Шановні колеги! Наступне питання: щодо повернення до законів про стандартизацію і метрологію – це 4583 і 4585. Це пов'язано з європейськими стандартами. Прошу, шановні колеги, підтримати повернення до розгляду цих питань. Прошу голосувати.

 

13:36:40

За-204

Рішення не прийнято.

І 4510, шановні колеги, пропозиція народних депутатів - повернутися до розгляду цього питання. Прошу підтримати пропозицію щодо  повернення до розгляду цього питання. Прошу голосувати.

 

13:37:07

За-199

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 0, "Батьківщина" – 76, "УДАР" -  27, "Економічний розвиток" – 16, "Суверенна європейська Україна" -  24, "Свобода" – 32, компартія – 0, позафракційні – 24.

Шановні колеги, у нас багато питань пропонується депутатами включити, і фракціями в тому числі, і групами, до порядку денного.

Можемо пакетом розглянути це питання? Можемо.

Колеги, давайте спробуємо зекономимо час – і до 14 години розглянемо це питання, включимо, і з чистою  совістю підемо на перерву. Так чи ні? Колеги, спробуємо, попитка – не  питка, а вдруг пройде, а вдруг комуністи підтримають? Шановні колеги, давайте!

Ставлю щодо включення до порядку денного сесії проектів: 4836,  4835, 4822, 4607,4792, 4834, 4845,4837, 4838. Прошу підтримати, шановні колеги, щодо включення цих проектів,  включення, звертаю увагу, до порядку денного. Прошу голосувати.

 

13:38:31

За-136

Рішення не підтримано. А близько було.

Так, шановні колеги, будь ласка. Шановні колеги, тоді кожен окремо розглядаємо  із цих проектів.

Давайте так: 4836. Просять зняти? Шановні колеги, 4836 автор просить доопрацювати і зараз не включати до  порядку денного. Простіше нам так працювати.

4835: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори Президента України" (щодо забезпечення належної організації та проведення виборчого процесу). Одну хвилину депутату Жванії. З місця можна. Включайте мікрофон.

 

13:39:17

ЖВАНІЯ Д.В.

Я думав, що буду доповідати  по закону, а зараз включення. Тому я прошу депутатів колег фракцій підтримати включення цього законопроекту до порядку денного. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давид Важаєвич, треба було сказати депутатам, що це дуже важливий закон, тому що він саме забезпечить проведення президентських виборів, ефективне їх проведення.

Я допомагаю Давиду Важаєвичу. Тому, шановні колеги, пропозиція включити цей проект до порядку денного. Будь ласка,  прошу голосувати.  

 

13:40:00

За-198

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. 0 – Партія регіонів, 77 – "Батьківщина", "УДАР" – 24, 4 – "Економічний розвиток", 27 – "… європейська Україна", вона ж "суверенна" і 32 – "Свобода", 34 – позафракційні, 0 – комуністи.

Будь ласка,  шановні колеги, наступне питання. Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу (щодо відповідальності за фінансування сепаратизму) (№4822) щодо включення до порядку денного.

Давайте, шановні колеги, підтримаємо боротьбу з сепаратизмом. Прошу підтримати включення до порядку денного.

 

13:40:51

За-213

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Хто підтримує сепаратистів? 0 – Партія регіонів, 0 – комуністи,  78 – проголосувала "Батьківщина", 29 – "УДАР Кличка", 26 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 21, 31 – "Свобода", позафракційні – 28.

Наступне питання, шановні колеги. Проект Закону про внесення змін до чинного законодавства України щодо прав громадян в боротьбі з корупцією та зловживанням владою. Будь ласка,  шановні колеги…

Прошу, Сергій Соболєв, одну хвилину, прокоментуйте проект.

 

13:41:34

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Шановні колеги! Це законопроект, який  передбачає право громадян на особисте звернення в суд у разі, якщо громадяни встановили факт порушення закону. І, таким чином, ми надаємо право фіксувати факти порушення законодавства, факти хабарництва, які будуть безпосередньо надані як документальне підтвердження при розгляді у суді. Це захищає громадян від вимагателів-чиновників, це дає можливість громадянам, безпосередньо звернувшись в суд, не чекати ніяких посередників, які будуть при цьому вирішувати питання закриття таких справ.

Саме тому я наполягаю на тому, щоб це запитання було внесено в порядок денний. Якщо є якісь пропозиції, ми доопрацюємо при розгляді по суті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка… Давид Важаєвич, сідайте! Я ж почув вашу пропозицію, я повернусь.

Шановні колеги, пропозиція - поборотись системно з корупцією і підтримати 4607 проект, включити його до порядку денного. Прошу. До порядку денного. Прошу підтримати.

 

13:43:02

За-143

Не багато депутатів готові боротись з корупцією. "За"- 143.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 1, "Батьківщина" – 78, "УДАР" Кличка – 7, "Економічний розвиток" – 0, "Суверенна європейська Україна" – 3, "Свобода" – 32, компартія – 0, позафракційні – 22.

Наступне питання, шановні колеги: проект Постанови про деякі заходи щодо попередження екстремізму та сепаратизму в Україні. Проект народного депутата Мирного. Шановні колеги, прошу підтримати включення до порядку денного цього проекту постанови. Важлива постанова. Прошу голосувати. Прошу підтримати.

 

13:43:55

За-186

Рішення не прийнято.

Наступне питання, шановні колеги: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантій соціального та правового захисту військовослужбовців, які виконують завдання в умовах  правового режиму воєнного стану або під час здійснення антитерористичної операції, та членів їх сімей. Дуже важливе питання, шановні колеги, прошу підтримати.

Прошу голосувати щодо включення проекту до порядку денного нашої сесії. Прошу голосувати.

 

13:44:36

За-169

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 0, 77 – "Батьківщина", "УДАР Клічка" – 8, "Економічний розвиток – 23, "Суверенна європейська Україна – 6, "Свобода" – 32, 0 – Компартія, 23 – позафракційні.

Шановні колеги, наступне питання має реєстраційний номер 4834: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гарантії соціального та правового захисту військовослужбовців, які…).

Вибачте, наступне питання 4845: проект Закону про внесення змін до статті 15 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо призову громадян на строкову службу). Шановні колеги, важливе питання, яке регламентує цю важливу тему.

Шановні колеги! Будь ласка, народний депутат Мошенський з цього питання? Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:45:38

МОШЕНСЬКИЙ В.З.

Уважаемые коллеги, уважаемый Председатель парламента! Я хочу сказать, когда мы по-шулерски пытаемся подойти - и без комитетов, комитеты и вчера після Наглядової ради, то есть не Наглядова рада, а после наради, ввечері, Погоджувальної ради, вечором вносяться без відома ці закони, вони не можуть бути підтримані в залі. Не можна так робити. Давайте все-таки будемо образцовыми депутатами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Зразковими обов'язково ми будемо.

Шановні колеги, я поясню ситуацію. Це ті закони, на яких наполягали керівники фракції під час проведення Погоджувальної ради. Ми не приймаємо їх ні за основу, ні в першому, ні в другому читанні, а тільки включаємо до порядку денного, щоби комітети в тому числі могли їх розглянути. І саме для цього ми це робимо: щоб комітети могли їх розглянути.

Шановні колеги, тому ще раз: 4845 проект закону. Будь ласка, прошу включити  до порядку денного. Шановні колеги, увага! Включення до порядку денного. Прошу голосувати. Прошу підтримати.

 

13:46:55

За-135

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. 0 – Партія регіонів, "Батьківщина" – 73, "УДАР" – 1, "Економічний розвиток" – 5, "Суверенна європейська Україна" – 6, "Свобода" – 32, Компартія – 0, позафракційні – 18.

Наступне питання, шановні колеги: проект Постанови про зниження тиску контролюючих органів на малий та середній бізнес у 2014 - 2017 роках. Будь ласка, шановні колеги, 4837 проект прошу підтримати щодо включення до порядку денного.  Прошу голосувати.

 

13:47:41

За-213

Рішення не прийнято.

Будь ласка, народний депутат Рудьковський. По фракціям включіть перед його виступом. 32 – "Регіони", 77 – "Батьківщина", "УДАР" – 3, 23 – "Економічний розвиток", 16 – "Суверенна європейська Україна", "Свобода" – 32, 0 – Компартія, позафракційні – 30.

Я бачу руку. Будь ласка.

 

13:47:59

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати! Олександре Валентиновичу! Я, по-перше, прошу дати можливість, щоб фракція "УДАР" прокоментувала, чому вони не включають це питання до порядку денного, бо цей закон дуже важливий. Саме прийняття таких законів - це створення нових робочих місць, це підтримка малого і середнього бізнесу, який зараз фактично може забезпечити роботу і ті мільйони людей, які зараз стоять на вулицях як у Центрі України, так і на Сході.

І я просив би, Олександре Валентиновичу, під час перерви, у мене прохання, зберіть лідерів фракцій, і коаліції, і опозиції. Зараз, до речі, і опозиція голосує за включення цього питання в порядок денний. Позафракційних голосів не вистачає. Ми голосуємо. Цей закон потрібен. Давайте о 16 годині цей і інші закони включимо до порядку денного, щоб комітети почали опрацьовувати. Ми втрачаємо час.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Давайте автору дамо можливість сказати. І я так відчуваю, що ще раз Верховна Рада зможе підтримати це питання.

Будь ласка, Андрій Анатолійович Кожем'якін, включіть мікрофон.

 

13:49:11

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Дякую. Шановні колеги, дійсно, цим проектом постанови Верховної Ради, постановою, підкреслюю, пропонується Кабінету Міністрів  України вжити заходів щодо припинення на період з 1 червня по 31 травня 2017 року документальних та фактичних перевірок контролюючими органами суб'єктів малого і середнього бізнесу. Це те, про що казали всі тут, сидячі в залі, завжди. Тобто дати можливість середньому і малому бізнесу трошки піднятися, тому що сьогодні вже ми маємо тільки 2 відсотки від того, що надходить до бюджету, який іде від малого і середнього бізнесу. І 8 відсотків того, що вони напрацьовують на виробництві.

Тому, шановні колеги, будь ласка, підтримайте. А взагалі-то у зв'язку з тим, що ситуація ця критична в Україні, цю постанову можна було б прийняти і в першому, і в другому, і в цілому, Олександре Валентиновичу, відразу, без комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, народний депутат Пинзеник.

Шановні колеги, це не обговорення, це включення до порядку денного. У нас…

 

13:50:13

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, у мене таке відчуття, що я знаходжусь в театрі. І невідомо, що відбувається.

Пропонують скасувати контроль за дрібним і середнім бізнесом на 3 роки. Тоді в мене виникає питання: а чому великий бізнес не скасувати контроль? А якщо цей контроль не потрібний, то вибачте, ліквідовуйте контрольні  органи, а не займаєтеся невідомо чим – чи виборчою кампанією, чи чимось подібним. Давайте припиняти цей цирк і театр, в тому числі як це стосувалося вилучення Закону про призов  слова "у мирний час". Я крутив закон і так, і вліво, і вправо, і не міг зрозуміти, для чого цей закон приймається, він нічого не вирішує. Давайте трошки читати те, що ми голосуємо.

Я пропоную оці два закони не голосувати за включення у порядок денний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ну, більшість депутатів, я так бачу по руках, все ж таки просять повторно повернутися до цього питання.

Народний депутат Зарубінський, будь ласка.

 

13:51:10

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую. Шановні колеги, я думаю, що цей законопроект, оскільки він полегшує, дійсно, життя малого і середнього бізнесу, буде проголосований зараз.

Але, Олександре Валентиновичу, є системна помилка, яку ми зараз допускаємо, коли голосуємо за включення до порядку денного. Дивіться, за які законопроекти не голосують. Перше, які має подавати уряд. Я про це вже говорив. Коли мова йде про соціальні витрати, особливо в такий складний час. Ну, це ж не час для піару тих чи інших фракцій і тих чи інших депутатів! Такі законопроекти має подавати уряд.

І другий момент. Коли людина порушує Конституцію, знаходячись на двох посадах, порадьте їм, цим людям, не подавати законопроекти, бо такі законопроекти не можна навіть включати в порядок денний. Це порушення Конституції, суміщення посад, а подивіться, хто суб'єкти законодавчої ініціативи. Вже совісті немає зовсім!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я нагадаю, що цей проект підписав Кожем'якін Андрій Анатолійович, він не суміщає жодної посади.

Будь ласка, народний депутат Мирний. І будемо приймати рішення.

 

13:52:13

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Фракція "Свобода" з жалем і з сумом констатує, що уже і в залі Верховної Ради йде непрекрита президентська кампанія, уже не голосуються закони з точки зору потрібності для суспільства або важливості для держави. Зараз звертають увагу на прізвище, на фракцію, на те, хто подав цей законопроект, хто за нього голосує. А давайте дивитися врешті-решт на те, чи потрібні ці закони для суспільства, для малого бізнесу, для середнього, для агропромислового комплексу, для обороноздатності країни, чи не потрібні! Давайте все-таки виходити з цього. І "Свобода" своїм голосуванням показує, що для неї важливо не те, чиє прізвище, а важливо інтереси держави! І прошу всі фракції, в тому числі які входять в коаліцію, пам'ятати про це! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми повертаємось на прохання багатьох депутатів, які виступали, до розгляду цього питання. Але ж для цього нам треба за це проголосувати. Прошу проголосувати щодо повернення до питання 4837. Будь ласка.

 

13:53:40

За-202

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 37, 75 – "Батьківщина", Кличко – 0, 24 – "Економічний розвиток", 15 – "Суверенна європейська Україна", 32 – "Свобода", 0 – Компартія, позафракційні – 26.

Наступне питання, шановні колеги: проект Закону про списання заборгованості зі сплати податків і зборів суб'єктів малого і середнього бізнесу. Автор - також Кожем'якін.

4838 - реєстраційний номер цього проекту. Прошу, шановні колеги, я звертаю увагу, щодо включення до порядку денного, ні в першому, ні в другому, ні в третьому, а щодо включення до порядку денного. Прошу проголосувати. Прошу визначитись щодо включення до порядку денного. Прошу голосувати.

 

13:54:33

За-187

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, було прохання депутатів повернутись до закону, який регламентує президентські вибори і забезпечує ефективне їх проведення.

По фракціям, будь ласка, включіть на табло. 24 – Партія регіонів, 72 – "Батьківщина", "УДАР " – 1, "Економічний розвиток" – 21, "Суверенна європейська Україна" – 11, "Свобода" – 32, Компартія – 0, позафракційні – 26.

Шановні колеги, будь ласка, ще раз. Давид Важаєвич, даю вам другу попитку, треба було виступити гарно за 1 хвилину - тоді б, може, і підтримали. Будь ласка, 1 хвилина з цього питання.

 

13:55:08

ЖВАНІЯ Д.В.

Шановні колеги, шановний головуючий! Цей законопроект дає можливість провести вибори в тих містах, там, де є, звичайно, напруга: в Луганській,  Донецькій областях. Це забезпечує охорону, цілодобову охорону ОВК, дає можливість нормально транспортувати документи співробітниками Міністерства внутрішніх справ, а також при нагоді і включатися може і Служба безпеки України. Тут абсолютно всі пункти узгоджені з Центральною виборчою комісією, узгоджені зі всіма відомствами. Абсолютно нормальний закон, який всі фракції підтримали.

Анатолій Кирилович, ваша фракція сьогодні не голосувала, у вас був аргумент. Якщо в цей важливий час ви проти включення цього закону і голосування за цей закон, прошу вас аргументувати, чому ваша група не голосує. Це абсолютно нормальний, адекватний і дієвий законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги, всі зрозуміли важливість цього питання. Сідайте, Давид Важаєвич.

Давайте шановні  друзі повернемося  до розгляду цього законопроекту - і потім спробуємо його включити до  порядку денного.  Можливо, питання, я навіть не маю сумніву,  що всі  політичні сили, які представлені в парламенті,  хочуть, щоб   у нас відбулися чесні і прозорі вибори, і хочуть, щоби був захищений їх результат.

Прошу,  шановні колеги, повернутися до проекту 4835.  Прошу голосувати. 

 

13:57:08

За-190

Рішення не прийнято. 

По фракціях. 1 – "Регіони", "Батьківщина" - 70, 26 - "УДАР", "Економічний розвиток" – 6, 23 - "Суверенна європейська Україна", 32 - "Свобода", Компартія - 0, позафракційні - 32. 

Шановні колеги, оголошується перерва до 16-ї години. Прошу всіх депутатів  о 16-й годині бути в сесійній залі, а керівників депутатських груп і фракцій забезпечити явку народних депутатів.