Засідання 30

Опубліковано 17. 04. 2014

ЗАСІДАННЯ  ТРИДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

17 квітна 2014 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати! Прошу сідати, будемо розпочинати реєстрацію народних обранців. Прошу включити систему "Рада" і зареєструватись.

10:05:16

В залі зареєстровано  295 народних депутатів. Верховна Рада розпочинає свою роботу. За традицією, шановні колеги, я інформую всіх вас, що у нас сьогодні святкує день народження народний депутат Ільюк Артем Олександрович, а також Олександр Іванович Кузьмук, якому 60 років сьогодні. (Оплески)

Шановні колеги! Я прошу сісти на свої робочі місця і хочу вас проінформувати, що сьогодні вночі в Донецькій області в місті Маріуполі терористами була спроба захоплення військової частини з метою заволодіння зброєю та бронетехнікою. Після третьої спроби штурму з використанням автоматичної зброї, гранат, пляшок з горючою сумішшю злочинці були контратаковані Національною гвардією.

Троє злочинців загинуло, 13 поранено, 63 злочинці захоплено. Інші розбіглися і зараз переслідуються міліцією. (Оплески)

 Я також хочу вас проінформувати, що 25 окрема повітряно-десантна бригада, військові якої проявили боягузтво та здали зброю, буде розформована. А військові, які винні в цьому, будуть відповідати перед судом. Відповідне доручення отримало Міністерство оборони, Генеральна прокуратура.

Шановні колеги, у нас сьогодні дуже важливий і напружений графік роботи. Єдине, шановні колеги, я отримав зараз заяву від Партії регіонів і комуністів з вимогою відповідно до Регламенту оголосити перерву. Я хочу запитати у керівників цих фракцій: 15 хвилин достатньо для перерви? Тобто ви вимагаєте по Регламенту виключно 30 хвилин?

Шановні колеги, я пропоную, шановні колеги, перед перервою давайте може обміняємося чи після перерви обміняємося виступами? Шановні колеги,  опозиція наполягає щодо проведення наради керівників фракцій у мене в кабінеті. А відповідно до Регламенту я не можу їм заборонити виступити з такою вимогою. І я оголошую перерву на 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  прошу секретаріат проінформувати народних депутатів, що продовжується засідання Верховної Ради. І нам необхідно буде приймати дуже важливі рішення. Я прошу колег сідати на свої робочі місця.

Шановні колеги, я поки підходять народні депутати, хочу оголосити заяву, що згідно з заявою та відповідно до частини третьої статті 60 …. повідомляю про вихід народного депутата Волкова Олександра Анатолійовича зі складу депутатської фракції Партії регіонів.

У нас дві фракції – фракція Партія регіонів і комуністична фракція наполягали на перерві, відповідно до регламентних норм я запрошую на трибуну керівника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова для оголошення заяви. Будь ласка. Левченку передає пан Єфремов, народному депутату Левченку слово, будь ласка. Народний депутат Левченко.

 

ЛЕВЧЕНКО М.О.

Я бы хотел начать с пожелания: "Доброе утро!" Но, к сожалению, не могу это сказать, пока на Востоке Украины гибнут мои земляки. Гибнут граждане Украины, гибнут люди. Не злочинці, как вы, господин Турчинов, только что их назвали. А гибнут люди – граждане Украины, которые вышли под пули за свои убеждения. Точно также как шли под пули ребята на Майдане Незалежності в Киеве.

Сотня из них  навсегда осталась лежать на мостовых в Киеве, а вы пришли к власти.  Вы пришли к власти вооруженным путем, потом  вы легализовали свою власть с помощью тушек, предателей, которые предали  Партию регионов и своих избирателей. Еще вчера вы их презирали, а сегодня  вы не побрезговали пользоваться их услугами, чтобы закрепиться во власти.

Придя к власти, вы начали  действовать как гаулейтеры и с помощью  своих западных консультантов наводить здесь немецкие оккупационные порядки. А в ответ вы получили русский бунт на Востоке Украины и далеко не бессмысленный. Смысл этого бунта здесь,  в этой папке.

Вчера прошел съезд  депутатов всех уровней в Донецкой области и мне поручили зачитать резолюцию, обращение к  Верховной Раде Украины.

Съезд депутатов всех уровней в Донецкой области, объединив требование наших земляков, заявляет, что стабилизация ситуации в регионе возможна только при желании центральных органов власти услышать голос жителей Востока Украины.

Выражая мнение наших избирателей, мы ставим вопрос о внесении изменений в Конституцию Украины, где раз и навсегда будут разделены полномочия между регионами и центром и закреплен русскому языку статус второго государственного.

Мы добиваемся новых принципов формирования  региональных органов власти, прямые всенародные выборы председателей областных и районных советов, формирование исполкомов районных советов и областных, роспуск областных и районных государственных администраций. Это удовлетворит и это в интересах абсолютно всех регионов. Люди должны выбирать ту  власть, которая ими управляет в регионе.

Автономная бюджетная политика в рамках унитарной страны и распределение налогов между центрами и регионами, закрепленная Конституцией Украины и Бюджетным кодексом не менее тремястами голосами, кто бы ни пришел дальше к  власти, он не должен влиять на финансирование, на бюджетную политику регионов. Это в интересах любого региона, любой области, которая хочет честно зарабатывать     и тратить на своих граждан, на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

ЛЕВЧЕНКО М.О. Спасибо.

Необходимо немедленно начать процесс внесения изменений в Конституцию  Украины и в Законы Украины путем референдума и путем голосования в парламенте.

Я подчеркиваю: народ требует референдум.

Также на съезде депутатов всех уровней мы обратили внимание и подчеркиваем, что считаем недопустимым и противозаконным попытки применения вооруженных сил и специальных подразделений для подавления акций протеста в восточных областях Украины. Солдаты, вы стреляете в своих людей, в своих граждан! Запомните это!

Мы считаем, что ни один гражданин Украины, житель Донецкой области или какой бы то ни было другой, который вышел на акции протеста за свои убеждения, не должен понести уголовную ответственность…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, три хвилини дається фракції. Я одну хвилину вам додав. Скільки вам треба ще часу? Я прошу, півхвилини, я прошу, півхвилини витримаємо. Будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО М.О. Мы настаиваем на принятии Закона об освобождении таких людей от наказания на любой стадии следствия …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Півхвилини я попросив. Півхвилини дайте ще додатково.

 

ЛЕВЧЕНКО М.О. Мы настаиваем на принятии закона, который освобождает таких людей, которые на Востоке Украины вышли на акции протеста от ответственности на любой стадии следствия. Граждане Украины должны быть равны в своих правах защищать свои политические убеждения. Точно такой же закон, который был принят в отношении митингующих на Майдане в Киеве. (Шум у залі)

Пока не будут выполнены наши требования, фракция Партии регионов отказывается голосовать за какие бы то ни было… (Шум у залі) (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу заспокоїтися. Нам треба приймати багато важливих рішень.

Я єдине хочу сказати представникам Партії регіонів, Комуністичної фракції… (Шум у залі) колеги, спокійно!... що свої структури у країні захищають українську  Конституцію, цілісність нашої країни.  І виступають жорстко проти тих і тих арештовують, хто пробує розколоти країну, хто пробує зі зброєю в руках займатись злочинною терористичною діяльністю. (Оплески) І ті, хто захищає Україну, завжди будуть мати підтримку українського народу.

І величезне прохання до тих політичних сил, які в парламенті вважають себе опозицією, визначитись: вони з Україною і українським народом або вони з агресорами, які воюють проти нашої держави. (Оплески).

Шановні колеги, у нас сьогодні передбачені виступи. Подивіться, скільки часу ми втратили на ці переговорні процеси.

По одній хвилині від фракцій, будь ласка, запишіться. Колеги, я дію відповідно до Регламенту.

Будь ласка, «Свобода». Народний депутат Мельник передає слово Олегу Тягнибоку.

 

11:27:02

МЕЛЬНИК Є.І.

Прошу передати слово Олегу Ярославовичу.

 

11:27:08

ТЯГНИБОК О.Я. 

Слава Україні!  Це просто неприпустимо слухати подібні речі, які щойно пролунали з цієї трибуни. Так, ми визнаємо право всіх мешканців на мирний протест, ми визнаємо, що люди можуть  мати свої позиції, і вони можуть апелювати до влади. Але порівнювати дії диверсантів, терористів, сепаратистів з вчорашньою революцією гідності, з дією мітингувальників, протестантів проти бандитської влади, проти бандитського режиму це є цинічно і неприпустимо.

Сьогодні стоїть чітко питання – антитерористична операція має бути конкретно в дії, вона має бути зреалізована. І прикриватись живим щитом: жінками, дітьми і пенсіонерами – це не тільки злочинно, це не тільки негідно, але це суперечить правилам Женевської конвенції, четвертої Женевської конвенції. І це означає, і це трактується     в міжнародному законодавстві як військовий злочин, і покривати військові злочини московських терористів, окупантів тут, на території України, є абсолютно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ТЯГНИБОК О.Я. … є абсолютно неприпустимо. І тут чітко треба поставити водорозділ: оці представники Партії регіонів і комуністів – вони відстоюють інтереси Української держави чи вони відстоюють інтереси Кремля. Судячи з їхніх дій, це є кремлівська агентура. Там зрадники стріляють автоматами, а тут ці зрадники стріляють кнопками! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Оробець.

 

11:29:01

ОРОБЕЦЬ Л.Ю.

Шановні колеги, від фракції мушу сказати: ми готові на спільну заяву всіх фракцій, якщо в ній буде засудження сепаратизму і заклик до єдності України. Ми готові працювати на децентралізацію і працювати над тим, щоб Україна стала комфортною державою для кожного її громадянина і кожного мешканця.

А від себе мушу сказати. Шановні колеги, сприймайте це моїм офіційним запитом в Генеральну прокуратуру. Що в цій залі робить Ігор Калєтнік, який зараз сидить тут, посеред нас? Це людина, яка відповідальна за 16 січня! Це людина, яка поставила диктаторські закони, яка перетворила мою державу за 20 хвилин в Північну Корею! Йому не тут сидіти треба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Кличко, фракція "УДАР".

 

11:29:54

КЛИЧКО В.В.

Дорогие друзья! Коллеги! Я хочу обратиться ко всем, кто сейчас смотрит эту трансляцию по каналу "Рада" по телевидению. На самом деле несколько минут назад закончилась нарада у Голови, и те заявления, которые здесь только что прозвучали с этой трибуны, не соответствуют духу и тому настроению, которое прозвучало на нараде. Ключевым вопросом на сегодняшний день есть стабилизировать ситуацию в стране. Люди, которые обращаются, независимо от региона, в котором они живут, они хотят полностью уверенности и стабильности ситуации. Они заявляют: "Наведите, пожалуйста, порядок в стране!"

Сегодня страна раскалывается. Я недавно в парламенте, и могу четко утвердить: вот с этого зала начался раскол страны. Где политики в погоне за своими политическими целями вбивают клин в вопрос языка. Та не было этого вопроса никогда! И на любом…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

КЛИЧКО В.В. …языке ты говоришь: на русском, украинском, в Донецке, во Львове, в Тернополе, в Одессе, тебя везде понимают. Нет такой проблемы, люди понимают и украинский, и русский. Нет, нужно этот вопрос поднять и вбить этот вопрос.

Пожалуйста, я прошу! Я понимаю, не нужно политизировать сегодняшний вопрос языками. Да, мы должны сегодня дать возможность децентрализации власти, мы должны дать возможность: хотят в регионах говорить на венгерском, хотят говорить в регионе на местном языке, на одном, на другом, - пожалуйста. Что касается государственного языка, это отдельный вопрос. И здесь сомнений быть не может! Региональным языкам мы должны дать и найти компромисс сегодня, для того чтобы стабилизировать ситуацию в стране. А выступлениями радикального характера мы вводим в очередной круг…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

КЛИЧКО В.В. Мы выходим на очередной круг спирали радикализации ситуации в стране. Наша ключевая задача: стабилизировать, навести порядок, успокоить, сохранить целостность и независимость нашей страны. И это задание независимо от партийной принадлежности каждого из нас. Спасибо за внимание. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Долженков.

 

11:32:33

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Передаю слово моєму колезі Сергію Анатолійовичу Матвієнкову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Матвієнкова.

 

11:32:47

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 57-й округ, Мариуполь. 

Уважаемые коллеги, сегодня действительно мы все понимаем меру ответственности, которая лежит на всех нас. Ситуация действительно доведена до предела. Любое неосторожно сказанное слово, любые неосторожные действия могут привести к серьезному возгоранию и к серьезным последствиям.

Мы сегодня уже, к сожалению, имеем место, когда пролилась кровь. И мы понимаем, что причин этому  несколько. Но одна из основных, которая кроется здесь, в этом зале, - это причина двойных стандартов, двойного подхода к рассмотрению одних и тех же вопросов. И если мы говорим о том, что сегодня не должно гулять оружие по Украине, оно не должно гулять нигде, начиная с города Киева. Если мы говорим о том, что должны быть освобождены здания, они должны быть освобождены везде, учитывая и город Киев.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

МАТВІЄНКОВ С.А.  И если мы говорим о том, что сегодня нужно разобраться, каким образом проводят эти антитеррористические операции, со стрельбой по жителям, которые живут в соседних домах, с использованием авиации непонятно для чего, в 2 часа ночи над жителями города Мариуполя?! И когда мы говорим о 17-ти раненых, то в этих списках 17-ти раненых – все жители Мариуполя, 2, правда,  донецких попалось, то нужно, я думаю, для того, чтобы найти нам  всем "злагоду" и не расколоть окончательно Украину, сесть, успокоиться, взяться за голову двумя руками, отойти от резкой риторики и принимать взвешенные решения, остановить экономическое падение страны, которое не просто сунется, а страна летит сегодня в экономическую бездну! А завтра выйдут на улицу матери, которые не смогут накормить детей, вот тогда это действительно будет бунт! И нужно всем задуматься над этим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Мартиняк, "Суверенна європейська Україна".

 

11:34:35

МАРТИНЯК С.В.

Передайте слово Донію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олесь Доній.

 

11:34:46

ДОНІЙ О.С.

Кажуть, що ті, що сепаратисти, вони схожі на "майданівців". Та не схожі. В понеділок поховали ще одного "майданівця" – Анатолія Нечипоренка. От йому 18 лютого проломили голову, він боровся за це життя. Так от, розповідаю, йому відрізали кати, садюги, відрізали фаланги пальців, коли його катували в Маріїнському парку. Оці люди досі не сидять на лаві підсудних, а вони в Харкові, в Донецьку, в Луганську зараз. (Оплески) Оця "гопота"! Нагадаю, що в Харкові із 65-ти арештованих 14 – це колишні зеки. І оці люди кажуть, що зараз вони борці за свободу?! За яку свободу? Скажіть мені, в якій вони – Донецькій чи Луганській області – вони виступають під українськими прапорами? Виключно під російськими! І це відрізняє їх від "майданівців". Це відрізняє їх від тих, хто боровся за свободу. Припиніть боротися за інтереси Російської Федерації в Україні і тоді з вами будуть говорити як рівні з рівними.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, від позафракційних я бачу дві руки, народного депутата Опанащенка, будь ласка, включіть мікрофон. І Олег Ляшко.

 

11:35:52

ОПАНАЩЕНКО М.В.

Я хотів би відповісти колезі Левченку щодо виходу з фракції. Не так багато він в своєму житті зробив, щоб повчати депутатів, що їм робити. І фракція повинна працювати, щоб люди хотіли в ній залишитись.

Щодо ситуації у країні я хотів би сказати. Те, що відбувається в Раді і той радикальний настрій, він не йде на користь ситуації. Гинуть люди. Були безпорядки і безлади раніше, і зараз також є і злочинці, а є і мирні люди, які обмануті і виходять також на мирні акції.

Але у них є вимога провести референдум. Я вважаю, якщо в референдумі не буде стояти питання цілісності країни і його для спокою в Україні, може, і потрібно провести.

І децентралізація влади, я не хотів би, щоб влада робила помилку, яка була зроблена минулою владою. Це узурпування влади. Якщо є в парламенті кількість депутатів, за яких голосували виборці, то і портфелі, і владу потрібно розподіляти пропорційно. Тоді буде довіра до тих, хто керує країною. І ми не будемо наступати на ті граблі, на які вже наступила наша країна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка.

 

11:37:07

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я хочу звернутися до колег депутатів із фракції Партії регіонів. Сьогодні у Донецьку о 18 годині на площі Леніна громадяни України, які хочуть жити в єдиній незалежній унітарній країні, проводять мітинг на єдність країни. От, якщо ви справді за єдність країни не на словах, а на ділі, приїжджайте в Донецьк, підтримайте українців у Донецьку.

Сьогодні людей у Донецьку, в Харкові вбивають, переслідують за те, що вони говорять українською мовою! До чого ми дожилися?! Тому я закликаю всіх, хто за єдину Україну, хто за цілісність України, депутатів від регіонів, депутатів від інших фракцій, - приїдьте сьогодні в Донецьк! Підтримайте жителів Донецька, які хочуть жити в єдиній і незалежній Україні!

Я хочу водночас висловити підтримку Збройним Силам, правоохоронним органам, які сьогодні відбивають агресію Збройних Сил Російської Федерації на Сході країни. Ті, хто помагає сьогодні окупантам – це зрадники. Завдання кожного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ЛЯШКО О.В. Завдання кожного громадяни України сьогодні – це захист України. Жінки, які виводять, жінки  дітей виводять під танки, за їхніми спинами стоять диверсанти із снайперськими гвинтівками. Вони під танки кидають дітей і кидають жінок, а самі боягузи ховаються за їхніми спинами. Ганьба! І оці диверсанти мають бути ліквідовані. Якщо ворог не здається, він має бути знищений. З простими людьми і з жителями Донбасу, з жителями Луганська, з жителями Харківщини, які хочуть політичних прав, які хочуть децентралізації, ми готові розмовляти. Ось наша рука, ми чуємо кожного.

Але в мене останнє питання до представників Регіонів. Ваша банда Януковича була 4 роки при владі. Чого ви не віддали людям децентралізацію? Чого ви не віддали людям податки? Чого ви не ліквідували районні адміністрації? Чого ви не прийняли виконкоми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Півхвилини.

 

ЛЯШКО О.В. Тільки грабували, грабували й грабували. А сьогодні ви кажете, дайте нам все. Верніть все, що ви вкрали, і ми роздамо це людям.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я розумію, що нам треба буде приймати рішення і відповідальні рішення. Під час Погоджувальної ради ми обговорювали щодо підготовки заяви нашого парламенту, в якій ми звернемося до всіх громадян, в тому числі і громадян, які проживають в Східній Україні, для того, щоб була злагода і єдність в державі.

Ми чітко висловимо позицію щодо проведення реформи місцевого самоврядування. Чітко висловимо позицію щодо ліквідації місцевих адміністрацій і формування виконкомів шляхом обрання їх місцевими радами. Ми не будемо повторювати ті злочинні кроки щодо абсолютизації влади, які робив режим Януковича. Ми йдемо назустріч людям. І в цьому наша принципова відмінність.

Я, єдине, хотів би попросити шановних колег. До 4 години, поки ми підготуємо заяву, щоби всі ми  працювали у залі, тому що  Україна очікує від нас рішень, а не тільки голосних заяв. Тому, шановні колеги, я прошу   парламент  розпочати свою роботу виключно за своїм фахом, тобто щодо прийняття відповідних постанов та проектів законів.

Перше питання, яке ми зараз будемо розглядати,  це  прийняття рішення з обговореного питання.  4519, ви пам'ятаєте,  проект  Постанови про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності України у зв'язку з агресією Російської Федерації. Проект ми  обговорювали, це проект народного депутата  Сиротюка. Ми вислухали голову комітету,  народного депутата Литвина і  доповідача від  комітету,  народного депутата  Развадовського  і погодились, що приймаємо цю постанову  в редакції, яку  чітко  сфокусував  і сформулював комітет.

Тому, шановні колеги, нам треба  тільки  прийняти рішення  з цього питання. Ви пам'ятаєте  нашу домовленість. Я прошу, шановні  колеги, сісти на свої робочі місця і прошу розглянути питання щодо прийняття  проекту Постанови (4519) про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності України –  за основу і в цілому.

Прошу, шановні колеги, голосувати.

 

11:42:26

За-231

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги,  у нас зараз є питання, пов'язане з  пакетом законів, пов'язаних  з місцевою владою у місті Києві.  Йдеться про проект Закону (1098) про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад та сільських, селищних" (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості). Ви пам'ятаєте, йдеться про двохтурові вибори у містах, які налічують понад  500 тисяч мешканців.

І у нас є також два закони  4638, 3004, які стосуються внесення змін до Закону про столицю України – місто-герой Київ (щодо надання Київському міському голові можливості реально впливати на розвиток міста).

Ми з вами вчора говорили про можливість пакетного голосування закону 1098 і 4638. До мене підходив Віталій Володимир Кличко, просив, що все-таки спробувати по одному проголосувати. Давайте ми перший закон спробуємо, коли голосуємо по одному,  я не заперечую, що ……. відповідно до Регламенту.  У випадку, коли зриваємо голосування по першому, тоді спробуємо голосувати пакетним голосуванням, як ми вчора домовлялися.

Тому, шановні колеги, я прошу спочатку. Щоб ми могли це зробити. Колеги, увага! Шановні народні депутати,   давайте перестанемо ходити по залу. Прошу всіх зайти до парламентської зали для прийняття рішень.

Я прошу зараз проголосувати щодо повернення до розгляду питань, відповідно законів 1098, 4638, 3004. Прошу парламент проголосувати щодо повернення до розгляду цих питань, цих законів. Будь ласка, прошу голосувати.

 

11:44:42

За-211

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. 0 – Партія регіонів, 80 – "Батьківщина", 23 – "УДАР", 32 – "Економічний розвиток", 13- "Суверенна європейська Україна", 35 – "Свобода", 0 – Компартія України, позафракційні – 28.

Шановні колеги, ми не можемо, коли ми не повертаємося до цих питань, ми не можемо їх розглядати.

Тому я прошу, буде рішення парламенту ще раз повернутися до цього питання, Колеги, встигайте. Буде пропозиція ще раз повернутися до цього питання, я готовий поставити.

Мікрофон народному депутату Кайді включіть, будь ласка.

 

11:45:22

КАЙДА О.П.

Дякую. Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановний Олександр Валентинович, ну, видно, що в залі є депутати і необхідна кількість депутатів. Я прошу вас звернутися, наша фракція звертається до всіх депутатів, а в першу чергу до депутатів від коаліції, вставити карточки для голосування і під час голосування не витягувати їх, і не валяти дурака, або ми працюємо  або висловлюйте свою позицію, якщо не згідні. Не смішіть Україну, не смішіть сесійну залу. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Шановні колеги! Я звертаю вашу увагу на те, що ми зараз дійсно маємо можливість прийняти рішення, на яке сподіваються  мешканці не тільки міста Києва, але і більшості наших міст України.

Але, на превеликий жаль, я поки  не бачу готовність залу голосувати це важливе питання. Я переконаний, що  сьогодні ми знову повернемося до цього питання, коли повернемося голосуванням до нього і відповідно будемо тоді приймати рішення.

Шановні колеги! Нам треба  прийняти рішення також щодо двох законів, які  ми обговорювали і домовились, що голосувати, приймати рішення  щодо цих законів будемо саме сьогодні.

Нагадаю це закон 4574 і  2829.

Давайте спочатку визначимося з законом 4574,  проект Закону про внесення змін до законів України "Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей" та "Про зайнятість населення" (щодо статусу біженців).

Шановні колеги, це дуже гуманне рішення  Верховної Ради, який вніс Кабінет Міністрів, я прошу, щоб всі народні депутати незалежно від політичних своїх симпатій і ознак підтримали цю пропозицію.

За основу і в цілому є  пропозиція проголосувати це рішення. Прошу шановні колеги підтримати 4574 проект Закону про внесення змін до Законів України "Про  основу соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей". Прошу за основу і в цілому підтримати.

 

11:47:56

За-247

Рішення прийнято. Дякую.

Наступний проект закону.

По фракціях, будь ласка, наполягають депутати.

Партія регіонів – 0, "Батьківщина" – 78, "УДАР Віталія Кличка" – 37, "Економічний розвиток" – 32."Суверенна Україна" – 31, 35 – "Свобода", 0 – Компартія, 34 – позафракційні. (Шум у залі)

Шановні колеги, я прошу заспокоїтись. Заспокоїтися прошу! Шановні колеги, також ми повинні сьогодні прийняти рішення з обговореного питання, це стосується Закону, реєстраційний номер  2829, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" (щодо дострокового припинення повноважень членів ради).

Ви пам'ятаєте змістовну доповідь Миколи Томенка. Він просить невеличкий коментар перед голосуванням. Будь ласка, включіть мікрофон Миколи Томенка.

 

11:48:47

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, хотів би попросити вас дати можливість нам сформувати Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, оскільки сьогодні виникла колізія двох норм, і ми, Верховна Рада, всі фракції і депутатські групи, які тут присутні, не мають можливості розпочати конкурс і подати свої достойні кандидатури на те, щоб ми свою четвірку сформували. Тому ми запропонували правову розв'язку, яка підтримується абсолютною більшістю і експертів, і фахівців.

Тому, Олександр Валентинович, просимо і в першому і в цілому, але з доповненнями у Перехідних положеннях, які вчора під час обговорення Микола Княжицький як співавтор прочитав. Тому що там – інструмент того, як ми швидко почнемо проводити конкурс в разі підтримання цього законопроекту і сформуємо четвірку Верховної Ради  в цій же сесійній залі, де всі депутати матимуть можливість рейтинговим голосуванням підтримати нових членів Нацради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Будь ласка, шановні колеги, давайте приймемо рішення з обговореного питання. Воно обговорювалося вчора, я нагадаю. І зараз я прошу підтримати за основу і в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України  "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", реєстраційний номер, нагадую, 2829. Прошу, шановні колеги, увага! Прошу визначитися шляхом голосування. Прошу підтримати за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

11:50:28

За-243

Дякую, рішення прийнято, за – 243 голоси.

По фракціям, будь ласка: 0 – Партія регіонів, 81 – "Батьківщина" ,  37 – "УДАР",  33 – "Економічний розвиток", 31 – "Суверенна європейська Україна", 35 – "Свобода", Компартія – 0, позафракційні – 26.

Я хочу запитати, шановні колеги, щодо Києва, можемо повернутись щодо повернення до цього питання? Спробуємо. Я прошу повернутись до розгляду питання трьох законодавчих актів: 1098, 4638, 3004. Прошу, шановні колеги, підтримати повернення до розгляду цього питання. Прошу голосувати. 

 

11:51:24

За-196

Шановні колеги, не прийнято рішення. За – 196. Я не буду більше ставити сьогодні.

По фракціям, будь ласка.  0 - Партія регіонів, 81 – «Батьківщина», 19 – «УДАР», 28 – «Економічний розвиток», 12 – «Суверенна європейська Україна», 35 – «Свобода», 0 – Компартія, 21 – позафракційні.

Я не розумію, шановні колеги. Я не буду по одному ставити питання, тому що це  блокове питання, ми так з вами домовлялись.

Будь ласка, шановні колеги, для того, щоб по одному їх розглядати, треба спочатку повернутись до цього розгляду. Вони в пакеті ішли як альтернативні, я не можу розривати по одному.

Шановні колеги, я прошу, ми переходимо до другого читання. Проект Закону про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою.

Будь ласка, Голова Комітету з питань прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин Пацкан Валерій Васильович.

Шановні колеги, я  звертаюсь до фракції «УДАР». Нам потрібен Голова Комітету Пацкан Валерій Васильович.

Поки шукають Валерія Васильовича, ми переходимо до наступного питання.  Реєстраційний № 2050. Проект Закону про внесення змін до статті 18 Закону України «Про міліцію» щодо вдосконалення системи кадрового забезпечення органів внутрішніх справ.

Будь ласка, Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення  правоохоронної діяльності. Кожем'якін Андрій Анатолійович, прошу на трибуну.

 

11:53:22

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Доброго дня, шановний Голово, шановні народні депутати! Верховна Рада 8 жовтня 2013 року прийняла рішення про прийняття проекту Закону України про внесення зміни до статті 18 Закону України "Про міліцію" за основу. Законопроектом частина сьома статті 18  Закону України "Про міліцію" укладається в новій редакції, тобто встановлюється обов'язок відшкодувати Міністерству внутрішніх справ України витрати, пов'язані з утриманням у вищому навчальному закладі для курсантів вищих навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ України у разі, якщо вони достроково розірвали договір про навчання, та для осіб начальницького складу органів внутрішніх справ, звільнених зі служби протягом трьох років після закінчення такого вищого навчального закладу. Тобто, якщо людина пішла до Академії внутрішніх справ або до будь-якого вузу з мрією служити в органах внутрішніх справ, відучилась, потім за цей час десь знайшла собі якісь, вибачте, потусторонні заробітки, закінчила вуз, написала рапорт – і звільнилась. От за те, що вона навчалась і потім звільнилась і не пішла працювати за тим фахом, за яким потрачено і гроші, і зусилля української влади, вона повинна це відшкодувати. Ось і весь законопроект.

Я прошу підтримати. Комітет підтримав цей законопроект в цілому. Олександр Валентинович, я хотів ще одне, користуючись тим, що в мене, що є декілька хвилин. Я прошу все ж таки не забути поставити сьогодні 4698: законопроект про внесення змін до законі: "Про правовий статус надзвичайного стану" і правовий режим військового стану, - який дозволяє проведення дострокових виборів Президента під час введення в країні або в окремих областях військового стану, для того щоб зберегти цілісність і територіальну цілісність України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Андрій Анатолійович.

Шановні колеги, зрозуміла пропозиція комітету? Фактично дуже короткий закон. Є пропозиція його підтримати як в другому читанні, так і в цілому.

Будь ласка, шановні колеги, я прошу сісти на свої робочі місця, підготуватися до голосування і підтримати в цілому Закон 2050а "Про внесення змін до статті 18 Закону України "Про міліцію" (щодо вдосконалення системи кадрового забезпечення органів внутрішніх справ). Будь ласка, шановні колеги, прошу підтримати, прошу голосувати.

 

11:56:14

За-224

Шановні колеги!.. Я прошу, по фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 0, 83 – "Батьківщина", 24 – УДАР, 33 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 35, 0 – Компартія, "Свобода" – 35, позафракційні – 21.

Шановні колеги, я звертаюсь! Простий технічний закон. Я розумію, що у зв'язку з тим, що ходимо по залу, ми не встигаємо підходити до своїх робочих місць. Я прошу, шановні колеги, припинити ходьбу, фізкультурою треба зранку, до початку роботи парламенту, займатись. І зараз повернутись до розгляду цього питання. Давайте мобілізуємо наші зусилля і підтримаємо міліцію, їх пропозицію.

Прошу повернутись до розгляду питання 2050а. Прошу голосувати.

 

11:57:13

За-215

Я так розумію, що фракція УДАР прийняла рішення не голосувати. Будь ласка, по фракціям. 0 - Партія регіонів, 84 – "Батьківщина", 7 – УДАР, 34 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 30, "Свобода" – 35, 0 – Компартія, 25 - позафракційні.

Шановні колеги! Будь ласка, голові комітету прошу включити мікрофон.

 

11:57:38

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги, я звертаюсь до фракції УДАР. Серед ваших представників, вашої фракції, є дуже поважна професійна людина з питань Міністерства внутрішніх справ і з питань організації роботи в міліції. Це генерал-полковник Паламарчук Микола Петрович, який безпосередньо зі мною і з членами комітету – з тими, які сьогодні дійсно опікуються   нормальною підготовкою фахівців внутрішніх справ, а також дати можливість їм іти працювати в міліцію, він підтримував цей законопроект. Я думаю, що ви повинні взяти з нього приклад. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Анатолійович, ще раз, мене трошки відволікли, пропозицію повторіть будь ласка, включіть мікрофон Кожем'яніна.

 

11:58:27

КОЖЕМ’ЯКІН А.А. Олександре Валентиновичу, я хотів би ще раз, справа в тому, що це технічне питання. Якщо у фракції "УДАР" є своя думка, нехай вони її висловлять. Щоб ми розуміли. Я як голова комітету, а також члени комітету, які працюють у фракції, які сьогодні працюють від фракції "УДАР". Чому. Тому що за це рішення, Олександре Валентиновичу, проголосував весь склад комітету одноголосно. Не було "проти" і "утримався".

Тому зараз треба послухати. Якщо у них є аргументи, я хотів би про це знати. І поставити питання знову на переголосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Буде коментар від фракції "УДАР" чому не голосує фракція за це питання? Є зауваження технічне, політичне чи? Шановні колеги! У них є зауваження, але нема носія зауваження народного депутата Чумака. Він прийде, він прокоментує. Ми тоді повернемося до цього питання.

Зараз я прошу, народний депутат Пацкан Валерій Васильович підійшов до залу. Прошу перебувати постійно в залі голів комітетів в першу чергу.

Проект Закону про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою - 0921. Будь ласка, Валерію Васильовичу.

 

11:59:35

ПАЦКАН В.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Закон 0921 був внесений ще минулого скликання в ..…   Верховної Ради. Про що йде мова, про що йде цей закон. Це закон про відновлення прав депортованих народів, а саме кримськотатарського народу. Тобто, держава Україна бере на себе зобов'язання про відновлення всіх прав і забезпечення, матеріального забезпечення прав кримськотатарського народу.

Дуже багато колізій по цьому закону було внесено в 60 поправці, які комітет доопрацював, вони відхилені народним депутатам Гайдошем Іштваном Ференцовичем. І ми домовились, що будемо прописувати ще один законодавчий акт.

За підсумками розгляду комітету, комітет пропонує ухвалити цей законодавчий акт за основу та в цілому. Врахована 31 поправка, враховано редакційно 4 поправки. І якщо ми хочемо повернутись лицем до кримськотатарського народу, якщо ми хочемо, дійсно, допомогти нашим громадянам підняти там дух, ми повинні прийняти цей законодавчий акт.

Що стосується матеріального забезпечення кримськотатарського народу. Кримськотатарський Меджліс кримськотатарського народу і зокрема Мустафа Джемілєв, ми домовилися, що ми повернемося до цього питання після того, як буде Крим, дійсно, належати території України і держави Україна.

Прошу вас підтримати цей законодавчий акт, тому що Верховна Рада уже 15 років не може його ухвалити. Давайте станемо тією Верховною Радою, тим складом Верховної Ради, котрий, дійсно, прийме законодавчий акт щодо кримськотатарського народу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, ми ж не обговорюємо це питання, це питання другого читання.

Будь ласка, народного депутата Гайдоша включіть мікрофон.

 

12:01:27

ГАЙДОШ І.Ф.

Іштван Гайдош, суверенна європейська Україна. Шановні колеги, сьогодні ми розглядаємо важливий такий, необхідний для підтримки кримських татар законопроект. Для розгляду  цього проекту Закону в другому читанні мною були подані відповідні поправки, як це було сказано, які значно розширювали б коло осіб, на якого би поширювалися норми закону.

Але зважаючи на важку суспільну політичну ситуацію в Криму та через прийняття профільним комітетом даного законопроекту без поправок, також з метою якнайскорішого прийняття цього закону і підтримки кримських татар, я відкликав свої пропозиції. Але водночас вважаю, що нам також необхідно буде в майбутньому прийняти окремий закон про реабілітацію і відновлення прав осіб, депортованих, інтернованих у 1944 році, за національною ознакою тоталітарним сталінським режимом угорців та інших представників національних меншин.

Ще одне хочу додати. У листопаді цього року виповнюється 70 років від початку трагічних подій у житті угорців, німців Закарпаття, ……… репресій у 1944 році. З метою вшанування їх пам'яті мною…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я дякую. Я думаю, що обов'язково комітет врахує цю пропозицію.

А зараз, шановні колеги, я прошу Мустафі Джемілєву включити мікрофон. Він коротку репліку. Будь ласка. 

 

12:02:49

ДЖЕМІЛЄВ М. .

Шановні народні депутати! Законопроект, який ми обговорюємо,  належить до найбільш багатостраждальних, бо розглядався  чотирма скликаннями Верховної Ради України   та за трьох Президентів країни.  У парламенті він був зареєстрований  кілька разів  у різних варіантах та врешті був ухвалений  конституційною більшістю  голосів, але ветувався главою держави.

Драматичні події останніх місяців надали цьому  проекту закону нове звучання, такого звучання, яке ми всі мали почути з перших днів незалежності України. Я маю на увазі негайне та повне відновлення прав депортованого кримськотатарського народу та інших депортованих громадян як запоруку миру та стабільності в Криму  та в цілому  в Україні.  Тоді протягом  десятиліть  голос кримських татар не був…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  дайте завершити ще півхвилини.

 

12:04:02

ДЖЕМІЛЄВ М. … не був почутий через політичні амбіції та ігри керівників держави та політичних сил, що  розігрували в Криму свої власні  політичні інтереси, забувши про інтереси громадян та  країни. Тепер  ми всі  усвідомили, наскільки  хибними були наші розміркування  та дії. Поки українська еліта жила відірваними  від реалій цілями, вороги України  готували плани знищення нашої держави.  Тепер це очевидно  навіть найбільш заангажованим…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

12:04:43

ДЖЕМІЛЄВ М. Цей законопроект  у сучасних умовах  є  лише одним кроком у вирішенні    нагальних проблем, першим  із низки  інших. Ми  зобов'язані зробити  інші кроки, пройти  всією дорогою відновлення історичної справедливості  як по відношенню … живих, постраждалих від    радянського  більшовицького режиму,  їхніх  нащадків, так  і по відношенню до  тих, кого вже немає на цьому світі.  Закликаю вас всіх  зробити вибір  на користь  кращого майбутнього України та забезпечення майбутнього  корінного кримськотатарського народу, частини  українського народу.

Дякую  за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  я ще раз. Я бачу підняті руки. Я нагадую, це друге читання. У нас нема обговорення цього питання. Я шановному Мустафі Джемілєву дав можливість сказати, тому що він автор цього закону.

Шановні колеги, прошу опустити руки. Є пропозиція з урахуванням техніко-юридичного доопрацювання закону. Тому що там по деяким статтям є чисто редакційні правки, які необхідно буде зробити. Пропозиція – підтримати його в другому читанні в цілому. Нема заперечень? Нема. Прошу, тоді голосувати, шановні колеги. Прошу підтримати в другому читанні і в цілому. Прошу голосувати.

 

12:06:18

За-238

Рішення прийнято.

Я дякую Верховній Раді за прийняття цього важливого рішення. І прошу по фракціям показати, як голосували депутати. 0 – Партія регіонів, "Батьківщина" – 80, 33 - "УДАР", 30 – "Економічний розвиток", 30 – "Суверенна європейська Україна", 34 – "Свобода", Компартія – 0, позафракційні – 31.

Шановні колеги, у нас тут розбіглися погляди і позиції. Я вважав, що ми вже годину відпочивали і можемо без перерви працювати. А багато депутатів говорять, що вони повинні обов'язково 15 хвилин мати на перерву. Як, без перерви працюємо? Без перерви. Дякую. Тільки, шановні колеги, я прошу, раз без перерви працюємо, щоб і не розходилися і працювали без перерви не тільки в теорії, але ще й на практиці.

Шановні колеги, я прошу, зараз ми підходимо до Закону 2138, але я прошу, Віталій Станіславович, не йти на трибуну, тому що уряд підійшов до мене і попросив… ну, скажіть, да, проінформуйте.

 

12:07:37

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,

 

ЖУРАВСЬКИЙ В.С. Хочу нагадати, що заявлений законопроект вносився ще попереднім урядом у зв'язку з прийняттям в 2012 році Закону України про внесення змін до Закону України "Про здійснення державних закупівель". Коли було запроваджено процедуру електронного реверсного аукціону.

Ще в квітні минулого року наш комітет підготував законопроект до розгляду в другому читанні. Але до цього часу зазначений проект закону не розглянутий  Верховною Радою України.

10 квітня цього року Верховна Рада ухвалила в новій редакції Закон України "Про  здійснення державних закупівель". В ньому процедура  електронного реверсного аукціону не передбачена. Тобто після набрання  чинності новим Законом України "Про здійснення державних закупівель" проект Закону України (реєстраційний номер 2138)  втратить актуальність.

Пропонуємо відкласти розгляд цього законопроекту, в подальшому комітет запропонує зняти його з розгляду в зв'язку з втратою актуальності. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, в зв'язку з втратою актуальності у нас є два варіанти: ми можемо його взагалі не розглядати, а можемо поставити і не проголосувати.

Пропозиція комітету ставити на голосування чи просто зняти і не  втрачати час? Знімаємо і не втрачаємо час.  

Тобто по процедурі просять поставити, щоб його зняти. Добре. Я поставлю, щоб у нас в секретаріаті не було  зайвих матеріалів з цього питання. Будь ласка, це законопроект 2138, комітет пропонує його  зняти. Ми його знімемо швидко шляхом голосування. Прошу визначитись з цього закону 2138 щодо прийняття його в цілому. Прошу включіть систему "Рада".

 

12:09:36

За-48

Рішення не прийнято.

Зняти законопроект як і пропонував комітет.

Шановні колеги, наступне питання стосується проекту Закону про внесення змін до статті 240 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин. Голова комітету доповідає – Кожем'якін Андрій Анатолійович. Комітет з питань законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності знає цю проблему, скільки зловживань йде, корупції скільки, криміналу навколо цього незаконного видобутку копалин, особливо в Східній Україні. Я прошу, Андрій Анатольович доповісти,  реєстраційний номер закону 2855.

Шановні колеги, фракція регіонів просить, щоб я підійшов на цю  фракцію і 10 хвилин поспілкувався з ними. Я прошу Руслана Володимировича провести замість мене ведення, я через 10-15 хвилин буду в залі.   

 

12:10:32

КОЖЕМ’ЯКІН А.А. Шановні народні депутати! До речі, те, що тільки що проголосували, відхилили той законопроект, Верховна Рада зробила дуже правильно, тому що він має погану історію. Він свого часу був проголосований на Банковій, коли деякі народні депутати зібралися окремо від цього місця.

Верховна Рада України 19 листопада 2013 року прийняла рішення про прийняття проекту Закону 2855 "Про внесення змін до статті 240-ї Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин)" за основу, з дорученням головному комітету підготувати його до другого читання. Законопроектом  стаття 240 Кримінального кодексу викладається у новій редакції. Такі зміни потрібні для того, аби наші корисні копалини отримали належний кримінально-правовий захист. Причому як копалини загальнодержавного значення, так і місцевого значення. Наприклад, пісок, якщо розмір копалин місцевого значення є значним.

Відповідно до Регламенту до комітету надійшло 9 пропозицій від суб'єктів права законодавчої ініціативи – народних депутатів України. Враховані пропозиції народних депутатів Лелюка і Грушевського. Комітетом 5 поправок відхилено як такі, що носили редакційний характер  та суттєво не впливали на зміст законопроекту. Чотири поправки враховано, 2 з яких частково.

За результатами розгляду на своєму засіданні, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді законопроект  № 2855 прийняти у другому читанні та в цілому як закон. Прошу підтримати. Дякую.

 

Засідання веде КОШУЛИНСЬКИЙ Р.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. По поправках. Є поправки, ідемо по поправках. Є ж друге читання. Я перепрошую, пане Зарубінський.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Справа в тому, якщо є питання. Я бачу, в залі немає тих…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми ідемо по поправках. Немає – все. Пройдемося, щоб не було запитань.

Поправка номер 2. Народний депутат Чуб. Є пропозиція?

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Немає. Далі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає.   Номер 3. Народний депутат Чуб.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає. 

Номер 6. Народний депутат Гержов. Є зауваження? Немає.

Номер 7. Народний депутат Купчак. Є бажання говорити?  Ще раз. Немає.

Поправка номер 8, народний депутат Шаров. Є потреба обговорювати? Немає. Отож, шановні народні депутати, усі… Є.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Но це не автор поправки!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А, ви не автор поправки. Я прошу вибачити.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Є Регламент.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, по поправках ми пройшлися. Є пропозиція комітету прийняти цей законопроект у другому читанні і в цілому.

Отож я ще раз попрошу запросити народних депутатів до зали, ми зараз перейдемо до голосування. Прошу! (Шум у залі)

Вже оголосили. Вже оголосили. Бачите, я підходять вже? Швидко-швидко.

Шановні народні депутати, ставимо на голосування проект Закону про внесення  змін до статті 240 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин, реєстраційний номер 2855, у другому читанні та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:14:16

За-190

Рішення не прийнято

Прошу по фракціях: Партія регіонів – 0, "Батьківщина" – 75, "УДАР Віталія Кличка" – 19 , "Економічний розвиток" – 14, "Суверенна європейська Україна" – 24, ВО "Свобода" – 35, Компартія України – 0, позафракційні – 23.

Переходимо до розгляду наступного законопроекту, реєстраційний номер 2049, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення врегулювання відносин на об'єкти нерухомого майна). Прошу до слова голову комітету профільного, прошу, заступник – Ляпіна. Друге читання, шановне товариство. Прошу.

                       

12:15:12

ЛЯПІНА К.М.

Доброго дня, шановні колеги! Ксенія Ляпіна, партія "За Україну", фракція "Батьківщина".

Законопроект підготовлений до другого читання. Надійшло достатньо багато поправок. На сьогоднішній день це було оброблено 55 поправок.

Частина врахована, частина відхилена. Можемо голосувати по поправкам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка № 13 народного депутата Продан – відхилена. Є потреба обговорювати?  Немає.

Поправка № 14 народного депутата Гержова. Є потреба? Немає. Поправка № 16 народного депутата Агафонової. Є потреба обговорювати? Немає.

Поправка № 19 народного депутата Кулініча. Є? Є. Прошу включити мікорофон народного депутата Кулініча.

 

 

12:16:03

КУЛІНІЧ О.І.

Дякую. Народний депутат Кулініч, група «Економічний розвиток».

Я наполягаю на голосуванні на підтримку, відхилених головним комітетом, поправок 19 і 26. Зокрема, поправками пропонується вилучити норми щодо реєстрації похідних прав у спеціальному розділі Державного реєстру. Якщо поправки не будуть враховані, то внесення інформації про оренду до цих розділів і надалі гальмуватиме повноцінне наповнення Державного реєстру.

Таким чином ми штучно створюємо ще один реєстр виключно похідних прав на невизначений строк та з невизначеними умовами перенесення цієї інформації в майбутньому.

По-друге, для реєстрації похідного права, тобто оренди, реєстратор все рівно має пересвідчитись в наявності первинного права, тобто права власності. Тому ніщо не заважає зареєструвати і первинне і вторинне право, щоб власники земельних ділянок не платили двічі за підтвердження в державі об’єктивно існуючого права.

Прошу підтримати відповідні поправки. В разі їхнього відхилення група  «Економічний розвиток» не зможе в цілому проголосувати за даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу коментувати.

 

12:17:11

ЛЯПІНА К.М.

Власне, чому була відхилена? Оскільки в робочій групі разом з Мін’юстом ми прийшли до висновку, якщо не буде відповідна реєстрація в додатковому розділі, то не буде захищена належним чином реалізація похідних прав і права власності.

Тому ми вважаємо, що цю поправку треба відхилити, ухвалити в редакції, запропонованій в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставлю на підтвердження поправку № 19 народного депутата Кулініча. Прошу голосувати.

 

12:17:51

За-98

Рішення не прийнято.

Поправка № 20 народного депутата Омельянович. Є потреба обговорювати? Немає.

Поправка номер 22, народного депутата Продан. Немає бажання.

Поправка номер 24, народний депутат Ляпіна. Є потреба…

 

ЛЯПІНА К.М. Немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка номер 26. Народний депутат Кулініч наполягав на її голосуванні. Включити вам мікрофон чи ставити на голосування?

Ставлю на голосування на підтвердження поправку номер 26, народного депутата Кулініч. Прошу визначатися, шановні народні депутати.

 

12:18:39

За-88

Рішення не прийнято.

Поправка номер 27, народного депутата Ляпіної. Є потреба…

 

ЛЯПІНА К.М. Не наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає.

Поправка номер 33, народного депутата Омельянович. Є до потреби ставити? Немає.

Поправка номер 47, народного депутата Кулініч. Є до потреби ставити? Немає.

Поправка номер 48, народного депутата Зелика. Є до потреби ставити? Немає, знімаю.

Поправка номер 49, народного депутата Воропаєва. Не наполягає. Не наполягає.

 

ЛЯПІНА К.М. Шановні колеги, можна я прокоментую?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

ЛЯПІНА К.М. Це дуже важлива поправка, через яку зараз може відбутися нерезультативне голосування в залі. Я звертаю увагу, що це найбільш спірна цього законопроекту. Мова йде про примусову передачу реєстрових книг, які зараз знаходяться в БТІ, до органів єдиного реєстру. Власне кажучи, у цій нормі є скільки плюсів, стільки і мінусів. З одного боку, ми всі розуміємо необхідність перенесення електронної форми інформації в реєстр для його наповнення, розуміємо, що це велика робота. З іншого боку, виникає конфліктна ситуація з БТІ. Ми неодноразово проводили робочі групи, вислуховували їх. І в сьогоднішній ситуації примусове відбирання цих книг у БТІ може мати негативні наслідки, зокрема втрату інформації реєстрової, яка потім буде з великими складнощами повернута і відновлена. Тому є як плюси, так і мінуси, оцієї норми.

Я знаю…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Ксенія, отож, вона є відхилена, автор не наполягає. Ідемо далі.

Поправка номер 50 народного депутата Агафонової. Є потреба обговорювати? Немає.

Поправка номер 51. Немає, не наполягає автор.

Шановні народні депутати, ми пройшлись по всіх поправках, які є відхилені. Ми можемо ставити питання на голосування. Так? Отже, шановні народні депутати, прошу підготуватися до голосування.

Ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин на об'єкти нерухомого майна (реєстраційний номер 2049) в другому читанні та в цілому. Прошу народних депутатів визначатися. Прошу голосувати.

 

12:21:28

За-180

Рішення не ухвалено.

Прошу, по фракціях. Партія регіонів - 0, "Батьківщина" - 70, "УДАР Віталія Кличка" - 27, "Економічний розвиток" - 5, "Суверенна європейська Україна" - 26, ВО "Свобода" - 31, Компартія України - 0, позафракційні – 21.

Шановні народні депутати! По процедурі? Міністерство? Прошу, заступнику міністра включіть, будь ласка, мікрофон.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І.

Дякую. Шановні народні депутати, у мене велике прохання. Цей проект надзвичайно важливий, який дозволить нам законодавчо врегулювати всі проблемні  питання, які на сьогоднішній день виникають у наших громадян в питаннях реєстрації прав на нерухоме майно. Якщо є проблема зараз в залі і не вистачає голосів, у мене тоді прохання: або перенести голосування на інший день (це найкращий варіант), або тоді повторне друге читання. Але в будь-якому випадку не можна зараз руйнувати всі напрацювання, які були зроблені. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Повторне друге – ваша пропозиція. Шановні депутати! Яворівському включіть, будь ласка, мікрофон.      

  

12:22:42

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні наші колеги, шановні наші виборці! Ну, ситуація, на превеликий жаль і на велику ганьбу, склалася така, що практично в Верховній Раді сьогодні немає голосів, для того щоб продуктивно   нормально прийняти бодай найголовніші закони, які сьогодні печуть, буквально, суспільство і які здатні розв'язати якісь проблеми.

Ще раз кажу, так сталося фактично: комуністів немає, регіонали теж майже вже розійшлися. Через те, пане Голово, я пропоную єдиний якийсь нормальний розумний вихід. Давайте проголосуємо, там є сьогодні в програмі нашій дві слідчі комісії, які потребують всього 150 голосів.  А решта – це марна праця. Ми просто товчемо воду в ступі, а проголосувати нічого реально не можемо. І ви тут безсилі, і ми, ті, хто сидить  у залі, безсилі так само.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, є пропозиція, яка надійшла, – поставити ще раз на повторне друге голосування. Приймається це? Прошу, партія "УДАР".

 

12:23:58

КАПЛІН С.М.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Вельмишановний український народе! Ми знову зіткнулися із складною ситуацією, коли у Раді немає кому приймати закони для простих громадян.

Я вніс законопроект, яким, власне, мають бути здійснені зміни до Конституції України, і за 5 прогулів народні депутати будуть позбавлятися мандату. Але я зіткнувся, шановні українські громадяни, з тим, що дуже важко назбирати навіть 150 підписів у підтримку моєї ініціативи тут, у Верховній Раді.

Я прийняв рішення, що поставлю після свят біля входу у зал Верховної Ради  стіл, посаджу свого помічника і будемо знімати на камеру тих, хто підтримує ці речі, і тих, хто проходить мимо, і показувати всьому українському народові. Тому що далі з такою дисципліною, безвідповідальністю працювати просто неможливо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. А все-таки пропозицію, пане Каплін, пропозицію від фракції ви сформулюєте по цьому законопроекту?

 

12:25:13

КАПЛІН С.М.

Повернутися до голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Товариство, надійшло декілька пропозицій. Пропозиція – повернутися до голосування, пропозиція – поставити на повторне  друге читання, давайте ми в процесі, як надходили пропозиції. І Кожем'якіну, будь ласка, ще включіть. І перейдемо до голосування. Будь ласка.

 

12:25:33

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний Руслане Володимировичу! Були законопроекти, які доповідалися і по яких так само незрозуміло, було не прийнято рішення, не проголосовані. Тому я теж їх пропоную все ж таки проголосувати точно так, як ми тільки що пропонуємо проголосувати ці законопроекти.

Бо я так розумію, що посилювати відповідальність кримінальну за незаконний видобуток копалин сьогодні в Україні дозволяє коаліція. Тобто можна добувати незаконно пісок, вугілля, глину, все, що завгодно, правильно? І за це бути безнаказаним.

Якщо це сьогодні, я вибачаюсь, ну, так погоджуються з цим наші колеги, - це погано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я зрозумів. Все-таки ми йдемо по пропозиціях. Давайте я поставлю на повторне, повернутися до цього голосування. І поставити проект Закону реєстраційний номер 2053, про внесення змін до статті 12 Закону України, перепрошую. Перепрошую.

Товариство, є пропозиції по законопроекту? Ми по ньому пройдемося. Це є друге читання, шановне товариство. Ще раз. У вас є пропозиція, до чого. Які варіанти? Я вам зачитаю варіанти. Ви відхилили цей законопроект. Ви можете: а) пропонувати щодо повторне друге читання, повернутися; або ще раз пропонувати повернутися до цього законопроекту.

Шановні народні депутати! Які ще є пропозиції? Немає ще пропозицій? Які пропозиції? Давайте ми проголосуємо ці. Пане Томенко, у вас ще є пропозиція? Прошу.

 

12:27:22

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я пропоную. Шановні колеги! Давайте подивимося реально на ситуацію стосовно того, що проходить у Верховній Раді. Я пропоную не суєтитись. 30 хвилин зробити перерву. Керівникам депутатських груп і фракцій, особливо коаліції, порадитися. Пройтись по законопроекту.

Цілком очевидно, що кілька законопроектів, хоч 15 раз їх став, вони сьогодні не наберуть 226. І винести  після перерви на голосування ті законопроекти, які бодай шляхом консенсусу погоджені всередині коаліції. І їх голосувати в четвер. Можливо, якісь законопроекти будуть погоджені  разом з нашими колегами із нинішньої опозиції.  Тому що, ну це вже смішно, ми по    двадцятому разу будемо голосувати і не набираємо 226 голосів.

Отож,   я пропоную:  30 хвилин  перерва, керівники  депутатських груп і фракцій  збираються,  уточнюють порядок  денний,  і ми  голосуємо і обговорюємо ті законопроекти, які сьогодні підтримуються сесійною залою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу вибачити. Шановні народні депутати,  пропозиції  по законопроекту надійшли. Є   ще пропозиції по законопроекту Мошенського? Будь ласка. Але я говорю про законопроект, інакше  я буду просити виключати мікрофон, якщо ми будемо говорити за інші речі. Ми говоримо по законопроекту. Тому, будь ласка,  шановні народні депутати,   без  агітацій. Прошу, народний депутат  Мошенський  і  переходимо до голосування.

 

12:28:41

МОШЕНСЬКИЙ В.З.

Уважаемые  коллеги, я особенно сейчас обращаюсь к коммунистам и к Партии регионов,  покажите  Донбассу, как вы любите Донбасс. Вы  же знаете, как эти копанки изуродовали нашу землю. Я очень прошу, покажите свою позицию, как  вы боретесь, как вы любите свой народ,  как вы  выполняете накази своих  избирателей. Если вы этого не сделаете, вы просто крышуете эти копанки.  Это  тест для вас.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Шановні народні депутати,  всі бажаючі  свої пропозиції…  Пропозиції є, ми  вже почули. Ідемо зараз по голосуванню. Отож,   шановні народні депутати, надійшла пропозиція до проекту Закону  (№ 2049) про внесення змін  до деяких законодавчих  актів України (щодо вдосконалення врегулювання відносин на об'єкти нерухомого майна) –  повернути  на повторне друге читання. Прошу  народних депутатів  визначатися. Прошу голосувати.

 

12:30:05

За-207

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 0,  "Батьківщина" – 70,   "УДАР Віталія Кличка" – 27,  "Економічний розвиток" – 27,   "Суверенна європейська Україна" –  31,  ВО  "Свобода" – 34,  Компартія – 0,  позафракційні – 18.

Прошу, Яценко, ваші пропозиції.

 

12:30:39

ЯЦЕНКО А.В.

Шановні колеги, от у нас вже десь місяць сталася така порочна практика, що от один раз не проголосували, давайте ще раз, ще раз, 25 раз, 30 раз, поки от не зґвалтуємо тут зал і так далі.

У мене є дуже проста пропозиція. Голосували, значить, будь ласка, у вересні наступна сесія, можна виносити по новій процедурі перше читання і так далі. А ґвалтувати зал не треба тут нікому. Тут справа не в тому, про що законопроект, а в принципі, що іде неправильний підхід. І що формується така позиція, що от давайте ще, потім – ще, може, і ще разочок і так далі, і так далі, і так далі. Не треба так. Давайте правильно працювати згідно Регламенту Верховної Ради. дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Все питання… Наступне питання. Переходимо до наступного питання.

Ставиться на обговорення проект Закону (реєстраційний номер 2053а) проект Закону про внесення змін до статті 12 Закону України "Про екологічний аудит" (щодо об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку) (друге читання). Прошу доповідача – перший заступник голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації  наслідків Чорнобильської катастрофи Лукашука Олега Григоровича. Будь ласка.

 

12:31:50

ЛУКАШУК О.Г.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Народний депутат Лукашук, 187 виборчий округ, місто Хмельницький.

На виконання пункту 2 Постанови Верховної Ради України від 10 жовтня 2013 року за номером 652-7 Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до статті 12 Закону України "Про екологічний аудит" (щодо об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку).

Комітетом з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи підготовлено до другого читання законопроект про внесення змін до статті 12 Закону України "Про екологічний аудит" (щодо об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку).

Метою законопроекту є запровадження екологічного аудиту в разі ліквідації або виведення з експлуатації  підприємств, які здійснюють діяльність, що становить підвищену екологічну небезпеку.

За час підготовки законопроекту до розгляду в другому читанні опрацьовано 8 поправок, 3 з яких враховано, 5 пропонується відхилити. Головним юридичним управлінням законопроект завізовано із зауваженнями. Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує Верховній Раді України проект Закону "Про внесення змін до статті 12 Закону України "Про екологічний аудит" (щодо об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку), реєстраційний номер 2053а прийняти в другому читанні та в цілому як закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати, ідемо по поправках. Поправка номер 1, народний депутат Слюз. Є потреба обговорити? Не наполягає? Не наполягає.

Поправка номер 2, народний депутат Продан. Наполягає? Ні.

Поправка номер 6, народний депутат Продан. Не наполягає.

Поправка номер 7, народного депутата Яворівського. Наполягає народний депутат? Не наполягає.

Поправка номер 8, народного депутата Продан. Не наполягає народний депутат? Не наполягає.

Шановні народні депутати, по поправках ми проговорили, поправки всі обговорені. Може ми все-таки зробимо сигнальне голосування, подивимося, чи є у нас підтримка в залі? Щоб у нас не було так само, як з попереднім голосуванням.

Шановні народні депутати, не буде заперечень, якщо ми спробуємо сигнальне голосування?

Ставлю на сигнальне голосування проект Закону "Про внесення змін до статті 12 Закону України "Про екологічний аудит" (щодо об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку), реєстраційний номер 2053а. Прошу голосувати, шановні народні депутати.

 

12:35:07

За-107

Рішення не ухвалено. По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 0, "Батьківщина" -  40, "УДАР" Віталія Кличка – 2, "Економічний розвиток" – 8, "Суверенна європейська Україна" -  12,  "Свобода"  - 32, Компартія – 0, позафракційні – 13.

Шановні народні депутати, які є пропозиції щодо ухвалення  цього законопроекту? Секунду, Сергій Міщенко, Пинзеник і Журавський.

 

12:35:39

МІЩЕНКО С.Г.

Сергій Міщенко,  98  округ Київщина. У Головуючого є зараз три  можливості вирішити ці  питання.

Перше, і далі ставити і вони ніхто не буде проходити ці питання.

Друге. Це те, що запропонував Микола Томенко – дуже  слушна пропозиція. Тому що питання того, чи є тут комуністи і чи немає тут регіонів? Я думаю, що треба задавати собі, тим хто підписав коаліцію, в тому числі  і я, а це 257 чи скільки там депутатів, чому ми тут знаходимося, а  інші з 227 депутатів тут з коаліції немає? Тому  питання до коаліції в першу чергу: кивати на сусідів краще всього.

І третій варіант ваш. Це те, що  ми робили вчора й позавчора, коли обговорювали питання, а потім ставили після  четвертої години, чи в п'ятницю чи в інший день голосування з обговорених питань,  вибирайте з трьох.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Пинзеник, будь ласка.

 

12:36:44

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги! Шановні народні депутати! Цей закон має тільки хорошу назву і не більше. От скажіть, будь ласка, яку екологічну загрозу складає оренда  державного і комунального майна. А що хіба до оренди цей об'єкт не складав загрози? Яку екологічну загрозу складає приватизація об'єктів? А до того часу поки об'єкт не був приватизований  він загрози не складав. Я виступав при першому читанні цього законопроекту і  пропонував не ухвалювати цей  законопроект, бо на мою думку, цей  законопроект мав одне призначення, хтось комусь створював бізнес приймаючи цей законопроект.

Тому наше завдання відхилити цей законопроект і не голосувати за нього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Журавський, будь ласка.

 

12:37:46

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, я би хотів підтримати зараз головуючого. Закон є закон. Поганий він чи хороший, але його треба виконувати. Тому треба відмовитися від неправильної, незаконної практик: ставлять на голосування законопроект, законопроект не набирає необхідної кількості, знову ставлять і ставлять. Це – не правильно. Є закон "Про Регламент", і ви, пане Руслане, цілком правильно вчиняєте: розглядаєте законопроекти відповідно до Регламенту. Якщо ж вони не набирають  необхідної кількості голосів, значить, депутати чи прогулюють це засідання, чи не хочуть голосувати. Крапка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні… Включіть мікрофон народному депутату Бондарю.

 

12:38:42

БОНДАР В.В.

Дякую.  Шановні колеги, шановний пане головуючий! Наша група не підтримала голосування по цьому законопроекту. Тому що законопроектом, по суті, запроваджуються додаткові проблеми для підприємців, для виробництв. По суті, пропонується ввести додатковий екологічний аудит, введення в експлуатацію нового виробництва і ліквідація виробництва в разі припинення діяльності підприємств. Тобто, по суті, це додаткова можливість для екологічних органів приходити, перевіряти підприємство, особливо, якщо ти будуєш нове підприємство, тобі вже зразу: ставай у касу і йди здавай копійку.

Друге, я пропоную все ж таки, пане Головуючий, ми бачимо, що ситуація… валяться ключові, нормальні закони. Валяться тому, що потрібно договоритися двом фракціям по двом ключовим законопроектам, пов'язаними з виборами у Києві. Давайте все ж таки зробимо, можливо, перерву, хай між собою договоряться лідери фракцій, і почнемо нормально голосувати, бо сьогодні реально є десятки законів, які надзвичайно важливі для суспільства. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Ілик, і завершуємо обговорення.

 

12:39:49

ІЛИК Р.Р.

Роман Ілик, фракція "Батьківщина", 121-й виборчий округ.

Шановні колеги, шановний головуючий! Пане Руслане, у мене є конкретна пропозиція: проведіть, будь ласка, зараз перереєстрацію депутатів, які є зараз в залі, і якщо є достатня кількість кворуму для ухвалення рішень, тоді рухаємося відповідно до Регламенту по розгляду питань. Якщо кворуму у залі немає, то наше засідання зараз нелегітимне.

Це не є тоді пленарне засідання, а є звичайні збори народних депутатів.

Тому пропозиція проста і зрозуміла. Перереєстрація. Якщо є достатня кількість депутатів в залі, ми можемо ухвалювати рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я зразу вам відповім. Зараз зареєстровано в залі 247 народних депутатів. Є достатня кількість, навіть не треба робити перереєстрацію.

Шановні народні депутати! Чи ви погодитесь все-таки на пропозицію, яка надійшла від народних депутатів, щоб ми все-таки нашу роботу не виносили за межі. А проговорили, а тоді би перенесли тоді голосування після обіду? Ми можемо таке зробити? Можливий такий варіант.

Тоді ми закриваємо голосування з цього питання і перенесемо його на по обіді. Пане Пинзеник, ви щойно виступали з цього питання. Два рази з одного питання. Які проблеми в тому плані? Ви щойно виступали, ви дали свою пропозицію. Я зараз питаюся у залу, пропозицію, дякую.

Шановні народні депутати! Ми обговорили. Прошу. Гаразд, ми зробимо по-інакшому. Шановні народні депутати, якщо, дозвольте, я завершу, і вам, і вам я надавав слово. Будь ласка, дозвольте мені проводити сесію. Ви зараз мені заважаєте це робити. Дякую. Я почув вашу пропозицію. Ви виступали і дали свою пропозицію, дякую.

Отож, шановні народні депутати, надійшли декілька пропозицій, як проводити нашу сесію зараз. Прошу, представнику комітету, будь ласка.

 

12:42:09

ЛУКАШУК О.Г.

Я не зовсім можу погодитись з народним депутатом Пинзеником щодо того, що це якийсь лобістський закон. Тому що, коли ліквідовується підприємство або передаються в оренду державні, там є залишки отруйних речовин. Це радіаційні відходи, це солі, які, на ліквідацію і обеззараження яких потрібні великі кошти. Тому я рахую, що ця експертиза потрібна. І визначитись, і зобов'язати ліквідувати наслідки екологічні по цих питаннях.

 Тому я вважаю, закон, він потрібний. І прошу всіх голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати!

Шановні народні депутати, що комітет пропонує?

 

12:43:01

ЛУКАШУК О.Г.

Комітет пропонує порадитись, зібратись з фракціями, тому що немає голосів, народні депутати відсутні. Зібрати всіх депутатів, порадитись з керівниками фракцій і далі продовжити пленарне засідання, коли в залі будуть присутні народні депутати, щоб була об’єктивна картина.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Такої форми голосування немає. Тому я звертаюсь до комітету, яка ваша пропозиція? Комітет вирішив голосувати.

Ставиться на голосування проект Закону про внесення змін до статті 12 Закону України «Про екологічний аудит щодо об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку». Реєстраційний № 2053-а в другому читанні та в цілому. Прошу народних депутатів визначатись. 

 

12:44:10

За-78

Рішення не прийнято.

Прошу по фракціях. Партія регіонів -0, «Батьківщина» - 13, «УДАР» - 0, «Економічний розвиток» - 17, «Суверенна європейська Україна» - 6, «Свобода» - 34, Компартія – 0, позафракційні – 8.

Наступний законопроект. №2183-а. Проект Закону про внесення змін до Водного і Земельного кодексів України щодо земель водного фонду. Прошу до слова заступника голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Глазунова Сергія Миколайовича.  Будь ласка.

 

12:45:08

ГЛАЗУНОВ С.М.

Шановні народні депутати, на розгляд Верховної Ради України у другому читанні вноситься проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу і Водного кодексу України щодо земель водного фонду (реєстраційний номер 2183а від 31.05.2013 року, поданий Кабінетом Міністрів України).

Мето закону є врегулювання проблем щодо встановлення меж прибережних захисних смуг водних об'єктів, а також уточнення та взаємоузгодження відповідних норм Земельного кодексу України та Водного кодексу.

Пропонується внести зміни до статті 88 Водного кодексу України та статті 60 Земельного кодексу України, які б дозволяли встановлювати межі прибережних захисних смуг водних об'єктів без розроблення окремих проектів із землеустрою. Зауважу, що розроблення таких проектів потребує немалих коштів і досить непростої процедури встановлення прибережних захисних смуг, а це в свою чергу призводить до того, що ці смуги практично ніде не встановлені, а також дотримування режиму господарської діяльності на цих територіях перетворюється у фікцію.

Законопроектом також передбачається, що в межах населених пунктів прибережні захисні смуги водних об'єктів встановлюватимуться за містобудівною документацією та документацією із землеустрою.

Комітет пропонує Верховній Раді підтримати проект закону і прийняти його в другому читанні та в цілому як закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Йдемо по поправках, будь ласка.

Поправка номер 1, народного депутата Слюз. Є потреба обговорювати? Немає.

Поправка номер 3, народний депутат Слюз. Є потреба?

Поправка номер 5, народний депутат Слюз. Є потреба обговорювати? Немає.

Поправка номер 6, народний депутат Продан. Немає потреби? Немає.

Поправка номер 9, народний депутат Слюз. Не заперечує? Перепрошую, 9.. є по 9. Пилипенко, будь ласка, включіть.

 

12:47:14

ПИЛИПЕНКО В.П.

Дякую. Пане головуючий, шановні колеги, я абсолютно не проти того, що рішенням комітету відхилена поправка, але я хочу зараз привернути вашу увагу до того, що в пропонованій редакції проекту до другого читанні виникає очевидний конфлікт документації. І це стосується якраз 88 статті. Я хочу звернути увагу: ми повинні зрозуміти, що нам треба розробляти спочатку: містобудівну, або землевпорядну документацію, або обидві одночасно. Якщо містобудівну спочатку, тоді вона не потрапляє в Земельний кадастр – і в результаті громадяни отримують витяг про власну ділянку, в якому не буде видно меж прибережної смуги. Тому, що я пропоную, як вийти з цієї ситуації? Є частина третя статті 120-ї. Ми можемо зараз цей конфлікт виключити, щоб не було ніякої нісенітниці. І на підставі статті 120-ї  частини третьої виключити з частин сьомої, восьмої статті 88-ї, яка зараз обговорюється,  Водного кодексу, слова "містобудівна документація" у відповідному відмінку. Таким чином ми надамо особі можливість нормально отримати витяги про власні земельні ділянки. Я прошу це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, комітет. Прокоментуйте, будь ласка.      

 

12:48:29

ГЛАЗУНОВ С.М.

По-перше, хочу сказати, ви не автор поправки, і давайте працювати по Регламенту. Це друге читання, автор поправки не заперечує, ви даєте свою пропозицію. Ви могли б їх подати до комітету, розглянули б і прийняли чи не прийняли. Це не стосується цієї поправки, ви не є автором. І не порушуйте Регламент, будь ласка.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Поправка номер 11 народного депутата Грушевського. Не наполягає? Не наполягає народний депутат.

Поправка номер 13 народного депутата Слюз. Не наполягає? Не наполягає.

14, народний депутат Слюз. Не наполягає? Не наполягає.

15, народний депутат Слюз. Не наполягає? Не наполягає.

16, народний депутат Слюз. Не наполягає? Не наполягає.

17, народний депутат Грушевський. Наполягає? Ні.

Поправка номер 19, народний депутат Слюз. Не наполягає.

Поправка номер 20, народний депутат Грушевський. Не наполягає.

Поправка номер 22, народний депутат Слюз. Не наполягає.

Поправка номер 23, народний депутат Слюз. Не наполягає.

Поправка номер 24, народний депутат Продан. Не наполягає.

Шановні народні депутати, ми обговорили всі поправки, які були відхилені, комітет доповів по цьому питанню. Ми можемо визначатися. Висновок комітету у нас є – ухвалити за основу. Так?  

 

ГЛАЗУНОВ С.М. І в цілому. За основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У мене висновок – ухвалити, на друге читання.

 

ГЛАЗУНОВ С.М. Так це ж друге читання.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. За основу і в цілому. Отож, шановні народні депутати, до вашої уваги! Ставиться на голосування проект Закону про внесення змін до Водного і Земельного кодексів України" (щодо земель водного фонду), реєстраційний номер 2183а, за основу і в цілому, в другому читанні і в цілому. Прошу визначатися.

 

12:50:41

За-79

Рішення не прийнято. Прошу по фракціях. Партія регіонів – 0, "Батьківщина" – 15, "УДАР" Віталія Кличка – 0, "Економічний розвиток" – 17, "Суверенна європейська Україна" – 4, ВО "Свобода" – 33, Компартія України – 0, позафракційні – 10.

Наступний проект закону, номер 3061, 3238. Голова комітету просить зняти з порядку денного. Я правильно формулюю?

Прошу включити мікрофон Голові Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Калетніку Григорію Миколайовичу.

 

12:51:23

КАЛЕТНІК Г.М.

Шановний Руслане Володимировичу, шановні колеги! Це два законопроекти, які ідуть на користь нашим простим громадянам, звільняються від сплати за реєстрацію державних земельних ділянок наші прості громадяни, люди. Тому я хотів би просити головуючого, це по Регламенту, регламентна норма, перенести, будь ласка, розгляд цих законопроектів на більш пізній період. А зараз їх зняти з розгляду – і один, і другий. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Знімаємо з розгляду.

Переходимо до наступного пункту порядку денного. Проект Закону, реєстраційний номер 1016, про внесення змін до статті 1 Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" (щодо поширення права на отримання житла для військовослужбовців, працівників Збройних Сил України та Міністерства внутрішніх справ України). Друге читання.

Прошу до слова заступника Голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Сальдо Володимира Васильовича.

Прошу, доповідайте, будь ласка.

 

12:52:57

САЛЬДО В.В.

Шановні депутати, шановний головуючий! У зв'язку з тим, що я не бачу можливості цей законопроект, щоб був проголосований. В мене є пропозиція його зняти і розглянути, коли в залі будуть люди. Тому що він дуже важливий, для того щоб він був затверджений. Він пройшов обговорення в нашому комітеті. Всі поправки враховані. Там було 6 поправок. Враховано 5.

Тому я звертаюся до автора, давайте ми його краще… Обговорити зараз? Ну, по Регламенту так не можна Тому я пропоную його сьогодні не голосувати, а голосувати тоді, коли будуть люди в залі. Перенесемо його.  Я пропоную перенести розгляд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, є інші пропозиції з цього питання? Немає.

Включіть мікрофон Міщенку Сергію.

 

12:54:06

МІЩЕНКО С.Г.

Шановні колеги, шановний головуючий! Ви пам'ятаєте, що за 270 голосів ми прийняли цей закон, який дозволяє військовослужбовцям і іншим, які носять погони, прирівняти до людей, які не носять ці погони, які мають право приватизовувати свої кімнати в гуртожитках.

Зараз дивна ситуація виникає. Що тоді, коли ми повинні підтримати військовослужбовців в цей час, зараз ми його кудись перенесемо на невідомий термін. Тому я вважаю таким чином, якщо хочете, ставте на голосування, побачимо хто як проголосує. Чи другий варіант: обговорити його, тому що всі правки враховані, і проголосувати його о 16 годині. Тому що це передбачено Регламентом. Ми вже робили, що з обговорених питань, і сьогодні це було, голосували після обіду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Автор законопроекту  Сергій Міщенко, народний депутат, пропонує обговорити це питання  і перенести його на  16 годину. Я правильно   розумію? Ми можемо за цією процедурою піти? Можемо, так? Тому я пропоную зараз,  ми дійшли висновку з автором законопроекту, щоб ми зараз обговорили це питання, а після на вечірньому засіданні поставили його на голосування.

Прошу тоді представника комітету, Сальдо Володимира Васильовича прошу тоді до мікрофону.

 

12:55:47

САЛЬДО В.В.

Я вже коротко доповів, шановні колеги, законопроект  розглянутий у комітеті профільному. Всі поправки, які були  запропоновані, враховані.  Тому позиція комітету: просити  парламент  підтримати його у другому читанні  о  16 годині.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одна поправка номер  5 народного депутата  Литвина не врахована.  Я хочу запитати, чи наполягає народний депутат  на  обговоренні цієї  поправки? Не наполягає. 

Шановні народні  депутати, всі  поправки  є враховані, враховані редакційно і одна  є відхилена,  автор поправки не  наполягає.  Є до потреби автору  законопроекту? Немає.  Ми тоді за наполяганням автора законопроекту і профільного комітету перенесемо  голосування на  16 годину, на вечірнє засідання. Дякую.

Шановні народні депутати,  переходимо  до   наступного проекту  закону  порядку денного (реєстраційний номер 4389) проект  Закону про реабілітацію осіб, які були незаконно засуджені (друге читання). Прошу до слова голову підкомітету Комітету з питань верховенства права  та правосуддя Купрейчик  Ірина Валеріївну. Є доповідач у залі?

 

12:57:32

КУПРЕЙЧИК І.В.

Комітет  Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя розглянув на своєму  засіданні 26 березня 2014 року у другому читанні проект Закону України про реабілітацію осіб, які були незаконно засуджені та вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняття законопроекту в другому читанні та в цілому як Закон України.

На виконання Постанови Верховної Ради України Комітет Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя доопрацював зазначений законопроект з урахуванням пропозицій та зауважень суб'єктів права законодавчої ініціативи.

У процесі підготовки до другого читання до законопроекту суб'єктами права законодавчої ініціативи було внесено дві поправки, які за результатом розгляду були враховані.

Просимо розглянути цей законопроект і проголосувати за нього. Все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Всі поправки є враховані. Можемо ставити цей законопроект на голосування. Є якісь зауваження, пропозиції народних депутатів? Комітет, які ваші пропозиції? Ставити в другому читанні та в цілому?

 

КУПРЕЙЧИК І.В. Ну, я ж сказала….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні народні депутати,  вашій увазі пропонується проект Закону про реабілітацію осіб, які були незаконно засуджені (реєстраційний номер 4389). Голосувати в другому читанні та в цілому за пропозицією комітету.

Прошу народних депутатів визначатися. Прошу, зупинити, будь ласка. Включіть, будь ласка, Соболєву мікрофон.

 

12:59:34

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина".

Шановні колеги, я так зрозумів, що ми ухвалили рішення стосовно всіх законопроектів – обговорити, а в 16-й годині проголосувати. Ну, уявляєте, ми такий законопроект зараз провалимо.

У мене прохання, зараз пройти обговорення, як ми це вчора робили в другій половині, а в 16-й годині проголосуємо всі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гаразд. Шановне товариство, якщо є така воля залу, ми можемо в такому форматі зараз почати працювати. Щоб зараз обговорили законопроекти, а по обіді на вечірньому засіданні провели б голосування.

Тоді я прошу  наступний законопроект порядку денного  ( 0927 реєстраційний номер) проект Закону про внесення змін до статті 35 Господарського процесуального кодексу України (щодо підстав звільнення від доказування). Друге читання.

Прошу до слова голову підкомітету Комітету з питань верховенства права та правосуддя Ємця Леоніда Олександровича. Є доповідач? Ємець є прошу вас.

 

13:01:03

ЄМЕЦЬ Л.О.

Шановні колеги! Комітет  Верховної Ради з питань правосуддя розглянув на своєму засіданні в другому читанні проект Закону України про внесення змін  до статті 35 Господарського процесуального кодексу (щодо підстав звільнення від доказування).

Метою законопроекту є  приведення статті 35 Господарського процесуального кодексу України  у відповідність до статті 61 Цивільного процесуального кодексу України та статті 72 Кодексу про адміністративне судочинство.

Законопроектом пропонується більш чітко врегулювати питання  застосування приюдиції*.

Тобто мова  йде про те, щоб обставини встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або  адміністративній справі, крім тих, які встановлені рішенням Третейського суду, що набрали законної сили не підлягатимуть доказуванню при розгляді інших справ у яких беруть участь  ті ж самі особи або особа щодо якої вже  встановлено ці обставини.

Хочу зазначити, що під час  підготовки цього законопроекту до другого читання  надійшло 10 поправок, які комітетом прийняті до уваги та враховані.

Хочу зазначити, що 90 з чимось відсотків враховано редакційно або враховано загалом  лише одне поправка  народного депутата Саліварова* була відхилена вона не є ключовою. Я думаю, що якщо народний депутат наполягає ми можемо позицію комітету    тут висвітлити. Але зважаючи на те, що Головне юридичне  управління Апарату Верховної Ради  також завізувало  законопроект без зауважень, комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді  прийняти законопроект у другому читанні та загалом в цілому як закон. Прошу підтримати рішення Комітету з питань правосуддя та верховенства права.  Дякую.

 

Засідання веде ТУРЧИНОВ О.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, є питання або пропозиції йти по поправкам? Нема пропозицій. Тобто в редакції комітету готові підтримати. Так я розумію?

Як ми  будемо голосувати? Після 16-ї години, щоб підтримати тоді рішення необхідною кількістю голосів. Зрозуміла позиція.

Шановні колеги, давайте ми вже дійдемо пропозиції по другому читанню. У нас залишилося всього два проекти, і тоді будемо приймати рішення.

Будь ласка, 1076, проект Закону про Суспільне телебачення і радіомовлення. Дуже важливе питання. Будь ласка, Миколо Володимирович.

 

13:03:59

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, надзвичайно важливий, принциповий законопроект, яким займається українська громадськість і спільнота з моменту створення незалежної України.

Я принагідно хочу сказати, що ми у комітеті, продовживши традиції напрацювання попередніх складів комітетів і  медіа-спільноти, вийшли на варіант повторного другого читання, де, думаю, шляхом відносного консенсусу, якщо не абсолютного між людьми, які працюють у медіа-сфері, між тими, які займаються в Уряді такими питаннями і між членами комітету усіх фракцій досягнутий компроміс щодо того, як ми будемо працювати.

Абсолютна більшість правок, всі, практично, правки внесені групою народних депутатів Томенко, Абдуллін, Баграєв, Бондаренко, Геращенко, Голуб, Княжицький, Кондратюк, Мірошниченко, Раупов, Стець, Шевченко, Андрій, я маю на увазі. Тобто це 12 депутатів, які погодили, всі фракції представлені, тоді не було депутатських же груп. Все, як ми тут діємо.

Фактично, що таке Закон про Суспільне телебачення? Це закон, який визначає старт початку створення суспільного телебачення. На шляху до його створення буде багато перешкод і проблем, але ми в законі не можемо передбачити, як це буде відбуватись. Тому абсолютно очевидно, що далі, думаючи над тим, як ми будемо створювати два канали суспільного телебачення, три канали суспільного радіо, ми будемо повертатись,  думаю неодноразово, до того, щоб покращувати і вдосконалювати чинне законодавство.

Сьогодні принципово важливо, що і попередня влада, яка декларувала готовність створення суспільного телебачення, і нова влада, яка вже вдруге приходячи до влади, говорила про суспільне телебачення, щоб сьогодні ми цей старт зробили.

Єдиний момент, який виник у нас протягом дискусії останнього місяця, оскільки в нас відбулись певні зміни в структурі Верховної Ради, то не чіпаючи жодного пункту законопроекту, ми пропонуємо тільки підредагувати частину першу статті 8. У нас там написано, що складається 14 членів і формується по одному представнику від депутатських фракцій. Оскільки в нас групи з’явились, це принципово, щоб всі були представлені, то пропонується просто зняти 14, може в наступній Верховній Раді буде 5 чи 10 депутатських груп, і викласти в редакції – до наглядової ради входять по одному від депутатських фракцій і груп. І таким чином кожна депутатська група і фракція запропонує найшанованішого,  найавторитетнішого чоловіка, який увійде в наглядову раду майбутнього суспільного телебачення.

І друга правка. В результаті дискусій уряду, Національної телекомпанії стосовно фінансування, пропонуємо уточнити кілька речей.

Перше. Ми в законі запропонували, щоб уряд не тиснув на суспільне телебачення, і щоб керівництво суспільного телебачення не бігало у Мінфін, до урядовців, що додайте гроші, віддайте гроші. Ми домовились, що ми фіксуємо мінімальне державне фінансування в обсязі 0,2 відсотки від видатків загального фонду Державного бюджету України. Фактично це ті самі гроші, що сьогодні і так телебачення отримує, не більше, але зараз вони, щоб його отримати, вони оббивають пороги енної кількості чиновників, а воно чітко буде закладено окремим рядком.

Натомість друга позиція, після теж довгої, тривалої дискусії, всі розуміють, що для повноцінного каналу, де документальні фільми, де фільми українські і так далі, ця сума не є така значна. Тому ми вирішили не забирати повністю рекламу, а пропонується компромісний варіант, підтриманий всіма: що ми дозволяємо залишити рекламу, обмеживши її в обсязі 5 відсотків фактичного мовлення протягом кожної астрономічної години. Це в три рази менше, ніж на комерційних каналах, і найважливіше, що на суспільному каналі, як воно почне мовити, заборонена реклама, інформація спонсора – виробника алкогольних напоїв і пива, напоїв, що виготовляються на його основні. Тобто повністю алкоголь буде забраний, і ми залишимо 5 відсотків – третину ввід комерційної реклами, - щоб все-таки канал не тільки за державні кошти розвивався.

З такими поправками комітет, авторська група, медіа-спільнота просить проголосувати. І я сподіваюся, що о 16 годині ми дружно проголосуємо за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ганна Герман просить слова. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

ТОМЕНКО М.В. Шановні колеги, другий законопроект не менш значимий і не менш…

 

13:08:57

ГЕРМАН Г.М.

Пане Томенко, тільки одне зауваження. Я хотіла би стосовно представника від груп. Не робіть тої помилки, яку робили ми, коли ми думали, що ми завжди будемо при владі. Депутатські групи, вони сьогодні - з вами, завтра – з нами, залежно від того, куди вітер повіє. І вони завжди будуть впливати на політику громадського телебачення і будуть завжди на стороні влади. Якщо ми зробимо так, як було: лише від депутатських фракцій, а це сталі такі структури, які не міняються в залежності від подуву вітру, - ми будемо мати гарантію того, що на громадському телебаченні завжди буде справедливість. Я вас дуже прошу подумати про ці депутатські групи, які сьогодні – ваші, завтра – наші.

 

ТОМЕНКО М.В. Тут ситуація така, що ми загально, загально ми, автори поправок, критично ставимося не лише до депутатських груп, а до всіх депутатських фракцій. Вони будуть в меншості в наглядовій раді, співвідношення сил, так сказать, між медіаспільнотою і представниками… Це не депутати, не чиновники, тут це можна буде подавати тільки громадських діячів, фахівців. Буде таке: 9 членів буде громадськості і по одному від цих фракцій і груп. Якщо це, наприклад, з групами, це є сьогодні 7, цих 9. Тобто більшість все рівно медіаспільноти. Тому, в принципі, ми не бачимо загрози, але ми виходимо з того, що яка структура парламенту, то, очевидно, треба приводити відповідній структурі парламенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Наступний закон, Микола Володимирович, і будемо риску підводити. 

 

13:10:55

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, наступний законопроект - про реформування державних комунальних друкованих засобів масової інформації - не менш історичний і значимий, чим попередній. Так само українська медіаспільнота з моменту незалежності дискутує про нього. Про що йдеться? На сьогоднішній день ми маємо велику ще армію перш за все друкованих засобів масової інформації, засновниками яких являються органи державної влади та місцевої влади, тобто обласні адміністрації, обласні ради, районні адміністрації, районні ради, міністерства, відомства та таке інше.

Давно громада говорить про те, що це несправедливо і нечесно за рахунок народних бюджетних грошей фінансувати орган голови обласної адміністрації фактично чи якоїсь політичної партії, сьогодні одної, а завтра іншої. Бо специфіка є така, що у нас (і не хочу критикувати трудові колективи цих газет), але здебільшого вони так швидко переорієнтовуються, що вони є дуже позитивно налаштовані як для однієї партії, яка при владі, так і до іншої, як до одного губернатора, так і до іншого.

За різними сумарними оцінками, якщо взяти гроші, які витрачаються на так звані державні та комунальні медіа, газети, а сьогодні у нас навіть є газети, там якесь відомство, от відомство теж за бюджетні гроші створило газету і про вождя цього відомства розповідають, що він робить на відпочинку, з собакою, з дітьми, там, з іншими. І за це платять державні кошти. Хтось каже, що 600-700 мільйонів гривень, хтось каже – до мільярда взагалі може це відбуватися. Тому, звичайно, ми мусимо цей зробити крок і сказати: ми поважаємо трудові колективи і журналістів і не хочемо, щоб вони були на вулиці, але ми мусимо поважати український народ, який не повинен платити за газети чиновників. 

Тому ми цю процедуру, як ще називають її роздержавлення, знайшли компроміс із Національною спілкою журналістів, із медіа організаціями ми проводимо в 2 етапи.

Перший етап. Протягом року процедуру роздержавлення здійснюють ті друковані засоби масової інформації, які вважають, що вони готові, зголосились на це, і вони зразу відмовляються, виходять від засновників, органів влади, і трудовий колектив стає засновником. На перехідному періоді вони мають можливість залишити техніку, орендувати приміщення і таке інше.

А через рік ми починаємо другий етап обов'язкового дворічного роздержавлення, щоб за рік вони підготувались, і за 2 роки ми потихеньку позбавляємось у засобах масової інформації цієї приставки, що газета обласної адміністрації, газета районної адміністрації, газета міністерства.

Ми маємо тут 61 поправку. Так само варіант комітету. Це варіант всіх членів комітету, я вже не буду називати цих "класиків" української медіа справи, які всі погодили і сказали, що варіант до другого читання є таким, що влаштовує на сьогоднішній день і журналістів, які працюють в цих газетах, і медіа спільноту і депутатський корпус України.

Просимо наполегливо і цей законопроект після 16-ї години ухвалити в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я так розумію, що у нас немає заперечень щодо розгляду цих питань після 16-ї години, коли зберуться всі фракції і депутати. Я не розумію, чому я змушений був зустрітись з фракцією Партії регіонів і повернувся – пустий зал. Це, мабуть, не зовсім правильно, шановні колеги. Ми повинні працювати в будь-якому форматі.

Я переконаний, що все ж таки у нас є всі можливості для того, щоб приймати ефективні і правильні рішення.

В той же час, шановні колеги, ми говорили  з депутатами всіх фракцій, і зараз я зустрічався з депутатською фракцією Партії регіонів. Вони також пропонують знову напрацювати матеріали, напрацювати формат щодо спроби мирного врегулювання ситуації в Донецьку. Особливо це важливо напередодні великих християнських свят. Ми за те, щоб використати всі можливості мирного урегулювання проблеми. Ми за те, щоб всі наші громадяни разом, незалежно від того, де вони мешкають, в Донецьку чи у Львові, разом будували спільний наш дім – Україну.

Безумовно, я переконаний, що ті терористи, ті диверсійні групи, які працюють зараз на території Донеччини, навряд чи зацікавлені в цьому процесі. В той же час сотні тисяч наших громадян, я переконаний, це, безумовно, підтримають.

Тому, шановні колеги! Ми проговорили про можливість все ж таки зробити зараз перерву, зібрати ще раз керівників депутатських груп і фракцій для того, щоб вийти на спільну заяву або спільний меморандум з питань мирного врегулювання ситуації в східних регіонах нашої країни.

І я прошу, шановні колеги, щоб ми о 16 годині всі зібрались для того, щоб приймати, я сподіваюсь, дуже важливі рішення.

Що стосується прохання депутатів, до мене звернулась група депутатів до того, як я оголошував перерву. Народні депутати, які створили міжфракційне депутатське об'єднання "Парламентська республіка". До складу цього об'єднання увійшло 13 народних депутатів, більшістю це позафракційні депутати. Вони обрали народного депутата Деркача Андрія Леонідовича керівником міжфракційного депутатського об'єднання, і народних депутатів Смітюха і Барвіненка – заступниками керівника цього міжфракційного депутатського об'єднання "Парламентська республіка".

Шановні колеги! Я оголошую перерву до 16 години в роботі нашого парламенту. І сподіваюсь, що всі депутатські групи і фракції, всі позафракційні депутати будуть  о 16 годині разом тут приймати відповідальні, визначальні рішення.

Ще раз підкреслюю і повторюю, до 16 години Верховна Рада оголошує перерву.

Я прошу керівників депутатських груп і фракцій в 1 годину 30 хвилин зібратися в кабінеті Голови Верховної Ради. В 1 годину 30 хвилин, тобто за 10 хвилин.