Засідання 18

Опубліковано 27. 03. 2014

 

ЗАСІДАННЯ ВІСІМНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

27 березня 2014 року, 16.35 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу… Шановні колеги, я прошу сідати, важко, але будемо продовжувати нашу роботу.

Я прошу народних депутатів сідати, давайте подивимося, скільки депутатів Верховної Ради  готові працювати. Давайте проведемо перевірочну реєстрацію. Будь ласка, включіть систему "Рада".

 

16:37:42

В залі 357 народних депутатів. Парламент може приймати дуже відповідальні рішення. Ми продовжуємо нашу роботу.

Шановні колеги, я нагадаю вам, що ми повинні сьогодні продовжувати роботу, поки не розглянемо всі питання. Крім двох найважливіших законів, які вніс Кабінет Міністрів щодо економічного зростання і запобігання фінансової катастрофи, у нас, за пропозицією народних депутатів, а також і депутатів, і громадян, які пікетували зранку Верховну Раду, ми розглянемо ще дуже важливі питання. Це проект Закону щодо змін до Податкового кодексу, щодо скасування сплати екологічного податку на утилізацію, це також питання, пов'язані з обороноздатністю нашої держави, це Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо гарантії для призовників на час виконання обов'язків щодо мобілізації, це проект Закону про відновлення довіри до судової системи, на чому наполягало багато народних депутатів. І в другому читанні питання, яке ми також з вами обіцяли громадським організаціям і суспільству прийняти, це 0947 (плакат, бачите, симпатичний хтось повісив) – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв'язку з прийняттям Закону про інформацію.

Шановні колеги, перед тим як розпочати приймати відповідальні рішення, які ми ще з вами повинні обговорити, до мене звернулось два керівника фракцій пан Єфремов і Симоненко – это Партія регіонів і комуністи. Вони просять оголосити перерву, але я так розумію, це технічна перерва для оголошення заяви.

Будь ласка, Олександр Сергійович, на трибуну.

 

16:39:45

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Александр Валентинович, уважаемые коллеги, уважаемые избиратели и журналисты! Фракция Партии регионов покинула сегодня заседание в первой половине дня по следующим причинам.

Первое. Голосование в сессионной зале по столь важному закону, который мы сегодня рассматриваем, когда это касается каждого человека, по нашему глубокому убеждению, должно происходить персонально. Мы зафиксировали голосование многочисленное за других клавишами. Я вам, Александр Валентинович, сейчас передам  соответствующая запись, которая есть и мы просили бы поставить, как это требует наш закон и Регламент, на переголосование.

Второе. В зале постоянно звучат оскорбления и угрозы в адрес депутатов фракции Партии регионов, фракции Коммунистической партии. Вы как председательствующий обязаны, согласно Регламента, пресекать данные заявления. Сегодня на заседании вы это не сделали, а наоборот присоединились к данному и, я считаю, что логично было бы, чтобы вы извинились за оскорбление нанесенные в адрес депутатов фракции Партии регионов.

Следующее. Мы неоднократно уже говорили, что в зал вносятся на рассмотрения документы, которые депутаты порой в глаза не видят. Неоднократно мы обращали ваше внимание на то, что это делать нельзя, когда голосуется законопроект, который депутат в руках не держал. Можно это сделать раз, можно это сделать два в исключительных каких-то случаях, но когда это входит в систему, это уже становится занадто.

И последние. На сегодняшний день вы создаете такую систему, когда даже, даже наш телеканал "Рада" не берет интервью у фракции Партии регионов депутатам напрямую, а дает в записи 30 секунд. Если вы не прекратите и дальше работать в этом направлении, то я с полной уверенностью могу сказать, что вы приведете Украину еще к большей катастрофе.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за виступ. Шановні народні депутати… Дякую, я візьму ось. Я подивлюся. Дякую. Зараз. Я хочу прислухатися до вашого керівника, будь ласка. (Шум у залі)

 Шановні колеги, колеги, я прошу заспокоїтись. Друзі, давайте заспокоїмось. (Шум у залі)  Колеги, я прошу заспокоїтись. Надто відповідальні рішення нам необхідно приймати.

Саме тому я вибачаюся перед усіма народними депутатами у випадку, коли я надто різко коментував ті політичні позиції, які лунали в залі. Але я звертаюся до колег з Партії регіонів, друзі, шановні колеги, ну, дійсно серце болить, тому що ці 280 мільярді розриву бюджету, - ну, це ваша спадщина і ви відповідаєте за це питання, друзі. Ви відповідаєте перед громадянами України. І те, що ви ігноруєте ці рішення, навіть покидаючи зал, ну, дійсно я хочу коментувати. Це ваша відповідальність. Ну, це відповідальність, яка нікуди не зникне, друзі, нікуди вона не зникне.

Тому я прошу шановних народних депутатів з усіх фракцій розуміти, про що ми сьогодні говоримо і які рішення ми приймаємо. Без прийняття цих рішень Україна не зможе стабілізувати економіку. Україна не зможе платити зарплати і пенсії. Тому що її ті, хто керував протягом останніх чотирьох років, довели до повного банкрутства. І треба брати на себе відповідальність і відповідати за ці речі. Тому я ще раз вибачаюсь за свої різкі зауваження. Я прошу, давайте працювати, давайте  приймати рішення.

Шановні колеги, ми слухали з вами доповідь Прем'єр-міністра. Він представив практично два закони. Ми можемо зараз, колеги, заслухати… Ми проголосуємо, не турбуйтесь. Ми… Я прошу, прошу, колеги, зараз заслухати… Скільки, Олександр Віталійович, вам необхідно? До 10 хвилин, так я розумію? 5 хвилин. Доповідь також міністра фінансів щодо змін Бюджету кодексу, Закону про бюджет. І ми зможемо, заслухавши двох профільних керівників комітетів, обговорити це питання і приймати рішення. Перед тим, як приймати рішення, ми обов’язково будемо голосувати і  переголосовувати, щоб всі заспокоїлись. Будь ласка.

 

ШЛАПАК  О.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Прем'єр-міністр і ми відвідали засідання всіх фракцій. Ми побували на засіданні бюджетного комітету. І хочемо подякувати всім народним депутатам, хто допомагав шукати додаткові доходи, хто допомагав викреслювати зайві видатки. Відбулися дуже  гарячі дискусії, на жаль, більшість із них доведеться перенести трошки на пізніше, оскільки ми не змогли сформулювати якісь доконані пропозиції, які би не розірвали нам баланс. Разом з тим, декілька пропозицій, які стосуються як Закону про бюджет, так і Закону про податки і збори, ми вважаємо за можливе прийняти, і хотів би їх виголосити.

Щодо податкових ініціатив. Є чотири пропозиції, які ми просили би врахувати, вважаємо за можливе врахувати.

Перше. Найбільша дискусія точилася щодо звільнення від оподаткування операцій, оподаткування податком на додану вартість операцій з експорту зернових технічних культур. Я ще раз хочу підкреслити, ми пішли на цей крок не від хорошого життя, це дійсно надзвичайно складна норма для наших аграріїв. Ми домовилися з більшістю аграрних представників, що ми повернемося до дискусії того, яким чином мусить оподатковуватися аграрний сектор з року наступного, але в цьому році ми просимо аграріїв зрозуміти ситуацію і поділитися  своєю невеличкою "подушкою" прибутку з Державним бюджетом. А тому  прислухались до їхніх аргументацій і залишили дію такого звільнення не до 01.01.2016, а лишень до 01.01.2015 року, розуміючи, що з наступного року ми перейдемо на більш  цивілізовану систему оподаткування  цього виду бізнесу.

Друге. Щодо оподаткування  ПДВ  лікарських засобів. Ми пропонуємо, провівши  серйозні дискусії, пропонуємо 7 процентів ставити оподаткування не на першу поставку, а на всі операції з поставки  товарів по всьому ланцюгу  для того, щоб уникнути можливих зловживань.

Третє.  Що стосується оподаткування води – 263.1.5, 263.1.6. Нам дійсно зробили зауваження, що коли ми хотіли оподаткувати тих, хто сьогодні  використовує великі  обсяги води в приватних     помешканнях для того, щоб наповнювати басейни,  для того, щоб  поливати газони і так далі, ми могли б зачепити фермерів.    І тому є пропозиція  доповнити словами: "крім суб'єктів підприємницької діяльності, які відповідно до законодавства  відносяться до фермерських господарств".

І нарешті остання. Ні, я перепрошую,  ще дві пропозиції.

Величезну дискусію викликала пропозиція  оподатковувати пасивні доходи фізичних осіб з наступного року.  Ми вирішили прислухатися і трошки зменшити  верхню ставку в 30 відсотків, таким чином залишивши лишень три ставки: базова ставка – 15, після 500 тисяч – 20, після  мільйона – 25.

І нарешті    остання пропозиція, яку пропонуємо врахувати – це оподаткування дизельного палива. Залишити все-таки дві ставки, а не одну: першу –  для "Євро-2-3"  128 євро, другу – для "Євро-4-5"  на рівні 98 євро. Це стаття   215.3.4.

Щодо Закону про бюджет, три технічні правки, які  до нас надійшли, і ми вважаємо за можливе врахувати, не втративши балансу.  Перша з них: у  зв'язку з технічним збоєм роботи …… Держбюджет,  за допомогою якої формуються додатки до закону,  ми переплутали найменування кодів доходів.  Таким чином, ми  просили би по кодам: 22010000 запасати "плата за надання адміністративних послуг",  22030000 –  "судовий збір".  Технічно вийшло  так, що ми змінили назву програми не справедливо по коду 3111020. Пропонуємо залишити її без змін.

І нарешті остання пропозиція, вона вже суттєва, а ми до неї дослухалися. Ми запропонували, щоб до стабілізації економічної ситуації зупинити одну з норм  великої кількості законів про державну службу, судоустрій і так далі. Ця норма стосується виходу на пенсію прокурорів, народних депутатів, державних службовців, дипломатів і таке інше. При виході на пенсію вони отримають 10 окладів, таким чином, це, допустимо, особливо для суддів, це близько 400 тисяч. І ми вирішили, що буде правильно, якщо ця норма не просто буде зупинена, а вилучена, скасована з цього законопроекту. Це всі зауваження, які б ми просили врахувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, є пропозиція наступна. Олександр Віталійович, сідайте. Зараз давайте послухаємо голів Комітетів з питань економіки і бюджетного комітету, після цього виступи від фракцій і депутатських груп, і будемо виходити на прийняття рішення. Нема заперечень? Нема. Обов'язково.

Будь ласка, я прошу на трибуну Євгеній Гєллєр по змінам до бюджету, бюджетний комітет. Будь ласка.

 

16:51:00

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Шановний Олександр Валентинович, шановні народні депутати та запрошені! Комітет з питань бюджету сьогодні розглянув, поданий урядом проект Закону (за № 4591) про внесення змін до Бюджетного кодексу. Зважаючи на вимогу часу та нагальність врегулювання відносин між Державним бюджетом і бюджетом…

Я перепрошую. Это не тот законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євгеній Борисович, я прошу більш серйозно ставитися до цього важливого питання. Будь ласка.

 

16:51:55

ГЄЛЛЄР Є.Б.

На самом деле законопроект за номером 4591 тоже очень важный законопроект, на котором наголошував і Мінфін, і  погодився з комітетом.

Шановний Олександр Валентинович! Шановні народні депутати!  цей законопроект про державний бюджет, обґрунтований необхідністю внесення запропонованих змін. Комітет з питань бюджету оперативно зібрався та розглянув цей законопроект у зв'язку з терміновістю. Слід зауважити, що у законопроекті більшість положень та бюджетних показників суттєво переглянуті, що потребує поглибленого вивчення відповідних розрахунків та пояснень до них. Особливу увагу необхідно  було б приділити питанням соціальної складової таких змін, виходячи із своєчасності, справедливості і обґрунтованості.

Хочу звернути увагу, що під час обговорення законопроекту у комітеті народні депутати різних фракцій, підкреслюю, всіх фракцій, які знаходиться під "куполом", а також головні розпорядники бюджетних коштів висловили змістовні зауваження до законопроекту, насамперед щодо застосованих підходів до скорочення окремих видатків державного бюджету.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради надало зауваження до положень такого законопроекту, зокрема ГНЕУ відмітило, що внесення запропонованих змін містить певні соціальні ризики. Оскільки їх запровадження, в першу чергу, позначиться на малозабезпечених та соціально незахищених верствах населення.

Тому комітет ухвалив таке рішення: рекомендувати Верховній Раді за наслідками розгляду в першому читанні законопроект за номером 4575 прийняти за основу і за скороченням строків доопрацювати його до другого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Андрій Іванович Іванчук, Комітет економічної політики.

 

16:54:06

ІВАНЧУК А.В.

Шановний Олександр Валентинович, шановні народні депутати, шановні народні депутати! У Комітет економічної політики надійшов законопроект 4576, внесений Кабінетом Міністрів  України, – законопроект про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні. Комітет економічної політики розглянув запропоновані законодавчі ініціативи до різних законодавчих актів України з метою запобігання фінансовій катастрофі. В нас на комітеті прийнято одноголосне рішення: підтримати даний законопроект з певними зауваженнями, а саме: в розділі І законопроекту у пункті 15 зміни до підпункту 25.3.4 позицію 38.24 виключити; підпункті 263.1.4 залишити в чинній редакції  діючого Податкового кодексу України та підпункт 263.9.2 пункту 263  залишити в чинній редакції  діючого Податкового кодексу.

За результатами розгляду Комітет економічної політики пропонує вам, пане Голово, і залу прийняти даний законопроект 4576 в першому читанні за основу та в цілому. Рішення було прийнято, повторюю, одноголосно. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, давайте залишимося від фракцій. По три хвилини кожна фракція отримає для виступу. Будь ласка, запишіться, будь ласка, і від депутатських груп також.

Будь ласка, фракція "УДАР", Куренной.

Віталій Кличко, будь ласка, виступає від фракції.

 

16:56:20

КЛИЧКО В.В.

Шановні колеги, шановні колеги! Ми розуміємо, яка велика відповідальність лежить на нас після того і в яку ситуацію завів уряд Януковича всю країну. І вона сьогодні знаходиться в прямому сенсі в комі.

Ми розуміємо, що уряд на сьогоднішній день  вимушений робити непопулярні питання. Але найголовніше, щоб ці рішення розв'язували проблеми і ні в якому разі не створювали нові.

Ми сьогодні, наші фракції, зустрічалися з Прем'єром, вели серйозну дискусію щодо запропонованого антикризового пакету і підготували пропозиції, щоб вдосконалити цей пакет, і зняти, обов'язково потрібно зняти деякі дуже сумнівні позиції.

Ці позиції стосуються захисту найбідніших. Щоб вийти на більш збалансований антикризовий закон, наша фракція відпрацювала декілька змін і поправок до цього закону. Ми пропонуємо їх внести в пакеті.

Перше. Ми вимагаємо ліквідувати залишені спецпенсії для керівників органів влади та можновладців.

Друге. Скасувати відверто дивні норми, які направлені на оподаткування допомоги на дитину.

Третє. Спростити процедуру оподаткування.

Четверте. Об'єднати міністерства і відомства, які мають близький предмет регулювання, і ліквідувати корупційні органи, створені попередньою владою для розкрадання бюджету.

Ми розуміємо дуже складну ситуацію, в якій знаходиться економіка країни. Але наголошую ще раз: наша мета сьогодні – врятувати країну, а не створити нові проблеми, які потім нам потрібно буде вирішувати.

Усі пропозиції надані в письмовому вигляді, і пропоную їх підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віталій Володимирович.

Будь ласка, від Комуністичної партії буде виступати Петро Симоненко.

 

16:58:56

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые граждане Украины! Хочу еще раз подчеркнуть, что в результате переворота вместо одних олигархов пришли другие, а проблемы для народа Украины остаются одни и те же.

Резкое предусматривается сокращение подавляющего количества расходов статей и прежде всего потому что это требование Международного валютного фонда.

Я для вас, граждане Украины, говорю о том, что планируется сократить социальные, прежде всего, расходы. Субвенции местным бюджетам  на выплату детской помощи будут сокращены на 6,3 миллиарда гривен. И вы обратите внимание, практически за третьего ребенка, рождение ребенка на 80 тысяч сокращаются выплаты и  помощи для матерей.

Исчезнет из бюджета статья о выделении 2,6 миллиарда гривен на соцзащиту граждан, пострадавших от Чернобыльской катастрофы. Ежегодная разовая помощь ветеранам войны и жертвам нацистских преследований  вообще будет отменена. Это мы готовимся к  70-летию Великой победы.

4 миллиарда   гривен экономят за счет  дефицита Пенсионного фонда. Полностью будут отменены субвенции местным бюджетам в размерах 2,9 миллиарда, на компенсацию в разнице тарифов на тепло и воду, а это обязательно дополнительные расходы для наших граждан.

Увеличивается и цена энергоносителей, потому что шахтеры получат на переоснащение шахт меньше на 2,4 миллиарда. На 1,1 миллиарда сократят дотации шахтам.

Я хотел бы  обратить  внимание и на то, что ликвидируются льготы на безоплатное пользование жильем и оплату для педагогов работающих  и фармацевтов, также работников культуры, которые работают в сельской местности.

Далее. Практически размер прожиточного минимума возвращается на уровень января этого года, это означает, что государственной помощи семьям и детям. Далее. Малообеспеченным семьям. Социальная допомога инвалидам с детства и так далее не будет выплачиваться.

Далее. Я хотел бы обратить внимание и  на то, что практически ликвидируются решения о том, что запланировано повышение размера минимальной заработной платы с 1 июля и с 1 октября.

Я также привлекаю ваше внимание и к тому, уважаемые коллеги, что практически у нас в Украине сегодня сокращается и финансирование тех же самым программ детей, страдающих туберкулезом, практически на треть.  600 с чем-то миллионов планировалось, на 280 миллионов сокращается финансирование лечения детей тех, которые страдают так скажем туберкулезом. При этом практически отменили бесплатное питание для детей в школе. Но вы понимаете, что говорят об одном, а делают так, как и всегда делали олигархи. Делают все, чтоб это было осуществлено только за счет тех граждан, которые сегодня и составляют именно население Украины очень нуждающееся в поддержке. Мы, коммунисты, предлагаем реализовать нашу антикризисную программу, в которой четко сказано, откуда брать деньги и каким образом можно пополнять государственную казну.

При нынешнем режиме никогда этого сделано не будет, потому что это режим…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Воропаєв, будь ласка. Передайте, будь ласка, слово. Будь ласка, виступайте.

 

17:02:42

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Доброго дня шановні колеги, шановні представники громадськості, засобів масової інформації! Хочу також наголосити про те, що вказані законопроекти дійсно мають вкрай важливе значення для економіки нашої країни. На жаль, назва законопроекту не відповідає суті. Нова влада пропонує знищити нашу економіку, знищити той базис економічний, залишки того базису, який ми маємо. Це спостерігається, вказаний законопроект буде зачіпати в першу чергу сумлінних платників податків, зокрема пропонується підвищити ставки податку з доходів фізичних осіб. Ті платники податків, роботодавці, які здійснювали вказані виплати, вони не зможуть це робити. Ми збільшимо рівень тінізації економіки.

По-друге, ці законодавчі ініціативи, які пропонують представники Кабінету Міністрів України. Вони пропонують скасувати всі ставки на пасивні доходи, зокрема доход з процентів на вклади, по депозитним вкладам. Це означає, що у всіх громадян України, в яких є вклади чи то в іноземній валюті, чи то в національній валюті, вони вже будуть сплачувати податок з доходів фізичних осіб у розмірі 15 відсотків, коли ми пропонували 5 відсотків та з 1 січня 2015 року. Ось вам покращення, ось вам боротьба з фінансовою кризою.

По-друге, пропонується скасувати більше пільгові ставки ПДВ, які пропонувалося запроваджувати з 2015 року. Не будуть 17 відсотків вже ставки податку на додану вартість, буде 20 відсотків. Не буде більш скорочених, більш знижених ставок податку на прибуток, буде ставка 18 відсотків замість 16 відсотків з 2015 року.

Ми говоримо про те, що вказаним законопроектом пропонується збільшити всі платежі, податки, а саме: плата за користування надрами, екологічний податок, збір за першу реєстрацію транспортного засобу. Пропонується збільшити базу оподаткування податку  на нерухоме майно … від земельної ділянки. Пропоную запровадити, розширити перелік платників пенсійного збору, зокрема, вказаними платниками будуть всі громадяни та фізичні особи, які на території України придбавають іноземну валюту. Зокрема, це спровокує до  підвищення обмінного курсу. Зокрема, пропонують скасувати пільги для військовослужбовців. Пропонують, зокрема, виключити навіть  норму відповідності, до якої нормативно-правові акти органів державної влади та місцевого самоврядування, які, скасовуючи, обмежують пільги та права військовослужбовців та  членів їх … є нікчемними, є недійсними. Вказані норми також пропонують виключити.

Зараз влада говорить про те, що є проблема з відшкодуванням ПДВ. Зараз говорю бізнесу про те, що вказаних проблем не буде. Вам просто не будуть взагалі сплачувати жодних сум ПДВ в якості  відшкодування.

Будуть випускати облігації внутрішньої державної позики. Папірці, які взагалі нічого не варті.

Нас критикували про те, що ми запроваджували фінансові векселі. Але фінансові векселі, можливо, було отримувати лише за згодою платника податків. Тут в безапеляційному порядку ви не маєте право отримувати кошти. Ви будете отримувати облігації внутрішньої державної позики зі строком обігу 5 років.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте півхвилини завершити.

 

ДОЛЖЕНКОВ О.В. Представник опонента говорив, що держава перебуває в комі. Я з повною відповідальністю можу сказати, що прийнявши вказані законодавчі ініціативи з гаслами "Слава Україні!" державу просто поховають. Економіку, а разом з нею і державу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Соболєв , "Батьківщина".

 

17:06:26

СОБОЛЄВ С.В.

Не шановні регіоналі і комуністи, а ви не забули, хто прийняв цей бюджет, в якому ви зробили дірку –  280 мільярдів гривень. І у вас зараз ще язик повертається? При загальному бюджеті 480 мільярдів додуматися ухвалити бюджет в 280 мільярдів гривень бюджетного дефіциту. І після цього ви будете вчити життю?

Пане Єфремов! Де він, до речі, в залі? Нехай розкаже, як його син відмив на вугільних шахтах 2,4 мільярда гривень. А ви тепер просите додатково виділяти щось на це? Нехай кожен з вас розкаже, як ви банки перетворювали в помийки. Це додуматися, 12 банкових установ перетворити в помийні ями, через які відмивалися кошти на 242 мільярда гривень. Хто за це буде відповідати?

Я думаю, що наступив момент істини. Це голосування покаже, хто за те, щоб оподатковувалися доходи більше 300 тисяч гривень. Ви піклуєтеся про це? Нічого страшного, заплатите додатково. Це голосування покаже, чи будуть далі так звані капітальні видатки на 3,5 мільярда гривень, які на кожен округ регіонала кидалися, а після цього боролися з комарами. Додуматися, у нас були депутати, які використовували кошти на свої округи для боротьби з комарами, в той час, коли у людей не було елементарної заробітної плати. 

Саме тому для нашої фракції принципові інші статті. Це статті, які наповнюють бюджет. Наша пропозиція до уряду. Є шість пропозицій від Олександри Кужель, які додатково дають бюджету 1 мільярд гривень. Прохання їх врахувати. Є чотири пропозиції Терьохіна, які додатково дають для бюджету близько 1,5 мільярда гривень. Прохання їх так само врахувати. Від цього не постраждають малозабезпечені верстви населення, але це дасть можливість додатково акцизом оподаткувати горілку, і це нічого страшного не буде. Це дасть можливість реально наповнити бюджет  і не дозволити піти їй в тінь.

І останнє. У нас сьогодні є один шанс. Ми сьогодні повинні проголосувати ці зміни і дозволити країні почати дуже поступово, повільно, але все-таки набирати обертів. Інший шанс – це те, куди вели ці 4 роки Партія регіонів і комуністи нас – в прірву. Тому ми будемо голосувати за цей бюджет. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, від "Суверенної європейської України" Олесь Доній.

 

17:09:37

ДОНІЙ О.С.

Добрий день, пані і панове. Це буде непросте рішення для кожного з нас і непросте рішення для всієї Верховної Ради. Група "Суверенна європейська Україна" входить до провладної коаліції і безперечно ставиться з розумінням до всіх ініціатив, в тому числі до змін до бюджету, хоча ми розуміємо, який це ризик, ризик в першу чергу до цього уряду, який зважився на багато речей непопулярних і іноді небезпечних для самих себе.

Це речі, які відкладалися, які може зараз не будуть сприйняті значною частиною нашого населення. В той же час у нас була достатньо непроста розмова на депутатській групі і серйозні претензії як політичного характеру, так і економічного характеру. В першу чергу, претензія політичного характеру, що нам не було запропоновано системи економічних реформ. Нам запропонували фіскальні зміни, тобто це додатковий тягар, в цей важкий час дуже часто обумовлений, але запропоновано реальної системи реформ. Я сподіваюсь, що цей уряд запропонує в подальшому, в тому числі і використовуючи інтелектуальний потенціал. Одна з таких пропозицій була від групи – це ліквідація зайвих структур, зокрема Податкової міліції, Держслужби по боротьбі з економічними злочинами і підрозділ КСБУ, які реально зараз більше утискають бізнес, а ми бачимо, що СБУ замість того, щоб займатися безпосередньо своєю діяльністю в Криму займається по Україні лише фактично, ну, фактично рекетом. І ми знайшли підтримку від уряду. Арсеній Яценюк сказав, що готується пропозиція по організації фінансової поліції на базі цих структур, тобто фактично скорочення.

І наступне. Деякі речі економічного характеру, на жаль, теж не припустимі. Ми не знайшли поки що підтримки по їхньому вилученню. Наприклад, пропонується вдвічі збільшити ставку по радіочастотах. Щоб ми розуміли – це шість структур на цей момент, якщо вдвічі збільшити для всіх – це буде збільшення монополізації. Тому що на 90 відсотків цього ринку – це "МТС" і "Київстар". Якщо збільшувати для всіх водночас – це вони заберуть гроші потім з абонентів, тобто з громадян.  І це одноразове лише насичення бюджету. Тобто тут потрібна прогресивна ставка: для менших операторів – менша ставка, для більших – більша. Але, на жаль, поки що ми не знайшли підтримки. Я сподіваюся, це буде змінено.

По соціальних питаннях. На жаль, не знайшли ми підтримки по ліквідації зараз чи, вірніше, зменшенню, радикальному зменшенню виплат по народжуванню за другою і третьою дитиною. Це неприпустимо. У нас така ситуація, у нас народжуваність більша, ніж смертність лише в кількох областях: Волинська, Рівненська, Закарпатська, Київ і зараз Івано-Франківська.

Ми повинні думати не лише про тактичні питання, а про стратегічні. Зараз потрібно збільшувати народжуваність, бо це ті діти, які виростатимуть і будуть утримувати пенсіонерів. На жаль, поки що тут підтримки нема. Ми сподіваємося, що в подальшому у нас буде належна співпраця з урядом і воно дослухається до наших пропозицій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

ДОНІЙ О.С.  А в цій ситуації група "Суверенна європейська Україна" прийняла рішення про підтримку цих дуже важких змін до бюджету.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. "Економічний розвиток", хто буде виступати? У мене записаний пан Кулініч. Передається слово народному депутату Хомутинніку.

 

17:13:14

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Олександр Валентинович, шановні колеги, шановний Арсеній Петрович! Безумовно, ситуація, яка є в країні пов'язана з державними фінансами, вона вкрай складна. І ця ситуація вона накопичувалася роками. І з року в рік від одних виборів до других виборів и постійно розгортали розхідну частину бюджету. І самий простий спосіб був знайти доходи – це підкорегувати макропоказники під відповідні розходи та тиснути на бізнес.

Тому, безумовно, ми, група "Економічний розвиток", підтримає ваше прагнення про те, щоб приймати певні, навіть непопулярні рішення. Але є декілька речей, на які ми маємо звернути увагу.

По-перше, в який спосіб це робиться. Зробили єдиний антикризовий закон, в який включили все, що можна. Ми підтримуємо секвестр бюджету. І навіть в деяких позиціях, можливо, треба було йти і ще дальше. Але те, що стосується податків і зміни податкової бази в такий спосіб, то такий спосіб мною особисто, як головою комітету профільного, категорично не підтримується. 90 відсотків податкових норм знаходяться в законопроекті антикризовому, який розглядається взагалі іншим комітетом, який ніколи, на моїй пам'яті, не розглядав податкові норми. Ми навіть не були співголовами по цьому процесу. Тому по цих позиціях, по яких ми подивилися податкові норми, у нас залишаються деякі питання. І ми би рекомендували вилучити податковий блок цих законопроектів і пройти по відповідній процедурі, навіть дуже скороченій процедурі, ми готові на це.

Ми маємо дати відповідь відверто, що буде після того, коли ми підвищимо прибутковий податок з громадян від 15 до 30 відсотків. З одного боку, безумовно гасло, що це тільки для багатих, але давайте подивимось на іншу сторону. Соціальні фонди сьогодні 37 відсотків, плюс 15-30, то навантаження буде вже від 50 до 70 відсотків, ще більше підуть в тінь. Те ж саме стосується оподаткування дивідендів. Ці ж норми вони розповсюджуються на дивіденди. На сьогодні відток від банківської системи, за словами Голови Національного банку, складає 578 мільярдів гривень. І це тільки за 2  місяці. Це 15 відсотків всіх депозитів. Давайте виважено подивимося на це рішення. Можливо …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте звершити.

 

ХОМУТИННІК В.Ю.  Давайте принаймні проведемо   дискусію.

У нас є  зауваження  також до  зміни правил оподаткування села, сьогодні це перший скажімо "локомотив" по експорту продукції, який випередив навіть металургів. Також ми маємо відверто сказати, що в наступному році ми відміняємо зниження ПДВ і зниження податку на прибуток підприємств, також про це треба говорити, це не треба умовчувати.

Тому  пропозиція залишається моя особиста така, щоб ми проголосували перший  Закон про бюджет і секвестр  в цілому, безумовно – це 28 мільярдів плюс. А по податкам дали нам час трохи спільно всім попрацювати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.    Шановні колеги. Я єдине, прошу виступаючих все ж таки уважно слухати, про що говорять урядовці. Зокрема що стосується  оподаткування  доходів, то  зменшили кількість додаткових ставок до двох  тобто 30 відсотків взагалі, пан Хомутиннік,  ставки немає.  І 25 відсотків тільки  для доході  понад в 1 мільйон гривень, наскільки я зрозумів виступ міністра  фінансів.  Ну, він виступав і якраз коментував це питання, давайте слухати уважно один одного.

Шановні колеги,  зараз від "Свободи" хто виступає? Олег Тягнибок,   будь ласка.    

 

17:18:10

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановне товариство, не вистачає в державній скарбниці 289 мільярдів, вдумайтеся,  будь ласка.  То як треба було красти, щоб така сума стала дефіцитом? Я  вам  хочу сказати, де ті мільярди.

Люди добрі, українці, ото вони переплавлені в ті злитки золота, які знаходять  періодично в сейфах регіоналів, оті золоті батони і інші скарби, які вони вкрали у вас, переховують, а  зараз ще сміють розказувати про те, як ми повинні виводити державу з економічної кризи, в яку вони її завели.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода", вивчивши матеріали і документи цих законопроектів, пропонує наступне, що стосується бюджету. Перш за все, не можна, ні в якому випадку не можна скорочувати статтю Міністерства оборони. Так як таке може в голову прийти? Ми ведемо зараз фактичну війну, ми напередодні війни, а в нас Міністерство оборони мінус 500 мільйонів та ще й які статті скорочуються, забезпечення діяльності Збройних Сил України, підготовка війська. Люди по 5 гривень здають на армію, а ми тут хочемо скорочувати військо, прикордонні частини –  ні в якому випадку. Чи скорочувати фінансування Головного управління розвідки на 16 мільйонів? Викреслити і навіть не думати про те, що Міноборони може попасти під скорочення.

Друге. Ми запропонували під час нашої зустрічі і сподіваюсь, що дослухають, суттєво скоротити ДУСю, Державне управління справами і Адміністрацію Президента, та ще немає Президента. І я думаю, що оскільки йде скорочення цих структур зараз, то не потрібні такі величезні кошти, які заплановані тут в бюджеті.

Наступне. Ми вважаємо і підтримаємо, що треба збільшити акциз на алкоголь і на тютюн, однозначно підтримаємо цю позицію. Те, що пропонує уряд, це замало.

Наступне. Якщо вдвічі планується збільшити розмитнення автомобілів, що, до речі, може вдарити суттєво по середньому класу, який, до речі, був рушійною силою революції гідності, то чому тільки на 6-7 відсотків збільшується розмитнення літаків, гвинтокрилів і яхт? Я розумію, що вони реєструються за кордоном, але, якщо наші служби знають, хто з наших багатіїв тут користується цієї розкішшю і реєструє її за кордоном, так треба вирішувати це питання.

Наступне. Товариство, нам треба зараз вертатися до теми про повернення у державну власність тих стратегічних підприємств, які незаконно були приватизовані, і це буде дохід до державної статті бюджету.

Наступне…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте можливість завершити, будь ласка.

 

ТЯГНИБОК О.Я.  Дуже правильна річ, про яку говорилося, що ми зараз можемо  перейти до прогресивної шкали оподаткування, але треба бути дуже  обережними щодо цього. Ми, до речі, пропонуємо, що ті, хто мають сукупний валовий більше мільйона, не 25 процентів, відсотків, а 30, а можливо, навіть і 34 відсотки, і це буде соціально справедливо. 

І, нарешті, ми так само категорично проти зняття ПДВ з експорту зернових і буквально те, що пропонує "Свобода" сьогодні, давайте вже негайно ухвалимо наші законопроекти про повернення вкрадених коштів, які сховані  ж в офшорах сюди, оце поповнення бюджету. Давайте підтримайте наш законопроект про ліквідацію приватних монополій, про заходи щодо  ліквідації дефіциту Пенсійного фонду. Це є реальні конкретні кроки для наповнення нашого бюджету.

І ще, хоч не багато, два мільйони, але щодо ввізного мита на книжкову  продукцію, які треба терміново збільшувати, до речі, це в тому числі стосується продукції зі сторони Росії, теперішнього нашого ворога і одвічного ворога. І тоді ми зможемо реально піднести українську економіку, і допомогти розвитку середнього класу і всім українцям.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги! Всі, хто записався виступили, ми можемо… Колеги, я прошу, одну хвилину дайте Олегу Ляшку, будь ласка.

 

17:23:07

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні  громадяни України, я вам скажу, що зараз у Верховній Раді смердить політичними трупами, з'явилися комуністи, з'явилися регіонали, які грабували країну, десятки мільярдів доларів вивели за кордон, пограбували кожного пенсіонера, кожного чорнобильця, кожного ветерана, кожного інваліда. І сьогодні вони виходять  і ллють крокодилячі сльози, як, бачите, погано країні живеться. Моя вам порада – верніть усе накрадене, верніть золоті унітази, верніть золото, верніть 70 мільярдів доларів, які вкрали. І тоді наші українські люди заживуть нормально і не буде потреби затягувати пояси.

І до вас, Олександр Валентинович, ви чого політичні трупи називаєте "друзями", це обмовка по Фрейду чи як? Які вони вам друзі? Тамбовський  вовк вони – друзі українському народу. Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я друзями звертаюсь до всіх народних депутатів, і до тих, хто має совість і відповідальність, ті для мене, дійсно, друзі.

Шановні колеги, я прошу дати можливість прокоментувати ті зауваження, які лунали від депутатів, міністру фінансів. Міністр фінансів зараз розписує, я так розумію, зауваження депутатів для коментарів.

І я прошу, я прошу... Хто із міністрів? Міністр соціальної політики також просили, щоб прокоментувала ті зауваження народних депутатів, які лунали щодо соціального захисту людей. Будь ласка, давайте, поки міністр фінансів пише, я прошу Людмила Леонтіївна, прокоментуйте, будь ласка, ті зауваження депутатів, які були щодо соціального захисту громадян.

Підготуватися міністру фінансів.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. 

Добрий день, шановні народні депутати! Я б хотіла прокоментувати деякі питання, які були вами поставлені.

Що стосується єдиного соціального внеску, то в 4 статті записано, що особи, які відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і являються платниками єдиного соціального внеску. Але в статті 7 записано, що ці внески вносить держава. Тобто якщо у нас на сьогоднішній день ми цю програму об'єднали з програмою по допомозі при народженні дитини.

Ці дві програми. Тобто зараз є платником особа, яка отримує допомогу при народженні дитини, але в сьомій статті залишається норма, що сплачує внески держава. Це зрозуміло? Це по-перше.

По-друге, на сьогоднішній день, ви знаєте всі, я вас переконувати тут вже не буду, що ситуація дуже складна, нам потрібно збільшити допомогу до Пенсійного фонду, дотацію, в три рази. Зараз вона в бюджеті 11 мільярдів, буде – 33 мільярди.

Тому ми шукали, безумовно, гроші де знайти, для того щоб компенсувати ці видатки і потім щоб не зменшити розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, щоб не зменшити пенсії нашим громадянам. Я про деякі вам скажуть, мабуть, ви не почули.

Ми залишаємо всі пільги, в тому числі транспортні, для наших ветеранів війни, чорнобильців, дітей війни, багатодітних сімей, але ми забезпечуємо адресність надання пільг для осіб, які мають на них право, за професійною ознакою. Ці пільги будуть надаватися від розміру середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, щоб він не перевищував величини доходу, який надає право на податкову соціальну пільгу. Це перше.

Друге, про що я хотіла б сказати, що ми зменшуємо розміри спеціальних пенсій. Комусь, може, це не подобається, але ми це робимо. На сьогоднішній день середня пенсія в нашій державі складає 1 тисячу 526 гривень, у держслужбовців вона в два рази більша, у прокурора – в три рази, у суддів – в 8 разів, у народних депутатів – в 10.

Тому пропонуємо норму, що 80 відсотків призначати від заробітної плати цим службовцям, змінити на 70. Це нам дасть ще один ресурс. Потім ми постановою уряду, тобто тут вже ….. не всі законодавчі акти є. Є постанова уряду,  яку було прийнято на уряді в понеділок. Ми прийняли таке рішення про розширення бази, по якій призначається пенсія, тобто змінили -  не 24 місяці, а на 60 місяців.  Це дає можливість всьо ж таки… ми знаємо всі, що за два… за 24 місяця людині збільшують заробітну плату, ще якісь там доплати роблять, а тут буде 60 місяців, тобто п'ять рочків вона повинна працювати  на цій посаді, щось заробляти, а потім їй будуть нараховувати пенсію.

Що стосується розміру прожиткового мінімуму до мінімальної заробітної плати. Ви знаєте, що в тій ситуації, яка зараз є в державі, потрібно навіть було зменшити ці виплати. Але вони не будуть зменшені. І коли наступить така ситуація, що з 1 жовтня потрібно буде сплачувати збільшені тарифи на житлово-комунальні послуги, то нами прийнята така постанова уряду, згідно з якою з 1 по 6 тарифні розряди Єдиної тарифної сітки будуть збільшені оклади цим працівникам, що дасть можливість підвищити ці заробітні плати.

І ще раз я хотіла б вам нагадати про ту програму, яку вам розповідав Прем’єр-міністр України, що у нас з 1 жовтня будуть работать компенсаторні виплати, які нададуть можливість 4 мільйона… понад 4 мільйони сімей підтримати в цій складній ситуації. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги, я би просив, щоби депутати відійшли від міністра фінансів, який зараз прокоментує зауваження депутатів. Єдине… до мене підійшов депутат Канівець, який не зміг пробитися до міністра фінансів. Включіть на одну хвилину йому мікрофон, він хоче задати питання.

 

17:30:43

КАНІВЕЦЬ О.Л.

Шановні колеги! Я  хочу звернутися до Олександра Віталійовича Шлапака, міністра фінансів. Наголосити на видатках капітальних і фонду… державного фонду регіонального розвитку. Те, що записано зараз в проекті бюджету, є порушенням Бюджетного кодексу, оскільки Державний фонд регіонального розвитку не може бути меншим як

1 відсоток від загального фонду державного бюджету. Ви передбачаєте на капітальні видатки 2,4 мільярди, які затверджуються Кабінетом Міністрів. Ви робите ту саму помилку, яку робила попередня влада. Тобто в ручному режимі ви будете Кабінетом Міністрів без парламенту, без бюджетного комітету розподіляти капітальні видатки. Державний фонд регіонального розвитку дає можливість саме на регіони почути пропозиції знизу. Я вважаю це неприпустимим і терміново це виправити. У іншому випадку голосувати за такий проект бюджету не буду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, що в нас є досвід з вами як це робиться: прописати позицію. Я прошу… Олександр Віталійович, увага! Врахувати, що по капітальним видаткам Кабмін приймає рішення після узгодження з бюджетним комітетом. Це було б нормально. Це все ж таки б був парламентський контроль за цим питанням.

Будь ласка, я прошу, колеги, не відволікати міністра фінансів. Олександр Віталійович, включіть свій мікрофон і прокоментуйте, будь ласка, ті пропозиції, які лунали, з тим, щоб ми могли зараз виходити на прийняття рішення. Будь ласка.

 

ШЛАПАК О.В.

Дякую. Шановні народні депутати! Декілька пропозицій, які я не встиг виголосити, я би хотів виголосити зараз.

Перша з них стосується оподаткування надр. На комітеті справді ми говорили про можливість збільшити оподаткування таких надр як нафта, газовий конденсат не до 42 відсотків, а до 45 відсотків з глибини до 5 тисяч метрів, 25 відсотків – з глибини більше 5 тисяч метрів.

Що стосується оподаткування радіочастот. Тут дійсно в нас є проблема. Ми підняли для всіх і, таким чином, збільшимо монополізацію ринку. І тому є пропозиція наступна: для смуги радіочастот 15 мегагерц піднімати на 50 відсотків, для інших  підіймати в два рази.

Нарешті, що стосується Адміністрації Президента. Що було: "скоротити видатки на адміністрацію президента  на 30 відсотків". Тому що там залишається тільки Феофанія. Що стосується акцизу в два рази – включити коштовні транспортні засоби.

І, нарешті, два слова про армію. Я хочу ще раз пояснити, цього довольства в армії немає. Відміняючи сьогодні, заморожуючи мінімальну заробітну плату і пенсію, ми всім, всім на сьогоднішній день, на жаль, урізали потенційно нараховану заробітну плату. Ніхто не зменшує грошове утримання для армії. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, враховуючи найважливіше питання, пов'язане з обороноздатністю держави, це для нас є пріоритет в тих умовах, в яких знаходиться Україна, я прошу дати хвилину голові комітету Литвину Володимиру Михайловичу. Заключне слово –  Прем'єр-міністру.

 

17:34:33

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановний Прем'єр-міністр і члени уряду, шановні колеги!  Комітет відповідно до доручення Голови Верховної Ради України розглянув проект бюджету в частині сектору безпеки і оборони. Ми прийняли таке рішення, і я просив би і Голову Верховної Раді, і Прем'єр-міністра підтримати.

Комітет вважає, що в умовах, в яких перебуває Україна, є неприпустимим прийняття рішень в частині скорочення видатків сектору органу безпеки і оборони. Це порядка одного мільярда гривень. Із них більше ніж півмільярда гривень це Міністерство оборони, адміністрація Державної прикордонної служби.

Друге. Комітет пропонує запровадити мораторій на скорочення чисельності органів управління суб'єктів сектору безпеки і оборони, бо він складає 10 відсотків. А також комітет пропонує утриматись від секвестру пакету соціальних гарантій для військовослужбовців, в першу чергу це стосується житла і пенсійного забезпечення.

Я дуже прошу нас в цьому плані підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Віктор Михайлович Пинзеник, одну хвилину просить.

 

17:35:48

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, в умовах, в яких доводиться приймати рішення, не прості рішення, ми наполягаємо на те, щоб в першу чергу приймались рішення, які стосуються самообмежень і скасування тих виплат далеко не найбідніших людей. Ми, розуміючи всю складність ситуації, яка складається, наполягаємо на тому, щоб деякі норми, які стосуються внесеного урядом закону, були не призупинені, а скасовані.

Мова йде про третій розділ, за яким передбачено виплата допомоги при виході на пенсію по спеціальних пенсійних системах далеко не бідним категоріям людей. Навіть у доповідній записці Кабінету Міністрів  вказано: при виході на пенсію окремі категорії спецпенсіонерів отримують до 400 тисяч гривень доплати. Такі доплати не отримують звичайні пенсіонери.

Тому ми пропонуємо всі позиції розділу третього, крім останнього пункту, замінити норму "зупинено дію" – "скасувати дію".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я так розумію, що Мінфін підтримує цю пропозицію. Так, Олександре Віталійовичу? Підтримує.

Шановні колеги, Арсенію Петровичу, я просив би шановних депутатів, я можу до вас звернутися, друзі, також, дайте можливість зараз прокоментувати ситуацію Прем'єр-міністру. Єдине, я би просив, Арсенію Петровичу, тут багато йшлося у виступах про обороноздатність держави. Що стосується армії, давайте все ж таки цю позицію залишимо. І пропозиція була депутатів за рахунок компенсації акцизами на алкоголь і тютюн. Мені здається, що це буде правильно. Так чи ні? Ті, хто зловживає алкоголем і тютюном, допоможуть нам зберегти фінансування армії. Я просив би, щоб ми обов'язково це врахували. Зал, я бачу, підтримує повністю.

Арсенію Петровичу, будь ласка.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановний Олександре Валентиновичу! Шановні народні депутати України! У першу чергу хотів би чітко заявити про те, що цей законопроект, як і всі інші законопроекти, які приймаються і приймалися українським парламенту, далекий від ідеалу. Він пропонується в надскладних умовах. І абсолютно зрозуміло, що через тиждень, місяць, півроку нам треба буде вносити зміни і до цих законів, і ще до десятку інших законів, які сьогодні навіть не розглядаються в парламенті.

Функція цього законопроекту – це дефібрилятор для української економіки, не дати вмерти. І саме з цієї точки зору прошу розглядати цей законопроект і Закон про бюджет.

Тут було дуже багато слушних пропозицій, найцікавіше було слухати слушні пропозиції від політичних опонентів, які протягом чотирьох років чомусь робити все з точністю да навпаки, щоб зараз цей уряд взяв на себе відповідальність за декаду відсутності реформ в країні, але беремо цю відповідальність. І коли ви кажете про те, що треба змінити одне чи інше, змінимо, змінимо тоді, коли ми зможемо врятувати країну від банкрутства.

Тепер по конкретним пропозиціям, які були. Окрім того, що вже було заявлено міністром фінансів і профільними комітетами, піднімалось декілька питань. Перше питання, яке підняв Олександр Валентинович і народні депутати України щодо фінансування Збройних Сил.

Дозволю собі нагадати, що ми тут в стінах парламенту з вами разом прийняли рішення про формування резервного фонду, основна мета якого повинна бути фінансування національної безпеки і оборони у розмірі 6,8 мільярда гривень.

В понеділок я звернувся до Міністерства оборони з тим, щоб мільярд коштів, який знаходиться на рахунках Міністерства оборони почав використовуватись тільки не як завжди, а щоб почав використовуватись і доходити до конкретного військовослужбовця, до кожної військової частини і спрямовувався на боєздатність української армії. Завдяки цьому ви бачите, що війська вийшли з місць постійної дислокації, якби не було складно, але ми їх забезпечуємо пальним,  акумуляторами, шинами, чоботами, тим, чим ми зараз в стані швидко забезпечити. Цього достатньо? Недостатньо. Але при цьому у нас є ресурс 6,8 мільярда.

Тому пропонується, шановний Олександр Валентинович, зараз скористатися тими коштами, які були прийняті попередніми змінами до Закону про державний бюджет, які передбачали додаткове фінансування Збройних Сил України 6,8 мільярда.  Так, Олександр Віталійович? Так.

Далі. Зміниться ситуація, а вона зміниться, ми зустрінемося в цій парламентській залі і там, де буде покращення так зване, там, повірте, там буде 400 голосів і без рішення уряду України.

Друге, що стосується низки пропозицій, які вносила фракція "УДАР". Я пройдуся по пропозиціям безпосередньо Віталія Володимировича. Перше, що він вимагав – це ліквідувати завищені спеціальні пенсії для керівників органів влади та інших можновладців.  Значить, доповідаю, ми змінюємо порядок нарахування пенсій і фактично переводимо всіх можновладців з 80 на 70 відсотків як це стосується всіх громадян України.

Друге. Те, що стосується пенсій, які вищі 10 тисяч гривень. Пригадуєте, судді Конституційного Суду самі для себе виписали рішення, де самі собі іншим дозволили отримувати надвисокі пенсії. Ми знайшли вихід, яким чином обмежити ці надвисокі пенсії. Пенсія, яка вища 10 тисяч гривень, оподатковується. І таким чином, це буде соціально справедливо.

Третє. Щодо спрощення процедури оподаткування. Доповідаю, в цьому законопроекті немає спрощення процедури оподаткування. По тій простій причині, що нам треба прийняти нову редакцію Податкового кодексу, яка б передбачала зменшення кількості податків до восьми і розширення бази оподаткування.

Ми як уряд готові до найширшої дискусії для того, щоб внести цей законопроект із наступного року. Запровадити нову систему оподаткування. Чим простіша система податків, тим складніше її обійти. Чим простіша система податків, тим менше шансів у чиновника брати хабарі. Це те питання, яке підняв так само Анатолій Кирилович Кінах як керівник групи, що, хлопці, ви зараз пропонуєте фіскальний пакет, це правда. Ми хочемо пропозицій пакету реформ, разом сядемо і з 2015 року зробимо нову редакцію  Податкового кодексу.

Третє. "УДАР" підняв питання  про об'єднання міністерств і відомств. Інформую вас, підписана і оприлюднена Постанова уряду, це, до речі, ви піднімали також це питання, Міністерство промислової політки і Міністерство економіки, Анатолій Кирилович так само писав листа, злити в одне єдине міністерство. З одного боку, це зменшить кількість чиновників, з іншого боку, підвищує управління галуззю. Рішення прийнято, уряд прийняв відповідне рішення.

Четверте. Що стосується системи адміністрування податків. Три дні тому, точніше два, на засідання уряду був викликаний керівник Податкової служби майбутній, зараз він в міністерстві, ліквідованому Міністерстві доходів і зборів готує положення про Податкову службу. Керівник відповідно митниці, і керівник Податкової міліції. Поставлені чіткі завдання по: а) знищенню так званих податкових площадок. Це корумпована схема, яка контролювалася колишнім Мінздохом, де були точки доступу до бази даних Міністерства доходів і зборів, з цих точок доступу в мережі, вдумайтесь, в закритій мережі Міністерства доходів і зборів, робили тільки одне – рахували хто скільки заробив, щоб потім принести в кишеню міністру і всім іншим. Ми зараз схему зруйнували, ми, друге, що зробили, це зруйнували схему відмивання коштів. Але зараз з'явились так звані партизани, які далі насищають тіньову економіку тіньовими коштами. Податкова міліція разом з Національним банком розпочала спецоперацію по відслідковуванню  кожного банку  і кожної фірми, яка є фіктивна по відмиванню коштів.

Ми усвідомлюємо про те, що  це є  сьогодні в країні. Тому що, якщо економіка  на 50 відсотків тіньова, що вона буде вимагати? Вона буде вимагати 50 відсотків тіньових коштів.  І не вирішивши проблему  детінізації  економки, ми за ним будемо ще довго  ганятися і не  доженемо. Якщо ми  не переведемо всіх на безготівкові розрахунки, якщо ми не зменшимо грошову  базу в готівці і якщо ми  не заставимо всіх платити  чесно податки і  подолаємо корупцію в системі податкової і митної служби.

Що нами зараз  пропонується? Ми хотіли зараз перевести всіх в безготівкову форму розрахунків і, щоб ви  знали така пропозиція в уряду була. Яким чином?  Ввести касові апарати.  Але я вам відверто кажу: зараз би проголосували введення касових апаратів, зразу  би з'явився новий податковий майдан.  Тому ми мусимо зараз піти на крок  назад для того, щоби малий і середній бізнес не відчував  себе притисненим. Але це не означає,  що ми зупинимося в частині детінізації  економіки і переслідування кримінального всіх, хто миє    гроші. Ми по-іншому ніколи не зберемо податків.

По митниці. Доповідаю вам ситуацію по митниці. Ще 3 тижні тому основні розмитнення були на  Одеській митниці, коли за 1 контейнер, 4 тижні тому, коли за 1 контейнер розмитнення    в середньому  платився хабар до 60 тисяч доларів готівкою. Ми перекрили  Одесу. Зараз почалась наступна історія: куди поїхала податкова   міліція і митниця?  Почали тікати на внутрішні митниці. Система настільки  побудована жорстко, що ми не встигли за ці 3 тижні всіх почистити фізично, але ми так само день за днем над  ними працюємо.

Третє. По акцизу, що стосується горілки. Я демонстрував на всю країну: за нашими оцінками 30 відсотків  горілки, яка виготовлялася - це горілка,   з якої не сплачувалося ні копійки акцизу, ні копійки податків, це все ліва горілка.

Ми арештували декілька заводів і декілька порушені кримінальні справи по відношенню, в тому числі, і до державних підприємств "Укрспирт". І ми будемо добиватися того, щоб на державних компаніях не було корупції, а ті, хто були в корупції, змушені йти до прокурора і в суд, і якщо порушували закон, треба сидіти в тюрмі. Ми по-іншому також не змінимо систему. Ми не можемо просто підвищувати податки, змінювати податкову базу, не вирішуючи питання детінізації і адміністрування податків, і ми це також вам відверто заявляємо.

Далі, що стосується пропозицій по оподаткуванню доходів? Так званий податок на доходи багатих. Фракція "УДАР" пропонує підхід, де спростити систему нарахування податку на багатих. Я ще раз дам слово міністру фінансів. Олександр Віталійович, щоб ми остаточно сказали підхід, по якому ми будемо оподатковувати доходи на багатих.

 

ШЛАПАК О.В. Шановні народні депутати, вноситься наступна пропозиція, проводити таке оподаткування один раз на рік, за підсумками минулого року. Ставки виглядають в такий спосіб, ми взяли, як головний норматив, ставку, після якої роботодавець припиняє нараховувати на заробітну плату відповідні платежі до Пенсійного фонду і до соціальних фондів, ця ставка 10 мінімальних окладів, вона орієнтовно 236 тисяч. Нижня ставка це 10 податкових пільг, це сьогодні близько 20 тисяч. Так от, хто до 20 тисяч, не платить нічого, хто до 236 тисяч буде платити 15 відсотків. З 236 до півмільйона буде платити 20 відсотків, більше як півмільйона платити буде 25 відсотків. Все.

Хочу підкреслити таку річ. Для того, щоб заробити доходу, наприклад, 100 тисяч гривень по року, треба мати депозит близько,  я боюсь помилитись, близько 600 тисяч, тобто ми оподатковуємо, ми порахували, 1,3 населення України таким чином. Просив би погодитися з цим. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Далі. Тепер, в статті 170, 174-1 фракція "УДАР" пропонує: податковим агентам платника податку під час  нарахування виплати на користь доходів у формі процентів є особа, що здійснює таке нарахування, виплату. Крапка.

Ви не чуєте, що… Там виключаються слова "за виключенням банківської установи". Це ж пропозиція вашої фракції, дорогі друзі, ви ж… Не суперечить нічого… В середині, будь ласка, скажіть що… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Арсеній Петрович, я вибачаюсь…

 

ЯЦЕНЮК А.П. Тепер, дорогі друзі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Депутати просять вже перейти до голосування.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Що ви кажете?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Депутати просять вже перейти до голосування.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Треба ж на всі питання відповісти. Тепер, пропозиція про те, щоб межа, по якій не оподатковуються  товари, які ввозяться на митну територію України,  це 300 євро, спустити до європейського стандарту  150 євро –  також враховано. 150 євро. Плюсик вам поставили.

Шановні колеги, тепер ті речі, які задавали мені запитання на декількох зустрічах з фракціями. Піднялось питання про те, щоб далі відшкодовувати податок на додану вартість при експорті зерна.  Я ще раз хочу заявити офіційну позицію уряду. Якщо ми будемо чесно говорити, тоді буде порядок. Відшкодування податку на додану вартість при експорті зерна немає ніякого відношення до допомоги сільгосптоваровиробникам. Це чиста схема, яка давала можливість протягом року отримувати   додаткові доходи, які витягувались з державного бюджету, з наших кишень, з кишень українців в розмірі п'ять мільярдів  гривень.

Нагадую, український агропромисловий сектор звільнений від сплати ПДВ. Правильно? Правильно. Ми їх не повертаємо на загальну схему сплати ПДВ, вони не платять ПДВ, вони виростили зерно. Зерно продали не самі, а продали трейдерам. І трейдер бере і  ставить до відшкодування 20 відсотків, які ніхто нікому не платил. І цих 20 відсотків треба забрати у пенсіонера, у вчителя, у лікаря, щоб трейдерська компанія ще додатково заробила.

Тому наша пропозиція: не відшкодовувати ПДВ при експорті зерна, перше. Друге, залишити для підприємств агропромислового комплексу спеціальну систему оподаткування, яка реально допомагає селянину і яка не зобов'язує селянина, який вирощує це зерно, платити 20 відсотків ПДВ. Чи добра це схема? Ну, кращої нема, ну, немає зараз кращої. Приймемо рішення про те, щоб змінити систему оподаткування для аграріїв – будемо  розглядати. Ну, зараз немає іншого варіанту. Якщо в когось є варіант – запропонуйте. А варіант – знову вкрасти з бюджету п'ять мільярдів, ми на це не підемо, не підемо.

Дорогі друзі і шановні народні депутати, є ще низка пропозицій. Я ще раз підкреслюю, закони – далекі від досконалості. Проголосуємо – приймуть рішення міжнародні фінансові організації. Будемо сидіти тут безвилазно в стінах парламенту, вносити зміни, щось додавати, щось віднімати, балансувати, але це вже процес. Тому процес треба запустити. Саме тому ми пропонуємо проголосувати за два закони, розпочати процес отримання міжнародної фінансової допомоги.

Далі. Як Прем'єр-міністр я вам  даю гарантію, що 24 години на добу і 7 днів на тиждень приходьте кажіть, як краще. Чи ви від опозиції, чи ви від більшості, чи ви незалежні, якщо ви приходите і кажете: "Я знаю, як зробити країну кращою", - я ваш перший помічник і весь уряд ваш перший помічник. Але якщо приходити і казати: "Ми тут знаємо, тут була така схема, можна ми очолимо цю схему?" – у мене не буде іншого варіанту, як публічно це все заявляти і звертатися до органів прокуратури і СБУ. Не той час, не за те стояли люди на Майдане, не за те 103 вбитих, щоб те, що було, зараз знову залишилося. І так не буде. І з такою місією прийшов цей уряд і персонально я. Прошу підтримати. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу сідати на свої робочі місця. Я звертаюся до вас: шановні друзі! Саме так я звертаюся до тих депутатів, які готові взяти на себе відповідальність і не допустити банкрутства країни, до якого вели 4 роки.

Зараз у зв'язку зі зверненням Партії регіонів: вони наполягають переголосувати включення до порядку денного, - я не заперечую, шановні колеги. Давайте зараз – увага! – щоб ви розуміли, хто за що голосує. Давайте я до порядку денного – і зразу даю репліку, добре? Обов'язково, обов'язково. До порядку денного – і зразу даю вам репліку. Я дуже прошу!

Шановні колеги, я прошу, репліки всі дам. Давайте зараз ще раз два закони, які не допускають банкрутства нашої країни: 4576, 4574 – включення до порядку денного. Будь ласка, прошу і… Всі інші включені до порядку денного, шановні колеги. Я включу і цей закон обов'язково.

Шановні колеги, я прошу всіх вас підтримати, в тому числі і Партію регіонів. Будь ласка, голосуємо щодо включення до порядку денного цих двох законів. Прошу голосувати.

 

17:58:28

За-259

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. 3 – Партія регіонів, 83 – "Батьківщина", 34 – "УДАР", 32 – "Економічний розвиток",  31 – "Суверенна Україна", "Свобода" – 34, 0 – Компартія, позафракційні – 42.

Шановні колеги! Я обіцяв репліку для лідера партії "УДАР Віталія Кличка". (Шум у залі)

 Шановні колеги, я прошу! 259 голосів. Ну про що ви говорите? Заспокойтесь. Будь ласка. Народний депутат Кутовий, будь ласка.

 

17:59:21

КУТОВИЙ Т.В.

Шановні колеги! Шановний Арсеній Петрович! Абсолютно всім нам зрозуміло, що умови дуже важкі і, дійсно, треба знаходити ті джерела, за рахунок яких сьогодні витягувати бюджет, який нам залишили наші попередники і колеги.

Але той  дефібрилятор, про який ви сьогодні сказали, не хотілося б, з другої сторони, його ввімнуть в серце сільському господарству.

Я хочу сказати наступну річ. Сьогодні контракти Державної зернової компанії, які обіцяли у селян викупити кукурудзу, не виконані. Зобов'язання аграрного фонду не виконані. У нас 25 днів до завершення посівної. Єдине джерело сьогодні, яке може дать ці кошти селянам і зробити посіяну ними кукурудзу, перш за все, не збитковою, це ті трейдери, про яких ми сьогодні говоримо. Це міжнародні гроші такі самі, як гроші Міжнародного валютного фонду. Це все відбувається. Тому… я розумію, що дуже складно, але сьогодні конкретно треба залишити ті умови, які дадуть можливість сьогодні сільському господарству стояти на ногах. Це перший експортер в державі. Він піднявся на ноги якраз за рахунок тим позитивним змінам, які в галузі відбулася. Давайте ці зміни не ламати.

Я розумію, що можуть бути десь зловживання, але на те є прокуратура, МВС. Працюйте над ними і досягайте результатів, але не вбивайте українське село.

Також сьогодні питання про прогресивну ставку – те, що вимагала наша фракція…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка. Завершуйте. Прогресивна ставка… давайте. Друзі, ну треба приймати рішення.

 

КУТОВИЙ Т.В. Ще декілька питань. Питання прогресивної ставки. Питання оподаткування купівлі валюти, розумієте, коли ці бабусі відкладають собі цей долар і кожен раз платять нам в казну.  Тому є питання, на які би варто було звернути увагу для того, щоб мати сьогодні консолідований зал. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, дві репліки. Я бачу, дві руки. Народний депутат Рудьковський і Кириленко, я так розумію, також з аграрного питання хотів. І народний депутат Мирний.

 

18:01:05

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні громадяни України! Мова йде зараз про те, що повинні заплатити великі холдинги, шановні колеги. Мова не йде про селян. Не треба прикриватися селянами. Великі холдинги мають більше 100 тисяч гектарів землі, до пів мільйона. Сім'ї живуть у Швейцарії. Ми зараз простими людьми прикриваємося і хочемо зберегти мільярдні доходи. Давайте цього не робити. Якщо всі дбають про державу, якщо всі дбають про людей – будь ласка, аграрні холдинги повинні поділитись.

Отримують 40 відсотків прибутків щороку, знищили повністю робочі місця в селах, знищили тваринництво. Два чоловіки потрібні з села для того, щоб обробляти землю. Нам взагалі потрібно поміняти сільськогосподарську політику. Знищити взагалі холдинги, щоб люди…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, народний депутат Сігал

 

18:02:20

СІГАЛ Є.Я.

Шановні колеги! Давайте навчимося казати правду! Давайте не будемо брехати собі і людям! На цей рік собівартість однієї тонни кукурудзи в межах 800-1000 гривень. Я це вам докажу.

Сьогодні ціна продажу 2 300, тобто рентабельність більш ніж 100 відсотків. Найдіть мені галузь в нашому господарстві в Україні або за кордоном. Де рентабельність за 100 відсотків. По-перше.

По-друге.  Давайте, знов таки, згадаємо минуле. Колись в селах був колгосп і працювало пів тисячі людей. Були ФАПи, школи, садочки. Вулиці були з асфальтом і освітлення було. Сьогодні цю саму землю забрав приватний  капітал і працює в цьому селі 10 чоловік, а не 500. Це сильно дуже рентабельна галузь. Тому потрібно, якщо ми балакали за демократію, потрібно, щоб всі платили податки порівну. І сьогодні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

СІГАЛ Є.Я. Сьогодні селяни нічого не втрачають взагалі. Сьогодні селяни мають пільгу по ПДВ. Вони ПДВ не сплачують. Все ПДВ залишається в селян.

Трейдер купив зерно, яке має ПДВ, яке відшкодоване бюджетом. Перепродав це зерно дорожче набагато, і знов повинна держава має забрати гроші в бідних і взяти в багатих.

Давайте перестанемо брехати в цьому залі принаймні. Давайте скажемо чесно і правду. ПДВ на всі види зерна: технічного, харчового не має права повертатися знову. Один раз відали. Кукурудза, пшениця, соя, жито, рапс, ячмінь, тощо, ПДВ відшкодовується один раз, не двічі.

Давайте зупинимо корупцію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.  Іван Григорович, я прошу, друзі, по одній хвилині. І народний депутат Мирний.

 

18:04:35

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановні друзі, я хочу звернутися до аграріїв, які присутні в залі, які зараз будуть голосувати, і, можливо, не збираються.

Шановний Тарасе Вікторовичу, звертаюся до вас особисто. Дорогі друзі, давайте подякуємо уряду за одне, 10 років замахуються кожного разу знищити пільгу по ПДВ для сільського господарства. Для, безпосередньо, для того, хто рабує на землі. Цей уряд залишає цю пільгу. Нараховується ПДВ, і залишається у розпорядженні аграріїв.

При чому трейдери? При чому трейдери, люди добрі? Яке ПДВ трейдерам відшкодовувати? Ви чули, яка це сума, які це мільярди? Ви чули ще одну істину, що ще скільки не замінено, яка товща людей. Ви що не знаєте скільки із відшкодування іде на откати? Ми ж потім будемо дорікати цьому уряду, що це вони займаються.

Я благаю вас друзі, благаю. Спасибі, що залишили пільгу по ПДВ для села. Трейдерам ця пільга не потрібна. Оце перший буде удар по корупції, друзі!..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний депутат Мирний, будь ласка.

 

18:06:00

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні колеги, давайте ми все-таки знизимо градус і перестанемо займатися президентською кампанією. Розумієте, у нас зараз лунають заклики, ми чітко розставляємо акценти. Але давайте по суті скажемо, об'єктивно: ситуація в країні важка. Об'єктивно: куди в першу чергу дивляться – на селян. Об'єктивно: мабуть, треба відміняти повернення ПДВ. Але об'єктивно маємо сказати селянам, тому що в результаті відміни ПДВ трейдерам вони все одно своїх 5 доларів залишать на тонні, але вони опустять ціну для селян. (Шум у залі) От ми маємо вклонитися селянам в пояс і подякувати за те, що вони з розумінням віднесуться до цієї справи! І закінчити агітувати, а думайте про державу!  Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, тема, я так розумію, тут дуже хвилює депутатів.

Народний депутат Кулініч від "Економічного розвитку", і будемо приймати рішення.

 

18:07:09

КУЛІНІЧ О.І.

Шановні колеги, я категорично не погоджуюся із тими висловлюваннями, що ПДВ не треба повертати. Тому що якщо ми це зробимо, ми абсолютно сільське господарство поховаємо. Мова ж не йде про трейдерів, мова йде про виробника. Ми говоримо, що треба повертати тому, хто виробив цю сільськогосподарську продукцію і тому, хто придбав у того, хто виробив. Сільхозвиробник і так сплачує це ПДВ, коли він придбав засоби захисту, насіння, коли він придбав дизельне паливо, він сплачує це ПДВ. І в цьому випадку ми в такій редакції ми просто загубимо українське село.

Я не погоджуюся із народним депутатом Сігалом, коли він говорить якісь незрозумілі речі про кукурудзу. Кукурудзу абсолютно збиткова була у 2013 році. Про що мова, які 2300? Ви абсолютно не орієнтуєтеся.

Шановні колеги, треба обов'язково цю норму залишити для виробників і для тих, хто придбав у виробника. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, Прем'єр-міністр хоче прокоментувати перед голосуванням.

 

ЯЦЕНЮК А.П. З повною повагою відношусь до всіх позицій, які висловлені. Одні за те, щоб відшкодовувати ПДВ, інші – проти. Тільки я хотів би всім нагадати і до тих, які в першу чергу висловлювались за відшкодування ПДВ експортерам. Ви напевно забули, в минулому році ніхто експортерам з бюджету нічого не відшкодував, а ріст валового сільськогосподарського виробництва 13 відсотків. В цьому році захотіли заробити ще 5 мільярдів на бюджеті. Ще раз кажу позицію уряду. В минулому році село продемонструвало найвищі показники росту і доходності  без відшкодування ПДВ. Ми пропонуємо зробити те саме в цьому році, а не давати трейдерам 5 мільярдів гривень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу сісти на свої місця. Шановні колеги, і увага! Була пропозиція першим голосувати зміни до бюджету і, за номером, за номером… Я прошу, Арсеній Петрович, я знаю ….. За номером, це також перший закон 4575. Колеги, зміни до бюджету були прокоментовані, Прем'єр-міністр і міністр фінансів зробили акценти, які пропозиції враховані і зауваження, які враховані. В той же час, розуміючи, що вони давались з голосу, ми обов'язково… Колеги, я звертаю увагу, це для стенограми. Будемо технічне редагування, щоб була збалансована позиція, тому що з голосу багато питань пропонувалось. Тому, шановні колеги, прошу сісти на свої місця і підтримати мужньо проект номер 4575 Закону про… Арсеній Петрович, ну, повірте мені, я знаю, що я роблю, да. Ще раз 4575 проект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік". Прошу, шановні колеги, підтримати і прошу голосувати. За основу і в цілому. голосуємо.

 

18:10:50

За-228

Дякую.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 0, "Батьківщина" – 82, "УДАР Кличка"  - 20, "Економічний розвиток" – 31, "Суверенна Україна " – 29, "Свобода" – 34, Компартія – 0, позафракційні – 32.

Шановні колеги, тепер у нас залишається принциповіший закон, найважливіший закон, який фактично не дасть можливості працювати бюджету і збалансувати фінансові ресурси країни, коли ми його не приймемо.

Тому я прошу, зараз, почекайте, не збивайте темп, будь ласка, я дам можливість вам виступити. Йдеться про Закон 4576 – проект Закону про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання України.

Всі, хто хоче захисти країну, зобов'язані зараз голосувати.

Шановні колеги, прошу за основу і в цілому. Шановні колеги, прошу голосувати. Прошу голосувати всіх.

 

18:12:30

За-189

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 0, "Батьківщина" – 78, "УДАР Кличка"  - 11  всього, "Економічний розвиток" – 3 всього, "Суверенна Україна " – 31, "Свобода" – 34, Компартія – 0, позафракційні – 32.

Шановні колеги, я би просив керівників фракцій зараз тих, хто голосує, безумовно, взяти по одній хвилині для того, щоб прокоментувати ситуацію. Будь ласка, включіть мікрофон,  ви ж пам’ятаєте, поки в цілому не приймемо, ми не розходимось. Тому, будь ласка, прошу буфет не закривати, готувати вечерю народним депутатам. Будь ласка, запишіться на виступи по 1 хвилині від фракцій.

Шановні колеги, працюємо, працюємо. Будь ласка, покажіть мені прізвища депутатів.

Шановні колеги, будь ласка, від "Батьківщини" народний депутат Гриневич, кому передає слово?

 

18:13:50

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Кужель.

 

18:14:00

КУЖЕЛЬ О.В.

Я беру! (Шум у залі)

 

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Прошу передати слово Олександрі Кужель. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон Олександрі Кужель.

 

КУЖЕЛЬ О.В. Дякую дуже. Я хочу звернути увагу, що ми обговорили, що при голосуванні бюджету ми переглядаємо в доходній частині статті, про які сказав лідер нашої…, керівник нашої фракції Соболєв, в частині поправок Олександри Кужель і  народного депутата Шевчука. Я прошу у зв'язку з цим в законопроекті Податкового кодексу зняти розділ XV. Це дає додатково до доходної частини 500 і більше мільйонів гривень Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Суверенна європейська Україна", хто виступає? У мене записано – народний депутат Ващук. Будь ласка.

 

18:14:42

ВАЩУК К.Т.

Шановний головуючий, шановні колеги! Наша фракція, група підтримала. Проте, у нас є ряд побажань, які сьогодні ми виказали при зустрічі з Прем'єром, з міністром фінансів, віце-прем'єрами, це стосується кількох важливих дуже моментів. Перше, регіонального розвитку районів, областей, соціального і економічного, погашення заборгованостей по заробітних платах у регіонах.  А також стосується зміни деяких моментів, які допущені при оподаткуванні  АПК, їх треба негайно змінити – це не впливає на бюджет, ми закони  подали. Але воно дає можливість додатково конкретно  селянину …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

18:15:55

ВАЩУК К.Т. … селянину, не трейдеру, не   посереднику, отримати додаткові кошти. Тому ми хочемо ще раз   почути запевнення урядовців, що вони   будуть враховані  поступово в роботі Уряду.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую. Я єдине прошу, міністра фінансів слухати зауваження депутатів, щоб ми могли вийти  на консолідоване рішення. Будь ласка, Розенко,  фракція  "УДАР".

 

18:16:26

РОЗЕНКО П.В.

Прошу передати слово Оксані Продан.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Включіть мікрофон Оксани Продан.

 

18:16:40

ПРОДАН О.П.

Шановний Олександре Валентиновичу,  шановний Арсенію Петровичу.   Фракція  "УДАР Віталія Кличка" дякує вам за те, що ви погодились на наші пропозиції, погодились на  те, щоб знизити  ставку, яка пропонувалась податку з доходів фізичних  осіб. Погодилися на те, щоб банківські    установи виступали податковими агентами і не заставляли  людей самим обслуговувати державу.  Погодилися  зняти спеціальні пільги з високопосадовців, а також  залишити ті умови соціального  захисту, які сьогодні є у військовослужбовців.

Разом з тим ми вважаємо,      що в обов'язковому порядку повинна залишитися в  Україні банківська таємниця, яка цим законопроектом "вбивається".

Ми вважаємо, що податок на нерухомість повинен стосуватися  виключно житлової площі, але не стосуватися загальної площі, куди можна порахувати і  будки, і сараї, і все інше, якщо  це хата в селі.

Так само, не  вважаємо за необхідне, вважаємо, що повинно бути відмінено відсоток за купівлю-продаж валюти – це ті норми, які повинні бути змінені для того щоб люди жили легше і є компенсація.

Ми запропонували скоротити цілий ряд органів    центральної влади – цього немає. 

Ми запропонували  залишити без прогресивної шкали податок з доходів фізичних осіб, що теж …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

 ПРОДАН О.П. … залишення діючих ставок податку з доходів  фізичних осіб, залишить    більші доходи до бюджету, ніж це запропоновано    в тих проектах, які надані урядом. Дякую. Чекаємо, що будуть наші пропозиції враховані. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Хомутиннік. Можна з місця.

 

18:18:13

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Олександр Валентинович, шановний Арсеній Петровичу, наша пропозиція полягає в тому, щоб поставити все ж таки на голосування даний законопроект, це дуже важливий законопроект і основні норми цього законопроекту ми дійсно підтримуємо. Але там є складні речі, по яким нам треба все ж таки провести дискусію. Тому є пропозиція проголосувати так, як це потрібно, якщо є зауваження у народних депутатів, проголосувати за основу даний законопроект, передати цей законопроект Комітету з питань податкової та митної політики, тому що там 90 відсотків норм саме податкових. Ми готові провести протягом найкоротшого часу, півгодини, години, узгодити питання з урядом і вийти, якщо ви хочете, сьогодні на кінцеве рішення. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мірошниченко "Свобода" передає слово Олегу Тягнибоку. Будь ласка.

 

18:19:22

ТЯГНИБОК О.Я.

Шановне товариство, це рішення в українському парламенті, яке ми зараз повинні ухвалити, воно є супер ультра непопулярним рішенням і це абсолютно зрозуміло. Але, власне, треба нам брати вкотре за останній місяць часу на себе відповідальність і тут вибір є невеликий, або ми є державники, або ми популісти. І якщо сьогодні рішення не буде ухвалено, то Путін в Москві буде аплодувати цьому, що розвалена, фактично, коаліція, що немає більшості і, основне, що немає розуміння того, що в цій ситуації потрібно використовувати методи антикризових принципів і треба брати на себе відповідальність.

Я звертаюсь, в першу чергу, до наших партнерів по коаліції, давайте сконцентруємося, давайте візьмемо на себе цю відповідальність,  незважаючи на те, що нас реально будуть бити після ухвалення цього закону. Але час прийде і ви побачите, що це рішення в тій ситуації…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити виступ.

 

ТЯГНИБОК О.Я.  Ви побачте, що це рішення в тій ситуації надглибокої кризи в Україні було єдино правильним. Не даймо Партії регіонів і комуністам, які сьогодні грають на сопілку Кремля, завести нас на манівці. Ми обов'язково повинні взяти на себе зараз цю не популярну, але відповідальність бути державниками. І от тоді буде видно, хто за інтереси України, а хто за інтереси Кремля.  Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Партія регіонів, Морозенко.

 

18:21:25

МОРОЗЕНКО Є.В.

Уважаемый Александр Валентинович! Депутат Морозенко, 28 округ, Днепропетровск. Прошу передать слово Долженкову Александру Валерьевичу.

 

18:21:41

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановні колеги! Шановні представники громадськості, шановні виборці! Ми ще раз наголошуємо на тому, що прийняття вказаних вкрай важливих для економіки та країни законопроектів з "колес" за основу і в цілому є неможливим, тому що вони тягнуть за собою дуже серйозні наслідки.

Почнемо  з того, що вказаний законопроект проходив не профільний комітет. Там що спеціалісти великі з податкового законодавстві? Я підтримую позицію голови комітету, що вказаний законопроект повинен бути саме через Комітет податкової і митної політики. Що ми будемо мати після прийняття цього законопроекту? Обвал банківської системи, депозити почнуть знімати люди. Що ми будемо мати в законній сфері, коли заробітні плати і великі заробітні плати отримують роботодавці, а їх не багато. Вказаних заробітних плат не буде, відрахувань цих не буде, будуть конверти – це однозначно буде.

У мене як суб'єкта права законодавчої ініціативи є зауваження. Відповідно, шановний головуючий, прошу врахувати, що у випадку, якщо у депутатів є зауваження до законопроекту (я прошу це  внести до стенограму, до протоколу пленарного засідання), вказаний законопроект не може голосуватися за основу.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, декілька оголошень. Будь ласка, увага. 

Перше. Я для стенограми фіксую позицію. Прошу доручити Комітету з питань бюджету разом з Міністерством фінансів та Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради внести необхідні уточнення  до тексту та додатків відповідно до прийнятого рішення Верховної Ради щодо Закону 4575.  Це для протоколу, для того, щоб можна було збалансувати ті позиції, які внесли народні депутати.

Окрім того, шановні колеги, я інформую вас, що люди на вулиці не розходяться. Вони очікують, коли ми після прийняття Закону (4576) щодо запобігання фінансовій катастрофі перейдемо до прийняття рішень, які ми їм обіцяли, щодо Законів про внесення змін до Податкового кодексу про скасування екологічного податку на утилізацію, щодо Законів про відновлення довіри до судової системи, щодо оборонних законів і щодо Закону (0947) про інформацію.

Тому, шановні колеги, я би просив, щоб більш ефективно працювали, щоб люди до ранку разом з нами не страждали на вулиці, тому що їм важче стояти, ніж депутатам тут в залі сидіти.

Будь ласка, шановні колеги, я прошу оголосити перерву на 15 хвилин і запрошую керівників фракцій і депутатських груп, які входять до коаліції, до кабінету Голови Верховної Ради. П'ятнадцять хвилин перерва, будь ласка.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу депутатів зайти до сесійної зали. Верховна Рада буде продовжувати свою роботу. До ранку у нас є час. Дуже багато важливих законів ми повинні зараз прийняти, в тому числі і закони щодо утилізаційного збору, на якому наполягають наші громадяни біля Верховної Ради.

Шановні колеги, я прошу ще раз всіх запросити до залу, всіх запросити до залу. Озвучка працює на вулиці, не турбуйтесь. Колеги, я прошу депутатів сідати на свої робочі місця.

Я прошу Секретаріат оголосити у всіх кулуарах, буфетах тощо, всіх зібрати депутатів до сесійної зали, всіх. Я прошу і Кабінет Міністрів, урядовців підійти, тому що вони повинні озвучити позицію, відповідно до якої зараз йшли переговори. Покличте, будь ласка, Прем'єр-міністра, міністра фінансів.

Я звертаюся до керівників фракцій. Будь ласка, оголосіть для своїх депутатів збір у Верховній Раді, у сесійній залі. Секретаріат, ви працюєте? оголошення йде? Голосніше включіть.

Шановні народні депутати, дуже важко йшли переговори, для того щоб прийняти закон, який є запобіжником фінансової катастрофи нашої країни, який повинен створити передумови для економічного зростання, без прийняття якого всі інші закони, в тому числі і утилізаційний збір, підтримка обороноздатності країни, не працюють, тому що країна – банкрут. Нам треба вивести країну зі стану банкрутства. І я прошу відповідально ставитися кожного народного депутата до голосування, до прийняття рішень.

Включіть мікрофон міністра фінансів. Будь ласка, прокоментуйте той формат, за який ми зараз будемо голосувати.

 

ШЛАПАК О.В. Шановні народні депутати! Дискусія, яка велися в кабінеті Голови Верховної Ради завершилася наступним компромісом.

Дві найбільш спірні норми. Перша з них, це плата за надра в частині нафти. Ми вирішили залишити діючу ставку – 39 відсотків.

Друга частина компромісу стосується…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ні, почекайте!   Ми не так домовились. Ми домовились, що на газовий конденсат відбувається підвищення до 42 відсотків.

 

ШЛАПАК О.В. А, це є. Це є рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І по нафті – 39 відсотків.

 

ШЛАПАК О.В. Так.

 

ЛЯШКО О.В.  А ви кажіть, чиї пропозиції, щоб народ знав. Чиї пропозиції? Хай народ знає, хто…    (Шум у залі)

 

 ШЛАПАК О.В. І друга пропозиція  стосується звільнення від ПДВ операцій з експорту зерна.  Прийшли до наступного компромісу. Цю норму звільнення від операцій… звільнення від податку на додану вартість операції з експорту зерна і технічних культур запровадити в тому форматі, в якому вона прописана в сьогоднішньому законі, не з 1 січня, а з 1 жовтня 2014 року.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто це стосується тільки нового врожаю.

Я поясню, шановні колеги, щодо пропозицій. Перша пропозиція – це пропозиція економічного розвитку. Друга пропозиція – щодо аграріїв, це пропозиція фракції "УДАР" і "Економічного розвитку". Будь ласка.

Шановні колеги, я прошу… Колеги, я прошу заспокоїтися. Коли ми не проголосуємо за закон, то бюджет все втратить. Я на це звертаю увагу. Саме тому ми зобов'язані сьогодні прийняти рішення.

Будь ласка,  мікрофон депутата Хомутинніка включіть.

 

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Олександр Валентинович! Я прошу міністра фінансів також сказати про інші позиції, про які ми вели розмову. Про податок з доходів фізичних осіб. Все ж таки підтвердити, яка остаточна наша редакція.

Ми наполягаємо на тому, щоб була кінцева межа принаймні 25 відсотків. І щоб це не відносилося на заробітні плати. Тому що на заробітні плати є ще нарахування на Фонд оплати праці і ми виходимо тоді на 60-70 відсотків навантаження. Це перше.

По-друге, скажіть зараз що в нас буде в кінцевому вигляді з оподаткування депозитів? Це також взаємопов'язані речі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу міністра фінансів підтвердити позицію.

 

ШЛАПАК О.В.  Дорогі друзі, пояснюю ще раз. Заробітна плата ніяким чином не відноситься до пасивних доходів.

Якщо ви пам'ятаєте форму декларації, всі ми її заповнювали, є перший розділ, де є заробітна плата. Ми продовжуємо платити по ній ставки 15-17 в залежності від заробітної плати. Є другий розділ, який називається "Пасивні доходи". Туди відносяться проценти по депозитах, туди відносяться проценти по облігаціях, туди відносяться роялті, туди відносяться дивіденди. От ці доходи і будуть оподатковуватися.

Про ставки я вам розповів. Три шкали ставок: 15, 20 і 25.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто, шановні колеги, зарплатня, навіть висока зарплатня, оподатковуватися за прогресивною шкалою не буде. Це сказав міністр фінансів і це буде чітко відображено у законі.

Шановні колеги! Я прошу сісти на свої місця, вставити картки для голосування і зараз… Давид Важаєвич, я дуже прошу допомагайте рятувати країну. І зараз, шановні колеги, я прошу прийняти проект Закону про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання України (реєстраційний номер 4576).

Що ще, Арсеній Петрович? Включіть мікрофон Прем'єр-міністру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон Прем'єр-міністру.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Фракція "УДАР" ще дещо хоче озвучити, крім відшкодування ПДВ, це 167 пункт 1, ага, це ми уже прийняли. Це те, що стосується ставки за виключенням заробітної платні. 174.1 вже було оголошено під стенограму. 265.4 це стосується пільги по податку на нерухомість для фізичних осіб в сільській місцевості.

 

ГОЛОС іЗ ЗАЛУ. Як?

 

ЯЦЕНЮК А.П. Дорогі друзі, ну, ви почитайте закон. Ну як, як. Отак.

(Шум у залі)

Шановна фракція "УДАР", подумайте, чи будемо ми відносити Конча Заспу до сільської місцевості. Тому є пропозиція. Є хороша приказка: "Лучшее – враг хорошему". 

Давайте поки що приймемо це рішення. І якщо ми побачимо, що при реалізації цього рішення у нас є проблеми, ми все поправимо. Все поправимо.

Далі, це дуже важлива річ, що пільги по державних службовцях не зупиняються, а скасовуються. Ця редакційна правка абсолютно правильна.

По захисту військовослужбовців ми вам доповіли. І по виплаті дитини, редакційна правка по єдиному соціальному внеску, як Людмила Денисова з вами домовилася.

Ми уже банківську таємницю включали. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу сісти в кінці-кінців на свої місця. Я сподіваюсь, що цього разу ми зараз проголосуємо.

Прошу, шановні колеги, відповідально поставитись до цього рішення.

Я ставлю на голосування і прошу підтримати прийняття закону (номер 4576) назву якого я оголосив, і підтримати його за  основу і в цілому.

Прошу голосувати з технічними правками, які були оголошені.

 

20:00:24

За-246

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – аж 1, "Батьківщина" – 81, "УДАР" – 37, "Економічний розвиток" – 32, "Суверенна європейська Україна" – 32, "Свобода" – 34, Компартія – 0, позафракційні – 29.

Шановні колеги, я прошу, щоб ми зараз дуже оперативно розглянули проекти законів, на яких наполягають наші громадяни і на яких наполягають і самі депутати, багато з них саме вносили такі пропозиції.

Зараз я прошу включити до порядку денного два закони, які вирішують питання щодо скасування сплати екологічного податку за утилізацію. Це проекти (давайте, я не впевнений, що вони включені, включимо ще раз) 3332 депутатський і 4238 (автори: Мірошниченко і Продан). Прошу підтримати включення цих проектів до порядку денного. Прошу голосувати. 

 

20:01:40

За-250

Рішення прийнято.

Шановні колеги, уряд ми можемо відпустити працювати? Ні? Нехай страждають разом з нами чи як?

Шановні колеги, я прошу уряд працювати. Арсенію Петровичу, я розумію, що вам подобається в парламенті, працюйте, будь ласка, над реалізацією законів, які ми зараз так важко приймали.

Шановні колеги, я прошу підтримати скорочену процедуру прийняття рішень з цих питань. (Шум у залі)  Без обговорення? Шановні колеги, це складно зробити, тому що два закони. Який голосувати без обговорення?

Я прошу, пан Дерев'янко працював над цим питанням, дайте йому можливість включити мікрофон.

Включіть мікрофон на трибуні.

 

20:02:55

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

Шановні колеги, ці два законопроекти, які стосуються скасування утилізаційного збору і скасування акцизу. Ці два законопроекти: один –  3332, а другий законопроект –  № 4238. Значить, законопроект 4238 повністю, повністю враховує всі ті норми, які викладені в 3332. І автори законопроекту 3332 є співавторами законопроекту 4238. Ці законопроекти об'єднані. Тому прошу вас проголосувати і зараз приймати рішення тільки по одному законопроекту 4438.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Еще раз, який закон? 4238. Я прошу автору буквальну одну хвилину. Мірошниченко Ігор Михайлович, будь ласка.

 

20:03:55

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Я хвилину буквально, шановні колеги, займу. Я хочу нагадати вам, за яких обставин цей утилізаційний збір було ухвалено, коли бігали тут депутати в тому числі і ті, які тут у нашій сесійній залі перебувають і лобіювали цей законопроект. Законопроект, який з кишень наших власників автомобілів витягує гроші і в тому числі фінансує приватний бізнес, в тому числі депутатів Верховної Ради. Тому ми зареєстрували ще в вересні місяці Закон про скасування цього утилізаційного збору. До цієї норми скасування утилізаційного збору додалася ще одна дуже важлива норма – скасування акцизу на переобладнання автомобілів. І вони об'єдналися всі ці норми в одному законі 4238.

Тому Всеукраїнське об'єднання "Свобода" і "УДАР" партія, і інші депутати, які зареєстрували цей законопроект закликають всіх проголосувати за цей закон і зняти напругу в суспільстві, хоча би невелика частина соціальної справедливості в цьому законопроекті закладена, вона буде врахована. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вибачаюся. Ігор! Ігор! Ігор, одну хвильку! Що стосується акцизів. Як врегульоване питання …….., щоб ми всі акцизи на автомобілі не зняли, ви розумієте?

 

МІРОШНИЧЕНКО І.М. Ні, ні, ні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

МІРОШНИЧЕНКО І.М. Акцизи на переобладнання автомобілів вони враховані саме в цьому законі 42…  (Шум у залі)

 На переобладнання, не всі акцизи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я би просив уряд прокоментувати тоді це питання, Будь ласка. Дякую.

Будь ласка, Оксана Продан, одна хвилина, виступ. З місця, будь ласка, включіть Оксані Продан.

 

20:05:33

ПРОДАН О.П.

Я дуже прошу всіх колег в залі підтримати законопроект, Цей законопроект, який є однією з частин проект 4238, він є продовженням трьох проектів, які були внесенні ще в минулому році фракцією "УДАР", фракцію "Батьківщина" і фракцією "Свобода". Цей законопроект відновлює статус-кво, який був станом на 1 вересня минулого року. Ті люди, які займаються переобладнанням автомобілів, ті люди, які займаються імпортом автомобілів, будуть мати можливість завозити і переобладнувати без додаткових коштів, які були введені з 1 січня. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон включіть народного депутата Святоша. Шановні колеги, я бачу всі руки. І потім – Мирний, народний депутат. Будь ласка.

 

20:06:20

СВЯТАШ Д.В.

Шановні колеги, скасовуючи акциз на переобладнання, ми дамо ще одну дірку для контрабанди автомобілів. Це велика дірка і бюджет втрачає великі кошти.

Що стосується утилізаційного збору. Якщо був би міністр фінансів, я вас запитав, яка позиція Міністерства фінансів, тому що цей збір передбачено від сплати до бюджету 3,5 мільярди гривень. Це до бюджету України.

І, по-друге, якщо буде скасовано, він не скасований в Російській Федерації, є нерівні умови. І під загрозу буде поставлена  велика кількість наших працівників і Запоріжжі, в Кременчуці, в Закарпатті тощо.

Пропоную відхилити цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Мирний, будь ласка.

 

20:07:19

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Як один із співавторів законопроекту, хочу   всіх  заспокоїти. Мова йде  про максимум  півтора відсотка… може менше  відсотка, це всього лише декілька сотень автомобілів, які переобладнуються. Немає загрози бюджету, немає загрози нічому. Давайте, якщо ми  сьогодні "закручуємо  гайку" по величезним статтям  бюджету,  давайте покажемо людям, що ми їх  чуємо. Давайте дамо можливість людям відчути і турботу Уряду, і парламенту за людей.  Закликаю  припинити дискусію і голосувати.

Слава  Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. (Шум у залі)

 Шановні колеги, прошу сісти на свої місця, заспокоїтись. Шановні колеги, я ще раз, я можу ставити по надходженню.

Перший Закон  3332 ( автор –  Мірошниченко Ігор Михайлович).

 (Шум у залі)

 Я ще раз, колеги, автор не знімав закон, автор не знімав. Будь ласка, є Ігор Мірошниченко, чому ви за нього приймаєте  рішення.  Я можу ставити…  ваш закон іде перший, я можу ставити  його на голосування?

    

20:08:34

МІРОШНИЧЕНКО І.М. 

Ігор Мірошниченко,  фракція  Всеукраїнського  об'єднання "Свобода".

Я не знімав законопроекту, але ми хочемо почути  позицію уряду. Я пропоную почути Прем'єр-міністра. Нашу позицію висловив я і висловив Олександр Мирний.  Будь ласка, давайте почуємо Прем'єр-міністра.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, я прошу, включіть мікрофон Арсенія Петровича.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановні народні депутати  України!  Є два блоки питань.

 Перший – це те, що введення утилізаційного збору, м'яко кажучи, порушує  правила економічної конкуренції на європейському ринку.  І тому цей  збір треба скасувати. Ми розуміємо наслідки, які ми отримаємо. Я зразу хочу попередити членів парламенту.   Це означає про те, що автомобілі з Російської Федерації отримають, це автомобілі 1200-1300 кубічних сантиметрів, отримають тут додатковий ринок. Я зразу попереджую наслідки. Але ми усвідомлюємо, що люди вимагають скасування утилізаційного збору, ми йдемо на ці речі, і тому ми підтримуємо законопроект Мірошниченка. І просимо всіх проголосувати за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я можу ставити закон в першому читанні? Шановні колеги, я ще раз кажу, ви можете голосуванням визначатися, ви можете не голосувати. Які проблема? Не пройде цей закон, будемо другий голосувати. Я ще раз хочу сказати, я по Регламенту не можу не ставити закон на голосування. Ну, про що ви мені говорите?

Включіть Лабунській мікрофон.

 

20:10:36

ЛАБУНСЬКА А.В.

Шановні колеги, я вас дуже прошу і дуже прошу партію "Свобода", я розумію, що у вас вибори, перестаньте трусити зал. 4238 треба було голосувати, послухайте… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу відключити мікрофон.

Я прошу, шановні колеги, і ще раз кажу. (Шум у залі)  Шановні колеги, я звертаюсь до залу, прошу заспокоїтись. Шановні колеги, не треба перегибати палку. Я ще раз хочу сказати, є Регламент, голосуються закони по надходженню. 3332 перший голосується. Не проходить 3332, будемо голосувати 4238. Які проблеми, я не можу зрозуміти, шановні колеги? Відкрийте Регламент і читайте. (Шум у залі)

Я ставлю… Я прошу, Тягнибока Олега включіть мікрофон.

 

20:11:23

ТЯГНИБОК О.Я.

Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Я прошу народних депутатів України припинити звинувачувати "Свободу", що у нас в голові вибори. То якраз у нас і вибори ніколи в голові не були, ми саме були тою політичною силою, яка під час Майдану і після Майдану ніколи не займалася самопіарами, виборами президентськими чи виборами парламентськими. І я повністю відкидаю такі подібні звинувачення.

Я нагадую, що ще 30 вересня минулого року депутати від "Свободи" Мірошниченко і Мирний зареєстрували цей законопроект, тому він має йти першим. Крапка. Подобається – визначайтесь голосуванням. Не подобається – будете голосувати за іншим. А звинувачувати нас зараз недопустимо. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, мікрофон Мартинюка Адама Івановича включіть і будемо голосувати.

 

20:12:19

МАРТИНЮК А.І.

Дякую. Мартинюк, фракція Комуністичної партії України.  Я особливо звертаюсь до тих виборців, які нас чують і особливо до тих, хто зібрався на вулиці. Я з усією відповідальністю кажу, що наша позиція постійно полягала в тому, що треба обов'язково скасовувати цей незаконний збір, треба обов'язково голосувати і прошу всіх проголосувати. Як не дивно, ми готові підтримати "Свободу" в даному питанні, але просив би "Свободу", але просив би "Свободу" зробити все для того, щоб ваші бійці так звані пішли з приміщення Центрального комітету, і тоді ми проголосуємо за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Дякую.  Всі виступили, хто хотів. Я прошу, шановні колеги, сісти і  будемо в порядку надходження голосувати за закон.

Ставлю на голосування в першому читанні або прийняти за основу законопроект 3332 (автор – Ігор Мірошниченко). Прошу народних депутатів визначитися шляхом голосування. Я прошу голосувати.

 

20:13:44

За-212

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка: "Регіони" – 3, "Батьківщина" – 80, "УДАР Кличка" – 19, "Економічний розвиток" – 29, "Суверенна європейська України" – 25,  "Свобода" – 34, Компартія – 0, хоча обіцяли, позафракційні – 22.

Шановні колеги, я ставлю... в першому читанні, прошу прийняти за основу законопроект 4238 (автор – Продан). Я прийму в першому читанні, запитаю зал, потім поставлю, если не буде заперечень, в цілому. Давайте не зривати Регламент! Прошу підтримати закон за основу, прошу голосувати 4238.

 

20:14:38

За-247

Рішення прийнято. (Оплески)

Шановні колеги, я питаю в зала, я можу в цілому ставити закон? (Шум у залі) Я прошу зал визначитися шляхом голосування, будь ласка, прошу голосувати.

 

20:15:08

За-214

Закон прийнятий за основу.

Шановні колеги, я прошу підтримати пропозицію щодо скороченої процедури його прийняття. Прошу підтримати скорочену процедуру прийняття цього закону. Закон прийнятий за основу, це дуже серйозний крок. І прошу за скорочену процедуру проголосувати.

По фракціях, будь ласка, покажіть. Партія регіонів – 2, "Батьківщина" – 74, "УДАР"–  39, "Економічний розвиток" – 2, "Суверенна європейська Україна" – 30, "Свобода" – 34, комуністи – 0, позафракційні – 33.

Шановні колеги, я прошу підтримати пропозицію мою і проголосувати за скорочену процедуру прийняття цього закону. Прошу проголосувати. Прошу підтримати.

 

20:16:07

За-240

Рішення прийнято. Вітаю вас, шановні колеги.

Отже, у нас залишається ще, шановні колеги, три блоки питань. Я сподіваюся, що ми зараз дуже швидко їх приймемо. Перший блок – це пов'язаний з Законом про відновлення довіри до судової системи.

Я прошу, ми можемо в першому читанні прийняти без обговорення? Можемо. В цілому є пропозиція? Це серйозно, це принципова позиція. Я розумію, що він доопрацьований, і більше, сходиться тут два закони: 4378 і 4378-1. Є пропозиція 4378: автор – Лабунська Анжеліка Вікторівна. Так?

(Шум у залі)

 І Агафонова, і інші співавтори. Ну, просто у мене записано. Я читаю те, що у мене записано в доповідній…

Шановні колеги, є пропозиція з натхненням проголосувати за відновлення  довіри до нашої судової системи. Це дуже важливе питання. №4378 (Шум у залі)

 Шановні колеги! №4378-1, так я розумію? Саме 1. Від комітету, будь ласка, скажіть.  Народний депутат Ємець.

 

20:17:48

ЄМЕЦЬ Л.О.

Дякую.  Шановні колеги, тут просто є дві дуже важливі технічні правки, які  ми не встигли під час розгляду до комітету пропрацювати. Ми робочою групою вже їх узгодили, це про те, що з дня набрання чинності цим законом припиняються повноваження обраних делегатів на з'їзд суддів та конференції суддів, та до пункту 8, що делегати на з'їзд суддів обираються зборами суддів загальних, адміністративних та господарських судів по одному делегату від кожного суду. І  не можуть бути делегатами бути обрані судді, які займають адміністративні посади ……..

Прошу з цими двома правками прийняти за основу та в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Леонід Олександрович, на трибуні побудьте. У мене питання. Це позиція комітету, щоб підтримати саме №4378-1?

 

ЄМЕЦЬ Л.О. Так, це позиція комітету – прийняти за основу та в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. №4378-1, я розумію, депутатський варіант.

Добре, шановні колеги. Я прошу поставити це питання на голосування і прийняти за основу і  в цілому №4378-1. Прошу голосувати, шановні колеги. №4378-1 – за основу. І в цілому.

 

20:18:52

За-212

Не пройшло за основу і в цілому. Тоді я прошу в першому читанні прийняти цей закон.

По фракціях, будь ласка,  покажіть. 0 – Партія регіонів, 81 – "Батьківщина", "УДАР" – 36, "Економічний розвиток" – 1, "Суверенна європейська…" – 28, "Свобода" – 34, Компартія – 0,  позафракційні – 32.

Шановні колеги, я прошу у першому читанні підтримати цей закон і за скороченою процедурою його доопрацювати. Прошу підтримати цей закон в першому читанні. Прошу голосувати.

 

20:19:34

За-211

Шановні колеги… Будь ласка, включіть мікрофон.

Рішення не прийнято. 211 голосів.

По фракціях, будь ласка. "Економічний розвиток" – 0, мене здивувало. 0 –  Партія регіонів, 0 – комуністи, 80 – "Батьківщина", 37 – "УДАР", 30 –  "Суверенна європейська Україна", 34 –  "Свобода", позафракційні – 30.

Шановні колеги! Я прошу включити мікрофон народного депутата Соболєва.

 

20:20:03

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! Я хотів би акцентувати увагу на тому, що сказав Ємець. Їх група доопрацювала дві правки. В мене прохання поставити на голосування з урахуванням цих двох правок. Вони є дуже суттєві. Тому що без цих правок цей закон дійсно є фактично такий, який не буде діяти. Тому прохання проголосувати з урахуванням двох правок, які щойно оголосив Ємець. Група робоча і комітет це підтримав. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я хочу запитати у голови фракції "Економічний вибір", так? У пана Кінаха.

Будь ласка, можна включити його мікрофон? Будь ласка. Він передає слово Пилипенко.

 

20:20:53

ПИЛИПЕНКО В.П.

Дякую. Шановні колеги! Справа у тому, що законопроект основний, який вніс уряд. Він відправлений на експертизу у Венеційську комісію. І справа у тому, що зараз ми хочемо проголосувати законопроект не чекаючи висновку Венеційської комісії.

Наскільки… Дайте мені  договорити. Наскільки нам відомо, експерти Ради Європи уже зробили висновки по цьому закону. І він повинен відповідати тим стандартам, якщо ми хочемо це зробити, тим стандартам, які встановлені в Європі. Тому ми повинні дочекатися висновку Венеціанської комісії. І відповідно до їх рекомендацій це зробити для того, щоб потім нас ніхто не звинувачував в тому, що ми займаємося чи корупцією, чи чимось іншим, чи зведенням рахунків.

Тому наша група пропонує те, щоб ми дочекалися висновку Венеціанської  комісії. І, якщо висновки Венеціанської комісії будуть, ми теж будемо голосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу включити мікрофон народного депутата Ємця від профільного комітету.

 

20:21:45

ЄМЕЦЬ Л.О.

Шановні колеги, хочу вам доповісти, що робоча група дуже тісно працювала з представниками і комісією Ради Європи. Всі їх зауваження, які були надані до законопроекту, поданого урядом, були враховані в законопроекті, поданому групою народних депутатів. Тому інших зауважень від Ради Європи немає. Вони всі враховані.  Я вас дуже прошу. Суспільство вимагає від нас оновленні і забезпечення довіри до судової влади. Ми просто зобов'язані сьогодні прийняти цей закон. І на вас буде відповідальність за те, щоб…

Дякую. Я закінчив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я звертаюсь до групи "Економічний розвиток". В першому читанні ми приймаємо цей закон. В першому читанні. Коли будуть зауваження, Анатолій Кирилович, від Венеціанської комісії, безумовно, ми їх врахуємо. Будь ласка. В першому читанні.

Прошу ще раз поставити закон 4378-1… Повернутись. Давайте. Добре.   (Шум у залі) Шановні колеги, давайте так. Я прошу,  повернутися до цього питання. Спокійно. Повернутися до цього питання. Давайте проголосуємо, це якраз буде і тестове голосування.

Прошу підтримати повернутися до прийняття рішення з цього питання. Будь ласка, включіть систему "Рада", прошу голосувати.

 

20:23:20

За-232

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я прошу, з правками, які оголосив Леонід Олександрович Ємець як представник профільного Комітету з питань верховенства права та правосуддя, з урахуванням цих поправок прийняти цей проект в першому читанні. Прошу голосувати. (Шум у залі)  Із скороченою процедурою, будь ласка, підготовки до другого читання. Будь ласка, прошу голосувати.

 

20:23:56

За-233

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ще раз я повторю, що ми прийняли. Ми прийняли з правками, які оголосив Леонід Ємець, прийняли Закон 4378/1 за основу, тобто в першому читанні, з дорученням підготувати його за скороченою процедурою.

Тому, шановні колеги, у нас залишається ще дві позиції. (Шум у залі) Зараз знайдемо, 0947 – це наша якраз фінальна крапка в сьогоднішній плідній роботі.

Шановні колеги, дуже важливе питання і воно пов'язано з обороноздатністю. І я думаю, що зараз Олександр Іванович Кузьмук чітко акцентує питання дуже коротко. І ми також проголосуємо це питання, я сподіваюся, без обговорення, тому що це питання обороноздатності нашої країни. Йдеться про гарантії для працівників під час виконання обов'язків щодо мобілізації. Щоб людям зберігали зарплату і зберігали постійне місце роботи.

Олександре Івановичу, будь ласка.

 

20:25:02

КУЗЬМУК О.І.

Високодостойні колеги, дуже коротко.

Законопроект, який вносить зміни в закони: про мобілізацію, про обору і ще про Збройні Сили. Закон цей потрібен сьогодні для нарощування наших зусиль при виконанні завдань часткової мобілізації. Закон пройшов 3 комітета і всі 3 комітета одноголосно його підтримали. Але я хочу висловити вдячність народним депутатам Морозенко і Розенко і оголошую, що їх пропозиції ввійшли і зараз в стенограму я їх оголошую. В Законі України "Про військовий обов'язок і військову службу" статтю 39 доповнити новими частинами другої та третьою такого змісту "за громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, але не більше одного року зберігається місце роботи, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форм власності. За громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період не припиняється державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб підприємства".

В Законі України "Про пенсійне забезпечення" "осіб звільнених з військової служби та деяких інших осіб" статтю 2 після частини другої доповнити новою часткою третього, третьою такого змісту "пенсіонерам з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за цим законом, у разі призову їх на військову службу під час мобілізації на особливий період до Збройних Сил України, інших, утворених відповідно до законів України формувань  та державної спеціальної служби, після звільненні від служби цих осіб здійснюються перерахунок призначеної їм пенсії з урахуванням додаткової вислуги на день мобілізації".

Третє. У Кодексі законів про працю працівники, які призвані на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, але не більше одного року гарантується збереження місця роботи і посади, середнього заробітку.

Прошу підтримати за основу і в цілому. Дяк4ую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є ще автор закону Олег Ляшко. Будь ласка, у нього 4502.

 

КУЗЬМУК О.І. Ще одну секундочку. Ми вдячні народним депутатам, Олегу Ляшку, пані Лабунській за те, що вони два закони підготували одночасно, які є змістовні, і ввійшли в наш цей закон 4500-1.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко підтримує пропозицію Олександра Івановича Кузьмука.

Анжеліка Вікторівна, ви також підтримуєте цю пропозицію, щоби проголосувати 4500-1? Підтримуєте? Включіть мікрофон.

 

20:28:15

ЛАБУНСЬКА А.В.

Олександр Валентинович, включіть мікрофон, будь ласка. Ну, якщо ви хочете по процедурі, да, то ви  той по процедурі йшли, щоб завалити. Я відмовляюся, да. В мене були там всі питання більш вивчене.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я поставлю ваш закон.

 

ЛАБУНСЬКА А.В. Не треба. Треба відмовлятися голосувати, який був об'явлений. Це дуже великі питання вирішує.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто ви підтримуєте 4501, так розумію?

Шановні колеги, є прохання, враховуючи важливість цього питання, будь ласка, голова комітету Цибенко Петро Степанович з цього питання хоче виступити.

 

20:28:51

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги, шановні громадяни України! Вчора на своєму засіданні Комітет соціальної політики і праці розглянув вказані три законопроекти.

Ми визначились таким чином,  що законопроект 4500-1, одним із співавторів якого є Олександр  Іванович Кузьмук, взяти його за основу.  Але,  шановні колеги, велике  прохання. Є пропозиція прийняти  за основу задля того, щоб  в процесі підготовки до другого читання навіть у скороченому режимі. Якщо треба буде, через 2-3 дні    відпрацювати і прийняти в другому читанні, тому що є низка зауважень комітету.

Найголовніше. Ми підтримуємо  те що стосується змін до 119 статті  Кодексу законів про працю – це абсолютно правильно. Ну разом з тим,  в деяких моментах  є моменти, які фактично працюють проти цього документу. Ну наприклад,  якщо залишити  в редакції в тій, в якій запропоновано законопроектом  4500-1, то виявляється, що на час  виконання обов'язків з мобілізації  людям, які отримують військову пенсію,  призупиняється виплата пенсії. Ми ж не можемо  цього допустити.

Отже,  шановні колеги, прохання прийняти цей  документ в першому читані  і комітет в найстисліші терміни готовий його доопрацювати.

 Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.     Шановні колеги, ну серйозні зауваження. Я не знаю,  я здивований, що у нас там щось призупиняється, тому що мені сказали, що профільний комітет повністю  підтримав і ніяких призупинень немає.

Я прошу  народного депутата Розенка, він дуже добре знається на соціальних питаннях. Включіть йому мікрофон.

 

20:30:37

РОЗЕНКО П.В.

Я вчора  це вносив пропозицію на комітеті і зараз вношу абсолютно  нормальну компромісну пропозицію. Позиція  комітету практично однозначна і одноголосна. Петро Степанович зараз власне одну  пропозицію комітету про недопущення зняття   військових пенсій  сказав.  

Ми це зараз можемо з голосу врахувати як і ті пропозиції, які озвучив пан Кузьмук, і з урахуванням цих пропозицій, проголосувати і за основу, і в цілому. Це невеликі правки, вони не міняють тут законопроект, але вони дуже важливі. Тому немає зараз можливості і часу чекати ще доопрацювання ще два тижні, ситуація така в країні. Тому є пропозиція, врахувати те, що озвучив і Кузьмук, і Петро Степанович Цибенко, ми вчора на комітеті це погодили. І прийняти цей законопроект і за основу, і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон Олександра Кузьмука.

 

20:31:41

КУЗЬМУК О.І.

Шановні колеги, я читаю ще раз, дослівно. "Пенсіонерам з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за цим законом, у разі призову їх на військову службу під час мобілізації на особливий період, пенсії, виплата їм пенсій на час такої служби не припиняється".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все. Шановні колеги, я думаю, що ми дали відповідь на ті питання, які піднімались Комітетом з питань соціальної політики: пенсії будуть збережен. І ми це ще раз зафіксували для стенограми.

Будь ласка, шановні колеги, саме тому прошу підтримати цей закон номер 45001 за основу і в цілому. Прошу голосувати з урахуванням пропозицій, які я озвучив. Будь ласка. Прошу голосувати.

 

20:32:52

За-267

Рішення прийнято.

Дякую.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 18, "Батьківщина" – 72, "УДАР" – 35, "Економічний розвиток" – 31, "Суверенна європейська Україна" – 30, 34 - "Свобода",  Компартія – 0, позафракційні – 37. 

Будь ласка, там мені дають інформацію, хтось із провокаторів хоче штурмувати Раду. Олег там був на вулиці, хоче проінформувати. Будь ласка.

 

20:33:21

ЛЯШКО О.В.

Шановні громадяни України! Я звертаюсь до тих, хто зараз знаходиться біля Верховної Ради. Якщо серед вас є буйні голови… Це Олег Ляшко, народний депутат України, який з вами весь час був на Майдані.

Я хочу сказати вам, тим хто хоче зараз штурмувати Раду, ви працюєте на Путіна, ті хто хоче штурмувати Раду. Голуба мрія Путіна, щоб в Україні не було ніякої влади, ні верховної, ні президентських виборів, ні  уряду – і потім танки в Києві. Тому я закликаю до тих, хто збирається зараз запалювати шини біля Верховної Ради, хто збирається її штурмувати, я звертаюсь до вас,  зупиніться і не давайте можливості реалізовувати плани ФСБ і плани Росії по дестабілізації ситуації в Україні.

Я розумію ваші зауваження до складу Ради. Давайте проведемо президентські вибори, давайте приймемо закони, які дозволять захистити Вітчизну…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

ЛЯШКО О.В. Давайте зараз дамо можливість парламенту як єдиному легітимному органу влади в Україні прийняти рішення на захист Вітчизни, на зміцнення обороноздатності, проведемо президентські вибори, а після цього будуть і дострокові парламентські. А зараз Рада  хай працює. Зупиніться! І я іду зараз до вас, поки не вийду – Раду не брать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу, нам треба ще прийняти один закон. Ми не звертаємо уваги на провокації і тих провокаторів, які підбивають людей на протизаконні, антиконституційні і головне – антиукраїнські дії. Я прошу, шановні колеги, у нас залишився з вами Закон (0947) проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв'язку з прийняттям Закону про інформацію в новій редакції та Закону про... Закону України про доступ до публічної інформації. Будь ласка, народний депутата Шевченко з процедури. Ми його обговорювали. Ми його з вами уже навіть сигнальне голосування робили, тому давайте. Микола Томенко, я так розумію. Давайте.

 

20:35:55

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, є пропозиція: завершити розгляд цього питання, яке ми вчора розпочали. Ще раз просто хочу наголосити всі технічні, правові речі, які я говорив. В нас ми додаємо нову редакцію Закону про Кабінет Міністрів і статтю 48 міняємо на статтю 47. І в цій редакції прохання підтримати. Прохання від комітету, прохання від громадськості і прохання всіх тих, хто вболіває за демократичну, відкриту Україну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми вже обговорювали це питання. Ви пам'ятаєте, ми перенесли просто на сьогодні голосування. Саме тому я  прошу зараз проголосувати в другому читанні і в цілому законопроект № 0947 в редакції, про яку сказав Микола Томенко.

Прошу підтримати голосуванням. Прошу голосувати.

 

20:36:57

За-235

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ще одне питання. Є заява про складання повноважень народного депутата Аверченка. Прошу підтримати це рішення. Прошу проголосувати. Наполягає фракція "УДАР", щоб зараз ми прийняли рішення.

 

20:37:30

За-218

Рішення не прийнято. Я думаю, ми повернемося тоді наступного разу, тому що, я бачу, мало людей зараз для голосування по цій заяві.

Ми завершуємо роботу Верховної Ради. Ми прийняли всі рішення, які планували. Завтра о 10 годині парламент продовжить свою роботу. Дякую.

Я прошу єдине, шановні колеги, у зв'язку з провокаціями навколо парламенту: дуже обережно. Зараз ми будемо орієнтуватися в ситуації. Я прошу, щоб ніхто із депутатів не постраждав. І прошу ще раз, знаючи, що на вулиці працює звук, прошу не працювати на Російську Федерацію, на ворогів України, на тих, хто сьогодні дестабілізує ситуацію в Україні, хто проплачує такі акції, припинити провокації проти парламенту – центру легітимної влади в Україні!

 

ЛЯШКО О.В. Шановні люди біля Верховної Ради! Я, Олег Ляшко, я звертаюся до вас зупинитися! І не штурмуйте Верховну Раду! Всі, які є, питання, які є зауваження, вирішуємо, розв'язуємо, але сьогодні країну треба обороняти від агресії Російської Федерації! Парламент має працювати!