Засідання 43

Опубліковано 16. 01. 2014

 

ЗАСІДАННЯ СОРОК ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

16 січня 2014 року, 11.05година

Веде засідання Перший заступник  Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу народних депутатів підготуватись до реєстрації. 

Увімкніть систему "Рада".

11:08:33

В залі зареєстровано 261 народний депутат. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, як ви всі розумієте, зараз головним питанням для життєдіяльності країни є прийняття бюджету на поточний рік. Відповідно до Постанови Верховної Ради України, яка була прийнята всіма фракціями конституційною більшістю, 16 січня ми повинні розглянути і ухвалити головний фінансовий документ держави. Згідно з частиною четвертою статті 20 Регламенту Верховної Ради України це питання включається до порядку денного позачергово без голосування.

Шановні народні депутати, як ви бачите, депутати опозиції унеможливлюють розгляд проекту бюджету на 2014 рік згідно з Регламентом. Депутати перешкоджають розгляду питання, блокують трибуну, перешкоджають роботі головуючого на пленарному засіданні, а також голосуванню і інших народних депутатів. Доповідати та обговорювати бюджет в таких умовах є неможливим. Тому ми будемо приймати бюджет на 2014 рік без обговорення. Я прошу включити мікрофон голови комітету Гєллєра Євгенія Борисовича для озвучення рішення комітету.

 

11:10:07

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Дякую, шановний Ігорю Григоровичу.

Шановні народні депутати, сейчас я зачитаю рішення комітету, яке було вчора прийнято на засіданні. Але я хочу внести з голосу деякі пропозиції.

Пропонується врахувати такі додаткові пропозиції:

Пункт 18 статті 11 викласти в такій редакції: 61,7 відсотка замість 25 із збору з вигляду цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію, крім електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками, що становить 1,614 мільярдів гривень у Додатку 1 законопроекту за спеціальним фондом.

Пункт 4 статті 12 викласти у такій редакції: 50 відсотків замість 25 надходжень від приватизації об'єктів паливно-енергетичного комплексу, що становитиме 2,4 мільярди гривень у Додатку номер 2 законопроекту за спеціальним фондом.

У статті 14 законопроекту пункт 25 викласти у такій редакції: "збільшення статутного капіталу державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" за рахунок джерел, визначених пунктом 18 статтею 11 цього закону, передбачивши відповідні видатки розвитку за спеціальним фондом у Додатку номер 3 до законопроекту у сумі  1 мільрядр 614 мільйонів гривень та відповідно виключити ви датки спеціального фонду за кодом 1101110.

Крім того, у Додатку 3 до законопроекту уточнені видатки розвитку з новою бюджетною програмою "Державна підтримка вугле- і торфодобувного підприємств, технічне переоснащення зазначених підприємств", визначених у сумі 2 мільярди гривень. Часткова компенсація витрат за споживчу електричну енергію, пов'язаних з перекиданням води у маловодні регіони, визначивши у сумі 400 мільйонів гривень.

Для врахування зазначеного, необхідно уточнити відповідні показники  доходів і видатків за загальним і спеціальним фондами, збалансувавши показники загального фонду за рахунок збільшення зовнішніх запозичень з відповідним корегуванням показників дефіциту  і державного боргу.

А також Комітет з питань бюджету пропонує виключити з тексту прийнятого закону пункт 7 "Прикінцевих положень" та прийняти окремим Закон про внесення  змін до Податкового кодексу за номером 3863.

За  наслідками розгляду Комітет з питань бюджету ухвалив таке рішення. Рекомендувати Верховній Раді - перше – законопроект  про Державний бюджету на 2014 рік за результатами розгляду прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету з питань бюджету, викладені у його листі-висновку.

Друге. Після процедури законопроекту в цілому як закону прийняти процедурне рішення щодо виокремлення з тексту прийнятого закону пункту 7 "Прикінцевих положень" і оформити його як окреме…

Відповідно Комітет з питань бюджету разом з Міністерством фінансів та Головним юридичним управлінням Апарату… внесення до законопроекту, в разі його прийняття, необхідно зміни, пов'язані з урахуванням цих пропозицій, а також редакційне та техніко-юридичне уточнення при оформленні закону для підпису. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон.

Шановні народні депутати, переходимо для прийняття рішення.

Ставлю на голосування проект Закону України про Державний бюджет України на 2014 рік для прийняття у другому читанні і в цілому з урахуванням (шум у залі)  доповіді голови комітету та висновку Комітету з питань бюджету. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:14:10

За-249

Рішення прийнято.

Закон України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" прийнято в другому читанні і в цілому.

Шановні колеги, оскільки ми розглянули та прийняли бюджет на 2014 рік, а час пленарного засідання ще не завершився, вношу пропозицію розглянути сьогодні ще декілька законопроектів. Вношу пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону (реєстраційний номер 3879) про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів (щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян). Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:15:13

За-232

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 3879) про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів (щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян) для прийняття за основу і в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:15:52

За-239

Рішення прийнято. Закон прийнято.

Вношу пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону (реєстраційний номер 3587) про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо заочного кримінального провадження) для включення в порядок денний, прошу голосувати.

 

11:16:30

За-229

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 3587): про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо заочного кримінального провадження для прийняття за основу і в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:17:05

За-225

Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати! Я бачу, що зараз перешкоджають голосуванню шляхом і за допомогою електронної системи, тому вношу пропозицію про повернення до голосування. Якщо ця пропозиція не пройде, тоді будемо приймати рішення відповідно до статті 37 Регламенту Верховної Ради і голосування будемо проводити за допомогою підняття рук.

Вношу пропозицію про повернення до голосування. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:18:03

За-224

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позабирали карточки в народних депутатів.

Шановні народні депутати! Оскільки ми не маємо можливості розглядати зазначені законопроекти в нормальному режимі, депутати перешкоджають розгляду питання, блокують трибуну, перешкоджають роботі головуючого на  пленарному засіданні, а також голосуванню інших народних депутатів за допомогою електронної система "Рада", що є грубими порушенням вимог частини четвертої статті 47 та статей 51, 52, 53 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України", ми будемо приймати рішення щодо цих законопроектів без обговорення.

Хочу  зауважити, що всі ці законопроекти, які ми зараз будемо включати до  порядку денного сьогоднішнього засідання, розглянуті комітетами Верховної Ради у відповідності з вимогами статті 93 Регламенту Верховної Ради України. Прошу голову Лічильної комісії підготуватися до обрахунку голосів народних депутатів при голосування за допомогою  підняття рук.

Включіть, будь ласка, мікрофон народного депутата Олійника, голови Лічильної комісії.

 

11:19:30

ОЛІЙНИК В.М. Лічильна комісія готова до роботи, будь ласка, приступайте до голосування. Всі рішення будуть оформлені протоколами і підписами депутатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Ставлю на голосування  пропозицію щодо включення до порядку денного проекту Закону (реєстраційний номер 3879) про внесення змін до  Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян" для включення в порядок денний. Прошу народних депутатів, які  "за", підняти руки.

Прошу керівників фракцій  разом з Лічильною комісією визначити результати голосування     і повідомити головуючому.

Фракція Партії регіонів. Включіть мікрофон голови фракції Єфремова для озвучення кількості…

 

11:20:51

ЄФРЕМОВ О.С.

В зале присутствуют 203 депутата от фракции Партии регионов. 203 проголосовали "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон голови фракції Компартії України Симоненка Петра Миколайовича.

 

11:21:14

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція Компартії. 32 народних депутати, члени нашої фракції, всі присутні у залі і всі голосують одностайно, підтримуючи пропозиції, підіймаючи руки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від позафракційних прошу включити мікрофон народного депутата Єремеєва.

 

11:21:43

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Від всіх позафракційних я що маю сказати? Що всі позафракційні голосували? Я ж не бачу їх! Як я це можу сказати? Я ж кажу: я не можу. Як? Я не можу, мені не давали. Як я скажу за всіх позафракційних?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від фракції "УДАР" мають бажання? Керівник фракції, як проголосувала ваша фракція? Включіть... Не мають бажання.

Від фракції "Батьківщина"? Голова фракції Арсеній Петрович Яценюк. Включіть мікрофон. Немає.

Від фракції "Свобода"? Немає бажаючих.

Включіть мікрофон голові Лічильної комісії для оголошення результатів голосування.

 

ОЛІЙНИК В.М. 235 – "За".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування. Ми включили до порядку денного. Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 3879) про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян для прийняття за основу і в цілому.

Хто "за", прошу підняти руки.

Дякую.

Прошу голову Лічильної комісії оголосити результати голосування.

 

ОЛІЙНИК В.М.  235.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закон 3879 прийнято. Рішення прийнято.

Шановні колеги, шановні колеги, вношу пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону (реєстраційний 3837) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчів.

Прошу народних депутатів голосувати. Хто "за"?

Прошу голову Лічильної комісії оголосити результати голосування.

 

ОЛІЙНИК В.М.  235.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 3837) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчів, для прийняття за основу і в цілому.

Хто "за"? Прошу голосувати.

Прошу опустити.

Прошу голову Лічильної комісії оголосити результати голосування.

 

ОЛІЙНИК В.М.  235 – "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято. Закон прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону (реєстраційний номер 3855) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі.

Прошу народних депутатів голосувати.  Хто "за"?

Прошу голову Лічильної комісії оголосити результати голосування.

 

ОЛІЙНИК В.М.   235 – "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 3855) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, для прийняття за основу і в цілому. З технічними правками комітету.

Хто "за", прошу голосувати.

Прошу голову Лічильної комісії оголосити результати голосування.

 

ОЛІЙНИК В.М. 235 – "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято. Закон прийнято.

Вношу пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону (реєстраційний номер 3883) про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України. Прошу народних депутатів голосувати.

Хто "за"? Дякую.

Прошу голову Лічильної комісії оголосити результати голосування.

 

ОЛІЙНИК В.М. 235 – "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято. Ми включили до порядку денного.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 3883) про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України для прийняття за основу і в цілому.

Прошу народних депутатів голосувати. Хто "за"? 

Прошу голову Лічильної комісії оголосити результати голосування.

 

ОЛІЙНИК В.М. 235 – "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято. Закон прийнято.

Вношу пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону (реєстраційний номер 3587) про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо заочного кримінального провадження). Прошу народних депутатів голосувати. Хто – "за"? Дякую.

Прошу голову Лічильної комісії оголосити результати голосування.

 

ОЛІЙНИК В.М.  235 – "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми включили до порядку денного.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 3587) про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо заочного кримінального провадження) для прийняття за основу і в цілому. Прошу народних депутатів голосувати. Хто – "за"?

Прошу голову Лічильної комісії оголосити результати голосування.

 

ОЛІЙНИК В.М. 235 – "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято. Закон прийнято.

Вношу пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону (реєстраційний номер 2178а) про внесення змін  до статті 297 Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за осквернення або руйнування пам'ятників, споруджених в пам'ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни – радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців) для включення до порядку денного.

Прошу голосувати. Хто – "за". Прошу, дякую.

Голову Лічильної комісії оголосити результати голосування.

 

ОЛІЙНИК В.М. 235 – "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми включили до порядку денного.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2178а) про внесення змін до статті 297 Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за осквернення або руйнування пам'ятників, споруджених в пам'ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни –  радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців) для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати. Хто – "за". Дякую.

Прошу голову Лічильної комісії оголосити результати голосування.

 

ОЛІЙНИК В.М. 235 – "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято. Закон прийнято. (Оплески)

Вношу пропозицію про включення до порядку денного проект Закону (реєстраційний номер 2179а) про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за заперечення чи виправдання злочинів фашизму.

Прошу народних депутатів голосувати. Хто "за"?

Дякую. Прошу голову Лічильної комісії оголосити результати голосування.

 

ОЛІЙНИК В.М. 235 – "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми включили, шановні депутати, в порядок денний.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2179а) про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за заперечення чи виправдання злочинів фашизму для прийняття за основу і в цілому.

Прошу народних депутатів голосувати. Хто "за"?

Голову Лічильної комісії прошу оголосити результати голосування.

 

ОЛІЙНИК В.М. 235 – "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. (Оплески) Рішення прийнято. Закон прийнято.

Вношу пропозицію про включення до порядку денного проекту  Закону (реєстраційний номер 3792) про внесення змін до Закону України про безоплатну правову допомогу щодо відтермінування набрання чинності положень пункту 6 розділу VI Прикінцевих та Перехідних положень для включення до порядку денного.

Прошу голосувати. Хто "за"?

Дякую. Прошу голову Лічильної комісії оголосити результати голосування.

 

ОЛІЙНИК В.М. 235 – "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ми включили в порядок денний. Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 3792) про внесення зміни до Закону України про безоплатну правову допомогу щодо відтермінування набрання чинності положень пункту 6 розділу VI прикінцевих та перехідних положень для прийняття за основу та в цілому.

Прошу голосувати. Хто "за"?

Рішення прийнято. Закон прийнято. Прошу оголосити результати.

 

ОЛІЙНИК В.М. 235 – "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закон прийнято.

Вношу пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону (реєстраційний номер 3853-1) про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу України щодо операцій, щодо оподаткування операцій із ввезення на митну територію України природнього газу для включення до порядку денного.

Прошу народних депутатів голосувати. Хто "за"?

Ми включили до порядку денного. Прошу оголосити.

 

ОЛІЙНИК В.М. 235 – "За".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми включили до порядку денного даний законопроект.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 3853-1) про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій із ввезення на митну територію України природного газу для прийняття за основу і в цілому.

Прошу народних депутатів голосувати. Хто "за"?

Прошу голову Лічильної комісії оголосити результати голосування.

 

ОЛІЙНИК В.М.  235 – За.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято. Закон прийнято.

Шановні народні депутати, оголошую перерву на 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

Веде засідання Голова Верховної Ради України РИБАК В.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуємо роботу сесії Верховної Ради України.

Розглядається проект Постанови про утворення Тимчасової комісії… про… Не надо, більше ніколи Голову Верховної Ради не блокуйте. Оце я звертаюся до всіх. Я ще раз кажу: не будете блокувати Голову Верховної Ради України.

Розглядається… Сідайте, заспокойтеся! (Шум у залі)

Пропонується розглянути та прийняти рішення стосовно питання про утворення Тимчасової слідчої комісії (проект постанови номер 3832), який не потребує включення до порядку денного.

 

ЛЯШКО О.В. Володимир Васильович, в Україні відбувся державний переворот руками Партії регіонів і комуністів! Шановні громадяни, зараз в Україні відбувається державний переворот! Те, що відбувається в парламенті, - абсолютно антиконституційні дії! (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування проект постанови…

 

ЛЯШКО О.В. Володимир Васильович, це неконституційні дії, які ви освячуєте як Голова Верховної Ради. Ви не маєте права цього роботи, Володимире Васильовичу, ви не маєте! Ви не маєте права цього робити, Володимир Васильович! (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не дьоргайся, спокійно! Я зараз прийду в зал. 

(Шум у залі)

Працює мікрофон?

Шановні народні депутати, я прошу уваги! Ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер 3832) про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування подій, пов’язаних з масовими акціями суспільно-політичного протесту, що відбуваються в Україні з 21 листопада 2013 року, для прийняття за основу і в цілому з оголошеннями і уточненнями. Уточнення – це проект постанови, необхідно внести уточнення згідно з вимогами статті 85 Регламенту.

Системою "Рада" прошу голосувати. Прошу голосувати системою "Рада". 150 голосів треба для прийняття рішення.

 

12:16:35

За-213

Проти – 0, утрималося – 0 , не голосувало – 33.

Рішення прийнято.

Я прошу уваги, шановні народні депутати! Ставлю на голосування пропозицію для включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань". Прошу народних депутатів голосувати для включення до порядку денного. Прошу голосувати.

 

12:17:36

За-192

Проти – 0, утримався – 1, не голосували – 56.

Я прошу не заважати депутатам голосувати.

Тому, шановні народні депутати, я прошу підготуватися і проголосувати руками.

Відповідно до статті  37 прошу голову Лічильної комісії прослідкувати голосування депутатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу… (Шум у залі)

Шановні народні депутати, я оголошую перерву на 30 хвилин.  Я прошу народних депутатів не  розходитися і бути всім на місцях.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

Веде засідання Голова Верховної Ради України РИБАК В.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу я прошу зібратися, ті, хто в буфетах там, запросіть народних депутатів. Ми приймемо цей закон. Цей закон потрібен людям, які зараз знаходяться в тюрмі. Давайте допоможемо, щоб судді мали можливість людям простити те, що сталося. Тому ми повинні прийняти цей закон. І після цього закону я закрию роботу третьої сесії Верховної Ради України до 4 лютого.

Прошу, зберіться, давайте приймемо цей закон. Цей закон просила опозиція. Ми визначалися, і опозиція зараз не хоче за нього голосувати. Тому давайте більшістю  допоможемо. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Я прошу уваги! Сесть всем! Я прошу сісти всіх на свої місця, і будемо голосувати! Я прошу! Прошу, шановні депутати! У нас працює система "Рада", тому давайте сядьте на місця.

Ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань".

Прошу народних депутатів проголосувати. Прошу голосувати.

 

    ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. На вимогу двох фракцій об'явіть, будь ласка, перерву.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Сейчас проголосуем, объявлю и запрошу до себе.

 

12:37:18

За-229

Проти – 0, утримались – 0, не голосували - 22.

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань". Для прийняття за основу і в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:38:07

За-236

Проти – 0, утрималось – 0.

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, третю сесію Верховної Ради України, сьомого скликання оголошую закритою.

(Лунає Державний Гімн України)

(Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Дозвольте нагадати вам, що відповідно до статті 83 Конституції України чергова четверта сесія Верховної Ради  України сьомого скликання розпочне свою роботу у вівторок 4 лютого 2014 року о 10 годині.

Я дякую вам всім за роботу, і до побачення.