Засідання 27

Опубліковано 08. 11. 2013

 

ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ СЬОМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

08 листопада 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! (Оплески)

Шановні народні депутати, прошу підготуватися до реєстрації.

Увімкніть систему "Рада.

10:02:13

У залі зареєструвалося 378 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, депутати вже почали вітати, я хочу сказати, що в Україні з візитом перебувають керівники Моніторингової місії Європейського Парламенту –  Александр Кваснєвський та пан Пет Кокс. Зараз гості знаходяться в сесійній залі, і давайте привітаємо їх ще раз і побажаємо плідного відвідування нашої держави. (Оплески)

Шановні колеги, вчора, 7 листопада, на 67-му році пішов з життя  народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності України Михайло Іванович Герасимчук. Прошу вшанувати пам'ять нашого колеги хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)  

Прошу сідати.

Шановні колеги, але життя продовжується. І сьогодні народився і день народження Віталія Олеговича Чудновського. Давайте поздоровимо народного депутата Чудновського з днем народження. (Оплески)

 Шановні народні депутати,  у вас порядок денний  на сьогоднішній день є. Тому як ми сьогодні будемо працювати? Ігор Григорович продовжить розгляд питань, які є в порядку денному зараз. Депутати працюють в сесійному режимі. А я запрошую керівників… Сядьте, не кричіть. А керівників фракцій я запрошую зайти в кабінет Голови Верховної Ради, і ми продовжимо консультації. І по підсумках консультацій ми проінформуємо сесійну залу. Продовжуйте. (Шум у залі)

 Вчора прийняли рішення:  сьогодні уряд не запрошувати. Тому що вчора Верховна Рада не працювала. Продовжуйте.

(Шум у залі)

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, розглядаємо питання про призначення окремих позачергових місцевих виборів. В разі, якщо ми підтримаємо  з вами сьогоднішніми голосуваннями призначення цих виборів, вони відбудуться 30 березня.

Слово для доповіді  з цього питання надається заступнику голови Комітету Верховної Ради України з питань    державного будівництва та місцевого самоврядування Парасківу Олегу Дмитровичу.

Будь ласка, Олег Дмитрович.

(Шум у залі)

 Ну, ми ж з вами розуміємо, що зараз проводяться консультації керівництва  Верховної Ради,  керівників фракцій. Тому давайте, щоб ми послідовно підходили до цього.

 

10:06:41

ПАРАСКІВ О.Д.

Шановні колеги. Комітет з питань державного  будівництва та місцевого самоврядування  на  своєму засіданні 18  вересня та 23 жовтня  2013 року розглянув загалом 115 клопотань окремих  місцевих рад щодо призначення  позачергових виборів 101-го сільського та 14 селищних  голів.  У зв'язку з достроковим припиненням  їх повноважень, відповідно до  статті 79 Закону  України про місцеве самоврядування в Україні.

Підстави дострокового припинення  повноважень цих голів наступні:

у зв'язку зі зверненням з особистою заявою  до відповідної ради  про складання повноважень – 87 випадків;

у зв'язку  з набранням законної сили обвинувальним вироком щодо  голови – 16 випадків;

у зв'язку зі смертю голови – 9 випадків;

за рішенням відповідної ради – 3 випадки.

За наслідками розгляду клопотань комітетом  були підготовлені та зареєстровані у Верховній Раді відповідні  проекти постанов з реєстраційними номерами: 3276-3276-115.

Також комітет на своєму засіданні 19 червня 2013 року розглянув подання голови Луганської    обласної державної адміністрації Володимира Пристюка про призначення позачергових виборів Поріченської сільської ради, Краснодонського району, Луганської області. Зазначене питання було порушене головою  обласної державної адміністрації відповідно до вимог     частин першої та четвертої статті 78 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" у зв'язку з тим, що сесії ради не проводяться без поважних причин у строки, встановлені цим законом України, і Рада не вирішує питань, віднесених до його видання. Це постанова з реєстраційним номером 2397а.

Комітет на своєму засіданні 18 вересня 2013 року розглянув подання глави Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка про призначення позачергових виборів депутатів Долинської сільської ради та долинського сільського голови Запорізького району, Запорізької області, надісланого до Верховної Ради відповідно до положень частини четвертої статті 78 та частини п'ятої статті 79 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

Зазначене питання було порушено головою обласної державної адміністрації у зв'язку із достроковим припиненням повноважень Долинського сільського голови Богдана Федчука, відповідно до пункту 3, частини першої статті 79 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" на підставі набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього. Проте Долинська сільська рада, всупереч вимогам Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", не прийняла рішення про дострокове припинення повноважень долинського сільського голови та відхилила подання прокуратури Запорізької області з вимогами виконати законодавчу норму щодо прийняття такого рішення, внаслідок чого Богдан Федчук продовжує працювати на посаді сільського голови. Це постанова з реєстраційним номером 3277.

Також на цьому засіданні комітет розглянув подання голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка про призначення позачергових виборів депутатів Степненської сільської ради та степненського сільського голови Запорізького району, Запорізької області, надіслано до Верховної Ради відповідно до положень частини четвертої статті 78 та частини п'ятої статті 79 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Зазначене питання було порушено головою обласної державної адміністрації у зв'язку з достроковим припиненням повноважень степненського сільського голови Галини Применко, відповідно до пункту 3, частини першої статті 79 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" на підставі набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо неї.

Проте Степненська сільська рада всупереч вимогам Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" не прийняла рішення про дострокове припинення повноважень степненського сільського голови всупереч вимогам Закону України "Про прокуратуру", не розглянула подання прокуратури Запорізької області з вимогою виконати законодавчу норму щодо прийняття такого рішення. Внаслідок чого Галина Прийменко продовжує працювати на посаді сільського голови. Це постанова з реєстраційним номером 3278.

Комітет, приймаючи на своєму засіданні 23 жовтня цього року рішення щодо дати проведення позачергових місцевих виборів, запропонованих в усіх вищезгаданих проектах, керувався нормами Конституції України, Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" та про місцеві вибори і одноголосно ухвалив рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори окремих сільських та селищних голів.

 Депутати Поріченської сільської ради, депутатів Долинської сільської ради та долинського сільського голови, депутатів Степненської сільської ради та степненського сільського голови на неділю, 30 березня,  2014 року. Просимо підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, є необхідність обговорення цього питання? Прошу записатись від фракцій по одній хвилині.

Народний депутат Паламарчук, фракція "УДАР Віталія Кличка".

 

10:12:34

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Прошу передати слово депутату Новак.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Включіть мікрофон народного депутата Новак.

 

10:12:44

НОВАК Н.В.

Шановний головуючий!  Шановні народні депутати!  Ми на терені України маємо таке явище,  як вибіркове правосуддя, вибіркове застосування законодавства. Сьогодні ми маємо, нарешті з'явилося, таке явище, як вибіркове самоврядування.

Сьогодні Партія регіонів вирішує питання, про які вибори виносити на   сесію Верховної Ради, а які треба притримати і взагалі не проводити. Сьогодні ми маємо тільки проекти рішень з питань оголошення виборів в сільських, селищних  радах, сільських, селищних голів. Натомість у нас є сьогодні безвладні, практично 14 міст, і ці проекти рішень сьогодні на засідання Верховної Ради  не виносяться.

Фракція "УДАР" заявляє, що вона не буде голосувати за подібні проекти рішень. Ми вимагаємо комплексного розгляду всіх питань, що стосуються…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Тягнибок, фракція "Свобода".

 

10:13:49

ТЯГНИБОК А.Я.

Передайте, будь ласка, слово Олегу Сиротюку.

 

10:13:56

СИРОТЮК О.М.

Олег Сиротюк, фракція  Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Практика застосування вибіркового самоврядування в Україні призвела до того, що зараз в Україні 5 мільйонів українців, 5 мільйонів виборців не мають можливості реалізувати свої конституційні права на право обрати і на право бути обраними. І, фактично, маємо ситуацію, коли по всій території української держави сотні місцевих громад не мають законно обраних своїх голів. І зараз ми ставимо на голосування, комітет пропонує лише сільські та селищні голови призначати вибори, але насправді, є проблема в дуже  багатьох обласних центрах – це і Чернівці, і Миколаїв, Херсон, немає призначення  виборів у місті Києві. Такого не повинно бути. Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" не буде підтримувати позицію, коли ми в одних територіальних громадах вибори призначаємо, а про інші громади забуваємо.

Все, що залишається ще парламенту, це скасувати вибори Президента, скасувати наступні парламентські вибори і займатися вибірковим самоврядуванням. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Чечетов, фракція  Партія регіонів.

 

10:15:01

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемые коллеги! Мы должны максимум организованности проявить. (Шум у залі) Если бы мы проявили максимум организованности, то уже, наверное, приняли бы два необходимых для Вильнюса закона: это Закон о выборах и Закон о прокуратуре.

Вы знаете, вот сегодня из-за неорганизованности мы не слушали правительство, а правительство хотело прийти, хотело рассказать о своих успехах, просто жаждало. А из-за нашей неорганизованности правительство не смогло прийти в Верховну Раду и выступить, используя трибуну Верховной Рады для людей.

Я думаю, сейчас мы должны приступить к голосованию, и отдельно по каждому населенному пункту, там, где есть необходимость принимать решения, мы должны проголосовать и принять решение, только не в пакете в целом, а по каждому конкретному населенному пункту. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Томенко, фракція "Батьківщини".

 

10:16:01

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, якщо влада Віктора Януковича ввійде в історію, то вона ввійде в історію як влада, яка практично знищила систему місцевого самоврядування в Україні. І такі рішення, щоби зробити вигляд, що ми ще пам'ятаємо, що існують села, селища і сільські ради, повністю нівелюють загальний підхід, який мусить зробити Верховна Рада.

В Києві немає міського голови, в Києві немає легітимної міської ради, немає відповідної системи місцевого самоврядування в більшості обласних центрів. Президент в себе, в Адміністрації Президента приймає рішення, якого міського   голову зняти, кого призначити, тому позиція фракції "Батьківщини" чітка – необхідно відроджувати місцеве само врядування, призначати системно вибори в всіх містах по Україні. Починаючи з Києва і закінчуючи селами.

Тому фракція не буде брати участь в голосуванні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Олександр Зубчевський, фракція Компартії України.

 

10:17:07

ЗУБЧЕВСЬКИЙ О.П.

Уважаемые коллеги, отмечу, что фракция коммунистов не будет поддерживать данное постановление. Особенно это относиться к Долинской и Степнянской сельским советам Запорожского района Запорожской области. Речь идет об элементарных разборках внутри руководящей партии в этом регионе. Речь также идет о том, что этот район находится и граничит с городом Запорожье, и там постоянный происходит дерибан земли. Вот в этих разборках нечего участвовать, этих председателей, в частности по Долинскому сельскому совету, избрал народ, обвинения, которые были выдвинуты в свое время, сегодня, на сегодняшний момент  они сняты, поэтому ради того, чтобы учитывать чьи-то интересы, мы в этом участвовать не будем. Будут очередные выборы и люди дадут оценку этим председателям сельского совета. И таким образом нечего также тратить бюджетные средства. Поэтому еще раз говорю, мы не будем голосовать за эту постанову. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, як ми почули тільки що з виступів представників фракцій, до ряду постанов є зауваження. Можливо, давайте будемо йти таким шляхом: що там, де немає зауважень, ми голосуємо; там, де є, ми будемо ці знімати з розгляду і обговорювати окремо.

Якщо ж у нас не буде зараз відповідно голосів 226 для прийняття цих постанов, тоді, мабуть, очевидно, немає взагалі розглядати питання сьогоднішніх виборів. І 118 сільських і селищних рад залишаться без виборів.

Включіть мікрофон народного депутата Руслана Князевича. Мікрофон включіть Князевича, фракція "Батьківщина".

 

10:19:17

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний Ігор Григорович, шановні колеги! Справа в тім, що єдиною, так би мовити, перешкодою для того, щоб ми голосували призначення виборів міських голів в обласних центрах і цілої низки районних центрів в попередні рази було відсутність фінансування на цей рік. Нас переконували в тому, що бюджет не передбачає таких коштів, а це кошти в десятки мільйонів, а отже, немає сенсу в найближчі кілька місяців до нового року такі вибори проводити.

Тепер же, я звертаю вашу увагу, комітет пропонує провести ці вибори вже на наступний рік: на 30 березня 2014 року. І якщо ми всі ці вибори, починаючи з Києва, міста, обласні центри, районні центри, призначаємо на 30 березня, то ми автоматично зобов'язані за законом передбачити кошти на їх фінансування в бюджеті наступного року. Тут проблем же жодних немає. А оскільки тільки ця передумова стримувала відповідно нас не голосувати, то я, Ігор Григорович, просив би вас не робити ніяких винятків, ставити все на голосування. Бо в цьому випадку, я вас запевняю, вся сесійна зала одностайно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Геращенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

 

10:20:31

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, позиція фракції "УДАР" в наступному голосуванні така. Перше. Ми вважаємо, що це є неприпустимим, коли уряд не приходить у п'ятницю звітувати.

Друге. Ми виступаємо проти вибірковості в призначенні виборів. Це ненормально, коли сьогодні п'ять великих обласних центрів,  зокрема Одеса, Чернівці, Миколаїв,  Черкаси, Херсон і головне – столиця України Київ, знаходяться без мера і принципово ця зала  не розглядає цього питання, не виносить його на порядок денний.

Ну і найголовніше. Це стидоба, коли сьогодні напередодні Вільнюського саміту ми бачимо в порядку денному постанови про святкування, постанови про знову-таки вибіркове призначення  виборів, і ми не бачимо ключових євроінтеграційних законів.

Фракції опозиції не будуть брати участі в голосуванні доти, доки не винесуть сьогодні на порядок денний ті закони, які потрібні  для підписання  Угоди про  асоціацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мірошниченко, фракція "Свобода".

 

10:21:36

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Уже  дуже багато сказано про вибірковість голосування за вибори у тих  чи інших регіонах. Вже дуже багато сказано про  нібито відсутність фінансування, але ще раз хочу наголосити, фракція українських націоналістів Всеукраїнського об'єднання "Свобода" наполягає: передусім ми маємо визначитися – або ми голосуємо за всі вибори скрізь, у тому числі і в столиці, у тому числі і в п'яти обласних центрах, або не голосуємо ніде. Бо сьогодні Партія  регіонів, таке враження складається, організувала таку  шоу-трупу серед технічних кандидатів, і вона випробовує на окремих округах, якщо говорити, наприклад, про вибори… довибори  до Верховної Ради в 223 окрузі, де вже зареєструвалось понад 50 кандидатів. Ви будете призначати вибірково вибори для того, щоб возити цю трупу? Дайте можливість місцевому самоврядуванню реалізувати себе передусім в столиці і усіх обласних центрах, і ми проголосуємо   за всі вибори разом.   Інакше немає сенсу розглядати окремо вибори, в яких-небудь селищних радах, там де вам вигідно, там де ви можете організувати фальшування.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Партії регіонів, народний депутат Чечетов.

 

10:22:51

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемые коллеги! (Шум у залі) Я еще раз взываю к здравому смыслу. Вы знаете, я обращаюсь к оппозиции.  Вы практически сегодня хороните европейскую перспективу Украины, отказавшись голосовать за Закон о  выборах,  за Закон о Генеральной прокуратуре, который  прошел апробацию Венецианской комиссии,  который был поддержан оппозиционным комитетом во главе с господином Кожемякиным в присутствии трех лидеров оппозиции, которые благословили на рассмотрение в Верховном Совете этого вопроса.

С другой стороны, вы сегодня хороните местное самоуправление. Сто с лишним нужно выборов провести, вы отказываетесь голосовать.

Поэтому у меня конструктивное предложение. Игорь Григорьевич, у меня есть конструктивное предложение: перейти ко второму вопросу и голосовать за постановление о датах. А местное управление не хоронить, поскольку голосов не будем, и мы практически зарубим полностью все выборы в местные органы власти. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дякую. Обговорення завершено.

Шановні народні депутати, це, дійсно, різні питання. Зрозуміло, що важливе питання виборів в Києві, в обласних міста, але це різні питання. Мова йде про те, що 118 сіл знаходяться без сільських голів з різних областей України. (Шум у залі)  Ну, давайте спробуємо.

Ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер 3276) про призначення позачергових виборів депутатів Голубинського сільського голови (Голубинська сільська рада Бахчисарайського району Автономної Республіки Крим)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:24:55

За-124

Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 93, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія України – 24, позафракційні – 7.

Немає бажання розглядати у нас призначення окремих виборів. Запити будемо обов'язково відповідно до Регламенту з 11 години. Шановні депутати, ви ж отримали пояснення з цього приводу вже.

На розгляд вноситься проект Постанови про відзначення 100-річчя з дня заснування  Карадазької біологічної станції – Карадазького природного заповідника Національної академії наук України. Доповідач – народний депутат України Гриневич Лілія Михайлівна.

Є пропозиція розглядати за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

10:26:15

За-23

Рішення не прийнято.

Доповідайте, Лілія Михайлівна.

(Шум у залі)

 Шановні народні депутати,  дивна в нас з вами виходить ситуація. Автори своїх законопроектів не мають бажання їх доповідати. Якщо така ситуація, і ці питання не будемо розглядати.

Гриневич лілія Михайлівна, доповідайте свою постанову.

 

10:27:27

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги народні депутати, ми готові доповідати свої законопроекти. Але тоді, коли буде вирішене найголовніше питання – питання євроінтеграційних законів.  І не потрібно зараз марнувати час, нам цей час. поки йдуть консультації, модна використати для  оголошення запитів, бо по інших питаннях опозиція голосувати не буде, поки не будуть винесені євроінтеграційні закони.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до оголошення  запитів.

Надійшли запити народних депутатів України: групи народних депутатів (Дубіля, Зубка, Чугуннікова) до Президента України щодо виконання доручення Президента України про забезпечення конституційних прав на житло громадян, які проживають у гуртожитках.

Ставлю на голосування пропозицію щодо підтримки запиту.

Прошу голосувати.

 

10:28:59

За-106

Рішення не прийнято.  

Леоніда Ємця до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України необхідних заходів та взяття під особистий контроль розслідування питання стосовно вчинення шахрайських дій, спрямованих на заволодіння інвестиційними коштами Чеського експортного банку та покарання винних осіб.

Ігоря Бриченка до Прем'єр-міністра України щодо ремонту автомобільної дороги територіального значення Т-1505 сполученням міст Снігурівка –  Херсон.

Вікторії  Бабич до міністра культури України стосовно скасування наказу Міністерства культури і туризму України від 22 серпня 2008 року відповідно до якого пам'ятники Володимиру Іллічу Леніну в Сумській області не занесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, як об'єкти культурної спадщини місцевого значення.

Володимира Бойка до Прем'єр-міністра України щодо недопущення заборгованості оплати праці працівників закладів освіти Тернопільській області.

Володимира Бойка  до Генерального прокурора України щодо незаконного продажу будівлі дитячого садка в селі Мшанець Зборівського району Тернопільської області.

Юрія Савчука до Генерального прокурора України щодо вжиття необхідних заходів прокурорського реагування стосовно Дитячо-юнацького спортивного комплексу "АВАНГАРД".

Олександра Момота до міністра аграрної політики та продовольства України щодо роз'яснення ситуації навколо Програми проведення науково-дослідних робіт з розробки обґрунтувань рибогосподарського використання внутрішніх водних об'єктів та Режимів рибогосподарської експлуатації спеціальних товарних рибних господарств на 2013 рік.

Олександра Момота до генерального директора  Державної адміністрації залізничного транспорту України щодо роз'яснення ситуації навколо замовлень купейних місць для інвалідів у спеціалізованому залізничному вагоні.

Арсена Авакова до міністра доходів і зборів України щодо перешкоджання здійсненню підприємницької діяльності посадовими особами Державної податкової служби в місті Одеса та Одеській області.

Арсена Авакова до прокурора міста Києва щодо бездіяльності працівників прокуратури міста Києва.

Романа Шугала до Прем'єр-міністра України, голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики щодо розгляду листа-звернення депутата Шевченківської районної ради у місті Чернівці Горлана з приводу подвійного підходу до встановлення цін на електроенергію для населення.

Романа Шугала та Сергія Гордієнка до міністра охорони здоров'я України, голови Полтавської обласної державної адміністрації, голови Семенівської районної державної адміністрації Полтавської області щодо розгляду листа-звернення громади селища Семенівка і Семенівського району Полтавської області з приводу сприяння позитивному вирішенню питання подальшого функціонування пологового відділення Семенівської центральної районної лікарні.

Олександра Сича до Прем'єр-міністра України щодо виконання російською компанією Відкрите акціонерне товариство "Лукойл" узятих зобов'язань відповідно до Меморандуму про порозуміння між Кабінетом Міністрів України та Відкритим акціонерним товариством "Лукойл" у частині відновлення роботи Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатнафтохім", забезпечення стабільного зростання його обсягів виробництва та збереження робочих місць на підприємстві.

Юрія Сиротюка до Генерального прокурора України стосовно перевірки фактів доведення до банкрутства Державного підприємства "Черкаситорф".

Антона Кіссе до Прем'єр-міністра України щодо прискорення компенсаційних виплат громадянам південних районів Одеської області, постраждалим від наслідків стихійного лиха.

Степана Івахіва до Прем'єр-міністра України, Міністра екології та природних ресурсів України, голови Волинської обласної державної адміністрації щодо вжиття невідкладних заходів по запобіганню забруднення річки Турія на території Ковельського району Волинської області.

Олега Ляшка до Генерального прокурора України про розслідування інформації щодо зґвалтування в службовому кабінеті Одеським міським головою Олексієм Костусєвим підлеглої йому особи, фальсифікації виборів міського голови у 2010 році, а також вчинення ряду інших резонансних злочинів.

Валентини Лютікової до Прем'єр-міністра України стосовно відомчого підпорядкування Керченського державного  морського технологічного університету Міністерству освіти та науки України й необхідності залишити його у підпорядкуванні Державного агентства рибного господарства України Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Анжеліки Лабунської до голови Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо грубого порушення Публічним акціонерним товариством "Укрсоцбанк" вимог законодавства України у відносинах з клієнтами – Товариством з обмеженою відповідальністю "Орвіс" та Спільним підприємством "Луміс".

Михайла Блавацького до міністра внутрішніх справ України щодо зловживання службовим становищем з боку працівників Ананьївського районного відділу управління Міністерства внутрішніх справ України в Одеській області.

Анатолія Вітіва до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, міністра доходів і зборів України щодо незаконної торгівлі контрафактними алкоголем та тютюновими виробами, та бездіяльності місцевих правоохоронних органів і місцевої влади у місті Володимир – Волинському Волинської області.

Павла Різаненка до Генерального прокурора України, голови Державного агентства земельних ресурсів України, голови Державної інспекції сільського господарства України щодо перевірки правомірності вилучення земель сільськогосподарського призначення із державної власності загальною площею більш ніж 94 гектари у місті Бровари Київської області.

Вікторії Бабич до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Генерального прокурора України стосовно необґрунтованої односторонньої зміни умов договору у частині підвищення відсоткової ставки по кредиту комерційним банком "Приватбанк", що призвело до порушення прав жителів міста Козятин Вінницької області: Борисенко, Мединська, Воропаєва та інших, через що громадяни були позбавлені житла та належного судового захисту.

Сергія Тополова до Прем'єр-міністра України щодо проектування та будівництва об'їзної дороги села Криничне Білогірського району Автономної Республіки Крим для руху великовантажного транспорту з території кар'єрів Товариства з обмеженою відповідальністю "Білогірське кар'єроуправління" і Товариства з обмеженою відповідальністю "Ульяновські вапняки".

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України Р.В.КОШУЛИНСЬКИЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Михайла Опанащенка до Прем'єр-міністра України щодо необхідності надання бюджету міста Каховка Херсонської області додаткової дотації з Державного бюджету України для забезпечення повного і своєчасного фінансування захищених статей видатків міського бюджету.

Володимира Шульги до Генерального прокурора України щодо проведення Генеральною прокуратурою України розслідування кримінального впровадження за фактом порушення чинного законодавства прокурором Відділу нагляду за податковою міліцією прокуратури Сумської області Тарасом Романовим.

Ігоря Васюника до Генерального прокурора України щодо нецільового використання Товариством з обмеженою відповідальністю "Львівавтокомплектація" плати мешканців гуртожитків колишнього Львівського автобусного заводу за житлово-комунальні послуги.

Юрія Вознюка до міністра охорони здоров'я України щодо неналежного розгляду депутатського звернення управлінням охорони здоров'я Рівненської обласної державної адміністрації, поданого в інтересах Федора Тирака.

Юрія Вознюка до міністра охорони здоров'я України щодо шумового забруднення по вулицях Олеки Дундича та Князя Романа у місті Рівному.

Групи народних депутатів (Гриневич, Князевича, Слюз) до Прем'єр-міністра України щодо несвоєчасної виплати заробітної плати працівникам закладів освіти.

Лілії Гриневич до міністра охорони здоров'я України про закупівлю лікарських засобів для базової терапії дітей, хворих на ювенільний ревматоїдний артрит.

Романа Ілика до Генерального прокурора України, голови Служби безпеки України щодо неналежного фінансування органами Казначейства України відповідних потреб органів місцевого самоврядування міст Борислав, Стебник, Трускавець та Дрогобицького району Львівської області.

Ольги Михайленко до Генерального прокурора України щодо перевірки використання коштів Державного бюджету України на будівництво гелікоптерного майданчику у Великоолександрівському районі Херсонської області.

Ольги Михайленко до Прем'єр-міністра України щодо збільшення обсягів постачання скрапленого газу мешканцям Херсонської області.

Ігоря Мірошниченка та Олега Гелевея до Генерального прокурора України, голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, голови Служби безпеки України щодо незаконного будівництва ТЕС в Іванківському районі Київської області з використанням радіаційно забрудненої деревини, що призведе до підвищення радіації та загрожуватиме загальнонаціональній екологічній безпеці України.

Сергія Капліна до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо об'єктивного розслідування фактів погроз з боку Полтавського міського голови та підпалу автомобіля, що належить Ігорю Лебедику, помічнику-консультанту народного депутата України Сергія Капліна.

Сергія Капліна до Генерального прокурора України, голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, голови Вищої ради юстиції щодо перевірки фактів порушення суддею Автозаводського районного суду міста Кременчука статті 83 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та фактів протиправного захоплення засобу масової інформації  "Приватна телекомпанія "Візит".

Івана Стойка до Генерального прокурора України про притягнення до відповідальності міністра освіти і науки України за недолугі підручники, які були схваленні Міністерством освіти і науки України.

Івана Стойка до Прем'єр-міністра України щодо виділення додаткової дотації закладам освіти міста Тернополя для забезпечення виплати заробітної плати працівникам освітянської галузі.

Богдана Бенюка до Генерального прокурора України щодо спроб незаконного заволодіння землею малого колективного багатопрофільного підприємства "Зевс", замахів на життя його директора Миколи Лисенка.

Богдана Бенюка до Прем'єр-міністра України щодо пропозицій з покращення забезпечення молоді житлом, довготерміновими кредитами.

Олексія Кайди до Прем'єр-міністра України щодо вжиття термінових заходів для забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам соціально-культурної сфери Тернопільської області, розрахунків за енергоносії, допомоги у догляді за дітьми-інвалідами та погашення кредиторської заборгованості за субвенціями із державного бюджету України.

Валерія Головка до Генерального прокурора України щодо порушення чинного законодавства у сфері освіти в Ряськівському навчально-виховному комплексі Машівського району Полтавської області та бездіяльності прокуратури по даному факту.

Сергія Баландіна до Генерального прокурора України, голови Дніпропетровської обласної ради щодо штучного доведення до банкрутства Державного підприємства "Агроцех "Саксаганський", незаконних дій арбітражного керуючого санацією Олексія Сокола, затримки виплати заробітної плати з листопада 2012 року на зазначеному підприємстві та незаконного виділення земель товариству "Добробут" у Софіївському районі, Дніпропетровської області.

Сергія Баландіна до Генерального прокурора України, голови Дніпропетровської обласної ради щодо виділення Державному підприємству "Агроцех "Жовторічанський"  П'ятихатського району Дніпропетровської області земель для ведення господарства та з приводу незадовільного водопостачання в селі Суха Балка Дніпропетровської області внаслідок невиконання рішення Дніпропетровської обласної ради №289 від 18 грудня 2003 року.

Андрія Тягнибока до міністра інфраструктури України щодо необхідності вжиття невідкладних заходів реагування з виконання ремонту автомобільної дороги державного значення Львів - Ужгород у межах міста Старий Самбір.

Льва Миримського до сімферопольського міського голови щодо нецільового використання бюджетних коштів міста Сімферополя та надання копії документів робочих проектів на виконання робіт по зазначеним об'єктам у місті Сімферополі.

Руслана Князевича до Прем'єр-міністра України щодо реалізації державної політики у сфері забезпечення молодих громадян житлом.

Катерини Ващук до Прем'єр-міністра України щодо виплати спеціальної бюджетної дотації за поголів'я корів м'ясного напряму продуктивності племінним заводам, племінним репродукторам та іншим сільськогосподарським підприємствам Волинської області.

Катерини Ващук до Прем'єр-міністра України щодо будівництва загальноосвітньої школи в селі Журавники Горохівського району Волинської області.

Григорія Заболотного до міністра охорони здоров'я України щодо допомоги Вінницькому обласному клінічному госпіталю для інвалідів Вітчизняної війни.

Юлії Льовочкіної до міністра оборони України щодо ненадання відповіді по суті Міністерством оборони України на депутатське звернення стосовно передачі будівель та території військового шпиталю до комунальної власності міста Феодосії.

Івана Бушка до Державної служби статистики України щодо надання статистичних даних національної належності жителів Закарпатської області згідно з переписом населення 1946 року.

Групи народних депутатів (Мохника, Сабія, Мартинюка) до Генерального прокурора України щодо комплексу будівель кінотеатру "Дружба" у місті Кам'янець-Подільський Хмельницької області.

Сергія Лабазюка до міністра освіти і науки України щодо ситуації із закриттям загальноосвітніх навчальних закладів у Хмельницькій області.

Андрія Кожем'якіна до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо неналежного розслідування скоєного у 2003 році вбивства Сергія Слюсаря та не виконання правоохоронними органами України рішень судів з цих питань.

Анатолія Диріва до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, міністра економічного розвитку і торгівлі України, голови Державної фінансової інспекції України щодо перевірки дотримання законодавства під час проведення Міністерством охорони здоров'я України відкритих торгів на закупівлю автомобілів швидкої  допомоги та їх устаткування.

Андрія Кожем'якіна до Прем'єр-міністра України про не реагування органів виконавчої влади на звернення народних депутатів України щодо захисту прав та законних інтересів батьків, діти яких загинули внаслідок насильницьких злочинів.

Олександра Мирного до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо недопущення проведення реорганізації Дитячої стоматологічної поліклініки міста Сєверодонецька, що призводить до порушення конституційних прав дітей, які проживають в місті Сєверодонецьк на охорону здоров'я.

Василя Пазиняка до міністра соціальної політики України щодо розгляду можливості якнайскорішого включення до нового реєстру отримувачів гуманітарного вантажу 4-ої міської лікарні міста Львова та видачі документів, які підтверджують гуманітарний статус вантажу, що планує направити Фондом Генрі Ноуена з Голландії для оснащення відділення паліативної допомоги, вжиття відповідних заходів реагування.

Романа Ванзуряка до голови Антимонопольного комітету України, голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики щодо перевірки правомірності дій Публічного акціонерного товариства «Енергопостачальна компанія «Чернівціобленерго» та перевірки обставин, які вказують на зловживання енергопостачальниками монопольним становищем.

Володимира Ар'єва до Генерального прокурора України щодо протиправних дій окремих посадових осіб Київської міської державної адміністрації при виділенні земельної ділянки по вулиці Брусилівській,9 у місті Києві та невжиття Генеральною прокуратурою України заходів для відновлення порушених прав користувача цієї ділянки Валентина Давидчука.

Миколи Томенка та Романа Ілика до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо незаконності продажу настоянок торгової марки "Цілющий" в аптеках і відділеннях Укрпошти.

Валерія Кальченка до Прем'єр-міністра України щодо бездіяльності органів  центральної виконавчої влади стосовно вирішення проблемних питань завершення будівництва Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд.

Анатолія Гончарова до Прем'єр-міністра України щодо розробки програми розвитку Центрального району Донбасу.

Максима Бурбака до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення медичним обладнанням та виробами медичного призначення Чернівецьку обласну клінічну лікарню.

групи народних депутатів (Мартинюка, Сабія, Бенюка) до міністра освіти і науки України, Генерального прокурора України щодо незаконного використання символіки Партії регіонів в Копачівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів.

Валерія Чернякова та Ігоря Сабія до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо порушення прав мешканців багатоквартирного будинку за адресою: місто Хмельницький, проспект Миру, будинок 57/3.

Валерія Чернякова до Генерального прокурора України щодо порушення законного права власності на житло Віти Шкелебей та її неповнолітніх дітей –  мешканців міста Тячів Закарпатської області.

Бориса Тарасюка та Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, глави Адміністрації Президента України, Генерального прокурора України, міністра культури України, голови Київської міської державної адміністрації щодо припинення незаконного будівництва на розритій могилі у місті Києві.

Михайла Блавацького до Прем'єр-міністра України, голови Львівської обласної державної адміністрації щодо виділення коштів для підготовки Жовтанецького навчально-виховного комплексу "загальноосвітній заклад I-III ступенів – дошкільний заклад" Кам'янка-Бузького району Львівської області до опалювального сезону 2013-2014 років.

Віктора Губара до голови Антимонопольного комітету України, Генерального прокурора України щодо перевірки на відповідність задекларованої в Україні ціни на кардіологічний препарат "Плавікс".

Льва Миримського до голови Фонду майна Автономної Республіки Крим щодо надання інформації стосовно факту відчуження об'єкта нерухомості, розташованого за адресою: місто Ялта, вулиця Московська, будинок №3.

Геннадія Ткачука до Генерального прокурора України, міністра екології та природних ресурсів України, голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій щодо Джуринського отруто-могильника в Шаргородському районі Вінницької області.

Олега Тягнибока до міністра культури України щодо руйнування пам'ятки архітектури – палацу Бадені у селищі міського типу Коропець Монастириського району  Тернопільської області.

Едуарда Гурвіца до Генерального прокурора України стосовно неналежного розгляду прокуратурою Одеської області депутатського звернення щодо проведення перевірки дотримання трудового законодавства України Управлінням охорони здоров'я Одеської міської ради при укладенні контрактної форми трудового договору з керівниками комунальних закладів охорони здоров'я міста Одеси.

Андрія Іванчука до Прем'єр-міністра України, голови Рахункової палати, міністра економічного розвитку і торгівлі України, голови Служби безпеки України, голови державної фінансової інспекції України щодо перевірки фактів розтрати бюджетних коштів, порушення законодавства у сфері державних закупівель під час проведення Міністерством охорони здоров'я України державних закупівель у 2013 році.

Едуарда Гурвіца до прокурора Одеської області щодо внесення подання про скасування рішення Одеської міської ради № 3606 від 18 червня 2013 року "Про реорганізацію комунальної установи "Міська дитяча лікарня № 1 імені академіка Резніка", внаслідок прийняття якого суттєво погіршилась якість надання медичної допомоги дітям, які проживають у місті Одесі.

Олега Панькевича до Генерального прокурора України, міністра культури України щодо порушення законодавства про охорону пам'яток культурної спадщини, руйнування пам'ятки історії – місця "форсування Дніпра" у березні 1944 року, загибелі тисяч людей.

Ігоря Янківа та Ігоря Сабія до Генерального прокурора України щодо взяття під особистий контроль розслідування справи про Дорожньо-транспортну пригоду, яку скоїв у стані алкогольного сп'яніння Дмитро Червонюк, що спричинило смерть людини.

Андрія Іллєнка та Ігоря Сабія до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо неправомірних дій осіб під час зустрічі місцевої громади міста Кам'янець-Подільського з народними депутатами України.

Владислава Атрошенка до віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо захисту конституційних прав мешканців безхазяйних житлових будинків, що належали до відомчого житлового фонду.

Леоніда Ємця до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України необхідних заходів та взяття під особистий контроль розслідування обставин стосовно незаконного знесення будинку, який належав територіальній громаді міста Києва та забудови земельної ділянки за адресою: місто Київ, вулиця Жилянська, 120-Б замовником будівництва –  Закритим акціонерним товариством "Концерн "ЕССЕ".

Ярослава Дубневича до голови Державного агентства автомобільних доріг України, начальника Служби автомобільних доріг у Львівській області щодо включення об'єкту до переліку об'єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного ремонту автомобільних доріг загального користування на 2014 рік.

Ярослава Дубневича  до міністра економічного розвитку і торгівлі України, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо фінансування інвестиційних програм (проектів) за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку.

Олега Буховця до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення в Державному бюджеті на 2014 рік фінансування державної програми надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла у обсязі, передбаченому Державною програмою, збільшеному на обсяг видатків, які не включені у Державний бюджет на 2013 рік з фінансування Програми, а саме 1 мільярд 132 мільйони 818 тисяч гривень.

Ігоря Шарова  до Прем'єр-міністра України стосовно необхідності вжиття дієвих заходів щодо прискорення будівництва театрального комплексу "Київський театр на Подолі" на Андріївському узвозі 20-Б у місті Києві, з метою збереження національної культурної спадщини країни.

Ігоря Шарова до Прем'єр-міністра України щодо надання інформації про стан підготовки та проведення у 2014 році в Україні – Року учасників бойових дій на території інших держав.

Павла Кириленка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо захисту прав на житло мешканців гуртожитку на вулиці Калініна, 2, в місті Кодима Одеської області.

Павла Кириленка до Прем'єр-міністра України щодо необхідності розвитку Українського Придунав'я.

Олександра Бригинця до Генерального прокурора України щодо необхідності проведення комплексної перевірки діяльності працівників Оболонського районного управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві.

Ігоря Швайки  та Ігоря Янківа  до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, міністра юстиції України щодо розслідування так званої "справи паламарів" та звільнення незаконно засуджених Сергія Дьоміна, Антона Харитонова та Євгенія Федорченка.

Олега Осуховського до Генерального прокурора України щодо зловживання владою головою Рівненської міської ради Володимиром Хомком та іншими посадовими особами Рівненської міської ради та фальсифікації процедури голосування депутатами ради з приводу ухвалення рішення у питанні виділення земельних ділянок, що може свідчити про корупційні дії посадових осіб Рівненської міської ради.

Руслана Зелика та Ігоря Сабія до Генерального прокурора України щодо незаконного рішення сорок четвертої сесії Кам'янець-Подільської міської ради № 147/44 від 28 серпня 2013 року.

Ігоря Янківа до Генерального прокурора України щодо факту невиплати заробітної плати на підприємстві СП-1 "Спецбуд" Закритого акціонерного товариства "Бердянськбуд", а також бездіяльності правоохоронних органів міста Бердянська стосовно розслідування скоєного правопорушення.

Валерія Головка до Прем'єр-міністра України щодо виконання Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки.

Олександра Фищука до Прем'єр-міністра України щодо відновлення спрощеного перетину українсько-румунського кордону в режимі місцевого прикордонного руху.

Костянтина  Гузенка до міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо кризової ситуації, що виникла на Державному підприємстві "Бар'єр".

Дмитра Андрієвського до Генерального прокурора України про надання офіційної інформації (роз'яснення) та вжиття заходів прокурорського реагування щодо усунення порушень вимог чинного законодавства при проведенні аукціону товарною біржею "Перша універсальна біржа "Україна".

Олега Сиротюка  до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови Державного агентства земельних ресурсів України щодо відновлення законних прав жителів Гусятинського району Тернопільської області при переоформленні прав власності на земельні ділянки та розслідування факту шахрайства, протиправних дій і недотриманням норм земельного законодавства, що спричинило виведення земельного масиву орієнтовною площею 60 гектарів з території Личковецької сільської ради Гусятинського району Тернопільської області.

Валерія Карпунцова до Прем'єр-міністра України, голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим щодо аварійного стану каналізаційних мереж селища міського типу Новий Світ Автономної Республіки Крим, що може призвести до надзвичайної ситуації місцевого рівня, а також стосовно неповного забезпечення цього населеного пункту питним водопостачанням, що потребує вжиття негайних заходів реагування із запобігання виникненню надзвичайної ситуації в цьому регіоні, забезпечення жителів цього селища міського типу належним питним водопостачанням.

Оксани Продан до Прем'єр-міністра України щодо невиконання проведення платежів розпорядників коштів міського бюджету міста Чернівці.

Федора Негоя до Прем'єр-міністра України, міністра аграрної політики та продовольства України щодо заборгованості по виплаті заробітної плати з січня 2012 року працівникам державного підприємства "Херсонагроліс".

Рустама Раупова до Генерального прокурора України, міністра охорони здоров'я України стосовно перевірки законності реорганізації дитячої стоматологічної поліклініки в місті Сєверодонецьк.

Степана Івахіва до Прем'єр-міністра України, міністра культури України, голови Волинської обласної державної адміністрації щодо проведення заходів по спасінню дерев'яної Дмитрівської церкви у селі Гішин Ковельського району – пам'ятки архітектури національного значення.

Володимира Дудки до міністра соціальної політики України щодо необхідності всебічного сприяння в невідкладному отриманні ліків в якості гуманітарної допомоги для лікування важкохворої тримісячної дитини Марії Крупені.  

Ольги Сікори до Прем'єр-міністра України щодо врахування у проекті Державного бюджету України на 2014 рік виділення, у відповідності із зобов'язаннями Уряду України, цільових субвенцій бюджету Івано-Франківської області.

Руслана Скарбовійчука до міністра соціальної політики України щодо порушення прав громадян Олексія та Валентини Ільченків на отримання Державної соціальної допомоги за програмою "Діти війни".

Лідії Котеляк до Генерального прокурора України щодо порушення законодавства та незаконного захоплення санітарно-природоохоронної смуги водойми "Байкал" членами Колективного сільськогосподарського товариства "Цементник" Миколаївського району Львівської області.

Групи народних депутатів (Ківалова, Колесніченка та інших. Всього 6 депутатів) до Кабінету Міністрів України, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, голови Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної ради, Одеського міського голови, Одеської міської ради щодо необхідності вжиття невідкладних заходів для забезпечення будівництва магістралі загальноміського значення безперервного руху в місті Одесі "Північ - Південь".

Ірини Спіріної до Генерального прокурора України  щодо невиплати заробітної плати працівникам Товариства з обмеженою відповідальністю "Новомосковський завод залізобетонних виробів та конструкцій".

Степана Кубіва до голови Національного банку України щодо своєчасного надання інформації про розрахунок частини прогнозованого прибутку до розподілу наступного року, яка підлягатиме перерахуванню до Державного бюджету України.

Степана Кубіва до Генерального прокурора України щодо об'єктивного та неупередженого розслідування законності процесу управління непроданими активами, ліквідації Відкритого акціонерного товариства "Європейський банк розвитку та заощаджень" та притягнення до відповідальності винних осіб.

Максима Бурбака до Прем'єр-міністра України про недопущення фактів безпідставного відключення від газопостачання багатоквартирних житлових будинків з газовими колонками у Чернівецькій області.

Олександра Шевченка до міністра охорони здоров'я України, прокурора Луганської області щодо порушення законодавства України стосовно безкоштовної стоматологічної допомоги дітям у комунальних медичних закладах міста Сєверодонецька.

Ольги Сікори до Прем'єр-міністра України на виконання звернень Калуського міського голови Івано-Франківської області.

Валерія Карпунцова до Генерального прокурора України щодо повного, всебічного та об'єктивного проведення досудового розслідування у кримінальних провадженнях.

Сергія Топалова до Прем'єр-міністра України щодо недопущення прийняття проектів "Внесення змін до Генерального плану міста Судак" та "Внесення змін до детального плану території центральної частини міста Судак".

Ігоря Васюника до львівського міського голови щодо необхідності невідкладного завершення процедури передачі відомчого військового житла у власність територіальної громади міста Львова.

Вячеслава Задорожного до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на відселення мешканців аварійних житлових будинків в районі Шамишиної балки в місті Дніпродзержинськ.

Сергія Глазунова до Прем'єр-міністра України про погодження змін до Плану природоохоронних заходів за бюджетною програмою "Здійснення природоохоронних заходів" на 2013 рік.

Дмитра Шлемка та Ольги Сікори до Прем'єр-міністра України щодо захисту жителів сільських громад з приводу передачі земельних ділянок за межами населених пунктів до Банку земельних даних.

Тараса Кутового та Володимира Пилипенка до Генерального прокурора України щодо створення перешкод для початку опалювального сезону та рейдерського захоплення об'єктів теплопостачання у місті Лохвиця Полтавської області.

Андрія Шипка до міністра охорони здоров'я України  щодо доступності інформації про результати клінічних досліджень лікарських засобів та терапевтичну еквівалентність генериків.

Олександра Васильєва до міністра соціальної політики України про визнання вантажів, які надійшли благодійній організації "Грецький медичний фонд "Гіпократи" гуманітарними.

Андрія Павловського до Прем'єр-міністра України щодо бездіяльності посадових осіб Міністерства соціальної політики України та, зокрема, міністра соціальної політики України Наталії Королевської при розгляді клопотання Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України стосовно визнання різдвяних подарунків гуманітарним вантажем.

Ігоря Мірошниченка та Олександра Мирного до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики щодо забезпечення прав мешканців квартир, які розташовані на цокольних поверхах багатоквартирних житлових будинків на споживання електроенергії за цінами, що встановлені для населення.

Василя Пазиняка до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2009 року № 1001-р "Про добудову підвідних газопроводів" та невідкладного вирішення питання проведення газифікації міста Рава-Руська Жовківського району Львівської області, що знаходиться у безпосередній близькості з кордоном Євросоюзу, та вирішення питання з фінансуванням завершення будівництва підвідного газопроводу "Добросин - Рава-Руська".

Людмили Денісової до Прем'єр-міністра України щодо безвідповідальної поведінки працівників Міністерства соціальної політики України на чолі з міністром Наталією Королевською при розгляді звернення Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України стосовно гуманітарної допомоги.

Юрія Дерев'янка до Прем'єр-міністра України, голови Державної казначейської служби України щодо неперерахування Державною казначейською службою України коштів місцевим бюджетам по Україні в цілому та міським бюджетам міст: Калуш, Івано-Франківськ та Суми, зокрема, а також нездійснення відповідних платежів, спрямованих на забезпечення їхнього належного функціонування.

Юрія Дерев'янка до Прем'єр-міністра України, міністра екології та природних ресурсів України щодо вжиття заходів, спрямованих на якнайшвидше  вилучення земель у Карпатського національного природного парку та їх подальшої передачі громадянам, які належать до відповідних територіальних громад, на виконання Указу Президента України №215/2010 від 23 лютого 2010 року "Про розширення території Карпатського національного природного парку".

Володимира Чуба до міністра фінансів України щодо погашення кредиторської заборгованості за поставлене медичне обладнання для міста Алчевськ.

Групи народних депутатів (Благодира, Литвина та інших. Всього 7 депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо протиправних дій та перевищення службових повноважень працівниками правоохоронних органів Управління Міністерства внутрішніх справ України у Житомирській області.

Олега Панькевича до Генерального прокурора України щодо вжиття заходів прокурорського реагування на порушення вимог чинного законодавства України та на відсутність належних дій з боку органів державної виконавчої влади стосовно забезпечення державного контролю за використанням градобійного обладнання.

Групи народних депутатів (Литвина, Благодира та інших. Всього 7 депутатів) до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови Служби безпеки України щодо захисту порушених прав національного товаровиробника – Дослідного заводу зварювального устаткування Інституту електрозварювання імені Патона Національної Академії наук України.

Юрія Стеця до Генерального прокурора України стосовно здійснення перевірки законності дій працівників Комсомольського районного відділу Херсонського міського управління Міністерства внутрішніх справ України у ході досудового розслідування у справі про напад на журналістів інформаційного агентства "Таврія ньюс" Олександра Тарасова та Валерія Миронюка.

Юрія Стеця до Генерального прокурора України стосовно здійснення перевірки законності дій працівників Дніпровського районного відділу міліції Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у місті Києві у ході досудового розслідування та закриття кримінального провадження у справі про побиття фотожурналіста Віталія Лазебника.

Руслана Зелика до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо недопущення сфабрикування кримінального провадження за фактом дорожньо-транспортної пригоди з летальними наслідками, що сталася 2 серпня 2013 року в місті Чернівці, та виявлених фактів неправомірного переформатування обставин аварії на стадії досудового слідства працівниками управління Міністерства внутрішніх справ України в Чернівецькій області.

Романа  Ванзуряка до Прем'єр-міністра України щодо фінансування у 2014 році робіт із добудови підвідного газопроводу в селищі міського типу Глибока Чернівецької області.

Петра Порошенка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо спроби рейдерського захвату бази відпочинку для сліпих "Івушка" в Обухівському районі, селищі міського типу Козин.

Віталія Яреми до Генерального прокурора України щодо притягнення до юридичної відповідальності осіб, які відкрито у незаконний спосіб заволоділи врожаєм соняшника, що належить власникам земельних ділянок (загалом вісім осіб), розташованих на території Веселобалківської сільської ради Казанківського району Миколаївської області.

Групи народних депутатів (Бушка, Гайдоша та інших – всього 5 депутатів) до голови Державної служби статистики України щодо ідентифікації національності "русин" в даних перепису населення 2001 року.

Групи народних депутатів (Бондарєва, Лук'янчука та інших. Всього 4 депутатів) до Генеральної прокуратури України про незаконне притягнення до кримінальної відповідальності кандидата в народні депутати України Віктора Романюка.

Ірини Луценко до голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо протиправних дій судді Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області.

Ірини Луценко до міністра внутрішніх справ України щодо протиправних дій працівників Кобеляцького районного відділення Управління Міністерства внутрішніх справ Україні в Полтавській області.

Ігоря Сабія до Генерального прокурора України, прокурора міста Києва щодо законності реконструкції та відселення мешканців з гуртожитку по вулиці Освіти,16-А в місті Києві.

Сергія Соболєва до Прем'єр-міністра України щодо невизнання різдвяних подарунків гуманітарним вантажем Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України працівниками Міністерства соціальної політики України.

Ірини Геращенко до Генерального прокурора України щодо перевірки законності демонтажу пам'ятки культури – хати чумака у селі Моринці, Черкаської області.

Олександра Фищука до Прем'єр-міністра України щодо необхідності забезпечення дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, дворазовим щоденним гарячим харчуванням в загальноосвітніх школах.

Ігоря Швайки до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України стосовно перевірки незаконних дій Харківської міської ради, ректора Харківського національного медичного університету Володимира Лісового, та виконавчої служби щодо позбавлення житла родини професора Миколи Клименка.

Олександра Шевченка до Прем'єр-міністра України щодо знищення торф'яної галузі України.

Групи народних депутатів (Геращенко, Томенка, Яворівського) до міністра культури України щодо дотримання правил реконструкції пам'ятки культури – хати чумака у селі Моринці, Черкаської області та надання інформації про заплановані заходи в рамках Шевченківських днів.

Олега Сиротюка до Прем'єр-міністра України, Президента Національної академії наук України, міністра соціальної політики України, міністра освіти і науки України, міністра молоді та спорту України, міністра культури України, голови Служби безпеки України, голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України, голови Державної архівної служби України, голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голови Київської міської державної адміністрації, голови Севастопольської міської державної адміністрації, голів: Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської обласних державних адміністрацій стосовно виконання плану заходів щодо посилення соціального захисту колишніх політичних в'язнів, репресованих та членів їх сімей на період до 2015 року.

Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра України щодо відновлення автобусного маршруту Антопіль - Житомир через село Леонівка Житомирського району Житомирської області та надання пільгового проїзду певним категоріям громадян, відповідно до законодавства України.

Віктора Развадовського до міністра молоді та спорту України, голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо виділення синтетичного покриття для облаштування збудованого спортмайданчика в селі Печанівка Романівського району Житомирської області.

Олександра Абдулліна до Прем'єр-міністра України щодо недопущення будівництва небезпечного для життя і здоров'я людей об'єкту, – теплової електростанції, – на території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи та має статус зони гарантованого добровільного відселення.

Олександра Абдулліна до Прем'єр-міністра України щодо вирішення інфраструктурних проблем міста Кузнецовська та виділення коштів із Державного бюджету України на потреби громадян.

Олега Ляшка до Прем'єр-міністра України про надання інформації щодо передачі в оренду китайцям трьох мільйонів гектарів українських земель сільськогосподарського призначення.

Євгена Мельника до Генерального прокурора України щодо неповернення коштів з депозитних вкладів Приватним акціонерним товариством "Західінкомбанк" та невиконання рішень судів.

Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією до Генерального прокурора України щодо стану розгляду органами прокуратури України звернень Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

Євгена Мельника до міністра юстиції України, Генерального прокурора України щодо неналежного виконання своїх службових обов'язків державними виконавцями Володимир-Волинського міськрайонного управління юстиції, відділу державної виконавчої служби Нововолинського міського управління юстиції, відділу державної виконавчої служби Іваничівського районного управління юстиції у Волинській області.

Павла Різаненка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки правомірності позбавлення Приватного акціонерного товариства "Броварський побуткомбінат" права власності на нежитлове приміщення орієнтовною вартістю одинадцять мільйонів гривень та вжиття необхідних заходів для захисту майнових прав акціонерів товариства.

Світлани Фабрикант до Першого віце-прем'єр-міністра України щодо невиконання зобов'язань Держави з погашення кредиторської заборгованості перед суб'єктом господарювання "Елкон-дизайн", на якому працюють інваліди, що ставить під загрозу існування підприємства.

Василя Петьовки до Прем'єр-міністра України щодо виділення бюджетних коштів Закарпатській області.

Миколи Паламарчука до Генерального прокурора України щодо вжиття невідкладних заходів по боротьбі з корупцією у вищих органах державної влади.

Миколи Паламарчука до Генерального прокурора України стосовно вжиття невідкладних заходів по боротьбі із корупцією у вищих органах державної влади.

Віталія Немілостівого до Прем'єр-міністра України щодо використання бюджетних коштів, передбачених у Державному бюджеті України на 2013 рік для забезпечення виконання боргових зобов'язань.

Олександра Донія до Прем'єр-міністра України, голови Київської міської державної адміністрації щодо збереження пам'ятки місцевого значення у центрі Києва.

Групи народних депутатів (Дубіля, Зубка, Чугуннікова) до Прем'єр-міністра України стосовно виконання рекомендацій комітетських слухань про стан виконання законів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків.

Володимира Пехова до Прем'єр-міністра України  щодо вжиття невідкладних заходів, направлених на фінансування з Державного бюджету України реконструкції хірургічного корпусу центральної міської лікарні у місті Коростені Житомирської області.

Володимира Пехова до Генерального прокурора України щодо вжиття невідкладних заходів, направлених на відновлення порушених прав мешканки селища Грозине Коростенського району Житомирської області Любові Кальник.

Василя Самойленка до Генерального прокурора України щодо бездіяльності влади, правоохоронних органів по виплаті зарплати працівникам Приватного акціонерного товариства "Кварцит" селища міського типу Першотравенськ, Овруцького району, Житомирської області.

Василя Самойленка до міністра аграрної політики та продовольства України щодо безпідставних дій державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт" по зупинці виробництва продукції на Липницькому МПД ДП "Укрспирт" Житомирської області.

Михайла Апостола до Генерального прокурора України про забезпечення повного та  об'єктивного,  та всебічного розслідування злочину, вчиненого щодо Бориса Гелетея, та перевірки правомірності дій працівників правоохоронних органів, які здійснювали розслідування кримінальної справи.

Руслана Сольвара до Міністерства юстиції України, Державної виконавчої служби України, Генеральної прокуратури України, Державної прикордонної служби України, Уповноваженого Президента України з прав дитини, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини стосовно необхідності проведення всебічної перевірки щодо довготривалого невиконання судового рішення про стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини, що істотно впливає на забезпечення її потреб.

Руслана Сольвара  до Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Державного агентства земельних ресурсів України, Київської обласної державної адміністрації, Київської обласної ради, Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини стосовно необхідності всебічного розгляду звернень громадян щодо фактів неправомірного заволодіння земельними ділянками на території Лісниківської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області та вжиття відповідних заходів реагування для забезпечення відновлення та захисту права власності на земельні ділянки.

Оксани Продан до міністра доходів і зборів України щодо невідповідності Наказу Міністерства доходів і зборів України від 9 вересня 2013 року № 455 Закону України "Про збір та облік  єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Федора Негоя до Прем'єр-міністра України, міністра аграрної політики та продовольства України щодо критичної ситуації у агропромисловому комплексі Скадовського району Херсонської області.

Валентина Матвєєва до Прем'єр-міністра України щодо увічнення пам`яті Героя Радянського Союзу Жогіна Сільвестра Євдокимовича.

Володимира Пилипенка до глави Адміністрації Президента України щодо перенесення дати святкування Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Олександра Корнійчука до Генерального прокурора України, голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо вжиття заходів реагування стосовно посадових осіб Державної архітектурно-будівельної інспекції у Вінницькій області.

Андрія Тягнибока до міністра інфраструктури України щодо необхідності вжиття невідкладних заходів реагування з виконання ремонту автомобільної дороги на ділянці Самбір - Старий Самбір - Турка до кордону Закарпатської області.

Олександра Присяжнюка до Прем'єр-міністра України щодо безпідставного об'єднання Лугинською районною державною адміністрацією Житомирської області, відділу освіти та сектору сім'ї, молоді та спорту, які раніше функціонували окремо.

Олександра Присяжнюка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови Служби безпеки України, міністра оборони України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо розслідування факту незаконного виселення мешканців військового містечка 136 та притягнення до відповідальності осіб, що вчинили незаконні дії, порушивши право на проживання та недоторканість житла понад тридцяти сімей з дітьми.

Групи народних депутатів (Хміля, Ввсюника та інших. Всього 11 депутатів) до Генерального прокурора України щодо негайного вжиття заходів із припинення рейдерського захоплення приватного майна, незаконного втручання у господарську діяльність підприємства з боку керівних працівників прокуратури міста Львова та Львівської області, безпідставного порушення кримінальних справ з метою залякати власника майна, а також із припинення корупційних дій з боку прокурора Львівської області та прокурора міста Львова.

Віктора Турманова та Анатолія Гончарова до Прем'єр-міністра України щодо невиплати заробітної плати за виконані роботи працівникам шахтобувельних підприємств і організацій.

Василя Деревляного до Генерального прокурора України щодо надання правової оцінки надісланого прокуратурою Лановецького району Тернопільської області  сільським головам листа з вимогою надання в прокуратуру району щомісячно належним чином завірені копії документів та вжиття заходів задля приведення діяльності районної прокуратури до вимог чинного законодавства України.

Оксани Калетник до Генерального прокурора України щодо здійснення перевірки дотримання вимог законодавства під час проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, який відбувся 8 листопада 2012 року.

Тетяни Слюз до Генерального прокурора України, голови Державної інспекції сільського господарства України щодо проведення перевірки за фактами незаконного використання, передачі у власність та надання у користування земель запасу і резерву на території Чернігівської області.

Тетяни Слюз до Прем'єр-міністра України, голови Чернігівської обласної державної адміністрації, голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" щодо забезпечення скрапленим газом жителів Борзнянського району Чернігівської області.

Ірини Сех до міністра охорони здоров'я України щодо проведення безкоштовної заміни мовного процесора хворій дитині Максиму Грему, жителю міста Буськ Львівської області.

Ігоря Рибакова до Прем'єр-міністра України, міністра охорони здоров'я України щодо вжиття невідкладних заходів для недопущення закриття Понорницької районної лікарні Коропського району Чернігівської області.

Олексія Кайди до Прем'єр-міністра України щодо вжиття термінових заходів для вирішення питання завершення будівництва Державного архіву Тернопільської області з метою передачі приміщення колишнього монастиря домініканців Українській Греко-Католицькій Церкві.

Юрія Сиротюка до Прем'єр-міністра України, міністра культури України, голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голови Київської міської державної адміністрації, голови Севастопольської міської державної адміністрації, голів: Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської обласних державних адміністрацій щодо стану виконання плану заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

Іштвана Гайдоша та Івана Попеску до Прем'єр-міністра України щодо необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на виконання Закону України "Про засади державної мовної політики".

Іштвана Гайдоша до міністра соціальної політики України щодо катастрофічної  ситуації, яка склалася з прострочкою термінів визнання вантажів гуманітарною допомогою, і несправедливого нарахування пені.

Олександра Турчинова до Генерального прокурора України щодо фактів корупції та грубого порушення екологічного законодавства України посадовими особами Київської міської державної адміністрації на полігоні №5 в селі Підгірці і можливої екологічної катастрофи на зазначеному об'єкті.

Ольги Борити до Прем'єр-міністра України, міністра аграрної політики та продовольства України стосовно децентралізації та належного розподілення грошових коштів, що призначені для забезпечення функціонування державного підприємства "Укрветсанзавод".

Володимира Куренного о Прем'єр-міністра України щодо незаконного призначення керівництва Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Володимира Куренного до Генерального прокурора України щодо безконтрольного використання фінансових ресурсів Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на суму понад ста вісімдесяти мільйонів гривень.

Сергія Мошака до Генерального прокурора України щодо правомірності перенесення термінів осінніх канікул у навчальних закладах Закарпатської області.

Романа Ілика до Прем'єр-міністра України щодо фінансування Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки в частині виконання заходів капітального ремонту, модернізації, заміни ліфтового обладнання та систем диспетчеризації.

Олександра Голуба до Генерального прокурора України щодо притягнення до встановленої законодавством України відповідальності народних депутатів України від Всеукраїнського об’єднання "Свобода" Тягнибока Олега Ярославовича та Осуховського Олега Івановича за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Олександра Сича до Прем'єр-міністра України щодо бездіяльності суб'єктів владних повноважень у частині належного забезпечення управління Прикарпатським державним підприємством "Спецгеологорозвідка" та своєчасного здійснення санації підприємства, що призвело до межі його банкрутства та виникнення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам.

Антона Дорохова до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо законності улаштування металевої огорожі на земельній ділянці в Суворовському районі міста Одеси.

Руслана Марцінківа до Генерального прокурора України щодо непогашення заборгованості перед державним підприємством "Ніжинський комбінат хлібопродуктів" і невиплати заробітної плати працівникам комбінату.

Руслана Марцінківа до Генерального прокурора України  щодо перевірки законності рішень міського голови Чернігова та міськвиконкому Чернігівської міської ради стосовно комунального підприємства "Чернігівське тролейбусне управління".

Андрія Міщенка до міністра культури України, голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації щодо незаконної передачі козацьких святинь січової церкви Покрови Пресвятої Богоматері з Нікопольського краєзнавчого музею до Української Православної Церкви (Московського патріархату).

Сергія Гордієнка до голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України щодо порушення санітарних норм і правил при будівництві цеху калібровки і протруювання зерна на території Товариства з обмеженою відповідальністю "Кононівський елеватор" в селі Лазірки Оржицького району Полтавської області, що загрожує життю і здоров'ю людей.

Сергія Гордієнка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо необ'єктивного і упередженого розслідування та судового розгляду справи про дорожньо-транспортну пригоду за участю жителя           міста Лубни Юрія Портяника.

Олега Тягнибока до Прем'єр-міністра України, міністра соціальної політики України, голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голови Київської міської державної адміністрації, голови Севастопольської міської державної адміністрації, голів: Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської обласних державних адміністрацій щодо забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати в Україні.

Сергія Кальцева до Прем'єр-міністра України щодо врахування у проекті Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" коштів з метою надання субвенції на фінансування будівництва багатоквартирного будинку для вирішення проблеми ветхого житла у селищі Павло-Кічкас, міста Запоріжжя.

Юрія Крука до Прем'єр-міністра України щодо фінансування з державного бюджету України життєво важливих для міста Рені Одеської області об'єктів.

Андрія Шипка до міністра фінансів України, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо вжиття заходів відновлення будівництва Нікопольського групового водогону до сіл, які входять до складу Новософіївcької сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області.

Бориса Тарасюка до Прем'єр-міністра України, голови Рахункової палати, міністра соціальної політики України, Генерального прокурора України  щодо незаконної затримки виплати допомоги по безробіттю в місті Ужгороді та необхідності збільшення допомоги по безробіттю до рівня прожиткового мінімуму в Україні.

Олега Канівця до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо завершення будівництва локальних установок доочистки води для питних потреб у бюджетних установах Стрийського району Львівської області.

Ігоря Сабія до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, міністра внутрішніх справ України щодо бездіяльності Державного земельного агентства в Хмельницькій області та Кам'янець-Подільської районної адміністрації стосовно затвердження документації з укладання договорів оренди з Приватним акціонерним товариством "Гіпсовик".

Ірини Фаріон до Прем'єр-міністра України про порушення вимог статті 10 Конституції України та Рішення Конституційного Суду України (справа про застосування української мови) від 14 грудня 1999 року №10-рп/99 щодо всебічного розвитку і функціонування української мови як державної ректором Національного аерокосмічного університету "Харківський авіаційний інститут" Володимиром Кривцовим і викладачами цього вишу.

Ірини Фаріон до Генерального прокурора України щодо неналежного реагування міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка на звернення про погрози фізичної розправи народного депутата України.

Михайла Опанащенка до Прем'єр-міністра України щодо необхідності створення передумов для ефективного використання сільськогосподарського потенціалу Каховського району Херсонської області та забезпечення конституційного права мешканців району на достатній життєвий рівень.

Олексія Кунченка до Прем'єр-міністра України щодо застосування норми споживання природного газу при наявності електрообладнання для підігріву води у періоди відсутності централізованого гарячого водопостачання.

Віталія Барвіненка до Прем'єр-міністра України щодо негативних наслідків для мешканців сіл Маразліївка, Приморське Білгород-Дністровського району та Мирне Кілійського району Одеської області внаслідок прийняття Постанови Правління акціонерного товариства "Ощадбанк" від 3 жовтня 2013 року №691 "Про закриття окремих територіально відокремлених безбалансових відділень акціонерного товариства "Ощадбанк".

Володимира Шульги до Прем'єр-міністра України щодо незадовільного стану шляхово-мостового господарства міста Ромни Сумської області.

Сергія Гриневецького до Прем'єр-міністра України щодо ситуації, що сталася  з фінансуванням державою програми надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла.

Ігоря Мірошниченка та Олександра Мирного до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів незаконного проведення Київською міською державною адміністрацією конкурсних торгів стосовно реставраційних робіт на пам'ятнику Магдебурзькому праву у Подільському районі міста Києва і законності цих робіт на пам'ятці архітектури та вжиття невідкладних заходів реагування на факти нецільового використання бюджетних коштів.

Андрія Парубія до Генерального прокурора України щодо перевірки інформації про суміщення Людмилою Дромашко посади міського голови міста Первомайська із посадою не сумісною з її службовою діяльністю.

Юрія Бублика до Генерального прокурора України щодо участі працівників міліції Управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області у вчиненні злочинних дій стосовно Леоніда Шовковського та наявності корупційних проявів в діяльності заступника начальника міліції громадської безпеки Голосіївського районного управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у місті Києві –  Анатолія Гриценка.

Юрія Бублика до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України про порушення прав громадян та створення соціальної напруги при наданні житлово-комунальних послуг комунальними службами міської ради міста Полтави.

Миколи Федорука до Прем'єр-міністра України щодо недофінансування Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки.

Миколи Федорука до міністра соціальної політики України щодо необґрунтованих затримок прийняття рішення стосовно визнання вантажу гуманітарною допомогою.

Ярослава Сухого до Прем'єр-міністра України щодо передачі приміщення монастиря, розташованого по вулиці Сагайдачного у місті Тернополі у власність Управління Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії.

Ярослава Сухого до Прем'єр-міністра України щодо вжиття заходів, спрямованих на належне розрахунково-касове обслуговування через органи Державної казначейської служби та здійснення платежів по казначейських рахунках міського бюджету міста Запоріжжя.

Сергія Соболєва до Генерального прокурора України про протиправну діяльність членів організованого злочинного угрупування "Анісім" на території Запорізького та Вільнянського районів Запорізької області та виявлені джерела фінансування його діяльності, пов'язані із крадіжками піску, діяльністю у сфері надання ритуальних послуг, заволодінням бюджетними коштами та земельними ділянками.

Групи народних депутатів (Павленка, Томенка, Геращенко) до Генерального прокурора України щодо фальсифікації Шполянською районною радою у Черкаській області рішення про реорганізацію лікарень.

Групи народних депутатів (Павленка, Томенка, Геращенко) до Генерального прокурора України щодо перевірки цільового використання бюджетних коштів, виділених на очищення Гайдамацького ставка у селі Мельники Чигиринського району Черкаської області.

Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України щодо ефективності залучення до оплачуваних громадських робіт безробітних, які перебувають на обліку служби зайнятості.

Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України щодо скорочення термінів призначення соціальної допомоги, надання ліцензій, дозволів та інших адміністративних послуг в умовах нових комунікаційних можливостей. 

Олега Махніцького до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів неналежного виконання службових обов'язків посадовими особами прокуратури міста Києва.

Олега Махніцького до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, голови Служби безпеки України, міністра інфраструктури України, Голови державної фінансової інспекції України стосовно перевірки фактів зловживань службовим становищем, перевищення службових повноважень, розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах та інших корупційних діянь службовими особами Державної спеціальної служби транспорту та вжиття заходів про притягнення винних осіб до відповідальності щодо повернення державних коштів та усунення порушень чинного законодавства.

Михайла Головка до Генерального прокурора України щодо неправомірних дій виконуючого обов'язки міського голови міста Збаража.

Володимира Яворівського до Генерального прокурора України з приводу зумисної, протизаконної бездіяльності прокуратури Деснянського району міста Києва по розслідуванні звернення членів житлово-будівельного кооперативу "Кристал-20"; районний прокурор на звернення десятки разів обіцяв в розумні строки, об'єктивно та неупереджено завершити розгляд кримінального провадження, але надалі порушує закон.

Володимира Яворівського до Генерального прокурора України щодо ще однієї фінансової афери на вищих поверхах влади, здійсненої керівництвом Національної акціонерної компанії "Нафтогазу" та приватними фірмами Дмитра Фірташа, що вилились у втратах національного бюджету у сумі два мільярди доларів, або 4,8 мільярди кубів газу із запасів Національної акціонерної компанії "Нафтогазу", у той час, коли вже нічим виплачувати пенсії та платню бюджетникам.

Анатолія Диріва до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо невідкладного розслідування фактів закупівлі Міністерством охорони здоров'я України за завищеними цінами автомобілів швидкої медичної допомоги, що укомплектовуватимуться неякісним медичним устаткуванням.

Віктора Бутківського до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України про зняття з арешту та можливість використання санітарних автомобілів Державною службою України з надзвичайних ситуацій.

Павла Петренка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови Донецької обласної державної адміністрації щодо невідкладного розслідування обставин смерті пацієнтки в місті Горлівка Донецької області.

Павла Петренка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови Рівненської обласної державної адміністрації щодо невідкладного розслідування причин та обставин спалаху захворюваності на кір в Сарненському районі Рівненської області.

Віталія Яреми до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів для виплати потерпілим, інвалідам, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС пенсій та компенсацій у розмірах, встановлених Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи" та виконання рішень судів у цій сфері.

Михайла Головка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо порушення майнових прав сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу "Лосятинське молочне джерело".

Володимира Ар'єва до голови Київської міської державної адміністрації щодо неналежного розгляду керівництвом Комунального підприємства "Житло-сервіс" депутатських звернень за заявами громадянина Геннадія Галінського про усунення розбіжностей у проектах договорів про надання комунальних послуг.

Леонтія Мартинюка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо знищення "хати чумака" в селі Моринці Звенигородського району Черкаської області.

Андрія Іванчука до Прем'єр-міністра України, міністра економічного розвитку і торгівлі України, Генерального прокурора України щодо перевірки дотримання законодавства у сфері державних закупівель під час проведення Міністерством охорони здоров'я України торгів на закупівлю лікарських засобів для хворих на хронічні вірусні гепатити.

Ігоря Алексєєва до Генерального прокурора України щодо розгляду питання про ініціювання прокурорської перевірки за фактами банкрутства та ліквідації  авіакомпанії "Донбасаеро", що спричинило можливі чисельні зловживання із виплатою колишнім працівникам заробітної плати.

Омеляна Парубка до міністра аграрної політики та продовольства України щодо виділення земельної ділянки фермерському господарству "Вікторія" у Шполянському районі Черкаської області.

Олега Гелевея до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо правомірності пред'явлення обвинувачення депутатові Васильківської міської ради Київської області Сергієві Васильовичу Бевзу (кримінальна справа № 1-110/12).

Юрія Крука  до голови Одеської обласної державної адміністрації щодо фінансування з Державного фонду регіонального розвитку об'єктів соціально-культурного призначення Ізмаїльського, Ренійського і Болградського районів Одеської області.

Андрія Пишного до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо порушень вимог виборчого законодавства в частині реєстрації кандидатами осіб, які мають однакові прізвища вже зареєстрованих кандидатів в одномандатному виборчому окрузі № 94 з повторних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №94, 132, 194, 197, 223.

Василя Гладія  до голови Державного агентства автомобільних доріг України щодо вжиття невідкладних заходів по проведенню ремонту автомобільних доріг в гірських Косівському та Верховинському районах Івано-Франківської області.

Групи народних депутатів (Бережної, Мураєва та інших. Всього 10 депутатів) до Генерального прокурора України, голови Апеляційного суду Київської області щодо захисту конституційних прав територіальної громади міста Ірпеня на користування природними об'єктами та недопущення незаконного використання й забудови парку культури і відпочинку за адресою: місто Ірпінь, вулиця Жовтнева - вулиця Натана Рибака.

Олександра Бригинця до Прем'єр-міністра України щодо необхідності передбачення у Державному бюджеті України на 2014 рік коштів на виготовлення проектно-кошторисної документації та проведення ремонтно-реставраційних робіт пам'ятки архітектури  Палац панів Синявських в селищі міського типу Меджибіж Литичівського району Хмельницької області.

Андрія Мохника до голови Вінницької обласної державної адміністрації, прокурора Вінницької області щодо незаконного знесення двох шкільних футбольних стадіонів у районі  вулиць, між вулицями Келецька та Стахурського у місті Вінниця, та забудови цієї території.

Марії Матіос та Ірини Геращенко до міністра оборони України щодо невідповідності займаній посаді заступника директора Національного військово-історичного музею України.

В'ячеслава Кириленка  до Прем'єр-міністра України про невідповідність займаній посаді директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олександра Удода, службова недбалість та бездіяльність якого призвела до видання за державні кошти 431 тисячі 650 примірників неякісних шкільних підручників з математики для 1-го та 2-го класів, які інститутом української мови Національної академії наук України визнані непридатними для використання.

В'ячеслава Кириленка до Прем'єр-міністра України про невідповідність займаній посаді міністра освіти і науки України Дмитра Табачника та необхідність вжиття невідкладних заходів для виправлення недоліків в системі забезпечення навчальною літературою освітніх закладів України.

Арсенія Яценюка до Генерального прокурора України щодо здійснення перевірки підстав "заблокування" Державною казначейською службою України у Чернівецькій області виплати коштів із спеціального фонду Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та, як наслідок, затримки виплати заробітної плати його викладачам і вжиття заходів Генеральним прокурором України з метою усунення порушення конституційних прав громадян України.

Якова Безбаха до Прем'єр-міністра України, віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула, голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, міністра економічного розвитку і торгівлі України, міністра фінансів України, Глави Адміністрації Президента України, голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації, голови Дніпропетровської обласної ради, Дніпропетровського міського голови щодо необхідності фінансування проектування та будівництва питного водогону та системи водовідведення на жилому масиві Чаплі Самарського району міста Дніпропетровська.

Якова Безбаха до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, міністра оборони України, міністра внутрішніх справ України щодо необхідності контролю розгляду кримінальної справи.

Олега Осуховського до Генерального прокурора України щодо бездіяльності прокуратури Одеської області стосовно поновлення прав власності та житлових прав неповнолітніх Божени та Симона Вергун.

Василя Деревляного до Генерального прокурора України щодо забезпечення всебічного, повного та об'єктивного розслідування обставин дорожньо-транспортної пригоди, що відбулася 1 жовтня 2013 року на вулиці Руській у місті Тернополі, внаслідок якої Станіславу Петришину було заподіяно середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Ігоря Кривецького до Генерального прокурора України щодо зловживання службовим становищем начальником Турківського районного відділу земельних ресурсів в Львівській області Михайлом Юсиповичем.

Сергія Гончарова до Прем'єр-міністра України щодо термінового законодавчого врегулювання проблемних питань в сфері організації поховання і ритуального обслуговування населення. (Оплески)

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Запит народного депутата Катерини Ващук до міністра соціальної політики України Королевської щодо необхідності вжиття термінових заходів Міністерством соціальної політики України по розмитненню гуманітарних вантажів благодійних організацій Волинської області.

Запит народного депутата Артура Палатного до Першого віце-прем'єр-міністра України Арбузова щодо погашення заборгованості державному підприємству України Міжнародний дитячий центр "Артек" з Державного бюджету України.

Запит народного депутата Артура Палатного до міністра фінансів України Колобова щодо погашення заборгованості державному підприємству України Міжнародний дитячий центр "Артек" з Державного бюджету України.

Шановні народні депутати! Є дві пропозиція: пропозиція перша – зараз ми з вами переходимо до розгляду питання в "Різному" годину, після чого закриваємо ранкове засідання. Пропозиція друга: оголошуємо зараз перерву і будемо "Різне" розглядати, як і передбачено Регламентом  о 13 годині.

Яка пропозиція вам більше до вподоби? Перша, да? Прошу народних депутатів записатися на питання з "Різного".

Народний депутат Томенко, фракція "Батьківщина".

 

11:43:02

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, хотів би  привернути увагу всіх людей, які слідкують за засіданням сесії Верховної Ради  на ситуацію, яка склалася сьогодні у парламенті, ситуація, яка склалася сьогодні у країні.

Те, що відбувається сьогодні у парламенті, дуже чітко підводить нас до думки, що українська влада на чолі з Віктором Януковичем, грається не лише з депутатами опозиційних фракцій, вона грається з Україною. Єдине питання полягає у тому, що яка ціна цієї гри і чим ця гра закінчиться.

Абсолютно очевидно, що влада, очевидно, після зустрічі з Володимиром Путіним у Сочі, прийняла рішення зривати підписання угоди у Вільнюсі, і всі її останні дії дуже чітко свідчать про такий намір. Я думаю, що наші громадяни повинні прекрасно розуміти, що сота версія вирішення питання з Тимошенко, яку пропонує Янукович місії і нам, виглядає лише як спроба "не вирішити" це питання.

Тому мені здається, що сьогодні всі повинні прекрасно розуміти, що Віктор Янукович взяв на себе відповідальність зробити все, щоби ми не підписали угоду у Вільнюсі і здавати країну на милість Росії і реалізовувати проект "Русского мира".

Я не бачу іншого розумного пояснення, як можна останній тиждень нічого не робити в парламенті, в уряді і у Президента, і місія Кокса-Кваснєвського, яка святкує сьогодні 25-й приїзд в Україну, далі продовжувати слухати ці байки від Президента і від Адміністрації Президента, що вони нарешті будуть починати вирішувати справу Тимошенко і нарешті створять чергову робочу групу по спробі вирішення справи Тимошенко.

Ще раз хочу сказати, я розумію, що останнім часом починають розміщуватися в пресі публікації, і це буде робитися, що винна опозиція, що ми не пішли на якісь компроміси. Хочу ще раз сказати, вся відповідальність і вся вина за можливий зрив підписання в Вільнюсі особисто на Президенті і на його команді. Це абсолютно очевидно.

Сьогодні Віктор Янукович займається іншими справами. Він почав міняти голів обласних адміністрацій. Сьогодні в нас уже скоро, друзі, буде одна сімейна журналістика, тому що 90 відсотків Інтернету купила сім'я Президента, телебачення скуповується. Янукович готує до президентської виборчої кампанії себе і свою команду. Йому абсолютно все рівно, яка буде доля України, і що буде зроблено в Вільнюсі.

 Тому я ще раз хочу звернутися до наших громадян. Ви повинні  прекрасно розуміти, що на сьогоднішній день влада взяла курс на інтегрування в так званий "таежный союз" з ідеологічною доктриною "Русского мира". Це близька їм  доктрина. Вони не розуміють, що таке європейські цінності, вони не розуміють, що таке європейський вибір.

Тому я вважаю, що сьогодні ми як опозиція повинні все, щоб не допустити цього сценарію, і забезпечити  європейський вибір України. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Павлов, фракція партії регіонів.

 

11:46:27

ПАВЛОВ К.Ю.

Костянтин Павлов, фракція Партії регіонів, мажоритар 401-й, Дніпропетровщина. Прошу передати Олександру Івановичу Момоту слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включить мікрофон на трибуні. Народний депутат Момот, фракція Партії регіонів.

 

11:46:42

МОМОТ О.І.

Олександр Момот, 27-й виборчий округ, Дніпропетровськ, Партія регіонів.

Шановний Голово, шановні колеги, хочу підняти питання молодіжної політики. Двадцять сьомого вересня цього року Президент підписав наказ, що затвердив стратегію розвитку молодіжної політики до 2020 року. Серед основних напрямків –  забезпечення доступної освіти, зайнятості, житла. Необхідно вирішувати проблему погіршення стану фізичного і психічного здоров'я молоді. Давайте дивитися правді у вічі. Про актуальність щільної роботи з молоддю говориться багато, але дуже повільно йде це від слів до справи.

Проблема, на мій погляд, у недосконалості правового регулювання, низький рівень взаємодії центральних і місцевих органів виконавчої влади та громадських об'єднань, які представляють інтереси молоді, нечіткість визначення прав і обов'язків молоді, формалізм в реалізації проектів та ініціатив.

Гадаю, що такий стан речей склався з того, що у процесі створення законодавчих ініціатив насправді не враховується думка молоді, вони відсторонені від процесу.

Я представляю 27 округ, в якому знаходиться більшість вишів Дніпропетровська. Я постійно спілкуюся з молоддю і бачу, що вони не довіряють гаслам, а прагнуть до реальних, конкретних дій.

Наведу приклад. Влітку минулого року до мене звернулися студенти з проханням встановити Wi-Fi в гуртожитках. Я знайшов небайдужих підприємців, що підтримали ідею. Всю організацію на себе взяли студенти. Сьогодні 40 гуртожитків Дніпропетровська мають доступ до мережі Інтернет.

Головний принцип – це дати в руки не рибу, а навчити рибалити. Ми повинні виховувати в молоді поняття про відповідальність, громадський обов'язок, виховувати – в моєму розумінні – надавати приклад, вчити реальними діями.

Я закликаю депутатів почати з себе – і створити на базі своїх громадських приймальних осередки молодіжної активності, залучати молодь до подання ідей і пропозицій, проводити "круглі столи" та обговорювати майбутні зміни в законодавстві. Треба працювати не лише зі студентами, що мешкають в великих містах, а й з молоддю, що працює чи вчиться в ПТУ і коледжах, і з сільською молоддю. Таким чином ми отримаємо дійсно актуальні та зрозумілі закони та виховаємо небайдужих та свідомих громадян. Молодь у нас прекрасна, її треба чути, на її мові треба розмовляти. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат  Шипко, фракція Партії регіонів.

 

11:49:39

ШИПКО А.Ф.

Андрій Шипко, Дніпропетровська область, місто Нікополь, Орджонікідзе-Нікопольський район.

Шановні депутати! Шановні виборці! Як народний депутат України, обраний в 35 окрузі, я майже щодня отримую звернення від моїх виборців з Нікопільщини. Сотні працездатних, ініціативних, здорових людей занепокоєні ситуацією,  в якій опинився Нікопольський завод феросплавів. Йдеться про містоутворююче   підприємство. Через  захмарні та  постійно зростаючі тарифи на електроенергію завод був змушений зупинити 11 з 16 феросплавних  печей, так і не отримавши в умовах кризи очікуваної державної підтримки. Тарифи на електроенергію в Україні зростають, а ціни на феросплави в світі з 2010 року залишаються незмінними. Підприємство без підтримки держави втрачає  зовнішні ринки з відповідними соціальними наслідками.

Вдумайтесь в ці цифри. 2200 осіб – це третина працівників підприємства без роботи. Ті, хто зараз працюють, занепокоєні можливістю її  втратити. Цілі родини можуть залишитися без засобів до існування у разі подальшої екскалації кризи, а це, я звертаю вашу увагу, 24 тисячі мешканців  міста Нікополя.

На сьогодні завод відповідає всім критеріям для отримання давноочікуваної державної підтримки, згідно урядової Постанови  912 від 1 жовтня 2012 року. У травня цього року я вже звертався  до віце-прем'єр-міністра Юрія  Бойка з відповідним запитом  щодо вжиття заходів недопущення зупинки роботи  одного з найкращих підприємств металургійної галузі. Довожу до вашого відома, що за інформацією віце-прем'єр-міністра Юрія  Бойка урядом ще в червні було надано доручення  центральним органам виконавчої влади розглянути питання встановлення для виробничих потреб феросплавщиків спеціального тарифу на електроенергію.

Я вимагаю від керівників профільних міністерств та  членів робочої  групи з надання державної підтримки підприємствам гірничо-металургійного комплексу негайно  вжити дієвих  заходів, щоб не допустити зупинки Нікопольського заводу феросплавів. Прошу вважати мій виступ депутатським запитом до Прем'єр-міністра України Миколи Яновича Азарова. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Бублик, фракція "Свобода".

Передає слово народному депутату Мірошниченку.

 

11:52:23

БУБЛИК Ю.В.

Слово передати Мірошниченку, будь ласка.

 

11:52:38

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шановні українці, шановні народні депутати колеги! Я думаю, для усіх українців прізвище Ігор Зварич асоціюється з хабарництвом, корупцією. Це відомий в народі "суддя-колядник", який сидить нині за гратами. Але, на превеликий жаль, його справа живе і процвітає. Зараз ви зрозумієте в чому суть.

Отже, чоловік сестри дружини Зварича, суддя Миколаївського районного суду міста Львова Ігор Карбовнік. На сьогоднішній день проживає у місті Львові на вулиці Сулими, 32, в приміщенні квартири, яка йому не належить. Проживає вже понад 10 років.

І суть полягає в тому, що ще будучи юристом, тоді державного підприємства "Львівсільмаш", він вчинив низку дій, які дозволили йому захопити це приміщення, провести незаконну реконструкцію на території дитячого садка відомчого в цьому приміщенні і зробити квартири. Зроблено це було разом з його спільниками шляхом підробки протоколів зборів акціонерів. Після того Ігор Карбовнік став суддею Миколаївського районного суду. І ось уже понад 10 років його не можуть висилити із цього приміщення його законні власники, законні власники цієї квартири.

Що відбувається сьогодні в нашому житті, в нашій судовій системі? Суцільна корупція, суцільна порука і суцільне прикриття злочинів.

До мене звернулася громадянка Гавронська, яка є законною власницею квартири, купленої на вулиці Сулими 32, квартири, яка колись належала на території дитячого садка львівському підприємству "Львівсільмаш"  державному. Після цього це підприємство збанкрутіло. Після цього майно все державного підприємства передавалося в заставу, передавалося в банки. І в підсумку опинилося в приватних руках. Банк продавав своє  майно. І людина уже через треті руки купила законну квартиру. Але впродовж двох років вона не може туди заселитися, тому що суддя Ігор Карбовнік, який сьогодні живе у квартирі без жодних на те підстав, без жодних документів, прикриваючись своєю недоторканністю як суддя, прикриваючись круговою порукою, не дозволяє їй цього зробити.

Більше того, завдяки помічникам, якими є, до речі, пан Косенко, який захищав свого часу суддю Зварича, говорячи, що два мільйони гривень його, і навіть встиг побувати в СІЗО. Вони подають протизаконних власників квартири, які купили цю квартиру, у суд і намагаються в законних власників відсудити ці квартири. Оце –  "зварівщина", яка продовжується в нашій судовій системі, буде продовжуватися вічно.

Якщо пан Портнов і всі люди, які призначають тут суддів і Карбовніка, до речі, довічно було призначено в нашій судовій залі, не будуть стежити за тим, кому вони дають таке право, і не будуть стежити за тим…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

МІРОШНИЧЕНКО І.М.  І не будуть стежити за тим, яке рішення такі судді приймають.

Дуже прошу розібратися в цій ситуації і відновити законні права громадян, які мають всі документи і право на своє жило. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Марцінків, фракція "Свобода".

 

11:56:07

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Руслан Марцінків, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Чернігівщина.

Після обрання до парламенту мене було призначено уповноваженим фракції Всеукраїнське об'єднання "Свобода" на Чернігівщині, звідки я родом.

Впродовж цього року я провів понад 100 зустрічей із громадами міста, сіл, області. За їх підсумками скерував близько 180 звернень до органів влади і правоохоронних структур. Головні проблеми мешканців Чернігівщини є результатом політики, покращення і оптимізація, яку реалізовує Партія регіонів. Їхня влада планомірно знищує українське село. Тільки за останній рік з карти Чернігівщини зникли 27 сіл, і це офіційно. В селян забирають право на школи, дитячі садочки, медичні заклади, дорожні сполучення та земельні паї.

Нещодавний приклад загальноосвітньої школи  І-ІІ ступеня села  Ларинівка Новгород-Сіверського району, яку запланувала влада закрити. Школу вдалося відстояти, але тільки після депутатського звернення та пікетування громади.

Під загрозою закриття   дитячий садок для дітей-інвалідів в Прилуках, школи в селі Лемеші Козелецького району та в  селі Дібрівному Городнянського  району. В Ніжині  батьки, вчителі за підтримки  Всеукраїнського об'єднання "Свобода" борються проти знищення школи № 2.

Подібна ситуація в галузі охорони здоров'я. Люди зібрали тисячі підписів проти закриття медичних закладів: в Батурині, в селах Рубанка та  Кропивна   Бахмацького району, села Червоні Партизани Носівського району, проти Дитячого обласного кардіологічного центру в Чернігові. Але  Партія регіонів  нахабно намагається  і надалі здійснювати  свої ганебні реформи через своїх холуїв.

Критична ситуація  в області з виплатами заробітних плат та харчуванням дітей.   Вже 6 місяців не виплачується  зарплата на державному підприємстві "Ніжинський хлібокомбінат". І тільки після втручання та пікетів  Всеукраїнського  об'єднання "Свобода" зароблені гроші почали виплачувати.

Те саме стосується Ладанського заводу "Пожспецамашина", який на грані зникнення.

Катастрофічна  ситуація з харчуванням дітей в дитячих садочках.  Так в Бахмачі кошти, які платять батьки за харчування  дітей, вже четвертий  місяць   заблоковані казначейством. Вже  не говорячи за  блокування казначейством на  ремонт доріг, шкіл, лікарень.

Напруженою  є ситуація  в конфесійній сфері. Влада ігнорує прохання громад Української Православної Церкви Київського патріархату на виділення земельних ділянок та погодження будівництв храмів. Така  ситуація зокрема є в Ніжині та Щорсі.

В Чернігові впродовж  двох  років не виконано рішення суду. Сьогодні тільки  активна позиція громади дозволяє протидіяти  беззаконню тієї влади. І  Всеукраїнське об'єднання "Свобода"  докладає всіх зусиль для того,   щоб захистити право українців на  гідне життя на Чернігівщині.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Запросіть народних депутатів  до   сесійної зали, будуть розглядатися важливі питання.

Слово надається народному депутату Ляшку, позафракційний.

 

11:59:34

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я хотів би привернути увагу суспільства і правоохоронних органів до діяльності вінницького губернатора Івана Мовчана. Я отримаю численні звернення від громадян, від сільгоспвиробників щодо діяльності цього керівника. Зокрема, повідомляють люди про те, що за дорученням губернатора Мовчана його заступники, начальники відділів і управлінь збирають із сільгоспвиробників гроші по 5 доларів за кожну тонну вивезеного за межі області зерна. От чим займається губернатор! Бюджетникам не платять зарплати, одне з перших місць в Україні по заборгованостях по зарплаті, а вони збирають із сільгоспвиробників гроші, які кладуть у кишеню губернатору.

Далі. Є така приватна сільськогосподарська фірма "Кряж", яка належить фірмі губернатора Мовчана. Так от у фермерів, у дрібних сільгоспвиробників забирають землю і всіх заставляють йти до цієї фірми, укладати договори з цією фірмою. І коли ця фірма "Кряж" Мовчана приходить в села, то якщо в селах до їхнього приходу були корівники чи ферми, після їхнього приходу вже не залишається нічого, бо виснажують землю, вивозять все, що можна, знищують робочі місця, розбирають ферми, розбирають корівники.

Ось остання інформація, яку я отримав буквально вчора. Служба безпеки України склала протокол про корупційну діяльність на начальника інспекції з питань захисту споживачів Сиченка Вінницької області. І що ви думаєте, губернатор допомагає, щоб корупціонер Сиченко був притягнутий до відповідальності? Ні, губернатор Мовчан, навпаки, тисне на суд, на прокуратуру, щоб протокол відкликати і щоб корупціонер уник відповідальності, бо рука руку миє. Оті всі сиченки і тому подібні держиморди, вони з кого беруть приклад? Із губернатора. Той бере,  значить вони беруть.

Крім того, я звертаюсь до жителів Літинського району села Матяшівка, які ми повідомили, що ледь не щодня збирається там сабантуй на чолі з губернатором, головами адміністрацій і на ставках сидять квасять з ранку до вечора. То я радив би отим алкашам, які з’їжджаються туди і замивають хабарі, які беруть, хай би вони краще тратили свій час на створення робочих місць для селян, на те, щоб врожаї були, на те, щоб корупції в області не було, на те, щоб не оббирали сільгоспвиробників. Бо я приїду туди в Матяшівку, я їх поквашу, я їм допоможу там на ставках сидіти, я їх цих держиморд утоплю в тих ставках і я думаю, що вінничани за це тільки подякують.

Я прошу вважати це депутатським зверненням до Генерального прокурора: притягнути до відповідальності Мовчана. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Парубій, фракція "Батьківщина", передає слово народному депутату Арсенію Яценюку.

 

12:02:55

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні народні депутати!  Щойно завершилось засідання керівників фракцій за участю представників Європейського парламенту, а саме: місії ЄС, двох президентів Кокса і Кваснєвського.

Як вчора ми неодноразово заявляли, опозиція готова на будь-які компроміси, на будь-які компроміси, які дадуть можливість Україні підписати Угоду з Європейським Союзом 28 листопада. Опозиція  готова, а влада не готова ні на що. Ми побачили, що в кабінеті спікера був продемонстрований сценарій зриву саміту "Україна-ЄС". Всі пропозиції, які українська опозиція надала своїм політичним опонентам щодо прийняття будь-яких законів, які дають можливість надати медичну допомогу Юлії Тимошенко, відхилені нашими політичними опонентами.

Ми, не дивлячись на це, зараз заявляємо: ми готові проголосувати за перше читання двох законопроектів, а саме: Закону "Про прокуратуру" та Закону "Про вибори народних депутатів України" в редакції Президента та в редакції Партії регіонів. І ми офіційно заявляємо, що у вівторок на вимогу більш, ніж  150-и народних депутатів України спікер парламенту зобов'язаний скликати позачергове засідання Верховної Ради  України, на якому  повинні бути прийняті в цілому три законопроекти: перший законопроект – про надання можливості Юлії Тимошенко отримати медичну допомогу, другий законопроект –  Закон "Про прокуратуру" в цілому, і третій законопроект – Закон "Про вибори народних депутатів України" також у цілому.

На  той випадок, якщо у вівторок Партія регіонів з'явиться до парламенту і проголосує за цих три закони, це означає, що угода у Вільнюсі буде підписана. Якщо Партія регіонів проігнорує позачергове засідання і відмовиться  підтримувати цих три закони, це означає тільки одне: Партія регіонів і Президент України Віктор Янукович зірвали європейське майбутнє українців, і на них лежить вся повнота відповідальності.

Ми демонструємо акт доброї волі і не дамо можливості вам покласти на нас відповідальність за зрив саміту. Ми голосуємо за перше читання двох законів в редакції Януковича і Партія регіонів і вимагаємо від вас у вівторок проголосувати за три  останніх закони, включаючи Закон по Юлії Тимошенко, які відкриють шлях Україні… (Оплески)

 

12:06:12

МИХАЙЛЕНКО О.Д.

Прошу передать слово коллеге Олегу Буховцу. Спасибо.

 

12:06:27

БУХОВЕЦЬ О.Ю.

Шановні депутати, шановні виборці! Гостра проблема в нашій державі – забезпечення населення власним житлом, зокрема, молоді, є завжди одним з… головним питанням державної політики, але сьогодні актуальність його найбільш загострилася.

При економічній ситуації у державі, рівню доходів населення, коли середня заробітна плата молодих осіб, наприклад, у місті Києві, складає близько 3 тисяч  гривень, а ринкова вартість квадратного метра житла в середньому у Києві – 10 тисяч гривень.

Те саме співвідношення спостерігається в усіх регіонах України. Безперечно, необхідним є наявність державних молодіжних житлових програм. Більш того, це єдиний можливий шлях придбати власне жилье для пересічних молодих громадян. Підтвердження тому є більш одного мільйона осіб, що перебуває на державному обліку, тих, хто потребує поліпшення житлових умов.

Відсутність впевненості молоді в отриманні можливості придбати власне житло для своїх родин сприяє розвитку тенденцій, небезпечних для держави, а саме, масової еміграції та демографічного спаду. Так 47  процентів молодих людей України зазначає, що відсутність власного житла є головним стримуючим фактором при прийнятті рішення про народження дітей.

Крім того, за даними Інституту демографії Національної академії наук України, еміграція молоді стає більш інтелектуальною, а одним із стримуючих факторів для цієї категорії молоді є також наявність реальних перспектив отримати власне житло. Проте марно боротися з наслідками, потрібно ліквідувати причини. Їх декілька. Але головною залишається щорічне недофінансування державного бюджету України… державної програми надана пільговим довготермінових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво, реконструкцію і придбання житла.

На жаль, не виняток став і 2013 рік. Так, Державною програмою забезпечення молоді житлом на 2013-2017 рік було передбачено фінансування програм в 2013 році в розмірі 593 мільйона гривень, натомість виділено коштів в державний бюджет України лише 80 мільйонів. А це поки що єдина програма державного пільгового довгострокового кредитування молоді для будівництва житла, яка реально доступна для молодої сім'ї.

Таким  чином, потрібно передбачити в Державному бюджеті на 2014 рік фінансування Державної програми надання пільгових довготермінових кредитів молодим ім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво, реконструкцію і придбання житла в обсязі, передбаченому державною програмою, збільшено на обсяг видатків, які не включені у Державний бюджет на  2013 рік. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Журавський, фракція Партії регіонів.

 

12:09:39

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановний головуючий, шановні колеги! В місті Радомишлі Житомирської області в 1992 році  розпочато будівництво поліклініки на 300 відвідувань за зміну. В даний час поліклінічний прийом хворих проводиться у вкрай непридатних умовах для нормальної роботи лікарів та медперсоналу і не забезпечує надання кваліфікованої і консультативної медичної допомоги населенню району.

Після Чорнобильської катастрофи до району переселено майже 2 тисячі осіб з Народицького району, з зони обов'язкового та рекомендованого відселення. Третину населення району складають пенсіонери та ветерани праці, що потребують особливого медичного забезпечення, належних умов для діагностики та лікування.

Будівельно-монтажних робіт на будівництво поліклініки вже виконано на 70 відсотків. У 2013 році, у цьому, поточному році, на будівництво виділено 3,5 мільйона гривень. В даний час на рахунку Управління Державного казначейства в Радомишльському райони Житомирської області є кошти, але немає підтвердження на проплату.

Будівництво поліклініки веде "Елітбуд-1" (місто Житомир). Кошторисна заборгованість за виконані будівельно-монтажні роботи за минулий і цей рік становить майже 3 мільйони гривень.

Прошу Прем'єр-міністра України Миколу Яновича Азарова допомоги нам в цій, нелегкій, справі і довести будівництво поліклініки в місті Радомишль Житомирської області до завершення. Прошу мій виступ вважати депутатським запитом. Переконаний, що нас почують. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Валентин Матвєєв, фракція Компартії України.

 

12:11:39

МАТВЄЄВ В.Г.

Прошу передати слово колезі Губарю Віктору Івановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово передається народному депутату Віктору Губарю, фракція  Компартії України.

 

12:11:55

ГУБАР В.І.

Віктор Губар, фракція  Компартії України, Чернігівщина.

Шановний головуючий! Шановні виборці! Шановні колеги! У своєму виступі я хочу  порушити проблему забезпечення населення Чернігівської області скрапленим газом. До речі, мушу зазначити, що ця проблема є актуальною не тільки для Чернігівської області, а й для Полтавської, Сумської та інших областей України.

Це питання порушили переді мною під час  зустрічі  жителі села Козилівка Крюківського району, що на Чернігівщині. Згаданий населений пункт не газифікований, як і значна частина сіл області. В ньому налічується близько… більше ніж 500 жилих дворів, в яких проживають близько тисячі жителів.

За 9 місяців поточного року, як зазначається  у відповіді на моє депутатське  звернення Чернігівської обласної державної адміністрації, в Козилівку було завезено всього  300 балонів скрапленого газу.  Не потрібно бути великим фахівцем, щоб  порахувати, що не кожній сім'ї пощастило  отримати хоча би один балон газу, враховуючи те, що споживання цього  балону вистачає лише на один або ж максимум на два місяці. Люди доведені до відчаю, адже вони поставлені в такі умови, коли змушені готувати для себе і своїх рідних їжу, харчі на вогнищі, як в первобутні часи.

Місцева влада розводить руками, адже ліміт споживання скрапленого газу на 2013 рік зменшений на 25 відсотків у порівнянні з минулим роком. Крім того, область постійно недоотримує замовлену кількість скрапленого газу для населення.

Складається дивна ситуація, що області, в яких видобувають газ, не можуть забезпечити хоча б мінімальну потребу населення в ньому. А все тому, що всі  свердловини приватизовані і так звані нафтові та газові магнати не мають намір турбуватися про долю простих трудівників. Основна їх мета – це отримання прибутку, адже собівартість тисячі кубометрів газу, як заявив на "годині Уряду" міністр  енергетики та вугільної промисловості Ставицький, складає приблизно 300 гривень, а продають його населенню  по 1300 гривень за тисячу кубометрів.

Сьогодні вже звучать заяви із вуст представників влади про те, що в недалекому майбутньому Україна буде виступати в ролі експортера природного газу. З даних заяв зрозуміло, що влада і надалі буде… не буде думати про долю наших громадян, а буде тільки думати про збагачення олігархів.

Саме тому я звертаюсь до уряду, до міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Анатолійовича Ставицького терміново вжити заходів, необхідних для забезпечення,  для збільшення поставок скрапленого газу для забезпечення потреб населення Чернігівської області. Прошу вважати мій виступ депутатським запитом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Оксана Калетник, фракція Компартії України.

 

12:15:14

КАЛЕТНИК О.М.

Оксана Калетник, 16-й мажоритарний виборчий округ, фракція КПУ.

Шановні депутати, шановний головуючий, дорогі українці! Я хочу привернути вашу увагу до проблеми, яка створена навколо державних реєстрів, а саме, незаконного використання персональних даних наших громадян, які опинилися в руках приватних компаній, приватних структур.

Уявіть собі, що сьогодні за рахунок зовнішнього входу можна зайти в систему і тиснути на державу задля того, щоб отримувати незаконні кошти приватними компаніями. Можна зайти в цю систему і зробити, щоб так було зрозуміло виборцям, таку ситуацію, коли майно було твоє, а завтра воно стало моє. Сьогодні система висне. І на даний час Міністерство юстиції, правоохоронними органами вживаються заходи з метою забезпечення належного функціонування державних реєстрів.

Хочеться вірити, що ці дії пані Лукаш робить саме задля того, щоб решта-решт державні реєстри і права, авторські права на державні реєстри, належали державі. І що це не буде черговим перерозподілом впливу на приватні компанії,  які отримує  знову ж Міністерство юстиції, яке  призначене, як   наслідок від минулого, відібравши його від минулого  керівництва міністерства.

Але на цьому не можна зупинятися. Адже саме приватні компанії, які опинилися в епіцентрі скандалу,  планувалося  задіяти в створенні  програмного забезпечення та подальшого обслуговування  так званої єдиної електронної платформи для усіх органів державної влади.  Вона формується під контролем пана Семиноженка  і підрядниками, там знову  є компанії "Артмайстер" і "Три Т". Саме  ці компанії, які, скажемо так, були в епіцентрі цього скандалу. Таким чином, ми даємо можливість приватним компаніям використовувати доступ до державних документів, створюючи    по суті паралельний  уряд.

Уявіть собі, що  доступ до даних  про майнові права  усіх громадян, електронний підпис усіх чиновників  в країні, а також база даних  усіх державних структур опиняться в одному місці і в одних руках з віддаленим доступом, що дозволить змінювати, як заманеться, будь-який документ. Це реально просто жах  і це реально паралельний уряд. Таким чином можна  чинити шантаж будь  на яку особу.

Питання  роботи реєстрів було   предметом неодноразових звернень Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую. Завершуйте, 10  секунд.

 

КАЛЕТНИК О.М. …і факти порушення  були, дійсно, підтверджені Рахунковою палатою. Тільки за 3  роки 1 мільярд гривень були сплачені приватним компаніям.

Сьогодні  я пропоную всім небайдужим депутатам долучитися до цього питання, створити тимчасову слідчу комісію...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Народний депутат Ілик,  фракція "Батьківщина" передає слово народному депутату Віталію  Кличку.

 

12:19:04

КЛИЧКО В.В.

Шановні колеги, виборці! Я хочу також поінформувати. Тільки що,   декілька хвилин тому, виступав лідер політичної сили "Батьківщина" Арсеній Яценюк. Я хочу додати декілька речей додатково, що, на мою точку зору, дуже важливо знати.

Закінчилися двогодинні переговори в кабінеті Голови Верховної Ради пана Рибака з представниками опозиційних фракцій і представниками місії Президентом Коксом і Президентом Кваснєвським. На жаль, ці переговори не прийшли до порозуміння. Ми розуміємо, що офіційна заява зі сторони партії влади про євроінтеграцію, на жаль, не підкріплюється рухами з їх сторони.

В цьому напрямку опозиція завжди показувала своє бажання для того, щоб євроінтеграція була підписана. Розроблено все. Шукались завжди компроміси. І в цьому напрямку також ми показували неодноразово компроміси.

Що стосується Закону про вибори, що стосується Закону про прокуратуру. Ці законопроекти були також подані зі сторони опозиційних сил. Вони були відхилені, незважаючи на те, що ці законопроекти на сьогоднішній день залишилися від представників більшості, ми, розуміючи дуже велику відповідальність, і розуміючи те, що Угоду про асоціацію потрібно підписати, незважаючи на те, що у нас багато зауважень до цих законопроектів, ми погодились ці законопроекти підтримати. Це великий компроміс.

Ми робимо всі кроки для того, щоб угода була підписана. Але, як неодноразово заявляли представники європейської інтеграції, для підписання угоди нам потрібно не тільки прийняти євроінтеграційні законопроекти, але також вирішити питання політв'язнів, вирішити питання Юлії Тимошенко. В цьому напрямку була створена робоча група з підготовки законопроекту, і на цьому далі не пішло.

Прогресу в переговорах немає. Пан Васильєв, якого запросили представники фракції і представники місії Кокса-Кваснєвського, заявив, що нам потрібен тиждень. На жаль, через тиждень ми можемо говорити вже про історію, а не про майбутнє України.

І тому, ми ще раз хочемо призвати. Ми йдемо на компроміси, ми йдемо вперед, ми даємо можливість і впевнені в тому, що фракція "УДАР", я впевнений також, що представники опозиційних сил проголосують за ті законопроекти в першому читанні сьогодн – Закон про вибори і про    прокуратуру,     тому що вони вкрай потрібні для підписання угоди.

І ми звертаємось до представників Партії….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

КЛИЧКО В.В.  Ми звертаємось до партії  більшості, до Партії регіонів підкріпити свої гучні заяви про євроінтеграцію: зібратись у вівторок для того, щоб проголосувати всі три закони: вибори, прокуратуру і проголосувати закон, що стосується Юлії Тимошенко, тому що в середу буде рішення Європейського Союзу, що стосується євроінтеграційних прагнень України. І ми всі повинні зробити не тільки заявами, а нашими діями підкріпити рух України в Європейський Союз. Тому що ми впевнені, що Україні – це Європа, і ми повинні всі українці це довести. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Мартовицький, фракція Партії регіонів передає своє слово народному депутату Інні Богословській.

 

12:23:13

БОГОСЛОВСЬКА І.Г.

Шановні колеги! Шановний український парламент! Сьогодні дуже відповідальні, знову  у нас, дуже відповідальні дні. І я навіть би порівняла ті події, які сьогодні відбуваються, з тим, що було напередодні отримання незалежності України.

На превеликий жаль, наша стара вада: скільки в Україні лідерів, стільки гетьманів – зробила погані справи на своєму етапі. І сьогодні нам треба дуже відповідально віднестися до тих кроків, які, слава Богу, знаходять вже розуміння  в усіх фракціях. І схема, на яку ми зараз погоджуємося, розкриє нам можливості підписати у Вільнюсі саміт, не дивлячись на протистояння і не порозуміння серед деяких політиків.

Перше і головне. Якщо б свого часу дослухалися до тої формули, яку ми запропонували:– один законопроект, підписаний разом трьома лідерами опозиційних фракцій – ми б з вами сьогодні вже мали підписаний законопроект щодо лікування за кордоном.

Але якщо це не було зроблено до сьогоднішнього моменту, ми вам пропонуємо, щоб не отримати знову проблеми, сьогодні ми проголосуємо, як домовилися, Закон "Про прокуратуру" і "Про вибори" у першому читанні… (Шум у залі) Якщо ви хочете результату, то не вопіть, а хоча б знайдіть порозуміння і повагу до людей! (Шум у залі)

Я зараз буду просити нашу фракцію відмовитися від прийнятого рішення, якщо ви будете так відноситися до своїх колег! (Шум у залі)

Шановна преса і шановні громадяни, зараз опозиція знову демонструє, що саме вона не хоче звільнення Тимошенко, бо ми вам пропонуємо конкретні шляхи, а ви цього не робите.

Я прошу дослухатися лідерів фракцій: для того, щоб ми мали прийнятий у кінцевому вигляді законопроект про лікування засуджених за кордоном, треба терміново, якщо є сумніви у роботі робочої групи у комітеті, треба терміново зробити парламентську робочу групу, яка зробить кінцевий варіант  законопроекту, під яким підпишуться лідери всіх фракцій, і парламент за це проголосує. В іншому випадку ми знову будемо шукати винних, і рішення не буде прийнято.

Я прошу прийняти цю пропозицію: терміново переговорити зі спікером, створити робочу групу парламентську, і ми будемо мати результат. Ви побачите, що це – питання, яке погоджено сьогодні нами, буквально, декілька хвилин тому. Будь ласка, рухайтеся у цьому напрямку,  якщо ви, дійсно, не хочете знову похоронити Україну під персональними амбіціями.

Євроспільнота нам потрібна, це – єдиний правильний шлях руху України, але для цього треба заховати свої амбіції…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Ксенія Ляпіна, фракція "Батьківщина", передає своє слово Медуниці Олегу.

 

12:26:36

МЕДУНИЦЯ О.В.

Олег Медуниця, місто Суми, партія "За Україну!", фракція "Батьківщина".

От, ви знаєте, я дослухаюсь порад попереднього виступаючого і заховаю свої амбіції і, напевно, амбіції всієї фракції. І не буду спростовувати ті нісенітниці, які вона говорила з цієї трибуни, бо ми зараз є на порозі історичної події. Я не хочу дратувати Партію регіонів, я думаю, що їм воздасться за те, що вони роблять. Але хочу їх закликати лише до одного  терміново поверніть своїх депутатів у сесійну залу! Розвертайте і повертайте, проявіть от таку єдність, як ви проявіть от таку єдність, як ви проявили. Коли підписували оту сумнозвісну заяву до Польського сейму по волинським подіям. Добре, що наші колеги в Польщі не повелися на цю провокацію і не відреагували. Але тоді ви зразу і оперативно зробили і, фактично, підставили Україну перед Європою. От зараз відкупіть цей гріх – поверніться зараз сюди і наблизьте Україну до Європейського співтовариства.

А тепер про скучне, але про важливе – про  державний бюджет. Всі ми, колеги, знаємо, мушу просто це сказати, не дивлячись на ці доленосні події, які зараз тут відбуваються. Всі ми знаємо, що державний бюджет не виконується, що заморожені соціальні виплати, що уряд своїм розпорядженням от недавно тільки дав два мільярда, щоб закрити заборгованість бюджетникам хоча б до середини листопада, до кінця, можливо, листопада. Як ми будемо жити в грудні місяці, ніхто не знає. Жодних відповідей уряд не дає на ці питання. Вони сьогодні, напевно, залюбки скористалися місією сьогоднішнього дня і не прийшли сьогодні в сесійну залу, і не отримують від опозиції тих дошкульних питань, які ми мусимо їм задати по державному бюджету. Фактично, стоять через бездіяльність урядовців всі місцеві бюджети.

Сільський голова для того, щоб купити пачку паперу, мусить скидатися разом із секретарем, бо та платіжка, яка лежить в Державному казначействі, лежить уже місяцями. Уряд не дає нагальних відповідей на ті питання, які поставив йому навіть Президент, бо 3 вересня на цій трибуні Янукович дав доручення уряду: терміново внести зміни в Державний бюджет, терміново подати проект бюджету 2014 року. Немає ні змін, немає ні проекту бюджету. Україна знаходиться в стані фінансової стагнації. І цю державу може спасти тільки одне: уряд Януковича і Азарова – у відставку, "даешь" європейську інтеграцію!

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, є пропозиція. Є пропозиція – так, як домовилися на Узгоджувальній раді. Зараз перервемо виступи в "Різному", надамо слово керівникам фракцій. По 1 хвилині, да? Як домовлялися, по 2 хвилини кожній фракції. Розглянемо два закони, і потім в "Різному", ще у нас 14 хвилин є, продовжимо виступи в "Різному". Домовилися?

Я прошу, дві хвилини, стоїть керівник фракції "Свобода" Олег Тягнибок. Прошу, дві хвилини.

 

12:30:54

ТЯГНИБОК О.Я.

Шановні виборці, правда в тому, що, дійсно, сьогодні в парламенті може вирішуватися доля української держави. Всі ці перемовини, які зараз були в голови українського парламенту, завершилися тим, що опозиція повністю задемонструвала своє бажання вирішити це питання і готова піти вже на максимальні компроміси.

Зранку ми запропонували, як на мене, дуже добрий вихід з ситуації: зміна до Кримінального кодексу (статті 84) фактично в кількох реченнях: кожен ув'язнений може отримати право на лікування з-за кордону у випадку рішення суду.

Перше. Ця проблема вирішить питання Тимошенко. Хоча для "Батьківщини"  це є ризик, бо ми не знаємо, яке може бути рішення суду пізніше по Тимошенко.

Друге. Це може стати дуже серйозним запобіжником стосовно інших ув'язнених, які можуть зловживати цією нормою.

Ми всі розуміємо, що питання Тимошенко – це сьогодні не в юридичній стороні лежить, а це є політичне питання. Дуже позитивно, що під час тих наших перемовин з представниками більшості, були присутні європейські очільники Кокс і Кваснєвський. І вони на свої очі могли побачити і відчути, хто правий і хто неправий, хто лукавить і хто не лукавить.

Незважаючи на те,  що законопроекти про прокуратуру і про вибори є вкрай  несприйнятливими в ці редакції  для фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода", заради вирішення позитивного питання у Вільнюсі ми сьогодні проголосуємо за них в першому читанні навіть без обговорення і сподіваємося, що Партія регіонів дотримається слова і у вівторок чи в середу ми  зберемося тут на позачергову сесію, вирішимо питання по Тимошенко і це буде відкриті ворота перед  Вільнюсом.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, фракція "Батьківщина", народний депутат Турчинов.

 

12:33:10

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги! Дві доби відбувались переговори у Голови Верховної Ради, і не було таких компромісів, на які б не погоджувалася опозиція для того, щоб забезпечити  реально європейську інтеграцію, для того щоб прийняти всі європейські закони і припинити в кінці-кінців репресії в Україні, звільнивши лідера опозиції Юлію Тимошенко. Ми побачили, що, на жаль, Партія регіонів  не готова вирішувати це питання. І ми бачимо, що замість припинення політичних репресій нові безглузді звинувачення на адресу Юлії Тимошенко. Агресія проти депутатів від опозиції і їх родичів. Але, шановні колеги, ми будемо боротися до перемоги.

І до речі, я дуже уважно слухав виступ пані Богословської. І я звертаюсь до Голови Верховної Ради. Я розумію, що вона говорила за дорученням Партії регіонів, а не від себе. Партія регіонів внесла зараз пропозицію створити робочу групу парламентом. Опозиція це підтримує. І я зараз прошу Голову Верховної Ради поставити на голосування створення робочої такої групи, про яку говорила пані Богословська, у складі керівників чотирьох фракцій (тому що комуністи не збираються йти до Європи, в них інші маршрути) і керівників профільних правових комітетів. Я переконаний, що така група прийме і політичне, і юридичне правильне виважене рішення. І ми зможемо з вами у вівторок проголосувати за основу і в цілому всі три закони, на яких наполягає Європейський Союз.

Я дуже прошу колег з Партії регіонів, давайте припинимо займатися шахрайством, коли у нас мета – Європа, давайте рухатись в цьому напрямку, давайте працювати так, як просять наші європейські колеги. І…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ТУРЧИНОВ О.В. І припиняти в країні політичні репресії і те безглуздя, яке відбувається в економіці, в соціальній сфері тощо. Ми готові забезпечити європейський шлях України. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Від фракції "УДАР", хто виступає? Керівник фракції Віталій Кличко. Прошу. 

 

12:35:49

КЛИЧКО В.В.

Звертаюсь до представників більшості, питання до кожного з вас. Ви хочете жити в європейській країні, ви хочете жити там, де є нормальні стандарти життя, де кожна людина має право на роботу, де є шанси нормально отримати медичне забезпечення, нормальну освіту? Ми впевнені в тому, що від нас залежить дуже важливий і історичний шанс, який ми не хочемо втратити.

І тому у вівторок  у нас останній крок. Ми зробили багато компромісів, ми пішли  назустріч для того, щоб зробити і підтримати всі євроінтеграційні закони, які не завжди відповідали інтересам і були враховані поправки опозиції. Ми підтримали всі ці кроки.

І також звертаємося до партії більшості, зробіть, будь ласка, все для того, щоб питання, три ключових питання були вирішені. І ми сподіваємося, що ключовим питанням, на яке наполягала Європа, Європейський Союз є звільнення Юлії Тимошенко. Ми зараз вже не говоримо про звільнення, ми говоримо про законопроект, який дасть можливість лікуватися, тільки лікуватися.

Від цього рішення залежить дуже багато. І ми з вами повинні зробити всі кроки вперед для того, щоби у вівторок максимум ми зустрілися в залі Верховної Ради і проголосували законопроекти, що стосуються виборів, що стосуються прокуратури  і що стосується Юлії Тимошенко.

Сподіваюся, що кожен з вас розуміє відповідальність і зробить все, щоб у Вільнюсі Угоду про асоціацію з Україною було підписано. Щоб кожен українець міг жити в нормальній європейській країні. Дякую вам. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від фракції Компартії України хто виступає? Керівник фракції Петро Симоненко.

 

12:38:00

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція Компартії. Відкриваючи ворота у Вільнюс, закривають ворота у майбутнє для України. І це вже зрозуміло. Це повинно відбуватися за волею українського народу, а не те, що зараз ось у цьому угарі відбувається у Верховній Раді.

Я був учасником якраз цієї зустрічі з місією Кокса-Кваснєвського і ще раз хочу для громадян України заявити, про що йшлося там і що відбувається. Але я ще раз хочу наголосити, що фракція Компартії послідовно наполягає і принципово на тому, щоб було проведено референдум у нас в Україні і хай народ України дасть відповідь на те, яку він долю обирає і чи він здатний і згодний сьогодні терпіти ті знущання, які будуть відбуватися  ближчим часом.

Що  вимагає місія Кокса і Кваснєвського від України? З однієї сторони, випустити одного олігарха. А 45 мільйонів? А для 45 мільйонів вони пропонують підвищити ціну на газ і на електроенергію, зменшити фінансування соціальних витрат якраз для цих 45 мільйонів, відпустити курс. А це означає, що буде інфляція і підвищення цін. Це і далі продовжувати пенсійну реформу і медичну реформу. Не беруть до уваги те, що у нас не виплачується заробітна плата.

Я сьогодні у Кваснєвського якраз і спитав, а чого Європа не говорить про те, що у нас заборгованість заробітної плати мільярди? Що у нас не виконуються вимоги Закону щодо підтримки чорнобильців, афганців, дітей-війни. Те, що у нас пенсійна реформа, проти якої виступає народ України, продовжується. Медична реформа знищує засади надання допомоги.

Далі. Не збираються вони і підтримувати ідею Компартії щодо введення мораторію на підвищення цін і тарифів. Вони нам нав'язують одностатеві шлюби, вони нав'язують гей-паради і інше. Ось, що вони вимагають!

Тому фракція Компартії заявляє, що ми не будемо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

СИМОНЕНКО П.М. Тому фракція Компартії заявляє: ми участь у цьому шабаші, який вчинили представники якраз влади і опозиції, фракція Компартії приймати не буде!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція Партії регіонів, народний депутат Журавський. Прошу.

 

12:40:36

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги, я просив би цю частину залу, яка часто кричить. Я ніколи не кричу, коли ви говорите, послухайте, що скаже представник від Партії регіонів.

У нас складається враження, що лідери опозиції категорично не зацікавлені в тому, саме лідери опозиції, щоб Юлія Тимошенко виїхала за кордон на лікування. Тому цілком усвідомлено продукують юридично безграмотні законопроекти щодо звільнення від покарання Тимошенко з тим, щоб їх неможливо було прийняти. Засідання профільного комітету з питань законодавчого  забезпечення правоохоронної  діяльності, яке тривало близько п’яти годин, красномовне тому свідчення.

Три королевичі дуже бояться колишнього Прем'єр-міністра України, чітко усвідомлюючи, що коли вона опиниться на волі, їм нічого не світить на президентських перегонах. В опозиції немає сумніву. Є немало висококваліфікованих юристів. При бажанні вони могли б уже давно надати якісні проекти щодо лікування лідера "Батьківщини" за межами країни. Одначе цього ніхто не робить. Вносьте пропозиції, працюйте і зробіть щось конкретне, щоб ваші слова, шановні колеги, не розходилися з ділом, і Юлія Володимирівна виїхала на лікування.

Пропонуємо скористатися пропозицією фракції Партії регіонів. Слід у парламенті проголосувати за створення робочої групи на пропорційній основі із представників усіх фракцій для написання юридично  досконалого закону, який би дозволив Юлії Володимирівні Тимошенко лікуватися за кордоном. Наша фракція підтримає такий законопроект, який відповідатиме чинному…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

ЖУРАВСЬКИЙ В.С. Наша фракція підтримує такий законопроект, який відповідатиме Конституції і чинному законодавству України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, переходимо до прийняття законів, як домовлялися. Ви вже висловили пропозиції.

Розглядається проект Закону про прокуратуру. Ми домовились на Узгоджувальній раді, що надамо слово керівнику  комітету. Він доповість, і без обговорення будемо ставити на голосування закони.

Дайте хвилину Турчинову, народному депутату.

 

12:44:13

ТУРЧИНОВ О.В.

Володимире Васильовичу, коли ми, дійсно, хочемо рухатися вперед, ми проголосуємо за перше читання цих законів. Але давайте зараз пере цим проголосуємо створення робочої групи, про яку говорить Партія регіонів. І я вам вніс конкретну пропозицію, яку я пропоную проголосувати прямо зараз. До робочої групи входять керівники фракцій "Свобода", "УДАР", "Батьківщина", Партія регіонів, а також керівники чотирьох профільних комітетів, які займаються правовими питаннями. А саме: Кожем'якін, Чумак, Писаренко і Ківалов. Це нормальний склад робочої групи, яка здатна забезпечити і правове рішення, і політичне рішення.

Я пропоную і я переконаний, опозиція підтримає, зараз проголосувати цю пропозицію і не тягнути час. І в понеділок буде уже законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, у виступі Богословської, Журавського, виступаючого Турчинова поступили пропозиції створити робочу групу чи тимчасову спеціальну комісію для підготовки і доопрацюванні законопроектів щодо можливості лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі. Давайте створимо таку робочу комісію.

Але є дві пропозиції. Я дві пропозиції поставлю на голосування. Одна пропозиція – створити її на пропорційній основі, і друга пропозиція – Турчинова. (Шум у залі).

Я прошу Єремєєва. Прошу.

 

12:46:15

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати, від позафракційних ми просили би, щоб також в робочу групу включили представників позафракційних народних депутатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І включити від позафракційних народного депутата.

Тому, увага! Я ставлю на голосування. Увага! Є дві пропозиції різні. (Шум у залі)

Шановні народні депутати. Іди, не кричи. Ну що ти кричиш?

По хвилині фракціям. Прошу. Фракція "УДАР".

Ну сідай, я чую, ну що ти такий крикливий. Хто от вас, Ковальчук? Хвилина. Іди.  І по хвилині – від всіх фракцій і позафракційних.

 

12:47:30

КОВАЛЬЧУК В.А.

Шановні колеги, шановні виборці! Володимир Васильович, я зараз звертаюсь особисто до вас. Від вас залежить на скільки ми зможемо якісно відпрацювати ці  законопроекти. Тому я роблю, заявляю нашу позицію, позицію політичної партії "УДАР" і фракції "УДАР Віталія Кличка", що ми будемо голосувати за створення робочої групи тільки у тому випадку, якщо ви перед цим оголосите, що у вівторок відбудеться позачергове засідання Верховної Ради, на якому будуть розглянуті і проголосовані три питання: законопроект щодо звільнення Юлії Тимошенко або механізму визначення її лікування, Закон про прокуратуру і Закон про вибори. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, об'єднання "Свобода", хвилина. Народний депутат... Хто? Тягнибок, Олег Тягнибок, прошу,

 

12:48:24

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановні колеги, я апелюю до кожного з вас, до кожного, хто зараз є в цьому залі. Насправді, реально сьогодні вирішується доля України, насправді реально зараз лежить величезна відповідальність на нас за завтрашній день української держави. Те, що там лепечуть комуністи, не слухайте – то все брехня і неправда. До речі, я не хочу бути адвокатом Кваснєвського, але він на нараді в голови парламенту дуже чітко дав відповіді на ті закиди, які щойно ми чули від очільника комуністичної фракції.

Саме через те, Володимире Васильовичу, ставимо питання комісії, ми не заперечуємо проти цього. Ви озвучуєте чи у вівторок, чи в середу – ми вже не знаємо, коли готова Партія регіонів прийти сюди, в зал, і проголосувати питання по Тимошенко, – і голосуємо прокуратуру і вибори. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина". Хто? Арсеній Яценюк, прошу.

 

12:49:37

ЯЦЕНЮК А.П.

Не дивлячись на те, що робоча група уже створена, в комітеті її очолює представник Партії регіонів, але вона жодного разу не зібралася, ми готові проголосувати в парламенті за створення робочої групи на рівні чотирьох керівників фракцій, чотирьох представників, а точніше, керівників комітетів, одного позафракційного (нехай позафракційні визначать, хто це), і щоб ця робоча група: перше – проводила свої засідання публічно; друге – щоб робоча група вже в понеділок подала законопроект; третє – якщо ви не готові на вівторок скликати позачергове засідання, ми можемо відповідно до Регламенту на підставі нашого клопотання скликати це засідання на середу вранці, якщо важко прочитати один абзац закону.

Тому, пане Голово, ми готові за голосування робочої групи: чотири керівника фракцій, чотири керівника комітету, один представник позафракційних. І щоб робоча група публічно засідала…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто не виступав ще? Фракція Комуністичної партії не наполягає?

Адаме Івановичу, прошу.

 

12:50:57

МАРТИНЮК А.І.

Дякую. Мартинюк, фракція Компартії України.

Шановні колеги, а точніше, шановні виборці, бо до колег звертатися у цій залі уже інколи марно! Ми ще раз підтвердимо ту позицію, яку  висловив керівник нашої   партії  і  фракції. Комуністична партія    думає про 45 мільйонів  населення  України, а не про одну персону, навколо якої крутяться усі інші ґешефти.

Друге.  Володимире Васильовичу, якщо хочуть розглядати ті питання про які домовились на Погоджувальній раді, то кожне з цих питань потрібно включити до порядку денного.

Третє. Ви послухайте, що пропонують із робочої групи, чи як її називають. 9 осіб,  у цих 9 осіб буде 6 на 3 – на  користь так званої  опозиції. Тобто  зрозуміло, яке прийнято рішення, і з чим вони прийдуть до сесійної зали,  і перед чим опиниться сесійна зала.

Треба  підтримати пропозицію комітету, а не створювати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу,  фракція Регіонів, народний депутат Журавський.

 

12:52:13

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги! Наша пропозиція –  створити комісію на пропорційній основі.

Але хотів би зауважити,  що якщо це рішення не буде проголосоване, то буде  працювати комісія Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, яка  була створена в результаті майже 5-годинної дискусії в нашому комітеті. І за цю комісію відповідно до Закону про комітети Верховної Ради проголосувала тотальна більшість членів цієї комісії, членів цього комітету, фахових  юристів. І за цим рішенням  головою комісії обрано народного депутата України Геннадія Васильєва. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, я ставлю на голосування  включити в порядок денний питання про створення робочої групи для підготовки і доопрацювання законопроектів щодо можливості лікування  за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі. Прошу народних депутатів голосувати. Для включення в порядок денний.

 

12:53:37

За-283

Прошу уваги!

За – 283, проти – 0, утрималося – 0, не голосували –   110.  Рішення прийнято.

По фракціях. Прочитали.

Тепер є два варіанти створення робочої групи. Я прошу уваги, я ставлю на голосування.

Створити Тимчасову робочу групу по підготовці та доопрацювання законопроектів щодо можливостей лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі, на пропорційній основі. А керівникам фракцій і позафракційним терміново подати пропозиції щодо кількісного та персонального складу тимчасової спеціальної комісії.

Ставлю на голосування. Прошу голосувати.

 

12:55:01

За-289

Проти – 0, утрималося – 0, не голосувало –   104. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 110, "Батьківщина" – 90, "УДАР Віталія Кличка" – 37, "Свобода" – 31, Компартія – 0, позафракційні – 21.

Розглядається проект Закону (реєстраційний номер 3541 і 3541-1) "Про прокуратуру". Я надаю слово керівнику Комітету з питань законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності Кожем'якіну Андрію Анатолійовичу. І, як ми домовилися, після доповіді ставлю на голосування для прийняття за основу в першому читанні.

Прошу. Дві хвилини хватить?

 

12:56:20

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Дві хвилини не хватить, я вам скажу зараз не про прокуратуру, яку ви поставили сьогодні, яку ми погодились на засіданні спільно з місії Кокса-Кваснєвського. Я вважаю, що опозиція сьогодні робить все для того, щоб Угода України з ЄС була підписана.

Але, шановні колеги, представники засобів масової інформації дуже добре побачили як на комітеті, який і очолюю, як правильно сказав мій колега, є  тотальна, тотальна перевага тих, хто сьогодні при владі, тих, хто сьогодні має відношення до фракції Партії регіонів, - це дев'ять народних депутатів.  Всі рішення по законопроектам, які сьогодні надавались до комітету щодо лікування Юлії Тимошенко, щодо припинення вибіркового правосуддя, були проголосовані цієї тотальною більшістю у дві людини. Тобто дев'ять представників народних депутатів Партії регіонів і шість чоловік представників опозиції, плюс один позафракційний пан Чудновський.

Тому, шановні колеги, я особисто як голова комітету дуже вдячний пані Лабунській за те, що вона під тиском тих людей, які працювали і вночі, і вдень, для того, щоб вона відкликала, вона цього не зробила. І ми їй за це дуже вдячні, тому що вона якраз та людина, яка вболіває за Україну. (Оплески)

 Більше того, я хочу сказати, що ті народні депутати, члени комітету, які сьогодні представляють опозицію, це: пан Сас, народний депутат Дубовий, народний депутат Андрій Міщенко, народний депутат Королюк, народний депутата Паламарчук плюс Чудновський    вони не голосували за вибіркове правосуддя, вони не голосували за звільнення Тимошенко, вони голосували за майбутнє України. І дякую їм за це. Це друге.

І третє. Шановні колеги, ви говорите про групу. Я розкажу, що це за група була у нас створена. Група була створена тотальною більшістю, тому що ми, представники опозиції, ми не голосували, ми утримувались. Але що зробила більшість, проголосувавши за рішення щодо повернення авторам законопроектів на доопрацювання. Фактично сьогодні в комітеті нічого немає, немає, тому що, якщо Рада прийме рішення це, що проголосував комітет, нам навіть цій групі, яку очолює поважний пан Васильєв, немає з чим працювати. Тому треба, щоб Верховна Рада прийняла рішення щодо відправлення цих законопроектів  на повторне перше читання. І тільки тоді законопроекти за авторством Міщенка, Лабунської і всіх інших, вони будуть у комітеті, і вони будуть… ми будемо з ними працювати. На жаль, цього нема. Сьогодні створення цієї групи – це профанація, це –  затягування України з цією ситуацією з підписанням угоди у глухий кут. І дуже дякую, що всі журналісти, їх було дуже багато, 5 годин наблюдали цю ситуацію, цей фарс, цю процедуру, яка відбувалася у нас на комітеті. А всім провокаторам і ренегатам, навіть серед опозиційних фракцій, я хочу сказати, що комітет – це не Кожем'якіна комітет, а комітет складається із членів… депутатів всіх фракцій, і більшість там складає тотально Партія регіонів.

Що стосується законопроекту, про який сьогодні дуже багато говорять і про який сьогодні тільки що домовилися на Погоджувальній раді. Колеги, 3541, 3541-1, Закони  "Про прокуратуру", про них дуже довго говорили, про них знає вже кожний народний депутат. Дійсно, є президентський законопроект, є законопроект від опозиції.

Я хочу сказати, що ці законопроекти, вони мають одну єдину базу, єдиний базовий закон, який у свій час був зроблений на базі всіх документів, всіх законопроектів, які напрацював комітет. Комітет не сидів, склавши руки, як дехто хоче нам розповісти, комітет працював, комітет постійно проводив  круглі столи, науково-практичні конференції, спілкувався з іноземними представниками, але так сталося, що сьогодні президентський законопроект потрапив у Венеціанську комісію раніше, ніж той, який у свій час теж там був і теж отримав позитивний висновок. Але підкорюючись рішенню сьогодні, політичному рішенню всіх керівників опозиційних фракцій, а також всіх фракцій Партії регіонів, яка була прийнята на  Погоджувальній раді за участю представників європейської місії пана Кокса і Кваснєвського, де я теж був присутній, я вважаю, що треба голосувати сьогодні, шановні колеги, я звертаюсь до моїх колег по опозиції, перше читання цей законопроект… Закривши очі, не дивлячись на те, що там є, дійсно, ті питання, які сьогодні нас всіх торкаються і про які ми боляче згадуємо – це питання і загального нагляду, і питання незрозумілих дисциплінарних відповідальностей прокурора дуже багато. Але я не хочу про це говорити, тому що рішення прийнято, все. Ми відкриваємо сьогодні, робимо перший крок до того, щоб Україна підписала угоду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. 

Прошу народних депутатів сідати. Я буду ставити на голосування.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Законів (3541 і 3541-1). Прошу народних депутатів голосувати за включення до порядку денного.

 

13:02:04

За-287

Проти – 0, утримались – 0, не голосували – 106. Рішення прийнято.

По фракціях: Партія регіонів – 111, "Батьківщина" – 87, "УДАР Віталія Кличка" – 37, "Свобода" – 31, Компартія – 0, позафракційні – 21.

Я прошу уваги! Ставлю на голосування проект Закону (номер 3541) про прокуратуру для прийняття за основу. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:02:55

За-286

Проти – 0, утримались – 0, не голосували – 107. Рішення прийнято.

По фракціях: Партія регіонів – 111, "Батьківщина" – 86, "УДАР Віталія Кличка" – 35, "Свобода" – 31, Компартія – 0, позафракційні – 23.

Шановні народні депутати, розглядається проект Закону (реєстраційний номер 3396, 3396-1) про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів.

Є пропозиція включити ці закони до порядку денного. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:04:06

За-285

Проти – 0, утримались – 0, не голосувало – 110. рішення прийнято.

По фракціях. Рішення прийнято.

Я запрошую народного депутата України Дмитра Юрійовича Шпенова. (Шум у залі)

 Від комітету? Доповідайте без обговорення. Від комітету доповість – і будемо голосувати.

 

13:05:00

ПАРАСКІВ О.Д.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги! За дорученням Голови Верховної Ради України Володимира Рибака Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні 6 листопада 2013 року проект Закону України  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів (реєстраційний номер 3396) від 6 листопада 2013 року, доопрацьований, поданий народними депутатами України: Олександром Єфремовим, Володимиром Олейником та Дмитром Шпеновим; та проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів (реєстраційний номер 3396-1) від 28 жовтня 2013 року, поданий народними депутатами України: Віталієм Кличком, Наталією Агафоновою та Павлом Різаненком, якими пропонується з метою вдосконалення законодавства про вибори народних депутатів України внести зміни до Закону України "Про вибори народних депутатів України" та ще до цілої низки законодавчих актів.

Розглядаючи законопроекти, члени комітету взяли до уваги, що при їх підготовці автори врахували висновки та рекомендації місії зі спостереження за виборами народних депутатів  України 28 жовтня 2012 року ОБСЄ та інших місіях офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій, а також Спільний висновок Венеціанської комісії та ОБСЄ від 14-15 червня до розроблених Міністерством юстиції  України проектів змін до Закону "Про вибори народних депутатів України", "Про Центральну виборчу комісію" та про повторні вибори в Україні та Спільний висновок Венеціанської комісії від 12-13 жовтня 2013 року.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України  підтримало необхідність удосконалення виборчого  законодавства та його приведення у відповідність до європейських стандартів у галузі виборчого права.

Головне управління вважає, що за результатами розгляду у першому читанні обидва законопроекти можуть бути  прийняті за основу та пропонує віддати  перевагу законопроекту за номером 3396, при доопрацюванні якого до другого читання можуть бути враховані слушні положення альтернативного проекту.

Комітет на своєму засіданні  більшість голосів ухвалив…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ПАРАСКІВ О.Д. Рекомендувати Верховній Раді України  за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань  проведення виборів з реєстраційним номером 3396 прийняти за основу.

Рекомендувати альтернативний до цього… до нього проект Закону з реєстраційним номером 3396-1 відхилити.

Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Сідайте.

Шановні народні депутати! Підготуватися  прошу вас до голосування. (Шум у залі) Що зробити?

Увімкніть мікрофон народного депутата Яценюка.

 

13:08:02

ЯЦЕНЮК А.П.

Володимир Васильович, ми забули з вами  прийняти процедурне рішення по Закону "Про прокуратуру" і по закону, який зараз буде схвалений в першому читанні, щодо процедури ad hoc, а саме: скорочена процедура  підготовки до другого читанні відповідних законопроектів. Причому щоб ці законопроекти були готові уже до вівторка, щоб комітети і депутати не роз'їжджалися у відпустки,  а щоб у вівторок вже два законопроекти були підготовлені у другому читанні і в цілому.

Тому я просив би, щоб це рішення було проголосовано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування, я прошу уваги, проект Закону (номер 3396) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів для прийняття за основу і за скороченою процедурою комітету підготувати до другого читання. По скороченій процедурі. (Шум у залі)  І скоротити терміни підготовки закону до другого читання у два рази.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:09:35

За-281

Проти – 0, утрималось – 2, не голосували – 109. Рішення прийнято. По фракціях. Є.

Я ставлю на голосування пропозицію по закону (3541), який ми прийняли з вами за основу, скоротити строк підготовки цього закону до другого читання в два рази.  Прошу голосувати.

Прошу голосувати, ну, що ви. Голосуємо, ну що там…

 

13:10:27

За-287

Проти – 0, утрималось – 0, не голосували – 107. Рішення прийнято.

Прошу, по фракціях: Партія регіонів – 110, "Батьківщина" – 88, "УДАР Віталія Кличка" – 36, "Свобода" – 31, Компартія – 0, позафракційні – 22.

Продовжуємо розгляд, виступи депутатів в "Різному".

(Шум у залі)

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  Верховна Рада не може прийняти рішення до вівторка, тому що 101 стаття Регламенту чітко визначає, що при процедурі ad-hoc скорочуються терміни  підготовки не більше, чим на половину, не допускається скорочення термінів більше, чим на половину. 101 стаття Регламенту. Будь ласка, читайте.

Продовжуємо "Різне". Народний депутат Задорожний, фракція Партії регіонів.

Немає народного депутата. Включіть мікрофон народного депутата Задорожного, фракція Партії регіонів.

 

13:12:27

ЗАДОРОЖНИЙ В.К.

33 виборчий округ, Задорожний, Дніпропетровщина. Прошу слово передати Івану Попеску.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передається слово народному депутату Попеску, фракція Партія регіонів.

 

13:12:48

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партія регіонів. Шановний головуючий, шановні колеги, законодавством України, зокрема статтями 9 та 14 Закону про національні меншини в Україні міжнародними зобов'язаннями, зокрема статтею 15 Рамкової конвенції про захист національних меншин Ради Європи  передбачено обов'язок держави щодо забезпечення умов неефективної участі національних меншин в державних справах, у тому числі і шляхом створення належних умов для їх представництва у законодавчому органі країни. Такі законодавчі умови, принаймні в місцях компактного проживання національних меншин були створені положеннями статті 7 Закону України "Про вибори народних депутатів України", за якими були проведені вибори  до Верховної Ради  України  у 1998 році.

В наступних законах, якими регулювалось проведення  виборів до Верховної Ради, ці норми були вилучені. Такий  стан справ  є втратою національними меншинами, набутих за законодавством права,  що  є порушенням вимог частини третьої статті 22 Конституції України, відповідно до якої  при прийнятті  нових законів або внесення   змін до чинних  законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав.

На необхідності розв'язання цієї проблеми наголошується також у пункті 15.3  Резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи (1862). В якому зазначено, що для того, щоб покращити плюралізм та заохотити національні меншини брати  участь у публічному житті, Асамблея рекомендує  Центральній виборчій комісії тоді, коли визначатиме межі виборчих округів для парламентських виборів, включити  в один і той же виборчий округ  групи національних меншин, які формують компактне проживання   в певних зонах.

З метою відновлення  порушення прав національних меншин  України, реалізацію вимог законодавства та забезпечення виконання міжнародно-правових     зобов'язань від імені корінних національних меншин  України, пропонуємо при внесенні  змін до чинного Закону  України "Про вибори народних депутатів" при утворенні  одномандатних виборчих округів обов'язково  врахувати компактність проживання національних меншин. Передбачити, що  в місцевості в якій  компактно проживають окремі національні меншини,  не повинні виходити за межі одного  виборчого округу.

Шановні  колеги, внесені сьогодні зміни до законодавства, я маю на увазі законопроект нашого колеги Олександра Єфремова, це передбачає.   Партія регіонів  за це проголосувала. І  пропоную, щоби при обговоренні у другому читанні не допускати  внесення змін або пропозицій щодо зміни цієї статті. Від імені національних меншин   України ми наполягаємо на цьому і сподіваємось, що так і буде.

А на кінець, хочу  скористатись тим,  що, виступаючи з цієї трибуни,  ми маємо право виступати будь-якою мовою. І далі я буду виступати румунською мовою.  (Виступ звучить румунською мовою)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Кужель передає своє слово для виступу народному депутату Куніцину, фракція партії "УДАР Віталія Кличка".

 

13:16:17

КУНІЦИН С.В.

Шановні депутати, я хотів би сказати, незважаючи на те, що в цьому залі залишилося дуже мало депутатів, що позавчора тут відбулася в цьому залі, коли приймався Закон 2129а, стосовно сім'ї загиблих в Афганістані, коли з вини найбільшої фракції Партії регіонів, цей закон не був прийнятий у Верховній Раді. І я думаю, що це нехай буде на совісті Партії регіонів і влади те, що той закон не був прийнятий. Але, я думаю, що стосується це і інших проблем.

Сьогодні влада робить все для того, щоб саму мощну і сильну ветеранську організацію на Україні, Спілку ветеранів Афганістану України, розтрощити, тому що це 120 тисяч людей, які пройшли війну. Сьогодні в Чернівецькій області, в Сумах, в Полтаві, в Одесі і в Криму, за дорученням влади, коли проходять звітні виборні конференції, влада втручається в діяльність організацій і старається зламати афганців по всій Україні, бо нас бояться. В Криму 26 жовтня відбулася звітньовиборна конференція організації, яку я 10 років очолюю.

За дорученням голови Ради Міністрів Могильова, глави адміністрацій, мери міст звезли нібито делегатів конференції, провели, разом з правоохоронними органами, нібито конференцію і нібито мене переобрали. Ми провели легітимну конференцію, на якій 100 відсотків делегатів обрали мене головою Спілки ветеранів Афганістану, а це 10 тисяч афганців Криму і Севастополя. Але, за дорученням прем'єра Криму, Головне управління юстиції зареєструвало нелегітимну організацію.

І в цьому приймала участь, на жаль, людина, яка предала інтереси афганського руху генерал Червонописький. На нашій конференції ми цьому генералу виразили недовіру і звернулись до Генерального прокурора з проханням втрутитись в ситуацію. Але парадокс ситуації в тому, що Генеральний прокурор дав доручення прокурору Криму, а прокурор Криму, уряду Криму розібратися між собою. Мені ще уряд Криму написав листа, що вони мене привлекут за клівету по цій ситуації.

Я хочу сказати одне, що  якщо, Ігоре Григоровичу, не повернеться Рада до питання Закону сімей загиблих, якщо не припиниться тиск на афганців, ми прийняли рішення, що найближчим часом ми прийдемо під парламент, і ніякий "Беркут", ніякий "Ягуар", ніякі внутрішні війська нас звідси не уберуть. Боо за нами – народ і за нами – сила.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Сергій Гордієнко, фракція Компартії України. Передає право на виступ Ользі Бориті.

 

13:19:40

БОРИТА О.В.

Шановний головуючий, шановні громадяни України, колеги! Низкою законів  України та постанов Кабінет Міністрів  України впорядковано безоплатне та пільговий відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів в разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань. Витрати, пов’язані з оплатою вартості лікарських засобів, покладено на органи охорони здоров'я за місцем, де ці ліки фактично відпускаються. Однак, через вкрай незадовільне фінансування медичної галузі дані норми законів України і постанов уряду не виконуються.

До депутатів фракції Компартії надходить багато звернень громадян з усіх областей з приводу того, що місцеві органи виконавчої влади дали усну вказівку керівництву лікарняних закладів не виписувати рецептів на ліки інвалідам, які мають на це право, відповідно до законів України. Мало того, на особистих прийомах громадян керівники органів виконавчої влади цинічно заявляють, що не виписували і виписувати не будемо, бо немає коштів. А для того, щоб купити ліки, шукайте спонсорів. Це викликає обурення людей, які мають нещастя бути інвалідами, мають мізерні пенсії, соціальні допомоги та не можуть звести кінці з кінцями.

Особливо гострою є ця проблема для сімей, які мають хворих дітей-інвалідів, для яких щоденне прийняття ліків є умовою життя. А такі ліки за своєю вартістю є  недоступними для них. Через це багато людей просто помирає.

З  огляду на зазначене, фракція Компартії України вимагає від міністра здоров'я дати доручення вивчити та вирішити цю гостру проблему. Однією з форм вирішення питання є надання місцевим бюджетам цільових субвенцій та забезпечення пільгових категорій безоплатними та пільговими ліками.

А також прошу даний виступ вважати офіційним депутатським запитом до Прем'єр-міністра, міністра охорони здоров'я щодо невиконання органами виконавчої влади та посадовими особами закладів охорони здоров'я норм законодавства України про забезпечення пільгових  категорій громадян безкоштовними і пільговими ліками.

І ще одне питання,  хотіла б сьогодні привернути вашу увагу: для тих, хто вчора…  легко кому вчора дихалося без комуністів, так я хочу сказати, що перед смертю, як кажуть люди, не надихаєтеся. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Василь Самойленко, фракція Компартії України.

 

13:22:36

САМОЙЛЕНКО В.П.

Василь Самойленко, фракція Компартії України, Житомирщина.

Шановні депутати, яку б сферу життя ми не взяли, скрізь сьогодні панує нерозбериха і хаос: рейдерськи захоплюються підприємства, розорюються фермерські господарства, бандитами перерозподіляється власність, закриваються школи, лікарні, процвітає корупція. І ось ця вся вакханалія, так звана "демократія", перекинулася уже на органи самоуправління, місцеві ради. Все це ми бачимо, і змогли переконатися на роботі Тернопільської обласної, Київської і багатьох інших міських, селищних і сільських рад, які бездіють у кращому випадку, стають "замовними", працюють на власний розсуд. 

Саме така доля спіткала і Новогуйвинську селищну раду Житомирського району, Житомирської області, яка ось уже майже три роки бездіє. Тут точиться запекла боротьба між селищним головою і групою депутатів, прагнення яких – замінити голову, взяти владу в свої руки.

Звісно, роблять все це вони не зі своєї волі, а під "мудрим" (в лапках) керівництвом такого собі місцевого князька – директора бронетанкового заводу, депутата облради. Він методом батога і пряника впливає на депутатів, керівників місцевих організацій і установ, робить все можливе, щоб позбутися голови – комуніста селищної ради, який є неугодним, не дає розбазарювати землю, робити інші чорні справи. Саме земля тут є каменем спотикання. Адже межі її знаходяться поряд з обласним центром Житомиром.

Дійшло до того, що депутатами самочинно, без голови і секретаря проводять сесії, приймають протизаконні рішення. Тільки за останній рік тут рішень прийнято 37, всі вони відмінені прокуратурою і судами. Невиконання депутатами своїх обов'язків, блокування роботи селищної ради не дає змогу вплинути, вчасно виплачувати зарплату працівникам навчальних закладів, інших установ, закуповувати продукти харчування, оплачувати комунальні послуги, роботи по підготовці до зими житлових будинків, об'єкти тепло- і  водопостачання.

Все це викликало нездорову моральну політичну обстановку серед жителів селища, а це понад 16 тисяч чоловік, які вдаються до протестних акцій. Про цю ситуацію знають і в районі, і в обласній держадміністрації, обласній раді, керівники яких на цю вакханалію не реагують. А пора б уже навести в селищній раді порядок, приструнити, так званих, сірих кардиналів, бо саме вони тут керують, а не органи державної влади.

Враховуючи всі ці обставини, селищний голова звернувся до Верховної Ради з проханням визнати бездіяльною таку раду і призначити  позачергові вибори Новогуйвинської селищної ради. Вважаю, відповідно до Закону України про місцеве самоврядування в Україні та у зв'язку із систематичним прийняттям селищною радою рішень в порушення Конституції, законів України, потрібно підтримати селищного голову і оперативно відреагувати Верховній Раді щодо припинення бездіяльності Новогуйвинської селищної ради і провести позачергові вибори. Нікому не дозволено порушувати закони України, а там більше,  депутатам. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останній виступаючий – народний депутат  Черняков передає своє слово Ірини Сех, фракція "Свобода".

 

13:25:58

СЕХ І.І.

Шановне товариство, 5 листопада підписано Угоду про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки "Олеська" між державою Україна, компанією "Шеврон" та ТзОВ "Надра Олеська".

Цей акт можна розцінювати лише як брутальне зневаження законів та інтересів українського народу, зокрема громад, на території яких видобуватимуть сланцевий газ. Угоду поспіхом підписали, хоча кожну з умов Львівської та Івано-Франківської обласних рад, які вони вказували у своїх рішеннях при погодженні проекту угоди, не виконано. Тобто рішення цих рад ще не набуло чинності, а тому підписання угоди є протиправним. Тобто влада знову обдурила громади.

Українців намагаються переконати, до Угода про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться на Олеській площі, принесе величезну економічну вигоду територіальним громадам та енергетичну незалежність державі. Але насправді в цій угоді закладено механізм, який дозволяє всі надходження взяти під контроль та в ручне управління приватних структур. Угоді державі представлено спільно зі створеним ТзОВ "Надра Олеська", учасниками якого є НАК "Надра України" (90 відсотків) та напівкорупційна структура ТзОВ СПК "Геосервіс" (10 відсотків).

Кожній людині зрозуміло, хто стоїть за цим підприємством: що за ним стоїть, власне, "сім'я". Саму угоду укладено так, що про енергетичну незалежність мови не йдеться, а існують реальні ризики енергетичної кабали для держави Україна.

Нас переконували, що частка держави в угоді становить від 17 до 40 відсотків. Натомість Мінфін у своїй експертизі дійшов висновку, що фактично частка держави з моменту промислової розробки і далі протягом усіх 50 років дії угоди не перевищить 13,5 відсотка. Від цієї частки ще потрібно відняти 10 відсотків для СПК "Геосервіс". Якщо врахувати, що інвестор має право розпоряджатися своєю часткою на власний розсуд, тобто реалізовувати їх кому він сам захоче і за ціною, яку він сам встановить. То кому вигідна ця угода?

Міністерство юстиції надали свої висновки на 15 сторінках, Міністерство фінансів – на 7 сторінках. Така велика кількість зауважень, які в основному стосуються незахищеності економічних прав держави, вказують на те, що угода, насправді, далека від інтересів держави  Україна, а в інтересах злочинного угрупування, яке, на жаль, захопило владу в Україні.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Розгляд питань в "Різному" завершений.

Шановні колеги! Дозвольте вам нагадати, що наступного тижня народні депутати працюють в  комітетах, комісіях, фракціях. Чергове пленарне засідання відбудеться у вівторок 19 листопада о 10 годині.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим.