Засідання 06

Опубліковано 06. 09. 2013

 

ЗАСІДАННЯ ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

06 вересня 2013 року, 10 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації.  Увімкніть систему "Рада".

10:02:27

Зареєструвалося 346 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження народного депутата України Циркіна Ігоря Марковича. Давайте поздоровимо нашого колегу. (Оплески)

Відповідно до частини другої статті 27 Регламенту повідомляю про народних депутатів, відсутніх на пленарному засіданні з поважних причин: Деркач Андрій Леонідович, Оробець, Гелевей, Павловський, Попеску, Соболєв, Рибак Володимир Васильович, Колесніков Борис Вікторович.

Шановні народні депутати, у засіданні Верховної Ради України беруть участь члени Кабінету Міністрів України. Відповідно до статті 230 Регламенту повідомляю про членів Кабінету Міністрів, які беруть участь у засіданні "години запитань до Уряду": Прем'єр-міністр України Азаров Микола Янович (знаходиться на участі у міжнародних заходах); Перший віце-прем'єр-міністр України Арбузов Сергій Геннадійович (особисто);  віце-прем'єр-міністр України Бойко Юрій Анатолійович; віце-прем'єр-міністр України Вілкул Олександр Юрійович; віце-прем'єр-міністр України Грищенко Костянтин Іванович; міністр аграрної політики та продовольства Присяжнюк Микола Володимирович; (міністр внутрішніх справ знаходиться у відрядженні до Угорської Республіки) заступник міністра внутрішніх справ Ратушняк Віктор Іванович;  міністр доходів і зборів Клименко Олександр Вікторович; міністр екології та природніх ресурсів Проскуряков Олег Альбертович; міністр екологічного розвитку і торгівлі Прасолов Ігор Миколайович; міністр енергетики та вугільної промисловості Ставицький Едуард Анатолійович. Міністр закордонних справ Кожара Леонід Олександрович знаходиться у заходах за участю Президента України, замість нього – заступник міністра закордонних справ Майко Віктор Анатолійович. Міністр інфраструктури Козак Володимир Васильович; міністр культури Новохатько Леонід Михайлович; міністр молоді та спорту Сафіуллін Равіль Сафович; міністр оборони Лебєдєв Павло Валентинович; міністр освіти і науки Табачник Дмитро Володимирович; міністр охорони здоров'я Богатирьова Раїса Василівна. Міністр промислової політики Короленко Михайло Костянтинович у відпустці. Міністр регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства Темник  Геннадій Павлович у відпустці. Міністр соціальної політики Королевська  Наталія Юріївна; міністр фінансів Колобов Юрій Володимирович; Міністр юстиції Лукаш Олена Леонідівна; перший заступник міністра Кабінету Міністрів Забарський Владислав Валерійович.

Повідомляю, що народний депутат Попеску є на робочому місці.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 229 Регламенту Верховної Ради України у п'ятницю з 10-ї до 11-ї години проводиться "година запитань до Уряду".

Шановні колеги, тематика запитань, на які сьогодні будуть відповідати члени уряду, була визначена Погоджувальною радою в понеділок.  Члени Кабінету Міністрів  України будуть відповідати на запитання щодо підготовки житлово-комунального господарства до опалювального сезону та про забезпеченість паливно-енергетичними ресурсами, про стан дотримання торгівельних угод з Російською Федерацією, загальні наслідки вступу України до СОТ.

Всі депутатські фракції,  керуючись частиною шостою статті 229 Регламенту Верховної Ради України, заздалегідь письмово повідомили Кабінет Міністрів України про запитання, які будуть поставлені під час "години запитань до Уряду". Відповідати на запитання депутатських фракцій будуть: перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України  Семчук Григорій Михайлович, міністр енергетики та вугільної промисловості України  Ставицький Едуард Анатолійович, міністр економічного розвитку і торгівлі України  Прасолов Ігор Микоалйович.

Пропонується наступний порядок проведення "години запитань до Уряду". Надати 10 хвилин першому заступнику міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Семчуку Григорію  Михайловичу для відповідей на запитання від депутатських фракцій щодо підготовки житлово-комунального господарства та 10 хвилин міністру енергетики та вугільної промисловості України для відповідей на запитання від депутатських фракцій стосовно забезпечення паливно-енергетичними ресурсами. Відвести міністру економічного розвитку і торгівлі України до 20 хвилин, оскільки він буде відповідати на запитання, яке стосується двох тем. Решту часу, тобто 20 хвилин, відвести для запитань народних депутатів до членів Кабінету Міністрів України з визначеної тематики. Пропонується надавати по одній хвилині на кожне усне запитання та по дві хвилини  для відповіді на нього.

Шановні народні депутати, переходимо до розгляду запитань до уряду від депутатських фракцій. На трибуну запрошується перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України  Григорій  Михайлович Семчук, який відповість на запитання від депутатських фракцій щодо підготовки житлово-комунального господарства до опалювального сезону. Будь ласка.

 

СЕМЧУК Г.М.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Дозвольте коротко доповісти, що зроблено урядом, міністерством, іншими структурами в плані підготовки житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи в осінній період, осінньо-зимовий період 2013-2014 років. З метою  своєчасної підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 років було здійснено всі необхідні організаційні заходи. Коротко прокоментую.

На колегії Мінрегіону ще в квітні місяці у місті Севастополі     були підведені підсумки минулого опального сезону, де визначені вузькі міста і поставлені завдання, що треба зробити в поточному році. План комплексної підготовки галузі загалом по Україні та склад оперативного штабу Мінрегіону було затверджено на виїзній колегії у Вінниці вже 13 травня. 26 червня це питання розглядалося на уряді і було прийнято рішення, розпорядження, про підготовку підприємств паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства та об'єктів соціальної сфери до стабільної роботи в осінньо-зимовий період на 2013-2014 роки. Затверджені були конкретні заходи, що треба зробити, а також було створено міжвідомчу робочу групу, яка контролює ці питання під головуванням віце-прем'єр-міністра Олександра Юрійовича Вілкула. Стан виконання підготовчих робіт розглядалося міністерством двічі вже в липні у Донецьку на виїзній колегії і нещодавно у Іллічівську в серпні Одеської області.

З метою ефективної координації двічі на місяць, це перша і третя п'ятниця, проводяться всеукраїнські селекторні ради, які проводить віце-прем'єр Олександр Юрійович Вілкул, на яких розглядаються всі поточні питання і приймаються відповідні рішення. Мінрегіоном утворено чотири мобільні групи, які виїжджають в регіони перед селекторною нарадою з метою перевірки дійсного стану справ по підготовці на місцях.

Урядом поставлено завдання чітке, до 1 вересня завершити підготовку соціальної сфери шкіл і дошкільних закладів, до 1 жовтня всі об'єкти житлово-комунального господарства, організаційні заходи ви бачите. Загалом по країні збирається позитивна динаміка технічної підготовки галузі. Хочу відмітити, що на сьогодні всі регіони тримають відповідний темп виконання підготовчих робіт, здійснюють їх з перевищенням запланованих показників. Станом на 5 вересня плановий показник підготовки галузі визначений заходами 85 відсотків, фактично він складає 95 відсотків.

Заплановано було підготувати до експлуатації в зимових умовах 205 тисяч житлових  будинків, фактично вже підготовлено 191 тисячу або 93 відсотки від запланованого. Вже видано паспортів готовності на 185 тисяч будинків (це 97 відсотків). Відповідно до графіку підготовлено 23 тисячі 700 тисяч котелень із запланованих 24,5 (відсоток складає 97 процентів). Отримано 22 тисячі, 22,6 тисяч актів готовності теплових господарств або 95 відсотків від фактично підготовлених.

Дуже важливе питання в цьому році приділялося, якщо ми говоримо теплопостачання, модернізації, реконструкції котельного господарства, тобто підприємств теплопостачання. При плані реконструкції 663 котельні, фактично відремонтовано вже 636, або 96 відсотків. Окрім цього заплановано було замінити тисячу 113 котлів. Замінено на сьогодні вже тисячу 67  або 96 відсотків.

Капітально відремонтовано 972 котли або 91 відсоток від запланованого. До початку опалювального сезону заплановано замінити 477 кілометрів теплових мереж, у двотрубному вибірі і це завдання вже виконано на 95 відсотків. Підготовлено 5,3 тисячі центральних теплових пунктів.

Водопровідно-каналізаційному господарстві вже відремонтовано півтори тисячі кілометрів водо проміжних мереж, майже 2,5 тисячі каналізаційних насосних станцій, 235 водозабірних споруд, 800 каналізаційних очисних.

В  цьому році заплановано капітально відремонтувати 6 мільйонів квадратних метрів вулично-дорожньої мережі, підготувати 6,5 тисяч одиниць техніки спеціалізованої та закупити 1,1 мільйони тонн посипкового матеріалу та реагентів. Ці завдання йдуть в планових, не буду називати цифри, вони є в планових показниках.

На здійснення підготовки заходів житлово-комунального господарства передбачено з місцевих бюджетів, коштів власних підприємств виділити  суму в 3,5 мільярди гривень. По житловому фонду – 960 мільйонів, по об’єктах теплопостачання – 1 мільярд 200, водопровідно-каналізаційному господарстві – майже 50 мільйонів, дорожньо-мостовому –  957 мільйонів. Уже виконано робіт і освоєно на 3 мільярда гривень.

Враховуючи зазначене, можна  впевнено сьогодні вам доповісти, шановні народні депутати, що в технічному плані проблемні питання на сьогодні відсутні, і до 1 жовтня галузь буде підготовлена до  роботи в зимовий період.

Однак, сьогодні на порядку денному стоїть питання своєчасного початку опалювального сезону та його проходження 2013-2014 років. Залишається серйозним, проблемним питання – це, в першу чергу, заборгованість підприємств теплоенергетики за спожитий природній газ.  Це питання вчора розглядалось в уряді під головуванням Прем’єр-міністра Миколи Яновича Азарова. За результатами обговорення  готується урядове рішення, вже проект підготовлений, і вчора ми доповідали  Олександру Юрійовичу вечором. Яким будуть врегульовані питання щодо  покриття різниці в тарифах, погашення заборгованості по  пільгам і субсидіям, погашення заборгованості  за отримані комунальні послуги державним і місцевим бюджетам. Крім цього, прийнято ряд інших заходів, які дадуть можливість на протязі останнього періоду завершити всі питання, які зв’язані в плані фінансування за спожиті енергоносії. Дякую за увагу.

Поступили питання, про що сьогодні йде мова, дозвольте відповісти  на ті питання, які в мене є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершили. Присаджуйтеся, будь ласка.

Шановні колеги, на трибуну запрошується міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Анатолійович Ставицький, який  відповість на запитання від депутатських фракцій про забезпеченість паливно-енергетичними ресурсами. Запитання будуть, зараз виступлять міністри на запитання від депутатських фракцій, потім запишемося від народних депутатів.  20 хвилин буде.

 

СТАВИЦЬКИЙ Е.А.  

Доброго дня, шановний головуючий, доброго дня, шановні народні депутати, доброго дня, шановні колеги! Для забезпечення успішного проходження осінньо-зимового  періоду 2013-2014 років наказом Міненерговугілля (від 26.11.2012 номер  922) про підготовку обладнання електростанцій теплових мереж до їх надійної ефективної роботи у 2013 році… у 2014-у…

На теплових електростанціях енергогенеруючих компаній відремонтовано 81 енергоблок з потужністю 21 667 мегават. Пиловугільних  енергоблоків з них – 76, а потужність – 18 357 мегават. Газомазутних блоків – 5 з потужністю 3 тисячі мегават. На теплових електростанціях виконано всіма видами ремонтних робіт по дев'яти енергоблоків з потужністю 1600 мегават, 35 парових котлів, три водонагрівних котла. На гідроелектростанціях виконано капітальний ремонти і реконструкцію щонайменше з 60-и гідроагрегатів. У теплових мережах виконано капітальний ремонт приблизно на 20,2 кілометри трубопроводів.

Щодо паливного забезпечення ТЕС і АЕС, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів від 26.06.2013 року номер  494 про підготовку підприємств паливно-енергетичного комплексу житлово-комунального господарства та об'єктів соціальної сфери до стабільної роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 року до 1 жовтня 2013 року на складах теплових електростанцій енергогенеруючих компаній необхідно створити запас вугілля відповідно якісного марочного складу обсягом 5 мільйонів тонн.

Відповідно до прогнозного балансу електроенергії, палива та витрат генеруючих компаній ТЕС на 2013 рік, погодженого віце-прем'єр-міністром України Бойко Юрієм Анатолійовичем, на складах теплових електростанцій України станом на 01.10 запас вугілля запланований в обсязі 5253 тисячі тонн.

Фактичний показник на  01.09.2013 року становить 4 тисячі 631 тонн, ну, тобто 4 мільйони 631. І ми виходимо на баланс на опалювальний сезон – 5 мільйонів 2008 тонн. Тобто виконуються всі зобов'язання, які були доручені урядом.

Щодо закачки природного газу в ПСГ. Шановні народні депутати, хочу повідомити, що на 01.09.2013 року в ПСГ закачано 12 мільярдів 200 мільйонів кубічних газу. З них приблизно 5 мільйонів 800 мільярдів –кубічного газу власного видобутку, тобто до опалювального сезону повністю забезпечені.

Щодо окремих питань, які надійшли від фракцій. По-перше:  чи витримає об'єднана енергетична система України випробування під час проходження осінньо-зимового максимуму навантаження на 2013-2014 роки? Ремонтна компанія енергуючого обладнання здійснюється відповідно до затверджених графіків і на сьогодні ми вже пройшли стосовно графіку приблизно на 90 відсотків  площ, необхідних по ремонту.

 Щодо питання: яким чином на сьогодні врегульовано питання приєднання електроустановок до електричних мереж? З метою законодавчого врегулювання питання приєднання споживачів до електричних мере з 22 червня 2012 року Президентом підписано Закон України про  внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо плати за приєднання до мереж  суб'єктів природних монополій, номер 5021-6, який набрав чинності з 1 січня 2013 року. Зазначене законом внесення зміни до статті 12 – основні завдання та повноваження КРЕ Закону України про електроенергетику, а саме. Розроблення та затвердження правил приєднання електроустановок до електричних мереж типових форм договорів про приєднання, типових форм технічних умов. На сьогодні постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, відповідно до наказу номер 1695, зареєстровано усі необхідні правила приєднання електроустановок  до електричних мереж та затверджені наказом та зареєстровані в Міністерстві юстиції 08.02.2013 року  №236-22768.

Щодо питання по стану відновлювальних робіт на Вуглегірській ТЕС. Шановні народні депутати, хочу проінформувати, що відновлення ведеться в  повному обсязі і вже в листопаді-місяці перші два блоки – 1-й і 4-й – буде підключено до мережі ОС України.

Які будуть наступні запитання? Готовий до відповіді. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Які є запитання до міністра палива і енергетики? Присаджуйтесь Едуард Анатолійович.

Шановні колеги! На трибуну запрошується міністр економічного розвитку і торгівлі України  Прасолов Ігор Миколайович, який має відповісти на запитання від депутатських фракцій про стан дотримання торгівельних угод з Російською Федерацією та загальні наслідки вступу України до СОТ. Будь ласка.

 

ПРАСОЛОВ І.М.

Шановний головуючий! Шановні народні депутати! До Мінекономрозвитку надійшло 14 запитань. З метою надання відповіді частину запитань, що мають спільну тематику, я об'єдную у блоки.

Блок перший – Україна в СОТ.

Маємо  6 запитань від фракції Партії регіонів: "Яким чином членство в СОТ сприяє зростанню експорту української продукції? Чи є підстави вважати, що прискориться зростання іноземних інвестицій в Україну як державу - члена СОТ? Які нові можливості з'явилися для України після приєднання до багатосторонньої торговельної системи?"

Від фракції політичної партії "УДАР" Віталя Кличка": "Що конкретно за останній рік було зроблено урядом для просування українських товарів за межі ринків країн Митного союзу, які реалізують відверто недружню політику щодо України? Чи планує  уряд для захисту національних економічних інтересів використовувати механізми СОТ? Введення утилізаційного збору фактично протиставляють Україну країнам-членам  СОТ. Яким чином уряд виправлятиме цю ситуацію?

Нагадаю, Україна є членом СОТ з 16 травня 2008 року. На сьогодні СОТ вже нараховує 159 країн та митних територій, на які припадає понад 95 відсотків світової торгівлі.

Відтак, членство в СОТ – необхідна умова для повноцінної інтеграції нашої економіки у світове господарство. Вступ України до СОТ дозволив їй розпочати переговори про створення зон вільної торгівлі з іншими країнами.

Зокрема, 1 червня минулого року набула чинності угода про вільну торгівлю між Україною та країнами ЄАВТ - Швейцарія, Норвегія, Ісландія, Ліхтенштейн. 16 жовтня 2012 року Верховною Радою України ратифіковано угоду про вільну торгівлю між урядами України та Чорногорії.

На разі проводяться переговори про вступ до ринків тих країн, які активізували переговори для отримання членства в СОТ. Це Ємен, Казахстан, Боснія і Герцеговина. Опрацьовується укладення угод про вільну торгівлю з Туреччиною, Канадою, Сербією, Ізраїлем. Вивчаються перспективи укладання такої угоди з В'єтнамом.

Розробляються програми виходу України на нові ринки країн азіатського, тихоокеанського регіону та Латинської Америки. Тривають переговори щодо приєднання України до Угоди СОТ про державні закупівлі. Це має надати українським компаніям доступ до ринків державних закупівель в 43 країнах-підписантів угоди.

Наприклад, до ринку США, де обсяг операцій за участю іноземних операторів оцінюється більше, ніж в 178 мільярдів доларів. До ринку Європейського Союзу – 352 мільярди доларів. Японії – 27 мільярдів доларів.

Членство в СОТ є доказом створення в Україні прозорого Середовища для залучення іноземних інвестицій. Так, якщо розглядати п'ятирічний період до вступу України до СОТ з 2003 до 2007 року, то річний обсяг прямих іноземних інвестицій, які надходили в Україну в середньому складав 5,3 мільярда доларів.

У період з 2008 до 2012 року, незважаючи на світову фінансову кризу, як наслідок обмеженість світових потоків капіталу, надходження прямих іноземних інвестицій зросли до 7,5 мільярдів доларів в середньому за рік.

Якщо казати про перспективні вигоди участь України в СОТ збільшує привабливість українських підприємств для іноземних інвесторів, відкриття світових ринків зміцнює позиції експортно-орієнтованих виробництв.

Щодо  утилізаційного збору. Відповідно до доручення Президента України Віктора Януковича проводиться робота щодо усунення деяких положень законодавства, які не узгоджуються із принципами СОТ.  Мова йде в тому числі і про зміни до Закону України "Про утилізацію транспортних засобів" та Податкового кодексу України щодо сплачення екологічного податку.

Прийняття відповідних поправок дозволить забезпечити виконання Україною своїх міжнародних зобов'язань. Україна активно використовує і надалі буде використовувати права, які вона отримала в СОТ, а також механізми та інструменти, які надає членство в цій організації.

Блок другий – торгівельно-економічне виробництво, співробітництво з СНД.  Маємо 3 запитання.

Перше від фракції політичної партії "УДАР Віталія Кличка". В минулому році Микола Азаров говорив про вигоду України від вступу до зони вільної торгівлі з СНД. Був підписаний відповідний договір. Чого вартий цей договір, якщо нещодавні події на українсько-російському кордоні показали, що Москва його просто ігнорує?

Шановні колеги, ні для кого не секрет, що СНД найбільший торгівельний партнер, з яким в України склалися історичні традиційно ринки, а також технологічна сумісність та тісні комерційні зв'язки.

Відтак, Україні просто необхідно мати відповідну договірну базу, яка регламентує рух товарів в режимі вільної торгівлі з країнами СНД. Цей договір забезпечив проведення нормативно-правової бази співробітництва у відповідність до норм та правил СОТ.

Таким чином, держави-учасниці договору підтвердили готовність вести торгівлі відповідно до норм СОТ. На сьогодні це, крім України, ще Білорусь, Росія, Вірменія, Молдова, Казахстан.

Щодо другої частини запитання, зазначу, що Договір про зону вільної торгівлі держав-учасниць СНД містить положення щодо адміністрування митних процедур. Це стаття 17 договору, у якій регламентується положення стосовно справляння  митних зборів, здійснення формальностей пов'язаних з імпортом та експортом та взагалі застосування правил торгівлі.

І головне, у цій статті іде пряме посилання на положення СОТ (8 та 10 ГАТТ 1994 року). Тобто договором передбачено пряме використання норм СОТ з цього питання.

Спосіб, у який російська сторона застосовує профілі ризику до українських товарів не прийнятний для цивілізованого світу. Але це питання не до договору, і безумовно, не до положень СОТ, а до сторони, яка вдалася до таких одноосібних дій.

Друге запитання від фракції Партії регіонів. Чи можливе вирішення торгівельної суперечки, що виникла в рамках Договору про зону вільної торгівлі держав-учасниць СНД від 18 жовтня 2011 року з використанням правил та норм СОТ?

Безумовно, можливо. Стаття 19 договору передбачає, якщо торгівельну суперечку сторонами не вдалося владнати шляхом консультацій, далі є три шляхи. Перше – економічний суд СНД, друге – передача  суперечки на розгляд комісії експертів, яка створюється за процедурою, передбаченою Додатком 4 до Договору.

Третє. Якщо спір виник між членами соцпитань, які у  цьому договорі регулюються посиланнями на положення угод СОТ, то такі суперечки, насамперед, повинні вирішуватись в порядку, передбаченому відповідними угодами СОТ. Зазначу, що для врегулювання цих питань урядом України проводиться робота з використанням всіх наявних інструментів, передбачених як угодами СОТ, так і Договором про зону вільної торгівлі держав-учасниць СНД,  а також в рамках спільної Міжурядової комісії з питань торгівельно-економічного співробітництва.

Третє запитання від фракції Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Які заходи вживаються для перегляду положень Угоди про зону вільної торгівлі з СНД з метою скасування мита на окремі види українських товарів, які на сьогоднішній день вилучені з відповідної Угоди?

Теза перша. Для цього Договір про зону вільної торгівлі немає необхідності переглядати. Статтею 2 Договору передбачено, що сторони домовились проводити переговори про зниження та поетапну відміну експертних мит, передбачених Додатком 1 до Договору.

Теза друга. Відповідно до статті другої Договору започатковано переговорний процес стосовно розробки протоколу про зниження та поетапне скасування експортних мит у торгівлі держав-учасниць договору. У зазначених переговорах бере участь українська делегація. На сьогодні відбулися вже раунди переговорів у березні та червні поточного року. Чергове засідання експертної групи заплановано на жовтень 2013 року.

Блок третій –  прогнози на 2014 рік. Маємо 3 запитання від фракції Всеукраїнське об'єднання "Свобода" стосовно прогнозу макроекономічних показників на 2014 рік,    зокрема прогнозу експорту торгівельного балансу України, рівня інфляції тощо, а також прогнозного фінансового забезпечення державної програми активізації розвитку економіки у 2014 році.

Перше. В умовах невизначеності розвитку світової економіки для нас є надзвичайно важливим розробка реалістичного прогнозу економічного і соціального розвитку України з метою мінімізації бюджетних ризиків. Ця робота на завершальному етапі.

Друге. Уряд не прогнозує значних цінових коливань на споживчому ринку у 2014 році.

Третє. У 2014 році прогнозується інтенсифікація впровадження заходів спрямованих на фінансове стимулювання експорту, оптимізацію структури експортно-імпортних операцій, диверсифікацію ринків збуту експортних товарів. Це в майбутньому формуватиме довгостроковий тренд, підвищення конкурентоспроможності національної економіки та позитивно впливатиме на динаміку експорту товарів. Зростання імпорту буде пов'язано насамперед із розширенням інвестиційного попиту. В результаті прогнозується, що темпи зростання експорту товарів та послуг перевищуватимуть темпи імпорту.

Ми розуміємо, що сьогодні потенціал зростання економіки України обмежений зовнішніми факторами. Тому ми будемо продовжувати політику стимулювання розвитку внутрішнього ринку та внутрішнього виробництва. Для цього урядом у 2013 році прийнято та на разі реалізується державна програма активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки.

Прогнозний обсяг фінансування державної програми у 2014 році – 207 мільярдів 159 мільйонів 100 тисяч гривень, в тому числі за рахунок державного бюджету – понад 23 мільярда гривень, місцевих бюджетів – понад 5 мільярдів гривень, кредитів міжнародних фінансових організацій –  понад 13 мільярдів гривень інших джерел, в тому числі коштів, що залучаються під державні гарантії, – понад 64 мільярди, це основний ресурс програми.

Два останні запитання. Перше –  від фракції політичної партії "УДАР Віталія Кличка" щодо проблем Товариства з обмеженою відповідальністю "Механічний завод".

За дорученням Прем'єр-міністра України Миколи Азарова Мінекономрозвитку опрацювало звернення товариства. Про результати розгляду проінформовано народних депутатів України Наливайченка Валентина Олександровича і Путілова Андрія Станіславовича, а також підприємство.

Суть позиції міністерства. Експорт виробів з кольорових металів підлягає ліцензуванню відповідно до законодавства України у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Відтак –  шлях для вирішення проблеми на підприємстві, дотримання вимог законодавства та отримання відповідної ліцензії.

Останнє запитання від депутатської фракції Комуністичної партії України щодо розрахунків економічного ефекту від приєднання України до зони вільної торгівлі з ЄС.

Відзначу, що дослідження відносно наслідків для України від реалізації положень Угоди про асоціацію проводяться з 2007 року. Загалом на цей період проведено 23 дослідження, з них здійснено 6 провідними науковими установами на замовлення Мінекономрозвитку. Дослідження стосувалися як загальних наслідків реалізації положень угоди включаючи вплив на економіку та державний бюджет, так і окремих секторів, наприклад, охорони здоров'я, освіти, ринку праці, міжнародної міграції.

В рамках підготовки економіки України до роботи в умовах функціонування зони вільної торгівлі з Європейським Союзом,  починаючи з 2011 року,  в усіх областях України постійно проводяться семінари та круглі столи для представників промислових, бізнесових та наукових кіл, де обговорюються основні положення угоди, переваги та ризики. Прийнято 7 тисяч 74  національних стандарти, гармонізованих  з міжнародними та європейськими, та 42 технічних регламенти, які були розроблені на основі актів законодавства ЄС. Адже посилення конкурентоспроможності українських товарів на  європейському ринку має досягатися, в першу чергу, підвищенням вимог до якості продукції. Здійснюється реформа в таких сферах, як санітарні заходи, державні закупівлі, державна допомога тощо. 

На завершальному етапі підготовка програми імплементації Угоди про Асоціацію між України та ЄС, яка  створюватиме підґрунтя для комплексного та послідовного розвитку  економіки України в напрямку євроінтеграції.

Шановні народні депутати, прошу вибачення за відсутність на вчорашньому засіданні, оскільки я  був на зустрічі, де  вирішувались дуже важливі питання країни. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Присідайте, будь ласка, Ігорю Миколайовичу.

Шановні народні депутати, розгляд запитань до уряду від депутатських фракцій завершено. Переходимо до запитань до уряду з визначеної Погоджувальною радою тематики від народних депутатів України. Прошу народних депутатів записатися на запитання.

Фракція Партії регіонів, народний депутат Сухий.

 

10:40:47

СУХИЙ Я.М.

Дякую. В мене запитання до Едуарда Анатолійовича і міністра енергетики.

 Шановний Едуарде Анатолійовичу, в Україні, особливо в Київській області в Бориспільському районі, продовжується практика хаотичного, безсистемного  знеструмлення населених пунктів. Минулий осінньо-зимовий період особливо відзначився таким знеструмленням під час погіршення погодних умов, наприклад, падіння дерев.

Скажіть, будь ласка, що зроблено, що робиться міністерством  для поліпшення енергопостачання під час ускладнення погодних умов, які, можливо, матимуть місце і в цьому році. Дякую.

 

СТАВИЦЬКИЙ Е.А. Дякую за запитання. Ну, по-перше, я хочу повідомити шановних народних депутатів про те, що урядом прийнята постанова, яка дозволяє розширювати мережі електропередач, які йдуть у межах лісових смуг, а саме на 1,5-2  метри, що дозволить більш ефективно використовувати лінії електромереж у періоди, коли відбуваються великі опади.

По-друге, у моїй доповіді прозвучало, що нами проведено великий комплекс робіт щодо попередження даних випадків, і я рахую, що ми повністю готові до наступного осінньо-зимового сезону 2013-2014, і тому переконані в тому, що такого знеструмлення, яке було у ті моменти, коли були великі опади, не буде. Дякую за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Момот, фракція Партії регіонів.

 

10:42:26

МОМОТ О.І.

Олександр Момот, 27 виборчий округ, Дніпропетровськ, Фракція Партії регіонів. У мене запитання до заступника Мінрегіонбуду. Шановний Григорій Михайлович, мені відомо, що в країні напередодні опалювального сезону проведено великий комплекс робіт. Це, дійсно, так. Але для більш ефективної роботи по підготовки до зими, реформи ЖКХ вам треба сміліше залучати депутатів-мажоритарників, які найкраще знають проблеми на місцях і шляхи їх вирішення. Це – побажання.

Тепер запитання. Що ви зробите по гарячому водопостачанню, теплопостачанню до опалювального сезону, чи є на це кошти і які борги за виконані роботи? Дякую.

 

СЕМЧУК Г.М. Ну, щодо залучення мажоритарників чи депутатів, ми створили  до розробки нормативної бази, до реформи житлово-комунального господарства. Ми в міністерстві створили дві незалежні експертні групи, які будуть залучати якраз фахівців, які розуміються на цій справі і допомагати нам в цій справі. Одну  групу  очолює бувший перший заступник Білянський, туда залучаються науковці і фахівці. І друга група – органи місцевого самоврядування, депутатський корпус, який очолює відомий вам був ший депутат Баранов Валерій Олексійович. Щодо тепла і забезпечення гарячою водою, я доповідав, що  уже три мільярди освоєно, я доповідав, які показники ми  досягли в цьому році. До речі, на цей період ми аналізували з попереднім, минулими роками, в нас показники були дещо нижчими, завдяки той організаторській роботі, яку  провів. Кошти вже три мільярди освоєно як раз на ці цілі,  1,5 мільярди заплановано і мільярд 200 освоєно як раз на система їх життєзабезпечення, в першу чергу тепла і гарячої води. Тому ми впевнені, що цей опалювальний сезон повинен пройти, ну, без серйозних зривів і  я думаю, що так воно і буде. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Зарубінский, фракція Партії регіонів.

 

10:44:58

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Ігорю Григоровичу.  Фактично, шановні колеги, три виступи прямо або побічно, скоріше прямо пов'язані з однією проблемою: і ЖКХ, і торгівельні відносини, і питання енергетики – це питання енергонаповнення, це питання імпорту енергоносіїв і питання власного видобутку. Якщо відкинути будь-які емоції, то динаміка власного видобутку є позитивною в Україні. Я знайшов цифри, що з 2009 року по 2012 обсяг капітальних вкладень у видобуток українських вуглеводнів вдвічі збільшився: з 5,3 мільярдів гривень до 11 мільярдів. Позитивною є, як на мене, і динаміка  скорочення імпорту газу, імпортного, дорогого газу, планується 27,3.

В мене запитання до міністра Ставицького. Пане міністре, яку ви прогнозуєте подальшу динаміку у залученні інвестицій у видобуток власних нафти і газу, власних українських? Дякую.

 

СТАВИЦЬКИЙ Е.А. Дякую за запитання, шановний народний депутат, шановні народні депутати. Ну, по-перше, хочу, дійсно, подякувати за дуже слушне запитання, тому що уряд наполегливо працює в питанні власного  видобутку. Ви знаєте, що вже в цьому році ми підписали перший потужний інвестиційний контракт з компанією "Ройял Датч – Шелл" на Юзівській площі і рахуємо, що тільки в найближчі два роки тільки від цієї компанії будуть залучені щонайменше біля 500 мільйонів  доларів на геологорозвідку і подальші інвестиції в обсязі приблизно 10 мільярдів доларів до промислового виробництва.

Зараз на розгляді знаходяться питання в обласних  радах Івано-Франківської і Львівської. Ми знаходимо порозуміння. Особисто приймав участь у декількох зібраннях, отримали всі необхідні зауваження, які і вичерпно міжвідомча комісія виконала в Угоді про розподіл продукції, а саме  про компанії "Шеврон" Олеська площа.

Рахую, що в цьому році ми також завершимо всі питання стосовно підписання цієї угоди.

Також в  розробці в уряді знаходиться питання заключення договору про розділ продукції з  компанією "Ексел Мобил" "Ройял Датч –  Шелл", "……". Це на глибоководному шельфі Чорного моря. Це також дуже серйозне питання. Очікуємо на підписання восени.

І  четверте. У нас є заявки від провідних компаній, а саме італійських компаній ENI  щодо розробки на мілководному шельфі.

Тому, підсумовуючи свій виступ, розраховую, що найближчим часом, а саме в період з 2014 по 2017 рік, в видобуток, в власний видобуток  в нашій державі буде укладено приблизно… геологорозвідку тільки приблизно 3 мільярди доларів, що дасть потужний  поштовх для того, щоб в майбутньому забезпечити повністю нашу країну власним  видобутком газу і нафти.  Дякую за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Олег Панькевич, фракція "Свобода".

 

10:48:17

ПАНЬКЕВИЧ О.І.

Швайка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передає слово. Швайка.

 

10:48:22

ШВАЙКА І.О.

Ігор Швайка, депутатська фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Товариство! Запитання до Прем’єр-міністра, але оскільки його немає,  – до  Першого віце-прем’єр-міністра.  Ми позавчора озвучували позицію нашої фракції стосовно того інциденту, який відбувся 17 липня в Азовському морі. За нашим твердим переконанням,   що було доведено відеокадрами і окремими заявами Мін'юсту і МЗС. Фактично російські прикордонники напали на рибальський баркас з українськими рибалками.

З боку уряду були вчинені окремі дії, які не забезпечили гарантування прав українських громадян. Питання до Прем'єр-міністра або до Першого віце-прем'єра. Які дії вчиняє уряд для належного розслідування інциденту з українськими моряками?

І яким чи коли буде повернутий український рибалка Олександр Федоровичу? І які виплати здійснені родинам загиблих від рук морських піратів Російської Федерації…

 

АРБУЗОВ С.Г.

Дякую за запитання. На сьогоднішній день процес не закінчений. Ми продовжуємо працювати з МІДом Росії. Зараз якраз тривають переговори, тривають рішення. Буде найближчим часом прийнято про видачу родичам людей, які постраждали в цьому випадку, грошових, грошової підтримки. Тому процес не закінчений.

А я передам слово МІДу зараз для того, щоб він пояснив, які зараз саме ідуть переговори на рівні МІДу Росії і нашої країни.

Будь ласка, пан Кожара.

 

МАЙКО В.А.

Дякую, Сергію Геннадійовичу. Сьогодні, сьогодні МЗСом України вживається максимальних заходів для того, щоб повернути українського громадянина на батьківщину. Для цього ідуть активні контакти як по лінії зовнішньополітичних відомств України і Росії, так і по лінії роботи нашого МЗС з прокуратурою.

Консул на місці постійно Москаленко, постійно займається цим питанням. У нього нещодавно відбулися зустрічі з нашим громадянином. У нього відбулись зустрічі з прокурором. Ідуть постійні контакти з силовими відомствами Росії. Я думаю, що найближчим часом ми будемо мати рішення, сподіваюсь, що позитивні рішення, щодо долі нашого громадянина. Принаймні, сьогодні, можу вас запевнити, шановні народні депутати, вживається всіх максимальних зусиль для того, щоб повернути нашого громадянина на Батьківщину. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний Гончаров, фракція Компартії України передає своє слово Симоненку Петру Миколайовичу.

 

10:51:37

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція Компартії. Шановні колеги, відповідаючи на запитання щодо результатів вступу України до СОТ міністр України лив воду просто. Я думав, що ви, Ігорю Миколайовичу, відповідальна людина. Чому я даю таку оцінку. Після вступу України до СОТ щорічно зростає від'ємне сальдо в торгівельно-економічних стосунках України. А це означає, що імпорт значно перевищує експорт, а це означає, що знищується український виробник, це означає, що знищується малий і середній бізнес.

Тому я все ж таки хотів почути від вас конкретно причини зростання від'ємного сальдо, які товарні групи, тобто товари постраждали від цього і що робить, виходячи з цього саме міністерства ваше. Бо, коли ви зробили заяву, що ось ви обговорюєте ризики і переваги вступу до СОТ, то це треба було робити до вступу до СОТ, а не після вступу до СОТ. Я якраз піднімаю це питання у зв'язку з тим, що Україна готується до приєднання до асоціації…

 

ПРАСОЛОВ І.М.  Дякую за запитання. Стосовно результатів того, що Україна вступила до СОТ.

Як ви пам'ятаєте, коли йшли переговори між Україною і СОТ про приєднання України до СОТ, то, наприклад, говорили, що сільське господарство буде мати якісь там негативні наслідки. Як ви пам'ятаєте, були дуже важкі дискусії. Але на сьогоднішній день, як ви бачите, нічого такого не произошло і українське сільське господарство виробляє дуже якісну продукцію, яка має дуже гарний спрос на світовому ринку.

Те, що касається, що роблять  Міністерство економіки, ні, друге питання було, що стосується торговельного балансу.

Дійсно, ситуація дуже складна у зв'язку з тим, що є падіння попиту в країнах, які є постійними отримувачами продукції українського експорту.

У тому числі, це стосується і Європи. Як ви знаєте, у цьому році планувалося, що європейська економіка, в яку поставляється товар з дуже багатою доданою вартістю, буде зростання ВВП не тільки країн Єврозони, але і європейського Союзу. Але цього не сталося. Як ви знаєте, прогнози знову погіршилися. І тому ситуація не покращується для нашого експорту.

Однак,  я прошу звернути увагу на те, що темпу падіння експорту, який ми сьогодні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Герасимчук Михайло, фракція Компартії України передає слово народному депутату Оксані Калетник.

 

10:55:13

КАЛЕТНИК О.М.

Оксана Калетник, 16 виборчий округ, Вінницька область. В мене запитання до міністра енергетики та вугільної промисловості пана Ставицького. У вашому звіті прозвучали цифри: природного газу ПГС закачано, ви сказали, 12 мільярдів,  з них 5 мільярдів – власного видобутку.

В мене питання: скажіть, яка собівартість власного видобутку і яка ціна реалізації населенню? Дякую.

 

СТАВИЦЬКИЙ Е.А. Дякую за запитання. Собівартість власного видобутку коливається в установчому тарифі НКРЕ, а саме – приблизно 340 гривень. Це той тариф, який діє для нашого населення в цілому.

Що стосовно питання ТКЕ, то   у нас відпуск ведеться в ціновій політиці – приблизно 1300 гривень за встановленими тарифами. Дякую за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Дорохов передає слово народному депутату Цибенку, фракція Компартії України.

 

10:56:28

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція Компартії України, голова ради Організації ветеранів України.

Я хочу адресувати своє запитання Першому віце-прем'єру уряду України. А мова йде ось про що. На цьому тижні  я підготував запит на Прем'єр-міністра щодо фінансового бюджетного забезпечення виконання рішень судів від імені мільйонів чорнобильців, афганців, ветеранів війни, дітей війни.

Я хочу спитати, як буде вирішуватись це питання? адже в минулому 2012 році виконавча служба Міністерства юстиції мала виконати 441 тисячу рішень суду на суму 8.4 мільярди гривень. Реально виконано трошки більше 1,5 мільярди. То я ще раз хочу наголосити, як уряд збирається розраховуватись за ті рішення, які прийняті іменем України, підкреслюю?

 

АРБУЗОВ С.Г. Дякую за запитання. Ви знаєте, що вчора було вирішено питання щодо законопроекту, який регулює ці питання. і зараз, які тільки цей закон вступить в силу, то ми будемо діяти, як вимагає цей закон. Тобто це рішення вже буде регулювати інший зовсім закон. Тому що ми налаштовані виконувати всі рішення і виконувати закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Дирів, фракція "Батьківщина" передає слово Яценюку.

 

10:58:26

ЯЦЕНЮК А.П.

Хотів би звернутися до членів Кабінету Міністрів.

Перше, сьогодні   президент Європейської ради та Європейська народна партія чітко заявили про підтримку України в її євроінтеграційному курсі. Наші російські партнери, на превеликий жаль, порушили чотири базові угоди між Україною і Росією щодо нашого двостороннього співробітництва. Це так званий великий договір,  це гарантії ядерної безпеки, це Угода про Світову організацію торгівлі і це наша Угода про зону вільної торгівлі.

Хочу вам окремо зазначити, члени уряду, про те, які наступні дії Росії будуть по відношенню до України, щоб заблокувати вступ України до ЄС. Трудові емігранти, яких вони будуть намагатися висилати з Росії, розгляд питання про введення візового режиму, вилучення російського капіталу з України і остаточні торгівельні обмеження по відношенню до України.

Ми до вас звертаємось з наступним. Що необхідно зробити? Перше. Необхідно підписати угоду…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, включіть мікрофон.

 

10:59:39

ЯЦЕНЮК А.П.

Необхідно підписати угоду між Україною і ЄС 28 листопада.

Друге. Терміново починайте переговори в рамках Світової торгівельної організації і вирішуйте торгівельний спір з Росією, з нашими партнерами. Третє. Кредитна підтримка українських підприємств і диверсифікація ринків збуту. Ми повинні стати сильніше після того, коли Росія геополітично тисне на Україну. Наші завдання сьогодні зробити Україну дійсно європейською державою. І від вас, як від уряду, і від вашої більшості дуже багато що залежить. Ми продемонстрували, як українська опозиція, єдність і бажання вступити до Європейського Союзу. Ми від вас вимагаємо фаховості і професійності, захищати кожного українського експортера, захищати кожного українського виробника, захищати кожне українське робоче місце, йти в Європу, отримувати кредит Міжнародного валютного фонду, отримувати ЄБРР, макрофінансову допомогу від Європейського Союзу, не боятися нікого, а захищати тільки українську…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останнє запитання. Народний депутат Кутовий. Фракція "УДАР" передає слово Карпунцову.

 

11:01:04

КАРПУНЦОВ В.В.

Шановні колеги, стосовно питання "Механічного заводу" Херсонщини. Відповідь міністра Прасолова є цинічною. Підприємство, на якому працює понад 500 наших громадян, підприємство, яке платить податки в депресивному регіоні, підприємство, яке 14 років здійснює експорт, має всі ліцензії, було штучно піддано тиску, заблоковано силовими методами. 

Відповідно у мене питання в даному, зараз, не до міністра, а до керівництва уряду, мабуть до Сергія Геннадійовича. Скажіть, будь ласка, чи буде щось робити уряд для розблокування експорту заводу. Яку відповідальність понесуть керівництво СБУ та митниці  регіону? Дякую.

 

АРБУЗОВ С.Г.  Дякую за запитання. Я не готовий зараз відповісти на питання, тому що ви мені дайте будь ласка, запит я відпрацюю і в наступну п'ятницю я відповім на це питання. Потрібно вивчити це питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати,   "година запитань до Уряду" завершена. Давайте подякуємо уряду за участь в роботі Верховної Ради України. (Оплески)

 Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту Верховної Ради України в п’ятницю ми маємо 30 хвилин для оголошення запитів. Дозвольте оголосити депутатські запита, що надійшли.

Арсена Авакова до Президента України щодо використання Президентом України своїх конституційних повноважень для виконання рішення Європейського Суду з прав людини у справі Юлії Тимошенко задля підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Ставлю даний запит на голосування на підтримку. Прошу голосувати.

 

11:03:21

За-89

По фракціях. Партія регіонів – 2, "Батьківщина" – 31, "УДАР Віталія Кличка" – 22, "Свобода" – 27, Компартія України – 0, позафракційні – 7. Запит не підтриманий.

Людмили Денісової до Президента України  щодо необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на припинення дестабілізації роботи Спеціалізованого клінічного санаторію "Перемога".

Ставлю даний запит на підтримку. Прошу голосувати.

 

11:04:06

За-128

По фракціях. Партія регіонів – 8, "Батьківщина" – 31, "УДАР Віталія Кличка" – 24, "Свобода" – 30, Компартія України – 28, позафракційні – 7. Запит не підтриманий.

Олександра Абдулліна до Генерального прокурора України щодо припинення чисельних порушень прав Юлії Тимошенко та припинення політичних репресій.

Володимира Литвина Прем’єр-міністру України  Азарову щодо виконання Закону про Держбюджет на 2013 рік в частині виділення субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій.

Олександра Абдулліна до міністра юстиції України щодо невиконання українською владою рішення Європейського суду з прав людини у справі "Тимошенко проти України" напередодні підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Михайла Герасимчука до Генерального прокурора України щодо незаконного відчуження земель жителів села Петрик, Малинівської сільської ради Літинського району Вінницької області.

Спірідона Кілінкарова до Генерального прокурора України про необхідність невідкладного реагування на факти вчинення злочинних дій, пов’язаних з контрабандою автомобілів та привласненням бюджетних коштів вчинених головою Львівського апеляційного адміністративного суду Сергієм Богаченком.

Спірідона Кілінкарова до голови Львівського апеляційного адміністративного суду про надання інформації у зв’язку з отриманням відомостей щодо вчинення головою Львівського апеляційного адміністративного суду Сергієм Богаченком корупційних і інших протиправних дій.

Олександра Присяжнюка до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, голови  Волинської обласної державної адміністрації щодо розслідування факту злочину та притягнення до відповідальності посадових осіб Луцької міської ради та Приватного підприємства "Глорія-Буд-Плюс" перед членами кооперативу "Луцький дім".

Олександра Присяжнюка до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо погашення заборгованості по заробітній платі працівникам Публічного акціонерного товариства Овруцького гірничо-збагачувального комбінату "Кварцит" та притягнення до відповідальності посадових осіб комбінату, що вчинили порушення прав працівників.

Антона Дорохова до Генерального прокурора України про вчинення громадянкою України Валентиною Семенюк-Самсоненко злочинних дій, пов'язаних із зловживанням владою та службовим становищем, перевищенням влади та службових повноважень, та низки інших службових злочинів за час перебування на посаді Голови Фонду державного майна України, а також легалізацією коштів, отриманих злочинним шляхом.

Антона Дорохова до Прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури України щодо реконструкції гідротехнічної споруди в селі Плетений Ташлик Маловисківського району Кіровоградської області.

Оксани Продан до Прем'єр-міністра України щодо наказу Міністерства доходів і зборів України "Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій" від 2 серпня 2013 року №317.

Оксани Продан до міністра фінансів України щодо проведення платежів розпорядників коштів міського бюджету міста Чернівці.

Олександра Шевченка до міністра аграрної політики та продовольства України, Голови Державного агентства рибного господарства України щодо позиції України стосовно створення охоронної природної зони в морі Росса та на частині східного узбережжя Антарктиди.

Василя Самойленка до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, міністра аграрної політики та продовольства України про незадовільне забезпечення питною водою постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Брусилівського району Житомирської області.

Василя Самойленка до міністра охорони здоров'я України про необґрунтоване закриття Ярунської сільської лікарні Новоград-Волинського району Житомирської області.

Віталія Чугуннікова до Генерального прокурора України щодо незаконних дій працівників Здолбунівського  районного відділу міліції управління Міністерства внутрішніх справ України в Рівненській області.

Костянтина Гузенка до міністра інфраструктури України про невиконання Державною адміністрацією залізничного транспорту України покладених на неї обов'язків та функцій.

Ольги Борити до Генерального прокурора України стосовно перевірки дотримання норм чинного законодавства України громадянкою Сполучених Штатів Америки Бронкема Галай Валентиною Романівною при здійсненні нею господарської діяльності на території України.

Ольги Борити до Генерального прокурора України стосовно перевірки дотримання норм чинного законодавства виконавчим комітетом Ізяслівської міської ради при прийнятті рішення щодо формування тарифів на централізоване водопостачання.

Вікторії Бабич до голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, Прем'єр-міністра України стосовно невиконання Кабінетом Міністрів України Постанови Верховної Ради України "Про відзначення 75-річчя утворення Сумської області", що призводить до зриву відзначення пам'ятної дати на державному рівні та показує неповагу уряду до нормативно-правових актів Верховної Ради України.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

Р.В.КОШУЛИНСЬКИЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Вікторії Бабич до Прем'єр-міністра України стосовно блокування розрахунків Охтирським управлінням державної казначейської служби України, що призводить до неможливості проведення ремонту важливого соціального об'єкту Охтирської загальноосвітньої школи №3 та негативного впливу на господарську діяльність комунального підприємства "Благоустрій" Охтирської міської ради.

Руслана Сольвара до міністра доходів і зборів України стосовно невдоволення відповіддю на депутатське звернення від 22 липня 2013 року щодо фактів порушення податкового законодавства України деякими підприємствами, відокремлені підрозділи яких знаходяться на території міста Фастова Київської області.

Руслана Сольвара до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Генеральної прокуратури України, Міністерства юстиції України, Державної виконавчої служби України стосовно необхідності проведення всебічної перевірки обставин щодо довготривалого невиконання судового рішення, ухваленого на користь інвалідів ІІ групи Анатолія та Алли Булавко.

Євгена Мармазова до міністра охорони здоров'я України щодо ситуації навколо державного закладу "Спеціалізованої медико-санітарної частини №19 Міністерства охорони здоров'я України".

Валентина Матвєєва до Генерального прокурора України, першого заступника голови Державної  виконавчої служби України щодо грубого порушення керівництвом редакції газети "Тернопіль вечірній" конституційних прав її колишнього головного бухгалтера Людмили Марчак, невиплати протягом більше ніж трьох років належної їй при звільненні заробітної плати.

Миколи Дзарданова  до Прем'єр-міністра України, міністра оборони України, генерального директора Державного концерну «Укроборонпром» щодо заборгованості по заробітній платі на підприємствах Миколаївської області, що входять до Державного концерну "Укроборонпром".

Олександра Турчинова до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів примушування співробітників Акціонерного товариства "Ощадбанк" купувати державні казначейські зобов'язання.

Сергія Топалова до Прем'єр-міністра України щодо недопущення розформування (ліквідації) 16-го Військового госпіталю (місто Феодосія Автономна Республіка Крим).

Романа Шугала до голови Антимонопольного комітету України про необхідність перевірки незаконного завищення тарифів на платні послуги Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Полтава-Інформ-Ресурси" по зберіганню на спеціальних майданчиках тимчасово затриманих транспортних засобів.

Романа Шугала до міністра охорони здоров'я України, голови Чернівецької обласної державної адміністрації, голови Сторожинецької районної державної адміністрації Чернівецької області щодо розгляду заяви від громади селища міського типу Красноїльськ Сторожинецького району Чернівецької області з приводу перепрофілювання дільничної лікарні з поліклінікою і амбулаторією загальної практики сімейної медицини в амбулаторію загальної практики сімейної медицини.

Арсена Авакова до Генерального прокурора України щодо незаконного захоплення приватної власності групою посадових осіб у місті Харкові.

Валентина Королюка до Прем'єр-міністра України щодо необхідності збільшення фінансового забезпечення працівників органів місцевого самоврядування базового рівня (сільських, селищних рад).

Валентина Королюка до Міністерства оборони України, Генеральної прокуратури України щодо необхідності встановлення обставин захворювання громадянина Романа Штрихалюка під час проходження ним строкової служби в Збройних Силах України та виплати йому компенсації.

Олександра Зубчевського до Прем'єр-міністра України щодо невідкладного вирішення нагальних проблем мешканців села Обільне Мелітопольського району Запорізької області.

Олександра Зубчевського до Прем'єр-міністра України щодо невдоволення відповіддю на депутатський запит з приводу забезпечення житлом військовослужбовців міста Мелітополя Запорізької області.

Богдана Бенюка та Івана Стойка до  міністра закордонних справ України щодо вбивства рибалок в Азовському морі та надання політичної та правової підтримки громадянину України.

Богдана Бенюка до Генерального прокурора України щодо протиправного захоплення майна парафії Святого Різдва Івана Хрестителя Української Автокефальної Православної Церкви села Золота Балка Нововоронцовського району Херсонської області.

Олега Ляшка до Генерального прокурора України про проведення перевірки фактів хабарництва і зловживання службовим становищем посадовими особами прокуратури Сумської області.

Олега Ляшка до Голови Служби безпеки України про заборону на в'їзд в Україну громадянину Росії, депутату Державної Думи Російської Федерації Володимиру Жириновському.

Ірини Спіріної до Генерального прокурора України щодо порушень трудових прав працівників Приватного акціонерного товариства "Дніпропетровський трубний завод".

Ірини Спіріної до віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула щодо порушення прав громадян та бездіяльність місцевих органів влади міста Дніпропетровська.

Лілії Гриневич до Прем'єр-міністра України щодо незадовільного фінансування у 2013 році Державної цільової соціальної програми розвитку позашкільної освіти.

Лілії Гриневич до Прем'єр-міністра України про необхідність добудови загальноосвітнього навчального закладу в селищі міського типу Чабани Києво-Святошинського району Київської області.

Петра Цибенка до Прем'єр-міністра України щодо фінансового забезпечення виплат соціальних гарантій за рішеннями судів внаслідок внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" та прийнятті бюджету на 2014 рік.

Ольги Михайленко до Прем'єр-міністра України щодо збереження Новокаховського цеху Товариства з обмеженою відповідальністю "Бериславський хлібозавод" Херсонської області.

Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра України про недопущення зміни статусу зони радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи на території Житомирської області.

Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра України щодо сприяння у наданні додаткових коштів субвенції обласному бюджету Житомирської області для завершення будівництва дошкільного навчального закладу в селі Печанівка Романівського району Житомирської області.

Валентина Наливайченка до Прем'єр-міністра України щодо фінансування ремонту будівлі народного дому у селі Лапшин та завершення будівництва загальноосвітньої школи у селі Великий Ходачків Тернопільської області.

Валерія Головка до Генерального прокурора України щодо проведення перевірки дотримання процедури підготовки та прийняття Полтавською обласною радою рішення "Про погодження отримання без проведення аукціону  спеціального дозволу Товариству з обмеженою відповідальністю "АЛРОНА" на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням нафти і газу (промисловою розробкою) Східно - Опішнянського блоку Натищінської площі на території Котелевського району Полтавської області".

Сергія Гриневецького до міністра соціальної політики України про стан виконання вимог статті 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" від 18 листопада 2004 року щодо виплати надбавки до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії.

Сергія Фаєрмарка до Прем'єр-міністра України щодо надання офіційного роз'яснення з питань застосування окремих положень Порядку збирання, видалення, знешкодження та утилізації відпрацьованих мастил (олив), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2012 року №1221 "Деякі питання збирання, видалення, знешкодження та утилізації відпрацьованих мастил (олив)".

Олександра Гереги до міністра фінансів України щодо грошової компенсації за перевезення громадян пільгової категорії перевізниками Городоцького, Ярмолинецького, Дунаєвецького, Чемеровецького районів Хмельницької області.

Олександра Гереги до міністра фінансів України щодо ремонту приміщень Українського офтальмотравматологічного центру та Всеукраїнського очного опікового центру Державної установи "Інститут очних хвороб і тканинної терапії імені Володимира Філатова Національної академії медичних наук України".

Володимира Бойка до Прем'єр-міністра України щодо погашення заборгованості соціальних виплат у зв'язку із тимчасовою втратою працездатності жителям Тернопільської області.

Володимира Бідьовки до Прем'єр-міністра України щодо організації та проведення експерименту Всеукраїнського рівня на базі дитячого будинку Маріупольського дитячого будинку "Центр опіки".

Володимира Бідьовки до Прем'єр-міністра України про виділення бюджетних коштів для продовження будівництва "Комплексу вертикального скіпового ствола" СП "Шахти Ольховатська" Державного підприємства "Орджонікідзевугілля".

Едуарда Леонова до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України щодо розбійного нападу та погрози вбивства членів родини помічника-консультанта Антона Логінова.

Едуарда Леонова до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України щодо перевірки бездіяльності працівників Служби безпеки України і Міністерства доходів та зборів України, припинення їх злочинної бездіяльності  та усунення загроз життю помічика-консультанта Олександра Болтяна.

Сергія Гордієнка до Прем'єр-міністра України, міністра економічного розвитку і торгівлі України, міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо критичної ситуації із забезпеченням населення Полтавської області балонним скрапленим газом, від якої потерпає понад 30 тисяч абонентів.

Групи народних депутатів (Гордієнка, Барвіненка та інших. Всього 4 депутатів) до Прем'єр-міністра України, міністра освіти і науки України, міністра закордонних справ України щодо необхідності вирішення проблем Бендерської гімназії №3 (Придністров'я) з метою формування позитивного іміджу української школи за кордоном.

Руслана Скарбовійчука до першого заступника голови Пенсійного фонду України про неправомірні дії Управління Пенсійного фонду України в Каланчацькому районі Херсонської області в частині виплати пенсії у неповному розмірі громадянину Івану Науменку та розгляду його інформаційного запиту.

Анатолія Вітіва до міністра інфраструктури України щодо розподілу коштів на ремонтні роботи доріг на території України.

Івана Стойка до Генерального прокурора України щодо можливих зловживань у процесі підготовки тритомного видання "Тернопільщина. Історія міст і сіл.".

Юрія Вознюка до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо захисту прав та інтересів Любові Деркач від порушень, допущених органами досудового слідства та суду.

Юрія Вознюка до Прем'єр-міністра України щодо необхідності забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення (телетюнерами).

Сергія Баландіна до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо нанесення тілесних ушкоджень та погроз фізичної розправи учасникам мітингу 24 серпня 2013 року у місті Дніпродзержинськ Дніпропетровської області.

Сергія Баландіна до Генерального прокурора України, голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації щодо ситуації, що склалася навколо села Микуличин Івано-Франківської області стосовно незаконної зміни цільового призначення земель лісового фонду Карпат, невиконання Указу Президента України №215 від 23 лютого 2010 року, та інших правопорушень.

Юрія Сиротюка до голови Запорізької обласної державної адміністрації, Запорізького міського голови щодо підтримки ініціативи громадськості про встановлення гранітної стели для вшанування 788 замучених Голодомором дітей, що померли в місті Запоріжжі в Будинку немовлят в період з травня 1932 року по листопад 1933 року.

Василя Деревляного до Генерального прокурора України щодо вжиття невідкладних заходів для виконання судових рішень будівельною компанією  "Добробуд" та усунення порушення нею прав жителів 35 квартирного будинку №81 А, розташованого на проспекті Степана Бандери у місті Тернополі, яке полягає у здійсненні протиправного будівництва на прибудинковій території.

Омеляна Парубка до Прем'єр-міністра України щодо аварійного стану навчального корпусу №4 Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Сергія Гончарова до Генерального прокурора України стосовно неправомірного рішення Алчевської міської ради щодо виділення землі на площі Леніна.

Сергія Гончарова до міністра доходів і зборів України, Генерального прокурора України щодо порушення норм Постанови Кабміну України від 31 жовтня 2011 року №1185 Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Вікторія Плюс" при веденні господарської діяльності в Марківському районі Луганської області.

Валентина Наливайченка до Генерального прокурора України щодо перевірки законності дій посадових осіб органів Пенсійного фонду України при нарахуванні пенсії особам, реабілітованим відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні".

Олександра Мочкова до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо необхідності вжиття невідкладних заходів спрямованих на зупинення незаконного тиску з боку місцевої влади на керченську телерадіокомпанію "Бриз" та Інтернет видання "Керч. еФм".

Віталія Кличка та Олександра Мочкова до міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України щодо проведення об'єктивного розслідування нападу на лідера молодіжного крила Луганської обласної організації політичної партії "УДАР Віталія Кличка" Павла Лисянського у місті Антрацит.

Групи народних депутатів (Кличка, Ковальчука та інших. Всього 29 депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо вжиття заходів по усуненню ручних механізмів регулювання зовнішньоекономічної діяльності, що стримує інвестиційну активність в Україні та створює умови для зловживання службовим становищем та проявів корупції.

Петра Симоненка до Прем'єр-міністра України щодо безпідставної зміни статусу населених пунктів України віднесених до зони радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Василя Гладія до Прем'єр-міністра України щодо необхідності вжиття відповідних заходів для забезпечення можливості лікування та оздоровлення дітей, хворих на туберкульоз чи схильних ним захворіти.

Групи народних депутатів (Путілова, Кличка та інших. Всього 28 депутатів) до Генерального прокурора України щодо перевірки дій співробітників Управління Служби безпеки України в Херсонській області, які призвели до блокування збуту української продукції, не отримання валютної виручки для країни, не наповнення фонду заробітної плати для  працівників.

Сергія Капліна до міністра освіти і науки України, Полтавського міського голови щодо недопущення закриття філії Полтавської міської загальноосвітньої школи №12 селища Червоний шлях.

Сергія Капліна до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки фактів неналежного розгляду справи стосовно шахрайських дій, вчинених посадовими особами Полтавського відділення Кредитної спілки "Перше кредитне товариство".

Володимира Бойка до Генерального прокурора України щодо перевищення службових повноважень головою Лановецької районної ради Тернопільської області Олександром Блажейчуком.

Віктора Губара до міністра внутрішніх справ України щодо неналежного реагування правоохоронних органів селища міського типу Талалаївка Чернігівської області на неодноразові скарги громадян.

Віктора Губара  до голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо перевірки законності винесеної ухвали суддями апеляційного суду Чернігівської області.

Антона Дорохова до Генерального прокурора України про вчинення громадянкою України Валентиною Семенюк-Самсоненко злочинних дій, пов'язаних із зловживанням владою та службовим становищем, перевищенням влади та службових повноважень, та низки інших службових злочинів за час перебування на посаді Голови Фонду державного майна України, а також легалізацією коштів, отриманих злочинним шляхом.

Андрія Табалова до Прем'єр-міністра України щодо розблокування органами Державної казначейської служби України платежів з міського бюджету та термінового погашення заборгованості із заробітної плати перед працівниками комунальних та транспортних підприємств міста Кіровоград.

Андрія Табалова до Прем'єр-міністра України щодо виділення додаткових коштів з Державного бюджету для проведення в повному обсязі розрахунків із заробітної плати з працівниками закладів освіти та охорони здоров'я міста Кіровоград у 2013 році.

Ігоря Алексєєва до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо факту незаконного захоплення земельної ділянки, розташованої на території урочища "Млиново" Бориспільського району Київської області.

Ірини Сех до Прем'єр-міністра України щодо ліквідації негативних наслідків виробничої діяльності шахт державного підприємства "Львіввугілля" у Сокальському районі та потреби в коштах для проведення ремонту дорожнього полотна.

Ірини Сех до Прем'єр-міністра України щодо фінансування робіт з виконання ремонту дороги "Миколаїв - Городок - Жовква - Кам'янка-Бузька - Бібрка" на ділянці Кам'янко-Бузького району.

Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України щодо заходів із енергозбереження приміщень, в яких проживають соціально незахищені категорії населення.

Олега Зарубінського  до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення безперервного графіку прийому громадян органами державної влади і місцевого самоврядування.

Тараса Кутового до Прем'єр-міністра України щодо надання щорічній обласній літературній премії імені Василя Симоненка статусу Національної.

Руслана Князевича до Прем'єр-міністра України щодо бездіяльності посадових осіб Державного агентства автомобільних доріг України  та органів виконавчої влади Житомирської, Хмельницької та Тернопільської областей.

Василя Петьовки до міністра аграрної політики та продовольства України стосовно відповідності займаній посаді директора Державного підприємства "Брустурянське державне лісогосподарське мисливське господарство".

Володимира Пилипенка до Прем'єр-міністра України щодо погашення кредиторської заборгованості, що утворилася за державною програмою "Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування програм – переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування" під час фінансування проекту "Будівництво стадіону в селі Паніванівка Семенівського району Полтавської області".

Миколи Дзарданова до віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула щодо ситуації, яка склалася на теплопостачальних підприємствах Миколаївської області.

Володимира Яворівського до Прем'єр-міністра України про надання конкретних відповідей щодо болючої проблеми мешканців Троєщини – будівництва наземної лінії метрополітену, а саме: які конкретні джерела фінансування; перелік наданих державних гарантій під кредити; терміни початку та кінця будівництва; готовність остаточного проекту та його копію; суми коштів, які закладені і виділені у 2013 році (державному та місцевому бюджетах); які роботи заплановані на 2013 рік, оскільки троєщинцям набридли багаторічні пустопорожні обіцянки.

Володимира Яворівського до міністра закордонних справ України, Голови Служби безпеки України щодо заборони в'їзду на територію України громадянина Російської Федерації Володимира Жириновського, який публічно зазіхає на територіальну цілісність України та її суверенітет, вважаючи Крим, Донбас та Харківщину російськими землями, а також обурюється, що у вищих навчальних закладах України читаються лекції українською мовою.

Павла Кириленка до Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим щодо необхідності дотримання державного статусу української мови в сфері туризму.

Ярослава Дубневича до міністра фінансів України, міністра інфраструктури України щодо пошуку та визначення нових бюджетних джерел на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання комунальних доріг.

Ярослава Дубневича до міністра фінансів України щодо фінансового ресурсу на забезпечення здійснення фінансування захищених видатків місцевих бюджетів галузей освіти, охорони здоров'я, культури та на здійснення місцевого самоврядування Городоцького, Мостиського та Самбірського районів Львівської області.

Олексія Кайди до Прем'єр-міністра України щодо вирубки дерев у Підгороднянському лісі та взяття під особистий контроль ситуації з навчально-спортивною базою олімпійської підготовки з біатлону у селі Підгородньому Тернопільської області.

Олексія Кайди до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора  Олексія Кайди до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо неподання Кабінетом Міністрів України Програми діяльності Уряду на розгляд Верховної Ради України та перешкоджання Верховній Раді у здійсненні парламентського контролю за діяльністю Кабінету Міністрів України.

Дмитра Шлемка до Генерального прокурора України щодо невиконання державними органами та посадовими особами рішення Європейського Суду з прав людини у справі Юлії Тимошенко.

Володимира Кудрі до Прем'єр-міністра України про вимогу мешканців Гайворонського, Ульяновського, Голованіського районів Кіровоградської області, та Бершадського району Вінницької області щодо відновлення курсування потягу "Гайворон - Вінниця" та причіпних вагонів інших поїздів.

Володимира Кудрі до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України про повернення трудових книжок та виплату заборгованості по заробітній платі працівникам розрізу "Морозівський" колишньої Державної холдингової компанії "Олександрія Бурвугілля".

Тетяни Слюз до голови Державного агентства автомобільних доріг України щодо завершення будівництва пішохідних містків на автомобільній дорозі М-06 Київ-Чоп.

Тетяни Слюз до міністра охорони здоров'я України щодо проведення перевірки лікувальних властивостей термальних вод.

Миколи Томенка до голови Київської міської державної адміністрації про незаконність розміщення МАФів із продажу спиртних напоїв біля навчальних закладів міста Києва.

Миколи Томенка до Прем'єр-міністра України про правомірність виселення підрозділів Черкаської обласної державної адміністрації та законність проведення ремонтних робіт у будівлі Черкаської обласної адміністрації за ініціативи голови Черкаської обласної державної адміністрації Сергія Тулуба.

Миколи Солощенка до міністра освіти і науки України про виділення у межах Державного бюджету України та спеціального фонду коштів у сумі 125 тисяч гривень для капітального ремонту покрівлі гуртожитку Новомосковського ПТУ №48.

Павла Петренка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо фактів ігнорування посадовими особами Міністерства охорони здоров'я України положень Постанови Кабміну "Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, які закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів".

Павла Петренка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки фактів невиконання посадовими особами Міністерства охорони здоров'я України завдань та заходів Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року.

Романа Забзалюка до Генерального прокурора України щодо неналежного реагування та бездіяльність правоохоронних органів і органів прокуратури Миколаївської області на порушення чинного законодавства України.

Валерія Кальченка до Генерального прокурора України щодо приховування особи, причетної  до скоєння злочину –  викрадення цивільної справи з приміщення Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області.

В'ячеслава Задорожного до Прем'єр-міністра України про виділення коштів на виплату допомоги по догляду за психічно хворими інвалідами.

Руслана Марцинківа до Прем'єр-міністра України щодо відновлення та реставрації Спасо-Преображенського храму міста Ніжина, Чернігівської області.

Руслана Марцінківа до Прем'єр-міністра України щодо порушення Державною казначейською службою статті 43 Бюджетного кодексу України в частині своєчасного забезпечення розрахунково-касового обслуговування коштів міського бюджету міста Івано-Франківська.

Павла Кириленка до Прем'єр-міністра України щодо необхідності раціонального використання бюджетних коштів.

Андрія Міщенка до секретаря Ради національної безпеки і оборони України щодо надання інформації про наявність у Голови Служби безпеки України Олександра Якименка іменного нагрудного знака іноземної держави.

Валерія Чернякова до Генерального прокурора України щодо порушення права власності на житло Юлії Білинець мешканки міста Виноградів Закарпатської області.

Юрія Бублика до Генерального прокурора України щодо бездіяльності центральних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування та порушення чинного законодавства при розгляді звернень мешканців міста Полтава про забезпечення населення та об'єктів соціальної сфери гарячим водопостачанням.

Юрія Бублика до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо незаконного закриття філії загальноосвітньої школи №12 в селищі Червоний Шлях Ленінського району міста Полтави та бездіяльності посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Олександра Сича до міністра соціальної політики України щодо забезпечення захисту прав громадян України, які мають правовий статус дітей війни.

Максима Бурбака до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо незаконних дій місцевих органів виконавчої влади у Чернівецькій області стосовно закриття шкіл у Заставнівському районі Чернівецької області.

Максима Бурбака до Генерального прокурора України щодо незаконних дій посадових осіб Чернівецької обласної ради.

Олега Тягнибока до міністра внутрішніх справ України стосовно вчинення незаконних дій, що містять ознаки перешкоджання здійснення повноважень народними депутатами України, журналістами та щодо факту побиття народного депутата України Едуарда Леонова і перевищення службових повноважень правоохоронними органами під час подій 19 серпня 2013 року біля Київради.

Олега Тягнибока до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів примушування працівників Ощадбанку придбати сертифікати казначейського зобов'язання за ціною 500 доларів.

Сергія Топалова до міністра молоді та спорту України щодо порушення прав спортсмена Збірної команди України з греко-римської боротьби, майстра спорту міжнародного класу, срібного призера  чемпіонату Європи 2013 року Євгена Орлова.

Сергія Топалова до Прем'єр-міністра України щодо збільшення фінансування видатків розвитку дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл олімпійського резерву, комплексних дитячо-юнацьких спортивних шкіл, шкіл вищої спортивної майстерності задля розвитку спортивної галузі України.

Євгена Мельника до Генерального прокурора України про неправомірний розпродаж майна Любомильського міжгосподарського спеціалізованого лісогосподарського підприємства та не проведення процедури розпаювання майна після ліквідації.

Євгена Мельника до міністра енергетики та вугільної промисловості України, Генерального прокурора України щодо невиплати заробітної плати працівникам Товариства з обмеженою відповідальністю "Луганськшахтострой", які були задіяні на будівництві шахти №10 "Нововолинська".  Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України     І.Г. КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу запросити депутатів до сесійної зали. У нас зараз  буде розглядатися дуже важливе питання щодо призначення позачергових місцевих виборів. Прошу народних депутатів зайти до сесійної зали.

Шановні народні депутати, слово  для доповіді з цього питання надається голові Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Жванії Давиду Важаєвичу.

 

11:35:02

ЖВАНІЯ Д.В.

Шановні колеги, шановні народні депутати!

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своїх засіданнях 20 березня, 17 квітня, 19 червня 2013 року розглянув загалом 95 клопотань окремих місцевих рад щодо призначення позачергових виборів 83-х сільських та 12-ти селищних голів у зв'язку  з достроковим припиненнях їх повноважень, відповідно до статті 79 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Відповідні проекти Постанов були зареєстровані в Верховній Раді України з реєстраційними номерами: 1201-117,  1201-129 та 12101-133, 1201-215. І у них зазначені різні дати призначення цих виборів.

Враховуючи несвоєчасний розгляд цих проектів постанов у сесійній залі, беручи до уваги вимоги Закону України "Про місцеві вибори" згідно з частиною першою статті 15, якою передбачено, що позачергові місцеві вибори призначаються  Верховною Радою  України не пізніше, ніж за 60 днів до виборів,  комітет за  засіданні 4 вересня цього року ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України про розгляд проектів постанов з реєстраційними номерами: 1201-117, 1201-129 та 1201-133, 1201-215; змінити дату проведення позачергових  місцевих виборів, запропоновану у цих законопроектах, на неділю 15 грудня 2013 року. Відповідні матеріали були вам надані. Просимо підтримати рішення комітету.  Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, чи будуть запитання? Чи є необхідність обговорення цього питання? (Шум у залі) Є, да. Прошу записатися народних депутатів.

 

ЖВАНІЯ Д.В. Прохання до головуючого мобілізувати зал…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Свобода", народний депутат Мирний. 

 

11:37:12

МИРНИЙ О.Б.

Прошу передати слово Олег Сиротюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передається слово Сиротюку, народному депутату.

 

11:37:19

СИРОТЮК О.М.

Олег Сиротюк, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Верховна Рада  дуже затягнула процес призначення місцевих виборів. Насправді тих виборів чекають в  дуже багатьох населених пунктах в сільських, селищних радах. Але так само Верховна Рада повинна зробити свій  конституційний обов'язок, який стосується призначення виборів в Києві Київської міської ради і київського міського голови. Це ті вибори, які  конче  необхідні. Це ті вибори, на які мають право  громадяни, щоб в їхній територіальних громадах були обрані голови, які повинні відповідати за відповідні громади і за стан справ відповідних сільських, селищних та міських радах.

Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" буде підтримувати  призначення місцевих виборів. І це єдина форма забезпечечення народовладдя на місцях, як єдина форма забезпечення прав територіальних громад на місцевому рівні вирішувати питання місцевого значення. Дякую.

 

ЖВАНІЯ Д.В. Дякую, шановний колего! Ми разом приймали рішення по всіх містах, селах, селищних радах. І ми дійсно затягнули час. Тому давайте сьогодні всі фракції дружно проголосуємо за ці питання, які стоять в порядку денному по селищних радах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Дубневич Яросла, фракція "УДАР Віталія Кличка".

 

11:38:46

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Я прошу передати слово Сергію Капліну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово Капліну Сергію.

 

11:38:53

КАПЛІН С.М.

Сергій Каплін, фракція "УДАР Віталія Кличка", 44 виборчий округ, місто Полтава. Наша фракція буде підтримувати цей важливий документ. Звичайно, це необхідно, ми маємо навести серйозний порядок в місцевому самоврядуванні.

Але разом з тим, я хотів би вас попросити як фахівця, відповідальну особу в парламенті прокоментувати, наприклад, дії тих людей, яких ми вибрали вже. Наприклад, мер Полтави вчора на засіданні сесії міської ради за те, що депутат міської ради намагався змусити його перекинути ті гроші, які він виділив на ремонт дороги до себе, перекинути на ремонт дороги до школи, - так він йому сказав в кращих традиціях мера міста Харкова. Каже: "Я тебя умножу на ноль!"

Я хотів би, щоб знала вся країна про ці факти. Ми дали відповідну оцінку і звернулися до міських голів всієї України не позорити країну перед очима Європи, куди ми зараз прагнемо. Дякую.

 

ЖВАНІЯ Д.В. Дякую. До нас звертаються багато суб'єктів місцевого самоврядування з різними, з різними пропозиціями. Там є взагалі ганебні явища, які з'являються. Тому комітет реагує на всі ці справи. Ми надсилаємо, як реагуємо на ці письма, навіть надсилаємо комісії. Комісії постійно працюють по суб'єктах місцевого самоврядування там, де виникають такі питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Чорноволенко, фракція "Батьківщина".

 

11:40:22

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановний пане Голово, от дивіться. Ви розглядається дуже багато призначень виборів. Але головні місцеві вибори в країні, ви ж це чудово розумієте, це вибори до міської ради міста Києва і міського голови, ви ж не будете з цим сперечатися.

Разом з тим, є моя постанова на призначення на 27 жовтня, ви її не розглянули, є постанова моя в співавторстві на призначення на 10 листопада, ви її не розглянули. Я думаю, що питання виборів в столиці, в яких уже півтора року немає міського голови і півроку немає Київської міської ради, це надзвичайно важливе питання. Не треба посилатися ні на які рішення Конституційного Суду, бо там мова йде про чергові вибори, давайте призначимо на 2 роки Київраду на позачергових виборів. Я, ви можете голосувати за, проти чи утриматись, але ви не повинні залишати авторів цього законопроекту права, щоб їх законопроект вчасно розглянули.

Тому у мене до вас питання. Чому комітет не виносить це питання до Верховної Ради на голосування? Дякую.

 

ЖВАНІЯ Д.В. Дякую, колего. Ви вже надіслали в комітет шостий законопроект,  і всі законопроекти ваші були розглянуті вчасно. Багато з них було розглянуто позитивно, багато було відхилено.

Зараз в комітеті є ваш законопроект. Комітет наступного, 2 законопроекти, наступного тижня комітет буде розглядати обов'язково всі законопроекти, які надходять від народних депутатів. Поки що в нас випадків нерозгляду законопроектів, які надходять до комітету не було вчасно. Так що ми будемо працювати і надалі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Сабій, фракція "Свобода".

 

11:42:11

САБІЙ І.М.

Прошу передати слово Олексію Кайді.

 

11:42:17

КАЙДА О.П.

Дякую. Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода", Тернопільщина.

Давид Важаєвич, хотів би якраз, користуючись нагодою, нагадати і вам, і колегам, і всім українцям, що вже два, протягом двох з половиною років близько 20-ти депутатів Тернопільської обласної ради не можуть приступити до виконання покладених на них обов'язків. І я хочу до вас звернутись особисто і до комітету профільного, зараз у нас є новий керівники Центральної виборчої комісії, думаю, що, можливо, ситуація якось зміниться, звернутися офіційно з поданням щодо або заміни територіальної комісії, вже другої, яка не може ніяк виконати свої обов'язки і в принципі вирішити питання по суті. Адже порушується Конституція України, порушується законодавство України, 20 обранців, більше 100 тисяч тернопільчан не представлені в найвищому представницькому органі Тернопільської області. Прошу взяти на особистий контроль. Дякую.

 

ЖВАНІЯ Д.В. Дякую, колего. Це питання знаходиться на особистому контролі в комітеті. І ми робимо все можливе для того, щоб врегулювати це питання. І ми будемо робити все. Ми навіть вже направляли звернення до ЦВК і будемо ще раз направляти звернення щодо розгляду цього питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Володимир Бондаренко, фракція "Батьківщина".

 

11:43:41

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, фракція "Батьківщина". Шановний Давиде Важаєвичу, на останньому засіданні комітету були ухвалені ціла низка рішень, які стосуються виборів. Уже тривалий період в Україні це питання, на жаль, не розглядається, накопичилося там до півтори сотні вже таких рішень. І останнє наше рішення про те, що оголосити день виборів в Україні єдиний на 15 грудня. Воно підтверджене вчорашнім рішенням про п'ять округів, про які вчора говорилося. А сьогодні виносяться селищні, сільські ради. Але є невеличка кількість міських рад. Їх то всього тут 9 таких рад, окрім Києва, про який говорив щойно Чорноволенко. Чому ми не виносимо хоча би ці 9 вже  по Києву, допустимо, є якісь проблеми. Які проблеми є з 9 містами України і ще одною сільською радою, де треба обрати депутатів.

 Чому сьогодні б не затвердити все і одночасно провести в Україні вибори 15 грудня по всіх цих одиниця?

 

ЖВАНІЯ Д.В. Дякую, колего. Ми разом з  вами працюємо в комітеті. тому ми одноголосно прийняли рішення призначити 15 грудня днем виборів по Україні, дострокових виборів, які будуть відбуватися.

Тому, я вважаю, що ми сьогодні проголосуємо плідно всі фракції. Тут нема ніякої політики, по селах і селищних радах. Люди чекають вже по півроку, по року цього рішення. І наступного тижня, я думаю, що мит також плідно проголосуємо і по місцях, по мерах, які сьогодні вже рішенням комітету прийняті.

Нам дуже важливо, щоб був консенсус знайдений в залі, щоб нам вистачало голосів. Тому сьогодні давайте проголосуємо за села, сільських і селищних рад по виборах, потім у нас є місця, і будемо вирішувати питання Києва. Я ще раз наголошую, що наступного тижня комітет буде розглядати питання щодо дострокових виборів і в Києві. Якщо буде знайдений консенсус в залі, це питання буде актуальним і буде розглядатись в залі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Давиде Важаєвичу, присядьте, будь ласка.

Ставлю на голосування проект Постанови про призначення позачергових виборів Катеринівського сільського голови (Катеринівська сільська рада Великолепетиського району Херсонської області) (реєстраційний номер 1201-117) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

11:46:37

За-226

(Шум у залі)

 По фракціям. Партія регіонів – 95, "Батьківщина" – 42, "УДАР Віталія Кличка" – 24, "Свобода" – 30, Компартія – 28, позафракційні – 7.

Рішення прийнято, постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Голубівського сільського голови (Голубівська сільська рада Калинівського району Вінницької області) (реєстраційний номер 1201-118) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати. Уже десять разів запросили.

 

11:47:22

За-232

Рішення прийнято, Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Староковрайського сільського голови (Староковрайська сільська рада Чорнобаївського району Черкаської області) (реєстраційний номер 1201-119) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

11:47:56

За-231

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Міняйлівського сільського голови (Міняйлівська сільська рада Саратського району Одеської області) (реєстраційний номер 1201-120) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

11:48:24

За-232

Рішення прийнято.

Про призначення позачергових виборів Новоскоморохівського сільського голови (Новоскоморохівська сільська рада Галицького району Івано-Франківської області) (реєстраційний номер 1201-121) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

11:48:55

За-230

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Міньківського сільського голови (Міньківська сільська рада Артемівського району Донецької області) (реєстраційний номер 1201-122) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

11:49:23

За-228

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Гончарівського сільського голови (Гончарівська сільська рада Сватівського району Луганської області) (реєстраційний номер 1201-123) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

11:49:52

За-230

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Тереблеченського сільського голови (Тереблеченська сільська рада Глибоцького району Чернівецької області) (реєстраційний номер 1201-124) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

11:50:22

За-227

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Забуянського сільського голови (Забуянська сільська рада Макарівського району Київської області) (реєстраційний номер 1201-125) для прийняття за основу та в цілому.

 

11:50:51

За-225

Рішення не прийнято.

Партія регіонів – 87, "Батьківщина" – 48, "УДАР Віталія Кличка" – 25 , "Свобода" – 31, Компартія України – 28, позафракційні – 6.

Давайте повернемося і ще раз переголосуємо дану постанову. Ставлю на голосування пропозицію про повернення до голосування за дану постанову. Прошу голосувати.

 

11:52:06

За-230

Повернулися. Тобто голоси у нас є, треба не лінуватися нажимати на кнопку.

Ставлю на голосування про призначення позачергових виборів Забуянського сільського голови (Забуянська сільська рада Макарівського району Київської області) (реєстраційний номер 1201-125) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати народних депутатів.

 

11:51:32

За-234

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Привільненського сільського голови (Привільненська сільська рада Вільнянського району Запорізької області) (реєстраційний номер 1201-126) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

11:52:38

За-228

Рішення прийнято. Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Приютівського селищного голови (Приютівська селищна рада Олександрійського району Кіровоградської області)  (реєстраційний 1201-127)  для прийняття  за основу та в цілому. Прошу голосувати.

     

11:53:10

За-225

Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 92, "Батьківщина" – 44, "УДАР Віталія Кличка – 24, "Свобода" – 31, Компартія України  - 28, позафракційні – 6.

Повернемося? Ставлю на голосування про повернення до голосування за дану постанову. Прошу голосувати.

 

11:53:51

За-234

Повернулися. За – 234.

Ставлю для прийняття за основу та в цілому Постанова (1201-127). Прошу голосувати.

 

11:54:14

За-232

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів  Фащівського селищного голови (Фащівська селищна рада Перевальського району Луганської області) (реєстраційний номер 1201-128) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

    

11:54:43

За-230

Рішення прийнято.

Про призначення позачергових виборів Сімеїзького селищного голови (Сімеїзька селищна рада Ялтинської міської ради Автономної Республіки Крим)  (реєстраційний 1201-129)  для прийняття  за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

11:55:13

За-229

Постанову прийнято.

Про  призначення позачергових виборів Роздольського  сільського голови (Роздольська сільська рада Первомайського району Харьківської області) (реєстраційний  1201-133)  для прийняття  за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

11:55:42

За-231

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Петрівського сільського голови (Петрівська сільська рада Шевченківського району Харьківської області) (реєстраційний 1201-134) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

11:56:12

За-233

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Коробчинського сільського голови (Коробчинська сільська рада Новомиргородського району Кіровоградської області) (реєстраційний 1201-135)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати. 

 

11:56:41

За-231

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Кудашівського сільського голови (Кудашівська сільська рада Криничанського району Дніпропетровської області)  (реєстраційний 1201-136) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

11:57:09

За-233

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Старосанжарського сільського голови (Старосанжарська сільська рада Новосанжарського району Полтавської області) (реєстраційний 1201-137)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

11:57:39

За-228

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Гордіївського сільського голови (Гордіївська сільська рада Романівського району Житомирської області) (реєстраційний 1201-138) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

11:58:07

За-230

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Рибальського сільського голови (Рибальська сільська рада Татарбунарського району Одеської області) (реєстраційний  1201-139) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

11:58:35

За-230

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Підлісномукарівського сільського голови (Підлісномукарівська сільська рада Дунаєвецького району Хмельницької області) (реєстраційний  1201-140) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

11:59:06

За-232

Постанову прийнято.

Шановні народні депутати, є пропозиція, щоб ми без перерви попрацювали, зробили з вами гарну справ у і проголосували постанови про призначення  виборів. Підтримується?  Дякую.

Про призначення позачергових виборів... (Шум у залі)

Ставлю на голосування: працювати без перерви для того, щоб проголосувати дані постанови. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:59:58

За-224

(Шум у залі)  Не встигли? Давайте і ще раз поставлю. Шановні народні депутати, цих 30 хвилин давайте використаємо для того, щоб наші виборці побачили, що ми тут працюємо, 30 хвилин. І так уже половина народних депутатів  невідомо де знаходиться – напівпустий зал. Прошу голосувати, шановні народні депутати. Працюємо без перерви.

Ставлю на голосування.

 

12:00:39

За-230

Рішення прийнято.

Про призначення позачергових виборів Дніпровського сільського голови (Дніпровська сільська рада Чернігівського району Чернігівської області) (реєстраційний номер 1201-141) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:01:07

За-231

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Хорлупівського сільського голови (Хорлупівська сільська рада Ківерцівського району Волинської області) (реєстраційний номер 1201-142) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:01:39

За-229

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Кодаківського сільського голови (Кодаківська сільська рада Васильківського району Київської області) (реєстраційний номер 1201-143) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:02:07

За-225

Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 92, "Батьківщина" – 43, "УДАР" Віталія Кличка"– 25, "Свобода"– 31, Компартія України – 28, позафракційні – 6.

Ставлю на голосування про повернення до голосування за дане питання. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:02:43

За-229

Рішення прийнято. Повернулися. Ставлю дану постанову для прийняття за основу та в цілому (1201-143). Прошу голосувати.

 

12:03:07

За-230

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів в Плесецького сільського голови (Плесецька сільська рада Васильківського району Київської області) (реєстраційний 1201-144)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:03:34

За-229

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Лиманського сільського голови (Лиманська сільська рада Татарбунарського району Одеської області) (реєстраційний 1201-145)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:04:02

За-232

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Стрюківського сільського голови (Стрюківська сільська рада Миколаївського району Одеської області) (реєстраційний 1201-146)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:04:30

За-234

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Пиратинського сільського голови (Пиратинська сільська рада Радехівського району Львівської області) (реєстраційний 1201-147)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати народних депутатів.

 

12:04:59

За-232

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Старомайорського сільського голови (Старомайорська сільська рада Великоновосілківського району  Донецької області)  (реєстраційний 1201-148) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:05:30

За-225

Рішення не прийнято. По фракціях: Партія регіонів – 95, "Батьківщина" – 42, "УДАР Віталія Кличка" – 26, "Свобода" – 29, Компартія України – 27, позафракційні – 6.

Ставлю на голосування пропозицію щодо повернення до голосування за дану постанову. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:06:10

За-237

Повернулися. За – 237.

Ставлю на голосування пропозицію щодо прийняття за основу та в цілому (реєстраційний 1201-148). Прошу голосувати.

 

12:06:35

За-239

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Андріяшівського сільського голови (Андріяшівська сільська рада Бердичівського району Житомирської області) (реєстраційний1201-149) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:07:07

За-236

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Іванковецького сільського голови (Іванковецька сільська рада Лановецького району Тернопільської області) (реєстраційний 1201-150)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:07:38

За-237

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Комишуватського сільського голови (Комишуватська сільська рада Першотравневого району Донецької області) (реєстраційний 1201-151) для прийняття за основу та в цілому.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:08:09

За-237

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Приморського сільського голови (Приморська сільська рада Татарбунарського району Одеської області) (реєстраційний номер №1201-152)  для прийняття  за основу та в цілому.

Прошу голосувати.

 

12:08:37

За-237

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Червонокостянтинівського сільського голови (Червонокостянтинівська сільська рада Петрівського району Кіровоградської області) (реєстраційний №1201-153)  для прийняття за основу та в цілому.  Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:09:10

За-233

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Чернеччинського сільського голови (Чернеччинська сільська рада Краснопільського району Сумської області) (реєстраційний №1201-154)  для прийняття за основу та в цілому.

Прошу голосувати.

 

12:09:40

За-233

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Райгородоцького сільського голови (Райгородоцька сільська рада Бердичівського району Житомирської області) (реєстраційний №1201-155)  для прийняття за основу та в цілому.

Прошу голосувати.

 

12:10:11

За-230

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Опішнянського селищного голови (Опішнянська селищна рада Зінківського району Полтавської області) (реєстраційний 1201-156) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:10:42

За-232

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Тиврівського селищного голови (Тиврівська селищна рада Тиврівського району Вінницької області) (реєстраційний 1201-157) для прийння за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:11:10

За-234

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Кам'яного селищного голови (Кам'яна селищна рада Вільнянського району Запорізької області) (реєстраційний 1201-158) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:11:40

За-235

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Горішньослобідського сільського голови (Горішньослобідська сільська рада Монастириського району Тернопільської області) (реєстраційний 1201-160) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:12:13

За-237

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Новоборисівського сільського голови (Новоборисівська сільська рада Великомихайлівського району Одеської області) (реєстраційний 1201-161) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:12:42

За-234

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Семеріцького сільського голови (Семиріцька сільська рада Гайсинського району Вінницької області) (реєстраційний  номер 1201-162) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:13:10

За-233

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Воєводського сільського голови (Воєводська сільська рада Троїцького району Луганської області)(реєстраційний номер 1201-163) для прийняття  за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:13:38

За-233

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Давидівського сільського голови (Давидівська сільська рада Кіцманського району Чернівецької області)(реєстраційний номер 1201-164) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

12:14:06

За-231

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Пастушівського сільського голови (Пастушівська сільська рада Чортківського району Тернопільської облатсі)(реєстраційний номер 1201-165) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати. Чортківського району.

 

12:14:36

За-227

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Оситнязького сільського голови (Оситнязька сільська рада Кіровоградського району Кіровоградської області) (реєстраційний номер 1201-166) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:15:06

За-231

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Суходільського сільського голови (Суходільська сільська рада Глухівського району Сумської області) (реєстраційний номер 1201-167). Для прийняття за основу та в цілому.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:15:34

За-227

Постанову прийнято.

Про  призначення позачергових виборів Городищенського сільського голови (Городищенська сільська рада Біловодського району Луганської області) (реєстраційний номер 1201-168). Для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:16:05

За-230

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Кропивнянського сільського голови (Кропивнянська сільська рада Золотоніського району Черкаської області) (реєстраційний номер 1201-169). Для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:16:35

За-232

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Багачанського сільського голови (Багачанська сільська рада Троїцького району Луганської області) (реєстраційний номер 1201-170). Для прийняття  за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:17:06

За-229

Постанову прийнято.

Про  призначення позачергових виборів Свічківського сільського голови (Свічківська сільська рада Драбівського району Черкаської області) (Реєстраційний номер 1201-171). Для прийняття  за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:17:35

За-231

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Остапівського сільського голови (Остапівська сільська рада Миргородського району Полтавської області) (реєстраційний номер 1201-172) для прийняття за основу та  в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:18:04

За-230

Постанову прийнято.

 Про  призначення позачергових виборів Серединського сільського голови (Серединська сільська рада Чернігівського району Чернігівської області) (реєстраційний номер 1201-173)  для прийняття  за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

 12:18:33

 За-231

 Постанова прийнята.

 Про призначення позачергових виборів Семенівського сільського голови (Семенівська сільська рада Пустомитівського району Львівської області) (реєстраційний номер 1201-174) для прийняття  за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:19:04

За-230

Постанова прийнята.

Про призначення позачергових виборів Бушевського сільського голови (Бушевська сільська рада Рокитнянського району Київської області) (реєстраційний номер 1201-175)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:19:32

За-232

Постанова прийнята.

Про призначення позачергових виборів Майданецького сільського голови (Майданецька сільська рада Тальнівського району Черкаської області) (реєстраційний номер1201-176)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:20:00

За-228

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Колодистенського сільського голови (Колодистенська сільська рада Тальнівського району Черкаської області) (реєстраційний 1201-177) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:20:30

За-230

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Придніпровського сільського голови (Придніпровська сільська рада Чорнобаївського району Черкаської області) (реєстраційний 1201-178) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:21:01

За-233

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Переймівського сільського голови (Переймівська сільська рада Балтського району Одеської області) (реєстраційний номер 1201-179)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:21:31

За-232

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Келебердянського сільського голови (Келебердянська сільська рада Канівського району Черкаської області) (реєстраційний номер 1231-180) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:22:02

За-231

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Степанівського сільського голови (Степанівська сільська рада Лугинського району Житомирської області) (реєстраційний 1201-181) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:22:33

За-231

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Хотіївського сільського голови (Хотіївська сільська рада Корюківського району Чернігівської області) (реєстраційний 1201-182) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:23:02

За-236

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Івашковецького сільського голови (Івашковецька сільська рада Шаргородського району Вінницької області) (реєстраційний 1201-183) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:23:32

За-233

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Дубовецького сільського голови (Дубовецька сільська рада Галицького району Івано-Франківської області) (реєстраційний 1201-184) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:24:02

За-233

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Лазірківського сільського голови (Лазірківська сільська рада Оржицького району Полтавської області) (реєстраційний 1201-185) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:24:33

За-235

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Малаївського сільського голови (Малаївська сільська рада Красноокнянського району Одеської області) (реєстраційний 1201-186) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:25:02

За-234

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Монастирецького сільського голови (Монастирецька сільська рада Жидачівського району Львівської області) (реєстраційний 1201-187)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:25:32

За-232

Рішення прийнято.

Про призначення позачергових виборів Матіясівського сільського голови (Матіясівська сільська рада Березанського району Миколаївської області) (реєстраційний 1201-188)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:26:01

За-230

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Об'єднанського сільського голови (Об'єднанська сільська рада Новгород-Сіверського району Чернігівської області) (реєстраційний номер 1201-189) для прийняття  за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:26:32

За-228

Постанову прийнято.

Про призначення  позачергових виборів Острівського сільського голови (Острівська сільська рада Рокитнянського району Київської області) (реєстраційний номер 1201-190)  для прийняття  за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати. 

 

12:27:04

За-230

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Рогачівського сільського голови (Рогачівська сільська рада Баранівського району Житомирської області) (реєстраційний номер 1201-191) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:27:35

За-230

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Товкачівського сільського голови (Товкачівська сільська рада Прилуцького району Чернігівської області) (реєстраційний 1201-192)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:28:06

За-232

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Митченківського сільського голови (Митченківська сільська рада Бахмацького району Чернігівської області) (реєстраційний 1201-193)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати. Бахмацького.

 

12:28:36

За-226

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Струмківського сільського голови (Струмківська сільська рада Татарбунарського району Одеської області) (реєстраційний 1201-194)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:29:07

За-228

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Межирічківського сільського голови (Межирічківська сільська рада Голованівського району Кіровоградської області) (реєстраційний 1201-195)  для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:29:38

За-229

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Ницахського сільського голови (Ницахська сільська рада Тростянецького району  Сумської області) (реєстраційний 1201-196) для прийняття  за основу та в цілому. Проошу народних депутатів голосувати.

 

12:30:13

За-227

Постанову прийнято.

Про призначення  позачергових виборів Банюнинського сільського голови (Банюнинська сільська рада Кам'янка-Бузького району Львівської області) (реєстраційний номер 1201-197) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:30:45

За-234

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Рибинського сільського голови (Рибинська сільська рада Корюківського району Чернігівської області) (реєстраційний 1201-198) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних  депутатів голосувати.

 

12:31:15

За-230

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Мощенського сільського голови (Мощенська сільська рада Ковельського району Волинської області) (реєстраційний 1201-199) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:31:44

За-229

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Любахівського сільського голови (Любахівська сільська рада Володимирецького району Рівненської області) (реєстраційний 1201-200) для прийняття  за основу та в цілому. Прошу народних депутатів  голосувати.

Залишилось зовсім не багато, 20 постанов.

 

12:32:15

За-224

Рішення не прийнято. 

По фракціях: Партія регіонів – 94, "Батьківщина" – 37, "УДАР Віталія Кличка" – 27, "Свобода" – 31, Компартія України – 29, позафракційні – 6.

Ставлю на голосування пропозицію щодо повернення до голосування даної постанови. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:32:53

За-233

Рішення прийнято. Ми повернулись.

Ставлю на голосування для прийняття за основу та в цілому постанови (1201-200). Прошу голосувати.

 

12:33:18

За-229

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Кононівського сільського голови (Кононівська сільська рада Біловодського району Луганської області) (реєстраційний 1201-201) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:33:46

За-231

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Веселківського сільського голови (Веселківська сільська рада Любарського району Житомирської області) (реєстраційний 1201-202) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:34:18

За-228

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Любельського сільського голови (Любельська сільська рада Жовківського району Львівської області) (реєстраційний 1201-203) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:34:48                                                   

За-231

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Тимченківського сільського голови (Тимченківська сільська рада Чорнобаївського району Черкаської області) (реєстраційний №1201-204)  для прийняття за основу та в цілому.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:35:19

За-229

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Ліснослобідського сіьського голови (Ліснослобідська сільська рада Коломийського району Івано-Франківської області) (реєстраційний №1201-205)  для прийняття за основу та в цілому.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:35:49

За-227

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Баландинського сільського голови (Баландинська сільська рада Кам'янського району Черкаської області) (реєстраційний №1201-206)  для прийняття за основу та в цілому.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:36:18

За-228

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Угринівського сільського голови (Угринівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області) (реєстраційний №1201-207) для прийняття за основу та в цілому.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:36:49

За-229

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Копанківського сільського голови (Копанківська сільська рада Калуського району Івано-Франківської області) (реєстраційний номер №1201-208)  для прийняття за основу та в цілому.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:37:23

За-228

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Аполлонівського сільського голови (Аполлонівська сільська рада Сахновщинського району Харківської області) (реєстраційний 1201-209) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:37:55

За-230

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Мирнівського селищного голови (Мирнівська селищна рада Євпаторійської міської ради Автономної Республіки Крим) (реєстраційний 1201-210) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:38:26

За-233

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Клеванського селищного голови (Клеванська селищна рада Рівненського району Рівненської області) (реєстраційний 1201-211) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:38:57

За-234

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Новофедорівського селищного голови (Новофедорівська селищна рада Сакського району Автономної Республіки Крим) (реєстраційний 1201-212) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:39:26

За-230

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Білолуцького селищного голови (Білолуцька селищна рада Новопсковського району Луганської області) (реєстраційний 1201-213) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних  депутатів голосувати.

 

12:39:56

За-234

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Новосвітського селищного голови (Новосвітська селищна рада Старобешівського району Донецької області) (реєстраційний 1201-214) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:40:27

За-232

Постанову прийнято.

Про призначення позачергових виборів Комсомольського селищного голови (Комсомольська селищна рада Зміївського району Харківської області) (реєстраційний номер 1201-215) для прийняття в цілому та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:40:58

За-233

Постанову прийнято.

Всього проголосовано 95 постанов про призначення позачергових місцевих виборів.

Шановні народні депутати, на розгляд вноситься проект Постанови (реєстраційний номер 2364-а) про перейменування села Біньова Турківського району Львівської області. Будемо обговорювати?

Ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер    2364-а) про перейменування села Біньова Турківського району Львівської області для прийняття за основу і в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:42:08

За-231

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, у нас до початку питання порядку денного щодо "Різного" залишається майже 20 хвилин. Є три пропозиції. Перша пропозиція. Ми можемо продовжити оголошення запитів, що  надійшли. Друга пропозиція. Ми можемо розглянути відповіді на запити народних депутатів, якими вони залишились незадоволені. Третє. Ми можемо розпочати виступи народних депутатів з "Різного". Запити?

Я ставлю в порядку черговості ці пропозиції на голосування, шановні народні депутати.  Ставлю на голосування пропозицію щодо продовження оголошення запитів, що надішли. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:43:17

За-141

Не підтримана пропозиція.  За – 141 народний депутат.

Ставлю на голосування пропозицію про розгляд відповідей на запити народних депутатів, якими вони залишились незадоволені. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:43:45

За-104

Рішення не прийнято. Не підтримана пропозиція.

Ставлю на голосування пропозицію зараз розпочати виступи народних депутатів з різних питань. Прошу народних депутатів голосувати.

Потрібно, по Регламенту, потрібно.

 

12:44:11

За-191

Не набрали ми ні одного рішення.

Прошу, Адам Іванович Мартинюк.

 

12:44:23

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Ігор Григорович. Шановні колеги, заспокойтесь. Останнє третє голосування ми могли голосувати, а могли і не голосувати. Тому що у нас, відповідно до Регламенту, в п’ятницю з 13-ї до 14-ї години  ми маємо "Різне". Оскільки ми з вами проголосували про те, щоб сьогодні працювати без перерви, то ми маємо абсолютно всі  підстави на 15 хвилин раніше почати "Різне". Це один момент.

Друге. Ми виконали повністю порядок денний сьогодні, окрім останнього питання,  яке стоїть в "Різному". Тому, Ігорю Григоровичу, у вас є всі підстави зробити запис на "Різне". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дякую. Фракція "УДАР",  Геращенко.

 

12:45:12

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановний пане віце-спікере! Шановні колеги! Ми пропонуємо все ж таки використати ці 15 хвилин для оголошення запитів, ті, які не встигли зачитати. Ми повернулися з літніх канікул, і дуже багато колег і ви всі в цьому залі, в тому  числі підготували достатньо багато депутатських запитів, які так само є важливою частиною нашої роботи.

І тому ми просимо, давайте ми повернемося до того, щоб пан Калєтнік 15 хвилин присвятив  зачитуванню депутатських оголошень, депутатських запитів, а з 13-ї години розпочнемо виступи народних депутатів України. Просимо повернутися до цього питання і  використати ці 15 хвилин для оголошення запитів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція Партії регіонів, Журавський, народний депутат.

 

12:45:59

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, ми демократично проголосували за три пропозиції. За рейтинговим голосування найбільше голосів –  191 особа – набрала третя пропозиція – перейти до "Різного". Прошу з цього і почати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від фракції "Свобода" народний депутат Кайда.

 

12:46:23

КАЙДА О.П.

Дякую. Шановний пане головуючий, шановні народні депутати! Ми от зараз з голосування бачили, як хто хоче працювати.

Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" голосувала так само за всі три пропозиції в повному складі. Тому що є питання, треба дочитати запити. Є незадоволені на відповіді. Натомість  фракція Партії регіонів, давайте відкриємо голосування, і подивимося, як  вони голосували.

І добродію Журавський, не треба вводити в оману українців, що  нібито ви хочете й те і інше розглядати. Ви зірвали розгляд і першого питання, і   другого, і третього. Вашої фракції практично майже  немає. Можливо, третина або чверть навіть є. Отак ви хочете працювати, отак ви вболіваєте за український народ, отак ви хочете  запити розглядати і давати відповіді на них. Само собою, що ви не хочете почути ні претензії до своїх керівників, які зараз займаються відписками народним депутатам і не хочуть вирішувати по суті наболілі питання наших виборців. І ваших, у тому числі, а… (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Від фракції "Батьківщина" Руслан Князевич.

 

12:47:41

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановні колеги, шановний Ігорю Григорович, я розумію, в яке незручне становище ви зараз потрапили, тому що насправді, дійсно, в Регламенті чітко написано, з якої години має починатися "Різне". І тут ви абсолютно правий.

Інша справа, що як так може трапитися, що нам пропонують розгляд питань, завідомо зрозуміло, що ці питання будуть розглянуті до того часу, коли відповідно по Регламенту має початися "Різне".

Я вношу нову пропозицію, Юрій Григорович, якщо вже в нас є лаг часу, то, може, нам ще продовжити розгляд питань про призначення місцевих виборів? Адже комітетом підготовлено дві постанови, а. ми сьогодні тільки одну розглянули – про сільські, селищні, відповідно, голови. А є ще міських голів два десятки. Давайте хоча би з них якусь частину проголосуємо, і можна спокійно тоді знайти компроміс. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Всі висловилися. Мабуть, ми бачимо, що в залі ще стало менше народних депутатів. Тому ваша пропозиція навряд чи може бути підтримана необхідною… (Шум у залі) Не заважайте працювати! Не заважайте! …необхідною кількістю голосів народних депутатів.

Тому я ставлю зараз на запис народних депутатів в порядку денному з "Різного". Прошу народних депутатів записатися на виступи.

Фракція Компартії України, народний депутат Голуб. Передає слово народному депутату Алексєєву.

 

12:49:35

АЛЕКСЄЄВ І.В.

Дякую, Ігорю Григоровичу. Другого  вересня 2013 року суддя окружного адміністративного суду міста Києва Шрамко відкрила провадження в справі за позовом політичної партії "Європейська партія України" до Компартії України щодо заборони проводити збори громадян України з питань організації всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, а Центральній виборчій комісії направляти представників на ці збори.

Ми вважаємо такі дії суддів Шрамко завідомо неправомірними, а ухвали – завідомо неправосудними з огляду на наступне. Відкриваючи провадження в цій справі та забороняючи проведення зборів, суддя знехтувала нормами Конституції України, відповідно до яких носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ (стаття 5); суспільне життя в Україні ґрунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності і жодна ідеологія не може визнаватися державою як обов'язкова, держава гарантує свободу політичної діяльності, не забороненої Конституцією і законами України  (стаття 15); громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах (стаття 38).

 Крім того, встановлюючи таку заборону, суд порушив конституційні вимоги щодо свободи зібрань, встановлені статтею 39 Конституції України. Зазначені ухвали були прийняті Шрамко також і всупереч нормам адміністративного судочинства. Так суддя знехтувала правилами визначення юрисдикції адміністративних судів та підсудності спорів, оскільки відповідно статей 3, 17 та інших Кодексу адміністративного судочинства України зазначений спір не може розглядатися в адміністративному суді, а "Європейська партія України" не є належним позивачем в такій справі.

В своїй протиправній ухвалі про заборону зборів як заходу забезпечення суддя зазначила, зокрема, що суд погоджується з доводами позивача, тобто "Європейської партії", що через організацію всеукраїнського референдуму стосовно вступу приєднання України до Митного союзу може бути створено перешкоди для реалізації державою зовнішньої політики, фактично, своїм рішення суддя грубо порушила норми адміністративно-процесуального права, оскільки визнала дії КПУ протиправними ще до початку розгляду справи. На додаток, дії судді грубо порушують законодавство про всеукраїнський референдум, яке якраз передбачає проведення  відповідних зборів громадян України в присутності членів ЦВК.

Дії Компартії щодо скликання зборів громадян для проведення всеукраїнського референдуму не порушували права жодної партії, тим більше законодавства, адже відповідно до статті 15 Закону України "Про Всеукраїнський референдум" шляхом Всеукраїнського референдуму український народ може не тільки визначити засади зовнішньої політики держави, а й реалізувати своє виключне право приймати закони України. Ми вважаємо, що всі зазначені порушення дозволяють оцінити діяння Шрамко як злочинні, і будемо приймати відповідні заходи. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Махніцький, фракція "Свободи".

 

12:52:58

МАХНІЦЬКИЙ О.І. Юрію Сиротюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сиротюку передано слово.

 

12:53:10

СИРОТЮК Ю.М.

Юрій Сиротюк, Всеукраїнське  об'єднання "Свобода". Шановна українська громадо! Хотів би з цієї трибуни звернутися до вищих посадових осіб української влади щодо ситуації, яка склалася з торфобрикетною промисловістю в Україні. Я вже неодноразово писав  депутатські запити, звернення, звертався до всіх можливих інстанцій щодо ситуації, яка склалася в цій галузі. 

Що ми маємо з торфобрикетною галуззю? Насправді, Україна володіє величезними  запасами торфу і брикету. Ці запаси оцінюються в трильйони гривень. За цими запасами ми можемо на 100 років покривати забезпечення населення України  побутовим паливом.

Про те, що уряд сьогодні проявляє інтерес до цієї галузі ми бачимо, що ухвалюються рішення про спрощення надання торф'яників у користування. У вівторок ми голосували, на жаль,  без обговорення  про податкові пільги для торф'яної галузі. Але водночас з тим відбуваються інші речі. Навесні цього року всі торфобрикетні заводи, які є по закону державною власністю, були захоплені рейдерами, які зайшли в "Волиньторф", "Рівноторф", "Черкаситорф" і методично працюють на знищення торф’яної галузі.

Хотів би розказати лише про ситуацію, яка склалася на "Смигаторфі" – єдиному працюючому торфобрикетному заводі Рівненської області. 

Навесні цього  року було змінено менеджмент. Працююче підприємство, де люди отримували понад  тисячу  гривень більше зарплату, ніж в середньому в області, за півроку перетворено на збиткове підприємство.  З підприємства вимито 2 мільйони коштів. Лише за минулий тиждень новий завскладу вкрав 70 тонн торфобрикету на понад 20 тисяч гривень! На жаль, мої звернення в Генеральну прокуратуру, в міліцію, в міністерство не дають жодного результату.

Попередньо призначений директор Давидов Ігор Миколайович знищив подібне підприємство в "Черкаситорфі",  де відділили виробництво від збуту. Де люди на збуті заробили величезні гроші, а сьогодні підприємство в Черкасах стоїть на колінах, має мільйонні борги.

Те саме робиться сьогодні з "Смигаторф", де 20 відсотків колективу намагаються вигнати. Де створені фіктивні рахунки. Все це є ознаками того, що, на жаль, прикриваючись державним підприємством, підприємством сьогодні заволоділи рейдерські структури і відбувається відчуження державної власності.

На жаль, Верховна Рада приділяє цій ситуації неналежну увагу. Бо на комітеті з промислової політики, де ми, депутати-свободівці, намагалися запропонувати внести зміни до закону і залишити ці підприємства державними, навіть частина депутатів від опозиції з незрозумілих причин не проголосувала і створила шлях для корпоратизації цього підприємства.

А от сьогодні з цієї трибуни я хотів би попередити всіх рейдерів, що вони нестимуть особисто кримінальну відповідальність за те, що вони роблять. Наприклад, сьогодні директор, призначений з "Смигаторф" директором Ірину Іванівну Тимощук, це державний службовець, яку призначено, щоб влаштувати ситуацію на "Смигаторф", яка нічого не робить, щоб повернути ситуацію в нормальне русло, залишити підприємство працюючим.

Тому я хочу, щоб мій виступ був оцінений як запит в Генеральну прокуратуру. Щоб рейдери, ті, хто закупили ці підприємства, понесли належну кримінальну відповідальність і заявляють, що "Свобода" буде захищати кожного працівника підприємств…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Панькевич, фракція "Свобода".

 

12:56:27

ПАНЬКЕВИЧ О.І.

Прошу передати слово Юрію Бублику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Бублик.

 

12:56:39

БУБЛИК Ю.В.

Шановні колеги! Шановні українці! Нинішня середня освіта в Україні досягла свого апогею. З різних куточків України надходить інформація немов би із фронтів війни щодо закриття середніх шкіл.

Івано-Франківщина, Богорадчанський район, село Раковець. Більше 200 дітей вчаться в пристосованих приміщеннях, деяким з них понад 100 років, приміщенням. Виконавча влада вже декілька років обіцяє будівництво нової школи, але далі фундаменту справа не пішла.

Волинська область, Камінь-Каширський район, село  Осівці. Розвалюється школа. З 1 вересня батьки відмовилися посилати дітей до школи. До сьогоднішнього дня більшість дітей не  ходить до школи.

Харківщина. Люботинська  середня школа №5 закриває  10 клас. Це перший крок до  закриття школи.

У поточному році на  Полтавщині оптимізовано, тобто закрито 12  сільських шкіл. Розпочавши  із  закриття малокомплектних сільських шкіл, режим Януковича добрався до повнокомплектних  середніх шкіл у селищах, райцентрах і навіть у нашому  обласному центрі  Полтава.

Мотивуючи економією, до класів    зганяють  від 30 до 40 дітей. За матеріалами офіційного сайту Президента  України, цитую: "Команда  Віктора Януковича  успішно реалізовує корінну модернізацію усіх  ланок  системи освіти дошкільної, середньої та вищої. Уряд і місцева влада виділяють значні кошти на переоснащення навчальних  закладів, ремонт приміщень, закупівлю підручників. Кабінет Міністрів  робить все, щоб новий навчальний рік розпочався вчасно організовано і став  яскравим  і змістовним святом для дітей і батьків".

М'яко стелять, але твердо спати. Фактично для дітей та батьків селища Червоний Шлях, що є у місті Полтава, цей навчальний  рік дійсно став яскравим і змістовним. Дітей вигнали з початкової школи, школу пограбували, а дітей забезпечили аварійним  автобусом, утримання якого поклали на батьків.  Селище  Червоний Шлях, що  є у місті Полтаві,  від  1947 року має свою початкову школу   №12. В школі    навчається понад 50 діток.  Діти дошкільного віку потенційно формують повноцінні класи від  25 до  33 дітей. Найближча школа розташована  за  3 кілометри, до якої рух автобусом заборонено, бо ділянка дороги в аварійному стані.

По завершенню  навчального року,  у  червні місяці, батьківський колектив селища зі своїх злиденних зарплат підготував школу  до початку нового  навчального року самотужки. Та пану Мамаю, міському голові, це не сподобалось, тому  він розпорядився пограбувати школу, щоб  змусити батьків водити своїх  діток до іншої школи, що за  3 кілометри. Мародери-грабіжники позривали зі стін  декоративні панелі, познімали люстри,  повиривали вимикачі  та розетки, навіть поцупили водяний кулер, який  було придбано за батьківський кошт.  Протягом літа громада селища  проводить не одні збори, пікетує  міську раду, намагається  потрапити на прийом до міського голови, але останній ігнорує  громаду. Батькам не вдається достукатися до влади. Тому свято Першого дзвоника громада проводить під стінами  міської ради. Влада не чує.

На сьогодні дітки займаються в моїй громадській приймальні, батьки принципово не ведуть дітей до школи. Я звертаюсь до добродіїв з Партії регіонів. Вгамуйте, будь ласка, свого міського голову від Партії регіонів, щоб він врешті-решт почув громаду і відкрив школу. Слава Україні!  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Янків передає народному депутату Зелику, фракція "Свобода".

 

13:00:01

ЗЕЛИК Р.Б.

Шановні колеги депутати! Шановні виборці! На основі виявлених мною фактів під час виїзних прийомів у Вижнівському та Застанівському районів Чернівецької області надзвичайно гостро постає питання насліків медичної реформи в Україні.

В медичних закладах усіх рівнів масово спостерігається реорганізація стаціонарних лікарень спричинено сумнозвісною реформою медичної галузі. Найбільше страждають мешканці сіл, адже, масово скаржаться на закриття фельдшерсько-акушерських пунктів, а також для того, щоб приїхала швидка допомога треба платити гроші. В місцевих лікарнях зменшуються посадові оклади медпрацівників, скорочується кількість медичних посад.

Надзвичайно плачевною є ситуація у Вікнянській дільничній лікарні Заставнівського району Чернівецької області. Незважаючи на значне скорочення фінансів, кількість хворих не зменшується, що призводить до погіршення якості надання медичних послуг пацієнтам.

Одним з прикладів з прикрих наслідків першого кроку реформи медичної галузі ……. та є загублені людські життя у Вашківецькій районній лікарні, де  1 липня 2013 року було закрито туберкульозне відділення. А вже через місяць для отримання невідкладної допомоги в диспансер звернувся хворий, який постійно перебував на обліку, проте, йому було відмовлено у наданні допомоги у зв'язку з відсутністю тубдиспансеру та направлено до обласного центру міста Чернівці.

Внаслідок ненадання такої потрібної і невідкладної допомоги хворий Андрій Рохоч помер у дворі лікарні, на порозі лікарні. А інші стаціонарні хворі, які були на постійному лікуванні лишилися один на один з хворобою, через що 24 липня було констатовано ще одну безглузду смерть рідної сестри Андрія Юлії Рохоч  також від туберкульозу.

Про ці та багато інших неприпустимих наслідків медичної реформи мені повідомили медики Вашківецької районної лікарні під час прийому громадян у населеному пункті, який відбувся 17 серпня. Стривожені лікарі з жахом чекають планового закриття пологового та хірургічного відділення.

Ще одним наболілим питання від медпрацівників було з'ясування підстав, на основі яких водії карет швидкої допомоги змушені за свій кошт обслуговувати  робочі автомобілі. А саме: купувати пальне, деталі та заміну зношених речей, автомобілю власноруч проводити ремонт давно списаних за документами автомобілів швидкої допомоги. Витратні кошти водіям рівноцінно не відшкодовуються. Більше того, санітарні працівники та шофери швидких втратили передбачені для медиків надбавки за специфічні умови праці.

Внаслідок всіх цих перерахованих факторів, молоді медичні фахівці відмовляються працювати згідно здобутої професії.

Закликаю народних депутатів загострити свою увагу на озвучених проблемах. А я впевнений, що ці проблеми не тільки існують в декількох районах та певних областях, а масово поширені по всій Україні.

Мій виступ прошу вважати депутатських запитом до Прем'єр-міністра України. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартії України, народний депутат Шугало.

 

13:02:54

ШУГАЛО Р.В.

Роман Шугало, фракція Компартії України. Сьогодні хотів би привернути увагу до проблеми газифікації сільських населених пунктів. Бо майже на кожній зустрічі і в кожній області питання незавершеного будівництва підвідного газопроводу піднімається жителями сільської місцевості.

В радянські часи в селах в районах, в районних центрах були побудовані газорозподільні мережі. Газорозподільні мережі будувалися за комунальні державні кошти та за кошти підприємств. Притому, що темпи газифікації були в сотні разів більші. Наприклад, лише в 1970 році було газифіковано більше ніж 10 тисяч міст, селищ міського типу і сільських населених пунктів. Для порівняння за період з 2010 по 2012 роки було збудовано та введено в дію лише 273 газопроводи, підведено газ до 328 населених пунктів.

В незалежній державі Україна з метою показної газифікації сіл, райцентрів був придуманий такий ось собі українських лохотрон викачки з населення коштів і привласнення акціонерними товариствами, облгазами майна населення.

У держави Україна ніколи не було і ніколи не буде коштів на будівництво газових мереж середнього і низького тиску в населених пунктах. В облгазів і в НАК "Нафтогаз України" також ніколи немає коштів. Сільське населення, яке бажало отримувати газ повинно було об'єднуватися в громадські об'єднання або у кооперативи. Населення ж повинно було здавати свої кровні. На здані людьми кошти кооперативи повинні були замовити і оплатити проекти у інститутах, чомусь не генеральні, а лише робочі проекти. Облгази ж видавали відповідні технічні вимоги, в яких крім суто технічних вимог незаконно вписували майнові вимоги.

Після закінчення будівництва, за свої кошти, газорозподільних мереж кооперативи повинні були б безоплатно передати побудовані мережі на баланс облгазу – монополісту в експлуатації та обслуговуванні. При цьому облгази вказували громадським об'єднанням, кооперативам с ким потрібно заключати договори, а з ким категорично непотрібно. Як наслідок, фактична вартість договорів на будівництво значно перебільшувала кошторисну, та і матеріали купувалися неякісні та за завищеними цінами, що також перебільшувало вартість матеріалів. Вся ця різниця лягала на плечі простих людей. У випадку, якщо кооперативи відмовлялись примати ці умови облгазу, такі села чекають до сих пір.

Після протизаконної передачі на баланс філіям облгазів приватного майна кооперативів всі ці об'єднання тихо вмирали, а побудоване ними приватне майно, вартістю в десятки та сотні мільйонів гривень, ставало власністю облгазів. І вся  ця державна афера розвивалася з порушенням вимог статей 13, 19 і 41 Конституції України, вимог Цивільного кодексу, Господарського і безлічі законів України.

Фракція Компартії України привертає увагу до даної проблеми і вимагає негайного її вирішення, ще раз наголошуючи на необхідності першочергового вирішення питань соціальних. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Куренной, фракція "УДАР" передає слово Ярославу Дубневичу.

 

13:06:14

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановні народні депутати, шановні виборці! Фракція "УДАР Віталія Кличка", 120 виборчий округ, Львівщина.

 У своєму виступі хочу привернути увагу до проблеми з фінансуванням робіт на соціально значимих об’єктах таких як школи, лікарні, дитячі садки коштом державного бюджету. Не секрет, що більшість видатків державного бюджету складають захищені статті, та все ж з року в рік відповідні суми закладаються і на видатки розвитку. На жаль, більшість робіт коштом держави ми на місцях розпочинаємо чи продовжуємо реалізовувати у III-IV кварталі бюджетного року. Причина цього – запізніле прийняття управлінських рішень  у вигляді    порядку перерахування міжбюджетних трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам та порядки перерахування міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами.

Простою мовою це означає затягування з паперами, котрі регулюють перерахунок державних коштів. Практика найбільшого розгортання будівельних та дорожніх робіт саме в осінньо-зимовий період негативно позначається не тільки на подальші якості об'єктів соціально-економічної сфери. Казначейські проблеми, котрі стають традиційними, спричиняють зрив строків виконання робіт, перенесення їх на наступні бюджетні періоди, а за цим і дорожчання їх для державної скарбниці та перенесення термінів їх прийняття в експлуатацію. Тому то наші виборці так довго чекають на нові дитячі садочки та школи, та на ремонти в них.

Разом з іншими народними депутатами міжфракційного об'єднання "Львівщина" ми розробляємо законопроекти, котрі мають закріпити на практиці в тримісячний термін затвердження всіх бюджетних програм та порядків перерахування міжбюджетних трансфертів на поточний рік. Це дозволить реально забезпечити принципи своєчасності, рівномірності, гарантованості та повноти перерахування трансфертів, котрі закріплені були в Бюджетному кодексі України. А на практиці ми маємо нарешті покінчити з такими ганебними явищами як укладання асфальту зимою, будівництво на морозі та іншими авральними роботами, які сьогодні змушені проводити із-за довгого руху паперів та затягування з прийняттям відповідних рішень.

Закликаю всіх депутатів приєднуватися до роботи у цьому напрямку та підтримати такі законопроекти у сесійному залі. Ми повинні підняти наш рідний край з руїн. Слава Україні! Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, сідайте.

Фракція Компартії України народний депутат Бідьовка.

 

13:08:41

БІДЬОВКА В.А.

На сегодняшний день (Шум у залі)  вызывает беспокойство принцип выполнения программ, связанных  с преодолением сиротства в Украине. Многочисленность сюжетов в средствах массовой информации говорят о том, что многие чиновники подходят бездумно и легкомысленно к выполнению национальной программы по преодолению сиротства в Украине.

В газете "Голос Украины" была опубликована статья Алины Кущ "Мариупольские депутаты добрались до детских вопросов". В статье говорится о стремлении Уполномоченного Президента Украины по правам детей Павленко практически ликвидировать детский дом Центр опеки в городе Мариуполе.

Я побывал в этом детском доме и имел возможность убедиться в эффективности его работы. Его модель не только имеет право на существование, но и на распространение собственного опыта работы в масштабах всего государства. Создавался детский дом как учреждение нового типа, в котором нашли приют дети от рождения и до 18 лет, с учетом существующих в то время нормативно правовой базы.

Для ознакомления с опытом работы детского дома его в свое время посетили министр образования Николаенко, министр по делам семьи и молодежи Павленко, заместитель министра здравоохранения Моисеенко. Ими был положительно оценен инновационный подход коллектива к решению проблем сиротства и успешной интеграции воспитанников.

Например, за 14 лет работы учреждения его воспитанниками не было совершенно ни одного правонарушения или преступление, не было зарегистрировано ни одного побега детей. Руководством интернатом центром опеки широко применяется практика привлечения спонсорских средств, поэтому дети всегда накормлены, в том числе есть витамины и хорошо одеты. На мой взгляд, это связано с тем, что в основе деятельности учреждения заложен семейный принцип содержания детей-сирот от рождения и до совершеннолетия и не разрушается семья. Брат проживает с братом, сестра с сестрой.

Меня удивила позиция господина Павленко, который во время последнего посещения детского дома заявил о том, что это учреждение устарело, находиться вне закона, и предложил вернуть заведение в старую классическую структуру. А что мешает досконально изучить опыт работы данного учреждения и узаконить его, распространить его на всю страну. Считаю, что этот вопрос необходимо внимательно рассмотреть в профильной комиссии Верховной Рады, учитывая многолетний, положительный опыт работы центра опеки.

Прошу профильное министерство принять решение об организации проведения эксперимента всеукраинского уровня на базе Мариупольского центра опеки.  И еще хочу добавить от себя, что всегда разрушить легче, чем потом восстановить. Поэтому давайте положительный опыт всегда учитывать и распространять его на всю страну. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Журавський. Одна хвилина, репліка. Одна хвилина, репліка.

 

13:11:43

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Прошу Кабінет Міністрів України внести селище Городок  Радомишльського району Житомирської області до  переліку населених пунктів віднести  до зони радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Страта статусу призвела до того, що населення незаконно позбавили пільг, передбачених відповідним законом. А саме: громадянам  не додається  додаткова оплачувана відпустка; особи, які отримали захворювання під час проживання на забрудненій території, не можуть оформити належним чином інвалідність, отримувати безкоштовно ліки; втрачено пільгове пенсійне забезпечення на безкоштовну приватизацію житла; не виплачується грошова допомога на продукти харчування; під загрозою пільгове оздоровлення та харчування у школі та дитячому садку.

 Вважайте мій виступ як запит народного  депутата України до Прем'єр-міністра України  Миколи Яновича Азарова. Вірю, що  він мене почує. І дякую представнику   "Свободи" за те, що дав мені можливість виступити з точки зору своїх інтересів своїх виборців. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Андрій Шевченко, фракція "Батьківщина", передає свій виступ народному депутату Роману Ілику.

 

13:12:59

ІЛИК Р.Р.

Шановні колеги! Дорогі українці! Я буду сьогодні говорити у  своєму  виступі про українофобію або за мобілізацію українства.

Де сьогодні українство? На шляху відступу й  глухої оборони. Не  секрет, що сьогодні перед національною ідентичністю і культурою заринають все нові й нові загрози. Хаос, недержавницька політика в сфері інформації, розгул імперських російських ідеологій,    деструктивні дії великого капіталу поставили українство в глуху оборону. Про це говорять всі, хто стоять на твердих націозахисних позиція:  громадські діячі, науковці, політики.

Що є сьогодні конкретною загрозою для української нації, для державності? Цілковита втрата ініціативи влади в справі захисту українсько-інформаційного простору, книговидання, кіноіндустрії. Пропагандистські маніпуляції, юридичні обмеження, залякування – все це види і методи боротьби з українською нацією, з українською культурою.

Сьогодні українофобія має два основні спрямування – відкрите і приховане. У першому випадку, коли ми бачимо відкрите це спрямування, явище українофобії є наслідками антидержавницької політики владних еліт України, які  не забезпечують належного рівня політичного самозахисту держави так, як це є у кожній демократичній національній державі світу, насамперед, у Європі.

У другому випадку, прихована українофобія – це наслідок розростання у суспільстві меркантильних совково-безвідповідальних, анархістських настроїв, які приводять до влади різні прагматично-виробничі синдикати, і тут якраз яскравим прикладом може бути Партія регіонів.

Друзі, з огляду на вище сказане, вважаю, що назрів час, історичний час для формування нової стратегії націозахисного змісту. Шляхів тут може бути багато. Наприклад, такий: у кожному з регіонів України за обласними та історичними землями – Волинь, Полісся, Слобожанщина – можна скликати регіональні збори громадських активістів, залучити депутатів обласних рад, місцевих рад, які вважають за потрібне сьогодні включитися у державотворчу програму національного наступу на українство. Варто нарешті збагнути і суспільству, і владі, чітко усвідомити, що подолати оце ганебне, огидне явище українофобії можна лише в національній державі. Слава Україні! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую,  присідайте.

Народний депутат Ляпіна Ксенія, фракція "Батьківщина" передає слово Івану Стойку.

 

13:16:16

СТОЙКО І.М.

Дякую. Шановний пане головуючий, шановні колеги, дорогі українці! Іван Стойко, партія "За Україну!", фракція "Батьківщина". В продовження виступу Романа Ілика я  хочу наголосити на тому, що 3 вересня цього року в Харкові на будинку по Сумській,17, де жив видатний мовознавець, історик, славіст Юрій Шевельов, було урочисто відкрито і встановлено пам'ятний знак – пам'ятну дошку саме на його честь.

Хто такий Юрій Шевельов, я думаю, що люди в цій залі, які сповідують національну ідею, знають. Але для тих, хто не знає, скажу, що це лауреат Національної Шевченківської премії, це почесний доктор Києво-Могилянки і Харківського університету, це професор Колумбійського і Гарвардського університетів, це людина, яка прославила Україну на весь світ, як великий українець. І, на жаль, за радянських часів його ім'я взагалі було заборонено. І тому сьогодні  Шевельов, як багато інших українців, повертається в Україну.

Але, на жаль, Харківська міська рада під час відкриття цієї дошки чине тиск, сьогодні чинить тиск на тих громадських діячів, які сьогодні роблять велику справу. Окрім того, нам стало відомо, що окремі працівники виконкому безпідставно ініціюють питання про скасування діючих дозволів та розпоряджень щодо встановлення дошки, послуговуючись міркуваннями винятково політичного характеру. Більше того, представники Харківської міськради видаються... вірніше, не видаються дивними їхні дії на фоні коментарів саме голови, керівника області, саме славнозвісного Добкіна, який обізвав Юрія Шевельова, нашого великого українця, пособником фашистів. Ви знаєте, Юрій Шевельов написав близько 900 праць. Якби цей неук Добкін прочитав хоч одну із них, він би іншої був думки. Але. На жаль, ми сьогодні маємо те, що маємо. І тому я вважаю неприпустимим зі статусом керівника області такі образливі висловлювання на адресу українського науковця, до яких вдався Добкін, і  вимагаю від нього публічних вибачень з цього приводу.

Вимагаю також від  правоохоронців забезпечити охорону і не допустити демонтажу або знищення вандалами, як  це неодноразово було уже в нашій новітній історії, пам'ятного знаку Юрію Шевельову у Харкові. Схоже, з початком нового політичного сезону  регіонали знову почали шукати фашистів в Україні. Після антифашистських невдалих акцій, які ми усі бачили, регіонали…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присідайте будь ласка. Включіть мікрофон, щоб завершив народний депутат.

 

13:19:40

СТОЙКО І.М.

Я хочу, щоб не було пошуків фашистів у минулому. Тому нічого у вас, дорогі, не вийде. Українці великі повертатимуться в Україну. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Баландін, фракція Компартії України передає своє право на виступ народному депутату Михайленко Ользі.

 

13:19:57

МИХАЙЛЕНКО О.Д.

Ольга Михайленко, фракція Комуністичної партії України, Херсонщина, Чаплинка. Шановний Ігоре Григоровичу! Народні депутати, виборці! Комуністи Херсонщини в черговий раз порушують питання зловживання владою керівництвом Херсонської області у сфері земельних відносин.

Один із останніх прикладів – яскраве свідчення того. Приватне підприємство ПОП "ЧОНГАР", яке розташоване в Генічеському районі Херсонської області, самовільно використовує 945,44 гектарів землі сільськогосподарського призначення. Це землі запасу, невитребувані паї та резервного фонду, землі державної власності.

Шкода завдана державі та власникам земельних часток, паїв внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок складає більше мільйона гривень. Це ті кошти, яких сьогодні вкрай не вистачає закладам охорони здоров'я, освіти, культури та на соціальний захист наших громадян.

Ті кричущі факти було встановлено Управлінням контролю за використанням та охороною земель Державної інспекції сільського господарства у Херсонській області за моїм зверненням. Мене вражають різні відповіді обласної прокуратури з цього питання. Прокурор області Свіденко розписується у бездіяльності, бо констатує, що земля самовільно зайнята невстановленими особами!

А трьома тижнями раніше виконуючий обов'язки прокурора області Кузьменко констатував самовільне використання землі саме приватним підприємством ПОП "ЧОНГАР", до якого причетний керівник Генічеської райдержадміністрації Німетуллаєв та його дружина.

Другий приклад. Скадовська територіальна громада втратила  частину землі в дитячій зоні відпочинку  на березі  Чорного моря за  розпорядженням голови  Херсонської обласної державної адміністрації Костяка.  І це  у той час, коли Скадовськ рішенням Верховної Ради України  отримує статус  дитячої оздоровниці. За слухняність голову Скадовська  і райдержадміністрації Устінова обласний керманич призначає своїм першим заступником, а вдячний  Устінов присвоїв останньому почесне звання громадянина Скадовського району.

Третій приклад. Приватний підприємець   Богатиренко  орендує землі  державної власності  у Чаплинському та Каланчацького районах, не сплачує до  місцевих бюджетів орендну плату, не виконує рішення суду. А голови  райдержадміністрацій Бориславський  і Малишенко лише  спостерігають за цим. 

Така ж  ситуація із сумнозвісним товариством "Вішва Ананда", за яке я неодноразово говорила і яке заборгувало людям і орендну, і заробітну плату.

То ж вимагаємо від правоохоронних органів професійних дій по захисту інтересів територіальних  громад Херсонщини та притягнення до відповідальності  тих посадовців, які не дбають про суспільні потреби, а сприяють зловживанням та зухвало порушують чинне законодавство у сфері  земельних відносин. Прошу вважати цей  виступ  депутатським…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присідайте, будь ласка.

Народний депутат  Головко, фракція "Свобода".

 

13:23:20

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода",  164  виборчий округ, Тернопільщина.

Шановні депутати,  4  вересня у парламенті відбулися  відкриті комітетські слухання Комітету економічної політики з питань торгівельної  війни, яку сьогодні Російська Федерація оголосила Україні. 

Асоціація підприємців, промисловців і виробників, вони  звернулися до  нас  із проханням стати на  захист, адже на сьогоднішній день влада не зробила жодного кроку, не зробила жодної  дії, щоб захистити нашого виробника. Ми бачимо, що Росія практично  оголосила торгівельну війну  Україні, заблокувала  більше 70 видів товарів, які  сьогодні не можуть потрапити на  російський ринок. Це наносяться колосальні збитки українській економіці. Ми розуміємо причину всіх цих дій. На сьогоднішній день Кремль є в агонії і намагається всіма силами не допустити підписання асоціації угоди ЄС і України. Але ми не переконані, що вона відбудеться, адже, наш вибір вже український народ давно зробив.

Російська Федерація постійно перебуває в стані з Україною, починаючи ще з 1991 року, ми постійно бачимо газові війни, то Тузлу, то тепер торгівельні війни, і вона ніколи не заспокоїться. Адже, амбіції Кремля, побудова своєї імперії "руського міра" і для цього їм потрібна всіма силами втягнути в свою орбіту Україну. Але Україна є незалежна держава і без сумніву ми зробили свій європейський вибір. Ми не можемо навіть порівнювати, адже, економіка Митного союзу далеко відстає, це всього-на-всього 2,5 відсотка від світового ВВП. В той же час як Європейського Союзу це понад 26 відсотків ВВП.

Ми повинні сьогодні прийняти радикальні дії, які мають стати на захист наших підприємців виробників, які сьогодні звертаються до нас. Тому комітетом нашим було запропоновано підготовка постанови Верховна Рада, де би мала прийняти і звернутися до Кабінету Міністрів, до Президента, в той же час звернутися до ЄС, до Всесвітньої організації торгівлі і до Російської Федерації про недопущення вчиненнях таких дій силового тиску, застосування економічної війни і торговельної війни щодо України. І з нашої сторони, звісно вони звертаються, те, щоб Україна адекватно дала оцінку. Адже ні уряд, ні Президент навіть не відреагували. Коли почалася торговельна війна, ми бачимо як Азаров пішов, відкриває чергову російську школу, ще раз прогинає голову перед ханом московським і показує свою лояльність, в той же час, не відстоюючи українські інтереси.

Замість того, щоб належну дати оцінку, адже, Росія теж залежна від України, вони мають порядка тільки за перший квартал більше 10 мільярдів оборот своїх інвестицій і своєї продукції вони постачають на українські ринки.

Ми можемо так само застосувати різні важелі впливу, але для того потрібна політична воля. У нас вона є. Звісно ми це питання підніматимемо в парламенті і вимагатимемо стати на захист наших виробників і підприємців і таким чином захистити українську економіку. Ми повинні шукати нові ринки збитку і наша економіка, і українська незалежність ніколи не….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ГОЛОВКО М.Й. Ми повинні розуміти, що ми ніколи не будемо сильними і незалежними, допоки ми не будемо  незалежну мати українську економіку. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Задорожній, фракція Партії регіонів, передає право на свій виступ  народному депутату Момоту.  Виступайте, будь ласка.

 

13:26:53

МОМОТ О.І.

Олександр Момот, Партія  регіонів, 27 округ, Дніпропетровськ. Шановні Ігорю Григоровичу! Шановні колеги депутати! Шановні виборці, слухачі, телеглядачі! Я хочу підняти питання, що стосується нашого майбутнього – молоді.

Я представляв у Верховній Раді інтереси 27-го мажоритарного округу Дніпропетровська.  На цій  території розташовано  більшість вищих навчальних закладів нашого міста, тут навчається більше 50 тисяч студентів. Тому я добре обізнаний в питаннях, що є актуальними для молоді. Одне з найактуальніших питань – проходження студентами виробничої практики на підприємствах під  час навчання у виші  та набуття робітничих навичок.

На сьогоднішній день проходження практики носить більш формальний характер. Майбутні фахівці не  отримують необхідний корисний досвід роботи на підприємстві, не знають внутрішніх  процесів та вимог,  що висувають роботодавці. Отримуючи  диплом  фахівця, гірничий інженер ніколи не бачив  штольні, металург – прокатного стану,  пілот або авіаінженер  на власні очі не бачив реактивного двигуна. Прикладів багато і, на жаль, це наша реальність.

Виходячи з вишу, молоді фахівці стикаються з вимогою роботодавця наймати на роботу досвідченого співробітника, якого не потрібно вчити.  З іншого боку, роботодавці не за мотивовані і не зацікавлені у наданні робочих місць студентам для проходження практики, витрачати на навчання майбутніх фахівців часові та кадрові ресурси, сплачувати їм заробітну плату і таке інше. Таким чином, виникає замкнуте коло, у якому молоді фахівці не мають достатнього досвіду  та розуміння основ  професії, а роботодавець незадоволений якістю підготовки  спеціалістів. Впевнений, що ця проблема турбує не лише Дніпропетровськ, вона є загальнонаціональною.

Що стосується Закону "Про вищу освіту". Цей закон повинен бути поміркований, враховувати інтереси  і вишів, і студентів, і роботодавці. На жаль, часто буває, що створюючи закон, депутати не враховують інтереси тих, для кого вони створюють цей закон. І я наполягаю, щоб кожен законопроект  повинен проходити етапи обговорювань з громадськістю.

Разом із моїми колегами депутатами я пропоную внести зміни до Закону про вищу освіту. І щоб ці зміни були справедливими і зрозумілими ми провели круглий стіл, на який запросили керівників вищих навчальних закладів, компаній  роботодавців, студентів.

Я закликаю вас, шановні колеги, як представників законодавчої влади підключитись до діалогу. Ви можете надати свої пропозиції, власне бачення щодо змін у законодавстві.

Ви можете подати свої бачення в Комітет з науки і совіти або, власне, мені. Ми повинні найти оптимальне рішення, що турбує мільйони українців. Чекаю на ваші пропозиції. Впевнений, разом ми зможемо найти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присідайте, будь ласка. Народний депутат Каплін, фракція "УДАР Віталія Кличка".

 

13:30:13

КАПЛІН С.М.

Дорогі виборці, полтавці, дорогі виборці, що голосували за політичну партію Віталія Кличка "УДАР". Я вимушений з цієї високої трибуни звертатися до вас з проханням як ніколи бути єдиними і мобілізуватися у боротьбі за свої права.

Так мої виборці 144 виборчого округу полтавці цього тижня отримали так звані листи щастя від міського голови Олександра Мамая. У цих листах повідомлено про те, що комунальні тарифи у місті зростали втричі. Стверджую, це непосильний тягар сьогодні для пенсіонера, для простого робітника, для іншої простої людини.

Я, як народний депутат, який обирався по цьому виборчому округу і який гарантував своїм виборцям, що буде відстоювати їх соціальні права, їх комунальні права і буде боротися проти комунального геноциду у Полтаві, зокрема, вимушений запросити вас на одну з акцій, чергових акцій протесту, який проведемо під стінами міського офісу міського голови.

Так хочу прозвітувати вам, що шляхом наших акцій протесту,  шляхом наших гучних кампаній по боротьбі відключення гарячого водопостачання для Полтави ми таки отримали  очікувану перемогу:  сьогодні в 90 відсотках полтавських квартир повернута гаряча вода. Це є, передусім, ваша перемога, дорогі полтавці. Перемога через те, що ви є однією родиною. І як рядовий член цієї родини вдячний за те, що доля дала мені можливість бути у великій полтавській сім'ї, яка здатна боротися за свої права.

Я вважаю неприпустимими дії Олександра Федоровича Мамая, який, до речі, регіонал, який, до речі, обдурив своїх виборців через те, що йшов на цю посаду від маловідомої усім українцям, зокрема полтавцям, політичної сили "Совість України", і абсолютно безсовісно і непередбачувано для усіх полтавців перейшов у Партію регіонів. Фактично там знаходиться вся та більшість, яку він провів у міську раду. І от вони приймають рішення збільшити неймовірний соціальний тягар на полтавські родини.

За ці кілька днів я отримав сотні дзвінків. Люди телефонують серед ночі і говорять про те, що треба зупинити. Мої помічники, депутати міської ради Полтави, які пішли від цього злочинця-мера, зробили йому учора зауваження, на що він моєму помічнику Лебедику, Ігорю Лебедику сказав: "Я тебе умножу на нуль". От така бандитська влада сьогодні в Полтаві. І я присягаю, що буквально з сьогоднішнього дня ми починаємо величезну мобілізаційну кампанію. Якщо треба ми поселимося у кабінеті міського голови, але змусимо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка. 

 

КАПЛІН С.М.  Змусимо  злочинну міську владу повернути полтавцям до кінця гарячу воду, знизити тарифи на проїзд, а так само повернути ті тарифи на комунальні послуги, які були донині. Дякую всім. І дай нам Бог сили боротися з тим злочинним режимом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Присідайте, будь ласка.

Народний депутат Ігор Мірошниченко, фракція "Свобода", передає своє слово Ірині Сех,          фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шановне товариство, ситуація з оплатою органами Державної казначейської служби видатків місцевих бюджетів без перебільшення на сьогодні є критичною. Якщо у першому півріччі казначейство блокувало спрямування на так звані інші видатки, то сьогодні блокується проплата навіть на соціально захищені видатки місцевих бюджетів, заробітну плату, енергоносії, медикаменти, продукти харчування. Якщо у випадку з оплатою видатків загального фонду затримку можна виправдати на виконання дохідної частини бюджету, то ситуація з видатками спеціального фонду місцевих бюджетів, оплата яких здійснюється за рахунок конкретних джерел доходів, не витримує жодної критики.

У спеціальному фонді місцевих бюджетів Львівщини з початку року акумульовано 64 мільйона гривень збору за першу реєстрацію транспортного засобу, які повинні використовуватися на утримання мережі автомобільних доріг. Казначейство, з невідомих причин, блокує перерахування цих коштів за виконані роботи з ремонту доріг у Львівській області. Аналогічна ситуація і з коштами спеціального фонду обласного і місцевих бюджетів. Від надходження екологічного податку, використання 20 мільйонів гривень для здійснення нагальних природоохоронних заходів, наявних на рахунку сьогодні, також заблокована органами казначейства.

З року в рік продовжується практика ігнорування урядом своїх зобов'язань щодо фінансування заходів з охорони здоров'я, зокрема, витратної терапії, процедури гемодіалізу, лікування гепатиту С тощо. Для того, щоб зберегти життя людей, кошти на ці цілі Львівська обласна рада змушена виділяти з обласного бюджету, не фінансуючи інші важливі статті. Якщо в минулому році це було 28 мільйонів гривень, то у 2013 році державний бюджет недофінансував Львівщині 32 мільйона гривень для проведення витратної терапії.

Вимагає від Кабінету Міністрів України припинити вимагати від державної казначейської служби виконувати злочинні вказівки щодо вилучення коштів місцевих бюджетів зароблених місцевими громадами для здійснення своїх забаганок, які центральна влада  не здатна виконати через провал своєї економічної та фінансової політики.

Вимагаю негайно розблокувати всі проплати видатків з місцевих бюджетів та забезпечити своєчасне фінансування як соціально-захищених видатків так і видатків на ремонт доріг, природоохоронних заходів та інші важливі місцеві програми. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Присідайте, будь ласка.

Народний депутат Байдюк, фракція Компартії України, передає своє слово Спіріній Ірині.

Виступайте, будь ласка.

 

13:37:05

СПІРІНА І.Д.

Вельмишановні депутати! Вельмишановні телеглядачі! Хочу звернути вашу увагу на ситуацію, яка склалася на Дніпропетровському трубному заводі.

Дніпропетровський трубний завод – один із провідних в Україні виробників труб з чорного металу, монополіст в СНД з виробництва біміталових труб. Однак, таке унікальне підприємство сьогодні знищують.

Так, профспілками комітету отримано ряд відповідей від адміністрації про вивільнення робітників – 1 тисяча 454 працівники, що складає 47 процентів від загальної чисельності. Та вже видаються накази про скорочення штату та чисельності персоналу. Такі дії суперечать  нормам Конституції України,  Закону України "Про зайнятість населення", генеральної галузевої регіональної угоди, іншим нормативно-правовим актам України, а також підписаному в червні 2013 року меморандуму про порозуміння між Кабінетом Міністром та підприємствами гірничо-металургійного комплексу України, який підписали голова директорів Тарута.

Згідно цього меморандуму представники підприємств взяли зобов’язання не вивільняти персонал та зберігати всі соціальні пільги. Однак, власники підприємства хотіли меморандум та угоду, пішли на це. Меморандум вийшов односторонньої дії. Власники  гірничо-металургійного комплексу отримали від уряду  пільги в  зв’язку з кризою, а свої зобов’язання перед державою так і не виконали.

І на сьогоднішній день  ми попередження давали  Кабінету Міністрів, був  мій запит по цьому. Але  на запит я отримала відповідь не дуже конкретну.

На сьогоднішній день  підприємство "Ветеран", якому в наступному році виповниться 125 років, зупинено, а працівники розпущені по домівках. Всі очікують свого звільнення. Згодом це призведе до повної ліквідації підприємства.

Тому я дуже прошу звернути увагу нашого уряду на цю ситуацію, яка склалася сьогодні на заводі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Присідайте, будь ласка.

Народний депутат Кайда, фракція "Свобода".

 

13:40:01

КАЙДА О.П.

Дякую. Шановні депутати! Шановні наші виборці глядачі, слухачі! Знаєте, прикметним є те, що  з найбільшої фракції – фракції влади –  з двохсот чоловік присутні  нуль. Тобто фракція,  яка мала би сидіти тут і слухати про наболілі питання виборців, повинні би  слухати, що робиться не тільки в Донецьку чи в Макіївці, а робиться по всій Україні: в Сумах, Харкові, в Одесі, в Кіровограді, на Закарпатті. Їм це не цікаво. Зате вони будуть красуватися десь на телеекранах. А ситуація, напевно, що  на Сході, що на Заході України, що на Півдні, Півночі однакова.

 І, на превеликий жаль, і є, напевно, показовим зі сторони Партії регіонів, коли вони не проголосували за те, щоби розглянути, власне, неадекватні відповіді представників центральних органів влади, органів місцевої влади на депутатські запити, на депутатські звернення. Далеко не пішла й Тернопільщина. Коли той самий, наприклад, прокурор області, який  хизується в вузьких колах своїм приятелюванням з сином Генерального прокурора, вважає себе безкарним, безнаказаним,  займаються відписками.

Хоча далеко ходити теж не треба. На моє депутатське звернення щодо, власне, скажемо так, відписки з Кабінету Міністрів про представлення парламенту програми дій уряду, який він мав представити в місячний термін після його затвердження, я звернувся до Генеральної прокуратури. Генеральна прокуратура відсилає знову в Кабінет Міністрів, і один з міністрів пише мені якісь несусвітні речі.

Знову ж таки, зараз звертаємося, щоби навели лад в першу чергу. Але, знову ж таки, вони відчувають безкарність. Безкарність, і кажу, і в місцевому самоврядуванні, там, де вони більшість мають, і в органах виконавчої влади, так само, де у них повна абсолютна влада, коли дерибаниться земля на Тернопільщині.  Я вже 8 місяців не можу отримати відповідь від голови райдержадміністрації Щепановського, якого прикриває голова облдержадміністрації неадекватний Хоптян, коли дерибаниться земля всередині … траси, коли вирубається зараз ліс під прикриттям нібито будівництва нової траси, і прокуратура не бачить. Коли міліції так само надсилається звернення. Я представив близько 30 об'єктів, де є нелегальний ігровий бізнес, і міліція міська не бачить це, і начальник міської міліції так само хизується своїми зв'язками в Міністерстві  внутрішніх справ.

І, власне, якби тут сиділи представники тої нібито найбільшої фракції, вони б, напевно, послухали би це, і, можливо, зробили б якісь висновки. Хоча навряд чи. Бо їм байдужа доля… (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Присідайте, будь ласка.

Ольга Борита, фракція Компартії України передає своє право на виступ народному депутату Самойленку.

 

13:43:29

САМОЙЛЕНКО В.П.

Шановні депутати, шановні чорнобильці! Сьогодні серед жителів Житомирщини неспокій. Щодень, то нові сюрпризи підкидає влада. Одним з них є зазіхання держави на зняття третьої чорнобильської зони з постраждалих районів.

Ви знаєте, нещодавно  в стінах Верховної Ради  з питань Чорнобильської катастрофи проведено парламентські слухання, прийнято відповідні заходи,  спрямовані на захист постраждалих людей. І замість того, щоб виконувати їх, експертна група Національної комісії з радіаційного захисту населення України, яка фінансується з державного бюджету, на виконання рішення Указу Президента України про заходи пов'язані з 21-ми роковинами Чорнобильської катастрофи надіслала радам експертний висновок, яким рекомендує змінити статус населених пунктів Житомирської області, віднесених до зон радіаційного забруднення, мовляв, рівень дозового навантаження населення у післяаварійний період значно зменшився. Проте жителі знають іншу інформацію і цифри на собі, а не на вулиці Бастіонній, де зареєстрована нешанована людьми ця Національна комісія.

Щороку значно погіршується здоров'я людей, особливо дітей, у десятки разів зросла кількість патологій в порівнянні з доаварійним періодом, з неймовірною швидкістю зростає кількість смертей від онкозахворювань, пухлин серцево-судинної системи, ось вона реальність. Чиновники пояснюють свої добрі наміри тим, що знаття зони допоможе залучити інвесторів та сприятиме розвитку інфраструктури. Така позиція влади людей і мене дивує: чому все це робиться в тайні, без обговорення, ради з населенням? В рекомендаціях зазначається, що радіація розсілася природним способом, спираються на рішення експертної комісії. Якої комісії, де і коли вона працювала? Про це не знають ні в сільських, ні в районних радах. Що це за секрет? Зараз депутати всіх рівнів проводять свої сесії, на яких приймаються рішення про припинення цього безглуздя.

Не може бути і так, що висновки наших експертів різняться з висновками експертів зі світовим ім'ям. Американські вчені стверджують, що екологічний період розпаду Цезію137 у природньому середовищі становить від 180 до 320 років, а не 30 років, що передбачили наші експерти. Всім відомо, що японські міста Хіросіма і Нагасакі, які постраждали внаслідок атомного бомбардування в 1945 році, до цих пір не звернули, а тільки розширюють програму захисту свого населення, в нас же – все навпаки. Вважаю, згортання програми по захисту постраждалого населення від аварії межує зі  спрямованим геноцидом.

Адже термін дії Державної програми реабілітації  забруднених територій закінчився в 2010 році, а нова програма не розроблена. Отже державі байдужа доля понад трьох мільйонів українців, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

САМОЙЛЕНКО В.П.  Час розроблена Державної програми  подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на найближчі 10 років настав. Основою, її метою має бути соціально-економічна та радіаційно-екологічна реабілітація забруднених територій, створення належних умов для зниження ризику захворювання людей.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присідайте, будь ласка.

Слово для виступу надається  Олександру Сичу,  фракція "Свобода".

 

13:47:12

СИЧ О.М.

Олександр Сич, "Свобода", Івано-Франківськ. Шановні колеги! Дорогі виборці! Я у цьому короткому виступі хочу підняти питання  про стан доріг. Всім відома анекдотична теза Прем’єр-міністра України Азарова про те, що 80 відсотків доріг відремонтовано. Вона була висловлена ще наприкінці зими. Наступає вже нова зима, а дороги і далі  в жахливому стані. Для прикладу я наведу рідний мені івано-франківський округ, себто місто Івано-Франківськ і загалом Прикарпаття. Зокрема від очільників місцевої виконавчої влади на Прикарпатті звучать переможні реляції про те, що цього року на дороги виділено аж 80 мільйонів гривень. Але при цьому забувають порівняльно вказати, що в попередні роки для того, щоб підтримати дороги в більш-менш нормальному стані виділялося 160, 180, 220, 260 мільйонів. Отже зрозуміло, що за такі кошти дороги просто неможливо відремонтувати.

В той же час я звертаю увагу, що уряд у вигляді так званого транспортного збору з пального з області викочує сотні мільйонів гривень, а повертає мізер. Зокрема бюджетна комісія Івано-франківської міської ради підрахувала, що тільки з міста Івано-Франківська такого транспортного збору іде до  центральної скарбниці близько 300 мільйонів. А тепер зверніть увагу, на всі комунальні дороги міста Івано-Франківська у цьому році виділено не повних аж 13 мільйонів. Зате коли ми  з колегою депутатом Марцінків звертаємося до служби автомобільних доріг, щоб окружна дорога  у місті Івано-Франківську, по якій переважно курсує транзитний транспорт. І на неї немає коштів на ремонт, було взято на баланс службою автомобільних доріг, то отримуємо формальну відповідь. На область виділено 80 мільйонів і за ці гроші мають бути поремонтовані всі державі і всі комунальні дороги.

Зрозуміло, що якщо тільки на цю одну окружну дорогу потрібно 8 мільйонів, то 13 мільйонів, які має місто Івано-Франківськ, абсолютно є недостатньо.

Звертаю увагу і на те, що якщо із запланованих цього року в Україні 93 доріг державного і комунального значення сьогодні, за словами керівника служби автомобільних доріг, поремонтовано тільки 14! Зверніть увагу, з 93 – 14! То у місті, у Івано-Франківській області – тільки один міст, і то за рахунок обласного бюджету!

В той же час аналіз показує, що ті кошти, які виділяються на дороги в Донецькій, і Дніпропетровській області, з розрахунку на 1 кілометр виділяється в 7 разів більше коштів! Я звертаю увагу, що це реальний вияв фашизму і реальний вияв геноциду за політично-регіональною ознакою. Не даремно тому сьогодні тільки за останній час в Івано-Франківській області в Косівському, в Надвірнянському районі, в місті Івано-Франківську були акції протесту з перекриттям доріг.

Ми маємо інформацію, що Прем'єр-міністр має на наступному тижні бути на Прикарпатті. Закликаємо, перше, не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

СИЧ О.М. Закликаємо, по-перше, не брати із собою в портфель пустопорожніх декларацій і реляцій. А друге, курсувати по області не гелікоптером, а автомобілем. Щоб своє слово могли йому висловити вдячні прикарпатці, а зокрема водії. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Присідайте, будь ласка.

Народний депутат Зубчевський, фракція Компартії України передає своє право на виступ народному депутату Руслану Скарбовійчуку.

 

СКАРБОВІЙЧУК Р.В.

Уважаемый Игорь Григорьевич! Уважаемые коллеги! (Шум у залі) Дорогой народ Украины! США и их сателлиты Великобритания и Франция публично заявили о своей готовности начать агрессию против суверенной Сирии по недоказанному обвинению в применении сирийскими правительственными войсками химического оружия против мирных граждан.

В свое время  Президент  США Джордж Буш по надуманной причине осуществил военное вторжение в Ирак. В  результате чего погибли  сотни  тысяч  мирных граждан этой страны.  Сегодня   Обама в очередной раз, подтверждая агрессивный  характер внешней политики  США, угрожает  вторгнуться в Сирию, что  неизбежно приведет к разграблению страны  и превращению  ее   в очередную колонию.

Такие действия США и их угроза суверенному государству Сирия подтверждают крайне реакционную политику империализма, международного финансового капитала,  которые  под сладкой оберткой экспорта демократии не один раз в новейшей истории начинали    настоящую  войну против государств и народов. Достаточно вспомнить агрессию  против Югославии, Афганистана, Ирака и  Ливии. Теперь они выбрали очередную  жертву   -  Сирийскую Арабскую Республику и законное правительство  этой страны.   Наиболее циничным является  тот факт, что официально    заявляя об активной борьбе  с  международным терроризмом и террористической организацией "Аль-Каида", на деле именно  "Аль-Каида", вооруженная до зубов американцами и странами НАТО, ведет сегодня    необъявленную  войну против народа  Сирии.

Фракция КПУ решительно заявляет, что попытка агрессии против Сирии – это вызов  всей мировой общественности. Это может привести  к окончательному разрушению  послевоенного мироустройства  и попранию международно-правовых  норм  во взаимоотношениях между  государствами.

Мы призываем все миролюбивые силы планеты  не допустить развязывания новой войны во имя меркантильных  интересов  крупного транснационального  капитала, которая неизбежно  приведет  к очередной бессмысленной гибели десятков тысяч людей, будет способствовать еще большей нестабильности  в мире, а также станет  еще одним  прецедентом  в агрессивной политики США и стран НАТО.

Фракция   коммунистов  в Верховной Раде  Украины  выражает свою солидарность  с народом Сирийской  Арабской  Республики и ее законным правительством, а также поддерживает  их справедливую борьбу  за независимость  и суверенитет. Защитим  народ  Сирии  от агрессии.  Спасибо. Вам большое спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присідайте.

Народний депутат  Кириленко передає своє   право на виступ народному депутату Ляшку.

 

13:53:35

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.  Шановні громадяни  України, шановні радіослухачі, шановні  телеглядачі! Нещодавно Світовий банк оприлюднив   інформацію, що Україна займає перше місце в світі за кількістю податків. Так само нещодавно державна служба оприлюднила інформацію, що в Україні понад 300 тисяч чиновників.

Переді мною виступала колега з іншої фракції, яка вже повідомляла про те, що казначейство масово блокує платежі, найелементарніше, от я недавно був в Бахмацькому районі Чернігівської області люди скаржаться, не можуть заплатити 13 тисяч гривень за обладнання теплого туалету в сільській школі.

Два дні тому був у Вертіївці Ніжинського району Чернігівської області, де люди не можуть заплатити 30 тисяч гривень за ремонт даху дитячого садка. І дитячий садок, де 80 дітей, тече, і діти вимушені знаходитися в таких умовах.

Тому ці цифри, з одно боку, кількість чиновників, сотні тисяч, найбільші в світі і найбільша кількість податків, найбільша кількість прокурів, суддів, міліції так званої, яка оберігає владу від народу, а не народ злочинців, від тих, хто порушує їхні права.

Це все свідчення того, що країні треба радикальні зміни. І перше – це зміна влади, зміна уряду, зміна Президента, і усунення від влади Партії регіонів, яка сьогодні загарбала владу. І коли Президент Янукович на відкритті сесії виходить і розказує про те, що піднімається рівень життя громадян, так, піднімається у тих громадян, які служать нинішній владі, у тих громадян, які обслуговують Партію регіонів, у тих громадян, які присмокталися до бюджету, які приналежні до сім'ї, які не сплачують податки, олігархи, от в оцих громадян статки збільшуються, вони стають мільярдерами, а в тих громадян, які живуть по селах, по містах, які вивчили своїх дітей і не можуть їх ніде працевлаштувати, у тих громадян, які ось картоплю збирають, як на моїй рідній Чернігівщині, і ніде її не можу по нормальній ціні продати.

От в оцих громадян ситуація значно і значно за останні роки погіршилася. Вихід один – це радикальні політичні, економічні і соціальні зміни, скорочення чисельності Верховної Ради, обмеження повноважень депутатів Верховної Ради, зняття депутатської недоторканності, скорочення чисельності чиновницького корпусу, якого у нас 300 тисяч, скорочення,  радикальна ротації міліції, прокуратури, судів. Тобто оце те, що треба країні. І коли вчора розглядався законопроект про покращення інвестиційного клімату, то цей клімат інвестиційний покращується, коли в Україні не буде корупції. Коли в Україні буде незалежне правосуддя. Коли в Україні шануватимуть приватну власність, от тоді буде насправді покращення в Україні.

Геть Партію регіонів, яка знищує країну! Геть нинішню владу!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Мохник, фракція "Свобода", передає слово на виступ Андрію Іллєнку.

 

13:56:54

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода", місто Київ, 215 виборчий округ. Шановне товариство, сьогодні у нас у Верховній Раді було призначено багато виборів до різних селищ, сіл, містечок. Це дуже добре. Але у нас є столиця України і найбільше місто України – це місто Київ, в якому такого права громада, на жаль, не отримує. З закономірного і простого права обирати собі владу. Обирати місцеву раду, обирати собі міського голову, взагалі хоч якимось чином впливати на життя міста.

І не будемо  говорити абстрактно. Конкретно влада, конкретно Партія регіонів не голосує, блокує питання про призначення виборів у місті Києві.

І зараз ми бачимо, що це безпосередньо впливає на життя і на життєдіяльність міста. На те, що фактично нема кому захистити сьогодні Київ, коли київський бюджет щороку грабується приблизно на 8 мільярдів гривень, коли вилучається 50 відсотків податку на доходи фізичних осіб. Коли сьогодні Київ перетворився на найбільш ласий шмат пирога для рейдерів, для різних бандитів, які фактично захоплюють київські землі, які знищують історичне обличчя Києва, які нищать парки, сквери, зелені зони, створюють нестерпне для киян життя.

До речі, буквально от сьогодні стало відомо, що знесено було ще одну історичну будівлю, історичну пам'ятку на вулиці Саксаганського будинок, в якому, до речі, в свій час жив Михайло Грушевський, його знесли, а на його місці тепер будуть будувати якийсь торгово-розважальний центр.

Ми нещодавно бачили ситуацію, яка була на Троєщині, на моєму виборчому окрузі,  на вулиці Маяковського, 4, коли там хотіли будувати теж незрозумілий торгово-розважальний центр. Почали прямо під будинком, де живуть люди, на зеленій зоні вирубувати дерева, поставили паркан, зігнали туди бандитів.

І після того, як місцева громада, за підтримки свободівців, повністю знищила цю незаконну забудову, вигнала звідти 2 сотні бандитів, знищила паркан, після цього власне уже і влада відреагувала уже і прокуратура сказала, що там щось незаконно, уже і місцева адміністрація сказала, що це будівництво таке-сяке, неправильне. Хоча до того вони казали, що все в там в порядку.

Тому це нам лише показує той шлях, яким треба боротися з нинішнім режимом, шлях, яким треба боротися з нинішньою владою. Тому що вони не розуміють мову толерантну. Вони розуміють лише, коли виходять люди на вулиці і захищають свої прав. І звичайно ми так і будемо робити. Дуже добре, що все-таки завдяки нашому тиску, тиску опозиції, зокрема "Свободи", вдалося призначити вибори на проблемних округах, зокрема  в Шевченківському районі на 223 окрузі, де, я впевнений, вже скоро до нас доєднається наш колега Юрій Левченко, який, я впевнений, переможе там вибори. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, присідайте. Останній виступаючий – народний депутат Топалов передає право на виступ Ользі Бориті.

 

14:00:07

БОРИТА О.В.

Шановний головуючий. шановні колеги, шановні громадяни України! Я хочу сьогодні в своєму виступі привернути вашу увагу до ситуації, яка склалася на "Укрзалізниці". Причиною, на мою думку, стало те, що в лютому місяці в 1012 році Верховною Радою України був прийнятий законопроект, який дає можливість на акціонування "Укрзалізниці" і причини біди з'явилися буквально дуже швидко. Скасовуються переважно прямі потяги. Тепер до звичних пунктів люди добираються з кількома пересадками, а це автоматичне підвищення ціни. Зношені ж вагони в уряді щедро пообіцяли замінити денними швидкісними потягами "Hyundai" і "Skoda". Керманичам не подобаються  прості нічні переїзди українців, адже вони прагнуть пересуватися швидко, по-європейськи.

Та чи врахували реформатори інтереси переважної більшості пасажирів, які користуються послугами "Укрзалізниці"? До того ж корейський рухомий склад "Хюндай", який прикупив наш "ощадливий", в лапках, уряд, замість того, щоб підтримати вітчизняного дешевого виробника, багатьом українцям не по кишені. Вартість проїзду в них за маршрутом, наприклад, Київ-Львів складає близько 500 гривень. Відповідно з Донецька до Львова можна буде дістатися за тисячу гривень. Схід і Захід стають таким чином ще далі і далі.

Дійшло "покращення", в лапках, і до Хмельниччини. Скасувавши низку поїздів, особливо непокоїть людей скасування потягу номер 624 Кам'янець-Подільський-Київ, який відправлявся з Хмельницького о двадцять другій-третій??????, а до столиці прибував вранці о 7.30. Цим потягом користувалися переважно студенти.

Я хочу запитати реформаторів. Як дітям сіл дістатися до Хмельницького,  аби сісти на поїзд, який тепер вирушає з обласного центру о першій, другій або третій ночі? Я гадаю, що вас це не дуже непокоїть, адже безальтернативне рішення про скасування нічних потягів ухвалювалося в кабінетах людей, які пересувалися на автомобілях з мигалками.

Аналогічна ситуація відбувається і з автобусними рейсами. До мене неодноразово звертаються жителі сіл, які скаржаться на нерегулярне користування автобусних маршрутів. Я прошу міністра інфраструктури Козака припинити скорочення поїздів та навести лад з автобусними маршрутами і потягами. Вважайте мій виступ офіційним запитом до міністра інфраструктури. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дозвольте вам нагадати, що наступного тижня народні депутати працюють в комітетах, в комісіях і фракціях.

Чергове пленарне засідання відбудеться у вівторок 17 вересня о 10-й годині ранку.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим.