БЮЛЕТЕНЬ N 8

Опубліковано 16. 02. 1993

ЗАСІДАННЯ ВОСЬМЕ

Сесійний     зал   Верховної    Ради   України 16   лютого   1993   року.    10    година.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України

ПЛЮЩ І.С.

 

 

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати! Ми з ва­ми минулого разу домовлялися, що сьогодні будемо реєструватися біля столів реєстрації. Але ще не всі зареєструвалися. Може, не зрозуміли тоді? Кажуть,що Народна рада щось не зрозуміла. Ні?

 

Депутати просять, щоб я від їх імені поздоровив з ювілеєм народного депутата Михайла Васильовича Мацялка. Прошу привітати його і побажати ойму міцного здоров"я і результативної праці. /Оплески/.

 

Привітаємо також іменинників: Володимира Ілліча Квасова, Михайла Олексійовича Потебенька, Олександра Миколайовича Кондрякова. /Оплески/.

 

Так, одне ми вже зробили. Тепер... Велика різниця між кількістю карток у системі Я кількістю депутатів, що зареєстру­валися біля столів. Як і з ким це з"ясувати? Ви ж розумієте, що

ми повинні якось домовитися, бо біля мікрофонів уже черги. Ця ферма роботи у нас відпрацьована, і за нею у нас ніколи справа не стояла.

 

 

3

 

Давайте працювати..» /Шум  у  залі/. Або будемо, або не будемо розглядати це питання... /Репліка  із залу/.                                                                                                                          

 

Зарплату ж щодня не видають: Зарплату видають два рази на місяць. А ви хочете, щоб кожний день, чи як?

 

Нам треба дообрати членів лічильної комісії, тому що з неї вибуло багато депутатів. Але це можна зробити тільки в тому разі, якщо буде можливість відкрити пленарне засідання. Інакше ми продовжимо роботу в комісіях.

 

Обговорити? Ми обговоримо... Для того щоб обговорити, депу­тате Марченко, треба згідно з Регламентом відкрити пленарне за­сідання. Розумієте? Я ще раз повторюю /ви не шуміть/: підстави відкрити пленарне засідання в мене немає.

 

Ми можемо все обговорити, але в установленому порядку. Якщо не відкривати засідання, то тоді ми відключимо систему і будемо продовжувати нашу розмову як спільне засідання комісій. У нас уже такий досвід .

Час іде... Вже небагато залишилося... Згідно з даними на І табло можна було б і відкрити... Ще не зовсім, але вже близько... От дивіться, які мудрі були філософи, коли обгрунтували закон розвитку суспільства по спіралі. Повернення до старого, | тільки в новій якості. Так і ми повертаємося... 233, 235...

 

4

 

Давайте відкриємо коротке обговорення для того, щоб депутати внесли пропозиції, як нам працювати далі. Щоб не було диктату щоб я не вносив такі пропозиції, давайте послухаємо,що скажуть депутати, а потім приймемо рішення.

 

Нагадую, що карток у системі – 260. Біля столів зареєструвалося 237 депутатів. Підстав для того, щоб оголосити пленарне за сідання відкритим, у мене немає.

 

Перший мікрофон.

 

ДЕПУТАТ /не представився/, шановний Іване Степановичу! Шановні народні депутати! 27 січня Верховна Рада прийняла постанову про соціально-економічне становище в Україні та заходи уряду щодо його стабілізації і соціального захисту населення. У пункті 5 цієї постанови записано:"Національному банку вжити термінових заходів щодо взаємного заліку заборгованості підприємств у примусовому порядку і за його результатами внести пропозиції відповідно до існуючого законодавства про визнання, при необхідності, підприємств банкрутами".

 

Шановний Іване Степановичу! На сьогодні становище на під­приємствах таке, що вони практично зупиняються. Тому пропоную на цьому тижні розглянути дане питання і прийняти відповідне

рішення.    

 

Дякую.

 

5

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Не вважайте це коментарем, але я повинен відповісти. Вам розданий орієнтовний порядок розгляду питань на 16-19 лютого. 19 лютого першим питанням стоїть: інформація Кабінету Міністрів України про хід  \ виконання пункту 4 постанови Верховної Ради України від 27 січня 1993 року ...   Тобто це питання до орієнтов­ного порядку оботи включено. Коли підійдемо до його розгляду, ви виступите і запитаєте, зокрема, чи має уряд розрахунки, які б дозволяли визнати підприємства банкрутами, на чому вони ба­зуються.

 

Другий мікрофон.

 

ЧЕРНЕНКО В.Г., голова підкомісії Комісії Верховної Ради України з питань здоров"я людини /Горлівський-Микитівський     виборчий     округ, донецька     область/.   Уважаемный Иван Степанович! К вашим философским раздумьям   относительно развития по спи­рали я могу присоединиться. Но любая спираль может закончиться штопором...

 

Мне абсолютно непонятно - полный зал депутатов, а мы не можем начать работу. В   чем дело? Продолжаются игры, кото­рые были? Так мы уже, можно сказать, доигрались или доиграемся. Поэтому прошу депутатов проявить большую ответственность в той ситуации, которую мы имеем.

 

Относительно повестки дня на 19 февраля. Первым вопросом стоит информация Кабинета Министров о ходе выполнения постановления Верховного Совета. Я хотел бы, .чтобы     кто-то из вице-

 

6

 

премьеров, например   кто отвечает за гуманитарную политику, доложил о ситуации, которая сложилась с обеспечением медицин­скими препаратами граждан Украины. Ситуация катастрофическая, и дальше откладывать решение этого вопроса нельзя. Я прошу включить его в повестку дня и заслушать информацию компетент­ных лиц.  

 

Спасибо.

 

ГОЛОВА.    Шановні народні депутати!    Я звертаю вашу увагу на суть розпочатого   обговорення. Ми перейшли до обговорення орієнтовного графіка на 16-19,   і депутати вносять конкретні пропозиції. Але    повторюю, що це вже питання, яке розглядається на пленарному засіданні. Як такого пленарного засідання зараз немає. Тому прошу депутатів вносити пропозиції щодо подальшої роботи: або продовжити спільне засідання   /якщо ви приймете таке рішення/ або перенести роботу в комісії і депутатські територіальні групи та інші для з"ясування, або ще раз зареєструватися і будемо...    /Шум     у     залі/.

 

Я сприймаю тривогу депутатів. Прошу Секретаріат надруку­вати пропозицію депутата Черненка    і направити Жулинському Миколі Григоровичу. І депутат Бичков два дні не давав спокою з приводу того, що немає пального. Ми внесли до орієнтовного порядку роботи інформацію уряду про забезпечення сільськогосподарских товаровиробників пальним та іншими матеріально-технічними засобами для проведення весняно-польових робіт. А щодо медикаментів... Дійсно, вже не вперше порушується це питання.

 

Враховуючи його       важливість, надрукуємо пропозицію і направимо Жулинському Миколі Григоровичу... Коли уряд буде готовий, нехай дасть таку інформацію.

 

7

 

Третій мікрофон.

 

БАТАЛОВ В.Г., редактор острозької районної газети "Життя і слово" /Здолбунівський     виборчий округ,     Рівненська     область/.   Шанов­ний Іване Степановичу!    Пропоную перше питання сьогоднішнього порядку денного перенести на пізніший термін. Давайте приймемо таке компромісне рішення, а зараз почнемо розгляд основних, болючих питань економіки.

 

Іване Степановичу!    З вами, з Президентом, з Прем'єр-міністром зустрічалися залізничники. У мене є звернення 25 тисяч залізничників Рівненського відділку. Вони просять прискорити розгляд проекту Закону про залізничний транспорт, заслухати питання про підписання тарифних угод, а також про створення Міністерства транспорту. Я хотів би, щоб ви надали мені слово в "Різному"   для оголошення цього звернення.

 

Дякую.

 

ГОЛОВА.   Ви знаєте, у вашій пропозиції я знайшов раціональне зерно. Може, ми відкриємо "Різне"? Можна зняти одне питання і почати інше. Але це мають вирішити депутати, я не можу цього зробити. /Шум     у     залі/.

 

Давайте вважати, що у нас "Різне"?   Ні?   Не хочуть.

 

З трибуни, будь ласка.

 

 

8

 

 

БОРЗИХ О.І., директор радгоспу "40 років Жовтня" Слов"яносербського району /Катм"янобрідський виборчий     округ,     Луганська      область /.    Иван Степанович!    В нашей практике это уже било. Вы болели, когда бойкотировала открытие сессии по инициативе луганской депутации. Мы провели письменную регистрацию возле столов, и Президиум принял решение: если депутаты присут­ствует в зале, а письменно не регистрируются,  это считается официальным отказом от участия в работе сессии.

 

Поэтому сог­ласно Регламенту есть все основания сейчас открыть сессию, когда зарегистрировались 227/или сколько там.../ депутатов возле столов регистрации. Предлагаю пленарное заседание открыть и обсудить внесенные в повестку дня вопросы.

 

ГОЛОВА. Перший мікрофон.

 

БОНДАРЕНКО А.Д., голова Сумської обласної Ради народних депутатів /Лебединський виборчий округ,      Сумська      область/.    Иван Степанович, я поддерживаю предложение перенести рассмотрение этого вопро­са. Сейчас очень сложная обстановка. Буквально через неделю начинается посевная. Поэтому прошу включить в повестку дня информацию вице-премьер-министра о подготовке к посевной. Минеральных" удобрений нет,заводы по их производству останов­лены, органика не вывозится бензина нет - и посевную практиче­ски начать невозможно.

 

Убедительно прошу включить в повестку дня вопрос об организации посевной кампании.

 

9

 

ГОЛОВА.   Нагадую, 18 лютого, в четвер, першим питанням в орієнтовному графіку стоїть:  інформація уряду про хід вирішення питання щодо забезпечення сільськогосподарських товаровиробників пально-мастильними матеріалами, засобами захисту рослин   та матеріально-технічними засобами для проведення весняно-польових робіт.   Уряд знає і готує таку інформацію.

 

Стосовно пропозиції депутата Баталова. Це вирішує Верхов­на Рада, а не я.

 

Другий мікрофон.

 

МАРЧЕНКО В.Р., член Комісії Верховної Ради України у закордонних справах /Роменський     виборчий округ,     Сумська     область/.   Уважаемый Иван Степанович!   Уважаемые депутаты!  

 

Предлагаю открыть пле­нарное заседание. Считаю, что вое основания для этого есть. Мы данный вопрос уже рассматривали. Если депутаты не   зарегистрировались, отказались от регистрации, а в зале находятся, было принято решение считать это официальным отказом. По моему мнению,- для саботирования пленарного заседания нет никаких аргументов.

 

Приведу краткую справку о выборах конституционного суда в других странах. Из девяти членов конституционного суда во Франции трое назначаются президентом, трое не выбираются, а назначаются председателем Национального собрания, и трое назначаются председателем сената, то есть все назначаются. В Италии и Испании президентом назначаются пятеро судей, высшей судебной администрацией - пятеро, и пятеро выбираются на совместном заседании палат тремя пятыми большинства /не общего

 

10

 

количества, а большинства; три пятых от нашего большинства -это где-то   120 депутатов/.

 

Приведу еще такой пример. В Германии члены конститу­ционного суда   выбираются   двумя     третями   простого большинства. В Америке все члены конституционного суда назна­чаются президентом с    предварительного согласия     сената.    В сенате решение принимается двумя    третями   кворума.      А кворум в сенате - три человека... То есть судей могут выбрать два сенатора.

Следовательно, говорить о том, что наша система выборов несовершенна, нельзя. Можно сказать, что у нас самая жесткая, самая демократичная и самая контролируемая система голосова­ния кандидатур в судьи. Поэтому для заявлений, что эта система не соответствует мировой практике, нет оснований. У нас отбор даже более жесткий, чем в других странах.

 

Но я хочу предложить следующее. Пусть Верховный Совет примет обращение к народу Украины об антигосударственной дея­тельности депутатов-членов Народной рады. В Конституции Украины записано, что есть Конституционный Суд. Мы его обязаны выбрать, чтобы государство имело все атрибуты демократии и разделения властей.

 

Прошу лично вас, Иван Степанович, Президента и депутатов включить этот вопрос в повестку дня: принять обращение к народу и пояснить, что деятельность депутатов-членов Народной рады антигосударственная.

 

Спасибо.

 

II

 

ГОЛОВА.   Доповідаю народним депутатам, що вчора у нас була зустріч з Леонідом Макаровичем Кравчуком. Президент також просить Верховну Раду якомога швидше обрати Конституційний Суд.    Президент свою позицію висловив.    А як обрати?   Просив ба вас переконати в цьому Степана Ільковича. Він ваш головний опонент.   

 

Це його законодавча ініціатива про дві третини... Розкажіть йому, як у світі обирають суддів.

 

Третій мікрофон.                                               

               

ШИНКАРУК В.М., член Комісії Верховної Ради України з пи­тань відродження та соціального розвитку села /Доманівський     виборчий     округ.     Миколаївська     область/.   Шановний Іване Степановичу! Шановні народні депутати!   Як бачимо,       уже втратє у Верховній Раді не проходить питання про обрання Конституційного Суду. Думаю, що і сьогодні ми не досягнемо згоди. Тому вношу таку пропозицію: керівники парламентських фракцій повинні зібра­тися і досягти якогось консенсусу, домовитеся, коли і як обира­ти Конституційний Суд.  Тому що Народна рада і сьогодні не заре­єструвалася і відмовляється брати участь в обговоренні цього питання. Крім того, враховуючи нинішні   обставини, підтримуй пропозицію не розглядати дане питання сьогодні, а перенести його на четвер чи п"ятницю.

 

Гадаю, що в четвер слід заслухати інформацію уряду не тільки щодо забезпечення пальним. Іване Степановичу!   У пункті 4 прийнятої нами постанови записано: "переглянути статтю 2, пункт 4, і доходи, одержані в натуральній формі, не зараховувати до сукупного оподатковуваного доходу за календарний рік за

 

12

 

 

вільними, цінами". Чому це ігнорується на місцях? Чому перево­дяться у ринкові ціни доходи і береться початок з наших грома­дян? Думаю, що і це питання треба розглянути. Ми ж прийняли постанову...

 

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. З трибуни? Ви чергуєтесь? Так домовились? Добре.

 

ГОЛОВАТИЙ С.П., член Комісії Верховної Ради України у закордонних справах / Сирецький         виборчий округ,         м.     Київ/. Шановний Іване Степановичу! Я хочу висловити свої міркування, звернувшись саме до вас. Тому що ви прекрасно розумієте, що майже кризова ситуація в пар­ламенті виникав вже вдруге,  і виникав тільки тому, що велика група депутатів не реєструється. У цьому я бачу дві проблеми, па початку засідання вашими устами сьогодні була сказана велика правда, що біля столів зареєстровано 234, а в залі - 267 народних депутатів. У мене виникав запитання: Іване Степановичу, коли ми нарешті перестанемо обманювати самі себе і всіх інших? Коли кількість депутатів, зареєстрованих біля столів, буде збігатися   з кількістю депутатів у залі? Ви сказали: треба до­дати карток...

 

Даруйте, їх можна взяти і кошик, щоб дати кожному по п"ять і мати не 267 присутніх, а 367. Але чи розв'яжемо ми проблему, яка виникла?

 

Тепер з приводу кризової ситуації довкола формування Конституційного Суду України. Вона зовсім не випадкова. Давайте по­дивимося, Іване Степановичу, що таке Конституційний Суд? Це вершина правосуддя, один з інструментів політичної влади так само, як парламент - законодавчої, а уряд - виконавчої. Консти  

 

  13

 

туційний Суд судової влади - це політичний інструмент у державі.

Згадайте, за яким принципом ми формували Президію Верховної Ради? Вона була сформована навіть ще при першому секретареві ЦК КПУ Івашку.

 

Згадайте принцип, який був покладений в основу формування нинішнього уряду? І подумайте, чи буде справедливо при формуванні вершини правосуддя враховувати точку зору тільки певної групи, більшості.

 

Я розумію, Іване Степановичу, вам, можливо, важко сьогод­ні бути арбітром. Але ви мали б стати ним, не дивлячись на те, що ви людина теж зацікавлена і теж, відповідно до законодавст­ва, вносили свої кандидатури.

 

Так, є ситуація, коли Народна рада, чи частина її, чи певні депутати мають свою точку зору. Але я можу сказати тільки про свою позицію. Я не реєструвався, тому що   вбачаю в Конституційному Суді, який потрібен незалежній державі, велику політичну силу. І якщо голова Комісії у питаннях законодавства і закон­ності і зараз носить символ держави, якої не існує /він носить значок народного депутата Української РСР/, то, вибачте, чи мо­жу я бути переконаний у тому, що Конституційний Суд, сформова­ний головами комісій, членами Президії, які носять значки депу­татів Української РСР, не буде політичним інструментом сил Ук­раїнської РСР?

 

У зв"язку з тим, що це є не просто технічне, а політичне питання, яке матиме великі політичні й правові наслідки на десятиліття у всій державі, я не реєструвався, Іване Степановичу. Думаю, це і є той момент, коли ви як Голова Верховної Рада повинні самі прийняти рішення, яке було б тотожним рішенням, що

 

14

 

приймалися, коли формувався склад Президії, коли була кризова ситуація з урядом, очолюваним Масолом, а потім Фокіним. Мають відбутися певні політичні консультації, нам треба прийти до взаємно прийнятного компромісу. Але якщо ми підемо шляхом тиску однієї сили на іншу, то програють, я думаю, всі. дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я закликаю вас усіх до виваженості, ми все-таки несемо відповідальність за процеси, що відбуваються в суспільстві,  і певною мірою їх віддзеркалює­мо.

 

Хай люди бачать, хто що має, ми всім даємо можливість виступити,   інакше ми не зрозуміємо, хто на якій позиції стоїть. Давайте навчимося слухати один одного. Для цього передусім і  іс­нують парламенти, щоб тут можна було висловити думки, оприлюд­нити платформи різних політичних сил, які завоювали місця в парламенті.

 

Перший мікрофон.

 

ЧОРНОВІЛ В.М., заступник голови Комісії Верховної Ради України з питань гласності та засобів масової  інформації /Шевченківський         виборчий       ок­руг,         Львівська         область/. Шановна президіє! Шановні колеги! Якщо навіть забути, що частина депу­татів не зареєструвалася,  і порівняти результати реєстрації біля столів з результатами реєстрації в залі, то ми бачимо, що в перший день робочого тижня за себе і за "того товариша" голосує приблизно 40 чи 50 депутатів. А що буде під кінець тиж­ня?

 

Дозвольте нагадати, що в Польщі за те, що два чи три депу-

 

15

 

тати проголосували за колег, порушується судова справа. Давай­те покладемо край цим іграм. Або ми - депутати,  і тут при­сутні, голосуємо, або нас немає.

 

Друге. Я повністю підтримую пропозицію депутата Головатого, багатьох інших народних депутатів зняти сьогодні з розгляду питання про Конституційний Суд, а розглянути його після прийняття Конституції. Жили ж ми досі без Конституційного руду... Я не бачу сьогодні таких серйозних справ, які повинен вирішувати Конституційний Суд. Хіба що компартію комусь хочеться відновити... А люди, що пропонуються до складу Конституційного Суду, для цього підходять.

 

І, нарешті, ще одне. Оскільки, Іване Степановичу, дехто вже використав мікрофон для того, щоб сказати про питання, які будуть розглядатися, коли ми почнемо роботу, я теж хочу сказати про страшну справу вже як заступник голови Комісії з питань гласності та засобів масової інформації: вмирає преса. Деякі газети загинуть через дватри місяці, а деякі - через півроку.

 

Повинен вам сказати...

 

16

 

Панове, я не перебивав, коли депутат Марченко говорив десять хвилин. /Шум         у         залі /. Що це за шум у залі, Іване Степановичу?

 

Так от, Іване Степановичу, тільки за пропуск через кордон тонни паперу Росія бере 60 тисяч рублів. Отже та

тонна паперу в цілому коштує для нас 500 тисяч карбован­ців. А скільки ми беремо з Росії мита за пропуск тонни цукру,  інших товарів через наші порти, через нашу територію?

 

Далі. Чому пошта/державна інституція/ різко підняла тарифи за доставку газет? Чому сім карбованців коштує дос­тавка тільки одного примірника? Невже ми хочемо вбити всю пресу? Я дуже вдячний за те, що допомогли газетам "Голос України" і "Урядовий кур"ер"/Василь Васильович написав листа/, але давайте напишемо листа, що стосувався б усієї пре­си, а не тільки цих видань.

 

У поліграфії закінчується фарба, інші матеріали. Треба їх за щось купувати. Якщо ми сьогодні не підтримаємо преси, то завтра залишимося з двома-трьома виданнями, які відбива­тимуть лише офіційний курс. Не буде того політичного розмаїт­тя видань: ні Руху, ні соціалістів, ні незалежної преси. Це питання, якщо ми відкриємо засідання, треба розглянути негайно.

 

Дякую.

 

17

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Ви читали на сторінках нашої преси звернення колективів редакцій газет, в яких висловлювалося те, про що щойно говорив депутат Чорновіл. Під час зустрічі з Президентом і з рем"єром я порушував це питання, дійсно. становище із зебезпеченням папером тепер ускладнюється, як ускладнюються взагалі взаємовідносини при переході на світо­ві ціни. Тому ми домовилися так. Уряд нині робить усе, щоб "збиті:" так званий  /я не побоюся ці слова сказати/ бюджет України, і на початку березня внесе його на розгляд Верховної Ради. ми тоді матимемо інформацію фахівців і, розглядаючи проект бюджету, вирішимо, скільки коштів виділяти на пресу, скільки - наскільки, скільки  - на транспорт і так далі.

 

Нас чують кореспонденти, працівники редакцій, і я хочу, щоб вони знали, що їхнє звернення не забуте. Над вирішеннях.: питань, ворушених у ньому, працює сьогодні уряд. Знає про нього і Президант і вік відповідно реагує. І комісія Верховної Ради цим зай­мається /депутат Чорновіл про це сказав/.

 

    Другий мікрофон.

 

 

ПАНАСЮК Ф.Т., голова Чуднівської районної Ради народних

депутатів /Любарський     виборчий     округ, Житомирська     область/. Шановний Іване Степановичу! Товариші, колеги! Я розцінюю цей фарс, що відбувається в залі, як дію деструктивних сил, які хочуть просто   "доконати"   політичну ситуацію, яка

І сьогодні ледь-ледь тримається на совісті і свідомості людей.

 

Мене дивує у зв"язку з цим безпринципна    позиція Комісії мандатної і з питань депутатської стики.

 

Невже Президія, керівники Верховної Ради не знають людей,

 

18

 

які баламутять Верховну Раду? У нас є графік роботи сесії., порядок денний. А ми витрачаємо гроші, зароблені людьми, щоб займа­ти номери в готелях і нічого не робити. Хіба можна вважати це нормальним явищем і розігрувати цей спектакль, іти на поводі у двох-трьох десятків людей, показувати свою безпомічність? Це не Верховна Рада, Іване Степановичу! Мені просто боляче, що у нас немає сил... Стільки членів Президії... Запросіть цих людей, обговоріть їхню поведінку, скажіть, хто зони такі.

 

Чому сьогодні підступно ставиться питання про перенесення обрання Конституційного Суду? Щоб тривало беззаконня?

 

Мені здається, пора комусь брати на себе відповідальність за такий стан справ, спонукати депутатів до роботи. Повірте, стид і сором нам усім. Я відношу це і на свій рахунок. У нас більшість тут - комуністи. Дорікати нам якимись значками - це хлоп"яцтво, це просто нерозумно. Сьогодні колгоспника не одержують ні нафтопродуктів,, ні зарплати по два місяці, а ми, як ба­рони, зібралися і починаємо розпускати нині з трибуни. Не можна так.

 

Прошу вас припинити зараз засідання. Зберіть засідання Президії і скажіть про можливість Верховної Рада бути вищим законо­давчим органом. А на можемо - то розійдемося по округах. Нехай народ усіх нас розсудить.

 

ГОЛОВА. Третій мікрофон.

 

ШВАЙКА М.А., заступник голови Комісії Верховної Ради Україна з питань економічної реформи і управління народним господарством /Золочівський  виборчий  округ, Львівська  область/. Шановний Іване Степановичу!

19

 

Шановні народні депутати! Винуватцем ного, що ми не можемо нормально працювати, у першу чергу є Іван Степанович, який нав'язує нам  неприйнятні кандидатури. Напередодні засідання вас збирав Василь Васильович для обговорення порядку денного. Я просив виключити це питання, і тепер ще раз наполягаю на тому ж.

 

Треба обговорити найактуальніші питання економічної політики, зайнятися виведенням економіки з кризового стану. А якщо Верховна Рада у нинішньому складі не здатна цим зайнятися, її треба розпустити.

 

Дякую.                                                                                                                                                                                                                

     

ГОЛОВА. Прощу не відкривати обговорення кондидатур. Ми вже цю роботу завершили. А заява Народної ради опублікована в нашій газеті. І протест цей є. Тому говоріть по суті.  Будь ласка, з трибуни.

 

ПОБАЧ В.І., голова Лисичанської міської Ради народних де­путатів, голова виконавчого комітету /Лисичанський виборчий  округ,  Луганська  область/. Уважаемый Иван Степанович! В этом зале я уке третий  раз напоминаю, что    записано во Временном регламенте.

 

Могу напомнить вам по памяти, а могу и прочитать. Вы говорите, что отказ должен быть официальный. Мы обсуждали это с юристам.  Отказ регистрироваться письменно является официальным отказом.

 

 

20

 

Поэтому, Иван Степанович, если некоторые депутаты не хотят регистрироватьоя, это их официальный отказ. У нас кворум есть. Больше половины депутатов присутствуют. Давайте открывать заседание.

 

На пресс-конференции, Иван Степанович, вы сказала:"Закликаю всіх схаменутися: і демократів, і консерваторів". Вот видите все и"схаменулися"...

 

По Временному регламенту мы можем начинать работу. Так да­вайте работать.

 

А теперь, Иван Степанович, хотел бы вам как Председателю Верховного Совета сказать как председатель городского Совета: не надо на страницах газет говорить о том, что мы умрем все вместе, но выборов не допустим. Должен вам сказать, что я не хочу умирать. Если будут выборы, то пусть они будут. И не нужно сегодня, извините, так марать председателей, тем более если он - член Верховного Совета, говоря, что я не хочу перевыборов, Да назначайте, и будем проводить перевыборы. Если надо, давайте примем решение и прекратим говорильню по этому поводу. Половин; председателей городских Советов сегодня сложат полномочия, в т

числе  и я.

 

                            21

 

Иван Степанович, с этой трибуны я спрашивал, когда наше родное     правительство сформирует бюджет? И вы, и Василий Васильевич говорили: завтра, на следующей неделе. Уже прошло полтора месяца, а где бюджет?

 

Сегодня все говорят о параличе власти. Да не паралич власти это, а просто денег нет на местах.

 

Иван Степанович, кто-то не желает, чтобы Украина сегодня действительно работала. Я докладываю, что остановился крупнейший на Украине Лисичанский завод   резинотехнических изделий.Семь тысяч человек вынуждены уйти в бесплатные отпуска.  Завтра   40 процентов машиностроения Украины остановится, потому что не работает этот завод.  А мы,  имея такую экономику, в угоду каким-то политическим амбициям не можем работать.

 

Поэтому предлагаю открывать заседание согласно Временному регламенту. Давайте работать. И просил бы ответить на мои вопросы.

 

 

ГОЛОВА. щодо відкриття засідання за Тимчасовим регламентом -це справа Верховної Ради. Критику я вислухаю, а ви думайте, як зиходити з цього становища. На запитання я дам відповідь.

Стосовно виборів. Я казав і буду казати /я на це маю право як депутат і як Голова Верховної Ради/, що ми створили деякі протиріччя або так звані ножиці в нашому законодавстві. Маю на увазі Закон про місцеві Ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування і Закон про Представника Президента.

 

Це вже факт. Ми не можемо далі не помічати цих процесів і вважати, що хтось когось переборе. І проводити цю боротьбу повинні ми як вищий законодавчий орган і Президент як вища посадова особа, як глава виконавчої влади держави.

 

22

 

Ми разом створили ці так звані умови. Як вийти з цього становища? Вихід з нього я бачу в тому /я радився з цього питання з товаришами/, щоб визначитися з представницькою і виконавчою владою на місцях. Обрана народом, вона буде залежати лише від людей. Я підтримую пропозицію напрацювати законодавство, за яким би це можна зробити. Я міг би назвати поіменно тих голів /але я цього не зроблю/, які мені казали: "До чого ти підбурюєш? Ми обрані на 5 років, нічого не вигадуй". Я був на зустрічі з головами Рад. І вони мені прямо заявляли: коли обирати, то тоді разом і Верховну Раду, і нас. Тому в мене були підстави висло­вити таку тезу, за яку ви мене критикуєте. Ви маєте рацію: вмирати нікому не треба, а треба разом виживати, але виживати по-різному. Ще раз кажу, в цьому я бачу вихід із ситуації, яка склалася в суспільстві. Скільки б ми не приймали рішень, а яка влада вища, сьогодні ми не визначимо. А от коли вся область обере голову,всім буде зрозуміло, що цій людині народ довіряє. Так само і в районі, і в селі. І вже не треба нікому визначати, розумієте? Вони спроможні обрати і виконавчий комітет, який буде підзвітний і підконтрольний.

 

Я вам доповідаю, що Конституційною комісією і робочою групою підготовлений з урахуванням обговорення, може, не ідеаль­ний, новий варіант проекту Конституції. Днями його розглянуть на засіданні Конституційної комісії і буде прийняте відповідне рішення. Він також дещо передбачав... Тому я повторюю, що вибори представницьких і виконавчих органів влади в селі, області необхідні. Але їх треба проводити тільки після прийняття відповідного законодавства, після того, як ми переконаємо людей в їх необхідності.

 

23

 

Ми внесли на обговорення перами варіант проекту. Михайле  Васильовичу, він чомусь не сприймається, так? Зверніться, до комісії... /Шум  у  залі/.

 

Я дав вам відповідь. По-іншому діяти я не можу і не буду,

а ваше право мене критикувати. Давайте приймемо закон і знімемо ці питання на якийсь час.    Тепер щодо проекту бюджету. Би знаєте, що певною мірою  були підготовлені проект бюджету і індикативний план і внесені  на розгляд Кабінету Міністрів. Кабінет Міністрів, розглядаючи проект бюджету в минулий понеділок /8 лютого/, прийшов до висновку, що вносити його на розгляд Верховної Ради не можна, і  відправили на доопрацювання.

 

У середу я розмовляв з Кучмою Леоні­дом Даниловичем і сказав йому, що 16 лютого я повинен пояснити  депутатам, чому в комісіях Верховної Ради немає проекту бюджету. він відповів, що до цього часу ціни на енергоносії не врегу­льовані, немає відповідної чіткої домовленості між урядами України і Росії, між структурними підрозділами на енергоносії. А з кільки вони займають велику питому вагу в собівартості /звідси

і весь механізм прибутку і нарахування податків/, то такого бюджету зараз уряд не може запропонувати. Ведуться постійні  переговори між фахівцями, експертами, віце-прем"єрами, міністрами, прем'єрами та президентами. Наш Президент розмовляв у  суботу з Борисом Миколайовичем Єльциним. Обіцяють проект бюджету  подати в першій декаді березня. Іншого я домогтися не можу.  

Я інформую і доповідаю про те, що знаю.    

 

Перший мікрофон.

 

24

 

ЧЕРНЯВСЬКИЙ О.П., генеральний директор науково-виробничого, об'єднання "Еліта"   /Сумський     виборчий     округ,    Сумська     область/. Шановний Іване Степано­вичу! Я також приєднуюся до вашої думки, що вмирати не  треба, тому що поховати по-людськи не зможуть.

 

Щодо орієнтовного порядку розгляду питань на цей тиждень. Я вважаю, що нинішній стан справ на селі жахливий.  Іван Степанович пожартував, сказавши, що депутат Бичков домагався...

 

Це не Бичков домагався, а село домагається, як йому далі жити.

 

Уявіть собі, за розрахунками у травні вартість одного літр дизпалива   становитиме 600 карбованців. Давайте підрахуємо, скільки коштуватиме за цих умов літр молока і кілограм хліба? Розгляд цього питання треба перенести на завтрашній день. На п"ятницю запланована доповідь Кабінету Міністрів. Ці питання слід об"єднати і розглянути завтра, бо соціальний захист населення має дуже важливе значення. Не уявляю, як можна буде, повернувшись додому, дивитися людям у вічі? Пенсіонерам, людям, які отримують мізерну зарплату /а їх переважна більшість/, практично неможливо вижити. Прожитковий мінімум цих людей не забезпечуеться Вважаю, ці питання треба об"єднати і заслухати завтра.

 

Верховна Рада прийняла рішення заслуховувати інформацію Президента про зовнішню і внутрішню політику нашої країни, ми дізнаємося з різних засобів інформації/ з "Комсомольской правди", наприклад/ про думку і політичну лінію нашого Президента. Ми має почути це особисто від нього. Вважаю за необхідне до тих питань, які я запропонував на завтра, долучити й інформацію Президента.

 

Дякую.

 

25

 

ГОЛОВА. Інформую щодо останнього. Президент готує доповідь,

так як ми й домовлялися,з яко» виступить на сесії Верховної Ради.

 

Він погодився, не відмовлявся і не відмовляється. Ми домовилися, що доповідь буде заслухана також у першій декаді березня,     Далі. Мені передали звернення колективу Лисичанського заводу мотехнічних  виробів. Це дійсно біда. У Луганську перебуває Леонід Макарович, наскільки мені відомо. Сподіваюся, що він якоюсь вірою дасть відповідь. Тому що питання налагодження зв"язків займає першочергове, провідне місце в роботі і Президента, і Прем"єра,  нас, депутатів, повинно хвилювати.

 

Володимире Борисовичу! Візьміть цей лист, щоб разом з іншими

комісіями, з Поповим Миколою Михайловичем /він якраз із Луганщини/ розглянути і домовитися.

 

Ми вже близько години обговорюємо, треба якось зосередитися. щє одне коло виступів - і все.    

 

Другий мікрофон.

 

ЯЦЕНКО В.М., заступник голови Комісії Верховної Ради України питань Чорнобильської катастрофи /Коростенський виборчий  округ,  Житомирська  область/. Шановні колеги! Шановний Іване Степановичу! Можливо, наша біда в тому, що не даємо офіційної політичної оцінки процентам, які відбуваються в парламенті. Я погоджуюся з вашою думкою, що ми час від часу рухаємося по спіралі. Черговий раз хтось із депутатів закликає нас до консенсусу. Ми знову повинні приймати рішення, керуючись думкою певної, скажімо, меншості, а не науково обгрунтованими висновками, не думкою більшості народу або просто здоровим глуздом, як кажуть. Внаслідок таких постійних поступок

 

26 

 

зруйнована економіка України, до крайньої межі зубожіння доведений народ України, порушено економічні зв"язки. Це призвело до негативних наслідків, які ми весь час відчуваємо, коли зустрічаємося з виборцями.

 

Або ми продовжуватимемо таку політику, Іване Степановичу, і будемо рухатися далі шляхом руйнації економіки України, або , ми колись, дійсно, дамо політичну оцінку процесу, що в нас відбувається. Давайте визначимось. Ми колись домовлялися, що зустрінемось разом із Президентом, урядом і розберемось у наших відносинах, розставимо всі крапки над- "і" та почнемо працювати краще. Цього не зробили, і весь час наштовхуємося на перешкоди, які не дають нам рухатися вперед.

Іване Степановичу, я пропоную керуватися нашим Регламентом бо ми в аналогічній ситуації вже були. Ми не можемо сьогодні і, рішення. Це правильно. Але оскільки більшість народних депутаті), присутня в залі, вона зареєстрована, офіційна відмова від участь в роботі у нас є /вона надрукована в парламентській газеті "Голос України"/, то чого ще не вистачає для прийняття рішення про продовження роботи сесії? Ми повинні сьогодні бодай обгово­рити орієнтовний порядок, який пропонується.

 

Щодо доповіді Президента. Ми, Іване Степановичу, прийняли рішення, що вона буде заслухана в лютому 1993 року. Це теж одне з тих фундаментальних питань, без вирішення якого не маємо змог рухатися далі. Проживши в суверенній Україні більше року, ми так: і не визначили основних напрямів внутрішньої і зовнішньої полі­тики України. Ми не знаємо, а отже, чітко не відповіли народу,куди ми будемо рухатися в рамках України і поза її межами. Ми не можемо вирішувати якісь окремі питання, не визначившись у загальних.

 

27

 

Саме тому я прошу провести переговори з Президентом, щоб він якнайшвидше підготував таку доповідь.

 

Дякую.       

 

ГОЛОВА. Третій мікрофон.

 

РЯБЧЕНКО М.А., директор Криворізького цементно-гірничого

/ДОВГИНЦіВСЬКИЙ   ВИбОрЧИЙ округ,  Дніпропетровська  область/, уважаемые депутаты! На этой неделе Верховный Совет должен рассмотреть много вопросов, которые, на мой взгляд, очень важны для Украины. Совершенно не движется сегодня приватизация государственного жилого фонда. Криминогенную обстановку в Украине тоже надо рассмотреть. Что касается состояния дел в экономике, то эта проблема должна рассматриваться 19 февраля.

 

Очень серьезные вопросы. Но их нужно обязательно дополнить информацией о выполнении пункта 5 нашего постановления. Иван Степанович сказал, то это есть, но здесь предусмотрена только информация о выполнении пункта 4, а пункт 5 опущен. Поэтому я еще раз прошу включить тот вопрос в повестку дня. Банки - это наша компетенция, а взаимный зачет сегодня - это жизненно важный вопрос для пред­приятий. Практически наши предприятия оказались на грани полной остановки и банкротства. Это вызвано, в частности, и оплатой труда, которая несовершенна ввиду изменений, предусмотренных декретами, межреспубликанские поставки почти остановлены, и буквально вся работа, связанная с экспортом, полностью парализована.

 

Поэтому нужно ускорить рассмотрение этих проблем, исходя из возможностей Кабинета Министров.

 

28

 

Теперь что касается состояния цел в парламенте. Почему мы не начинаем работу? Мне кажется, что единственная причина - вопрос   о  выборах     членов Конституционного Суда Украины На мой взгляд, его можно процессуально решить следующим образов поставить отдельно на голосование предложение - включать этот вопрос сегодня в повестку дня или нет. Нужно все-таки, я считаю, продолжать работать.

 

Теперь самое главное. Мы должны как можно быстрее окунуться в работу, связанную с экономикой. Предприятия практически останавливаются, уважаемые народные депутаты. Прошу группу депутатов- промышленников сегодня в 12 часов собраться в актовом зале.

 

Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВА. З трибуни, будь ласка.

 

КОЦЮБА О.П., голова Комісії Верховної Ради України у питаннях законодавства і законності   /Радянський виборчий     округ,    м. Киї в/. Шановні народні депутати?  Гадаю, це не просто бажання чи небажання взяти участь у роботі. Це знаходиться в розрізі тих дій, які можуть скомпро­метувати Верховну Раду. Це спроби заблокувати роботу Верховної Ради,

і це слід розглядати саме так.

 

Думію, що ми не випадково вносили зміни до статті І Тимчасового регламенту засідань Верховної Ради. Приймати конституцій: рішення/це чітко визначено/ ми можемо двома третинами, а біль­шістю ми можемо приймати закони і постанови. У випадку, коли є офіційна відмова, засідання правомочне, коли в ньому бере участь менш як 2/3,але більше половини конституційного складу Верховно Ради.

 

29

 

Що таке офіційна позиція? Знаю, що на цьому намагаються спекулювати. Але коли зареєструвалися біля столів - то це є

офіційна позиція. Коли народні депутати, які не зареєструвалися, знаходяться в залі і отримують заробітну плату - то це є офційна позиція. Коли вони висловлюються в пресі - то це є офіційна позиція.

 

Я розумію вас, Іване Степановичу. Ви хочете консолідува­ти Верховну Раду. Це правильний напрямок. Тільки в єдності ми ,можемо розбудовувати українську державність. Але я не думаю, що терпіння повинно бути безмежним. Якщо хтось ще хоче заявити про якісь політичні позиції, він має на це право, Ми чули десятки разів, що Народна рада не хоче брати участі, що її члени не будуть брати участі, але беруть участь і ведуть свою роботу. 3а її програмою діє дуже багато структур, що сьогодні себе скомпрометували.

 

Щодо Конституційного Суду. У ньому не зацікавлений тільки той, хто прагне беззаконня, щоб у беззаконні творити те, що творить. Конституційний Суд повинен бути. Це ознака державності.

 

Я думаю, що цей суд потрібно обрати, Ми маємо можливість обрати його, відкривши засідання Верховної Ради. 3 приводу докору депутата Головатого на мою адресу. Цей депутат спеціалізується на тому, щоб комусь вилізти на голову і ще раз показати, що він від когось розумніший.     Так от, Сергію Головатий, цей знак я ношу не як голова комісії /хоча міг би заявити про свої позиції і як голова комісії/, а як народний депутат, якому від імені народу Верховна Рада вручила цей знак під номером 16, і так його вручила багатьом,  Немає рішення, щоб цей знак не поважати. Під цим знаком ми прого-

 

30                                                           

 

лосили Декларацію про державний суверенітет України,- прийняли Акт проголошення незалежності України. Я вважаю, що ми повинні  мати честь і гідність,  і всі знаки, всю символіку й атрибутику, яка заслуговує на повагу, зберігати.  А якщо ми щось змінимо законним шляхом, то здати її в музей   чи в інше місце з почестю як це робиться в усіх державах.

 

Ви можете поцікавитись, як шанують символіку в інших країнах, де   зберігаються прапори провінцій,  інших держав. Хто хоче переконатися, чи законний цей знак, чи не законний, зробіт експертизу. Ми іншого знака не маємо, депутати офіційно отримали саме ці знаки. Я зніму його тоді, коли прийме рішення народ або ж Верховна Рада про новий знак, який буде нам вручений на законних підставах.

 

Дякую за увагу і закликаю всіх до роботи.

 

ГОЛОВА. Олександре Павловичу! Ви його без піджака будете здавати в музей чи з піджаком?

 

КОЦЮБА О.П.  Іване Степановичу! Разом з вами на одній доріжці.

 

ГОЛОВА. Перший мікрофон. Дайте можливість новообраному депутату Василю Даниловичу Сіньку сказати кілька слів, бо він ні разу не виступав.

 

ЗІ

 

СІНЬКО В.Д., голова Київської обласної Ради народних депутатів   /Білоцерківський     виборчий округ,      Київська     область/. Шановні депутати!

Шановний Голово! У нас є Регламент, і відповідно до нього потрібно починати роботу. Нам має бути соромно перед народом України, що І все далі заганяємо його в глухий кут. Я розумію пана Чорновола: так, важливо сьогодні вирішити питання про фарбу, газети. можна й далі один одного тикати носами в ці газети і топтати ногами.Але ж є головне: народ України, наша промисловість, наше сільське господарство стоять на колінах, стоять на краю прірви. один  крок - і ми опинимося там усі, разом з газетами, з Чорноволом, з Верховною Радою...

 

У мене, Іване Степановичу, є відкритий лист керівників робітників Білоцерківського району. Бони запитують, чому Президент, який виступав з програмою п"яти "д", ні одного "д" сьогодні не виконує. Вони вимагають, щоб про ці "д" Президент

звітував перед українським народом.

 

І друге. У мене в руках постанова, підписана вами, Іване Степановичу, від 21 лютого 1992 року, згідно з якою колгоспам

'радгоспам, які продають державі сільськогосподарську продукцію,

надана   можливість купувати мазут, солярку і таке інше без                                                                                                                                                                                                                                                                                                акцизного збору. Я просив би на честь річниці цієї постанови

продовжити її дію в 1993 році і накласти мораторій на декрет Кабінету Міністрів.

 

ГОЛОВА. Прошу не направляти стріли в інший бік. Давайте початку вирішимо свої справи, а потім перейдемо до питання, яке стосується Президента. Готується доповідь, і в ній усе буде сказано.

 

 

32

 

А щодо постанови, то ви передайте її уряду. І нехай голові

комісій Чепурний,   Сухий   і  Печеров   також  подивляться цю  постанову її потрібно продублювати, а внести треба разом з урядом. Другий мікрофон.

 

РОМАНОВ Ю.С.,  голова підкомісії Комісії Верховної Ради України у питаннях екології та раціонального природокористуванні /Жовтневий     виборчий     округ,      Одеськ область/.

 

Уважаемые народные депутаты! Уважаемый Иван Сте­панович! Здесь уже неоднократно подчеркивалось, что в состветственно с Регламентом мы можем начинать работу. Поэтому заседание нужно открывать.

 

Если есть какие-то замечания или желание не поддержать ту или иную кандидатуру, каждый депутат это может сделать,  как мы это    делаем обычно,демократическим путем.

 

И еще два замечания. Предлагаю учесть то, о чем говорили депутаты: стоящий первым   вопрос    в повестке дня на 19 февраля перенести на 17 февраля. Это вопрос очень важный,  его нужно детально обсудить.

 

Иван Степанович! Сегодня в Киеве не работает транспорт. Думаю, мы должны получить достоверную информацию: почему это происходит, в чем здесь дело, почему Кабинет Министров не принимает мер?

 

Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВА. Щодо першого.Перенести питання з 19 лютого на 17 лютого не просто. Уряд попросив саме цей термін, щоб краще підготуватися. Тому якщо з'явиться можливість перенести розгляд

 

33

 

питання, то за нами затримки не буде.

 

Щодо транспорту. Прошу депутата Попова Миколу Михайловича уточнити, які там підставні до кінця дня поінформувати Верховну

    

Третій мікрофон.

 

КЕНДЗЬОР Я.П., заступник голови Комісії Верховної Ради країни з питань культури та духовного відродження /Сокальький  виборчий  округ, Львівська область/. Шановні народні депутати! Шановний Іване Степановичу! У нашому сесійному залі протягом години сьогодні лунали надзвичайно цікаві пропозиції, зокрема здавати релікти комуністичної української держави в музей. Я пропонував би тільки здавати ці релікти разом з тими, хто їх носить і разом з їхніми ідеями.

 

   Цікава пропозиція пролунала про відкриття сесійного засідання. Вона буквально межує з абсурдною пропозицією відкрити

один раз перше засідання на початку сьомої сесії і вважати його

дійсним аж до її завершення.

 

   Про що сьогодні йдеться? Хто сьогодні фактично зірвав

сесію? Говорити про меншість абсолютно нерозумно, тому що парламентської більшості повинно бути достатньо для кворуму, і вона повинна була забезпечити відкриття сьогоднішнього засідання. але те, що навколо питання Конституційного Суду вже протягом тривалого часу виникають такі конфлікти, колізії, свідчить про

 

34

 

необхідність проаналізувати причини такої ситуації. Виходить, це питання мабуть, не є здорове. Адже подивіться: такий надзвичайно важливий орган пропонується обирати простою більшістью голосів.

 

Між тим, склад Верховної Ради сьогодні такий, що вам, Іване Степановичу, доводиться три рази ставити на голосування питання про зміну назви Радянського району на Івано-Франківський, і наша славна парламентська більшість вперто голосує проти. То який же Конституційний Суд може обрати ця парламентська біль­шість, якщо він обиратиметься простою більшістю?

 

Або, Іване Степановичу, нам доводиться довго переконувати про необхідність скасування рішення ВЦВК і ЦК ВКП /б/ з питань культури 1927 чи 1933 року, і наші шановні депутати з тими червоно синіми значками провалюють таке питання. Я пропоную...

 

ГОЛОВА. З трибуни, будь ласка.

 

35

 

РЯБОКОНЬ В.П., голова Комісії Верховної Ради України мандатної і з питань депутатської етики /Бурський виборчий         округ,      Вінницька     область/. Шановні народні депутати! Шановний Іване Степановичу! Думаю, нам усім час уже дійсно схаменутися. Ви пам"ятаете, скільки разів і консерватори,  і демократи в цьому залі закликали до злагоди. Ви пам"ятаєте, як ми оби­рали уряд,  і як наші шановні демократи одностайно закликали всіх проголосувати списком. Це було зроблено, і уряд працює.

 

Чому ж сьогодні при такій ситуації, яка є в нашій кра­їні, ми продовжуємо в цьому залі займатися політичними ігра­ми? Я вважаю,що це все спрямовано на дискредитацію Верхов­ної Ради. Час покласти цьому край! У нас є Регламент, Іване Степановичу,  і я як голова комісії вважаю, що треба вчини­ти так, як минулого разу, коли виникла така ж ситуація. Ми зареєструвалися письмово і почали роботу. Така ж реєстрація відбулася і сьогодні.

 

Виходить, хто не зареєструвався пись­мово, той офіційно відмовився від роботи. Давайте ми будемо керуватися Регламентом і почнемо нашу роботу. Якщо ж у ко­гось виникнуть зауваження щодо кандидатур, запропонованих до складу Конституційного Суду, можна їх обговорити і вирі­шити - обирати чи не обирати.

 

Дякую за увагу.

36

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Час, відведений на обговорення, використаний. Я казав, що це останнє ко­ло виступів. У нас є два шляхи. Або керуватися Тимчасо­вим регламентом і внесеними змінами до статті 1, або /на мою думку, це реальніший шлях/ зробити перерву, за­реєструватися в установленому порядку і почати роботу сесії, як ми і домовлялися,не  змінюючи  порядку денного. Ми за це проголосували.  І тому я вношу таку пропозицію: зробити зараз перерву на 30 хвилин і зареєструватися. Об 1І годині 40 хвилин одержуємо остаточні дані про реєст­рацію і відкриваємо засідання.

 

Оголошується перерва на ЗО хвилин.

 

/після     перерви/

 

Голова. Прошу зайняти місця. Мені передали записку, що сьогодні день народження у Світлани Вікторівни Остроущенко. Давайте привітаємо Світлану Вікторівну і побажаємо їй стати здібнім учнем у вивченні української мови і по­ширенні її на Одещині.

 

Це добре, що ми знаємо російську. Тепер можна на за­питання, якими іноземними мовами володієте, відповідати: російською. Уже, Борисе Іллічу, не соромно, що жодної  іно­земної мови не знаєш. Чи правильно було б сказати; володію слов"янською? Слов"янською!

 

37

 

 

За перерву мало що змінилося.   Та дещо змінилося. Біля столів реєстрації зараз щось з"ясовують: одне число -266,  інше - 259.

 

Я звертаюся до 259, ні, до 264 депутатів... Уже з'ясо­ване, що 264. Тобто це більшість нашого парламенту. Хоче хтось о цим рахуватися чи ні - це вже його справа. Прошу більшість ставитись із розумінням до меншості, яка...

 

Дайте можливість висловитися! Звертаюся до більшості, щоб вона ставилась із розумінням до меншості, яка зробила, як на мою думку, не зовсім виважений крок: не реєструється і не робить заяви.

 

Це ви знаєте. Проте меншість у значно гіршому становищі, ніж більшість.  І коли меншість бачить, що вона нічого не може вдіяти, то застосовує всі форми, до цього треба з розумінням ставитися. Меншість агресивна, тому що вона меншість. Я маю на увазі, що меншість агресивна   як опо­нент. Тому внесена зміна до Тимчасового регламенту, від­повідно   до якої присутність депутатів у залі, які не за­реєструвалися або відмовилися від участі в обговоренні того чи іншого питання,  вважається їх заявою про небажання брати участь у роботі пленарного засідання або в розгля­ді того чи іншого питання.

 

Зачитую редакцію, яка була до прийняття змін:   "У разі відмови частини народних депутатів Української РСР від участі  в роботі сесії Верховної Ради Української РСР засідання Верховної Ради Української РСР можуть бути правомочними, якщо в них бере участь менше 2/3, але більше полови­ни загальної кількості народних депутатів Української РСР".

 

38

 

Нова редакція: "Верховна Рада України правомочна приймати рішення, якщо на засіданні присутні не менш як 2/3 від фактичної кількості,  - підкреслюю,  для нас сьогодні - це 290,  - народних депутатів України,  повноважен­ня яких визнані  і не припинені достроково у встановлено­му законом порядку, але більш як половина її конституційного складу". Тобто від 450.

 

Для визначення її правомочності при прийнятті рішення беруться дані реєстрації народних депутатів, яка проводиться на початку ранкового  і  вечірнього засідань. У разі відсутності кворуму для прийняття рішення головую­чий може перенести голосування на інший час,  про що  депутатам повідомляється додатково.

 

У разі офіційної відмови частини народних депутатів України від участі в засіданнях Верховної Ради України її засідання правомочні, якщо в них бере участь менш як 2/3, але більше половини конституційного складу Верхов­ної Ради". Я зачитую, щоб люди зрозуміли, бо ж не всі Тимчасовий регламент читають.

 

"Рішення про зміни і доповнення Конституції України приймається кваліфікованою більшістю - не менш як 2/3 від загальної кількості народних депутатів України", Це вже інші норми...

 

Керуючись редакцією Тимчасового регламенту, прийня­того першою сесією Верховної Ради України зі змінами- і до­повненнями,  внесеними 20 листопада, ? грудня 1990 року, 5 грудня 1992 року та 2? жовтня 1992 року, я маю всі під­стави оголосити пленарне засідання Верховної Ради відкри­тим.

 

 

39

 

Отже, засідання оголошується відкритим.

 

Я нікого не боюся, Вячеславе Максимовичу, і вас у тому числі. Ви тільки не звинувачуйте, будь ласка. Я ого­лосив засідання відкритим. Тепер ми припинили обговорен­ня, але згідно з Тимчасовим регламентом щодо мотивів ве­дення, щодо процедури депутати мають право висловитися. Тому я надаватиму слово щодо мотивів і порядку ведення пленарного засідання. Будете говорити з приводу інших питань - відключатиму мікрофон.

 

Перший мікрофон.

 

МАЯКІН В.А., директор   Костянтинівського металургій­ного заводу імені М.В.Фрунзе    /Костянтмнівський       виборчий         округ,    Донецька область/. Иван Степанович! По порядку ведения и по Регламенту. На 19 февраля в ориентировочном порядке рассмотрения вопросов на пленарных заседаниях записано: 

 

"Інформація Кабінету Міністрів України про хід виконання п. 4..." Выступал депутат Шевченко, который говорил совер­шенно о другом, а именно: Национальный банк Украины должен в принудительном порядке произвести взаимный зачет задол­женности. А в пункте 4 речь идет о рекомендациях Кабинету Министров.

 

40

 

Поэтому я прошу, чтобы мы заменили пункт 4 на пункт 5. Потому что в пункте 5 конкретно говорится о работе нашего банка. И мы знаем, что Национальный банк "підзвітний Верховній Раді".

 

Мы только частично передали его функции Кабинету Минист­ров.

 

Поэтому предлагаю конкретно председателю правления Национального банка выступить здесь и доложить, почему не выполняется этот пункт постановления. Это - первое.

 

Теперь второе. Я совершенно удовлетворен тем, что здравый смысл наконец-то преобладал и сессия будет работать. И прошу депутатов, которые являются производителями материальных ценностей - промышленников и сельскохозяйственников: давайте раз­вивать экономику, а не говорить о том, что мы на грани...

 

Спасибо.

 

ДУРДНЕЦЬ В.В., перший заступник Голови Верховної Ради України /Бобринецький     виборчий     округ, Кіровоградська     область/. Я хочу вам відповісти зразу,  Іване Степановичу ! Враховуючи пропозиції депутатів, ми запропонували Кабінету Міністрів заслухати інформацію про хід виконання постанови Ьерховної Ради України про соціальне економічне становище в Україні. Тобто не тільки пункти 4 і 5, а Я звіт голови правління Національного банку.

 

ГОЛОВА.   Другий мікрофон. /Шум     у     залі/. Шановні депутати!   Прошу вас заспокоїтися!

 

СКОРИК Л.П., голова підкомісії Комісії Верховної Ради України з питань культури та духовного відродження /Артемівський     виборчий     округ,      м. Київ/. Я  маю

 

41

 

повне право говорити і прошу не кричати. Би тут не на пасовиську, шовні панове, а в парламенті.

 

Так от, я хочу сказати, що згідно а Регламентом народний Депутат має право брати участь у роботі сесії в будь-якій визначеній Регламентом формі. Там написано чітко:"у роботі сесії", не "пленарного засідання". І мені дуже цікаво, що шановному Ивану Степановичу потрібно було цілий місяць, щоб переінакшити трактування того ж самого Регламенту, відповідно до якого не відбулося пленарне засідання з того ж самого питання і з тієї  самої  причини місяць тому. Всі ті промовці, які тут виступають на предмет того, що Україна знаходиться в економічній кризі, чомусь вважають сьогодні єдиним виходом з економічної кризи обрання Конституційного Суду. Це в більш ніж комічно. І я зараз вертаюся до наших слухачів: ситуація дуже проста.

 

Конституційний Суд у запропонованому складі Верховна Рада цього складу задумала обрати для того, щоб утвердити свою владу і постійно вимагати від Президента прибувати на засідання Верховної Ради і звітувати, чи він діє згідно з поняттям цього Конституційного , конституційно чи не конституційно.

 

ГОЛОВА, Я вимикаю ваш мікрофон, тому що ви обговорюєте питання.

 

Третій мікрофон.

 

СТЕПЕНКО  В.І., голова підкомісії Комісії Верховної Ради України з питань агропромислового комплексу /Полтавський      виборчий      округ,      Полтавська область/.  Іване Степановичу!  Повністю підтримую пропозицію:

 

42

 

тим, хто не зареєструвався, слова не від мікрофона давати.

Якщо хтось не бере участі в роботі сесії, не реєструється, то, мабуть, йому нічого і сказати. Все тут логічно.

 

І ще хочу сказати відносно порядку ведення і голосування.

Згідно з Регламентом сесія має право продовжити свою роботу. Кандидатури, які внесені, запропонували і олова Верховної Ради і Президент. Це право записано в Конституції і нашому законодавстві. Так в чому ми когось звинувачуємо? Але у кожного з нас є право голосувати за ту чи іншу кандидатуру. І тому оця буча, яка тут здійнялася, нікому не потрібна.

 

Шановні депутати! Підтримую тих колег, які тут виступали.

 

Дійсно, подумайте над тим,в якому стані сьогодні знаходиться Україна. Скільки невідкладних завдань! А ми тут задовольняємо свої політичні амбіції. Конституційний Суд

сьогодні нічого не вирішить. Сьогодні треба примусити працювати закони. Але для того щоб вони працювали, і потрібен Конституційний Суд.

 

У цьому зв"язку вношу пропозицію провести вибори таємним голосуванням. І як виберуть депутати, так і буде.

 

Дякую.

 

ГОЛОВА.    Будь ласка.

 

ГОЛОВАТИЙ С.П.    Шановний Іване Степановичу! На жаль, цього

 

43

 

разу пан Коцюба знову підвів вас під монастир. Що я маю на  увазі? Будь ласка, візьміть Тимчасовий регламент, який ви процитували, і зверніть увагу на третю частину пункту І, в якому йде мова про офіційну відмову частини депутатів. Скажіть мені,  будь ласка, чим ви підтверджуєте офіційну відмову частини депутатів? Чи в такий документ? Це - перше питання.

 

Друге питання. Офіційна відмова частини народних депутатів від участі в засіданнях Верховної Ради України. Скажіть, будь ласка, хто вам сказав, що Головатий відмовляється

брати участь у засіданнях Верховної Ради? Ні, я не відмовляюся

і не відмовлявся, а як настане час, то й відмовлюся. Але йдеться

про засідання. Мова йде про вирішення лише одного питання.     І тому частина народних депутатів не відмовляється  брати участь у  засіданнях Верховної Ради для вирішення питань  про сівбу, промисловість і всіх інших першочергових питань,  Єдине, що вони не бажають,- брати участь у формуванні Конституційного Суду.

 

44

 

Але то півбіди, Іване Степановичу.      Згадайте третю частину, коли пан Коцюба вніс цю поправку в Регламент. Тоді, коли треба було простою більшістю чи будь-якою біль­шістю, яка тут є, арештувати Степана Хмару чи арештувати будь-якого депутата. І ось один раз ця поправка спрацювала, коли треба було арештувати  депутатів-демократів, а другий раз ви хочете протягти за допомогою цієї поправки кому­ністичний Конституційний Суд.

 

Але це теж півбіди, Іване Степановичу, тому що най­головніше: ви як Голова Верховної Ради маєте керуватися не Коцюбинськими поправками, а маєте керуватися Конститу­цією. Так я вам прочитаю, що  сьогодні       діє Кон­ституція України, якій Коцюбинська поправка суперечить. І тому Коцюбинська поправка не є чинною на сьогоднішній день, якщо виходити з Конституції.

 

А за статтею 104 Конституції Верховна Рада України правомочна приймати рішення, якщо на засіданні присутні не менш як дві третини фактичної кількості народних депута­тів України, повноваження яких визнані І не припинені в уста­новленому законом порядку, але більше половини її конституційного окладу. Ніяких поправок, ніяких приписок Конституція України не приймає. Тому, пане Голово, враховуючи те, що більшість депутатів і з Народної ради, і з комуністичної ради бажають вирішувати питання сьогодення - транспорт, сівба, економіка, зарплати, пенсії, стипендії та інше, я вас прощу: не порушуючи Конституції, бачачи, що неможливо у конституцій­ному порядку формувати Конституційний Суд, перейти до розгляду інших питань, а не питання Конституційного Суду.

 

45

 

Пане Голово! Не робіть так, щоб першим питанням роботи Конституційного Суду стояло саме питання конституційності чи неконституційності його формування.

 

Дякую за увагу. /Шум     у     залі/.

 

ГРИНЬОВ В.Б., заступник Голови Верховної Ради Украї­ни /індустріальний       виборчий округ,    Харківська           область/.

 

Ще одне запитання до депутата Головатого. Я хочу сам зрозумі­ти ситуацію. Скажіть, будь ласка, коли ви з трибуни, звер­таючись до залу, кажете, що не реєструєтесь, відмовляєтесь від участі в роботі сесії - це є офіційною відмовою?

 

ГОЛОВАТИЙ С.П. Це не є офіційною відмовою від участі в пленарному засіданні. /Шум       у     залі/.

 

Я бажаю брати участь у пленарному засіданні, але не хочу розглядати це питання.

 

ГРИНЬОВ В.Б.   Ні, я ставлю конкретне питання: кодо Кон­ституційного Суду така ваша заява є?

 

ГОЛОВАТИЙ С. П. У мене немає ніякої заяви. Я ніде та­кої заяви не давав. Мова йде про частину депутатів. Згадайтє мотивування цієї поправки, юна нечітка, вона дозво­ляє тлумачити...Депутат Коцюба тлумачитиме так, а депутат Головатий тлумачитиме  інакше. Коцюба казатиме, що не треба офіційної письмової заяви, а Головатий наполягатиме, що вона потрібна. Це все ще не визначено, це суперечка, вона

 

46

 

 

ні до чого не приведе. Чи треба сперечатися нам з цього приводу, коли ця поправка має      свідомо диктаторський ха­рактер    і була внесена для того, щоб арештовувати і знищу­вати депутатів - демократів?

 

ГОЛОВА. Прошу вас все-таки     стримувати свої амбіції й емоції. Правда, нікуди від них не дінешся, такий уже характер у людей. Треба враховувати амбіції й емоції, але не забувати про здоровий глузд. Можна зрозуміти, що зараз наводитимуться доводи зі сторони меншості, яка не зареє­струвалась, а так само будуть вони і з другої сторони.

 

Але ми керуємось і законом,  і Регламентом, 1 не тре­ба закон читати так, як комусь би цього хотілось. У мене неодноразово відбувалися розмови з головою Конституційного Суду, остання була в п"ятницю. Він весь час радиться з кандидатами в члени Конституційного Суду.

Я не хотів сьогодні зранку говорити про ще одне прохання голови і кандидатів у члени суду. Але порадившись, вважав, що не можу замовчати їх позицію, тому що буде необ"єктивно надати можливість виступити з цього приводу всім, крім голови Конституційного Суду. Я ще раз запитав, чи він не змінив цю позицію в п"ятниці. Він сказав, що ні. Зараз надамо йому слово.

 

Тому робимо останнє коло виступів від мікрофонів з цього приводу. А потім надамо слово для виступів з мотивів

голосування і по процедурі. Перший мікрофон.

 

47

 

 

Марченко В.Р. Уважаемые депутаты!. Уважаемый Иван Степанович! Думаю, что, действительно, здесь не должно быть  трактовки ни одного из депутатов - ни Головатого, ни Коцюбы; I также     не должно быть   и        диктата со стороны депутата Головатого.

 

Думаю, что он сознательно вводит в заблуждение и слушателей, и нас, депутатов, вот по какому вопросу. Он пытается  сказать, что принимает участие в работе сессии, но не регистрируется и так далей., Но депутат Головатый хорошо знает, что Верховный Совет дал трактовку процедуры принятия   законов. Поэтому трактовка подобной ситуации /участвует или не участвует    депутат в работе сессии, регистрируется или не регистрируется/ Верховным Советом уже дана. На сессии принято  решение: если ты не регистрируешься, это твой официальный отказ.

 

Это решение Верховного Совета, трактовка закона Верховного

Совета. Поэтому версия депутата Головатого об антиконституционности какой-то абсолютно отпадает. Это первое.

Второе. Иван Степанович, я обращаюсь  к вам: вы хорошо знаете, что в зале большинства депутатсз нет, нет организа­ционной структуры. Есть организованная "меншість", которая постоянно навязывает нам свою волю, диктует. И все. У "більшості" нет ни руководства, ни структур. Поэтому меньшинство, организовавшись, идет сейчас против здравого смысла. Это однозначно.

 

48

 

И последнее. Мы хорошо понимаем, что идет полный захват всех структур власти меньшинством. Вы посмотрите, что делается в Кабинете Министров: не меньше восьми министров - это представители Руха. Мы знаем Генерального прокурора республики - это представитель демократов, или Народной рады. То же касается и других структур, консультантов и так далее. А взять, к примеру телевидение - абсолютно руховское телевидение, полностью их информация подается. Или же структуры банка. Поэтому утверждаю: со стороны меньшинства идет захват власти. Это надо знать.

 

ГОЛОВА. Другий мікрофон.

 

ШЕВЧЕНКО О.Є., член Комісії Верховної Ради України з питані державного суверенітету, міжреспубліканських і міжнаціональних відносин /Голосіївський     виборчий     округ м.Київ/. Скажу коротко, тому що я тільки з мотивів голосування. Шановні, дорогі колеги   з депутатської більшості у Верховнії Раді! Коли говорити про мотиви голосування, то нагадаю вам, що з мене двадцятирічний досвід боротьби проти комуністичного тоталі­тарного режиму, а у вас - у середньому двадцятирічний досвід керівництва цим тоталітарним режимом. Так ось, цей двадцятирічний досвід дає мені можливість заявити, що я можу прогнозувати трошки  краще, ніж ви. І мій прогноз такий. Яку б ви зараз не відчували ейфорію, як би тут не заявляли, як ось цей депутат із значком московської колонії сказав депутату Ларисі Скорик...

 

ГОЛОВА. Третій мікрофон. Колір значка до мотивів голосуван­ня відношення не має.

 

49

 

ВОЛКОВЕЦЬКИЙ С.В., голова Івано-Франківської обласної Ради народних депутатів /Долинський     виборчий округ,      ІваноФранківська     область/. Шановний Іване Степановичу! Шановні колеги-депутатиі За ці три роки нашої роботи я намагався бути толерантним, чинити зважено, але коли щойно тут почув, що депутат Лісовенко назвав депутата Кендзьора фашистом і твердив, що ми вам швидко руки скрутимо, то я...

 

ГОЛОВА. Усе, зрозуміло.

 

ВОЛКОВЕЦЬЮЙ С.В. А чому зрозуміло? Я ще не до кінця ска­зав, Іване Степановичу.

 

ГОЛОВА. Ви ж розумієте - якщо цей факт мав місце, то треба в установленому порядку звернутися в Мандатну комісію або до суду, як мені правильно підказують.

 

З трибуни,будь ласка.

 

 

ВОРОБЙОВ О.М., член Комісії Верховної Рада України у питаннях законодавства і законності /Ковпаківський виборчий     окр у г,     Сумська     область/.

 

Уважаемые коллеги и уважаемый Иван Степанович! Все-таки хочу еще раз зачитать то, что зачитывал Иван Степанович, и просил I бы, чтобы он воспользовался тем правом, которое записано во Временном регламенте: "Верховна Рада України правомочна приймати рішення, якщо на засіданні присутні не менш як 2/3 від  фак

 

50

тичної кількості народних депутатів України, повноваження яких визнані і не припинені достроково у встановленому законом порядку, але більш як половина її конституційного складу.

Для визначення їїправомочності при прийнятті рішення /Иван Степанович, при принятии конкретного решения, на этом делаю акцент специально для вас, так как вы председательствующий/ беруться дані реестрації народних депутатів, яка проводиться на початку ранкового і вечірнього засідань. У разі відсутності кворуму для прийняття рішення головуючий може перенести голосування на інший час, про що депутатам повідомляеться додатково".

 

В данном случае сложилась такая ситуация, которая у нас уже однажды возникала. Есть больше половины конституционного состава, нет официальных заявлений, но просто нет кворума для принятия решения.

 

Поэтому требую, Иван Степанович, в соответствии с действующим Регламентом вопрос по составу Конституционного Суда перенести, определить другую дату, минимум через месяц.

 

Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! У зв"язку з тим, що у нас    є     нез"ясоване питання - трактування норми Тимчасово­го регламенту і її відповідності Конституції, прощу вас вислу­хати голову Конституційного Суду Юзькова Леоніда Петровича.

 

Будь ласка.

 

51

 

ЮЗЬКОВ Л.П., голова Конституційного Суду України. Ша­новні народні депутати! Конституційний Суд України є консти­туційним інститутом. Це проголошено в статті 112 Конституції України. Мета Конституційного Суду - забезпечувати конститу­ційну законність. Цей суд має бути незалежним, авторитетним, діяти без будь-якого тиску будь-яких політичних сил.

 

Вважаю доцільним заявити: та обстановка, яка склалася навколо питання про формування Конституційного Суду, не спри­яє формуванню Конституційного Суду як авторитетного органу, що може діяти, ще раз повторюю, незалежно, в межах Конституції і тільки Конституції. Через те звертаюся до Верховної Ради з проханням - перенести на інший день, коли вважатимете за по­трібне, питання про формування Конституційного Суду. З тим, щоб провести відповідні консультації, щоб ще раз порадитися, з тим, щоб при формуванні Конституційного Суду не було образ на адресу цього інституту, який ще не приступив до роботи, а ми вже чіпляємо на нього певні ярлики - він буде комуністич­ним, чи не комуністичним, які він повинен вирішувати завдання і так далі.

 

Якщо ви вважаєте це переконливим,просив би вас вчинити саме так.

 

Дякую.

 

ГОЛОВА. У зв"язку з тим, що надійшла  така заява, прошу

вас, Леоніде Петровичу Юзьков, відповісти  на таке запитання:

ваша позиція якоюсь мірою погоджувалася з  кандидатами в

члени суду?

 

52

 

ЮЗЬКОВ Л.П. Хочу, щоб ви мене зрозуміли не так, що я на­діюся на те, що, скажімо, через тиждень чи через два зміниться

ситуація.

 

Питання полягає ось у чому. Як працюватимуть ті люди, яким вже приклеєно певні ярлики? /Шум     у     залі /.

 

ГОЛОВА. Дякую. Думаю, що ніякі "круглі столи" не знімуть цю напругу. Часу для цього було достатньо.  І я підтримую пропозицію тих, хто вважає, що це питання може вирішити тільки Верховна Рада /як би хто їх не звинувачував/. А в неї є єдиний механізм - це механізм закритого таємного голосування, тим більше, що ми прийняли рішення голосувати бюлетенями. І тому я   вношу      питання - вибори складу Конституційного Суду Укра­їни - на розгляд   і прошу голову лічильної комісії оголосити порядок дій.

 

К03АРЕНК0 В. І., секретар Комісії Верховної Ради України з питань державного суверенітету, міжреспубліканських і міжнаціональних відносин /Антрацитівський     міський      виборчий     округ,     Луганська область/. Шановні народні депутати! Відповідно до Тимча­сового регламенту засідань Верховної Ради України дванадця­того скликання на першій сесії 15 травня 1990 року було обра­но лічильну комісію в складі 26 чоловік. До її складу ввійшли представники від Республіки Крим, усіх областей та міста Києва. Депутація міста Севастополя свого представника до складу комісії тоці не пропонувала. За час, що минув, з різних причин вибули депутати, які були обрані до складу лічильної комісії від За

 

53

 

карпатської. Запорізької, Миколаївської, Полтавської та Харківської областей. Відсутні також представники від міста Севастополя.

 

Таким чином, у даний час до складу лічильної комісії входить 21 депутат.

 

З цього приводу в дві пропозиції.

 

Перла. Доручити.. ./Ш у м     у     залі/.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Треба припинити засідання. Це - порушення Конституції України...

 

К03АРЕНК0 Б.І. Доручити здійснювати свої повноваження комісії у старому складі або... /Шум     у     залі/.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Припиніть засідання ...

 

К03АРЕНК0 В.І.  Або провести довибори складу   комісії.

 

Якщо приймається перша пропозиція, то ми приступаємо до роботи по підготовці голосування.

 

Якщо приймається друга пропозиція, то необхідно, щоб де­путатські групи від Закарпатської, Запорізької, Миколаївської, Полтавської, Харківської областей і міста Севастополя висунули своїх представників до складу лічильної комісії Верховної Ради.

 

Після цього ми проведемо організаційне засідання і приступимо до роботи. /Шум     у     залі/.

 

ГОЛОВА. Прощу всіх зайняти свої місця! Василю Івановичу, сідайте, будь ласка. Я не можу працювати в таких умовах.

 

Сідайте! /Шум     у     залі/.

 

Не доводьте, щоб там билися. /Шум  у  залі/. Василю Івановичу Козаренко, сідайте, будь ласка, Я вас прошу, займайте місця.

 

Прощу всіх зайняти свої місця.

 

Я звертаюся до лічильної комісії: прошу лічильну комісію провести своє засідання і обрати голову комісії.

 

Прощу вибачення: я думав, що Василь Іванович обраний головою комісії. Він офіційний заступник голови, але голову лічильної комісії треба обрати. Зараз у лічильній комісії вибули з різних причин багато депутатів. Нам треба дообрати депутатів у лічильну комісію. Після того вона проведе засідання й обере голову.

 

Давайте послухаємо пропозицію щодо кандидатур народ­них депутатів до складу лічильної комісії. А потім лічильна комісія обере голову, Прошу зачитати прізвища депутатів.

 

КОЗАРЕНКО В.І. У зв"язку з відсутністю шістьох членів комісії, які вибули, пропонується дообрати:

від Закарпатської області - Галаса Івана Івановича, від Запорізької області - Ніколенка Анатолія Миколайовиче,

від Миколаївської області - Мороза Олександра Володимировича ,

від Полтавської області - Петренка Миколу Яковича, від Харківської області - Даниленка Володимира Маквровича. Іване Степановичу, прошу поставити на голосування або однособово, або списком.

 

55

 

ГОЛОВА. Ча будуть у депутатів зауваження щодо названих кандидатур? /Шум     у     залі/.

 

Зачитую кандидатура:

Галас Іван Іванович. Є заперечення? Немає? Є. Ідіть до мікрофона.. /Шум     у     з а л і/. У вас були зауваження щодо кандидатури Галаса? Що ви    їх мені висловлюєте? Ідіть до мікрофона. /Шум     у     залі/.

 

Було б тоді аргументувати, як приймали це, а не сьогодні, /ці у м     у     залі/.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ви Верховну Раду перетворили...

 

ГОЛОВА. Це ви її, на жаль, перетворюєте в театр, а не я.

Знаєте, якби вас була більшість, то я б зняв це питання. Але вас меншість. Тому його треба розглядати.

 

Голова Конституційного Суду висловив свою думку. Я маю поставити його пропозицію на голосування. Я не ставив, але зараз поставлю...

 

Це не я зробив, це ви зробили. Бачите, як у вас не вистачає терпіння. Хіба так безпідставно можна говорити? Якого 18 числа? дня чого ви це робите?

 

Сідайте. Поки ви не сядете, я нічого не робитиму. /Шум     у     з а л і/. Не розумієте ви ситуації. Вся складність у тому, що мені треба працювати з усією Верховною Радою, а не тільки з Народною радою. На жаль, ви не оцінюєте ситуації, і це мені дуже боляче. Це якесь засліплення. Ви йдете на таку конфрронтацію, наслідків якої ви собі  и

 

56

 

 

уявити не можете. /Шум     у     залі/. Ідіть, запитайте, що вирішить Президія. Б таких умовах не можна вести сесію.       /Шум     у     з а л і/.

 

      Так не можна працювати. Розумієте, для України не так

важливо, хто залишить зал. для України важливо, щоб була збережена Верховна Рада. А хто саме її розвалить - чи меншість, чи більшість - це вже не так для України суттєво, як для істориків.

 

Чому ви рахуєтесь тільки із своєю позицією і робите прогноз з огляду на це? Чому ви не хочете бодай на хвилину припустити альтернативну думку? Адже часи міняються,  і форми змінюються. А ви вдалися до методів травня 1990 року. /Шум.   у     залі/.

 

Ваші виборці мають право дзвонити. Але ви не зовсім відверті перед і мною 2 іншими. Не всі виборці саме про це говорять. Є різні виборці. А дзвонять і ті, й інші, Михайлє Андрійовичу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Иван Степанович, ато некорректно. Вас слушают все, а нас не слышит никто.

 

ГОЛОВА. Вас більше слухають, ніж мене...

 

Шановні народні депутати, ви всі бачите, що у такому режимі  і в таких процедурних умовах не може працювати жодна організація, а тим більше вищий законодавчий орган. Бо для прийняття виважених рішень повинна бути і відповідна ситуація.

Кажу це для того, щоб всі чули, що для України зараз єдиним найвищим законодавчим органом, який несе відповідальність

 

 

57

 

перед усім народом, є Верховна Рада.

 

На моє переконання, для народу України сьогодні найголов­ніше - зберегти якщо не політичну стабільність, то спокій, і не довести до конфронтації будь-яких політичних сил. І врахувати, хто до цього може підштовхнути - чи меншість чи більшість. Це вже потім розглядатимуть історики. А резуль­тат, якщо ми допустимо конфронтацію, відомий.

 

Тому завдання наше - не допустити цього, І якщо роботу сесії в основному блокує меншість, то меншість повинна розуміти, що це може зробити я більшість, але більш успішно. То хіба ми можемо допустити таке, щоб зараз це робилося - чи меншістю, чи більшістю?   Не можна цього допустити! Як би ви не кричали, як би- не наполягали, але цього не може бути.

 

Більшість сходиться на тому, щоб зараз зробити перерву до 14 години. Знайдіть форму обговорити це питання.

 

Отже, прошу вас обговорити саме це питання, а не з"ясовувати: хто красніший, а хто жовтіший. Я не хочу, щоб уже з"явилися сині. Тоді вже пізно буде щось обговорювати.

 

Коли мені зателефонував один із депутатів з південної області і сказав, що з шести районів не вивозиться молоко, а завтра треба підживлювати озимі, то це тривожна ситуація. Ось ви гукаєте "давайте!" Розумієте, від вашого "давайте" чомусь ні молоко не возиться, ні озимина не сіється. Тож давайте діяти так, щоб воно робилося.

Ще раз закликаю - ви все-таки порадьтеся. І справа тут не тільки в Конституційному Суді. Справа в тому, що треба всім зрозуміти: цей тиск і те, що під цим тиском зроблено, - це, з одного боку, великі політичні а духовні

 

58

 

завоювання, а з іншого - це провал нашої економіки, яка сьогодні на останній межі. І як би ми не переконували людей, що заради тих великих завоювань ми повинні всі померти,   ніхто з цим не погодиться, Ми повинні всі вижити, А для того, щоб вижити, я вас ще раз прошу, -порозумійтеся. 0 14 годині ми зберемо Президію,  на засідання Президії запрошуються представники всіх політич­них і громадських об'єднань, різних суспільних сил.

 

59