БЮЛЕТЕНЬ N 24

Опубліковано 28. 10. 1992

 

ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТЕ

 

Сесійний зал Верховної Ради України. 28 жовтня 1992 року. 10 година.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПЛЮЩ І.О.

 

     ГОЛОВА. Ті народні депутати,  які сьогодні обрані до  складу Президії,  сказали, що вони, завтра займуть свої місця. Сьогодні? Тоді прошу народних депутатів Лемеша,  Єщенко, Кислого, Батюшка і Шульгу зайняти місця у ложі Президії, Прошу, другий мікрофон.

 

     ПАНАСЮК Ф.Т.,  голова  Чуднівської  районної  Ради  народних депутатів /Любарський виборчий округ, Житомирська область/. Іване Степановичу!  Прошу згоди у народних депутатів і вашої підтримки, щоб розгляд питань "Різного" переносити,  на останній день  тижня нашого   пленарного  засідання.  Обгрунтую  чому.  Багато  хто  з депутатів спішить

 

     3

 

     додому. Давайте цю годину попрацюємо над пакетом законів.  А той,  кому потрібно,  нехай залишається і працює в залі.  Чому ми сидітимемо протягом години і вислуховуватимемо ці репліки?

 

     ГОЛОВА. Хочу довести до вашого  відома  те,  про  що  я  вже говорив.  Ви  пам'ятаєте,  чому  у  нас  з'явилося "Різне".  Воно заявилося тому,  що не можна було розпочати роботу  ковкого  дня. Щодня  біля мікрофонів починалося "Різне".  І тоді ми домовилися, що "Різне" проводитимемо раз на тиждень. Визначили день - середу. Тепер  ми  змінили  наш  графік роботи,  проголосували за те,  що працюємо весь тиждень,  у тому числі й  у  суботу.  Була  внесена пропозиція  депутатом  Панасюком,  її  проголосуємо.  А  сьогодні нічого не відмінятимемо.

 

     Прошу зареєструватись.   У   залі   присутні   360   кардних депутатів. Вечірнє засідання оголошується відкритим.

 

     Продовжую відповідати  на  запитання депутатів.  Чи працюємо пленарне в цю суботу?  Відповідаю. У нас напрацьованих у комісіях проектів пакетів і постанов мене не вистачити і на п'ятницю.

 

     Можу назвати ті документи, які можна роздати депутатам.

 

     Сьогодні ми  розглянули  воєнну  доктрину  України.  Тепер - проект Концепції Цивільної оборони  України,  проект  Закону  про Цивільну  оборону  України;  про  внесення  доповнень  до  деяких законодавчих актів України /у зв'язку  з  прийняттям  Закону  про національні  меншини в Україні;  про Книгу рідкісних і таких,  що перебувають  під  загрозою  зникнення,  видів  тварин  і   рослин /Червону  Книгу/ України /друге читання/;  про порядок обмеження, зупинення  /тимчасово/  чи  припинення  діяльності   підприємств, установ,

 

     4

 

     організацій і  об'єктів  у разі порушення ними законодавства про охорону навколишнього природного середовища;  про ратифікацію Консульської конвенції між Україною і Угорською Республікою;  про внесення змін і доповнень до Кримінально-процесуального  кодексу; про проект Закону про адвокатуру; про проект Закону про охорону і раціональне використання тваринного світу і про внесення  змін  і доповнень  до  деяких  законодавчих актів /у зв'язку з прийняттям Закону про приватизацію державного житлового фонду/.

 

     Оце всі ті документи, що роздані і напрацьовані.

 

     Відносно пленарних засідань я відповідь  уже  дав.  У  цьому місяці дуже багато часу було відведено на пленарні засідання.

 

     Перший мікрофон.

 

     СТАРІЧЕНКО О.Г.,    директор   радгоспу   "Красная   Звезда" Костянтинівського району /Дружківський виборчий  округ,  Донецька область/.  Иван Степанович!  Вы сказали, что на этой неделе будет рассмотрен вопрос о социальной защите наших граждан...

 

     ГОЛОВА. Тоді я сказав,  що якщо ми  завтра  оберемо  Кабінет Міністрів  і  він внесе цей проект,  то ми його розглянеш.  Отже, тиснути треба на Кабінет Міністрів, а не на мене.

 

     5

 

     СТАРІЧЕНКО О.Г.  Уважаемый  Иван  Степанович!  Еще   прошлое Правительство было готово представить этот пакет документов...

 

     ГОЛОВА. Миколо Петровичу Білоблоцький, скажіть.

 

     БІЛОБЛОЦЬКИЙ М.Л.,  голова  Комісії Верховної Ради України у питаннях  соціальної  політики  та  праці  /Жашківський  виборчий округ,  Черкаська область/.  Шановні народні депутати! Сьогодні в мене відбулася розмова з Леонідом Даниловичем. Він пообіцяв мені, що  найближчим  часом  це  питання  буде  розглянуто і внесено на розгляд.  Раніше,  тобто майже два  тижні  тому,  я  вам  про  це доповідав.

 

     У робочому   порядку   проект  документів  щодо  соціального захисту населення розглядався минулим складом Кабінету Міністрів. Але  із сьогоднішньої розмови з Прем'єром я зрозумів,  що він мес намір переглянути те,  що пропонувалося.  У  зв'язку  з  тим,  що сьогодні  норми  мінімальної  заробітної  плати,  як  ви  знаєте, визначені і в Росії,  т  в  Казахстані,  і  в  Узбекистані,  і  в Молдові.  Тож  нам  треба буде знаходити якусь "золоту середину", розумне рішення, щоб можна вже було обговорювати це питання.

 

     Він пообіцяв, що найближчим часом якраз внесе це питанні.

 

     ГОЛОВА. Перший мікрофон.

 

     6

 

     НАУМЕНКО М.В.,  голова  Комісії  Верховної  Ради  України  у справах    ветеранів,   пенсіонерів,   інвалідів,   репресованих, малозабезпечених   і    воїнів-інтернаціоналістів    /Центральний виборчий округ,  Хмельницька область/. Иван Степанович, уважаемые депутаты!   Комиссии   и   Президиум    рассмотрели    изменения, предложенные  к Закону о пенсионном обеспечении.  Просто документ еще не напечатан,  потому  что  рассмотрели  только  вчера.  Иван Степанович  подписал проект постановления.  Если все будет готово до  пятницы,  то  мы  можем  внести  проект.  Одновременно   была направлена новому Премьер-министру в пятницу записка о том, чтобы Кабинет  Министров  в  соответствии  со  статьей  19   Закона   о пенсионном  обеспечении  сам  принял  решение.  Потому  что я вам зачитываю из статьи 19: "Мінімальний розмір пенсії встановлюється на   рівні   споживчого   бюджету,  який  визначається  Кабінетом Міністрів".  Комиссия считает,  что сейчас  этот  потребительский бюджет в 4,2 раза выше,  чем минимальная пенсия.  И мы предложили Кабинету  Министров,  исходя  из   этого,   в   ближайшее   время рассмотреть и определить минимальный в размер пенсий.

 

     ГОЛОВА. Гадаю, що інформація достатня. Третій мікрофон.

 

     ДЕПУТАТ /не представився/. Сегодня получена телефонограмма о том,  что индекс цен за сентябрь составляет 184  процента.  А  мы начнем   производить   индексацию  заработной  платы  по  старому минимуму.  Поэтому  необходимо  как  можно  быстрее  этот  вопрос поставить и решать.

 

     7

 

     ГОЛОВА. Ви розумієте - є бажання, а є можливості. Хай знають люди,  які нас чують,  що над цим завданням  працюють.  Але  якщо документ  не  готовий для внесення,  то що я маю робити?  Давайте пришиймо дискусію, бо ми просто втрачаємо час.

 

     Це раз прошу всіх:  зосереджуйте свою увагу, свої потенційні можливості на розробці законопроектів,  а не на докорах і слові в тому, що він не вносить на обговорення того, чого немає.

 

     Переходимо до розгляду наступного питання порядку денного: про концепцію   Цивільної   оборони   України.   Слово  надається Бондарчуку Миколі Степановичу, начальнику штабу Цивільної оборони України.

 

     Скільки ви просите часу? До 15 хвилин. Будь ласка.

 

     БОНДАРЧУК М.С.,  начальник  штабу Цивільної оборони України. Шановні народні депутати!

 

     Концепція Цивільної  оборони,  що   подається   на   розгляд Верховної  Ради  України,  грунтується на законодавстві України з питань оборони  і  національної  безпеки,  положеннях  женевської Конвенції  "Про  захист  жертв  війни"  та  офіційних поглядах на справу захисту людей від наслідків надзвичайних ситуацій у мирний і воєнний час.

 

     Концепція також  враховує  соціально-політичні та економічні зміни,  що  сталися  а  Україні,  міжнародний  досвід  діяльності цивільної оборони, власні географічні, геополітичні та економічні умови.

 

     8

 

     Цивільна оборона не  є  новоутворенням,  але  з  урахуванням вищенаведеного  вона має бути реорганізована в державну систему з фактичними можливостями ефективно і негайно реагувати на будь-яку надзвичайну   ситуацію   техногенного,  природного  або  воєнного походження.

 

     Відповідно до цього  основними  напрямами  реорганізації  ми вважаємо   удосконалення   системи   управління,   реформу   сил, розширення  кола  розв'язуваних  завдань  та   перегляд   системи підготовки кадрів.

 

     Обов'язковість заходів  цивільної  оборони,  їх поширення на всю території;  держави і  всі  верстви  її  населення  вимагають створення  законодавчих  підстав  для  виконання  і гарантованого забезпечення прав людини  на  захист  її  життя  і  здоров'я  від наслідки в надзвичайної ситуації.

 

     Враховуючи різноманітність       надзвичайних      ситуацій, багатогранність процесів,  що відбуваються під час їх виникнення, необхідність  впливу на ліквідацію окремих наслідків з боку уряду та інших органів державної  виконавчої  влади,  Цивільна  оборона України створюється як складова частина загальної оборони України і державної системи запобігання надзвичайним ситуаціям та  дій  у разі їх виникнення.

 

     Побудова цивільної оборони грунтується на таких принципах:

 

     - розподіл   заходів   цивільної   оборони   за   обсягом  і відповідальністю      за      виконання      здійснюється      за територіальновиробничим принципом;

 

     9

 

     - органи управління створюються відповідно до конституційної побудови державної виконавчої влади як її штаби з питань  захисту і   безпеки   населення,   запобігання,   реагування   та  дій  у надзвичайних ситуаціях;

 

     - сили цивільної оборони створюються за принципом .достатності щодо подолання наслідків однієї передбачуваної максимальної аварії,  катастрофи,  стихійного  лиха   відповідної категорії  та  Фактичної здатності до негарного реагування при їх виникненні;

 

     - система підготовки кадрів цивільної оборони  змінюється  з урахуванням реформи сил,  порядку підготовки військових фахівців, визначеного для Збройних  Сил  України,  необхідності  підвищення статусу  і  розширення  кола  завдань  державних курсів цивільної оборони і учбової бригади,  удосконалення  мережі  територіальних курсів,  програм  підготовки  формувань і підвищення ефективності учбового процесу;

 

     - при визначенні й організації системи захисту населення  та економіки   від   впливу   наслідків   надзвичайних   ситуацій  - використання  всіх  наявних  матеріально-технічних   можливостей, урахування   прогнозу,   характеру,   масштабу   і   вірогідності виникнення надзвичайних ситуацій,  встановлення на Україні єдиних вимог  до  безпеки функціонування потенційно небезпечних об'єктів на рівні вимог, аналогічних прийнятим у світі.

 

     10

 

     Удосконалення цивільної оборони як головної ланки  державної системи   запобігання   надзвичайним  ситуаціям  та  дій  при  їх виникненні  здійснюється   на   основі   законодавства   України, національних  програм  з  питань  безпеки  населення у напрямах і межах, визначених Урядом і Радою національної безпеки.

 

     Систему цивільної  оборони   утворюють:   органи   державної виконавчої   влади,   до   компетенції  яких  віднесені  функції, пов'язані з безпекою і захистом населення;  органи  повсякденного управління процесами захисту населення; сили і засоби, призначені для  виконання  завдань  цивільної  оборони;  надзвичайні   фонди фінансових,  медичних та матеріально-технічних ресурсів;  системи зв'язку, оповіщення та інформаційного забезпечення.

 

     Загальне керівництво  покладається  на  Уряд  України,  Раду Міністрів Республіки Крим, центральні та місцеві органи державної виконавчої влади,  підприємства,  незалежно від форм власності  і господарювання.

 

     Безпосереднє керівництво   виконанням   заходів   і  завдань цивільної  оборони,  діями  органів  управління  і  сил  під  час ліквідації    наслідків    надзвичайних    ситуацій,    а   також відповідальність  покладаються  на   штаби   цивільної   оборони, спеціальні  підрозділи  міністерств,  що  залучені  до  виконання завдань захисту населення і надання йому допомога у  надзвичайних ситуаціях.

 

     Органи управління   створіться  за  територіально-виробничим принципом.  На державному рівні - штаб Цивільної оборони  України із  статусом  центрального органу державної виконавчої влади.  На всіх  інших   адміністративно-територіальних   рівнях   -   штаби цивільної оборони як органи управління державних адміністрацій та інших

 

     11

 

     органів державної виконавчі  влади.  В  міністерствах  та  в інших  контрольних  органах державної виконавчої влади,  що мають галузеву  структуру,  штатні  підрозділи   створюються   у   разі покладання на них завдань цивільної оборони, а на підприємствах - відповідно до соціальних ознак  і  за  регламентом  про  введення штатних працівників Цивільної оборони.

 

     Штаби цивільної   оборони   підпорядковуються  главі  Уряду, керівникові  центрального  органу  державної  виконавчої   влади, посадовим  особам,  що очолюють місцеві державні адміністрації та інші органи державної виконавчої влади, підприємства.

 

     Сили цивільної   оборони   створюються   за    вищенаведеним принципам.  До  них  входять  війська  цивільної оборони - чотири окремі механізовані бригади і  чотири  полки  цивільної  оборони, спеціалізовані формування /чотири загони для ліквідації наслідків авари на радіаційна і  хімічно  небезпечних  об'єктах,  пожеж  на нафтогазових  видобувних  промислах,  рятування  людей  в  умовах значних руйнувань/.  До цих сил включаються  також  невоєнізовані формування,   що   створюються   лише   на   воєнний   час  і  на підприємствах,  які продовжуватимуть свою  виробничу  діяльність. Кількість невоєнізованих формувань, їх чисельність визначається з урахуванням обсягу Очікуваних рятувальних  робіт  і  визначається Кабінетом Міністрів.

 

     Виконання специфічних:  завдань  щодо  оповіщення,  зв'язку, інженерно-технічного  та   матеріально-технічного   забезпечення, надання медичної допомоги, охорони громадського порядку в районах лиха,  гасіння   великих   пожеж   покладаються   на   відповідні міністерства та їх територіальні органи і сили.

 

     12

 

     Тепер про  підготовку  з  цивільної  оборони,  до цього часу Україна свої потреби у військових  спеціалістах  задовольняла  за рахунок  можливостей  Союзу.  Тепер  таких можливостей немає,  що вимагає створення свого навчального закладу або центру підготовки керівного складу та офіцерів цивільної оборони.

 

     Базою для  створення  такого заклад або центру могли б стати державні  курси  цивільної  оборони.  Що  стосується   підготовки населення  до  дій  у  надзвичайних  ситуаціях,  то  тут потрібні докорінні аміни у  формах,  змісті  і  напрямах  здійснення  цієї підготовки.  Фактичне  виконання  заходів  цивільної оборони,  її завдань потребує певних витрат,  що мають провадитися за  рахунок державного,    місцевих    бюджетів,   коштів   госпрозрахункових підприємств і організацій.  При цьому малі  підприємства,  фірми, кооперативи  та інші по винні брати участь у фінансуванні заходів цивільної оборони та витратах,  що пов'язані з захистом населення від наслідків надзвичайних ситуацій.

 

     Загальний обсяг   коштів   на  утримання  органів  цивільної оборони,  сил  та  задоволення  потреб  цивільної  оборони   маже становити 2,7 мільйона карбованців на рік.

 

     На закінчення хотів би доповісти народним депутатам,  що під час законотворчої діяльності Цивільна оборона України у  питаннях свого розвитку і вдосконалення не залишалася на місці.

 

     Як організаційна   структура   зона   визнана   майже  всіма законодавчими актами з питань оборони і військової служби, органи управління  і відповідальність за здійснення заходів щодо захисту населення закріплені відповідними документами Президента України.

 

     13

 

     У стадії  завершення   перебуває   процес   формування   сил державного  рівня,  все чіткіше виявляє себе тенденція підвищення ефективності  застосування  заходів  цивільної  оборони  в   разі надзвичайних ситуацій.

 

     Але разом з наведеним в основних осередках реалізації планів щодо попередження і дій під час надзвичайних  ситуацій,  тобто  в міністерствах,  на  підприємствах,  в організаціях,  та установах питання цивільної оборони  не  знаходять  необхідного  розуміння. Причина - відсутність концепції Цивільної оборони і законів.

 

     Хотів би  доповісти  ще  одне.  Усі  зауваження,  висловлені народними депутатами в лютому, враховані за незначним винятком, у концепції і статтях законопроекту,  але не тому,  що ми на них не прореагували, а тому що до деяких з них ще не дійшов час або вони суперечать уже існуючим нормативним актам.

 

     Так, без  реалізації  залишилися  пропозиції депутатів Івана Миколайовича Салія  та  Лариси  Павлівни  Скорик  щодо  поєднання штабів  та військкоматів.  Це суперечить Женевській конвенції про захист жертв війни. Якби був республіканський військкомат, то він би   був   підпорядкований   Міністерству   оборони.   Війська  ж Міністерства оборони - це війська для війни,  і  тому  підрозділи цивільної оборони не повинні туди вхопити.

 

     Не до   кінця   втілено   в   документи,  що  обговорюються, пропозиції  депутата  Бортика  щодо  обов'язків  службових   осіб районної ланки. Проте вони повністю враховані в проекті положення про територіальні штаби,  яке зараз знаходиться на затвердженні у президента України.

 

     На превеликий  жаль,  ми не змогли на сьогодні запровадити в життя    пропозицію    депутата    Яценка    щодо     економічної заінтересованості.  Але  прийде  час,  і ми це питання вирішимо з вашою допомогою, коли будуть відпрацьовуватися законодавчі акти.

 

     І останнє.  В обговоренні концепції закону взяли участь 2350 чоловік.  Із  них  депутати  різних  рівнів  - 184,  представники виконавчої влади - 400,  корівники підприємств  -  554  і  багато співробітників  штабів  цивільної  оборони.  Майже всі зауваження враховані в концепції і в проекті закону.

 

     14

 

     Прошу розглянути концепцію і схвально  до  неї  поставитися. Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Як ви зрозуміли, доповідь стосувалася двох проектів:  про  концепцію  Цивільної  оборона  і Закону  про  Цивільну  оборону України.  Запитання можете ставити щодо двох проектів. Перший мікрофон.

 

     ЗАДОРОЖНИЙ Б.В.,  голова підкомісії Комісії  Верховної  Ради України у питаннях екології 2-а раціонального природокористуванню /Маріупольський-Центральний виборчий  округ,  Донецька  область/. Шановний доповідачу! Як ви сказали, формування цивільної оборони, як і раніше, здійснюється за виробничим принципом. Це означає, що від   виконання   виробничих   обов'язків   відривається   певний контингент  людей,  цивільна  оборона  також   потребує   значних матеріальних  витрат  для  забезпечення засобами захисту та іншим необхідним матеріалом.

 

     Раніше це здійснювалося  на  підприємствах  державної  форми власності  з  державного  бюджету  на  рахунок промислових витрат тощо.  Нині  з'являються  підприємства  не  державної  форми,  а, наприклад,  приватної власності. Яким чином будуть компенсуватися ці витрати?  Наскільки ефективним буде залучення людей  до  такої дуже важливої робота? Дякую.

 

     15

 

     БОНДАРЧУК М.Р.   Действительно,  при  обучении  формирований руководящего  состава  стали  возникать  определенные  трудности. Раньше их готовили по пятидневной программе,  например,  если это происходило на уровне сельского  района,  то  руководящий  достав обучался в течение пяти дней.  Затраты на это составляли /в ценах апреля/ около 35 тысяч рублей. Мы пошли по пути сокращения уроков учебы  -  до двух дней,  обучения формирований и проведения учеши только в интересах предприятий. Учение не может проводиться, если оно   не   приносит   пользу  руководителю  и  сотрудникам  этого предприятия.  Я могу привести многочисленные  примеры  того,  как многие  руководители  в  новых  формах хозяйствования идут на эти затраты,  используют это .для решения  своих  задач.  Обычно  эти затраты  окупаются.  В  полом  по Украине экономический эффект от проведения учеты за нынешний,  год составил 3,5 миллиона  рублей. Речь идет о малых, и совместных предприятиях.

 

     Естественно, обучение  населения  будет  проводиться  только доступными формами:  программы по радио  и  телевидению,  издание специальных    памяток    и    другое.    Этими   законопроектами предусмотрено, что руководитель предприятий обязан принимать меры та  защите  рабочего  персонала и расходовать на это определенные суммы  денег.  Он   должен   оснастить   сотрудников   приборами, индивидуальными  средствами  защиты.  Все  это  можно  получать в штабах. Есть достаточное количество этих средств, но в будущем мы должны  наладить  их производство на Украине,  что уже в принципе предусмотрено.  Иначе придется все  это  покупать,  а  показатели обеспечения  защиты будут снижаться.  Сейчас же средствами защиты обеспечено пока что все население.

 

     16

 

     ГОЛОВА. Другий мікрофон.

 

     БОЙКО І.Г.,  заступник голови Комісії Верховної Ради України у   справах   ветеранів,  пенсіонерів,  інвалідів,  репресованих, малозабезпечених           і            воїнів-інтернаціоналістів /Кам'янськоДніпровський   ви6орчий  округ,  Запорізька  область/. Шановний Миколо Степановичу!  Мій округ густонаселений і  в  його центрі,  на  півдні  України,  стоять дві великі електростанції - Запорізька атомна станція і Запорізька теплова.

 

     Вивчаючи ці  законопроекти,  я  знайшов  статтю  8,   де   в останньому  абзаці  зазначено:  "Керівники потенційно небезпечних об'єктів відповідають за захист населення,  що проживає  з  зонах можливого ураження від аварій".  Поясніть мені,  будь ласка,  цей пункт.

 

     БОНДАРЧУК М.С.  Более конкретно это  разработано  в  проекте положения   о   Гражданской   обороне,   где   поставлены  задачи министерствам и ведомствам.  После принятия закона,  проект этого положения    будет   утвержден   Президентом,   Премьерминистром, начальником Гражданской обороны в зависимости от вашего решения.

 

     Директор атомной  станции  обязан  иметь  локальную  систему обнаружения  и  оповещения  населения.  Эта  система  должна быть автоматизирована.  Кстати,  в Николаевской области  уже  началась соответствующая  работа  с тек,  чтобы не было возможности скрыть информацию. Здесь есть электронно-вычислительная машина для связи со  штабом  республики.  Данные  вашей  системы  постукают в штаб области, а потом транзитом - к нам.

 

     17

 

     Согласно проекту закона  начальник  атомной  станции  обязан принимать   меры   по   защите  населения,  проживающего  в  зоне возможного поражения.

 

     ГОЛОВА. Миколо  Степановичу!  По-перше,  депутат   Бойко   з Запорізької, а не Миколаївської області.

 

     По-друге. Суть  питання  полягає  в  тому,  який передбачено механізм  відповідальності  керівника  перед  населенням,   котре проживає в зоні цього об'єкту?

 

     БОНДАРЧУК М.С.  Иван  Степанович!  В  проекте записано,  что руководители  радиационно  и  химически  опасных  объектов  несут ответственность  за  защиту рабочего персонала и населения в зоне возможного поражения.

 

     В статье 10, раздела V после согласования с юристами в паном Коцюбой, записали: "Посадові особи і громадяни, винні в порушенні законодавства  про  Цивільну  оборону,  несуть   відповідальність згідно  з  законодавством  України".  Думаю,  что  при разработке нового Уголовного кодекса будет введена такая статья.

 

     ГОЛОВА. Третій мікрофон.

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.,  голова Дніпропетровської  міської  Ради народних   депутатів,   голова  виконавчого  комітету  /Жовтневий виборчий  округ,  Дніпропетровська  область/.  Как  председатели? городского  Совета  мне  понятно,  что сегодня органы Гражданской обороны  не  способны  нас  защитить.   Приведу   такой   пример. Радиоактивную землю

 

     18

 

     у нас  в  городе  убирать  было  некому.  Это сделали службы комунального хозяйства.  У меня такой вопрос:  планируется  ли  в больших    городах    размещение   военизированных   формирований Гражданской  обороны,  способных  бороться  со  всеми  стихийными бедствиями, которые могут возникнуть в населенных пунктах?

 

     БОНДАРОК М.С.  У  нас  сейчас  три бригады и пять полков.  В апреле нынешнего года мы приняли решение о  предоставлении  права руководителя;   областных   администраций  поднимать  по  тревоге военизированные  формирования  в  случае  аварии  или  стихийного бедствия. И такие случаи ужо были. В нынешнем году в Черниговской к Киевской областях на разных работах  было  задействовано  около тысячи  человек личного состава.  В Днепропетровской области есть такой полк, который стоит в Верховцево.

 

     ГОЛОВА. Він хоче,  щоб у місті був окремий полк.  Може,  так поставити  питання:  які  перспективи збільшення особового складу ваших підрозділів і їх дислокації у великих промислових центрах?

 

     БОНДАРЧУК М.С.  Когда я в прошлый раз, в феврале, докладывал вам,  то  сказал,  что  у  вас сейчас численность вооруженных сил Гражданской обороны составляет 4 тысячи 800 человек.  Я просил до 1995 года,  пока не будет создана материальная база, увеличить их до 8 тысяч человек,  чтобы иметь полки постоянной  готовности  во всех  регионах,  включая  Прикарпатский.  Этот  регион  у  нас не прикрыт.  Есть лишь один полк в Дрогобича, на котором "висят" две атомные станции, а в полку - всего-навсего 150 человек.

 

     19

 

     С местными  органами власти мы этот вопрос обсудили.  И если будет  решение  Верховного  Совета  и   Кабинета   Министров   об увеличении численности войск,  то мы пойдем на то,  чтобы иметь в таких  крупных  городах,  как  Донецк,  Луганск,  Днепропетровск, Харьков, военизированные подразделения для ликвидации последствий аварий или бедствий.

 

     ГОЛОВА. Перший мікрофон.

 

     БИЧКОВ В.В.,   заступник   глави   державної   адміністрації Херсонської  області  /Новотроїцький  виборчий округ,  Херсонська область/.  Уважаемый Николай Степанович!  Изучался ли  вопрос  /и какое ваше мнение по этому поводу/,  чтобы объединить или создать при  облвоенкоматах,  райвоенкоматах  отделы  или  управления  по гражданской  обороне?  Считаю,  что и оперативное руководство,  и дежурство, и связь - это вопросы экономики новой державы.

 

     БОНДАРЧУК М.С.  Опыт объединения военкоматов я подразделений Гражданской  обороны  был  в 1980-1983 годах Тогда обнаружились и положительные моменты, но больше, пожалуй, отрицательных.

 

     Военные комиссариаты   областей   подчиняются   Министерству оборону.  И  на  уровне  республики  нужно  иметь республиканский военкомат.

 

     Если подразделения  Гражданской  обороны  будут  подчиняться Министерству обороны, то в таком случае нам будет закрыт доступ в международные организации гражданской обороны.

 

     20

 

     Женевская конвенция 1949 года  гласит  о  том,  что  войска, выделенные  для  проведения  мероприятий гражданской обороны,  не участвуют в военных действиях,  они занимаются /и в мирное,  и  в военное  время/  только  своим  прямым  делом и пользуются правом защиты.

 

     ГОЛОВА. Другий мікрофон.

 

     ЯЦЕНКО В.М., заступник голови Комісії Верховної Ради України з питань Чорнобильської катастрофи /Коростенський виборчий округ, Житомирська область/.  Шановний Миколо Степановичу! Ви знаєте, що діюча  система  і  концепція  побудови  Цивільної оборони,  м'яко кажучи, недостатньо ефективні.

 

     Все-таки які  принципове   нові   моменти   цієї   побудови? Наприклад,  я таких особливих моментів не знайшов.  Де оте зерно, яке дасть можливість різко підвищити ефективність такої роботи?

 

     І ще  одне.  Чи  зможемо  ми  протягом   наступного   місяця остаточно  вирішити  долю  "Спецатому" для того,  щоб люди там не страждали і не "висіли" в повітрі, чи не зможемо? Дякую.

 

     БОНДАРЧУК М.С.  Прежде  всего  о  том,  что  здесь   нового. Гражданская оборона впервые начинает заниматься предупредительной работой на радиационно-химических и других  потенциально  опасных объектах.  Как  и  раньше,  мы  сейчас привлекаем специалистов из министерств  и  ведомств  для  работы  на  этих  остеитах.   Ныне планируется создать подразделение профессионалов,

 

     21

 

     в которое входили бы технологи, знающие кухню производства.

 

     Мы считаем,   что   двойное  подчинение  штабов  Гражданской обороны,  что определено в указе Президента, позволит повысить их эффективность работы во время чрезвычайных ситуаций.

 

     Подчинение частей  Гражданской обороны Кабинету Министров не требует никакого согласования для их применения.

 

     Думаю, что мы пойдем по пути создания в областях  и  районах специализированных формирований и отрядов гражданских спасателей. Первоначально они будут создаваться на базе  тех  служб,  которые несут  постоянное  дежурство/"скорая  помощь",  пожарная  служба, горводоканал,  электро-газслужбы и прочие/.  Когда станем богаче, тогда каждая область будет иметь такие службы.

 

     Кстати, в  Запорожской  области  есть  такой  отряд  из  200 человек,  который занимается хозяйственной деятельностью, а также ликвидирует  последствия аварий,  стихийных бедствий и катастроф. Такие отряды созданы и в Харькове, и в Днепропетровской области.

 

     Думаю, что по этому пути надо идти.

 

     Далее. На "Спецатоме" было 1243 работника,  осталась  тысяча человек.  Моя попытка разобраться о тем, что они должны делать по плану, не привела к успеху. У меня нет таких специалистов. Думаю, что я о министром финансов Пятаченко разберусь в этом вопросе,  и на следующей неделе мы  направим  туда  хорошую  комиссию,  чтобы выяснить, за что они

 

     22

 

     получают там  деньга.  По крайней мере мы сейчас не видим их готовности  к  действиям.  Кстати,  в  Черниговской  области   мы обнаружили  на  дне  Десны  снаряды  и бомбы...  Корда для работы подразделениям  выделили  самолеты,  оказалось,  что  эти  отряда способны...

 

     Считаю, что такое подразделение нужно,  но не в том составе. И необходимо  разобраться  с  каждым  персонально,  в  том  числе следует изучить вопросы финансирования.  Если будет принят закон, а в его проекте предусматривается подчинение нам и "Спецатома", и "Агрохима",  и  отрядов горных спасателей,  тогда будем конкретно заниматься этим вопросом.

 

     К тому же в этом  аварийно-спасательном  отряде  "Спецатома" много людей из другой державы - из России.  И они,  выезжая туда, не имеют там тех льгот, которые предусмотрены украинским законом. А  Украина  им  платить  не  может.  Эти  вопросы  мы  решали и с Минфином,  и  с  Минюстом.  Думаю,  что  найдем   решение   этого компромиссного вопроса.

 

     ГОЛОВА. -Третій мікрофон.

 

     23

 

     БАТАЛОВ В.Г.,  редактор  острозької районної газети "Життя і слово"  /Здолбунівський  виборчий  округ,  Рівненська   область/. Шановний  Миколо  Степановичу!  безумовно,  концепцію  вже  треба приймати,  підкладати нема куди,  тому що справа досить серйозна. Але мене турбує ось яке питання. Скільки у вас ветеранів Збройних Сил працюють на штатних  посадах?  Чи  не  доцільно  замінити  їх молодшій   кадрами,   офіцерами,   які   звільняються   в  запас, повертаються з-за кордону? Тому що приїздять у райони і проводять навчання  з  цивільної оборони здебільш уже підтоптані офіцери ще минулої генерації. Як ви дивитеся на цю проблему?

 

     БОНДАРЧУК М.С.    Спасибо    за    вопрос.    Это     вопрос государственного  уровня.  Действительно,  у  нас много ветеранов Вооруженных Сил,  потому что оклады очень низкие и  мы  не  можем удержать   людей  помоложе,  здоровых,  активных,  которые  могут работать.

 

     Во-вторых, есть штабы гражданской обороны,  и в 25  областях представители Президента просили,  чтобы им штабы расширили. И за тот путь,  который решит  социальные  проблемы.  К  тому  же,  то большой мобилизационный резерв на будущее.

 

     ГОЛОВА. Перший мікрофон.

 

     ХМЕЛЬНЮК В.Я.,  директор  промислового  комбінату Товариства сприяння обороні України  /Таїровський  виборчий  округ,  Одеська область/. Уважаемый Иван

 

     24

 

     Степанович! В  округе  мне пришлось встречаться с людьми .по вопросу,  который сегодня рассматривается. Они спрашивают, как же все-таки   будут   финансироваться   местные  органы  гражданской обороны?

 

     И второй  вопрос,  возникший  в  ходе   обсуждения   военной доктрины. Не следует ли нам внимательно посмотреть на наш бюджет, в  разрезе  вопросов  обороны?  Я  столкнулся  недавно  просто  с потрясающими явлениями /жаль,  ушел министр обороны,  не слышит/. Вот,  скажем,  у нас пограничный  округ,  пограничные  войска  до недавнего времена обслуживала 3 генерала,  а сегодня - уже больше двух десятков генералов.  И происходит так: "голова" пухнет /имею в  виду  управление,  полковничьи и генеральские должности/,  а в низах,  на   линейных   заставах,   осталось   по   15   человек, обеспечивающих охрану государственной границы.

 

     Поэтому хотел  бы  поставить  вопрос  более широко.  Давайте внимательно посмотрим,  во что сегодня обходятся  бюджету  органы управления   и  обороны,  и  пограничных  войск,  и  всех  других формирований, которые обеспечивают безопасность в республике.

 

     БОНДАРЧУК М.С.   Конечно,    Верховному    Совету    следует разбираться  с  бюджетом.  Я  вам  цену  этого закона на 1993 год назвал.  И если вы обратили внимание,  около 1 миллиарда,  рублей идет  на  новую  технику  и  вооружение для полков и формирований гражданской обороны,  около 300 миллионов -  на  закупку  средств защиты  и  средств  связи,  приборной базы.  На обеспечение войск зарплатой,  продовольствием,  вещами,  отпускными  средствами   и прочее - около 900 миллионов рублей.  И часть денег выделяется на офицерское жилье.

 

     25

 

     Ведь каждый  третий  офицер  в  гражданской  обороне  сейчас безквартирный. Но все же миллиард идет на вооружение.

 

     ГОЛОВА. Другий мікрофон.

 

     ЗАХАРУК Д.В.,  секретар  Комісії  Верховної  Ради  України з питань планування,  бюджету, фінансів і цін /Снятинський виборчий округ,  Івано-Франківська область/.  Скажіть,  будь ласка,  чи не здається вам,  що значно ефективнішою і  дешевшою  могла  б  бути цивільна оборона, якби ми її об'єднали з Міністерством внутрішніх справ? Бо справді, у нас половина зусиль цивільної оборони іде на те, щоб військових у відставці оборонити від цивільного життя. Як ви ставитеся до такого питання?

 

     БОНДАРЧУК М.М.  Это дело Верховного Совета.  Мое отношение к этому - отрицательное.  Я профессиональный военный, уже шесть лет работаю в гражданской обороне.  Считаю,  что каждый должен делать свое дело. У Министерства внутренних дел и своих забот хватает, И если они будут заниматься  еще  обучением,  содержанием  складов, пунктов   управления,  то  Министерству  обороны  и  Министерству внутренних дел будет не  очень  легко.  Но  право  решения  -  за Верховным Советом.

 

     26

 

     Если же  говорить  о  том,  что  мы  заботимся  о  военных в отставке,  то право подбора  кандидатов  .для  работы  в  органах гражданской   обороны   /по  закону  они  в  двойном  подчинении/ предоставляется и местной администрации,  исполнительной  власти, областной или районной. Они сами себе подбирают кадры.

 

     ГОЛОВА. Третій мікрофон.

 

     ОСАДЧУК П.І.,   голова  підкомісії  Комісії  Верховної  Ради України з питань культури та  духовного  відродження  /Тлумацький виборчий   округ,   Івано-Франківська   область/.   Моє   питання продиктоване проблемою,  яка витає у  повітрі.  Скажімо,  є  така держава  Сполучені  Штати  Америки,  де  міністерство  внутрішніх справ,  виявляється,  не займається тим,  що  шукає  злочинців  і наводить порядок на вулицях.  Це міністерство займається виключно охороною навколишнього  середовища,  регулюванням  відносин  щодо кадрів  і  так  далі.  І  як ви дивитесь на те,  щоб знайти більш доцільний варіант  побудови  нашої  цивільної  оборони,  можливо, стикуватися на якомусь рівні?  Стосовно державного управління і з Міністерством охорони  навколишнього  середовища?  Тему  що  дуже багато   є  різних  побажань,  які  фактично  так  і  залишаються побажанням. І я побоююсь, що наша цивільна оборона загалом матиме ту  славу,  яку  мала  вона донедавна:  маломобільна і символічна організація.

 

     27

 

     БОНДАРЧУК М.С.  В Америке  гражданской  обороной  занимается фирма, которая является копией нашей системы гражданской обороны. У   них   также    федеральное    управление    подчиняется    не премьер-министру,  а Президенту.  У них те же функции управления, те же курсы, те же региональные центры, те же региональные штабы.

 

     ГОЛОВА. Миколо Степановичу, в Америці нема прем'єрміністра.

 

     БОНДАРЧУК М.С. Президенту подгоняется. Если говорить о новой структуре,  то я вам приведу пример.  У нас побывали, знакомясь с системой  гражданской  обороны  на  Украине,  американцы,  немцы, шведы, швейцарцы, китайцы, ну, и ближнее зарубежье. В опросах они разбираются /в рамках дозволенного/.  Так вот,  отзывы о  системе нашей  гражданской  обороны  у  них  положительные.  И  я не вижу необходимости ее ломать.  Сейчас ломать нельзя,  я  считаю.  А  в будущем - надо посмотреть.

 

     ГОЛОВА. Дякую, Миколо Степановичу.

 

     Переходимо до  обговорення  запропонованих  проектів.  Слово надається народному депутату Гудимі.  За ним виступатиме  депутат Чобіт.

 

     28

 

     ГУДИМА О.В.,  член  Комісії  Верховної Ради України з питань культури та духовного відродження /Луцький -Центральний  виборчий округ,  Волинська  область/.  Шановний Голово!  Шановні депутати! Перш за все я хочу шести уточнення до свого виступу  про  питання воєнної  доктрини  України  в  частині  використання двох цитат о газети   "Известия",   які    стосуються    загрози    реанімації червоно-коричневої  зарази  в  Росії.  Така  загроза  існує  і  в Україні.  А  цитати  належать  не  газеті  "Известия",   а   саме червоно-коричневим силам.

 

     ГОЛОВА. Прошу уваги.  Я зрозумів,  що ви хочете виступити. А чого стосуються ваші слова?

 

     ГУДИМА О.В. Я сказав: уточнення до виступу.

 

     ГОЛОВА. Ви   сказали,   що   виступите   з   уточненням   до попереднього   виступу   щодо   воєнної   доктрини.  Будь  ласка, виступайте.

 

     Г'УДИМА О.В.  Бачу,  що декого з депутатів дратує  уже  сама фраза "червоно-коричнева зараза",  але вона існує і в цьому залі, як не дивно.

 

     Тепер щодо Концепції  Цивільної  оборони.  Я  маю  на  руках документ,   який   стосується   стану   справ   із  забезпеченням матеріально-технічними  засобами   об'єктів   цивільної   оборони Волині. Дуже невтішні справи. Коли тут виступав генераллейтенант, то він не звернув уваги, точніше, не сказав, у яку суму нам все

 

     29

 

     це обходиться.  Для того,  щоб вагон  з  засобами  цивільної оборони  пригнати  з  Казахстану  на  Волинь,  треба заплатити за прокатку вагону 80 тисяч.

 

     Ціни надзвичайно великі. Наприклад, цивільний протигаз, який раніше коштував 5.30,  зараз коштує 538 карбованців. Випускається він у Тамбові.  З 28 позицій різних елементів  комплекту  Україна випускає предмети лише по десяти позиціях.

 

     Взагалі дивна ситуація склалася: наші військові підприємства не  беруться  випускати  елементи  чи  предмети,  необхідні   для цивільної  оборони.  І  ми  до цього часу веземо їх з Тамбова,  з Чирчика,  з Пермі, з Москви, Серебрянська і з багатьох інших міст колишнього   Союзу.   Але  ж  якби  наші  підприємства  почали  в результаті  конверсії  випускати  частину  засобів  у  себе,   то набагато б здешевіла продукція,  яка використовується у цивільній обороні.

 

     Я вношу пропозицію, щоб Міністерство оборони, штаб Цивільної оборони  розробили  комплект заходів щодо випуску предметів,  які використовуються   в   цивільній   обороні,   на    підприємствах військового комплексу України зробили -їх максимально дешевими.

 

     І ще мені здається,  що підрозділи цивільної оборони повинні мати градацію.  Адже засоби,  які використовуються,  наприклад, у чорнобильській  зоні  чи  в  30-кілометрових  зонах  біля атомних електростанцій  або  на  територіях,  де  є  велика   насиченість хімічними   об'єктами,   особливо   в   Донбасі,   повинні   мати забезпечення відповідно до специфіки  цих  районів.  Тільки  тоді вони зможуть максимально сприяти тому, щоб не допустити ситуацій, котрі б могли призвести до загибелі людей.

 

     Дякую.

 

     30

 

     ГОЛОВА. Слово надається народному депутату  Чоботу.  За  ним виступатиме депутат Колісниченко.

 

     ЧОБІТ Д.В.,  член  Комісії  Верховної  Ради України з питань культури та духовного відродження  /Зродівський  виборчий  округ, Львівська   область/.   Шановний   пане  Голово!  Шановні  панове депутати!  Спочатку я би хотів заперечити висловленим пропозиціям стосовно    підпорядкування    цивільної   оборони   Міністерству внутрішніх  справ.  Вважаю,  що  нам  це  не  потрібно.  Надмірна централізація чітко шкодить справі.

 

     Гадаю, що  Цивільна оборона України повинна бути самостійною структурою.  До речі,  у  Сполучених  Штатах  немає  міністерства внутрішніх справ, а є міністерство внутрішніх ресурсів.

 

     Далі. На  наш розгляд представлено проект Закону України про Цивільну оборону України.

 

     Цивільна оборона - це насамперед захист  населення  від  дій небезпечних   факторів,   природних  явищ,  попередження  аварій, катастроф, ліквідація її наслідків.

 

     31

 

     Особливого значення набувають питання  захисту  персоналу  і населення,  яке проживає поблизу радіаційно і хімічно небезпечних підприємств.

 

     Наприклад, на території Львівської  області  знаходиться  42 хімічно небезпечних об'єкти народного господарства, які у процесі виробництва використовують сильнодіючі отруйні речовини.

 

     Через територію Львівщини пролягають  нафтопровід  "Дружба", газопроводи  високого  тиску  "Союз",  "Братерство",  "Уренгой  - Помари - Ужгород", енергомережа "Мир". Наявність гірського масиву не  виключає  можливості  землетрусу  до  семи  балів  за  шкалою Ріхтера.

 

     Можна лише уявити,  що може  статися  в  результаті  розриву нафтопроводу  в  горах - вибух кількох тисяч тонн нафтопродуктів, який неминуче супроводжуватиметься пожежами.

 

     До речі,  за транзит нафти через нашу територію  Україна  до березня  цього року не одержувала жодного карбованця.  І це в той час,  коли потрібна плата не лише за землю,  а й плата за  ризик. Тобто через територію нашої країни про-лягають нафтопроводи, а ми нічого за це не одержуємо.

 

     Танення снігів викликає різке підвищення рівня води в річках Дністер,  Стрий,  Західний  Буг,  виникають повені,  які завдають значних збитків сільському господарству і промисловості. Повені у Західній  Україні  трапляються також і влітку.  І допомога з боку служб цивільної оборони нам потрібна.

 

     32

 

     Стихійне лихо  завдає  великої  шкоди  особливо,  коли  воно трапляється зненацька.  Пригадаймо наслідки циклону,  який стався

5- є. вересня цього року. Було пошкоджено 374 лінії електромереж, 11 підстанцій,  зруйновано 1100 км ліній зв'язку, виведено з ладу 272 АТС,  що призвело де втрати  зв'язку  з  250  колгоспами,  30 радгоспами,  293  сільськими  Радами  і  620  населеними пунктами Львівської області.

 

     Не буду перераховувати,  яких збитків  завдано  конкретно  у кожному  господарстві.  Це  відбулося  в  той  час,  коли прогноз виникнення циклону з епіцентром в області був з роблений за п'ять діб.   Передавалися   щодобові  попередження  через  оперативного чергового цивільної оборони і облгідромет.  На об'єктах народного господарства   завчасно  приймалися  сплановані  заходи.  Збитки, завдані пожежами на торфополях і лісах  Львівської  області,  які відбулися 6-11 серпня нинішнього року,  могли бути ще значнішими, якби не  своєчасне  втручання  всіх  органів  цивільної  оборони, комісії   з   надзвичайних  ситуацій,  невоєнізованих  формувань. Утворені оперативні групи ретельно  вивчали  обстановку,  вживали необхідних  заходів  до  реорганізації  взаємодій  і  забезпечили діяльність залучених сил і засобів цивільної оборони,  військових підрозділів та національної гвардії.

 

     Брак відповідного  закону  не  дає  можливості забезпечувати цивільну оборону технічними засобами і  виділяти  кошти  цільовим призначенням  у бюджетах областей та міст,  до сьогоднішнього дня Цивільна оборона України  користується  положенням,  затвердженим Радою  Міністрів  колишнього  Союзу РСР.  Отже,  нам потрібен цей закон.

 

     33

 

     Усі цивілізовані  країни  світу  надають   необхідну   увагу питанням  цивільної  оборони,  запобігаючи  таким  чином  значним матеріальним збиткам та підвищуючи рівень безпеки населення. Так, ще  у  1959 році у Франції була створена національна рада захисту населення,  до складу якої ввійшли 33  асоціації,  що  займаються питаннями безпеки людей та матеріальних цінностей,  їх діяльність стосується прогнозування,  попередження,  організації рятівних та захисних заходів.

 

     Можна пригадати участь рятувальних загонів цивільної оборони західноєвропейських країн із спеціальним технічним обладнанням  і дресированими  собаками  при  наданні  допомоги  Вірменії під час землетрусу.

 

     Україні тек  потрібна   широкорозгорнута   система   захисту цивільного  населення  і  групи  швидкого  реагування  на випадок катастроф  і  стихійних  лих.  Регулювання  цих  питань   повинно здійснюватися  відповідно  до  законодавства  України.  Концепція Цивільної оборони України і Закон про Цивільну оборону визначають основні  принципи  створення  і  організації  цивільної  оборони, регулюють повноваження і  функції  органів  державної  виконавчої влади  та  управління,  визначають  обов'язки  службових  осіб  і громадян,  порядок  створення  штабів  служб  цивільної  оборони, фінансування і матеріально-технічного забезпечення.

 

     Вважаю за  необхідне  схвалити  проекти  концепції Цивільної оборони і Закону про Цивільну оборону в першому читанні.

 

     Дякую за увагу.

 

     34

 

     ГОЛОВА. Слово надається народному депутату Колісниченку.  За ним виступатиме депутат Дорогунцов.

 

     КОЛІСНИЧЕНКО М.П.,  член  Комісії  Верховної  Ради України з питань відродження та  соціального  розвитку  села  /Білогірський виборчий  округ,  Республіка  Крим/.  Уважаемый  Иван Степанович, уважаемые депутаты! Вопросы защиты населения Украины от стихийных бедствий, аварий и катастроф актуальны и требуют законодательного решения. Крымчане предлагают принять проект концепции Гражданской обороны Украины и проект соответствующего закона в первом чтении. Это первое.

 

     Второе. Следует обеспечить законодательные структуры органов Гражданской обороны, включая районный уровень.

 

     Третье. Предусмотреть  наличие штатных работников ГО на всех крупных объектах народного хозяйства Украины, численность которых составляет    более    200   работников,   независимо   от   форм собственности.

 

     Четвертое. Иметь  в  Республике   Крым,   областях   Украины профессиональные подразделения ГО,  численность и организационное строение  которых  должны  соответствовать  потребностям   данных регионов.

 

     Финансирование расходов  на содержание служб ГО осуществлять за счет местного бюджета.

 

     Пятое. В проекте необходимо четче определить  функциональные обязанности  комиссий  по  чрезвычайным  ситуациям,  штабов  ГО и хозяйственных органов региона.

 

     35

 

     И последнее. Необходимо пересмотреть подготовку населения по гражданской обороне, которая сейчас неэффективна. Эти предложения мы передаем для доработки проекта.

 

     Спасибо за внимание.

 

     ГОЛОВА. Слово надається народному депутату Дорогунцову.

 

     ДОРОГУНЦОВ С.І.,  голова Ради по вивченню  продуктивних  сил України   АН   України   /Суворовський  виборчий  округ,  Одеська область/.  Шановні народні депутати,  шановний Іване Степановичу! Ми  розглядаємо  важливий  законопроект,  який  повинен  закласти правову основу організації і ефективного функціонування цивільної оборони  нашої країни.  Що така оборона має бути,  я думаю,  ні в кого  сумнівів  не  виникає?  Це  дуже  важлива   ланка   системи національної безпеки України, яка охоплює всі сфери нашого життя. Хочу сказати,  що інститут,  де я  працюю,  і  Рада  по  вивченню продуктивних  сил  Академії наук тісно співробітничають із штабом доїльної оборони.  Це традиція.  Ми  маємо  спеціальний  науковий підрозділ,    який   досліджує   проблеми   стійкості   народного господарства в екстремальних ситуаціях.  Чи під  час  військового нападу,  чи під час великих техногенних катастроф або аварій наше народне  господарство  повинно  буде  функціонувати.   Проблемами забезпечення цього функціонування ми якраз і займаємося.  Це один із  важливих  напрямів   діяльності   цивільної   оборони   нашої республіки.

 

     36

 

     Безумовно, ця     служба    багатоаспектна.    Питання    її підпорядкування   неодноразово    обговорювалося.    Неодноразово змінювалися  структура і схема підпорядкування,  але все ж дійшли висновку, що це - окрема галузь, окрема служба в нашій країні.

 

     Треба сказати,  що,  як і всюди, у нас і тут є недоліки. Але мушу  відзначити,  що щоразу в міру нагромадження досвіду і знань тих недоліків стає все менше і все ефективніше працює ця ланка.

 

     Тому пропоную прийняти поданий нам на розгляд законопроект у першому  читанні  з тим,  щоб ми могли найближчим часом завершити його доопрацювання.  Якщо у депутатів  будуть  якісь  пропозиції, уточнення,  зміни  та інше,  то потім можна буде озброїти цим усі ланки нашої цивільної оборони.

 

     Ще раз  хочу  підкреслити,  що  зараз  служба   орієнтується значною  мірою  на  попередження  і  ліквідацію наслідків великих аварій і катастроф.  І думаю,  що це дуже правильно.  Інколи  ми, може,  не  досить серйозно сприймаємо навчання,  яке проводиться. Але це дуже і дуже важлива справа.  Чим краще ми будемо готові до різних  випадковостей /дай Боже,  щоб їх не було/,  тим більшою є вірогідність  того,  що  ми  належним  чином   поводитимемося   у надзвичайних ситуаціях. І я підтримую виступ пана Чобота і деяких інших депутатів.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. І це позитивно  вплине  на  розміщення  продуктивних сил, так?

 

     37

 

     Шановні народні    депутати!    Виступаючі    вносили   одну пропозицію,  що це питання надзвичайно серйозне,  складне,  і для того  щоб  його вирішити на належному рівні,  потрібні відповідні державні  структури.  Вносилися  пропозиції  щодо  їх  функцій  і структурних підрозділів на місцях. Це вже конкретні норми.

 

     А тому  є  пропозиція  концепцію  Цивільної  оборони України схвалити. Інших пропозицій не було.

 

     Будуть інші пропозиції? Ні. Тоді вношу на ваш розгляд проект постанови  про  те,  щоб  схвалити подану Комісією Верховної Ради України  з  питань  оборони  і  державної  безпеки  та  Кабінетом Міністрів  України  концепцію  Цивільної  оборони України.  Прошу проголосувати.

 

     "За" - 266. Приймається.

 

     Наступне - проект Постанови Верховної Ради про проект Закону України  про  Цивільну  оборону  України.  Які будуть пропозиції? Виступаючі  одночасно  обговорювали  ці  два  проекти  і  вносили пропозицію   прийняти   законопроект  у  першому  читанні,  тобто схвалити в  першому  читанні  основні  положення  проекту  Закону України про Цивільну оборону України.  Доручити комісіям з питань оборони  і  державної  безпеки;  у   питаннях   законодавства   і законності;  з питань діяльності Рад народних депутатів, розвитку місцевого самоврядування і з питань планування, бюджету, фінансів і цін Андрію Васильовичу, як там бюджет використовується? Правда, це  стосується  не  повільної  оборони,  а  прикордонних  військ. Губенко  Валерій Олександрович сказав,  начебто в Одесі генералів більше,  ніж прикордонників.  Але це не може бути так/,  а  також Комісії у

 

     38

 

     питаннях екології та раціонального природокористування разом із Кабінетом Міністрів з урахуванням зауважень  доопрацювати  цей проект і внести його на наш розгляд.

 

     Хто за те, щоб прийняти таку постанову, прошу проголосувати.

 

     "За" - 269. Приймається.

 

     Є пропозиція розглянути проект Закону про внесення доповнень до деяких законодавчих  актів  України  у  зв'язку  з  прийняттям Закону про національні меншини в Україні.

 

     Другий мікрофон.

 

     ДУНТАУ О.М.,   голова   підкомісії  Комісії  Верховної  Ради України  у  закордонних  справах  /Ізмаїльський  виборчий  округ, Одеська область/. Уважаемые депутаты! Прошу прощения за мой порыв во  время  выступления   генерала.   Также   прошу   прощения   у генерал-лейтенанта.   Но  мотивацией  моего  поведения  послужило следующее.

 

     Я не понимаю,  если это  зал  Верховного  Совета  Украины  - святое место для работы депутатского корпуса, -то почему во время пленарного  заседания,  обсуждения   вопросов   по   залу   ходят непонятные люди /я имею в виду Мартиросяна/? И это не первый раз. Но это же элементарное хамство!  Предел  какой-то  должен  быть?! Этот  вопрос должен быть однозначно решен.  Верховный Совет - это Верховный Совет, а не место для, извините, дефилирования.

 

     39

 

     ГОЛОВА. Зауваження  народного  депутата  Дунтау  беремо   до відома.  Прохання  зробити правильні висновки.  Будемо відкривати обговорення?  Гадаю, що наш рівень дозволяє вирішити це питання й так.   Мартиросян   -  голова  Комітету  по  соціальному  захисту військовослужбовців.  Справа в тому,  що в  цій  ложі  сидять  не тільки   міністри,  а  й  керівники  комітетів,  які  входять  як структурні  підрозділи  до  складу  Уряду  України.  Так   що   в залежності  від  питань,  які розглядаються у Верховній Раді,  ми запрошуємо урядових осіб для участі в обговоренні.

 

     Пропонуєте запрошувати на балкон?  Давайте вирішимо. Зараз у нас   новий  Кабінет  Міністрів,  склад  його  розширений.  Прошу Секретаріат розробити і погодити з  Кабінетом  Міністрів  спільне протокольне  рішення,  хто  повинен  бути у ложі для уряду.  А ми приймемо.

 

     Другий мікрофон.

 

     ДУНТАУ О.М. Прошу прошения за свою настойчивость, но во всех цивилизованных   парламентах   существует   следующий   документ, обязательный  для  исполнения,   как   святыня,   -протокол.   Он регламентирует  все;  приглашение,  местонахождение  и так далее. Президент не может быть четвертым,  в роли бедного  родственника. Нужно  определить  ему место отдельно.  Это Президент республики. Поэтому такие вещи регламентируется не положением Секретариата, а протоколом. И пока мы не примем такое решение, до тех пор я будем находиться в этой ситуации. Должна быть норма. Спасибо.

 

     40

 

     ГОЛОВА. Прошу   припинити   обговорення   цієї    теми.    А Секретаріату доручаємо врегулювати з Кабінетом Міністрі з питання за взаємною згодою.

 

     Нагадую, що розгляд питання про  статус  народного  депутата мине  завершили.  Але виникало дуже багато питань,  тому Анатолій Федорович Ткачук,  який був доповідачем з цього  питання,  просив мене  передати депутатам прохання від комісії,  щоб вони все-таки подали до комісії ще зауваження і пропозиції. Не зволікаючи. Тоді їх  можна  буде  повніше  врахувати  при  внесенні  документа  на наступне читання.

 

     Приймається таке прохання? Так.

 

     Наступне питання стосується Закону про національні  меншини. Є у вас ці документи? Візьміть, будь ласка.

 

     Слово має Олененко Юрій Олександрович. Будь ласка.

 

     ОЛЕНЕНКО Ю.О., голова Комітету в справах національних меншин України.  Шановний Іване Степановичу, шановні народні депутати! У процесі  роботи  над  проектом  доповнень  до  законодавчих актів України,  що випливають  із  Закону  про  національні  меншини  в Україні, ми виходили з двох принципових моментів.

 

     По-перше, частина  норм  цього закону вже закріплена в таких законодавчих  актах,  як  закони  про  освіту,  мови,  об'єднання громадян, Основи законодавства України про культуру та інших.

 

     По-друге, розбіжності   між  окремими  статтями  Конституції України  і  текстом  Закону  про  національні  меншини  мають   в основному  термінологічний  характер.  Вони  будуть враховані при подальшій роботі над проектом  нової  Конституції.  Ця  обставина спонука,

 

     41

 

     утриматися від внесення змін і доповнень до Кодексу про шлюб та сім'ю України, оскільки розробляється нова його редакція.

 

     Пропозиції подані на ваш розгляд.  У них пропонується внести лише  доповнення  в Положення про паспорт громадянина України,  а також у Положення про свідоцтво про народження.

 

     Зокрема, абзац  перший  пункту  5  Положення   про   паспорт громадянина України доповнити словами: "Громадяни, у національній традиції яких немає звичаю  зафіксовувати  "по  батькові",  мають право  записувати  в  паспорті  лише прізвище та ім'я".  Ця норма відповідає статті 12 Закону України  про  національні  меншини  в Україні. Якщо пригадуєте, там вказано: "Громадяни, в національній традиції яких немає звичаю  зафіксовувати  "по  батькові",  мають право записувати в паспорті лише ім'я та прізвище".

 

     Аналогічне доповнення  пропонується  знести  в Положення про свідоцтво  про  народження,  також   абзац   перший,   пункт   8: "Громадяни,   у   національній   традиції   яких   немає   звичаю зафіксовувати "по батькові",  мить право записувати  у  свідоцтві про  народження  дитини  лише  її  прізвище  та  ім'я".  Це також випливає з пункту З статті 12 Закону про національні меншини.

 

     І останнє.  Проектом  пропонується   у   статті   14   Основ законодавства  України  про культуру після слів "пам'яток історії та  культури  України"  записати:   "/у   тому   числі   пам'яток національних меншин/".

 

     Ряд комісій  вважають за недоцільне це доповнення,  оскільки поняття "пам'яток історії та культури України" включає в  себе  й матеріальну культуру національних меншин.  Пропозиція слушна.  На наш погляд,  можна з нею  погодитися,  оскільки  така  постановив питання точніша.

 

     Спасибі.

 

     42

 

     ГОЛОВА. Чи   будуть   запитання   до   доповідача?  Нема  є. Пропозиції? Теж.

 

     Прошу взяти проект Закону про внесення доповнень  до  деяких законодавчих  актів України і ще один документ - проект Постанови Верховної Ради України Про приведення деяких законодавчих актів у відповідність  із  Законом  України  про  національні  меншини  в Україні. Знайшли?

 

     Голосується проект Закону про внесення доповнень  до  деяких законодавчих актів України... Хвилинку. Проїду.

 

     КОРНЄЄВ А.В.,   заступник   голови  Комісії  Верховної  Ради Україну з питань державного суверенітету,  міжреспубліканських  і міжнаціональних відносин /Ворошиловський виборчий округ, Донецька область/. Иван Степанович, он не нужен, поскольку мы...

 

     ГОЛОВА. Перепрошую, а хто ж його роздавав?

 

     Немає Сергія Головатого, він би знову порушив це питання. Ми ж  уже  домовлялися:  до закону вносяться зміни.  А стосовно змін постанови, то вони теж вносяться до постанови.

 

     КОРНЄЄВ А.В.  Кабинет Министров  внес  предложение  изменить закон.  Комиссии  обсуждали и пришли к выводу,  что изменение это нецелесообразно.  Кабинет Министров  согласился  и  снимает  свое предложение. Поэтому никаких изменении закона не предлагается. Мы предлагаем только изменить  записи  в  положении  о  паспортах  и свидетельстве  о рождении.  А это оформляется постановлением.  То есть   с   согласия   Правительства   вносится   предложение    о постановлении. Вот и все.

 

     43

 

     ГОЛОВА. Відразу так треба було сформулювати.

 

     Зрозуміли аргументацію? Закон ми не голосуємо, існує взаємна домовленість з цього приводу.

 

     Отже, голосується  Постанова  Верховної  Ради  України   про приведення  деяких  законодавчих  актів у відповідність з Законом України про національні меншини в Україні.

 

     Прошу голосувати.

 

     "За" - 260. Приймається.

 

     Переходимо до "Різного". Прошу мені дати першому слово. Хочу вам повідомити,  що у Верховній Раді пройшла певна перереєстрація і перегрупування депутатських груп. Ми вже вели розмову про це.

 

     На сьогодні у Верховній Раді діє 2 є. територіальних груп та 10 депутатських груп, створених за іншими ознаками.

 

     Що це  за  групи?  Створено  дві  нові  групи.  Представлені матеріали про депутатську групу "Рада" в складі 31  депутата,  її співголовами  обрано  народних  депутатів  України  Пустовойтенка Валерія Павловича,  Грищенка Івана Михайловича, Коцюбу Олександра Павловича, Гопея Івана Олександровича.

 

     Подано необхідні матеріали щодо створення депутатської групи "Фракція конгресу національно-демократичних сил".  До цієї  групи увійшли  поки  що  34  депутати.  Але група відкрита для запису й інших депутатів.  Головою висунуто Голубця  Михайла  Андрійовича. Але через його хворобу остаточного голосування не було - так мені сказали. Координатор групи - Поровський Микола Іванович.

 

     Повідомили таким,  про те,  що просять  зняти  з  реєстрації депутатську  групу "Державність і демократія",  а також групу "За соціальну справедливість".

 

     44

 

     А тепер я назву територіальні групи  і  їх  керівників,  які уповноважені   представляти   групи:   Республіка   Крим   та  м. Севастополь - Матійко, Рева; Вінницька область - Дубенков, Лопик; Волинська - Дмитришин, Мостиський; дніпропетровська - Омельченко, Протасов;  Донецька  /42  депутати/   -   Жуков,   Серебрянников, Черненко;  Житомирська - Борейко, Яценко, Панасюк; Закарпатська - Дорчинець,   Волощук;    Запорізька    -    Петренко,    Причкін; Івано-Франківська  -  Волковецький,  Чучук;  Київська /обласна/ - Куцай,  Мертинчук; Кіровоградська - Мармазов, Мусієнко; Луганська

-  Борзих,  Козаренко;  Львівська  -  Чорновіл,  Горинь,  Павлюк; Миколаївська - Грицай,  Виноградський, Матвеев, Башкіров; Одеська

- Гальцев, Дорогунцов; Полтавська - Гопей, Степенко; Рівненська - Білий, Шершун; Сумська - Бондаренко, Чернявськйй; Тернопільська - Бойко,  Завадська;  Харківська - Кушнарьов,  Коржик; Херсонська - Касьяненко,  Бичков;  Хмельницька - Архіпова, Поперняк; Черкаська

-Шаповал,  Гетьман; Чернігівська - Мисник, Приходько; Чернівецька

- Ревенко, Бойко; місто Київ - Гнаткевич, Дзюба.

 

     Тепер депутатські  групи,  створені  за  іншими  ознаками  і принципами.

 

     Аграрники /7  є.  депутатів/ - Бичков,  Мороз,  Чернявськкй, Яковишин;  працівники промисловості  /22  депутати/  -  Рябченко, Іоффе,  Євтухов;  "демократичне  відродження  України"  -  Ємець, Соболєв,  Філенко;  "Злагода - Центр"  -  Веретенніков,  Руденко; "Земля і воля" /34 чоловіки;  я думав,  що одна аграрна група,  з виходить - дві/ - Яковишин,  Тимчук,  Бортник,  Кузьменко; "Група безпартійних"   /24   депутати/  -  Гнаткевич,  Піскун;  "Фракція конгресу  національно-демократичних   сил"   /39   депутатів/   - Голубець, Поровський; фракція Народного

 

     45

 

     руху /49 депутатів/ - Чорновіл, Заєць, Калинець: "Нова Україна" /3 є. депутатів/ - Філенко, Щербина, Стецьків.

 

     Отже, я назвав 10 груп. Це інформація до відома.

 

     Другий мікрофон, будь ласка.

 

     ВЛОХ О.Г.,  завідуючий   кафедрою   Львівського   державного університету імені І.Франка /Галицький виборчий округ,  Львівська область/.  Шановний Іване Степановичу!  Інформація,  яку  ви  нам подали, цікава і потрібна. Але разом з тим у мене виникають певні сумніви з приводу перебування депутатів одночасно у двох  групах. Більше того, іноді навіть одна особа може представляти дві зовсім різні групи.  Мабуть у цьому є деяка недоцільність, навіть певний абсурд.   Гадаю,   наїду  групову  організацію,  структуру  треба спрямувати в такому аспекті, щоб кожен депутат представляв тільки одну з груп і був членом однієї групи,  окрім територіальної.  Це наведе певний порядок.

 

     ГОЛОВА. Я також про це говорив,  але  то  вже  справа  самих депутатів.  Прошу  ще раз звірити з Регламентом.  Обговоріть це у своїх групах. Зауваження приймається до уваги і роздумів: чи може один  депутат перебувати у кількох групах,  чи ні.  Для чого тоді такі групи? давайте внесемо норму в Регламент.

 

     Переходимо до питання "Різне".  У мене є два списки.  Ми вже домовлялися,  що депутати,  які не встигли виступити, а потреба у цьому не зникла, мають право зробити це на черговому засіданні.

 

     Тому у мене є два списки. Але є депутати, які потрапили і в

 

     46

 

     перший, і в другий.

 

     Слово надається  народному  депутату  Козярському.  За   ним виступатиме депутат Горохівський.

 

     КОЗЯРСЬКИЙ Б.І.,  секретар  Комісії Верховної Ради України з питань народної освіти і науки /Червоноградський виборчий  округ, Львівська область/.  Вельмишановні! Мені б хотілося звернути вашу увагу на парадокси,  які мають місце як у Верховній Раді, так і в Україні.

 

     Продовжу думку   людини,   яка  перед  цим  виступала,  Юрія Олененка щодо національних меншин.  Це буде  перший  парадокс.  У Верховній Раді якось пролунала фраза,  що національним меншинам в Україні повинно житися краще,  ніж у рідних землях,  звідки  вони походять. Навіть краще, ніж українцям.

 

     Другий парадокс. Рівень життя в Україні, враховуючи природні можливості та  працьовитість  народу,  повинен  бути  найвищим  в Європі. Проте живуть люди найгірше.

 

     Третій парадокс.   Україну   визнали   більше   ота   держав зарубіжжя, а ми вважаємо її паперовою і декоративною.

 

     Четвертий парадокс.  У  паспортах  громадян  України  хочуть зняти графу "національність", а тексти вписати російською мовою.

 

     П'ятий парадокс.  Верховна Рада за те, щоб взагалі припинити функціонування  Чорнобильської  АЕС,  а  маємо   факт   відкриття третього блоку.  Значить,  уроків не засвоюємо.  Крім того, як ви знаєте,  Рівненська АЕС,  збудована на карстових  пластах,  і  це становить велику небезпеку для України.

 

     Ми говоримо, що закони Верховної Ради не виконуються. Але не виконують законів Верховної Ради і самі депутати. Наприклад,

 

     47

 

     закон про мови,  який був  прийнятий  попередньою  Верховною Радою,  образно  кажучи,  обскубаний,  общипаний,  але  й  він не виконується.

 

     Великий поет сучасності Расул Гамзатов у  своїй  книзі  "Мій Дагестан" говорить:

 

     Хай інша  мова  іншим  лічить  рани.  Я ж буду тільки рідною співати.  І коли завтра в нас її не стане,  То я  сьогодні  ладен смерть прийнять. Це говорить великий поет сучасності, представник трьохсоттисячного народу,  який живе в Дагестані.  Отже,  мова  і життя, Мова Верховної Ради, ви самі знаєте яка.

 

     Щодо цін. До сьогоднішнього дня немає...

 

     ГОЛОВА. Слово надається депутату Горохівському,  Після нього виступатиме депутат Коцюба. Довідки - в кінці засідання.

 

     ГОРОХІВСЬКИЙ Л.Т.,  член Комісії Верховної  Ради  України  з питань    державного    суверенітету,    міжреспубліканських    і міжнаціональних   відносин    /Бережанський    виборчий    округ, Тернопільська область/.  Шановні депутати! В Кременецькому районі Тернопільської області  на  сьогоднішній  день  у  районній  Раді головують  дві  особи  -  законнообраний голова Похильчук Петро і поновлений судом Демко Зіновій, який був звільнений з цієї посади рішенням  районної  Ради 19 лютого 1992 року.  Крім цього,  Демко Зіновій на час поновлення відповідне де  повідомлення  начальника Кременецького  РВВС  Тислюка 2 жовтня цього року був прописаний у селі Маринівка Біляївського району на Одещині,  а 18 грудня  1991 року був затримань а на кордоні при

 

     48

 

     перевезенні дефіцитних  товарів,  за  що був адміністративне покараним.

 

     Незважаючи на  ці  порушення,  районний  та  обласний   суди виправдали Демка Зіновія, чим грубо порушили статтю 52 Закону про місцеві Ради народних депутатів,  де говориться,  що звільнення і обрання  голови  Ради  належать  виключно до компетенції районної Вади.  Розгляд  справи  зволікається,  чим  паралізується  робота районної Ради, що може призвести до вибухонебезпечної ситуації.

 

     Прошу вважати    це    повідомлення   депутатським   запитом Генеральному прокурору  для  негайного  вирішення  цієї  ганебної справи та притягнення винних до відповідальності.

 

     Щодо нинішнього  порушення Регламенту Головою Верховної Ради України під час голосування за голів комісій, коли депутатам біля мікрофонів  не  надали слова,  хочу сказати,  що Комісія з питань державного  суверенітету  є  особливою   комісією.   Тут   можуть працювати     люди    різних    політичних    поглядів,    різних національностей,   але   всіх   їх   повинна   об'єднувати   ідея суверенітету України, ідея державності.

 

     Десять депутатів з цієї комісії послідовно відстоюють засади державності. Інша частина комісії, до якої примикає і новообраний голова   комісії  депутат  Шульга  Микола  Олександрович,  займає нечіткі позиції щодо суверенітету, відстоюючи протилежні погляди. Це  стосується і Декларації про державний суверенітет України,  і Союзного договору, і двомовності, і федеративного устрою України, і   багатьох   інших   проблем,   безпосередньо   пов'язаних   із державністю.

 

     Раніше депутат Шульга Микола Олександрович благородно визнав свої помилки і відмовився від головування. Від того часу

 

     49

 

     нічого не змінилося.

 

     А сьогоднішнє  обрання  голови без обговорення можна вважати незаконним.

 

     Комісії потрібен інший  голова,  який  би  чітко  відстоював засади державного будівництва.  В противному разі така комісія ні Верховній Раді, ні Україні не потрібна.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Слово надається  народному  депутату  Коцюбі.  Після нього виступатиме депутат Осадчук.

 

     КОЦЮБА О.П.,   голова   Комісії  Верховної  Вади  України  у питаннях законодавства і законності /Радянський  виборчий  округ, м.  Київ/.  Шановні  народні  депутати!  Ви  знаєте,  що ми маємо конституційне право робити запит до Верховної Ради,  до  Кабінету Міністрів,   до  Президента,  до  інших  керівників  і  на  сесії отримувати відповідь.

 

     Чому я з цього починаю?  Тому,  що  не  так  давно  шановний Голова  Верховної  Ради  Іван Степанович Плющ після такої хорошої паузи дуже влучно відповів Президенту,  що  це  обов'язок  кожної посадової  особи,  якщо  ми  хочемо  мати порядок в країні,  далі розвивати і формувати правову державу.

 

     31 серпня 1991 року,  після того як було винесено незаконний указ   про   заборону  Комуністичної  партії  України,  я  зробив депутатський запит,  опублікував його в  "Радянській  Україні"  і подав до посадових осіб.  Хочу повідомити:  незважаючи на те,  що минуло більше року, відповіді я не отримав.

 

     50

 

     Ще раз хочу звернутись до вас  із  таким.  Перший  указ  про зупинення  діяльності  Компартії  був винесений 2 є.  серпня 1991 року.  У пункті 1 було записано: зупинити діяльність Компартії до остаточного розслідування обставин справи. Якби така постанова чи указ були,  то ми почекали б кінця розслідування і за  висновками вжили б відповідних заходів. Я б не виступав і, мабуть, нічого не говорив би про це. Є результати і є наслідки.

 

     Але .буквально через кілька днів, тобто ЗО числа, виноситься указ  Президії  про заборону партії.  І хочу сказати,  що в цьому указі чітко записано про те,  щоб зупинити діяльність  партії.  І керуються при ньому тими висновками, які дала Тимчасова комісія.

 

     Наведу вам   два   цікавих  документи.  Висновки  Тимчасової комісії обговорювалися на сесії,  але не 30 серпня,  а  тільки  3 вересня. Хочу вам показати постанову, адже історія є історією.

 

     Ось постанова  Президії  Верховної  Ради від 17 жовтня,  яка називається так:  "Про інформацію Тимчасової комісії по перевірці діяльності посадових осіб і органів влади, управлінь, об'єднань і організацій у зв'язку з державним переворотом 19-21  серпію  1991 року".

 

     Хочу звернути увагу, що і саме положення було затверджено 29 числа...

 

     Прошу півхвилини!

 

     В "Правда Украины" за 27 жовтня опубліковано  постанову  про відмову в порушенні кримінальної справи за статтею 6, пункт 2, де записано: в порушенні кримінальної справи відносно посадових осіб ЦК  Компартії  та інших відмовити за відсутністю в їх діях складу злочину.

 

     51

 

     Через те прошу і вношу пропозицію:  розглянути мій запит  на цій  сесії,  створити  комісію  по  розслідуванню  цього питання, заслухати прокуратуру.  Крім того, додаю проект постанови /я його передам  /Верховної Ради про те,  щоб відмінити незаконно виданий указ.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги!  Є  записка  депутата  Гайсінського, який   пише:   "Хочу   поінформувати   депутатів   відносно  цієї кримінальної справи",  - і так  далі.  Надамо  йому  слово?  Будь ласка. Три хвилини.

 

     Г'АЙСІНСЬКИЙ. Ю.О.,  перший заступник Генерального прокурора України /Московський виборчий округ,  Харківська  область/.  Хочу информировать депутатов в связи с публикацией во вчерашнем номере газеты "Правда Украины".  Но прежде всего  -  общее  пожелание  и просьба.  Я  бы  хотел,  чтобы Верховный Совет определил механизм отчета прокуратуры Верховному Совету,  и предлагаю выделить  хотя бы  один  час  в месяц,  чтобы прокуратура и Генеральный прокурор могли информировать депутатов. Потому что депутатские запросы нам поступают ежедневно, а времени для публичных ответов мы не имеем. Вот только в "Різному" я могу записаться и в течение  трек  минут информировать вас по конкретному поводу.

 

     Теперь относительно  публикации  в  газете "Правда Украины", Должен вам сказать,  что прокуратура  -  это  не  монолит,  и  по Уголовно-процессуальному   кодексу   Украины   следователь  может принять любое решение.  Кстати, в этом же законе указано, что это постановление  -  следователя может отменить прокурор,  а решение прокурора может отменить вышестоящий прокурор.

 

     52

 

     Так вот,  решение такое действительно было  принято,  Однако рассмотрение  этого  дела  на  коллегии  Генеральной  прокуратуры показало, что в деле имеются существенные недоработки, которые не дают   возможности   доложить  Верховному  Совету  о  результатах расследования.

 

     Поэтому до сих  пор,  по  сей  день  включительно,  работает комиссия,  созданная из работников прокуратуры, которая проверяет принятые по делу решения.  Таких постановлений принято уже 12  по разным  ведомствам,  разным  должностным  лицам.  И до настоящего времени оснований для доклада этого дела Верховному Совету нет.

 

     Как попало постановление  в  прессу,  я  не  знаю.  Но  могу сказать,   что   сегодня  была  собрана  коллегия  прокуратуры  и назначено служебное расследование по поводу того,  как происходит утечка  информации  из  прокуратуры.  Как попал в печать протокол допроса  бывшего   Председателя   Верховного   Совета   Кравчука, ксерокопия уголовного дела, постановления прокуратуры... Никто из ответственных должностных Лиц прокуратуры не знал об этом. Однако мы все люди и понимаем, что такая утечка вполне вероятна.

 

     Могу сказать  только  одно:  сегодня проинформировать вас об окончательных результатах расследования данного дела  возможности нет.   Потому   что   вывода,   к   которым  пришел  следователь, проверяются.

 

     ГОЛОВА. Слово надається народному депутату Осадчуку.  За ним виступатиме депутат Валеня.

 

     ОСАДЧУК П.І.   Шановні   народні  депутати,  шановний  Іване Степановичу! Звертаю вату увагу на дні події, що зачіпають наші

 

     53

 

     інтереси. Відбулися вони недавно : одна - в Москві, інша - в Києві.   У   першому  випадку  йдеться  про  фронт  національного порятунку, в .другому - про конгрес євреїв України.

 

     Московський фронт  національного   порятунку   назвав   Уряд Єльцина   антинародним  і  окупаційним,  виступив  під  прапорами тоталітарного  реваншу,   відновлення   імперії,   ненависті   до незалежних  держав.  Це  стосується й наших інтересів,  тому що в Чернігові також відбулося відповідне  зібрання,  яке  інтегрувало певні сили, що стоять в опозиції до надої держави.

 

     Єврейський конгрес, який відбувся у Києві в суботу й неділю, вперше,  до речі,  у нас за багато десятиліть, пройшов під знаком злагоди,  громадянського миру. І кажу це тому, що ми повинні тут, у Верховній Раді,  не перетягувати  канат  від  однієї  до  іншої партії,  а  йти  курсом громадянського миру в Україні і розбудови нашої незалежної держави.

 

     Відомо, що без культури  немає  нації,  а  без  національної культури   немає   держави.   Ще   на   першому   Всеукраїнському міжнаціональному конгресі у листопаді 1961  року  гостро  постало питання  про  задоволення національно-культурних потреб населення України,  і рішення .того конгресу,  які відіграли  свою  видатну роль   у  проведенні  референдуму  1  грудня,  значною  мірою  не виконані.  Насамперед  у  чистині,   що   стосується   повернення національним   громадам  їх  приміщень,  збудованих  у  минулому. Пропоную протокольно записати для  адміністрацій  в  областях  та районах,  що  необхідно створити на рівні області й району центри національної культури,  це  представники  різних  національностей могли б збиратися і здійснювати свою діяльність.

 

     І останнє. Ми сьогодні так, експромтом, і з якимось натиском говорили про одну комісію. Дорогий Іване Степановичу, ви

 

     54

 

     були у дуже багатьох парламентах світу, вкажіть, будь ласка, чи  є  хоч  один  парламент  незалежної  держави,  в якому була б комісія з питань державного суверенітету,  міжреспубліканських  і міжнаціональних відносин?  Це реліктова назва реліктової комісії, яка виникла в цій системі.  Сьогодні, вважаю, такі проблеми треба передавати у відання Комісії у закордонних справах.  А цю комісію розформувати.

 

     ГОЛОВА. Слово надається народному депутату  Валені.  За  ним виступатиме депутат Черненко.

 

     ВАЛЕНЯ І.Ю., заступник голови Комісії Верховної Ради України з  питань  Чорнобильської  катастрофи  /Комсомольський   виборчий округ,   Харківська  область/.  Я  збирався  виступити  з  іншого приводу,  але у зв'язку з військовим питанням почну саме з нього. Сьогодні у своєму виступі я сказав, що є дані про наших громадян, які воюють на  території  Карабаха  в  азербайджанських  збройних силах.  І тільки-но отримав газету, в якій є підтвердження цьому. Так ось,  у ніг написано:  "Был сбит  над  Степанакертом  с  1900 долларами в кармане, не считая 60 тысяч "деревянных" рублей."

 

     Анатолій Сметанін у газеті "Киевские Ведомости" пише:  "Один на пилотов самолета ТУ-25-наш соотечественник Юрий Величенко  /по другим источникам - Пиличенко/. Он служил в российском авиаполку, который расположен в Азербайджане.' Последний его полет прервался над  Степанакертом.  Пилота взяли в плен и обыскали.  Из карманов неудачника выудили 1900 долларов и 60 тысяч российских рублей".

 

     55

 

     З цим розбереться суд,  пане Александр  Гудима,  перед  яким незабаром постане пілот, Збитий над Степанакертом.

 

     У мене  виникає питання.  Чи є у системі нашого Міністерства оборони механізм контролю за відрядженням військовослужбовців  за межі держави?

 

     Які є  підстави  для  того,  щоб направляти наших громадян у "гарячі" пункти СНД?

 

     Думаю, нам, депутатам, було б цікаво почути облікові дані по родах  військ,  починаючи з 1 січня 1992 року.  Можливо,  їх слід опублікувати в пресі,  щоб припинити чутки про те,  що  громадяни України воюють у "гарячих" регіонах.

 

     Думаю, нам   буде   цікаво   знати,  яка  військова  техніка вивозилася за межі України,  за якими цінами?  А може  безплатно? Що, кому і за яким наказом було продано? Хто цим керував?

 

     Рекомендую Президентові   задуматися  над  тик,  чи  може  в структурі Міністерства оборони існувати комерційний центр.  Це  ж нонсенс!

 

     А тепер  кілька  слів  про  питання сільського господарства, зовсім з іншої опери.  Ви знаєте, що пан Кучма скоро призначатиме міністра сільського господарства.  Так ось звертаю увагу тих, хто живе в місті.  Зовсім недавно голова  колгоспу  з  Тернопільської області   /село  Тарасівна/  сказав,  що  для  того,  щоб  купити бурякозбиральний комбайн,  потрібно виростити,  зібрати  і  здати буряки  із 100 гектарів землі.  100 гектарів!  А раніше для цього було досить 7 гектарів. Розумієте, яка різниця?

 

     І ще один момент.  Цукор  держава  бере  у  колгоспі  по  10 купонів, а продає колгоспові по 60!

 

     Далі. Заготконтора купує у селян картоплю по 12 купонів, а в магазинах ми з вами купуємо по 40. Куди йде 28 купонів? Лише на

 

     56

 

     транспорт і якісь інші видатки? Куди?

 

     Тому думаю,  що новому Кабінету Міністрів,  новому  міністру сільського господарства і нашій аграрній комісії є чим зайнятися.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Давайте виділимо у виступі Валені положення стосовно перебування на  військовій  службі.  Це слід  видрукувати  і  направити  міністру оборони як депутатський запит.

 

     Перепрошую, не  за  газетними  вирізками  ми  працюємо.  Уже вдруге  порушується це надзвичайно важливе питання.  в такі факти чи немає, ми повинні знати. Це ж честі армії стосується.

 

     Слово надається   народному   депутату    Черненку.    Потім виступатиме депутат Нагулко.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.,  головний  лікар  медсанчастини Микитівського ртутного  комбінату  /Горлівський-Микитівський  виборчий   округ, Донецька область/.  Уважаемые депутаты! Уважаемый Председатель! В своем коротком выступлении хотел бы  поднять  вопрос,  который  и вам,  очевидно,  часто задают на встречах избиратели. Этот вопрос касается индексации" вкладов на сберкнижках.

 

     Ко мне  обращаются  прежде   всего   пенсионеры,   инвалиды, ветераны,  которые,  собрав незначительные суммы денег в условиях нынешней инфляции,  остались практически ни с чем.  Впереди у них не  молодость,  а  сложная,  напряженная  старость.  И право наше правительство.  Мы обязаны сегодня ставить  вопрос  о  разрешении данной проблемы,  тем более что она не такая простая, а решать ее все же придется, нравится это кому-то или нет.

 

     57

 

     Второй вопрос, который бы я хотел сегодня тоже затронуть, Во многих  регионах,  в  том  числе  и  в  Горловке,  по неизвестным причинам  идет  свертывание  небольших   льгот   для   ветеранов, участников   войны,   инвалидов   Великой   Отечественной  войны, пенсионеров.  Закрываются,  в  частности,  магазины,  которые  их обслуживают.  Мне думается, что это никуда не годится. В Горловке несколько  таких  магазинов  закрыли,   ветеранов   и   инвалидов вытолкали  и  все  нормально!  Говорят,  что все продали каким-то коммерческим структурам.

 

     Третий вопрос,  который хотел бы поднять в своем выступлении Это  ситуация,  которая  сложилась  с  прессой.  У  меня  к этому отношение самое простое:  пусть пишут.  Но то,  что  произошло  с редактором  газеты  "Независимость"  Кулебой,  меня  насторожило. Сожгли дверь в  квартире.  Это  уже  не  газетный  вымысел,  Иван Степанович.   По   атому  поводу  редакция  газеты  с  обращением выступила. Оно адресовано и Верховному Совету.

 

     Я понимаю и разделяю ту боль,  которая сквозит б  строках  о "коричневых".  Они  тоже начинали с факелов.  Я боюсь,  чтобы эти факелы дальше не начали шествие по Украине.

 

     Та же "Независимость" поместила статью о фактах, происшедших в  славном  старинном  украинском городе Львове,  где на одном из митингов требовали ни много ни  мало  -  присоединить  к  Украине Белгородскую и Курскую области.

 

     Направляю свой депутатский запрос Генеральному прокурору,  в Службу безопасности, Министерство внутренних дел.

 

     Я хочу знать:  эти факты были или их  не  было.  Прошу  дать ответ.

 

     58

 

     ГОЛОВА. Слово  надається народному депутату Нагулку.  За ним виступатиме депутат Баталов.

 

     НАГУЛКО Т.Д.,  член Комісії Верховної Ради України у справах жінок,  охорони  сім'ї,  материнства  і  дитинства  /Шепетівський виборчий  округ,  Хмельницька  область/.  Високоповажний  Голово! Шановні   колеги!  Вимушений  зупинитись  на  тому,  що  я  вкрай стурбований нетерпимістю,  яка наростає в парламенті.  Не уявляю, як ми далі будемо спілкуватися один із одним!

 

     Упора ця  нетерпимість була виявлена депутатом Козаренком до депутата Шевченка.  Така поведінка вкрай некоректна. Сьогодні, на превеликий  жаль  і  на превелике диво,  це сталося і з депутатом Дунтау по відношенню до генерала Мартирсяна.  Існує дуже  багато. різних  форм,  які  можна використати,  щоб знайти спільну мову і порозумітися.  Якщо  ми  почнемо  напрошувати  непорозуміння,  то далеко не підемо.

 

     Тепер щодо  основної  теми  мого  виступу.  З  цієї  трибуни найчастіше звучить нарікання на те,  що прийняті нами закони дуже часто не виконуються.  Я хочу розказати про протилежне - як деякі закони наш виконуються.  Власне,  мова йде про реабілітацію жертв політичних  репресій  в  Україні.  Держава,  поновлюючи  в правах репресованих, зобов'язується повертати незаконно вилучене майно - в натурі, будови, будинки власникам.

 

     Я часто стикаюсь із справами, коли люди сподівалися згідно з цим законом повернути майно і будинки.  Але в пункті б  записано: "по можливості, якщо будинок не зайнятий". Правда, там записано й про штани та сорочки, що свідчить про бідність репресованих. Ми

 

     59

 

     часто не замислюємося,  що означає для  людини  рідний  дім. Скільки пісень складено про це.  Батьківський будинок для дітей - це  початок  життя.  Це  не  просто  ностальгія,  ні.  Це   їхній світогляд, батько, мати - усе рідне. Це світ у тому будинку.

 

     Маючи таке  застереження,  якщо  будинок  не зайнятий,  хіба можна на  щось  сподіватись?  За  сьогоднішніх  умов  будинки  не бувають  не  зайнятими.  Вони  всі  зайняті,  безумовно.  Ці люди оббивають пороги інстанцій, але нічого не можуть добитися. Більше того,   отримавши  заяву  про  повернення  житла,  міськвиконкоми поспішають продати цей будинок.  І починається  круговерть.  Люди звертаються  за  допомогою  на  самий  "верх",  а  втішити нічого неможливо.

 

     Хочу вручити Комісії у справах  законодавства  і  законності справу із 36 аркушів і заяву Махновського Тимофія Ісаковича, який мешкає   в   Шепетівці.   Ця   справа   розглядається   в    суді Старокостянтинова.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка,  передайте комісії. Я в діяльність судів не втручаюся. Слово надається народному депутату Баталову. За ніш виступатиме Колінець.

 

     БАТАЛОВ В.Г.  Шановний Іване Степановичу!  Шановні депутати! Хочу  з  цієї  трибуни  зробити  кілька  депутатських  запитів  і пропозицій, які визріли внаслідок заяв та листів виборців.

 

     Перше. Впевнений,  що багато депутатів мали змогу зустрітися з  трагічними  долями  дітей,  які  захворіли  лейкозом,  -прямий наслідок   чорнобильської   аварії.  Батьки  з  останньою  надією звертаються  до  депутатів,  бо  єдиний  вихід  -  лікування   за кордоном.  А  для  цього  потрібна  валюта.  Я справлявся - такої валюти ні в Яворівського,  ні в Готовчиця,  ні в Спіженка  немає. Немає її і в

 

     60

 

     уряду. Ліс   допомогти  дітям,  які  приречені  на  повільну смерть?

 

     Пропоную створити спеціальний валютний дитячий  фонд.  Такий фонд  уже  створено  в  Москві.  Хочу,  щоб  до  цієї  пропозиції прислухався наш Прем'єр-міністр.  У моєму окрузі є 13 та І5-літні діти,  які потребують допомоги. Депутати Шершун, Червоній і Білий також подали  списки  виборців,  які  звернулись  з  аналогічними проханнями. Ця чорнобильська біда широко розпластала крила. Треба разом цю справу вирішувати. Де взяти валюту? Думаю, що нею можуть поділитися і нафтові, і вугільні, і металургійні боси. Ми повинні зробити  висновок  з  тієї  інформації,  яку  вчора  нам   зробив Прем'єр-міністр Кучма.  Треба поділитися валютою з цими нещасними дітьми.

 

     І друге питання.  У кілька заяв і листів щодо  ціноутворення на  цукор.  От  і  вчора знову прийшла телеграма.  І ми бачили по телебаченню, що бази затоварені цукром, а в магазинах його немає. Ми знаємо, які ціни на цей цукор...

 

     Отже, просив  би  Кабінет  Міністрів,  зокрема  Міністерство сільського господарства й Комітет по ціноутворенню,  втрутитись у цю справу.

 

     Найбільш болюче   питання,   яке   і  сьогодні  неодноразово порушувалося,  це низький рівень життя -  порівняно  з  Росією  і Бєларуссю.

 

     І, дійсно,  в  Росії  середня  зарплата становить 5,5 тисячі карбованців,  а якщо  порівняти  з  курсом  у  купонах,  то  вона орієнтовно сягає 8 тисяч карбованців.

 

     У нас   середня   зарплата   становить  3,5  -  4  тисячі  в карбованцях .

 

     61

 

     До того ж є інформація про те,  що в  суміжних  з  кордонами України областях:  ціни на продукти,  на речі першої необхідності значно нижчі.  Так само й енергоносії: бензин у них коштує 20-25. карбованців, а у нас - 50-60.

 

     Учора ми  почули  жахливу  інформацію Прем'єр-міністра Кучми про соціальний грабіж України.  Я хотів би  знати,  хто  дозволяв вивозити   ті  цінні  матеріали  за  кордон  і  хто  буде  за  це відповідати.

 

     ГОЛОВА. Слово надається народному депутату Колінцю.

 

     КОЛІНЕЦЬ В.В.,   старший   викладач   кафедри    української літератури  Тернопільського  державного  педагогічного  інституту імені  Я.  Галана.  /Тернопільський   міський   виборчий   округ, Тернопільська  область/.  Шановні  депутати!  Спочатку  хотів  би повідомити,  що після багаторазового підняття цін і  зарплати  за межами   соціальної   бідності  опинився  обслуговуючий  персонал навчальних закладів,  Це працівники  бухгалтерій,  прибиральниці, працівники  адміністративно-господарської частини,  їхня зарплата сьогодні не перевищує двох тисяч,  а це люди середнього віку,  на утриманні  яких  і діти,  і пенсіонери.  Хотів би,  щоб зазначені проблеми  не  залишилися  поза  увагою  і  були   враховані   при обговоренні   питання   про   соціальне  забезпечення  населення. Топерше.  Друге.  Недавно Верховна Рада  відкинула  чи  провалила проект   постанови   про  пенсійне  забезпечення  глави  Кабінету Міністрів,  яке передбачалося зробити  на  рівні  з  Президентом, Незважаючи на це,  Президент видав Указ про пенсійне забезпечення Фокіна майже в тій

 

     62

 

     самій редакції,  яка нам пропонувалася. Там лише одна заміна

- кількість охорони дещо зменшена.

 

     Вважаю, що Президент обійшов Верховну Раду.  І Верховна Рада не може не відреагувати на цей факт зневаги до неї.  Питання слід переглянути.

 

     Наступне. Хотів  би,  щоб до формування комісій,  до обрання голів комісій Верховної Ради підходили набагато грунтовніше і  не так формально,  як це зараз робиться. Вважає, що треба Переобрати не тільки тих голів комісій,  які  вибули,  а  й  тих,  хто  себе скомпрометував, хто відкрито підтримував ГКЧП. Маю на увазі таких депутатів, як Коцюба, Шульга, Кондратьєв, який, до речі, постійно дезінформує  Верховну  Раду.  Як тільки мають місце факти побиття населення, він це кваліфікує так, що люди спеціально приїздять до Києва робити безпорядки і бити міліцію.

 

     Накладається намордник  на пресу,  а товариш Спис не реагує. Ім'я Коцюби стало,  на жаль, уже крилатим в Україні. Питання щодо цих голів комісій треба вирішити.

 

     Дуже прикро,  що  сьогодні голова Верховної Ради "протягнув" порушуючи регламент, На посаду голови Комісії з питань державного суверенітету добродія Шульгу,  який рік тому відкрито підтримував ГКЧП.  Потім він перелякавши і рік відходив від страху,  а  тепер змову  заявився  на  політичній арені.  Хоч ,  з одного боку,  це добре,  що голова Верховної Ради "протягнув" Шульгу, бо тим самим він  ще  раз  чітко дав відповідь на питання,  кого він насправді підтримує і якою є його справжня політична позиція.

 

     І останнє /я ще маю кілька хвилин/.  Хотів  би  сказати,  що Верховній    Раді   пора   очиститися   від   антиукраїнських   і антидержавних елементів.  Який  народ,  яка  Верховна  Рада  таке терпітиме?

 

     Дякую.

 

     63

 

     ГОЛОВА. По одному від мікрофонів. Перший мікрофон.

 

     ДЕПУТАТ /не   представився/.   Шановні   народні   депутати! Постановою Кабінету Міністрів України від 2 є.  березня 1992 року N  158  встановлено  зустрічний продаж цукру за оптовою ціною при заготівлі цукрових  буряків  та  їх  насіння  врожаю  1992  року. Господарства-постачальники    цукрової    сировини    в   порядку матеріального стимулювання відпускають цей цукор. А ті, хто цього не  робить,  повинні  відпускати зайнятим на вирощу-ванні буряків цукор по оптовій ціні з урахуванням податку на добавлену вартість

- 28 процентів.

 

     Тобто відпускна  ціна,  за  попередніми даними,  становитиме приблизного  карбованців  за  кілограм.  Наші  сільські   виборці звертаються з проханням до Верховної Ради і Кабінету Міністрів не нараховувати податок на цей цукор. Отже, підтримуючи їх прохання" вносимо пропозицію: зняти податок на добавлену вартість на цукор, який  продається  в   порядку   матеріального   стимулювання   за вирощування цукрових буряків та їх насіння.

 

     ГОЛОВА. Передайте пропозицію у встановленому порядку. Другий мікрофон.

 

     ЯЦЕНКО В.М. Дві невеличкі довідки. Перша - з приводу виступу депутата  ..Богдана Козярського.  Це абсурд,  що відкрився третій блок ЧАЕС.  Хочу сказати, що ніякого відкриття не відбувалося. Ми ж  тут приймали рішення про припинення і виведення з експлуатації станції в 199З році.  А  зупинка,  обслуговування  і  введення  в експлуатацію блоку - це нормальне явище. Так що ніякого порушення не було.

 

     64

 

     І друге.  Шановний Іване Степановичу!  Я спілкувався з паном Білоблоцьким.  Ми з'ясували,  що між Урядом і Національним банком немає порозуміння у питанні  про  підвищення  мінімального  рівня заробітної плати. Тому є пропозиція. Оскільки це було включено до порядку денного на нинішній тиждень, то в п'ятницю таки заслухати Уряд про стан справ.  Якщо він не готовий,  нехай про це відверто скаже. Оскільки вже не можна більше брехати людям, чесне слово!

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Ми ж домовилися,  що у нас один день буде для Уряду, щодня ж не можемо заслуховувати.  Працюють над цим,  мені депутат Білоблоцький сказав, що він уже мав розмову з Прем'єром.

 

     Третій мікрофон.

 

     НОВИЦЬКИЙ Є.А.,  заступник  голови  Комісії  Верховної  Ради України  з  питань  діяльності  Рад народних депутатів,  розвитку місцевого   самоврядування   /Рожнятівський    виборчий    округ, ІваноФранківська  область/.  Депутатська  група Івано-Франківщини одержує  багато  телеграм  від  трудових  колективів   об'єднання "Прикарпатліс".  Відтак  хочемо Звернутися з депутатським запитом від групи до Кабінету Міністрів. Суть справи.

 

     21 липня   нинішнього   року   Кабінет   Міністрів   прийняв постанову,     якою     реорганізував     структуру    управління лісопромисловим комплексом  України.  Згідно  з  цією  постановою структура   і  статус  об'єднання  "Прикарпатліс"  залишались  у, попередньому режимі,  з попередніми правами.  Але уже  через  2,5 місяця,  5 жовтня,  колишній виконуючий обов'язки Прем'єрміністра Валентин Симоненко підписав нову  постанову  Кабінету  Міністрів, якою   фактично   ліквідовуються   об'єднання   "Прикарпатліс"  і лісокомбінати.  Хочу зазначити, що ця постанова прийнята всупереч волі  40-тисячного колективу об'єднання "Прикарпатліс",  всупереч проханню представника Президента і голови обласної Ради  народних депутатів.

 

     65

 

     Але об'єднання "Прикарпатліс" має свій напрацьований досвід. Навіть зараз у цих складних економічних умовах...

 

     ГОЛОВА. Передайте,  будь ласка,  цей запит  Прем'єр-міністру для розгляду і відповіді.

 

     Все, час  вичерпано.  Хочу  повідомити,  що ми будемо робити завтра.  Розглядатимемо  питання  про  ратифікацію   Консульської конвенції   між  Україною  і  Угорською  Республікою,  про  Книгу рідкісних тварин тощо.  Я не зачитую назви питань повністю,  адже ви розумієте, про що йде мова.

 

     І про внесення змін до Державного бюджету, про проект Закону про порядок вирішення колективних  трудових  спорів.  Це  -спірне питання.  Одна  комісія  -  за внесення цього питання на розгляд, інша - заперечує.  Тому прошу і голову комісії  Білоблоцького,  і депутата  Яценка  попрацювати  сьогодні  з  міністром Каскевичем, іншими урядовцями. Завтра у нас буде можливість надати їм час для того,  щоб  вони  поінформували  про  те,  яким  вони  бачать цей механізм.

 

     Сесія продовжить роботу завтра о 10-й годині.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     66