Засідання 06

Опубліковано 11. 01. 2013

 

ЗАСІДАННЯ ШОСТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

11 січня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Прошу депутатів підготуватися для реєстрації.

Увімкніть систему "Рада".

10:05:04

В залі зареєструвалося 376 народних депутатів.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим. Сьогодні день народження народного депутата Біловола Олександра Миколайовича. Давайте поздоровимо Олександра Миколайовича з днем народження, він є в залі. (Оплески)

 Оголошення. Відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Одеса". Керівником міжфракційного депутатського об'єднання "Одеса" обрано народного депутата України Ківалова Сергія Васильовича.

Оголошення. Відповідно до статті 60 Регламенту Верховної  Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "За Єдину Помісну Православну Церкву". Керівником міжфракційного депутатського об'єднання "За Єдину Помісну Православну Церкву" обрано народного депутата України Мединуцю Олега В'ячеславовича.

Далі. Відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Вінниччина". Керівником міжфракційного депутатського об'єднання "Вінниччина" обрано народного депутата України Заболотного Григорія Михайловича.

Оголошення. Відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради України, а також згідно з протоколом засідання групи народних депутатів України від 9 січня повідомляється про створення у Верховній  Раді України   сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Ветерани Афганістану та Чорнобиля – за майбутнє". Керівником цього об'єднання обрано народного депутата України Куніцина Сергія Володимировича.

Шановні колеги! Інформація. На депутата від партії "УДАР" Володимира Куренного вчора ввечері скоєно напад. Як він сам пише: о 8 годині вечора на мене напали двоє невідомих, побили, оглушили, коли був вже за кермом машини. Я розмовляв зараз з міністром Захарченко Віталієм Юрійовичем, він це питання держе на особистому контролі. Виїхали туди зразу керівники міліції, зустрілися з депутатом і розглядають це питання. Буде інформація якась іще, я проінформую депутатів Верховної Ради.

А зараз слово не надається, зараз у нас відповідно до статті 25 Регламенту Верховної Ради   України ми маємо час для оголошення запитів. Тому я оголошую депутатські запити, що надійшли.

Надійшли  запити народних депутатів:

Миколи Катеринчука до Президента України щодо надання інформації про стан виконання розділів VIII (про щорічні звіти), IX (про експертизу законопроектів), XII (про створення інтернет-сайту) Закону України "Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу".

Нам треба підтримати цей запит. Тому я ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати запит Катеринчука, прошу голосувати.

 

10:10:40

За-150

Запит підтримано.

Про направлення запиту Катеринчука Президенту треба 226 голосів. Шановні депутати, я ставлю на голосування. Прошу голосувати про направлення запиту.

 

10:11:18

За-158

158 голосів. По фракціях. Партія регіонів – 6, "Батьківщина"  – 70, "Віталія Кличка" – 34, "Свобода" – 36, Компартія  – 0, позафракційні – 12.

Запит Андрія Іллєнка до Уповноваженого Верховної Ради України  з прав людини, Генерального прокурора, міністра Внутрішніх справ щодо перевірки фактів бездіяльності правоохоронних органів стосовно незаконного заволодіння житлом громадянки  Ганни Москаленко та членів її родини, грубого порушення конституційних прав вказаних громадян, вжиття відповідних заходів реагування.

Голосувати не потрібно, запит буде направлено.

Андрія Павловського до Прем'єр-міністра, Генерального прокурора, голови Фонду держмайна про вжиття невідкладних заходів щодо захисту житлових прав мешканців багатоквартирного будинку у Голосіївському районі міста Києва, за адресою провулок Жуковського 8/17.

Направляється запит.

Антона Кіссе до Прем'єр-міністра України про будівництво магістрального газопроводу Тарутине-Арциз-Татарбунари з відводом до селища Сарата Одеської області.

Направляємо.

Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення якісною питною водою мешканців міста Житомира.

Ірини Спіріної до Прем'єр-міністра України, голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Дніпропетровської обласної ради щодо погіршення умов праці керівників медичних комунальних закладів Дніпропетровської області в рамках пілотного проекту реформування системи охорони здоров'я.

Івана Ступака до Прем'єр-міністра України щодо протизсувного захисту території міста Дніпропетровськ.

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра України з питання погашення кредиторської заборгованості перед місцевими бюджетами міста Новоград-Волинського, Ємільчинського, Новоград-Волинського і Червоноармійського районів Житомирської області за роботи, виконані у 2012 році за рахунок субвенцій державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій.

Ірини Сех до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, Голови Служби безпеки України щодо вжиття невідкладних заходів реагування, спрямованих на усунення грубих порушень вимог чинного законодавства, санітарних і будівельних норм та правил під час реалізації проекту міжнародної технічної допомоги "Зменшення біологічної загрози в Україні", допущенних виконавцями даного проекту, що становить реальну загрозу біологічній безпеці держави та здоров'ю українських громадян.

Миколи Катеринчука до Прем'єр-міністра України щодо надання інформації про стан виконання розділів VIII, IX (про щорічні звіти і експертизу законопроектів), XII (про створення інтернет-сайту) Закону України "Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

Антона Кіссе до Прем'єр-міністра України про виділення додаткових коштів за рахунок субвенції з Державного бюджету України на капітальний та середній ремонт доріг в Одеській області.

Ігоря Сабія до Прем'єр-міністра України щодо вжиття термінових заходів з недопущення закриття Хмельницького хлібокомбінату товариства "Стіомі-Холдінг" та звільнення його працівників.

Миколи Кучерука до Прем'єр-міністра України щодо виплати грошової компенсації батькам потерпілих дітей, які відвідують групи короткотривалого перебування в дошкільних навчальних закладах в Сарненському районі Рівненської області.

Миколи Кучерука до Прем'єр-міністра України щодо оплати органами Державного казначейства зареєстрованих бюджетних зобов'язань місцевих бюджетів у Сарненському районі Рівненської області.

Миколи Томенко до Прем'єр-міністра України щодо недотримання належних температурних стандартів при зберіганні рідкісних документів та рукописних пам'яток у Центральному державному архіві громадських об'єднань України.

Ірини Сех до Прем'єр-міністра України щодо реалізації на території Львівської області національних проектів.

Миколи Томенка до Прем'єр-міністра України щодо правомірності закриття мережі газетних кіосків у місті Кривий Ріг.

Михайла Блавацького до Прем'єр-міністра України щодо Державного фонду регіонального розвитку.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо перевірки законності та обґрунтованості зниження закупівельних цін на молоко в Тернопільській області, що призводить до зниження рівня економічної спроможності сільського населення регіону.

Олександра Зубчевського до Прем'єр-міністра України щодо скасування наказу Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України стосовно ліквідації Запорізького державного центру науки, інновацій та інформатизації.

Олега Панькевича до Прем'єр-міністра щодо забезпеченості видатків місцевих бюджетів на заробітну плату.

Олега Тягнибока до Прем'єр-міністра України щодо необхідності вжиття заходів, спрямованого, спрямованих на захист Житомирського обласного педагогічного ліцею.

Олександра Присяжнюка до Прем'єр-міністра України щодо необхідності збільшення фінансування Державної цільової програми "Молодь України на 2009 - 2015 роки".

Павла Петренка до Прем'єр-міністра України щодо надання офіційної інформації про вплив проекту "Село майбутнього" на якість життя громадян України.

Руслана Марцінківа до Прем'єр-міністра щодо необхідності перегляду показників міжбюджетних трансферів та збільшення дотації вирівнювання для міста Івано-Франківськ в Державному бюджеті України на 2013 рік для виконання делегованих державою повноважень.

Олександра Присяжнюка до Прем'єр-міністра України щодо необхідності збільшення фінансування Національної академії наук України у 2013 році.

Сергія Гордієнка до Прем'єр-міністра України, міністра енергетики та вугільної промисловості України, голови Фонду державного майна щодо передачі з державної власності у спільну власність територіальних громад Оржицького району Полтавської області майнового комплексу дочірнього підприємства "Оржиця-торф" державного підприємства "Київ-торф", що є фактично безхазяйним і знищується.

Групи народних депутатів (Деревляного, Апостола, Бойка) до Прем'єр-міністра України щодо вжиття невідкладних заходів стосовно забезпечення у повному обсязі фінансування у 2013 році заробітної плати працівників бюджетної сфери та витрат на утримання бюджетних установ Тернопільської області, недопущення в подальшому порушення трудових прав працівників, зокрема, примушування до написання заяв про надання відпусток без збереження заробітної плати, переведення на роботу з неповним робочим днем, на неповні ставки, а також розгляду питання про притягнення голови Тернопільської обласної державної адміністрації Валентина Хоптяна за затримку виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери області до відповідальності, встановленої чинним законодавством України.

Ярослава Дубневича до Прем'єр-міністра України стосовно вжиття невідкладних заходів на виконання Угоди щодо соціально-економічного розвитку Львівської області між Кабінетом Міністрів України та Львівською обласною радою.

Ігоря Мірошниченка та Олександра Мирного до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, Міністерства культури щодо недопущення незаконного заволодіння і знищення пам'ятки архітектури та містобудування – будівлі Гостинного двору в місті Києві, яка має надзвичайно важливе історичне та культурне значення для територіальної громади міста та всього українського народу, притягнення до  відповідальності осіб, винних у протиправному виведенні будівлі з-під охорони держави шляхом фальсифікації документів та відновлення статусу пам'ятки архітектури.

Володимира Ар'єва до Кабінету Міністрів України, Генерального прокурора, Міністерства фінансів про притягнення до юридичної відповідальності державних чиновників, дії або бездіяльність яких призвела до відкриття заборонених гральних закладів.

Тетяни Слюз до Голови Антимонопольного комітету України щодо проведення перевірок ринку продажу газу пропан-бутан.

Андрія Іллєнка до Міністра інфраструктури України щодо необхідності вжиття заходів, спрямованих на захист порушених прав пасажирів компанії "Аеросвіт".

Володимира Пилипенка до Міністра інфраструктури України щодо забезпечення своєчасної доставки періодичної преси мешканцям Великобагачанського району Полтавської області.

Вікторії Бабич до Міністра інфраструктури України, Державної адміністрації залізничного транспорту України стосовно відновлення курсування нічного потягу № 344, що має сполучати місто Суми та місто Тростянець Сумської області зі столицею України - містом Києвом.

Олега Сиротюка до Міністра інфраструктури України щодо необхідності вжиття заходів, спрямованих на захист порушених прав жителів Полтавської області.

Володимира Пилипенка до Міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо погашення заборгованості із заробітної плати колективу Державного підприємства "Укртранснафтопродукт" Лубенська нафтобаза.

Віктора Развадовського до Міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо виділення коштів для закінчення будівництва газопроводів в селах Велика Козара, Романівського району та Карпівці, Чуднівського району Житомирської області.

Вікторії Бабич до Міністра фінансів України, Міністра охорони здоров'я України стосовно виділення додаткової субвенції комунальному закладу "Охтирська центральна районна лікарня" для своєчасного прийняття на роботу та виплати заробітної плати працівникам, погіршення медичного обслуговування жителів міста Охтирка у зв'язку з реформуванням системи екстреної медичної допомоги.

Тетяни Слюз до Міністра фінансів України, першого заступника Міністра культури України щодо необхідності вжиття заходів, спрямованих на виділення бюджетних коштів Національному академічному українському драматичному театру імені Марії Заньковецької.

Руслана Сольвара до Міністра фінансів України щодо невдоволення відповіддю на депутатське звернення стосовно невиплати щорічної грошової винагороди за 2012 рік вчителям Борівської загальноосвітньої школи І - ІІІ ступенів Фастівського району Київської області.

Ірини Купрейчик до Міністра охорони здоров'я України, Міністра внутрішніх справ України стосовно неналежного виконання окремими посадовими особами закладів охорони здоров'я та органів внутрішніх справ Лебединського району Сумської області своїх службових обов'язків щодо процедури оформлення фактів смерті громадян.

Романа Шулага до Міністра охорони здоров'я України щодо необхідності прискорення судово-гістологічного дослідження медичними закладами держави за заявою жительки села Малі Липняги Семенівського району Полтавської області Антоніни Бублик за фактом смерті її доньки.

Сергія Капліна до Міністерства охорони здоров'я щодо недопущення закриття поліклініки при Полтавській обласній дитячій клінічній лікарні.

Олександра Зубчевського до Міністра освіти і науки, молоді та спорту щодо відповідності експозиції "Народна війна", організованої товариством "Меморіал" імені Василя Стуса, навчальним програмам закладів освіти та наявності у товариства дозвільної документації на її проведення.

Олексія Кайди до Національного банку України щодо необхідності вжиття заходів, спрямованих на захист порушених прав громадянина Віктора Скоморохи.

Івана Ступака до Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов'язаних із зсувами на території міста Дніпропетровськ.

Павла Петренка до Голови державної фінансової інспекції України щодо обсягу втрат місцевих бюджетів у 2012 році внаслідок недотримання бюджетної дисципліни, встановлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності.

Ігоря Мірошниченка та Андрія Мохника до Голови Служби безпеки щодо наявності у народних депутатів України VII скликання громадянства (підданства) інших держав.

Юрія Сиротюка до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки щодо перевірки фактів грубого порушення законодавства України посадовими особами групи компаній "Газ Україна 2009", що завдає непоправних збитків Державному бюджету України.

Сергія Ввласенка до Генеральної прокуратури України, Державної пенітенціарної служби України щодо систематичних порушень базових прав людини, застосування тортур у відношенні лідера української опозиції Юлії Тимошенко, яка захоплена в заручники владного режиму.

Едуарда Леонова до Генерального прокурора,  Уповноваженого Президента з прав дитини, Міністра соціальної політики, Державної служби з надзвичайних ситуацій щодо спроб незаконного виселення з приміщення дитячого будинку родинного типу Похвальних у місті Євпаторії та необхідності усунути загрозу життю та здоров'ю громадян, у тому числі неповнолітніх дітей.

Ірини Купрейчик до Генерального прокурора, Голови Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України стосовно катастрофічного стану промислової безпеки на вугільних підприємствах міста Дзержинська Донецької області з причини фактичної бездіяльності органів Держгірпромнагляду і прокуратури Донецької області щодо профілактики, виявлення і припинення порушень норм охорони праці та притягнення до відповідальності службових осіб, винних у порушеннях, які призводять до загибелі працівників.

Андрія Мохника до Генерального прокурора України щодо вжиття заходів для забезпечення об'єктивного розслідування фальсифікації виборів в одномандатному виборчому окрузі № 223, місто Київ.

Андрія Павловського до Генерального прокурора України щодо перевірки численних порушень норм виборчого законодавства та фальсифікації результатів виборів окружною виборчою комісією одномандатного виборчого округу № 11.

Валерія Чернякова до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів бездіяльності прокуратури Закарпатської області стосовно вчинення посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування службових злочинів.

Олега Осуховського до Генерального прокурора України щодо бездіяльності правоохоронних органів у розслідуванні фінансових зловживань та порушень у Рівненській області на суму 700 мільйонів гривень.

Олега Ляшка до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи відносно посадових осіб Житомирської районної державної адміністрації за фактом незаконного відчуження і знищення лісу.

Ігоря Сабія до Генерального прокурора України щодо вжиття засобів прокурорського реагування стосовно незаконних рішень винесених головою Красилівської районної державної адміністрації Петром Арсенюком.

Віктора Чумака до Генерального прокурора України щодо необхідності прокурорського реагування на порушення чинного законодавства Київською міською радою при прийнятті 10 липня 2003 року рішення стосовно передачі в оренду під забудову земельної ділянки біля озера Тельбін по вулиці Шумського у Дніпровському районі міста Києва.

Володимира Литвина до Генерального прокурора України щодо порушення норм Статуту Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків головою правління ОСББ №13 по вулиці Бориса Гмирі Дарницького району міста Києва Сергієм Карбовничим.

Михайла Головка до Генерального прокурора України про притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні Закону України "Про вибори народних депутатів України" під час передвиборчого процесу на чергових виборах до Верховної Ради України 28 жовтня 2012 року.

Олега Ляшка до Генерального прокурора України стосовно вжиття невідкладних заходів щодо розслідування та притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до вбивства 19-річної Тетяни Нестерової з міста Красний Луч Луганської області.

Олега Осуховського до Генерального прокурора України щодо незаконних дій арбітражних керуючих підприємства "Острозький шиноремонтний завод" Рівненської області, законності доведення його до банкрутства і ліквідації та невиплати заборгованої заробітної плати.

Олега Сиротюка до Генерального прокурора України щодо необхідності вжиття заходів, спрямованих на захист порушених прав громадянина Олександра Конишева, спричинених зловживанням службовим становищем працівниками прокуратури Полтавської області.

Групи народних депутатів (Кличка, Геращенко та інших. Всього 4 депутатів) до Генерального прокурора України щодо скасування незаконного рішення Київської міської ради про передачу публічному акціонерному товариству "УКРРЕСТАВРАЦІЯ" земельної ділянки, на якій знаходиться будівля Гостинного двору, під забудову торгівельно-офісного центру.

Сергія Власенка до Генерального прокурора щодо перевірки можливості причетності міністра юстиції України Олександра Лавриновича до корупційних дій, пов'язаних з укладанням контракту з американською фірмою "Скаден".

Сергія Капліна до Генерального прокурора України щодо недопущення рейдерського захоплення підприємств групи "Ай Ді Ей Груп Юкрейн" - лідера вітчизняного ринку мінеральних вод.

Федора Негоя до Генерального прокурора стосовно незаконних дій відділу розслідувань злочинів у сфері господарської діяльності слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України в Херсонській області при порушенні кримінальної справи.

Віктора Жеребнюка до Генеральної прокуратури України щодо перевірки фактів перевищення службових повноважень посадовими особами Комунального підприємства "Жмеринкакомунсервіс".

Гордієнка до голови Полтавської обласної адміністрації, голови Семенівської районної державної адміністрації Полтавської області про усунення перешкод, які унеможливлюють отримання жителями села Зайчинці Семенівського району Полтавської області безоплатно у власність земельних ділянок із земель державної власності для ведення особистого селянського господарства.

Едуарда Леонова та Юрія Сиротюка до голови Черкаської обласної державної адміністрації, прокурора Черкаськоїобласті щодо необхідності вжити невідкладні заходи для відновлення порушених прав звільнених з роботи працівників Черкаської обласної газети "Прес-Центр".

Романа Шугала до прокурора Полтавської області, начальника управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області щодо тяганини, допущеної правоохоронними органами при розслідуванні дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок якої зазнав тяжких травм житель селища міського типу Семенівка Полтавської області Володимир Борисенко.

Всі ці запити будуть направлені на адреси, які вказали народні депутати.

Шановні народні депутати, порядок денний сьогоднішнього пленарного  засідання складений згідно з вимогами частини п'ятої статті 25 Регламенту Верховної Ради. Відповідно до цієї статті  питання порядку денного пленарного засідання Верховної Ради, що залишилися нерозглянутими на пленарному засіданні розглядаються Верховною Радою першими на  наступному пленарному засіданні Верховної Ради.  Перелік питань, що пропонується для обговорення і прийняття рішень, сьогодні у вас є. Тому переходимо до  їх розгляду.  

Шановні колеги! Шановні колеги, відповідно до вимог статті 120 Конституції України та статті 7 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" член Кабінету Міністрів України не має права суміщати свою службову діяльність з іншою роботою.  Згідно із пунктом 4 частини… статті 20 Регламенту Верховної Ради  України питання щодо призначення та звільнення з посад не потребує включення до порядку денного.  Звертаю вашу увагу, шановні депутати, що   вимоги частини другої статті  107  Регламенту  щодо неможливості  повторного розгляду питань стосується виключно відхилених законопроектів, а саме, проектів законів та постанов Верховної Ради України, які містять  положення нормативного характеру.  Вчора на пленарному засіданні ми з вами всебічно обговорили питання про звільнення Сергія Арбузова з посади голови Національного банку України. У зв?язку з цим вноситься пропозиція про повторне голосування з даного питання.

І, виходячи з вищенаведеного, я ставлю на голосування проект Постанови про звільнення Сергія Геннадійовича Арбузова з посади Голови Національного банку України (реєстраційний номер 1199) для прийняття в цілому. Прошу народних депутатів голосувати. Я дам по мотивам голосування.   Прошу голосувати.

 

10:39:57

За-237

За – 237, проти – 63, утрималось – 4,  не голосувало 98, всього 402. Рішення прийнято.

По фракціям. "Партія регіонів" – 197, "  "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталя Кличка" – 0, "Свобода" – 0,  Компартія – 31, позафракційні – 9.

По мотивам голосування Герашенко.

 

10:40:32

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановний пане Голово, у ваших останніх інтерв?ю ви неодноразово  говорили, що ви позиціонуєте себе як спікер всієї Верховної Ради. Тільки що ми побачили, що  ви є спікером Партії регіонів, тому що    насправді все, що  вам пропонує  Партія регіонів, ви  це підтримуєте.

170 народних депутатів,  які представляють три опозиційні фракції, а це мільйони виборців, звертаються до вас щодня, доки не внесена, не введена в дію система "Рада", починати нашу роботу з того, що, по-перше, оголошувати всіх, хто не зареєструвався біля стійки реєстрації. Ваш Президент якось сказав журналістам, что "у него нет времени на наслаждения", то чому ми тут от підтримуємо тих депутатів, у яких есть время на наслаждения, які зараз десь з ластами, з лижами розважаються і їх картки голосують.

Це є неповага ваша як спікера до вашого Президента. Це ваша неповага до сесійної зали, де є ще 170 депутатів, які не є членами Партії регіонів. Тільки що ви порушили наше право, депутатів Верховної Ради на те, що ми мали внести ці наші заяви, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Народний депутат Тягнибок. Давайте вкладуватися в хвилину. Бо у нас буде година з 13 до 14 годин, і ми будемо вирішувати всі внутрішні питання. А зараз давайте працювати згідно регламенту.

Прошу, народний депутат Тягнибок.

 

10:41:48

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шкода, пане Голово, що ви не дали можливості договорити депутату Геращенко, то дозвольте, я продовжу думку нашого колеги.

Шановне панство! Шановні народні депутати! Як ми заведемо тут, на першій сесії, так і будемо працювати протягом тих всіх п'яти років. Та ганьба, яку сьогодні спостерігає вся Україна, весь світ, коли активні журналісти фотографують, як депутати від фракції Партії регіонів голосують один за одного, вона не повинна продовжуватися. Ми вкотре наполегливо просимо вас, пане Голово, щоб ви оголошували список відсутніх народних депутатів не просто формально тих, хто десь там у відрядженні чи десь там нібито захворів, а тих, які реально не присутні є на сесії. І заблокувати їхні картки потрібно однозначно.

Крім того, якщо дозволите, в порядку денному не зафіксовано, що сьогодні має бути "Різне" з першої до другої години. Прошу, будь ласка, це зафіксувати, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Шановні друзі, давайте всі виконувати Регламент. Нема такої для мене, блокувати чи не блокувати.

Я прошу, "Батьківщна", Турчинов народний депутат.

 

10:43:25

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний пане Голово, по-перше, я прошу після мого виступу дати можливість сказати депутатам жінкам.

По-друге…

(Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Продовжуйте.

 

ТУРЧИНОВ О.В.  Вчора Верховна Рада  відмовилася підтримати подання Президента. Я хочу запитати вас. Є повторне подання Президента, яке ви поставили на голосування, порушуючи Регламент Верховної Ради.

І третє питання. За нашою інформацією, Секретаріат Верховної Ради незаконно вчора вісім карток-дублікатів передав представникам Партії регіонів і шість дублікатів ще сьогодні зранку, які розставлені в задніх рядах, які голосуються з порушенням Конституції і чинного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі.

Народний депутат Кужель. Прошу.

 

10:44:41

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні колеги, шановний народе України! Ми дякуємо вам за таке вітання жіноцтва. Але ми б хотіли, щоб відношення до жінок України було не тільки в парламенті. Ми вимагаємо, розуміючи, які зараз тортури і яке відношення до нашого лідера Юлії Тимошенко, нашого колеги Юрія Луценка, ми вимагаємо від Верховної Ради, розуміючи, в якому відношенні зараз це жіноцтво, яке не може себе захистити. Скажіть, ви не почули, як відреагувала країна, коли написали, що жінку, яка була вагітна і почалися роди, прикували наручниками до батареї, і вона так народжувала дитину. Чи то є цивілізована країна? Чи ми маємо право називатися Україною? Скажіть, будь ласка, яка жінка в Україні сьогодні себе почуває не тут в залі, хоча і тут в залі не всі ми почуваємо себе безпечно.

Ми вимагаємо на сьогоднішній день, коли наша лідер Юлія Тимошенко четвертий день проводить акт громадянської непокори. Вона показує цим…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А чого ви кричите? Я чую. Ви ж вимагаєте, щоб Регламент був. Тут треба, надо хвилину – дамо. Прошу, включіть ще хвилину.

 

10:46:10

КУЖЕЛЬ О.В. Будь ласка, включайте.

На сьогоднішній день ми вимагаємо тільки зрівняти 1937 рік і 2013. Тільки в 1937 році так знущалися над людьми. Хто з вас, чоловіків, витримає півтора роки камери в туалеті? Біля койки сидить людина. Ви що, отримуєте від того насолоду? Я знаю, що в більшості вас це не розподіляє. І тому, перше, що ми як жінки України, всі жінки України, які проголосували за Юлію Тимошенко, і всі жінки-депутати, які присутні в залі тут від опозиції, ми вимагаємо пана прокурора Пшонку в зал, хай він нам дасть відповідь на порушення прав жіноцтва в Україні, які знаходяться ………. тортурами і нашого лідера – Юлію Тимошенко.

По-друге, на виконання статті 24 Кримінально-виконавчого кодексу ми вимагаємо зустріч жінок представників опозиції з нашим лідером Юлією Тимошенко. Вимагаємо. І це є виконання закону. Ніхто нам не може це заборонити. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так ви ж вимагаєте Регламент щоб я виконував. Що мені робити? А? Не виконувати Регламент? Давайте ще хвилину дамо і закінчуйте.

 

10:47:54

КУЖЕЛЬ О.В.

Зняти камери спостереження у Юлії Тимошенко. Замінити охоронців на жінок – це наша вимога. І дозволити Юрію Луценко оперуватися в незалежній клініці "Оберіг". Це наші 5 вимог. І якщо не буде це виконано, ми вам обіцяємо такий жіночий бунт,  згадайте Україну, що ви все згадаєте, з чого починається Україні – з жіноцтва. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, прошу від Партії регіонів. Три фракції  по мотивам голосування виступили, хто від Партії регіонів? Немає. Від комуністів? Продовжуємо. Продовжуємо роботу.

Згідно з пунктом 18 частини першої статті 85 Конституції України, я же питав. Прошу від Партії регіонів, Герман Анна Миколаївна.

 

10:48:58

ГЕРМАН Г.М.

Шановний пане Голово, ми вимагаємо від вас рівності і, щоб тут не влаштовували дискримінацію. Коли одній частині парламенту ви даєте всі умови для того, щоб вони висловлювали свої думки, іншій частині – ви вимагаєте порядку  і парламенту. Ми просимо вас паритету і просимо вас сприяти діловій конструктивній роботі в парламенті, а не утворення тут мітингів. Для мітингів є майдани, для парламенту є зал, в якому треба конструктивно працювати. Ми вас вибирали для того, щоб ви забезпечили саме такий порядок. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Приймається зауваження, приймається.

Згідно з пунктом 18 частини першої  статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить призначення на посаду Голови Національного банку України з поданням Президента України. Президентом України було внесено відповідне подання. Матеріали з цього питання у вас є.

Тому я хочу поставити на голосування процедурне рішення щодо  обговорення цього питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати. Прошу голосувати.  Я надам слово. Я дам.

 

10:50:37

За-205

Рішення прийнято.

Прошу  Олег Ляшко, по процедурі.

 

10:50:50

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія, позафракційний.

Шановний пане Голово Верховної Ради, очевидно, ви ніколи не позичали валютного кредиту по 4 гривні за долар, щоб сьогодні повернути по 8. А 4 мільйони сімей в Україні не мають можливості вернути кредити, їх виселяють із житла. Очевидно, ви ніколи не займалися бізнесом чи виробництвом. Бо сьогодні процентні ставки по кредитах 30 процентів річних.

От, якби ви знали ці питання, то ви б ніколи не запропонували розгляд питання  обрання Голови Нацбанку за скороченою процедурою. Адже питань і до претендента на посаду і взагалі щодо обговорення ситуації на грошово-кредитному  ринку маса. І ми маємо за повною процедурою розглядати це питання. Це питання курсу гривні. Це питання виживання української економіки, українських сімей. Як можна це питання за 2 хвилини розглядати?! Тому, я пропоную за повною процедурою: від фракцій, від депутатів, щоб мали можливість виступити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Надамо виступи.

Слово для доповіді надається Представнику Президента України у Верховній Раді України Юрій Романовичу Мірошниченку. Прошу.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, дякую вам, Володимире Васильовичу! Шановні виборці! Шановні колеги! Відповідно до підпункту 18 частини першої статті 85 Конституції України Президент України вніс Подання про призначення Соркіна Ігоря Вячеславовича на посаду Голови Національного банку України. Прошу підтримати це подання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для співдоповіді надається голові Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, народному депутату  Олександру Миколайовичу Риженкову. Прошу, думку комітету.

 

10:52:52

РИЖЕНКОВ О.М.

Шановний Голово, шановні колеги! Відповідно до пункту 18 частини першої статі 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить призначення та звільнення з посади Голови Національного банку України за поданням Президента України.

Відповідно до частини другої статті 89 Конституції України Комітет з питань фінансів і банківської діяльності, до відання якого віднесені питання функціонування банківської системи та розгляд відповідних проектів законів та постанов, пропоную Верховній Раді України розглянути подання Президента України щодо призначення на посаду Голови Національного банку України Соркіна Ігоря Вячеславовича. При обговоренні кандидатури Соркіна Ігоря Вячеславовича на засіданні комітеті 9 січня було прийнято рішення щодо підтримки кандидатури Соркіна Ігоря Вячеславовича на призначення його на посаду Голови Національного банку України. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Спасибі. Сідайте.

Запрошується на трибуну кандидат на посаду Голови Національного банку України Ігор Вячеславович Соркін. Прошу. Прошу трибуну, мікрофон.

 

СОРКІН І.В.

Доброго дня, шановний пане Голово Верховної Ради, шановні народні депутати, високоповажне товариство! Дякую за висловлену довіру до виступу з  найголовнішої трибуни нашої країни. Подання моєї кандидатури Президентом України для призначення на посаду Голови Національного банку – це перш за все висока відповідальність, я це відчуваю. Відповідальність за виконання Національним банком своїх основних функцій, відповідальність за ситуацію в Україні і в банківській системі, за ту довіру, яку на сьогодні Національний банк має в суспільстві, а також за виконання пріоритетних завдань і Національного банку, ініційований…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Виступайте, виступайте.

 

СОРКІН І.В. З позиції сьогодення зазначу, що грошова кредитна політика Національного банку має збалансований характер і забезпечує виконання основних функцій Національного банку. Головне в 2012 році: забезпечена цінова стабільність та збережена стабільність національної грошової одиниці – гривні.

Що стосується банківської системи, то теж є на сьогодні позитивна динаміка. Декілька цифр наведу. По-перше, помірно зростає кредитування, кредитування економіки збільшилося на 30 мільярдів гривень. Я вважаю, що це недостатньо для економіки, але це позитивне зрушення в умовах кризи, в умовах складної ситуації.

Поліпшується якість кредитних портфелів банків, на 15 мільярдів зменшилася сума проблемних кредитів у банківській системи. Зростає довіра населення до банківської системи. На 58 мільярдів збільшилися кошти на рахунках вкладів фізичних осіб. Спостерігається збільшення інвестицій до статутних капіталів банків на 3,5 мільярдів гривень.

І нарешті, в цьому році вперше після кризи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  У вас вичерпаний час, хвилину вам, закінчуйте.

 

СОРКІН І.В.  Якщо у мене є хвилина, я тоді застережу на тих позиціях, на яких Національний банк буде здійснювати в найкоротші терміни.

По-перше,  необхідно продовжувати виховувати довіру суспільства до національної грошової одиниці гривні. Тому з цієї високої  трибуни я звертаюсь до людей, які коментують дії Національного банку, які коментують курс гривні до долару. Після цих коментарів, що курс буде 10, 11, 12, попит на валюту зростає і ми втрачаємо міжнародні резерви. Будь ласка, давайте відноситися обережно  до нашої валюти і тоді буде спільні дії спрямовані на збереження наших резервів.

Далі. Одним із пріоритетних завдань вважаю зниження відсоткових ставок по кредитам і депозитам в банківській системі, це теж дуже актуальне питання. Національним банком в цьому році, протягом двох років здійснено чимало для цього, а насамперед, це збільшення рефінансування банківської системи, продовжені терміни рефінансування, збільшений обсяг забезпечення кредитного рефінансування.

Ми  будемо працювати над регулюванням банківської системи, над банківським наглядом для того, щоб приблизити банківський нагляд до вимог європейських стандартів. Також ми будемо сприяти активному розвитку безготівкових розрахунків, впроваджуючи положення базового закону, який був прийнятий Верховною Радою минулого скликання.

Національний банк докладатиме максимум зусиль для поглиблення ефективності праці з міжнародними фінансовими організаціями, з Міжнародним валютним фондом та світовим банком. У 2013 році Національний банк, дії Національного банку будуть зосереджені на виконанні основних засад грошово-кредитної політики, визначеної Національним банком, Радою Національного банку.

Стосовно грошово-кредитної політики я ще раз повторю, що Національний банк діє чітко, виконуючи вимоги Ради Національного банку, і наша грошово-кредитна політика буде виключно на позиціях, затверджених Радою Національного банку.

Документ, який стосується грошової політики… кредитної політики, є на сайті Національного банку і був надісланий депутатам. Так що, якщо є питання до цього документу, прошу  надавати депутатам, які входять до складу Ради Національного банку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Ваш час вичерпано. Сідайте! (Шум у залі)

Я прошу… Я прошу депутатів, ми прийняли рішення… (Шум у залі) Послухайте! Ми прийняли рішення: скорочена процедура. Запитань по скороченій процедурі немає. Прошу записатися на виступи, і вийдете виступите. (Шум у залі)Прошу записатися на виступи! Ну, давайте ж Регламент виконувати! Що ж ви кричите?

Записався Ляшко, позафракційній. Не записався? А чому у мене висвітився?

А, на виступ з трибуни записався народний депутат Швайка.

 

11:00:34

ШВАЙКА І.О.

Прошу передати слово народному депутату Іллєнку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іллєнку слово. Прошу.

 

11:00:53

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Шановні колеги! Шановний головуючий! Андрій Іллєнко, фракція Всеукраїнського об'єднання  "Свобода".

Ну, власне, я хотів би, по-перше, звернутися до самого претендента на посаду голови Національного банку, що саме так до нього ставляться і фактично його не поважають, що замість того, щоби  йому  показати свою позицію, відповісти на запитання  депутатів, його фактично так в темно намагаються проголосувати і це, в першу чергу, його цим принижують його ж колеги. Але я хотів  говорити не про це.

По-перше, що я хотів сказати, що Національний банк – це інституція, яка повинна відігравати, дійсно, ключову роль в управлінні  державою. Це повинна бути незалежна інституція, а голова Національного банку – це має бути незалежна фігура. Але те, що я насправді сьогодні в Україні – це, фактично, створення ситуації, коли Національний банк обслуговує не державні інтереси,  а приватні інтереси певних олігархічних груп і на сьогоднішній день фактично є банком сім'ї, а не банком.. а не національним українським банком. Те, що на сьогоднішній день відбувається, і те, що ми бачимо, це, власне, непродуктивна діяльність  Національного банку, це різні чутки, якими шириться фактично банківський сектор і це створює недовіру  до самої держави, до національної валюти.

Ми всі знаємо про цю жахливу ініціативу про 15-відсотковий податок з продажу валюти, який… за яким фактично стоїть Національний банк. І в той же час ми знаємо, що і сьогодні ми не почули жодної конструктивної програми, яку пропонує керівництво  Національного банку. Ми знаємо, що керував Національним банком   пан Арбузов, який так само не прийшов і до парламенту і тим самим привив неповагу до вищого законодавчого органу. Сьогодні ми не почули жодної конкретики від пана Соркіна.

В той же час ми знаємо, що за  2012 рік майже на третину скоротилися золотовалютні резерви Національного банку. Ми бачимо непрозору політику внутрішніх запозичень.

І, власне, на останок я хотів би сказати основне. Пан Соркін має, власне, родинні зв'язки такі дуже цікаві. Його батько є одним… Вячеслав Соркін є одним з топ-менеджерів компанії "Газпром", яка заробляє гроші на знищенні незалежності України, є одним з інструментів імперіалістичної політики Кремля. І, власне, чи нема тут конфлікту інтересів між державним чиновником такого рівня і його батьком, який…    

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я по мотивам дам.

Народний депутат Павловський, фракція  "Батьківщина".

 

11:03:14

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, фракція   політично ув?язненої  і катованої владою  Юлії Тимошенко.

Прошу передати слово Олександру Валентиновичу Турчинову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Турчинов.

 

11:03:47

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні народні депутати! Сьогодні, безумовно, повинно  відбутися достатньо   важливе для держави голосування, від якого залежить, буде і надалі Національний  банк кишеньковим родинним банком Адміністрації Президента  або він повернеться до своїх функцій головного регулятора    фінансового країни.

Сьогодні можна характеризувати  діяльність Національного банку, як суцільну  провальну, катастрофічну, небезпечну для України  діяльність. Чому? Вони системно  спалюють  ресурси країни, золотовалютні ресурси, у першу чергу, для того, щоб кредитувати   бездумну, небезпечну, антинародну  політику уряду Азарова-Януковича.

Більше того, ці  кредити розкрадаються і виводяться представниками  чинної влади, представниками Партії регіонів до офшорних зон. І коли Національний банк пропонує  вводити податок на  десятки доларів, які є у кишені українців замість  того, щоби зупинити відток капіталів, у першу чергу,  нелегальний  відток капіталів з України,  ми говоримо, що це співучасть у злочині.

Наступне питання, Шановні колеги, на яке я хотів би звернути увагу, тому що тільки дві хвилини дали для виступу. Я подивився уважно декларацію пана Соркіна. І я хотів би задати питання йому. 2 мільйона 200  тисяч доходу. Нема питання до обсягу доходу, а у мене є питання чому півтора мільйона з цього доходу – це офіційна зарплата керівника Нацбанку, першого заступника? Чому, коли більшість  населення голодує, Національний банк сам собі встановлює   мільйонні зарплати, сам собі платить і сам собі списує кошти. Чому Національний банк, коли голодує країна, збільшує фінансування для відпочинку, для свого розважання? За це треба відповідати! Це є злочин!

І останнє питання. Дуже важливо, шановні колеги, як буде відбуватись голосування. Коли знову будуть голосувати чужими картками, ми звернемось до всіх країн світу не визнавати такого керівника Національного банку, тому що його…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Більше записів на виступ не було. Я по мотивам дам, по мотивам. А? Ну, мінуту дам по фракціям. Партія регіонів – хвилина, вам – хвилину, і тобі – хвилину. Прошу, Партія регіонів, Герман. Прошу Герман включити.

 

11:06:25

ГЕРМАН Г.М.

Шановний пане Голово! В Україні і в цьому парламенті мають місце з деякого часу дуже тривожні антидемократичні сигнали, що змушує світ вписувати Україну в список країн, де порушуються права людини. В цьому залі, з цієї трибуни депутатом від "Свободи" був прецедент сказаного чисто за сталінськими і гітлерівськими методами копання, хто твій батько, де він працює. Такого, такої практики в жодній демократичній країні немає і не може бути! І ми не повинні допустити сталінської практики в незалежній демократичній Україні.

Я прошу вас присікати будь-які спроби повернення сталінської практики в українське суспільство. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, фракція "УДАР", Розенко. Хвилина.

 

11:07:36

РОЗЕНКО П.В.

Шановні народні депутати! Нас, на жаль, фракцію "УДАР" позбавляють права прийняти участь в обговоренні кандидатури керівника Національного банку України. Тому я пробую коротко прояснити позицію нашої фракції. Мене дуже здивувала сьогодні фраза претендента на цю посаду про стабільність національної валюти.

Назву лише декілька цифр. В жовтні, вересні Україна втратила 2 мільярди валютних запасів. Жовтень – 1,5 мільярда, листопад – 1,5 мільярда, грудень – 1 мільярд. Це свідчить лише про одне – в Україні відбувається повзуча і прихована девальвація гривні. І за це несе відповідальність нинішнє керівництво Національного банку України. Але всі ці проблеми, які накопичувалися в фінансовому секторі Національний банк хоче вирішити виключно за рахунок простих громадян. Ми вже говорили про цей 15-відсотковий податок на обмін валюти, який саме з ініціативи Національно банку України.

При чому Національний…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Закінчуйте.

 

РОЗЕНКО П.В. Причому Національний банк не хоче жодним чином свої інтереси якось вгамувати.

Національний банк будує вже собі нові санаторії, витрачає сотні мільйоні гривень на панорамні ліфти, на гідромасажні ванни, на своє власне забезпечення. Така політика Національного банку України  прямо суперечить інтересу громадян України. І безпосередню відповідальність за цей процес несе в тому числі Ігор Соркін, який був заступником керівника Національного банку України.

Мене дуже  вразило сьогодні представлення цієї кандидатури. Адже представник Президента, адже представник Президента…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ляшко. Сідай, бо відключать зараз. На місце сідай і з місця. Все, уже два регламенти. Спасибі.

Народний депутат Ляшко з місця, прошу.

 

11:09:55

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія, позафракційний. Керівництво Національного банку розказує нам про дотримання курсу гривні. Але давайте говорити відверто, за рахунок чого це дотримання курсу гривні? За рахунок скорочення золотовалютних резервів, за рахунок падіння темпів економічного розвитку, за рахунок вилучення грошових ресурсів з банківської системи і, врешті, за рахунок суттєвого зменшення доходів громадян.  Тому я звертаюся до нового керівництва Нацбанку, якого сьогодні, очевидно, виберуть. Згадайте про те, що завдання Національного банку не лише дотримання курсу гривні, а і сприяння додержанню стійких темпів економічного зростання в Україні, що передбачено статтею 6 Закону про Національний банк України. Тому завдання один на сьогоднішній день – це зниження процентних ставок по кредитах. Це дешеві кредитні ресурси в українську економіку з метою відродження національного виробництва.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Значить, я дам по мотивам Іллєнко, дам я… Обговорення закінчилося.

Я ставлю на голосування проект Постанови про призначення на посаду Голови Національного банку України Соркіна Ігоря Вячеславовича (реєстраційний номер 1219) для прийняття в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:11:51

За-231

За – 231, проти – 10, утрималося – 0, не голосували  96. Всього – 337. Рішення прийнято.

По фракціям. Партія регіонів – 187, "Батьківщина" – 0, "Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 31, позафракційні – 13.

Прошу сідати, шановні колеги, прошу сідати. По мотивам голосування Іллєнко.

 

11:12:28

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Шановні колеги, прошу звернути увагу вашу, головуючого, і всіх журналістів, і всіх колег – знову ми бачили порушення Конституції і Регламенту. Щойно ми стали всі свідками як депутати Партії регіонів знову голосували один за одного, зокрема депутат Вечерко проголосував за сусіднім терміналом за іншого депутата. Це ганьба і ми знову бачимо нелегітимні рішення, які приймає український парламент.

І на завершення я хотів би сказати одне. Тут згадувався мій виступ про те, що нібито я казав там про чиїсь родинні зв'язки. Я ні в чиїх родинних зв'язках не копаюся. Але коли чиновник найвищого рангу в українській державі має найближчого родича, який працює топ-менеджером в компанії, яка нищить  українську незалежність, це викликає певні запитання щодо національної безпеки. І не треба розповідати тут про сталінщину. Тому що сталінщина – це ваша політика, це ваша політика реабілітації злочинців-сталіністів, заперечення Голодомору, прославляння репресій проти українців.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні, по мотивам голосування по одній хвилині дам кожній фракції. Тігіпко, прошу, по мотивам голосування.

 

11:13:43

ТІГІПКО С.Л.

Шановний пане Голово і шановні народні депутати!  Я, Володимир Васильович, я просив би… (Шум у залі) Володимире Васильовичу, нам заважали голосувати, завдяки цьому два голоси  практично не проголосували "за".

Тому ми просили би Фабрикант і Тігіпко  включити "за" Голову Національного банку ще додатково.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поняв. Я прошу по мотивам голосування Розенко і потім Катеринчук чи "Батьківщина".

 

11:14:22

РОЗЕНКО П.В.

Шановні народні депутати,  тільки що депутатами від фракції "УДАР" і інших опозиційних сил було зафіксоване чітке порушення законодавства і Конституції України щодо персонального голосування. Сьогодні немає в залі ні Богословської, ні Шкіря, ні Добкіна, ні Іванющенка.

Пане Володимире, ви робите дуже погану послугу, в першу чергу для такої важливої установи як Національний банк України. Вже з першого голосування ви сієте недовіру до української банківської системи. Сьогодні інвестори вже не довіряють їй. Сьогодні отакими голосуваннями ви ще далі Україну штовхаєте в руїну  фінансової і політичної нестабільності.

Ми вимагаємо сьогодні провести службове розслідування щодо  фактів персонального голосування народними депутатами України. Адже…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу "Батьківщина", Катеринчук… (Шум у залі) Арсеній Петрович Яценюк, будь ласка, по мотивам.

 

11:15:41

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні члени парламенту! І в першу чергу я звертаюсь до Партії регіонів! Ми з вас зробимо порядних народних депутатів України, які голосують особисто, які поважають Конституцію, закон і народ України. Після того, коли ми підійшли вам допомогти проголосувати стало уже не 250 депутатів, а 231 голос, але при цьому хочемо чітко зазначити: у тому випадку, якщо зараз з'являться факти неособистого голосування за призначення кандидатури на посаду Голови Національного банку України, опозиція буде створювати слідчу комісію з питання незаконного призначення Голови Національного банку.

І наостанок. Ми звертаємось до вас, пане Голово, щоби більше не влаштовувати контрольну функцію опозиції над кожним народним депутатом від Партії регіонів, а ввімкнути змонтовану систему "Рада" для особистого голосування. Наступна сесія повинна початись з того, що нова система голосування, яка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

11:15:50

ЯЦЕНЮК А.П.

Що нова система голосування, яка змонтована і працює, повинна заставити кожного члена парламенту виконувати українську Конституцію. Цим ми будемо поважати народ України і цим будемо дійсно нести високий статус народного депутат України. Особисте голосування – наша ключова вимога.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тягнибок, хвилина і закінчуємо розгляд питання.

 

11:17:36

ТЯГНИБОК О.Я.

Шановне товариство! Шановне товариство! Я хочу вас проінформувати про те, що буквально на днях ми отримали рішення Європейського суду щодо судді Волкова, який апелював до цих європейських інстанцій щодо відповідного незаконного, як на його думку, парламенту. І суть тої апеляції полягала в тому, що парламент проголосував   за звільнення цього судді чужими картками, не персонально відбувалося голосування і Європейський суд задовольнив скаргу цього судді Волкова. В яких очах тепер, якими очима тепер Україна має дивитися на світ, як нам тепер вирішувати цю проблему того ж таки судді? І це голосування за Соркіна аналогічно може мати такі самі негативні наслідки як і щодо цього судді Волкова.

Товариство, так не можна робити, так не можна працювати, ХХІ століття, тут перетворили цей парламент в цирк, перетворили фактично депутатів в паяців, які, я не знаю як хто, починають натискувати на кнопки по чужих терміналах. Та майте совість!

Шановний пане Голово, та це є ваше реноме, це є ваш імідж в очах суспільства. Ми…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Спасибі. Одну фразу нехай закінчить.

 

ТЯГНИБОК О.Я. Ми не визнаємо такого, не легітимно обраного, голову Національного банку України. Крапка.  

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні народні депутати, нам треба, відповідно до Конституції та законів України, розглянути заяву народного депутата України Прасолова Ігоря Миколайовича щодо дострокового припинення ним повноважень народного депутата. Це кадрове питання, яке нам нагально треба прийняти, ми його розглядали.  Тому, шановні депутати, підготуйтеся до голосування.

Я ставлю на голосування проект Постанови (1009) про дострокове припинення повноважень народного депутата України Прасолова Ігоря Миколайовича для прийняття в цілому. Прошу голосувати.

 

11:20:03

За-229

За - 229, проти – 14, утрималося – 39, не голосували  101.

По фракціям. Партія регіонів – 191, "Батьківщина" – 0,  "УДАР Віталія Кличка" – 0, ВО "Свобода" – 0, Компартія – 30, позафракційні – 8.

Є заява двох фракцій, які просять оголосити перерву для проведення консультацій. Я оголошую перерву на 30 хвилин. Фракція Яценюк і Тягнибок.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу запросити депутатів до зали.

Шановні депутати, продовжуємо роботу нашу. Я надаю слово Арсенію Петровичу Яценюку.

 

11:54:23

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний пане Головуючий, шановні члени українського парламенту! Вчора українська опозиція домоглася того, щоб до порядку денного сьогоднішнього засідання було включено ряд важливих питань для країни. В першу чергу, це, звичайно, питання про європейську інтеграцію України. І зараз це питання буде розглядатися в українському парламенті. Зараз це питання є тестовим на предмет того, чи дійсно весь український парламент, чи дійсно всі політичні сили сповідують курс на європейську інтеграцію України, чи хочуть вони високих заробітних плат для українців, високих стандартів медицини і освіти, чесної правоохоронної системи, незалежного суду, і, в першу чергу, некорумпованої влади.

Ми як опозиція чітко заявляємо, що шлях України тільки до Європейського Союзу. У тому випадку, якщо Україна буде проводити будь-які перемовини з Митним союзом щодо членства у Митному союзі, це означає одне: повернення у темне радянське минуле, куди ми не хочемо повертатися, ми хочемо йти вперед.

Друге голосування, яке буде сьогодні, це голосування про декриміналізацію статей Кримінального кодексу України. Ми впевнені у тому, що Україна повинна знищити сталінські статті Кримінального кодексу. Сталін вводив статті, а цей Президент і ця влада за цими статтями посадили Юлію Тимошенко і Юрія Луценка. У тому випадку, якщо Україна декриміналізує ці статті Кримінального кодексу, це, в першу чергу, дасть можливість звільнити Тимошенко і Луценко, і це дасть можливість Україні як державі гідно і достойно виступати на міжнародній арені, підписати зону вільної торгівлі з Європейським Союзом та стати насправді політично асоційованою країною з нашими західними партнерами. Це – тестове голосування, тестове голосування на те, чи розходяться ваші слова і дії, чи все-таки  ми, як країна, здатні  довести, що ми хочемо прогресу,  що ми хочемо здобутків, що ми хочемо перемог і що ми хочемо, щоб Україна стала насправді європейською державою.

Я закликаю Партію регіонів і закликаю мажоритарних кандидатів у депутати підтримати наші  постанови про європейську інтеграцію України та підтримати Закон про декриміналізацію  політичної і кримінальної відповідальності, звільнити Тимошенко і Луценко і дати свободу українському народу – свободу у вільній Європі.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні депутати, переходимо  до розгляду питання про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (номер проекту Постанови 1224).

Слово для доповіді з цього питання надається голові Комітету  Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України  народному депутату Володимиру Володимировичу Макеєнко. Прошу.

 

11:57:48

МАКЕЄНКО В.В.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати! Комітет на своєму засіданні 9 січня цього року розглянув підготовлений відповідно до вимог  частини 1 статті 83 Конституції України та статей 10 та 19 Регламенту Верховної Ради України проект  календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

Проектом календарного плану пропонується  розпочати роботу  другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання 5 лютого 2013 року, а закінчити її 19 липня 2013 року.

На час проведення другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання проектом календарного плану передбачено: для пленарних засідань – 11 тижнів, для роботи в комітетах, комісіях  і  фракціях – 7 тижнів, для роботи народних депутатів України  з виборцями – 6 тижнів та проведення 10 годин "запитань до Уряду" у Верховній Раді України.

Проект  календарного плану проведення другої  сесії  Верховної Ради України  сьомого скликання підготовлений з врахуванням особливостей   святкових і неробочих днів.

Комітет прийняв рішення внести на розгляд Верховної Ради України  зазначений проект Постанови за номером  1224 від 10.01.2013 року і  рекомендувати  Верховній     Раді України прийняти  його за основу та в цілому. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, є питання до голови комітету? Є необхідність обговорювати? Можна ставити  на голосування? Прошу запитання.  Фракція "Свобода". Хто у вас? Ігор Швайка, прошу.

 

11:59:47

ШВАЙКА І.О.

Ігор Швайка, Всеукраїнське об?єднання "Свобода".

Пане Володимире, ми на комітет і позавчяора проговорювали  це питання, питання стосується травня місяця. Ми всупереч статті 19  Регламенту України поставили два пленарних тижня поруч. В той час у пояснювальній записці  за вашим підписом зазначено, що, враховуючи неробочі дні 1, 2 і 9 травня,  ми пропонуємо   для ефективного використання робочого  часу зробити внесення змін  по суті до Регламенту. Давайте  домовимося про одне: або  ми вносимо  зміни до Регламенту, і наш комітет може, як захоче, врегульовувати; або  ми будемо дотримуватись Регламенту, а Регламент  є законом,  який можна змінювати  лише, як треба змінювати закон,  і на сьогодні ми будемо працювати по Регламенту. Наша пропозиція, яку ми висували, перший тиждень  травня повинен бути пленарним, другий – фракції і комітети, третій – пленарний, четвертий – робота в округах, як це передбачено  Регламентом.

 

МАКЕЄНКО  В.В. Дякую вам за запитання.

Шановні колеги,  я вам хочу нагадати, що ви забули ще 8 Березня  назвати. То давайте будемо відверті. Мова  йде про 8 Березня, 1, 2, 9 травня. Тому проект рішення, яке підготував  регламентний комітет і більшістю голосів затвердив,  пропонується затвердити Верховній Раді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ще питання є? Питань немає. Сідайте.

Переходимо до голосування. Ставлю на голосування проект Постанови про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (реєстраційний номер 1224) за основу та в цілому. Прошу депутатів голосувати.

 

12:02:08

За-251

За – 251, проти – 43, утрималось – 13, не голосувало – 77. 384.

По фракціях. Партія регіонів – 184, "Батьківщина" – 2, "УДАР" – 29, "Свобода" – 0, Компартія – 31, позафракційні – 5. Постанову Верховної Ради прийнято.

Переходимо до розгляду питань, які вчора були включені до порядку денного сесії, за них тільки виступав і казав Яценюк Арсеній Петрович. Тому є пропозиція розглянути проекти постанов про Заяву Верховної Ради України про підтримку курсу України на інтеграцію до Європейського Союзу.

Тому є пропозиція надати слово керівнику комітету і тим депутатам, які вийшли з цією пропозицією. І за скороченою процедурою прийняти рішення. Приймається?

Прошу проголосувати, щоб ми розглянули ці три питання за скороченою процедурою. Прошу проголосувати.

 

12:03:59

За-187

Шановні народні депутати, слово керівнику Комітету з питань європейської інтеграції Немирі Григорію Михайловичу. Шановні депутати, є пропозиція надати слово тим, хто вийшов з пропозицією, трьом доповідачам, і потім голові комітету. Так, да? Я прошу вибачення. І потім вам. Я надаю слово Яценюку. Прошу вас. За ним виступить Геращенко і Тігіпко.

 

12:05:16

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний пане головуючий, шановні члени парламенту, опозиція внесла і ініціює прийняття постанови України про європейську інтеграцію України. Європейська інтеграція України – це не просто декларації. Європейська інтеграція України – це те, чого очікують мільйони українців. Звичайно, в першу чергу це безвізовий режим для українських громадян для того, щоб наші українці з своїми українськими паспортами безвізово і безперешкодно відвідували країни-члени Європейського Союзу.

Друге - це економічне зростання. Економічне зростання, яке вкрай потрібне для України. План реформ, який є безпосередньо документом про зону вільної торгівлі і політичну асоціацію з Європейським Союзом, вже написаний. Його треба підписати, його треба ратифікувати і в Україні треба виконувати справжні зміни задля збільшення кількості робочих місць, задля збільшення заробітних плат, задля збільшення інвестицій, задля збільшення соціальних стандартів, задля підвищення якості української освіти, задля надання можливості українцям лікуватися, задля того, щоб Україна була дійсно високостандартною європейською державою.

Україна повинна отримувати не корумпований уряд. Україна повинна отримати чесні і справедливі суди. Україна повинна бути гідним членом Європейського Союзу. Україна не піде в минуле, яке є Радянський Союз під назвою Митний союз. Україна піде в майбутнє.

Ми запропонували нашим політичним опонентам – Партії регіонів проголосувати за цю постанову і не боятися того, що в цій постанові є пункт про обов'язкове звільнення Юлії Тимошенко і Юрія Луценка. Це треба в цілому для держави. Зупинити політичні переслідування, змінити кримінальний закон і дати можливість українській державі з гордо піднятою головою підписати угоду з Європейським Союзом і бути насправді суб'єктом, а не..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. дайте закінчити. Закінчуйте.

 

ЯЦЕНЮК А.П. … а не об'єктом зовнішньої політики.

Ми вважаємо, що така постанова повинна бути схвалена всім українським парламентом. Тому що наше майбутнє – це європейське майбутнє. Просимо підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Народний депутат Ірина Володимирівна Геращенко. Прошу, включіть трибуну.

 

12:08:02

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Ірина Геращенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

Шановні виборці, 2013 рік дійсно може стати вирішальним у питанні зовнішнього вибору і зовнішнього вектору України.

І для цього сьогодні є всі підстави говорити, що європейська інтеграція – це та об'єднуюча ідея, яка об'єднує сьогодні більше половини українців. Тому що дійсно Європейський Союз – це сьогодні не лише високі економічні, соціальні стандарти попри ту економічну кризу, яка є в Європейському Союзі. Це, в першу чергу цінності, це демократія, це шанс для українського парламенту стати парламентом. А не залишатися ганебною Верховною Радою, яка сьогодні не є ще парламентом. Тому що цінності – це представлення інтересів своїх виборців, це повага до опозиції, це вміння голосувати сам за себе, це коли спікер є спікером усього українського парламенту, а не одного приміщення на Банковій.

Я хочу сказати, шановні колеги з більшості, що сьогодні ми щиро хочемо продемонструвати вам те, що опозиція дуже зацікавлена у тому, щоби саміт "Україна – ЄС", який відбудеться у лютому, був продуктивним  і вдалим для України, а не лише формальністю. І тому хто, як не, дійсно, Партія регіонів   сьогодні мають підтримати цю угоду, яка створить передумови для вдалого, успішного проведення саміту "Україна – ЄС". 

Ми проти того, щоби Україна асоціювалася сьогодні з вибірковим правосуддям, з арештами лідерів опозиції – Тимошенко і Луценка, з порушенням прав людини. Тому ми вважаємо, що сьогодні дійсно Угода про асоціацію, угода України  про підтримку, угода Верховної Ради, вибачте, будь ласка, Заява Верховної Ради про підтримку Угоди про асоціацію і євроінтеграцію має бути підтримана всім парламентом. Це буде відповіддю нашим з вами виборцям, які підтримують цю ідею. Для партії "УДАР" євроінтеграція є засадничою засадою.

Я хочу сказати, що попри те, що наша партія, наша фракція підготувала свою угоду, свою заяву відповідну, ми підтримаємо рішення Комітету євроінтеграції, щоби сьогодні сесійна зала проголосувала спільну заяву, якою ми засвідчимо, що ми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити. Включіть мікрофон. Прошу, прошу. Включили, Ірино Володимирівно.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ви знаєте, шановні колеги, просто я розумію, що в нашому залі сесійному зібралися не випускники "інституту благородних дівиць і суворівського корпусу", але те, що відбувається в Партії регіонів, те, що дозволяють собі чоловіки з цієї партії, це більше схоже на те, що тут зібралися ті, для кого кумир поручик Ржевский. Сидять вони в першому ряду, ці люди не дуже схожі, звичайно, на політиків і депутатів. І я вважаю, що регламентний комітет має розглянути поведінку цих людей, які  дозволяють собі з першого ряду коментувати виступи колеги від опозиції, жінки, такими словами, знаєте, які не чуєш іноді в подворотні. Закінчуючи, я хочу сказати, що… Я таких слів не повторюю, нехай ними вони спілкуються в своїй клоаці, там, де вони живуть.  

Я хочу сказати, що сьогодні ми маємо всі разом підтримати ідею про євроінтеграцію, тому що це наші спільні цінності. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Спасибі.

Шановні депутати, давайте триматися Регламенту, я вас дуже прошу. Ви вимагаєте весь час від мене, щоб Регламент був, самі всі порушуєте. Я вас прошу.

Слово надається Тігіпко Сергію Леонідовичу. Прошу, ваш проект постанови.

 

12:11:51

ТІГІПКО С.Л.

Пане Голово, народні депутати! Напрям інтеграції до Європейського Союзу практично з самого початку незалежності України залишався основним нашої зовнішньої політики. Ще з 1993 року була проголосована у Верховній Раді відповідна постанова, а у 2010 році вона була закріплена на законодавчому рівні. По всім соціологічним дослідженням, не дивлячись на політичні переконання, на віросповідання, на регіональну приналежність, більшість українців підтримують євроінтеграцію, розраховуючи на те, що там ми знайдемо кращі стандарти соціальної політики, кращі стандарти ведення бізнесу, кращі стандарти демократії.

За останній час Європейський Союз надав нам дуже гарні сигнали по відношенню до того, що він теж бачить нас в цьому процесі і готовий наближатися і сприяти нам наближенню до європейського товариства. Якщо дійсно все буде з нашого боку так як дієво проходити, ми будемо приймати відповідні рішення, до речі, їх залишилося не так багато, вже в лютому на саміті ми можемо отримати спрощення візового режиму для багатьох категорій українців, а практично восени ми можемо мати зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.  Після підписання Угоди про асоціацію, вона вступає в силу автоматично.

Для цього дуже було доцільно дійсно прийняти сьогодні бажано спільний документ. Але я подивився той документ, який був прийнятий вчора, і я можу сказати, він заполітизований. За такий документ спільно ми голосувати не будемо. Я попробував підготувати документ від Партії регіонів, який абсолютно деполітизований, який враховує всі вимоги, які європейці ставили до нас.

Тому я просив би чи зараз ми підтримаємо той документ, який…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Закінчуйте.

 

ТІГІПКО С.Л. Чи ми підтримуємо деполітизований документ, а я вважаю, що це було б потрібно, чи потрібен час для того, щоб ми прийняли спільний документ, для цього потрібна спільна робоча група і невеличкий час. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Є потреба обговорювати? Є. Прошу, у нас скорочена процедура: два – "за", два – "проти", запишіться. Від комітету? Зніміть запис. Прошу від комітету, а потім обговорювати.

 

12:14:48

НЕМИРЯ Г.М.

Шановні колеги! Я хочу вас проінформувати, що з самого початку роботи Верховної Ради було чітко висловлено думку Голови Верховної Ради стосовно доцільності, необхідності, актуальності розробки і прийняття спільної Заяви Верховної Ради України щодо підтримки інтеграції України до Європейського Союзу.

Хочу також нагадати, що Президент у своєму Зверненні до Верховної Ради сьомого скликання заявив: європейська перспектива України має стати об’єднувальним чинником, довкола якого консолідуються всі політичні сили в новообраній Верховній Раді України.

Станом на вчора було зареєстровано чотири проекти таких заяв. На жаль, одна з них, підготовлена Петром Порошенко, не була внесена з невідомих причин до порядку денного.

На Погоджувальній раді було прийнято рішення доручити Комітету з питань європейської інтеграції зробити зусилля для того, щоб той час, який залишається до сьогоднішнього пленарного засідання, спробувати підготувати спільних проект такої заяви. Це рішення було прийнято  комітетом вчора, за яке проголосувало… у повному складі комітет, включаючи всі фракції, які в ньому представлені, включно з фракцією регіонів.

На виконання цього рішення було створено робочу групу, яка працювала вчора до 11-ї години вечора, на яку було запрошено всіх представників фракцій. В результаті цієї роботи було підготовлено проект зараз спільно, який зареєстрований у Верховній Раді, 1243, який підписаний народними депутатами, керівниками фракцій Арсенієм Яценюком, Віталієм Кличком…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте закінчити півхвилини.

 

НЕМИРЯ Г.М.   … підписаний також Петром Порошенком, мною як головою Комітету, Іриною Геращенко і Борисом Тарасюком. Звертаю увагу, три колишніх міністра закордонних справ підписали цей проект.

Я, на жаль, я говорив із Сергієм Леонідовичем, він сказав, що був хворий вчора і не зміг прийняти участь у роботі спільної робочої групи. Тому давайте бути реалістами: якщо сьогодні ми поставимо на голосування ці три проекти, які зареєстровані, жодний з них не набере необхідної кількості голосів, і це буде наша спільна поразка, тому що ми всі знаємо, що 25 лютого  має відбутися саміт "Україна-ЄС", саміт, який не відбувся минулого року. Нам як Верховній Раді, парламенту України треба продемонструвати єдність. 

Тому я вношу пропозицію: сьогодні не голосувати ці проекти, оскільки вони не наберуть більшості. Натомість доручити прийняти рішення щодо…  доручити Комітету з питань європейської інтеграції підготувати спільний узгоджений проект, який врахував би думку всіх політичних фракцій, які представлені у вищому законодавчому органі, тому що це відповідає нашим спільним інтересам як парламенту України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Шановні депутати, я… Давайте хвилину, ще один проект є, надам Порошенко. І без обговорення ми приймемо рішення те, яке вніс комітет.

Приймемо рішення, внесуть, потім будемо обговорювати. (Шум у залі)

Я поставлю на голосування.  Ви тільки не кричіть ніхто: ні свої, ні… Не треба. Прошу

 

12:18:54

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний пане головуючий! Шановні колеги! Я не буду підкреслювати важливість теми європейської інтеграції, яка сьогодні піднята на прапор абсолютної більшості політичних сил, представлених в цьому парламенті. Я лише хочу наголосити щодо термінів. 

25 лютого відбудеться засідання саміту "Україна-ЄС". Важливість цього саміту – це не лише прийняття документу про спрощення візового режиму, а це завершення першого етапу законодавчого забезпечення  безвізового режиму "Україна-ЄС". Для того, щоб це завершити треба  прийняти низку законодавчих актів, які  чітко відображені в цій заяві і в цій постанові. У тому числі і моїй редакції.

Я ще раз хочу наголосити, що восени цього року на саміті Східного партнерства Україна має унікальний шанс підписання  Угоди про асоціацію включно з поглибленою та  всеохоплюючою зоною вільної торгівлі. Для цього треба провести  низку законопроектів і низку кроків виконавчій владі, які чітко відображені в моїй постанові. Тому перетягування…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Перетягування або затягування цього процесу буде шкідливо не для окремої  політичної сили, а для всього процесу європейської інтеграції України.  Тому у мене буде  прохання.

Прохання перше. Або прийміть зараз рішення комітету за основу і на його основі  доопрацюйте, врахуйте всі пропозиції, бо вони є не політизовані – я це відповідаю шановному Сергію Леонідовичу.

Якщо ця пропозиція не знаходить підтримки, обов'язково підтримайте рішення комітету, яке озвучив голова комітету Немиря, щодо доручення  розробити головному комітету врахувати всі пропозиції і не пізніше 5 лютого проголосувати цю надзвичайно важливу заяву.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, я ставлю на голосування – прошу послухати – пропозицію комітету направити ці   постанови до  головного комітету на повторне перше  читання  з підготовки  на їх основі єдиного узгодженого проекту.  Зняти голосування.

Прошу по одній хвилині фракціям. Прошу записатися від фракцій. Народний депутат Сабій.

 

12:21:49

САБІЙ І.М.

Передаю слово Панькевичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Панькевич, прошу.

 

12:22:10

ПАНЬКЕВИЧ О.І.

Шановний пане Голово, шановні депутати!  Фракція Всеукраїнського об?єднання "Свобода" вітає розгляд питання у Верховній Раді України. Сподіваємось, що буде прийнято рішення, але воно не стане  простою декларацією і буде мати позитивні наслідки.

Проте, у варіанті законопроекту  від Партії – регіонів  це швидше спроба  приховати  свою реальну  діяльність у внутрішній та зовнішній політиці держави. Не заяви з гарними текстами має приймати діюча влада,    у вас є всі можливості: президентська  вертикаль, Кабінет Міністрів  України, виконавча влада, більшість у парламенті, суди і правоохоронні органи, тобто всі можливості, щоб не говорити,  а діяти, щоб позбавити  Україну від тотального впливу північного сусіда, але ваша  Партія регіонів у залежності від Москви є хронічною. Більше того,  ви є інструментом московського впливу. Тому  реальні кроки до позитивних європейських  стандартів будуть  тільки тоді, коли зміниться влада в Україні, а цей час швидко настане.

Розглядаючи питання про  євроінтеграційні прагнення, "Свобода" вважає, що Україна має виходити виключно із площини  своїх  національних інтересів і тому  не можемо  погодитися з окремими позиціями   у проектах, що обговорюються. Вважаємо,  що у документі не можна декларувати  зобов?язань, зокрема, щодо проведення реформ  без детального…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Фракція "УДАР Віталія Кличка", Іонова.

Хвилина домовились, давайте

 

12:23:28

ІОНОВА М.М.

Прошу передати слово  Геращенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ірині Геращенко, прошу.

 

12:23:35

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, я ще раз наголошую на дуже важливій позиції, що Верховна Рада  має стати парламентом і зайняти активну позицію в питаннях зовнішньої політики. І наша заява має бути не формальність дійсно, а таким планом дій, який наблизить Україну до євроінтеграції і зробить все можливе, щоб в 2013 році було підписано угоду, над якою Україна, українські дипломати, українські політики працюють, українська влада працює з 2007 року. В нас є для цього всі можливості. І, дійсно, ми підтримуємо ідею, щоб це була спільна заява всієї Верховної Ради, щоби її прийняли до саміту Україна-ЄС, щоб ми разом, і це дуже конструктивна позиція, яку, на жаль, не цінує влада, продемонстрували готовність зробити все для того, щоб цей саміт був успішним для України. Не для окремих партій, фракцій, а для України. Ось така наша позиція, і ми просимо її так само підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі.

Ганна Герман замість Мірошниченка. Прошу. Включіть мікрофон.

 

12:24:44

ГЕРМАН Г.М.

Шановні друзі, ми з вами приймали тут з ініціативи Президента і Партії регіонів Закон про основні засади внутрішньої і зовнішньої політики, де чітко визначили євроінтеграцію як основний напрям зовнішньої політики. Наша партія, Президент багато зробили, щоб цей закон був втілений в життя. І якби не тотальні спроби і намагання опозиції очорнити Україну в світі, ми ще минулого року підписали б асоціацію з Європейським Союзом, і сьогодні ми би вже робили наступні кроки вперед. Нам не дали цього зробити.

Емісари і справа "немирагейту", про який зараз говорить цілий світ, перешкодила Україні це зробити. Сьогодні ті порушення прав людини, ті антисемітські виступи, які позволяють собі члени…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте закінчити. (Шум у залі)

 

12:25:58

ГЕРМАН Г.М.

Члени радикальної політичної сили, яка ввійшла в парламент, теж стоять на перешкоді євроінтеграції. Тому ми повинні сьогодні разом виробити, повернути ці всі документи у комітет, виробити такий документ, який би ми могли спільно прийняти у парламенті, проголосувати тут і припинити очорнювати Україну в світі, а йти вперед по шляху євроінтеграції. Партія регіонів закликає саме до такої…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, спасибі.

Шановні чоловіки, ну, ми ж бачили всіх наших жінок, всі ж були згодні поважати, то давайте ж поважати їх. Давайте, останній виступаючий і будемо голосувати. Немілостівий записався, "Батьківщина".

 

12:26:52

НЕМІЛОСТІВИЙ В.О.

Прошу передати слово Арсенію Яценюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арсенію Яценюку слово.

 

12:26:59

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний пане головуючий, шановні члени парламенту, бувають рідкі хвилини в цій парламентській залі, коли ми повинні проявити державну мудрість. Ну, мудрість проявляють ті, у кого є розум. Сподіваюся, що розум з'явиться у всіх. Нам потрібно прийняти єдиний спільний акт і його треба прийняти в перший пленарний тиждень наступної сесії.

Тому, пане Голово, шановний Володимир Васильович, я до вас звертаюся з проханням. Окрім того, що ми зараз повинні проголосувати про прийняття рішення про доручення головному комітету внесення єдиного узгодженого проекту постанови про європейську інтеграцію, прошу вас, щоб таке рішення було розглянуто в перший пленарний тиждень затвердженого нами календарного плану, тобто до 25 числа. І щоб це було також протокольне рішення парламенту. Впевнений в тому,що ми здатні внести єдину постанову і консолідуватись заради…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Попросили слово, і вони мають право, фракція Комуністичної партії. Мартинюк, прошу.

 

12:28:09

МАРТИНЮК А.І.

Дякую. Дякую. Той, хто каже, що немає права, хай подивиться 34 статтю Регламенту, яка передбачає гарантоване право виступу кожної фракції з будь-якого питання, яке розглядається у Верховій Раді. Учіть матеріальну частину спочатку, а потім будете тявкати. (Шум  у  залі)

Друге. Я не можу підтримати позиції тих, хто сьогодні говорив про те, що заяви, які ми розглядаємо не носять заполітизованого характеру. Кожна із заяв носить саме заполітизований односторонній напрямок і односторонньо виконує той же Закон про основні засади внутрішньої і зовнішньої політики, який прийнятий Верховною Радою.

Усім тим, хто забув про цей закон, я нагадаю, що там крім євроінтеграції є стратегічним напрямком наша співпраця з Російською Федерацією та іншими країнами співдружності незалежних держав.

У цих же заявах  все робиться навпаки. Тому таких заяв ми підтримувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Ставлю на голосування пропозицію комітету, щоб ці проекти постанови направити до головного комітету на повторне перше читання з підготовкою на їх основі єдиного узгодженого проекту і розглянути на першому пленарному тижні другої сесії Верховної Ради України. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

12:30:06

За-348

Можемо працювати разом. За – 348, проти – 0, утримались – 0, не голосували – 53, 401.

По фракціям. Партія регіонів – 188, "Батьківщина" – 76, "УДАР Віталія Кличка" – 35, "Свобода" – 36, Компартія – 0, позафракційні – 13.

Постанова прийнята.

Переходимо до розгляду питання 1099. Проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України з метою забезпечення міжнародно-правових зобов'язань України (проект народного депутат Швеця).

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів проголосувати. Прошу голосувати.

 

12:31:19

За-183

Рішення прийнято.

Слово надається керівнику Комітету законодавчого забезпечення Кожем'якіну Андрію Анатолійович.

 

12:31:36

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний головуючий! Шановні народні депутати! Дозволите вам нагадати, що відповідно до частини першої статті 9 Конституції України чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України. Але ми самі створюємо абсурдні ситуації, коли ратифікуються міжнародні договори чи конвенції, а відповідні зміни до національного законодавства не вносяться роками.

Чинною статтею 365 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за перевищення влади або службових повноважень, якщо заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом інтересам. Ми вже неодноразово говорили проте, що не існує конкретного визначення охоронюваних інтересів, а також істотної шкоди і тяжких наслідків.

Крім того, стаття 364 передбачає корисливі мотиви або інші особисті інтереси чи інтереси третіх осіб. Разом з тим, ратифікована в цій залі Конвенція ООН проти корупції у статті 19 рекомендує державам-членам визначати злочином умисне зловживання службовими повноваженнями або службовим становищем, тобто здійснення будь-якої дії чи утримання від здійснення дії, що є порушенням законодавства, державною посадовою особою під час виконання своїх функцій з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе. Це зрозуміла навіть міжнародна спільнота. Ви пам’ятаєте, що в Резолюції 1862 (26.01.2012) Парламентська асамблея Ради Європи чітко підкреслила, що статті 364-365 Кримінального кодексу України є занадто широкими у застосуванні, та по суті  дозволяють постфактум криміналізацію  звичайних політичних рішень. Це суперечить принципу верховенства права та є несприйнятним. Ми поцікавились, шановні колеги, скільки за статтею Кримінального кодексу України сьогодні по 365 статті засуджено людей. 99 відсотків засуджених мали мету одержання особистої вигоди або застосовували насильство, катували людей. Також протягом 2012 року порушено 352 кримінальні…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дайте ще закінчити.

 

КОЖЕМ’ЯКІН А.А. … по всім правоохоронцям. Тобто, 53 людини, які відбувають покарання, з них 42 міліціянта, тобто, вони катували, порушували кримінальні справи незаконно. Десять, які мали просто корисну вигоду, і одна людина це Юлія Тимошенко, яка не мала корисливої вигоди, яка засуджена незаконно.

Тому, шановні колеги, головне. Я хочу зараз звернутися до колег у цій залі, до колег з фракції Комуністів, до колег з фракції Партії регіонів, до позафракційних. Шановні колеги, багато з вас сповідують християнські моралі і християнську правдість, бажано щоб це було не тільки в кулуарах. Я хотів би нагадати, що дуже багатьом тут сидячим в залі Юля Тимошенко колись протягнула руку допомоги. Ви знаєте, настає час істини, настає момент, коли треба збирати каміння. Тому я хотів би попросити вас всіх проголосувати за цей законопроект по совісті. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Спасибі. Прошу записатися. Два – "за", два – "проти" по даному проекту. Прошу записатися.

Прошу, Леонов, об'єднання "Свобода". Андрій Міщенко, прошу.

 

12:35:20

МІЩЕНКО А.М.

Диспозиція цієї статті не конкретизована. Об'єктивна сторона, передбачена нею діяння, не містить чітких ознак, за якими можна розмежувати кримінальне карання, діяння від інших діянь. Фактично під цю статтю можна підвести будь-які діяння у сфері господарської чи управлінської діяльності. Фактично ця норма стала інструментом політичних репресій з боку влади. Ця стаття є спадком сталінської советської репресивної машини і тому вона не витримує жодної критики.

Я хочу зацитувати статтю з резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи.  "Стаття 365 Кримінального кодексу України є занадто широкою. У застосуванні і по суті дозволяє постфактум криміналізацію звичайних політичних рішень. Це суперечить принципу верховенства права та є неприйнятним".

Товариство, вдумаємося, понад 900 тисяч заяв про катування в міліції торік, це вирок нашим правоохоронцям. Ця система потребує радикальної перебудови і почати її варто символічним кроком: звільнити лідерів опозиції, яких визнає в’язнями увесь світ, скасувати новий Кримінально-процесуальний кодекс і ухвалити якісний документ, напрацювати пакет реформ. Інакше Україна залишиться поліцейською державою, якою є нині. А влада, якщо б цікавилась хоча б ще чимось крім деребану та мародерства, мала б пам’ятати: на багнетах довго не всидиш, це не міжгірський золотий унітаз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Фракція "Батьківщина" Дубіль.

 

12:36:50

ДУБІЛЬ В.О.

Валерій Дубіль, фракція "Батьківщина". Передати слово Олександру Турчинову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу депутат Турчинов.

 

12:37:09

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні народні депутати!  Я би хотів наголосити на двох позиціях, коли ми говоримо про законопроект, який доповідав Андрій Кожем'якін.

Перше. Ми з вами не скасовуємо, як багато в кулуарах розповідають люди, що не читали цей закон, що ми скасовуємо 365, 366 статтю. Я ще раз хочу наголосити, ми жодної статті не скасовуємо, ми приводимо законодавство України, в тому числі і ці статті, до європейських стандартів. Саме про це сказано, як тут цитували в рішенні Парламентської асамблеї Ради Європи, і про це говориться в резолюціях Європейського Парламенту.

Тобто, ті хто, має особистий зиск від службового становища, ті хто зловживав службовим становищем, катуючи людей, або наніс конкретної фізичної шкоди людині, вони будуть відбувати покарання, вони будуть і далі переслідуватись за законом. Але стаття, яка сьогодні існує в сталінській редакції, дозволяє будь яку людину притягнути, будь яку людину, за зловживання службовим становищем і вас, шановні народні депутати, коли у тих, хто замовляє політичні справи, буде на те бажання.

Саме тому принципово сьогодні привести  законодавство України у відповідність  до європейських стандартів, а не скасовувати, як тут багато коментують, якісь статті. Це – перше.

Друге питання. Перед цим Верховна Рада понад  300 голосів дала за спільний проект щодо європейської інтеграції. Керівництво, чинне керівництво країни, безумовно, готове йти будь-куди, аби бдали гроші, прокредитували їх ще продовження повноважень, але, у всякому  разі, постійно говорять, у тому числі, і про європейську інтеграцію.

Мені здається, і тут багато присутніх не тільки праворуч від мене, але ж і ліворуч, все ж таки реально прагнуть європейську інтеграцію і бачити Україну європейською країною, колеги. Але ж просто бажання мати рахунки за кордоном, а тут чинити репресії!... Так не буде, друзі. Для того, щоб просуватися до Європи, і про це Європа публічно вже два роки поспіль …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте закінчити.

 

ТУРЧИНОВ О.В. … треба припинити політичні репресії. Треба привести кримінальне законодавство до європейських стандартів. І без сьогоднішнього голосування не буде ніякої європейської інтеграції. Тому сьогоднішнє голосування є тестовим для кожної політичної сили, яка присутня у парламенті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Кунченко, Партія регіонів. Олійник, прошу, народний депутат.

 

12:39:41

КУНЧЕНКО О.П.

Прошу передать слово Мельнику.

 

12:39:57

ОЛІЙНИК В.М.

Виступаючи  з цієї трибуни, окремі лідері опозиції говорили про те, що 364, 365 статті Кримінального  кодексу України є сталінськими статтями. Хочу вас розчарувати: Кримінальний кодекс України був прийнятий у новій редакції у 2002 році, ніякий Сталін до нього відношення не має. Але якщо є у вас, серед вас сталіністи, а це БЮТ голосував, то розберіться самі. Це – перше.

Друге. Стаття 19 Конституції України чітко зазначає, що є правовий порядок. Суть його дуже проста: громадяни України мають право робити все, що їм заманеться, окрім того, що заборонено законом. А посадові особи, органи влади повинні діяти на підставі закону, в межах закону і в спосіб, визначений законом.  Такий коридор прописав законодавець і встановив відповідальність, щоб не було депутатського свавілля.

Якщо йти за принципом "треба звільнити когось", то давайте  скасуємо статтю про вбивство і одного депутата повернемо назад. А чому б і ні? Під ситуацію.

Категорично треба виступати проти.

Тут критикували і редакцію 364-ї статті. Це "Зловживання службовим становищем". Шановні, почитайте Конвенцію ООН проти корупції (так вона називається), статтю 19-у цієї Конвенції. Диспозиція цієї статті один до одного  відповідає диспозиції 364-ї статті. Скажіть, будь ласка,  що ви хочете скасувати. А тому Партія регіонів за те, щоб ми дотримувалися правового порядку в державі. Ці статті є робочими, за них осуджено більше тисячі осіб, посадових осіб. Бо якщо ми не дамо ці межі відповідальності, то чиновники будуть  творити свавілля. Прийдете до них реєструвати підприємства, а він: "Дай справку!". Не даєте – ще одну, третю, п'яту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закінчуйте. 

 

ОЛІЙНИК В.М. Ми за те, щоб діяти по закону і по Конституції, а Конституція проти такого свавілля.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Хвилину. Народний депутат Ляшко, позафракційний.

 

12:42:28

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія, позафракційний.

Я думаю, що в цьому залі, так само як в усій Україні, немає жодної людини, яка б сумнівалася в тому, що Тимошенко і Луценко є політичними  в'язнями. Це очевидно для всіх. Хто б що не говорив, на які б статті не посилався, але весь світ і всі Україна знає, що Тимошенко і Луценко – політичні в'язні, і вони мають бути негайно звільнені. Але… коли ми розказуємо, що одна Тимошенко невинна сидить в тюрмі, це не відповідає дійсності. В Україні тисячі людей сидять ні за що.

От, зокрема,  нещодавно я отримав звернення від  Андрія Шаманова із Донецького СІЗО, який три роки там сидить, тому що перейшов дорогу міліціянтам.  І тому ми повинні говорити не лише про звільнення політичних в'язнів, а взагалі – про приведення правової системи країни до такої ситуації, коли невинні  не потраплятимуть у тюрму.

І ще про що я хотів би сказати.  Тимошенко, я абсолютно впевнений, не треба ні амністія, ні  декриміналізації, їй треба повна реабілітація і негайне звільнення, це можливо лише за умови зміни влади у країні. Тому я рекомендую опозиції…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закінчуйте.

 

ЛЯШКО О.В. Тому я рекомендую опозиції зосередити всі свої зусилля на негайній  зміні влади в країні. Лише  це дасть можливість негайно звільнити Тимошенко. Все інше – це профанація, це імітація, у тому числі і опозиційними вождиками.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Обговорення цього питання…

Позафракційний Міщенко, прошу, хвилина. Все. І будемо голосувати.

 

12:44:13

МІЩЕНКО С.Г.

Шановний Володимире Васильовичу, ви мені поясніть, будь ласка,  у мене зареєстрований разом з Томенко такий  же законопроект відносно декриміналізації цих двох статей 364 і 365. Чому він не стоїть  сьогодні на порядку денному?

Тому що  я поясню громадянам України  і депутатам, які не мають  юридичної чи прокурорської освіти, знаєте, такою звичайною мовою чим відрізняється 364-та від   365-ої. 364 стаття – це  обов?язково мати треба корисливий мотив, тобто ти отримав гроші, преференції   для сім?ї, таке інше. А    365-та – це взагалі нічого не треба мати, от то, що у Юлії Володимирівни Тимошенко.  І я вам кажу, дайте мені любого міністра на три дні, я порушу десяток кримінальних справ   проти цього міністра по 365 статті. Тому  що Конвенція ООН, і тут пан з Партії регіонів помиляється,  вимагає: корупційна складова повинна бути. В 365-й – це корисливий мотив, а у Тимошенко корисливого мотиву немає. І їй, дійсно, не потрібні ніякі амністії…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Пропонується  проект Закону про внесення змін  до Кримінального та  Кримінального процесуального кодексу України з  метою забезпечення  міжнародно-правових зобов?язань України    (№ 1099) за наслідками обговорення в першому читанні прийняти за основу. Прошу голосувати.

 

12:46:07

За-161

За – 161, проти – 3, утрималось – 1, не голосувало – 224, всього – 389.

По фракціях. Партія регіонів – 8, "Батьківщина" – 75, "УДАР Віталія Кличка" – 33, "Свобода" – 34, Компартія України – 0, позафракційні – 11.

Рішення по даному проекту закону прийнято.

Продовжуємо роботу, шановні народні депутати. Нам необхідно розглянути питання про призначення позачергових місцевих виборів. Слово для доповіді з цього питання надається голові Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування народному депутату Жванії Давиду Важаєвичу.

Давайте вибори назначимо. Я вже об'явив. Жванія де? Де Жванія? Немає Жванії? Тоді розглянемо пізніше, коли буде комітет.

І переходимо до ратифікації. Шановні депутати, є пропозиція:  ратифікації, яка є в порядку денному, розглянути без обговорення, а ратифікація за номером 0009 –  по скороченій процедурі. Не буде зауважень? Прошу проголосувати.

 

12:48:49

За-173

Рішення прийнято.

Розглядається проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Міжнародною Федерацію Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця про юридичний статус Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та її представництва у місті Києві.

Доповідь першого заступника міністра охорони здоров'я України - Моісеєнко Раїса Олександрівна. Прошу.

 

МОІСЕЄНКО Р.О.

Шановний Володимире Васильовичу,  шановні народні депутати України, проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Міжнародною Федерацію Товариства Червоного Хреста і Червоного Півмісяця і цей закон, який представлений з метою набрання чинності зазначеної угоди, яка була підписана Україною, урядом ще в 1997 році у Женеві, і сприятиме виконанню федерацією гуманітарної місії.

Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця є найбільшою в світі гуманітарною мережею. Вона включає понад 187 країн, полягає в попередженні та полегшенні людських страждань, сприянні будь-яким зусиллям, направленим на захист людини, надання соціального захисту, забезпечення прав на освіту та охорону здоров'я.

Ратифікація цього документу також зміцнить правові засади для забезпечення  легітимності участі України у міжнародному співробітництві. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу сідати. Можу поставити на голосування цей проект закону?

Ставлю на голосування проект Закону (0004) про ратифікацію Угоди між Урядом України та Міжнародною Федерацією Товариств Червоного Хреста і  Червоного Півмісяця про юридичний статус Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і  Червоного Півмісяця та її представництва у місті Києві.

Ставлю на голосування. Прийняти в цілому. Прошу голосувати.

 

12:51:41

За-225

Включіть мікрофон Мірошниченка. Включіть Юрія Мірошниченка.

 

12:52:04

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановний Володимире Васильовичу, наші колеги не зорієнтувалися і не всі встигли проголосувати, то прошу поставити питання про повернення до голосування по цьому питанню. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування про повернення розгляду цього питання. Прошу голосувати.

 

12:52:36

За-235

Рішення  прийнято.

Ставлю цей закон прийняти в цілому. Прошу голосувати.

 

12:53:00

За-235

Рішення прийнято.

Розглядається проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення змін і доповнень до Конвенції про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах (реєстраційний номер 0005). Доповідач – Анатолій Іванович Мярковський. Прошу, 2 хвилини у вас є.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується  проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення змін і доповнень до Конвенції про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах. Протокол був підписаний 27 травня 2010 року в Парижі Головою Державної податкової адміністрації. Відповідно до Закону України "Про міжнародні договори України" Протокол підлягає ратифікації Верховною Радою України.

Метою укладання Протоколу про внесення змін до Конвенції є приведення Конвенції у відповідність з погодженим на міжнародному рівні Стандартом щодо прозорості та обміну інформацією. Зазначений Стандарт передбачає встановлення порядку обміну інформацією  за запитом стосовно всіх податкових питань, пов’язаних з адмініструванням та застосуванням національного податкового законодавства баз застережень щодо вимог національного податкового інтересу чи банківської таємниці.

Протоколом пропонується вилучити норму щодо необхідності наявності попереднього дозволу уповноважених органів (сторін) на розголошення інформації під час судового розгляду. Виключити деталізацію інформації, яка використовується в обміні. Передбачити щодо відомостей, які надаються при проханні про обмін інформацією, слід зазначати, чи вжила запитуюча сторона всіх заходів відповідно до її внутрішнього законодавства та адміністративної практики. Вилучити положення про те, що запитувана держава не зобов’язана здійснювати обмін інформацією, якщо запитуюча держава не вжила всіх заходів відповідно до її внутрішнього законодавства та адміністративної практики.

Додати положення щодо ненадання адміністративної у випадку, якщо вона призводить до дискримінації громадянина запитуваної сторони у порівнянні з громадянином запитуючої держави. Адміністративне навантаження для запитуючої сторони є явно надмірним в порівнянні з вигодою, яку отримала запитуюча сторона. А також іще доповнені деякі норми, які є в розданих матеріалах.  Тому прошу підтримати зазначений закон в цілому, проект закону.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Спасибі. Сідайте.

Ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення змін і доповнень до Конвенції про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах (№ 0005). Голосувати і прийняти в цілому. Прошу голосувати.

 

12:56:12

За-220

Рішення не прийнято.

Мірошниченко Юрій.

 

12:56:22

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановний Володимире Васильовичу, знову та сама ситуація: не зорієнтувалися наші колеги. Прошу поставити питання про повернення до голосування по цьому питанню. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні депутати, присядьте і слухайте, і голосуйте. Що ж ми повертаємось? Більше повертатися не будемо.

Є пропозиція Мірошниченка: повернутися до розгляду цього проекту (№ 0005).

 

12:57:07

За-234

Рішення прийнято.

Є пропозиція прийняти проект Закону (реєстраційний номер 0005). Прошу голосувати.

 

12:57:34

За-230

Рішення прийнято.

Виноситься на розгляд проект Закону про приєднання України до Конвенції про скорочення безгромадянства (реєстраційний номер 0006). Перший заступник міністра внутрішніх справ – Сергій Петрович Черних. Прошу.

 

ЧЕРНИХ С.П.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати!  До розгляду пропонується проект Закону України про приєднання України до Конвенції про скорочення безгромадянства. Конвенція про скорочення безгромадянства є основним міжнародно-правовим актом, яким передбачені засоби, спрямуванні на попередження появи безгромадянства.

Приєднання до Конвенції сприятиме співробітництву з міжнародним співтовариством з питань скорочення і усунення безгромадянства, реалізації прав людини, попередженню появи біженців, удосконалення норм міжнародного права щодо набуття громадянства тощо.

У національному масштабі приєднання до Конвенції сприятиме захисту прав людини, реалізації права на захист окремої особи з боку держави, створенню ефективного правового зв’язку між особою і державою.

Проект акта погоджено із зацікавленими органами виконавчої влади без зауважень. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі.

Ставлю на голосування проект про приєднання України до Конвенції про скорочення безгромадянства (реєстраційний номер проекту 0006) для прийняття в цілому. Прошу голосувати.

 

12:59:32

За-232

Ви по мотивам голосування? Прошу по мотивам голосування. Включіть мікрофон.

 

12:59:53

ШЕВЧЕНКО О.О.

Ряд статей Конвенції протирічить законам України, про це в Пояснювальній записці нічого не сказано. Як можна голосувати за скороченою процедурою? І, до речі, Конвенція не допускає ніяких застережень. І в проекті, до речі, закону цього і немає абсолютно. Те ж саме і наступний документ, він передбачає можливість внесення застережень, але ви хочете за скороченою процедурою. Я б вважав, що не слід було б так поспішати, можна внести застереження  уже до другого хоча би проекту Закону Конвенції від 1954  року. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі, спасибі.

Розглядається проект Закону про приєднання України до Конвенції про статус апатридів (реєстраційний номер проекту 0007). Перший заступник міністра Сергій Петрович Черних. Прошу.

 

ЧЕРНИХ С.П.  Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати! До розгляду пропонується проект Закону України про приєднання України до Конвенції про статус апатридів.

Метою прийняття цього нормативно-правового акту є приєднання України до Конвенції про статус апатридів, що сприятиме розвитку міжнародно-правових принципів, які стосуються громадянства, міжнародного співробітництва національних органів, до компетенції яких належить питання громадянства.

Приєднання України до конвенції є важливим кроком, оскільки дозволить на нормативному рівні регулювати питання щодо статусу осіб без громадянства, забезпечить окремій особі стабільність і певні основні права, а також задоволення ряду особистих потреб, зокрема, таких, як доступ до використання судової системи і отримання освіти.

Приєднання до конвенції сприятиме поглибленню співробітництва з міжнародним співтовариством з питань щодо скорочення і усунення безгромадянства, реалізації прав людини, попередження появи біженців шляхом усунення чинників, які є їх передумовою, вдосконалення норм міжнародного права в частині набуття громадянства тощо.

В національному масштабі це сприятиме захисту прав людини, реалізації права на захист окремої особи з боку держави, створення тісного правового зв'язку між окремими особами і державою.

Конвенція не суперечить Конституції України та Законам України. Проект акту погоджено із заінтересованими органами виконавчої влади. Прошу підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі.

Ставлю на голосування. Шановні депутати, прошу підготуватися до голосування. Ставлю на голосування проект Закону про приєднання України до Конвенції про статус апатридів (реєстраційний номер проекту 0007) для прийняття в цілому.  Прошу голосувати.

 

13:03:13

За-228

Рішення прийнято. "За" – 228.

Розглядається проект  Закону про ратифікацію Договору про дружні відносини і співробітництво між Україною та Східною Республікою Уругвай (реєстраційний номер проекту 0008).

Доповідає міністр закордонних справ Леонід Олександрович Кожара. Прошу.

 

КОЖАРА Л.О.

Шановні народні депутати!  Я вас вітаю  початком роботу в цьому році. Бажаю вам щастя, здоров'я,  миру і злагоди в цій залі.

Договір  між Україною і Східною Республікою Уругвай був підписаний міністром закордонних справ 25 квітня 2012 року  в місті  Монтевідео. Зазначений договір був підписаний з урахуванням всіх державних і міждержавних процедур, зокрема Закону України "Про міжнародні договори України" та Протоколу про встановлення  дипломатичних  відносин між Україною та Східною Республікою Уругвай від 25 травня 1992 року.

Проект закону України був погоджений з відповідними центральними органами виконавчої влади України і його реалізація не потребує додатково  бюджетного фінансування.

Важливим політичним результатом прийняття закону про ратифікацію Договору стане зміцнення відносин дружби та співробітництва між нашими країнами на принципах суверенної рівності та взаємоповаги, подальший розвиток плідної співпраці в політичній,  торговельно-економічній, гуманітарній та інших сферах. З урахуванням того, що Східна Республіка Уругвай є членом багатьох  важливих  регіональних організацій, таких як  МЕРКУСУР, Латиноамериканська асоціація інтеграції, а також    організація американських держав  співробітництва з цією державою є важливим у контексті розвитку відносин України із  зазначеними організаціями та іншими  регіональними угрупуваннями  Латинської Америки.

Прийняття Закону про  ратифікацію також сприятиме  розширенню контактів між  громадянами двох країн тому прошу  Верховну Раду підтримати Закон про ратифікацію. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Сідайте.

Ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Договору  про дружні відносини  і співробітництво між Україною та Східною Республікою Уругвай (реєстраційний номер  проекту 0008) для прийняття в цілому. Прошу голосувати.

 

13:06:36

За-236

Рішення прийнято.

Розглядається проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій, пожеж і ліквідації їх наслідків у населених пунктах, в яких розташовано об'єкти Чорноморського флоту Російської Федерації на території України. Доповідає заступник міністра надзвичайних ситуацій Квашук Василь Павлович. А є Пинзеник чи немає в залі? Є. Я вам надам слово. Я домовлявся, коли ми це питання розглядали,  надати… Дам, добре.   Доповідайте.

 

КВАШУК В.П.

Шановні народні депутати, на ваш розгляд вноситься  проект Закону України, який передбачає ратифікацію Угоди між Кабінетом  Міністрів України  і Урядом Російської Федерації про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій, пожеж і ліквідації їх наслідків, підписаного  12 липня 2012 року у місті Ялті.

Зазначена Угода передбачає  встановити загальні правові  рамки та принципи для взаємодії з питань попередження реагування на надзвичайні ситуації та ліквідацію їх наслідків з аварійно-рятувальними формуваннями Чорноморського флоту.

Попередження надзвичайних ситуацій і оперативна ліквідація їх наслідків сприятиме підтримці нормальної життєдіяльності населення, підвищенню рівня безпеки всіх систем життєзабезпечення, захисту громадян України від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру у місцях дислокації військових формувань Чорноморського флоту.

Дякую за увагу, прошу підтримати законопроект в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі.

Ми домовлялися послухати народного депутата Пинзеника і Кириленка. В нас, ми домовлялися два – "за", два "проти". Прошу.

 

13:08:49

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Я прошу привернути вашу увагу до кількох принципових моментів.

Стаття 5 цієї угоди передбачає юрисдикцію російського законодавства на військовослужбовців Чорноморського флоту у населених пунктах України. Це правовий нонсенс. Не може законодавство іншої країни діяти на території України. Наша діяльність не потрібна, нам не потрібно голосувати, якщо Кабінет Міністрів пропонує, щоб законодавство іншої країни діяло на території України.

Пункт другий. Стаття 9 передбачає, у випадку, якщо сторона, що запрошує допомогти у ліквідації наслідків, Україна, наприклад, запрошує російську сторону, то всі збитки, заподіяні фізичним і юридичним особам стороною, яка запрошена, відшкодовується тією стороною, яка запросила. Це другий нонсенс.

Третя річ, яка не врегульована в цій угоді. В додатку до цієї угоди вказано, що угода регламентує наступні випадки: вибухи боєприпасів, пожежі, аварії літаків, третє – забруднення отруйними речовинами. Абсолютно доречним є врегулювання питання розслідування причин цієї аварії і абсолютно необхідним є компенсація нанесених збитків в результаті цих аварій.

У зв'язку з цим ми пропонуємо повернути угоду уряду. Друге. Доручити Кабінету Міністрів  України провести додаткові переговори з приводу цієї угоди, вилучивши норми щодо юрисдикції законодавства іншої країни на території України, і додати в угоду пункти, які стосуються розслідування причини аварії і відшкодування збитків, заподіяних тими аваріями, які пов'язані з перебуванням Чорноморського флоту Російської Федерації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Прошу, Кириленко. І за ним Шевченко. І будемо голосувати.

 

13:10:53

КИРИЛЕНКО В.А.

Шановні виборці, шановні колеги, ця угода знову не на користь України. І взагалі угоди з Чорноморським флотом треба переглядати і розглядати дуже ретельно, а не так як у нас це часто робиться. Якщо взяти не лише букву, а сам дух цієї угоди, то чітко зрозуміло, що це не так угода про те, як наші надзвичайні сили, війська Міноборони і інші підрозділи будуть мати допуск до об'єктів дислокації Чорноморського флоту, як угода про те як бійці Чорноморського флоту в Севастополі, в Генічеську, по всьому Криму і взагалі, де захочуть вони далі поїхати, будуть мати доступ до наших об'єктів, до нашої території і там займатися своїми справами.

Уже ж були випадки, коли у районі Генічеська їздили підрозділи Чорноморського флоту без жодних дозволів на пересування. От оце випливає із духу цієї угоди.

Крім того, не зрозуміло, а чому уряд принагідно, примушуючи зараз більшість ратифікувати цю угоду, не ставить питання інші проблематичні про перебування Чорноморського флоту. Чому і надалі більше 40 причалів використовується Чорноморським флотом незаконно? Чому і надалі більше 200 об'єктів здається Чорноморським флотом у суборенду незаконно. Чому взагалі досі не проведено інвентаризацію об'єктів, які нібито орендовані Чорноморським флотом, але жодного договору оренди про конкретний об'єкт немає, бо в свою чергу немає інвентаризації. Чому уряд цими питаннями не займається, не порушує їх, а примушує просто тупо натискати кнопки за ратифікацію чергової угоди, яка Україні нічого не дає.

Тому ми закликаємо більшість не голосувати за цю угоду, відкласти її розгляд і також, пригадуєте, був  такий надпис у старі часи "Лучший контроль – ваша совесть". Так от, не дивлячись на те, що опозиція залишила зал, голосуйте кожен особисто, якщо збираєтесь голосувати..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Закінчуйте.

 

КИРИЛЕНКО В.А. … якщо збираєтесь голосувати за цю непотрібну для країни угоду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шевченко і Шуфрич, і будемо голосувати. Представники кожної фракції, ми визначались. Прошу. Включайте.

 (Шум у залі)

 

13:13:13

ШЕВЧЕНКО О.О.

Не шуміть, шановні. Дайте мені виступити. Я перший раз виступаю, проявіть повагу до колеги. Я хотів би сказати лише ось що.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По суті, по суті давайте.

 

ШЕВЧЕНКО О.О. Цією угодою ми свідомо відмовляємося від своїх суверенних прав, і зокрема права контролювати свою територію.

 (Шум у залі)

Бог ти мій! Що це за дикість така!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прекратите!

 

ШЕВЧЕНКО О.О. Справа в тому, що Україна  згідно норм міжнародного права є суверенною державою і контролює всю територію. Але ця угода підміняє три базові угод. Чому? Бо ми не можемо проникати на свою територію, треба щоб було прохання з боку командувача Чорноморським флотом.

І друге. Керує потім по ліквідації наслідків стихійного лиха чи пожежі теж командувач оперативним загоном Чорноморського флоту. Делікти, тобто збитки, які будуть завдані третій стороні, третій державі, наприклад, має відшкодовувати Україна. Але виходить, що цією угодою фактично ми відмовляємося від того права контролювати територію, ситуацію. Ми не контролюємо..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Спасибі.

 

ШЕВЧЕНКО О.О. Не контролюємо частини території, фактично просимо дозволу пройти на свавільно захоплені об’єкти. Наприклад, в Генічеську чи базі "Полум'я"  і так далі, і тому подібне. Я б закликав би вас не голосувати.

Крім того, комітет був…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Народний депутат Шуфрич Нестор Іванович. І пояснення дасть перший заступник міністра і  голосуємо. Прошу.

 

13:15:42

ШУФРИЧ Н.І.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги! Я розумію, що в наших колег із опозиції при одному слові "Чорноморський флот" вже є відповідна реакція. Але, шановні колеги,  давайте, все ж таки, будемо більш відповідальними і уважними. Мова йде про надзвичайні ситуації. І говорити про те, хто має відшкодувати збитки у разі, якщо одна із сторін прийшла на допомогу іншій стороні з однією метою – захистити життя і здоров'я, то це є другорядним. Це нормальна міжнародна практика, що запрошуюча сторона, яка просить допомоги,  а в даному випадку незалежно чи це буде російська, чи це буде українська сторона, вони безумовно в першу чергу піклуються про життя і здоров'я людей.

Тому, я вважаю, що ті нісенітниці, про які зараз говорили, є недоречні. Ми маємо подякувати, з одного боку, представникам і рятувальним силам Чорноморського флоту, що вони готові прийти на допомогу нам. З іншого боку, ми завжди готові прийти і надати допомогу представникам, працівникам і службовцям чорноморського флоту. Ми це робили не раз і будемо робити. Це сьогодні наше завдання. А спекулювати по цьому питанню тільки тому, що там звучить одне слово "Чорноморський флот" – я би в цьому  питанні просив утриматись.  І я звертаюся до всіх присутніх в залі підтримати і ратифікацію цієї угоди. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Василь Павлович Квашук, прошу, одна хвилина пояснень, коротко і будемо голосувати.

 

КВАШУК В.С. Шановні народні депутати, Угода відповідає конституції України, Угода розроблена в розвиток діючої Угоди про розміщення   військових баз Чорноморського флоту на території України від 28 травня 1997 року.

І третє. Ця угода розроблена на базі існуючої ратифікованої Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про співробітництво у галузі попередження промислових аварій, катастроф, стихійних лих та ліквідації їх наслідків.

І четверте. Я хочу сказати, що спільними зусиллями аварійно-рятувальних формувань Чорноморського флоту і аварійно-рятувальних підрозділів Міністерства надзвичайних ситуацій, ми в два рази швидше ліквідуємо будь-яку надзвичайну ситуацію, зменшимо загрозу для наших людей, захистимо їхнє життя, захистимо їхнє благополуччя, врятуємо наші території від будь-яких надзвичайних ситуацій і їх негативних наслідків. Це за безпеку людей голосуємо. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Спасибі. Переходимо до прийняття рішення. Депутатів прошу сісти на місця і голосувати.

Ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій, пожеж і ліквідації їх наслідків у населених пунктах, в яких розташовані об'єкти Чорноморського флоту Російської Федерації на території України (реєстраційний номер проекту 0009) для прийняття в цілому. Прошу голосувати.

 

13:19:32

За-222

Я просив вас сісти на свої місця і голосувати.

Рішення не прийнято.

Шуфрич Нестор Іванович.

 

13:20:02

ШУФРИЧ Н.І.

Шановні колеги, уявіть собі ситуацію, не дай боже, але горить хата і рятівники Чорноморського флоту знаходяться ближче ніж наші рятівники, і вони захистили життя людей, але при цьому змушені були виламати двері, зламати огорожу. Чому вони мають відповідати матеріально, якщо вони захистили життя людини і вони були ближче ніж наші рятувальники?

Я прошу вас зараз з максимальною відповідальністю поставитись до ратифікації даного закону і дати можливість рятувальникам, які абсолютно аполітичні, виконувати свій  благородний обов’язок і захищати життя людей.

Ситуація навколо Чорноморського флоту ніяк не пов’язана з ратифікацією цієї угоди, це зовсім інше питання. А мова йде про єдине: можливість захистити життя і здоров'я людей, а потім не звинувачувати, хто має нести за це відповідальність. І в першу чергу йдеться про захист громадян України. Прошу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю питання по поверненню до розгляду цього питання. Прошу голосувати.

 

13:21:31

За-230

Рішення прийнято. 230.

Тепер я ставлю… ставлю… (Шум у залі)  Я по мотивам, приймемо рішення, дам.

Ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій, пожеж і ліквідації їх наслідків у населених пунктах в яких розташовані об’єкти Чорноморського флоту Російської Федерації на території України (реєстраційний номер проекту 0009) для прийняття в цілому.

 

13:22:40

За-228

Рішення прийнято.

По мотивам голосування просив Пинзеник. Прошу. У нас остався один проект закону по ратифікації. Сідайте, сідайте.

 

13:22:50

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, я не знаю, чому ви радуєтесь, бо мова йшла не про те, чи потрібно чи не потрібно цієї угоди, ми її не  заперечували. Але ви сьогодні проголосували безпрецедентне рішення: ви поширили на території України законодавство Російської Федерації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Розглядається проект Закону про ратифікацію Конвенції про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання (реєстраційний проект  0010). Заступник міністра юстиції Ворона Дмитро Миколайович. Прошу, і будемо голосувати. Сідайте, шановні друзі, сідайте. Дмитро Миколайович, прошу.

 

ВОРОНА Д.М.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати! Конвенцію про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання було прийнято та відкрито для підписання на 21 дипломатичній сесії Гаазької конвенції з міжнародного приватного права. Від імені України конвенція підписана 7 липня 2010 року. Положення цієї конвенції сформульовані із врахуванням аналізу практики застосування Гаазької конвенції про визнання і виконання рішень стосовно зобов'язань про утримання 1973 року.

Конвенція пропонує державам модернізований механізм співробітництва держав та  їх компетентних органів з метою сприяння особам, які мають право на утримання, право на одержання аліментів від осіб, що проживають за кордоном, зокрема, вона застосовується щодо аліментів на дітей, зобов'язань про утримання одного з подружжя, а також зобов'язань про утримання, що випливають із сімейних правовідносин.

Конвенція визначає порядок та підстави для визнання або відмови у визнанні та виконання рішень про стягнення аліментів з урахуванням розбіжностей, що існують між правовими системами  держави.

Приєднання України до Конвенції не  потребує внесення змін до чинного законодавства України. Положення Конвенції не передбачають сплати внесків у зв'язку з приєднанням. Реалізація не потребує витрат з Державного бюджету.

Законопроектом пропонується висловити заяви та застереження до Конвенції, сформульоване з урахуванням положень Сімейного кодексу, Цивільного кодексу та Цивільно-процесуального  кодексу України. 

Заявою до статті 4 пропонується визначити Міністерство юстиції центральним органам в Україні з виконання передбачених Конвенцією функцій.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради  підтримало ратифікацію вказаної Конвенції. В зв'язку з цим прошу прийняти рішення та рекомендувати прийти законопроект за основу та в цілому.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Конвенції про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання (реєстраційний номер проекту 0010) для прийняття в цілому. Прошу голосувати.

 

13:26:41

За-232

Рішення прийнято. За-232.

Шановні народні депутати! Відповідно до календарного  плану проведення першої сесії Верховної Ради України сьомого скликання 11 січня передбачено завершення роботи першої сесії  Верховної Ради України.

Першу сесії Верховної Ради України сьомого скликання оголошую закритою.

(Лунає Державний Гімн України)

 Шановні колеги,  дозвольте нагадати вам, що відповідно до статті  83 чергова друга сесія Верховної Ради України сьомого скликання розпочне свою роботу у вівторок 5 лютого. Спасибі за роботу і до зустрічі.