Засідання 05

Опубліковано 10. 01. 2013

 

ЗАСІДАННЯ П'ЯТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

10 січня  2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:06:20

В залі зареєструвалося 379 народних депутатів.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

У нас сьогодні дні народження народних депутатів України Алексєєва Ігоря Вікторовича (Оплески), Воропаєва Юрія Миколайовича (Оплески) і Горіної Ірини Анатоліївни (Оплески). Давайте їх поздоровимо і побажаємо всього найкращого, нашим іменинникам.

Шановні народні депутати, 3 січня 2013 року Центральна виборча комісія зареєструвала народних депутатів України Поляченка Юрія Володимировича, Заца Олександра Вікторовича та Благодира Юрія Анатолійовича, обраних 28 жовтня 2012 року у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, включених до виборчого списку Партії регіонів.  

Відповідно до статті 79 Конституції України перед вступом на посаду народні депутати України складають присягу перед Верховною Радою України.

Для складання Присяги на трибуну запрошується народний депутат України Поляченко Юрій Володимирович. Прошу.

 

ПОЛЯЧЕНКО Ю.В.

Присягаюся на вірність Україні. Зобов'язуюся усіма своїми  діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про блага Вітчизни і добробут українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України, законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Для складання Присяги на трибуну запрошується народний депутат України Зац Олександр Вікторович. Прошу. (Оплески)

 

ЗАЦ О.В.

Присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюся усіма своїми  діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про блага Вітчизни і добробут українського народу. Присягаюся додержуватися Конституції України, законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Для складання Присяги на трибуну запрошується народний депутат України Благодир Юрій Анатолійович.

 

БЛАГОДИР Ю.А.

Присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюся усіма своїми  діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати,  давайте привітаємо народних депутатів України з вступом на посаду. (Оплески)

Що стосується перерви, я зараз дійду до перерви.

З процедури голосування, правда, не було. Ну, давайте. Олег Тягнибок.

 

10:10:57

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановний пане Голово, вчора на Погоджувальній раді ми обговорили питання, вкотре, поіменного голосування, надзвичайно важливе для подальшої нашої роботи.  Я вас хочу попросити, що після перерви, після оголошення відповідних заяв все-таки озвучити список народних депутатів, які не зареєструвалися на столах реєстрації і через Секретаріат заблокувати карточки тих народних депутатів, які сьогодні відсутні в залі.  І дуже би вас просив поіменно озвучити їх. У випадку, якщо ці народні депутати долучаться в процесі до нашої роботи, їхні  карточки можна буде розблокувати. Дякую. Сподіваюся, що те, про що ми домовлялися вчора на Погоджувальній раді, буде реалізовано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Секретаріат, я прошу підготувати такі матеріали. Дозвольте оголошення зробити!

Відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради України, а також згідно з протоколом засідання депутатської фракції "Свобода" (від 18 грудня 2012 року), інформую, що у зв’язку з обранням заступником Голови Верховної Ради України Кошулинського Руслана Володимировича, заступником голови депутатської фракції Всеукраїнське об'єднання "Свобода" обрано народного депутата України члена депутатської фракції Всеукраїнське об'єднання  "Свобода" Кайду Олексія Петровича. (Оплески)

Ще одне оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України", статей 59 і 60 Регламенту Верховної Ради України, та згідно особисто поданої заяви, повідомляю про входження народного депутата України Мармазова Євгена Васильовича  до складу депутатської фракції Комуністичної партії України.

Ще оголошення. Відповідно до статті 60 прим. Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Львівщина". Співголовами міжфракційного депутатського об'єднання "Львівщина" обрано народних депутатів України Сех Ірину Григорівну і Кубіва Степана Івановича.

Оголошення. Відповідно до статті 60 прим. Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання на підтримку канонічної Православної Церкви України, а також міжфракційного депутатського об'єднання "Міжнародний антифашистський фронт". Керівником міжфракційного депутатського об'єднання на підтримку канонічної Православної Церкви України та міжфракційного об'єднання "Міжнародний антифашистський фронт" обраного народного депутата України Колесніченка Вадима Васильовича.

Шановні народні депутати, відповідно до пункту 15 Регламенту Верховної Ради України дві фракції просять оголосити перерву для проведення консультацій з питань порядку денного та виголошення заяви. Тому таку перерву я об'являю.

Будемо перерву робити чи буде заява? Перерва? Об'являється перерва на 30 хвилин. У 10.45 продовжимо працювати.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, я прошу сідати, давайте.  Перерва закінчилася. Я прошу від фракцій, хто буде виступати? Арсеній Петрович Яценюк, я прошу включити трибуну.

 

10:52:26

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні члени парламенту! Ми як опозиція вимагаємо від більшості і від Голови Верховної Ради України включення до порядку денного питань, які сьогодні важливі для України і українців.

Для України не важливо хто буде, яке буде прізвище у Національного банку України, за будь яких обставин – це Янукович. Для України сьогодні найважливіше –  це вступ України на європейський курс, це європейська інтеграція, це звільнення політичних в’язнів, це надання можливості Юлії Тимошенко і Юрію Луценко брати участь в українському політичному процесі, це свобода для України.

Ми вимагаємо включити до порядку денного:

Перше. Питання про курс України на європейську інтеграцію і прийняття відповідної постанови.

Друге. Ми вимагаємо включення до порядку денного питання про декриміналізацію статей Кримінального кодексу України, які були народжені ще за Сталіна і за якими засудили Юлію Тимошенко і Юрія Луценко.

І третє. Ми вимагаємо включення до порядку денного Закону України "Про амністію", який внесений трьома опозиційними фракціями і який звільняє від політичних переслідувань як Юлію Тимошенко, так і Юрія Луценко, так і ще тисячу українців, які потерпають від незаконного кримінального переслідування.

Наші вимоги не задоволені. Погоджувальна рада не голосувала при прийнятті  порядку денного.  З огляду на це ми вимагаємо включити дані законопроекти до порядку денного, проголосувати, і це дасть можливість парламенту працювати.

Окремо хочу зазначити на процедурі особистого голосування. До сьогоднішнього дня не включена система "Рада-3", яка дає можливість голосувати виключно одному народному депутату і виключно за себе. Ми і далі наполягаємо на тому, щоб виконувалася основна конституційна норма, а саме:  особисте голосування.

Вимоги опозиції є вимогами мільйонів українців, які за нас проголосували. Ми вимагаємо, щоб рахувалися з нашими вимогами. Включайте до порядку денного законопроекти і тоді парламент запрацює. По-іншому він працювати не буде. Дякую за увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі.

Шановні депутати, вчора відбулося засідання Погоджувальної ради, була сформульована повестка засідання сьогоднішнього. Ці питання включені не були.   Сьогодні вранці виникли ці питання і зараз їх оголосили.

Тому я об'являю перерву, керівників фракцій всіх прошу зайти в кабінет Голови Верховної Ради  України.  Перерва. 

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В 16 годин продовжимо  роботу у сесійній залі.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Продовжуємо нашу роботу. Прошу заспокоїтися. Хочу об'явити оголошення, шановні депутати.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України", статей 59 і  60 Регламенту Верховної Ради України та згідно особисто поданих заяв є повідомлення  про входження народних депутатів України Благодира Юрія Анатолійовича, Заца Олександра Вікторовича, Поляченка Юрія Володимировича до складу депутатської фракції Партії регіонів. 

Дозвольте інформувати вас о результатах  консультацій керівників всіх фракцій Верховної Ради України. Я коротко вас проінформую і надам по одній хвилині керівникам фракцій для пояснень. Ми  затвердили план сьогоднішнього вечірнього засідання. Цей план включає в себе  такі питання – це  дострокове припинення повноважень, це кадрові питання і це  робота над законопроектами. Нам треба    розглянути питання про включення  до порядку денного сесії 12 законопроектів, які ми утром вам, у кожного є, роздавали. Ми добавили ще п?ять законопроектів, які нам потрібно розглянути сьогодні  і завтра на сесійних засіданнях. Добавили п?ять законопроектів – це 1099, 1206,  це про внесення  змін до Кримінального кодексу (проект закону народного депутата Швеця) і Закон про амністію у 2013 році (проект  народного депутата Кожем?якіна). Ми добавили ще три постанови про підтримку євроінтеграційних прагнень українського народу і укладення Угоди  про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Нам треба розглянути ще питання  ратифікації. У нас, вранці ми роздавали 7 проектів законів по цим питанням. Нам потрібно призначити вибори, там 72 населених пунктів, де потрібно проводити вибори. Далі йде перейменування селищ. І нам треба затвердити календарний план роботи другої сесії Верховної Ради сьомого скликання. От ці питання головні, які ми визначили.

Першим питанням ми розглянемо, це питання включення, перелік питань, що пропонуються для включення до порядку денного. Я вам назвав.

Я прошу, я прошу записатися від фракції, по 1 хвилині. Так, на виступ з місця, об'єднання "Свобода", хто буде виступати? Мохник?

 

16:07:04

МОХНИК А.В.

Прошу передати слово Олегу Тягнибоку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Олег Тягнибок.

 

16:07:12

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шановне товариство! Пане Голово! Ну, так як ми домовлялися, бажано було би зараз озвучити список тих депутатів, які є відсутні. До 4 години, я думаю, що вже зрозуміло, хто не прийде сьогодні і заблокувати або вилучити картки тих депутатів.

Тим більше, що у нас передбачається багато голосувань, очевидно, певна частина питань, які ми будемо розглядати, будуть за скороченою процедурою. Голосування будуть і сьогодні, і завтра проводитися постійно. То просили би вас все-таки озвучити список і вилучити картки тих депутатів, які відсутні, щоб потім не виникало якогось конфлікту.

Ну, і ще одне питання. Все-таки ми це говорили на Погоджувальній раді, але якось не визначилися, так що з тими п'ятьма округами щодо виборів до Верховної Ради? Тим більше, ми сьогодні будемо розглядати питання по виборах до місцевих органів влади. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Що стосується п'ять округів, ми вчора на Погоджувальній раді визначилися. Є Конституційний Суд, він дасть своє тлумачення, і тоді ми можемо прийняти з вами якесь рішення.

Що стосується… Вранці  зареєструвалися депутати. Є в мене секретаріату дані такі. Народні депутати України, які перебувають у відпустках, це Соболєв і Зубко. Далі. Відрядження  немає у народних депутатів. І хворих, за даними  секретаріату,     не значиться.    

Тому… (Шум у залі) голосувати повинні тільки депутати, які є в цьому залі.

Прошу фракція… запис від фракцій. Фракція "Батьківщина".

 

16:09:36

МЕДУНИЦЯ О.В.

Олег Медуниця, фракція "Батьківщина", 157 виборчий округ. Прошу передати слово Арсенію Яценюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Арсенію Петровичу.

 

16:09:50

ЯЦЕНЮК А.П.

За наполяганням опозиції до порядку денного засідання Верховної Ради України будуть включені наступні закони. Перше. Постанова про європейську інтеграцію України як один з ключових документів, який необхідний для української держави, яка повинна стати частиною Європейського Союзу. Друге. Закон про декриміналізацію статей Кримінального кодексу 365 та 366, за якої незаконно політично вмотивовано засуджені Юлія Тимошенко і Юрій Луценко, і ці сталінські статті виключені з кримінального закону України.

І третє. Це Закон України "Про амністію у 2013 році", який дасть можливість звільнити не тільки Тимошенко і Луценко, але й тисячу українців, які потерпають від незаконного кримінального переслідування. Дані законопроекти повинні бути розглянуті по процедурі в п'ятницю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, прошу від фракції "УДАР", хто буде виступати?

 

16:10:57

КУРЕННОЙ В.К.

Прошу передати слово Віталію Кличку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу. Народний депутат Кличко.

 

16:11:06

КЛИЧКО В.В.

Добрий день, дорогі колеги, хочу ще раз звернути увагу, що Верховна Рада, на жаль, продовжує не виконувати своїх функцій і не працює як вона повинна працювати.

Голова Верховної Ради неодноразово наголошував на тому, що повинно бути персональне голосування. Ще раз хочу нагадати, щоб ми знову не поверталися до практики голосування, так зване фортепіано чи піаніно, коли депутати бігають та голосують за людей, які не присутні в залі. Це перше.

По-друге, я впевнений, що сьогоднішній день ми повинні проголосувати закон про співпрацю України та… європейської інтеграції і обов'язково розглянути законопроект про вибори, місцеві вибори…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, дайте закінчити.

 

16:12:11

КЛИЧКО В.В.

Про місцеві вибори та вибори київського голови та Київради. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від Партії регіонів хто буде виступати? Герман.

 

16:12:24

ГЕРМАН Г.М.

Дякую, пане Голово. Фракція Партії регіонів дуже задоволена, що вдалося налагодити конструктивну роботу парламенту. Ми вітаємо такі підходи керівництва Верховної Ради до організації роботи Верховної Ради і радимо не зважати на гамір політичних дошкільнят. Це минеться і парламент буде працювати спокійно, конструктивно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Від фракції комуністів, хто буде виступати? Адам Іванович Мартинюк, прошу.

 

16:13:02

МАРТИНЮК А.І.

Дякую. Мартинюк, фракція Компартії України. Добре, що знайшли якесь порозуміння. Але, на жаль, воно суперечить нормам Регламенту. І наша, звичайно, фракція не може підтримувати подібні підходи до розв'язання законотворчої діяльності.

Коли ми гамузом голосуємо десятки два законопроектів – це абсолютно не відповідає духу парламентаризму. Ті фракції, які готові це робити – це їхня справа. Тому що ми за більшість законопроектів готові були б віддати свої голоси і підтримати. Але є й такі законопроекти, які з політичних мотивів ми не можемо проголосувати.

І тому участі у цьому, вибачте, гамузовому голосуванні наша фракція брати не буде. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Я прошу нефракційні – народний депутат Олег Ляшко. Хвилина, прошу. Включіть мікрофон Ляшку. А де це ви карточку держите?

 

16:14:23

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія, позафракційний.  Шановні колеги народні депутати, звертаю вашу увагу, що до порядку денного сьогоднішнього засідання пропонується включити законопроект урядовий за номером 1117, який називається "Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії".

Так от я звертаю увагу депутатів, ті, хто буде голосувати за цей законопроект про включення його до порядку денного, що цей законопроект передбачає суттєве зниження пенсії для військовослужбовців, шляхом внесення змін до статей 14 і 37 до Закону про пенсійне забезпечення осіб, звільнених від військової служби. І якщо ми проголосуємо за включення цього законопроекту до порядку денного і підтримаємо зниження пенсії для військовослужбовців, то ті хто голосував за цей закон, хай тоді йдуть і розказують  військовослужбовцям, чому вони в них забирають копійчані пенсії. Я звертаюсь до колег депутатів не голосувати за законопроект 1117 про…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.  Переходимо до розділу про включення до порядку денного сесії. І я хочу ще раз нагадати шановним народним депутатам, що на Погоджувальній раді депутатських фракцій, яка відбулася сьогодні, ми погодили рішення про перелік питань, які необхідно включити до порядку денного сесії. Зокрема: питань стосовно внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексу України, застосування амністії в 2013 році, про Заяву Верховної Ради України про підтримку курсу України на інтеграцію до Європейського Союзу.

Тому переходимо до голосування цього переліку законів. Прошу народних депутатів голосувати. Прошу депутатів голосувати.

 

16:16:51

За-318

"За" – 318, "проти" – 0, "утримались" – 1, не голосували 73. Всього 392.

Прошу по фракціям. Сядьте, я дам по мотивам голосування, все ми розберемо зараз. Партія регіонів – 174, "Батьківщина" – 63, "УДАР Віталія Кличка" – 36, "Свобода" – 35, Компартія України – 0, позафракційні – 10.

Я ще раз прошу депутатів голосувати всім своїми картками. По мотивам голосування Тягнибок і Яценюк.

 

16:18:03

ТЯГНИБОК О.Я.

Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Володимире Васильовичу, давайте все-таки серйозно працювати. Ось на порталі "Української правди" надрукували документ, фотодокумент щодо тих відсутніх депутатів і тих, хто з Партії регіонів має їх контролювати. Зокрема, цитую, нібито Юрій Самойленко, депутат від регіонів, зобов'язаний проконтролювати, що Володимир Мисик і Володимир Олійник проголосували за Дениса Омеляновича і Ірину Бережну. Оскільки їх в залі немає і були зафіксовані факти, ми вас просимо, сьогодні цілий день ми будемо голосувати, будь ласка, ми вас дуже просимо вирішити питання із самозванцями, з негідниками, з порушниками Конституції, які всупереч того, що ми постійно про це говоримо, наголошуємо і весь світ з нас насміхається вже, далі і далі вперто голосують за своїх колег по фракції. Будь ласка, ми вас просимо, заради конструктивної роботи парламенту, налагодьте нормальний процес роботи в залі. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Яценюк, прошу. Потім –  Олійник.

 

16:19:10

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний пане головуючий, не знаю, чи ви знаєте про це, але сподіваюсь, що зараз дізнаєтесь. Європейський суд з прав людини вчорашнім своїм рішенням визнав, що кнопкодавство в українському парламенті є порушенням норм міжнародного права. Це вже дійшло до того, що європейські інституції вказують нам на те, що народні депутати України порушують українську Конституцію. Щойно Наконечний, Клюєв і Царьов, їхні картки проголосували. Не знаю, хто з цих трьох є живий як народний депутат і тиснув кнопки.

Ми звертаємось до вас, шановний Голово парламенту, якщо ви хочете, щоб парламент працював, так як цього вимагає Конституція і народ України, забезпечте особисте і персональне голосування. За інших обставин, парламент знову буде заблокований до моменту виконання української Конституції, а саме: особистого голосування.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні депутати, я ще раз запрошую, як ми домовлялися, голосуйте тільки своїми  картками. Що стосується Наконечного, Наконечний от сидить, він голосує сам…

Я прошу ще раз давайте не будемо гратися. Я прошу Олійника.

 

16:20:36

ОЛІЙНИК В.М.

Шановні колеги, не піддавайтесь на провокації. Я ще раз кажу, можете підняти стенограму   або стенограму щодо голосування і побачити, я голосую особисто, ні за кого іншого я не голосую. Партія регіонів завжди дотримувалась і Регламенту і закликає інших не провокувати ситуацію, не нагнітати її, голосувати і вам треба особисто так як робимо  ми. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ще хто по мотивам? Всі по мотивам голосування? Прошу народний депутат Карпунцов. Прошу.

 

16:21:20

КАРПУНЦОВ В.В.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги! Є процедура і не треба нічого видумувати. Ми реєструвались сьогодні на столах письмової реєстрації, вам повинні звітувати, хто персонально зареєструвався,  а хто ні. Ви зачитаєте, якщо людина присутня зараз в залі вона встане це підтвердить. А картки тих депутатів, яких немає, повинні бути заблоковані. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я вранці повідомляв, скільки депутатів зареєстровано. Останнє прошу, народний депутат Лук'янов.

 

16:21:58

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Шановний Володимире Васильовичу! Ми сьогодні досить багато вели перемови і шукали компроміс, зараз він знайдений. Є пропозиція: давайте ставити питання на голосування і голосувати. Більш того, я звертаюсь до кожного з присутніх натискайте на свої кнопки, голосуйте самі за себе і давайте відійдемо від цієї конфліктної ситуації. Давайте працювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Давайте провіримо на розгляді питання. Прошу Гордієнко.

 

16:21:56

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України.

Шановні колеги! Я звертаюсь до тих, хто сидить з лівої і з правої частини залу, а особливо звертаюся до представників Партії  регіонів, до головуючого і до іншого: я прошу, щоб нас не втягували в ці політичні провокації, свідками яких ми є. Тут сидять усі надзвичайно чесні і виховують нас, за кого потрібно голосувати. Я звертаюся до вас, так званої опозиції, і зокрема, до… ось у нас є фракція "УДАР", у сесійній залі нема Павла Розенка, но його карточка… (Шум у залі) Є? Тоді я прошу саме вибачення. Прошу вибачення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні депутати! Ну, ми ж… Розенко, прошу, народний депутат.

 

16:23:35

РОЗЕНКО П.В.

Ну, Павло Розенко, фракція "УДАР". "Без мене мене женили", як то кажуть. Так що дякую ще раз за згадування мого прізвища в ефірі Національного радіо і телеканалу "Рада" і фракцію комуністів за мій піар. Але я повідомляю, що я зареєстрований зранку згідно Регламенту і на столах реєстрації, і реєстрація карткою. Тому я  присутній, працюю, як і працює вся фракція "УДАР" у Верховній Раді України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Шановні народні депутати, я ще раз вас прошу голосувати персонально тільки своєю карткою.

Переходимо до розгляду питання проект Постанови про звільнення Сергія Геннадійовича Арбузова з посади Голови Національного банку України (№ 1199). Проект постанови з даного питання вам надано. Слово для доповіді надаю представнику Президента України у Верховній Раді  України Юрію Романовичу Мірошниченко.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Володимире Васильовичу. Шановні виборці, шановні колеги! Відповідно до пункту 18 частини 1 статті 85 Конституції України Президент  України вніс  подання про звільнення Сергія Геннадійовича Арбузова з посади Голови Національного банку України. Прошу підтримати це подання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є запитання?  Прошу записатися. 5 хвилин на запитання.   Яценюк Арсеній Петрович.

 

16:25:45

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний пане Голово! На трибуні, здається, не Арбузов стоїть, а пан Мірошниченко. А ми хотіли би зараз побачити колишнього голову Національного банку України і задати йому декілька запитань.

Перше. Куди за два роки його керівництва поділося 14 мільярдів доларів США золотовалютних резервів?

Друге. Чому  сьогодні, коли в Україні іде дефляція, тобто ціни  знижуються, зростають кредитні ставки?

Третє.  Чому половина іноземного банківського  капіталу тікає з України завдяки такій  політиці Національного банку України?

Ми вимагаємо звіту колишнього голови Національного банку України з відповідями на всі питання, які піднімаються опозицією. Де особа, яку звільняють?

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Арсенію Петровичу, справа в тому, що відповідно до Конституції і Регламенту Верховної Ради зараз ми з вами розглядаємо подання Президента України. Це подання  представляє вам Представник Президента України у Верховній Раді, і ви маєте шляхом  голосування визначитися: чи ви його підтримаєте, чи ні.

В обговоренні, яке передбачено  Регламентом ви можете висловити свою точку зору.  Так говорить закон.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ще питання є? Мирний, об'єднання "Свобода".

 

16:27:32

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Ми знаємо, що згідно Регламенту, і дякую, що ви нам нагадали, ми не можемо або не маємо можливості обговорювати, але  ми нагадуємо про те, що все-таки золотовалютні резерви впали на третину, що абсолютно не зрозуміло, згідно подання Президента 686 мільйонів доларів тільки  у третьому кварталі пішли з фінансового ринку. І дуже хочеться почути автора знаменитого законопроекту про 15 відсотків  податку. Хай людина прийде скаже, розкаже, пояснить свою позицію, бо ця людина – це публічна людина, і він має відповідати за всі ті дії, які він робить. На жаль, на жаль, для України ця вже людина починає бути першим віце-прем?єром, тобто  подальші подвиги людини на цій посаді для нас не відомі, дуже хочеться почути. Дякую.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Дякую вам за запитання, але хочу  звернути вашу увагу, що всі автори законопроектів щодо податків 15,  а потім 10-відсоткових знаходяться в цій залі. Суб?єктом законодавчої ініціативи  Національний   банк не був в цьому питанні.

Що стосується  вашого бажання вислухати  звіт Національного банку, то він  законом передбачений, але ніяк не пов?язаний з розглядом подання Президента України про звільнення Голови Національного банку. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ляпіна, народний депутат, "Батьківщина".

 

16:29:14

ЛЯПІНА К.М.

Дякую, шановні колеги. Ксенія Ляпіна, Об?єднання  "Батьківщина". Звертаю увагу на те, що ми розглядаємо не просто зняття когось з посади, а голови  Національного  банку України. Власне, за час його діяльності  погіршився бізнес-клімат в Україні, і ми вважаємо, що частка його відповідальності безпосередньо  є в цьому питанні.  І не тільки банківський капітал, взагалі капітали-інвестори тікають з України. Непередбачувана політика, незрозумілі питання інфляції. Те, що вдалося утримати інфляцію, досягти  дефляції – це, власне кажучи, як зупиняти  кровотечу шляхом удушення хворого, приблизно от така політика  була у Національного банку.  Ми не можемо  задати жодне питання ні Президенту, ні голові Національного   банку, бо ви, пане Юрію, на жаль, не здатні відповісти на питання, яким чином досягли дефляції і чому капітал тікає сьогодні з України, і обходить Україну…

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.  Дякую, пані Ксеніє. Я дійсно не буду брати на себе відповідальність звітувати за Національний банк. Я лише представляю Подання Президента України.

Але в порядку довідки можу вам сказати, що пан Арбузов висловлював готовність виступити і дати відповіді на всі запитання, які є у народних депутатів. Але закон є закон. І в Законі про Регламент Верховної Ради не передбачено виступу або звіту голови Національного банку на момент, коли відбувається його звільнення.

Тому ми з вами розглядається Подання Президента України. А що стосується звіту, то я думаю, що є тут представник Національного банку, який, я сподіваюсь, сьогодні стане головою Національного банку, і він буде тоді вже мати можливість нам з вами відповідати на запитання, коли буде обіймати цю посаду. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Час закінчився, сідайте. Чи є необхідність обговорення цього питання, чи голосувати будемо? Голосувати будемо? Запишіть від фракцій по одній хвилині, від фракцій, в обговорення. Запишіть. Прошу, фракція Компартії України, Кілінкаров.

 

16:32:03

КІЛІНКАРОВ С.П.

Шановні депутати! Шановний Володимире Васильовичу! Ми сьогодні розглядаємо питання про звільнення Арбузова. Дуже багато зауважень було в його адресу сказано зі стану опозиції. Тому я думаю, буде правильно, якщо ми поставимо це питання на голосування і опозиція проголосує за звільнення Арбузова. Бо якщо ви, стільки у вас є  до нього критичних, так сказати, висловлювань, то давайте проголосуємо і все, ми закриємо це питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слушна пропозиція.

Прошу народний депутат Марцінків, об'єднання "Свобода".

 

16:32:52

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Слово Кайді, передаю слово Кайді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу.

 

16:32:57

КАЙДА О.П.

Дякую. Олексій Кайда, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода".  Шановні колеги, вчора на засіданні Комітету з питань фінансів і банківської діяльності розглядалося це питання, і до Юрія Романовича, який тільки що доповідав, було питань, напевно, не дуже багато. Тому що основний запас питань ми зберігали для Сергія Арбузова, якого обіцяв сюди Юрій Романович Мірошниченко привести в сесійну залу, який готовий був би відповідати на запитання. А я впевнений, що в половини, як мінімум, в половини сесійної зали є запитання до колишнього керівника Національного банку.

І по питаннях: за рахунок чого здійснювалися виплати по заробітній платі, чи часом не друкували гроші, куди ділися від 20 до 30 відсотків золотовалютного запасу і інше, інше, інше.

Тому однозначно ми будемо ставити питання і притягнення до кримінальної відповідальності можливої, якщо підтвердяться факти, власне, зникнення частини золотовалютного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  "УДАР Віталія Кличка" народний депутат Матіос.

 

16:34:08

МАТІОС М.В.

Прошу передати слово Розенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Розенко? Прошу.

 

16:34:13

РОЗЕНКО П.В.

Шановні народні депутати! Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Для тих, хто каже, що не потрібно нам сьогодні звіту Національного банку і що такий собі голова, який то може звітувати, то не може звітувати Верховній Раді України, в Конституції України чітко записано, що призначення і звільнення голови Національного банку України є виключною компетенцією Верховної Ради України. Ця особа є підконтрольною і підзвітною Верховній Раді України. Безумовно, в Президента є право його призначати на будь-які посади в уряді. Але це не означає, що керівник Національного банку України таким чином може уникнути відповідальності за свої попередні дії і звітування  за свою попередню діяльність. А питань до керівництва Національного банку у всіх дуже багато, починаючи від золотовалютних резервів і закінчуючи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

16:35:22

РОЗЕНКО П.В.

… і закінчуючи будівництвом баз для персоналу Національного банку в ту кризу, про яку ми сьогодні говоримо. Тому принципова позиція фракції "УДАР" сьогодні полягає в тому, що ми не маємо права переходити до персональних питань по Національному банку України без заслуховування звіту Голови Національного банку України, яким є на сьогоднішній день Сергій Арбузов. Тому ми просимо нашу пропозицію цю підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Кравчук.

 

16:35:54

КРАВЧУК В.П.

Прошу слово передати Яценюку Арсенію Петровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Яценюк Арсеній Петрович.

 

16:36:01

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний пане головуючий, для довідки Представнику Президента України у Верховній Раді України, відповідно до статті 207 Регламенту Верховної Ради України в обов'язковому порядку питання зняття з посади Голови Національного банку України поєднується з обговоренням результатів діяльності.

Саме тому ми вважаємо, що Національний банк України – це не приватний банк, в що він перетворився за останніх 2 роки. Тому ми вимагаємо відповіді на чіткі питання. Перше – де 14 мільярдів доларів США золотовалютних резервів? Друге – чому при нульовій інфляції ставки кредитів в Україні 20 відсотків? Третє – хто і на яких підставах запланував ввести 15-відсотковий податок на бідних українців, які будуть продавати свої мізерні доларові заощадження? Четверте – чому половина зовнішнього банківського капіталу з заходу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

16:37:07

ЯЦЕНЮК А.П.

Чому половина західного капіталу, який був вкладений в Україну, тікає з банківського сектору? П'яте – який буде курс національної валюти? Шосте – що центральний банк буде робити з метою оздоровлення грошово-кредитної політики? Сьоме – яка монетарна політика буде центрального банку в 2013 році і чим вона буде відрізнятися від попередніх двох років. І останнє – чи буде програма з Міжнародним валютним фондом і які маяки будуть в програмі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Народний депутат Журавський, Партія регіонів.

 

16:37:40

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, питання про звільнення Голови Нацбанку не передбачає звіту перед Верховною Радою України, чисто з юридичної точки зору. І не треба марно витрачати час. Ставте, будь ласка, це питання на голосування, воно цілком зрозуміле для залу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення закінчилися, я прошу депутатів підготуватися до голосування. Голосувати кожен персонально своїми картками.

Ставлю на голосування проект Постанови  про звільнення Сергія Геннадійовича Арбузова з посади Голови Національного банку України (№ 1199) для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

16:38:46

За-217

За – 217, проти – 42, утрималось – 40, не голосувало – 94, всього – 393.

Рішення не прийнято.

По фракціям. Партія регіонів – 179, "Батьківщина" – 0, Віталія Кличка – 0, "Свобода" – 0, Компартія України – 30, позафракційні – 8.

По мотивам голосування, прошу по мотивам голосування. Мірошниченко. Мірошниченко – другий. Юрій Романович Мірошниченко, прошу.

 

16:39:56

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Володимире Васильовичу, шановні колеги, я прошу повернутися до голосування, оскільки не всі колеги встигли проголосувати. Адже… Я закликаю представників опозиції, йдеться про виконання Конституції! Адже ви знаєте, що поєднувати посаду Голови Нацбанку і першого віце-прем'єра Сергій Геннадійович не може. Давайте виконувати Конституцію, як ви до цього закликаєте! Прошу підтримати Президента в його поданні! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Сас. Сідайте, надам я слово…!

 

16:40:28

САС С.В.

Дякую. Депутат Сас, "Батьківщина". Володимире Васильовичу, я хочу звернути вашу увагу на ту норму, яку цитував Арсеній Петрович Яценюк, частину третю статті 207, яка передбачає обговорення.  І хочу звернути вашу, що обговорення, відповідно до 30 статті Регламенту, здійснюється за повною процедурою або за скороченою, 31-а. Якщо приймається рішення, і мінімальна кількість часу, яка надається, це 2 хвилини.

 І я хотів би, користуючись нагодою,  звернутися до Представника Президента у Верховній Раді, хай він встане назве норму Регламенту, яка дозволяє повернутися до відхилених питань. І Зарубінський, тут мені підказують, голосував з двох! Хай мені Мірошниченко відкриє норму Регламенту і покаже, де в Регламенті написано можливість повернення до відхиленого голосування. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мірошниченко, "Свобода".

 

16:41:31

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Навіть при тому, що 217 жалюгідних голосів набрала Партія регіонів за те, щоб зняти Сергія Арбузова із посади Голови Нацбанку, на всі голоси були чесні. Журналісти телефонують: депутати Шуфрич і Колесніченко прикриваючись газеткою голосували за своїх колег. (Шум у залі) Це ганьба! І я дуже вдячний журналістам! Давайте разом будемо контролювати дотримання Конституції! Іще прошу дати слово Олегу Махніцькому на решту 30 секунд. Дякую. Дайте Махніцькому ще…!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі, я прошу… ні! Прошу Розенка, фракція "УДАР".

 

16:42:16

РОЗЕНКО П.В.

Шановні народні депутати"! Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

Ми категорично заперечуємо проти повернення до голосування  у зв’язку з тим, що людина, яка це запропонувала, не було названо конкретних прізвищ людей, які на його думку не встигли проголосувати за цю постанову. І взагалі у нас зараз немає іншого виходу, як відкласти спокійно це питання, нехай Національний банк України спокійно готується до звіту у Верховній Раді України. Сюди вийде Голова Національного банку Сергій Арбузов, прозвітує за свою діяльність протягом останніх двох років, народні депутати зможуть йому задати питання і висловитися з цього приводу.

Давайте зараз не напружувати ситуацію, а проголосуємо за звіт Національного банку України, як цього вимагає Регламент Верховної Ради України.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Спасибі.

Була пропозиція Мірошниченка… (Шум у залі) Я поставлю на голосування питання повернутися, а не за кандидатуру.

Я ставлю на голосування питання повернутися до голосування. Прошу голосувати.

 

16:44:00

За-221

Питання розглянуте.

Переходимо далі. Шановні народні депутати, сідайте, заспокойтесь, давайте працювати далі.

На розгляд виноситься проект Закону про схвалення рішення Президента України про направлення національного контингенту для участі України в Операції ООН у Кот-д'Івуарі та транскордонних операціях у рамках міжмісійного співробітництва між Місією ООН у Ліберії та Операцією ООН  (реєстраційний номер 1192).

Слово для доповіді з цього питання надається першому заступнику міністра… а хто доповідати буде? Від комітету хто буде доповідати? Прошу від комітету доповідайте, Кузьмук.

 

16:45:38

КУЗЬМУК О.І.

Шановні народні депутати!  Відповідно до доручення Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони на своєму засіданні  розглянув поданий Президентом України проект Закону про схвалення рішення Президента України про направлення національного контингенту для участі України в операції Об'єднаних Націй Кот-д'Івуарі та транскордонних операцій у рамках міжмісійного співробітництва між Місією ООН в Ліберії та Операції ООН в Кот-д'Івуарі.

За результатами розгляду вважається, що прийняття цього закону позитивно вплине на збільшення міжнародного авторитету України, посилить позиції нашої країни як надійного члена Організації Об'єднаних Націй, сприятиме зміцненню подальшої співпраці з цією організацією у сфері миротворчої діяльності, а також дозволить військовослужбовцям Збройних Сил підтримувати на високому рівні професійні навички та набути цінний досвід у міжнародних операцій.

Необхідно зазначити, що Операція ООН в Кот-д'Івуарі здійснюється відповідно до Резолюції Ради безпеки ООН номер 1528 2004 року від 27 лютого 2004 року. Згідно з Резолюцією Ради безпеки ООН номер 2062 від 26 липня 2012 року строк дії мандату ООН продовжено на черговий річний період до 31 липня 2013 року.

Фінансування витрат, пов’язаних з участю миротворчого контингенту міжнародної операції, здійснюється з Державного бюджету України з подальшим відшкодуванням цих витрат в Організацією Об'єднаних Націй. Додаткових видатків з Державного бюджету не передбачається. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради  не має правових заперечень щодо прийняття вказаного законопроекту.

За результатами розгляду на засіданні комітету було ухвалене одноголосне рішення про внесення зазначеного законопроекту на розгляд Верховної Ради  України та рекомендувати схвалити рішення Президента, уточнивши в законопроекті строки перебування українських миротворців в операціях у Кот-д'Івуарі до 31 липня. А також забезпечити необхідні заходи безпеки, збільшити озброєння і чисельність охорони.

Враховуючи  вищезазначене, пропоную схвалити рішення Президента України та прийняття законопроекту за основу та в цілому з урахуванням висловлених пропозицій. Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Питання є до співдоповідача? Прошу записатися. Питання від депутатів. Я прошу, від фракції "УДАР Віталія Кличка", Агафонова.

 

16:49:07

АГАФОНОВА Н.В.

Прошу передати слово Сергію Капліну, фракція "УДАР".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати.

 

16:49:15

КАПЛІН С.М.

Сергій Каплін, фракція "УДАР Віталія Кличка".

 Насправді, ми  б мали  послухати міністра Лебедєва, який повинен  народним депутатам і народу України доповісти, з яких таких соціальних, політичних і, головне, економічних мотивів ми повинні посилати своїх  хлопців за кордон на смерть.

У Кот-д'Івуарі наші хлопці будуть боронити інтереси олігархів, а не народу України, оскільки товарообіг з цією країною у зв'язку з нашою присутністю там, складає 150 мільйонів, а структура його (вдумайтеся!) – добрива і метал. Тобто ми будемо кидати життя наших громадян для того, аби вони прокладали дорогу товарам, які виробляються на підприємствах, які належать нашим олігархам. Ми посилаємо хлопців на  смерть для того, аби Президент на міжнародній арені отримав черговий дипломатичний залік.

Наша партія, фракція вважає неприпустимим…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закінчіть!

 

16:50:23

КАПЛІН С.М.

І наступне. Ми на комітеті вимагали  від міністра оборони і міністра  закордонних справ  доповісти комітету, а згодом Верховній Раді про наявність чіткої  стратегії просування  економічних інтересів  нашої країни там, де наші хлопці представляють інтереси і виконають миротворчу місію. А то виходить, що ми  відправили їх у Македонію, а тепер македонці ремонтують наші дороги, а не навпаки.

 

КУЗЬМУК О.І. Я можу відповідати?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

КУЗЬМУК О.І.  Дивно це слухати, шановний колего. Вчора ви не згадували олігархів, вчора ви нікого на смерть не посилали, а підняли свою руку, свій голос за схвалення  проекту, який ми  сьогодні розглядаємо.

Я ще раз підкреслюю, ми вже двічі виконували завдання в Кот-д’Івуарі. Сьогодні близько 50 країн світу виконують цю місію в цій державі. Серед них європейські країни: Франція, Польща, Румунія, Молдова, Україна; североамериканські країни: Канада. Ну, слава Богу, що ми ще не приймаємо участь в місії в Китаї і в Австралії. Це залишилось  там, де ми з честю не виконували завдання нашої Батьківщини.

Ми діємо згідно рішення Ради безпеки  Організації Об'єднаних Націй, а Верховна Рада підкреслила своє і тільки своє…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Леонов, об'єднання "Свобода".

 

16:52:06

ЛЕОНОВ Е.В.

Прошу передати слово Юрію Сиротюку. Юрію Сиротюку, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

16:52:27

СИРОТЮК Ю.М.

Юрій Сиротюк, фракція Всеукраїнського об?єднання "Свобода".

Вчора, дійсно, комітет підтримав направлення  наших миротворців  за  проханням Ради Безпеки ООН. Єдине питання, яке я вам хочу ще раз задати, яким  чином буде забезпечена безпека  українських вояків, і чи бойові машини, які вони використовують, здатнівести бойові дії у тих умовах?

І ще хотів би…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, відповідайте.

 

КУЗЬМУК О. І. Як  і у  2011 році…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Треба хвилину вкладуватися.

Відповідайте.

 

КУЗЬМУК О.І. Як і у 2011 році,  так і у 2010-му вимога одна із вимог нашого комітету було до Міністерства оборони: забезпечити  надійну охорону і оборону  нашого контингенту. Ця вимога була виконана, і це підкреслили події, які розвивались.

На сьогоднішній день Генеральним штабом,  і сьогодні вони вже доповіли, розраховані  сили і засоби, як професіональні військові, так і важка  техніка, для  направлення у Кот-д?Івуар для посилення охоронної оборони нашого контингенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Бондаренко народний депутат,  "Батьківщина".

 

16:53:52

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, "Батьківщина".

Пане Олександре, ви наводили приклади європейських, північноамериканських, інших  країн, які направляють  свої контингенти в зони такі небезпечні  військові, де є рішення ООН. Але  ті країни забезпечили внутрішнім законодавством соціальний захист людей, які туди  відправляються, захист їх пенсійних прав,  їх прав як інвалідів, але, як правило, звідти повертаються дуже багато таких людей.

Я як людина, яка постійно зіштовхується  з проблемами прийому таких громадян,  відзначу,  що ще з Мозамбіку, з Єгипту, В?єтнама, з інших конфліктних зон сотні людей  ходять, не маючи квартири, не маючи  захисту лікарняного, не маючи пенсійного нормального забезпечення. Тому  наша участь на рівні з європейськими країна сьогодні не захищає наших людей від   тих бід, які їх чекають після повернення. Тому я думаю, що підтримувати такі рішення сьогодні не варто. Дякую.

 

КУЗЬМУК О.І. Шановний пане Володимире, хочу вам нагадати, що Верховна Рада шостого скликання прийняла Закон о додаткових гарантіях соціального забезпечення військовослужбовців, які беруть участь в миротворчих операціях. І цим законом нам вдалося підвищити грошове забезпечення наших військовослужбовців до рівня, практично до рівня всіх європейських країн зі збереженням тих посадових окладів фінансового забезпечення в Україні.

Але я хочу погодитися з вами. Люба військова справа, де б вона не відбувалась, - це ризик. І ризик великий для наших військових. Вони ідуть на цей ризик, вони знають, що таке батьківщина і її авторитет. Ми прийняли всі необхідні закони. Наша справа сьогодні – контролювати, щоб вони виконувались.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, сідайте. Шановні депутати! Є пропозиція обговорення провести за скороченою процедурою. Можна ставити на голосування? Хто за таку пропозицію, прошу проголосувати за скороченою процедурою.

 

16:56:38

За-191

Рішення прийнято.

Це процедурне питання. Я прошу записатися депутатів, два – "за", два – "проти". На виступ з трибуни два чоловіки.

Леонов, об'єднання "Свобода".  Сиротюк Юрій, прошу.

 

16:57:42

СИРОТЮК Ю.М.

Юрій Сиротюк, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановне товариство, хотів би наголосити на двох моментах.

Перше.  Цього року Міністерство оборони недофінансовано майже на 60 відсотків. Країна планомірна, нинішній режим планомірно нищить силові структури, планомірно знищує національну безпеку країни. Ми всі бачимо, як всі силові структури, оборонні структури очолюють люди, які ще донедавна були громадянами Росії і народилися далеко на Північ від України.

Ми маємо іншу проблему так само. Що наші війська у зв'язку із систематичним недофінансуванням не мають можливості модернізуватися, не мають можливості проводити навчання. Тому Україна, за цих три роки скоротилася кількість українських миротворців. Якщо декілька років назад ми були на десятому місці в світі, зараз ми вже на 38 місці в світі. Сьогодні участь у наших миротворців – це один з небагатьох можливостей мати реальний бойовий досвід. Бо армія, вона повинна бути готовою і захищати національну безпеку і оборону. Відтак ми повинні вимагати, щоби наші вояки були належно захищені, ми повинні вимагати, щоби кошти, які на це надходять, вони йшли на модернізацію вертольотів, бо ці вертольоти вже не здатні здійснювати бойові місії, модернізацію ударної їхньої сили, на те, щоби військовослужбовці України отримували належний соціальний захист і належні зарплати.

Тому фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" підтримує прохання, ще раз наголошую, це прохання Ради безпеки ООН. Адже якщо ми не ухвалимо цього рішення, держава повинна виділити мільйони гривень на те, щоб передислокувати ці війська в Україну, і ці військовослужбовці залишаться без зарплат, без соціальних гарантій.

Тому наша фракція буде голосувати і підтримувати рішення Ради безпеки ООН щодо направлення наших бойових вертольотів в Республіку Кот-д'Івуар. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Павловський, фракція "Батьківщина".

 

16:59:21

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, фракція політично ув'язненої Юлії Тимошенко. Прошу передати слово Миколі Томенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу.

 

16:59:40

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, якщо звернути увагу на сьогоднішнє питання, я думаю, що за важливістю для нашого Міністерства оборони це є питання номер один. Сьогодні військова міць нашої держави загальновідома присутня тут в залі, і я не хотів би критикувати тих людей, які служать в Збройних силах України, але участь у бойових діях, а повірте мені як учаснику бойових дій в Афганістані, я добре знаю ситуацію, яка зараз там відбувається – це участь в бойових діях, бо вогнепальна зброя там застосовується з 2011 року. І якщо хто не служив в армії, то я вам поінформую, що найнебезпечніша участь – це для бойових вертольотів, а саме бойові вертольоти представляють Україну. Не охороняють з автоматами як деякі країни, а діють в рамках вертолітного контингенту з бойовими вертольотами. Так-от, тут мусив буть міністр оборони, який би прийшов і сказав, що, друзі, я як міністр оборони вам гарантую, що кожна людина повернеться в Україну живою, оскільки ми проаналізували і знаємо, що по сусідству наші колеги – Пакистан, який, до речі, виводить свій контингент, Бангладеш, який, до речі, виводить свій контингент, Китай, який, до речі, виводить свій контингент, є країни, які страхують наших миротворців. Ми маємо стовідсоткову гарантію безпеки життя кожного українського громадянина. Міністр оборони мусив би нам сказати, що ми не вперше приймаємо це рішення. Точніше, ми як "Батьківщина" ніколи за це не голосували і голосувати не будемо, але більшість голосувала. Я хочу запитати, де ті гроші і скільки грошей ми отримали? Ми знову фінансуємо з державного бюджету і знову нам говорять: "Нам колись повернуть". Скільки повернули? І скільки з цих грошей пішло на соціальне забезпечення наших солдат і офіцерів, які там були?

Тому, друзі, не перетворюємо як в історії з Арбузовим і теперішньою історією в профанацію те, що відбувається в парламенті. Такі питання мусять розглядатися в присутності всього уряду, міністра оборони, і вони повинні нести відповідальність за це рішення, яке приймається. Ми не голосуємо за направлення контингенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Прошу, народний депутат, Партія регіонів, Кінах.

 

17:02:00

КІНАХ А.К.

Шановні народні депутати, є необхідним нагадати в рамках нашої дискусії з цього питання, що Україна, український парламент  прийняв низку законів, в тому числі Закон про участь України в міжнародних операціях з підтримки миру і безпеки. І Україна розглядає свою участь в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, як дуже важливу складову зовнішньої політики. Це перше.

Україна прийняла Закон про засади внутрішньої і зовнішньої політики, де чітко сформувала стратегічну мету інтеграції нашої держави як в європейський, так і в світовий політичний економічний простір.

 І має принципове значення те, що сьогодні Україна відпрацьовує всі складові нової стратегії національної безпеки, яка затвердження в минулому році. Тому є пропозиція підтримати як питання, яке вище чим внутрішня політична конкуренція в парламенті, як основа стратегії України будівництва сучасної держави. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Мартинюк Адам Іванович, фракція комуністів.

 

17:03:20

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимир Васильович. Мартинюк, фракція Компартії України.

Ну,  я просив би, регламент у мене не дві хвилини, тому що я не записався, а в мене регламентоване право на виступ від фракції, тобто одна хвилина, так як і в попередника повинна була бути одна хвилина. Це перше.

Друге. Володимир Васильович, я звертаюся до вас і звертаюся до всіх колег, але в першу чергу звертаюся до вас як до Голови Верховної Ради. Якщо ми з перших днів роботи будемо йти на те, що ті доповідачі, які визначені Президентом України не будуть доповідати законопроекти, то ми не Верховна Рада, ми не парламент. І тому в мене запитання: чому сьогодні не було на трибуні доповідача, якого визначив Президент України, мається на увазі, міністра оборони? А ми почали із співдоповіді від комітету. А треба, щоб цю доповідь робив міністр оборони. Це перше.

Друге. Ті, хто кричав сьогодні, що вони не будуть голосувати і направляти, нехай згадають як декілька років тому в Ірак направляли і голосували і казали, що треба голосувати, тобто будьте послідовні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Присутній в залі перший заступник міністра Олійник Олександр Миколайович.

Шановні депутати, обговорення закінчилося, тому переходимо до прийняття рішення. Прошу депутатів підготуватися до голосування.

Ставлю на голосування проект Закону про схвалення рішення  Президента України про направлення  національного контингенту для участі України в Операції ООН та транскордонних операціях у рамках міжмісійного співробітництва між Місією ООН у Ліберії та Операцією ООН у Кот-д’Івуарі (реєстраційний номер 1192) для прийняття в цілому. Прошу голосувати.

 

17:05:52

За-266

Рішення прийнято.

По фракціям. Партія регіонів – 184, "Батьківщина" – 4, "Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 34, Компартія України – 31, позафракційні – 13.

Закон прийнято. По мотивам голосування, Володимир Михайлович, прошу вас.

 

17:06:30

ЛИТВИН В.М.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! я так розумію, що ми це рішення прийняли, це рішення правильне. Але прийняли з урахування доповнень  і уточнень комітету. А саме: ця Місія продовжиться до 31 липня 2013 року, це перше доповнення. І друге: доручення Міністерству оборони, Генеральному штабу і іншим нашим відомствам забезпечити безпеку наших миротворців. Я так розумію?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми підтримали пропозицію комітету.

 

ЛИТВИН В.М. Я дякую! Для протоколу це щоб було.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, працюємо далі.

Відповідно до Конституції, відпоповідно до пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України народний депутат України Прасолов Ігор Миколайович написав заяву про складання ним депутатських повноважень. Питання не потребує включення до порядку денного. Відповідний проект Постанови, який внесений, вам надано. Ми вже розглядали це питання на пленарному засіданні 25 грудня 2012 року. Але нам не вистачило декілька голосів для прийняття рішення. Тому пропонується повернутися до розгляду цього питання.

Я ставлю на голосування. Прошу зайняти депутатів свої місця, тому що я ставлю на голосування проект Постанови 1009 –  про дострокове припинення повноважень народного депутата України Прасолова Ігоря Миколайовича для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати депутатів.

 

17:09:14

За-224

Рішення не прийнято.

По фракціям. Партія регіонів – 184, "Батьківщина" – 1,  "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія України – 31, позафракційні – 8.

Ми порушуємо Конституцію України. Прошу по мотивам голосування, прошу. Лук'янова, прошу.

 

17:10:03

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги народні депутати! Ви знаєте тут зараз таке жваве обговорення відбувалося, що не встигли натиснути всі на кнопки, є прохання повернутися до розгляду цього питання і поставити на голосування питання про повернення до розгляду цього питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Шановні народні депутати!  Я прошу всіх присісти, не заважати працювати один одному, я прошу сідати на свої місця, скільки можна виховувати один одного? Давайте працювати.

Слово народному депутату Олегу Ляшко.

 

17:10:50

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія, позафракційний.

Я і минулого разу голосував за припинення депутатських повноважень Прасолова колеги і зараз голосую, бо це передбачає Конституція. Я звертаюсь до своїх колег, до тих хто не голосує, шановні друзі, шановні однодумці, давайте не сповідувати політку подвійних стандартів в цьому залі. От зараз ви тут бучитеся за те, що хтось там на когось натискає, так, це порушення Конституції, але водночас суміщення двох мандатів міністра і депутата, це таке саме порушення Конституції. І тому, якщо ми за дотримання Конституції, то в усіх її частинах, а не лише вибірково, тоді, коли це передбачає політична доцільність. Тому, шановний пане Голово я вважаю, що треба повернутися до питання, проголосувати і прийняти рішення відповідно до Конституції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Чорноволенко, прошу. Народний депутат Чорноволенко.

 

17:11:53

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні друзі! Я хотів би звернути увагу, що у нас в Регламенті повернення не передбачено до голосування, проголосували, наступний раз ми це питання можемо поставити  на наступній сесії. Так було і з попередніми всіма питаннями. Або давайте міняти регламент, або давайте ми будемо…

Ми можемо поміняти Регламент, є більшість голосів для цього, але якщо поки є цей Регламент, давайте ми будемо йти по цьому Регламенту. Через три тижні починається  наступна сесія, ми  всі ці питання можемо повернутися, вирішити: і по Національному банку, і по інших кадрових питаннях.

Звісно, що не може людина бути і там, і там. Тоді це питання має вирішуватися в рамках діючого закону. А щодо відповідальності, то відповідальність лежить не на депутатах, які є від опозиції, а на депутатах, які є від більшості, які не змогли прийти на сьогоднішнє засідання, і, таким чином, його зірвали. Оце, будь ласка, розберіться серед своїх. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Мірошниченко, потім  Юрій Мірошниченко.

 

17:13:01

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Шановні народні депутати! Пане Голово! Я хочу сказати усім, хто змушує сьогодні депутатів і ставить їх стійло, нібито Конституції зобов'язує нас  голосувати "За". Немає такого положення в Конституції! Якщо ми голосуємо,  ми маємо право обирати одну з трьох кнопок. Тому… це перше питання.

Друге питання. Немає достатньої кількості голосів, значить хай пан Прасолов заразом бере ще й Табачника з собою і повертається, і йде працювати в парламент. Інакше будемо піднімати питання про його сумісництво, бо він порушує закон справді.

І останнє хочу сказати.  Дякуємо журналістам… Партія регіонів продовжує говорити про чесне голосування персональне, а натомість займається кнопкодавством. Шатворян за Продивуса попереднього разу голосував, а Левченко – за Кия.

Товариство! Давайте контролювати  цих нечесних депутатів, які замість тих, хто сидить  на Мальдівах, зараз тиснуть кнопки!

Оце є Конституція, і оце є  чесні депутати!

Дякую.   (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Мірошниченко.

 

17:14:07

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, я хочу звернутися до тих, хто дуже багато говорить  про необхідність дотримуватися Конституції і законів України, і нагадати вам, шановні колеги, що пан Прасолов написав заяву відповідно до тих вимог, які нам передбачає Регламент і Конституція України.  Тепер уже питання відповідальності нашої з вами, наскільки ми сумлінні і не маємо подвійних стандартів. Якщо йдеться про неможливість сумісності двох мандатів, а саме: роботи в Кабінеті Міністрів і Верховній Раді – то ми з вами зобов'язані  голосувати за складання повноважень цього народного депутата. І не треба нам демонструвати подвійні підходи: коли зручно, то голосуємо; коли не зручно – не голосуємо. І опозиція, я думаю, повинна зараз проголосувати так само принципово, як вона вимагає персонального голосування під час розгляду питань.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Міщенко, народний депутат. Все. І будемо по мотивам голосування закінчувати. Дам представнику ще "УДАРу" і закінчуємо. І буде об'явлена перерва.

 

17:15:18

МІЩЕНКО С.Г.

Шановні громадяни України! Сергій Міщенко, Київщина. Ну про що ми говоримо, про яку Конституцію,   якщо ми бачимо, що відбувається  в залі: і  порушення Регламенту, і порушення Конституції, голосування за іншого. Таке можу вам сказати, якщо  зараз парламент не голосує  за те, щоб позбавити народного   депутата  своїх повноважень, хай Президент видає Указ про звільнення Прасолова  з посади міністра і все, і не буде порушення Конституції.  А я хочу вас сказати, що це   тенденція. Арбузов, Прасолов – це тенденція. Журналісти, громадяни України, дивіться, от там у владі не все гаразд, тому тримайтесь, опозиція, не голосуйте за це, а ми будемо кожен раз тестувати  їх, дивитися, а скільки ж вони голосів набирають. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР". Каплін,

 

17:16:21

КАПЛІН С.М.

Фракція "УДАР Віталія Кличка", Каплін Сергій Миколайович.

Це голосування означає тільки одне, я хочу звернутися до  колег з Партії регіонів, хлопці,  треба ходити на роботу, а не протирати штани  десь в інших місцях, треба відпрацьовувати ті   податки, які  сплачують прості українські громадяни, які  вас тут утримують.

І друге. Законом передбачено, що міністр  не може  займати свою позицію, виконувати свої обов?язки доки він не склав депутатські повноваження. І ми будемо тримати цю позицію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Дві фракції просять  перерву: фракція Партії регіонів і КПУ. Об?являється перерва на 30 хвилин, у 17.45 продовжимо роботу.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, я прошу займати свої місця.

Шановні депутати, продовжуємо роботу. Дві фракції брали перерву. Ряд депутатів заяви роблять, що їхні картки не спрацювали. Я надаю слово народному депутату Мірошниченку Юрію Романовичу.

 

17:50:51

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Володимире Васильовичу. Справа в тому, що я вже був ініціатором повернення до голосування, і тут мене звинувачували, що немає конкретних прізвищ людей, які голосували, присутні залі, але їхній голос не був зарахований.

Зокрема от Владислав Лук'янов каже, що він голосував, його голос не був зарахований. Так само Демішкан і цілий ряд інших колег, які голосували, але, на жаль, не спрацювала система для голосування "Рада".

Тому, Володимире Васильовичу, я прошу поставити питання на повернення до голосування щодо звільнення і пана Прасолова, і пана Арбузова з тим, щоб ми все ж таки розглянули і ухвалили рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні депутати, ми з мотивів голосування всі вже висловили свої думки. Народний депутат вніс пропозицію. Я поставлю її на голосування.

(Шум у залі)  

По якому питанню? По якому? Це дві фракції взяли перерву. Від цих фракцій Мірошниченко вносить пропозицію. Ви брали, дві фракції, тоже надавали вам слово. Сідайте. Я ставлю на голосування… Я прошу керівнику фракції Олександру Сергійовичу Єфремову.

 

17:52:47

ЄФРЕМОВ О.С.

Володимир Васильович, я прошу запросити депутатів в зал. І дайте час, щоб вони зайшли.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу секретаріат об'явити в кулуарах Верховної Ради, що сесія продовжує свою роботу. (Шум у залі) А? шановні депутати, я… зараз уже без семи хвилин вісімнадцять, я продовжую роботу на 15 хвилин, до 18 години 15 хвилин. Прошу запросити всіх депутатів в сесійну залу.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Ми тепер просимо перерву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте.

Дві фракції просять перерву. Де в нас народний депутат Сас? По Регламенту… (Шум у залі)

 

17:54:05

САС С.В.

Дякую. Шановний Володимире Васильовичу, ну, у нас є стаття 27, яка визначає обов'язки головуючого на пленарному засіданні і тут є в частині першій пункт 15 – це обов'язок головуючого: оголошує перерву до 30 хвилин на вимогу не менше як двох депутатських фракцій за використання цього права у фракції впродовж одного пленарного зсідання. У нас уже ж вечірнє. Давайте оголошуйте, ну, що тут робити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми ж розглядаємо питання. Давайте розглянемо питання і потім повернемося. Сьогодні ви брали. Арсеній Петрович, ви брали вже перерву. Взяли дві фракції другу перерву. Тому перерв більше немає сьогодні.

Ранкове засідання ми не закривали, то давайте ж по Регламенту і працювати. Воно ж не закрите. Ми продовжили роботу. Ми по Прасолову не закінчили питання, тому я ж…. По Прасолову давайте закінчимо питання, ну, а як? Ну, якщо ми кажемо, за Регламент. У нас Сас в цьому професор. Ну, питання ми повинні закінчити.

(Шум у залі)

Я понял. Ну, ви брали перерву. Ми ранкове засідання не закінчили. (Шум у залі)  Сідайте, сідайте, шановні!

Шановні депутати! 18 годин підходить, тому я вечірнє засідання Верховної Ради закриваю. Завтра о 10-й годині продовжимо засідання, сесійний день, о 10-й годині.