Засідання 12 (ранкове)

Опубліковано 20. 11. 2012

 

ЗАСІДАННЯ ДВАНАДЦЯТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

20 листопада 2012 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго ранку,  шановні народні депутати, запрошені та гості  Верховної Ради України.  Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації.

Увімкніть систему "Рада".

Зареєструвалися в сесійній залі 327 народних депутатів.

Ранкове засідання  Верховної Ради     України оголошую відкритим.

 Шановні народні депутати,  11 листопада 2012 року пішов з життя народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань транспорту і зв'язку, член депутатської фракції  Партії регіонів, видатний організатор виробництва, президент ПАТ "Азовмаш", талановитий   підприємець  і вчений, гарна людина, Олександр Володимирович Савчук. Прошу вшанувати пам'ять нашого колеги.

(Хвилина мовчання)

Прошу  сідати.

Шановні народні депутати , надаю вам інформацію про результати роботи Верховної Ради України на пленарних засіданнях з 6 листопада 2012 року.

Розглянуто 33 питання порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 12 законів та 4 постанови, один законопроект прийнято за основу, один законопроект направлено до комітету для підготовки на повторне перше читання, одинзаконопроект та  п'ять проектів постанов  відхилено. Проголошено 22  депутатських запити.

 Шановні народні депутати, сьогодні день народження наших колег Зварича Романа, Калюжного Віталія, Макеєнка Володимира і Ярощука Володимира. Прошу привітати наших  колег, побажати їм міцного здоров'я і успіхів у трудовій діяльності.  (Оплески)

 Шановні народні депутати, 17 листопада 2012 року в місті Києві, відбувся установчий з'їзд  адвокатів України. Відповідно до статті  131 Конституції України, статті 10, 11 Закону України "Про Вищу раду юстиції" з'їздом адвокатів прийнято рішення про призначення членом Вищої ради юстиції судді Вищого адміністративного суду України Темкіжева Ігоря Хажмуридовича.

Відповідно до статті 17 Закону України "Про Вищу раду юстиції" та статті 217 Регламенту Верховної Ради України перед вступом на посаду член Вищої ради юстиції складає присягу на засіданні Верховної Ради України.

Для складання присяги на трибуну запрошується член Вищої ради юстиції Темкіжев Ігор Хажмуридович. Будь ласка.

 

ТЕМКІЖЕВ І.Х.

Я, Темкіжев Ігор Хажмуридович, присягаюсь сумлінно, чесно і неупереджено виконувати обов'язки члена Вищої ради юстиції з метою забезпечення формування корпусу суддів з числа високопрофесійних і чесних юристів, і додержання закону та етики в діяльності суддів і прокурорів. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги, прошу привітати Ігоря Хажмуридовича.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту Верховної Ради України у вівторок ми маємо можливість для виступів уповноважених представників фракцій із заявами, повідомленнями, інформаціями та запитами.

Прошу, шановні колеги, записатися на виступ. Арсеній Яценюк, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Будь ласка, ваш виступ. Наступний буде виступати  Петро Симоненко.

 

10:05:12

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні чинні члени не чинного парламенту, хотів би, в першу чергу, розпочати з політичного моменту, який стосується так званих перевиборів.

Українська опозиція категорично заперечує перевибори на тих округах, де Центральна виборча комісія разом з Партією регіонів відмовилась встановлювати результати голосування. Ми чудово розуміємо, що мотивація Партії регіонів тільки одна: там, де вони програли вибори, вони будуть влаштовувати перевибори до того моменту, доки через фальшовані протоколи не будуть встановлені результати виборів на користь Партії регіонів.  Тому ми подамо до Європейського суду з прав людини позови по відношенню до всіх округів, де Партія регіонів разом з Центральною виборчою комісією відмовилась встановлювати законне волевиявлення українців.

Але зараз я хотів би поговорити не про політику, а про українську економіку і про подолану руїну імені Азарова і Януковича, яка чомусь не просто повернулась, а яка чомусь зараз, дійсно, настала. Цей уряд відмовляється протягом останніх двох місяців прийти до парламенту і прозвітувати, що відбувається в українській економіці. Ну що ж, опозиція візьме на себе функцію розповісти про те, до чого дожилась Україна завдяки Азарову і Януковичу. Почну з конкретних цифр.

Перше. Це графік прямого та гарантованого державного боргу України. За останні 2,5 роки за уряду Азарова і Януковича українці стали вдвічі більше винні ніж ще два роки тому. Наш борг сягнув 11 тисяч гривень на одного українця.

Друге. Так звана українська економічна стабільність замінена стабільним падінням виробництва в Україні. Погляньте на цей графік, третій місяць поспіль українська економіка падає і промислове виробництво падає, мінус 0,9, мінус 4,7, мінус 7 відсотків і мінус 4,2 відсотки.

Третє. Золотовалютні резерви України. Стабільна тенденція до падіння. Більше ніж 10 мільярдів доларів за останній рік темпи падіння золотовалютних резервів України, в країні все менше і менше доларів США на рахунках уряду, але все більше і більше доларів США на закордонних рахунках в офшорних компаніях на Кіпрі, куди, до речі, їздив Президент Янукович.

Середня заробітна платня. За останні три місяці постійне падіння  середньої заробітної платні з 3 тисячі 151 гривні до 3 тисяч 64 гривень. А це курс української валюти, який незмінно падає, а курс долара США незмінно росте.

Сьогодні ми вже говоримо про те, що нестабільність в  українській економіці означає одне: український уряд і цей український Президент завели країну і завели економіку не  просто   в стан рецесії, а в стан стабільного падіння. Щойно, коли ми отримували матеріали до порядку денного Верховної Ради, я отримав агітку про те, як корисно ввести 15 відсотків податку на продаж валюти.

Думаю, що наступним введенням цього уряду буде те, що якщо в Україні буде дефіцит з харчами, так як сьогодні дефіцит з доларами, дефіцит з молоком, з м’ясом, вони також введуть оподаткування на придбання чи на купівлю продуктів харчуванням.  Наша позиція наступна.

Перше. Ми категорично проти того, щоб вводився 15-відсотковий податок на продаж валюти. Тому що ті, які мають 72 мільярда в офшорах, не будуть платити цей податок, а цей податок будуть платити громадяни України.

Друге. Ми вимагаємо від уряду конкретної дати, коли буде внесений бюджет, і чи будуть виконані соціальні стандарти.

Третє. Ми вимагаємо від Президента…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЯЦЕНЮК А.С. … чіткого звіту про економічну ситуацію. Країна входить в економічну рецесію і  за нею відповідальний Азаров і Янукович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Миколайович Симоненко, фракція комуністів. Будь ласка, ваш виступ. Наступним буде виступати представник фракції "БЮТ-"Батьківщина", Олександр Бондар чи хто?

 

10:09:45

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые граждане Украины! Уважаемые коллеги! 28 октября в тот момент, когда последний избиратель опустил в урну бюллетень для голосования, завершился и аукцион предвыборной  олигархической щедрости. И он сменился увещеваниями уже о необходимости затянуть пояса, потому что кризис, оказывается,  никуда не делся и только набирает обороты.  

Падение производства и курс гривны, повышение цен на хлеб и при этом резкое увеличение продажи зерна за рубеж, массовое отключение тепла в городах, задержки с выплатой  зарплаты, пенсий   все это жесткие реалии поствыборной Украины, которые могут обернуться трагедией для миллионов простых людей, о чем мы – коммунисты постоянно предупреждали. Это также закономерный итог предвыборного популизма и результат постыдного сотрудничества с МВФ, это красноречивое свидетельство неспособности власти и олигархов решать кризисные проблемы в интересах простых людей. Дошло ведь уже до  абсурда, так Нацкомиссия, которая регулирует стоимость услуг ЖКХ в стране прямо заявляет о низ ком их качестве и завышенной стоимости, предлагает как решение проблемы… Что бы вы думали? Повысить тарифы на жилищно-коммунальные услуги. И не слова о том, как улучшить качество этих услуг, сделать так чтобы батареи в домах зимой не замерзали, чтобы в детских садах, школах и больницах всегда было тепло и светло. Но и это еще цветочки, а ягодки – предложение власти: установить пеню за несвоевременную оплату населением коммунальных платежей аж до трехсот процентов. И это в то  время когда большинство населения не в состоянии оплачивать даже нынешние тарифы. А справедливей было бы ввести пеню в триста, а лучше – тысячу процентов за то, что чиновники, собственники заводов и фабрик, то есть олигархи задерживают выплату зарплат и пенсий.

Какое моральное право имеет правительство даже заикаться о пене, о повышении тарифов, когда на сегодня в бюджете не хватает порядка десяти миллиардов гривен на зарплату учителям, врачам, на стипендии студентам ВУЗов и училищ?

Чем люди, которых власть лишает честно заработанных средств, должны платить за коммунальные услуги? Чем занимаются полчища правоохранителей, прокуроров, судей? Почему злостные нарушители законов и в частности статьи 43 Конституции, почему эти нарушители сегодня на тропических пляжах отдыхают, а не отбывают срок за свои преступления? Цинизм и наглость высшей степени.

Учитывая сложившуюся ситуацию, фракция Компартии требует, во-первых, незамедлительно рассмотреть и принять наш законопроект о моратории на повышение тарифов ЖКХ. Во-вторых, в соответствии с действующим законодательством привлечь к ответственности вплоть до лишения свободы тех чиновников и собственников, которые занимаются зарплатными махинациями, виноваты в невыплате или задержке с выплатами зарплат и пенсий. А то ведь доходит до  абсурда, как, например, в  Рубежном Луганской области. Там под угрозой увольнения руководство Рубежанского теплокомунэнерго и Рубежанского производственного управления водопроводно-канализационного хозяйства потребовали от своих работников написать заявления, в которых по собственному желанию отказаться от присвоения разрядов, то есть квалификаций. Понятно, что без этих добавок, надбавок и так не высокая заработная плата.

Уважаемые избиратели, безусловно, и мораторий на повышение коммунальных тарифов, и усиление ответственности за несвоевременную выплату зарплат, пенсий, стипендий хоть и необходимые меры, но они не решат всех проблем, которые накопились в коммунальном хозяйстве. Мы, коммунисты, предлагаем наряду с наложением моратория на повышение цен и тарифов призываем принять закон о возврате в госсобственность стратегических отраслей промышленности, в том числе и энергетического комплекса, инфраструктуры ЖКХ.

Следующим этапом должна стать реализация предлагаемой нами государственной стратегии энергетической безопасности, в том числе и присоединение к Таможенному союзу, что позволит значительно снизить цены на российские энергоносители.

В заключение еще раз призываю депутатов всех фракций, а также правительство, незамедлительно рассмотреть и поддержать наш законопроект – и ввести мораторий на повышение коммунальных тарифов, а также отказаться от введения драконовских штрафов и пени за несвоевременную оплату коммунальных услуг. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз виступ від фракції "БЮТ - "Батьківщина" Миколи Томенко. Потім – Олег Зарубінський.

 

10:14:08

ТОМЕНКО М.В.

Дякую моїй колежанці Ользі Боднар за передачу слова.

Шановні колеги, сьогодні історичний день: з сьогоднішнього дня діє широко розрекламований Кримінально-процесуальний кодекс. Ми називаємо цей КПК як кодекс для багатих і проти абсолютної більшості громадян, тому що тепер, як в період раннього Середньовіччя, коли купували індульгенції, тепер можна купити право на здійснення злочину. А простій людині не можна отримати, якщо він потерпілий, навіть безоплатного адвоката.

Цей КПК – це знущання над середньостатистичним громадянином України, причому знущання над кожним із присутніх в нашій залі і поза її межами. Тому що, якщо у відповідності до розділу "Негласне стеження", кожен із нас з сьогоднішнього дня уже може підпадати під цей розділ. За присутніми тут негласно стежать і збирають інформацію. Адвокати вважають, що треба з паспортами ходити. Це мені нагадує окупаційний режим.

Очевидно,   голова обласної адміністрації Черкаської області (він  - донецький і більше знає) він уже на своєму звіті правильним людям  квадратики синьо-білі вішав, щоб знати, де  свої, де чужі. Тому у нас скоро вся Україна  з паспортами ходити і з синьо-білими квадратиками. Тому наша позиція, яку висловила вчора Юлія Тимошенко: такий КПК не може існувати, ми будемо вимагати його скасування.

Арсеній Яценюк сказав про 15-відсотковий податок Хомутинніка. Я виступаю категорично проти, це не Хомутинніка податок, це  податок "сім'ї", це сімейний податок. Ми знаємо, х то контролює банки в Україні, тому "сім'я", очевидно, розтратилась сильно на вибори, вирішила з громадян  взяти 15 відсотків.

Друзі, якщо у нас буде криза жанру, введіть податок  на не членів Партії регіонів або на тих, хто говорить українською мовою в Україні. Це ж треба додуматися, що не вивчили до сих пір регіональну мову. У нас підрозділ Партії регіонів  в КМДА вже на дощ податок  вводить. Я думаю, що це буде доброю ідеєю. Ну такого маразму післявиборчої кампанії, я думаю, не очікували не то, що ваші опоненти, а й ваші прихильники.

Хочу звернути увагу на законопроект про референдум. Як сказав недавно відомий український афорист, Микола Азаров, що їм треба ще 10-15 років, щоб залишитися при владі. Очевидно, ідея референдуму  абсолютно очевидно лягає в цю схему. Провели вибори,  ЦВК… референдум, ЦКВ оголосило, Президента обрали довічно в парламенті.

Я абсолютно переконаний, що якщо даний законопроект буде підписаний, ми будемо  його оскаржувати і пояснювати нашим громадянам, що дана редакція Закону  "Про референдум" – це не демократія, це  охлократія для збереження нинішнього клану при владі.

І насамкінець. Друзі, в мене, коли я все більше чую про ідею повторних виборів лише в тих округах, де програла Партія регіонів, я все більше починаю схилятися до того, що нам  треба підтримати ідею  повторних виборів. Але нам треба підтримати  ідею повторних виборів на всій території України за законом за партійними відкритими списками і одночасно з повторними достроковими парламентськими виборами провести дострокові президентські вибори. Це єдиний шанс зберегти країну, зберегти українську державу і захистити  українську  державу і захистити український народ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський,  фракція "Народної партії". Наступний буде виступати Валерій Камчатний.

 

10:17:57

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги,  черговий високосний 2012 рік наближається до завершення. За своєю насиченістю та різнобарвністю  подій він є по суті унікальним. І він неодмінно стане предметом серйозного аналізу і відповідних висновків.

Я ж  хотів би наголосити на деяких   важливих тенденціях і особливостях у міжнародних взаєминах протягом  цього року і місця в них України.  Міжнародні відносини  у 2012-му стали ще більш прагматичними і конкурентними, традиційні слова щодо  спільних цілей, цінностей і стандартів ідуть   у тінь, коли йдеться про практичну вигоду і меркантильні інтереси.

Показово перший візит переобраного  Президента Обами саме у Південно-Східну Азію, інвестиції для прикладу бельгійського і нідерландського  капіталу в економіку не своїх і сусідніх країн, а в динамічній економіці далеких держав, – все  це не випадковість. Як немає нічого випадкового  і у підкреслено дружніх і теплих стосунках фактичного господаря єврозони, Німеччини (не    забуваємо, що  євро друкується саме у Дюссельдорфі), і  Російською  Федерацією. Якщо хтось дивується, чому Німеччина наполягала на  проведенні не одного, а цілих двох  самітів ЄС – Росія саме у 2012 році, то про всяк випадок нагадаю, що  товарообіг Німеччини  з Росією за минулий рік зріс на 35 відсотків і досяг 100 мільярдів євро, для порівняння: України з Німеччиною – 7 мільярдів. І левова частка цього зростання  за рахунок продажу Німеччиною своєї промислової продукції. Кому? Російській Федерації.

Отже, що вигідно крупам і сіменсам, то політики і будуть робити. А повчання і наставництво  щодо перебігу демократичних процесів, то це вже до інших. Я свідомо кажу про ці речі, бо жорстка прагматика  у світових процесах вимагає від українських політиків, не зважаючи на кольори партійних прапорів, сприйняти таку модель поведінки  за кордоном, яку сповідують, у тому числі  наші сусіди, і на Сході і на Заході, які в  середині своєї країни опонують один одному, конкурують, врешті-решт  чубляться. Але майже ніколи не використовують  зовнішні чинники для внутрішньополітичної боротьби, для досягнення партійно-корпоративних інтересів, бо, в такому  разі, у більшості випадків, програють не вони самі, чи їхні внутрішні опоненти, програє вся країна в жорсткій міжнародній конкуренції.  І тому як мінімум  дві теми у взаєминах, наприклад, з Євросоюзом, мають  нас всіх об'єднати. 

Перше. Це підписання  Угоди про асоціації, включаючи зону вільної торгівлі. Зусилля  ж деяких наших опозиціонерів, щоб ЄС  навіть не парафував  угоду  з Україною, про що стало достеменно  відомо, це ж не державницька позиція, це має відійти в минуле. 

І друге. Не політикам, а звичайним українським громадянам конче потрібна єдина позиція політикуму щодо досягнення елементарної справедливості   в контексті необмежених можливостей безвізового в'їзду    громадян ЄС та інших держав до України, з одного боку. А з іншого, усунення штучних і невиправданих перепон для вільного пересування Європою мільйонів  українських громадян.

Якщо посилення всіляких геополітичних   трикутників і полюсів та відновлювальні вісі  у світовій політиці не дуже від нас і залежать,  то консолідована зовнішня державницька платформа, це просто веління  часу.  Дякую за увагу.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Каплієнко, група  "Реформи заради майбутнього". Наступним від Партії регіонів буде виступ.

 

10:22:00

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановні колеги, шановні громадяни!  Депутатська фракція   "Реформи заради майбутнього"  вважає  своїм обов'язком вкотре привернути  вашу увагу до проблеми імплементації  в національне законодавство стандартів і вимог ЄС щодо документів громадян, необхідних  для перетинання кордону та прийнятий  начеб то у зв'язку з цим Законом України про єдиний державний  демографічний реєстр (реєстраційний номер 10492), до якого Президентом України  застосовано право вето.     

Нагадуємо вам,  що законом передбачається відтепер:

Перше.   Заміна діючих    безстрокових паспортів громадянина на десятирічні.

Друге. Отримання паспорту дитиною від народження.

Третє. Створення демографічного реєстру у вигляді  електронної бази даних, в яку передбачено збирати за рішенням уповноваженого законом органу всі дані про громадян України, в тому числі біометричні. А це може бути відцифрований образ на підпис особи, може бути і відбитки пальців, може бути і знімок сітчатки ока або додатково зміна інформації. Закон розв'язує руки щодо створення системи тотального і всеохоплюючого контролю над персональними даними і діями громадян України.

Фракція "Реформи заради майбутнього" виступала, виступає і буде категорично виступати проти прийняття будь-яких законів, направлених на введення тотальної системи електронного контролю над громадянами України. Вважаємо, що Закон "Про Єдиний демографічний реєстр" прямо суперечить Конституції України, зокрема, статтям 32 та 35, вимогам Конвенції про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою баз персональних даних, в директиві ЄС (9546) щодо зазначення мети збору персональних даних, міжнародним нормам і стандартам у сфері захисту приватного життя, а також знижує рівень колективної безпеки України, принижує честь і гідність віруючих, в тому числі християн.

Ми вкотре наголошуємо, що Закон України "Про єдиний державний демографічний реєстр", посилаючись на вимоги ІКАО та приєднання України до Плану дій щодо безвізового режиму в ЄС, насправді вирішує зовсім інше питання, зокрема: перше –  бізнесу окремих посадових осіб у сфері виготовлення документів та захисних елементів; друге – тотальної біометризації  населення і третє –  формування системи електронного контролю над громадянами України.

Декілька слів про справжні вимоги ІКАО. Не дивлячись на те, що саме вимогами цієї організації лобісти виправдовують прийняття цього закону, напевно, сама ІКАО і не здогадується про те, які фортелі викидуються тут у Верховній Раді України, бо не вимагає ані втручання внутрішнього документу, ані обмеження строку дії документів, ані створення системи тотального контролю з громадянами держав-учасниць і, тим більше, не вимагає монополізації випуску паспортів однією структурою, тим паче приватною. Більше того, у переліку стандартних біометричних даних значиться тільки образ відцифрованої особи. Проте відбитки пальців, знімки сітчатки ока тощо є тільки факультативною нормою і не є обов’язковою.

На превеликий жаль, втручання Президента України, який справедливо застосував право вето на закон 10492, не призведе до позбавлення Закону "Про єдиний державний демографічний реєстр" від вище зазначених вад, бо закон не відхилено, а внесено лише ряд зауважень, зокрема до статті 13, 16, 25, 26 та 29, які по суті не міняє закону, який потребує більш ґрунтовної редакції.

Зважаючи на це, депутатська фракція "Реформи заради майбутнього", не підтримуючи цей закон ні в першому, ні в другому читанні, звертається до народних депутатів України ще раз зважити всі негативи цього законопроекту і проголосувати проти нього, тобто відхилити, намагаюсь це вам довести. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Олійник, фракція Партії регіонів. Будь ласка, ваш виступ.

 

10:26:09

ОЛІЙНИК В.М.

Шановні громадяни України! Шановні колеги! З ініціативи Президента України Віктора Федоровича Януковича як гаранта прав і свобод людини і громадянина в квітні цього року Верховна Рада України прийняла новий Кримінально-процесуальний кодекс України. Сьогодні 20 листопада він набрав юридичної сили.

Україна зробила ще один важливий крок назустріч європейським стандартам судочинства. Новий КПК запроваджує рівність та змагальність сторін у кримінальному процесі, посилює права захисників, сприятиме цьому і підписаний Президентом України Закон "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

З сьогоднішнього дня жодне обмеження конституційних прав і свобод громадян без судового рішення неможливе. Запроваджується системний контроль за досудовим слідством з цією метою в судах вводяться посади слідчих суддів, скасовується інститут додаткового розслідування, що разом з іншими демократичними процедурами збільшить кількість виправдальних вироків, з вчорашніх 0,2 відсотків до європейських 22-25 відсотків. Розширюється застосування такого запобіжного заходу як застава, вводиться новий інститут "домашній арешт", під варту  з перебуванням  в слідчих ізоляторах будуть братися тільки ті, хто скоїв злочини насильницького характеру: вбивство, зґвалтування та пограбування.

З сьогоднішнього дня  новий КПК скасовує явку з повинною та покази проти себе, як докази прямої дії. Законодавець дав чіткий сигнал правоохоронним органам: не бийте,  не мордуйте, бо суд не буде такі свідчення класти в основу вироку. Навпаки Президент України на нараді керівників правоохоронних органів 13 листопада наголосив, що по кожному випадку застосування фізичного впливу на громадянина будуть порушуватися кримінальні справи і винні особи будуть притягуватися до відповідальності.

Спрощується процедура вступу в права потерпілого. Ще вчора, щоб отримати статус потерпілого, необхідна була постанова слідчого або прокурора.  З сьогоднішнього дня особа, яка подала заяву про злочин, автоматично набуває статусу потерпілого та може користуватися своїми правами. Відійде в минуле ганебна практика, коли під вартою  без вироку суду утримувалися громадяни по 5-6 років. Новий         КПК встановив обмеження: тримання під вартою за злочини невеликої та середньої тяжкості – до  6 місяців, за тяжкі або особливо тяжкі злочини – до 12 місяців. З сьогоднішнього  дня всі особи, які перебувають під вартою більше згаданих термінів, будуть звільнені з під варти. Оскільки стаття 58 Конституції України передбачає зворотну дію закону, що пом’якшує відповідальність особи.

Запроваджується суд присяжних, обмежуються негласні слідчі дії, скорочуються строки досудового розслідування, вводяться нові інститути – це угода про примирення та про визнання винуватості.

Новий КПК пройшов велику кількість європейських правових експертиз, був схвалений ними, як на стадії підготовки, так і після прийняття його Верховною Радою.  У свої резолюції Парламентська асамблея Ради Європи вітала діючу владу з прийняття нового КПК. Прикро, що на цьому фоні опозиція не тільки не голосувала за КПК, а вже вчора й сьогодні окремі лідери опозиції цинічно заявили, що його потрібно скасувати. Тим самим підтвердили своє політичне кредо: чим гірше для людей, тим краще для них.

Впевнений, український народ дасть рішучу відсіч таким горе-авантюристам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка, завершуйте.

 

ОЛІЙНИК В.М. Партія регіонів в  черговий раз показала виборцям, що вона здатна виконувати програмні зобов'язання і є тією політичною  силою, яка послідовно проводить політику європейської інтеграції України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякуємо також.

Шановні... шановні народні депутати, прошу  уваги!

Ми завершили ви ступи від фракцій та груп. На потрібно зараз прийняти рішення щодо організації нашої подальшої роботи, до початку роботи Верховної Ради України нового скликання. Коли, шановні колеги, планували роботу нинішньої Верховної Ради, тобто ще чинної Верховної Ради на цей пленарний тиждень, ми виходили з того, що Кабінет Міністрів України подасть до Верховної Ради України проект Держаного бюджету України на 2013 рік. Разом з тим, ситуація така, що Кабінет Міністрів продовжує роботу над головним економічним документом країни на наступний календарний рік, в тому числі узгоджує макроекономічні показники. І в нас виникла ситуація, шановні колеги: чи потрібно нам продовжувати роботу у пленарному режимі упродовж всього цього пленарного тижня? На засіданні Погоджувальної ради це питання обговорювалося, щоб сьогодні у вівторок 20 листопада розглянути законопроекти, які запропоновані Урядом, ті закони, щодо яких Президент України застосував право  вето і  працювати до завершення розгляду питань, визначених на вівторок. А 21-го, 22-го і 23-го листопада працювати в комітетах і фракціях, завершувати ті справи, які потребують завершення. А з 4-го, тобто 4 грудня в нас має відбутися пленарне засідання.

Я прошу, шановні колеги, щодо пропозицій про внесення змін до календарного плану роботи Верховної Ради висловити свою точку зору. Воно обговориться відповідно до Регламенту, це питання, за скороченою процедурою. Прошу записатись.

Будь ласка, прізвища народних депутатів. Володимир Стретович, фракцій "Наша Україна - Народна самооборона".

 

10:32:58

СТРЕТОВИЧ В.М.

Я передаю слово головному радикалу країни пану Ляшку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко, будь ласка.

 

10:33:05

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Дякую, пане Стретовичу.

Володимир Михайлович, що, напрацювалися? Вибори закінчилися, то вже й працювати не треба? А хіба у нас мало питань, які треба розглянути? А законопроект мій про звільнення політичних в'язнів: Тимошенко, Луценко? Ви тут відпочиваєте, а вони в тюрмах ні за що сидять. А законопроект, який ви тут хочете, про запровадження податків, зокрема на продаж валюти? Це, до речі, до відома громадян України, які голосували за Партію регіонів. Знаєте, є така хороша українська приказка: "Бачили очі, що купували, - їжте і не подавіться!" Ото 6 мільйонів людей голосували за регіоналів – отепер вони вам віддячують: витягують із ваших кишень останні гроші, які ви заробили, на "чорний день" збирали, тепер вони ще хочуть 15 процентів податку ввести.

Я вважаю, що в цій Верховній Раді, ця Верховна Рада така грішна, що всі попередні п'ять рад не набрали стільки гріхів, як нинішня Рада під керуванням кукловода (не хочу називати його прізвище), рукомаха.

Тому я звертаюся до нинішньої ще більшості. Верховній Раді треба прийняти негайно закон про звільнення політичних в'язнів – раз, про зниження податків, не про впровадження нових податків, а про зниження податків, щоб бізнес мав можливість працювати; про здешевлення кредитів, про створення робочих місць, про обмеження доступу імпорту в Україну, про кредитування житла для молоді, про виплати дітям війни, інвалідам, пенсіонерам. От чим має займатися Верховна Рада, а не зібралися один день, як минулого тижня, на 5 мільярдів доларів підняли борг  України і розійшлися.

Сьогодні знову хочуть прийняти лобістські закони і знову розійтися до 4 грудня, щоб  знову дерибанити бюджет. Я вважаю, що ця Верховна Рада не має ніякого права приймати новий бюджет. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка,  Дмитро Шпенов, фракція Партії регіонів. Будь ласка,  Михайло Чечетов.

 

10:35:34

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги! Я думаю, выборы  закончились, страничку перевернули, и мы, наверное, должны брать пример  с самой демократичной страны мира – Соединенных Штатов Америки. Когда закончились выборы и утром сказал и побежденный, и победитель почти в унисон: "Вчера мы были соперниками, но мы никогда не были врагами. Но мы вместе работали на Америку и дальше будем вместе работать. Страничка выборная закончилась". Поэтому, с точки зрения  разумности и целесообразности, абсолютно правильно,  сегодня  мы должны отработать полный рабочий день. Вынесены наиболее актуальные вопросы, злободневные вопросы, которые не терпят промедления в рассмотрении и принятии. Дальше Верховная Рада этой каденции  должна закончить свою работу на мажорной ноте, приняв бюджет. Кабинет Министров сейчас дорабатывает бюджет. И как только бюджет будет внесен, нам нужно будет собраться, рассмотреть и принять этот  бюджет. И затем, как говорил Владимир Михайлович, поставить  в последний день финальную точку в работе этого парламента. Поэтому абсолютно разумный, абсолютно эффективно рациональный график сегодня дан, представлен на рассмотрение – Партия регионов поддерживает, я еще раз повторяю, – проработать сегодня целый день, затем  закрыть сегодня сессию и  собраться в зале, корда будет готов бюджет. Спасибо большое.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, хто ще наполягає від  фракцій, які мають  право на одну хвилину? Немає. Отже ще раз я повторюю… Вже фракція виступала! А ні. Володимир Яворівський, будь ласка. Не виступала. Одна хвилина.

 

10:37:22

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Троєщина.

Шановні колеги! Ви знаєте, що за нашою участю фактично ми сьогодні заплутали ситуацію із завершенням виборів. Ви знаєте, що для того, щоб провести другий етап голосувань, подано сьогодні, у Верховну Раду подано 4 законопроекти. В основному, звичайно, від опозиції. І один від Партії регіонів.

Я вчора на Погоджувальній раді про це говорив і сьогодні вважаю за необхідне розглянути цих 4 законопроекти. Тому що сьогодні так, і Центральна виборча комісія умиває руки і переганяє м'яч на нашу половину. І ми з вами вчинили, до речі, так само безпринципно, відправивши це все на розгляд ЦВК. Звичайно, це компетенція Центральної виборчої комісії. Але було би дуже добре, щоб Верховна Рада поставила в цьому питанні розв'язку. Обов'язково, Володимире Михайловичу, я наполягаю від імені фракції, щоб ці 4 закони розглянути. Там представлені всі політичні сегменти, які є в нашому парламенті. Через те я думаю, що це має пройти цивілізовано і нормально.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ми обговорили з вами питання щодо внесення змін до календарного плану. Щодо пропозицій, які звучали, у тому числі і по розгляду питань про перевибори в цих округах, фракція категорично на Погоджувальній раді заперечувала проти розгляду цього питання до з'ясування всіх обставин. Тому я просив би мати одну точку зору з цього приводу.

Щодо рішень, які розкритиковані, або пропозицій, до рішень, які розкритиковані, то якраз питання зводиться до того, що нам потрібно сьогодні, шановні колеги, якомога менше проводити пленарних засідань до початку роботи нової Верховної Ради. Щоб під завершення не вручили людям подарунки у вигляді рішень, про які щойно говорили. І які вважаються неприйнятними. Тому давайте вже ж приймати якусь одну лінію і її дотримуватись.

Шановні колеги! Відповідно до статті 19 Регламенту Верховної Ради України я поставлю на голосування пропозицію про внесення змін до календарного плану роботи цієї Верховної Ради, а саме: у вівторок 20 листопада Верховна Рада України працює у пленарному режимі до завершення розгляду питань, визначених розкладом на вівторок, тобто на 20 листопада.

21, 22, 23 листопада – робота в комітетах і фракціях. Завершення роботи. Підведення підсумків. 4 числа, тобто 4 грудня – робота в пленарному режимі. Якщо не буде державного бюджету, то це буде останнє засідання Верховної Ради України цього скликання. Якщо буде бюджет, тоді будемо працювати над розглядом державного бюджету в межах 4-7 грудня. Пропозиція зрозуміла?

Отже ще раз. Ставлю на голосування пропозиція про внесення змін до Календарного плану роботи Верховної Ради України шостого скликання. 20 листопада – робота в пленарному режимі, засідання триває до завершення розгляду питань, визначених розкладом на цей день. 21, 22, 23 листопада – робота в комітетах і фракціях. 4 грудня, як і передбачає план, робота в пленарному режимі. Ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

10:41:04

За-234

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні народні депутати… По фракціях? Будь ласка. Шановні народні депутати, по фракціях картина така: Партія регіонів – 181, "БЮТ - "Батьківщина" – 2, "Наша Україна - Народна самооборона" – 1, комуністів – 0, Народна Партія – 20, "Реформи заради майбутнього" – 19, позафракційні – 11.

Шановні колеги, нам треба розглянути питання про включення до порядку денного низки законопроектів. Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо оплати праці) (реєстраційні номери 11401, 11401-1). Прошу голосувати. Зніміть голосування.

Будь ласка, Петро Симоненко.

 

10:42:00

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Уважаемые коллеги, я предлагаю не поддерживать эти два законопроекта и исхожу из следующего. Те, кто вносил предложения по этому закону, реально ведь понимал перед выборами о необходимости финансирования этого закона в объеме минимум 23 миллиарда гривен.

Выборы прошли, то есть поманили обіцянками очередными госслужащих, чиновников, которые должны были проголосовать за те политические силы, которые естественно это протаскивали. А сейчас, когда стало очевидным, что проваливаются все те обещания, раздаваемые щедро налево и направо в отношении стабильности и добробуту, сейчас уже втаскивается предложение не финансировать этот закон, начиная с 1 января следующего года.

Вот вам, уважаемые чиновники, и Юрьев день для вас и естественно то, что вы, обслуживая и решая вопросы, используя административный ресурс, вы фальсифицировали результаты выборов задля будущей своей жизни, вот вы и получили это.

Поэтому фракция Компартии не будет голосовать за эти проекты законов, и предлагает остальным  народным депутатам не голосовать. Приняли закон о том, что с 1 января должны финансировать его, давайте и потребует от правительства, чтобы 1 января в полном объеме финансировали этот закон. Спасибо. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Ключковський, будь ласка.

 

10:43:24

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Дякую. Юрій Ключковський. Рідкісна ситуація, коли я підтримую позицію Петра Симоненка з приводу цих законопроектів.

Суть цих законопроектів така: закон вводиться в дію з 1 січня наступного року, тобто трохи більше ніж через місяць, однак не в частині оплати праці. Таким чином, величезна армія державних службовців, абсолютна більшість з яких є невисокооплачуваними працівниками центральних міністерств, а рядовими працівниками районних і обласних державних адміністрацій опиниться в більш складних умовах роботи. Тому що вимоги до державної служби цим законом посилюється, в більш загрозливій ситуації, з точки зору ризиків, особливо в умовах нашої прокурорської і правоохоронної системи щодо застосування до них Закону про корупцію, але без відповідної компенсації у вигляді підвищення заробітної плати. Це дуже несправедливий підхід.

Я вважаю, що можна було би розглядати випадок відтермінування запровадження всього закону, однак не тої частини, яка стосується оплати праці.

Тому я закликаю всіх, кому небайдужий рівень життя маси українських громадян, не підтримувати цей законопроект. більше того, це дійсно буде подарунок після виборів для великої кількості людей, яких силою, як державних службовців, заставили бути носіями адміністративного ресурсу, тепер їм дякують у такий вигляд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Ольга Боднар, будь ласка.

 

10:45:07

БОДНАР О.Б.

Дякую, Ольга Боднар, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина".

Я хочу сказати, шановні, що це продовження, логічне продовження, тої політики Партії регіонів і її вдячності до своїх громадян України. Почалося це з киян, яким підняли ціни на хліб, тому що кияни вибрали демократію, і зараз продовжується державними службовцями. І, хто не їв цей хліб державного службовця, може подумати, що тут дуже добре працюється. Я вам хочу сказати, що в даному випадку закладається норма пожиттєвого рабства. І я вам ще більше скажу, що людина, яка вважає себе фахівцем, вона не зможе тут працювати за таких умов. Тому що колега Ключковський правильно сказав, запроваджуються такі звірячі серйозні норм, проти яких  я категорично виступала тоді ще, коли голосувався даний закон. Я вважаю, що його взагалі треба скасовувати. А крім того, що вимоги великі, а зарплата не те що ніяка, її просто копійчана буде. Пам’ятаєте, коли за радянських часів вся інтелігенція пішла в управдоми і пішла в котельні працювати? Так от, я думаю, що тепер нормальні люди будуть працювати саме там, тому що там буде спокійніше і зарплата буде вища. А всі громадяни України, звертаючись за допомогою до державних службовців, будуть дивуватися, а чом ж така некваліфікована допомога. Послухайте, фахівець не зможе витримати тих умов, які вкладаються в даних законах, їх не можна голосувати. І прошу, громадяни України, зверніть увагу, це стосується не тільки держаних службовців, в перше чергу це стосується всіх громадян України. Тому що ви безпосередньо звертаєтесь, по роду своєї діяльності або по життю, звертаєтесь до державних службовців, які не зможуть вам надати на сьогодні кваліфіковану допомогу. Їх просто не буде, вони вимруть як динозаври. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін  до Закону України "Про державну службу" (щодо оплати праці) (реєстраційні номери  11401, 11401-1). Прошу, голосуйте.

 

10:47:36

За-236

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка.

"Партія регіонів" – 187,  " БЮТ - "Батьківщина" – 0, "Наша Україна - Народна самооборона" – 1, комуністів – 0, "Народна партія" – 18, "Реформи заради майбутнього" – 19 , позафракційні – 11 .

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо добровільної сплати єдиного внеску (реєстраційний номер 11266). Прошу голосувати.

 

10:48:19

За-259

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення доступу до судових рішень) (реєстраційний номер 11215). Прошу голосувати.

 

10:48:53

За-237

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів (реєстраційний номер 11284). Відмініть голосування.

Запишіться, будь ласка. Народний депутат Мельник. Відмовляється чи буде виступати? Юрій Кармазін, будь ласка. 

 

10:49:39

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановний Володимире Михайловичу, я не мав змоги раніше виступити,   хотів би, щоб вся країна знала, що  зараз той Кримінально-процесуальний кодекс, як почав працювати, до цього часу доступу до  єдиного реєстру досудових розслідувань, який передбачений  цим Кримінально-процесуальним кодексом, відсутній.  Система блокована і паралізована, правоохоронна  система.  Для того, щоб вона була  розблокована, ще треба  додаткових  десяток тисяч слідчих і так далі. Тому я хочу сказати,  що це все чергові  наступи на права людей, на  права потерпілих.

Тепер, що стосується цього законопроекту. То цим законопроектом пропонується внести зміни  щодо адміністрування податків і створити умови для того, щоб податківці ще більше "кашпарили" бізнес.  Бо вносяться зміни до законів про зовнішньоекономічну діяльність, про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті,  про застосування реєстраторів  розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, до Закону  про державне регулювання  виробництва виробництва і обігу спирту, до Бюджетного кодексу України.

Я вважаю, що нам  приймати це рішення і розглядати, і потім голосувати  помахом руки не можна. Тому що подані проекти не містять жодних  обґрунтувань щодо внесення змін до Бюджетного кодексу, абсолютно ні яких. Тільки те, що сьогодні ми знаємо, дохазяїнувалися  "попєрєднікі", головний "попєрєднік" Азаров  з Януковичем до того, що казна порожня, ніяких не має. Відсутня  інформація в пояснювальних записках щодо погодження цього  законопроекту з відповідними державними органами,  просто так вносяться проекти, необґрунтовано.       

Тому я закликаю не включати  такий до порядку дня і…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Ганущак,  будь ласка.

 

10:51:51

ГАНУЩАК Ю.І.

Юрій Ганущак, "Батьківщина".

Пані та панове,   тим, що екологічний збір виноситься із спеціального у загальний фонд, це є свідченням  того, що уряд взагалі не розуміє, що це таке спеціальний фонд і яким чином  у нас іде прив'язка  податків і їхнього використання. Нинішня схема  заставляє органи місцевого самоврядування здійснювати заходи на те, щоби зменшувати екологічний вплив, тобто ті  природоохоронні заходи, які здійснюються. якщо ми  переносимо  в загальний фонд, то  екологічна ситуація в місцях, де є такі проблеми, де платиться  цей податок  буде тільки погіршуватися, тому що це практично є певним чином відкупне. Тобто у нас не будуть здійснюватися такі заходи.  Це категорично не можна робити, тому що якраз і сутність є отаких фондів для того, щоби ті негативні впливи, які є, щоб вони певним чином компенсувалися.

І принагідно я скажу таке. Сьогодні в порядок денний внесено на друге читання проект  9714-1, який по своїм вибухонебезпечним діям, співрозмірним із Законом про мови, це законопроект, який  передбачає русифікацію дитячих садочків. Я вас прошу, схаменіться, не ставте його! Винесіть  його з порядку денного, перенесіть на нову сесію, там з вами розбереться "Свобода". Тому що так не можна робити, під самий кінець роботи цього парламенту вирішили всунути бомбу і взірвати. Це є плата за те, що комуністи ввійдуть у більшість в наступній Верховній Раді. Не робіть цього, Україна не простить вам цього. Не робіть цього зла для України, винесіть цей проект і не розглядайте його сьогодні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні народні депутати! Ставиться на голосування  пропозиція  про включення  до порядку денного проекту закону  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів (реєстраційний номер 11284). Прошу голосувати.

 

10:54:31

За-227

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування  пропозиція про  включення  до порядку денного проекту  Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів (реєстраційний номер 11285). Прошу голосувати.

 

10:55:03

За-230

Рішення прийнято.

Шановні колеги! Тепер ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів. Але у нас тут, шановні колеги, ціла серія законопроектів. Я зачитаю вам номери: 11259, 11260. Далі: 11437, 11443 і одну хвилинку, і 11442. Я поясню зараз, заспокойтесь тільки. Іще тут окремо є.

Шановні колеги! До законопроектів, які були внесені – 11259, 11260 – Кабінет Міністрів України вніс ці законопроекти, які є фактично альтернативними. Тому ставиться, пропонується, одну хвилинку, я зараз скажу, потім виступите. Не поспішайте, не гарячкуйте.

Тому вноситься пропозиція, щоб розглянути питання про включення їх як пакету до порядку денного. А потім будемо розглядати ми їх кожну окремо. З цього приводу прошу записатись на виступи.

Станіслав Аржевітін, фракція "Наша Україна - Народна самооборона".

 

10:57:17

АРЖЕВІТІН С.М.

Прошу передати Ключковському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Ключковський, будь ласка, мікрофон.

 

10:57:22

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Дякую. Володимире Михайловичу, знову починаються післявиборчі подарунки. Я прошу звернути вашу увагу, що законопроект 11260 внесений 20 листопада 2012 року, тобто сьогодні. Скажіть, будь ласка, як він міг потрапити у порядок денний, сформований вчора Погоджувальною радою? Ви не назвали дати реєстрації всіх інших законопроектів, які мають пізніші номери. Скажіть, будь ласка, це що за стахановський такий рух "коммунистического труда", коли законопроекти тільки гарячі, тільки спечені, ще з принтера не вискочили, а ми вже їх включаємо в порядок денний, коли в нас залишилося тільки сьогодні і 4 грудня працювати?

Я пропоную не робити цих фокусів, бо вони очевидні і Верховна Рада шостого скликання під кінець своєї роботи стає повним посміховиськом перед всім народом і перед цілим світом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Яворівський, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

 

10:58:23

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "БЮТ", Троєщина. Я цілковито підтримую мого колегу Ключковського, він дуже точно висловив свою позицію. Вона повністю співпадає із його. І взагалі, Володимире Михайловичу, ви ж на Погоджувальній раді, в нас же був один порядок денний. Виключено абсолютно всі ті питання, які вносив Комітет з питань культури і духовності. Цього всього немає. Це все вихолостили, натомість залишили один, одну єдину позицію, яку, до речі, можна було би сьогодні і не приймати.

Так само я просто, не знаю чи мені вдасться потім потрапити на слово, але те саме хочу сказати про ще один підступний буквально законопроект, який хочуть сьогодні протиснути партія влади, Партія регіонів – це законопроект про податок на обмін валюти.

Ви собі можете уявити, тоді навіть, коли було введено паспорти для того, щоб пред'являти паспорти, зменшилося на півмільярда обмін валюти, тобто вона перейшла в тінь. Зараз цей законопроект Хомутинніка, точніше Партії регіонів, який доводить про те, що казна абсолютно порожня і незабаром будуть уже брати податок, скажімо, за вживання української мови чи українського слова, за те, що ми дихаємо повітрям і  тому подібне.

Це створить величезний тіньовий  ринок і держава  від цього абсолютно нічого не виграє. Через те треба, Володимир Михайлович, вилучити ці всі такі я б сказав підлі закони, які сьогодні вони хочуть прийняти. Я на цьому наполягаю!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Алла Александровська, будь ласка.

 

10:59:58

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов, город Харьков.

Уважаемые коллеги, ну, я хочу, во-первых, прокомментировать то, что было сказано передо мной. Дело в том, что когда было "стахановское движение" и когда работали бригады коммунистического труда, то от этого была польза государству, народу, это однозначно. Поэтому ваше сравнение некорректно. Эти законопроекты внесены не на пользу народу, не на пользу государству, поэтому не надо компрометировать светлое советское прошлое, а надо критиковать сегодняшнее печальное, гнусное буржуазное действительность. Эти законопроекты, конечно же, направлены против народа. Люди сегодня слушают нашу трансляцию из зала и за названием законопроекта им не понятно, что каждый человек, который будет снимать с регистрации машину, которую нужно выбросить, должен будет заплатить 5,5 тысяч гривен. Это за легковой автомобиль. Те, кто занимается автоперевозками, должны убудут заплатить 38 тысяч за так называемый утилизационный сбор. Поэтому сегодня понятно, что правительство, которое находится на грани банкротства, пытается собрать копейки. Но, опять таки, собрать копейки из карманов нашего несчастного народа, над которым просто издеваются. Я думаю, что парламент не должен участвовать в этой гнусности. Поэтому, конечно, такие законопроекты ставить в повестку включать не нужно. Поэтому я предлагаю голосовать  против включения этих законопроектов в повестку дня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий.

 

11:01:36

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, дуже хотілось би, коли йде обговорення того питання, чути зауваження чи пропозиції по суті законопроекту, а не загальні емоції і розповіді про те, що добре, що погано. Цей законопроект про утилізацію нами був передбачений ще 15 березня 1998 року. Візьміть в руки закон і почитайте. Закон називається:  "Про відходи". Мова йшла про те, що змінюючи вісім раз цей законопроект, ми говорили про те, що наступить час, коли техногенне перенавантаження нашої землі приведе до того, що ми змушені будемо повернутися до питання про утилізацію, в тому числі транспортних засобів. Бо, отой мотлох, який валяється зараз у дворах, це кадмій у землю шестивалентний хром, це ртуть, свинець, це розкладений пластик, яким дихають наші діти влітку, коли гуляють. Тому цілком зрозуміло, що і закон потрібно ввести до порядку денного, розглядати і його підтримати обов'язково. Я вже не кажу про політичну складову цього законопроекту.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні народні депутати! Чому з'явилися ці три законопроекти урядові і чому такий порядок нашої роботи на сьогодні? На засіданні Погоджувальної ради, коли ми з вами обговорювали питання і погодили, що Верховна Рада повинна працювати у пленарному режимі вівторок 20 листопада, було запропоновано, щоб взяти лише до розгляду ті законопроекти, які пропонує Кабінет Міністрів або Президент України і сформувати єдиний порядок денний. Тому відбулися очевидні зміни, я просив би до цього поставитися з розумінням.

Що стосується законопроектів, які внесені сьогодні Кабінетом Міністрів. Справа в тому, що між Україною і Російською Федерацією ідуть складні переговори з цього приводу, і ви знаєте, які рішення були прийняті з боку Російської Федерації, що вдарило болюче по українській автомобільній промисловості. І для того, щоб прийняти рішення єдині і в Росії, і в Україні з цього приводу існує домовленість між урядами і нам з цього приводу треба прийняти закони. Тому я просив би вас, шановні колеги, не шукати політики там, де її немає. Якщо ми хочемо зробити гірше людям, які дають робочі місця і платять податки, давайте з вашими політичними амбіціями зробимо гірше. Але перед цим, я просив би, щоб ви прочитали ці документи.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проектів законів (реєстраційний номер 11259, 11437, 11442, 11443 і 11260). Прошу голосувати.

 

11:04:44

За-232

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги, тепер ще одне питання, яке, да, зараз я оголошую його, тільки.. про цей проект Закону вже говори. Це проект Закону про внесення змін до деяких Законів України щодо операцій з іноземною валютою (реєстраційний номер 11433).

Вам роздане якраз і обґрунтування, і документ цей. Тому я просив би записатися на те, щоб висловити свою точку зору з приводу цієї законодавчої ініціативи. Прошу записатися на виступ.

Ольга Боднар, фракція "БЮТ" - "Батьківщина".

 

11:05:34

БОДНАР О.Б.

Прошу передати голос колезі Томенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Томенко, будь ласка, мікрофон.

 

11:05:42

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, ми звертали увагу на і економічну, і  фінансову, і політичну складову даного законопроекту. Хотів звернути увагу ще на організаційну складову.

Ми у Верховній Раді шостого скликання зараз збираємося раз на два тижні. Хотів би звернути увагу, що законопроект зареєстрований рівно вчора і сьогодні він у порядку денному. Хотів звернути увагу на позицію навколо експертного управління, яке в черговий раз наголошує на неадекватності  і божевільності, ну, я так умовно перекладаю мову юристів, божевільності даного законопроекту.

Хочу нагадати Партії регіонів і її братнім структурам, коли виникла ідея в умовах кризи  ввести півтора відсотковий податок для підтримки Пенсійного фонду, яка істерика стояла в сесійній залі з боку Партії регіонів про те, що нищиться український народ. Сьогодні, коли я дивлюся на те, що робить Партія регіонів і от по Києву ви так спокійно ввечері проїдьте, і я побачив, що в найгірші часи в українській столиці не були стільки МАФів. І у мене таке враження, що ви повертає країну в період спекулянтів і в період, коли всі ходили на прийоми астрологів і чаклунів, а народ ходив із підполи міняв гроші, наскільки успішно і активно Партія регіонів попрацювала, що сьогодні цим податком ви повністю легалізуєте ізвращенний ринок, а Україну ви перетворили на один великий базар. Тому що такої кількості ларків, які сьогодні в Києві і по обласних центрах, бо за цей… ларьок треба, районному міліціонеру, районному прокурору, ще якомусь клерку.

Тому ще раз кажу, ми надрукуємо і поінформуємо про кожну людину, яка сьогодні проголосувала за сімейний податок сім'ї Віктора Януковича. Саме так ми тлумачимо даний законопроект проти людей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Анатолій Гриценко, фракція "Наша Україна - Народна самооборона". Потім – Каплієнко.

 

11:07:46

ГРИЦЕНКО А.С.

Шановні колеги! Найперше я звертаюся до Голови Верховної Ради, Володимире Михайловичу, я звертаюсь до вас, за жодних умов, щоб сьогодні не приймали цей законопроект в цілому.

Я офіційно під стенограму, заявляю, що я, народний депутат Анатолій Гриценко, маю поправки до другого читання. Це юридична основа для того, щоб ви сьогодні не мали підстав ставити на голосування його в цілому. Я хочу скористатися своїм правом навіть за скороченою процедурою, якщо це буде тиждень, але жодних принять в цілому. Це перше.

Друге, що стосується законопроекту. Я не знаю, за що  Партія регіонів  в особі Хомутинніка вирішила помститися перед людьми, що поганого зробили ті люди, які на фоні постійної перманентної кризи і недовіри до банків купили собі хто 200, хто 300, хто 700 доларів  для якихось вкрай необхідних потреб. Хтось на операцію, хтось на навчання дітей, хтось, можливо, на лікування, хто просто, щоб вижити. І зараз у цих людей хочуть вкрасти 15 відсотків. Це податок, який не має права бути затверджений після того, як розпочався бюджетний процес згідно нашого  Бюджетного кодексу – перше.

Друге. Жодного обґрунтування логічного, економічного немає і бути не може. Тому що, коли недовіра до економіки, до влади, до гривні, то треба  засобами стимулювання відновлювати довіру, а не заборонними засобами. Врешті-решт, якби хотів Національний банк чи уряд, чи НАК "Нафтогаз" отримати додаткові долари, то треба було б запровадити податок до тих, хто купує, а не для тих, хто продає. Тобто економічний абсурд і  чиста помста, яка вдарить по найбіднішим прошаркам нашого населення.

Я хотів би, що люди почули, який подарунок  їм підготувала фракція Партії регіонів. Я за те, щоб цей законопроект не вносити  до порядку денного. А якщо пропри все внесете, то тоді за жодних умов, звертаюся ще раз до Голови Верховної Ради, не приймати його в  цілому. Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Каплієнко, група "Реформи заради майбутнього".

 

11:09:50

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Депутатська група "Реформи заради майбутнього" свідомо визначилася із позицією, ми виступаємо  категорично проти прийняття цього законопроекту. Хотів би пояснити нашу позицію наступним.

Перше. Ми вважаємо, що це  є не що іншим як соціальною диверсією проти населення України.

Друге. Не можна вводити податок на гроші. Жодна держава світу такого не намагалася навіть зробити.

Давайте  не будемо робити так, як зробили в Сполучених Штатах Америки після великої депресії в  1934, коли відібрали все золото в населення. Але тоді це було обґрунтовано саме обвалом чи дефолтом національної економіки. Теж саме зробив Ленін, Троцький або Свердлов в 1922-1923 роках, коли ізяли   всю валюту, яка була в населення. Але це було обґрунтовано само обвалом або дефолтом.

Нагадаю вам, що  у відповідності до офіційних звітів в Україні не має ані обвалу, ані кризи, ані дефолту. Навіщо такі законопроекти робити?

Якщо ми хочемо відібрати в населення долари, як нібито тут скрізь строчки  можна побачити, то давайте просто приймемо закон про те, що відібрати силою всі валютні запаси рублі, долари, фунти все що є: євро, долари – все що є в населенн. І в такий спосіб вирішимо це питання.

Наступне питання. Цей закон призведе однозначно до  формування так званого чорного ринку. І той чорний ринок, який  ми бачили наприкінці СРСР, буде маленькою дитиною по відношенню до того, що буде зараз, бо в населення на сьогодні знаходиться біля 42-45 мільярдів доларів, які лежать під подушками, в інший спосіб вони їх не продадуть.     

Саме головне, цей законопроект не вирішує питання щодо зняття цього податку з надвеликих промислових груп, які будуть вирішувати питання через переведення грошей у купівлю об'єктів на Україні за долари, які не обкладаються податками, а потім реалізація їх на внутрішньому ринку.

І останнє. Цей законопроект суперечить 9 статті Податкового кодексу України, яким значиться, що загальнодержавні місцеві податки та збори, справляння яких не передбачено цим кодексом, сплаті не підлягають.

Ми не будемо голосувати за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Станіслав Аржевітін, будь ласка, одна хвилина.

 

11:12:05

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановні народні депутати, ми ще не почали обговорювати це питання, а в суспільстві вже викликали дуже серйозний резонанс і ми не маємо права на це не звертати увагу.

Скажіть, будь ласка, коли ми були з вами чесни ми, коли декілька місяців тому переконували наших українців, що саме зберігати заощадження в  валюті – це є дуже

 Добрим і для цього ми дозволили випускати валютні сертифікати Національного банку, валютні цінні папери Кабінету Міністрів без оподаткування. І тепер, коли ми запроваджуємо, фактично, валютний податок п'ятнадцятипроцентний на громадян, я думаю, що це не є послідовну державницькою позицією. Ми.... такі закони взагалі-то приймаються, коли в країні офіційний дефолт і країна про це  об'являє, влада про це об'являє. Поки що ми не об'явили дефолт, тому, звичайно, отакий конфіскат валютний ми не маємо права запроваджувати. Між іншим, на тому тижні ми з вами прийняли валютний  конфіскат в обмін на гривню у юридичних осіб. Тепер настав час для фізичних осіб. Давайте не будемо приймати такі законопроекти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко, одна хвилина, будь ласка.

 

11:13:20

ЛЯШКО О.В.

Дякую. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Оцей законопроект про запровадження 16 відсотків на продаж валюти є свідченням одного – абсолютної неспроможності нинішньої влади і нинішнього уряду. Це політичні, це економічні банкроти, які показують, що вони не здатні ні на економічні реформи, ні на що, вони  здатні тільки на те, щоб грабувати український народ. От, люди добрі, шановні громадяни, робіть висновки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, одна хвилина. Кілінкаров.

 

11:13:59

КІЛІНКАРОВ С.П.

Уважаемые народные депутаты, фракция коммунистов не будет поддерживать этот законопроект, исходя из следующего.

Первое. Введение этого налога не решает главную задачу: пополнение бюджета и Пенсионного фонда. Эти задачи решаются совершенно другими способами: созданием новых рабочих мест, увеличением уровня заработной платы, детенизации заработной платы и так далее. Это лоббистский и, более того, коррупционный закон в интересах конвертационных центров и так называемых уличных менял. То есть это приведет к еще большей тенизации валютного рынка. Более того, в условиях кризиса облагать экспортеров дополнительными налогами – это значить вымывать оборотные средства предприятий. Это приведет к тому, что усугубится ситуация на этих предприятиях. Более того, сегодня фактически своими действиями власть толкает руководителей предприятий на сотрудничество с так называемыми конвертационными центрами, а после этого привлекает их к уголовной ответственности, а после этого…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

КІЛІНКАРОВ С.П. …будем голосовать за данный проект закона.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, прошу уваги! Ми завершили обговорення питання. Я думаю, в такий спосіб: треба було б прислухатись до аргументів, які тут прозвучали - я тільки що провів консультації з головою комітету, - і відкласти розгляд цього питання. Спокійно! Я вам зараз наведу приклад – і ви заспокоїтеся! Але підняти практику, яка була у 2000 році введена на пропозицію уряду Віктора Андрійовича Ющенка, про введення податку на продаж валюти, хутра, дорогоцінностей, автомобілів. Там були менші відсотки, але це було зроблено. Тому проблему, шановні колеги, пропонується вивчити поглиблено, подивитися на зауваження Головного науково-експертного управління. І прийдуть розумніші народні депутати – хай приймуть рішення.

Тому на пропозицію комітету, який просить не розглядати зараз  це питання. Я пропоную відкласти його розгляд. Не кричіть.

Шановні народні депутати, нам потрібно …(Шум у залі)  Я прошу вас, шановні колеги,  ви  можете кричати скільки завгодно, ну, зараз проголосуємо, не підтримаєте, 4 числа внесуть  такий же  законопроект і проголосуєте. Тому я  вас просив би прислухатися до розумних речей, які я говорю вам, і все. Я прошу вас.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я якраз дію по Регламенту, ви його почитайте, там можна відкласти розгляд питання на пропозицію від комітету. Так що заспокойтесь.

Шановні народні депутати, прошу уваги. Юрій Романович. Шановні колеги, заспокойтесь. Нам потрібно  розглянути два закони, щодо яких Президент України  застосував право вето. Оскільки вони  є вкрай чутливими, я просив би, щоб ми розглянули ці законопроекти, тим більше, що вони пов?язані  із виконанням наших домовленостей із ЄС, щодо безвізового   просування, безвізового режиму. Тому прохання таке6 давайте ми це питання  розглянемо за скороченою процедурою – це  Закон України  "Про  внесення  змін до Закону України "Про захист персональних даних" з пропозиціями Президента України від 14.11.2012 року (реєстраційний номер 10472-1).  Юрій   Мірошниченко, будь ласка. Потім   Максим Луцький.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.  Дякую, Володимире Михайловичу. 

Шановні виборці, шановні колеги! Прийнятий Верховною Радою другого жовтня 2012 року Закон про внесення змін до Закону України "Про захист персональних даних", (реєстраційний номер 10472-1), не може бути підписаний Президентом України з таких причин.

По-перше, глава держави вважає неприйнятним наділення уповноваженого органу з питань захисту персональних даних повноваженнями щодо технічного регулювання і стандартизації у сфері захисту персональних даних та запровадження у такий спосіб технічного регулювання і стандартизації у цій сфері. Дані пропозиції не узгоджуються з Законом про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки і відповідності. Згідно з яким, метою розроблення технічних регламентів є захист життя та здоров'я людини, національної безпеки, охорони довкілля, запобігання недобросовісної практики тощо.

Захист же персональних даних за своєю природою не пов'язаний ні з захистом життя людини, ні з усуненням перешкод у торгівлі. Оскільки неможливо запровадити технічне регулювання і стандартизацію у сфері захисту персональних даних, то і покладання відповідних повноважень на уповноважений державний орган з питань захисту персональних даних є неприйнятним.

По-друге, даним законом уповноважений державний орган з питань захисту персональних даних наділяється повноваженнями розробляти порядок і вимоги щодо захисту персональних даних у державних інформаційних ресурсах. Слід зауважити, що вирішення зазначених питань Законом про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України віднесено до повноважень названої служби. Відтак, реалізація пропонованого положення закону призведе до дублювання повноважень органами виконавчої влади. Що не відповідає засадам утворення, ліквідації та реорганізації центральних органів виконавчої влади.

У зв'язку з цим, шановні колеги, прошу підтримати пропозицію Президента України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від комітету Максим Луцький, будь ласка. Степан Давимука, будь ласка.

 

11:21:09

ДАВИМУКА С.А.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Пропозиції Президента України до проголосованого Верховною Радою 2 жовтня 2012 року закону надійшли до комітету 14 листопада. Комітет планував розглянути їх на найближчому засіданні 21 листопада 2012 року. Рішення щодо підтримки або відхилення пропозицій Президента України комітет не приймав. Пропозиції Президента стосуються двох моментів.

Перший момент пов'язаний з порушеннями певних законів і є слушним. І в другій частині другий момент є дуже важливий, він стосується дублювання виконавчими органами певних функцій. Ці пропозиції, на мою думку, є слушними, їх варто підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу уваги. Нема, тільки голосування. Ви вже наговорилися, уже все. Немає виступів. Це вето Президента. Нам треба, шановні колеги, розглянути пропозицію Президента України про те, щоб абзаци 9 і 11 підпункту 2 пункту 18 розділу І закону виключити і в зв'язку з цим внести відповідні зміни до інших положень закону, тобто з метою усунення дублювання.

Тому, оскільки такі незначні поправки, я ставлю на голосування пропозицію про прийняття закону в цілому з урахуванням пропозицій Президента України з дорученням комітету і Головному юридичному управлінню при підготовці на підпис внести відповідні узгодження у зв'язку з прийнятим рішенням в інші статті, Верховною Радою я маю на увазі, прийнятим рішенням. Ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

11:23:29

За-252

Рішення прийнято.

Шановні колеги, тепер оголошується до розгляду Закон України "Про Єдиний державний демографічний реєстр" з пропозиціями Президента України від 19.11.2012 року   (реєстраційний номер 10492). Пропозиція розглянути питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

11:24:06

За-214

Рішення прийнято.

Доповідач – Юрій Мірошниченко. Будь ласка.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці, шановні колеги! Прийнятий Верховною Радою 2 жовтня 2012 року Закон про Єдиний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус (реєстраційний номер 10492) не може бути підписаний Президентом України з таких причин:

По-перше, даним законом передбачається видача значної кількості документів, які будуть використовуватися на території України. Для їх оформлення передбачається застосовувати засоби єдиного державного демографічного реєстру, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус.

Слід зауважити, що поряд із такими документам як посвідчення водія, посвідчення біженця, карткою емігранта в законі зазначаються й інші документи, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус, які визначені законами України, але при цьому не вказується їх назва.

По-друге, не узгоджується із статтею 35 Конституції України норма закону, якою лише й декларується право осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від внесення інформації до безконтактного електронного носія, що імплементовано у відповідні бланки документів. В Конституції України, шановні колеги, кожній людині гарантується право на свободу світогляду і віросповідання.

По-третє, не відповідають вимогам стандартів Міжнародної організації цивільної авіації норми закону щодо можливості продовження строку дій посвідчення особи моряка та видача посвідчення члена екіпажу на строк до 5 років.

По-четверте, глава держави вважає, неприйнятним внесення змін до Бюджетного кодексу, згідно з якими плату за надання адміністративних послуг пропонується віднести до власних надходжень бюджетних установ. Оскільки плата за надання таких послуг  належить до доходів загального фонду державного бюджету. У зв'язку з цим, шановні колеги, прошу підтримати пропозиції Президента…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, сідайте, будь ласка. Від комітету буде виступати перший заступник голови комітету Віктор Терен, будь ласка.

 

11:26:38

ТАРАН В.В.

Шановні колеги, комітет на своєму засіданні розглянув пропозицію Президента і основне. Це ідеться про те, що раніше у тому законі, який прийняла Верховна Рада, для всіх віруючих, які протестували, надсилали листи, у законі було задекларовано їхнє право відмовитися від документу з біометричною інформацією. Ми, у законі, який прийняла Верховна Рада, це право передбачили, але воно було виписано декларативно. Зараз Президент пропонує не лише закріпити це право, а повністю прописати механізм реалізації: яким чином може відмовитися людина, яка в силу своїх релігійних переконань не хоче мати біометричного паспорта. Тобто подається заява до відповідного органу… Повністю виписаний цей механізм і так далі. Тобто позиція віруючих врахована повністю. Я думаю, це є правильно і це давно треба було зробити.

Друге. Його положення передбачають, закону, видачу значної кількості документів. Зокрема, наряду із документами, оформлення яких передбачається із застосуванням засобів реєстру, видачу також інших документів. Це, на думку Президента, буде нести непомірне, з правової точки зору, необґрунтоване навантаження на бюджет кожної сім'ї. Власне ця позиція теж збігається з позицією комітету. Ми вважали, що абсолютно не потрібне необґрунтоване навантаження на бюджет кожної сім'ї у зв'язку з видачею, може  і не потрібних, документів біометричного характеру.

По-третє. Безальтернативною вимогою ЄС є запровадження Україною ідентифікаційних проїзних документів  з електронним носієм біометричної інформації відповідно до стандартів ІКАО. Я до сказаного можу лише додати, що є абсолютно постійною і вимога країн ЄС про те, щоб Україна мала біометричні паспорти інакше нам не бачити безвізового режиму.

Іншими словами, комітет погодився із пропозиціями Президента і вважає, що цей закон потрібний Україні, пропонує його прийняти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую щиро. Шановні колеги, прошу уваги. Ставиться на голосування   пропозиція про прийняття Закону України "Єдиний державний  демографічний реєстр  та документи, що  підтверджують громадянство України, посвідчують особу, чи її спеціальний статус" з врахуванням пропозицій Президента України. Прошу голосувати.

 

11:29:19

За-243

Рішення прийнято.  

Дякую.

 Шановні колеги, нам потрібно зараз розглянути низку проектів законів в режимі другого читання.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо Гарантійного фонду виконання зобов'язань за складськими документами на зерно).  (Реєстраційний номер 9611). Доповідач – член Комітету з питань аграрної політики  та земельних відносин Василь Васильович Черній,  будь ласка.

 

11:30:00

ЧЕРНІЙ В.В.

 Шановний Володимире Михайловичу,   шановні колеги! На ваш розгляд пропонується підготовлений до другого читання проект Закону України про внесення змін до деяких  законодавчих актів України щодо гарантійного фонду виконання зобов'язань  за складськими документами на зерно   (реєстраційний номер 9611) від 19 грудня минулого року, поданий  народним депутатом  України Терещуком  Сергієм Миколайовичем.

Даний законопроект розроблено з метою, на законодавчому рівні, розробити механізм  утворення, порядок організації  та діяльності гарантійного фонду виконання  зобов'язань за складськими документами на зерно.  Зробити використання  складських документів на зерно привабливим для кредиторів аграрного комплексу України через захист інтересів власників складських документів на зерно, у випадку  неспроможності зернового складу  повернути зерно, передане на зберігання.

Причиною цього  є значні ризики, які можливі при зберіганні зерна  і далеко не всі ці ризики можливо усунути традиційними  методами страхування. Уникнути наслідків  неналежного виконання зерновим складом своїх  зобов'язань  за складськими документами на зерно, може  допомогти лише впровадження практики взаємного страхування зернових складів. Законодавче запровадження  запропонованих у законопроекті умов сприятиме ефективній взаємодії банківської, страхової,   виробничої та торгової систем на зерновому ринку України, доступу до короткострокових кредитних ресурсів, забезпечення якості продукції та надійності взаємовідносин, доступу до зовнішніх ринків, розвитку послуг страхування та механізмів кредитування.

Отже, розглянувши подані суб'єктами права законодавчої ініціативи до другого читання пропозиції до проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо Гарантійного фонду виконання зобов'язань за складськими документами на зерно) в цілому або частково враховано 36 поправок, відхилено 6 поправок. Комітет вирішив: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо Гарантійного фонду виконання зобов'язань за складськими документами на зерно)(реєстраційний номер 9611) прийняти у другому  читанні та в цілому як закон. Прошу підтримати.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги, заперечень немає? Ніхто не наполягає на своїх поправках?

Поправка 15. Юрій Кармазін наполягає на ній?

 

11:32:25

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, більшість поправок моїх враховано і я не буду наполягати на тому, щоб зараз відстоювати свої поправки в цьому законі, більшості в мене немає в залі. А я дякую і автору, і членам Комітету з питань аграрної політики за те, що вони врахували поправки. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги, прошу уваги. Ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття в другому читанні і в цілому, як закон, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо Гарантійного фонду виконання зобов'язань за складськими документами на зерно) (реєстраційний номер 9611). Прошу голосувати.

 

11:33:35

За-232

Закон прийнято.

Шановні народні депутати!  Пропоную вашій увазі  проект Закону про внесення зміни до  розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України (щодо врегулювання питання проведення торгів). Доповідач, знову ж таки, Черній Василь Васильович. Будь ласка.

 

11:34:01

ЧЕРНІЙ В.В.

Шановний Володимир Михайлович! Шановні колеги! Комітет розглянув підготовлений до другого читання законопроект про внесення змін до розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України (щодо врегулювання питання проведення торгів) (реєстраційний номер 11261). І зазначає, що при підготовці даного законопроекту до другого читання до комітету надійшло лише 3 пропозиції суб’єктів права законодавчої ініціативи, з них враховано 2. Враховані пропозиції, які спрямовані на покращення його суті, зокрема це пропозиції, якими врегульований термін дії даного законопроекту так пункти б і в абзацу 2 частини 4 статті 136 Земельного кодексу України передбачають, що підготовка лотів до проведення земельних торгів включає державну реєстрацію земельної ділянки та державну реєстрацію речового права на земельну ділянку.

Відповідні дії щодо державної реєстрації державної та комунальної власності, про які йдеться в проекті, стануть можливим після набрання чинності з 1 січня 2013 року Законів України "Про державний земельний кадастр" та про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. До цього моменту при підготовці лотів до проведення зазначених торгів у проекті пропонується включити визначення кадастрового номеру земельної ділянки у порядку визначеному Кабінетом Міністрів України.

Також слід зауважити, що доопрацьований до другого читання законопроект враховує зауваження Головного науково-експертного управління в частині зазначення термінів дії нового пункту "Перехідних положень" Земельного кодексу України.  Головним юридичним управлінням завізовано без зауважень, тому прошу підтримати даний проект в другому читанні та в  цілому як закон. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Одна поправка Сергій Сас наполягаєте ви на ній? Мікрофон. Не наполягає.

Шановні колеги! Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проекту Закону про внесення зміни до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України (щодо врегулювання питання проведення торгів) (реєстраційний номер 11261). Прошу голосувати.

 

11:36:37

За-36

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.

Будь ласка, по фракціях: Партія регіонів – 12, "БЮТ-"Батьківщина" – 0, "Наша Україна – Народна  самооборона" – 2, комуністів – 0, Народна Партія – 2, "Реформи заради майбутнього" – 19, позафракційні – 1.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо обігу земель сільськогосподарського призначення)  (реєстраційний номер11315). Доповідач – голова  Комітету Григорій… А, Бевзенко буде доповідати? Будь ласка, секретар комітету.

 

11:37:19

БЕВЗЕНКО В.Ф.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Комітет розглянув підготовлений до другого читання законопроект про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо обігу земель сільськогосподарського призначення) (реєстраційний номер 11315). І зазначає, що при підготовці законопроекту до  другого читання до комітету надійшло 12 пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, з яких враховано – 5, відхилено – 7. Із відхилених поправок – це поправки, які стосуються терміну дії мораторію на  відчуження земель сільськогосподарського призначення.

 Комітет пропонує встановити мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до моменту вступу в дію Закону України  "Про обіг земель  сільськогосподарського призначення".

Також слід зауважити, що доопрацьований до другого читання законопроект враховує зауваження Головного науково-експертного управління в частині зазначеного  граничного терміну розробки проекту Закону "Про обіг земель сільськогосподарського призначення". Комітет пропонує Кабінету Міністрів України в 6-місячний термін розробити та внести на  розгляд Верховної Ради України проект Закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.    

Прошу  підтримати даний законопроект у другому читанні та в цілому як закон. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, по поправках ідемо.

2 поправка. Володимир Каплієнко, наполягаєте на ній? Мікрофон, будь ласка.

 

11:38:44

КАПЛІЄНКО В.В.

Я хочу сказати наступне, якщо моя правка не приймається, але правка пана Кармазіна щодо 2015 року не буде ставитися на голосування, то я не наполягаю на переголосуванні моєї поправки, 15-й рік цілком задовольняє.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Микола Томенко, третя поправка, мікрофон, будь ласка.

 

11:39:05

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я хотів би вас звернуть увагу, оскільки йдеться про принципове питання, я б сказав, одне з найважливіших питань сьогоднішнього дня – про можливість зупинення земельної афери, яка так була розрекламована найближчим оточенням Президента, уже там к арту намалювали, які землі вони куплять і за скільки будуть купувати.

Значить, я хочу подякувати нашим громадянам тим людям, які розуміються, що ця афера могла призвести до непоправних наслідків, що під тиском наших громадян і парламентська більшість, я сподіваюсь, і комітет підтримав і наш підхід, і пропонує мораторій віднести до 1 січня 2015 року. Але від доповідача, від доповідача я не почув це. Я хотів би щоби... я не наполягаю на голосуванні моєї поправки, але хотів би, щоби доповідач підтвердив, що комітет підтримує позицію про те, що не раніше 1 січня 2015 року. Володимир Михайлович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте відповідь. Микола Томенко говорить  про те, чи підтримує комітет позицію: не пізніше 1 січня 2015 року. Бевзенко, будь ласка.

 

БЕВЗЕНКО В.Ф.  (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, не раніше, да? Не раніше 1 січня 2015 року.

Юрій Анатолійович, будь ласка, по 3 поправці. Питання було від Миколи Томенка, який сказав, що він не буде наполягати на своїй поправці, якщо комітет стоїть на позиції, що треба зберегти поправку Юрія Кармазіна: не раніше 1 січня 2015 року.

 

БЕВЗЕНКО В.Ф.  Ну, комітет іменно так проголосував.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну хвилиночку, ми ж зараз по поправках будемо йти! Комітет підтримує цю позицію – така відповідь.

Будь ласка. Так Томенко не наполягає на поправці… Наполягаєте, да?

Я ставлю на голосування поправку 3-ю Миколи… Не наполягає? Ну, тоді знімаємо. Чому ж тоді…

Олег Ляшко, будь ласка.

 

11:41:43

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я хочу звернути увагу громадян України на законопроект, який зараз розглядається в другому читанні, який влада хоче прийняти в цілому. Це законопроект, який фактично відкриває дорогу продажу земель сільськогосподарського призначення. Я категоричний противник продажу землі, бо це, знаєте, це треба не мати зовсім ніякого розуму, щоб у третьому тисячолітті, коли боротьба йде за землю, за воду, за корисні копалини, брати продавати землю. Треба продавати не землю – треба врожай продавати. А наша влада сьогодні хоче продати землю, завтра селян продадуть, завтра нашим, українським, селянам не дадуть ходити по своїй рідній землі, корову не дадуть вигнати на пасовище, бо там будуть хазяйнувати якісь китайці.

Тому Радикальна партія проти продажу землі. Ми будемо голосувати проти цього законопроекту. І я вимагаю від Голови Верховної Ради взагалі зняти цей законопроект з розгляду як такий, що порушує статтю 5-у Конституції України, яка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги! Одну хвилиночку! Якщо Верховна Рада не підтримає, тоді будемо знімати. Зараз, одну хвилиночку!

Михайло Чечетов, будь ласка.

 

11:43:08

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, прохання поставити на підтвердження поправку номер 4, народного депутата Кармазіна. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка, 4 поправка, Юрія Кармазіна, будь ласка, мікрофон Кармазіна.

 

11:43:28

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати! 4-а, 7-а поправка – забороняється вносити права на земельну частку, пай до статутних капіталів господарських товариств до набрання чинності закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, і я встановлюю  і кажу вам, і комітет погодився, за що я дякую всім членам комітету, не раніше 1 січня 2015 року.

Перед засіданням мені сказали, що прийшла вказівка з Адміністрації Президента, що ці поправки треба знищити. Тобто й думку комітету нівелювати і все,  відкрити продаж землі – ось що вони сьогодні хочуть. Тому я дякую членам комітету, що вони підтримали мене і ці законодавчі пропозиції. Тут в цьому законі тільки одна моя поправочка не врахована… і то я буду про неї говорити. Я прошу вас відстояти цю поправку, тобто… і відстояти  продаж землі, щоб заборонити….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ще раз звертаю вашу увагу, що поправка номер 4 Юрія Кармазіна такого змісту: "Забороняється внесення  права на земельну частку, пай до статутних капіталів господарських товариств до набрання чинності Закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2015 року". Ця поправка врахована комітетом.

Разом з тим, є наполягання  поставити на голосування її для підтвердження. (Шум у залі) От Михайло Чечетов…(Шум у залі)

 Так я сказав! Я вас прошу, не допомагайте мені працювати.

Народний депутат Михайло Чечетов вимагає. Юрій Анатолійович обґрунтував, чому він цю поправку вважає потрібною зберегти. Зараз має визначитися Верховна Рада.

Я ставлю на голосування поправку номер 4 для її підтвердження. Прошу голосувати. 

 

11:45:43

За-104

Поправка не прийнята.

По фракціях? Будь ласка. Партія регіонів – 1, "БЮТ – "Батьківщина" – 28, "Наша Україна - Народна самооборона"  – 9, комуністів – 23, Народна Партія – 20, "Реформи заради майбутнього" – 19, позафракційні – 4.

Таким чином  ця поправка не враховується. І відповідно не враховується тоді поправка 7 і 10. Правильно, Юрій Анатолійович? Да.

Каплієнко, будь ласка, тоді ваша поправка.

 

11:46:19

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, виходячи з того, що  не приймаються поправки, які були запропоновані  паном Кармазіним, я від імені депутатської    групи "Заради майбутнього" наполягаю на тому, щоб поправку  номер 5, яка звучить так, що до набрання чинності Законом "Про обіг  земель сільськогосподарського призначення", але не раніше 1 січня ...... року,   не допускається. Мова йде про те, щоб поставити заборону на будь-яке відчуження  земель сільськогосподарського призначення  до 2014-го року. Прошу поставити  на голосування.

І також звертаю вашу увагу, шановні колеги,  виходячи з того, що  сьогодні відбувається у залі, саме цим законопроектом є можливість чітко відкриття ринку землі саме з 1 січня 2013 року. Подумайте над тими  пальцями, які будуть нажимати  на кнопки  або не будуть нажимати, бо ми будемо голосувати проти власної держави. Будь ласка, поставте на голосування мою поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  прошу уваги, Ставиться на голосування  поправка номер 5 Володимира Каплієнка.  Дата: не раніше 1 січня 2014 року. Прошу, голосуйте, будь ласка. 

 

11:47:41

За-84

Рішення не прийнято.

Всі поправки ми розглянули. Яка? Одну хвилинку.  Микола Томенко. Одну хвилинку, 6 поправка. Дійдем зараз.

 Микола Томенко, 6 поправка.

 

11:47:57

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, тут один класик, якого я називаю українським афористом, не аферистом, я перепрошую, а афористом – це ті, які афористично висловлюються, сказав, що вони розводять котят. Так от сьогодні вони розвели котят з Партії регіонів. Їхній комітет, який очолює один із чільних представників партії регіонів, зайняв  нормальну позицію і запропонував мораторій перенести на 1 січня  2015 року, а ті, що вже порахували, скільки  буде землі продано   і кому. Сьогодні поставили на підтвердження і провалили позицію регіонального комітету. Бо їм земля треба! Не народ, не держава, а землю їм треба по 100 доларів за гектар. Тому я наполягаю на голосуванні за мою поправку про продовження мораторію до 1 січня 2016 року.

І ще раз хочу сказати про те, що, друзі, ви втягуєте Україну в громадянську війну. Це погано закінчиться. Ви хочете не тільки податки брати із народу, а ще хочете безплатно землю забрати. Це так спокійно не пройде! Щоб ви розуміли.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Поправка номер 6 Миколи Томенко, мова йде про продовження мораторію до 1 січня 2016 року. Да. Я ставлю на голосування, на голосування цю поправку.

 

11:49:36

За-98

Поправка не прийнята.

Ну, всі інші поправки ми тоді. Ну, 8-а, ми ж її голосували. Ну, Володимире Каплієнко, будь ласка, ми ж голосували її.

 

11:49:51

КАПЛІЄНКО В.В.

Володимире Михайловичу, ми голосували 5 поправку мою. А 8-а звучить приблизно наступним образом. Вона вносить до пункту 15 зміни. Яка звучить приблизно так. Що купівля, продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток, паїв, визначених підпунктами а) і б), (а це мова йде про продаж державної та комунальної землі, а також зміну цільового призначення), запроваджується за умови набрання чинності цим Законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше, ніж 1 січня 2013 року. Я прошу поставити цю правку на голосування.

Тому що, якщо ми цього не зробимо, то це остання правка, яка стоїть на перепоні відкриття ринку землі. Я дуже прошу зал, схаменіться, проголосуйте за таку поправку! Дайте відтермінувати, скажімо так, відкриття ринку землі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування поправка номер 8. Володимир Каплієнко обґрунтував її. Прошу, голосуйте.

 

11:51:03

За-95

Поправка не підтримана.

Так, 9 поправка. Микола Томенко, наполягаєте на ній? Мікрофон, будь ласка.

 

11:51:11

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я так розумію, що тактика влади буде зараз наступною. Оскільки будуть провалені всі наші поправки про продовження мораторію, буде залишена редакція першого читання. Хочу, щоб всі зрозуміли, що таке редакція першого читання. Це означає до 1 січня внести Закон "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", в лютому, умовно кажучи, проголосувати і з 1 березня максимально, чи з 1 квітня, от з 1 квітня ще краще, отак посміятися над українським народом і українськими селянами - з 1 квітня 2013 року запустити маховик продажу землі.

Я просто ще раз хочу сказати, щоб в нікого не було ілюзій. Сьогоднішній випадок стосовно того, що клерки з Адміністрації Президента і ті люди, які сьогодні називаються сім'єю, сьогодні вони абсолютно впевнено керують цією країною і парламентом в тому числі. Ще раз наголошу, комітет прийняв виважене рішення – мораторій до 1 січня 2015 року. Тому я хочу, щоб знали всі, сьогодні ті, хто проголосує за закон в першому читанні – це люди, які голосують проти українського села, проти України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ставлю на голосування поправку номер 9, автор – Микола Томенко.

 

11:52:41

За-69

Рішення не прийнято.

Мікрофон Михайла Чечетова, будь ласка.

 

11:52:50

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, прохання поставити на підтвердження поправку 11. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз ми розглядаємо поки що 10 поправку. Ми не зняли. Ми зняли там її, поправку, тут вона залишається. Я вас прошу, ви подивіться, вам доповідач доповідає, що зараз розглядається 10 поправка. (Шум у залі)

 Голова комітету сказав. Автори наполягають на цих поправках, нічого не знімається. Будь ласка, Чечетов. Потім – Кармазін. 

 

11:53:49

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, поскольку, когда снималась 4 поправка, вы сказали, что автоматически снимается и 7-я и поправка 10. А теперь говорите, что они не снимаются. Тогда поставим на переголосование и 7 поправку, и 10-ю на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Питання в тому, що коли я сказав, що знімається, автори поправок не погодилися. Але якщо вони не погодилися, вони мають право висловитися. Будь ласка, Юрій Анатолійович по 7 поправці.

 

11:54:18

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановний Володимире Михайловичу, мені дуже прикро, що зараз збурюється ситуація в сесійній залі, збурюється ситуація в суспільстві. Я думаю, що без вил, Олеже Ляшко, ти з вилами приходь і селян веди сюди! Бо зараз Чечетов продає нашу землю. Просто так забирає.

Тому, Михайло Васильович Чечетов, вам має бути соромно на всі віка, ви розумієте? Ваше прізвище запам'ятають, як запам'ятали диктаторів кровавих, як запам'ятали Пол Потів, Чаушеску, і вас посадять на вила за те, що ви пропонуєте!

Ми пропонуємо відтермінувати. І я категорично заперечує проти того. І підкреслюю, кожне прізвище, яке проголосує зараз "за" – це люди, які проти України. Тому емігруйте. Ви вже накупили всього за кордоном, емігруйте туди. Там вам місце.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  прошу уваги! Ставиться на голосування 7 поправка. Прошу голосувати. Прошу голосувати. 7 поправка. Прошу голосувати.

 

11:55:47

За-93

Поправку не прийнято.

Тепер Михайло Чечетов, мікрофон, будь ласка.

 

11:55:54

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Я також пропоную поставити на підтвердження поправку номер 10 народного депутата Кармазіна. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, будь ласка, ваша позиція. Кармазін Юрій Анатолійович.

 

11:56:09

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати! Цей закон  знімає мораторій на землю. Давайте все побачимо. Зараз Михайло Васильович показав, що король-то голий: у короля нічого немає. У вас навіть для вашої "королевской рати" 24 мільярди сьогодні не вистачило для державних службовців, ви пропонуєте це забрати! Ви пропонуєте сьогодні обкласти кожного, хто зберіг від знецінення гривню, обкласти шістнадцятивідсотковим податком, 15 плюс 1 відсоток. Ви пропонуєте і зараз переорієнтувати закон із Закону "Про ринок земель" на Закон "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", яке пропонує часу кілька років, ви пропонуєте це зробити зараз. Тому підтримуючи ідею продовження мораторію на відчуження земель. Разом вважаю за доцільне висловити сумніви щодо і юридичного складу, наявність якого є необхідною умовою припинення дії мораторію на відчуження земель сільгосппризначення лише юридичним фактом прийняття Закону "Про обіг земель".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу уваги! Ставиться на голосування поправка номер 10 Юрія Кармазіна для її підтвердження. Прошу голосувати.

 

11:57:41

За-91

Поправка не підтримана.

Одну хвилиночку! Будь ласка, Олег ляшко. Потім – Михайло Чечетов.

 

11:57:53

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановний Володимире Михайловичу, я звертаюся до вас як до головуючого на пленарному засіданні. Всі громадяни України, які зараз бачать трансляцію, бачать, що одна людина бігає голосує за десятьох. Сьогодні і зараз розглядається епохальний закон для майбутнього України. Я прошу вас дати доручення заблокувати картки відсутніх народних депутатів, що у нас не було так як завжди, що 50 чоловік вирішують  долю України.

І я хочу звернутись до українських громадян. Шановні співгромадяни, зараз  у  Верховній Раді, антиукраїнській Верховній Раді, відбувається злочин. Хочуть украсти вашу землю, хочуть позбавити майбутнього  нашої  країни,  хочуть задарма відібрати "золоту курку, яка несе платинові яйця". 

Тому я попереджаю регіоналів, владу і так далі.  Якщо ви, паразити,  приймете цей закон, ми винесемо вас на вилах і мало вам  тут не покажеться! Я вас попередив і мільйони українських громадян!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Михайло Чечетов, потім Іван Кириленко.

 

11:59:05

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, митинг  мы заканчиваем, по процедуре дальше.   Прохання  11 поправку поставити також на підтвердження. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  11 поправка  врахована, на  вимогу народного депутата,  я ставлю  її на голосування   для підтвердження.  Прошу голосувати.

 

11:59:40

За-86

Поправку не підтримано.

12 поправка. Юрій Кармазін,  будь ласка.

 

11:59:50

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні  народні депутати, шановні громадяни України, ви всі бачите, що відбувається. Комітет підготував  правильний виважений  закон, в тому числі,  і доповідач, який належить до Партії регіонів, але який має честь, має совість. Він також запропонував цю поправку 11, яку зараз відкинули, де було доручення уряду підготувати   закон.

Моя поправка стосувалась і моя відхилена тільки    в зв'язку з тим, що попередня 11 врахована. Так, чи ні? Правильно я звертаюсь до представника комітету?  Саме через це, якщо не врахована поправка Бевзенка, завалена, тоді треба враховувати мою поправку. Вона звучить так: "Розділ ІІ в Прикінцевих положеннях  після частини  першої доповнити новою частиною: "Кабінету міністрів, до 1  січня 2015 розробити   та внести на розгляд Верховної Ради проект Закону про обіг земель сільськогосподарського призначення. Без закону ви нічого зробити не зможете. А вам я раджу зараз…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую. Шановні народні депутати, ставиться на голосування поправка 12, автор Юрій Кармазін, він її щойно обґрунтував.

 

12:01:18

За-96

Рішення не прийнято.

По фракціях. Будь ласка. Партія регіонів – 0, "БЮТ – "Батьківщина" – 27, Наша Україна – Народна самооборона" – 12, комуністів – 25, Народна Партія – 8, "Реформи заради майбутнього" – 19, позафракційні – 5.

Шановні колеги, перед тим, як поставити на голосування, після того я оголошу перерву, якщо фракції мають по одній хвилині висловитися з цього приводу. Будь ласка. Іван Кириленко. Потім Каплієнко.

 

12:01:46

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний Володимир Михайловичу, шановні колеги, перед тим, як відбудеться це доленосне голосування, мабуть саме головне в цьому залі, в цьому скликанні, вдумайтесь в такі речі, які ще не звучали в цьому залі. За останні 10 років з площі планети зникло мільярд гектарів сільськогосподарських земель. Було три, зараз залишилося півтора, ще через п'ять років залишиться один мільярд гектарів. Не торгують зараз землею у світі, це божевілля, люди добрі. Мільярд людей вже голодує, мільярд на підході.

Не забудьте ще за одне, це торгівля не землею, нагрузив "Камаз" і повіз 10 тонн якомусь крутелику на дачу, це торгівля наділами, це торгівля територією, територією суверенної держави. Ви сьогодні радуєтесь іноземним інвестиціям, сільське господарство кільком мільярдам. А ви хіба не знаєте за те, що слід за інвестиціями їдуть інвестори? А інвестори це громадяни інших держав, а ви не збираєтесь іноземцям продавати. А інвестиції, закон про інвестиції?

Шановні друзі, схаменіться, збережіть Україну, збережіть…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Завершуйте. Будь ласка, 30 секунд.

 

12:03:01

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановні друзі, земля це те, що нам дісталося від попередніх поколінь, які кров проливали за цю країну, за цю землю. І мало того, цю землю ми взяли в борг у нащадків, хто нам дав право так розпоряджатися як ви сьогодні збираєтесь проголосувати? Схаменіться, зупиніть це божевілля…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Володимир Каплієнко, будь ласка.  Потім Катерина Самойлик.

 

12:03:24

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую Володимир Михайлович. Від імені депутатської групи "Реформи заради майбутнього" я хотів би висловити наступне.

Перше. Подібний законопроект, який зараз буде голосуватися, це зрада державним інтересам України.

Друге. Якщо цей законопроект буде прийнятий, цього наступні покоління нам не простять. Молодь не вибачить нас ніколи, тому що, якщо ми втратимо самий головний ресурс, який залишився ще в незнедоленій Україні, держава якої відвернулась від виконання своїх функцій щодо державного замовлення, державного виробництва, державного ціноутворення, єдине, що залишилося – це  земля, якщо ми від цього відійдемо, то на порядку денному стоїть наступне: в який спосіб ми будемо забезпечувати харчову безпеку України, в якій спосіб ми будемо забезпечувати територіальну безпеку України, і в який спосіб ми взагалі будемо пілкуватися про майбутнє українців, які не будуть мати навіть точки опори на землю, яка до сьогоднішнього дня належить ще Україні? Якщо відкриється ринок землі, то через рік української землі ми з вами не побачимо, голосувати за такі законопроекти не можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  Катерина Самойлик. Потім Іван Заєць.

 

12:04:34

САМОЙЛИК К.С.

Фракцію Комуністичної партії України постійно напротязі перебування у Верховній Раді  України вносить законопроекти і просила вас підтримати щодо мораторію на продаж землі.

Я не пам’ятаю жодного кандидата в народні депутати, я не пам’ятаю жодної політичної сили, яка б говорила про те, що я йду до Верховної Ради України, щоб продавати землю. Що ми зробимо, Володимир Михайлович, Чаплинський район Херсонської області, 24,5 тисячі гектар землі в оренді в руках іноземців, дев'ять років не засівають, жодної копійки людям не дають.  Така ж ситуація в Каланчацькому, Скадовському, Голо-Пристанському районі, схаменіться!  Чиї ви діти?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Іван Заєць, будь ласка, одна хвилина.

 

12:05:52

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська Народна партія. Шановні народні депутати! Цим законом Партія регіонів, фактично відкриває можливість купувати українську землю будь-кому і будь-коли. Тут нас переконували в тому, що в Україні буде застосовуватися європейська модель ринку, а насправді ми бачимо, що це буде звичайний базар. Хто має гроші, незалежно від того чи це громадянин України чи це людина із закордону, вона буде купувати українську землю. Зрозуміло, що в час, коли природній капітал лімітує розвиток людської цивілізації от так бездумно запроваджувати ринок землі, це означає руйнувати українську державу, це  означає підтинати корінь української традиції, українського звичаю, це врешті-решт перекреслює майбутнє української нації. 

Тому ми маємо приклад не тільки простого якогось економічного рішення, це рішення геополітичне на знищення української держави і української нації. Тому за цей законопроект голосувати не можна в жодному випадку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутати, обговорення питання завершено. Воно справді складне й емоційне. Я так зрозумів, що у нас на превеликий жаль, консенсусу немає. Коли у нас при владі, то пишуть: " треба таке рішення прийняти", коли влади немає пишуть, що не прийняти. Ми мабуть в сесійній залі,   мабуть, ви повинні  були б домовитись і прийняти таке зважене рішення. А хто там піднімає руку?

Павло Сулковський, одну хвилину ще від фракції не було виступу. Будь ласка.

 

12:07:34

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Дякую. Іван Григорович Кириленко, значить, людина дійсно, багато пропрацювала в сільському господарстві в житті і так далі. Скажіть, будь ласка, і інші колеги, я також проти Іване Григоровичу продажу так несправедливо земель особливо сільськогосподарського призначення. Але, скажіть, будь ласка,  20 років ми нічого не зробили для того, щоб навести лад на нашій найродючішій землі в України, що задовольняє той  бардак всіх інших тут в цьому залі, що робиться двадцять років, а що сьогодні повним ходом працює тіньовий ринок. Ну, треба тут щось робити? Так, чесно положа руку на серце і сказати: що за двадцять років не дурять селян? Да вже так як дурять сьогодні, двадцять років, то вже так ніколи, мабуть, ніхто не буде дурити. Зрозуміло, що тут треба щось, шановні, робити. І просто так вперто казати, що... (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги....

 

КАРМАЗІН Ю.А. Репліка Кириленка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, репліка Кириленка. І прошу всіх заспокоїтись.

 

12:08:48

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, ми не просто проти, у нас єсть своя чітка пропозиція в цьому відношенні, щоб зберегти територіальну цілісність України, щоб  зберегти цю землю для нащадків, вони розпорядяться нею  краще ніж ми, ми пропонуємо: да, бути ринку землі, але один покупець – тільки держава, тільки органи місцевого самоврядування викупляють поступово, не педалюючи питання в тих, хто хоче продати, селян. Робимо прозорий ринок, а потім на конкурсних засадах цю землю передаємо в довготермінову оренду ефективному власнику на 50 років і робимо заставу права оренди для того, щоб була капіталізація землі. Чітка пропозиція: зберігається територіальна цілісність, зберігається земля українського народу, по-іншому працює місцеве самоврядування, зовсім інший агарний бізнес, він спокійно плануватиме своє майбутнє, не натри, п'ять років як зараз, а на 50. Ось наша пропозиція, так роблять люди в усьому світі. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні... будь ласка, Олександр Єфремов.

 

12:09:56

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемые коллеги! А я думаю, у нас расхождения в этом вопросе нет, Иван Григорьевич. Мы тоже за то, чтобы государство… государство имело возможность купить землю, которая в свое время была распаевана и вы как бывший министр лучше меня знаете, что из 28-и миллионов земли, которые подлежали распаевке, только 17 миллионов на сегодняшний день гектар подтверждается реальными договорами. А где остальная земля? Так, может быть, дать возможность, чтобы государство могло эту землю назад… назад приобрести у людей, которые ее не используются. Для этого мы должны выработать соответствующий механизм. Потому что мы говорим, о чем угодно, но мы не говорим о том, как навести порядок в этом вопросе. Я призвал бы наших коллег от эмоциональной содержащей перейти к рациональной - и в конечном итоге предложить вариант по данному вопросу. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, це вже обговорення завершено. Я прошу, Іван Олександрович! Я знаю, що ви прийшли на роботу щойно, я все розумію. Ну, заспокойтесь!

Шановні колеги, питання в тому, що викликає у всіх занепокоєння той факт, що знімаються практично бар'єри і залишиться один бар'єр до ринку землі – це прийняття Закону про обіг земель сільськогосподарського призначення. А перед цим існувало ще декілька бар'єрів.

На превеликий жаль, ми в процесі дискусії не вийшли на прийнятне якесь і зрозуміле рішення: якщо ринок – як ми його розуміємо? А те, що тіньовий ринок існує, то існує.

І тому я хочу вам сказати, шановні колеги, це відповідальність і нинішньої Верховної Ради, яка завершує свою каденцію, і майбутньої, очевидно. Поки ми не проведемо нормальне обговорення, не приймемо зрозуміле рішення, люди землю втратять. Ну, це звісно. А ми будемо тут от займатись тим, що з'ясовувати стосунки.

Тому я просив би, щоб зараз дуже зважено приймали рішення. Я ставлю на голосування пропозицію комітету: про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо обігу земель сільськогосподарського призначення) (реєстраційний номер 11315). Кожен голосуйте за себе.

 

12:12:27

За-184

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 160, "БЮТ-"Батьківщина" – 0, "Наша Україна - Народна самооборона" – 2, комуністів – 0, Народна Партія – 12, "Реформи заради майбутнього" – 0, "Позафракційні" – 10.

Оголошується перерва до 12 годин 45 хвилин.

 

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Запросіть, будь ласка,  народних депутатів до сесійної зали для того, щоб можна було продовжити напружену плідну роботу.

Шановні народні депутати! Зараз ми мали б розглядати з вами проект Закону про внесення змін до Закону України "Про сільськогосподарську кооперацію" (нова редакція) (реєстраційний номер  11221). Цей законопроект було прийнято за основу 16 жовтня 2012 року з відповідним дорученням комітету опрацювати цей законопроект.

Судячи з того, що відсутні  матеріали, комітет не завершив цю роботу.  Тому я просив би надати  мені інформацію від комітету. Якщо буде потрібно, ми можемо тоді його ставити,  розглядати і  приймати в режимі першого читання без комітету, зважаючи на те, що це урядовий законопроект. Тому я просив би, щоб свою позицію з цього приводу  виклали і фракції.

А поки що зараз переходимо до  розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності (реєстраційний номер 11252).

Доповідач – голова підкомітету Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Майборода Сергій Федотович. Будь ласка,  Сергій Федотович.

 

12:47:19

МАЙБОРОДА С.Ф.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! На початку жовтня поточного року нами було прийнято за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності (реєстраційний номер 11252), внесений Кабінетом Міністрів України.

В ході підготовки законопроекту до другого читання за скороченою процедурою комітетом було опрацьовано 61 зауваження, 53 з яких були  враховані.

В остаточній редакції законопроекту уточнено низку діючих норм містобудівного законодавства з урахуванням останньої практики його застосування, а сам  проект закону приведений у відповідність до вимог чинного законодавства.

Головне юридичне управління погодило законопроект із зауваженнями, які я можу потім  прокоментувати. Комітет пропонує прийняти законопроект  у другому  читанні і в цілому як закон. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ідемо   за поправками.

Ганущак, 3-я.

 

12:48:29

ГАНУЩАК Ю.І.

Пані та панове! Юрій Ганущак, "Батьківщина". Ми повинні все-таки користуватися таким поняттям, як місцеві правила забудови – це ті речі, які   описують відповідні зони, тобто це є документаційний матеріал,  який описує, що має там будуватися, які обмеження  робляться. І тому  я не розумію, чому оцю вимогу знімають. Тобто фактично що ми бачимо?  Що місцеві ради втрачають свій вплив на  архітектурну діяльність, тобто  на лице міста. І ми не зможемо мати у такому випадку оригінальних отих міст, де є  квартали, мають щось таке, що приваблює людей. Ми ніколи не отримаємо феномену Парижу, де хочеться ходити пішки. Ми отримаємо взагалі не зрозуміло що. Тобто на якому рівні тоді буде вирішуватися, якщо немає місцевих правил забудови? Я не знаю, чому це викинули.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 3 поправка ставиться на голосування. Прошу визначатися.

 

12:49:54

За-6

Не підтримана.

5 поправка, Ганущак.

 

12:49:59

ГАНУЩАК Ю.І.

Я прекрасно  розумію, що закон зроблений  на догоду забудовника, якому  надоїли люди, які  пікетують забудови, і вони  хочуть будувати так, щоби  взагалі громадськість ні про що не знала. Насправді чудес не буває. Я повторюю ще раз, або ми  описуємо порядок вирішення питань з залученням  громадськості, тобто через громадські слухання, або заговорить вулиця, а вулиця інколи вміє говорити дуже і дуже брутально. Тому іти тільки назустріч забудовникам і знімати вимогу, що проводяться громадські слухання, до речі, вони не завжди, не в усіх випадках і повинні проводитись. Тому у мене в поправці і написано: "У випадках, передбачених законодавством, проводяться громадські слухання". Це потрібно обов'язково. Інакше у нас буде еклектика, яка і зараз уже спостерігається у містах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 5 поправка ставиться на голосування, прошу визначатися.

 

12:51:22

За-7

Не підтримано.

20-а, Ганущак, поправка. Будь ласка.

 

12:51:33

ГАНУЩАК Ю.І.

Ця поправка стосується того, що мають бути функціональні зони. Тобто йдеться про те, що документація в межах населеного пункту вирішується на місцевому рівні. За межами, на регіональному. Але обов'язково треба добавляти слово функціональні зони. Тобто регулювання має проходити у цьому відношенні. Я не знаю, навіщо ви кидаєте ці речі.

Ну, цілком технічна поправка. І її можна було врахувати. Тільки через те, що я не належу до більшості. Ну, я цього абсолютно не розумію. Тут політики немає. Тут чисто технологічні поправки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 20 поправка ставиться на голосування. Прошу визначатись.

 

12:52:46

За-9

Не підтримана.

34-а, Ганущак. На 17 сторінці.

 

12:52:52

ГАНУЩАК Ю.І.

Дайте, дойду до неї. А, це принципова. Ну, мені взагалі приємно, що з кожною поправкою кількість людей, які мене підтримують, збільшується. Це принципова поправка. В усіх таких випадках, де приймається політичне рішення, в даному випадку це є все-таки політичне рішення, має виступати все-таки орган представницький, представницький орган. В даному випадку щодо міст пропонується – це міська рада, за межами – це є держадміністрація.

Ви розумієте? Ви робите світознавчу помилку. Тобто…, яка полягає в тому, що держави самоврядування за межами населених пунктів немає. Ми вертаємося у гірші часи навіть царизму. І це при тому, що Україна підписала Хартію, Європейську хартію місцевого самоврядування. Тому в даному випадку йдеться не про прихоть Ганущака, а про вимоги європейської співдружності. Я прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 34-а ставиться на голосування. Прошу визначатися.

 

12:54:18

За-6

Наврочили. Зменшується кількість.

35-а, Ганущак.

 

12:54:23

ГАНУЩАК Ю.І.

Я попрошу все-таки тих, хто поважає місцеве самоврядування, або принаймні тих, хто це декларує, зосередитися і показати, що дійсно вони підтримують місцеве самоврядування. І оця поправка, яка зараз пропонується, вона теж стосується місцевого самоврядування, де вказується, що рішення приймається все-таки міськими, сільськими, селищними радами, а не районними державними адміністраціями. Тому що районна державна адміністрація – це все-таки представництво центрального уряду. І, як кажуть, як з Києва подзвонять, так вони і приймуть рішення.

Якщо  ми хочемо, щоб питання вирішувалися на місцях, ну, зважено, щоб вони вирішувалися по совісті, то в такому разі потрібно, щоб це питання вирішувалося все-таки представницьким органом. В противному випадку навіщо ми тоді обираємо місцевих депутатів, якщо їх ми ігноруємо. Яка ж ви тоді Партія регіонів, яка не дбає про…?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 35 поправка ставиться на голосування. Прошу визначатися.

 

12:55:48

За-5

Не підтримано.

52 поправка, Сас. Не наполягає.

І 60-а – відхилено. Кармазін не наполягає.

Всі решта поправки враховані.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету, юридичне управління завізувало з зауваженнями, прийняти в другому читанні і в цілому Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності (реєстраційний номер 11252).

 

12:56:40

За-219

Законопроект відхилено.

Так, хто за те, щоб повернутися, прошу визначатися.

 

12:57:07

За-227

Повернулися.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти Закон про внесення змін до статті 2 Закону України… проект Закону про внесення змін деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності (реєстраційний номер 11252).

 

12:57:45

За-224

Закон відхилено.

По фракціях, будь ласка.

Партія регіонів – 177, "БЮТ" – не голосували,   "Наша Україна" – 2, комуністів – не голосували, Народна Партія – 19, "Реформи" – 18, позафракційні – 8.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України "Про здійснення державних закупівель" (щодо закупівель робіт, пов'язаних із діяльністю Національного банку України) (реєстраційний номер 11386) (друге читання). Доповідає – Плотніков Олексій Віталійович, голова підкомітету Комітету з питань економічної політики.

 

12:58:34

ПЛОТНІКОВ О.В.

Шановний головуючий! Шановні народні депутати! До вашої уваги пропонується друге читання Закону України про внесення змін до статті 2 Закону України "Про здійснення державних закупівель" (щодо закупівель робіт, пов'язаних із діяльністю Національного банку України). Це друге читання пройшло Комітет з питань економічної політики 16 листопада 2012 року. На порівняння з першим читанням надійшло 3 поправки. З них дві враховані, одна відхилена. І таким чином Комітет з питань економічної політики просить підтримати цей законопроект в другому читанні. Якщо є запитання по поправкам, я готовий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, не врахована 2 поправка Кармазіна, він не наполягає. Головне юридичне управління: законопроект потребує суттєвого доопрацювання та внесення на повторне друге читання. Комітет пропонує прийняти в цілому. Я ставлю на голосування прийняти Закон про внесення змін до статті 2 Закону України "Про здійснення державних закупівель" (щодо закупівель робіт, пов'язаних із діяльністю Національного банку України)  (реєстраційний номер 11386). Прошу голосувати.

 

13:00:03

За-249

Закон прийнято.

Розглядаємо питання: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про дошкільну освіту" (щодо організації навчально-виховного процесу) (реєстраційний номер 9714-1). Доповідає член Комітету з питань науки і освіти  Баранов-Мохорт Сергій Миколайович, будь ласка.

 

13:00:28

БАРАНОВ-МОХОРТ С.М.

Шановний Адаме Івановичу,    шановні народні депутати  України, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти на своєму засіданні   2 жовтня 2012 року  розглянув  пропозиції суб'єктів права  законодавчої ініціативи до проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про  дошкільну освіту"  (щодо  організації  навчально-виховного процесу) (друге читання). 

До зазначеного закону відповідно    до статті 12 Закону  України "Про статус народного депутата України", статей 116-138 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" від суб'єктів права законодавчої ініціативи  надійшло 54 поправки, з них враховано –  14, враховано частково чи редакційно –  7,  відхилено –  33. Поправки, зауваження та пропозиції  надійшли від  народних депутатів України Князевича, Кармазіна, Ганущака, Криленка,  Карпука, Зайця, Гуменюка, Яворівського, Янковського, Шарова, Джоджика і Самойлик. Комітет вдячний  народним депутатам за внесені пропозиції та  обґрунтовані поправки.

Нагадаю, що законопроектом    передбачається привести у відповідність до потреб громадян типи дошкільних навчальних закладів, забезпечити конституційні права тим категоріям дітей, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку, врегулювати важливі аспекти функціонування  дошкільних навчальних закладів та законодавчо забезпечити умови  для розширення рівного доступу дошкільної освіти дітей відповідного віку, зокрема, забезпечити доступність до дошкільної освіти в закладах  з навчанням регіональними мовами та мовами   національних меншин. Надання батькам  та особам, які  їх замінюють, право вибору  мови виховання їх дітей. Звільнення   від сплати за харчування батьків або осіб, які  їх замінюють, діти котрих відвідують  дошкільні навчальні заклади та які досягли старшого дошкільного   віку тощо.

Комітет  з питань науки та освіти прийняв рішення підтримати  проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про дошкільну  освіту"  (щодо організації навчально-виховного процесу)  (реєстраційний номер 9714-1 від  2 лютого 2012 року), що підготовлений до другого читання, внести його на розгляд Верховної Ради України і рекомендувати прийняти в другому читанні і  в цілому як закон.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Йдемо за поправками.

1 поправка, Князевич.   Не наполягає. 

3 поправка. Кармазін. Не наполягає.

Ганущак. 4-а.

 

13:02:54

ГАНУЩАК Ю.І.

Юрій Ганущак, "Батьківщина".  Пані та панове, вказана поправка, можливо там не коректно слово "окремими", йдеться про відокремлені заклади. Тобто про що йдеться? Що дитина повинна виховуватися у своєму мовному середовищі. Тобто, якщо створюється для національної меншини відповідний заклад, мовне середовище повинно бути єдине. Тому що в цьому випадку, якщо цього немає, йде каша. Дитина повинна бути в аурі своїй, тій, яка найбільше відповідає душі цієї дитини. І тому якраз пропонується, що має бути відокремлене, будь-яке змішування груп робить суржик. Ми вже страждаємо страшно від цього суржику, тому що українська мова, до речі, як і російська, реально вже в Україні не існують, а є мішанина. Тому має бути відокремлений дошкільний заклад.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   4 поправка ставиться на голосування. Прошу визначатися.

 

13:04:19

За-14

Не підтримана.

Кириленко, 5 поправка.

 

13:04:24

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, об'єднана опозиція. Шановні виборці, це продовження історії останнього часу, у людей забирають гроші, оці 15 відсотків, землю забирають і забирають мову. Тому що цей законопроект, який зараз протягується в залі, він передбачає, що по українській мові буде завдано ще одного, дуже дошкульного, удару. Мова йде про те, що там, де навчаються діти українською мовою, повально, під тиском з гори, будуть створюватися групи російською мовою навчання. Буде відбуватися ця мішанина, люди починатимуть один на одного дивитися із пересторогою, кожен батько чи мати будуть зобов'язані написати заяву так, якою мовою вони хотіли б щоб навчалася їхня дитина. І таким чином проект знищення української мови як державної набуває додаткових обертів. Тому я пропоную всіх тих, хто дбає про Україну, не голосувати за цей законопроект, а поправку мою підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  5 поправка ставиться на голосування. Прошу визначатись.

 

13:05:45

За-18

Не підтримано.

8 поправка, Яворівський.

 

13:05:52

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Блок Юлії Тимошенко", Троєщина.

Навздогін цьому парламенту, який зійде, нарешті, слава Богу з арени, я хочу сказати про те, що він ввійде в історію як автор законів покручів, яких цей парламент, тобто більшість, яка є в парламенті на прощання по наприймали.

Я прекрасно розумію, що навряд чи вдасться нам представникам опозиції, патріотичному сегменту українському, відстояти оцю поправку, щоб вилучити це абсолютно безглузде, квазі законна поправка, яка внесена сюди, що батьки обов’язково мають право вибирати, та це природно як повітрям дихати.

Вам залишилося, шановні регіонали, сьогодні прийняти податок на вживання української мови і за кожне слово обкладати людей податком, тоді ви, звичайно, вирішите всі свої політичні питання, які у вас є. Через те  я вніс пропозицію вилучити цю безглузду поправку,  яка прилипла, буквально, до цього закону і залишити його у попередньому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Аналогічна поправка Зайця 6-а, будь ласка, і будемо голосувати по  6-й і 8-й.

 

13:07:05

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська Народна Партія.

Шановні народні депутати!  Я хочу, щоб ви усвідомили весь потенціал руйнівний цього законопроекту і цьому положення. Тут вводиться положення про те, що  батьки мають право вільного вибору мови виховання дитини. Люди добрі, ви ж розумієте, що в сучасних державах державна мова пов’язана тісно із інститутом громадянства. Якщо ви громадяни цієї держави, то ви зобов’язані знати українську мову, ви зобов’язані діяти відповідно до Конституції і законів України.

Але є ще інше законодавство, яке врегульовує ці питання по лінії національних меншин і ви так само це знаєте. Але ви руйнуєте конституційний лад цим положенням, тому що підриваєте головний  принцип громадянства, ви підриваєте Конституцію України, ви фактично штовхаєте Україну на членування за якимись там мовними ознаками. І не буде тепер української України або  18 чи  20, чи 21 різномовних України, це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 6 і 8 поправки ставляться на голосування. Прошу визначатися.

 

13:08:30

За-29

Не підтримано.

Карпук, 12-а. Не наполягає.

Ганущак, 13-а.

 

13:08:41

ГАНУЩАК Ю.І.

Шановне панство, я  звертаюся  не до тих колег, які в залі сидять по той бік демаркаційної лінії, а все-таки до радіослухачів і до телеглядачів.  Що пропонується?

 Пропонується, що для задоволення національно-культурних освітніх і мовних потреб можуть створюватись дошкільні навчальні заклади, де навчання здійснюється  національними або іншими мовами. "Або іншими" – дуже цікаво, звичайно.

Я пропоную, що це право реалізується при умові, що кількість заяв батьків є не меншою нормативною кількістю дітей дошкільного віку необхідною для відкриття дошкільного навчального закладу. І я поясню чому? Тому що ми не можемо просто от так набрали заяви, а потім як буде вирішуватися, якою мовою буде здійснюватись навчання. Якщо відповідно вийшло пополам на пополам, наприклад. Далі що буде?  Далі будуть вирішувати, як в Кремлі скажуть, так виходить у нас?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 13 поправка ставиться на голосування.

 

13:10:07

За-20

Не підтримано.

14-а, Кириленко.

 

13:10:10

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, об'єднана опозиція.

Продовжується реалізація нової доктрини Партії регіонів: у людей забрати гроші, у селян – землю, в українців – мову. От дивіться, у нас зараз в країні сімома мовами ведеться дошкільна освіта, тобто сімома мовами національних меншин: румунською, угорською, російською, кримськотатарською, молдовською, польською і словацькою навіть. Національні меншини мають можливість задовольняти ось ці свої національно-освітні потреби. Але владі, регіоналам, Януковичу цього мало, їм потрібно посварити. В одному дитячому садку десь на Троєщині, у Львові чи  в Дніпропетровську діти навчаються українською мовою, а вони хочуть обв'язати батьків, щоб обов'язково визначали, якою мовою хотіли би і створять російськомовні групи. При цьому ж зарплати викладачам не збільшується, грошей на освіту не збільшується, а от ця мовна карта проти людей розігрується. Схаменіться, не голосуйте цей закон! А поправку мою треба підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 14 поправка ставиться на голосування.

 

13:11:30

За-22

Не підтримано.

15-а, Карпук. Будь ласка, мікрофон.

 

13:11:39

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук. Як і інші закони, які приймалися в цьому, в цій залі, на жаль, спрямовані проти української мови і навіть подивитися, що закон, який би звучав би: про дошкільну освіту, складається враження, що основне спрямування – не покращення дошкільної освіти в Україні, а навпаки – звуження функціонування української мови, починаючи з раннього дитинства. Я прошу проголосувати за підтримку. І хотів би, щоб все-таки представник комітету сказав свою думку з приводу цього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 15 поправка ставиться на голосування, прошу  визначатися.

 

13:12:28

За-27

Не підтримано.

16-а, Яворівський.

 

13:12:32

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Вона підтримана, ця поправка. Вона підтримана чисто, я не наполягаю, вона врахована.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 16-а відхилена.

18-а, Ганущак.

 

13:12:56

ГАНУЩАК Ю.І.

Пані та панове, цей закон є значно більш підступніший, ніж той Закон знаменитий про регіональні мови. Чому? Тому що він б'є в серце саме дітей: наше молоде покоління – діти – хочуть зробити манкуртами. І я вам скажу таке: нічого у вас не вийде. Чому? Тому що ми країна велика, ми приречені на успіх. І цей успіх, який буде в Україні, він буде мати почуття гордості, яке буде виховуватися у людей. І оце почуття гордості вимагає певної ідентифікації, окремішності. Окремішністю нас від інших народів є тільки мова. І отоді вам, регіоналам, ваші діти зададуть питання: "А чому ти був проти держави як такої? А чому ти в серце ніж встромлював цій державі через такі закони?" Ну, зрозуміло, комуністи. Вони ніколи не були за Українську державу. А ви то чого? Ви ж нібито претендуєте на те, щоб бути…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 18 поправка ставиться на голосування. Прошу визначатися.

 

13:14:21

За-20

Не підтримана.

Така ж поправка в Карпука, 22-а. Значить, вона також не голосуватиметься.

19-а, Заєць.

 

13:14:31

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська Народна Партія. Шановні народні депутати, мова – це найкращий будівничий нації, найкращий будівничий держави. Якщо ми хочемо створити суспільство, де є злагода, де є мир, де є перспектива, то треба врешті-решт розуміти, що є державна мова, і державна мова має вживатися, використовуватися скрізь. Ви сьогодні робите таким чином, щоб витіснити сьогодні державну мову із дошкільної освіти, замінити її іншими мовами – і в результаті зруйнувати Українську державу.

Тому нічого не залишається мені, як звернутися до українців, які є депутатами в українському парламенті. Ви усвідомлюєте, за який законопроект  ви будете голосувати сьогодні чи ні.

Ви усвідомлюєте, що вас сьогодні ніхто не розглядає, як громадян України, а ви  лише є  прислужники тих антиукраїнських сил, які засіли в уряді, які засіли у Верховній Раді і руйнують Українську державу. Тому не голосуйте за цей законопроект. Врешті-решт виявіть свою  громадянську мужність, свою національну гідність!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  19-а поправка ставиться на голосування. Прошу визначатися.

 

13:15:50

За-27

Не підтримана.

41-а. Яворівський, будь ласка.

 

13:16:10

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Блок Юлії Тимошенко", Троєщина.

Шановні колеги і шановні наші виборці! В першу  чергу звертаюся до виборців. Ви самі  бачите, що це фактично не є український парламент сьогодні. Я пригадую перше скликання, де  можна було когось переконати: комуністів, не комуністів. Сьогодні ця розмова  з глухонімими. Ми їм  пояснюємо, як   важливо сьогодні зберегти українську мову, вони приймають антиукраїнські закони, вони розгромлюють цю  Україну, виймаючи… із її підґрунтя виймаючи по цеглинці. Через те нас ніхто не чує. Тому я звертаюся до виборців. Ця орда, антиукраїнська орда, вона зійде обов'язково з нашої землі. Через те ви не завдасте шкоди нашій мові, вона все-одно… ви не вирвете її із наших уст, із наших душ. Вона є і буде завжди.  Ви хочете   сьогодні позбавити  дітей такої можливості. Не вийде у вас цього. Не вийде! Не вийде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 41-а поправка ставиться на голосування. Прошу визначатися.

 

13:17:28

За-25

(Шум у залі) Вас не було, Юрій Анатолійович. Почекайте! Почекайте. Зараз закінчимо, потім 27-а  буде. Буде, буде.

Кармазін, враховано, враховано, враховано.

27 поправка, Кармазін

 

13:17:50

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін.  Шановний головуючий, я пропоную у 27 поправці  пункт 1.5 виключити, змінивши подальшу нумерацію пунктів частини.  Обгрунтовується тим, що  доповнення щодо права надання  освітніх послуг у сфері дошкільної освіти корпоративними приватними дошкільними навчальними закладами, як це  записано, заснованими на приватній власності суб?єкта господарювання (юридичної особи), що це  доповнення суперечить     принципам отримання дітьми дошкільної освіти  і має бути  усунуте, як таке, що виводить систему дошкільної освіти  з-під державного контролю та нагляду. Це перше.

І друге. Шановний головуючий, цей законопроект у своїй основі має  не хороші задатки, ви бачите, що він направлений на подальше руйнування  всього українського. Через це, очевидно, я прошу, щоб ви підтримали мою поправку, але в цілому законопроект треба переробляти, його треба відправляти на повторне друге читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 27 поправка ставиться на голосування. Прошу визначатися.

 

13:19:12

За-25

Не підтримана.

Шановні колеги, Головне юридичне управління завізувало  із зауваженнями. Комітет пропонує прийняти у другому читанні і в цілому. Я ставлю на голосування пропозицію  комітету прийняти Закон про внесення змін до Закону України "Про  дошкільну освіту" (9714-1). (Шум у залі)

 

13:19:47

За-222

По фракціях, будь ласка.  "Партія регіонів" – 167, " БЮТ - "Батьківщина" не голосували, "Наша Україна" – 1,  комуністів – 24 , "Народної партії" – 20, "Реформи" – 1, позафракційні – 9. (Шум у залі)

Хто за те, щоб повернутися?   (Шум у залі)

 

13:20:19

За-213

Сідайте. 213, не повернулись. (Шум у залі)

 Розглядається проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення управління професійно-технічною освітою, (реєстраційний номер 9587) (друге читання). Доповідає заступник голови Комітету з питань науки і освіти Давимука Степан Антонович. Будь ласка.

 

13:21:36

ДАВИМУКА С.А.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Верховна Рада України 22 травня прийняла законопроект за основу та доручила Комітету з питань науки і освіти підготувати його до другого читання.

За цей час комітет отримав від трьох суб'єктів права законодавчої ініціативи 14 пропозицій та поправок до проекту закону. Всі пропозиції опрацьовані в комітеті за участю розробника законопроекту – Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. При цьому вивчали всі експертні висновки, що надійшли до комітету, та приймалось узгоджене рішення у кожному конкретному випадку.

Комітет з питань науки і освіти на своєму засіданні 2 жовтня розглянув всі 14 поправок, з яких 7 підтримано, а 7 відхилено. Комітет загалом підтримав проект закону, що підготовлений до другого читанні і прийняв рішення внести його на розгляд Верховної Ради України та рекомендує прийняти його в цілому як закон.

Головне юридичне управління зазначає, що законопроект може бути прийнятий в другому читанні та в цілому як закон з урахуванням висловлених зауважень. Прошу підтримати законопроект із зауваженнями юридичного управління. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, ідемо за поправками, будь ласка. Так, Кармазін, 4-а. Наполягаєте?

 

13:23:16

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Я щиро вітаю всіх, хто відстояв попередній законопроект і пропоную по четвертій поправці. В підпункті 5 пункту "б" виключити слова "державний або" далі за текстом. Ці зміни пропоную внести в зв'язку з тим, що у відповідності з чинним законодавством основне навантаження щодо надання допомоги випускникам професійно-технічних навчальних закладів державної форми власності мають здійснювати відповідні центральні і місцеві органи виконавчої влади, до повноважень яких віднесено вирішення питань про створення відповідних професійно-технічних навчальних закладів, затвердження статутів та призначення їх керівників.

То у зв'язку з цим очевидним є те, що основне навантаження щодо надання допомоги випускникам професійно-технічних навчальних закладів державної форми власності повинні нести відповідні місцеві органи виконавчої влади, а не виконавчі органи відповідних рад, які, звісна річ, повинні опікуватися питаннями надання відповідної допомоги випускникам професійно-технічних закладів, насамперед комунальної форми власності. Прошу…

 

ДАВИМУКА С.А.  Комітет підтримав рішення, прийняв рішення підтримати норму, що запропонована…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я, правда, не зрозумів, яку ви поправку аргументували, четверту чи п'яту?

 

ДАВИМУКА С.А. Четверту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 4 поправка ставиться на голосування. Прошу визначатись.

 

13:24:55

За-2

Не підтримано.

Так,5-а.  Баранов-Мохорт не наполягає.

Кармазін, 6-а.

 

13:25:03

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Я звертаю увагу до всіх, хто ще не відійшов від попередніх баталій до цього проекту. Він теж дуже важливий.

Моя поправка 6 стосується пропозицій щодо виключення у Законі про професійно-технічну освіту змін, які вносяться законопроектом до статті 7, а саме: "Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері професійно-технічної освіти може тимчасово передавати Раді Міністрів Автономної  Республіки Крим, обласним та іншим міським державним адміністраціям свої окремі повноваження". Ці зміни пропоную у зв'язку з тим, що Конституцією України, відповідно до якої визначаються повноваження уряду, міністерств, інших органів центральної влади не передбачена можливість тимчасового передання спеціально уповноваженим центральним органам у сфері проф.тех.освіти  своїх повноважень.

Окрім того,  відсутня така норма і в Законі України "Про центральні органи виконавчої влади". На мій погляд, надання права зазначеним органам, зокрема …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  6 поправка ставиться на голосування.

 

13:26:27

За-10

Не підтримана.

7-а, будь ласка, Кармазін.

 

13:26:33

КАРМАЗІН Ю.А.

Спасибі, спасибі. Я просто виступав, ви розумієте, а тут… Моя поправка наступна 7. Вона стосується того, щоби виключити зміни, які вносяться законопроектом до статті 8, вони, очевидно, перед вами є.

Я аргументує це тим, що вони вносяться в зв'язку з тим, що відповідно до чинного законодавства міністерства як органи виконавчої влади спеціальної компетенції об'єктивно не можуть передавати свої повноваження органам виконавчої влади загальної компетенції, якими є відповідні місцеві державні адміністрації. Оскільки між ними не існує прямого організаційно-правового підпорядкування.

Окрім того, передача відповідних повноважень Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, яка є органом територіальної автономії, у повноваженні якої, в тому числі делеговані за змістом Конституції України  мають визначатися Конституцією та законами України з питань, віднесених до її компетенції, повністю не вписуються у чинну побудову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 7 поправка ставиться на голосування, прошу визначатись.

 

13:27:57

За-13

Ще раз повторюю, Сас, не заважайте вести засідання. Ви заважаєте, я вам роблю зауваження.

Кармазін, 9-а, врахована.

Кармазін, 11-а.

 

13:28:08

КАРМАЗІН Ю.А.

Я дякую за врахування 9 поправки.

Що стосується 11 поправки, Кармазін, то я пропоную перше речення частини другої статті 24 викласти в такій редакції.

"Директор професійно-технічного навчального закладу державної форми власності призначається на посаду за результатами конкурсу, який проводиться органом виконавчої влади, до повноважень якого віднесено заснування відповідного навчального закладу, шляхом укладання з ним трудового договору (контракту) спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у сфері професійно-технічної освіти, міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади, яким підпорядковані професійно-технічні навчальні заклади".

Прошу підтримати цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 11 поправка ставиться на голосування.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Прошу підтримати!

 

13:29:15

За-14

Не підтримано.

Так, решта поправок враховано. Головне юридичне управління завізувало із зауваженнями. Комітет пропонує прийняти в другому читанні в цілому.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти  Закон про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення управління професійно-технічною освітою (реєстраційний номер 9587). Прошу голосувати.

 

КАРМАЗІН Ю.А. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це право комітету.

 

13:29:59

За-259

Дякую, закон прийнято.

Розглядаємо проект Закону про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів  (реєстраційний номер 10720) (друге читання). Доповідає заступник  голови Комітету з питань науки і освіти Давимука Степан Антонович,  будь ласка.

 

13:30:30

ДАВИМУКА С.А.

 Шановний Адаме Івановичу,  шановні колеги, законопроект прийнято Верховною Радою    України 6 вересня в першому читанні. Нагадую,  що зазначеним законопроектом передбачається встановити особливості  відносин, що виникають в зв'язку із формуванням  і розміщенням державного замовлення на підготовку фахівців  наукових, науково-педагогічних та робітничих  кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів за державним замовленням, а також здійснювати формування  державного замовлення, відповідно до потреб ринку праці.

Проект закону  погоджено з Нацдержслужбою, Міноборони, МВС,  Мінінфраструктури, Мінагрополітики, без зауважень, Мінмолодьспортом, Мінкультури, Мінсоцполітики із зауваженнями, які враховані,   Мін'юстом  і зауваженнями, які враховані частково.

До законопроекту надійшли пропозиції  від  2 суб'єктів права законодавчої ініціативи, всього пропонується внести до законопроекту 4 поправки, 2 відхилено. Порівняльна таблиця   погоджена з фахівцями Мінмолодьспорту            та Мінекономіки.

 Головне юридичне управління Апарату Верховної  Ради України висловило 2 зауваження  до зазначеного законопроекту. Перше зауваження стосується  того, що порядок формування   державного замовлення  на підготовку фахівців наукових, науково-педагогічних   та  робітничих кадрів суперечить положенням глави 6 Бюджетного кодексу України, якими детально регламентується   процедура подання  головним  розпорядником бюджетних запитів, в тому числі  і на здійснення державних замовлень.

З  метою врахування  зауваження Головного юридичного управління, комітет пропонує   абзац другий, частина третя статті 2 законопроекту викласти в такій редакції. "Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державного замовлення, визначає зведені проектні обсяги державного замовлення, подає їх центральному органу виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної бюджетної політики для включення їх до проекту закону про Державний бюджет України на відповідний рік".

Друге зауваження стосується того, що положення проекту, підпункти 2 та 3 частини другої статті 4, якими вносяться зміни до частини четвертої статті 1 Закону України "Про державне замовлення" та до абзацу десятого частини першої статті 18 Закону України "Про вищу освіту" повністю дублюють діючі положення зазначених статей закону. Тому пропонуємо підпункти 2 та 3 частини другої статті 4 законопроекту вилучити. Прошу це зазначити в стенограмі.

Комітет з питань науки та освіти пропонує рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про формування та розміщення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую. 1 поправка. Кармазін. Будь ласка.

 

13:33:50

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановний Адаме Івановичу, дуже важко сприймати на слух, ця пропозиція, я так зрозумів, що вона в таблиці не врахована, яку ви зачитали зараз.

 

ДАВИМУКА С.А. Вона врахована. У цій пропозиції вона врахована.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Врахована. Добре. Тоді я буду по своїй пропозиції.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Ми будемо голосувати те, що враховано у порівняльній таблиці, а не те, що…

 

КАРМАЗІН Ю.А. Адаме Івановичу, дозвольте мені.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Спасибі. Я пропоную в абзаці першому частини третьої статті 2 слово "з грудня місяця" замінити на слово "вересня". Обґрунтовується тим, що той підхід, який зараз записаний, не враховує вимоги частини другої статті 96 Конституції, яка передбачає, що Кабінет Міністрів України не пізніше 15 вересня кожного року подає до Верховної Ради України проект Закону про Державний бюджет України на наступний рік. Разом із проектом закону подається доповідь про хід виконання державного бюджету. Пропозиції мають бути подані до 1 вересня, тоді вони можуть бути своєчасно оброблені і враховані при формуванні проекту  бюджету на наступний рік, це ж очевидно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  1 поправка ставиться на голосування, прошу визначатись.

 

13:35:15

За-8

Це наступного року буде. 8 – не підтримана.

2 поправка врахована.

3-я, Кармазін, будь ласка.

 

13:35:23

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати! Ми з вами бачимо, що абсурдна неврахованість, якщо вдатися до думки, що через рік першого грудня, то ніхто у нас за рік бюджету не готує, чи за півтора роки. Ви добре знаєте, що зараз уряд, який мав подати бюджет, не подає, але і Азаров не стріляється, і чомусь його Янукович не удавив, хоча він не подав бюджету, він має бути звільнений за порушення присяги, свого долгу, а він не звільнений. Через це, я з огляду на наші реалії,  роблю іншу пропозицію, абзац 10 пункту 2 частини  4 статті 2 закону про здійснення державних закупівель і інші виключити, бо ця пропозиція є не коректною. Бо частиною 3 статті 2 закону про здійснення державних закупівель передбачено, що дія закону не поширюється на випадки, коли предметом є послуги з підготовки фахівців науково-педагогічних і інших…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  4-а, вибачте, 3-я поправка Кармазіна ставиться на голосування, прошу визначатись.

 

13:36:50

За-9

Не підтримана.

4 поправка Кармазіна врахована. Законопроект потребує доопрацювання та внесення на повторне друге читання зауважень Головного юридичного управління комітет пропонує прийняти в другому читанні і в цілому як закон.

Я ставлю пропозицію комітету прийняти Закон про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів (реєстраційний номер 10720). Прошу голосувати.

 

13:37:35

За-241

Прийнято рішення

Розглядаємо питання проект Закону про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" (щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії) (реєстраційний номер 10183) (друге читання). Доповідає  заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу ядерної політики та ядерної безпеки Романюк Микола Прокопович, будь ласка.

 

13:38:06

РОМАНЮК М.П. 

Шановний Адаме Івановичу!  Шановні народні депутати! Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та  ядерної безпеки на своєму засіданні 6 листопада 2012 року розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" (щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії) (реєстраційний номер 10183).

 До тексту законопроекту прийнятого в першому читанні народними   депутатами було подано 21 поправку.

Необхідно зазначити, що з метою якісної підготовки законопроекту до другого читання комітет створив робочу групу,  в ході якого опрацювання законопроекту було збережено концепцію і ключові положення редакції законопроекту, ухвалено в першому читанні, зокрема в частині законодавчого забезпечення стимулювання виробництва електроенергії відновлювальних джерел електроенергії широкого та  ефективного використання її потенціалу забезпечення сприятливих умов для їх розвитку.

За результатами обговорення комітет прийняв рішення:  5 поправок врахувати, 2 врахувати редакційно, 3 врахувати частково, 11відхилити.

На основі вищевикладеного  внести на розгляд Верховною Радою України  порівняльну таблицю до проекту закону реєстраційний номер 10183 та рекомендувати Верховній Раді України  прийняти його в другому читанні як закон. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Так, шановні колеги, ніхто не наполягає на поправках? Ні.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету прийняти Закон  про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" ( реєстраційний номер 10183). Прошу голосувати. 

 

13:39:55

За-280

Дякую, закон прийнято.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зайнятості інвалідів, (реєстраційний номер 9438) (друге читання). Доповідає голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Михайлович Сушкевич. Будь ласка, ввімкніть мікрофон.

 

13:40:16

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Адам Іванович.

Шановні колеги, законопроектом з метою удосконалення механізмів сприяння зайнятості осіб з інвалідністю, економічного стимулювання роботодавців до створення робочих місць, передбачено внесення відповідних змін і доповнень до деяких законів України, зокрема до Кодексу України про адміністративні правопорушення, до Законів України про основи соціальної захищеності, про реабілітацію інвалідів України, про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, а також про збір та облік єдиного внеску на загально обов'язкове державне пенсійне страхування.

Законопроектом передбачається відповідні моменти, пов'язані з підвищенням відповідальності посадової особи, яка користується правом приймати на роботу, звільняти з роботи, відповідно того, що торкається працевлаштування інвалідів або їх звільнення, а також питання, пов'язані з вирішенням вдосконалення нормативів працевлаштування інвалідів, відповідно до інвалідності першої групи або інвалідів з розумовою відсталістю 2-ї групи.

Безумовно, дуже важлива позиція – те, що торкається здійснення Фондом соціального захисту інвалідів компенсацій фактичних витрат, пов’язаних з сплатою єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. До розгляду законопроекту в другому читанні надійшло 57 пропозицій від суб'єктів права законодавчої ініціативи. З них враховано 38 пропозицій, 19 – відхилено.

Комітет в справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів розглянув порівняльну таблицю до цього закону і на своєму засіданні прийняв рішення про... прийняти цей законопроект  в другому читанні та в цілому як закон. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, Головне юридичне управління завізувало без зауважень.

Хто із авторів поправок наполягає на розгляді поправок? Немає? Я тоді ставлю на голосування пропозицію комітету: прийняти в цілому  Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зайнятості інвалідів (реєстраційний номер 9438). Прошу голосувати.

Голосуйте, Юрій Анатолійович.

 

13:42:43

За-288

Дякую. Закон прийнято.

Чечетов, будь ласка, мікрофон.

 

13:42:53

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, прохання перенести наступний законопроект, оскільки він потребує додаткових погоджень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, немає заперечень? 9654: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (нова редакція). Немє заперечень? Комітет просить перенести розгляд. Дякую. Переносимо.

Розглядаємо проект Закону про систему професійних кваліфікацій (реєстраційний номер 9625) (друге читання). Доповідає голова Комітету з питань соціальної політики та праці. Стоян, будь ласка.

 

13:43:43

СТОЯН О.М.

Шановні колеги народні депутати, 2 жовтня цього року Верховна Рада України прийняла за основу в першому читанні законопроект про систему професійних кваліфікацій. Законопроектом пропонується запровадити єдину, цілісну, відкриту та гнучку систему професійних кваліфікацій, що охоплюватиме середню, професійно-технічну, вищу, післядипломну, неформальну освіту, а також дає можливість навчання впродовж життя особи.

З метою підготовки законопроекту було створено робочу групу. Ми врахували в цій робочій групі, розглянули точніше, всі 52 пропозиції, які надійшли від народних депутатів України. З них 47 пропозицій враховано, 5 – відхилені з ряду причин, які ми зазначаємо тут, у порівняльній таблиці. Якщо буде треба і будуть наполягати автори поправок, зокрема колега Кармазін, я буду коментувати.

Таким чином, комітет прийняв рішення на своєму засіданні 7 листопада 2012 року схвалити текст  Порівняльної таблиці з пропозиціями і поправками народних депутатів та прийняти його в другому читанні та в цілому.

Прошу проголосувати за цей законопроект в цілому, але, Адам Іванович, є тут зауваження по  окремим позиціям. По поправкам можемо йти, і я можу їх тоді коментувати,  якщо автори будуть наполягати на своїх поправках.

Ще раз кажу, 47 – враховано і 5 – відхилені.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Кармазін, 2-а поправка.

 

13:45:13

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін.  Шановні народні депутати! У мене є пропозиція6 до абзацу третього частини першої статті 1-ої після слів "економічної діяльності" доповнити словами  "затверджений Міністерством освіти і науки України".

Вважаю, що у зв'язку з тим, що система професійної кваліфікації має затверджуватися державою, саме і записати: "Міністерством освіти і науки України".

На превеликий жаль, в цій графі, де написано "Висновки, обґрунтування", ніяких висновків, обґрунтувань немає. Є тільки результат, написано: "відхилено". Це таблиця не так, як треба, підготовлена. Я ж то пишу обґрунтування, а ви не написали, Олександр Миколайович, обґрунтування. Хоча в доповіді ви сказали, що є обгрунтування ваші. Я наголошую, що це не зовсім  відповідає вимогам  Закону "Про Регламент" і просив би це враховувати в подальшій законотворчій ….

 

СТОЯН  О.М. Шановний колего Кармазін! По-перше, не я  пропонував, а пропонувала робоча група. Відхилено, з одної сторони, по формальним ознакам, тому що ви пропонуєте прописати в законопроекті міністерство, яке вже не існує. Немає такого міністерства, яке ви запропонували в проекті.

Крім того, дане питання визначено у частині третій статті 7 законопроекту. Фактично воно враховано в частині третій статті 7 цього законопроекту,  тому і  комітет відхилив вашу пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  2-а поправка  ставиться на голосування. Прошу визначатися.

 

13:47:10

За-2

Не підтримано. 

8-а. Кармазін, будь ласка.

 

13:47:18

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Там ще люди пропонують до іншої поправки, до 3-ої. Рука піднята.

Шановний, Адаме Івановичу, я  маю бути об?єктивним, подивіться. Бачите? До 3 поправки. Адаме Івановичу, дайте людям висловитися, потім я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 3 поправка врахована, Шевчука. Так ви що хочете?

 

КАРМАЗІН Ю.А. Та не я, я показую просто вам, що наш колега…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Курило, будь ласка, ви що до 3 поправки? Почекайте, по 4 поправці. Добре, 4-та, вона врахована. Прошу Курило.

 

13:47:58

КУРИЛО В.С.

Шановний Адаме Івановичу,  я один із авторів цього закону. І прохання у 4  поправці, яку Шевчук дав, вона врахована, але ми домовлялися із комітетом, трішки там змінили, з голосу внести невелику поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Нічого  з голосу ми вносити не будемо. Будь ласка, 8 поправка.

 

КУРИЛО В.С. А чому? Це  можна за Регламентом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ще раз повторюю, за Регламентом не можна з голосу вносити.

8 поправка Кармазіна.

 

 СТОЯН О.М. 4 поправка, врахована, Шевчук. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Миколайович, як я даватиму слово, будете  говорити.

 

СТОЯН О.М. дуже дякую, Адаме Івановичу.

 

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановний Адаме Івановичу, ви розумієте, що я побачив, що депутат   Курило підняв руку, тому я мав показати вам, допомогти вам,  як права ваша…  людина, яка сидить справа.

Після  абзацу восьмого, частини першої  статті 1 я пропоную  доповнити новим абзацом дев?ятим такого змісту: "Національний  каталог професійних кваліфікацій – це інструмент, який   класифікує професійні  кваліфікації за вміннями, які   відповідають професійній діяльності". Цю пропозицію вношу у зв?язку з тим,  що міжнародний досвід у даній сфері правового регулювання свідчить про зручність  використання таких каталогів  при здобутті кваліфікацій та працевлаштуванні.  Зокрема,  позитивний досвід використання такого каталогу має Іспанія – країна Європейського Союзу, в якій досить   чітко все це врегульовано.

Я не знаю, чому робоча група  не відповіла, можливо  є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А там велика  криза в Іспанії, так що  нас туди не штовхайте.

8 поправка ставиться на голосування.

 

13:49:56

За-3

Не підтримано.

9-а, Кармазін.

 

13:50:01

КАРМАЗІН Ю.А.

9 поправка. 9 поправка стосується внесення змін, я пропоную абзац 9 частини першої статті 1 доповнити. Після першого речення новим реченням, другим, такого змісту: "Професійні кваліфікації визначаються в системі продуктивної праці та акредитуються". Кінець цитати.

Це обгрунтування вношу в зв'язку з техніко-юридичним коригуванням положень законопроекту та уточненням термінології, яке, на мій погляд, потрібне. Більше того, ви також бачите, що Головне юридичне управління також дає свої зауваження до цього законопроекту, які не враховані поки що, на превеликий жаль, при підготовці цього законопроекту в другому читанні. Прошу підтримати мою поправку. Опозиціонерів прошу проснутися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 9 поправка ставиться на голосування, прошу визначатися.

 

13:51:17

За-4

Враховано, враховано. Відхилено.

17-а, Кармазін.

 

13:51:24

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати! В зв'язку з тим, що мої поправки не враховуються; в  зв'язку з тим, що одні зайняті своїми проблемами, я пропоную, в зв'язку з неврахуванням поправок Кармазіна і Головного юридичного управління, відправити законопроект на повторне друге читання.

Законопроект, в якому не враховані поправки Кармазіна, не має права на життя. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чечетов, будь ласка.

 

13:52:06

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович! Уважаемые коллеги! Действительно, очень жаль,  что оппозиция такого мудрого человека не включила в список, а он всегда изрекает мудрые предложения. Поэтому мы поддерживаем предложение Юрия Анатольевича Кармазина в части того, что нужно перенести рассмотрение законопроекта и проголосовать за повторне друге читання, поскольку много неузгодженостей. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Є… Да, будь ласка, Олександр…

 

СТОЯН О.М. Я хочу сказати, що, шановні колеги, є зауваження, зауваження Головного юридичного управління, тому, якщо є пропозиція на повторне друге читання, то нам треба врахувати зауваження, перш за все, юридичного управління. Я також підтримую пропозицію наших колег – повторне друге читання. Прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. І якщо ми проголосуємо, то врахуйте і пропозиції Кармазіна, щоб знову не було на повторне повторне ще чи…

 

СТОЯН О.М. Обов'язково всі пропозиції Кармазіна будуть розглянуті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю пропозицію направити законопроект, законопроект за номером 9625 – проект Закону про систему професійних кваліфікацій на повторне друге читання. Прошу голосувати. Голосуємо.

 

13:53:29

За-231

Повторне друге читання.

Я продовжую засідання на 15 хвилин. Шановні колеги, для чого продовжую засідання? Бо ми з вами прийняли рішення, будемо працювати до завершення розгляду питань. То краще зараз 15 хвилин попрацювати ніж потім.

Розглядається проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо державного регулювання та управління у сфері транспорту та дорожнього господарства) (реєстраційний номер 10458) (друге читання). Доповідає Мироненко Михайло Іванович – голова Комітету з питань транспорту і зв'язку. Будь ласка, Михайло Іванович.

 

13:54:26

МИРОНЕНКО М.І.

Шановні колеги, шановний головуючий, Верховною Радою України 06.09.2012 року за результатами розгляду в першому читанні прийнято за основу проект Закону України про внесення  змін до деяких законодавчих актів України (щодо державного регулювання та управління у сфері транспорту та дорожнього господарства) (реєстраційний номер 10458) (від 14.05.2012 року) (поданий Кабінетом Міністрів).

Законопроектом пропонується внести зміни до 16 діючих законів та кодексів, у тому числі до Кодексу торгівельного мореплавства України, Водного кодексу, Повітряного кодексу України, Законів України "Про дорожній рух", "Про транспорт", "Про залізничний транспорт", "Про автомобільний транспорт", "Про перевезення небезпечних вантажів" та інше.

До другого читання комітет отримав 53 пропозиції від суб'єктів права законодавчої ініціативи, з яких враховано 37 пропозицій. Всі пропозиції були уважно розглянуті на засіданні відповідних підкомітетів та комітету.

Прошу підтримати пропозицію комітету щодо прийняття Верховною Радою України законопроекту у другому читанні та в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Переходимо до поправок.

Юрій Анатолійович, ви відмовляєтесь від своїх? Ні? Тоді 3 поправка – Кармазін.

 

13:55:59

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановний Адам Іванович, я не тільки не відмовляюся, а оскільки ви перший заступник, який курує ці питання розподілу, я  звертаю вашу увагу на те, що ви доручили комітету транспорту внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Це абсолютно неправильно. Це не його предмет відання, і ви це добре знаєте, Адам Іванович.

Через те це все одно, що гінекологу доручити ремонтувати каналізаційну систему. Це приблизно те саме. Тому, Адам Іванович, я не хотів би, щоб були у нас такі гінекологи. І є в нас Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Це його предмет діяльності. Через це я роблю, я говорю, що це його треба було зняти і віддати в той комітет, в який належить.

Що стосується виключення виключення абзацу третього, то обґрунтовується тим, що кожний орган має свої повноваження. Тут пропонується, щоб керівник центрального органу приймав рішення від імені органів морського, річного транспорту розглядати справи про адмін…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 3 поправка ставиться на голосування, прошу визначатись.

 

13:57:25

За-6

Не підтримано.

6 поправка, Кармазін.

 

13:57:30

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановний Адам Іванович, я все-таки хотів би вас почути. Чи в нас завжди гінекологи будуть займатися питаннями каналізації чи як це…? Як це розуміти взагалі, ви розумієте?! Що в нас Комітет по транспорту зараз говорить, міняє адміністративне законодавство. Ну це ж ненормально, Адам Іванович, зовсім ненормально!

Я пропонував абзаци 3-5 пункту 3 виключити. І вношу цю пропозицію у зв’язку з тим, що є неслушне внесення змін до статті 225 …, згідно з якою від імені органів морського (річного) транспорту розглядати справи про відповідні адмінправопорушення і накладати адмінстягнення має право керівник центрального органу виконавчої влади. Вдумайтесь! Це що, його конституційне повноваження? В конституції записано: "Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України". Це 6 стаття. "Органи державної влади…"

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 6 поправка ставиться на голосування, прошу визначатись.

 

13:58:54

За-9

Не підтримана.

10 поправка Кармазіна, будь ласка.

 

13:58:58

КАРМАЗІН Ю.А.

10 поправка стосується того, що я пропоную в підпункті 1 пункту 3 розділу І слова "частині другій статті 116" виключити. Розумію, що очевидно запропоновано так і заплановано так, щоби цей комітет, щоби комітет, який чомусь вам не сподобався, який відповідає за це законодавство, був  усунутий  від розгляду цих питань.

І звертаю увагу, що ні Науково-експертне управління, ні   Головне юридичне управління на це не  звернуло увагу, на порушення предмету відання комітетів.

 Шановний Адаме Івановичу, не вважаю за необхідне далі обґрунтовувати. Хотів  би почути, чи ви керувалися особисто, шановний  Адаме Івановичу, коли  ви визначали, що це має розглядати  Комітет транспорту, а не спеціальний Комітет правоохоронний.     

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я не розписував цей законопроект, так що мені не має  що відповідати. 10 поправка ставиться на голосування. 

 

14:00:30

За-4

Не підтримано.

Кармазін, 12 поправка.

 

14:00:35

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановний Адаме Івановичу,  хто ж тоді в  нас розписує законопроекти, якщо ви не розписували? Повідомте тоді, хто розписує.   У нас не розписує нічого Томенко, бо він сидить в залі, ось зараз знаходиться…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Томенко не сидить, Томенко присутній.

 

КАРМАЗІН Ю.А. … Хто тоді розписував, Голова?  Хто розписував?  Хтось же розписував, розумієте як? У нас, ми не можемо  знайти винного, абсолютно.

Я пропоную в цій  поправці виключити, змінивши відповідно подальшу нумерацію пунктів цієї частини, пункт 3-й. А саме, у частині  першій статті 10 і так далі по тексту замінити словами "Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує". Цю пропозицію вношу в зв'язку з тим, що   авторами вносяться проекти   до Кодексу торгівельного мореплавства України, зміна певної частини яких  стосується діяльності морського порту.

Проте, 08.06. набрав чинності  прийнятий  Верховною Радою Закон про морські порти. За цих обставин…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  12 поправка ставиться на голосування. Прошу визначатись.

 

14:02:02

За-5

Не підтримана.

13 поправка. Кармазін.

 

14:02:07

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Дуже жаль, що ми не знаємо, що прийнятий Закон зараз про морські порти, яким віддано в розграбування черговому клану морські порти України. Чим це кінчилося і кінчається для України? По Іллічівську зараз біля 2 тисяч людей має скоротитися, по Ізмаїлу це має також біля тисячу людей скоротитися і так по всім портовим містам. А відповідальність яка? Це називається реформи, це називається покращення життя вже сьогодні, Адаме Івановичу. А ви кажете не знаємо.

Я пропоную в підпункті чотири пункту 3 розділу І, абзац третій після слів "річковому транспорті" доповнити словами "національної комісії, що здійснює регулювання у сфері транспорту". Вношу цю пропозицію у зв'язку з тим, що треба уточнити, кому саме центральний орган в сфері подає пропозиції щодо знесення, перенесення або зміни будівель і споруд, що створюють…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   13 поправка ставиться на голосування. Прошу визначатися.

 

14:03:31

За-4

Не підтримана.

14-а. Кармазін.

 

14:03:36

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Я дякую всім, хто розуміє, що справа безнадійна, але, тим не менше, підтримує, бо бачить, що то справедливі поправки і справедливі зауваження.

Я пропоную виключити, змінивши відповідно подальшу нумерацію в пункті цієї частини, пункт 5. А саме частину другу статті 21 викласти в такій редакції, де пропонується. Ці пропозиції вношу якраз у зв'язку з тим, що 8 липня набрав чинності Закон про морські порти. І з метою уникнення суперечностей у регулюванні відповідних суспільних відносин, положень, які стосуються діяльності морського порту, вважаю, що треба вилучити з цього проекту всі суперечливі норми, бо він поновлювався цим законом і не охоплений в даному випадку. Прошу врахувати мою поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  14 поправка ставиться на голосування. Прошу визначатись.

 

14:04:55

За-8

Не підтримана.

25-а, Кармазін.

 

14:05:07

КАРМАЗІН Ю.А.

А 17-а, Адам Іванович, що не бачите?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  17-а у вас є навіть?

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я хочу сказати, що до 25-ї є ще 17-а, Адам Іванович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добре, 17-а.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Спасибі, що ви мені дозволили. По-перше, мені дозволяє Конституція, Закон "Про Регламент". Спасибі.

Я пропоную в підпункти 7 пункту 3 розділу 1 виключити підпункт 3 розділу 1. Не хочу  тягнути  час, не буду обґрунтовувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. 17-а ставиться на голосування, прошу визначатись.

 

14:06:01

За-5

25-а, Кармазін.

 

14:06:05

КАРМАЗІН Ю.А.

Спасибі, що врахували хоча би 23-ю.

А 25 поправка стосується того, що я пропоную абзац 5 пункт 1 частини 5 виключити, а саме: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту. Цю пропозицію вношу у зв’язку з тим, що у змінах до статті 4 Повітряного кодексу України одним із органом, що здійснює державне регулювання в галузі цивільної авіації та використання повітряного простору України. Автором законопроекту визначено національну комісію, що здійснює державне регулювання, проте чим вона має займатися в подальшому в проекті не визначено. У зв’язку з цим вважаю, що цей орган треба виключити у зв’язку з ієрархією управлінських органів як такий, що лише захаращує систему і практичного значення немає. Натомість хотів звернути вашу увагу на те, що має практичне значення   -  це постанова  уряду 26 вересня 2012 року (№ 990), якою хочуть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 25 поправка ставиться на  голосування. Прошу визначатись.

 

14:07:34

За-4

Не підтримано.

Перелік не врахованих поправок Кармазіна завершений.

53-я, Кармазіна. Врахована.

Тому ми можемо...

Так, будь ласка, Пачесюк. Яка поправка?  

 

14:07:49

ПАЧЕСЮК С.Н.

Поправка  38.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 38-а. Давайте.

 

ПАЧЕСЮК С.Н. Я прошу поставити на підтвердження 38 поправку, так як внесення цієї поправки –  це є  корупційна складова для рейдових перевірок. Це всі автобуси, які сьогодні працюють в Україні, в  любий час будуть перевірятися, як перевірялися 15 років назад. Тому я пропоную за дану поправку не голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А я думаю, було б правильно якби вони ще більш жорстко перевірялися, менше було б аварій, менше гинуло б людей. Але право автора.

38 поправка врахована ставиться на підтвердження. Прошу голосувати.

 

14:08:43

За-231

Поправка врахована. Вона врахована. Підтримана.

39 поправка відхилена, так що не треба нас…

Я ставлю на голосування пропозицію комітету… Головне юридичне управління завізувало із зауваженнями.  Я ставлю на голосування пропозицію комітету прийняти в другому читанні і цілому Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України  (щодо державного регулювання та управління у сфері транспорту та  дорожнього господарства) (реєстраційний номер 10458). Прошу голосувати.

 

14:09:35

За-256

Дякую, закон прийнято.

Будь ласка, Чечетов.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Перерва.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Буде зараз перерва.

 

14:09:43

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги!  Просьба еще раз вернуться к законопроекту 11252   про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності. Це дуже важливий законопроект і в нас тоді не хватило декілька голосів. Прохання: ще раз повернутися і проголосувати його в другому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ще раз повторюю, шановні колеги, з приводу закону, який не проголосований, про дошкільну освіту, повертатися до нього не будемо. Так що не збурюйтесь даремно, я ще раз повторюю: не будемо повертатися. І до землі не будемо повертатися.

Визначиться зал, хто за те, щоб підтримати пропозицію... пропозицію Чечетова, прошу визначатися.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Перерва, Адам Іванович, перерва, перерва!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

14:10:47

За-213

Нема.

Шановні колеги, в нас там закон...

 

КАРМАЗІН Ю.А. Перерва.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. ... але  за 5 хвилин ми його не встигнемо, мабуть, розглянути, про податки. Да? Чи встигнемо?(Шум у залі) Так оголошую...

 

КАРМАЗІН Ю.А. Перерва!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, шановні колеги, на цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим. Перерва до 16 години.