БЮЛЕТЕНЬ N 64

Опубліковано 22. 04. 1997

Засідання шістдесят четверте

 

Сесійний зал Верховної Ради України.
22 квітня 1997 року. 16 година.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ТКАЧЕНКО О. М.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Прошу зареєструватися для проведення вечірнього засідання. 20 секунд на підготовку.

 

Реєструємось.

 

Зареєструвалися 328 народних депутатів. Вечірнє засідання оголошується відкритим.

 

Продовжуємо розгляд законопроекту про вибори народних депутатів. Я, шановні колеги, вважаю, що у вас був час порадитися і прийти до висновку, що нам потрібно рухатися вперед - приймати цей законопроект у другому читанні і готувати до третього читання з урахуванням тих зауважень і пропозицій, які сьогодні будуть висловлені. Як би там не

 

3

 

було, рухатися вперед необхідно. Зараз друга половина дня, не ведеться радіотрансляція, і ми можемо вільніше почуватися. Тому я просив би вас працювати активніше.

 

Розглядається стаття 8 "Утворення виборчих дільниць". Поправка 55 депутата Алексєєва. Є зауваження в автора? Немає.

 

МІШУРА В. Д., секретар Комісії Верховної Ради України законодавчого забезпечення свободи слова та засобів масової інформації /Центральний виборчий округ, Кіровоградська область/. Враховано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 56 Симоненка Івана Петровича. Також немає. Поправки 57 і 58 Віталія Федоровича Шевченка. Він погоджується. Депутата Соболєва - 59. Погоджується. Шевченка Віталія Федоровича - 60. Погоджується. Депутата Ямкового - 61. Немає зауважень. Поправка 62 депутатів Вітренко і Марченка.

 

МІШУРА В. Д. То вже до статті 10.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вибачаюсь. Ми статтю 8 можемо голосувати. Ставлю на голосування статтю 8 "Утворення виборчих дільниць". Стаття досить проста і зрозуміла в цій редакції.

 

МІШУРА В. Д. Комісія просить підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександре Миколайовичу, сідайте і голосуйте. Я не бачу вашої поправки, щоб вам надати слово.

 

4

 

"За" - 156.

 

Які є зауваження? Чому ми не голосуємо?

 

Будь ласка, депутате Стешенко.

 

СТЕШЕНКО О. М., голова Комісії Верховної Ради України з питань державного будівництва, діяльності рад і самоврядування /Сватівський виборчий округ, Луганська область/. Дякую. Шановний Олександре Миколайовичу, шановні колеги депутати! Для того щоб продовжувати те дійство, яке відбувається в залі, ми, мабуть, повинні дати депутату Носову доручення, щоб він змінив Регламент, тому що взагалі незрозуміле, за якою процедурою ми розглядаємо цей законопроект. Це по-перше.

 

По-друге, зверніть увагу /це замовчував доповідач/, що все-таки було взято за основу не той законопроект, який я доповідав декілька разів, починаючи з 1995 року. І зараз, як виявилося в цьому залі, збочення йдуть саме в напрямі тих пропозицій, за які ми проголосували, коли було взято за основу мій законопроект.

 

Тому постає логічне запитання: чи треба розглядати проект далі за цією процедурою? Я вважаю, що розгляд треба припинити, вважати, що комісія своє завдання виконала, і дати доручення тій комісії, яку я очолюю, враховуючи те, що, дійсно, є збочення в цьому напрямі, підготувати пропозиції внести на наступну сесію або новий законопроект, або зміни до чинного закону. Інакше це не вписується ні в які норми Регламенту. Я не робив би з цього трагедії, адже це показник того, що в цьому сесійному залі є здоровий глузд

 

5

 

і що ми не проти персональної відповідальності, а проти того, щоб, знаєте, стадно йти до якихось виборів. Дякую. Прошу врахувати й підтримати.

 

МІШУРА В. Д. Я хотів би відповісти. Олександре Миколайовичу, ви були членом нашої комісії. На жаль, не на всіх засіданнях ви були присутні. Там у нас прозвучала, на мою думку, дуже серйозна і дуже відповідальна думка. Жоден із шести законопроектів, які розглядалися і з якими ми працювали в комісії, но набрав такої кількості голосів, щоб його можна було взяти за основу і вносити туди поправки. У нас не було, в принципі, законно визначеного законопроекту, тобто основи, про яку ви говорите, нам потрібно було створювати новий закон. І ми цей новий законопроект створили. За оцінками експертів, він нормальний, відповідає, скажемо так, усім правовим нормам. Хоча є якісь дискусійні речі, які можна обговорити тут, у залі, і проголосувати.

 

Тому я ці звинувачення не моду прийняти.

 

Ну і взагалі комісія просить, щоб не втрачати даремно часу, перенести це питання і розглянути його в інший час, тому що зал сьогодні, мабуть, не готовий до розгляду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я це поставлю на голосування.

 

МІШУРА В. Д. Просять слова з процедури члени нашої комісії Лавринович і Чапюк. Прошу надати їм слово.

 

6

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Децутат Чапюк. За ним - депутата Лавринович і Носов. І на цьому завершуємо.

 

Будь ласка.

 

ЧАПЮК Р. С., голова підкомісії Комісії Верховної Ради України з питань економічної політики та управління народним господарством /Ківерцівський виборчий округ, Волинська область/. Фракція Соціалістичної і Селянської партія України. Шановні колеги і Олександре Миколайовичу! Враховуючи виняткову важливість цього закону для життя нашої держави, я вважаю, що до нього необхідно серйозніше поставитися в тому плані, що він повинен розглядатися першим на початку робочого дня і ми не повинні відвертати увагу на будь-які інші питання, з тим щоб максимальна кількість депутатів могла висловити своє ставлення до нього. Це по-перше.

 

По-друге, сьогодні, безперечно, треба припинити його розгляд і перенести на травень. Нехай поспілкуються депутати із своїми виборцями під час пасхальних свят, у ході травневих свят, з тим щоб ми прийшли з точнішими політичними позиціями в цей зал.

 

7

 

І, безперечно, треба або прийняти закон, проект якого пропонує погоджувальна комісія, або сказати, що залишається, на превеликий жаль, старий закон, який приймався ще під керівництвом Івана Степановича Плюща, щоб вибори в Україні не відбулися або відбувалися перманентно і був такий безлад, який маємо зараз. Якщо не буде організованого парламенту, не може бути і організованої держави.

 

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Лавринович. За ним - депутат Носов.

 

ЛАВРИНОВИЧ О. В., заступник голови Комісії Верховної Ради України з питань правової політики і судово-правової реформи /Дрогобицький виборчий округ, Львівська область/. Шановні колеги! Я розумію, що сьогодні ми безрезультатно витрачаємо час. Але ви повинні бути свідомими того, що проект закону, який підготувала тимчасова спеціальна комісія, ми прийняли в першому читанні. Ще з того часу, коли Олександр Миколайович Стешенко тільки почав читати перший проект, який було внесено сюди, і коли потім було внесено наступні проекти, шляхом компромісів, які напрацьовувалися представниками всіх депутатських груп, ми прийшли до порозуміння по кожній позиції. І сьогодні сподіватися, що ми зможемо знайти якісь інші варіанти компромісу, ніж ті, що знайдено, це, звичайно, марна справа. Зрозуміло, що ми не зможемо відступити від постатейного розгляду

 

8

 

і ніхто не зможе зняти тепер його з розгляду, тому що це робиться тільки при першому читанні.

 

Ми в першому читанні проект схвалили поіменно, 232 голоси за це було подано. Так що ми обов'язково розглянемо саме цей законопроект, розглянемо по всіх статтях, по всіх поправках, І ми повинні бути свідомі відповідальності, яка лежить на кожному з нас, - дбати про майбутнє нашого суспільства, про те, щоб не було потреби кожного разу шукати новий склад тих, хто проголосує за дорожній рух чи проголосує за бюджет.

 

Тому я сподіваюся, що ми все-таки зможемо знайти необхідну кількість депутатів для постатейного голосування і прийняття закону в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Депутат Носов. За ним - депутат Єльяшкевич.

 

НОСОВ В. В., член комісії Верховної Ради України з питань бюджету /Октябрський виборчий округ, Полтавська область/. Оскільки поставили запитання, чи відповідає ця процедура нормам Регламенту, то я хочу сказати, що в Регламенті передбачена загальна схема для всіх законопроектів. Ця процедура відповідає Регламенту - іде постатейне голосування в другому читанні.

 

Хочу звернути вашу увагу на те, що у статті 6. 6. 9 говориться, що за результатами другого читання законопроекту його може бути відхилено, у тому числі і в спосіб, зазначений у частині п’ятій статті 3.2.1, а саме: "пропозиція або проект

 

9

 

акта, які не отримали необхідної більшості голосів на підтримку, вважаються відхиленими". Іде постатейне відхилення законопроекту, та й усе. Можна навіть у третьому читанні відхилити.

 

Верховна Рада зв’язана тільки Конституцією і рішеннями, прийнятими на референдумі. Своїми рішеннями вона не зв’язана, вона може переглянути будь-яке своє рішення, крім тих, що прямо заборонені законом.

 

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Депутат Єльяшкевич.

 

ЄЛЬЯШКЕВИЧ О. С., член Комісії Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності /Дніпровський виборчий округ, Херсонська область/. Депутатская группа "Реформы". Уважаемые коллеги, мне кажется, мы зашли в тупик по одной простой причине - мы отошли от принципа пакетности, о котором говорила, в частности, депутатская группа "Реформы". Я понимаю, что есть политические силы, которые хотят видеть закон таким, каким они хотят его видеть. Но такого быть не может, поэтому мы должны находить компромисс, должны поступаться и коммунисты, и руховцы, и беспартийные - все направления, представленные здесь, в сессионном зале.

 

Поскольку мы не проголосовали за то, что избирательные объединения граждан могут быть субъектами избирательного процесса, это отвернуло довольно значительное количество беспар-

 

10

 

тийных депутатов. Поэтому я просил бы идти по процедуре второго чтения. Но механизм решения проблемы можно найти тогда, когда первоначально в пакете будут проголосованы основные компромиссные позиции. И эти компромиссы должны достигаться прежде всего на совещаниях руководителей фракций.

 

Я думаю, что если мы пойдем по другому пути, то тот, кто надеется, что будет действовать старый закон, хотя и измененный, глубоко ошибается. Его начнут блокировать те же коммунисты, те же представители Руха. С другой стороны, опять пойдет блокирование, если не найдем компромисс в рамках этого закона.

 

Поэтому я просил бы идти сейчас по процедуре второго чтения, как это и положено /если мы не принимаем решение о переносе/. А дальше надо думать о том, чтобы все-таки в пакете рассматривать те разногласия, которые у нас возникают.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Шановні колеги, ви чули, що голова комісії говорив, що ми працюємо не за процедурою. Рядовий депутат, навпаки, говорив, що ми йдемо за процедурою. Так, побалакали... Один посміявся, другий просто так сказав, про всяк випадок. Ну, не можна так, Олександре Миколайовичу, Якщо ви не хочете підтримувати, то голосуйте "проти", але ж голосуйте. Не треба ставити комісію, яку утворила Верховна Рада, у таке становище, у яке ви ставите. Я гадаю, що з вашого боку це недоречно. Комісія, відпрацьовуючи проект до

 

11

 

другого читання, знайшла дійсно компромісні рішення з кожної статті. Можливо, вони, ці компроміси, не всіх влаштовують, але це не значить, що всі 55 статей цього законопроекту не влаштовують усіх. Нехай не влаштовують 15 статей, нехай 20, але ж решта влаштовує! Ми ж не голосуємо елементарні статті, які влаштовують зал стопроцентно. Депутат просто сидить і не голосує, не знаючи, чого хоче.

 

Я ще раз кажу: ми йдемо за процедурою другого читання і за нею ми цей законопроект пройдемо. Якщо жодної статті не проголосуємо, то перенесемо на третє читання. А ставити його першим, другим - це вже ми будемо вирішувати на нараді, яка збирається щопонеділка. І там ви як голова комісії вносите пропозиції, які обов’язково враховуються. Але ми не можемо прийняти такий закон, який би влаштовував усіх одразу - і тих, які хочуть, щоб депутатів призначали, і тих, які вимагають пролонгувати депутатство, і тій, яким більше до вподоби мажоритарна система виборів, і тих, яким до вподоби змішана система. Не можна такого закону прийняти! Одним - 3 проценти, другим - 5 процентів, третім - поправки до того закону, що був. Знайшли компромісне рішення, підготували і внесли на друге читання. Ми з вами проголосували за нього 234 голосами.

 

12

 

Я ставлю статтю 8 на голосування. Стаття цілком зрозуміла для всіх, хто її прочитав.

 

Якщо в другому читанні ми пройдемо всі статті, то депутати хоча б у матеріал увійдуть і чіткіше визначать свою позицію.

 

Будь ласка, голосуємо.

 

МІШУРА В. Д. Усі пропозиції враховано, комісія просить підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Усі пропозиції до статті 8 враховано. Будь ласка, підтримайте. Голосуємо в поіменному режимі кожну статтю. І тоді ми їх проаналізуємо всі разом.

 

"За" - 188.

 

Будь ласка, висвітіть по фракціях.

 

А тепер дивіться - вийшло те, про що сказав Єльяшкевич. Через кого ми зайшли в глухий кут? "Незалежні", МДГ, аграрники... Уже кого-кого, а аграрників це що, не влаштовує? Гадаю, що влаштовує. Таку партію могутню створили!

 

Статтю 8 голосуємо /Шу м у залі/.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ще раз! Давайте ще раз! Ще раз давайте!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Статтю 8 голосуємо.

 

МІШУРА В. Д. Стаття 8. Комісія просить підтримати в нашій редакції.

 

"За" - 204.

 

13

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, 66 народних депутатів, голосуйте хоч "проти", будь ласка, але голосуйте! Щоб ми бачили, що тих, хто не голосує, немає в цьому залі, що всі голосують.

 

Будь ласка, голосуємо.

 

"За" - 214.

 

Стаття 9 "Вибори комісії". Шевченко Віталію Федоровичу, в зауваження? Немає.

 

Я ставлю на голосування статтю 9.

 

МІШУРА В. Д. Враховано. Тут є одна пропозиція, Олександре Миколайовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

МІШУРА В. Д. У частині другій "Комісії утворюються і діють відповідно до цього закону" пропонується через кому написати: "і мають статус юридичної особи". Ми це упустили, треба було б це додати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З урахуванням зауваження, будь ласка, голосуємо статтю 9.

 

МІШУРА В. Д. Комісія просить підтримати. "За" - 204.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олексію Панасовичу, голосуйте, будь ласка, Ми ж вашу партію підтримуємо. Голосуйте!

 

Голосуємо.

 

14

 

МІШУРА В. Д. Яку, дев’яту?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Статтю 9 голосуємо.

 

МІШУРА В. Д. Просимо підтримати.

 

"За" - 214.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я знаю, що робити, мені не треба підказувати. Затверджувати депутатів, Вадиме Петровичу, не будуть. Обиратимуть, а не затверджуватимуть.

 

Стаття 10 "Утворення виборчих комісій".

 

МІШУРА В. Д. Ми врахували тут ряд поправок, ряд відхилили. Якщо у когось є зауваження, я готовий...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У Вітренко і Марченка немає зауважень. Яценко Володимир Михайлович? Носов, поправка 64-а? Будь ласка.

 

НОСОВ В. В. Я на цій не наполягаю, а от на поправці 70 наполягаю, тому що... Це на сторінці 13. Пропоную, щоб кандидатури...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте ми дійдемо до неї, а тоді...

 

НОСОВ В. В. Це частина шоста.

 

15

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я розумію. Коли дійдемо, тоді Я скажете.

 

НОСОВ В. В. Добре, добре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка Лавриновича...

 

МІШУРА В. Д. Враховано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Враховано. Носов - поправка 66, немає питань. 67 - також немає питань. Поправка 68 Лавриновича...

 

МІШУРА В. Д. Враховано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Враховано. Поправку 69 Ковтунця відхилено. Депутате Ковтунець! Немає.

 

Поправка 70 депутата Носова. Будь ласка.

 

НОСОВ В. В. У частині шостій передбачається, що кандидатури подає голова ради. Я що пропоную? Щоб так само, як до Конституційного Суду, частина депутатів також мала право подати кандидатури. І тому в кінці варто дописати: "та на пропозиції, підписані щодо кожної кандидатури не менш як однією п’ятою депутатського складу відповідної ради /при цьому депутат має право ставити підпис лише щодо однієї кандидатури/", що стосується депутатів, то це їхнє право, а на голові лежатиме обов’язок. У голови - обов’язок, а у депутатів - право. І таким чином можна уникнути протистояння всередині ради - що ось ми нашому голові не дамо і так далі. Ми так для

 

16

 

Конституційного Суду передбачили, так атестаційно-дисциплінарні комісії суддів обираються. Тобто ми робимо невеличкий люфтик.

 

МІШУРА В. Д. Владиславе Васильовичу, подавати кандидатури може кожен депутат, а прийматиме рішення вся рада. Тому це не мав принципового значення. Адже рішення приймає вся рада. Скажімо, рада не прийме рішення по кандидатурі, яку подав голова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю поправку 70 депутата Носова на головування. Він наполягав на ній.

 

МІШУРА В. Д. Комісія до поправку відхилила, бо це ускладнює механізм формування комісії.

 

"За" - 96.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправки 71 і 72 депутата Носова. Немає зауважень. Поправка 73 депутата Алексєєва. Погоджується, Поправка 74 депутата Носова. Погоджується. Поправка 75 депутата Лавриновича. Враховано.

 

Поправка 76 депутата Стешенка...

 

МІШУРА В. Д. Враховано частково.

 

17

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 77 депутата Ковтунця. Враховано частково. Поправка 78 Симоненка Івана Петровича. Відхилено. Поправка 79 депутата Носова. Погоджується. Поправка 80 депутата Носова. Погоджується. Поправка 81 депутата Носова. Погоджується.

 

Я ставлю статтю 10 на голосування.

 

МІШУРА В. Д. Прошу підтримати статтю в редакції комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Усі погодилися, без зауважень. Голосуємо статтю 10.

 

"За" - 204.

 

Шановні колеги, ви бачите, ми голосуємо на межі 200-204 голосів. Ну, МДГ не хоче голосувати бо там не зрозуміли. А "Єдність"? Не знаю, що єднає цю "Єдність", якщо вона не підтримує.

 

Я ще раз кажу, ми за 200 голосів набираємо. Якби ми набирали 100-150 голосів, то дійсно було б незрозуміло. Ну, не можна ж так: 53 депутат не голосують! Я прошу переголосувати. І проголосуйте чи "за", чи "проти", але голосуйте.

 

МІШУРА В. Д. Статтю 10 просимо підтримати у редакції комісії.   ' ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександре Олександровичу, голосуйте.

 

"За" - 204.

 

Стаття 11 "Компетенція Центральної виборчої комісії".

 

18

 

Поправка 82 депутата Ковтунця. Відхилено. Депутата Носова - 83. Погоджується. Поправка 84 депутата Алексєєва. Враховано. Поправка 85 депутата Алексєєва...

 

МІШУРА В. Д. Відхилено. Якщо в нього є зауваження, я можу пояснити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Алексєєв не заперечує. Поправка 86 депутата Соболєва. Відхилено. Депутата Мішури поправка 87. Враховано. Депутата Носова поправка 88.

 

МІШУРА В. Д. Враховано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 89 - депутата Шевченка. Враховано. Депутата Симоненка - 90. Відхилено. 91 - депутата Носова. Враховано. Депутата Алексєєва - 92. Погоджується. 93 депутата Алексєєва. Погоджується.

 

Голосуємо статтю 11.

 

МІШУРА В. Д. Прошу підтримати редакцію комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу всіх підтримати статтю 11 "Компетенція Центральної виборчої комісії".

 

"За" - 208.

 

МІШУРА В. Д. Олександре Миколайовичу, є пропозиція ще раз проголосувати. В останньому реченні пункту 23 /у правій колонці/

 

19

 

записати для Центральної виборчої комісії не "контролює достовірність підписів", а "має право контролювати". Це буде точніше.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо статтю 11 з цим уточненням.

 

МІШУРА В. Д. Прошу підтримати редакцію комісії з уточненням. Прошу проголосувати "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосується стаття 11.

 

"За" - 211.

 

Депутате Вінський, ну, розберіться трохи і голосуйте.

 

Стаття 12 "Компетенція окружної виборчої комісії".

 

Поправка депутата Ковтунця - 94. Відхилено. Депутата Алексєєва - 95. Приймається. Депутата Соболєва - 96. Приймається. Депутата Носова - 97. Приймається. Депутата Климпуша - 98. Враховано. Депутата Алексєєва - 99.

 

МІШУРА В. Д. Враховано частково.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутата Симоненка - 100. Враховано. Статтю 12 ставлю на голосування в цілому в редакції комісії.

 

МІШУРА В. Д. Прошу підтримати редакцію комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вікторе Івановичу Шишкін, голосуйте.

 

"За" - 221.

 

20

 

Владиславе Михайловичу, ваша к партія підгримує. Голосуемо.

 

МІШУРА В. Д. Прошу підтримати редакцію комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петре Володимировичу і депутате ЖеребецькиЙ, голосуйте. Нам треба запам’ятати, що призначати депутатів все одно не будуть, а обиратимуть.

 

Голосується одностайно стаття 12.

 

"За" – 209.

 

Стаття 13 "Компетенція дільничної виборчої комісії".

 

Поправка депутата Носова 101, будь ласка.

 

МІШУРА В. Д. Тут є одна поправочна, її враховано, але сюди не внесено, Владиславе Васильовичу. Ми внесемо, так, так.

 

Тут, у пункті 3, в слова "адреси виборчої дільниці". Але виборча дільниця - це певна територія. Тому слід записати: "адреси приміщень для голосування". Таку поправку треба внести. А решту можна приймати.

 

Просимо проголосувати статтю 13 із цими поправками.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо статтю 13. Поправку депутата Носова враховано.

 

МІШУРА В. Д. Комісія просить підтримати.

 

"За" - 219.

 

21

 

А в поправкою, Олександре Миколайовичу?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо з поправкою від комісії.

 

МІШУРА В. Д. Мається на увазі - "адреси приміщення для голосування".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо.

 

МІШУРА В. Д. Просимо з поправкою підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутате Єльяшкевич, допоможіть кримчанам голосувати.

 

"За" - 227.

 

Статтю 13 прийнято. Хоч і число таке...

 

Стаття 14 "Організація роботи виборчих комісій".

 

МІШУРА В. Д. До неї є зауваження. Тут у нас написано, що поправку 103 депутата Симоненка відхилено, але ми її врахували. Ідеться про те, що "рішення приймаються відкритим голосуванням більшістю голосів осіб, що входять до складу комісії". Ми прийняли цю поправку, але в праву колонку не внесли. Тому я просив би проголосувати з цією поправкою. Це перше.

 

Друге. Частина шоста в правій колонці: "Комісія веде протокол засідання... " Мабуть, комісія не може вести, просто треба написати: "ведеться протокол засідання, який підписується головуючим на засіданні". Не обов’язково, щоб головою комісії. Це може бути і не голова. "Головуючим на засіданні”.

 

22

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це частина шоста?

 

МІШУРА В. Д. Так. І з поправками, які я зачитав, просимо статтю 14 проголосувати в редакції комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Інших поправок немає?

 

МІШУРА В. Д. Там є ще редакційна поправка. / кінці частини тринадцятої мав бути не "виробничого процесу", а "виборчого процесу".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Виборчого", так.

 

Ставлю статтю 14 на голосування. Будь ласка.

 

МІШУРА В. Д. Просимо підтримати в редакції комісії з тими поправками, про які я говорив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу підтримати. Вікторе Івановичу підтримайте.

 

"За" - 205.

 

Я прошу проголосувати статтю з тією поправкою, яку вніс депутат Носов.

 

МІШУРА В. Д. Це поправка з приводу того, що засідання виборчої комісії в правомочним, якщо в ньому бере участь не менше половини, а ще краще - більшість від її складу. У нас

 

23

 

було записано, що "дві третини", а це створюватиме певні проблеми в роботі комісій.

 

З цією поправкою просимо проголосувати і підтримати рішення комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо статтю -14.

 

"За" – 211.

 

Депутати від Дніпропетровської області не беруть участі в голосуванні. Депутате Меркушов, ви голосуйте. Або так, або так, але голосуйте. Ви ж знаходитеся на засіданні, то займайтеся своєю справою. Ви не знаєте, чому сюди прийшли, тому й не займаєтеся.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А це не ваша справа.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не моя справа?..

 

Ставлю це раз на голосування статтю 14.

 

МІШУРА В. Д. Комісія просить підтримати.

 

"За" - 214.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 15 "Оскарження рішень виборчих комісій". Поправка - 112 депутата Лавриновича.

 

24

 

МІШУРА В. Д. Враховано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Враховано.

 

Депутата Симоненка поправка 113.

 

МІШУРА В. Д. Відхилено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 114 Лавриновича.

 

МІШУРА В. Д. Враховано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 115.

 

МІШУРА В. Д. Враховано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 116 Симоненка і поправка 117 Носова.

 

МІШУРА В. Д. Враховано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутата Симоненка поправка 118.

 

25

 

МІШУРА В. Д. Відхилено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 119 - депутата Носова? Враховано. Кавун Василь Михайлович...

 

МІШУРА В. Д. То вже до наступної статті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування статтю І5 "Оскарження рішень виборчих комісій".

 

МІШУРА В. Д. Комісія просить підтримати.

 

"За" - 211.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Висвітіть по фракціях, будь ласка.

 

Голосуємо статтю 15.

 

МІШУРА В. Д. Олександре Миколайовичу, тут є одна поправка, я просив би її послухати. У частині першій, другий рядок, замість слів "і їх посадових осіб" пропонується записати: "і осіб, що входять до їх складу". Бо посадові особи у виборчій комісії - це не зовсім правильно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Голосуємо статтю 15 з поправкою.

 

"За" - 205.

 

Стаття 16 "Статус осіб, які входять до складу виборчих комісій".

 

Поправка 120 депутата Кавуна. Враховано. 121 - депутата Носова? Враховано.

 

26

 

Будь ласка, депутате Носов.

 

НОСОВ В. В. Я, на жаль, цю поправку не подав, але хочу, щоб її врахували. Стаття називається "Статус осіб... ", але якраз статус осіб і не визначено. І тому варто було б у частині п’ятій, де сказано: "Всі особи, які входять до окладу Центральної виборчої комісії, працюють у комісії на постійній основі", додати слова "і мають статус державних службовців".

 

МІШУРА В. Д. Ми обговорювали це питання. Є різні точки зору. Тому треба в залі визначитися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ, Поправку депутата Носова ставлю на голосування.

 

МІШУРА В. Д. Можна підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосується поправка депутата Носова до статті 16.

 

"За" - 162.

 

МІШУРА В. Д. Хоча ми написали, що Центральна виборча комісія в органом державним, і це вже свідчить про статус...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 122 депутата Носова. Не наполягав. Депутата Симоненка поправка 123. Погоджено. Поправку 124 депутата Носова враховано.

 

Голосуємо статтю 16...

 

27

 

МІШУРА В. Д. Одна поправка, Олександре Миколайовичу. Отут, де записано "виборче право", давайте запишемо: "які мають право голосу". Бо виборче право є активне і пасивне.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо з урахуванням цієї поправки.

 

МІШУРА В. Д. Просимо підтримати рішення комісії щодо статті 16.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми потім роздрукуємо по кожній статті кількість голосів і по фракціях, хто як голосував. "За" - 203. Стаття 16 "Оплата праці членів виборчих комісій".

 

МІШУРА В. Д. Тут єдине зауваження. У частині першій є олова: "... голова, заступник голови, секретар та члени відповідної виборчої комісії можуть бути на період виборчої кампанії звільнені". Треба написати так: "... голова, заступник голови, секретар та окремі члени відповідної комісії... ". Пропущено слово "окремі", воно тут потрібне.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю статтю 16 на голосування. МІШУРА В. Д. Просимо підтримати редакцію комісії. "За" - 208. ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 17 "Державний реєстр виборців

 

28

 

України". Поправку Кавуна Василя Михайловича відхилено. У нього заперечень немає. У Симоненка також. Ставлю статтю 17 на голосування.

 

МІШУРА В. Д. Прошу підтримати рішення комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зауважень, поправок немає. Голосується стаття 17.

 

"За" - 216.

 

Стаття 18 "Списки виборців, порядок їх складання та уточнення". Депутат Симоненко - поправка 130. Заперечень немає. Депутат Носов - поправка 131. Немає заперечень. Депутат Лавринович - 132.

 

МІШУРА В. Д. Враховано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 133 депутата Носова. Враховано, його ж поправки 134 і 135 враховано.

 

МІШУРА В. Д. Стаття 18.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування статтю 18.

 

МІШУРА В. Д. Так, ми все тут врахували. Прошу підтримати рішення комісії позитивним голосуванням.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо статтю 18.

 

"За" - 212.

 

Стаття 19 "Випадки особливого порядку складання списків виборців".

 

29

 

МІШУРА В. Д. Немає зауважень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тут зауважень взагалі не було. Я прошу підтримати статтю 19.

 

МІШУРА В. Д. Прошу підтримати рішення комісії.

 

"За" - 216.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу проголосувати за статтю 19. Жодної поправки не було.

 

МІШУРА В. Д. Прошу підтримати позитивним голосуванням. Комісія просить проголосувати "за".

 

"За" - 225.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, на прохання депутатів Найди і Єльяшкевича ще раз.

 

МІШУРА В. Д. Комісія просить проголосувати "за".

 

"За" - 217.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 20 "Загальний порядок висування кандидатів у депутати".

 

Депутата Носова поправка 136. Немає зауважень. Депутата Попеску - 137. Немає. Депутата Мовчана - 138. Немає. Депутата Попеску - 139. Немає. Депутатів Вітренко і Марченка - 140. Немає. Депутата Яценка - 141. Немає. Депутата Соболєва – 142.

 

30

 

Немає. Депутата Сташенка - 143. Немає. Депутата Мозера - 144. Немає. Депутата Іоффе - 145. Немає. І депутата Носова - 146. Є. Будь ласка.

 

НОСОВ В. В. Поправка 146 стосується частини третьої, зміст якої такий, що одна особа може висуватись і в списку, і в окрузі. Я пропоную, щоб цієї нерівності прав не було, а то за одних двічі голосують, за інших - один раз. Щоб людина висувалася або за списком, або в окрузі.

 

І там слово "та" замінити словом "або". Я хотів би, щоб отакі гнилинки, які суперечать рівності прав, не закладати в -закон, бо потім це все буде предметом конституційного розгляду і будь-яка з них може стати підставою для скасування рішення парламенту. Ну навіщо це закладати?

 

МІШУРА В. Д. Якщо говорити про рівність, то тут у нерівних умовах якраз представники партій, тому що в них тільки 225 кандидатів може бути висунуто - половина конституційного складу парламенту. А що стосується другої частини - тих, які висуваються за одномандатними округами, то це може бути набагато більша кількість людей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Носов. Будь ласка.

 

НОСОВ В. В. Навпаки, безпартійний має право висуватися тільки на 225, а партійний має право - на 450. Ось у чому справа. Мало того, що на 450, так за нього ще можна і двічі

 

31

 

голосувати. А за безпартійного тільки один раз, тобто тут подвійна дискримінація. Ну навіщо це закладати?

 

МІШУРА В. Д. Справа в тому, що безпартійний може вступити до будь-якої партії.

 

НОСОВ В. В. Ви прив’язуєте право бути обраним до участі в якійсь громадській організації. А це суперечить частині четвертій статті 36 Конституції. Там права не залежать... Тобто не можна говорити, що пиво можуть пити тільки члени профспілок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я просив би підтримати цю поправку.

 

МІШУРА В. Д. Комісія не підтримує цю пропозицію і просить її відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо.

 

"За" - 69. Не підтримується.

 

Я ставлю на голосування статтю 20 у редакції комісії.

 

МІШУРА В. Д. Просимо підтримати редакцію комісії.

 

"За" - 167.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 21 "Порядок висування кандидатів у депутати в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі".

 

32

 

Депутати Вітренко і Марченко, поправка 147. Не наполягають.

 

Депутат Носов - поправка 148. Будь ласка.

 

НОСОВ В. В. Я хотів би виступити щодо іншої поправки -156. У закон закладається загальне правило, що в партії є керівний орган. Ну, адміністративну підпорядкованість закладати в закон не можна. У законі можна писати "представницький орган" партії. Ну, а якщо же партія буде фюрерського типу, то вона в статуті запише "керівний". На можна вимагати в законі, щоб був "керівний", краще - "представницький".

 

МІШУРА В. Д. Ну, в усіх статутах записано, що вищим керівним органом такої-то партії є те-то чи те-то.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Носов наполягає на своїй поправці 148. Я ставлю її на голосування.

 

МІШУРА В. Д. Комісія не підтримує.

 

"За" - 106.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Капустин, поправка 149. Погоджується, Депутат Попеску - 150. Погоджується. Депутат Соболєв - 151. Депутат Соболєв - 152. Депутат Яценко - 153. Депутат Яценко -154. Депутат Симоненко - 155. Депутат Носов - 156. І 157. Депутат Соболєв - 158. Депутат Алексєєв - 159. Депутат

 

33

 

Соболєв - 160. Депутат Алексєєв - 161. Депутат Симоненко -162. Депутат Чемерис - 163. Депутат Алексєєв - 164. Депутат Симоненко - 165. Депутат Носов - 166.

 

Будь ласка.    

 

НОСОВ В. В. У частині шостій цієї статті закладається норма, що висування списків кандидатів починається за 170 днів: закінчується за 120 днів до дня виборів. Для одномандатників записано 90 і 60 днів. Я пропонував би усунути цю дискримінацію, і там і там встановити однакові строки висування, бо потім неможливо буде збирати підписи. Ви підходите до людини, а вона каже: та я вже десь розписалася. І спробуйте дізнатися, у якому списку вона розписалася. То нехай у всіх буде однаковий період. Тобто я не хотів би, щоб це теж  було предметом розгляду в Конституційному Суді. Рівність є рівність.

 

МІШУРА В. Д. Ми можемо дещо змінити ці часові норми, але за технологією у нас же спочатку створюється Центральна виборча комісія, яка створив округи, а вже потім створюються окружні виборчі комісії. Там же різні, так би мовити, технології. Можна зблизити, я за це, але абсолютно рівних, однакових умов тут не може бути. Але ми можемо зблизити, і комісія може попрацювати над цим. Але в абсолютно рівні умови ми не можемо поставити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Носов погодився. Ставлю статтю 21 на голосування.

 

34

 

МІШУРА В. Д. Просимо підтримати в редакції комісії. "За" - 191.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ще раз вам кажу, що ми сьогодні цей законопроект пройдемо /Шум у залі/.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Для чого?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так вимагає Регламент, а не для "чого". І ми його пройдемо згідно з Регламентом і внесемо на трете читання. Не будемо знущатися. Ви голосуйте так або так, це ваша справа. А ми потім роздрукуємо. Якщо ми набираємо 225 голосів за статтю, то це зрозуміло для чого. А якщо комусь, одній-двом фракціям, це не до вподоби, ми також розуміємо для чого.

 

Дали слово - дотримуйте, а ми будемо також дотримувати. Розглядається стаття 22 "Порядок висування кандидатів у депутати в одномандатних виборчих округах".

 

Депутат Вітренко і Марченко, поправка 167. Поправка 168 депутата Носова. Погоджується. Поправка 169 Шевченка Віталія Федоровича. Погоджується.

 

Соболєв - поправка 170. Алексєєв - 171. Яценко. - 172. Соболєв - 173 і 174. Яценко - 175. Соболєв - 176. Носов - 177.

 

Будь ласка.

 

МІШУРА В. Д. Ми вже про це говорили. Ми готові попрацювати в цьому плані.

 

35

 

НОСОВ В. В. Оце ж я і просив би: або там зменшити строк, або тут збільшити, встановити хоча 50 днів там і там. Тоді дійсно можна говорити, що тривалість терміну однакова. Ну а технологія змушує...

 

МІШУРА В. Д. Владиславе Васильовичу, у нас є технологічний такий початковий графік, і ми можемо, дійсно, до цього прийти. Так що...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерію Дмитровичу, не будемо сперечатися. Є пропозиція, ми її поставимо на голосування. Будь ласка, голосуємо поправку 177 депутата Носова.

 

МІШУРА В. Д. Комісія просить підтримати її.

 

"За" - 166.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Мішура, поправка 178. Депутат Попеску - 179.

 

Ставлю на голосування статтю 22 в редакції комісії.

 

МІШУРА В. Д. У редакції комісії прошу проголосувати.

 

"За" - 198.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 23 "Порядок реєстрації кандидатів у депутати в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі".

 

36

 

Депутат Соболєв, поправка 180. Депутат Стешенко - 181. Алексєєв - 182. Симоненко - 183. Соболєв - 184. Носов - 185.

 

Будь ласка, поправка 185.

 

НОСОВ В. В. Я хочу сказати, що все-таки "керівний орган партії" в закон записувати не модна. У статуті вони будуть писати так, як хочуть. А так виходить, що в партії згідно із законом повинен бути керівний орган.

 

Що таке керівник? Доручає виконати роботу чи інше доручення дає, і перед ним повинні стояти струнко. Чому ми фашистські методи закладаємо в партійні відносини? Коли ми пишемо "представницький орган", тоді зрозуміло, що це таке. А у статуті вони можуть записати, що наш представницький орган є керівним, і всі - на колінцях стояти. Це їхня справа. Не можемо ми в законі вимагати, щоб у партії був керівний орган.

 

МІШУРА В. Д. Я не можу з вами погодитися, тому що кожна партія має свої керівні органи, які можуть бути або представницькими, або призначатися. І у нас є такі партії, де керівники призначаються, керівні органи призначаються. Є - обираються, а є - призначаються.

 

37

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю поправку 185 на голосування.

 

Валерію Дмитровичу, не сперечайтеся.

 

МІШУРА В. Д. Прошу відхилити.

 

"За" - 60.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Симоненко, поправка 186. Депутат Носов - 187. Погоджується Носов. 188 - також погоджується. Шевченко Віталій Федорович - 189. Погоджено. Депутат Капустян - 190.

 

Будь ласка, депутате Капустин.

 

КАПУСТИН В. Н., член Комісії Верховної Ради України з питань ядерної політики та ядерної безпеки /Карлівський виборчий округ, Полтавська область/. У поправці 190 я пропоную встановити грошову заставу за кожного кандидата, внесеного до списку від партії, таку саму, як і по одномандатних виборчих округах. Прошу поставити на голосування.

 

МІШУРА В. Д. Комісія відхилила цю пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мотивуючи чим? Мотив відхилення?

 

МІШУРА В. Д. Мотивація у нас така. Припустимо, партія... От ви взяли 10 мінімумів. У нас були різні пропозиції, ми голосували і 100, і 2 тисячі, зрештою поставили тисячу

 

38

 

неоподатковуваних мінімумів. А в принципі, пропозиція депутата Капустяна має сенс. Треба це вирішити голосуванням у залі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте підтримаємо, будь ласка, поправку 190.

 

МІШУРА В. Д. Можна підтримати.

 

"За" - 163.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, Миколо Михайловичу! Ми наприкінці вечірнього засідання проведемо перереєстрацію депутатів по областях і будемо гнати, з яких областей присутні. Не по фракціях, а по областях /Шум у залі/. Ми так і зробимо.

 

МІШУРА В. Д. Олександре Миколайовичу, тут в деякі редакційні правки. Я просив би їх врахувати.

 

Ось на сторінці 37, у пункті 5 написано: "виборчу програму політичної партії". Мабуть, правильно написати: "передвиборну програму політичної партії".

 

І в пункті 7 записано: "однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів заробітної плати". Мабуть, не "заробітної штати", а "доходів громадян". Це суто редакційна правка. Прошу врахувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Поправка 191 депутата Марченка.

 

39

 

Поправка 192 депутата Вітренко. Поправка 193. Будь ласка, депутате Носов.

 

НОСОВ В. В. Я пропоную взагалі не робити цих грошових застав, тому що це фактично вводиться майновий ценз. Ви ж зверніть увагу. Люди заробили заробітну плату, а їм її не платять. Як же людина може партії щось дати? І тому вийде так, що та партія, яка не набрала 17 тисяч гривень, тобто 8,5 тисячі доларів... Це ж десь треба взяти або комусь продатися, купитися! А потім Конституційний Суд розгляне. І саме за цією ознакою вам розженуть парламент. Якби не було грошової застави, склад парламенту був би інший.

 

Я ще раз нагадую зміст статті 58 Конституції України, де, зокрема, говориться, що громадяни мають право вільно обирати і бути обраниш. Якщо вільно бути обраними, то ніяких майнових цензів бути не повинно. Я вас благаю, не закладайте речей, які будуть предметом розгляду в Конституційному Суді.

 

МІШУРА В. Д. Владиславе Васильовичу, я хотів би сказати, що є відмінність між майновим цензом і заставою. Майновий ценз - це те, що встановлюється. Скажімо, може бути депутатом, якщо має 100 тисяч доларів доходу на рік. А застава - це зовсім інше. Скажімо, якщо він стане депутатом, то застава повертається....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю поправку депутата Носова на голосування. Будь ласка, Владиславе Васильовичу, ще раз дайте пояснення.

 

40

 

НОСОВ В. В. Справа в тому, що людина, яка не має цих коштів, не може висунутися, а значить, і не може бути обраною. От вам і весь майновий ценз. Те саме стосується і одномандатників.

 

ГОЛОВУ ЮЧИЙ. Ставлю поправку депутата Носова на голосування.

 

МІШУРА В. Д. Може не мати грошей і висунеться. Це, бачите, зовсім з іншого... Комісія відхилила.

 

"За" - 132.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправки 194 і 195 депутата Попеску. Немає зауважень. Депутат Білоус - 196. Погоджується. Соболєв - 197. Ричагов - 198. Ніколаєнко - 199. Чемерис - 200. Марченко -201.

 

Слово має депутат Чемерис. Поправка 200.

 

ЧЕМЕРИС В. В., член Комісії Верховної Ради України з питань базових галузей та соціально-економічного розвитку регіонів /Франківський виборчий о к -руг, Львівська область/. Українська республіканська партія. У поправці йдеться про те, що необхідно зібрати 100 тисяч підписів, а не 200 тисяч. Чому? Є два аргументи. Перший. У законі про вибори Президента встановлено показник 100 тисяч. Я не бачу сенсу, щоб для виборів до Верховної Ради збільшувати, його удвоє.

 

41

 

Крім того, аргумент, що чим більше буде підписів, тим більше ми відсіємо "несерйозних" партій, не спрацьовує, тому що завжди більше зберуть підписів ті партії, які мають допомогу владних структур і, скажімо, безпосередній вплив на жеки. Це буде скоріше нечесний збір підписів. тому я все-таки прошу проголосувати за мов поправку і зменшити необхідну кількість підписів до 100 тисяч.

 

І ще я хотів би використати кілька секунд для того, щоб сказати, що пропозиція про прийняття закону, побудованого на змішаній системі, набирає більше голосів, ніж пропозиція прийняти закон, побудований на мажоритарній системі. Тому давайте все-таки це проголосуємо і знайдемо розумний компроміс, його можна знайти. Система 50 на 50 плюс 3 відсотковий бар’єр, плюс... Адже чи вже проголосували за двотурову систему по мажоритарних округах.

 

Давайте на це погодимося, бо якщо залишиться старий закон, то отримаємо оту саму диктатуру Президента, якої чомусь так не розуміє депутат Степенко, і взагалі поставимо під загрозу обрання парламенту.

 

Я все-таки прошу проголосувати. Я не буду ображатись, якщо моя поправка не набере голосів, але необхідно, щоб було прийнято закон, і бажано сьогодні.

 

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 200 депутата Чемериса ставиться на голосування.

 

МІШУРА В. Д. Комісія її відхилила, але, у принципі, можна прийняти.

 

42

 

"За" - 144.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 201 депутата Марченка, 202 -депутата Вітренко. Депутата Буздугана - 203. Погоджується Юрій Олексійович. 204 - депутата Симоненка. Погоджується.

 

Депутат Алексєєв. Поправка 205. Будь ласка.

 

АЛЕКСЄЄВ В. Г., заступник голови Комісії Верховної Ради України законодавчого забезпечення свободи слова та засобів масової інформації /Індустріальний виборчий округ, Харківська область/. Спасибо, Александр Николаевич. Я Прошу выслушать меня внимательно. Я предлагаю пункт 8 этой статьи изъять по одной простой причине. Этот сбор подписей будет демонстрировать не рейтинг партии, а наличие у нее финансовых возможностей или доступа к властным структурам. Это во-первых.

 

Во-вторых, сейчас уже предпринимательские информационные структуры готовятся к тому, чтобы заработать на этом. Что имеется в виду? Они уже создают базу данных для того, чтобы за деньги собирать подписи для партий. Мы дадим им возможность просто-напросто заработать. И эта возможность ничего реально отражать не будет для партии, только будет запутывать избирателей.

 

Вполне может случиться, что партия, которая наберет много голосов за деньги, получит их гораздо меньше на выборах. К чему это делать?

 

Поэтому я предлагаю изъять пункт 8 из этой статьи, и там будет все более просто.

 

43

 

МІШУРА В. Д. Усе може бути, але комісія не погодилась. Аргументи було висловлено на засіданні комісії. Комісія не підтримує цю пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я поправку 205 депутата Алексєєва ставлю на голосування.

 

МІШУРА В. Д. Комісія не підтримує.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосується поправка 205.

 

"За" - 109.

 

Депутат Носов. Поправка 206. Будь ласка.

 

НОСОВ В. В. Я хочу звернути вашу увагу на чергову дискримінацію. Якщо партійним треба менш як тисячу підписів для одного кандидата, то безпартійним чомусь треба дві тисячі. Я вважаю, що треба встановити рівну кількість. Якщо одномандатникам записали дві тисячі на душу, то й тут... Або давайте там зменшувати. І не тому, що я там буду висуватись чи як. Я не хочу, щоб це було предметом розгляду в Конституційному Суді. Ви не зможете потім пояснити, на чому ґрунтується ця дискримінація. Вона ґрунтується на тому, що той партійний, а той безпартійний...

 

МІШУРА В. Д. Арифметична рівність - це ще не є рівність...

 

НОСОВ В. В. А от її ми маємо забезпечити. І тоді це не буде предметом розгляду в Конституційному Суді.

 

44

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Владиславе Васильовичу, воно не буде предметом розгляду, якщо ми такий закон приймемо. Тоді все буде зрозуміло. Якщо ми цей закон приймемо в тій редакції, про яку йде мова, то це не буде предметом розгляду в Конституційному Суді.

 

Я ставлю на голосування. Депутат Носов наполягає на тому, щоб поправку 206 проголосувати. Поправка 206 голосується.

 

МІШУРА В. Д. Комісія не підтримала, бо немає абсолютної рівності міх організацією і особою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо поправку 206.

 

"За" - 116.

 

Депутат Шишкін, поправка 207. Депутат Соболєв - 208. Депутат Алексєєв - 209.

 

МІШУРА В. Д. Враховано частково.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Соболєв - 210.

 

МІШУРА В. Д. Враховано частково.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Алексєєв - 211. М

 

ІШУРА В. Д. Враховано частково.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 212 депутата Носова.

 

МІШУРА В. Д. Ми вже голосували.

 

45

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Соболєв - 213.

 

Я ставлю статтю 23... Вибачте, депутата Буздугана не було, коли я йому надавав слово щодо його поправки. Будь ласка, Юрію Олексійовичу.

 

БУЗДУГАН Ю. О., голова Комісії Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці /Новоселицький виборчий округ, Чернівецька область/. Дякую. Шановні колеги! Поправка 194 на сторінці 38. Я пропоную встановити кількість підписів, по дорівнювала б тій, яку необхідно зібрати кандидатові в Президенти, тобто 100 тисяч. І прошу це підтримати.

 

МІШУРА В. Д. Ми вже проголосували цю норму, вона не набрала голосів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це поправка не ваша, а депутата Попеску. Він не заперечує. Я ставлю статтю 23 на голосування в редакції комісії.

 

МІШУРА В. Д. Прошу підтримати в редакції комісії статтю 23.

 

"За" - 186.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я порадився з нашими спеціалістами-електронниками, які сказали, що в кінці пленарного засідання прізвища депутатів по областях будуть висвітлені на табло. Я ще раз кажу, що ми їх надрукуємо, щоб

 

46

 

знати, як депутат., голосували постатейно, хто був присутній у цьому залі, хто реєструвався на вечірньому засіданні /Шум у залі/.

 

Стаття 24 "Порядок реєстрації кандидатів у депутати в одномандатних виборчих округах".

 

Депутат Носов. Поправка 215. Будь ласка.

 

НОСОВ В. В. Ось знову, якщо реєстрація списків кандидатів у депутати від політичних партій закінчується за 100 днів до виборів, то списків безпартійних— за 45 днів.

 

МІШУРА В. Д. Ну ми ж домовилися. НОСОВ В. В. Давайте вирівнювати.

 

МІШУРА В. Д. Ми абсолютно не вирівняємо, але наблизити можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю поправку 215 депутата Носова на голосування.

 

МІШУРА В. Д. Ми вже голосували і домовилися про це. Можна підтримати.

 

"За" - 164.

 

47

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Ричагов. поправка 216. Не має заперечень. Депутат Капустин, поправка 217. Будь ласка.

 

КАПУСТИН В. Н. Я пропоную зменшити кількість підписів – замість 2 тисяч збирати тисячу підписів. І прошу за це проголосувати.

 

МІШУРА В. Д. Комісія відхилила.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування цю пропозицію.

 

"За" - 145.

 

Депутати Вітренко і Марченко, поправка 2І8. Депутат Соболєв - 219. Депутат Алексєєв - 220.

 

Будь ласка.

 

АЛЕКСЄЄВ В. Г. Уважаемые коллеги депутаты, я прошу выслушать меня внимательно. Свою поправку я внес с одной-единственной целью. У нас очень часто бывает так, что депутат сначала избирался в одном округе, но обманул избирателей и отправился, избираться по другому округу, а сейчас отправится еще и в третий.

 

Поэтому для того чтобы, с одной стороны, закрепить депутатов за округами, о другой, чтобы усилить их связь с избирателями, а с третьей, чтобы уменьшить возможность обмана, предлагаю добавить: "Депутат Верховної Ради поточного скликання,

 

48

 

що балотується за місцем попереднього обрання, звільняється від збирання підписів. У разі висування своєї кандидатури в Іншому виборчому окрузі він зобов’язаний зібрати подвійну кількість підписів".

 

Это будет стимулировать ныне действующих депутатов вновь баллотироваться там, где они избирались, пусть на них смотрят избиратели, а не прыгать, как блоха, по Украине.

 

МІШУРА В. Д. Ну ми це розглядали. Були пропозиції зібрати і потрійну кількість підписів тощо. Прийняли рішення, що не можна підтримати вашу пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вважаю, якщо депутат не пройшов в одному окрузі, то взагалі не можна його висувати в іншому. Це було б найправильніше. Якщо не пройшов, то все, а методом "тику" не можна цього робити, як це має місив в нас. Тоді і відповідальність була б трошки вищою.

 

Ставлю поправку депутата Алексєєва на голосування.

 

МІШУРА В. Д. У нас же округи будуть зовсім різні. Комісія відхилила це.

 

"За" - 144.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Шевченко, поправка 221. Погоджується. Депутат Ковтунець - 222. Погоджується. Депутат Симоненко - 223. Погоджується. Депутат Іоффе - 224. Погоджується. Депутат

 

49

 

Носов - 225. Погоджується. Носов - 226. Погоджується. Носов -227. Погоджується. Носов - 229. Погоджується. Носов - 230, 231. Погоджується. Депутат Петренко - 232. Погоджується. Депутат Мішура. Поправка 233. Будь ласка.

 

МІШУРА В. Д. Я пропонував таке доповнення: "Декларації про доходи кожного кандидата в депутати як у багатомандатному, так і в одномандатних виборчих округах мають бути доступними для учасників виборчого процесу і журналістів". Комісія не погодилася з цією пропозицією.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А вони й раніше були доступні, коли ми заповнювали декларації.

 

МІШУРА В. Д. Звичайно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так і витримати це.

 

Поправка 234. Депутат Носов, поправка 235.

 

Я ставлю статтю 24 на голосування.

 

МІШУРА В. Д. Прошу підтримати пропозицію комісії і проголосувати "за".

 

"За" - 203.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 25 "Підписний лист".

 

Депутат Ричагов, поправка 236. Депутат Носов - 237.

 

50

 

МІШУРА В. Д. Депутат Ричагов просить слова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

РИЧАГОВ Г. В., голова підкомісії Комісії Верховної Ради України законодавчого забезпечення свободи слова та засобів масової інформації /Татарбунарський виборчий округ, Одеська область/. Уважаемые коллеги! Я хотел бы сегодня в этой безнадежной ситуации еще раз подчеркнуть аморальность такого действия, как сбор подписей среди избирателей. Дело в том, что мы проводим избирательную кампанию дважды. И давая деньги подобным образом, привлекая их не находясь при этом под контролем избирательных комиссий... Мы разлагаем наше общество, мы создаем класс паразитов. Это аморально. На эту аморальную сторону я обращаю ваше внимание.

 

МІШУРА З. Д. Спасибі. Комісія не підтримала ваші пропозиції і вважав, що підписні листи необхідні для того, щоб не тільки з’ясувати рейтинг партії, а й для того, щоб відсіяти різних авантюристів і тому подібне.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю поправку депутата Ричагова на голосування.

 

51

 

МІШУРА В. Д. Комісія не підтримала.

 

"За" - 87.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 237. Будь ласка, депутате Носов.

 

НОСОВ В. В. Тут ситуація така. Я вніс пропозицію, щоб після слів "підписні листи" додати слова "в достатній кількості". Але комісія це відхиляє. А якщо комісія не видав їх у достатній кількості, а тільки форму дав? Тому я просив би проголосувати за поправку 240.

 

Так що давайте проголосуємо спочатку да поправку: виборча комісія видав підписні листи в достатній кількості.

 

МІШУРА В. Д. Немає заперечень. Давайте запишемо, це не погіршить закону. Підтримаймо депутата Носова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Підтримаємо. Голосуємо поправку 237, внесену депутатом Носовим.

 

"За" - 177.

 

Поправка 236 депутата Алексєєва. Будь ласка.

 

АЛЕКСЄЄВ В. Г. Я хочу вернуть вас к проекту закона. Он, к сожалению, я вижу, не у всех на руках есть.

 

Посмотрите, пожалуйста, конец части первой статьи 25, При получении подписных листов надо представить

 

52

 

"банківський документ, що засвідчує внесення грошової застави". Где это видано, что денежный залог взимается не за участие в выборах, а за попытку заявить о своем участии?! Банковский документ надо приносить тогда, когда уже собрал подписи и баллотируешься, а не до того. Это разные вещи. Это первое.

 

Второе. Я предлагаю часть вторую исключить. Косив, ну вы же будете эти деньги платить!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування поправку про вилучення частини другої статті 25.

 

МІШУРА В. Д. Комісія відхилила це. Внесення грошової застави якраз засвідчує серйозність намірів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосується поправка 238 депутата Алексєєва.

 

"За" - 96.

 

53

 

Депутат Носов, поправка 239. Погоджується.

 

Поправка 240. Є питання. Будь ласка.

 

НОСОВ В. В. Щодо поправки 240 я просив би надати мені можливість двічі виступити, бо тут два самостійних правових питання.

 

Перше. Я пропоную, оскільки дуже важко зібрати підписи на підписних листах /якісь із них зіпсувалися, з іншими вийшло щось не так/, дозволити виготовляти самостійно підписні листи. Тому перше речення пропонується таке: "Допускається також використання особами, зазначеними в частині першій цієї статті, підписних листів, виготовлених за встановленою формою".. Тобто той, хто обирається, самостійно їх виготовляв, комісії це буде дешевше. Я просив би проголосувати окремо це положення. А друге - потім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування цю поправку депутата Носова.

 

МІШУРА В. Д. Я думаю, що можна підтримати. Комісія підтримує.

 

"За" - 171.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутате Носов, будь ласка. Друга частина.

 

54

 

НОСОВ В. В. Друге речения. Досвід Росії показав тут лунало/, що збирають підписи за винагороду грошима. Як правило, збирають на незаповнених підписних аркушах. Тому друге речення дуже важливе: "До початку збору підписів виборців на підписних листах, початок яких эаповнений відповідно до частий четвертої, п’ятої цієї статті... " /там указано, за кого збираються підписи/... "виборча комісія проставляє поточну дату та свого печатку /штамп/". Тобто приходите, подаєте заповнений заголовок листа, комісія ставить дату, штамп. І тільки після цього можна збирати підписи. Завчасно збирати не вдасться. Якщо цього не зробити, то можна буде підписи збирати заздалегідь і торгувати ними.

 

МІШУРА В. Д. Я з вами згоден. Лише яку печатку ставити, скажімо, на партійних списках, якщо ще немає окружної комісії? Це треба, щоб Центральна виборча комісія зробила 30 тисяч печаток, роздала всім. Окружних комісій ще немає, а партії вже починають працювати.

 

НОСОВ В. З. У комісії є печатки ще з попередніх виборів.

 

МІШУРА В. Д. У принципі, норму вона не порушує.

 

НОСОВ В. В. Без цього буде торгівля списками.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо.

 

55

 

МІШУРА В. Д. Це не погіршить закон. Можна підтримати.

 

"За" - 159.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бракує голосів.

 

Поправка 241 депутата Алексєєва, поправка 242 депутата Симоненка, поправка 243 депутата Носова - немає зауважень.

 

Поправку 244 депутата Носова враховано.

 

Поправка 245 депутата Моцпана...

 

МІШУРА В. Д. Я перепрошую. У частині четвертій зазначено: "Підписний лист підписується особою, відповідального за збір підписів, із зазначенням її адреси і номера телефону". Мабуть, треба вказати прізвище, ім’я та по батькові, а потім адресу і номер телефону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 246 депутата Моцпана - погоджується.

 

Поправки 247, 248 депутата Носова. Теж погоджується.

 

Поправка 249 депутата Алексєєва...

 

56

 

МІШУРА В. Д. То вже інша стаття.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте. Голосуємо статтю 25.

 

56

 

МІШУРА В. Д. Комісія підтримує з проголосованими поправками депутата Носова.

 

"За" - 191.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 26 “Вибуття кандидата в депутати з балотування".

 

Поправка 248 депутата Носова - немає заперечень.

 

Поправка 249 депутата Алексєєва - теж немає.

 

Поправки 251 депутата Алексєєва та 252 депутата Носова враховано.

 

Ставлю на голосування статтю 26.

 

Шановні колеги! Прошу розібратися й голосувати. Будь ласка.

 

"За" - 204.

 

Прошу ще раз проголосувати. 56 депутатів не голосує.

 

Голосуємо статтю 26.

 

"За" - 204.

 

Висвітліть за фракціями, будь ласка. "Єдність", МДГ, "Незалежні". Зрозуміло. Три фракції сподіваються на призначення...

 

Стаття 27 "Гарантії діяльності кандидатів у депутати". Поправка 253. Будь ласка, депутате Капустян.

 

КАПУСТЯН В. Н. У цій статті пропоную додати слова: "окрім діючих народних депутатів України". Бо якщо й ми звільнимося з роботи та поїдемо агітувати, то хто к за нас працюватиме у Верховній Раді? Прошу проголосувати за

 

57

 

доповнення: "окрім діючих народних депутатів України".

 

МІШУРА В. Д. Записати можна, але ми підлягаємо зовсім іншому статусу. Коли ви напишете, що хочете звільнитися з роботи, то можна лише скласти свої депутатські повноваження і все. Зовсім інші норми. Можна підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку депутата Капустяна.

 

"За" - 146.

 

Бракує голосів.

 

Поправка 254 депутата Носова, будь ласка.

 

НОСОВ В. В. Звертаю увагу депутатів на частину другу. Вона неправильно записана. Дивіться, що виходить. "Кандидат у депутати має право брати участь у всіх передвиборних заходах, що, проводяться на території виборчого округу, в якому він балотується".

 

У якім статусі він може брати участь? Як кандидат він має право виступати. Один кандидат організував зустріч, а всі інші мають право виступати? Ні, не мають. Тому треба писати так, як я пропоную: "Кандидат у депутати має право бути присутнім на всіх передвиборних заходах, що проводяться на території виборчого округу, по якому він балотується". А наприкінці речення після коми додати слова: "виступати в якості кандидата в депутати на передвиборних заходах, організованих ним або його довіреними особами,

 

58

 

виборчою комісією /виборча комісія створює рівні для всіх умови/ органами державної влади та місцевого самоврядування /бо вони не мають права здійснювати дискримінацію/, а також на яких його запрошено організаторами заходу до виступу в зазначеній якості". Хтось інший організував, а його попросили виступити. От тоді він має право виступати.

 

А у вас записано дуже нечітке. Одна партія орендує зал, платить гроші, а виступають інші.

 

МІШУРА В. Д. Нормально.

 

НОСОВ В. В. Так от прийміть тоді мою поправку, щоб було нормально.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю поправку 254 депутата Носова на голосування. Володимире Федоровичу, голосуйте. "За" - 138. Не прийнято. Поправка 255 депутата Мішури.

 

МІШУРА В. Д. Я стосовно частини третьої статті 27. Центральна виборча комісія просить записати, що порядок виплати середньої заробітна! плати встановлює Центральна виборча комісія разом із Міністерством фінансів України, бо тут у нас записано, що заробітна плата за три місяці виплачується тією комісією, що зареєструвала кандидата у депутати. Тобто, скажімо, Центральна виборча комісія зареєструвала кілька сотень кандидатів у депутати від різних

 

59

 

партій, і вона ж повинна виплачувати їм зарплату. Це буде дуже важко.

 

Тому пропонується записати таку формулу, що порядок виплати середньої заробітної плати встановлює Центральна виборча комісія разом із Мінфіном України. А вона вже вирішить, де кандидат отримуватиме заробітну плату.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування таку пропозицію*

 

"За" - 160.

 

Бракує голосів.

 

Поправку 256 депутат Оробця враховано. Поправку 257

 

депутата Яценка також.

 

Мав слово депутат Капустян, його поправка 258.

 

КАПУСТЯН В. Н. Пропоную вилучити частину п’яту, бо ми вкрав тепер приймаємо податкове законодавство до бюджету, де позбавляємо пільг на проїзд у громадському транспорті, а тут даємо змову їздити безплатно. Тому пропоную вилучити цей пункт.

 

МІШУРА В. Д. Комісія не погодилася. Річ у тім, що кандидат у депутати повинен мати право безплатного проїзду на території свого виборчого округу, аби проводити агітаційну кампанію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це ж не по країні, а по округу. А по Україні /ми попередню поправку розглядали/ має право лише на одну безплатну поїздку.

 

60

 

Будь ласка, голосуємо.

 

"За" - 92.

 

Поправка 260 депутата Носова. Будь ласка.

 

НОСОВ В. В. Оскільки проведення виборів в функцією державною, то саме державні приміщення та відповідне обладнання повинні надаватися в оренду безплатно. Це навіть у англійців, у капіталістів, і то записано, що муніципальні приміщення надаються безплатно.

 

І тому поправка така: "Приміщення та відповідне обладнання /для озвучення, освітлення тощо/, які перебувають у державній муніципальній власності, надаються для зустрічей з кандидатами у депутати та їх довіреними особами безплатно".

 

МІШУРА В. Д. Немає нічого безплатного і безоплатного. Усе одно хтось мусить платити. Навіть коли це

61

 

муніципальна власність, то гроші ж витрачаються на опалення, освітлення тощо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат погодився.

 

Ставлю статтю 27 на голосування.

 

"За" - 189.

 

Стаття 28. "Уповноважені особи політичних партій /виборчих блоків партій/ у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі".

 

Поправку 261 депутата Соболєва відхилено. Депутат заперечує.

 

Поправку 262 депутата Носова відхилено, він не

 

заперечує.

 

І

 

Поправку 263 депутата Носова враховано.

 

Ставлю на голосування статтю 28 в редакції комісії.

 

"За" - 185. Не прийнято.

 

62

 

Стаття 29 "Довірені особи кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі".

 

МІШУРА В. Д. Усі пропозиції враховано, можна ставити на голосування /Шум у залі/.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутате Носов, щодо якої поправки зауваження?

 

НОСОВ В. В. Моя поправка 265 стосується частини шостої. Ви записали, що повноваження довірених осіб припиняються "з моменту вибуття з балотування". Треба записати "з дня вибуття". Бо коли кандидат вибуде з балотування о 12 годині, то з 12 години мають припинитися повноваження його довірених осіб. Якщо запишемо "з моменту", людина на роботу не встигне з’явитися, їй прогул запишуть. А коли запишемо "з дня", то на роботу довірені особи мають з’являтися наступного дня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Комісія погоджується з поправкою депутата Носова?

 

МІШУРА В. Д. Можна підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 265.

 

"За" - 171.

 

Голосується в цілому стаття 29 в редакції комісії. Будь ласка.

 

"За" - 187.

 

63

 

Стаття 30 "Офіційні спостерігачі".

 

Поправку 267 депутата Алексєєва враховано.

 

Поправку 268 депутата Соболєва теж враховано.

 

Поправку 269 депутата Симоненка відхилено. Депутат не наполягає. І поправка 270 депутата Алексєєва врахована частково...

 

МШУРА В. Д. Поправка 270 стосується наступної статті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді статтю 30 ставлю на голосування.

 

"За" - 185. Бракує голосів.

 

Стаття 31 "Форми й засоби передвиборної агітації". Депутате Алексєєв, є заперечення? Немає. Поправку 271 депутата Носова відхилено. Депутат не наполягає.

 

МІШУРА В. Д. Олександре Миколайовичу, до першої частини є доповнення. Ми записали "а також програми політичних партій". Ідеться не про програми політичних партій взагалі, а про передвиборні програми, тому, пропонується додати слово "передвиборні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гаразд.

 

Поправка 272. Депутат Білоус не наполягає на голосуванні. Ставлю на голосування статтю 31 з поправкою комісії.

 

"За" - 191.

 

Стаття 32 "Матеріали передвиборної агітації у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі”.

 

64

 

Депутате Соболєв, наполягаєте на голосуванні? Не наполягає.

 

Поправка 274. Депутат теж не наполягає.

 

Поправка 275 депутата Носова.

 

МІШУРА В. Д. Його поправку враховано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування статтю 32 в редакції комісії /Шум у залі/. Ця поправка стосується статті 33.

 

МІШУРА В. Д. Олександре Миколайовичу, є невеличке доповнення до частини третьої. У нас записано так: "Центральна виборча комісія погоджує з уповноваженою особою політичної партії /виборчого блоку партій/ текст передвиборного плаката обсягом... '" Тут треба зазначити, ким готується цей текст; тому пропонується додати: "підготовлений політичною партією або виборчим блоком партій".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це справа партії... А якщо я сам підготую текст?..

 

МІШУРА В. Д. Ідеться про загальнодержавний виборчий округ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосується стаття 32. Будь ласка.

 

"За" - 187.

 

65

 

Стаття 33 "Матеріали передвиборної агітації в одномандатному виборчому окрузі".

 

Поправку 276 депутата Ковтунця відхилено. Депутат не наполягав на голосуванні.

 

Поправка 277. Депутат Носов погоджується? Ні? Слово депутатові Носову.

 

НОСОВ В. В. У нашому залі є депутати, яким виборча комісія не надавала плакатів /не називатиму прізвищ/. Щоб таких епізодів не було, прошу врахувати другу частину поправки 277, наприкінці речення додати слова: "надає кандидатам у депутати не менше 3/4 зазначеної кількості плакатів". У мене так було в окрузі: 1500 примірників дали мені, 500 розповсюдили у виборчих дільницях і все було гаразд. А інакше ніхто не знатиме, куди вони поділися.

 

МІШУРА В. Д. Владиславе Васильовичу, наступна частина друга визначає, що "використання цих плакатів погоджується з кандидатом у депутати... " Можна всі плакати забрати. Виборча комісія з задоволенням віддасть їх вам. Саме з цих мотивів ми відхилили поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Носов погодився. Поправка 278 депутата Носова.

 

МІШУРА В. Д. Врахована.

 

66

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка депутата Яценка.

 

МІШУРА В. Д. Врахована в іншій статті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І поправка 280 депутата Носова.

 

МІШУРА В. Д. Врахована.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування статтю 33.

 

Розберіться з робочими місцями і голосуйте статтю 33.

 

"За" - 194.

 

Депутати Івано-Франківської області не голосують. Голосуйте "за" чи "проти".

 

Стаття 34 "Використання засобів масової інформації". Депутате Алексєєв, будь ласка. Ваші поправки 281, 282.

 

АЛЕКСЄЄВ В. Г. Спасибо Александр Николаевич. Хочу привлечь внимание всех депутатов, ибо это касается всех. Речь идет о том, что печатные издания местных советов должны предоставлять площадь. Но очень часто делается так, что газета учреждена не местным советом, а его исполкомом. И если она орган исполкома, то вроде бы выпадает из этого перечня. Хотя это одно и то же фактически, но разное юридически.

 

Поэтому я вношу поправку: "Органи місцевого самоврядування чи їхні структурні підрозділи". Таким образом мы больше органов прессы охватываем данным законом. Это расширит возможности агитационной кампании и не будет ограничивать права субъектов предвыборного процесса.

 

67

 

Прошу поддержать поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку депутата Алексєєва.

 

МІШУРА В. Д. Можна підтримати, хоча в нас у частині другій записано: "засобами масової інформації, засновниками або одним із засновників яких виступають органи державної виконавчої влади".

 

"За" - 157.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не підтримується.

 

Поправку 282 депутата Алексєєва враховано.

 

Депутат Носов погоджується щодо поправки 283. Його ж поправки 284, 285 і 286 враховані. Щодо поправки 287 є зауваження? Будь ласка, депутате Носов.

 

НОСОВ В. В. Там справа тонша. Передбачається, що коли когось спаплюжили, то надається такий самий час і така сама газетна площа. Можна сказати: "В такій-то партії злодії". Три слова, спробуйте спростувати трьома словами! Тобто можна так "мазнути", що трьома словами не спростуєш.

 

Саме тому я пропоную записати, що надається площа, "але не менше, ніж 2000 знаків". Тобто ви напишете на сторінку, що нині ваша партія нічого не крала, І можете викласти аргументи.

 

68

 

МІШУРА В. Д. І три слова теж можна написати.

 

НОСОВ В. В. Можна обмежити значно меншою кількістю слів, ніж потім відмиватися. Щоб це не було предметом зловживань.

 

МІШУРА В. Д. У нас є закон про пресу, там усі ці норми враховано. Тому ми з нього переписували.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Носов наполягає? Ставлю на голосування його поправку.

 

МІШУРА В. Д. Можна підтримати.

 

"За" - І56.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 293 депутата Симоненка - зауважень немає. Поправка 294 депутата Носова - теж.

 

МІШУРА В. Д. Ви далеко зайшли. Треба спочатку поправку 288.

 

ГОЛОВУЮЧІЙ. Поправки 288 і 289 депутата Носова. Є зауваження.

 

МІШУРА В. Д. Поправка 289 - то вже інша стаття.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну хвилинку. Ставлю статтю 34 на голосування. Будь ласка.

 

"За" - 184.

 

69

 

Стаття 35 "Обмеження у проведенні передвиборної агітації". Поправки 289 і 290 депутата Носова. Будь ласка.

 

НОСОВ В. В. Звертаю увагу депутатів, що незалежно від того, є ви прихильником мажоритарної чи пропорційної системи виборів, в загальні процедури, які потрібні і тик, й іншим. У частині першій статті 35 записано: "Під час виборної кампанії кандидатам у депутати, які є працівниками радіо і телебачення, забороняється виступати по радіо і по телебаченню більше часу, ніж відведено для інших кандидатів у депутати". Я пропоную поширити цю норму не тільки на працівників радіо та телебачення, а взагалі на всіх кандидатів у депутати.

 

Ось, наприклад, кандидатом в мер. Він цілий день виступав на радіо про те, як він піклується про соціальний захист населення. 1 ви то розумієте, що він виступав як мер, а фактично провадить передвиборну кампанію.

 

Із моєю поправкою було б так: "Під час виборної кампанії кандидатам у депутати, у тому числі і тим, хто в працівником радіо і телебачення, забороняється виступати на радіо і по телебаченню більше часу, ніж відведено для інших кандидатів у депутати". І тоді ця норма на всіх поширюватиметься. Ви це спостерігали, коли одного Президента цілий день показують на екрані під час виборної кампанії, а його конкурент не може ніде виступити. І всі розуміють, що начебто він виконує службовий обов’язок, а насправді відбувається боротьба.

 

70

 

Те саме й у наступній частині цієї статті. Прошу підтримати, бо це не залежить від того, чи мажоритарна, чи пропорційна системи.

 

МІШУРА В. Д. Звичайно. Хоча тут є аргументи і проти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо поправку 289 депутата Носова.

 

"За" - 166.

 

Поправка 290 депутата Носова. Будь ласка.

 

НОСОВ В. В. Те саме стосується частини другої, де записано: "Для кандидатів у депутати, які є працівниками державних друкованих засобів масової інформації, обсяг публікацій не може перевищити обсяг, встановлений для інших кандидатів у депутати". То не тільки ж для них. А треба додати "для кандидатів у депутати, у тому числі й тих, хто є Працівниками". Тобто всім. Бо він буде мером і цілі шпальти друкуватиме як мер, а він же не працівник засобів масової інформації.

 

МІШУРА В. Д. Він же на час виборної кампанії повинен звільнитися від виконання службових обов’язків. У нас. уже це записано.

 

НОСОВ В. В. Ви ж розумієте, він то звільнився, а розповідає, що три місяці тому зробив для соціального захисту населення.

 

71

 

МІШУРА В. Д. Але до нього можна вже застосувати закон, як до кандидата в депутати.

 

НОСОВ В. В. Та нічого ви не застосуєте. Запишіть єдину норму для всіх кандидатів. А стосовно цих людей варто обумовити, бо це для них професійна діяльність.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо поправку депутата Носова.

 

МІШУРА В. Д. Пропоную підтримати депутата Носова.

 

"За" - 165.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправку 291 депутата Алексєєва враховано частково. Поправка 292 депутата Носова.

 

Аграрники залишають зал.

 

НОСОВ В. В. У частині п’ятій статті 35 записано: "Розповсюдження анонімних агітаційних матеріалів забороняється". Я пропоную додати "або під псевдонімом", тобто розповсюдження анонімних агітаційних матеріалів або під псевдонімом забороняється. Псевдонім - це не анонімність, але обдурює виборців. І щоб цього не було, вони мають розповсюджуватися вір справжнього імені.

 

Прошу це підтримати.

 

72

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 292 депутата Носова.

 

"За" - 166.

 

Поправку 293 депутата Симоненка відхилено. Депутат не заперечує. Поправка 294 депутата Носова. Будь ласка.

 

МІШУРА В. Д. Це те саме.

 

НОСОВ В. В. Це те саме. У частині шостій статті 35

 

після слова "матеріалів" додати слова "або під псевдонімом". Псевдонім і анонімність - це різні речі. Марк Твен - це не анонімність, але псевдонім. І так само можна вигадати інші псевдоніми. Анонімності немає, а обдурення виборців є. 1 саме щоб цих зловживань не було, я таке й пропонував. Воно не заважає. Чому ж не прийняти норму, яка нікому не заважає?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 294 депутата Носова.

 

За" - 127.

 

Поправку 295 депутата Мішури відхилено.

 

МІШУРА В. Д. Я згоден...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат не наполягає на голосуванні. Поправка 296?

 

73

 

МІШУРА В. Д. А поправку 296 прошу проголосувати. Пропоную частину восьму викласти в такій редакції: "Передвиборна агітація починається а дня реєстрації кандидатів, їх списків і закінчується за 36 годин до початку голосування. У день виборів будь-яка агітація заборонена". І далі за текстом.

 

Ідеться про те, щоб, скажімо, дати можливість людям заспокоїтись, ще раз поміркувати і дійти правильного рішення в день голосування.

 

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 296.

 

"За" - 170.

 

Поправку 297 депутата Носова відхилено. Немає заперечень.

 

Поправка 298? Теж немає заперечень.

 

Поправка 299. Будь ласка, депутате Носов.

 

НОСОВ В. В. У частині десятій передбачається, що державним радіокомпаніям, друкованим засобам масової інформації забороняється підтримувати або віддавати перевагу в будь-якій формі тим або тим політичним партіям, виборчим блокам, кандидатам у депутати, їхнім передвиборним програмам.

 

Але вони можуть висвітлювати діяльність кандидатів у депутати, пов’язану з їхніми трудовими функціями, іншими заняттями. Отже, передвиборна кампанія триває, але все за законом.

 

Саме тому я вношу таку поправку. Тоді вже не будуть висвітлювати, скажімо, ні мера, ні Президента чи когось іншого..

 

74

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю поправку депутата Носова на голосування.

 

"За" - 134.

 

Поправку 300 депутата Мішури враховано.

 

Поправка 301 депутата Носова врахована... Депутате Носов, зауваження щодо цієї поправки? Будь ласка.

 

НОСОВ В. В. У нас тут, вибачте за вислів, трапилася дурниця. Ви » почитайте: "Кандидатам у депутати, які обіймають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах державної виконавчої влади чи управління, в органах місцевого самоврядування, на державних підприємствах, у військових чи воєнізованих органах забороняється... " То що, у невиконавчій владі, у судовій, у парламенті можна використовувати це все, а в органах державної виконавчої влади - ні? Тому треба вилучити слово "виконавчої". І тоді вийде, що в усіх державних органах не можна використовувати такі засоби.

 

МІШУРА В. Д. Немає заперечень.

 

НОСОВ В. В. То чого ж ви не врахували? У мене взагалі є . пропозиція: все, що подав Носов, вносити автоматично, без голосування /Шум у залі/.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мудро. Ставлю на голосування поправку депутата Носова.

 

"За" - 141.

 

Поправку 302 депутата Носова враховано.

 

75

 

Поправку депутата Ковтунця відхилено, проте він не наполягає на голосуванні.

 

Ставлю на голосування статтю 35 у редакції комісії. Прошу підтримати.

 

"За" - 197.

 

Розділ VI "Фінансування виборчої кампанії". Стаття 36 "Фінансування роботи виборчих комісій". Поправка 304 депутата Носова врахована /Шум у залі/. Депутат Носов просить слова для уточнення. Будь ласка.

 

НОСОВ В. В. Тут записано, що враховано, проте в остаточному варіанті не врахували мою поправку.

 

Я пропонував вилучити слова "за рішенням Верховної Ради України на підставі подання уряду України". Чому? Якщо ми записали, що робота виборчих комісій фінансується з державного бюджету, то Законом про бюджетну систему України вже визначений порядок фінансування. І ми можемо це зробити завчасно. А коли ви такий запис робите, то вийде так: коли уряд зробив подання, то Верховна Рада не має права фінансувати. Тобто уряду надається право зірвати вибори. А такого допустити не можна. Тому ці слова треба вилучити, і тоді діятиме загальна норма Закону про бюджетну систему.

 

МІШУРА В. Д. Комісія не заперечує.

 

76

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування статтю 36 разом із поправкою депутата Носова. Будь ласка.

 

МІШУРА В. Д. Вона врахована, тільки не перенесена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо.

 

" За" - 174.

 

Поправка 305 депутата Носова. Зауважень немає.

 

Поправка 306. Будь ласка, депутате Носов.

 

НОСОВ В. В. У цьому законопроекті розмір виборчого фонду нічим не обмежується. Такого ще не чувано в світі. Навіть в американців сума велика, але обмежена, бо інакше вас засиплять з головою листівками. У деяких людей в гроші, і тоді відбуватиметься змагання: не волевиявлення народу, а фактично змагання грошей.

 

Щоб цього не було, я вніс поправку 306 - доповнити частину третю реченням: "Розмір власного виборчого фонду не повинен перевищувати однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів заробітної плати в розрахунку на одного кандидата в депутати", - тобто 17 тисяч гривень, 8, 5 тисячі доларів на одномандатника, а на список партійний взагалі в 200 разів більше. У принципі достатньо для нормальної виборчої кампанії. Але не так, що лазерами на хмарах напишуть або дирижаблі літатимуть чи літаки, - це ви знаєте.

 

МІШУРА В. Д. Владиславе Васильовичу, минулої виборчої кампанії виборчий фонд було обмежено. А поза ним знаєте

 

77

 

скільки крутилося листівок, про які ви кажете, - дуже багато. То ми вирішили, що краще нехай крутяться легально і показують, звідки вони беруть гроші та на що використовують. І цього, я гадаю, достатньо. Це демократично.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправку 306 депутата Носова ставлю на голосування.

 

МІШУРА В. Д. Комісія відхилила.

 

"За" - 121.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 307 депутата Носова. Немає заперечень?

 

МІШУРА В. Д. Ми вже проголосували.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є заперечення? Будь ласка, депутате Носов.

 

НОСОВ В. В, Ця поправка випливає з присяги депутата, оскільки він присягається захищати інтереси народу, в не окремих осіб. Саме тому треба запровадити обмеження, щоб Його не купував хтось один, а пожертвування мають надходити від багатьох людей. Візьміть законодавство будь-якої країни, скрізь є обмеження однієї особи, юридичної особи. Тому я пропонував записати: "Розмір пожертвувань однієї юридичної або фізичної особи не може перевищувати, скажімо, п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів заробітної плати. з розрахунку на

 

78

 

одного кандидата в депутати".

 

Це перша поправка. Прошу проголосувати окремо її, а щодо другої частини, яка має самостійне юридичне значення, Прошу ще раз надати мені слово і окремо проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування першу частину цієї поправки.

 

"За" - 110.

 

Тепер щодо частини другої поправки 307. Депутате Носов, будь ласка.

 

НОСОВ В. В. На другу частину я особливо звертаю вашу увагу. Оскільки депутат має бути незалежним і присягається в цьому, то щоб не вийшло так, як сталося в Росії /"Известия" чи "Российская газета" писали/, що коли висувалися кандидати, то вони прямо на зборах банкірам обіцяли там якесь сприяння, а ті їх підтримували фінансово. Ви знаєте, до зухвалості доходило. Щоб такого не було, у законі треба записати: "Будь-які умови, домовленості, зобов'язання, угоди тощо між пожертвувачем і кандидатом у депутати, партією, виборчим блоком партій, виборчим об’єднанням громадян щодо коштів, які перераховуються у виборчий фонд, або щодо діяльності депутатів, які будуть обрані, є недійсними". Оце і є той неімперативний, незалежний мандат.

 

Якщо ж виявиться, що були такі домовленості, то закон засвідчує, що вони є "недійсними". Щоб потім банкіри не висували претензій, що ви не дотримуєтеся домовленостей.

 

79

 

МІШУРА В. Д. Хто це контролюватиме? Нехай між собою домовляються, це ніякого зв’язку із законом не має, Владиславе Васильовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Він погодився. Не погодився? Ставлю частину другу поправки 307 депутата Носова на голосування.

 

"За" - 111.

 

Поправку 308 депутата Носова відхилено. Він погоджується. Поправка 309. Будь ласка, депутате Носов.

 

НОСОВ В. В. Річ у тім, що в частині восьмій статті 37 подано неповний перелік. А якщо кошти надійдуть від фіктивного пожертвувача чи без зворотної адреси, то їх же теж треба перераховувати до державного бюджету. А це не охоплено статтею, можуть бути зловживання.

 

Знаєте, писар Ванєк учив Швейка: "Не гаси тієї свічки, котра тебе не пече". Я ж пропоную речі, які поліпшують закон. То чого їх відхиляти? Якщо Швейк це розумів, а в нього була довідка, що він не зовсім повноцінний... Я сподіваюся, що депутати це розуміють /Шум у залі/.

 

МІШУРА В. Д. Владиславе Васильовичу, у нас визначено, хто може вносити до таких фондів пожертвування, хто не може. До речі, у тому числі перелічені й анонімні особи. Я не розумію, чому ви наполягаєте?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мабуть, зі Швейком не варто порівнювати. Голосуємо поправку 308.

 

80

 

МІШУРА В. Д. Комісія її відхилила.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку депутата Носова.

 

"За" - 142.

 

Поправку 309 відхилено. Депутат Носов не наполягає за голосуванні.

 

Поправка 310. Депутат теж не наполягає.

 

І поправка 311 депутата Соболєва. Соболєв не заперечує.

 

Ставлю статтю 37 на голосування.

 

МІШУРА В. Д. Прошу підтримати редакцію комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу проголосувати статтю 37.

 

"За" - 179.

 

Дякую, Валерію Дмитровичу. Сідайте, будь ласка.

 

Шановні колеги! Перед тим як завершити вечірнє засідання, дозвольте сказати кілька слів. Мені не хотілося б, щоб депутати, які не мають бажання і розглядати, і приймати цей законопроект, ставили під сумнів його підготовленість і ту величезну роботу, що виконали депутати і комісія, яку ми з вами створили. І їхня робота була плідною. Це підтвердило і голосування, бо по кожній статті голосувало 90-95 відсотків присутніх у залі депутатів. Із 55 статей ми розглянули 37. Залишилося розглянути 18 статей. Я впевнений, що під час другого читання ми їх розглянемо. І в третьому читанні приймемо законопроект з тими поправками, які були внесені, але не враховані в другому читанні, незважаючи на те,

 

81

 

що його прийняття блокують деякі фракції. Ми це бачили.

 

Ми плідно попрацювали. Дякую вам за це. Вечірнє засідання на цьому завершуємо /Шум у залі/. Одну хвилиночку, Прошу народних депутатів зареєструватися /Шум у залі/. А завтра опублікуємо дані і за фракціями, і за групами, і за областями. Проводиться реєстрація. У залі зареєструвалися 258 депутатів. Завтра пленарне засідання розпочнеться о 10 годині.

 

82