БЮЛЕТЕНЬ N 47

Опубліковано 25. 07. 1994

 

ЗАСІДАННЯ СОРОК СЬОМЕ

 

Сесійний зал Верховної Ради України.  25 липня 1994 року. 16 година.

 

 

Веде засідання   перший   заступник  Голови  Верховної  Ради України ТКАЧЕНКО О.М.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу  народних   депутатів   підготуватися   до реєстрації. Включіть, будь ласка, систему. Реєструємося.

 

     У залі зареєструвався 231 народний депутат.

 

     Перереєструємося? Давайте.

 

     Дехто не встиг. Прошу вставити картки, будемо реєструватися. Включіть, будь ласка, систему.

 

     У залі  зареєструвалося  245  народних  депутатів.   Вечірнє засідання  оголошується  відкритим.  Продовжуємо  розгляд питання порядку  денного.  Владиславе   Васильовичу,   будь   ласка.   Ми зупинилися на статті 3.8, так?

 

     НОСОВ В.В.,  член  Комісії  Верховної  Ради України з питань бюджету /Октябрський виборчий округ,  Полтавська область/. Ні, ми домовлялися, що розглянемо статтю 3.1.6. Це сторінка 23.

 

     3

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже,   сторінка  23.  Розгорніть,  будь  ласка, таблицю.

 

     НОСОВ В.В. Стаття пропонувалася в надрукованій тут редакції, але  були  заперечення,  депутати  хотіли обговорити її в групах. Якщо є заперечення, то нехай висловлять.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Перший мікрофон.

 

     КИРИЧЕНКО С.О., член Комісії Верховної Ради України з питань боротьби  з організованою злочинністю і корупцією /Комсомольський виборчий округ,  Херсонська область/.  Олександре Миколайовичу, в мене зауваження з процедури.

 

     У кулуарах   я   чув,   як   багато  депутатів  один  одному зізнавалися,  що мало хто від початку  до  кінця  вивчив  поданий проект  Регламенту.  А  тому  треба  поважати тих депутатів,  які внесли  зауваження  до  проекту.  Пропоную  ставити   статті   на голосування  так,  як  це завжди робила Верховна Рада з 15 травня 1990 року.  Якщо пропозицію депутата відхилено, але він наполягає на   голосуванні,   то   його  пропозиція  повинна  ставитися  на голосування.  За цим має стежити головуючий.  Я  ж  не  можу,  як ховрашок,  весь  час стояти біля мікрофона і щоразу казати,  що я наполягаю.

 

     Ми почали обговорювати статтю  3.7.1,  потім  перескочили  і почали  голосувати  статтю 3.7.3,  а стаття 3.7.2 залишилася поза увагою.  Чому ми порушили  загальні  правила,  які  є  в  кожному виборчому законі, - законі про вибори Президента,

 

     4

 

     Законі про  вибори  народних  депутатів,  Законі  про вибори голів?..

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. У вас запитання?

 

     КИРИЧЕНКО С.О.  У мене пропозиція поставити на  голосування. /Шум   у   залі/.   Ні,  вибачте,  вона  не  була  поставлена  на голосування.  Порушено Регламент.  Що мається на увазі?  Якщо  ви проти,  то хоча б вислухайте,  що я маю на увазі.  Я маю на увазі те,  що коли даються  бюлетені,  то  статтею  3.7.2  пропонується ставити  збоку  галочки.  Не викреслювати,  як вимагається в усіх виборчих законах,  а ставити галочки.  Уявляєте, що це буде? Якщо якийсь   Іваненко,   член  лічильної  комісії,  захоче  зіпсувати бюлетень,  він галочку збоку зробить - і все. Це навіть простіше, ніж викреслювати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Кому ви розповідаєте?

 

     КИРИЧЕНКО С.О.  А  тому  я пропоную поставити на голосування пропозицію,  щоб  був  загальний  порядок  голосування.  Тобто  я пропоную   викреслювати.   Ну,   я   прочитаю   свою  пропозицію: "Голосування  проводитеся  в  кабіні  /приміщенні  для   таємного голосування/ шляхом залишення голосуючим у бюлетені прізвища лише одного кандидата або не залишаючи жодного, викреслюючи в бюлетені для  голосування  прізвища  тих  кандидатів,  проти  яких голосує депутат".  Така  норма  буде   відповідати   загальним   правилам голосування,  встановленим  законодавством  про вибори в Україні, Навіщо ми ці галочки робимо?

 

     5

 

     НОСОВ В.В.  Я вам відповім.  Якщо ви візьмете редакцію,  яку було поширено з самого початку і яку вам додому направили, то там так і було записано.  Але зібралася підготовча депутатська  група Верховної  Ради  вже цього скликання,  і на її засіданні депутати внесли таку поправку.  Це не я її вигадав. Вона внесена від імені цієї   депутатської   групи.   Пропонується  не  викреслювати,  а залишати, як на референдумах: "так" чи "ні". /Шум у залі/.

 

     Ну, будь   ласка,   якщо   Верховна   Рада   проголосує   за викреслювання,   то   будемо   викреслювати,   не   проголосує  - ставитимемо позначки. Але в початковій редакції було записано про викреслювання, тобто ми зберігали традиції.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Робоча група на чолі з депутатом Носовим внесла тоді пропозицію ставити галочки.  Тоді з цим   погодилися.   Чому   зараз   виникло   питання  обов'язково викреслювати?  Що,  важливішого питання вже нема?  Якщо  ми  тоді погодилися, давайте з цього і виходити.

 

     А зараз  давайте  розглянемо статтю 3.1.6,  сторінка 22,  до якої обіцяли повернутися та вечірньому засіданні.

 

     Другий мікрофон, будь ласка.

 

     КОРНЕЛЮК В.М.,  член Комісії Верховної Ради України з питань державного   будівництва,   діяльності   Рад   і   самоврядування /Старовижівський виборчий округ,  Волинська область/.  Олександре Миколайовичу,   я  прошу  вибачення,  але  у  мене  зауваження  з процедури. Ми знову втратили сім хвилин на пусті балачки.

 

     6

 

     Ми це питання проголосували,  тому давайте  йти  послідовно. Статтю 3.1.6 треба розглянути наприкінці,  бо якщо зараз ми в неї вплутаємося,  то  знову  зірвемо  засідання.   Давайте   до   неї повернемося наприкінці розгляду.  Пропоную іти далі, бо ця стаття дуже суперечлива,  і ми  можемо  не  завершити  сьогодні  розгляд проекту Регламенту. Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Можна  погодитися.  Давайте  тоді  будемо йти по порядку.

 

     НОСОВ В.В. Сторінка 52, глава 3.8.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, сторінка 52, глава 3.8. "Дисципліна та етика пленарних засідань". Стаття 3.8.1.

 

     НОСОВ В.В. До цієї статті не було пропозицій.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Не  було і немає.  Стаття 3.8.2?  Немає.  Стаття 3.8.3?  Немає.  Стаття 3.8.4?  Немає. Стаття 3.8.5? Немає. Стаття 3.8.6 ? Стаття 3.8.7? Немає,

 

     Ставлю на голосування главу З.8 з усіма статтями.  Включіть, будь ласка, систему.

 

     "За" - 200. Рішення прийнято.

 

     Глава 3.9.   "Протокол.   Стенографічний   звіт   і   справа засідання". Стаття 3.9.1.

 

     НОСОВ В.В. Тут єдине доповнення буде: "стенографічний

 

     7

 

     бюлетень та стенографічний звіт", я вже говорив про це.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До  статті  З.9.1  більше  немає  зауважень?  до статті 3.9.2? Немає? Є? Будь ласка, третій мікрофон.

 

     ГАРМАШ Л.І.,  член  Комісії  Верховної Ради України з питань оборони і державної безпеки /Ордмонікідзевський  виборчий  округ, Харківська  область/.  Я  прошу  прощения,  но у меня замечание к статье 3.8.4. Я прокричал вовремя, но никто меня не услышал. Речь идет  о  норме,  касающейся статуса депутата,  здесь написано:  5 пропусков заседаний,  откуда взяли 5? И все голосуют. Почему 5? В законе  о  статусе  народного депутата нет этой нормы.  Эта норма выдумана автором,  давайте определимся:  5,  6,  7,  10,  12, 20? Почему 5? Почему не 3?

 

     НОСОВ В.В. Відповідаю.

 

     ГАРМАШ Л.І. Со временем будет 30.

 

     НОСОВ В.В.   У   Законі   закладено   цю   можливість,  вона передбачається і в проекті Регламенту,  в тій  редакції,  що  вам роздали.  Ви ж не подали пропозиції,  скажімо,  10 чи 20. Якби ви подали, то тут це було 6.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

     НОСОВ В.В. Якщо закон передбачає цю можливість, а ми не

 

     8

 

     зазначаємо кількість днів,  то в чому  ж  тут  суперечність? ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     ТЕРЩУК В.В.,  секретар  Комісії  Верховної  Ради  України  з питань культури і духовності /Маріупольський-Приморський виборчий округ, донецька область/. У мене до статті 3.9.2 було зауваження. Воно відхилено комісією без усякого обгрунтування. Я наполягаю на голосуванні. Зміст цього зауваження...

 

     НОСОВ В.В. Який номер там?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. На якій сторінці поправка?

 

     ТЕРЕЩУК В.В. Поправка 131 на сторінці 56.

 

     НОСОВ В.В. Сторінка 56, так?

 

     ТЕРЕЩУК В.В. Так.

 

     НОСОВ В.В. Поправка 131.

 

     ТЕРЕЩУК В.В.  Частина  3:  "У  разі  допущення  в стенограмі стилістичних неточностей тощо депутат  може  протягом  наступного після  засідання  робочого дня принести на них зауваження на ім'я головуючого на  засіданні;  рішення  із  спірних  питань  приймає головуючий на засіданні". Справа в тому, що тут термін

 

     9

 

     подання зауважень   не   пов'язаний   з  терміном  отримання стенограм.  Мені здається, що потрібно було чітке визначити, який термін  надається  для  отримання  стенограми  і  протягом  якого терміну депутат має право висловити свої зауваження.

 

     НОСОВ В.В.  Ну,  я з'ясовував це питання.  Мені сказали,  що спеціально  тримають  кілька десятків людей,  щоб стенограма була готова буквально того ж дня і ви після  засідання  могли  піти  і взяти стенограму. Тому такого уточнення тут не довелося робити.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, стенограма ввечері вже є.

 

     НОСОВ В.В.   Тут   же  написано  ясно:  на  наступний  після засідання день. /Шум у залі/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть другий мікрофон.

 

     ТЕРЕЩУК В.В.  Він може виявити цю помилку через  два,  через три  дні  і  потім буде шукати,  де ця стенограма.  І якщо тут не визначити термін,  то ми  будемо  весь  час  повертатися  до  тих питань,  які вже розглянуті, і в будь-який момент будуть виникати такі ситуації.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка ваша пропозиція?

 

     ТЕРЕЩУК В.В.  Я вважаю,  що  потрібно  тут  чітко  визначити термін. Наприклад, протягом п'яти днів.

 

     10

 

     НОСОВ В.В.  Ні,  тут  же  передбачений один день,  наступний після засідання, а ви хочете записати п'ять днів.

 

     ТЕРЕЩУК В.В.  Так,  пропоную збільшити цей  строк  до  п'яти днів.

 

     НОСОВ В.В. Так ви пропонуєте збільшити? Але вже буквально на п'ятий день нам видають стенографічні бюлетені.

 

     ТЕРЕЩУК В.В.  Ні,  справа не в  цьому.  Справа  в  тому,  що депутат зберігає за собою право внести зауваження. Ви зрозумійте.

 

     НОСОВ В.В.  Але  як же тоді видавати стенографічний бюлетень ви пропонуєте? Треба сидіти і вичікувати п'ять днів, поки ви...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Владиславе Васильовичу, не треба сперечатися.

 

     НОСОВ В.В.  Ні, я хочу пояснити, що тут передбачається. Коли депутат  виступає,  то  знає,  коли  він  дещо  заплутався,  коли обмовився. Я колись депутата Сметаніна назвав не тим

 

     11

 

     ім'ям. І тут же побіг і виправив.  Ось  що  тут  мається  на увазі.  А не так,  що ви протягом п'яти днів будете згадувати. На п'ятий день ми вже бюлетені отримуємо,

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  думаю,  шановні   депутати,   тут   правильно написано.   Тут   написано:   "У   разі  допущення  в  стенограмі стилістичних неточностей тощо депутат  може  протягом  наступного після  засідання  робочого  дня принести,  на них зауваження",  й думаю, що це правильно.

 

     НОСОВ В.В. Шановні, ми без кінця лаємося, що нам пізно дають бюлетені, а тепер пропонуємо цей строк затягнути.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну,   добре.   Давайте   проголосуємо   поправку депутата Терещука. Прошу увімкнути систему.

 

     "За" - 78. Рішення не прийнято.

 

     До статті 3.9.1 немає більше  зауважень?  Немає.  До  статті 3.9.2?  до статті 3.9.3?  До статті 3.9.4?  Немає. Тоді ставлю на голосування  главу  3.9  у  цілому.  Прошу  проголосувати.  Прошу увімкнути систему.

 

     "За" - 205. Рішення прийнято.

 

     12

 

     Розділ 4. "Народні депутати України, посадові особи і органи Верховної Ради України".  Це - сторінка 57, внизу. До розділу 4 є зауваження?

 

     Будь ласка, другий мікрофон.

 

     ТЕРЕЩУК В.В. У мене пропозиція до розділу 4. Це - зауваження 135:  "Розділ 4 потрібно доповнити главою  про відкликання  народних депутатів".  Справа в тому,  що ми до цього часу не прийняли закон про відкликання народних депутатів",  і  у нас  виникла  велика  проблема.  І  тому  я  пропоную  це питання вирішити в Регламенті,  визначити тут  механізм  відкликання.  Це питання діяльності депутата.  і якщо...  /Шум у залі/.  Ні, це не закон повинен бути. У Регламенті є багато такого, що і в законах. Але ми тут повинні визначити процедуру відкликання.

 

     НОСОВ В.В.   Я  відповім.  Справа  в  тому"  що  відкликання здійснюється виборцями,  а не Верховною Радою. А у Регламенті має відображатися діяльність Верховної Ради та її органів.

 

     ТЕРЕЩУК В.В. Так, але якщо ви знайомі з проектами закону про відкликання народних депутатів,  які були напрацьовані попереднім складом  Верховної  Ради /усього їх напрацьовано три/,  то в усіх трьох варіантах є такий розділ:  "Відкликання депутата  Верховної Рада за поданням Верховної Ради, а не за поданням виборців.

 

     НОСОВ В.В. Тут це передбачено.

 

     13

 

     ТЕРЕЩУК В.В.  У  цьому  проекті  Регламенту  не передбачено. НОСОВ В.В.  Це передбачено,  тільки далі.  ТЕРЕЩУК В.В.  Де ж там далі?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До  розділу 4 зауваження є?  Будь ласка,  другий мікрофон.

 

     ЯГОФЕРОВ А.М.,  член Комісії Верховної Ради України з питань фінансів  і  банківської діяльності /Артемівський виборчий округ. Луганська область/.  В части 2 статьи 4.1.2  записано:  "Народний депутат України працює у Верховній Раді на постійній основі.  Він зобов'язаний протягом місяця після визнання Верховною Радою  його повноважень  залишити  попереднє  місце роботи і передати трудову книжку із записом про це до Секретаріату Верховної Ради".

 

     Мы сегодня  не  определились  с  обеспечением   деятельности депутата.  Ни телефона,  ни рабочего места,  ни оплаты... Надо ли так вот сейчас рваться,  чтобы  потом  думать,  куда  деть  такое количество  депутатов,  которые  сразу  же принесут сюда трудовые книжки. Я готов ее сегодня принести, а дальше?

 

     НОСОВ В.В. Надання житла і телефонів депутатам - це ж зовсім інше питання. Ми в Регламенті цього не зачіпаємо.

 

     14

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте  одне  з другим,  шановний депутате,  не плутати.

 

     Будь ласка, другий мікрофон.

 

     ПОНЕДІЛКО В.І.,  голова  Комісії  Верховної   Ради   України законодавчого  забезпечення  свободи  слова  та  засобів  масової інформації   /Орджонікідзевський   виборчий   округ,   Запорізька область/.  Александр Николаевич, то, что сказал депутат Ягоферов, не совсем понятно.  Мы  пишем  в  части  І:  "Порядок  діяльності народного  депутата  України  у  Верховній  Раді  та  її  органах визначається Конституцією України...",  а далее пишем,  что  "він звільняється   з   попереднього   місця  роботи".  В  Конституції написано,  что, как правило, депутат совмещает работу. Выходит, в Законе о выборах и в Конституции имеется разночтение?

 

     НОСОВ В.В.  Відповідаю.  У Конституції мова йде про народних депутатів усіх рівнів - і місцевих Рад,  і Верховної Ради. І тому коли  в  Конституції  написано  "як правило",  то це значить,  що виняток визначатиметься законом,  а не так,  що хто захоче, той і буде  визначати,  У  Законі  про  вибори  визначено,  що депутати Верховної Ради працюють на  постійній  основі.  Тобто  дай  закон установив  виняток,  а  місцеві депутати працюють без відриву від виробництва.  Зверніть увагу,  що в Конституції мова йде про всіх депутатів взагалі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До  цієї статті ще є зауваження?  Немає.  Стаття 4.1.2? Стаття 4.1.3? Немає. Стаття 4.1.4? Немає, Стаття 4.1.5? Є?

 

     15

 

     Будь ласка, перший мікрофон.

 

     КОЧЕРГА В.Г.,  член Комісії Верховної Ради України з  питань законності   і   правопорядку   /Добропільський  виборчий  округ, Донецька  область/.  Я  хотел  бы  поддержать  поправку,  которую предложил  товарищ  Мармазов.  Действительно,  после того как наш парламент структурировался на фракции, депутат является не только личностью, он еще и принадлежит к определенной фракции, к партии. Поэтому лишение его права,  в данном случае,  голосовать "за" или "против"  себя  -  это  будет ограничение права той фракции,  той партии, которую он представляет .

 

     НОСОВ В.В.  Тут мова йде про інше.  Якщо,  скажімо, депутата обирають  Головою  Верховної  Ради  і  за  це  проголосувало  169 чоловік, тобто якраз мінімум потрібного, то виникає нюанс:

 

     16

 

     мовляв, Голова сам за себе  проголосував.  От  якби  він  не проголосував,  то ми його не обрали б.  Ви розумієте, яке питання "тоненьке" виникає? Щоб цього не було, тобто коли персонально про людину йде мова,  ми записуємо,  щоб він не голосував. Бо негарно якось виходить, мовляв, якби він сам не голосував за себе...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ане ж так за етикетом скрізь...

 

     НОСОВ В.В.  Зачіпає за таке тонке.  Не будеш йому  тика  ти: якби ти сам не голосував, то ти там не сидів би... Навіщо це?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Перший мікрофон, будь ласка.

 

     НОСОВ В.В. Ви зрозуміли, що тут передбачено?

 

     ПОНЕДІЛКО В.І. Давайте все-таки поставим на голосование.

 

     17

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю    на   голосування   поправку   депутата Мармазова. Прошу голосувати.

 

     "За" - 116. Рішення не прийнято.

 

     Далі. 4.1.5, зауважень немає

 

     4.1.6. Будь ласка, другий мікрофон. У вас до статті 4.1.5?

 

     ДЕПУТАТ /Не представився/. У частині З написано: "Депутат не має права не брати участі в голосуванні...  за винятком випадків, передбачених..." і далі за текстом.  Пробачте,  але буває так, що ставиться  на голосування питання,  депутат не встигає зрозуміти, про що йде мова.  І раптом:  "Увімкніть систему,  голосуйте". Я в таких  випадках не голосую,  бо я не люблю,  коли мені пропонують "кота в мішку".

 

     НОСОВ В.В.  Такої ситуації не  виникатиме.  Коли  головуючий переходить  до  голосування,  він  про  це  оголошує і погоджує з депутатами. Тобто цей перехід там далі розписано детально, щоб не було так, як у нас іноді виникало.

 

     ДЕПУТАТ. Але  все  ж  таки  я пропоную вилучити це речення з проекту   Регламенту.   Прошу   поставити   мою   пропозицію   на голосування.

 

     НОСОВ В.В.  У  Конституції  записано,  що ви берете участь у роботі Верховної Ради. Голосування - це і є участь.

 

     18

 

     ДЕПУТАТ. Голосування, обговорення і таке інше...

 

     НОСОВ В.В.  Так,  голосування - це форма участі  депутата  в роботі Верховної Ради.

 

     ДЕПУТАТ. Але ви іноді робите таку ситуацію,  коли я змушений буду натискати на кнопку "утримався"... Ну навіщо це?

 

     НОСОВ В.В.  Ви ж,  розумієте,  висуваєте одні аргументи, а я вам  кажу,  що  це передбачено в Конституції.  Тепер ви не хочете брати участі в роботі Верховної Ради.  Давайте внесемо  зміни  до Конституції.  Я  ж  вам  послався  на  статтю  92,  частина друга Конституції.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу увімкнути другий мікрофон.

 

     ДЕПУТАТ. Депутат Носов,  прошу  не  искажать  мои  слова.  Я сказал так: в случае если депутату не дана возможность уяснить, о чем идет речь,  он может не голосовать.  Тем более если  включена система  голосования.  Речь  не  идет  об  отказе  от  участия  в голосовании.  Такой вопрос здесь не предусмотрен.  Поэтому я  еще раз прошу поставить мое предложение на голосование.

 

     Я пропоную  вилучити речення,  в якому сказано:  "Депутат не має права не брати участі в голосуванні..."  Прошу  поставити  на голосування.

 

     19

 

     НОСОВ В.В.  Якщо  ви  хочете,  щоб  депутат,  не  зрозумівши питання,  не  голосував,  то  до  частини  4  внесіть  відповідне доповнення.  А тут вилучати не треба.  Тоді вийде так, що він тут буде голосувати, а там...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Владиславе  Васильовичу,  ми  поправку  депутата поставимо  на  голосування  і не будемо сперечатися.  Ставлю цапу поправку на голосування. Прошу голосувати.

 

     НОСОВ В.В. Так її ж немає у тексті...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тут у тексті є:  "Депутат не має права не  брати участі  ..."  Частина 3,  є тут.  Будь ласка,  увімкніть систему. Вилучити "не має права не брати участі...

 

     "За" - 126. Не прийнято.

 

     4.1.6. Немає зауважень.

 

     НОСОВ В.В.  У мене є пропозиція.  На жаль ми її не записали. Вона  виникла,  коли  ми  вичитували проект.  Хочу звернути увагу депутатів ось на що. 4.1.6, частина 2. "Підставою для відсутності депутата  на  засіданнях Верховної Ради чи її органів є виконання доручень..." Я прошу додати тут таке:"...на засіданнях  Верховної Ради чи її органів, які проводяться згідно з розкладом засідань". Тому що у нас останнім часом буває  таке,  що  в  обідню  перерву комусь сказали, а комусь не сказали, о потім до тебе пред'являють претензії,  чому ти не був на засіданні.  То якщо  ви  дозволите, давайте внесемо таку поправку:

 

     20

 

     "Підставою для  відсутності депутата на засіданнях Верховної Ради чи її органів,  які проводяться згідно з розкладом засідань, є виконання депутатом..." і так далі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи  є  зауваження щодо цієї поправки?  Ставлю цю поправку на голосування.  Прошу голосувати.  "За" - 200. Поправка приймається. Стаття 4.1.7. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     ДЕПУТАТ /не представився/. Шановний пане головуючий, шановні колеги!  Хотів би звернути вашу увагу на  те,  як  ми  легковажно голосуємо  за  статтю  4.  Вона  багато  в  чому дискримінує нашу незалежну позицію,  тим більше відносно статті  4.1.7:  "Депутат, який   не  може  взяти  участь  в  одному  чи  кількох  наступних засіданнях,  повинен письмово з  зазначенням  причин,  повідомити завчасно про це Голову Верховної Ради ..." і так далі. Який же це демократичний закон ми  створюємо?  Щоб  кожен  депутат  за  одне засідання,  на  якому  він  не міг бути з поважних причин,  давав письмове пояснення?  Я вважаю,  що  це  треба  вилучити  і  деякі частини, за які ми вже проголосували.

 

     Я повністю підтримую тих депутатів,  які стверджують, що для того щоб записати в цьому законі,  що ми  працюємо  на  постійній основі,  треба  відповідно  забезпечити депутатів.  А зараз немає такої можливості. Про це казали і депутат Бутейко, і всі інші. Ми заганяємо себе в глухий кут.

 

     21

 

     Тому, вважаю, тут ніякого письмового повідомлення не повніше бути.  Ми не в поліцейському "участку" затримані за порушення.  А цю статтю приймати треба обережно.  Ви побачите, в який кут нас з вами заженуть.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще є зауваження  до  цієї  статті?  Будь  ласка, третій мікрофон.

 

     НОСОВ В.В.  Він задав запитання,  я відповім. Справа в тому, що в нас є КЗПП,  ви ж знаєте, працювали. Коли ви не приходили на роботу,  ви завжди писали заяву.  Те саме й тут. Це випливає не з моєї фантазії,  а із Закону про статус народного депутата, де, до речі,   сказано,   що   всі   виплати,   пов'язані  з  виконанням депутатських обов'язків, за дні відсутності депутата без поважних причин не провадяться. Тощ Регламент передбачає спосіб дізнатися, з поважних чи не з поважних причин відсутній депутат.

 

     Якщо ви директор і у вас на роботі  почнуть  гуляти  хто  як хоче,  що ви їм скажете? Це саме й тут. Що це робиться, що в залі немає людей?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю,  шановні народні депутати,  якщо ми від інших  вимагаємо  додержання  дисципліни,  то давайте й до себе з тими ж мірками підходити. А не "вольному воля".

 

     Третій мікрофон.

 

     22

 

     КІРІМОВ І.З.,  член Комісії Верховної Ради України з  питань Чорнобильської  катастроф /Іванківський виборчий округ,  Київська область/.  Шановний Олександре Миколайовичу!  Шановний Владиславе Васильовичу!  Шановні колеги депутати!  У мене ось таке запитання до Владислава Васильовича.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Щодо статті 4.1.7?

 

     КІРІМОВ І.З. Так. Моє зауваження не стосується безпосередньо цієї статті, але так чи інакше пов'язане з нею. Справа в тому, що вранці, згідно з результатами реєстрації, було 263 депутати, хоча фактично   в  залі  було  143  чоловіки.  Зараз  нас  не  більше. Владиславе Васильовичу,  шановний, скажіть, будь ласка, має право така  кількість депутатів постатейно голосувати проект Регламенту чи ні?  Мені здається,  що ми,  зрештою,  неетично поводимося  по відношенню до наших виборців.

 

     НОСОВ В.В.  Я хочу сказати,  що саме це пільга, коли депутат може без будь-яких наслідків для себе не з'являтися на засідання, найбільше злить наших виборців.  Мене дуже дивує,  що депутати не хочуть включення цього положення,  проект обговорюваного сьогодні Регламенту   передбачає,   що  перед  голосуванням  фракція  може поставити вимогу про перевірку кворуму.  Коли ми його приймемо  і введемо в дію,  то так і доведеться робити, до речі, так робиться в  усіх  парламентах  /і  в  російському,   ви   бачили/:   перед голосуванням ставлять питання -

 

     23

 

     є кворум чи ні? зареєструвалися - і продовжують засідання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Другий мікрофон, будь ласка.

 

     КОРНЕЛЮК В.М.  Шановний  Олександре  Миколайовичу,  я  прошу статтю 4.1.6 взагалі зняти поки що з обговорення,  тому  що  вона надзвичайно суперечлива в цілому.  Ну от, наприклад: за звичайних умов поважною причиною для відсутності депутата є його хвороба чи догляд  за дитиною.  А за дружиною,  а за батьком,  а за матір'ю? Давайте знімемо цю статтю,  вона поки  що  не  відповідає  ніяким демократичним нормам роботи депутатів і в цілому парламенту. Вона не готова для прийняття. дякую.

 

     НОСОВ В.В. Це яку ви статтю цитували?

 

     КОРНЕЛЮК В.М.  Стаття  4.1.6.  Там,  де  наводиться  перелік причин...

 

     НОСОВ В.В. Чому пропонується зняти, я розумію. Розумію, чому виникає така пропозиція,  і сказав  уже  про  своє  ставлення  до цього.  Вважаю, що це найбільша пільга, за яку борються депутати. /Шум у залі/.

 

     Читайте уважно,  там далі написано.  Я  зачитаю:  "Поважними причинами  для  відсутності  депутата  є  й інші обставини,  коли згідно   з   законодавством   наймодавець   зобов'язаний   надати працівнику тимчасову відпустку". /Шум у залі/.

 

     24

 

     Я вам  ще  раз  кажу:"...Коли згідно з законодавством /тобто Кодексом законів про працю  чи  іншими  документами/  наймодавець зобов'язаний надати працівнику тимчасову відпустку". Ви працювали на роботі і знаєте, як це робиться. Пишете заяву про відпустку за власний  рахунок.  Я  ось недавно писав і не мучився,  мене це не бентежило.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Немає більше зауважень до статті

 

     4.1.7?

 

     Будь ласка, перший мікрофон.

 

     КОСТИЦЬКИЙ М.В.,  член  Комісії  Верховної  Ради  України  з питань правової політики, судово-правової реформи /Надвірнянський виборчий округ,  Івано-Франківська  область/.  Шановна  президіє! шановні  народні  депутати!  Я  просив  би вас,  а надто юристів, звернути особливу увагу на статтю 4.1.7,  як і на статті 4.1.6 та 4.1.8.  Колега  носов  вносить  такі  новели,  які не передбачені чинним трудовим законодавством. Воно на нас поширюється. Ми діємо в  рамках,  трудового законодавства.  Ми не можемо виходити за ці рамки.  Тут же пропонуються речі,  які виходять навіть  за  рамки дисциплінарного   статуту.   А   може,  навіть  положення,  якими регулюється  діяльність   дисциплінарного   батальйону.   Шановні колеги! Що ви робите з парламенту?

 

     НОСОВ В.В. Що саме вас турбує?

 

     КОСТИЦЬКИЙ М.В. Прошу вас звернути увагу на ці обов'язкові

 

     25

 

     приписи: обов'язковість голосування, присутність і так далі. Подивіться трудовий кодекс.  Якщо людина захворіла,  то  вона  не зобов'язана телеграфувати на роботу. Є певні загальні принципи.

 

     НОСОВ В.В. Які саме норми тут порушено, я не можу зрозуміти? Тут, навпаки, розписано...

 

     КОСТИЦЬКИЙ М.В. Статті 4.1.6, 4.1.7 - це все одне і те ж. Ви ставите нас у жорсткіші рамки, ніж передбачено навіть у трудовому кодексі.

 

     НОСОВ В.В.  Ну що саме?  Візьміть Закон про статус народного депутата.  Свого  часу,  коли  цей закон приймався,  я пропонував розписати в ньому,  якою мірою  трудовий  кодекс  поширюється  на депутата. Цього не було зроблено. Тепер доводиться це робити тут. За  рамки  Кодексу  законів  про  працю  ми  не   виходимо.   Тут розроблений  механізм реалізації таких положень Закону про статус народного депутата.  Слухайте /це стаття 167:  "Народний  депутат України зобов'язаний: бути присутнім та брати участь у засіданнях Верховної Ради  України  та  її  органів,  до  складу  яких  його обрано..."  далі."...У  разі  неможливості  прибути  на сесію або засідання  народний  депутат  повідомляє   про   це   Секретаріат Верховної  Ради  та  голову  відповідної  постійної  комісії".  У проекті  Регламенту  замість  Секретаріату  він  має  повідомляти Голову  Верховної Ради,  бо Секретаріат - це не депутати,  нічого тут не сфантазовано.

 

     26

 

     Бухгалтерія у нас є? Є. Зачитаю відповідне положення "закону про   статус   народного  депутата:  "Всі  виплати,  пов'язані  з виконанням депутатських обов'язків,  за дні відсутності  депутата без поважних причин не провадяться".  Як бухгалтер має це робити? Тут де все розписано.  Пишете заяву...  Ну чому це так  важко?  Я п'ятий рік депутат,  і щоразу,  коли мене не було, писав заяву. І живий.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Коли до дисципліни дійшло, то воно...

 

     НОСОВ В.В. Так, я розумію.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. То воно турбує декого. другий мікрофон.

 

     ДЕПУТАТ /не представився/.  Я повертаюся  до  статті  4.1.6. частина 5. "У кожному випадку... питання... вирішуєтеся Верховною Радою..." Пробачте,  як це буде? Трансляція, а ми тут будемо свою орудну білизну трусити перед усією Україною?  Визначати,  поважна причина чи не поважна? Де перше.

 

     І одразу друге запитання.

 

     НОСОВ В.В.  Я  відповім  спочатку  на  перше.  Обсяг  і  час трансляції   ми   визначатимемо   окремою   постановою.   Ми  вже домовлялися.  і там будемо визначати: коли Прем'єр доповідає - це транслюється, коли відсутність депутата ви хочете приховати, - це не транслюється. Будь ласка, вирішуйте в окремій постанові.

 

     ДЕПУТАТ. І до статті 4.1.7 уже технічна правка.  Частина  3: "Після   закінчення  кожної  сесії  Верховної  Ради  за  поданням Секретаріату Верховної Ради в газеті "Голос  України"  друкуються відомості  про  відсутність  депутатів на сесії без поважних та з невідомих причин". Я пропоную після слів "Голос України" записати слово "окремо". Тобто окремо друкуються списки тих, хто відсутній без поважних причин,  і тих,  хто з невідомих. А то, може, людина на  похороні,  а  ми  надрукуємо,  що  вона відсутня без поважних причин.

 

     27

 

     НОСОВ В.В.  У перших  редакціях  так  і  було.  Мені  юристи сказали  так:  якщо  ти написав "без поважних",  то буде стовпчик "без поважних".  Можна після слова  "друкуються"  вставити  слово "окремо", а далі за текстом: "відомості про відсутність депутатів на сесії без поважних та з невідомих причин".  Це  можна.  Колись так і було.  Юристи сказали,  що не треба, бо це і так зрозуміло, що окремо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Записуємо тільки "без поважних причин". Так?

 

     НОСОВ В.В. Вони хочуть, щоб записати: "друкуються окремо  відомості  про відсутність депутатів на сесії без поважних та з невідомих причин".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто вставити слово "окремо".

 

     НОСОВ В.В.  Так можна.  Це було і в початкових редакціях, до речі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Третій мікрофон.

 

     ГОЛОВАТІЙ С.П.,  заступник  голови  Комісії  Верховної  Ради України  у  закордонних  справах  і  зв'язках  з  СНД  /Сирецький виборчий  округ,  м.  Київ/.  Шановний пане головуючий!  Шановний доповідачу!  Шановні  депутати!  Тут  уже  кілька  разів  і   сом доповідач,  і від мікрофонів фахівці-юристи покликалися на Кодекс законів про працю. Я хочу у зв'язку з цим зробити два зауваження.

 

     28

 

     Перше. Якщо взяти Кодекс законів про працю, то режим праці і всі  інші  питання,  які  регулюються  саме  Кодексом законів про працю,  для  тих,  хто  працює  на  підприємствах,  в  установах, організаціях,   радгоспах,   колгоспах   і   так  далі,  є  більш демократичними і більш сприятливими,  аніж ті,  що передбачені  у цьому  проекті  Регламенту.  Тоді постає питання.  У нас Верховна Рада - це виправно-трудова колонія чи це парламент держави?

 

     Друге питання в мене постає.  Але я знаю на нього відповідь, тому  що  Кодекс  законів  про працю не може поширюватися на труд народного депутата. Ми не є підприємство, в нас немає директора і немає найманих робітників,  пане Носов.  І тоді, коли ви, шановні народні депутати,  писали заяви Голові Верховної  Ради  -  "Прошу прийняти  на  роботу",  то  я такої заяви не писав,  ще прийшовши працювати в парламент попереднього скликання.  Я  написав  Голові Верховної Ради, коли я переходив на постійну роботу, так: доводжу до вашого відома,  що я маю намір перейти на постійну  роботу  як народний депутат. Я не наймаюся на роботу, тут немає працедавця і немає працівника.  Так що я прощ дуже уважно поставитися де цього питання.  Статує  народного депутата визначений законом,  і тут в кілька норм,  які  уточнюють  або  деталізують  статус  народного депутата,  а  особливо  те,  що стосується його постійної,  тобто професійної роботи.

 

     Я вважаю,  що статті 4.1.6 і  4.1.7  потребують  додаткового опрацювання. Це стосується як статусу народного депутата, який не повинен прирівнюватися до  робітника,  колгоспника  і  так  далі, словом, до тих, хто наймається на працю чи то в державну

 

     29

 

     установу, чи в приватну, чи в будь-яку іншу, так і поширення норм Кодексу законів про працю на  депутатів  /які  з  них  можна застосовувати,   а  які  ні/.  Бо  так  ми  абсолютно,  виходить, однакові:  що  Секретаріат,  тобто  адміністративний  апарат,  що прибиральниця, яка наймається на працю, що депутат, який повинен, крім того,  що натискати кнопки,  ще працювати в  своєму  окрузі, звітувати перец виборцями, аби вони знали навіщо його сюди обрали

- чи  тільки  натискати  кнопки,  чи  вирішувати  цілий  комплекс проблем, які постають перед депутатом у зв'язку з виконанням його обов'язків як народного депутата.

 

     Тому я пропоную статті 4.1.6 і 4.1.7 відправити на додаткове опрацювання.

 

     Дякую.

 

     НОСОВ В.В. Тут усе опрацьовано. Я розумію, чому ці статті но подобаються. Просто треба частіше бувати на засіданнях.

 

     Щодо діяльності депутата, то є стаття 4.1.4, де   ретельно  розписані  всі  види  діяльності  депутата. Візьміть,  будь ласка, почитайте. Щодо Кодексу законів про працю, то він не демократичніший,  ніж тут пописано,  мені, вибачне, все зрозуміло. Будь ласка, голосуйте. Я розумію, чому не транслюється це засідання. Саме через оці дві статті.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви розумієте,  шановні народні депутати, но чому ми з вами спіткнулися? І найбільші правники вимагають, щоб у нас, у  парламенті,  но  дотримувалися  елементарної дисципліни!  Тому давайте,  мабуть,  поставимо   на   голосування   ці   статті   і визначимося.

 

     30

 

     НОСОВ В.В. Тоді окремо - 4.1.6 і 4.1.7.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте  ми  спочатку проголосуємо статті 4.1.1, 4.1.2, 4.1.3, 4.1.4 і 4.1.5. Прошу увімкнути систему.

 

     "За" - 182. Рішення прийнято.

 

     А тепер давайте перейдемо до цих двох спірних статей  -4.1.6 і 4.1.7.

 

     НОСОВ В.В. Пропозицій письмових не надходило від депутатів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Письмових  пропозицій  немає.  З  голосу  ми  не приймаємо.  Тому я ставлю на голосування дану у проекті  редакцію статей 4.1.6 і 4.1.7.

 

     Увімкніть, будь ласка, систему.

 

     "За" - 117. Не прийнято.

 

     Ставимо на голосування окремо статтю 4.1.6. /Шум у залі/.

 

     НОСОВ В.В.  А що доопрацьовувати? Ви подавали пропозиції? Ви ж не знаєте, чого ви хочете.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну хвилиночку!

 

     "За" - 114. Не прийнято. Переносимо на доопрацювання.

 

     НОСОВ В.В. Там нічого доопрацьовувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Статтю  4.1.7  ставлю на голосування.  Увімкніть систему "Рада".

 

     "За" - 114, Рішення не прийнято. На доопрацювання.

 

     31

 

     НОСОВ В .В.  Справа в тому, що для того щоб доопрацьовувати, треба,  щоб  були визначені...  Кому не подобається,  нехай подає свої пропозиції. Я, наприклад...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Владиславе Васильовичу, домовилися, що залишаємо на додаткове, третє читання.

 

     Стаття 4.1.8. Немає зауважень? Немає.

 

     Стаття 4.1.9?  Немає.  Ставлю  на голосування статті 4.1.8 і 4.1.9. Прошу голосувати. Увімкніть, будь ласка, систему.

 

     "За" - 181. Рішення прийнято.

 

     Глава 4.2. 'Групи /фракції/ народних депутатів України".

 

     Стаття 4.2.1. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     НОСОВ В.В.  Тут є деталь.  Ми з вами вже прийняли  Положення про   депутатські   групи   /фракції/.  І  тому  є  пропозиція... Дозвольте,  я зараз скажу  щодо  цієї  глави.  У  пропозиції  під номером  151  йдеться  про  те,  щоб  включити  це  положення  до Регламенту як окрему главу.  І  можна  проголосувати  відразу  цю пропозицію,  і  тоді  положення  стає главою Регламенту.  А потім можна вже проголосувати ці поправки за процедурою внесення змін і доповнень.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Ставлю на голосування пропозицію 151.

 

     "За" - 177. Рішення прийнято.

 

     Стаття 4.2.1. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     32

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.,  секретар  Комісії  Верховної  Ради України з питань соціальної  політики  та  праці  /Старобільський  виборчий округ,  Луганська область/.  Многоуважаемый депутат Носов не учел один момент.  Когда мы обсуждали проект Положения  о  депутатских группах  /фракциях/ то речь шла о том,  что руководитель фракции, насчитывающей  более  50  человек,  должен   входить   в   состав Президиума  Верховного  Совета  с  правом  голоса.  Однако это не учтено ни в том законе,  ни в  предложенном  проекте  Регламента. Поэтому  я  предлагаю дополнить статью 4.2.1 такой фразой:  "Якщо фракція нараховує більше 50 членів,  голова  фракції  входить  до складу Президії Верховної Ради". П'ятдесят і більше.

 

     НОСОВ В.В.  Справа в тому,  що в Конституції визначено,  хто входять до  складу  Президії  Верховної  Ради.  Сюди  входять  за посадою голови комісій.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.  Це так,  але ми обговорювали це рішення, коли мова йшла про фракції.

 

     НОСОВ В.В. Ми обговорювали і не прийняли.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г. Так сейчас есть возможность исправить. Давайте исправлять то, что было не принято.

 

     НОСОВ В.В. Але ж це питання конституційне...

 

     33

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Не потрібно сперечатися.  Другий мікрофон,  будь ласка.

 

     РАТУШНИЙ М.Я.,  член Комісії Верховної Ради України з питань боротьби  з  організованою  злочинністю  і  корупцією /Збаразький виборчий округ. Тернопільська область/. Я стосовно проголосовано! статті.  Зрозуміло,  що ми так можемо проголосовувати і все далі. Але якщо ми проголосували статтю 4.1.8,  а  перед  тим  відкинули статті 4.1.7 і 4.1.6, то ми дуже непослідовні.

 

     Давайте, колеги,   думати,  що  ми  голосуємо.  Бо  якщо  ми проголосували проти тих двох попередніх  статей,  то  за  логікою речей  /а  там чітке посилання на статтю 4.1.6/,  ми повинні були проголосувати й проти статті 4.1.8.  Тому я прошу повернутися  до статті  4.1.8.  І якщо ми вилучили ті дві,  то відповідно повинні вилучити й цю.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Третій мікрофон, будь ласка.

 

     ДЕПУТАТ /не представився/. Александр Николаевич, у меня тоже предложение,  как  у  народного  депутата Ратушного.  Мы не можем принимать статью 4.1.8,  поскольку исключен статьи 4.1.6 и 4.1.7. Я прошу депутатов быть внимательными.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  вважаю,  шановні народні депутати,  що багато хто не прочитав цю статтю 4.1.8.  А тоді,  коли подивилися другий розділ,  спохопилися  вже  після  голосування.  І  від  другого і третього мікрофонів дуже правильно зробили зауваження. Тому треба читати документи.

 

     НОСОВ В.В. Давайте вилучимо, але поіменним голосуванням.

 

     34

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми  розглядаємо  статтю 4.2.1.  Другий мікрофон, будь ласка.

 

     МАРЧЕНКО В  .Р.,  член  Комісії  Верховної  Ради  Україні  у закордонних  справах і зв'язках з СНД /Романський виборчий округ, Сумська область/.  Я хотел бы сказать относительно количества /25 депутатов/, которое является минимальным для организации фракции. Моего письменного предложения по этому проекту Регламента нет.  И я  понимаю,  что,  возможно,  ко мне будут вопросы или претензии, хотя я об этой норме говорил,  когда принимали Регламент, который действует  сегодня.  И  социалисты  подавали  это  предложение  в письменном виде.

 

     Что мы предлагаем?  Мы предлагаем,  чтобы минимальная  норма для  организации  фракции  была не менее 5 процентов от избранных депутатов. Сегодня 112 депутатов недостает, и фракции полноценной не  набирается.  Тем временем распределяются функции,  занимаются места... Я считаю, что должна быть плавающая норма. Это первое.

 

     Второе. Если мы говорим о том,  что так  странно  наработаны принципы  организации  фракций  в парламентах других стран,  то 5 процентов - это тот барьер,  пройдя который партии получают места в парламенте.  И тогда они образуют фракцию. Я бы все-таки просил поддержать депутатов.  Считаю, что пять процентов - это плавающая цифра.  Она  будет  зависеть  от  того,  сколько  у  нас  избрано депутатов.  И  будут  тогда  у  нас  полноценные  фракции,  а  не составные,  как,  например, фракция социалистов, в которой есть и коммунисты, и социалисты, и аграрии. Тогда будут чистые

 

     35

 

     фракции, что будет способствовать структурированию  общества и давать партиям стимулы для того,  чтобы выигрывать на выборах в парламент.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну хвилиночку Володимире Романовичу!  А навіщо нам   ламати  те,  що  ми  вже  створили?  Давайте  ще  дооберемо депутатів.  У нас  буде  достатньо  ще  часу,  і  ми  це  питання розглянемо.  Давайте  не  ламати  те,  що  ми з вами не так давно створили. Третій мікрофон.

 

     ДОЛЖЕНКО Г.П.,  член Комісії Верховної Ради України з натань Чорнобильської    катастрофи   /Чернігівський   виборчий   округ, Чернігівська область/.  Я все-таки возвращаю вас к тому  времени, когда  мы  рассматривали  вопрос  о  фракциях  и  группах.  Тогда действительно был  поставлен  вопрос  о  том,  что  если  фракция насчитывает  50  депутатов,  то  представитель  фракции  входит в состав Президиума Верховного  Совета,  имеет  там  право  голоса. Поэтому я поддерживаю внесенное предложение и прошу поставить его на голосование. А если эта норма неконституционна, то со временем мы  внесем  норму  в Конституцию и она будет конституционной.  Но сегодня такое правило для фракций должно быть установлено.

 

     Прошу поставить это предложение на голосование.

 

     НОСОВ В.В.  Ми не можемо ставити це питання на  голосування, тому що в Конституції,  стаття 105, частина друга, сказано, що до складу Президії Верховної Ради України входить  Голова  Верховної Ради   України,  перший  заступник  і  заступник  Голови,  голова постійних комісій Верховної Ради України.  Як же ми можемо  зараз сюди вставляти голів фракцій, якщо в Конституції говориться інше?

 

     36

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. 4.2.1, є ще зауваження? Немає. 4.2.22 Одну хвилиночку! Будь ласка.

 

     НОСОВ В.В. До статті 4.2.1 /на сторінці 63/ ми  вносимо  пропозицію  під номером 153.  "Депутати,  які не ввійшли  до  жодної  із  зазначених  в  частині  1  цієї   статті депутатської   групи   /фракції/,  незалежно  від  їх  кількості, вважаються членами однієї змішаної депутатської  групи..."  Я  на початку  вас  просив за це проголосувати,  тому що весь Регламент шкутильгає через відсутність цієї групи.  Ці  депутати  весь  час будуть нам заважати.

 

     Якщо вони виділяться в окрему групу,  то хай вирішують,  хто пропорційно їх представлятиме, хто буде виступати і так далі.

 

     Я просив би депутатів проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування статтю 4.2.1 з   цією   поправкою,   яку   внесено  від  комісії.  Прошу голосувати.  "За" - 132.  Рішення не прийнято. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     КОЖУШКО О.М., голова Комісії Верховної Рада України з питань паливно-енергетичного    комплексу,    транспорту    і    зв'язку /Ясинуватський  виборчий  округ,  Донецька,  область/.  Уважаемые коллеги,  вы сейчас проголосовали против принятия двух  важнейших статей о

 

     37

 

     дисциплине -  4.1.6  и 4.1.7 и показали пример всей Украине, как мы работаем.  Я предлагаю закрыть двери, посчитать депутатов, объявить,  кто  присутствует,  а  кто срывает принятие важнейшего документа,  необходимого  для  нашей  дальнейшей   работы,   дать поручение председателям комиссий рассмотреть этот вопрос и внести предложение.  А  в  следующей   части   проекта   записать,   что председатель  комиссии должен определять размер премиальных.  Это на его совести. Как депутат работает в комиссии, такие ему должны быть и премиальные.  Я прошу этот вопрос решить. Не решим сегодня

- вот такое,  как сейчас,  будет продолжаться все время.  Я прошу поставить  это  на  голосование,  хотя  тут  за пятерых голосуют, "многостаночники",

 

     Я просил бы пересчитать  депутатов  и  решить  этот  вопрос. Конечно,  неудобно это.  Я понимаю,  что это неудобно,  но на нас смотрят люди.  Уже и люди не работают,  потому  что  не  работают депутаты.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я думаю, що це правда, гірка правда.  Кашу роботу зараз не транслюють ні по телебаченню, ні по радіо. Олександр Михайлович вніс пропозицію. Я думаю, що не треба перераховувати депутатів.  Я дивлюся й бачу  зараз  у  залі десь  155-160  депутатів.  Я можу помилитися на п'ять чи на шість осіб.  То давайте ж,  мабуть,  додержувати  дисципліни,  якщо  ми вимагаємо порядку і дисципліни від інших.  Сьогодні від першого і від третього мікрофонів  порушували  питання  про  хід  виконання постанови  Верховної  Ради  від  17  червня.  То  хто  к  її буде виконувати, якщо ми її прийняли, а виконувати не хочемо?

 

     38

 

     А тих,  хто ратує за ці статті,  одну і другу,  в  залі  вже немає.  Костицького  немає,  Головатого  немає.  Вони вже зробили своє.

 

     Я вважаю, шановні народні депутати, що ми до цього питання і до  цих статей повернемося завтра на ранковому засіданні,  коли в залі буде більшість депутатів. І думаю, що ми ці статті поставимо на голосування. А зараз давайте йти в тому порядку, який у нас є.

 

     Стаття 4.2.1, ще є зауваження? Будь ласка, перший мікрофон.

 

     КИРИЧЕНКО С.О.   Поправка   під   номером   152.  У  колонці "Висновки,  обгрунтування"  написано:  "Враховано.   Пропонується врахувати".  Я перечитав крайню праву колонку.  Смішно! Де ж воно враховано?

 

     НОСОВ В.В. Я відповім. Автоматизована система така, що в ній є три ключових слова:  "враховано",  "відхилено" або щось іще.  І якщо цих слів немає,  то вона просто не працює.  Тому  доводилося друкувати  "враховано",  а  потім білилом замазувати.  Тут просто пропустила.

 

     Пропонується внести на голосування Верховної Ради.  Тому  що ми ж проголосували праву колонку,  перенесли те положення сюди, а тепер голосуємо внесені зміни і доповнення.

 

     Я пропонував би врахувати вашу поправку, але це на вирішення депутатів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування цю поправку.

 

     39

 

     НОСОВ В.В. Поправка під номером 152.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка до статті 4.2.І.  Будь ласка, увімкнуть систему.

 

     "За" - 145.  Не прийнята поправка.  Значить,  залишається  в попередній редакції.

 

     НОСОВ В.В. Так, як було.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Щодо процедури? Другий мікрофон.

 

     МАРЧЕНКО В.Р. Уважаемый Александр Николаевич! Я голосовал за вас,  поддерживаю  вас,   потому   что   знаю   вашу   внутреннюю организованность   и  требование  соблюдать  дисциплину.  Я  буду голосовать за те поправки,  которые будут дисциплинировать работу в  этом  зале.  Однако  если депутат внес предложение,  прошу вас также быть внутренне до конца дисциплинированным  и  ставить  это предложение на голосование.  Нравится оно или не нравится, глупое оно ила умное.  На мой  взгляд,  глупых  предложений  не  бывает, бывают  глупые  решения.  Независимо от того,  друг мой там будет сидеть или оппонент, я от этого никогда не отступлю.

 

     Спасибо,

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.  Увімкніть для зауваження  з  процедури перший мікрофон, будь ласка.

 

     40

 

     МІШУРА В.Д.,   секретар   Комісії   Верховної  Ради  України законодавчого  забезпечення  свободи  слова  та  засобів  масової інформації./Центральний виборчий округ,  Кіровоградська область/. Фракція комуністів України.  У перші дні роботи сесії ми прийняли постанову  про фракції і групи депутатів.  Тому в мене пропозиція не гаяти часу,  а поставити це питання на голосування.  Просто ми повинні  підтвердити  цей  розділ,  який ми вже розглядали і дуже багато витратили на це часу.

 

     НОСОВ В.В.  Ми так і зробили:  проголосували і  включили  ці положення сюди. Я просив лише, щоб не був кульгавим цей Регламент щодо змішаної депутатської групи,  але не проголосували.  Ну,  не проголосували - я заспокоївся.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Другий мікрофон.

 

     ЧЕРЕПКОВ В.Ф.,   заступник  голови  Комісії  Верховної  Ради України з питань молоді,  спорту і туризму /Артемівський виборчий округ,  Донецька  область/.  Депутат Марченко предложил перенести абсолютное число в процентное соотношение на  манер  Европейского парламента.  Предложение  поступило  -  прошу  поставить  его  на голосование.

 

     НОСОВ В.В. Його немає в таблиці, ось у чому справа.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви  маєте  на  увазі   пропозицію   щодо   п'яти процентів?

 

     ЧЕРЕПКОВ В.Ф.  Да, перевести число в процентное соотношение, как в Европейском парламенте - то есть не меньше 5 процентов.

 

     41

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Скільки це буде чоловік? Скільки депутатів?

 

     ЧЕРЕПКОВ В.Ф.  Это будет плавающая цифра. При полном составе парламента  -  22-23  человека,  дело  в том,  что процент всегда позволит держать плавающее число при любом  количестве  избранных депутатов.   Он   всегда   будет   пропорционален,   и  не  будет необходимости привязываться к определенному числу,

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, 22 з половиною...

 

     НОСОВ В.В.  Плаваюча цифра - це дуже погано. Скажімо, обрали нещодавно  кількох народних депутатів України у місцеві Ради,  от вони й вийшли зі складу парламенту,  групи розпалися. Уже якщо це робити, то тоді краще хай буде 5 процентів від загального складу. А ще краще не робити взагалі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Владиславе  Васильовичу,  скажіть,  будь  ласка, якщо  ми  зараз проголосуємо за цю пропозицію,  нам потрібно буде вносити зміни в попередні рішення?

 

     НОСОВ В.В.  Розумієте,  от зараз частина депутатів вийшла зі складу  парламенту  - цифра змінилася,  групи розпадаються.  Я не межу зрозуміти,  кому це потрібно.  а от  якщо  о  процентів  від загального  складу  - це жорстка цифра.  І всі нормально працюють незалежно від того, чи помер хтось із депутатів, чи ще щось. А то виявиться так: один - помер, другий - обраний.

 

     Я не розумію...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ще раз другий мікрофон.

 

     42

 

     ЧЕРЕПКОВ В.Ф.  Я просто товарищу Носову еще объясняю. Дело в том,  что уменьшилось общее количество депутатов - уменьшается  и количество депутатов, необходимое для существования парламентских групп.  Поэтому фракция или группа всегда сохраняется - при любом количестве. И всегда соблюдается пропорциональность.

 

     НОСОВ В.В. А зараз дооберуть...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну   добре,  давайте  поставимо  на  голосування пропозицію про ці 5 процентів.

 

     ЧЕРЕПКОВ В.Ф.Да,  давайте поставим на  голосование  и  тогда посмотрим.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто за пропозицію депутата Марченка щодо люфту в 5 процентів, прошу голосувати. Прошу увімкнути систему.

 

     "За" - 89. Рішення не прийнято.

 

     Стаття 4.2.2. Є зауваження? Перший мікрофон.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.  Александр Николаевич!  Я  всетаки  просил  бы вернуться  к  статье 4.2.І.  Выходит,  если она не была принята в редакции,  предлагаемой Носовым, значит, насколько я понимаю, она принята  в  редакции,  которую предложил я?  То есть если фракция насчитывает 50  депутатов,  то  представитель  фракции  входит  в состав президиума Верховного Совета и имеет там право голоса. Так или нет?

 

     НОСОВ В.В. Ні, не так.

 

     43

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.  Как не так?  Ваша редакция не  проголосована, значит, остается мое предложение.

 

     НОСОВ В.ВЬ. Ні, ми з вами голосували не так...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Владиславе   Васильовичу,   пропозиція  депутата Марченка не проголосована.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.  Не  проголосовано  его   предложение   и   не проголосовано  то,  что было.  Значит остается то,  что я вносил: если,  фракция состоит из 50 человек, то ее председатель входит в состав Президиума.

 

     НОСОВ В.В.  Ні.  Справа  має не такий вигляд.  Я пояснюю.  З самого початку ми з вами проголосували пропозицію 151: "Положення про депутатські групи /фракції/ у Верховній Раді України включити в  Регламент  Верховної  Ради  України  у  вигляді  глави  4.2''. Положення у нас затверджено.  Ми його включили в тому вигляді,  в якому прийняли 13  травня.  Тобто  залишається  редакція  від  13 травня. А замість слів "цим положенням", які є в положенні, тепер буде: "цим Регламентом". І посилання будуть тепер не на пункти, а на статті Регламенту.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г. Так что. получается, что статья не принята?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття  4.2.2.  Є зауваження?  Немає.  До статті 4.2.3? /Шум у залі /.

 

     НОСОВ В.В.. Ми її проголосували в цілому.

 

     44

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу голосувати статтю 4.2.2.  Прошу  увімкнути систему.

 

     НОСОВ В.В.  Ні-ні,  ми  не  так  голосували,  ми  всю  главу включили сюди.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ.Увімкніть систему. "За" - 184. Рішення прийнято.

 

     Стаття 4.2.3.

 

     Будь ласка, третій мікрофон.

 

     ТЕРЕЩУК В.В.  Поправка 184 стосується статті 4.2.3,  частина 7.  Я не знаю чому при друкуванні випала частина. Це сторінка 66, частина 7.  "Депутатські групи /фракції/ проводять свої засідання відкрито і гласно.  За рішенням депутатської групи /фракції/ може бути  проведене  закрите  засідання".  Я  пропоную   після   слів "депутатські  групи  /фракції/"  вставити  слова:  "у приміщеннях Верховної  Ради".  "Депутатські  групи  /фракції/  У  приміщеннях Верховної Ради проводять свої засідання відкрито і гласно".

 

     НОСОВ В.В. Можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 164 була внесена раніше.

 

     НОСОВ В.В.  Вона була внесена, але неможливо було визначити, чого вона стосується.  Я переорав весь проект Регламенту і не міг знайти.

 

     ТЕРЕЩУК В.В.  Так  я  тому  і  кажу,  чого  вона  стосується

-частини 7.  Після слів "депутатські групи /фракції/" я  пропоную записати:  "у приміщеннях Верховної Ради проводять свої засідання відкрито і гласно".

 

     45

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Це до частини 6.

 

     ТЕРЕЩУК В.В. Частини 7.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Частина 7, поправка 164. Я ставлю на голосування поправку 164 до частини 7. Увімкніть, будь ласка, систему.

 

     "За" - 110. Поправка не приймається. Стаття 4.2.4.

 

     НОСОВ В.В. У нас немає необхідності голосувати статті, бо...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, тут немає зауважень.

 

     НОСОВ В.В. Це хіба що з внесенням змін і доповнень.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     ЧЕРНЯВСЬКИЙ О.П.,  член  Комісії  Верховної  Ради  України з питань  фінансів  і  банківської  діяльності  /Сумський  виборчий округ,  Сумська область/.  шановні колеги!  Я думаю,  що я такими зауваженнями,  які вносив попередній депутат, краще б його в залі не було.  Ми три дні обговорювали це.  Тепер - знову. А коли ж ми вирішимо оті всі питання, які сьогодні ранком записали? Нехай усе так залишається, а коми після роботи розставимо.

 

     46

 

     Я думаю,  що  всю  главу  треба  прийняти,  тому  що  ми  її буквально оцим же складом уже приймали.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Внесено пропозицію повністю прийняти  цю  главу. Немає, інших думок? Ми поправку 151 і поправну 164 проголосували. А тепер голосується в цілому дана глава. Прошу увімкнути систему.

 

     "За" - 202. Прийнято.

 

     Глава 4.3.   "Голова   Верховної   ради   України   і   його заступники".

 

     Будь ласка, перший мікрофон.

 

     М'ЯСКОВСЬКИЙ М.М.,  член  Комісії  Верховної  Ради України у закордонних справ і зв'язках з СНД /Великомихайлівський  виборчий округ,  Одеська  область/.  Ми  проголосували  за всю главу.  Але статтю 4.2.1 ми не прийняли.  І я хочу задати вам  запитання:  ми прийняли статтю 4.2.1 чи ні?

 

     НОСОВ В.В. Прийняли.

 

     М'ЯСКОВСЬКИЙ М.М.  То  ви  мені  вибачте як можна ставити на голосування главу,  якщо голосуванням не була прийнята стаття? Ми що, відмінили голосування статті 4.2.1? Я цього...

 

     47

 

     НОСОВ В.В.  Ми  фактично  двічі  проголосували  всю  главу в цілому. Поправка 151...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Окремо, постатейно, а потім разом.

 

     НОСОВ В.В.  Пропозицією  151  пропонується   Положення   про депутатські групи /фракції/,  яке ми прийняли 13 травня, включити сюди як главу.  Положення уже затверджено. От ми його і включили. Тепер ми ще другий раз проголосували тільки що.

 

     МОСКОВСЬКИЙ М.М.  Я згоден. Але ми потім почали обговорювати постатейно.

 

     НОСОВ В.В.  Ні,  ми почали працювати над  внесенням  змін  і доповнень  за  процедурою.  Якби  ви  прийняли  про змішану групу фракцій...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Не треба пояснювати.  Я  думаю,  все  зрозуміло. Глава 4.3. Стаття 4.3.1, будь ласка, є зауваження? Немає.

 

     До статті 4.3.2?  Немає.  До статті 4.3.3?  Немає. До статті 4.3.4? Теж немає. До статей 4.3.5 і 4.3.6?

 

     НОСОВ В.В.  На сторінці  73,  у  статті  4.3.5,  частина  5, написано,   що  при  цьому  Голові  Верховної  Ради  виплачується заробітна  плата  депутата  і   відшкодовуються   витрати.   Мене поправили,  не "відшкодовуються витрати", а здійснюються виплати, пов'язані з виконанням депутатських обов'язків. Бо коли

 

     48

 

     відшкодовується, то треба звіти подавати.  Тобто коли Голову Верховної Ради відкликають, він стає звичайним депутатом.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 4.3.6. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     ДЕПУТАТ /не  представився/.  У меня есть поправка к части 4, где речь идет об избрании Председателя Верховного Совета Украины. Тут  сказано,  что  "про  обрання  Голови  Верховної Ради України Верховна  Рада  приймає   відповідну   постанову".   Есть   такое предложение...

 

     НОСОВ В.В. Яка стаття?

 

     ДЕПУТАТ. 4.3.3.  Дело  в том,  что уже сам процесс,  тайного голосования главы парламента является  фактом  его  избрания  или неизбрания.   Представьте   себе   такой   случай,   что   тайным голосованием  избирается  Председатель   Верховного   совета,   а постановление не принимается. Как тогда быть?

 

     НОСОВ В.В.  Подивіться уважно, в кінці частини 1, в дужках є посилання на частину  2  статті  3.7.6  і  на  статтю  3.7.8,  де записано,   що  Лічильна  комісія  оголошує  результати  таємного голосування.  Якщо  не  прийнято  рішення  про   переголосування, головуючий   на   засіданні   на  підставі  цих  данних  оголошує результати голосування і постанова оформляється, тобто

 

     49

 

     Лічильна комісія  заміняє  нам  табло..   Зараз   головуючий подивився на табло і каже:  200 голосів,  рішення прийнято,  хоча голосування є таємним.  Так що все,  що ви сказали, передбачено в цих  двох  статтях,  і повторно ми голосувати відкрито не будемо. Дійсно у нас був нонсенс: там голосуємо таємно, а потім приходимо в зал і проводимо відкрите голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До статті 4.3.7 є зауваження?  Немає.  До статті 4.3.8? Будь ласка, перший мікрофон.

 

     КИРИЧЕНКО С.О.  Стаття 4.3.8,  пункт 0.  Там, у порівняльній таблиці,  є  моя  пропозиція вилучити його.  Але написано,  що її відхилено,  Шановні народні депутати!  Невже ви не вболіваєте  за імідж  нашого  Голови  Верховної  Ради?  Я  все ж таки,  хоч і не голосував за нього,  але вболіваю. Чому? Тому що кожний єфрейтор, кожний солдат навіть знає,  що Верховним головнокомандуючим у нас є Президент.  А тому не можна  протягувати  таку  норму:  "Голова Верховної Ради України... забезпечує внутрішню і зовнішню безпеку Верховної Ради,  визначає, які військові формування необхідні для цієї мети /ці формування підкоряються його наказам/. 3 цією метою він також може залучати збройні сили й інші військові формування, безпосередньо звертатися до будь-якого військовослужбовця з числа громадян України і той повинен виконати його накази під  загрозою передбаченого  законом  покарання".  Ви знаєте,  що йому скажуть, якщо він підійде  до  цього  солдата?  Я  на  перерві  вам  скажу кожному, що він скаже, той солдат.

 

     А тому,  вболіваючи за імідж Голови, пропоную вилучити пункт 6.

 

     50

 

     НОСОВ В.В.  Але ж хтось  повинен  забезпечувати  організацію охорони   Верховної  Ради.  /Шум  у  залі/.  Так,  вона  підлягає Верховній Раді.  Я був би згоден,  якби йшла мова  про  вилучення другого речення,  а перше - про обов'язок Голови,  на мій погляд, треба  було  б  залишити.  А  вже  є  окремому  положенні   можна розписувати детально.  Скажімо,  в бундестагу є окреме положення, згідно з яким начальник охоронної  служби  виконує  розпорядження голови парламенту. Я звертаю вашу увагу на принципову відмінність між тим,  що записано тут,  і тим, що діялося колись там, у Росії /як   писали   "Известия",   при  Хасбулатове"/.  Тоді  військові формування охороняли й інші об'єкти,  а не лише Верховну Раду.  А от Верховну Раду,  дійсно, повинні охороняти люди, підпорядковані Голові Верховної Ради,

 

     ГОДОВУЮЧИЙ. І  така  служба  є  -  гвардія,   підпорядкована Верховній Раді...

 

     НОСОВ В.В.  Я пропонував би друге речення вилучити,  тому що це фактично норма іншого закону.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну хвилиночку. Перший мікрофон. Будь ласка.

 

     ДОРОШЕВСЬКИЙ М.В.,  член Комісії Верховної  Ради  України  з питань Регламенту,  депутатської етики та забезпечення діяльності депутатів /Феодосійський виборчий округ, Республіка Крим/. Я хочу сказать уважаемым депутатам: наверное, мы забыли, как

 

     51

 

     расстреливали Белый  дом  в России.  Так вот,  надо немножко абстрагироваться,  что пока он,  слава Богу...  И я  считаю,  что совершенно  правильно там определены,  функции.  Это функции наши коллективные,  а не  одного  Председателя  Верховного  Совета.  И давайте  немножко  сбросим  с себя,  то равнодушие и ту спокойную жизнь, которую мы имеем пока.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Другий мікрофон.

 

     СКІПАЛЬСЬКИЙ О.О.,  член Комісії Верховної  Ради  України  з питань оборони і державної безпеки /Володимир-Волинський виборчий округ,  Волинська область/.  Шановний пане головуючий! Я хотів би підтримати  пана  Носова  в тому,  що другу частину пункту б,  де сказано,  що Голова Верховної Ради може залучати Збройні Сили  та інші   військові   формування,  треба  вилучити.  Це  прерогатива Верховного головнокомандуючого.  І якщо  Президент  як  Верховний головнокомандуючий дасть один наказ,  а Голова дасть інший, то ми як представники Збройних Сил не хотіли б опинитися  посеред  двох голів. Такий запис суперечить чинному законодавству.

 

     НОСОВ В.В.  Дійсно,  це  норма  іншого закону,  але в іншому законі ми написали б  так  само.  Тут  же  мова  йде  тільки  про забезпечення  охорони  Верховної  Ради,  а  не  про те,  щоб десь воювати. Президент може давати накази, щоб десь воювати...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що це не норма Регламенту. Давайте

 

     52

 

     ми туди не будемо втручатися.

 

     Ще є зауваження? Будь ласка, третій мікрофон.

 

     КОСТИЦЬКИЙ В.В.,  член  Комісії  Верховної  Ради  України  з питань  охорони  здоров'я,  материнства  і дитинства /Залізничний виборчий округ,  Івано-Франківська область/.  Я хотів би звернути вашу  увагу  ось на що.  Перше.  У пункті 2 частини першої статті 4.3.8 написано,  що  Голова  Верховної  Ради  вживає  заходів  до охорони  і захисту честі і гідності Верховної Ради та її органів. Я просив би дописати слова: "та депутатів".

 

     НОСОВ В.  В.  Депутати подають  до  суду  самі.  Якщо  десь, скажімо,  в публікаціях було спаплюжено... Шановні, я відповім, а ви вже голосуйте...  Якщо десь буде спаплюжено Верховну Раду  або її комісію, то саме він подав клопотання.

 

     КОСТИЦЬКИЙ В.В.  Це  різні речі - вживати заходів і подавати до суду,  Владиславе Васильовичу.  А йдеться про те,  що коли від одного мікрофона депутат ображав іншого, то Голова Верховної Ради повинен вживати заходів.

 

     НОСОВ В.В.  Це передбачено в іншій главі.  Тут  інший  зміст мався на увазі.

 

     КОСТИЦЬКИЙ В.В.  Я просив би записати тут,  оскільки це не є судова процедура.

 

     53

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Думаю,  що  оскільки  пропозиція   вноситься   з голосу, то ми її голосувати не будемо.

 

     КОСТИЦЬКИЙ В.В. І ще одне з приводу статей 4.3.8 і 4.3.9. Я хотів би, шановні колеги, звернути вашу увагу на таку   річ.   Голова   Верховної   Ради  має  величезний  перелік повноважень.  Сам він не в  змозі  з  ними  справитися.  Виключні повноваження  Голови Верховної Ради не визначені,  а повноваження першого заступника і заступника Голови згідно  зі  статтею  4.3.9 визначаються  Конституцією.  Тоді  виходить,  що Голова Верховної Ради не може розподілити  частину  своїх  обов'язків  на  першого заступника і заступника.

 

     Тому я просив би,  щоб ми /Владиславе Васильовичу, я готовий разом з вами/ попрацювали над питанням про виключні  повноваження Голови  Верховної  Ради.  Або  зовсім вилучити запис про це,  або додати в статтю 4.3.9,  що повноваження першого заступника Голови і заступника Голови також визначаються Головою Верховної Ради.

 

     НОСОВ В.В.  Те,  що  ви хочете дописати в статтю 4.3.9,  є в Конституції.  Крім того,  Голова Верховної Ради чи Верховна  Рада можуть  визначити  це як доручення заступникам.  Ви ж бачите,  що один   із   них   займається   бюджетними    питаннями,    другий законодавчими.  Це ми можемо робити, скажімо, при обранні. Так що суперечностей з Конституцією немає. А Голова доручає...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Внутрішні обов'язки розподіляє...

 

     54

 

     НОСОВ В.В.  Так,  це  розподіл  внутрішніх   обов'язків,   У Конституції   записано,   що   вони  виконують  доручення  Голови Верховної Ради, а також у разі відсутності...

 

     Що стосується повноважень Голови  Верховної  Ради,  то  вони визначені   в   Конституції,  а  Регламент  тільки  розкриває  це функціонально.  Регламент не додає жодного повноваження, якого не було би в Конституції, тільки розкриває їх зміст. Наприклад. якщо йдеться про забезпечення до держання порядку,  то в Регламенті це розкривається:  порядок на засіданні, порядок всередині Верховної Ради,  її  охорона  і  оборона.  Тобто  усе  це  деталізується  в декількох пунктах.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     КОСТИЦЬКИЙ В.В.   Прошу  поставити  першу  мою  поправку  на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте проголосуємо поправки до  статті  4.3.8. Першою  надійніша поправка депутата Носова щодо пункту 6.  Ставлю його пропозицію на голосування. Прошу голосувати.

 

     НОСОВ В.В.  Це депутат Кириченко пропонував  вилучити  друге речення з пункту 6.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так,  з пункту 6.  Прошу голосувати. "За" - 179. Рішення прийнято.

 

     До статті 4.3.9 вкіс пропозицію депутат Костицький... /Шум у залі/. Стаття 4.3.8, частина 2, правильно,

 

     НОСОВ В.В.  Вживає  заходів  до  охорони  і  захисту честі і гідності Верховної Ради, її органів і депутатів".

 

     55

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Сформулюйте чітко цей пункт 2,  Пропонується, як я   зрозумів,  додати  слова  "і  депутатів".  Добре,  Ставлю  на голосування статтю 3 з доповненням "і депутатів". Прошу увімкнути систему.

 

     "За" - 212. Рішення прийнято.

 

     А тепер   щодо   пропозиції   до   статті   4.3.9   депутата Костицького. Будь ласка. Треба повторювати? Немає потреби. Ставлю на голосування цю поправку.

 

     НОСОВ В.В.  Не  вносили ж поправки.  У нього сформульованої" поправки немає...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. "За" - 142. Не прийнято.

 

     НОСОВ В.  В.  Депутати  не   зрозуміли,   що   голосувалося. Сформульованої поправки депутата Костицького не було.  Тому, коли ви говорите, що ставиться на голосування поправка...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.  Залишаємо  в  тій  редакції,  яка  є   у проекті.  Ставлю  тоді  на голосування в цілому главу 4.3.  Прошу голосувати.

 

     "За" - 221. Главу прийнято.

 

     Глава 4.4.  "Постійні комісії Верховної Ради України" Стаття 4.4.1. Є зауваження? Немає.

 

     НОСОВ В.В.  Не було.  Раніше тут був список комісій.  Але ви батате, як змінюється список комісій від однієї Верховної

 

     56

 

     Ради до другої.  Тому краще його сюди не включати.  Бо це  ж закон.  Як  не  як.  Нехай  Уже  тоді список комісій визначається постановою.  Тут так і записано, що про перелік постійних комісій Верховна Рада приймає постанову.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 4.4.2. Пертий мікрофон.

 

     ЯЦЕНКО В.М.  голова  Комісії Верховної Ради України з питань Чорнобильської   катастрофи   /Коростенський   виборчий    округ, Житомирська  область/.  Я  хотів  би звернути увагу на частину 5, сторінка 78.  Встановлюється чисельність кожної комісії не  менше 15  осіб.  Якщо  ми  закладемо  таку норму,  то сьогодні половина комісій Верховної Ради України повинна припинити своє  існування. Це перше.

 

     І друге.  Владиславе  Васильовичу,  у  нас  є  майже готовий проект Закону про постійні комісії Верховної Ради. Ми не прийняли його   лише   в  другому  читанні.  Можливо,  не  варто  сьогодні встановлювати цим Регламентом названу норму  і  підміняти  Закон. Скажімо,  розписати  у  Регламенті  положення  про  обрання голів постійних комісій,  про членів комісій і так далі.  Що стосується діяльності  самих  комісій,  то,  можливо,  слід передбачити це у згаданому законі. Навіщо ми будемо тут підміняти закон?

 

     НОСОВ В.В.  Відповідаю.  У  всьому  світі  так  і  робиться. Окремого закону про постійні комісії там,  як правило, немає. Усе розписано в Регламенті.

 

     57

 

     Верховна Рада попереднього скликання  проголосувала  і  дала доручення  розробити проект такого закону.  У комісії і в робочій групі ми домовилися,  що все,  що стосується вимог Верховної Ради до комісій,  буде записано в Регламенті.  Дії Верховної Ради щодо комісій запишемо в Регламенті.  Тобто утворення,  обрання і  таке інше.  Усе,  що стосується діяльності комісій, розпишемо в Законі про постійні комісії.  Ви бачите,  що в  проекті  Регламенту  цей підхід  дотримується.  Обрання  здійснює  Верховна  Рада  -  воно розписане в Регламенті. А вже діяльність комісій буде розписано в законі. Тут записано деякі аспекти, що стосуються вимог Верховної Ради до комісій.  Ну,  скажімо,  Верховна Рада  визначає  головну комісію,   яка   повинна   дати  висновки,  у  тому  числі  й  на альтернативні законопроекти.  Тобто  це  органічно  вписується  в процедуру.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Перший  мікрофон.  У вас уточнення?  ЯЦЕНКО В.М. Про чисельність, Владиславе Васильовичу.

 

     НОСОВ В.В.  З чисельністю справа  складніша.  При  прийнятті рішень  у малих колективах виникає проблема.  Верховна Рада -це ж не науковий колектив,  дібраний за фахом.  Це  ж  депутати.  Той, скажімо,  з  однієї галузі,  той - з другої.  Коди в комісії мало людей  /збирається,  скажімо,  сім  чи  вісім,  чи  навіть  п'ять депутатів/,   то  потенціал  її  дуже  малий.  Комісія  практично напрацьовує проект,  вносить на засідання, тут потенціал більший. Тому,  скажімо,  деякі законопроекти,  як ви бачили, "перемололи" тут і знову повертають у комісії.

 

     58

 

     У світі  є  така  практика:  скажімо,  у  шведів  мінімальна кількість членів комісії - 15, в італійців мінімальна кількість - 21 чоловік. Тобто йде якесь забезпечення, щоб робота цієї комісії була конструктивною.

 

     У нас  пропонується  мінімальна  кількість  -  не  менше  15 депутатів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Перший мікрофон.

 

     ЯЦЕНКО В.М.   Владиславе   Васильовичу!    Давайте    будемо враховувати дійсність. Скільки сьогодні депутатів Верховної Ради? Розділіть на кількість  комісій,  ми  в  середньому  не  одержимо навіть  15.  Виходить,  що  ми  сьогодні взагалі виконуємо роботу постійних  комісій.  Давайте  відмовимося   від   цього.   Будемо розглядати  проект Закону про постійні комісії - тоді й визначимо граничну кількість людей. От і все. А сьогодні давайте знімемо цю норму. Інакше завтра це буде...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зняти кількість депутатів у комісії?

 

     НОСОВ В.В.  Це  можна  пописати  в  постанові  про  введення Регламенту в дію, тобто що ця частина діє при обранні чотирьох

 

     59

 

     п'ятих загального складу Верховної Ради.  Просто у нас зараз ситуація дещо нестандартна,  багатьох депутатів ще не обрано. Але це можна  передбачити  в  постанові.  У  постанові  про  введення Регламенту в дію зазначити,  що частина 5,  статті такої -то щодо кількості осіб у складі комісії діє після обрання чотирьох п'ятих загального складу Верховної Ради. І все.

 

     ЯЦЕНКО В.М.  Я  все-таки  вношу  пропозицію  перенести  це в закон. Я прошу проголосувати це.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну хвилиночку.

 

     НОСОВ В.В.  У законі нічого немає про утворення комісій. Там буде  повторено  першу статтю цієї глави.  У законі буде записано так:  порядок  утворення   постійних   комісій   Верховної   Ради визначається  Конституцією та Регламентом.  У законі ми не будемо встановлювати порядок утворення комісій.  Далі там буде записано: порядок  діяльності постійних комісій Верховної Ради визначається цим законом.  А  кількість  депутатів  відноситься  до  утворення комісій, а про утворення сказано в Регламенті.

 

     60

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Владиславе  Васильовичу,  ви  наполягаєте на цій редакції?

 

     НОСОВ В.В.  До постанови про введення  в  дію  можна  внести доповнення щодо частини о. що вона діє...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До статті 4.4.2 є зауваження? Будь ласка, другий мікрофон.

 

     РАТУШНИЙ М.Я.  Я приєднуюся до того, що говорили від першого мікрофона.  Без  сумніву,  ми  зараз  маємо ситуацію,  що не буде обрано й чотирьох п'ятих загального складу Верховної Ради. І тому давайте  не  заганяти  себе  в якісь бюрократичні тенета.  Просто треба вилучити речення "кількісний склад кожної постійної комісії визначається  Верховною  Радою і не може встановлюватися менше 15 осіб".  Давайте  виходити  з  реалій.  Інакше   після   прийняття Регламенту половина комісій буде вважатися незаконною.

 

     НОСОВ В.В.  Якщо вилучати, то не все речення. Треба все-таки залишити  слова:  "Кількісний  склад  кожної  постійної   комісії визначається Верховною Радою".

 

     РАТУШНИЙ М.Я. Згоден. Такий варіант зніме всі проблеми.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Другий   мікрофон.  У  вас  зауваження  до  цієї статті? Будь ласка.

 

     61

 

     ДЕПУТАТ /не представився/. У мене зауваження щодо частини 6. У  цій  статті  я  не  бачу і згадки про посади заступників голів комісій і секретарів.  Фактично вони в нас є, а юридичне - немає. Тому  пропоную  у  частині  6  статті  4.4.2  після  слів "членів постійних  комісій"  після  коми  додати:  "заступників  голів  і секретарів комісій".

 

     НОСОВ В.В.  Трошки не так. Справа в тому, що за конституцією заступників і секретарів комісій  Верховна  Рада  не  обирає,  їх обирають самі комісії.

 

     ДЕПУТАТ. Так, але ж затверджує.

 

     НОСОВ В.В.  Тому в Законі про постійні комісії буде вирішено питання і про структурування самої комісії.

 

     ДЕПУТАТ. Шановний колего, але ж у частині 6 сказано:  "Після  обрання  голів постійних комісій визначається персональний склад..." Склад ми визначаємо?  Визначаємо.  Тому  я пропоную просто додати: "заступників голів і секретарів",

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну хай буде...

 

     ДЕПУТАТ. Прошу поставити цю пропозицію на голосування.  Де в юридичний...

 

     НОСОВ В.В. Верховна Рада утворює комісій як? Обирає голову і визначає персональний склад. А вже комісія сама обирає

 

     62

 

     заступників і секретаря. Але це ж буде в іншому законі..

 

     ДЕПУТАТ. Це, як ви пам'ятаєте, робилося трошки не так...

 

     НОСОВ В.В. Ну як же не так?

 

     ДЕПУТАТ. Але  це не виключає...  Бо виходить,  що юридично в нас ні заступників голів,  ні секретарів немає. Про них нічого не сказано в Регламенті.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Домовилися. .У вас зауваження щодо статті 4.4.2? Третій мікрофон.

 

     ДЕПУТАТ /не представився/. Я возвращаюсь к тому же вопросу о количественном составе.  Здесь можно просто убрать слова:"...І не може  встановлюватися  менше  15  осіб".  А  остальное  остается: "Кількісний склад кожної постійної комісії визначається Верховною Радою". І все.

 

     НОСОВ В.В.  Давайте проголосуємо цю пропозицію про вилучення слів:"..,І не може встановлюватися менше 15 осіб".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги,  ставлю  на  голосування статтю 4.4.2 зі зміною до частини 5.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А можно еще вопрос задать по этой статье?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу проголосувати запропоновану зміну.  "За" - 193. Рішення прийнято.

 

     63

 

     Тепер була  внесена пропозиція до частини 6 щодо заступників і секретарів.  Дану пропозицію  прошу  проголосувати.  Увімкніть, будь ласка, систему.

 

     "За" -   131.  Рішення  не  прийнято.  Значить,  залишається редакція, надрукована в таблиці.

 

     У вас зауваження до цієї статті? Третій мікрофон.

 

     ДЕПУТАТ /не представився/.  Я хотел сказать,  что нам  нужно было  принять  решение по процедуре.  Я имею в виду статью 4.4.2. Если Верховный Совет установит,  что комиссия должна состоять  не менее   чем   из   15  человек  или  20  человек,  а  в  комиссии насчитывается 10 человек,  то как дальше быть?  другое дело, если бы  у  нас  было  записано,  что  если  количество  членов меньше необходимого,  то комиссия или аннулируется,  или объединяется  с другими.   И  была  бы  эта  процедура  как-то  узаконена.  А  то фактически у нас этот вопрос выпал из поля зрения.  Я считаю, что надо было бы вернуться к этому пункту и сказать: если комиссия не может работать,  если люди уходят  из  нее  или  не  идут  в  нее работать,  значит,  нужно  или  менять  председателя,  или вообще расформировывать комиссию,

 

     НОСОВ В.В.  Відповідаю.  На цій же сторінці ми залишили таку редакцію: "Кількісний склад кожної постійної комісії визначається Верховною Радою".  Тепер  зверніться  до  частини  З  на  тій  же сторінці: "У разі необхідності можуть бути утворені нові постійні комісії, скасовані або реорганізовані раніше створені, змінено їх кількісний   склад"...  при  необхідності  Верховна  Рада  прийме рішення про зміни щодо кількісного складу.

 

     64

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Правильно. Якщо до статті 4.4.2 немає більше зауважень, я ставлю на голосування в цілому цю статтю і статтю 4.4.1. Прошу голосувати.

 

     "За" - 212. Рішення прийнято.

 

     Стаття 4.4.3. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     ДЕПУТАТ /не  представився/.   Статья   6,   к   которой   мы вернулись...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 4.4.З.

 

     ДЕПУТАТ. Статья 6. Мы же на ней остановились.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну  хвилиночку.  Є зауваження до статті 4.4.3? Немає.

 

     НОСОВ В.В. Зауважень не надходило.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи були зауваження до статті 4.4.4? Будь ласка, третій мікрофон.

 

     МУСІЯКА В.Л.,  член  Комісії Верховної Ради України з питань економічної  політики  та   управління   народним   господарством /Фрунзенський виборчий округ, Харківська область/. Я запропонував привести у відповідність із Конституцією частину 4  цієї  статті. до речі,  депутат Мармазов пропонує це саме. Що мається на увазі? Пропонується  відхиляти  кандидатуру   голови   комісії   простою більшістю, а на двома третинами, як тут записано.

 

     65

 

     НОСОВ В.В.  Відповідаю.  Як  ви помітили,  утворення комісій Верховної Ради - це найскладніше питання  у  Верховній  Раді.  Не тільки  в  нашій,  а  скрізь.  Я  вже це бачив.  І тому,  якщо ви звернули  увагу,  голосування  щодо  всіх   комісій   проводиться списком.  Список  голів усіх комісій теж голосується разом.  А не так: той мені подобається, а той не подобається. Так кінця і краю цьому не буде.  Утворили ми на початку сесії постійну комісію,  а потім,  скажімо,  нашого голову  комісії  обрали  мером  і  треба обирати нового.  І вже коли обирається новий, починається, так би мовити,  політична  метушня  у  Верховній  Раді.  Начебто  посада заливається за тією групою чи фракцією, яка висувала попереднього голову, так як ми передбачили в положенні, але при голосуванні її кандидатура  не  проходить,  і  ця  гра триває.  У Верховній Раді минулого скликання навіть не давали включити  в  комісію  рядовим членом  нового  депутата.  Щоб  такого  не було,  пропонується це робити через відведення  кандидатури.  За  фракцією  зберігається місце  цієї кандидатури,  і вона її висуває.  Але має бути якийсь механізм. А може, вони там великого мафіозі висувають? Увесь світ його  знає  як  одіозну  фігуру,  і  він - голова комісії.  Отже, пропонується у разі відводу кандидатури рішення про  це  приймати двома третинами.  Оскільки у нас є імпічмент,  в і можливість,  А інакше ми будемо тут колотитися в політичних іграх. Би це вже, до речі, спостерігали, саме по нашій комісії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть третій мікрофон, будь ласка.

 

     66

 

     МУСІЯКА В.Л.  Я вас розумію,  але логіки в цьому немає. Тому що обирається простою більшістю,  а відхиляється двома третинами. І  ви  посилаєтеся на пункт 5 статті 28 Закону України про статус народного депутата,  де  йдеться  про  згоду  на  притягнення  до кримінальної   відповідальності.   Це   зовсім  інша  справа.  Ми розуміємо,  що це  ще  один  ступінь  захисту  депутата  на  всяк випадок.  А тут що? Відхилення кандидатури на пост. Він навіть не голова комісії ще.

 

     Я пам'ятаю,  як ми обирали голів комісій - усіх зразу, одним списком.  І це не означає, що всі вони найдостойніші, тому обрані на такі посади.  Тому відхиляти,  я думаю, можна точно так же, як ми   їх   обирали,-   простою   більшістю,   і  це  відповідатиме Конституції.

 

     НОСОВ В.В.  Я хочу звернути  вашу  увагу,  що  коли  окремий кандидат  обирається  на посаду голови комісії,  то щодо нього не ставиться питання про  голосування  "за".  Він  обирається  через голосування  про відхилення.  Якщо не відхилили його кандидатуру, він обирається головою.  Це не так, що ми поставили "за", а потім голосуємо  про відхилення.  Навпаки.  От,  скажімо,  вийшов у нас депутат Щербань,  на посаду голови  висувається  депутат  Азаров. Фракція  висуває  Азарова,  головуючий ставить питання про відвід двома третинами.  Якщо рішення про відвід Азарова не приймається, він  оголошується  головою  Комісії  з  питань бюджету.  А інакше одержите політичні чвари.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А якщо Щербань заяву не написав?

 

     67

 

     НОСОВ В.В.  Ні,  ну ми ж розглядаємо, коли він написав. Це к питання таке. Тобто поодиноке обрання...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Але  ж  з усіма ви не переговорите.  У вас уже і так голос сів.

 

     НОСОВ В.В. Я маю пояснити, тому що це справді дещо незвично. Але поодиноке обрання, це дуже, ви самі вже побачили...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування внесену поправку: не двома третинами,  а простою більшістю голосів.  Будь  ласка,  Увімкніть систему.

 

     "За" - 180. Поправку прийнято.

 

     НОСОВ В.В.  Так  тоді  краще  голосувати  за нього,  а не за відвід простою більшістю.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Не будемо ми вже навпаки.  Справа в тому,  що ми плутаємо депутатів.

 

     НОСОВ В.В.  Шановні  депутати,  тоді треба буде...  Шановний головуючий!  Тоді давайте ми в проект Регламенту запишемо, що він обирається більшістю. Краще тоді голосувати за його обрання, а не про відвід.  Якщо відвід приймається простою більшістю, то він не мав  сенсу.  Тоді будемо голосувати більшістю за його обрання.  І все.

 

     68

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла.     Давайте     проголосуємо     таке формулювання.

 

     "За" - 190. Рішення прийнято.

 

     Шановні колеги,  ви вже втомилися,  мабуть,  і депутат Носов втомився,  ми вже починаємо трошки плутати.  Тому я просив  би  з повагою поставитися до прийняття цього важливого документа. У нас не так багато часу залишилося.

 

     До статті 4.4.5 є зауваження? До статті 4.4.6? Немає.  До статті 4.4.7?  Немає.  Отже, поправки ми з вами проголосували.  Голосуємо главу 4.4 в цілому,  з усіма  статтями. Прошу увімкнути систему.

 

     "За" - 214. Рішення прийнято.

 

     Глава 4.5, "Президія Верховної Ради". В цілому?

 

     НОСОВ В.В. Бо ті, що надійшли, враховані.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну хвилиночку! Другий мікрофон, будь ласка,

 

     ПРОЦЕВ'ЯТ Т.І., експерт газети

 

     "Шлях перемоги"   /Самбірський   виборчий  округ,  Львівська область/. У статті 4.5.2, частина 3 йдеться про закриті засідання Президії Верховної Ради.  Але так виходить,  Що закриті вони лише для  депутатів,  бо  на  них  можуть  бути  присутні  і  керівник Секретаріату Верховної Ради,  і керівник прес-центру, і помічники Голови Верховної Ради, помічники його заступників, завідуючий

 

     69

 

     юридичним відділом і так далі.  Не зовсім зрозуміло, чому на закритих  засіданнях  не можуть бути присутні депутати,  а можуть бути присутні працівники апарату?  То, мені здається, дискримінує народних депутатів.

 

     НОСОВ В.В.  Ну,  робляться  закритими засідання того органу, який є. Щоб не довелося Голові Верховної Ради переказувати цю всю роботу,  що  треба здійснити.  Вийшли із засідання,  а далі треба реалізовувати, реалізовують помічники, і Голові доведеться все це їм  повторювати.  Щоб  цього не було,  присутність помічників тут передбачена.  Керівникові  прес-центру,  незважаючи  на  те,   що засідання  закрите,  доведеться  складати  якісь повідомлення для преси - він знає, що повідомляти, а що не повідомляти. Тому і він має  бути присутнім.  Тобто закрите засідання Президії стосується організації роботи  Верховної  Ради,  і  тому  доведеться  давати доручення всім цим посадовим особам.

 

     ПРОЦЕВ'ЯТ Т.І.  Без  сумніву.  Але в мене є пропозиція,  і я прошу,  щоб її проголосували,  передбачити і присутність народних депутатів України. І тоді буде нормально.

 

     НОСОВ В.В. Тоді від кого воно буде закритим - незрозуміле?

 

     ПРОЦЕВ'ЯТ Т.І.  Крім  членів  Президії,  запрошуються  члени погоджувальної ради депутатських груп /фракцій/. /Шум у залі/.

 

     70

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу уваги,  з місць кричати не треба. Тут же не на "Різне" зібралися.

 

     НОСОВ В.В.  Скажімо,  комісія  має  право  провести  закрите засідання.  Має чи не має?  Інші  депутати  вже  туди  не  йдуть. Президія таке саме засідання може провести.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Перший мікрофон, будь ласка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.   Владислав   Васильевич!  Вообще-то,  на  мой взгляд,  не стыкуется со статьей 18 Закона  о  статусе  народного депутата   право   проведения   закрытого  заседания  Президиумом Верховного Совета.  Есть  статья,  которая  говорит  о  том,  что народній  депутат  имеет  право  присутствовать  на  заседаниях и прочее.

 

     Депутаты сформировали Президиум.  Они выразили  доверие  ему своим  голосованием.  И  вдруг  проводить  закрытое  от депутатов заседание.  Президиум Верховного Совета?  Простите,  я считаю это неуважением к депутатам и нарушением принципов равноправия.

 

     НОСОВ В.В. Голосуйте.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Владиславе Васильовичу, не треба пояснювати.

 

     Давайте поставимо, на голосування.

 

     71

 

     Я ставлю  на голосування поправку до частини 3.  Будь ласка, увімкніть систему.

 

     "За" - 202. Поправка приймається.

 

     Стаття 4.5.3. Є зауваження? Немає. Стаття 4.5.4 ?Стаття 4.5.5? Стаття 4.5.6 ? Стаття 4.5.7 ?  Немає.  Стаття 4.5.8 ?  Стаття 4.5.9 ?  Немає зауважень. Стаття 4.6.1 ?

 

     НОСОВ В.В. Ні, то вже інша глава буде.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Це вже інша, так? Я вибачаюся.

 

     Ставлю на голосування главу 4.5 в цілому.  Прошу голосувати. Прошу увімкнути систему.

 

     "За" - 234. Главу прийнято.

 

     Глава 4.6.  "Тимчасові спеціальні комісії" Верховної  Ради". Стаття 4.6.1. Є зауваження? Немає.

 

     НОСОВ В.В.  Тут пропозицій практично не було. А ті, що були, враховані.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 4.6.2 ? Стаття 4.6.3?

 

     НОСОВ В.В, Хочу звернути вашу увагу на статтю 4.6.3, частина 2,   де   сказано,  що  при  вирішенні  питань  про  утворення  і організацію тимчасових комісій можна застосовувати положення  про те,  що  депутати  обмінюються  місцями /посилання на частини 2-4 статті 4.4.7/.  Чи варто це  робити,  чи  ні?  Я  хотів  би,  щоб депутати з цього приводу висловилися.

 

     72

 

     Ми всі  знаємо,  що  дуже  важко  вмовити  депутата  піти  в комісію, яка йому не подобається. Тому ми проголосувати за те, що один  раз  на рік депутати мають право на перехід в іншу постійну комісію.  Це наче Юріїв день. Але я не знаю, чи варто це робити в тимчасових комісіях. Я це записав, але потім подумав, що не варто цього робити в тимчасових комісіях.  То,  може,  оце посилання на частини 2-4 статті 4.4.7 вилучити?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Не   заперечуєте?   Ставлю   на  голосування  цю поправку до статті 4.6.8,  частина 2.  Прошу  увімкнути  систему. Будь ласка, зупиніть.

 

     Третій мікрофон.

 

     КОСТИЦЬКИЙ В.В.  Я  просив  би  звернути  увагу на частину 1 статті  4.6.3.  Думаю,  Владиславе  Васильовичу,  що   не   треба обміркувати   кількість  членів  тимчасової  комісії,  вона  може складатися із п'яти депутатів.  Немає потреби  писати  "не  майже І5".

 

     НОСОВ В.В. У нас не було таких малих комісій. Ну дивіться, я думаю...

 

     КОСТИЦЬКИЙ В.В. Я думаю, що це не потрібно. Залежить усе бід обсягу роботи. Верховна Рада щоразу може це визначити. Я пропоную це вилучити.

 

     73

 

     НОСОВ В.В.  Тобто в частині 1 статті  4.6.3  вилучити  слова "але не менше 15 депутатів".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто  цифру  вилучаємо,  так?  Другий мікрофон, будь ласка.

 

     ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ Є.П.,  член Комісії  Верховної  Ради  України  у закордонних  справах  і зв'язках з СНД /Червоноградський виборчий округ,  Львівська область/.  Я хочу звернути вашу увагу на те, що тимчасові  комісії  створюються  також  для розслідування якихось зловживань у певних округах. У зв'язку з цим пропоную внести таку поправку  до  частини  І:  до складу комісії не може бути обраний депутат того округу, в якому ведеться розслідування.

 

     Мотивую. Перше. Депутат може мати власні інтереси

 

     В цьому окрузі,  тобто дбати про зовсім інші цілі і  повести слідство не туди.

 

     Друге. Якщо  слідство ведеться в тому ж окрузі,  то для того депутата  це  може  бути  небезпечним.  Я  прочитав   закон   про самоврядування в Сицилії, там це положення міститься. А то все -і таки батьківщина мафії, і там добре розуміють, дороблять.

 

     Тому в  цілях  безпеки  того  ж  депутата  включати  його  в комісію,  яка  займється  таким розслідуванням у його окрузі,  не варто.

 

     74

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Питання зрозуміле.

 

     ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ Є.П. Я прошу поставити це на голосування.

 

     ГОЛОБУЮЧИЙ. Тоді ми цю статтю ставимо двічі на голосування.

 

     НОСОВ В.В.  Ні, одну секундочку. Справа в тому, що це зовсім різні  речі  -  тимчасові  спеціальні  комісії  і слідчі комісії. Слідчі комісії передбачені далі. І цю поправку треба внести туди.

 

     Тимчасова спеціальна  комісія  створюється  для   підготовки якогось питання.  Скажімо,  для розробки законопроекту. А слідча, ревізійна,  контрольна - це інша справа. Там і повноваження, як у слідчої   комісії,   вона   працює  за  Кримінально-процесуальним кодексом. Там взагалі засідання закриті, нікого туди не пускають. Це зовсім інше.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Знімається   пропозиція?  Тоді  залишилася  одна поправка.  Це  поправка  до  цієї  статті?  Будь  ласка,   перший мікрофон.

 

     75

 

     БРИТ В.П.,  член  Комісії  Верховної  Ради  України з питань економічної політики  /Приазовський  виборчий  округ,  Запорізька область/.  Тут  ми  збираємося вилучити частину речення:  "але не менше 15 депутатів". Це, мабуть, правильно. Але тоді треба трошки відредагувати    там,    де    пишеться"...щоб    забезпечувалось представництво по одному",  Слід написати  "  ...не  менш  як  по одному депутату від кожної фракції".

 

     НОСОВ В.В. Якщо ми пишемо "по одному" то кожна фракція так і висуває. А як менше? Півдепутата?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Менше одного не буває.

 

     БРИТ В.П. По одному - це щось таке дуже конкретне. Тільки по одному - і все. А треба записати "не менш як по одному від кожної фракції.  Бо є фракції,  які складаються  з  90  депутатів,  а  є фракції, де всього 25 депутатів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. По одному він кожної депутатської фракції. Отже, ставиться на  голосування  стаття  4.6.З  з  останньою  поправкою /вилучити слова "але не менше 15 депутатів"/. Прошу голосувати.

 

     "За" - 213.

 

     Стаття приймається.

 

     Стаття 4.6.4.  Немає  зауважень?  Тоді ставлю на голосування главу 4.6 у цілому. Прошу голосувати.

 

     76

 

     "За" - 237. Прийнято.

 

     Сторінка 90,  розділ 5.  "Формування  органів  виконавчої  і судової.влади..."

 

     Третій мікрофон, будь ласка.

 

     ГАРМАШ Л.І.  Я  просил  бы  возвратиться на страницу 79.  Мы избираем сначала председателей комиссий,  потом утверждаем состав комиссии, и получается, что председатели есть, а людей у них нет. Мы уже имеем прецедент,  Давайте сначала решим вопрос  о  составе комиссии.  Депутаты  пишут заявления,  формируется комиссия,  она избирает председателя...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вносьте пропозицію, будь ласка.

 

     ГАМАШ Л.І. Эта позиция изложена на странице 76, часть 6. Там написано,   что   сначала   избираются   председатели,   а  затем формируются комиссии.  И мы имеем сегодня комиссии в составе пяти человек и комиссии по 26 человек...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. То ми знову повертаємося до сторінки 79?

 

     ГАРМАШ Л.І. Да. Вы же не дали мне слова! Это же ненормально. Давайте сформируем комиссии,  они избирает председателей, и будем нормально  работать.  Сегодня  в  одной комиссии 26 человек,  а в другой - 5.  Это же ненормально.  Председателя избрали,  комиссия есть, а людей нет.

 

     77

 

     НОСОВ В.В. Але ж голів комісій обирає не комісія, а Верховна Рада.

 

     ГАРМАШ Л.І. Нет возражений. Но избирает по рекомендации этих комиссий. Наверное же так? Кому же такая комиссия нужна?

 

     НОСОВ В.В.  Але  й  порядок  висування  голів інший,  не від комісій.

 

     ГАРМАШ Л.І. Формируйте сначала комиссии по фракциям, а потом назначайте председателей.  Только сегодня надо посчитать, сколько людей во фракциях.

 

     НОСОВ В.В.  Тут є  деталь.  Не  до  кожного  голови  комісії депутат хоче йти.  Скажімо,  до одного голови він іде, а якщо там інший голова,  то не піде.  Так,  як  і  на  роботі  буває.  Хіба начальники вибирають своїх підлеглих? А ми ж підлеглі.

 

     ГАРМАШ Л.І.  Сегодня  в наших комиссиях,  не буду говорить в каких,  в одной подкомиссии 8-9 депутатов,  в другой - только  3. Потому что когда делили портфели,  то лезли в одни подкомиссии, а когда этот портфель не  подучили,  полезли,  извините,  в  другие подкомиссии, где удобнее.

 

     НОСОВ В.В.  Але  це  вже  інше  питання.  Зараз мова йде про кількісний  склад.  Верховна  Рада  визначає  кількісний   склад. Визначте не 26, а 16 депутатів.

 

     78

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Сторінка   90.  Розділ  5.  "Формування  органів виконавчої і судової  влади.  Персональне  обрання,  призначення, затвердження  і  звільнення".  Зауваження  є?  Немає.  Ставлю  на голосування назву розділу 5. Прошу голосувати.

 

     "За" - 222. Прийнято.

 

     Глава 5.1.  "Розгляд кандидатури Прем'єрміністра України  та кандидатур до складу Кабінету Міністрів України". Стаття 5.1.1.

 

     Будь ласка, другий мікрофон.

 

     ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ Є.П.  У мене пропозиція щодо процедури. Справа в тому,  що вже  18  година,  а  щоб  продовжити  засідання,  треба все-таки проголосувати.  Питання це дуже важливе. Я вважаю, що не треба поспішати.  Або проголосувати щодо  продовження  засідання, або припинити роботу.

 

     НОСОВ В.В. Ще дві хвилини.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже,  стаття 5.1.1. Зауваження є? Немає. Стаття 5.1.2?  Немає.  5.1.3?  Немає.  5.1.4?  Немає. Стаття 5.1.3? Будь ласка.

 

     ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ Є.П. Стаття 5.1.2.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. 5.1.2? Будь ласка.

 

     79

 

     ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ Є.П.  5.1.2. Справа в тому, що тут є така фраза, що за пропозицією  Президента  України  Верховна  Рада  розглядає запропоновану  ним кандидатуру Прем'єр-міністра.  Але пригадайте, як ми того разу розглядали таку кандидатуру. Ми почали розглядати кандидатуру  Прем'єр-міністра,  а  в  середині  дня  нам принесли подання від Президента.  Тому я пропоную внести таке  доповнення: "За тиждень перед внесенням на розгляд Верховної Ради питання про затвердження  кандидатури  Прем'єр-міністра  Президент   надсилає Верховній  Раді  письмову  пропозицію  з конкретною кандидатурою. Вона  обговорюється  в  постійних  комісіях  і  розглядається   у депутатських   фракціях   і   групах.  Результати  обговорення  у письмовій формі передаються  до  Президії  Верховної  Ради  і  на вимогу  відповідної  комісії  чи депутатської фракції можуть бути озвучені  на  пленарному  засіданні   Головою   Верховної   Ради. Негативні висновки обов'язково мусять бути вмотивовані". Пропоную ось таку поправку,  щоб у нас не було такого,  що ми  обговорюємо кандидатуру і не знаємо, надіслав Президент подання чи ні.

 

     НОСОВ В.В.  У  нас  такого не буде,  тому що в статті 5.1.1, частина 2,  сказано,  що одночасно з  письмовою  пропозицією  про затвердження  кандидатур  подаються  матеріали  та  інше.  І якщо Президент не надіслав подання,  то у нас  не  буде  предмета  для обговорення.  Тобто  якщо  Президент  не  подав,  то ми не можемо розглядати цього питання.

 

     ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ Є.П.  Шановний Владиславе Васильовичу,  я ще раз нагадую,  що ми обговорювали кандидатуру Прем'єр-міністра,  а нам ніхто нічого не подавав.  А я тут пропоную,  щоб за тиждень  було письмове подання Президента,  бо ми обираємо Прем'єр-міністра. Це прийнято в російській Думі й в інших парламентах.

 

     80

 

     НОСОВ В.В.  За тиждень до чого?  Ви не можете ніякий тиждень наперед   визначати,   бо   у  вас  немає  матеріалів.  Згідно  з Регламентом, щоб внести питання на пленарне засідання, треба, щоб воно  було  включене  до першого розділу порядку денного.  Перший розділ - це питання з підготовленими документами.  Ви не  зможете його включити за тиждень, бо немає документів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     ДЕПУТАТ /не представився/.  Не считаете ли вы,  что в статье 5.1.1., где мы предусматриваем формирование Кабинета Министров, в соответствии  с  Законом  о  Кабинете  Министров,  мы закладываем противоречие  Регламента  с   законом.   Мы   Регламентом   сразу накладываем ограничение на Закон о Кабинете Министров.

 

     НОСОВ В.В.  Ні.  Названа  вами  стаття  лише містить перелік актів,  які визначають ці  дії.  А  ми  їх  тут  ні  до  чого  не зобов'язуємо.  У  Регламенті розписані тільки дії Верховної Ради. Але якщо ви візьмете Закон  про  Кабінет  Міністрів,  то  тем  їх внутрішні процедури теж розписані.  Ми ж тільки призначаємо вісім осіб,  і на цьому  дії  Верховної  Ради  припиняються.  Уся  інша організація роботи в Кабінеті Міністрів здійснюється згідно з тим законом. Але ми туди своїм Регламентом не втручаємося. Тобто дана стаття   містить   тільки   перелік  законів,  які  регулюють  ці відносини. І все.

 

     81

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 5.1.3. Є зауваження? Немає.

 

     Стаття 5.1.4. Є?

 

     Другий мікрофон, будь ласка.

 

     ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ Є.П.  У  частині  2  статті 5.1.4 сказано:  "Про затвердження  Прем'єр-міністра  України  Верховна  Рада   приймає постанову..."  Після  крапки я пропоную додати:  "Ця постанова не обговорюється і голосування за  неї  не  проводиться".  Справа  в тому,   що  ми  вже  проголосували  там  за  допомогою  бюлетенів кандидатуру  Прем'єр-міністра,  проголосували  рішення  Лічильної комісії, а тому тепер лише беремо до відома.

 

     НОСОВ В.В.  Усе,  що  ви  пропонуєте,  міститься в посиланні частини 2 статті 5.1.4.  Там у  дужках  написано:  стаття  3.7.8, частина 2 статті 3.7.6. Усе, що ви пропонуєте, там розписано,

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування в цілому главу 5.1.  Прошу увімкнути систему.

 

     "За" - 222. Рішення прийнято.

 

     Шановні народні  депутати,  давайте  порадимося  щодо  нашої подальшої  роботи.  Регламент  вечірнього засідання ми вичерпали. Будемо продовжувати? /Шум у залі/.

 

     Ставлю на голосування пропозицію продовжити на  годину  нашу роботу. Прошу голосувати. Прошу увімкнути систему.

 

     "За" - 97. Рішення не прийнято.

 

     От вам і колгоспники. Там працюють від зорі до зорі...

 

     Сідайте, Владиславе Васильовичу, спасибі.

 

     82

 

     Дозвольте ще  зачитати одну інформацію.  "Центральна виборча комісія по виборах народних депутатів України.

 

     Центральна виборча  комісія  інформує,  що  за   попередніми оперативними   відомостями,   одержаними  від  окружних  виборчих комісій,  повторні вибори народних депутатів України відбулися  у 65 виборчих округах із 112.  Обрано 20 народних депутатів.  Серед них -  Гетьман,  Гладуш,  Ємець,  Іоффе,  Лазаренко,  Недригайло. Ямковий та інші відомі люди.

 

     У 45  виборчих  округах  окружними  комісіями  призначається повторне голосування.  У 47 виборчих округах вибори не відбулися, оскільки у них взяло участь менше 50 відсотків виборців, внесених до списків,  тобто не були дотримані вимоги частини 3  статті  43 Закону  про  вибори  народних  депутатів  України.  Серед  них 18 округів у місті Києві, 6 округів у Республіці Крим, по 3 округи у Київській  та  Харківській областях,  по 2 - у Дніпропетровській, Сумській областях і місті Севастополі  і  по  1  округу  -  в  ІІ областях.

 

     До Центральної  виборчої  комісії  продовжують надходити від окружних виборчих комісій телеграми  та  офіційні  протоколи,  на підставі яких Центрвиборчком планує розглянути підсумки повторних виборів на своєму засіданні 28 липня 1994 року

 

     Подається в порядку інформації.

 

     Голова Центральної виборчої комісії Іван Ємець".

 

     Спасибі за увагу. Завтра засідання - о 10 годині.

 

     83