БЮЛЕТЕНЬ N 17

Опубліковано 10. 10. 2000

 

                       ЗАСІДАННЯ СІМНАДЦЯТЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

         У к р а ї н и.  10  ж о в т н я  2000  р о к у.

                         10 г о д и н а.

 

     Веде засідання Перший заступник Голови Верховної

     Ради України МЕДВЕДЧУК В.В.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго   ранку,   шановні   народні    депутати, запрошені,   гості   Верховної   Ради!  Прошу  народних  депутатів підготуватися до реєстрації.

 

     Шановні колеги!  Сьогодні день народження народних  депутатів України  Іщенка  Олега Івановича і Фурдичка Ореста Івановича.  Від вашого імені поздоровляю  їх!  Побажаємо  їм  успіху,  здоров'я  і всього самого найкращого!

 

     Прошу народних     депутатів    зареєструватися.    У    залі зареєструвалися  369   народних   депутатів.   Ранкове   засідання оголошується відкритим.

 

     Шановні народні  депутати!  Відповідно до постанови Верховної Ради України від 21 вересня на порядок денний чергового Дня  уряду у Верховній Раді вноситься дві інформації Кабінету Міністрів:  про стан підготовки підприємств паливноенергетичного комплексу України до   роботи   в   осінньо-зимовий   період,   з   якою   виступить віце-прем'єр-міністр  України  Тимошенко  Юлія  Володимирівна   та інформація про хід виконання Кабінетом Міністрів України Постанови Верховної Ради від 20 квітня 2000 року про парламентські  слухання щодо   14-ої  річниці  Чорнобильської  катастрофи,  яку  доповість міністр з  питань  надзвичайних  ситуацій  та  у  справах  захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Дурдинець Василь Васильович.

 

     Шановні колеги!  Розгляд цих питань  пропонується  побудувати таким чином.  Згідно з постановою Верховної Ради,  яка врегульовує питання проведення і заслуховування інформації Кабінету  Міністрів у   Верховній   Раді   під   час   проведення   Дня  уряду  надати віце-прем'єр-міністру для доповіді по першій інформації 15  хвилин та 1 годину 30 хвилин для відповіді на письмові і усні запитання.

 

     Нагадую: згідно  з  Положенням  про  проведення  Дня уряду 30 хвилин надається на відповіді на письмові запитання і до 1  години

-  на  усні  запитання.  Після  цього надається для доповіді п'ять хвилин представнику профільного комітету (це буде народний депутат Панасовський)   і   відводиться   час  (згідно  з  постановою  про проведення  Дня  уряду  20  хвилин)  на  дебати  -   виступи   від депутатських груп і фракцій.  Аналогічно буде слухатися інформація уряду з другого питання.  Після завершення  обговорення  згідно  з Положенням  про  проведення  Дня  уряду буде затверджена постанова Верховної Ради України.

 

     Олександр Сергійович Єльяшкевич  тягне  руку.  Якщо  відносно трансляції, то зараз це питання з'ясовується, хоча Верховна Рада у відповідності із Постановою про проведення Дня уряду направила всі листи і в Національну телекомпанію,  і в Національну радіокомпанію про проведення трансляції Дня уряду,  як це викладено в пункті  14 Положення про проведення Дня уряду. Зараз така інформація надійде, Олександре Сергійовичу, і я вас поінформую.

 

     А поки  ми  починаємо  проведення  Дня   уряду.   Слово   для виступу...  (Шум  у  залі).  У  нас  немає  сьогодні виступів ні з процедури, ні з мотивів голосування.

 

     Інформація Кабінету Міністрів  України  про  стан  підготовки підприємств  паливноенергетичного  комплексу  України  до роботи в осінньо-зимовий  період.  Доповідає  та  відповідає  на  запитання віце-прем'єр-міністр  України  Тимошенко Юлія Володимирівна (Шум у залі).

 

     Шановні колеги,  ну  яка   процедура?   Процедура   визначена постановою  Верховної  Ради,  яка  була  затверджена  в 1997 році, внесені відповідні зміни.

 

     Увімкніть мікрофон народного депутата Єльяшкевича  Олександра Сергійовича.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.,  заступник  голови  Комітету  Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності (виборчий округ 182,  Херсонська  область).  Уважаемые  коллеги!  Уважаемый Виктор Владимирович!  Я  уже  как-то  просил  вас  в  случае   отсутствия Председателя  Верховной  Рады  давать  информацию депутатам о том, почему  его  нет,  что  с  ним  случилось,  потому  что   депутаты переживают   за   выполнение   его   конституционных  обязанностей Председателя Верховной Рады. Это первое.

 

     Второе. Совершенно  непонятно,  почему  все-таки  отсутствует теле-  и  радиотрансляция?  В  соответствии  с  Положением  о  Дне правительства в прямом эфире она должна осуществляться.  Уважаемый Виктор  Владимирович,  прошлый  раз я обращал внимание руководства Верховной  Рады  на  то,  что   не   выполняется   соответствующее законодательство, но, к сожалению, как говорится, воз и ныне там.

 

     Я понимаю,  что все это делается умышленно,  и считаю, что на сегодняшний день руководство Верховной Рады доказало  свою  полную несостоятельность   в   вопросе   освещения   деятельности  сессии Верховной Рады Украины.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть мікрофон народного депутата Яценка.

 

     ЯЦЕНКО В.М.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань екологічної політики,  природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (виборчий округ

 66, Житомирська область).  Дякую, Вікторе Володимировичу. Шановні народні  депутати!  Шановні  члени  уряду!  Я  хотів   би   просто поінформувати  про  те,  що  сьогодні  багато людей зібралося біля будинку Верховної Ради України,  тому що і перше, і особливо друге питання   хвилює  багатьох  і  багатьох  людей.  І  тому,  Вікторе Володимировичу,  прохання до вас, по-перше, забезпечити трансляцію на  вулицю,  тому  що люди,  без перебільшення,  з'їхалися з усієї України.  І просив би народних депутатів поспілкуватися зі  своїми виборцями.

 

     І по-друге, дозволити людям вийти із лісу, тому що їх загнали під ялинки, хоча б трохи здвинути бар'єри.

 

     Вікторе Володимировичу,  прошу   дати   команду   комендатурі вирішили це питання.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, вже дав.

 

     Юліє Володимирівно,  я  нагадую  -  15  хвилин  на доповідь і півтори години на відповіді на письмові й усні запитання.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.,  віце-прем'єр-міністр України.  А можна трохи більше ніж 15 хвилин, я просто не зможу...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Юлія Володимирівна просить більше ніж 15  хвилин,  але  тоді  буде  менше  часу  для  відповідей  на запитання. Погодимося? Скільки, Юліє Володимирівно?

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В. Я буду вкладатися в 25 хвилин.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юліє Володимирівно.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Дякую.  Шановні народні депутати!  Дійсно,  є дуже багато інформаційних повідомлень навколо паливноенергетичного комплексу.  І всі керівники паливно-енергетичного комплексу  уряду задоволені  тим,  що  сьогодні  ці  питання  внесені  на  публічне обговорення, і нам сьогодні є що сказати.

 

     Я хотіла   б   розпочати   з   макроекономічних   показників, досягнутих у паливноенергетичному комплексі.  І хочу звернути вашу увагу,  що в деяких засобах масової інформації обговорюється тема, що    в   паливно-енергетичному   комплексі   зменшуються   обсяги виробництва,  і  це  від'ємно  впливає  на  загальні  показники  у державі.

 

     Я хотіла  б  звернути  вашу  увагу  на таблицю,  яка зараз на екрані.     Вона     характеризує     обсяги     виробництва     в паливноенергетичному   комплексі.   Майже   у   всіх  без  винятку підгалузях  є  збільшення  обсягів  виробництва.  Єдине,  що   дає негативний  від'ємний  показник,  це нафтопереробна промисловість. Але я хочу зазначити,  що  майже  всі  нафтопереробні  заводи  вже приватизовані,  мають власників і єдине,  чим можна впливати, - це акцизною і податковою  політикою.  Тому  нафтопереробні  заводи  і нафтопереробна   промисловість   сьогодні  знаходиться  в  секторі керівництва і управління Міністерства  економіки.  Інші  показники (порівняно за вісім місяців 1999 року) зросли: в електроенергетиці на 0,6 відсотка,  в нафтовидобувній галузі - на  0,1  відсотка,  у газовій - на 2,2 відсотка і у вугільній - на 6,7 відсотка.

 

     Далі я   хотіла   б   зупинитися   безпосередньо   на  галузі електроенергетики.  Шановні колеги!  В електроенергетиці (я ще раз підкреслюю)  ситуація залишається досить важкою.  Вона пов'язана з тим,  що щомісячно споживачами електричної енергії не  сплачується 350-400 мільйонів гривень.  І це, безумовно, позначається на стані галузі.  І виправити ситуацію в електроенергетиці за 8-9  місяців, коли  це  руйнувалося  протягом 10 років,  дуже і дуже важко.  Але загальний   обсяг   виробництва   збільшився   на   0,1   мільярда кіловат-годин.  Хочу зазначити, що це дуже позитивний показник. На гідроелектростанціях ми зменшили виробництво,  і це дає можливість нам підтримувати нормальний екологічний стан і накопичувати воду в необхідних обсягах. На теплових електростанціях за дев'ять місяців (порівняно  з минулим роком) обсяги виробництва збільшилися на 1,7 мільярда, на атомних електростанціях - на 1 мільярд кіловат-годин.

 

     Хочу звернути вашу увагу на вітроенергетику. Ви знаєте, що це напрям  нетрадиційної  енергетики,  в  який  практично  вкладалися кошти,  але не працювали. У цьому році вперше вітроенергетика дала свої   обсяги  виробництва  електричної  енергії  -  0,1  мільярда кіловат-годин,  тому  це  теж  позитивне  зрушення.  Але  я   хочу зазначити,  що  головним  напрямом  роботи уряду було,  безумовно, наведення порядку в товарногрошових відносинах.

 

     Я хочу,  щоб ви подивилися на діаграму, яка знаходиться зараз на екрані.  І єдине, що я можу сказати, поки ми остаточно наведемо порядок  у  зборі  грошових  коштів  за  електричну  енергію,   не подолаємо  всілякі  схеми,  які були і ще залишилися в енергетиці, нам майже неможливо буде навести порядок у технічному  стані  цієї галузі.

 

     Якщо ви  подивитеся  на  екран,  надходження на енергоринок в 1999 році характеризуються нижньою діаграмою.  Починали ми  з  4,2 відсотка,  дійшли до 7 відсотків. Сьогодні надходження на ринок до 70 відсотків, це 700 мільйонів гривень. Минулого року в середньому щомісячно  ми отримували приблизно до 70 мільйонів гривень.  Зараз ми маємо щомісячно до 700 мільйонів.  За 9 місяців  ми  зібрали  2 мільярди  826  мільйонів гривень для того,  щоб підтримати і якось відродити енергетику.

 

     Я прошу показати наступну табличку. Шановні колеги! На екрані ви бачите, як зменшується заборгованість за електричну енергію. До червня ми мали  кризовий  стан  із  заборгованістю  за  електричну енергію  через  те,  що переходили виключно на грошові розрахунки. Але після червня нам вдалося змінити всі пропорції і  за  останніх чотири  місяці  ми  зменшили  заборгованість за електричну енергію майже на 1 мільярд 100 мільйонів.  Завдяки виключно грошовій формі розрахунків   ми  маємо  нормальну,  стабільну  позитивну  систему зменшення боргів за електричну енергію.

 

     Я хочу,  щоб  ви  подивилися,  як  фінансувалися  за  дев'ять місяців  1999 року і за дев'ять місяців 2000 року окремі генеруючі компанії,  щоб вам стало зрозумілим, що фінансовий стан позначився і на соціальному стані,  і на технічному стані генеруючих компаній України.

 

     Майже у всіх теплових генеруючих компаніях надходження коштів у  грошовій  формі  збільшилися  у  4-6  разів.  Якщо  Центренерго наприклад,  за 9 місяців 1999 року отримало 90 мільйонів,  то за 9 місяців  2000  року  -  426  мільйонів.  У  всіх інших,  ви можете подивитися,  також є позитивна  динаміка.  Донбасенерго,  яке,  до речі,  сплачує шахтарям найбільші обсяги грошових коштів, отримало майже  600  мільйонів  гривень  (минулого  року  -  97   мільйонів гривень).

 

     Я прошу    показати    наступну   табличку.   Що   стосується нетрадиційних   джерел,   що   стосується   певних   проектів    і високовольтних мереж транспортування.  Ви можете побачити, що вони всі були забезпечені грошовими коштами в необхідній  кількості,  і це дало свої позитивні результати.

 

     Що стосується заробітної плати.  Я хочу сказати,  що ми майже тримаємо на стабільному рівні  заробітну  плату  і  не  збільшуємо заборгованості по генеруючим компаніям.

 

     Хотіла б сказати декілька слів по НАЕК "Енергоатом".  Я прошу показати,  будь ласка, таблицю "Надходження грошових коштів в НАЕК "Енергоатом".  Я хочу звернути вашу увагу на те, що "Енергоатом" з 1 січня 2000 року живе нормальним ринковим життям і в той  же  час виконує  всі  технічні  функції,  які  повинні  виконувати  атомна енергетика в Україні. На екрані зараз діаграма грошових надходжень для  нормального  функціонування "Енергоатому".  Якщо ми мали за 9 місяців 1999 року 510 мільйонів гривень, то за 9 місяців 2000 року

- 1 мільярд 709 мільйонів гривень. Як це позначилося на роботі? Як наслідок,  ми нормально,  стабільно, за графіком розраховуємося за ядерне паливо.

 

     Якщо ви   подивитеся,  як  фінансувалася  закупівля  ядерного палива в 1999 році,  то побачите,  що ми повинні були сплатити  за завезене паливо 85 мільйонів доларів,  а сплатили значно менше,  і утворився борг на рівні 40 мільйонів доларів.

 

     За 9 місяців 2000 року  ми  профінансували  з  28-відсотковим дисконтом  закупівлю ядерного палива для 13 блоків із 14,  і у нас загальний обсяг закупівлі палива становить 178 мільйонів доларів.

 

     Погашено всі борги минулого періоду перед Росією.

 

     Як працюють блоки?  Я прошу звернути увагу на  діаграму,  яка свідчить,  в  який  період і скільки блоків в Україні працюють.  І якщо ми входили в 2000 рік з достатньо кризовою ситуацією,  і  був час,  коли в нас працювало 5- 6 блоків, то на сьогодні в нас із 14 блоків нормально працюють 12.  І  до  кінця  року  нам  залишилося завезти ядерне паливо ще на два блоки.

 

     Зверніть увагу, будь ласка, на 9 жовтня. Зараз у нас працюють 12 блоків,  минулого року на  цей  час  працювало  9  блоків,  що, дійсно, позначалося на стані енергетики в Україні.

 

     Я прошу  показати наступну табличку,  зеленого кольору.  Як в осінньо-зимовий   період   будуть    працювати    блоки    атомних електростанцій?   У   нас  усі  блоки  атомних  електростанцій  на листопад,  грудень,  січень і аж до березня практично  забезпечені ядерним  паливом.  І  максимально  ми  будемо мати 2-3 непрацюючих блоків.  Тобто  ми  вийшли  на  нормальне  функціонування  системи ядерної енергетики.

 

     Я хочу  звернути  вашу  увагу  на цю табличку.  Зліва - блоки атомних електростанцій,  по горизонталі  -  місяці,  в  які  блоки працюють.  Зелене  поле  - це блоки вже завантажені свіжим ядерним паливом,  і вони можуть  спокійно  працювати.  Ви  бачите,  що  на листопад,  грудень,  січень,  аж  до березня,  в нас уже 10 блоків повністю завантажені.  Ще чотири блоки (три, крім чорнобильського) мають ядерне паливо,  на один-два нам треба завезти. Тобто система повністю стабільна.

 

     Надходження коштів за електричну енергію дало нам  можливість виконувати  стратегію  України  на добудову двох ядерних блоків на Рівненській і Хмельницькій АЕС.

 

     І я хочу підкреслити,  що ми майже ввійшли в графік  добудови цих блоків.  Незважаючи на те,  скільки коштів і коли ми отримаємо від світової спільноти,  наші блоки будуть добудовані і добудовані вчасно.

 

     Ви бачите систему фінансування - липень, серпень, вересень, - ми майже вийшли на планове  фінансування  до  рівня  30  мільйонів гривень щомісячно.

 

     Що стосується   соціальної   сфери  і  соціальних  питань  по "Енергоатому".  Починаючи з 1 січня 2000 року у  нас  були  великі соціальні   проблеми   з  персоналом  атомних  електростанцій:  не сплачувалася заробітна лата, яка ще й була вкрай низькою. І відтік фахівців  з  атомних  електростанцій  вже  став носити постійний і системний характер.  Зараз нам вдалося зупинити ці процеси.  І  ви бачите,  що  майже  з  квітня заборгованість із виплати заробітної плати почала суттєво зменшуватися.  Сьогодні такої  заборгованості ми не маємо.

 

     Наступне. Я  хотіла  б  звернути  увагу  на  ситуацію  в  НАК "Нафтогаз України".  На початку своєї  доповіді  я  декілька  слів сказала  про те,  що майже всі показники по видобутку газу і нафти НАК "Нафтогаз України" виконуються. І це є безпосередньо наслідком того,  що  повністю  налагоджені платежі на ринку природного газу. Усунені  всі  посередницькі  структури,  немає  ніяких  вексельних залікових схем розрахунків. І по грошових коштах (я прошу показати табличку),  починаючи з червня,  ми утримуємо  інкасацію  грошових коштів на рівні більше ніж 100 відсотків,  тобто йдемо з постійним зменшенням боргу по спожитому природному газу.

 

     На діаграмі ви бачите,  як  з  травня  зменшується  борг.  Це системна робота,  але вона ще потребує достатньо часу, щоб на базі грошових коштів все-таки вийти з боргових зобов'язань.

 

     Як наслідок того,  що система ринку в НАК "Нафтогаз  України" налагоджена,   нам   вдалося   зменшити  в  2,5  раза  борг  перед Туркменістаном і вийти на чіткий графік погашення боргів  минулого року перед Туркменістаном.

 

     І саме це стало підставою для того,  щоб побудувати відносини між Україною і Туркменістаном нормально і цивілізовано.  І вже  до кінця  цього  року  ми в Туркменістані маємо можливість взяти ще 5 мільярдів кубічних метрів природного газу.

 

     Що стосується розрахунків НАК "Нафтогаз України" з  "Ітерою". Борг  зменшився  майже  в два рази.  Що стосується боргу перед РАТ "Газпром".  Ситуація така:  підписано всі акти звіряння,  на рівні президентів   визначений  термін,  передбачений  для  погашення  і реструктуризації цих боргів - 10 років,  йде  технічне  підписання всіх документів.

 

     Я прошу показати таблицю динаміки виплати заробітної плати на підприємствах  НАК  "Нафтогаз  України".  Соціальні  проблеми  НАК "Нафтогаз  України".  На  початку  року  ми мали заборгованість із виплати заробітної плати 97 мільйонів.  Рівень заробітної плати  з початку   року   на   підприємствах  НАК  "Нафтогаз  України"  був підвищений,  ситуація для працівників цієї галузі  досить  суттєво покращилася.  І  на  1 жовтня заборгованість із виплати заробітної плати зменшилася майже втричі.

 

     Окремо хочу звернути увагу на  вугледобувну  галузь.  Шановні колеги!  Найбільш  складна,  найбільш запущена у плані організації керівництва  галузь,  безумовно,  вугільна.  Корупційні  явища   у вугільній галузі є майже на всіх рівнях і подолати їх на сьогодні, на жаль,  більшою мірою нам не вдалося.  Але  чогось  ми  все-таки досягли.

 

     Ми суттєво покращили капіталовкладення у вугільну галузь.  Це дало  нам  можливість  порівняно  з  минулим  періодом   збільшити виробництво  на 142 тисячі тонн.  Дійсно,  цей показник невеликий, але негативної динаміки немає.  Є позитивна динаміка,  і вона буде нарощуватися щодня.

 

     Я прошу  показати таблицю,  в якій зазначено,  скільки коштів отримано  від  реалізації  вугільної  продукції   вуглевидобувними підприємствами.  Я  прошу звернути увагу на цей суттєвий показник. Мова йде про те,  що вугільна  галузь  завжди  по  розрахунках  за відвантажене   вугілля   фінансувалася  за  остаточним  принципом. Замість   заробітної   плати   чим   тільки   з    шахтарями    не розраховувалися:  і продуктами харчування,  і одягом,  і побутовою технікою, і чим завгодно. Сьогодні я хотіла б все-таки сказати про такий  показник:  за  9 місяців 2000 року вугільна галузь отримала майже в 1,9 раза більше грошових  коштів,  ніж  минулого  року.  І сьогодні  надходження  коштів від реалізації за вугільну продукцію становлять приблизно до 3 мільярдів гривень.  Це вдвоє більше, ніж минулого року.

 

     Що це  дало  можливість  нам зробити?  За останніх два місяці обсяг відвантаженого вугілля генеруючим компаніям становить обсяг, достатній для накопичення вугілля.  Другий місяць з вугледобувними об'єднаннями,  які  відвантажують  вугілля  генеруючим  компаніям, розраховуються  грошима  на  рівні  100 і більше відсотків.  Тобто такий прецедент в Україні з'явився вперше:  за енергетичне вугілля розраховуються  грошима  на  100  відсотків.  І  я  вважаю,  що цю динаміку ми зможемо, безумовно, утримати.

 

     Заборгованість із виплати заробітної плати.  На жаль,  чимось пишатися в цьому нам,  дійсно,  дуже важко. Тому що заборгованість із виплати  заробітної  плати  шахтарям  ще  є.  На  початку  року заборгованість   становила   1,9  мільярда  гривень.  Ми  втримали позитивну динаміку,  не збільшили заборгованості.  Ми перейшли  на розрахунки   заробітної   плати   грошима.  Але  суттєво  зменшити заборгованість, на жаль, ми не змогли, хоча вдалося трохи зменшити борг. І я думаю, що ця динаміка буде зберігатися.

 

     Я хотіла  б ще декілька питань зачепити.  Про вугільну галузь хотіла б завершити  наступним.  Ми  з  вами  сьогодні  відчуваємо, наскільки   відносини   по   закупівлі  Україною  природного  газу напружені.  І Росія,  і Туркменистан  наполягають  на  тому,  щоб, поперше,  Україна розраховувалася,  а по-друге, ми не застраховані від того,  щоб у нас постійно підвищувалися ціни на природний газ. Тому  сьогодні  ми  повинні  визначитися з енергетичною стратегією України,  з її енергетичним ресурсом,  який повинен бути в  основі нормального функціонування паливноенергетичного комплексу.  І така стратегія сьогодні для України визначена - це, безумовно, вугільна галузь.

 

     Сьогодні уряд розробляє поглиблену, суттєву програму розвитку вугільної галузі.  І ми будемо  намагатися,  щоб  це  відбилося  в бюджеті на 2001 рік. Реформування цієї галузі є нагальною потребою сьогодення і стратегічною потребою України.

 

     Декілька слів  щодо  "Укрнафти".   Ви   чудово   знаєте,   що запровадження  аукціонного  продажу  нафти  реально  покращило всі умови для відродження виробництва.  Згідно з планом на  9  місяців 2000 року ми збільшили виробництво. Сьогодні ми вкладаємо достатні кошти в розвідку,  буріння і закладаємо певну  стратегію  нафтової галузі   в   Україні.   Ви   бачите,   що  і  по  проходці,  і  по експлуатаційному бурінню,  і по розвідувальному бурінню  в  нас  є певні позитивні зрушення. Усі бартерні системи практично усунені і сьогодні мова йде про те,  що ми можемо видобувати  свою  нафту  в більших  обсягах.  Я  прошу показати таблицю по заробітній платі в "Укрнафті".

 

     За станом на  1  січня  2000  року  ми  мали  досить  суттєву заборгованість   із   виплати  заробітної  плати.  Сьогодні  такої заборгованості  немає,  галузь  повністю  фінансується.  І   прошу показати,  будь  ласка,  як  розраховується "Укрнафта" з бюджетами всіх рівнів. Знайдете таку табличку?

 

     Шановні колеги!  Я хотіла б звернути вашу увагу,  що є багато докорів,  які  звучать  від  податкової  адміністрації,  у засобах масової    інформації    стосовно    того,     що     підприємства паливно-енергетичного  комплексу вкрай незадовільно розраховуються з  бюджетами  всіх  рівнів,  що  сьогодні  70  відсотків  недоїмки формується саме в межах паливноенергетичного комплексу. І, дійсно, такі показники є.

 

     Але я хотіла б вас ознайомити із зовсім  іншими  показниками. Наприклад, "Укрнафта". Якщо підприємствами "Укрнафти" за весь 1999 рік усього до бюджету всіма видами платежів - заліками, бартером - було   сплачено  477  мільйонів  гривень,  а  грошима  тільки  156 мільйонів,  то тільки за 9 місяців 2000 року ми маємо зовсім інший показник:  сплачено  грошима  до бюджету підприємствами "Укрнафти" 861 мільйон гривень.  Це,  дійсно,  безпрецедентний показник, який дає  можливість  зробити  висновок,  що  всі державні підприємства можуть  працювати  так  само   ефективно,   як   сьогодні   працює "Укрнафта",   якщо   нормально,   ефективно   організувати  процес управління.  А  всього  всіма  видами  платежів  сплачено   більше мільярда гривень.

 

     І тепер  щодо  загальних показників надходжень до бюджету від підприємств  паливно-енергетичного  комплексу.  Я  прошу  показати загальну таблицю.  Це дуже принципова діаграма,  я прошу депутатів звернути на це увагу.  Якщо у 2000  рік  ми  входили  з  недоїмкою паливно-енергетичного комплексу у 8 мільярдів гривень, за 1999 рік сплачено грошима 1 мільярд 359 мільйонів,  то тільки за 9  місяців 2000  року  ми  зібрали  грошима 2 мільярди 753 мільйони,  що на 1 мільярд 394 мільйони більше, ніж минулого року.

 

     Для порівняння   наведу   дві   цифри.   Наприклад,    пенсії проплачені.  Для  того щоб була погашена заборгованість із виплати пенсій,  Пенсійному  фонду  із  бюджету  було  виділено  додатково порівняно  з  минулим роком 940 мільйонів гривень.  Ви бачите,  що тільки ПЕК додатково дав 1 мільярд 394 мільйони.

 

     Що стосується виплати бюджетній сфері.  Порівняно  з  минулим роком  збільшено  видатки  в  бюджеті - до 400 мільйонів (я маю на увазі для виплати  заробітної  плати).  І  ви  бачите,  що  багато соціальних  проблем  у  країні  вдалося  вирішити  саме  тому,  що паливно-енергетичний комплекс удвічі збільшив відрахування.

 

     Безумовно, недоїмка залишається.  Я прошу  показати  наступну таблицю.   Приріст   недоїмки   підприємств  паливно-енергетичного комплексу до бюджетів усіх рівнів за 2000 рік становить 1  мільярд 100    мільйонів,    а    бюджети    всіх    рівнів    заборгували паливноенергетичному комплексу 1  мільярд  602  мільйони  гривень. Тобто  тут треба ще з'ясувати,  хто кого кредитує:  бюджет ПЕК або навпаки.

 

     Тепер що стосується стратегії.  Я хотіла б  сказати  декілька слів  щодо  "Енергоатому".  Безумовно,  наша  стратегія  в цьому - добудувати всі, без винятку, недобудови, які є...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Юліє Володимирівно, скільки вам ще треба часу?

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В. ...в енергетичній галузі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, будь ласка.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.   Що   стосується   вуглевидобувної    галузі. Безумовно,  стратегія направлена на відродження,  на очищення цієї галузі,  на технічне переоснащення і на  соціальне  впорядкування. Наше майбутнє за потужною вуглевидобувною галуззю.

 

     Що стосується транспортування нафти і газу.  Навколо проблеми Одеса-Броди   є   багато   дискусій.   Для   України   будівництво нафтопровідної  системи Одеса - Броди і далі на територію Польщі є диверсифікацією нафтопостачання  в  Україні.  І  уряд,  враховуючи послання  Президента  на  цю  тему,  буде  доводити  цей проект до логічного завершення.

 

     Хочу сказати,  що в Україні є досить цікаві проекти розбудови газотранспортної  системи.  Вона  може бути потужною і не залежати від того, що будує Росія. Концептуальний проект розроблено урядом, і  він  може  поєднати  Туркменистан і Україну через Чорне море по типу проекту,  який будує сьогодні РАТ "Газпром", який називається "Голубой поток".  Якщо цікаво,  я можу показати, як буде виглядати ця магістраль. Дайте мені, будь ласка, лазер.

 

     Я прошу звернути увагу,  Туркменистан  -  Каспійське  море  - Чорне море і магістраль,  яка може бути альтернативою всьому тому, що сьогодні будує Російська Федерація. Це є майбутнє України, і ми повинні  намагатися  дійти  до цього,  бо це наша диверсифікація і можливість повної незалежності.

 

     Окремо хочу сказати про те,  що сьогодні в  Україні  створені нормальні  фінансові  умови  в паливно-енергетичному комплексі для його модернізації,  для зміни системи обліку. Це наша перспектива, яку ми хотіли б найближчим часом зробити реальністю.

 

     Що стосується  енергозбереження,  враховуючи,  що час мій уже вичерпано,  я хочу звернути увагу на те, що вам роздано цілий блок інформаційних  матеріалів  по  енергозбереженню,  які  надають вам інформацію про те, яких позитивних зрушень досягнуто в цій галузі.

 

     Я готова відповідати на запитання, будь ласка (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юліє Володимирівно.

 

     Юліє Володимирівно,  дайте відповіді на письмові запитання, у вас є 12 запитань. Бажано - коротко. А після цього запишемося (Шум у залі).

 

     Шановні колеги,  спокійно!  Шановні  колеги,   є   процедура. Народний депутат Червоній,  є процедура,  визначена положенням про проведення Дня уряду:  спочатку  час  надається  на  відповіді  на письмові  запитання,  а  потім - на усні.  Почитайте положення про проведення Дня уряду. У нас є процедура, визначена в положенні про проведення Дня уряду...

 

     Увімкніть мікрофон народного депутата Червонія.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, я просто хочу повідомити, що в мене ніяких письмових запитань немає, тому питання знімається.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Хоча в головуючого є.

 

     ЧЕРВОНІЙ В.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань боротьби  з організованою злочинністю і корупцією (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Український народний рух. Шановний головуючий! Як не раз заявляв на засіданні Верховної Ради України наш Голова Іван Степанович,  Верховна Рада  завжди  права. Якщо є дві думки в народних депутатів України,  то поставте,  будь ласка, на голосування обидві думки.

 

     У вас є думка про те,  що спочатку - записки,  які,  можливо, готувались тут у стінах Верховної Ради три дні. У мене інша думка. У порядку надходження поставте,  Верховна Рада завжди права.  Вона вирішить, хто із нас правий - ви чи я.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги,  Юлія Володимирівна заявила,  що письмових  запитань  у  неї  немає.  Хоча  я  повідомляю,   що   в головуючого  на  столі  письмові запитання є.  Але якщо їх немає в доповідача, то, безумовно, ми не можемо вимагати від неї, щоб вона на них відповідала.

 

     Будь ласка, запишіться на запитання до віце-прем'єр- міністра Юлії Володимирівни Тимошенко.  Ми  з'ясуємо,  Петре  Миколайовичу. Висвітліть, будь ласка, список.

 

     Народний депутат Лимар. Наступний - депутат Кармазін.

 

     ЛИМАР Н.О.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань свободи слова  та  інформації  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий  округ,  ПСПУ).  Передайте,  будь  ласка,  слово Вітренко Наталії Михайлівні.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 160, Сумська область). Фракція Прогресивної соціалістичної партії України,  соціалістична  опозиція.  По-перше,  я  хочу   висловити здивованість  з  приводу  того,  що  можна  так  малювати графіки. Існують узагалі канони  розташування  цифрової  інформації.  І  не треба вводити в оману нікого - ні зал,  депутатів, ні журналістів, бо це просто блуд.

 

     А питання в мене таке.  Збільшуються надходження живих грошей на  енергоринку.  Начебто  це  й нормально.  Але чому збільшується недоїмка до бюджету з енергетичних підприємств?  Яким  чином  тоді державі  вирішувати всі проблеми керування країною,  якщо половина недоїмки до бюджету - це саме недоїмка  енергетичних  підприємств? Це перше питання.

 

     І друге  запитання.  Якому  підприємству  на енергоринку було дозволено бартер? І чому саме такому приватному підприємству?

 

     Будь ласка, дайте відповіді на ці два запитання.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В. По-перше, мені дуже приємно, що єдиний недолік у паливноенергетичному комплексі, який знайшла Наталія Михайлівна,

- це неправильно побудовані графіки. Це вже додає оптимізму, чесно кажучи.

 

     По-друге. Що стосується надходжень до бюджету,  то я навіть у не дуже гарно  побудованих  графіках  довела,  що  сплачено  на  1 мільярд  390  мільйонів  гривень  більше,  ніж у минулому році.  А недоїмка,  яка в  цьому  році  виникла,  значно  менша,  ніж  борг бюджетів усіх рівнів за паливно-енергетичні ресурси.

 

     До речі,   Наталіє   Михайлівно,   ваша   мрія   -  погашення заборгованості по пенсіях і заробітних платах здійснилася саме  за рахунок  того,  що  ПЕК  надав  кошти  до  державного  і  місцевих бюджетів.

 

     І останнє. Що стосується бартеру. Я вам цілком офіційно кажу, що  з  моменту  прийняття  Закону  про  електроенергетику  не було здійснено бартеру на жодну копійку.  І тому будь-яка  перевірка  з боку  Рахункової  палати  тільки  додасть  ПЕКу,  бо  буде  відома об'єктивна інформація.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Кармазін.  Наступний  -  депутат Константинов.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань боротьби з організованою злочинності і корупцією  (виборчий округ 134,  Одеська область). Місто-герой Одеса, Партія Захисників Вітчизни.  Шановна Юліє Володимирівно,  безумовно,  у тому  що  ви повідомили,  є  позитивні  зрушення.  На  жаль,  вони не такі,  як хотілося б.  Але мене  цікавить,  як  ви  ставитеся  до  того,  що відбувається в Луганській області,  до того,  що Комітет Верховної Ради з питань боротьби з  організованою  злочинністю  і  корупцією ставить   і  ставив  ці  питання,  виступає  проти  монополізації, скажемо,  ЗАТ  "Фонд",  Луганським   енергетичним   альянсом,   де постачання  газу  монополізувало до 380 підприємств області.  Ціна доходила до 105  доларів  за  тисячу  кубометрів,  у  той  час  як "Торговий  дім "Газ України" пропонував ціну 32 долари.  І ніхто в уряді - ні Прем'єр-міністр, ні ви - не захотів навіть і відповісти на  те,  що  ми звернулися до уряду,  намагаємося це поправити.  Я думав,  учора  це  прозвучить  десь  на  Координаційній   раді   у Президента по боротьбі із організованою злочинністю.  Ніхто нічого цього не хоче.  Чи будуть вживатися  якісь  заходи  надалі?  Я  як приклад навів тільки Луганську область.  Ви добре розумієте,  що є не одна ця область, де, так би мовити, живиться корупція.

 

     Дякую за відповідь.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  По-перше, у мене до вас буде запитання: як ще краще    повинні    виглядати   за   дев'ять   місяців   показники паливно-енергетичного комплексу?  Бо така репліка,  що добре,  але недостатньо.  Ну,  якщо  хтось може краще,  то ми всі рекомендації приймаємо.

 

     І друге,  стосовно того,  що залишилися  певні  корупційні  і тіньові речі в паливноенергетичному комплексі.  Безумовно. І кожен день уряд присвячує тому, щоб остаточно це подолати. Спротив, який чиниться,  ви  всі  добре  бачите по телебаченню,  радіомовленню і газетах,  які видаються певними олігархічними колами. Але я ще раз хочу  підкреслити:  ми готові співпрацювати з профільним комітетом Верховної Ради і разом намагатися весь бруд з паливноенергетичного комплексу прибрати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Константинов. Наступна - депутат Григорович.

 

     КОНСТАНТИНОВ Є.С.,  член Комітету Верховної  Ради  України  з питань паливноенергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки   (виборчий   округ   51,   Донецька   область).   Фракция "Батьківщина".  Уважаемая Юлия Владимировна! Непредвзятый анализ в вашем выступлении для меня лично свидетельствует о том,  что в нем прозвучала   и  тревога  за  перспективу  топливно-энергетического комплекса, и в то же время оптимизм. Я это говорю, потому что ваши злопыхатели,особенно те, которым вы наступили на мозоль, постоянно обвиняют вас в чрезмерном оптимизме.  Я, например, для себя уяснил

-   и   тревога,  потому  что  70  процентов  сборов  за  поставку электрической  энергии  и  других  энергоносителей,  конечно,  еще недостаточно. В связи с этим у меня три коротеньких вопроса.

 

     Первый. Как повлияет бюджет 2001 года, в котором предусмотрят финансирование субсидий, на уровень оплаты за электроэнергию?

 

     Второй вопрос.      Что      вы,       как       руководитель топливно-энергетического комплекса, планируете по снижению тарифов для населения в перспективе,  по мере улучшения  положения  дел  в этой отрасли?

 

     И третий.  Угольная промышленность. Уже набило оскомину, Юлия Владимировна:    угольная     промышленность     коррумпированная, коррумпированная.    Особенно,    я    вам   говорю   как   бывший машиностроитель-угольщик,  в последние два года коррумпированность усилилась.  Никогда заводы не трогали.  Сегодня заводы практически положили.  Как мы собираемся  развивать  угольную  промышленность, если   специализированные   заводы  -  Дружковский,  Горловский  - практически на  коленях?  Сейчас  намечается  огромное  сокращение кадров,  техника  не обновляется и так далее.  Какие нужны законы, Юлия Владимировна? Какая нужна поддержка народного депутата? Какая нужна поддержка лично моя,  как специалиста в этой отрасли,  чтобы приостановить безобразия, творящиеся в угольной промышленности?

 

     Спасибо за ответ.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В. Я дякую за запитання і дякую за оцінку роботи. Єдине,  що я хочу сказати. Справді, у вугільній галузі нам вдалося зробити менше,  ніж в будь-якій іншій по  подоланню  корупції,  бо вона має дуже розгалужену мережу,  має несистемну структуру, тобто ситуація справді складна.  І саме тому уряд визначився,  що  після того,  як ми вийшли на стовідсоткові проплати,  ми тепер починаємо всю цю систему чистити, створювати і уточнювати стратегію розвитку галузі.

 

     Ми будемо  таку робочу групу затверджувати.  Я запрошую вас у цю робочу групу,  і весь  ваш  досвід  буде  потрібний  уряду  для наведення порядку в цій галузі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Григорович.  Наступний - депутат Свирида.

 

     ГРИГОРОВИЧ Л.С.,  заступник голови  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  охорони  здоров'я,  материнства  та  дитинства (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Прошу передати  слово  голові Народного руху України Геннадію Йосиповичу Удовенку.

 

     УДОВЕНКО Г.Й.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Шановна Юліє   Володимирівно!  Я  із  зацікавленістю  вислухав  вашу  таку фундаментальну інформацію.  Але я хотів би  зупинитися  на  такому питанні.  Якщо  вірити  повідомленням  засобів масової інформації, європейська комісія запропонувала  Росії  сім  варіантів  доставки газу  до  Західної Європи і всі повз нас.  Думка України нікого не цікавила,  але це не повинно бути для нас несподіванкою. Адже ж не Європа  винна в тому,  що за десять років незалежності ми так і не злізли з російської труби.

 

     А тепер контраверсійне запитання до  вас.  За  цих  обставин, коли  нас  повністю  ігнорують,  чи не переглянути нам рішення про закритття Чорнобильської атомної електростанції?

 

     Дякую.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Я думаю,  що питання, які стосуються закриття Чорнобильської  атомної  електростанції,  справді можуть входити в компетенцію політичних рішень Верховної Ради.

 

     Що стосується уряду,  то ви знаєте, що рішення вже прийнято і оголошено.  Але  ще  раз підкреслюю,  Верховна Рада має можливість стратегію галузі, зокрема ПЕК, все-таки планувати і визначати.

 

     Що стосується  шляхів  транспортування  природного  газу.   Я вважаю,  що  ми сьогодні на міжнародному рівні маємо саме наслідки того,  що Україна вкрай  неконсолідована,  вкрай  нестратегічно  і непродумано  ставиться до своїх транзитних можливостей.  Ми навіть по проекту Одеса  -  Броди,  коли  вже  сотні  разів  визначена  і підтверджена  всіма економічними обгрунтуваннями його доцільність, на рівні своїх бюрократів ставимо і ще  раз  ставимо  питання  про доцільність   цього   проекту.   Так   що   казати   про   потужні газотранспортні проекти?  Для цього потрібні політична воля, чітко поставлена мета,  консолідація суспільства,  бо такі споруди мають дуже велику вартість,  і,  безумовно, можливість вести політичний, дипломатичний діалог на світовому рівні.  Усього цього Україні вже багато років бракує. Але я вважаю, що ми започаткували ці речі, ми визначилися  концептуально з нашими транспортними можливостями,  і ми повинні декларувати свої стратегічні наміри в цій галузі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат  Свирида.  Наступний  -  депутат Абдуллін.

 

     СВИРИДА О.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань бюджету (виборчий округ 22,  Волинська  область). Фракція "Трудова Україна".  Шановна Юліє Володимирівно! Безумовно, у  розв'язанні  енергетичних  проблем   уряд   демонструє   певний результат.  Це  видно  з цифр,  з динаміки,  з графіків.  Зроблено багато  позитивного.  Не  буду  називати,  це   відомо:   аукціон, розрахунки   за   електроенергію,   оплата  вугілля  і  так  далі. Намітилася співпраця Верховної Ради і  уряду.  Останнє  рішення  з митно-акцизної  політики  по нафтопродуктах,  коли ми не допустили фактично стрибка цін,  встановивши виважені мито  та  акцизи.  Але разом з тим деякі питання, скажімо, мене турбують.

 

     Мене турбує  питання взагалі відсутності політики на газовому ринку.  Мені так здається, що там повна вакханалія. Чому? Тому, що відключають  підприємства,  які платять.  Щодня чуємо інформаційні повідомлення,  що відключають тих,  які платять,  - то  якісь  там ліміти,  то  ще  щось таке.Там відсутня просто якась політика.  Це перше.

 

     Друге питання.  Стосовно добудови блоків.  На  добудову  двох атомних  блоків  нам  ніби  треба  взяти 1,2 мільярда доларів,  за різними оцінками - 800 мільйонів чи  1,2  мільярда.  Разом  з  тим знову-таки  Україна  має  ніби  надлишок  генеруючих  потужностей. Питання забезпечення паливом  тих  самих  АЕС.  То,  можливо,  нам зусилля сконцентрувати там, де простіше і дешевше?

 

     Дякую.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  По-перше, питання про добудову Рівненського і Хмельницького  блоків  взагалі  не   дебатується.   95   відсотків готовності. Ви пропонуєте зараз зупинити ці речі? Безумовно, ні! І для балансу електроенергії  в  Україні  це,  безумовно,  потрібно, особливо після виведення Чорнобильської АЕС з робочого стану. Тому і ядерне паливо,  і добудова -  це,  справді,  потрібно.  Якщо  ми будемо добудовувати власними підрядними зусиллями,  вартість цього будівництва,  добудови одного  блока,  приблизно  становитиме  1,5 мільярда.  І  ми сьогодні можемо зосередити ресурси,  які протягом двох  років  ми  маємо  можливість  вкладати,   сконцентрувати   і добудувати два блоки. Це перше.

 

     Друге. Що  стосується  ситуації  на ринку природного газу.  У вас,  може,  складається таке  уявлення  тому,  що  ви  не  знаєте глибоко,  як сьогодні будується ринок.  Будується він таким чином. Україна має газ власного видобутку і має газ, який вона отримує за транзит  російського  газу  через  територію  України.  Цього газу вистачає лише для населення і  комунально-побутової  сфери,  тобто для   теплокомуненерго.  І  саме  для  цієї  сфери  100-відсоткова забезпеченість і ціни, які сьогодні на рівні 1999 року.

 

     Що стосується промисловості,  то я ще раз  хочу  підкреслити: вже   два   роки   промисловість   укладає   угоди   на  закупівлю імпортованого газу.Сьогодні імпортованого газу достатньо, потрібно тільки  укласти  угоду  і  розрахуватися за нього.  НАК "Нафтогаз" України не  постачає  природний  газ  для  промисловості,  і  тому неможливі  вимкнення.Вимикають  тоді,  коли  у  вас  немає угоди і проплати. От і все.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Абдуллін зняв  запитання.  Слово надається   народному  депутату  Вінському.  Наступний  -  депутат Самойленко.

 

     ВІНСЬКИЙ Й.В.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ, виборчий блок СПУ та СелПУ).Прошу передати слово Морозу Олександру Олександровичу.

 

     МОРОЗ О.О.,  член Комітету Верховної Ради  України  з  питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  92, Київська область).Шановна Юліє Володимирівно!  У нас в  Україні  є найбільша кухня, де хазяйкою є Наталія Михайлівна, ну, не наша, а, ви знаєте,  що по телевізору  виступає  весь  час.  І  тому,  коли послухаєш,  то,  звичайно,  треба "гвалт!" кричати,  бо і там, і в програмі "Сім днів" і так  далі  відносно  ПЕКу  є  багато  різних висловлювань.Тому  я просив би,  дайте,  будь ласка,  порівняльний аналіз з таких позицій.

 

     Перше.Потреба і фактичний стан запасів на  зиму  по  вугіллю, мазуту  і  газу в 1999 році і нині на відповідний період.  А також порівняйте,  будь ласка,  результати  двох  варіантів  договору  з Туркменистаном:  той,  що ви робили,  і той,  що зробив Президент. Дуже цікаво, де ми тут здобутки маємо.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Я дякую за запитання.  Я прошу, покажіть,будь ласка,  як накопичуються запаси вугілля.  Шановні колеги,  я прошу звернути увагу: це діаграма накопичення запасів вугілля.У 2000 рік нас  попередній  уряд  ввів  із  запасами  вугілля в 1 мільйон 238 тисяч,  що вдвоє  менше,  ніж  було  на  початок  1999  року,  без транзитного   газу   і   без   працюючих   ядерних  блоків.  Деякі представники уряду,  які займалися цим питанням,  зараз присутні в залі  і  ще  й  дозволяють  собі  критикувати  в  засобах  масової інформації стан ПЕКу в цьому  році.  Мені  просто,  чесно  кажучи, дивно. Ми до червня місяця переживали шалену кризу, тому що в 1999 році майже не було закладено ніякого підгрунтя для роботи  ПЕКу  в 2000  році.  Усе  було  побудовано  на  якійсь  руйнівній  системі бартерів,  заліків,  комерційних структур і відсутності  будь-якої виваженої тактики, не кажучи вже про стратегію.

 

     Але нам  вдалося,  починаючи з червня,  подолати цю негативну тенденцію.  І сьогодні ми маємо  три  з  половиною  мільйони  тонн вугілля  на  складах,  у  той  час як у минулому році ми мали на 1 мільйон менше. Ця цифра дуже важлива!

 

     І ще  що  важливо?  Ми  вийшли  на  таку  динаміку  видобутку енергетичного вугілля і постачання на електростанції,  яка дає нам можливість  навіть  і  з  початком  опалювального  сезону  потроху все-таки  накопичувати запаси вугілля.  Тобто мова йде про те,  що при ефективній постановці питання ми будемо  цю  криву  збільшення запасів  вугілля  постійно  тримати в стані накопичення.  Тобто ці показники за осінньозимовий період зменшуватися не будуть.

 

     Що стосується мазуту,  то в нас ситуація  така.У  цілому,  за статистикою,щорічно  ми  витрачаємо на рівні 150 тисяч тонн мазуту взимку.  Зараз ми маємо приблизно до 160 тисяч тонн. Але я вважаю, цього недостатньо. Відпрацьована система, яка дасть нам можливість за два місяці збільшити запаси мазуту  на  160  тисяч  тонн  через застосування   системи  державного  резерву  і  розрахунків  через систему грошових запозичень.  Тобто коли справді почнеться  криза, то в нас на складах буде 160 і 150, тобто приблизно 310 тисяч тонн мазуту, що більше, ніж у минулому році. Тому тут питань немає.

 

     Я вам уже сказала,  що ядерні блоки працюють так, як вони вже давно не працювали.

 

     Щодо природного  газу.  У  сховищах знаходиться на 2 мільярди кубічних метрів газу більше,  ніж у минулому році.  Тобто цей газ, як і завжди,  належить Росії,  іншим постачальникам, але взимку ми його використовуємо і сплачуємо за нього грошові кошти.

 

     Я не  бачу  сьогодні   жодної   проблеми   щодо   проходження осінньо-зимового  періоду.  Єдине,  якщо  ми  не зруйнуємо систему інкасації грошових коштів. А зараз ці спроби повернутися до старої моделі  постійно робляться.  Але уряд не пропустить таких намагань зруйнувати систему.

 

     Щодо туркменського газу. Єдине, що можу сказати. Як би хто не домовлявся, перемогою України вже є те, що ми уклали довгострокову угоду на 30 мільярдів щорічно.  Я вважаю,  що ми можемо всі  разом зробити  ще й такі кроки:  збільшити обсяг закупівлі туркменського газу щорічно,  пролонгувати контракти і зробити так, щоб Україна і Туркменистан    стали   стратегічними   партнерами   в   розбудові газотранспортних мереж.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Самойленко.  Наступний - депутат Осташ.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  з питань екологічної політики,  природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської   катастрофи   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий округ,  ПЗУ).  Українська екологічна  асоціація  "Зелений світ". Фракція зелених. Шановна Юліє Володимирівно!

 

     Мені надзвичайно  приємно,  що у своєму виступі ви звернулися до проблем вугільної галузі.  Ви пам'ятаєте, що два роки підряд ми говорили  про перспективи вугільної галузі України,  про те,  що в цьому ви будете від нас отримувати підтримку.

 

     Але мене дуже турбує безпека експлуатації енергоблоків  наших атомних електростанцій.  Я знаю, що (можливо, в якомусь запалі) ви даєте лише вказівки купувати свіже ядерне паливо. А треба думати і про  безпеку експлуатації.  Я хотів би,  щоб найближчим часом такі наради вами були проведені і на них  були  запрошені  представники нашого комітету.

 

     І ще  одне запитання задає мій колега Гаврилов.  Він запитує: чому за дев'ять місяців так зросли обсяги експорту газу з  України

- в 4,4 раза?

 

     Дякую.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.    По-перше,    експорт   газу   сьогодні   не здійснюється.  Діють  тільки  міжурядові  ямбурзькі   угоди,   які обслуговуються  урядом.  Тому  питання  про  експорт газу сьогодні навіть не дебатується.  Може,  на початку року, коли НАК "Нафтогаз України"  працював  ще  за  стратегію  1999 року,  там дійсно таке відбувалося.

 

     Сьогодні, ще раз кажу, виконуються тільки ямбурзькі угоди. 30 мільйонів - це обсяг, який для України взагалі не є суттєвим.

 

     І що  стосується  безпеки  ядерних атомних електростанцій.  Я можу повідомити вам, що зараз ми вперше розробляємо систему, яка б давала  можливість,  по-перше,  визначитися з обсягом заходів щодо безпеки (у нас з  цього  приводу  постійно  різні  думки  і  різні погляди)   і,   по-друге,  напрацьовуємо  постанову,  яка  б  дала можливість за  рахунок  відрахувань  з  кожної  гривні,  яка  буде надходити,  формувати  спеціальний фонд.  І такий спеціальний фонд буде  використовуватися  виключно  на  питання   безпеки   атомних електростанцій.  Проект  такої постанови запланований для розгляду на засіданні урядового комітету через два тижні.  Але ж  це  стало можливим тільки після того, як ми налагодили платежі.

 

     ГОЛОВА. Народний депутат Осташ. Наступний - Чичканов.

 

     ОСТАШ І.І.,   голова   Комітету   Верховної  Ради  України  у закордонних  справах  (виборчий  округ  126,  Львівська  область). Дякую.  Шановна Юліє Володимирівно! Ще у квітні я був присутнім на засіданні  Кабінету  Міністрів,  де   розглядалося   питання   про будівництво    нафтопроводу   "Одеса   -   Броди"   та   Одеського нафтотермінала.  До речі,  розпорядження про будівництво Одеського нафтотермінала   було   підписане   ще   у   1993   році  тодішнім Прем'єр-міністром Кучмою.

 

     Зараз стало цілком очевидно,  що ринок нафти на Чорному  морі буде  дуже  солідним,  особливо  після  відкриття  нових родовищ у Казахстані.  Тому на цьому  засіданні  у  квітні  було  розглянуто питання   про   графік   будівництва  та  поетапного  фінансування нафтопроводу "Одеса  -  Броди".  Моє  перше  запитання  таке.  Які реальні  перешкоди  є  на шляху виконання цього графіка,  про який ішлося на засіданні у квітні цього року?

 

     І друге запитання. Яке ваше ставлення до надзвичайно важливої для   України   проблеми   -   до  приватизації  газопровідної  та газосховищної систем України?

 

     Дякую.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Що стосується приватизації  газопровідної  та газосховищної систем,  то спочатку Верховна Рада повинна дозволити це робити, а після дане питання вже можна обговорювати. Ви знаєте, що сьогодні діють закони,  які прямо забороняють це робити. На мій погляд, на сьогодні це правильне рішення.

 

     Що стосується  нафтопроводу   "Одеса   -   Броди".   Тодішній Прем'єр-міністр  Кучма  не  тільки  підписав  певні документи щодо добудови нефтопроводу "Одеса -  Броди",  але  ж  і  у  своєму  вже президентському  посланні  до  Верховної Ради чітко визначив це як загальнонаціональний пріоритет.  І  сьогодні  паливно-енергетичний комплекс  виконує  всі  заходи  щодо фінансування,  щоб цей проект здійснювався.  Я вважаю,  що графіки, які були передбачені, будуть витримані.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Чичканов.  Наступний - депутат Потімков.

 

     ЧИЧКАНОВ С.В.,  член Комітету Верховної Ради України з питань державного     будівництва     та     місцевого     самоврядування (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  КПУ).  Прошу передати слово депутату Мармазову.

 

     МАРМАЗОВ Є.В.,  член Комітету Верховної Ради України з питань паливноенергетичного  комплексу,  ядерної  політики   та   ядерної безпеки  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ). Юлия Владимировна!  Диаграммы,  говорящие об  изменениях  в  ТЭКе, действительно,  впечатляют.  Но  вы  знаете,  у нас есть некоторые сомнения в достоверности данных  по  отдельным  отраслям  ТЭКа,  в частности  по угольной промышленности.  Те данные,  которые есть у нас в комитете,  говорят о том, что работа угольной промышленности у  нас  не  улучшилась.  За  восемь месяцев угольщики недодали 190 тысяч тонн угля, за девять месяцев - 205 тысяч тонн. Это по данным статотчета  и  департамента  угольной  промышленности.  У  вас  же показан рост. Это первое.

 

     Второе. Вы сказали,  что  в  угольной  промышленности  сейчас резко  увеличены  капитальные вложения.  Вы знаете,  у нас и здесь совершенно  другие  данные.  В   этом   году   угольщики   освоили капвложений   в  3,5  раза  меньше,  чем  в  прошлом  году.  Из-за отсутствия    капвложений    сейчас    практически     остановлено строительство  трех  новых шахт,  остановлены работы по подготовке 124 горизонтов, работы по реконструкции шахт. Мало того, что из-за отсутствия   финансов,   из-за   того,   что   шахтеры  продолжают финансироваться по остаточному  принципу,  ничего  не  сделано  по замене  стационарного  оборудования,  -  в аварийном состоянии 320 подемных машин,  главные вентиляторы и так далее.  И нас особенно тревожит,  что  в  проекте  бюджета  на  2001  год для шахтеров не закладывается ни копейки госкапвложений.  Как же это понимать?  Вы говорите,  что  сейчас  изменили  отношение  к шахтерам,  что этот остаточный принцип правительством уже отброшен...

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Ну перш за все,  я повністю з вами згідна, що навіть  того,  що  галузі  було виділено в цьому році,  безумовно, недостатньо.  Але  з  огляду  на  те,  в  якому  занепаді  взагалі перебувала  ця  галузь  уже  багато  років,  вивести її з кризи за дев'ять місяців було б абсолютно нереально.  Я  сказала  лише  про певні позитивні зрушення.  Скажіть мені,  будь ласка, це зрушення, коли за відвантажене вугілля 100 відсотків проплачується грошовими коштами?  Так,  це нормально. Ми ж повинні з чогось починати. Якщо ми два місяці вже утримуємо цю динаміку,  і в подальшому ми будемо платити  за  товар,  то  це  є основою для нормального відновлення підприємств,  які  є  рентабельними.  Що  стосується   підприємств збиткових, то це вже питання реструктуризації галузі.

 

     Я не  можу  вам сьогодні пообіцяти,  що у нас до кінця року в цій галузі буде вже все гаразд.  Це неможливо.  Але те,  що ми вже третій місяць сплачуємо по 1, 9 місячного обсягу заробітної плати, то це  є  реальний  факт.  Реальні  також  статистичні  дані  щодо прирощення  обсягу  видобутку за вісім місяців.  Нам з вами просто потрібно зустрітися,  і,  може, тоді у вас буде інший погляд на ці речі.

 

     Я відверто  вам  скажу,  що  уряд не задовольняє сьогодні той обсяг бюджетних коштів,  які пропонується передбачити на 2001 рік. Паливно-енергетичний  комплекс подав свої пропозиції і Мінфіну,  і бюджетному комітету.  Коли буде  погоджуватися  проект  бюджету  у Верховній   Раді,  ми  будемо  наполягати,  щоб  ця  галузь  стала стратегічною справді - не тільки за деклараціями,  а й за  обсягом капітальних вкладень, які будуть передбачені.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Потімков.  Наступний - депутат Борзих.

 

     ПОТІМКОВ С.Ю.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань свободи слова та інформації (виборчий округ

 170, Харківська область). Юлия Владимировна! Действительно я могу только   порадоваться   тем  успехам,  которые  иллюстрируют  ваши графики-диаграммы.  Но вот как быть с тем,  что,  например, в моем округе  (  я  депутат  от  Харькова)  в  спальном  районе Харькова Салтовке нет газа?  Иногда кажется,  что борьба за  справедливость хуже  несправедливости.  И  вообще политика правительства строится просто на беспримерном долготерпении нашего народа.  Вот как  этим людям  поверить  в  успехи,  когда  во  многих  домах  они  лишены элементарного - газа?

 

     ТИМОШЕНКО Ю. В. Це фракція "Яблуко", так? Ви знаєте, я хотіла б  побачити,  щоб  ви пішли на ринок і отримали безкоштовно хоча б яблук.

 

     Мова йде  про  те,  що  будь-який  енергоносій  -  це  товар. Сьогодні  йдеться  не  про  вимкнення,  а  про  те,  що ми повинні будьякий товар відпускати за кошти. Те, що в Україні склалася така ситуація,  коли  енергоносії  -  це нібито дармовий продукт,  - це руйнація України,  це  руйнація  майбутнього  тих  же  людей,  які сьогодні сподіваються безкоштовно отримати ці енергетичні ресурси. Немає жодної країни,  яка б так нехтувала  своїми  інтересами,  не вимагаючи  сплати за енергоносії.  Тому я ще раз хочу підкреслити: для всіх,  хто сьогодні знаходиться на ринку енергоносіїв і може у нас купити цей товар,  обмежень не існує. Будь ласка, купуйте! Для незахищених верств населення передбачений безпрецедентний у  світі механізм:  30  відсотків  від доходу родини можна сьогодні тратити тільки на енергоносії,  решту дотує держава!  Ці дотації складають левову частку бюджету!  Як ще цих людей захистити?!  Але хоча б 30 відсотків треба усе ж сплачувати.  Енергоносії просто з повітря не народжуються. Вони не будуть так народжуватися і надалі.

 

     Шановні колеги,  у мене є кілька письмових запитань. Я хоча б на одне повинна відповісти.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Юліє Володимирівно,  ми  домовилися  про  те,  що слухаємо тільки усні запитання (Шум у залі).  Шановні колеги! Ми ж раз домовилися і давайте не будемо через кожні  20  хвилин  міняти нашу позицію.  У Положенні про День уряду сказано:  30 хвилин - на письмові запитання, година - на усні. Письмові запитання подаються до Кабінету Міністрів за п'ять днів до Дня уряду.  Я так зрозумів, Юліє Володимирівно,  що за п'ять днів  до  сьогоднішньої  дати  ви письмових запитань не отримали.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В. Не отримала.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Юліє  Володимирівно,  тоді  відповідайте  на усні запитання,  у вас є ще 31 хвилина,  хто хоче  задати  запитання  і передав письмово,  нехай зробить це із залу від мікрофона. Давайте не будемо змінювати рішення залежно від того,  які настрої в залі. Продовжуйте, будь ласка, відповідати на запитання.

 

     Слово надається   народному   депутату  Борзих,  наступний  - депутат Червоній.

 

     БОРЗИХ О.І.,  секретар  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  аграрної  політики  та  земельних відносин (виборчий округ 103,  Луганська область).  Аграрная партия Украины. Уважаемая Юлия Владимировна!  Здесь  мой коллега Юрий Кармазин из Одессы приводил негативный пример по Луганской области.  Почему-то  его  Луганская больше беспокоит,  чем Одесская. Передо мной статистические данные за январьавгуст.  По Луганской области производство электроэнергии

-  114,6  процента,  нефтеперерабатывающая  промышленность - 186,9 процента,  угольная  промышленность  -   111,8   процента.   Рост! Насколько я знаю, проплата живыми деньгами сегодня доведена до 100 процентов вместо 4 процентов в начале года.

 

     Вместе с тем со стороны Кабмина постоянно  идет  давление  на руководство  Луганской  области.  Под  этим  прессом  был вынужден написать  заявление   об   уходе   заместитель   главы   областной администрации,  курирующий  вопросы  энергетики  в области,  Дзонь Валентин   Михайлович.   Почему   так   происходит?   Что,   здесь действительно  спрос  за  работу  или  есть  какие-то политические мотивы? Это первый вопрос.

 

     И второй вопрос.  Меня,  как члена Аграрной партии, беспокоит отключение электроэнергии на селе.  Вы знаете,  село потребляет ее мизерное  количество,  и  производство   электроэнергии,   которое планируется,   вполне   позволяет   этого   не  делать.  Ответьте, пожалуйста, будут отключения или нет?

 

     Спасибо.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Що  стосується  Луганської  області  і  Дзоня особисто.  Я  сказала  б,  що  це  один з найкращих фахівців у цій галузі,  він справді досяг результатів,  про які ви щойно сказали. Він    був    безпосереднім    учасником   роботи,   коли   урядом відпрацьовувалися всі моделі розрахунків.  Мені незрозуміло,  чому така людина, яка відповідає всім вимогам, що стоять сьогодні перед керівником,  іде з цієї посади.  Я  з'ясую  це.  Цю  інформацію  я отримала щойно від вас. Це перше.

 

     Друге. Щодо   будь-якого   постачання  будьяких  енергоносіїв будь-якому споживачу. Ще раз підкреслюю: не буде ніяких "священних корів".   Для   того   щоб   утримувати  країну,  утримувати  ПЕК, енергоносії будуть постачатися тільки тому,  хто за  них  сплачує, незалежно   від   того,   чи   це   промислове   підприємство,  чи сільськогосподарське,  чи населення.  Інакше не можна.  Цей ресурс безкоштовно  не  створюється.  Так  буде,  навіть якщо політично в цьому паливноенергетичний комплекс і уряд будуть програвати. Хтось же повинен нарешті навести в країні порядок. Якщо порядку не буде, не буде ні в кого майбутнього.

 

     Я хочу нагадати вам минулий рік і початок цього року,  коли в певних регіонах на 9-12 годин вимикалися газ і електроенергія

 

     навіть тим,    хто   проплачував.   Оце   наслідки   політики безкоштовної роздачі ресурсів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Червоній.  Наступний  -  депутат Матвієнко.

 

     ЧЕРВОНІЙ В.М.   Український   народний   Рух.   Шановна  Юліє Володимирівно!   Динаміка    проплат    обленерго    за    спожиту електроенергію,  звичайно, викликає повагу до уряду, і я не заздрю тим ділкам,  які потрапили під  вашу  "залізну"  руку  і  втратили унікальну можливість красти і вивозити до офшорів мільярди гривень

 

     Як і більшість громадян України, переконаний, що арешт вашого чоловіка це "подяка" від тих олігархів, яким ви обрізали вексельні схеми   та  схеми  відмивання  грошей  з  обленерго  за  допомогою взаємозаліків.  І,  пробачте за порівняння,  я думаю, що ви єдиний справжній козак у цьому уряді.

 

     Але як   на   фоні   цих  успішних  акцій  по  відношенню  до загальноукраїнських кланів,  пояснити все-таки яловість  уряду  по відношенню  до  регіональних  кланів,  які за аналогічними схемами відмивають гроші під патронатом  губернаторів  і  вивозять  їх  за кордон? Зокрема, це робиться в Рівненській області.

 

     І ще  одне  таке  питання,  точніше,-  камінчик  у ваш город. Фракція   Українського   народного   Руху   під   час   формування минулорічного  бюджету  активно  виступала за те,  щоб не брати до бюджету  плати  за  транзит  від  прокачування  нафти   територією України. Ми вважали, що коли ці гроші потраплять у бюджет, то вони уже  не  будуть  повернуті  або  майже  не  будуть  повернуті   на будівництво  Одеського  терміналу  і нафтопроводу "Одеса - Броди". Час показав, що ми, на жаль, були праві.

 

     Чи врахуєте ви,  Юліє Володимирівно,  цю і свою  помилку,  бо тоді ви, як голова комітету, активно виступали за те, щоб цю плату зараховувати до бюджету.

 

     Дякую.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В. Ви знаєте, я дійсно, з вами погоджуюся. Коли я виступала  за  те,  щоб  плату  за  транзит  брати  і віддавати на будівництво нафтопроводу "Одеса - Броди", система ПЕК ще не була в центрі політичних розборок, як це є сьогодні. І тому я обов'язково підтримаю пропозиції до проекту бюджету від  ТЕКу  (вони  є),  щоб плата  за  транзит  саме від "Дружби" залишалася до того,  як вона буде зарахована до бюджету.  Або  має  бути  створений  соціальний фонд,  де  будуть  передбачені  доходи  і  видатки не загальні,  а спеціально визначені. Але ж я вважаю, що краще залишити...

 

     Та що про алігархів...  Ви все це  знаєте  самі.  Що  там  ще коментувати?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат Матвієнко.  Наступний - депутат Пухкал.

 

     МАТВІЄНКО А.С., член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства (виборчий округ

 17, Вінницька область).  Українська народна партія "Собор". Група "Соборність".   Вікторе   Володимировичу!   Найперше  я  хотів  би попросити вас відповісти  все-таки  на  наше  запитання,  де  Іван Степанович  Плющ,  щоб  зняти  всякі  спекуляції з цього приводу в залі.

 

     Тепер, Юліє Володимирівно, до вас, УНП "Собор"...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолію  Сергійовичу,   Іван   Степанович   Плющ захворів.

 

     МАТВІЄНКО А.С.  Дякую. Треба було пояснити, бо ми запитали, а ви мовчите. Тепер я прошу вивести це за межі регламенту.

 

     Юліє Володимирівно,  УНП "Собор"  підтримує  намагання  уряду навести  в  паливно-енергетичному  комплексі  порядок  і  вітає ті позитивні зрушення, які ми сьогодні можемо спостерігати, хоча вони й  скромні.  Але  після вчорашнього виступу Президента складається враження,  що корумпованість паливно-енергетичного комплексу -  це вже  якесь  досягнення,  це  вже  ознака,  яка  характеризує  нашу Україну.  Ми вважаємо,  що це ганьба,  що це сумно,  і бачимо,  що ефективна  боротьба  уряду  через  зміну правил дає свої позитивні наслідки.

 

     Але ви нічого сьогодні не сказали про те,  що роблять з вашої ініціативи,  з  вашої  подачі,  після ваших звернень контролюючі й правоохоронні органи,  хоча минулого разу ви про це говорили. Як і яка  реакція  з  їхнього  боку,  скільки  осіб  і  кого  конкретно притягнуто до відповідальності?  Як би вам  не  хотілося  називати прізвища,  ми  все  ж  просимо:  назвіть  ці  прізвища  і  назвіть покровителів  корупції,  бо   одні   розмови   нас   сьогодні   не влаштовують. Це перше.

 

     І друге.  Сьогодні  є  чимало  бажаючих  стати співвласниками газових магістралей  в  нашій  Україні.  Чи  не  доцільно  було  б розглянути   питання  про  те,  щоб  Україна  стала  співвласником газодобувних,  нафтодобувних і магістральних комплексів,  скажімо, Росії?  І  чи  розглядається  це  як  стратегічне  завдання,  і чи думається в такий спосіб вкладати капіталовкладення?

 

     Дякую.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В. Щодо першого запитання. Ви знаєте, що найбільш гарячою  темою  була  останнім  часом  робота  приватних  обласних енергопостачальних  компаній   і   взагалі   некерованість   ринку електроенергії в Україні.

 

     Дійсно, коли новий уряд почав із цим розбиратися,  то виявив, що керованість ПЕКом  була  повністю  втрачена  і  треба  наводити порядок.

 

     Я хочу подякувати вам за те,  що всі ви,  за винятком кількох фракцій,  підтримали  Закон   про   електроенергетику.   Це   дало можливість    повернути   цю   керованість,   зробити   так,   щоб електромережі і системи дистриб'юції електроенергії  працювали  на державу.

 

     Але ж  скільки звернень надійшло до Генеральної прокуратури з приводу того,  що саме  в  обласних  енергопостачальних  компаніях кралися шалені кошти,  які йшли за межі держави,  не потрапляли до виробника,  не потрапляли до шахтаря!  Так от там,  де мали  місце дрібні   порушення,   були   порушені  кримінальні  справи  і  йде відповідна робота. А там, де мільярдні обсяги порушень, там чомусь ми цієї колоди в очі не помічаємо,  там Генеральна прокуратура, на жаль, кримінальних справ не порушила.

 

     Більше того,  ви знаєте, що нам вдалося підняти збір грошових коштів  приватними обленерго тільки завдяки тому,  що в Законі про електроенергетику була передбачена норма про  введення  управління державною   адміністрацією,   якщо   обленерго   порушують   умови ліцензування.  Тобто  якщо  монополіст  порушує  умови,  вводиться державне управління цією компанією.

 

     Але перше,  що зробила прокуратура,  це внесла протест на всі постанови,  що  реально  запроваджували  адміністративне  державне управління в обленерго, які сьогодні порушують умови ліцензування, практично  зруйнувавши   всі   досягнення,   які   забезпечувалися прийняттям Закону про електроенергетику. Оце така "допомога".

 

     І тому  я  хочу  підкреслити,  що  ми сьогодні можемо скільки завгодно теревенити з високих трибун про подолання  корупційних  і тіньових явищ в економіці,  вимовляти ці заклинання,  як ми робили це вже багато років, але я хочу вам просто нагадати свій особистий приклад  і  приклад  цього  уряду:  як  тільки  реально взялися за подолання  цих  явищ,  то  найбільшими  "злочинцямикорупціонерами" стали саме ті люди, які сьогодні наводять порядок у цій системі. І взагалі заклинаннями чи якимись  там  дрібними  розборками  з  цим явищем у країні справитися неможливо.

 

     Хочу також  констатувати,  що  сьогодні Україна на рівні всіх владних  структур  ще  не  об'єдналася  для  подолання  цих  явищ. Скоріше,  численні  чиновники об'єднані в єдину команду,  для того щоб  зберегти  ту  традицію,  яка  є,  і  разом   з   корпораціями продовжувати  практично  знущатися над країною.  Попереду у нас ще велика робота, яку треба робити спільно (Шум у залі).

 

     Я ще раз  хочу  підкреслити:  наші  газові  мережі,  особливо транзитні  газові магістралі,  - це національне багатство України. Вони коштують десятки мільярдів доларів.  І вирішувати  долю  цієї системи треба тільки на рівні Верховної Ради.

 

     Я вважаю,  що  ніяких дій,  що стосуються зміни власника цієї системи,  не може бути,  поки Верховною  Радою  не  буде  прийняте політичне рішення.

 

     Але ж підкреслюю, щоб після того, як у нас інкасація грошових коштів за природний газ (у тому числі  й  транзитний)  підвищилася майже  до  стовідсоткової  відмітки,  стало  реально утримувати цю систему,  робити в неї необхідні капіталовкладення.  І їх потрібно робити. Цих коштів достатньо, щоб її утримувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Пухкал.

 

     ПУХКАЛ О.Г.,  перший заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах (виборчий  округ  209,  Чернігівська область).    Дякую.    Фракція    "Батьківщина".    Шановна   Юліє Володимирівно!  Зусилля уряду і ваші  особисто  щодо  врегулювання проблем  паливно-енергетичного  комплексу і виведення його з кризи дають  обнадійливі  результати  І,  безумовно,   заслуговують   на підтримку і позитивну оцінку.

 

     Разом з  тим  не  секрет,  що ці позитивні зрушення відбулися головним чином  за  рахунок  зміни  тактики  діяльності  уряду  на енергоринку, тобто за рахунок наведення там елементарного порядку. У  зв'язку  з  цим  у  мене  запитання.  Чи  має  уряд   стратегію модернізації  паливно-енергетичного  комплексу,  яка б обов'язково включала диверсифікацію енергоджерел,  ефективну модель управління комплексом і, що дуже важливо, власне виробництво ядерного палива?

 

     Дякую за відповідь.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Наскільки  мені відомо,  сьогодні в будь-якій галузі економіки України  дефіциту  планів,  стратегій  і  програм немає.  Можна  вибрати  будь-яку.  Головне (в цьому й полягає суть питання) - навчитися свої програми виконувати.  Якщо  я  правильно чую,    кажуть,    що    уряд    не    має    стратегії   розвитку паливно-енергетичного  комплексу.  Таке  враження,  що  в   країну прийшов   перший   уряд   і   взагалі   вперше   почув,   що  таке паливноенергетичний комплекс.

 

     Хто не знає,  то я хочу повідомити:  в Україні є  національна програма,   яка   розрахована  до  2010  року.  Проблема  постійно зводилася  тільки  до  ефективності  її  втілення.  Ми   разом   з Міністерством  економіки  цю  програму доопрацювали і починаємо її системно втілювати.  І якщо хтось із депутатів ще вважає, що у нас немає  стратегії,  то я запрошую його до свого кабінету.  Я покажу вам десятки стратегій, але втілювати їх не було кому.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Глухівський. Наступний - депутат Коновалюк.

 

     ГЛУХІВСЬКИЙ Л.Й.,  голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Дякую.  Народний рух України. Шановна Юліє Володимирівно!  Я хотів би ще раз привернути  вашу  увагу  до  тих питань,  які  сьогодні  вже  дискутувалися.  Це  питання  добудови нафтопроводу "Одеса - Броди" і  питання  доцільності  приватизації газопроводів.  Мені  і  всій  нашій  фракції  імпонує те,  що ви є прихильницею добудови нафтопроводу "Одеса - Броди". Але ми бачимо, що ця добудова і, зрештою, Одеський термінал стали довгобудами. Як на вашу думку,  коли, нарешті, завершиться це будівництво? Бо мало лише приділяти йому увагу і бути прихильником добудови.  Ми хотіли б знати, коли, нарешті, ці об'єкти буде завершено. Це перше.

 

     Друге. Ви маєте рацію:  вирішувати,  чи приватизувати,  чи не приватизувати наші газотранспортні системи має Верховна Рада.  Але я, як народний депутат України, перед тим, як натиснути на кнопку, хотів би почути різні думки,  зокрема вашу думку.  Як ви вважаєте, чи після приватизації ці газопроводи не змінять своїх національних кольорів?

 

     І останнє.  Чи  будуть надходження від приватизації більшими, ніж  втрати  тої  плати  за  газотранспортування,  яка   перестане надходити до державного бюджету?

 

     Дякую.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Перше,  щодо  нафтопроводу  "Одеса - Броди" і будь-якого іншого об'єкта національного масштабу, який будується в будь-якій  країні.  Ви  знаєте,  немає такого поняття "не вистачає коштів",  немає такого поняття "не вистачає  ресурсів".  Є  тільки поняття   "не   вистачає   політичної   волі  і  здорового  глузду консолідувати  на  пріоритетних  напрямах  той  ресурс,  який  має країна". В цьому все питання.

 

     Тому я  переконана:  якщо  ми в суспільстві і в системі влади остаточно  визначимося  з  пріоритетами   направлення   фінансових ресурсів, то ця добудова може здійснюватися навіть з випередженням графіків.  Ще раз хочу сказати:  ми самі винні  в  тому,  що  наші національні об'єкти перетворюються на довгобуди.

 

     Друге, щодо  приватизації газотранспортної магістралі.  Ну ви повинні самі давати оцінку,  але я вам наведу кілька цифр.  Навіть за  скромною  експертною оцінкою,  вартість нашої газотранспортної системи становить 25-30 мільярдів доларів.  Я хочу подивитися, хто зможе  заплатити такі кошти за цю газотранспортну систему.  Якщо ж ми будемо продавати її дешевше,  то питання - чому, якщо це об'єкт досить високо ліквідний.

 

     Якщо нормально  експлуатувати  цю  транспортну  систему  і за послуги  отримувати  кошти,  то  наш  бюджет  може  мати   щорічно приблизно  1-1,5-2 мільярди гривень надходжень - залежно від того, як ми налагодимо роботу.  Можемо чи не можемо ми  відмовитися  від цього?

 

     І третє.  Ми  повинні  мати  на  увазі,  що,  володіючи  цією системою,  Україна має певні політичні важелі.  І  Верховна  Рада, коли буде приймати рішення, повинна дати адекватну оцінку всім цим фактам.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Коновалюк.  Наступний -  депутат Рябікін.

 

     КОНОВАЛЮК В.І., член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (виборчий округ 62,  Донецька область). Спасибо. Уважаемая Юлия   Владимировна!  Оценку  ситуации  в  топливно-энергетическом комплексе я постараюсь высказать от имени нашей депутатской группы в процессе выступления, а сейчас хочу задать вам некоторые вопросы и приблизить нас всетаки к  повестке  Дня  правительства.  Как  вы прокомментируете  выполнение  Постановления  правительства  976  о подготовке  топливно-энергетического  комплекса  к  осенне-зимнему периоду?

 

     Достаточны ли проведенные технические работы?  Вы знаете, что в Донбассэнерго текущие ремонты проведены  сегодня  только  на  14 блоках  из  20.  Есть  ли  сегодня возможность осуществить расчеты энергорынка с Донбассэнерго для окончания ремонтных и  капитальных работ? Это первый вопрос.

 

     И второй   вопрос.   Статьей   71   Государственного  бюджета предусмотрено дополнительное финансирование  предприятий  угольной промышленности в сумме 1,5 миллиарда гривень. Почему этот механизм сегодня не работает?  И какой обем средств в счет реализации этой статьи сегодня реально поступил угольным предприятиям?

 

     Спасибо.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Стосовно  коштів  відповідно до статті 71-2 в сумі 1,5 мільярда гривень.  Минулого місяця ми вже отримали перших 80   мільйонів  гривень  відповідно  до  цієї  статті.  Вони  були спрямовані виключно на вугледобувні об'єднання.  Ми  домовилися  з Міністерством  фінансів  про  щомісячні  обсяги коштів,  що будуть проплачуватися відповідно до цієї статті.  Тобто ця стаття працює. Але,  на жаль,  усі нормативні документи,  які слід було прийняти, занадто довго проходили через усі, так скажемо, урядові ланки, щоб можна  було  затвердити  постанову.  І  доповнення до бюджету були прийняті,  ви ж знаєте,  вже запізно.  Але стаття ця працює і буде працювати. Приблизно 80 мільйонів гривень виділяється щомісяця.

 

     Що стосується першого запитання (прошу, нагадайте)... Так, що стосується підготовки до осінньо-зимового періоду. Про накопичення палива  я  вам  сказала,  про  роботу  ядерних блоків сказала.  Що стосується ремонтів.  Ми виконали сьогодні до 70 відсотків обсягів запланованих  ремонтних  робіт.  Дійсно,  ми  тут  відстаємо,  але сьогодні кожна генеруюча  компанія  має  достатньо  ресурсів,  щоб завершити вчасно всі ремонтні роботи до осінньо-зимового періоду.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Рябікін.  Наступний  - депутат Станков.

 

     РЯБІКІН П.Б.,  народний депутат України (виборчий округ  130, Миколаївська  область).  Уважаемая  Юлия Владимировна!  Спасибо за очень содержательный  отчет.  У  меня  один  вопрос.  Я  хотел  бы услышать ваш комментарий к следующим фактам.

 

     В Николаевской  области  тоже наметилась позитивная тенденция уплаты  населением  долгов  за  природный  газ.  В  частности,  по Березнеговатскому,    Баштанскому    и    Новоодесскому    районам Николаевской области с июня по сентябрь этого года уровень  оплаты за  потребленный  природный газ составлял от 108 до 156 процентов. Это районы, где практически нет крупных промышленных потребителей. Как  тогда  можно  обяснить,  что  с 22 по 24 сентября девять сел Березнеговатского района были отключены от поставок газа и с 25 по 28  сентября  был полностью отключен от поставок газа Новоодесский район.  Как это можно обяснить населению при  наличии  позитивной динамики расчетов и при полной оплате за потребленный газ именно в этих районах?

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Ви знаєте,  я зараз не можу вам дати  довідку про  конкретні  населені пункти.  У мене прохання:  зробіть,  будь ласка, до мене запит і віддайте мені його зараз. Я розберуся і дам вам  відповідь.  Я  не  можу  зараз відповісти.  Єдине,  що я можу сказати,- це ненормально.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат  Станков.  Наступний  -  депутат Москвін.

 

     СТАНКОВ А.К.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань    фінансів    і    банківської    діяльності (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок СПУ та СелПУ). Прошу передать слово депутату Степанову.

 

     СТЕПАНОВ М.В.,  заступник  голови  Комітету  Верховної   Ради України  з  питань  соціальної  політики та праці (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок  СПУ  та  СелПУ). Уважаемая Юлия Владимировна! Ну не получается у правоохранительных органов  борьба  с  корупцией!  Но  чем  вы  обясните  вот  такую ситуацию?  Угольная  промышленность фактически государственная,  и там  -  наибольший  провал.  Но  ведь  все  контракты  подписывают угольные   "генералы",  директора.  Не  пора  ли  там  уже,  кроме финансовой  санации,  устроить  еще  и  кадровую?   Что   в   этом направлении делается? Это первое.

 

     И второе.  Вот  политическим  решением в разгар отопительного сезона  будет  остановлена  Чернобыльская  АЭС.   Чем   собирается правительство   ее   мощности   компенсировать?   Фактически   это отключение Киева и Черниговской области.

 

     Спасибо.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Ну,  виконання  такого  важкого   політичного рішення, як зупинення Чорнобильської АЕС, не означає, що країна це відчує на обсягах забезпечення електричною енергією. Я ще раз хочу вас  переконати в тому,  що електричної енергії буде достатньо для задоволення платоспроможного попиту. Це перше.

 

     І друге. Я думаю, що все, що стосується роботи правоохоронних органів  щодо  наведення порядку в паливно-енергетичному комплексі після таких великих нарад,  яка вчора проводилася,  ця робота буде все ж таки пожвавлена і результати цієї роботи будуть отримані.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Москвін.  Наступний  - депутат Коліушко.

 

     МОСКВІН С.О.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань  економічної  політики,  управління  народним господарством,   власності    та    інвестицій    (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПЗУ).  Фракція зелених. Шановна Юліє Володимирівно!  Я  думаю,  до  вас  наші  виборці  мають  два основних запитання.  Перше - коли почнеться опалювальний сезон?  І друге (я  вже  зрозумів,  що  відключення  електроенергії  й  газу будуть)  -  як  бути  з  тими,  хто  все  ж  таки  заплатив,  а їм відключають електроенергію і газ?  Адже технологічно неможливо  це питання вирішити. Люди живуть в одному будинку, одні платять, інші не платять, а відключають усім.

 

     Тобто як  ви  будете  відповідати  на  запитання  тих,   кому відключають  електроенергію  і газ,  навіть коли вони сплачують за них?

 

     ТИМОШЕНКО Ю.  В.  Щодо останнього  запитання,  то  ми  будемо робити  все  можливе,  щоб  таких  випадків не було.  Ви цілковито праві.  У нас немає розмежування  системи  обліку  і  розрахунків, наприклад,  у  відомчих  житлових  будинках.  Там через промислові підприємства    здійснювалась    оплата.     Якщо     підприємство збанкрутувало,  то  практично  розмежувати  це дуже важко.  Багато коштів потрібно для того,  щоб розмежувати  постачання  і  зробити так,  щоб ті, хто платить,стовідсотково отримували електроенергію. Але ми знаходимось на шляху до вирішення цієї  проблеми,  і  кожен день ситуація буде тільки покращуватись.

 

     Однак миттєво   вирішити   це   питання  з  технічних  причин неможливо (Шум у залі).

 

     Початок опалювального сезону у нас передбачений з 15 жовтня.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Дорогунцов.  Наступна -  депутат Мазур.

 

     ДОРОГУНЦОВ С.І.,  заступник  голови  Комітету  Верховної Ради України з питань науки і освіти (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, КПУ). Фракція Компартії України.

 

     Шановна Юліє Володимирівно!  Я хочу сказати, що мене вражають ті позитивні зміни,  які відбулися в 2000 році в ПЕК.  Спасибі вам за це.

 

     Але запитання таке.  Скажіть,  будь ласка,  на вашу думку, чи грудень  -  найбільш  вдалий  місяць  для  виводу  з  експлуатації Чорнобильської  АЕС,  адже  починається найнапруженіша робота всіх підприємств ПЕКу?  А ми  втрачаємо  з  виведенням  з  експлуатації чорнобильських  блоків,  за  моїми  даними,  не  менше 8 мільярдів кіловат-годин у розрахунку на рік.  Чим конкретно  ми  зможемо  це компенсувати? Це перше запитання.

 

     І друге  запитання.  Ми закриваємо у наступному році понад 80 шахт.  Вугільна галузь - це єдина галузь,  яка дає нам  вітчизняні енергоресурси.  Чи  не  означає  це,  що ми знищуємо єдине джерело енергоресурсів в Україні?

 

     Спасибі вам.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Що стосується Чорнобильської АЕС,  то, навіть якщо б не було прийнято рішення про зупинку Чорнобильської АЕС, на жаль,  саме в цей час,  коли  вона  буде  зупинена,  її  все  одно потрібно  було б зупинити для відновлення ресурсів.  І кошти,  які потрібно було б вкласти у відновлення ресурсів, - це значні кошти. І термін,  протягом якого не працював би чорнобильський блок, - це приблизно півроку.  Тобто все одно - виведемо чи  не  виведемо  ми його з експлуатації, він не буде працювати з кінця листопада.Тобто тут немає ніякої руйнації.  Ми готові,  для того щоб цей блок  був виведений з експлуатації,  повністю замістить його,  щоб країна не відчула якогось дискомфорту.

 

     І з приводу закриття вугільних об'єднань,  окремих шахт. Мова іде   про  те,  що  закриваються  тільки  ті  шахти,  які  є  дуже збитковими.  Але якщо до нас  звертаються  керівники  підприємств, вуглевидобувних   об'єднань   з  пропозиціями  затримати  закриття якихось шахт,  відновити їхнє виробництво,  то ми  погоджуємося  з такими пропозиціями.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Чукмасов.

 

     ЧУКМАСОВ С.О.,   заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  економічної  політики,   управління   народним господарством,   власності   та  інвестицій  (виборчий  округ  24, Дніпропетровська  область).  Юлия  Владимировна,я   направлю   вам запрос,  конечно, потому что, в общемто, один из важных факторов - это безопасность атомных станций.  К сожалению, есть ряд примеров, когда   станции   не   рассчитываются  со  своими  подрядчиками  и поставщиками. Может быть,за счет этого и такая эффективность у них высокая.

 

     И все-таки такой основной к вам вопрос. Мы год назад с трудом приняли Закон (долго он не принимался)  о  соглашениях  о  разделе продукции,  который  позволяет  увеличить  инвестиции,  особенно в добычу полезных ископаемых, в том числе и углеводорода.

 

     Почему Кабинет Министров еще ни разу за год  действия  закона не  собрал  межведомственную  группу?  И вообще почему не началось движение по этому закону?

 

     Спасибо.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Усі необхідні урядові  документи,  нормативні акти   для  того,  щоб  працював  Закон  про  угоди  про  розподіл продукції,  вже прийняті.  Потрібно тільки  використовувати  їх  і згідно з цими документами і законом налагоджувати свою роботу.

 

     Уряд при  будь-якому  зверненні  підтримає це.  Але ж збирати окремо...  Я не знаю, якщо доцільно, то ми це зробимо. Але ж, будь ласка,  працюйте.  Єдине,  що  робіть,  -  працюйте  відповідно до прийнятих нормативних актів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юліє Володимирівно. Сідайте, будь ласка.

 

     Слово для співдоповіді  надається  члену  Комітету  з  питань паливно-енергетичного   комплексу,  ядерної  політики  та  ядерної безпеки Панасовському Олегу Григоровичу.

 

     Будь ласка,  Олегу Григоровичу,  у вас п'ять хвилин.  Скільки вам потрібно часу? Давайте 10 хвилин, не більше.

 

     ПАНАСОВСЬКИЙ О.Г.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань паливноенергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ). Хорошо.  Я подготовил  доклад  на  30  минут,  однако  в  связи  с сокращением регламента...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Олегу   Григоровичу,  вибачте,  ми  регламент  не скорочуємо,  він встановлений ще у 1997  році:  п'ять  хвилин  для доповіді  від  профільного  комітету.  Ми  вам зараз збільшили цей регламент за згодою залу,  я так зрозумів - 10 хвилин. Будь ласка, Олегу Григоровичу.

 

     ПАНАСОВСЬКИЙ О.Г.  Я  никогда  не отрицал и подтверждаю,  что правительство прилагает  усилия,  чтобы  избежать  энергетического кризиса.  Однако  в  отличие  от  завышенных оценок правительства, откровенно  демонстрирующего  ничем  не  обоснованный  оптимизм  о преодолении  кризиса  в  ТЭКе,  гарантиях  обеспечения  энергетики топливом и готовности ее к зиме, выскажу мнение комитета.

 

     Профильный комитет не разделяет мнение Кабмина, заявляющего о преодолении  кризиса  в  ТЭКе.  Генерирующие  мощности  отрасли не выведены на нормальный режим эксплуатации;  генерации  потребления не   сбалансированны;   в   сети  рабочая  частота  ниже  границы, допустимой  техническими  условиями;   возможности   отечественной угольной  промышленности крайне ограничены,  обемы добычи угля не покрывают потребности энергетики,  работающей даже  с  минимальным составом  генерирующего оборудования.  Следует также учесть летний уровень потребления на 40 процентов ниже зимнего периода. С учетом необходимости   эксплуатационных   запасов   топлива  под  текущую генерацию и топлива госрезерва на  осенне-зимний  период,  графики накопления топлива практически не выполнены.

 

     Ситуация в   отрасли   удерживается   исключительно  за  счет увеличения в балансе топливных ресурсов  доли  природного  газа  и использования в настоящий период значительных резервов мощности на тепловых станциях.  Водохранилища,  ГЭС недопустимо срабатываются. Это  очень  опасно  при работе на критически низких частотах,  при полном  использовании  маневренных   мощностей   ГЭС.   В   случае аварийного  отключения  крупного энергоблока развала энергосистемы не  избежать.  Она  сегодня  не  получает  даже  минимум  средств, необходимых для поддержания ее в работоспособном состоянии.

 

     Становится иллюзорной  проблема  проплат за топливо.  Украина может  лишиться  возможности  получать  газ,  без   которого   при сложившейся    топливной    конюнктуре    энергетика   полноценно функционировать не может.

 

     Это еще не полная картина готовности отрасли к  зиме.  Особую тревогу  вызывает  техническое  состояние  генерирующих мощностей. Положение в самой ближайшей перспективе серьезно  усугубится  тем, что  в  течение  последних  нескольких  лет  оборудование  на всех крупных  тепловых  электростанциях,  составляющих  базис  отрасли, практически  не  подвергалось  плановым  ремонтам из-за отсутствия средств.  Многие энергоблоки  разукомплектованы.  Для  отрасли,  в которой более 70 процентов оборудования исчерпало свой ресурс, это опасно.

 

     Вывод. Даже  при  наличии  топлива   использовать   имеющиеся мощности    электростанций    без    предварительного   проведения значительных обемов ремонтных  и  восстановительных  работ  будет невозможно.

 

     На АЭС  в  последнее  время  ремонты проводились в совершенно недостаточном  обеме.  Здесь  особенно  тревожит   состояние   их безопастности.    Аналогичное   положение   с   выдачей   мощности электростанций   распределительными   сетями.    Ситуация    здесь значительно хуже,  чем с генерацией.  Статистика свидетельствует о снижении уровня надежности технологического  оборудования  отрасли до критического в этом году.

 

     Вывод. Нас   ожидает   лавинообразный  выход  энергетического оборудования из строя и снижение генерации.  Под вопросом  главные критерии   функционирования   любой  энергосистемы  -  поддержание частоты, надежность энергообеспечения и безаварийность.

 

     Не драматизируя ситуацию,  позволю себе обективно  отметить: остановка  в  зимнее  время  энергосистемы превращается в близкую, неотвратимо   надвигающуюся   реальность.    Зима    станет    для правительства неожиданностью. Вывод однозначен: отрасль к работе в условиях зимнего периода не подготовлена.

 

     Обединенная энергетическая система  входит  в  осенне-зимний период  максимума  нагрузок  с наихудшим техническим состоянием за весь  период  ее  многолетней  эксплуатации.   Расчетный   дефицит электроэнергии в четвертом квартале этого и первом следующего года составит,  соответственно,  5  и   6   миллиардов   киловаттчасов. Наибольший   дефицитный   баланс   по   ОЭС  Украины  ожидается  в декабре-январе,  связанный  с  необходимостью   перезарядки   трех энергоблоков  АЭС,  значительной  задержкой  введения  их в работу из-за несвоевременной поставки ядерного топлива,  а также  выводом из  эксплуатации  Чернобыльской  АЭС.  При  отсутствии необходимых запасов органического топлива - угля,  газа,  мазута -  на  ТЭС  в четвертом  этого и первом кварталах следующего года прогнозируется принудительное  ограничение  энергопотребления  на  11  миллиардов киловатт-часов.  Это  значительно  ниже уровня зимы прошлого года. Чтобы избежать этого,  нужно иметь ежесуточный  расход  природного газа  в  размере  45-50 миллионов кубов или 130 тысяч тонн в сутки добычи угля, на что мы не способны.

 

     Чтобы еще больше не дестабилизировать и без того  критическое состояние   отраслей   ТЭК,   сохранить  контроль  над  ситуацией, профильный комитет предлагает  осуществить  ряд  необходимых  мер, которые,   не   втягиваясь   в   дискуссию,  необходимо  закрепить законодательно и осуществить в  чрезвычайном  режиме.  В  условиях отсутствия   собственных   топливных   ресурсов   комитет  считает необходимым   восстановить    давальческую    схему,    призванную дополнительно  привлечь топливо,  ресурсы,  живые деньги,  а также передать  в  оперативный  лизинг,  аренду  на  выгодных   условиях резервные  генерирующие  мощности  в  обмен  на встречные поставки топлива,   ресурсов,   оборудования.   Этот   порядок   необходимо установить немедленно и закрепить законодательно.

 

     Сегодня государство  не готово взять на себя обязательства по финансированию отрасли и выводу ее из кризисного состояния.

 

     Есть только один рецепт для  оздоровления  ТЭК  -  нормальные рыночные отношения между всеми субьектами комплекса. Правительство обязано установить  конструктивное  сотрудничество  с  бизнесовыми структурами  и  привлечь  их  финансовые ресурсы в отрасль,  иначе главная жизнетворная отрасль  станет  могильщиком  всей  экономики Украины.

 

     Позволю себе  высказать  свои  соображения по поводу закрытия Чернобыльской АЭС.  Считаю, что Чернобыльская АЭС более безопастна в  рабочем  режиме  и  должна  остаться  в  эксплуатации  либо  до выработки  технического  ресурса,  либо  до  ввода  компенсирующих мощностей  на  Ровенской  и Хмельницкой АЭС.  Закрыв Чернобыльскую АЭС,  экологическую проблему мы не решим, а только добавим новую - энергетическую.

 

     На этом,  к сожалению, я вынужден свое выступление закончить. Конечно,  это далеко не полный перечень того,  что надо сделать  в электроэнергетике   для  предотвращения  дальнейшего  ее  падения, постепенной  стабилизации  и  последующего  подема.   Потребуется постоянная тяжелая работа именно для достижения названной цели. Но выполнение  перечисленных  условий,  зависящее  исключительно   от руководства   страны,   является,  по  моему  твердому  убеждению, обязательным.

 

     В заключение хочу констатировать:  к сожалению,  каждый  раз, когда мы акцентируем внимание на истинном положении дел, проблемах и возможных последствиях,  необходимости  принятия  правительством неотложных   мер   с  целью  не  допустить  паралича  экономики  и неконтролируемого  развития  событий  в  стране,  мы   ощущаем   и испытываем ту степень непонимания и невосприятия проблем,  которая не дает возможности  детально  рассмотреть  и  принять  правильное решение  по топливно-энергетическому комплексу.  Могли бы выделить для обсуждения этой проблемы неограниченное время.

 

     Благодарю за внимание.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  Олегу  Григоровичу.  Але  ви  нічого   не сказали про проект постанови, який пропонується від комітету. Будь ласка, поінформуйте, що ви пропонуєте.

 

     ПАНАСОВСЬКИЙ О.Г.  Я  с  собой  его  не   взял.   Думаю,   вы ознакомились с проектом постановления. Я предлагаю его одобрить.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олегу Григоровичу. Сідайте.

 

     У нас   запитання   до   співдоповідача   на   Дні  уряду  не передбачені.

 

     Шановні колеги!  Переходимо до обговорення даного питання.  Я хотів би нагадати, що в нас у порядку денному проведення Дня уряду є і друге,  не менш важливе і стратегічне для держави,  питання  - про хід виконання Кабінетом Міністрів Постанови Верховної Ради про парламентські слухання щодо чотирнадцятої  річниці  Чорнобильської катастрофи.

 

     На обговорення   питання   про  стан  підготовки  підприємств паливноенергетичного комплексу до роботи в осінньо-зимовий  період записалися 19 народних депутатів.

 

     Я хотів би попередити, що регламент - три хвилини. Спочатку я надам, безумовно, слово представникам депутатських груп і фракцій. І,  зважаючи  на  зекономлений  час (ми не відповідали на письмові запитання),  продовжуємо час  обговорення  до  20  хвилин.  Будемо надавати  слово  всім  депутатам,  які  записались,  але всі 19 не виступлять, я одразу попереджаю про це. Переходимо до обговорення.

 

     Слово від  депутатської   фракції   "Батьківщина"   надається народному  депутату  Давидову.  Наступним  буде виступати народний депутат Федорин.

 

     ДАВИДОВ В.В.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань бюджету   (виборчий   округ   108,   Луганська  область).  Фракція "Батьківщина".  Шановний Вікторе Володимировичу!  Шановні  колеги! Шановні   члени   уряду!  В  доповіді  віце-прем'єр-міністра  Юлії Володимирівни достатньо  аргументовано  і  переконливо  висвітлено стан справ в ПЕКі і рівень підготовки його до зими.  Очевидно,  що зрушення на краще є, і вони досить вагомі. Це сьогодні головне.

 

     Водночас видно,  що уряд не вважає,  що вхопив  жар-птицю  за хвіст   і   проблеми   вичерпані.  Навпаки,  окреслено  цілий  ряд негараздів,  над вирішенням  яких  він  працює.  Але  я  хотів  би сьогодні сказати про інше.

 

     Питання, яке ми сьогодні розглядаємо,  перетворилось засобами масової інформації і політиками від Верховної Ради з  економічного в суто політичне, бо наведення порядку в ПЕКі багатьом сьогодні не до вподоби,  тому що зачіпає їхні економічні і політичні інтереси. Мас-медіа,  керовані  цими людьми,  можуть з кого завгодно зробити або національного героя,  або  облити  брудом  з  голови  до  ніг, забуваючи про етику і порядність.

 

     Наприклад, героєм  нашого часу сьогодні представляється в ЗМІ колишній міністр палива та енергетики Сергій Борисович  Тулуб.  Це незважаючи на те,  що за час його роботи у вугільній промисловості значно  виріс  рівень  травматизму  і   смертності,   на   теплові електростанції  відвантажувалось  не  тільки  вугілля,  а  й чиста порода з териконів та шлам,  який десятками років накопичувався на вуглезбагачувальних фабриках. До чого все це призвело? До виходу з ладу котлів теплоелектростанцій,  зниження генерації та  зростання собівартості електроенергії.

 

     Сьогодні Сергій  Борисович,  прозрівши,  розповідає про це на сторінках провідних газет,  піддаючи жорсткій критиці дії уряду  в ПЕКі.  Дійсно,  мабуть  з  висоти посади заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України видніше і негаразди,  і  як треба працювати.

 

     Ще один   приклад.  Незважаючи  на  досягнуті  урядом  значні позитивні зрушення як в економіці,  так і у  вирішенні  соціальних питань, засоби масової інформації намагаються переконати всіх: від пересічного громадянина  до  Президента  країни,  що  уряд  працює неефективно   і   ніяких   позитивних   зрушень  немає.  А  Перший національний телеканал учора,  як і  завжди  перед  звітом  уряду, навів   статистику,   що  кредит  довіри  до  уряду  вичерпаний  і становить: до Ющенка - 9 відсотків, до Тимошенко - 11 відсотків.

 

     Я хотів би запитати секретаря  Ради  національної  безпеки  і оборони Євгена Кириловича Марчука:  хіба це не підрив національної безпеки України,  коли засоби масової інформації сіють недовіру до уряду,  який  працює  всього дев'ять місяців і якому Верховна Рада дала свій кредит довіри, прийнявши програму?

 

     Так давайте ж будемо послідовними і терплячими,  бо  саме  ця нетерплячість  і  не  дає  змоги  нормально працювати ні Верховній Раді, ні уряду.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному  депутату   Федорину. Приготуватися Геннадію Йосиповичу Удовенку.

 

     ФЕДОРИН Я.В.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань паливноенергетичного  комплексу,  ядерної  політики   та   ядерної безпеки  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановна  президія!  Шановні  народні  депутати!  Нинішній  уряд  є феноменальним. Недавно я виступав у прямому ефірі в Одесі, і треба сказати,  що хоч йшлося про одеські проблеми, але все-таки питання діяльності уряду Ющенка, зокрема у паливноенергетичному комплексі, весь час сипалися  по  телефону.  Були  питання  і  стосовно  Юлії Тимошенко,   як   вона  справляється  зі  своєю  роллю  на  посаді віце-прем'єра з питань ПЕКу. І я відповів таким чином. У Верховній Раді  минулого скликання я був у складі комісії,  яка розслідувала зловживання на енергетичному ринку.  І не зі слів,  а з матеріалів знаю,  що  були  великі  зловживання  у діяльності компанії "Єдині енергетичні системи",  що знаходилась під протекторатом Лазаренка. Це правда.  І я думаю,  що якщо ми правова держава, то врешті-решт ці розслідування буде доведено до кінця, і ті, хто винен, понесуть заслужену відповідальність.

 

     Але зараз  питання  стоїть  по-іншому.  І  я  так  відповів у прямому ефірі.  Зараз Юлія Тимошенко,  відчуваючи те,  що в неї за спиною,  поводиться  святіше  Папи  Римського  і  діє  абсолютно в інтересах держави.  І це також  правда.  І  я  у  своєму  минулому виступі говорив про те,  що вона навела порядок. Я підтримую слова Василя Червонія,  що вона чи не єдиний козак в уряді на  сьогодні, який  веде боротьбу з олігархами.  І те,  що вона навела порядок в державі і повернула великі кошти, також правда.

 

     Це є український парадокс,  коли люди,  які виконували  певну роль у відмиванні грошей,  нині грають на боці держави, викриваючи тих людей,  які грабують цю державу,  повертаючи  ці  кошти  нашій державі.

 

     І як до цього ставитися зараз.  Отакі ми українці, отака наша держава,  отакий наш парламент,  коли ота частина не  визнає  цієї держави.  Такі ми є, і це наша біда, це наша трагедія. Разом з тим це наша сучасність.

 

     А тепер стосовно  тих  проблем,  які  ми  зараз  розглядаємо. Шановні  колеги!  Нарешті  в  цьому уряді ми бачимо професіоналів. Скільки разів ще  Народна  рада  України  під  керівництвом  Ігоря Рафаїловича Юхновського розглядала питання про те, що пріоритетним паливом для України повинно стати вугілля. Нарешті ми це чуємо від уряду.  Скільки  разів,  ще з 90-х років,  говорилося про побудову терміналу і експорт близькосхідної нафти.  Нарешті,  цей  уряд  це підтримує.

 

     Ми бачимо професіоналів,  які знають, чого хочуть, які вміють працювати,  і тому давайте дамо їм можливість працювати,  щоб вони навели  порядок  у паливноенергетичному комплексі так,  як вони це вміють, так, як вони це роблять, так, як вони це зроблять.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для виступу надається  Геннадію  Йосиповичу Удовенку  від  фракції Народного руху України.  Після перерви буде виступати народний депутат Мороз.

 

     УДОВЕНКО Г.Й.  Шановний Вікторе Володимировичу! Шановні члени уряду,  колеги!  Фракція  Народного  руху  в  основному  підтримує діяльність уряду щодо підготовки підприємств паливно-енергетичного комплексу  до  роботи  в  осінньо-зимовий  період.  Ми підтримуємо проект  постанови  з  цього  питання,  який   внесено   профільним комітетом.

 

     Протягом усіх  років  незалежності українську економіку тіпає від проблеми забезпечення енергоносіями.  Ми як  присмокталися  до однієї труби,  так і продовжували її смоктати протягом усіх років. Безумовно,  є певна спокуса в цьому,  оскільки ми  купуємо  газ  у Росії  в  кредит,  до  цього  часу  остаточно  не  визначивши і не сплативши борги.

 

     Але велике занепокоєння  викликає  байдужість  управлінського чиновництва до вирішення проблем альтернативного постачання газу і нафти.  Ще на початку 90-х років була підписана угода з Іраном про постачання  нафти,  але  жодної  тонни  її з Ірану ми не отримали. Логіка чиновницької безвідповідальності виглядає так:  брати газ у Росії зручніше, за нього можна не платити, його можна вкрасти або, як тепер популярно говорити, незаконно відібрати.

 

     Натомість експерименти в  енергетиці  продовжуються  протягом багатьох  років.  З  приходом  нових  урядів,  зі створенням нових національних корпорацій повноваження передаються  з  одних  рук  в інші,  споживання  енергоносіїв  зростає,  а  виробництво  падає і відповідальних за це немає.

 

     Структурних змін і  впровадження  нових  технологій  потребує енергетичний сектор. Адміністративні заходи, впроваджені урядом за підтримки парламенту,  на фоні відсутності стратегії енергетичного балансу,  невирішених  питань  диверсифікації  джерел постачання і заборгованості перед Росією, можуть стати черговим експериментом з великими  втратами  для  економіки.  Ми  продовжуємо замикатися на газі,  мазуті,  збільшуючи борги, хоча найбільш ефективним паливом для нас все-таки є вугілля, навіть імпортоване. Дотації у вугільну промисловість мали б стимулювати виробництво,  підвищувати  якість вугілля. Я не раз наголошував на необхідності добудови парогазової станції  у   Миколаївській   області,   яку   будує   підприємство "Машпроект".  Майже  півроку  уряд  не  в змозі виділити кошти для завершення будівництва, що вирішило б більшу частину проблем тепло та електрозабезпечення регіону.

 

     І останнє.   Фракція  Народного  руху  України  наполягає  на необхідності розробки програми розвитку енергетики на 20,  30,  50 років,   враховуючи   як   зовнішні,  так  і  внутрішні  тенденції використання енергоресурсів.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Геннадію Йосиповичу.

 

     Шановні колеги!  Оголошується перерва до 12 години 30 хвилин. Після  перерви  буде  виступати  народний  депутат  Мороз Анатолій Миколайович.

 

     (П і с л я  п е р е р в и).

 

     Веде засідання Перший заступник Голови Верховної

 

     Ради України МЕДВЕДЧУК В.В.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Продовжуємо наше засідання.

 

     Слово надається Морозу Анатолію Миколайовичу...  Наступний  - народний депутат Козак... Народний депутат Юхимець. Будь ласка.

 

     ЮХИМЕЦЬ О.Ф.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і  оборони  (виборчий  округ  196,  Черкаська область).  Фракція  комуністів.  Шановні  колеги!  Я  не є великим спеціалістом у тій галузі,  про яку сьогодні йдеться на Дні уряду. Проте хочу звернути увагу на те, що практика останніх десяти років чомусь нагадує мені відому  фразу  з  відомого  твору  "Червоне  і чорне": "Якби метелик-одноденка й знав, що завтра буде день...".

 

     Ситуація в  електроенергетиці про це свідчить.  На превеликий жаль,  до цієї галузі,  яка дає сьогодні основну  масу  прибутків, дорвалися  ті  метелики-одноденки,  які  не  думають  хоча  б  про завтрашній день.

 

     Я хочу сказати,  що,  дійсно, уряд в особі Юлії Володимирівни робить  першу  спробу  все-таки  хоч  якийсь навести порядок в цих питаннях.

 

     Але, Юліє Володимирівно, хочу навести вам простий приклад, як вирішується  питання  відключення  електроенергії  на  місцях,  як кажуть, законним чином.

 

     У мене в окрузі,  зокрема в місті Золотоноша, півроку планово вимикається  світло.  Але  як?  Кажуть:  "Треба  негайно підрізати дерева". І от жителі мого невеличкого містечка ціле літо лазять по деревах,  обрізають їх,  кажуть:  "Це планово".  На два, три тижні відключається світло в  конкретному  містечку.  І  це  пройшло  по всьому моєму округу, як кажуть, планове обрізання. Так, це корисна справа, треба це робити, але ми розуміємо, що за цим стоїть.

 

     Я в своєму виступі хочу звернути увагу на проблему,  про  яку сьогодні  взагалі  чомусь  не  говорять  у  цьому залі.  Коли Юлія Володимирівна демонструвала обсяги  виробництва  електроенергії  в Україні,  то ми побачили,  що гідроелектростанції за рік скоротили виробництво електроенергії на 2,9 мільярда кіловат-годин.

 

     У чому причина? До мене звернулися спеціалісти Канівської ГЕС і люди,  які займаються природоохоронною роботою, зокрема в районі Канівщини.  Шановні колеги!  Дніпровський каскад  -  це  унікальна споруда,  яка  потребує,  потребувала  і  буде потребувати значних капітальних  вкладень  з  боку  держави.  Тільки  на   Канівському водосховищі  за  останні роки рівень води впав майже на 50 метрів. Зрозуміло,  що ресурс цієї гідроелектростанції за найближчі  10-15 років  буде  повністю  вичерпано,  і причина в тому,  що практично жодної копійки держава не вклала в цю структуру.

 

     Сьогодні, коли формується  бюджет  держави  на  2001  рік,  я звертаюся до Кабінету Міністрів,  зокрема до віце-прем'єр-міністра Юлії Володимирівни,  до міністра  екології  пана  Зайця.  Сьогодні треба  негайно,  поки  ще  не  пізно,  поки ми не отримали ще один екологічний Чорнобиль,  підняти проблему дослідження стану каскаду водосховищ  на  Дніпрі.  Без глибокого наукового аналізу дослідити його нам не вдасться. Я дуже прошу в бюджеті 2001 року передбачити окремим рядком кошти на дослідження стану дніпровського каскаду.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для  виступу  надається народному депутату Костенку від Українського народного руху. Наступний буде виступати народний депутат Кінах.

 

     КОСТЕНКО Ю.І.,   заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та  ядерної  безпеки  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Шановні колеги!  Всебічно проаналізувавши ситуацію, яка складається в паливно-енергетичному комплексі України, фракція Українського народного руху констатує.

 

     Внаслідок довготривалої  відсутності  цілісної   енергетичної політики   Україна   опинилася  практично  в  повній  енергетичній залежності від Росії з усіма негативними наслідками.  Тобто  Росія має  сьогодні  можливість  встановлювати  і  ціновий  диктат,  і з політичних мотивів припиняти енергопостачання України.  І  все  це трапилося тому,  що впродовж усіх років незалежності у нас не було власної національної політики.

 

     Жоден з  усіх  попередніх   урядів   України   не   розглянув енергетичну  проблему  в  комплексі,  і прикладів на підтвердження цього можна навести безліч.  Принаймні,  до сьогодні не розроблено стратегічного  плану  дій,  який  передбачав  би  формування  саме української національної енергетики.  За  всі  попередні  роки  не реалізовано  жодного енергетичного проекту.  Будівництво Одеського нафтотерміналу ведеться з 1993 року, та завершення його поки що не видно,  немає  і  не  ведеться будівництво власного підприємства з виробництва ядерного палива.  Не  розроблена  і  не  здійснювалася низка   системних  заходів  для  розширення  використання  власних енергоресурсів. Можна говорити й про багато іншого.

 

     Усі попередні уряди зробили все, аби найприбутковіша галузь - енергетична  -  просто  перетворилася  в банкрута (згадайте відомі бартерні операції,  які охопили й енергетичну галузь). І лише уряд Ющенка  розпочав  низку системним заходів,  спрямованих на реальні реформи  в  енергетиці,  про  що   свідчать   і   дані,   наведені віце-прем'єр-міністром.

 

     Без сумніву,  ліквідувавши  бартер в енергетиці і не зробивши кроків у  напрямі  підвищення  її  прибутковості,  ми  не  зможемо реалізувати  будь-яку  ефективну  енергетичну політику і розпочати енергетичну реформу.

 

     Але тепер уже потрібно розпочинати наступний етап реформ.

 

     Перше. Формування саме національної  енергетичної  стратегії. Ось  як,  наприклад,  формулюється мета енергетичної політики США, яка була схвалена Конгресом США в 1977  році:  "Більш  продуктивне використання    енергетичних    ресурсів    з   метою   покращення загальноекономічної ефективності,  якості довкілля  та  підвищення рівня національної безпеки".  Тобто ефективна енергетика України - це найкоротший шлях до заможного життя,  причому не  олігархів,  а кожного  пересічного  громадянина,  а  також  можливість проводити національну політику в інтересах своєї держави, а не інших держав.

 

     Друге. Уже в наступному  році  бюджетна  політика  уряду  має концентруватися  на  підтримці  енергетичних проектів:  і добудова Одеського терміналу,  і завершення програми диверсифікації  джерел постачання ядерним паливом, і багато іншого.

 

     Враховуючи підвищений інтерес наших відомих "прихватизаторів" разом із їх партнерами з Росії до  монополізації  енергопостачання України,  Мінпаливенерго  необхідно  розробити надзвичайно жорстку процедуру  приватизації  цієї  галузі,  бо  це  не  лише   питання національної безпеки, але й збереження нашої незалежності.

 

     І останнє.  Реалізація  енергетичної реформи урядом дозволить Верховній Раді позбавитись нарешті від нетипової для законодавчого органу  функції  розгляду  питань  щодо  зимівлі  чи  посівної,  а натомість зосередитись виключно на законодавчій підтримці  реформ, у тому числі й енергетичної реформи.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги!  Я прошу дотримувати Регламенту. Пам'ятайте,  що в порядку денному сьогоднішнього Дня  уряду  є  ще одне питання.

 

     Слово для  виступу  надається  народному  депутату Кінаху від фракції  Народнодемократичної  партії.  Наступний  буде  виступати народний депутат Череп.

 

     КІНАХ А.К.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 128, Миколаївська область).  Шановні представники уряду!  Шановні колеги!    Нам    усім    необхідно    зрозуміти,    що   проблеми паливно-енергетичного комплексу  нашої  держави  -  це  не  тільки проблеми  уряду  чи  якоїсь  посадової особи в уряді.  Це проблеми національної енергетичної  безпеки,  можливості  сталого  розвитку економіки  нашої  держави.  І  неприпустимо  розглядати це питання через призму  політичних  симпатій,  популізму  чи  то  з'ясування особистих стосунків.

 

     Я думаю,      що      сьогодні,      розглядаючи     проблеми паливно-енергетичного   комплексу,   як   ніколи   важливо   чітко зрозуміти, що паливно-енергетичний комплекс є невід'ємною частиною нашої  економіки,  і  не   тільки   вирішення   кризових   проблем паливноенергетичного  комплексу,  а  й  сталий розвиток енергетики залежать  передусім  від  вирішення   глибоких   якісних   проблем економіки в цілому.

 

     Нам необхідно  зрозуміти,  що,  на  жаль,  триває  погіршення структури валового внутрішнього продукту,  підвищення питомої ваги енергоємних галузей.  На жаль,  зростає й платіжна криза,  істотно збільшується   кількість    збиткових    підприємств.    Необхідно враховувати й платоспроможність населення та підприємств.

 

     І тільки поєднуючи зусилля як галузевих, так і функціональних блоків  уряду,  організовуючи  дуже  плідну  співпрацю   уряду   й парламенту,   розв'язуючи   проблеми   в   бюджетній,  податковій, інвестиційній політиці,  що  мають  величезне  державне  значення, можна рухатися вперед..

 

     На жаль, з інформації ми й сьогодні не почули, які погляди на такі системні підходи до вирішення проблем нашого комплексу.

 

     Необхідно підкреслити,  що нас дуже турбує  те,  що  в  нашій державі досі немає політики енергозбереження.  Це спричинює низьку конкурентоспроможність нашої продукції і,  скажемо прямо,  суттєво підвищує і політичну,  і економічну залежність України від імпорту енергоносіїв.

 

     Диверсифікація енергопостачання.  Як   показує   досвід,   ці проблеми  теж  повинні  бути  елементом  довгострокової  державної національної політики.  І ніякі експромти,  емоції  при  вирішенні такого стратегічного питання, як диверсифікація енергопостачання в Україну, неприпустимі.

 

     Тут уже казали про Національну програму розвитку  енергетики. За   експертними   оцінками,   вона  виконується  максимум  на  12 відсотків. Це дуже серйозна біда всіх урядів і України в цілому, і нам  необхідно  повертатися  до  цієї  проблеми,  вирішувати її на довгострокових умовах.

 

     І насамкінець.  Шановні колеги!  Я  абсолютно  впевнений,  що створення  прозорого ринку енергоносіїв,  рівних конкурентних умов може бути тільки в разі дуже серйозної,  чіткої державної роботи - законодавчої,  нормативної,  у  разі  підсилення  вимог.  І ніколи прозорий ринок не може бути створений  як  результат  протистояння політичних,   фінансових   груп  тощо.  Це  буде  тільки  черговий перерозподіл  ринку  неринковими  методами,  внаслідок   чого   ця проблема може тільки поглиблюватися.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для  виступу  надається народному депутату Черепу   від   фракції   Соціал-демократичної    партії    України (об'єднаної).

 

     ЧЕРЕП В.І.,  перший  заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, транспорту і зв'язку (виборчий округ 158, Сумська область). Шановні колеги! Я погоджуюся з моїм колегою Анатолієм Кінахом:  дуже ми заполітизували це  питання.  А  реалії такі. Я взяв документи уряду, податкової адміністрації і ЦСУ - три документи. Жодна цифра ніде не збігається. Жодна!

 

     Конкретно. Заборгованість за електроенергію  згідно  з  одним документом  зменшилась  на 344 мільйони,  за документом податкової адміністрації,  навпаки,  збільшилась  на  1,6  мільйона.  Така  ж ситуація  по  енергоринку,  по  сплаті  в бюджет підприємств ПЕКу. Причому різниця в 1,9 мільярда, в 1 мільярд і так далі.

 

     Врешті-решт, хто в уряді наведе порядок,  щоб ми з вами  мали єдиний  документ  чи  хоча  б  одні й ті ж розрахунки,  щоб давати оцінку. Як сьогодні давати оцінку роботи ПЕК?

 

     Далі. Ніхто сьогодні не говорить про таку важливу деталь,  як скорочення  енерговитрат  на  одну  одиницю  продукції.  У  нас на одиницю продукції в окремих галузях  витрачається  в  5-  6  разів більше  електроенергії,  ніж  у світі за нормативами.  А в проекті бюджету уряд, на жаль, планує на інновацію 2,2 мільярда гривень за рахунок,  давайте  будемо  відвертими,  9 нереальних мільярдів від приватизації.  Капітальні  вкладення  на  інновацію  -   це   нові технології,  це  енергозбереження.  Це  той сектор,  де ми повинні шукати скорочення енерговитрат, а не маніпуляціями займатися - хто кому більше заплатив і так далі. Це політика.

 

     І коли  ми  зуміємо  розібратися  в  цьому,  коли закладемо в бюджет  реальні  цифри  на  інноваційне  інвестування,   на   нові технології,  тоді  зможемо  говорити,  що  є  система в покращенні роботи ПЕК, а не окремі досягнення, окремі невеличкі результати.

 

     Тому я  хотів  би,  щоб  уряд  дуже   скрупульозно,   уважно, кваліфіковано   розглянув   ситуацію  на  енергоринку,  загалом  в енергетиці і при формуванні остаточного варіанта  бюджету  України заклав  туди  реальні  суми капітальних вкладень,  що дало б змогу через нові технології  покращити  ситуацію  в  ПЕК.  А  закладаючи нереальні  9 мільярдів гривень,  ми на якомусь етапі зруйнуємо всю цю піраміду. Я хотів би, щоб ми над цим попрацювали.

 

     А яку оцінку сьогодні  давати?  На  жаль,  ми  можемо  тільки давати оцінку "до відома" або "недостатньо". Хоча, якщо подивитись на всі ці цифри,  то позитивну оцінку давати  неможливо,  тому  що практично всі цифри одна з одною не сходяться.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для  виступу  надається народному депутату Мармазову від фракції Комуністичної партії  України.  Наступний  - депутат Коновалюк.

 

     МАРМАЗОВ Є.В.  Уважаемые  товарищи!  Действительно,  какой-то сдвиг в системе ТЭК с  денежными  потоками  наведен.  Это  обычное дело,  за электроэнергию нужно платить. Мы, в конце концов, пришли к тому, что во всем мире делали.

 

     Чего мы добились?  Мы по  денежным  потокам  перекрыли  канал воровства для определенных мафиозных структур. Это нужно признать.

 

     Но мы       же       обсуждаем       сегодня       подготовку топливно-енергетического  комплекса  к  работе   в   осенне-зимний период,  а у нас все свелось к одному:  видите,  чего мы добились. Потоки пошли,  деньги валятся  с  неба,  -  мы  добились  огромных успехов, нужно кому-то звезды вешать, памятник ставить.

 

     На самом деле (я полностью поддерживаю Олега Григорьевича, он специалист,   энергетик)   в   докладе    желаемое    выдано    за действительное. Ну нельзя этим путем идти! Конечно, нужно улучшать работу, но нужно говорить правду. Об этом говорил и Череп.

 

     Какова ситуация с углем?  Мы заложили угля на склады  на  180 тысяч  тонн больше по сравнению с прошным годом.  Хорошо?  Хорошо. Давайте разберемся:  это что,  за счет улучшения  работы  угольной промышленности?  Нет.  Мы  завезли  из-за  границы  737 тысяч тонн польского,  российского угля.  А шахтеры по  сравнению  с  прошлым годом (Юлия Владимировна,  я не знаю, кто вам дает данные) снизили на 200 тысяч тонн общую добычу угля.

 

     По мазуту вопрос не решен - провал. Газ закачали в хранилища, действительно, но газ этот не наш, это газ "Газпрома". За него еще нужно заплатить,  договориться,  по какой цене и как они будут нам его отпускать.

 

     Твелы. Вы  слышали,  с  твелами у нас по трем блокам не решен вопрос.  В прошлом году два миллионника стояли,  в этом будут  три блока  стоять,  учитывая,  что  еще Чернобыльская станция не будет работать. Кто все это будет перекрывать?

 

     О подготовке к зиме.  Олег Григорьевич  Панасовский  говорил, какова  ситуация.  У  меня  данные  о  положении  дел  на  атомных электростанциях:  мероприятия  по  подготовке   к   осенне-зимнему периоду  сорваны.  На  Хмельницкой  атомной  станции  выполнены 19 процентов - на 19!  - из-за отсутствия денежных средств. На шахтах ничего   не   сделано   по   подготовке   стволов,   вентеляторов, компрессоров и котельных.  Вот так мы подготовились к  зиме.  Если честно   сказать,   к   зиме   мы   подготовились   очень   плохо, неудовлетворительно. Это наше мнение.

 

     И, кроме  того,  мы  же  хотели  услышать  не  только   узкую информацию   -   вот   мы   к  зиме  подготовились.  Когда  у  нас правительство отчитывается,  они всегда  принимают  какието  меры: приняли то,  приняли то - как инекции умирающему,  как говорится. Перекрыли там газ, пустили уголь тудасюда?

 

     А надо в комплексе говорить,  что мы будем делать с ТЭКом. Мы хотели  услышать о приоритетном финансировании ТЭКа из бюджета.  А из бюджета, мы слушали недавно, угольная промышленность, которая у нас  в завале,  финансируется по остаточному принципу.  Ни копейки государственных капитальных вложений на развитие шахт,  подготовку горизонтов  и  так  далее.  На  выкуп твелов для атомных станций и строчкив проекте бюджета нет.  И  так  далее.  Так  что,  судя  по проекту  бюджета,  отношение  правительства к ТЭКу осталось такое, какое было.

 

     Кроме того,  Юлия Владимировна,  надо же как-то определиться, как  нам  быть  с приватизацией.  Вы что,  поддержите приватизацию обектов ТЭКа? Ведь ТЭК (кто это говорил, кажется, Ковалко?) - это курица, которая несет золотые яйца для бюджета. Мы сейчас продадим ТЭК дяде и так далее.

 

     Так что надо более комплексно  подходить  к  вопросу  о  ТЭК, когда он вносится на рассмотрение Верховного Совета.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для  виступу  надається народному депутату Коновалюку від депутатської групи "Трудова Україна".

 

     КОНОВАЛЮК В.І.  Спасибо.   Уважаемый   Виктор   Владимирович! Уважаемые  члены  правительства,  коллеги!  Среди  основных причин сложной ситуации в топливноэнергетическом комплексте прежде  всего следует выделить то (это еще раз подтверждает жизнь),  что в нашей экономике по причине отсутствия структурных изменений  по-прежнему доминируют  энергоемкие  производства.  За  последние  годы обемы потребления  и  затрат  энергоемкого  поизводства  увеличились   в несколько раз на единицу производимой продукции.

 

     Поэтому, выступая здесь, многие коллеги подчеркивали, что без комплексного подхода реализации мер,  которые  позволят  выполнить нормативы  программы энергосбережения,  без реализации ряда других мер,  диверсификации поставок энергоносителей говорить о том,  что работа   предприятий   топливно-энергетического   комплекса  будет стабильной, к сожалению, нельзя.

 

     В возникновении   диспропорций   в    динамике    потребления электроэнергии  играют роль различные по уровню платежеспособности потребителя.  При общем росте индустриальной  продукции  продукция энергетики,  к сожалению,  возросла лишь на 1,5 процента, при этом производство электроэнергии и газа сократилось, что ставит Украину в целом в зависимое положение от многих факторов.

 

     Генерирующие мощности  тепловых электростанций загружены не в полном обеме,  неудовлетворительным  остается  также  техническое состояние  основных  фондов  отрасли.  Не до конца решены проблемы финансового  оздоровления   предприятий   топливно-энергетического комплекса.

 

     Усиливается напряженность   с   обеспечением  Украины  газом. Занимая по итогам прошлого года  по  потреблению  третье  место  в мире,  а по обемам импорта энергоносителей - шестое,  Украина,  к сожалению,  не решает комплексных проблем,  связанных  в  целом  с развитием   экономики  и  повышением  конкурентоспособности  нашей продукции.

 

     Не выполняется постановление Кабинета Министров Украины  976, о котором сказано в отчете вице-премьер-министра Украины,  и можно констатировать,  что необходимо принимать дополнительные меры  для выполнения тех решений, которые приняты правительством.

 

     Прежде всего,  не выполнены показатели по добыче собственного газа,  не  до  конца  выполнены  графики  поставки  и   накопления топливных ресурсов,  а также проведения технических и регламентных работ.  Темпы создания запасов газа отстают от запланированных. По самым  оптимистическим прогнозам,  к началу отопительного сезона в подземные  газохранилища  будет  закачано  порядка  16  миллиардов кубометров  газа (но вчера появилась информация,  что уже закачано 19). Если учесть возросшие потребности украинской промышленности в природном газе, то этого явно не хватает.

 

     Механизм ограничения  оптового рынка электрической энергии не подтвердил ту эффективность, на которую был сделан предварительный расчет.   Сбалансированность  энергосистемы  достигалась  за  счет отключения потребителей от энергообеспечения на длительный срок, в том числе населения.

 

     Еще раз  хочу  обратиться  к проблемам,  связанным с угольной промышленностью,  к тому  недофинансированию  в  плане  выполнения статей бюджета.  Именно с этой трибуны летом, в июне, мы говорили, что данный механизм не позволит  обеспечить,  как  это  определено постановлением правительства,  250 миллионов гривень ежемесячно на развитие отрасли и погашение задолженности.

 

     Мы подготовили и представили Кабинету  Министров  комплексные предложения  по решению проблем топливно-енергетического комплекса и внесем предложения в Верховную Раду для принятия постановления.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для виступу  надається  народному  депутату Морозу від фракції Соціалістичної партії України.

 

     Наступний буде виступати депутат Кармазін.

 

     МОРОЗ О.О. Шановні колеги! Стан справ у паливно-енергетичному комплексі,  звичайно,  справа  політична,  причому   політична   в двоякому сенсі.  Якщо зимою будуть замерзати люди в квартирах,  то ніяка влада не втримається на своїх  місцях.  Але  друга  політика цікавила  сьогодні  ініціаторів  розгляду  цього  питання  -  як з допомогою  Верховної  Ради  провести  "розборки"  з  урядом.  Мені здається,  що  опозицію в усякому разі це менше всього цікавило б, якби не те,  що на  зміну  нинішньому  урядові  прийде  той,  який займатиметься виключно інтересами олігархів.

 

     Виходячи і з першого, і з другого, треба сказати, що ситуація в паливноенергетичному комплексі сьогодні мало  чим  відрізняється від тієї,  яка була напередодні зими минулого року.  Але тоді,  ви пам'ятаєте,  і в уряді,  і в Президента вона не  викликала  ніякої тривоги.  Вона з'явилася тоді, коли, через два тижні після виборів Президента вимкнули світло і він заявив про біду,  яка насувається на  Україну.  І  з  того часу замість конкретних дій продовжується критика від глави держави  до  найбільшої  в  Україні  "політичної кухні",  причому з однаковою лексикою,  з однаковими наслідками, з однаковими претензіями.

 

     Звичайно, це  питання  слід  розглядати  ширше,  я  згоден  з Євгеном Васильовичем Мармазовим,  не лише в контексті зимівлі.  На жаль,  у державі ні в кого не доходять руки до серйозного  аналізу всієї перспективи паливно-енергетичного комплексу. Від пропозицій, котрі  вносилися  соціалістами  ще  шість   років   тому,   владці відмахнулися, вважаючи, що головне - приватизувати державне майно, віддряпуючи з нього латки для бюджету,  набравшись боргів  прямими запозиченнями чи несплатою за газ.

 

     Ніхто до  цих  пір  не  може навіть назвати суми і черговість інвестицій  для  рятування  гідро-  і  теплових  станцій,  атомних станцій,   для   функціонування   вугільного   і  нафтопереробного комплексів,  спланувати перспективний паливно-енергетичний  баланс держави,  реалізуючи програму енергозбереження, схвалену Верховною Радою ще в 1994 році,  але до виконання якої руки в уряду так і не дійшли: часто змінювалися уряди.

 

     У державі   немає  стратегії  розвитку  паливно-енергетичного комплексу.  Аби  вона  була,  не  виникало  б  загрози  руйнування Запорізької  електростанції,  знаходилися  б  способи  злагодження проблем з близькими і  далекими  сусідами,  щоб  вчасно  вводилися компенсуючі  потужності  на  атомних станціях,  щоб ціна на газ із Росії не перевищувала оптимальну на 30 процентів,  щоб на  теплові станції не завозилася порода, у тому числі з териконів, як це було минулого року в  Сніжному,  Торезі  та  в  інших  містах,  щоб  не розкрадалась  електроенергія  за  придбані безплатно твели (ядерне пальне) на 3 мільярди доларів,  щоб російський газ не  розкрадався приблизно   на   мільярд   щороку   і  так  далі,  щоб  обласні  й приватизовані енергокомпанії не платили  генеруючим  компаніям  по 1,6  копійки  за  кіловат,  а  брали  зі  споживача у десять разів більше.  Я думаю,  це все  є  серйозні  проблеми,  і  є  достатньо аналітичних даних для того,  щоб сказати,  що ситуація надзвичайно складна.

 

     Ми одержали  специфічний  проект  Закону   про   приватизацію транспортної  мережі.  І  тут  є  багато проблем.  Їх треба уважно розглянути,  тому що не так усе має бути, як пропонується авторами законопроекту.

 

     Я завершую,  знову  ж  таки  посилаючись на політичний аспект проблеми. Не може бути нормальної ситуації, коли у Верховну Раду - законодавчий  орган  -  з одного центру виконавчої влади подаються два аналітичні документи,  що по різному характеризують ситуацію в паливно-енергетичному комплексі.  Оскільки податкова адміністрація залежна  від   уряду,   оскільки   паливно-енергетичний   комплекс регулюється  урядом,  ми повинні одержати чітке роз'яснення,  що є правда:  чи  те,  що  пише  податкова  адміністрація,  чи  те,  що доповідає  віце-прем'єр-міністр?  Інакше нас і далі триматимуть за хлопчиків для биття. Ми ні в якому разі не повинні з цим миритися.

 

     Тому я пропоную дати  таке  доручення  уряду,  щоб  ми  знали істину,     бо     найбільша    політична    складність    довкола паливноенергетичного комплексу - це те,  що  своїм  ставленням  до проблеми, своєю політикою влада творить зло для України, позбавляє джерела отримання енергоносіїв, бо трубопроводи прокладатимуться в обхід, через Білорусію. І багато інших втрат для нашої держави.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для  виступу  надається народному депутату Кармазіну від депутатської групи  "Солідарність".  Наступним  буде виступати депутат Козак.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.  Місто-герой Одеса. Партія захисників Вітчизни. Шановні народні депутати!  Я  зараз  годину  з'ясовував,  а  що  є правда?  Є правда ця гарна інформація Кабінету Міністрів,  яку нам надали (ми сьогодні  чули  доповідь),  чи  безіменна  за  підписом прес-служби Державної податкової адміністрації України інформація, яка свідчить,  що все тут  сказане,  є  абсолютно  неправильне.  Я підійшов до заступника голови податкової адміністрації Шитрі, який сидить у цьому залі. Він не зміг ні спростувати, ні підтвердити цю інформацію.

 

     Ситуація, коли  у  вищий  законодавчий  орган  подаються  два протилежні,   абсолютно   полюсні    аналітичні    документи,    є ненормальною,  і  це  потребує  негайного  розгляду  буквально  на наступному засіданні.  Але для цього постанова,  проект  якої  нам роздано  і  яку нам пропонується прийняти,  має бути трошки іншою. Там має бути,  поперше,  написано, що контроль за виконанням даної постанови  покладається на Голову Верховної Ради Плюща;  по-друге, що терміново треба вставити цифри з інформації уряду  і  Державної податкової адміністрації.

 

     І, оскільки  часу  небагато,  кілька  штрихів  щодо того,  що відбувається на цьому ринку, і щодо енергоносіїв.

 

     Ось переді мною свіжа  постанова  Кабінету  Міністрів  від  9 жовтня  2000  року  за  номером  1500.  Постанова називається "Про заходи  стабілізації  ринку  енергоносіїв".   Я   хочу,   щоб   ви замислились.

 

     Пункт "а": "доповнити підпункт "а" пункти 5 постанови новим четвертим абзацом такого змісту:

 

     "Нафти та   газового    конденсату,    видобутих    відкритим акціонерним  товариством "Укрнафта" у жовтні-листопаді 2000 року в обсязі  333  тисячі  тонн,  що  реалізуються  щодекади  Державному агентству  з управління матеріальним резервом за середньозваженими цінами, які склалися на аукціоні з їх продажу в серпні цього року, на  умовах  100-відсоткової  попередньої  оплати  за  три  доби до початку декади".

 

     Таким чином,  у серпні  до  початку  світової  кризи,  до  її апогею,  ціна була 152 долари за одну тонну.  Тепер світова ціна - близько 250 доларів.  Я запитую:  кому вигідно? Давайте 333 тисячі тонн  помножимо на 152 і паливну проблему переведемо з політичного аспекту чисто в арифметичний, економічний, життєвий, розглянемо як питання національної безпеки.

 

     Я зараз  намагався  перемножити  - щось близько 30 мільйонів, мабуть,  ми не дорахуємося податків,  нехай нам  потім  податківці скажуть.  Але те,  що така постанова не може далі діяти,  для мене однозначно.

 

     Мінпаливенерго вивчає   ситуацію.   Що   говорять?   Постійно збільшується показник втрат у мережах:  було 11,  4, потім 17, 47, тепер під 19 відсотків втрат.  Тому треба видати постанову,  щоб і МВС, і СБ України ці втрати контролювали.

 

     І останнє.   Наш   комітет   розглядав  на  своєму  засіданні інформацію   робочої   групи   з   перевірки    фактів    порушень антикорупційного законодавства в Луганській області (це відповідаю тим,  хто запитував) і по тих областях,  де є корупційні діяння. І от  ми  побачили,  що  газ  поставлявся  на  ці підприємства - ЗАТ "Альянс" і його  дочірнє  підприємство  "Алмар"  -  для  бюджетних установ і підприємств комунальної власності за ціною 90 доларів за 1 тисячу кубометрів,  у той час як була ціна  32  долари.  Це  для державних установ, для бюджетних! Це державна позиція?

 

     Тому я прошу, не хвалити, що добре вони працюють у Луганській області,  а ставити питання в  уряді  про  зняття  з  посади,  про притягнення  до  відповідальності.  І  це  в той час,  коли голова облдержадміністрації два роки  перебував  засновником  цього  ЗАТ. Ніхто не бачив,  ніхто не склав протоколу про корупційні дії ні на підставі пункту "а", ні на підставі пункту "б" статті 5 Закону про корупцію. Коли скінчиться розкрадання держави?

 

     Про це  треба  говорити тут!  Ні вчора про це не сказали,  ні сьогодні.  А через ці постанови державу буде розкрадено до кінця і буде  вбито структуру,  що,  як,  ви говорили,  так добре працює - "Нафтогаз" і так далі.  Давайте її доб'ємо і по 152 долари  будемо забирати газ, коли світова ціна - 250 доларів.

 

     Дякую. Вибачте за емоційність " серйозне питання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для  виступу  надається народному депутату Козаку від депутатської групи "Відродження регіонів".

 

     КОЗАК Я.І.,  член Комітету Верховної Ради  України  з  питань будівництва,  транспорту і зв'язку (виборчий округ 150, Полтавська область).  Група "Відродження регіонів".  Шановні колеги!  Шановні члени  уряду!  Сьогодні  ми  розглядаємо чи не найболючіше питання української економіки,  від  вдалого  вирішення  якого  залежатиме успішне виконання політичних, економічних і соціальних завдань.

 

     У своєму  виступі я хотів би привернути вашу увагу до проблем нафтогазового сектора,  оскільки я відпрацював у ньому  більше  30 років.

 

     Видобуток нафти в січні-серпні 2000 року,  порівняно з цим же періодом 1999 року,  скоротився на 2,1  відсотка,  тобто  на  52,7 тисячі    тонн,    а    газу    -   на   0,2   відсотка.   Буріння пошуково-розвідувальних свердловин через відсутність фінансового і відповідно  матеріально-технічного забезпечення майже припинилося, весь видобуток припадає на старий фонд свердловин,  який вичерпано на 80 відсотків.

 

     У той  час  як  у  більшості  країн на пошуково-розвідувальні роботи  підприємства  виділяють  40  відсотків  своїх  доходів,  в Україні  через  різні  обставини  цей  показник становить лише 6,5 відсотка.  Оскільки така тенденція характерна практично  для  всіх підприємств,  які здійснюють геологорозвідувальні роботи в Україні то,  як наслідок,  обсяги видобутку  нафти  вже  не  компенсуються приростами розвіданих запасів. Якщо так триватиме й далі, то не за горами час, коли видобуток нафти та газу буде значно зменшуватись, аж до нуля.

 

     Незважаючи на  те,  що,  за  різними оцінками,  ресурсна база вуглеводнів становить близько 500 мільйонів тонн умовного  палива, у  зв'язку зі спадом видобутку нафти і газового конденсату виникає ще   одна    проблема    -    скорочення    близько    10    тисяч висококваліфікованих  спеціалістів,  якими  могла б пишатися кожна держава.  Це в той час як підготовка  кожного  з  них  провадиться протягом багатьох років і коштує тисячі доларів.

 

     Звичайно, було  б  несправедливим  звинувачувати в цьому лише діючий уряд. Але, на жаль, можна констатувати, що нинішній Кабінет Міністрів  повторює  помилки своїх попередників.  Зокрема,  урядом України не  виконується  в  повному  обсязі  національна  програма "Нафта  і  газ  України  до 2010 року",  головним завданням якої є максимальне  збільшення  власного  видобутку  нафти   й   газу   і забезпечення енергоносіями народного господарства країни.

 

     Національною програмою   передбачене   невпинне   нарощування масштабів пошуковорозвідувального буріння,  що мало б  забезпечити на  прогнозований  період  (до 2010 року) сумарний приріст запасів газу в об'ємі 680 мільярдів кубометрів,  нафти з конденсатом - 112 мільйонів тонн.

 

     Хотілося б також іще раз підняти проблему визначення плати за транзит газу через територію України.  На відміну від Польщі,  яка вимагає оплати транзитних послуг виключно живими грошима,  Україна продовжує здійснювати розрахунки за старою  бартерною  схемою,  до того ж вдвічі занижуючи вартість своїх послуг.

 

     І на завершення свого виступу хотілося б ще раз звернутися до представників уряду з вимогою  забезпечити  в  необхідному  обсязі використання      перспективних     ділянок     для     проведення геологорозвідувальних      робіт,      збільшити      фінансування геологорозвідувальних робіт і так далі.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.  Шановні колеги!  Записано на виступи ще дев'ять народних депутатів. Ми витратили на обговорення 53 хвилини замість   20   хвилин  передбачених  Положенням  про  День  уряду. Виступили представники всіх депутатських груп і фракцій  і  окремі народні депутати.

 

     Якщо ви наполягатимете на продовженні обговорення, я поставлю це питання на голосування. Але я хотів би попередити всіх шановних народних  депутатів  (я  щойно в перерві зустрічався з керівниками чорнобильських організацій,  які зранку прийшли і знаходяться  під стінами  Верховної  Ради  України),  що  декілька  годин по вулиці Грушевського біля Верховної  Ради  України  перекритий  рух.  Люди очікують розгляду не менш стратегічно важливого державного питання

- про  виконання  Кабінетом  Міністрів  постанови  Верховної  Ради України, яка приймалася нами по результатах парламентських слухань щодо річниці Чорнобильської катастрофи.

 

     Я хотів би нагадати народним депутатам не тільки про  те,  що відповідно  до  Положення  про  День уряду ми повинні заслухати це питання,  але й про те, що ми не закінчуємо роботу о 14 годині (це інформація  і  для  народних  депутатів,  і  для  тих,  хто очікує розгляду  цього  питання  під  стінами  Верховної  Ради  України). Проведення  Дня  уряду  не  обмежується  14  годиною,  як пленарні засідання за Регламентом Верховної Ради України.  У нас Положенням визначено  тільки  початок проведення Дня уряду.  Якщо ми прийняли постанову про розгляд двох питань і двох інформацій,  які  повинні надати Кабінет Міністрів, то будемо слухати їх до кінця.

 

     Тому я  пропоную  припинити виступи з цього питання і перейти до наступного.

 

     Якщо, Наталіє Михайлівно Вітренко,  ви наполягаєте  на  тому, щоб  дати  слово всім іншим депутатам,  я поставлю на голосування. Володимире Романовичу,  що означає,  одній Вітренко? Хто наполягає ще? Дивіться, скільки рук.

 

     Шановні колеги!  Записано дев'ять народних депутатів.  Хто за те, щоб надати слово дев'яти народним депутатам, які записалися на виступ   з   першого  питання,  внесеного  на  День  уряду,  прошу проголосувати.

 

     "За" - 57.

 

     Дякую.

 

     Шановні колеги!  Я звертаю вашу увагу на  те,  що  профільним комітетом  підготовлений  проект  постанови з даного питання:  "1. Інформацію  Кабінету  Міністрів  України   про   стан   підготовки підприємств  паливноенергетичного  комплексу  України  до роботи в осінньо-зимовий період взяти до відома.

 

     2. Визнати недостатньою роботу Кабінету Міністрів  України  з підготовки  підприємств паливно-енергетичного комплексу України до роботи в осінньо-зимовий період.

 

     3. Кабінету Міністрів України:

 

     вжити заходів      щодо      стабілізації      функціонування паливно-енергетичного   комплексу   України,  зокрема,  прискорити розробку державної стратегії розвитку енергетики до 2030  року  та нової  редакції  Національної  енергетичної  програми  України  на період до 2030 року;

 

     для сталого     функціонування     і     розвитку     галузей паливно-енергетичного  комплексу  прискорити  реалізацію напрямків Програми діяльності Кабінету Міністрів України щодо:

 

     - збільшення обсягів власного видобутку  вугілля,  природного газу і нафти, виробництва електроенергії;

 

     - створення ядерно-паливного циклу, інфраструктури поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами;

 

     - проведення виваженої політики у сфері транзиту та поєднання її  із диверсифікацією постачання енергоносіїв,  завершення в 2001 році будівництва нафтоперевалочного комплексу в місті Південне  та нафтопроводу Одеса-Броди;

 

     - поступового  входження  енергетики  України  в енергетичний сектор Європейського Союзу;

 

     - підвищення    ефективності    використання    енергоносіїв, скорочення споживання імпортованих енергоносіїв;

 

     - розвитку нетрадиційних та вдосконалювальних джерел енергії.

 

     4. Контроль за виконанням даної постанови покласти на Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного  комплексу,  ядерної політики та ядерної безпеки".

 

     Перше. Пропонується,   шановні   колеги,  доопрацювати  даний проект постанови профільному комітету  з  урахуванням  думок,  які були висловлені під час сьогоднішнього слухання даного питання.

 

     Ви знаєте,  що  згідно  з  Регламентом  голосування  по даній постанові відбудеться 19 жовтня, тоді ми і визначимося з тим, який проект постанови Верховна Рада прийме.

 

     Друге. Згідно   з   пропозиціями   народних  депутатів  даємо протокольне доручення уряду стосовно  цифр  і  різних  думок,  які прозвучали під час обговорення, та фактів, зазначених в інформації Кабінету Міністрів, яку отримав кожний народний депутат, а також в інформації Державної податкової адміністрації. Таке доручення буде оформлено, і я його сьогодні підпишу.

 

     Шановні колеги! Ми закінчуємо розгляд першого питання... (Шум у  залі).  Немає  ніякої  процедури,  крім  тієї,  яка передбачена Положенням про День уряду.

 

     ------------

 

     Слухається друге  питання  -  інформація  про  хід  виконання Кабінетом  Міністрів  України Постанови Верховної Ради України від 20 квітня 2000 року 1681-3 про парламентські слухання  щодо  14-ої річниці  Чорнобильскої  катастрофи.  Доповідає  та  відповідає  на запитання міністр з питань  надзвичайних  ситуацій  та  у  справах захисту   населення   від   наслідків   Чорнобильської  катастрофи Дурдинець Василь Васильович.

 

     Василю Васильовичу, будь ласка, на трибуну.

 

     Поки Василь Васильович іде на трибуну,  я звертаюся  до  тих, хто очікує під стінами Верховної Ради.  Я прошу не перекривати рух транспорту по вулиці Грушевського,  звільнити  її  і  продовжувати слухати те, що відбувається в залі Верховної Ради України.

 

     Будь ласка, Василю Васильовичу (Шум у залі).

 

     Я пояснюю, шановні колеги, Положенням про День уряду заключне слово не передбачено.

 

     Василю Васильовичу, вам надано слово. 15 хвилин. Будь ласка.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.,  міністр  з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Дякую.  Шановний Вікторе Володимировичу! Шановні народні депутати! Шановні  колеги  чорнобильці!  За   дорученням   уряду   дозвольте доповісти  вам  про те,  що вже зроблено і які проблеми потребують розв'язання, щоб у максимально можливій мірі забезпечити виконання Постанови  Верховної  Ради України про парламентські слухання щодо 14-ої  річниці  Чорнобильської  катастрофи,  актів   законодавства Президента України і Кабінету Міністрів України.

 

     Насамперед хотів би відмітити, що в усьому комплексі проблем, які вирішуються заради  тих,  хто  постраждав  від  Чорнобильської катастрофи,  а  це  потерпілі  і ліквідатори,  соціальний захист є сферою особливої уваги  держави,  стрижневим  напрямом  діяльності уряду,  конкретні  завдання  якого  чітко сформульовані у Програмі діяльності Кабінету Міністрів.

 

     Президент України Леонід Данилович Кучма у своєму посланні до Верховної  Ради  України  розв'язання специфічних для нашої країни проблем,  пов'язаних  з  Чорнобильською  катастрофою,  відніс   до найважливіших   складових  стратегії  економічного  і  соціального розвитку держави та її національної безпеки.

 

     Слід також    особливо    підкреслити,     що     розв'язання чорнобильських  проблем  постійно  перебуває в полі зору Верховної Ради України, оскільки їх розгляд на пленарних засіданнях став уже традиційним.

 

     Концентрація зусиль центральних і місцевих органів виконавчої влади,  місцевого самоврядування саме  у  цьому  напрямі,  активна співпраця   з   профільним   комітетом  Верховної  Ради,  багатьма народними депутатами, зосередження зусиль і фінансових ресурсів на пріоритетних      напрямах      дозволили      дещо      поліпшити соціально-психологічну ситуацію серед постраждалих. Судіть самі.

 

     Перше. Тенденція     до     100-відсоткового     фінансування чорнобильських програм відповідно до державного бюджету, про яку я доповідав вам на минулих парламентських слуханнях, набула сталості і буде утриманою до кінця поточного року.  Варто нагадати:  у 1997 році ці заходи було профінансовано на 69 відсотків,  у 1998 році - на 55 відсотків і в минулому році - на 88 відсотків.

 

     Порівняно з   минулим   роком  сума  коштів  на  фінансування заходів,  пов'язаних  з   ліквідацією   наслідків   Чорнобильської катастрофи та соціальним захистом постраждалих,  також збільшилась на 14 відсотків,  або на 150 мільйонів  гривень.  На  сьогоднішній день  -  доповідаю  парламенту  -  на  чорнобильські  програми вже виділено 1 мільярд 314 мільйонів 731 тисячу гривень.  Як ці  кошти використовуються?

 

     Пільги по   пенсійному   забезпеченню   станом   на  сьогодні профінансовано   в   обсязі   427   мільйонів    гривень,    тобто заборгованість погашено повністю,  а це стосується майже 830 тисяч пенсіонерів-чорнобильців.  Упевнений,  що так буде  і  надалі.  На виплати  компенсацій і надання пільг уже виділено і профінансовано 565 мільйонів гривень, або 87 відсотків десятимісячного плану.

 

     Зменшується, хоча і повільно,  заборгованість  із  соціальних виплат за минулі роки,  оскільки обласні державні адміністрації за нашою  рекомендацією  40   відсотків   поточних   річних   обсягів фінансування спрямовують на її погашення.

 

     Стабілізації і   ритмічності   фінансування   сприяє   ділова взаємодія   нашого   міністерства   з   Міністерством    фінансів, Держказначейством,  Пенсійним фондом,  оскільки ми чітко визначили графік фінансування по  кожному  місяцю,  а  в  кожному  місяці  - поденно.  Таким  чином,  це  дало  нам  змогу  впорядкувати і бути впевненими,  що  буде  виконано  фінансування  тих   коштів,   які передбачені  у  поточному році в державному бюджеті.  До того ж ми вестимемо жорсткий контроль за реалізацією цих графіків.

 

     Вважаємо, що  подальшому   покращенню   соціального   захисту постраждалих, його цілеспрямованості і персоніфікованій адресності сприятиме також створення банку даних усіх категорій постраждалих, робота над яким завершується.

 

     Друге. Об'єктом  особливої уваги уряду і міністерства,  інших центральних і місцевих органів виконавчої влади було й залишається оздоровлення постраждалих громадян, насамперед дітей та інвалідів.

 

     Завдяки розробленій   і   затвердженій   постанові   Кабінету Міністрів від 16  травня  цього  року  щодо  порядку  оздоровлення постраждалих  визначено чіткий механізм організації цього процесу, фінансування   лікування,   протезування   і   санаторнокурортного лікування.

 

     У цьому році вже оздоровлено 317749 осіб. У тому числі 299733 дитини та понад 18 тисяч дорослих,  що на 5141 особу більше, ніж у минулому  році,  і  до кінця поточного року буде оздоровлено ще не менше 35 тисяч чорнобильців.

 

     Як завжди,  пріоритет надавався дітям. Із загальної кількості оздоровлених майже 300 тисяч осіб - це діти, зокрема 8811 сиріт та напівсиріт і 1276 дітей-інвалідів.  За рахунок коштів, залучених з місцевих бюджетів та інших джерел,  оздоровлено 47 тисяч осіб,  що на 13 тисяч більше, ніж за весь минулий рік.

 

     За таке  відношення  я  хотів  би  сьогодні  з  цієї  трибуни висловити  вдячність  керівникам  обласних державних адміністрацій Київської,  Донецької,  Херсонської,  Хмельницької, Тернопільської областей і міста Києва.

 

     Хотілося б  також  передати слово вдячності керівництву фонду "Діти Чорнобиля за виживання",  іншим  громадським  чорнобильським організаціям і об'єднанням,  профспілкам, які сприяли оздоровленню дітей за  кордоном,  керівництву  санаторію  "Куяльник"  та  інших санаторно-курортних  закладів,  які  знайшли  можливість за власні кошти оздоровити значну кількість дітейчорнобильців.

 

     Водночас у питаннях оздоровлення в ряді областей мають  місце серйозні  недоліки.  Перевірками  Головного  контрольноревізійного управління України і нашого  міністерства  встановлено  цілий  ряд порушень фінансової дисципліни і навіть зловживань.

 

     Так, вісім     санаторно-курортних     закладів,    у    яких оздоровлювалися діти  з  Житомирської  області,  реалізували  свої путівки,  у  вартості  яких  враховано  рентабельність від 1 до 17 відсотків,  що загалом становить більш як 361 тисячу гривень.  Так само  включено  рентабельність  від  5 до 10 відсотків (а загальна сума становить півтора мільйона гривень) до  вартості  путівок  16 санаторнокурортних закладів,  де оздоровлювалися діти з Вінницької області. На жаль, це непоодинокі факти.

 

     Проведений аналіз   використання    бюджетних    коштів    на оздоровлення   дітей   показав,   що   організаційне  забезпечення реалізації програми  оздоровлення  постраждалих  дітей  має  низку суттєвих   недоліків  і  це,  звичайно,  серйозно  впливає  як  на ефективність використання бюджетних коштів,  так і  на  досягнення соціальної  справедливості  у  розподілі наявних ресурсів для цієї мети.

 

     Міністерство самокритично  визнає,  що  в  багатьох  областях управління,  які займаються чорнобильськими питаннями, недостатньо координують  і  не  контролюють  розподіл  бюджетних   коштів   на оздоровлення  дітей.  Вони  не  забезпечили виконання вимог нашого міністерства з цього питання.  З  метою  радикального  виправлення ситуації  на  днях  на засіданні колегії ми детально розберемося у причинах  і,  безумовно,  жорстко  покараємо   винних,   визначимо конкретні   заходи  щодо  поліпшення  стану  справ,  а  головне  - примусимо  винних  осіб  повернути  витрачені   не   за   цільовим призначенням кошти.

 

     Далі. Не   знижувалась   увага   до  медичної  допомоги,  яка надавалася постраждалому населенню,  передусім інвалідам і  дітям. На   медичне   забезпечення  постраждалих  громадян  виділено  100 відсотків коштів, передбачених державним бюджетом.

 

     Крім того, на виконання постанови Верховної Ради України, про реалізацію   якої   ми   сьогодні  звітуємо,  з  метою  покращання фінансування  Наукового  центру  радіаційної   медицини   Академії медичних  наук  України для придбання літаків,  витратних медичних матеріалів,  діагностичного обладнання перераховано 1 мільйон  640 тисяч  гривень  і  150  тисяч  гривень  - на поліпшення харчування хворих.  Клінікам Науководослідних інститутів Міністерства охорони здоров'я  перераховано  4  мільйони 857 тисяч гривень на лікування онкологічних хворих громадян.

 

     Враховуючи складність  і   гостроту   проблем   лікування   й оздоровлення  постраждалих,  на  спільному  розширеному  засіданні колегії нашого  міністерства,  Міністерства  охорони  здоров'я  та Президії   Академії   медичних  наук  України  було  розглянуто  і затверджено   програму   заходів   з   організації    комплексного розв'язання цих питань.

 

     Як складову     частину     оздоровлення     ми    сприймаємо українсько-кубинську програму оздоровлення та лікування дітей. Під час  поїздки  Президента  України Леоніда Даниловича Кучми на Кубу благодійна місія кубинських лікарів була високо оцінена і  визнана доцільною для продовження,  насамперед для дітей, лікування яких в Україні за певних умов неможливе.

 

     На виконання рекомендацій Верховної Ради України і  доручення Президента   України   з   цього   питання   розроблено   програму довгострокових заходів,  яку найближчим часом  буде  розглянуто  і прийнято урядом.

 

     Третє. Незважаючи    на   фінансову   обмеженість   у   сфері капітального будівництва,  процеси переселення із зони безумовного (обов'язкового)  відселення  і покращання житлових умов потерпілих не припинялися.  За дев'ять місяців поточного року  на  самостійне переселення  і  будівництво  житла  було  спрямовано 11,5 мільйона гривень,  або  100  відсотків  від  обсягу,  передбаченого  планом фінансування.  За  ці кошти надано житло 524 сім'ям,  із них - 179 сім'ям  переселенців  та  поліпшено  житлові  умови   345   сім'ям інвалідівчорнобильців,  а до 14 річниці Чорнобильської катастрофи, як відомо, було поліпшено житлові умови 92 сім'ям.

 

     На виконання завдань,  передбачених посланням  Президента  до Верховної   Ради,   Програмою   діяльності  уряду,  споруджено  64 квартири,  в  які  переселено  42  сім'ї   із   відповідної   зони Житомирської області і 22 сім'ї з Київської області, крім того, ще 59 сімей із зони відчуження Київської області одержали житло.

 

     До кінця поточного року буде направлено  ще  4  мільйони  768 тисяч   гривень   на  забезпечення  житлом  сімей-переселенців  та поліпшення житлових умов інвалідів, що дасть можливість надати цій категорії громадян ще близько 350 квартир.

 

     Крім житла,   було   введено   в   дію  школу  в  селі  Сусли Новоград-Волинського району,  другу чергу лікарні у селищі  Лугіни Житомирської   області,   лікувальний   корпус   у  місті  Городня Чернігівської  області,  фельдшерсько-акушерський  пункт  у   селі Лісовому  Рокитнівського  району  Рівненської  області і завершено реконструкцію   хірургічного    корпусу    Київського    обласного онкодиспансеру.

 

     На виконання   постанови   Верховної   Ради  України  Кабінет Міністрів 27 серпня цього року прийняв Постанову про  затвердження прогнозу   розвитку   житлового  будівництва  на  2000-2004  роки, спрямовану на  забезпечення  населення  житлом,  у  тому  числі  і чорнобильців.

 

     На черзі  для  забезпечення  житлом  перебуває  - хотів би це особливо відзначити й акцентувати на цьому увагу - ще 24073  сім'ї постраждалих     громадян,     у    тому    числі    9138    сімей інвалідів-чорнобильців та 15635  сімей  переселенців.  21  вересня поточного  року  це  питання  було  всебічно розглянуто на колегії міністерства і прийнято рішення щодо встановлення  пріоритетів  на 2001   рік   при  забезпеченні  житлом  сімей,  у  складі  яких  є діти-інваліди,  які не мають житла або проживають  у  гуртожитках, фактично  виїхали  з  радіаційно  забруднених  територій,  і тяжко хворим. На днях я ще раз звернувся до Кабінету Міністрів України з аргументованою  доповідною  запискою  з проханням на наступний рік виділити необхідні кошти для того,  щоб  цю  проблему  можна  було пом'якшити.

 

     До цього хотів би додати,  що у поточному році чорнобильською будівельною  програмою  передбачено  у  повному  обсязі   погасити заборгованість   перед   будівельними   організаціями  за  роботи, виконані в 1996- 1997 роках,  а також провести часткове  погашення боргу за 1998-1999 роки.

 

     При підготовці  пропозицій до державного бюджету на наступний рік  міністерство   врахувало   необхідність   повного   погашення будівельникам боргу,  який утвориться за виконані роботи станом на 1 січня 2001 року.

 

     Хочу також доповісти Верховній Раді,  що міністерством будуть вжиті  найрішучіші  заходи щодо впорядкування використання коштів, які виділяються на  будівництво  і  придбання  житла  особам,  які постраждали   внаслідок   Чорнобильської   катастрофи.  Пропозиції Рахункової палати з цього питання нами будуть ураховані.

 

     Четверте. Буквально коротко щодо Концепції захисту  населення України   у   зв'язку  з  Чорнобильською  катастрофою.  Насамперед Президентом  України,  як  ви  знаєте,  прийняття  цієї  концепції визначено  як невідкладне.  Усі вимоги Верховної Ради України щодо цього акта розглянуто на засіданнях президій Національної академії наук,   Академії  медичних  наук  і  Академії  аграрних  наук,  де концепція в цілому одержала позитивну оцінку. Крім того, концепцію розглянуто  на сесіях обласних рад 12 областей.  Кабінет Міністрів всебічно і детально розглянув їх  перед  тим,  як  внести  на  ваш розгляд.  І  тому я ще раз звертаюся до вас,  шановні депутати,  з проханням ці пропозиції і концепцію після розгляду прийняти.

 

     Шановні народні депутати!  Я хотів би ще раз підкреслити,  що всі   питання  ми  розглядаємо  і  вирішуємо  разом  з  профільним комітетом Верховної Ради України,  відчуваємо постійну підтримку з боку  керівництва  Верховної  Ради,  багатьох  народних депутатів, депутатських груп і фракцій.  Крім  того,  нам  істотно  допомагає плідна  співпраця  з  громадськими  чорнобильськими  об'єднаннями, зокрема з  організаціями  Союзу  "Чорнобиль  України",  по  всьому комплексу чорнобильських питань.

 

     Поновлюється робота  Консультативної ради при міністерстві та відповідних обласних рад.  Увійшли у практику та  дають  позитивні результати  спільні ( у тому числі і виїзні засідання з профільним комітетом Верховної Ради.  Саме така повсякденна чесна  і  реальна співпраця законодавчої і виконавчої влади, громадських організацій дозволяє  нам   краще   вирішувати   проблеми   постраждалих   від чорнобильського лиха людей.

 

     За звітний  період  до  міністерства надійшло 5843 звернення. Серед них: з питань соціального захисту населення - 3523, з питань переселення і забезпечення житлом - 1324. Найбільше надійшло їх із Київської,  Житомирської областей та міста  Києва.  Усі  звернення одержали  позитивне вирішення або аргументовану відповідь там,  де немає реальної змоги позитивно їх вирішити.

 

     На особливому контролі перебувають у нас  звернення  народних депутатів,  які я розглядаю особисто. У цьому році я розглянув 245 звернень.  Ми майже щодня зустрічаємося  з  народними  депутатами, отож  не  чекаємо  черги,  коли  є  потреба,  стараємося знаходити правильне вирішення.

 

     Шановні народні депутати! Уряд самокритично оцінює результати роботи щодо реалізації постанови Верховної Ради України,  однак як ви переконалися,  вони майже всі виконані.  Деякі питання,  які за обсягом  і  об'єктивними  обставинами  до  кінця не реалізовано ми включили до свого робочого плану  на  поточний  і  наступні  роки. Головне для нас - створити надійний фундамент 2001 року.

 

     З розумінням  цього,  й  урахуванням  Бюджетної  резолюції та рекомендацій   Верховної    Ради    України,    а    також    усіх соціально-економічних    умов   сьогодення   міністерство   внесло пропозиції  щодо  визначення  загальної  потреби  для   реалізації чорнобильських програм в обсязі 2 мільярди 71 мільйон гривень,  що на  258  мільйонів  гривень  більше,  ніж  визначено   у   проекті Державного  бюджету,  поданого  до  Верховної Ради.  Ця сума дасть змогу  в  наступному  році  спрямувати   на   часткове   погашення заборгованості  з  соціальних  виплат  і  поновлення  деяких пільг найбільш постраждалим категоріям, а також на будівництво житла.

 

     На виконання розпорядження Президента України  від  7  квітня цього   року   створено  організаційний  комітет  з  підготовки  і координації  заходів,  пов'язаних  з  15  річницею  Чорнобильської катастрофи,   який   очолює   перший  віце-прем'єр  Юрій  Іванович Єхануров,  і  відповідні  оргкомітети  на   місцях.   Оргкомітетом затверджено  план  заходів,  головна мета якого - не обійти увагою жодну людину, чия доля тісно пов'язана з Чорнобилем.

 

     Завершуючи доповідь,  я хотів би ще  раз,  шановні  депутати, підкреслити,  що  робота  над  виконанням цієї постанови Верховної Ради України продовжується.  Аналізуючи і критично  оцінюючи  свою діяльність  у  чорнобильському  напрямі,  уряд  бачить,  що не все вдалося вирішити так,  як задумувалося. Але у нас є чітка програма дій,  і  це  насамперед чорнобильське законодавство,  рекомендації Верховної  Ради  України,  послання  Президента  України   Леоніда Даниловича  Кучми  до Верховної Ради України,  Програма діяльності Кабінету Міністрів,  наші  практичні  скоординовані  дії  щодо  їх реалізації.

 

     Дякую за   увагу.  Я  готовий  відповісти  на  ваші  письмові запитання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  Василю  Васильовичу.  У  вас  є  письмові запитання?

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В. Є.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Скільки у вас запитань?

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В. П'ятнадцять.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте домовимося так: одне запитання - письмове,  одне  -  за  записом.  Прошу  народних депутатів,  які  хотіли  б  задати  запитання  Василю  Васильовичу Дурдинцю, записатися.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.  В.  Може, я відповім на всі письмові запитання, Вікторе Володимировичу?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз вирішимо.

 

     Висвітіть, будь  ласка,  список.  Дякую.  Василю Васильовичу, одне запитання - письмове, одне - усне.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В. Добре.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове запитання.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.  В.  Запитання  Юрія  Івановича  Самойленка  від комітету:   "Яких   конкретних   заходів   вжито   щодо  погашення заборгованостей,  що склалися за останні роки,  та які перспективи погашення заборгованості у 2001 році?"

 

     Насамперед поінформую  Верховну  Раду,  що  загальна бюджетна заборгованість на сьогодні становить понад 1  мільярд  гривень,  у тому числі 931 мільйон гривень - на соціальні виплати.

 

     За станом на 1 жовтня,  як я вже доповідав, повністю погашена заборгованість  з  надання  пільг   по   пенсійному   забезпеченню громадян,  постраждалих  внаслідок  Чорнобильської катастрофи.  До кінця цього року буде погашена заборгованість перед будівельниками за  виконані  в 1996-1997 роках роботи в капітальному будівництві. І,  оскільки в цьому бюджеті не передбачено коштів  спеціально  на погашення заборгованості із соціальних виплат,  як я вже доповідав вам,  ми  рекомендували  обласним  державним   адміністраціям   40 відсотків  спрямувати на погашення заборгованості із цих виплат за минулі роки.

 

     У наступному році ми пропонуємо,  хочу це ще раз підкреслити: якщо Верховною Радою буде затверджена загальна сума,  яка потрібна на  реалізацію  чорнобильських  програм,  2  мільярди  71  мільйон гривень, то це дасть змогу більшу частину цих коштів спрямувати на погашення  заборгованості  із  соціальних  виплат,  зокрема  і  на погашення   заборгованості  за  будівництво  житла.  До  речі,  за виконані роботи по  будівництві  житла  на  сьогодні  не  погашено заборгованості  у  сумі 62 мільйони гривень за період з 1996 року. Інших джерел фінансування у нас немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Моісеєнко. Будь ласка. Наступний

- депутат Жовтяк.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.,  голова  підкомітету  Комітету Верховної Ради Україн з питань державного будівництва та місцевого самоврядування (виборчий  округ 53,  Донецька область).  Фракция Коммунистической партии  Украины.  Василий  Васильевич,  у  меня  к  вам  несколько вопросов.

 

     Насколько я знаю,  сегодня львиную долю средств, которые идут на  содержание  в  технически  исправном  состоянии  саркофага  на Чернобыльской  атомной  станции,  дает сама работающая станция.  В случае закрытия станции не получим  ли  мы  экологическую  угрозу, которую  технически исправный саркофаг начнет представлять столице Украины городу Киеву? Это первый вопрос.

 

     Второй вопрос.  В  прошлый  раз,  когда  мы  здесь  проводили парламентские   слушания,   вы   подтвердили   своим  ответом  мое выступление о том,  что размеры территорий загрязнения  в  Украине сегодня главами администраций,  областных советов и так далее явно завышены   из    политических    соображений,    из    соображений коньюнктурных.  Что  же  сделано  за  этот  период  министерством, возглавляемым вами,  чтобы в законодательном  поле  и  в  реальной практике решить эту проблему?

 

     И третий вопрос,  который меня интересует,- это состояние дел с обеспечением необходимыми лекарствами и  другими  материалами  в первую   очередь  людей,  участвовавших  в  ликвидации  аварии  на Чернобыльской АЭС?

 

     Спасибо.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Перше запитання торкалося  якраз  компетенції сфери діяльності, яку веде Юлія Володимирівна. Це не входить у мою функцію, адже кожен відповідає за свою сферу діяльності.

 

     Щодо другого вашого запитання,  то  хочу  доповісти  народним депутатам,  що  після  парламентських слухань ми провели конкретну роботу в усіх 12 областях України, оскільки це зачіпає інтереси 12 регіонів України.

 

     Ми внесли   конкретні  пропозиції  щодо  четвертої  зони.  Це здебільшого торкається четвертої зони. Сьогодні науково доведено і практично,  що ця територія справді повинна бути переглянута, тому що умови  для  проживання  є  і  100-відсотково  гарантовані.  Але психологічний стан людей, які сьогодні ще проживають на території, що входить у цю зону і мають статус чорнобильців...  Звичайно, так швидко  людей не переконаєш.  Тому таку роботу ми зараз проводимо, це якраз торкається концепції захисту населення,  яке проживає  на цих забруднених територіях.

 

     Таким чином,  ми працюємо спільно із профільним комітетом.  Є висновки  Національної  академії  наук,  Академії  медичних  наук, Академії аграрних наук.  Ми базуємося на цих висновках і висновках наших фахівців.

 

     І третє,  щодо  ліків  для  ліквідаторів.  Із  35   мільйонів гривень, передбачених у бюджеті на лікування, 80 відсотків, або 23 мільйони,  ми  вже  спрямували  на   придбання   цих   ліків.   Ми рекомендували   і   наполегливо   зараз   працюємо  над  тим,  щоб організувати централізовану закупівлю ліків, щоб на їх придбанні і реалізації  не наживалися посередницькі структури.  Отже,  в цьому напрямі ми працюємо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Письмове запитання, будь ласка.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Запитання також від Комітету Верховної Ради з питань  екологічної політики,  природокористування - Юрій Іванович Самойленко.  "Чому не передбачено у  проекті  Закону  України  про Держбюджет  на  2001  рік  фінансування  спеціалізованих  медичних закладів,  визначених у Постанові Кабінету Міністрів від 4  жовтня 1996  року  про  затвердження  переліку  спеціалізованих  медичних закладів,  що  забезпечують  лікування   осіб,   які   постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи?"

 

     Тобто суть ось у чому.  Щоб фінансування йшло через головного розпорядника бюджетних коштів,  а саме через наше міністерство.  Я відповідаю  Юрію  Івановичу,  що  постановами  Кабінету  Міністрів України  від  4  жовтня  1997  року  про   затвердження   переліку спеціалізованих медичних закладів, що забезпечують лікування осіб, які постраждали внаслідок катастрофи,  та від 29 травня  поточного року  про  внесення  змін  до  постанови  Кабінету Міністрів від 4 жовтня   1996   року   визначено    36    лікувальних    закладів, підпорядкованих  Міністерству охорони здоров'я,  Академії медичних наук та обласним державним адміністраціям,  у тому числі  Науковий центр радіаційної медицини Академії медичних наук.

 

     Згідно із  порядком  використання коштів фонду - це постанова від 20 червня цього року  -  зазначені  лікувальні  заклади  не  є розпорядниками   коштів  першого  ступеня,  тому  їх  фінансування міністерство   здійснює    через    обласні,    міські    державні адміністрації, а відповідні лікувальні заходи - через Міністерство охорони  здоров'я.  Навіть   сьогодні   Академія   медичних   наук фінансується через Міністерство охорони здоров'я.  Таким чином, це впорядковано рішенням Кабінету Міністрів України.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Жовтяк. Наступний - Рябикін.

 

     ЖОВТЯК Є.Д., заступник голови Комітету Верховної Ради України з  питань  бюджету  (виборчий округ 94,  Київська область).  Прошу передати слово депутату Манчуленку.

 

     МАНЧУЛЕНКО Г.М.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань    національної    безпеки   і   оборони   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Фракція   Українського народного  руху.  Дякую,  Євгене Дмитровичу,  за надану можливість поставити до доповідача кілька запитань.

 

     Шановний Василю  Васильовичу!  Ви  знаєте,   що   Чернівецька область,  зокрема Кіцманський і Заставнівський райони, постраждала внаслідок  аварії  на  Чорнобильській  АЕС.  Є  зона  радіаційного забруднення.  На  жаль,  сьогодні,  наскільки  мені відомо (я щодо цього вже неодноразово звертався до відповідних органів виконавчої влади),  мусирується думка про перегляд меж цієї зони радіаційного забруднення.

 

     З подібною проблемою стикаються і жителі  Київщини,  зокрема, тих  населених  пунктів,  які відносяться до виборчого округу моїх колег  Євгена  Жовтяка  та  Віталія  Шевченка.  Прошу   вас   дати відповідь,  чи є така ініціатива про перегляд меж зони,  чи немає? Якщо є, то чим вона зумовлена. Це перше.

 

     Друге. Ми  знаємо,  що   є   досить   багато   зловживань   у використанні   чорнобильських   коштів.  Зокрема,  в  нас  є  дані Рахункової палати про результати  перевірки  використання  коштів, виділених   на   будівництво   та   придбання  житла  особам,  які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,  де вказується на нецільове використання цих коштів.  Я просив би вас висловити свою точку зору і з цього питання.

 

     Дякую.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Що стосується перегляду меж зон,  то я про це вже  вас  інформував.  Ми  підходимо  до цього обережно (обережно, підкреслюю),  тому що це зачіпає  інтереси  більш  як  1  мільйона громадян.   Розглядатися   будуть   усі   пропозиції,  які  будуть сформульовані у рішеннях сесій відповідних рад дванадцяти областей (поки  що ми від них і від обласних адміністрацій таких пропозицій не  одержуємо).  Після  цього  ми  їх  узагальнимо,  розглянемо  в Кабінеті  Міністрів  і внесемо на розгляд профільного комітету,  а далі - на розгляд Верховної Ради України.

 

     Що торкається результатів перевірки Рахункової палати,  то  я можу   сказати,  що  той  акт,  який  був  у  робочому  порядку  у міністерстві розглянутий  і  підписаний,  відрізняється  від  того документа, який я тут одержав сьогодні, як і ви, народні депутати. Тому я коментувати його не буду.

 

     Я сказав у доповіді,  що минулого року  і  в  цьому  році  ми рішуче стали на шлях жорсткого контролю цільового використання цих бюджетних коштів,  і у нас у цьому відношенні є певні  досягнення, що  визнала  перевірка  КРУ  і Генеральної прокуратури.  Але ми не задовольняємося  цим.  Можу  сказати,  що  найближчими  днями   ми розглянемо   результати   перевірки  Рахункової  палати,  а  також проведеної нами і КРУ перевірки оздоровлення дітей.  Ми вас про це офіційно  письмово  поінформуємо,  щоб  ви оцінили чи жорстко,  чи ліберально  ми  ставимося  до  посадових   осіб,   які   допустили зловживання. Лібералізму не буде, я вас твердо запевняю.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Василю    Васильовичу,   будь   ласка,   письмове запитання.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Голова  комітету   Верховної   Ради   України Черненко Віталій Григорович запитує: "Яких заходів вжито Кабінетом Міністрів на виконання Постанови Верховної Ради від 20 квітня  про парламентські  слухання з метою поліпшення надання спеціалізованої медичної  допомоги  інвалідам  -  учасникам  ліквідації  наслідків аварії, потерпілим від Чорнобильської катастрофи, насамперед дітям та для поліпшення фінансування спеціалізованих медичних закладів?"

 

     Відповідаю, Віталію Григоровичу,  що міністерством розроблено і  затверджено  спеціальну  скоординовану  з Міністерством охорони здоров'я та Академією медичних наук програму заходів з організації комплексного медико-санітарного забезпечення осіб, які постраждали від катастрофи.  Як я вже вас інформував,  ми на це  до  останньої копійки спрямовуємо ті невеликі суми,  які у нас є, - 35 мільйонів гривень,  про що ви вже сьогодні чули.  І ще раз хочу сказати:  ми переконалися,  що  ця сума є недостатньою,  не відповідає реальним потребам,  і в проекті державного  бюджету  на  наступний  рік  ми пропонуємо передбачити 50 мільйонів гривень.  Може, це й небагато, але це значно більше,  ніж сьогодні.  Це для того,  щоб  ми  могли профінансувати    цю    комплексну   програму   медико-санітарного забезпечення потерпілих.  Треба,  щоб вони, насамперед діти, хворі діти,  і хворі чорнобильці відчули, що це не пуста програма, що це не паперова програма. Над нею ми зараз працюємо.

 

     Далі. В постанові Кабінету (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилинку...

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.   Крім   того,    на    основі    впровадження науково-дослідних  робіт у клінічну практику тільки за останні два роки  медичним  закладам  поставлено  139   сучасних   вітчизняних електрокардіографічних   комплексів  з  автоматичною  розшифровкою електрокардіограм,   98   одноканальних   електрокардіографів    з автономним   живленням,  97  одиниць  кріогенного  обладнання  для клінічних лабораторій,  за допомогою якого вже  обстежено  близько 550 тисяч осіб. Медичні заклади забезпечені методичними вказівками і рекомендаціями щодо ефективного використання цих приладів.

 

     Але за ці 14 років  ми  переконалися,  шановні  депутати,  що важливим  є  не  лише  будівництво  лікарень  і  придбання  досить коштовних комплексів чи  медичної  апаратури,  і  зробили  рішучий акцент  на  виділення  коштів  на  лікування  важко  хворих  і  на придбання  ліків.  Оці  пріоритети,  ми  вважаємо,  є  такими,  що відповідають реаліям щодо стану здоров'я потерпілих.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Рябікін.  Наступний  - депутат Таран (Терен).

 

     РЯБІКІН П.Б. Прошу передати слово Катерині Ващук.

 

     ВАЩУК К.Т.,  голова Комітету Верховної Ради України з  питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  20, Волинська область).  Шановний Василю Васильовичу!  Я хочу  сказати сьогодні,  що ви належите до категорії тих урядовців (я думаю,  що зі мною суголосні більшість народних депутатів,  хто звертався  до вас),  які  найуважніше  ставляться до звернень і запитів народних депутатів. Ми вам за це дуже вдячні.

 

     І хочу запитати таке.  У кожному окрузі,  де є  чорнобильські зони, є такі факти. За чорнобильські гроші були побудовані і здані в  експлуатацію  школи  чи  лікарні.  А  зараз  вже  є  потреба  у здійсненні  їх  капітального  ремонту,  проведенні  газифікації чи якихось інших робіт.  Ці об'єкти на балансі ніби в  областях,  але коштів на це ніколи немає.  Скажіть, будь ласка, яким би ви бачили шлях вирішення цієї проблеми?  Ці об'єкти називають "чорнобильська будова", вони залишені, і ні в кого до них не доходять руки.

 

     Я вам дякую.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Я  вам дякую,  Катерино Тимофіївно,  за добре слово про наше  міністерство  і  про  всіх,  хто  займається  цією проблемою.

 

     Що торкається  вашого  запитання  -  де брати кошти на ремонт шкіл,  лікувальнооздоровчих (насамперед амбулаторій,  лікарень)  і інших   закладів,   особливо   в   місцях  компактного  проживання чорнобильців?  Це питання важливе,  але,  на жаль,  ні  в  проекті Державного  бюджету,  ні  в  чинному  Законі  про Державний бюджет коштів на ці цілі не передбачено.

 

     Я вважаю,  що ми розглянемо,  врахуємо цю вашу думку,  бо  це потребує  реального  вирішення.  Як  би  ми  мали ці 127 мільйонів гривень для реалізації  Чорнобильської  будівельної  програми,  ми могли  б  офіційно  виділити  відповідні  кошти  і  на  ремонт цих будівель,   які,   дійсно,   цього   потребують,   щоб   вони   не зруйновувалися  остаточно.  Я  думаю,  що ми це питання розглянемо разом  з  профільним  комітетом  і  про   наше   рішення   я   вас поінформуємо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Письмове запитання, будь ласка.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Черненко  Віталій  Григорович:  "Яких заходів вжито Кабінетом Міністрів України на виконання... (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Василю Васильовичу, продовжуйте.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В."...на  виконання  відомої  постанови  з  метою забезпечення  реабілітації  територій радіоактивного забруднення?" Доповідаю.  З   метою   забезпечення   реабілітації   радіоактивно забруднених територій у поточному році впроваджуються запобіжні та реабілітаційні заходи,  насамперед, у сільському господарстві та у переробній  галузі (я маю на увазі,  у харчовій).  У господарствах найбільш  постраждалих  областей  (а  це  Волинська,  Житомирська, Київська,  Рівненська  і  Чернігівська) впроваджувалися спеціальні програми  заходів,  які  спрямовані  на  зниження   радіоактивного забруднення продуктів харчування.

 

     Крім того, продовжувалися роботи з відновлення (реабілітації) територій,   забруднених   радіоактивними   речовинами   у    зоні безумовного  (обов'язкового)  відселення і повернення їх народному господарству. Я можу назвати такі приклади.

 

     В Житомирській області за три останні роки реабілітовано  під пасовища та сіножаті 2144 гектари сільськогосподарських земель, що раніше були  виведені  з  обробітку.  На  188  гектарах  проведено заліснення.  В  цьому  році  фактичні  видатки  за дев'ять місяців становлять 4,7 мільйона гривень із 6,5  мільйона.  Тобто  в  цьому напрямі  робота  ведеться,  результати  є.  Територій,  де люди не можуть  жити,  не  можуть  вирощувати  різні  сільськогосподарські культури  чи  мати пасовища для домашніх тварин,  стає все менше і менше.  Таким чином,  певні результати  є.  Але  ми  вважаємо,  що працювати в цьому напрямі треба ще багато.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний   депутат  Таран  (Терен).  Наступний  - депутат Савенко.

 

     ТАРАН (ТЕРЕН) В.В.,  член Комітету Верховної Ради  України  з питань    свободи    слова    та    інформації    (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   НРУ).   Шановний    Василю Васильовичу!  Сьогодні  оцінку дій уряду і дій Юлії Володимирівни, інформацію про які ми сьогодні слухали,  даємо, мабуть, не стільки ми,  скільки ті сільські бабусі, які, може, вперше отримали пенсії і тільки тепер побачили,  які то є українські гривні.  І  я  також хочу  (маю для цього абсолютні підстави,  бо знаю вас - ми разом з вами працювали у Верховній Раді минулого скликання) на весь  голос сказати  вам приємне:  ви особисто належите якраз до тих,  знаєте, чорноробів,  про яких колись  говорив  Грінченко.  Він  казав,  що патріотів  у  нас багато,  а чорноробів мало.  І за це вам справді велике спасибі.

 

     А тепер питання по суті.  Коли починав  працювати  цей  уряд, тоді  було  підписано  меморандум  між  урядом  і  Верховною Радою України про співпрацю та солідарну відповідальність.  І чомусь про це сьогодні забувають ті,  що хоче багато, скажемо так, голосувати і ні за що не відповідати. Може, нам справді слід було б поставити питання  дещо  інакше:  про  спільну відповідальність сторін,  які підписували цей меморандум. А тепер уже дуже конкретно.

 

     Як на  вашу  думку,  чи  законодавчий  орган,  Верховна  Рада України,  забезпечила підтримку уряду своїми законами?  І які,  на вашу думку,  слід би  було  прийняти  закони  для  більш  успішної діяльності уряду?

 

     Дякую.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Дякую  за те,  що ви також позитивно оцінюєте те,  що зроблено центральними і місцевими органами влади.  Я  хочу сказати:  всі  законопроекти,  що вносилися Кабінетом Міністрів на розгляд Верховної Ради з цього напряму (крім одного  документа,  я маю   на   увазі  концепцію  захисту  населення,  про  яку  я  вже доповідав),  були розглянуті. Але для нас прийняття цієї концепції є  дуже  важливим  (і  хай  це не лякає нікого - ні депутатів,  ні чорнобильців),  що  це  дозволило  б  нам  упорядкувати  як   саме законодавство,   наблизитись  до  тих  реалій,  які  сьогодні  має держава,  та стовідсотково забезпечити вже відповідно певною мірою до   зміненого   законодавства  фінансування  соціального  захисту чорнобильців та вирішення іншого комплексу чорнобильських  питань, тому що чорнобильські проблеми, шановні мої, це не тільки проблеми соціального захисту.  Ми вирішуємо й багато інших питань,  про  що вам відомо.

 

     Тобто сьогодні  ми просимо одного:  щоб Верховна Рада якомога скоріше за нашою участю розглянула концепцію захисту  населення  і територій.   Це   дасть   нам  можливість  працювати  і  далі  над вдосконаленням чинного  законодавства,  щоб  люди  відчули,  що  є турбота усіх гілок влади про чорнобильців.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Письмове запитання.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Валентина Петрівна Семенюк запитує:  "Чому не передбачено  фінансування  заходів,   пов'язаних   з   ліквідацією наслідків   Чорнобильської   катастрофи   та  соціальним  захистом населення на рівні,  не нижчому,  ніж у 1997 році,  з  урахуванням рівня  інфляції  в  1998-  2001  роках і не внесено пропозицій про відновлення дії положень  законодавчих  актів  України  у  частині надання пільг і компенсацій, визначених у статті 62 Закону України про Державний бюджет  України  на  2000  рік,  для  громадян,  які постраждали  внаслідок  Чорнобильської  катастрофи,  віднесених до другої категорії, та сімей померлих громадян цієї категорії?"

 

     Відповідаю вам,  Валентино Петрівно. Як я говорив у доповіді, в проекті бюджету, що уряд вніс на ваш розгляд, передбачено суму 1 мільярд  812  мільйонів  гривень,  що  не   відповідає   Бюджетній резолюції  Верховної Ради України.  Тому на всіх етапах бюджетного процесу і до сьогодні я  відстоював  і  відстоюю  (про  це  я  вам доповідав)   позицію   міністерства:  для  комплексного  вирішення чорнобильських проблем ми  просили  б  Верховну  Раду  виділити  у бюджеті на наступний рік 2 мільярди 71 мільйон гривень.  Це на 324 мільйони 300 тисяч гривень більше фактичного обсягу фінансування в 1997 році.

 

     Ми також  внесли  пропозицію  відновити виплату компенсацій і надання пільг сім'ям померлих громадян,  смерть яких  пов'язана  з Чорнобильською  катастрофою.  Розрахункова потреба в коштах у разі відновлення  пільг  цій  категорії  громадян  у  наступному   році становить   14   мільйонів   437   тисяч  гривень.  Тобто  позиція міністерства -  не  зменшувати  ніяких  пільг.  Але  вже  на  базі концепції,  про яку я сказав, схваленої Верховною Радою, уряд буде мати внесений нами,  разом відпрацьований  пакет  документів  щодо вдосконалення чинного законодавства,  щоб кожна норма закону діяла і не було потреби говорити,  що  згідно  з  чинним  законодавством треба  щороку в державному бюджеті передбачати близько 9 мільярдів гривень, а на соціальні виплати десь 6,5 мільярда.

 

     Скажіть, будь ласка, чи реально сьогодні так ставити питання? Ні,  нереально.  Але  реально  те,  що  в  цьому  році уряд довів: починаючи з січня до сьогодні, ми маємо стовідсоткове фінансування чорнобильських програм. Таким чином, ми хочемо мати реальну суму в нашому бюджеті і говорити людям правду,  що ми маємо сьогодні таку можливість.   До   речі,  ці  суми  будуть  спрямовані  цільовимим призначенням.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Савенко.  Наступна  -  депутат Григорович.

 

     САВЕНКО М.М.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань охорони  здоров'я,  материнства  та   дитинства   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   ПСПУ).   Спасибо,   Виктор Владимирович.  "Трудовая Украина".  Василий  Васильевич,  то,  что чернобыльцы  стоят  под стенами Верховного Совета,  говорит о том, что и мы,  как депутаты,  и вы  как  министр,  мало  работаем  над решением этой проблемы.

 

     У меня    вопрос,    касающийся    профилактики    повторения Чернобыльской катастрофы  на  нашей  территории,  в  Украине.  Что именно  делает министерство в плане контроля за состоянием атомных электростанций - Запорожской,  Хмельницкой, Ривненской и других на территории нашего государства?

 

     Почему я   задаю  этот  вопрос?  Раньше  проводились  учения, например  проверки  готовности  лечебных   учреждений   к   приему пострадавших в случае аварии на атомной станции.  Сейчас состояние лечебных  учреждений  и  медсанчастей  в  Запорожской  области,  в частности в городе Энергодаре, вообще из ряда вон выходящее. Скоро хирурги   не   будут   оперировать.   Что   именно,   какие   меры предпринимаются вашим министерством?

 

     И еще   один   вопрос.  Каково  ваше  личное  отношение,  как министра, к уменьшению льгот чернобыльцам в 2000-2001 годах?

 

     Спасибо большое.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Чорнобильці можуть  на  собі  відчути,  чи  є посилення  турботи  з  боку  уряду,  нашого  міністерства та інших міністерств і відомств,  які мають пряме відношення до розв'язання чорнобильських   проблем,   чи  виконуються  настанови  Президента України,  оскільки і в  його  передвиборній  програмі,  і  в  його посланні це було одним із ключових питань.  Я можу твердо сказати, що відчувають.  Але,  звичайно,  хотілось би  більше,  і  це  буде правильно.  Бо  аморально  сказати,  що все зроблено.  Я ніколи не допущу того,  щоб сказати, що ми все зробили. Але в межах реальних коштів,  які виділені, я за це несу пряму відповідальність. І мені не соромно перед тими, які прийшли до стін Верховної Ради, бо я не чекаю,  поки вони прийдуть, і не починаю реагувати лише тоді, коли йдуть чорнобильці чи під Кабмін,  чи під  Верховну  Раду,  чи  під обласні державні адміністрації.  Наша справа полягає в тому, щоб з ними працювати.  Я вам доповідаю,  і ви можете переконатися, як ми реагуємо на звернення чорнобильців. І не тільки на звернення.

 

     Тому для  мене головне,  щоб було менше декларацій,  а більше конкретної  чорнової,  буденної  роботи   щодо   розв'язання   цих непростих питань. І я про них доповів у своїй.

 

     Стосовно зменшення  пільг  і  щодо  пільг взагалі моя позиція чітко  висловлена  в  документах,  які  я   направив   від   імені міністерства на розгляд Кабінету Міністрів, Міністерству фінансів, і неодноразово озвучував я її на  засіданнях  Кабінету  Міністрів. Сьогодні  ні  про  яке  зменшення  пільг  не може йти мова.  Треба обмежитися тим,  що вже було прийнято,  але впорядкувати  це,  щоб люди  відчували.  До  речі,  ми за минулі два роки позбавили права мати статус чорнобильця 18 тисяч 300 чорнобильців і продовжуємо це робити. Ми хочемо диференціювати банк даних, про який я доповідав, щоб справжні чорнобильці відчували турботу не на словах, а на ділі про   них.  Ця  робота  ведеться  міністерством  спільно  з  вами, народними депутатами,  з профільним комітетом.  Це моя  однозначна позиція.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Письмове запитання.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.   Лілія   Степанівна  Григорович  запитує,  чи проходять усі діти  III  та  IV  зон  амбулаторне  обстеження,  чи надається їм медична допомога? Який стан їхнього здоров'я?

 

     Доповідаю народним депутатам,  вам,  Ліліє Степанівно, що всі постраждалі діти двічі на рік  проходять  амбулаторне  обстеження. Під  час  обстеження  за  медичними  показаннями та за зверненнями громадян відповідно до стану  їх  здоров'я  їм  надається  медична допомога.   55-60   відсотків   потерпілих  дітей  III  і  IV  зон знаходяться на диспансерному обліку.  На  жаль,  рівень  загальної захворюваності  постраждалих  дітей  має  тенденцію  до  зростання порівняно із захворюваністю дітей у цілому по  Україні.  Структура захворюваності в цих дітей визначається за такими даними:  хвороби органів дихання -  62  відсотки,  хвороби  нервової  системи  -  7 відсотків,  хвороби  органів  травлення  -  близько  6  відсотків, хвороби шкіри та підшкірної  клітковини  -  5  відсотків,  хвороби крові  та  кровотворних  органів - 3,5 відсотка.  Тобто це для нас питання не формальне. Я вам доповідав про комплексну програму, яку ми  розробили  спільно  з Міністерством охорони здоров'я,  ученими медиками задля того,  щоб могли реалізувати  це,  особливо  в  тих населених  пунктах,  де проживають люди з місць переселення,  та в зоні особливого радіаційного контролю.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я так зрозумів,  що Лілія Степанівна задала  своє запитання.

 

     Слово для   запитання  надається  народному  депутату  Лимар. Наступний - депутат Мороз.

 

     ЛИМАР Н.О. Передаю слово Наталії Михайлівні Вітренко.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.  Фракция Прогрессивной  социалистической  парти Украины.  Уважаемый  Василий  Васильевич!  Дайте мне,  пожалуйста, конкретные ответы на три конкретных вопроса.

 

     Первый вопрос.  Согласно постановлению Верховной Рады и  всем существующим  в Украине законам Кабинет Министров обязан выполнять бюджет,  причем  статьи  расходной  части  он   обязан   выполнять пропорционально.   Как   выполнена  расходная  статья  бюджета  по финансированию чернобыльской программы по итогам первого полугодия этого года, и почему именно так по сравнению с другими статьями?

 

     Второй вопрос.   Вам   указывалось  на  то,  что  определение ассигнований  по  областям   на   капитальное   строительство   по чернобыльской программе идет субективно.  Не используются никакие критерии.  Вы исправили эту ошибку?  Появились в Кабмине критерии? Почему   одна  область  получает  столько,  для  нее  такой  обем ассигнований, а для другой иной?

 

     И третий  вопрос.   В   постановлении   записано:"   Кабинету Министров  разработать  и  принять государственную программу "Дети Чернобыля" по оздоровлению  детей  Украины  на  Кубе".  Обясните, пожалуйста, почему эта программа до сих пор не принята, что мешает вам выполнить постановление Верховной Рады?

 

     Спасибо.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Я  відповідаю  вам,  Наталіє  Михайлівно,  що відповідно до Закону про чорнобильський фонд, прийнятого Верховною Радою,  передбачалося,  які повинні бути джерела фінансування, щоб можна стовідсотково було наповнювати чорнобильський фонд.

 

     Далі. Уряд  пішов  іншим шляхом.  Для мене,  як для міністра, який  відповідає  за  цей  напрям  роботи,  важлива  не  форма,  а результат.  Тому  ми  з  Мінфіном,  казначейством  після прийняття державного  бюджету  склали  помісячний  графік  (а  в  місяці  по конкретних  днях)  100-відсоткового фінансування.  І на базі цього 100- відсоткового фінансування і тих  статей,  які  йдуть  окремим рядком  у  цьому  розділі,  наші  відповідні  структури рівномірно розподіляють  кошти  між   областями.   На   сьогодні   ми   маємо 100-відсоткове   фінансування  і  100-  відсотковий  розподіл  цих коштів. У нас була одна вада, за що мене критикувало казначейство. Якщо  кошти  перераховували у п'ятницю,  то протягом двох 2-3 днів певна сума на місця не йшла.  Учора ми це питання з  казначейством вирішили.  І тепер кошти, виділені казначейством, відразу йдуть за призначенням.  Після Дня уряду я готовий вам  показати,  наскільки відповідає вимогам Закону про Державний бюджет виконання, розподіл і фінансування бюджету за чорнобильським напрямом. Це перше.

 

     Стосовно суб'єктивності   щодо   чорнобильської   будівельної програми.  Суб'єктивності  бути  не  може.  Тому  що  в Законі про Державний бюджет чітко визначено ці мізерні кошти, які виділяються на  придбання житла для тих осіб,  які самостійно переселилися або переселені за чорнобильською  будівельною  програмою  (мається  на увазі і будівництво лікарень,  шкіл, газопроводів, відводів, тобто того,  що необхідно для  життєзабезпечення  в  місцях  компактного проживання  людей).  Ми  маємо запити з областей,  розглядаємо їх, потім  ідемо  до   нашого   профільного   комітету,   це   питання розглядається профільним комітетом, а потім вносимо в Міністерство економіки.  Там ще з свого боку  прискіпливо  дивляться,  і  потім приймається  єдине  рішення  Кабінету  Міністрів  щодо всієї сфери будівництва в Україні.  Наші будівельні програми -  це  четвертий, п'ятий додаток до відповідної постанови Кабінету Міністрів,  тобто є і цей контроль.

 

     Питання фінансування,  у  тому  числі  і  будівництва,  чітко визначене  положенням  про  фінансування,  затвердженим  Кабінетом Міністрів.  Якщо у  вас  є  конкретні  зауваження,  я  готовий  їх розглянути.

 

     І третє.  Щодо  кубинської  програми.  Її  проект розроблений нашим міністерством і Міністерством охорони здоров'я і  найближчим часом повинен бути розглянутий Кабінетом Міністрів України.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Олександр Олександрович Мороз. Наступний - депутат Шевчук.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановний Василю Васильовичу!  Пікетуючі  принесли свої пропозиції до Кабінету Міністрів. Вони вважають, що пікетують уряд,  який знаходиться у Верховній Раді.  Скажіть, будь ласка, ви знайомі з ними чи ні?  Якщо знайомі, то будете підтримувати чи ні? Якщо будете підтримувати, яка вам потрібна допомога з боку фракцій Верховної Ради? Це перше питання.

 

     Друге запитання.   Багато   з  них  скаржаться  на  абсолютно конкретні речі.  Матерічорнобильці,  в яких є діти,  які теж мають статус   чорнобильців  і  хворіють  на  онкозахворювання,  змушені сьогодні шукати кошти на лікування,  у тому  числі  на  оперативне втручання.   Скажіть,   будь  ласка  (я  навіть  не  можу  про  це запитувати,  бо  це  дико),  мені  здається,  що   в   Конституції передбачене  безплатне  лікування,  але  навіть на лікування таких хвороб батьки мусять шукати кошти.  Що робиться для того,  щоб хоч би такі хворі не мали таких клопотів?

 

     Є ще  одна конкретна справа знову-таки від пікетуючих.  Я вже до Віктора Володимировича хочу  звернутися.  Я  вносив  пропозицію дати  протокольне  доручення  уряду,  щоб  він  з'ясував,  у  чому полягають розбіжності  між  урядовою  інформацією  і  інформацією, наданою ДПА,  і наступного тижня надав нам інформацію про те,  чим ми повинні керуватись. За підписом Прем'єра, звичайно.

 

     Спасибі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександре Олександровичу,  ви, мабуть, не були в залі,  тому не знаєте, що я вже дав таке доручення і повідомив про це народним депутатам.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В. ДПА до нас не має відношення.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Це не до вас, Василю Васильовичу, це до мене.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В. А з Рахунковою палатою ми розберемось по цьому питанню.   Я   в  хорошому  значенні  кажу,  щоб  не  було  ніяких непорозумінь.

 

     Я відповідаю на  ваше  запитання.  Під  час  перерви  тут,  у відомому   вам   залі   Верховної   Ради,   відбулася   зустріч  з представниками пікетуючих під головуванням Віктора  Володимировича за   участю  Юрія  Івановича  Самойленка.  Ми  відповіли  на  їхні запитання. У принципі я сказав про це і в доповіді, їх звернення є слушними,    об'єктивними,    але    є    окремі,   скажемо   так, максималістські,  з якими не можна погодитися.  Вони передали свої звернення.  До  речі,  в основній своїй масі вони пов'язані з тим, щоб  підтримати  внесену  пропозицію  щодо  суми,  передбаченої  у проекті  бюджету  на  наступний  рік,  -  2 мільярди 71 тисяча,  і раціонально розподілити її. Це перше.

 

     Другий блок питань стосувався того,  щоб не зменшувати  обсяг нині діючих пільг.

 

     Третій стосувався  деяких  інших питань підтримки громадських чорнобильських  об'єднань.  Ці  питання  також   розглядались   на засіданнях профільного комітету. Я вважаю, що міністерство повинно співпрацювати з чорнобильськими організаціями,  тим більше якщо ця співпраця   носить   конструктивний   характер.  Я  завжди  казав: "Шановні, ми сідаємо за робочий стіл".

 

     Тим більше,  коли ми готували пропозиції до проекту  бюджету, ми з ними консультувалися, радилися, ми їх інформували про перебіг бюджетного процесу.  Вони беруть участь в розгляді проекту бюджету і  на  засіданнях  профільного комітету.  Таким чином,  громадські об'єднання інформовані.

 

     Що стосується     другого      вашого      запитання      про матерів-чорнобильців.  Дійсно,  вони просять і кошти,  й інше, щоб лікувати тяжкохворих.  Але я  не  можу  сказати  одне,  Олександре Олександровичу,  -  буде  це виправлено.  Тут є і перший заступник міністра охорони здоров'я, оскільки немає Віталія Федоровича, і ми розглянемо  це  питання,  щоб  цього в нашій державі не було - всі тяжкохворі будуть під нашою опікою.

 

     Ми перераховуємо певні кошти  і  в  науково-дослідні  заклади Академії  медичних наук,  де лікують,  і в заклади системи охорони здоров'я. Ми будемо вкладатися в рамки тієї суми, про яку я казав,

- 50 мільйонів.

 

     І третє...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. То ви вже відповіли, Василю Васильовичу.

 

     Слово для  запитання  надається  народному  депутату Шевчуку. Наступний - депутат Ткаленко.

 

     ШЕВЧУК С.В.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної   Ради України   з   питань   законодавчого  забезпечення  правоохоронної діяльності  (виборчий  округ  23,  Волинська  область).   Спасибі. Фракція  НДП.  Шановний  Василю Васильовичу,  я хотів би поставити одне запитання щодо газифікації населених пунктів,  які  віднесені до ІІ-ІІІ зон.  Справа в тому,  що протягом 14 років населення цих регіонів  традиційно  використовує  дерево,  дрова  для  опалення. Скажімо,   у   Волинській   області  в  межах  ІІ-ої  зони  працює торфовидобувне  підприємство,  яке  добуває  торф  і  збуває  його населенню.  Таким  чином,  примножує  кількість  міні-реакторів  в оселях селян, які живуть на цих територіях.

 

     Дивлячись на будівельну  програму  Міністерства  надзвичайних ситуацій,  складається враження,  що питання газифікації віднесені до 3-4 чи, може, й наступних місць. Наскільки серйозні ваші наміри щодо цього питання?

 

     Спасибі.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Я  повністю поділяю вашу думку.  Обмежуватися тільки тим,  що передбачено в чинному Законі про Державний  бюджет (і це пропонується й на наступний рік):  виділяти кошти тільки, як кажуть,  на довгобуди,  які доцільно добудувати,  - і все.  Нічого нового не розпочинати будувати.

 

     Щодо газифікації.  Я  вважаю  - і це моя тверда позиція,  - я підтримую (ви це знаєте),  що в населених пунктах і Рівненської, і Волинської  і не тільки цих областей,  Житомирської,  інших,  - це одно із ключових соціальних питань,  як і те,  щоб була  школа  чи лікарня, чи амбулаторія. Хіба це не соціальні питання? І коли мені кажуть, що не треба це будувати... Та ми будемо будувати, особливо підкреслюю,   там,   де   живе   переважна   більшість  потерпілих чорнобильців.

 

     Тому, коли  ми  будемо  формувати  будівельну   програму   на наступний рік,  усі ці пропозиції врахуємо. Уже зараз, до речі, ми над цим працюємо, не чекаючи кінця року. Я знаю: це болюче, тому і ви  до  мене  зверталися,  і обласна державна адміністрація.  Тому давайте будемо вирішувати це питання спільно,  бо це  в  руках  як Верховної Ради,  так і Кабінету Міністрів.  Але я підтримую те, що ці населені пункти треба газифікувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Ткаленко.

 

     ТКАЛЕНКО І.І.,  перший заступник  голови  Комітету  Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці (виборчий округ

 90, Київська область).  Василю  Васильовичу,  коли  в  квітні  ми розглядали це питання,  ви дуже образилися на ту серйозну критику, якій я піддав ваше міністерство, - що ви не займаєтеся соціальними проблемами вдів, дітей. І сьогодні ви також вкинули їх в одне таке питання.  У вас є працівник  Сова,  який  не  може  зрозуміти,  що приватизована  квартира  залишається  державною  і  не належить до комунального фонду.

 

     Сьогодні вдовам відмовили надати пільги на оплату  квартир  у розмірі 50 відсотків. Ми з вами стільки ведемо розмову про те, щоб дітям, які народилися від постраждалих батьків, давати категорію з дня народження і хоча б забезпечити їм безкоштовні операції.  Ви ж продовжуєте твердити одне і те ж:  треба 134 тисячі.  Хто  дав  цю цифру?  І  про  протезування зубів знову постійно пишуть.  Я прошу одне - зверніть увагу на  вдів,  які  у  25  років  послали  своїх чоловіків, і чоловіки не повернулися. Вони багато не просять, вони просять  посвідчення.  Знову  ваші  формалісти   дають   формальні відповіді.  Чому це так? Чому не вирішуються соціальні проблеми, з якими до вас звертаються чорнобильці?

 

     Прошу відповісти.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Я  повністю  вас  підтримую.  Я   вже   своїх працівників серйозно попередив.  Я Юрію Івановичу запропонував: не будемо чекати нічого,  що  стосується  вдів  і  дітей  загиблих  і померлих  батьківчорнобильців.  Тут  у нас розбіжностей немає.  За нами тільки той проект закону,  який ви внесли...  Я повністю його підтримую.  І ніяких там 130 тисяч гривень чи що...  Не про це йде мова. Я підтримую.

 

     Що стосується Сови,  то це не він,  між іншим,  а вона. Але я вже цю нашу працівницю попередив про її неправильну позицію. Я вас підтримую,  бо  було  б  аморально  не  підтримати.  І  не  тільки підтримати, а і вирішувати разом з вами!

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василю Васильовичу. Сідайте, будь ласка.

 

     Слово для  співдоповіді  надається  голові Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації  наслідків  Чорнобильської  катастрофи  Самойленку Юрію Івановичу. Будь ласка.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І. Шановні народні депутати! Шановні члени уряду (скільки   їх   вже   там   лишилося)!   Шановні   чорнобильці,  і чорнобильці-гості!  Я хотів би розпочати свою доповідь про те,  як нас з міністерством налагодилася співпраця.

 

     Ви бачите,  як  мало  преси  в  ложах преси,  - немає нікого. Значить,  сенсації не буде.  Чому не буде сенсації?  Тому,  що всі питання  обговорюються  відверто,  прямо.  І  це приклад співпраці міністерства, депутатів, комітету Верховної Ради.

 

     Щодо цільового  використання  коштів.  Я  хочу  сказати:   це відлуння  двох  років.  Коли  керівником  міністерства став Василь Васильович Дурдинець,  от тоді настав час розплати  для  тих,  хто використовував  кошти  нецільовим  чином.  І ця робота ведеться до цього часу (Шум у залі).

 

     Звичайно, я дуже вдячний  фракції  прогресивних  соціалістів, вони завжди підтримували нас.  Це, дійсно, так. І я сподіваюся, що ви досидите до кінця  цього  засідання.  І  разом  з  вами  ми  ще опрацюємо над постановою, але питання соціального захисту громадян України,  які  постраждали  внаслідок  Чорнобильської  катастрофи, займає  одне  з  головних  місць  у  системі  соціального  захисту населення,  про що свідчить уже другий  розгляд  цього  питання  у парламенті протягом одного року.

 

     Не принижуючи  всього  позитивного,  що  було зроблено за час після проведення парламентських слухань,  хотілося б звернути вашу увагу на наступне.

 

     І на парламентських слуханнях,  і в прийнятій Верховною Радою в  липні  цього  року  Постанові  про  невідкладні   заходи   щодо оздоровлення  дітей  у 2000 році ми звертали увагу на необхідність збільшення фінансування на  оздоровлення  дітей.  Комітет  не  раз звертався  до  уряду  з  пропозицією  виділити із резервного фонду додаткові кошти на оздоровлення,  але до цього часу ні комітет, ні Верховна  Рада  не  отримали  жодного офіційного повідомлення щодо виконання цього пункту постанови.  Де Мінфін?  Чому він так уперто мовчить?

 

     Таке ставлення  до виконання рішень Верховної Ради не може не хвилювати народних депутатів.  Більше того, на оздоровлення дітей, які  постраждали  внаслідок  липневого  буревію  в  Тернопільській області,  2,5 мільйона гривень було  виділено  із  Чорнобильського фонду,  а  не  із резервного фонду Кабінету Міністрів.  Їх досі не повернули.

 

     Скільки вже  було  сказано  слів  та  надано  обіцянок   щодо вирішення  питання отримання компенсацій на харчування дітей,  які за станом здоров'я не можуть відвідувати навчальні заклади.  Невже двох  років  замало  для  вирішення  цього питання?  А будівництво клініки Центру радіаційної медицини Академії медичних наук України перетворилося в довгобуд. Кошти на введення в експлуатацію клініки

-  цієї  унікальної  установи  -  були  передбачені  в  державному бюджеті:  в  1999  році  - 10 мільйонів гривень,  у 2000 році - за рахунок центральних  капіталовкладень.  На  сьогодні  виділено  на папері   всього-на-всього  500  тисяч  гривень.  Я  вдячний  Івану Степановичу Плющу,  який за моїм наполяганням особисто заходив  до Леоніда Даниловича Кучми,  і той дав вказівку - виділити ці гроші. Не  виділили.  У  цій  клініці  вже  проведена  перша  операція  з пересадки   кісткового   мозку.   А   комунікації   не  закінчено, енергозабезпечення не закінчено.  І тому дивитися на такий бюджет, де не передбачено на це кошти, звичайно, дуже і дуже важко.

 

     Найважливіше питання  на  сьогодні - це формування державного бюджету на наступний рік.  Саме цим питанням стурбовані люди,  які до цього часу перекривають вулицю напроти Верховної Ради.

 

     Розуміючи всі   труднощі,  які  сьогодні  переживає  Україна, комітет згоден  з  урядом  щодо  збереження  обсягів  фінансування чорнобильських  програм  на  рівні 2000 року.  І в той же час,  як з'ясувалося під час розгляду проекту Держбюджету на наступний рік, у нас на це питання різні погляди. Уряд запропонував ту саму суму, що і у 2000 році - 1,8 мільярда гривень.  За нашими розрахунками і з  урахуванням  індексу  інфляції,  ця  сума  повинна  становити 2 мільярди 71 мільйон гривень.  І ми будемо наполягати саме  на  цій сумі, і саме цього вимагають пікетуючі біля стін Верховної Ради.

 

     Відповідно мають   бути  збільшені  видатки  на  фінансування чорнобильської  будівельної  програми   обсягом   не   менше   127 мільйонів, саме з цим прийшли сюди пікетуючі, і про це ми говорили з міністром Василем Васильовичем Дурдинцем;  на  санаторнокурортне лікування та оздоровлення постраждалих - не менше 180 мільйонів.

 

     І що дуже важливо (тут підкреслювалося)

- на  комплексне  медико-санітарне  забезпечення   не   менше   50 мільйонів.  Усе це вкладається в ці 2 мільярди 71 мільйон. Давайте їх виділимо, і питання будуть вирішені.

 

     Цілком природно,  що погашення заборгованості, що склалася за минулі роки із виплат,  пов'язаних з соціальним захистом громадян, які  постраждали  внаслідок   Чорнобильської   катастрофи,   треба здійснювати за рахунок загальних надходжень до державного бюджету.

 

     Шановні народні депутати!  Шановні керівники фракцій,  які ще тут залишилися! Давайте ми проголосуємо за бюджет і дамо доручення нашому  бюджетному  комітету.  Коли  буде  виділено  для вирішення чорнобильських проблем 2 мільярди 71  мільйон  гривень,  підемо  і скажемо пікетуючим про це,  пообіцяємо,  і зробимо це негайно.  От тоді,  я вважаю,  і будуть ваші виборці  вам  вдячні,  і  ми  своє завдання виконаємо.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,   Юрію  Івановичу.  Сідайте,  будь  ласка. Шановні колеги!  На виступи з цього питання записалися 9  народних депутатів. Я думаю, ми надамо всім їм змогу виступити.

 

     Слово для   виступу   надається  народному  депутату  України Вітренко Наталії Михайлівні. Наступний - депутат Яценко.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.  Фракция Прогрессивной социалистической  партии Украины.  Я благодарна за возможность выступить первой, потому что через два часа у нас самолет на Мариуполь,  где состоится выездное заседание нашего комитета.

 

     Вопрос о   выполнении   постановления   Верховной   Рады   по чернобыльской программе - это вопрос  и  понимания  исполнительной властью  ситуации  в  стране,  и уважения к парламенту.  Парламент изучал,  парламент  систематизировал,  парламент  обязал   Кабинет Министров выполнить конкретные пункты постановления. Что мы сейчас услышали из монолога Дурдинца? Они что-то все время делают, только делают то, что хотят они.

 

     Грубейшим образом нарушается статья 22 Конституции Украины.  У чернобыльцев все  время  ухудшается  их обеспечение  и  средствами  на  лечение,  и средствами на жилищное строительство,  отменяются пайки и так далее.  В проект бюджета на 2001  год предлагается сумма,  рассчитанная на...  Я не знаю даже, как сказать необидно.  Ну неужели Кабинет Министров думает,  что в стране  все  настолько  глупы,  не понимающие ни в инфляции,  ни в наполнении бюджета: чернобыльская программа уменьшается.

 

     Я не  понимаю,  почему   профильный   комитет,   готовя   это постановление, даже не дал оценки деятельности Кабинета Министров? "Прийняти до відома" -  и  все!  А  как  оценить  работу  Кабинета Министров   по   конкретному   направлению?  Ее  нужно  признавать неудовлетворительной.  Незадовільною! Виктор Владимирович, позиция народных депутатов Украины, членов Прогрессивной социалистиченской партии  -  и  по   ТЕКу   признать   работу   Кабинета   Министров неудовлетворительной,  потому что за развал энергосистемы, который сознательно   планируют,   нужно    будет    нести    политическую ответственность.  Хочется  кому-то поддерживать Юлию Владимировну, поддерживайте,  только будете отвечать перед судом и перед народом Украины. Мы знаем, что этот курс порочный.

 

     Так вот, возвращаясь к чернобыльской проблеме. Мы настаиваем, чтобы Кабинет Министров не занимался самодеятельностью, а выполнял законы Украины.

 

     И я   остановлюсь   на  одном  конкретном  примере:  проблема оздоровления на Кубе.  Были в августе этого года мы на Кубе  и  со стыдом  увидели,  что детей Украины сажают в самолет вот в чем они стоят - в этих футболочках,  трусиках, сандаликах, - отправляют на полтора месяца,  минимум,  на Кубу,  а то и на три месяца,  а то и полгода,  а то и на два года.  Кубинцы  лечат  бесплатно,  кубинцы кормят  бесплатно,  кубинцы  домики  построили бесплатно для наших детей - все дали  бесплатно.  Но  они  говорят:  Извините,  у  нас проблемы  в легкой промышленности.  Мы что,  и детей ваших одевать должны бесплатно?" Ни запасных трусиков, ни футболочек - ничего не дают  детям.  Они  из малообеспеченных семей,  из домовинтернатов, дети-сироты.

 

     Я начинаю  эту  проблему  изучать.   Оказывается,   на   Кубе программа  оздоровления  детей  Украины  государственная,  и  Куба потратила на наших детей, на детей Украины, 320 миллионов долларов за   десять   лет.   А   в   Украине   эта   программа  вообще  не государственная.  Есть общественная  организация  -  Чернобыльский фонд.  Занимаются они по своему наитию,  как они хотят,  у кого-то что-то выпрашивают.  И Украина за десять лет на своих детей, на 18 тысяч своих вылеченных,  оздоровленных детей, потратила 2 миллиона долларов. Но это же позор для страны. Позор! Маленькая героическая Куба  еще на себе несет все тяготы по лечению,  оздоровлению наших детей! И Василий Васильевич Дурдинец что ответил? Программа до сих пор   не   принята.   То,  что  обязал  Верховный  Совет:  принять государственную программу, поставить это на нормальные рельсы. Тем более  что  мы  видим:  аллопеция  в  Черновцах,  токсикодермия  в Николаевской области.  Не может Украина еще лечить такие  болезни, не  справляется,  а  кубинцы  могут,  и  климат  у них иной,  и не отказываются они помочь Украине.

 

     Поэтому я,  завершая  свое  выступление,  призываю  депутатов проголосовать   за  неудовлетворительную  оценку  работы  Кабинета Министров и по одному,  и по второму вопросу. Вообще такой Кабинет Министров  не  удовлетворяет  потребности  Украины.  А если кто-то боится, что худшее сменят на еще более худшее, так не нужно менять на худшее,  пусть Юля с Гришей перестукиваются в соседних камерах, а не спорят между собой, кто будет управлять страной.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для виступу  надається  народному  депутату Яценку. Наступний - депутат Філіпчук.

 

     ЯЦЕНКО В.М.   Шановні   колеги   народні   депутати!  Шановні урядовці!  І шановні люди  -  чорнобильці,  які  прийшли  до  стін Верховної  Ради  України!  Я насамперед хотів подякувати вам - тим людям,  які прийшли і обстоювали  інтереси  мільйонів  людей,  які потерпіли  внаслідок  Чорнобильської катастрофи,  і фактично всієї тієї частини населення України, яка потребує сьогодні захисту.

 

     Друге. Я  думаю,  що  буде  правильно  підкреслити,  що   дія Постанови    про    парламентські   слухання   щодо   14   річниці Чорнобильської  катастрофи  не  припиняється,   вона   триває.   І напередодні   15   річниці,   яка  вже  невпинно  насувається,  ми обов'язково до неї повернемося.  Вона ще  не  виконана  в  повному обсязі.

 

     Третє. Щоб забезпечити всі ці вимоги - і конституційні вимоги в тому числі,  і ті вимоги, з якими прийшли люди до стін Верховної Ради України,  - потрібна, безумовно, якась фінансова підтримка. І нам весь  час  посилаються  на  те,  що  не  вистачає  коштів.  Ми вимагаємо,  щоб  обсяг  фінансування,  який  було  заплановано  на поточний рік, зберігся наступного року з урахуванням інфляції. Для цього є абсолютно всі підстави:  по- перше, те, що доходна частина проекту бюджету на 2001  рік  збільшена,  як  ви  мали  можливість вивчити.

 

     І по-друге.   Я   вніс  конкретні  пропозиції  до  бюджетного комітету. Звертаюся до голови бюджетного комітету персонально.

 

     У чому полягає суть пропозиції?  За повідомленням нашої  ДПА, 100  тисяч  громадян України мають доходи понад 1 мільйон гривень. Підрахуйте  середній  рівень  ставки  податку   13,7.   Ми   маємо можливість залучити в 2001 році додатково до державного бюджету як мінімум 13,7 мільярда гривень чистих коштів.  Додайте цю суму - ми одержимо  додатковий  податок  з  громадян на рівні 20 з половиною мільярда гривень.

 

     Учора Леонід Данилович Кучма,  наш Президент, наводив приклад

-  17  мільярдів гривень.  Я 4 мільярди списую на беззубість наших правоохоронних органів,  але 13 з половиною мільярдів  "отдайте  и положите   на   алтарь  отечества  и  перестаньте  перекачивать  в зарубежные банки".  Підкреслюю,  це не тільки я сказав, це сказала ДПА, це сказав наш Президент.

 

     Таким чином,  ми  маємо  абсолютно реальний доход,  який може забезпечити потреби і чорнобильців,  і системи охорони здоров'я, і системи освіти і виконати всі наші конституційні вимоги.

 

     І четверта  вимога - щодо використання чорнобильських коштів. Я так розумію: оскільки в нас є Міністерство з питань надзвичайних ситуацій,   то  очевидно,  що  уряд  довіряє  і  міністру,  і  тим працівникам, які працюють у цьому міністерстві, і членам колегії.

 

     Тому стосовно розподілу напрямів використання  чорнобильських коштів  давайте  ми  підтримаємо саме пропозицію МЧС України.  Там працюють фахівці, які найбільш обізнані з цієї проблеми, які краще розуміються,  ніж чиновники Міністерства фінансів.  Тим більше, що має підтримку і з боку  нашого  комітету,  і  з  боку  громадських чорнобильських організацій.

 

     Щодо лікування,    оздоровлення,    медичного   забезпечення, зубопротезування,  тобто   всіх   тих   проблем,   які   абсолютно справедливо   ставили  сьогодні  і  народні  депутати  України,  і пікетуючі.

 

     І останнє.  Ми підготували такий проект постанови, який могли підготувати.  То  є  плод компромісів представників фактично майже всіх фракцій.  І  тому  у  мене  таке  прохання  до  вас,  шановні керівники фракцій:  наступного разу,  коли ми будемо голосувати цю постанову,  а  її  треба  проголосувати,  Вікторе  Володимировичу, обов'язково  до  голосування  бюджету  в  першому  читанні і щоб в бюджеті були враховані всі ці пропозиції,  я просив би  підтримати саме наш проект постанови.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для  виступу  надається народному депутату Філіпчуку. Наступний - депутат Сінько.

 

     ФІЛІПЧУК Г.Г.,  член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти (виборчий округ 203,  Чернівецька область). Звісно, дивує одна ситуація, що, коли у повітрі і в залі зле тхне мазутом, соляркою,  нафтою, тоді чомусь практично стовідсоткова присутність депутатів.

 

     Коли починається  розгляд  надзвичайно   складної   проблеми, соціальної  передусім,  яка пов'язана із чорнобильською бідою,  ми бачимо абсолютно  приземлене  і  скромне  ставлення  до  того,  що відбувається зараз.

 

     А оскільки  в  суспільстві мусить бути три пріоритети - діти, інваліди і пенсіонери,  - і ставлення  держави  до  цих  категорій повинно  визначати совість цієї держави,  а вкупі з чорнобильською проблемою це  сьогодні  особливо  гостро  звучить,то  мене  дивує, звісно,  позиція  деяких керівників фракцій і партій,  які вже тут були,  але вже вийшли,  деяких голів комітетів,  які були,  і  вже почалися вибори.  Уже кожен любить народ, тому що там стоять, і ми вже завойовуємо собі погані несовісні очки і бали.

 

     Я хотів би, Василю Васильовичу, звернутися до вас. Я знаю, що немодно,  звісно,  представникам парламенту сказати щось добре про уряд і навпаки. А я вважаю, що, з точки зору об'єктивності, мусимо віддати  належне  особисто  міністру  за  те,  що  за останній рік зроблено  конкретно  -  по  конкретних   населених   пунктах,   по конкретних  регіонах.  Разом  з  тим  це  аж  ніяк не означає,  що зроблена та робота, яка потрібна людям.

 

     Перше. Ми зобов'язані сьогодні незалежно від нашої фракційної приналежності і наших орієнтацій обстоювати чорнобильську проблему з точки зору фінансування понад 2 мільярдів.  І ми зобов'язані  це зробити  таким чином,  щоб,  крім усього,  врахували сьогодні ще й наші  міністерства,   зокрема   Міністерство   охорони   здоров'я, Міністерство освіти і науки. Адже, чого гріха таїти, сьогодні саме в цих регіонах другої  і  третьої  зони  ми  бачимо  лікарні,  які абсолютно  не  оснащені  найпотрібнішим  для  того,  щоб  провести діагностичні обстеження дітям хоча б один раз на рік.  Це проблема друга.

 

     Третя проблема.  Ми зобов'язані сьогодні сказати (я думав, що пан Самойленко  Юрій  Іванович  скаже  з  цього  приводу),  що  не виконуються закони України. Адже пенсіонерів-чорнобильців сьогодні ніхто не хоче возити.  Звісно,  комерційний транспорт абсолютно не буде  возити,  а  той,  який  ще зберігся на рівні АТП,  практично відмовляється.  І це соціальне зло практично не  аналізується,  на скарги людей не реагують. І це наша проблема, яку ми вкупі повинні вирішувати.

 

     І, нарешті,  проблема харчування. Василь Дурдинець сказав, що Рахункова  палата  дала свою оцінку.  Але ви подивіться,  що зараз відбувається:  гнилі кавуни,  з'явилися банани,  гнилі апельсини і мандарини.  А в той час сотні тонн яблук, які потрібні дітям цілий рік...Сьогодні абсолютно ніхто навіть копійки з  бюджету  не  хоче виділити  для  того,  щоб забезпечити хоча б наполовину вітамінний стіл для дітей, які проживають у другій і третій зонах.

 

     Так от,  якщо ми хочемо  професійно  ставитися  до  того,  як рахувати кожну державну копійку, яку маємо, ми зобов'язані разом з місцевими органами влади саме так реагувати.  І тому  я  звертаюся (міністра немає) до заступника міністра. Я вношу пропозицію окремо до Міністерства охорони здоров'я з приводу того,що лікарні, які ми маємо в зонах,  ми повинні сьогодні мінімально оснастити для того, щоб задовольнити мінімальні потреби.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для виступу  надається  народному  депутату Сіньку. Наступний - депутат Терещук.

 

     СІНЬКО В.Д.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань екологічної політики,  природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської   катастрофи   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий округ, виборчий блок СПУ та СелПУ). Я Філіпчука підтримую в  тому,  що сьогодні скоріше,  мабуть,  для протоколу потрібні ці виступи,  ніж для цього залу.  Ну й те добре,  що воно  буде  десь зазначено і зафіксовано хоча б для майбутніх поколінь,  які будуть цікавитися цією нашою роботою колись.

 

     Ну, перш за все,  я хочу сказати таке.  Чотирнадцята  річниця минула,  на порозі п'ятнадцята. Це дуже великий строк, дуже багато часу минуло.  І я  сьогодні  не  умаляю  роль  Василя  Васильовича Дурдинця  в  тому,  що  він  добросовісно  працює  як  міністр.  І одночасно хочу сказати,  що ця доповідь, яка була зроблена в цьому залі,  і та обстановка, яка по той бік барикад, вони зовсім різні. Нам уже не треба було б сьогодні тут один одному  розповідати  про якісь цифри,  якісь відсотки чи проценти, як завгодно. Воно ж ні з чим не зрівняне,  щоб ви знали.  Ну переселено 20 сімей, а скільки їх треба пересилити? Ну перебудовано там 10 будинків, а скільки їх треба,  цих будинків?  А що нас очікує далі?  А скільки бовтається цих  людей,  вибачте  за  слово,  які без квартир,  які самостійно переїхали в Київську область,  під  Київ  і  таке  інше  і  ходять постійно з тими прапорами,  і кричать,  то про це ніхто не каже. А про це треба нам говорити сьогодні,  щоб і уряд знав,  щоб знали і депутати,  щоб ми розуміли, скільки нам ще річниць треба для того, щоб з цією болячкою справитися. Це одне.

 

     Наступне. Василю Васильовичу, ну, йдемо ми з цими процентами, мільярд  900  тисяч  там  чи  скільки,  більше-менше,  5 процентів туди-сюди,100  процентів  чи   99.   А   те,   що   11   мільйонів недофінансовано,  скромно кажучи,  незважаючи на те, що долар зріс майже вдвічі за ці два роки, і те, що більшість медичної апаратури надходить із-за бугра й за долари і так далі - це теж питання, які ми замовчуємо,  нічого про них не кажемо.  Але  ми  й  другого  не кажемо,  що  на сьогодні борги за минулі роки - 1997,  1998,1999 - складають близько мільярда гривень.  І ніхто цих боргів не гасить. Я вам доповідаю,  ви це добре знаєте, що ми знищили оборотні кошти в   будівельних   організаціях,    які    добросовісно    будували чорнобильські об'єкти.  Сьогодні будівельні організації розвалені. І ніхто про це не каже.  Я просто дивуюся, ви ж людина, яка була і заступником   Голови   Верховної  Ради,  і  в  Кабміні,  і  Першим віце-прем'єр-міністром,  і як міністр внутрішніх справ ви в  цьому Чорнобилі  просиділи  півжиття  і  таке  інше.  Тому  про це треба говорити.Сьогодні  не  можна  з'явитися  в   трудових   колективах будівельників.  Ми тоді їх кликали:  "Ідіть,  давайте,  хлопці,  з лопатами і вилами вирішуйте проблеми".  А сьогодні вони залишилися в чудаках.

 

     І ще  одне хочу сказати.  Насамперед,  Василю Васильовичу,  я просив би вас і вас,  Вікторе Володимировичу, шановні мої, якщо ми поважаємо  Верховну  Раду...От  тут  у  мене  є  папери,  я Василю Васильовичу можу навіть подарувати оцей папір,  який розроблено ще при  нашому  екс-прем'єрі  Пустовойтенку,  - "Правила користування електричною   енергією   для   населення.   Національна    комісія регулювання електроенергетикою України".Ось тогорічний бюджет,  де записано,  що пільгами користуються: ліквідатор, дружина і діти до 18   років.  Ось  написано:  один  член  сім'ї,  який  називається ліквідатор.  Оце в цьому папері.  А в цьому написано: три, чотири, п'ять.  Так кому вірити тоді? Оце ж я з вулиці приніс, я його можу показати.

 

     Юліє Володимирівно,  це і ваша робота.  Давайте,  щоб те,  що роблять  наші  оці  дітки,  пасинки,  робилося  у відповідності із законодавством України,  щоб не творив кожен міністр там вугільної промисловості, енергетики, що хотів, те й робив.

 

     І на  закінчення  скажу  вам,  шановні,  ось  що.  Ми  все за Чорнобильську атомну  станцію  киваємо:  монстр  Радянський  Союз, комуняки  такі-сякі  до гілляки і так далі.  На кого будемо кивати через 30 років?  Що ми там робимо?  Що ми робимо у верхів'ях річок Дніпра,  Прип'яті?  По  суті  у  водних  капілярах України будуємо вектор,  сховище для невідомо яких відходів і так далі.  Ми  ж  не знаємо,  що про нас говоритимуть. Тож, шановні, давайте обдумаємо, як робимо, що робимо і для чого це робимо.

 

     Спасибі за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Слово  для  виступу  надається  народному депутату Терещуку. Наступний - депутат Шевчук.

 

     ТЕРЕЩУК В.В.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України у закордонних справах  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий   округ,   КПУ).   Уважаемые  депутаты!  Уважаемые  члены правительства!  Ситуация с финансированием чернобыльских  программ действительно  очень сложная.  И по тону тех выступлений,  которые прозвучали в зале,создается впечатление,что все за то,  чтобы  эти программы   выполнялись,   но   есть   один   противник,   который перечеркивает   усилия   этого   большинства.Этот   противник    - Министерство  финансов Украины,  которое на все предложения одного министерства,  другого,  третьего ставит свое веское слово,  и это веское  слово  перевешивает  все  предложения.  Получается,что все благие пожелания разбиваются о скалу финансовой политики  Украины, и  результат печален.Суть этого результата заключается в том,  что из года в год положение обеспечения чернобыльцев ухудшается.  И  в действительности ведь не только чернобыльцев.

 

     Что, у  нас  другие  категории  населения  имеют  возможность получать бесплатное медицинское обслуживание? Или они могут делать те же операции,  которые нужно делать чернобыльцам? Нет, это общая проблема,  общая беда и,  естестственно,  до тех пор,  пока  будет проводиться   эта   финансовая   политика,  и  до  тех  пор,  пока Министерство финансов  будет  определять  меру  гуманности  нашего общества, это общество не может не быть негуманным.

 

     Хотел бы обратить ваше внимание только на несколько аспектов, которые значительно ухудшили положение,  например,  по Мариуполю в Донецкой  области.  В  судах  находятся  дела военнообязанных лиц, которые призывались на сборы и направлялись в зоны  отчуждения  на ликвидацию последствий аварии на ЧАЭС в период с 12 мая 1986 по 13 ноября 1989 года.  И вот по всем этим судебным искам  идет  отказ, хотя были соответствующие нормативные акты по определению размеров компенсации ликвидаторам.  В частности,  почему не руководствуются при  определении меры возмещения Кодексом законов о труде Украины, почему  не  руководствуются  при  перерасчете   заработной   платы разяснением Госкомтруда N0595 от 15 сентября 1986 года? Почему не распространяется постановление Совета Министров СССР

 665 -  195  от  5  июня  1986  года  на этих лиц?  Там ведь четко сказано: оплата труда - в размере до 100 процентов тарифной ставки служебного оклада,  доплата за работу в праздничные и выходные дни

- в двойном размере,  повышение премий до  60  процентов  тарифной ставки оклада,  это не выполняется.  Точно так же о каменную стену Министерства финансов разбивается  выполнение  нашего  апрельского постановления.

 

     Завершая свое выступление, хотел бы обратить внимание Василия Васильевича.  Ведь в постановлении четко сказано:  предусмотреть в бюджете  отдельной строкой расходы на кубино- украинскую программу по оздоровлению и лечению детей,  которые пострадали в  результате Чернобыльской  катастрофы.  Проект  бюджета  поступил  в Верховный Совет  -  нет  такой  строки,  нет!  И  Минфин  рубит   прекрасную программу!   Здесь  сидит  Главный  санитарный  врач  Министерства здравоохранения.  Комплексная  программа  -  не   только   лечение напрямую  больных,  а  и  реабилитационный период до и после этого лечения.  Эта комплексная  программа  сейчас  обрезается  усилиями Министерства  финансов  до  уровня  инвалида  первой чернобыльской группы,  то есть чтобы он не ходил,  не ползал и  так  далее.  Это значит   убить   эту   программу.Почему  не  выполнили?  И  почему профильный комитет не  проконтролировал  выполнение  этих  пунктов постановления?

 

     Поэтому я бы хотел,  чтобы в определении размеров компенсаций учитывались все те законодательные акты, которые я назвал, и чтобы эта сумма вошла в расчет средств в бюджете на следующий год.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Слово  для  виступу  надається  народному депутату Шевчуку. Наступний - депутат Ткаленко.

 

     ШЕВЧУК С.В.  Шановний головуючий,  шановні  колеги!  За  час, визначений   Регламентом,   неможливо   зупинитися   на   основних проблемах.  Я хотів би звернути вашу увагу  на  питання  перегляду територій   радіаційного   забруднення  та  відповідних  змін  меж існуючих зон.  Це питання торкається долі  десятків  тисяч  сімей, близько одного мільйона громадян України,  що проживають у другій, третій та певною мірою в зоні посиленого радіологічного контролю.

 

     Згідно з чинним законодавством ініціатором перегляду меж  зон повинні виступати органи представницької влади на місцях,  точніше обласні ради,котрі на своїх сесіях повинні затвердити  клопотання, я  підкреслюю,  Василю Васильовичу,  - не погодження,не формальний якийсь  акт,  а  саме   клопотання   до   уряду   із   конкретними пропозиціями.

 

     Василю Васильовичу,  ви у своїй доповіді кілька разів сказали про те,  що,  мовляв, ми заслухаємо думку облдержадміністрацій. Ви ж, як екс-віце-спікер, дуже тонко відчуваєте, що значить виконавча влада і представницька.  Облдержадміністрація може висловити  свою думку на сесіях обласних рад, але саме депутати обласних рад через клопотання  до  уряду  ініціюють  питання  про   зміну   меж   зон радіаційного  забруднення.  Робити  це  із  центру в законодавчому плані буде не зовсім правильно.

 

     Оскільки дане питання є надзвичайно складним,  з  точки  зору соціальних питань,  і прав громадян, і фінансових проблем, то його розгляд  логічно  повинен  розпочатися   після   прийняття   нової концепції  захисту  населення  України  у зв'язку з Чорнобильською катастрофою у Верховній Раді,  її затвердження.  Тобто після цього переглядати статус зон, а не навпаки.

 

     Усупереч цьому   уряд   розпочав  справжню  атаку  на  органи місцевої  влади  з  метою  добитися  їхнього   схвалення   проекту Міністерства  з питань надзвичайних ситуацій щодо скорочення площі зон радіаційного забруднення.  У довільній  формі,  без  належного аргументування,  як цього потребує діюче законодавство, без відома депутатів Верховної Ради,  які обрані по округах,  де є забруднені території,  працівники Міністерства з питань надзвичайних ситуацій пропонували  сесіям  обласних  рад  затвердити  перелік  населених пунктів,   що   мали   бути   автоматично  винесені  за  території забруднених до нібито екологічно чистих.

 

     Я можу навести кілька прикладів з  цього  питання,  проте  за браком часу не буду. Але хочу висловити позицію нашої фракції.

 

     Дійсно, слід піднімати питання про перегляд зон,  слід шукати аргументи науково продумані,  але,  на наше переконання, люди, які протягом  14 років зазнавали впливу радіаційного забруднення не по своїй волі,  які проживали у другій і третій зонах, котрим держава гарантувала  виселення  і  не  виконала  це зобов'язання,  повинні отримати  пільговий  статус,  який,  повірте,  носить   формальний характер:  це  вихід  на  пенсію на кілька років раніше і декілька гривень  щомісячно.  Вони  повинні  мати  цей   пільговий   статус пожиттєво.  Усі,  хто  прибуває на ці території або новонароджені, безумовно, не повинні мати цей статус, а людей, які отримали такий сумарний  вплив на стан здоров'я,  позбавляти цього статусу просто негуманно.

 

     Спасибі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Слово  для  виступу  надається  народному депутату Ткаленку. Наступна - депутат Марковська.

 

     ТКАЛЕНКО І.І. Василю Васильовичу, я схиляю голову перед вами, як перед міністром з питань надзвичайних ситуацій.  Проте  коли  я вислухав,  як  вирішуються  соціальні  проблеми,  у  мене  виникло запитання:  може,  нам  розділити  це  міністерство  на  те,   яке займатиметься  питаннями  надзвичайних ситуацій,  проблемами,  які виникають в екології,  а їх у нас справді багато,  а всі  проблеми соціального  захисту  передати  тому міністерству,  якому належить вирішувати  соціальні  питання,  тобто  Міністерству   соціального забезпечення та праці.  Тому що я надсилав свої звернення до ваших чиновників, але кожний з них тлумачить їх як кому заманеться.

 

     На моє звернення про 50-відсоткову  пільгу  на  проживання  в квартирі,  яка  повинна  надаватися,  Логінов  дає тлумачення,  що тільки тим, хто проживає у неприватизованих квартирах, тому що так передбачено в законі.  Надається пільга тільки тим, хто проживає в громадському житловому фонді.  А що могло бути інше в законі, якщо на  той  час  не  було  іншого фонду,  крім громадського житлового фонду?! То треба ж, мабуть, ураховувати реалії.

 

     Далі. Сьогодні я  звертаюся  до  вас,  що  потрібно  все-таки вирішити   питання  про  надання  статусу  дітям,  батьки  яких  є потерпілими,  з дня народження. Не тому, що їм потрібні ті пільги, які ви перераховуєте.  Сьогоді в державі,  зверніть увагу, дитині, якій ще немає  трьох  років  і  якій  треба  провести  онкологічну операцію  чи  якусь іншу,  безкоштовно її не проводять,  тому що в цієї дитини немає статусу. І ми вважаємо це гуманним?

 

     Наступне питання - я знову повторююся - про видачу посвідчень вдовам  Чорнобиля.  На  моє  перше звернення ви сказали,  що це не передбачено   законодавством.   Я   підготував   на   це   питання законопроект,  відповідь ваших заступників була такою:  вибачте, у нас немає асигнувань на те,  щоб видати посвідчення,  і тому закон вважаємо недоцільним.

 

     І дуже прикро,  що наш чорнобильський комітет, розглядаючи це питання,  також поставився до нього формально і не підтримав людей , яких повинен соціально захищати.

 

     Кілька разів  я  звертався  до  вас щодо вирішення проблеми з дитячою лікарнею,  яка вже 11 років будується в Білій  Церкві.  Ця лікарня  повинна  обслуговувати  90 тисяч дітей,  які мають статус чорнобильців.  Ви розумієте, що таке лікарня-довгобут? Це ті діти, які  повинні  були  лікуватися.  На утримання старої лікарні кошти ніхто вже не виділяє,  тому що будується нова.  Нова  лікарня,  на жаль,  не  будується,  тому  що  кошти не виділяються.  На цей рік виділили 400 тисяч  гривень.  Проводили  виїзне  засідання  нашого чорнобильського комітету,  розглядали на всіх рівнях. Ніхто жодної копійки досі не виділив. А ми говоримо, що ми за соціальний захист і вирішення проблем наших дітей.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для  виступу  надається народному депутату Марковській. Наступний - депутат Ратушний.

 

     МАРКОВСЬКА Н.С.,  голова підкомітету Комітету Верховної  Ради України  з  питань  охорони  здоров'я,  материнства  та  дитинства (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ).  Шановний Вікторе Андрійовичу! Шановні члени уряду! Шановні колеги!  Не з великої радості і прекрасного життя сьогодні прийшли люди під стіни Верховної Ради блокувати Кабінет Міністрів. Якби виконувалися всі ті програми,  які закладені в  тих  законах, які є,  то люди сьогодні не стояли б і не вимагали б своє - те, що вони заробили.  Дивлячись на  бюджет  2001  року,  можна  сказати: закриваються   атомні   станції,   зокрема   Чорнобильська  атомна електростанція, то, може, ліквідувати вже і чорнобильців, щоб вони не заважали жити деяким нашим урядовцям, особливо тих міністерств, яких стосується фінансування цієї галузі?

 

     Що я маю на увазі?  Я не  маю  на  увазі  Василя  Васильовича Дурдинця.  До  нього  можна  дуже  багато  претензій мати.  Але це людина,  яка чесно виконує свій обов'язок на тій  роботі,  на  яку його поставили.

 

     Проте, шановні друзі, не можна, щоб Міністерство фінансів, як сьогодні говорилося в залі,  планувало,  скільки  виділити  коштів Міністерству охорони здоров'я,  скільки на Чорнобиль. І ні копійки з того, що вони запланували, не можна було б дати більше.

 

     Виділення коштів на медикаменти і  лікування  хворих  повинно бути  пріоритетним напрямом.  Чому?  Тому що у всіх лікарів,  усіх медичних  працівників,  які  працюють  з   цими   хворими,   серце обливається кров'ю,  коли вони бачать цих хворих дітей, людей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Вони б готові, як то кажуть,  руки підкласти,  але в руках у них нічого немає: немає медикаментів,  немає  чим  лікувати.   Можна   поставити   шикарне обладнання,  але  якщо не буде чим лікувати,  то,  вибачте,  ніяке обладнання не допоможе.

 

     Тому ми повинні цю постанову, яку підготував Комітет з питань екологічної політики,  природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи,  куди входять депутати з різних груп  і фракцій, підтримати, але доповнити, що пріоритетним напрямом нашої держави   повинно   бути   лікування,   забезпечення   ліками    і медикаментами цих хворих.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для  виступу  надається народному депутату Ратушному.

 

     РАТУШНИЙ М.Я.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань   законодавчого  забезпечення  правоохоронної діяльності (виборчий округ 164,  Тернопільська  область).  Шановні колеги!  Шановні члени уряду!  Шановні ліквідатори,  які пікетують приміщення Верховної Ради!  Якщо ми будемо проводити парламентські слухання,  де, за словами однієї депутатеси, договоримося до того, що не треба зупиняти Чорнобиль, а треба відновити його діяльність, то,  я думаю,  від таких парламентських слухань буде більше шкоди, ніж користі.  Поясню окремо для цих своїх колег,  якщо хтось хоче, щоб  остаточно відбулася втрата міжнародного іміджу держави,  і за зразком 1986 року, коли казали, що біди і екологічної проблеми від Чорнобиля немає,  гнали всіх на маніфестації, хтось хоче повторити ще репутацію одної громадської  діячки:  гадаю,  треба  думати  не тільки про дзвінке слово, а й про ті наслідки, які за цим дзвінким словом стоять.

 

     Від фракції Українського народного руху я хотів би зупинитися на проблемі ліквідаторів.  Позиція нашої фракції - є недоліки, але ми вважаємо,  що,  по-перше,  Міністерство з  питань  надзвичайних ситуацій  зуміло  навести  порядок  з  виділеннями  чорнобильських грошей;  по-друге,  що уряд Ющенка -  це  перший  уряд,  який  без натягування    протигазів    у    Переяславі   зумів   забезпечити стовідсоткове фінансування чорнобильських програм.

 

     Я звертаюсь до ліквідаторів і  тих,  хто  пікетує  приміщення Верховної  Ради.  Шановні колеги!  Ви чудово розумієте,  що дехто, користуючись вашими пільгами (і ці люди, які один-два дні побували в  Чорнобилі,  сиділи й сидять у цьому приміщенні,  у цьому залі), отримують як  державні  службовці  величезні  пенсії  одночасно  з зарплатами.   Не   будьте   знаряддями  тих  сил,  які  вашу  біду використовують для задоволення своїх кланових, особистих інтересів і інтересів корумпонованих угруповань,  хочуть направити вас проти уряду,  який за відсутності зовнішніх запозичень, в умовах шаленої компанії  дискредитації  майже  по всіх засобах масової інформації пробує і вирішує ваші проблеми.

 

     Хто як не уряд,  який  очолює  Ющенко,  забезпечив  залучення коштів  на  ліквідацію  наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції,  залучення величезних коштів від  держав  "великої сімки"?  Хто  з попередніх урядів,  які брали на себе зобов'язання виконати ці чорнобильські програми,  зумів хоч раз виконати їх  на 100 відсотків?

 

     Якщо без   упередження  проаналізувати  і  зрозуміти,  що  на чорнобильські програми більше грошей,  ніж маємо,  ми в державі не знайдемо, а треба використовувати ефективно ті гроші, які є, то, я думаю, все стане на свої місця.

 

     І стосовно цього проекту постанови.  Позиція нашої фракції  є однозначна. Я не знаю хто вписував пункт 3 про створення ще одного бюрократичного  апарату  -  державної  адміністрації  з   ядерного регулювання.  Депутат Полюхович з нашої фракції,  підпис якого тут є,  говорив,  що він не вносив такої пропозиції.  Ми розуміємо, що хтось  хоче поламати систему ядерної безпеки в нашій державі,  яка відповідає  європейській  практиці,   коли   система   регулювання відділяється від виробника.

 

     Тому наша  фракція  не  голосуватиме за цей проект постанови, якщо з нього не буде вилучений пункт 3.

 

     І ще, користуючись нагодою, я хочу, як депутат від Тернополя, ще раз подякувати Василю Васильовичу і міністерству за те, що було зроблено для ліквідації наслідків стихійного лиха  в  моїй  рідній області.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні  народні  депутати!  Ми закінчили обговорення другої інформації,  яку винесено на  День  уряду.  Всі бажаючі виступити скористалися таким правом.

 

     Профільний комітет   запропонував   на   ваш  розгляд  проект постанови, який буде поставлений на голосування в четвер 19 жовтня під  час  прийняття  рішень  згідно  з  нашим Регламентом.  Я хочу нагадати,  що народні депутати від профільного комітету пропонують включити до даного проекту постанови такі пункти:

 

     "1. Інформацію щодо зазначеного питання взяти до відома.

 

     2. Кабінету Міністрів України:

 

     1) з  метою  недопущення  скорочення існуючої системи захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, при доопрацюванні  проекту Закону України про Державний бюджет України на 2001 рік передбачити:

 

     спрямування коштів  на  фінансування  заходів,  пов'язаних  з ліквідацією  наслідків  Чорнобильської катастрофи,  та соціального захисту населення в  обсязі  2  мільярди  71  мільйон  191  тисяча гривень,  що  відповідає фінансуванню поточного року з урахуванням рівня інфляції і вимог Постанови Верховної  Ради  України  від  20 квітня  2000  року  про  парламентські  слухання  щодо  14 річниці Чорнобильської катастрофи;

 

     фінансування чорнобильської будівельної програми в обсязі  не менше  127  мільйонів  гривень,  санаторно-курортного лікування та оздоровлення постраждалих - не менше  180  мільйонів  гривень,  на виконання  невідкладних  робіт  у  зоні  відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення - не  менше  108  мільйонів  530  тисяч гривень,  комплексного  медико-санітарного забезпечення - не менше 50 мільйонів гривень;

 

     забезпечення у   2001    році    50-відсоткового    погашення заборгованостей, що склалися за минулі роки з виплат, пов'язаних з соціальним   захистом   громадян,   які   постраждали    внаслідок Чорнобильської  катастрофи,  за  рахунок  загальних  надходжень до Державного бюджету України;

 

     2) забезпечити,  починаючи  з  15  жовтня   поточного   року, фінансування   будівництва   об'єктів  Чорнобильської  будівельної програми,  передбачених додатком 5  Постанови  Кабінету  Міністрів України   від   23   серпня   2000  року  про  розподіл  державних централізованих  капітальних  вкладень  і  державних   капітальних вкладень   на   реалізацію  Чорнобильської  будівельної  програми, газифікацію сільських населених пунктів та переліки  об'єктів,  що фінансуються   за   їх   рахунок   у   2000   році,  і  пільгового довгострокового державного  кредиту  молодим  сім'ям  та  одиноким молодим громадянам, в обсязі 68 мільйонів гривень.

 

     3. Звернутися  до Президента України з пропозицією прискорити створення центрального  органу  виконавчої  влади  із  спеціальним статусом  на  базі ліквідованих державної адміністрації державного регулювання  України  і  державної  інспекції  з  ядерної  безпеки України.

 

     4. Раді   міністрів  Автономної  Республіки  Крим,  обласним, міським  державним  адміністраціям  під  час  формування  місцевих бюджетів  на  2001  рік  передбачити  асигнування  для  поліпшення житлових   умов   учасникам   ліквідації   наслідків   аварії   на Чорнобильській  АЕС категорії 2 та санаторнокурортного лікування і оздоровлення  дітей,  які  постраждали  внаслідок   Чорнобильської катастрофи.

 

     5. Міжвідомчій  робочій  групі  з  визначення можливих причин виникнення Чорнобильської катастрофи надати Верховній Раді України узагальнену  інформацію  із  зазначеного  питання до 1 грудня 2000 року.

 

     6. Комітетам Верховної  Ради  України  з  питань  екологічної політики,     природокористування    та    ліквідації    наслідків Чорнобильської катастрофи, паливноенергетичного комплексу, ядерної політики  та ядерної безпеки,  фінансової і банківської діяльності узгодити до другого читання проекту  Податкового  кодексу  України питання фінансування поводження з РАВ відповідно до вимог статті 4 Закону України про поводження з радіоактивними відходами.

 

     7. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на  Комітет Верховної    Ради   України   з   питань   екологічної   політики, природокористування   та   ліквідації   наслідків   Чорнобильської катастрофи".

 

     Пропонується доручити  профільному  комітету доопрацювати цей проект постанови з урахуванням  пропозицій,  які  були  висловлені сьогодні під час обговорення, і внести, як я вже сказав, 19 жовтня на голосування.  Я думаю,  треба погодитись і з  пропозицією,  яка прозвучала  у  виступі  народного  депутата Яценка:  поставити цей проект постанови на голосування до затвердження в першому  читанні законопроекту  про  бюджет  на  2001  рік.  Я  думаю,  це  ще буде предметом  обговорення  на  засіданні  Погоджувальної  ради,   але впевнений, що Погоджувальна рада з цим погодиться.

 

     Шановні колеги!  Таким  чином,  ми  закінчили розгляд і цього питання.  Слово  надається  віце-прем'єр-міністру   України   Юлії Володимирівні Тимошенко.

 

     Юліє Володимирівно,  скільки  вам  часу треба?  П'ять хвилин. Будь ласка.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні народні депутати! Шановні члени уряду! Наше  спілкування  сьогодні на Дні уряду,  я думаю дало напрям для певних позитивних інформаційних потоків як в бік уряду,  так  і  в бік  Верховної  Ради.  Хочу зазначити,  що в паливно-енергетичному комплексі України сьогодні справді далеко не все гаразд і  не  всі негаразди вже подолані. Категорично. Такого не можна заявити.

 

     Мова йде  про  те,  що  разом  із  Верховною  Радою  (ще  раз підкреслюю:  разом,  бо законодавча база створена нами  спільно  з Верховною Радою) нам вдалося досягти таких позитивних зрушень, які дають нам надію на подолання кризових явищ, які ще є в ПЕКу.

 

     Я не хочу,  щоб ми завершили День уряду з баченням,  що  уряд вважає,  що все гаразд,  а парламент вважає, що все зовсім не так, як доповідає уряд.  Я хочу сказати,  що є речі, які не можуть бути поставлені під сумнів, і сьогодні я вам про них доповідала. Я хочу ще сказати,  що уряд буде  і  надалі  намагатись  враховувати  всі критичні  зауваження,  які  були  висловлені народними депутатами, фракціями,  комітетами,  і побудувати роботу таким чином,  щоб тих негараздів,  про  які  сьогодні  говорили  певні народні депутати, якомога швидше вже не було в нашій країні, в економіці і в ПЕКу.

 

     Я сподіваюся на те,  що ми відпрацюємо разом  із  профільними комітетами  остаточну  редакцію постанови Верховної Ради для того, щоб ми мали спільне бачення,  спільні пропозиції,  які можуть бути реалізовані.

 

     І останнє,  що я хочу сказати.  Справді,  можливо, і є багато суперечностей у цифрах,  і в певних  підходах.  Я  вивчила  уважно заяву    прес-служби    податкової   адміністрації.   Є   декілька розбіжностей.  Вони подають ці дані на 1 вересня і без  врахування статті 60 бюджету,  яка вже виконана урядом.  Уряд подає дані на 1 жовтня 2000 року з урахуванням статті 60.  Податкова адміністрація враховує пені і штрафи,  всі санкції, що нараховані. Уряд не рахує пені і штрафів,  беручи до уваги,  що в нас є Закон  про  списання пені і штрафів. І це трошки викривлює статистику.

 

     Мені прикро,  що  такі  документи  з'являються,  і що саме ті фракції,  які досить агресивно налаштовані проти уряду,  отримують підставу  для  того,  щоб  займатися певною критикою.  Але ж це не заважатиме подальшому руху уряду в напрямку наведення порядку. Оце єдине,  що я хочу сказати. Які б інсинуації не були, які б не були оці скандальні заяви, зупинити рух уперед уже неможливо (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юліє Володимирівно.

 

     Увімкніть мікрофон Василю Васильовичу Дурдинцю, будь ласка.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Дякую.  Шановні народні депутати!  Шкода,  що така  невеличка  кількість  вас залишилась,  але я бачу,  що це ті депутати,  які по-справжньому вболівають за нашу спільну  працю  - уряду і Верховної Ради України - заради одного головного:  щоб від кожного такого парламентського розгляду був результат.  Я сприймаю і   критику,   яка   прозвучала   на  адресу  Кабінету  Міністрів, міністерства і в мій адрес,  якщо вона є чесною і справедливою.  Я не  сприймаю,  коли  це  робиться з популістських міркувань,  якщо критика несправедлива,  нечесна,  необ'єктивна, що не сприяє нашій співпраці, навіть ображає людську гідність. Я це не сприймаю.

 

     Я не   хотів   би  далі  деталізувати,  але  дуже  просив  би прислухатися до такого.

 

     Перше. Ми  продовжимо  працювати  над  виконанням  в  повному обсязі  положень  цієї  постанови  за  результатами парламентських слухань. Про це я чітко й однозначно сказав у доповіді.

 

     Друге. Ми готуємося і до парламентських слухань,  які  будуть проведені  (це  передбачено  у  ваших  планах)  у  зв'язку  з 15-ю річницею Чорнобильської катастрофи.  Ми будемо робити все від  нас залежне для реалізації тих вимог і положень,  які ви висловлювали, за однієї умови:  щоб,  коли ми звертаємося до Верховної Ради, нас чули і прислухалися до нас.

 

     Я не сприймаю деяку критику,  яка пов'язана із вдосконаленням чорнобильських зон.  І те,  що тут було сказано,- що ми йдемо,  як кажуть,  у  наступ,  вимагаємо,  ініціюємо,  - ми робимо це чесно, свідомо і робимо це відповідно до наших повноважень.

 

     Я хочу подякувати всім тим,  хто сьогодні сприяв тому,  щоб і чорнобильці,  які  зараз  тут,  біля стін Верховної Ради,  відчули турботу про них з боку і законодавчої, і виконавчої гілок влади. І це має бути відчутно в нашій практичній роботі.

 

     Дякую вам за увагу і за можливість висловитися.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василю Васильовичу.

 

     Таким чином,  шановні народні депутати,  ми вичерпали порядок денний  сьогоднішнього  засідання:   заслухали   дві   інформації, визначилися  з  питань,  які  мають важливе стратегічне,  державне значення.  Я хочу  сказати,  що  наші  рішення,  які  ми  приймемо обов'язково  під  час  голосування  19 жовтня на наступному тижні, коли  будемо  працювати  в  пленарному  режимі,  повинні  бути   в інтересах не Кабінету Міністрів,  не Верховної Ради, а в інтересах наших громадян,  наших виборців.  Усі рішення  в  нас  приймаються голосуванням,   і   Верховна  Рада  -  народні  депутати  -  зможе визначитися  і  щодо  першого,  і  щодо  другого  питання  саме  в інтересах наших громадян.

 

     Усім народним депутатам, представникам уряду дякую за роботу. До побачення.  Засідання Верховної Ради оголошується закритим.  На цьому  тижні  народні  депутати  працюють  у профільних комітетах, наступного тижня - у пленарному режимі.

 

     Усього найкращого.