БЮЛЕТЕНЬ N 1

Опубліковано 05. 09. 2000

 

                         ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

         У к р а ї н и.  5  в е р е с н я  2000  р о к у.

                         10 г о д и н а.

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України ПЛЮЩ І.С.

 

     ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, члени уряду, гості  Верховної  Ради!  Прошу  уваги.  Народних  депутатів  прошу підготуватися до реєстрації. Прошу реєструватися.

 

     У залі  зареєструвалися  393  народних   депутати.   Пленарне засідання оголошується відкритим.

 

     Відповідно до  статті  83  Конституції  України  шосту  сесію Верховної  Ради  України  третього  скликання  оголошую  відкритою (Лунає Державний Гімн України).

 

     Шановні народні  депутати!  Учора на засіданні Погоджувальної ради ми домовилися про порядок роботи сьогодні. Тому, перед тим як попросити   у   вас   слова   для  вступного  слова,  я  хотів  би поінформувати вас,  що,  як ви бачите,  в нашій роботі бере участь уряд. Я думаю, що ви дасте згоду після мого виступу (що було вчора погоджено) надати  слово  Юрію  Івановичу  Єханурову,  виконуючому обов'язки Прем'єр-міністра,  першому віце-прем'єрміністру, щоб він протягом п'яти-семи хвилин висловив  своє  бачення  роботи  шостої сесії.  Бажано,  щоб  він  нам  вніс  пропозиції щодо врегулювання проблем шахтарів,  які,  кажуть,  протягом тижня  знаходяться  під Борисполем.

 

     Я вношу таку пропозицію.  Це вже ваша справа - прийняти її чи не прийняти.  У вас є час подумати.  Тоді після  мого  виступу  ми приймемо відповідне рішення. Ви тоді внесете пропозиції. Я вам дав інформацію для роздуму,  а ви тоді внесете пропозиції.  А далі  ми будемо працювати відповідно до того плану, який ми вчора погодили.

 

     Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

 

     України МЕДВЕДЧУК В.В.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для виступу надається Голові Верховної Ради України Плющу Івану Степановичу (Оплески).

 

     ПЛЮЩ І.С.  Шановні народні депутати,  гості  Верховної  Ради! Дозвольте  мені  щиро  привітати вас усіх з початком роботи шостої сесії Верховної Ради  України,  сесії,  яка,  впевнений,  іще  раз підтвердить зрілість та високий професіоналізм нашого парламенту.

 

     При завершенні  п'ятої  сесії народним депутатам були роздані пропозиції щодо питань, які передбачалося внести на розгляд шостої сесії Верховної Ради. Таких питань було більш як 300, а якщо точно

- 313.  Час іде,  і перелік потребує уточнення.  Як ви знаєте,  до Верховної  Ради  звернувся з пропозиціями Президент України Леонід Кучма. Дозвольте мені оголосити текст його звернення.

 

     "Шановні народні депутати!  Звернутися до вас  мене  спонукає ситуація,     що     складається    зі    створенням    адекватної нормативно-правової бази,  яка б забезпечувала поєднання інтересів держави   щодо  забезпечення  бюджетних  надходжень  та  інтересів господарюючих  суб'єктів  платників   податків,   усунення   інших перешкод на шляху становлення ринкової економіки.

 

     Загальновідомо, що в умовах економічної нестабільності значна кількість платників податків неспроможні забезпечити  своєчасність розрахунків  з  бюджетами,  що  призводить  до  нарахування  пені, причому в більшості  випадків  -  у  обсягах,  які  значною  мірою перевищують  суму  податкових  зобов'язань.  За станом на сьогодні недоїмку перед бюджетом та державними цільовими фондами мають  128 тисяч   підприємств  на  суму  15  мільярдів  гривень.  При  цьому нарахована пеня за несвоєчасну сплату податків становить майже  10 мільярдів  гривень,  або  близько  70  відсотків  у  порівнянні  з загальною сумою недоїмки. Тільки протягом поточного року сума пені по  заборгованості  минулих  років  збільшилася  на  1,4  мільярда гривень. Наявність таких сум пені практично унеможливлює своєчасну сплату такими платниками як прострочених, так і поточних платежів.

 

     За цих  обставин  особливої  актуальності  набувають  питання врегулювання   проблеми   погашення    заборгованості    суб'єктів підприємницької   діяльності   зі   сплати   податків   і   зборів (обов'язкових платежів)  до  бюджетів  та  до  державних  цільових фондів і створення умов для їх фінансового оздоровлення.

 

     За останні  три  роки  Верховною Радою України прийнято низку законів,      спрямованих      на      фінансове      оздоровлення сільськогосподарських     підприємств    і    цукрових    заводів, вугледобувних,  вуглепереробних і шахтовуглебудівних  підприємств, підприємств гірничометалургійного комплексу, інших.

 

     За даними Кабінету Міністрів України, виконання лише одного з таких  законів  -  про  проведення  економічного  експерименту  на підприємствах гірничо-металургійного комплексу України - дозволило в першому кварталі цього року забезпечити повну і своєчасну сплату поточних  платежів.  До державного бюджету надійшло (з урахуванням сум податку  на  додану  вартість,  що  підлягають  відшкодуванню) більше 290 мільйонів гривень.  В порівнянні з відповідним періодом 1999  року  практично  всі   підприємства   гірничо-металургійного комплексу збільшили надходження до бюджету платежів живими коштами в  1,2  -  2  рази.  Це  дає  підстави   для   позитивної   оцінки передбаченого законом механізму.

 

     За попередніми  підрахунками  уряду,  приблизно  25 відсотків платників податків  -  суб'єктів  підприємницької  діяльності,  що мають  податкову  заборгованість,  зараз  могли  б  сплачувати всі поточні платежі до бюджетів та державних цільових фондів за  умови списання   та   розстрочення   їм   наявного   податкового  боргу, нарахованих на такий борг пені та  штрафних  санкцій.  Це  дало  б можливість  тільки  за  рахунок  зменшення недоїмки,  що виникла з початку року,  спрямувати  та  направити  в  бюджет  0,6  мільярда гривень.

 

     На цей  час  на розгляді парламенту знаходяться законопроекти про заходи щодо фінансового оздоровлення суб'єктів підприємницької діяльності,  а  також  про порядок погашення зобов'язань платників податків  перед  бюджетами  та   державними   цільовими   фондами, спрямовані  на  врегулювання  проблеми  неплатежів  до  бюджету та створення умов для реалізації нової стратегії податкової політики, встановлення  партнерських  відносин  між  органами  стягнення  та платниками податків з одночасним зміцненням податкової дисципліни. Закони  з  цих питань конче потрібні вітчизняним товаровиробникам, українській економіці, а зрештою - кожній людині і суспільству.

 

     Враховуючи викладене,  прошу вас,  шановні народні  депутати, звернути  особливу  увагу  на необхідність якнайшвидшого вирішення проблем  законодавчого  забезпечення   у   зазначеній   сфері   та прискорити   прийняття   законів   щодо  фінансового  оздоровлення суб'єктів підприємницької  діяльності,  погашення  їх  зобов'язань перед бюджетами та державними цільовими фондами.

 

     Леонід Кучма".

 

     Крім цього,  вчора на засіданні Погоджувальної ради народними депутатами було внесено ще ряд пропозицій до проекту плану  роботи шостої сесії.  Ми вчора дійшли висновку,  що сьогодні ще не можемо запропонувати депутатам повний перелік питань,  які  вносяться  на розгляд шостої сесії Верховної Ради.  Сьогодні ми запропонуємо вам розглянути  тільки  розклад  засідань  і   перелік   питань,   які передбачається розглянути у вересні. Завтра і в наступні дні цього тижня депутати  в  комітетах  і  фракціях  обговорять  іще  проект переліку питань шостої сесії і до 14 вересня,  вже опрацьовані, ці документи будуть внесені на ваш розгляд.

 

     Учора ми також визначилися з регламентом роботи шостої сесії, яку плануємо завершити 19 січня 2001 року, домовилися про режим її роботи,  про порядок висвітлення  пленарних  засідань  (домовилися щодо рівня проектів постанов, підкреслюю). Учора ми також були всі одностайні в тому,  що сесія буде дуже напруженою  і  складною  за важливістю  питань,  які  треба  буде  розглянути.  Це перш за все прийняття  бюджету  України  на  2001  рік,   внесення   змін   до Конституції України за результатами всеукраїнського референдуму за народною ініціативою,  проекти Податкового, Земельного, Бюджетного та  інших  кодексів  України,  низка інших наболілих питань,  яких сьогодні налічується вже  більше  350.  До  наміченої  дати  -  14 вересня - і затвердження цього документа, я думаю, кількість таких питань може ще зрости.

 

     Відповідно до  вимог  Регламенту  вони  віднесені   до   двох розділів. Перший - це питання, які повністю підготовлені, другий - питання, які комітети мають підготувати і внести на розгляд сесії. До першого розділу можна віднести 84 питання. Це ті законопроекти, які опрацьовані,  мають експертні оцінки,  щодо яких є висновки та пропозиції відповідних комітетів. У другому розділі сьогодні понад 260 питань.  Головні позиції порядку денного можуть бути  уточнені також з урахуванням проектів, визначених Президентом відповідно до статті 93 Конституції України як першочергові. Таких на сьогодні в парламенті більш як 50.

 

     Зрозуміло, що  головним  пріоритетом  для  осінньої  сесії  є затвердження державного бюджету на наступний рік, а це покладає на нас  відповідальність  за  його  наповнення  та збалансованість за доходами і видатками,  головні серед яких  мають  бути  спрямовані перш  за  все  у соціальну сферу,  про що вчора говорили керівники депутатських фракцій і комітетів.

 

     Основні орієнтири для бюджету наступного року були  визначені Верховною  Радою  у Бюджетній резолюції,  і ми сподіваємося,  Юрію Івановичу,  що до 15 вересня,  як це і  передбачено  Конституцією, Верховна Рада отримає від Кабінету Міністрів проект бюджету.

 

     Хочу нагадати депутатам, що відповідно до строків, визначених Регламентом,  до розгляду проекту Державного бюджету  у  Верховній Раді  нам необхідно приступити не пізніше як 10 жовтня цього року. Упевнений,  що всі ми, насамперед члени Комітету з питань бюджету, докладемо максимум зусиль, щоб якісно опрацювати цей документ, щоб він був прийнятий вчасно згідно з чинним законодавством.

 

     Думаю, що шосту сесію ми  зможемо  назвати  сесією  кодексів, адже  в  цій  справі  ми  вже  дещо зрушили з місця під час роботи п'ятої сесії,  прийнявши  низку  проектів  кодексів  у  першому  і другому  читаннях.  Тепер  ми маємо прийняти в остаточній редакції Кримінальний,  Цивільний,   Господарський,   Митний,   Податковий, Бюджетний,  Земельний  і  інші  кодекси.  До Верховної Ради подано також проект Пенсійного кодексу. Зрозуміло, наскільки ці документи складні за змістом і тому потребують уваги депутатів.

 

     Успішна робота  шостої  сесії великою мірою буде залежати від рівня діяльності комітетів,  оперативності  і  якості  їх  роботи. Сьогодні в комітетах,  підкреслюю, знаходиться 700 законопроектів, 130 із них передбачено внести на нинішню сесію.

 

     Прохання до керівництва комітетів, до всіх народних депутатів уважно переглянути ці 700 законопроектів,  з тим щоб ті з них, які втратили актуальність або з тих чи інших  причин  не  можуть  бути розглянуті,   були   зняті,  щоб  вони  не  заважали  нам  або  не поповнювали кількість нерозглянутих проектів.

 

     Шановні народні депутати!  Законодавчий процес не обмежується лише  прийняттям  законів.  Комітети  проводять  велику  роботу по контролю за виконанням законів,  вивчають ситуацію в суспільстві з тієї  чи  іншої проблеми для подальшого врахування в законотворчій роботі.  Для цього використовуються різні форми і методи,  зокрема виїзні  засідання  комітетів,  Дні уряду,  парламентські слухання, проведення семінарів і конференцій.  Усі  ці  заходи  здійснюються відповідно до планів роботи комітетів, які на сьогодні узагальнені апаратом Верховної Ради,  та включені в перелік основних  заходів, які  передбачається здійснити комітетами Верховної Ради України за період шостої сесії.  Його надіслано в комітети,  фракції і групи. Безумовно,  депутати  внесуть  у  ці  плани  зміни  і доповнення і приступлять до їх виконання.

 

     Сподіваюся, що  депутати   добре   усвідомлюють   ту   велику відповідальність за долю держави,  за долю людей - наших виборців,

- яка лежить на Верховній Раді,  на кожному з нас,  і зроблять усе можливе, щоб виправдати довір'я наших виборців.

 

     Дякую за увагу (Оплески).

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України

 

     ПЛЮЩ І.С.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Перед тим як приступити до розгляду питань,  які вам пропонується розглянути сьогодні, я хочу повідомити  (хоча  всі  ви  це знаєте),  що на 65-му році пішов із життя наш колега,  член фракції  "Батьківщина",  заступник  голови Комітету  у  справах  пенсіонерів,  ветеранів  та  інвалідів  Іван Павлович Кунєв. Прошу вшанувати його пам'ять хвилиною мовчання.

 

     Прошу сідати.

 

     Учора на засіданні Погоджувальної ради ми домовилися (не було заперечень  жодної  фракції  чи  депутатської  групи)  про те,  що сьогодні головуючий  повинен  оголосити  депутатські  запити,  які надійшли  від  депутатів,  з  тим  щоб  можна було надіятися на їх скоріше вирішення і надходження відповідей.  Тому  дозвольте  мені оголосити ці запити.

 

     Надійшов депутатський  запит  Ніни  Степанівни Марковської до Прем'єр-міністра   України   щодо    стану    виконання    чинного законодавства   України  з  питань  пенсійного  забезпечення  осіб льотних  екіпажів  повітряних  суден  цивільної   авіації.   Прошу проголосувати.

 

     "За" - 282.

 

     Рішення приймається.

 

     Краснякова Євгена  Васильовича  - до Прем'єр-міністра України стосовно заборгованості Міністерства палива та енергетики  України Державному  підприємству "Комплексний науководослідний інститут по вирішенню   проблем   центрального    району    Донбасу".    Прошу проголосувати.

 

     "За" - 266.

 

     Рішення приймається.

 

     Михайла Васильовича Гуцола - до Прем'єр-міністра України щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати  та  регресних на шахті імені Гагаріна міста Горлівки. Прошу голосувати.

 

     "За" - 233.

 

     Рішення приймається.

 

     Круценка Василя Яковича - до Генерального прокурора України у зв'язку з незадовільним розглядом органами  прокуратури  звернення щодо  порушення  статті  43  Закону  про статус народного депутата України. Прошу голосувати.

 

     "За" - 256.

 

     Рішення приймається.

 

     Краснякова Євгена Васильовича -  до  голови  Верховного  Суду України стосовно врегулювання розбіжностей у діяльності судів щодо застосування норм статті  57  Закону  України  про  освіту.  Прошу голосувати.

 

     "За" - 243.

 

     Рішення приймається.

 

     Народного депутата  Крючкова  Георгія Корнійовича - до голови Державної  податкової  адміністрації   України   Азарова.   "Прошу офіційно  повідомити  Верховній  Раді  України  прізвища  народних депутатів України,  які мають такі доходи,  а також  підприємства, організації,  від  яких вони їх одержують." Ну,  я не зачитую весь запит, тут усе зрозуміло. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 265.

 

     Рішення приймається.

 

     Депутатський запит    групи     народних     депутатів     до Прем'єр-міністра   України  Ющенка  Віктора  Андрійовича  стосовно безумовного виконання Закону України про Державний бюджет  України на 2000 рік відносно визначення Управління справами Верховної Ради України головним розпорядником  коштів  та  фінансування  добудови житлового будинку по вулиці Тичини, 10. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 270.

 

     Рішення приймається.

 

     Ну тут підписи такі: розбірливо - Тіщенко, Нечипорук і ще ряд інших депутатів, я не буду всіх називати.

 

     Дозвольте зробити  оголошення.  Відповідно  до  статті  4.2.2 Регламенту  Верховної  Ради  України інформую:  про вихід народних депутатів України Журавського Віталія Станіславовича та  Кириченка Сергія    Олександровича    зі    складу    депутатської   фракції Народно-демократичної  партії,  Литвака   Олега   Михайловича   та Развадовського Віктора Йосиповича - зі складу депутатської фракції "Батьківщина";  про входження народних  депутатів  України  Сухого Ярослава   Михайловича   до  складу  депутатської  групи  "Трудова Україна",  Бакая Ігоря Михайловича та Рябікіна Павла Борисовича  - до   складу   депутатської  групи  "Відродження  регіонів",  Адама Івановича Мартинюка - до фракції Комуністичної партії України (він був позафракційний, ви знаєте).

 

     Шановні народні  депутати,  я  відчув,  що  не  всі  депутати підтримали пропозицію про надання слова Юрію Івановичу  Єханурову. Я учора ввечері,  вже після засідання Погоджувальної ради, отримав цю пропозицію від уряду.  Виконуючий  обов'язки  Прем'єр-міністра, перший  віце-прем'єр сказав,  що уряд бажає плідної,  продуктивної співпраці.  І я просив би вас погодитись усетаки  дати  можливість першому  віце-прем'єру  виступити протягом п'яти-шести хвилин.  Не буде заперечень? Будь ласка. Юрій Іванович Єхануров (Шум у залі).

 

     Прошу проголосувати.  Я сприймаю ваше зауваження.  Але  ж  не було  заперечень...  Ви  пізно  сказали.  Прошу  проголосувати про надання слова Юрію Івановичу Єханурову.

 

     "За" - 336.

 

     Рішення приймається.

 

     Це засвідчило повагу парламенту до уряду.

 

     ЄХАНУРОВ Ю.І.,  перший віце-прем'єрміністр України.  Шановний Іване   Степановичу!   Шановні   народні  депутати,  члени  уряду, запрошені!  Дякую за надану можливість виступити і  привітати  вас від  імені  уряду України з початком роботи шостої сесії Верховної Ради України.  Перш за все ми хочемо подякувати народним депутатам за підтримку Кабінету Міністрів України у реалізації його програми діяльності,  продемонстровану  Верховною  Радою  України  впродовж попередньої   сесії,  а  також  відзначити,  що  завдяки  спільним зусиллям Президента України,  Верховної Ради і уряду нам,  мабуть, уперше  вдалося вийти на досить високий рівень співпраці і досягти порозуміння між гілками влади.

 

     Усіма нами напрацьована система заходів, що сприяла створенню клімату  взаємної  довіри,  розширенню  форм співпраці,  поєднанню зусиль  у  виробленні  та  погодженні  законопроектів,   а   також досягненню   концептуальної   узгодженості   дій  законодавчої  та виконавчої гілок  влади.  Зокрема,  утворювалися  супроводжувальні групи,  які працювали над удосконаленням законопроектів, до складу яких,  крім народних депутатів, входили представники Адміністрації Президента  України,  апарату Верховної Ради,  центральних органів виконавчої влади та секретаріату Кабінету Міністрів України.

 

     На дату завершення роботи п'ятої сесії Верховної Ради України із передбачених зведеним планом законопроектів (загальна кількість

- 491) підготовлено фахівцями центральних органів виконавчої влади і  розглянуто  на  пленарних  засіданнях  266.  На  рівні уряду та парламенту опрацьовано схему формування порядку денного  пленарних засідань.

 

     Створенню клімату    взаємної    довіри    сприяли   зустрічі Прем'єр-міністра  України  та  членів   уряду   з   представниками депутатських   фракцій   і   груп,   участь   урядовців  у  роботі парламентських комітетів,  а народних депутатів - у роботі колегій центральних органів виконавчої влади.

 

     Значне покращення  рівня  взаємодії гілок влади,  безперечно, справляє позитивний вплив на законотворчий  процес,  сприяє  більш ефективному    законодавчому   забезпеченню   виконання   завдань, визначених у посланні  Президента  України  до  Верховної  Ради  і Програмі діяльності уряду.

 

     Якщо протягом  четвертої  сесії  Верховної  Ради  прийнято 58 законів,  поданих Кабінетом Міністрів,  то протягом п'ятої сесії - 87.  Слід зазначити,  що всі питання,  над якими спільно працювали Президент,  Верховна Рада і уряд,  розглядалися через призму того, що  це дасть кожному громадянину,  як це вплине на поліпшення його добробуту,    як    сприятиме    стабілізації     і     покращенню соціальноекономічної   ситуації  в  державі  у  цілому,  зміцненню позицій і авторитету України на міжнародній арені.

 

     Неважко передбачити,  що осіння  сесія  Верховної  Ради  буде досить  насиченою,  багатою  на політичні,  економічні і соціальні події і досить відповідальною для всіх гілок влади.  На цей період припадає  прийняття  рішень  щодо  внесення  змін  до  Конституції України,  затвердження Державного бюджету на 2001 рік, звіту уряду про  виконання  Програми діяльності Кабінету Міністрів за квартал, схвалення проектів Податкового,  Бюджетного,  Земельного кодексів, вирішення інших важливих питань життєдіяльності держави.

 

     Кабінет Міністрів   за   пропозиціями   центральних   органів виконавчої влади подав до парламенту  252  законодавчих  акти  для розгляду  на  цій  сесії.  Одночасно  уряд звернувся до Президента України з  проханням  визначити  невідкладними  39  законопроектів економічного і соціального спрямування.  Сподіваємося,  що як і на попередній сесії,  планування законотворчої роботи Верховною Радою України  здійснюватиметься  разом  з  Адміністрацією  Президента і Кабінетом Міністрів з одночасним напрацюванням плану підготовки та супроводу законопроектів і питань порядку денного шостої сесії.

 

     Дана ініціатива,  започаткована на попередній сесії Верховної Ради,  має формалізуватися у конкретні засідання робочих груп,  на яких   за   участю  представників  Верховної  Ради,  Адміністрації Президента,  Кабінету  Міністрів   повинні   вирішуватися   спірні питання, що виникають навколо окремих законопроектів. Це сприятиме зменшенню   кількості   відхилених   Верховною   Радою    урядових законопроектів,  унеможливить  прийняття  законів  без відповідних джерел  їх  реалізації.  Відповідно  має  зменшитися  і  кількість законів, на які Президентом України накладається вето.

 

     Один із   основних  напрямів  діяльності  уряду  -  вирішення існуючих  соціальних  проблем.  З  цією  метою  ми  працювали  над удосконаленням  пенсійного  забезпечення  і  підготували  з питань пенсійної реформи низку законопроектів,  які запропонували вам для розгляду  впродовж сесії.  Ми маємо і надалі спільно працювати над підвищенням добробуту громадян у  руслі  проголошених  Президентом реформ.

 

     Дозвольте ще  раз  подякувати вам за співпрацю,  за підтримку Програми діяльності уряду.  Ми сподіваємося,  що незважаючи на всю складність  питань,  які розглядатимуться Верховною Радою впродовж сесії,   завдяки   нашим   спільним    зусиллям,    співпраці    і взаєморозумінню,  вона  буде  ефективною,  успішною і значущою для подальшого розвитку України.

 

     Дякую за увагу (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Дякую, Юрію Івановичу.

 

     Шановні народні  депутати!   Перш   за   все   нам   потрібно проголосувати   про   те,   що   ми   сьогодні  будемо  голосувати запропоновані до  порядку  денного  питання.  Учора  на  засіданні Погоджувальної   ради   рядом   керівників   депутатських  фракцій вносилася  пропозиція  внести   до   Регламенту   зміни   відносно голосування  обговорюваних проектів.  Ми дали відповідне доручення профільному комітету,  і пізніше ми розглянемо ці зміни. А зараз я вас  прошу  проголосувати  (як  виняток)  про  те,  що  сьогодні з розглянутих питань ми будемо голосувати.  Хто  за  цю  пропозицію, прошу   проголосувати...   (Шум  у  залі).  Розданих  вам  питань, розданих! Ми домовилися, домовилися.

 

     "За" - 304.

 

     Рішення приймається.

 

     Порядок денний вам розданий.

 

     -----------

 

     Оголошується до  розгляду  проект   Постанови   про   розклад пленарних  засідань  Верховної  Ради України у вересні 2000 року ( 6030).  Чи будуть у депутатів якісь зауваження до  цього  проекту? Учора ми це погодили.

 

     Увімкніть мікрофон народного депутата Володимира Марченка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 161, Сумська  область).  Фракция  Прогрессивной  социалистической партии.  Иван Степанович, у меня есть замечания, но я записался на обсуждение. Надеюсь, я выскажу свои замечания с трибуны.

 

     ГОЛОВА. Ще є загальні зауваження?  Немає. Донченко Юрій. Будь ласка.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці (виборчий округ

 113, Луганська область). Іване Степановичу, на пленарний тиждень, 19-22 вересня,  пропонується включити  законопроект  про  визнання такими,  що  втратили чинність,  деяких законодавчих актів України щодо  надання  пільг  окремим   категоріям   громадян   з   оплати житловокомунальних послуг ( 3262).

 

     Вчера на  заседании Согласительного совета договорились,  что проблеме  повышения  цен  на  жилищно-коммунальные  услуги   будет посвящен  "День уряду".  Поэтому я считаю,  что этот документ надо сегодня исключить из повестки дня на сентябрь. И после того, когда мы заслушаем правительство по этому вопросу,  когда определимся на "Дні уряду", мы будем рассматривать уже и законопроекты по данному вопросу. Предлагаю законопроект

 3262 в сентябре не рассматривать.

 

     ГОЛОВА. Ми  записали   вашу   пропозицію.   Зараз   вносяться пропозиції.  Слово  для  внесення  пропозицій  надається  депутату Єльяшкевичу.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.,  заступник голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань фінансів і банківської діяльності (виборчий округ 182,  Херсонська область).  Уважаемый Иван  Степанович,  уважаемые коллеги!  Мне очень неприятно, что мы начинаем работу нашей сессии с нарушения Регламента.  Есть вопрос повестки дня.  Вы  докладчик. Как  и другие депутаты,  я имею право задать вопросы,  а депутаты, которые записались,  - выступить.  Формирование повестки дня - это очень серьезный вопрос.  Тем более, как вы понимаете, сейчас перед Верховной Радой стоят непростые проблемы.

 

     Иван Степанович,  меня интересует также,  ведется  ли  сейчас трансляция работы заседания Верховной Рады? Кто даст информацию по этому вопросу? То есть нам необходимо сразу же соблюдать процедуру рассмотрения вопросов.

 

     Я прошу  дать  время,  чтобы  мы имели возможность задать вам вопросы и чтобы смогли выступить все записавшиеся.

 

     ГОЛОВА. Шановний Олександре Сергійовичу! Я нічого від себе не вношу.  Ми  вчора  на засіданні Погоджувальної ради погодили такий порядок.  Я інформував у своєму виступі, що ми, на жаль, не можемо запропонувати вам сьогодні проект порядку денного шостої сесії, що комітети  продовжать   опрацювання   проектів.   А   сьогодні   ми запропонували вам погоджений Погоджувальною радою проект тільки на вересень.

 

     У нас записалися два депутати на обговорення. Таку можливість ми їм надамо. А я надавав слово для запитань і пропозицій.

 

     Відносно трансляції.  Ми перейдемо до цього питання,  тоді ви задасте  доповідачу  запитання  і   все   буде,   як   передбачено Регламентом.

 

     Пропозиція депутата   Донченка   приймається,   ми  її  потім оголосимо.

 

     Депутат Пустовойтов, за ним - депутат Танюк. Будь ласка.

 

     ПУСТОВОЙТОВ В.С.,  член Комітету  Верховної  Ради  України  з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (виборчий округ

 33, Дніпропетровська    область).   Фракція   комуністів.   Іване Степановичу! До нас звертаються люди, яким за рішенням судів мають бути виплачені заробітна плата та регреси.  Міністерство юстиції і виконавча  служба  цими  питаннями  практично  не  займаються  або займаються,   але  позитивного  результату  немає.  Тому  я  вношу пропозицію щомісяця або, може, раз на два тижні заслуховувати звіт Міністерства  юстиції  про виконання цих судових рішень,  оскільки ситуація в регіонах надзвичайно складна.  Є  підприємства,  де  по 700-800  судових рішень не виконуються,  а виконавчі служби цим не займаються.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Питання  зачіпає  інтереси багатьох  знедолених людей,  це вірно,  але його треба оформляти у встановленому Регламентом порядку. Готуйте пропозиції, ми включимо до  порядку  денного.  Або давайте включимо до порядку денного Дня уряду.  А так просто: раз на два тижні чи раз на місяць... Готуйте проект постанови, і ми розглянемо питання у встановленому порядку.

 

     Депутат Танюк. Будь ласка.

 

     ТАНЮК Л.С.,  голова  Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності (виборчий округ 166, Тернопільська область). Шановний Іване Степановичу! Учора на засіданні Погоджувальної ради ми домовились,  що поданий Президентом проект Закону  України  про внесення  змін  і  доповнень  до  деяких  законів України з питань оподаткування (щодо видавничої справи),  цебто  проект  закону  на захист  книговидання,  ми  поставимо  на  12-15 число.  Сьогодні я одержав документи, і він стоїть на 19-22 вересня останнім, разом з іншими законопроектами такого порядку.

 

     Таким чином,  на форумі книговидавців, який відбудеться через три дні,  почують,  що ми своє слово зламали.  Ми обіцяли в першій половині вересня це вирішити.

 

     Я прошу цей законопроект поставити на 12-15 вересня (проект 4271-П).

 

     ГОЛОВА. Лесю Степановичу,  я пам'ятаю.  Це недоробка тих, хто готував порядок денний. Але я вчора сказав і сьогодні повторюю, що порядок денний на наступний пленарний тиждень ми будемо розглядати на засіданні Погоджувальної ради 11 вересня. А зараз домовляємося, що включаємо це питання на 13.

 

     Немає заперечень у вас? Немає. Записали це.

 

     Є ще запитання, пропозиції? Моісеєнко Володимир Миколайович.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.,  голова підкомітету Комітету  Верховної  Ради України    з    питань   державного   будівництва   та   місцевого самоврядування (виборчий  округ  53,  Донецька  область).  Фракция Коммунистической   партии   Украины.  Уважаемый  Иван  Степанович! Уважаемые коллеги!  Если вы помните,  при рассмотрении  вопроса  о снятии  депутатской  неприкосновенности  с депутата Агафонова мною был  представлен  документ   с   доказательством   наличия   связи Президента  Украины Кучмы с Лазаренко при проводимых им незаконных операциях.  Этот  документ  был  передан  Генеральному   прокурору непосредственно    на   трибуне.   Генеральный   прокурор   сейчас присутствует в зале.

 

     Если по   этому   документу   не   было   проведено   никаких соответствующих следственных действий,  не было выяснено,  имеются или не имеются действительно документы о связи  Кучмы,  Лазаренко, Агафонова и так далее при совершении этих преступных действий и не было предпринято попытки связаться с адвокатами,  которые об  этом заявили,  я  вношу  предложение  сформировать  депутатскую группу, которая выехала бы в Соединенные Штаты  Америки,  повстречалась  с адвокатами Лазаренко, которые выдвинули такие обвинения, и провела работу аналогичную той, которая проводилась в свое время на выезде по делу Звягильского.

 

     Дело в том,  что по отношению к Президенту Украины может быть проведено   только   депутатское   расследование,   и   дальнейшее затягивание  с  определением  нашей  позиции в этом вопросе считаю неправомерным.

 

     Спасибо за внимание.

 

     ГОЛОВА. Шановний  Володимире  Миколайовичу!   Давайте   діяти відповідно до Регламенту. Ви направили документ прокурору. Давайте будемо вважати це депутатським запитом, будемо чекати відповіді.

 

     Стосовно комісії.   Вносьте   пропозиції   в    установленому Регламентом порядку.

 

     Павловський Михайло Антонович.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.,  голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської  етики  та  організації роботи  Верховної  Ради  України (виборчий округ 188,  Хмельницька область).  Дякую,  шановний Іване Степановичу. Я хотів би просити, щоб  законопроект  2309,  включений  до загального переліку,  було включено до розгляду на вересень.  Законопроект був  підготовлений ще  в  кінці  1998 року.  Мова йде про методику індексації доходів населення.  Формула там побудована таким  чином,  щоб  стимулювати уряд  підтримувати власного виробника.  Питання індексації доходів населення дуже актуальне.  Тому я прошу поставити  цей  проект  на вересень.

 

     ГОЛОВА. Михайле   Антоновичу,   ми   погоджуємося   із   цією пропозицією.  У понеділок  на  засіданні  Погоджувальної  ради  ми вирішимо. А зараз включаємо його до розгляду на вересень.

 

     Олена Мазур. Будь ласка.

 

     МАЗУР О.А., секретар Комітету Верховної Ради України з питань промислової    політики    і    підприємництва    (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, ПСПУ). Спасибо, Иван Степанович. Я  бы  хотела,  чтобы  мы  рассмотрели   конституционность   Указа Президента Украины про заходи щодо розвитку національної складової глобальної інформаційної мережі Інтернет та забезпечення  широкого доступу до цієї мережі в Україні.

 

     Указ был  издан 31 июля текущего года в нарушение Конституции Украины.  Этот вопрос не входит в сферу компетенции Президента и в интересах  государства,  информационной безопасности должен был бы регулироваться законом. Его необходимо рассмотреть.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Я ще раз звертаюся до вас: пропозицію  народний  депутат  має  право  оформити  відповідно до Регламенту і  внести.  На  засіданні  Погоджувальної  ради  ми  її розглянемо і внесемо до переліку.

 

     Ми не можемо відмовити, але дійте за нормами Регламенту.

 

     Депутат Асадчев. Будь ласка.

 

     АСАДЧЕВ В.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  бюджету   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановний Іване Степановичу! Шановні народні депутати!  У мене запитання і пропозиція.  Чому на 14 вересня,  на четвер, не поставлене питання про голосування по законопроекту про внесення змін до  Конституції  на  підставі  референдуму?  Питання обговорене, усе зрозуміло, там нічого більше змінювати не треба. Я вважаю,  що треба цей законопроект включити  на  голосування,  тим більше  що  від  нього  залежить дуже багато інших законопроектів, наприклад,  законопроект про вибори, законопроект про бюджет. Ми ж повинні  знати,  яка буде відповідальність Верховної Ради.  Тому в мене така пропозиція:  поставити це питання на голосування  на  14 вересня.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Учора від вашої фракції на засіданні Погоджувальної ради був представник.  Ви  обговорюйте  у фракції  і  дійте  згідно  з  цим.  Ми ж не формуємо зараз порядок денний.  Я ще раз вас прошу:  дійте  в  установленому  Регламентом порядку. Ми вважаємо, що всі пропозиції народні депутати озвучили. У нас іще буде понеділок, 11 вересня, коли ми уточнимо.

 

     Я надам слово. Три депутати вже записалися.

 

     Переходимо до  обговорення  цього  питання.  Слово  надається народному  депутату  Григорію  Омельченку.  За  ним буде виступати депутат Марченко.

 

     ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О.,  голова підкомітету Комітету Верховної  Ради України  з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (виборчий округ 146, Полтавска область). Українська народна партія "Собор",  депутатська група "Соборність". Шановні колеги! Шановний Голово!  Я хочу нагадати,  що в липні цього року  група  депутатів депутатської  групи  "Соборність"  підготувала і внесла на розгляд Верховної Ради  України  зареєстрований  в  установленому  порядку проект  Постанови про початок імпічменту Президента України Кучми. Мені невідомі причини, з яких цей проект постанови не був внесений у сесійний зал і не був поставлений на голосування.

 

     Сьогодні я  можу  вам  заявити  (а  я  працював у складі двох депутатських слідчих комісій:  по справі "Бласко" і в тій,  яку  я очолював,  - по розслідуванню обставин відкриття валютних рахунків за кордоном і приховування  валютної  виручки  посадовими  особами України),  що нами встановлено, що за прямої участі таких осіб, як Звягільський,  Кучма і Лобов,  з Державного валютного  фонду  було переказано за кордон,  а по суті викрадено, 12 мільйонів німецьких марок, які після перерахування на валютний рахунок іноземної фірми були  перераховані на приватні рахунки посадовим особам,  які мали причетність до цієї афери. Це перше.

 

     Друге. Президент Кучма,  знаючи ще з  грудня  1994  року  про злочинну діяльність Павла Лазаренка,  відмивання брудних грошей за кордоном,  про що я і Анатолій Єрмак не раз  інформували,  замість того,   щоб   дати  доручення  керівникам  правоохоронних  органів провести розслідування, призначав Павла Лазаренка на відповідальні посади,  нагороджував,  чим  покривав  злочинну  діяльність  Павла Лазаренка.

 

     Сьогодні правоохоронними органами  встановлено,  що  загальні збитки, скоєні Павлом Лазаренком та його компаньйонами, становлять більше 1 мільярда доларів США.

 

     Третє. Адвокати Павла Лазаренка офіційно заявили про  те,  що за  свої  призначення  Павло Лазаренко перераховував великі суми у валюті на особисті валютні рахунки Кучми чи  на  валютні  рахунки, які він контролював. Стосовно цього ми також маємо інформацію, яка підтверджує заяву адвокатів.

 

     У зв'язку з цим депутатська група "Соборність"  (повертаємося до  нашого  проекту  постанови)  пропонує  включити  у  вересні до порядку денного сесії Верховної Ради України питання  про  початок процедури  імпічменту Президента.  При обговоренні цього питання я готовий  виступити  перед  вами  і  представити   документи,   які підтверджують те, що я тут сказав.

 

     І третє.  Я хочу від групи народних депутатів України зробити заяву у зв'язку з тим,  що нашого колегу Сергія Головатого,  члена Моніторингового  комітету,  керівництвом Верховної Ради України не допущено  до   участі   в   засіданні   Моніторингового   комітету Парламентської  Асамблеї  Ради  Європи.  Засідання  відбудеться  8 вересня.  Мотивується це тим, що немає коштів. Я пропоную народним депутатам скинутися,  щоб Сергій Головатий поїхав на це засідання, і ці питання включити до порядку денного.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Слово   надається   народному   депутату   Володимиру Марченку. За ним буде виступати депутат Симоненко.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Фракция  Прогрессивной социалистической партии Украины.  Уважаемые депутаты! Я уже больше 10 лет народный депутат Украины,  наблюдал  и  контролировал открытие и подготовку сессий. Более позорной  и  более  бездарной  подготовки,  чем  к  открытию нынешней сессии,  еще не было.  Вчера народные депутаты Украины не смогли получить  повестку  дня  сессии,  повестку  дня  на  месяц, календарный  план,  график  и  сегодня  не  могли внести письменно конкретные  предложения.  Беглое  ознакомление  с  тем,  что   нам предложено, свидетельствует, на мой взгляд, что в Украине все идет нормально,  можно поработать неделю в комитетах и фракциях,  потом попринимать  второстепенные или третьестепенные законы,  и Украина нормально будет развиваться. В Украине все нормально.

 

     Неужели, уважаемые депутаты, вы действительно считаете, что у нас  все  в  стране  нормально?  Что идут нормальные реформы,  что жизненный уровень повышается,  что растет ВВП, как говорят об этом средства   массовой   информации   и   "говорящая  голова"  Виктор Медведчук,  который один вещает на территорию Украины о  том,  что происходит в стране:  какие нормы демократии,  какие успехи, какие референдумы. И Иван Плющ, и Президент страны вместе с Ющенко.

 

     Неужели вам,  депутатам,  народным представителям,  не видно, что  продают страну?!  Еще год-два доходы в бюджет будут поступать за счет приватизации.  Что дальше?  Капитал уходит из  страны.  Мы что, не должны принять решение? Хотя бы одно это: Юлия Тимошенко - 1 миллиард  100  тысяч,  Павло  Лазаренко  -  более  миллиарда.  1 миллиард 600 тысяч банки прокрутили.  Еще, еще. Это же сведения из наших средств массовой информации.  Что не надо принимать  решения по  этим вопросам?  Или,  смотрите,  Харьков отключают - воды нет. Днепропетровск  отключают  -  воды  нет.  Нет   финансирования   в коммунальную сферу.  Что, непонятно, что мы накануне экологических трагедий?  Что нужно вот так вот смириться, тупо выполнять по этим бумажкам, что тут накрутили Плющ, Кравчук, Ющенко и Президент, или ставить вопросы кардинально?  Кто правит страной?  Что  непонятно, что Международный валютный фонд держит нас за болванчиков? Требует колонизации страны,  полной  распродажи,  геноцида  против  своего населения.

 

     Посмотрите, что внес Ехануров: "в качестве ориентиров принять прожиточный  уровень".  Какие  ориентиры?!  Ты   сам   поживи   на ориентиры,  посмотришь,  какой  ты будешь голодный,  как ты будешь выступать за ту заработную плату и ту пенсию,  которые дали  своим гражданам. Что эти вопросы не надо решать?

 

     Поэтому наши предложения.  Во-первых,  Верховный Совет должен заслушать  внеочередной  доклад  Президента  страны  о  том,   что происходит  в  стране  (это в соответствии со статьей 85,  пункт 8 Конституции).  Президент  должен  выйти  сюда   и   сказать,   что происходит в стране. Более того, мы предлагаем Президенту досрочно уйти в отставку.  Уйти в  отставку  и  не  душить,  не  уничтожать страну!

 

     Дальше. Бюджетный    процесс.    Социальные   гарантии   надо принять... Иван Степанович, подождите...

 

     ГОЛОВА. Так, вимкніть мікрофон. Усе! Вичерпався регламент.

 

     Слово надається  народному  депутату  Петру  Симоненку.  Будь ласка.

 

     СИМОНЕНКО П.М., член Комітету Верховної Ради України з питань правової  політики  (багатомандатний  загальнодержавний   виборчий округ, КПУ). Уважаемые коллеги! В первую очередь хотел бы сказать, что у фракции коммунистов после детального ознакомления с перечнем вопросов, вносимых в проекте на рассмотрение в сентябре, а также с конкретной ситуацией в Украине, огромное опасение вызывает то, как будет  организована работа Верховного Совета в сентябре и в период шестой сессии.

 

     Что сегодня накладывает  отпечаток?  Самый  низкий  урожай  в Украине за последние 50 лет - с тех пор, когда наши отцы и матери, на волах и на коровах,  вспахивая минные  поля,  собирали  урожай. Массовые   акции   протеста   в  связи  с  повышением  тарифов  на жилищнокоммунальные услуги.  Жесточайшая борьба олигархов Украины, приближенных  к  Кабинету  Министров и являющихся членами Кабинета Министров,  за топливноэнергетический комплекс и рынок. Обострение ситуации   и  взаимоотношений  с  Россией,  потому  что  Президент официально признал:  газ воровали,  воруем и будем воровать!  Что, естественно,   вызвало   соответствующую   реакцию   у   России  и предложение о повышении цены за реализацию газа - по 100  долларов за 1000 кубических метров.

 

     Необходимо учитывать, что Европа указала нам истинное место и сказала,  что  не  будет  финансировать  завершение  строительства Хмельницкой и Ровенской атомных электростанций, а Президент принял решение    о    закрытии    крупнейшего    по     значению     для топливно-энергетического комплекса обекта - Чернобыльской атомной электростанции - без экономического,  политического обоснований  и без учета значения этого решения для национальной безопасности.

 

     Саммит в   Крыму  провалился.  Средства  массовой  информации официально печатают сообщения о том,  что  цеэрушники,  спецслужбы Германии  занимаются  подбором  кандидатур  для назначения на пост Премьерминистра Украины.

 

     В службе безопасности в 20 тысяч человек,  как  говорится,  и ухом  не  повели,  хотя фракция коммунистов предупреждала.  Служба безопасности  занимается  тем,  что  обслуживает  и   обеспечивает "крыши"   для   всех   олигархов.   Один  из  шведских  советников Премьер-министра и правительства Украины до  1997  года  правильно сказал,   что  Президент  слушает  Кравченко  и  Деркача,  которые занимаются обслуживанием олигархов Украины.

 

     Заявление "Свободной Европе" 21 августа нынешнего года, как и многие  другие,  связанные  с  трагедией на "Курске",  и трагедия, которая у нас произошла в Николаевской области  (кроме  того,  что военные   разгильдяйством  занимаются  и  не  обеспечивают  охрану обектов,  -  ракеты  крадут   сегодня,   не   только   могильники разрывают).  Могильник  люди  разрыли  и  полезли  туда металлолом выковыривать,  - это из-за того, что нечем уже кормить семьи. Даже на  селе  нечем  кормить  семьи!  Эту горькую правду надо сказать, чтобы мы, народные депутаты, знали, чем заниматься.

 

     Поэтому фракция  коммунистов,  рассмотрев  эти   предложения  Конкретно,   Иван   Степанович,  об  основном  недостатке  данного проекта.  В который раз фракция предупреждает:  хватит  заниматься только  внесением  поправок  в  законы!  Каждую  сессию  либо одна олигархическая группа побеждает и вносит поправки, либо другая.

 

     Есть общепринятая практика:  закон должен поработать.  А  те, кто  преднамеренно внесли такой закон,  который работает на мафию, должны отвечать и привлекаться к уголовной ответственности.

 

     Далее. В  соответствии  с  утвержденной   нами   Национальной программой   борьбы  с  коррупцией  каждый  проект  закона  должен сопровождаться,  по сути дела,  криминогенной  экспертизой  -  чьи интересы   защищает   этот  закон.  Экспертные  заключения  должны представляться   сюда.    Пожалуйста,    "урядовці",    прочитайте Национальную программу.

 

     Какие предложения?  Предлагаю, чтобы в сентябре правительство доложило  о  ситуации,   связанной   с   повышением   тарифов   на жилищно-коммунальные  услуги.  Официально  половина  населения  не может платить.

 

     Фракция готова сегодня внести предложение - и прошу  включить его  в  повестку дня - о регулировании цен на хлеб,  хлебобулочные изделия.

 

     Предлагаем внести изменения к Закону  об  индексации,  потому что  инфляция  сегодня  - 20 процентов,  цены возросли в несколько раз, а заработная плата не увеличилась.

 

     Фракция вносит предложение перечислить наш дневной  заработок проживающим  на  территории  Украины  семьям моряков,  погибших на атомной подводной лодке "Курск".

 

     Фракция вносит  предложение  в  обязательном  порядке   перед рассмотрением  проекта  бюджета заслушать отчет Кабинета Министров об использовании бюджета за 1999 год. Не вносят. Наверное, слишком уж сложно скрыть,  что было использовано на избирательную кампанию и каким образом.

 

     И последнее.  Изменения по Регламенту мы внесем,  а вопрос  о Социальной  хартии,  при  том  что  Комитет  по  зарубежным  делам занимается саботажем,  прошу все-таки внести  и  рассмотреть.  Это обязательство перед Советом Европы.

 

     Благодарю (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Дякую.

 

     Шановні народні депутати!  Слово надається народному депутату Червонію.  І будемо завершувати,  бо вже по ходу обговорення пішов запис. Це вже порушення.

 

     ЧЕРВОНІЙ В.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Дякую, Іване Степановичу. 17 квітня 2000 року було внесено депутатський  запит,  адресований Прем'єр-міністру  України про зловживання у сфері випуску та обігу векселів і використання бюджетних коштів  у  Рівненській  області. Запит було підтримано на засіданні Верховної Ради. Авторами його є депутати - члени нашої фракції.

 

     На підставі доручення Прем'єра Головкру України  здійснило  у квітні-травні цього року перевірку з виїздом у Рівненську область. Перевіркою підтверджено всі зловживання, викладені в депутатському запиті.

 

     Мова йде  про  те,  що  при заборгованості бюджету області по соціальних виплатах на 1 січня  2000  року  на  суму  92  мільйони гривень   фінуправління   облдержадміністрації  всупереч  забороні Кабміну випустило вексель  на  96,2  мільйона  гривень,  а  це  25 відсотків обласного бюджету.  Цей вексель,  що пройшов через фірму "Торговий дім "Рівненщина",  яка працює під  особистим  патронатом губернатора  Сороки,  був  придбаний за номіналом Рівненською АЕС, яка  погасила  свою  заборгованість  перед  обласним  бюджетом  по податку на прибуток.

 

     У результаті  нескладних махінацій кошти в сумі 96,2 мільйона гривень почали частинами надходити на рахунок  ізраїльської  фірми "Медикалтрейдінтернешнел",  за  що ізраїльський партнер "пообіцяв" до 1 липня  2000  року  поставити  в  Рівненську  обласну  лікарню медичне  обладнання  на  суму  32  мільйони гривень.  Різниця в 64 мільйони  гривень  мала  бути  розподілена  між  учасниками   цієї кримінальної фінансової оборудки.

 

     Після звернень  фракції  УНР  безпосередньо  до  Президента і Прем'єрміністра України тричі протягом липня-серпня цього року  на засідання   Кабміну  вносилося  питання  про  результати  розгляду взаєморозрахунків     векселями     фінуправління      Рівненської облдержадміністрації.  Але  всупереч  Закону  про статус народного депутата   України   представників   нашої   фракції   -   авторів депутатського  запиту  -  не  було  допущено до розгляду вказаного питання на засіданнях Кабміну.

 

     Як з'ясувалося,  причина   блокування   рішення   керівництва Кабміну  доволі  проста:  міністр  фінансів  Мітюков під всілякими приводами  зволікає  із  внесенням  в  установленому  порядку   на засідання  Кабміну необхідного проекту рішення та інших документів з даного питання.

 

     Таким чином,  на фоні заяв про  боротьбу  уряду  з  корупцією Кабмін  ось  уже  три  місяці  неспроможний  прийняти  рішення про припинення розкрадання  бюджетних  коштів  у  сумі  96,2  мільйона гривень.

 

     Фракція Українського   народного   руху   вимагає   негайного прийняття постанови Кабміну,  яка припинила б масштабну корупцію в органах  державної  влади  на Рівненщині і створила б правову базу для притягнення до кримінальної відповідальності  всіх  ідеологів, організаторів  і виконавців цієї величезної спланованої фінансової афери.

 

     Ми просимо Івана Степановича, щоб у порядку денному Дня уряду було  передбачено  інформацію  уряду  із зазначеного депутатського запиту, за який проголосувала Верховна Рада України.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Дякую.

 

     Шановні народні  депутати!  Ми  завершили  обговорення  цього питання,  і я ще раз звертаюся до народних депутатів.  У нас уже є практика,  і ця практика передбачена Регламентом. Кожен з народних депутатів  як  суб'єкт  законодавчої  ініціативи  має право внести будь-яке питання на розгляд Верховної Ради.  Але для  цього  треба своєчасно  підготувати  і  внести  проект,  а  Погоджувальна  рада розгляне його і запропонує внести на пленарне засідання.  Це  було зроблено і вчора.

 

     Учора на засіданні Погоджувальної ради Петро Симоненко вносив від фракції  Комуністичної  партії  України  пропозиції,  які  він сьогодні озвучував. Але ми тоді домовились, я звертаюся і до Петра Миколайовича,  і до його колег із  фракції,  що  запропонуємо  той перелік питань, який узгоджений і який ми готові розглянути. Решту питань,  які сьогодні вносили депутати - і  Червоній,  і  Григорій Омельченко,  і  Володимир  Марченко,  і інші,  - готуйте,  вносьте пропозиції.  11 вересня ми їх розглянемо  і  включимо  до  порядку денного на наступний тиждень і до порядку денного шостої сесії.

 

     А сьогодні я прошу проголосувати проект Постанови про розклад пленарних засідань Верховної Ради України у  вересні  цього  року. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 260.

 

     Рішення приймається.

 

     -----------

 

     Оголошується до розгляду наступне питання - проект Закону про затвердження Указу Президента України про оголошення  територій  у межах   населених   пунктів   Болеславчик,   Мічуріне,   Підгір'я, Чаусове-1,  Чаусове-2 Первомайського району Миколаївської  області зоною   надзвичайної   екологічної  ситуації  (проект  за  номером 6027-П).  Це подання від 31 серпня цього року.  Номер  є,  вручено депутатам.

 

     Доповідач із  цього  питання  -  міністр  екології Заєць Іван Олександрович. Співдоповідь - від комітету.

 

     Будь ласка, Іване Олександровичу.

 

     ЗАЄЦЬ І.О.,  міністр екології та природних ресурсів  України. Шановний  Іване  Степановичу!  Шановні  народні  депутати!  На ваш розгляд подається проект Закону  України  про  затвердження  Указу Президента  України  про  оголошення  територій  у межах населених пунктів  Болеславчик,  Мічуріне,  Підгір'я,  Чаусове-1,  Чаусове-2 Первомайського  району  Миколаївської  області  зоною надзвичайної екологічної ситуації.

 

     Указ було видано Президентом  України  31  серпня  2000  року відповідно до пункту 21 статті 106 Конституції України. Цим указом територія  в  межах  населених  пунктів   Болеславчик,   Мічуріне, Підгір'я,    Чаусове-1    і    Чаусове-2   Первомайського   району Миколаївської області  оголошена  зоною  надзвичайної  екологічної ситуації до 1 вересня 2001 року.

 

     Цим указом  зобов'язано  Кабінет  Міністрів України здійснити комплекс заходів щодо нормалізації екологічного  стану  і  надання медичної, санаторної та соціальної допомоги хворим, профілактичної роботи  з  оздоровлення  населення.  Зокрема,  Президент   України доручив   Кабінету   Міністрів   вжити  невідкладних  заходів  для забезпечення   населення   цієї   зони   якісною   питною   водою; забезпечення  контролю за якістю харчових продуктів і продовольчої сировини,  джерелами водопостачання, станом довкілля; забезпечення оперативного  і достовірного інформування населення про екологічну і  санітарно-гігієнічну  ситуацію  та   здійснення   заходів,   що вживаються  для  їх  нормалізації.  Президент  України  зобов'язав Кабінет Міністрів України виділити кошти для проведення заходів.

 

     Обставинами, що спричинили оголошення цієї  місцевості  зоною надзвичайної екологічної ситуації, є захворювання на токсикодермію значної  кількості  мешканців   зазначеного   регіону,   виявлення значного  перевищення  гранично допустимих концентрацій нітратів у питній воді, зокрема у криницях.

 

     За станом  на  31  жовтня,  тобто  на  момент  видання  указу Президента, було зареєстровано 378 хворих, у тому числі 208 дітей. Число хворих становило  майже  14  відсотків  загальної  кількості населення  в цій зоні.  Більше половини захворівших (55 відсотків) це діти.

 

     Фахівцями центральної   районної    лікарні,    спеціалістами Міністерства  охорони здоров'я України хворим встановлено діагноз: "екзогенне отруєння невстановленим  хімічним  агентом  політропної дії, токсикодермія".

 

     Для виявлення   джерела  отруєння  аналітичними  підрозділами Державної санітарно-епідеміологічної служби  МОЗ,  Мінекоресурсів, Держводгоспу,  департаменту  ветеринарної медицини Мінагрополітики було проведено дослідження об'єктів довкілля (питної води, грунтів та  повітря),  харчових  продуктів  на  вміст  токсичних  речовин: пестицидів,  солей важких  металів,  продуктів  розкладу  можливих компонентів   ракетного   палива.  Дані  цих  досліджень  показали перевищення граничнодопустимої концентрації нітратів у колодязях у 10-40  разів.  Забруднення  грунтів  нітратами в зоні надзвичайної екологічної ситуації, за результатами проведених на 3 вересня 2000 року досліджень, не виявлено. Виявлено локальне забруднення грунту лише в районі силосної ями,  поблизу шахтно-пускової установки  та на вулиці Трудовій села Болеславчика.  В окремих випадках виявлена наявність формальдегіду та інших нітросполук.

 

     Фахівцями-спеціалістами, які   працювали   на   місці   лиха, розглядалися  декілька  версій  щодо  причин масового захворювання внаслідок надходження  в  середовище  проживання  мешканців  даної місцевості  хімічних  речовин:  отруєння  залишками  пестицидів та агрохімікатів,   що   застосовувалися   в   сільськогосподарському виробництві;  отруєння  токсичними  і  хімічними  речовинами,  які використовувалися у військовій діяльності,  зокрема  у  радянський період,   коли  широко  використовувалося  рідке  ракетне  паливо; транскордонного забруднення тощо.

 

     Внаслідок захворювання  значної  кількості  людей   у   цьому регіоні  було  порушено звичний спосіб і ритм життя.  Багато людей було госпіталізовано,  діти вивезені з цієї  місцевості  до  інших регіонів.  Під  загрозою  опинилися  підготовка  та початок нового навчального року. Соціальна ситуація досить загострилася.

 

     За таких  обставин  відведення  загрози  здоров'ю   людей   і нормалізація   екологічного   становища  потребували  впровадження комплексу додаткових заходів з  боку  держави,  що  і  передбачено указом Президента України.  За час,  протягом якого спостерігалось захворювання  людей,  місцевими  органами  влади  та  підрозділами органів   центральної   виконавчої   влади,  Міністерства  охорони здоров'я,  Міністерства  з  надзвичайних  ситуацій,   Міністерства екології  та  природних  ресурсів,  Держводгоспу,  Мінагрополітики вжито таких першорядних заходів: реалізовано заходи щодо виявлення хворих  і  їх  лікування,  проведено  поглиблений медичний огляд і обстеження  дітей  та  дорослих;  здійснено  вивезення  дітей  для оздоровлення  в  табори  і  санаторії;  організовано  забезпечення мешканців   медичними   препаратами,   профілактичними   пакетами, полівітамінами,  сорбентами тощо, якісною питною водою, продуктами харчування;  проводилося очищення колодязів,  ремонт свердловин та водопроводів,  проводилися  роботи  щодо  комплексного  обстеження стану  довкілля,  зокрема  води,   грунтів,   повітря;   здійснено клінічний   огляд   тварин,   лабораторні   дослідження  продукції рослинного  та  тваринного  походження;  провадилося  інформування населення про перебіг подій.

 

     Відповідно до  розпорядження  Кабінету  Міністрів  України 28 серпня   була   створена   урядова   комісія   під    головуванням віцепрем'єр-міністра   Миколи   Жулинського.  29  серпня  населені пункти,  зокрема  Болеславчик  і  Чаусове-1,  відвідав   Президент України  Леонід  Данилович  Кучма,  який  особисто  ознайомився  з ситуацією.  Президент України зустрівся з мешканцями  постраждалих сіл,  відвідав районну лікарню, де спілкувався з багатьма хворими, заслухав інформацію  керівників  центральних  і  місцевих  органів влади  щодо  заходів,  що вживаються для нормалізації обстановки в цьому регіоні.

 

     Президент України дав доручення інтенсифікувати  роботу  щодо подолання    надзвичайної    ситуації,    пов'язаної   з   масовим захворюванням   населення.   Він   доручив   міністру   з   питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської  катастрофи  Василю  Васильовичу  Дурдинцю  очолити оперативний  штаб  урядової  комісії.  В  межах оперативного штабу створено ряд комісій,  зокрема комісію з компетентного  обстеження траншеї  відходів  військової діяльності,  комісію по інформуванню населення тощо.

 

     31 серпня урядова комісія  затвердила  комплексний  план  дій щодо  локалізації та ліквідації наслідків надзвичайної екологічної ситуації,  пов'язаної з захворюванням населення  в  Первомайському районі  Миколаївської  області.  Планом дій передбачено шість груп заходів:    організаційних,    медико-санітарних,     комплексного еколого-геологічного, гідрологічного та радіометричного обстеження території забруднення,  забезпечення життєдіяльності постраждалого населення,         інформаційно-аналітичного         забезпечення, матеріально-технічного і фінансового забезпечення.  Цими  заходами передбачено,  зокрема,  забезпечити  мешканців сіл централізованим водопостачанням,  газифікувати населені пункти, провести перевірку дотримання  вимог природоохоронного законодавства підприємствами і організаціями Первомайського району.  Також передбачено  постійний контроль за станом навколишнього природного середовища, здійснення моніторингу  стану  здоров'я   населення   в   зоні   надзвичайної екологічної ситуації,  інформування громадськості про ситуацію, що складатиметься в цій місцевості.

 

     На розвиток цих заходів кожне задіяне міністерство  розробило свій  план  дій,  і  ці  плани  узгоджуються і спільно з місцевими органами  влади  реалізуються.  Уся  ця  робота  ведеться  спільно центральними і місцевими органами влади.

 

     Яку ситуацію маємо на сьогодні?  З 28 серпня не зареєстровано жодного хворого на  токсикодермію.  Рівень  забруднення  нітратами поверхневих  вод,  зокрема  вод  річок  Південний  Буг і Синюхи та ставків,  знаходиться у звичайних межах і  не  перевищує  гранично допустимої  концентрації.  Фізико-хімічні  якості  поверхневих вод відповідають нормам.  Рівень забруднення нітратами колодязної води в багатьох випадках перевищує гранично допустиму концентрацію.  На стаціонарному лікуванні перебуває 15  осіб,  з  них  5  осіб  -  у центральній районній лікарні,  в тому числі двоє дітей, та 10 осіб в обласній лікарні,  з них - 10 дітей.  За  весь  період  охоплено подвірними  обходами 4818 осіб,  у тому числі 613 дітей,  оглянуто спеціалістами комплексних бригад 2661 особа, з них - 115 дітей.

 

     За період  з  31  серпня  по  3  вересня  2000  року  жителям постраждалих місцевостей надано таку гуманітарну допомогу: борошна

- 21,5 тонни,  олії - 2,9 тонни,  макаронних виробів  0,96  тонни, кавунів  -  56,5  тонни,  молочних  виробів  -  2,1 тонни та інших продуктів.

 

     Нині розгорнуто широку роботу  щодо  комплексного  обстеження стану довкілля, постійно працює оперативний штаб.

 

     У суботу  та  неділю  (2-3  вересня)  в Первомайському районі працювала  урядова  комісія  під  керівництвом   міністра   Василя Васильовича  Дурдинця.  В  Кабінеті  Міністрів вирішується питання фінансування робіт,  пов'язаних з нормалізацією ситуації. Загальні попередні   висновки   цієї  комісії  такі:  доцільно  запровадити комплекс заходів щодо подальшого екологічного,  гідрологічного  та санітарно-гігієнічного  обстеження в зоні надзвичайної екологічної ситуації, в зоні контролю та зоні спостереження.

 

     Продукти та сировина тваринного та  рослинного  походження  в цілому   придатні   до  вживання.  Додаткове  забруднення  води  в колодязях зони надзвичайної екологічної ситуації  в  червні-серпні 2000 року не виявлено.

 

     Фізико-хімічні якості  поверхневих  вод у ріках Південний Буг та Синюха  відповідає  нормам.  Додаткового  забруднення  грунтів, сільськогосподарських   угідь   у  зоні  надзвичайної  екологічної ситуації  не  виявлено,  крім  району  шахтно-пускової  установки, навколо  силосної  ями та прилеглої вулиці Трудова у Болеславчику. Забруднення грунтів пестицидами та солями важких металів у зоні не виявлено.  Причини  виникнення  захворювання на токсикодермію,  за результатами проведених досліджень,  за станом на 3  вересня  2000 року  не  встановлені.  Доцільно  у  першу чергу провести ретельне обстеження місця захоронення ШПУ біля села Болеславчик.

 

     Шановні народні депутати, зважаючи на необхідність здійснення надзвичайних  заходів для забезпечення життєдіяльності населення і нормалізації екологічної  ситуації  та  відповідно  до  пункту  31 статті  85  та  пункту 21 статті 106 Конституції України,  а також відповідно до  статті  6  Закону  України  про  зону  надзвичайної екологічної ситуації прошу прийняти проект Закону про затвердження Указу  Президента  України  про  оголошення  територій   у   межах населених  пунктів  Болеславчик,  Мічуріно,  Підгір'я,  Чаусове-1, Чаусове-2  Первомайського  району  Миколаївської   області   зоною надзвичайної екологічної ситуації.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Я бачу, в депутатів є запитання. Прошу записатись.

 

     Висвітіть, будь ласка.

 

     Слово надається  народному депутату Володимиру Моісеєнку.  За ним - депутат Покотило.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.  Фракция Коммунистической партии Украины. Иван Александрович,  вы  не  так  давно выполняете обязанности министра экологии.  Но в то  же  время,  к  сожалению,  процесс  нарастания подобных  катастроф  и  ЧП продолжается,  не только в Николаевской области это произошло,  но и в Донецкой.  И  вы  это  тоже  хорошо знаете.

 

     Но я  хотел  бы,  чтобы  вы  все-таки более подробно осветили военный "след" в этой катастрофе.  У меня есть информация,  что  в Николаевской  области  это  связано  с  тем,  что  действительно в советское время там были захоронены отходы ракетного топлива.  Эти отходы сохранялись с гарантированным отсутствием утечек. Затем эти захоронения были переданы в ведение местных органов власти,  армия как   бы   сняла   с   себя  ответственность  за  сохранение  этих могильников.  И на  сегодня  получается,  что  ответственность  за возможную  в  будущем  гибель  людей  - сегодня нет,  но поражение жизненно важных органов человека происходит - ни армия, ни местные органы  власти  на  себя  не  берут.  Как  же  быть нам,  народным депутатам, в этой ситуации? Какие решения принимать?

 

     Спасибо.

 

     ЗАЄЦЬ І.О. Як я вже сказав, версія щодо джерела забруднення в результаті військової діяльності дуже ретельно сьогодні вивчається урядовою комісією і лабораторіями, які працюють.

 

     Якщо говорити про  аналізи  лабораторних  досліджень,  то  ні гептилу,  ні  окислювача ні в грунті,  ні у воді не виявлено.  Але виявлено продукти,  які можуть утворюватись у  результаті  розпаду деяких  компонентів ракетного палива,  в незначних кількостях.  Це перше.

 

     Друге. Справді, якщо обстежити цю територію і не тільки цю, а й  в  інших  областях,  зокрема  в Кіровоградській,  Одеській,  то побачимо дуже й  дуже  небажані  наслідки  військової  діяльності. Покинуті   цілі   шахтно-пускові  установки,  біля  самих  шахтних пускових установок скидались на момент переозброєння або  переходу на  переозброєння новими ракетами сотні тонн усіляких залишків.  В одних місцях вони  пригортались  землею,  в  інших,  прямо  скажу, просто ховалися.

 

     Що стосується села Болеславчик, то в безпосередній близькості до нього,  на території ферми, було одне із таких захоронень. І це захоронення  так  звані  народні  металісти  розкопали  наприкінці травня, і невідомо, чи були там якісь речовини, чи ні.

 

     Тому зараз   ми    безпосередньо    займаємося    поглибленим дослідженням цих шахт і захоронень.  Там працюють геологи, екологи та інші лабораторії.

 

     Уже сьогодні  можна  зробити  висновок,  що   ситуація,   яка склалася навколо цих покинутих шахтно-пускових установок,  навколо цих захоронень,  спонукає нас до активних дій,  створення комісій, які   спільно   з   органами  місцевої  влади  повинні  обстежити, інвентаризувати ці об'єкти і прийняти відповідні рішення.  І ще  є один  аспект  тут:  дехто використовує ці покинуті шахти для того, щоб зсипати сміття. Йдеться про шахти, покинуті у 60-70-х роках.

 

     Теперішні шахти  ліквідуються,  і  я  вважаю,  що  це  цілком правильно,  рекультивується земля,  і таким чином унеможливлюється розкрадання решток і використання захоронень як сміттєзвалищ.

 

     Так що я ваше занепокоєння поділяю.

 

     ГОЛОВА. Іване Олександровичу,  ви маєте великий досвід, проте чотири хвилини на відповідь на одне запитання пішло.

 

     Слово надається   народному   депутату   Покотило.   За   нею

-задаватиме запитання депутат Гуцол.

 

     ПОКОТИЛО Н.О.,  член Комітету Верховної Ради України з питань культури  і духовності (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, виборчий блок СПУ та СелПУ). Прошу передати слово Морозу.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Олександра Олександровича Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.,  член Комітету Верховної Ради  України  з  питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  92, Київська область).  Іване Олександровичу, я прошу коротко запишіть кілька запитань.

 

     Перше. Чому два місяці міністерство мовчало про цю біду?

 

     Друге. Чи ви вже звернулися до міжнародних організацій, як-то "Грінпіс",  для допомоги у проведенні  кваліфікованої  експертизи? Адже в нас у цій справі домінує відомчий інтерес, і якщо долається розбрат, то тільки одним способом - киванням на Радянський Союз.

 

     Третє. Чи порушена кримінальна справа за фактом злочину перед людьми?

 

     Четверте. Чому   телебачення  і  в  цій  справі  вдається  до окозамилювання:  то хвалиться оперативністю,  то киває на вибух на "Курську"?  Там  на човні ракета зірвалася,  а в нас - у Броварах. Там тепер згорів телецентр, а в нас - декілька років тому... Треба своїми справами займатися, щоб не було так: у сусіда сміття в оці, а у себе не бачимо колоди!

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, Іване Олександровичу.

 

     ЗАЄЦЬ І.О.  Щодо першого запитання.  Міністерство не мовчало. Ви  знаєте,  що  був ряд повідомлень у засобах масової інформації. Отже, інформувалося про становище у цьому регіоні досить широко.

 

     Друге. Чи звернулися за допомогою до міжнародних організацій? Така робота пророблена Міністерством закордонних справ: зверталися і до ВООЗ,  і до ряду країн, зокрема до Сполучених Штатів Америки. Тому  попередня  робота  проведена,  потрібно  тільки зважити наші можливості з тим,  щоб можна було звернутися вже конкретно за цією допомогою.

 

     Третє. Чи  порушена  кримінальна  справа?  Кримінальна справа порушена прокуратурою,  зокрема щодо розкриття  траншеї,  ведеться слідство.  Так  само працюють органи Служби безпеки і Міністерства внутрішніх справ.

 

     І четверте.  Чи телебачення вдається до окозамилювання? Це не моє питання.  Але я дивився багато повідомлень телебачення, в яких досить чітко,  я сказав би,  навіть гостро привертається  увага  і громадськості, і органів влади до цієї проблеми.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть  мікрофон  Михайла  Гуцола.  За ним останнє запитання - депутат Манчуленко.

 

     ГУЦОЛ М.В., секретар Комітету Верховної Ради України з питань прав   людини,  національних  меншин  і  міжнаціональних  відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПЗУ).  Фракція "Батьківщина". Шановний пане міністре! Скажіть, будь ласка, чи є у вас  інші  версії  щодо  цієї  екологічної   катастрофи?   Чи   не розглядалася версія,  що там,  можливо,  було захоронення хімічної зброї?  Адже це катастрофа,  можливо, надзвичайно велика. Це перше запитання.

 

     І друге.    Яка   профілактична   робота   щодо   недопущення екологічних катастроф проводиться в Україні, щоб ми могли захищати довкілля, флору і фауну і в цілому людину?

 

     Дякую.

 

     ЗАЄЦЬ І.О.  Як я вже сказав,  пророблялися різні версії:  від транскордонного забруднення до забруднення  залишками  пестицидів. Було дуже багато версій, зокрема, розглядалися і ці всі. Аналіз ще не завершено, робота триває у всіх можливих напрямах. Але сьогодні спеціалісти схиляються до двох головних версій: це забруднення або отруєння    хімічними    речовинами,    які     залишилися     від сільськогосподарського    виробництва,    і   отруєння   хімічними речовинами,  які могли залишитися від військової діяльності,  хоча інші версії не відкидаються і проробляються.

 

     Дуже добре,   що   ви   привернули   увагу   до  необхідності профілактичної роботи. В останньому пункті указу Президент України зобов'язує  Кабінет  Міністрів провести роботу щодо виявлення всіх небезпечних в екологічному і техногенному плані об'єктів:  мостів, веж, колекторів, захоронень - з тим, щоб розпочати широкомасштабну профілактичну роботу.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Манчуленко, останнє запитання.

 

     МАНЧУЛЕНКО Г.М.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань    національної    безпеки   і   оборони   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Фракція   Українського народного руху. Шановний Іване Олександровичу, я думаю, що Кабінет Міністрів і ваше міністерство досить  оперативно  відреагували  на проблеми у Первомайському районі Миколаївської області, і я думаю, що й надалі ви будете тримати це питання під належним контролем.

 

     У зв'язку з трагедією,  яка сталася на Миколаївщині,  я хотів би  привернути вашу увагу до проблем,  які виникли наприкінці 80-х років у Чернівецькій області,  до  так  званої  хвороби  алопеції, причини  якої до цього часу остаточно не з'ясовані.  Тоді так само відпрацьовувалася  військова  версія,  і  були  свідки  того,   що перевозилися відповідні вантажі через територію міста пізно вночі. Але за часів існування Радянського Союзу до  кінця  цю  версію  не вдалося відпрацювати,  оскільки все було покрито грифом таємності. Якраз  згідно  з  указом   Президента   України   про   здійснення профілактичних заходів,  я вважаю,  що було б доцільно, щоб і ваше міністерство з метою недопущення в майбутньому подібних  катастроф повернулося  до чернівецької хвороби алопеції і остаточно,  щоб ми вже поставили крапку, в тому числі щодо військової ракетної версії чернівецької хвороби алопеції.

 

     Дякую.

 

     ЗАЄЦЬ І.О.  Я згоден з вами,  що виникнення таких захворювань зумовлене  рядом  причин.  І  для  розслідування  таких   випадків потрібно  проводити  комплексні  дослідження  за  участю екологів, геологів та багатьох інших спеціалістів.

 

     Я хочу  вам  сказати,  шановні  народні  депутати,   що   нам дісталася  тяжка  екологічна спадщина.  Серед обстежених грунтових вод щонайменше четверта частина забруднена, не кажучи вже про інші природні ресурси. Тому справді потрібна повна мобілізація зусиль у цьому   напрямі,   треба   планувати   відповідне    фінансування, запроваджувати   відповідні   державні   програми.   І   над   цим міністерство працює.  І ви будете розглядати наступного тижня  ряд законопроектів,  які подані нашим міністерством і які дадуть змогу нам поліпшити екологічну ситуацію.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Дякую,  Іване Олександровичу.  Наступного разу  треба лаконічніше висловлюватися, щоб більше могли отримати відповіді.

 

     Слово для  співдоповіді  надається  голові  Комітету з питань екологічної політики,  природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Юрію Івановичу Самойленку.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І.,  голова  Комітету  Верховної  Ради України з питань екологічної  політики,  природокористування  та  ліквідації наслідків      Чорнобильської      катастрофи     (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПЗУ). Шановні народні депутати! Шановний  Іване  Степановичу!  Я насамперед хочу подякувати вам за те,  що наприкінці роботи п'ятої сесії  ви  затвердили  Закон  про надзвичайну  екологічну ситуацію.  Згідно із цим законом громадяни мають право на відшкодування завданих їм збитків.  Зокрема,  тут є стаття   15  "Відшкодування  шкоди  особам,  які  постраждали  від надзвичайної екологічної ситуації,  та  оплата  праці  громадянам, залученим  до  виконання  заходів  з  ліквідації  наслідків у зоні надзвичайної  екологічної  ситуації".   Отже,   тепер   ми   маємо можливість  відреагувати на цю надзвичайну ситуацію.  Я також хочу сказати, що дуже важливо говорити правду про те, що відбувається у такій зоні.

 

     Як уже зазначали, розглядалося вісім версій стосовно того, що могло спричинити цю хворобу:  інфекційна,  алергічна,  радіаційна, пестицидна,  діоксинова,  отруєння токсичними металами, нітратна і хімічна військова.

 

     Перші шість - інфекційна,  алергічна, радіаційна, пестицидна, діоксинова,   отруєння   токсичними   металами  -  були  відхилені провідними науковими установами і фахівцями України.  На  решті  - потрібно особливо спинитись і їх проаналізувати.

 

     Нітратна версія  не  може бути повністю знята,  оскільки,  за результатами  досліджень,  проведених  Інститутом   екогігієни   і токсикології, Українським науково-гігієнічним центром, зафіксовано перевищення гранично  допустимих  концентрацій  нітратів  у  10-30 разів,  а  в  деяких  місцях - і до 100 разів.  Однак такий рівень нітратів спостерігається там упродовж багатьох років з 1990  року, і лише одна ця версія не може бути прийнята.

 

     Найбільш імовірною,   тобто   такою,  яка  не  має  достатніх аргументів проти,  є версія отруєння хімічною речовиною невідомого походження, можливо, пов'язаною з захороненням відходів у силосній траншеї 1978 року.

 

     Отже, ми повертаємось до того,  що  не  можна  виключати,  що такими  речовинами  могли  бути високоактивні компоненти ракетного палива або продукти їх  трансформації.  Дотичними  доказами  цього можуть бути знайдені у грунті, воді та рослинах села Болеславчик у певній кількості нітродозиметалін, формальдегід і фтор.

 

     Я хочу ще раз звернутися до Міністерства екології і природних ресурсів.  Свого часу зелені,  протестуючи, говорили: "Збережіть у міністерстві  відділ,  який  би  займався  військовою   інспекцією військових   об'єктів".  Саме  завдяки  цьому  відділу  ми  змогли локалізувати забруднення,  які були пов'язані зі сховищами  палива для авіації, і така робота триває. Проте цей відділ ліквідували, а унікальні фахівці,  які знали розміщення  цих  сховищ,  що  в  них знаходиться, були розігнані.

 

     Шановний Іване Олександровичу,  я в черговий раз закликаю вас і Кабінет Міністрів відновити цей  відділ  (управління)  у  своєму міністерстві.  Знайдіть  цих  фахівців,  які знають це і не будете ламати голови над тим,  що і як захоронено.  Вони всі ці відомості мають, і не треба буде звертатися до Росії.

 

     Я ще хочу наголосити на такій ситуації.  Справді,  у нас дуже багато  екологічних   негараздів   залишилося   після   діяльності радянської   армії  і,  звичайно,  вирішувати  такі  проблеми  без російських фахівців  дуже  важко,  їх  треба  до  себе  закликати, використовувати  в  нашій роботі так само,  як і інших міжнародних фахівців.  Але водночас Росія ні копійки  не  дала  на  ліквідацію наслідків  Чорнобильської катастрофи.  Росія ні копійки не дасть і на  цю,  Миколаївську,  трагедію.  Тому  давайте   наш   заробіток перерахуємо  на  допомогу  потерпілим  від Миколаївської трагедії, зокрема дітям.  А після того  як  і  Росія  до  нас  приєднається, обов'язково  перерахуємо  і  на  допомогу  потерпілим  у зв'язку з трагедією "Курська".

 

     Чому я про це кажу?  Нам повідомили,  що  постраждалих  діток вивезли відпочивати з цієї зони.  Та ніхто нікуди їх не вивіз. Усі вони в даний час перебувають у місцевих, миколаївських санаторіях. А  нам  треба  було  б  їх  вивезти трохи далі,  для того щоб вони оздоровилися.

 

     Шановні народні депутати, я закликаю вас затвердити цей закон і   дати   можливість  виконавчій  владі  діяти  згідно  з  чинним законодавством.

 

     ГОЛОВА. Чи будуть у  депутатів  запитання?  Запишіться,  будь ласка.  Слово  надається  народному  депутату  Покотило.  За нею - депутат Заєць.

 

     ПОКОТИЛО Н.О. Я прошу передати слово Мухіну.

 

     ГОЛОВА. Депутат Мухін.

 

     МУХІН В.В.,  член Комітету Верховної Ради  України  з  питань національної  безпеки і оборони (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок СПУ та СелПУ). Иван Степанович, это вероятно нажали неожиданно.  Я буду выступать после выступающих, о беде рассказывать...

 

     ГОЛОВА. Добре. Дякую.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Зайця. За ним - депутат Жежук.

 

     ЗАЄЦЬ В.В.,  перший заступник голови Комітету Верховної  Ради України  з  питань  Регламенту,  депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий   округ,   СДПУ(о)).   Шановний  Юрію  Івановичу,  версій екологічного лиха ми чули дуже багато,  але природи захворюваності так на сьогодні і не встановлено,  і триває це вже не один місяць. Я читав президентський проект указу,  який,  зрозуміло,  готувався спільно  з  Мінекобезпеки,  Міністерством з надзвичайних ситуацій, Міністерством охорони здоров'я,  - сподіваюся,  що це було так.  У цьому   указі   є   пункт   щодо  вивчення  доцільності  залучення міжнародної допомоги з цього питання.  Можливо,  враховуючи те, що минуло  стільки  часу,  записати  інакше,  і  ми  могли б порадити терміново  запросити  міжнародну  допомогу  для  з'ясування   цієї ситуації, оскільки це стосується найціннішого - здоров'я людей. Як ви до цього ставитеся?

 

     Дякую за відповідь.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І.  Я цілком підтримую,  але це протокольно таке доручення  міністерству  треба  давати,  щоб підштовхнути до більш активних дій.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон народного депутата Соломатіна.

 

     СОЛОМАТІН Ю.П.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України   у справах   пенсіонерів,  ветеранів  та  інвалідів  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Шановний Юрію Івановичу, наша  увага  зосереджена  на  тому,  щоб з'ясувати,  в якому стані сьогодні довкілля, продукти споживання, питна вода.

 

     А чи не слід нам  проаналізувати,  що  постраждалі  споживали напередодні  екологічного  лиха,  яка гуманітарна чи інша допомога надходила до цього регіону?  Адже добре відомо,  що  деякі  дитячі іграшки,  ті  ж  ляльки "Барбі",  іноді таким чином впливають,  що перебіг хвороби відбувається  саме  так,  як  ми  бачимо  в  цьому випадку.

 

     Тому в  мене  запитання  таке:  чи не вважаєте ви за доцільне зробити спробу  реконструювати,  що  люди  споживали  напередодні, джерела  постачання  того,  що вони споживали;  які засоби захисту рослин  використовувались,  у  тому  числі,  звідки  і   як   вони завозились, бо часто це робиться безконтрольно?

 

     Дякую.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І. Дякую.

 

     Дуже слушне  запитання.  Кількість населення,  яка проживає в цій зоні,  становить 2711 чоловік.  За подвірними обходами лише за останню  добу  обстежено  2197  чоловік.  Тобто  30 бригад,  в які входять різні спеціалісти, заходять на кожне подвір'я, говорять із кожним мешканцем,  запитують його, що споживав, коли споживав і як харчується зараз.  Така ситуація  спостерігається,  саме  от  такі заходи  проведені  перш  за все Міністерством охорони здоров'я.  Я дуже вдячний цим фахівцям.  Такі заходи дали змогу і  локалізувати цю ситуацію,  і впливати на неї,  не допустити випадків летального кінця.

 

     Тому така  робота  проводиться,  проводиться  масштабно,   і, звичайно, її треба продовжувати доти, поки буде діяти наш закон, а саме: до 1 вересня наступного року.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон народного депутата Івана Чижа.  За ним - депутат Гуцол.

 

     ЧИЖ І.С.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань свободи слова  та  інформації  (виборчий  округ  190,  Хмельницька область).  Дякую,  Іване Степановичу.  Шановний Юрію Івановичу.  Я думаю,  що Верховна Рада підтримає  цей  проект,  тому  що  іншого способу боротися з лихом,  як визнавши, що факт є, просто немає, і наводити там треба порядок.

 

     Але мене зараз цікавить інше питання.  Ми завжди діємо  тоді, коли  вже пожежа відбувається і треба гасити.  По-моєму,  так і не було уроків  з  чернівецької  трагедії,  як  ви  знаєте,  не  було висновків.  У  всякому  разі я не знаю достеменно,  що там була за причина облисіння дітей, ви знаєте, того лиха.

 

     Потім, скажімо,  в моєму окрузі є кілька  точок,  аналогічних точкам у Первомайському районі,  - військових ракетних комплексів, які зараз уже не існують.  І  мені  здається,  що  треба  прийняти рішення  не тільки схвалити оцей указ і розпочати дію,  відповідно законом визначену,  а й провести упереджуюче грунтовне  обстеження всіх  можливих,  не  дай Боже можливих,  точок,  де таке саме може статися щодо екологічної безпеки.  Особливо там,  де стояли ядерні ракетні  комплекси.  Це  надзвичайно важливо.  Я би хотів,  щоб ми визначилися з цього питання.

 

     Дякую вам.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І.  Дякую  за  запитання.  Ми  в  четвер  будемо розглядати Державну програму поводження з токсичними відходами.  І саме оці отрутохімікати,  засоби захисту рослин і цілий ряд  інших входять у цю державну програму.

 

     Я прошу народних депутатів більш докладно ознайомитися з нею, щоб ми могли грунтовно поговорити в четвер і,  можливо,  щось  там доповнити.

 

     Але я  хочу  звернути  увагу  Кабінету  Міністрів  ось на що. Комітети,  фракція  зелених,  депутати  не  раз  наголошували:   є екологічні  програми.  Фінансуйте їх.  І ви думаєте,  яка реакція? Нуль.  Ото лише один раз ми  з  вами  заставили  по  Закарпатській області  попрацювати,  25  мільйонів  виділили.  І  у  цьому  році надзвичайну ситуацію пройшли нормально.

 

     От було  затверджено  Державну  програму  утилізації   рідких компонентів ракетного палива і інших токсичних технічних речовин у 1999-2001 роках.  Ви думаєте, дано фінансування? Нуль. Програма є, все розписано.

 

     Тому ми  не  раз  звертали  увагу Кабінету Міністрів і ще раз наголошуємо. Шкода, що немає там першого віце-прем'єр-міністра. За це відповідає перший віце-прем'єр-міністр. І ми критикували.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Михайлу Гуцолу. Останнє запитання.

 

     ГУЦОЛ М.В.   Дякую.   Фракція  "Батьківщина".  Шановний  Юрію Івановичу,  я звертаюся до вас,  як до "зеленого".  Скажіть,  будь ласка, яка ваша особиста версія щодо даної екологічної катастрофи. Це перше.

 

     І друге.  Чи  у  вашому  профільному  комітеті  розглядається аконопроект   про   недопущення  в  майбутньому  абсолютно  ніяких екологічних катастроф в Україні?  Тому що в тому законодавстві має бути передбачено таке, щоб ми могли проводити профілактику.

 

     Дякую.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І. Якщо говорити про мою особисту точку зору, то це дія двох походжень.  Перше,  це залишки військової  діяльності, ракетного  палива.  І  друге,  там  дуже  багато  різних  хімічних забруднень.

 

     От переді мною довідка.  "При  обстеженні  прибережних  смуг, приток  ріки Південний Буг у балках села Мічуріне виявлено звалище побутового сміття і гною.  Створ номер 5. У верхів'ях балки в тому селі   знаходиться  зруйнований  склад  із  залишками  мінеральних добрив,  які дощовими та талими водами  зливаються  в  балку".  От якраз про це і моя версія, і вона підтверджена багатьма іншими.

 

     Стосовно попередження  таких  надзвичайних ситуацій я вже вам казав: один із кроків, який ми зробимо в четвер, буде затвердження Державної програми поводження з токсичними відходами.

 

     ГОЛОВА. Дякую, Юрію Івановичу. Час вичерпано.

 

     Шановні народні    депутати,   переходимо   до   обговорення. Записалося вісім народних  депутатів.  Слово  надається  народному депутату Соломатіну Юрію, за ним буде виступати депутат Кононов.

 

     СОЛОМАТІН Ю.П.   Шановний   головуючий!   Шановні   депутати! Більшість питань,  які  в  мене  були,  я  вже  з'ясував  під  час обговорення  цієї  дуже  важливої  проблеми.  Тому я хочу у своєму виступі звернути увагу лише на те,  що,  на мою думку, недостатньо розглянуто і недостатньо враховано під час обговорення і в проекті відповідного  документа.  Я  хочу  наголосити,  що  вкрай  важливо звернути увагу на реконструкцію подій, які відбувалися напередодні цього екологічного лиха:  що люди  споживали,  що  використовували місцеві   сільськогосподарські  підприємства  для  захисту  рослин особливо.  Бо ми дуже добре знаємо,  що коли  люди  використовують щось  для  знищення колорадського жука,  то вони використовують не лише те,  що постачається офіційно,  що має відповідний сертифікат якості,  а  й  те,  що  надходить  до  наших сільськогосподарських виробників  і  приватних  осіб  безконтрольно,   без   відповідних сертифікатів якості.  І,  на мою думку,  саме на цьому недостатньо зосереджена увага тих, хто працює в зоні цього екологічного лиха.

 

     Указ Президента  ми   правити   не   можемо,   але   я   хочу запропонувати свою редакцію, яку, мабуть, відповідні наші державні інституції можуть врахувати.

 

     В Указі Президента в першому абзаці  другого  пункту  йдеться про  те,  що  Кабінет Міністрів України повинен виділити необхідні кошти,  в другому абзаці записано: разом із Миколаївською обласною державною  адміністрацією  забезпечити  контроль.  Так от до цього речення -  "забезпечити  контроль"  -  пропоную  записати  і  таке доручення:  дослідити  якість  харчових  продуктів  і продовольчої сировини як українського виробництва, так і тих, які надійшли з-за кордону  як  гуманітарна  допомога,  які  споживалися  напередодні виникнення надзвичайної екологічної ситуації, так само дослідити й засоби захисту рослин, мінеральні добрива із визначенням джерел їх постачання і походження. Зрозуміло, що в цьому мають спрацювати не лише  ті  інституції,  які  були  названі,  а  й  та,  яка зветься Держстандарт,  ну і,  зрозуміло,  всі карти  в  руки  Міністерству аграрної політики.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Слово  надається народному депутату Віталію Кононову. За ним буде виступати народний депутат Олена Мазур.

 

     КОНОНОВ В.М.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань молодіжної   політики,   фізичної   культури,   спорту  і  туризму (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПЗУ). Шановний Голово!  Шановні колеги! Я хочу бути насамперед справедливим у цій ситуації,  тому  що  можна  критикувати,  можна  з  "негодованием" задавати   запитання   міністру   чи   голові  Комітету  з  питань екологічної політики.  Але я хотів би нагадати нам усім,  що в цих ситуаціях  винні насамперед ми з вами - народні депутати третього, другого,  першого  скликань.  Давайте  подивимося  на   економіку. Скільки   коштує  оголошення  цієї  території  зоною  надзвичайної екологічної  ситуації?  Близько  10-12  мільйонів.  А  скільки  ми виділили  грошей  на  Міністерство  екології?  60  мільйонів  -  у минулому році,  100 мільйонів - у цьому році.  Якщо ми будемо  так ставитися  до  цих  проблем...  А  я  хотів би вам нагадати,  що в Україні, крім Болеславчика, такі міни уповільненої дії є в кожному районі.  Насамперед  24  відкритих  радіоактивних  захоронень - не чорнобильських.  І,  врештірешт,  які б  програми  ми  з  вами  не розробляли,  от, скажімо, зелені запроваджують позитивні програми, цього недостатньо.  Ми садимо  дерева,  а  їх  вирубують  в  інших місцях,  ми чистимо річки,  а їх забруднюють в інших місцях.  І ми просто перестали вірити в наші можливості тут,  у парламенті, тому починаємо активні дії. Ви завтра це побачите.

 

     Я дуже   дякую   керівництву   Верховної  Ради,  апарату,  що встановили нові кнопки.  І єдине,  що я  просив  би  вас  сьогодні зробити:  просто  натисніть  на  зелене,  і ми розв'яжемо хоч одну маленьку проблему.

 

     Дякую за увагу (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Слово надається народному депутату  Олені  Мазур.  За нею  буде виступати Володимир Мухін.  Я не бачу народного депутата Мазур.

 

     Увімкніть мікрофон Володимиру Мухіну, будь ласка. Будь ласка, з трибуни, Володимире Васильовичу.

 

     МУХІН В.В.  Дорогие товарищи! В нашей фракции Нина Алексеевна Покотило занималась этим вопросом еще  месяц  тому  назад.  К  ней обратились   женщины   (она  возглавляет  соответствующее  женское движение) по поводу того,  что болеют дети. Никто из Администрации Президента,  из  правительства ничего не делает.  Месяц тому назад она поехала в этот регион,  глубоко изучала все эти вопросы  и,  к сожалению, сама заболела. Она сейчас лежит в нашей больнице.

 

     Уважаемые товарищи!  Это на самом деле страшная беда, которая свалилась на наше государство,  и  мы  только  в  этом  месте  это обнаружили.  А  сколько  ракетных  и шахтных установок - и вот Чиж говорил об этом - и в Хмельницкой области,  и в других областях, и сколько   же  там  всякой  этой  гадости  захоронено!  Поэтому  мы серьезнейшим образом после  возвращения  Покотило  обсуждали  этот вопрос на заседании фракции. И сама Покотило записалась на прием к Президенту с просьбой, чтобы Президент принял ее, чтобы она самому главному  ракетчику,  который  знает,  что  такое  гептил  и амил, рассказала, что творится там - в Николаевской области.

 

     К сожалению, три дня добивалась она на прием к Президенту, но так он ее и не принял,  хотя Администрация Президента, слава Богу, на это прореагировала.  И вот мы имеем результаты:  все обсуждаем. И,   безусловно,   наша   фракция  будет  поддерживать  этот  указ Президента,  может,  единственный  указ  и   единственный   закон, изданный  им  за  последнее  время,  который  в  самом  деле будет направлен на поддержку этих пострадавших людей.

 

     Что мы предлагаем? Мы предлагаем в этом указе написать, чтобы не  академия наук и наши медицинские академии изучали этот вопрос, а чтобы напрямую  прямо  сегодня  мы  обратились  к  международным организациям и выяснили, что там происходило. Люди говорят, что на этом могильнике были какието иностранцы.  Эти иностранцы проводили какие-то работы, после чего поднялось облако, и после этого облака все это происходило. Я хотел бы задать вопрос Службе безопасности: что делали иностранцы, если это правда, на могильнике ракет?

 

     У нашей   фракции   вопрос   к   Министерству   по   вопросам чрезвычайных ситуаций.  Мы бы хотели заслушать  здесь  выступление Василия  Васильевича  Дурдинца,  чтобы  он  рассказал нам,  кто же отвечает за эти могильники и как вообще Министерство  по  вопросам чрезвычайных  ситуаций учитывает все это при решении этих проблем? И в целом я скажу следующее.  При всем том,  что  мы  поддерживаем этот закон,  мы хотели бы, чтобы в бюджете 2001 года были выделены отдельные деньги для этого региона,  отдельные. И за такой бюджет, вот именно за такую статью, наша фракция будет голосовать.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Слово надається народному депутату Михайлу Ратушному. За ним буде виступати депутат Єльяшкевич.

 

     РАТУШНИЙ М.Я.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань   законодавчого  забезпечення  правоохоронної діяльності (виборчий округ 164,  Тернопільська  область).  Шановні колеги! Шановні представники уряду! Позиція Українського народного руху, я думаю, як і більшості або всіх у цьому залі, безперечно, - затвердити  Указ Президента про надання цій території статусу зони надзвичайної екологічної ситуації.  Я вважаю, що ця біда висвітлює проблему   набагато   ширшу.   Звичайно,   ми,  депутати  минулого скликання, пам'ятаємо, як частина депутатів говорила, що вибухи по ліквідації  шахтно-пускових  установок  призводять до тріщин,  про зникнення води в Миколаївській,  Хмельницькій та інших областях. Я вважаю,  що  якби  тоді  уважніше прислухалися до думок депутатів, якби  було  більше  гласності  і  якби   не   лише   ліквідовували шахтно-пускові установки, що знаходяться поряд, а й звернули увагу на те,  як здійснюється розлив рідинного палива,  то воно  було  б збережено  і,  напевно,  цю проблему ми б сьогодні не розглядали в ракурсі зони надзвичайної екологічної ситуації.

 

     Наша фракція  підтримує   позицію   і   відзначає   позитивну діяльність    Міністерства   екології,   Міністерства   з   питань надзвичайних ситуацій і  усіх  відомств,  і  підтримує  пропозицію стосовно того, щоб Верховна Рада при розгляді бюджету на наступний рік виділила все-таки більші кошти на  Міністерство  екології,  на Міністерство  з  питань  надзвичайних  ситуацій.  Я  думаю,  що ми повинні уважно дослухатися до виступу міністра,  який  заявив,  що нам  дістався  дуже  складний і страшний екологічний спадок.  Такі могильники є  в  багатьох  областях  -  і  в  Миколаївській,  і  в Хмельницькій, і в інших областях. Треба, щоб зараз виконавча влада провела інвентаризацію усіх цих могильників.  Потрібно, щоб люди - не  ті,  які розкопували там захоронення,  а ті колишні ракетники, які здійснювали злив  (значна  частина  їх  проживає  зараз  не  в Москві,  хоча  і  там  є інформація,  а вони є пенсіонери,  досить непогані пенсіонери,  і проживають на території України),  - несли кримінальну відповідальність за заподіяні збитки,  щоб кримінальна відповідальність стосувалася не лише людей,  які шукали там метал, не якихось там нещасних стрілочників, а людей з великими погонами, які, знаючи всю небезпеку цього палива, свого часу халатно провели злив і фактично їх збереження в неналежних умовах.

 

     Я вважаю,  що  треба подякувати в першу чергу засобам масової інформації,  які  справді  привернули  увагу  до  цієї   проблеми. Висвітлення  цієї  проблеми  не  повинно  бути  якоюсь  таємницею, повинна бути повна гласність.  І якщо є винні,  то  люди  і  цього регіону,  і  всієї  України  повинні  знати,  що ці винні покарані належним чином.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Слово   надається   народному   депутату   Олександру Єльяшкевичу. За ним буде виступати депутат Павловський.

 

     Я Єльяшкевича  не  бачу.  Михайла  Антоновича Павловського не бачу.

 

     Слово надається народному депутату  Володимиру  Моісеєнку.  І будемо голосувати.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.   Фракция   Коммунистической  партии  Украины. Уважаемые коллеги!  Конечно же,  этот  указ  нужно  принимать,  но хотелось  бы проанализировать все-таки причины возникновения у нас таких экологических бедствий.

 

     В чем опасность токсикодермии?  В том,  что она долговременно поражает  основные  органы  человека,  и  реакция  на ее действие, возможно,  приведет в последующем  к  печальным  последствиям.  Об этом,  в первую очередь,  в своих выступлениях говорят специалисты Министерства  здравоохранения,  которые  в  правительстве  активно провели практически всю работу для того,  чтобы привлечь внимание, в том числе и общественности, к этим вопросам.

 

     Я хотел бы выразить благодарность тем  руководителям  местных органов  власти  и  Министерства  здравоохранения,  которые  стали грудью на защиту граждан Украины,  невзирая на  противоборство  со стороны   Министерства   обороны   и   других  властных  структур, пытающихся просто замолчать эту проблему.

 

     Уважаемые коллеги!  Я хотел  бы  обратить  внимание  Зайца  и других  выступающих,  которые  пытаются говорить о том,  что здесь виновата Советская Армия. С 1990 года, когда Заец вместе со своими коллегами  проголосовал  за  Декларацію про державний суверенітет, Советская Армия утратила возможность реально выполнять  какие-либо функции на территории Украины. Он это прекрасно знает. И за десять лет,  которые прошли с тех пор,  разрушение этих  могильников  уже лежит на ответственности нашего украинского руководства,  в первую очередь -  руководства  армии.  Нельзя  списывать  то,  что  армия осталась в стороне от своих захоронений.

 

     Теперь о  бюджетах.  Здесь выступили Кононов,  Ратушный.  Они плачутся,  что не хватает средств в бюджете  для  проведения  этих работ.  Но  разве  не господин Кононов со своей фракцией поддержал бюджет.   Даже   тогда,   когда   мы,   сидящие   рядом   с   ними депутаты-коммунисты,  предлагали  ни в коем случае не поддерживать этих позиций, в том числе и по вопросам защиты окружающей среды. И сегодня  проливать  крокодиловы  слезы  в  данном случае по поводу отсутствия финансирования, пожалуй, вам не к лицу.

 

     Я считаю,  что  ваша  фракция,  сложившись  за   счет   своих собственных  карманов,  могла бы пополнить эти средства.  У вас их достаточно.

 

     Уважаемые коллеги,  я  хочу  обратить  внимание  на  то,  что сегодня  господин Драч проводит политику удушения средств массовой информации,  которые пытаются поднять  эту  тему.  Уже  сегодня  в Донецкую  область  ограничено  поступление  печатной бумаги с тем, чтобы газеты стали в послушную позу и выполняли  то,  что  хочется господину  Драчу.  Разве  такие  факты допустимы в демократическом государстве?

 

     Уважаемые коллеги,  в  заключение  я   предлагаю   поддержать представленный законопроект и обявить территорию,  о которой идет речь,  зоной чрезвычайной экологической ситуации.  Также предлагаю предпринять очень осмотрительные действия,  чтобы не раздувать эту экологическую ситуацию.  Ведь у нас уже сегодня люди  жалуются  на то,  что  поступают  далеко  не  больные  токсикодермией  с  целью получить экологическую гуманитарную помощь. Не надо плодить второй Чернобыль в этом смысле.

 

     Я уже   обращался   по   этому   поводу  к  Дурдинцу  Василию Васильевичу при обсуждении Чернобыльской  проблемы.  И  хотел  бы, чтобы мы здесь тоже обратили на это внимание.

 

     ГОЛОВА. Слово  надається  народному депутату Павловському для пропозиції. Уже завершуємо. Залишилося, ви бачите, три хвилини.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.  Я дякую,  Іване Степановичу. "Батьківщина". Шановні  колеги,  я  хотів  привернути увагу до того,  що проблеми екології потрібно розв'язувати  не  тільки  в  одній  програмі,  в одному  Законі  про екологію,  а у всіх законах.  І ми вже в цьому переконалися.  І я думаю,  що ми встигнемо  ще  внести  відповідні доповнення   до   Закону   про   металобрухт.  Бо  з  металобрухту розпочалася ця катастрофа.

 

     Ви знаєте,  якщо ми не нормалізуємо питання з  металобрухтом, ми   можемо   зруйнувати   всю   державу.  Те,  що  50  кілометрів високовольтної лінії зняли, ми знаємо. Зараз нова трагедія.

 

     Тому ми повинні уважно ставитися до  цих  проблем,  до  цього закликаю  всіх,  вносити в закони норми,  які будуть захищати наше середовище, екологію в нашій державі.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Дякую.

 

     Шановні народні депутати!  Бажаючі виступити таку  можливість отримали.  Вам  розданий  проект  Закону  про  затвердження  Указу Президента України про  оголошення  територій  у  межах  населених пунктів  Болеславчик,  Мічуріне,  Підгір'я,  Чаусове-1,  Чаусове-2 Первомайського району  Миколаївської  області  зоною  надзвичайної екологічної ситуації 6027.

 

     Можна поставити його на голосування прийняти за основу? Прошу проголосувати прийняти за основу в першому читанні.

 

     "За" - 279.

 

     Рішення приймається.

 

     Народні депутати в основному і вносили таку  пропозицію,  але народний  депутат  Соломатін  запропонував  внести  доповнення  до тексту  указу.  Я  думаю,  що  ми  цього  робити  не  можемо.  Але протокольно  видрукувати  його  пропозицію і направити до Кабінету Міністрів для відповідного реагування можемо.  Протокольно,  не  в текст указу.

 

     Немає заперечень?  Увімкніть, будь ласка, мікрофон Володимиру Моісеєнку.

 

     МОІСЕЄНКО В.М. Фракция Коммунистической партии Украины.

 

     Иван Степанович,  дело в  том,  что  мы  же  принимаем  закон сейчас, а не изменяем указ. И поэтому предложение Соломатина может быть принято в законе как дополнение  к  тому  указу,  который  мы сейчас   утверждаем   законом.   Так  что  это  вполне  нормальное предложение исключительно по процедуре.

 

     ГОЛОВА. Володимире  Миколайовичу,  можна  погодитися,  але  в Конституції записано:  "затверджуємо",  законом затверджуємо. Тому ми краще протокольно направимо для відповідного реагування,  а вже не будемо втручатися.

 

     Депутате Вінський,  будь  ласка.  Увімкніть мікрофон депутата Вінського.  Зараз проголосуємо. Та є він, я ж його бачу, як немає! Будь ласка, говоріть.

 

     ВІНСЬКИЙ Й.В.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та  інвестицій  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, виборчий блок СПУ та СелПУ).  Іване Степановичу,  була  пропозиція Олександра  Олександровича Мороза розглянути питання про порушення кримінальної справи з цього факту масового захворювання  людей.  Я думаю,  що треба було б чи протокольно, чи окремою постановою таке рішення сьогодні прийняти.

 

     ГОЛОВА. Я  думаю,  до  протоколу   можна   його   внести   як пропозицію, а ми ж не можемо більше  Василю Васильовичу Дурдинець, будь ласка.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.,  міністр з питань надзвичайних ситуацій та  у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Кримінальна  справа  обласною  прокуратурою  порушена  і   активно розслідується,  я  в  цьому  переконався  під час свого недавнього перебування там. Так що немає потреби давати доручення.

 

     ГОЛОВА. Ще є зауваження? Тоді прошу проголосувати прийняти як закон у цілому.

 

     "За" - 317.

 

     Рішення приймається.

 

     Оголошується перерва на 30 хвилин.

 

      (Після перерви)

 

     ГОЛОВА. Оголосіть   депутатам,  що  перерва  закінчилася.  Ми повинні розглядати питання порядку денного. Запросіть їх до залу.

 

     Оголошується до розгляду проект Постанови Верховної Ради  про висвітлення  роботи  шостої  сесії Верховної Ради України третього скликання засобами масової інформації.

 

     Доповідач із цього питання - голова Комітету з питань свободи слова  та  інформації  Зінченко  Олександр  Олексійович.  А далі - проекти постанов за номерами 6026,  6026-1, 6026-2 і 6026-3. Після цього ми надамо слово ініціаторам для обгрунтування постанов.

 

     Увімкніть з процедури мікрофон Валерію Мішурі.

 

     МІШУРА В.Д.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань свободи слова  та  інформації  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий   округ,   КПУ).   Фракція   комуністів.  Шановний  Іване Степановичу!  Ви  постійно  підкреслюєте   необхідність   суворого дотримання  норм  Регламенту.  Моя  пропозиція якраз і грунтується безпосередньо  на  нормах  Регламенту.  Ці  норми   говорять,   що документи,   які   надходять  на  розгляд  Верховної  Ради,  мають попередньо розглядатися  в  комітеті.  Ми  сьогодні  маємо  чотири проекти  постанови.  Із  цих  чотирьох  проектів  лише один проект постанови  на  номером  6026  розглядався  в   комітеті,   і   він підтриманий.

 

     Тому я пропоную обмежитися розглядом лише цього проекту, який пройшов експертизу в комітеті,  і підтримати його, проголосувавши. Ми зекономимо час.

 

     ГОЛОВА. Так,  Валерію Дмитровичу, ви посилаєтеся саме на таку норму Регламенту.  Але  є  інша  норма  Регламенту,  яка  дозволяє депутату,   як   суб'єкту   законодавчої  ініціативи,  підготувати документ і внести його на розгляд.  Комітет  може  висловити  своє бачення  в  особі  голови,  заступника  або того,  кому комітет це доручив. Сесія приймає рішення.

 

     Будь ласка.

 

     ЗІНЧЕНКО О.О.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань    свободи    слова    та    інформації    (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,   СДПУ(о)).   Шановний   Іване Степановичу!   Шановні   народні  депутати!  Відповідно  до  вимог Конституції України,  законів про порядок  висвітлення  діяльності органів  державної  влади  та органів місцевого самоврядування про поставки продукції до державних  потреб  ми  традиційно  ухвалюємо постанову  про  обов'язкове  висвітлення  діяльності парламенту на кожну поточну сесію,  основні засоби та канали мовлення,  бюджетні кошти,  тендерні,  тобто конкурсні, засади розміщення замовлення в державних та комерційних ЗМІ.

 

     Про висвітлення роботи шостої сесії,  як ви бачите з розданих документів,   є   чотири   проекти   постанови:  два  з  них  були підготовлені  до  початку  сесії   й   обговорені   на   засіданні Погоджувальної Ради та два - подані сьогодні.

 

     Перший -  опрацьований  і  проголосований  членами Комітету з питань свободи слова та інформації на своєму засіданні в  середині липня цього року, тобто наприкінці минулої п'ятої сесії.

 

     Другий -  підготовлений  народними  депутатами  (до  речі,  і членами Комітету з питань свободи слова  та  інформації)  протягом липня-серпня цього року і після низки консультацій з фінансовим та юридичним  управліннями,  після  проробки  можливості   технічного забезпечення  трансляцій  відповідно внесений на розгляд Верховної Ради України. Вони в цілому не суперечать один одному, проте мають суттєві відмінності: два проекти 6026-2 і 6026-3 не обговорювалися на засіданні Погоджувальної ради,  але ви маєте змогу порівняти їх і зробити свій висновок.

 

     Перше, що я хотів би зазначити. Ми маємо зробити рішучий крок до переходу  від  валового  продукту,  тобто  коли  все  нормально вирішують не якісні параметри,  не рівень підготовки матеріалів, а години ефіру,  сантиметри площі газети  і  таке  інше,  до  якісно іншого,   нового,   а   саме:   наголос  зробити  на  ефективність інформаційної присутності  Верховної  Ради  у  медійному  просторі України.

 

     Друге. Ефективність, на мій погляд, чи не найперше, пов'язана за присутністю не тільки в центральних, а й у регіональних засобах масової інформації.

 

     І, нарешті, третє. Ми маємо зробити рішучий крок до створення сучасної за формою та змістом інформаційної служби Верховної Ради, а не використовувати дідівські, застарілі, неандертальські засоби, які незабаром просто залишать нас в інформаційному вакуумі.

 

     На жаль,  Верховна  Рада  не  має   ефективних   виходів   до Інтернетівських мереж, не створила власної розгалуженої мережі, не спілкується з регіонами.

 

     Як голова Комітету  з  питань  свободи  слова  та  інформації спробую  проаналізувати ці два різні за змістом проекти постанов і дати їм належну характеристику,  виходячи із ситуації, що склалася нині  не  лише  у Верховній Раді,  загалом у державі,  а й у сфері розвитку  новітніх  європейських  та   міжнародних   інформаційних систем. Ми не можемо стояти осторонь цих процесів.

 

     Такий переконливий приклад. З 2005 року в Європі припиняється аналогове  телерадіомовлення,  яке   нині   домінує   в   Україні. Перехідний  же  період  на  розгортання  цифрових  систем навіть у країнах з усталеною економікою становить не  менше  10  років.  Не можемо  ж  ми  лишитися  на  узбіччі інформаційної цивілізації ХХІ століття. Таке відставання набере небезпечних для розвитку України масштабів, по суті, це інформаційне вимирання.

 

     І я  хотів  би наголосити,  що нам необхідно,  не зволікаючи, взяти на озброєння міжнародний досвід в усіх сферах  інформаційної діяльності.   Саме   цим  продиктована  необхідність  створення  і запровадження  у  Верховній  Раді  нової   за   своєю   суттю   та ефективністю  системи  розповсюдження  інформації,  що й відбито в другому проекті Постанови про  прядок  висвітлення  роботи  шостої сесії   Верховної  Ради  України.  Створене  кілька  місяців  тому Інформаційне  управління  Апарату  Верховної  Ради   на   практиці втілюватиме в життя нову систему розповсюдження інформації.

 

     Отже, повернемося до аналізу двох проектів.  Відразу зауважу, що я не ставлю за мету критикувати  чи  геть  відкидати  документ, проголосований   нашим  профільним  комітетом.  До  речі,  не  всі голосували одностайно,  але я глибоко поважаю розум і  волю  своїх колег, тим паче, що я очолюю комітет. Однак спробую, порівнюючи ці два проекти,  довести,  що другий проект найбільш враховує  реалії дня,   відповідає   об'єктивному   розвитку  новітніх  процесів  в інформаційній сфері держави. Більше того, він спирається на досить прискіпливий    аналіз,    здійснений   експертами   комітету   та Інформаційного управління,  щодо  економічних  розрахунків.  Адже, скажімо,  тільки  минулої  сесії  висвітлення діяльності Верховної Ради через мережу радіостанції "Радіо РОКС" і  деяких  комерційних FM-діапазонів коштувало понад 600 тисяч гривень. Це в кілька разів перевищує вартість виходу "Щоденників Верховної Ради  України"  на загальнонаціональних  каналах  телебачення  та  радіо,  але значно поступається конкурентоспроможністю - рейтингами,  увагою глядачів та слухачів.

 

     Отже, у   проекті  постанови  Верховної  Ради  України  6026, внесеному членами комітету,  пропонується така схема  висвітлення. Національна телекомпанія,  тобто УТ-1, щодня здійснює трансляцію у вечірній час програми "Щоденник Верховної Ради України" тривалістю 45 хвилин. На каналах УТ-2 і СТБ так само.

 

     Одразу зауважу, що студія "1+1" не погоджується забезпечувати показ програми "Щоденник Верховної  Ради  України"  тривалістю  45 хвилин у вечірній час, у праймтайм.

 

     Національній радіокомпанії  України  пропонується здійснювати пряму трансляцію пленарних засідань у вівторок з 10 до 18  години, середу, п'ятницю - з 10 до 14 на УР1. Це питання теж не погоджене. І,  до речі,  вартість однієї  години  мовлення  на  цих  каналах, власне, тільки собівартість, - 7600 гривень.

 

     Пункти 5   і  6  проекту  постанови  6026  без  конкретизації звернені   до   редакції   газети   "Голос   України",    Дирекції телерадіопрограм тощо.

 

     На мій  погляд,  цей  проект  постанови  не  вирішує  питання ефективності висвітлення  роботи  парламенту.  Зберігається  стара схема,   коли  народні  депутати  кожної  нової  сесії  намагалися розширювати обсяги висвітлення роботи парламенту  електронними  та друкованими  засобами  масової інформації.  Проте час ставить нові вимоги.  Із створенням більшості в парламенті перед  нами  постало важливе  завдання:  активно  висвітлювати  ділову  частину,  тобто законотворчу  діяльність  народних   депутатів,   відійшовши   від пропаганди   політичного  протистояння,  політичних  заяв,  гасел, популістських  виступів  перед  мікрофоном,  що  лише  перешкоджає творенню законодавчої бази держави.

 

     Отже, у  другому  проекті  замість неефективної і надзвичайно дорогої трансляції Національній телекомпанії України  пропонується під  час  пленарних  засідань  кожного дня о 20.30 на каналі УТ-1, тобто в найбільш рейтинговий час,  транслювати "Щоденник Верховної Ради України" з обов'язковим повтором наступного дня,  до речі, на каналах УТ-1 і УТ-2.

 

     Одразу зауважу,  що ці  програми  будуть  результатом  роботи Дирекції  телерадіопрограм  Апарату  Верховної Ради України,  а не служб телекомпанії  України.  У  прямому  ефірі  транслюватимуться засідання  Верховної  Ради за участю Президента та Дні уряду,  що, власне, визначено законодавством.

 

     Національна радіокомпанія в  часовому  проміжку  з  12.30  до 13.30  та  о  17.30  в  прямому ефірі забезпечуватиме інформаційні оглядові "Щоденники Верховної Ради України"  з  тривалістю  до  30 хвилин.

 

     Щоп'ятниці в  прямому  ефірі  на  першому каналі Українського радіо транслюватимуться тематичні дискусійні  програми  тривалістю 45  хвилин  за участю представників депутатських фракцій і груп та позафракційних народних депутатів згідно з квотами  представництва депутатських фракцій і груп у Верховній Раді.

 

     Принципово по-новому    організовано    висвітлення    роботи парламенту недержавними телерадіокомпаніями, а саме: на каналі СТБ досягнуто  домовленість  про  проведення в суботу у вечірній час у прямому ефірі підсумкової  тематичної  програми  в  інтерактивному режимі.

 

     Створюється об'єднання  з  українських  радіомереж та окремих радіостанцій для трансляції  зручних  для  слухачів  FM-діапазонів інформаційних форматів,  коротких блоків парламентських новин до 3 хвилин.  Учасники  такого  пулу  -  радіомережа  "Довіра"   в   20 радіостанцій та супутникове поширення сигналу "Наше радіо", "Радіо Люкс",  "Радіо  Континент",  "Радіо  РОКС"  та   інші   принципово погоджуються починати цю роботу.  Але нам потрібно з Інформаційним управлінням і прес-службою довести це питання до кінця.

 

     Короткі блоки  парламентських  новин  доповнюються  випусками

5-хвилинних   повідомлень  на  радіо  "Ера",  проводовою  системою розповсюдження сигналу УР-1 та "Промінь".

 

     Підготовлено комплекс    пропозицій     щодо     реформування парламентського журналу "Віче" з метою доповнення текстової версії видання електронною для передачі в Інтернет.

 

     Щодо системи мережі Інтернет. Завершити оновлення та постійно підтримувати  парламентський web-сайт,  проводити web- конференції (до речі,  перша з них може відбутися вже 12 вересня), здійснювати організаційну   та   технічну  підготовку  переходу  до  постійної трансляції засідань Верховної Ради України в мережі Інтернет.

 

     Отже, немає  іншого   виходу,   як   стисло,   об'єктивно   і високопрофесійно  відтворити  законотворчу  роботу Верховної Ради. Безумовно,  буде значно менше місця  власним  уподобанням.  Відтак перед    Дирекцією    телерадіопрограм    Апарату,    пресслужбою, Інформаційним управлінням постає завдання  принципово  переглянути підходи    до   добору   інформації,   сконцентрувати   увагу   на найголовніших аспектах парламентської діяльності.

 

     Постає закономірне питання:  як нам організувати роботу,  щоб поєднати всі документи, про які йшлося?

 

     Я хотів би зупинитися на поправках, про які вчора зазначалося на засіданні Погоджувальної ради.

 

     Документи 6026  і  6026-1,  власне  кажучи,  доповнюють  один одного.  Та  на  сторінці  2  проекту 6026-1 можна було б згідно з учорашнім обговоренням на засіданні Погоджувальної  ради  останній абзац   доповнити   словами   "згідно   з  квотами  представництва депутатських фракцій і груп" за пропозицією депутата Симоненка.

 

     У пункті  6  після  слів  "укласти  угоди"  додати  слова  "з редакцією  газети  "Голос  України".  І  вершити  з  цього приводу дискусію.

 

     І хотів би зазначити ще й про те,  оскільки ми  вчора  давали обіцянку,  що,  власне  кажучи,  на Українському телебаченні немає програми із сурдоперекладом,  яка б залучала 3-4  відсотки  нашого населення.  Нам потрібно це закласти в бюджет і домовитися про те, щоб протягом місяця-півтора опрацювати і вирішити це питання.

 

     Проект постанови  6026-2,   внесений   народними   депутатами Вінським,  Морозом,  Мухіним,  Семенюк,  Ніколаєнком та іншими, на жаль,  не розглядався на засіданні Погоджувальної ради.  Я  згоден доповнити  свій  проект  пунктами 5 і 6 де зазначено,  що редакція газети "Голос України" забезпечує постійне оперативне  висвітлення діяльності  Верховної  Ради тощо,  і прес-служба Апарату Верховної Ради   України   забезпечує   щоденне   оперативне    інформування вітчизняних   і   зарубіжних   засобів  масової  інформації  через прес-конференції і таке інше.  Тобто цей  текст  можна  додати  до проекту, який я доповідав.

 

     У мене все.

 

     ГОЛОВА. Чи   будуть   запитання?   Запишіться,   будь  ласка. Висвітіть список.

 

     Слово надається народному депутату Віталію Черненку. За ним - депутат Косів.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань охорони здоров'я,  материнства та дитинства (виборчий округ 48,  Донецька область).  Шановний Олександре Олексійовичу,  я хочу поставити вам такі запитання.  Ми й раніше приймали постанову  про висвітлення   роботи   Верховної   Ради,   але   вона   ніколи  не виконувалася.  Скажіть,  будь  ласка,  чи   є   надія,   що   буде виконуватися  те,  що  ми  приймемо:  трансляція  та  інші заходи, передбачені цим проектом? Це перше.

 

     І друге.  Як  ви  думаєте  розв'язати   проблему   квот   для депутатських фракцій,  груп і депутатів, які не входять ні до яких депутатських угруповань?

 

     Дякую.

 

     ЗІНЧЕНКО О.О. Щиро дякую за запитання, вони цілком фахові.

 

     Щодо першого запитання.  Чи є  надія,  що  буде  виконуватися постанова?  Я  ще  раз  наголошую,  що  в  липні-серпні  з  кожним телеканалом,  з кожною радіокомпанією були опрацьовані  питання  і економічного,   і   контрактного   нашого   співробітництва,  і  в Інтернеті, і на радіо, і на телебаченні.

 

     Я взагалі вважаю,  що проект 6026-1 опрацьований,  як кажуть, до останньої крапки.  Решта може залишитися нашим побажанням, воно не буде підкріплене угодою,  яку наступного дня має  запропонувати наше  Управління  справами  і  укласти  з першим і другим каналами телебачення, з першим і другим каналами радіо.

 

     Щодо позафракційних.  Я не наголошував на цьому питанні.  Але вчора  на  засіданні Погоджувальної ради ми домовлялися,  напевне, продовжимо і на наступному засіданні,  щоб прийняти графік виступу від   усіх   депутатських   фракцій   і  груп,  від  комітетів  та позафракційних відповідно до того,  як ми домовимося на  засіданні Погоджувальної  ради  наступного тижня,  перед початком пленарного засідання. Це не є обмеження опозиції чи ще щось.

 

     ГОЛОВА. Михайло Косів. За ним - депутат Тіщенко.

 

     КОСІВ М.В.,  голова  підкомітету  Комітету   Верховної   Ради України  з  питань  культури  і  духовності  (виборчий  округ 116, Львівська область).  Фракція Народного  руху  України.  Олександре Олексійовичу,  я ознайомився з усіма проектами, наскільки можна це було зробити за цей час.  У проекті,  на якому є ваш  підпис,  усе чітко  розписано.  Зрештою,  він  вбирає  в себе багато моментів з інших проектів.  І не так суттєво,  скажімо,  о котрій годині  (це техніка, про це можна домовитися) чи 45 хвилин, чи 30. Але пункт 4 у вашому проекті дуже принциповий,  бо це пряма  трансляція  через радіомовлення.  Ви  передбачили  відповідно  вівторок  з  10 до 18 години,  середа-п'ятниця - з 10 до 14 години,  але тут  зовсім  не передбачений  четвер,  що  є  також дуже важливим,  бо ми в четвер приймаємо рішення і голосуємо.  І ті,  хто нас  слухає,  саме  цим аспектом  роботи  Верховної Ради може бути зацікавлений найбільше. Яка ваша думка?

 

     ЗІНЧЕНКО О.О.  Здається, в пункті 4 на сторінці 2 ідеться про інформаційні  повідомлення  з 12.30 до 13.30 у прямому ефірі,  яке буде відбуватися з  третього  поверху  кожного  дня:  у  вівторок, середу,   четвер   і  п'ятницю,  коли  пленарні  засідання  будуть транслюватися  дві   півгодинні   програми,   які   створюватимуть Дирекцією телерадіопрограм Апарату Верховної Ради України.

 

     ГОЛОВА. Олександр Тіщенко. За ним - депутат Беспалий.

 

     ТІЩЕНКО О.В.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони  (виборчий  округ  174,  Харківська область).   Фракция  Коммунистической  партии  Украины.  Александр Алексеевич, в условиях, когда наше информационное поле чрезвычайно деформировано в пользу коммерческих структур,  журналисты зачастую тенденциозно освещают деятельность Верховной Рады Украины. В таких условиях чрезвычайно важна прямая трансляция пленарных заседаний в дни  голосований,  чтобы  граждане  Украины  могли  самостоятельно оценить,  как  работают  различные  политические  силы  и  в целом Верховная Рада.

 

     Поэтому я хотел  бы  услышать  ваше  личное  мнение.  Как  вы считаете,  сможем  ли  мы добиться в этом государстве,  чтобы была наконец прямая трансляция и деятельность Верховной Рады освещалась так, как это подобает в государстве, в котором работают законы?

 

     ЗІНЧЕНКО О.О.  Ви знаєте, ми на початку сесії щоразу приймали відповідну постанову. Але ще жодна з постанов, які ми приймали, не запрацювала, і ви це також знаєте.

 

     Ми на  сьогодні розробили саме такий шлях,  згідно з яким все те, що записано у проекті постанови, буде працювати.

 

     І, до речі,  я взагалі покладаю найбільші свої сподівання  не на вирізки, не на якісь інформаційні повідомлення, щоденники, а на прямі радійні трансляції, на квотні виступи депутатів від фракцій, груп та комітетів і особливо, як це не дивно сьогодні ще здається, на систему Інтернет.  Тому що з системи Інтернет взагалі не  можна вирізати.  Це  пряма  трансляція,  це документи,  це все,  що буде транслюватися, як тільки ми справді підготуємося до цього. Але, на жаль,  сьогодні  не  зроблено  навіть першого кроку для того,  щоб створити інтернетівську версію нашої роботи.  Ми за  це  починаємо братися і, думаю, через півтора-два місяці доповімо, що ми, власне кажучи, можемо починати трансляцію в системі Інтернет.

 

     ГОЛОВА. Слово надається Борису Беспалому.

 

     БЕСПАЛИЙ Б.Я.,  член Комітету Верховної Ради України з питань правової   політики  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  НДП). "Реформи-Конгрес". Шановний Олександре Олексійовичу! Ви  були  головою  Комітету  з  питань свободи слова та інформації протягом минулої п'ятої сесії.  Запитання таке:  чи задоволені  ви висвітленням роботи Верховної Ради за час сесії, коли ви очолювали профільний комітет?

 

     І друге,  пов'язане  з   цим,   запитання:   які   принципові відмінності, на вашу думку, мають бути у висвітленні роботи шостої сесії порівняно з п'ятою?

 

     І останнє: що ви, як голова профільного комітету, маєте намір зробити  для цього конкретно,  не покладаючись лише на керівництво державних теле- і радіослужб, телерадіокомпаній?

 

     ЗІНЧЕНКО О.О. По порядку, дуже коротко.

 

     Перше. Чи задоволений?  Ні, не задоволений. І, власне кажучи, у відповідях на попередні запитання я про це говорив.

 

     Принципові відмінності.  Я  вважаю,  що ми нарешті економічно обгрунтували і забезпечили кожен пункт нашої постанови відповідним кошторисом. Ми здатні все проплатити і наполягати, щоб усе це було здійснено. Це друге.

 

     Третє. Що я конкретно можу зробити?  Ми вже  почали  над  цим працювати  в липнісерпні і,  власне кажучи,  протягом усієї п'ятої сесії ми створюємо принципово нову систему  висвітлення.  Якщо  ви звернете  увагу  на  останній  акцент,  то  за цей час ми створили Інформаційне управління, залучили до інформаційного висвітлення 17 найкваліфікованіших  спеціалістів.  До  речі,  брали  їх навіть із комерційних компаній,  і вони перейшли на державну службу,  навіть втративши   досить  значні  матеріальні  кошти.  Але  вони  будуть працювати,  вони дали згоду, тому що це надзвичайно цікава робота, і вони хочуть брати в ній участь.

 

     Тобто я думаю,  що ми вже зробили ті кроки, і робота Дирекції телерадіопрограм буде організована на нових засадах.

 

     І нарешті четверте. Всі програми відповідно до пунктів, які я прокоментував,  будуть  організовані не спеціалістами телевізійної компанії УТ-1 і радійної компанії УР-1,  як це робилося раніше,  а насамперед   телерадіокомпанією  Верховної  Ради  України.  Постає запитання:  чи можемо ми цими процесами керувати?  Будь ласка,  на кожному  засіданні  Погоджувальної  ради  можна робити зауваження, тому що це власна компанія,  вона створена Верховною Радою і є вже до кого звертатися, а не кудись у повітря.

 

     Отож я  переконаний,  що  це  є принципово нова система,  яка дасть змогу зробити значний крок  уперед.  Зразу  все  зробити  не можна.

 

     ГОЛОВА. Дякую,   Олександре   Олексійовичу.   Переходимо   до обговорення питання.  Шановні народні депутати, при всій повазі до вас, ми вже два регламенти використали. Переходимо до обговорення.

 

     Слово надається  народному депутату Борису Яковичу Беспалому. За ним буде виступати депутат Пустовойтов (Шум  у  залі).  Я  ж  з процедури  надавав  слово  на початку...  Гаразд,  я надам слово з процедури після виступу депутата Беспалого.

 

     Обговорюємо питання порядку денного. Будь ласка.

 

     БЕСПАЛИЙ Б.Я.   Шановні   колеги!   Хочу   підкреслити:    ми обговорюємо  чотири законопроекти з одного питання.  Воно велике і досить цікаве,  є що обговорювати. Але головне і ключове - питання про   те,   здійснювати  чи  ні  пряму  радіотрансляцію  пленарних засідань.  Це питання є в даному разі ключовим,  і я на ньому хочу зосередитися.

 

     Перший момент. Я хотів би наголосити, що найголовніше у цьому всьому - це право виборців отримувати  інформацію  з  першоджерел, тобто  пряму  мову  народних депутатів,  яких вони обирали,  а не, вибачайте,   тільки   коментар   першого    каналу    Національної радіокомпанії.

 

     Що таке  вибіркове висвітлення,  яким є щоденники,  скільки б часу вони не займали?  Хто вибирає  інформацію,  той  і  дає  свою версію   роботи   Верховної   Ради.   Тому  вибіркове  висвітлення суб'єктивне,  воно не є справжнім  висвітленням.  Я  б  навіть  не ризикнув стверджувати,  що те, що ми маємо на провідних каналах, є висвітленням роботи парламенту, а не її затемненням.

 

     Що стосується Дирекції телерадіопрограм Апарату.  Ясно, що це певною мірою крок уперед, але погодьтеся, що будь-яка теледирекція Апарату висвітлює передусім роботу керівництва Верховної  Ради,  а не  Верховної  Ради загалом,  що ми зараз і спостерігаємо.  Тому з усіх цих принципових міркувань все-таки ключовим є питання  (і  ми маємо  на  це  пристати)  забезпечення прямої радіотрансляції.  Ми маємо  підтримати  ті  проекти,  зокрема   6026,   у   яких   вона передбачається.

 

     Технічно. Пряма   трансляція   завжди  була,  і  технічно  ця проблема зводиться, власне, до того, щоб лише перемкнути тумблер і включити.  Всі  технічні  засоби для цього є.  Пан Зінченко досить цікаво розповідав про технічні аспекти, але, даруйте, яка різниця, якими  саме  технічними засобами не буде здійснюватися трансляція. Це байдуже - чи новітніми,  чи якимось застарілими. Тому передусім питання звичайно не технічне.

 

     Щодо коштів, то пряма трансляція пленарних засідань Верховної Ради - це якраз найдешевша програма (тому що тут є  стаціонарне  і якісне  обладнання),  яка  завжди користувалася в населення досить великою популярністю.  У ній навіть,  я гадаю,  можна  і  рекламні блоки розміщувати.

 

     Звичайно, пряма трансляція має певні недоліки, у нас є деякі, скажемо так,  надмірно балакучі колеги, але виборці мають право на повну  інформацію про роботу Верховної Ради з першоджерел.  Тому я думаю, що ми повинні відповідні проекти підтримати.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Так, слово з процедури має Сергій Гмиря. Будь ласка.

 

     ГМИРЯ С.П.,  голова  підкомітету  Комітету   Верховної   Ради України  з питань свободи слова та інформації (виборчий округ 105, Луганська область). Иван Степанович, давайте разберемся с тем, что мы обсуждаем. У нас имеются четыре проекта, из них один рассмотрен комитетом, три - не рассмотрены.

 

     Господин Зинченко,  выступая   как   председатель   комитета, почему-то представляет не тот проект, который одобрен комитетом, а тот,  который комитет в глаза не видел.  Ну  ладно,  это  в  конце концов  его  дело.  Но  почему мы рассматриваем два проекта,  а не четыре?  Иван  Степанович!  Или  рассматриваем  один,   одобренный комитетом, и другие не рассматриваем, или рассматриваем все четыре

- одно из двух.  Вы же выбрали нечто среднее, решили рассматривать дополнительно   еще   один   проект,  который,  очевидно,  кому-то понравился,  вместе с  проектом  комитета.  Так  дело  не  пойдет. Давайте   все-таки  соблюдать  закон:  или  заслушаем  все  четыре проекта, или будем обсуждать один, который внесен в соответствии с законом.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні  депутати!  Оголосивши це питання до розгляду,  я сказав,  що вам роздані чотири проекти постанови.  Ми надамо слово для обгрунтування проектів їх авторам. Я про це зразу сказав.  А те,  що голова комітету зосередився на двох - ну,  я  ж йому  доповідь  не пишу...  Тому,  як на мене,  ми розглядаємо всі проекти і  повинні  надати  слово  для  обгрунтування.  Першим  ми заслухали комітет,  тепер у нас є група,  де доповідачем визначено Олександра Мороза,  потім  Петро  Симоненко,  ще  з  однієї  групи доповідача не визначали. Тому для обгрунтування проектів постанови ми надамо слово (Шум у  залі).  Давайте  зразу  надамо  слово  для обгрунтування.

 

     Слово надається Олександру Морозу.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановні  колеги!  Шановний  Іване Степановичу!  У Регламенті це називається "співдоповідь", а не обгрунтування своєї пропозиції,  тому  в  такому  порядку  і треба надавати.  Доповідь зробив голова  комітету,  правда,  вперше,  очевидно,  за  історію нинішньої  Верховної  Ради  він обгрунтував два проекти постанови, які не співпадають за змістом, бо і один підписав, і другий. Треба визначатися і доповідати якийсь один.

 

     А тепер  стосовно  проекту,  запропонованого групою депутатів від нашої фракції, і взагалі розгляду цього питання.

 

     Правдиве висвітлення роботи Верховної Ради для суспільства не менш  важливе,  ніж  сама  робота  законодавчого  органу,  про  це настійно нагадують виборці. Висвітлення роботи сесії в достатньому обсязі для нас є необхідністю.

 

     Перше. Це традиція,  яка склалася за десять років.  Не було б гласності в той час, не було б державності. Звідси неважко зробити висновок,    що    утискування   гласності   сьогодні   здійснюють антидержавники.

 

     Друге. Це єдина можливість для громадян  одержати  об'єктивну інформацію  про  те,  що  робиться у державі,  відчути,  що не все втрачено.  Адже сьогодні  вони  одержують  інформацію  викривлену, тенденційну, шкідливу для розвитку держави.

 

     Третє. Це  єдина  змога  нейтралізувати брехливу за змістом і дикунську за формою дискредитацію  парламенту,  яка  стала  формою внутрішньої політики. Такого світ не знає.

 

     Четверте. Це спосіб нам,  і правим,  і лівим,  захистити свою репутацію.  Адже іншої можливості ми всі практично не будемо мати. Врешті,  якщо  йдеться про економію коштів,  то їх є де знайти.  У кінці кінців можна відмовитися від угод  з  комерційними  теле-  і радіокомпаніями  і  зосередитися  на радіотрансляції на проводовій мережі хоч би по вівторках і середах.  Люди ж у нас ще  не  зовсім втратили здатність мислити,  і хто захоче - розбереться і пояснить іншим.

 

     Не зробимо цього  -  ввійдемо  "ворогами  народу"  в  чергову виборчу  кампанію.  І  навіть  в історію.  Пригадайте роман "1984" Оруелла,  де він говорить про те, що, як напишуть історію (саме як напишуть!), так люди потім і будуть думати, що так було насправді. Справжні недруги народу це  забезпечать  за  допомогою  цензури  і контролю над засобами масової інформації.

 

     Саме тому  я  підтримую або той проект,  який ми внесли,  або той,  який  розглядався  в  Комітеті  з  питань  свободи  слова  і відповідає  всім процедурним вимогам щодо розгляду цього документа на сесії Верховної Ради.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Дякую, Олександре Олександровичу.

 

     Слово надається    Петру    Миколайовичу    Симоненку     для обгрунтування проекту (Шум у залі).  Та він не співдоповідач,  він обгрунтовує свій проект постанови.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Уважаемые коллеги!  Я  хочу  также  высказать несколько соображений по поводу нашей инициативы внесения проекта, отличающегося концептуально  от  того,  который  доложил  господин Зинченко.

 

     Предлагаю учесть,  что  Верховный Совет,  как и все общество, находится в информационной блокаде, в "королевстве кривых зеркал", где  совершенно  иное  представление о реалиях и действительности. Официальные  органы  власти   и   средства   информации,   которые обслуживают  именно эту политику,  все делают для того,  чтобы наш народ,  наши избиратели якобы все знали,  но абсолютно  ничего  не понимали.

 

     Таковы реалии,  в которых мы работаем.  И я надеюсь, что наши оппоненты,  те,  кто сегодня выступает  против  проекта,  все-таки задумаются,  почему же при коммунистах была полная трансляция всех заседаний без купюр,  без ограничений.  В любой  момент  народному депутату,    который    пришел    на   Гостелерадио,   практически предоставлялся прямой эфир,  и он выступал по  этим  проблемам  на украинском телевидении.

 

     Парадокс. При  тоталитарной коммунистической системе народные депутаты,  как истинные представители  народа,  представляли  весь спектр   своих  политических  воззрений,  тогда  как  сегодня  при лжедемократии и тоталитаризме олигархов все те, кто их политически обслуживает,  молчат  о том,  какой механизм надо включить,  чтобы народ имел право знать реалии и правду.

 

     Еще я хотел бы сказать господину Зинченко:  вообще происходит непонятное.  31  августа  на  заседании  комитета  (какой вы тогда руководитель комитета!) вы внесли этот проект и  ничего  не  могли обосновать, а 4 сентября вы уже все обосновали и внесли совершенно другой проект,  который на  заседании  комитета  не  обсуждали.  Я думаю, что это лишний раз свидетельствует о нарушении Регламента и прав  народных  депутатов   иметь   полностью   подготовленные   и проработанные проекты документов.

 

     Отличие нашего  проекта  от  других  заключается  как  раз  в вопросах прямой трансляции.  Я уже не говорю о  том,  является  ли источник  Интернет  для  многих наших избирателей таким источником информации.  Ведь свет отключают по всей  Украине!  Это  только  в Киеве  со  светом  благополучие.  Если  я  не ошибаюсь,  тех,  кто пользуется систематически  Интернетом,  всего  8  тысяч.  Ну,  это абсурдные вещи.

 

     Вчера на   заседании   Согласительного  совета  я  откровенно сказал:  "Проект,  который сегодня внес господин Зинченко,  -  это проект  усиления  цензуры  над  народными депутатами и в целом над Верховным   Советом".   Там   практически   не   предусматривается возможность  прямо высказывать свою точку зрения по тому или иному проекту закона.  А те 45-минутные выступления по украинскому радио с  учетом  того,  сколько  у  нас  фракций  и  во  что  это  будет превращаться  в  итоге,  никаких  представлений  с  точки   зрения содержательности  проектов законов и принимаемых решений для наших народных депутатов не будут иметь. Поэтому, поддерживая Александра Мороза,  я  и предлагаю либо уже обсужденный на заседании комитета проект поставить на голосование, либо проголосовать проект

 6026, либо проголосовать наши проекты,  которые четко отвечают на вопрос, что прямая трансляция должна быть.

 

     Благодарю.

 

     ГОЛОВА. Дякую.   Шановні   народні   депутати!    Є    чотири законопроекти.  Зінченко доповідав по двох,  по двох обгрунтування зробили народні депутати Олександр Мороз  і  Петро  Симоненко.  Ми продовжуємо обговорення.  Заключне слово, Олександре Олексійовичу, я вам надам перед голосуванням. Ми обговорюємо всі проекти. Будемо голосувати всі проекти.

 

     Слово надається народному депутату Пустовойтову.  За ним буде виступати депутат Правденко.

 

     ПУСТОВОЙТОВ В.С.  Фракція комуністів. Взагалі, колеги, я хочу поставити запитання: "Хто давав нам право от таким чином знищувати право  на  інформацію  для  наших  виборців?"  Верховна   Рада   - представницький   орган.   Не   буду   читати   лекцію,   що  таке представницький орган. Ми є представниками народу, і народ повинен знати, як ми працюємо. Це перше.

 

     І друге.   Народ   повинен  контролювати  діяльність  кожного комуніста  і  кожного,  вибачайте,  депутата.  Але  що   виходить? Виходить  зовсім навпаки.  Я вже не раз говорив,  що на державному телебаченні порушуються  всі  принципи  демократії,  йде  злочинне шельмування представницького органу.  Я хотів би наголосити,  що в нас є  концепція  національної  безпеки.  І  там  є  розділ,  який називається  "Загрози  національній  безпеці".  Там  написано,  що загрози національній безпеці -  це  порушення  принципу  розподілу влади.   Таким   чином,   наші   олігархи   або   ті,   хто   веде антидержавницьку  політику  в   нашій   державі,   знищують   нашу національну безпеку, шельмуючи Верховну Раду.

 

     Тому я вважаю, що сьогодні ми повинні прийняти одне рішення - про пряму трансляцію діяльності Верховної Ради.  Якщо цього ми  не зробимо,  то  тоді  ми  стоїмо на принципах саме антидержавницьких позицій,  або ми стоїмо на позиціях загрози  національній  безпеці цієї держави, яку так палко захищають демократи.

 

     Я розумію,  що  тоді,  коли  рухівці обстоювали,  щоб не було трансляції,  вони боролися проти комуністів,  але,  врешті-решт (я пам'ятаю виступи ваших лідерів),  ми самі стали в засаді того,  що вашим же салом по ваших губах і знищили.

 

     Усі ті,  хто  заявляв  про  демократію,  опинилися  в  такому становищі,  коли  не можна вийти на трибуну будь-якої регіональної газети, будь-якого регіонального телебачення, щоб тобі не сказали: "А про що ти будеш казати?" Та я представляю інтереси виборців,  я буду казати те,  що кажуть люди.  А люди вимагають,  і я не  боюся цього слова,  тому що зустрічався не з одним трудовим колективом і не тільки  у  своєму  окрузі.  Виборці  наказували:  "Шановні  мої депутати, шановний Володимире Сергійовичу! Зробіть усе можливе для того,  щоб трансляція засідань Верховної Ради була б  хоча  би  по радіо, тому що телебачення не кожний зараз включить".

 

     І останнє.  Я знаю, що з Кривого Рогу пішли телеграми про те, щоб  включили  трансляцію.   А   Івану   Степановичу   персонально передали...

 

     ГОЛОВА. Володимире  Сергійовичу,  один  із  проектів,  які ми обговорюємо, передбачає пряму трансляцію. Залишилося проголосувати

- і все.

 

     ПУСТОВОЙТОВ В.С.  Ви почитайте,  яку там пряму трансляцію.  Я підтримую проект

 6026.

 

     ГОЛОВА. Дякую.

 

     Слово надається  народному депутату Сергію Правденку.  За ним буде виступати Ярослав Кендзьор.

 

     ПРАВДЕНКО С.М., член Комітету Верховної Ради України з питань свободи  слова  та  інформації  (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ,  Всеукраїнське  об'єднання  "Громада").  Шановний Іване Степановичу!  Шановні колеги!  Я,  звичайно, уважно прочитав усі проекти постанов і мушу сказати,  що більшою чи  меншою  мірою всі  проекти вчорашні!  Подивіться,  які формулювання.  Я ніколи з цієї трибуни не критикував постанови соціалістів,  але  зараз,  на жаль, доводиться. Я постараюся зробити це якомога м'якше.

 

     Пункт 5   постанови:   "Редакції   газети   "Голос   України" забезпечити постійне і оперативне висвітлення..." і так далі  -  и никаких  гвоздей!  Навіть  у  старі  часи  писали:  "запропонувати забезпечити",  тобто демонстрували навіть якусь  повагу  до  своїх друкованих органів, а не в такій директивній формі.

 

     Це вчорашній  день  ще і тому,  що потрібно спочатку нам усім з'ясувати:  скільки грошей є у  Верховній  Раді,  щоб  забезпечити висвітлення?  Потім, можливо, оголосити тендер, хто нас краще буде висвітлювати, який канал. А оголосивши тендер, нам або профільному комітету визначити переможців і з ними укласти відповідні угоди, з кимось на більшу суму,  з кимось на меншу.  Інші канали чи  газети заохотити,  сказавши,  що  завтра вони можуть перемогти у тендері. Ми,  вибачте на слові,  тупо пишемо  в  документах:  "забезпечити, виявити, вияснити, висвітлити" - і все. Оце і є наше вчорашнє.

 

     Я би  пропонував  підходити  хоча б в майбутньому на принципі тендерів.  Тоді одне видання  виграє,  а  інші  будуть  намагатися писати  лояльно про Верховну Раду,  щоб,  можливо,  завтра виграти тендер,  напрацьовувати цю лінію.  З кимось укласти  угоду  тільки постанови друкувати,  з кимось і закони, і постанови - більшу суму надавати і так далі.  Якщо час ринковий, то треба діяти адекватно, інакше будемо смішними.

 

     Спасибі, що в основному, скажемо так, про який говорив голова комітету,  проекті постанови (оскільки він  про  нього  доповідав, думаю, він вважає його основним) не забули вказати після поправок, про угоду з редакцією газети "Голос України".  Я хотів би відверто пролобувати  (і  вважаю,  що  це  є  чесним  лобуванням)  і "Радіо РОКС-Україна",  яке транслювало  повністю  всі  засідання  минулої сесії і не допікало нам особливо своїми проблемами.

 

     Зараз ця  радіостанція  розширює  своє  мовлення  на  Харків, Дніпропетровськ,  Львів, Донецьк, Одесу, Запоріжжя, Ялту. Її умови

-  протягом всієї сесії - 100 тисяч гривень.  За великим рахунком, немає про  що  говорити,  а  поле  покривається,  і  вони  під  це гарантують повну трансляцію, повторюю, повну, без жодних купюр, як це вони робили й досі,  але  мали  тоді  тільки  Київ  і  Київську область.

 

     Я пропоную  в пункті 3 постанови,  яку запропонував Олександр Олексійович,  записати:  "у дні пленарних засідань  та  проведення Днів  уряду  у Верховній Раді України забезпечити повну трансляцію по "Радіо РОКС-Україна",  уклавши відповідний договір та показ  на каналі", і далі за текстом.

 

     І пункт 6:  "укласти угоду з редакцією газети "Голос України" (це  підтверджую),  а  також  з  "Радіо  РОКС-Україна"  та  іншими недержавними  телерадіоорганізаціями".  Оце,  власне,  і  всі  мої поправки.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Слово надається народному  депутату  Ярославу Кендзьору. За ним буде виступати депутат Єльяшкевич. Будь ласка.

 

     КЕНДЗЬОР Я.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України  з   питань   культури   і   духовності   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Шановний Голово! Шановні колеги народні депутати!  В першу чергу не можу не відреагувати на виступ  керівника  фракції  комуністів  Петра  Симоненка і не хочу зайвий раз  повторювати,  даруйте,  я  абстрагуюсь,  коли  колишня куртизанка   виставляє  себе  сьогодні  борцем  за  цнотливість  і чесність, це виглядає дуже й дуже, ну, просто смішно.

 

     І я згідний з Петром Миколайовичем,  що, справді, сьогодні ми всі хочемо мати можливість висловити свою позицію,  щоб нас почуло українське суспільство.  Але принаймні не  посилайтесь  на  минулі часи,  на  минулу  свободу,  бо  тоді,  коли ви були секретарем ЦК комсомолу,  за необачно сказане  слово  на  адресу  вашої  партії, вашого  комсомолу  таких  сміливців  чекали  тюрми і табори (Шум у залі).

 

     А тепер по суті. Наша фракція, звичайно, активно обговорювала проблему висвітлення,  і ми виходимо із таких міркувань,  що, коли була б можливість проводити пряму трансляцію, без сумніву, це було б найбільш об'єктивне висвітлення,  хоч не завжди воно так бувало. Ми пригадуємо прямі трансляції за минулого  керівництва  Верховної Ради,  які  перетворювалися в бенефіс лівої частини парламенту.  І такої прямої трансляції не можна  було  допускати,  і  тому  вона, зрештою,  була  припинена,  тому  що представники інших політичних фракцій не могли висловити свою позицію.

 

     Отже, сьогодні наша фракція стоїть на такій позиції. Виходячи і з фінансових, і з організаційних, і з інших моментів, ми повинні прийняти найоптимальніше рішення для того,  щоб  наше  суспільство було  поінформовано  про  поточну  роботу  Верховної  Ради якомога об'єктивніше і правдивіше.  Щоб через  радіо  і  телебачення  мали змогу   виступити   не   тільки,   скажемо  так,  через  коментарі журналістів,  політологів,  а  особисто  висловити  свою  позицію, позицію своєї фракції, своєї, зрештою, політичної партії з того чи іншого питання, яке розглядається на засіданнях Верховної Ради.

 

     Отже, якраз  оці   моменти   забезпечуватимуть   об'єктивний, неупереджений порядок висвітлення.  Бо погодьтеся, шановні колеги, зі мною, коли аналіз роботи Верховної Ради, оцінку її роботи дають на  національному  каналі  десь  на  кухні  якогось чоловіка,  то, значить, це такий рівень цього аналізу і цієї оцінки.

 

     Отже, наша фракція буде підтримувати саме той проект рішення, який забезпечує те, про що я сказав.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні   народні   депутати!   Ми   використали  час обговорення,  але,  враховуючи, що йде обговорення трьох проектів, ми продовжимо час. Немає заперечень? Немає.

 

     Слово надається народному депутату Олександру Єльяшкевичу. За ним буде виступати Олена Мазур.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Уважаемые коллеги! Сегодня очень много копий ломается  о различные проекты постановлений,  а надо было начать с заслушивания   информации   Виктора   Владимировича    Медведчука, ответственного  за выполнение предыдущих постановлений:  почему же все-таки закрыли рот,  в полном смысле этого слова, Верховной Раде Украины - законодательному органу страны.

 

     Я надеюсь,  что  Иван  Степанович  Плющ,  проведя эффективные встречи в Крыму с действующим  Президентом  страны,  смог  убедить Леонида  Даниловича  в  том,  что  для  того,  чтобы  создать хоть какую-то видимость демократичности в государстве,  для того, чтобы создать  хоть  какую-то  видимость,  что парламент не декоративный орган, наконецто должна быть осуществлена прямая радиотрансляция.

 

     Что касается телевизионного вещания и телевизионных программ. Здесь  уже  шла  речь  о  комментариях  на  кухнях  по украинскому телевидению.  Я думаю, что молодожены, которые в последнее время у нас появились,  - это очень эффективная пара,  и Сюзанна Романовна обяснит Вадиму Долганову об юридических тонкостях  тех  или  иных комментариев  и  об  юридической  ответственности  за  то или иное сказанное слово или выражение.

 

     Уважаемые коллеги!  Мне бы  хотелось,  чтобы  с  первого  дня работы  Верховная  Рада  не  вела  себя обреченно и мы не начинали сегодня  последнюю  сессию  этого  созыва,  а  начали   работу   с постановки прямого вопроса: до каких пор не будет вестись в полном обеме радиотрансляция заседаний Верховной Рады  Украины?  Давайте примем конкретное решение по этому вопросу.

 

     И давайте все-таки честно скажем олигархам,  присутствующим в зале,  о  том,  что  они  сегодня  фактически  приватизировали   и радиоэфир, и телеэфир. Их устраивает такая ситуация, но они должны понимать,  что их приватизация может закончиться тем,  что сегодня происходит  с  одними олигархами,  а завтра на этом же месте могут оказаться другие.  И уже никто не сможет сказать  так  или  нет  в поведении  правоохранительных  органов  или  в  поведении  тех  же олигархов с другой точки зрения.

 

     Поэтому я бы просил, чтобы все коллеги обединились и сегодня проголосовали  тот  проект  постановления,  который  бы  обеспечил прежде  всего  прямую  радиотрансляцию  заседаний  Верховной  Рады Украины.   И  чтобы  мы  проголосовали  такое  решение:  возложить персональную  ответственность  за  то,  чтобы  осуществлялось  это постановление   Верховной  Рады,  уже  конкретно  на  Председателя Верховной Рады  Ивана  Степановича  Плюща.  И  я  думаю,  что  его многократные встречи с Президентом все-таки принесут положительный эффект.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Слово надається народному депутату  Олені  Мазур.  За нею буде виступати депутат Ніколаєнко.

 

     МАЗУР О.А.  Спасибо,  Иван Степанович.  ПСПУ. Я хочу начать с маленькой реплики об информации,  которая  появилась  в  средствах массовой информации от одной из фракций Руха.  Было сказано, что в Украине существуют два коренных народа - украинцы и татары.

 

     И у меня в свете  выступления  Зинченко  такая  рекомендация: телеканалу  "Интер"  и  газете  "Факты"  вещать на украинском и на татарском языках.

 

     А теперь что  касается  тех  проблем,  которые  существуют  в информационном    пространстве    Украины.    В   так   называемых цивилизованных  странах,  о  которых  тут  говорят   представители "більшості",  прессслужбы  их парламентов имеют эксклюзивное право на подачу информации. И вот такие же ложи, как у нас, не заполнены телекамерами,  диктофонами и прочее.  В лучшем случае, разрешается входить с ручкой и блокнотом,  чтобы...  И информация  в  общем-то подается парламентскими пресс-службами.

 

     И в  свете,  так сказать,  рыночной перестройки в Украине мне хотелось бы предложить,  Иван  Степанович,  и  Аппарату  Верховной Рады, и нашему президиуму перенять опыт парламентов так называемых цивилизованных стран и дать нашей прессслужбе  эксклюзивное  право на   вещание   и   подачу  информации,  в  том  числе  прямой,  на государственные каналы радио, телевидения и тем средствам массовой информации,  которые испытывают симпатии к Верховному Совету, а не совсем наоборот.

 

     И еще.  Почему-то  никто  из  специалистов  средств  массовой информации   не   приводит  аргумент,  что  прямая  трансляция  на телевидении и радио  стоит  гораздо  дешевле,  чем  подготовленная информация,  то,  о  чем  нам  говорили.  То есть не нужно платить творческим коллективам и так далее.  Поэтому говорят неправду, что на прямую трансляцию затрачивают очень большие средства. Наоборот, например,  "Радио РОКС" это поняло,  поэтому вещает,  поэтому  его интересы лоббируют - и все довольны.

 

     Поэтому хотелось бы предложить,  чтобы нашему информационному центру   на   подачу   информации,   а   также   нашим   областным облтелерадиокомпаниям  совместно  с  нашим пресс-центром на прямые трансляции было предоставлено эксклюзивное право. Это обязательно.

 

     И все это в свете того указа Президента,  против  которого  я выступила вначале.  Он обязывает исполнительные власти "найповніше задоволення  потреб  міжнародного  співтовариства  в   об'єктивній комплексній  інформації  щодо  різних  сфер  суспільного  життя  в Україні",  обязывает все ветви власти предоставлять информацию  на те  самые  web-страницы  в  Интернете.  То  есть для "міжнародного співтовариства" Президент готов предоставлять информацию.

 

     Мне бы еще хотелось подчеркнуть,  что Президент обязывает все ветви   власти,   начиная  от  местных  органов  самоуправления  и заканчивая  Верховным  Советом,  подавать  информацию   державною, англійською  та  іншими  мовами.  То есть спецслужбы даже не будут себя  утруждать  иметь  отделы  переводчиков.   Хотелось,   чтобы, повторюсь,  было  предоставлено  эксклюзивное  право  пресс-службе Верховного Совета,  государственным телерадиокомпаниям и средствам массовой информации,  которые имеют частично государственную форму собственности.

 

     ГОЛОВА. Слово   надається   народному   депутату   Станіславу Ніколаєнку. За ним буде виступати Борис Олійник.

 

     НІКОЛАЄНКО С.М.,  секретар  Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти (виборчий округ  185,  Херсонська  область). Фракція соціалістів.  Шановний Іване Степановичу!  Шановні народні депутати! Шановні гості Верховної Ради. Мушу сказати, що наступ на свободу  слова  і  на  демократію  (вона  поступово  звужується  і зменшується у всіх вимірах),  який в нашій Україні розпочався саме з Верховної Ради, триває. Я глибоко впевнений, що кожен з народних депутатів і у своїй сім'ї,  і від своїх сусідів чує оті скептичні, часто-густо і правильні,  але більше все ж натаскані звинувачення, що  ви   у   Верховній   Раді   безкінечно   б'єтеся,   безкінечно конфліктуєте. І звідки ж це береться!

 

     По телебаченню демонструють фрагменти подій,  які відбувалися у Верховній Раді вісім,  дев'ять,  десять років тому або показують виступи депутатів,  які вже померли,  а приписують і делегують все це нам.  І вже соромно  на  люди  виходити.  Я  знаю,  що  народні депутати  і  від більшості,  і від меншості значки знімають,  коли йдуть до простих людей або їдуть у тролейбусі, чи йдуть по вулиці, бо зразу ж почнуть показувати пальцем навколо лоба і казати: "Це ж ті,  що там б'ються".  Чи не соромно нам,  що якась, вибачте мене, небрита фізіономія щоденно за державні кошти із державного бюджету із грязної кухні коментує все, що відбувається у Верховній Раді?

 

     Хто на сьогодні у Верховній  Раді  академіки,  доктори  наук, люди,  за яких голосувала вся Україна? Чому сьогодні ми принижуємо себе і погоджуємося з тим, щоб нас за це так висвітлювали?

 

     Тому наша   соціалістична   фракція    пропонує    нормальний законопроект.  Потрібно  відновити  трансляцію  програми "Щоденник Верховної  Ради  України",  щоб  представники  фракцій  у  прямому телеефірі  могли  б  схрестити  шпаги  і  чітко донести свої думки народу України.

 

     Чому сьогодні  більшість  боїться   гласності   і   відкритої трансляції по радіо?  Ви ж сьогодні всі - голови комітетів, ви всі сьогодні  -  перші  заступники,  ви  ж  удень  і   вночі   зможете доповідати.  Чого ви боїтеся? Ви навпаки завойовуйте собі імідж. І не треба сьогодні цього боятися.

 

     Я хочу сказати ще таке.  Обдурити народ легше,  ніж конкретно кожну людину.  І сьогодні те, що відбувається з народом України, є свідченням цієї тези.  Давайте ж  не  дамо  змоги  обдурити  наших людей!  Світовий  досвід  свідчить:  у  багатьох  країнах  є прямі трансляції,  є телеканали,  де можна ознайомитися з роботою сесії, Верховної  Ради...  Тут  прийшов Сергій Правденко.  Він критикував нашу фракцію,  я хотів би його підтримати. Нам потрібно ту ганьбу, яку ми маємо сьогодні з "Голосом України", зупинити.

 

     Іване Степановичу,  чому  сьогодні "Урядовий кур'єр" виходить нормальний,  а "Голос України" - на  двох  сторіночках,  як  якась районка?  І  не  може  там  ні  депутат,  ніхто  подати розгорнуті матеріали. Треба підтримати. Це наша газета, це наше обличчя.

 

     Тому ми  пропонуємо   відновити   пряму   трансляцію,   вести "Щоденник  Верховної  Ради  України",  "Вісник",  щоб  інформувати народ, населення України про те, що відбувається в парламенті.

 

     ГОЛОВА. Станіславе Миколайовичу,  класики вчили, що навпаки - одного можна довго обдурювати,  а народ не можна. А ви сказали, що народ можна, а одного...

 

     НІКОЛАЄНКО С.М.  Іване Степановичу, це свідчення політологів, у  тому числі совєтолога Олександра Зінов'єва.  Це підтверджено на прикладі Радянського Союзу.

 

     ГОЛОВА. Слово  надається  народному  депутату  Борису  Іллічу Олійнику. За ним буде виступати Володимир Марченко.

 

     ОЛІЙНИК Б.І.,   член   Комітету   Верховної  Ради  України  у закордонних справах  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,   КПУ).  Вельмишановний  Іване  Степановичу!  Зело  шановні колеги!  Я хотів сказати кілька слів дотично до теми,  оскільки ми знаємо, кому переважно належать ЗМІ. І щоб ми тут не говорили, все залишиться так,  як було,  про  що  і  підтверджує  те,  що  немає трансляції засідання Верховної Ради.

 

     Але я   хотів   би   сказати,  те,  що  діється  з  постійною парламентською  делегацією  в  Раді  Європи,  яка  перебуває   під захистами усіх європейських конвенцій, - поза межами елементарного глузду.  За  службовим  обов'язком  члени  делегації  мають   бути присутніми   на   засіданнях   комітетів,  тим  паче  зараз,  коли формується порядок денний вересневої сесії. Можливо, встане якийсь достойник і запропонує вирішити питання про повноваження делегації або поставити питання про Україну знову на обговорення,  то більше на засідання Моніторингового комітету.

 

     Я не кажу,  що мені, як голові делегації, не вистачило грошей на відрядження на засідання політичного  комітету  і  навіть  бюро Асамблеї,  де  остаточно  утверджується черга дня.  Причому робота бюро вкладається в один день.  А потім засоби  масової  інформації оприлюднюють  фальсифікації,  "гудуть",  що ми не вельми захищаємо інтереси держави. Як же ми її можемо захищати, коли ми сидимо тут, осьдечки?

 

     Хочу зауважити,  що грошей не вистачає,  але не для всіх.  Не знаю, за якими ознаками нинішнє керівництво дає дозвіл на виїзд, - за  конфесійною  чи  етнічною,  чи  політичною,  -  але те,  що на порушення всіх  міжнародноправових  норм  блокуються  представники саме лівого крила, то це вже схоже на політичний расизм. Звичайно, як представник хліборобсько-козацького роду,  я ніколи не  опущуся до  того,  щоб  випрошувати  в  цих  дріб'язкових  людей  собі  на відрядження.  А тому я телеграмою повідомив Рассела Джонстона,  що не  зможу  ощасливити  його  своєю  присутністю за браком коштів у Верховній Раді України (Оплески).

 

     Щодо гласності. Я вам зацитую такі слова: "Отаке ти,  людське горе, отака ти, чорна хлань, демократія покори і свобода німувань".  Це сказав Василь Стус, 15-та річниця від дня смерті якого минула вчора. Царство йому небесне.

 

     Дякую за увагу (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні депутати!  (Шум у залі).  Володимире Романовичу, я прошу одну секунду  Кілька разів називалися цифри, я називаю   дійсне  становище.  Відрядження  за  кордон.  Кошторисом передбачалося 4 мільйони 165 тисяч на рік,  виділено 915 тисяч  за вісім місяців.  Ось Віктор Володимирович говорить,  що послали два чоловіки - Мармазова і Костицького:  один від  лівих  і  один  від більшості,  так?  Я  сприймаю справедливу критику.  І повинні щось робити. Але я дав довідку про реальне становище.

 

     Слово надається народному депутату Володимиру Марченку.  Будь ласка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Фракция  Прогрессивной социалистической партии Украины. Дело в том, что вы правду о поездках в загранкомандировки от  Плюща никогда не добьетесь.  Никогда!  Вы должны это прекрасно понимать.  Я  знаю,  сколько  он   ездил,   будучи   Председателем Верховного  Совета  двенадцатого  созыва,  знаю  позицию,  которую сегодня занимает Плющ и  більшість  под  его  руководством,  и  те ребята,  которые контролируют и пытаются захватить власть. Поэтому просто-напросто правды вы не добьетесь!  Это надо понимать. Это не те люди.

 

     Когда-то Плющ  был представителем коммунистической більшості, и,  когда руховцы  ставили  несколько  раз  вопрос  о  том,  чтобы освободить его от руководства парламентом,  в то время,  когда еще не избрали Председателя Верховного Совета,  я голосовал  за  него, думал,  человек будет защищать страну, справедливость, людей и все прочее. Голосовал за него, каюсь, каюсь!

 

     Сейчас рассматривается вопрос об освещении работы  Верховного Совета.   Вопрос   заключается   в   том...   Вам   надо  было  не регистрироваться здесь,  в зале, вам лично, чтобы тот криминальный переворот,  который  произошел в парламенте,  не легитимизировать. Надо было слушать прогрессивных социалистов.

 

     Вопрос об освещении - не просто  формальный  вопрос.  Сегодня вопрос ставится так:  либо в Украине будет цензура, будут нарушены нормы  демократии,  даже  буржуазной  демократии,   и   установлен тоталитарный  режим,  либо  Верховный  Совет сделает шаг навстречу демократии.

 

     Я вспомню десятилетнюю историю.  Когда руховцы пришли сюда (а их  поддерживал и формировал идеолог ЦК Компартии Украины Кравчук, он их тайно...  программы составлял им,  работал с ними, программы им печатал),  то первое, что они потребовали, - прямую трансляцию. Я хочу сказать,  что я всегда голосовал за то,  чтобы была  прямая трансляция.

 

     А сегодня  руховцы,  которые,  казалось  бы,  хотели  правды, прямой  трансляции,  как  тараканы,  пугаются   света   -   прямой трансляции. Почему? Потому что не хочется нести ответственность за реформы,  за программы,  за действия правительства,  Президента  - всех, кого поддерживаете.

 

     Вопрос ставится таким образом:  либо в Украине будет цензура, либо в Украине  будут  нормы  демократии.  Вот  давайте  посмотрим проект   постановления,  который  подготовил  Зинченко.  Репортажи 15-минутные.  Кто  будет  готовить  репортажи?  Каким  образом  их составлять?   "Більшість",   Аппарат   Верховного  Совета.  Прямая трансляция  заседаний,  когда  приходит  Президент.  Президент   - пожалуйста.    Эта    ж    "більшість"   ваша,   консолидированная солидарность,  чего  вы  боитесь?  Вещайте   о   своих   реформах, рассказывайте, как вы повышаете жизненный уровень, как распродаете страну,  как целуете Международный  валютный  фонд  в  неприличное место.

 

     Но принципы  демократии  заключаются  в  том,  чтобы защитить права "меншості".  Почитайте принципы демократии.  А где сказано о праве  "меншості"  в  проекте  постановления Зинченко?  Этого нет. Поэтому если вы хотя  бы  немножко  демократы,  если  вы  хотя  бы немножко хотите,  чтобы в стране была цивилизация, если вы хотя бы немножко предполагаете, что ваша политика может быть ошибочной, то вы должны дать право оппозиции выступить.

 

     Я предлагаю  всем  голосовать за любой проект,  кроме проекта Зинченко. Нельзя голосовать и под угрозой смерти за проект

 6026-1, который  разработали  Зинченко,  Волков и так далее.  Это цензура в Украине!

 

     Иван Степанович!  Если мне,  то только 3  минуты   Вы  другим даете...

 

     ГОЛОВА. Володимире Романовичу,  ви у нас великий політик, але я вам за критику на адресу Плюща додав хвилину. Що вам ще додати?

 

     МАРЧЕНКО В.  Р.  Правильно. Иван Степанович, я покритикую вас еще больше. Эта критика будет аргументированная...

 

     ГОЛОВА. Вимкніть мікрофон. Слово надається народному депутату Валерію Асадчеву. За ним буде виступати депутат Гмиря.

 

     АСАДЧЕВ В.М.  Шановний  Іване  Степановичу!  Шановні  народні депутати!  Я  хочу  висловити  думку  нашої  фракції,  я  її вчора висловив на засіданні Погоджувальної ради.  Хочу вам  сказати,  що під проектом

 6026-1, який у вас є,  стоять підписи абсолютно всіх, хто не хоче прямої трансляції. Підписів членів Українського народного руху там немає. Ми цей проект постанови не підписали, я про це сказав.

 

     У нас було  два  застереження  до  цього  проекту  постанови. Перше.  Ми  вимагаємо прямої телевізійної трансляції.  Від кого ми ховаємося?  Сьогодні, дійсно, всі посади у Верховній Раді займають представники  більшості.  Виходить,  що  більшість  чи  ви,  Іване Степановичу, вже ховаєтесь самі від себе. Вибачайте, але тут немає логіки.

 

     Друге наше застереження. Ми вимагали, щоб у тих щоденниках чи трансляціях,  які будуть готуватись у Верховній Раді,  була  чітко встановлена  квота меншості.  І ми це задекларували,  щоб опозиція мала гарантію і право на висловлення  своєї  позиції.  Це  позиція нашої фракції.

 

     І на  закінчення  (я  не буду забирати багато часу,  не люблю цього робити) хочу сказати  Володимиру  Романовичу  Марченку,  що, дійсно,  і  на  початку  90-х  років  Рух  виступав  за гласність, відкритість і пряму трансляцію.  Він вимагав цього від комуністів. І  сьогодні  Рух  вимагає  від  тих  самих комуністів,  які тільки по-іншому називаються, прямої трансляції, гласності і відкритості.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Слово надається народному депутату Сергію  Гмирі.  За ним буде виступати депутат Ключковський.

 

     ГМИРЯ С.П.  Уважаемые  коллеги!  У  нас  сложилась совершенно уникальная ситуация. Документ, который был проголосован в комитете Верховного  Совета,  не  рассматривается  в  этом зале.  Он не был представлен. Поэтому несколько слов в защиту этого документа.

 

     Прежде всего хочу сказать,  что до тех  пор,  пока  не  будет прямой трансляции заседаний Верховного Совета, о гласности в нашей стране можно забыть.

 

     Здесь Кендз  р  говорил  о  том,  что,   мол,   был   бенефис коммунистов.  Так чего вы сейчас боитесь? Все руководство ваше. Вы боитесь гласности.  Вы боитесь,  что  кто-то  выскажет  мысль,  не соответствующую  начальственному указанию.  Не бойтесь.  Все равно правдивое слово прорвется.

 

     Итак, первое.  Сегодня  необходимо  вести  прямую  трансляцию заседаний  Верховного  Совета.  Никакие дневники этого не заменят. Что такое "Дневник  Верховной  Рады  Украины"?  Можно  дать  шапку такому   дневнику:   "Большинство   о   меньшинстве".  Потому  что совершенно ясно,  кто будет  заказывать  музыку.  Все  руководящие посты  в  Верховном Совете - у так называемого большинства.  Дайте передачу "Меньшинство о большинстве".  Это же не предусмотрено  ни одним проектом постановления.

 

     Второй момент.  Что  касается  тезиса  о том,  что положения, которые содержатся в проголосованном в комитете документе, заменят выход в Интернет. Это будет действительно так, если одна из партий начнет  давать  избирателям  взятки  компьютерами  и  выходами   в Интернет.  Пока  что  таких денег у этой партии нет.  Когда будут, тогда будем об этом говорить.

 

     И последнее.  Я не могу не  коснуться  высказывания  дорогого коллеги  Кендз  ра,  который  здесь много говорил о комсомольцах и куртизанках.  Он не сказал, о ком идет речь. Сначала, учитывая его комсомольское прошлое и другое прошлое,  я понял, что он говорит о самом себе.  Но потом я понял,  что это не так.  Была  куртизанка, исправилась  -  стала  Марией  Магдалиной.  Есть люди,  которые не исправятся и неисправимы.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Слово    надається    народному     депутату     Юрію Ключковському.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.,  заступник  голови Комітету Верховної Ради України   з   питань   державного   будівництва    та    місцевого самоврядування  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, НРУ).  Дякую, Іване Степановичу. Народний рух України. Я б не брав слова,  якби не було зачеплено стільки разів Народний рух України. До відома як справжніх, так і прихованих, і прогресивно-реакційних комуністів я хочу сказати,  що саме ми з вами боролися за справжню демократію,  за  справжній  доступ  народу  до   правди   про   ту корумповану владу,  яку ви стільки років організовували і тримали. Тому будь-які закиди нам,  що ми когось боїмося...  Ми вас тоді не боялися  і  тепер  нікого  не  боїмося.  Ми за те,  щоб була пряма трансляція,  але щоб вона була реальною, а не за те, щоб ми з вами тут жонглювали красивими гаслами, хто кого гучніше буде обзивати і хто більш хльостку фразу запустить в ефір. Не в цьому справа.

 

     Ну і до відома знаменитого політика прогресивно-  реакційного Марченка. Та вчіться ж ви трохи! Доки ви будете демонструвати свою безграмотність? Якщо ви десять років тому стежили за політикою, то знаєте,  що  попри всю нашу повагу до Леоніда Макаровича Кравчука, першого Президента  незалежної  України,  політично  Народний  рух України був до нього в опозиції:  і тоді,  коли він був секретарем ЦК  Компартії,  і   потім,   коли   він,   зрозумівши   пагубність комуністичного курсу,  перейшов на позицію незалежної України, але обстоював дещо іншу лінію, ніж Народний рух України.

 

     Ще раз повторюю:  не треба нам вашої реклами,  не  треба  нам ваших звинувачень, що ми когось боїмося. Подумайте про те, скільки років ви боялися.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Слово для пропозиції надається Валерію Сушкевичу. Він дуже просить, наполягає. Увімкніть мікрофон.

 

     СУШКЕВИЧ В.М.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  у справах  пенсіонерів,  ветеранів  та  інвалідів   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   Всеукраїнське   об'єднання "Громада").  Дякую,  Іване Степановичу.  Шановні колеги! Олександр Олексійович  сказав,  що  в  нас глухі громадяни не забезпечуються інформацією.  Я прошу,  щоб у стенограму було занесено пропозицію, на  якій  наголосив пан Зінченко.  Мається на увазі пропозиція про те, щоб забезпечити сурдопереклад, передбачивши кошти в Державному бюджеті  України.  Тоді  ми  будемо  точно  знати,  що  наші глухі громадяни будуть забезпечені інформацією,  якою до цих пір  ніколи не забезпечувалися. Будь ласка.

 

     ГОЛОВА. Вчора  на  засіданні  Погоджувальної  ради це питання обговорювалося.  Олександре  Олексійовичу,   дайте   відповідь   у заключному слові.

 

     Ми завершили обговорення.  Бажаючі виступити такою можливістю скористалися.  Заключне слово надається голові Комітету  з  питань свободи слова та інформації Олександру Зінченку.

 

     ЗІНЧЕНКО О.О. Шановні колеги, я не буду забирати багато часу. Коротко відповім на чотири запитання.

 

     Щодо представлення мною  двох  документів.  Це  неправда.  Ви просто не звернули увагу на те,  що є відповідний порядок роботи з документами.  І я не міг не підписати документ, який розглядався у комітеті.  Отже,  31 серпня,  напередодні цією сесії,  абсолютно у відповідності з усіма регламентними нормами з'явився цей проект. Я засвідчив своїм підписом,  що цей документ розглядався в комітеті, набрав стільки-то голосів і може бути розглянутий Верховною Радою. Так що не треба, як кажуть, дурити всіх. Це перше.

 

     Обов'язково хотів   би   відреагувати  на  репліку  народного депутата Мазур.  Вона сказала,  що "в лучшем  случае  с  ручкой  и блокнотом".  Якщо  ми  підемо  таким  шляхом,  то  від висвітлення залишиться тільки пір'я.  То що,  давайте  всім  журналістам,  які сидять  там,  запропонуємо залишити у своїх компаніях телекамери і радіотелевізійні прилади і  будемо  пускати  їх  у  зал  тільки  з папірцем? Оце буде дійсно свобода слова. В такому разі я її просто не розумію.

 

     Щодо репліки  депутата   Асадчева,   прямої   телетрансляції. Нагадаю,  якщо  ми проголосуємо за пряму телетрансляцію,  то треба звернути увагу,  що телеглядачі мають одержувати десять  годин  на одну добу вартістю (7,6 помножити на 10) 76 тисяч гривень. Тоді ми через місяць будемо пояснювати,  скільки коштує пряма трансляція і чому ми маємо сперечатися тут за рахунок платника податків?

 

     І, нарешті,  щодо  забезпечення  сурдоперекладу.  Обов'язково хотів би підкреслити, що сурдопереклад - це вже достатньо виважена пропозиція.   Єдине,   я  б  запропонував  не  обмежувати  в  часі Інформаційне  управління  і  прес-службу.  Треба   дати   хоча   б місяць-півтора для того,  щоб вони відпрацювали всі можливі заходи і ми дійсно мали  змогу  надавати  інформацію  таким  людям,  вони складають 3-3,5 відсотка населення України, на жаль.

 

     І щодо  тендера  fm-станцій.  Тут  казали,  лобіювати  "Радіо РОКС-Україна" чи інші. Я ще раз зауважу: ні комітет, ні я особисто не   пропонували   переліку   fm-діапазонів,  щоб  ми  його  зараз затвердили.  Це має бути зроблено  тільки  після  затвердження  на Погоджувальній  раді  кошторису  і  тендерного посвідчення кожного fm-діапазону,  що ми зробимо,  напевно,  якщо приймемо  відповідну постанову, через тиждень або через два.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Шановні  народні  депутати!  Два  депутати  - Марченко Володимир і Валерій Асадчев - просять слова для  репліки. До 1 хвилини відповідно до Регламенту.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Фракция  Прогрессивной социалистической партии Украины.  Я  обращаюсь  к   руховцам.   Сейчас   будет   поименное голосование,  и  мы все станем свидетелями,  как вы проголосовали. Если вы принципиальные - проголосуете за прямую  трансляцию  и  за проект Зинченко, Волкова голосовать не будете.

 

     В качестве  исторической  справки.  Прочитайте  книгу Леонида Кравчука "Президент".  Он там написал,  как помогал разрабатывать, будучи  идеологом  ЦК  Компартии Украины,  программу Руха,  как он напечатал ее в "Літературній Україні"  (тираж  100  тысяч)  и  так далее.

 

     И еще один момент.  Сегодня вы находитесь под патронатом, под руководством Леонида Кравчука. То есть ваша взаимная, так сказать, политическая любовь легализована,  он у вас является координатором "більшості".

 

     И напомню руховцам, что наша фракция и наша партия называется "Прогрессивная  социалистическая".  Я  же  не называю вас козлами, хоть иногда хочется.

 

     ГОЛОВА. Депутат Асадчев.

 

     АСАДЧЕВ В.М.  Дякую, Іване Степановичу. Я хотів би відповісти пану Зінченку щодо коштів. Пряма трансляція сесії (ми підрахували) буде обходитися приблизно в 4 мільйони гривень.  Я дуже раджу пану Зінченку   взяти   брошуру,   яка  називається  "Аналіз  виконання Державного бюджету України за І  півріччя  2000  року".  Коли  він почитає,  скільки  вже  сьогодні вкрадено грошей з бюджету,  то не буде ставити запитання, де брати гроші на пряму трансляцію.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Я звертаюся до народних депутатів,  які аргументували проекти постанови. Заключне слово надається тільки доповідачу.

 

     У нас є чотири проекти.  В такому порядку, як вони надходили, будемо голосувати.

 

     Перший проект 6026 від комітету. Прошу голосувати за основу.

 

     "За" - 221.

 

     По фракціях? По фракціях висвітіть.

 

     Наступний проект 6026-1 дев'яти депутатських груп і  фракцій. Аргументація була. Прошу голосувати за основу.

 

     "За" - 154.

 

     По фракціях висвітіть.

 

     Голосується за основу проект 6026-2. Прошу голосувати.

 

     "За" - 226.

 

     По фракціях висвітіть.

 

     Ми проголосували за основу. Доповідач - Олександр Олексійович Зінченко говорив,  що були внесені дві пропозиції.  Ми  будемо  їх сюди вносити? Увімкніть мікрофон Олександра Олександровича Мороза, він один з авторів цього проекту.

 

     МОРОЗ О.О.  Я вважаю, що треба врахувати зауваження Правденка Сергія  щодо  директивного  доручення  газеті  і  в  цьому проекті написати: "рекомендувати забезпечити відповідно до угоди "

 

     І пропозицію  Сушкевича  теж  треба   врахувати,   розглянути питання про можливість забезпечення сурдоперекладу.

 

     ГОЛОВА. Зафіксували цю пропозицію? Вона відома.

 

     Депутат Правденко.

 

     ПРАВДЕНКО С.М.  Іване  Степановичу!  Я  прошу від імені нашої фракції внести також пропозицію про необхідність укладення угоди з "Радіо РОКС-Україна" на пряму трансляцію пленарних засідань.

 

     Спасибі.

 

     ГОЛОВА. Ну, це ви вже вносите суттєво.

 

     Депутат Єльяшкевич.

 

 

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С. Уважаемый Иван Степанович! Уважаемые коллеги! Я хочу еще раз высказать свое предложение о  том,  чтобы  пункт  7 записать  в  редакции:  "Контроль  за  виконанням  цієї  Постанови покласти на Голову Верховної Ради України".

 

     ГОЛОВА. Є профільний комітет.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С. Нет, нет, Иван Степанович...

 

     ГОЛОВА. Депутат Зварич.

 

     ЗВАРИЧ Р.М.,  член  Комітету   Верховної   Ради   України   у закордонних  справах  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановний Іване Степановичу! Шановні колеги! Народний рух  України  проголосував  за те,  щоб взяти за основу цей проект постанови,  розраховуючи на внесення своєї маленької  поправки.  В першій  частині статті 3 ми пропонуємо додати після слів "Щоденник Верховної  Ради  України"  таку  фразу:  "в  тому  числі  переклад виступів  на державну мову" і далі за текстом.  Якщо наша поправка не пройде, ми цей проект постанови не зможемо підтримати.

 

     ГОЛОВА. Прошу  проголосувати  поправку,  висловлену  народним депутатом Зваричем.

 

     "За" - 232.

 

     Приймається.

 

     Я так  зрозумів,  що поправка Олександра Мороза стилістична і вона не викликала заперечень. Так? Тому ми не голосували.

 

     Поправка Єльяшкевича голосується. Будь ласка.

 

     "За" - 227.

 

     Приймається.

 

     Ще які є поправки?  Правденку  я  надавав  слово.  На  правах головуючого  я  продовжую  засідання на 15 хвилин,  це передбачено нормою Регламенту.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Сушкевича.

 

     СУШКЕВИЧ В.М.   Дякую,    Іване    Степановичу.    Олександре Олександровичу,   я   звертаюся  до  вас,  як  до  автора  проекту постанови,  і  до  колег.  Якщо  ми  будемо   писати   "розглянути можливість",  то  я  хочу  проінформувати,  що ми вже десять років розглядаємо можливість про те, щоб надати глухим інформацію.

 

     Я прошу:  забезпечити  сурдопереклад,  передбачивши  кошти  в Державному бюджеті.  Отака поправка.  Тоді ми, саме Верховна Рада, реально зробимо цей крок.

 

     Таке прохання.

 

     ГОЛОВА. Може,  ми розглянемо це при розгляді проекту бюджету? Тому що це питання пов'язано з бюджетом. Я вношу таку пропозицію.

 

     Ставлю на  голосування поправку народного депутата Сушкевича. Вчора  вона  обговорювалася  на  засіданні  Погоджувальної   ради. Передбачити при розгляді проекту бюджету.

 

     "За" - 245.

 

     Приймається.

 

     Всі поправки? Білорус Олег.

 

     БІЛОРУС О.Г.,   член   Комітету   Верховної  Ради  України  у закордонних справах  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  Всеукраїнське  об'єднання  "Громада").  Іване Степановичу! Вийшло так,  що одні поправки  ми  прийняли  голосуванням,  а  дві поправки  колеги  Мороза  і  колеги  Правденка  не  голосували.  Я пропоную проголосувати і за ці дві  поправки,  щоб  було  чітко  і ясно, і в цілому відразу.

 

     ГОЛОВА. Олександр Мороз пропонував записати не "доручити",  а "рекомендувати".  Це стилістична поправка, вона не голосувалася. А поправка Правденка стосувалася "Радіо РОКС".

 

     Якщо ви наполягаєте,  ми проголосуємо. Прошу проголосувати ці поправки.

 

     "За" - 225.

 

     Ще є поправки?

 

     Олена Мазур.

 

     МАЗУР О.А. Я хочу выступить против поправки Зварыча. Сказали, что на сурдоперевод средства... (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Ми   вам   дякуємо   за   пропозицію,   але  поправка проголосована.

 

     Я ставлю на голосування проект постанови за номером 6026-2  з урахуванням проголосованих поправок. Прошу голосувати.

 

     "За" - 239.

 

     Рішення прийнято. По фракціях висвітіть.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Пухкала.

 

     ПУХКАЛ О.Г.,  перший заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах (виборчий  округ  209,  Чернігівська область).  Дякую.  Шановні колеги! Іване Степановичу! Ми розуміємо так,  що постанова прийнята в цілому з урахуванням поправок Мороза і Правденка.

 

     ГОЛОВА. Ну,  це  ви  так розумієте.  А ці поправки не набрали потрібної кількості голосів.

 

     ПУХКАЛ О.Г.   Якщо   ці   поправки   не   прийняті,   фракція "Батьківщина" наполягає на тому,  щоб переголосувати їх.  Оскільки ви, ставивши на голосування, не...

 

     ГОЛОВА. Олександре  Григоровичу,  ви   все-таки   стежте   за практикою  роботи  парламенту.  У вас взагалі така фракція,  що то голосує, то вибачається.

 

     -----------

 

     Я оголошую до розгляду наступне питання. Проект Постанови про календарний  план  проведення  шостої сесії Верховної Ради України третього  скликання.  На  засіданні  Погоджувальної  ради  ми  всі зауваження обговорили, зняли. Чи є зараз у депутатів зауваження?

 

     Прошу проголосувати проект постанови за основу.

 

     "За" - 274.

 

     Приймається.

 

     Чи є  у  депутатів  поправки?  Немає.  Прошу проголосувати як постанову.

 

     "За" - 284.

 

     Постанова приймається.

 

     Ми всі  питання  порядку  денного  розглянули.  Після   обіду продовжимо  роботу в комітетах і фракціях.  І в наступні дні цього робочого тижня будемо працювати в комітетах і фракціях.

 

     Пленарне засідання відбудеться у вівторок.