БЮЛЕТЕНЬ N 83

Опубліковано 13. 07. 2000

 

                    ЗАСІДАННЯ ВІСІМДЕСЯТ ТРЕТЄ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

          У к р а ї н и.  13  л и п н я  2000  р о к у.

                         16 г о д и н а.

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України ПЛЮЩ І.С.

 

     ГОЛОВА. Прошу  реєструватися.  В  залі  зареєструвалися   379 народних депутатів. Вечірнє засідання оголошується відкритим.

 

     Я нагадую і для колег депутатів, і для гостей Верховної Ради, що депутат вважається зареєстрованим, якщо його картка розміщена у "гнізді".

 

     Мені пропонують   дати  доручення  комітету  щодо  з'ясування процедури голосування.  Я думаю,  що регламентний комітет згідно з Регламентом має повноваження робити це і за власною ініціативою, і за дорученням Голови Верховної Ради. Вважайте, що таке доручення є відповідно   до   заяви,   яку   виголосили  представники  фракції Комуністичної партії (Шум у залі).

 

     Ну, яке в заяві було,  я не  пам'ятаю.  Я  вас  прошу,  Петре Миколайовичу,  я  ж сказав чітко.  Ну люди ж дивляться,  вам не до лиця  це.  Чітко  чи  не  чітко  -  це  вже  моя   справа.   Петре Миколайовичу,  я  ще  раз кажу:  відповідно до заяви,  виголошеної вами. Вона є у стенограмі.

 

     Я прошу народних  депутатів  розпочати  вечірнє  засідання  з розгляду  проектів  щодо призначення і звільнення суддів.  Не буде заперечень?

 

     Увімкніть мікрофон депутата Донченка, будь ласка.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань соціальної політики та праці (виборчий округ

 113, Луганська область).  Иван Степанович!  Мы не рассмотрели три законопроекта,  которые должны были рассмотреть до перерыва.  Есть предложение сейчас их быстро провести, а потом...

 

     ГОЛОВА. Немає  заперечень.  Проекти   законів   про   порядок виконання  рішень  Європейського суду з прав людини,  про внесення змін до Закону України про виконавче провадження та  про  внесення змін до Кримінального кодексу України.  Учора доповідав Головатий. Сьогодні може дати пояснення з мотивів голосування Онопенко.

 

     Кожний проект голосуємо окремо.  Я називаю їх  номери:  3116, 3116-1 і 3116-2. В такому порядку і будемо голосувати.

 

     Прошу проголосувати   проект  3116.  Василю  Васильовичу,  ви відслідковуйте.

 

     "За" - 188.

 

     Василю Васильовичу Онопенко, ідіть на трибуну.

 

     ОНОПЕНКО В.В.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України    з    питань    правової    політики    (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   СДПУ(о)).   Дякую,   Іване Степановичу.  Шановні  народні  депутати!  Мова  йде про те,  що у Європейському суді сьогодні є 5 тисяч заяв громадян  України:  про стягнення  заробітної  плати,  про  стягнення грошей,  вкладених в Ощадбанки,  про стягнення коштів, втрачених у зв'язку з діяльністю довірчих товариств.

 

     Я нещодавно  там  був.  Приблизно  20  справ  мають  порушити відносно України.  Ми хочемо випередити події.  У разі,  коли буде прийнято рішення Європейського суду з прав людини, ми повинні бути підготовлені: хто виконує ці рішення у нас в Україні, який порядок виконання.

 

     Тому вноситься   пропозиція  прийняти  цей  проект  закону  в першому    читанні.    Пропонується    передбачити     кримінальну відповідальність у статті 1764 Кримінального кодексу. Таким чином, якщо, не дай Бог, буде рішення відносно України, ми будемо готові.

 

     Комітет з питань правової політики  розглянув  законопроекти, підготовлені  Головатим.  Ми  прийшли  до  висновку,  що  їх треба прийняти в першому читанні,  а  потім  під  час  доопрацювання  до другого   читання   внести  відповідні  зміни.  Скажімо,  надійшли зауваження з приводу того, що за невиконання рішення Європейського суду   встановлюється   кримінальна   відповідальність  у  вигляді позбавлення волі до  8  років,  а  за  невиконання  рішення  судів України значно послаблена міра покарання.

 

     ГОЛОВА. Василю  Васильовичу!  Доповідь була вчора.  Ви вийшли для того, щоб відповісти на запитання. Є запитання?

 

     Депутат Черняк.

 

     ЧЕРНЯК В.К.,  перший заступник голови Комітету Верховної Ради України   з   питань  економічної  політики,  управління  народним господарством,  власності  та  інвестицій  (виборчий  округ   153, Рівненська  область).  Шановний Василю Васильовичу!  Я вважаю,  що треба приймати ці законопроекти.  Дійсно,  ми йдемо  у  Європу,  і треба  виходити  на  цей  шлях.  Але в мене запитання.  Ви сказали "прийняти цей проект закону", а тут їх три. Що ви маєте на увазі?

 

     ГОЛОВА. Я називав номери. Ви слідкуйте, будь ласка.

 

     ОНОПЕНКО В.В.  Ідеться  про  внесення  змін  у   Кримінальний кодекс,  у чинний Закон про виконавче провадження  По суті,  це як один законопроект.

 

     ГОЛОВА. Ні.  У мене три проекти (три номери),  я їх ставлю на голосування.

 

     Проект закону 3116 прошу проголосувати в першому читанні.

 

     "За" - 313.

 

     Рішення приймається.

 

     Проект Закону  України  3116-1 про внесення змін та доповнень до Закону про виконавче провадження. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 312.

 

     Рішення приймається.

 

     І проект Закону  за  номером  3116-2  про  внесення  змін  та доповнень до Кримінального кодексу України. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 327.

 

     Приймається.

 

     ОНОПЕНКО В.В. Дякую.

 

     -------------

 

     ГОЛОВА. Проект  Постанови Верховної Ради України про підсумки виконання Закону України про проведення економічного  експерименту на   підприємствах   гірничометалургійного  комплексу  України  та поширення  його  дії  на  підприємства  інших  галузей   економіки України.

 

     Увімкніть мікрофон Коломойцева. У нього є зауваження.

 

     КОЛОМОЙЦЕВ В.Е.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань бюджету (виборчий округ  106,  Луганська  область).  Дякую, Іване Степановичу.  Шановні народні депутати! За даними Луганської обласної  податкової  адміністрації,  внаслідок  проведення  цього експерименту   втрати  до  бюджету  Луганської  області  (несплата податків  Алчевським   меткомбінатом)   становлять   близько   250 мільйонів гривень.  Тому я,  як депутат,  який працює в бюджетному комітеті,  не  бачу  необхідності   автоматично   поширювати   цей експеримент на підприємства інших галузей.

 

     Я пропоную  сьогодні,  по-перше,  надати  слово представникам Податкової адміністрації. І по-друге, приймати цю постанову тільки після звіту уряду про роботу за перше півріччя.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Пустовойтов.

 

     ПУСТОВОЙТОВ В.С.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (виборчий округ

 33, Дніпропетровська область).  Криворіжсталь у моєму  окрузі,  і Вадим   Миколайович   Гуров   правильно   вчора   ставив  питання. Експеримент для того й експеримент, що там, де виходить, тим людям і підприємствам потрібно це надати.  А там,  де не виходить,  - не потрібно.

 

     Тому я пропоную проголосувати цей проект як постанову.

 

     ГОЛОВА. Депутат Кравченко. Будь ласка.

 

     КРАВЧЕНКО М.В.,  заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань промислової політики і підприємництва (виборчий округ  57,  Донецька  область).  Фракция  коммунистов.   Уважаемые коллеги!  Я  просил бы хоть немножко почитать информацию,  которая здесь докладывалась и которая раздавалась депутатам.  Экономически и  политически  Верховная  Рада  решила  проблемы  в  связи с этим экспериментом.  Если мы сегодня пойдем таким путем,  что Налоговая администрация,  делая  выводы по какому-то отдельному предприятию, будет решать вопрос всего эксперимента,  то мы просто опустимся до прямых разборок.

 

     Сегодня речь идет о том,  что надо проголосовать.  И никто не говорит,  что завтра  это  автоматически  распространится  на  все остальные предприятия.

 

     ГОЛОВА. Ми беремо до відома, є проект постанови.

 

     Депутат Звягільський.

 

     ЗВЯГІЛЬСЬКИЙ Ю.Л.,  член  Комітету  Верховної  Ради України у закордонних  справах  (виборчий  округ  43,   Донецька   область). Уважаемый Иван Степанович!  Уважаемые народные депутаты!  Это один из самых сильных  документов,  который  дает  возможность  немного стабилизировать обстановку в нашей промышленности.  Этот документ, который сейчас предлагается  поддержать,  надо  распространять  на предприятия  и  угольной отрасли,  и машиностроительной,  и других отраслей.  Это единственная "изюминка",  которая дает  возможность вздохнуть промышленности.

 

     ГОЛОВА. Юхиме  Леонідовичу!  Не документ "распространять",  а експеримент.

 

     Шитря Олексій Іванович від Податкової адміністрації.  Давайте все-таки з'ясуємо.

 

     ШИТРЯ О.І.,    заступник    голови    Державної    податкової адміністрації України.  Шановні народні депутати!  Я  хочу  тільки назвати  цифри,  а  вам  приймати  рішення.  Сьогодні  проводиться експеримент, його підтримують. За цей час тільки одне підприємство

-  Миколаївський  трубний завод - було виключено з цього переліку. Зараз у  нас  62  підприємства  -учасники  експерименту,  і  ще  3 підприємства готується.

 

     Я називаю  цифри.  1,5  мільярда платежів було відстрочено до 2002 року.  За перше півріччя не сплачено до бюджету і залишено  у розпорядженні цих підприємств 474 мільйони гривень. Тому проводячи цей експеримент,  ми,  з одного боку,  підтримуємо  галузь,  і  це правильно, а з другого боку, втрачаємо доходи місцевих бюджетів.

 

     ГОЛОВА. Олексію Івановичу, дякую.

 

     Шановні народні депутати! Ми розгорнули обговорення.

 

     Прошу проголосувати  цей  проект  постанови.  Збирати податки своєчасно,  то справа Податкової адміністрації, а нам треба галузі піднімати.

 

     "За" - 275.

 

     Рішення приймається.

 

     -----------

 

     Проект Закону  про трудові колективи.  Вчора ми обговорювали. Депутат Стоян.

 

     СТОЯН О.М.,  голова  підкомітету  Комітету   Верховної   Ради України  з питань соціальної політики та праці (виборчий округ 18, Вінницька область).  Шановні народні депутати!  Я вніс проект  про відхилення цього законопроекту.  Пояснюю чому.  Ви подивіться,  що пропонується в цьому  проекті  закону.  Перше.  Всі  повинні  бути членами  трудового  колективу,  тобто  заганяють  людей у трудовий колектив.

 

     Друге. Які   повноваження   трудового   колективу?   Трудовий колектив має право розглядати проекти законів та інших нормативних актів,  брати участь у підготовці і  проведенні  виборів  народних депутатів.  Поперше, такого немає ніде у світі. По-друге, це грубе порушення Конституції.

 

     Я уповноважений   від   імені   всіх   профспілок    України, підкреслюю,   всіх   профспілок,  заявити,  що  це  абсурд,  а  не законопроект. Тому закликаю не підтримувати його.

 

     ГОЛОВА. Олександре  Миколайовичу!   Вчора   доповідався   цей законопроект, і ми повинні його проголосувати. Він пропонується за основу в першому читанні. Прошу.

 

     "За" - 187.

 

     По фракціях  висвітіть.  Проголосуємо  про   відхилення.   Ви думаєте,  ваш  набере...  Спочатку  ж  від  комітету  ставиться на голосування,  а потім ваш.  Є  потреба  голосувати  інший  проект? Немає. Доопрацьовуйте. Повторити?

 

     Увімкніть мікрофон депутата Донченка.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.    Уважаемые   коллеги!   Мы   не   так   давно проголосовали Закон об организациях работодателей

 

     ГОЛОВА. Я вибачаюся, Юрію Григоровичу. Хто вчора слухав, були згодні з тим, що цей закон покращить захист трудівників.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.  Спасибо,  Иван  Степанович,  за  поддержку.  Я почему это говорю?  Уважаемые  коллеги!  Мы  проголосовали  проект Закона об организациях работодателей.  С одной стороны, мы создаем законодательную базу.  С другой стороны,  те, кто должны создавать коллективные договоры, не имеют возможности это сделать.

 

     Я почему говорю,  что этот закон крайне необходим?  Сегодня у работодателя  нет  возможности  заключить  коллективный   договор, потому  что  нет представителя трудового коллектива.  Нет его,  не существует.

 

     Вспомните, пожалуйста.  Мы проголосовали Закон о  минимальной заработной плате на этот год,  в котором предусмотрели,  что тариф работника первого разряда устанавливается на основе  коллективного договора.  Так мы что,  не хотим,  чтобы тарифы работников первого разряда устанавливались на основе коллективных договоров?  Или как понять   то,   что   мы  не  голосуем  за  этот  закон,  уважаемое большинство?

 

     ГОЛОВА. Депутат Кириленко.

 

     КИРИЛЕНКО В.А.,  секретар Комітету Верховної Ради  України  з питань    соціальної    політики    та    праці   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Український народний рух. Шановний Іване Степановичу! По-перше, ми вже ніби як проголосували

-  187  голосів.  Рішення  не   прийнято,   значить   законопроект відхилений.

 

     По-друге, в  усьому  світі  соціальне  партнерство  -  це три сторони:  професійні спілки  (відповідний  закон  є),  організації роботодавців  (у  першому  читанні  відповідний проект закону нами прийнятий)  і  держава.  Усе.  До  речі,   Закон   про   соціальне партнерство через блокування комуністами так і не прийнятий за два роки роботи цього скликання Верховної Ради.

 

     Далі. По   тексту   законопроекту.   "Стаття   6.    "Основні повноваження  трудового  колективу".  Записано:  "брати  участь  у підготовці і проведенні виборів у народні депутати України,  брати участь  у  виборах  народних засідателів та присяжних,  розглядати проекти законів та інших нормативно-правових актів..." і так далі. Це не функції трудових колективів.

 

     ГОЛОВА. Це вже обговорення.  Мотивацію ми зробили. Я прошу ще раз проголосувати в першому читанні (Шум у залі).

 

     "За" - 164.

 

     Олександре Вікторовичу Задорожній, будь ласка, на трибуну.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Марченка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 161, Сумська  область).  Фракция  Прогрессивной  социалистической партии.  Иван Степанович!  Перед  голосованием  проекта  Закона  о трудовых  коллективах  вы  дали  слово  Стояну,  который,  угробив профсоюзы, гробит и движение обединения рабочих, и не дали больше никому.  После  этого  вы  снова  дали  слово трем человекам.  Они выступили,  причем  неграмотно,  не  зная  развивающихся   мировых процессов  в  области  законодательного  обеспечения прав трудовых коллективов. И сейчас вы снова поставили вопрос на голосование. По сути,  никому  из  зала  не  дали  возможности  выступить в защиту необходимости проголосовать...

 

     -----------

 

     ГОЛОВА. Сьогодні не захищають. Учора треба було...

 

     Олександре Вікторовичу, будь ласка.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.,  голова Комітету Верховної  Ради  України  з питань правової політики (виборчий округ 217,  м.  Київ).  Шановні колеги! На ваш розгляд вноситься 14 проектів постанов про обрання, звільнення суддів.  Я просив би вас,  Іване Степановичу, поставити першим на голосування проект

 5409-2, бо   тут   найбільша   кількість  суддів,  у  тому  числі Харківської області...

 

     ГОЛОВА. Ви говорите про звільнення чи про призначення?

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Про призначення.

 

     ГОЛОВА. Візьміть  проект  5409.  Нагадую  процедуру.   Голова комітету,  який доповідає, зачитує прізвища кандидатів. Депутат, у якого є відводи,  піднімає руку,  йому  вмикають  мікрофон,  і  ми знімаємо  кандидатуру.  Потім  решту  кандидатур  голосуємо,  а ці обговорюємо і голосуємо після обговорення.

 

     Будь ласка, по порядку.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Шановні  колеги!  Вашій  увазі  пропонується проект Постанови 5409 про обрання суддів безстроково:

 

     Дніпропетровського обласного    суду    -    Волошка   Сергія Григоровича.

 

     Чернігівського обласного   суду   -    Острянського    Василя Івановича.

 

     ГОЛОВА. Хвилину,  Олександре Вікторовичу.  Увімкніть мікрофон депутата Туша.

 

     ТУШ М.Н.,  член Комітету  Верховної  Ради  України  з  питань культури  і духовності (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Я  прошу  поки  що  зняти  з  розгляду  кандидатуру Острянського.

 

     ГОЛОВА. Відмічайте. Наступний.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Теплицького районного суду Вінницької області

- Задорожну Ларису Іванівну.

 

     Новомосковського районного суду Дніпропетровської  області  - Григорченка Едуарда Івановича, Науменка Івана Мефодійовича.

 

     ГОЛОВА. Депутат Пустовойтов.

 

     ПУСТОВОЙТОВ В.С.  Я  прошу  зняти  з  обговорення кандидатуру Науменка Івана Мефодійовича. У мене є запитання.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.    Самарського    районного    суду     міста Дніпропетровська - Кадникову Людмилу Геннадіївну.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Семенюк.

 

     СЕМЕНЮК В.П.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань аграрної   політики   та   земельних   відносин   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ). Шановні  колеги!  Тиждень  тому  я  подала   до   комітету   копії документів,  які  підтверджують,  що Кадникова в багатьох моментах порушувала закон. Тому я прошу зняти її кандидатуру з голосування, а комітет - розібратися, враховуючи зауваження, які ми висловили.

 

     Дякую.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.   Бориспільського   міського  суду  Київської області - Денісова Анатолія Олексійовича.

 

     ГОЛОВА. У депутата Терьохіна є зауваження. Будь ласка.

 

     ТЕРЬОХІН С.А.,  перший заступник  голови  Комітету  Верховної Ради  України з питань фінансів і банківської діяльності (виборчий округ 214,  м.Київ).  Шановні  народні  депутати!  Ця  кандидатура вноситься вже вдруге. Нагадаю вам, що першого разу після озвучення деяких фактів діяльності пана Денісова раптом виявилося, що його в залі немає.

 

     Я хотів би повторити деякі з аргументів проти цієї особи.

 

     ГОЛОВА. Поки  що не будемо наводити аргументи.  Ми знімаємо і не обговорюємо.

 

     ТЕРЬОХІН С.А. Я просив би зняти і взагалі не розглядати.

 

     ГОЛОВА. Поки що знімаємо, не "взагалі".

 

     Зачитуйте далі.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Турківського   районного   суду   Львівської області...

 

     ГОЛОВА. Депутат Соломатін.

 

     СОЛОМАТІН Ю.П.,   член  Комітету  Верховної  Ради  України  у справах  пенсіонерів,  ветеранів  та  інвалідів   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Фракция коммунистов.  По поводу судьи Денисова.

 

     ГОЛОВА. Ми зняли його кандидатуру. Потім будемо обговорювати, я вам надам слово.

 

     СОЛОМАТІН Ю.П.  Я  тільки  декілька слів скажу.  Кілька років тому він зробив усе,  щоб зберегти для нашої держави її скарб - 30 кілограмів золота.  Декому це дуже не сподобалось, і зараз вони за допомогою інших депутатів намагаються  вчинити  розправу  над  цим суддею.

 

     Прошу це врахувати.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.   Турківського   районного   суду  Львівської області - Строну Тетяну Григорівну.

 

     ГОЛОВА. Депутат Фурдичко.

 

     ФУРДИЧКО О.І.,  перший заступник  голови  Комітету  Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків  Чорнобильської  катастрофи  (виборчий  округ 125,  Львівська область). Шановні народні депутати! Я звертався до комітету із заявою  щодо  роботи  Турківського  районного  суду  і особисто  судді  Строни.  Прошу  зняти  цю  кандидатуру.  У мене є декілька запитань.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Шевченківського районного суду міста Львова - Івасюту Мар'яна Івановича.

 

     Київського районного  суду  міста  Одеси  - Калашнікову Ольгу Іванівну.

 

     Нововодолазького районного суду Харківської області -Смірнова Олександра Сергійовича.

 

     ГОЛОВА. Немає заперечень.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Військового суду Південного регіону України - Іртєгова   Володимира   Костянтиновича   і   Морозовського   Івана Сергійовича.

 

     ГОЛОВА. Зрозуміло.   Я   прошу  уваги!  Олександр  Вікторович зачитає прізвища,  які ми виключаємо з  цього  проекту  постанови. Будь ласка.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Острянський  Василь Іванович,  Науменко Іван Мефодійович,  Кадникова  Людмила  Геннадіївна,  Денісов   Анатолій Олексійович, Строна Тетяна Григорівна.

 

     ГОЛОВА. Зрозуміло?  Прошу  проголосувати  проект як постанову без названих кандидатур. Проект 5409.

 

     "За" - 338.

 

     Рішення прийнято.

 

     Ми поздоровимо вас пізніше всіх разом.

 

     А тепер стосовно кандидатури...

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Були  запитання   до   Острянського   Василя Івановича, Чернігівський обласний суд.

 

     ГОЛОВА. Депутат Туш. Будь ласка.

 

     ТУШ М.Н.  Фракція комуністів.  Шановні колеги! Місяць тому до Комітету Верховної Ради з питань  аграрної  політики  були  подані матеріали  про  некомпетентні  дії судді Прилуцького міського суду Острянського Василя Івановича,  які були допущені ним при розгляді судової  справи  між  позивачем  Пальохою  Олексієм  Івановичем та газетою "Світанок".

 

     Ця справа  розглядалася  в  міському  суді  під  головуванням головного  судді  Нощенка  і була підтверджена в обласному суді на користь  позивача.  Але  суддя  Острянський  прийняв  рішення  про закриття  справи.  Це  рішення було опротестоване судовою колегією суддів цивільних справ Чернігівського обласного  суду  (головуючий Мінченко),  що  підтверджує  некомпетентність  судді Острянського, якого чомусь рекомендують на вищу посаду.

 

     Пропоную не  підтримувати  дану   кандидатуру   для   обрання обласним суддею.

 

     ГОЛОВА. У вас є запитання до кандидата? Чи ви взагалі вносите пропозицію?

 

     ТУШ М.Н.  Я взагалі вношу пропозицію, у мене копія матеріалів є.

 

     ГОЛОВА. Ну,  ви її аргументували. Я прошу, увімкніть мікрофон Острянському Василю Івановичу.

 

     ОСТРЯНСЬКИЙ В.І.,    суддя    Прилуцького    міського    суду Чернігівської області. Шановні депутати! Щойно оголосили матеріали справи, до якої я не маю ніякого відношення. Це не моя справа.

 

     ГОЛОВА. Острянський Василю Івановичу, ви поясніть.

 

     ОСТРЯНСЬКИЙ В.І.  Я таку справу не розглядав.  Це  неточність просто.

 

     ГОЛОВА. Зрозуміла позиція? Комітет.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Шановні  колеги,  до комітету на кандидатуру Острянського  Василя  Івановича  скарг   не   надходило.   Комітет розглядав,  визнав  усі  документи належним чином підготовленими і проголосував    щодо    кандидатури    Острянського    одноголосно рекомендувати.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Бойко  Віталій  Федорович каже,  що в нього теж немає ніяких скарг.

 

     Зрозуміла позиція?   Прошу    проголосувати    про    обрання Острянського  Василя  Івановича  суддею  Чернігівського  обласного суду. Прошу голосувати.

 

     "За" - 205.

 

     Не я   ж   буду   переконувати.   Поки   знімаємо.   Наступна кандидатура.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Науменко Іван Мефодійович, було питання.

 

     ГОЛОВА. Депутат Пустовойтов, будь ласка.

 

     ПУСТОВОЙТОВ В.С. Місто Кривий Ріг. Іване Степановичу! Шановні колеги!  Виступаючи з трибуни Верховної Ради в листопаді  минулого року,  я  наголошував,  що  в  Україні  навіть вищі посадові особи цинічно порушують чинне законодавство.

 

     Сьогодні ми вже  є  свідками  того,  як  цей  процес  набирає обертів.  Я  своїм  виборцям  обіцяв,  що  я  не  буду  порушувати законодавство і не дозволю іншим.  До мене в Комітет з питань прав людини  надійшло близько 68 заяв стосовно суддів Дніпропетровської області. Я направив їх згідно з чинним законодавством. Відповіді з Мін'юсту не отримав.

 

     А ось  отримав  скаргу на суддю Науменка Івана Мефодійовича з Новомосковського району,  повноваження якого,  вдумайтеся, шановні колеги,  закінчилися  7 квітня 2000 року.  Одначе Іван Мефодійович розглядав 30 цивільних справ і одну кримінальну.  Ну невже в даній ситуації це можна робити?  Що це революційна доцільність?!  Тому я прошу відмовити йому в обранні суддею.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Чукмасову надайте слово.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть  мікрофон  депутата   Чукмасова.   Ківалов, Ківалов, раз ви прийшли, так голосуйте.

 

     ЧУКМАСОВ С.О.,   заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  економічної  політики,   управління   народним господарством,   власності   та  інвестицій  (виборчий  округ  24, Дніпропетровська область).  Уважаемые коллеги,  в каждом  судебном деле  как  минимум  есть  две  стороны.  Одна  из сторон всегда не удовлетворена и будет жаловаться.  Это все понятно. Поэтому у меня все-таки просьба.

 

     Кандидатура Науменко,  насколько я знаю,  откладывалась уже в течение  полугода,  были  соответствующие   проверки.   Украинское законодательство  не запрещает судье,  если у него закончился срок полномочий,  вести дела.  Это тоже нужно, кстати, знать. Поэтому я прошу поддержать все-таки эту кандидатуру.

 

     ГОЛОВА. Так,  з'ясували мотиви?  Ставиться на голосування про обрання суддею Новомосковського районного  суду  Дніпропетровської області Науменка Івана Мефодійовича.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Прошу голосувати за.

 

     ГОЛОВА. Іване  Мефодійовичу,  ви  хочете  сказати  з  приводу цього? Будь ласка.

 

     НАУМЕНКО І.М.  Я справді  закінчував  справи,  які  не  встиг закінчити до закінчення терміну моїх повноважень. Це були цивільні справи.  Закон не регулює,  можна  слухати  чи  не  можна,  це  не заборонено.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати,  я прошу уваги. Персональні справи розбираємо. Ви заспокойтеся все-таки! Прошу проголосувати.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Комітет підтримав.

 

     "За" - 167.

 

     ГОЛОВА. По фракціях покажіть.  Олександре Вікторовичу,  це ми для  вас  показуємо  по  фракціях,  щоб ви знали,  з ким працювати треба.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Дякую,  Іване Степановичу. Будемо працювати. Кадникова Людмила Геннадіївна, було зауваження.

 

     ГОЛОВА. Валентина Семенюк, будь ласка.

 

     СЕМЕНЮК В.П.  Шановний  доповідачу!  Ви ж знаєте про це,  і я перед цим буквально тиждень тому  говорила  з  Головою  Верховного Суду  Бойком,  передаючи  документи  на Кадникову,  де є скарги не тільки від громадян,  а  й  від  представників  обласного  суду  з приводу  того,  що Людмила Геннадіївна часто губила справи,  часто закривала  їх,  не  розглядаючи  своєчасно.  Тому  я  попрошу  той матеріал,  який  я  подала  на  10 сторінках,  - докази проти неї, розглянути,  а сьогодні зняти  цю  кандидатуру,  поки  комітет  не з'ясує  стосовно  правильності призначення цієї громадянки,  цього судді на відповідну посаду. Я вас прошу зняти цю кандидатуру.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Шановна народний депутат Семенюк!  Ми уважно розглянули  всі  ваші  заяви,  і  не  тільки ваші заяви,  а й інші документи,  які були у справі Кадникової  Людмили  Геннадіївни.  З цього приводу була створена міжвідомча комісія, яка з'ясовувала цю справу, до складу якої ввійшли представники Верховного Суду, Вищої ради  юстиції  і  Міністерства  юстиції.  Ми  отримали  довідки  з управління  юстиції  за  місцем  відправлення  правосуддя   суддею Кадниковою Людмилою Геннадіївною.

 

     Одначе комітет,  вивчивши  всі ці документи,  дійшов висновку більшістю голосів рекомендувати.  Тому  немає  необхідності  знову відкладати, а є можливість визначатися тут. Усі ці справи долучені тут, усі вони досліджені, і комітет визначився вже.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Так,  зрозуміла позиція?  Будь ласка.  Ви  нічого  не будете казати?

 

     КАДНИКОВА Л.Г.,   суддя   Самарського   районного   суду   м. Дніпропетровська.  Я не  порушувала  грубо  закону,  тому  комітет розібрався в моїй справі і дав згоду на моє призначення.

 

     ГОЛОВА. З'ясували?

 

     Олег Литвак.

 

     ЛИТВАК О.М., заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань  національної  безпеки  і  оборони  (виборчий  округ  87, Івано-Франківська  область).  Шановний Іване Степановичу!  Шановні колеги народні депутати!  Уже не вперше в  нашому  залі  Верховної Ради ми розглядаємо питання про обрання суддів. І, як правило, при призначенні не звертається увага на морально-етичні сторони  життя кандидата,  а  звертається  увага  на те,  як розглянув ту чи іншу цивільну або кримінальну справу.

 

     Щойно прозвучало запитання колеги від Соціалістичної  партії. Говорить:  "Суддя  загубила  кримінальну  справу".  Ну,  це просто нісенітниця. Це той, хто не знає діловодства, так говорить про це, що нібито Ісус Христос воскрес у залі Верховної Ради.

 

     Шановні мої,  суддя працює згідно з законом, виключно в межах цивільнопроцесуального,  кримінальнопроцесуального  права.  І   не треба  сьогодні  звертати  увагу  на  це,  якщо Вища рада юстиції, Міністерство юстиції не звернули увагу на  його  непрофесіоналізм. Сьогодні звертати увагу на те,  хто як вирішив справу, це просто з нашого  боку  неетично.  Я  прошу  звертати  увагу   виключно   на морально-етичні сторони життя кандидата.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Голосуємо?  Я прошу,  проголосуйте про обрання суддею Самарського  районного  суду  міста  Дніпропетровська   Кадникової Людмили Геннадіївни. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 209.

 

     По фракціях покажіть.

 

     Наступна кандидатура.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Денісов Анатолій Олексійович, Бориспільський міський суд Київської області.

 

     ГОЛОВА. Депутат Терьохін, будь ласка.

 

     ТЕРЬОХІН С.А.  Шановні депутати!  Я хотів би нагадати вам, що під   юрисдикцією  цього  судді  знаходяться  найбільші  з  митних переходів України - це Бориспільська митниця.  По-перше, ще в 1998 році   пан  Денісов  заборонив  підлеглим  суддям  видавати  копії постанов про порушення митних правил. Мова йде, в першу чергу, про незаконне  провезення  валюти.  Тим  самим  він порушив статтю 285 КОАПу.  "Для чого?" - ви можете запитати. Відповідь проста: аналіз його рішень за 1998-1999 роки свідчить про те,  що контрабандистам безпідставно масово поверталася валюта.  Цей його наказ урештірешт було  скасовано  обласним  судом.  Ми  також  маємо взяти до уваги позицію митної служби України,  голова якої на  минулих  слуханнях висловив здивування,  яким чином особа,  відома як дуже зручна для бізнесу,  могла потрапити в перелік інших достойних осіб,  який ми сьогодні проголосуємо.

 

     І останнє.  Можу  вам  відверто  сказати,  що  після  першого розгляду цієї кандидатури я був особисто  здивований  тим,  що  до мене  звернулося дуже багато імпортерів з пропозицією відстати від цього судді, у тому числі й декілька народних депутатів...

 

     ГОЛОВА. Депутат Костицький.

 

     КОСТИЦЬКИЙ В.В.,  секретар Комітету Верховної Ради України  у закордонних справах (виборчий округ 84, ІваноФранківська область). Шановний Іване Степановичу!  Шановні народні депутати!  Уже вкотре за  свою  роботу  протягом  трьох  скликань  я  бачу,  як обирають народних суддів і як тут,  на пленарному засіданні,  ми стараємося з'ясувати всі проблеми.  Я це кажу не в піку депутату Терьохіну, а як свою загальну думку.

 

     Мені здається,  що є достатньо часу,  щоб  з'ясувати  ці  всі питання,  бо  процедура  розгляду питання про обрання судді є дуже довготривалою. Тому я прошу робити це в комітеті.

 

     ГОЛОВА. Депутат Соломатін.

 

     СОЛОМАТІН Ю.П.  Уважаемые коллеги! Я хочу сослаться только на одну   газету   -  это  газета  "Независимость",  которую  издавал известный нам журналист Кулеба.  В  ней  была  публикация  Василия Анисимова    "Бриллиантовая   схватка",   в   которой   излагаются подробности борьбы судьи Денисова за то,  чтобы  государству  было сохранено 39 килограммов золота и бриллиантов.

 

     Я думаю,   что  все  то,  что  изложено  в  этой  публикации, свидетельствует о последовательной и принципиальной позиции  судьи Денисова во имя интересов нашей державы - Украины.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні  депутати,  ставиться на голосування кандидатура Денісова Анатолія Олексійовича про обрання його суддею Бориспільського    міського    суду   Київської   області.   Прошу проголосувати.

 

     "За" - 259.

 

     Рішення приймається.

 

     Наступна кандидатура.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Турківський районний суд Львівської області - Строна Тетяна Григорівна. Були запитання.

 

     ГОЛОВА. Фурдичко Орест.

 

     ФУРДИЧКО О.І.  Шановний  Іване  Степановичу!  Шановні народні депутати!  До мене надійшли скарги з приводу  роботи  Турківського районного  суду  і  на  суддю Строну Тетяну Григорівну.  Я подавав заяву до комітету,  комітет розглядав цю  заяву.  І  запитання  до Строни.

 

     14 і  17  квітня  1998  року  Турківським  районним  судом  з порушенням у двох випадках процесуальних норм було прийнято  заяву про  скасування  рішення  окружної  комісії про визнання народного депутата обраним  та  визнання  виборів  недійсними  по  виборчому округу  125.  Чому  ви  прийняли  заяву з порушенням термінів,  що потягло  за  собою  два  судові  процеси  в  Городоцькому   районі Львівської  області  і  в  Печерському районному суді міста Києва? Прошу дати відповідь.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     СТРОНА Т.Г.,  суддя,  голова  Турківського   районного   суду Львівської області.  Хочу сказати,  що я ту заяву не приймала і не розглядала.  Але запитання народного депутата нагадало  мені  мого покійного   чоловіка,   який   помер  чотири  роки  тому.  Я  сама харків'янка,  а він  корінний  карпатський  бойко.  Він  був  дуже хорошою  і  доброю людиною,  але в нього була така риса характеру, притаманна бойкам:  причепиться ні до чого,  зрозуміє врешті-решт, що він не правий, але ніколи цього не визнає.

 

     Так і  шановний  Орест Іванович:  йому кваліфікаційна комісія доводить, що я абсолютно не винна, йому доводить прокуратура, що я абсолютно  не  винна,  йому доводить комітет Верховної Ради,  що я абсолютно не винна, а він все одно наполягає на своєму.

 

     По-моєму, це  просто  якось  жорстоко  і  не  по-людськи  так ставитися  до  мене.  Враховуючи  те,  що  я  18 з половиною років працюю, 13 років працюю суддею, враховуючи те, що я одинока жінка, вдова, що в мене на утриманні маленька дитина... (Оплески).

 

     Можна, я ще скажу?

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати кандидатуру.

 

     СТРОНА Т.Г. Я сподіваюся тільки на розум Верховної Ради, тому що за моїми плечима 18 років державної служби і маленький хлопчик, напівсирота, я надіюся на вас, люди!

 

     ГОЛОВА. Тетяно Григорівно,  ви переконали народних депутатів, я ставлю на голосування. Будь ласка, прошу голосувати.

 

     "За" - 296.

 

     (Оплески).

 

     Шановні народні депутати,  якби завжди  такі  результати,  то можна б і так,  а коли немає результату, то ви ж уже давайте якось серйозніше. Тут же люди.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Шановні колеги,  на  ваш  розгляд  вноситься проект постанови Верховної Ради України 5409...

 

     ГОЛОВА. Зачекайте.  Зрозуміли,  що  ця  постанова  прийнята і додані до неї кандидатури, які набрали потрібну кількість голосів?

 

     Будь ласка, наступний проект.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Дякую, Іване Степановичу.

 

     Вам пропонується  проект   Постанови   (реєстраційний   номер 5409-1) про обрання судді Вищого арбітражного суду.

 

     У проекті   постанови  комітет  пропонує  обрати  безстроково суддею  Вищого  арбітражного  суду  України  Перепічая  Володимира Савелійовича. Комітет підтримує кандидатуру і просить розглянути і проголосувати.

 

     ГОЛОВА. Депутат Чукмасов.

 

     ЧУКМАСОВ С.О.  Уважаемые коллеги,  я против судьи  ничего  не имею и,  конечно,  хочу его поддержать вместе с вами,  но просьба, чтобы этот судья,  вновь избранный,  не делал такие "ухвали",  как судья  Высшего  арбитражного  суда  Подоляк.  Я  потом  копию  вам передам.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати,  візьміть проект  постанови 5409-1, там одне прізвище. Прошу проголосувати.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Перепічай Володимир Савелійович - безстроково суддею Вищого арбітражного суду України.

 

     ГОЛОВА. Прошу голосувати.

 

     "За" - 316.

 

     Рішення приймається.

 

     -----------

 

     Наступний проект, Олександре Вікторовичу.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  5409-2.  Шановні колеги,  Комітет  з  питань правової політики підтримує...

 

     ГОЛОВА. Візьміть  цей  проект,  зачитуйте прізвища,  а я буду дивитися по руках.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Соловйов Микола Володимирович -Верховний суд Автономної Республіки Крим.

 

     Калашников Володимир Миколайович - Донецький обласний суд.

 

     Свіягіна Ірина Миколаївна - Донецький обласний суд.

 

     ГОЛОВА. Зачекайте. Увімкніть мікрофон депутата Шевченка.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.,  секретар  Комітету  Верховної  Ради України з питань    свободи    слова    та    інформації    (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановний Голово, я просив би доповнити кандидатурою Алфьорової Тетяни Михайлівни.

 

     ГОЛОВА. Куди доповнити?

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.  Ну,  зняти.  Доповнити список кандидатур, щодо яких є запитання.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Зачекайте,  я  зачитую  прізвища.  Тут немає такого.

 

     ГОЛОВА. Віталію Федоровичу, ви все-таки вникайте в суть.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Вникайте.  Я зачитую прізвища. Якщо у вас до цього прізвища

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, зачитуйте.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Я ще раз повторюю.  Верховний Суд Автономної Республіки  Крим  -  Соловйов  Микола   Володимирович;   Донецький обласний  суд  - Калашников Володимир Миколайович,  Свіягіна Ірина Миколаївна; Одеський обласний суд - Конопляний Михайло Степанович; Харківський обласний суд - Крамаренко Галина Петрівна;  Заводський райсуд  міста  Дніпродзержинська   Дніпропетровської   області   - Ведибура Фелікс Степанович

 

     ГОЛОВА. Зварич Роман Михайлович.

 

     ЗВАРИЧ Р.М.,   член   Комітету   Верховної   Ради  України  у закордонних справах  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  НРУ).  Фракція  Народного  руху  заявляє  про відвід цього судді.

 

     ГОЛОВА. Так. Далі.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Дзержинський міський суд Донецької області - Руднєва  Ольга  Тимофіївна;  Мар'їнський  районний  суд  Донецької області - Назарцева  Віра  Олексіївна;  Слов'янський  міський  суд Донецької області - Колісникова Варвара Андріївна...

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Хмельового.

 

     ХМЕЛЬОВИЙ А.П.,  голова  підкомітету  Комітету Верховної Ради України   з   питань    будівництва,    транспорту    і    зв'язку (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  КПУ).  Прошу исключить из списка  Колесникову  Варвару  Андреевну.  А  потом  я расскажу.

 

     ГОЛОВА. Так.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Слов'янський районний суд Донецької області - Ламєкін  Микола  Іванович;  Калінінський  райсуд  міста   Горлівки Донецької області - Клешньов Олександр Іванович; Кіровський райсуд міста Донецька - Лівада Анатолій  Миколайович;  Гірницький  райсуд міста  Макіївки  Донецької  області - Яременко Анатолій Федорович; Свалявський районний  суд  Закарпатської  області  -  Заборовський Віктор Степанович

 

     ГОЛОВА. Одну хвилинку.  Мигович Іван Іванович.  По Сваляві, я так відчуваю.

 

     МИГОВИЧ І.І.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України    з   питань   прав   людини,   національних   меншин   і міжнаціональних   відносин   (багатомандатний    загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Прошу залишити для обговорення кандидатуру Заборовського.

 

     ГОЛОВА. Приймається. Далі.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Фастівський міський суд Київської області  - Салюк  Петро Михайлович;  Біловодський райсуд Луганської області - Просвіркін Сергій Леонідович;  Брянківський міський суд Луганської області  -  Карташов  Олександр  Юрійович;  Краснодонський  райсуд Луганської області - Іванова Ірина  Петрівна;  Кремінський  райсуд Луганської  області  -  Полтавець  Лариса  Дмитрівна;  Марківський райсуд   Луганської   області   -   Чернік   Анастасія   Петрівна; Новоайдарський   райсуд  Луганської  області  -  Зеленський  Петро Павлович...

 

     ГОЛОВА. Депутат Черенков. Будь ласка.

 

     ЧЕРЕНКОВ О.П.,  член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів  і банківської діяльності (виборчий округ 112,  Луганська область).  Прошу снять Зеленского из общего списка для дальнейшего обсуждения.

 

     ГОЛОВА. Наступні.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Сватівський районний суд Луганської області - Гашинський  Михайло   Артурович;   Сєверодонецький   міський   суд Луганської  області - Юзефович Ігор Олександрович;  Старобільський райсуд  Луганської  області  -   Озеров   Віталій   Олександрович; Дрогобицький  міський  суд  Львівської  області  -  Калічак Василь Миколайович;  Сокальський  районний  суд  Львівської   області   - Довгополов Олександр Михайлович; Залізничний райсуд міста Львова - Данко Володимир Васильович; Балаклійський районний суд Харківської області  -  Нартова Людмила Василівна,  Носов Геннадій Сергійович, Соколова Катерина Андріївна...

 

     ГОЛОВА. Депутат Стрижко.

 

     СТРИЖКО Л.П.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  свободи  слова  та інформації (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ). Іване Степановичу, у мене є  зауваження до Соколової Катерини Андріївни.  Прошу виключити її зі списку.

 

     ГОЛОВА. Так, приймається. Наступні.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Близнюківський райсуд Харківської області  - Шевченко   Вікторія   Валентинівна;   Валківський   районний   суд Харківської  області  -  Степаненко  Ганна  Іванівна;  Вовчанський райсуд   Харківської   області   -   Король   Тетяна   Вікторівна; Дергачівський райсуд - Манич Валентина Петрівна; Зміївський райсуд

-   Безверхий   Станіслав  Романович,  Хорунжий  Іван  Дем'янович; Золочівський  райсуд  -  Юревич  Валерій  Віталійович;   Ізюмський міськсуд  -  Винниченко Петро Павлович,  Піддубний Іван Антонович, Порхун Тамара Григорівна;  Ізюмський райсуд  -  Зелінський  Віктор Григорович;  Красноградський  райсуд  -  Тарасенко Лідія Іванівна; Куп'янський міськсуд  -  Лобас  Іван  Миколайович,  Павленко  Алла Миколаївна;  Лозівський  міський  суд  -  Панікар Раїса Федорівна, Черняк  Віктор  Васильович;  Сахновщинський   райсуд   Харківської області   -   Савицький   Микола   Борисович;  Харківський  райсуд Харківської області - Загоруйко  Зінаїда  Григорівна;  Сітбаталова Наталія Ігорівна...

 

     ГОЛОВА. Одну хвилинку. Тищенко Павло Васильович.

 

     ТИЩЕНКО П.В.  член  Комітету  Верховної Ради України з питань промислової    політики    і    підприємництва    (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, КПУ). Фракция коммунистов. Прошу исключить из списка Ситбаталову Наталью Игоревну.

 

     ГОЛОВА. Приймається. Наступні.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Чугуївський міський суд Харківської області - Ганенко   Тетяна   Сергіївна;  Шевченківський  райсуд  Харківської області -  Заєць  Анатолій  Павлович;  Дзержинський  райсуд  міста Харкова - Григор'єва Алла Олексіївна...

 

     ГОЛОВА. Депутат Александровська.

 

     АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.,  голова  підкомітету Комітету Верховної Ради України з  питань  паливно-енергетичного  комплексу,  ядерної політики  та  ядерної  безпеки  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Прошу исключить из списка Григорьеву  Аллу Алексеевну.

 

     ГОЛОВА. Так, наступні.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Дзержинський  райсуд  міста Харкова - Лосєва Діна Анатоліївна, Шестак Олександр Іванович...

 

     ГОЛОВА. Депутат Александровська.

 

     АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.  Прошу  исключить  из   списка   Шестака Александра Ивановича.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Жовтневий  райсуд  міста  Харкова  - Іванова Ірина  Володимирівна,  Кириченко   Олександр   Дмитрович,   Коржик Валентина  Костянтинівна;  Київський  райсуд  міста  Харкова - Зуб Євген Миколайович; Комінтернівський райсуд міста Харкова - Бенедик Анна Петрівна, Забара Іван Олександрович, Зубенко Тетяна Іванівна, Пелішенко Жанна Іванівна, Хачатуров Микола Миколайович; Ленінській райсуд   -  Довгаль  Ганна  Петрівна,  Макарова  Ганна  Дмитрівна, Мозговий   Олександр   Дмитрович,   Терентьєв   Павло    Петрович; Московський  райсуд  -  Гончар  Віктор  Опанасович,  Зінченко Юрій Євгенович,  Малихін   Олексій   Родіонович,   Марченко   Олександр Миколайович, Крилова Тетяна Геннадіївна; Орджонікідзевський райсуд

- Карімова Лариса  Вікторівна,  Ларенко  Віктор  Іванович,  Маслов Микола   Іванович;   Фрунзенський   райсуд   -   Алфьорова  Тетяна Михайлівна...

 

     ГОЛОВА. Депутат Александровська.

 

     АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.  Прошу  исключить  из  списка   Алферову Татьяну Михайловну.

 

     ГОЛОВА. Приймається. Наступні.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Фрунзенський  райсуд міста Харкова - Сіверін Володимир Іванович...

 

     ГОЛОВА. Депутат Тищенко. Ви зразу називайте два прізвища, щоб я вам не вмикав мікрофон.

 

     ТИЩЕНКО П.В.  Фракция  коммунистов.  Прошу исключить Сиверина Владимира   Ивановича.   А   слово   по   этому    вопросу    дать Александровской.

 

     ГОЛОВА. Ми надамо пізніше.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Фрунзенський райсуд міста Харкова - Тарасенко Любов Миколаївна, Трофімов Володимир Сергійович...

 

     ГОЛОВА. Депутат Александровська.

 

     АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.  Прошу  исключить  из  списка  Трофимова Владимира Сергеевича.

 

     ГОЛОВА. Приймається. Наступні.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Червонозаводський  райсуд  міста  Харкова  - Савченко  Анатолій  Миколайович;  Великолепетиський  районний  суд Херсонської    області    -   Головінов   Валерій   Володимирович; Маньківський  райсуд  Черкаської  області  -  Загородній  Анатолій Федорович;   Ніжинський   міський   суд  Чернігівської  області  - Триголова Валентина Миколаївна...

 

     ГОЛОВА. Депутат Долженко.

 

     ДОЛЖЕНКО Г.П.,  член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики,  природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської   катастрофи   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий   округ,   КПУ).  Прошу  исключить  из  списка  Триголову Валентину Николаевну и Кантура Анатолия  Михайловича  -  Прилуцкий городской суд.

 

     ГОЛОВА. Узяли на замітку?

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Військовий  суд  Миколаївського  гарнізону - Семенчук  Олександр  Васильович;   військовий   суд   Харківського гарнізону - Сілін Аркадій Борисович. список закінчено.

 

     ГОЛОВА. Назвіть    кандидатів,    прізвища   яких   тимчасово вилучаються зі списку.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Ведибура  Фелікс  Степанович,   Заборовський Віктор  Степанович,  Зеленський Петро Павлович,  Соколова Катерина Андріївна,   Сітбаталова   Наталія   Ігорівна,   Григор'єва   Алла Олексіївна,    Шестак   Олександр   Іванович,   Алфьорова   Тетяна Михайлівна...  Я не зрозумів, до Сіверіна теж є запитання? Сіверін Володимир Іванович, Трофімов Володимир Сергійович...

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.   Триголова   Валентина   Миколаївна,  Кантур Анатолій Михайлович. Щодо всіх інших питань не було.

 

     ГОЛОВА. Депутате Соломатін, скільки ви руку триматимете? Щодо кого?

 

     Увімкніть мікрофон депутата Соломатіна.

 

     СОЛОМАТІН Ю.П.   Иван  Степанович,  я  прошу  временно  снять кандидатуру  судьи  Фастовского  городского  суда  Свалюка   Петра Михайловича.  Есть замечания, хотелось бы обсудить эту кандидатуру более подробно.

 

     ГОЛОВА. Ну це пізніше. Узяли на замітку Свалюка? По Донецьку, депутате Хмельовий, ви з'ясували?

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Колісникова  Варвара Андріївна - він назвав. Пробачте, це я тут не поставив позначку.

 

     ГОЛОВА. Усі названі?  Більше  немає  заперечень?  Тоді  прошу проект постанови 5409-2 (виключивши кандидатури,  які ми тимчасово зняли з голосування) проголосувати як постанову. Прошу голосувати.

 

     "За" - 314.

 

     Приймається постанова.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Ведибура Фелікс Степанович.  Було зауваження депутата Зварича від Народного руху.

 

     ГОЛОВА. Депутат Зварич.

 

     ЗВАРИЧ Р.М. Шановний Феліксе Степановичу, до нас надійшла ось така тека скарг від різних громадян, справи яких ви слухали.

 

     Для прикладу. Громадянин Андрієнко звертається зі скаргою про те,  що  ви  забрали  у  нього автомобіль взагалі без його відома. Громадянин Перелетов у справі із заводом "Метиз" говорить про  те, що ви прийняли рішення після того, як натравили на нього міліцію і навіть не було порушено кримінальну  справу.  Є  заява  громадянки Єфимової  про те,  що ви прийняли рішення,  узявши хабар у розмірі 900 гривень.  Є також заява начальника податкової міліції Черняка, який  звертається  до  Верховної  Ради  з цілим пакетом документів проти  вас.  Є  заява  начальника  виконавчої  служби  Заводського району,  який  також  звертається до нас із скаргою про те,  що ви сфальсифікували окремі справи, які вели, тощо.

 

     Що ви можете сказати з цього приводу?

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, увімкніть мікрофон на балконі.

 

     ВЕДИБУРА Ф.С.,  суддя, заступник голови Заводського районного суду  міста  Дніпродзержинська Дніпропетровської області.  Шановні депутати!  Стосовно того  автомобіля,  про  який  сказав  депутат, доповідаю   вам,   що  це  кримінальна  справа  проти  громадянина Андрієнка,  якого я засудив за шахрайство.  Він відбував покарання два  роки  позбавлення  волі  і  допоміжною  мірою  покарання була конфіскація цього автомобіля на користь держави.  Ось  що  я  можу сказати з цього приводу.

 

     Щодо подання  податкової  міліції.  Кілька разів перевіряли і Міністерство юстиції,  і Верховний Суд - факти  не  підтвердилися. Мене  дивує одна обставина - те,  що два роки я постійно ходжу під загрозою фізичного знищення тільки по  одному  питанню.  Півторюю, фізичного   знищення!   Уже   кілька   разів   працівники  міліції встановлювали охорону для мене і моєї сім'ї.  І все це пов'язано з однією  людиною - заступником міського голови Плахотником,  справу якого я розглядав у 1998 році і не задовольнив.  І ось після цього все це почалося...

 

     ГОЛОВА. Депутат Чиж.

 

     ЧИЖ І.С.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань свободи слова  та  інформації  (виборчий  округ  190,  Хмельницька область).  Дякую,  Іване  Степановичу.  "Справедливість".  Шановні колеги!  Я змушений звернутися до  колеги  Зварича  і  взагалі  до сесійної  зали.  Є  профільний  комітет,  нагадую  це вже вдесяте. Мабуть,  є фахівці, які розбираються в кожній конкретній справі  А в судовому розгляді,  як правило,  одна сторона завжди залишається незадоволеною, бо в судді така доля: він мусить діяти за законом і вирішувати на користь якоїсь однієї сторони,  яка справді закон не порушувала і на боці якої є закон.

 

     Тому я закликаю депутатів не  перетворювати  сесійний  зал  у політичні,  чи  я  не  знаю  які,  розборки і покарання суддів,  а працювати виключно в рамках закону і Конституції. Я б відхилив те, що  сказав Роман Зварич,  і діяв саме так.  Прошу підтримати цього суддю.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Сушкевич. Будь ласка.

 

     СУШКЕВИЧ В.М.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  у справах   пенсіонерів,  ветеранів  та  інвалідів  (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   Всеукраїнське   об'єднання "Громада").  Фракція "Батьківщина". Шановні колеги! Я хочу сказати про те,  що сьогодні,  на жаль,  нечастою є ситуація,  коли  суддя бореться  проти  представника  влади  на  місцях.  Тут  саме  така ситуація. Сьогодні суддя підняв голос на захист закону на місці. І по відношенню до нього організовано справжнє цькування. Я виїжджав на місце з групою народних  депутатів,  був  у  Дніпродзержинську, розмовляв з головою СБУ області,  говорив з Генеральним прокурором щодо цього  питання.  Сьогодні  під  охороною  діти  цього  судді, розстріляний  з  автомата  адвокат,  з  яким  він  працював по цій справі.

 

     Я дуже  прошу  захистити  цього  суддю  і  дати  змогу   йому працювати на місці і захищати закон.

 

     ГОЛОВА. Депутат Сафронов.

 

     САФРОНОВ С.О.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та  інвестицій  (виборчий  округ  30,  Дніпропетровська  область). Дякую, Іване Степановичу. Шановний Олександре Вікторовичу! Шановні депутати! Я хочу звернутися до всіх нас, представників народу. Я - єдиний депутат,  обраний з Дніпродзержинська (Заводського району), тож  мені  дуже цікаво,  звідки пан Зварич знає Ведибуру.  Звідки? Коли  він  його  бачив  у  вічі?  Чи  він  знає,  де   знаходиться Дніпродзержинськ?  Я  там обраний,  знаю цю людину,  він заступник голови суду, і знаю цю справу, яка розглядається.

 

     Що це,  шановний пане депутате,  за етика поведінки  нас,  як депутатів?  Що  ми  робимо?  Як  нам  людям у вічі потім дивитися? Людина дійсно не пішла на  захист  корумпованої  групи,  була  під охороною міліції,  вона стоїть на своїй принциповій позиції! Що ми робимо?!

 

     Я прошу підтримати.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Ставиться  на  голосування кандидатура  Ведибури  Фелікса  Степановича - судді районного суду міста   Дніпродзержинська   Дніпропетровської    області.    Прошу проголосувати.

 

     "За" - 290.

 

     Рішення приймається (Оплески).

 

     Наступна кандидатура.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Колісникова Варвара Андріївна.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, мікрофон увімкнуто. Хто у нас?

 

     Депутат Хмельовий.

 

     ХМЕЛЬОВИЙ А.П.  Город  Славянск  Донецкой  области.  Я почему поднял вопрос?  Прежде всего у меня претензии к комитету,  что нам поздно подали кандидатуры,  уже когда мы приехали из округов,  и я не сумел собрать полную информацию. Но даже та информация, которая есть,  свидетельствует (а я общаюсь с избирателями в течение шести лет  своей  депутатской  деятельности)  о  грубости  этого  судьи, невнимании и так далее.

 

     Вот очень  резонансный  случай.  В феврале 1998 года во время избирательной кампании  в  Верховный  Совет  кандидат  в  народные депутаты Лещинский обратился в суд с иском на директора ТРК "ТОР". Претензия:  за то, что он, характеризуя кандидатов, сказал, что за Лещинским   ходит   слава   "водочного  короля".  Есть  заключение института,  который находится на нашей же улице  Грушевского,  что это не является оскорблением.

 

     Человеку предявляют обвинение, что это клевета. Уже два года он находится в качестве посудимого.  Трижды Донецкий областной суд оменяет  решение  и  дважды  при этом председательствующим на суде была Колесникова Варвара Андреевна.

 

     ГОЛОВА. Зрозуміло.  Увімкніть мікрофон  на  балконі.  Варваро Андріївно, будь ласка. Прошу уваги.

 

     КОЛІСНИКОВА В.А., суддя Слов'янського міського суду Донецької області. 11 липня я закрила провадження цієї справи за відсутністю скарги Лєщинського.

 

     ГОЛОВА. Депутат Хмельовий. Будь ласка.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Шановний  Іване Степановичу,  наскільки мені відомо,  ця  скарга  не  розглядалася  в  комітеті.  У  нас  таких матеріалів   немає.   Тому   можна  дати  доручення  комітету,  ми розглянемо це, і все.

 

     ГОЛОВА. Депутата Хмельового увімкніть мікрофон.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Вашої скарги у нас не було.

 

     ХМЕЛЬОВИЙ А.П.  Как же не было?  Я подал заявление вчера, вот копия.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Так  ми  цю  заяву  ще не розглядали.  Ми це питання розглядали ще два тижні тому...

 

     ГОЛОВА. Олександре Вікторовичу,  по суті. Будь ласка, Варваро Андріївно.

 

     КОЛІСНИКОВА В.А.  Я  хотіла  б  доповнити.  Можна  на русском языке?  Дело  по  обвинению  Александрова   Игоря   Александровича поступило  в  мое  производство  по обвинению по статье 125 (часть вторая) Уголовного кодекса  Украины.  Я  возвратила  это  дело  на дополнительное расследование по статье 126 по тем основаниям,  что следователь  прокуратуры  города  Славянска  по  своей  инициативе переквалифицировал  действия  Александрова  со  статьи  125 (часть вторая) на статью 126,  поскольку  отсутствовала  жалоба  депутата Лещинского о привлечении Александрова к уголовной ответственности. Это постановление было отменено судебной  коллегией  по  уголовным делам, а потом опять вернулось в мое производство. Я приложила все усилия, чтобы Александр Олегович принял непосредственное участие в деле.  Он  через  свое  доверенное лицо передал заявление,  что не настаивает на привлечении к уголовной ответственности Александрова и  никаких  претензий ни материального характера,  ни о возмещении морального ущерба не имеет.  11 июля я прекратила производство  по делу  за  отсутствием  жалобы  потерпевшего.  Пока ни жалоб на мое постановление, ни протеста не было.

 

     ГОЛОВА. Микола Кириченко (Шум у залі).  Та Хмельовому ми  вже три рази вмикали мікрофон.  Вибачте,  але ж ми не будемо розбирати кожну справу по півгодини.  Ви  своєчасно  з  комітетом  працюйте. Увімкніть мікрофон.

 

     КИРИЧЕНКО М.О.,  голова  підкомітету  Комітету Верховної Ради України у закордонних  справах  (виборчий  округ  151,  Полтавська область).  Іване  Степановичу,  шановні  колеги!  У  нас  сьогодні величезна кількість  питань.  Якщо  ми  по  кожному  судді  будемо вислуховувати тут всі аргументи...

 

     ГОЛОВА. У нас же є "господин" Хмельовий, розумієте?

 

     КИРИЧЕНКО М.О.  Іване Степановичу і Олександре Вікторовичу! Є пропозиція. Якщо депутат висловлює якісь заперечення - запрошувати цього  депутата  в  комітет,  і там нехай задають запитання хоч 24 години на добу,  а нам потрібно працювати.  Я запропонував би таку процедуру.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Шановний Іване Степановичу!  У зв'язку з тим що ця скарга  надійшла  в  комітет  тільки  вчора,  і  це  депутат Хмельовий  визнає,  у  нас  не  було  часу  розглянути  її.  Я  це пропонував десять хвилин тому - доручити  комітету  розглянути  цю справу (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати,  чи ви не розумієте?.. Так, ставлю на голосування кандидатуру Варвари Андріївни Колісникової - Слов'янський міський суд Донецької області. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 192.

 

     Наступна кандидатура (Шум у залі). Так, Іване Сергійовичу, ми не можемо по кожній кандидатурі півгодини говорити. Будь ласка.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Заборовський Віктор Степанович  -Свалявський райсуд Закарпатської області.

 

     ГОЛОВА. Депутат Мигович. Будь ласка.

 

     МИГОВИЧ І.І.  Шановний  Вікторе Степановичу!  Минулого разу у цій залі ви не здобули підтримки за серйозні  недоліки  в  роботі. Після цього я додатково вивчив вашу роботу. З'ясувалося, що кілька років тому з вашої  вини  була  створена  нездорова  обстановка  в Тячівському  райсуді.  У  висновку  голови  Вищої  кваліфікаційної комісії  суддів  України  констатувалися   ваша   причетність   до поширення  неправдивої  інформації  та  інші  порушення  службової етики.  Ваш колишній керівник Куліш,  нині працівник  прокуратури, недавно  в  листі на ім'я Івана Степановича та до обласних органів на   багатьох   фактах   показав   вашу   професійну   й    етичну непідготовленість.   Більшість   із   них  при  перевірці  комісії обласного  суду  підтвердилися.  Серйозні  претензії  висловив   у поданні   обласній   кваліфікаційній  комісії  голова  Тячівського райсуду.  Їх підтвердили мені голова обласного суду Стрижак, члени районної  колегії адвокатів та інші поважні юристи.  Після того як ви себе скомпрометували в Тячеві,  чи зможете ви чесно працювати у Сваляві?

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, увімкніть мікрофон на балконі.

 

     ЗАБОРОВСЬКИЙ В.С.,    суддя    Тячівського   районного   суду Закарпатської області.  Шановні народні депутати!  Уже вдруге Іван Іванович  виступає  в  цьому залі і звинувачує мене у діях,  які я зовсім не робив.

 

     Наприклад, Іван Іванович каже, що голова районного суду писав на мене подання.  Та навпаки,  голова районного суду писав на мене позитивну   характеристику.    Кваліфікаційна    комісія    суддів Закарпатської    області,   за   словами   Івана   Івановича,   не рекомендувала   мене.   Та   якби   кваліфікаційна   комісія    не рекомендувала  мене,  я  б  не  стояв перед вами.  Безперечно.  На минулому пленарному засіданні Віктор Іванович Шишкін  зачитав  вам висновок  кваліфікаційної  комісії,  де  чітко  написано,  що мене рекомендовано  обрати  безстроково.  Не  відповідає  дійсності   і твердження Івана Івановича про те, що начальник управління юстиції і голова обласного суду теж не рекомендували мене.  Та як  був  би можливий розгляд мого питання без їхньої згоди?  Всі подання,  всі висновки кваліфікаційної комісії є  в  комітеті  у  моїй  особовій справі.  Всі  скарги  Івана  Івановича  були  перевірені,  жодного компрометуючого мене матеріалу не здобуто.

 

     Шановні народні депутати!  Я  не  знаю,  чим  викликана  така упередженість Івана Івановича щодо мене.  Я звертаюся до вас: будь ласка,  вірте  голові  мого  районного  суду,  який  дав  на  мене характеристику,     членам    кваліфікаційної    комісії    суддів Закарпатської області,  які мене рекомендували,  Голові Верховного Суду.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Це все є у документах.

 

     Депутат Коліушко.

 

     КОЛІУШКО І.Б.,  перший  заступник  голови  Комітету Верховної Ради  України  з   питань   правової   політики   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НДП).  Шановні колеги!  Я прошу звернути увагу на  цей  випадок.  Ми  в  комітеті  дуже  детально, причому   двічі,  обговорювали  кандидатуру  судді  Заборовського. Звинувачення,  які проти нього висувалися,  весь час зводилися  до того,  що  він  виніс  нібито  занадто  м'який  вирок  за  скоєння дорожньо-транспортної  пригоди  -  не  позбавив  людину  волі,   а призначив  умовний строк.  Життя підтвердило,  що він не помилявся при цьому. Ці люди нормально живуть і працюють, більше не вчиняють ніяких злочинів.

 

     Я прошу  від  імені  комітету  підтримати  кандидатуру  судді Заборовського і проголосувати за.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Ставиться  на  голосування кондидатура Заборовського Віктора Степановича (Свалявський районий суд Закарпатської області).

 

     Прошу голосувати.

 

     "За" - 218.

 

     Рішення не приймається.

 

     Наступна кандидатура.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Салюк Петро Михайлович (Фастівський  міський суд Київської області). Тут були питання.

 

     ГОЛОВА. Хто у нас? Депутат Соломатін. Будь ласка.

 

     СОЛОМАТІН Ю.П.  Уважаемый  Петр  Михайлович!  Вы  человек для Киевской области новый,  не жили и не работали в Киевской области, поэтому нам было интересно узнать, где и как проходил ваш трудовой путь и каковы у вас отношения с согражданами.  По той  информации, которую   мы   получили  с  родной  для  вас  Винничины,  вы  были председателем  Новокирилловского  райсовета,  и   вам   там   было высказано   недоверие,   после   чего   вы  перешли  на  работу  в Министерство юстиции.  Поясните,  пожалуйста,  этот  эпизод  вашей деятельности.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть   мікрофон   на   балконі.   Говоріть,  він увімкнений.

 

     САЛЮК П.М.,  виконуючий   обов'язки   начальника   управління кадрового   забезпечення  діяльності  судів  Міністерства  юстиції України. Шановні народні депутати! Я переїхав проживати до дітей у Фастівський район і проживаю там уже три роки. А недовір'я мені не було висловлено,  я подав заяву за власним бажанням  у  зв'язку  з хворобою дочки, яка проживає тут.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Інших запитань немає?

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні депутати!  Депутат Черненко запитує, чи ми ще довго будемо розглядати питання.  Якщо таким темпом,  то, звичайно,  будемо  розглядати  до  десятої  вечора  (якщо депутати виявлять волю на це).

 

     Є ще запитання?  Депутате Соломатін,  ви знімаєте? Він знімає свої  звинувачення.  Прошу  підтримати  кандидатуру  Салюка  Петра Михайловича (Фастівський районний суд  Київської  області).  Прошу проголосувати.

 

     "За" - 209.

 

     Ви там менше нарад проводьте

 

     Висвітіть по фракціях.

 

     Будь ласка, наступна кандидатура.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Зеленський  Петро  Павлович  (Новоайдарський районний  суд  Луганської  області).  У  депутата  Черенкова  було запитання до Зеленського Петра Павловича.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ЧЕРЕНКОВ О.П.   Уважаемые   коллеги!   У   меня  к  кандидату Зеленскому вопросов нет,  поскольку этот вопрос  рассматривался  в Верховной  Раде  уже  дважды.  Просто  я  напомню  своим  коллегам информацию.

 

     Речь идет не о сути решения, принятого Зеленским, как судьей, а  о  форме,  о том,  как он относился непосредственно к гражданам Украины,  в частности к пенсионерке Дреевой. Еще до заседания суда он ей сказал:  "Вы можете не ездить,  у нас четыре судьи здесь,  в Новоайдарском районе,  и они вопросы вам не разрешат,  а потом вам придется  ездить  еще  в Северодонецк (это за 100 километров от ее места жительства), где тоже четыре судьи". Дальше я говорил о том, что,  когда  я предупредил непосредственно Зеленского,  он подошел прямо ко мне и сказал:  "Александр Павлович!  Снимите, пожалуйста, вопрос, тогда вопрос по Дреевой будет решен положительно".

 

     Поэтому я  прошу  народных  депутатов  прислушаться к решению профильного комитета. Он только двумя голосами из десяти поддержал его   кандидатуру,  а  восемь  депутатов  не  поддержали.  Поэтому предлагаю не голосовать за Зеленского  и  в  следующий,  четвертый раз, его кандидатуру не вносить.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Так,  увімкніть мікрофон на балконі.  Говоріть,  будь ласка.

 

     ЗЕЛЕНСЬКИЙ П.П.,   суддя   Новоайдарського   районного   суду Луганської області. Шановні депутати! Я розглядав цю справу, виніс ухвалу,  і моя ухвала Луганським обласним судом залишена  в  силі. Суть  справи  така.  Та  женщина  не  обижена,  у  нее  ничего  не отнимается,  ничего не сносится.  Через ее участок была  проведена красная  линия,  общая для двух смежных усадеб.  Она хочет,  чтобы красную линию изменили:  возле домов прямо,  дальше 60 сантиметров зигзаг, дальше 3 метра прямо и опять зигзаг, а дальше опять прямо.

 

     Именно на этот зигзаг попадают сарай и погреб (углы). Их надо сносить.  Эти сарай и погреб были построены в  1965  году  другими владельцами.   Нынешние  хозяева  приобрели  их.  Есть  заключение експертизы,  в котором указано,  что сейчас невозможно установить, кто  разрешал их строительство.  Эксперт дает заключение,  что для обоих соседей выгодно оставить красную линию в виде прямой.

 

     Я рассматривал  это  дело  один  раз,  и   все   рекомендации областного  суда я выполнял,  так как его рекомендации обязательны для суда первой инстанции.

 

     Не знаю, почему депутат Черенков так говорит. Он ко мне лично никаких  претензий  не  имеет.  Возможно,  потому что у нас в суде рассматриваются его иски о защите  чести  и  достоинства  к  главе администрации  и  о  взыскании морального ущерба в сумме 100 тисяч гривень,  к землеустроителю - на 25 тисяч гривень,  к жителям села Михайлюки тоже.  Их слушают судьи,  которые сегодня не утверджены. Они приедут сюда.

 

     Шановні депутати!  Я не порушив закон.  Я прошу проголосувати за.

 

     ГОЛОВА. Депутат Черенков. Увімкніть мікрофон.

 

     ЧЕРЕНКОВ О.П.  Дело  в том,  что в Новоайдарском районе,  где слушаются дела по моему  иску,  вот  этот  господин  Коршунов,  на которого я подал иск, распространяет информацию...

 

     ГОЛОВА. Я вас прошу, говоріть про Зеленського.

 

     ЧЕРЕНКОВ О.П.  Я абсолютно коротко...  Что я,  мол, пользуюсь здесь магазинами Верховной Рады. Но таких же нет...

 

     ГОЛОВА. Так у Верховній Раді немає ж магазинів!

 

     ЧЕРЕНКОВ О.П. Ну так тем более.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати кандидатуру  Зелінського  Віктора Григоровича  (Ізюмський  районний суд Харківської області).  Прошу голосувати.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Навоайдарський...

 

     ГОЛОВА. Вибачте, вибачте! Зніміть голосування.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Новоайдарський   районний   суд   Луганської області. Зеленський Петро Павлович.

 

     ГОЛОВА. Петро Павлович?! Тут є Зеленський і Зелінський, прошу вибачити.  Зрозуміли, народні депутати? Зеленський Петро Павлович, прошу проголосувати.

 

     "За" - 227.

 

     По фракціях покажіть.

 

     Олександре Вікторовичу, наступна кандидатура.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Соколова Катерина Андріївна.  Зауваження має депутат Стрижко.

 

     ГОЛОВА. У кого у нас запитання?  Увімкніть мікрофон  депутата Стрижка, будь ласка.

 

     СТРИЖКО Л.П.  Уважаемые  коллеги!  Все  вы  помните,  в какой атмосфере  и  с  какими  многочисленными  серьезными   нарушениями проходили  последние  президентские выборы.  В предотвращении этих нарушений соблюдения законности важную роль могли бы сыграть суды. Могли, но не сыграли.

 

     В день  голосования  я  обездил  сельские  поселки и деревни Балаклейского  района  Харьковской  области,  посетил   около   20 избирательных   участков,  и  к  вечеру  у  меня  было  достаточно материалов для подачи нескольких исковых заявлений. Однако сделать я этого не смог по простой причине:  Балаклейский районный суд был закрыт,  а дежурить там должна была Соколова Екатерина  Андреевна. Обяснение,  что,  мол,  где-то  там  внутри  кто-то  пил чай,  не выдерживает никакой критики.  Мы обошли это здание (благо,  суд на первом этаже) и не обнаружили никаких признаков жизни.

 

     Считаю, что тем самым были нарушены не только мои права, но и права тысяч  избирателей,  которые,  к  сожалению,  столкнулись  с нарушениями закона на этих выборах.

 

     ГОЛОВА. Гошовська Валентина Андріївна. Це ваш округ, кажуть.

 

     ГОШОВСЬКА В.А.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України з питань  соціальної  політики  та  праці   (виборчий   округ   178, Харківська область).  Дякую.  Шановні колеги!  Ми не повинні через свої  особисті   образи,   часто   безпідставні   підозри,   через незадоволення  тих  чи  інших  депутатських  вимог  руйнувати долю людей,  бо судді - це також люди, тим більше, залишати цілі райони без кваліфікованих суддів, а Соколова і є саме такою. Вона на очах балаклійців  пройшла  шлях  від  простої  робітниці  до  судді,  а сьогодні  демонструє  професійність,  непідкупність.  Сьомий рік я депутат від цього округу. Жодної скарги на суддю Соколову не було. Я вам дякую і прошу проголосувати за.

 

     ГОЛОВА. Катерино Андріївно, мікрофон увімкнений.

 

     СОКОЛОВА К.А.,    голова    Балаклійського   районного   суду Харківської області.  Шановні  народні  депутати!  Дійсно,  Леонід Петрович  звернувся  зі  скаргою до обласного управління юстиції з того  приводу,  що  ніби-то  Балаклійський  районний   суд,   коли проводилися вибори Президента України, не працював.

 

     Наше приміщення розташоване на першому поверсі. І так вийшло, що я чергувала того дня.  Вікна мої виходять у  двір.  У  нас  два входи.  До дев'ятої години був відкритий головний вхід,  а потім я відкрила запасний.  Зі мною працювала секретар судового засідання, приходив  дільничний  інспектор  міліції.  О  12  годині  я  здала приміщення суду під сигналізацію.

 

     Взагалі я дякую Валентині Андріївні.  Я  більш  як  13  років працюю головою суду і дійсно, ніяких нарікань на мене не було.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Зрозуміло?  Леоніде  Петровичу,  зважте все-таки,  що говорять  про  Катерину  Андріївну.  Увімкніть  мікрофон  депутата Стрижка.

 

     СТРИЖКО Л.П. О том, насколько вообще серьезно судебные органы изучали закон  о  выборах,  говорит  хотя  бы  ответ  Харьковского областного  управления  юстиции,  где  даже неправильно определено время, в течение которого должны были быть открыты суды.

 

     ГОЛОВА. Депутат Задорожна.

 

     ЗАДОРОЖНА Т.А., член Комітету Верховної Ради України з питань прав   людини,  національних  меншин  і  міжнаціональних  відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, ПСПУ). Спасибо, Иван Степанович.  "Трудова Україна". Я хочу обратиться к уважаемым народным депутатам,  моим коллегам:  обратите внимание,  о чем  мы здесь  сегодня  говорим!  Мы  говорим  о  сараях,  о  зигзагах,  о признаках жизни судьи и здания и тому подобном. Это кухня, которая должна  разбираться  на заседании комитета!  Нельзя тратить на это время пленарного заседания Верховного Совета!

 

     ГОЛОВА. Не  виховуйте!  Нам  незручно  при  суддях  займатися самовихованням.

 

     Так. Зрозуміли?  Катерина  Андріївна  просить  її підтримати. Вона зробить правильні висновки з критики  і  просить  підтримати. Прошу   проголосувати.   Балаклійський   районний   суд.  Катерина Андріївна Соколова. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 244.

 

     Рішення приймається (Оплески).

 

     Наступна кандидатура.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Сітбаталова Наталія  Ігорівна.  У  народного депутата Тищенка до неї питання.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Павла Тищенка.

 

     ТИЩЕНКО П.Б.  Спасибо.  Фракция  коммунистов.  На Ситбаталову Наталию Игоревну в  комитет  поступили  жалобы  от  Бондаренко,  в которых    Наталия    Игоревна   обвиняется   в   том,   что   она сфальсифицировала как минимум три протокола заседаний,  которые не состоялись.  Кроме  того,  гражданка  Нещеретная  была  по решению Ситбаталовой арестована и доставлена в тюрьму за то,  что якобы не явилась  на  заседание  суда,  хотя  у нее на руках есть повестки, отмеченные судом.  Человека забрали  на  работе,  избили,  нанесли телесные  повреждения (есть акт о нанесении повреждений) и отвезли в тюрьму.  Но даже тюрьма не приняла ее с  таким  решением  судьи. Поэтому  я хотел бы,  чтобы комитет разобрался по этим фактам (это не единичные факты,  там еще есть  нарушения),  а  потом  принимал решение по кандидатуре Ситбаталовой.

 

     ГОЛОВА. Наталіє Ігорівно, будь ласка.

 

     СІТБАТАЛОВА Н.І.,    суддя    Харківського   районного   суду Харківської області.  Уважаемые депутаты! Этот вопрос поднимался в ноябре-декабре 1998 года.  Была проведена проверка и даны ответы о том,  что в моих действиях никаких нарушений закона не было.  Были разосланы письменные ответы,  и на сессии, в декабре 1998 года, об этом докладывал Василий Васильевич Онопенко.

 

     ГОЛОВА. Так,  зрозуміло. Харківський районний суд Харківської області. Наталія Ігорівна Сітбаталова. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 217.

 

     Так, наступна кандидатура.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.   Григор'єва  Алла  Олексіївна.  Дзержинський райсуд міста Харкова. У Александровської було питання.

 

     ГОЛОВА. Депутат Александровська.

 

     АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.  Уважаемые  депутаты!   В   производстве Дзержинского  районного суда города Харькова,  который возглавляет Григорьева Алла Алексеевна,  рассматривается более 10  гражданских дел  по  трудовым  спорам,  по  искам о взыскании задолженности по заработной  плате  и  главное  -  по  восстановлению   на   работе преподавателей Харьковского национального университета.

 

     В своей жалобе преподаватели утверждают,  что в этом суде при непосредственном  попустительстве  председателя  суда  Григорьевой нарушаются    статьи    Гражданского    процессуального   кодекса. Дзержинский районный суд рассматривает каждый иск более трех  лет. Закон устанавливает срок рассмотрения трудовых споров семь дней, а Дзержинский районный суд,  который она возглавляет,  рассматривает эти иски тысячу дней.

 

     Эти люди обращались в Верховный Суд Украины, который направил соответствующее  письмо   с   требованием   рассмотреть   иски   в соответствии   с   процедурными  сроками.  Такие  же  жалобы  были направлены  и  Кармазину  Юрию  Анатольевичу,   как   председателю комитета.  Такая  же  жалоба  была направлена председателю Высшего совета юстиции Украины.  И везде отмечается нарушение процедуры. Я прошу не поддерживать эту кандидатуру.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Володимир Семиноженко.

 

     СЕМИНОЖЕНКО В.П.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України з питань науки і освіти (виборчий округ  168,  Харківська  область). Шановний   Іване   Степановичу!   Шановні   колеги!   Я  працюю  в Дзержинському районі міста Харкова з 1975 року, двічі обирався там депутатом.  Повірте,  що все,  що взагалі робиться у Дзержинському районі, воно робиться, як кажуть, абсолютно прозоро, це стосується і  всіх  питань  нашого Національного університету імені Каразіна. Якщо є якісь зауваження, ми їх виправимо. Але сьогодні, безумовно, треба підтримати кандидатуру судді Григор'євої.  Я дуже прошу всіх депутатів це зробити.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть  мікрофон  на  балконі.   Алло   Олесіївно, говоріть.

 

     ГРИГОР'ЄВА А.О.,  голова  Дзержинського  районного суду міста Харкова.  Я прошу пробачення.  Можна, я російською мовою буду? Да, действительно,  в  Дзержинском  районном  суде длительное время не находят  разрешения  гражданские  дела,  поскольку  на  протяжении многих  лет Дзержинский суд не укомплектован судьями.  По штатному расписанию у нас должно работать 14  судей,  а  мы  на  протяжении последних  трех лет работали в составе 8-9 человек.  Поэтому у нас накопилось очень много дел.  На сегодняшний  день  в  производстве суда  находятся  4 тысячи гражданских дел и 1 тысяча 600 уголовных дел.  Только в  последнее  время  был  избран  тринадцатый  судья. Должность  четырнадцатого  до сих пор остается вакантной.  Поэтому каждый судья имеет в производстве  более  200  гражданских  дел  и более   100  уголовных.  Это  и  является  причиной,  почему  дела длительное время не находят разрешения.

 

     В чем моя  вина  как  председателя?  Я  стараюсь  как-то  эти вопросы  решать,  но поскольку суд непомерно загружен и длительное время не разрешался кадровый  вопрос,  у  нас  и  сложилось  такое положение. Я прошу проголосовать за меня.

 

     ГОЛОВА. Так.    Зрозуміла   позиція?   Прошу   проголосувати. Дзержинський  районний  суд   міста   Харкова.   Григор'єва   Алла Олексіївна.

 

     Прошу голосувати.

 

     "За" - 203.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Шестак Олександр Іванович. Питання є знову ж у депутата Александровської.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Алли Александровської.

 

     АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.  Уважаемые  депутаты!  К   этому   судье претензии   те   же   самые.   Это  один  из  тех  судей,  которые непосредственно рассматривают жалобы  преподавателей  Харьковского университета.  Поверьте,  это  настоящее издевательство!  Это люди высочайшей квалификации, наша украинская интеллигенция, а над ними буквально  издеваются.  Более  трех  лет не рассматривается дело в суде.  Мало того,  есть примеры фальсификации  дел,  когда  даются справки  о  том,  что  рассмотрение в суде было,  называются даты, тогда  как  рассмотрения  в  суде  не  было.  Такая  же  претензия предявляется  и  к  этому судье.  Я вас очень прошу:  поддержите, пожалуйста,  мою  позицию  и   отклоните   эту   кандидатуру.   Не утверждайте ее.

 

     ГОЛОВА. Мікрофон увімкнений. Говоріть, будь ласка, Олександре Івановичу.

 

     ШЕСТАК О.І.,  суддя  Дзержинського   районного   суду   міста Харкова.  Я прошу мене вибачити.  У мене у провадженні знаходилося дві справи  стосовно  викладачів  цього  університету.  Ці  справи розглянуті,  рішення  набрали  законної  сили.  Вони  розглядалися касаційною інстанцією,  і касаційна інстанція  погодилася  з  моєю думкою щодо того, як я їх розглянув. Тому відповідно до закону всі рішення мають законну силу.  Якщо викладачі не  задоволені,  як  я розглянув справу, - то вже не моя вина.

 

     ГОЛОВА. З'ясували.  Дзержинський  районний суд міста Харкова. Олександр Іванович Шестак. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 257.

 

     Рішення приймається.

 

     Наступна кандидатура.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Алфьорова  Тетяна  Михайлівна  (Фрунзенський районний суд міста Харкова). Депутат Александровська має запитання до Алфьорової, а також до Сіверіна і Трофімова.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.  Уважаемые депутаты!  Сегодня мы с  вами утверждаем  трех  судей  Фрунзенского  районного суда.  Я выступлю сразу по всем трем кандидатурам, потому что дело это одно и то же. Это судьи Алферова Татьяна Михайловна, Сиверин Владимир Иванович и Трофимов Владимир Сергеевич.  Трофимов Владимир Сергеевич является председателем этого суда.

 

     Во Фрунзенском  районном  суде  в течение длительного времени рассматривается  уголовное  дело,  и  человек,  который   подлежит осуждению,  уже  6  лет  (6  лет!)  находится  в  сизо,  не будучи осужденным.  Когда  рассматривались  эти  кандидатуры,  я   писала соответствующее заявление в ваш комитет.  К сожалению, в это время было заседание моего комитета,  и я лично не смогла присутствовать на   заседании   вашего,   а   присутствовавший  там  председатель Харьковского областного суда Бринцев  ввел  депутатов  комитета  в заблуждение,  когда  сказал,  что  этот  человек  находится в сизо потому,  что он осужден.  Это ложь! Этот человек находится в сизо, не будучи осужденным ни по какой статье Уголовного кодекса.

 

     Я вас очень прошу!  Это очень серьезный вопрос! Это говорит о низкой квалификации и безответственном отношении этих  судей.  Все эти судьи в разное время рассматривали это дело.  Все их дела были возвращены за недоказанностью для дальнейшего рассмотрения.

 

     ГОЛОВА. Тетяно Михайлівно  Увімкніть мікрофон.

 

     АЛФЬОРОВА Т.М.,  суддя  Фрунзенського  районного  суду  міста Харкова.  Слід  мати на увазі,  що Ступак звинувачується у скоєнні злочинів,  передбачених статтями 101 частина 3,  102, 142 і 144. У моєму  провадженні  ця кримінальна справа була тільки в 1996 році, далі я не брала участі в розгляді даної кримінальної справи.  Мною був постановлений вирок,  і згідно з вироком від був засуджений. У подальшому обласний суд  знайшов  підстави  для  скасування  цього вироку, але моєї вини в цьому немає. Тільки один раз - у 1996 році

- ця справа була в моєму провадженні.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Депутат Шевченко.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.  Шановний головуючий!  Шановні колеги!  У  мене щодо  цієї  кандидатури  інші  зауваження.  У  мене  в руках копії офіційних   листів,   подання   облуправління   по   боротьбі    з організованою  злочинністю,  де  йдеться  про те,  що в результаті комплексу  заходів,   пов'язаних   із   виявленням   організованої злочинності,  було виявлено,  що "являясь лицом, уполномоченным на выполнение функций государства,  допустила ряд нарушений жилищного законодательства Украины..." ,- і так далі.

 

     ГОЛОВА. Державною мовою читайте.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.  Я ж цитував.  Дякую, я виправлюся. Йдеться про свіжий лист, датований березнем цього року. Адресувався він голові Харківського  обласного  суду,  а  також  начальнику облуправління юстиції.   Лист   залишився   без   жодного   реагування,    однак документально   підтверджується   факт   отримання   квартири   за підложними документами.  Я хотів би поставити запитання судді:  чи піддержує вона факт отримання квартири за таких обставин?

 

     ГОЛОВА. Зараз я надам слово судді...

 

     Депутат Косів.

 

     КОСІВ М.В.,   голова   підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з  питань  культури  і  духовності  (виборчий  округ  116, Львівська область). Фракція Народного руху України. Шановні колеги народні  депутати!  Ми  не  вперше  розглядаємо  таке  питання,  і простежується  тенденція,  коли  депутати  від Харківської області найактивніше провалюють суддів із своєї області.  Хіба не  правда? Правда.

 

     Я думаю,  що  ця  тенденція  може  навести  нас на думку,  що народні депутати чинять тиск на  судову  владу  в  своєму  регіоні (Оплески).

 

     Отже, я  хочу  звернутися до голови Верховного Суду:  Віталію Федоровичу,  ви візьміть до уваги це питання,  може, проведіть там загальні  збори  разом  з депутатами і представниками законодавчої влади...

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Ну,  це вже вони самі  знайдуть,  що  робити, Михайле   Васильовичу.   Увімкніть   мікрофон   кандидата.  Тетяно Михайлівно...

 

     АЛФЬОРОВА Т.М.  Шлюб з чоловіком я офіційно розірвала в  1994 році.  Була  на  черзі  на отримання житла з 1995 по березень 2000 року. Знялася з квартирного обліку у зв'язку з безперспективністю, оскільки у черзі протягом п'яти років була 880-та.

 

     Якби мною  були  порушені  вимоги закону,  то була б порушена кримінальна  або  адміністративна  справа,   але   порушено   було дисціплінарне  провадження.  Підстав  для  порушення справи немає. Нині проживаю у квартирі колишнього чоловіка  житловою  площею  28 квадратних  метрів  з двома неповнолітніми дітьми.  Іншого житла - квартири, будинку, дачі - не маю. Маю двох неповнолітніх дітей.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Я думаю, аргументація дуже переконлива. Можуть же  написати  що завгодно.  Віталію,  та що ви показуєте папірець, коли вам людина розказує?

 

     Прошу проголосувати.  Фрунзенський  районний  суд.  Алфьорова Тетяна Михайлівна. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 240.

 

     Підтримали (Оплески).

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Сіверін Володимир Іванович.

 

     ГОЛОВА. Ми   обговорили.   Ви   щодо  всіх  трьох  кандидатів висловилися.

 

     Увімкніть мікрофон Алли Александровської.

 

     АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.  Я  по  поводу  тех   доводов,   которые прозвучали. Очевидно, каждый судья может сказать то же самое.

 

     Уважаемые товарищи!  Всем известно,  что суд,  действительно, принимает решения,  но качество  работы!..  Мы  можем  говорить  о качестве, потому что это решение...

 

     ГОЛОВА. Ну ми ж не розглядаємо "качество работы"!..

 

     АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.   Подождите!  Опротестовано!  Понимаете? Серьезнейший вопрос!  Человек  6  лет  сидит  в  сизо,  не  будучи осужденным. Эти люди не умеют или не хотят работать, а мы их будем утверждать.

 

     ГОЛОВА. Ми вашу чергову аргументацію  вислухали.  Чергову,  я підкреслюю!  Ми  вам надавали слово,  і ви говорили про всіх трьох кандидатів.

 

     Шановні народні депутати!  Фрунзенський  районний  суд.  Одна кандидатура підтримана. Зачитуйте, Олександре Вікторовичу.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Сіверін Володимир Іванович.

 

     ГОЛОВА. Так,  Володимир Іванович.  Увімкніть мікрофон,  нехай він скаже, що він думає щодо цього.

 

     СІВЕРІН В.І.,  суддя  Фрунзенського  районного   суду   міста Харкова. Шановні депутати! Ця справа, дійсно, близько двох місяців була в моєму провадженні,  після чого я підсудного звільнив  з-під варти  під  підписку  про  невиїзд.  Більше  цієї  справи  у моєму провадженні не було. Я його звільнив з-під варти.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосуйте.  Обирається суддею  Фрунзенського районного суду Володимир Іванович Сіверін. Прошу проголосувати.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Голосуємо.

 

     "За" - 241.

 

     ГОЛОВА. Рішення приймається.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Трофімов Володимир Сергійович,  суддя того ж суду міста Харкова.

 

     ГОЛОВА. Володимире    Сергійовичу,    будь    ласка.     Алою Александровською вам були висловлені зауваження.

 

     ТРОФІМОВ В.С.,  голова  Фрунзенського  районного  суду  міста Харкова.  Я чув ці зауваження.  Я хочу сказати одне:  ця справа  в моєму  провадженні  не  була  жодного  дня.  Жодного  дня  я її не розглядав, ніяких рішень не виносив.

 

     За той час, що я був головою, жодного разу не доручав розгляд цієї  справи молодому судді.  Кожного разу я доручав розглянути цю справу судді,  котрий мав  десять  і  більше  років  стажу  роботи суддею.

 

     Якщо було  через деякий час вирок був скасований,  то це може бути. Але я ще раз підкреслюю: жодного дня я особисто цю справу не розглядав.  Що стосується якості, то за десять років роботи суддею у мене немає скасування рішень ні у цивільній,  ні у  кримінальній справі. Я прошу на це теж зважити.

 

     ГОЛОВА. Шановні   народні   депутати!   Володимир  Сергійович Трофімов голосується суддею Фрунзенського районного суду. Всі вони голосуються  безстроково.  Ви  розумієте,  я  не  називаю  кожного зокрема. Прошу підтримати. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 239.

 

     Рішення приймається.

 

     Наступна кандидатура.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Триголова Валентина Миколаївна.

 

     ГОЛОВА. Я звертаюся і до кандидатів у судді, і до вже обраних суддями. Не аплодуйте, будь ласка. От коли ми вас привітаємо після обрання, тоді й поаплодуємо.

 

     Так, будь ласка.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Триголова Валентина  Миколаївна,  Ніжинський міський суд Чернігівської області.

 

     ГОЛОВА. Долженко чи хто буде? Геннадію Петровичу, будь ласка. Увімкніть мікрофон.

 

     ДОЛЖЕНКО Г.П.   Шановні   народні    депутати,    кандидатура Триголової   Валентини  Миколаївни  утретє  вноситься  на  розгляд Верховної Ради України.

 

     Я до Валентини Миколаївни не мав би ніяких претензій,  але ще в  квітні  до  профільного комітету Верховної Ради було направлено звернення від імені 18  тисяч  ветеранів  міста  Ніжина,  де  вони скаражаться на Триголову,  що вона грубо,  нетактовно поводиться з відвідувачами.  Про це свідчать і постійні численні скарги жителів міста:  звернення  від імені 2 тисяч 400 працівників НВК "Прогрес" міста Ніжина;  звернення від працівників  Ніжинського  виробничого управління   житлово-комунального   господарства;   звернення  від профкому працівників культури - від імені 432  членів  профспілки; звернення від імені колективу працівників та службовців військової частини....

 

     ГОЛОВА. Геннадію Петровичу, зрозуміло, ми зараз надамо слово. Час закінчився.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Шановні  колеги,  я  хотів  би наголосити на тому,  що  питання  судді  Триголови  розглядалося  на   засіданні комітету. З цього питання народний депутат Пухкал, обраний з цього округу,  та народний депутат Асадчев (у нього були претензії  щодо цього)  спеціально  виїжджали  на  місце  і вивчали цю справу.  На засіданні комітету було вивчено цю справу.  Ми слухали  її  більше ніж  півтори  години  і дійшли висновку,  що між суддею і місцевою владою є конфлікт і конфлікт серйозний.  Про це свідчила участь  у засіданні  секретаря  місцевої  ради  і  так  далі.  Потім  до нас надійшла інформація, що там є партійні проблеми, оскільки місцевий мер  -  комуніст,  а  Триголова  не  підтримує і так далі.  Це теж вивчалося. Там, дійсно, має місце конфлікт.

 

     Виходячи з цього ця справа була розглянута за  участю  Голови Верховного  Суду  України.  І  на  засіданні  комітету  ми просили Верховний Суд (ми не можемо  йому  вказувати)  розглянути  питання щодо  головування  Триголови  Валентини  Миколаївни  в цьому суді. Наскільки  мені  відомо,  питання   щодо   головування   Триголови Валентини  Миколаївни  в  цьому суді вирішене,  вона вже не голова суду.  Мова йде про те, що ця людина пропрацювала суддею більше 27 років  і  як суддя ніколи ніяких зауважень не мала.  Тому висновок комітету - ми просимо підтримати.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Валентино Миколаївно, вам увімкнено мікрофон.

 

     ТРИГОЛОВА В.М., суддя Ніжинського міського суду Чернігівської області. Шановні депутати! Хочу пояснити вам, що всі ці звернення, всі  листи  до  Верховної  Ради  організовані   особисто   головою міськвиконкому,  який  з  листопада  минулого року створив слідчий комітет (інакше я цю групу не можу  назвати)  при  виконкомі,  щоб знайти  будь-які компрометуючі мене матеріали.  Повірте,  весь цей час я живу,  як на фронті,  в мене вже  нервова  система  на  межі зриву.  Кожного дня по два повідомлення ідуть в колективи, причому якщо  хтось  хоче  виступити  за  мене,  йому  не  надають  слова. Буквально  з  кожного колективу до мене приходили люди і говорили: "Валентино Миколаївно, совість мучить, ми змушені були підписати". До речі,  він пише на начальника міліції, на начальника управління СБУ, тому що ми не можемо бути в нього кишеньковими.

 

     ГОЛОВА. Валентино  Миколаївно,  вибачте  нас  за  не   зовсім тактовні... Депутат Пухкал з цього округу. Будь ласка.

 

     ПУХКАЛ О.Г.,  перший заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах (виборчий  округ  209,  Чернігівська область).  Шановний Іване Степановичу!  Шановні колеги! 10 липня я був запрошений на позачергову сесію Ніжинської  міської  ради.  На засіданні цієї сесії всупереч статті 126 Конституції міськвиконком три години розглядав  роботу  міського  суду,  зокрема  Триголови, критикуючи  абсолютно неконкретно.  Після цього я вийшов на вулиці Ніжина,  пройшовся  ними  і  мав  розмову  з  десятками  ніжинців, запитуючи про їх ставлення до судді Триголови.

 

     Жодного заперечення,  жодного  зауваження  я  не  отримав від ніжинців щодо цієї судді.  Стосовно голови  питання  вирішено,  ми зараз обираємо суддю.  Вона висококваліфікований фахівець, порядна людина,  неупереджено судить.  І тому я прошу підтримати, щоб наше голосування завершилося оплесками...

 

     ГОЛОВА. Прошу   без   оплесків,   але   підтримати  Валентину Миколаївну і обрати суддею Ніжинського міського суду...

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. ...Чернігівської області.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати. Ви чули її.

 

     "За" - 250.

 

     Рішення приймається.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Прилуцький міський суд Чернігівської області. У   депутата  Долженка  було  запитання  до  Анатолія  Михайловича Кантура.

 

     ГОЛОВА. Геннадій Петрович Долженко. Будь ласка.

 

     ДОЛЖЕНКО Г.П.   У   мене   запитання   до   вас,   Олександре Вікторовичу.  Які  виникли  нові  мотиви,  щоб  вдруге кандидатура Кантура вносилася на розгляд Верховної Ради?

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Шановний Геннадію Петровичу!  Я ні  в  якому разі не вношу, вносить комітет.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон на балконі.  Анатолію Михайловичу, говоріть, будь ласка.

 

     КАНТУР А.М.,  суддя Прилуцького міського  суду  Чернігівської області.  Перший  раз було таке формулювання,  що я нібито вирішую справи не за законом,  а за  своїми  політичними  уподобаннями.  Я пропрацював суддею 24 роки.  Не мав дисциплінарних стягнень навіть у партійні часи, не маю і зараз.

 

     А справа,  про яку йшла мова,  як мені вже сказали за  межами цієї зали,  це рішення від 12 листопада 1997 року по тій цивільній справі, по якій представником партії...

 

     ГОЛОВА. Петре Миколайовичу Симоненко!  Сядьте  на  місце,  не заважайте  вести  засідання!  Дайте  можливість  вислухати  людей! Позбавимо права брати участь у засіданнях на п'ять днів.

 

     СИМОНЕНКО П.М., член Комітету Верховної Ради України з питань правової   політики  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ, КПУ). Та голосуйте, будь ласка. Чого ви мені погрожуєте?

 

     ГОЛОВА. Та я не погрожую, я вас прошу, сядьте на місце (Шум у залі).

 

     Прилуцький міський   суд  Чернігівської  області  -  Анатолій Михайлович Кантур. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 240.

 

     Рішення прийнято (Шум у залі).

 

     Я прошу вас,  не  зривайте  засідання.  Ну  не  буде  фракція Компартії вести засідання! Не буде! (Шум у залі).

 

     Ви нам цілий тиждень не даєте працювати. У нас 80 документів. Судді бачили, як минулого четверга ви зірвали нам роботу.

 

     Олександре Вікторовичу, яка наступна кандидатура?

 

     Я зобов'язаний, але не кожний раз одному і тому депутату (Шум у залі).

 

     Ще раз  нагадую народним депутатам від фракції Компартії:  ви мені стільки висловили за два тижні образ,  і я нікого  з  вас  не просив, щоб вибачалися! Скільки ви вже мені висловили, що в мене є підстави порушувати стосовно вас кримінальні справи!  Ви  сьогодні ламали мікрофон,  що ви тільки не робили!  Урешті-решт,  припиніть свою більшовицьку ідеологію! (Шум у залі).

 

     ГОЛОС ІЗ  ЗАЛУ.  Иван  Степанович,  вы  нарушаете  законы   и Конституцию!  (Шум  у залі).  Извинитесь перед руководителем нашей фракции и ведите заседание согласно Регламенту...

 

     ГОЛОВА. А мені немає  за  що  перед  ним  вибачатися!  За  що вибачатися?  За те,  що він зриває засідання?  Я зараз поставлю на голосування про позбавлення на п'ять днів  (Шум у залі).

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Дайте слово Симоненко!

 

     ГОЛОВА. Я не буду  надавати  слова.  Олександре  Вікторовичу, оголошуйте наступний проект постанови.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Шановні  колеги!  Ми  вже  втретє  запросили суддів! Я все розумію. У мене прохання від імені цих суддів.

 

     Будь ласка,  шановні колеги!  Це все зрозуміло, я можу надати пояснення.  Двічі було подання Міністерства юстиції.  Тому комітет розглянув і подав. Немає ніякої проблеми.

 

     Наступний проект  постанови  5409-3.  У   ньому   кандидатури суддів,  які  вже  неодноразово  розглядались,  тобто  на які були скарги, які ми не розглядали в комітеті, повертали і так далі (Шум у залі).

 

     "Обрати суддями України безстроково:

 

     Бершадського районного  суду  Вінницької  області  -  Куйбіду Анатолія Івановича;

 

     Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області

- Дунай Любов Василівну;

 

     Галицького районного  суду  міста  Львова - Кушнерика Мар'яна Петровича"...

 

     ГОЛОВА. Хвилину, увімкніть мікрофон депутата Кармазіна.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  боротьби з організованою злочинністю і корупцією (виборчий округ 134,  Одеська область).  Шановні народні депутати!  Я  прошу кандидатуру  пана Кушнерика,  Галицький районний суд,  відкласти у зв'язку з тими порушеннями, які я...

 

     ГОЛОВА. Приймається, Юрію Анатолійовичу.

 

     Зачитуйте.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  "Богодухівського районного суду  Харківської області - Кузіну Надію Петрівну;

 

     Харківського районного  суду  Харківської області - Россолова Володимира Борисовича;

 

     Червонозаводського районного суду міста  Харкова  -  Нікуліну Людмилу Петрівну"...

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Павла Тищенка.

 

     ТИЩЕНКО П.В.  Я  прошу  исключить  кандидатуру  Никулиной  из списка для выяснения некоторых обстоятельств.

 

     ГОЛОВА. Прийнято.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  "Військового  суду  Одеського  гарнізону   - Тарівердієва Таріверді Авчихановича".

 

     Усе.

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні депутати!  Проект 5403-3 з названими прізвищами за винятком Кушнерика  Мар'яна  Петровича  і  Нікуліної Людмили Петрівни голосується як постанова. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 300.

 

     Рішення прийнято.

 

     Юрій Анатолійович Кармазін. Будь ласка.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. До Мар'яна Петровича Кушнерика.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.  Дякую.  Шановні  народні депутати!  Я особисто вивчав матеріали у зв'язку з численними  зверненнями.  І  вивчаючи матеріали Львівського обласного управління юстиції,  я здивувався, чому такі непослідовні Міністерство юстиції і Вища рада юстиції.

 

     Ось переді мною документ - постанова від 18 жовтня  1999  року  колегії  Львівського  обласного  управління юстиції. Цитую: "Суддею Кушнериком систематично порушуються вимоги статей 146 та 148 ЦПК України,  у зв'язку з чим у його провадженні знаходиться 42 справи, а за станом на 10 вересня 1999 року на його розгляд надійшло 257 позовних матеріалів, з яких не розглянутими є 113,  що  становить  48  відсотків  загальної  кількості.   Справи розглядаються з порушенням термінів, передбачених чинним цивільним процесуальним  законодавством".   Тобто   для   цього   судді   не встановлено закону.

 

     Крім того, Верховний Суд цілком справедливо скасував рішення. Замисліться: адвоката заарештовують в судовому засіданні за захист свого підзахисного. Слава Богу, що Верховний Суд скасував це.

 

     Тому я вважаю, що за своїми професійними якостями такий суддя не може далі продовжувати бути суддею.

 

     Дякую вам за увагу.

 

     ГОЛОВА. Мар'яне Петровичу, мікрофон увімкнений.

 

     КУШНЕРИК М.П.,  суддя Галицького районного суду міста Львова. Дякую.  Були перевірені матеріали - як цивільні, так і кримінальні справи,  - які я вів  за  останні  п'ять  років.  Жодних  порушень перевіркою виявлено не було.

 

     Стосовно тяганини, пов'язаної з тим, що великий обсяг роботи. Це стосується не тільки мене  одного,  а  всіх  суддів  Галицького районного суду.

 

     Щодо справи  адвоката.  Він  не  був  адвокатом і не є членом колегії адвокатів,  він був представником.  Верховний Суд повторно витребував матеріали справи для розгляду цього питання.  То єдине, що я можу сказати.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Коліушко.

 

     КОЛІУШКО І.Б.   Шановні   народні   депутати!   У    комітеті обговорювалася  кандидатура  судді  Кушнерика  і  розглядалися  ті матеріали, про які говорить Юрій Анатолійович Кармазін.

 

     Річ у тому,  що,  справді, незначні порушення там є. Але якщо так підходити, то ми тут жодного суддю не затвердимо, повірте.

 

     Наступне. За  всім  цим  стоїть персональний конфлікт людини, яка раніше працювала референтом народного депутата Хмари у Львові, а   тепер  працює  консультантом  у  комітеті  Юрія  Анатолійовича Кармазіна.  Його прізвище Бернацький.  Він організував  збір  цієї інформації.

 

     Я прошу від імені комітету підтримати суддю Кушнерика.

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні  депутати!  Галицький  районний  суд міста Львова,  Кушнерик Мар'ян Петрович.  Мотиви з'ясували,  прошу проголосувати.

 

     "За" - 313.

 

     Рішення прийнято.

 

     З приводу  кандидатури  Людмили  Петрівни  Нікуліної  - Павло Тищенко.

 

     ТИЩЕНКО П.В.  Во  время  рассмотрения  вопроса   по   Людмиле Петровне   Никулиной   в   комитете   было   принято   решение  не рекомендовать.

 

     Я обратился в комитет и не получил ответа по такому факту.

 

     Прокуратура города Харькова арестовывает,  а Людмила Петровна освобождает из-под ареста целую группу людей.  Их в моем списке 20 человек.  Это при том, что эти люди совершили тяжкие преступления. Например, по фактам обнаружения трупов с огнестрельными ранениями, хранения пистолета "браунинг",  получения взяток, вымогательства в составе  организованной  преступной  группы,  хищения на 500 тысяч гуманитарной помощи и так далее ни  от  комитета,  ни  от  Людмилы Петровны  вразумительного ответа я не получил.  Поэтому я хотел бы все-таки его получить. Каким образом так получается и почему такой судья может быть рекомендован?

 

     ГОЛОВА. Суддя Нікуліна, будь ласка.

 

     НІКУЛІНА Л.П.,  суддя,  голова  Червонозаводського  районного суду міста Харкова. Уважаемые депутаты! Уважаемый депутат Тищенко! Прежде чем ответить на ваш вопрос,  я хочу сказать,  что я работаю судьей  Червонозаводского  районного  суда   города   Харькова   и одновременно  - председателем этого же суда.  В мои функции входит администрирование суда и рассмотрение ряда дел.

 

     В вашем вопросе вы говорите о том факте,  что суд  рассмотрел жалобы  на  санкции прокурора Харьковской области на арест и вынес определенное  решение.  Данные  постановления  суда   вступили   в законную  силу,  и никто не имеет права их обсуждать.  Эти вопросы обсуждались в комитете, и комитет признал мои действия законными и обоснованными.

 

     ГОЛОВА. Дякую, Людмило Петрівно.

 

     Депутат Гуцол.

 

     ГУЦОЛ М.В., секретар Комітету Верховної Ради України з питань прав  людини,  національних  меншин  і  міжнаціональних   відносин (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  ПЗУ).  Дякую, Іване Степановичу.  Я знаю  Людмилу  Петрівну  як  чесного  суддю, котрий  ставиться  до виконання своїх обов'язків толерантно і дуже принципово.  Я зустрічався в Харкові з виборцями,  котрі її цілком підтримують.  Іване  Степановичу,  Харків  є  "червоним",  і  тому комуністи в Харкові завжди не підтримують суддів, котрі ставляться до виконання своїх обов'язків відповідно до Конституції.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Депутат Пересунько.

 

     ПЕРЕСУНЬКО С.І.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  правової   політики   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий округ,  СДПУ (о)).  "Трудова Україна".  Шановні депутати! Шановний  Іване  Степановичу!  Я   хочу   підтримати   кандидатуру Нікуліної  Людмили  Петрівни  і  сказати,  що це високопрофесійний суддя,  який стоїть на сторожі законних  прав  і  інтересів.  Хочу сказати,  що вона якраз розглядає ті справи,  в яких прокуратура і громадяни України оскаржують рішення про зміну запобіжних заходів. І якраз Нікуліна виносить такі рішення.

 

     ГОЛОВА. Дякую, Сергію Івановичу. Депутат Онопенко.

 

     ОНОПЕНКО В.В.  Шановні  колеги!  Передусім я хочу вибачитися, комуністи не "валять" Нікуліну.  Я думаю, що це зовсім неправильна інформація.  Причина в тому, що Нікуліна розглядає сьогодні скарги на арешт людей,  і це підсудні з цього суду.  Вона взяла  на  себе великий  удар.  Щодо  розгляду  27  справ  (а  ми  розглядали їх у комітеті,  вона  дійсно  розглядала  і  об'єктивно  з  огляду   на обставини  справи звільняла людей з-під арешту) надійшов лише один протест  прокурора.  Тобто  передбачена  процедура,   коли   можна переглядати ці справи.  Тому,  я думаю, потрібно просто об'єктивно підходити в будь-якій ситуації.

 

     ГОЛОВА. Слово Павлу Тищенку для репліки. Зараз проголосуємо.

 

     ТИЩЕНКО П.В. Спасибо.

 

     Дело в том, что у меня действительно нет никаких политических претензий  к  Людмиле Петровне.  Она очень симпатичная женщина,  я много с ней общался.

 

     Дело в другом,  мне непонятна ситуация,  когда  преступников, которые совершили тяжкие преступления,  освобождают из-под стражи, в то время как человека,  который  украл  курицу,  садят.  Давайте вдумаемся, какой механизм здесь реализовывается?

 

     ГОЛОВА. Дякую, Павле Васильовичу. Депутат Бандурка.

 

     БАНДУРКА О.М.,   заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань   законодавчого   забезпечення   правоохоронної діяльності  (виборчий  округ  175,  Харківська область).  Шановний Голово!  Шановні народні депутати!  Ті  заяви,  які  звучать  щодо харківських  суддів,-це  намагання політичної розправи.  Я юрист і знаю цих суддів по 10,  15,  а когось і по 20 років.  До них немає ніяких   зауважень   щодо   їхньої   професійної   майстерності  і підготовки.  А те, що рішення судді не завжди задовольняє всіх, то це  ж  природно.  Хтось задоволений,  хтось не задоволений.  Ми не можемо на те зважати.  Ми можемо  зважати  тільки  на  те,  що  ні рішеннями  обласного  суду,  ні  рішенням  Верховного  Суду ніколи жодної із постанов цих суддів  не  було  відхилено.  Я  вас  прошу проголосувати "за", і хай судді працюють.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Дякую, Олександре Марковичу.

 

     З'ясували вже? Людмило Петрівно, з'ясували?

 

     Червонозаводський районний  суд  міста  Харкова  --  Нікуліна Людмила Петрівна. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 227 (Оплески).

 

     На вимогу депутатів дві кандидатури, які набрали 217 і більше голосів.  Харківський районний суд - Наталія Ігорівна Ситбаталова. Депутати з Харкова просять переголосувати. Немає заперечень? Прошу проголосувати.

 

     "За" - 234.

 

     Рішення приймається.

 

     ГОЛОВА. Науменко Іван Мефодійович - Дніпропетровська область, Новомосковський районнний суд.

 

     Я ще раз  кажу,  це  не  механічно.  Вони  всі  сидять.  Так, Науменко Іван Мефодійович.  Немає заперечень? Прошу проголосувати. Новомосковський районний суд Дніпропетровської області.

 

     "За" - 187.

 

     -----------

 

     Давайте про  звільнення.  Зачитуйте...   Увімкніть   мікрофон депутата Онопенка.

 

     ОНОПЕНКО В.В.  Шановний Іване Степановичу!  Шановні депутати, колеги!  Я від імені фракції хочу внести пропозицію  про  те,  щоб переголосували  ті  кандидатури  суддів,  які  набрали  більше 200 голосів.  Тому що тут спрацювали емоції,  ми не  зовсім  ефективно підійшли... Я прошу поставити на переголосування.

 

     ГОЛОВА. Олександре    Вікторовичу,   давайте   ми   завершимо розгляд,а потім повернемося,  якщо буде воля депутатів...  Давайте завершимо про звільнення.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О. В. Проекти постанов

   5410-1 - 5410-6 -- це проекти постанов про звільнення  з  посад суддів.

 

     ГОЛОВА. Я   зачитую.   А   ви  слідкуйте.  Проект  5410-1.  Є зауваження? Депутат Журавський. Будь ласка.

 

     ЖУРАВСЬКИЙ В.С.,  перший заступник голови Комітету  Верховної Ради України з питань культури і духовності (виборчий округ

 68, Житомирська   область).    Християнськодемократична    партія України.   Шановні   друзі!   Підстави   для  застосування  такого запобіжного заходу, як взяття під арешт Конопльової, відсутні.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Шановний Віталію Сергійовичу,  мова йде  про звільнення у зв'язку з поданням заяви про відставку.

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні  депутати!  Візміть  у  руки  проект постанови 5410-1. Є заперечення? Прошу проголосувати як постанову.

 

     "За" - 290.

 

     Рішення приймається.

 

     Візміть проект  постанови  5410-2   також   про   звільнення. Увімкніть мікрофон депутата Мартиновського, він вимагає.

 

     МАРТИНОВСЬКИЙ В.П.,  заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин (виборчий округ   29,  Дніпропетровська  область).  Уважаемые  коллеги!  Это хорошо,  что мы очень тщательно рассматриваем вопрос о  назначении судей.  Необходимо  так  же  тщательно рассматривать и кандидатуры судей,  которых увольняют.  К целому ряду депутатов и ко мне лично было обращение от судьи арбитражного суда Грищенко о неправомерных действиях и предвзятости со стороны  вышестоящего  руководства.  В настоящее  время  Грищенко  подала гражданский иск в Шевченковский суд...

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Шановний депутате Мартиновський!  Цей проект постанови  зовсім  про  іншу  особу  -  суддю Комарницького Сергія Івановича.

 

     ГОЛОВА. У нього є замовлення.

 

     МАРТИНОВСЬКИЙ В.П. Иван Степанович, я не по заказу работаю.

 

     ГОЛОВА. Я ще раз кажу:  ви слідкуйте за оголошеними проектами постанов!   Я  оголосив  проект  постанови  5410-2,  перевірте  по стенограмі.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В."...Постановляє:

 

     звільнити Комарницького Сергія Івановича  з  посад  судді  та заступника   голови   арбітражного   суду  Волинської  області  за порушення службових обов'язків та присяги  судді."  Подання  Вищої ради юстиції розглянуто в комітеті.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати проект постанови про звільнення.

 

     "За" - 228.

 

     Рішення приймається.

 

     Наступна постанова.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Проект постанови

 5410-3 про   звільнення   з   посади   судді   Світличного   Юрія Вікторовича.

 

     ГОЛОВА. Та є проекти постанов,  що ж ми будемо зачитувати,  у нас часу не вистачить, у депутатів є постанови.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Вони плутаються.  Про звільнення Світличного Юрія  Вікторовича  з  посади  судді Запорізького обласного суду за порушення присяги судді.  Є подання Вищої  ради  юстиції,  рішення комітету.

 

     ГОЛОВА. Депутат Баулін.

 

     БАУЛІН П.Б.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань свободи  слова  та  інформації  (виборчий  округ  76,   Запорізька область). Я хочу дать пояснения в отношении судьи Светличного Юрия Викторовича.  Высшей квалификационной комиссией судей было принято решение  о  наложении  на  него  дисциплинарного  взыскания в виде увольнения с должности.  Прошу  обратить  внимание,  было  это  26 февраля 1998 года - 2,5 года назад.  Были его жалобы и ходатайства судей Запорожской области о том,  чтобы оставить его на должности, однако эти ходатайства были отклонены. И лишь 17 декабря 1998 года Высшим советом юстиции направлено представление о его увольнении с должности судьи.

 

     В соответствии  со  статьей 37 Закона Украины о статусе судей дисциплинарное взыскание, наложенное на судью, действует в течение года  со  дня наложения,  причем ограничения в зависимости от вида наказания не предусматриваются.  За последние 2,5 года ни к  какой ответственности Светличный не привлекался.

 

     Более того,  в апреле 1998 года он, по сути, уже был наказан, когда  указом  Президента  был  смещен  с  должности   заместителя председателя суда.

 

     Поэтому я  полагаю,  и группа запорожских депутатов полагает, что  данное  постановление  является  незаконным,  поскольку  срок действия наложенного взыскания давным-давно истек.

 

     Предлагаю не поддерживать данный проект постановления.

 

     ГОЛОВА. Депутат Шишкін.

 

     ШИШКІН В.І., заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань прав  правової  політики  (виборчий  округ  133,  Одеська область).  Шановні  колеги!  Я  внесу  деяку юридичну ясність в це питання.  Справа в тому,  що та норма,  на яку щойно послався  наш колега,  дійсно,  існує,  але  в  законі 1992 року,  згідно з яким суддю,  дійсно,  можна було звільнити  в  порядку  дисциплінарного провадження.

 

     Але після  прийняття  Конституції  немає  такої підстави,  як звільнення судді  в  порядку  дисциплінарного  провадження.  Суддя звільняється   за   особливих   обставин,   вони   перераховані  в Конституції,  і  на  ці  особливі  обставини  строк   давнини   не поширюється.

 

     Тому сьогодні  ми  не можемо говорити про те,  що комітет або Вища рада юстиції, або якийсь інший орган порушив умови, пов'язані з  дисциплінарним  провадженням.  Якраз з цього і виходив комітет, задовольняючи подання Вищої ради юстиції.  Звертаю вашу  увагу  на те, що дуже уважно треба ставитися до норм закону.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Це вже ми по-новому. Раніше ми хоч звільнення голосували.  Тільки що  Віктор  Іванович  Шишкін зрозуміло   пояснив,   як  це  відбувається.  Тепер  уже  депутати вимагають,  щоб і звільнення погоджувалося з тим  депутатом,  який бажає прийняти.  Ну це ж заява.  Тільки що Шишкін розказав.  Що ми робимо?

 

     Прошу вас, назвіть проект постанови, яку я щойно оголосив.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.   5410-3.    Звільнити    Світличного    Юрія Вікторовича з посади судді Запорізького обласного суду.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 209.

 

     Наступний проект постанови 5410-4. Прошу проголосувати.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Звільнити  Калугіна Олександра Васильовича з посади судді Сніжнянського...

 

     ГОЛОВА. Проекти постанов роздані.  Я  ще  раз  кажу:  проекти постанов роздані.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.   Та   я  прізвища  тільки  називаю.  Калугін Олександр Васильович.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати.  Це Регламент,  так.  А,  зараз, зараз. Вибачте. Я зараз з'ясую.

 

     "За" - 287.

 

     Рішення приймається.

 

     Завершимо це питання, потім уже

 

     До проекту постанови 5410-5 є запитання?

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Звільнити  з посад у зв'язку з поданням заяв про відставку. Тут три сторінки прізвищ. Я можу прочитати.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати (Шум  у  залі).  Візьміть  проект постанови 5410-5 і прочитайте. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 325.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Роєнка.

 

     РОЄНКО В.Г.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань аграрної політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  199, Черкаська область).  Шановні народні депутати!  Хіба можна в таких умовах працювати?  Іван Степанович надриває  голос  через  те,  що народні  депутати  не мають постанов,  не можуть їх подивитися.  А скажіть,  будь ласка, як ми розглядаємо сьогодні це питання? Майже сто  питань  порушено.  Я  вам  показую,  до чого ми дійшли - цілу коробку законопроектів внесено  у  Верховну  Раду.  Це  на  одного депутата.  Їх перебрати не можна.  Тому не треба робити зауваження депутатам, що в них немає проектів постанов.

 

     ГОЛОВА. Вікторе Григоровичу,  я скажу,  до чого ми дійшли. На минулий  четвер  були  запрошені  судді.  Але  народні  депутати з фракції Комуністичної партії України зірвали засідання у четвер, і ми сьогодні розглядаємо ті питання,  розгляд яких був запланований на четвер.

 

     Ми проголосували проект постанови

 5410-5.

 

     Наступний проект   постанови   5410-6.   Є  запитання?  Прошу проголосувати. Про звільнення.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.   Це   про    звільнення    Грищенко    Ганни Володимирівни.

 

     ГОЛОВА. Голосуємо.

 

     "За" - 214.

 

     Рішення не приймається.

 

     Усі проекти постанов проголосували?

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Зверніть, будь ласка, увагу на проект 5410.

 

     ГОЛОВА. Є у депутатів на руках 5410?

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.   Це  про  звільнення  Лактіонова,  Сорокіна, Чопея, Пирожинської, Котенка. Є?

 

     ГОЛОВА. Є цей проект? Прошу проголосувати (Шум у залі).

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Ні, цей ми не голосували.

 

     ГОЛОВА. То був 5410-1,  Петре Миколайовичу. Проголосуйте той, який оголосили. Проголосуйте, будь ласка.

 

     "За" - 319.

 

     Депутати роблять зауваження, що  5410- 6 не роздано. Ще які постанови?

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В. Щодо звільнення все.

 

     -----------

 

     ГОЛОВА. Далі, будь ласка.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Шановні колеги!  На  ваш  розгляд  вносяться проекти постанов

 5402, 5403 і 5447.  Це подання Генеральної прокуратури.  Я просив би   сюди   представника   Генеральної  прокуратури  Винокурова  - заступника Генерального прокурора. Він тут є.

 

     Комітет з  питань   правової   політики   розглянув   подання Генерального   прокурора   Потебенька   про   одержання  згоди  на затримання і арешт голови Тальнівського районного суду  Черкаської області Васьковського Віктора Анатолійовича.

 

     На підставі розглянутої справи комітет вирішив внести подання Генерального прокурора України про одержання згоди на затримання і арешт   Васьковського   на   розгляд   Верховної  Ради  України  і рекомендувати  їй  надати  таку  згоду.  Усі  необхідні  документи оформлені.

 

     ГОЛОВА. Чи будуть у депутатів якісь запитання?  Немає.  Прошу проголосувати (Шум у залі).  Надати згоду...  Щойно ж пояснили, за що.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Шановні колеги!  Я повторюю: надати згоду на затримання і арешт голови Тальнівського районного суду  Черкаської області Васьковського Віктора Анатолійовича (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Я розумію,  що всі втомилися. Два рази зачитав, після цього кричить: "За що?" - і стоїть поруч.

 

     Прошу проголосувати за надання згоди (Шум у залі).

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Ні,  це рішення комітету. Якщо вас цікавить, за що, то я можу зачитати.

 

     "Встановлено, що  23.02.1998  року до Уманського відділу УБОЗ УМВС України в Черкаській області звернувся із  заявою  Буковський М.П.  про вимагання від нього головою Тальнівського районного суду Васьковським  хабара  за  винесення  вироку,  не   пов'язаного   з позбавленням  волі  стосовно  його  прийомного сина Муленка,  який притягнутий до кримінальної відповідальності... Васьковський після оголошення  вироку  стосовно  Муленка у своєму службовому кабінеті одержав від Буковського хабара - 800 доларів США,  що  зафіксовано працівниками міліції..." і так далі.

 

     Комітет пропонує надати згоду.

 

     ГОЛОВА. Голосуємо? Прошу проголосувати.

 

     "За" - 323.

 

     Рішення приймається.

 

     Далі.

 

     -----------

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О. В. Проект 5403. Подання Генеральної прокуратири про одержання згоди  на  затримання  і  арешт  голови  Канівського районного суду Черкаської області Конопльової Тамари Вікторівни.

 

     Органи прокуратури   притягнули  Конопльову  до  кримінальної відповідальності за  статтею  168  (частина  третя)  Кримінального кодексу  України  - одержання хабара посадовою особою,  яка займає особливо відповідальне становище.

 

     Комітет розглянув  цю  справу  і  вирішив  направити  подання Генерального  прокурора  про одержання згоди на затримання і арешт голови  Канівського  райсуду  Черкаської  області  Конопльової  на розгляд Верховної Ради і рекомендувати їй дати таку згоду.

 

     ГОЛОВА. Є запитання?

 

     Депутат Коломойцев. Будь ласка.

 

     КОЛОМОЙЦЕВ В.Е.  Дякую,  Іване Степановичу. У мене запитання. Шановні колеги!  Усі ми знаємо,  що  судді  виносять  вироки,  які можуть бути не до вподоби тим чи іншим силам. І у мене у зв'язку з цим питання.  Є подання Генеральної прокуратури.  Я хотів би,  щоб коли  ми  вирішуємо долю людини,  то щоб з цього приводу хтось від Верховного Суду чи від Вищої ради юстиції щось  сказав.  Це  їхній колега. Перевіряли вони ці справи чи ні?

 

     Це і  є  запитанням до представника Верховного Суду або Вищої ради юстиції.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Тому ці справи розглядалися у комітеті.  Вони доповідалися,  вони розглянуті.  Голова комітету доповідає.  Якщо є запитання,  він вам  відповість.  Навіщо  ж  ми будемо ще й представника Генеральної прокуратури запитувати.

 

     Прошу проголосувати   запропонований   проект   постанови  як постанову.

 

     "За" - 236.

 

     Рішення приймається.

 

     Далі.

 

     -----------

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Наступний  проект  5447 про надання згоди на арешт судді Долинського районного суду  ІваноФранківської  області Коваля Зіновія Михайловича.

 

     ГОЛОВА. Є запитання? Немає. Прошу проголосувати як постанову.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Це  подання  Верховного  Суду  України.   За хабарі.

 

     ГОЛОВА. Голосуємо.

 

     "За" - 292.

 

     Рішення приймається.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.  Шановні колеги!  Шановний Іване Степановичу! Просив би повернутися...

 

     ГОЛОВА. Ні.  5410-6 - те, чого немає в депутатів, не роздано. Зараз  послухаємо  голову  Вищого арбітражного суду.  Доповідайте, Дмитре Микитовичу (Шум у залі). Та ось у мене є, я не знаю, чого ж депутатам не дали. Увімкніть мікрофон Притики.

 

     ПРИТИКА Д.М.,   голова   Вищого  арбітражного  суду  України. Шановні народні депутати! Шановний Іване Степановичу! Я дуже прошу вас  повернутися  до  постанови  про  звільнення  з  роботи  судді Грищенко,  тому що  нею  допущені  дуже  грубі  порушення  діючого законодавства.  Справа  проти  неї  порушена  за  поданням  Служби безпеки у зв'язку з тим,  що вона,  працюючи суддею,  має  ще  дві комерційні фірми. Мало того, що має, Бог з нею, але при цьому вона вирішує справи за участю своїх же фірм.

 

     Шановні народні  депутати!  Подивіться  в  матеріали  справи, неможливо залишати її на робочому місці. Я прошу вас проголосувати за її звільнення.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Справа в тому,  що з  вини секретаріату не роздано цей проект. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 302.

 

     Рішення приймається.

 

     Віталій Федорович   Бойко   просить  повернутися  до  питання обрання суддею Свалявського районного суду  Закарпатської  області Заборовського  Віктора  Степановича.  За  нього  проголосували 218 депутатів.

 

     Ставлю на голосування пропозицію  обрати  суддею  безстроково Заборовського Віктора Степановича. Прошу голосувати.

 

     "За" - 236.

 

     Обирається.

 

     Усе, Олександре Вікторовичу? Усе.

 

     Шановні народні  депутати! Я  прошу  вибачення   у   народних депутатів,  що ми перепрацювали 40 хвилин.  Але хочу просити вашої згоди проголосувати...  Ми голосували,  так  як  передбачається  в Регламенті в першій половині дня. Але там трохи у нас не вистачило голосів.  Ми домовилися,  що о 16 годині ми  з  вами  вирішимо  це питання.

 

     У нас є ще  ратифікаційні  документи  і  два  -  за  поданням Президента як невідкладні,  вони включені до порядку денного.  І у Сушкевича законопроекти,  які стосуються інвалідів.  І ще декілька проектів.

 

     Тому я  ставлю  зараз  на голосування (хоч це і з порушенням) пропозицію продовжити нашу роботу на  одну  годину.  А  якщо  буде згода,  то  ще й на більше продовжимо.  Володимире Михайловичу,  і стосовно територіального устрою розглянемо.

 

     Проголосуйте за продовження. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 223.

 

     Трьох голосів не вистачило.  Я хочу звернутися до суддів.  Ви бачили,  в  якій  ситуації  працює  Верховна  Рада.  Тому  якщо  і звинувачують Верховну Раду,  то ви бачите, що Верховній Раді також нелегко.  Депутати  цілком  обгрунтовано  відстоюють  ту  чи  іншу позицію. Головуючий намагається якось проштовхувати це.

 

     Але я хочу звернутися до вас із  проханням.  Усі  ми  вчимося демократії,  всі  ми  вчимося  жити за законом.  Але судді першими повинні показувати нам зразок  дотримання  законодавства.  Ми  вас поздоровляємо  з обранням і бажаємо,  щоб ви дотримувалися чинного законодавства і судили по справедливості (Оплески).

 

     Увімкніть мікрофон Петра Миколайовича Симоненка.  Тому що він просив слово для репліки.

 

     СИМОНЕНКО П.М.   Уважаемые  коллеги!  Я  попросил  слово  для реплики,  чтобы  защитить  право  народного  депутата  из  фракции коммунистов  Долженко.  Он  поставил  перед председателем комитета Задорожным,  а не судьей, вопрос: на каком основании второй раз на рассмотрение зала вносится кандидатура судьи? При этом Плющ не дал возможность Задрожному ответить на этот вопрос.  Когда я подошел и попросил  не  нарушать  права народного депутата - члена правового комитета,  - он в грубой форме начал угрожать, что, мол, я вас так посажу там на место или куда угодно...

 

     До каких  пор  будет  продолжаться  вот  такое нарушение прав народных  депутатов  и  Конституции  в   Верховном   Совете   этим председательствующим?! Я прошу впредь подобных...

 

     ГОЛОВА. Вимкніть  мікрофон.  Шановний  Петре Миколайовичу!  Я жодного разу не використовував право головуючого і  не  розповідав про те,  скільки разів мене образили і в якій формі.  А у Долженка Геннадія Петровича, якщо я його образив, я прошу вибачення.

 

     Прошу вас проголосувати за продовження. Куди ви? Куди?

 

     Будь ласка, депутате Сушкевич.

 

     СУШКЕВИЧ В.М.  Шановні   колеги!   Я   прошу,   на   хвилинку зупиніться, будь ласка. Я прошу проголосувати два проекти законів, хоча б два. Хвилиночку, почекайте, будь ласка.

 

     Матеріальна допомога сьогодні оподатковується.  Я прошу,  щоб ми цей законопроект проголосували. І ще прошу проголосувати проект закону,  який  стосується  інвалідів,   зокрема   працевлаштування інвалідів.  Дуже  прошу,  шановні  колеги,  проголосувати  ці  два законопроекти.

 

     ГОЛОВА. Я   прошу   народних   депутатів   проголосувати   за продовження роботи на одну годину. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 228.

 

     Рішення приймається.

 

     Прошу, Петре Миколайовичу, будь ласка... Проголосували вже.

 

     Порядок такий. Доповідає Терьохін. Будь ласка. Потім стосовно стихійного лиха,  потім,  Катерино Тимофіївно,  ваше,  а потім уже ратифікація.  І  там ще законопроект про статус народних депутатів тощо. Давайте працювати.

 

     Депутат Терьохін.

 

     ТЕРЬОХІН С.А.  Шановні народні депутати!  Я не  хочу  займати багато  часу.  Ми  довго  говорили  про  те,  що  треба  звільнити матеріальну допомогу  від  оподаткування.  Є  проект  5275-д.  Він поданий  Комітетом  з  питань  фінансів  і банківської діяльності, узгоджений  з  Комітетом  у  справах  пенсіонерів,  ветаранів   та інвалідів.  Є  деякі зауваження,  скажімо,  у пана Стояна,  які ми можемо розглядати,  а можемо і не розглядати.  Якщо ми  будемо  їх розглядати,   процедура   буде   довшою.   Тому  це  на  вирішення головуючого.

 

     Ми пропонуємо прийняти проект  в  цілому,  оскільки  повністю узгодили його з комітетом Сушкевича.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Олександра Стояна. Він наполягає.

 

     СТОЯН О.М.  Шановні народні депутати! Я прошу вас згадати, що законопроект,  який я  вносив,  передбачав,  що  неоподатковується матеріальна  допомога  у  розмірі 10 мінімальних зарплат.  Це було пов'язано з тим,  що Президент якраз наклав вето на  те,  що  було багато оподаткування.

 

     Терьохін вилучив  норму  стосовно  10  мінімальних  зарплат і каже: "Хай неоподатковується все". Це провокація. Якщо ми приймемо цей законопроект, буде вето Президента.

 

     Я пропоную: дайте можливість профспілкам надавати матеріальну допомогу.  Запишіть:  "Неоподатковується 300 або 200 гривень". Але зняття  якоїсь граничної суми призведе до того,  що буде вето.  Це спеціально робить Терьохін, щоб було вето.

 

     Тому підтримайте  мою  пропозицію  про  те,  що   матеріальна допомога в розмірі 10 мінімальних зарплат не оподатковується. Тоді це буде нормально.

 

     Прошу підтримати мою пропозицію.

 

     ГОЛОВА. Олександре Миколайовичу,  я звертаюся  до  вас  і  до всіх: не можна в такій формі, що це...

 

     Сергію Анатолійовичу, будь ласка.

 

     ТЕРЬОХІН С.А.  Я не буду відповідати на закиди, провокація це чи ні.  Але я можу вам сказати одне: цей законопроект узгоджений з Міністерством фінансів. Це перше.

 

     Друге. Шановні  народні  депутати!  Одному  малозабезпеченому треба 10 мінімальних заробітних плат,  а іншому потрібна пересадка нирки, що коштує набагато більше.

 

     Тому я  дуже  просив  би  вас  узгоджений  двома комітетами і погоджений з  Міністерством  фінансів,  який  буде  готувати  своє подання Президенту, законопроект проголосувати в цілому.

 

     ГОЛОВА. Депутат Матвієнков.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А.,  голова  підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики і  підприємництва  (виборчий округ  55,  Донецька область).  Уважаемые коллеги!  Уважаемый Иван Степанович!  Конечно,  этот закон не решает все проблемы, и к нему есть  очень  много  замечаний.  Но  если рассуждать с точки зрения логики,  то лучше мы примем  то,  что  сегодня  предлагает  Сергей Анатолиевич,  и  хоть  как-то  решим  проблему,  а затем уже будем двигаться в этом поле.

 

     Предлагаю, учитывая ситуацию, сейчас ставить на голосование и голосовать.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Ігор Олександрович Мітюков.

 

     МІТЮКОВ І.О.,  міністр  фінансів України.  Я думаю,  що можна підтримати пропозицію Сергія Анатолійовича, а за період до вересня Міністерство фінансів разом з профспілками підготує пропозиції.

 

     ГОЛОВА. Дякую.   Голосується   законопроект   5275-д.   Прошу проголосувати.

 

     ТЕРЬОХІН С.А.  Обидва  комітети  пропонують  підтримати   цей законопроект.

 

     ГОЛОВА. Голосуємо.

 

     "За" - 286.

 

     Приймається.

 

     ТЕРЬОХІН С.А. Другий законопроект...

 

     ГОЛОВА. Ні,   ми   в  другому  читанні  голосували.  Я  прошу проголосувати в цілому як закон.

 

     "За" - 304.

 

     Приймається.

 

     -----------

 

     ТЕРЬОХІН С.А. Дякую.

 

     Другий законопроект, про який ішла мова,

 3479 -  проект  Закону  про  внесення змін до деяких законодавчих актів  України  з  питань  оподаткування   громадських   об'єднань інвалідів та підприємств, де працюють інваліди (друге читання). Ми погодили статті знову-таки з Комітетом  у  справах  пенсіонерів  і отримали  підтримку Міністерства фінансів на вчорашньому засіданні Комітету з питань фінансів.  Тому ми просили б у другому читанні в цілому  проголосувати  цей  законопроект,  який розв'яже проблеми, порушені Комітетом з питань пенсіонерів і інвалідів.

 

     ГОЛОВА. Чи будуть у депутатів запитання?  Тоді  ставиться  на голосування  проект  Закону  України  про  внесення змін до деяких законодавчих актів  України  з  питань  оподаткування  громадських об'єднань інвалідів та підприємств,  де працюють інваліди ( 3479). Прошу проголосувати як закон.

 

     ТЕРЬОХІН С.А. Просимо підтримати в цілому як закон.

 

     ГОЛОВА. Голосуємо.

 

     "За" - 307.

 

     Закон приймається.

 

     ТЕРЬОХІН С. А. Я дякую депутатам.

 

     -----------

 

     ГОЛОВА. Слово  надається  народному  депутату  Гудимі.   Будь ласка.

 

     ГУДИМА О.М.,  голова Комітету Верховної Ради України з питань паливноенергетичного  комплексу,  ядерної  політики   та   ядерної безпеки (виборчий округ 123,  Львівська область).  Шановні народні депутати!  Я прошу вас здійснити акт милосердя щодо десятків тисяч наших  виборців  у семи областях України.  Ви знаєте,  що стихійне лихо    4-5    липня     охопило     Тернопільську,     Львівську, Івано-Франківську,   Вінницьку,  Хмельницьку,  Дніпропетровську  і Одеську  області.  Це  швидше  є  не  акт  якоїсь  допомоги  нашим виборцям,   а  їх  моральної  підтримки.  Загальні  збитки  -  200 мільйонів гривень.  Ми ж говоримо про  40  мільйонів  гривень.  Це моральна підтримка виборців.

 

     ГОЛОВА. Спокійно. Я надам слово Цибенку Петру Степановичу.

 

     Прошу депутатів взяти проект, який ми включили ( 5442-1). Він коротенький, я зачитаю: "Верховна Рада України постановляє:

 

     1. Кабінету Міністрів України виділити з резервного фонду  40 мільйонів  гривень  для  ліквідації  наслідків  стихійного лиха та забезпечити їх цільове використання.

 

     2. Кабінету Міністрів  України  за  підсумками  виконання  за перше  півріччя  2000  року  Закону  України  про Державний бюджет України на 2000  рік  у  вересні  цього  року  внести  на  розгляд Верховної  Ради  України  пропозиції  щодо відповідного збільшення резервного фонду Кабінету Міністрів України".

 

     Два пункти. Підписи є.

 

     Мітюков Ігор Олександрович.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Іване  Степановичу,  уряд  уже   приступив   до реалізації...

 

     ГОЛОВА. Дякую. Цибенко Петро Степанович.

 

     ЦИБЕНКО П.С.,  член Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів (виборчий округ 110, Луганська область).  Дякую. Шановні колеги! Я розумію - це стихійне лихо, це біда,  і треба вживати заходів. Але в мене є така пропозиція. Десь приблизно  два  тижні  тому  ми  не  проголосували  в  цьому  залі пропозицію стосовно внесення  зміни  до  бюджету,  що  стосувалася наслідків ліквідації заморозків у цілому ряді областей України.  Я підкреслюю: не в окремому регіоні, а в ряді областей.

 

     Тому я пропоную: давайте проголосуємо пакетом те і це рішення разом, і я думаю, ми в цьому порозуміємося.

 

     ГОЛОВА. Я   підтримую   таку  пропозицію.  Давайте  в  пакеті проголосоємо.

 

     Депутата Турчинова увімкніть мікрофон.

 

     ТУРЧИНОВ О.В.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  бюджету (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, Всеукраїнське об'єднання  "Громада").  Дякую.  Шановні  колеги!  Я звертаюся   до   всіх   фракцій.  Я  не  бачу  проблеми,  коли  ми проголосуємо  постанову.  Але  ж  тоді  пропонували  проголосувати закон. Давайте до цього проекту постанови включимо також Луганську і Запорізьку області, чи які там ще називалася.

 

     ГОЛОВА. Ні, ті області, які постраждали від стихійного лиха у зв'язку з заморозками, - Луганську, Харківську та інші.

 

     ТУРЧИНОВ О.В. Так. І включимо до цього проекту постанови. Але законом не можна.

 

     ГОЛОВА. Немає заперечень?  Тобто ми приймаємо цю постанову  з урахуванням стихійного лиха від заморозків (Луганська,  Харківська та інші області). Ігоре Олександровичу, це треба приймати.

 

     Прошу проголосувати  проект  постанови  за  основу.  Ні,   як постанову прошу проголосувати.

 

     "За" - 323.

 

     Рішення приймається.

 

     -----------

 

     Катерино Тимофіївно,  будь ласка.  Проект Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину.

 

     Шановні народні депутати,  я вас прошу.  Катерино Тимофіївно, поясніть, будь ласка. Проект 4273.

 

     ВАЩУК К.Т.,  голова Комітету Верховної Ради України з  питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  20, Волинська  область).  Шановні  колеги!   Ми   до   цього   питання повертаємося  вже не вперше.  Але наш комітет підтримав пропозицію скасувати вивізне мито у зв'язку ось із чим.

 

     Давайте згадаємо:  коли ми вводили вивізне мито,  я стояла на цій трибуні і просила...  Люди масово вирізають худобу. Ціна така, яка далеко не  влаштовує  селянина.  І  чому  ми  тільки  селянину забороняємо самому вибирати, де йому реалізовувати свою продукцію? Металобрухт навіть  вивозимо,  двигуни  розбираємо,  є  право  усе вивезти з України, окрім продукції селянина.

 

     Що ми   отримали   в  результаті  введення  мита?  Скорочення поголів'я худоби майже наполовину і зменшення ціни на неї до таких розмірів,  які  абсолютно  не  стимулюють  розвиток тваринництва в Україні.

 

     Я просто звертаю  увагу  народних  депутатів:  ми  ніколи  не зробимо так,  що все вивезеться і нічого буде їсти. Сьогодні треба прийняти  цей  закон,  аби  стимулювати  розвиток  тваринництва  і зростання  виробництва  тваринницької  продукції.  Комітет просить підтримати.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні  депутати!..  Діброва,  підтримайте, будь ласка.  Сас,  підтримайте, будь ласка. Вікторе Григоровичу!.. Павловський Михайле Антоновичу...

 

     Проект закону  4273,  він  є   у   порядку   денному.   Прошу проголосувати.

 

     "За" - 170.

 

     По фракціях   висвітіть.  Я  хочу,  щоб  Турчинов...  Фракція "Батьківщина" бачте як підтримала пропозицію уряду...

 

     -----------

 

     Депутат Омеліч. Будь ласка.

 

     ОМЕЛІЧ В.С.,  голова Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської  етики  та  організації роботи Верховної Ради України (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий  округ, Всеукраїнське об'єднання "Громада").  Шановні народні депутати! Ми прийняли в першому читанні 17 лютого проект  Закону  про  внесення змін  до Закону України про статус народного депутата України.  За час,  що минув, багато народних депутатів подали свої пропозиції і зауваження до цього законопроекту. Їх близько 600. Хочу зазначити, що переважна більшість їх врахована в цьому законопроекті. Ті, які не  враховані,  здебільшого  стосуються  тих  питань,  які повинні вирішуватися в інших законодавчих актах.

 

     Я хочу  сказати,  що  ця  нова  редакція  Закону  про  статус народного  депутата  зовсім  не погіршує жодного положення чинного Закону про статус народного депутата.  Тут  більше  розгорнуті  ці проблеми, про що я доповідав раніше. Тому прошу підтримати.

 

     Цей закон   дасть  можливість  народним  депутатам  нормально влаштуватися.  Щоб вони не почували себе,  як біженці,  не жили по

3-4 роки в готелі, не варили картоплю в чайниках, а щоб працювали, як нормальні люди. Тут усе передбачено.

 

     Я просив  би   повністю   підтримати   цей   законопроект   і проголосувати за нього в другому читанні.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Симоненка. Я на годину продовжив.

 

     СИМОНЕНКО П.М.   Фракція   комуністів.   Фракція   комуністів проголосує за цей законопроект, але ми наполягаємо, щоб в статті 9 було виключено пункт 3.

 

     ОМЕЛІЧ В.С. Немає питань. Мені вже говорили про це.

 

     ГОЛОВА. Ви погоджуєтесь? Все.

 

     Подгорний відмовляється і просить поставити на голосування.

 

     Прошу проголосувати   в   другому   читанні   з   урахуванням зауваження Петра Миколайовича Симоненка.

 

     "За" - 293.

 

     Депутат Раханський.

 

     РАХАНСЬКИЙ А.В.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань   державного   будівництва   та   місцевого  самоврядування (виборчий округ 4,  Автономна Республіка  Крим).  Шановні  колеги! Через декілька днів кожен із нас буде їхати на курорт. Я прохав би вас: давайте приймемо закон про курорти, який не приймається шість років.  Кожен  буде звітуватися перед лікарем,  і в кожного будуть запитувати

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Вимкніть мікрофон.  Анатолію Варфоломійовичу, ви за всіх не розписуйтесь, що хтось кудись буде їхати. Це таке, у кожного по-своєму.

 

     Ми проголосовали в другому читанні  -  293  голоси.  Можна  в цілому  проголосувати?  Прошу проголосувати як закон проект Закону про внесення змін до Закону про статус народного депутата України, 4290.

 

     "За" - 294.

 

     Закон прийнятий.

 

     -----------

 

     Увімкніть мікрофон Юхновського Олега.

 

     Проект Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України про ставки вивізного (експортного) мита на насіння  деяких видів олійних культур.

 

     ЮХНОВСЬКИЙ О.І.,  перший  заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань  аграрної  політики  та  земельних  відносин (виборчий округ 13,  Вінницька область). Дякую. Іване Степановичу! У нас присутній керівник державного  департаменту  Сватков  Леонід Борисович.   Нехай  він  коротенько  поінформує,  а  я  потім  дам пояснення з цього питання.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон. Сватков Леонід Борисович.

 

     СВАТКОВ Л.Б.,  голова Державного  департаменту  продовольства Міністерства    аграрної    політики   України.   Шановний   Іване Степановичу!  Шановні  народні  депутати!  Урядом  внесено  проект Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України про ставки  вивізного  (експортного)  мита  на  насіння  деяких  видів олійних  культур.  Цей  закон зіграв позитивну роль.  Але сьогодні уряд,  провівши  додаткові  консультації  з  аграрним   комітетом, вносить  пропозицію  призупинити  дію  Закону про ставки вивізного мита на насіння деяких видів олійних культур до  1  листопада.  За цей  час  уряд  разом  з комітетом Верховної Ради напрацює і внесе новий законопроект.  А сьогодні не будемо дискримінувати сільських товаровиробників.  Уряд просить підтримати. Комітет Верховної Ради підтримує цю пропозицію.

 

     ГОЛОВА. Є запитання? Депутат Тищенко.

 

     ТИЩЕНКО П.В.  Фракция коммунистов. Я хотел бы напомнить слова Президента Леонида Даниловича,  который по этому вопросу выразился так:  "Що ж ми за хазяї?  Вивозимо соняшник,  купуємо олію,  і  на цьому  втрачаємо  200 мільйонів доларів за рік?" Так что,  сегодня ситуация каким-то образом изменилась?  Неужели будем голосовать за уничтожение?..

 

     ГОЛОВА. Сьогодні,   дійсно,   ситуація   змінилася,   про  що інформував Сватков,  із  перезатоваренням  і  так  далі.  Але  він просить до листопада. Ви ж слухайте.

 

     Юхновський Олег.  Будь  ласка.  Від комітету прокоментуйте як незалежний експерт.

 

     ЮХНОВСЬКИЙ О.І.  Дякую,  Іване Степановичу. Шановні колеги! Я думаю,  що  Леонід  Борисович вніс абсолютно реальну,  компромісну пропозицію.  Я прошу вас  всетаки  зважити  на  прохання  уряду  і призупинити  до  1  листопада  дію  Закону  про  ставки  вивізного (експортного)  мита  на  насіння  деяких  видів  олійних  культур. Тимчасово,  ще раз наголошую. За цей час уряд з комітетом напрацює доповнення до цього закону.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Зрозуміла позиція? Прошу проголосувати.

 

     "За" - 176.

 

     Я звертаюся до уряду. Іване Григоровичу, я вам казав сьогодні до обідньої перерви: попрацюйте, роз'ясніть суть. Ви надієтесь, що я все це буду робити. Ви бачите, я депутатів не можу переконати.

 

     -----------

 

     Проект Закону про внесення змін до Закону  про  Збройні  Сили України (нова редакція), 5001. Доманський Анатолій Іванович.

 

     ДОМАНСЬКИЙ А.І.,  голова  підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і  оборони  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ). Шановні народні депутати! 20 квітня цього року Верховна Рада обговорила і прийняла в першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону про Збройні Сили України.  Верховна Рада доручила Комітету  з  питань  національної безпеки і оборони доопрацювати його і внести сьогодні на засідання на друге читання.  Надійшло близько  100  зауважень  і  пропозицій народних депутатів.  30 з них враховано, 15 - враховано частково і 21 відхилено.  Ні один депутат,  який вносив  поправки  до  нашого законопроекту,  не  настоює  на  тому,  щоб було внесено.  Комітет просить прийняти законопроект про  внесення  змін  до  Закону  про Збройні Сили України в другому читанні.

 

     ГОЛОВА. Є запитання до Анатолія Івановича?  Немає.  У другому читанні прошу проголосувати.

 

     "За" - 263.

 

     У другому читанні приймається.

 

     ДОМАНСЬКИЙ А.І.  Шановні  товариші!   Комітет   просить   вас прийняти в цілому як закон.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати як закон проект закону 5001.

 

     "За" - 270.

 

     Рішення приймається.

 

     -----------

 

     Реєстраційний номер  5001-1.  Проект Закону про внесення змін до Закону про оборону України  (нова  редакція)  (друге  читання). Андресюк Борис Павлович.

 

     АНДРЕСЮК Б.П.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань   національної   безпеки   і    оборони    (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,  СДПУ(о)).  Шановні  народні депутати!  Цей законопроект є складовою частиною того закону, який доповідав  Анатолій Іванович.  Ми розглядали його.  Усі зауваження фракцій і народних депутатів враховані.

 

     Я просив  би  вас  проголосувати  в   другому   читанні   цей законопроект.

 

     ГОЛОВА. Депутат Ключковський.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.,  заступник  голови Комітету Верховної Ради України   з   питань   державного   будівництва    та    місцевого самоврядування  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, НРУ).  Дякую.  Фракція  Народного  руху  України.  Я  розумію,  що враховано дуже багато зауважень.  Але мені дуже шкода,  що разом з іншими врахована поправка, за якою Збройні Сили України перестають захищати  територіальну  цілісність  України.  Отже,  тепер  можна відторгати  від  України  території,  а  завдання  Збройним  Силам протидіяти цьому вже більше законом не ставиться.

 

     Тому за такий законопроект ми голосувати не можемо.

 

     АНДРЕСЮК Б.П.  Шановний Юрію Борисовичу! Ми з вами сьогодні в обід говорили. Я вам сказав, що комітет врахував ваше зауваження.

 

     ГОЛОВА. Ще є запитання? Прошу проголосувати в другому читанні проект закону 5001-1.

 

     "За" - 252.

 

     АНДРЕСЮК Б.П.  Шановний  Іване  Степановичу!  Я  просив  би в цілому проголосувати як закон.

 

     ГОЛОВА. Є заперечення? Немає.

 

     Прошу запропонований  проект  закону,  прийнятий  у   другому читанні, проголосувати як закон у цілому.

 

     "За" - 261.

 

     Приймається закон.

 

     -----------

 

     Оголошується до  розгляду  і  прийняття рішення проект Закону про внесення змін до Закону України про Національний банк  України (реєстраційний номер 3354-д). Юшко Ігор Олегович доповідав.

 

     Чи є запитання?  У другому читанні прошу проголосувати. Прошу проголосувати як закон.

 

     "За" - 211.

 

     Будь ласка.

 

     ЮШКО І.О., заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань  фінансів  і  банківської  діяльності  (виборчий  округ 42, Донецька область).  Уважаемые коллеги!  Мы в этом году впервые  за всю  историю  новой  Украины имеем ситуацию,  когда страна живет и работает без утвержденных основ кредитно-денежной политики.

 

     Я не буду долго агитировать за этот  законопроект.  Мы  очень много о нем дискутировали и в комитете,  и в зале. Если мы сегодня не примем это  решение,  значит,  опять  в  2001  год  войдем  без утвержденных  на  государственном  уровне  основ  кредитноденежной политики.

 

     Я вас очень прошу поддержать решение комитета и принять закон в целом.

 

     ГОЛОВА. У   кого  з  депутатів  є  заперечення?  Немає.  Тоді незрозуміло.

 

     Ще раз ставлю на голосування в другому читанні проект  закону 3354-д. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 226.

 

     Приймається.

 

     Чи можемо   ми   проголосувати   як  закон  у  цілому?  Немає заперечень?  Тоді прошу проголосований у  другому  читанні  проект закону  проголосувати  як  закон  у  цілому.  Номер 3354-д.  Прошу голосувати.

 

     "За" - 238.

 

     Рішення приймається.

 

     -----------

 

     Проект Закону  про  нафту  і  газ   (друге   читання).   Іван Васильович Діяк.  Чи будуть запитання? Увімкніть мікрофон депутата Коломойцева.

 

     КОЛОМОЙЦЕВ В.Е. Шановний Іване Степановичу! Я просив би після виступу пана Діяка проголосувати два урядових законопроекти - 5036 і 4273,  від яких залежить значна частина  інвестицій  (близько  2 мільярдів).

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Я запитую про проект 4238. Є заперечення? Немає.

 

     Прошу проголосувати в другому читанні.

 

     "За" - 236.

 

     Чи є у депутатів заперечення проти того, щоб проголосувати як закон? Немає.

 

     Прошу проголосувати проголосований у другому  читанні  проект Закону про нафту і газ як закон.

 

     "За" - 235.

 

     Приймається. Дякую.

 

     -----------

 

     Проекти постанов  про віднесення міста Козятина Козятинського району Вінницької області до категорії  міст  обласного  значення; про  зміну  меж  міста  Полонне  Полонського  району  Хмельницької області;  про  зміну  меж  міста  Деражня  Деражнянського   району Хмельницької   області;   про   віднесення  міста  Новодністровськ Сокирянського  району  Чернівецької  області  до  категорії   міст обласного  значення;  про  затвердження  меж  міста  Южне Одеської області та про зміну меж міста Коростень Житомирської області.

 

     Шановні народні депутати!  Кожен проект постанови голосується окремо. Разом, пакетом? Тоді я назву номери для стенограми.

 

     Голосуються проекти   постанов   за  номерами  5415,  5415-1, 5415-2,  5415-3, 5415-4, 5415-5. Прошу проголосувати шість окремих проектів   постанов   як  постанови.  Можна,  голосування  пакетом передбачається.

 

     "За" - 307.

 

     Рішення приймається. По кожній постанові цей результат.

 

     -----------

 

     Закон України про зону надзвичайної  екологічної  ситуації  з пропозиціями   Президента   України  від  12  червня  цього  року. Самойленко Юрій Іванович. Будь ласка.

 

     Чи є у депутатів запитання щодо цього закону?  Немає.  Тоді я прошу  прийняти  з урахуванням усіх пропозицій Президента України. Це пропозиція комітету.

 

     Прошу проголосувати. Номер 3199.

 

     "За" - 284.

 

     Закон приймається.

 

     -----------

 

     Закон України  про  внесення  змін  до  Закону  України   про Антимонопольний  комітет України з пропозиціями Президента України (реєстраційний номер 3407).

 

     Черняк Володимир  Кирилович  може  дати  пояснення,  якщо   у депутатів є зауваження з мотивів голосування. Є? Немє.

 

     Прошу проголосувати як закон.

 

     "За" - 280.

 

     Закон приймається.

 

     Олександр Сергійович  звертається  до  президії  з  проханням підготувати на завтра  проект  заяви  відносно  10-ої  річниці.  Я прошу, Олександре Сергійовичу, вас і всіх депутатів: готуйте такий проект, я його вранці виголошу. Немає заперечень? Немає.

 

     -----------

 

     Оголошується проект   Закону   про   Всеукраїнський   перепис населення  (  3054).  Москвін  Сергій Олександрович доповідав.  Чи будуть у депутатів запитання? Є. Депутат Баулін. Будь ласка.

 

     БАУЛІН П.Б. Я прошу обратить внимание на поправку 37, которая находится на странице 9.

 

     Я настаиваю на том,  чтобы окончательную редакцию переписного листа  утверждала  Верховна  Рада  Украины.  Учитывая  то,  что  в Верховной   Раде  представлены  депутаты  различных  политических, экономических, национальных направлений и так далее, я считаю, что мы,  как  представители  народа,  должны  утверждать окончательный вариант переписного листа.

 

     Настаиваю на голосовании.

 

     ГОЛОВА. Написано "враховано редакційно". Поясніть.

 

     МОСКВІН С.О.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань  економічної  політики,  управління  народним господарством,   власності    та    інвестицій    (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  ПЗУ).  Товаришу Баулін!  Якщо Верховна Рада буде  ще  й  остаточну  редакцію  переписного  листа затверджувати, то ми ніколи не проведемо перепису населення. Це не функція Верховної Ради.

 

     ГОЛОВА. Депутат Ніколаєнко.

 

     НІКОЛАЄНКО С.М.,  секретар Комітету Верховної Ради України  з питань  науки  і освіти (виборчий округ 185,  Херсонська область). Спасибі.  Фракція Соціалістичної партії.  Ми  закликаємо  народних депутатів  проголосувати за цей законопроект.  Але,  шановні Іване Степановичу,  Вікторе Володимировичу,  наша фракція вважає, що оці зміни  в  Регламенті,  коли  ми робимо тисячні голосування за один день, просто зводять людей з розуму.

 

     Давайте повертатися:  чи кожного дня по півдня...  Не можна ж по 150 законів у день голосувати.  Уже ніхто не знає,  про що мова йде.

 

     ГОЛОВА. Приймається ваше зауваження.

 

     Чи є по суті зауваження? Москвін, дайте відповідь на...

 

     МОСКВІН С.О.  Я  вже  дав   відповідь.   Будемо   голосувати, голосуванням вирішимо.

 

     ГОЛОВА. Ви зрозуміли, про що йде мова? Щоб зразок переписного листа затверджувала Верховна Рада.  Ви приймаєте таку  пропозицію? Приймає. Все.

 

     Ще є поправки? Депутат Баулін.

 

     БАУЛІН П.Б. Фракция коммунистов.

 

     Поправка 66  на  странице  18.  Речь  идет  о  финансировании проведения переписи населения.

 

     Поскольку Всеукраинская    перепись    населения    -     это общегосударственное  мероприятие,  то все расходы на ее проведение должны финансироваться исключительно из  Государственного  бюджета Украины.  И не надо местные бюджеты напрягать, поскольку они и так обескровлены.

 

     Прошу обязательно учесть мою поправку.

 

     ГОЛОВА. Депутат Москвін.

 

     МОСКВІН С.О.  Павел Борисович, эта ваша поправка противоречит четырем  законам  Украины.  Я  могу вам назвать эти законы,  где к компетенции    органов    местного     самоуправления     отнесено финансирование тех работ, которые здесь записаны.

 

     ГОЛОВА. Безсмертний   Роман  Петрович.  Допоможіть  з'ясувати відповідно до законодавства про місцеве самоврядування.

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.,  член Комітету  Верховної  Ради  України  з питань   державного   будівництва   та   місцевого  самоврядування (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НДП). Шановний Іване Степановичу!  Шановні колеги!  Пропозиції, які вніс комітет, відповідають законодавству.  Тому я вас прошу,  давайте ставити на голосування  ці поправки.  Вони не підходять до норм цього закону. Давайте голосувати законопроект.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Ще є зауваження?  Поправка депутата  Бауліна  внесена відповідно до закону. Подивіться порівняльну таблицю, сторінка 18, поправка 66,  написано "відхилено".  Мотивацію було наведено. Вона зрозуміла?

 

     Прошу проголосувати поправку. Підтримуємо.

 

     "За" - 188.

 

     Ще які є зауваження? Увімкніть мікрофон депутата Алексєєва.

 

     АЛЕКСЄЄВ В.Г.,   заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань свободи слова та інформації (виборчий округ

 172, Харківська  область).  Иван  Степанович!  Уважаемый  коллега Москвин!  Давайте  прямо  скажем,  что  перепись   -   это   очень дорогостоящее   мероприятие.   Если   мы   что-то   не   учтем   в законопроекте,  то в результате переписи можно потратить деньги  и не получить нужный результат.  Второй раз его получить можно будет лет через 20.  Поэтому я обращаю ваше  внимание  на  поправку  32. Знаете,  как  говорится:  один ум хорошо,  а коллективный - лучше. Поправка  32  изложена  в   такой   редакции.   Иван   Степанович, послушайте, пожалуйста, это очень важно.

 

     ГОЛОВА. Я шукаю поправку.

 

     АЛЕКСЄЄВ В.Г.  А,  извините.  Так,  поправка 32: "Доповнити в кінці  частину  першу  статті  5  реченням:   "Програма   Перепису населення, а також форма та зміст переписного листа затверджуються постановою Верховної Ради України".  Иначе что-нибудь не учтем,  а затем статистику не смогут свести. И средства будут израсходованы.

 

     ГОЛОВА. Ця поправка на сторінці 8,  у другій колонці. Депутат Москвін, коментуйте.

 

     МОСКВІН С.О.  Це те саме,  що пропонував Баулін.  Будь ласка, поставте  це на голосування.  Якщо ця поправка пройде,  то пройде. Якщо ні, то ні. Комітет з цим не погодився.

 

     ГОЛОВА. Поправка 32, сторінка 8, друга колонка, другий абзац. Зрозуміла суть? Прошу підтримати цю поправку.

 

     "За" - 244.

 

     Прийнято.

 

     Осауленко, у  вас будуть якісь зауваження?  Від уряду давайте послухаємо.

 

     ОСАУЛЕНКО О.Г.,   голова   Державного   комітету   статистики України.   Іване   Степановичу,  спасибі  за  надане  слово.  Мені надзвичайно непросто говорити, але сам проект закону концептуально складений так,  що рішення щодо проведення перепису - затвердження програм і всі інші процедури - належать  до  компетенції  Кабінету Міністрів  України.  Тому  якщо  ця  поправка  проходить,  то тоді потрібно принципово весь законопроект переглядати.

 

     Коли ми готували даний проект,  то зважали  на  досвід  наших колег  у  інших  країнах  світу,  в  яких  організація  проведення перепису населення є компетенцією органів виконавчої  влади.  Наші колеги з країн СНД вже провели перепис населення,  поки ми готуємо закон.  У цих країнах  усі  рішення  щодо  проведення  перепису  є компетенцією органів виконавчої влади.

 

     Тому, Іване Степановичу,  якщо ця поправка приймається,  тоді весь законопроект потрібно переробляти заново.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Я  звертаюся  до  народних  депутатів:  ми   погодили поправку   Алексєєва,  але  є  питання.  Конституцією  передбачені повноваження і виконавчої влади,  і законодавчої,  щоб на закон не було  накладено  вето.  Може,  ми  приймемо законопроект у другому читанні, а потім доопрацюємо і в третьому приймемо як закон?

 

     МОСКВІН С.О. Ні, в цілому не можна.

 

     ГОЛОВА. Буде вето,  ну що ми від  цього  маємо?  Тому  що  ці повноваження   виписані  в  Конституції.  Давайте  так:  приймаємо пропозицію Алексєєва про листок і з цією пропозицією голосуємо.

 

     Так не можна.

 

     Я ставлю на голосування пропозицію  прийняти  законопроект  у другому читанні з урахуванням поправки Алексєєва.

 

     "За" - 276.

 

     Доопрацьовуйте, узгодьте  всі  питання і потім внесете вже як закон.

 

     Ще є 11 хвилин.

 

     -----------

 

     Проекти законів про внесення  змін  до  Закону  про  державну статистику та відповідних доповнень до Кодексу про адміністративні правопорушення. Наталія Штепа.

 

     ШТЕПА Н.П.,  член Комітету Верховної Ради  України  з  питань прав   людини,  національних  меншин  і  міжнаціональних  відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, КПУ). Уважаемый Иван Степанович! Ну, во-первых, закончилось время.

 

     И во-вторых.  Повернитесь,  пожалуйста,  ко  мне.  Обясните, пожалуйста,  ваш принцип,  по которому вы выдергиваете  законы  из повестки  дня,  которые  мы  сегодня  утверждаем.  Скажите,  какой принцип действует? Это вообще непонятно.

 

     ГОЛОВА. Наталіє Петрівно, відповідаю. Ви поставили запитання, дайте  можливість відповісти.  Принцип уже частково пояснив колега Роєнко Віктор Григорович (Шум у залі).  От у  мене  тут  удвох  не можуть познаходити вже за день  Вони знаходять і подають.  Коли є, я вам і показую. Він допоміг мені і розказав.

 

     Так, по суті. Ви забрали три хвилини, ми набавимо їх, Наталіє Петрівно.  По суті є заперечення до цього проекту? Прошу в другому читанні проголосувати проект закону

 2075.

 

     "За" - 254.

 

     У цілому просять? Є заперечення? Прошу проголосувати як закон у цілому.

 

     "За" - 274.

 

     Ми проголосували законопроект 2075, а там - 2075-1.

 

     Депутате Москвін, ви можете сказати?

 

     -----------

 

     МОСКВІН С.О.  Проект Закону  України  про  внесення  змін  до Кодексу України про адміністративні правопорушення 2075-1.

 

     Цей законопроект   пов'язаний   із   законами   про  державну статистику і про всеукраїнський перепис населення.  Він передбачає нові  норми.  Цей  законопроект складається з чотирьох поправок до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

     Це друге читання. Ви ж маєте всі ці матеріали на руках.

 

     ГОЛОВА. Ставиться на голосування законопроект  2075-1.  Прошу проголосувати в другому читанні.

 

     "За" - 282.

 

     Рішення приймається.

 

     Якщо немає  заперечень,  то  проект Закону,  проголосований у другому  читанні,  про  внесення  змін  до  Кодексу  України   про адміністративні  правопорушення  за  номером  2075-1 голосується в цілому як закон.  Прошу голосувати.  Я це кажу для стенограми, щоб хоч там розібрались.

 

     "За" - 292.

 

     Рішення приймається.

 

     -----------

 

     Проект Закону  про внесення змін до Закону України про статус гірських населених пунктів в Україні 4231 (друге читання) -  Ващук Катерина  Тимофіївна.  Та  якщо  не  проголосували  про  худобу  і соняшник, вам нічого вже виходити.

 

     ВАЩУК К.Т.  Шановні колеги!  Усі зауваження враховані. Кабмін підтримав.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати в другому читанні.

 

     "За" - 280.

 

     Просять проголосувати  як  закон.  Проект Закону про внесення змін до Закону України про статус  гірських  населених  пунктів  в Україні 4231 прошу проголосувати як закон у цілому.

 

     "За" - 283.

 

     -----------

 

     Увімкніть мікрофон депутата Коломойцева.

 

     КОЛОМОЙЦЕВ В.Е. Дякую, шановний Іване Степановичу.

 

     Іване Степановичу,  я  прошу вас поставити на голосування два дуже важливих урядових законопроекти - 4273  і  5036.  Тут  у  нас присутній   і   міністр   фінансів,   і  міністр  агропромислового комплексу.

 

     ГОЛОВА. Депутат Пасєка пропонує компромісний варіант: давайте про   землю.  Депутат  Пасєка,  ідіть  на  трибуну  і  тоді  разом проголосуємо і це. Будь ласка.

 

     ПАСЄКА М.С.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної   Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин (виборчий округ 15,  Вінницька область).  Іване Степановичу! Шановні народні депутати!  Проект  Постанови  про  вилучення  і  надання земельних ділянок   5448.   Комітет   розглянув,   все   погоджено,    прошу проголосувати.

 

     ГОЛОВА. Чи   будуть   запитання   до   Пасєки?  Немає?  Прошу проголосувати  проект  постанови  як  постанову.  Вона  відповідно узгоджена з усіма.

 

     "За" - 270.

 

     -----------

 

     Тепер давайте   проголосуємо   так,  як  ми  домовлялися.  Ми проголосували  про  землю.  Я  прошу,  шановні  народні  депутати, Коломойцев пояснював.  Іване Григоровичу,  поясніть.  Я вас прошу, підтримайте, тому що це міжнародний скандал виходить.

 

     КОЛОМОЙЦЕВ В.Е. Шановні колеги народні депутати. Я дуже прошу вас. У вересні я буду на трибуні перед вами з новими правилами гри на цьому ринку - на ринку  соняшнику,  на  ринку  великої  рогатої худоби і шкірсировини.  Я прошу,  дуже серйозне питання сьогодні в плані і авторитету України.  Підтримайте.  Я десять разів  зважив, перш  ніж  до вас прийти і попросити.  Підтримайте,  я дуже прошу, давайте проголосуємо.

 

     ГОЛОВА. Депутат Діброва.

 

     ДІБРОВА В.Г.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань бюджету  (виборчий  округ  19,  Волинська область).  Дякую,  Іване Степановичу.  Шановні колеги,  особливо  я  звертаюся  до  фракції комуністів.  Шановні,  згадайте,  що чотири роки тому худо-бідно в нас Ліван придбавав живу худобу і  платив  хоча  б  по  долару  за кілограм  живої  ваги.  Сьогодні  сільгосптоваровиробники продають живу худобу максимум по 30-40 центів.  Жодна країна  на  м'ясо  не встановлює  вивізного мита.  Наше м'ясо в Європу не пустять.  І ми тим  самим  під  корінь  рубаємо  інтерес  сільгосптоваровиробника виробляти м'ясо.

 

     Я дуже прошу підтримати.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Вікторе Григоровичу, я вас прошу. Ну, вже всі дозріли.  Проект Закону про визнання таким,  що втратив  чинність, Закону  України  про  вивізне  (експортне)  мито на живу худобу та шкіряну сировину 4273. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 174.

 

     По фракціях висвітіть.

 

     Я прошу, давайте про ратифікацію  (Шум у залі).

 

     Ви не мене просіть, ідіть депутатів просіть (Шум у залі).

 

     Прошу вас, шановні, сядьте на місця.

 

     -----------

 

     Закон України про спеціальну  економічну  зону  "Миколаїв"  з пропозиціями   Президента   України   від   20  червня  2000  року реєстраційний 3424. Прошу проголосувати з пропозиціями Президента.

 

     "За" - 269.

 

     Прийнято.

 

     -----------

 

     Проект Закону про ратифікацію Угоди між  Кабінетом  Міністрів України  та  Міжнародною  організацією  з  міграції  щодо  статусу Міжнародної організації з міграції в Україні та співробітництва  у сфері міграції.

 

     Прошу проголосувати.

 

     Ми домовлялись, Володимире Йосиповичу, прошу голосувати.

 

     "За" - 210.

 

     Висвітіть результати по фракціях.

 

     Ми ж домовлялись,  Володимире Йосиповичу,  про "Миколаїв" вже поставили,  я прошу,  Петре Миколайовичу,  вже ж  за  домовленістю було.

 

     Прошу, підтримайте проект закону

 0195.

 

     Прошу підтримати законопроект про ратифікацію 0195.

 

     "За" - 227.

 

     Прийнято.

 

     -----------

 

     Проект Закону   про   ратифікацію   Угоди   про   міжнародний автомобільний  транспорт  між  Урядом України та Урядом Ісламської Республіки Іран 0203. Прошу проголосувати.

 

     Перегрілася електроніка.  Прошу,  проголосуйте   законопроект 0203.

 

     "За" - 212.

 

     -----------

 

     Проект Закону  про  ратифікацію  Угоди  між  Урядом України і Урядом  Латвійської   Республіки   про   міжнародне   автомобільне сполучення та Виконавчий протокол про застосування цієї Угоди.

 

     Кухарчук Миколо   Андрійовичу,   ви  ж  доповідали,  просили. Давайте проголосуємо. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 222.

 

     Шановні народні депутати,  я дякую всім за  напружену  працю. Продовжимо роботу завтра о 10 годині.