Засідання 56

Опубліковано 04. 07. 2012

ЗАСІДАННЯ П'ЯТДЕСЯТ ШОСТЕ       

Сесійна зала Верховної Ради України

4 липня 2012 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку,  шановні  народні  депутати,    запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, Шановні народні депутати, зареєструватися.

10:04:56

Зареєструвалися  в сесійній залі 239 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошу відкритим.

Шановні народні депутати,  вчора на 14.30 мене запросили на нараду до Президента України. Ці заходи закінчилися десь близько 20 години і у той же час, як сказав один  народний депутат: "Ми розвели їх, як котят". Розвели насамперед мене, але за великим рахунком розвели Україну, розвели народ. І я  думаю, що ці плоди цього розводу ми ще   будемо пожинати.

За таких обставин… Я прошу вас заспокоїтись. За  таких обставин, шановні колеги, я  прошу розглянути питання і прийняти рішення про мою  відставку. (Оплески)   Ви внесли вже проект закону… Я дякую вам, шановні колеги, я дякую. Ви внесли вже проект Закону про зміну процедури  обрання Голови Верховної Ради, ви давно готувалися  до  цього.   Тому прохання зараз поставити це питання, включити його до порядку денного, у вас є доблесний  мій товариш колишній, з яким я ділив хліб і сіль,  який мене здав повністю.

Шановні колеги, я маю право сказати все, що я думаю, це правда.  Тому, шановні колеги, відповідно до Регламенту я прошу вас, включіть питання  до порядку денного і  завтра розглянути і прийняти  рішення з цього приводу.

Будь ласка, Адаме Івановичу,  ставте на голосування  це питання.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, будь ласка, запишіться  по хвилині від фракцій. Сергій Гордієнко.

 

10:07:19

ГОРДІЄНКО С.В.

Шановні товариші, шановні громадяни України! Ви щойно стали свідками надзвичайно емоційної заяви Голови Верховної Ради, який звинуватив український парламент, звинуватив Першого заступника Голови Верховної Ради про те, що хтось його здав. То я хотів би сказати наступне всім громадянам України і тим, хто нас саме слухає. Він… Адам Іванович Мартинюк був головуючим на тому засіданні. Я хотів би привернути увагу до дуже частих випадків, коли були складні законопроекти, то Володимир Михайлович Литвин здавав усе й український парламент, і нас разом з вами. Він покидав сесійну залу, доручаючи вести ці засідання Першому заступнику Голови Верховної Ради. Тому це не була новина і я думаю, що правильно було відкоментовано вчора усіма засобами масової інформації стосовно поведінки Володимира Михайловича. Я думаю, що нам необхідно визначатися щодо цього питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прасолов, будь ласка.

 

10:08:28

ПРАСОЛОВ І.М.

Прошу Єфремову передати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Єфремова.

 

10:08:35

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Прежде всего, я хотел бы принести извинения Адаму Ивановичу за не совсем корректное высказывание в его адрес. Давайте мы разберемся, что же на самом деле произошло. Мы что где-то исподтишка делали? Мы в течении многих лет, записав в программу один постулат, последовательно добивались его реализации. Мы прошли все, что положено пройти в Регламенте по данному вопросу, и вчера большинством голосов проголосовали за данное решение. То есть мы работали, как работает нормальный парламент.

Что касается поспешных решений, которые могут быть неправильно приняты сегодня. Я бы просто предостерегал всех наших коллег, нам надо успокоиться. Нам надо взвесить ситуацию, обговорить это дело. Поэтому логично было бы, Адам Иванович, сейчас сделать перерыв. И соответствующую бумагу мы по этому вопросу подготовили. А после перерыва потом взвешенно принимать какие-то решения.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Каплієнко, будь ласка.

 

10:09:40

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Адаме Івановичу.

Шановні колеги, шановні українці, шановні народні депутати! Ви знаєте, можливо, те, що я скажу, не всім сподобається, але, дійсно, учора відбулася екстраординарна подія, коли приймався закон, скажімо так, без картинки. Умовно кажучи, тут, в цій парламентській залі, ми продемонстрували те, що, якщо одна політична сила хоче прийняти за будь-яких обставин закон, вона здатна поламати всі мікрофони.

Я хотів би вам сказати, є доля правди в словах Володимира Михайловича Литвина, вона є. І не треба закривати свої очі, повертатися чи вправо, чи вліво. Да, дійсно, нам треба, можливо, трохи переспати, і одуматись, і не підтримувати відставку Володимира Литвина, давши йому можливість працювати в подальшому. А це було б саме краще.

А те, що вчора відбулося, коли Народна Партія проголосувала за законопроект, знаючи, ми всі знали про те, що вони цього робити не хотіли, то всі ви про це знаєте. Тому ми закликаємо бути обережними в закликах і "за", і "проти", а сьогодні не підтримувати відставку Литвина за будь-яких обставин. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дві фракції: фракція Народної Партії і фракція Партії регіонів – написали заяву з проханням оголосити перерву на 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, одну хвилинку ще проінформуйте фракції і будемо продовжувати.

Продовжуємо засідання. Закінчилася нарада керівників фракцій. Будь ласка, Олександр Сергійович Єфремов, прошу.

 

10:42:27

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги!  Как мне видится, любой человек, а тем более политик, проявляется в экстремальных ситуациях. И чем более экстремальная ситуация, тем, наверно, мы как люди отвечающие не только сами за себя и за свои семьи, а за принятие важных решений, должны становиться более спокойными.

В связи с этим мы вязли перерыв для того, чтобы посоветоваться: как нам продолжать нашу работу в той ситуация, которая сегодня сложилась. Учитывая то, что сегодня среда и вы знаете, что в этот день формируют повестку дня представители оппозиции и она сегодня сформирована под представителей оппозиции, и они приняли решение не принимать участие в работе Верховной Рады, нам надо принять с вами совместное решение, как выходить из этой ситуации.

Как нам видится, посоветовавшись вот мы вместе с руководителями других фракций и групп, предлагаем следующее решение: что, учитывая то, что представителей оппозиции нет и мы не можем без них рассматривать их законопроекты, это было бы совершенно не логично, предложить Секретариату Верховной Рады вернуться к рассмотрению повестки дня вчерашней и подготовить материалы по вчерашней повестке дня. Для этого потребуется время. Поэтому предлагается сделать перерыв до 12.30, а в 12.30 продолжить работу нашего парламента.

И есть  второй вопрос. Вы знаете, что сегодня парламентские слушания. Парламентские слушания во многом завязаны тоже на совместную работу как большинства, так и оппозиции. Учитывая то, что они не могут быть односторонними, парламентские слушания, есть предложение отменить сегодня парламентские слушания. Потом мы их перенесем на другое время, когда будет более благоприятная обстановка для их проведения.

Вот есть просьба поддержать данные предложения. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Ляшко, одна хвилина. Будь ласка.

 

10:44:43

ЛЯШКО О.В.

Дякую. Олег Ляшко, Радикальна партія. Пан Єфремов щойно сказав про те, що немає представників опозиції. Пане Єфремов, будь ласка, протріть очі: я – опозиційний депутат. Раз.

Друге. Якщо ви маєте опозицію, якій маєте дякувати зранку до вечора, що вона здає поле бою, то ми її не здамо. І ми не дамо вам отут у парламенті робити те, що ви робили вчора і що ви робите кожний день: ґвалтуєте країну, знущаєтесь над людьми, і при цьому прикидаєтеся вовками в овечих шкурах. Народ давно вам дав оцінку, хто ви такі. І отой ваш заяложений козир, який ви вважаєте з російською мовою, не пройде, бо людей цікавлять не російська мова, а людей цікавлять зарплати, пенсії, рівень соціального забезпечення і ціни – ті  питання, на які ви людям відповіді не даєте. І ви можете тута хоч на вухах стояти кожний день, але кінець ваш уже близько, народ вас звідси винесе.

І ми… Ви сильні, влада оця, ви сильні тільки тоді, бо слабка опозиція. Отоді ви надуваєтеся. А коли ми станемо сильними, будете бігти, як драні віники, тікати звідси. Ніхто вас не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чорновіл, будь ласка.

 

10:45:57

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Так, панове і шановні, і не шановні! Навіщо ламати всю цю комедію, що з одного боку, що з другого боку. Всім і так зрозуміло, що Рада як орган, який приймає рішення, більше не існує. Двоє:  спікер і один віце-спікер це визнали своїми заявами. Візьміть список по номерах без назв законопроектів, які ви планували прийняти ще в цьому скликанні навіть, на цій сесії, проголосуйте пакетом за номери, все одно ви так само голосуєте все інше і закриваєте сьогодні сесію, і все. Який сенс ламати комедію?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прозвучали пропозиції. Зараз ми будемо визначатися.

Перше. Давайте зробимо ми таким чином. Дійсно, сьогодні опозиційний день і всі законопроекти, які готувалися, крім ратифікації, що ми завжди щосереди розглядаємо, це законопроекти, які були рекомендовані для розгляду двома опозиційними фракціями. Тому буде нелогічно, ми можемо їх розглядати, але жодного з доповідачів відповідно немає і буде нелогічно. А ви знаєте, що зазвичай опозиційні проекти один з десяти підтримується, бо так воно і є, бо опозиція завжди вносить те, що воно не вписується в дії більшості.

Тому логічно було б, щоб ми дійсно зараз зробили перерву і дали доручення підготувати попрацювати, включити ратифікацію на сьогодні і плюс питання порядку денного, які ми не встигли розглянути у вівторок. І відповідно, коли ми будемо робити засідання, то будуть і виступити від депутатів. Зараз ми порадимось з приводу виступів депутатів.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про те, і прошу підтримати, щоб оголосити перерву до 12 години 30 хвилин. Зараз про виступи окремо ми. Крім виступів… Або давайте одразу порадимось, зараз виступи чи потім, чи можливо зараз? Шановні колеги, потім? Добре.

Значить Регламент буде передбачати так, що почнемо засідання о 12.30 із виступів від  депутатів, а далі підемо за порядком денним вівторка, включаючи із сьогоднішнього порядку денного ратифікації. Хто за цю пропозицію, прошу голосувати.

 

10:49:02

За-260

Підтримано.

І друга пропозиція цілком логічно випливає з цієї, ви знаєте, що сьогодні  мали бути у нас парламентські слухання  на тему: Українська книга: реалії її сьогодення та перспективи розвитку  вітчизняна  книговидавництва та  книгорозповсюдження". Готував її комітет, який очолює колега Яворівський. Він знаходиться зараз за  межами сесійної зали. Тому було б логічно, якби ми прийняли рішення про перенесення  парламентських слухань із визначенням пізніше дати, коли ми їх проведемо. Тобто ще раз наголошую, ми їх не скасовуємо, не  відміняємо, ми переносимо дату парламентських слухань.

Хто за цю пропозицію, прошу проголосувати, про перенесення дати парламентських слухань від сьогоднішнього дня.

 

10:50:02

За-253

Рішення прийнято.

Тому, шановні колеги, давайте ми привітаємо, сьогодні дні народження народних депутатів: Терещука Сергія Миколайовича  і Шепелева Олександра Олександровича. (Оплески)

І дозвольте проінформувати щодо результатів роботи Верховної Ради України на пленарних засіданнях 3 липня 2012 року. Розглянуто було вчора: 36 питань порядку денного, за результатами їх розгляду прийнято один закон та дві постанови, 14 законопроектів  відхилено.

Відповідно до нашого  рішення я оголошую перерву до  12 години 30 хвилин.

Розпочнемо з "Різного" і потім ратифікації, і далі вівторок, порядок денний.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу займати місця. Будь ласка, записуємося на "Різне". Прошу, Каплієнко. Підготуватись Ляшко.

 

12:48:02

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановні колеги, шановні українці! Знаєте, хотів сьогодні говорити про  проблеми медицини на селі, але після того, як проголосувався вчорашній законопроект 9073, коротенько хотів сказати про   нього.

Я  хотів би розпочати свій виступ  з наступних слів. Так як ми прийняли Закон про  багатомовність, то будуть звучати вони так: "I  will speak only Ukrainian language in the future". ……………………………….   Я буду говорити у подальшому лише  українською.

Шановні українці, вчора був тяжкий день, бо був проголосований це законопроект. Сьогодні ми попали з вами у ту частину вже парламентської кризи, коли  Володимир Михайлович Литвин знаходиться поза межами цього залу. Знаю, що  скептиків у цьому залі та  суспільстві вистачає, є різні погляди на все, у тому числі  і питання мови, з одного боку ментального бачення  віз зухвалого: що з нею буде, до впевненого: та ви балотуєтеся де, у російськомовній частині України або російськомовній, яка вам різниця? З іншого, патріотичного, боку лунають заклики від: українська потребує захисту, то вийдемо на вулицю. 

Розуміючи, що мовне питання зачіпляє  глибинні прошарки підсвідомості,  відчуваючи набуття української  культури,  насправді боліючи за майбутнє своєю держави,  хотів би висловити з цієї трибуни глибоку повагу саме їй – українській мові. Я вважаю себе патріотичною людиною і налаштований на захист державних інтересів, тобто інтересів України і своєю позицією щодо мовного питання хотів би довести її сьогодні. Закликаю відтепер, як народний депутат України Володимир Каплієнко, який нічого не може, окрім того, що виступити в цій залі, закликаю поставити питання перед відповіддю щодо брутального відношення до нашої рідної мови. Відтепер я закликаю вас говорити лише українською дома, в суспільстві, в родині зі своїми дітьми та своїми батьками. Лише так ми допоможемо врятувати українську мову. Я закликаю вас до цього. Я буду говорити лише українською, буду думати лише українською і буду спілкуватися лише українською. Це все, що я хотів вам сказати.

Бачу, що лунають дикі, трохи дикуваті такі заклики. (Шум  у  залі) Та почекайте ви, Господи, почекайте! Хочу вам сказати, що не можна так себе вести. І от якщо сьогодні комуністи так себе ведуть, то, можливо, вам дадуть оцінку по цьому. Я вас прошу.

(Шум  у  залі)

Добре, завершую так: закрийте рота! Все буде в порядку по іншому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Ляшко. Підготуватись Чечетову.

 

12:50:54

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. От зараз попередник розказує про те, що буде говорити тільки українською. Слава Богу, що будете говорить українською. Я всі 39 років говорю українською і, коли в 1990 році приїхав у Київ після закінчення інтернату в Борзні на Чернігівщині, говорив українською, на мене дивилися як на жлоба і як на селюка, але я все одно говорю і, дасть Бог, буду говорить, скільки житиму. Але, а коли ви входили в оцю парламентську коаліцію, ви хіба не розуміли, які вони перед собою завдання ставлять? Ви ж якраз і привели до того, що сьогодні ми маємо владу Януковича, владу Азарова і владу Партії регіонів, яка знищує все українське, яка знищує Україну.

Ви подивіться на ці, шановні виборці, ви подивіться на ці обличчя людей. От до мене підходить колега один із Партії регіонів і каже: "От, що ви нас весь час бандою називаєте? У нас 17 героїв України, у нас доктори, у нас там академіки і все інше". Да, у вас усі, у вас багато дуже достойних людей. І мені прикро, коли ці достойні люди стоять отут блокують трибуну і б’ють морди колегам – опозиційним депутатам. Колишні міністри, академіки, герої позабували про те, що ви герої, що ви люди. Ви перетворюєтеся з людей на, вибачте мене, я не хочу вживати непарламентського виразу, на кого ви перетворюєтеся. Ви головне, панове і товаріщі, головне, що ви втратили совість, у вас немає почуття патріотизму, у вас немає любові до України, вас викохала українська земля, ви їсте українське сало, хліб – і ви робите те, що татари не робили. Вас треба всіх на чолі Януковичем, Азаровим, Єфремовим, Чечетовим, який учора хвалиться, що "мы их сделали как котят", ми побачимо, що з вас народ зробить. Бо з вами буде гірше, ніж з тими нещасними котятами, яких топлять. Вас усіх, антиукраїнських людей, треба вислати за сто перший кілометр Можайського шосе. Ви повинні отримувати зарплату в ФСБ, ви повинні скласти мандати народних депутатів України, наголошую, усіх тих, хто голосував за цей антиукраїнський закон. І йдіть отримуйте зарплату в сусідньої держави, на інтереси якої ви працюєте. Ви поздавайте свої зірки героїв України – і отримайте зірки героїв Росії за те, що ви робите в українському парламенті. У вас немає ні честі, ні совісті, ні відповідальності перед своїми дітьми, перед своїми онуками і перед українською історією. Через сотні років люди, прийдешні покоління українців, вас проклянуть за те, що ви тут робите. Ви живете одним днем, у вас немає, ви не бачите далі свого носа, ви втратили все, що у вас було людського, ви перетворилися на людей, які знищують Україну, знищують український народ. Ганьба вам!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов. За ним – Камчатний. Будь ласка, Корж.

 

12:54:16

КОРЖ В.П.

Шановні панове! Пане Олег, ми в захваті були від того, як ви про честь зараз говорили. Це вам до уваги.

Друге. Я хочу сказати, шановні колеги, що я тільки-но закінчив перемовини з індійським бізнесменом, який побудував в Україні суперсучасне фармацевтичне підприємство і він мені сказав: "В нашій країні 29 державних мов. Я не розумію, що відбувається в Україні сьогодні". І знаєте, я не знайшовся, що йому відповісти, цій людині, яка живе і працює на наш український народ, на нашу економіку.

А тепер по суті, шановні колеги, днями в Україні та Польщі завершився Чемпіонат Європи з футболу, який не став Армагедоном, яким лякали опозиційні сили та багато політиків деяких, в тому числі з Євросоюзу. Чемпіонат вже став історією, яскравою сторінкою на шляху становлення незалежної держави України. Не зважаючи на існуючі труднощі та розгорнуту інформаційну кампанію засобів масової інформації, насамперед іноземних держав, сьогодні ми з гордістю можемо констатувати, що наша держава на відмінно впоралася з поставленим завданням. Ті, хто відмовляли вболівальників щодо відвідування Чемпіонату згодом змінили свій тон і вже сьогодні із захопленням розповідають про фантастичну, гостинну, з великою історією європейську державу – Україну. Кульмінацією цього свята стала фінальна гра між національними збірними Іспанії та Італії, в якій, всі бачили, в чесній боротьбі перемогу здобув найсильніший. Цей турнір побив усі рекорди за всю історію проведення  футбольних чемпіонатів щодо кількості відвідувачів. Ми створили належні умови щодо рекордної кількості переглядів матчів з усього світу. Ми змогли бездоганно забезпечити європейський рівень роботи Митної та Прикордонної служби. Прикордонні органи забезпечили правопорядок і безпеку офіційних осіб, гостей та вболівальників Чемпіонату. Ми здобули величезний  досвід у проведення наймаштабнійшого європейського форуму і продемонстрували усім свою здатність і готовність до реалізації найамбітніших проектів світового рівня. Спільно з польською стороною ми виправдали всі надії УЄФА і всієї спортивної спільноти, щирість, гостинність, доброзичливість та святкова атмосфера добра і радості стали головним засобом дипломатії при спілкуванні уболівальників цього визначного заходу.

Шановні народні депутати, шановні виборці! Сьогодні, підводячи підсумки проведення Євро, дякуємо всій міжнародній спільноті, українському народу, офіційним особам, гостям, уболівальникам за високу оцінку і за довіру. Слова глибокої вдячності заслуговують усі, хто доклав чималих зусиль протягом усього періоду підготовки для успішного проведення.

Я хочу нагадати, що цей потужний рух відбувся, не зважаючи на заклики…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КОРЖ В.П.   … політиків щодо застосування відповідних санкцій проти рідної держави. До речі, і сьогодні ллється бруд стосовно розкрадання якихось мільярдів доларів. Шановні колеги, реалізація цього проекту ще раз продемонструвала усьому світу здатність і готовність українського народу реалізувати такий проект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Камчатний передає Задирку. Наступний Герасимчук.

 

12:57:59

ЗАДИРКО Г.О.

Геннадій Задирко, Миколаївщина. Шановні колеги, я зараз перейду на російську мову, щоб російськомовне населення України мене зрозуміло.

Я прошу извинения за украинский парламент, уважаемое русскоязычное население Украины, за такие глупые действия украинского парламента, которые разжигают в Украине национальную рознь по отношению к русским. Это сделали коммунисты и Партия регионов. Языковой проблемы в Украине не существует. То количество русских театров в областных центрах по всей Украине, то количество русскоязычных газет никогда не давало повода говорить о том, что русский язык в Украине находится в каком-то ущербном состоянии.

А теперь по теме. Своїм виступом хочу привернути увагу до проблем, які я виявив під час свого робочого візиту до міста Очаків Миколаївської області. По-перше, заборгованість по заробітній платі перед працівниками водоканалу міста Очаків. 30 квітня цього року комунальне підприємство "Сирена", яке з 2004 року забезпечувало місто підведенням та відведенням води, було визнано банкрутом. Як з'ясувалося, протягом п'яти років з місцевого бюджету, практично, не погашалася різниця між собівартістю послуг для населення і фактичними витратами, яке несло підприємство. Сума заборгованості міста перед комунальним підприємством перевищила 5,3 мільйони гривень. І як результат, у комунального підприємства "Сирена" виникла заборгованість по заробітній платі перед працюючими працівниками майже 500 тисяч гривень, перед звільненими працівниками 186 тисяч гривень, перед управлінням Пенсійного фонду в Очаківському районі 2,6 мільйонів гривень. Зауважу, що через неперерахування до Пенсійного фонду пенсійних внесків, протягом цих п’яти років, працівникам підприємства не зараховано до пенсійного стажу цілих  п’ять років, що істотно вплине на розмір їх майбутньої пенсії. Не важко співвставити вище наведені цифри і зрозуміти, що якби міська рада вчасно компенсувала міжтарифну різницю, то цих коштів вистачило б нормально фінансово-господарську діяльність підприємства. А тому закликаємо місцеву владу знайти кошти для негайного погашення заборгованості, адже йдеться про соціальний захист громадян України.

По-друге, це забезпечення міста Очаків питною водою. У 2011 році з бюджету було виділено 10 мільйонів гривень на ремонт водогонів, було замінено чавунні труби на пластикові. Але виявилось пізніше, прорив водогону не вдалося позбутися, тому що прокладені пластикові труби не відповідають стандарту, через це не витримують тиску і рвуться. Як результат, якість постачання води сьогодні гірша ніж до ремонту. Сьогодні вода в курортному місті подається за графіком, дві години вранці і дві години ввечері, напір у водоводній мережі такий низький, що в багатьох будинках не дає змоги виключити газові колонки для підігріву води.

По-третє, це відсутність інфекційного відділення в Очаківській центральній районній лікарні. Сьогодні лікарня за зміну приймає понад 500 відвідувачів, територія обслуговування це сорокатисячне населення Очаківського району та 80 тисяч відпочиваючих. Адже, Очаків –  це курортне місто з десятками тисяч оздоровчих установ, базами відпочинку та…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Герасимчук, будь ласка. Передає… Прошу, Шпак.

 

13:01:28

ШПАК В.Ф.

Шановні народні депутати, шановні виборці! Моя сьогоднішня заява викликана критичною, можна сказати, патовою ситуацією, яка склалася в місті Старокостянтинові Хмельницької області з відселенням людей із аварійних бараків та відсутністю діючої каналізації в житловому масиві в районі залізничного вокзалу. У 90-х роках у зв’язку з скороченням військових частин, дислокованих у Старокостянинові, за рішенням уряду у  комунальну власність міста були передані три ………… бараки, в яких проживає сьогодні 23 сім'ї з 14-ма дітьми, з них двоє сиріт і двоє дітей-інвалідів. Ці бараки були побудовані ще в довоєнні роки і використовуються як тимчасове житло для військовослужбовців та цивільних осіб, які працювали у військових частинах. Відтоді в сім'ях виростали діти, створювалися нові сім'ї, котрі так  і не отримали квартир і проживають в нелюдських умовах, в аварійних на сьогодні бараках, де  відсутня каналізація, немає води, тепла, отоплюються буржуйками, температура не більше 14 градусів у квартирах.

Вирішити питання з  відселенням цих людей міська рада не в змозі із-за відсутності коштів у міському бюджеті. На квартирному обліку в міській раді, крім них на  першочергове отримання квартир стоять в черзі більше 400 сімей, яким навіть на кожний рік виділяється одна або  дві… не виділяється одна або дві квартири. Тобто для відселених людей з бараків перспектива безнадійна і без допомоги держави вирішити це питання неможливо. На жаль, коштів із державного фонду регіонального розвитку або резервного фонду Кабінету Міністрів у Хмельницькій області на соціально-економічний розвиток поки що не виділено.

Звертаюся до Прем'єр-міністра Миколи Яновича Азарова із запитом розглянути цю проблему на засіданні уряду та виділити місту Старокостянинів 10 мільйонів гривень для відселення людей з бараків.

Не менше гострим у цьому місті постало питання з будівництвом каналізації в житловому масиві в районі другого Залізничного вокзалу. Нечистоти    з будинків випускають не в каналізацію, а течуть поверху, люди роками не відкривають вікна. Мікрорайон знаходиться неподалік військового аеродрому, рядом залізниця, завод  ЗБШ та  склади хімікатів, які доповнюють антропогенний  вплив на людей.

І знову ж таки їм потрібна допомога з державного бюджету – необхідно виділити 5 мільйонів гривень, щоб побудувати каналізацію і полегшити життя людей, які проживають в цьому районі. Відповідне депутатське звернення я направив Миколі Яновичу й прошу його  розглянути та вирішити позитивно. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, Гасюк, будь ласка. Я не бачу, де Гасюк? Прошу, Каплієнко. Підготуватись Грачу.

 

13:04:39

КАПЛІЄНКО В.В.

 Шановні депутати, шановні українські громадяни, тепер хочу поговорити  про медицину. Дякую, Петру Петровичу за те, що надав мені можливість виступити.

Від імені фракції хочу підняти  фундаментальну проблему нашої держави, без вирішення якої залежить  майбутнє нашого українського народу. З цієї трибуни неодноразово говорили про демографічну кризу, у якої, як відомо, дві сторони: низька народжуваність та аномально висока смертність в Україні. Так, порівняно з 1993 роком, коли у нас було 52,2 мільйони, сьогодні ми маємо лише 46 мільйонів громадян. Нагадаю, що  сьогодні ми займаємо 153 місце  серед 221 країни світу за показником тривалості життя, яке в Україні  складає 68 років. Вдумайтесь, майже 40 відсотків  українців не доживають до  60-річного віку. За таких умов, стимулювання народжуваності виглядає цинічно, наближаючи Україну до  африканських країн, які тримають позитивний приріст населення завдяки надвисокій народжуваності, при тривалості життя в 50 років як, наприклад,    в Зімбабве.

Безумовно, треба боротися з надвисокою смертністю, але треба, щоб держава боролася не з  наслідками  проблем,  а з їх причинами, бо, як кажуть, упередити легше та розумніше, ніж воювати.    Воювати  з хворобами, злиднями, та безпорадністю державної системи, медичного захисту. Так  третина українців, 31,1 відсотків, це мешканці сільської місцевості, які, на сьогоднішній день, фактично зневірені в тому, де вони живуть. У них опущені очі, опущені руки і  можливо після 1932-33 років минулого сторіччя ота активність територіальної громади, якою ми пишалися, коли голосували за незалежність України, вона десь  залишилася у позаминулому.

Ну як можна було б уявити, що з початку   минулого сторіччя, українець добровільно свою землю, чи бажав це зробити. Нагадаю вам, тоді брат на брата йшов за землю, люди боролися між собою для того, щоб  її мати. Сьогодні селяни  позбавлені своєї перспективи. Тому, на сьогоднішній день, коли  український інститут соціальних проектів провів свою  акцію, благодійну ініціативу, яка називається "Рука допомоги", в двох областях України, то ми маємо наступну статистику: в медичній сфері захисту лише 5 відсотків українців, які живуть в сільській місцевості добровільно приходить до лікарні хоча б раз на рік, 95 приводить лише біда або хронічне, або гостре захворювання. Причому приходять з запізненням на 4-5 років. Подекуди, коли нічого більше зробити для того, щоб захистити вже життя.

Таким чином, вирішення цієї проблеми лежить в тотальній диспансеризації. Треба провернутися до того досвіду, який впроваджує на сьогоднішній день Європа та був запроваджений за часи СРСР. Тому що без цього ми жити далі не зможемо.

Ми закликаємо державу і Кабінет Міністрів  звернути політику знищення сільської медицини, припинити закриття ФАПів, аптек та дільничних лікарень і відновити сільське обстеження профілактичне та тотальну диспансеризацію в цій державі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає в мене Задирка, вибачте. Грач. Будь ласка, з місця мікрофон.

 

13:07:53

ГРАЧ Л.І.

Уважаемые коллеги, я думаю, что мы сегодня  уподобляемся тому человеку, который держит тазик с грязной водой и там ребеночек. И мы можем и грязную воду, и ребеночка выплеснуть, что крайне опасно и нежелательно.

Второе. Все регионы Украины очень разные по истории, ментальности, языку и культуре. И никто не может сегодня убедит, что одинакова ментальность, история культуры, скажем, в Крыму и во Львове.  Отсюда должна быть внутренняя многовекторная, если хотите, политика, в том числе и языковая.

Третье. Язык сегодня – это не средство общения, это не история культуры, язык сегодня привязан к геополитике. И все те, кто выступает сегодня против русского языка – это все те, кто выполняете заказ тех, кто сидит в Вашингтоне.

И я бы просил всех коллег, успокоится, потому что все, что касается завтрашнего дня – это важнее, нежели наши страсти. И кстати, заметьте, ни один,  ни один тот, кто выступает против русского языка, не думает баллотироваться в южных или восточных регионах Украины. Вот вам и весь ответ. А поэтому сделано то, что сделано. Нужно успокоится и народ это все воспримет. А будем будоражить, мы на свою голову вызовем беду.

Далее, чтобы защитить все то, что можно защитить, надо хорошенечко подумать. Те все выкрики, все заявления, которые сегодня делаются не в пользу украинского народа в целом, не в пользу русского языка – это уже  на грани расизма. Я передаю слово дальше для защиты социальных интересов николаевцев Задирко Геннадию Александровичу. Только для защиты социальных интересов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На жаль, немає права передачі. Зубанов, будь ласка. Я ще раз повторюю, на жаль, немає такого. Якби він почав виступ і передав, є таке право, а якщо він використав майже свій час, ну, немає в Регламенті, не можу я іти… Зубанов, будь ласка.

 

13:10:22

ЗУБАНОВ В.О.

Мірошниченко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Мірошниченко, прошу.

 

13:10:32

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Адаме Івановичу! Шановні  виборці! Шановні колеги! Відповідно до пункту другого частини першої статті 106 Конституції України Президент України звернувся із Щорічним посланням до Верховної Ради України  про внутрішнє і зовнішнє становище України в 2012 році. Послання надійшло до Верховної Ради України вчора. У посланні глави держави підбиваються підсумки життя країни та окреслюються нові завдання.

Щодо підсумків. Основні зусилля влади були спрямовані на подолання економічної кризи, розвиток базових секторів економіки, боротьбу з корупцією та перебудову неефективної системи соціального захисту. У стислі терміни були здійснені: адміністративна реформа – відбулася оптимізація державної управлінської структури та підвищилась прозорість її діяльності; податкова реформа була спрямована на зменшення нелегального обороту капіталу та спрощення залучення в економіку внутрішніх і зовнішніх інвестицій. Здійснено системні кроки щодо спрощення умов ведення підприємницької діяльності, оптимізації системи судочинства. Триває модернізація системи охорони здоров'я та освіти. Реалізуються програми регіонального розвитку.

Проте, вже на початкових стадіях перетворення наразилися на інерцію і спротив корумпованої бюрократії, які призводять до знецінення здобутих результатів.

Основними завданнями політики, на думку Президента, є залучення громадянського суспільства до процесу вироблення та реалізації державного курсу, подальше зростання відкритості публічної політики та державного управління, зміцнення представницького складника українського парламентаризму. Необхідно повернути парламенту статус органу влади, що безпосередньо представляє інтереси громадян.

Проведення конституційної реформ дасть відповіді на питання про співвідношення владних повноважень між державою та місцевим самоврядуванням, про характер та особливості політичного устрою країни, стане дієвою основою для забезпечення широких прав громадян у сучасних умовах.

Зміни у роботі органів публічної влади на регіональному рівні. В центрі уваги мають бути питання удосконалення характеру відносин місцевих органів влади з громадянами.

Щодо завдань на 2012 рік. Необхідно продовжити реформування національної економіки і соціальної сфери, зокрема забезпечити економічне зростання, підвищення соціальних стандартів та поліпшення якості життя громадян, реального сектору економіки, провести детінізацію економіки, підвищити її конкурентоспроможність, залучити нові інвестиції, створити нові робочі місця, провести лібералізацію і дерегуляцію підприємницької діяльності.

З сфери промислової політики. Привести її, провести її модернізацію та впровадити енергозберігаючі технології. А також реформи в агарному секторі, в системі охорони… соціального забезпечення, охорони здоров'я, в системі гуманітарної політики, в зовнішній політиці. Президент України переконаний, Україна впевнено…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Анатолій Кінах, будь ласка.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Вот сидит, вот сидит.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є, є Анатолій Кінах. Самофалов, прошу.

 

13:14:06

САМОФАЛОВ Г.Г.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, я специально попросил сегодня слово, чтобы высказать свое мнение по двум проблемам.

Первая проблема – это  языковая. Я считаю, что сегодня это  очередной этап пиар-компании, которая сегодня   проводится нашими оппонентами – оппозицией, потому  что  сегодня другого у них ничего нет, это у них  последняя надежда.

Я хочу сказать одну вещь, чтобы наши избиратели понимали,  в чем состоит этот вопрос. Я избирался в Дзержинской области  по мажоритарке, мне люди сказали вести себя так: "Мы хотим говорить на российской мове". И то, что сегодня здесь собрались мы, это не значит,  что  каждый сидит и считает, что  он должен править державой, мы сегодня выполняем с вами …… волю  наших избирателей. У каждого из нас есть один голос. И никто не вправе   заставлять меня делать так, точнее, не так, как сказали мои избиратели. 

Поэтому проблема простая, проголосовала бильшисть – это закон, все, он не подлежит обсуждению. И хватит на этом спекулировать.

Второе. Тут мой  молодой коллега выступал, я предварительно с ним говорил, я не называю фамилии, чтобы не было ему  реплики, – это  молодой  парламентский клоун. Понимаете? Почему? Вот он кричит все: "Банда, банда, банда". А я задавал вопрос ему, а скажи, пожалуйста, какое ты имеешь право и вообще совесть человеческую назвать 26 героев Украины и соцтруда, которые у нас сегодня есть, бандитами? Какое ты имеешь право назвать 88 заслуженных врачей, учителей и так далее и тому подобное, которые находятся здесь? Какие ты имеешь право назвать людей, которые получили, 15 человек, державные премии Украины – это  своим трудом. 

Ведь вот вчера выступал Ефим Леонидович   Звягильский. 50 лет на шахте. Чтобы юноша вы знали, что это такое, это в 5 часов подъем каждый день, это 6 часов нарядна, это 15 часов нарядна, это  20 нарядна, это надо  полезть в шахту, это надо  пройти шахту тысячу метром, 40 градусов  температура,  там все скрипит и сыплется,      потом  горе людское: шахтер идет в шахту, не знаешь вернется живым или нет. И это горе людское он пропускает  через сердце. Кто такой вы и кто такой он? Какое  право вы имеете называть его таким словом?

Вот у нас сидит Георгий Маркович Скудар, герой Украины, директор Новокраматорского завода. Два     предприятия сегодня в Европе, с которыми никто не может конкурировать, более 13 тысяч  работников. У них нет проблем ни с  минимальной зарплатой, ни с выплатой зарплаты. Вы поедьте туда и выступите, и посмотрите, как эти люди трудящиеся сегодня  относятся  к ним.

Я могу назвать вам все фамилии по каждому, это удивительные люди, на них сегодня держится экономика державы, на них сегодня держится держава Украина. И я бы вам советовал вообще извиниться перед ними и впредь больше этих вещей не допускать. Это просто элементарное безкультурие, которому вас не учили в школе.

Я фамилии не называл, можете рук не поднимать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Матвєєв Валентин.

 

13:17:04

МАТВЄЄВ В.Г.

Прошу передати слово Гордієнку Сергію Володимировичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

13:17:17

ГОРДІЄНКО С.В.

Шановний Адаме Івановичу, колеги, шановні громадяни України! Мій виступ буде стосуватися проблем земель науки, яка є сьогодні предметом зловживань і зазіхань окремих груп і кланів, і долі селян, які багато років пропрацювали у цих господарствах, але в ході реформування не отримали земельних часток, паїв.

Звернення депутатів Ялосоветської сільської ради Хорольського району Полтавської області до Кабінету Міністрів України і Академії аграрних наук. "Депутати Ялосоветської сільської ради Хорольського району Полтавської області вкрай стурбовані ситуацією, яка склалася навколо тривалого не вирішення питання щодо можливості приватизації і розпаювання земель, які перебувають у постійному користуванні Державного підприємства "Дослідного господарства імені 9 січня Національної академії аграрних наук", у постійному користуванні якого на підставі державного акту перебувають земельні ділянки загальною площею 7 тисяч 628,65 га. До цього часу ці землі залишаються не розпайовані, не дивлячись на те, що у відповідності до статутних положень державне підприємство має право на передачу як певної частки майна, так і майнових прав, але лише з дозволу Національної академії аграрних наук України та за погодженням з Кабінетом Міністрів України. У даному господарстві працює 420 чоловік, а на території сільської ради проживає 513 пенсіонерів з числа колишніх працівників цього господарства, тобто понад 900 потенційних власників земельних часток, паїв, які багато років пропрацювали на землі, до цього часу залишаються несправедливо залишеними за бортом земельної приватизації. На протязі останніх років як робітникам дослідного господарства, так і пенсіонерам з їх числа ставилося питання про можливості розпаювання частини земель господарства або про їх часткову передачу в комунальну власність територіальних громад і сільської ради, але позитивно ці питання вирішені не були.

Відповідно до статті 5 Конституції України носієм суверенітету, єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та місцевого самоврядування. Тому депутати Ялосовецької сільської ради Хорольського району Полтавської області звертаються до Кабінету Міністрів, Національної академії аграрних наук з надією на практичне вирішення зазначеної проблеми і просять почути людей, щодо яких недосконале та поспішно народжене законодавство допускає соціальну несправедливість, нерівність конституційних прав та нерівність перед законом, наявність обмежень за ознаками місця роботи, що є недопустимим, оскільки це суперечить нормам Конституції України.

Прошу мій виступ вважати депутатським запитом до Кабінету Міністрів України і Національної академії аграрних наук. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Виступи завершені. Переходимо до питань ратифікації.

Розглядаємо проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Монголії про співробітництво у галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків (реєстраційний номер 0258). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

13:20:44

За-214

Підтримано.

Доповідає заступник міністра надзвичайних ситуацій Квашук Василь Павлович. Підготуватись Чорноволу.

 

КВАШУК В.П. Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! На ваш розгляд виноситься проект Закону України, який передбачає ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Монголії про співробітництво у галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, яка підписана 29 червня 2011 року.

Ратифікація зазначеної Угоди надасть право уряду України виконувати міжнародний договір, який встановлює загальні принципи і рамки взаємної, скоординованої допомоги на випадок виникнення надзвичайних ситуацій на території України та Монголії, це спільні заходи запобігання, реагування та ліквідації надзвичайних ситуацій, навчання спеціалістів, проведення семінарів та інших заходів, а також питання спрощеного перетину кордону в умовах надзвичайних ситуацій. Реалізація акту не потребує додаткових витрат з державного бюджету України. Джерелом фінансування при можливому наданні гуманітарної допомоги уряду Монголії у випадку виникнення надзвичайних ситуацій, можуть бути: Резервний фонд Державного бюджету України або інші джерела. У цьому разі відповідні видатки будуть регламентовані окремим рішенням Президента України або Верховної Ради України. Прошу підтримати законопроект в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Тарас В'ячеславович Чорновіл, перший заступник голови Комітету в закордонних справах.

 

13:22:32

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Так, ну, що ж, шановні п'ятнадцять присутніх в залі депутатів, які приймають рішення, оцінюючи ситуацію, і всі – решта, що стосується даного законопроекту щодо ратифікації. Цей законопроект ратифікаційний був розглянутий Комітетом в закордонних справах. Ми оцінювали, чи є загрози і чи є в ньому потреба? Загроз він Україні не несе, потреба дуже сумнівна, зводиться вона до того, що, фактично, планами можливих дій, тому що перетину в цих питаннях саме захисту від надзвичайних ситуацій між Україною і Монголією, практично, не існує, існує на сьогодні клопотання монгольської сторони, що вони мають намір провести певні навчання на базі українських органів щодо пожежної безпеки, відповідних підрозділів. Ця угода дає можливість це реалізувати. Ну, це дуже потужний міжнародний документ, а оскільки шкоди він жодної не приносить, Комітет в закордонних справах вважає можливим його ратифікувати, що і просимо зробити, особливо враховуючи той факт, що Монголія, Туркменістан і Таджикистан, з якими сьогодні в нас проходить ратифікація, це вже по суті останні країни, які ще готові підтримувати з нами нормальні договірні відносини. Тому прошу підтримати ратифікацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Будемо обговорювати?

 

ЛЯШКО О.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Крім Ляшко ніхто не наполягає? Тоді, будь ласка, Ляшко.

 

13:23:58

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Найголовніша загроза, яка є для нашої країни сьогодні це антиукраїнська влада, це антиукраїнська більшість в українському парламенті і політв'язні, через що ми опинилися в політичній ізоляції.

Саме тому… Саме тому…  (Шум у залі) По теме, шановні колеги, по теме! Від ваших рішень залежить доля мільйонів людей. Ви приймаєте рішення, які становлять загрозу для національної ідентичної України, для її територіальної цілісності, для її державної безпеки, ви приймаєте рішення, які загрожують розколом України, бо сьогодні україномовна частина України і російськомовна об'єднані в ненависті до влади. І тому ви вносите штучні питання мови для того, щоб розколоти Україну.

Але вам не вдасться це зробити, бо як люди на Сході, так і на Заході, їх цікавлять зовсім інші питання, їх цікавлять ті питання, які давно не цікавлять вас, бо ви їх давно повирішували. Ви самі працевлаштувалися і дітей по працевлаштовували, а мільйонам людей немає чого їсти, де заробити на кусок хліба, де знайти гроші, щоб полікуватися і заплатити за комунальні послуги. От що цікавить мільйони українських громадян.

І всі ви, у тому числі, і достойні люди, які є у цьому парламенті, але чогось ви не вносите законопроекти, які вирішують проблеми, що цікавлять мільйони людей. А ви вкидаєте в український парламент ті закони, які розколюють суспільство, які розколюють українську державу. Оце – найголовніша загроза. Від вас! Не від пожеж, не від чуми, а від української влади! Ви гірше від чуми, від пожеж і від холери разом взятих. Ви – парламентська більшість, Президент, Уряд, ваші адміністратори на місцях, ви становите головну загрозу для держави. І вирішити цю проблему можна одним чином. Не на виборах, бо ви разом із так званою опозицією прийняли закон, який дасть можливість фальсифікувати вибори. Вирішити цю проблему може тільки народ. Слово – за народом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти Закон "Про ратифікацію угоди між Кабінетом  Міністрів України та урядом Монголії про співробітництво у галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків" (реєстраційний номер 0228). Прошу голосувати.

 

13:26:41

За-262

Дякую. Угоду ратифіковано.

Розглядаємо проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Туркменістаном про довгострокове торговельно-економічне співробітництво (реєстраційний номер 0260). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:27:13

За-228

Підтримано.

Пропозиції доповідає - заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Павленко Володимир Петрович. Підготуватися – Тарасу Чорноволу.

 

ПАВЛЕНКО В.П.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати! На ваш розгляд вноситься проект Закону України про ратифікацію Договору між Україною та Туркменістаном про довгострокове торговельно-економічне співробітництво, розроблено з метою набуття чинності Договору між Україною та Туркменістаном про довгострокове торговельно-економічне співробітництво, який був підписаний президентами наших держав у вересні минулого року.

Договір спрямований на розвиток рівноправних і взаємовигідних торговельно-економічних відносин між Україною та Туркменістаном, зміцнення міжбанківських відносин, заснування спільних виробничих структур, стимулювання інвестиційної діяльності, реалізації міждержавних програм торговельно-економічного співробітництва.

Необхідно зазначити, що таке співробітництво, згідно умов договору, буде здійснюватися на основі міждержавних програм торговельно-економічного співробітництва. І така вже програма підписана міністрами закордонних справ нашої держави. Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тарас Чорновіл. Будь ласка.

 

13:28:43

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановні колеги, я прошу пробачення, в першому виступі я обмовився, 20 депутатів, які виконуються тут свої обов’язки і дійсно думають за тим, що роблять у Верховній Раді. Звертаюсь до вас щодо прийняття, в інших і так хрестики і нулики написані в розробці, яка буде вам озвучена.

Тепер що стосується даної угоди. Комітет у закордонних справах дуже детально її розглянув. У нас виникало питання чи всі наші інтереси в ній передбачені, чи не надто вона загальна, не занадто вже рамкова  і чи є в ній потреба. Ми дійшли висновку, що ратифікувати цю угоду потрібно. Туркменістан дуже важлива для України країна в силу енергетичних відносин, в силу того, що колись ми дуже серйозно працювали там  в інфраструктурних проектах. І тому, дійсно, потрібно зробити цю ратифікацію.  Але, знову ж таки рівень той, на якому все відбувається, рівень  той, в якому опинилася Україна сьогодні завдяки вам панове. Ця угода виноситься тільки через те, що змінилось керівництво Туркменістану і нове керівництво просто хоче, щоб була авторська їхня нова угода. У нас є діюча угода, яка нічим не відрізняється від цієї. Є прохання Туркменістану, ми його ……. цілком нормально.

Раджу проголосувати. Рішення комітету позитивне. А дальше… я свої документи доповів, а дальше  штампуйте свої закони, як вам хочеться. Просто трошки подумайте, що не все обмежується тим "баблом" і тим тиском, який ви тут отримуєте і виконуєте. І те, що ви вчора робили не на користь своїх виборців, а до 12 липня, до приїзду хазяїна, коли Путін приїде і попросив, щоб до його приїзду був йому приємний подарунок, вам честі не робить. До побачення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, бажаючі взяти участь в обговоренні не бачу.  Не  бачу.

Я ставлю на голосування пропозиції прийняти Закон про ратифікацію Договору між Україною та Туркменістаном про достроково торгівельно-економічне співробітництво (реєстраційний номер  0260). Прошу голосувати.

 

13:30:48

За-260

Дякую. Закон прийнято. Угоду ратифіковано.

Розглядаємо питання  проект Закону про ратифікацію Протоколу між  Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Таджикистан про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки  Таджикистан про співробітництво в галузі технічного захисту інформації (реєстраційний номер 0257).

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

13:31:29

За-228

Підтримано.

Доповідає міністр закордонних справ Грищенко Костянтин Іванович. Підготуватись Мироненку.

 

ГРИЩЕНКО К.І.

Шановні народні депутати, на ваш розгляд вноситься проект Закону України  про ратифікацію  Протоколу між Кабінетом Міністрів  України   та Урядом Республіки Таджикистан   про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України  та Урядом Республіки Таджикистан про співробітництво  в галузі технічного захисту інформації, який було підписано в Києві  15 грудня 2011 року.

Укладення  згаданого документу  було викликано необхідністю внесення змін до Угоди  між Кабінетом Міністрів  України та  Урядом Республіки Таджикистан про співробітництво в галузі технічного захисту інформації  від 2 квітня 2004 року з метою  створення правових підстав для  зміни назви уповноваженого  органу України, відповідального за імплементацію угоди.

Реалізація  законопроекту не потребує   додаткових витрат із Державного бюджету України. Прошу підтримати. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, дякую Костянтин Іванович, сідайте, будь ласка.

Співдоповідає голова Комітету  з питань  транспорту і зв'язку Мироненко Михайло Іванович.  Немає?

Шановні колеги, висновок комітету підтримати проект  Закону про ратифікацію протоколу, такий же ж висновок  Головного науково-експертного управління, підтримати ратифікацію протоколу. Інших пропозицій немає? Заперечень не має? Намагання на виступі немає?

Тоді я ставлю на голосування прийняти  Закон про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Таджикистан про внесення змін до  Угоди між Кабінетом Міністрів   України та Урядом Республіки Таджикистан про співробітництво  в галузі технічного захисту інформації    (реєстраційний номер 0257). Прошу голосувати.   

 

13:34:01

За-262

Дякую. Закон прийнято.

Переходимо до розділу "Про включення до порядку денного сесії". Шановні колеги, є пропозиція включити до порядку денного сесії проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" щодо казначейських зобов'язань (реєстраційний номер законопроекту 10630). Прошу, якщо нема наполягання на обговорення, голосувати. Включення до порядку денного.

 

13:34:51

За-266

Дякую. Включений.

Є пропозиція включити до порядку денного сесії проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо казначейських зобов'язань (реєстраційний номер 10631). Прошу підтримати.

 

13:35:20

За-263

Дякую. Підтримано.

І є пропозиція включити до порядку денного сесії проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації ризиків фізичних осіб на фінансовому ринку та підвищення надійності фінансових установ (реєстраційний номер 10632). Прошу голосувати.

 

13:35:54

За-265

Дякую. Законопроекти включені.

Шановні колеги, комітет просить, і він готовий до розгляду, аби ми зараз розглянули законопроекти 10630 і 10632. Я ставлю на голосування пропозиції. Прошу підтримати, щоб ми розглянули законопроект  за номером 10630. Проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" щодо казначейських зобов'язань. Прошу підтримати цю пропозицію, щоб ми зараз його розглянули. Комітет готовий до розгляду. Прошу голосувати.

 

13:36:46

За-249

Підтримано.

Тоді давайте проголосуємо, щоб розглянути його за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

13:37:06

За-233

Підтримано.

Так, доповідає і від комітету, і як автор законопроекту, будь ласка, Прасолов, прошу.

 

13:37:25

ПРАСОЛОВ І.М.

Уважаемый председатель! Уважаемые коллеги! Данным проектом закона предлагается эмиссией погашение казначейских обязательств в национальной или иностранной валюте. Мы предполагаем, что этот законопроект создаст дополнительные возможности для привлечения средств в экономику Украины и, что для нас очень важно, уменьшит стоимость валютных заимствований. А также окажет важное влияние на платежный баланс, который, как вы знаете, очень сильно влияет на курс валюты.

Конечной целью предлагаемого законопроекта является проведение государством более эффективной долговой политики.

Необходимо отметить, что данный проект был внесен на замену раннее поданному, он был доработан. И с учетом доработок Главное научно-экспертное управление сделало заключение, что он может быть принят, потому что все замечания научно-экспертного управления были учтены до единого.

Министерство финансов также поддерживает данный законопроект, о чем было заявлено на заседании комитета заместителем министра финансов Мярковским.

Таким образом, комитет принял на своем заседании решение принять этот законопроект в первом чтении и в целом как закон. Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, сідайте, будь ласка. Хто бажає взяти участь в обговоренні? Немає.

Шановні колеги, я підтверджую слова     доповідача, бо цей законопроект вносився на заміну. Дійсно, Головне науково-експертне управління висловило ряд зауважень до першого варіанту законопроекту, автор повністю їх врахував, повністю їх врахував. Це дає підставу робити висновок про те, що всі зауваження Головного науково-експертного враховані і комітет прийняв рішення, комітет прийняв рішення і просить нас, і просить нас прийняти цей законопроект за основу та в цілому. Є рішення комітету.

Я ставлю цю пропозицію про прийняття Закону про внесення змін до статті 11 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" (щодо казначейських зобов'язань) в цілому як закон. Прошу голосувати.

 

13:39:48

За-259

Дякую. Закон ми прийняли.

Решта там ми подивимося за ходом. Так, переходимо до розділу другого читання. 632 ми включили, але почекаємо голову комітету, він скаже свою думку. Зараз він підійде.

Розглядаємо проект Закону про внесення зміни до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо встановлення обмежень під час провадження керівниками та працівниками лікувально-профілактичних і фармацевтичних (аптечних) закладів професійної діяльності (друге читання). Реєстраційний номер законопроекту 10560.

Доповідає голова Комітету з питань охорони здоров'я Бахтеєва Тетяна Дмитрівна. Прошу.

 

13:40:51

БАХТЕЄВА Т.Д.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати, цей законопроект ми розглядали і за нього вже проголосувало 308 народних депутатів. Ми 14 червня його знов розглянули за скороченою процедурою і одноголосно прийняли рішення, щоб його підтримати.

Нагадаю, що метою цього законопроекту є захист громадян України від неналежних дій керівників та  працівників лікувально-профілактичних і фармацевтичних  закладів. Законопроект спрямований на те, щоб заборонити лікарям, іншим медичним працівникам торгувати ліками у кабінетах, лікувальних установах, нав'язувати препарати пацієнтам, виписувати ліки на фірмових бланках, направляти пацієнтів у потрібну аптеку і отримувати, возможно,    за це нагороду і якісь бонуси.

Крім того, цим законопроектом  також забороняється в аптеках та лікувальних закладах поширювати зразки лікарських засобів і виробів медичного призначення.  Також забороняється не інформувати  або давати недостовірну  інформацію про наявність аналогів лікарських засобів та їх ціни.

Станом на 14 червня  було  11 поправок – це від Кармазіна Юрія Анатолійовича дві і дев'ять Бахтєєвої. Всі поправки враховані.

Тому наша позиція підтримати у  другому читанні та в цілому як закон. Це дуже  потрібно, це є проблема, з якою кожен зустрічається кожен день, тому треба, щоб  її не було.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Тетяна Дмитрівна.

Шановні колеги, всі поправки, як сказала Тетяна Дмитрівна,  враховано. Ніхто не наполягає на тих поправках, що враховані, щоб ми їх підтверджували? Не бачу таких.    

Тоді я ставлю пропозицію комітету прийняти  у  другому читанні і в цілому Закон  про внесення зміни до  Основ законодавства України про  охорону здоров'я (щодо  встановлення обмежень  під час провадження  керівниками на працівниками лікувально-профілактичних, фармацевтичних, аптечних   закладів   професійної діяльності (реєстраційний номер 10560). Прошу голосувати.

 

13:43:35

За-263

Рішення прийнято.

Шановні колеги,  ви, напевно, знаєте, бо є вже повідомлення інформаційне про те, що Президент України сьогодні зустрічався з представниками парламентських фракцій і сказав такі слова, що в зв’язку з тою ситуацією, яка зараз виникла у парламенті, якщо не вдасться досягти стабілізації роботи парламенту, то не виключені дострокові парламентські вибори. Зараз продовжуються певні консультації про те, щоб знайти вихід з тої ситуації, в якій ми опинились, в тому числі щодо заяв про відставки і так далі, і тому подібне.

Тому нам треба з вами плідніше попрацювати, тим більше, що ми практично першу половину цього засідання не працювали. Тому я ставлю пропозицію про те, щоб ми з вами продовжили роботу до завершення розгляду питань, які треба розглянути сьогодні, це приблизно до 17 години. Але я думаю, що ми з вами справимось швидше.

Я ставлю пропозицію про те, щоб продовжити ранкове засідання Верховної Ради до завершення вирішення тих питань, які ми з вами маємо розв’язати для виходу із ситуації. Прошу підтримати.

 

13:45:22

За-255

Дякую.  Підтримано.

Зараз ми з вами маємо розглядати… Юрій Миколайович, ви провели консультації чи трохи пізніше, можливо, будемо розглядати цей закон? Ви готові. А консультації ви провели?

Так, будь ласка, тоді проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно (реєстраційний номер 10365) (друге читання). Доповідає заступник голови Комітету з питань економічної політики Воропаєв Юрій Миколайович. Прошу.

 

13:46:03

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Уважаемые коллеги! Прежде, чем начать идти по таблице, я хотел бы сказать несколько слов в отношении заключения, замечаний экспертного управления Верховной Рады  Украины. Адам Иванович, я, честно говоря, удивлен такими выводами, которые сделали наши эксперты в Верховной Раде Украины. Вот я хотел бы немножко их прокомментировать. Их буквально там всего 3.

Первое замечание, которое сделали эксперты Верховной Рады Украины, ссылаясь на то, что в законе есть фраза, что один из центральных органов исполнительной власти выполняет определенную работу, связанную с этим законом, и другие функции, предусмотренные законами, они делают вывод, что нарушается Конституция. Они не находят никакого конкретного нарушения в этом законе по функциям, Конституции, но фраза "иные функции" расценивают как нарушение Конституции. Это полный… Даже просто неприлично.

Второй момент. Они не прочитали до конца закон – и делают вывод о том, что нотариус, когда делает регистрацию договора о купле-продаже недвижимого имущества и вносит в реестр эти данные, то он отправляет в Минюст документы по электронной почте, отсканированные, а оригиналы остаются у него, у нотариуса. Они, не зная, не вычитав до конца это в законе, они пишут, что закон не урегулировал. А как материальные носители уйдут в Министерство юстиции Украины? Закон прямо это урегулировал: они уйдут по электронной почте. И ответственность за качество этих документов, за их подлинность несет нотариус. И поэтому он должен иметь дополнительную страховку для этого и дополнительную ответственность, и она в законе расписана. Это все вызывает, ну, удивление и претензии к качеству работы.

Теперь в отношении самой таблицы. Большинство правок учтено. Главная борьба развернулась вокруг того, с какого же времени вводить, передавать функцию регистрации прав собственности, аренды или пользования на недвижимое имущество из нынешних органов БТИ в Министерство юстиции Украины. Так вот, по этому закону комитет рекомендует вам, и правки учтены таким образом, чтобы эту функцию переводить, как мы сами решили в прошлом году, только с 1 января 2013 года. Это было главное, самое большое количество правок подано именно по этому вопросу.

И второе… И последнее. Я хочу сказать, что были попытки с разных сторон вернуть какие-то функции к самим органам БТИ  в отношении регистрации собственности или создать уникальные, исключительные, не соответствующие закону функции именно по городу Киеву. Комитет тоже посчитал, что у нас не может быть права киевского или полтавского, или донецкого. Право должно быть единым по всей Украине. И единый должен проект быть по всей Украине. Это взагали и в общем. Я готов идти по каждой поправке в отдельности.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, йдемо по таблиці.

1 поправка. Шаров не наполягає.

Кармазін, 5-а. Немає.

Гордієнко, 9-а. Не наполягає.

Бевзенко, 12-а. Не наполягає.

Зварич Ігор, 13-а. Не наполягає.

Бевзенко, 15-а. Не наполягає.

Кармазін, 22-а. Не наполягає.

Осика, 26-а. Не наполягає.

Писаренко, 33-я. Не наполягає.

Осика, 41-а. Не наполягає.

Борисов, 44-а. Не наполягає.

48-а, Осика. Також не наполягає.

Тоді я ставлю пропозицію комітету. Хоча Головне юридичне управління завізувало із зауваженнями, ставлю пропозицію комітету прийняти в другому читанні та в цілому Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно (реєстраційний номер 10365). Прошу голосувати.

 

13:50:54

За-233

Дякую. Закон прийнято.

Шановні колеги! Я просив би вас зараз піти назустріч нашому колезі Олександру Івановичу Кузьмуку.  Він має доповідати два закони і з лікарняного він прийшов для того, щоб доповісти. Я думаю, ми зараз їх розглянемо цих два законопроекти, а потім повернемося знову до законопроектів, я скажу які, другого читання.  Ми маємо зараз розглянути Закон  10431 і 10491:  "Про організацію оборонного планування" і про участь Збройних Сил у міжнародних операціях. Не буде заперечень, щоб ми в зв'язку із об'єктивними обставинами прискорили?

Тоді розглядається проект Закону про внесення змін до Закону України "Про організацію оборонного планування" (реєстраційний номер 10431). Я прошу підтримати пропозицію про розгляд питання за скороченою процедурою.

 

13:52:12

За-234

Так, дякую, підтримана пропозиція.

Будь ласка, доповідає заступник міністра оброни Володимир Миколайович Можаровський, прошу.

 

МОЖАРОВСЬКИЙ В.М.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! Розроблення проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про організацію оборонного планування" здійснено Міністерством оброни на виконання Закону України, яким затверджено Державну програму  економічного і соціального розвитку України на 2010 рік.

Основною метою розроблення цього проекту є вдосконалення наявної системи оборонного планування. Проект закону визначатиме основні зусилля органів виконавчої влади, діяльність яких пов'язана з розв'язанням завдань безпеки і оброни України, він передбачає планування заходів, їх розвитку на довгу, середню та короткострокову перспективу. Прийняття цього законопроекту дасть змогу на законодавчому рівні запровадити єдину структуру і порядок розроблення документів з питань оборонної політики, привести періоди оборонного планування у відповідність з періодами планування економічного і соціального розвитку країни і забезпечити відповідні між завданнями оборони України та фінансовими ресурсами, вдосконалити механізм контролю за використанням оборонних ресурсів.

Проект закону схвалено на засіданні Кабінету  Міністрів та розглянуто на засіданні Комітету Верховної  Ради з питань національної безпеки і оборони. Я прошу народних депутатів підтримати цей законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.  Голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки і оборони Кузьмук Олександр Іванович.

 

13:54:17

КУЗЬМУК О.І.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги! Комітетом з питань національної оборони і безпеки розглянутий підготовлений законопроект, до речі, проголосований комітетом одностайно. Мета –  приведення періоду оборонного планування у відповідність з періодами планування економічного і соціального розвитку України, введення єдиного наскрізного планування створення озброєння військової спеціальної техніки, узгодження оборонного планування із стратегічним плануванням застосування Збройних сил України, інших військових формувань, державної спеціальної служби транспорту, планування діяльності правоохоронних органів.

До речі, это – результат, цей законопроект, в тому числі, тих парламентських слухань, які були проведені у Верховній  Раді у квітні… у травні місяці.

Питання цього законопроекту не потребуватимуть додаткових фінансових витрат з Державного бюджету України, сприятимуть проведенню періоду оборонного планування у відповідність із плануванням економічного і соціального розвитку. Всі зауваження, які були висловлені в ході розробки проекту, всі приведені до нашого законодавства.

Комітет Верховної  Ради пропонує рекомендувати Верховній  Раді України за результатами розгляду законопроекту у першому читанні прийняти його за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександр Іванович. Є бажаючі виступати? Голосуємо, да?

Я тоді ставлю на голосування пропозицію комітету прийняти у першому читанні проект Закону    про внесення змін до Закону України "Про організацію оборонного планування" (щодо удосконалення норм закону) (реєстраційний номер 10431). Прошу голосувати.

 

13:56:32

За-262

Дякую. Прийнято.

І розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо участі Збройних Сил України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки (реєстраційний номер 10491). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою.

 

13:57:04

За-226

Підтримано.

Доповідає – заступник міністра оборони Можаровський Володимир Миколайович, підготуватися Кузьмуку.

 

МАЖАРОВСЬКИЙ В.М.

Шановний Голово Верховної Ради України, заступнику Голови Верховної Ради України, я вибачаюсь, шановні народні депутати! Проект Закону розроблено відповідно до вимог Указу Президента України. Він передбачає внесення змін до десяти, пов’язаних між собою, законів України в частині приведення термінів до стандартів, які на сьогодні застосовуються в Організації Об'єднаних Націй та в інших міжнародних безпекових організаціях.

Основні зміни вносяться до Закону України про участь України в міжнародних миротворчих операціях. Використання існуючого на сьогоднішній день терміну "міжнародна миротворча операція" обмежує можливість застування підрозділів Збройних Сил України в інших видах діяльності Організацій Об'єднаних Націй з реагування на кризові ситуації.

Виходячи з цього, в проекті закону термін "міжнародні миротворчі операції" замінено на "міжнародні операції з підтриманням миру і безпеки". В проекті закону поняття "миротворчого контингенту і персоналу" замінюється на "національний контингент та національний персонал",   вводиться поняття "багатонаціональних військових формувань високої готовності", відзначаються правові підстави для їх створення, принципи комплектування, підготовки, застосування в умовах появи нових викликів і загроз міжнародній безпеці. Механізм прийняття рішення щодо направлення підрозділів Збройних Сил України до інших держав залишається при цьому незмінним та відбувається лише  на підставі рішення Президента  України, схваленого Верховною Радою України.

Проект Закону розглянуто Комітетом Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони та  Комітетом Верховної Ради з питань європейської інтеграції та запропоновано  Верховній Раді України взяти його за основу в першому читанні. Я прошу народних депутатів підтримати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Олександр Іванович Кузьмук.

 

13:59:41

КУЗЬМУК О.І.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Комітет з питань національної безпеки й оборони розглянув і підтримав, крім однієї особи, цей законопроект.

Мета прийняття цього закону є визначення поняття "багатонаціональних військових формувань високої готовності", умов участі Збройних Сил України в складі зазначених формувань, загальних принципів комплектування і  підготовки особового складу, а також розширення меж участі в операціях з  підтримки миру та безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Головне науково-експертне управління, проаналізувавши законопроект, висловило низку зауважень до  його змісту. Ці зауваження носять здебільше технічних характер та усунуті в ході доопрацювання. Прийняття цього законопроекту не потребує додаткових фінансових витрат з Державного бюджету України, розширить коло міжнародних операцій, до  яких може залучатися Україна.

Враховуючи вище зазначене, комітет пропонує: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту в першому читанні прийняти його за основу. Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, дякую. Так, Матвєєв. Інші не наполягають?  Будь ласка, мікрофон Матвєєва Валентина.  

 

14:01:13

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую, Адаме Івановичу. Шановні колеги, шановні виборці, вчора, як ви пам'ятаєте,  при розгляді питання  щодо включення зазначеного законопроекту до порядку денного сесії я уже звертав увагу і сьогодні ще раз хочу наголосити, що не все так просто, як  сказав про це доповідач, і співдоповідач, у цьому законопроекті.  Про що йдеться? Адже необхідно  було б відверто сказати, що проектом пропонується кардинально змінити правову основу для  операцій підрозділів  Збройних Сил України  поза її межами. Про це, якось воно так і замовчали, нічого не сказано. 

А ми з вами знаємо, що надається таким чином право контингенту та персоналу Збройних Сил брати участь у міжнародних операціях у складі багатонаціональних військових формувань  високої готовності не   тільки для запобігання виникненню міждержавних або внутрішніх  конфліктів, Олександре Івановичу, а і надання гуманітарної допомоги цивільному населенню, яке постраждало внаслідок такого конфлікту,  і для виконання бойових завдань, я підкреслюю, бойових завдань. І це вам уже  навіть не  Кот-д'Івуар, проти чого голосувала більшість, велика частина у Верховній Раді,   а це участь у вирішенні бойових завдань.   

І я знову  ставлю питання, шановні колеги з Партії регіонів. А як же бути  тоді з законом, який ми з вами разом прийняли про засади внутрішньої  політики від 1 липня ще 2010 року?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.    

 

14:03:26

МАТВЄЄВ В.Г. Я дякую.

… де було закріплено принцип  позаблоковості. Я розумію, що, мабуть, необхідно виконувати рекомендації Чикагського саміту, але чи недалеко ми з вами зайшли у розширенні співробітництва, зокрема, з НАТО?

І я думаю, що нам би треба було прислухатися до узагальнюючого висновку науково-експертного управління, яке пропонує за результатами розгляду в першому читанні законопроект  повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Ці проблеми необхідно вирішувати  у відповідності з чинним законодавством. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення проекту завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету: прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо участі Збройних Сил України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки) (реєстраційний номер 10491).

 

14:04:42

За-233

Дякую. Закон прийнято в першому читанні.

Так, продовжуємо. Дякую, Олександр Іванович, за участь  в роботі парламенту. Продовжуємо розгляд законопроектів другого читання.

Розглядається проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміну "активний фармацевтичний інгридієнт") (реєстраційний номер 10562) (друге читання).

Доповідає Михайло Васильович Чечетов,  голова підкомітету Комітету з питань промислової і регуляторної політики  та підприємництва. Прошу.

 

14:05:31

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Адам Івановичу, шановні народні депутати! Комітет розглянув даний законопроект  у другому читанні. Визначився з позицією по окремим зауваженням і пропонує Верховній Раді підтримати даний законопроект   у тій редакції, яка запропонована комітетом. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Так, по поправках.

Чуднов. Відхилена перша. Не наполягає.

Бахтєєва, враховано редакційно.

Чуднов, 8-а.

11-а, його ж. Не наполягає.

Ганущак, 16-а. Не наполягає.

Все решта враховано або враховано редакційно.

Висновок Головного юридичного управління, що законопроект підлягає відхиленню.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету прийняти в другому читанні та в цілому як закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміну активний фармацевтичний інгредієнт" (реєстраційний номер 10562). Прошу голосувати.

 

14:07:03

За-259

Дякую, закон прийнято.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (щодо функцій уповноваженого органу) (реєстраційний номер 8491).

Доповідає голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Юрійович Хомутиннік. Будь ласка.

 

14:07:51

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Стисло нагадаю зміст законопроекту. Проектом Закону України про внесення змін до Закону України про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового (щодо функцій уповноваженого органу), поданим Кабінетом Міністрів, пропонується вдосконалити порядок переоформлення ліцензій та забезпечення здійснення ефективного контролю за реалізацією алкогольних напоїв та тютюнових виробів. А також за надходженням плати за ліцензії до бюджету.

Цей закон був прийнятий в першому читанні, взятий за основу 17.05.2012. До законопроекту надійшло 16 пропозицій, 14 з яких враховано. Фактично законопроект погоджений  і готовий до того, щоб голосувати його в другому читанні та в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги! Бондарєв, 2 поправка, відхилена. Не наполягає.

Ляпіна, 6-а. Не наполягає.

Так, решта враховані. Завізовано Головним юридичним управлінням без зауважень.

Комітет пропонує прийняти в другому читанні та в цілому як закон про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (щодо функцій уповноваженого органу) (реєстраційний номер 8491). Прошу голосувати.

 

14:09:50

За-254

Закон прийнято.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за ухилення від відбування покарання (реєстраційний номер 6681).

Доповідає перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Олійник Володимир Миколайович, будь ласка.

Немає Олійника? Ну, добре. Дещо… Та ні, давайте почекаємо, можливо підійде.

Тоді, розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту військовослужбовців, виплати одноразової грошової допомоги у разі їхньої загибелі (смерті), встановлення їм інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (реєстраційний номер законопроекту 7277) .

Доповідає перший заступник голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Гриневецький Сергій Рафаїлович, будь ласка.

 

14:11:02

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р.

Дякую. Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, відповідно до доручення Верховної Ради України в Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони доопрацьований, прийнятий за основу поданий народними депутатами Гриневецьким, Самойленком проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту військовослужбовців, виплати одноразової грошової допомоги у разі їхньої загибелі, смерті, встановлення їм інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності.

До розгляду законопроекту в другому читанні надійшла 61 пропозиція від народних депутатів України. Із запропонованих пропозицій враховані повністю - 45, враховані в редакції комітету – 8, не враховані -1, відхилені – 5. У підготовці зазначеного проекту закону до другого читання брали участь народні депутати, працівники Апарату Верховної Ради України, спеціалісти військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення. Інших центральних органів виконавчої влади.

Під час цієї роботи враховані усі зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України. Внесені до проекту зміни і доповнення суттєво підсилили його зміст.

Реалізація положень згаданого проекту закону не впливає на виконання Закону про державний бюджет України у поточному бюджетному періоді, не потребує внесення змін до нього, а сам він узгоджується з Бюджетним кодексом України. Цей Закон України у разі його прийняття парламентом як закону пропонується ввести в дію з 1 січня 2014 року.

Головне юридичне управління Апарату Верховної Ради України завізувало законопроект без зауважень. Комітет на своєму засіданні одноголосно підтримав цей проект законі пропонує прийняти його у другому читанні та в цілому як закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, шановні колеги, йдемо за поправками.

Прокопчук, 9 поправка відхилена. Не наполягає.

Шаров, врахована в редакції комітету.

Те саме Кармазін.

Шаров 13-а врахована в редакції комітету.

14-а, Прокопчук. Відхилена. Не наполягає.

Прокопчук, 17-а. Не наполягає.

Прокопчук, 21-а, Не  наполягає.

Шаров. Враховано в редакції, 30-а, комітету. 

Не враховано. Шаров, 36-а. Не наполягає.

Баранов. Врахована в редакції комітету.

Відхилено. 60-а, Пропопчук. Не наполягає.

Всі решта враховані.

Головним юридичним управління законопроект завізовано  без зауважень. Комітет пропонує прийняти за основу і в цілому. Я ставлю  на голосування про прийняття Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту військовослужбовців, виплати одноразової грошової допомоги в разі  їхньої загибелі (смерті), встановлення їм інвалідності  чи часткової втрати працездатності без встановлення  інвалідності (реєстраційний номер 7277). Прошу голосувати.

 

14:15:02

За-249

Дякую. Закон прийнято.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до статті 37 Закону України "Про виконавче провадження" (щодо збільшення обсягів дохідної частини бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування) (повторне друге читання) (реєстраційний номер 8508).

Доповідає  голова підкомітету Комітету з питань  правосуддя  Колесніченко Вадим Васильович. Будь ласка, Вадим.

 

14:15:47

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Дякую. Шановні колеги, Комітет з питань правосуддя  розглянув на своєму засіданні  6 червня у повторному другому читанні проект Закону України про внесення змін до статті 37 Закону України "Про виконавче провадження" (щодо збільшення дохідної частини бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування) (реєстраційний номер 8508) та вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читанні та в цілому як закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо за поправками іти.

Пилипенко, 2-а, Притика. Врахована редакційно. Не наполягають.

Сушкевич, 5-а. Врахована редакційно.

Журавко, 7-а. Врахована редакційно.

Чуднов, 10-а. Відхилено. Не наполягає.

Головне юридичне управління завізувало законопроект із зауваженнями. Комітет з питань правосуддя пропонує прийняти в другому читанні і в цілому.

Тому я ставлю на голосування пропозицію прийняти Закон про внесення змін до статті 37 Закону України "Про виконавче провадження" (щодо збільшення дохідної частини бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування) (реєстраційний номер 8508). Прошу голосувати.

 

14:17:25

За-66

Не підтримано.

Інших пропозицій немає?

Тоді законопроект 8508 відхилено.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні у режимі відеоконференції (реєстраційний номер 9753). Доповідає голова підкомітету Комітету з питань правосуддя Шпенов Дмитро Юрійович. Будь ласка.

 

14:18:00

ШПЕНОВ Д.Ю.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! Законопроект був внесений 26 січня 2012 року і прийнятий Верховною Радою України у першому читанні за основу 15 травня 2012 року. Він передбачає можливість учасників судового процесу брати участь у судовому процесі в режимі відеоконференції. 

Для цього пропонується внести відповідні зміни до Господарсько-процесуального кодексу України, до адміністративного судочинства, кодексу, Цивільний кодекс України. Вони встановлюють підстави і порядок реалізації даного права.

Слід зазначити, що в новому Кримінальному процесуальному кодексі України уже існують норми щодо можливості участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Безумовно, такі норми сприятимуть більш ефективній реалізації права осіб на захист прав, свобод і законних інтересів незалежності судом.

Під час підготовки законопроекту до другого читання надійшло 37 поправок народних депутатів. За результатами розгляду законопроекту на засіданні Комітету з питань правосуддя 6 червня 2012 року з них 30 враховано, в тому числі редакційно, 7 відхилено. У цілому концепція першого читання, підтримана в сесійній залі, збережена. Результатом роботи комітету є роздана таблиця до другого читання.

Прошу підтримати редакцію, запропоновану комітетом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Йдемо за поправками. Так, Кармазін, друга – редакційно врахована.

Яворівський, 4-а. Відхилено. Не наполягає.

Кармазін, 12-а. Врахована редакційно.

Яворівський, 14-а. Відхилено. Не наполягає.

Кармазін, враховано, 23-я, редакційно.

Яворівський, 25-а. Відхилено. Не наполягає.

Кармазін, 31-а. Відхилено. Не наполягає.

32-а, Яворівський. Не наполягає.

Все решта враховано. Головне юридичне управління завізувало із зауваженнями. Комітет пропонує прийняти в другому читанні і в цілому.

Я ставлю пропозицію комітету: прийняти Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні у режимі відеоконференції (реєстраційний номер 9753). Прошу голосувати.

 

14:20:34

За-222

Шановні колеги, хто за те, щоб повернутися до голосування?

 

14:20:58

За-252

Повернулися.

Ставлю на голосування прийняти в цілому Закон  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції (реєстраційний номер 9753). Прошу голосувати.

 

14:21:26

За-260

Закон прийнято.

Розглядаємо питання: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства про цінні папери (реєстраційний номер 8120-д).

Доповідає голова підкомітету Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Прасолов Ігор Миколайович, будь ласка.

 

14:21:58

ПРАСОЛОВ І.М.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, значит, этот законопроект был подготовлен на основе шести разных законопроектов, касающихся рынка ценных бумаг, фондового рынка. Всего ко второму чтению поступило 203 предложения народных депутатов и Национального банка. Подавляющее большинство – 139 поправок учтено в целом, 29 поправок учтено частично, по сути или редакционно, 35 поправок отклонено. Следует отметить, что, практически все предложения, в первую очередь – отклоненные, сопровождаются соответствующей аргументацией в документе ко второму чтению.

Уважаемые коллеги, из-за затянувшегося законопроекта необходимо внести два технических уточнения до редакции. Я прошу для стенограммы.

Четвертый абзац новой редакции части второй статьи 48 Закона о ценных бумагах и фондовые рынки дополнить словами: "та бути її членами протягом всього строку наявності в неї статусу СРО.

В пункте первом разделе втором "Прикінцеві та перехідні положення" слова "через шість місяців з дня його опублікування" заменить словами "з 1 січня 2013 року".

Это необходимо для обеспечения четкости в регуляторной политике. Кроме того, нужно будет провести технико-юридическое уточнение текста с учетом замечаний юридического управления.

Комитет предлагает принять данный  закон во втором чтении и в целом как закон. Прошу вас поддержать решение комитета. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, ідемо за поправками.

Терьохін, 7-а. Враховано редакційно.

Терьохін, відхилено, 13-а, не наполягає.

Терьохін, 18-а, відхилена. Не наполягає.

22-а Терьохіна. Відхилена.

24-а.

29-а, Терьохіна.

І 30-а. Не наполягає.

31-а, Кармазін. Не наполягає.

32-а, Каплієнко, Рибаков. Не наполягають.

Кармазін, 37-а.

41-а, Терьохін.

44-а, Терьохін.

Кондратюк, 51-а. Не наполягає.

Терьохін, 52-а. Не наполягає.

Терьохін, 60-а, 61-а, 62-а. Не наполягає.

Відхилена 85-а, Кондратюк. Не наполягає.

Кондратюк, 100-а. Не наполягає.

102-а, Кармазін. Не наполягає.

108-а, Кондратюк. Не наполягає.

120-а, Терьохін. Відхилена.

129-а, Національний банк. Відхилена. Не наполягає.

130-а. Кармазін. Відхилена. Не наполягає.

159-а. Національний банк. Відхилена.

163-я. Кармазін. Не наполягає.

165-а. Його ж.

169-а. Кармазіна.

Всі решта враховані. Ніхто не наполягає на тих, які враховані, що поставили на підтвердження? Ні.

Тоді я ставлю на голосування пропозиції комітету: прийняти в другому читанні і в цілому з тими поправками, з урахуванням поправок, який вносив доповідач, і доручити Головному юридичному управлінню здійснити техніко-юридичне редагування.

З цими пропозиціями я ставлю на голосування прийняти Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства про цінні папери (реєстраційний номер 8120-д). Прошу голосувати.

 

14:27:34

За-249

Дякую. Закон прийнято.

Розглядаємо проект Закону про фонди банківського управління (реєстраційний номер 9093). Доповідає – голова Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Юрійович Хомутиннік.

 

14:27:54

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги, до законопроекту надійшло 221 пропозиція, з яких 141 врахована і 14 пропозицій також враховано від Національного банку. Але зараз надійшли ще деякі зауваження від Національного банку. Тому я просив би, щоб ми остаточно узгодили  позиції по цьому законопроекту, зняти його сьогодні з розгляду, можливо перенести на завтра. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, не буде  заперечень, шановні колеги? Не треба, немає необхідності голосувати.  Ніхто не наполягає. Добре.

Законопроект 9093:   розгляд його переноситься уже напевно на наступну сесію.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до  розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України (щодо реалізації проекту з будівництва інфраструктурних об'єктів Київського регіону) (реєстраційний номер 9649-д).

Доповідає  голова Комітету з  питань фінансів і  банківської діяльності податкової та митної політики Хомутиннік Віталій Юрійович. Будь ласка.

 

14:29:06

ХОМУТИННІК В.Ю.

Дякую, Адаме Івановичу. Шановні колеги, законопроект готовий також для розгляду в другому читанні. Надійшло 11 пропозицій, одна пропозиція  відхилена, всі решта враховані. Тому законопроект 9649-д, зміни до Податкового кодексу, а саме: до "Перехідних положень" (щодо реалізації проекту з будівництва інфраструктурних об'єктів Київського регіону) готовий до того, щоб розглядати в другому читанні і приймати в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, тут врахуйте, шановні колеги, що  5, 6 сторінки надана інша  порівняльна таблиця додатково. 

Поправка 6-а  Шарова відхилена. Не наполягає?

Всі решта поправки враховані або враховані редакційно.

Я тоді ставлю на голосування пропозицію комітету, хоча Головне юридичне управління завізувало із зауваженнями і написало, що  законопроект потребує доопрацювання.

Комітет пропонує прийняти в другому читанні і в цілому Закон про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України  (щодо реалізації проекту з будівництва інфраструктурних об'єктів Київського регіону)   (реєстраційний номер 9649-д). Прошу голосувати.

 

14:31:09

За-249

Закон прийнято. 

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель  (реєстраційний номер 9634). Доповідає голова Комітету з питань економічної політики Плотніков Олексій Віталійович, будь ласка.

 

14:31:36

ПЛОТНІКОВ О.В.

Шановний головуючий,  шановні народні депутати,  поданий Кабінетом Міністрів України  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань державних закупівель (реєстраційний номер 9634)  був прийнятий Верховною Радою в першому читанні 9 лютого 2012 року.

Даний законопроект  спрямований на удосконалення законодавства в сфері державних закупівель і в його положення   пропонується внести зміну до Господарського кодексу, до законів України "Про Державну контрольно-ревізійну службу", "Про здійснення державних закупівель". Тобто тут  пропонується уточнити повноваження Мінекономрозвитку під час здійснення функцій моніторингу, запровадити  можливості закупівлі за скороченою процедурою продуктів харчування, встановити випадки відміни  процедури закупівлі одного учасника, замовниками тощо. 

Слід зазначити, що 15 березня 2012 року в зв'язку зі зверненням Кабінету Міністрів   України   щодо  необхідності додаткового опрацювання окремих його положень і підготовку узгодженої редакції, розгляд зазначеного проекту закону  рішенням Верховної Ради України було відкладено і порівняльна таблиця була повернена до Комітету з питань економічної політики.

За цей час деякі народні депутати відкликали свої пропозиції до даного законопроекту і тому в порівняльну таблицю включено 25 поправок від народних депутатів і з них 7 комітет пропонує врахувати повністю, або частково. Інші  ж поправки відхилені. Головне юридичне управління також надало свої зауваження. Однак комітет не підтримує їх, оскільки вони мають такий загальний дискусійний характер. Тобто комітет пропонує даний проект 9634 прийняти в другому читанні в цілому як закон. Якщо є запитання по поправках, то я готовий відповідати на ці запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олексій Віталійович. Йдемо за поправками. Матчук, 1 поправка, відхилена, але він уже склав повноваження вчора депутатські.

Так, Янковський, 4-а – врахована по суті. Не наполягає.

Кармазін, 5-а – врахована по суті. Не наполягає.

6-а Кармазіна – відхилена.

8-а, Кармазін – відхилена.

Дейч, 9-а. Не наполягає.

Томенко, 11-а. Не наполягає.

Богуслаєв, 12-а. Не наполягає.

Забарський, 13-а – відхилена. Не наполягає.

Грицак, 14-а. Не наполягає.

Дейч, 15-а. Не наполягає.

16-а Кармазіна. Не наполягає.

Кармазін, 20-а. Не наполягає.

21-а, Томенко – відхилена. Не наполягає.

Кармазін, 24-а. Не наполягає.

Решта поправок враховані або враховані редакційно.

Профільний комітет пропонує прийняти в другому читанні в цілому. Головне юридичне управління, як говорив доповідач, завізувало проект із зауваженнями з тим, що він потребує доопрацювання.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету: прийняти в другому читанні і в цілому Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель (реєстраційний номер 9634). Прошу голосувати.

 

14:35:14

За-241

Закон прийнято.

Так, шановні колеги, ми відкладали проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України. Доповідач – Олійник Володимир. Немає нікого  з Комітету з питань законодавчого забезпечення та правоохоронної діяльності?

Тоді, з вашого дозволу, давайте. Розглядаємо питання - проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за ухилення від відбування покарання (реєстраційний номер 6681).

Поправки. Поправки, поправки. Три поправки.

1 поправка Кармазіна відхилена. Не наполягає.

2 поправка. Чуднов. Не наполягає.

3-я, Кармазін. Не наполягає.

Чуднов, 4-а. Не наполягає.

6-а, його ж. Не наполягає.

7-а, Кармазіна. Не наполягає.

8-а і 9-а Чуднова. Не наполягає.

Тоді я ставлю на голосування пропозицію комітету. Хоча Головне юридичне управління завізувало без зауважень законопроект, без зауважень завізувало. Профільний комітет пропонує прийняти в другому читанні та в цілому як закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за ухилення відбування покарання" (реєстраційний номер 6681). Прошу голосувати.

 

14:36:56

За-40

Не підтримано. Значить, законопроект відхилено.

Ті законопроекти, які ми мали розглянути в другому читанні, ми розглянули. До першого читання повертаємось.

Розглядається питання - проект Закону про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" (щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії) (реєстраційний номер 10183).

Є пропозиція розглянути законопроект за скороченою процедурою. Прошу підтримати. Шарова Ігоря Федоровича.

 

14:37:43

За-204

Пропозиція Шарова підтримана.

Розглядаємо законопроект за скороченою процедурою. Доповідає заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Романюк Микола Прокопович. Він – один з авторів і від комітету. У вас є 4 хвилини.

 

14:38:08

РОМАНЮК М.П.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Вашій увазі представлений проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" (щодо стимулювання виробництва електроенергії альтернативних джерел енергії) (реєстраційний номер 10183), внесений народними депутатами Льовочкіною, Мірошниченко, Романюком.

Сьогодні відновлювані джерела енергії мають надзвичайно важливе значення для економіки України. На тлі постійного зростання цін традиційні джерела енергії привабливість використання альтернативних джерел енергії пов'язана з незалежністю цін від світових цін на газ чи на нафту. Україна, маючи значний потенціал для розвитку відновлюваних джерел енергії, на сьогодні використовує його недостатньо ефективно.

Проект закону розроблений з метою стимулювання виробництва електроенергії відновлювальних джерел енергії, широкого та ефективного використання їх потенціалу, а також створення сприятливих умов для розвитку в Україні виробництва, які використовують різні види альтернативних джерел енергії.

Прийняття законопроекту сприятиме зростанню частки використання альтернативних видів енергії в енергетиці України, зменшенню залежності від імпорту вуглеводних енергоносіїв та їх негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Законопроектом пропонується внести зміни до низки статей Закону України "Про електроенергетику". А саме: вводяться нові поняття "вітроустановка", "вітрова електростанція", "пусковий комплекс" та "біогаз"; а також уточнюється визначення "біомаса". Крім того, вдосконалюється система застосування зеленого тарифу на електроенергію, що виробляється з альтернативних джерел енергії, з урахуванням дати введення об'єктів електроенергетики в експлуатацію. Удосконалюється порядок визначення частки комплектуючих, сировини, робіт та послуг українського походження, використаних в складі генеруючого обладнання об'єкту електроенергетики.

 Запропоновані зміни до Закону України "Про електроенергетику" удосконалюють законодавчий механізм стимулювання розвитку та використання альтернативних джерел енергії, сприятимуть покращенню енергетичного та платіжного балансу України, стимулюватимуть створення нових робочих місць.

Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект (реєстраційний номер 10183) у першому читанні за основу. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться. Є бажаючі. Запишіться.

Так, будь ласка, Олег Зарубінський.

 

14:41:12

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановні колеги, ми підтримували, підтримуємо і будемо підтримувати всі речі і всі заходи, і всі законодавчі ініціативи, які стосуються збільшення частки енергетики, зокрема електроенергетики, яка виробляється з альтернативних або відновлювальних джерел енергії. Будь-яка законодавча пропозиція, якій би критиці вона не піддавалася, мені здається, має в сесійній злі нашого національного парламенту знаходити підтримку.

Ми, фракція Народної Партії, вітаємо цю пропозицію і вважаємо, чим більше буде частка відновлювальної альтернативної енергетики в балансі, енергобалансі в Україні, тим більше наша країна буде незалежна в енергетичному плані. Буде незалежною в енергетичному плані, значною мірою можна сказати, що це поширюється і на загальну незалежність. Варто підтримувати цей законопроект, на нашу думку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію, комітет пропонує прийняти за основу, Головне науково-експертне управління вважає, що законопроект може бути прийнятий також за основу, тому я ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" (щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії) (реєстраційний номер 10183). Прошу голосувати.

 

14:43:09

За-258

Прийнято.

Розглядаємо питання: проект Закону про внесення зміни до статті 16 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (щодо права власності) (реєстраційний номер законопроекту 10577). Мав доповідати заступник міністра  юстиції Ворона Дмитро Миколайович, але він  попросив, він зараз на нараді у Прем`єр-міністра, трошки зачекати. Якщо підійде, ми тоді повернемося до цього законопроекту.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедур та скорочення строків набуття права на землю (реєстраційний номер 10019). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

14:44:25

За-218

Підтримана пропозиція.

Доповідає народний депутат Каракай Юрій  Васильович. Підготуватися Смітюху.

 

14:44:39

КАРАКАЙ Ю.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги,  мабуть, будь-якій людині у будь-якій країні  світу для того, щоб  була сім'я, було щастя в ній, треба  житло.  Ми знаємо, що ця проблема, на жаль, ще не знайшла повного вирішення в нашій країні. І одна  із проблем – це те, що будівельні організації дуже довго  і по дуже, скажемо, важким схемам  отримують дозвільну документацію.

Одна із основних проблем в отриманні дозвільної документації торкається отримання дозволу на землю. Наведу дані статистики.

…… очевидно, що це не той термін, за який цей проект будівельний може бути рентабельним. Законопроект вводить чіткі, прозорі механізми вирішення цього питання. На думку експертів, це може дозволити вдвічі як мінімум скоротити терміни отримання дозвільної документації для будівельних організацій під будівництво житла. Безумовно, це допоможе і виконанню тої програми, яку поставив Президент перед урядом, забезпечення доступним житлом громадян нашої країни.

При обговоренні в профільному комітеті до законопроекту були висловлені зауваження. Їх, як і зауваження науково-експертного управління, можна врахувати до другого читання. Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Співдоповідає член Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Смітюх Григорій Євдокимович. Будь ласка.

 

14:46:39

СМІТЮХ Г.Є.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! До вашої уваги пропонується законопроект номер 10019, яким пропонується внести зміни до Земельного кодексу України та в інші законодавчі акти, які за твердженням автора законопроекту мають спростити порядок набуття прав на землю. Щодо положення законопроекту необхідно визначити наступне.

Перше. Пропозиція щодо надання орендарям земель державної та комунальної власності здійснювати відчуження прав оренди не може бути підтримана, оскільки не є прийнятною ситуація, коли право оренди, безоплатно отримане від держави, може бути фактично продане орендарем іншим особам. Крім того, не є зрозумілим, що заважає орендарю за згодою власника передати орендовану ним землю, ділянку в суборенду іншим особам, якщо це передбачається чинним законодавством.

Друге. Законопроектом пропонується встановити, що регулювання земельних відносин здійснюється не тільки земельним, але й містобудівним законодавством. З цим не можна погодитися, адже сферою регулювання містобудівного законодавства є виключно правовідносини, пов’язані із містобудівною діяльністю.

Третє. Комітет також не підтримує право, за яким  у разі, коли заява про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки не була розглянута, вказаний дозвіл вважається наданим в порядку мовчазної згоди. Запровадження таких положень призведе до неможливості здійснення державної реєстрації земельних ділянок, сформованих за вказаним проектом землеустрою. Це пояснюється тим, що згідно з частиною третьою статті 24 Закону України "Про Державний земельний кадастр" наявність вказаного дозволу в письмовій формі є обов’язковою умовою здійснення державної реєстрації земельних ділянок. Крім того, внаслідок впровадження запропонованих норм цілком можливою є ситуація, коли проекти землеустрою щодо відведення однієї і тієї ж земельної ділянки можуть бути розроблені одночасно кількома особами.

Комітет рекомендує Верховній Раді… Рішення комітету…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

СМІТЮХ Г.Є. Рішення комітету – відхилити даний законопроект. Що стосується моєї особистої думки, цей законопроект можна прийняти в першому читанні тільки при умові, що будуть внесені зміни, і ті зауваження, які я висловлював на засіданні комітету, будуть враховані. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Але це була особиста думка, бо висновок комітету інший.

Так, будь ласка, є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає? Є. Запишіться, будь ласка, запишіться. Так, прошу, Маньковський.

 

14:49:39

МАНЬКОВСЬКИЙ Г.В.

Прошу передати слово Ярославу Сухому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ярослав Сухий, мікрофон.

 

14:49:43

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, коли ми обговорювали необхідність внесення цього законопроекту до порядку денного, то могло скластися враження, який це хороший законопроект і як це здорово, коли державна реєстрація на землю не 14 днів буде, а 5. Тобто може скластися враження, що цим законопроектом позбавлені будуть бюрократичної тяганини і волокити ті люди, які займаються підприємницькою діяльністю, та й просто громадяни, яким потрібно узаконити державним актом свої земельні ділянки, якби тут не було норм, які у мене викликають різкий спротив. І я не те що цього не розумію, а я підтримати цього ніяк не зможу, тому що зараз, сьогодні ми бачимо як навколо Києва вирубаються ліси просто звіряче. Подивіться, що пропонує автор.

Пропонується з частини четвертої статті 20 Земельного кодексу вилучити формування "та лісового господарства". Що робить зараз і раніше деякі обласні держадміністрації? Якомусь громадянину надається земельна ділянка в лісі для ведення сільськогосподарського виробництва, так зробили під Борисполем, в районі села Гора. Представляєте собі: в лісі для ведення сільськогосподарського виробництва? Потім ця земельна… потім цей ліс вирубається, чоловік сплатив недавно, от тут побудували заправку, 60 тисяч гривень і на тому ліс скінчився, частину легень від Києва відрізали, цього робити не можна. Тому що цільове призначення поміняли, лісу уже немає, ніхто там селом, сільським господарством займатися не буде, на  тому місці розташовано: на одному – "Ніко Мототранс" собі робить якісь сервісні станції, а на другому будують заправочні станції. Колеги, якщо ми підемо так і далі, то навколо Дніпропетровська і Донецька, навколо Києва особливо та Чернігова і інших міст обласних, де є ліси, не залишиться нічого, цього робити не можна. І я логіку цього законопроекту, крім того, що замість 14 днів – п'ять, зрозуміти не можу, крім того, що це буде сприяти дальшому розграбуванню і розташуванню тих земель, до яких доторкатися не можна, а я маю в першу чергу на увазі ліси.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Гордієнко Сергій.

 

14:52:16

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція компартії України.

Фракція Компартії України абсолютно солідарна з думкою комітету профільного, який пропонує відхилити даний законопроект і ми підкреслюємо те, що ініціюється багато законопроектів, що ніби врегулювання земельних питань у цих законопроектах крім хорошої, на перший погляд, назви, як правило немає абсолютно ніякого змісту,який би був направлений, щоб урегулювати питання і якісь зробити кроки назустріч саме простим людям. А в цих законопроектах ховається багато того негативного саме, що принесе… що принесуть ці законопроекти.

Абсолютно вірно, скажіть мені, давайте ми статистику подивимося, скільки простих громадян просить виділити такі земельні ділянки десь із лісом пов'язані і так далі. Напевно, це – нуль. Давайте подивимося на абсолютно безглузді речі, коли спеціальний дозвіл ми можемо отримувати, щоб він не був… саме не надавався. Давайте подивимося те, що мовчазної згоди. Абсолютно неприйнятні законопроекти з точки зору логіки простих людей.

Шановні колеги, давайте краще розблокуємо і подивимося на ті проблеми, які є в Держкомземах, це на базі державних органів створені підприємницькі структури, які не виконують роками договірних зобов'язань, і люди не можуть отримати акту державного на землю чи на присадибну на пай. Давайте подивимося те, що роками не можуть зареєструвати земельної ділянки. І давайте дуже уважно подивимося на таку роботу державного земельного кадастру, досить хитру структуру, яка саме кошти акумулюються на приватних рахунках, а вона не реєструє роками цих земельних ділянок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте. Завершили?

 

14:54:28

ГОРДІЄНКО С.В.

Я пропоную все-таки не підтримувати це законопроект. І фракція Компартії України буде вдячна, хто це зробить.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, обговорення питання завершено. Комітет пропонує відхилити. Така ж позиція і Головного науково-експертного управління, що законопроект доцільно направити на доопрацювання.

Я поставлю пропозицію автора про прийняття законопроекту у першому читанні. Законопроект за номером 10019: проект Закону   про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедур та скорочення строків набуття права на землю. Прошу визначатися.

 

14:55:28

За-210

Законопроект не підтримано. Відхилено.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (щодо впорядкування перевірок суб'єктів господарювання) (реєстраційний номер 10462). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

14:56:07

За-225

Пропозицію підтримано.

Доповідає автор законопроекту, народний депутат України  Смітюх Григорій Євдокимович. Підготуватися Чечетову.

 

14:56:24

СМІТЮХ Г.Є.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати, необхідність прийняття законопроекту 10462, на мою думку, склалося тими обставинами, які сьогодні знаходяться в нашій державі в реальному секторі економіки і щодо перевіряючих органів, які контролюють діяльність підприємств.

Даний законопроект, на мою думку, підготовлений був і направлений разом із іншими законопроектами, які знаходяться у Верховній Раді, це законопроект 10461 і 10542. 10542 –   це законопроект про внесення змін до Закону про оперативно-розшукову діяльність, а 10461 –  це внесення змін до Податкового кодексу. В чому виникла необхідність підготовки таких законодавчих актів? Саме з тієї причини, щоб сприяти підприємцям і не допустити необґрунтованих, не позачергових, чергових перевірок, які б були направлені на те, щоб підприємства працювали стабільно.

Законопроект передбачає посилення ролі Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". Запроваджується заборона на проведення перевірок та відволікання від підприємницької діяльності суб’єктів господарювання за анонімними, а також іншими необґрунтованими заявами і невідворотності відповідальності осіб за подання таких заяв.

Встановлюється, що державний нагляд (контроль), що здійснюється лише за наявності підстав у порядку, визначеним законом. При цьому не допускається дублювання заходів державного нагляду (контролю) різними органами з одного й того ж питання щодо суб'єкта підприємницької діяльності. Передбачається, що планові заходи мають здійснюватися органами державного нагляду (контролю) лише комплексно і на підставі їх спільного рішення. Не допускається проведення протягом одного року більше як одного заходу державного нагляду (контролю) щодо одного суб'єкта господарювання. Встановлюється неприпустимість проведення частіше ніж раз на п'ять років планових та  позапланових перевірок суб'єктів господарювання, які є виробниками промислового та  сільськогосподарської продукції…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

СМІТЮХ Г.Є. … протягом останнього року.

Шановні народні депутати, я прошу, щоб розглядали цей законопроект з тими законопроектами, які  я назвав. І це дасть перший крок, крок на поліпшення ситуації, яка  склалася на сьогоднішній день в Україні. Прошу підтримати за основу, а в процесі доопрацювання врахуємо інші точки зору. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А співдоповідає  голова підкомітету Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Чечетов Михайло Васильович. Будь ласка.

 

14:59:04

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва на засіданні 6 червня 2012 року розглянув проект Закону України  про внесення змін до Закону України про основні  засади державного нагляду  (контролю) у сфері господарської діяльності (щодо впорядкування перевірок суб'єктів господарювання) (реєстраційний номер 10462), поданий  народним депутатом України Смітюхом Г.Є.

Метою зазначеного законопроекту є в порядкування проведення перевірок та інших заходів державного нагляду (контролю) при одночасному забезпеченні їх ефективності та прискорення  економічного та  соціального розвитку України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України в своєму висновку від 19.06.2012 року щодо законопроекту визначила, що за результатами  розгляду в першому читанні проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (щодо впорядкування перевірок суб'єктів господарювання) може бути прийнятий за основу з наступним врахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Розглянувши законопроект, члени комітету підтримали пропозиції автора законопроекту щодо унеможливлення контролюючими органами  порушувати вимоги  законодавства  при проведеннями ними перевірок господарської діяльності суб'єктів господарювання. Здійснення планових контрольних заходів, здійснення планових контрольних заходів лише комплексно, на підставі їх спільного рішення. Та недопущення проведення протягом року  більше жодного заходу  державного нагляду контролю, що в цілому буде сприяти  розвитку бізнесу.

Враховуючи вищезазначене, члени комітету вирішили  проект Закону України  про внесення змін до Закону України  "Про основні засади державного нагляду  (контролю) у сфері господарської діяльності" (щодо впорядкування  і перевірок суб'єктів  господарювання),  (реєстраційний номер 10462), внести   на розгляд Верховної Ради України  та  пропонувати прийняти його за основу.

Прошу підтримати рішення комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Михайле Васильовичу. Є бажаючі  виступити? Так, запишіться, будь ласка.  Будь ласка, Задирко. Підготуватись Гордієнку.

 

15:01:18

ЗАДИРКО Г.О.

Дякую, Адаме Івановичу,  нарешті я можу  виступити.

Депутатська група  "Реформи заради майбутнього"  буде підтримувати  цей законопроект і з яких причин. Ну, дійсно, сьогодні з боку держави відчувається дуже і дуже серйозний тиск на дрібний   і середній бізнес. Але державі треба сьогодні зрозуміти, що робочі місця  дуже швидко,  саме ця категорія бізнесу, може  забезпечити. А те, що сьогодні відбувається на ринку праці, ми сьогодні знаємо. Тому сьогодні треба прийняти ряд законопроектів, які будуть підтримувати саме розвиток середнього і дрібного бізнесу.

У цьому законопроекті пропонується впорядкувати проведення перевірок та інших заходів державного нагляду та контролю і забезпечити їх ефективність. І уточнюють сфероу дій закону, забороняється вилучення  у суб'єктів господарської діяльності  оригіналів їх фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів. Я хочу  сказати, що на Миколаївщині, яку я представляю, є, на жаль,  прикрі випадки, коли правоохоронні органи, податкові органи, вилучають документи, фірми не можуть працювати. І це призводить, фактично, до   банкрутства і знищення дуже і дуже серйозних підприємств, які забезпечують  бюджет і забезпечують робочими місцями десятки мешканців Миколаєва. Тому це дуже ы уже гарна ініціатива нашого колеги Смітюха. Тому сьогодні зрозуміло, що держава повинна трошечки по-іншому себе ставити і ставитись до підприємців. І саме питання: підняття питання про обмеження перевірок, мені здається, сьогодні дає можливість підприємцям дивитися в майбутнє більш впевнено.

Тому наша депутатська група буде підтримувати цей законопроект. який йде на користь і підтримку і бюджету, і дає розвиток дрібному і середньому бізнесу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Сергій Гордієнко, фракція комуністів.

 

15:03:22

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України. Фракція Компартії України пропонує підтримати даний законопроект  у першому читанні. Ми хочемо привернути увагу до того, що дійсно сьогодні хаотичність у перевірках, інколи мають ціленаправлений і заказний характер. Сьогодні здійснюються перевірки екологічними службами і нарахування величезної кількості величезних сум штрафів для сільськогосподарських підприємств – це, в тому числі поводження з органікою там і дак далі, що ставить фактично на межу банкрутства окремі з них.

Я хотів би привернути увагу, що часто, в тому числі і силові структури, правоохоронні і прокурорські вимагають безпідставно засновницькі документи. Також сьогодні хотів би привернути увагу до того, що заставляють сільські і селищні ради, щоб вони надавали, складали поіменні списки власників земельних паїв і всю низку там тих документів, кому чи оформлено, чи є спадкоємець і так далі. Це викликає велику саме тривогу.

Тому звичайно законопроект  про основні засади державного нагляду та контролю у сфері господарської діяльності такий законопроект  потрібний. Але підкреслюю, що ми повинні його проголосувати лише в першому саме читанні і доопрацьовувати до другого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Інші фракції не наполягають на виступі?

Ставиться на голосування пропозиція комітету прийняти за основу в першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (щодо впорядкування перевірок суб’єктів господарювання) (реєстраційний номер 10462). Прошу голосувати.

 

15:05:42

За-260

Прийнято у першому читанні.

Розглядаємо проект Постанови про відзначення 150-річчя від дня народження Бориса Дмитровича Грінченка (реєстраційний номер 10318). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

15:06:17

За-229

Підтримано.

Доповідає народний депутат України Луцький Максим Георгійович. Немає. Так, від комітету Яворівський, також. Висновок комітету – прийняти за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету. Значить, дозвольте, я вам зачитаю, які пропозиції комітет вносить.

Комітет пропонує внести до тексту законопроекту такі зміни.

У назві та у всьому тексті, крім преамбули, вживати словосполучення "Бориса Грінченка".

Пункт 3 викласти в наступній редакції: "Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені життю і діяльності Бориса Грінченка та забезпечити висвітлення у засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 150-річчя з дня його народження".

У підпункті 4.3 пункту 4 слово "увіковічення" замінити на "увічнення". Словосполучення "с.Борщова Харківського району" замінити на "села Борщова Харківського району Харківської області".

У підпункті 4.7 пункту 4 словосполучення "місті Боярці", замінити на "місті Боярці Київської області".

Доповнити постанову пунктом 6 наступного змісту: "Ця постанова набуває чинності з дня її прийняття".

Я думаю, що з цими пропозиціями можна і варто погодитись. Тому… Немає бажаючих взяти участь в обговоренні? Немає.

Тоді, я ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету, які я озвучив, які є в поданні комітету, Постанову про відзначення 150-річчя з дня народження Бориса Дмитровича Грінченка (реєстраційний номер 10318). Прошу голосувати.

 

15:08:47

За-261

Постанова прийнята.

Так, шановні колеги, заступник міністра юстиції ще на нараді, але я думаю, що ми можемо, є співдоповідач від комітету… Тоді давайте розглянемо проект Закону про внесення зміни до статті 16 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (щодо права власності) (реєстраційний номер законопроекту 10577).

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

15:09:33

За-222

Підтримано.

Співдоповідач заступник голови Комітету з питань економічної політики Воропаєв Юрій Миколайович, будь ласка.

 

15:09:45

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Уважаемые коллеги, этот закон состоит всего-навсего из одного абзаца. Суть его заключается в следующем. Что если человек идет на сделку и покупает недвижимость одновременно и земельный участок, и строение на нем, и продавец одно и то же лицо, то в этом случае на регистрацию не нужно подавать 2 отдельных заявления и 2 отдельных пакета документов.

Это можно сделать по одному заявлению. Это хорошая, правильная идея, но, к сожалению, в законопроекте до конца она не доработана. Поэтому принимать его можно только в первом чтении, а до второго чтения нужно будет доработать, потому что, как вы понимаете, отдельные документы совершенно нужны для земли и совсем другие документы нужны для строения. До второго чтения его можно будет доработать. Поэтому комитет рекомендует вам принять его в первом чтении. Только в первом чтении.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає. Значить зрозуміла ідея, шановні колеги. Дійсно, там одне речення, але комітет пропонує, та і висновок Головного науково-експертного управління, щоб прийняти лише за основу з тим, щоб доопрацювати і врегулювати повністю цю проблему.

Я тоді ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення зміни до статті 16 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (щодо права власності) (реєстраційний номер законопроекту 10577). Прошу голосувати.

 

15:11:34

За-252

Закон прийнято у першому читанні.

Шановні колеги, ми з вами включили до порядку денного законопроект за номером 10632. Комітет готовий доповісти його, розглянули. Тому я ставлю на голосування пропозицію розглянути законопроект за номером 10632 - проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації ризиків фізичних осіб на фінансовому ринку та підвищення надійності фінансових установ. Прошу підтримати пропозицію про розгляд даного законопроекту сьогодні.

 

15:12:29

За-249

Підтримана пропозиція.

Тоді я  ставлю пропозицію розглянути цей законопроект  за скороченою процедурою. Прошу проголосувати.

 

15:12:53

За-227

Підтримана.

Розглядаємо проект Закону  про внесення  змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації ризиків фізичних осіб на фінансовому ринку та підвищення  надійності фінансових установ. Я запрошую до слова Прасолова, будь ласка. Від комітету підготуватися Хомутинніку.

 

15:13:28

ПРАСОЛОВ І.М.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги,  суть законопроекта заключается в регулировании  вопросов раскрытия информации о реальном финансовом состоянии учреждений, которые  привлекают деньги граждан. Проект предлагает усовершенствовать урегулирование использования  кредитных рейтингов для оценки  надежности финансовых учреждений.

Целью законопроекта является  улучшение инвестиционного климата в Украине, повышения доверия населения  к финансовым инструментам, оживление инвестиционных процессов   и минимизация рисков  на финансовых рынках.

Главное научно-экспертное управление  дало заключение, что законопроект  может быть принят за основу. Прошу поддержать данный  законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Співдоповідає голова Комітету  з  питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Юрійович Хомутиннік.

 

15:14:21

ХОМУТИННІК В.Ю.

Дякую. Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, комітет розглянув  даний  законопроект, поданий народним депутатом Прасоловим, і рекомендує прийняти його за основу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає.

Тоді я ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу проект Закону  про внесення  змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації ризиків фізичних осіб на фінансовому ринку та підвищення  надійності фінансових установ (реєстраційний номер 10632).  Прошу голосувати.

 

15:15:16

За-255

Законопроект прийнято у першому читанні.

Так, шановні колеги, ще не все, ще нам треба попрацювати. Шановні колеги, ми вчора з вами включили до порядку денного досить такі нагальні законопроекти, пов’язані із змінами до Закону про Державний бюджет України. Оскільки ми з вами практично завершуємо роботу, зараз профільний комітет з хвилини на хвилину подасть пропозиції, він розгляне і тому ми їх розглянемо. Тому я пропоную сьогодні розглянути ще такі законопроекти. Я їх зачитаю і проголосуємо про те, щоб сьогодні розглянути законопроекти за номерами: 10677, 10656, 10680, 10683, 10682 і 10639. Більшість із цих законопроектів – це ті законопроекти, які ми включили до порядку денного вчора. І зараз чекаємо висновки профільного комітету. І до цього переліку законопроект за номером 10417.

Хто за те, щоб розглянути ще сьогодні ці законопроекти і на цьому завершити наше засідання, прошу підтримати.

 

15:17:09

За-254

Дякую.

Нам потрібно включити до порядку денного сесії законопроект за номером 10677, проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо обрання, призначення та відкликання посадових осіб Верховної Ради України), проект народного депутата  Забарського. Прошу, немає бажаючих виступати?

Прошу підтримати пропозицію про включення цього законопроекту до порядку денного сесії.

 

15:17:57

За-258

І прохання тоді, як буде готовий профільний комітет, ми потім повернемося до його розгляду, якщо профільний комітет буде готовий.

Шановні колеги, законопроект за номером 10656 був включений до порядку денного, тому зараз ми розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем та розвитку безготівкових розрахунків) (реєстраційний номер законопроекту 10656).

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

15:18:51

За-226

Підтримана пропозиція.

Доповідає заступник голови Національного банку Прохоренко Валерій Петрович. Підготуватись Прасолову Ігорю Миколайовичу.

 

ПРОХОРЕНКО В.П.

Шановні народні депутати, Закон України "Про платіжні системи та переказ грошей в Україні" був прийнятий понад 10 років тому. За цей час кардинально змінилася ситуація на фінансових та платіжних ринках: відбулася переоцінка ролі платіжних систем з боку міжнародних фінансових установ та більшості центральних банків світу, з’явилися нові міжнародні вимоги до діяльності платіжних систем, значна кількість країн оновлює відповідне законодавство.

Цим законопроектом пропонується шляхом внесення змін до Закону "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" та ряду інших законів, зокрема "Про Національний банк", "Про захист прав споживачів",  Цивільний кодекс, Кодекс про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс, врегулювати такі основні питання: побудова національного платіжного простору, який забезпечить фінансову   незалежність держави та зменшить ризики розрахунків з використання платіжних карток. Основою національного платіжного простору має стати створення національного клірингового центру, установи, що обслуговуватиме праці за платіжними картками в середині країн і банків-резидентів.

Наступне питання – регулювання обігу електронних грошей. Законодавче визначення терміну "електронні гроші" та "регулювання  обігу електронних грошей" дозволить учасникам ринку працювати в правовому полі, визначеному цим законом. Також здійснення нагляду за платіжними системами і системами розрахунків, наділивши Національний банк відповідними повноваженнями. І також основне питання – це захист прав користувачів платіжних карток. Законопроектом передбачені норми, спрямовані на захист прав користувачів карток, зокрема чітко визначається порядок інформування банком клієнта про виконані операції, відповідальність клієнта та банку у разі  виникнення спільних ситуацій. Законопроект є комплексним, у ньому врахований кращій світовий досвід розвитку безготівкових розрахунків.

Прошу прийняти відповідний закон за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Співдоповідач – голова підкомітету Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Прасолов Ігор Миколайович… Хомутиннік – голова комітету, прошу.

 

15:21:19

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги, комітет розглянув на своєму засіданні проект, поданий Національним банком, щодо платіжних систем в Україні. Ми вважаємо, що це ініціатива достатньо своєчасна і необхідна. Сьогодні Національний банк в достатній мірі має повноваження  та можливості контролювати безготівковий рух коштів, але те, що стосується платіжних карток і переказів, то сьогодні домінують іноземні компанії, які відповідно проводять все через інші держави. Мова йде про можливість створення Національним банком міжбанківського клірингового центру національного, до якого будуть залучені також і учасники платіжних систем, комерційні банки і під керівництвом, скажімо, під Національним банком буде впроваджуватися національна систем платіжних карт. Тому комітет підтримує прийняття за основу даного законопроекту і до  другого читання пропоную створити робочу групу спільно з Національним банком, щоб врегулювати ті питання, які залишилися ще  неузгоджені. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає? Тоді я ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем та розвитку безготівкових розрахунків) (реєстраційний номер 10656). Прошу голосувати.

 

15:23:20

За-252

Прийнято рішення.

Шановні колеги, Комітет з питань Регламенту доповів про те, що вони розглядали і готові до розгляду законопроекту за номером 10677. Я ставлю пропозицію розглянути проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо обрання, призначення та відкликання посадових осіб Верховної Ради України) (реєстраційний номер 10677) за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

15:24:04

За-221

Підтримана пропозиція.

Доповідає народний депутат України Забарський Владислав Валерійович. Підготуватися голові Комітет з питань Регламенту Макеєнко Володимиру Володимировичу. Володимир Володимирович, ви після доповідача.

 

15:24:26

ЗАБАРСЬКИЙ В.В.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги! Цей законопроект був внесений  27 червня цього року. Проектом пропонується внести зміни до частини 5 і 6 статті 75, частини 4 статті 77 Регламенту Верховної  Ради України.

За цими статтями голосування щодо прийняття рішення про обрання Голови Верховної  Ради та відкликання його з посади є таємним, здійснюється шляхом подачі бюлетенів та вважається таким, що відбулося, якщо бюлетені для таємного голосування  одержали не менше двох третин народних депутатів України від їх фактичної чисельності. Рішення Верховної Ради України про обрання та відкликання Голови Верховної Ради оформляється відповідними постановами Верховної Ради.  Проектом закону передбачається змінити порядок обрання та відкликання з посади Голови Верховної Ради, встановивши, що відповідне рішення приймається відкритим поіменним голосуванням більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.

Необхідність внесення запропонованих змін до Регламенту зумовлено тим, що положення частини п’ятої, шостої статті 75, частини четвертої статті 77 Регламенту не узгоджується з Конституцією України і потребує проведення у відповідності з конституційними нормами.

Хочу нагадати, що згідно статті 82 Конституції України порядок роботи Верховної Ради України встановлюється Конституцією та Законом про Регламент. Частиною другою статті 84 Конституції України встановлено, що рішення Верховної Ради України приймається виключно на її пленарних засіданнях шляхом голосування. Прийняття рішень, відповідно до статті 91 Конституції України, приймаються відповідно постанови та закони і приймається більшістю від її конституційного складу, крім випадків, встановлених Конституцією.

На цей час зазначені норми в Регламенті не відповідають нормам Конституції, тому і є пропозиція змінити їх таким чином, щоб досягти цієї відповідальності. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Співдоповідає  голова Комітету з питань депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, Макеєнко Володимир Володимирович.

 

15:26:48

МАКЕЄНКО В.В.

Комітет на засіданні 4 липня цього року розглянув проект Закону України про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо обрання, призначення та відкликання посадових осіб Верховної Ради України), внесений народним депутатом України Забарським Владиславом Валерійовичем за номером 10677 від 27.06.2012 року.

Поданим законопроектом передбачається внести зміни до статей 75, 77 та 79 Регламенту Верховної Ради України, змінивши порядок обрання Голови Верховної Ради України та відкликання його з посади, встановивши, що відповідні рішення приймається відкритим поіменним голосуванням більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, як це передбачено для Першого заступника та  заступника Голови Верховної Ради України.

Комітет ухвалив висновок на зазначений проект Закону України про внесення змін до Регламенту  Верховної Ради України щодо обрання призначення та  відкликання посадових осіб Верховної Ради України та  рекомендує Верховній Раді України включити його до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України та відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту  Верховної Ради України прийняти за основу і в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Так є бажаючі взяти участь в обговоренні?  Немає.

Я ставлю на голосування пропозицію профільного комітету прийняти в цілому Закон про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо обрання, призначення та відкликання посадових осіб Верховної Ради України) (реєстраційний номер 10677).

 

15:28:43

За-255

Прийнято закон.

Розглядаємо питання проект Закону про внесення змін до Закону України  "Про державну підтримку сільського господарства" (щодо діяльності Аграрного фонду) (реєстраційний номер законопроекту 10417). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу  підтримати.

 

15:29:20

За-216

Підтримана пропозиція.

Доповідає народний депутат Хомутиннік Віталій Юрійович. Підготуватись  Сідельнику.

 

15:29:36

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Головною метою проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства в Україні" є необхідність вдосконалення діяльності Аграрного фонду як фінансового інструменту, а також можливість здійснення відшкодування витрат та    більш  ефективне використання  об'єктів державного цінового регулювання  в процесі їх зберігання. Аграрний фонд  продає або купує на аграрній  біржі об'єкти державного цінового регулювання, або до державного  інтервенційного фонду. Об'єкти державного цінового регулювання зберігаються виключно на   сертифікованих складах та мають обмежений строк зберігання.

У зв'язку з цим  законопроектом запропоновано  передбачити у Законі України   відповідному випадки, у разі  настання яких, Аграрний фонд  зможе реалізовувати і  передавати   відповідні об'єкти державного цінового регулювання. Даний  законопроект погоджений з відповідними міністерствами, пройдений через комітет аграрної політики і є також підтримка   Науково-експертного управління. Тому є прохання поставити на голосування і якщо можливо, якщо не буде зауважень, прийняти його в цілому.  Фактично Аграрний фонд  прирівнюється по функціям законодавчим своїм до державного резерву. Це логічно, тому що і та, і інша установа фактично несуть практично однакові, в деяких випадках, функції.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, будь ласка, співдоповідаэ голова підкомітету Комітету з питань аграрної політики  та земельних відносин Сідельник Іван Іванович.

 

15:31:30

СІДЕЛЬНИК І.І.

Уважаемый Адам Иванович,  уважаемые коллеги,  Комитет по вопросам аграрной политики и земельных отношений на своем заседании  в июне месяце рассмотрел проект Закона о внесении  изменений в Законе о государственной поддержки сельского хозяйства Украины, внесенный народным депутатом Хомутинником. Членами комитета было отмечено, что предложенные законопроектом изменения приведут  к  повышению эффективности использования  и хранения объектов государственного ценового регулирования Аграрным фондом и увеличат оперативность и полноту формирования фонда, а так же будут способствовать повышению поддержки отечественных товаропроизводителей. Поэтому за результатами рассмотрения на заседании комитета по вопросам аграрной политики, земельных отношений предлагается принять законопроект  за основу и в целом как закон. Спасибо за внимание. Адам Іванович, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, шановні колеги, хто бажає взяти участь в обговоренні? Немає? Тоді я ставлю на голосування пропозицію комітету: прийняти в цілому як закон про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України (щодо діяльності Аграрного фонду) (реєстраційний номер 10417). Прошу голосувати.

 

15:33:22

За-255

Закон прийнято.

Так, шановні колеги, тепер ми переходимо, профільний комітет готовий по законопроектах, що стосується змін до бюджету. Це законопроекти за номерами: 10639, 10680, 10682, 10683 і 10576. Але 10576 нам потрібно включити до порядку денного.

Я вношу пропозицію включити до порядку денного і розглянути проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо збільшення видатків на капітальне будівництво та технічне переоснащення вугледобувних підприємств) (реєстраційний номер 10576). Прошу голосувати.

 

15:34:38

За-252

Підтримана пропозиція.

Шановні колеги! Як ви дивитесь на те, щоб ми усі ці законопроекти, усі ці законопроекти, - те, що стосується Кабінету Міністрів, які подавав Кабінет Міністрів, заслухали одну доповідь від Кабінету Міністрів? А це законопроекти за номерами: 10680, 10683. Заслухали. А потім заслухаємо від депутатів. Будь ласка, Анатолій Іванович Мярковський, прошу, по 10680.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! На ваш розгляд внесений поданий Кабінетом Міністрів проект Закону щодо внесення змін до бюджету. Суть проекту закону стосується збільшення видатків для Генеральної прокуратури на 174 мільйони гривень і пов’язаний з реалізацією положень Генеральної прокуратури, нового Кримінально-процесуального кодексу та Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Кримінально-процесуального кодексу України в частині створення Єдиного реєстру досудових розслідувань та виконання функцій з нагляду за додержанням законів оперативно-розшуковими підрозділами правоохоронних органів.

Ці кошти будуть спрямовані як на збільшення оплати праці, так і на створення відповідного технічного забезпечення для функціонування цього реєстру. Джерелом надходжень цих, збалансування цих коштів є частина прибутку господарських організацій унітарних підприємств та об’єднань, що вилучають до бюджету. Тобто такий платіж, який на сьогоднішній день виконується. Дякую. 174 мільйони гривень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолію Івановичу, тоді 10683.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Законопроект за номером 10683 підготовлений відповідно до рішення уряду і поданий для розгляду на Верховну Раду. І метою цього законопроекту є забезпечення реалізації проектів у сфері сільського господарства, а саме з метою закупівлі насіння, інших сільськогосподарських культур та інших товарів, які як виробляються в Україні, так і виробляються закордоном за рахунок кредитної лінії відповідно до угоди із Китаєм. Загальна ринкова угода передбачає залучення коштів на 24,3 мільярди гривень. Але це надання права для уряду здійснити відповідні дії. Ця сума буде наповнюватися після того, як будуть підписані індивідуальні, локальні так звані, кредитні угоди протягом року. І відповідно до рішень уряду буде здійснюватися фінансування на умовах як безпосередньої державної підтримки в сільському господарстві України, так  і на кредитній зворотній основі нашого аграрного сектору.

Таким чином цей законопроект пропонується прийняти. Умови запозичень, які запропоновані Експортно-імпортним банком Китаю, достатньо для нас позитивні, тому що ставка буде шестимісячний лібер плюс 4,5, строк  погашення –  до 15 років. Таким чином є пільговий період іще 5 років.  Ми вважаємо, що це вигідні умови і прохання Верховну Раду підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Анатолій Іванович, сідайте, будь ласка.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Можна я ще для стенограми скажу, що підтримую…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати! Урядом підтримується внесення… підтримуються законопроекти, які зареєстровані у Верховній Раді за номером 10639, 10682 і 10576. Але там корекція суми. Сума має бути 1 мільярд гривень спрямована на капітальне будівництво та технічне переоснащення вугледобувних підприємств, да, та погашення відсотків за рахунок надходжень перевищення кошторисних доходів Національного банку над їхніми видатками. І також ми пропонуємо, що у разі прийняття цих усіх законів за основу при остаточному доопрацюванні об'єднати в один законопроект і дати відповідне доручення протокольне Комітету з питань бюджету, Головному юридичному управлінню та Мінфіну відповідні здійснити процедури. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, тепер ми зараз заслухаємо депутатський, бо два було від Кабінету Міністрів, три є суб'єктами законодавчої ініціативи депутати, а потім надамо можливість голові комітету висловитися по всіх п'яти законопроектах. Будь ласка, 10639 - проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо зміни назви бюджетної програми та перерозподілу асигнувань загального фонду державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції). Автор законопроекту –  Баранов, будь ласка. 10639.

Прошу, Валерій Олексійович. Підготуватися Забарському.

 

15:40:52

БАРАНОВ В.О.

Шановний Адам Іванович, шановні депутати, ми сьогодні розглянули, але я виступаю як автор цього законопроекту. Він розроблений з метою фінансового забезпечення Координаційного центру з надання правової допомоги та надання його територіальних… відділенню, утвореного на виконання відповідного указу Президента України.

Для цього пропонується внести зміни до додатку №3 Закону про державний бюджет щодо перерозподілу видатків загального фонду в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству юстиції, а саме збільшивши обсяг видатків споживання на 1 мільйон гривень, у тому на оплату праці 733 тисячі і за бюджетною програмою 36.01.020 – заходи із проведення Україною правової реформи та виконання законопроектних робіт, виклавши її найменування в новій редакції за рахунок зменшення видатків розвитку на цю суму за бюджетною програмою 36.01.160.

У зв'язку з цим пропонується викласти найменування бюджетної програми Мін'юсту у новій редакції, а саме "Забезпечення формування та функціонування системи безоплатної правової допомоги".

Головне експертне управління і всі інші підтримують цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Розглядаємо проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (реєстраційний номер 10682) (щодо видатків Центральної виборчої комісії). Суб'єкт законодавчої ініціативи –  Забарський Владислав Валерійович, будь ласка. І підготуватися по 576-му Лук'янову.

 

15:42:43

ЗАБАРСЬКИЙ В.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, до вашого розгляду пропонується проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо видатків Центральної виборчої комісії) (реєстраційний номер 10682 від 2 липня 2012 року).

Цей законопроект розроблений з метою  врегулювання питання фінансового забезпечення  діяльності Центральної виборчої комісії  в частині оснащення приміщень для голосування  на виборах народних депутатів України системами відеоспостереження, що матиме наслідком забезпечення публічності та відкритості  виборчого процесу під час проведення чергових виборів  народних депутатів України.

З цією метою законопроектом передбачається  внести  зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" в частині виділення Центральній виборчій комісії  за  окремою бюджетною програмою  "Створення  та запровадження систем відеоспостреження  на звичайних виборчих дільницях на постійній основі під час виборів народних депутатів України у 2012  році" коштів в обсязі 993,6 мільйонів гривень.   Виділення додаткового ресурсу  Центральній виборчій комісії  у зазначеній сумі передбачається здійснити за рахунок   податку на додану вартість  з ввезених на територію України  товарів – 350 мільйонів гривень та ввізного мита – 643,6 мільйона гривень.

Вважаю,  що прийняття цього законопроекту  та подальша реалізація  забезпечить проведення  восени 2012 року  в  Україні демократичних, прозорих та рівних виборів  до парламенту, оскільки буде запроваджено  дієвий контроль за виборчим процесом з боку  громадськості.

Прошу підтримати зазначений  законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. І законопроект за номером 10576 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо збільшення видатків на капітальне будівництво та технічне переоснащення вугледобувних підприємств). Автор –  Лук'янов.

 

15:44:37

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, народні депутати! Вам пропонується до розгляду законопроект 10576, який був розглянутий на засіданні Бюджетного комітету, і рекомендовано прийняти його в першому читанні за основу і в цілому з урахуванням наступних пропозицій. В законопроект додати щодо збільшення видатків на капітальне будівництво та технічне переоснащення вугледобувних підприємств, здешевлення та погашення кредитів в уточненій редакції Кабінету Міністрів стосовно визначення джерел і в межах 1 мільярду гривень. законопроект був підтриманий і пропонується прийняти його за основу і в цілому як закон.

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Таким чином, шановні колеги, ми заслухали доповідачів по законопроектах: 10680, 10683, 10639, 10682 і 10576.

А зараз я надаю слово для співдоповіді голові Комітету з питань бюджету Баранову Валерію Олексійовичу. Будь ласка, позиції комітету по всіх 5 законопроектах. У часі ми вас не обмежуємо.

 

15:45:58

БАРАНОВ В.О.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Наш комитет сегодня рассмотрел все 5 законопроектов и принял следующие решения.

По законопроекту 10680 комитет предложил добавить еще один пункт, это то, что касается Генеральной прокуратуры. "Збільшити видатки Загального фонду для Ради національної безпеки і оборони, за кодом 6501010, інформаційно-аналітичне забезпечення координаційної діяльності у сфері національної безпеки і оборони, на 2,5 мільйони гривень, у тому числі на оплату праці на 1,9 мільйонів гривень". В іншому комітет підтримав цей законопроект.

Законопроект 10683 комітет підтримав і виніс своє рішення на цю тему.

Законопроект номер 10639, який касається безоплатної допомоги громадянам через Мін'юст, теж підтриманий нашим комітетом.

Законопроект номер 10682, який стосується організації прозорості виборчого процесу і додаткового фінансування Центральної виборчої комісії, комітетом підтримано.

І законопроект, автором якого є Лук'янов, 10576, підтриманий в сумі 1 мільярд гривень, з уточненнями, які сказав Лук'янов. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Якщо є бажаючі виступити… Є? Немає.

Тоді, шановні колеги, будемо голосувати кожен законопроект окремо.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти Закон про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо видатків для забезпечення діяльності Генеральної прокуратури) (реєстраційний номер 10680). Прошу голосувати.

 

15:48:21

За-255

Закон прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти Закон про внесення зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо державних запозичень) (реєстраційний номер 10683). Прошу голосувати.

 

15:48:57

За-260

Дякую. Закон прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти  Закон про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо зміни назви бюджетної програми та перерозподілу асигнувань загального фонду державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції) (реєстраційний номер 10639). Прошу голосувати.

 

15:49:36

За-261

Дякую. Закон прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію: прийняти Закон про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо видатків Центральної виборчої комісії) (реєстраційний номер 10682). Прошу голосувати.

 

15:50:09

За-259

Закон прийнято.

І ставиться на голосування пропозиція: прийняти Закон про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо збільшення видатків на капітальне будівництво та технічне переоснащення вугледобувних підприємств) (реєстраційний номер 10576) із тими пропозиціями, які вносив Кабінет Міністрів. Прошу визначатися.

 

15:50:54

За-236

Дякую. Закон прийнятий.

Шановні колеги, є пропозиція, давайте ми дамо доручення профільному комітету, Комітету з питань бюджету, об'єднати всі ці законопроекти в один із тим, щоб підготовити один Закон про внесення змін до Закону про Державний бюджет України. Всі п'ять законів об'єднати і разом із Головним юридичним управлінням здійснити відповідно техніко-юридичні правки.

Давайте проголосуємо цю пропозицію. Я прошу проголосувати цю пропозицію, про об'єднання всіх законів в один і  доручення Головному юридичному управлінню. Прошу голосувати.

 

15:51:51

За-262

Прийнято.

Шановні колеги, питання, які ми виносили на розгляд сьогодні, ми з вами розв'язали. Тому ранкове засідання Верховної  Ради оголошую закритим. Прохання попрацювати в комітетах з тим, щоб ми завтра могли розглянути деякі законопроекти у другому читанні. Початок роботи сесії завтра, о 10 годині.