Засідання 54 (ранкове)

Опубліковано 03. 07. 2012

 

ЗАСІДАННЯ П'ЯТДЕСЯТ ЧЕТВЕРТЕ  

Сесійна зала Верховної Ради України

3 липня 2012 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку,  шановні  народні  депутати,    запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему „Рада”.

 10:01:30

Зареєструвалися  в сесійній залі 352 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошу відкритим.

Шановні народні депутати, дві фракції: фракція "БЮТ – "Батьківщина", фракція "Наша Україна – Народна самооборона" звернулися із заявою про оголошення перерви для того, щоб мати можливість  виступити із заявою.

Слово для заяви  має Андрій Кожем'якін, будь ласка.

 

10:02:03

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Доброго дня! Закінчилося Євро-2012 – свято змагання найсильніших футбольних  команд Європи. Воно подарувало натхнення  всім вболівальників. Однак протягом всього чемпіонату ніхто  ні на мить не  забував, що в нашій країні відбувається  беззаконня проти лідера мільйонів українців  Юлії Тимошенко. Якщо порівняти спорт з політикою,  а вибори  до Верховної Ради з фінальним матчем,  команда об'єднаної опозиції – впевнений  претендент на перемогу, але вимушений виходити на поле без свого головного тренера. А наші опоненти, так звана команда професіоналів, кинувши за грати національного лідера, таким чином сподівається виграти цей  відповідальний і доленосний для всієї країни  матч.   

Партія регіонів не вміє грати за правилами "файр-плей", вони бояться Юлії Тимошенко і знають, що без заборонених прийомів їм ніколи не здобути перемогу. 

Вибори не можуть бути чесними, якщо  лідер команди, якого підтримала половина  населення України на президентських виборах, незаконно сидить у в'язниці. Світова історія знала випадки, коли  політики вели не чесну гру. Але те, як нинішня влада  поводиться з Юлією Тимошенко і Юрієм Луценко можна порівняти хіба що з  розстрілом київського "Динамо"  у 1943 році тут, у Києві, після їхньої перемоги над футбольною командою  фашистської Люфтваффе.

Влада      на чолі з Віктором Януковичем  йде тим самим шляхом. Очевидно, наш Президент хоче повторити  трагічний досвід найгірших диктаторів світу. Тому, які б лялькові вистави перед представниками Євросоюзу не влаштовувала влада про справедливий суд над Тимошенко, для всіх зрозуміло, що це лише театр.

Відкладання розгляду сфальсифікованої справи по ЄЕСУ відбувалося лише через те, що в Україні проходило Євро-2012. І вже з 10 липня ми будемо свідками чергового судилища в кращих традиціях інквізиції. Якщо у когось є сумніви, то я б порадив подивитись на фото скляного акваріуму в залі Харківського суду для розташування там підсудної. Влада підготувалася до політичного шоу, а черговий Кірєєв, тільки на цей раз у Харкові, вже продемонстрував, що єдиним критерієм при винесенні рішень для нього є вказівка з Банкової.

Те ж саме відбувається і при розгляді касаційної скарги Юлії Тимошенко. Вищий спеціалізований суд без будь-яких правових підстав, більше того, всупереч закону переносить судове засідання. Юлія Володимирівна звернулась до суду з заявою розглядати скаргу без її участі, це не врахували. Задовольнили будь-які клопотання прокурорів, навіть якщо вони незаконні.

Парламентська більшість може робити будь що в цій залі, не давати можливості опозиції приймати актуальні закони, блокувати створення тимчасових слідчих комісій, для того щоб громадськість не дізнавалась правду. Ви цинічно топчетесь по святинях, по українській мові, але знайте і пам’ятайте, українська команда під назвою: "За Батьківщину!" обов’язково переможе на цій боротьбі і переможе на чолі з Тимошенко. Слава Україні! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! У нас сьогодні відповідно до статті 25 Регламенту відводиться час, можливість для виступів уповноважених представників фракцій з заявами, повідомленнями і з запитами. Я прошу народних депутатів, які будуть виступати від фракцій, записатися на виступ.

Поки здійснюється запис, надаю вам інформацію про підсумки пленарної роботи Верховної Ради України за період з 19 по 22 червня 2012 року.  Відбулось 6 пленарних засідань Верховної Ради України. Розглянуто 95 питань порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 24 закони та 16 постанов, 8 законопроектів  прийнято за основу, 2 законопроекти направлено до комітету для підготовки на повторне перше читання, 7 законопроектів та 1 проект постанови повернуто на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи, 14 законопроектів та 2 проекти постанов відхилено. За результатами розгляду пропозицій Президента України 2 закони прийнято в цілому з урахуванням пропозицій Президента України, 1 закон направлено на доопрацювання до комітету. Проголошено 161 депутатський запит.

Шановні народні депутати, я навів вам цю статистику для того, щоб нагадати, що на цей пленарний тиждень у нас передбачено до розгляду майже вдвічі більше питань. Якщо у вас буде бажання, то вечірнє засідання можемо продовжувати.

Тепер переходимо до виступів представників фракцій. Народний депутат Шишкіна… Хто буде виступати? Арсеній Яценюк, будь ласка. Наступною буде виступати Сорочинська-Кириленко.

Шановні колеги, два регламенти, тобто 8 хвилин.

 

10:07:09

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний український народ, шановні члени парламенту! Закінчилось Євро-2012 – і ми можемо сміливо сказати про те, що українці пройшли тест на європейськість. Ми, дійсно, довели, що ми європейська держава. Проте українська корумпована і авторитарна влада такий тест на європейськість не пройшла. Саме завдяки цій владі сьогодні українці не мають можливості пересуватися вільно теренами Європейського Союзу, саме завдяки цій владі до сьогоднішнього дня Україна не підписала зону вільної торгівлі і угоду з Європейським Союзом про політичну асоціацію.

Тому об’єднана опозиція "Батьківщина" чітко наголошує: Євро пройшло, час каміння розкидати закінчився, тепер будемо збирати каміння. Опозиція вимагає створення слідчої комісії на предмет використання 10 мільярдів доларів США, які поступили на будівництво об’єктів інфраструктури Євро-2012 з кишень 46 мільйонів українців. Саме 46 мільйонів українців зробили це "Євро", вони заплатили свої податки, вони заплатили свої кошти. І українці мають право знати, куди пішли ці кошти і притягнути до відповідальності тих, хто розкрав десять мільярдів доларів США.

Окремо хочу зазначити про те, що близько чотирьохсот тисяч наших західних друзів відвідали останній матч, відвідали без віз, відвідали без черг. Чого не скажеш про громадян України. Відповідно до останнього висновку Європейської комісії навіть Молдова перегнала Україна сьогодні в отримані безвізового режиму. З Україною не підписаний план дій по завершенню першого етапу безвізового режиму. Вина в цьому лежить персонально на Президенті Януковичі і на, так званій, більшості. Ви маєте більшість, проте ви не спромоглись прийняти відповідні закони для того, щоб у могли вільно перетнути кордони країн-членів Європейського Союзу. Опозиція вимагає від більшості негайно прийняти весь пакет необхідних документів для того, щоб Європейська комісія підтвердила просування України по  шляху безвізового режиму. Ми вимагаємо для українських громадян європейського майбутнього, ми вимагаємо для українських громадян безвізового режиму, ми вимагаємо від Президента Януковича і парламентської більшості негайно прийняти відповідні закони.

Проте парламентська більшість цю більшість використовує не для громадян України, а використовує її для розколу України, використовує її в першу чергу для знищення української держави і для знищення української мови. Так декілька тижнів тому 234 антиукраїнські і антидержавні картки  зробили перший крок до того, щоб знищити українську мову. Ми наполягаємо на тому, що в Україні, відповідно до статті 10 Конституції, є, буде і залишається єдина державна мова – це українська. І щоб ви не робили, ви ніколи не позбавите Україну її душі і її мови.

Окремо зазначу про те, що голосування відбувалося 234 картками. Треба відходити від карток, а переходити до персональної відповідальності кожного. Опозиція заявила про те, що ми із сьогоднішнього дня вимагаємо виконання Конституції щодо особистого голосування. І власним прикладом, і власною відповідальністю показуємо те, що тільки народний депутат України має право голосувати, а не його колега. Переконані в тому, що особисте голосування ніколи не дасть 226 голосів за цей антидержавний і антиукраїнський закон.

Ми вимагаємо із сьогоднішнього дня від цієї так званої влади і більшості виконання української Конституції щодо особистого голосування і виконання української Конституції щодо її базових статей, в тому числі,єдиної державної мови. Використовуйте більшість не для розколу країни, а використовуйте більшість для того, щоб підняти соціальні стандарти, прийняти закони, які внесла опозиція по підвищенню мінімальних прожиткових рівнів, заробітної платні, пенсії, введення кримінальної відповідальності за голосування чужими картками, антикорупційної люстрації і реального просування України на шляху до Європейського Союзу, а не коліть країну.

Ми знаємо про те, що об’єднана опозиція буде боротися за майбутнє країни і ми виберемо це майбутнє країни на чесних парламентських виборах 2012 року. Щоб ви не робили, ми будемо рухатися вперед. Щоб ви  не робили, Україна залишиться державою із своєю мовою. Прийде час, коли не буде Президента Януковича, прийде час, коли Партія регіонів залишиться тільки в історичному довіднику Верховної Ради України, прийде час, коли більшість з тих, які сьогодні сидять за цими лавами і мають значки народних депутатів України,  не будуть народними депутатами України. І прийде час, коли ваші діти і онуки прийдуть і зададуть вам просте запитання: "Тату чи діду, чому ти продав Україну, чому ти продався Януковичу?" (Оплески)  В Україні не вмерла ні слава, ні воля, ні українська мова. І ми зробимо все для того, щоб українська держава процвітала. А ті, хто зрадив українську державу, понесли за це відповідальність. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сорочинська-Кириленко, група "Реформи заради майбутнього". Будь ласка, ви будете виступати? Наступним буде виступати Петро Симоненко.

 

10:14:23

ГАСЮК П.П.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні радіослухачі! В березні цього року Президент України Віктор Янукович окреслив стратегічні напрямки соціальних реформ, мета яких – підвищення якості життя громадян.

Сутність президентських соціальних ініціатив зводиться, в кінцевому рахунку, до  підвищення ефективності соціальної політики та утвердження соціальної справедливості, у тому числі, шляхом вирівнювання та подолання депресивних територій.

У цьому контексті депутатська фракція "Реформи заради майбутнього". Вважає своїм обов'язком звернути увагу профільних міністерств, керівництва уряду та Верховної  Ради до нагальних соціальних проблем Чернігівської області, що потребують невідкладного вирішення.

Усі ми, і насамперед, керівництво відповідних органів державної влади, повинні пам'ятати про те, що Чернігівщина, а особливо її північні райони чи не найбільше постраждали від Чорнобильської аварії. Низка соціально-економічних причин, у тому числі, складна екологічна ситуація  стало одним із головних факторів фактичного виродження населення області, де смертність перевищує народжуваність у 2,4, а у селах у 4 рази. Згідно із прогнозами демографів при збереженні таких темпів скорочення населення Чернігівської області через 50 років може зникнути з адміністративної карти України. З огляду на вище сказане, депутатська фракція "Реформи заради майбутнього" упевнена, що з боку  відповідних органів державної влади особлива увага повинна приділятися вирішенню питань соціального захисту та медичного забезпечення мешканців області, які зазнали радіоактивного забруднення, і передусім дітей, нашого майбутнього та надію української держави.  Втім у  нашому повсякденню все частіше стають випадки брутального ігнорування чинного законодавства щодо соціального захисту та  медичного забезпечення населення, яке постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС.

До лідера нашої депутатської фракції "Реформи заради майбутнього" народного депутата України Ігоря Рибакова масово звернулися жителі Чернігівщини з проханням допомогти відшукати правду, відновити справедливість та захистити  їх законні права та інтереси. Так з 1 квітня 2012 року і до кінця навчального року в 45 навчальних закладах, розташованих на радіоактивно забруднених територіях Корюківського, Новгород-Сіверського,  Семенівського та Сосницького районів, майже 5,5 тисяч дітей були позбавлені гарячого харчування через   скасування  Міністерством соціальної політики України відкритих конкурсних торгів на закупівлю послуг щодо забезпечення харчування дітей, які проживають на забруднених територіях. І це попри те, що безкоштовне харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів освіти, студентів коледжів та технікумів, розташованих на територіях радіоактивного забруднення передбаченого Законом України  "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Цинізм і  зухвалість цієї ситуації посилюється тим, що з огляду на скасування гарячого харчування цим дітям передбачали згідно з відповідною постановою уряду грошову компенсацію, аж від 180 до 190 гривень за місяць залежно від вікової категорії. Чи варто говорити про те, що цих мізерних грошей аж ніяк не може вистачити для того, щоб прогодувати дитину, а тим більше підлітка.

З огляду на зазначене депутатська фракція "Реформи заради майбутнього" звертається до віце-прем'єр-міністра України, міністра соціально-політики Сергія Тігіпка та Прем'єр-міністра України  Михайла Азарова з  проханням взяти під особистий контроль цю ситуацію і вжити невідкладних заходів щодо забезпечення та  дотримання законних прав школярів Чернігівщини. Впевнені, що осіб, з вини яких діти були позбавлені  гарячого харчування, необхідно притягнути до відповідальності, а школярам обов'язково відновити гаряче харчування у закладах освіти. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Петро Симоненко, фракція комуністів. Наступним буде виступати Євтухов.

 

10:18:37

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые граждане Украины, уважаемые  коллеги! Фракция Компартии поддерживает справедливые возмущения огромного числа простых наших  тружеников и пенсионеров первыми итогами так называемой медицинской реформы, которую они уже окрестили как кратчайшую дорогу на кладбище. По сути  она свелась  к механическому сокращению больниц, поликлиник, амбулаторий, усложнила получение гражданами не только бесплатной, но и квалифицированной медицинской помощи.

 Мы требуем остановить этот  беспредел. Вместо этого с 1 января 2013 года предполагается начать   ее очередной  этап, этап реформирования уже системы  скорой медицинской помощи.  Компартия категорически против реформирования всех специальных бригад скорой помощи, в  том числе, кардиореанимационных, ревматологических, педиатрических. Вместо высококвалифицированных  специалистов, способных оказать неотложную помощь, мы получим бригады пары медиков, задача которых не спасти больного, а доставить его до ближайшего медучреждения.   Уже сегодня из-за хронического недофинансирования скорой помощи, в Украине 76 процентов нуждающихся в ней  умирают, не дождавшись ее, или на пути в больницу.

А что будет после реформы? Ведь учитывая наши реалии и состояние дорог, критическое финансирование и материально-техническое  оснащение станций скорой помощи, не трудно спрогнозировать, что  скорая помощь запросто может в таких условиях превратиться в  труповозку. Автопарк скорой  изношен на 75 процентов потребности в оборудовании и медикаментах, финансируется только на 10 процентов. Бригады выезжают на дежурства   с переходной ампулой и мучительно решают, на кого ее потратить, на ребенка, или на пенсионера.

Все это, уважаемые коллеги, стало возможным потому, что в основе так называемой медицинской реформы лежит идея перехода к платной страховой медицине. Когда в стране процветает коррупция, когда половина экономики в тени, а половина затрат в конвертах, пенсионеры, рабочие, простые  служащие, учителя, те же врачи, все трудящиеся, вообще останутся без медицинской  помощи. Так, например, в Киеве вызов частной неотложки – это как минимум 800 гривен. Где простому труженику взять такие деньги при зарплате в 2 тысячи и при пенсии в тысячу гривен.

Уважаемые избиратели, очевидно, что проблема скорой помощи всего здравоохранения в Украине связанные, в первую очередь с критической недостаточностью государственного финансирования.

Согласно расчетам Всемирной организации здравоохранения расходы на медицину должны составлять не меньше, по меньшей мере, 5 процентов валового внутреннего продукта -  иначе она не лечит, а калечит. В развитых странах эта цифра колеблется от 7 до 15 и более процентов. В советской Украине, уважаемые коллеги, послушайте для того, чтобы еще и еще раз задуматься над тем, что у нас происходит. В советской Украине она достигала до 45 процентов, в сегодняшней буржуазной  не дотягивается и до 3,5. Я уже не говорю о нищенских зарплатах тех, в чьих руках сегодня находится человеческая жизнь.

Поэтому начинать надо не с уничтожения существующей системы здравоохранения, не с реорганизации скорой помощи в интересах частного медицинского бизнеса, а с наведения должного порядка с гарантированного государством финансирования всей медицинской отрасли на уровне не менее 10 процентов валового продукта.

Где взять средства, как всегда возникает этот вопрос. Ответ на него мы, коммунисты дали в нашей антикризисной программе. Необходимо вывести экономики из тени. Обеспечить отечественную промышленность, в том числе медицинскую фармакологическую доступными кредитами под 2-3 процента годовых. Установить жесткий контроль над ценами на лекарства. Привлечь в бюджет дополни тельные средства можно  и нужно за счет введения прогрессивной шкалы налогообложения налога на роскошь. Государственная монополия на водку и табак - это еще 30 процентов к бюджету, часть из которых можно будет направить на медицину. Мы сделаем все возможное, чтобы вернуть народу бесплатную медицину. Качественной и доступной, и бесплатной медицине в Украине обязательно быть. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Єфремов, фракція Партії регіонів. Наступним буде виступати Гриневецький.

 

10:22:56

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый председатель, уважаемые коллеги! Футбольных праздник Евро-2012, к которому мы напряженно готовились несколько лет – завершился. Наша страна успешно справилась с этим вызовом и на "отлично" сдала сложный экзамен.  Украина доказала способность воплощать в жизнь проекты общеевропейского масштаба. Кампания по дискредитации государства, которую раздували отдельные представители оппозиции и при поддержке из-за рубежа, с треском провалилась. Сотни тысяч болельщиков-европейцев открыли для себя Украину, как страну трудолюбивых, искренних людей.

Мы построили и реконструировали сотни объектов инфраструктуры, они изменили лицо страны и будут служить долгие годы. Настоящими победителями Евро, независимо от спортивных результатов, стал наш народ, как единая команда.

Я убеждён, впереди у нас ещё много больших побед! Проведение чемпионата, кроме прочего, дало положительные импульсы украинском экономике на фоне нарастающих во всём мире проблем. Рост ВВП в первом полугодии, не смотря на мрачные прогнозы скептиков, сохранился в положительной динамике и превысил 2 процента. Доходы бюджета выросли на 14 миллиардов. Достигнутые результаты обеспечили финансовый ресурс для выполнения социальных инициатив Президента Украины.

Руководством страны принято решение направить более 33 миллиардов на повышение уровня жизни граждан. Первые повышенные выплаты люди получили уже в мае. Весомым фактором стабильного развития государства остаётся слаженная работа Верховной Рады. За X сессию парламентское большинство обеспечило принятие решение по 605 вопросам повестки дня.

Поддержаны десятки общественно важных законов. В первую очередь это Уголовно-процессуальный кодекс, Закон об адвокатуре, о нотариате, и готовящийся к рассмотрению Закон о прокуратуре. Комплекс этих документов революционный по своей сути. Он направлен на гуманизацию правовой системы страны. На первое место в отношениях человека и общества, государства мы впервые поставили человека.

Отказ народных депутатов от льгот стал первым шагом к восстановлению принципа равенства каждого человека перед законом. Следующим решительным шагом в этом направлении станет снятие депутатской неприкосновенности. Наша фракция готова это сделать уже на текущей неделе.

В постоянном диалоге с обществом и специалистами мы совершенствуем Налоговый кодекс. Принятый на этой сессии и подписанный Президентом закон значительно облегчит деятельность малого и среднего бизнеса. Упрощено администрирование налогов, сняты многие бюрократические преграды для предпринимателей. Вступил в силу новый Таможенный кодекс. Главная его задача – повысить прозрачность отношений бизнеса и таможенных органов.

Уважаемые коллеги, завершается десятая сессия. Предстоящие месяцы для многих из вас будут наполнены работой в рамках парламентской избирательной кампании. Уже сегодня авансом оппозиция обвиняет власть в якобы грядущих фальсификациях. Как известно, больше всего лгут во время войны, после охоты и перед выборами. Господа, это только ваше желание, но однозначно не наши планы. Проведение честных выборов является принципиальной задачей действующей власти. Как по итогам Евро 2012, мы вновь посрамим скептиков. Избрание нового состава парламента будет организовано на европейских принципах законности, прозрачности и демократии.

Но интересы страны и ее перспективу нельзя сводить только к качеству избирательной кампании, пришло время дать ответы на значительно более масштабные вопросы: усиление конституционных гарантий прав человека, становление гражданского общества и институтов прямой демократии, наконец, общая философия построения системы власти в…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

ЄФРЕМОВ О.С.  Эффективной площадкой для поиска ответа на эти вызовы призвана стать Конституционная ассамблея. В этом формате должна состоятся серьезная дискуссия общества и политиков, в том числе и оппозиционных. Конструктивный диалог во благо людей и Украины – это и есть та платформа, которая консолидирует все политические силы в стенах парламента, и, надеюсь, убережет нас от дальнейших ошибок. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сергій Гриневецький, фракція Народної Партії.

 

10:27:42

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! За останній місяць Україна дійсно достойно склала іспит на європейськість. І найголовніший висновок полягає в тому, що міжнародний імідж країни має створюватися не лише з нагоди футбольного чемпіонату чи якоїсь іншої знаменної події, це має бути повсякденною турботою всіх гілок влади. У 2013 році Україна   головуватиме в ОБСЄ. І ми маємо використати цей шанс задля підвищення міжнародного статусу держави. Сьогодні ми де-факто вступили в кампанію по виборах Верховної Ради України, яка стане черговим випробуванням для нас та об'єктом прискіпливої уваги з боку світової спільноти.

Поряд із виборами ключовою політичною подією року стає конституційний процес. Протягом останнього десятиліття ми неодноразово були свідками невдалих спроб змінити Основний Закон. На мою думку, одна з причин цих невдач полягає в тому, що Конституцію розглядали не як знаряддя права, а як знаряддя управління, намагалися її виправити під кон'юнктуру поточного політичного моменту. Крім того, від конституційного процесу намагалися відсторонити єдиний законодавчий орган – Верховну Раду. І принципово важливим є те, що оновлення Конституції має відбутися при суворому дотриманні положень розділу ХІІІ діючої Конституції, як це зафіксовано в указі Президента України.

В процесі роботи над новою редакцією Основного закону потрібно відповісти на ключове конституційне питання – яку державу ми прагнемо збудувати, який буде її устрій, форма правління, політичний режим? І вже виходячи з цього, вибудовувати архітектуру державної системи.

Очевидно, що оновлена Конституція має стати результатом компромісу, новим суспільним договором, у якому серед іншого буде врахована культурна, історична специфіка окремих регіонів країни. Зроблений черговий крок на шляху демократизації суспільства через розширення участі громадян в управлінні державними справами, децентралізація, розширення повноважень місцевого самоврядування, виховання відповідальності місцевої влади через розширення її повноважень, створення ефективної судової системи, відповідальної перед законом – таким, на мій погляд має бути порядок денний конституційного процесу. В цьому контексті можна вітати проголошений Президентом України намір щодо необхідності реформи місцевої влади.

Не слід забувати, що ми з вами ухвалили Закон про основи зовнішньої та внутрішньої політики, згідно з яким наша держава проводить політику позаблоковості. Гадаю, що це положення також має знайти відображення в  Основному законі. Потрібно чітко на конституційному рівні визначити  правовий статус  головного національного  багатства – землі, усунути існуючі  розбіжності та протиріччя у цьому питанні. Також потрібує закріплення у якості конституційної  норми прямої дії   захист права власності.

Однак  конституційний процес не одномоментний акт. З ухваленням Основного закону  він тільки починається. Будь-які зміни до Конституції вимагають внесення змін до  десятків законодавчих актів та ухвалення нових. Ми  приймаємо безліч нових законів і майже відразу приймаємо поправки до них. Як результат, ускладнюється процес   введення законів в дію, а деякі з них взагалі залишають на папері  згадку про найкращі побажання парламентарів.

Низька якість законотворчого процесу  є однією з ключових перешкод на шляху  становлення правової держави. Ми маємо пам'ятати, після чергових виборів, як і після Євро-2012 життя не закінчується, воно тільки починається.  Новообраним депутатам доведеться брати активну участь у конституційному  процесі, а отже і …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, виступи  завершено. З приводу пропозицій, які потребують реагування,  я просив  би підготувати відповідні звернення та  доручення. Це я звертаюсь до секретаріату.

Віктор Матчук, будь ласка, що у вас?

 

10:32:26

МАТЧУК В.Й.

Дякую, Володимире Михайловичу.  Дорогі друзі, шановні колеги, я хочу звернутися до вас  з проханням, з проханням, яке викладене в моїй заяві. Не там часто у цих стінах лунають такі  заяви, і  тим більше я прошу врахувати її.

Отже, заява: "Верховній Раді України  народного депутата України Матчука Віктора Йосиповича. Заява: "Я, народний депутат України шостого скликання, Матчук Віктор Йосипович на позачергових  виборах народних депутатів України 30 вересня 2007 року був обраний    по багатомандатному загальнодержавному округу від блоку "Наша Україна – Народна самооборона", набув депутатських повноважень 16 липня 2010 року. З урахуванням того, що 2 липня 2012 року я припинив членство в партії "Наша Україна", вважаю неможливим своє подальше перебування в Верховній Раді України шостого скликання, до складу якої я обирався за списком блоку від партії "Наша Україна". На підставі пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України та пункту 1 статті 4 Закону України "Про статус народного депутата України" заявляю про складення депутатських повноважень".

Шановні колеги! Я прекрасно розумію, що для того, щоби ця заява набула чинності, потрібно, щоби тут було проголосовано конституційною більшістю складення депутатських повноважень. Я знаю, що у відповідності до закону потрібно, щоби ця заява попередньо була розглянута в профільному комітеті. Але ця норма передбачена, в першу чергу, для якихось нестандартних ситуацій. В даному випадку я ось тут перед вами, як ви бачите, живий, здоровий, при своїй пам'яті, в здоровому глузді і без всякого примусу озвучую цю заяву. Роблю це не тому, що не поважаю український парламент, а навпаки переконаний в тому, що саме парламентаризм в Україні може дати нові і позитивні поштовхи в розвитку української держави.

Шановні колеги з фракції Комуністичної партії України, шановні колеги з фракції Партії регіонів, шановні колеги з фракції "Блоку Литвина", "Реформи заради майбутнього", дорогі друзі з опозиції! Дуже прошу вас не бути формальними і зараз поставити на голосування, і задовольнити мою заяву. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Я думаю, що це винятки у Верховній Раді України, коли народний депутат мотивує свою позицію і звертається до Верховної Ради з пропозицією прийняти рішення про дострокове припинення його повноважень. Якщо не помиляюсь, таке зробив був у свій час народний депутат Вакарчук. Тому, я думаю, треба нам підтримати таку позицію, я сказав би, принципову і благородну, нашого колеги Віктора Матчука – і прийняти відповідне рішення.

 Тому я ставлю на голосування пропозицію про дострокове припинення повноважень народного депутата України Матчука Віктора Йосиповича у зв’язку з особистою заявою. Прошу голосувати.

 

10:36:17

За-298

Рішення прийнято.

Шановні колеги, дозвольте від вашого імені подякувати Віктору Йосиповичу Матчуку за плідну, спокійну, зважену роботу у Верховній Раді України, за його принципову позицію. (Оплески)

Шановні народні депутати, пропоную вашій увазі оголошення. Відповідно до статті 13 Закон України "Про статус народного депутата України", статей 59 і 60 Регламенту Верховної Ради України та згідно особисто поданих заяв повідомляю про вихід народних депутатів України: Василенка Сергія Володимировича і Харовського Сергія Юрійовича – зі складу депутатської фракції „Наша Україна – Народна самооборона” та їх входження до складу депутатської фракції Партії регіонів.

Шановні народні депутати, дві фракції… (Шум у залі) Так дайте мені матеріал, у мене матеріалу немає. Ще повинно бути входження народного депутата Бондаря, да? Чи Богдана? Дайте мені матеріали, я оголошу. Мені не дали матеріалів. Ну так, будь ласка, дайте, я оголошу, шановні колеги.

Дві фракції: фракція Народної Партії і група "Реформи заради майбутнього" – відповідно до Регламенту звернулися з вимогою про  проведення перерви для того, щоб мати можливість оголосити заяву. Із заявою виступить Олег Зарубінський, будь ласка.

Подайте мені там матеріали наступні, щоб я оголосив про входження до фракції.

 

10:38:18

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановні громадяни!   Євро-2012 успішно завершилося і абсолютно справедливо нарешті сьогодні подякувати всім організаторам, всім громадянам України, будівельникам, волонтерам, всім, хто не скиглив, а працював на це свято. Прошу подякувати! (Оплески)

Євро-2012 приніс відчуття гордості і самоповаги тим, хто вірив в Україну і щиро бажав Україні добра. І викликав розпач у стані іноземних спадкових україноненависників, що виливали потоки бруду на нашу країну і наш народ і все робили, щоб зашкодити проведенню Євро в Україні. А ще він навів смуток на деяких місцевих псевдо-патріотів, хто передрікав і накаркував всілякі лиха і нещастя напередодні і під час Чемпіонату, а заодно вимолював всілякі санкції і бойкот України, і хто, стоячи навшпиньках, жадібно і з радістю ковтають кожну облуду виголошену на адресу України їхніми покровителями і спонсорами з-за кордону. Немов прикусили язика, коли ображають наших людей і наш народ. Зазнала краху зрежисована, антиукраїнська інформаційна кампанія брудних закордонних писак, натхненних деякими своїми лицемірними політиками, які називали Україну "країною повій", а наших громадян – "расистами". Україна – не країна повій, а країна красунь, а не їхніх… та не їхніх багатоповерхових борделів. (Оплески) А ще ми більше європейці, ніж багато хто з них. І не тільки тому, що коли у величні і цивілізованій  Київській Русі правили світочі духу і інтелекту – Ярослав Мудрий і Володимир Мономах, в більшості їхніх нинішніх столиць були непролазні хащі з дикими ведмедями і варварськими племенами. І не тільки тому, що не наше, а їхні предки розпочинали війну за війною, одну кривавішу за іншу. І не тільки тому, що ми розрізняємо, що таке справжні християнські європейські цінності, а що таке содом і гоморра. А тому, що як пересвідчилися наші численні гості на Євро, українці доброзичливі і не агресивні, гостинні і не зверхні, мають власну гідність та не вчать жити інших і насправді почасти більше європейці ніж ті, хто нас вчить європейськості. Так, Україна одна з наймолодших країн, що здобула незалежність у новітній час, і в нас чимало проблем, але це країна з талановитими, працелюбними і красивими людьми. І коли хтось там буде перезрівати, закисати і покриватися павутинням у своєму ситому чванстві, Україна буде розквітати і йти вперед, бо в нас молода, гаряча і свіжа кров.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, нам потрібно розглянути пропозицію про включення до порядку денного низки проектів законів.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України… (Шум у залі)

Будь ласка, запишіться. Чотири – за, чотири – проти.

Будь ласка, мікрофон.  Євтухов, будете виступати? Мікрофон, будь ласка. Олександр Єфремов. Будь ласка.

 

10:42:24

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, я понимаю, что в некоторых стоит цель затянуть работу Верховной Рады, чтобы мы ничего не приняли. Но вообще-то у нас другая должна цель стоять. Мы работаем последнюю пленарную неделю, возможно, если никто не хочет продлевать дальше работу. Поэтому я предлагаю не устраивать какую-то демонстрацию и шоу из совершенно практичной работы Верховной Рады по законотворчеству и включить в повестку дня те законопроекты, которые сегодня нужны для государства, которые согласованы с Кабинетом Министров, с Администрацией Президента, с Национальным банком для того, чтобы мы успешно завершили работу сессионной недели, так как работали практически всю эту сессию. Спасибо всем за поддержку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Бондаренко, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:43:12

БОНДАРЕНКО В.Д.

Шановні колеги! Володимир Бондаренко, Блок Юлії Тимошенко. Я хотів би звернути увагу на те, що  внесення законопроекту про те, щоб добавити прокуратурі Генеральній  174 мільйони гривень є абсолютно цинічною дією Партії регіонів, яка сьогодні довела країну до такого стану. Ми винні за кордон біля півтрильйона доларів. Запас валютний скоротився тільки  за один рік  на  10 мільярдів доларів. Ми маємо  сьогодні дірку  в бюджеті біля  50 мільярдів гривень. І пропонується збільшити фінансування прокуратури, яке й так було збільшено до мільярда гривень, безпрецедентно велика сума. І це в умовах, коли сьогодні вишукуються якісь там  гроші нібито на соціальні програми.

Вибачте, шановні друзі, але  годувати прокуратуру, яка знущається над громадянами України, а ми це бачимо на процесі Юлії Тимошенко, Юрія Луценка і тисяч мільйонів простих громадян  -  це є цинізм. Не треба підтримувати це. Це є те, що неприпустиме в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гривковський. Відмовляється. Кармазін, будь ласка.

 

         10:44:26

         КАРМАЗІН Ю.А.

         Юрій Кармазін, українська опозиція, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати!  Шановні громадяни України! Вдумайтесь, які законопроекти поступають у Верховну Раду? До речі,  я хочу звернути увагу, що  поступив перший законопроект про внесення змін до Закону про Держбюджет 27 липня, 27 червня  тільки, другий законопроект –  2  липня,  і вони вже сьогодні ставляться. По одному додатково – 174  мільйона, по другому  -  24, 3  мільярда, ціна питання  по другому. І це без висновків Головного науково-експертного управління надається нам сьогодні  сюди на повному серйозі і нас закликають щось   не  тормозити.

Я уважно прочитав ці  законопроекти, в тому числі цей перший, який ставиться. І виявляється, що коли ми розглядали Кримінально-процесуальний кодекс  і казали, що цей  кодекс буде надзвичайно дорого коштувати для держави, нам тільки на ці місяця, для однієї акції,  для створення режимно-таємних підрозділів  для забезпечення  нагляду керівниками міських, районних, міжрайонних прокуратур, і для створення реєстру. Нам для цього потрібно уже 1074 особи і   нам для цього потрібно додатково  174 мільйони гривень, це тільки на цю частину року. А що далі буде?  А для чого    знищували військові прокуратури, де були всі умови для проведення таємних різних акцій?

Та  що ж це робиться, шановні? Це профанація при прийнятті закону. Нас обманювали з цієї трибуни, а тепер нам кажуть "давайте ще добавимо".  Я взагалі пропоную ввести новий термін в обіг, не "правоохоронних", а "владо охоронювних органів". На "владо охоронювані орагни"   у народу України грошей немає! У них мають бути  гроші на освіту, на охорону здоров'я…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Ляшко, одна хвилина, будь ласка.

 

10:46:58

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Дякую, Володимире Михайловичу. Користуючись нагодою,  я хочу звернутись до Генерального прокурора з таким питанням. 15 червня у  селі Здрягівка Городнянського району після    спілкування з працівниками міліції, повісився  27-річний Володимир Авраменко,  якого працівники міліції звинувачували в тому, що він там виростив 5 кущів коноплі. А сьогодні вночі повісився його молодший брат, 25-річний   Руслан Авраменко. Два хлопці, рідні брати, повісилися  після спілкування з працівниками міліції. Я хочу, щоб Генеральна прокуратура, яка має  мільярдні видатки в держаному бюджеті на так званий  прокурорський нагляд,  нехай вони візьмуть під контроль цю справу. Чому два молодих хлопці, після спілкування з працівниками міліції повісилися.

Так само, як молода дівчина… Наголошую, це село Здрягівка,  Городнянский  район. А  позаминулого тижня в місті Прилуки молоду дівчину (Чернігівська область) зґвалтували, і так само після спілкування з працівниками міліції вона раптом відкликала заяву. От чим має замчатися прокуратура, а…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (реєстраційний номер 10680). Прошу голосувати.

 

10:48:36

За-253

Рішення прийнято.

Так. Тепер, шановні колеги, проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо державних запозичень) (реєстраційний номер 10683). Будь ласка, запишіться. Так, прізвища, будь ласка. Так, Гривковський  відмовляється. Ярослав Сухий.

 

10:49:13

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, я пропоную підтримати пропозицію про внесення цього законопроекту до порядку денного.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Юрій Ганущак.

 

10:49:25

ГАНУЩАК Ю.І.

Юрій Ганущак, "БЮТ –  "Батьківщина". Панове, подивіться – це 24 мільярди. Для того, щоб ви оцінили, що це таке, це є охорона здоров'я і освіта, які фінансуються із державного бюджету разом взяті, і це запозичення. Бюджетний кодекс, взагалі кажучи, передбачає, що подібні зміни ми маємо вносити за фактом звіту про виконання 9 місяців. Ми хочемо зараз в кабалу засунути наше покоління майбутніх дітей, які мають розплачуватися за угоду з Китаєм. В Китаї взагалі це гроші, а для нас це серйозна сума. Чому раптом нам захотілося брати запозичення у тих же самих китайців для просування ж їхньої продукції  тут у нас. Це абсолютно ненормально! Це означає тільки одне, що нинішня влада вже повністю, повністю зрозуміла, що вона втрачає будь-які шанси бути переобраною і під самий кінець уже рве все, що може. Грабує Україну, а після мене – хоч потоп!

Тому що за гріхи цієї влади прийдеться розплачуватись майбутнім поколінням. Це навіть не 800 мільйонів, які ми подарували прокуратурі, це є 24 мільярди! Схаменіться все-таки в кінці кінців! Скільки можна отак грабувати?! Не можна ні в якому разі голосувати навіть за включення цього законопроекту в порядок денний. Тоді хоча б на Бюджетний кодекс зверніть увагу! Не порушуйте закон. Законники, називається.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, будь ласка.

 

10:51:33

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, українська опозиція, Партія захисників Вітчизни. Шановні народні депутати! Вдумайтесь, будь ласка, що відбувається. В державі абсолютно не повертається податок на додану вартість. Я хочу звернутися до представників уряду, до гаранта Конституції – Президента.

Я хочу, щоб він знав, що підприємствам, яким нібито повертаються, автоматично нараховується повернення ПДВ, насправді вони зараховуються за майбутні періоди, як податок з прибутку! Тобто, у нас існують підприємства, які вже виплатили на 5 років вперед податки, податкові зобов’язання перед державою. Такого ще ніколи з часів існування незалежної української держави в Україні не було!

Не зважаючи на це, вважається, що якимось чином ми вирулимо з тих колосальних запозичень, які зараз відбуваються. На що ж хочуть у нас зараз взяти гроші? Подивіться будь ласка, в законі написано, що це для того, щоб закупити, закупити, подивіться, що, - китайських засобів захисту рослин, насіння для сільськогосподарських культур і так далі.

Я понад три роки звертаюся до того, хто на всю Росію кричить, що я ж російський, а ви мене посилаєте далеко, до того, хто є головою окупаційного уряду, до пана Азарова, звертаюсь і кажу: колосальні наробки наших вчених, які сидять без копійки зарплати, по мікрохвильовим технологіям, колосальні наробки наших вчених, які говорять, як це вирішувати без китайців і на порядок вище і дешевше, ніж китайці. Нічого цього не робимо.

А  тепер  подивіться на цинізм: запобігання корупції. У проекті відсутні процедури, які можуть містити ризики. При 24 мільярдах (хтось у це повірить?) не стосується соціально-трудової сфери. Просто працевлаштовуються китайці, а не українці…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Симоненко від фракції, одна хвилина.

 

10:53:49

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция Компартии. Фракция проголосует в поддержку включения в повестку дня и рассмотрения этого вопроса по сути.

Я своим коллегам, кто выступает против, хотел бы напомнить, что благодаря вашей политике кредитование Международного валютного фонда обернулось для народа Украины петлей, которая требует сегодня и повышение постоянно тарифов на тот же газ, электроэнергию, ликвидацию социальных льгот определенных, которые имеют наши граждане. Это и принятие пенсионного законодательства. Именно ваша политика привела к тому, что Украина перестала быть политически независимым государством, если говорить ооткровенно.

Проблема села сегодня требует экстренного вмешательства со стороны государства, и в данном случае этот кредит, эта поддержка селян тем необходимым, которое даст возможность нашу землю сегодня использовать по назначению, а не так, как предлагают наши оппоненты, особенно националисты, которые уже, так скажем, ріпаком та соняшником только и засевают нашу землю и уничтожают ее.

Поэтому я считаю, уважаемые коллеги, стоит поддержать это предложение, проголосовать и оказать реальную помощь нашим селянам, в том числе, и ..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Шановні народні депутати, ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону  про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо державних запозичень) (реєстраційний номер 10683). Прошу голосувати.

                                

10:55:29

За-261

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 187, "БЮТ –  "Батьківщина" – 0, "Наша Україна – Народна самооборона" – 1, комуністів – 25, Народна Партія – 20, "Реформи заради майбутнього" – 18, позафракційні – 10.

Шановні народні депутати, тепер пропозиція щодо включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо видатків Центральної виборчої комісії).

Можемо голосувати? Будь ласка, запишіться. Так, прошу прізвища народних депутатів.  Володимир Бондаренко, фракція "БЮТ "Батьківщина".

 

10:56:25

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, фракція "БЮТ "Батьківщина".

Ви подивіться, що робиться. Ми отримуємо такий законопроект від нашого колеги за буквально декілька місяців до виборів. Для чого робиться – зрозуміло. Техніка, яку планується закупити, – це в основному системи моніторингу.

По-перше, я хотів би сказати, що одна така система на кожну дільницю буде коштувати біля 30 тисяч гривень. Дивна ціна, відеокамери і інше обладнання, яке для цього потрібне, коштує в 4 рази дешевше. Тому, проект, який передбачає безтендерну закупівлю цього обладнання, очевидно, наб'є кишені декільком спонсорам Партії регіонів і їхніх сателітів. Тому мова й не йде про те, щоби чесним зробити процес виборчий.

Чесним зробити процес виборчий можна тоді, коли іноземні та ніші спостерігачі будуть мати право контролю, в тому числі відеоспостереження безперервно на кожній дільниці під час виборчого процесу. Тут же передбачається фіксувати лише виборчий процес, щоб залякати людей, що ось ми будемо слідкувати, як ти голосував, да. А ось уже підрахунок голосів буде проводитися без фіксації. Також не буде фіксуватись робота окружних комісій та Центральної комісії, що і передбачає цей проект. Тобто цей проект    не на покращення технічних умов діяльності всієї виборчої системи України, а виключно для того, щоби використати, ну, майже мільярд державних грошей для того, щоби використати це все для своїх спонсорів і контролювати перш за все виборців в тій частині, де вони голосують. Я вважаю, що ми ні в якому разі не повинні підтримати цей законопроект в такій трактовці.

Разом з тим, дійсно, колись треба буде і необхідно зробити повну інвентаризацію, що ж мають наші комісії, що ми кожного виборчого циклу закуповуємо, куди воно дівається потім і чому воно не зберігається, щоби державні кошти тратилися кожного разу економно і щоб вони покращували роботу комісії, а не погіршували її. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Каплієнко, група "Реформи заради майбутнього".

 

10:58:34

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичц. Шановні колеги, депутатська група "Реформи заради майбутнього" буде підтримувати цей законопроект і я доведу, чому. Це пов'язаний законопроект, який з іншим законопроектом 10681. А попередній виступаючий – це класична приказка, коли кажуть: "Бачило, що десь дзвонило, да не читало, що це воно таке є".

Я хотів би вам нагадати, що майже все, що було сказано, все неправда. Почитайте законопроект. По-перше, ніякої вартості в 30 тисяч гривень на дільницю там немає. По-друге, загальний бюджет складає 990 мільйонів гривень на всю Україну. Це той позитивний досвід, який вперше був впорядкований в Російській Федерації, яким пишаються всі демократичні країни світу. Я можу сказати, на мій погляд, вперше Забарський, народний депутат, вніс законопроект, який, за який я буду голосувати двома руками, тому що перед цим були якісь незрозумілі проекти по військовому майну.

Я хочу вам сказати, що цей законопроект додасть можливості проводити моніторинг не тільки впродовж голосування, але вести запис впродовж підрахунку голосів. Шановний Володимире Бондаренку, читайте закон.

І наступне питання. Цей законопроект, на мій погляд, слушний і позитивний, і потрібен цій державі. Тому що, якщо ми хочемо, щоб завтра Європа, яка налаштована на те, щоб поставити на коліна Україну завдяки отаким закликам і щоб ми тут признали вибори недійсними, то це зробить такі кроки неможливими. Тому давайте підтримувати. Не займайтесь політичною балаканиною. Правильний законопроект, підтримувати варто. Ми будемо голосувати за нього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Руслан Князевич, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

 

11:00:13

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Все дуже вірно сказано, тільки  воно не має жодного відношення  до того законопроекту, який ми зараз обговорюємо. Йде мова про  законопроект 10682 щодо внесення змін до Державного бюджету України. А  обговорення  довкола  Закону насправді відбувається 10681 щодо так званої необхідності процедури відкритості, прозорості виборчого процесу.  

Так от, шановні колеги,  це вперше за історію, принаймні, мого перебування  у парламенту ми виділяємо кошти з Державного бюджету на виконання  закону, який не прийнятий ще. Подивіться, спочатку  10682, а потім аж  у кінці 10681. Та  ми ще не знаємо чи ми той приймемо, ми не розуміємо  як його приймати. На той  ще немає висновку  ні профільного комітету, а на цей немає висновку бюджетного комітету. На жоден з цих двох немає висновку  науково-експертного управління, тому  що законопроекти дуже дивні і викликають багато підозр.

Зважаючи на це, скажіть, будь ласка,  а хтось питав Центральної виборчої комісії  чи вона просить цих коштів і чи  вона технічно? До чого Центральна виборча комісія до перекладання Інтернету? Центральна виборча комісія зараз  мусить   відкласти всю свою роботу і  протягом кількох місяців займатися технічною працею – це абсурд.

Друге питання. Скажіть, будь ласка, нещодавно ми закупили  10 тисяч відеокамер, веб-камер на обладнання  пунктів зовнішнього незалежного оцінювання.  Що ми робимо з цими  видеокамерами? Ми вже їх списуємо, треба тепер нові гроші на нові веб-камери. Може буде логічніше заощадливіше підходити і ті відеокамери використовувати на будь-які інші потреби, у тому числі  на вибори, якщо є таке бажання у більшості і у влади.

Тому, шановні колеги, ми  не розібралися ще у суті питання. Профільний комітет  ще не  розумів і не порахував всі видатки і доцільність  цих видатків, а ми вже зараз  негайно включаємо, я боюся, що комусь кортить навіть в цілому без  розгляду у комітетах і в сесійній залі ці питання обговорювати.

Тому наполягаємо, щоб цей законопроект і законопроект 10681  був предметом розгляду, як цього вимагає Регламент, у профільних комітетах, і тільки  після того був тільки у першому читанні тут розглянутий…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Михайло Чечетов, одна хвилина.

 

11:02:34

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, как вы понимаете, на кону стоит престиж страны, а в основе этого престижа честные, публичные, прозрачные, законные, объективно проведенные выборы. И на сегодняшний день, на мой взгляд, все мы заинтересованы в этом, хоть оппозиция, хоть большинство, поскольку речь, еще раз повторяю, идет о самом главном – о престиже государства. Поэтому все время звучала критика из разных уст в части того, что возможны фальсификации и так далее, и так далее. Поэтому, со своей стороны, большинство предпринимает те шаги, чтоб максимально минимизировать возможности искажения результатов свободного волеизлияния. И этот закон как раз на это и направлен. И если мы хотим обеспечить прозрачность выборов, объективность и честность результатов, я думаю, мы должны проголосовать, в противном случае будет двойной стандарт: говорить одно, а на самом деле делать другое. Мы предлагаем проголосовать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Обговорення цього питання завершено. Цілком очевидно, що в запропонованій пропозиції закладений принцип: "Опікшись на молоці, починаємо дмухати на холодну воду". Шановні колеги, ці безмежні розмови про те, що будуть вибори нечесними, недемократичними, що нам тільки допоможуть спостерігачі міжнародні, не витримують жодної критики. Якщо б ми всі діяли чесно, не потрібно було б спостерігачів таку велику кількість і не потрібно було б, очевидно, цього закону. Кошти великі, очевидно, нам треба подумати за тим, як створити комісію, якщо буде це рішення прийнято, для того щоб вона контролювала, як ці кошти будуть використані і ким вони будуть освоєні. А все інше – це розмови на користь бідних. Щоб в нас не було так, що в деяких регіонах голосували по 110 відсотків. Давайте тоді ми, якщо не довіряємо один одному, будемо довіряти техніці, але водночас забезпечимо контроль.

А, шановні колеги, поспішати не треба. Якщо включимо до порядку денного, щоб комітет розглянув всі ці закони, прийняли ми нормальне рішення. Розглянуть до четверга, я думаю, буде часу, приймемо рішення.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо видатків Центральної виборчої комісії) (реєстраційний номер 10682). Прошу голосувати.

 

11:05:26

За-260

Рішення прийнято.

Тепер вашій увазі пропонується, шановні колеги, проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо зміни назви бюджетної програми та перерозподілу асигнувань загального фонду державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції) (реєстраційний номер 10639). Будь ласка, запишіться.

Прошу прізвища. Володимир Карпук. Анатолій Матвієнко, будь ласка.

 

11:06:10

КАРПУК В.Г.

Прошу передати Матвієнку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолій Матвієнко, фракція „Наша Україна – Народна самооборона”. Потім буде виступати Юрій Ганущак.

 

11:06:14

МАТВІЄНКО А.С.

Анатолій Матвієнко, "Українська платформа", "Собор". Шановні колеги, я за те, щоб надавали правову допомогу нашим громадянам, тим більше в тій вакханалії, в якій вони сьогодні знаходяться. Але я принципово проти в такий спосіб, як ми зараз пробуємо робити.

Три моменти, на які я хотів би звернути увагу, чому за цей проект не можна голосувати. Ну, перше. Надання правової допомоги громадянам, яка програма закривається, і забезпечення формування системи надання правової допомоги – це дві великі, як в Одесі кажуть, різниці. І тому ми не можемо говорити, що це одне і те саме.

Друге: відсутні обґрунтування закриття однієї програми та відкриття іншої. Це порушення і Регламенту (частини третьої, стаття 91), і Бюджетного кодексу (частина перша статті 27-ї). Зрештою, це і порушення статті 42-ї Конституції України, де це віднесено до компетенції виключно уряду, і не може народний депутат в такий спосіб вносити пропозицію зміни до бюджету.

А я тут хочу сказати тепер про третій аргумент. Взагалі, Володимир Михайлович, звертаю вашу увагу і звертаю увагу бюджетного комітету і всіх наших колег-депутатів, що робить сьогодні уряд. Уряд сьогодні замість  того, щоб розглядати в законному процесуальному порядку зміни до бюджету, знаходить народних депутатів і через їхню ініціативу пробує внести, в тому числі і такого виду зміни до  бюджету. Це означає, що замість того, щоб ці зміни проходили всю процедуру, яка передбачена в Законі про Кабінет Міністрів, цієї процедури не проходить. Це означає, що Уряд не працює, це означає, що Уряд не виконує своїх функцій. І тому, Володимир Михайлович, очевидно, варто звернути увагу Уряду, який самоусувається, створивши якусь там репетицію засідання Уряду, і через депутатів вносить такі законопроекти, це заборонено. Тому голосувати не можна. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Ганущак, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

11:08:29

ГАНУЩАК Ю.І.

Юрій Ганущак, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

Значить, я до того, що Матвієнко, добавлю: абсолютно згідний з тим, що такі проекти має вносити, однозначно, тільки уряд. Тому що це, ну, таке наперстничество виходить якесь, що, очевидно, що Мін'юст відчуває, що такий проект не пройде, не пройде через чистилище уряду і тому шукають депутати****. Взагалі треба внести зміни до Бюджетного кодексу, якими зміни до бюджету можуть вносити тільки з ініціативи Уряду, тому що ми, у нас бюджет розповзається.

Тепер до того, що казав попередній наш один із виступаючих, пенсійну, так звану, реформу більшість голосувала, а не опозиція. Тому не треба валити з хворою голови на здорову. І крім того, запозичення по МВФ, вони ідуть на підтримання платіжного балансу, це треба теж пояснювати людям, а не на покриття дефіциту бюджету і запозичення МВФ є найдешевші. Ті запозичення, які здійснює наш Уряд, є найдорожчими за весь період, тому що ніхто не вірить нації і владі. І тому відсотки, які платять,  є дуже величезними. І ми, якщо ми не приймемо серйозні запобіжники у Бюджетному кодексі,  і це в моєму проекті є, що запозичення йдуть тільки до бюджету розвитку, то нас чекає дефолт точно такий самий, як був у Греції. Тому що Греція вилетіла в трубу не через те, що була величезна заборгованість, а тому, що 25 відсотків всього бюджету тратилися на обслуговування боргу. І в один день вони побачили, що немає чим давати здачу, як кажуть, у відомій українській приказці. Тому, панове, давайте з цим дуже уважно і дуже ретельно поводитися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення цього питання завершено.

Ви абсолютно праві з огляду на те, що законопроект, який має вносити уряд, мова йде про зміни до державного бюджету, мова йде про додаткові кошти, про перерозподіл коштів, це має враховуватися урядом і, як мінімум, це повинен був би бути один законопроект. Разом з тим, розуміючи процедурність проходження цього питання в Кабінеті Міністрів, послуговується допомогою народних депутатів. І щодо зміни до Бюджетного кодексу, ми не можемо внести зміни в Бюджетний кодекс, заборонивши депутатам вносити пропозиції щодо змін до державного бюджету. З цього приводу є рішення Конституційного Суду, яке забороняє депутату вносити проект державного бюджету, а проект змін до державного бюджету дозволяє. Така ситуація.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до додатку № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо зміни назви бюджетної програми та перерозподілу асигнувань загального фонду державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції) (реєстраційний номер 10639). Прошу голосувати.

 

11:12:06

За-256

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, пропоную вашій увазі оголошення.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" статтею 59 і 60 Регламенту Верховної Ради України та згідно особисто поданої заяви повідомляю про входження народного депутата України Богдана Руслана Дмитровича до складу депутатської фракції  "Блок Юлії Тимошенко –  "Батьківщина".    

Шановні народні депутати, прошу розглянути питання про включення до порядку денного проекту Закону про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року. 

Запишіться, будь ласка. Так, Володимир Каплієнко, група  "Реформи заради майбутнього". 

 

11:13:14

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, ну я, в принципі, по цьому законопроекту вже висловився в попередній редакції. Єдине, що  тоді не говорив  про гроші,    тому що,  безумовно,  подібні законопроекти вимагають фінансування.

Так, от сьогодні ми тут прямо поговорили по залу з народними депутатами, які зберегли ті чи інші дружні  відносини. І ви знаєте, що  лякає? Лякає те, що ми самі боїмося подібних ініціатив, не зрозуміло чому. Чому вважається, помилково, на  мій погляд, що відеоспостереження, яка не коштує 30 тисяч гривень, як казали наші попередники, встановлюється 2 відеокамери по різним кутам виборчої дільниці. І я як народний  депутат, який піде мажоритарщиком,  не маю можливості утримати  велику кількість офіційних спостерігачів, не маю.      Тому для мене як для маленького кандидата в депутати  це буде виходом  із ситуації.

Чому це  погано? Чому погано,  скажемо так,  відкрити і зробити більш прозорою систему голосування. Чому це погано?  Чому погано те, що вводиться система  додаткової зйомки відеокамерами на   виборчій дільниці впродовж підрахунку голосів, але не у відкритій формі як передбачалося, в принципі, впродовж всього дня, а в режимі запису,  яке може бути витребуване будь-ким, в тому числі і представниками слідчих органів, в Центральної виборчої комісії, які зберігаються один  рік після виборів. Що в цьому поганого? От мені особисто це незрозуміло.  І будь  які "закидони" накштал  того, що це  просто вимивання грошей з бюджету, ну, на мій погляд, це  просто незрозумілі речі.  То є неправда, я впевнений, що мова йде про  те, щоб зробити прозору систему моніторингу впродовж виборів.

Мало то, хочу сказати. Скільки сьогодні коштує відеокамера для відеоспостереження  Інтернет-протоколу? Ну 300 гривень, ну 250. Ну, скільки коштує навчання людей? Тобто це все призведе до того все, що буде побудовано у нас сучасну систему, Дай Боже, тільки встигнути, давайте приймемо його до завершення цієї сесії. Тому що, якщо ми приймемо у  вересні, в нього майбутнього немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Фомін, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

11:15:26

ФОМІН О.В.

Олександр Фомін. Прошу передати слово Сергію Соболєву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Соболєв, будь ласка. Наступним буде виступати В'ячеслав Кириленко.

 

11:15:31

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, одне з видань задало питання: "Чи є життя після Євро?".  От коли я  бачу такі законопроекти, то я розумію, що є життя після Євро. І коли відмивається мільярд гривень, вдумайтесь в це,  на 30 тисяч виборчих дільниць, то починаєш розуміти те, що сказав попередній виступаючий. Cкільки ж коштує веб-камера? Ну, нехай  250 гривень. Скільки коштує встановлення Wi-Fi на виборчій дільниці?   Ну, нехай 500 гривень. Звідки береться сума 30 тисяч гривень на одну виборчу дільницю, вибачте, цього ніхто не зможе зрозуміти.

А відповідь дуже проста. Відкрийте "Прикінцеві положення"  цього законопроекту, знову  все буде проводитись без застосування тендерних процедур.  Я думаю, що відповідь лежить на поверхні. Для того, щоб відмити мільярд гривень, використавши абсолютно чітку систему, буде зрозуміло, навіщо це далі буде використовуватися.

По-друге. Знаєте, один класик у Фонді держмайна сказав: "Все продадим, но Родину не опозорим". Оце мені нагадує знову цей законопроект, бо цей законопроект дає відповідь на ключове питання. А як можна контролювати під  час виборчого процесу обличчя людей, які  голосують, особливо, якщо це стосується невеликих сіл і селищ, де один одного дуже добре знають, де надаються послуги цим громадянам, де потім дуже легко проконтролювати, а ти прийшов на виборчу дільницю… Раніше застосовувались інші технології: це зняття бюлетеня через мобільний телефон і потім звіти відповідним особам, які отримували від цього винагороду. Я думаю, що цей прогрес технічний  можна зупинити, але ж не  можна використовувати кошти державного бюджету в такий спосіб, розбазарюючи мільярд гривень в умовах, коли ми беремо все нові і нові державні запозичення, більше того, не у прозорих міжнародних фінансових структур, а під відсотки 12-13, які потім треба буде віддавати.

Саме тому я вважаю, наша фракція…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

СОБОЛЄВ С.В. … цей законопроект  повинен бути доопрацьований і тільки після цього внесений на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. В'ячеслав Кириленко, фракція "Наша Україна - Народна самооборона".

 

11:18:05

КИРИЛЕНКО В.А

В'ячеслав Кириленко, партія "За Україну!"

Шановні виборці, ця влада часто бере на озброєння досвід, який брати зовсім необов'язково. От як ця вся історія, яка зараз буде запропонована українському народу і відеокамерами. Це Кремлівський досвід останніх виборів. Причому відео спостереження запроваджувалося Кремлем в Росії саме заради того, щоб відрапортувати спостерігачам і внутрішнім, і зовнішнім, що вибори в принципі не можуть відбутися із порушенням, тому що на кожній дільниці стоїть відеокамера.

Тому, на мою думку, питання не в кількості належності відеокамер а у якості демократії. Якщо в країні немає демократії, в країні політичні репресії, переслідування, відсутність рівних можливостей, то тоді влада встановлює відеокамери. Точно так зробили в Росії, точно так змавпувати Росію тепер хоче теперішня влада. Але є декілька а"але".

Перше. Особливо в провінції, особливо в селах ці відеокамери будуть засобом тиску на мешканців цих міст, містечок і сіл. Всі будуть казати: "Бачиш, камера висить, ми знаємо, як ти проголосуєш – будеш ти за Партію регіонів голосувати чи ні. Ми все бачимо".

Друге "але". Мільярд гривень. Якщо ви 17 мільярдів гривень хочете вкинути на реалізацію антидержавного закону про мови, то звичайно вам мільярд гривень із кишені простого українця – це півкопійки. Але це гроші, які будуть платити українці, проти яких це відео спостереження і буде встановлено.

І третє, останнє, але найважливіше "але". Друзі, оце коли голосування, то ті камери будуть працювати, а коли починається саме цікаве, про що ще товариш Сталін, ідейний натхненник більшості говорив, підрахунок голосів, то ці камери вимикаються. Так говорить проект закону. І потім відеозапис можна буде взяти через запит у Центральній виборчій комісії. Ми голосуємо проти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Ми голосуємо проти цього закону. Бо це не демократія, не контроль, а профанація! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Попеску.

 

11:20:29

ПОПЕСКУ І.В.

Попеску, фракція Партії регіонів. Вельмишановні колеги! Встановлення веб-камер для відеоспостереження за виборами сприятиме прозорості проведення парламентських виборів. В свій час Російська Федерація також пішла на те, що впровадила використання на дільницях веб-камер. І в Раді Європи цей факт вітали. Більш того, завдяки цьому вибори були визнані дійсними.

Звичайно, ті, що хочуть спекулювати навколо проведення виборів, все сьогодні кричать про фальсифікації. Оскільки вони не впевнені, що вони виграють ці вибори, і спробують поставити під сумніви. Звичайно, це їм не потрібно. Оскільки це є вагомий аргумент для того, щоб доказати, що вибори пройшли чесно і прозоро.

Партія регіонів буде голосувати "за", оскільки це є вимоги Ради Європи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, одна хвилина, будь ласка.

 

11:21:20

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Поправка. Вперше веб-камери були введені не в Росії, а в Грузії. 70 відсотків виборчих дільниць в Грузії свого часу були обладнані веб-камерами. Чому 70. Тому що у високогірних селах це не робилося. 70 відсотків були обладнані. Це заради об’єктивності, чому ж про це ви не говорите?

Ну, і другий момент. Коли закладається диспозиція з самого початку, що вибори будуть сфальсифіковані, що вибори будуть нечесними, очевидно, ця ініціатива певною мірою або значною мірою входить в суперечність наперед визначеним вже оцінкам, очевидно, вже прописаним оцінкам, як будуть відбуватися ці вибори. Прошу зважити на ці аргументи теж. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення питання. Тут у нас є певна дилема. Бо коли ми приймаємо Закон про вибори і виділяємо відповідне фінансування, то ми не вказуємо Центральній виборчій комісії, скільки треба мати комп’ютерів, як здійснювати підрахунок і таке інше.

Тому, за великим рахунком, нам треба порозумітись в одному: якщо ми підтримаємо встановлення відеоспостереження, а до речі, воно пропонується там і під час підрахунку голосів, то очевидно Центральна виборча комісія має тоді прийняти рішення, як застосовувати відеоспостереження.

Але разом з тим, оскільки є такий проект закону… Уже виступили всі. Є такий проект закону, я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів депутатів 28 жовтня 2012 року (реєстраційний номер 10681). Прошу голосувати.

(Шум у залі) Це окремий закон пропонує прийняти. Нам ще не вистачало почати вносити зміни до Закону про вибори. (Шум у залі)

  

11:23:20

За-255

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 184, "БЮТ  "Батьківщина" – 0, "Наша Україна – Народна самооборона" – 1 (перевірте, хто голосував), комуністів – 25, Народна Партія – 18, "Реформи заради майбутнього" – 18, позафракційні – 9.

Що?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З приводу чого? Ну, 10 секунд, будь ласка, Юрій Кармазін. З приводу чого? 10 секунд.

 

11:23:51

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановний Володимир Михайлович, спасибі, що надали слово. Справа в тому, що ми нібито приймаємо окремий закон. Ви ж добре розумієте, Володимир Михайлович, що Закон "Про вибори народних депутатів", саме туди ми маємо вносити зміну. Все інше…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Анатолійович. Шановні народні депутати, ми ще нічого не приймаємо.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до законів України "Про Кабінет Міністрів України" та "Про центральні органи виконавчі влади" (щодо діяльності міністерств та центральних органів виконавчої влади) (реєстраційний номер 10457). Прошу голосувати.

(Шум у залі) Зніміть голосування.

Будь ласка, запишіться тепер на виступ. Да, будь ласка, прізвища покажіть.  Так, запишіться, будь ласка, шановні колеги. Щось машина не хоче працювати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Втомилась.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, прізвище. Євген Кирильчук, фракція "БЮТ - "Батьківщина". Наступним буде виступати Володимир Карпук.

 

11:25:10

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Прошу слово передати  Павловському.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Бондаренку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Бондаренко.

 

11:25:19

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, "Блок Юлії Тимошенко". Шановні друзі, за це скликання я як член бюджетного комітету спостерігаю постійний процес нівелювання його ролі, ну, окрім окремих посадових осіб комітету, які виборюють собі на майбутні округи по 30, по 40, по 50 мільйонів і більше. А насправді бюджетний комітет втрачає абсолютно всякий вплив на процеси розподілу суспільних грошей. А це якраз і є одна з функцій публічної влади, одна з функцій Верховної Ради, щоб ми слідкували, куди йдуть державні гроші, які збираються з кишень громадян у вигляді податків.

Так от мова про що йде? Сьогодні Кабінет Міністрів цим законом хоче присвоїти собі повне право планувати роботу міністерств, але не просто планувати, а і фінансову діяльність міністерств планувати. Тобто бюджетний комітет абсолютно не буде контролювати головних розпорядників кредитів, які сьогодні, якими сьогодні є міністерства і відомства. Це все віддається на откуп Кабінету Міністрів і там міністр буде регулювати все, тому будь-які бюджетні перерозподіли, зміна програм фінансування потрапляє в руки виконавчої влади, що прямо протирічить конституційній вимозі, щоб бюджетний процес знаходився у Верховній Раді, а не в Кабінеті Міністрів.

Таким чином ми будемо спостерігати за тим, як розподіляються державні кошти або хтось буде спостерігати з цієї Верховної Ради, тому що такої Верховної Ради, яка є сьогодні, очевидно, державі не потрібно. Вона втратила всякий контроль за діяльністю виконавчої влади. Вона віддала на откуп основні свої функції. І тепер ми бачимо процеси, які потребуватимуть десятиліть розслідування: куди подівалися гроші на Євро, чому такі дорогі закупівлі, чому мільярд виділяється на вибори і вони підуть прахом, бо уже ніколи встановлювати ці камери і таке інше.

Тому, шановні друзі, не підтримуйте цей закон. Не можна цього робити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Карпук передає право на виступ  Анатолію Матвієнко, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Наступний буде виступати Григорій Смітюх.

 

11:27:28

МАТВІЄНКО А.С.

Анатолій Матвієнко, Українська платформа "Собор".

Шановні колеги, я хочу вибочитись за  активність і все-таки звернути вашу увагу на принципові речі відносно цього законопроекту. Законопроектом передбачається  надати декларативні повноваження, тобто обов'язкові  повноваження уряду затверджувати плани діяльності міністерств та  центральних органів виконавчої влади – головних розпорядників  коштів Державного бюджету. Що це означає? Це означає, що  тепер уряд централізовано буде слідкувати за кожним міністерством. Перш, ніж голосувати, вдумайтеся  у таку проблема, яка існує сьогодні в Україні.

Перше. Уряд і так має право контролю.

Друге. Уряд має  багато інститутів, які здійснюють контроль за використанням  державних коштів будь-яким міністерством  чи-то центральним органом виконавчої влади.

Третє. Є  класика. Якщо ми хочемо мати ефективну владу,  якщо ми хочемо мати ефективні міністерства,  то крім повноважень, якими вони наділені, вони мають  мати ще і право  ці повноваження використати.  Уряд забирає  сьогодні право, залишаючи лише обов'язки. Таким чином  ефективної діяльності ми мати не будемо.

І, нарешті, четверте. Ми йдемо або маємо  іти шляхом децентралізації  і деконцентрації, якщо ми хочемо мати  демократичну держави, де є противаги і взаємодія, де є взаємний контроль.

Цим законопроектом ми встановлюємо   надцентралізацію. А це означає, що ми йдемо  шляхом диктатури, шляхом встановлення у державі якогось  режиму, який ніяк демократичним назватися не може.

Тому  не можемо голосувати у такий спосіб за цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Смітюх, фракція Партії регіонів.

 

11:29:27

СМІТЮХ Г.Є.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, я звертаюся до всіх. Якщо ми  будемо обговорювати  включати чи не включати до порядку денного, ми сьогодні ми цілий день витратимо на те,  щоб включати чи не включати, все-рівно включимо ці законопроекти до розгляду порядку денного.

У мене є пропозиція: давайте погодимося, а під час обговорень тоді будемо  визначатися чи приймати цей закон чи не приймати. Тому що у нас залишилося, по суті діла, одна пленарна неділя до перерви Верховної Ради, а дуже багато важливих законів. Тому я би призивав і дослухатись до моєї думки, і проголосувати за включення всіх законопроектів, які сьогодні подані Погоджувальною радою. Вони ж погоджувались під час Погоджувальної ради вчора і так дальше, то чому суперечка є в цьому плані? Тому давайте проголосуємо за комплексну роботу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, я просив би врахувати думку нашого колеги. Якщо є в когось бажання продовжити потім сесію, звернетесь, ми додатково вам графік роботи затвердимо. Шановні колеги, це пропозиція. Ваше право, будете обговорювати. Проголосувати ми не можемо, бо є Закон про Регламент.

Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Законів України "Про Кабінет Міністрів України" та "Про центральні органи виконавчої влади" (щодо діяльності міністерств та центральних органів виконавчої влади) (реєстраційний номер 10457). Прошу голосувати.

 

11:31:10

За-259

Рішення прийнято.

Тепер, шановні колеги, проект Закону про внесення зміни до статті 16 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (щодо права власності). Ну, будь ласка, записуйтесь. Так, Мойсик Володимир Романович.

 

11:31:43

МОЙСИК В.Р.

Передайте, будь ласка, слово Ганущаку, колезі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ганущак Юрій, будь ласка.

 

11:31:49

ГАНУЩАК Ю.І.

Ганущак Юрій, "БЮТ – "Батьківщина". Пані та панове! Оце яскравий приклад того, як більшість фактично визнає свої помилки. Я розумію, що у вас є неперевершені майстри тендерних палат, але в кінці кінців  верьовочка звиється в петлю. Про що йдеться? Прийняли закон, після цього підзаконні акти, яким зобов’язали Фонд державного майна узурпувати ринок оцінщиків. Зробили 12 фірм, 80 оцінщиків, які за суми, які в 5, а то й більше, разів більші, ніж те, що зараз є, фактично роблять оцінку майна, причому вони роблять дистанційно, без виїзду на місце. Тобто залишили без роботи 9 тисяч професійних оцінщиків, які працювали на чистому ринку. Це була самоорганізована система. Ні, вирішили, що звідти можна подоїти, не вистачає грошей на передвиборну кампанію. Тепер побачили, що з того всього грошей багато не буде, хоча це реально півмільярда із кишень людей почали вилучати. Побачили, як піднявся народ проти, і дали задній хід.

Я вважаю, що тут має розбиратися генеральна прокуратура, яким чином взагалі виникло це питання, хто є ініціатором, щоб ці люди не попали у наступний парламент, тому що це ганьба для нас: законотворчі отакі схеми, які отут пропонувалися. І більшість має відповідати за свої дії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Бондаренко, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

11:33:51

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, „Блок Юлії Тимошенко”. Пан Юрій щойно сказав основні думки з цього приводу. Те, що роблять окремі нинішні парламентарі, особливо "тушки і сім’я", які зблокувалися, вони роблять це виключно для набивання своїх кишень. І оця афера з оцінщиками про це свідчить.

Те, що треба одною заявкою подавати при переоформленні землі, земельної ділянки і майна, яке на ній знаходиться, одною заявкою - це правильно. Але я ще раз кажу, що не треба з цього викручувати все на свою кишеню, бо тут дехто привик плутати поняття, зокрема одна з "тушок" тут висловилася по відношенню до мене, що я щось не те сказав по одному законопроекту. Хочу сказати, що те, що 930 з лишнім мільйонів йде на виборчу центральну комісію, це я сказав правильно, це не підготовлена чергова афера. І оце одна з них може бути. Хотів би сказати, що зневага до іноземців, де колись, як каже, бігали кабани, а в нас уже йшло життя, то тепер у нас в селі бігають кабани дикі, а в столиці сидять свині, які таку оцінку дають Європі і європейським столицям. Нам  треба сьогодні доганяти Європу, вчитися у неї, а не гудити її тут. Тому що далеко ще нам, на жаль, до тих столиць, де коли бігали кабани.

А от стосовно цього законопроекту хочу сказати, що він на сьогодні міг би спростити, але ще раз підкреслюю, що якщо туди сядуть друзі тушок, які свого часу тендерні пропозиції крутили тут, зал мордували весь час, а вони сидять сьогодні, ті лідери, які дають вказівки, в фракції комуністів, там є такий один уже давно, правда, його немає в залі, який фактично керує цим процесом. І в інших деяких фракціях, які складають більшість. Тому звертаю увагу, будьте обережні, цей законопроект повинен бути вичищений до дрібниць, а взагалі він може бути корисним в цілому потім.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Федун, Партія регіонів. Будь ласка, Зарубінський, хвилина.

 

11:36:05

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Адаме Івановичу.  Шановні колеги, до інформації тих, хто прийняв присягу не в листопаді 2007 року, а потім прийшов до парламенту, коли списки піднялися. Ідеологи, натхненники і реалізатори тендерських схем як раз були в тій фракції, до якої ви належите, шановний колего. Ви спитайте ці прізвища і вони всім відомі. І брали їх до списку, знаючи хто вони такі, очевидно, за непросто так. І тому ви це врахуйте і наступного разу не треба говорити проте, що вони зараз десь. Ви їх виховали, це ваші вихованці. А щодо того, що цей законопроект може бути корисним, це  абсолютно правильно. Тому його треба включити до порядку денного, обговорити серйозно і прийняти  об'єктивне і позитивне рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення завершено.

Я ставлю  на голосування пропозицію, включення до порядку денного сесії проект Закону про внесення змін до статті 16 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (щодо права власності) (реєстраційний номер 10577).  Прошу голосувати.

 

11:37:27

За-258

Рішення прийнято. 

Розглядаємо включення  до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про організацію оборонного планування" (щодо удосконалення норм Закону) (реєстраційний номер 10431). Будемо голосувати?  (Шум у залі) Запишіться.

Будь ласка, Яворівський.

 

11:38:02

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні представники опозиції, шановні представники агресивної більшості і шановні наші виборці! Річ у тому, що останні міністри, які очолювали Міністерство оборони, одне з найголовніших чинників існування держави, це були люди… Єжель, який розпродв майже всю землю, яка тільки-но була в останніх військових частинах, зараз призначений міністром пан Соломатін. Призначений через те, що він зобов'язався ввести в українській армії найгрізнішу і найновішу зброю, яка тільки є у світі, це табуретку, яку він тут демонстрував у Верховній  Раді.

Через те, звичайно, що сьогодні йдеться про те, що українську армію готують до абсолютного знищення, тому що той же самий Соломатін сьогодні, вийсляється, додумався до того, що потрібно (до речі, громадянин Росії до недавнього часу, ще не вибіг термін, коли він може бути громадянином) пропонує сьогодні українським воякам, нашим дітям і онукам сьогодні розводити в армії свиней, курей, кролів і тому подібне. Можете уявити собі цю армію сьогоднішню на тлі всього того, що відбувається у світі?

Через те, безперечно, навіть сама спроба хоч якось прогнозувати рівень озброєнь, які повинні бути ці озброєння, для чого вони, звичайно, що це – похвально. Але я голосувати, і думаю, що і фракція наша за це не буде, тому що це все – повна фікція. Соломатін сьогодні вже ніколи не буде  думати про те, щоб українська армія була боєздатною, мобільною, високооплачуваною і тому подібне. Цей законопроект це абсолютна фікція.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Федун, фракція Партії регіонів. Відмовляється? Гривковський. Відмовляється?

Ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про організацію оборонного планування" (щодо удосконалення норм Закону) (реєстраційний номер 10431). Прошу голосувати.

 

11:40:32

За-250

Рішення прийнято.

Наступний проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо участі Збройних Сил України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.

Ніхто не наполягає на висловленні своєї думки? Ні? Будь ласка, запишіться. Столар. Будь ласка. Відмовляється? Тоді Бондаренко. Будь ласка.

 

11:41:21

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, "Блок Юлії Тимошенко". Шановні громадяни України, які можливо нас слухають і бачать. Про що йде мова? Це не просто зміна назви, а зміна суті діяльності військових контингентів України в разі їх залучення за рішеннями, які не залежать вже від народу до таких операцій. Ми знаємо, наш великий сусід північний воює всю дорогу, все своє життя, Росія не було такого дня, щоб не воювала. Зараз кров ллється вже понад 200 років на Кавказі і так далі, вони вже відпрацювали окремі свої в цьому питанні рішення, які приймаються також вже іноді без волі парламенту або Російської Думи.

Сьогодні щось  таке  подібне готується і в Україні. Дивіться, що  добавляється? Лише одне слово "бойових дій". Тобто раніше гуманітарні  операції, там операції по боротьбі  з тероризмом, операції по наркотрафіку і так далі, а сьогодні – "бойові операції". Тобто діти українські, які будуть потрапляти за кордон, будуть заробляти гроші тим ділкам, які їх туди направляють, виключно  беручи участь вже тепер поза їх волею в бойових операціях. Це перше.

Друге. Подивіться, які джерела фінансування цих програм? Тут написано: в тому числі за рахунок бюджету України. А скажіть мені, будь ласка, ООН,– є така організація, Рада безпеки та інші деякі організації, які приймають рішення про залучення контингентів, вони мають сьогодні своє власне фінансування. І українські солдати, якщо вони потрапляють або воїни потрапляють в такі тяжкі регіони, вони повинні сьогодні мати відповідну фінансову компенсацію не з державного бюджету України, яка їх підготувала, виростила, навчила, а за рахунок міжнародних миротворчих організацій, інакше бути не може. Тому брати на себе на бюджет цей великий обов'язок не треба, так як на  Євро взяли також по тройним, чотирним цінам за бюджет профінансували  Євро і тепер аплодуєте нібито своїй перемозі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Валентин Матвєєв.

 

11:43:36

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую, фракція комуністів, Валентин Матвєєв. Шановні колеги! Шановні наші виборці! Тут уже говорилося про те, що, а що ж саме головне взагалі в цьому запропонованому законопроекті?

Це перш за все змінюються, дійсно,  поняття – головне поняття "миротворча операція"  на "міжнародні операції з  підтримання миру і безпеки", що має, як ми розуміємо, абсолютно більш широкий зміст, оскільки включає в себе  виконання не лише миротворчих завдань, я підкреслюю, а й  бойових завдань. Ми цим проектом думаємо кардинально змінити взагалі правову основу для операцій і підрозділів  Збройних Сил України поза її межами. А як же тоді бути з Законом України "Про засади   внутрішньої і зовнішньої політики, де закріплено принцип позаблоковості. Ми що, його…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, дякую. Шановні колеги, ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону про внесення  змін до деяких законів України щодо участі  Збройних сил України у міжнародних операціях з підтримання мину і безпеки.  (Реєстраційний номер 10491). Прошу голосувати.

 

11:45:18

За-234

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів  - 186,   "БЮТ - "Батьківщина"  - 0, "Наша Україна - Народна самооборона" – 1, комуністів – 0,  Народна Партія – 2-,  "Реформи заради майбутнього" – 18,  позафракційні – 9.

Шановні колеги, тепер пропонується вашій увазі проект  Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вчинення нотаріальних дій та надання нотаріальних послуг. Ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного цього проекту  Закону.  (Реєстраційний номер 10433). Прошу голосувати.

 

11:46:08

За-254

Рішення прийнято.

Тепер проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо державного регулювання та управління у сфері транспорту та дорожнього господарства).  (Реєстраційний номер 10458). Прошу голосувати  за включення   цього питання до порядку денного.

 

11:46:42

За-258

Рішення прийнято.

Тепер, шановні колеги, проект Закону про внесення зміни до статті 265 Податкового кодексу України щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.  Два номери:10451,  10451-1. Будь ласка, запишіться. Так, Володимир Карпук.

 

11:47:20

КАРПУК В.Г.

Прошу передати Павловському Андрію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Павловський, будь ласка.

 

11:47:25

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, фракція політично ув'язненої Юлії Тимошенко "Батьківщина".

Шановні колеги, шановні співвітчизники, пропонуємо підтримати альтернативний законопроект  від опозиції – 10451-1. Тому що на відміну від урядового, він пропонує зменшити податковий тягар з людей з малими, середніми доходами. Підтримати народжуваний зараз середній клас, який податками влада тільки душить.

Зокрема, змінами до Податкового кодексу пропонується в альтернативному законопроекті вивести з-під оподаткування об'єкти житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичної особи, загальна площа яких не перевищує для квартири – 240 квадратних метрів, а для житлового будинку 500 метрів. А для нерухомості, що понад визначену межу застосувати єдину ставку податку у розмірі 2,7 розміру мінімальної заробітної плати. І якщо влада намагається оподаткувати все, що тільки можливо і збільшити об'єм оподаткування навіть на житло і майно громадян, то ми навпаки в опозиційному альтернативному законопроекті пропонуємо вивести з-під оподаткування людей, яких можна віднести до середнього класу.

Тому пропоную підтримувати альтернативний законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ольга Боднар, будь ласка.

 

11:49:10

БОДНАР О.Б.

Ольга Боднар, "Блок Юлії Тимошенко". В мене таке враження, що скоро ми будемо платити за те, що ми ще живі на цьому світі і за повітря. Прошу переждати слово моєму колезі Бондаренко Володимиру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Володимир Бондаренко, будь ласка, продовжуйте.

 

11:49:25

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, "Блок Юлії Тимошенко". Безумовно, влада нарощує тиск на людей по всім напрямкам  абсолютно, в тому числі і стосовно житлової площі. Я говорив про те, що нещодавно НКРЕ секретно, так тихо, спокійно ухвалила рішення про підняття в 3 рази тарифу на електричну енергію, в разі використання більше 800 кіловат-годин за місяць. Я вважаю, що це є тиск на людей, які хоча би трошечки вибилися з бідності, побудували собі будинки і використовують там, в тих будинках, трошечки більше, як 800 кіловат-годин за місяць.

Я звертав увагу на те, що можуть постраждати в такому випадку дачні кооперативи, кооперативи звичайні. Тому, що тільки сьогодні поки що говориться, що вони не підпадають під це. А вони підпадуть, вони на одному лічильнику.

Ще звертаю увагу на те, що оці маніпуляції стосовно житлової нерухомості, ну, вони на сьогоднішній день можуть знову ж таки продовжитися за хабарі. Не будуть вводитися об’єкти в експлуатацію. І це призведе до того, що люди за хабарі будуть купувати собі право не реєструвати цей об’єкт, не приходити до бюро технічної інвентаризації. Таким чином приховувати. Тому що тиск збільшується фінансовий.

І що таке житлова нерухомість, що таке житлова нерухомість? Це в тому числі включені в структуру єдиного будинку господарчі приміщення, підвали і так далі. А як же конституційна норма стосовно незворотності дії законів? Ті, хто побудували вже в експлуатації більше, ніж 500 чи там 200 метрів житло, як бути з ними? Чи вони повинні платити цей податок, чи ні?

Тому, поки не буде абсолютної чіткості стосовно того, як буде діяти цей закон, як він буде адмініструватися, щоб він був справедливим по відношенню до людей, а не черговою обдиралівкою, очевидно, за нього голосувати не можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Михайло Чечетов, будь ласка.

 

11:51:36

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Конечно, мне хочется защитить автора законопроекта, депутата "Батьківщини", уважаемого министра, как там, в закулисном правительстве, я не знаю. Ну, нельзя ж так критиковать. Вы ж ставите ни во что человека, автора закона! Вы посмотрите, кто автор! Автор – член "Батьківщини" или как там называется, или "БЮТ", я уже не знаю, представитель теневого, бизнеса, хотел сказать, теневого правительства. Министр, министр теневого правительства, он автор и вы так его размазываете по стенке! Ну, нельзя же так! Кто же будет за вас голосовать тогда в сентябре? Мы предлагаем включить в порядок денний, чтобы внимательно оппозиция почитала труд своего автора, своего представителя! А потом уже на первом чтении посмотреть. Мы за то, чтобы поддержать представителя "Батьківщини" и считаем, что критика, прозвучавшая из уст его однопартийцев, она безосновательна, да. Люди…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. (Шум у залі) Шановні народні депутати, прошу уваги! Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення зміни до статі 265 Податкового кодексу України щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (реєстраційні номери 10451, 10451-1). Прошу голосувати.

 

11:53:23

За-236

Рішення прийнято.

Тепер, шановні колеги, проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливості визнання витрат подвійного призначення (реєстраційний номер 10524).

Прошу записатись. Будь ласка, прізвище. Так, Ольга Боднар. (Шум у залі) Хто буде? Сергій Терьохін, будь ласка, фракція "БЮТ–"Батьківщина". Наступний буде виступати Федун.

 

11:54:14

ТЕРЬОХІН С.А.

Шановні колеги! Шановний Володимире Михайловичу! Ми нібито домовилися плідно попрацювати на цьому тижні,  а цей закон – це, ну, таке враження, що хтось в уряді його під кайфом написав, це суцільний мотлох.

Дивіться, що тут написано. Сьогодні існує пільга для будь-якого підприємства включити у витрати  всі витрати, пов'язані з професійно-технічним навчанням і перенавчанням їх працівників робітничих професій. Цю пільгу, між іншим, я доповідав в далекому 1997 році і вона допомагала якимось чином вирішувати питання робітничих професій, коли система ПТУ зникла фактично.

Що пропонується законом? Ну, "Камасутра" якась, подивіться. Замість пільги по освіті пропонується дати пільгу, включити витрати на підтвердження результатів неформального професійного навчання за робітничими професіями. Це що таке? Що таке неформальне навчання? Це там, де готують професорів з двома "ф"? А де ж пільга тоді на навчання робітничих професій? Зникає.

Тому, Володимир Михайлович, ну, хоча б науково-експертне управління мало б подивитися перед тим, як такий мотлох ставити на розгляд Верховної Ради. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Федун наполягає? Ні. Шановні колеги, тут Сергій Терьохін мав рацію. Якщо ми вводимо ще неформальне, так, професійна освіта, правда треба дати роз'яснення, що це таке, то формальна професійна освіта втрачає відповідну пільгу. І, одну хвилину. Якщо Верховна Рада включить до порядку денного це питання, то комітету треба ж обов'язково доопрацювати, щоб не було так як ми прийняли з вами закон про забезпечення вугіллям вдів померлих шахтарів і зробили гірше ніж вони мали можливості до того часу. І тепер проблема, що з тим законом робити.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо особливості визнання витрат подвійного призначення) (реєстраційний номер 10524). Прошу голосувати.

 

11:56:43

За-254

Рішення прийнято.

І тепер проект Закону про внесення зміни до статті 172 Податкового кодексу України (щодо оцінки майна) (реєстраційний номер 10645). Ставлю на голосування про включення цього законопроекту. Зніміть, будь ласка. Запишіться.  То ви ж раніше реагуйте, що ж ви так з запізненням?  Володимир Яворівський. Сергій Терьохін, будь ласка.

 

11:57:26

ТЕРЬОХІН С.А.

Я так розумію, що з логікою тут у більшості  є проблеми, судячи по минулому голосуванню.  Але дивіться, що у цьому законі. Це є продовження того Закону, який ви вже включили,  про оцінку майна, до порядку денного.  Що сталося? Прийнятий більшістю був законопроект, закон, який  призвів до того, що залишилось 12 оціночних компаній на ринку України і всі вони отримали  від пана Лавриновича, від Мін'юсту якісь там свідоцтва про навчання. Тисячі  компаній ті свідоцтва про навчання не отримали.  

Після того, мабуть,  пану Азарову щось там зажало  у "присутственном месте"  і  він постановою уряду   скасував закон, прийнятий більшістю.  Потім вони подають закон, кажуть: "От які ж хапуги прийняли цей закон". Ну, от ці хапуги. Подають закон, який нібито  цю ситуацію виправляю. А не тут-то було, оскільки  для цілей оподаткування буде   використовуватися за цим законом якась оцінка приватної оціночної компанії, але  не нижче оціночної вартості, яку встановить  як ви думаєте хто? Кабінет Міністрів України. Тобто, грубо кажучи, є абсолютно чітке порушення  всіх принципів незалежної оціночної діяльності  і, грубо кажучи, є перевищення  повноважень Кабміну, оскільки Кабмін не може  втручатися у систему оподаткування  відповідно до 92 статті Конституції України і роз'яснення відповідно Конституційного Суду. 

Тому  це знову мотлох, а не законопроект. Діє незаконна постанова Азарова про заборону закону, який ви прийняли, красавці, от хай вона далі і діє.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Станіслав Аржевітін, будь ласка.

 

11:59:24

АРЖЕВІТІН С.М.

Прошу слово Кармазіну передати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, давайте.

 

11:59:37

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, українська опозиція, Партія захисників Вітчизни. Я щиро дякую колезі Аржевітіну і думаю, що висловлю спільну з ним позицію так, як ми зараз її бачимо, що чисто корупційні пропозиції знову направлені на те, як забрати у людей більше.

Вдумайтесь, з того моменту, як уряд запровадив 12 фірм, які причетні були тільки до певного клану, 12 фірм всього проводили оцінку по всій державі, все застопорилося. Вас же люди лають по всім чергам, хіба ви не знаєте цього? Ви маєте ворогів сьогодні серед нотаріусів на додаток до простих людей. Ви маєте ворогів сьогодні серед тих людей. А тепер ви пропонуєте, щоб ще посилити вплив податкової адміністрації чи служби, як вона тепер називається, через те, що ви ж хочете збільшити базу оподаткування, причому не на підставі, так, як записано було раніше в законі, виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкту, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону, а по вартості, визначеної в тому порядку, в якому ви встановите під керівництвом нашого головного ……. Ну, хіба ж так можна?

Я вважаю, що і подальший цей законопроект, і внесення змін до другого Закону про внесення змін з питань приватизації також є регресом. Через це, я закликаю: перше, пам’ятати, що буде поіменне голосування цього закону, а друге, вважаю це просто продовженням бандитизму і розв’язуванням рук уряду. Їх треба зв’язати і бажано так, як їх зв’язують чи Юрію Луценко, чи Юлії Тимошенко. Отак треба зв’язати ці руки. А закон треба викинути на смітник. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до статті 172 Податкового кодексу України (щодо оцінки майна). Реєстраційний номер 10645, ще раз нагадую.

 

12:02:15

За-239

Рішення прийнято.

Оголошується перерва до 12 годин 32 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу, давайте продовжимо нашу роботу.

Шановні колеги, тепер проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем та розвитку безготівкових розрахунків) (10656).

Хто наполягає на виступі з цього приводу? Один чоловік – Станіслав Аржевітін. Далі – будемо голосувати.

 

12:34:56

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановні народні депутати, я б до вас звернувся з проханням щодо того, щоб дали доручення нашому комітету, який сьогодні буде розглядати цей законопроект про електронні гроші. Враховуючи те, що у лютому місяці Верховна Рада включили в порядок денний аналогічний мій законопроект про електронні гроші, мова йде про 8277 і, фактично, більше 70 відсотків мого тексту якби є присутнім вже в тексті, який запропонував Національний банк, що стосується електронних грошей. У нас немає розбіжностей на предмет того, що таке електронні гроші як одиниця вартості, що зберігається на електронному  пристрої і є грошовим зобов'язанням імітента. У нас немає розбіжностей щодо випуску електронних грошей, погашення електронних грошей. У нас немає  розбіжностей про те, що випуск електронних грошей має здійснювати виключно банківські установи, а не будь-які  юридичні  особи, або будь-які процесингові центри, адже це є емісія грошей. У нас немає розбіжності про те, що вимоги до системи електронних грошей, а також суб'єктів випуску та погашення встановлюється Національним банком, то, фактично, в нас автентичний текст. Єдине, що я подав трошки раніше. І я просив, щоб дати доручення комітету: разом розглянути цей законопроект, адже він по суті якби є альтернативним. І я дуже прошу, щоб це сьогодні врахували і коли ми будемо розглядати в сесійній залі уже законопроект Національного банку щоб якби були, ну, якби чи два, чи одинакові, чи поєднати, адже у нас, я ще раз наголошую, ніяких принципових розбіжностей немає.

А те, що Національний банк повинен зараз встановити свою електронно-платіжну систему, і, дійсно, встановити контроль над емісією електронних грошей, тому що роблять це всі центральні банки різних країн, це – правильна позиція.

І потрібно зробити маршрутизацію електронних грошей, тому що це, знову ж таки, емісійні гроші. Тобто законопроект є слушним, правильним. Єдине прохання, я ще раз звертаюсь: давайте дамо доручення, щоб і ми теж у контексті цього законопроекту розглянули разом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Мірошниченко… Ні, знімаю Юрія Мірошниченка.

Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування платіжних систем та розвитку безготівкових розрахунків (10656). І комітет я прошу розглядати одночасно із законопроектом 8277 Станіслава Аржевітіна з тим, щоб ми при обговоренні у сесійній залі визначилися за підтримку того чи іншого проекту. Прошу голосувати.

 

12:38:00

За-250

Рішення прийнято. 

Тепер проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедур та скорочення строків набуття права на землю (реєстраційний номер 10019). Будь ласка, тоді запишіться.

Іван Кириленко, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

12:38:26

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановні колеги! Начебто симпатично звучить закон і начебто такий же точно його зміст.

Нагадаю, пропонується спростити порядок та скоротити строки набуття громадянами та юридичними особами у власність чи користування,  у тому числі, на правах оренди земельні ділянки. Зокрема, з 30 до 10-и днів зменшується строк прийняття рішення щодо відведення, з трьох тижнів до п'яти днів скорочується строк надання висновку, з двох тижнів до п'яти днів скорочується термін затвердження проекту землеустрою і так дальше. Начебто і непогано. Але чому навіть при існуючих термінах, які вимірюються місяцем, прості люди, сотні тисяч, не можуть отримати вже два роки право на землю і відповідні рішення.

По-друге. У нас велика підозра, для кого це? Чи не з тієї це опери, що і створення Земельного банку? Мова про сотні тисяч гектарів найкращої землі. Схема може бути доволі простою. Капіталізація банка, як ви пам’ятаєте, проголосували земельними наділами. Нонсенс. Пільгові кредити з цього банку для кого, для обраних? Плюс цей закон про пришвидшення і спрощення всіх процедур. Для кого це? Оце в цьому питанні, із-за якого наша фракція категорично не буде його підтримувати і просить не підтримувати інші політичні сили.

Зробіть простіше, шановні колеги, постанова уряду Тимошенко (№ 844) безоплатне, безкоштовне оформлення документів стосовно приватизації вже виділених земельних наділів, ті, які ми називаємо присадибними ділянками. Мова за 6 мільйонів людей, помножте на виборців і можете приймати рішення, йти спокійно на вибори, підтримавши людей, якщо думаємо за людей. У нас велика підозра, що цей закон не для простих людей. Ми його підтримати не можемо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Зарубінський.

 

12:40:23

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії.

Шановні колеги, в мене навпаки враження, що цей закон може полегшити ситуацію для простих людей. Тому що, давайте відверто скажемо, люди, які є не прості, отримують дозвіл на земельну ділянку в межах терміну встановленого. А от якщо людина проста, то в неї виникають деякі проблеми. Я згоден з Іваном Григоровичем, що не бездоганна законодавча ініціатива. Але є два дуже важливих моменти, які можливо треба врахувати і включити до порядку денного цей законопроект.

Зокрема, дивіться, якщо зацікавлена в отриманні земельної ділянки особа, у разі не отримання від відповідного органу в установлений строк дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або при відсутності мотивованої відмови у його наданні, має право дійсно замовити розроблення зазначеного проекту. Це для кого? Це якраз для простої людини. Тобто це зменшує бюрократичні процедури і бюрократичні можливості, коли не маєте відмови мотивованої, будь ласка, тоді людина має право…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону (реєстраційний номер 10019) про внесення змін до  деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедур та скорочення строків набуття права на землю. Прошу голосувати.

 

12:42:04

За-229

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 184, "БЮТ – "Батьківщина" – 0, "Наша Україна – Народна  самооборона" – 1, комуністів – 0, Народна Партія – 19, "Реформи заради майбутнього" – 17, позафракційні – 8.

Шановні народні депутати! Якщо дійсно йде про  спрощення отримання у власність земельної, а особливо присадибної ділянки, треба подивитися на цей проект і прийняти прозоре рішення, бо люди сьогодні найбільше кричать, що вони не можуть оформити присадибну ділянку, і вони справедливо обурюються. Але щоб тут не було підводних течій, тільки за однієї умови. Тому треба комітет, щоб уважно працював і ми також читали цей законопроект, а не похапцем, так як це зараз зробили.

Тепер проект закону про  розвиток  кооперації у сільському господарстві України (реєстраційний номер 10257). Будь ласка, запишіться. Прізвища покажіть. Володимир Матвєєв, фракція комуністів.

 

12:43:16

МАТВЄЄВ В.Й.

Прошу передать слово Лещенко, фракция Компартии Украины.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

12:43:28

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу!  Шановні народні депутати! Шановні виборці! Внаслідок проведення земельної реформи та її складової частини паювання і приватизації земель сільськогосподарського призначення сільськогосподарський земельний фонд  є надзвичайно подрібненим, що не дозволяє селянам власникам невеликих земельних ділянок в середньому по країні 4 гектари високоефективне товарне виробництво сільськогосподарської продукції зі використанням потужної сільськогосподарської техніки та  передових аграрних   технологій. А проведена в 2000 році реструктуризація колективних  сільськогосподарських підприємств, які вели багатогалузеве  сільське господарство, рослинництво і тваринництво, призвела до ліквідації   великих і  середніх господарств, які були системно утворюючими структурами сільських населених пунктів і забезпечували робочими місцями  значну частину  сільського населення України.

Внаслідок таких перетворень сільське господарство України  пішло найгіршим з усіх  можливих шляхів розвитку, шляхом майже тотальної оренди сільськогосподарських угідь, за якої  сільськогосподарські товаровиробники, використовуючи  чужу приватну землю, не дбають про її родючість. У зв'язку  зі значною кількістю в Україні особистих  селянських, фермерських господарств та фізичних осіб, сільськогосподарських товаровиробників, доцільно  сприяти формуванню та за безпосередньою  їх участю кооперативного сегмента аграрного ринку. Водночас,  його формування стримується недосконалістю законодавства, слабкою матеріальною базою, відсутністю   кваліфікованих кадрів.

У зв'язку з цим народні депутати України Петро Миколайович Симоненко, я, Володимир Лещенко і Марина Перестенко подали зазначений законопроект. Прошу підтримати його включення до порядку денного. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Андрій Павловський, фракція   "БЮТ - "Батьківщина". Наступним буде   виступати Смітюх.

 

12:45:32

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський,  "Батьківщина". Прошу передати  слово Володимиру Дмитровичу Бондаренку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, мікрофон Бондаренка.

 

12:45:42

БОНДАРЕНКО В.Д.

Дякую. Володимир Бондаренко, "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина". Ви знаєте, я коли познайомився  з цим законопроектом, ну ніби хороші речі написані. Дійсно, багато  там взято із теоретичних підходів, які колись вчений, ще в далекі 20-30     роки і раніше формулював, Чаянов. Сьогодні його вченням користується багато  тих, хто знаходиться в  кооперативному русі в сільському господарстві за кордоном.

Але в мене виникає питання. Отут ідуть далі ще десяток з   лишнім законопроектів,  які йдуть від Комуністичної партії, це, очевидно,  якась піар-акція комуністичної партії перед виборами.   Чому ці проекти не з'явилися 2-3 роки, або 4 роки тому? Чому вони сьогодні не є реалією? Адже ви сьогодні  в більшості, ви могли би добитися, щоб ці  законопроекти просто перетворилися не в піар-акції, а в натуральні діючі проекти. І можливо, і кооперативний проект був би дієвим для наших сільськогосподарських  кооперативів. Хоча у виконання комуністів кооперативи завжди перетворюються в колгосп, де рабська праця мільйонів людей декілька десятиліть ставили їх на коліна, вони не могли виїхати з колгоспів, бо в них не було паспортів, вони жодного разу не бачили моря, не були за кордоном, бо їх туди не пускали. Вони просто виконували рабську таку функцію по обслуговуванні тої влади, яка називала себе комуністичною. Та були якісь там організовані форми ведення сільського господарства, але вони були рабськими.

Я не хочу, щоб ми повернулися до таких форм. І хотів би, щоб ви продемонстрували свою щирість, панове комуністи. Вийдіть з більшості, яка сьогодні демонструє захватницькі такі захоплення цілих галузей економіки України, цілих величезних міст, підприємств і інших сфер життя, в тому числі і сільського господарства, включаючи вашого одного з латифундистів, який володіє тисячами гектарів землі в Україні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Григорій Смітюх, будь ласка.

 

12:47:44

СМІТЮХ Г.Є.

Дякую, Володимир Михайлович. Я особисто прошу всіх депутатів підтримати цей важливий законопроект. Тому що в сільському господарстві є крайня необхідність в тому плані, щоб відновити або по-новому створити кооперативну діяльність. Тому що кооперативна діяльність – це одна із форм, яка, до речі, до попереднього виступаючого хочу йому сказати, що вона активно, успішно функціонує сьогодні в таких країнах як Італія, Франція, Іспанія, які є лідерами в Європейському Союзі по виробництві сільгосппродукції.

Тому один із ричагів або навіть форм співпраці малих, дрібних фермерських і особистих селянських господарств є ця сама кооперація. Тому треба підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проект Закону про розвиток кооперації у сільському господарстві України (реєстраційний номер 10257). Прошу голосувати.

 

12:48:49

За-54

Рішення не прийнято.

По фракціях. Нема мотивів. Партія регіонів – 26, "БЮТ - "Батьківщина" – 1, "Наша Україна-Народна самооборона" – 1, комуністів – 25, Народна Партія і "Реформи заради майбутнього" – 0, позафракційні – 1.

Тепер проект Закону про місцеве та регіональне самоврядування в Україні. Ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону (реєстраційний номер 10025) про місцеве та регіональне самоврядування в Україні. Прошу. Зніміть голосування, запишіться будь ласка. Прізвища покажіть.

Так, Демидко, фракція Партії регіонів. Відмовляється. Матвєєв Валентин Григорович, фракція комуністів.

 

12:49:47

МАТВЄЄВ В.Г.

Прошу, прошу передати слово Гордієнку Сергію Володимировичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Гордієнко, будь ласка, мікрофон. Наступний Ганущак буде виступати.

 

12:49:59

ГОРДІЄНКО С.В.

Шановний головуючий! Колеги, виборці! Чим більше буржуазна влада, якого б окрасу вона не була, вела мову про підтримку місцевого самоврядування, тим більше ведеться наступ на права місцевого самоврядування. І люди усуваються від управління нашою державою.

Від самоврядування в Україні сьогодні залишилося лише самоврятування. Депутати фракції Компартії України в низці антикризових законопроектів пропонують проект Закону про місцеве та регіональне самоврядування в Україні. Основним завданням законопроекту є повне виконання вимог Європейської хартії місцевого самоврядування та створення умов для повноцінного розвитку місцевого та регіонального самоврядування шляхом визнання за районними та обласними радами права на створення власних виконавчих органів та значного обмеження повноважень місцевих державних адміністрацій, які можуть лише координувати діяльність органів державної влади та місцевої влади регіонального та місцевого рівня здійснювати контроль за законністю актів органів місцевого та регіонального самоврядування на відповідній території.

Крім того, законопроект має мету вдосконалити розподіл повноважень між органами місцевого регіонального самоврядування та органами державної влади. Чітко визначити механізми делегування і розподілу повноважень між органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування та регіонального самоврядування між органами місцевого та регіонального самоврядування.

Уточнити відповідальність органів та посадових осіб місцевого регіонального самоврядування, органів місцевої державної адміністрації. Зменшити можливості для проявів корупції в органах місцевого та регіонального самоврядування. Посилити вимоги до членів представницьких органів місцевого та регіонального самоврядування. Тут запроваджуються більш жорсткіші вимоги до голови сільської, селищної, міської ради, оскільки це ключова фігура в системі місцевого самоврядування, зокрема щодо спроможності вирішувати місцеві проблеми.

Прийняття законопроекту дасть змогу створити належну законодавчу базу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд. будь ласка.

 

ГОРДІЄНКО С.В. … ефективного функціонування органів місцевого самоврядування. Я прошу підтримати від імені…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Юрій Ганущак, будь ласка.

 

12:52:19

ГАНУЩАК Ю.І.

Бондаренку, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Бондаренко.

 

12:52:31

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, ""Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина".

Шановні друзі! Я хотів би звернути увагу тих, хто нас слухає або дивиться, і особливо фракції комуністів на те, що ви не можете знаходитись в такій більшості, яка сьогодні радикально різне бачення має з вами перспектив розвитку того ж села. Ви ж пам'ятаєте, що Юлія Володимирівна Тимошенко запровадила сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, фінансувала це з боку уряду, а ця фракція, яка сьогодні є більшістю, Партія регіонів припинила це фінансування. Молочні невеликі заводи кооперативні, обслуговуючі кооперативи по переробці сільськогосподарської продукції і так далі – це  ж було пішло, це припинили, тепер ви вносите законопроект.

Наступний законопроект. А що, ви не знаєте, що вносилась пропозиція, щоби всі три кити, на яких плаває місцеве самоврядування, а це фінанси, майно й земля, були передані сільським радам, міським радам. 12 тисяч таких рад мали нормальну систему фінансування завдяки новому бюджетному підходу, коли  вони мали нормативне фінансування. Чому сьогодні ви вносите цей законопроект, знаходячись в цій більшості, яка все зробила для того, щоб сільське самоврядування і інше самоврядування було знищено?

На сьогодні ми маємо знищену систему, село, місто, які мають свої ради, не мають фінансів, ними керує так зване казначейство, українською мовою це "хтознащойство".

Сьогодні ми знаємо, що всі землі були відібрані у селян і у міщан в так званий державний фонд, який сьогодні дерибанить це. І ми знаємо також, що і майно все забрано. Тому сьогодні повертатися до цього закону, можливо, треба, але не треба було знищувати те, що було запропоновано "папєрєдніками", як називає сьогодні великий організатор уряду України. "Папєрєднікі" тоді зробили нормальний крок до відтворення самоврядування, сьогодні ви демонструєте перед виборами і своє бажання. Ну, спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про місцеве та регіональне самоврядування в Україні (реєстраційний номер 10025). Прошу голосувати.

 

12:54:50

За-35

Рішення не прийнято.

По фракціях? Будь ласка. Партія регіонів – 2, "БЮТ - "Батьківщина" – 3, "Наша Україна - Народна самооборона" – 3, комуністів – 25, Народна Партія, "Реформи заради майбутнього" – 0, позафракційні – 2.

Тепер проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо міліції міграційного контролю. Можна ставити на голосування? Голосується пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо міліції міграційного контролю (реєстраційний номер 10599).

 

12:55:42

За-29

Рішення прийнято. Не прийнято, перепрошую.

Тепер проект Закону про державну підтримку наукоємних виробництв в Україні. Запишіться, будь ласка. Прошу прізвища. Лілія Григорович, фракція "Наша Україна - Народна самооборона". Будь ласка, Олег Ляшко. Наступним буде виступати Валентин Матвєєв.

 

12:56:16

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Дякую пані Лілії Григорович за можливість виступити. От ми зараз розглядаємо законопроект про підтримку наукоємних виробництв. Здавалось би правильний законопроект, не здавалось би, а точно, ця підтримка потрібна. Але автор цього законопроекту, не буду називати прізвище  для того, щоб репліки не було, вранці голосує за те, щоб дати уряду можливість  взяти 3 мільярди доларів кредиту у Китаю.

Я хочу акцентувати  увагу наших виборців, на що будуть витрачені  ці 3 мільярди китайських доларів: на забезпечення проектів 3 сфері   сільського господарства, а саме: закупка китайських засобів захисту росли, насіння для сільськогосподарських культур, сільськогосподарського знаряддя та  іншої сільськогосподарської продукції в Україну, культивація земель,  переробка органіко-мінеральних добрив і так далі.  

Я питаю. 3 мільярди доларів, чому ми  ці гроші не спрямуємо  а підтримку Харківського тракторного заводу, щоб харківські трактори їздила по українських  полях, а не китайські; чому ми ці  мільярди доларів не спрямуємо  на підтримку  Херсонського комбайнового заводу, щоб херсонські комбайни їздили по українських полях, а не китайські; чому ми не спрямуємо ці гроші на підтримку  наукових  установ у системі Академії аграрних наук  для того, щоби  наш посівний матеріал  використовували сільськогосподарські виробники, а не ввозять сюди китайську картоплю,  а тепер ще і посівний матеріал китайський будуть  ввозити і китайську гречку? От що робить наша держава, наша влада: знищують власного виробника, знищують  власні наукові підприємства, власний науковий потенціал, годуємо китайців, створюємо робочі місця для китайців, для кого завгодно, тільки не для своїх українських селян, не для  своїх науковців. Ганьба такій владі і такій…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валентин Матвєєв, фракція комуністів. Наступний буде виступати Юрій Ганущак.

 

12:58:28

МАТВЄЄВ В.Г.

Прошу передати слово одному із авторів законопроекту Аллі Олександрівні Александровській.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Алла Александровська, будь ласка, ваш виступ.

 

12:58:41

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Уважаемые коллеги, тут один трепач  не захотел называть автора законопроекта. Я автор вместе с Петром Николаевичем Симоненко, вместе с Алексеем Бабуриным и вместе с  Сергеем Храповым. 

Я думаю, что вы все согласитесь, что если мы действительно хотим, чтоб народ Украины был небедным, то народ Украины должен иметь возможность работать, зарабатывать и получать хорошие деньги. Некоторые трепачи об этом не говорят, они говорят о том, что нужно поднимать заводы. Тогда возникает вопрос, почему их Президент Ющенко, почему их премьер Тимошенко этого не делали. А мы как раз предлагаем сегодня действительно проведение определенной государственной политики, которая позволит поддержать бюджетным финансированием те предприятия, которые внедряют новые технологии и новые способы производства, чтобы мы производили продукцию, конкурентоспособную на мировых рынках, чтобы мы действительно могли зарабатывать и каждый человек, работающий на рабочем месте, и работодатель, который даст эту работу, и государство, которое получит в конце концов от всего этого доходы. Так вот на эти цели направлен наш законопроект.

Коммунисты неоднократно вносили подобные законопроекты в Верховную Раду Украины, но, к сожалению, большинство не поддерживало. И, Михаил Васильевич, я вас прошу, не машите ручкой своей, не лишайте возможности ваших коллег по фракции Партии регионов голосовать так, как они хотят. Потому что это касается и города Харькова, это касается Запорожья, Донецка, Днепропетровска, того промышленного потенциала, который мы хотим, чтобы работал на Украину. Поэтому, пожалуйста, хватит трепаться и хватит ручкой махать. Давайте голосовать и работать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Ганущак передає право на виступ Андрію Павловському, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Прошу спокійніше, шановні колеги.

 

13:00:34

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина". Шановні співвітчизники! Ну, нібито закон з правильною назвою: "Про державну підтримку наукових виробництв" і, безумовно, його треба підтримувати. І хотів би відзначити, що зараз у нас наука і наукове виробництво в повному загоні, копійки отримують, а треба було б, щоб отримували 3-4 відсотки валового внутрішнього продукту, як у сусідніх європейських країн. І добре, що там є, пропонується 40 відсотків до пенсії добавити науковцям і тим, хто працює на науковому виробництві. Але разом з тим, хотів би зазначити, що треба було б це робити не окремим законом, а змінами до пенсійного законодавства.

І, з іншого боку, хотів би звернути увагу, що цей є черговий закон з обойми пропагандистських від Симоненка, партії комуністів. То чому ж ви подаєте такі закони, перебуваючи в антинародній, в олігархічній більшості, разом з Партією регіонів? Не зрозуміло. Вийдіть з цієї антинародної більшості, не обслуговуйте олігархів, бо справжні комуністи на барикадах, а не в обслузі кримінальних олігархів! І маєтки триповерхові собі не будують. І виходить так, що зараз, пере виборами, згадали про народ комуністи. То не міняйте "Капітал" Карла Маркса на капітали олігархів Януковича, і тоді люди вам будуть вірити. А так, виходить так, ну що: обслуговуєте більшість, ваші родичі займають найвищі посади і найбільш хлібні в митниці, в інших органах. По вашій квоті в фонд…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Виключіть мікрофон! Вимкніть мікрофон!

Шановні колеги, обговорюється проект Закону про державну підтримку наукоємних виробництв в Україні, а не діяльність тої чи іншої фракції. Будь ласка!

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про державну підтримку наукоємних виробництв в Україні (реєстраційний номер 10056).

 

13:02:57

За-32

Рішення не прийнято.

Тепер, шановні колеги, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про професійно-технічну освіту" та деяких інших законодавчих актів щодо вдосконалення підготовки працівників робітничих професій (реєстраційний номер 10058). Будь ласка, запишіться.

Мабуть, треба, шановні колеги, буде продовжити наше засідання, бо ми засіли на включенні до порядку денного законопроектів.

Володимир Лещенко, фракція комуністів. Володимир Даниленко?

 

13:03:39

ЛЕЩЕНКО В.О.

Прошу передати слово Даниленку, народному депутату України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Наступний буде Євген Кирильчук виступати.

 

13:03:50

ДАНИЛЕНКО В.А.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати, професійно-технічна освіта в Україні, яка є базовою у формуванні та підвищенні робітничих кадрів, давно увійшла у протиріччя з поточними та перспективними потребами суспільства. Однією з причин цього є відсутність ефективно державної політики у сфері підготовки працівників робітничих професій і, зокрема створення та підтримання соціально-економічного невиправданого дисбалансу в підготовці кадрів з вищою освітою та спеціалістів робітничих професій.

Ми вважаємо, що основними недоліками політики у сфері підготовки робітничих кадрів, що потребують законодавчого вирішення є наступні: відсутність обґрунтованих, концептуальних засад формування державного  замовлення на підготовку робітничих кадрів на основі врахування реальних суспільних потреб необхідності кадрового забезпечення модернізації суспільства та справедливого балансу інтересів різних соціальних інститутці; неефективність організаційних процесів соціального партнерства у сфері підготовки робітничих кадрів на загальнодержавному та місцевому рівні, що мають об'єднати та гармонізувати зусилля держави, закладів освіти, роботодавців; відсутність засад розрахунку вартості підготовки кваліфікованих робітничих… робітників у професійно-технічних закладах на основі урахування складності наукоємності професій і кінцевих результатів роботи навчальних закладів. Дальше, невідповідність застарілої, морально і фізично зношеної матеріально-технічної бази закладів професійно-технічної освіти вимогам сучасного етапу встановлення інноваційної економіки.

Враховуючи стратегічне значення і надзвичайну актуальність проблем підготовки робітничих кадрів високої кваліфікації на етапі економічних реформ на потребу зростання промислового виробництва в усіх галузях, запропонований проект має першочергове значення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Десять секунд, завершуйте.

 

ДАНИЛЕНКО В.А. …  системи професійно-технічної освіти для потреб економіки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую. Євген Кирильчук. Володимир Бондаренко, будь ласка.

 

13:06:10

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Прошу передати слово Бондаренко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "БЮТ – "Батьківщина". Наступним буде виступати Олег Ляшко. Право на виступ йому передає Кармазін.

 

13:06:18

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, "Блок Юлії Тимошенко" – "Батьківщина". Ну, я хочу ще раз звернути увагу громадян, які слухають нас або дивляться нас із цієї зали на надзвичайний цинізм, який демонструється тут при розгляді питань, які є нібито шматками Програми Комуністичної партії.

Ну, скажіть мені, будь ласка, ваша більшість не так давно проголосувала питання про підвищення пенсійного віку, і тепер ви говорите про те, що молоді люди, які закінчать профтехучилища, підуть куди-небудь… Та куди їм піти? Вони підуть до тих підприємств, які сьогодні закриті або знаходяться в руках у олігархів, які не підтримують жодного вашого законопроекту. От вони підуть до прохідних – Ахметова, Ярославського і інших олігархів, то ви що думаєте, хтось буде займатися з них професійно-технічною освітою? Ні, вони з тих залишків, які ще залишилися умільців, до 70-и років підвищити їм пенсійний вік, вони будуть і далі працювати там, а ця молодь залишиться за бортом. Це – одна позиція.

Друга. Ви говорите про те, що профтехучилища сьогодні можуть бути профінансовані. Та вам жодного голосу не дасть оця фракція Партії регіонів, а ви пропонуєте на 40 відсотків підвищувати стипендію щорічно! Та брехня це, нічого не буде! Не купуйте своїм популізмом, як це купив нинішній Президент України Янукович народ, коли жодна його обіцянка не виконана, коли Конституційний Суд дав йому право не виконувати ці обіцянки. Що ви сьогодні підманюєте там, профтехучилища будуть отримувати пенсію, зарплату підвищену! Не буде цього, і не буде відтворення профтехосвіти до тих пір, поки сьогодні в Україні є ця влада. Вона думає лише про себе, а не про молодих людей. Сьогодні пачками ці молоді люди їдуть за кордон, тому ваші популістські закони не підтримуються вашими союзниками з Партії регіонів.

Врахуйте це. Можливо, поміняйте орієнтацію, вийдіть із цієї більшості, можливо, люди повернуть трошки вам довіри. А так нічого не буде. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко, позафракційний.

 

13:08:24

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Мільйони українських сімей вранці встають, вечором лягають і думають, де працевлаштувати своїх дітей. Значна частина з них не можуть поступити у вузи, бо для цього в них немає грошей, щоб дати хабара, для цього в них немає впливових батьків. І тому цим дітям із простих сімей тільки те і залишається, що йти у заклади профтехосвіти. Але куди йти, коли їх немає? Коли на місці училищ, технікумів сьогодні банки, сьогодні податкові палаци, сьогодні центри зайнятості палаци зводять. А простим трудягам, роботягам із простих сімей немає де здобути освіту, внаслідок цього діти залишаються не реалізованими. Але, якщо навіть їм пощастить і вони здобудуть освіту, де вони будуть працювати? Коли за 20 років Україну перетворили на полігон ввезення імпортного хламу всякого і через це ми годуємо імпортного виробника замість того, щоб годувати своїх людей і давати можливість їм працювати.

Тому питання треба вирішувати комплексно. Це радикально обмежувати доступ імпорту в країну, дати дешеві кредити, низькі податки, дерегуляція економіки, зміна цієї влади, яка відстоює права імпортерів. Тоді нашим мільйонам людей, які сьогодні тікають за кордон у пошуках кращої долі, тоді їм буде де можливість навчатися і працювати, і годувати свої сім'ї. З цією владою, на жаль, цього не буде і ми бачимо по тих законопроектах, які сьогодні голосуються в парламенті.

Я знову хочу привернути увагу мільйонів українських селян. Сьогодні в парламенті проголосували антиукраїнський закон про запозичення 3 мільярдів доларів у Китаю. На ці гроші вони купуватимуть китайську гречку, китайський сіменний  матеріал і все інше китайське, а наших людей позбавляють можливості працювати. За це голосувати і ті, хто так печеться за людей, 20 років перебуваючи в цьому парламенті. Гнати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про професійно-технічну освіту" та деяких інших законодавчих актів щодо удосконалення підготовки працівників робітничих професій (реєстраційний номер 10058).

 

13:11:06

За-29

Рішення не прийнято.

Так, шановні народні депутати, тепер проект Закону державні гарантії розвитку фундаментальної та прикладної науки в Україні (реєстраційний номер 10060). 

Запишіться, будь ласка. Так, прізвища покажіть? Катерина Самойлик, фракція комуністів.

 

13:11:42

САМОЙЛИК К.С.

Автору законопроекту – Алле Александровской, соавтору вірніше, бо автор… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Алла Александровська, будь ласка.

 

13:11:54

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Уважаемые коллеги! Этот законопроект фракция коммунистов поручила разработать Петру Николаевичу и мне. Я докладываю как автор этого законопроекта. Известно, что позиция коммунистов стабильная, постоянная в вопросе необходимости увеличения финансирования научной и научно-технической деятельности.

Сегодня практически Украина находится под угрозой отстранения от всех цевилизационных процессов, если мы не  будем стимулировать научно-технический прогресс у нас в Украине. Мы понимаем, что развитие фундаментальной и  прикладной науки требуют значительных средств. И мы считаем, что необходимые средства для этого должны быть направлены и должна проводиться определенная государственная политика. Нужно ли говорить, что в случае, если будет продолжаться 20 летняя стагнация нашей науки, то мы потеряем не только кадры и творческие работников в сфере науки, но и общенациональный  интеллект.

Мы  исходим из того, что государство обязано создавать условия для развития науки,  определять приоретные направления развития на 5-10 лет вперед.  И при этом  обеспечат, конечно же, надлежащее ее финансирование. Все это в законопроекте предусмотрено, все эти механизмы расписаны. И поэтому мы просим поддержать этот законопроект.

А в отношении тех так называемых кто выступает от имени простых трудяг и работяг и своим внешним видом демонстрирует свою принадлежность именно к этой категории граждан, я хочу сказать, что уважаемый проснитесь, работайте, думайте, тогда, наверное, вы вспомните, что фракция коммунистов голосовала против так называемых реформ в пенсионном законодательстве.  Мы выступали против того, что сокращается финансирование науки. Вспомните тогда, когда ваш премьер именно приводил к  стагнации науки, когда ваш Президент  проводил политику, при  которой государственные учреждения  прекращали финансироваться, научные разработки поэтому были  заморожены, как и заморожена  заработная плата всех наемных работников. Стыдно  вам должно быть выходить на эту трибуну и говорить сегодня от  имени тех, кого вы сделали нищим, раздеребанивая их собственность  и за счет этой собственности,  став богатыми людьми.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Демидко, фракція Партії регіонів. Відмовляється. Володимир Бондаренко, фракція   "БЮТ - "Батьківщина" 

 

13:14:12

БОНДАРЕНКО В.Д.

Ганущаку передаю слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Ганущак, будь ласка.

 

13:14:16

ГАНУЩАК Ю.І.

Юрій Ганущак,  "БЮТ - "Батьківщина".

Пані і панове, ну  взагалі кажучи, ці питання врегульовані уже чинним законодавством і я розглядаю цей  законопроект чисто як піарівський проект, тому що там нічого фактично немає,   там немає  гарантій. Ну взагалі я не розумію, що це таке "політичні гарантії  розвитку науки", крім того, прикладну і фундаментальну треба розділяти. Тому що фундаментальна дійсно повинна підтримуватись державою. тому що там ще невідомо, що вийде на виході. Прикладна, це однозначно комерційні проекти і тут треба розглядати ці напрямки абсолютно окремо. В цьому відношенні    проект є просто непрофесійним.

Далі. Єдиною  нормальною  гарантією мала  би бути фіксація певної суми у  вигляді  фонду розвитку науки, який є частиною державного бюджету, спеціального чи загального фонду, так як це  ми зробили для фонду   регіонального розвитку, цього тут не має. Ну основний документ, який тут застосовується, "Основи державної і наукової політики", ну він, декілька  статей йому присвячені, які не зв'язані  між собою. Але насправді,  цілісності системи документів, в цьому відношенні, у законопроектів не має тобто я розглядаю цей  проект як просто не фахово підготовлений. 

Тому що, насправді, дійсно, для того, щоб наша наука  розвивалася, його потрібно зробити так, щоб не було соромно перед науковцями по представленні цього проекту. Насправді, цей проект є таке "одоробло" собі,   "сам пан Склепов на коліні". Ну не можна такі проекти приймати, тому що ми ж його маємо науковцям піднести і вони  мають гордитися тим, що ми маємо клепку   в голові і можемо  робити хороші документи, а не такі як тільки що проголосували. Та вони навпаки за вас не проголосують, тому що побачать, що ви не вмієте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проект Закону державні гарантії розвитку фундаментальної та прикладної науки в Україні (реєстраційний номер 10060).

 

13:16:47

За-30

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, тепер проект Закону про внесення зміни до розділу ХV "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо страхового стажу) (реєстраційний номер 10496).

Будь ласка, запишіться. Прошу прізвища народних депутатів. Іван Стойко, фракція "Наша Україна - Народна самооборона". Потім – Цибенко. Ляшку передає право на вступ. Будь ласка.

 

13:17:32

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, ви пам'ятаєте, як минулого року в особі Тігіпка, урядова більшість усім нам розказували про те, що коли приймуть зміни до пенсійного законодавства так звану пенсійну реформу проведуть, пенсіонери отримають підвищені пенсії, відновиться соціальна справедливість, люди будуть отримувати пенсії залежно від стажу роботи, від умов роботи і тому подібну лапшу на вуха, яку вішали.

От у липні місяці виповнюється рік як прийняли той закон у дві години ночі, і де та обіцяна урядом соціальна справедливість? Її як не було так і немає. Є блатні пенсіонери, які по 20 тисяч пенсії отримують у місяць і є мільйони українських пенсіонерів, як моя мама в тому числі, яка отримує 940 гривень у місяць пенсії. От вам соціальна справедливість.

Тобто пенсійна реформа, яка так звана пенсійна реформа була проведена урядом – це не пенсійна реформа, а це пенсійний геноцид спрямований на те, щоб зменшити кількість пенсіонерів на те, щоб обібрати цих нещасних людей, які все життя працювали, заробляли, а на старість років у них забирають останню копійку. І тому нагальний сьогодні на часі перегляд пенсійного законодавства. Ми вимагаємо зниження пенсійного віку для жінок до 55 років, зменшення страхового стажу, який дає право на отримання пенсії. Оце тоді буде соціальна справедливість! І встановлення різниці між мінімальною і максимальною пенсією максимум утричі.

І останнє. Отут представниця комуністів розказує, як вони захищають людей. Я з цього приводу розкажу анекдот, який ходить серед людей. Приводить Симоненко маму до себе додому і показує: "Мамо, оце хата моя, оце приймальня, оце спальня". Мама йому відповідає: "Ой, Петя, як же все добре! Але якби тільки комуняки не повернулися! Бо розкуркулять же нас!" От, що люди говорять про вас! Ви 20 років сидите в парламенті, ви жируєте, ви експлуатуєте народ і не захищаєте його! І тільки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Цибенко, фракція комуністів.

 

13:19:46

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів. Шановні колеги! Шановні громадяни України! Ну, найперше, я хотів би, хотів би відповісти попередньому виступаючому. У мене таке враження, що він гораздо краще виглядає, коли поза стінами Верховної Ради то корову на налигачі водить, то свиню тягає з буряками поза стінами Верховної Ради, - тоді воно це виходило дещо краще.

Що стосується зазначеного законопроекту. Ви знаєте, пенсійна сфера, це та сфера, яка регулюється, реформується 20 років і з кожною реформою вона стає все гіршою і гіршою для людей праці. А особливо такою вона стала після того, як взялись реформувати пенсійну систему такі люди, як Тігіпко і його компанія.

Всі ми пам’ятаємо, як приймались ці зміни до закону. Це робилось вночі. Хочу сказати як перший заступник голови профільного комітету, що ми комітетом, силами секретаріату комітету намагались поправити цей документ хоч якось. Але, на превеликий жаль, нам це не вдалося, не дали голосуванням в залі.

Про що йде мова в даному законопроекті? А мова йде про те, що пенсійний вік,  який фракція Компартії України, принаймні в наступному скликанні, обов'язково поверне на попередній рівень. Так от його піднімають поетапно, а трудовий стаж підняли одномоментно, тобто на 10 років для жінок і для чоловіків. Зазначений законопроект пропонує повернути поетапність у підвищенні тривалості страхового стажу.

І найголовніше. Я от нещодавно, 1червня, був на засіданні правління Пенсійного фонду. Деякі пенсійні чиновники гордилися тим, що середня пенсія по Україні сьогодні складає 1399 гривень. Але як би це навіть мінімальна була, то й цього мало тим людям, які відпрацювали по 40-50 років. Отже, фракція Компартії України буде підтримувати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Павловський, 1 хвилина, будь ласка.

 

13:22:04

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Зрозумів. Андрій Павловський, "Батьківщина".

Шановні співвітчизники, новина з Європейського суду. Щойно Європейський суд визнав ув'язнення Юрія Луценка політично вмотивованим! Так само буде і по Юлі Тимошенко! Ганьба цій кримінальній владі Януковича, яка тільки переслідує своїх опонентів!

І щодо законопроекту. Ви знаєте, цей законопроект, незважаючи, що він, автором є Володимир Литвин, це все-таки полегшення для наших людей. Тому що влада тупо вночі, похапцем збільшила нам усім мінімальний трудовий стаж на 10 років. Тепер жінки повинні працювати 25 років, а чоловіки – 30. Так от, оцей законопроект  робить це, але поступово по рокам це збільшує. Ну, це вже хоч якось, але краще від того, що наробив вночі Тігіпко. Тому, фракція "Блоку Юлії Тимошенко" буде його підтримувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні народні депутати! Справді, я вніс проект цього закону після тривалих звернень і спілкувань з людьми. Прийняте рішення, воно не дозволяє людям, які мають значний трудовий стаж, допрацювати до пенсії і отримати відповідну пенсію, особливо в сільській місцевості, де немає працюючих виробництв. Тому пропонується ввести поетапну шкалу для того, щоб дати можливість людям адаптуватися до діючого Закону про пенсійне  страхування. Тому, шановні колеги, вам приймати рішення, хоча очевидно, що ця пропозиція не буде підтримана.

Тому я ставлю на голосування проект Закону про внесення зміни до розділу ХV "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо страхового стажу) для включення до порядку денного (реєстраційний номер 10496). Прошу голосувати.

 

13:24:15

За-98

Рішення не прийнято. Дякую.

По фракціях? Будь ласка. Партія регіонів – 6, "БЮТ - "Батьківщина" – 12, "Наша Україна - Народна самооборона" – 13, комуністів – 25, Народна Партія – 20, "Реформи заради майбутнього" – 19, позафракційні – 3. Ну, я думаю, що коментарів не потрібно до цього питання.

Шановні колеги, пропонується вашій увазі  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" (щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії) (реєстраційний номер 10183). Я ставлю на голосування про включення цього питання до порядку денного. Прошу голосувати.

Зніміть, будь ласка з голосування. Будь ласка, запишіться. Так, прізвища. Сергій Соболєв, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

 

13:25:20

СОБОЛЄВ С.В.

Прохання Бондаренку передати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Бондаренко, будь ласка.

 

13:25:25

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина". Дивні діла творяться при цій владі з електроенергетикою. Ви пам'ятаєте, коли в цьому залі більшість, яка обслуговує олігархів і тих, хто їх представляє в обласних енергетичних компаніях, списала 24 мільярди грошей, зібраних з громадян і не переданих до державного бюджету, і списала їх?

Тепер, дивіться, що далі робиться. Нещодавно компанії Ахметова, які отримали право експорту електричної енергії з України, отримали також право купувати її у  державі Україна на 30 відсотків дешевше, ніж її купують громадяни. Весь цей навар, вибачте, лягає у кишеню представника Партії регіонів, який є найкрупнішим олігархом в Україні поки що, правда, там інший підростає із сім'ї, але він поки що є найкрупніший.

Далі, що робиться в Україні. Ми маємо сьогодні підвищення  тарифу на електричну енергію у три рази для тих, хто споживає більше 800 кіловат/годин.  Знаменитий проект  Андрія Клюєва про  виробництво електроенергії за зеленим тарифом  у Криму на сонячних батареях коштував 200 з лишнім мільйонів з Державного бюджету, якими погасили плату за кредит   цієї компанії, яку вона отримала за кордоном.

Я думаю, що цей законопроект  має на меті одне. Вже хтось з цієї партії  або створив, або створює потужності для виробництва електроенергії   з біогазу. І наші поля, які ще хтось надіється  засівати пшеницею, гречкою чи  ще чим-небудь, будуть засіватися спеціальними культурами, які діють біогаз, – це, як правило  олійні культури, які  легко можна використати для виробництва такого біогазу і так далі. Тому  це лобістський проект Партії регіонів.

Безумовно, якби  це була держава, яка стоїть на принципах права і справедливості, це треба було б робити, тому що сьогодні весь світ  працює над відтворюваними …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий,  фракція Парії регіонів.

 

13:27:31

СУХИЙ Я.М.

Я навіть  не знаю, чи є сьогодні  в залі людина чи поза залом, який би не розумів, наскільки важливо для України енергозберігаючі технології, і наскільки важливо Україні скинути з себе ту удавку, яку на неї накинули недолугі попередні  керівники уряду. Тому я не хочу відгукуватися навіть. Я сьогодні не сподівався почути стільки дурниць від опозиції, стільки цинізму, стільки примітивної брехні. Хто про що: і про Грецію, і про вирощування кабанів у Києві, що тільки не плели.

Цей законопроект потрібно обов'язково      включити до порядку денного. Але, Володимире Михайловичу,  в чому права нині опозиція?  Ви ж пригадайте, ми з вами у цьому  сесійному залі, ну, не було такої процедури, як  скорочена. Ви ж пам'ятаєте, будь-який законопроект можна було обговорити, пересваритися, зрозуміти, з'ясувати. Я не знаю, так сталося, що нас  захлеснув вал оцих всіх законопроектів, коли ми не вспіємо навіть розібратися, з'ясувати, а може прав Бондаренко, а може там, дійсно, якісь лобістські інтереси, а ми їх не бачимо чи не розуміємо. Тому на перспективу, я це думаю, це вже буде в сьомому скликанні, я думаю, при формуванні в порядку денному має бути чітко визначена процедура, яким чином і як ми розглядаємо ті чи інші законопроекти. Подивіться, іде спеціальна затяжка з боку опозиції, я не розумію, чому вони це роблять при обговоренні включення до порядку денного. Ви перегорніть декілька сторінок дальше, ви побачите, скільки важливих соціальних законопроектів чекає нашого рішення. Чому ви це робите, це на вашій совісті нехай буде.

А цей законопроект я пропоную включити до порядку денного.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Павленко. Будь ласка.

 

13:29:12

ПАВЛЕНКО С.Г.

Дякую. Прошу передати слово колезі Зарубінському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, фракція Народної Партії.

 

13:29:24

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Ті, хто сьогодні і не тільки сьогодні в цій залі виступають проти рішень, які приймала свого часу Верховна Рада щодо стимулювання, щодо сприяння розвитку в Україні альтернативної та відновлювальної енергетики, насправді виступають не проти альтернативної і відновлювальної енергетики, не проти так званого зеленого тарифу. Вони виступають за, але за що, за монопольну залежність України від інших країн, перш за все, від Російської Федерації в плані енергопоставок, в першу чергу, газу. І оця критика така, знищувального характеру альтернативної енергетики насправді і покликана на те, щоб сподобатися одному із стратегічних партнерів. Бо ви знаєте, як активно працює Російська Федерація з Німеччиною, з Францією, з іншими країнами Європейського Союзу, для того щоб збільшити частку поставок газу в країни Європейського Союзу. Для цього робляться різні речі, починаючи від політики і закінчуючи не зовсім політикою. Але країни Європейського Союзу все роблять для того, щоб частка відновлювальних альтернативних методик, методологій видобування електроенергії, енергії взагалі була якомога більше, бо це те, що називається диверсифікацією   енергопоставок. Я дуже не хотів би вірити в те, що політична боротьба і кон’юнктурний інтерес сьогодні, напередодні виборчої кампанії, затьмарює очі вже і розуміння того, що Україна має розвивати "зелену" енергетику. Все стосується сприяння виробництва електроенергії і біогазу, зі всього, що є відновлювальним, і тим, що Україна може ще здобувати, є позитивно. Хто це критикує, критикує за монопольну залежність від інших країн. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" (щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії) (реєстраційний номер 10183).

 

13:32:03

За-265

Рішення прийнято.

Тепер, шановні колеги, пропозиція щодо включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (щодо впорядкування перевірок суб'єктів господарювання) (реєстраційний номер 10462).

Ну, будь ласка, обговорити записуйтесь. Я не хочу, шановні колеги, щоб була така ситуація: сьогодні ви тренуєте – завтра будуть інші тренувати. Ну, ми ж знаходили якийсь компроміс! Будь ласка, записуйтесь. Будемо обговорювати тоді, коли воно буде включено до порядку денного, але у вас є право.

Будь ласка, Володимир Мойсик. Олег Ляшко. Потім Володимир Яворівський буде виступати.

 

13:33:03

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановний Володимире Михайловичу, я думаю, що ви не зовсім правильно сприймаєте бажання депутатів від опозиції обговорити законопроекти. Йдеться не про те, що ми тренуємося чи затягуємо процес розгляду. Йдеться про те, що парламент дуже часто – і ви самі сьогодні про це говорили, - спочатку голосують закони, не читаючи, як у випадку із постачанням вугілля для вдів шахтарів, а потім не знають, що  з ними робити. Тому важливо обговорювати ті законопроекти, які ми читаємо, щоб і громадяни України знали, що тут приймається і врешті усвідомлювали депутати.

Щодо цього законопроекту, щодо упорядкування перевірок  суб'єктів господарювання. Шановні народні депутати, шановні громадяни України, ми займаємо перше місце в світі по кількості податків і по кількості перевіряючих органів і процедур. Нормальній людині, яка, звичайно, не належить до сім'ї Прем'єр-міністра чи Президента, чи когось із депутатів, для того, щоб отримати дозвіл на встановлення кіоску по торгівлі якимось, роздрібною торгівлею чи для того, щоб почати свій невеличкий бізнес треба роками ходити по різних інстанціях, отримувати дозволи, платити за хабарі для того, щоб отримати  ці дозволи.

Буквально півгодини тому до мене під'їхав виробник бинтів, 500 чоловік працює на підприємствах в Черкаській області і Київській, виготовляють бинти. Два місяці підприємство стоїть, бо відповідна державна служба не дає дозволу на сертифікацію цих бинтів. П'ятсот чоловік залишилися без роботи, без засобів до існування і відповідно немає чим готувати сім'ї. От у чому проблема нашої країни: ми повинні радикально скорочувати чисельність перевірок, чисельність дозвільних процедур, чисельність ліцензій усіляких, які нормальні, прості люди не можуть отримати через це не мають ні підтримки держави і не можуть нічого свого зробити через те, що у них немає можливості платити хабарі. Дерегуляція економіки, скорочення чисельності податків – ось що треба для нашої країни, для людей.

 

ГОЛОВУЧИЙ. Володимир Яворівський, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Наступним буде виступати Гривковський.

 

13:35:14

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Я готовий був виступити,але дуже просить слова Ксенія Ляпіна і я  не можу їй відмовити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Ксенії Ляпіної, будь ласка.

 

13:35:25

ЛЯПІНА К.М.

Доброго дня! Ксенія Ляпіна, партія "За Україну!" Дуже дякую шановному колеге Яворівському. Звертаю увагу на те, що ми, розглядаючи на комітеті цей законопроект, насправді, його підтримуємо за основу. І я вважаю, що вся опозиція зараз разом має підтримати цей законопроект. Дуже символічно, що саме представник більшості, але, на жаль, тільки один помітили, що сьогодні найбільша проблема для  контролю державного робиться з боку силових  структур. Сьогодні ходять перевіряють не стільки податкова, з якою ми там багато років боролися, якось там впорядковували, скільки силовики! І власне, законопроект пана Смітюха, він і спрямований на те, щоб скоротити кількість перевірок саме силовиків і взагалі усунути їх з процесу, власне, безпосередньо перевірок, бо в них  зовсім інша форма роботи: вони слідством мають займатися, а не перевірками господарської діяльності.

Сьогодні весь маленький бізнес скаржиться на те, що, з одного боку, ніби є мораторій на перевірки, ніби податківці так собі в куточку стоять і роблять вигляд, що вони тут ні при чому, але йде до них прокуратура. Що їй там робити? Взагалі немає що. Вони ходять і перевіряють діяльність господарську по ларьочках. Йде туди міліція, організована злочинність йде, ну, я маю на увазі, боротьба типа з організованою злочинністю, і перевіряють роботу в ларьочках. Що їм там робити – невідомо. І так далі.

Тобто, фактично, перетворилися сьогодні силовики у такий собі дрібний витискач грошей з маленького бізнесу. І це треба терміново припиняти. Тому ми підтримуємо законопроект колеги Смітюха, і треба всім об'єднатися навколо того, щоб тут навести хоч якийсь елементарний порядок. Такого раніше не було.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Гривковський. Відмовляється. Григорій Смітюх, фракція Партії регіонів.

 

13:37:26

СМІТЮХ Г.Є.

Дякую, Володимире Михайловичу. Дякую Ксенії Ляпіній за підтримку законопроекту. Шановні друзі, я звертаю увагу, що цей законопроект не може бути розглядатися як вирішення конкретної проблеми, яка в нас є, нажаль, в нас є, нажаль, вона тормозить, нажаль, вона створює перешкоди для наших підприємств або наших людей, які спроможні робити хоч щось, хоч щось виробляти. Тому ми повинні, в принципі, приймати кардинальне рішення в тому плані, щоб мінімізувати будь-який тиск на будь-яке підприємство, на будь-який суб'єкт, який створює в реальному секторі економічні блага для нашої країни, тим самим наповнюючи бюджет, саме збільшуючи багатство України.

Тому я хотів би, Володимир Михайлович, попросити вас, скориставшись можливістю, щоб  поставити в слідуючому розгляді такі законопроекти 10461 і 10542. 10461 – це внесення змін до Податкового кодексу, який теж впорядковує цю процедуру щодо перевірок, а 10542 –  це законопроект, який вносить зміни до оперативно-розшукової діяльності. Тому що не може бути, що із шести правоохоронних органів, всі займаються економікою. Чому економікою? Тому що там кошти, там взятки, там тиск на підприємців.

Тому я вважаю і вважав, і буду переконувати всіх, нам треба позбавити будь-які органи, крім Податкової інспекції, які мають право перевірки господарювання господарчого суб’єкта. Якщо в ході перевірки податкової інспекції виявляється злочин або виявляється підстава, що це предмет розгляду Служби безпеки, тільки в такому випадку вона має право втручатися. А не те, що перетворили на сьогоднішній день, коли Служба безпеки до будь-якого підприємства заходить, розпочинаючи від виробника маленького до великого і перевіряючи, і створюючи певні проблеми. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (щодо впорядкування перевірок суб’єктів господарювання) (реєстраційний номер 10462).

 

13:39:58

За-297

Рішення прийнято.

Тепер, шановні колеги, проект Закону про державну монополію на виробництво і реалізацію спирту, алкогольної продукції та тютюнових виробів. Запишіться, будь ласка.

Євген Царьков, фракція комуністів.

 

13:40:28

ЦАРЬКОВ Є.І.

Уважаемые народные депутаты, данный законопроект за подписью лидера фракции Компартии Украины Петра Симоненка, а также членов Компартии Украины Мармазова, Александровской и Царькова направлен на государственное урегулирование рынка алкогольной  и табачной продукции. Хотел вкратце развеять три мифа, которые есть в отношении госмонополии.

Во-первых, о том, что госмонополия присуща только социалистическим странам. Вы знаете, миф развивается сразу так, как госмонополия на алкоголь существует в большинстве развитых стран в таких, как Канада, в большем количестве штатов  Соединенных Штатов Америки,  а также, Финляндии, Норвегии, Македонии, Болгарии и еще десятках других стран.

Вторая составляющая – это, конечно же, защита нации. Вы знаете, что  по данным Минздрава, за один год от некачественного алкоголя, от фальсификата и от злоупотребления алкоголя в стране погибают  40 тысяч человек. То есть по большому счету  это не объявленная война против  своего народа.

Третья проблема – это детский алкоголизм. Не для кого из вас не секрет о том, что выйдя на Хрещатик или Деребассовскую в Одессе или во Львов, то есть дети сегодня подростки с бутылками "Лонгера", с  пивом как с соской везде присутствуют. И соответственно по данным опять-таки ВООЗа, к сожалению, Украина за 20 лет независимости добилась одного первого места, а именно: по детскому алкоголизму.

Третья составляющая и одна из самых важных – это экономический аспект. Вы знаете, что когда обсуждался проект Налогового кодекса,  алкогольные монополии частные заявляли о том, что они приносят в бюджет очень большую суму денег. В депутатском зале очень много лоббистов алкоголя, они есть практически в каждой фракции, за исключением, заверяю вас, фракции Компартии Украины. Так вот они похвастались о том, что они в бюджет за год перечисляют около 5 миллиардов гривен.

Чтобы соотношение цифр было понятным, по данным экспертов, если будет введена госмонополия на алкоголь и табак, то только в первый год бюджет получит 75 миллиардов гривен прямых платежей. И соответственно на фоне того, что мы защищаем здоровье  нации, на фоне того, что мы увеличиваем поступление в бюджет, однозначно такую норму нужно применять и …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Володимир Мойсик. Шановні колеги, там ще багато є багато законопроектів, буде можливість ще виступити не один раз.

Володимир Мойсик, будь ласка. Ляшку передає право на виступ. Потім – Юрій Ганущак.

 

13:43:08

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Ви знаєте, шановні громадяни, шановні колеги, це той рідкісний випадок, коли я підтримую ідею, закладену в цьому законопроекті. Я теж абсолютно впевнений, що    держава має мати монополію на продаж горілки і тютюну із кількох причин. 

Перше - це дозволить на мільярди доларів,  не гривень, а на мільярди доларів поповнити  доходи державного бюджету.

Я хочу нагадати, що за часів  пріснопам'ятного  Радянського Союзу доходи від горілки і абаку становили 30 відсотків доходів усього державного бюджету.  30 відсотків! Для порівняння, ми цього року акцизів  на тютюн по плану маємо отримати десь 20 мільярдів, а тютюнові  компанії зароблять на продажі тютюну 180 мільярдів гривень. Тобто в  бюджет 20 мільярдів, у кишені транснаціональних корпорацій 200  мільярдів гривень. Так от оці мільярди, сотні мільярдів гривень, повинні йти не  в кишені транснаціональних  корпорацій і їхніх лобістів. Я хочу з колегою  Царьковим  погодитись з ним, я теж знаю цих лобістів, бо коли ми піднімали акцизи на  тютюн, акцизи на горілку, ми були разом з ним деякі  автори цих  законопроектів. То ходили  з чемоданами грошей і валили ті законопроекти про підвищення акцизів на тютюн і на  горілку.

Я хочу нагадати, що ще 3 роки тому    ціни на цигарки були нижчі, ніж ціни на шоколадку, ціна  на пляшку горілки була нижча, ніж ціна на  пляшку молока.  От  до чого наші лобісти відстоювали інтереси цих  транснаціональних корпорацій. Тому я ввжаю, але цей законопроект повинен не депутат окремий пропонувати, цей законопроект  повинен пропонувати уряд, має бути державна політика, спрямована на захист   здоров'я нації і на поповнення бюджету.  А у нас через офшорні зони, як кіпрську, мільярди вивозять із-за кордону, транснаціональним   корпораціям дають можливість заробляти мільярди, а для людей грошей немає, для пенсіонерів, для дітей…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Ганущак, фракція   "БЮТ - "Батьківщина". 

 

13:45:20

ГАНУЩАК Ю.І.

Ну, краще цю тему знає Бондаренко, передайте йому, будь ласка.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Бондаренко, мікрофон,  будь ласка.

 

13:45:25

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир  Бондаренко, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина".

Ну,  знову ж таки, я повертаюсь  до надзвичайно великої дози популізму в кожному з цих проектів. Скажіть мені, будь ласка, будучи в більшості, комуністи не протидіяли приватизації спиртових підприємств, горілчаних заводів і тютюнових фабрик  

Сьогодні вони всі у приватних руках. Про яку монополію ви говорите? А монополія, яка була при радянських часах призвела до того, що зростання виробництва і споживання спиртного в Україні зростали щорічно приблизно в два рази. Споювалось село свідомо от, споювалось населення в цілому все.

Тому та влада, яку ми тепер пам'ятаємо, показала нам як треба тримати державну монополію, набивати кишені. Сьогодні ми дізнаємося, що це все йшло в касу партії, яка десь знаходиться за кордоном, бо добробут радянських людей від цього ніяк і ніколи не зростав. Зростання спиртової галузі в Україні було феноменальне. 220 заводів випускали тільки спирт, горілку.

Давайте сьогодні бути, жити реаліями. В Україні ця галузь і цей ринок відрегульований. Давайте думати як зробити так, щоби не споювати людей, щоби знайти якісь альтернативи споювання. Розвивати село, спорт, розвивати культуру в Україні. Цього нема. А те, що ви сьогодні запропонували – нічого не дасть абсолютно. Тому, що є сьогодні, ще раз підкреслюю, відрегульований ринок. І тому допомагати олігархам, які володіють цим ринком сьогодні, монополізувати цю галузь до остаточного кінця із своєї кишені ви можете, але не більше. Тому не треба знову ж таки цього популізму. Давайте  з ним покінчувати. Такі законопроекти не мають ніякої перспективи. Більше того, що ваші союзники з Партії регіонів не підтримують жодного законопроекту з програми Партії комуністів. І це дуже погано. Тому що може розсипатися ваша більшість і тоді, що ви будете робити без них? Або ввійдете в такий клінч,  з якого вихід буде – тільки війна.

Тому, будь ласка,…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, да, будь ласка, Ярослав Сухий, одна хвилина.

 

13:47:34

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, я би попросив спічрайтерів  опозиції не рвати на собі сорочку, ми якось тут розберемося в більшості між собою, хто за що голосує. Але так чи інакше я відразу скажу, я буду підтримувати ідею про включення цього законопроекту до порядку денного. Чому? Бо так чи інакше, але, врешті-решт, ми в цьому сесійному залі ще не раз будемо повертатися до тих пір до цього питання, поки не заведемо і не впровадимо державну монополію, я кажу про одну галузь – на виробництво спиртів. І ще одне, от подивитеся, згадаєте мої слова, будемо розглядати цей проект в сесійному залі. Ви знаєте, яких втрат зазнав акциз внаслідок оцих нинішніх сумнівних реформацій в спиртовій галузі. Це я вам скажу, на власному досвіді переконався, я бачив, що зробили зі спиртовою галуззю тільки в одній області Тернопільській. Тому я пропоную підтримати пропозицію включити до порядку денного і обговорити. Ми принаймні його почуємо від міністерства, від уряду відповідь, що відбувається і які далі будуть процедури.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону про державну монополію на виробництво і реалізацію спирту, алкогольної продукції та тютюнових виробів, (реєстраційний номер 10038). Прошу голосувати, прошу голосувати.

 

13:49:12

За-83

Рішення не прийнято. 

Мотивів немає. "За" – 83.  Партія регіонів – 13, "БЮТ - "Батьківщина" – 9, "Наша Україна-Народна самооборона" – 9, комуністів – 25, Народна Партія – 20, "Реформи заради майбутнього" – 4, позафракційні 3.

Продовжуємо ранкове засідання Верховної Ради України на 15 хвилин.

Тепер, шановні колеги, проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо державної підтримки наукоємних виробництв в Україні), (реєстраційний номер 10057). Шановні колеги, ми фактично це питання обговорювали. Я ще раз хочу сказати, ми фактично це питання обговорили. Тепер мова йде про зміни в Податковому кодексі, якщо приймається цей закон. Ну, що ні, ні, ні? Я прошу вас, шановні колеги.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного. Прошу голосувати.

 

13:50:23

За-36

Рішення не прийнято.

Тепер, шановні колеги, аналогічно. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення підготовки працівників робітничих професій. Сам проект ми обговорювали. Тепер мова йде про зміни до Податкового кодексу. (Шум у залі)

Я прошу вас! Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту. Прошу визначайтесь.

 

13:50:59

За-27

Рішення не прийнято.

Тепер, шановні колеги, проект Закону про внесення зміни до Податкового кодексу України (щодо переведення економіки України на інноваційну модель розвитку), власне про проект ми вже з вами з цього приводу говорили, (реєстраційний номер 10070). Прошу визначатись. Про включення до порядку денного.

 

13:51:33

За-29

Рішення не прийнято.

Тепер, шановні колеги, проект Закону про державний контроль над цінами на товари і послуги першої необхідності. Будь ласка, запишіться. Запишіться, будь ласка. Так, прошу прізвища. Давиденко, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Хто? Ярослав Джоджик? Ярослав Джоджик, будь ласка, мікрофон. Потім – Даниленко.

 

13:52:06

ДЖОДЖИК Я.І.

Ярослав Джоджик, Українська Народна Партія.

Шановний Володимир Михайлович! Я в першу чергу по процедурі хочу звернутися до вас. Ось уже не перший день ми дуже велику кількість часу витрачаємо на розгляд питання про включення в порядок денний багатьох питань, які не є, скажімо так, злободенними по стану на сьогоднішній день, в ситуації, коли до закінчення цієї сесії залишилося лише декілька днів, а фактично порядок денний на цей тиждень переповнений. Це перше.

Друге. Я би хотів поцікавитися у вас, як взагалі попадають питання для розгляду для включення до порядку денного. Оскільки лише сьогодні від Комуністичної фракції, від пана Симоненка, поступило більше 10 законопроектів для розгляду. В ситуації, коли практично всі питання, які вносяться сьогодні в порядок денний, уже неодноразово розглядалися і не набирали більше ніж 20-25 голосів. Це в ситуації, що законопроекти інших народних депутатів місяцями лежать і не попадають для розгляду в порядок денний.

Я би пропонував замість тих десятків законопроектів від Комуністичної партії України поставити один законопроект про заборону комуністичної ідеології в Україні, щоб в черговий раз українське суспільство…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, по темі давайте. По темі.

 

ДЖОДЖИК Я.І. … почуло про ті злочини, які принесла Комуністична партія в попередні роки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний колего,  я прошу по темі законопроекту. Вимкніть мікрофон. Шановні колеги, коли ми будемо обговорювати питання, яке буде стосуватися Компартії або фракції, тоді будете… Я прошу вас. Я вам тепер даю відповідь, що рішення про порядок розгляду питань визначає Погоджувальна рада. Це перше.

Друге. Шановні народні депутати, ці законопроекти були зареєстровані півроку тому і відповідно до рішення Погоджувальної ради вони сьогодні виносяться на розгляд. Я не формую порядок одноосібно.

Володимир Даниленко, фракція комуністів.

 

13:54:35

ДАНИЛЕНКО В.А.

Шановний Володимире Михайловичу, я повинен вас доповнити в тому плані, що коли була більшість іще ваша, ці законопроекти всі вносилися фракцією Компартії України, але вони тоже не знайшли підтримки для розгляду. А сьогодні ви звертаєте увагу на це.

І я повинен додати вам іще. Чому професійно-технічна освіта, чому вона мене турбує? Я був вихідцем із професійно-технічної освіти і коли ви були, ваш Президент, ваш Кабінет Міністрів, ваша більшість у Верховній Раді, ви все зробили в державі, щоб знищити професійно-технічну освіту. Так що комуністи завжди відстоювали цю позицію і будуть відстоювати.

Що по законопроекту? Шановні товариші, сучасний стан світової економічної кризи викликає занепокоєння і тому неодмінно він позначиться на житті малозабезпечених верств населення.  Для того, щоб  застерегти виникнення такої ситуації, нам необхідно зробити так,  щоб доходи населення  в межах прожиткового мінімуму  давали змогу придбати  товари і послуги першої необхідності.

Тому важливо не просто гарантувати громадянам турботу, а й зорієнтувати діяльність всіх органів    державної  влади і органів місцевого самоврядування на забезпечення життєво важливих питань. Такий   перелік має бути створений  Кабінетом Міністрів  України на кожний поточний  рік, і він повинен узгоджуватись з цінами,  прожитковим мінімумом.

Цей перелік стосується товарів, що забезпечують  харчування, лікування, отримання медичних послуг, а також інших товарів і послуг, з якими пов'язане фізичне виживання людини. Зокрема, в Російській Федерації створена і  реалізується програма встановлення  переліку ліків, які вважаються життєво необхідними і найважливішими, що обумовлюють…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Бондаренко.

 

13:56:49

БОНДАРЕНКО В.Д.

Юрію Граткевичу передаю слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій  Гнаткевич, будь ласка, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

13:56:59

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.

Шановні колеги! Юрій Гнаткевич, "БЮТ – "Батьківщина".

Автор цього законопроект,  Петро Симоненко, на останньому з'їзді Комуністичної партії, за яким я уважно стежив,  ніби з жалем, а насправді чомусь бадьоро доповів з'їздові і відповідно всій партії, що в Україні завершена реставрація капіталізму.  

То я хочу  нагадати шановним комуністам, що, коли я  ще був  депутатом Верховної Ради першого скликання, і ми  голосували  за перші закони про приватизацію…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, я прошу вас, шановний колего,   про закон, про державний контроль..…

 

ГНАТКЕВИЧ Ю.В. А я про що збираюсь говорити?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, так говоріть.

 

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.  Ми тоді всі дружно разом з вами голосували за  приватизацію. Але як вона пішла, що привело до тих вільних цін після роздержавлення всього? Ми собі тоді уявляли, що буде будуватися  такий капіталізм, при якому буде конкуренція вирішувати ціни, коли  не буде  монополістів.

Я пригадую, як я їздив серед народу і виступав з такою оказією. Я розказував, що мій дід Іван Гнаткевич тримав склеп, магазин у селі, а поряд тримав ще один старенький єврей. І він посилав свого сина і казав: "Синулику, піди подивися, почому в Івана оселедці", і ставив трохи менше. Ось ми уявляли, ми не уявляли, що буде змова монополістів і вони диктуватимуть ціни.

Я не буду, як мої колеги Ляшко чи Павловський, обзивати вас буржуазними комуністами, хоч ви нас обзиваєте буржуазними націоналістами. Але я хочу сказати, що є тільки один механізм. У вас хороша дружба нині з Партією регіонів і, по суті, олігархатом і пацанатом, з  ними можете домовитися хіба що про запровадження народного контролю. Ви пам’ятаєте, був колись народний контроль і він міг би щось вдіяти.

І наостанок нагадаю. Колись Юлія Володимирівна, коли вона ще була на волі, була Прем’єр-міністр, коли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я прошу вас.

Григорій Смітюх, фракція Партії регіонів. Ну, тепер зрозуміло, хто прийняв закони про приватизацію ці всі.

 

13:59:23

СМІТЮХ Г.Є.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги! Давайте подумаємо, що сьогодні товари, які споживаються населенням України, і послуги, які ними споживаються, виробляються, як правило, приватними фірмами, приватними особами, це з одної сторони. З іншої сторони, у нас дуже велика частина людей, які сьогодні знаходяться поза межами прожиткового мінімуму. Тому ми щороку і в тому числі цієї весни добавили в бюджет на підтримку або на соціально-економічний розвиток, в тому числі в підтримку малозабезпеченого населення. І відбувається таким чином, що якщо ми природні монополії в тому числі і цілий спектр товарів крайньої необхідності або першої необхідності для населення не контролюємо в цінах, в тому числі по лікам, в тому числі по харчуванню, за винятком хліба, то чому би нам, дійсно, оцей кошик, споживчі товари і послуги для малозабезпеченого населення, не контролювати державою і, дійсно, його, так сказати, складувати по відношенню на рік або на 5 хотя би років, на 5 років.

Я думаю, що цей закон є справедливий по відношенню до тих людей, які не спроможні купити кусок м’яса, або сала, або ліки і так дальше. Враховуючи таку ситуацію, що такий розрив відбувся в нашій країні так стрімко, і піклуючись про ці незахищені верстви населення, я особисто буду голосувати за підтримку цього закону. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про державний контроль над цінами на товари і послуги першої необхідності (реєстраційний номер 10061). Прошу голосувати. Голосуйте, голосуйте.

 

14:01:23

За-35

Питання не включається до порядку денного.

Покажіть по фракціях, щоб було видно для народних депутатів.

Тепер, шановні колеги, проект Закону про повернення у державну власність приватизованих підприємств стратегічних галузей економіки на предмет включення до порядку денного (10065). Є потреба обмінятися думками? Запишіться, будь ласка. Запишіться, запишіться.

Юрій Болдирєв, фракція Партії регіонів. Потім –  Валерій Бевз.

 

14:02:05

БОЛДИРЄВ Ю.О.

Я думаю, что, действительно, тема актуальна, потому что при развитии современного экономического кризиса, который мы наблюдаем уже, по сути дела, пятый год, тема государственной монополии на ведущие отрасли производства является актуальной не только для нас, но и для других ведущих мировых игроков. Поэтому, по крайней мере, обсудить эту тему, думаю, вполне уместно. Спасибо.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Валерій Бевз. Володимир Матвєєв.

 

14:02:55

МАТВЄЄВ В.Й.

Группа народных депутатов Украины от фракции Компартии Украины: Симоненко,  Бабурин, Матвеев, Кравченко предлагают внести в повестку дня и за тем обсудить и принять в первом и во втором чтении Закон о возвращении в государственную собственность приватизированных предприятий стратегических отраслей экономики.

Необходимость принятия этого закона продиктована тем, что за 20 лет проведения в Украине радикальных рыночных реформ при отсутствии общегосударственной стратегии реформирования и развития экономической системы государства сформировалась стойкая тенденция по углублению процессов деградации в сфере экономики, коллапсу системы жизнеобеспечения и ухудшения уровня жизни людей. Прежде всего это объясняется тем, что в результате рыночных реформ, которые, фактически, сводились к масштабной приватизации, прежде всего ….….. производственного сектора экономики, состоялось разбалансирование структуры  национальной экономической системы. Это стало причиной длительного трансформатазационного кризиса, деградации производственных фондов, общей ……. макроэкономической политики, что в свою очередь ознаменовалось существенными проблемами в выполнении державой, государством ее социальных функций.

Что же касается время подачи этого законопроекта и того, кто наши союзники, я должен сказать следующее.

Первое. Коммунисты всегда последовательно выступали против приватизации, против приватизации стратегических отраслей. И это подтвер…  и никогда не голосовали за эту приватизации в отличие от тех, которые сегодня отреклись бы от этой приватизации всеми силами – первое.

Второе.  Нашими союзниками в этих  вопросах последовательно выступали то социалисты, то прогрессивные социалисты, то еще всякие, но у нас никогда союзниками в этих вопросах не выступали олигархи как с этой стороны, так и с этой стороны. И мы совершенно понимаем, почему это происходит. Потому  что законы, которые предлагаем мы, вносятся в интересах…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

МАТВЄЄВ В.Й.  Законы, которые мы предлагаем, вносятся в интересах людей Украины, а голосуют присутствующие здесь в своих собственных интересах – в олигархических интересах. Не забывайте, что среди народных депутатов Украины сколько миллионеров? Сколько из них коммунистов? Этим все сказано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гривковський не наполягає. В'ячеслав Кириленко.

 

14:05:31

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, партія "За Україну".  Прошу передати колезі Джоджику Ярославу Івановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Джоджик, будь ласка, мікрофон.

 

14:05:39

ДЖОДЖИК Я.І.

Ярослав Джоджик, Українська Народна Партія. Шановні колеги, я в черговий раз звертаю увагу  керівництва Верховної  Ради України на те, що зусиллями цього керівництва Верховна Рада України за рахунок коштів громадян, за рахунок бюджету перетворюється на піар-центр Комуністичної партії України. Адже лише сьогодні більше десяти законопроектів пана Симоненка включені у порядок денний, не зважаючи на те, що на протязі попередніх періодів ці питання неодноразово включалися, і більше 25-30-и голосів ніколи не отримували.

Для того, щоб зняти ось ці підозри, що керівництво Верховної  Ради просуває Комуністичну партію, я вимагаю негайно включити у порядок денний  постанову про заборону комуністичної ідеології…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Виключіть мікрофон. Обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування…

Цибенко, будь ласка, хвилина. Цибенко.

 

14:06:59

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко. Шановні колеги, шановні громадяни України! Ось переді мною  один депутат-неук пропонував прийняти постанову щодо заборони Компартії України. Я хочу не стільки цьому депутату-неуку, скільки народу України нагадати, що така ж купка депутатів-неуків уже приймала подібне рішення, яке Конституційний Суд України скасував.

Ось ще раз хочу сказати, що нам абсолютно зрозуміло, чому сьогодні така антикомуністична істерія: тому що Компартія України запропонувала ряд законопроектів на користь трудового народу України, і зокрема, питання щодо державної монополії на горілчані вироби. Так от, мабуть, ця ситуація декого дістала і  вони сьогодні розразилися антикомуністичною істерією. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування пропозицію: включити до порядку денного сесії проект Закону про повернення у державну власність приватизованих підприємств стратегічних галузей економіки (реєстраційний номер 10065). Прошу голосувати.

 

14:08:30

За-33

Рішення не підтримано.

Включення до порядку денного проекту Закону про переведення економіки України на інноваційну модель розвитку (реєстраційний номер 10069).

Крім Ганущака, ніхто не наполягає? Запишіться. Будь ласка, Сухий.

 

14:09:02

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, інвестиційно-інноваційна модель розвитку – це наш український шлях. Я хочу вам нагадати прізвище автора цієї концепції, Михайло Іванович Туган-Барановський, перший міністр фінансів Української Народної Республіки. На превеликий жаль, у молодому віці він помер від простуди, їхав в поїзді. Але зараз його концепція лежить в основі так званої шведської моделі соціалізму. Оце той самий капіталізм з людським обличчям, як його колись було прийнято називати. І в розвитку інноваційної моделі майбутньої України.

Я хочу вам нагадати ще одного нашого народного депутата України, його, на превеликий жаль, немає з нами, йому належала величезна монографія, я маю на увазі Михайло Павловського, який завчасно пішов з життя. Ця його, наприклад, книжка в мене, до цих пір я її читаю, бо там речі, які він виводить виходячи із специфіки, особливості розвитку економіки. Не може бути такого в світі, щоб Україна видумувала знову якісь свої велосипеди. Без інвестиційно-інноваційного підходу до розвитку нашої економіки в нас немає майбутнього. І ця модернізація, яка зараз проводиться в Україні, це реформування всіх сторін суспільно-економічного життя і покликані для того аби створити передумови, аби створити засади, основи  розвитку України саме на  цьому шляху.

Тому я не розумію, де тут і звідки береться політиканство, і люди з опозиції, які би мали виступати зі своїми наприклад пропозиціями чи зі своїми ідеями, раптом намагаються злобствувати, очорняють, ліплять якогось горбатого, причому тут Компартія колись, нині і до чого всі ці решта балачки. Сама ідея, попробуйте, давайте внесемо в порядок денний цей законопроект і обговоримо –  це завтрашній день, це майбутнє розвитку України. Я пропоную включити  до порядку денного.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кармазін.

 

14:11:04

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, українська опозиція, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати! Я хочу звернутися до вас з тим, щоб ми термінового прийняли рішення про те, що вже завтра зранку отут були: Генеральний прокурор України, отут  були міністр юстиції, отут були лже-омбудсмен Лутковська, яка  була агентом уряду, бо  вони програли  15 тисяч євро, програли Луценко і їхні дії визнані незаконними по семи  пунктах…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, будь ласка по темі законопроекту.

 

14:11:12

КАРМАЗІН Ю.А. …  а більшої теми сьогодні немає для українського народу.  Люди мають бути…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вимкніть мікрофон.

Будь ласка, Ганущак, одна хвилина у вас.

 

14:12:06

ГАНУЩАК Ю.І.

Тоді Кармазіну –  моє слово, хай вже договорить чоловік…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але по темі законопроекту, Юрій Анатолійович, вибачте, буде "Різне", будете  говорити, що хочете. Прошу.

 

14:12:25

КАРМАЗІН Ю.А.

Адаме Івановичу, оце  поки  що ми розглядаємо "Різне", ви розумієте, оце поки що  ми розглядаємо. Тому що в цьому законі Науково-експертне управління написало: що переважна більшість суспільних відносин, які пропонуються, вже врегульовані і немає самостійного об'єкту регулювання. Це перше.

І друге. Шановний Адаме Івановичу, я   розумію, що це для вас неприємна тема, бо  комуністи підтримують більшість тут. І сьогодні інноваційну, на жаль, модель не зовсім підтримали, виділяючи     кошти, в тому числі і китайцям.

Але, все-таки визнання Європейським судом з прав  людини  політичних переслідувань в Україні –  це  надзвичайно серйозний випадок. Я вимагаю завтра почати з  цього засідання. Завтра!  І всіх суддів, прокурорів, порушити кримінальні справи, у в'язницю за те, що 7 пунктів порушено проти Луценко. Має бути все адекватно, закон має бути однаковим для всіх.

Тому, шановні друзі, давайте ми з вами доручимо …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Александровська, одна хвилина.

 

14:13:38

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов, город Харьков.

Уважаемые коллеги, вот недавно один депутат в зале говорил о том, что треба  мати клепки, щоб понимать, что эти законы не работают или работают. Вот пусть этот  коллега возьмет вот эти все законопроекты, которые связаны друг с другом, и внимательно почитает. И в том числе и этот,  о котором только что было сказано, что считается, что большинство положений этого закона уже урегулированы.

У нас не  урегулировано то, что государство предоставляет из бюджета именно деньги,   на развитие инновационной деятельности. У нас не урегулировано о том, что государство может создать венчурный фонд. У нас не урегулировано, за счет  каких денег этот венчурный фонд будет работать. У нас не урегулировано, какие предприятия, организации, учреждения, в том числе научные, могут претендовать на получение этих денег. Эти вопросы у нас не урегулированы, поэтому начисто отсутствует реальная государственная      политика в этой сфере.

Вы не хотите  поддерживать коммунистов, вы делаете хуже себе, вы делаете хуже народу Украины, вы делаете хуже будущему Украины. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію включити до порядку денного законопроект за номером 10069 –  про переведення економіки України  на інноваційну модель розвитку. Прошу голосувати.

 

14:15:13

За-30

Не включено.

Можемо ми включити про відзначення  150-річчя від дня народження Бориса Грінченка. Я ставлю на голосування включити до порядку денного сесії проект Постанови про відзначення 150-річчя від дня народження Бориса Дмитровича Грінченка (реєстраційний номер 10318). Прошу голосувати.

 

14:15:49

За-227

Включено.

І наступне: проект Постанови про відзначення 825-річчя першої літописної згадки назви "Україна" (реєстраційний номер 10330). Прошу голосувати.

 

14:16:16

За-21

Ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим. Перерва до 16-ї години.