БЮЛЕТЕНЬ N 64

Опубліковано 09. 07. 1998

 

                   ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ ЧЕТВЕРТЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

             У к р а ї н и. 9 л и п н я 1998 р о к у.

                         16 г о д и н а.

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України

     ТКАЧЕНКО О.М.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги!  Поспішіть зайняти свої робочі місця. Прошу вставити картки, зараз зареєструємося.

 

     Я прошу  членів  фракції  НДП,  фракції  Руху запросити своїх колег до залу.

 

     Зареєструвалися 302  народних  депутати.  Вечірнє   засідання оголошується відкритим.

 

     Шановні колеги!   Щойно   ми   ще   раз   провели   засідання Погоджувальної ради і дійшли висновку,  що нам треба саме сьогодні вирішити  питання  про  обрання  Першого  заступника  і заступника Голови Верховної Ради.  І зробити  це  за  скороченою  процедурою. Обговоривши обидві кандидатури,  поставивши запитання й висловивши свої думки щодо претендентів,  ми повинні проголосувати в  пакеті. Майже всі керівники фракцій погодилися на це.

 

     Я прошу вас підтримати це, проголосувати за проект постанови, який є у вас,  а потім перейдемо  до  розгляду  персоналій.  Немає інших думок?

 

     Прохання підтримати проект постанови. Прошу голосувати (Шум у залі).

 

     "За" - 192.

 

     Поіменно? До чого це? Депутате Кірімов, сідайте, голосуйте.

 

     Ми вже  достатньо  висловилися  з  цього  приводу.  Я  прошу, проголосуйте,   будь  ласка!  Ще  раз  ставлю  на  голосування.  У звичайному режимі.

 

     "За" - 200.

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Поіменно!

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги,  я не хотів би  коментувати,  але  ви змушуєте мене робити те,  чого не потрібно було б (Шум у залі). Та яка процедура! Ми вже півдня про процедуру говорили! (Шум у залі).

 

     Ну, будь ласка, 5 хвилин - на виступи з процедури. Давайте ще поговоримо. Запишіться, будь ласка.

 

     Депутат Кірімов.

 

     КІРІМОВ І.З.,  народний  депутат  України (виборчий округ 95, Київська область).  Дякую,  Олександре Миколайовичу.  Насамперед я дякую,  що  ви так чемно запропонували мені сісти.  Але я сьогодні півдня стояв з піднятою рукою,  щоб узяти слово. Справа в тому, що в  засіданні  Погоджувальної  ради  взяли  участь представники від позафракційних.  І ми, шановний Олександре Миколайовичу, не будемо голосувати  до  тих  пір,  поки  наша  група  або  фракція не буде зареєстрована. Це принципово.

 

     І ще одне.  Я хочу  зробити  вам  зауваження.  Я  вважаю,  що переголосовувати - це принаймні некоректно,  адже це не відповідає жодному законодавчому акту нашої держави.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Некоректно і не голосувати.

 

     Депутат Агафонов. Будь ласка.

 

     АГАФОНОВ М.І.,  народний депутат України (виборчий округ  28, Дніпропетровська   область).   Прошу   передать   слово  Валентине Гошовской.

 

     ГОЛОВА. Депутат Гошовська.

 

     ГОШОВСЬКА В.А., народний депутат України (виборчий округ 178, Харківська   область).   Шановні  колеги!  Оскільки  не  враховано інтереси депутатів від мажоритарних  округів,  за  кожним  з  яких близько 100 тисяч чоловік, ми не можемо повноцінно виконувати свої обов'язки.  Ми змушені  заявити,  що  не  будемо  брати  участі  в голосуванні. Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Депутат Білорус від "Громади".

 

     БІЛОРУС О.Г.,   народний   депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   Всеукраїнське   об'єднання "Громада"). Прошу передати слово депутату Кармазіну.

 

     ГОЛОВА. Депутат Кармазін.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.,  народний депутат України (виборчий округ 134, Одеська область).  Місто-герой Одеса,  фракція "Громада".  Шановні народні  депутати!  Після  обрання  Голови  Верховної  Ради  у нас з'явилася можливість іще до відпустки розблокувати всі  економічні питання, які стоять і які є причиною негараздів у країні.

 

     Я звертаюся до тих депутатів,  яких немає в залі, бо вони вже пішли оформляти собі путівки до санаторію: ви ще їх не заробили.

 

     Фракція "Громада" пропонувала і пропонує продовжувати  роботу в тому ж режимі. Ми ніколи не порушували домовленості і виступаємо за те,  щоб були виконані  домовленості  щодо  комітетів.  Основна робота Верховної Ради - у комітетах, а вже потім виходити сюди.

 

     Ми будемо  брати  участь  у  голосуванні і засуджуємо позицію тих,  хто не голосуватиме,  про що зараз сказали.  Брати участь  у голосуванні - це обов'язок депутатів.

 

     Ми виступили з ініціативою,  щоб у протоколі, який підписаний усіма фракціями,  було чітко  записано,  що  групі  позафракційних віддається  комітет.  Але треба внести зміну до постанови,  яку ми проголосували.   А   позафракційні   поки   що   цієї   зміни   не запропонували, і ми її не прийняли.

 

     ГОЛОВА. Спасибі. Депутат Нечипорук.

 

     НЕЧИПОРУК В.П., народний депутат України (виборчий округ 194, Хмельницька область). Прошу передати слово депутату Єльяшкевичу.

 

     ГОЛОВА. Депутат Єльяшкевич.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.,  народний депутат  України  (виборчий  округ 182,  Херсонська  область).  Партия "Громада".  Уважаемые коллеги! Уважаемый председательствующий.  Я хочу обратить внимание  на  то, что  у  нас  441  народный  депутат.  Табло  показывает в зале 287 народных депутатов. Где 154 народных депутата?

 

     Я прошу председательствующего выполнять свои обязанности и по окончании каждого заседания называть фамилии тех,  кто отсутствует без уважительных причин.  Иначе мы  никогда  не  сможем  принимать какие-либо  решения,  тем более что Конституционный Суд подтвердил записанное в Конституции  Украины  положение  о  том,  что  каждый депутат голосует лично.  И если каждый депутат не будет голосовать лично, то решения будут признаваться неконституционными. Поэтому я прошу вас, Александр Николаевич, выполнять требования Регламента и сказать сейчас, каких депутатов нет. По фракциям.

 

     ГОЛОВА. Депутат Чичков.

 

     ЧИЧКОВ В.М.,  народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  КПУ).  Прошу  передать  слово депутату Гмыре Сергею Петровичу.

 

     ГОЛОВА. Депутате Гмиря, будь ласка.

 

     ГМИРЯ С.П.,  народний депутат України  (виборчий  округ  105, Луганська область). Спасибо, Александр Николаевич! Я хочу сказать, что пакетное голосование по  кандидатурам  замов  не  противоречит Регламенту.   По-моему,   спорить  с  этим  трудно.  Когда  Михаил Васильевич Косив говорил о том, что "постанови" - во множественном числе,  а  не  в  единственном,  то  это недостаточно обоснованный аргумент,  поскольку  единственное  число  -  это  частный  случай множественного.  Если  бы  было  наоборот,  можно было бы спорить. Поэтому я не думаю,  что депутаты вообще должны  решать  вопрос  о том,   пакетное   голосование  или  непакетное.  Это  ваше  право. Единственное,  что мы должны сделать, - это голосованием утвердить форму бюллетеня.  И все.  И голосовать. А как голосовать - пакетно или нет, - решать вам, Председателю Верховного Совета.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Якби це було в Регламенті чітко визначено,  то я  так би й зробив.  Біда в тому, що можна і так, і так. Але для того щоб ми   оперативніше   провели   цю   роботу,   внесено    пропозицію (підготовлено   проект   постанови)  проголосувати  в  пакеті.  Це найбільше задовольняє фракції,  а  точніше,  більшість  фракцій  у цьому залі.

 

     Шановні колеги!  Я  думаю,  що  і Кірімов,  і Гошовська мають підстави для своїх заяв,  але Погоджувальна рада  працювала  майже два   місяці  і  визначилася  чітко  і  однозначно  щодо  народних депутатів,   які   входять   до   фракцій   і    які    залишилися позафракційними.  І  прийнято  відповідне  рішення.  Більше  того, позафракційні не свормували своєї групи як такої. Ніхто не подавав заяви,  щоб її розглянути.  А питання,  безперечно,  є,  ви праві. Ніхто не ставить під сумнів ті питання,  які ви  піднімаєте,  і  я думаю, ми до них повернемося.

 

     Позафракційним сьогодні треба взяти участь у голосуванні.  Ми вчора й сьогодні зустрічалися з вами на  засіданні  Погоджувальної ради і визначилися.  Ніхто вас поза парламентом чи в нерівні умови з рештою депутатів не ставить.

 

     Те, що ми внесли погоджувальний протокол, я вважаю, не просто дає  надію,  а  це  обов'язок  наш  - і керівників фракцій,  і тих політичних партій,  які вони сьогодні представляють,  і  тих,  хто залишився поза фракціями.

 

     Я просив  би  підтримати  цю  пропозицію.  У  залі  зараз 347 народних депутатів. Не 297, а 347 у мене на моніторі. Це достатньо для того, щоб приймати будь-які рішення.

 

     Я зачитаю проект постанови. Може, у когось його немає, бо він учора був розданий.

 

     "Постанова Верховної  Ради  України  про  процедуру   обрання Першого  заступника  Голови  Верховної  Ради України та заступника Голови Верховної Ради України.

 

     Верховна Рада України постановляє:

 

     1. Провести обрання Першого заступника Голови Верховної  Ради України  та  заступника Голови Верховної Ради України одночасно (в пакеті) із числа кандидатур, запропонованих Головою Верховної Ради України.

 

     2. Затвердити  форму  бюлетеня  для  таємного голосування для одночасного  обрання  Першого  заступника  Голови  Верховної  Ради України та заступника Голови Верховної Ради України (додається)".

 

     Ось такий проект постанови.  Він зрозумілий всім. Будь ласка, голосуймо.

 

     "За" - 217.

 

     Бракує дев'яти голосів (Шум у залі).

 

     Депутати наполягають на поіменному голосуванні.  Хто  за  те, щоб голосувати поіменно? Будь ласка.

 

     "За" - 193.

 

     Рішення прийнято.

 

     Голосуємо в поіменному режимі.

 

     "За" - 212.

 

     Висвітіть по фракціях.

 

     Комуністи: із 113 - 112; НДП: із 44 - 10 (я не розумію); НРУ: із 38 жоден не голосує;  "Громада": із 38 - 37; СПУ і СелПУ: із 29

- 28; СДПУ(о): із 21 - 20; зелені: із 12 - 2; ПСПУ: із 12 жоден не голосує; позафракційні: із 16 - 3.

 

     Це ми вже вкотре  ставимо  на  голосування.  Але  я  вам  маю сказати, що на засіданні Погоджувальної ради всі керівники фракцій погодилися, і Вячеслав Максимович також.

 

     Давайте обміняємося думками. Запишіться, будь ласка. Виставте 5 хвилин.

 

     Депутат Чиж. Будь ласка.

 

     ЧИЖ І.С.,  народний  депутат  України  (виборчий  округ  190, Хмельницька область).  Дякую.  Олександре Олександровичу.  Фракція соціалістів   і   селян   "Лівий  центр".  Шановні  колеги!  Щойно результати поіменного голосування показали,  що навіть ті фракції, які  проголошують,  так  би  мовити,  на  люди  всебічну підтримку новообраного Голови Верховної Ради - і дуже прогресивні, і не дуже прогресивні, - на ділі демонструють дещо інше. Мені незрозуміло.

 

     Тільки через  обговорення  кандидатур  ми  можемо  прийти  до конкретного рішення.  Якщо хтось упереджено ставиться до когось із кандидатів, то це зрозуміло, - не всі тут один одного люблять. Але тільки після обговорення й голосування ми можемо прийти до  заміни кандидатур і так далі,  якщо хтось цього бажає. А краще, звичайно, обрати.

 

     Тому я  пропоную  приступити  до  обговорення,  до  вирішення питання по суті. Іншого шляху немає.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Кіяшко. Будь ласка.

 

     КІЯШКО С.М.,   народний   депутат   України  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок  СПУ  та  СелПУ). Спасибо.   Фракция  Социалистической  и  Селянской  партий  "Левый центр"!  Уважаемые коллеги!  Мы опять столкнулись с  проблемой,  с которой  сталкивались  в  период  избрания Председателя Верховного Совета,  когда отдельным группам депутатов либо отдельным фракциям не  нравится  ситуация,  которая  складывается в Верховном Совете, когда прогрессивные социалисты,  так называемые,  голосуют или  не принимают    участие   в   голосовании,   когда   Рух   вместе   с прогрессивистами  занимает  одинаковую  позицию,  а  НДП  занимает позицию,  не  понятную для большинства нашего народа.  Хотелось бы послушать, с чем это связано. Это первое.

 

     И второе.  Давайте все-таки, действуя по Регламенту, перейдем к   обсуждению   конкретных  кандидатур,  внесенных  Председателем Верховного Совета.  А  бюллетень  можно  утвердить  уже  после  их обсуждения. Тогда, я думаю, такого затягивания не будет.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Депутат Ключковський. Будь ласка.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.,  народний депутат України (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Фракція  Народного  руху України,   Львівщина.   Шановні  колеги  депутати!  Ми  вдячні  за запитання щодо позиції фракції  Руху.  То  ж  хочу  вам  пояснити. Сьогодні ми вже поставили рекорд переголосовування одного й того ж проекту:  21 раз він був провалений!  Навіть Голова Верховної Ради був обраний на двадцять перший раз.

 

     Тепер щодо суті нашої позиції.  Пакетне голосування мало сенс тоді,  коли  в  залі  Верховної  Ради  досягався  консенсус,  коли погоджувалися  позиції  протилежних  сил.  Сьогодні,  коли  фігура Голови Верховної Ради нав'язана більшістю,  нехай ця більшість діє далі,  але  нехай  вона  діє відповідно до Регламенту.  Пропонуючи пакетне голосування для обрання керівництва,  ми внесли пропозицію щодо змін Регламенту.

 

     Хочу ще раз нагадати частину 4 статті 4.3.6 Регламенту,  де написано,  що приймаються постанови,  а  нам розданий проект однієї постанови.  Тож,  будьте добрі, поставте на голосування питання про зміни до Регламенту, і якщо вони пройдуть, то  ми  будемо  діяти  відповідно до документів Верховної Ради.  А створювати прецедент порушення  Регламенту  не  має  права  ніхто, навіть головуючий!

 

     ГОЛОВА. Депутат Чубаров.

 

     ЧУБАРОВ Р.А.,  народний  депутат  України  (виборчий округ 8, Автономна  Республіка  Крим).   Олександре   Миколайовичу,   прошу передати слово народному депутату Ковалю.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     КОВАЛЬ В.С.,   народний   депутат   України  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Фракція  Народного  руху України.  Шановний Олександре Миколайовичу! Не можна створювати (у розвиток   думки   депутата   Ключковського)    прецеденти,    щоб Конституційний Суд чи хтось іще з владних структур заявляли, що ми діяли неправильно.

 

     Можна вирішити питання так,  як ви хочете,  але для того слід внести відповідні зміни до Регламенту. Це перше.

 

     Друге. Шановні  депутати!  Ми  побили  рекорди голосувань!  В американському парламенті голосували за одну пропозицію 19  разів, ми вже голосуємо 21-й раз!

 

     І останнє.  Усі,  хто  знаходиться  в  цьому залі,  відчували загрозу парламентаризму в Україні не тому,  що не  обраний  Голова Верховної Ради,  а тому,  що він обраний.  Ну не можна, Олександре Миколайовичу, нам усім поводитися таким чином!

 

     ГОЛОВА. Спасибі. Депутат Довгань. Будь ласка.

 

     ДОВГАНЬ К.В.,  народний  депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ). Прошу передати слово Сергію Васильовичу Довганю.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ДОВГАНЬ С.В.,  народний  депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ). Дякую.  Шановні  колеги!  Шановний  Олександре  Миколайовичу!   Ми розуміємо,   що   є   деякі   неузгодженості  між  фракціями  щодо кандидатур.

 

     Тому я пропоную,  Олександре Миколайовичу,  щоб ви  згідно  з Регламентом   надали  зараз  слово  кандидатам.  Ми  поставимо  їм запитання,  обговоримо.  А  потім  можна  обговорити  і  процедуру виборів, тобто яку форму повинен мати бюлетень.

 

     ГОЛОВА. Гадаю,   пропозиція   правильна.   Але   я  хотів  би використати ще один шанс.  Ще раз поставити на голосування  проект постанови,  який  я  зачитав  і який підтримує переважна більшість депутатів у залі. Прошу підтримати.

 

     Будь ласка,  голосуємо.  Навіть  Михайло   Васильович   Косів погодився.

 

     "За" - 226.

 

     Спасибі, усім спасибі (Оплески).

 

     А зараз   слово   надається   кандидату   на  посаду  Першого заступника Голови Верховної Ради Мартинюку Адаму  Івановичу.  Будь ласка. Так, як ми домовилися, - до десяти хвилин.

 

     МАРТИНЮК А.І.,   народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  КПУ).   Шановний   Олександре Миколайовичу!  Шановні  колеги!  Протягом  останніх двох місяців з цієї високої парламентської трибуни декілька  десятків  здобувачів високої посади Голови Верховної Ради викладали свої погляди і своє бачення  проблем   сьогодення,   ознайомлювали   нас   зі   своїми програмами.  Назважаючи  на  те,  що  на  цю  трибуну  піднімалися представники різних політичних партій,  люди з різними політичними поглядами,  в основному вони були єдині: нам треба все зробити для того,  щоб врятувати Україну,  нам треба все зробити для того, щоб зупинити небачену соціально-економічну кризу.

 

     Моє завдання   -   ознайомити   вас   зі  своєю  програмою  - полегшується тим,  що і всі ви,  і наші  радіослухачі  та  виборці добре  ознайомлені  із  нашим  баченням  нинішніх  проблем,  добре ознайомлені із програмою Компартії України  по  виходу  з  гострої соціально-економічної  кризи,  яка  була  викладена з цієї трибуни лідером нашої партії і фракції Петром Миколайовичем Симоненком.

 

     Я хочу зупинитися лише на кількох  аспектах.  Поза  сумнівом, ніхто    не   заперечуватиме,   що,   незважаючи   на   запевнення представників влади,  що в економіці настає деяка стабілізація, ми з  вами  змушені  констатувати,  що,  на  превеликий  жаль,  такої стабілізації немає.  Соціально-економічна  криза  загострилася  до краю, казна порожня і нічим її поповнювати.

 

     Нещодавно ми  чули  стукіт  шахтарських  касок.  Постійно  (і сьогодні також,  ми є свідками) ставлять свої  справедливі  вимоги чорнобильці.   По  всій  Україні  перекриваються  шляхи  сполучень пенсіонерами і ветеранами,  яким замість пенсій,  які  вони  чесно заробляли  протягом  усього  свого  трудового  й  бойового  життя, видають талони на продукти  харчування,  а  ці  талони  немає  чим отоварити. І завтра, на жаль, буде ще гірше.

 

     Я вже казав про наш бідний,  мізерний бюджет. Назву лише одну цифру. У середньому ми збираємо щомісячно півтора мільярди гривень податків,  а  протягом  двох останніх місяців нам необхідно з цієї суми більше мільярда гривень направляти лише на  погашення  боргів уряду по внутрішній державній позиці.

 

     Я вже  не  кажу  про  ті  колосальні  борги,  в які ми з вами колективно "в'їхали" насамперед  завдяки  нашому  уряду  через  ті безпрецедентні  позики  в  Міжнародного  валютного  фонду  й інших заокеанських міжнародних, валютних у тому числі, організацій.

 

     Можна було  б  продовжувати  наводити  приклади   із   нашого неспокійного  і  нестабільного  сьогодення.  Їх кожний із нас може наочно побачити, вийшовши на вулицю, вони на кожному кроці. Звідси випливає  питання:  а  що  ж  робити,  як  діяти в цих надзвичайно складних умовах?

 

     Якщо говорити про нас із вами,  то  наш  святий  обов'язок  - виконати  ті  недавні  передвиборні обіцянки,  які ми давали своїм виборцям.  Незважаючи на  нашу  належність  до  різних  політичних партій і течій, практично абсолютна більшість із нас обіцяла одне, найголовніше:  що ми йдемо у законодавчий орган з єдиною  метою  - поліпшити життя народу, яке вже стало злиденним.

 

     Декілька слів з приводу того,  що міг би зробити законодавчий орган у цьому  напрямі.  Звичайно,  якщо  й  далі  в  нашому  залі триватиме така напруга, якщо й далі ми не прийдемо до консолідації на основі закону і в рамках закону,  то нам буде дуже й дуже важко продуктивно працювати.

 

     Якщо казати  про  найперші,  найголовніші  кроки в діяльності Верховної Ради,  то,  на мій погляд,  вони повинні полягати ось  у чому.

 

     Перше. За  час  роботи  нового парламенту нам уже передали не одну сотню законопроектів.  На  моє  переконання,  на  переконання нашої  фракції,  із  цієї  сотні  різноманітних  законопроектів ми повинні відібрати лише ті,  що безпосередньо стосуються податкової політики,  формування Державного бюджету на наступний рік.  І лише вирішивши ці питання, ми можемо розв'язувати інші.

 

     Друге. Ми повинні чітко визначитися щодо соціального  захисту найбільш  знедолених  людей,  про  яких я уже згадував.  Це одна з нагальних  проблем,  які  повинен  розв'язати  парламент.  І   тут головний тягар має лягти на новостворений комітет,  який, до речі, створено за пропозицією фракції комуністів, - це Комітет у справах ветеранів, пенсіонерів та інвалідів.

 

     Третє. Нам    потрібно    налагодити   чітку,   організовану, згуртовану роботу всіх без винятку комітетів, які ми затвердили, і залучити   до   цієї  роботи  якомога  ширше  апарат  Секретаріату Верховної Ради.  З цієї трибуни і в запитаннях із залу не один раз звучали  зауваження.  Можливо,  і  справедливі,  але,  мабуть,  не завжди, бо кожному, хто займався справами управління, кожному, хто очолював   ті  чи  інші  колективи,  добре  відомо,  що  прийняття будь-якого рішення,  будь-яких законів неможливе без  злагодженої, чіткої роботи апарату.

 

     І ще одне.  Після прийняття найнеобхідніших законів Верховній Раді потрібно буде  обов'язково  прийняти  новий  Регламент,  який дасть  можливість чітко,  злагоджено працювати нашому парламенту - такому розмаїтому в політичному відношенні.

 

     І одна заувага.  Тут деякі депутати,  які мене дуже  добре  й давно  знають  (і я їх не менше),  говорили про нелюбов галичан до Мартинюка.  Без сумніву,  ні Мартинюк,  ні  Вячеслав  Чорновіл  не можуть  похвалитися,  що  на Галичині нас усі однаково люблять.  Я просто хочу нагадати декілька фактів,  а ви  зробите  висновки.  І нагадати насамперед Чорноволу.  Пригадуєте, Вячеславе Максимовичу, у той час,  коли ви  очолювали  радянську  антирадянську  владу  у Львові,  я виконував обов'язки першого секретаря міського комітету партії.  І в березні 1991 року я балотувався на звільнене місце  в міську Раду народних депутатів.

 

     Вячеслав Максимович,   виступаючи   по  телебаченню,  сказав: "Напевно,  у комуністів і в їхнього лідера несповна розуму,  бо як він,  такий  партократ,  може в супердемократичному Львові на щось сподіватися".

 

     Незважаючи на такі висловлювання й на тиск,  який вміє чинити Вячеслав  Максимович на підконтрольну йому владу,  перший секретар міськкому партії Мартинюк з  великою  перевагою  обійшов  десятьох найдемократичніших  кандидатів  у  березні 1991 року і був обраний депутатом Львівської міської Ради.  Це, мабуть, також свідчить про ставлення галичан до мене. Можна було б і про інше розповісти.

 

     І останнє.  Чесно  заробляти на хліб,  незважаючи на будь-які обставини,  завжди залишатися самим собою,  не зраджувати ні своїх товаришів, ні ідеї, якій служиш, - так виховували мене батьки, так учило мене життя.  Таким я був,  таким я є, і таким я буду, у тому числі  й на посаді Першого заступника Голови Верховної Ради,  якщо буде на це ваша воля.

 

     Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Спасибі.  Шановні колеги!  Ми домовилися відвести  на запитання 10 хвилин. Запишіться, будь ласка.

 

     Депутат Лісогорський.

 

     ЛІСОГОРСЬКИЙ О.І.,  народний  депутат України (виборчий округ 177,  Харківська область).  Фракция  коммунистов.  Уважаемый  Адам Иванович!  Об ясните, пожалуйста, в чем логика. Ну, Рух - понятно, они блокируют все,  что  мы  здесь  ни  предлагаем.  Все  средства массовой  информации,  включая  "УТ-1",  передают,  что  Президент заинтересован в том, чтобы Верховная Рада как можно скорее приняла 20  неотложных  законов.  Это  прозвучало и сегодня по Украинскому телевидению.

 

     Почему же  президентская  партия  -  НДП  блокирует   сегодня выборы?  Почему  она не пойдет навстречу Президенту,  не поддержит нас в намерении избрать сегодня Первого заместителя и заместителя, распределить комитеты и приступить к нормальной работе?

 

     Спасибо.

 

     МАРТИНЮК А.І.  Спасибо.  Ответ  может  быть очень кратким:  в стране нет хозяина, нет "руля". Если бы это было в советское время и  Первый секретарь Центрального комитета Компартии Украины принял какоето решение,  то народные депутаты, представляющие эту партию, обязательно его выполнили бы.

 

     Я думаю,   что   часть   депутатов,   входящих   во   фракцию Народно-демократической партии,  просто не заинтересована  в  том, чтобы,  во-первых,  помочь Президенту и, вовторых, принять законы, которые он предлагает.

 

     ГОЛОВА. Депутат Костинюк.

 

     КОСТИНЮК Б.І.,  народний  депутат  України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Прошу  передати  слово депутату Ключковському.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.  Дякую.  Фракція  Народного  руху  України. Шановний претенденте!  Львівщина дуже добре пам'ятає вас, пам'ятає часи,  коли  ви  працювали   завідуючим   ідеологічним   відділом, переслідували   все  українське.  Потім,  коли  настали,  нарешті, перебудовні  часи,  ви  були  серед  тих,  хто  ініціював   розгін львівських мітингів із собаками. І в часи путчу ваша поведінка теж дуже добре відома.  Ви були серед тих,  хто підтримав ГКЧП і робив усе  для  того,  щоб цей переворот здійснився.  Тому Львівщина вас дуже добре пам'ятає з "найкращого" боку.

 

     У мене таке запитання.  Чи ви  залишаєтеся  на  тих  позиціях українофобства  та  підтримки  злочинних  дій  ГКЧП  і  чи  будете реалізовувати цю  політику,  зайнявши  крісло  Першого  заступника Голови Верховної Ради?

 

     МАРТИНЮК А.І. Дякую за запитання. Насамперед кілька уточнень. Я ніколи не був завідуючим ідеологічним відділом. Подивіться, будь ласка, мою біографію. Якщо ставити запитання, треба бути точнішим. Я був секретарем з питань ідеології. Це перше.

 

     Друге. Під час путчу (якщо ви маєте відношення до Львова,  то повинні  були  б  знати)  Мартинюка  у  Львові не було.  Він був у відпустці.

 

     Третє. Щодо того,  хто розганяв мітинги із собаками.  Я хотів би,  аби  ми  повернули  це  питання  трошки  по-іншому.  Якщо  ви критикуєте  комуністичні  часи,   комуністичну   диктатуру,   якщо говорите про те, що в ті часи не було ніякої свободи й демократії, то я хотів би одержати відповідь на просте запитання,  яке хвилює, я  думаю,  значну  частину  населення  України:  чому ж у П'ємонті демократії,  на "острові свободи" у Львові,  сьогодні з  псами,  з каменюками,  з  кийками  й так далі розганяють мирні демонстрації, влаштовують криваві побоїща і тому подібне?

 

     Не треба  відповідати,  я  знаю,  що  ви  відповісте.   А   я відповідаю   на   ваше  запитання.  Нічого  протиправного,  нічого антидержавного, тим більше антиукраїнського, перебуваючи на посаді секретаря   і  першого  секретаря  Львівського  міського  комітету партії, я не чинив і не збирався чинити!

 

     А якщо говорити  про  українофобство,  любов  чи  нелюбов  до України,  то я хотів би з вами позмагатись у своїй щирій повазі до держави і в прагненні зробити її народу добро (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Депутат Баулін.

 

     БАУЛІН П.Б.,  народний депутат України  (виборчий  округ  76, Запорізька область). Фракция Компартии. Уважаемый Адам Иванович! В статье 92 Конституции  Украины  записано,  что  внешнеполитический курс  государства определяется исключительно законами Украины,  то есть это компетенция Верховного Совета.  Между тем ровно год назад Президент   Украины   подписал   в   Мадриде   Хартию   об  особом сотрудничестве Украины с НАТО.  Эта хартия реализуется сегодня,  и натовский сапог уже топчет землю Украины!

 

     Далее. Совсем недавно,  11 июня, Президент подписал Указ "про затвердження стратегії інтеграції України до Європейського Союзу". Постоянно министр иностранных дел,  другие высокопоставленные лица декларируют,  что   Украина   уже   избрала   путь   вхождения   в Североатлантическое сообщество.

 

     Скажите, пожалуйста,  конституционно ли действуют Президент и его министры?

 

     МАРТИНЮК А.І.  Якщо відповідати конкретно на це  запитання  й бути дипломатом (на жаль,  у нашому Міністерстві закордонних справ мало дипломатів,  я дещо пізніше про це скажу),  то я відповів  би просто й зрозуміло:  давати оцінку тим чи іншим діям тієї чи іншої посадової особи,  у тому числі й Президента  України,  на  предмет конституційності  має  сьогодні тільки один орган - Конституційний Суд.

 

     Але щодо  курсу  зовнішньої   політики,   яку   проводить   і Президент,  і  уряд,  яку проводив Рух і продовжує проводити,  бо, напевно,  після того як вони забрали одного міністра,  а поставили другого,  -  можна  сказати  одне:  він  суперечить  нашій  з вами природі.  Він  суперечить  Конституції.  Він   суперечить   логіці розвитку суспільного життя. Він згубний і небезпечний для України.

 

     ГОЛОВА. Депутат Зварич.

 

     ЗВАРИЧ Р.М.,   народний   депутат   України  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий   округ,   НРУ).   Дякую,   Олександре Миколайовичу. Фракція не ЦРУ, а НРУ - Народного руху України.

 

     Прошу передати слово депутату Віталію Шевченку.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.,   народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, НРУ). Шановний претенденте! Мені імпонує  ваша  політична  пристрасть  і  тому я хочу поставити вам політичне запитання.  Вибори 1991  року:  у  парламенті  майже  90 процентів - комуністи. Вибори Президента: обраний той, кого хотіли комуністи.

 

     Вибори 1994   року:   комуністів    пройшло    більше,    ніж представників  усіх  партій  разом  узятих  (у  тому числі й лівої орієнтації).  Головою парламенту  обрано  того,  кого  хотіли  ви. Президентом обрано того, кого ви вели із сходу і з півдня. Прем'єр прийшов той,  кого відкликали  з  пенсії.  Зрештою,  усі  прем'єри обиралися більшістю в цьому залі.

 

     1998 рік: на виборах перемогли ви і ніхто інший.

 

     Тому у вас не вистачило часу сказати,  хто ж винуватий у тому житті,  до якого ми дійшли.  У вас не вистачило часу сказати,  що, можливо,  сім  років  експериментів для України - це вже забагато. Скажіть, будь ласка, дайте відповідь з політичних позицій.

 

     МАРТИНЮК А.І.  Я  дуже  дякую  за  ваше  надзвичайно   слушне запитання.  Якщо відповідати коротко,  то ви знаєте,  хто дякує за розруху і кому.  Дякують Руху. І сім останніх років експерименти в Україні  проводять  не  комуністи,  а  Народний рух України,  який прийшов до влади у серпні 1991 року.

 

     Тепер друге.  Не  вперше  і,  напевне,  не  востаннє  звучать звинувачення в тому,  що комуністи залишилися при владі. У мене не вистачає  часу,  щоб   докладно   відповісти   вам,   тому   скажу конспективно і назву деякі цифри. Ви добре їх пам'ятаєте.

 

     У 1991  році перед антиконституційною забороною Комуністичної партії України в її лавах було понад  2,6  мільйона  чоловік,  які носили  партійні  квитки  членів  Комуністичної партії Радянського Союзу.  У Комуністичній партії України,  яка відновлена  приблизно п'ять років тому,  на обліку перебуває 140 тисяч комуністів. І ось ці 140 тисяч комуністів не несуть  відповідальності  за  тих,  хто вчора носив ті партійні квитки. Жодного члена Комуністичної партії України за цих сім років не  було  у  складі  уряду,  не  було  на важливих державних посадах,  а були в основному ті, хто належав до іншої партії, назва якої - Народний рух України.

 

     І якщо  давати  відповідь,  хто  винен,  то  ви  дуже   добре розумієте:   за  "соціалістичну"  перебудову  винен  Народний  рух України, який було створено свого часу.

 

     ГОЛОВА. Спасибі,  Адаме  Івановичу.   Сідайте,   будь   ласка (Оплески).

 

     Шановні колеги!  Ми  домовилися  заслухати  і  претендента на посаду заступника Голови Верховної Ради, поставити йому запитання, а потім разом обговорити. Нема заперечень? Нема.

 

     Слово надається Медведчуку Віктору Володимировичу,  народному депутату України.

 

     МЕДВЕДЧУК В.В.,  народний депутат України (виборчий округ 73, Закарпатська   область).   Шановні   народні   депутати!  Шановний Олександре Миколайовичу!  Як кандидат на одну з найвищих  посад  у нашому  законодавчому  органі,  вийшовши  на  цю  трибуну,  я хочу насамперед зосередити увагу на тому,  які,  на мою думку,  головні завдання  стоять  перед Верховною Радою чотирнадцятого скликання і чим має займатися керівництво Верховної Ради сьогодні,  у сучасних економічних, соціальних і політичних умовах.

 

     Я вважаю,  що  наша Верховна Рада повинна зосередити всю свою увагу на тому,  щоб об'єднати зусилля більшості народних депутатів для вирішення професійних питань, спрямованих на створення в нашій державі   юридично    обгрунтованого,    виваженого,    професійно сконцентрованого правового поля. Саме правового, шановні колеги, а не поля для битв чи для бійок,  як це мало місце у Верховних Радах минулих скликань.  Поля,  яке можна,  на мій погляд, з одного боку порівняти з хліборобським  полем,  де  результатом  недоліків  або недооцінок  своїх  професійних  здібностей є голод,  а результатом плідної праці є добробут - той добробут,  шановні колеги, про який ми з вами так багато говорили, виступаючи перед нашими виборцями.

 

     Тому я  вважаю,  що  керівництво  Верховної Ради (а ми обрали Голову Верховної Ради і тепер будемо обирати заступників)  повинне переосмислити    роль   найвищого   законодавчого   органу.   Саме переосмислити,  бо те, що відбувалося в цих стінах, коли працювала Верховна   Рада  дванадцятого  і  тринадцятого  скликань,  є  явно незадовільним,  зважаючи на ті результати і те  місце  України,  в якому вона сьогодні знаходиться.

 

     На мій  погляд,  Верховна  Рада  чотирнадцятого  скликання  з самого  початку  своєї  діяльності  повинна  змінити  ситуацію   і переосмислити свою роль. Для цього необхідно зробити таке.

 

     Перше. На  самому  початку своєї роботи ми повинні затвердити концепцію  законотворення  вищого  законодавчого  органу  -   саме концепцію  -  на термін дії Верховної Ради.  Верховна Рада не може надалі виконувати в  законодавстві  функції  пожежної  команди  чи швидкої  допомоги  або  служити  пропускником  для  хаотичної маси законопроектів,  проходження  яких  у  цьому  залі  залежить   від поштовху політичних або корпоративних сил,  які за цим стоять, або тих, хто лобіює ті чи інші питання.

 

     Якщо ми зможемо  в  найближчі  місяці  розробити  й  прийняти концепцію  законотворення,  яка  відповідала  б  передусім  думкам більшості народних депутатів,  відповідала б призначенню Верховної Ради,  то ми змогли б виконати і своє завдання, і ті обіцянки, які ми роздавали на зустрічах з  виборцями,  захистити  інтереси  тих, кого  повинні  тут  захистити  -  людей,  які  голосували  за нас, незалежно від  того,  обиралися  народні  депутати  за  партійними списками чи в мажоритарних округах.

 

     Саме на  підставі  цього  будуть оцінюватися результати нашої безпосередньої діяльності,  і саме для того,  щоб  така  концепція законотворення була розроблена і мала право на існування,  я хотів би запропонувати прийняти декілька процедурних  рішень.  Їх  треба прийняти  обов'язково,  і  це підтверджує наша діяльність протягом двох місяців.

 

     Шановні колеги!  Я можу стверджувати (і з цим  погодяться  не тільки  юристи,  які  присутні  в  цьому залі,  а й численна армія юристів  за  стінами  цього  залу),  що  наш  законодавчий  масив, нормативна  база  нашої  України  є хаотичною і безсистемною.  Для того,  щоб ознакою нашого законодавства була системність, щоб воно було стабільним,  необхідно прийняти відповідний законодавчий акт, який гарантував би захист законів від їх руйнування.

 

     Верховна Рада тринадцятого скликання зробила спробу  прийняти такий закон.  Проект його схвалено в першому читанні. Але як юрист я  можу  сказати,  що  цей  законопроект  більше  нагадує   розділ навчального  посібника  з  теорії держави і права,  а не юридичний документ.  Тут не визначено гарантій,  чітких  механізмів  захисту законів, які ми приймаємо.

 

     Нам обов'язково треба прийняти Закон про підзаконні акти, щоб опустити шлагбаум, перекрити шлях для нормативних актів виконавчої влади,  які  "розмивають"  законодавчі  акти,  прийняті  Верховною Радою.

 

     Нам, шановні колеги,  відповідно до Конституції України треба в  найближчий  час  прийняти  Закон  про  регламент,  тому що саме регламент,  в  якому  чітко  виписано  процедурні  права   кожного народного   депутата,  може  забезпечити  їх  плідну  й  ефективну законодавчу діяльність. А ми вже протягом дев'яти пленарних тижнів роботи   в   цьому   залі  переконалися,  що  саме  недосконалість Регламенту,  який сьогодні існує не в  ранзі  закону,  а  в  ранзі документа,  затвердженого  постановою Верховної Ради,  заважає нам працювати.

 

     Шановні колеги!  Виходячи із змісту концепції законотворення, яку  я  пропоную,  я  міг  би  довго  говорити  про  те,  які саме законопроекти ми повинні розглядати.  Та мені здається,  що це  не справа   і   не  обов'язки  ні  Голови  Верховної  Ради,  ні  його заступників.  З цієї трибуни  ми  почули  дуже  багато  пропозицій стосовно того, які питання потребують першочергового вирішення.

 

     Безумовно, пріоритет  має  бути  за  економічними законами та законами,  в яких  вирішуються  питання  податкової  системи,  які забезпечують  і  дають  можливість  гарантувати виплату заробітної плати, пенсій та іншого. Але я впевнений, шановні колеги, якщо всі ми  тут  принципово  стоїмо  на  позиції,  що  в нас має бути саме професійно виважений парламент,  то ми повинні бути зацікавлені (і на   цьому  будується  концепція  законотворення),  щоб  предметом розгляду в цьому залі були лише ті законодавчі  акти,  які  будуть підтримані більшістю народних депутатів України. Саме такі проекти заслуговуватимуть на першочерговий розгляд,  саме це гарантуватиме їх підтримку та їх обов'язкове затвердження.

 

     Я хотів би,  шановні колеги, підтвердити принцип, який я буду сповідувати,  якщо станеться так,  що за мене проголосують:  як  і Голова  Верховної  Ради,  Перший  заступник і заступник,  займаючи найвищі посади в цьому залі,  повинні відмовитися від використання свого  права  на  користь  власним,  партійним  або  корпоративним інтересам. Я думаю, що тільки такий принцип, якщо він справді буде сповідуватися   керівництвом   Верховної   Ради   і   його  будуть дотримуватися,  може забезпечити нормальну роботу нашого найвищого законодавчого органу. Людина, яка представляє ту чи іншу політичну силу, не може використовувати службове становище, місце в президії (отам  за  моєю  спиною)  для  того,  щоб відстоювати ці політичні інтереси.

 

     Я вважаю,  що для керівництва Верховної Ради  має  бути  один принцип  -  відстоювати  інтереси більшості народних депутатів.  А своє право можна використовувати тільки в тому аспекті,  що  кожен народний  депутат  має  змогу  особисто  голосувати  за те чи інше рішення.

 

     Важливим, на мій  погляд,  питанням,  на  якому  я  хотів  би зосередити  вашу увагу (про це дуже мало говорилося в цьому залі), є забезпечення належних умов  для  роботи  народних  депутатів.  Я вважаю це священним обов'язком керівництва Верховної Ради.

 

     Усі ви,  шановні  колеги  (і  ті,  хто  засідає  в цьому залі вперше,  і ті,  хто вже вдруге і втретє), розумієте, що для роботи на  постійній  основі  цей зал,  в якому ми з вами знаходимося,  є непридатним. Саме для роботи на постійній основі, для забезпечення ефективного законодавчого процесу.

 

     І я думаю, що народні депутати, які сьогодні присутні в цьому залі  і  які  відсутні  з  поважних  причин,  повинні  зобов'язати керівництво Верховної Ради вирішити це питання.  Працювати в таких умовах,  в яких ми працюємо сьогодні, неможливо. Не можна, шановні колеги,  і погодитися з тим, як забезпечено умови роботи народного депутата,  я маю на увазі і кабінети,  і помічників. Ви знаєте, що депутатська  Підготовча  група займається розробкою цих питань.  Є можливість внести відповідні зміни до постанов  Верховної  Ради  і змінити цю ситуацію.

 

     На мій погляд,  керівництво Верховної Ради зобов'язане думати і про умови мешкання тих депутатів,  які не мають постійного місця проживання в Києві, тому що проживання в готелях, незабезпеченість відповідними  технічними  і   транспортними   засобами   негативно позначаються  на  роботі народних депутатів.  І я впевнений,  що в цьому аспекті про  економію  матеріальних  коштів  ми  взагалі  не повинні згадувати.  Наслідки роботи Верховної Ради,  особливо якщо взяти Верховну Раду минулого скликання,  свідчать,  що ця економія тут - це ті недоліки, які ми відчуваємо в нашому суспільстві. А це і невиплати заробітної плати,  і заборгованість із виплати пенсій, і дуже багато іншого.

 

     І ще  одне,  на  чому я хотів би зупинити вашу увагу (я прошу вибачення, що перебираю час). На мій погляд, керівництво Верховної Ради  має  консолідувати  зусилля  депутатів  і  уникати небезпеки конфлікту із тими чи іншими політичними силами,  що представлені у Верховній Раді,  а також орієнтувати ці сили на співпрацю з іншими гілками влади і уникати конфронтації з ними.

 

     Якщо керівництво  Верховної  Ради   чітко   дотримуватиметься принципів,  в основі яких буде законодавча робота,  яка відповідає інтересам більшості народних депутатів,  інтересам  тих  виборців, які  їх обрали,  людей,  то я впевнений,  що керівництво Верховної Ради виконає ті обов'язки,  які покладаються на нього Регламентом, Конституцією і чинним законодавством.

 

     ГОЛОВА. Спасибі, Вікторе Володимировичу!

 

     Запишіться, будь ласка,  на запитання. 10 хвилин на запитання й відповіді.

 

     Депутат Чукмасов. Будь ласка.

 

     ЧУКМАСОВ С.О.,  народний депутат України (виборчий округ  24, Дніпропетровська   область).   Виктор  Владимирович,  у  вас  было прекрасное выступление, мы внимательно его прослушали. Хотелось бы услышать  ваше  отношение  как  будущего  заместителя Председателя Верховного Совета к тому хамству, которое часто проявляется в этом зале.  Как  вы  будете реагировать на такие изречения,  которые мы слышали на протяжении последних двух месяцев?

 

     МЕДВЕДЧУК В.В.  Шановний колего Чукмасов!  По-перше,  якщо  я буду  обраний заступником Голови Верховної Ради,  я реагуватиму на це виважено,  відповідно до Регламенту,  точніше,  до  Закону  про регламент,  який  ми приймемо.  А по-друге,  я вважаю,  що народні депутати,  навіть керівництво Верховної  Ради,  не  можуть  давати оцінку   діяльності  та  етиці  поведінки  народних  депутатів.  Я впевнений, що цю оцінку можуть давати лише виборці.

 

     ГОЛОВА. Депутат Кармазін.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.  Дякую.  Місто-герой Одеса,  фракція "Громада". Шановний  претенденте!  Я  знаю  вас  як високоосвіченого юриста і розумію,  що ви не випадково балотуєтеся на цю  посаду.  Але  мене цікавить,  чому  фракція,  до  якої  ви входите,  і ви особисто як людина,  яка  займала  високі  посади  -  і  громадські,   і   при Президенті,  не  реагували  на порушення виконавчої влади стосовно місцевого самоврядування в Києві,  Ялті і от тепер - в  Одесі?  Чи вважаєте ви, що Президент має право згідно з Конституцією видавати указ про призначення виконуючих обов'язки  мерів?  Чи  можна  далі терпіти  таке  свавілля  і брутальне порушення Конституції?  Як ви особисто реагуватимете на ці порушення, зважаючи на те, що поки що ні ви, ні ваша фракція на це не зреагували?

 

     Спасибі.

 

     МЕДВЕДЧУК В.В. Дякую за запитання. Шановний пане Кармазін! Як юрист я,  як і ви,  добре розумію й усвідомлюю, що спірні питання, які  виникли в Одесі,  до того - в Ялті,  а тепер - в Ужгороді,  у Закарпатській області,  Конституцією не врегульовані.  Ви не гірше за мене знаєте, що таке прогалини в законодавстві і в праві.

 

     Щодо Одеси,  то Президент,  на мій погляд, діяв за принципами аналогії закону і аналогії права.  Ті самі дії,  якщо ситуацію  не буде   розв'язано  іншим  шляхом,  він  може  застосувати  і  щодо Ужгорода.  Ці  принципи  сьогодні  сприймаються   теорією   нашого українського права, і порушень з боку Президента, я в цьому твердо переконаний,  немає. Якби ви назвали конкретні норми, які в даному випадку  порушив  Президент  своїми  указами,  я  міг  би  з  вами погодитися, але я таких норм законодавства не знаю.

 

     ГОЛОВА. Депутат Слободян.

 

     СЛОБОДЯН О.В.,  народний депутат України (виборчий округ 220, м.Київ). Прошу передати слово Віталію Шевченку.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.  Шановний  претенденте!  Оці вибори - як момент істини.  Я кілька років спостерігаю,  як претенденти  виходять  на трибуну   (як   правило,  представники  лівих  чи  комуністи),  їх затверджують,  потім вони в черговий раз  виходять  і  кажуть,  що винуватий  Рух.  У  даному  разі  Рух  уже не претендує на місце в президії,  тому  що  ми  маємо  політичну  гідність  і   політичні принципи. У мене такі запитання в цьому плані.

 

     У вас нормальна програма - державницька. Скажіть, будь ласка, ви представник партії,  яка є лівою чи правою?  Якщо вона не ліва, то як ви уявляєте свою присутність у цій президії?  Конкретно:  чи це нормально,  чи це правильно,  чи це політично чесно,  чи  це  з дотриманням політичної гідності?

 

     Адже через чотири роки знову прийдуть і скажуть, що винуватий Рух, хоча він ніколи туди не йшов, не претендував і не погодився б туди сісти.

 

     Будь ласка,  в такому плані,  якщо можна,  окресліть.  А вашу позицію і переконання я вітаю.

 

     МЕДВЕДЧУК В.В.  Дякую, шановний колего. Відразу хочу сказати, що   пропозиція   Голови   Верховної   Ради   України   Олександра Миколайовича Ткаченка, який запропонував мою кандидатуру на посаду заступника  Голови  Верховної  Ради,  не  зачіпає  моєї політичної гідності.

 

     Щодо місця  в  ідеологічному  спектрі  політичних   думок   і ідеологій в нашій країні,  то його було визначено в цьому залі. Це

- лівоцентристська політична сила.  І це не сьогоднішнє визначення позицій,  на  яких  стоїть  Соціал-демократична партія,  яку я тут представляю, і її ідеології.

 

     Я вважаю,  що  маю  повне  право  представляти  цю  партію  в президії, якщо з цим погодиться більшість депутатів.

 

     Більше того,  шановні  колеги,  я  вважаю,  що  кожен  із нас прийшов у цей зал Верховної Ради працювати, а не зводити політичні рахунки.  Я ні у Верховній Раді минулого скликання, ні у Верховній Раді нинішнього скликання не ставав і не стану  на  шлях  зведення політичних рахунків, оцінок тих чи інших політичних сил.

 

     Я юрист-практик,  юрист-професіонал  із досвідом роботи понад 20 років. Я прийшов у Верховну Раду, щоб працювати над законами. Я говорив  про це перший раз,  коли складав присягу з цієї трибуни в 1997  році,  і  ще  раз  стверджую  це  і  стверджуватиму   завжди (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Спасибі.  Я звертаюся до шановних народних депутатів: ставлячи  запитання  щодо  гідності,  бути  скромнішими.  Депутате Шевченко, на цій трибуні декілька разів стояв кандидат від Руху на посаду Голови Верховної Ради.

 

     Депутат Драголюнцев. Будь ласка.

 

     ДРАГОЛЮНЦЕВ А.Д.,  народний депутат України (ба-гатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  КПУ).  Прошу  передати  слово народному депутату України Цибенку.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ЦИБЕНКО П.С.,  народний депутат України (виборчий округ  110, Луганська   область).   Спасибі.   Фракція   комуністів.  Шановний претенденте!  Я задам вам запитання і як юристу,  і  як  одному  з майбутніх керівників Верховної Ради.  Скажіть,  будь ласка,  як ви ставитеся до ситуації,  що виникла в нашій державі: ми на сьогодні маємо  три законодавчі гілки влади і жодної виконавчої?  Причому і укази  Президента,  і  постанови  Кабінету  Міністрів  дуже  часто приймаються  на  порушення  не  тільки  законів України,  а навіть Конституції. Це перше запитання.

 

     І друге запитання,  яке я хотів би вам задати.  Не так  давно відбулися  вибори.  Усі партії і всі претенденти йшли до Верховної Ради під гаслами соціального захисту населення.  А сьогодні,  коли здійснюється  розподіл  комітетів  (до  речі,  один  із  комітетів соціального спрямування, маю на увазі комітет у справах ветеранів, узяла  на себе фракція комуністів),  не дуже багато бажаючих серед фракцій і політичних партій  узяти  на  себе  питання  соціального захисту населення. Як ви до цього ставитеся?

 

     Спасибі.

 

     МЕДВЕДЧУК В.В.  Дякую.  Шановні  колеги!  Я  як  юрист  і  як депутат,  ваш колега, вважаю, що на сьогодні, і так повинно бути і в майбутньому,  в нас у країні є єдиний, він же вищий законодавчий орган - це Верховна Рада України.  Більше законодавчих  органів  у нас  немає,  це  чітко  регламентовано  і  виписано  в Конституції України.  Тож якщо укази Президента прийняті на порушення  тих  чи інших норм Конституції або чинного законодавства,  вони не повинні діяти.  І ви не  гірше  за  мене  знаєте,  який  механізм  повинен передувати  тим  чи  іншим діям з боку виконавчої влади.  Але,  на жаль,  і я з вами в цьому згоден,  на  сьогодні  нормативна  база, автором  якої  є  виконавча  влада,  деякою мірою,  а іноді й дуже суттєво,  розмиває чинні законодавчі  акти.  Саме  тому,  якщо  ви звернули  увагу,  у  своїй концепції законотворення я запропонував народним депутатам  розробити  відповідний  законодавчий  акт  про захист законів, а також законодавчий акт про підзаконні акти, який не дав би можливості актам виконавчої влади розмивати  законодавчі акти і Конституцію, прийняті нами.

 

     А щодо другого запитання,  то,  безумовно,  народні депутати, які  прийшли  до  Верховної  Ради,  повинні  працювати  над  усіма питаннями,   які  є  предметом  професійного  інтересу.  Соціальна політика і законодавчі акти з цього питання є найважливішими, тому що саме воно ще до кінця законодавчо не врегульоване. Більше того, не забезпечене і не гарантоване з точки зору закону. Можу сказати, що  в  результаті розподілу комітетів фракції Соціал-демократичної партії (об'єднаної) поки що передбачається віддати саме комітет із соціальної політики.

 

     ГОЛОВА. Депутат Гошовська.

 

     ГОШОВСЬКА В.А. Прошу передати слово депутату Єрмаку.

 

     ГОЛОВА. Депутат Єрмак.

 

     ЄРМАК А.В.,  народний  депутат  України  (виборчий  округ 83, Запорізька область).  Шановний Вікторе  Володимировичу!  Наскільки мені  відомо,  найцинічнішою формою політичної боротьби є боротьба під чужим стягом.  Ви представник саме тієї фракції,  яка,  на мій погляд,    взяла    чужий    стяг    -   соціал-демократії.   Хоча соціал-демократія завжди боролася проти олігархії.  Буква "о", яку багато   хто   розшифровує   як   "об'єднана",  я  розшифровую  як "олігархічна",  бо саме олігархи підтримували вашу партію під  час виборів.

 

     Одним із  прикладів  є  те,  як Україна втратила Чорноморське пароплавство і вивела його в офшорні зони під чужий стяг.

 

     У мене  таке  запитання.   Чи   не   втратить   Україна   під керівництвом вашої фракції,  і вашим як представника цієї фракції, свій стяг?  Чи не перейде Україна до Ізраїлю або в офшорну зону  і стане пригородом Хайфи?

 

     Дякую за відповідь.

 

     МЕДВЕДЧУК В.В. Дякую, шановний пане Єрмак. Я хочу сказати, що при всій повазі до  вас  як  до  народного  депутата,  я  не  можу погодитися  з  тією  відповіддю,  яку  ви  запропонували  у своєму запитанні. Я сьогодні, як і вся фракція Соціалдемократичної партії (об'єднаної),  перебуваю  під  своїм  стягом  -  це стяг ідеології соціалдемократії.  І  кожен  наш  крок,  у  тому  числі  в   цьому парламенті,     свідчить    про    те,    що    ми    дотримуємося соціал-демократичної ідеології. Я впевнений, що так буде і надалі.

 

     Якщо ж говорити про те,  до чого конкретно, до яких здобутків можуть привести дії нашої соціал-демократичної фракції, то, гадаю, не треба тут, із цієї трибуни, і взагалі в цьому залі говорити про те,   що   ми   зробимо.   Фракція   Соціал-демократичної   партії (об'єднаної) - це велика кількість людей,  які вже у своєму  житті зробили   багато   для  незалежної  держави  Україна,  які  своїми конкретними  діями,  своїм   професійним   і   життєвим   досвідом продемонстрували, на яких позиціях вони стоять стосовно незалежної України, її розвитку, яким бачать майбутнє нашої держави.

 

     ГОЛОВА. Спасибі, Вікторе Володимировичу. Сідайте, будь ласка.

 

     Шановні колеги! Ми домовилися відвести 30 хвилин на обговорення обох кандидатур.  Будь ласка,  запишіться від фракцій. Депутат Дайнеко. За ним - депутат Чукмасов.

 

     ДАЙНЕКО Л.І.,  народний  депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, КПУ). Фракция коммунистов. Прошу передать слово депутату Олийныку.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ОЛІЙНИК Б.І.,  народний  депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Вельмишановні колеги!  В порядку наказу од виборця.  Я хотів би,  щоб  ті,  хто  посяде  ці високоповажні   посади,  передовсім  попрацювали  над  поновленням комітету по боротьбі  з  організованою  злочинністю,  бо  в  нашій державі  найорганізованішою  є  саме  злочинність.  Тому  це перше прохання до наших достойників.

 

     І друге.  Я  вважаю,  що  без   комітету   з   Чорнобильської катастрофи  ми  не  розв'яжемо  чимало питань.  Розумію,  скажімо, ставлення зелених до того, що там нібито щось десь беруть.

 

     Тому пропоную паралельно провентилювати від початку створення чорнобильських фондів - що,  де і хто взяв,  відсікти цих людей, а все-таки дати змогу нашим знедоленим чорнобильцям мати якийсь свій захист.  Адже  вже було переполовинено з десяти до п'яти відсотків Чорнобильський фонд (а ви знаєте, що це три з половиною мільярди).

 

     Треба відсіяти  плевели  від  зерен,  дати  оцінку,   назвати прізвища.  До  речі,  десь  поділися автомобілі з Німеччини і таке інше... А все-таки чорнобильський комітет треба створити.

 

     Отакі в мене побажання нашим достойникам.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.

 

     Депутате Чукмасов, прошу.

 

     ЧУКМАСОВ С.О.  Прошу  від  фракції  передати  слово  депутату Єльяшкевичу.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Партия  "Громада".  Уважаемые коллеги!  Хочу сказать не столько о кандидатах,  сколько  о  том,  какой  опасный симптом прозвучал сегодня в выступлении одного из кандидатов.

 

     Нам давно  пора  понять,  что  известный  принцип "разделяй и властвуй" давно используется Президентом Украины для  того,  чтобы мы  не  находили  общий  язык  в  сессионном зале.  С таким трудом найденный   компромисс   на   заседании   Согласительного   совета руководителей фракций,  к сожалению, после таких выступлений может оказаться под угрозой.

 

     Я призываю и левых, и правых к очень взвешенным выступлениям, к  тому,  чтобы  народные  депутаты  Украины осознали всетаки свою ответственность,  осознали,  что они меньше  всего  должны  искать виноватых  среди здесь сидящих,  а начать нормальную плодотворную, эффективную работу. Для этого необходимо находить копромисс.

 

     Конечно же,  среди кандидатов,  которые нам представлены, мне хотелось бы видеть других людей.  Но то,  что сегодня мы имеем,  - результат избрания Председателя  Верховной  Рады.  Это  его  право вносить   те   или   иные   кандидатуры.  Поэтому  если  и  дальше представители правых фракций будут занимать радикальные, не совсем конструктивные  позиции,  то  тогда  мы  будем  иметь  руководство парламента и комитетов не  таким,  каким  хотелось  бы  видеть,  а совсем наоборот.  Для того,  чтобы достигались цели,  надо идти на компромиссы.  Надо,  подписывая решения,  потом не отказываться от своих подписей. Надо уступать, находить поддержку у других фракций для того, чтобы парламент смог нормально работать.

 

     У меня пожелания Виктору Владимировичу  Медведчуку,  если  он будет  избран  (а  это  очень  опытный  юрист,  руководитель Союза адвокатов): больше никогда не отвечать таким образом на вопросы по местному  самоуправлению.  Не  надо  оправдывать неконституционные действия Президента Украины. Я понимаю, что советник Президента не может  в  резкой  форме  ответить на вопрос о нарушениях,  которые делает  Президент  Украины.  Но  у  руководителя  Союза  адвокатов достаточно  опыта  и  мудрости  для  того,  чтобы найти правильные выводы и сказать об этом народным депутатам.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Депутат Шишкін, прошу.

 

     ШИШКІН В.І.,  народний депутат України (виборчий  округ  133, Одеська  область).  Спасибо  за  предоставленное слово.  Уважаемые коллеги!  Возможно,  я  бы  сегодня  не  выступал   в   обсуждении кандидатур,   однако   выступление  одного  из  кандидатов  просто заставило меня выйти на эту трибуну.

 

     Считаю, что  выступление  Адама  Ивановича  было   достаточно взвешенным и об ективным. Хочу отметить, что один из выступающих - политик  (Мартынюк).  У  него  могут  быть  некоторые  юридические неточности,  поскольку  это не связано с его профессией.  Но когда юрист говорит вопреки тому,  что написано в Конституции,  меня это не  просто  удивляет,  не  просто шокирует,  - это вызывает у меня внутреннее отторжение того, что было сказано.

 

     Если ошибается врач,  учитель,  шахтер по  чисто  юридическим вопросам  в  парламенте  -  это простительно...  Но,  с моей точки зрения, когда ошибается юрист - это беда для государства!

 

     Ответ на вопрос,  который задал  мой  коллега  Юрий  Кармазин относительно  указов  Президента  по  местному самоуправлению (это касается Ялты,  Одессы,  Киева,  а в дальнейшем уже и Ужгорода), - для   меня   это  просто  катастрофа,  если  говорить  о  правовом государстве.  А это ведь записано в Конституции.  Более того, хочу напомнить,  что сегодня мне принесли указы Президента о назначении руководителей некоторых судов (и областных,  и районных), что тоже не  входит  в компетенцию Президента!  До каких пор некоторые наши юристы  будут  ему  штаны  поддерживать  и  делать  вид,   что   в государстве ничего не происходит!

 

     Обращаюсь ко   всем   депутатам,  проголосовавшим  в  прошлом парламенте  за   правовое   государство:   откройте   статью   106 Конституции,  почитайте  полномочия  Президента.  Там  изложено 30 пунктов его полномочий,  за которые он не может выйти.  И только в пункте 31 написано,  что он "здійснює інші повноваження, визначені Конституцією  України".  Прошу  обратить  внимание:  не   законами Украины,  не какимито другими актами,  а только Конституцией!  Вот кроме этих 30,  если  в  других  статьях  Конституции  еще  что-то отнесено  к  ведению Президента,  значит в рамках этих "что-то" он может  действовать.  Так  какие  указы  он   может   издавать   по гауляйтерам в Одессе или в Ялте,  или еще где-либо?  Или назначать указами глав судебной власти? Не может! И меня это шокирует.

 

     Коль мы сегодня голосуем пакетом, я за такой пакет, извините, не могу голосовать хотя бы из-за одной персоналии.

 

     ГОЛОВА. Депутат Самойленко, фракція зелених.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І.,  народний  депутат України (ба-гатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,   ПЗУ).   Голова   Української екологічної  асоціації  "Зелений світ".  Шановні депутати!  Я дуже уважно слухав виступи наших претендентів на Першого  заступника  і на  заступника  Голови  Верховної Ради і чекав,  що хтось у своєму виступі хоч декілька слів скаже про охорону довкілля, про здоров'я людей,   про  демографічну  ситуацію.  Я,  звичайно,  не  можу  не скористатися цією трибуною, аби ще раз не нагадати претендентам на ці високі державні посади про те,  що така проблема є, що ми стали рекордсменами по захворюваннях,  особливо дитячих, що нас уже на 2 мільйони менше,  ніж було при проголошенні незалежності України. І тому просив би наших претендентів звернути на  це  увагу  в  своїй роботі  і  щоб  вони при визначенні пріоритетів у роботі Верховної Ради не забули про ці напрями.

 

     Я хочу  також  сказати,  що  наша  асоціація  "Зелений  світ" плодотворно   співпрацює  з  членами  Соціал-демократичної  партії (об'єднаної).  Ми активно співпрацюємо з питань  енергозбереження, захоронення   відходів,   дослідження   демографічної  ситуації  в Україні.

 

     Тут була   досить   різка   критика   на    адресу    Віктора Володимировича.  Я  хочу  сказати,  що  у фракції зелених склалося взаєморозуміння з соціал-демократами.

 

     І я маю надію,  що мій виступ буде  почутий  претендентами  і вони  зможуть у своїй практичній діяльності допомогти екологічному відродженню України.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Федоренко.

 

     ФЕДОРЕНКО Л.П.,  народний депутат України (багато-  мандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   КПУ).  Уважаемые  товарищи депутаты,  уважаемый товарищ Ткаченко!  Я хочу обратиться к вам  с такой  просьбой.  Учитывая,  что  в течение двух месяцев мы с вами здесь зачастую тратим время понапрасну (а  нас  ждет  очень  много неотложной законотворческой работы), я прошу, чтобы с этой трибуны сейчас выступили от фракций в  поддержку  или  против  кандидатов, чтобы  не  занимали  много времени,  обязательно приняли участие в голосовании,  особенно депутаты от Донецкой области.  И,  конечно, отдали голоса за тех претендентов на должности Первого заместителя и заместителя, которых предложил Председатель Верховного Совета.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.

 

     Мороз Олександр Олександрович - від фракції Соціалістичної та Селянської партій.

 

     МОРОЗ О.О.,  народний  депутат  України  (виборчий  округ 92, Київська область).  Шановні депутати, радіослухачі! Ми розглядаємо сьогодні  важливе  питання,  яке  стосується  завершення процедури формування керівництва Верховної Ради.  Я протягом  двох  місяців, звертаючись до керівників різних фракцій,  говорив, що керівництво Верховної  Ради  повинно  бути  політичним  керівництвом.  І  воно повинно  обиратися  за  об'єктивним  критерієм.  Таким об'єктивним критерієм є,  звичайно,  результати виборів.  Тому  ніякого  немає сумніву в тому, що в керівництві повинна бути представлена фракція комуністів, оскільки вони набрали найбільшу кількість голосів.

 

     І коли  ми   візьмемо   в   розрахунок   три   фракції,   які представляють  сьогодні  політичні  сили,  що  одержали  найбільшу кількість голосів під час виборів, то цілком закономірно на посаду Голови  обраний  від  фракції  Соціалістичної та Селянської партій Олександр Ткаченко.  А щодо комуністів і Руху,  я повторюю ще раз, потрібно було визначитися стосовно заступників.  Чому?  Тому що це люди з різними політичними поглядами, але вони представляють наших виборців.  І  це потрібно було враховувати.  Одначе ми,  очевидно, беремо до уваги і пропозицію Голови Верховної  Ради,  і  розуміння того,  що  ми повинні збалансувати політичні інтереси (і не тільки політичні) у Верховній  Раді,  у  її  керівництві.  Тому  сьогодні питання   щодо   двох   кандидатів  на  посаду  заступників  треба розглядати саме у пакеті.

 

     Я менше знаю депутата Медведчука,  але хотів би  кілька  слів сказати  про  Адама  Івановича  Мартинюка,  з яким мені доводилося працювати,  разом займатися політичною роботою  з  1991  року.  Це людина, на мій погляд, віддана справі, віддана ідеї. Вона пішла на те,  щоб,  будучи кандидатом наук,  працювати роками (бо  це  було приблизно  два  роки)  нічним  сторожем,  але відстоювати інтереси політичної організації,  бути  відданим  її  програмним  завданням тощо.  І  тому  я  вважаю,  що  це  одна з тих характеристик,  яка свідчить  про  те,  що  ця  людина  не  зрадить.  А   для   нашого суспільства,  особливо  в такий переломний період,  це надзвичайно важливо.

 

     І, нарешті,  я хотів би привернути увагу  всіх  до  того,  що зараз  і  далі штучно блокується робота Верховної Ради.  Для чого? Для того щоб здійснювати владу в Україні поза правовим  полем.  Ми не маємо права цього допускати.  Ось характерний приклад: сьогодні Кабінет Міністрів  подає  до  Верховної  Ради  проект  Закону  про реструктуризацію боргів, який слово в слово повторює зміст закону, прийнятого 3 березня,  тобто  ще  напередодні  виборів.  Але  він, бачите,  вноситься,  тому  що  сьогодні  сприймається  як той,  що користується симпатією у виборців.

 

     Тому я дуже прошу вас:  давайте закінчимо формування структур Верховної Ради, щоб законом регулювати те, що підлягає регулюванню законом.

 

     Спасибі (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Від  фракції  Руху  слово   надається   Зайцю   Івану Олександровичу. Будь ласка.

 

     ЗАЄЦЬ І.О.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановні народні депутати! Після  того  як  Головою  Верховної  Ради було обрано представника ортодоксальних лівих сил - комуністів і соціалістів,  як  сьогодні Верховна  Рада проголосувала за пакетне обрання заступників Голови Верховної Ради,  ніхто  вже  не  має  сумнівів,  що  в  парламенті створена     ліва    депутатська    більшість    клановомафіозного номенклатурного типу.

 

     І не  було  б  великої   біди,   якби   ця   ліва   більшість конституювалася  і  взяла  на  себе відповідальність.  Одначе вона уникає  узаконення  своєї   відповідальності,   тому   ми   можемо однозначно  говорити,  що  ця  ліва більшість мафіозного типу буде творити те,  що вона творила в попередньому парламенті. Тобто вона буде  нехтувати  інтереси  українського  народу,  буде  боротися з Народним рухом як виразником інтересів  саме  цього  народу,  буде непослідовна у своїх реформах, займатиметься демагогією і шукатиме собі вітряків для боротьби.

 

     Хто створив цю ліву більшість? Аналіз голосувань свідчить, що її створили комуністи,  соціалісти і так звані центристи,  які вже сьогодні називають себе лівими фракціями. Зокрема, СДПУ(о), зелені і вельмишановна опозиційна "Громада".

 

     Ви заперечуєте мені, що це ліва більшість мафіозного клану. А як можуть ужитися в керівництві Верховної Ради людина,  яка рік не працювала  (за  що  вона  жила?  -  я  маю  на  увазі Мартинюка) і мільйонер, представник СДПУ (нуля)?

 

     Так що,  шановні народні депутати,  не  обманюйте  людей.  Ви хочете  йти цим мафіозним шляхом і далі,  і ви не будете проводити реформи, не будете нести добро українському народові.

 

     Народний рух України тут два  місяці  боровся,  щоб  створити демократичну  депутатську  більшість,  щоб  уконституюватися,  щоб узяти на себе відповідальність.  Але ви,  шановні наші колеги,  не захотіли  цього  зробити,  тому,  на  превеликий  жаль,  ми  знову приречені бути в опозиції,  приречені  боротися  з  антидержавними проявами лівих.

 

     Фракція Народного   руху  України  під  час  свого  засідання прийняла рішення  не  підтримувати  запропоновані  кандидатури  як такі,  що  представляють  дуже  різні  політичні  полюси.  Адже ви бачите,  що Мартинюк - це представник крайнього радикального крила комуністів.

 

     Чого ми  цим хочемо добитися у нашій Верховній Раді?  У нас є бажання об'єднати конструктивних людей,  але ви цього, шановні, не хочете. Тому ми закликаємо всіх людей доброї волі, розумних людей, не голосувати за ці кандидатури,  діяти відповідно до  Регламенту, тоді ми матимемо добру Верховну Раду.

 

     Дякуємо (Оплески).

 

     ГОЛОВА. У нас Верховна Рада добра. І сумнівів у цьому немає.

 

     Слово надається     Леоніду     Макаровичу    Кравчуку    від Соціал-демократичної партії (об'єднаної).

 

     КРАВЧУК Л.М.,  народний  депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,  СДПУ(о)).  Шановні  народні депутати!  У народі кажуть:  "Скільки людей -  стільки  думок".  Я також  не  в  захопленні  від  того,  що  ми обрали Головою лівого представника.  Але моя позиція така:  коли справу  зроблено,  коли людину  обрали  - потрібно перестати конфронтувати,  треба вчитися співпрацювати.  І я закликаю всіх:  або ми будемо  працювати,  або загубимо  парламент,  загубимо  все,  що тільки можна.  Те,  що ми робимо зараз,  - це не робота,  це  лише  початок  роботи,  основа майбутньої  роботи.  Два  місяці  ми,  власне  кажучи,  займаємося справами,  які могли б зробити за один день, але не зробили. Тепер уже треба зробити.

 

     Я хочу,  щоб майбутній Голова і його заступники врахували, що в нас у парламенті є досить багато  недосконалого:  Регламент,  не враховано  інтереси позафракційних та інших,  комітети розподілено не по справедливості.  І Рух,  до речі,  часто-густо  критикується несправедливо.  Хоча б тому,  що в Русі немає колишніх.  А тут,  у Верховній Раді,  сидять колишні - і ті,  які були при владі, і ті, які залишаються при владі. Тож не треба все те говорити про Рух.

 

     Я закликаю   до   порозуміння.   Не  треба  сперечатися,  хто розумніший  і  хто  політично  активніший.  Життя  покаже.  Я  маю задоволення  від  того,  що  до  керівництва  Верховної  Ради  йде Медведчук - людина досвідчена і послідовна,  який буде тут  єдиним правником  і  юристом.  Я  не  тільки добре знаю його особисто,  я перечитав усе,  що він написав і з чим він виступав. Він ніколи не вдавався  до  конфронтації будь з ким.  І я не хочу,  щоб склалося враження,  ніби він закликав  до  порушення  Конституції.  Він  не захищав  ні  Президента,  ні когось іншого,  а чітко сказав,  що в правовому аспекті проблема не з'ясована,  є прогалина,  яку  треба заповнити.  А якщо хтось має сумніви, то вносьте це на обговорення Верховної Ради,  будемо приймати рішення.  Це буде правильно. Тому що,  знаєте,  у  когось  може  бути  інша  точка зору,  а ми маємо працювати разом.

 

     Я закликаю всіх до того, щоб обрати керівництво, затвердити й обрати  голів  комітетів,  і  почати  працювати,  щоб  нам не було соромно.  Тому що завжди хтось буде доводити,  що  він  найбільший патріот, що він найбільше зробив для України. Але тільки історія і реальні факти покажуть, хто був правий.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Слово  надається  народному  депутату   Філенку   від Народно-демократичної партії. Будь ласка.

 

     ФІЛЕНКО В.П.,   народний   депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ,  НДП).  Шановний  пане  Голово! Шановні народні депутати!  Ми є свідками того, як у Верховній Раді формується ліве керівництво.  Лівий Голова,  крайній лівий  Перший заступник і заступник - представник лівого центру. Плюс "Громада", яка  за  підтримку  даної  більшості  виторгувала   собі   ключові парламентські комітети.

 

     Я думаю,  що в разі обрання запропонованих Першого заступника і заступника дані політичні сили мають  узяти  на  себе  політичну відповідальність за стан справ у парламенті та державі в цілому.

 

     Далі. За  даної  ситуації фракція Народнодемократичної партії залишається в парламентській меншості.

 

     І останнє. Я хочу спростувати вчорашню заяву Голови Верховної Ради,   що   у  Верховній  Раді  формується  більшість  за  участю комуністів і НДП. Фракція НДП в такій більшості участі не бере.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Слово  надається  Петру  Миколайовичу  Симоненку  від Компартії. За ним виступатиме депутат Куньов.

 

     СИМОНЕНКО П.М.,  народний  депутат  України (багато-мандатний загальнодержавний  виборчий  округ,   КПУ).   Уважаемые   коллеги! Практически   двухмесячный   марафон   по   избранию  Председателя Верховного  Совета  завершился.  Выражением  воли   представителей различных политических фракций, образованных в Верховном Совете, и различной  степенью  их  участия  в  избрании  Председателя   была определена перспектива дальнейшей работы нашего Верховного Совета. Это во-первых.

 

     Во-вторых, я  обращаюсь  ко  всем  депутатам  и  считаю,  что сегодня-завтра мы должны принять окончательное решение по избранию заместителей Председателя и определиться с руководством комитетов, ибо  времени  на  первой  сессии  для принятия конкретных решений, связанных с изданием указов, или законов практически не осталось.

 

     В-третьих. Я лично глубоко убежден,  что для  сбалансирования интересов  тех  или  иных  фракций  избрание Первого заместителя и заместителя должно проводиться в пакете.

 

     В-четвертых. Говорить  сегодня  об  ответственности,  о   чем сказал сейчас депутат Филенко, представителей только левого крыла, я думаю,  - глубочайшая ошибка лично народного  депутата  Филенко. Речь идет о том,  что при участии и руководителя Верховного Совета судьба Украины определяется через идеологию законодательных актов, принимаемых всеми нами.  А то что мы, коммунисты, будем продолжать отстаивать свою позицию и вносить конструктивные предложения - так это  право нашей фракции,  основанное на воле избирателей,  каждый четвертый из которых проголосовал за нашу партию.

 

     И о кандидатах. Уважаемые коллеги! Надеюсь на понимание того, что  представитель  каждой  фракции,  находясь  в  кресле  Первого заместителя или заместителя,  должен отвечать  главным  критериям, которыми   всегда  руководствовались  структуры  власти,  трудовые коллективы и просто люди при определении кандидата на тот или иной пост.

 

     Я обращаю ваше внимание к периоду,  когда вы благодаря своему труду,  своему упорству,  образованию,  которое дала  вам  страна, достигли   нынешнего   положения   в   обществе,   сумели  убедить избирателей и получить право представлять здесь их интересы.

 

     Хочу сказать   о   своем   товарище   Адаме   Ивановиче.   Он принципиальный  и  честный  товарищ действительно самоотверженно и последовательно продолжает все то,  что было характерно для  наших предыдущих  поколений,  создававших  славу,  авторитет и признание нашему народу во всем мире.

 

     Уверен, что Адам Иванович на этом  посту  при  нашем  доверии сможет  реализовать  свой  потенциал и по достоинству представлять интересы народа в руководстве Верховного Совета.

 

     Он своим трудом добился  всего  того,  чего  достиг  сегодня. Родился  в  простой селянской семье на Волыни,  а в 26 лет защитил кандидатскую диссертацию. Это делает ему честь, ибо он - аналитик, человек убежденный, знающий. Верю, что он с честью выполнит наше с вами поручение.

 

     Благодарю.

 

     ГОЛОВА. Депутат Марченко від прогресивних соціалістів.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.,  народний депутат України (виборчий округ 161, Сумська   область).   Уважаемые  депутаты!  Фракция  Прогрессивной социалистической партии Украины с уважением относится  к  законным предложениям  Председателя  Верховного Совета и не будет обсуждать кандидатов,  потому что мы считаем решение  политического  кризиса более важным, чем преимущества или недостатки кого-либо из них.

 

     Однако хочу  обратить  ваше внимание на то,  что наша фракция предлагала устойчивую систему при решении конфликтных  вопросов  и политических    разногласий.    В    частности,   она   предлагала представителям других политических партий и беспартийных совместно определиться по комитетам, по заместителям Председателя Верховного Совета и по Председателю Верховного Совета и полностью  обеспечить политический   баланс   с  тем,  чтобы  Верховный  Совет  не  имел внутренних противоречий.

 

     В качестве политических  гарантий  мы  были  готовы  положить бюллетени  для  поименного  голосования  и  заполнить  их публично вместе со всеми фракциями с  тем,  чтобы  было  взаимное  доверие, чтобы никто не был ущемлен,  чтобы мы работали и честно смотрели в глаза друг другу.

 

     К сожалению  принята  другая   схема   решения   политических вопросов - избирается Председатель, потом два заместителя, а после говорят: "Мы как-то решим проблему комитетов".

 

     Наша партия видит,  что часто неправовые и непрофессиональные способы решения применяются теми или иными политическими силами.

 

     Мы так  и не смогли реализовать свое законное право по замене представителя во временной Счетной комиссии.  Мы заявили  законные претензии   на  определенный  квотой  единственный  комитет  -  по экономической политике.  Но нам не  просто  не  предоставили  этот комитет  (это  полбеды),  но  лишили  законной  квоты.  А ведь нас избирали не только по партийным  спискам,  но  и  по  мажоритарным округам.

 

     Наша фракция убеждена,  что Комитет по экономической политике должна возглавить  доктор  экономических  наук  Наталия  Витренко. Заявляю как депутат трех созывов:  выход Украины из кризиса связан с именем Наталии Витренко.

 

     Обращаюсь к  коммунистам  (ведь  именно  большие  фракции  не позволяют  нам  реализовать  свои  законные  права)  и  надеюсь на гарантии со стороны  Председателя  Верховного  Совета.  Коммунисты настояли,  чтобы это был их комитет.  Давайте выполним процедурную норму Регламента.  Пусть ваш представитель  выйдет  на  10  минут, изложит  свою  программу  и  ответит  на  вопросы  и потом Наталия Витренко сделает то же.  И пусть зал определит,  кому  возглавлять Комитет  по  экономической  политике.  Ведь  то,  что  делается по отношению к нашей фракции сегодня - это политический бандитизм.  Я хотел бы политических гарантий. Наша фракция будет последовательно прилагать усилия, чтобы Верховный Совет работал конструктивно.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Слово  від  фракції  "Громада"   надається   депутату Кармазіну, і на цьому завершуємо.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.   Фракція   "Громада".  134-й  виборчий  округ, місто-герой Одеса.  Шановні народні  депутати!  Фракція  "Громада" відстоювала і послідовно відстоює позиції, що ми не відступатимемо від жодної домовленості.  Ми не поділяємо деякі погляди  декого  з людей,   які   претендують  на  ці  високі  посади,  зокрема  щодо неузгодженості, неврегульованості чи якихось правових ніш стосовно місцевого  самоврядування,  нібито наявних у Конституції,  чи щодо питань про призначення суддів,  про що сьогодні йшлося.  Президент України  просто  брутально  перевищує свої повноваження.  Це видно навіть студентам,  а не тільки професіоналам,  які  сидять  у  цій залі.  Проте  ми  послідовно  заявляємо,  що  братимемо  участь  у голосуванні  і  за  всі   погоджені   кандидатури   голосуватимемо позитивно. Це перше.

 

     Друге. Користуючись цією нагодою, звертаємося до претендентів на такі високі посади,  щоб вони змінювали свої погляди.  Зокрема, звертаємося до Адама Івановича:  визнання державної символіки,  на наш погляд,  це обов'язкова вимога до кандидата  на  таку  посаду. Звертаємося і до Віктора Медведчука з проханням: незважаючи на те, що Президент - найвища посадова  особа  в  державі,  вимагати  від нього  дотримання законодавства і Конституції,  як би це боляче не було для якихось власних інтересів.

 

     Гадаю, що тільки на таких засадах ми зможемо працювати в  цій залі, будувати вільну від будь-якого диктату Україну.

 

     Ми заявляли  і  заявляємо,  що домовленості,  підписані Радою фракцій,  будуть повністю дотримані  "Громадою".  Ми  за  те,  щоб якнайшвидше  почали  працювати  комітети  Верховної  Ради  і  були внесені на розгляд Верховної Ради важливі питання, зокрема ті, про які  казав  Президент  у  щоденних  інтерв'ю і про які казав уряд. Частина тих питань заслуговує на увагу,  частина - ні. Ну, це така річ...  Ми  закликаємо  всіх  народних  депутатів  до  нормального цивілізованого голосування.  Це право Голови Верховної Ради давати пропозиції щодо кандидатур, а наше діло - голосувати.

 

     Спасибі.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.

 

     Шановні колеги!   Час,  відведений  Регламентом  на  пленарне засідання, закінчився.

 

     Лічильна комісія, як доповів її голова депутат Мішура, готова проводити голосування.  Усе підготовлено.  Давайте порадимося:  чи будемо сьогодні проводити голосування,  чи перенесемо на завтра на ранок (Шум у залі).

 

     Я прошу    вибачення.    Не    виступив    представник    від позафракційних.  Слово надається депутату Єрмаку.  Будь  ласка.  А потім домовимося.

 

     ЄРМАК А.В.  Шановні колеги!  Шановні наші виборці! Те, що два місяці Верховна Рада практично тупцює на одному місці, є наслідком тієї  підготовчої  роботи,  яка була проведена до відкриття першої сесії  Верховної  Ради   чотирнадцятого   скликання,   коли   були проігноровані конституційні права позапартійних, позафракційних. А їх понад 30 чоловік,  якщо точно сказати - 35 народних  депутатів. Це і сьогодні відбувається.  І ми хотіли б заявити з цього приводу рішучий протест.  Подальша робота Верховної Ради за таких обставин буде завжди заходити в глухий кут, з якого немає виходу.

 

     Я хотів би зупинитися ще на такому питанні.  Цинічна боротьба між чужим прапором у політиці, яку, на жаль, і в цьому залі ведуть деякі  політичні  сили,  є наслідком жорсткої боротьби за розподіл державного майна.  Це ті, хто ховає державні чи народні цінності в офшорних  зонах,  а  цинічно  заявляє,  що піклується про власного товаровиробника,  не сплачуючи податки державі. То скільки ж можна плакатися,  що не отримують коштів бюджетні сфери, система освіти, медицини,  захисту держави? Верхом цинізму виборчої кампанії є той лозунг,  під  яким  ішла  Соціал-демократична партія,  показуючи в рекламі,  як  білий  пароплав,  розвернувшись,  кудись  відпливав. Упливло все Чорноморське пароплавство.

 

     5 березня   поточного   року   слідча   депутатська   комісія доповідала  Верховній  Раді  минулого  скликання  про   результати розслідування   справи   "Бласко".   Генеральна   прокуратура   не спростувала жодного  рядка  з  тієї  доповіді,  з  якою  виступали Григорій  Омельченко  і  Юрій  Кармазін.  То чому ж не отримали по заслузі ті,  хто за це все відповідальний? А розкрадено державного майна на сотні мільйонів доларів.

 

     Я хотів би звернути увагу ще й на те,  що про цивілізованість держави свідчить те,  яку роль відіграє в ній жінка. До парламенту обрано не так багато жінок.  Це розумні,  мудрі,  освічені народні депутати.

 

     Валентина Андріївна  Гошовська  -  доктор   наук,   професор, захищалася саме з питань соціал-демократії.  Дуже хотілося б,  щоб представники прекрасної статі все ж таки посідали місце і за  цією високою  трибуною  хоча  б на посадах заступників Голови Верховної Ради.

 

     Я думаю,  що мудрість у цьому залі все ж  таки  візьме  гору. Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.  Шановні  колеги,  є дві пропозиції.  Одна - сьогодні  провести  голосування,  зробити  підрахунок  голосів   і доповісти депутатам. Інша пропозиція - провести голосування завтра зранку о 9.30.

 

     Ставлю на  голосування  першу  пропозицію.  Хто  за  те,  щоб сьогодні провести голосування, будь ласка, визначіться.

 

     "За" - 281.

 

     Рішення прийнято.

 

     Слово надається голові Лічильної комісії Мішурі.

 

     МІШУРА В.Д.,  голова  тимчасової  Лічильної комісії Верховної Ради України (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий  округ, КПУ).  Я прошу членів Лічильної комісії зайняти свої робочі місця. Звертаюся до народних  депутатів.  Ви  отримаєте  бюлетені  білого кольору.  Бюлетень  підготовлений у формі постанови Верховної Ради про обрання Першого заступника Голови Верховної Ради та заступника Голови Верховної Ради.

 

     Тут два прізвища з означенням партійності.  І є два квадрати: один квадрат - для позначки "за", другий - для позначки "проти".

 

     Я перепрошую, не білий - голубий! Це в нас зразок.

 

     Недійсними вважаються бюлетені, де будуть дві позначки.

 

     Ми можемо почати голосування о 18.05- 18.07, і  голосування  в  нас триватиме 45-50 хвилин.  Після цього потрібно приблизно 25 хвилин для підрахунку голосів. Потім зможемо вам довести інформацію про підсумки голосування.

 

     Дякую за увагу. Запрошую всіх на голосування!

 

     ГОЛОВА. Прохання активно провести цей захід.

 

     (Після перерви)

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я впевнений, що ми і завтра активно попрацюємо.  Завтра о  9  годині  ми  проводимо  засідання Погоджувальної ради з керівниками фракцій і, думаю, ми домовимося, щоб того ж дня затвердити голів комітетів. Тому прохання... (Шум у залі).  Я за те,  щоб сьогодні.  У мене питань немає. Але справа в тому,  що керівники фракцій  ще  не  дали  для  проекту  постанови прізвища тих, кого будуть рекомендувати на посади голів комітетів. Я  розумію,  що  в  кожній  фракції  ще  йде  розгляд  цих  питань (Оплески).

 

     Слово надається  голові  Лічильної комісії народному депутату Мішурі.

 

     МІШУРА В.Д.  Шановні народні депутати!  Дозвольте  ознайомити вас  зі змістом протоколу 2 засідання тимчасової Лічильної комісії Верховної Ради України від 9 липня 1998 року.

 

     Присутні всі члени Лічильної комісії - 21 народний депутат.

 

     Слухали: про підсумки таємного голосування по виборах Першого заступника  Голови  Верховної  Ради  України  та заступника Голови Верховної Ради України.

 

     У бюлетень  для  таємного  голосування  по  виборах   Першого заступника  Голови  Верховної  Ради  України  та заступника Голови Верховної Ради України були включені кандидатури:  Мартинюка Адама Івановича  -  члена  Комуністичної  партії  України  і  Медведчука Віктора Володимировича - члена Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

 

     На підставі   результатів   таємного   голосування  тимчасова Лічильна комісія встановила:

 

     кількість народних депутатів України,  внесених у списки  для таємного голосування, - 441; кількість народних депутатів України, які одержали бюлетені для таємного голосування,  - 344;  кількість народних депутатів України, які взяли участь у голосуванні, - 299; кількість бюлетенів,  визнаних недійсними,  -  6.  За  кандидатури Мартинюка  Адама  Івановича  і  Медведчука  Віктора Володимировича подано 270 голосів за (Оплески). Проти - 23.

 

     Відповідно до частини першої статті 88 Конституції України та статті 3.7.5, пункт 3, Регламенту Верховної Ради України тимчасова Лічильна  комісія  вирішила  вважати  обраним  Першим  заступником Голови  Верховної  Ради  України Мартинюка Адама Івановича - члена Комуністичної партії України (Тривалі оплески). Заступником Голови Верховної  Ради України обрано Медведчука Віктора Володимировича - члена Соціал-демократичної партії (об'єднаної) (Тривалі оплески).

 

     Лічильна комісія  доручила  мені  щиро  привітати  новообране керівництво  Верховної  Ради  України і побажати йому плодотворної роботи! (Тривалі оплески).

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги,  шановні гості!  Дозвольте від вашого імені подякувати всім народним депутатам,  хто взяв активну участь у  голосуванні,  що  дало  нам  змогу  сьогодні   обрати   Першого заступника  і  заступника  Голови Верховної Ради,  поздоровити від вашого імені  і  від  себе  особисто  Адама  Івановича  і  Віктора Володимировича  з обранням їх на високі державні посади!  Побажати їм добра,  здоров'я й удачі в цій складній нашій  роботі!  Спасибі вам! (Оплески).

 

     На цьому  вечірнє засідання оголошується закритим.  Завтра ми розпочнемо роботу о 10 годині.  З керівниками фракцій зустрінемося о  9  годині  в  залі  засідань  Погоджувальної  ради  на третьому поверсі, але я просив би сьогодні або завтра продумати пропорційну систему входження в комітети. Гадаю, що ми такий проект у принципі вже підготували.  Ми його внесемо на ваш розгляд,  щоб забезпечити належне представництво депутатів у комітетах за квотою.

 

     Спасибі. На все добре!