БЮЛЕТЕНЬ N 35

Опубліковано 16. 06. 1998

 

                     ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ П'ЯТЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

         У к р а ї н и.  16  ч е р в н я  1998  р о к у.

                         16 г о д и н а.

 

     Веде засідання член Президії першої сесії Верховної Ради

     України ЛАЗАРЕНКО П.І.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні      народні      депутати!      Прохання зареєструватися, щоб ми могли почати вечірнє засідання.

 

     Добрий вечір, шановні народні депутати! У залі зареєструвався 301 народний депутат. Вечірнє засідання оголошую відкритим.

 

     Як ми й  домовилися,  після  роботи  Погоджувальної  ради  ми продовжимо  висунення  кандидатур  на посаду Голови Верховної Ради України.  Гадаю,  після великої перерви,  що  відбулася,  бажаючих збільшилося.  Переходимо до процедури висунення.  Прошу записатися для  внесення   пропозицій.   Прошу   увімкнути   систему.   Прошу висвітлити.

 

     Шановні колеги,  давайте  домовимося,  скільки відведемо часу для висунення кандидатур.  10 хвилин,  і виступи тільки  по  темі, так?

 

     Прошу проголосувати.  Відвести  на  висунення  кандидатур  10 хвилин. Прошу підтримати.

 

     "За" - 191.

 

     Рішення прийнято.

 

     Слово для  пропозицій  щодо  обрання  Голови  Верховної  Ради надається депутату Шмідту.

 

     ШМІДТ Р.М.,  народний  депутат  України  (виборчий округ 115, Львівська  область).  Народний   рух   України.   Шановний   Павле Івановичу!  Шановні народні депутати!  На превеликий жаль,  більше місяця Верховна Рада не може дійти згоди  щодо  процедури  виборів Голови  Верховної Ради і його заступників.  Власне,  я пропоную не створювати комічної ситуації у Верховній Раді,  не виставляти себе перед  народом  у  такому  світлі  й  повернутися  до ідеї пакету. Обговорити механізми  висунення  одночасно  Голови  і  заступників Голови Верховної Ради України і сьогодні почати цю роботу,  щоб на цьому тижні завершити висунення й обговорення кандидатур на посаду Голови та заступників Голови Верховної Ради в пакеті.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Манчуленку.

 

     МАНЧУЛЕНКО Г.М.,  народний депутат України (багато- мандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Фракція  Народного  руху України.  Шановний  Павле  Івановичу.  Тут  ми  отримали від ваших земляків з Дніпропетровщини листа,  то я хочу зачитати  його.  Він невеличкий.

 

     "Звернення до депутатів Верховної Ради України.

 

     Народ України  делегував вам права вирішувати життєво важливі проблеми нашої держави, довірив свою долю. Ваш обов'язок полягає в тому,  щоб діяльність Верховної Ради сприяла стабілізації ситуації в країні, поліпшенню умов життя мільйонів громадян.

 

     Але сьогодні   ми    спостерігаємо    картину    перетворення парламентської зали в місце суцільного політичного протистояння. З першого  дня  роботи  Верховної  Ради  було  зрозуміло,  що  жодна політична сила не має більшості. Тому необхідні пошуки компромісу, а не постійні спроби виснажити опонента або  перетягнути  на  свій бік різними методами когось із тих, хто хитається.

 

     Ми звертаємося  до  кожного з вас із закликом негайно перейти до тих питань,  які турбують весь народ.  Час на вибори Голови  та його  заступників  уже  витрачено.  Потрібно  невідкладно приймати закони задля поліпшення соціально-економічної ситуації в  Україні. Для  цього  вам  треба  зробити мужній і рішучий крок до негайного обрання  керівництва  Верховної  Ради  з  урахуванням  результатів виборів   на   чолі   з   авторитетною  людиною,  що  дотримується центристських позицій".

 

     І підписи:  Дьомін, Рубцов, Коваленко, Кравченко, Бінько і ще близько 90 підписів.

 

     Я думаю, ви обов'язково на це відреагуєте і фракція "Громада" визначиться, нарешті, зі своєю політичною позицією.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Вітренко.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.,  народний депутат України (виборчий округ 160, Сумська   область).  Фракція  Прогресивної  соціалістичної  партії України.  Шановні депутати!  Наша фракція хоче  запропонувати  вам процедуру висунення кандидатури на посаду Голови Верховної Ради.

 

     Зараз треба  надати  слово  тільки по одному представнику від фракції.  Кожна фракція повинна серйозно поставитися  до  цього  і внести  свою кандидатуру або відмовитися від висунення кандидатур. Наприклад,    фракція    Прогресивної    соціалістичної     партії відмовляється  від висунення кандидатур на посаду Голови Верховної Ради.

 

     А далі,  після того як виступлять від  восьми  фракцій,  дати змогу  висунути  свою кандидатуру позафракційним.  Якщо фракції не здатні  запропонувати  народу  України  компромісну  фігуру  -  не одіозну,  не ту, яка чотири, три, два рази вже "крутилася" в цьому залі, - то хай тоді скажуть своє слово позафракційні.

 

     І ще одне.  Ми розуміємо:  щоб вийти з парламентської  кризи, треба йти на компроміси.  І для того наша фракція може відмовитися і від посад голів комітетів, і від інших посад. Але сьогодні треба висувати кандидатури, а не гратися в потайні якісь ігрища.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що пропозиція Наталії Вітренко має право на життя. Але потрібно спочатку вичерпати регламент, який ми щойно відвели - 10 хвилин. А потім, можливо, перейти до цієї пропозиції.

 

     Слово надається депутату Гнатюку.

 

     ГНАТЮК Д.М.,   народний   депутат   України  (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   Всеукраїнське   об'єднання "Громада").  Шановна  Президіє!  Шановний Павле Івановичу!  Я хочу висунути групу депутатів,  тому що ніхто не висуває. Я вже дозволю собі, так би мовити, пакетом висунути і прошу послухати мене.

 

     Від фракції Руху я хочу висунути Удовенка і Юхновського.  Від фракції Соціалдемократичної партії  (об'єднаної)  -  Марчука,  від "Громади" - Лазаренка,  від НДП - Сироту і від комуністів - Бориса Олійника.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Дайнеко.

 

     ДАЙНЕКО Л.І.,  народний  депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, КПУ). Фракция коммунистов. Прошу передать слово депутату Матвееву.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     МАТВЄЄВ В.Г.,  народний  депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  КПУ).  Фракція  Комуністичної партії  України.  Шановні  депутати!  До  нас  звернувся   комітет ветеранів   війни   Організації   ветеранів   України   із   таким листомзверненням:  "як  представники  старшого  покоління   нашого народу  і як одні з найактивніших виборців,  ветерани війни уважно стежать за роботою обраної ними Верховної Ради і покладають на неї великі  надії  виводу  України з кризи,  у допомозі знедоленим,  у захисті справжніх загальнонаціональних інтересів".

 

     Та ветерани серйозно стурбовані тим,  що вже протягом  місяця не обрано Голови Верховної Ради. "Ми вважаємо, - пишуть вони, - що ця криза у Верховній Раді створена  штучно,  створена  тими,  хто, подолавши  на виборах чотиривідсотковий бар'єр,  намагається тепер за допомогою байкотування та блокування  взяти  реванш,  нав'язати свою   політику   вищому   законодавчому  представницькому  органу держави. Це неприпустимо.

 

     Ми радимо вам,  шановні депутати, прислухатися до нашої точки зору  при  обранні  Голови  Верховної  Ради.  Отже,  свого  Голову Верховна Рада повинна обирати з лівого боку,  якщо вона хоче  мати авторитет  і послужити інтересам нашого народу.  З цього приводу і звертаємося до вас, шановні депутати".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Чоботу.

 

     ЧОБІТ Д.В.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Народний  рух України. Шановні народні депутати!  Перший місяць нашої  роботи,  по  суті, пройшов  марно.  Численні повторні кола обговорення одних і тих же кандидатур не дали позитивного результату,  і вони не можуть  дати позитивного  результату  за теперішнього розкладу політичних сил у нашій Верховній Раді.

 

     Попередні голосування показали,  що в  нас  немає  політичної сили  з достатньою кількістю голосів для того,  щоб провести свого кандидата на посаду Голови.  За такої ситуації в нас немає  іншого виходу,  як шукати порозуміння,  консенсусу і знайти шлях, який би влаштовував усіх.  Тому я вніс проект Постанови Верховної Ради про внесення  змін  до  Регламенту  Верховної  Ради України і пропоную вирішити це питання шляхом одночасного  обрання  Голови  Верховної Ради, Першого заступника і заступника Голови.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Полюховичу.

 

     ПОЛЮХОВИЧ І.П., народний депутат України (виборчий округ 155, Рівненська область).  Фракція  Народного  руху  України.  Шановний головуючий!  Шановні  народні  депутати!  Другий  місяць  ми марно витрачаємо час і шукаємо  кандидатуру,  яка  могла  б  влаштувати, примирити,  задовольнити всіх у цьому залі (ну,  якщо не всіх,  то принаймні більшість) і набрати тих 226 голосів,  про які ми мріємо другий місяць.

 

     На мій  погляд  (це моя пропозиція,  і ви подумайте над моїми словами),  такою є кандидатура  Геннадія  Йосиповича  Удовенка.  І підстав  вважати  так  - дві.  По-перше,  це толерантна,  розумна, стримана людина,  а по-друге,  він має великий політичний  досвід, наділений життєвою мудрістю. І найголовніше, я вважаю, що Геннадій Йосипович Удовенко - це саме та особистість,  та кандидатура,  яку наші виборці чекають від нас уже більше місяця.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Донченку.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.,  народний депутат України (виборчий округ 113, Луганська область). Фракция коммунистов. Уважаемый Павел Иванович, я не услышал от вас в начале заседания, к какому же решению пришли вы на заседании Согласительного совета. Надо было все-таки об этом сказать.

 

     Я вношу такое предложение. Давайте внимательно проанализируем ситуацию.  Народно-демократическая партия представлена у нас  и  в высших  эшелонах власти - Премьер-министром,  министрами и главами администраций.  Мы помним  статью  Конституции,  где  говорится  о разделении   власти.   Как   же  мы  можем  сегодня  рассматривать кандидатуру представителя НДП?  Чтобы они еще  одну  ветвь  власти взяли под себя?!  Поэтому нелогично выдвигать какую-то кандидатуру от Народнодемократической партии.

 

     Я обращаюсь к  депутатам  от  мажоритарных  округов,  которые волей  или неволей вошли во фракцию Народнодемократической партии. Уважаемые  коллеги,  я  знаю,  что  вы,   когда   баллотировались, выступали  против  существующего  режима.  Будьте  добры,  на этих выборах,  которые состоятся,  поддержите представителей  от  левых партий,  не  слушайте  своих  лидеров,  которые  призывают  вас не поддерживать их.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні  депутати!  Час,  відведений  для розгляду питання,  вичерпано. Хто ще не встиг висунути кандидатуру і наполягає на висуванні?  Тільки конкретні  пропозиції,  бо  коли будуть загальні розмови...

 

     Депутат Журавський. Прошу.

 

     ЖУРАВСЬКИЙ В.С., народний депутат України (виборчий округ 68, Житомирська  область).  Голова  Християнськодемократичної   партії України.  Я висуваю кандидатуру заслуженого юриста України, молоду людину,  народного депутата України, заступника голови ХДПУ Сергія Кириченка.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто  наполягає на висуванні кандидатури?  Депутат Пинзеник. Прошу.

 

     ПИНЗЕНИК В.М.,  народний депутат України (виборчий округ 117, Львівська область).  Шановні народні депутати!  Давайте зекономимо кілька пленарних днів, адже дискусія і обрання черговий раз будуть безрезультатними.  Я  пропоную повернутися до тієї процедури,  про яку говорило наше депутатське об'єднання  "Реформи-Центр".  Обрати п'ять голів Верховної Ради:  двох - від правих,  двох - від лівих, одного - від  позафракційних.  Кожен  головуватиме  один  або  два пленарних тижні. Період чітко фіксується, і протягом цього періоду є тільки один Голова Верховної Ради.

 

     Нам дуже важливо вивести  з  політичної  відповідальності  за нинішню  кризу  і  ліву,  і  праву частину парламенту,  тому що на компроміс ніхто не піде,  бо це означало б узяти на себе політичну відповідальність за блокування роботи парламенту.  І пропонував би обговорити саме цей принцип. Він не заборонений законодавством.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Марченко. Щодо кандидатур.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.,  народний депутат України (виборчий округ 161, Сумська  область).  Фракция  Прогрессивной социалистической партии Украины.  Павел  Иванович!  Наталия  Михайловна  Витренко   внесла предложение,  чтобы фракции высказались, намерены ли они выдвинуть кандидатуры.  Молчанка,  в  которую  до  обеда   играли   фракции, недопустима.  Поэтому  я  еще раз прошу,  чтобы фракции официально заявили о своих намерениях выдвинуть кандидатуры. Это первое.

 

     И второе. Я считаю недопустимой тратой времени, когда человек выдвигает  сразу  пять кандидатур,  не согласовав это выдвижение с ними.  По  Регламенту  вносить  кандидатуру  может  либо  человек, который сам себя выдвигает, либо фракция по согласованию.

 

     И по  предложению  Пинзеника.  Я  категорически  против того, чтобы   мы   голосовали   за   пятиголового   Змея   Горыныча.   В категорической форме возражаю!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. З процедури? Депутат Бондаренко внесе пропозицію, і підведемо риску,  якщо не буде більше кандидатур.  А потім  -  з процедури.

 

     БОНДАРЕНКО В.Д.,  народний  депутат  України  (виборчий округ 212,  м.  Київ).  Я хотів би звернути вашу увагу,  що сьогодні ми, справді,  більше говоримо про те,  як нам зберегти себе.  А єдиний шлях до цього - швидше обрати Голову Верховної Ради.

 

     Гадаю, коли   бізнесмени,   які   обрані   до   цього   залу, усвідомлять,  що  їм  ще раз доведеться витрачати гроші на вибори, вони схаменуться й почнуть голосувати.  І міністри, які пересіли в цей зал, повинні усвідомити, що їхні місця в Кабміні вже зайняті і треба голосувати.

 

     Я сьогодні запропоную  кандидатуру,  яка  може  не  викликати захвату,  але  я  цю людину добре знаю,  це Костянтин Меркурійович Ситник.  Думаю,  він не буде Головою Верховної Ради,  але якщо він приверне увагу громадськості й депутатів до жахливого стану науки, то й це буде внесок,  ми хоч що-небудь зробимо, хоч усвідомимо, до чого доведена ця галузь у країні.

 

     Я пропоную цю кандидатуру.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще  є пропозиції щодо кандидатур на посаду Голови Верховної Ради? Вісім претендентів запропоновані.

 

     Депутат Чорновіл.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.,  народний  депутат  України   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   НРУ).  Шановні  колеги,  я абсолютно згідний  з  Марченком,  що  без  погодження  з  фракцією будь-які висунення втрачають сенс,  бо це ж приречена людина. А ще тут говорити про якісь проблеми й таке інше...

 

     Ми вже наговорилися, цілий місяць говоримо.

 

     Фракція Руху не висуває ніякої кандидатури.  Хоча кандидатури членів  нашої  фракції,  які  були  висунені,  - це дуже поважні й серйозні кандидатури,  і кожен  із  них  міг  би  чудово  керувати Верховною Радою. Але ми розуміємо приреченість цього голосування і тому просимо й інших познімати свої кандидатури і  до  узгодження, до  виходу  на  той  пакет  ні  в  якому  разі  не висувати ніяких кандидатур. Ми тільки змарнуємо час.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вячеславе Максимовичу, ми не підвели ще риску під висуненням  кандидатур.  Зараз ми це зробимо,  потім звернемося до депутата Удовенка. Він також має право висловитися.

 

     Депутат Шепа. Прошу.

 

     ШЕПА В.В.,   народний   депутат   України    (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Народний  рух України. Шановний Павле Івановичу! Я думаю, що тимчасова Президія зловживає терпінням  залу.  Ми  зробили  одну  перерву,  другу  з  тим,  щоб Погоджувальна рада провела засідання й повідомила  нам,  чим  воно закінчилося.  Нам нічого не сказано.  Ми тут просиділи, прочекали, що ви вирішите, а виходить, ви нічого не вирішили й знову апелюєте до   залу.  Ми  просимо  сказати,  чим  закінчилися  переговори  в тимчасовій Погоджувальній раді.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  прошу  проголосувати  питання  про  підведення риски  під  висуненням кандидатур на посаду Голови Верховної Ради. Прошу підтримати.

 

     "За" - 213.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Депутат Кірімов.  Я зрозумів,  що незалежні  ще  не  висунули кандидатури. Прошу.

 

     КІРІМОВ І.З.,  народний  депутат  України (виборчий округ 95, Київська  область).  Дякую,  Павле  Івановичу.  Шановна  Президіє! Шановні колеги депутати!  Шановні журналісти!  Мені думається,  ми повинні-таки прийти сьогодні до консенсусу.  Не можна ж більше так себе  поводити.  З  нас  сміється  весь  народ України.  Нам треба негайно зібрати всіх лідерів фракцій,  і нехай вони домовляються - день сидять,  два, але вирішать це питання. На сесію треба вносити не якісь однобокі рішення,  а чітко  сказати,  що  лідери  фракцій пропонують тих і тих людей, аби ми тут проголосували.

 

     Шановні колеги,  більше  ми не можемо тягнути.  Нам необхідно обрати Голову Верховної  Ради,  щоб  приступити  до  законотворчої роботи.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми   розглядаємо  питання  висунення  кандидатур. Треба підвести риску,  а потім говорити про процедуру,  якщо  буде така потреба.

 

     Ви добре  розумієте,  що  пропозиція про висунення кандидатів від фракцій нерегламентна,  висувають депутати.  Тому нема потреби наполягати   на  тому,  щоб  кожна  фракція  висувала  кандидатів. Сьогодні, хто бажав, той це зробив.

 

     Щодо висунення? Прошу увімкнути мікрофон. Депутат Насалик.

 

     НАСАЛИК І.С.,  народний депутат України (виборчий  округ  85, Івано-Франківська  область).  Павле Івановичу!  Наталія Михайлівна запропонувала,  щоб  кожна  фракція  висловила  свою  думку   щодо висунення кандидатури,  але ця пропозиція так і не була поставлена на голосування.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Чиж.

 

     ЧИЖ І.С.,  народний  депутат  України  (виборчий  округ  190, Хмельницька   область).   Об'єднана   фракція   Соціалістичної   і Селянської партій "Лівий центр".  Шановні колеги,  я взяв слово  з процедурних питань.

 

     Перше. Звертаю  вашу  увагу на проект Постанови про процедуру обрання Голови Верховної  Ради  України,  поданий  членом  фракції Морозом. По-моєму, він якраз виводить нас із тупикової ситуації, в якій ми опинилися,  дає змогу кожному депутату висловитися, так би мовити,  незалежно  від  контролю  за  ним  і зробити вибір.  Мені здається,  це  дуже  цікава  процедура,  і  ми  могли  б  спокійно розв'язати цю проблему. Реєстраційний номер цього документа 1008-6 від 16 червня.

 

     Друге. Оскільки наша Погоджувальна  рада  заходить  у  глухий кут,  я  хочу  нагадати,  що  є Підготовча депутатська група,  яка працює  до  утворення  комітетів.  І  вона  має  право   формувати відповідні пропозиції. Я хотів би, щоб ми частину повноважень або, може,  всі  повноваження  щодо  пропозицій  передали   Підготовчій депутатській  групі,  де  працюють 53 народних депутати (частина з них - мажоритарники,  інша частина - представники фракцій),  і  це буде  конструктивно.  Нехай  працює  Підготовча депутатська група, якщо не можуть працювати Погоджувальна рада і вся Верховна Рада.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Осташу.

 

     ОСТАШ І.І.,  народний депутат України  (виборчий  округ  126, Львівська   область).   Депутатське   об'єднання  "Реформи-Центр". Шановні колеги!  Я хотів би привернути вашу  увагу  до  ще  одного варіанта,  дещо відмінного від пропозиції Віктора Пинзеника, можна сказати, модифікованого варіанта.

 

     Ми справді можемо  зробити  реальний  крок  до  спікерства  в нашому  парламенті,  тобто  до  звуження  функцій Голови Верховної Ради,  запропонувавши внести по одному кандидату на цю посаду  від восьми  фракцій  і  одного  -  від  позафракційних,  тобто дев'ять кандидатів,  але кожен із них буде Головою Верховної Ради на  одну сесію.  Тобто  кожну  сесію  міняється  Голова  Верховної Ради від певної фракції. Час голосування треба визначати жеребкуванням, щоб не було претензій щодо того,  чи це парна,  чи непарна сесія і так далі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Мовчану.

 

     МОВЧАН П.М.,  народний депутат України (виборчий  округ  152, Рівненська  область).  Фракція  "Народний  рух  України".  Шановні колеги!  Шановна президіє!  Я був відсутній,  тому тільки осторонь стежив  за  сценарієм,  який  ми реалізовуємо в цій залі.  З таким поважним виглядом,  з яким говорить  Іван  Сергійович  Чиж,  можна говорити   про   абсурдні  речі  дуже  довго.  Цю  ситуацію  можна розігрувати без кінця-краю, і тому абсурдні пропозиції виникають у кожного.

 

     Наприклад, мені радили:  розпишіть,  щоб у вас було на чотири роки.  У вас іще 400 чоловік  не  брали  участі  в  цій  процедурі висування-самовисування, і на чотири роки вас якраз вистачить. То, може,  ми спохватимося й зрозуміємо,  що  в  ці  ігри  нескінченно бавитися не можна? Єдиний варіант, який підказує здоровий глузд, - обрати нейтрального Голову в пакетному голосуванні.  Ми можемо  це робити - знаходити варіант, який задовольнить усіх.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  депутату Марченку,  і підведемо риску.

 

     МАРЧЕНКО В.Р. Павел Иванович, я еще раз обращаю ваше внимание на   предложение  фракции  Прогрессивной  социалистической  партии Украины.  Мы очень  просим  фракции,  которые  находятся  в  зале, которые  проголосовали  за смешанную систему,  за структурирование высшего  законодательного  органа,  высказаться,  будут   ли   они выдвигать своих кандидатов? Если будут - обсудим это серьезно. Это первое.

 

     И второе.  Напомню,  что сейчас согласно  повестке  дня  идет выдвижение кандидатов на должность Председателя Верховного Совета. По  Регламенту  никакие  процедурные  вопросы  сейчас  не   должны рассматриваться.   В   третий   раз   прошу  вас  обязать  фракции высказаться по кандидатуре на пост Председателя Верховного Совета.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозиції зрозумілі. Є регламентні норми, а це - нерегламентна норма.

 

     Нам треба підвести риску під висуванням кандидатур.

 

     На посаду  Голови  Верховної  Ради висунуто вісім кандидатів. Ставлю на голосування пропозицію підвести риску. Прошу підтримати.

 

     "За" - 231.

 

     Рішення прийнято.  Я думаю,  перед тим як зробити перерву для заповнення    декларацій,   оформлення   документів,   тобто   для процедурних питань,  роботи Лічильної комісії тощо,  треба  надати можливість бажаючим зробити самовідвід.

 

     Депутат Удовенко.

 

     УДОВЕНКО Г.Й.,   народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановна Президіє! Шановні колеги!  Це перший мій виступ з цієї трибуни як народного депутата України,  то я хотів би поздоровити всіх вас  із  цим  безпліддям, якому ми присвятили вже більше місяця.

 

     Я вчора  повернувся  з  Нью-Йорка й побачив,  що ситуація тут така ж,  як і два тижні тому.  Оця ситуація - те,  що ми не можемо тут  між  собою  домовитися,  -  не  може  не викликати обурення в пересічного громадянина України.

 

     За цей час у Нью-Йорку я провів спеціальну сесію  Генеральної Асамблеї   з  питань  наркотиків,  які  несуть  величезну  загрозу людству,  у тому числі й  Україні.  І  нам  тут  треба  працювати, вживати конкретних заходів, а ми втовпилися в ці регламентні норми і ніяк не можемо вийти з цього глухого кута.

 

     Я вдячний  Дмитру  Михайловичу  Гнатюку  за  висунення   моєї кандидатури.  Мені  дуже  приємно,  що саме ця відома,  талановита людина,  наша зірка українська висунула мою кандидатуру.  Але я не готовий до того,  щоб керувати цим парламентом, навіть у разі мого обрання. Я вдячний Дмитру Михайловичу, але даю самовідвід і знімаю свою кандидатуру. Можливо, до кращих часів, - я не знаю.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово   надається  депутату  Юхновському.  Прошу, Ігоре Рафаїловичу, на трибуну.

 

     ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.,  народний депутат України  (багато-мандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановна Президіє! Шановні друзі!  Дмитре Михайловичу,  я теж дуже дякую за те, що ви назвали моє прізвище.

 

     Після того  як була прийнята Конституція України (а в цьому є значний внесок парламентської групи "Державність"), я зрозумів, що найголовніше питання для України - це вихід з економічної кризи. Я вже два роки безперервно займаюся економікою держави.  Я  очолював Аналітичну  консультативну  раду при Кабінеті Міністрів,  яку,  на жаль, недавно Кабінет Міністрів чи то Прем'єр-міністр розпустив.

 

     Ми роздали вам аналітичні збірники про  металургію,  сільське господарство, електроенергетику. Незабаром ви одержите збірник про хімію,  про другий макроекономічний огляд економічної  ситуації  в Україні.

 

     І моя мрія - утворити в Україні економічну раду,  таку, яка є у Франції, у США.

 

     Шановні депутати!  Змінюються уряди,  змінюються  президенти, але  в  країні повинна стаціонарно працювати економічна рада,  яка складається  з  представників  різних  партій,   представлених   у парламенті. І вона має вести економіку держави і вивести державу з кризового  стану.  Ось  про  таку   раду,   про   її   законодавче забезпечення я і мрію в цьому парламенті.  І дуже хотів би, щоб ви мені в цьому допомогли.

 

     Щодо висунення моєї кандидатури на  посаду  Голови  Верховної Ради,  то  я,  справді,  не готовий до цієї пропозиції,  хоча вона мені,  безумовно,  і дуже приємна, як і всім іншим, хто після мене виступатиме.  Тому  я  повторюю  те  саме,  що сказав шановний наш колишній міністр закордонних справ Геннадій Йосипович Удовенко:  я знімаю свою кандидатуру до кращих часів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово    надається    депутату   Марчуку   Євгену Кириловичу (Шум у залі).

 

     Залишається, так?  Самовідводу немає?  Чого доброго, до ранку оберемо Голову Верховної Ради. Залишається, зрозуміло.

 

     Шановні народні   депутати!   Я  хочу  подякувати  депутатові Гнатюку за таку добру пропозицію. На жаль, вона не була погоджена, думаю,   з   більшістю,   але  потенціальні  можливості  тих,  хто відмовився,  і того,  хто залишився (Євген Кирилович),  справді є. Хотів би сказати дещо від себе, маючи таку нагоду.

 

     Перше. Хочу   подякувати  від  імені  шахтарських  колективів об'єднання "Павлоградвугілля" всім  народним  депутатам.  Щойно  в мене  відбулася  зустріч.  Питання про погашення заборгованості по заробітній платі павлоградським  шахтарям  повністю  вичерпане,  і вони  дякують всім без винятку народним депутатам за рішення,  яке ми прийняли (Оплески).

 

     Друге. Я звертаюся до вас.  Сьогодні ми працювали в особливих умовах.  Перший  раз за час роботи парламенту нинішнього скликання біля Верховної Ради була велика група людей,  і  перший  раз  вони вдалися   до   акції  перекриття  транспортної  артерії.  Це  були представники   чорнобильців.   Робити   вигляд,   що   нічого   не відбувається,  ми не можемо.  Якщо в нас немає ще комітетів, то ми повинні були  працювати  в  такому  режимі,  як  ми  працювали.  Є комісія,  яку очолює депутат Бандурка, і добре працює. І слід було б,  щоб не окремі депутати проводили зустрічі,  а дати  можливість узгоджено приймати рішення й знімати цю напругу.  Не треба,  щоб з першого кроку про нас складалося таке враження. Ніхто не веде мови про те, щоб припиняти роботу Верховної Ради і йти до чорнобильців, але треба створювати хоч тимчасову  робочу  групу  й  працювати  з ними.

 

     Там питання  немає.  Я впевнений,  що відповідне рішення буде прийняте, комітет буде створений і працюватиме в цьому напрямі.

 

     У мене  є  регламент  5  хвилин,  я   маю   можливість   його використати.

 

     І третє.  Я думаю,  що більшість присутніх у залі розуміє, що питання,  яке нам треба  розв'язати,  залежить  від  позиції  двох найбільших  фракцій  -  фракції  Комуністичної  партії  і  фракції Народно-демократичної партії.  Вони сьогодні проводили  переговори (це   відповідь  на  запитання,  що  робила  Погоджувальна  рада). Спочатку ми працювали разом.  Потім дві фракції працювали один  на один для узгодження тих або інших рішень. На жаль, позиція занадто складна.  Сьогодні вона повністю не вирішується в тому  розумінні, як вимагає цього одна або інша фракція.

 

     Я хочу  заявити,  що  "Громада" від першого до останнього дня брала активну участь,  не блокувала ні одного кандидата на  посаду Голови Верховної Ради. Ми плідно працювали, і сьогодні, якщо вже є звинувачення одних або других,  слід проаналізувати й  подивитися, хто блокував, хто не давав можливості обирати.

 

     Я розумію,  що  й  сьогодні  не буде знайдено конструктивного рішення,  але глибоко впевнений,  що дві  найбільші,  найпотужніші фракції   підійшли  вже  до  його  розв'язання.  Відомі  приблизно пропорції, і не варто драматизувати ситуацію. Я глибоко впевнений, що завтра-післязавтра,  на цьому тижні,  але Голову Верховної Ради ми обов'язково оберемо.

 

     Ще раз дякую за можливість  виступити  перед  радіослухачами, насамперед  перед  народними депутатами.  Дякую шановному депутату Гнатюку за пропозицію.

 

     Свою кандидатуру я знімаю.

 

     Слово надається депутату Сироті.

 

     СИРОТА М.Д.,  народний депутат України (виборчий  округ  200, Черкаська область). Шановні народні депутати! Шановний головуючий! Якщо головуючий наполягає,  то, я так зрозумів, я можу зняти зараз свою кандидатуру. Якщо Павло Іванович не наполягає, то я пораджуся з депутатським об'єднанням "Реформи-Центр" і потім  скажу,  що  ми вирішили.  Водночас  якщо керівники більшості фракцій заявлять про безперспективність висунення будь-якого позафракційного кандидата, то тоді, очевидно, не буде сенсу.

 

     Тож я   дякую,  але  маю  порадитися  зі  своїми  колегами  в депутатському об'єднанні "Реформи-Центр".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Олійнику.

 

     ОЛІЙНИК Б.І.,  народний  депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ). Шановна Президіє! Шановні колеги! Дорогий Дмитре Михайловичу, я глибоко вдячний вам за ніжну увагу до моєї скромної персони.

 

     Хочу сказати,  що  все  життя я намагався зробити якусь добру послугу своєму рідному народові. Сьогодні, очевидно, той рідкісний випадок,  коли  я можу не в декораціях і в деклараціях,  а реально засвідчити   свою   справжню   любов   до   рідного   талановитого українського народу, знявши свою кандидатуру.

 

     Але що  я  хотів би сказати,  шановні колеги.  Так чи інакше, треба  припливати  до  якогось  берега,  бо  вже,  справді,  людям набридло   слухати   нас.   Я   думаю,  що  той  кандидат,  котрий зобов'яжеться відновити чорнобильську комісію і Комісію  з  питань боротьби  з  організованою злочинністю,  матиме перевагу над усіма іншими. А я відкладу свою кандидатуру до кращих часів, коли будуть висуватися кандидатури на пост президента земної кулі.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Кириченко. Прошу.

 

     КИРИЧЕНКО С.О., народний депутат України (виборчий округ 183, Херсонська область).  Християнсько-демократична партія України.  Я дякую своїм колегам, які висунули мою кандидатуру, за довіру. Хочу висловити те, що я намагався втілювати у повсякденній наполегливій роботі за минулі чотири роки своєї діяльності у Верховній Раді.

 

     Хто працював  у Верховній Раді минулого скликання,  пам'ятає, скільки законопроектів я доповідав з трибуни, скільки доповідав не я,  а  інші  люди.  Зараз,  на  жаль,  вони  не дуже конструктивно реалізують  ідеї,  які  закладалися  і  в  Конституцію,  і  в   ті законопроекти, які я пропонував.

 

     Але християни  повинні  відзначатися терпимістю,  тільки тоді буде злагода у суспільстві.  Тільки з любов'ю  ми  можемо  зробити щось конструктивне для наших людей.

 

     Ви пам'ятаєте,   що   ми  в  цій  залі  пропонували  не  дуже радикальні постанови.  Та лише два депутати цього скликання  своєю копійчиною,  хоч і мізерною, допомогли конкретним людям. Хто читав Біблію,  може засвідчити,  що внесок тієї бідної вдови у  храмі  є більшим,  ніж  внесок  сріблом чи золотом якогось багатія.  Гадаю, наші скромні християнські пожертви відгукнуться добром і  злагодою в  суспільстві  і  шахтарі пам'ятатимуть цей внесок двох депутатів від Християнсько-демократичної партії України.

 

     Ми, християни-демократи,  несемо  громадянам   України   нову філософію,  яка  позбавить  їх  від  ідеологізованого та духовного рабства на користь якихось соціальних груп.  Тільки при піднесенні християнської  ідеології  на  рівень  державної  політики  людина, нарешті,  зможе реально стати головною цінністю  в  суспільстві  й державі.

 

     Давайте не лукавити,  шановні колеги!  Усі ми,  незалежно від політичних уподобань,  під час  передвиборної  кампанії  запевняли людей:  проголосуйте  за  мене  (або  за нашу партію),  ми скоріше позбавимо вас від кризи,  від зла,  від усього поганого.  Але ж ми забули про це!  Люди кажуть нам в очі:  що, тільки вас обрали і ви про це забули?

 

     Шановні колеги!  Усі ми сидимо в одному човні, і нам не можна гребти  в  різні  сторони,  бо тоді човен стоятиме на місці або ми його    розгойдаємо    й    перекинемо.     Тому,     усвідомлюючи відповідальність,  виходячи  з  позиції Християнсько-демократичної партії   України,   орієнтованої   на   злагоду   й   порозуміння, додержуючись  принципу  єдності  центристських сил,  я знімаю свою кандидатуру.  І закликаю вас, шановні колеги, схаменутися, оцінити реальність  і  нарешті  голосувати.  Голосувати за єдину погоджену кандидатуру,  яка буде схвалена Погоджувальною радою  депутатських фракцій.  Це  - єдиний конструктивний шлях.  Хай усім нам допоможе Господь!

 

     Спасибі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Ситнику.

 

     СИТНИК К.М.,  народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,  НДП).  Шановні  колеги!  На превеликий жаль,  я дуже хворий,  тому мені важко  говорити.  Дуже прошу вас послухати мене декілька хвилин.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу заспокоїтись!

 

     СИТНИК К.М.  Сама  думка  про  висунення академіків на посаду Голови,  на мій погляд,  дуже слушна й розумна. Але мене підводять мої   колеги:  щойно  два  академіки  Національної  академії  наук відмовилися від цієї високої посади.  Якщо академік  Юхновський  і академік  Олійник  не  хочуть  займати цієї посади,  то мені якось незручно  погоджуватись  зайняти  її,  хоча,  чесно  кажучи,  дуже хотілося б і ось чому.  На мою думку, спасіння України може прийти тільки з боку науки. Спираючись на науку, особливо фундаментальну, ми  могли б вирішити дуже багато питань,  які до цього часу нам не вдавалося вирішити  саме  тому,  що  наука  не  відіграє  сьогодні вагомої ролі в нашій державі.

 

     Хотілося б  попрацювати на цій ниві й переконати цей зал,  що коли ми на майбутній рік не виділимо для науки мінімум 2  відсотки від валового продукту, то остаточно її загубимо.

 

     У нас є дуже багато проблем у галузі екології,  і мені,  який багато десятиліть працює в цьому напрямі,  хотілося  б  безперечно зробити  багато  і в іншому.  Та,  гадаю,  ми добре зробимо,  якщо доручимо керівництво Верховною Радою тим людям,  які  ще  не  були Головою.  Мені довелося в цьому залі засідати десять років до цієї Верховної Ради і з  них  протягом  п'яти  років  керувати  роботою Верховної  Ради.  Хай  ще  попрацюють молодші.  У залі сидить дуже багато розумних,  умілих, талановитих людей, і мене дивує, чому ми так довго не обираємо їх,  може,  зовсім не видних сьогодні,  але, безперечно, талановитих. Ми повинні їх обрати.

 

     Я теж,  як і мої колеги академіки, знімаю свою кандидатуру. Я кращих  часів  для  себе в цьому плані не шукаю,  але в комітетах, гадаю, ми ще попрацюємо.

 

     Спасибі вам за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Марчуку.

 

     Євгене Кириловичу, прошу на трибуну.

 

     МАРЧУК Є.К.,  народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,  СДПУ(о)).  Шановні  колеги! Шановна Президіє!  Я думаю,  що парламент підійшов до тієї  точки, коли настає момент істини.

 

     Момент істини   полягає   в   тому,  що  ситуація  за  межами парламенту дуже  відрізняється  від  тієї,  яка  склалася  тут.  I ступінь   відповідальності  і  тих  шахтарів,  які  пройшли  такий величезний маршрут, і вчителів, і всіх бюджетників, виробничників, які  по  року,  по  два  не  отримували  заробітної плати і в яких створилося враження про всіх політиків,  про  Президента,  уряд  і парламент...  Ситуація  в  цьому  залі  не  відповідає  ситуації в суспільстві в цілому.

 

     Не відповідає вона тому,  що ми не можемо вийти на завершення організаційного  питання.  Зараз ми підійшли,  крім того,  ще й до іншої,  надзвичайно серйозної проблеми.  Багато з нас, я знаю, під час  виборчої  кампанії (я особисто це робив не один раз) заявляли про необхідність організації жорсткого парламентського контролю за виконавчою  владою.  Потреба  в цьому надзвичайно гостра.  Усі без винятку - і Президент,  і уряд,  не  кажучи  вже  про  фінансистів (скоро  навіть буде наукова конференція),  заявляють про фінансову кризу, яка насувається чи насунулася на нашу державу.

 

     Судячи з реакції на всіх керівних рівнях, можна стверджувати, що ніхто толком не знає,  як зустріти цю фінансову кризу, що треба зробити,  щоб вийти з неї,  і які будуть наслідки. I тому проблема контролю  за  виконавчою  владою з боку парламенту - це проблема з проблем. Я б сказав, що це проблема номер один.

 

     Хочемо ми чи не хочемо,  а ми відповідальні за те,  що робить виконавча влада. Ніхто не має таких механізмів і такого права, яке має парламент, щоб контролювати виконавчу владу. Але в політиці не буває  імпровізацій,  тим  більше  в таких складних проблемах,  як вибори керівництва парламенту.

 

     На імпровізації легко працювати в мистецтві,  в музиці і  так далі.  У  політиці імпровізація зустрічається дуже рідко,  і вибір спікера має виключити  імпровізацію,  доки  не  буде  домовленості нелідерів фракцій.

 

     Лідери фракцій  справді  через  свої характери можуть не бути контактними один з одним чи бути  важкоконтактними.  До  речі,  це спостерігається  у  всіх лідерів політичних партій і фракцій,  які беруть участь у цій складній процедурі.

 

     Можна розширити діапазон Погоджувальної ради  фракцій.  Можна поставити   питання   (і  воно  опрацьоване  нашою  фракцією)  про збільшення  кількості  заступників  Голови   Верховної   Ради   до чотирьох,  що  могло  б  хоч трохи послабити напругу.  I ми готові внести таку пропозицію.  Але,  повторюю, якщо не буде домовленості фракцій  і  позафракційних,  можна  однозначно казати,  що жодна з кандидатур не набере більшості.  Тільки в результаті  домовленості фракцій.  Давайте  зберемо  по  дві,  по  три  фракції і проведемо консультації.  Давайте  обговоримо  кандидатури  на  міжфракційних бесідах-консультаціях.  Але  не чотири на чотири,  а один на один, тобто опоненти з опонентами.

 

     У зв'язку з тим, що такої домовленості на сьогодні немає і що така домовленість не може народитися як експромт, щоб бути основою для політичного рішення,  яким є участь у виборах Голови Верховної Ради,   я   з   вдячністю   сприймаючи   пропозицію,  знімаю  свою кандидатуру.

 

     Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати!  Претендентом на посаду Голови Верховної Ради залишився Михайло Дмитрович Сирота. Я думаю, це найбільш нейтральна кандидатура,  яка, напевно, влаштує всіх, і в нього є реальна можливість бути обраним (Оплески).

 

     Згідно з  Регламентом  нам  потрібна  перерва  для того,  щоб претенденту на посаду Голови Верховної Ради підготувати документи. Перед тим як оголосити перерву, я зроблю деякі повідомлення.

 

     Перше. Керівники фракцій просять повідомити про те,  що після оголошення  перерви  всім  фракціям  треба  зібратися  (кожній   у відведеному місці) для того,  щоб обговорити кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради.

 

     Друге. Вам роздано  проекти  постанов,  їх  декілька.  Проект Постанови   про   процедуру   обрання   Голови   Верховної   Ради, підготовлений депутатом Морозом.  Є проекти від депутатів Пухкала, Павловського. I ще чотири пропозиції. Їх вам роздано.

 

     Гадаю, зараз  у вас буде можливість обговорити всі ці проекти на засіданні фракцій,  щоб завтра в  разі  необхідності  ми  могли поставити їх на голосування.

 

     Згідно з  Регламентом  оголошується  перерва  до завтра до 10 години для обговорення кандидатури у фракціях.