Засідання N65

Опубліковано 13. 01. 2006

ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ П’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

13 січня 2006 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА.  Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні колеги підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему „Рада”.

 

10:02:47

Зареєструвалися в сесійній залі 405 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, доводжу до вашого відома інформацію про результати роботу Верховної Ради України на пленарних засіданнях 12 січня 2006 року. Розглянуто 24 питання порядку денного. За результатами розгляду: прийнято 10 законів та 11 постанов, один законопроект прийнято за основу, один законопроект направлено на доопрацювання, два законопроекти та один проект постанови відхилено.

За результатами розгляду пропозицій Президента України: два закони прийнято у новій редакції.

Шановні народні депутати, відповідно до Регламенту у середу відводиться 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, заяв, повідомлень, інформації. Прошу…

 

ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВА. Сьогодні. Я сказав в середу, да? Вибачте, шановні колеги, у п'ятницю маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, оголошенням заяв, запитів, повідомлень. Прошу, шановні колеги записатися на виступи. На табло прізвища народних депутатів, що записалися. Дозвольте оголосити депутатські запити, які надійшли.

Надійшли запити народних депутатів:

Леоніда КРАВЧУКА до Президента України щодо порушень конституційних і законних прав громадян в Закарпатській області та невиконання Постанови Верховної Ради від 1 червня 2005 року. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:05:01

За-151

Запит підтримано.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

10:05:23

За-225

Рішення не прийнято.

(Ш у м  у  з а л і)

Хто за те, щоб повернутися до розгляду запиту до Президента України від першого Президента України, прошу голосувати.

 

10:05:54

За-235

Повернулися.

Тепер я ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

10:06:23

За-244

Рішення прийнято.

Олега ТЯГНИБОКА до Президента України , виконувача обовязки Прем'єр-міністра щодо створення Державного комітету мовної політики, відповідального за захист та поширення української мови. Ставлю на голосування про підтримку запиту. Прошу голосувати.

 

10:06:56

За-101

Рішення не прийнято.

Групи депутатів (ГАВРИШ, ПИСАРЕНКО, МАЗУРЕНКО) до Президента України, Секретаря РНБО, виконувачів обовязків міністра оборони, закордонних справ щодо захисту суверенітету українського народу, територіальної цілісності і недоторканності України та забезпечення національної безпеки держави.

Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:07:35

За-183

Запит підтримано.  Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України.

 

10:07:57

За-213

Рішення не  прийнято.

Григорія ОМЕЛЬЧЕНКА до Президента України, Генерального прокурора, Голови СБУ, виконуючого обов’язки  Міністра внутрішніх справ щодо перевірки фінансово-господарської діяльності компанії “РосУкрЕнерго”, встановлення її засновників та інвесторів, перевірки інформації про участь у підготовці угоди між Національною акціонерною компанією “Нафтогаз України”, “Газпромом" і “РосУкрЕнерго” двічі судимого Семена Могилевича.

Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:08:43

За-280

Запит підтримано.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України.

 

10:09:04

За-288

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка.«Регіони України» - 59, комуністів  - 56, «Наша  Україна» - 1, Народна партія – 39,  Блок Тимошенко - 28, СПУ – 29, Народний блок – 20, СДПУ (о) – 19,  Українська народна партія - 9, «Відродження» - 3, Народний Рух України – 1,  «Реформи і порядок» - 4, Партія промисловців і підприємці України – 0, «Єдина Україна» - 12, позафракційні – 8.

Леоніда КРАВЧУКА до Президента України щодо поновлення умов оплати праці працівникам національних закладів культури та творчих колективів. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

Прошу голосувати.

 

10:10:07

За-267

Запит підтримано.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

10:10:28

За-254

Рішення прийнято.

Володимира ЄЩЕНКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо газифікації загальноосвітньої школи селища Цибулів Монастирищенського  району Черкаської області.

Віктора ТУРМАНОВА до виконуючого обов’язки Прем'єр-міністра про кризовий стан, що склався у трудових колективах шахт Мінвуглепрому, який видобуває коксівне вугілля.

Групи депутатів (КАРМАЗІН, ОДАЙНИК, СОКИРКО) до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, міністра транспорту та зв’язку щодо покращання державного управління в галузі транспорту, недопущення ліквідації рентабельного спеціалізованого Державного підприємства “Рівненське обласне управління по координації і контролю роботи автомобільного транспорту” та подібних підприємств, перешкоджання розбазарювання їхнього майна.

Миколи КОМАРА до виконуючого обов’язки  Прем’єр-міністра щодо фінансування програми ліквідації наслідків підтоплення території в містах і селищах України.

Миколи КАТЕРИНЧУКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо закупівлі діагностичного обладнання та інвентарю для дитячого відділення центральної районної лікарні в місті Хмільник Вінницької області.

Юрія КОСТЕНКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо відшкодування потерпілим шкоди, заподіяною авіакатастрофою на Скнилівському летовищі.

Антона КІССЕ до виконувача обов’язки Прем’єр-міністра щодо загрози екологічної катастрофи в Одеській області.

Олександра ГОЛУБА до виконувача обов’язки Прем’єр-міністра щодо забезпечення інваліда Великої Вітчизняної війни телефонним зв’язком.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до виконувача обов’язки Прем’єр-міністра щодо капітального ремонту дороги до сіл Любарського району Житомирської області.

Володимира ЄЩЕНКА до виконувача обов’язки Прем’єр-міністра щодо загрози виникнення надзвичайної ситуації в Смілянському районі Черкаської області внаслідок незадовільного газопостачання.

Володимира ЗАЙЦЯ до виконувача обов’язки  Прем’єр-міністра щодо загрози відключення жителів міста Черкаси від центрального опалення

Ігоря ШУРМИ до виконувача обов’язки Прем’єр-міністра з приводу невиплати Урядом коштів з відшкодування потерпілим в позасудовому порядку шкоди, заподіяної авіакатастрофою на Скнилівському літовищі в липні 2003 року.

Нестора ШУФРИЧА до виконувача обов’язки  Прем’єр-міністра щодо намірів будівництва на території зони відчуження навколо Чорнобильської АЕС централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Миколи КОМАРА до виконувача обов’язки Прем’єр-міністра щодо розчищення Білгородського каналу в містах Одеської області.

Олександра МОРОЗА до виконувача обов’язки  Прем’єр-міністра щодо реалізації українсько-кубинської програми оздоровлення українських дітей на Кубі в 2006 році.

Катерини САМОЙЛИК до виконувача обов’язки  Прем’єр-міністра щодо фінансування часткової компенсації вартості складної сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва.

Степана ХМАРИ до виконувача обов’язки  Прем’єр-міністра, Генерального прокурора щодо фактів незаконного відчуження майна відкритого акціонерного товариства “Чисті метали” та умисного доведення товариства до банкрутства.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до виконувача обов’язки  Прем’єр-міністра повторний запит щодо недофінансування субвенцій на будівництво газопроводів-відводів та газифікації населених пунктів, передбачених держбюджетом на 2005 рік по Кіцманському виборчому округу №203 Чернівецької області.

Анатолія РАХАНСЬКОГО до виконувача обов’язки  Прем’єр-міністра, Секретаря РНБО, Голови Федерації профспілок стосовно проведення атестації членів тендерного комітету Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування, дії яких привели до зриву санаторно-курортного лікування і оздоровлення у 2006 році.

Василя ОНОПЕНКА до Кабінету Міністрів, Генеральної прокуратури щодо порушення законодавства посадовими особами Міністерства освіти і науки.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до виконувача обов’язки Віце-прем’єр-міністра Кириленка щодо пенсійного забезпечення осіб, які працювали на підземних роботах та роботах зі шкідливими й важкими умовами праці.

Володимира ПЛЮТИНСЬКОГО до виконувача обов’язки Віце-прем’єр-міністра Кириленка стосовно невиконання Пенсійним фондом і Міністерством праці та соціальної політики Постанови Кабінету Міністрів від 24 вересня 2005 року.

Тамари ПРОШКУРАТОВОЇ до Генерального прокурора щодо порушення законодавства про охорону праці посадовими особами філіалу “Світанок” державного підприємства Агрофірма “Шахтьор” імені Засядька в Донецькій області.

Єфима ФІКСА до Генерального прокурора щодо порушення Закону ”Про звернення громадян” та перевищення службових повноважень прокурором Кодимського району Одеської області.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора, Голови Фонду держмайна щодо скасування незаконної приватизації Державного підприємства “Одеська кіностудія художніх фільмів” та притягнення винних осіб до відповідальності.

Васілія САЛИГІНА до Генерального прокурора з приводу застосування адмінресурсу та підкуп виборців у місті Харкові.

Володимира НЕЧИПОРУКА до Генерального прокурора щодо притягнення до відповідальності голови та членів Центральної виборчої комісії які грубо порушили Конституцію та Закон “Про вибори народних депутатів України”.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо зволікання розслідування кримінальної справи стосовно зловживань директора товариства з обмеженою відповідальністю “Новий шлях”.

Павла МОВЧАНА до Генерального прокурора щодо незаконної реорганізації сільськогосподарського підприємства “Лазірки” в Полтавській області.

Ксенії ЛЯПІНОЇ до Генерального прокурора, виконуючого обов’язки Міністра внутрішніх справ стосовно підлогу документів Головним управлінням земельних ресурсів міста Києва та фальсифікації тексту рішення Київради від 27 жовтня2005 року.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Генерального прокурора стосовно виконання Закону “Про ціни та ціноутворення” в системі комунального обслуговування населення окремих регіонів України.

групи депутатів (ГРИГОРОВИЧ, ДАВИМУКА, ТАНЮК та інші) до Генерального прокурора, виконуючих обов’язки Міністра внутрішніх справ, Міністра охорони здоров’я і Міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи щодо протиправних з ознаками злочину дій керівництва Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв Міністерства  культури і туризму.

Івана РІШНЯКА до Генерального прокурора щодо незадовільного виконання службових обов’язків прокуратурою Шевченківського району міста Києва при розгляді кримінальної справи по факту присвоєння грошових сум, які належали іноземній компанії.

Тамари ПРОШКУРАТОВОЇ до Генерального прокурора щодо протиправних дій посадових осіб Генеральної прокуратури при розслідуванні кримінальної справи проти мешканця міста Ужгород.

Єфима ФІКСА до Генерального прокурора, Голови ДПА щодо незаконного продажу готелю „Кодима” в Одеській області.

В’ячеслава КОВАЛЯ до Генерального прокурора щодо захисту громадянських прав Дмитра Мусаєляна.

Валерія САМОПЛАВСЬКОГО та Миколи ШЕРШУНА до Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ щодо фактів зловживання службовим становищем співробітниками дорожньої автоінспекції міста Біла Церква при розслідуванні автокатастрофи.

Анатолія СЕМИНОГИ до Генерального прокурора, виконуючих обов’язки Міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи і Міністра праці та соціальної політики щодо дотримання вимог законодавства з питань розподілу та використання бюджетних коштів, призначених для забезпечення житлом осіб, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Ігоря НАСАЛИКА до Генерального прокурора щодо фактів фальсифікації доказів та зловживань слідчих і прокурорів прокуратури Бабушкінського району міста Дніпропетровська та прокуратури Дніпропетровської області.

Григорія БОНДАРЕНКА до Генерального прокурора, виконуючого обов’язки  Міністра внутрішніх справ, Голови СБУ, Голови ДПА з приводу зловживань при будівництві автобану Київ – Одеса.

Валентина МАТВЄЄВА до Генерального прокурора, Голови СБУ, виконуючого обов’язки Міністра внутрішніх справ України щодо факту розповсюдження компрометуючої листівки заяви Блоку “Наша Україна”.

Михайла СЯТИНІ до Генерального прокурора щодо усунення перешкод в отриманні від Хустської райДержАдміністрації документів на приватизацію земельної ділянки приватним підприємцем.

Лілії ГРИГОРОВИЧ до Генерального прокурора щодо перевищення влади та службових повноважень за ознаками злочину службовими особами Національного музею медицини.

Ольги ГІНЗБУРГ до Генерального прокурора з приводу незаконного вилучення їдальні із цілісного аеродромного комплексу міста Конотоп Сумської області та продажу її по зниженій ціні.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора, Голови СБУ щодо факту вчинення терористичного акту в місті Енергодар, сприяння учасникам злочинної організації з боку представників органів прокуратури та СБУ в місті Енергодарі, що полягає в неналежному реагуванні на терористичну діяльність групи осіб, які своїми діями створюють небезпеку для життя і здоров’я громадян.

Олександра БОНДАРЧУКА до Генерального прокурора щодо законності рішень Харківської міськради, які призвели до втрати права мешканців мікрорайону №351 міста на користування зеленою рекреаційною зоною та загрози її знищення.

Миколи КАТЕРИНЧУКА до Генерального прокурора щодо неправомірних дій з   боку посадових осіб Мелітопольської об’єднаної державної податкової інспекції до товариства з обмеженою відповідальністю “Мелітопольський ринок”.

Ореста КЛИМПУША до Генерального прокурора щодо зловживання службовим становищем, розголошення комерційної та службової таємниці посадовими особами податкових органів, протидії господарській діяльності відкритого акціонерного товариства “УкрПластик”.

групи депутатів (КОРСАКОВ, ТУРМАНОВ, ПАНАСОВСЬКИЙ) до Голови Секретаріату Президента України, виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Голови ДПА, Голови ГоловКРУ, Голови Рахункової палати з приводу використання адмінресурсу, зловживання повноваженнями Президента України, незаконного використання коштів державного бюджету.

Володимира ПАКА до виконуючого обов’язки  Міністра юстиції щодо виконання судових рішень та притягнення до відповідальності посадових осіб державної виконавчої служби і Київського обласного управління юстиції, винних в невиконанні судових рішень.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до виконувача обов’язки Міністра внутрішніх справ, Голови Національного банку щодо шахрайських дій працівників пункту обміну валюти.

Володимира ПУЗАКОВА до виконувача обов’язки Міністра внутрішніх справ щодо досудового слідства в кримінальній справі по факту розслідування крадіжки майна в мешканця села Красносілля Олександрівського району Кіровоградської області.

Олександра АБДУЛЛІНА до виконувача обов’язки Міністра внутрішніх справ з приводу неналежного розгляду депутатського звернення Управлінням Міністерства внутрішніх справ в Харківський області щодо стягнення заборгованості за виконані сільськогосподарські роботи бригадою працівників із села Мочулище Дубровицького району Рівненської області.

Олега ПАНАСОВСЬКОГО до виконувача обов’язки Міністра промислової політики стосовно ситуації навколо Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд.

Володимира ПЕТРЕНКА до виконувача обов’язки Міністра внутрішніх справ щодо питань ідентифікації особистості.

Миколи МЕЛЬНИКА до виконувача обов’язки  Міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора щодо законності зміни керівництва товариства з обмеженою відповідальністю “Холод-люкс” та фактів сприяння працівників органів внутрішніх справ протизаконній діяльності.

Антона КІССЕ до виконувача обов’язки Міністра юстиції щодо розробки законодавства стосовно ювенальної юстиції.

Олександра ГОЛУБА до виконувача обов’язки Міністра транспорту та зв’язку з приводу закриття Гадяцького районного вузла зв’язку в Полтавській області.

групи депутатів (СЛАУТА, МАКЕЄНКО, САМОФАЛОВ  та інші) до виконуючих обов’язки Міністра аграрної політики і Міністра внутрішніх справ, Голови ДПА щодо перевірки стану надходження податків до державного бюджету від Лохвицького спиртЗаводу.

Михайла ДОБКІНА до Міністерства промислової політики щодо законності відчуження Центральним казенним конструкторським бюро “Протон” не житлових приміщень, які належали державі в особі Верховної Ради.

Лариси УСАЧЕНКО до виконуючого обов’язки Міністра праці та соціальної політики щодо проблеми невиплати заробітної плати працівникам Набутівської філії товариства з обмеженою відповідальністю приват Агро “Черкаси”.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до виконуючого обов’язки Міністра освіти і науки щодо виділення комп’ютерного класу загальноосвітній школі №28 міста Житомира.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до виконуючого обов’язки Міністра транспорту та зв’язку, Генерального прокурора, виконуючого обов’язки Міністра внутрішніх справ щодо збереження залізничного сполучення до населених пунктів Чернігівського району.

Володимира ПУЗАКОВА до виконуючого обов’язки  Міністра внутрішніх справ з приводу неправомірних, протизаконних дій працівників Кіровоградського обласного управління юстиції стосовно громадянки Перкалюк, мешканки села Стара Осота Кіровоградської області.

Віктора АНТЕМЮКА до виконуючого обов’язки Міністра юстиції щодо конфліктної ситуації між управлінням Пенсійного фонду у Староміському районі та Головним  управлінням Пенсійного фонду у Вінницькій області.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до виконуючого обов’язки Міністра внутрішніх справ щодо порушення законодавства, безпосереднє перешкоджання журналістській діяльності працівникам засобів масової інформації, які за завданнями редакцій 9 січня цього року висвітлювали відкрите судове засідання у справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Володимира ШЕПЕТІНА до виконуючого обов’язки  Міністра у справах сім’ї, молоді та спорту з приводу ненадання інформації стосовно усиновлення дітей-сиріт іноземними громадянами

Олександра ГРАНОВСЬКОГО до виконуючого обов’язки  Міністра оборони щодо правомірності передачі майна та земельних ділянок колишніх військових об’єктів Міністерства оборони у комунальну власність громади міста Шепетівка Хмельницької області.

Ігоря ШУРМИ до виконуючого обов’язки  Міністра охорони здоров’я, Голови Луганської обласної державної адміністрації з приводу зволікання посадових осіб Управління охорони здоров’я Луганської обласної державної адміністрації з направленням на лікування інваліда дитинства.

Ігоря НАСАЛИКА до виконувача обов’язки міністра Внутрішніх справ, Голови СБУ стосовно умисного підпала автомобіля помічника-консультанта народного депутата.

Олександра ГРАНОВСЬКОГО до виконуючого обов’язки Міністра охорони навколишнього природного середовища, Голови Полтавської обласної державної адміністрації щодо зони екологічної небезпеки, що утворилась внаслідок утилізації хімічних речовин на території села Абрамівка Машівського району.

Валерія КОНОВАЛЮКА до Міністерства фінансів, Міністерства охорони здоров’я щодо виділення цільової субвенції Донецькому обласному бюджету для протипухлинного центру на придбання медичного обладнання у 2006 році.

Володимира ПАКА до виконуючого обов’язки  Міністра транспорту та зв’язку з приводу приватизації автостанції “Сквирка” у Сквирському районі Київської області.

Василя НАДРАГИ до виконуючого обов’язки  Міністра охорони здоров’я щодо забезпечення Луганської міської поліклініки № 12 медичним обладнанням.

Валерія БОРЗОВА до Голови Черкаської обласної державної адміністрації стосовно невиплати протягом п’яти місяців заробітної плати працівникам комунального підприємства “ЧеркасиЕлектроТранс”.

Олександра ТКАЛЕНКА до Голови Державної служби автомобільних доріг міністерства транспорту та зв’язку, Голови Львівської обласної державної адміністрації щодо незадовільного стану доріг у зонах зимового відпочинку у Львівській області.

Юрія КОСТЕНКА до Київського міського голови щодо захисту суспільної моралі у зв’язку з розташуванням біля Національного музею Тараса Шевченка “Хата на Пріорці” носія зовнішньої реклами.

Віктора ТАРАНА(ТЕРЕНА) до Голови Рахункової палати з приводу видання Українським Центром правничих студій Конституції України.

Групи депутатів (ГЛАДІЙ, ТОМИЧ, ШЕВЧЕНКО та інші) до Голови Рахункової палати стосовно неналежного розподілу бюджетних коштів Міністерством аграрної політики щодо забезпечення функціонування окремих видів державних програм.

Лариси УСАЧЕНКО до Голови Одеської обласної державної адміністрації з приводу незаконного зайняття приміщення, орендованого Міжнародним благодійним фондом “Реформація” та необґрунтованого підвищення орендної плати.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Голови правління Пенсійного фонду стосовно проблем пенсійного забезпечення громадян.

Володимира ШЕПЕТІНА до Голови Харківської обласної державної адміністрації щодо газифікації сіл Золочівського району Харківської області.

Віктора АНТЕМЮКА до Голови Вінницької обласної державної адміністрації щодо повернення мешканцям сіл Мізяківські Хутор,,и та Переорки  Вінницького району плати за оренду їхніх паїв.

Олександра ТКАЛЕНКА до Голови Херсонської обласної державної адміністрації щодо компенсації коштів мешканцям села Широка Балка Білозерського району, витрачених на будівництво вуличних газопроводів.

Сергія ШЕВЧУКА до Голови Центральної виборчої комісії, Генерального прокурора, Голови СБУ з приводу виготовлення фальшивих матеріалів, які спрямовані проти виборчого боку Юлії Тимошенко.

Степана ХМАРИ до Чернігівського міського голови щодо заходів по вшануванню пам’яті видатної української просвітительки Софії Русової з нагоди 150-річчя з дня її народження.

Іштвана ГАЙДОША до Голови Центральної виборчої комісії щодо друку бюлетенів для виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та міських, селищних, сільських голів мовами національних меншин.

Валерія БОРЗОВА до директора Центрального державного архіву вищих органів влади і управління щодо надання інформації про правонаступників Головного інформаційно-обчислювального центру Міністерства харчової промисловості УРСР.

Павла СУЛКОВСЬКОГО  до виконуючого обов’язків Прем’єр-міністра щодо недопущення знищення існуючої системи методологічного забезпечення освіти.

Таким чином, шановні колеги, виголошено 92 депутатських запити.

По фракціях: „Регіони України” – 10, комуністів – 12, „Наша Україна” -12, „Народна Партія” -7, БЮТ – 7, СПУ – 7, Народний блок – 2, СДПУ(О) – 16,  Українська Народна Партія – 6, НРУ – 3, „Відродження” – 3, „Реформи і порядок” – 1,  „Єдина Україна” – 1, позафракційні – 5.

Так, 30 хвилин на виступи  народних депутатів.

Терен, будь ласка, мікрофон.

 

10:29:24

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, Блок Юлії Тимошенко.

Шановні колеги, ми зараз часто апелюємо до Конституції України. І ось книжка Конституції України, видана Українським центром правничих студій. Я так розумію,  що такий центр є  …….чною структурою чи підрозділом Української правничої  фундації, президентом якої є Сергій Головатий. На видання Конституції з резервного фонду  було виділено 1 мільйон гривень. І замовлення на таку суму є дуже вигідними для будь-якого видавництва, які тепер вимирають. Чи проводився тендер  на видання. На сайді Мінюсту в розділі державної закупівлі про це немає. Чи не є це лобіюванням наближеної до Міністерства юстиції структури  шляхом надання їй вигідних  контрактів?

І останнє. Коли 1 мільйон  суму поділити на тираж, то  виходить, що ось ця маленька книжечка коштує  10 гривень. Це неможливо. Я сам видаю книжки, це максимум  3-5 гривень. Де ділися гроші?

 

ГОЛОВА.  Сергій Жижко, будь ласка. Мікрофон, будь ласка.

 

10:30:41

ЖИЖКО С.А.

Сергій Жижко, фракція „Наша Україна”.

Шановні народні депутати! Щойно головуючий на сесії зачитав чисельні запити народних депутатів до ніби-то виконуючих обовязки міністрів. Ми знаємо, що  міністри не давали згоду  про відставку, вони далі є діючими міністрами, і тим самим  така постановка питання  є спробою захитати ієрархію державної виконавчої влади, вона підбурює  державних службовців до  неадекватного сприйняття вищих посадових осіб  в державі і сприяє дестабілізації в державі.

Також самі запити не досягають до адресата, а отже не можуть бути міністрами розглянуті,  як такі, що вводять  дану тему в запитах, яка є,  у позаправове поле.

Тому прохання  враховувати реальний…

 

ГОЛОВА.  Переходимо до виступів народних депутатів.

Іван Герасимов, фракція комуністів. Підготуватися  Олегу Білорусу.

 

10:32:01

ГЕРАСИМОВ І.О.

Прошу слово передать моему коллеге  Юрию Соломатину.

 

ГОЛОВА.  Будь ласка, Юрій Соломатін.

 

10:32:14

СОЛОМАТІН Ю.П.

Заявление фракции коммунистов в связи с передачей на хранение, депонирование в Секретариат Совета Европы грамоты о ратификации Украиной Европейской Хартии региональных языков или языков меньшинств.

Прошло почти три года, как Верховная Рада Украины 15 мая 2003 года приняла Закон Украины «О ратификации  Европейской Хартии региональных языков или языков меньшинств». Все эти годы Министерство иностранных дел умышленно затягивало представление для депонирования Генеральному секретарю Совета Европы соответствующей грамоты о ратификации, что является стандартным условием завершения процесса присоединения страны к документам Совета Европы.

Фактически МИД Украины при попустительстве со стороны Президента Украины, Кабинета Министров Украины превышал свои полномочия и грубо торпедировал выполнение Украиной ее международных обязательств в части присоединения к Европейской Хартии региональных языков або языков меньшинств.

Такими действия и старая бело-голубая, и новая оранжевая исполнительная власть принижали не только Верховную Раду Украины, но и в первую очередь миллионы граждан Украины, которые с надежной, но безрезультатно ожидали начала имплементации Европейской Хартии в Украине и действенного контроля со стороны европейских институций за этим процессом.

Фракция коммунистов настойчиво все эти годы боролась в рамках законодательного поля Украины за то, что были провозглашенные Украиной обязательства в части законодательного обеспечения начала действия Европейской Хартии не остались пустым звуком. Свидетельством нашей борьбы являются десятки депутатских запросов, обращений и заявлений с трибуны Верховной Рады Украины и в прессе.

Наша последовательная и настойчивая борьба заставила властный националистический режим признать свое поражение и капитулировать. Как официально сообщил Кабинет Министров Украины письмом от 12 января сего года, по сообщению МИД грамота о ратификации европейской Хартии была передана на хранение, депонирована в Секретариат Совета Европы еще 19 сентября 2005 года, но до сего времени из этого делалась великая тайна для общественности и Верховной Рады Украины.

Вместе с тем, в Госбюджете на  2006 год целевые расходы по бюджетной программе «Мероприятия реализации Европейской хартии» предусмотрены только в сумме 900 тысяч гривен, что фактически блокирует выполнение названной хартии. Так что борьба за ее фактическую имплементацию еще впереди.

Мы призываем все политические силы и общественность Украины объединиться ради того, чтобы доказать единство слова и дела в практической имплементации в Украине Европейской хартии региональных языков, или языков меньшин. Не место двойным стандартам в этом вопросы, что демонстрировала до сего времени власть!  Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Право на виступ Олег Білорус передає Віктору Терену. Але у вас три хвилини, бо ви не записані далі. Далі записані у нас Родіонов, Шевчук, Чичканов, Томич. Вас немає, тільки три хвилини. Немає вас там записано. Немає! Немає! Я прошу вас! Вас записано четвертим немає! Я вам читаю список: Білорус, Родіонов, Шевчук, Чичканов, Томич, Глухівський, Стоян, Комар, Пеклушенко, Зубець. Хто? Ну, у мене немає отут, немає на виступ. Шановні колеги, у мене немає. Он Сергій Шевчук передає право на виступ. Будь ласка, тоді у вас шість хвилин, будь ласка.

 

10:36:11

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, Блок Юлії Тимошенко.

У результаті підвищення цін на газ Україна втрачає щорічно чотири мільярди доларів. Оплата за транзит газу, по якій домовилися транспортувати російський газ, є 1,6 долара. І це, дорогі друзі, найнижча ціна в Європі. В Європі така ціна складає від 2,6 до 3 з половиною доларів.

Та найбільше лихо – що в результаті підписаного „Соглашенія” вся держава попадає в монопольну залежність від напівкримінальної комерційної структури. І коли Росія підніме ціни, тоді і Україна обвалиться в боргову яму перед Москвою, і через ці борги Росія правитиме Україною. І вперше в історії України арбітражні суди будуть знаходитися уже не в Стокгольмі, а в Москві. І я хочу запитати: чи хоч один арбітражний суд ми вигравали у Москві? І я хочу сказати, що через те, що сталося так з арбітражними судами, в цьому є пряма вина міністра юстиції Головатого, з чиєї вини це зроблено. І вже одне це є підставою для того, щоб його поставити поза його посадою, відправити у відставку.

І наслідки Соглашения маємо вже сьогодні. Сьогодні іде спонтанне подорожчання газу, електроенергії в країні. І друга небезпека: сьогодні іде активна робота відставленого уряду по  підготовці і підписанню вже до 20 січня нової Угоди між державною структурою „Нафтогазом” і  „РосУкр Енерго”. Це спільне підприємство, по суті держави з кримінальною структурою, а що це кримінальна структура свідчить хоча б і вчорашній виступ народного депутата Григорія Омельченка.

І на це  має реагувати парламент. І тут  єдиний вихід – негайно денонсувати це Соглашение. Ось постанова номер 8682, проект її вноситься народними депутатами України Білорусом та Кузьменком. У першому пункті цієї постанови сказано: визнати Соглашение,  зрозуміло яке, як таким, що юридично нікчемним. Я хочу підкреслити, знає кожен студент першого курсу юридичного інституту, термін нікчемний означає повну неспроможність. Подивіться будь-який словник, це є абсолютно коректний, абсолютно нормальний термін.

І я хотів би  сказати. що мене попросив Білорус, який мені передавав слово, що ми, він вносить поправку: треба не лише, не лише це Соглашение ліквідовувати, а й треба написати нашу вимогу по відставці міністра юстиції.

Дорогі друзі, за подібне Соглашение в будь-якій країні Уряд було б відправлено у відставку. І коли  наша фракція голосувала за відставку уряду, то ми не дестабілізували ситуацію. Ми прекрасно знали Конституцію і знали, що уряд до виборів буде виконувати свої обовязки. Але, голосуючи за відставку Уряду, ми дали адекватну оцінку його діям, що поставили Україну в повну залежність від Росії, яка після Соглашения почала з нами так активно, так шалено дружити, що, навіть, Путін прийняв милостиво запрошення покататися в Карпати на лижах та ґринджолах.

Президент, коли підписав указ про відставку Юлії Тимошенко, коли це було зроблено, то Кремль не приховував радощів. Але, коли відправили у відставку Єханурова, то московські чиновники на найвищому рівні і раз, і вдруге поспішно заявили, що Єхануров все одно Прем’єр. І це дуже нагадало, як Путін кілька разів вітав Януковича.

Нам кажуть, що ми не повинні були голосувати за відставку уряду, зокрема наша фракція, бо Юлія Тимошенко сама була Прем’єром. Особливо про це говорять на „5 каналі”, який сьогодні дуже гідно успадковує традиції Лапікура.

Але ж, дорогі друзі, наша фракція не є заручником. І ми залишаємо за собою право адекватно діяти до ситуації в Україні і не сприймати те, що є на шкоду державі. Та, коли нам дорікають, що ми разом з комуністами проголосували за відставку уряду, то я нагадаю, що акцію „Україна без Кучми” ми також проводили разом з комуністами. Тоді це була антигітлерівська коаліція, хоч, думаю, у кожного була тоді своя мета.

Але я також хочу нагадати, що за реформу також голосували однаково – і нашоукраїнці, і комуністи, і Регіони. І це в той час, як наша фракція жодного разу не дала жодного голосу на її підтримку.

І я від імені блоку Юлії Тимошенко заявляю перед усією Україною, що ми ніколи не вкладали і не будемо укладати ніяких меморандумів ані з комуністами, ані з Януковичем, ані з об’єднаними есдеками, тому що наші політичні платформи, наші погляді на майбутнє України є зовсім різні.

Ми раді, що під тиском громадськості і в тому числі і нашої політичної сили Ющенко розірвав, на решті, меморандум з Януковичем. Але у наступному парламенті ми будемо разом або в одній коаліції з Президентом, або, якщо Президент, відкликавши учора, завтра знову поновить підпис під якимось новим меморандумом з Януковичем чи з кимось подібним, ми тоді будемо в опозиції. Нам до цього не звикати. Але все одно ми докладемо всіх зусиль, щоб помаранчева команда була разом.

І останнє. Зараз іде масова атака на парламент. Іде масована на парламент атака, яка була така сама при Кучмі. Нам говорять, що Литвин чи хто інший усаджував комусь там із уряду ножа. Я хочу сказати відставленому уряду, не треба повертатися до парламенту спиною, щоб не усаджували ножа, треба співробітничати з парламентом. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Михайло Кузьмич Родіонов, фракція комуністів.

Михайло Родіонов передає право на виступ Сергію Гмирі, будь ласка.

 

10:42:20

ГМИРЯ С.П.

          Спасибо. Гмыря, фракция коммунистов.

Оранжевая шизофрения крепчает. Полностью развалив экономику, оранжевые фюреры взялись за упражнения в области красноречия и эпистолярного жанра. Вот, например, Головатый дает юридический анализ отставки правительства, а стало быть, своей собственной отставки и приходит к выводу, что она незаконна.

Таким образом, сей господин объединяет в одном лице Конституционный Суд и Министра юстиции – признаки раздвоения личности, той болезни, о которой я говорил.

Но Бог с ним, с Головатым, его оригинальное, я бы сказал нетрадиционное, поведение давно уже стало традиционным.

Один из руководителей «Нашей Украины» Роман Безсмертный говорит

о возможном роспуске парламента и о введении прямого президентского правления. Это уже даже не смешно.

Я хочу предупредить оранжевых, любые попытки узурпации власти, ответом на них будет всеобщая политическая забастовка в промышленных районах Украины.

Премьер-министр, отправленный в отставку, позволяет себе заявлять, что отставка правительства была принята пьяными людьми после 7 января, после Рождества. Вы знаете, ну, не нужно издеваться над христианскими праздниками. Принято так. Может быть, кто-то и выпил, но на работу, на заседание Кабинета Министров этому бывшему интеллигентному человеку, я к нему относился с симпатией, делать на этом заседании пьяные заявления все-таки не стоило. Так. А вы, пожалуйста, не кричите, лучше снимите свои оранжевые флажки. Раньше люди, обманутые на майдане, считали, что вы их к свободе ведете, а оказывается, это товарный знак, на котором зарабатывает деньги семья Ющенко.

Так вот, теперь я перехожу к Президенту. Вы знаете, Президент себе позволяет сомневаться в правомочности Конституции на том основании, изменений Конституции, что она не подтверждена референдумом.  Но и Конституция 1996 года не подтверждена референдумом. Что  тогда делает Виктор Андреевич на Банковой? Пусть идет на пассику и разводит пчел. Если Конституция должна быть подтверждена референдумов, он не  Президент.

И после о чем я хотел бы сказать. Такая политика издевательство над Конституцией традиционно для оранжевых. Мы здесь помним, как приносилась кощунственная присяга тогда еще не Президентом Виктором Ющенко. Мы помним, кто блокировал принесение присяги судьями Конституционного Суда. Это сознательная политика, антиконституционная политика, политика предательства народа  Украины. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Сергій Чичканов, фракція комуністів.

 

10:45:29

ЧИЧКАНОВ С.В.

Прошу передать слово депутату Новаку Владимиру Николаевичу.

 

ГОЛОВА. Володимир Новак. Підготуватися Івану Зайцю замість Томича.

 

10:45:45

НОВАК В.М.

Фракція Комуністичної партії України, Хмельниччина.

Шановні колеги! Останнім часом з цієї трибуни прозвучало дуже багато заяв про недопустимість переслідувань громадян за політичними ознаками.

І як завжди,  з одного боку звучать конкретні звинувачення, в яких вказуються прізвища, факти, адреси. А з боку властьімущих  и тих, хто захищає їх інтереси, звучать заперечення, що такого в Україні бути не може, тому що просто не може бути, адже наша влада біла і пухнаста і настільки справедлива, що не  може допустити таких переслідувань.

На жаль, факти свідчать про інше. Розпочато безпрецедентну компанію шантажу і залякувань керівників установ, підприємств  та відомств у зв’язку з майбутніми виборами. Їх перебування на посадах на пряму ставиться в залежність з результатами виборів 2006 року. При чому, заяви безцеремонні: якщо твої люди проголосують не так, як потрібно нам, не підпишемо контракт з тобою - ми сьогодні влада.

Таких фактів по Україні сьогодні тисячі і за кожним з ним понівечені людські долі. Мало того, навіть розгляд тих справ, де вже фактично доказано все те, що потрібно, тормошиться сьогодні владою, якщо це їй в якійсь мірі не вигідно.

З цієї трибуни рік назад я виступав з приводу замаху на життя секретаря Хмельницького міського комітету партії Шварцмана. В червні 2004 року у під’їзді будинку, де він мешкає, на нього  було здійснено бандитський напад, під час якого нанесено важкі тілесні пошкодження. Били металевими трубами по голові тільки за те, що він комуніст, що виступив проти розграбування майна Хмельницького гарнізонного Будинку офіцерів. Виступив, по суті справи, на захист справедливої справи, на захист майна, яке створювалося цілими поколіннями українських людей. Встановлені безпосередні виконавці і замовники цього важкого злочину. Злочин набрав резонансного звучання, викликав обурення громадськості міста та області, але винуватці до цього часу на волі. Вони почувають себе безкарно тому, що відчувають підтримку влади, адже вони били і намагалися вбити комуніста. Слідчі органи покривають злочинців, виконуючи волю тих, хто стоїть при владі.

Тому прошу мій виступ сьогодні вважати запитом до Генерального прокурора України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Замість Івана Томича слово має Іван Заєць, фракція Української Народної Партії. Підготуватися Глухівському.

 

10:48:29

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, фракція Української Народної Партії, український народний Блок Костенка і Плюща.

Шановні співвітчизники! Від імені фракції Української Народної Партії, українського народного Блоку Костенка і Плюща, звертаюсь до народних депутатів з фракції від політичних сил:  партії Регіонів - лідер Віктор Янукович, Народної партії -  лідер Володимир Литвин, БЮТ - лідер Юлія Тимошенко, КПУ – Петро Симоненко, „Єдиної України” – Богдан Гунський та інші, перестаньте займатись деструктивною діяльністю, не виставляйте парламент на людський сміх, не дивуйте весь цивілізований світ своєю дикістю і варварством. Не руйнуйте держави, адже вона у нас у всіх одна. Народ вже склав вам ціну у газовому конфлікті з Росією, 30 срібняків, так само громадяни оцінять вас і у справі так званої відставки уряду.

Панове представники олігархічно-комуністичної більшості, ви у своїх виступах пояснювали, що відправляєте уряд у відставку через ніби-то невміння уряду відстоювати інтереси українців. Але ж ви не стали під час газового конфлікту на бік свого уряду і президента аж з шкури лізли допомагати російській владі розпинати таку ненависну помаранчеву владу, а, насправді, українську державу, український народ. І навіть в постанові про відставку уряду не втримались, щоб ще раз засвідчити російській владі свою щонайменшу лояльність, засвідчити свій статус п’ятої колони Москви. У постанові є лише одне слово, яке стосується газового аргументу на відставку уряду – „Газпром”. Ось в яке речення воно вмонтовано. Спровокований безвідповідальними діячами протистояння з ВАТ „Газпром” створило реальну небезпеку економічного колапсу. З цього випливає, що ви не побачили економічної та інформаційної агресії Москві через газовий конфлікт і вам  не болить душа за свій народ, а за російський „Газпром”. Більше жодного слова про газові справи в постанові немає. Тому я хочу звернутися до вас, не дійте як злодії, які найбільше кричать „лови злодія”. Ваше рішення про відставку уряду прийнято з грубим порушенням чинного законодавства. Не можуть класифікуватися інакше як спроби державного перевороту, як узурпація влади. Ви думаєте, що люди не розуміють вашої деструктивної діяльності, коли ви свідомо створюєте перепони к складанню присяги конституційними суддями, ви повинні знати, що свідоме неформування конституційного органу влади, - Конституційного Суду, це злочин. Тому пропоную вам відмінити своє незаконне рішення про відставку уряду, це вихід із ситуації, а не продовжувати пленарну частину сесії ще на один газовий тиждень для антиукраїнської діяльності. Досить цієї клоунади. Вчора нам роздали проект постанови, де пропонується звільнити з займаної посади Головатого. Це вже не клоунада, це групова політична олігархічно-комуністична шизофренія. Я хочу нагадати вам, що ви є академіком правових наук, Володимире Михайловичу, тому не дискредитуйте юридичну науку. Український народний блок Костенка і Плюща звертається до вас, до уряду, розпочати процедуру заборони антиукраїнської діяльності антиукраїнських сил.

 

ГОЛОВА. Так, Богдан Костинюка, право на виступ йому передає Лев Глухівський, фракція Народного Руху України.

 

10:51:51

КОСТИНЮК Б.І.

Народний Рух України, Блок Віктора Ющенка „Наша Україна”, Богдан Костинюка.

Заява фракції Народного Руху  України щодо проблем енергозбереження. Депутатська фракція Народного Руху України  черговий раз заявляє, що газова тема перейшла з площини зовнішньоекономічної у внутрішньополітичну. На газовій темі сьогодні спекулюють усі ті, хто за 14 років при владі перетворив Україну в енергетично залежну державу від північного сусіда.

На совісті тих політичних сил, тих газових королів і газових принцес, які думають, що вони проголосували за відставку уряду (до речі, Голові Верховної Ради не пасує фальшувати депутатські запити, бо депутати писали запити до міністрів, а не до виконуючих обов’язків) то вони ті, що проголосували, вони думають, що вони проголосували за відставку уряду, це того українського уряду, який реально захистив кожного українця, кожну українську сім’ю, щоб було тепло в оселях. То на совісті цих шахраїв, це є розробка бартерних схем у відносинах з Росією щодо газового питання, це накачування грошима власників ….. завдяки злочинним тіньовим оборуткам у газовій сфері, це перетворення України в енергозалежну державу від Російської Федерації. Але сьогодні Україна домоглася якісної нової форми грошових розрахунків та відійшли від бартерних принизливих схем і при цьому ціни у комунальній сфері не змінилися, від так країна залишилася з газом, промисловість і приватний сектор продовжує жити і працювати у звичному ритмі і цього заперечити просто неможливо.

Укладений між Росією і Україною договір про постачання газу та транзит газу стратегічно відповідає економічним інтересам держави і принципам ринкових відносин.

Перехід на грошові розрахунки дав змогу Україні отримувати оплату за транзит газу не через так звану компенсація, а живими коштами, що дає змогу активніше проводити політику диверсифікації енергопоставок.

Водночас ми вимагаємо принципового нового підходу щодо впровадження політики енергозбереження і в котре наголошуємо, що питання енергозбереження має стати національною стратегією.

Фракція Народного Руху заявляє про необхідність різкого збільшення фінансування робіт спрямованих на забезпечення приросту власних енергоресурсів.

Фракція Народного Руху України виступає за суттєву державну підтримку  наукових розробок і всебічне заохочення розвитку і провадження новітніх енергозберігаючих технологій. Враховуючи важливість піднятої теми для економічної та національної безпеки ми закликаємо Верховну Раду невідкладно провести парламентські слухання з проблем енергозбереження за участю провідних спеціалістів в цій галузі та виробити чіткі рекомендації для розробки державних комплексних програм. Всі, хто справді вболіває за долю України, просимо підтримати цю ініціативу

 

ГОЛОВА. Олександр Стоян, фракція Партії регіонів України.

Підготуватися Шурмі замість Комара.

 

10:55:08

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, фракція Партії регіонів України.

Шановний Головуючий, шановні співвітчизники!

Останнім часом загострилася соціальна ситуація, економічна ситуація, а до неї добавилася ще й політична ситуація, спровокована з Банкової. Відставку уряду команда з Банкової коментує як політичне замовлення, як передвиборна кампанія. Партія регіонів вважає, що це логічне завершення тієї бездарної команди, яка була сформована на майдані. І зараз замість пошуку шляхів до порозуміння нагнітається з боку Президента, з боку і. о. уряду протистояння з парламентом. Це протистояння вчора по телебаченню підігріла і безсмертна моль, звинивши цю опозицію. А, зрозуміло, коли заводиться моль, - коли немає  світла і немає повітря.

Так от, шановні колеги, шановні друзі! Ми вважаємо, що Президент повинен зрозуміти, що сьогодні інша політична ситуація і треба домовлятися, а не йти на протистояння. Треба домовлятися для того, щоб вирішити питання, які турбують Україну. Вчора Президент відкликав підпис під меморандумом, який підписав з Віктором Федоровичем Януковичем. Давайте пригадаємо, коли був підписаний цей меморандум і він був підписаний на прохання Президента, - тоді, коли загострилася економічна ситуація. І опозиція, наш лідер Янукович тоді підставили плече, замість підніжки, яку підставила Ющенку його команда і його „любі друзі”.

Відкликавши підпис, це означає, що сьогодні знов Президент стає в конфронтацію до тієї половини України, яка голосувала за Януковича.

Тому партія вважає і заявляє офіційно: в імя  народу України, в імя стабільності соціальної, в імя стабільності політичної ми закликаємо Президента  піднятися вище своїх амбіцій, сісти за стіл переговорів з ведучими політичними силами, зібрати політраду і найти ситуацію, як вийти з цієї кризи в якій опинилася держава.

Шановні друзі, сьогодні другий Святий вечір. По народній традиції треба просити прощення за гріхи, вчинені по відношенню до рідних та близьких. Ми закликаємо сьогодні владу, винну в тому, що сталося в нашій державі, попросити прощення в українського народу за ті гріхи, які вона їй принесла. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Ігор Шурма, замість Миколи Комара

 

10:58:13

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (Об’єднаної), опозиційний блок „Не так”.

Верховна Рада України, виявивши політичну відповідальність і керуючись необхідністю усунення від керівництва виконавчою владою некомпетентних осіб, які своїми діями заподіюють шкоду національним інтересам України, змушена була 10 січня відповідно до чинного законодавства відправити у відставку Прем’єр-міністра України та членів Кабінету Міністрів.

Вважаю за свій обовязок заявити  з цього приводу наступне.

Згідно з вимогами Закону України про тимчасове виконання  обов’язків посадових осіб, яких призначає на посаду за згодою Верховної Ради України Президент України або Верховна Рада за згодою Президента України від тимчасового виконання повноважень членів Кабінету Міністрів на період до формування нового уряду мають бути негайно відсторонені дві посадові особи: Міністр закордонних справ   України  Тарасюк і Міністр оборони України Гриценко.

Відповідно до статті 1 Закону у разі відставки особи, яку призначає на посаду за згодою Верховної Ради Президент України або особа, яку призначає  на посаду  Верховна Рада за поданням Президента України, обовязки  звільненої особи тимчасово, але не більше одного місяця  виконує перший заступник цієї посадової особи призначений конституційно-легітимною  особою.

Ця стаття на підставі рішення Конституційного Суду  не поширюється серед урядовців призначених на посаду    лише на Прем`єр-міністра. Зважаючи на те, що відповідно до чинної Конституції  міністр закордонних справ  та міністр оборони є посадовими особами, які призначаються Верховною Радою України за поданням Президента, вони підпадають під дію цієї статті. І звідси випливає, що тимчасове виконання обовязки міністра  закордонних справ та міністра оборони на термін  до   утворення нового складу уряду  має  бути покладено на перших заступників.  Подальше перебування на посаді  Тарасюка і Гриценка є незаконним.

Особливо хочу відзначити, що Тарасюк і Гриценко  поділяють значну частку морально-політичної відповідальності за погіршення   соціально-економічної ситуації  в України, що спричинило відставку Кабінету Міністрів. Тому їхнє  відсторонення від здійснення повноважень не лише відповідає вимогам закону,  а є доцільним з огляду національних інтересів України.

Цією заявою я звертаюся до  глав держав, керівників урядів, представників  міжнародних організацій, глав іноземних дипломатичних представництв в України з розясненням стосовно того, що  Тарасюк і Гриценко відповідно до законодавства   України не представляють Україну у зовнішніх відносинах. Будь-які їх підписи на документах від України  не можуть вважатися легітимними.

І ще одне. Всі, хто проголосував за постанову Верховної Ради  стосовно видруку Конституції України  нового зразка.  Я вимагаю від Президента України  розслідування, чому мільйон гривень, який був доручений …

 

ГОЛОВА.  Олександр Пеклушенко. Немає.

Тоді, шановні колеги, у нас є два   звернення народних депутатів про те. що вони невдоволені  відповідями. Відповідні документи оформлені, виходячи з вимог Регламенту.

Олександр Ткаленко, будь ласка.

У вас є три хвилини. Підготуватися Тягнибоку.

 

11:02:04

ТКАЛЕНКО О.С.

Дякую.   Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, я вже вдруге виступаю з цієї трибуни з питанням незадоволення відповіддю на оголошені депутатські запити на адресу Генеральної прокуратури.

Треба відзначити, що з приходом нового Генерального прокурора Олександра Івановича Медведька ситуація в прокуратурі значно поліпшилась, і це особливо відчутно в Комітеті по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією, членом якої я є. Але, в той час, формалізм і бездушне відношення обласних і районних прокуратур поки що має місце і заважає оздоровленню ситуації в прокуратурі.

Тому я хотів би звернутись до генерального прокурора з наступним зверненням. Шановний Олександре Івановичу, ви як новий керівник головного правоохоронного органу держави повинні звернути увагу своїх підлеглих на необхідність відмови від формального підходу до розгляду звернень та запитів народних депутатів України.

Якщо вже з трибуни сесійного зала озвучені ті чи інші питання, то це означає, що на місцях таки ці проблеми не знайшли свого вирішення і до питання їх розв'язання підійшли байдуже, з бюрократичною байдужістю. Людям відмовлено в вирішенні життєво важливих для них питань.

В першому своєму запиті я піднімав питання відносно вирішення заяви громадянки Поліщук – директора приватного підприємства „Каталіна-макс” Білозерського району Херсонської області, в якої в 2004 році викрали врожай та сільськогосподарську техніку загальною вартістю більше як мільйон гривень. На всі її заяви згідно фактів крадіжки правоохоронні органи ніяких дій по притягненню винних до відповідальності не знайшли. Питання не вирішено до теперішнього часу, винні не покарані.          

В той же час проти неї за невиконання рішення Херсонського господарського суду за борг у розмірі всього 50 тис. було порушено кримінальну справу по частині першій статті 382, яка сьогодні доводиться до суду.

Аналогічні дії відносно неповернення боргу приватному підприємству „Аметист” Кіровоградської області з боку ВАТ „Дніпроенерго”, яке вже на протязі п'яти років винне останньому більше одного мільйона гривень, і це підтверджено рішенням Верховного Суду України, працівниками Запорізькою прокуратурою за злочин не вважається.

І в притягненні до кримінальної відповідальності посадових осіб цієї структури відмовлено. У відповіді заступника Генерального прокурора України Корнякової (лист від 27 грудня 2005 року) на мій депутатський запит щодо протиправних дій посадових осіб Запорізької області обласної клінічної лікарні про проведеннями ними, цими закладами, тендеру на закупівлю за державні кошти медичного обладнання тільки констатується факт проведення того, але немає відповіді на поставлені у запиті питання. В той же час, керівництво обласної лікарні, незважаючи на вимоги Мінекономіки, провело цей тендер без внесення змін до тендерної документації.

З огляду на викладене, прошу мій виступ вважати повторним депутатським запитом та зясувати за суттю питання, сформульовані у запиті від першого грудня 2005 року. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олег Тягнибок, будь ласка.

 

11:05:15

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Олег Тягнибок, голова Всеукраїнського обєднання „Свобода”.

Христос народився! Шановні колеги, мною було подано ще на початку вересня депутатський запит щодо умов перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України. Запит був на імя Прем'єр-міністра тоді ще пана Єханурова.

Зрозуміло, що прийшла, як і завжди переважно, не відповідь, а просто водичка відповіді на ці депутатські запити, і мої, і інших колег. І, власне, з цього приводу я би хотів сказати наступне. Сьогодні багато хто говорить про зраду національних інтересів України, як з одного, так і з другого боку, спекулюючи цим терміном. Але, шановне панове владо, чи можна було так себе поводити з Росією, як ви поводили впродовж року часу?! Чому, коли було тоді, ще у вересні, поставлено питання жорстко щодо умов перебування Чорноморського флоту, чому тоді ви не реагували на це?! Чому не вимагали від Росії повернення заощаджень громадян, вкрадених Кремлем 1991 року? Чому не вимагали в Росії тоді повернення частки радянського золотовалютного і діамантового фондів і майна Радянського Союзу за кордоном, яке теж частково належить Україні? Чому тоді не вимагали повернення частки Тихоокеанського, Північного і інших флотів Радянського союзу? І нарешті, якщо говорити за газову теперішню кризу, чому перед Росією не було поставлено питання про компенсацію за геноцид і шкоду, яка була завдана українському народові впродовж минулого століття. Та за кожного вбитого, закатованого енкаведистами українця, вони повинні би були компенсувати. І тоді газ мали би подавати нам до  кінця життя безкоштовно. О так треба було себе поводити з Росією, а не давати можливість їм сьогодні  перевертати угоду, яка  була вигідна для України в угоду, яка невигідна. Нам розказували Івченко, Плачков, Єхануров, розповідали про якісь таємні договори, які в них в течках є. І що з того вийшло?  Та ви розумні такі, коли тут в Україні. А коли тільки в Кремль приїжджаєте в вас колінка трясуться перед гебіським полковником, панове.

Я попереджав і говорив ще рік тому назад: давайте приймемо Закон про люстрацію, який мною був запропонований, давайте люструємо за принципом трьох „К” і усунено від влади комуністів, кагебістів і кучмістів. Чого ви боїтеся? Давайте оприлюднимо: хто зараз при владі є таємною агентурою Москви, як і в тому таборі, так і в тому таборі? І тоді не буде запитань, чому Путін так радів після о цього підписаного договору. Нам потрібно проводити люстрацію, нам потрібно кагебістів, агентуру Москви усувати, бо  ми є у своїй, богом даній, країні. І якщо того не зрозуміємо, ніколи не буде Україна гордою і могутньою державою.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, виступи завершено.

У нас ряд фракцій, я зараз вам зачитаю, фракції Компартії України, „Регіони України” (фракції, так, це не фракції), фракції БЮТ і „Єдина Україна” і фракція Народної партії Народного блоку просять оголосити перерву… Чи  заяви хочете зробити? Будь ласка, тоді хто буде виступати від фракцій КПУ і „Регіонів України”? Мироненко, будь… Мироненко буде виступати? Ні, фракція БЮТ- друга, першою подавали заявку на…

Будь ласка, Віктор Мироненко. І давайте будемо працювати вже.

 

11:09:17

МИРОНЕНКО В.А.

Фракция Коммунистической партии Украины, Мироненко.

Уважаемые соотечественники. Фракция Коммунистической партии Украины заявляет решительный протест против проведения противоречащей интересам народа внешней политики Президента Ющенко, политических сил Тимошенко, Еханурова, социалиста Мороза, которые срывают создание остро необходимого народу Украины Единого экономического пространства Украины России-Беларуси-Казахстана. Тем самым провоцируют Россию, Беларусь, Казахстан на отказ от предоставления Украине льгот в рамках формирования Единого экономического пространства.

В результате этих действий экономике, народу Украины уже нанесен огромный вред. Цена на газ, поставляемый из России, возросла в четыре раза, что неизбежно тяжко скажется на экономике, населению Украины.

Провоцируется кризис стабильной поставки энергоресурсов. Приближается бензиновый кризис и другие тяжкие кризисы, которые неизбежно скажутся так же на экономике, населению Украины. Обостряется проблема экспорта украинских товаров, что так же принесет негативные последствия экономике, народу Украины.

Из 92 соглашений, необходимых для создания Единого экономического пространства, по вине вышеуказанных политиков не подписано ни одно соглашение, подчеркиваю, ни одно соглашение. Учитывая это, фракция Коммунистической партии Украины, фракция Регионов Украины настаивали на внесении в повестку дня двух проектов постановлений Верховной Рады Украины номер 8432, 8431, которые предусматривают ускорение заключения соглашений, необходимых для создания ЕЭП.

Однако, целый месяц, даже больше месяца  продолжаются наши требования. Не вносятся эти проекты постановлений в повестку дня. Хотя всем понятно, это необходимо и для развития экономики Украины, и для народа Украины, и для свободного перемещения граждан, наших граждан через границу. Это необходимо для того, чтобы обеспечить социальную защиту, гарантии наших граждан, пенсионные гарантии наших граждан, работающих в Беларуси, Казахстане,  России, но к этому не прислушиваются правящие силы.

Уважаемые соотечественники,  эти силы находят оправдание в том, что якобы создание ЕЭП обеспечит, обеспечит нарушение суверенитета. Получается так, что вхождение в НАТО не нарушает суверенитет, хотя увеличивает зависимость Украины от США, а вхождение в ЕЭП содействует нарушению суверенитета.

Фракция коммунистов, фракция «Регионов Украины» требует внести в повестку дня данные проекты постановлений. Спасибо.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, від фракцій БЮТ і „Єдина Україна” Левко Лук’яненко. Підготуватись, будь ласка, Сятині.

 

11:12:34

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Лук’яненко, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Шановні депутати, народний депутат України Білорус і я вносимо проект Постанови Верховної Ради України. Проект називається так – про денонсацію угоди від 4 січня 2006 року про постачання газу в Україну. Денонсувати угоду про зміни умов постачання газу в Україну, підписану 04.01.06 року НАК „Нафтогаз” Україна, „Газпром” Росія і „РосУкрЕнерго” Швейцарія як таку, що підриває національну безпеку України і зазіхає на економічний суверенітет України.

Я внесу цю, текса я вам подам, шановний пане голово.

А тепер в обґрунтування. Шановні друзі із української народної, із того флангу, я розумію вас, коли ви хочете захищати уряд, але мова зараз іде про захист не просто уряду, а про захист України. Цей текст, який ми маємо всі  в руках, він означає поступове знищення нашого економічного суверенітету  і поступове знищення нашої незалежної держави. Тому краще нам відправити уряд у відставку, примусити його денонсувати цю угоду і примусити повернути ті умови постачання газу, які були. Раніше газ Росія постачала Україні по 50 доларів за тисячу кубометрів, тепер автори цього тексту договору погодилися на те, що буде постачатися протягом півроку за 95 доларів за тисячу кубометрів. А це означає необхідність перегляду бюджету, це означає взяти із тих статей, скажімо, із соціальних плат і Міністерство культури і освіти, Міністерство оборони і так далі, звідти взяти кошти для того, щоб заплатити за газ, і це на півроку. А після того будемо платити за весь газ по 230 доларів за тисячу кубометрів, бо скажіть, ви бачите тут текст, ось ціна, ось розрахункова ціна 230 американських доларів за тисячу кубометрів. Якщо Україна почне платити такі суми за газ вона не витримає, вона не витримає.

Тому ми вносимо таку пропозицію і наполягаємо на тому, щоб Верховна Рада денонсувала цю угоду. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Михайло Сятиня, право на виступ, будь ласка.

 

11:15:49

СЯТИНЯ М.Л.

Михайло Святиня, Закарпаття, Народний блок Литвина.

Заява депутатської фракції Народної партії.

Шановний Володимир Михайлович!  Шановні народні депутати! Фракція Народної партії не вперше апелює з парламентської трибуни до керівництва держави з приводу того, що нова влада взяла на озброєння ганебний стиль своїх попередників, в якому немає місця демократичним  принципам.

Абсолютна нетерпимість до політичних опонентів, методи шантажу,  переслідувань, залякування, бандитські акції - все це сьогодні в арсеналі багатьох регіональних владних еліт. „Хто не з нами – той проти нас”, - ось сутність політики нової влади на  Закарпатті. Мукачівський спрут, який свого часу викликав потрясіння не лише в Україні, а в Європі ще не вмер, він просто змінив кольори і символи, троянду на підкову, а суть залишилась. За Карпатами сьогодні  небезпечно бути провідниками, агітаторами політичних сил, керівниками осередків тих партій, що дають фору провладним. Народна партія входить до найбільш рейтингових, які матимуть широку підтримку і довіру виборців Закарпаття. І цей фактор став серйозним подразником, що викликає неадекватні рефлекси вірнопідданих васалів.

Ми сьогодні змушені привернути увагу суспільства до акції розбою, вчиненої проти керівника Свалявської районної організації Народної партії, депутата Закарпатської обласної ради Олександра Дідовича. Вночі, з 10 на 11 січня зловмисники спалили автомобіль на подвір’ї пана Дідовича. Лише завдяки діям пожежників вдалося не допустити займання оселі. За фактом підпалу порушена кримінальна справа. Слідчі, в числі головних версій, розглядають і політичну. Знайдуть і чи будуть шукати замовників, питання риторичне. Потерпілий, який поніс збиток, що оцінюється в 200 тисяч гривень, переконаний, що акція не лише помста йому особисто, а попередження багатьом нашим активістам Народної партії.

Спалено автомобіль „Нива”, депутата Закарпатської обласної ради Віктора Шедея, який публічно виступав проти встановлення у краї політичної та економічної диктатури нового клану. Міліція відмовила потерпілому у порушенні кримінальної справи. Непокаране зло множиться, диктатура беззаконня, яке тримало в страху жителів Закарпаття до Помаранчевої революції, на превеликий жаль, взяла на озброєння нова влада.

Фракція Народної партії стурбована фактами політичних переслідувань і звертається до Президента України, Генеральної прокуратури з вимогою, взяти під контроль розслідування цих злочинів та вжити вичерпних заходів по наведенню порядку і встановлені диктатури закон.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Репліка, прізвище називалося, Олександр Олександрович Мороз мікрофон. Називали, шановні колеги, називали.

 

11:19:09

МОРОЗ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати! Я вдячний депутату Мироненку, який згадав моє прізвище. Я тепер маю право на репліку, хоч він сказав нісенітницю, але я не буду на нього відповідати.

Я хочу звернутися до всіх вас, дорогі колеги, давайте ми все-таки включимо до порядку дня і проголосуємо проект Закону про внесення змін до Закону „Про державний бюджет” в частині соціального захисту щодо дітей війни. Сталося, я вважаю, просто помилка при підготовці цього документу і якщо ми оці коротенькі дві статті, які не змінюють абсолютно баланс у бюджеті не проголосуємо, ми не зможемо відповісти  конкретно людям на ті проблеми, які вони ставлять сьогодні. Ми виділили в бюджеті як ви пам’ятаєте, 800  мільйонів гривень на потреби дітей війни і треба обов’язково проголосувати, відмінивши пункт 17 статті 77, який зупиняє дію норм цього закону і проголосувати нову редакцію статті 110, яка визначає порядок цього фінансування.

Я прошу вас, Володимире Михайловичу, включити до порядку дня, поставте на голосування і проголосуємо.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, запросіть депутатів, по-перше, до сесійної зали.

А, по-друге, було доручення вчора підготувати інформацію щодо реалізації Закону  про соціальний захист дітей війни в державному бюджеті на 2006 рік. Я зачитаю вам інформацію з цього приводу. Шановні колеги. Я зараз зачитаю те, що ми прийняли, роз’яснення, яке підготували. Збільшено видатки на субвенцію місцевим бюджетам на надання пільг з послуг зв’язку та інших непередбачених законодавством пільг та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян на 100 мільйонів гривень. І відповідно вилучено із пункту 17 статті 77 у проекті закону стаття 71, призупинення дії абзацу 6 статті 5 Закону України про соціальний захист дітей війни.

Що стосується абзацу 7 статті 5 Закону України про соціальний захист дітей війни, то при доопрацюванні остаточної редакції проекту Закону України про державний бюджет України на 2006 рік та її обговоренні у сесійній залі 20 грудня 2005 року збільшено обсяг субвенції місцевим бюджетам на надання пільг і субсидій населенню на оплату  електроенергії, тепловодопостачання, квартирної плати на 400 мільйонів гривень.

Крім того, 300 мільйонів гривень має бути спрямовано  на цю мету внаслідок економії коштів субвенцій до кінця року в результаті підвищення доходів громадян та зменшення контингенту отримувачів житлових субсидій. Тобто на надання пільг дітям війни з оплати житлово-комунальних послуг враховано 700 мільйонів гривень та відповідно внесені зміни до статті 51 Закону України „Про Державний бюджет України на 2006 рік в частині розширення переліку отримувачів цієї субвенції”. Оскільки при обговоренні цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України 20 грудня народний депутат України Катерина Ващук звернула увагу на необхідність забезпечення рівного розподілу цієї пільги між дітьми війни, що проживають у місці та сільській місцевості було запропоновано дати доручення Кабінету Міністрів України врегулювати це питання окремим порядком. Тому статтею 110 Закону України „Про Державний бюджет України на 2006 рік” визначено, що пільги дітям війни передбачені абзацом 7 статті 5 Закону України „Про соціальний захист дітей війни” запроваджується у 2006 році поетапно у порядку визначеному Кабінет Міністрів за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету.

У зв’язку з цим абзац 7 статті 5 Закону України „Про соціальний захист дітей війни” до прийняття вищезазначеного порядку не може бути реалізований і залишається зупиненим у пункті 17 статті 77 Закону України „Про Державний бюджет України на 2006 рік” для уникнення правових колізій та з метою забезпечення рівних прав на отримання відповідної пільги на дітей війни, що проживають у місті на сільській місцевості. При цьому необхідно зазначити, що абзацом 2 пункту 3 розділу 7 прикінцеві положення Закону України „Про Державний бюджет України на 2006 рік” доручено Кабінету Міністрів затвердити всі нормативно-правові акти на його виконання у термін до 60 календарних днів здати набрання чинності цим законом.

Враховуючи цю інформацію, яка була перевірена і звірена із стенограмами, і яку підписали і комітет, і Юридичне управління Апарату Верховної Ради України, я вчора направив лист до Кабінету Міністрів такого змісту: „Статтею 110 Закону України „Про Державний бюджет України на 2006 рік” установлено, що пільги дітям війни передбачені абзацем сьомим статті 5 Закону України про соціальний захист дітей війни запроваджується у 2006 році в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів, за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. З огляду на це прошу невідкладно надіслати до Верховної Ради України для погодження проекти відповідних нормативно-правових актів.

Тому, шановні колеги, враховуючи те рішення, яке ми прийняли, ми будемо працювати з Кабінетом Міністрів, щоб вони невідкладно внесли відповідні пропозиції для погодження з бюджетним комітетом. Якщо ні, то тоді, шановні колеги, Олександре Олександровичу, ми на початку наступної сесії приймемо відповідні зміни до закону. З цього приводу? Будь ласка.

 

11:25:01

МОРОЗ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати! Справа в тому, що закон про бюджет прийнятий і чинність його йде протягом всього року. І у пункті 17 статті 77 зупинена дія фактично норм закону про дітей війни. То, може, хоч би цей пункт відмінити один? А дальше все відрегульовувати так, як ви пропонуєте, у, скажімо, спільно з Кабінетом Міністрів.

Я думаю, що це можна було б зробити і, якби, я прошу уваги, Юрій Миколайович, я закінчу. Таким чином, якби хоч один пункт, який просто буде все одно відмінений згодом після того, як надійдуть пропозиції від Кабінету Міністрів, я маю на увазі пункт 17, якби його зняти сьогодні, тоді ми відкрили б шлях до врегулювання таким способом, як ви і пропонуєте.

 

ГОЛОВА. Вам не дали право на виступ, бо ви тільки що подали свою заявку. Ну, я не можу спішити. Справа в тім, що була репліка. Потім я мав поінформувати Верховну Раду про доручення, яке вчора отримала Верховна Рада. Ну, раді Бога, зараз виступите. Ну, ви не праві, ви не праві.

Я прошу тоді, давайте таким чином поступимо. Зараз з урахуванням ваших пропозицій доручення бюджетному комітету,  хай вони вивчать це питання. Ну, і сьогодні я бачу, що ми не приймемо відповідне рішення, Олександр Олександрович.

Шановні народні депутати! Дві фракції „Наша Україна”, „Реформи і Порядок” пропонували оголосити перерву для  проведення  консультацій    чи …

Шановні колеги, якщо ви пропонуєте зараз не виступати проведення консультацій, давайте тоді закриємо сесію і проводьте консультації.  Тому що потім ми  не зберемо людей для закриття  сесії. Ну так, будь ласка. Я прошу вас.  Давайте таким чином.  Я зараз поставлю на голосування.        

(Ш у м  у  з а л і)

Ну ви послухайте! Ну послухайте!

Я ще ваше право ніхто не ущемляє, ну послухайте.

Шановні колеги, у  нас була пропозиція, яка зводилась до того, щоб сьогодні розглянути питання про те, щоб наступний тиждень був пленарний. Я зараз поставлю на голосування цю пропозицію. Якщо Верховна Рада прийме цю пропозицію, тоді оголосимо перерву, будемо проводити консультації. Якщо Верховна Рада не прийме - закриємо сесію, будь ласка, проводьте консультації.

Шановні колеги, треба  своєчасно…

Я, шановні колеги,    шановні народні депутати,  я ще раз хочу сказати, одну хвилиночку… (Ш у м  у  з а л і) Я зачитав, що три фракції,  три по дві запропонували перерву.  Виголосив ці фракції. Надав їм слово. Після того, коли надав право на репліку Олександру Олександровичу, ви дали свою пропозицію. Так що все йде порядно і чесно.   Треба було зразу давати, шановні колеги. Я б сказав, що  4 фракції пропонують. Ну ви ж не праві. Хоч признайте хоч у цьому в деталях якихось.

Шановні колеги, я ставлю на  голосування про включення до порядку денного проекту Постанови Верховної Ради України „Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України „Про календарний план проведення восьмої сесії Верховної Ради України четвертого скликання”. Реєстраційний номер 8703.

Прошу голосувати. За включення до порядку денного, прошу …Що карток нема?

 

11:28:35

За-231

Питання включено до порядку денного.

Я ставлю на голосування про прийняття проекту постанови (реєстраційний номер 8703). Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

11:29:02

За-241

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. „Регіонів України” – 59, комуністів – 56,  „Наша Україна” – 0, Народна партія – 41,  Блок Тимошенко – 29 , СПУ- 1,  Народний блок  – 21, СДПУ(о) – 19, Української Народної  Партії, „Відродження”,  Народний Рух України, „Реформи і порядок”, Партія  промисловців і підприємців -  0,  „Єдина Україна” – 10, Позафракційні – 5.

Зараз з мотивів, запишіться, 3 хвилини.  З мотивів вимагають, хай запишуться, 3 хвилини.

Шановні народні депутати!  На звернення Президента України, який пропонував розглянути у порядку 30 законів невідкладних, а також  на його  пропозицію, що має бути забезпечена  співпраця між урядом, Кабінетом Міністрів  була внесена  така пропозиція про продовження роботи  сесії, ми його прийняли.

(Ш у м   у   з а л і)

Зараза буде перерва, з мотивів просили люди.

Турманов, будь ласка.

 

11:30:31

ТУРМАНОВ В.І.

Владимир Михайлович, прошу слово передать Сухому.

 

ГОЛОВА.  Ярослав Сухий, будь ласка.

 

11:30:39

СУХИЙ Я.М.

Дякую.

Ярослав Сухий, місто Запоріжжя, фракція „Регіонів України”.

Шановні колеги! Я від фракції „Регіони України”  висловлюю щиру подяку  тим народним депутатам України, які проявили  дійсно громадянську зрілість, мужність, політичну волю  з тим аби на слідуючому тижні розвязати ряд проблем, які стосуються,  в першу чергу, занедбаної помаранчевими силами нашої  економіки. Це по-перше.

По-друге. Я хочу всім  пояснити. Ми голосували  не тому, що на нас хтось тиснув, як це колись  було, що нам хтось чимось погрожував, ми   виходимо з тої надзвичайно важкої і трагічно-драматичної ситуації, яка склалася у народному господарстві  і у сфері матеріального добробуту українського народу.

Тому я щиро дякую тим людям, тим депутатам, котрі проголосували за продовження сесії. Дякую. 

 

ГОЛОВА.  

Георгій Буйко, фракція комуністів, будь ласка.

 

11:31:41

БУЙКО Г.В.

Георгій Буйко. Прошу передати слово Цибенко.

 

ГОЛОВА. Петро Цибенко, будь ласка.

 

11:31:51

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі. Фракція комуністів, Цибенко, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Шановні колеги, шановні виборці України, я хотів би сказати про те. Що голосування, яке відбулося кілька хвилин тому щодо продовження роботи нашої сесії, дуже наочно показало, хто хоче далі працювати в режимі сесійному, приймати закони, направлені на посилення, на покращання соціально-економічного розвитку України, а хто хоче далі мітингувати, захищати уряд і займатись іншими справами. Тому це дуже наочно підтвердило, хто справді хоче добра Україні, а хто хоче на цьому поспекулювати.       

І друге, про що я хотів сказати. Володимире Михайловичу, при умові збереження 17 пункту статті 77 Бюджету мова не може йти ні про яке поетапне запровадження цієї норми, бо вона просто-на-просто зупиняє запровадження…

 

ГОЛОВА.  Ну давайте з цього приводу у вівторок розглянемо це питання і приймемо відповідне рішення. Борис Безпалий, фракція "Наша Україна".

 

11:32:59

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Прошу передати слово Валерію Асадчеву.

 

ГОЛОВА. Валерій Асадчев, будь ласка. 

 

11:33:04

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую.  Шановний Володимире Михайловичу, я вам знову нагадую, я вам вчора про це нагадував, що ви сьогодні є лідер парламентської більшості і ви сьогодні несете з першого січня, оскільки вступили норми Конституції в дію, у нас є парламентсько-президентська тепер країна, всю відповідальність за ситуацію в країні. Ми сьогодні є опозиція. І ми з цим погоджуємося. Але ви, шановні, сьогодні не маєте права порушувати права опозиції.

Опозиція має право з кожного питання виступу, опозиція має право з кожного питання слово. Ви сьогодні показуєте, які ви є конституційними, і як ви будете дотримуватись Конституції як академіки і професори. Тому ми вимагаємо, щоб кожне питання розглядалося і опозиція мала право слова з нього.          

Наступне. Перерва у Верховній Раді береться для узгодження питань, а не для…

 

ГОЛОВА. Шановні, я прошу: час уже відведений вичерпаний. Покажіть мені, будь ласка, в Регламенті, де написано про опозицію. От покажете – я тоді буду послуговуватися ним. Я ще прошу вас…

(Ш у м  у  з а л і)

Будь ласка, ну заспокойтеся! Заспокойтеся! Заспокойтеся! Шановні народні депутати! Шановні колеги!

(Ш у м  у  з а л і)

Не він, а вони.

(Ш у м  у  з а л і)

Шановні народні депутати, я ще раз хочу вас. Учора двічі була зустрічі із представниками ряду фракцій, які пропонували: „Давайте конструктивно працювати”. Я погодився, підтримав гаряче: давайте конструктивно працювати. Що ви хочете? Президент пропонує розглянути 30 законів - давайте їх розглянемо. Що ви хочете? Скажіть, що ви хочете?! Будь ласка, я прошу вас, шановні колеги, не діставайте мене!

На вимогу двох фракцій відповідно до Регламенту оголошується перерва на 30 хвилин, до 12 годин 05 хвилин, для проведення консультацій. Будь ласка.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Микола Катеринчук від фракцій, які брали перерву.

 

12:06:30

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Шановні колеги,  вже третій день в країні не припиняються дискусії щодо політики Парламенту та відставки Уряду. Громадяни в більшості критично ставляться до цього і  я впевнений зроблять свої висновки 26 березня. На нашу думку, спроба поза процедури, поза  здорового глузду відправити Уряд у відставку чітко показало народу України, хто є хто, показала хто за що бореться і які інтереси. Тут багато лунало високих слів про зраду національних інтересів, про зраду України.

Я хотів би, щоб ці в лапках патріоти нарешті були відвертими, принциповими і вимагаю  припинити цю демагогію, брехню. Ніякої зради не було, були жорсткі перемовини з „Газпромом”, був шантаж, була спроба вимкнення  газу. І уряд повинен був прийняти рішення, реалістичне рішення.

Я хотів би запитати опонентів уряду. А чи  є у них інша відповідь на цей виклик? Ми чули тільки популіські пропозиції. Але поки що ніхто  з них, хто кляв уряд, не зміг запропонувати нічого, що  могло б було б використане і дало б результат, тобто дешевий газ, менше 95 доларів в українській трубі. І енергетичну незалежність, тобто газотранспортна система України залишається власністю України. Уряд міг зробити не простий вибір: або ми залишаємося у рамках Угоди, підписаної за умов поділу газотранспортної системи з Росією, тіньових схем, які малювали, експлуатували для збагачення російськими і українськими олігархічними групами, або ми  ідемо  у відкритий ринок, зберігаємо для України газотранспортну систему і переходимо до чесних і відкритих відносин з Росією.

Підписавши Угоду, уряд зробив вибір на користь стратегічних інтересів України. Він вивів енергетичні відносини з політичної площини у площину ринкових, прозорих відносин. Уряд зробив вибір на користь суспільних інтересів: тепло в оселі простих  людей, тобто на користь інтересів більшості громадян України.

Тому ті, хто підтримав відставку уряду, а  сьогодні кричить про зраду національних інтересів мають на увазі не інтереси  громадян, а інтереси корпоративні і особисті власників металургійних, хімічних підприємців,  і ці в лапках „промисловці”, які складають більшу частину нинішнього складу парламенту, добре навчилися за чотири роки захищати свої інтереси тут у парламенті всупереч інтересам народу України, і вони захищають їх і досі.

І тут абсолютно все, як в тому прислів’ї: „Гучніше всіх волає сам крадій”. Невже це саме вони говорять нам про національні інтереси? Ми ставимо крапку в минулому енергетичних відносин Росії і України, вони повинні бути переглянуті і приведені у цивілізований ринковий форма. Вони повинні бути деполітизовані, відкриті і взаємовигідні обом країнам. Щоб у майбутньому не було б ніяких умов до економічного і політичного контролю. Дешевий газ буває тільки в газових камерах для удушення демократії і свободи в Україні. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Переходимо до розгляду питань порядку денного.

Розглядається проект Закону про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ. Реєстраційний номер 8044. Доповідає виконувач обов’язки міністра внутрішніх справ Луценко Юрій Віталійович. Підготуватися від комітету Сінченку. Будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати,  присутні. Виконуючий обов’язки я був у вересні місяці. Тому дозвольте мені доповісти як міністру внутрішніх справ.

Міністерством внутрішніх справ України розроблено проект Закону України про Дисциплінарний статус органів внутрішніх справ України. Законопроект визначає сутність службової дисципліни, обов’язки осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, види заохочень та дисциплінарних стягнень, порядок і права начальників щодо їх застосування, а також порядок оскарження дисциплінарних стягнень.

Метою розроблення законопроекту є приведення законодавства у відповідність до Конституції України, а також вдосконалення системи заохочень, що застосовуються до осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, формування єдиного підходу до порядку і прав начальників стосовно застосування заохочень і накладенні дисциплінарних стягнень.

Відповідно до пункту 22 статті 92 Конституції України виключно законами визначаються діяння, які є злочини адміністративними або дисциплінарними правопорушеннями та відповідальність за них.

На цей час питання дотримання службової дисципліни в органах справ регулюються Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 29 липня 91 року. У проекті закону „Про дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України” на відміну від діючого указу Президії Верховної Ради Української РСР визначено поняття службової дисципліни, дисциплінарного проступку, чітко викладено перелік обов’язків осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ.

Проектом передбачається збільшити кількість видів заохочень, зокрема занесення на дошку пошани та нагородження іменною зброєю. Удосконалено порядок оскарження дисциплінарних стягнень, чітко визначено порядок накладення дисциплінарних стягнень в особливих випадках, під час перебування у відрядженні, відпустці або в період непрацездатності.

Прийняття Закону України „Про дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України” сприятиме неухильному дотриманню особами рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ України норм і вимог Конституції, законів, інших нормативно-правових актів, присягу працівника органів внутрішніх справ України, цим та іншими статутами, нормативно-правовими актами Міністерства внутрішніх справ України.

За структурою проект закону складається з 5 розділів та 21 статті. Під час роботи над законопроектом Міністерством внутрішніх справ України було максимально враховано зауваження та пропозиції заінтересованих центральних органів виконавчої влади.

Враховуючи, що діючий дисциплінарний статут органів внутрішніх справ Української РСР пройшов випробування часом, вважаємо за необхідне удосконалити дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України з врахуванням вимог чинних на сьогоднішній день Конституції України, Законів України та інших нормативно-правових актів, прошу підтримати зазначений законопроект, проголосувати за його прийняття чим забезпечити вимоги, прямі вимоги Конституції.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є запитання? Запишіться, будь ласка. Так, прошу 3 хвилини. Олександр Бондарчук.

 

12:13:06

БОНДАРЧУК О.В.

Бондарчук, фракция коммунистов.

У меня вот какой вопрос. Мы прекрасно знаем, что на сегодняшний день идет колоссальное сокращение нашей армии,  ежегодных и Министерства внутренних дел. Обеспечение жильем, заработной платой работников Министерства внутренних дел и вооруженных сил находится на недостаточном уровне, это всем понятно. И сейчас, создавая вот такую новую систему дисциплинарных взысканий  с людей,  которые фактически не обеспечены государством  нормальными условиями для работы, кажутся не совсем нормальным.

Вы поясните мне, чем подкрепляется еще кроме кнута, который вы предлагаете сейчас, что в качестве пряника будет предложено вашим подчиненным?

         

ЛУЦЕНКО Ю.В. Дякую за запитання.  Шановний депутате! Найперше, якщо ви чудово знаєте, то я   б хотів звернути вашу увагу, що у нас  немає повального скорочення і відходу на  пенсію Навіть в грудні місяці, враховуючи те, що Верховна Рада запланувала і в кінці-кінців прийняла відміну пенсійної надбавки, що було дуже важливим для працівників міліції, у нас на пенсію пішло всього дві тисячі чоловік. Це є загальномісячний такий  статистичний показник, дещо збільшений. На цей  момент в органах внутрішніх справ близько  10 відсотків не комплекту,  який поповнюється за рахунок наших вищих навчальних закладів та міліцейських шкіл.

Стосовно зарплати. Дуже  дякую народним депутатам, а також урядовим працівникам, які збільшили зарплату, і сьогодні мінімальна зарплата в міліції досягає вже 900 гривень. Нагадаю, що коли я прийшов на посаду міністра, вона досягала 350 гривень. Це мінімальна з умовою, що він вислуговує всі премії, надбавки, тобто нормально працює.

Начальник райвідділу буде мати близько двох тисяч гривень, це достатня зарплата для того, щоб стимулювати працівників. З іншого боку я би просив, щоб ви якось розібрались, бо з одного боку, ваша фракція каже про те,  що міліція бандитує, а з другого боку каже, не треба їх кнутом бити.

Цей дисциплінарний статут практично взяв за основу існуючий дисциплінарний статут, який був затверджений Президією Української РСР. В  ньому добавлено заохочення стаття дев’ята із занесенням на дошку пошани, нагородження іменною зброєю, ряд інших відзнак і премій. Люди будуть збалансовано каратися, якщо погано відносяться до служби, а також відзначатися, якщо добре працюють.

І остання репліка стосовно житла. Дійсно,  житло – це величезна проблема міліції, у нас 17 тисяч людей в черзі, в тому числі і близько 7 тисяч більше 10 років. Але в минулому році за рахунок елементарного наведення дисципліни ми при найменшому бюджеті капбудівництва за історію України здали найбільшу  кількість квартир за історію української міліції.

Тому порядок наведений. Чим можемо допомагаємо нашим людям,  але і вимагати з них також будемо чесної служби в ім’я народу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, будь ласка.

 

12:16:11

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, Блок Юрія Кармазіна.

Шановний пане міністре, там знову пишеться, що ви виконуючий обов’язки, але я стверджую, що у відповідності до Конституції, ви є міністром і я хочу до вас задати таке запитання. Тут багато спірних питань в цьому законі, а як можна порушити дисципліну в період перебування у відрядженні, відпустці, на відпочинку, в період тимчасової непрацездатності, що передбачено у вас в проекті статтею 15? Тобто, я хочу щоб ми робили порядок в міліції, в тому числі в позаслужбовий час, але ж, мабуть, не доходили до чогось такого, чого нема ніде в світі. Ніде в світі за таке порушення не вважається порушенням дисципліни чи дисциплінарного статуту, оскільки люди не виконують свої службові обов’язки під час відпочинку, під час находження на лікарняному? Яким чином ви в даному випадку виправдовуєте те, що…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Дякую, Юрій Анатолійович.

Справа в тому, що навпаки, в цьому Статуті удосконалено порядок оскарження за стягнення, які отримала людина, перебуваючи у відрядженні або на лікарняному, або тимчасово непрацездатна. Ви знаєте добре, працюючи в наших органах, про те що є така традиція, як тільки доходить до покарання, людина падає на лікарняний і ховається від заслуженого покарання. В даному випадку, він його буде отримувати за попередній період нехлюйського ставлення до роботи, але в цьому статуті виписаний особливий порядок, чіткий порядок оскарження такого рішення. Люди будуть більш захищеними.

В даному випадку, ще раз кажу, я просив би, прийняти цей закон за основу, бо в нього, як мені підходили депутати, казали, є декілька зауважень. Ми готові їх опрацювати в комісіях ретельно і довести його до блискучого вигляду, але за основу просив би його прийняти, бо цей закон є збалансованим і, в кінці-кінців, це пряма вимога Конституції.

Щодо вашого зауваження на рахунок моєї приставки виконуючого обов’язки, то я нагадаю, що в грудні місяці за подачею наших друзів з кінця залу, була спроба мене відправити у відставку, вона набрала 191 голос. Тому, як я розумію, я зараз міністр внутрішніх справ і буду ним працювати до тих пір, поки мені дає цю можливість Президент та Верховна Рада.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

Шановні друзі, я просив би не спекулювати і не вносити те, що прийняла Верховна Рада. Якщо комусь не подобається приставка виконуючий обов’язки ми можемо цю приставку зняти разом із обов’язками міністра. Не подобається, будь ласка, і перестаньте гратися в демократію.

Будь ласка, Сінченко Сергій Григорович – заступник голови комітету.

 

12:19:11

СІНЧЕНКО С.Г.

Сергій Сінченко, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянувши на своєму засіданні поданий Кабінетом Міністрів України проект Закону України про дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України вирішив схвалити його і рекомендувати Верховній Раді України прийняти цей законопроект за основу.

Законопроектом пропонується затвердити дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України і визнати таким, що втратив чинність Указ Президії Верховної Ради Української РСР від 29 липня 1991 року про дисциплінарний статут органів внутрішніх справ Української РСР.

Метою прийняття нового дисциплінарного статуту є удосконалення системи заохочень і дисциплінарних стягнень, що застосовуються до осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, запровадження єдиного підходу до порядку і прав начальників щодо їх застосування, а також порядку оскарження дисциплінарних стягнень.

Прийняття законопроекту, що розглядається, не потребуватиме додаткових видатків з державного бюджету України.

За висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради законопроект може бути рекомендований Верховній Раді України для розгляду у першому читанні і прийняття його за основу. А тому, прошу підтримати прийняття за основу в першому читанні цей законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є запитання, запишіться.

Так, будь ласка, 3 хвилини. Ярослав Сухий.

 

12:21:01

СУХИЙ Я.М.

Дякую.  Ярослав Сухий, Запоріжжя, „Регіони України”

Шановний Сергію Григоровичу, для фракції „Регіони України” є безумовним, що для реалізації визначальних положень Закону України „Про міліцію стосовно відповідальності правоохоронців за свою діяльність” та у світлі того, що закон написаний на виконання плану роботи Кабміну в 2004 році, коли уряд, найбільш успішний уряд в історії України, очолював Віктор Федорович Янукович, цей законопроект слід приймати, це безумовно. Але скажіть, будь ласка, я хотів би задати це запитання виконуючому обов’язки Міністра внутрішніх справ, але задам вам, з точки зору, професійної можливості. Чи не вважаєте ви доцільним статтю статуту передбачити видом заохочення соціального спрямування наприклад, позачерговим просуванням черги отримання житлом. Бо те, про що тут міністр розповідає, про великі успіхи і здобутки забезпечити житлом, то нагадаю, ці будинки були закладені Януковичем у 2005-2004 роках.

 

СІНЧЕНКО С.Г. Я скажу так, було бажано, але це, на мій погляд, для цього у Міністра внутрішніх справ і у Кабінету Міністрів можливості немає. Тобто не потрібно закладувати туди в устав, в статут те чого практично вирішити неможливо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Соломатін.

 

12:22:28

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую. Шановний Сергію Григоровичу, в законопроекті йдеться про те, що дисциплінарні стягнення не може бути накладено, якщо з дня вчинення проступку минуло більш одного року. Але чому один рік, чи півроку, чи два роки?

І до цього. Передбачається накладати дисциплінарні стягнення, які мають таке моральне визначення, зауваження, догана, попередження, це зрозуміло, рік тут можна погодитися. Але  є і такі як: пониження в посаді, пониження в спеціальному званні, звільнення з органів внутрішніх справ, здається, за більш такі серйозні порушення. Так не вважаєте ви за доцільне термін - 1 рік залишити лише до моральних стягнень, а пониження в посаді і так далі, якщо щось вчинив робітник, без обмеження терміну запрошення до  відповідальності. Дякую.

 

СІНЧЕНКО С.Г. Ну, в принципі заперечень таких немає. Але це загальна та практика, яка утворилась протягом багатьох років, вона була і при радянській владі. Просто термін, який приємний, приємлємий для цього роду наказань.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін.

 

12:24:01

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, Виборчий політичний блок Юрія Кармазіна.

Шановний доповідачу, як ви відноситесь до того, щоб ми в статті четвертій врегулювали як все-таки не виконувати не тільки злочинні накази, бо там це передбачено, а як не виконувати накази, які не можуть бути віддані, бо вони є порушенням процесуальних норм, скажімо, слідчому віддає начальник міліції наказ. Він не є по суті злочинним наказом. Але він є перевищенням своїх повноважень, по-перше. І він є таким, що унеможливлює його виконання, з одного боку. А з іншого боку, йому кажуть: „Ні, я тобі сказав, давай цю справу порушуй, направляй у суд, бо я тобі не дам заохочення і так далі”. Це я маю на увазі все до того, щоб про статус слідчих, слідчий сьогодні знаходиться в структурі МВС. Як це передбачити і як…

 

СІНЧЕНКО С.Г. Ну, я б сказав так, це передбачено і в статусі слідчого, це передбачено, насамперед, у Кримінально-процесуальному кодексі, там не потрібно цього. А дисциплінарний статут, ну, це так, загальний для всіх військовослужбовців, органів внутрішніх справ. І тому слідчий – це окрема категорія. Ну, якщо у вас є, будуть такі пропозиції, давайте ми розглянемо на засіданні нашого комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Сергій Григорович. Сідайте будь ласка.

Так, обговорювати будемо? Давайте, 15 хвилин. Так, прошу, Юрій Кармазін. Підготуватися Тарану.

 

12:26:09

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати. Безумовно, давно треба було прийняти цей законодавчий акт і прийняти Статут органів внутрішніх справ, зважаючи на те, що далі керуватися тим Статутом який був ще в 1991 році прийнятий уже не можна  було, бо нема вже і  органів внутрішніх справ Української РСР.

Тому я вітаю з тим, що цей законопроект  направлений і в ньому є позитивні, надзвичайно позитивні моменти. Він уже приводиться у відповідність до Конституції, але я б хотів би звернути увагу і на необхідність конкретизації деяких моментів.

Зокрема мені здається, що треба робити конкретизацію статті  4,  де мова іде про накази, а в дужках розпорядження.  Наказ і розпорядження – це різні речі. Їх треба відокремити один від одного і показати, чим один від одного відрізняється. Це теорія права і міняти теорію, маючи скільки  навчальних закладів в підпорядкуванні МВС, ну, якось негарно. Я звертаюсь до науковців, які є хороші порядні в системі   МВС, будь ласка, зробіть різні підходи до цього. Раз.

Зроблена спроба в законі зробити так, щоб явно злочинний наказ чи розпорядження  підлеглий не виконував. Зроблена, кажу ще раз, спроба.    Вона гарна, але її ще треба трошки огранити тут з тим, щоби чітко зрозуміти, щоб всі чітко зрозуміли,  що ні при яких обставинах той, хто не виконав явно, злочинний наказ не буде нести ніякої відповідальності за це, а якщо його будуть переслідувати   за це  ті, хто  віддавав такий наказ, передбачити їхню відповідальність прямо тут аж до звільнення. 

Далі. Я хочу звернути увагу на невідповідність статті 43 Конституції щодо  заборони використання примусової праці таких  статей, як 12, 13, 14, 18 в частині  існування такого дисциплінарного стягнення, як пониження  у посаді, раз; як призначення  в наряд  по службі. Ми вже це  виключили навіть з дисциплінарного статуту Збройних сил України, виключили. То давайте  ж  і тут виключимо автоматом. Подивіться,  будь ласка, шановні, хто готував. У Збройних силах  України немає, а в міліції залишиться?  Виключайте це однозначно.

Далі. Є ще  питання і те, яке я задавав до статті 15, на жаль, мене не зовсім зрозумів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Ми це  врахуємо, а ви продемонструєте, Юрію Анатолійовичу.

Будь ласка, Віктор Терен. Підготуватися Соломатіну.

 

12:29:32

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, Блок Юлії Тимошенко.

Я спочатку хотів звернутися до  Юрія Віталійовича і хотів сказати, що   у нас до вас ніяких претензій немає, і ви просто стали заручником ситуації, і стали…

Якщо, Адаме Івановичу, дозволите,  буквально, кілька   слів. Я скажу для  захисників соглашенія по газу, буквально, одну новину. Останнє повідомлення російської преси. Отже, буквально, 10-20 хвилин назад.

„Російські вєдомості” з посиланням на   компетентні джерела повідомляють, що   Сапармурат Ніязов на зустрічі з російським Президентом  зажадає підняти ціну на свій газ до  85 доларів  за тисячу кубометрів. Я все цитую. І це автоматично, цитую далі „Російські вєдомості”: „І це автоматично призведе  до подорожчання газу в Україні, відзначають „Російські    вєдомості”. Представник посольства Туркменістану у Москві  повідомив „вєдомостям”, що з врахуванням   світових цін на енергоресурси,  ми вважаємо справедливою ціну  на газ відкоректувати до  85 доларів”. Тобто, вже стається те, про що тут  попереджали депутати. І чи був в України вихід? Вихід був. Був Стокгольмський суд, був приклад Болгарії, яка наполягала на дотриманні  підписаних угод…

Хлопці, чого ви кричите, як комуністи, ви дорікали їм, що вони кричать, а самі кричите.

І Болгарія відстояла свою істину.

Отже, я  вас вітаю, газ в Україні буде дорожчати.

Тепер стосовно стосується закону, стосовно закону. Позитив, позитив його – він має вдосконалювати систему заохочень і дисциплінарних стягнень, що застосовуються до осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ України. Він дозволяє сформувати єдиний підхід до порядку і прав начальників щодо їх застосування, а також порядку оскарження дисциплінарних стягнень.

Є негатив. Негатив заключається, на нашу думку, в тому, полягає в тому, що згідно законопроекту слід зауважити наступне: раз, статті закону необхідно було б поділити на частини, а частини на пункти та абзаци для уникнення суперечностей при посиланні на них.

Друге. Правила про дисципліни, які передбачають можливість тимчасового переведення працівника без його згоди на нішу роботу в порядку дисциплінарного стягнення, а також можливість виконання ним роботи, не передбаченої трудовим договором (це статті 12, 13, 14, 18), що суперечить частині статті 43 Конституції України щодо заборони використання примусової праці.

Доцільно на нашу думку, на думку нашої фракції було б визначити межі дисциплінарних прав і відповідальність начальників по застосуванню заохочень і накладанню дисциплінарних стягнень.

І останнє. Відповідно до статті дев'ятої про державні нагороди Закону України відзнаки, іменна вогнепальна зброя віднесена до державних нагород. А тому підстави і порядок нагородження такою відзнакою мають відбуватися у порядку, встановленому цим законом. Наша думка: ми пропонуємо підтримати з урахуванням сказаних зауважень. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Соломатін. Підготуватися Шевченку Олександру.

 

12:32:47

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Я хотів би почати з репліки на адресу виконуючого обов'язки міністра. В амбіціях вам не відмовиш, але скромності піднабратися як людині і посадовцю, це б не заважало.

Щодо законопроекту. Я хотів би звернути ще раз нашу увагу нате, що дисциплінарне стягнення передбачається накладати у строк до одного місяця з дня, коли проступок стало відомо начальнику. І дисциплінарне стягнення не може бути накладене, якщо ж дня вчинення проступку минуло більш одного року.  Але ці стягнення мають різну вагу. Наприклад, зауваження, догана, сувора догана, попередження про неповну посадову відповідність. Саме тут, можливо, цей термін „один рік” і було б доцільним залишити. Але пониження в посаді, пониження в спеціальному званні за один ступень – це ж передбачає вже більш таке суворе покарання і більш такий проступок, який заслуговує на те, щоб вчинити по відношенню до особи, яка його дозволила, більш суворе стягнення. Можливо, тут і три роки слід встановити термін.

І нарешті: звільнення з органів внутрішніх справ. Ту можна залишити „безстроково”. Якщо воно встановлено, нехай і рік, і два, і три – йди, людина добра, геть з органів внутрішніх справ. Це одне питання.

І друге питання з цим так само повязане – це термін проведення службового розслідування. Він статутом не встановлений. Можливо, слід і тут на три таких рубежі визначитися. Перше: якщо ось ці перші були такі проступки, які заслуговують на зауваження, догану, сувору догану і попередження про неповну посадову відповідність, тут можливо і більш такий короткий термін слід передбачити, ну наприклад, тиждень чи два тижні, але це справа – визначити, який термін має бути, це вона, насамперед, юристів, правників, робітників внутрішніх справ. Нехай вони самі визначаються. А якщо це торкається пониження в посаді, то, можливо, тут і більш суворо треба дотримуватися зясування обставин, можливо, тут місяць або кілька місяців. А якщо звільнення з органів внутрішніх справ – ну, не більш ніж три місяці або півроку.

Тому я хотів би запропонувати звернутися з таким проханням до представників Міністерства внутрішніх справ і профільного комітету врахувати такі мої зауваження і пропозиції у другому читанні.

А в цілому фракція комуністів підтримує зазначений законопроект і пропонує прийняти його в першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Олександр Шевченко. Підготуватися Михайлу Мельничуку.

 

12:36:00

ШЕВЧЕНКО О.О.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, дорогий народ України.

Олександр Шевченко 39-й виборчій округ, Дніпропетровщина,  Народний блок Володимира Литвина.

Я хотів би перш за все, поздоровити всіх з наступаючим старим, як ми завжди говоримо, Новим роком. І впевнений в тому. Що завтра святий Василь засіє нашу землю добром, щастям і благополуччям, і безкризовим існуванням. Свого часу китайський мислитель Лао Дзи наголошував, що порядок слід наводити тоді, коли ще немає смути. Це,  насамперед, стосується і органів. На які покладено обовязки підтримувати громадський порядок та захищати громадський спокій. А також стояти на сторожі дотримання громадянських прав: права на життя, право на здоровя, на приватну власність, тощо.

На разі, турбує досить складна ситуація, що ми їх маємо в Україні. Промовиста статистика свідчить: приблизно на 60 громадян припадає один представник Міністерства  внутрішніх справ. Тоді як одна крадіжка, пограбування, або розбій припадає приблизно на 90 чоловік на добу. Тяжкі тілесні пошкодження, в тому числі зґвалтування, вбивство припадає приблизно на  650 чоловік на добу. Про дрібні хуліганства та адміністративні правопорушення навіть мова не іде. …..… до кореня зла, дізнаємося, що індивідів з різко проявленими психічними відхиленнями не  так вже багато є насправді. Тоді як значну частину злочинів та правопорушень скоюють, як раз, звичайні громадяни. Якщо можна так сказати, нормальні люди певним чином, стимулюються до таких дій самим суспільством.

Тому  корінь зла необхідно, в першу чергу, шукати в самому суспільстві. Тож висновок є дуже невтішний: українська держава сформувала досить сприятливі умови для вчинення незаконних дій. А найяскравішою характеристикою корумпованості представників МВД, яка стала притчею во язицах – це, майже, анекдоти, одна із форм усної народної творчості. Те ж саме можна говорити і про халатність. Ніяк не можна брати до уваги низьку матеріальну забезпеченість цієї категорії правозахисників, їх соціальний захист, тощо.

Однак, можу посперечатися, бо впевнений, що до недбалості, а той  хабарництва представників МВД причина самі громадяни. Як переслідуючи власні інтереси та спокушаючи представників МВД,  поступово підривають рівень правозахисту, і діяльності, і  соціальної довіри МВД в цілому.

Мені сьогодні задали питання: невже правда, Верховна Рада   - це самий стійкий чинник для стабільності в Україні? Я вважаю, навпаки – який народ, така і Верховна Рада. Як з Верховною Радою треба вести діалог, так і з народом України треба вести діалог.

Тому Народний блок Литвина, виступаючи за те, аби зробити все можливе, щоб навести лад у першу чергу в органах, які мають забезпечити підтримання громадського порядку, захисту прав і свобод, прошу навести міністра МВД особисто з великою повагою і лад з ДАЇ. Адже без причини переслідування цієї організації спричинило багато безладу та всякого дебошу.

І, на мій погляд, важко не підтримати цей закон, але і багато є заперечень. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Михайло Мельничук, будь ласка. Немає. Іван Заєць, прошу. Георгій Манчуленко, будь ласка. Не зовсім, але майже.

 

12:39:28

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 виборчий округ, фракція Української народної партії, виборчий Український народний блок Костенка і Плюща.

Шановний головуючий, шановні колеги. Без сумніву, що прийняття даного законопроекту є необхідним не тільки для органів внутрішніх справ, а і загалом для українського суспільства, оскільки врегулює дуже багато питань, пов’язаних із проходженням служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ.

Але є декілька зауважень з боку фракції Української народної партії до поданого законопроекту. Перше. Стаття дев’ята проекту статуту передбачає нагородження іменною зброю. Але відзнака „Іменна вогнепальна зброя” є державною нагородою, яка установлюється для нагородження військовослужбовців Збройних сил України, Служби безпеки України, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, у тому числі і для відзначення осіб начальницького складу Міністерства внутрішніх справ.

Тому підстави та порядок застосування такого заохочення, як нагородження іменною вогнепальною зброєю, повинні встановлюватися саме Закон України "Про державні нагороди України”, а не статутом.

Наступне. Згідно статті 12 проекту статуту одним із видів дисциплінарного стягнення є пониження у посаді. Це положення статуту суперечить Конституції України.

Стаття 43 Конституції України забороняє використання примусової праці, тому теж треба при доопрацюванні до другого читання цю норму переглянути і виписати її відповідно до Конституції України.

З метою з’ясування всіх обставин дисциплінарного проступку, вчиненого особою рядового або начальницького складу органів внутрішніх справ України, начальник може призначити службове розслідування, стаття 14 статуту, однак термін проведення такого службового розслідування статутом не встановлений. Стаття 15 статуту зокрема встановлює порядок накладення дисциплінарних стягнень на осіб рядового і начальницького складу в разі порушення ними дисципліни в період перебування у відпустці або на відпочинку. Нагадаю, що дисциплінарний проступок це невиконання чи неналежне виконання особою рядового або начальницького складу службових обов’язків та умов проходження служби, але ж працівник міліції не здійснює виконання своїх службових обов’язків, перебуваючи у відпустці або на відпочинку.

Тому, шановні колеги, виникають резонні зауваження з боку фракції Української народної партії. Ми схиляємося до прийняття у першому читанні за основу даного законопроекту, але тільки в тому разі, якщо до другого читання всі ті питання, про які я щойно говорив, які нестиковки з Конституцією України мають місце, будуть виправлені з тим, щоб до другого читання проект закону відповідав нормам і вимогам Конституції України, яка є основним Законом України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення питання завершено. Одна хвилина, Шурма, з мотивів, прошу. Тому що він записаний.

 

12:42:39

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України(об’єднаної), Опозиційний блок „Не ТАК!”.

Я хочу звернутися до виконуючого обов’язки Міністра внутрішніх справ, пана Луценка. Пане Юрію, одним з найбільших здобутків еволюції у суспільстві, це, напевно, є послідовність влади. Я би сказав. Що в даному питанні сьогодні ми є свідками непослідовності. Ще півроку тому ви трощили здобутки минулої влади і говорили, що вона ні на що не здатна. Сьогодні ви говорите, що ви забезпечили житлом в великій кількості своїх працівників.

Як людина-господарник, яка завжди будувала дуже багато  житла, ви знаєте, що за такий короткий період часу зробити щось неможливо. Тому треба дати належне, щоб ви продовжили те, що було закладено в 2005 році. А нова влада завжди користуються здобутками старого. У Львівській області на лікарні, яку перепрофілювали, влада додумалася стирати 1970 рік побудови і  писати 2005. Ось такі здобутки нової…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено, будемо визначатися.

 Дійсно, шановні колеги, ви всі відзначаєте про необхідність прийняття цього закону і разом з тим наголошували на необхідності вдосконалення, з чим погоджується і Кабінет Міністрів устами доповідача, що він підлягає ще коректуванню. Тому давайте приймемо його в  першому читанні і дамо можливість зробити досконалим закон про дисциплінарний статут органів внутрішніх справ. Прошу голосувати.

 

12:44:38

За-230

Закон „Про дисциплінарний статут органів  внутрішніх справ”. Реєстраційний номер 8044 прийнято в першому читанні.

По фракціях прошу.  «Регіони України» - 10, комуністів  - 48, Народна партія – 24, «Наша  Україна» - 39, Блок Тимошенко - 19, СПУ – 24, Народний блок – 2, СДПУ (о) – 0,  Українська народна партія – 18, „Відродження” - 6, Народний Рух України – 15,  «Реформи і порядок» - 11, Партія промисловців і підприємців України – 6, „Єдина Україна” – 3, позафракційні – 5.

Переходимо до розгляду питань за  скороченою процедурою. Розглядається проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо аліментів). Реєстраційний номер 7256. Доповідає виконуючий обов’язки міністра юстиції, але тут, шановні колеги,  надійшов лист від Кабінету Міністрів, де просять, що на пленарному засіданні щодо аліментів, реєстраційний номер 7256, представлятиме заступник міністра юстиції Котляр Дмитро Миколайович. Будь ласка, Дмитро Миколайовичу. Матвєєв, прошу. Мікрофон Матвєєва.

 

12:46:16

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую, Адаме Івановичу.

Шановні колеги. Як ми знаємо, у відповідності з вимогами по Регламенту, представляти внесення Президентом, в тому числі, безумовно, і урядом, законопроекти зобов’язані уповноважені ними на те посадові особи. Тобто члени уряду, а за поважних причин - їх заступники. Яка поважна причина, чому немає виконуючого обов’язки міністра юстиції Головатого? Мабуть, він зараз готує черговий недолугий правовий висновок щодо Постанови Верховної Ради „Про відставку уряду”, чи щось інше? Чи це просто ігнорування Верховної Ради України?

Тому, шановний Адаме Івановичу, необхідно зняти цей законопроект з розгляду, поки не прийде сюди представляти виконуючий обов’язки міністра. І я пропоную таким чином поступати по іншим законопроектам. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, опустіть руки, процедура завершена, будемо перед голосуванням. Я ще раз наголошую, голова комітету абсолютно правий, але є одне „але”. Автором законодавчої ініціативи по цьому законопроекту, виступає Кабінет Міністрів. Кабінет Міністрів визначає доповідача, є лист від виконуючого обов’язки прем’єр-міністра України про те, що він просить, щоб доповідачем з цього питання був не Головатий, а був заступник міністра. Це право Кабінету Міністрів. Ми звернемо увагу на те, щоб це було не в останню хвилину, а при формуванні порядку денного, вияснимо, наскільки об’єктивні причини відсутності виконуючого обов’язки міністра.

А тепер давайте заслухаємо заступника міністра юстиції. Прошу, будь ласка.

 

КОТЛЯР Д.М.

Дякую. Шановні народні депутати, вашій увазі пропонується проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо аліментів). Реєстраційний номер 7256.

Необхідність прийняття цього закону України пов’язано з тим, що деякі питання стягнення аліментів не врегульовано чинним законодавством України. Це призводить до обмеження прав осіб, на користь яких стягуються аліменти і відповідно, можуть становити порушення вимог статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, право на справедливий судовий розгляд. А також статті 1 протоколу до цієї Конвенції, право на мирне володіння своїм майном.

Хочу повідомити вас, що в Європейському Суді з прав людини вже знаходиться на розгляді одна справа, яка порушена проти України з цього приводу. Тому прийняття цього законопроекту є вкрай нагальним. Прийняття проекту закону, який пропонується вашій увазі дозволить привести законодавчі акти України у відповідність до вимог Конвенції з прав людини. Зокрема, буде усунено прогалини стосовно тієї ситуації, коли особа, яка зобов’язана сплачувати аліменти після їх одноразової виплати у зв’язку з виїздом за кордон залишається на постійному проживанні в Україні, або повертається. Відсутність встановленого порядку дії в цьому випадку надає можливість особам, які зобов’язані сплачувати аліменти,  у разі збільшення їх доходів у майбутньому, ухилятися від сплати аліментів у збільшеному розмірі шляхом їх одноразової виплати до такого збільшення. Для того, щоб виправити цю ситуацію і уникнути можливих порушень прав людини пропонується внести зміни до Цивільного процесуального кодексу України та Сімейного кодексу України. Зокрема, пропонується передбачити, встановити норму, яка дозволяє заінтересованим сторонам звертатися до суду з позовом про стягнення повної суми аліментів за весь період до досягнення дитиною повноліття, у випадку виїзду одного із батьків до постійного проживання у державу, з якою Україна не має договору про правову допомогу.

Крім того, передбачається процесуальна можливість звернутися до суду з позовом у випадку, коли після сплати такої повної суми аліментів відповідач відмовляється від виїзду за кордон або він повертається і відбувається реальне збільшення його доходів. Цей проект закону вносився в березні минулого року, коли ще діяв старий  Цивільно-процесуальний кодекс. Відповідно в разі його схвалення в першому читанні при доопрацюванні до другого читання це буде врахувати і відповідно вилучити ті положення, які передбачають внесення змін до старого кодексу і залишити лише зміни до чинного Цивільно-процесуального кодексу. Прошу підтримати зазначений законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Від комітет у нас Віктор Лаврентійович Мусіяка. Прошу.

 

12:51:26

МУСІЯКА В.Л.

Шановні колеги, цей законопроект, дійсно, направлений на те, щоб забезпечити захист прав дітей, батьки яких, або один з батьків, який зобов’язаний сплачувати аліменти від’їжджає на постійне проживання в державу, з якою Україна не має договору про правову допомогу, то тоді весь об’єм аліментів, які мають сплачуватися до досягнення повноліття дитиною стягуються зразу в повному об’ємі перед від’їздом такого батька, який має сплачувати аліменти або матері за весь цей період. І, коли раптом він, дійсно, відбувся, а відбулося рішення про стягнення, а ця людина залишилася на території України або, коли вона повернулася, від’їхала туди, а потім повернулася з цієї держави, то тоді має право поставити питання про перегляд цього порядку стягнення. Крім того, є можливість зі змінною, скажімо, збільшення об’ємів доходу, заробітку батьків збільшити і виплати аліментів, і саму суму аліментів, я маю на увазі, цей механізм дасть таку можливість.

Тому комітет, розглянувши це питання, прийняв рішення запропонувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Сідайте, будь ласка. Будемо голосувати? Будемо. Покажіть мені таку норму. Юрій Кармазін, будь ласка, підготуватись Сергій Шевчук.

 

12:53:24

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін.

Шановні народні депутати! В принципі цей закон потрібен уже був прийматись, щоб ми його прийняли в двох читаннях. Але ті моменти, які тут є, не дозволяють прийняти в двох читаннях. І я погоджуюсь з пропозицією народного депутата Мусіяки про те, що треба прийняти тільки в першому читанні. Тому що із проекту зміни до ЦПК України 1963 року треба виключити, тобто перша стаття цього проекту має бути виключена. Тому що я розумію авторів, вони подавали закон ще 28 березня 2005 року. І тоді це мало сенс, тому що воно ще діяло, діяв би закон ще кілька місяців, але, якщо ми пішли б на це, зараз виключили, то є і інші проблеми, які, і зауваження, в тому числі і науково-експертного управління, яке пропонує зробити, доповнити статтю  181 Сімейного кодексу України такою редакцією: „Якщо після набрання чинності рішення суду, згідно з яким з одного із батьків стягуються аліменти, він має намір виїхати для постійного проживання у державу, з якою Україна не має договору про правову допомогу, з нього, за рішенням суду до його виїзду за межі України може бути стягнуто аліменти за весь період до досягнення дитиною повноліття. Якщо після набрання чинності рішення суду про сплату аліментів за весь період до досягнення дитиною повноліття особа, з якої стягуються аліменти, продовжує постійно проживати в Україні, або повертається в Україну для постійного проживання, та змінюються обставини, які вплинули на визначення розміру аліментів, у судовому порядку може бути встановлено періодичне стягнення аліментів з урахуванням сплаченої суми”.

Я думаю, що таке доповнення нам варто було б зробити в Сімейний кодекс в статтю 181-шу, і має сенс також і доповнення змін до статті 96 – вимоги, за якими може бути надано, видано судовий наказ новим пунктом 4, де було б передбачено, що заявлено вимогу про стягнення аліментів за весь період до досягнення дитини повноліття в разі, якщо один із батьків, який сплачує, має намір виїхати для постійного проживання у державу, з якою Україна не має договору про правову допомогу та  про періодичне стягнення  аліментів у випадку, якщо він залишається в Україні або повертається в Україну для постійного проживання та змінюються обставини, які вплинули  на визначення розміру аліментів.

Взагалі цей закон направлений на захист інтересів дитини в першу чергу, а тих хто переплатив - не переплатив аліменти, дитині не можна переплатити аліменти,  дитина має весь час за щось жити. Тому я за прийняття в першому читанні. Дякую. З тими поправками, які я сказав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Шевчук, підготуватися Юрію Соломатіну.

 

12:56:42

ШЕВЧУК С.В.

Спасибі, Адаме Івановичу. Коли ви оголосили назву цього законопроекту, серед багатьох депутатів  було видно посмішку. Мовляв, навіщо розглядати.  Це такий цікавий законопроект.

Разом з тим, знаєте, психологія сімейного життя і  сімейних відносин однакова, що в Україні, що в шведський сімї, що в іншій європейський родині. І Європейський суд з прав людини має досить багато справ, пов’язаних з такими питаннями, в тому числі і Європейський суд сьогодні розглядає справу, яка називається „Степінська проти України”.

У цій справі українські суди в усіх інстанціях відмовили заявниці в  задоволені її позиву про стягнення аліментів її колишнього чоловіка, який раніше одноразово формально  сплатив всю суму аліментів, посилаючись на те, що він виїжджає на постійне  місцепроживання до Ізраїлю. Але не виїхав, а середньомісячний розмір доходів в Україні, на основі якого розраховувалися аліменти, суттєво виріс. При цьому суди України відзначили, що колишній чоловік заявниці виконав свій обов’язок щодо сплати аліментів та знехтували доказами про те, що він продовжує постійно проживати в Україні. В результаті страждають діти і це такий приклад того, як ми повинні все-таки переглянути існуюче національне законодавство на користь дітей, тим  більше, що Україна приєдналася до Конвенції  про захист прав і основних свобод людини.

Тому, нам здається, що пропозиція Кабінету Міністрів  є слушною, і фракція Блоку Юлії Тимошенко  буде підтримувати цей законопроект у першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Соломатін. Підготуватися Миколі Садовому.

 

12:58:44

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги! В цьому законопроекті  наша фракція вбачає певний позитив, бо цей законопроект спрямований на усунення прогалини у чинному  законодавстві України. Адже ситуація, коли після сплати аліментів згідно порядку, один з батьків не виїхав  на постійне проживання до країни, з якою   Україна не має договорів про правову допомогу, та залишився або  повернувся  знову для постійного проживання  в Україні, на даний момент чинним законодавством України не врегульовано. І така неврегульованість надає можливість особам  зобовязаним сплачувати аліменти у разі  передбаченого значного збільшення своїх  доходів у майбутньому, якщо рішенням суду  встановлено стягнення аліментів  у вигляді лише частини доходу, ухилятися від сплати аліментів шляхом їх одноразової виплати. Тому це слід врегулювати, пропозиція нормальна, і наша фракція в цілому погоджується із способом   врегулювання цієї проблеми.

І я звертаюся одночасно до наших славетних правників та  юристів європейського гатунку з проханням опрацювати аналогічний законопроект та подати його до Верховної Ради України стосовно  корупціонерів та крадіїв з  нафтогазової труби, але не лише тих, які ховаються за „РосУкрЕнерго”, але і за славнозвісною „Ітерою” та їм подібними посередницькими, грабіжницькими структурами. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Садовий.

 

13:00:34

САДОВИЙ М.І.

Микола Садовий, фракція Соціалістичної партії України, Кіровоградська область.

На порядку денному важливий соціальний законопроект.

Ми маємо, безумовно, Сімейний кодекс. Але там не врегульовано ряд питань правового характеру щодо захисту насамперед дітей. І це стосується випадків, коли один із батьків, уже говорили про це, один із батьків дитини виїздить на постійне місце проживання у іншу державу і повинен сплатити зразу всю суму аліментів, які можна нарахувати аж до повноліття. Але ж, безумовно. Такий підхід досить обмежений, і він не захищає дітей в повному обсязі.

Наприклад, тоді, коли батьки в дійсності не виїхали за кордон, і в даному випадку є така прогалина у законі, що батьки із цього приводу можуть просто-на-просто спекулювати і цим самим обманювати дітей. Немало приходить листів із цією проблемою. Зокрема з Кіровоградської, Херсонської, Рівненської областей прийшли такі листи на сою адресу, коли один із батьків свідомо ухиляється від сплати аліментів.

Крім цього, є проблеми щодо забезпечення життя дітей, які є сиротами за живих батьків. Такі батьки повинні сплачувати аліменти у ті заклади, де діти знаходяться, або тим особам, які займаються вихованням таких дітей. Потрібне жорстке і навіть жорстоке законодавство щодо охорони прав дітей.

Є, безумовно, проблема і з тими сімома мільйонами громадян України, які виїхали за кордон на заробітки, і немало випадків, коли діти страждають від такої міграції, бо нерідко наші громадяни там заводять нові сім'ї і не повертаються і не сплачують відповідно, не допомагають таким дітям, своїм дітям, і діти залишаються без піклування.

Тому соціалісти підтримують у першому читанні цей законопроект. Просимо врахувати і комітет, і відповідно Міністерство юстиції, що стосується тих зауважень, які зроблено, і ми будемо голосувати у першому читанні за підтримку цього законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, обговорення    питання завершилося. Ні, ні, часу немає. Якщо наполягає Заєць, одна хвилина. І Шурма. З мотивів голосування, будь ласка. Знову Георгій Манчуленко. Прошу, мікрофон.

 

13:03:30

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 виборчий округ, Українська Народна Партія, Український Народний Блок Костенка і Плюща.

Шановний головуючий, шановні колеги, законопроектом пропонується внести зміни до Сімейного кодексу України та Цивільно-процесуального кодексу України. Передбачається, що якщо після виконання аліментних зобовязань згідно порядку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів, номер  1203 від 19 серпня 2002 року немає договорів про правову допомогу та залишився або повернувся для постійного проживання в Україну хтось із батьків, механізм стягнення аліментів з урахуванням сплаченої суми встановлюється законодавством.

Фракція Української Народної Партії підтримує прийняття у першому читанні зазначеного законопроекту, оскільки він спрямований на усунення прогалини в чинному законодавстві України. Є зауваження з боку Української Народної Партії, оскільки передбачається внесення змін до Цивільно-процесуального кодексу від 18 липня 1963 року, але він, тобто цей кодекс, втратив чинність з першого вересня 2005 року. Можемо прийняти у першому читанні. Українська Народна Партія стоїть на цій позиції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Шурма, будь ласка, мікрофон.

 

13:04:38

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (обєднаної), опозиційний Блок „Не ТАК!”.

Без сумніву, необхідно вносити зміни до Сімейного кодексу України та до Цивільно-процесуального кодексу України. Але ми сьогодні за цей законопроект голосувати не будемо, оскільки кредит довіри до людей, які працюють в уряді, у нас вичерпаний. Це є наша позиція.

Але хотів би нагадати представнику Міністерства юстиції, аби він передав поки що працюючому виконувачу обовязків міністра юстиції, що ваше міністерство грубо порушило фінансову дисципліну. Постанова Верховної Ради про видання оновленого тексту Конституції України передбачала видрук нового тексту відповідно до змін і доповнень, внесених в нього законом 2222. Видано абсолютно щось інакше. То ви, будь ласка, передайте виконувачу обовязків міністра, що він грубо порушив фінансову дисципліну. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги,  користуючись нормою регламенту, я вношу невеличку поправку. Я прошу соціал-демократів змінити свою думку, бо нагадую, що цей проект Закону вніс премєр-міністр України – Юлія Тимошенко, за яку, якщо я не помиляюсь, ви голосували і її підтримували. Тому давайте, ми висловимо підтримку цьому Уряду, тому уряду і проголосуємо за цей проект.

Так, будь ласка, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо аліментів). Реєстраційний номер 7256. Прошу підтримати в першому читанні за  основу.

 

13:06:40

За-290

Дякую за розуміння. Може одразу приймемо? Ні.

Правильно голосували, правильно.

По фракціях? Ну, будь ласка. «Регіони України» - 39, комуністів  - 56, «Наша  Україна» - 27, Народна партія – 28,  Блок Тимошенко - 18, соціалісти  – 21, Народний блок Литвина  – 22, соціал-демократи (обєднані) – 8,  Українська народна партія - 18, «Відродження» - 7, Народний рух України – 11,  «Реформи і порядок» - 8, Партія промисловців і підприємці – 11, «Єдина Україна» - 10, позафракційні – 6.

Що будемо далі робити?

 

ІЗ ЗАЛУ. Різне, різне…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви бачите, що сьогодні у порядку  денному „Різне” не заплановане. Але оскільки, але оскільки, ми, майже, дружньо проголосували за те, щоб працювати і наступного пленарного тижня, то відповідно до регламенту, що пятниці, у нас о 13 годині  має бути „Різне”. Ніхто не заперечує?  Нема? Кармазін не заперечує?

Так, будь ласка, тоді робимо запис на „Різне”. Прошу записатися. Кожен  записується за себе, включаючи Івана Олександровича. Другу руку сховайте. Так, прошу висвітлити. Будь ласка, подивіться, ознайомтеся. Одна година. Сергій Іванович Дорогунцов. Підготуватися – Вернидубову.

Так, Сергію Івановичу, прошу мікрофон.

 

13:08:32

ДОРОГУНЦОВ С.І.

Шановний Адаме Івановичу, я прошу передати слово моєму колезі по фракції комуністів Родіонову Михайлу Кузьмичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  І колезі по комітету. Будь ласка, мікрофон. Михайло Кузьмич, виступайте.

 

13:09:01

РОДІОНОВ М.К.

Родионов, фракция коммунистов.

Уважаемые радиослушатели, уважаемые народные депутаты. Я хотел бы высказаться о позиции фракции коммунистов по тем вопросам, которые были злободневные на этой неделе. Это связанные с газовым кризисом, с отставкой правительства. Сейчас, когда идешь до дома, и знакомые, и незнакомые встречают и спрашивают, что там делается.

Хочу сказать, что коммунисты были в числе инициаторов проведения этих слушаний и по газовому кризису, и по отставке правительства. Но хотел бы обратить внимание, что естественно с разных причин.

Первая. По газовому кризису. Я имею в виду вот своим оппонентам отвечаю. Во-первых, это не не первый газовый кризис в Украине или в общем-то кризис. Вы все можете вспомнить те кризисы, которые уже были. Это был продовольственный кризис, был бензиновый кризис, был сахарный кризис, теперь стал газовый кризис.

Поэтому вывод коммунисты из этого делают один, что кризис – это неотъемная черта того общества, которое мы установили с 1991 года, которое мы говорим о капитализации Украины. Но и общей закономерностью здесь является то, что причиной этого кризиса является  разрушение экономики Украины. Только раньше это все-таки списать было трудно, на кого списать эти кризисы? Я напомню вам, слушателям, что вспомните, например, про сахарный кризис. В 1991 году наши оппоненты говорили о том, что мы сахаром можем покрыть чуть ли не весь земной шар, это было богатство Украины. Сахарной промышленности сейчас нет. То же можно сказать о текстильной промышленности и так далее и тому подобное.

Поэтому первая причина кризиса, это разрушений экономики Украины, но теперь добавился новый аспект и как ни странно довольно тонкий, если раньше мы все время говорили, что ж вы, сукины дети, украинцы, сами разрушаете свою экономику, ведь это удивительная страна, которая строит капитализм, разрушая ее производственные фонды, то на сегодняшний день сделали внешнего врага. Люди спрашивают, что, не могут олигархи украинские и российские договориться? Могут договориться и они договариваются, но теперь тук разрушительную политику мы прикрываем враждебностью России и в этой связи, и об этом говорит и голосование об Едином экономическом пространстве. То есть нашли жупел, вот есть страх и теперь то, что будет плохо …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Вернидубов передає слово Миколі Комару. Будь ласка, Олександр Шевченко наступний.

 

13:12:24

КОМАР М.С.

Шановний головуючий, шановні колеги, шановні громадяни України, існуюча сьогодні в Україні влада так накерувала державою, що країну сьогодні дуже серйозно лихоманить. Діагноз – криза безвідповідальності влади у її сьогоднішньому персональному складі.

В цій ситуації парламент, роль якого після 1 січня значно зросла, не мав права допустити, щоб помаранчева хвороба країни стала хронічною і привела до загибелі всього організму. Розуміючи небезпеку, народні депутати відмовилися від консервативних методів лікування і застосували хірургічний інструментарій.

Уряд Ющенка – Єханурова, який не зумів виправити ситуацію в економіці і зрадив національні  інтереси України в  переговорах з Росією по газу, був вилучений із суспільного організму як чужорідне тіло.

При чому наголошуємо, що зроблено це виключно в рамках чинного  законодавства із застосуванням інструментів, які надає  парламенту оновлена Конституція України.

Проте ця політична операція викликала побічну реакцію. Влада  не бажає рахуватися з політичними реаліями, що склалися після вступу в дію змін до Конституції України. Відставлений уряд не збирається покидати насиджені місця, а на  адресу єдиного законодавчого органу країни, парламенту, лунають погрози і шантаж. Більше того, Президент відкликав свій підпис під Меморандумом про співпрацю з опозицією. Застала красномовним свідченням відмови влади від діалогу з усіма частинами суспільства і всіма регіонами країни.

Дії  Партії регіонів будуть адекватними. Водночас ми зробимо все, щоб не дозволити далі погіршувати ситуацію в країні. Партія регіонів виступає за посилений контроль і відповідальність уряду, який буде виконувати свої обов’язки до обрання нового Кабінету Міністрів новим складом Верховної Ради.

У вкрай  складні політичні та  економічні ситуації, що склалися сьогодні, ми, народні депутати, відповідальність яких з 1 січня значно зросла, не маємо права вмити руки і залишити  нашу країну на призволяще, закривши восьму сесію Верховної Ради. Невідкладного розгляду потребують сьогодні десятки важливих питань порядку денного, розгляду яких чекають від нас громадяни України.

Враховуючи необхідність ухвалити низку важливих рішень, які стосуються життєдіяльності держави, фракція „Регіони України” вдячна нашим колегам, які підтримали внесену нами пропозицію про продовження роботи парламенту на наступний тиждень 17-20 січня.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Шевченко. Підготуватися Івану Драчу.

 

13:15:17

ШЕВЧЕНКО О.О.

Олександр Шевченко, 39 виборчий округ, Дніпропетровщина, фракція Народного блоку Литвина.

Шановні колеги! Мені сьогодні хочеться почати цей виступ з цитати свого і нашого народного депутата Володимира Зубанова.

В сьогоднішній газеті „Голос України” написано: „Антипарламентська риторика деяких представників влади має деструктивний характер, відверто шкодить зовнішньополітичному іміджу України і внутрішній стабільності держави”. На мій погляд, це абсолютно правдива істина і коли задають сьогодні в кулуарах парламентських журналісти: „Як ви вважаєте, чому на Україні вважається Верховна Рада самим дестабілізуючим чинником?”. Я приїхав буквально вчора з округу, спілкувався з петропавлівцями, синельниковцями, меживчанами, поковчанами, васильківцями на Дніпропетровщині, відверто йде зомбування, фальшиві екзітполи, фальшива соціологія, яка зовсім невірно представляє ситуацію, яка є на місцях, яка є в народі.

І коли ніхто не питаючи нікого, нарізав нові округи, видаючи  це за волю ЦВК, не радячись ніде, то це не демократія, звичайно. В той час, коли всі переймаються виборами, турбуються за долю держави, всі забувають про одне, що, на жаль, село України знаходиться в надзвичайно критичному стані. І виборці мене попросили: „Олександр Шевченко, ти йшов на вибори, ти обіцяв нам, що буде закон про соняшник, коли буде відмінена ганебна ставка на додаткове вивізне мито, воно на жаль не відмінено. І коли 46 чоловік проголосували за цей закон, то якраз то патріоти України, я хочу всіх інших попросити приєднатися, був поданий знову новий законопроект. Авторами якого є народний депутат Томич, Мартиновський, Шевченко. Давайте нарешті подумаємо, що досить вирішувати питання одного суб’єкта ринку економіки за рахунок іншого. Чинником може бути тільки держава і бюджет, її протекціоністська політика відносно власного товаровиробника.

Друге питання, вперше в історії України, і залежної і незалежної, і радянської і пострадянської, соціалістичної та не зовсім, збиток дало вирощування зерна. І навіть такі надзвичайно потужні господарства, як корпорація „Зоря”, як „Агросоюз” та інші, незважаючи чи це Рівненщина, чи Дніпропетровщина, говорять про одне: дорогі друзі, коли буде чітке ринкове регулювання, коли ми будемо розуміти, в яких умовах живемо? Я прошу вас взяти мій виступ за депутатський запит.

Я дуже просив би міністра аграрної політики, міністра економіки, виконуючи воно чи не виконуючи, Прем’єр-міністра, подивитися ще раз уважно і зробити все, щоб рік 2006 не став намарним  для України, щоб  він був роком села, а не роковим для села. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Драч передає Георгію Манчуленко слово. Підготуватися Сергію Гмирі.

 

13:18:30

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 виборчий округ, Чернівецька область, фракція Української Народної Партії, Український народний блок Костенка і Плюща.

Шановні колеги, шановні виборці! Фракцію Української Народної Партії турбує декілька проблем, які є важливими для українського суспільства.

Перше. Ми схвильовані недофінансуванням субвенцій з державного бюджету на виконання інвестиційних проектів, а за цим криється добудова тих чи інших, добудова дитячих садочків, добудова шкіл. Ми схвильовані недофінансуванням субвенцій з державного бюджету на газифікацію, в першу чергу, сільських населених пунктів, будівництва газоводів, відводів знову ж таки для цих же ж населених пунктів. Якщо ми хочемо, щоб наше суспільство українське розвивалося динамічно, то без вирішення цих проблем ми не зможемо добитися нашого поступу вперед.

Так само фракція Української Народної Партії не може не сказати про те, що на сьогоднішній день недостатньо виконуються державні програми, які фінансуються з державного бюджету. Це комп’ютеризація сільських, в першу чергу, сільських навчальних закладів. Це недостатнє фінансування програми „шкільний автобус” . Якщо ми дбаємо про майбутнє української нації, то ми маємо дбати в першу чергу, про українське село, про українську молодь, про українських школярів.

Наступна проблема, яка хвилює фракцію Української Народної Партії і Український народний блок Костенка і Плюща це те, що ми сподіваємося, що в 2006 році ті проблеми, про які я щойно говорив, вони будуть належним чином фінансуватися видатками з державного бюджету на 2006 рік.

Наступна проблема, це так звана, газова криза. Більшу кризу створити зараз в суспільстві можна було тільки тоді, коли було прийнято рішення про так звану відставку Кабінету Міністрів України. Фракція Української Народної Партії заявляє, що напевно Кабінет Міністрів недостатньо захищав національні  інтереси України у переговорному процесі з російською стороною. Але ми повинні визнати і те, що на газовому ринку працює не тільки одна Україна, а працює, в першу чергу, Російська Федерація, працює Туркменістан, Узбекистан, Казахстан. І не рахуватися з думкою цих учасників цього процесу, які ставлять свої вимоги при вкладанні тих чи інших угод ми не могли і Кабінет Міністрів теж не міг не рахуватися з думкою учасників, саме цього процесу.

Тому фракція Української Народної Партії звертається до українських громадян, до виборців з тим, щоб всі ми дуже добре думали, йдучи у виборчу кампанію 2006 року, за які політичні сили будуть голосувати, за ті, які тільки розхитують човен української державності, чи за ті сили, які стоять на захисті національних інтересів України і захисту інтересів українського громадянина. Саме на такий позиції стоїть Українська Народна Партія і Український народний блок Костенка і Плюща. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так Сергій Гиря передає слово Анастасієву, підготуватися Тупаку, а він передає слово Асадчев.

 

13:21:43

АНАСТАСІЄВ В.О.

Анастасієв, фракция коммунистов.

Уважаемый Адам Иванович! Уважаемые коллеги, народные депутаты Украины! За последние время я уже третий раз поднимаюсь на эту трибуну по одному и тому же вопросу – по санаторно-курортному обеспечению ветеранов войны, труда и вооруженных сил, всех пожилых людей.

2 декабря прошлого года я направил депутатский запрос Министру труда и социальной политики на факт безосновательного, беззаконного исключения из тендера комитетом Фонда социального страхования Украины такого уникального лечебного учреждения каким является Киевская баня-лечебница, где поддерживают многие годы свое здоровье тысячи ветеранов высоко оценивая результат лечения.

Не дождавшись ответа, 23 декабря мной был сделан повторный запрос.  11 января, то есть позавчера, была получена информация о том, что тендер состоялся и ряд базовых санаториев, в которых получили  более 20 лет получали профессиональную медицинскую помощь пожилые люди и в том числе и ветераны войны и труда, в текущем году окажутся за бортом лечебного учреждения, лечебного процесса.

Уважаемые ветераны и жители столицы, и Украины! В этом году по линии Фонда социального страхования вы не попадете на лечение в санатории «Жовтень» под Киевом, в Киевскую бальнелечебницу, в санаторий «Дубки», «Зирка», «Украина» в Ворзеле, - все они не прошли тендер. А информация набранных баллов является, по заявлению одного из членов комитета, закрытой, то есть секретной, хотя руководители фонда утверждали об открытом тендерном процессе. Уважаемый Иван Яковлевич, в связи с появлением появившейся бурей негодования у ветеранов прошу дать ответ не мне, а населению через прессу как ответ на депутатский запрос с оглашением секретов голосования, чтобы они были открытыми, а не спрятанными. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Ступак передає слово Асадчеву. Підготуватись Кендзьор передає слово Григорович, а Кендзьор буде, Григорович передали слово Круць, там, де Круць, поставте Кендзьора будь ласка.

 

13:24:47

АСАДЧЕВ В.М.

Валерій Асадчев, фракція Української Народної Партії,  Український Народний блок Костенко і Плюща.

З 1 січня 2006 року у нас набули чинності нові норми Конституції і ми повинні всі розуміти, що сьогодні Україна стала парламентсько-президентською державою. Це якраз те, за що дуже боролися і комуністи, і регіони, і всі, хто сьогодні входять в нову правлячу більшість. То давайте, шановні друзі, за те, за що ви боролися і тепер виконуйте свої обіцянки, про які ви говорили. В парламентсько-президентській державі є більшість, яку ви сьогодні і уособлюєте. Сьогодні керує парламентом пан Литвин і прокучминськи сили, Адам Мартинюк і комуністичні сили до них приєдналася сьогодні Юля Тимошенко. Ми абсолютно погоджуємося  з тим, що ми сьогодні   є в опозиції. То, будь ласка, забезпечте тепер те, що ви обіцяли: права  опозиції до вашої парламентської  більшості. Але ви сьогодні все ще тримаєте Комітет з питань регламенту, що недопустимо, в  демократичній країні він має належати опозиції, Комітет  з питань слова свободи, Комітет з питань бюджету, то виконуйте свої обіцянки, які ви обіцяли, коли вносили зміни в Конституцію.

А тепер   я хотів би сказати про те,  як все-таки був закінчений 2005 рік, тому що ми певним чином причетні до того, а з 1 січня вже ви, шановна  більшість, берете на себе всю відповідальність   за ситуацію в країні.

Так от по 2005 року. Інфляція в Україні значно менше чим при пану Януковичі. Бюджет перевиконаний майже на 21 мільярд в порівнянні з тим, що  зробили шановні із „Регіонів”, коли вони керували. ПДВ збільшена більше ніж в двічі за рахунок того, що були скасовані всі тіньові схеми.

  І зараз, що відбулося по газу? Коли Президент зробив крок, щоб ліквідувати тіньові схеми на ринку газу, хто ж перший за все виступив проти цього? А виступили ті, хто варив свої капітали на цьому газовому ринку. Оці семьони могилєвичі, оці лазаренки, оці тимошенки. Вони в першу чергу і стали на заваді, і в першу чергу відправили уряд у відставку разом з комуністами для того, щоб залишити для України  всю тіньову економіку і всі  тіньові махінації на газовому ринку, які вже 15 років  зїдають економіку України.

Тому Українська Народна фракція, Партія, Український Народний блок Костенка- Плюща   буде вимагати дотримуватись тих вимог до опозиції, які є  в усіх демократичних країнах. Ви взяли відповідальність на себе і ви сьогодні керуєте країною і відповідаєте за наслідки, а ми будемо в опозиції. І ми побачимо, хто кому дасть перевагу на виборах в березні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тільки читайте Конституцію, ви до неї дуже  багато звертаєтеся. Положення про утворення  парламентської коаліції відповідно до Прикінцевих  положень  Конституції має бути введене в дію після виборів  у березні 2006 року. Це перше.   Ви читайте.

Друге. Якщо ви  передаєте нам владу, ми її із задоволенням візьмемо, але віддайте її. Вчиться бути в опозиції, це дуже добре, повчиться.

Григорович Ліля. Ігор Шурма.

 

13:28:38

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, фракція Віктора Ющенка „Наша Україна”.

Шановні  виборці, добрі люди України! Ви знаєте, Бог таки дійсно  любить Україну. І я рада, що сталося те, що сталося 10   січня. Знято маски, і все стало на свої місця. Майже у святому письмі: по праву руку стануть  чисті, а по ліву нечисті, а судити буде український народ, бо він мудрий, він уважний, і він все бачить і дасть оцінку 26  березня.

Шановні друзі! Я рада, що так сталося, бо я  вже сьогодні не мушу пояснювати  людям, що там, де фальшива коса, там і фальшива любов до України. Фальшивими виявилися слова: я ніколи не зраджу  Ющенка і не буду разом з Януковичем. Зрадила, і разом з Януковичем.

Тому, мені видається,  люди, які носять титул „газова принцеса” чи „газовий барон” взагалі б не повинні коментувати газової ситуації, не мають права, мусять бути відсторонені.

Тим не менше, сьогодні  в залі зявилися  капітулянського  кольору прапорці із розбитим серцем, це розбиті  серця виборців, які  вірили, що не зрадить.

Шановні   друзі! Я б хотіла наголосити на тому, що нікого вже сьогодні не дивує той факт, що фракція регіонів, яку очолює чи то суджений, чи несуджений Янукович стурбована   долею російського такого самого громадянина Могілєвича, але ж у списках їхніх виборців відповідь „Так авторитаризму! Так корупції! Так  махінаціям! Так фальсифікаціям!”  Люди все це бачать.

Мене найбільше дивує позиція  академіка правових наук і академіка  історії пана Володимира Литвина. Він то точно розумів, що сталося минулої осені, а минулої осені народ зробив чесний і правдивий  вибір. І він і історик, і академік правих наук сьогодні своїм не правовим поступком дав ляпасу українському народу. Що ж… Хай розраховує на оцінку українських виборців.

Шановні друзі, у нас у парламенті з 10 березня утворилося таке утворення, яке уже уіменоване українським народом „Не так – тля!” Ці фракції і політичні сили залізли в пляшку. Вони не знають, як з цієї пляшки вийти, в цьому їхня трагедія. Але признатися, що треба виходити, не можуть. Тому я прошу вас, український народе, шановні виборці, закоркуйте от пляшку і киньте їх далеко у безвість української історії навіки вічні.

Народе! Ти відстояв своє право на вибір народного Президента, мусиш обрати справді народний відповідальний парламент. Я впевнена, що ви обов'язково, шановні виборці, це зробите.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Шурма. Підготуватись… Васильєв передає слово Корсакову.

 

13:31:31

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної), опозиційний блок „Не ТАК!”

Я за три роки перебування у Верховній Раді ніколи не мав такої потіхи, як зараз. Минулого року люди з щирими помаранчевими поглядами привели до влади оранжистів. Вийшов собі такий морквяний путчик. І зараз сидіти і слухати про розплетену косу і про розпущені думки – одне задоволення. Ви між собою розберіться, що ви робили на Майдані, що ви обіцяли люди. Я просто стримуюсь від сміху, коли чую попереднього виступаючого, який хоче забезпечити права своєї позиції.

Я вам даю слово на репліку, пане Асадчев. Ви не опозиція, ви просто ображений владою. Ні вам, ні вашим колегам не дали посад, ви нічого не добилися. І сьогодні ви себе хочете віднести до цієї опозиції. І коли ви говорите про Могилевича, то ви виясніть, чий літак возив родину майбутнього Президента з Америки в Україну, а тоді будете говорити про Могилевича.   

А що стосується вашої влади, то я вам  мушу сказати, що вона для мене, на превеликий жаль, поки що ні „екс”, ні „в.о.”. Але як виглядаємо демократія, я вам покажу, як є в „пємонті” України – Львівській області.

Ми говоримо про толерантність політичної думки. Чого вартує виступ голови облдержадміністрації Олійника, який у свій час перескочив з Народного Руху в Народний Союз, за що його лідер львівських рухівців назвав політичним сміттям, то він сказав: „Поки не пізно, покидайте партію Литвина, соціал-демократів і „Регіонів”. І це є представник влади, це він повинен проводити „круглі столи”, це він повинен консолідувати українське суспільство!

А в Брюховичах Львівської області порушені всі норми закону при формуванні територіальних комісій. Закон передбачає і Конституція передбачає право приймати участь у комісії. І всупереч статті 21-ї Закону України, пятої статті проголосували: не допустити соціал-демократів до участі в роботі територіальної комісії. Зате „Наша Україна” протизаконною дією ввела собі четверо туди представників у комісію. Люди хочуть реалізувати своє право по референдуму (стаття пята, 72 Конституції) – знову ж таки проект „Банкомату” під егідою Матвієнка дає вказівки: будь-що не дати дозвіл людям проводити референдум. Суд програла міська влада. Вона суди програвала при старому режимі і при цьому буде програвати, тому що дієте ви незаконно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олексій Корсаков. В кінці я дам репліку. Ярослав Кендзьор, підготуватися.

 

13:34:45

КОРСАКОВ О.Я.

Глубокоуважаемые граждане Украины! Фракция Партии регионов «Регионы Украины», Корсаков.

Голосование фракции Партии регионов за отставку Правительства – это, в первую очередь, политическое решение. Такую оценку «оранжевой» власти за год ее существования поставил народ. Тем не менее, вместо того, чтобы извиниться перед людьми, власть отказалась от своих обязательств перед обществом. Президент Украины в своей инаугурационной речи на Майдане клялся объединить народ Украины. О каком единстве ныне можно вести речь? Трещина, наметившаяся во время президентских выборов, превращена властью в глубокий ров. Президент обещал безотлагательно инициировать принятия законов об оппозиции. Где он? Слова и дело Виктора Ющенко постоянно расходятся. А его непоследовательности говорят и в Украине, и за рубежом. Сколько он сделал взаимоисключающих заявлений, расходящихся реальными политическими действиями. Решение  отозвать подпись под меморандумом - еще одно яркое тому свидетельство.

Президент слово дал, он же его и забрал. Может ли быть такое в демократическом обществе? Нет. Отзывая свою подпись, Ющенко тем самым отказывается от принятия важнейших законов о Кабинет Министров Украины, о Президенте Украины, о статусе и правах оппозиции, от отделения бизнеса от власти, от невмешательства власти в ход выборов народных депутатов и депутатов местных советов, от неиспользования админресурса, от недопущения политических репрессий оппозиции.

К сожалению, конфликт между исполнительной властью и Верховной Радой сознательно провоцируется и  заостряется первой. Чего стоит откровение руководителя избирательной компанией Романа Бессмертного,  который признал, что рекомендовал президенту разогнуть законноизбранный Парламент. О неконституционности подобного шага и говорить нечего. Такие намерения и действия – подтверждение нежелания окружения Президента жить в условиях, вступившей в силу политреформы.

Партия регионов, не отрицая, в принципе, возможности продолжения переговоров с властью, ставит сейчас своей главной задачей обеспечения свободного волеизлияния на предстоящих выборах, недопущения их фальсификации властью. Только честные выборы изменят политическую и экономическую ситуацию в Украине.

После выборов мы готовы взять на себя ответственность за положение дел в стране и сформировать в новом Парламенте демократическую коалицию и Правительство народного доверия. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Кендзьор, підготуватися Шевчук передає слово Гладію Михайлу.

 

13:37:33

КЕНДЗЬОР Я.М.

Шановні колеги, Ярослав Кендзьор, фракція Народного Руху України.

Я в першу чергу хочу подякувати своєму колезі Валерію Асадчеву за такий короткий, але дуже влучний аналіз усієї цієї газової конфліктної проблеми між Росією і Україною, і який перенісся сюди, у сесійну залу нашого парламенту.

Але я хотів би на цю проблему газову глянути трішечки з іншого боку. Всі ми розуміємо, що основною причиною цього конфлікту стала помста Кремля Україні за те, що тут відбулася Помаранчева революція, за те, що уперше українське керівництво стало воістину українським керівництвом, яке набралося сміливості відстоювати українські національні інтереси і відмовилося повзки, по-пластунськи повзти до Москви і брати під козирьок усі натяки московського керівництва.

Отже, ми, ті, хто сьогодні галасує з різних трибун про те, що ми могли отримувати ще до безкінечності чи принаймні до 2013 року російський газ ціною за 50 доларів. Це або свідоме нерозуміння, або просто фальшування перед виборцями. Ми розуміємо, як здатна дотримуватися угод Російська Федерація. Скажіть, будь ласка, чи хоч одна угода, яка була підписана, а їх було сотні, в рамках СНД, Росія дотримувалася? Категорично ні. Чи Росія дотримувалася домовленостей про вільну торгівлю і зону вільної торгівлі в рамках СНД? Категорично ні. Виходила виключно з власних інтересів. Чи вона дотримувалася поваги кордонів українських, згадайте Тузлу? Чи вона дотримається севастопольських угод, займаючи 140 гектарів незаконно української землі? Звичайно, що вона це робила свідомо, не зважаючи на підписані угоди.

Але найголовніше, так би мовити, позиція лідера БЮТ. Я ще раз у вересні місяці голосно насмілився сказати, що зняття Росією усіх кримінальних справ із лідерки БЮТ просто за так, за гарну косу, за тонку талію, за красиві очі не відбулося. Москві треба було щось заплатити. І без сумніву, Юлія Тимошенко сьогодні стала тим інструментом, яким Москва буде маніпулювати, щоб збурювати ситуацію в Україні і сьогодні, без сумніву, українські виборці, український народ дуже чітко зрозумів, що за, яка коаліція створилася. Даруйте, я не кажу якоїсь непристойності, але коаліція ….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Гладій, будь ласка. Підготуватись Ширко передає слово Зайцю Івану.

 

13:41:00

ГЛАДІЙ М.В.

Шановні колеги, шановні громадяни України.

Михайло Гладій, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Шановні колеги, ви знаєте, в мене тема виступу була зовсім інша, але, дивлячись, хто залишився в залі, в основному мужчини і так р’яно нападають на прекрасного політика, Юлію Володимирівну Тимошенко, я не можу промовчати.

Я хотів би нагадати пану Асадчеву, коли в цьому залі голосували за політреформу, єдина фракція, яка не проголосувала, це була фракція Блоку Юлії Тимошенко, а ваша фракція 100% проголосувала і бурно аплодувала Президенту Кучмі, коли він підписував цей законопроект у цьому залі.

І ще одне, шановні громадяни України. Через декілька місяців ви відчуєте оцей зрадливий договір, який підписав уряд Єханурова по, так званій, газовій проблемі. Буквально січень, лютий, березень місяць наші товари, які будуть вироблятися на подорожчаному газі, скажуться і на гаманцях наших громадян.

Я думаю, що і ви, коли підете в каси пошт, оплачувати за тепло, за енергію, яку ви споживаєте, ви тоді згадаєте, хто правий. Юлія Володимирівна Тимошенко попереджувала, що ні в якому разі не змінювати підписання угод, які гарантували нам газ до 2009 року. Чому це зробили?

Я думаю, що слідча комісія Верховної Ради детально розбереться і вам це доповість.

Шановні мужчини, не можна так працювати як ми сьогодні працюємо, і в парламенті, мається на увазі деякі фракції, і в нашому уряді, коли зраджуєте інтереси народу і, прикриваючись певними позиціями, я думаю, що всі депутати у Верховній Раді і всі громадяни повинні відстоювати інтереси в першу чергу національні інтереси нашої держави, а потім говорити про свої партійні забарвлення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Заєць. Колоніарі  Олександр. Не бачу.  Буйко, передав слово Цибенко. Будь ласка.

 

13:43:12

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, фракція Української народної партії, Український народний блок Костенка і Плюща.

Шановні народні депутати! Кожен день ми чуємо від ініціаторів політичної  реформи, що з 1 січня 2006 року змінено форму державного правління з президентсько-парламентської на парламентсько-президентську. Зі здійсненням цієї реформи суттєво зростає роль парламенту.

Як забезпечити відповідальність парламенту перед своїм народом? Ось сьогодні ключове питання. Як навести порядок в цій державі, коли сьогодні починає правити державою саме парламентська більшість, сформована чотири роки тому?

Тому треба почати спочатку з самих себе. Народні депутати повинні обмежити, ліквідувати депутатську недоторканність. Але вчора за нашими наполяганнями ми поставили на порядок денний питання про те, щоб включити на розгляд законопроекти, які ліквідують депутатську недоторканність. І хто заблокував вчора прийняття цього рішення? Я  вам кажу по фракціях. Партія регіонів проголосувала 0, комуністів  - 0, Народної партії – 0, Народного блоку  Литвина  - 0, соціал-демократів (об’єднаних) – 0 і „Єдина Україна” Губського – 0. От хто не хоче сьогодні наводити порядок, починаючи із себе.

Друге питання. Ми голосували про те, щоб відновити справедливість, щоб зменшити диференціацію в заробітних  платах і у пенсіях. Щоб не міг  одержувати чиновник заробітну плату в  20 тисяч гривень, а  людина у 334 гривні. Знову ж таки ці самі партії заблокували внесення у порядок денний цього питання, щоб зменшити диференціацію у заробітних… Пан Шурма не кричіть, бо ви мене не зіб’єте. На злодію і шапка горить! Не треба.

Ще одне запитання. Якщо ми… Ми вже у газовому конфлікті переконалися, що ми маємо справу із  п’ятою колоною Москви в українській владі. Ніколи б український уряд не підписав би такої угоди, якби російська влада не спиралась на п’яту колону. Я називав ті фракції, які формують цю п’яту колону: це Партія регіонів, це Соціал-демократи(об’єднані), це „Єдина Україна”, це наші шановні ліві комуністи і багато інших. Тому сьогодні нічого говорити тільки про відповідальність одного уряду, треба починати з себе, бо ви сьогодні запускаєте ворога у свою державу, ви не хочете єдності українського народу, ви готові відірвати свій народ від свого уряду, ви готові впустити мороз, холод у домівки наших людей, аби тільки домогтися реваншу старої олігархічної влади. Не буде цього реваншу, бо український народ чудово розуміє, що ви не бажаєте сьогодні добра.

Тому Український Народний Блок Костенка і Плюща виступає за те, щоб заборонити діяльність…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Довідка: комуністи одностайно голосували за включення до порядку денного питання про обмеження пенсій чиновникам, Іване Олександровичу.

Так, будь ласка, Цибенко, підготуватися Соломатіну.

 

13:46:37

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Адаме Івановичу.

Шановний пане Заєць, я прошу вас не брехати на всю Україну. Як один із авторів проекту закону по обмеженню розміру максимальної пенсії, я заявляю, що вчора фракція комуністів і я, як автор документу, голосував за цей документ.

Шановні колеги, шановні громадяни України, я хотів би продовжити ту думку, яку висловив мій колега по фракції Валентин Олексійович Анастасієв. З приходом до влади нової  старої політичної команди на чолі з Президентом Ющенком, ми отримали ще одне підтвердження справедливості, твердження про те, що „апетит приходить під час їди”. Ця команда почала з дорозкрадання, ще не розкраденої, не „прихватизованої” загальнонародної власності. Після „Криворіжсталі”, після Нікопольського феросплавного, після об’єднання „Азот”, справа дійшла до більш дрібних, але не менш ласих шматочків. В останні дні до комітету надійшло кілька колективних звернень киян, які протестують проти знищення Київської бальнеологічної лікарні. Мова йде про нищення потужного, сучасного, медичного закладу, в якому протягом двадцяти років кияни отримували кваліфіковану допомогу та лікування. Механізм традиційний і всім добре відомий. Днями на так званому тендері, медичний заклад позбавили можливості продати свої путівки, а від так, розпочали процедуру штучного банкрутства. А далі об’єкт за безцінь буде подарований, я наполягаю, не проданий, а подарований комусь із стовпів помаранчевого заколоту. І не суть важливо хто це буде чи то Порошенко, чи то Третьяков, чи Жванія, головне, що не буде віддано своїм. Причому відбувається у Києві, 80 процентів виборців якого голосували за Ющенка, а відтак, за помаранчеву команду. Ось так віддячила киян ця влада. То чого ж очікувати в цій ситуації Луганщині, Донеччині, Криму і так далі. В світлі такої політики і такої поведінки націонал-соціалістичної влади мене вже не дивує, що так званий ювілей помаранчевої революції кияни просто не прийшли на Майдан і тому звозили з усіх усюд цих людей.

Хочу заявити, що комітет, провівши виїзне засідання в бальнеологічній лікарні зробить все можливе, щоб не дати вкрасти Київську бальнеологічну лікарню. Прошу вважати мій виступ депутатським запитом на адресу Генерального прокурора України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Соломатін, наступний Анастасієв передає слово Герасимову.

 

13:49:41

СОЛОМАТІН Ю.П.

Господа руховцы, не надо наводить тень на плетень. Уважаемые коллеги и дорогие соотечественники! Все смешалось в доме Облонских, то есть в Украине.  Где оппозиция, где большинство, перекрасившиеся руховцы утверждают, что теперь они оппозиция, а новое коалиционное большинство в парламенте Украины должно взять на себя всю ответственность за те события, которые происходят. Да, и мы готовы, но тогда скажите, пожалуйста, уважаемые,  если вы признаете, что с 1 января Украина в соответствии с политической реформой стала парламентско-президентской республикой и единственным легитимным источником власти является Верховная Рада Украины, почему тогда так держится, как вождь за кожух, за свои кресла бывшие министры с титулом временно исполняющие, которые отправлены в отставку. Почему! Почему не уходит в добровольную отставку Президент Ющенко, у которого нет большинства ни в парламенте, и у которого правительство уже временно исполняет обязанности, тем более, что он сам был избран меньшинством украинского народа?

Поясняю для непонятливых. Когда избирался Ющенко, на избирательные участки пришло 77 процентов избирателей и за него проголосовало из числа пришедших только 52. Перемножьте эти две цифры и получите 40 процентов. Таким образов в Украине сейчас у власти узурпировала власть меньшинство, Президент – меньшинства, правительство – в отставке, министры – в отставке и меньшинство Верховной Рады Украины.

Поэтому я вам предлагаю, уважаемые господа, всей исполнительной власти и Президенту, пожалуйста, не кричите слишком громко, ваше время уже ушло и не надо обвинять патриотов Украины, патриотов Руси Киевской, земли русской в какой-то измене. Вы еврохолуи и вы предатели русского отечества Руси Киевской! Чемодан, вокзал, Европа – там вам место! Возвращайтесь до своих скронов, пока не поздно! У вас есть только одна возможность сегодня покается перед народом Украины за ваши преступления, за ваш обман, народ, может быть, вас еще и простит, а если вы не можете покается, то в лесах Украины уже достаточно выросло иудиных осин, которые ждут на вас, а выбор-то за вами – выбирайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Іван Олександрович Герасимов, підготуватись Сухий передав слово Усаченко Ларисі.

 

13:52:34

ГЕРАСИМОВ І.О.

Герасимов, фракция коммунистов.

Обращение к ветеранам войны, труда,  воинской службы, детям войны и всем гражданам Украины.

Дорогие друзья! Побратимы, фронтовики! Славные ветераны труда и воинской службы! Уважаемые граждане Украины!

Обратиться к вам меня побуждает тревога за судьбу Родины – Украины! С душевной болью наблюдаю, как последовательно, методично уничтожается страна. Падают темпы экономического роста, доворовываются остатки некогда мощного народно-хозяйственного комплекса, созданного нами, людьми старшего поколения. Уничтожается система социальной защиты. Украина все больше приносится в жертву интересов Соединенных Штатов Америки и НАТО, под истерические крики режима о голодоморе  без войны, без стихийных бедствий нас стало на 5 миллионов меньше! Мы все больше становимся чужими на собственной земле. Не остановив этот геноцид мы потеряем не только свою Родину, которую мы защищали, но и потеряем отечество, своих детей и внуков. И решить эту задачу мы обязаны на предстоящих выборах в советы всех уровней.

Как боевой генерал-фронтовик, человек, отдавший воинской службе без малого 60 лет, я понимаю, наступил час «Ч» - час действий. Остановить сползание страны в пропасть способна только Коммунистическая партия Украины. Именно она имеет конкретную, четкую, выверенную программу вывода страны из кризиса, общенационального лидера, способного сплотить и повести за собой народ – Петра Николаевича Симоненко. Необходимый кадровый потенциал и что самое главное,  практический опыт решения этой задачи. Именно поэтому Совет Организации ветеранов Украины на своем пленуме 29 ноября 2005 года принял единственно правильное решение – поддержать предвыборную программу левых сил, возглавляемых Коммунистической партией Украины, как единственную, отвечающую интересам трудового народа, ветеранов, инвалидов, граждан Украины, направленную на восстановление народовластия, процветающей Украины, условий для достойной жизни людей. Это решение поддержано абсолютным большинством ветеранского движения. В этой формуле нет ни грамма аванса, только Компартия Украины зарекомендовала себя системным, последовательным защитником интересов человека труда, а, следовательно, пенсионера ветерана, инвалида. Примеров того множество. Вот лишь некоторые.

Президиум ЦК Компартии Украины инициируют проведение  Всеукраинской акции протеста «Защитим ветерана», в ходе которых коммунисты-ветераны добились  сохранения социальных льгот. Только фракция коммунистов является единственной борющейся партией, против    СОТовской и НАТОвскй кабалы.

Именно Компартия Украина остановила марш вояк ОУН УПА на Крещатике и  осталась верной идеалам Великого октября.

От имени 14…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Усаченко Лариса, будь ласка, підготуватися, Мішура  передає слово Бондарчуку.

 

13:56:05

УСАЧЕНКО Л.М.

Лариса Усаченко, фракція  Віктора Ющенка „Наша Україна”.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати.

Подолання нелегальної  еміграції надзвичайно актуальна проблема для кожної країни світу, особливо для України де виникла  реальна загроза здоровю та життю громадян. Можна навести багато прикладів, коли під виглядом комерційної структури  діє налагоджена  система незаконного переправлення через кордон та реєстрація іноземців.  За свідченнями фахівців сьогодні 90 відсотків нелегальних мігрантів, організовані групи, що складаються в основному з громадян Індії, Китаю, Шри-Ланки, Афганістану, які рухаються заздалегідь  розробленими маршрутами за допомогою злочинних формувань, що на кожній ділянці шляху забезпечують мігрантами обумовлену платню за житло, транспорт, підтримку провідників, підроблені документи. 

 Контрабанда людьми    перетворилася на високоприбутковий  нелегальний бізнес, який контролюється  організованою злочинністю. Крім того, виявлення нелегальних мігрантів на території України, їх подальше утримання у приймальних-розподільниках на протязі місяця, а потім видворення  обтяжливі для бюджету держави.

Ситуація, що склалася  потребує більше рішучих заходів щодо наведення порядку у сфері управління міграційними процесами. А саме: створення єдиної централізованої   міжвідомчої системи  обліку осіб, які перетинають кордон України, депортованих осіб стосовно яких було ухвалено рішення щодо заборони вїзду в Україну.

Законодавче врегулювання правового статусу осіб, стосовно яких не  отримано відомостей із посольств та конституційних  установ, про підтвердження їх особи та  визначення порядку їх ідентифікації, передбачення надання грошової  допомоги громадянам України за  надання достовірної інформації відповідним   органам про місце перебування нелегальних мігрантів на території  держави, передбачення відповідальності за сприяння громадянами України  перебуванню на території держави нелегальних  мігрантів шляхом надання житла, транспортних засобів або інших послуг, тісна взаємодія з відповідними  органами іноземних держав у боротьбі  зі злочинами цієї сфери,  поширення  практики проведення спільних операцій, співробітництво та координація дій з Інтерполом.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олександр Бондарчук, фракція комуністів. Підготуватися  Павлу Мовчану.

 

13:58:41

БОНДАРЧУК О.В.

Бондарчук, фракция коммунистов.

Уважаемые радиослушатели! Я, действительно, вам очень сочувствую, потому как  с приближением к избирательной кампании, 26 марту, у нас, в Украине,   становится все больше  и больше оппозиционеров. Дело дошло до того, что наиболее такие провластные,  оранжевые, националистические фракции, которые собственно избрали два правительства за этот прошедших год, они сегодня заявляют о том, что они находятся  в оппозиции.

Я думаю, понятно для чего это делается.  Сегодня никто не хочет отвечать за результаты деятельности команды Ющенко, все хотят быть в оппозиции для того, чтобы прийти к власти в марте 2006 года.

Мне, коммунисту, легко следить за этими перемещениями из власти в оппозицию,  наоборот – с оппозиции во власть, потому как  Компартия Украины, вы знаете, с  1991 года  находится в  системной оппозиции. Для нас, в принципе, не важно, это команда Януковича, Тимошенко или Еханурова. Все это  буржуазные представители. Мы, коммунисты, в принципе, против капиталистического способа производства. Поэтому мы можем прокомментировать и действия Януковича, когда при росте ВВП, солидном росте ВВП уровень    жизни не повышался для населения. Можем о прокомментировать и действия Юлии Тимошенко, да собственно, тут все помнят, что произошло четыре кризиса в течение девяти месяцев, не прошло, наиболее бездарное правительство получилось. Я напоминаю, какие кризисы: это – повышение цен на бензин, это – сахарный кризис, это – повышение зарплаты запредельное для своих министров, это все можно туда отнести.

Ехануров тоже продолжил такой же курс в принципе и дело довел до газового кризиса. Я хотел бы по газовому кризису буквально несколько штрихов. Сейчас вот фракция Юлии Тимошенко пытается обвинить нынешнюю власть в том, что, мол, в последние месяцы где-то были допущены ошибки и предательства. Нет, товарищи. Политика на Америку, проамериканская политика, фактически действие пятой колонные – Соединенных Штатов Америки в Украине – это проект 91-го года по развалу СССР, он работал. И в ответ на такие проНАТОвские, антироссийские действия было принято решение Россией на переход на рыночные цены.

И по постановлению. Я должен сказать, что фракция коммунистов голосовала не только в связи с тем, что были повышены цены на газ, за отставку. Мы голосовали в комплексе за ту линию, нынешнее правительство к которой привело к резкому падению ВВП, сокращению рабочих мест в Украине. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Павло Мовчан, Олена Бондаренко. Не бачу. Віталій Корж.

 

14:01:55

МОВЧАН П.М.

Шановні колеги, шановний Адаме Івановичу!

Українська Народна партія, Павло Мовчан.

Я хотів би нагадати про те, що січень-місяць для України надзвичайно важливий. І хотів би повернути тих, хто ще цікавиться історією і зокрема Героя України, академіка, нашого відомого історика Володимира Михайловича Литвина до 252-річної давності, коли посольство Богдана Хмельницького уклало угоду із царем московським. Там були зазначені всі  вольності козацькі на козацькі землі і де вони опинилися через якийсь час.

Коли Ярослав Кендзьор нараховував безліч порушень, які існували за часи домовленостей у незалежної України з Росією, то він не згадав тільки багатьох речей, які мали місце в історії двадцятого сторіччя. Я відсилаю нас до того моменту, аби нагадати видатним історикам, видатним діячам, які їздили, історичним українським, і які їздили до Москви по соболя.

Чого їздив Янукович нещодавно до Москви? Він що, привіз нові ціни нам на газ? Чому їздив недавно Володимир Михайлович до Москви? За соболями? Чого їздила Юлія Володимирівна нещодавно: за соболями чи вона домовлялася про ціни на газ, який був спланований уже? Це не спонтанна була історія, все це було відомо. І я хотів би нагадати всім тим, чим закінчили хто сьогодні уповає на стару схему. Чим закінчилися поїздки Ігнашки, чи Івашки, Брюховецького? Ви пригадуєте: його розпяли. Хто? Козацьке посполицтво. Тому що зрадили. Це неминуче чекає всіх зрадників. Але я думав: історичні уроки чомусь нас навчать. Чому ті, хто сидять під червоним валянком, люди, які повинні були перші сконсолідуватися навколо національної справи, підігрували, коли валили бюджет, коли сьогодні відправляли Єханурова? Ви відправляли демократію, а не просто так, ви відправляли демократію за межі цього залу. Ви ж самі прекрасно усвідомлюєте, чим може завершитися все те, що почалося Москвою? Далі, ви прекрасно усвідомлюєте, хто прийде до цієї Верховної Ради і які сюжети. Віддавши всі за схемою Мороза повноваження видатному історику Володимиру Михайловичу, ви можете спрогнозувати, які будуть наслідки для України.

І тому я хотів би сказати: Українська Народна Партія, Блок Народний Український Костенка, Плюща, він стоїть на одному, застерігає: обєднуйтеся і відстоюйте національні інтереси, а не соболя! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Діденко передає слово Ткаленку.

За ним буде Андрій Шкіль.

 

14:05:16

ТКАЛЕНКО О.С.

Олександр Ткаленко, фракція Народного руху України. Шановні колеги, шановні радіослухачі, ми є з вами свідками, коли починається чергова істерія напередодні передвиборчої компанії. І ми є свідками, коли пята колона Мокви, в які б вони одежі не рядилися, якими б гаслами не прикривалися, абсолютно підтримую те, що тільки що сказав Павло Мовчан. За соболями забули про свою Батьківщину.

 Повторюю  ще раз: які б фракції вони б не представляли, сьогодні стоїть питання про нашу незалежність, про розвиток нашої, української держави. Рік тому український народ зробив свій вибір на  парламентських виборах, я впевнений, що український народ підтвердить свій вибір. І я як представник Народного Руху України, який входить в блок „Наша Україна”, впевнений в тому, що ситуація, яка виникла у Верховній Раді буде правильно оцінена нашими виборцями.

Ми з вами стоїмо на рубіконі: куди піде Україна  після березня 2006 року? Я сподіваюся, що вона піде вірним шляхом, шляхом до цивілізації, до європейської цивілізації, стане нарешті гордою, незалежною українською державою. Тому я бажав би, напередодні старого Нового року, всім вам щастя, здоровя і  мудрості для того, щоб ми нарешті з вами заявили про себе як мудра, древня і видатна європейська українська нація. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Андрій Шкіль.

 

14:07:20

ШКІЛЬ А.В.

Шановні залишки народних депутатів, шановні, шановні  народні депутати, які залишилися, які залишилися у залі, погоджуюся. А рештки, які вийшли, то вже така справа.

Я хотів би наголосити на тому, що радіослухачі тут вводяться чітко в оману. Тому що в даній ситуації, коли немає що сказати, то переходять на особистості. Людина, яка втрачає аргументи і інтелектуально обмежена, недалекоглядна, вторинна, вона переходить на особистості. Це говорить, це свідчить про те, що її інтелектуальний рівень нижче того плінтуса, під яким вона живе. Тому я хотів би власне на цьому наголосити. І оце, і коли, розумієте, ви намагаєтеся тут мене перекричати, то добре, що Бог обділив вас, наділив вас голосом, погано, що розумом обділив. Тому я хотів би в даній ситуації, щоб ви поважали принаймні свій статус, якщо не себе.

Тому я хотів би все-таки повернутися до теми, яку я хотів власне підняти. І ваші крики це тільки мене надихають до цього, дякую. Тому, коли ми говоримо про те, що хто кого зрадив. Була підписана угода газова, ця газова маячня, яка поставила крапку на боротьбі України за власне незалежність, енергетичну. І цю крапку було поставлено. І той, хто поставив цю крапку, був відправлений у відставку. І правильно зроблено. Бо ліпше було б відправити у відставку цей уряд, ніж Україну. Бо для нас головне було .........відправляти у відставку уряд, який поставили до влади фракція Регіонів, ось тут, на жаль, відсутні, вони підтвердили, і фракція Литвина, і фракція „Нашої України”. Це ви привели свій уряд до влади, і ви несете за це відповідальність.

Тому... Я не знаю, якщо ви разом з нею їздили, то ви можете це засвідчити. Якщо ти їздив туди, то, будь ласка, засвідчи це. По якому телебаченню? Хіба по вашому... Вона їздила туди для того, щоб зняти кримінальну справу, яка на ній висіла. А кримінальна справа була за неявку у якості свідка. В якості свідка. Тому брехати треба вміло. Якщо не вмієте брехати, то принаймні не беріться за це.

Тому я хотів би звернутися до фракції цього кістеня і плаща, що ви, будь ласка, думайте, перш ніж говорити. Ви не можете узурпувати право на захист України. Ви її вже один раз затоптали і більше вам цього ніхто не дасть. Тому я хочу звернутися до слухачів, не вірте маячні, маячня це ознака хвороби. Ця хвороба з’являється тоді, коли людина розуміє, що вона програла.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, час у на вичерпаний, але дуже просять ще два. І репліки, я пам’ятаю, репліки. Дуже просять Мироненко і. Є Мироненко і підготуватися Кармазіну. І на цьому завершимо.

 

14:10:46

МИРОНЕНКО В.А.

Я записан, посмотри. Фракция Коммунистической партии Украины, Мироненко, Крым, пятый избирательный округ.

Уважаемые соотечественники, выступающие до меня националисты, сторонники Мазепы кляли, как обычно, Москву, а один из них задал вопрос, куда пойдет Украина? Украина, убежден, пойдет не по пути мазепинцев, а по пути Богдана Хмельницкого. И это закономерно. Вспомните, пожалуйста, когда была битва, в которой принимали участие шведы и, можно сказать, русские, украинцы и белорусы вместе, то только жалкая кучка предателей пошла за Мазепой. Точно так же будет и в перспективе. Предатели, мезепинцы, которые правят Украиной с 91 года, уйдут. Они будут отброшены и прокляты народом, потому что они, именно они обеспечили спад экономики в 2 раза, снижение жизненного уровня рядовых граждан в несколько раз.

Эти люди, которые, я убежден и повторяю постоянно это, продались Соединенным Штатам Америки не за 33 серебряника или доллара, а значительно за большую сумму, постоянно клянут ту же Россию и тех же коммунистов, в том числе меня, вот, один из таких предателей, я перечислял тех, кто против Единого экономического пространства, которое необходимо Украине для установления выгодных Украине экономических, торговых связей, роста экономики, повышение жизненного уровня народа, и назвал Ющенко, Тимошенко, Мороза, ну и надо назвать Костенко, Еханурова и других.

Но один из них обиделся, дескать  сказал: не лепится, ложь сказал, этот один из них – Мороз. Разве, когда я продавливал первый проект постановления о Едином экономическом пространстве в 2003 году, эти силы голосовали «за»? Нет, не голосовали – «за».

Разве когда рассматривался Закон ратификационный о необходимости формирования Единого экономического пространства, они голосовали – «за»? Нет, не голосовали они «за».

Разве вчера, когда поставлен был по требованию фракции коммунистов и «Регионов» требование внести в  повестку дня необходимость ускорения создания Единого экономического пространства, эти же силы не проголосовали «за».

Уважаемые соотечественники, я думаю, каждый уже должен  сделать вывод, если мы желаем жить и дальше так, нищенствовать, то будем за  лжецов голосовать, о которых я  только что сказал,  за проамериканских продажных деятелей. А если только желаем жить лучше, то будем поддерживать  те силы, которые за Единое экономическое пространство Украины, России, Белоруссии и Казахстана. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, будь ласка.

 

14:13:59

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Часто запитують: до якого блоку ми відносимося? Ми відносимося до Блоку Юрія Кармазіна.

Шановні народні депутати! Шановний український народе! Передусім дозвольте привітати вас з Різдвом Хрестовим і старим Новим роком, який наступає, і зняти  всі суперечки, які є.

І газова проблема для України вирішиться і все пройде, тому що Україна надзвичайно багата країна, геологічні запаси вугілля більше 120 мільярдів тонн, що в перерахунку на нафту в півтора рази більша, ніж самі крупні запаси нафти, які є на Ближньому Сході. І тому давайте обійдемося без істерик, давайте будемо планувати, як жити далі. І до уряду, який сьогодні ігнорує, якого сьогодні немає, на що я звертаю увагу  Прем’єр-міністра Єханурова, тут мають бути сидіти представники уряду до самого закінчення сесії.

Хочу сказати, що на сьогоднішній день запаси вугілля для підземної газифікації складають більше 14 млрд. тонн і при спалюванні 1 млн. тонн вугілля може бути випрацювані 3-4 млрд. метрів кубічних газу. Затямте собі, запишіть і запишіть, що розтаскування і затоплення шахт - це сьогодні злочинні дії, які багато років продовжувалися, їх треба припинити. Я вам показую, куди треба рухатися, щоб знайти енергетичну залежність… подолати енергетичну залежність і знайти незалежність.

Тепер стосовно того, що ж відбувається зараз, коли уряд почуває себе і деякі міністри понад законом. Є й такі випадки. Я хочу звернутися зараз до Генерального прокурора України, до голови Фонду держмайна, до Головнокомандуючого Збройних сил України Віктора Ющенка.

Ось Наказ міністра оборони України за номером 684 від 14 листопада 2005 року „Про додаткове наділення основними фондами державного підприємства „Інвестжитло”, де під виглядом вирішення житлової  програми знищується військова частина „А0624” Повітряних сил Збройних сил України.

Військове містечко 182, яке розташоване по вулиці Росошанська, 3 в місті Києві, а це аж, шановні, 12 гектарів землі! Бази вимірювальної техніки видів Збройних сил призначені для виконання специфічних, притаманних тільки для свого виду завдань метеорологічного обслуговування, гідроакустика, магнітні вимірювання для Військово-Морських сил, для ракет.

2138 - база вимірювальної техніки Збройних сил виконує роботи по метрологічному обслуговуванню станцій перевірки ракет. Це і ракети „Буг”, „Круг”, „Куб”, „Оса”, „Стріла-1”, „Стріла-10”, „Ігла” військ ППС, військ протиповітряної оборони. Це загроза обороноздатності України. Я прошу скасувати цей наказ, я прошу повернутися до цих військових містечок, в тому числі скасувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, Юрій Анатолійович, треба було з того починати.

Так, будь ласка, всі задоволені, окрім трьох, які просять репліки. Будь ласка, Асадчев - одна хвилина, за ним - Іван Заєць.

 

14:17:40

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Валерій Асадчев, Українська Народна Партія, Український народний блок Костенка і Плюща.

Я варто в репліки просто хочу сказати, шановні друзі, що після помаранчевої революції Українська Народна Партія отримала всього дві посади і в основному, це була посада губернаторів і ми готові сьогодні нести відповідальність по Київській області, по Рівненській області, ми від цього не відмовляємось. Але ви, шановні комуністи, не відмовляйтесь від того, що ви сьогодні керуєте парламентом. Сьогодні веде засідання Адам Іванович Мартинюк, комуніст, що ви сьогодні керуєте парламентом разом з куч містом головним, Литвином. І сьогодні ви керуєте тою більшістю, яка склалася в парламенті ще в 2002 році. Це більшість кучмістів, комуністів і до них примкнула Юлія Тимошенко. Ми були тоді в опозиції і залишились зараз. І давайте будемо коректними, це єдина наша вимога, щоб ви забезпечили права опозиції і несли відповідальністю за всю ситуацію в країні, починаючи з 1 січня 2006 року. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Іван Заєць.

 

14:18:44

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, фракція Української Народної Партії, Український народний блок Костенка і Плюща.

Тут один з виступаючих, від комуністів пан Цибенко заявив, що я сказав неправду, стверджуючи, що фракція КПУ не голосувала за включення до порядку денного питання про обмеження розміру зарплат та пенсій. Я заявляю, що я сказав правду і в підтвердженні наводжу результати вчорашнього голосування. За включення в порядок денний законопроекту 8445-1 в якому якраз і пропонується обмежити розмір зарплат і пенсій комуністи дали нуль голосів як і Народний Блок Литвина, СДПУ(о)  Кравчука, „Єдина Україна” Губського.

Що стосується ліквідації недоторканності депутатів, то хочу повідомити і вас, пане депутате, і всіх громадян про те, що мій законопроект про ліквідацію недоторканності депутатської вже пройшов комітет, і вчора саме фракція КПУ, Партія регіонів, СДПУ(о) зарубала його вихід у Верховну Раду. Так що читайте документи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ще раз.  Соломатін, сядьте, будь ласка,  займіть своє робоче місце, я без вас знаю, що мені робити. Будь ласка, Шурма Ігор репліка одна хвилина. Будь ласка, Шурми мікрофон.

 

14:20:10

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії (об’єднаної), опозиційний блок „Не ТАК!”.

Я не голосував в цьому залі  за Юлію Тимошенко тоді, коли її призначали Прем’єр-міністром, я це робив публічно, озвучивши тут в залі свою позицію, її вмотивував. Але так як поводяться сьогодні колишні соратники-оранжисти зі своєю однодумницею, вам це не робить честі як мінімум як мужчинами, соціал-демократи з жінками так не поступають, ми діємо не так.

А, що стосується тепер політичної сили, яку Ющенко викинув за двері і не дав їм посад. От вони сьогодні відслужили як пси на оранжевих шаликами на Майдані, колись гавкали, а тепер виють. От коли ви говорите про пенсії, то своїм людям, які є при владі, ні яка ви не є опозиція, Жовтяку і Червонію скажіть скільки вони заробляють грошей, а ваш колишній член партії, який перебіг в НСНУ, Кириленко скільки він має заробітної плати. Ви несете відповідальність за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, значить, будемо завершувати. Ще раз нагадую про вчорашнє голосування.

Суть зводиться до того, що 8445 Закон „про обмеження пенсій для високих посадовців державного рівня” був внесений Симоненко і Цибенко. Після цього Кабінет Міністрів схаменувся і почав виправляти помилки піврічної давнини і за номером 8445-1 вніс свій проект. І тому комуністи одностайно голосували за проект 8445 внесений народними депутатами Симоненко і Цибенко відповідно не голосували – за урядові, бо він внесений пізніше, різниця є велика – не треба бути плагіатом.  Це одне.

Друге. Дуже багато сьогодні згадували Голову Верховної Ради. Ми вже з вами домовились, що давайте у відсутність людини не будемо згадувати його прізвище, коли є присутня в залі, давайте вступати в полеміку.

Я можу сказати лише одне. Голова Верховної Ради, як і його Перший заступник виконують волю більшості народних депутатів. Коли у грудні місяці минулого року була воля іншої більшості і незаконно відправляли у відставку попередній уряд Януковича, то ви не кричали, що Литвин чи хтось інший порушує Регламент, бо була воля залу, була необхідна кількість голосів – 226, якщо я не помиляюсь. Коли через рік була воля більшості залу 250 голосів, то тут не Головуючий винен, а винні ті, хто знаходяться при владі, бо так бездарно керуєте.

Але, шановні колеги, сьогоднішнє засідання в тому числі показує, що нам необхідна невеличка перерва і тому ми до вівторка наберемося сил, відзначимо старий новий рік і я бажаю, щоб завтра Василь зайшов у кожну оселю, посипав добром і зерном кожну оселю, щоб були мир і добро. А ми в парламенті розберемось, і у березні народ визначить і поставить нам оцінку.

На все добре. Наступне засідання Верховної Ради ми з вами розпочнемо 17 січня. На цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим.