Засідання N46

Опубліковано 06. 12. 2005

ЗАСІДАННЯ СОРОК ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

6      грудня 2005 року, 12.00 година

Веде засідання  Перший заступник Голови Верховної Ради України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні колеги, гості та запрошені Верховної Ради. Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Будь ласка, ввімкніть систему „Рада”. Реєструємось.

 

12:03:36

В залі зареєструвалося 405 народних депутатів.

Шановні колеги, вам відомо, що відповідно до календарного плану проведення  восьмої сесії Верховної Ради України цього тижня депутати працюють в комітетах, фракціях і групах. Проте, враховуючи ситуацію, яка виникла, а саме, в звязку із виданням Президентом України указу про введення надзвичайного стану в населених пунктах Автономної Республіки Крим, ми, відповідно до статті 85 Конституції, повинні дати згоду на затвердження цього указу і на введення такого надзвичайного стану.

Саме цим і пояснюється необхідність проведення додаткового засідання Верховної Ради України. Вчора зібралася погоджувальна рада керівників депутатських фракцій і груп і ми дійшли висновку про те, щоб сьогодні у  12-ій годині провести таке додаткове засідання.

У розданих матеріалах, які ви одержали при реєстрації ви одержали відповідний указ Президента, відповідні інформації до цього указу та інші необхідні матеріали.

Я хотів би лише зазначити, що напевно у зв’язку з тим, що це надто неординарна ситуація, у зв’язку з тим, що ми практично уперше в історії нашого парламентаризму і в історії розвитку держави зустрілися з подібною ситуацією, коли Президент віддає такий Указ про введення надзвичайного стану, а Верховна Рада відповідно до Конституції повинна затвердити цей указ і прийняти відповідний закон. Не все, так би мови, витримано відповідно до чинного законодавства, відповідно до норм закону.

Тому вчора Голова Верховної Ради звернувся з листом до Президента України з проханням про те, щоб надійшли додаткові матеріали і документи до цього указу відповідно до Закону про надзвичайний стан. А саме, щоб було чітко вказано, на який термін вводиться надзвичайний стан, бо це передбачає саме закон і повинно бути відзначено в указі, на який термін. Або на 30, або на 60 діб відповідно до закону. На всій території – на 30 днів, на окремих територіях – до 60 днів може вводитися такий стан.

Проте, щоб було зазначено, які ж права обмежуються. Бо введення надзвичайного стану передбачає обмеження певних конституційних прав і свобод громадян, і це потрібно, звичайно, передбачити, щоб ми, так би мовити, це підкріпили законом, встановили законом, які ж права, а їх напевно треба обмежити. Я думаю, що треба обмежити право на масові зібрання громадян у зв’язку із такою ситуацією, на пересування, вільне пересування саме цих регіонів населених пунктів, які входять до зони надзвичайного стану, і тому подібне.

Частину уже на це звернення Голови Верховної Ради, зокрема пояснювальне обгрунтування необхідності видання указу, нам надійшло від Секретаріату Президента. І воно сьогодні, я сподіваюся, роздано вам у відповідних матеріалах.

І вважаючи надзвичайність і серйозність ситуації, в якій ми опинилися, і те, що ми маємо зараз розглядати, в  засіданні, в додатковому засіданні Верховної Ради бере участь і Прем’єр-міністр, і практично весь склад Кабінету Міністрів. Тому ми з вами маємо сьогодні розглянути одне питання. Проект Закону „Про затвердження Указу Президента України „Про введення надзвичайного стану в населених пунктах Автономної Республіки Крим”.

Вчора на Погоджувальній раді ми дійшли такого, згоди щодо такого регламенту розгляду цього питання. Пропонується наступний регламент. Ми заслухаємо, так як і визначено це у указі, вірніше, у поданні Президента до Верховної Ради що доповідачем визначено Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Надаємо йому для доповіді 15 хвилин, 15 хвилин відповіді на запитання. Потім послухаємо Міністра агарної політики, для співдоповіді надаємо 10 хвилин і 10 хвилин на відповіді на запитання. Те саме Міністр охорони здоров’я для співдоповіді 10 хвилин, 10 хвилин для відповідей на запитання. І в зв’язку з тим, що Міністр охорони навколишнього природного середовища знаходиться за межами нашої держави, Перший заступник міністра для співдоповіді матиме також 10 хвилин і 10 хвилин відповіді на запитання. Після того протягом, ми надамо можливість від кожної фракції, депутатської групи виступити по одному представнику до 3 хвилин кожному. Після обговорення, відповідно, будемо приймати відповідне рішення. Ось такий пропонується порядок денний і регламент.

Я бачу, є необхідність висловитись. Будь ласка, запишіться з процедури, 5 хвилин.

Так, будь ласка, висвітліть на табло. Ярослав Сухий, будь ласка.

 

12:09:41

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, я вважаю позитивним те, що Верховна Рада України оперативно відгукнулася, ми перервали наші заплановані  заходи, які мали проводитися на округах, комітетах, те, що ми відгукнулися і приїхали сюди. Але я звертаю вашу увагу на видання самого Указу Президента, то він ГАІ розганяє, то він курей лікує. Я думаю, що Секретаріату Президента потрібно якось розібратися з тим, які документи і як вони готують Президенту України.

І потім сьогодні, крім цих людей, які у нас тут є, Адам Іванович, Балога, Поляченко, Баранівський, я думаю, що в першу чергу ми  мали б послухати когось з Міністерства юстиції, які правові наслідки, напередодні парламентських виборів таке рішення буде  мати місце, бо можна післязавтра оголосити і ветеринар  має тут бути. Має оголошено завтра, наприклад в Донецькій області надзвичайний стан, ми вибори не можемо там проводити. Тому нам необхідний сьогодні глибокий  детальний аналіз з тим, щоб ми не спішили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Георгій Буйко.

 

12:10:53

БУЙКО Г.В.

Георгій Буйко, комуністична фракція.

Прошу передати слово Петру Миколайовичу Симоненко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Симоненко.

 

12:11:01

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко.  Шановні колеги! Я хотів би звернутися до вас з проханням, і, якщо буде ваша згода, то підтримати таку пропозицію. Вважав би за потрібне заслухати також і доповідь головного ветеринарного лікаря   Вербицького, який повинен все чітко висловити, сказати відносно того, які заходи вживалися. Мова йде про дуже серйозні  речі і вперше в Україні Президент запропонував ввести надзвичайний стан, тобто ситуація не проста. Сьогодні кури дохнуть, а у нас вже п’ятнадцять років політика геноциду над народом України, проводиться.  І на п’ять мільйонів нас менше стало.

Тому я прошу, давайте ми надамо слово, також і Головному ветеринарному лікарю Вербицькому, щоб він проінформував про реальний стан речей в цих населених пунктах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Василь Надрага.

 

12:12:03

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, Народный блок   Литвина.

Безусловно, тема требует детального изучения во всех составляющих. Поэтому я согласен с  коллегами, которые говорили о том, что нам нужно дать возможность выступить главе Государственного департамента ветеринарной медицины, потому что Вербицкий занимался этой темой, занимается.

И я думаю, что его видение ситуации тоже будет не лишним, не только как человека, но и как должностного лица, и как структуры, которая к большому сожалению сегодня как-то интерпретируется по-своему.  Поэтому я думаю, что мы должны дать слово и получить информацию от департамента ветеринарной медицины.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Микола Катеринчук.

 

12:12:45

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Шановні колеги! Президент України, виходячи з своїх повноважень, вніс пропозицію по введенню надзвичайного стану в деяких населених пунктах Автономної Республіки Крим. Це значить, що надзвичайний стан буде введений в шести пунктах, де вже ситуація вийшла з такого терміну, який …… до вже епізотичного  процесу. Тобто ми вкажемо, що може бути поширена ситуація до епідемії.

Тому абсолютно зрозуміло, що якщо ми з вами, як депутати, стоїмо на захисті здоров’я громадян України, ми маємо якнайшвидше прийняти таке рішення. А заслухання ветеринарного, скажімо, голови  ветеринарної служби України, я думаю, це зайве питання, тому що ви бачите, як це спрацювала ця служба.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Гладій, будь ласка.

 

12:13:49

ГЛАДІЙ М.В.

Шановний Адаме Івановичу! Я прошу передати слово Сасу Сергію Володимировичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Саса Сергія.

 

12:14:01

САС С.В.

Дякую, Михайле Васильовичу.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги!  Справа в тому, що питання про розгляд питань про надзвичайний стан, який  вводиться в Україні розглядається у нас відповідно до глави 9.3. Регламенту Верховної Ради України. І який передбачає, що обговорення проектів закону чи постанови про надзвичайний стан проходить за процедурою встановленою статтею 3.4.1. Регламенту. Ми якусь придумали іншу процедуру, я хотів би на це звернути увагу.

І наступне. Що стосується інформації головного ветеринарного інспектора України. Я думаю це питання і його виступ Верховна Рада повинна заслухати. Тому що нам ці питання коментують хто хоче, міністр агрополітики  і інші посадовці, які до цього відношення не мають… жодного відношення.

І останнє. Я   хотів би, щоб нам би все-таки перед розглядом питання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, дайте можливість завершити.  Сасу мікрофон.

 

12:15:07

САС С.В.

Дякую.  Адам Іванович, я хотів  все-таки вияснити, відповідно до закону стаття 5 частина 4, пропозиції про введення надзвичайного стану вносяться або Кабінетом Міністрів, або Радою національної безпеки Президенту. Я хотів би, щоб нам пояснили хто вніс таку  Президенту пропозицію для того, щоб він підготував такий проект указу.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, шановні колеги, обмінялись ми думками. З приводу пропозицій, тут більшість із тих, хто брав слово із регламентних норм розгляду нашого питання вносили пропозицію про те, щоб ми ще додатково до  переліку тих осіб, які вчора ми визначили на Погоджувальній раді заслухали інформацію і Головного ветеринарного лікаря чи як він там… посада його називається голова Державного департаменту ветеринарної медицини, головний державний  інспектор ветеринарної медицини України Вербицький. Ця пропозиція була, ми її поставимо на голосування.

Були пропозиції інші, що не варто слухати. Ну але знову ж таки, ми визначимося з приводу… це голосування.

І справедливе було зауваження Сергія Саса як представника Регламентного комітету про те, що  Регламент нормує розгляд цього питання.  Але я вам довожу просто до відома думку і пропозиції Погоджувальної ради, як вона визначилася, як її  обговорювати. Що виступлять представники від кожної фракції, депутатських груп. Потім зорієнтуємося і побачимо. Якщо після того, коли виступлять представники кожної фракції і групи, у нас виникне необхідність ще  обговорювати, ми поставимо на голосування сесійної зали і дійдем якогось висновку.

Я ставлю на голосування пропозицію про те,  щоб окрім зазначених осіб, які я перерахував щодо пропозицій Погоджувальної ради, заслухати також і інформацію, або, точніше, співдоповідь  Вербицького – голову Державного  департаменту ветеринарної медицини.  Прошу голосувати, хто за дану пропозицію.

 

12:17:50

За-298

Рішення прийнято.

Я просив би Секретаріат  зараз  звязатися, і поки в нас будуть доповіді і співдоповіді, забезпечити можливість проінформувати Вербицького, щоб він мав…

Є, Вербицький є. Тобто будьте готові.

Шановні колеги, якщо немає заперечень, тоді я зроблю одне оголошення, і приступимо до реалізації.

Я інформую вас відповідно до статей  Регламенту та Закону про статус народного депутата про входження народного депутата Карпова Олександра Миколайовича до депутатської  групи Народного блоку Литвина.

Переходимо до розгляду питання: проект Закону про затвердження  указу  Президента України про введення надзвичайного стану в населених пунктах Автономної Республіки Крим, реєстраційний номер проекту 8534.

Я запрошую до доповіді міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської   катастрофи Балогу Віктора Івановича. Будь ласка, 15 хвилин.

 

БАЛОГА В.І. 

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати, шановний Юрій Іванович!

Я хочу сказати, що вчора під час перебування Президента України у селі Некрасовка абсолютно не було чути не від одного жителя, що не треба вводити надзвичайний стан. Вони вважають, що це міра необхідна і вкрай своєчасна.

Вам відомо, що 3 грудня ветеринарні служби на території Автономної Республіки  Крим, де відбулася масова загибель сільських птахів, виявлено вірус, так званого, пташиного грипу. У вражених районах загинуло близько  2 тисяч голів сільської птиці, зокрема, в селах Некрасівка Совєтського району, Завіт Ленінський та Пушкіне Джанкойського району, Ємільянівка та   Ізобільне Нижньогірського району.

З метою екстреної  ізоляції вражених районів, виключення можливості розповсюдження   хвороби  і якнайшвидша ліквідація  осередків враження, Президент України 3 грудня  поточного року своїм указом  в окремих місцевостях Автономної Республіки Крим  ввів надзвичайний стан. Міра жорстка, але цілком  адекватна ситуації, яка склалася.

Уряд доручив мені представити Верховній Раді Указ Президента України про введення надзвичайного стану у населених пунктах Автономної Республіки Крим і просити затвердити його.

Водночас інформую шановних народних депутатів  України, що 5 грудня до постраждалих  районів здійснив  робочу поїздку Президент України  Віктор Андрійович Ющенко, який безпосередньо  на місці детально ознайомився із заходами, які запроваджені і визначив ряд конкретних завдань щодо зведення нанівець загрози  життю на здоровю населення та   якнайшвидшої ліквідації цієї   надзвичайної ситуації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вікторе Івановичу,    вибачте.

Шановні колеги! Я розумію ваше збудження, хвилювання, надзвичайність ситуації, але дуже просив би трошки тихіше, тому що  не чути доповідача. Ви ж зібралися, і ми зібралися для того, щоб його почути і задати запитання. А ви поки що  обмінюєтеся враженнями. Будь ласка.

 

БАЛОГА В.І.  Дякую. На виконання зазначеного указу  та доручення президента України з 3 грудня по сьогоднішній день здійснено наступні першочергові  заходи. Але, насамперед, доповідаю, що  вчора о 18 годині завершено вилучення та утилізацію враженої птиці у селі Некрасовка Совєтського району. І завтра ця процедура до 18.00  буде завершена у всіх населених пунктах, де  виявлене захворювання на пташиний грип.

Розпорядженням Кабінету Міністрів    України із Державного бюджету України виділено   кошти у сумі 17,5 мільйона гривень, із яких, 15 мільйонів гривень МНС України  для виплати компенсацій  юридичним та фізичним особам за птицю, вилучену  у звязку з виявленням  в Автономній Республіці Крим  випадків захворювання на пташиний грип і для проведення   карантинних заходів.

Два з половиною мільйони гривень  Міністерству охорони здоровя  для закупівлі обладнання, сироваток і дезинфекційних  заходів, спрямованих  на запобігання  поширенню вірусу пташиного грипу.

МНС спільно з  Радою Міністрів Автономної Республіки Крим  створенні Комісії з обліку, вилучення та  утилізації  птиці за їх видами у складі представників  МНС,  районних державних адміністрацій, сільських рад та  громадськості. На комісії покладенні завдання щодо  контролю за визначенням кількості вилученої птиці в сумі компенсації  за знищену птицю, а також за транспортування та безпечну її утилізацію.

З метою недопущення поширення вірусної  інфекції введено карантинні обмеження в радіусі трьох кілометрів  від кожного населеного пункту та визначено зони спостереження в радіусі  десяти кілометрів.

Встановлено 14 карантинних постів. Здійснюється повне вилучення та утилізація шляхом спалювання  всієї сільської птиці у карантинній зоні. Протягом 3 – 5 грудня  з 1885 домогосподарств карантинної зони  вилучено та утилізовано понад 22 тисячі голів сільської птиці.

Проводиться комплекс дезинфекційних, санітарно-епідемічних та протиепізотичних  заходів в осередках захворюванні  птиці. Ведеться санітарна обробка особового складу, які залученні до виконань завдань за призначенням.  На ринках заборонено торгівлю птицею. Проводяться перевірки ринків санітарно-епідеміологічними службами, співробітниками МВС, інспекціями, підрозділами  МНС.

Для вакцинації постраждалого населення  Міністерством охорони здоровя надано 1 тисячу доз вакцини грипу … .

Бригадами  ветеринарної  медицини, санітарно-епідеміологічної служби проведено 1944 подвірних обходів та проведено огляд 3857  чоловік. Під медичним наглядом  знаходиться понад 900 осіб, в тому числі і 150 дітей, які проживають у помешканнях, де зафіксовано загибель птиці. Сьогодні буде повністю завершено подвірний обхід та медичний огляд мешканців усіх уражених населених пунктів.

Хворих з підозрою на зараження пташиним грипом не виявлено. На випадок захворювання населення у районних лікарнях підготовлено до прийому інфекційні стаціонарні пункти на 130 ліжок, в тому числі 60 для дітей.

Міністерство охорони здоровя спільно з МНС видали інструкцію медичним установам та закладам щодо епіднагляду, діагностики, лікування і профілактики пташиного грипу. З населенням проводиться розяснювальна робота щодо безпеки та інформування про заходи, які здійснюються керівництвом держави та Автономної Республіки Крим щодо подолання надзвичайної ситуації.

Керівництво роботами і заходами з протидії пташиного грипу здійснює оперативний штаб, який мені доручено очолювати. У міністерстві в цілодобовому режимі працює оперативна група.

В Автономній Республіці Крим створено резерв сил та засобів для оперативного реагування на випадок ускладнення епізоотичної обстановки. Для проведення заходів в зоні ураження залучено 488 чоловік та 78 одиниць техніки.

З метою запобігання виникненню епізоотичних ускладнень пташиного грипу на територіях, через які пролягають шляхи міграції птиці, головам Донецької, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської обласних адміністрацій доручено вжити заходів, адекватних до ситуації в областях. Фактів масової загибелі свійської птиці на території інших районів Криму не зареєстровано.

Разом з тим, з метою недопущення подальшого виникнення та поширення пташиного грипу у всіх населених пунктах уражених районів, оперативним штабом з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій визначено комплекс запобіжних заходів, в тому числі: перше – Раді Автономної Республіки Крим спільно з Управлінням ветеринарної медицини, територіальними підрозділами МНС та МВС організувати та провести обстеження всіх населених пунктів Совєтського, Нижньогірського та Джанкойського районів щодо активного виявлення хворої та загиблої птиці у приватному та громадському секторах; забезпечити особовий склад, задіяний до виконання завдань за призначенням, засобами індивідуального захисту; продовжити проведення роз’яснювальної  роботи серед мешканців населених пунктів щодо небезпеки поширення та ризику виникнення захворювання на пташиний грип.

У разі виявлення осередків з підозрою  на захворювання, невідкладно вживати комплексні, ветеринарно санітарні та протиепідемічні заходи.

Друге. Міністерству охорони здоров’я та державній   санітарно-епідеміологічній службі  Автономної Республіки Крим, до 15 грудня здійснити стовідсотковий  подвірний обхід і стовідсотковий медичний огляд усіх мешканців населених пунктів Сирецького, Нижньогірського та Джанкойського районів, з метою виявлення серед населення хворих на грип.

Забезпечити проведення екстреної профілактики   грипу та щеплень мешканців населених пунктів, де зафіксовано факти  захворювання та загибелі сільської птиці, а також особового складу,  залученого до виконання завдань за призначенням.

Підготувати госпітальну базу та створити резерв медикаментів і дезинфікуючих заходів на випадок  епідемічних ускладнень з грипом.

На проведення всіх заходів необхідно 15 діб. Своєчасне та адекватне реагування на надзвичайну ситуацію міністерствами, відомствами та керівництвом Ради  Міністрів Автономної Республіки Крим, забезпечує соціальну стабільність та є запорукою успішного виконання завдань.

Ситуація гарантовано контролюється.

Прошу Верховну Раду затвердити Указ Президента України.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віктор Іванович. Будь ласка, запишіться на запитання. Покажіть, будь ласка, на моніторах. 15 хвилин. Людмила Кириченко, будь ласка.

 

12:29:06

КИРИЧЕНКО Л.Ф.

Кириченко, фракция «Регионы Украины», партия «Регионов Украины».

Скажите, пожалуйста, уважаемый Министр.   У нас впервые на Украине такая ситуация, когда наблюдается такой падеж  птицы?

И, ответьте на вопрос,   я думаю, что вы делали уже анализы и у вас есть точные результаты анализов. Какой все-таки грипп, штамм какого гриппа выявлен и  вреден ли этот грипп  для человека. И выявлен ли  штамм гриппа, который влияет на здоровье человека.

Почему? Потому что все средства массовой информации  сегодня говорят о том, что именно выявлен штамп гриппа, который влияет на здоровье человека, которым может заболеть человек. И только в следствие этого, я думаю, Президент сделал этот указ. Однако информация та, которая от медиков поступает, они утверждают, что подобного штампа не выявлено. Ответьте, пожалуйста.

 

БАЛОГА  В.І. Дякую за запитання.

Я не думаю, що є сьогодні розбіжності, тим паче буде проведено аналіз у двох різних лабораторіях в Росії – у Володимирі, а також у Великобританії – це Лондон. І ми чекаємо на результати. Думаю, більш детально на терміни получення аналізів скаже міністр аграрної політики, цю роботу ми проводимо.

І друге. Дійсно, це перший такий указ, де пропонується ввести надзвичайний стан. Я думаю, що те, що введений надзвичайний стан у шести населений пунктах Автономної Республіки Крим, це оправданий крок. Тому що ми оперативно можемо опрацювати всі моменти, пов’язані з нерозповсюдженням пташиного грипу з території цих шести сіл.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Валентин Матвєєв.

 

12:31:06

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую. Фракція комуністів, Матвєєв. Прошу передати слово Соломатіну Юрію Петровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Соломатіна Юрія.

 

12:31:18

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 24 березня 2004 року про затвердження порядку класифікації надзвичайних ситуацій, те, що трапилося в Криму, - це подія регіонального рівня, яка поширилася на території двох або більш районів.

А відповідно до статті 1 Закону України про правовий режим надзвичайного стану, надзвичайний стан – це особливий правовий режим, який може бути тимчасово введений в Україні за умови виникнення надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру не нижче загальнодержавного рівня.

Скажіть будь ласка, що вас спонукало готувати указ Президенту, який не зовсім, будемо говорити, і так кореспондує з цими визначенням. Можливо, щось таке воно.

 

БАЛОГА В.І. Я дякую.

Я зрозумів суть вашого запитання. Я хочу розпочати не з відповіді закону України і статті 1, а хочу сказати, що це проблема не України – це проблема всього світу.

І сьогодні, тобто, вибачаюсь, вчора, до мене звернулось багато громадських організацій і урядових, які діють на території України.

Для прикладу: до мене звернувся Координатор системи ООН в Україні пан Френсіс О’Донелл, який пропонує допомогу, в першу чергу, вакцини для щеплення людей, пропонує допомогу технічну, тому що у нас це вперше і, дай, Бог, щоб це останній раз було.

А, з точки зору, введення указу, я вважаю, що це на стільки проблемне питання, краще сьогодні перегнути палку, ніж завтра будуть проблеми на території всієї України.

Питання сьогодні про те, щоб ми локалізували проблему, яку пов’язано з виникненням грипу на території, дай, Бог, тільки цих 6 населених пунктів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Василь Надрага.

 

12:33:38

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, Народный блок Литвина.

Уважаемый Виктор Иванович, то, что ситуация достаточно сложная и требует оперативного реагирования, я думаю, не у кого в этом зале не вызывает вопросов. Вопросы проявляются в том, так ли мы реагируем, и то ли мы делаем.

Вот из 14 стран, где появлялся птичий грипп, особый режим вводил только Гондурас и Панама – две страны, ни Россия, ни Румыния, которые наши соседи, этого не делали.

Скажите все-таки, в чем есть необходимость именно у нас быть своеобразным региональным исключением на эту тему?

Спасибо.

 

БАЛОГА В.І. Дякую.

Я не думаю, що по класифікації країн, які ви назвали ми можемо характеризувати стан речей в Україні.

І для прикладу в Румунії, знову виявлений в очах пташиного грипу, це говорить тільки про те, що комплекс міроприємств, які проводяться в країні,   дасть можливість жорстко виконувати всі положення, які дадуть можливість нам локалізувати проблему, пов’язану з захворюванням. Не треба сьогодні боятися того, що у нас буде обмеження на пересування або на збори у цих шести населених пунктах. Я не вважаю, що це велика проблема. І тим паче, це максимум 30-40 днів. Але для нас важливо, щоб географія не поширилась пташиного грипу по других населених пунктах. І тому я вважаю, що введення в дію Указу Президента є вкрай потрібна і корисна для всієї України дія.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, будь ласка.

 

12:35:22

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановний пане міністре, я вдячний, що ви вживаєте всі заходи для того, щоб це лихо нікуди не розповсюдилось, але у мене все-таки питання. Скажіть, чи відомо вам, хто в черговий раз підставив Президента і не показав йому статтю 7 Закону „Про надзвичайний стан” де написано, що в законі вказується обов’язково час, з якого вводиться надзвичайний стан і строк на який він вводиться. Адже це все не записано в Указі. І це сьогодні ставить при необхідність депутатів не голосувати за цей закон. Указ має бути скасований, виданий новий наказ. Чи мало ваше міністерство до підготовки такого неохайного юридичного акта, яким виявився Указ Президента. Цей Указ. Я більше того скажу, таких указів дуже багато зараз і всі вони неохайні, на жаль. Що зробиш. Чи мало ваше міністерство до цього підготовки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Іванович, зараз.

Юрій Анатолійович, не сьома, а шоста стаття закону. Будь ласка, давайте відповідь.

 

БАЛОГА В.І. Якраз, Адаме Івановичу, це сьома стаття. Там 30 або 60 днів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ні. У шостій статті переліковується вичерпний перелік, що повинно бути сказано в указі. А в сьомій статті указується термін. А шоста каже, що має передбачати указ, терміни, що обмежується і так далі. А в сьомій іде про те, 30 і 60 днів. Будь ласка.

 

БАЛОГА В.І. Шановні народні депутати. Так, Міністерство з надзвичайних ситуацій готувало цей указ, готували його оперативно, швидко і, мабуть, не врахували всі статті закону, про які ми з вами сьогодні говоримо. Я думаю, що ми дійдемо з вами сьогодні консенсусу і зробимо відповідні пропозиції доповнити… не відміну, а доповнити Указ Президента, пов'язаний з терміном і також доповнити статтю 6, якщо будуть зауваження по указу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Віктор Таран.

 

12:37:54

ТАРАН В.В.

Передайте, будь ласка, Сасу. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Сергія Саса, але все пішло в ефір, що ви говорили, бо ваш мікрофон був ввімкнутий. Будь ласка!

 

12:38:07

САС С.В.

Дякую, Вікторе Васильовичу.

Шановний Адаме Івановичу, шановний доповідачу, я хотів звернути вашу увагу на наступні обставини, що питання боротьби з епізодіями в Україні, регулюються статтею 23 Закону „Про ветеринарну медицину” через державні надзвичайні протиепізоотичні комісії. А надзвичайний стан вводиться в Україні, я цитую статтю 1 закону, коли передбачає надання відповідним органам державної влади та органами місцевого самоврядування, відповідно до цього закону, повноважень необхідних для відвернення загрози та забезпечення безпеки здоров’я людей і тварин.

Я хотів вас запитати, яких повноважень вашому міністерству не вистачало в рамках закону про ветеринарну медицину виконувати ці речі? Чи є в Україні.

 

БАЛОГА В.І. Я вважаю, ще раз повторюсь, ми на цю тему сьогодні з вами говорили. Указ потрібний, краще сьогодні переобрати кількість міроприємств, але наша основна задача, провести міроприємства  сьогодні на території цих трьох районів з метою недопущення його розповсюдження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Мухін.

 

12:39:47

МУХІН В.В.

Мухін, Соціалістична партія.

Люди в Криму кажуть, що падёж птиці був ще приблизно два місяці тому, але заходи почалися тільки зараз, в грудні. Це перше у мене питання – чому так сталося? Інше питання: чи немає такої загрози в інших областях? Мене дуже турбує Запорізька область стосовно цього питання, тому що різні слухи доходять до нас стосовно інших областей. І робите ви якісь заходи з цього приводу, щоб інформація про те, що зараз складається в цих областях швидко до вас доходила? Спасибі.

 

БАЛОГА В.І.  Дякую. 

По першому питанню, яке ви задали, це питання задають і жителі цих населених пунктів: чому два місяці не проводились відповідні роботи? Вчора прокурор Автономної Республіки Крим відкрив кримінальну справу по фактам, викладених жителями цих населених пунктів. Дійсно, це є, але як кваліфікувати і чому цього не було, я вважаю, що ми будемо мати відповідь в найближчий час.

Друге питання, яке ви задали, чи є загроза для інших областей? Так, є загроза і для інших областей. В зв'язку з цим і комісія протиепізотична, і Міністерство аграрної політики проводять цю роботу буквально з вересня-місяця. І ряд заходів Міністерством аграрної політики визначено. Сьогодні, тобто вчора ми звернулися з дорученням до всіх керівників областей, в тому числі і Запорізької, про те, щоб активізувати роботу відносно тієї ситуації, яка склалася у регіоні, і провести ряд міроприємств, пов'язаних з моніторингом і виявленням грипу. Тобто роботи проводяться на території всіх регіонів, в тому числі і Запорізької області.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Ратушний.       

 

12:42:05

РАТУШНИЙ М.Я.

Шановний Віктор Іванович, я  вважаю, що оперативне реагування Міністерства надзвичайних ситуацій і  влади в Україні на  загальну, глобальну проблему, тут як раз плюс вам і органам державної влади. Я вважаю, що ми занадто пізно виявили цю проблему і в цій ситуації краще переграти, ніж недограти.

Але  в мене конкретне питання. Перше, це про то, що пташиний грип є в Україні, занесений перелітними птицями було відомо давно. Чому так пізно, лише після того, як  виявилося масове вимирання домашньої птиці було  прореаговано? Чи хтось понесе за це відповідальність? Раз, і друге,  чи терміну 60 днів, який передбачений законом про надзвичайні стан достатньо для того, щоб локалізувати і нейтралізувати цю проблему і достатньо щоб її вивчити, чи вона не перекинулась на інші регіони: Одещину, Черкащину, де також були і є перельотні птахи?

 

БАЛОГА В.І. Дякую за запитання.

Я вже відповідав, що якщо будуть зауваження з боку правоохоронних структур до виконання своїх функціональних обовязків тих чи інших відповідальних осіб, то само собою, що буде і понесена відповідальність цих людей.

Друге, терміни ми повинні з вами зрозуміти, що якщо стоїть питання про 6 населених пунктів, то 40 дів достатньо. Якщо, не дай бог, у нас знову буде виявлені віруси грипу на інших територіях, прийдеться  знову термін дії указу продовжувати. Тому сьогодні саме основне  - провести комплекс робіт повязаний з профілактикою і моніторингом ситуації на території всієї  Автономної Республіки Крим, а також областей, які я називав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Бауер.

 

12:44:08

БАУЕР М.Й.

Михайло Бауер, Чернівецька область, 204-й  виборчий округ, Народний блок Литвина.

Шановний Вікторе Івановичу, таке питання, ми знали завчасно про імовірність поширення пташиного грипу на Україну, хто, на вашу думку, пропустив промахи, не упередив поширення його? І друге питання, я розумію, що це гуманно компенсувати ту птицю, яка загинула. Але співвідношення коштів далеко не на користь людей. Тобто, я вважаю, що треба значно збільшити суму коштів на придбання медикаментів. А кошти на компенсацію обрахувати у відповідності до кількості птиці, яка є у цьому населеному пункті. Дякую.

 

БАЛОГА В.І.  Дякую за запитання.

Чому ви вважаєте, що не проводилися упереджувальні дії? Я вважаю, що комплекс робіт, які проводив міністр Баранівський, досить потужний. І говорити сьогодні про те, що скільки може бути населених пунктів – шість або десять, або п’ятнадцять – це також говорить про те, що Міністерство аграрної політики цією роботою системно займалося буквально останні три місяці.

І говорити сьогодні про кошти – чи 15 мільйонів, чи 20, чи 30, я вважаю, що це не основне. Основне у нас сьогодні – локалізувати розповсюдження пташиного грипу на території і Автономної Республіки Крим, і територій областей, які прилеглі до півострова.

Тому, якщо постане питання про виділення додаткових коштів, то ми з вами змусимо приймати рішення про виділення додатково тих чи інших сум. Але сьогодні це є не основне.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Вікторе Івановичу. Сідайте, будь ласка. До співдоповіді запрошується міністр аграрної політики Баранівський Олександр Петрович. Будь ласка.

Будь ласка, 10 хвилин і 10 – відповіді на запитання.

 

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую. Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, шановні члени уряду.

Як відомо, уперше про виявлення пташиного грипу поблизу кордонів України стало відомо дев’ятого жовтня цього року, коли трупи свійських качок в одному із сіл повіту .............. Республіки Румунія дали  позитивний результат на небезпечний вірус. Цей населений пункт знаходиться за 10 кілометрів від кордону з Кілією Одеської області. Саме цього дня Міністерством аграрної політики було налагоджено контакт з Міністерством сільського господарства, лісів та розвитку Румунії.

Ми отримували постійну інформацію про те як просуваються справи у сусідів, як локалізується зараження вірусом. Коли в понеділок 17 жовтня стало зрозуміло, що йдеться, якраз, про найнебезпечнішу форму високопатогенного грипу H5N1, яка призвела до смерті людей в Азії, я з групою фахівців виїхав до Румунії, щоб ознайомитись з ситуацією на місці. 17 жовтня в повітовому місті Сучава за 45 кілометрів від кордону з Чернівецькою областю відбулася зустріч така з міністром Румунії, Молдови та спеціалістами трьох країн.

Румунський міністр поінформував і явно продемонстрував щодо стану справ з виявлення пташиного грипу в їх країні і як здійснюються заходи по локалізації. Після цього, я повторюю, 17 числа, це було в Румунії, 20 жовтня цього року міністерством разом з іншими відомствами, міністерствами в Одесі було зібрано нараду, на якій було присутні близько 750 людей. Це були спеціалісти Міністерства аграрної політики, охорони здоров’я, внутрішніх справ, Міністерства з надзвичайних ситуацій, Міністерства охорони навколишнього природного середовища, представники митної, прикордонної служби, Держкомлісу, керівники Українського товариства мисливців і рибалок, Укркоопспілки, Держрибінспекції, представники громадських організацій. Тут були представники центральних регіональних органів влади.

За допомогою слайдів, кінозасобів було продемонстровано ознаки хвороби високопатогенного грипу. Фахівці, науковці України та Молдови дохідливо розповіли, які заходи потрібно вживати для того, щоб  мінімізувати можливе проникнення хвороби.

Виступаючи на цій нараді, я намагався передати присутнім тривогу, яку привіз із Румунії, де довелося побачити черги в аптеках за вакциною проти грипу, жорсткі кордони силових структур, які опоясали вогнища, бо виявлено вірусу в кількох радіусах. Усе це, до речі, я виклав в доповідних записках на той час і прем’єр-міністру, і Президенту. Гадаю, що нам вдалося загострити увагу на необхідності концентрації зусиль представників центральних і регіональних органів влади незалежно від відомчої приналежності.

Якраз напередодні наради в Одесі 19 жовтня Президент України видав указ „Про  невідкладні заходи щодо запобіганню і занесенню, і поширенню високопатогенного грипу птиці та  мінімізації наслідків.

На нараді в Одесі були вироблені і затверджені  заходи по недопущенню епідемії, широко розтиражовані в засобах масової інформації. Суть зводилася до роз’яснення суті хвороби, попередження випадків захворювання птахів. На основі цих документів проводилися робочі заходи в областях і районах, їх використали птахівники України, які  активно включилися в боротьбу, щоб якнайефективніше вжити заходів щодо запобіганню занесення вірусу.

Всі спеціалізовані птахопідприємства були переведено на більш жорсткі закритий режим роботи. Указ Президента від 19 жовтня дав змогу сконцентрувати увагу суспільства на ускладненні епізотичної ситуації у світі і відповідних заходів, які необхідно провести в Україні.

На виконання указу була проведена досить широка робота. Перебуваючи на нараді в Одесі, попросив я у керівників обласного управління охорони здоров’я  привити мені, зробити відповідне щеплення проти грипу, але вони заявили, що з вакциною… у нас вона практично відсутня.

Маю сказати, що Міністерство охорони здоров’я тут же належно відреагувало на це, і ситуацію було негайно виправлено. Був виданий с спільний наказ Міністерства аграрної політики і Міністерства охорони здоров’я  щодо боротьби з пташиним  грипом і насамперед у зоні виявлення лиха в Придунаї.

Мінпромполітики і Мінохорони здоров’я здійснювали постійний моніторинг епідемічної та епізотичної ситуації на захворювання, як на території України, так і  в ближніх наших сусідів, відслідковували міграцію диких птахів. Вдалося добитися виконання міроприємств, які були розписані у відповідних наших інструктивних матеріалах та указів Президента.

Було обладнано в  усіх пунктах пропуску через кордони, в першу чергу з Румунією та Молдовою та в морських портах постійно діючі дезінфекційні бар’єри. Заборонено ввезення в Україну тварин та  продукції сировини тваринного походження з країн, в яких ця хвороба була зареєстрована. З Держкомлісгоспом вдалося узгодити пропозиції щодо заборони полювання на дику пернату птицю в загрозливих зонах. Спільно з Держмедслужбою та  Держкордоном було організовано недопущення при перетині Державного кордону ввезення громадянами України, іноземцями та особами без громадянства продукції тваринного походження для власного споживання, яка може бути фактором ризику.

Разом з Держмедслужбою, адміністрацією Держкордону, Мінтрансзв’язку   і Мінфіном вдалося забезпечити пункти ………. на державному кордоні, який визначений для вантажів підконтрольній службі ветмедицині спеціальним обладнанням. В зв’язку з виникненням високопатогенного грипу в Румунії, Греції, Туреччині в Російській Федерації було визнано загрозливими зонами Автономну Республіку Крим, Вінницьку, Закарпатську, Івано-франківську, Одеську, Миколаївську, Херсонську області. В цих зонах посилено державний контроль, нагляд за господарствами всіх форм власності.

Мали місце організація санітарних  пропускників з термометрією працівників птахогосподарств усіх форм власності. Служби відповідні організували огляд та дезинфекцію всіх транспортних засобів, які перевозять транспортні вантажі з Румунії, Молдови, Туреччини та Росії. Здійснюються додаткові моніторинги, дослідження всіх видів птиці, як дикої так і свійської. Особлива увага приділяється роботі підрозділів прикордонної служби, держмедслужби по недопущенню ввезення на митну територію контрабандного м’яса, сировини і продукції тваринного походження.

Можна сказати, що спеціалізовані птахівничі підприємства в закритому режимі всі працюють. І це дало змогу унеможливити потрапляння вірусу на ці території. Надіюся і надалі вдасться вберегти їх  від цієї хвороби.

Активна робота проводилась роз’яснювальна серед населення. Практично в кожній з областей випущено десятки яскравих агітаційно-роз’яснювальних плакатів тиражем більше мільйона екземплярів щодо запобігання уникнення зараження, що необхідно робити у випадку появи ознак захворювання птиці.

Через місцеві засоби масової інформації, прес-конференції, в плакатах, листівках, повідомлялися контактні телефонів штабів на випадок підозри на хворобу. Тут же повідомляли власників індивідуальних господарств громадян, стосовно обмеження контакту свійської птиці і з дикою перелітною.

Можна сказати, що вдалося дотриматися заборони в 15-кілометровій зоні від державного кордону з країнами, де встановлено захворювання, торгівлю на ринках живою птицею на свинями, сировиною з продукцією птахівництва.

І з виникненням вогнища в Криму міністерством вживаються додаткові заходи щодо контролю над ситуацією. Створено оперативний штаб, який очолює один із заступників міністра, працюють штаби в областях і районах, організовано гарячі лінії, біля апарату цілодобово чергують фахівці. Маю сказати, що лише за одну добу тільки першого існування такої лінії, нею скористалися   більше 70 громадян.

Хочу сказати багато сьогодні йде інформації досить такої провокативної, коли нам телефонують - щось вияснили, виїжджають фахівці – там нічого немає і не можемо найти тих, хто й телефонував.

Вчора  відбулася поїздка Президента України Віктора Ющенка в зону виявлення пташиного грипу в ряді населених пунктів Автономної Республіки Крим.  Треба сказати, що люди Присивашшя спокійно, з розумінням ставляться до ситуації, яка склалася в їх регіоні.  Про  всі зрозумілі розмови, які відбулися з селянами щодо вирішення питань, які вирішуються щодо негайної компенсації вимушеного забою птиці вселяють віру  людей в те, що  держава не залишить їх віч-на-віч  з бідою, що всі ми разом зможемо перебороти біду. Ще більшого оптимізму надало селянам вчора прийняте рішення щодо забезпечення їх після зняття карантинних мір відповідною… молодняком відповідної птиці, яка сьогодні знищується, згідно карантинних мір. Хочу зауважити, 190 мільйонів птиці є в Україні. Це 2-місячний запас м`яса для споживання населення України і тому міри можливо вони в чомусь і жорсткі, можливо вони ну сприймаються боляче і в тому числі шановними народними депутатами, але, на наш погляд, це міра вимушена, і вона недовготривала і, дай Боже, щоб нам цей… цього захворювання не допустити на більш широкі території України.  Дякую за увагу.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Олександре Петровичу. Будь ласка, запишіться на запитання. Покажіть на моніторах. 10 хвилин. Ярослав Сухий, прошу.

 

12:56:12

СУХИЙ Я.М.

Ярослав Сухий, „Регіони України”, Запоріжжя.

Шановний  Олександре Петровичу та інші любі друзі Ющенка! Вже сам факт того, що  ми сьогодні в авральному режимі обговорюємо це питання, яке обумовлене виданням Указу Президента України, як завжди з порушенням юридичних норм, говорить про одне – глибока системна криза влади, про яку давно попереджали „Регіони України” має місце. На підтвердження  моїх слів я вам хочу сказати, що ми тут в цьому залі через місяць-два будемо приймати рішення про надзвичайний стан в зв`язку з тим, що  на нас насувається нова біда  - холод. Через штучно створювану цим же урядом помаранчевим  газової кризи.

А до вас таке запитання: скажіть, будь ласка, а якби Ющенко не приїхав у Крим в село Некрасовку разом з Балогою, чи були… від вас виходили б якісь пропозиції при надзвичайний стан, чи про санітарний кордон? Чи ви всі жили, сиділи, чекали, поки Президент прийде в Крим і з умним виглядом прийме рішення, вводити надзвичайний стан?

 

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.  Я вам дякую за запитання.

Я, шановні народні депутати, вас інформував, що ніхто не чекав приїзду Президента, а які заходи вживалися міністерством і іншими  відомствами щодо недопущення цього захворювання.

Президент України вчора приїхав, можна сказати, більше з інспекційною поїздкою і, мабуть, більше познайомитися на місці з ситуацією, яка є, і щоб, відповідно, зустрітися із жителями цих населених пунктів, що він вчора і зробив.

Міністерство ж аграрної політики, інші  міністерства і відомства, про доповідав і колега Балога, не чекали, поки в нас появиться грип.

Можливо, сьогодні, давайте, шановні друзі, скажемо так, що ті заходи, які вжиті, вони сьогодні мінімізували на сьогодні ситуацію по пташиному грипу.

А якби не було це зроблено, якби ми не інформували людей, якби, відповідно, не була придана гострота цьому питанню, ви вже сьогодні сказали б, а чому тоді нічого не робили?

Тобто, заходи були широкі вжиті, і ціль була їх єдина. Незалежно від політичних поглядів, хто як любить Президента, уберегти наших людей, уберегти від цієї страшної хвороби.

Справа в тому, що 56 осіб загинуло від цього захворювання в світі. Ну, ми можемо  сказати, що в автомобільних катастрофах гине більше, але ніхто не знає, які можуть бути  надалі наслідки. Тому ми працювали і намагались працювати добросовісно, хоча, звичайно, нас можна критикувати і знайти деякі моменти, де не все зроблено.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгій Пономаренко.

 

12:58:59

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Горгій Пономаренко, фракція комуністів.

Олександр Петрович, 6 днів тому, доповідаючи в цьому залі вето на закон лідера комуністів Симоненка про мораторій на ввезення мяса птиці у зв'язку з  пташиним грипом, ви говорили, що в Україні  такого бути не може. І обосновуючи це вето, ви казали, що це не для України., а 200 тонн пташиного мяса, тисяч тонн пташиного мяса, що ми по імпорту завозимо, це благо для України. Так не вважаєте ви сьогодні,  що от той закон Петра Симоненка  про мораторій треба вводити  негайно?

 

БАРАНІВСЬКИЙ   О.П.  Я дякую вам за запитання.

Я не говорив, доповідаючи з трибуни,  що у нас неможлива поява цього вірусу. Ми ніхто не застрахований. Зараз на озері  Сиваш зимує і перепочинок проводять мільйони  пернатої птиці. І контакт свійської птиці (на жаль,   населення не все нас послухалося) був із дикою, і фахівці доказують те, що  якраз воно звідти все появилося.

Що стосується заборони ввезення мяса.  У нас на момент  і сьогодні у тих країнах, де є поява зафіксована пташиного грипу,  скрізь сьогодні прийняті заборонні міри про недопущення  мяса на територію України.

Разом з тим із тих країн, де його немає,  воно відповідно ввозиться. І ви добре знаєте, що   у минулому році було ввезено 300 тисяч тонн, зараз ввезено в межах 40 тисяч тонн, менше. І є інша причина, що, якщо   ще на сьогодні ми не маємо  свого  достатньо виробництва   мяса, якщо його таким чином заборонити,  то ми  знаємо, що завтра виникне на ринках, і як до цього віднесуться люди. Тобто, стоїть  питання: мясо потрібно, але воно потрібно було   убезпечене  від будь-якого захворювання.

Разом з тим  про закон, який ви говорите, він не захищав наш ринок    від молодняка птиці, від циплят, яйце завозилося і таке інше. Він  не давав гарантії нам, що  це вже не допустить. І тому інші міри, які були вжиті, вони  давали відповідно  гарантію у тому, що люди отримають   безпечне мясо. Тому з цього приводу  і були наші викладені аргументи. Я дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  Ваисль Надрага.

 

13:01:34

НАДРАГА В.І.

Уважаемый Александр Петрович! Вы абсолютно   правильно ставите вопрос о том, что нужно   сказать кто что сделал или кто чего не сделал, и в том числе  сделал на упреждение или не сделал на упреждение.

Я хочу привести пример. Официальные информационные агентства  сообщили 20 октября  еще, полтора месяца назад. 15 миллионов гривен просил  глава  госдепартаменту ветеринарной медицины  Петр Вербицкий на проведение вакцинации против птичьего гриппа. Однако Министр  аграрной политики Александр Баранивский  не дал хода  этой инициативе.  По его сведениям  такой вакцины не существует и ветдепартамент выбивает деньги  для собственных целей.

Прокомментируйте, пожалуйста. Спасибо.

 

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.  Я вам дякую за запитання.

Дійсно, на жаль, на сьогодні в світі немає вакцини від пташиного  грипу, щоб можна було зробити щеплення  птиці і ми вже гарантовані від цього вірусу. Така сьогодні правда. Такого вірусу немає.  І візьміть інше. Вибачте, вірус є – немає вакцини, вибачте.  Так, я оговорився. Такої  вакцини немає.

190 мільйонів птиці сьогодні  в Україні , ви зрозумійте, якби була ця вакцина, які це треба кошти і таке інше. Ну немає такої вакцини!  Всі розвинуті країни, які мають цю ж проблему, ну не всі, а ті хто мають  цю проблему вони також щеплення не роблять.

Є питання в іншому. Що щеплення людей від звичайного грипу підвищує їхній імунітет    до захворювання  і  стоїть питання через охорону здоровя міністерства провести щеплення людей. Чим займається і сьогодні міністерство охорони здоровя. А позиція була і відома, коли спеціалістами виявили, і зокрема,   за кордоном зустрічаються зі спеціалістами Румунії, Молдови, спілкуються з іншими країнами  нема такої вакцини, то як я міг вимагати кошти на вакцину, якої немає, дійсно, в природі.

Дякую за запитання.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Кармазін, будь ласка.

 

13:03:35

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія  захисників Вітчизни.

Скажіть, будь ласка,  пане міністре,  як ви думаєте виходити з цієї ситуації, яка передбачена зараз у цій колізії, які  в світлі юридичної неохайності при підготовці указу? Це перше питання.

Друге. Чи можливо зараз  звернутись до Президента, що він поки до закінчення  засідання  видав доповнення, які  були б відповідали закону. До мене зверталися спеціалісти з питань ветеринарії і говорили про те, що Україна проігнорувала  у листопаді роботу міжнародної конференції  з проблем боротьби  з пташиним грипом у місті Женеві. І це якраз в той час, коли в нас біля території  Одещини зайшли на території Румунії оцих птахів, тобто в безпосередній близькості від нас. Це було якось сприйнято неадекватно нашою спільнотою. І я хотів би запитати: чи відомо це було в міністерстві, чи хтось блокував із міністерства, щоб виїжджала група туди, в Женеву, для цієї співпраці?

 

БАРАНІВСЬКИЙ О.П. Дякую за питання.

Я хочу вам сказати наступне, що стосується юридичних, можливо, якихось неточностей. Ну, ви як фаховий, досвідчений юрист, можливо, ви знайшли в указі якісь, ну, прикрі там, можливо, щось не так виписано, як ви бачите як юрист. Ну, ми будемо вдячні, якщо ви внесете якусь поправку, якщо там є ця помилка, щоб її виправити.

Але, на мій погляд, в даному випадку нам треба було б дивитися все-таки у суть, на що направлений відповідний цей документ. Він направлений, в першу чергу, на те, щоб обезопасити наше населення. Тут я не бачу якоїсь політики чи, скажімо, що хтось там допустив прикру помилку свідомо чи ще щось. Якщо там є якась помилка, давайте ми її разом з вами виправимо.

Щодо участі України у різних міжнародних заходах. Я скажу, шановні друзі, що ми приймаємо участь у міжнародних заходах. Але їх стільки буває різних, цих заходів, що в нас і з фінансуванням проблеми, коли відїздити, і не завжди є ясність, куди їхати, а куди – не їхати. У мене також буває, коли мене в один день – і кажуть десь їхати туди чи інакше. А ще й депутати як дивляться на поїздки за кордон, давайте будемо говорити. Тому максимально, де можливо приймати участь у будь-яких заходах, у тому числі спеціалістами ветеринарної служби, ми можемо надати довідку, скільки виїздили за кордон які наші служби, ви побачите, що спілкування з міжнародною спільнотою, в тому числі і по пташиному грипу, проходить досить ефективно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Сас, будь ласка.

 

13:06:34

САС С.В.

Дякую.  Шановний пане міністре, у мене до вас таке питання. Учора від сказу в Кіровоградській області померла людина. З цієї трибуни звучало на слуханнях по туберкульозу, що кожного дня в Україні помирає 22 чоловіки від туберкульозу і не вводиться надзвичайного стану.

Сьогодні з засобів масової інформації стало відомо, що  із патматеріалу виділено тільки  геном грипу H-5  і не виділено геном N-1, який  небезпечний для людей.

Я хотів би все-таки уточнити, чому Україна, єдина країна з усіх країн, яка постраждала, і вже сьогодні   це очевидно, від грипу, вводить надзвичайний стан.   Ні в Південно-Східній Азії, ні в Росії, ні  в Угорщині, ні в Румунії, ні в інших країнах, до цього не додумалися. Чи не здається вам, що треба поставити ще по узбережжю Сивашу зенітні батареї, щоб птахів відстрілювати і повний абсурд буде забезпечений.  Дякую.

 

БАРАНІВСЬКИЙ О.П. Я дякую вам.  На рахунок  відстрілювання птахів, там навпаки заборонили полювання. Бо ви добре знаєте, як спеціаліст, що постріл  лякає птицю і вона інфекцію може перенести тоді на велику відстань. Тому, навпаки, це заборонено.

Що стосується того, що помирають люди від туберкульозу і  помирають люди від сказу, і таке інше. Так, звичайно,   це наша трагедія. Але сьогодні міжнародна спільнота, ви знаєте, яку придає увагу захворюванню якраз на пташиний грип і вони це пов’язують з епідемією, яка ще достатньо не вивчена. І, скажімо, перебуваючи в тій же Румунії, там також були вжиті ще більш жорсткі міри, ніж у нас.

І, скажімо,  є інші питання. Як перевірити автомобіль, який виїздить з відповідного населеного пункту, не маючи на те повноважень, і на вилучення тієї, чи   іншої продукції, яку він везе.

Я ще раз хочу підкреслити – це не направлено на  якесь погіршення, а це направлено на те, щоб убезпечити максимально наше населення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Олександре Петровичу, сідайте, будь ласка. До співдоповіді запрошується  Міністр охорони здоров’я Поляченко Юрій Володимирович. Будь ласка, Юрій Володимирович, у вас 10 хвилин на доповідь і 10 хвилин на відповіді та запитання.

 

ПОЛЯЧЕНКО Ю.В. 

Шановний Адаме Івановичу, шановний пане прем’єр-міністре, шановні колеги, шановні народні депутати. Медичний ракурс в історію. В 1997 році перший підтверджений випадок зараження людей пташиним грипом в Гонконгє. Тоді штамом H5N1 викликав тяжкий грип у вісімнадцяти осіб, з яких шість померло. Інфікування сімнадцяти у випадках відбулось на пташиних ринках, у одному випадку – на пташиній фермі. Захворювання були викликані тим же штамом, що і серед популяції домашніх птахів.

Експерти ВОЗ схиляються до думки, що введення режиму надзвичайного стану, карантин і швидке знищення хворої птиці в Гонконгу попередила епідемію серед людей.

На думку медиків, введення надзвичайного стану зі всіма його епідемічними складовими є єдино правильним заходом для локалізації інфекції та попередження подальшого захворювання і поширення. Ця стратегія дозволяє зменшити інтенсивність епізодів та знизити ступінь контакту людей з джерелом інфекції.

Медики завжди стояли на стороні думки, що краще попередити, ніж потім лікувати.

І тепер щодо безпосередньо медико-санітарних дій в Криму. 2 грудня о 19.00 ми отримали оперативну інформацію від Міністерства охорони здоров’я Криму про зафіксовані факти масового захворювання і загибелі домашньої птиці у господарствах селищ Рясне, Ємельянівка Нижньогірського району, Некрасовка Советського району. З метою з’ясування ситуації в Криму терміново було відрядження заступника Головного Державного санітарного лікаря України.

Після наради у керівництва держави та підписання Президентом указу про надзвичайний стан при МОЗ України було створено оперативний штаб та профільну комісію епідмоніторингу та клінічного спостереження. Оперативний штаб зараз працює в режимі цілодобового чергування з метою збору, узагальнення оперативної інформації, яка надходить цілодобово.

Міністерство сьогодні, згідно рекомендації ВОЗ, після отримання інформації щодо виявлення вірусу грипу Н5 проводить у вище названих селах подвірні обходи. Для цього створені бригади, до складу яких входять медичні працівники та фахівці санепідслужби. На сьогодні таких бригад працює 26. Ними проводяться подвірні обходи, опитування населення та виявлення осіб з проявами грипу та гострих респіраторних інфекцій. Впродовж 3-5 грудня було проведено 5 з половиною тисяч подвірних обходів. Це 100 відсотків охоплення жителів садиб.

За весь час зареєстровано 11 хворих на гостре респіраторне захворювання, з них 5 дітей. Такий рівень захворюваності не перевищує норми сезонних показників, а на сьогодні він нижче ніж аналогічний показник минулого року.

Ми підтверджуємо, що під медичним наглядом зараз знаходиться 901 особа, з них 150 дітей – це люди, які проживають в садибах, де зафіксована загибелі птахів.

Міністерство уже сьогодні збільшує кількість бригад для проведення подвірних обходів по всій території вздовж узбережжя озера Сиваш, де можуть бути місця локалізації диких перелітних птахів з метою виявлення можливих вогнищ інфікування  домашньої птиці.

Подвірні обходи цієї території розпочались вже сьогодні. Приведена в  готовність госпітальна база, яка сьогодні забезпечена в повному обсязі антибіотиками, гормонами, трансфузійними розчинами, противірусними препаратами.

Шановні народні депутати, широке поширення збудника інфекції серед птахів збільшує ймовірність передачі його людям.

Вчені передбачають, що люди, які одночасно інфіковані грипом людини і пташиного грипу можуть стати так званим резервуаром для змішування вірусів у результаті чого може з’явитися новий підтип з достатньою кількістю людських генів, який буде легко передаватися від людини до людини. Це у подальшому може привести до виникнення пандемії.

Особи, які контактують та знищують хворих птахів повинні бути вакцинованими проти звичайного людського грипу. Це робиться для зменшення ймовірності мутації курячого грипу і грипу людини.

Єдиним шляхом в імунопрофілактиці є щеплення населення проти грипу. МОЗ вже проводить таку вакцинацію населення вакциною „гриппол”, це Російська Федерація.

В першу чергу, проводиться вакцинація жителів села Некрасівка, де саме і почалося масове захворювання та загибель птахів і, де на сьогоднішній день найбільша кількість населення, котре могло перебувати у безпосередньому контакті з хворими птахами.

Для проведення заходів щодо вакцинації створили 29 бригад, щеплено протягом трьох днів 1144 особи.

Ми сьогодні очікуємо, що 50 тисяч доз вакцин „інфлуваку”, це Нідерланди, поступить вже сьогодні, може, завтра.

Протягом 5-8 грудня буде проведено 100 відсотків вакцинації жителів всіх 5 сіл, окрім осіб, котрі безпосередньо контактували з хворою птицею.

За рекомендацією фахівців цим людям вакцинацію буде проведено через два тижні. В подальшому ми проводимо імунопрофілактику населення сіл, котре територіально прилягає до вищесказаних територій та інших прилеглих пунктів. Також буде проведено вакцинацію осіб, котрі входять до контингентів ризику по всій території України. Це в першу чергу працівники, котрі зайняті в птахівництві, лікарі, фахівці Міністерства з надзвичайних ситуацій та інше.

В осередках інфекції з профілактикою ми сьогодні застосовуємо противірусні препарати. Це амізон, арбідол, ремантадин та анаферон. Для населення готуються соціальні пакети, до складу яких входять вітаміни,  імуномодулятори, при потребі дитячого харчування, противірусні препарати та засоби медичного призначення. Наявність ліків в регіоні, це постійний запас в закладі охорони здоров’я Криму.

Далі. Для забезпечення надання медичної допомоги в населених пунктах, що ввійшли в зону надзвичайної ситуації ми виділили комплекти необхідного медичного обладнання для двох сільських амбулаторій та двох ФАПів. Завтра це обладнання поступить у місця призначення.

І на останнє, шановні народні депутати, шановні колеги, введення надзвичайного стану на думку лікарів, протиепідемічні заходи та імунопрофілактика є обґрунтованими кроками для зменшення ризиків поширення інфекції серед птахів та можливого переходу вірусу у популяцію людей.

Ми також сьогодні вдячні міжнародним організаціям, які направляють на ім’я Міністерства охорони здоров’я листи з пропозиціями надати противірусні препарати, імуномодулятори та необхідні вироби медичного призначення. Медики сьогодні виконують всі необхідні профілактичні заходи для забезпечення необхідного сан…благополуччя населення і моніторингу за можливим розвитком подій.

Ми вам дякуємо за увагу. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Будь ласка, запишіться на запитання.

Тарас Чорновіл.

 

13:16:25

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний пане міністре, скажіть, ради бога, чи всі ті заходи, про які ви говорите, прекрасні і правильні заходи потрібно для них обов’язково режим надзвичайного стану. Чи недостатньо карантинних дій. Це є по-перше.

По-друге, чи можете ви гарантувати, що оголосивши надзвичайний стан саме на цій вузькій території, ви уникнете спалахів, які не пов’язані абсолютно вже з цими територіям на будь-яких інших територіях.

Третє. Чи не вважаєте ви, що взагалі повне безглуздя оголошувати надзвичайний стан на тих вузьких територіях, де вже відбулися такі профілактичні дії, що саме там, як ви сказали, рівень захворюваності набагато менший? Очевидно, це запитання не зовсім до вас, але чи не припускаєте ви, що за цим всім стоїть елементарно один політичний момент, згідно з яким на тих територіях, де надзвичайний стан вводиться, фактично припиняється проведення виборів. І чи це не є, я думаю, що це риторичне питання, але чи це не є фактично відпрацьовкою сценарію для України на виборчий період?

 

ПОЛЯЧЕНКО Ю.В. Дякую. Шановний пане депутате, я вже сказав у своїй доповіді, що медики сьогодні підтверджують необхідність введення такого стану. Для нас, для медиків, локалізація інфекцій, локалізація цього очага це принципове питання. І ті заходи, які зараз вживаються нашими колегами і нами разом, ми вважаємо повністю адекватними тій ситуації, яка зараз.

Інше питання, наскільки термін дії цього надзвичайного стану потрібен в тому режимі, який сьогодні існує, тобто йде питання чи сорок днів, чи менше. Сьогодні ми говоримо, що ми не тільки забезпечуємо профілактичними заходами і пасивною активною імунопрофілактикою тільки цих п’ять сіл, ми виходимо за рамки цієї території і проходимо вдовж Сиваша.

Що стосується питання риторичного, як ви кажете, ви знаєте, сьогодні спілкуючись з населенням цих районів, вони самі просять, щоб сьогодні був цей надзвичайний стан. Для медиків зрозуміла позиція абсолютно, ми підтверджуємо це. Я дякую за розуміння.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Соломатін.

 

13:18:38

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую. Шановний Юрію Володимировичу, ви мені поясніть, будь ласка, з тим щоб я зрозумів і звичайний наш радіослухач, і телеглядач зрозумів, чим пташиний грип більш небезпечний в порівнянні із звичайним грипом? І до цього  наведіть, будь ласка, таку статистику, скільки в Україні за рахунок звичайного грипу щорічно уходить з життя (грип або ускладнення виду грипу), уходить з життя людей за рахунок звичайного грипу і скільки так само уходить з життя за рахунок пташиного грипу? Чи не є та небезпека, про котру дуже багато говориться, вона в певній мірі вигаданою? Дякую. 

 

ПОЛЯЧЕНКО Ю.В. Дякую. 

Ми говоримо зараз тільки за профілактику, щоб не було, не дай Боже, цієї біди, що сталася в Гонконгу і в інших країнах світу. Ми сьогодні говоримо про те, що, на жаль, сьогодні в світі немає остаточних даних щодо можливості розвитку пандемії при мутації двох типів вірусів – людського і пташиного. Ми говоримо тільки, як перспективу можливого варіанту мутації цих генів.

Для цього ми сьогодні робимо тільки те, що нам рекомендують світові фахівці і наші наукові. Ми сьогодні говоримо про імунопрофілактику, вона, на нашу думку, не дасть можливість мутації оцих двох генів, і тоді виникне питання пандемії. Звичайно, сьогодні ваше питання актуальне щодо звичайного нашого людського грипу. Ми не можемо порівнювати ці категорії, медики, бо категорії ми не можемо порівнювати з точки зору науки. Але не дай Боже, якщо виникне якась надзвичайна ситуація при мутації генів, тоді вже буде зовсім інші міри і лікування, і профілактика. Ми говоримо тільки про те, що ми локалізуємо процес і надаємо можливості, можливості мутації цих двох генів. Я дякую за розуміння.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Василь Надрага, будь ласка.

 

13:20:44

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, Народный блок Литвина.

Скажите, пожалуйста, вопрос следующего порядка. Я знаю, что готовился проект постановления Кабинета Министров, и там закладывалось 15 млн. гривен вам и Мин АПК. Постановление не состоялось. У вас сегодня как у Министерства достаточно финансовых ресурсов на задачи, связанные с проблемой птичьего гриппа именно в части вас как Министерства здравоохранения? Спасибо.   

 

ПОЛЯЧЕНКО Ю.В.  Дякую. 

Ми сьогодні попросили два з половиною мільйони гривень якраз на заходи, які передбачені нашими спільними діями, це два з половиною мільйона гривень. Це кошти на вакцини, на тест системи і на препарати, які підвищують імунітет. На сьогодні ми кажемо, що ця сума нам достатня. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Віталій Корж, будь ласка.

 

13:21:36

КОРЖ В.Т.

Прошу передати слово народному депутату  Сасу Сергію Володимировичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Сергія Саса.

 

13:21:44

САС С.В.

Дякую, Віталій Терентійович.

Шановний пане міністре, у мене до вас наступне запитання: для локалізації захворювань епізоотій в Україні існує надзвичайна, державна надзвичайна протиепізоотична комісія. Відповідно до положення Кабінету Міністрів до цієї комісії за посадою, очолює її віце-премєр міністр профільний  і заступники міністра, в тому числі заступник міністра охорони здоровя входить за посадою.

В мене питання такого порядку: яких повноважень  в рамках діяльності цієї комісії вам мало, що треба вводити надзвичайний  стан? Чи є недовіра, можливо, до надзвичайної комісії, яка створена і вже працює в державі, провела 2 засідання, розробила міроприємства, відповідно до законодавства? Що треба додатково вашому міністерству для того, щоб проводити профілактичні заходи в державі? Дякую.

 

ПОЛЯЧЕНКО Ю.В. Ну, скажімо так, штаб, зараз штаб, який працює на місті, він сьогодні може оперативно вирішувати питання в дуже багатьох напрямках, в тому числі оперативного реагування на всі виклики, які зараз існують, це і питання фінансування також. Якщо сьогодні є надзвичайний стан  і ми його підтверджуємо і говоримо, що він нам потрібен, ми сьогодні можемо в оперативному порядку просити збільшувати кошти на всі заходи, які зараз проходять. Тобто це на рівні оперативного реагування, зовсім інші підходи, зовсім. Для медиків це інші підходи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро Рудковський, будь ласка.

 

13:23:15

РУДКОВСЬКИЙ Д.О.

Прошу слово передати народному депутату Олійнику Борису Іллічу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка, Бориса Олійника.

 

13:23:24

ОЛІЙНИК Б.І.

Дякую.  Шановний Юрію Володимировичу, я хочу дізнатися це з вашого міністерства надійшов лист на імя голови Верховної Ради  про хід виконання указу президента України  про введення надзвичайного стану? Чи ні? Тоді.

 

ПОЛЯЧЕНКО Ю.В. Ми інформуємо Верховну Раду, ми інформуємо Кабінет міністрів, Президента щодо виконання цього указу.

 

ОЛІЙНИК Б.І. Я хотів би все-таки трішечки попрацювали по  стилістиці, бо, скажімо, перший, другий, третій абзац організовано проведення дезінфекції в індивідуальних господарствах, де виявлено захворювання птахів та  транспорту. Розмежуємо це. Це я не сміюся, а просто це недогляд.

 

ПОЛЯЧЕНКО Ю.В.  Сприймаємо критику, спасибі.

 

ОЛІЙНИК Б.І. І в деяких випадках треба уніфікувати все-таки...

 

ПОЛЯЧЕНКО Ю.В.  Дякую. Сприймаємо критику, спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Черняк, будь ласка.

 

13:24:36

ЧЕРНЯК В.К.

Шановний пане міністре, я все-таки хочу ще раз повернутися до питання про те, наскільки потрібні надзвичайні заходи, чи потрібно, щоб наша влада і в центрі, і на місцях виконувала свої функції, свої обов’язки і використовувала звичайні заходи ефективно. І тоді, можливо б, не виникала необхідність зараз ставити питання про надзвичайні заходи.

Зокрема йдеться про те, що на засіданнях Державної надзвичайної протиепідеміологічної комісії при Кабінету Міністрів приймалися відповідні рішення. Треба їх виконувати. Видано розпорядження уряду від третього грудня цього року про виплату компенсацій. Тобто незрозуміло, які додаткові, назвіть їх, які додаткові повноваження потрібні для того, щоб успішно боротися із пташиним грипом, чого не вистачає?

 

ПОЛЯЧЕНКО Ю.В.  Дякую.

Справа в тому, що дійсно, всі заходи, які були визначені у цій комісії, ви виконували. Медики практично працювали кожний день. І це не питання зараз стоїть, що ми не виконували щось. Просто коли вводиться надзвичайний стан, я вже казав вашому колезі депутату, у нас стають можливості оперативно вирішити ситуацію прямо на місці. Я сказав, і це матеріально-технічні ресурси, залучення фахівців.

Тобто це оперативне реагування на всі ці можливі наслідки, які сьогодні є. І нам дають можливість локалізувати цей процес, і йти далі уздовж всього узбережжя Сиваша також за рішенням цієї комісії. Я дякую за розуміння. Нам так працювати легше.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Олександр Колоніарі.

 

13:26:34

КОЛОНІАРІ О.П.

Шановний Адаме Івановичу, прошу передати слово Морозу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолій Мороз, будь ласка.

 

13:26:43

МОРОЗ А.М.

Анатолій Мороз, 83 виборчий округ, фракція Блок Володимира Литвина.

Шановний доповідач, у мене таке питання. Ну, по-перше, тут багато говорили про те, що приймалися заходи по попередженню цієї хвороби, цієї біди, яка прийшла на Кримській півострів. Але в мене ось яке питання. Складається таке враження, от і мої виборці телефонують, що сьогодні у нас завжди самою головною профілактичною, або самим головним профілактичним заходом являється, так сказать, розправа над кимсь, тобто пошук крайнього.

І сьогодні в виступі Президента прозвучало, що крайній сьогодні в країні Головний ветеринарний лікар медицини. Але ж і на міжнародному рівні знають, що це за фахівець. Тому як на вашу думку, це вірно, коли ми шукаємо крайнього. Це перше.

І друге. Чи є результати міжобласних ветеринарних лабораторій про те, які підтверджують …

 

ПОЛЯЧЕНКО Ю.В. Дякую.

Знаєте, ми нікого не шукаємо. Медики шукають тільки хворого. І не дай Боже ми його знайдемо.

Що стосується підтвердження лабораторії, у нас є такі дані.

Дякую за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Володимирович, дякую. Сідайте, будь ласка.

До співдоповіді я запрошую Першого заступника Міністра охорони навколишнього природного середовища Лизуна Степана Олексійовича. Будь ласка, 10 хвилин інформація і 10 відповіді на запитання. Підготуватися Вербицькому.

 

ЛИЗУН. С.О.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, шановні члени уряду. Міністерство природи України щодо проблеми, яку ми сьогодні обговорюємо, при плануванні та здійсненні заходів, пов’язаних з поширенням цієї хвороби, що переноситься птахами, спрямовує свою діяльність, перш за все, на мінімізацію контактів перелітних птахів з свійськими птахами та, власне, людьми.

В зв’язку з вищезазначеним міністерство працює зараз в трьох напрямках, які, на наш погляд, є найбільш оптимальними і за нашим переконанням дадуть певні позитивні результати. А це насамперед обмеження полювання на пернату дичину, створення на шляхах міграції перелітних птахів умов для їх концентрації та уникнення розсіювання у першу чергу об’єктів природно-заповідного фонду. Це, наприклад, зараз сконцентровані всі зусилля  у Кримсько-сивашському національному парку.

І те, що робиться  зараз міністерством та нашими територіальними органами, це  проведення роз’яснювальної роботи щодо зменшення контактів перелітних  птахів зі свійською птицею  та людиною.

Міністр  охорони навколишнього природного середовища України своїм листом від 19.10 терміново у зв’язку з ситуацією, що склалася з поширенням пташиного грипу з країн Південної та Східної Азії та території Південного Сибіру, та випадків захворювання домашньої птиці на грип в деяких пунктах Румунії, Туреччини та Греції з метою проведення профілактики та попередження  можливого його розповсюдження на території України доручив   підготувати та підписав у дводенний термін наказ на тимчасове полювання на пернату дичину.

Я ще раз тоді повторюся, що це  було 19.10. І таким чином ми   до 1-го грудня ми заборонили будь-яке полювання на пернату дичину.

Крім того, запропоновано територіальним органам лісового господарства разом з користувачами мисливських угідь провести діагностичний відстріл диких  перелітних птахів на шляхах міграції через територію України для проведення досліджень з метою виявлення збудника захворювання на пташиний грип.

31.10 був виданий наказ про заборону  полювання на пернату дичину на всій території України, яким передбачено таке введення до 1-го грудня. Разом з тим 14.11  доручено Мінприроди України, окремим  дорученням доручено голові ……… Криму, начальникам держуправлінь терміново вжити заходів щодо посилення контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства в межах своїх повноважень. Не допускати проявів незаконного відстрілу диких птахів. Інформацію щодо виконання даного доручення передбачено надавати до Мінприроди.

За період з 11-го до даного часу за  інформацією, отриманою з регіонів, грубих порушень не виявлено, однак 20 та 28 листопада інспекторами охорони навколишнього середовища зафіксовані випадки незаконного полювання іноземними туристами, які закупили ліцензії і відповідно, не дивлячись на нашу заборону, проводили полювання, це були громадяни Італії. Обставини виявлених порушень з’ясовуються Державною екологічною інспекцією.

З  3-го грудня 2005 року продовжена заборона полювання на пернату дичину до кінця сезону. Такий наказ підписаний з 1-го грудня, і міністерством вживаються заходи щодо посилення  моніторингу за ситуацією. Що зроблено в оперативному плані. На сьогоднішній день нашим обласним управлінням, а також управлінням Комприроди Республіки Крим дане розпорядження посилити моніторинг перельоту птахів, посилити моніторинг їх розташування,  особливо в південних районах, починаючи від Дунайського заповідника і закінчуючи через озеро Сассик до Криму. Посилити моніторинг поведінки птахів. І особливо захід, який ми зараз робимо – це зконцентрувати їхнє розташування. Мається на увазі, йдеться про підкормку птахів аби вони не мали потреби контактувати з свійськими птахами, насамперед, через свою годівлю.

Правда, це має свій негативний момент, який ми вже відзначили, птахи затримуються на значно довший період, ніж вони би робили без цього, але ми вважаємо в цих умовах які є, краще йти тим шляхом, який ми зараз працюємо.

По-друге. В межах наших заповідних фондів здійснено відбірковий відстріл, про який я сказав вище, з метою встановлення наявності захворювань в диких птахів. І таким чином ми будемо вести моніторинг з практично щотижневим поступленням такої інформації.

Безумовно, що всі ці заходи потребують концентрації певних додаткових коштів, що також зроблено розпорядженням міністра перегруповані кошти на проведення моніторингу з тих питань про які я вже мав вас поінформувати. Дякую в мене все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, будь ласка, запишіться на запитання.

Покажіть на моніторах. Ярослав Сухий.

 

13:33:28

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Ярослав Сухий, „Регіони України”, Запоріжжя.

Шановний Степане Олексійовичу! В мене до вас запитання не стільки до вас, як до першого заступника міністра охорони природного середовища, як до члена уряду. Ви від уряду доповідаєте. В контексті тих корупційних скандалів, котрі постійно супроводжують нині діяльність „помаранчевого”    уряду з огляду на звинувачення команди Президента в незаконному отриманні коштів на вибори від Бориса Березовського в мене до вас запитання.

Скажіть, будь ласка, хто буде контролювати витрачання коштів  17,5 мільйонів гривень. Скільки з них дійсно перепаде бідним людям, які постраждали, бо, ви розумієте, напередодні Нового року, напередодні Різдвяних свят позбавилися якогось заробітку, приробітку і, Адам Іванович, я пропоную проект постанови, яку ми будемо приймати хоча б з голосу аби не допустити зловживань  доручити Рахунковій палаті  Верховної Ради України  перевірити витрачання 17,5 мільйонів гривень. Особливо це актуально напередодні парламентських виборів.  Дякую. 

 

ЛИЗУН С.О. Дякую.   Я вважаю, що  контроль коштів безумовно буде проводити кожне відомство, яке буде їх  розпорядником в межах своєї компетенції. По крайній мірі, ви в другій своїй частині самі відповіли частково на це питання, що це будуть вже органи, скажем та ж сама Рахункова палата. Але ті кошти, які передбачаються в межах нашого міністерства, безумовно це буде за нами і кожна копійчина піде за своїм призначенням. Це я вам обіцяю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олександр Бондарчук, будь ласка.

 

13:35:02

БОНДАРЧУК О.В.

Бондарчук, фракция коммунистов. 

Ну действительно, ситуация в Крыму сложная, и возникают вопросы а адекватны ли меры предпринимаются правительством для того,  чтобы эту ситуацию ввести в нормальное  русло. Вот вы предлагаете ограничить перемещение людей, то есть ввести чрезвычайное положение, но вообще-то понятно, что основным разносчиком этого вируса являются не люди, а птицы все-таки. Поэтому наверное уничтожение птицы – это нормальная мера. А что касается ограничения перемещения людей – это какой-то перебор.

И еще один вопрос. Все-таки да, надо проводить  компенсацию людям, у которых изъята птица, но наверное надо оказывать помощь тем хозяевам,  которые сегодня еще содержат птицу и для того, чтобы они их могли кормить у себя дома и не выпускали их на озера для контакта с дикими птицами. То есть этим людям предполагается какая-то поддержка материальная?  Спасибо.

 

ЛИЗУН С.О. Ну стосовно першого питання. Ви знаєте, я в своїй доповіді недаремно згадав факт двох виявлень полювань незаконних. Справа в тому, що, власне, в чому там була невелика проблема  чи певний конфлікт? Люди купили ліцензію. Йшлося про  мисливців з Італії, які закупили ліцензію, і вони вважали, що наші проблеми – це є наші проблеми. Вони вийшли на полювання і, відверто кажучи,   були певні складнощі і труднощі щодо припинення їхньої такої полювальницької діяльності. Тобто я щодо переміщення, я маю на увазі, що тільки в тій частині, яка буде стосуватися даного питання.

І друге, щодо компенсації тих втрат, які, можливо, будуть зазнані в результаті обмеження переміщення птиці.

Ну, ви знаєте, знову ж таки в межах  компетенції нашого міністерства, ми вважаємо, що ми робимо заходи якраз зворотні: максимально локалізувати дику птицю, щоб вона не контактувала  з людською. І тому ми зараз підгодовуємо і концентруємо їх в місцях їхнього розташування – на озерах, в заповідниках і так далі.

Ну, я думаю, що це питання в межах комісії, яку, я бачу, що я є тим членом, це питання буде розглядатися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Жижко.

 

13:37:20

ЖИЖКО С.А.

Сергій Жижко, фракція „Наша Україна”.

Ну, необхідно, насамперед,  відзначити ту оперативність, з якою Президент втрутився у розвиток подій довкола виникнення масового падіжу свійських птахів в той час, як місцеві чиновники довго розмірковували про причини захворювання і висловлювали  різні припущення з цього приводу.

Також  якщо підтверджується факт, що захворювання птахів розпочалося ще на початку листопада, чи не означає це, що місцевою владою була виявлена злісна бездіяльність?

Також питання, наскільки існує загроза поширення пташиного грипу та виникнення таких вогнищ в інших регіонах України і чи є достатня кількість доз вакцини, обеззаражуючих речовин, які потрібно для нейтралізації і допомоги населенню?  Дякую.

 

ЛИЗУН С.О.  Дякую.

Ну, на останню частину вашого запитання, я думаю, відповів міністр охорони здоровя, який, власне, засвідчив про те, що є достатня кількість медикаментів. Це, скоріше, компетенція Міністерства здоровя. Але все ж таки стосовно небезпеки, яка існує в інших регіонах.

Сьогодні найбільш уявзвимими є південні регіони, оскільки саме там на сьогоднішній день  переповивають перелітні птахи, які мігрують на південь.

Я, з вашого дозволу дозволю вам нагадати собі,  що коли тільки ще в жовтні місяці були виявлені птахи, деякі птахи, точніше, померлі птахи в Дунаї, а також в районі Одеської області, були зроблені аналізи відразу ж на можливість такого захворювання. На жаль, тоді результати виявилися  негативними, тобто вони не підтвердили, дійсно, наявність того штама, про який ми   сьогодні  H5.

Тобто я до чого? Що не завжди  оцей, так би мовити, моніторинг, який ми бачимо,  є ефективним. Тобто на сьогоднішній день загроза, безумовно, у південних областях залишається  серйозною, але ще раз хочу вас запевнити, що моніторинг, який  ми зараз ведемо, він достатньо, на наш погляд,  повинен бути інформативний і тому  будемо відслідковувати ситуацію.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Валерій Чичков.

 

13:39:31

ЧИЧКОВ В.М.

Прошу передати слово Таран (Терену).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Мікрофон Віктора Терена.

 

13:39:36

ТАРАН В.В.

Дякую нарешті. Мені нарешті слово передали.

Таке питання. Введення надзвичайного стану  передбачає обмеження конституційних  прав і свобод людини.  Що дасть введення надзвичайного стану в шести селах? Тобто, тепер біля сільради не будуть збиратися  більше трьох і це допоможе, скажімо,  тим же самим птахам? Мені здається, що потрібна робота, а не піар на вибори, як це нагадує.

Тобто питання таке. Хто Президенту  підказав такий оригінальний, знаєте, хід  набрати голоси, відвідуючи курники  і демонструючи    цю …………, від якої тут дехто у захоплені, турботу про курей, і все це   демонструється по телебаченню. Тобто, може просто   треба  конкретно працювати, а не вводити надзвичайний стан  в  шести селах, показувати це по телебаченню  на  фоні курей, які, до речі, голосувати не будуть? Дякую.

 

­ЛИЗУН С.О.  Робота, яка велася до сьогоднішнього дня,  була  достатньо системною. Тобто, в любому випадку у тій частині, яка стосувалася і було зрозуміло, що  вона повязується  з небезпекою від диких птиць, перелітних птиць, вона велася, починаючи  з вересня-жовтня достатньо системно.   Тобто  в тій частині не було якоїсь несподіванки чи   якихось екстремальних ситуацій у плані необхідності  мобілізації чи концентрації зусиль з боку  нашого міністерства чи територіальних органів. Безумовно, в ситуація, що складається, я  лише  може підтвердити  ті слова, що сказав і міністр надзвичайних ситуацій  і охорони здоровя, ситуація чи введення надзвичайного стану і теж з наших позицій дозволить  нам вживати більш оперативно кроків чи  концентрація   коштів.  Це, скажімо, вживання  якихось мір до випадків, які я назвав вище, щодо незаконного полювання. Тобто ми переконані, що  така міра дозволить нам більш ефективно працювати по цьому питанню.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Мухін.

 

13:41:31

МУХІН В.В.

Мухін, Соціалістична партія.

Степане Олексійовичу, от у мене таке питання. Ми знаємо про людський грип, але ніколи не стикалися  з таким новим явищем для нашої держави і для всього миру, як грип птахів. Тобто, ми знаємо про те, що цей грип може мутувати. Таким чином, якщо  заразиться людина, то це може бути опасно для мільйонів  людей нашої держави.  Тобто, це може бути, ну так звана, іспанка, такий був грип, коли загинуло мільйони людей на нашій планеті. Тобто, це не просто якісь балачки депутатські тут у Верховній Раді – це дуже важливе питання для нашої держави.

Я рахую, що Президента треба підтримати стосовно цих заходів, яких він   пропонує.

 І ще. Я рахую, що треба, щоб  у вас вже й сьогодні  починалося питання, а мабуть і далі, і в наступному році  буде  таке  ж явище. Тобто, для цього нада  готуватись.

 

ЛИЗУН С.О. Я абсолютно з вами згоден. Я можу теж почати закінчення вашого виступу   чи питання. Що ми, фактично, розроблена ціла програма оперативних заходів, яка підкріплена і в часі, з орієнтована в часі  підкріплено фінансово, щоб ця робота надалі  не було якоюсь стохастичною, а це буде системна  робота, розуміючи  всю важливість питання про яке ви сказали. дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Георгій Манчуленко.

 

13:43:05

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко 203 виборчий округ, Чернівецька область, Українська Народна Партія.

Степане Олексійовичу, як ви оцінюєте роботу своїх структур, які знаходяться там на місці в Криму? Це перше є питання. Бо в першу чергу вони мали реагувати відповідні структури і вашого міністерства, і Мінохорони здоровя і Міністерства з надзвичайних ситуацій, і ветеринарної медицини, щоб не змушувати Президента виїжджати на місце там розбиратися, а вони мали йому конкретно доповідати, яка там є ситуація,  яких заходів вжито, і, що буде зроблено найближчим часом, і, щоб не шукали там керівництво  Ради Міністрів Автономної Республіки Крим по Криму, а яке мало би там на місці вживати  заходів. Тому, будь ласка, дайте оцінку.

І в мене друга частина питання відноситься до Прем’єр-міністра України. Хай він так само дасть оцінку цим структурам на місцях, відповідних міністерств: справилися вони з обовязками чи не справилися. Якщо не справилися, то хто буде відправлений у відставку?  Дякую.

 

ЛИЗУН С.О. Дякую.

Щодо оцінки, я хочу трішки вернутися до початку своєї відповіді, про яку я говорив перед тим. Робота велася, починаючи тільки з перших сигналів, які ми бачили, про що говорив пан Баранівський. Як тільки почався сигнал щодо Румунії, по всій території України всім буквально нашим органам, територіальним органам дали розпорядження посилити свою увагу.

Щодо кримського управління. Воно мало абсолютно те саме розпорядження і та сама концентрація нашої уваги на питанні, про яке ми сьогодні з вами говоримо. Так, безумовно, виникають питання, оскільки те, що ми знаємо сьогодні з преси і з інформації, яку ми сьогодні отримуємо, що вже протягом кількох, там, днів чи тижнів поступала така інформація і не було звернуто достатньої уваги. Я думаю, що найближчим часом ми спеціально розглянемо це питання у міністерстві і дамо належну оцінку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Сідайте, будь ласка.

Так, так як ми з вами прийняли рішення, 298 голосів, я запрошую для інформації Вербицького Петра Івановича, голову Державного департаменту ветеринарної медицини, Головного державного інспектора ветеринарної медицини України.

Будь ласка, 10 хвилин.

 

ВЕРБИЦЬКИЙ П.І.

Шановний Адаме Івановичу, шановний Юрію Івановичу, члени уряду, шановні народні депутати!

Перш за все, я повинен сказати, що 40 років на території України високопатогенного грипу птиці не було. Остання епізоотія у нас була у 63-64-х роках, коли на території Харківської, Дніпропетровської, Херсонської, Запорізької областей була ця епізоотія на поголівї качок і гусей, коли загинуло сотні тисяч голів птиці цієї. Жодного випадку захворювання людей не було, з епізоотією справилися. І до другого грудня цього року наша держава вільна від цієї інфекції.

Україна є членом Міжнародного епізоотичного бюро, і ми постійно отримуємо офіційну інформацію про епізоотичну ситуацію в світі. І відповідно до неї ми проводимо привентивні заходи.

Вони заключаються, з одного боку, це заборона імпорту на територію України живої птиці,  продукції птахівництва, і це ми  робили  по кожній державі телеграмою Головного державного інспектора  …..… України, і це виконувалося.

Друге. Ми проводили епізоотологічний і лабораторний моніторинг.  Цього року, у зв’язку з тим, що захворювання появилося в дев’яти регіонах Російської Федерації, а потім в Румунії, Туреччині тобто державах, які безпосередньо межують з Україною, ми дійсно вбачали безпосередню загрозу нашій території по цьому захворюванню.

І я хочу сказати, що з початку року ветеринарна служба провела 49000 діагностичних досліджень домашньої птиці, дикої синантропної і дикої перелітної птиці.

В тому числі, по Автономній Республіці Крим,  4,9 тисяч досліджень і я хочу підтвердити, що до цього часу, до цього моменту,  випадків захворювання не встановлено і хочу констатувати,   що дослідження проводилися на базі сучасного обладнання, на базі міжнародних тест-систем і міжнародних методик.

Державна ветеринарна служба ніколи не ухиляється, чи не проводить заходи щодо не обліковування інфекційних хвороб, особливо списку (А), класифікації МЕБ, до яких відноситься і високо патогенних грип птиці. Тобто, особливо небезпечні хвороби. В кожному випадку ми зобов’язані проінформувати штаб-квартиру МЕБ на протязі 24 годин. І хочу сказати, що дійсно, маючи масив птиці в Криму, 11 мільйонів голів одночасно утримання, а в обороті стада понад 20 мільйонів голів, трапляються випадки захворювання. В тому числі і в двох районах в Советському і Нижньогірському, у цих селах були захворювання у жовтні і листопаді місяці.

І скажу офіційно, що по цих селах від птиць відібрані матеріали по Нижньогірському районному 230 досліджень, по Советському 73 дослідження. В кожному випадку антитіл чи збудника хвороби на грип не виявлено, разом з тим, установлені факти отруєння птиці отруєним зерном. І можуть бути і інші причини не  неінфекційної та інфекційної етиології.

25 листопада цього року державна ветеринарна медицина Криму отримала інформацію, що в селі Некрасово відзначається масові випадки загибелі птиці. І за кілька днів ця хвороба появилась у 45-ти дворах із 480-ти, де безсимптомно практично, ввечері птиця вся здорова, вранці птиця вся загинула. Почалося таке захворювання.

29-го і 30-го це було в Джанкойському і Нижнєгірському районі. До речі, в Джанкойському районі взагалі до цього випадку захворювань в тих двох селах не було.

Державний департамент… досліджувались, проводились дослідження в лабораторії, і державний департамент був поставлений до відома 1 грудня. 1 грудня туди виїхали фахівці з спеціалізованої лабораторії. Ми 2 грудня отримали матеріал в Центральній лабораторії і  2 грудня вже пізно ввечері був попередній діагноз: високопатогенний грип птиці штам Н5. Це і …………чними методами і методами полімер… ланцюгової реакції. Тобто у нас сумнівів щодо правильності діагнозу нема.

Я ще раз хочу констатувати, що це діагноз 25 листопада цього року.

Ми, безумовно, зобов’язані провести дослідження в реф…лабораторії. І хочу сказати, що в той же день ми зв’язалися з керівництвом служби Російської Федерації, і вчора матеріал направлений в місто Володимир для проведення дослідження в реф…лабораторії. Ні в яку іншу зарубіжну державу ми реф…матеріал поки що не відправляли по одній простій причині. Зараз у нас є домовленість з Вебриджом – Великобританія, де є реф…центр, але, щоб туди доставити матеріал, треба не брати кров, а треба отримати ізолят збудника. Тобто ми на куриних ембріонах зробили зараження і готуємо цей матеріал. Десь на цій неділі матеріал буде. І тоді нам скажуть, що це є N1, чи N2, чи інші.

І я хочу сказати, шановні народні депутати, що всі віруси пташиного грипу абсолютно безпечні для здоров’я людей, в тому числі і Н5N1. Н5 інші N, єдине, коли цей вірус мутує, тоді він може викликати захворювання у населення.

І хочу сказати, що жодного випадку захворювання людей на пташиний грип на території Америки, Європи, Австралії не зафіксовано.

Останні 4-5 років епізоотія дуже серйозно, значить, розповсюдилася в Південно-Східній Азії і Н5N1.

За 4-5 років на масиві населення понад 2 мільярди людей, 5 років підряд йде інфекція, виявили 130 чи 160 випадків мутації вірусу захворювання людей і десь понад 60 випадків смерті людей.

Тому сьогодні прямої небезпеки серйозної для населення України немає. Якщо сказати, ризик по відношенню здоров’я людей від туберкульозу в сотні тисяч раз більший, ніж захворіти реально пташиним грипом, коли вийшла мутація цього вірусу.

Значить, після постановки діагнозу я проінформував Міністра аграрної політики, попередньо, коли була підозра, це було десь о 17 годині 1 грудня і голову Надзвичайної протиепізоотичної комісії Юрія Федоровича Мельника. Буквально, через 5 чи 7 хвилин після мого повідомлення, що є підозра в засоби масової інформації пішло, що щось тут, значить, є серйозна ситуація.

3 числа, після встановлення діагнозу було проведе засідання Надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів і, в тому числі в Автономній Республіці Крим.

Я три дні працював, значить, безпосередньо на місці і хочу сказати, що, дійсно, головна сьогодні небезпека – це жива птиця, яка може бути вірусоносієм кілька місяців. Тому чим скоріше пройде утилізація цієї птиці, тим подальше розповсюдження інфекції не буде. Ми туди доставили необхідну кількість деззасобів, дезтехніки, спецодягу, працюють фахівці, обійдено вже понад 43 тисячі дворів на території Автономної Республіки Крим.

І мушу зазначити, що сьогодні прямої  небезпеки від продукції, яка виходить, ніякої небезпеки від продукції, яка виходить з фабрик промислового виробництва немає. Вона абсолютно безпечна у відношенні високопатогенного грипу птиці. І хочу сказати прогноз. Дійсно, зараз зменшується міграція птиці і ми прогнозуємо, що можливо в кількох населених пунктах, ще може бути прояв, а можливо все буде більш-менш спокійно до березня місяця, коли буде новий етап міграції.

Олександр Петрович Баранівський сказав, що немає вакцини для профілактики захворювання. Я мушу сказати, що в світі  є дуже ефективні вакцини, які створюють захист проти цієї хвороби на поголів’ї птиці і досвід Молдови і Румунії ще нічого не говорить. Італія потерпала від цієї хвороби, тому що якраз міграція на її територію йшла. Чотири роки підряд в 2001 році була загибель птиці понад 4 мільйони голів, тільки загибель, а знищено було десятки мільйонів голів птиці. З 2002 року Італія вакцинує ........... вакциною  проти цієї хвороби і сьогодні має чотири роки благополуччя. Ми вважаємо, що вакцинація домашньої птиці в районі Сивашу, в дельті річки Дунай і Дніпро треба проводити на майбутнє  і тоді ми не будемо мати нових фактів такої епізоотії. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запишіться на запитання. Будь ласка, дайте можливість завершити.

 

ВЕРБИЦЬКИЙ П.І.  І користуючись тим, що в цій залі є голова уряду, Юрій Іванович, я дуже прошу вас, заява на відставку моя знаходиться в уряді. Якомога скоріше підписати розпорядження про мою відставку.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, про це ви могли поговорити і не в Верховній Раді. Так, будь ласка, 10 хвилин, Вернидубов, мікрофон.

 

13:56:00

ВЕРНИДУБОВ І.В.

Уважаемый докладчик, я хотел действительно спросить, чтобы вы сказали какая формулировка, какую вину вам ставят, что вы не так сделали, что случилось. Но основной вопрос вот в чем. И министр здравоохранения, и вы употребили как медицинское определение, то что происходит эпизоотия, но этот термин как основание для введения чрезвычайного положения, в законе нет такого термина, есть термины другие «пандемия», «панзоотия». Хотелось бы спросить, как вы считаете, действительно, что у нас такое положение, что все-таки надо ввести чрезвычайное положение, ваше личное мнение? Или все-таки достаточно вот этих мер противоэпизоотических, о которых вы говорили сегодня? Спасибо за внимание!

 

ВЕРБИЦЬКИЙ П.І. Я дякую за запитання.

Я хочу сказати, що ми, дійсно, маємо сьогодні справу з епізоотією кількох населених пунктів, де утримується близько 20 тисяч голів птиці. „Панзоотія” – це коли інфекція розповсюджена на території кількох областей або держави, або кількох держав і якраз в цьому задіяний великий масив поголів’я птиці. Ми маємо досвід, коли на птахофабриках, хвороба Нью-Касла, вона не менш небезпечна, а така більш контагіозна, коли хворіє одночасно сотні тисяч голів птиці, проводяться заходи і припиняється інфекція. Я дуже дякую в проведенні цієї роботи Міністерству з надзвичайних ситуацій. Тому що якраз ця служба роботу по вилученню птиці провела дуже оперативно.

А щодо потреби введення надзвичайного стану, я просто не маю права коментувати це. І як я зрозумів, що провина ветеринарної служби, що ми пізно встановили діагноз. Діагноз встановлений, якщо з повідомлення місцевої служби, за 5 діб, а якщо з моменту надходження матеріалу до Києва за одну добу, тому що в Києві є обладнання полімеразної ланцюгової реакції, система американського виробництва і ми тут не помиляємося.  Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Новак, будь ласка.

 

13:58:23

НОВАК В.М.

Я хотів би звернутися до вас з таким питання. Ви хоча б домовилися з паном міністром Барановським, тому що ті люди, які сьогодні нас слухають звідти так і не можуть зрозуміти, так є вакцина чи нема вакцини? Барановський заявляє, що вакцини немає, ви заявляєте, що вакцина є. Я так зрозумів з цього вашого виступу,  що самим ефективним заходом, який ви зробили в боротьбі із пташиним грипом, це ваша заява про відставку. Це один момент.

Друге. Скажіть, будь ласка, тому що все-таки ваша промова сьогодні звучить як спеціаліста, мабуть, який розбирається найкраще із всіх тут присутніх в цій ситуації, отих коштів, які виділені, їх достатньо для тих заходів, які ми повинні прийняти в Україні, чи їх недостатньо? Чи це якийсь мізер? От як ви як спеціаліст оцінюєте цю ситуацію?

 

ВЕРБИЦЬКИЙ П.І.  Я  дякую.

Я хочу сказати, що останні два роки фінансування протиепізоотичних заходів з боку уряду здійснюється задовільно. І цього для ветеринарної служби достатньо. І кошти ми отримуємо своєчасно. Але там не врахована вакцинація проти високо-патогенного грипу птиці. І ми і не думали вакцинувати до тих пір, поки інфекція не з'явилася на території Румунії поряд з кордонами України.

І я ще раз хочу сказати, що, ну м'яко говорячи, Олександр Петрович не має повної інформації щодо існування ефективних вакцин проти грипу. І дійсно, нема необхідності застосовувати цю вакцину на всьому поголів'ї 198 млн. Це тільки на поголів'ї птиці, яка знаходиться в приватних дворах, яка прилягає до території цих водойм, де мігрує птиця, на глибину 70 чи сто кілометрів. І на цю програму треба  десь, можливо, 15-20 млн. гривень по території Одеської, Херсонської, Миколаївської, Автономної Республіки Крим проти цього захворювання. Але ми не обраховували, тому що була категорична позиція нашого міністра – цього не треба робити, тому молдавани, румуни сказали таке.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Самоплавський.

 

14:00:46

САМОПЛАВСЬКИЙ В.І.

Прошу передати слово Мартиновському Валерію Павловичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, мікрофон Валерія Мартиновського.

 

14:00:57

МАРТИНОВСЬКИЙ В.П.

Спасибо. Уважаемый Петр Иванович, вас знают на территории СНГ и, наверное, в европейских ветеринарных кругах, как профессионального специалиста. Скажите, пожалуйста, как могло так произойти, что вы уже в течение практически двух с лишним месяцев не можете  полноценно выполнять свои, ну, функциональные обязанности. Министр отстранил вас, как бы, вернее, попросил написать заявление и практически, два с лишним месяца вы как бы и работаете, и не работаете. Я хотел бы, чтобы вы сегодня назвали причины. Они являются экономическими, политическими, или есть какие-то другие причины вот в этой ситуации?

И второй вопрос: насколько я знаю, бюджет следующего года существенно,  не существенно, а сокращает все-таки выделение средств на ваш департамент. Кто являет…..

 

ВЕРБИЦЬКИЙ П.І. Спасибі, я хочу сказати, що, дійсно з 18, з 18 жовтня я подав заяву про відставку, пішов короткострокову відпустку, але заява не була задовільнена в той період. Я її відкликав з 1 листопада і почав  працювати. В цей період на оперативній нараді розглядання кореспонденції, тобто мені нічого не передавалося, значить, пана міністра і запрошувались мої заступники. Але я працював, значить, із своїми фахівцями, вважаю, дійсно, що це неповноцінна робота і треба ставити  такий ситуації край.

Щодо фінансування на майбутній рік, то ми вважаємо, що якщо не буде о цієї програми окремої по вакцинації грипу, але я 7наполягаю, щоб вона була хоча би на, в межах 15-20 мільйонів для цих регіонів.

Сума закладена задовільна, у нас проблема одна – це утримання мережі установ державної ветеринарної медицини, де на  заробітну плату із першого варіанту не вистачає нам в межах 75 мільйонів гривень. Тобто в нас сьогодні в мережі стоїть зарплата 411 гривень на працівника. А нам треба підняти, значить, вище і там за рахунок спецкоштів у нас не поручається компенсувати це, тому що нове законодавство на цей рік зменшує надання послуг, у звязку з вступом в СОТ.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Жулинський, будь ласка.

 

14:03:30

ЖУЛИНСЬКИЙ М.Г.

Микола Жулинський, фракція „Наша Україна”.

Шановні колеги,  ситуація надзвичайно складна і серйозна і дуже приємно, що Президент і Уряд так оперативно зреагували. І мені дуже  дивно, що наші колеги, які повинні усвідомлювати всю цю складність, стараються то „регіональним”, то „бютівським” квачем мазнути то Президента, то уряд замість того, щоб ми переймалися цією серйозною проблемою.

Проблема надзвичайно складна. Ми не можемо навіть передбачити, яка мутація може відбуватися із тими різновидами пташиного грипу. Ми повинні бути до цього готові. Не дай Бог, ця епідемія пошириться, ми втратимо сотні мільйонів свійської птиці, і це величезна загроза просто для життєдіяльності українського населення.

Через те, я вважаю, що нам треба дуже серйозно подякувати уряду, що він так реагує. Я, до речі, хотів би сказати. Петро Івановичу, я вас дуже шаную, я знаю вас як одного з найкращих спеціалістів у Європі з цієї проблеми. Я би дуже хотів, щоб наш Прем'єр-міністр не поспішав із підписанням відставки.

І останнє.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, це було побажання, я так зрозумів. Віктор Терен, будь ласка.

 

14:04:51

ТАРАН В.В.

Передайте, будь ласка, слово Сасу Сергію Володимировичу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Мікрофон Саса Сергія, будь ласка.

 

14:05:05

САС С.В.

Дякую, Вікторе Васильовичу.

Шановний Петро Івановичу, я думаю, що ваш виступ був якраз прикладом того, як повинні фахівців виступати з трибуни Верховної Ради. І це буде наглядним прикладом і для уряду, і для всіх, хто сьогодні присутній у залі. Я хотів задати вам декілька питань.

Чому ви як головний ветеринарний лікар на протязі двох місяців  не запрошувалися міністром, а як міністр агрополітики, агроном, трактує з трибуни Верховної Ради специфічні абсолютно речі, зрозуміло всім?

Чому вас не запрошували до поїздки в Румунію, чому от та велика асамблея, народні гуляння в Одесі, які відбувалися, 500 чоловік запрошувалося, не запрошували вас туди?

І хто...

 

ВЕРБИЦЬКИЙ П.І. Я хочу сказати, що тут більше відповіді повинен дати сам міністр. Була розмова апаратній нараді, що ветеринарна служба – це корумпована структура чи злочинна організація. Це була перша оцінка. Потім, значить, запропоновано написати заяву про відставку, що я і зробив. І, безумовно, коли проводилася нарада в Одесі, то і я, і мій перший заступник туди не були запрошені. І після першого листопада, коли я вийшов на роботу, я був практично ізольований від тих рішень, які приймалися на рівні міністра.

І останнє. Я дійсно здивований, що Олександр Петрович по телебаченню на всю державу дозволяє собі говорити, що „штампи мікроорганізмів”. Такого терміну в вірусології, в мікробіології, бактеріології не існує. І агроном, навіть із середньою освітою, знає, що є штами мікроорганізмів, які викликають хвороби рослин. І коли аудиторія таке слухає, то це не дай Бог. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Петро Іванович. Сідайте, будь ласка.

Так, шановні колеги, прошу заспокоїтись, прошу заспокоїтись. Ми питання про не відставку розглядаємо, ми серйозніше питання розглядаємо.

Є проект постанови про неприйнятність, Юрія Кармазіна. Будь ласка, три хвилини.

 

14:07:49

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, вносячи цей проект, я думав, чи можна поправити той проект закону, який нам поданий. Але, на жаль, його поправити не можна. Це може зробити тільки Президент, тому проект закону, я хочу вам доповісти, що проект Закону України „Про затвердження Указу Президента „Про введення надзвичайного стану в населених пунктах Автономної Республіки Крим” є неприйнятним і підлягає відхиленню, оскільки прийнято його в порушення вимог пункту 3, частини 1, статті 6 Закону України „Про правовий режим надзвичайного стану”.

В цій статті, „Указ Президента про введення надзвичайного стану”, зазначається, що в указі про введення надзвичайного стану зазначається наступне: обґрунтування необхідності введення надзвичайного стану відповідно до статті 4 закону, межі території, на якій вводиться надзвичайний стан і, головне, час, з якого вводиться надзвичайний час, стан і  строк,  на який він вводиться. Питання строків дії надзвичайного стану та його скасування чітко виписані в статтях 7 та 8 цього закону. В статті 7 надзвичайний стан може бути введено в строк не більше, ніж 30 діб і  не більше як 60 діб в окремих її місцевостях.

В разі необхідності надзвичайний стан може бути продовжений Президентом, але не більше, як на 30 діб. Указ Президента України про продовження  дії надзвичайного стану набирає чинності після його затвердження Верховною Радою України.

Надзвичайний стан в Україні або в окремих  її місцевостях може бути скасований Указом Президента раніше  строку, на який він вводився в разі усунення обставин, що обумовили необхідність введення надзвичайного стану.

Слід  також відмітити, що не визначений зі строком, на який вводиться надзвичайний стан в населених пунктах Автономної Республіки Крим необхідно для виконання вимог статті 12 цього закону.

Діяльність Верховної Ради України в умовах надзвичайного стану.

Шановні друзі! Я хочу зацитувати вам статтю 12-ту цього закону, і ви  побачите, яка правова колізія нас чекає. Тут написано, в разі введення надзвичайного стану в  Україні чи в окремих її місцевостях Верховна Рада приймає рішення про продовження сесії або її роботи в пленарних засідання протягом всього періоду  дії надзвичайного стану. То чи потрібно нам це? Це перша частина, але є ще і інша частина.

Інша частина говорить: в разі закінчення строку повноважень Верховної Ради України  під  час дій надзвичайного стану її повноваження продовжуються до дня першого засідання першої сесії Верховної Ради України, обраної після  скасування надзвичайного стану.

Тобто мова йде про те, що пройде цей час, потім  скасується надзвичайний стан, потім  буде обрана Верховна Рада, тільки потім…  а ми вже з вами ввійшли в передвиборні перегони.

Тому я хотів би  застерегти і вас, шановні народні депутати, і все наше суспільство від того, що може статися і нагадати вам, що не в одній країні, де були жертви птахів, не приймали надзвичайного стану і не вводили надзвичайний стан.

Тому, шановні друзі, я вважаю, що …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Анатолійович.

Шановні колеги! Так як ми домовлялися зараз ми будемо представники фракцій депутатських  груп виступати. Я зараз надам слово Юрію Івановичу, Прем’єр-міністру, будь ласка, 3 хвилини. Підготуватися Михайлу Гладію, фракція Блоку Тимошенко.

 

ЄХАНУРОВ Ю.І. Спасибі, Адаме Івановичу!

Шановні народні депутати!  Я думаю, що проект закону 8534-2, який вніс народний депутат Адам Іванович Мартинюк, він вичерпно вирішує ті питання, які підняв зараз депутат Кармазін. Я просив би вас врахувати це при голосуванні.

Я думаю, що цей документ повністю відповідає всім необхідним вимогам. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Іванович. Будь ласка, Михайло Гладій, фракція Блоку Тимошенко, підготуватися Володимиру Яворівському.

 

14:12:16

ГЛАДІЙ М.В.

Шановний Адаме Івановичу! Шановний Юрію Івановичу! Шановні колеги!

Як відомо, указ підписує Президент, а готують його чиновники. В даному випадку проект указу Президента України про введення надзвичайного стану в населених пунктах Автономної Республіки Крим відчувається, що готував не фахівець. А, якщо конкретно говорити, то вчений агроном, міністр пан Барановський.

 Ми бачимо там і масу граматичних помилок, більше 10 в цьому проекті указу, юридичних помилок, без урахування  думки фахівців ветеринарної медицини і однозначно підставили  Президента України - ось в чому вищезгаданий указ суперечить закону.

Перше. Не вказаний час, з якого вводиться надзвичайний стан та на який строк.

Друге. Не прописані саме, які  додаткові повноваження надаються відповідним органам державної влади та органами місцевого самоврядування.

Третє. Невідомо, хто вніс пропозиції щодо введення надзвичайного стану або права згідно закону належить ми знаємо Раді Національної Безпеки і Оборони, Кабінету Міністрів. Питання щодо недопущення розповсюдження, що сьогодні говорилося та ліквідація високо-патогенного грипу птиці вдвічі професійно розглядалося на засіданнях державної надзвичайної противоепізоотичної   комісії, що чітко виставлені завдання і вони виконуються.

Я думаю, що в Міністерства з надзвичайних ситуацій, департаменту  абсолютно достатньо важелів для того, щоб зробити відповідний карантин. Я хотів би дати відповідь тим депутатам, які запитують чого ми критикуємо цей указ Президента, бо це зроблені попереджуючі заходи. Але які наслідки, шановні друзі? Слід зауважити, що ні одна із країн світу, де був визнаний високопатогенний пташиний грип, не вводили надзвичайний стан. Так для чого сьогодні підставляти Президента? Ми повинні знати, що, якщо ми  введемо надзвичайний стан законом України, ми повинні терміново повідомити через Генерального секретаря ООН всі країни світу про той стан, який в Україні. Я не хочу сьогодні говорити на скільки це економічно вплину на нашу державу.

Шановні друзі! Хотів би наголосити, що ситуація, яка склалася сьогодні з патогенним грипом і у ветеринарній медицині, багато залежить від дії нашого міністра пана Баранівського. Вже сьогодні було сказано, що з 20 жовтня практично голова департаменту був усунутий від керівництва. Скажіть, будь ласка, чи можна в такій великій країні і такій складній обстановці приймати оперативні рішення? Я думаю, що ці нефахові рішення, які приймалися до сьогоднішнього дня, привели до цієї катастрофи, або до цього карантину.

Я вважаю, шановні друзі, що у нас достатньо заходів має противоепізоотична. комісія, і я не пропоную приймати сьогодні  закон, а Президенту відмінити свій указ. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Яворівський, фракція „Реформи і порядок”. Підготуватися  Давимуці.

 

14:15:23

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Яворівський, Жовківський райони, Львівщина.

Шановні колеги! „Летят перелетные птицы, а я не хочу улетать» набирає абсолютно іншого якогось моторошного звучання сьогодні, і, абсолютно розуміючи ті складнощі, які ми сьогодні маємо, все-таки хотів би наголосити на тому, що ми з вами як суспільство, як нація, як народ занадто безпечні до викликів, які сьогодні дає цивілізація,  яке дає модерне сьогоднішнє суспільство. Я  мимоволі думаю…  

Скажімо, був у нас Чорнобиль. Я розумію, в одну ніч розірвав цю гамівну сорочку на собі четвертий блок, влада це все замовчувала, брехала тривалий час.

А тут же, ну, ми ж то з вами знали, адже грип уже гуляв отак, буквально, десь вздовж наших кордонів – то в Румунії, то десь там. Ну, фактично, ми могли б бути сьогодні набагато сильніше підготовлені, аніж ми  сьогодні є. На ходу перепрягаємо коней, на ходу міняємо лікарів, які повинні цим займатися.

Через те… Ну, це, справді, якийсь сигнал дуже і дуже тривожний, якщо хочете.

Що мене  найбільше в цій ситуації просто як людину, як обивателя українського, що мене найбільше здивувало: замість того, щоб сьогодні всі засоби масової інформації почали розяснювати, розтлумачувати людям, що воно таке, чого треба боятися, а чого не треба боятися сьогодні в Україні, як ця загроза до нас прийшла, ми бачимо, подивіться, три чи чотири дні підряд крутять дядьків, гевалів таких, значить, які йдуть в оцій польовій цій формі і несуть за лапи цих курей.

Ну, слухайте, це  такий примітив, це такий позавчорашній день, якщо ви хочете! Ну, треба ж було людям це все пояснити!

Я просто прошу уряд сьогодні, ну, зверніть, у нас є Перший національний канал, є інші канали, є радіо, є газети. Ну,  якось людям потрібно все це розтлумачити.

І на завершення, я також вважаю, моя особиста позиція, я б сьогодні не чіпав оцю людину, яка стояла отут на трибуні, і в цьому я Гладія абсолютно підтримую.

Щодо прийняття чи не прийняття закону, товариство, я переконаний, що його, мабуть таки, потрібно приймати. Поки що це – локальна біда. Щоб вона не розповзлася по всій Україні, її варто обовязково зупинити.

Ну, і, звичайно, моторошно для мене звучать ці назви, як „Завєтленінське”, „Совєцьке”… Іноді починаю думати, а може це – закляття людське?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Степан Давимука, фракція Народного Руху України.

Підготуватися Василю Гаврилюку.

 

14:18:24

ДАВИМУКА С.А.

Степан Давимука, Народний Рух України.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги, пані і панове!

Мені видається, що  наше суспільство не цілком усвідомлює про ту небезпеку і масштаб загрози, який над ним завіс.

Хочу нагадати історичний факт, що знаменита іспанка почалася з пташиного грипу, який завезли в Європу американські солдати   з експедиційного корпусу,  які зїли мясо хворої свині.  Вченні інституту Пастера, які з 2003 року постійно слідкують за вірусом Н5N1 виявили його дуже небезпечні властивості.

Перше. Він з 2003 року його агресивність зростає по експоненті.

Другий важливий факт, що динаміка його розмноження в клітинах самців зростає.

Третє.  Він є… абсолютно  на нього не впливають сучасні ліки якими користуються на даний момент.

 І тому виникає… Четвертий фактор про який вже говорилося  - це  його висока властивість  до мутації. Тобто,  створюються   обставини, що  в самців виникне мутація, яка приведе до передачі, до створення  появи вірусу, який буде передаватися від людини до людини і ми можемо мати те явище, яке мали на початку 20-го століття. Тобто, небезпека для людини полягає не просто в цьому пташиному вірусі, а в тому, що може створитися оці мутація.

В Україні мені видається в звязку з тим, що змінюється клімат і у нас все більше й більше птахів залишаються на зимування і при тій, ви знаєте , тепер  безтолковості, не дисципліни, і так далі, виникає, ну, особливо сприятливі умови для виникнення такої мутації, і в цьому якраз полягає  найбільша небезпека.

Тому мені видається, що нам потрібно створити      в боротьбі з цим пташиним вірусом  якраз найжорсткіший режим, а найжорсткіший режим створюється якраз оцим режимом надзвичайного стану.

Тому фракція наша буде підтримувати запропонований закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Гаврилюк, група „Довіра народу”. Підготуватися Володимиру Черняку.

 

14:21:31

ГАВРИЛЮК В.В.

Спасибо, Адам Иванович.

Уважаемые коллеги, Адам Иванович, члены правительства! Нас смотрят с вами миллионы телезрителей, слушают миллионы радиослушателей. И в очередной раз будет показательным: мы всегда криком кричим, что уряд нас не слышит, не видит, но он сегодня практически здесь представлен; и мы видим отношение наших коллег своих – внимательно посмотрите по сторонам.

Я хотел бы подчеркнуть несколько важных деталей от группы «Довіра народу”. Вы знаете, что все ожидали происходящего. Куда смотрели, чем занимались? Я убежден, что мы могли предотвратить заранее все сегодня происходящее и проговариваемое. Почему и до каких пор будет происходить по хорошей русской поговорке: «Пока петух не клюнет – мужик не перекреститься». Неужели нельзя перейти от того, что мы гасим пожары, к предотвращению последствий? Можно сказать, что сегодня подставили страну Украина, подставили Президента, подставили Премьер-министра Украины. И мы имеем в очередной раз красивое свое украинское лицо во всем мире. А мы хорошо понимаем и знаем, насколько сегодня важна картина для стран вокруг Украины нашего внутреннего состояния.

Какие причины. Прежде всего, это политиканство и борьба между группировками в самой власти за непосредственно близость то ли к Ющенко, то ли за первое место в креслах. Второе – это тотальное увольнение со всех постов тех самых 18 тысяч профессионалов или людей, которые работали во власти, и, как оказывается, не по профессиональному принципу замена, а по почему-то по политическому. Что от этого выиграла и кто от этого выиграл – я думаю, для всех для нас большой вопрос. Но раз государство нас всех, вы видите, и прежде всего людей в очередной раз подставили.

Должны ли мы  принимать срочные, экстренные и решительные меры?  Группа «Довіра народу» считает, что должны и немедленно.

Поэтому, первое, необходимо обязательно принять сегодня   предложенный проект Указа  Президента.

Второе.   Дать возможность определить рыночную цену на одного гуся, на одну курицу и, мы подчеркиваем, рыночную стоимость, чтобы наши люди не остались в дураках и не были «кинуты», как  всегда, нашим государством.

Третье. Обязательно  поставить всех «в ружье», все службы, которые  обязаны работать на людей и на страну.  И тогда мы увидим конкретные и серьезные результаты.

И хотелось бы, чтобы у нас не было, как всегда, крайних.

Поэтому, мы поддерживаем линию, которую сегодня ведет премьер-министр Украины и считаем, что надо выделить максимально возможные средства и принять все возможные и невозможные меры по улучшению ситуации.

И хотелось бы еще раз подчеркнуть, что свинству надо давать бой. Министру здравоохранения дали только третье слово, а надо здоровье человека ставить на первое место.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Володимир Черняк, фракція Української народної партії, за ним  буде виступати Володимир Заєць.

 

14:24:50

ЧЕРНЯК В.К.

Володимир Черняк, Українська народна партія.

Шановні колеги, існує два питання, на які я не почув відповіді. 

Перше. Які заходи були вжиті після 9 жовтня, коли поруч, в Румунії, було  виявлено пташиний грип.  Чому пауза затягнулася на два місяці? Два місяці замовчування, зволікання, бездіяльності і раптом ґвалт на весь  світ, Указ Президента, як грім. Чому так? Чому таке реагування і хто несе відповідальність за це?

І друге запитання. Які додаткові заходи необхідні для того, щоб успішно боротися  з епізоотією.

Я запитував також тут і не    почув відповіді, що потрібно, якщо ми говоримо про надзвичайний стан,  то які саме надзвичайні заходи потрібні. Чого не вистачає для боротьби, успішної, ефективної боротьби із епізоотією? Ось які питання, на які треба дати відповіді.

Необхідно, на мій погляд, поставити два акценти. По-перше, чи потрібно, чи ні вводити надзвичайний стан. Можливо, досить карантину, ефективного застосування наявних звичайних заходів.

По-друге, якщо вводити надзвичайний стан, то указ слід підготувати відповідно до Закону України про правовий режим надзвичайного стану.

Стосовно того чи потрібно вводити надзвичайний стан. Питання щодо недопущення розповсюдження та ліквідації високопатогенного грипу птиці двічі професійно розглядалося на засіданнях Державної надзвичайної противоепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України. Є рішення, які треба виконувати. Видано розпорядження уряду від 3 грудня про виплату компенсації за вилучену птицю. Тобто які ще потрібні додаткові повноваження? Міністерству надзвичайних ситуацій, Держдепартаменту, ..медицини, якимсь іншим?

Слід зауважити, що ні одна з країн світу, де був виявлений пташиний грип, не вводила надзвичайного стану. До речі, якщо ми приймемо це рішення, ми повинні повідомити ООН про це. Це серйозні речі.

І відносно відповідності цього указу закону. Я взагалі не проти введення і не проти указу. Але указ підготовлений некваліфіковано. У ньому є суперечність закону. Не вказаний час, з якого вводиться закон і на який термін, не прописані які додаткові повно….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Володимир Заєць, фракція Соціал-демократичної Партії України (об’єднаної). Підготуватись Сулковському.

 

14:28:11

ЗАЄЦЬ В.В.

Дякую, Адам Іванович. Заєць, соціал-демократи (об’єднані).

Шановні колеги, шановні радіослухачі!

Два місяці навколо кордонів України блукає вірус пташиного грипу. Два місяці було у влади часу для того, щоб прийняти ряд упереджувальних заходів.

Чому їх не було - питання до української влади, яка сьогодні сидить в ложі уряду, а не через те, що влада переймалася абсолютно іншим, не через те, що думала як йтиме на вибори, в якому форматі вона буде йти, хто, яке місце буде займати в тому чи іншому списку, напевне, що часу для того, щоб зайнятися серйозною справою не вистачило.

Є інша причина, саме представники влади мають той бізнес, яким було невигідно розповсюдження цієї інформації для того, щоб не мати збитків. Тому влада і розродилася через 2 місяці абсолютно нікчемним юридичним документом, який не до честі Президента України Ющенка.

Що стосується наступної обставини, шановні колеги. Які радники сьогодні у Президента, які готують йому такі нікчемні правові документи, Або інші радники, які вимусили їхати його на ту територію? Ну, не вже це справа Президента, шановні колеги? Добре, що ще хоча б пошкодували Президента і не заставили самому йому вилучати цих курей і кидати їх до тих  мішків.

Шановні колеги! Мова йде сьогодні про інше – проти чого ми виступаємо чи не виступаємо в сесійній залі? Якщо мова йде про ветеринарно-… заходи, будь ласка, лікувальні, будь ласка, це не справа, не компетенція Верховної Ради. Але, якщо вже хотіли попіарити цю тему і, в тому числі і Президента, то треба було зібрати іншу категорію людей, наприклад: „Сьогодні З’їзд лікарів в Україні, треба було поїхати і послухати,  або треба було зібрати представників, або хворих на туберкульоз, або онкохворих, або дитячу лейкемію”. Втомилися вже слухати їхні звернення і скарги, крик душі про неможливість отримати кошти для лікування в такій складній ситуації.

Тому, шановні колеги, відповідь наша наступна і позиція соціал-демократів є саме такою. Ми розуміємо наскільки це питання є важливим, якщо воно безперечно може нести загрозу здоров’ю людей. Але, якщо так трапиться, шановні колеги, шановний уряд, то це ваша персональна відповідальність, якщо загине, хоча б одна людина. Рівно, якщо це паніка, яку ви сьогодні в силу своїх непрофесійних дій породили – це також ваша відповідальність.

Ну, і, безперечно, голосувати сьогодні надзвичайний стан на підставі такого недолугого указу, який видав Президент – порушення закону про правовий режим правового стану, безперечно, не можна. Але, щоб не було спекуляції в тому, що соціал-демократи (об’єднанні) не переймаються  здоров’ям громадян, то я думаю, Адам Іванович, ми готові підтримати будь-які серйозні заходи в тому числі, надзвичайний стан, але якщо для цього будуть підготовлені всі документи, відповідно до чинного законодавства.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Павло Сулковський, фракція Партії регіонів України, підготуватися Лілії Григорович.

 

14:31:18

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Шановний Головуючий, шановні члени уряду, шановні народні депутати!

Сьогодні ми розмірковуємо, чи затверджувати Верховній Раді Указ Президента України про введення надзвичайного стану в населених пунктах Автономної Республіки Крим. Фракція  Партії регіонів України вважала завжди і вважає, що це вже не один документ аналогічний як і сьогодні Указ Президента України недостатньо прописаний. Його пункти не містять конкретних доручень, а мають загальне значення. В документі немає жодної дати з якого часу і по який час має бути термін дії цього указу. Більше того, даний Указ Президента України не має достатнього обґрунтування. На жаль, ми в котрий раз бачимо перед собою такі аналогічні документи. І дуже цікава річ, скільки фахівців, скільки служб у Президента державних є і Мінюст, пан міністр Головатий знаходити час він має днями і судитися з  Пискуном в судах, а ось тут, де треба дійсно захищати народ України, часу не знайшлось і у пана Головатого, щоб допомогти Президенту оформити прекрасно документ, щоб тут не було ніяких сумнівів у Верховній Раді.

Думаю, шановні друзі, що в Росії також очаги були цієї хвороби, але ж ніякого надзвичайного стану там не було введено в Росії. Справились на державному рівні, все спокійно, ніякого ажіотажу не робили в Росії і так далі. Тут мало що танки не направили до сьогоднішнього дня в Крим. Ганьба,  я вважаю, такій державній політиці.

Шановні народні депутати, думаю, що сьогодні спекулювати ми не повинні абсолютно. Ми повинні обов’язково в черговий раз підставити плече Ющенку, дійсно, бо його команда практично не може, його тільки підставляє, а не допомогти Україні навести лад і на серйозному рівні спокійно дати жити українським громадянам. Та особливо ще на передодні різдвяних новорічних свят. Тому, шановні друзі, вважаю, що треба серйозно подумати і, мабуть, треба буде підтримувати нам, хотіли б ми того - не хотіли, постанову Адама Івановича Мартинюка, яка запропонована.

І хотів би, шановні друзі, ці кошти, які будуть виділені, треба серйозно нам сьогодні доручити рахунковій палаті, взяти під особистий контроль витрачання цих коштів. І компенсацію громадянам за втрату птиці треба платити тільки за ринковою ціною, а не так, як сьогодні повідомляють. І тому я хотів би подякувати Миколі Жулинському, який сьогодні дійсно фахівця Вербицького підтримав увесь світ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Лілія Григорович, фракція „Наша Україна”, підготуватись Симоненко.

 

14:34:52

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, фракція Віктора Ющенка „Наша Україна”.

Шановні учасники нинішнього тематичного надзвичайного засідання, шановні виборці, шановні радіослухачі, є 41 стаття Конституції України, є закон про правовий режим надзвичайного стану, є надзвичайна ситуація у шістьох населених пунктах Автономної Республіки Крим, є прецедент впродовж трьох останніх років, поширення епідемії пташиного грипу на планеті.

З огляду на те, я вважаю, що запропонований Указ Президента про введення надзвичайного стану в Автономній Республіці Крим є адекватною і абсолютно державною, коректною реакцією Президента України на ситуацію, що має місце в Україні. Хотіла б наголосити на тому, що якраз введення надзвичайного стану в Автономній Республіці Крим мені видається, та це зрештою виходить з указу Президента, є абсолютно адекватною мірою, тому що сама географія цієї території при введенні режиму надзвичайного стану дозволяє блокувати поширення епідемії не інші території України з одного боку і дозволяє мінімізувати ці процеси на даній локальній території.

З доповідної записки, яка поступила з Міністерства охорони здоров'я, дуже чітко відомо і можна подивитися, скільки є людей, які проживають в цих населених пунктах, яку кількість з них оглянуто, яку кількість і яких вакцин дано у ці населені пункти для того, щоб зупинити і мінімізувати процес епідемії і її поширення.

Шановні друзі, на превеликий жаль, я послухала дуже багатьох виступаючих і повинна констатувати, що абсолютно адекватні державні заходи навіть тут у цьому залі все ж таки натикаються на становище, яке називається вибори. Я собі можу уявити, щоб було, якби раптом ця епідемія, не будучи локалізована пропонованим указом Президента, набула поширення на південні області, на центральні ос блати України. Я можу собі уявити, яке б було надзвичайне засідання Верховної Ради, я можу собі уявити, які б були патетичні виступи і як би всі раділи за те ж саме отечество.

Тому, дорогі друзі, пропонований указ є адекватний, вчасний, це є позиція гаранта всіх прав і свобод, в тому числі і здоров'я нації в Україні. Одночасно я хотіла б згадати нашим деяким дуже безпечним чиновникам, які вже пережили чорнобильську трагедію в минулому 86-му році, в минулому сторіччі, які так само були дуже безпечні, виводили дітей на парад, казали, що все буде добре, проводили велогонки, а Україна уже 15 років не може позбутися синдрому Чорнобиля.

Тому, шановні друзі, я пропоную підтримати законом проект указу по введенню надзвичайного стану в Автономній Республіці Крим. Я хочу наголосити до жителів Автономної Республіки Крим, що ми сьогодні є свідками…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. 

Петро Симоненко, фракція комуністів. І йому передає Ігор Шаров. Шість хвилин, будь ласка. Підготуватися Надразі.

 

14:38:12

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые радиослушатели и телезрители! Как вы знаете, гуси спасли Рим. И вот через тысячу лет куры Украины   привлекли внимание нынешней власти к реальным проблемам Украины, к реальным проблемам нашего народа. Может быть, хотя бы куры спасут  народ Украины от политики геноцида за последние 15 лет, 15 лет, так называемой, независимости страны.

Заслушанные доклады и, принимаемые по инициативе Правительства, меры говорят о несостоятельности и неподготовленности власти к решению конкретных проблем. Рассмотрение  вопроса о введении чрезвычайного положения, показывает и весь цинизм власти. С одной стороны, это непрофессионализм, потому что  там нет мер, какими будут реализованы вот все эти проблемы, там говорится о мониторинге, то есть будет стоять и со стороны наблюдать, как вместе с курами будет вымирать и народ Украины.

А с другой стороны,  хотел бы напомнить, что  еще 8 ноября этого года Верховная Рада принимает закон о введении на пол года моратория на ввоз мяса птицы из-за рубежа.

Почему я говорю о цинизме? Потому что Президент Ющенко накладывает вето, которое обосновывает следующей позицией: введение моратория на ввоз на территорию Украины мяса птицы может негативно повлиять на процесс вступления Украины в ВТО. То есть, жизнь граждан Украины его лично и его команду не интересует.

Указ не отражает, что эта проблема приобрела национальное значение, нет четких поручений и конкретных мер почему? Потому что мы вынуждены говорить не о природных катаклизмах, а о рукотворных, то есть созданных человеческим, к сожаление, разумом, который не имеет пределов, когда речь идет о личном обогащении.

2003 год 10 000 человек было убито некачественной водкой в Украине. Из-за грубейших нарушений правил техники безопасности гибнуть ежегодно сотни шахтеров. Систематически взрываются склады со снарядами, ракетами попадают в жилые дома, сбивают зарубежные  самолеты, танками расстреливают казармы собственных солдат. В Николаевской области массовое заболевание в результате химического отравления. В результате экспериментов Соединенных Штатов Америки на Яворивском полигоне заболели сотни детей из Украины. Ежегодно массовые отравления  детей молочными продуктами, трагедия на Скниловском аэродроме – также тому подтверждение.

Угрожающих размеров приобрела заболеваемость туберкулезом. Это практически по количеству заболевших – уже эпидемия у нас в стране. И это ведь признали врачи. А чрезвычайного положения по выводу страны из этой ситуации и разрешению проблем, как накормить народ и как лечить его от туберкулеза никто практически не принимает.

Катастрофических размеров приобрела заболеваемость СПИДом, особенно среди молодежи. Вырубили леса Закарпатья, создали реальные угрозы постоянного затопления значительной территории этого региона. За годы независимости Украины открыт новый сегмент рынка – торговля людьми: женщинами и детьми. Разве это не чрезвычайное положение для правительства, которое должно было бы давно его ввести? Ужасающие цифры погибших в результате ДТП и убитых по заказу – это десятки тысяч людей ежегодно.

Таким образом, какой бы вопрос мы не рассматривали, действия власти и правительства несут реальную угрозу народу Украины. Сегодня эти угрозы усиливаются и в связи с выполнением Ющенко обязательств перед Западом. Вывозят все. Вывозят все с Украины. Вывозят за бесценок. Открывают границы для металлолома и живого скота. Сегодня все делается только для того, чтобы, так скажем,  выполнить эти обещания.

Но, при этом обещания еще и ввозить на территорию Украины «ножки Буша». Пускай бы сами американцы их и ели. Чего везете сюда тогда? Почему не закрыли для того, чтобы не уничтожать народ Украины.

Таким образом очевидно, что чрезвычайное положение надо было вводить, начиная с 1991 года. Потому что уничтожают птицу, сегодня дают 15 гривен наличностью. В связи с тем, что у нас очень жуликоваятая власть, а выделили 15 миллионов на это, я так думаю, что там миллион точно кур уничтожат, чтобы списать эти 15 миллионов в этих шести селах.

Ответственность за преступную халатность должны нести конкретные люди. Я обращаюсь сегодня к руководству Кабинета Министров. Разве вы не должны принимать меры, чтобы наказать тех, кто вовремя не отреагировал? И что надо было бы сделать. Первое. Это, безусловно, полное обеспечение медицинских учреждений всем необходимым в этих населенных пунктах и специально, может быть, развернуть дополнительные медицинские учреждения, гарантировать обеспечение качественным питанием школ и больницы и всех нуждающихся. Вместо 15 гривен за уничтоженную курицу необходимо после соответствующей обработки территории выдать новое поголовье птицы, завезенное из районов, которые не заражены, потому что там надо кормить семьи, там надо сегодня, так, скажем, жить реально.

И Еханурову я хотел бы, обращаясь сегодня, еще и еще раз спросить у премьер-министра. Как относиться к министру собственного Кабинета Министров, который делает заявление: «Лучше выкормить одного бычка, нежели содержать одного ученого». Вот это будущее Украины. Это заявляет Министр агропромышленного комплекса публично. Вот это ответ на вопрос, что происходит с Украиной.

В Украине уничтожают собственной народ, интеллигенцию и осуществляют политику геноцида. Благодарю. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Василь Надрага, фракція Народної партії.

 

14:44:26

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, депутаты Народного блока Литвина готовы сегодня поддержать законопроект, автором которого является Мартынюк Адам Иванович, 8534-2. Почему? Потому что мы считаем, что в такой проблеме как эпидемия птичьего гриппа все-таки лучше поступить по логике, как говориться, лучше перегнуть, чем не догнуть.

Я хотел бы остановиться и на том, что у нас есть и своя точка зрения на целый ряд процессов, которые развиваются в этом моменте. Ну, первое, я хотел бы обратить внимание на некоторую несогласованность и, может быть, даже, нелогичность поступков. У нас существует государственная чрезвычайная противоэпизоотическая комиссия при Кабмине. Возглавляет ее вице-премьер. В ее состав входят представители МЧС, МВД, Минаргополитики, Минздрава, Минфина и, самое удивительное, что она работает и работает так, как положено и делает то, что положено.

Отсюда возникает вопрос, а зачем надо было Президенту создавать еще одну комиссию. Единственное, что могу сказать, в этой комиссии отсутствуют специалисты. Специалисты того профиля, ради которого, по большому счету, эта комиссия и создана. В ней отсутствуют представители Государственного департамента ветеринарной медицины. И это вопрос. Почему? Потому что с таким успехом комиссия, которая создана последняя указом Президента, если добавить туда Министерство культуры, может заниматься каким-то фестивалем.

Следующий момент. Мы говорим о том, что сегодня вся  эта веремия закручивается, на наш взгляд,  только для одного, чтобы под шумок  убрать неугодного господину Баранивскому и его компании Вербицкого, главу Государственного департамента ветеринарной  медицины.

Примеры? Пожалуйста, я хочу показать вот этот достаточно толстый законопроект по распоряжению Кабмина. Он был наработан еще в середине  октября, подписан и после этого он подвергся очень жесткой критики, в том числе и со стороны Баранивского на предмет того, что не надо выделять деньги и заниматься птичьим  гриппом.

Дальше. 29 октября  было письмо на имя Президента, подписанное министром АПК о том, как выполняется Указ Президента, читаю дословно. „Эпізоотична ситуація щодо  високо-патогенного грипу птиці станом на 29 листопада цього року є стабільна і контрольована”.

 То есть все было хорошо до 29 числа. Я читал здесь о том, что сообщали средства массовой информации, в том числе и 20 октября о том, что у нас как оказывается, как говорил министр, нет вакцины, и деньги хочет ветслужба потратить на  себя.

В итоге получается очень интересная вещь: до тех пор пока гром не грянул, у нас было все  хорошо, а ветслужба занималась как бы и не тем и предлагала государству как-бы не то.  Когда выяснилось, что нужно что-то  делать, выяснилось, что дальше ветслужбы работать не с кем.

Я бы не хотел тут долго рассказывать, но приведу только один пример. Сенат США выделил 7, 3 миллиарда гривен долларов на проблему птичьего гриппа. У нас 15 миллионов оказались неподъемными суммами. Не буду говорить о десятках  миллионов долларов, которые выделили поляки и все остальные. В итоге можно сказать одно, я не уверен...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги! Представники всіх фракцій, які мали бажання виступити і записалися, таке право одержали. Тому давайте будемо підбивати підсумки.

Перед тим, як перейти до голосування у нас тут є ціла низка, в тому числі і постанова про неприйнятність, я   хотів би звернути, шановні колеги, вашу увагу на наступне. Я думаю, ми всі солідарні і  переважна більшість, а майже всі, хто брав участь в обговоренні,  хто ставив запитання, були  єдині  в тому, що, дійсно,  з тою бідою, яка надійшла, на жаль, до наших кордонів потрібно боротися. І виходячи і з тої загрози яку несе ця небезпека нам потрібно прийняти закон яким підтримати указ Президента про введення надзвичайного стану.

Але разом з тим абсолютно праві ті і з народних депутатів хто говорить, що, на превеликий жаль, і доповідач  тут визнав, що, дійсно, готувалося поспішно, готувалося вперше в такій ситуації, потрапили, не звернули увагу на цілу низку деталей, зокрема, те, що стосується Закону про правовий режим надзвичайного стану, в якому чітко і ясно передбачається конкретика до указів Президента про введення надзвичайного стану.

А саме, на який час, з якого точніше часу і на який термін вводиться надзвичайний стан, в тому, що, на жаль, в указі немає сказано на який час. Закон про який я згадую, і про який тут досить чимало говорив аргументовуючи постанову про неприйнятність Юрій Анатолійович, говорить про те, що на всій території надзвичайний стан вводиться терміном до 30 діб. На окремих територіях він може вводитися терміном до 60 діб.

Інше. В 6 статті відповідно до Закону про правовий статус також наголошується, що потрібно відразу зазначити, які Конституційні права і свободи громадян в зв’язку із введенням надзвичайного стану обмежуються.

Мабуть, доцільно в даному випадку обмежити, по скільки - це епідемія свого роду, обмежити  масові зібрання людей, обмежити пересування з одної території на іншу і так далі. В цьому законі передбачається, що потрібно у відповідному указі, а потім в Законі про надзвичайний стан дати повноваження відповідним органам, в тому числі і збройним формування, і так далі задіяні чи  незадані і ціла низка проблем. І я думаю, що давайте ми поступимо таким чином. Я поставлю на голосування всі проекти постанов і законів, але, мабуть, буде правильно, шановні колеги, якщо ми підтримаємо указ і, разом з тим, по суті  приймемо прикінцеві положення до цього закону, що звернемося до Президента і запропонуємо йому видати ще один указ, в якому врахувати терміни, на який вводиться, і все інше, що передбачає закон, і таким чином ми можемо і ситуацію врегулювати що стосується того, щоб ми не були крайніми, як кажуть (бо, не дай Бог, все може бути. З пташиного  грипу може перетворитися й на інше), і для того, щоб врегулювати це  в законному порядку, щоб не було у нас колізій. Це… і ще одне зауваження. Я думаю, що  є тут  проект закону Петра Миколайовича Симоненка, я думаю, можна погодитись, щоб його… З процедури? Зараз з процедури ми подивимося, бо там більше до постанови воно має відношення.

Будь ласка, Симоненко мікрофон. З приводу його законопроекту. І будем визначатися.

 

14:51:55

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги! Я хотів би вас попросити підтримати проект 8534-1 не як проект закону України, а як проект постанови, вилучивши 1 пункт „затвердити Указ Президента”, бо ми його проголосуємо в іншому проекті 8534-2. а тут інші пункти передбачають: інформацію Кабміну взяти до відома, роботу визнати незадовільною; Кабінету Міністрів проаналізувати роботу керівників Міністерства аграрної політики та Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи; прийняти відповідні рішення  щодо їх персональної відповідальності за стан справ у галузі. І звернутися до Генеральної прокуратури з проханням вивчити причини, які призвели до розповсюдження на території України  пташиного грипу, тобто розглянути це як проект постанови і проголосувати його.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. 

Шановні колеги! Таким чином, ми домовились про те, що будемо голосувати по суті два проекти постанови і будемо голосувати два проекти закону. Я просив би зорієнтуватися з тим, щоб ми вийшли із цієї до певної міри і правової   колізії належним чином.

Я ставлю на голосування  проект постанови за номером 8534-п Юрія Кармазіна про неприйнятність Закону про правовий режим надзвичайного стану. Прошу визначатися. (Шум у залі)

Має право автор вносити, тому все буде за Регламентом, шановні колеги.

 

14:53:47

За-9

Про неприйнятність  9 народних депутатів, хоча аргументація, я ще раз повторюю, вона має право на існування.

Я ставлю на голосування про прийняття Закону України про затвердження Указу Президента України „Про введення  надзвичайного стану в населених пунктах Автономної Республіки Крим, реєстраційний номер  8534. Прошу визначатися. Автор – Президент.

 

14:54:35

За-201

По фракціях, будь ласка.

„Регіони України” – 1, комуністів – 0, Народної партії – 33, „Наша Україна” – 39, Блоку Тимошенко – 5, соціалісти – 25, Української Народної  партії – 23, Народного блоку – 19, Соціал-демократи – 1, „Довіра народу „ – 13, „Реформи і порядок” – 13, „Єдина  Україна” – 1, Народного Руху – 14, Партія промисловців і підприємців – 10, позафракційні – 5.

Шановні колеги, я ставлю на голосування Закон України про затвердження  Указу Президента „Про введення надзвичайного стану в населених пунктах Автономної Республіки Крим”, реєстраційний номер 8534-2, в якому перший пункт затверджує закон, другий, що він набирає чинності з дня його опублікування і в третьому – рекомендувати Президенту України, зважаючи на те, що введення надзвичайного стану передбачає, зокрема, тимчасове обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, невідкладно подати на затвердження Верховної  Ради  України  указ із обовязковим  визначенням у ньому меж територій Автономної Республіки Крим,  на яких вводиться надзвичайний стан, строку, на який він запроваджується, а також переліку і меж надзвичайних заходів та вичерпного переліку конституційних прав і свобод людини і громадянина, які тимчасово обмежуються в зв’язку з введенням надзвичайного стану та переліку тимчасових обмежень прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначеним строком дій цих обмежень, визначенням органів державної влади, органів військового командування та органів місцевого самоврядування,  яким доручається здійснення заходів надзвичайного стану та межі їх додаткових повноважень, а також врегулювання інших питань, що випливають із вимог  Закону України „Про правовий режим надзвичайного стану”. Прошу проголосувати.

 

14:56:46

За-291

Закон прийнято. Дякую.

І ставиться … По фракціях, прошу.

„Регіони України” – 20, Комуністів – 55,  Народної Партії – 37, „Наша Україна” – 37, Блоку Тимошенко – 21,  Соцпартія – 16,  Української Народної Партії – 20, Народного блоку Литвина – 19, Соціал-демократичної партії (об’єднаної) – 1, „Довіра народу” – 16, „Реформи і порядок” – 14,  „Єдина Україна” – 2, Народного Руху – 14,  „Партія промисловців і підприємців” – 14, позафракційні – 5.

Прийняли ми закон і є ще постанова, проект постанови… Почекайте, ми закінчимо, а потім  будете з процедури.  Закінчимо голосування, потім є в порядку  денному, є в порядку денному цей проект за номером 8534-1, але автор пропозиції сказав: „Що він розуміє, що це більше підходить  не до закону, а до постанови. Він пропонує прийняти не закон, а постанову.

Тому я ставлю на голосування з вилученням  першого пункту. З вилученням першого пункту, бо ми вже прийняли і затвердили указ Президента  „Про надзвичайний стан”, я ставлю на голосування  про прийняття постанови  щодо  Указу Президента України „Про введення надзвичайного стану у населених пунктах Автономної Республіки Крим”. Реєстраційний 8534-1. Автори: Симоненко, Парубок. Прошу голосувати. Це як постанова.

 

14:58:39

За-184

Не прийнято. По фракціях.

Комуністів – 56, «Регіони України» - 17, Народна партія – 41, „Наша Україна» - 0, Блок Тимошенко – 13, соціалісти – 1, Українська народна партія – 0, Народного Блоку – 19,  соціал-демократи  - 18, „Довіра народу”, „Реформи і порядок” – по нулях, Партія „Єдина Україна” – 11, Народний Рух України – 0, Партія промисловців і підприємців – 1, „Позафракційні” – 7.

З мотивів, будь ласка, запишіться. Будь ласка, пять хвилин з мотивів – і будемо завершувати наше питання.

Будь ласка, Павло Сулковський.

 

14:59:33

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Шановні колеги, шановні урядовці! Користуючись нагодою, що все-таки, як би там не було, вийшли, дали можливість урядові, відповідним структурам наводити порядок, і хай дійсно в цьому Бог допоможе їм.

І хотілося б  звернутися ще раз до міністра аграрної політики Олександра Петровича. Ви повинні все зробити для того – ц це думка нашого комітету, Аграрного комітету з земельних відносин …та земельних відносин у Верховній Раді, - що ми просимо вас: ні в якому разі не усувайте з посади пана Вербицького і в цьому переконайте Президента, бо це вже є на сьогоднішній день у нас приклади, де фахівців повиганяли, посаджали на їх місця без досвіду людей – і Україна тільки втратила. Тому, Олександре Петровичу, ще раз прошу вас, щоб ви все зробили для того, щоб пан Вербицький працював, і в цьому переконайте пана Президента. Відставки приймати від Вербицького не можна, бо це тільки для  України буде

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це робиться постановою  Кабінету Міністрів, а не рішенням, чи Указом Президента. Будь ласка,   Анастасієв Валентин.

 

15:00:49

АНАСТАСІЄВ В.О.

Прошу слово передати Петру Миколайовичу Симоненку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Симоненко.

 

15:00:53

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги, звертаючись  до вас, щодо підтримки проекту Закону, який ми вносимо разом з  Омеляном Никоновичем Парубком, я  хотів би ще і ще раз аргументувати  це необхідністю підвищення відповідальності конкретних посадових осіб за все те, що відбувається в державі. Конкретний міністр повинен відповідати за те, що він робить. А в даному випадку бездіяльність була, халатність, а це вже злочини проти народу України.

Так як і звернення до Генпрокуратури  все ж таки розібратися, чому у нас виникають такі обставини, коли ніхто не несе відповідальності, не вживаються своєчасно заходи, які б забезпечили  захист  інтересів прав і свобод наших громадян.

Тому я звертаюся до вас, Адаме Івановичу, і звертаюся до вас, шановні колеги. Якщо буде ваша ласка, все ж таки, давайте проголосуємо це, як проект постанови, в якому  визначимо, що уряд повинен сам розібратися і Генпрокуратура повинна також вжити  заходів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Надрага, будь ласка.

 

15:02:02

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, Народный блок Литвина.

Наша фракция и наши депутаты поддержали введение чрезвычайной ситуации на конкретной территории Крыма и мы считаем, что это правильно.

Вместе с тем, хочу еще раз обратить внимание и парламента, и Президента, и правительства и в лице первого вице-премьера, который присутствует  здесь и премьера, который слушал весь этот вопрос.

Да, тема сложная, тема ответственная, ее нужно решать, но, в любом случае, мы не должны позволить никому под … решения глобальных проблем решать проблемы того, кто нравится, кто не нравится и, соответственно,  таким образом сводить счеты с конкретными людьми.

Поэтому считаем, что вопрос об освобождении от должности руководителя ветеринарной медицины, в данном случае, есть не только несвоевременный,  но просто вредный и вредный не столько для правительства, или для парламента, а вредный для страны. И этого не следует забывать, принимая решения. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазин.

 

15:02:55

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазин, партія Захисників Вітчизни. 

Шановний Адаме Івановичу, я переконаний, що ми  не зовсім правильне юридичне рішення прийняли. Але  давайте вже так, якщо   прийняли, то подумайте як з нього виходити. Я хотів би, щоб ви підняли статтю 12 закону про правовий режим надзвичайного стану і чітко її виконали. „У разі введення надзвичайного стану в Україні чи в окремих її місцевостях”, а ми їх ввели, „Верховна Рада України приймає рішення про продовження сесії або її роботи в пленарних засіданнях протягом усього періоду дії надзвичайного стану”.

Таким чином, шановні, я вас вітаю, вас, Адаме Івановичу, з величезною глупістю. Завтра має бути у нас сесія продовжуватись, робота, оголосіть будь ласка порядок денний, все інше. І ще раз прошу вас, читайте закони, які діють, читайте на ніч, читайте вдень і слухайте, якщо не вмієте читати. Бо це велике, велике, неправильну справу зробили зараз. І не передбачили цього.

І інше питання. Давайте звернемся до ЦВК і подивимся як…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Таран.

 

15:04:07

ТАРАН В.В.

Передайте будь ласка Сасу Сергію Володимировичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Сас, прошу.

 

15:04:14

САС С.В.

Дякую, Віктор Васильович. Народний депутат Сас, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Шановний Адаме Івановичу! Я хотів в черговий раз до вас звернутися з питань процедури. Ми питання вже розглянули. Тому ми не можемо зараз перетворювати проект закону в проект постанови. Тому що рішення Верховною Радою вже з цього приводу прийнято. І щоб ми не допустили ще цілу купу помилок, які сьогодні вже допустили з питань процедури, про що наголошував народний депутат Кармазін, я пропоную на цьому закрити засідання Верховної Ради. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це ми зараз і зробимо.

Шановні колеги! Ну, мабуть, Юрій Анатолійович дуже хвилюється сьогодні. Він піклується про те, щоб ми дотримувалися букви і духу закону. Будь ласка, прочитайте ще раз статтю, на яку ви зсилаєтесь, статтю 12. Прочитайте і поясніть нам яка різниця між сесією і пленарним засіданням. У нас сесія триває. У нас сесія триває. Сесія буде продовжуватися до середини січня. Ми весь час знаходимося у роботі сесійному. Інша справа – коли проводимо пленарні засідання. А, коли працюємо в округах,  або коли працюємо в комітетах. А сесія у нас  продовжується, ми нічого не порушили, якби там було написано про те, що пленарні засідання, я сказав би, що завтра буде пленарне засідання. Це перше.

Друге, Юрій Анатолійович. Ми прийняли прикінцеве положення, в якому звернулись до Президента визначити термін, на який він вводиться. От, коли він визначить, тоді з вами будемо також визначатись. Це одне.

Друге. Термін не може перевищувати 60 днів. Ми з вами, наша сесія нинішня, буде працювати більше ніж 60 днів, більше, порахуйте.

Тому, Юрій Анатолійович, давайте не будемо, ви юрист хороший, але не вводьте також в оману народ.

На цьому, шановні колеги, додаткове засідання Верховної Ради оголошую закритим. Працюємо далі в комітетах, фракціях і групах, наступне пленарне засідання відбудеться в наступний вівторок. На все добре.