Засідання N20

Опубліковано 11. 10. 2005

ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

11 жовтня 2005 року, 10.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови  Верховної Ради України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради. Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Реєструємось.   

 

10:03:08

В залі зареєстровано 361 народний депутат, але бачу, що дехто ще не встиг. Будь ласка, повторимо зараз. Ні, ні повторимо. Допоможіть хтось генералу. Так, ми потім ще раз перереєструємось. Поки що, шановні народні депутати, відповідно до календарного плану проведення восьмої сесії Верховної Ради сьогодні ми на ранковому засіданні маємо провести черговий день уряду у Верховній Раді України.

Верховна Рада Постановою від 22 вересня 2005 року визначила предмет сьогоднішнього розгляду – про стан аварійності на автошляхах України та невідкладні заходи щодо підвищення безпеки дорожнього руху. Питання, на якому наполягали представники депутатського корпусу, одне із злободенних сьогодні буде обговорюватися на нашому ранковому пленарному засіданні.

Перед тим, як перейти до реалізації нашого порядку денного, давайте привітаємо. Сьогодні у нас є два іменинники: Філенко Володимир Пилипович, якому виповнилася всі полудень віку, і Яворівський Володимир Олександрович. (Оплески)

Так, готові до перереєстрації? Так, ввімкніть       систему «Рада».  Ще раз реєструємося.

 

10:05:12

Зареєстровано 367 народних депутатів.

Так, вам тематичні матеріали роздані до Дня уряду. Прошу ознайомитися, особливо тих, хто буде  брати участь  у обговоренні питання. Побудуємо нашу роботу наступним чином.

Побудуєм ми нашу роботу  таким чином. Заслухаємо  доповіді двох міністрів: міністра Внутрішніх справ Юрія Віталійовича Луценка і міністра транспорту та зв`язку Віктора Васильовича Бондаря. Вони дадуть відповіді… доповіді відповідно надати по першому доповідачу міністру Внутрішніх справ 20 хвилин, міністру транспорту і зв`язку  10 хвилин і  кожному з них по 45 хвилин на письмові і усні запитання народних депутатів.

Виступ представника профільного  комітету – 15 хвилин. Після того обговорення  питання з тим, щоб ми до 14 години на ранковому засіданні закінчили День уряду. Ось такий планується регламент нашої роботи.

Шановні колеги, в зв`язку з тим, що перший доповідач зараз на під`їзді, він по службовій лінії знаходиться трошки за межами Києва, але він з хвилини на хвилину підійде і візьме участь у нашому Дні уряду і бажає виступити, тому давайте ми переставимо, почнемо з міністра  транспорту і зв`язку, а потім під`їде Луценко і надамо йому слово.

Так, будь ласка, я запрошую до слова  міністра транспорту і зв`язку 

Віктора Васильовича Бондаря. Будь ласка.

Давайте поки Віктор  Васильович  іде, привітаємо його з  призначенням на цю посаду і побажаємо  йому успіхів на нелегкій ниві економічної діяльності. Будь ласка, Віктор Васильович.

 

БОНДАР В.В.

Дякую дуже за привітання.

Я думаю, що ні в кого не викликає ніяких сумнівів  в тому, наскільки актуальне питання, яке сьогодні розглядається, яка ситуація виникла на дорогах України, яка ситуація виникла з аварійністю.

Я цілком підтримую Міністра внутрішніх справ України, який неодноразово казав про тяжкі наслідки аварійності на автомобільному транспорті і не буду повторювати статистику, лише зауважу, що відносна кількість загиблих у нас у 7-10 разів більша ніж у розвинених країнах Європи. І в той же час Європейський союз приймає програму щодо зменшення смертності в ДТП на 50 % до 2010 року.

По суті настав час і нам робити рішучі кроки в цьому напрямку. Нам необхідно просто докорінно змінювати ситуацію з аварійністю.

Ми розглядаємо це лише один із напрямків удосконалення системи дорожнього руху і в першу чергу нам необхідно підтримати, я думаю, Міністра внутрішніх справ щодо необхідності посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху. Наприклад, у 1990 році органи ДАІ мали усі повноваження, про які іде мова. Повноваження  по регулюванню дорожнього руху, повноваження по накладанню великих штрафів і в цей же рік загинула максимальна кількість громадян – 9 тисяч 616 осіб. У травні 2001 року було скасовано деякі функції ДАІ щодо штрафів. Як нам відомо, через півтора року аварійність навіть зменшилась.

Виходить, що відміна штрафів на місці – не головна причина підвищення аварійності. Висока аварійність зумовлена комплексом недоліків системи управління безпекою і в цій ситуації Мінтрансзвязку як і МВД докладає зусилля для виправлення становища.

Недавно в цьому залі вами, шановні народні депутати України, було прийнято в першому читанні проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт». 70% статей цього закону прямо чи опосередковано стосується безпеки і встановлюють нові правила діяльності на ринку перевезень.

Міністерство транспорту та звязку просить вас якнайшвидше прийняти цей закон.  Він дозволить вирішити нагальні проблеми безпеки на транспорті загального користування.

Профільний комітет також рекомендував зазначений закон для розгляду і прийняття  у другому читанні.

У цьому році створено Головавтотрансінспекцію. Завданням цієї інспекції є наведення порядку на ринку перевезень та недопущення до діяльності перевізників, які не відповідають вимогам законодавства та не можуть безпечно перевозити пасажирів. Її діяльність вже позитивно сказалася на роботі автотранспорту і аварійність зменшилася на 8 відсотків. Але на сьогоднішній день в нас ще й досі не врегульоване це питання.

Можу навести деякі питання статистики. Дивіться, на 100 тисяч перевізників, які сьогодні існують в Україні, які займають перевезення громадян, тільки 57 тисяч сьогодні пройшли належну сертифікацію, отримали ліцензії і займаються цим бізнесом легально. Тобто майже половина перевізників сьогодні просто не мають легальних умов для існування і це призводить до тієї ситуації, яку ми бачимо на дорогах. Однак, це частина проблеми.

Необхідно розглянути весь комплекс недоліків системи управління безпекою.  Законодавством не встановлені завдання та не визначена відповідальність за зменшення аварійності. Резолюція Генеральної асамблеї ООН постановила: не можна досягати мобільності ціною життя і здоровя людей. Найвище досягнення у цій сфері зроблено Швецією, яка просто прийняла програма, яка декларує нульову смертність. Людина може помилятися, система має це враховувати – її головний принцип.

Пропонуємо створити координаційну комісію з безпеки дорожнього руху, яка просто буде на міжвідомчому рівні координувати діяльність цих органів, наводити порядки на автомобільному  транспорті, на автодорогах.

Друга, на наш погляд, причина – це відсутність порядку розслідування причин дорожньо-транспортних пригод. Якщо на один  орган сьогодні покладено підготовку водіїв, проведення технічного огляду, допуск транспортних засобів до участі у русі, контроль за виконанням правил дорожнього руху, то йому, напевно, недоцільно сьогодні доручати також і проведення розслідування причин дорожньо-транспортних пригод, оскільки цей орган просто  найбільше зацікавлений у сприянні , у сприятливих для нього висновок, висновків розслідувань.

Або, якщо цей орган проводить розслідування, то він не повинен приймати напевно екзамени у водіїв, проводити, технічний огляд, бо він ніколи не признає причин, які виникли під час пригоди, які пов’язані з технічним станом, або з іншими питаннями.

Поки ми не розподілимо функції виконавчих, контрольних органів, ми будемо мати завжди не об’єктивну просто статистику, коли він, винними у смерті буде 97, в 97% причин буде пішоходи та самі власники транспортних засобів.

Я можу  навести такі цифри: на сьогодні, через технічні несправності транспортних засобів лише 1% відбувається аварій за офіційною статистикою. В той час, коли в цивілізованих странах, навіть при їхніх дорогах та технічному огляді і сучасних автомобілях, цей показник досягає до 20%.

Ще  одне питання не ефективний контроль за виконанням правил дорожнього руху. Ми підтримуємо пропозиції МВС щодо необхідності впровадження нових радарів, фотофіксацій всіх приход, і таке інше.

Необхідно створювати єдиний реєстр порушень правил дорожнього руху. І на наш погляд, необхідно впроваджувати нові, просто, заходи стимулювання. Коли страхові компанії будуть видавати страхові поліси і отримувати сплату за ці поліси в залежності від того, яку кількість  правопорушень вчинив водій, які були наслідки цих правопорушень. І таким чином ми створимо просто  економічний  стимул для автовласників, якомога менше порушувати правила дорожнього руху, якомога менше проводити суперечки  з працівниками ДАІ.

Необхідно підсилювати систему підготовки водіїв. Нам необхідно в курсах, під час проходження автокурсів і в умовах проведення цієї діяльності передбачити заходи, коли молодих водіїв просто будуть навчати правилам поведінки в нестандартних ситуаціях і таке інше.

Ще один посил, головний: нам необхідно, якомога швидше створювати медицину катастроф. Ми знаємо, що вона допоможе витягнути ту кількість  людей, які потрапили в надзвичайну ситуацію, коли головна подія відбувається протягом 15-30 хвилин після ДТП. У нас має бути швидка реакція на такі події.

Ми знаємо, що одна і з причин аварійності є також незадовільний стан автомобільних доріг. «Укравтодор» за минулий рік ліквідував 119 небезпечних місць, де найбільша концентрація ДТП. Але на сьогодні їх залишається ще близько 760 тисяч.

Шановні народні депутати, вважаємо необхідним просто проведення реформування систему управління безпеки дорожнього руху. Доцільно розвантажити сьогодні на нашу думку Державтотрансінспекцію, Державтоінспекцію від не властивих для неї функцій, наприклад, у Німеччині, Франції, Англії, країнах  ЄС, США, Японії, я не буду перелічувати всіх країн, функції щодо реєстрації автомобілів та технічного нагляду розведені. І ми пропонуємо підтримати таку пропозицію, перекласти функції проведення періодичного технічного огляду транспортних засобів на акредитовані станції технічного обслуговування.

Органи виконавчої влади мають просто провести акредитацію нормальних станцій технічного огляду таких, як BMV, «Ауді», «Мерседес» та інших, які просто будуть спроможні виконувати цю функцію і які будуть відповідати за той стан автомобілів, який вони провели технічний огляд. Вони будуть самі вести реєстр технічних оглядів, видавати відповідні бумаги, які будуть підтверджувати проведення технічного огляду, відповідати за збір коштів до бюджету. І це ліквідує черги у МРЕО, це дасть можливість громадянам без черг в нормальних умовах пройти технічний огляд і отримати документи.

А друге. Для ДАІ в такому випадку створюється ситуація, коли вони мають можливість пред’явити претензію до станції технічного огляду за неналежну підготовку автомобіля і діяльність його на автошляхах.

Таким чином, шановні народні депутати, я вас прошу підтримати два ключових посила, які я сказав, - це введення економічних стимулів, тобто через систему страхування, коли автовласники будуть залежати від кількості правопорушень.   І це буде їх стимулювати якомога менше правопорушень  створювати.

І друге. Передати функції технічного нагляду до сертифікованих станцій технічного обслуговування.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віктор Васильович. Шановні колеги, в Дні уряду  беруть участь члени уряду на чолі з першим віце-премєр-міністром Сташевським Станіславом Телісфоровичем.

Запишіться, будь ласка, на запитання. У вас є письмове, Віктор Васильович? Будь ласка, давайте письмове, поки записуються.

 

БОНДАР В.В. Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Як передбачено у Державному бюджеті України на 2006 рік, виконання Державної програми розвитку  автомобільних доріг загального користування.

Можу відповісти. На 2006 рік у проекті Державного бюджету, вже зараз запропоноване фінансування доріг у повному  стовідсотковому обсязі, як це передбачено Законом. І сума фінансування  закладена сьогодні на рівні 4 млрд. 69 млн. гривень.

Крім цього, ми плануємо в наступному році, також, залучити кредити іноземних банківських установ і, таким чином,  ми сподіваємося вирішити декілька головних проблем розвитку транспортних магістралей України на наступний рік.

Друге питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте, зараз усне запитання. Оржаховський, будь ласка, фракція комуністів.

 

10:18:55

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую, Адаме  Івановичу, Анатолій Оржаховський, фракція компартії України, Херсонщина.

Шановний доповідачу, у довідкових матеріалах, наданих нам  МВС, наводиться вражаюча статистика, щодо аварій і гибелі людей. На жаль, даних я не бачив Міністерства транспорту, щодо експлуатації доріг і таке інше.

Але в мене до вас запитання такі. Скажіть,  в якій мірі вами врегульовуються проблеми  утримання та експлуатації доріг комунального характеру. Адже комунальні дороги часто  не  ремонтуються через відсутність належного фінансування рад і, здебільшого, є причиною аварій та загибелі людей.

І друге. Що робиться вами, аби уникнути зіткнень на залізничних переїздах   транспортних засобів і пішоходів. Дякую.

 

БОНДАР В.В. Я вам дуже вдячний за це питання.  Дійсно, проблематика така існує. Сьогодні майже 700 тис. кілометрів доріг, до доріг, які відносяться до компетенції Міністерства транспорту та зв’язку відноситься всього 179 тис. кілометрів. Тобто, про що йде мова, майже півмільйона тисяч кілометрів доріг знаходяться сьогодні у підпорядкуванні комунальних органів виконавчої влади. Таким чином, ми не маємо відношення до фінансування цих доріг і ми не маємо ніякого впливу на їх фінансування та утримання.

Тобто, проблематика, яка сьогодні існує по утриманню місцевих доріг, вона більш перекладається на місцеві органи і міністерство не може вплинути, бо це питання місцевих бюджетів.

Що стосується переїздів залізничних, це дійсно проблематика надзвичайно важлива. Ми в цьому році пішли на неординарний крок, ми виставили охорону на найбільш небезпечних залізничних переїздах, охорону за рахунок військовослужбовців залізничних військ. Ми побачили, що за рахунок цих заходів, найбільш небезпечний період, коли йдуть найбільші перевезення у відпускний період, просто радикально зменшилась кількість пригод на залізничних переїздах. Але це не вирішує питання, ми на наступний рік у фінансовому плані «Укрзалізниці» передбачили окрему програму модернізації та оснащення переїздів над сучасною технікою, в тому числі з фіксацією на фото-обладнання порушників. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

БОНДАР В.В. Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи. Які розробляються програми заходів і зменшення шкідливого впливу дорожнього руху на довкілля і людину?

Знаєте, Міністерством транспорту розроблено план реалізації на транспорті та в дорожньому господарстві, основних напрямків державної політики у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки. З метою зниження шкідливого впливу дороги на довкілля, ми вже сьогодні радикально змінюємо стандарти до будівництва доріг, обладнуємо місця стоянок автотранспорту відстійниками для збору нафтопродуктів. Ця програма розроблена і наступним роком вона буде широко впроваджуватись.

Для зменшення впливу транспорту на здоровя будуються обїзні дороги  навколо населених пунктів і влаштовуються шумозахисні  екрани.

По суті перший рік, коли ми почали підходити до цієї проблематики якось програмно, до цього це питання, як правило, замовчувалося, бо не було бюджетів і не було відповідного фінансування.

Враховуючи досвід інших країн, основним шляхом зменшення негативного впливу автотранспорту на довкілля є також використання сучасних екологічних технологій будівництва доріг та ефективний механізм допуску транспортних засобів до експлуатації за технічними показниками.

Ви знаєте, що з 1 січня 2005 року буде повністю впроваджено вимоги щодо використання в Україні транспортних засобів, які відповідають стандарту «Євро-2». Таким чином ми  сподіваємося, що  буде перекрито рух вантажівок, які не відповідають новим стандартам. І ми зможемо просто отримати позитивну динаміку по зменшенню екологічних наслідків.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Самофалов.

 

10:23:25

САМОФАЛОВ Г.Г.

Геннадий Самофалов, Партия регионов, фракция «Регионов Украины».

Уважаемый докладчик, я слышал, у вас очень много общей информации, но вы не сказали сегодня о главном, что цена дорожно-транспортных происшествий – это человеческая жизнь.

По прошлому году  потери составили около 7 тысяч человеческих жизней. По  прогнозам специалистов этот год должен быть 7,5 тысяч человеческих жизней. Но учитывая непродуманное реформирование ГАИ и учитывая  то, что в ночь мы  теряем по 50 человек, я думаю цифры будут значительно больше.

Я думаю, что настало время  уже правительству разработать  Программу по предупреждению потерь человеческих  жизней. Вы не сказали сегодня,  как это скажется на экономике, какие потери сегодня из-за того, что у нас есть калеки, инвалиды после этого, какие потери прямые есть и так далее.

Я сегодня от вас не услышал четко все-таки, что думает правительство, чтобы избежать вот таких колоссальных потерь.

Если можно, пожалуйста, скажите мне по пунктам. Спасибо.

 

БОНДАР В.В. Дякую вам дуже.

Головне, уряд в першу чергу вирішив питання фінансування  дорожнього господарства на наступний рік. Ще ніколи не приймалися рішення про 100 відсоткове фінансування  дорожньо-господарського комплексу. Не буде фінансування – ми не зможемо втілювати нормальне освітлення, ми не зможемо робити нормальну розмітку, ми не зможемо робити протиаварійні заходи на дорогах.

Друге. Ще раз: уряд розробляє програму, коли функції ДАІ та функції контролюючі будуть розведені.

Третє. Нам необхідно, як я вже сказав в своїй доповіді, просто створити нормальну систему відповідальності, коли станція технічного огляду проведе технічний огляд машини, нормально, цивілізовано, без черг, без зайвий клопотів для громадян  - і буде нести персональну відповідальність за те, як ця машина себе повела на дорогах.

І головне, я сподіваюся, що завдяки тій комісії спільній, яку ми з ДАІ створимо, ми зможемо вийти на рівень, коли під час пригод, в яких загинула особа, будуть проведені ретельні розслідування за участю криміналістів, за участю фахівців, які просто розберуть цю пригоду по окремих сукупності всіх обставин, і будуть прийняті дійсно висновки щодо істинної причини цієї пригоди: або це технічна причина транспортного засобу, або це неуважність самих громадян, або це неуважність водіїв і неналежний стан їх підготовки.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове запитання. Віктор Васильович, письмове.

 

БОНДАР В.В. Фракція НДП та політичної партії «Трудова Україна». «Які невідкладні заходи передбачає здійснити уряд щодо забезпечення безпеки дорожнього руху на трасі «Київ-Одеса», зважаючи на незавершеність будівництва дороги?»

Ну, я можу сказати, що насправді ми сподіваємося, що дорога «Київ-Одеса» в тому обсязі, який заплановано, до кінця листопада буде повністю завершена. І насамперед, як останній етап цього завершення, завершення робіт – буде проведено встановлення всіх дорожніх знаків, які передбачені проектом рішення, нанесення дорожньої розмітки, встановлення у повних обсягах металевої барєрної огорожі, і  в першу чергу в місцях високого насипу.

Друге. Буде проведено підсумки та планування узбіч, підсипка та планування узбіч, забезпечення  нормативної видимості, особливо в місцях підйому та на спусках автодороги. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Борис Андресюк.

 

10:27:21

АНДРЕСЮК Б.П.

Дякую. Шановний Вікторе Васильовичу, я, взагалі, вражений, ви так добре розповіли в своєї доповіді, що, кому треба робити, особливо за ДАЇ розповіли, що їм треба робити: і ліквідацію небезпечних місць, і реєстрацію, і так далі.

Але, ви знаєте, я послухав це зараз жахливі цифри скільки загинуло людей, да? Я хотів би нам сказати, що за весь час війни в Іраку поки що Сполучені Штати втратили біля двох тисяч військовослужбовців. У нас за рік ви бачили цифри – 7,5 тисяч людей гинуть.

Ви сьогодні розповіли головне всім службам, але ви не сказали головного, а що ж робиться Міністерством транспорту для покращення доріг, які є одним сьогодні з найнебезпечніших і важливіших чинників загибелі людей. Це – перше.

І друге. Скажіть, будь ласка, хоча б таким чином, от люди жаліються і пишуть нам. Скільки  коштів, наприклад, в 2004 склав обовязковий дорожній збір і як ці кошти були використанні, наприклад?

 

БОНДАР В.В. Я вам дякую за задане запитання.

Я можу відповісти так: Міністерство транспорту голів автотрансінспекції, яка створена і працює з 1 червня цього року, вона провела майже 100 тисяч перевірок перевізників, які працюють сьогодні на автотранспортних маршрутах. З цих 100 тисяч перевізників майже 52 тисячі перевізників мали якісь недоліки та порушення у правилах перевезення.

І я вам можу сказати, що діяльність голів автотрансінспекції вже призвела до поменшання випадків ДТП на дорогах.

Друге. Ми сподіваємося, що завдяки нашої плідної співпраці з МВС ми, і голів автотрансінспекції, ми за наступний рік просто радикально зменшимо кількість не ліцензованих перевізників, які працюють в незрозумілому режимі, люди, у яких водії працюють в автобусі і там же і ночують. Це ненормальна ситуація і це головна причина подій.

Якщо розглянути скільки надзвичайних ситуацій та ДТП  відбувається на дорогах України, то переважна більшість відбувається саме на дорогах місцевого комунального значення, тобто, у містах та обласних центрах.

Що стосується доріг? Я вже казав сьогодні. 179 тисяч тільки відносяться до компетенції Міністерства транспорту та  зв’язку – це автомагістралі, це міжнародні транспортні коридори. Все інше -  це дороги місцеві,  комунальні. І ми не можемо сьогодні вирішити питання комплексно. Бо це питання формування бюджетів.

Що стосується дорожнього збору? То ви знаєте, напевно, що  всі минулі роки дорожній збір на 60-70 відсотків уходив до загального бюджету, загальнодержавного, і він не повертався до дорожніх служб. І тільки в цьому році і на наступний рік питання вирішено комплексно і 100 відсотків буде фінансуватися дорожній збір, на роботи по дорожньому господарству.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, письмове.

 

БОНДАР В.В. Письмове. Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Який конкретно урядовий орган чи структурний підрозділ Кабінету Міністрів  є відповідальним за реалізацію державної політики із забезпечення безпеки руху технічних засобів та пішоходів на автошляхах і  дорогах України, вулицях міст та інших населених пунктів?

Я можу сказати, що дійсно це деяка проблема.  На законодавчому рівні в даний час не визначено єдиного урядового органу відповідального за реалізацію державної політики із зазначених питань.

Але, я вже сьогодні сказав, створено два урядових органи. Кожен має чітку компетенцію – це ГоловавтотрансінспекціЇ Мінтрансзвязку і ДАІ МВС України, кожен з яких займається повноваженнями по регулюванню дорожнього руху  та регулювання перевезень на автошляхах України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Кармазин, будь ласка.

 

10:31:43

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія «Захисників Вітчизни».

Шановний доповідачу, на жаль, я не почув того, що мало бути від Міністерства транспорту всієї України. Чому? Тому що ми нічого не почули про інвентаризацію стану доріг, ми нічого не почули про те, що 50 відсотків ДТП це за вини  саме доріг, саме цього покриття. Ми нічого не почули про розкрадені кошти в Мінтрансі вашими попередниками. Включно абсолютно з усіма. Ми нічого не почули про те, що дорога, траса Київ-Одеса це дорога смерті, вона підписана вашими фахівцями. Саме там стоять, що все нормально і здано в експлуатацію. Я тут виступав три роки назад і казав, що вона не здана, вона не готова. Я хотів би почути як Мінтранс реагує на кожне ДТП, - раз.

Друге. Що робиться для попередження розкрадань зараз, уже зараз. Ви знаєте, до 50 відсотків розкрадається при будівництві доріг і при ремонті доріг. Це дані. Треба з цим боротися.

 

БОНДАР В.В. Я вам дякую за запитання.

На справді, я хочу підвести риску під тим, що відбувалося. По всіх подіях, які були до роботи нового уряду проводиться розслідування, проводяться відповідні заходи компетентних правоохоронних органів і Міністерство транспорту не буде більше коментувати цих заходів. По факту кожного розслідування будуть проведені відповідні судові розгляди і вже після судових розглядів нехай суди, нехай відповідні служби Генеральної прокуратури, МВС доповідають про наслідки розгляду цих справ. Це не справа Мінтрансзв’язку виступати в якості правоохоронних органів. Це перше.

Друге. Міністерство транспорту та зв’язку розробило вперше в цьому році комплексну програму розвитку дорожнього господарства на п’ять років. Ми провели повну інвентаризацію доріг. Ми надали дані ці до уряду і вони відкриті. Якщо є необхідність, ви можете звернутися через Укравтодор і ми надамо повну інформацію по дорогах, які в нашому підпорядкуванні.

Третє. Що стосується поточних видатків на будівництво дороги, я можу компетентно сказати, що на ваш запит, на ваше звернення ми надамо повну інформацію по будівництву, яка вам необхідна, по фінансуванню будівництва. Я можу сказати, що кожен платіж, який іде на будівництво дороги зараз ретельно перевіряється не тільки Укравтодором, а й нашим Контрольно-ревізійним управлінням і іншими правоохоронними органами. Тобто на сьогодні такої проблематики не існує як вона була раніше і я не маю фактів по 50-ти відсотковому розкраданню коштів на будівництво дороги. Якщо такі факти є, я готовий їх розглянути і далі працювати з ними. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Головне, Віктор Васильович, щоб наступний новий Кабінет Міністрів не проводив подібних розслідувань.

Так, будь ласка, письмове запитання. Письмове є у вас, Віктор Васильович?

 

БОНДАР В.В. Письмове. Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності: «Що робиться в Україні для приведення дорожнього господарства до європейських стандартів? Якість дорожнього покриття, обладнання доріг і вулиць належним освітленням, світлофорами, розмітками, відповідними знаками, обладнання в аварійнонебезпечних місцях підземних та наземних пішохідних переходів, лежачих поліцейських тощо.

Ви знаєте, сьогодні для підвищення якості дорожнього покриття на дорогах загального користування України впроваджено застосування нових біто-емульсійних технологій. Використання зазначених технологій вже є одним з найефективніших енергозберігаючих способів проведення будівельних і ремонтних робіт, а також забезпечує просто високу якість проведення робіт і створення нової якості доріг, яка використовується в Україні.

Також поширюється в практику при будівництві та реконструкції доріг застосування щебенево-мастикового асфальтобетону, який здатний витримувати сьогодні навантаження транспорту без утворення колії та перешкоджає розвитку тріщин та їх руйнуванню.

Прикладом застосування сучасних технологій і матеріалів є такі ділянки доріг як Київ - Бориспіль, Київ - Одеса та Київ - Чоп. Я думаю, що ви бачили, що відбувається.

Одночасно з зазначеним нами проводиться робота по внесенню змін до стандартів щодо використання світлофорів, розміток, відповідних дорожніх знаків і таке інше. Сьогодні нами розроблено національні стандарти нові, які передані зараз для реєстрації у відповідні органи сертифікації. І ви вже напевно бачили, що багато яких нових пристроїв зявляється на дорогах. Але я ще раз повторюю, я думаю, що найбільші заходи по заміні старого обладнання та старих підходів до розмітки доріг, до освітлення, до використання сучасних технологій ми побачимо на наступні три роки. Тільки зараз уряд починає комплексно фінансувати зазначені роботи і фінансувати  витрати на впровадження нових технологій. І ми сподіваємося, що  завдяки цьому дороги стануть більш інтуїтивно зрозумілими, більш інформаційно насиченими і для будь-яких громадян країни та іноземців вони будуть  зрозумілими і відкритими. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Юрій Борисович Крук, запитання.

 

10:37:31

КРУК Ю.Б.

Уважаемый Виктор Васильевич! У меня к вам два вопроса. Скажите, пожалуйста, кто по вашему  мнению должен заниматься вопросами обучения  водителей  и их переподготовки? Сегодня эти функции находятся в ГАИ, и насколько они эффективны, по вашему мнению.

И второй вопрос. Кто  Должен заниматься регистрацией  автотранспорта? Мы знаем, что эта функция также  у ГАИ, и МРЕО занимается.  Нужно ли, чтобы МРЕО замыкалась на ГАИ и может быть МРЕО должно быть самостоятельной организацией в системе МВД. Это, видимо, вопрос больше к Луценко, но все равно ,коль вы докладчик, я хотел бы  эти два вопроса услышать от вас.

 

БОНДАР В.В.  Дякую вам дуже. На мій погляд, безумовно, необхідно  підвищити  вимоги до навчальних центрів, які  проводять навчання нових водіїв. Сьогодні  це питання регулюється положеннями, які затверджені  спільно  там МВС, Міністерством освіти і науки України, Мінтрансзвязку приймало участь, але необхідно   змінювати цю систему, я з вами згоден. Необхідно підсилити вимоги до центрів навчання. Ці центри  мають бути більш компетентними, вони мають обладнати необхідні площадки для відпрацювання, дійсно, поведінки водіїв у надзвичайних ситуаціях. І це   дозволить нам отримати  більш підготовлених якісно водіїв, які  будуть мати  не тільки теоретичну базу, а ще і практичну базу навиків водіння у надзвичайних ситуаціях. Це переш питання.

Що стосується функції реєстрації автотранспортних засобів. На  мій погляд, безумовно, це функції, які мають виконувати ДАІ МВС України  і їхні МРЕО. Я пропоную  тільки переглянути питання подальших технічних оглядів. Технічні огляди, які щорічно проходять  автовласники, необхідно передавати  на станції технічного огляду, приватні, які мають просто буди акредитовані тією ж самою системою МВС або інших органів, які будуть визначені урядом, і ці станції мають далі нести персональну відповідальність за те, як транспортний засіб поводить себе на дорогах. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, письмове запитання.

 

БОНДАР В.В.  Письмове. Комітет з питань соціальної політики та праці: чи ведеться окрема статистика аварій, спричинених виключно негативним станом доріг, відсутність знаків, розмітки, освітлення, зруйнування покриття доріг тощо? Якщо окрема статистика ведеться, то яка кількість у відсотках таких аварій припадає до загальної кількості ДТП?

Державний облік аварій, спричинених незадовільним станом доріг, ведеться сьогодні Державтотрансінспекцією – відомчою державною службою автомобільних доріг. За даними державтотрансінспекції  за умов незадовільного стану доріг та вулиць державної та комунальної власності сталося майже три з половиною тисячі ДТП. Це майже на п'ять відсотків менше, ніж минулого року (але це нас не дуже втішає), що становить 35 приблизно відсотків від загальної кількості ДТП.

В зазначених ДТП загинуло 818 осіб. І це не набагато менше, ніж минулого року, і становить майже 31,5 відсоток від загальної кількості загинувши та травмованих. За даними Укравтодору за вісім місяців цього року на дорогах загального користування сталося 148 ДТП, у яких загинуло 19 осіб. А минулого року загинула 31. І травмовано в цьому році 173 особи, це у порівнянні з минулим роком зменшено майже на 10 відсотків.

Таким чином, сьогодні об'єктивної статистики щодо причин аварій, це причини, пов'язані з станом автомобільних доріг чи з іншими причинами, не існує. Як правило, під час складання протоколів про ДТП, використовується технологія, де пишеться, що аварія відбулася з причин вини водія, там, пішохода та незадовільного стану дороги або та в зв'язку з несвоєчасним ремонтом.  Але як визначити термін несвоєчасності? Місяць назад якщо був зроблений ремонт – це своєчасно було, не своєчасно? На жаль, на сьогодні в законодавстві не врегульовано. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Леонід Верногора.

 

10:42:17

ВЕРНИГОРА Л.М.

Вернигора, соціалістична фракція.

Шановний  доповідачу, ми були всі раді,  транспортники - я довгий час працював  у цій системі – коли об`єднали транспортників і шляховиків. Думаєм, нарешті буде порядок в технічному забезпеченні безпеки руху. От сьогодні проїдьте з Києва до Полтави і ви побачите, що на траси виходять тисячі доріг,  полишнів доріжок, з яких вилітають машини або трактори і тільки коли їдуть VIP-персони,  тоді тут становлять людей, які охороняють в`їзд на трасу. Це перше питання.

І друге. Ми із помічником міністра Внутрішніх справ Сиротою по Харківській області і по Полтавській вивчили  стан нашого правового забезпечення водіїв правами. Як, на вашу думку, ви наймаєте сотні тисяч людей на роботу, у яких є власні права. А чому ви не запропонували, щоб вони… були     не права водія, а  державний… ну не сертифікат, а ліцензія на право управління  державною власністю або там своєю з тим, щоб держава в любий час…

 

БОНДАР В.В.  Я вам дякую за запитання.

Що стосується першого питання, дійсно, всі розв`язки, які сьогодні існують, потребують в деякій мірі перепроектування та перебудівництва.  І от тією програмою уряду, яка  визначена на 5 років, які напрямки  розвитку дорожнього господарства чітко прописано, що необхідно проводити модернізацію всіх розв`язок, які  особливо  примикають до  великих магістральних доріг, доріг 1 категорії, і ми знаємо цю проблематику, і я сподіваюся, що протягом 5 років найбільш тяжкі з аварійної точки зору місця будуть ліквідовані і  буде проведена модернізація таких участків.

Що стосується введення додаткових сертифікатів, ну, на мій погляд, не потрібно цього робити. Ліцензії замість прав. Ну сьогодні давайте казати  об`єктивно, для автоперевізників і так існують ліцензії, і так існують      вимоги щодо отримання права на перевезення пасажирів. А що стосується приватних користувачів автомобілів, то на мій погляд не треба створювати штучних перепон. Я завжди підтримував логіку, що для людини має бути найбільш комфортна система, яку може створити держава для її діяльності у повсякденному житті.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

БОНДАР В.В. Письмове. Які роботи та в яких регіонах України проводяться щодо будівництва та ремонту доріг?

Роботи по будівництву та реконструкції, та ремонту доріг загального користування сьогодні ведуться майже по всім регіонам України. При цьому загальна кількість обєктів будівництва та реконструкції сьогодні налічує 112 об’єктів. Найбільше з них по обсягах робіт знаходяться в Дніпропетровській, Житомирській, Львівській, Луганській, Черкаській та Чернівецькій областях. Планування цих обєктів здійснювалося з урахуванням їх закінчення у наступному році, то есть ми плануємо всі обєкти, які ми розпочали, обовязково мають бути закінчені наступного року. Нам не треба створювати довгостроїв і не треба створювати нових обєктів, які ми будемо закінчувати наступної пятирічки.

Лише обєктів удосконаленого капітального ремонту на дорогах загального користування сьогодні 457. Це аварійні мости  і шляхопроводи, місця концентрації дорожньо-транспортних пригод, а також ті ділянки, які втратили вже сьогодні несучу спроможність і умови руху по ним незадовільні просто.

В ході ремонтно-будівельних робіт на дорогах загального користування взагалі вже встановлено та замінено понад 84 тисячі дорожніх знаків, нанесено і поновлено 29 тисяч кілометрів дорожньої розмітки. Але це не той обсяг, який потребується для України. Ми це розуміємо і будемо виправляти цю ситуацію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Слободян. Не бачу.

 

10:46:31

СЛОБОДЯН О.В.

Олександр Слободян, Українська народна партія.

Шановний Вікторе Васильович, відомо, що автодорога Київ – Яготин – Варшава є найкоротшою зі столичного регіону до Західної Європи. Чому ця дорога знаходиться в хронічно занедбаному стані і чи не збираєтесь ви покращити її стан, виходячи із важливості її загальнодержавного значення?  Дякую.

 

БОНДАР В.В. Дякую. Ви знаєте, що ми комплексно зараз вирішуємо питання  створення дороги і введення в експлуатацію Київ-Одеса. Одночасно проводиться робота по модернізації і приведення у відповідність дороги Київ-Чоп. І та дорога, про яку ви казали, вона також має надзвичайне значення. Ми і почали її проектування, почали роботи по … Її включено в програму, яку затвердив уряд, і вона буде врахована у наступних кроках уряду, я можу так сказати. Це дорога, яка має значення, яка має стратегічне значення і вона буде будуватися.

Я готовий більш детально вам дати інформацію після сьогоднішній слухань по цій дорозі. Просто щоб я не казав некомпетентні речі, у нас є повністю розроблений план модернізації цієї дороги з усіма викладками фінансовими та технічними.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

БОНДАР В.В.  Комітет з питань охорони здоровя, материнства і дитинства.

Які заходи планує здійснити уряд з метою зменшення травматизму та смертності, що настають в результаті автомобільних аварій? Ну, на даний час Мінтрансзвязку за дорученням уряду розробляється загальнодержавна концепція підвищення безпеки на дорогах та заходи щодо зниження рівня смертності внаслідок дорожньо-транспортних пригод на 50 відсотків до 2012 року. Зазначена концепція та заходи після узгодження та затвердження мають бути основою для реформування системи державного управління безпекою дорожнього руху.

Також керуючись досвідом європейських країн  та європейської конференції міністрів транспорту, на даний час розглядається питання створення  координаційної комісії, яка буде забезпечувати координацію роботи держорганів по безпеці дорожнього руху. Безумовно ми розуміємо, що велика кількість загиблих ще й викликана тим, що несвоєчасно надається медична допомога під час ДДП.

Ми знаємо, що найбільш важливими для життя людини є перші 30-40 хвилин після ДДП, коли внаслідок своєчасного надання медичної допомоги якісного рівня людина може бути вилікувана і нормально жити далі або в разі відсутності належної допомоги, вона просто приречена на травматизм, або навіть, на більш тяжкі наслідки. Таким чином Уряд підтримує концепцію створення медицини катастроф. Ви знаєте, що МНС цим займається. І ми будемо прикладати всіх зусиль для того, щоб були оперативні медичні бригади, які будуть оперативно реагувати на всі  аварійні події і виїжджати на місце пригод і оказувати належну  медичну допомогу.

Крім цього необхідно дійсно, піднімати рівень освіти працівників ДАІ, праці в нашої Голова автотрансінспекції, щоб,  прибувши на місце події, мали при собі необхідне обладнання, медичні ліки та інше. І мали, саме головне, досвід того, що необхідно робити під час аварії, що  необхідно робити з людиною, що необхідно робити, щоб допомогти їй вижити  і далі провести  нормальне лікування.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Яворівський, будь ласка.

 

10:50:37

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановний, мій юний міністре, мені здається одна з найкращих доріг в Україні, я собі так маю право думати, це дорога вашої кар’єри у міністри. Вам відома фраза класика про дороги і дурнів. Ви знаєте, що  проблеми дурнів в Україні не існує на всіх рівнях, через те існують проблеми доріг.

Чи не задається вам, що  найгірші дороги, а я готовий це твердити – це при в’їзді із Європи, або  з Євросоюзу, в Україну, з Польщі, з інших доріг.

Іноземці, коли в’їжджають, відчувають потрясіння і психологічне, і фізичне потрясіння по наших дорогах. Як ви до цього ставитесь? Це  навмисне зроблено? Може Березовського попросити, щоб він нам трошки допоміг грішми, щоб хоч підлатати, хоч оцих 10-15 кілометрів, коли в’їжджає людина з закордону в Україну, щоб вона відчула, що вона не до папуасів потрапила?

 

БОНДАР В.В. Я вам дякую за це запитання.

Як я можу до цього відноситись? Я цілком підтримую вас, що необхідно створювати нормальні, цивілізовані дороги. І, я не думаю, що треба займатися тільки дорогами 10, 15 кілометрів на в’їзді до України. В нас є транспортні коридори, в  нас є головні дороги, які ми маємо просто привести в належний вигляд. Саме для того ми приймали урядову програму, саме для того ми маємо розбудовувати транспортні коридори. І сьогодні я ще раз повторюю компетентно, уряд вперше передбачив 100 відсотків фінансування на наступний рік на дорожній господарства.

Я думаю, що ми вже спочатку наступного року побачимо, як будуть змінюватися дороги. Нам треба змінювати відношення до доріг. Нам треба займатися не тільки будівництвом нових доріг, а ще й належним утриманням. Роботи дороги більш інформативними, ви абсолютно праві, коли кажете, що вїжджаючи вони неінформативні, незрозумілі для іноземців. Ми знаємо це і ми будемо вирішувати ці питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це коли вїжджаємо в Україну - ви праві, я думав ви скаже, що от коли вїжджаємо в Кіровоградську область в Україні, то там такі дороги, що взагалі не пройдеш. Так, будь ласка, письмове.

 

БОНДАР В.В. Письмово. Комітет з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв’язку. Який контроль здійснюється з боку уряду за вже прийнятими законодавчими та нормативно-правовими актами з питань безпеки дорожнього руху?

Я вже казав, головдержавтотрансіспекція відповідно до покладених на неї завдань здійснює, зокрема, контроль за суб’єктами господарювання, які проводять діяльність у сфері автомобільного транспорту. Вони розробляють сьогодні норми і стандарти, які регулюють організацію перевезень пасажирів і вантажів. І з 1 червня інспекцією вже сьогодні виявлено майже  52 тисячі порушень законодавства про автомобільний транспорт, анульовано ліцензії  у 368 перевізників, а  105 суб’єктам господарювання відмовлено у наданні ліцензії.

Одночасно складено з 1 червня 18 тисяч протоколів, за якими до державного бюджету надійшло 1 мільйон 648 тисяч коштів від штрафів за неправильну діяльність на цьому ринку і з за некомпетентну і безліцензійну роботу на ринку автоперевезень.

Таким чином, структурний підрозділ Міністерства транспорту та зв’язку з 1 червня, я думаю, доказав свою компетентність і ефективність і він надзвичайно ретельно контролює виконання законодавства по безпеці дорожнього руху. Але правильно було сказано, на жаль, крім впливу державного існує ще  й стан суспільства.

Коли самі громадяни не дуже дбало відносяться  до свого життя, не дуже дбало відносяться до виконання своїх обовязків, не вміють працювати з законодавством і  не хочуть вчитися жити в правовому полі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Глухівський.

 

10:54:48

ГЛУХІВСЬКИЙ Л.Й.

Дякую. Лев Глухівський, фракція Народного Руху України.

Шановний Вікторе Васильовичу, у своїй доповіді, аналізуючи  причини впливу різних факторів на  стан дорожньо-транспортних угод, ви зовсім мало місця приділили технічному стану доріг – всього одне речення.  

Щоправда, вам довелося відповідати на запитання, які вам задавалися депутатами Оржаховським, Андресюком,  Яворівським, які вам допікали, і цілком справедливо, про технічний стан доріг.

Я хотів би теж до цього питання повернутися. Наш виборець, який має автомобіль, запитує: «Я плачу досить великі кошти, коли проходжу технічний огляд мого автомобіля і хочу знати, куди діваються ті кошти».

Чи не могли б ви сказати, ось зараз виборці слухають нашу трансляцію,  яку загальну суму збирає держава державним автомобільним збором, збором доріг. І, на вашу думку, чи цього збору є достатньо, щоб тримати в належному стані  дороги, чи може треба ще шукати з бюджету якісь…

 

БОНДАР В.В. Я можу сказати, що, взагалі, до бюджету від дорожніх зборів надходить близько 600 млн. Але, ви розумієте, що цих коштів просто недостатньо для фінансування дорожніх робіт і держава завжди з державного бюджету виділяє  додаткові кошти і ви можете самі відчути, що таке 600 млн. і що таке 4 млрд. гривень, заплановані на наступний рік.

Тобто сьогодні держава майже в сім разів перевищує видатки на утримання дорожнього господарства від тих сум, які вона збирає в якості дорожнього збору. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

БОНДАР В.В. Письмове. Комітет з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і звязку.  Які заходи вживаються органами виконавчої влади, щодо виявлення та підвищення відповідальності  не ліцензійних, так званих перевізників, які здійснюють пасажирські автоперевезення без будь-яких правових підстав. На даний час, відповідно до статті 69 Закону України «Про автомобільний транспорт», «Головтрансінспекція» складає протоколи та ухвалює постанови про застосування до порушників чинного законодавства, які здійснюють перевезення без ліцензій тільки в тому разі, якщо порушник є суб’єктом підприємницької діяльності. Тобто, ми не можемо скласти протокол, якщо він не суб’єкт підприємницької діяльності. І в цьому випадку відповідальність за нелегальні перевезення передбачаються тільки Кодексом України «Про адміністративні правопорушення», які передбачають відповідальність у вигляді штрафу або вилучення засобу, отримання незаконного прибутку.

За здійснення незаконних перевезень, також передбачається і кримінальна відповідальність, відповідно до статті 202 Кримінального кодексу. І в разі, якщо прибуток від незаконної роботи перевищує тисячу неоподаткованих мінімумів доходів громадян, то тоді ми можемо підняти питання про кримінальну відповідальність.

І, враховуючи викладене, з метою припинення таких нелегальних перевезень, «Головавтотрансінспекція», спільно з МВС, Податковою Адміністрацією, Антимонопольним комітетом плануються спільні дії по виявленню вказаних правопорушень, постійно проводяться рейди, постійно проводяться перевірки. Але, існує ще й така проблематика, коли якась кількість перевізників маскує свою діяльність, нелегально організовані перевезення під перевезення пасажирів в так зване «на замовлення». Вони просто використовують невизначене законодавство щодо цього виду перевезень і постійно, коли виникають такі питання, вони кажуть: «Ми здійснили перевезення на замовлення. Це не стандартні автомобільні маршрути, це не стандартні перевезення».

І, розуміючи це питання, «Головтрансінспекція» підготувала зміни до проекту Закону України «Про автомобільні дороги». Ми сподіваємось, що після прийняття зазначених змін, це питання буде повністю врегульоване і тоді ми зможемо більш впливово організувати діяльність авто-перевізників, і контролювати водіїв, які забезпечують ці авто-забезпечення.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Анатолій Козловський.

 

10:59:27

КОЗЛОВСЬКИЙ А.М.

Шановний Вікторе Васильовичу! По-перше, Миколаївщина, Козловський, 133 виборчий округ.

Миколаївщина поздоровляє вас із призначенням, бажає успіхів, щоб ви надії Президента і уряду, і нашого народу обов’язково виконали.

Всі ми знаємо, що у нас дороги не відповідають європейським  стандартам, всі ми знаємо, що підготовка водіїв теж така ж сама, що і сліпих, і кривих, і наркоманів готують, і підбирають водіїв на ці автобуси, де перевізники… ніхто там  не дивиться, що там за водії. І багато крутих з’явилося на дорогах, де знаки їм не потрібні, вони їздять, як хочуть. І тому все це приводить нас до того, що…

Як ви бачите, щоб посилити відповідальність водіїв,  я маю на увазі, посилити збільшення штрафів, відбирати посвідчення на 3, на півроку, на рік. Посилати їх на повторні екзамени, щоб він здавав, це покращить нашу ситуацію..?

 

БОНДАР В.В. Дякую за запитання.  Я думаю підвищувати відповідальність необхідно за здійснення правопорушень. Та відповідальність, яка сьогодні існує, вона практично не дозволяє належним чином впливати  на свідомість автовласників.

Але я хочу запропонувати крім  підвищення штрафних санкцій та введення якихось інших фіскальних процедур, запровадити просто нормальні економічні ричаги, тобто ввести практику, коли ДАІ буде вести єдиний  реєстр всіх правопорушень, буде вести реєстр правопорушників і  протягом року під час накопичення такої інформації вона  співпрацює з страховими компаніями. А далі, коли автовласник прийде на наступний рік проводити страхування свого автомобіля, він просто отримає роздруківку, скільки, яких правопорушень він скоїв, яка важкість цих правопорушень. І страхова компанія в залежності від цього, там створити систему  якусь бальності, вона скаже, ти несеш надзвичайно небезпечну проблематику для суспільства.

Друге. Ти сам для себе створюєш постійно якісь проблеми на автомобільних шляхах. Тому для тебе рівень страхового платежу має бути, наприклад, в 10, в 15 разів більше, ніж для тих громадян, які за рік не скоїли жодного інциденту. І я думаю, що цей економічний стимул, який працює зараз в країнах Європи, Сполучених Штатах, він більш впливовий, ніж чинник, коли його на місці штрафують. І це буде постійно викликати тільки обурення на державу. А в такому випадку, коли він прийде і йому скажуть, що він має сплатити страховий платіж в декілька разів більше, це буде вже його обурення власне до себе. Він сам буде розуміти, що в цьому році треба якось зменшувати свою статистику і робити її більш позитивною.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

БОНДАР В.В. Письмові закінчилися питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає?

 

БОНДАР В.В. Немає, да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, будь ласка, Масенко.

Це добре, що є, але є Регламент.

 

11:02:50

МАСЕНКО О.М.

Дякую. Вікторе Олексійовичу, таке запитання. Оце я скільки тут не бачу, якщо міністри звітують, вони завжди всі негаразди свого відомства повязують із недостатнім фінансуванням. І мене цікавить отаке питання.

От формується бюджет. Я ще жодного разу не бачив, щоб міністр тут якийсь попросив депутатів, звернувся до депутатів, чи там писали засоби масової інформації, що він на засіданні Кабінету Міністрів відстоював у цьому напрямку інтереси своєї галузі - от взяв і зайняв принципову позицію, що «мені мало виділено коштів на дорожню галузь». От яка ваша позиція? Як ви будете відстоювати інтереси своєї галузі? Чи отак: що дадуть – те ви і змиритися, а тоді буде «козлом отпущєнія» Верховна Рада, скажуть, що то депутати такі; чи ви займете якусь принципову позицію: якщо вас обділять, ви покинете пост міністра тоді?

 

БОНДАР В.В. Я вам дякую за запитання.

Насправді, кожен міністр під час розгляду проекту бюджету під час засідання уряду, під час його попереднього формування відстоює нормальним, належним чином позиції свого міністерства. І ви це знаєте. Так само і я відстоював позиції нашого міністерства. Але я вважаю як член уряду, що коли прийнято колегіальне рішення, коли уряд вже затвердив збалансований, нормальний бюджет, який необхідно, який враховує думки всіх галузей, який враховує думки всіх учасників суспільних відносин. Я не можу після прийняття урядом рішення висловлювати окрему думку. Я буду наполягати на цій позиції, я буду підтримувати, що колегіально прийнятий бюджет, який є збалансований, який враховує точки зору всіх членів уряду або десь не враховує, але він прийнятий колегіально, він має бути розглянутий у Верховній Раді в тому вигляді, який подав уряд. І вже справа народних депутатів вносити свої поправки та свої пропозиції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дяку, Вікторе Васильовичу, за те, що в  основному ви лаконічно відповідали на запитання і дали можливість більше їх задати. Сідайте, будь ласка.

Олександр Миколайович, ви, напевне, не чули, що Премєр-міністр категорично заборонив міністрам лобіювати свої інтереси через депутатів те, що ви говорите.

 

ІЗ ЗАЛУ. Не чути.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Така наша доля з вами.

Так, я запрошую до слова Міністра внутрішніх справ Юрія Віталійовича Луценка. Будь ласка, Юрій Віталійович, 20 хвилин доповіді і 45 – відповіді на запитання.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати України, присутні!

З метою комплексного вирішення проблем безпеки дорожнього руку Кабінетом Міністрів України протягом попередніх років 2003-2005 вживалися певні заходи, зокрема, затверджені відповідні програми: Державна програма забезпечення безпеки, рух на автомобільних дорогах, вулицях міст, на 2003-2007 рік; Державна програма розвитку автомобільних доріг загального користування, на 2005-2010 роки.

Про те, що щойно говорили, за браком коштів більше за планових програм ми, заходів, залишились нереалізованими. Через це, а також цілого ряду чинників, на яких ми зупинимося пізніше, ситуація на дорогах України ускладнюється. Про це свідчить динаміка аварійності на автошляхах держави за останніх 5 років. Кількість ДТП за цей період збільшилася на 37 відсотків. Ця тенденція зберігається і надалі. За 9 місяців поточного року скоєно 34 тисячі дорожньо-транспортних пригод плюс 5 відсотків, в яких загинуло майже 5 тисяч осіб плюс 6,5 відсотків та травмовано понад 41 тисячу осіб плюс 7 з лишком відсотків.

Причин такого становища декілька:

Перше. За роки незалежності кількість автотранспортних засобів збільшилася майже на 2 мільйони  одиниць, що становить плюс 40 відсотків до їх кількості.

Друге. Не приділяється належної уваги розвитку вулично-дорожньої мережі. Вона за своїми характеристиками не відповідає транспортним потокам.

На діаграмі ви можете побачити стан аварійності на автомобільних дорогах України. І бачимо, що на багатьох ділянках проїзна частина  перебуває в критичному стані. В Україні 26 тисяч кілометрів автомобільних доріг мають пошкодження. Відсутня або знаходиться в незадовільному стані понад 67 тисяч штук дорожніх знаків. Значна частина технічних засобів регулювання дорожнього руху не працює. Потребує відновлення майже 37 тисяч кілометрів дорожньої розмітки, ремонту більше тисячі кілометрів транспортної огорожі. Ще гірший стан на вулицях населених пунктів: ями, відсутнє зовнішнє освітлення, кришки оглядових колодязів, тощо.

Разом з тим із 53 тисяч  приписів,  направлених працівниками міліції керівникам дорожньо-комунальних організацій, кожен шостий залишився без реагування.

Третє. Низка  культура учасників дорожнього руху та лібералізація діючого законодавства. Після посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху та вдосконалення  функцій працівників дорожньо-патрульної служби в 1995 році протягом 5 років в України спостерігалося зниження як кількості ДТП так і тяжкості їх наслідків. Щороку кількість загиблих в ДТП зменшувалося в середньому на третину, тобто, було збережено життя майже 13 тисяч наших  громадян.

Однак із змінами в 2001 році механізму притягнення порушників до  адміністративної відповідальності майже повністю були втрачені  реальні важелі впливу на них.

Починаючи з цього моменту в Україні закріпилась стійка  тенденція зростання аварійності, а головне загиблих. За цей  період їх кількість зросла на 2 тисячі осіб, травмованих - на 17 тисяч  чоловік щорічно.

На жаль, існуюча система впровадження в адміністративних справах у сфері безпеки дорожнього руху  не забезпечує принципу невідворотності покарання. Через перевантаження судів кожен третій порушник правил дорожнього руху, фактично, уникає покарання. Тільки в 2004 році з 230 тисяч матеріалів, направлених до суду за керування транспортними засобами у стані  сп’яніння, позбавлено права керування лише 15 відсотків,  35 тисяч порушників.  А 17 тисяч таких водіїв взагалі уникли будь-якої відповідальності. Решта відбулася незначними штрафами.

На сьогодні також практично відсутні механізми реалізації прав і обов’язків  органів державної влади щодо заборони експлуатації транспортних засобів, що знаходяться в аварійному стані. Через це, працівники міліції позбавлені можливості попереджати такі випадки шляхом зняття державних номерних знаків та відправлення цього транспорту на штрафмайданчик. Особливо це турбує при перевезенні пасажирів. Власників відомчого транспорту, його технічну готовність здебільшості взагалі ігнорують.

Четвертий фактор. Негативну небезпеку дорожнього руху впливають проблеми у сфері пасажирських перевезень. Із перевірених працівниками міліції 200 тисяч автобусів та мікроавтобусів кожен шостий експлуатувався з технічними несправностями.

Масових характер набули порушення чинного законодавства у сфері безпеки пасажирських перевезень. За виявленими фактами складено майже 60 тисяч адміністративних протоколів та видано 6,5 тисячі приписів на усунення недоліків.

До органів місцевої влади надіслано близько 1200 подань на позбавлення ліцензії щодо перевезення пасажирів. Однак покарані були лише 242 автоперевізники, що складає взагалі дріб’язковий відсоток.

Нормативна база щодо організації автомобільних перевезень сформована без належного врахування  вимог безпеки дорожнього руху. Лише статті 21 Закону України «Про автомобільний транспорт» покладає на перевізника обов’язок здійснювати заходи, спрямовані на забезпечення безпеки дорожнього руху. Інші нормативні документи не обмежують органи ліцензування щодо …  чи дозволів на цей вид діяльності.

П’ятий фактор. Існували та жаль, ще існують недоліки в роботі міліції по забезпеченню безпеки дорожнього руху. Це насамперед, не відповідність організаційної структури спеціальних підрозділів сучасним вимогам, застаріла домінанта суб’єктивного людського фактору при здійсненні контролю за дорожнім рухом. Простіше кажучи, застаріла звичка хабарництва на дорогах.

Враховуючи викладене та з метою наведення порядку не дорогах МВС здійснюються заходи щодо створення сучасної спеціалізованої служби безпеки дорожнього руху. Головна мета – виключити суб’єктивний людський фактор при забезпеченні контролю за дорожнім рухом та дотримання транспортної дисципліни його учасниками. Максимальне впровадження технічних засобів – це стратегічна мета Міністерства внутрішніх справ у цьому напрямку. Перехід від системи тотального контролю людьми до цільового регулювання в місцях ускладнення руху та направленого контролю на аварійно небезпечних ділянках. Наближення системи управління безпекою руху у відповідність до європейських стандартів, особливо в частині складання автоматизованих баз даних. Це дозволить створити безпечні та комфортні умови учасникам дорожнього руху.

Нами підготовлений законопроект, основною метою якого є підвищення впливу на дисципліну учасників дорожнього руху з чітким визначенням правових санкцій за вчинені правопорушення та забезпечення належного рівня реалізації прийнятих рішень по адміністративним справам у сфері безпеки дорожнього руху.

Буквально завтра він буде розглядатися повторно на засіданні Кабінету Міністрів України і сподіваюсь, буде невідкладно внесений на розгляд шановних народних депутатів.

Ключовими моментами, які передбачені цим законопроектом, є:

Перше. Ми різко пропонуємо скоротити кількість порушень у сфері безпеки дорожнього руху, за які людина притягується до відповідальності. Залишаються тільки ті порушення, які безпосередньо впливають на аварійність,  питома вага їх від попереднього закону становить близько 30 відсотків. Дрібні порушення, які не є небезпечними, 70 відсотків, скасовуються як покаральні. При цьому підвищується, дещо підвищується рівень штрафних санкцій. Це, звичайно, не йде урозріз з європейською практикою. Ви можете подивитися на діаграмі про те, які рівні штрафних санкцій передбачені в будь-яких європейських країнах і в Росії.

Тим не менше, хочу наголосити: підвищення штрафів, які пропонує Міністерство внутрішніх справ, менше, ніж той штраф, який Верховна Рада передбачила за паління у публічних місцях. Тому мені здається, нарікання на надзвичайну антинародність і жорсткість цього закону є надуманими. У Німеччині, наприклад, штраф за перевищення швидкості складає до третини середньомісячної заробітньої плати – 800 євро. У Польщі, Угорщині штраф за керування в нетверезому стані значно перевищує середню заробітну плату, відповідно 1400-800 євро. В Україні штраф за більшу частину грубих порушень, у тому числі особливо небезпечних, таких як пяний, червоне світло, зустрічна смуга, - зараз складає від 1,4 до 2,7 євро, якщо перечисляти на європейську валюту.

У новому законопроекті пропонується підвищити рівень штрафів за небезпечні порушення до 85-170 грн. Максимальний штраф за повторне керування у стані спяніння складатиме 867 грн.

Друге. Надається можливість працівникам новостворюваних Державною службою безпеки дорожнього руху МВС України та Патрульної служби МВС України затримувати посвідчення водія до вирішення питання по суті судом. При цьому чітко визначено в яких випадках це здійснюється, а саме: якщо за кермом пяний, при вчиненні ДТП, при не зупинці на вимогу працівника міліції. В подальшому саме суд буде  приймати рішення щодо виду санкції цього водія: або позбавлення прав водіння, або  накладення того чи іншого виду штрафу.

Третє. Працівникам новостворених служб надається право при складанні  протоколу  за порушення правил дорожнього руху виносити пряму постанову про притягнення до адміністративної відповідальності, яку в разі незгоди водій може оскаржити  у судовому порядку.

При цьому хочу звернути увагу, що працівники міліції не будуть отримувати  грошей на місці скоєння правопорушення, це категорично забороняється,  а лише виносять постанову про накладення штрафу, простіше кажучи квитанцію  до сплати у будь-якому відділенні банку, який сплачується через будь-які банківські установи.

Четверте. Для обмеження впливу людського фактору ат запобігання  зловживань при фіксації порушень правил дорожнього руху передбачається максимальне  залучення техніки автоматичної фіксації  порушень, фото- та телереєстратори. Для практичної реалізації цієї  пропозиції пропонується запровадити механізм  спрямування всієї суми штрафів або, принаймні, половини від них  до місцевих бюджетів на  закупівлю технічних засобів  контролю та регулювання дорожнього руху. Така практика існували  всередині 90-х років і місцева влада мала реальні механізми покращання  стану аварійності на дорогах: закупівля нових знаків, технічних пристроїв, світлофорів тощо.

Пяте. Для забезпечення  безумовного виконання накладених стягнень та запобігання правопорушення кримінального характеру у сфері обігу  автотранспортних засобів передбачається створення єдиних державних реєстрів осіб допущених до керування транспортними засобами, зареєстрованих транспортних засобів та обліків проходження періодичного техогляду  транспортних засобів та  загальнодержавної системи обліку порушень   правил дорожнього руху  його учасниками.

Шосте. Розширення сфери  застосування страхових послуг для відшкодування збитків завданих  внаслідок дорожньо-транспортних пригод, покращання розяснювальної роботи серед населення  з цих питань із залученням  страхових організацій. Крім того, створення єдиної із страховиками організації  бази даних ДТП та залучення їх представників до оформлення ДТП, як того вимагає закон  прийнятий Верховною Радою.

Зауважу, що за кордоном, наприклад, людина, яка  хоче зстрахувати автомобіль і при цьому страховщик  знаходить  у  базах даних, що він регулярно  скоює ДПТ, як правило, платить страховку  набагато більшу, ніж дисциплінований часник  дорожнього руху.

Деякі з цих заходів можуть здаватися  непопулярними.  Але я хочу наголосити, всі вони відносяться до порушників правил дорожнього руху, отже до законодавства, ідуть на користь тим законослухняним громадянам, які мають конституційне право вільно і безпечно пересуватися нашими шляхами. Дякую за увагу. Готовий відповісти на ваші запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, дякую за скорочення регламенту.  Будь ласка, запишіться на запитання. Поки що письмові.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Письмове запитання: статистика ДТП та стану безпеки дорожнього руху?

Станом на перше жовтня 2005 року на автомобільних дорогах та вулицях населених пунктів зареєстровано 33 тис. 986 дорожньо-транспортних пригод із потерпілими. Це – зростання на п'ять відсотків порівняно з аналогічним періодом 2004 року. У них загинуло майже п'ять тисяч осіб. Це – зростання на 6,6 відсотки. Та отримало поранення близько 42 тис. осіб, це зростання на 7 відсотків.

Разом з тим, існуючими до цього часу правилами обліку ДТП, передбачено ведення загальнодержавного паперового обліку лише за умови, коли є постраждалі особи. 30 червня 2005 року з ініціативи МВС, Кабінету Міністрів України прийнято Постанову номер 538 «Про затвердження порядку обліку ДТП», якою затверджено новий порядок загальнодержавного відомчого обліку, у тому числі і тих, в яких відсутні постраждалі особи і учасникам дорожнього руху завдано тільки матеріальних збитків.

Новий порядок обліку ДТП передбачає запровадження загальнодержавної автоматизованої системи їх обліку з подальшим формуванням єдиної державної комп'ютерної бази ДТП, пов'язаної з іншими відповідними базами МВС – автомобіль, водій, техогляд тощо. Це в свою чергу дозволить отримати повну і об'єктивну інформацію про причини ДТП, провести їх аналіз та вжити заходів щодо усунення і попередження можливих причин їх скоєння в подальшому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, будь ласка, Оржаховський, фракція комуністів.

 

11:18:40

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую.  Анатолій Оржаховський, фракція Компартії України, Херсонщина.

Шановний Юрій Віталійовичу, за вашими даними Україна є в Європі чи не найбільш небезпечною країною в плані аварійності. У мене є багато до вас запитань, і в частині ефективності ваших приписів, протоколів, які ви надаєте в ради, а вони потім не виконуються і так далі, і щодо відносин ваших з радами, і щодо тих  …, які колись були і багато чого робили, а, на жаль, про них сьогодні ніде  не чути, але запитання такі. Перше. Скажіть, будь ласка, чи не аналізували ви  чому Херсонщина опинилася в числі  передовиків правопорушень відповідних і аварійності.

І друге. Епоха Леоніда Кучми запам`ятається свідкам історії спошними руїнами в економіці. Ваше відомство, що представляє  владу пана Ющенка, мабуть засвідчить  період свого правління новими символами, зокрема пустуючими будівлями колишнього ДАІ на дорогах…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.  Дякую за запитання. Найперше. Щодо приписів я  уже  хочу повторитися, з 53 тисяч приписів, направлених працівниками  міліції керівникам дорожньо-комунальних організацій, кожен 6 залишився взагалі без реагування. По всім іншим незначні штрафні санкції. Крім того, подання до місцевих органів влади про позбавлення ліцензії тих власників пасажирських перевезень, які порушують технічний стан  своїх автомобілів, то можу сказати, що було складено майже 60 тисяч адміністративних протоколів, подано 6,5 тисяч приписів, однак лише  242 автоперевізника  на них зреагували. Це просто… я би сказав прямо, це свідчення   пов`язаності місцевої влади із власниками цих перевезень, які становлять, власне, небезпеку для життя пасажирів.

З іншого боку, відповідаючи на ваше запитання. Якщо я правильно зрозумів, воно стосувалося в  тому числі і системи реєстрації автомобілів, то можу сказати, що міліції є чим гордитися в цьому напрямку. За поточний рік, шановні народні депутати, завдяки   наведенню порядку і контролю при реєстрації автомобілів, держава додатково отримала 400 мільйонів  гривень. Підкреслюю,  додатково до тої бази, яка мала в минулому році. Це означає, що все підвищення зарплати, які ви  народні депутати  виділили на  підвищення  зарплати ДАІ, ми покрили майже вдвічі. Тільки по цьому напрямку. Тому будь-які розмови про передачі системи МРЕО в інше відомство є сьогодні неконструктивними. Це так м`яко формулюю. Тому попри мою і вашу критику дій працівників   ДАІ в цьому напрямку вони спрацювали надзвичайно ефективно. Тепер останнє питання стосовно стаціонарних пунктів контролю ДАІ, які сьогодні пустують на дорогах. Я вам скажу так. Я останній час починаю переосмислювати цю ситуацію і думаю, що частково ключові точки стаціонарних пунктів будуть знову зайняті працівниками майбутньо створеної дорожньої міліції, які будуть використовуватися виключно для операцій перехоплення або перевірки угону, тощо. Але вони не будуть використовуватися для масової зупинки автомобілістів, заміру швидкості, тощо. Це пункти для ведення операцій перехоплення, угон. Не більше того, але і не менше. Тому всі ці точки ключові будуть відновлені, а ті, які непотрібні, очевидно будуть передані  або в оренду, або продані зацікавленим організаціям.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Яким чином в державі забезпечується контроль за виконанням адміністративних покарань, зокрема за стягненням адміністративних штрафів за допущені порушення правил дорожнього руху.

Якщо коротко відповісти на це питання, то, скажемо, практично ніякі, але щоби сказати точніше, я все-таки зачитаю письмову інформацію.

Існуюча система розгляду адміністративних справ за порушення в сфері безпеки дорожнього руху не забезпечує реалізацію принципу невідворотності покарання. При оформленні протоколу на правопорушника працівник міліції із-за відсутності в державі єдиних автоматизованих реєстрів громадян, зареєстрованих за місцем проживання, осіб, які отримали право на керування транспортними засобами по довіреності та зареєстрованих в державі транспортних засобів не може встановити місце проживання учасники дорожнього руху. Причому це стосується як пішоходів, так і водіїв, не говорячи вже про іноземців. Внаслідок перевантаження судів загальної юрисдикції кожен другий водій фактично уникає покарання. Згідно проведеного аналізу в 2004 році до судів з підрозділів ДАІ надійшло понад 3 мільйони адміністративних справ, але тільки по 60% з них було прийнято рішення, а реалізація судових рішень не перевищує 36% із цієї частини.

З метою створення системи контролю за виконанням накладених стягнень, зокрема фіксації факту сплати накладеного штрафу до установ банку можливо за рахунок створення загальнодержавної автоматизованої системи обліку платежів до установ банку як державних, так і комерційних банків. Моніторинг системи сплати  штрафів та ефективний законодавчий механізм впливу на правопорушників у випадку несвоєчасної сплати штрафу у поєднанні з загальнодержавними реєстрами реєстрації громадян транспортних засобів водіїв та законодавчого оформлення порядку дій державних органів та громадянина дозволить створити в державі ефективну автоматизовану систему контролю за виконанням накладених стягнень, зокрема, сплати штрафів правопорушниками. Це дозволить підвищити дисципліну учасників дорожнього руху, покращити стан  безпеки  дорожнього руху і збільшити надходження від сплати штрафів до Державного бюджету.

Також на сьогодні, практично, відсутній механізм реалізації прав і обовязків органів державної влади щодо дотримання  заборони експлуатації  транспортних засобів у випадках, прямо передбачених законодавством, керування в нетверезому стані, без документів, без проходження технічного огляду, при керуванні викраденою  машиною та забезпечення відсторонення у таких випадках від керування пяних водіїв.

Вказана ситуація призводить до масового  ігнорування  правил дорожнього руху  як водіями, так і пішоходами, і як наслідок – збільшення кількості людських жертв на автомобільних дорогах.

Якщо можна добавити своїми словами, шановні народні депутати, до мусимо визнати, після змін до законодавства, яким міліція позбавилася можливості на місті виписати штрафну санкцію, не отримати кошти, а виписати штрафну санкцію, міліція стала просто пугалом і на дорогах, які лякали громадян і мали єдиний ефективний метод покарання – 20 хвилин заповнювати протокол скоєння порушення.

Відповідь не забарилася: від працівників міліції відкупалися мілкими хабарами. Ця система, на жаль, вкоренилася і в лавах міліції, і особливо в лавах учасників дорожнього руху. Ця система, на жаль, має дуже глибокі історичні ментальні корені.

Тому на цей момент можна зробити лише удар по двом напрямкам: перше, максимальна автоматизація контролю, другий удар – винесення штрафної санкції на місці із сплатою його виключно у комерційних банках, на місці забороняється, і контроль сплати через створену базу даних під час проведення техогляду.

Іншого варіанту на цей момент у державі для наведення дисципліни учасників дорожнього руху, з нашої точки зору, не існує.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Борис Андресюк.

 

11:26:22

АНДРЕСЮК Б.П.

Дякую. Шановний…

Борис Андресюк,  Народна партія, Комітет з питань національної безпеки і оборони.

Шановний Юрій Віталійович, ви досить ретельно розповіли нам про те, яким чином фіксуються порушення, про ті каральні  заходи, вони досить доречні, тому що, дійсно, на 37% підвищилась кількість ДТП в Україні. Це надзвичайно серйозно.

Але,  все ж таки, ви не зупинились, навіть словом, в своїй доповіді не сказали: а що ж все ж таки, ви планує те зробити, запровадити з числа просвітницьких, якихось заходів з метою підвищення загальної культури суб’єктів-учасників руху на дорогах, видання підручників, посібників, дитячої літератури, теле-, радіопередачі?

Мені здається, що все ж  таки на скільки більше ми не підвищили каральні заходи, вони не додадуть того ефекту, якій мають все-таки проводиться заходи по культурно-просвітницьких заходах, стосовно учасників дорожнього руху. Дякую.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Дякую за питання, воно абсолютно доречне. Ситуація із культурою руху, безумовно, не може обмежуватися виключно каральними функціями. Найперше, я звернув увагу в своєму виступі на  необхідність покращення стану доріг, необхідність наведення дисципліни дорожнього руху, але, звичайно, мова іде і про виховання культури  дорожнього руху. Значною мірою на незадовільну ефективність навчання школярів правил дорожнього руху впливає недостатнє забезпечення шкіл засобами наочної агітації, плакатами, тощо.

І ми, дійсно, плануємо відразу після закупки технічних засобів контролю, які  пріоритетними напрямками використання доходів спецфонду ДАІ, зайнятися саме цією проблемою. Тим більше, що у кожному підрозділі ДАІ існує один інспектор, який має функціональні обов’язки працювати в школах і з громадськістю. Ми будемо звертати на це увагу, випускати нові посібники, тощо.

Але погодьтеся, що ця система має бути з двох частин: і культура, і, в разі недотримання, покарання. Тому на цей момент, в зв’язку із невеликими  коштами, якими ми маємо маневрувати, ми робимо напрямок на посилення автоматизації, закупки технічних засобів. Від разу після цього, безумовно, а можливо, і паралельно в деяких місцях, перейдемо на навчання на розміщення соціального екранного телебачення. Але я дуже просив би, щоб це було скомплектовано разом із прийняттям нового закону, який буде внесений на розгляд Верховною Радою.

Просто можна почати життя на дорогах з певної нової межі. Новий підрозділ, нова міліція,  нова форма, нові технічні засоби, можливо, нова реклама, нові заклики до дотримання культури, це в комплексі має спрацювати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ЛУЦЕНКО ЮВ. Вплив Указу Президента України Про ліквідацію Державної автомобільної інспекції МВС України на психологію учасників дорожнього руху? Таке поступило запитання.

Хочу звернути вашу увагу на те, що Президентом України лише в своєму указі лише визнано за необхідне ліквідувати Державну автомобільну інспекцію як складову частину Міністерства внутрішніх справ. Однак, відповідне рішення може прийняти виключно Верховна Рада України, як ви розумієте.

Враховуючи викладене, на сьогодні Державна автомобільна інспекція МВС юридично не ліквідована. Можна почитати Указ Президента, у якому пунктом 2 написано «реорганізувати». І далі розписується, в якому порядку. У зв’язку з чим працівники ДАІ продовжують виконувати покладені на них обов’язки.

Стосовно впливу на психологію учасників дорожнього руху. Прийняття відповідного указу, звичайно, вплинуло на нього. З прийняттям учасниками дорожнього руху указу, особливо під впливом засобів масової інформації, як нібито повне усунення контролю в  якійсь мірі призвело до погіршення дорожньої дисципліни, і як наслідок деякого зростання кількості ДТП з потерпілими.

У першу декаду серпня ріст аварійності в порівнянні з аналогічним періодом минулого року склав плюс 34 відсотків, значно зросли ДТП і з смертельними випадками і пораненими.

Зважаючи на такий розвиток, МВС, в тому числі через роботу і засобів масової інформації було вжито заходів до виправлення становища. Між іншим, щойно відповідаючи на запитання, пан Андресюк сказав про 37 відсотків росту ДТП,  це стосується статистики за 5 років. У цьому році ДТП збільшилося лише на 5 відсотків станом на 9 місяців поточного року. Це означає, що заходи прийняті МВС у повній відповідності до вказівок і Президента, і керівництва уряду дало свій ефект.

Станом на 1 вересня динаміка росту кількості ДТП значно уповільнилася, і ми маємо сподівання,  що до кінця року ми навіть зменшимо показники порівняно з 2004 роком.

У вересні завдяки вжитим заходам ситуація з аварійністю та її наслідками набула найбільш стійкого характеру до зменшення. Так, за вересень місяць кількість ДТП в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилась на 4 відсотки, загиблих - на 1,1 поранених - на 0,4. Це стійка тенденція до нормалізації ситуації.

 Хочу, звичайно, сказати свою точку зору  в зв’язку з цим. Я впевнений, що більше порушників ДТП на вулицях після      указу не зявилося.  Просто ті, хто завжди порушував, стали робити це цинічно, відверто і нахабно.  Але перші притягнення їх до відповідальності,  навіть з надзвичайно обмеженими повноваженнями, які ми маємо через недосконалість законодавства, дало свій ефект і, я впевнений, що по результатам року ми не допустимо жодних катастрофічних наслідків на дорогах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Жижко.

 

11:31:59

ЖИЖКО С.А.

Сергій Жижко, фракція «Наша Україна».

Шановний Юрій Віталійович, з доповідей міністрів стало зрозуміло, що стан доріг, а, також, стан правової і водійської грамотності в нашому суспільстві спричинює найбільше аварійність. А міліція, яка виходить вже на війну  із цими факторами, несе в громадській думці найбільшу відповідальність за те, що, ніби, стан аварійності є саме таким. Хоча вона виступає  головним фактором, який стоїть на сторожі  життя і здоровя громадян.

Що, на вашу думку, необхідно зробити законодавцю сьогодні, в першу чергу, і Міністерству транспорту, щоб саме зменшити навантаження на міліцію  і на Міністерство охорони здоровя, як вже такі державницькі  чинники, які, фактично, працюють із наслідками, а не з причиною аварійності. Дякую.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Дякую. Хочу сказати про те, що після наступної реорганізації дорожньо-автомобільної служби, головним критерієм відповідності займаній посаді працівникам майбутньої дорожньої міліції,  буде збільшення, або зменшення ДТП на тій  дільниці, за яку він відповідає.

Я думаю, що саме такий підхід мав би бути і в Міністерства транспорту, стосовно  стану аварійності на певних відрізках автомобільних доріг.

Тому, відповідаючи на ваші запитання, зробити треба дуже прості, здавалося б, але дуже нелегкі речі: зробити нормальні дороги і відповідним службам відповідати за стан аварійності на таких-то дорогах, аж до звільнення з займаної посади, якщо він не здатен нормально ремонтувати  дороги і утримувати їх в належному стані і розвішувати відповідні дорожні знаки.

Друге. Я просив би вас, при прийнятті бюджету, передбачити, як мінімум, 50 відсотків від штрафів за порушення правил  дорожнього руху передати у місцеві бюджети, а це значить, що вони будуть мати механізми для покращення ситуації на дорогах, в тому числі і закупку світлофорів, дорожніх знаків, розмітка, можливо, допомога міліції з технічними засобами. Це те, що було в середині 90-х років і виправдовувало себе.

І третє, забезпечити в законі невідворотність покарання на місці порушнику. Тобто, дуже проста річ, якщо людина їде на червоне світло, його зупиняють і тут же виписують штрафну квитанцію, і протокол про скоєння. Якщо людина згідна з тим, що вона порушила, вона йде і платить в банк, якщо вона не згідна, то вона йде і платить, але може оскаржити це в суді, якщо суд визнає, то йому суму штрафу повернуть. Іншого варіанту нема ніде в світі, ні в Росії, ні в Європі, ні в Америці. Це мусить бути і в нас в Україні, якщо ми дбаємо не взагалі про всіх автомобілістів, в першу чергу, про порушників, а про тих, хто чесно і дисципліновано їде, але наражається на небезпеку.

Перепрошую, чисто українською аварією стало, коли «Бус» пасажирський їде по зустрічній смузі і отримує аварію ззаду. Це недопустимо в будь-якій країні, але в Україні це стало практикою. Тому що він знає, що міліціонер його нічим не може покарати на місці, він може йому тільки виписати протокол і він може не піти в суд, суд може винести рішення, але він його не обов’язково стягне. Ви вже чули, що лише 60 відсотків протоколів розглядається судами і лише 30 відсотків сплачують по цим протоколам штрафні санкції. Це означає, що люди не мають жодного стимулу до дисципліни на дорогах.

Отже, я буду просити вас, особисто представляти цей закон у Верховній Раді і просити його, як можна, швидше провести з тим, аби міліція отримала реальні повноваження, не беручи гроші в руки, тим не менш, притягувати до відповідальності порушників. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрію Віталійовичу, не давайте інструкції, як водіям поступати на дорогах. Будь ласка, письмове запитання давайте.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.Так давайте, може, запитання з залу, бо я бачу, що народ переживає, що я довго відповідаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Із залу письмових не буде. Ніхто не заперечує, щоб письмові відкласти? Добре. Ні? Добре. Тоді, будь ласка, по списку. Юрій Крук, прошу мікрофон.

 

11:36:26

КРУК Ю.Б. Уважаемый Юрий Витальевич, я уже частично задал вопросы Министру транспорта, но все-таки с учетом того, что это ваша парафия, как говорят, поэтому все-таки скажите будете ли вы решать с учетом реорганизации ГАИ о самостоятельности МРЕО, пусть будет в системе МВД, но они должны быть самостоятельной структурой, будет решаться вопрос или нет. Вы знаете для чего это надо.

И второй вопрос. Это вопрос, почему вы не передадите полностью систему  минобразования, все-таки, обучение водителей, переподготовку их и так далее. Если есть какие-то проблемы, я думаю, что они должны быть достоянием Верховной Рады.

И третий вопрос. Вы знаете,  существует государственная программа по обеспечению безопасности движения на автомобильных дорогах на 2003-2007 годы. И как раз по этой программе мы должны были Верховной Радой получить несколько законопроектов, вы  как бывший депутат нашего профильного комитета, знаете, все-таки…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Я відповім Юрій Борисович. Перше – система МРЕО достатньо самостійна система, як ви  знаєте в ньому є начальник кожного підрозділу і  є обласний начальник, який фактично замикає цілісну систему. Я  категорично проти  її передачі будь-якому відомству не  тільки тому що це бюджетоутворююча для МВС система, а і тому, що тільки що я сказав просту цифру, плюс 400 мільйонів до бази минулого року означає достатньо серйозне наведення порядку і дисципліни там.

З іншого боку, без системи реєстрації працювати дорожній міліції чи колишньому ГАЇ, просто неможливо. Тому той хто хотів би  отримати це золоте яйце, напевно думають про фінанси, але не думає   про  відповідальність за використання цієї системи.

Система освіти,  Юрій Борисович, сьогодні, вчити правилам дорожнього руху може будь-яка бізнесова, або не бізнесова організація, але працівники міліції мають перепровірити знання, що роблять, чесно кажучи, мені не зовсім подобається комплексність цієї перевірки, але враховуючи, що це очевидно завдання не сьогоднішнього дня, а може потерпіти до завтра, після наведення елементарного технічного контролю за станом дисципліни на дорогах, то я би відклав це запитання на  завтра.

Насправді треба було б внести законопроект про те, аби будь-які навчальні організації,  які проводять такі курси, були би акредитовані Міністерством внутрішніх справ. Це дозволило би підняти рівень навчання. Але ще раз кажу: сьогодні ми відклали в сторону всю законотворчість  - і готували єдиний базовий закон, який, втручаючись у багато інших законів, 20 з лишком законів, дозволить нормалізувати ситуацію на наших дорогах, дозволить дати і повноваження, і відповідальність працівникам міліції, і повноваження, і відповідальність учасникам дорожнього руху.

Тому я дуже сподіваюся на те, що ми разом з вами зможемо цей закон протягом осені прийняти в цілому, аби ввійти в новий рік з новими загальноєвропейськими нормами.

І останнє запитання: щодо законів. Я сказав: це першочерговий пріоритетний закон. Прошу його розглянути, якщо буде на це воля, як невідкладний. Сподіваюся, що і депутати, в тому числі нашого, дозволю собі сказати, транспортного комітету, це також підтримають і швидко зроблять необхідні висновки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Садовий.

 

11:40:04

САДОВИЙ М.І.

Микола Садовий, фракція Соціалістичної партії України.

Прошу слово передати Олександру Олександровичу Морозу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Мороза.

 

11:40:13

МОРОЗ О.О.

Шановний Юрію Віталійовичу, ви знаєте, багато зараз поступає листів з приводу того, що під час розслідування ДТП зволікаються справи, і особливо тоді, коли винним є власник дорогої машини. Чи робиться щось для того, щоб прискорити розслідування? Перше.

Друге питання. Мені сказали, що в Києві за одержання посвідчення на водія треба заплатити 50 доларів. Я, звичайно, не вірю цьому, бо повинно бути, мабуть, більше навіть, така практика. Але, тим не менше, чи можна в цьому відношенні все-таки поставити контроль?

І останнє. В сотому окрузі, памятаєте, у Кіровограді, там чомусь зволікається розслідування порушення виборчого законодавства, а дороги ще погані, люди бояться їздити туди. Може, щось ви можете з цього приводу прояснити?

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Дякую, Олександре Олександровичу. У нас, як завжди, концептуально співпадає бачення. Бо насправді експертиза ДПТ є найвужчим і найкорумпованішим місцем, бо я це відчув на прийомах громадян, коли 200 чоловік приходять, із них 50 говорять про несправедливість розслідування ДТП, ну а депутат Лещенко мені це каже кожен  раз, то, звичайно, це больова точка. Тому ми збільшили на 2 тисячі осіб тих, хто працює на розслідування ДТП. Чому?

В момент, коли я прийшов на роботу, в лютому-березні, розслідувався квітень 2004 року. Такий колосальний завал, звичайно, дає можливість не зовсім кваліфіковано робити висновки експорту. Тому ми збільшили цей підрозділ, вони попереджені про особисту кримінальну відповідальність за висновки і, якщо хтось незадоволений висловом експорту, він може подати в прокуратуру, якщо буде встановлено, що експерт був неправий, він сяде в тюрму. Це абсолютно очевидно.

В даному випадку все, що від мене залежало: збільшити кількість людей, розчистити завали, дозволити оперативно розслідувати ДТП – зроблено. На скільки вони обєктивно роблять це, як ви розумієте, експерт кримінально відповідає за свій висновок, правова культура вимагає від, хто сумнівається в експертному висновку, подавати на оскарження. Це єдиний метод, який я можу запропонувати.

Стосовно коштів при отриманні посвідчення. Якщо ви маєте на увазі офіційні ціни, то вони значно менше звичайно. Хоча ближчим часом, буквально, думаю, з 1 листопада ми в якості альтернативи, необовязкової, але запропонуємо людям отримувати за кошти посвідчення європейського взірця. Тобто, він може брати і старі посвідчення більш дешеві, якщо не помиляюся, 12 гривень, і більш дорогі, які будуть досягати приблизно 50, можливо, 70 гривень. Я зараз не готовий сказати за розцінками, але це буде, людина буде вибирати сама, яке посвідчення він хоче.

Тим не менше, щодо хабарів, напрямок тут зрозумілий. Ми будемо робити, коли трошки розбагатіємо, все, аби прийом екзаменів був зафіксований на відео плівку. Людина прийшла, здала екзамени, якщо отримала, тут же з компютера вийде направлення на отримання посвідчення, якщо не пройшла, вона має пройти тільки через 2 тижні і не може ніяких інакшим методом добитися при роздачі.

Якщо ми готуємо зараз таку автоматизовану систему, в першу чергу, вона буде впроваджена в Києві. Але, на жаль, завдяки відволіканню фінансів на закупку нових автоматизованих радарів на фото пристрої для фіксації перевищень швидкості і так далі. Ця програма зараз дещо затормозилася, бо надзвичайно важливим – зупинити вал смертності на дорогах. Але, тим не менше, прозорість умов здачі екзаменів дозволить вирішити питання, про яке ви, Олександр Олександрович, говорите.

Стосовно Кіровограду. Ситуація, звичайно, не зовсім відноситься до сьогоднішнього питання, але вона мене турбує як міністра внутрішніх справ. Дійсно, в Кіровограді була порушена кримінальна справа по організаторам фальсифікації на сотому  окрузі. Вони були затримані, але суд зробив все, попередньо відсвяткувавши день народження із підозрюваними, щоб вони вийшли на волю. На це          й момент це викликає величезне збурення серед громадськості, проходять мітинги, перекриття доріг, тощо. Тому в даному випадку питання стояло про адекватність займаній посаді прокурора області.

Наскільки мені відомо, Генеральний прокурор зробив заміну свого працівника там і  сподіваюся, що це полегшує життя і міліції, і всім правоохоронним органам, і, головне, наступним виборам, які мають пройти в чесній обстановці.

Може, доречно чи не доречно сказати також про те, що порушена кримінальна справа по фінансовим зловживанням на достатньо велику суму самим керівником судової установи при купівлі приміщення суду. Там було, скажемо так, дуже серйозна фінансова махінація. Можливо, цим пояснюється та співпраця між  фальсифікаторами і достатньо дивними рішеннями, яку спостерігають жителі Кіровоградської області. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Ступак.

 

11:45:36

СТУПАК В.Ф.

Володимир Ступак, фракція Української Народної Партії.

Шановний пане міністре, ми знаємо якість доріг, вона нас не задовольняє.  І в Україні проводяться, особливо на дорогах обласного місцевого значення, постійні ремонти, латання дір і при цьому  величезні розкрадання. Так от, які міри приймає міністерство до тих організацій, які відповідають за якість доріг? Це перше запитання.

Запитання друге. Яку долю у всіх аваріях в Україні і особливо там, де гинуть люди, займає перевищення швидкості водіїв?

І ще одне запитання. Коли врешті-решт буде покінчено з крутими номерами для депутатів, урядовців? Виявляється, що до цього часу в нас є рівні серед найрівніших, кращі від інших. Так от коли будуть ліквідовані оці круті номери? Дякую.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Дякую за запитання.

Зараз я спробую знайти інформацію. На жаль, не можу зараз швидко знайти інформацію про розподіл. А от причини скоєння ДТП. Перевищення швидкості складає – 13 відсотків, порушення правил маневрування – 20 відсотків, це найбільша; відволікання від керування, неуважність – 26 відсотків, виїзд на смугу зустрічного руху – 10 відсотків, порушень правил проїзду перехресть – 10 відсотків. Оце найголовніші причини, які фіксуються.

Стосовно номерів скажу таким чином. Практично у всьому світі існують службові як правило, сині номери працівників поліції або відповідно, міліції. Я наполягаю на тому, аби вони були збережені, бо крім усього іншого, це дає можливість і пішоходу, і водію побачити, до кого звернутися у цей момент. А з введенням системи патрульної служби, вона відповідає за скоєння правопорушень і на пішохідній частині, і на проїжджій.

Ще одна річ, яка для мене є також немаловажною. Я бачу де знаходяться працівники міліції в той чи інший момент, в тому числі, чи не стоять вони біля ресторанів в робочий час, де вони знаходяться вночі, на яких точках вони мали стояти і де вони стоять. До кінця року ми введемо електронні пристрої, які дозволять нам на карті чергової частини у всіх крупних населених пунктах бачити де знаходиться і піший, і автомобільний наряд. Тому це буде підсилення єдиної системи дислокації міліції, що дасть можливість маневрувати. Я можу, наприклад, сказати, що особисто перевіряв у всіх південно і східноукраїнських обласних центрах діяльність новоствореної патрульної служби, яка злилася з ДПС і ППС, тобто пішої і автомобільної міліції. Так ось доїзд до місця виклику про скоєння пригоди 3-4 хвилини. В обласних центрах східної і центральної України. Мені здається, що це дуже позитивний результат. Він обов’язково відіб’ється на стан правопорушень, але з іншого боку, я відволікаюсь трохи, але ще раз кажу, службові сині номери для міліції дуже допомагають в роботі і міліції, і я думаю, громадянам нашої України. З іншого  боку, ми ліквідували  будь-які привілеї для всіх інших номерних знаків. Указом Президента  заборонені будь-які маячки у будь-кого, крім міліції, лікарів і перевезення вибухонебезпечних грузів тощо.

На сьогоднішній день ми достатньо багато вилучали номерів «ІІ», «МІ» - 28-го регіону України, які були наказом попереднього міністра видані. Ми намагалися вилучати номери депутатів попереднього і нинішнього скликання Верховної Ради. Повністю вилучили номери Адміністрації Президента України та Кабінету Міністрів України. Тим не менше, ми натикаємося на законодавчу норму про те, що це приватна власність громадянина. І він може віддати цей номер, ви йому пропонували добровільно віддати за якийсь інший, на жаль, в першу чергу народні депутати особливо попередніх скликань не хочуть йти на співпрацю і розуміння в цьому питанні.

Тому забирати ми не маємо права, це порушення приватної власності. І депутат Кармазін вже звертався до мене із запитом про порушення Конституції працівниками міліції. Але, анулював його, Держстандарт анулював знаки «ВР», «ІІ» та інші. Тим не менше, власники вважають, що це їхня приватна власність, особливо депутатів це дуже дратувало – спроба міліції їх забрати.

Тому ми вирішили дуже просто. Ми дали письмову вказівку всім працівникам ДАІ не звертати уваги на те, що написано на номерному знаку. Всі учасники руху є рівними. І між іншим, я думаю, що кожен свідок, що цей номер сьогодні виконується. Ніякі «ІІ», ніякі «МІ», ніякі «ВР» не мають сьогодні жодних привілеїв на дорогах, по-моєму, це очевидно.

Крім того, в Україні видано близько 130-ти знаків державних з тризубом і номерним знаком для державних діячів. Сюди входять: керівництво держави та Верховної Ради, міністри та голови обласних рад і голови обласних адміністрацій, без заступників, ну, ясно, що керівники суддівської системи. Це питання дискусійне. Президент, наприклад, вважає, що їх треба відмінити. Я би вважав, що з точки зору контролю, публічним контролем за діяльністю вибраної народом влади ці номери треба зберегти, - аби бачити де слуги народу знаходяться в будь-яку хвилину.

Підкреслюю ще раз, вони не мають жодних привілеїв на дорогах. Ніхто не перекриває вулиці для проїзду будь-кого, крім Президента, Премєра і Голови Верховної Ради.

Але люди мали би бачити чому машина з номерним знаком, припустимо, 65, стоїть в тому чи іншому місці, що вона робить у вихідні дні, кого вона перевозить у робочий час. Мені здається, це  прозорість влади і не більше того. Я приєднуюся до вашої думки, що якість доріг, мяко говорячи, вимагає  бути кращою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бондар розповідав вже про якість доріг  годину.

Анатолій Мороз.

 

11:51:42

МОРОЗ А.М.

Анатолій Мороз,  83 виборчий округ, Запорізька область, фракція  «Вперед, Україно!» Блоку Володимира Литвина.

Шановний пане міністре! Ви знаєте, що на тому тижні у пятницю ми розглядали  питання боротьби з корупцією, інформацію,  і так далі. Я думаю, що всі ми зрозуміли,  і ви у своєму виступі сказали,  що до вас дуже багато звертається громадян, але саме головне, я думаю, висновок з цього який. Те, що, сидячи у кабінеті, не дивлячись на великий потік скарг, цю проблему не вирішиш.  Тому, чи планується міністерством, мабуть, спільно з прокуратурою, судовою гілкою влади виїздити, як це планував уряд Юлії Тимошенко, провести, скажімо, у Запорізькій  області виїзне засідання  уряду? От таким чином виїхати на місце в якусь область і зробити там, проаналізувати, щоб громадяни прийшли, дійсно, там на місці, і ви тоді побачите.

По-перше. Цю проблему ми ніколи не вирішимо, бо, я приводив у своєму виступі  у пятницю, що, скажімо,  у мене тільки у Токмаку дві ДТП, де крутий задавив один і другий  по два чоловіка і …

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Дякую за запитання.

На рахунок ДТП я можу розказати набагато страшніші  історії. І коли по 12 чоловік за раз гинуть тільки через те, що пяний сидить за кермом, і коли,  вибачте, на зустрічну смугу  виїжджає пасажирський  бус, а пасажири кричать всім іншим, розуміючи, що їх водій веде  на смертельну небезпеку, звільняйте смугу, бо ми спішимо. Це повна розбещеність всіх  учасників дорожнього руху.

Але мова не про це. Мова про    виїзди.  Доповідаю,  що я виконав  вашу вказівку і в цю пятницю  буде виїзна колегія Міністерства   внутрішніх справ, при чому саме у Запоріжжі. Тому питання вирішено. Але стосовно зустрічі, повірте, що ми  не сидимо у кабінетах.

До міністерства внутрішніх справ цього року прийшло мільйон 700  звернень громадян, і всі вони розглядаються і отримують відповіді.  У мене особисто на прийомі було  більше 500 громадян. Впевнений, що сьогодні мене чекає прийомний день, де стоїть вже чоловік 200 під   громадською приймальною. Я спеціально ввів інститут представників міністра в областях з тим, щоб вони займалися в першу чергу прийомом громадян в районних центрах, їздили й перевіряли, як відбувається реєстрація звернень громадян, як відбувається перевірка їхніх звернень. Все це – колосальна робота, яка потребує відволікання серйозних сил, але вона дає свій ефект.

Я був би радий, аби всі, звичайно, звернення реалізовувалися, але поки що, по моїм даним, близько 27-30 відсотків реалізується позитивно так, як клопочеться заявник. Тому, можливо, це не так ефективно, як хотілося б, але, тим не менше, це – колосальна робота, яку я проводив і буду проводити, і саме по ній відчувається, де люди відчувають недоробки міністерства, де є стан незадовільний, де навпаки є досягнення. Тому прийом громадян для мене є пріоритетом номер один з першого дня роботи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ігор Шурма, будь ласка,.

 

11:54:48

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Пане міністр, ви сьогодні сказали, що славнозвісний указ по ліквідацію Державної автомобільної інспекції МВС, його реалізація призвела в тій чи іншій мірі до збільшення смертності і дорожньо-транспортних пригод. Скажіть, будь ласка, ви особисто Президенту про це говорили, які наслідки має його указ? Це – перше питання.

Друге. Любимо ми чи не любимо працівників Державної автоінспекції, але, тим не менше, 10 тис. працівників відповідно до повідомлень засобів масової інформації будуть звільнені. Який соціальний захист цих людей? Це є 10 тис. сімей.

І наступне. Розкажіть що-небудь про державні підприємства Міністерства внутрішніх справ, ресурси – дочірнє підприємство «Страховий альянс», відділення яких знаходяться при обласних ДАІ і фактично вони займаються чистим лобіюванням при наданні агентських послуг по страхуванню власників транспортних засобів. Дякую. 

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Дякую. 

Відповідь моя така. Якби будь-який указ Президента міг би призвести до покращання або погіршення аварійності на дорогах, то я гарантую, що завтра буде указ про заборону порушувати правила дорожнього руху. Якщо хтось думає, що такий указ може негайно призвести до позитивних або негативних наслідків, то я це не підтримую. Указ Президента висвітив проблему – проблему безправності, неефективності і хабарництва               ДАІ, яке склалося за попередній період. Ну давайте речі називати своїми іменами. Дійсно, в кущах  стояли люди, які не мали право виписувати штрафну санкцію порушнику ДТП, а мали право пити з нього кров, заповнюючи протокол  про порушення перед тим, як відправити його в суд, який, скоріше всього, його не розгляне (60 відсотків вірогідності) і, скоріше всього, після цього він не заплатить  (30 відсотків вірогідності). Отже, склалася система неефективно, як мінімум, ДАІ. Тому Президент своїм указом постановив реорганізувати ДАІ, і ця реорганізація  завершується в  20-х числах поточного місяця. До чого  вона зводиться? Вона зводиться не до звільнення з роботи 10 тисяч працівників, а до передачі їх  в постову патрульну службу, тобто сьогодні ці патрулі будуть не пішими, а на автомобілях швидко приїжджати на місце виклику, що покращить ситуацію профілактики правопорушень в наших містах.  Всі ці 10 тисяч підуть в знайому їм систему патрулювання. Тільки те було автомобільним, а це є пішим. Звичайно, перші 2 місяці  вони висловлювали незадоволення, бо одні не вміли фіксувати ДПТ,  інші не вміли виписувати протоколи про порушення в громадських місцях. Тим не менше, навчилися, освоїлися і сьогодні у всіх місцях, де такий експеримент був, між іншим, з квітня місяця проведений, це показало ефективність. Отже, цим указом саме було започатковано створення патрульної  служби в Україні. Ще тисяча людей будуть регулювати  дорогу в крупних населених пунктах, зокрема в Києві. Ще 2 тисячі людей складуть дорожню міліцію, які будуть з застосуванням і стаціонарних пунктів, про які ми сьогодні говорили, проводити операції  «угон», «перехват» і так далі.  Решта людей будуть забезпечувати тили, це і МРЕО, і екзамени, і багато інших, техогляди, тощо. Стосовно, тобто питання соціального захисту 10 тисяч людей, які реорганізовуються  в єдину патрульну службу, не стоїть, вони йдуть  в не гірші   умови. Принаймні, офіційні.

Я звичайно міг би задати запитання який соціальний захист зробила їм попередня влада, коли працівник ДАІ отримував, вибачте, 360   гривень в місті Києві і стояв в мороз, спеку, зливи на дорогах. Але я не буду це робити, бо ви знов скажете, що я політизуюся. Хочу вас запевнити, при нашій владі жоден працівник міліції не втратив   у соціальному захисті. І поки я міністр, не втратить.

Останнє запитання стосовно страхового альянсу. Доповідаю, що його не існує. Це дійсно була корумпована система, створена попереднім керівництвом МВС, заступником по тилу була створена система, коли дочірнє підприємство сиділо в кожному підрозділі ДАІ і продавало страхові поліси однієї з невеликих західноукраїнських страхових компаній, ця система була ліквідована вами, шановні народні депутати, коли ви прийняли закон, який забороняє будь-якій страховій компанії знаходитися на території підрозділів міліції, дорожньої автоінспекції.

Таким чином я свідчу, що в жодному приміщенні техогляду, або екзаменування, або видачі документів жодна страхова компанія не сидить. Якщо у вас є інші дані, дайте мені будь ласка, ця людина буде звільнена за те, що займається невластивими міліції функціями. Але я знаю про те, що крупні страхові компанії, ті, які монополізували цей ринок дійсно видають винагороди абсолютно незаконні деяким працівникам РЕО, які направляють за отриманням страховки по фіксованій адресі, через вулицю або через квартал. Це є незаконною діяльністю. Вслух це кажу тут, з високої трибуни Верховної Ради. Будь-який працівник міліції не має права займатися проблемами страхування. Будь-яка страхова компанія згідно прийнятим вами законом не може знаходитися на території підрозділів ДАІ.

Я не впевнений, що це зручно для людей. Я би, наприклад, цю норму переглянув і сказав би, щоб в кожному ДАІ сидів підрозділ, який торгує полісами всіх компаній на вибір клієнта. Але на цей момент закон такий і він має суворо дотримуватися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Орест Климпуш, будь ласка.

 

12:00:38

КЛИМПУШ О.Д.

Дякую. Орест Климпуш, Рахівський виборчий округ, фракція партії «Єдина Україна».

Шановний пане міністре, у мене таке питання до вас. Платний супровід, платні довідки, платні дозволи, платна видача різнокольорових номерів на автомобілі, техогляд, реєстрація, приймання екзаменів, засідання у різних комісіях. Усі ці види абсолютно не потребують застосування сили і зброї і не потребують також численних пільг, які ви, в яких полягає специфіка силового відомства. Я знаю ваше відношення, ви проти того, щоб віддати, але якусь частину треба віддати. Яку частину ви готові конструктивно уже тепер як державний діяч, віддати нормально? Це перше питання.

І друге: що таке «додаткові кошти від реєстрації»? Це за рахунок ціни? Це за рахунок того, що вдвічі більше реєстрація? В чому полягає? Що таке? Де ви знайшли 400 мільйонів просто так? Може, ці 400 мільйонів, дійсно, в іншому місці мали бути знайдені?

Дякую за питання.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Я відповім… Дякую за питання.

Я відповім  з кінця, бо це найбільш серйозне питання.

Додаткових 400 мільйонів під час реєстрації автомобілів зявилися з того, що була врахована повна вартість автомобіля, і  автомобілі не реєструвалися задарма, як це практикувалося раніше.

Очевидно, ви, як і багато інших, особливо західноукраїнських депутатів, знають вислів «волинський клондайк», коли тисячі автомобілів реєструвалися  МРЕО без сплати відповідних коштів до бюджету. Згідно рішень судів, згідно «чорних схем» просто по-наглому реєструвалися без сплати. Все це було притаманно тій системі, яка вертикально збирала потім отриману виручку, але зовсім не в державні кишені. Сьогодні десятки працівників МРЕО і керівників міліції проходять по кримінальним справам і притягуються до відповідальності за такі корупційні схеми. Ці всі схеми були поломані з самого початку новим керівництвом державного департаменту ДАІ України. Генерал Коломієць, людина, яка постраждала у свій час за те, що спробувала навести порядок в цій системі, була призначена керівником департаменту, і завдяки жорсткості, вимогливості і контролю за діяльністю МРЕО ми розмитнюємо машину майже у повній її вартості.

Кажу «майже», бо я ще бачу резерви для  збільшення цієї суми, бо ще дуже часто компанії, які проводять оцінку, дають ціну на новий «Фольксваген»  як на старенький «Жигуль». Таке ще відбувається, на жаль. Я, між іншим, буду чуть пізніше клопотати перед Верховною Радою, аби ви дозволити, знову ж таки, робити уповноважені оціночні компанії Міністерства внутрішніх справ. Тоді не буде заниження митної вартості і того неподобства, яке відбувається все ще в нас у «сірих схемах» розмитнення та реєстрації автомобілів.

Тим не менше, факт є фактом. А кількість автомобілів ввезена в Україну майже така ж, як і в минулому році, а сплата до бюджету за їх постановку на облік є на 400 мільйонів більшою. Це – велике досягнення всіх правоохоронних органів.

Стосовно всього комплексу  попередніх запитань,  скажу дуже просто, я взагалі-то теоретично противник будь-яких платних послуг, які надаються міліцією, будь-яких.

Але треба бути реалістом: сьогодні держава і Верховна Рада виділяє нам той бюджет, який здатна виділити. І бюджет, який виділяється міліції, достатньо їй лише на  половину функціонування міліції. Якщо ми відмінимо всі платні послуги: і техогляд, і реєстрація, і довідки, і так далі – це буде катастрофою для міліції, вона просто не зможе функціонувати.

Ви і так знаєте, що сьогодні працівнику ДАІ видається, в кращому випадку 15 літрів бензину на зміну, все це іде за рахунок спецфонду, все це іде за рахунок продажу послуг. Це неприємно, але в цих обставинах, які склалися із фінансуванням міліції, це є доконаним фактом. Хтось може сказати: скороти міліцію на двоє.

Доповідаю, щоби скоротити одного працівника міліції, треба скоротити два бюджети на його утримання, згідно прийнятого законодавства щодо його пенсійного забезпечення. Тому ефективний шлях – це  поступове збільшення державного бюджету, в тому числі і завдяки діяльності міліції, через боротьбу із контрабандою, через боротьбу з іншими злочинними проявами. Наповнення  бюджету буде зменшувати необхідність спецфонду. От тоді ми готові віддавати. Отже, кажучи вам конкретно, скажу так,  на скільки збільшити державний бюджет,  на стільки зменшено спецфонд. Не можемо ми існувати без визначеної суми. Мало того життя показує, що міліція є ефективною, бо якщо працівники міліції за 9 місяців виявили 19 мільярдів розкрадання  державної народної власності і  9 мільярдів арештовано згідно рішень суду, може прийти у  бюджет, то ця служба є, недарма їсть свій хліб, повірте мені, я це  говорю із знанням фактів.

Тому в даний момент, недоцільним є відміни будь-яких платних послуг. Але звертаю вашу увагу, що  в перший місяць своє роботи на посаді Міністерства внутрішніх справ, я  зменшив від 5 до 12 разів вартість цих послуг, які надаються простим громадянам. Ну, наприклад, справка про несудимість, довідка  про там проходження тої, чи іншої процедури. 5, 6, 10, 12 гривень,  було до 100 гривень, звичайно це було здирництво. Це викликало напругу у людей. На цей момент, мені здається, ці питання достатньо врегульовані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка. Шановні колеги, давайте порадимось. Я пропоную працювати без перерви, але на  30 хвилин раніше закінчити. Немає заперечень, щоб 13.30 ми закінчили?

Так, будь ласка, тоді від профільного комітету - голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Мойсик Володимир Романович. Будь ласка, 15 хвилин.

 

12:06:37

МОЙСИК В.Р.

Володимир Мойсик, Коломийський Снятинський виборчий округ Івано-Франківської області, фракція Української народної партії.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги народні депутати! Шановні учасники Дня уряду!

Насамперед, хочу подякувати, вам моїм колегам,  народним депутатам України, за те, що підтримали пропозицію Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності провести в парламенті День уряду з порядком денним «Про стан аварійності на автошляхах України та невідкладні заходи щодо підвищення безпеки дорожнього руху». Всеохватність цієї проблеми загальновідома, бо вона є найсуттєвішою складовою частиною громадської безпеки в Україні і сьогодні, як ніколи вона вимагає невідкладного і кардинального вирішення.

Щодня комітет отримує інформацію МВС про оперативну обстановку в Україні. На фоні більш-менш стабільних показників діяльності МВС відомості щодо  дорожньо-транспортних пригод нагадують фронтові зведення. З тією лише різницею, що ситуація на наших дорогах із дня в день погіршується. Починаючи з  1995 року, у нас загинуло на дорогах людей в кілька разів більше, ніж за 10 років війни в Афганістані.

Кількість загиблих в дорожніх пригодах в Україні складає 13 відсотків від загиблих на дорогах всієї Європи, хоча на нашу Україну припадає лише 2 відсотки наявних в Європі автомобілів. Інші вражаючі цифри навів у своїй доповіді навів Юрій Віталійович Луценко. Багато хто з політиків, пересічних громадян України повязують нинішні погіршені ситуації на наших дорогах з ухваленням Указу Президента України від 19 липня цього року  про ліквідацію Державної  автомобільної інспекції МВС України.

Проте, давайте задамося запитанням, що в цьому указі є такого, що могло б призвести до істотного погіршення безпеки дорожнього руху. Може указ орієнтує працівників міліції, що несуть службу на дорогах, не виконувати свої службові обовязки, чи може він дозволяє водіям та пішоходам порушувати правила дорожнього руху.

Звісно ж, нічого такого в указі немає.   Там, як вам відомо, є положення про передачу функцій Державтоінспекції Міністерству внутрішніх справ та реорганізацію Департаменту Державтоінспекції.

Отже,  погіршення ситуації на дорогах, слід повязувати  не з ухваленням указу, а з  ігноруванням його вимог. Цьому сприяло те, що положення указу не були належно розяснені особовому складу МВС, широкому загалу водіїв і населенню,  що призвело до їх «розхолодження», наслідком чого, як ми  знаємо, стали масові    порушення правил дорожнього руху і значне зростання кількості автоаварій.

І сьогодні, ви бачите з ЗМІ і з телеекранів, захистити себе   просять і водії, і працівники Державтоінспекції.

Слід, щоправда, відзначити, що указ і не покращив ситуацію на дорогах України.  Звісно, що причиною його видання  була не реакція Президента України на  неправомірну поведінку працівників ДАЇ  в Івано-Франківській області, як це  повідомлялося в ЗМІ, а ліквідація цієї служби, як корупційної.

Але в цьому сенсі слід констатувати, що Указом ударили не по причині корупції, а по її наслідках. Не можна не відзначити, що багато хто із зацікавлених осіб, політиків, керівників, вбачає лише в реформуванні  Державтоінспекції, вирішення всієї проблеми безпеки дорожнього руху в Україні.

Хотів би застерегти від розповсюдженого визначення проблеми безпеки дорожнього  руху, як суто міліцейської із відповідним зміщенням акцентів щодо відповідальності за аварійність на автошляхах, виключно на підрозділи Міністерства Внутрішніх Справ. Тоді виникає закономірне запитання: «А що ж робити і як діяти далі?». На наш погляд, головне і першочергове, позбавитись психології хуторянства у вирішенні цієї загальнодержавної проблема та усвідомити, що для ефективного її вирішення, необхідно реалізувати комплекс взаємоповязаних заходів, а не тільки реорганізувати Державтоінспекцію.

Можна було б запропонувати такі напрями реформування. Створення системи державного управління безпекою дорожнього руху, проведення суцільного обстеження стану магістралей, автошляхів, доріг і вулиць, обладнання їх необхідними дорожніми знаками і розмітками, світлофорами і т.і. Реорганізувати систему підготовки водіїв, передбачивши з цією метою переатестацію авто-шкіл на державному, а не на відомчому рівні. На державному рівні розробити та упровадити систему виховання пішоходів, насамперед, спрямовану на виховання у них цивілізованої поведінки, як учасників дорожнього руху. Запровадити на державному рівні нові сучасні вимоги до характеристик і технічного стану транспортних засобів, відповідно до вимог міжнародних конвенцій про дорожній рух, угод, стандартів, директив та технічних регламентів. Розробити єдину методологію експертно-аналітичного дослідження дорожньо-транспортних пригод, єдиний їх реєстр та гармонізованість з ЄС, стандарти щодо використання статистичних даних про дорожньо-транспортні пригоди.

Шановні колеги, бачиться, що коли всі ці проблеми будуть вирішені, ми могли б тоді з іншим виміром підійти до дисципліни учасників дорожнього руху. На опрацюванні у комітеті перебувало та і перебуває чимало законопроектів, що стосуються порядку розгляду адміністративних матеріалів про порушення правил дорожнього руху.

Зацікавлене відомство і це ви чули зі  слів міністра, якраз і називає однією із причин підвищення  аварійності на дорогах України змінений законом від 5 квітня 2001 року порядок розгляду справ щодо порушників правил дорожнього руху.

Нагадаю вам, що цим законом було надано право розглядати справи щодо ряду адміністративних правопорушень вчинених водіями саме судам, і ця функція була перебрана до судів від працівників  колишньої Державної автоінспекції.

Як відомо застосування цього закону на практиці породило чимало проблем, які вже стали предметом обговорення і дискусій серед народних депутатів України, високих державних посадовців, працівників судових і правоохоронних органів.

Не впевнений, що  повернення до старої систем, яка існувала до квітня 2001 року істотно зменшить  кількість ДТП, проте вважаю, що не слід відкидати розумні пропозиції фахівців  МВС із цього питання.

Такі пропозиції  підтримують і судді всіх рівнів, на думку, яких  адміністративні справи про порушення правил дорожнього руху  повинні розглядатися судами лише при незгоді правопорушника з протоколом складеним працівником міліції і надання особі і в цьому випадку права на оскарження дій працівникам міліції у суді.

При цьому судді також вважають, що віднесення до підвідомчості суду адміністративних справ цієї категорії негативно впливає на якість розгляду  судами кримінальних і цивільних справ, через велику завантаженість саме цими дріб’язковими справами. Крім того розгляд такої величезної кількості матеріалів потребує збільшення, як штату суддів так і фінансування судової системи.

На наш погляд   позасудовий порядок розгляду справ про адмінправопорушення буде базуватися за принципом альтернативності, тобто застосовуватися буде тільки у тих випадках, коли правопорушник не заперечує проти вчиненого і не відмовляється від сплати штрафу на місці. Разом з тим, має бути виключена будь-яка можливість стягнення штрафу на місці працівником міліції, аби не створювати умов для корупційних діянь.

У контексті зазначених проблем слід особливо звернути увагу на порядок притягнення до відповідальності за згадані правопорушення. На наш погляд, цей порядок має містити складові, які дозволяли б забезпечити неухильне виконання рішення про застосування штрафу, у тому числі і поза межами виконавчого провадження. Практика свідчить, що судові стягнення не є ефективними, оскільки реально ними стягується всього до 10 відсотків штрафів.

Вважаємо, що можна було б піти і на законодавчу відмову від покарання дрібних порушників і накладення на них штрафів, і обмежитися в цьому питанні попередженнями, але зробити їх накопичувальними. Отже, після трьох - пяти попереджень цей порушник стає, наприклад, більш небезпечним, ніж той, який допустив лише одне правопорушення, хоча би й більше і тяжче. Тобто слід законодавчо закріпити повторність і системність правопорушень у правилах дорожнього руху. Це б також істотно вплинуло, про що казав міністр транспорту, і на діяльність страхових компаній.

Законодавчо слід підвищити адміністративну відповідальність за значні порушення правил дорожнього руху, особливо за керування транспортом у стані наркотичного чи алкогольного спяніння. При цьому слід зменшити ті штрафи, які залишаються у санкціях, але збільшити суми штрафів. Сьогодні навіть для пересічного українця суми штрафів не є відчутними і не стимулюють до додержання правил дорожнього руху. Ми маємо розробити правовий механізм, за яким сума адміністративного штрафу визначалася б у залежності, скажімо, від заробітної плати правопорушника чи обєму двигуна його автомобілю.

Може воно для нас звучить і незвично в Україні, але, наприклад, в Австрії сума штрафу визначається в розмірі денного заробітка винного. То, коли ми будемо мати справу з Запорожцем чи з дорогими автомобілями, ми могли б диференціювати розміри покарань правопорушників. Ми цього ж не боїмося, наприклад: коли стягуємо на митниці збір залежно від вартості і обєму двигуна, коли при технічному огляді застосовуємо ці критерії, то, може, варто зробити це і при накладенні штрафів.

Необхідно також законодавчо розробити дійовий механізм примусового стягнення штрафів в тому випадку, коли водій відмовляється сплачувати його добровільно і цей механізм забезпечував би невідворотність покарання і наближення часу вчинення правопорушення до реального покарання  правопорушника. Погодьтеся, що штраф чи інше стягнення, яке застосовується через півроку чи реально стягується через рік – ефективності, як показує практика, не мають.

Розробка і реалізація цих і інших законодавчих новел повинні створити таке нормативно-правове поле, коли порушувати правила дорожнього руху стане не вигідним ні з якого і так само не вигідно має стати не сплата штрафу.

Ще, Адаме Івановичу, окремо хотів би кілька питань, так би мовити, організаційних.

Регламент парламенту передбачає, що на засіданні Верховної Ради України, коли проводиться День уряду звіт робить Премєр-міністр України, коли йде мова про розгляд питання діяльності уряду в цілому або один з віце-премєрів чи, коли йде мова про звіт уряду з окремих питань.

Сьогодні присутній Станіслав Телісфорович як Перший віце-премєр-міністр України, проте доповідали питання два міністри.

Скажу, що  у вересні минулого року наш комітет організував проведення   Дня уряду з порядком денним «Про стан реформування і законодавчого забезпечення діяльності правоохоронних органів». Не був присутнім не тільки прем’єр чи віце-премєри, а не прийшли навіть перші керівники правоохоронних органів.  Повірте, така ситуація стає сумною традицією. І я звертаюся до всіх нас, що може слід мати в структурі уряду посаду віце-премєр- міністра з питань діяльності …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

МОЙСИК В.Р. Ніхто ґрунтовно в державі не займається питаннями реформування правоохоронних органів. То якщо в нас не буде такого окремого відповідального органу, повірте шановні колеги, нашим реформам не буде не кінця  не краю. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Сідайте, будь ласка.

Так, шановні колеги, будемо… Немає запитань. Непередбачено. Масенко вам підказує.

Так, відведемо на обговорення 60 хвилин. За усталеною традицією спочатку виступлять представники від фракцій депутатських по 5 хвилин. А потім решта часу, якщо залишиться, для народних депутатів у порядку черги записаної по 3 хвилини.

Валерій Пустовойтенко, фракція НДП. Не бачу.

Так, будь ласка, Орест Климпуш, «Єдина Україна». Підготуватися Удовенко Геннадію.

 

12:23:37

КЛИМПУШ О.Д.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, шановні члени уряду, запрошенні.

Суттєве зменшення загиблих і постраждалих у ДТП – це дійсно є одне з  найсуттєвіших завдань українського суспільства. Бо не лише кількість аварій, але їх  тяжкість хвилює нас.

Україна дійсно веде перед в Європі по питомих показниках аварійності, а високий рівень смертності та дорожньо-транспортного травматизму не можуть залишити байдужим жодного українця. Тільки загиблих у ДТП на один мільйон автомобілів порівняно з країнами Заходу у нас більше в 5-10 разів. Характерно, що 90 відсотків потерпілих це водії, пішоходи і пасажири, що загинули в аваріях з легковими автомобілями. Тобто це наймасовіші користувачі і споживачі цього чуда цивілізації.

Сьогодні робиться спроба збагнути як масштаб цієї проблеми, як масштаб цієї проблеми, так і найголовніші причини цього трагічного суспільного явища та шляхи радикального покращення ситуації. Ми маємо справу з цілим комплексом факторів складної системи: водій, автомобіль, дорога. І кожній складовій цієї системи слід віддати належне у питаннях безпеки руху.

Дуже багато уваги було приділено дорозі як складовій, але не там вся причина сьогодні наших питань у безпеці руху. Статистика у нас недосконала, однобока, не дає можливості аналізувати  ситуацію, приймати рішення на вдосконалення системи та зменшення витрат. Усім зрозуміло, що наскільки важливо є кваліфікована медична допомога, але неможливо сьогодні встановити, яка частина людей, що загинули, могла би бути врятована, якби була надана належна медична допомога за принципом міжнародного правила «золотої години» у будь-якому географічному місці  України. Немає такої статистики, немає такого цілеспрямованого завдання на і рівні держави, і її органів, відповідальних за вирішення проблеми. Саме відповідальних, я хотів би наголосити на цьому слові. А загалом, відсутність належної відповідальності визначеної законом, очевидно є однією з головних причин високої аварійності на дорогах України. Новий закон, про який йдеться, повинен це врахувати.

В нашій країні відсутнє кваліфіковане розслідування причин ДТП, про це згадували доповідачі. Але є цікава обставина, яка прозвучала тут. В зв’язку з внесеними змінами до законодавства України в травні 2001 року було скасовано стягнення штрафів на місці працівниками ДАІ, вилучення посвідчень та вилучення номерних знаків.

Які зміни в показниках аварійності відбулися після внесення змін у законодавство.

Однозначно можна стверджувати: в 2002 році росту показників аварійності не відбулося. Проте, у 2003-2004 роках ці показники значно виросли. І не тільки через зміни в законодавстві, а  через дію великої кількості різних факторів. Ріст економічних показників. Ріст кількості автомобілів. Споживання бензину і так далі. Все це залишилося поза увагою в тих справах, які нам видало міністерство внутрішніх справ.

Безумовно, покарання повинно бути невідворотнім і справедливим. І відповідними вірогідні тяжкості злочину. Але воно має бути обєктивним, документально доведеним і мати виховне значення. Немає жодного сенсу повертатись до скомпрометованої неефективної і несприйнятої суспільством старої системи. Необхідно створювати нову систему контролю для забезпечення виконання правил дорожнього руху на нових сучасних засадах, як це було сказано у виступах.

Важливою причиною високої аварійності на дорогах України є недосконала система державного управління проблемою. Не можна зберігати положення, коли один і той же орган видає посвідчення водія, проводить технічний огляд, реєструє транспортний засіб, здійснює допуск його до руху, контролює виконання правил дорожнього руху і проводить розслідування причин. Може саме тому, Юрію Віталійовичу, стало можливим приховати 400 мільйонів, і це ще, може, не все, що там приховано? Саме тому, що воно здійснюється в одній системі, що там немає розподілу цього?

Я думаю, що ми повинні подумати чому один мільярд додаткових коштів мають сплачувати автомобілісти? Один мільярд на одне утримання міністерства внутрішніх справ сьогодні сплачують автомобілісти. Це є нонсенс! Це є ненормально! Давайте будемо міняти цю ситуацію. Слід розділити ці функції, як це зроблено в світі.

Перші кроки нами вже зроблено. Підготовлений до другого читання проект змін до Закону про автомобільний транспорт, який передбачає, що система державного технічного контролю буде здійснюватись на атестованих станціях і підприємствах, уповноважених для такого контролю. Я думаю, що ті питання, які тут прозвучали стосовно змін до закону, вони мають всі, вони є актуальними, ми будемо їх підтримувати. Але я хотів би ще звернути увагу на необхідність забезпечити ефективні зміни у системі підготовки водіїв. На жаль, нічого не сказано і не передбачається в наданні медичної належної допомоги медицини катастроф і так далі.

І остання  така довідка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Геннадій Удовенко, фракція Народного Руху України. За ним буде виступати Заєць Іван.

 

12:28:58

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, шановні панове міністри!

Фракція Народного Руху вважає, що сьогодні ми обговорюємо виключно важливе питання, яке стосується, буквально, кожного громадянина нашої держави.  Адже  кожні два роки в України  гине у дорожньо-транспортних пригодах  громадян більше, ніж за всю Афганську війну загинуло громадян колишнього  СРСР. Більше, ніж 60 тисяч вбитих та  пошкоджених громадян України щорічно. Погодьтеся, це  жахливий показник.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не щорічно, за 10 років, Геннадію Йосиповичу, за 10 років 60 тисяч. А то ми налякаємо людей, за 10, вибачте.

 

УДОВЕНКО Г.Й.   Більше, ніж 60 тисяч  вбитих та пошкоджених, це жахливий показник.  Внаслідок ДТП  люди стають на все життя інвалідами і потребують постійної допомоги від держави та суспільства, тобто держава на себе має взяти відповідальність   за цих людей.

Однією з причин критичної ситуації з аварійністю на дорогах є   недбале ставлення  з боку держави до  головних суспільних цінностей – життя і здоровя людини.

Я хотів би тут, хоча це не дуже  популярно, послатися  на досвід Сполучених Штатів Америки.  Коли у 34-му році в час дуже важкої економічної кризи у Сполучених Штатах Америки обрали  Президентом Рузвельта, що він перше зробив? Зібрав олігархів, домовився про детінізацію   економіки і про те, що  уряд буде виконувати  всі обовязки по сплаті всіма відповідно до законодавства і одержання прибутку, що дуже важливо.

Друге. Було жахливе безробіття Сполучених Штатів Америки. Почалася програма будівництва шосейних шляхів США. Кілька мільйонів людей було зайнято на цій роботі. Там некваліфікована праця була потрібна. І таким чином Сполучені Штати Америки вийшли з економічної кризи і побудували таку могутню державу завдяки дорогам. Якщо ми цього не зробимо в нашій державі, ми остаточно зруйнуємо те, що було збудовано ще за часів Радянської України в Україні. Адже ж була тільки спроба оце нову профанацію будівництва цієї автостради «Одеса-Київ». А тепер не можемо нарахувати, куди ці мільйони ділися.

Я вам хотів би сказати, на мене добре враження справили виступи обох міністрів, і я пишаюся, що у нас от такі люди. Ну, міністра внутрішніх справ – це відомий політичний борець, і він на місті активно займається вирішенням дуже складних проблем. На мене дуже добре враження справив виступ міністра транспорту і зв'язку. Молодий, а я думаю, так закладені великі перспективи в ньому. Ми повинні таких людей підтримувати, підтримувати уряд у вирішенні дуже складних питань.  

Підготовлений проект постанови. Я думаю, що в основному з цим проектом постанови можна погодитися, взяти його за основу, непоганий проект постанови, конкретні засоби. Але у мене виникає в той же як не тільки представника фракції Народного Руху України, а й голови Комітету з питань прав людини, оці численні реєстри, які ми запроваджуємо в нашій державі – реєстр виборців. А тут єдиний державний реєстр осіб, допущених  до керування транспортними засобами, єдиний державний реєстр зареєстрованих транспортних засобів. Ну знаєте, ми вже настільки поліцізуємо нашу державу оцими реєстрами, що ми повинні серйозно подумати куди ж ми йдемо. Ми можемо поглинути і загубити всі демокритичні… спроби  демократизувати  нашу державу. Але в основному  з цим проектом можна погодитися.

Штрафи. Міністр внутрішніх справ порівнював...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Геннадій Йосипович. Іван Заєць. За ним Анатолій Мороз.

 

12:34:17

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, фракція Української народної партії.

Шановні народні депутати, Українська народна партія вкрай стурбована низьким рівнем безпеки дорожнього руху і тяжкими наслідками від дорожньо-транспортних пригод, а саме людськими та матеріальними втратами. Якщо  читаєш статистику жертв від ДТП, то складається  враження, що читаєш фронтові повідомлення. Кожні 15 хвилин у державі трапляється дорожня пригода, майже кожні 2 години гине людина. В середньому за добу в аваріях гине 15 і дістає тяжких поранень близько 100 чоловік. Ці цифри перевищують аналогічні показники демократичних європейських держав більше, ніж в 10 разів. Все це  говорить про те, що    влада і громадяни не усвідомлюють цієї  глибини, цієї постійної для нашої нації трагедії.

Українська народна партія вважає, що зусиль влади, докладених до виправлення ситуації, м’яко кажучи, недостатньо. Тому фракція Української народної партії закликає уряд суттєво посилити увагу до цієї проблеми і вжити енергійних заходів для її вирішення.  На думку нашої фракції, основними причинами такого невтішного стану справ є, перше, безвідповідальність  багатьох водіїв. Але ця безвідповідальність сама по собі не виникає, вона виникає через досить ліберальне ставлення нашої влади до порушників дорожнього руху, особливо тих, хто  має на авто так звані круті номери. Коли ж нарешті завершиться тяжка  робота Міністерства внутрішніх справ по встановленню єдиного зразка номерних знаків?  Чи все так і закінчиться розмовами?  Вже давно настав час    забрати у народних депутатів, в інших високопосадовців так звані «блатні номері», номери з прапорами і цифрами, серіями Верховна Рада і багатьма іншими. Цих серій і номерів є сьогодні як мінімум півтора десятка, а всі ви, шановні депутати, знаєте, де блат, там і корупційний бізнес.

Дуже багато аварій трапляється через перевищення швидкості. Тому, на нашу думку, слід суттєво збільшити штрафні санкції саме за перевищення швидкості. Особливо для тих, хто їздить поза межею керованості авто. Бо ми часто спостерігаємо таку картину – їде на старенькому авто чоловік, перевищив там на кілька кілометрів, його зупиняють, а той, хто несеться на швидкості 140 чи 160, чи 180 кілометрів на годину, того навіть не встигає той даішник зупинити. І він понісся.  А це вже стан некерованості. При такому високому русі, тому треба санкції збільшувати.

Влада має вжити достатніх заходів освітницького характеру. Кожен день, особливо напередодні пятниці, суботи, неділі, бо ми знаємо, що саме в ці дні найбільше трапляється аварій, треба щоб відповідальні особи через засоби масової інформації зверталися до наших громадян, до водіїв з тим, щоб вони посилили свою пильність, щоб вони не порушували правила дорожнього руху, бо за кожним з таких ДТП стоять, знову ж таки жертви, це чиєсь горе і велика біда.

Так само ми повинні звернутися і до пішоходів. Ніхто не говорить про пішоходів, але ж ми знаємо, що 22% загиблих припадає на пішоходів. Тобто за їх вини трапляються ці дорожньо-транспортні пригоди.

Ще однією дуже важливою причиною цих дорожньо-транспортних пригод є жахливий стан доріг. Особливо місцевих. Я скажу, що з кожним роком ця небезпека погіршується. Чому? Якщо ще декілька років тому ніхто не латав ці дороги, там просто не можна було автомобілю розігнатися. Зараз кілька років вже латають і їдеш 5-10 кілометрів, начебто нормальна дорога, а потім як невідомо звідки виникає яма 20 чи 30, а може й більше сантиметрів глибиною і ясно, що це дуже велика небезпека для того, хто веде авто. Тому я дуже звертаюся до Міністерства транспорту з тим, щоб вони дивилися за якістю ремонту цих робіт, особливо робіт місцевого значення. Там просто робиться таким чином цей ремонт, що можуть із  20-ти ям 19-ть залатати, а одну не залатають? От вам уже і випадок для небезпеки.

Я так само хочу сказати кілька слів і про те, як оздоблені наші дороги. Коли ви їдете іноземними дорогами, там вам 20 раз показують перед тим, куди треба вам звернути. У нас сьогодні цих вказівників немає, розміток на дорогах немає. Невже ви думаєте, що це такі дуже великі кошти? Я вважаю, що це просто безвідповідальність органів влади на цьому напрямку.

Тому мені видається, що треба говорити про комплекс заходів, треба говорити про те, що влада і громадяни не усвідомлюють глибини цієї небезпеки – це загибель людей під час дорожньо-транспортних  пригод, що треба проводити ширше освітницькі  заходи і посилювати примус держави. Тобто люди повинні розуміти, що комусь розвага – їхати 150 чи 160 кілометрів на годину, а комусь – велика біда.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І вам дякую.

Але, Іван Олександрович, для вас яма 30-40 сантиметрів – хіба це яма?

Так, будь ласка, Анатолій  Мороз. За ним Юрій Крук.

 

12:39:37

МОРОЗ А.М.

Анатолій Мороз, 83-й виборчий округ,  Запорізька область, фракція «Вперед Україно!», Блок Володимира Литвина.

Шановні колеги! Сфера забезпечення безпеки дорожнього руху є однією з  найважливіших в життєдіяльності людей, так як це питання дуже важливе не тільки для нашого народу, а й для нашої держави.

Справа в тому, що в дорожньо-транспортних пригодах гине і травмується найбільша кількість громадян. Ми про це сьогодні дуже детально говорили.

Але, використовуючи трибуну, хотів би зупинитися і загострити увагу на деяких проблемах Запорізької області.

Мережа автомобільних доріг загального користування Запорізької області має протяжність 6973 кілометри, в тому числі автодоріг місцевого значення, близько семи тисяч. Крім того, на цих автомобільних дорогах знаходиться 388 мостів з залізобетонних труб. Більшість доріг та мостів побудовані у 50-70-х роках і не відповідають  сучасним вимогам щодо швидкості руху навантажень діючим нормативам і так далі.

По території Запорізької області проходить транспортний коридор Одеса-Мелітопіль-Новоазовськ, який визначений Україною як національний і туристичний маршрут. Його розбудова передбачає реконструкцію та  модернізацію автомобільних доріг і споруд, що на ньому розташовані. Також на території області проходить магістральна автодорога Харків –Сімферополь-Севастополь, яка з’єднує Крим із Північною частиною України та Росією, де інтенсивність руху складає 30 000 автомобілів за добу. Ця дорога проходить через населені пункти: Запоріжжя, Василівка, місто Мелітополь, які не мають обхідних доріг.

Для підтримки мережі автомобільних доріг загального користування, в  належному технічному стані, згідно науково-обгрунтованими міжремонтними термінами, потрібно щорічно ремонтувати удосконаленим капітальним ремонтом 678 кілометрів, полегшеним капітальним ремонтом – близько 2 000 тисяч кілометрів доріг.

Розрахункова вартість ремонтних робіт, включаючи поточний ремонт та утримання доріг, становить близько пів мільйони гривень. Фактично ж, виділяється на  ці потреби 5-9%, на  2005 рік передбачено всього лише 17%. Про що можна говорити? Постійне недофінансування дорожнього господарства призвело до того, що,  до різкого зменшення обсягів дорожніх робіт, порівняно з нормативними вимогами. І, як наслідок, дорожню мережу області до незадовільного стану.

Найбільшу стурбованість викликає стан мостів із яких 56,9% не відповідають  нормативам по габаритах та вантажопідйомності. І  потребують термінової перебудови. Суттєве зменшення обсягів дорожніх робіт негативно позначилось на чисельності працюючих в галузі, призвело до втрати значної частини виробничого потенціалу дорожніх та містобудівельних організацій, значно підвищено ступінь ризику виникнення ДТП на  автошляхах області.

А тому в  багатьох населених пунктах, по яких проходять автодороги загального користування незабезпечена безпека руху транспорту та пішоходів, по  причині відсутності тротуарів, з’їздів, зупиночних площадок. Особливо в містах, на території яких знаходяться містоутворюючі підприємства, це як місто Токмак Запорізької області. І там, взагалі, жахливе становище з дорогами, я вам скажу, що о ця ситуація, яка склалася в Новобогдановке із цією великою трагедією, продемонструвала не тільки всій Україні, а і поза межами України всі побачили: який стан доріг.

Це як раз і є об’їзна дорога на випадок коли перекрили основну дорогу, сімферопольську. І тому треба і Кабінету Міністрів подивитися, і, можливо, таким містам, які сьогодні знаходяться в важкому фінансовому сані, допомогти в налагодженні цих доріг.

Що стосується нашої з вами колеги роботи, то я думаю, що при прийнятті державного бюджету України на 2006 рік введення в дію без обмежень, треба ввести в дію без обмежень Закон України про джерела фінансування дорожнього господарства України, дотримання положень Закону України про податок власників транспортних заходів та інших машин і механізмів, що дасть можливість суттєво збільшити фінансування на дорогах загального користування області та вирішити найважливіші проблемні   питання дорожнього руху і безпеки руху.

Шановні колеги!  Декілька слів хочеться нагадати. Хіба це мислимо, що дорожні пригоди України трапляються кожні 12 хвилин, а самий дорогоцінний скарб – людина гине кожні півтори годи. Коли в Іраку ми побачили при виконанні службових обов’язків гинуть наші українські миротворці, ми негайно прийняли постанову Верховної Ради і відкликали цей контингент. А коли стосується наведення порядку в плані доріг і дорожнього руху ми ніяк не приймемо ті законодавчі акти, і не наведемо порядок в тому плані, що ми, і в тому скликанні, і в цьому скликанні вже прийняли ряд законів,  які погіршують і заважають робити і Міністерству внутрішніх справ і іншим службам наводити порядок на дорогах. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Крук, будь ласка, за ним Юрій Кармазін.

 

12:44:51

КРУК Ю.Б.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги и члены правительства!

Юрий Крук, депутатская фракция Блоку Юлии Тимошенко, 140 избирательный округ.

Всем известно, что основные причины дорожно-транспортных приключений на автомобильном транспорте – это грубое нарушение правил дорожного движения, режимов работы и отдыха водителей, отсутствие инструктажей и  стажировки, плохое состояние автомобильных дорог.

Говоря, о последнем с подачи нашего профильного комитета, впервые, за последние 5 лет решен вопрос о внесении в бюджет 2006  года правительством Юлии Тимошенко 100 процентное выполнение Закона про джерела  фінансування  дорожнього господарства  прийнятого Верховной Радой еще в  2000 году, а это значит, что  финансирование дорог в следующем году будет примерно в два раза больше, чем в этом. При плановом  этого года 2,7 млрд., в следующем году должно быть более 5,3 млрд. гривен. Это конкретное законодательное решение, направлено на  підвищення безпеки дорожнього руху України.

Всплеск роста аварийности на автомобильных дорогах,  так же связывают с организацией государственной автомобильной инспекции в государственную службу безопасности дорожного движения и патрульную службу.

Реорганизацией деятельности ГАИ,  регламентировали законы Украины «О милиции», «О дорожном движении», «Об автомобильном транспорте», Кодекс Закона  об административных правонарушениях, а, так же, государственная программа  обеспечения безопасности движения на автомобильных дорогах Украины, улицах городов, других населенных пунктов и  железнодорожных переездов на 2003-2007 годы.

Остановлюсь только на вышеуказанной программе. Данная программа действует уже третий год. Уже восемь месяцев существует новое правительство и, тем не менее, в действующем бюджете на 2005 год, не предусмотрена даже строка  расходов на ее реализацию.

Более того, в проекте бюджета на 2006 год также не предусмотрена отдельная строка   на финансирование данной программы, что свидетельствует о том, что программа, или не будет выполняться вообще, в связи с отсутствием финансирования, или будет  финансироваться по остаточному принципу.

А по статистике – это связано с жизнью тысяч людей, как сегодня уже докладывалось  в двух докладах.

Данной программой на 2005 год, предусмотрена разработка проектов законов Украины о  городском, пассажирском транспорте общего пользования и о государственном специализированном  фонде безопасности дорожного движения.

Тем не менее, данные законопроекты, разработаны небыли ни  Минтрансом, ни МВС.

Больше того,  ряд законопроектов, которые предусмотрены этой программой, вносятся народными депутатам, а не правительством.

Уважаемый Юрий Витальевич, с учетом того, что вы в роли министра уже восемь месяцев, а это значительно больше, чем министр транспорта, то есть, вы старший на рейде по вопросам безопасности и автотранспорта, надеюсь на вашу напористость и требовательность в работе, прошу обязать своих подчиненных совместно с Минтранссвязи, внести на рассмотрение Верховной Рады законопроекты на выполнение выше указанной программы. И это будет не разговор на дне правительства про стан аварийности на автомобильных дорогах, а конкретное решение этого вопроса через законодательную власть. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Юрій Кармазін, за ним Ігор Шурма.

 

12:49:11

КАРМАЗІН Ю.А. Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, «Наша Україна».

Шановні народні депутати, шановний пане перший віце-премєр-міністре.

Що ми сьогодні обговорюємо, ми обговорюємо, що треба зробити в державі і що не робилося, і чому. Тому, деякі акценти, на мій погляд, сьогодні були неправильно поставлені. Чому неправильно? Тому що, ще два роки тому ми запропонували єдиний комплексний законодавчий акт, до якого ні один із урядів не проявив жодної уваги, хоча цей законодавчий акт, під ним стоїть підпис як суб’єкта законодавчої ініціативи, Президента України Віктора Ющенка. Це кодекс законів про дорожній рух, де всі ті проблеми, про які ви говорили, і підвищення відповідальності, і скорочення термінів розслідування, і все-все передбачено, в тому числі передбачена відповідальність власників дорожніх шляхів, все це передбачено. Тільки треба відкрити очі і вивчити цей документ. Я вдячний, що через комітет, він вже пройшов, з питань законодавчої діяльності.

А зараз я хотів би зупинитись на деяких причинах, на мій погляд, які можна і людським фактором покращити. Насамперед, це ліквідація обласних автотранспортних підприємств Міністерством транспорту. Практично, всі обласні державні адміністрації були проти скасування постанови уряду від 4 грудня 98 року 1913, про  створення автотранспортних управлінь Міністерства транспорту.

В результаті цього функції такі, як перевірка відповідності облаштування  автобусних маршрутів вимогам правилам надання послуг пасажирсько-автомобільного транспорту залишається не охопленими.

Ніхто не бере на себе відповідальності щодо перевірки технічного стану автобусів, маршруток, які здійснюють перевезення пасажирів, а також медичного стану водія, наявність в його   організмі алкоголю і таке інше.

Особливо це  занепокоєння в сільській місцевості, де  місцем паркування між рейсами вони обирають своє помешкання, двір, власні гаражі і так далі.

Тобто попередження небезпеки пасажирів на транспорті фактично ніхто не займається. В результаті із 20 тисяч порушень правил дорожнього руху близько 100 випадків керування автобусами у стані алкогольного сп’яніння.  Автобусами, підкреслюю! І тут зараз ми мали б почути і голову Верховного Суду, який мав би сказати чому 85 відсотків людей щодо яких направляються справи щодо скоєння  адміністративного правопорушення є непокараними у  вигляді, я маю на увазі, алкогольного сп’яніння, які допустили порушення. І ми якось відійшли від цього, у нас є міністри то ми  їх тут товчемо. Давайте слухати і інших учасників, вони відповідальні перед парламентом за той стан справ, який є.

Далі. Зафіксовано 2 тисячі транспортних засобів переобладнаних з порушенням  відповідних норм, правил і стандартів. Це все щодо організованих перевезень. А тепер щодо міфів.

Серед одних з таких міфів є, що зміни  в аварійності відбулися після внесення змін в  законодавство у травні 2001 року. Я хочу подивитися  цифрами на це.

За результатами 2002 року через півтора року після введення нових норм кількість вбитих у ДТП не збільшилося, а зменшилося на  2 чоловіки. Кількість поранених зменшилося  на 280 осіб, відповідно 38 тисяч 196 і 37 тисяч 916. Кількість ДТП зменшилася на 93. Таким чином ставити це основною причиною було б абсолютно безграмотно,   цього не можна робити. Це одна з причин того, що розбалансувалося зараз. Але скажіть мені, будь ласка, скільки складено протоколів і як притягнуті до відповідальності пішоходи? Та ніяк не притягаються! Адже наїзд на пішохода – це найбільш масове. Таких ДТП в минулому році понад 43 відсотки всіх пригод, понад 43 відсотки.

Далі: коли в нас буде прозорим використання дорожнього фонду? Коли в нас буде нормальна державна програма забезпечення безпеки руху на автомобільних дорогах? Адже та програма, яка існує на 2003 і 2007 рік, не можна назвати державною програмою - там відсутня концепція серйозна, її конкретні цілі і вимірні показники, відсутнє державне фінансування заходів програми. Вона абсолютно неефективна.  Треба створити єдиний реєстр ДТП, що мали тяжкі наслідки, з метою аналізування і управлінського реагування, коригування правил, вимог, стандартів, програм удосконалення страхової діяльності, попереджувальної роботи. Оце все вимагає…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ігор Шурма. За ним Олександр Бандурка.

 

12:54:29

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (обєднаної).

Сьогодні в Україні стан аварійності можна оцінити як соціальне лихо. Щорічно на дорогах України в дорожньо-транспортних пригодах гине сім тисяч людей та травмується не менше 40 тисяч людей. Треба зважити і на те, що у 2003-2004 роках якось вдалося дещо знизити тенденцію росту чисельності загиблих та травмованих на дорогах. Так, у 2004 році порівняно з 2003 роком кількість ДТП з вини водіїв, які здійснюють пасажирські перевезення, знизилася на 13 відсотків. І що головне, кількість загиблих у цих ДТП знизилася майже на 28 відсотків, а травмованих - на 11.

Незважаючи навіть на це, загальна кількість загиблих внаслідок дорожньо-транспортних пригод на шляхах України становила практично сім тисяч осіб, а загальна кількість травмованих – 54. Такі цифри свідчили, що проблему безпеки дорожнього руху треба було вирішувати невідкладно, але компетентно. На жаль, саме компетентності і не вистачило цього року у представників помаранчевої влади при прийнятті важливих рішень щодо формування державної політики у цій сфері. І  це призвело до трагічних наслідків, до нових чисельних жертв.

Внаслідок авантюрних адміністративних рішень оранжистів на найвищому рівні ситуація на дорогах різко погіршилася.

Як відомо, тільки за серпень поточного року сталося 5 тисяч 400 дорожнього-транспортних пригод, в яких загинуло майже 800 чоловік, а поранено 7 тисяч людей.

Ці дані перевищують аналогічні показники минулого року відповідно на 21, 14 і 28 відсотків. Щонайгірше, що це непросто цифри – це життя та здоровя тисячі людей, які б могли залишитись живими чи, принаймні, не стали би інвалідами.

Для всіх зрозуміло, що саме стало однією з найбільш головних причин різкого зростання дорожньо-транспортної аварійності. …. Указ Президента від 19 липня 2005 року про ліквідацію державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ та його практична реалізація Міністерством внутрішніх справ. Не так як сказав сьогодні пан міністр, що це реорганізація – це ліквідація. Такі дії на державному рівні, які б не були, їхні мотиви неприйнятні, бо за ними життя людей.

 До того ж є всі підстави вважати, що в даному випадку мова йде про елементарний популізм, спроба відвернути увагу суспільства від української ходинки, загибелі людей на Говерлі внаслідок безглуздої президентської піар-акції.

Я вважаю, що мова йде про злочин, за який повинні нести відповідальність як Президент України, так і Міністр внутрішніх справ. Тим більше, що ситуація на дорогах продовжує погіршуватись і незрозуміло, коли порядок буде наведений. Скільки людей ще загине внаслідок некомпетентних рішень високопосадовців? Програми реальних дій щодо зменшення кількості загиблих, поранених на дорогах у Кабінету Міністрів немає.

Статистику з цього питання приховують навіть від народних депутатів. Даних по вересню місяцю цього року ми так і не отримали.

Багато ключових питань стосується не тільки Міністерства внутрішніх справ, його підрозділів та їх функціональної спрямованості. На жаль, на державному рівні не вирішується і те, що стосується інших чинників проблем. Наприклад, проблема вкрай незадовільного стану доріг, що призводить до ДТП. 5 частина загиблих, травмованих у 2004 році, саме наслідок незадовільного стану доріг.

Необхідно, щоб відповідні міністри транспорту і внутрішніх справ періодично звітували, що робиться по даних чинниках: по будуванню підземних переходів, транспортних розвязок, встановлення світлофорів  та інше. Головна проблема, це не тільки славнозвісний указ, але й відсутність все більшого обґрунтованої державної політики у сфері безпеки дорожнього руху, яка б дозволила вирішувати питання цієї сфери всебічно.

Безумовно, потрібна серйозна концепція вирішення цієї низки проблем, яка б була розглянута та затверджена Верховною Радою, щоб були виділені відповідні кошти  у Державному та місцевому бюджетах. Щоб була законодавчо встановлена звітність з цих питань перед парламентом   країни.  Без таких заходів вирішити всі проблеми неможливо.

Постановою, яку буде приймати Верховна Рада воно завідома є недовиконання.

В пункті 4  є написано:  в ході доопрацювання бюджету забезпечити фінансування. Не буде 100 відсоткове  забезпечення фінансування і не потрібно голосувати за завідома популіське рішення.

Намагаємся модернізувати уніфікувати законодавство до Європейського Союзу. Не потрібні ми Європейському Союзу  з нашими дорогами. Поїдьте подивіться, що робиться.

І коли ми говоримо про загиблих – ми повинні говорити про медичне забезпечення. Я вже не один раз піднімав питання, що траса Київ-Чоп 150 кілометрів не має забезпеченого нормального   реанімаційного відділення, реанімобілем і сьогодні  Сколевську лікарню необхідно цим укомплектовувати.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олександр Бандурка,  за ним - Леонід Вернигора.

 

12:59:50

БАНДУРКА О.М.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, безумовно питання безпеки дорожнього руху має розв’язуватись  комплексно. Фракція Народної партії підтримує ті пропозиції, які тут  висловлювалися і міністрами, і вносяться Комітетом Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

І нам бачиться, що, насамперед, треба, безумовно, створити правове поле для діяльності і органів внутрішніх справ, дорожньої міліції, Міністерства транспорту та всіх органів влади, які мають забезпечувати безпеку дорожнього руху.

Якби ми не говорили, але  реформування чи ліквідація, чи реорганізація Державної автомобільної інспекції негативно вплинула на стан транспортної дисципліни в державі і тому треба прискорити розв’язання тих правових колізій, які стоять на черзі. Це перш за все, внесення змін до Закону про загальну структуру і чисельність Міністерства внутрішніх справ, до Закону про міліцію, до Закону про дорожній рух, про страхування, до кодексу Законів про адміністративні правопорушення і ще низки законів, без змін яких не може бути реалізовано те, що доповідав тут міністр внутрішніх справ Юрій Віталійович. І, безумовно, що є питання кадрового порядку. Є питання пропаганди, пропаганди правил дорожнього руху, починаючи з дитячого садка, школи і закінчуючи вулицями і іншими громадськими місцями. Якраз питання правової пропаганди як елементу здорового образу життя, дотримання правил дорожнього руху в державі сьогодні грубо кажучи, опущені нижче плінтуса. Цим ніхто не займається, ні Міністерство освіти, ні Міністерство внутрішніх справ, ні Міністерство транспорту, ні громадські організації, які мають цим займатися.

Нам бачиться, що Кабінету Міністрів негайно необхідно подати в Верховну Раду пропозиції щодо змін до законодавства, яке стосується забезпечити забезпечення безпеки дорожнього руху. Реорганізацію ДАІ  потрібно терміново завершити кадрово, структурно і, головне, функціонально розробивши положення про дорожню міліцію чи як вона буде називатися. І, безумовно, якщо вже давати новій структурі великі повноваження, то ми маємо бачити і ту відповідальність взаємну, яку мають нести всі учасники дорожнього руху.

Нам бачиться, що пропозиція Комітету законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності про створення координаційної ради з питань безпеки дорожнього руху під керівництвом віце-прем’єр-міністра України для реформування системи державного управління безпекою дорожнього руху та координацію виконання заходів щодо досягнення мети зменшення загиблих на 50 відсотків є конче актуальною. І ми просили б депутатів, коли буде голосуватися постанова Верховної Ради з цього питання, прийняти.

І з іншої сторони. Безумовно, що ті положення, які містилися в доповідях і міністра внутрішніх справ, і міністра транспорту, і у виступах народних депутатів, представників фракцій, мають бути враховані. Тому ми пропонували б, Адам Іванович, проект постанови доопрацювати з тим, щоб на наступній неділі, під час пленарних засідань уже прийняти його в цілому. А роботу Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів з підвищення безпеки дорожнього руху визнати незадовільною. Навіть, якби не було тих тисяч загинувших, які у нас є сьогодні на дорогах України, а мова йшла про сотні, і то – це людські життя, які треба берегти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Леонід Вернигора. За ним – Петро Симоненко.

 

13:04:23

ВЕРНИГОРА Л.М.

Леонід Вернигора, фракція Соціалістичної партії України.

Шановні панове міністри, шановний головуючий! Шановні радіослухачі!

Мені, який дуже довго працював в системі транспорту, сьогодні дуже боляче за те, в якому стані знаходяться наші виробничники, саме де робочим місцем є автошляхи. Вибачте, коли сьогодні їдеш трасою, то отой сумний мортиролог, оті памятнички, які стоять, так нагадують, ніби пройшли бої і за собою залишають могили невідомих солдат.

Сьогодні треба, ну, по-перше, вирішити і це питання, - чи повинні вони там лякають людей, чи то, може, така виховна функція цих «памятників полеглим». Але я хотів би розпочати з того, що, якщо Геннадій Йосипович Удовенко тут пишається тим, що Юрій Віталійович і міністр транспорту молоді, наші юні друзі, то я не тільки пишаюся, а горджуся тим, що Юрій Віталійович із нашої фракції вийшов. І, коли я вчора дивився передачу «Іду на Ви»,  і  коли 80 відсотків респондентів вас підтримують, Юрію Віталійовичу, то ви ще рішучіше йдіть на ви і йдіть на те, що склалося  дійсно у  нас на шляхах і дорогах, і у наших цих двох  галузях.

Я питання вже задавав. Як це, коли ми зєднали транспортників і дорожників, думали, нарешті ми наведемо порядок і в се буде ще краще. Сьогодні мов би ми так обєднуємо, що ці три  міністерства, або два хай буде, відповідальні, не буде такого до тих пір, поки сьогодні не глобально і не у Верховній Раді законом буде  вирішуватися організація руху на наших дорогах. 

Я знає, ще недавно, зовсім недавно,   ми розпочинали і закінчували роботу на автопідприємстві з державною автоінспекцією. Не було того дня, щоб ми не проїхали маршрути з ними, не поправили  дороги і не знали, де будуть їздити  наші машини. Я вже не кажу, що у нас  служба була безпеки руху сильніша, ніж в автоінспекції. Сьогодні  навпаки. І правильно нагадав нам Президент, що така автоінспекція нам не потрібна. Нам потрібні  не ті  люди, які із-за кущів   вихвачують водія, лякають  його, що той аж у посадку летить з машиною, щоб оштрафувати його, а ті  повинні, які організовуватимуть рух на дорогах. І я думаю, що тут ми можемо  це зробити.

До міністерства шляхів. Я не даремно задав питання, що  робити з тим, що на одному кілометрі траси по 10  нелегальних доріг і від кожної лісосмуги виходить на трасу. А ви мені відповідаєте, що   ви будете за пять років  робити розвязки,  може  ви і кленові листки десь будете  такі красиві будувати. Але що робити з тим, що сьогодні от там, де та могилка, от там з лісосмуги дорога виходить нелегальна? Ми називаємо або полишень, або дорога, але там вискакують і велосипедисти, і трактористи, і комбайни. Дійсно, раніше було легше, тому що крупномасштабні підприємства  і там служби, а сьогодні з кожного  двору виїздить на роботу перевізник. Хто на КРАЗі, хто на КАМАЗі,  хто на кузі, хто на тракторі, і всі вони безконтрольно, хто де хоче їздять, хто де завгодно  заважає нашій роботі. Тому я прошу вас, Юрій Віталійович, ідіть на ви – на корупцію, яка склалася в цій службі, на хабарництво. Я вам скажу, що те, що задавав вам запитання Олександр Олександрович, ну ми ж так – всі нібито і анекдоти любимо про автоінспекцію, але ж сьогодні ми знаємо, за яку ціну купують права. І ви знаєте, що сьогодні їхав на роботу, а поперед мене, уявіть собі, їздить автомобільчик, дві дівчинки молоденькі  кермують там за ним, а на задньому склі написана літера «У» - учбова. Поруч туфельок жіночий з такою шпилькою та ще й автомобіль червоного кольору. Ясно, я б об'їхав його десятою дорогою, так чотири ряди. А вони ще хочуть кудись швидше їхати, ще й перетинають, тобто умов, ясно, таких немає, щоб люди могли спокійно і красиво їздить.

Тому я знаю, що ваші реформи сьогодні на часі. Не бійтеся і відновіть, будь ласка, оті всі автоінспекції, де зараз кафе, кав'ярні, там іще в них там… Повинна стояти служба, яка буде допомагати їздити не тільки депутатам супроводжувати, а й усім людям, щоб знали, що це – безпечний участок дороги. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Леонід Михайлович.

Правила забороняють відвертати увагу на дорозі, так що на дорогу треба дивитися, а не на дівчат. Будь ласка, Петро Симоненко, фракція комуністів. За ним Оніщук.

 

13:09:43

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые радиослушатели, рассматривая данную проблему, мне представляется, что необходимо, прежде всего, сделать правильные выводы, необходимо проанализировать, какова была система мер по пресечению подобных негативных явлений хотя бы в начале независимости, то есть, в 90-м году прошлого века.

Была система подготовки водителей, была жесткая система защиты его прав и, прежде всего, продолжительности рабочего дня, ответственности руководителя за дорожно-транспортные происшествия, система подготовки водителей, поощрение за безаварийную работу, месячники безопасности движения, работа в школах всей системы той, о которой мы говорим.

По каждому населенному пункту был план, который реализовывался и полностью финансировался    строительство дорог.

Почему об этом я начал разговор? Да потому, что, на мой взгляд, министры не рассматривают жизнь человека как главную свою задачу. Проявили при отчете сегодня перед Верховной Радой поверхностный, мягко говоря, подход, не вскрыли истинные причины, не проанализировали глубину негативных процессов, которые позволяют человеку, сев за руль, ставить под угрозу жизнь других людей. Общество постоянно находится в состоянии стресса от тех проблем, которые как-раз  и порождает представителей власти… то от тех афер мясных, сахарных, бензиновых, от от всех других, которые связаны с его жизнью, и в этом состоянии он выходит на  улицу и в этом состоянии садится за руль. Система таким образом  просто убивает сегодня людей.

Протоколов составляется все больше и с каждым годом все больше ДТП. Цифры свидетельствуют о том, что необходимо принимать  радикальные меры, а меры министров транспорта и внутренних дел сегодня сосредоточены или направляются на то, чтобы, как они говорят,  непопулярными мерами прежде всего вновь залезть в карман простому человеку, а не повысить ответственность власти перед гражданами  Украины. О чем идет речь? Я бы предложил министру транспорта и министру внутренних дел зайти  и взять сегодня лицензию на перевозки, особенно за рубеж, без взятки. В погоне за прибылью сегодня жестко эксплуатируются  водители. Отсутствует вообще профсоюзная защита их прав. Отсутствует  государственный технический осмотр автотранспорта, выезжающего на маршрут. Теневая экономика привела к тому, что у нас наемная рабочая сила  с других областей приезжает как это в городе Киеве, садится за транспорт, не зная города, и  в погоне за сверхзаработком они сегодня создают постоянно предпосылки аварийной ситуации на дорогах города Киева. Скоростные машины и несоответствие дорожного покрытия – это тоже одна из причин. Ни один из руководителей не несет ответственности, так как это частный сектор. Для него главное – прибыль, а не жизнь людей. Получает сверхприбыли и при этом  мнение… вообще забыли о том, что такое 5-минутки по правилам техники безопасности.

Министерство не занимается организацией дорожного движения. Не занимается совершенствованием инфраструктуры транспортных наших артерий. Контрабанда перевозится, возрождают преступные группировки, и это тоже постоянная угроза  тому же ж мирному населению.

По сути не осуществляется медицинский контроль водителей, и они, выезжая на дорогу    так же, как я уже говорил ранее, создают предпосылки для угрозы жизни наших людей.

Я не хотел бы, чтоб на меня сейчас обижались, но скажу так, как оно есть и как я лично считаю. Это барское самодурство, принятое указом Президента по отмене деятельности. Это антизаконное, кстати, … 7-ую статью закона «О милиции» надо хорошо знать, где записано, что Государственная автоинспекция – это составная часть милиции.

Я хотел бы, понимая всю проблему, задаться вопросом, а извинились перед теми женщинами, чьи сыновья или дети погибли на дорогах, когда пьянь вся села за руль? Когда организованная преступность начала свирепствовать на дорогах, зная, что никто никого останавливать не будет, а тем более требовать.

Я хотел бы, товарищи, чтоб мы сегодня разобрались, а под чьей крышей осуществляется целый ряд сверхбизнеса контрабандными автомобилями, угнанными автомобилями, в том числе, что, милиция не разу не была на киевском авторынке? И не видит, что здесь происходит? Что нам рассказывают сказки про белого бычка, какие мужественные поступки совершаются.

Поддерживая некоторые предложения, которые здесь позвучали, я хотел бы высказать следующее. Нам очевидно, народным депутатам, необходимо не жалеть средств для создания медицины катастроф, главная задача которой – лечить власть сегодня и немедленно. Туда надо направлять каждый день скорую помощь, чтоб они не принимали дурацкие решения. Потому что Кабинет Министров как команда терминаторов, работает только на выполнение одной задачи – уничтожить то, что не уничтожили предшественники. Я считаю, что такой путь разрешения проблем жизнеобеспечения государства преступен.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Микола Оніщук. І залишиться час від народу. Василь Надрага.

 

13:14:54

ОНІЩУК М.В.

Микола Оніщук, фракція політичної партії Промисловців і підприємців.

Шановний головуючий, шановні члени уряду, шановні народні депутати, шановні громадяни України!

Оскільки насамперед тема, яку сьогодні обговорює парламент, стосується безпосередньо вас і стосується вашої безпеки.

Тема обговорення, День уряду, не тільки назріла, а вже й перезріла. Я думаю, що можна впевнено сказати, що вона із проблеми, яка турбує громадян стала вже і проблемою національного рівня, оскільки як уже наводилось сьогодні у виступах, у нас  помирає від дорожньо-транспортних пригод більше громадян, ніж ми втрачаємо на війнах. Принаймні, коли йшлося про нашу участь під час війни в Іраці.

Шановні друзі, я хочу наголосити також на тому, що економічні  трати від ДДП становлять сьогодні майже  3 відсотки валового внутрішнього продукту. Це стільки, скільки ми сьогодні втрачаємо, до речі, з Державного бюджету на фінансування медицини.

Тому я як людина, як представник фракції підприємців у парламенті, не можу залишатися осторонь обговорюваної проблеми і хотів би зупинитися на деяких найбільш важливих з них.

Перше, і що мені ближче як правнику, проблема полягає в тому, що ми мусимо докорінно змінити систему відповідальності за скоєння дорожньо-транспортних пригод. І,  на жаль, свого часу під впливом одного конфлікту народних депутатів із  дорожньо-транспортними службами парламент проголосував за скасування права дорожніх інспекторів накладати, безпосередньо застосовувати адміністративні штрафи як вид відповідальності за адміністративне правопорушення.

І якщо ви добре пам’ятаєте, ми тоді передали цю функцію  в судах, чим, до речі, судам… чим, до речі, створили величезну проблему для самих судів, оскільки рівень навантаженості на одного суддю щодо розгляду адміністративних справ такий, який не дозволяє йому здійснювати нормально, ефективно і якісно  розгляд цивільних та кримінальних справа.

Прямо зауважу, що це не функція судів. І це  - доктринальна помилка, що ми вважаємо, що органи адміністративної юрисдикції не мають права застосовувати адміністративні стягнення. Суди повинні бути  долучені до цих суперечок лише у випадку, коли громадяни оскаржують відповідну дію посадової особи.

Як добре відомо, сьогодні  ухвалений тоді Адміністративно-процесуальний кодекс, який, до речі, належним чином захищає інтереси тієї особи, яка звертається в суд за захистом порушеного права.

Я думаю, що сьогоднішній День уряду є певною прелюдією до розгляду у Верховній  Раді України відповідного закону України про внесення змін до кодексу щодо адміністративних правопорушень, де ми маємо все-таки змінити систему накладення адміністративних стягнень.

Природно, не йдеться про те, щоб це  робив, безпосередньо кошти отримував представник ГАІ чи там іншої служби державної, яка буде уповноважень цим займатися, але йдеться про те, що він має право застосовувати санкцію безпосередньо. Так діє увесь світ і ми обов’язково мусимо до цього повернутися, якщо хочемо змінити ситуацію на краще.

Те, що  існує проблема при цій системі, так, між іншим, і навіть, при існуючій системі із  забезпечення виконання, тобто, забезпечення стягнень, я думаю, це вже проблема ефективності діяльності державної виконавчої служби. І тут необхідно узгодити: у якій спосіб рішення інспекторів, які безпосередньо будуть накладати,  застосовуватися, як санкція за порушення, у який спосіб вони будуть забезпечуватися державною виконавчою службою. Але це технологія питання, яка потребує доопрацювання, проте вона є такою що може бути вирішена.

І на завершення, шановні колеги,  ідеться також і про те, що ми мусимо суттєво переглянути і сам вид санкцій за порушення правил дорожнього руху. Правильно наголошувалось сьогодні у Парламенті про те,  що є малозначущі порушення від яких, очевидно, відмовитися необхідно від застосування майнових санкцій, обмежитись зауваженням. Але є порушення, які ведуть, що здатні ввести до, які вважаються грубими і можуть вести до наслідків, в тому числі із травматизму, включаючи, навіть, смертні випадки.

Ось дія закону і санкція за такі порушення повинні бути більш суттєвою,  для того, щоб громадяни  усвідомлювали можливі наслідки, в тому числі економічні, від їхнього, від порушень такого характеру.

Шановні колеги, проект постанови, який  внесений Урядом і, зокрема парламентським комітетом в цілому може бути підтриманий. Принаймні, він може бути проголосований за основу, там є багато слушних пропозицій, які стосуються, в тому числі, і заходів щодо пропаганди і в школах, навіть, дитячих навчальних закладах, необхідності дотримання правил дорожнього руху. Там є заходи, які стосуються і необхідності суттєвого приборкання проблеми, пов’язаної із застарілими технічними засобами і ввезенням їх на територію України, там є заходи,  які передбачають покращення контролю за  технічними стандартами і нормами.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Василь Надрага, за ним – Марія Маркуш..

Регламент 3 хвилини.

 

13:20:08

НАДРАГА В.І.

Надрага Василий, Народная партия Литвина.

Уважаемые коллеги, вообще-то по большому счету, сегодня мы должны были слушать немножко другой вопрос. Мы, наверное, должны были слушать вопрос о ходе выполнения государственной программы обеспечения безопасности движения на автомобильных дорогах, улицах, городов других населенных пунктов и железнодорожных переездах в 2003, в 2007 году.

Потому что то, что мы сегодня слушаем, это я бы сказал так,  это общий  разговор. А что у нас делается, куда мы идем, чего мы хотим,  а в программе написано, и там бы было понятно, что должна сделать Верховна Рада по финансам, что должен сделать Кабинет Министров, как координатор органов исполнительной власти. Что должно сделать ГАИ, что должна сделать государственная служба автодорог? И вообще, кто, что должен сделать тем более, что  уже третий  год эта программа работает.

Я понимаю ситуацию, если в бюджете прошлого года нет, текущего года денег  нет, и на будущее не планируется, то нет смысла говорить и о программе. Ибо это есть просто опять так сказать пустая трата времени и сил. Почему?

Обсуждая тему, хотел бы сказать в контексте сегодняшнего разговора, сколько б не реформировали гаи по факту все равно нерешенным остается проблема безопасности движения. И вот только приведу пример по Луганской области. Уровень аварийности в последний год увеличился на 50 процентов, и чтобы не делалось, я думаю, что принятый указ от 19 июля он не добавил   полезности и какой-то эффективности на эту тему. Должен сказать, что, безусловно, каждый понимает по-своему. Население воспринимает, таким образом, что нужно бороться с коррупцией в органах государственной автоинспекции. Это правда мы должны создать механизм, и,  к большому сожалению, не в одном из докладов, в том числе и в докладе министра мы не слышали какова система борьбы с коррупцией в органах Госавтоинспекции. Но с другой стороны, наверное,  мы должны выслушать саму автоинспекцию, которая говорит о том, что, если нарушается принцип, каждый нарушитель должен нести ответственность за совершенное, то это тоже не идет на пользу дела. Но в частности, есть примеры и мы должны говорить о теме, которые называются взаимодействие цепи суды государственная исполнительная служба.

В той же Луганской области на протяжении 2004 года в суды направили 187 тысяч административных материалов за нарушение правил дорожного движения. Исполнительная служба реализовала 101 тысячу, а где оставшиеся - 86 тысяч нарушителей? Что  нужно делать в этой ситуации, но, первое, безусловно, нужно решить вопрос о своевременном обмене информации между Госавтоинспекцией МВД, судами  и государственной исполнительной службой. Нужно добиться, чтобы суды  выполняли требования административного законодательства по наложению взысканий. И нужно, все-таки,  вернуться к вопросам о том, что такое Госавтоинспекция и ее право самостоятельно принимать решения на месте.

Размеры штрафов и начисление пени на неуплаченные штрафы – это тоже тема, которую нужно решать.

В заключение хотел бы сказать:  мы должны четко понимать, что создав единый механизм, где и инспектор, и водитель …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Марія Маркуш, фракція комуністів, і будемо підбивати підсумки.

 

13:23:26

МАРКУШ М.А.

Марія Маркуш, фракція комуністів.

Шановний Головуючий, шановні депутати і учасники слухань.

Проблема, яка розглядається сьогодні, стосується всіх громадян України. Це не міліцейська проблема, а це  складова частина громадської безпеки в Україні.

Гострота проблеми очевидна, якщо порівняти національні показники у царині безпеки руху  з такими ж показниками у країнах Європи.  У минулому році, при зареєстрованих 46000 дорожньо-транспортних пригод, загинуло більше 7000 громадян та поранено біля 54000,  з них, 5000 ДТП сталося за участю дітей, у яких загинуло  319 та поранено понад 5200 дітей. Збитки від цих ДТП склали суму понад 16 млрд. гривень. А за останні пять років в Україні зареєстровано понад 173000 ДТП, у яких загинуло 28000 громадян і травмовано понад 200000 тобто кількість загиблих більше, ніж удвічі, перевищує кількість загиблих за 10 років війни в Афганістані.

Більше 90 відсотків від загальної кількості смертельно травмованих – це  працездатні особи.  13 відсотків гине від несвоєчасного надання їм медичної допомоги, а три четверті пригод трапляються саме за вини водіїв. Це сумна статистика, цю проблему слід вирішувати комплексно, оскільки сьогодні ми намагаємося вирішувати її безсистемно.

Проводилися конференції, комітетські слухання, розроблялися рекомендації, висновки, приймалися рішення. Однак, далі у вирішенні цієї складної проблеми ніхто чомусь не йде. До її вирішення слід підходити з трьох напрямків. Вирішення проблеми шляхом удосконалення  правової бази, покращення стану доріг і технічного стану транспортних засобів, формування морально-психологічної свідомості і виховання культури в царині безпеки руху водіїв і пішоходів.

Сподіваюся, що вирішення першої зі складових удосконалення правової бази, взаємоповязане і стане можливим  вирішенням питання про реформування правоохоронних органів, коли один і той же орган не буде сам себе контролювати, координувати свої дії, робити нагляд за собою.

Крім того слід виробити державну програму, яка б чітко визначила пріоритети  у питаннях безпеки руху, де  був би напрацьований цілий комплекс мір, спрямованих на вирішення проблем з безпеки руху. Слід також започаткувати створення міжвідомчої комісії, яка б займалась питаннями безпеки руху. Така практика вже мала місце при радянській владі, коли жодне ДТП, де загинуло п’ять і більше людей не залишалось без уваги, і на місце пригоди виїздила урядова комісія, а така пригода розглядалась, як надзвичайна подія. З приводу цього, на державному рівні приймались постанови Кабінету Міністрів, це була підвищена відповідальність для всіх, від водія чи механіка, до міністра. На рівні держави повинен бути координаційний орган, який в рівній мірі координуватиме і забезпечуватиме ефективний, безпечний рух на дорогах України. Така комісія може зайнятись розробкою концепції загальнодержавної системи управління безпеки дорожнього руху та розробкою проекту національної програми забезпечення безпеки дорожнього руху.

Україні також слід узгодити національне законодавство з міжнародними стандартами у галузі забезпечення безпеки дорожнього руху, бо в цій консервативній царині нічого змінити не вдалося ще з радянських часів. Слід покласти на новий … стосунки між винуватцем ДТП та потерпілим. Питання відшкодування шкоди потерпілому вимагають нового підходу. Слід відходити від практики, коли людина, яка постраждала через завдану їй травму, зазнає ще…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Час вичерпаний.

Так, шановні колеги, будемо підбивати підсумки. Будь ласка, Вікторе Васильовичу, є необхідність заключного слова? Немає. Юрію Віталійовичу, будь ласка, три хвилини.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановні народні депутати, я дуже дякую за увагу, за конструктивну критику, а також підтримку деяких положень нашого виступу. Я дуже сподіваюсь на те, що ми найближчим часом зустрінемось з вами при представлені проекту закону, який врегулює всі ті головні, болючі проблеми, які виникають на шляхах України. Хочу підкреслити одне, і в радянські часи 50 тисяч ДТП на рік, і в сьогоднішній день приблизно ж така сума 34 тисячі за дев’ять місяців. Ця проблема існувала і існує, це цілий комплекс заходів, які треба, звичайно, покращувати, а особливо враховуючи, що кількість автомобілів в Україні збільшилось на 2 мільйони.

Тому, в даному випадку, немає простих рішень, це все достатньо складно. Але, головне, стратегічний напрямок, який ми бачимо, який, я думаю, сьогодні була підтримка в залі, це покращення стану автошляхів, це покращення відповідальності за порушення і це серйозна боротьба із корупцією шляхом максимального залучення техніки та автоматики в роботі  міліції. Якщо ці дві складові, які визначаються майбутнім законопроектом, що завтра розглядається на Кабінеті Міністрів підтримають народні депутати, то всі ми разом зробимо свій борг перед жителями України, які користуються нашими дорогами, і між іншим, зробимо  великий крок в просуванні до Європи. Хочу нагадати, що одна із умов нормативів  вступу до Європи, радикальне зменшення кількості ДТП, яке на цей момент, на жаль, перевищує всі можливі нормативи Європейського Союзу в Україні.

Дякую за увагу, за конструктивізм, і дуже сподіваюся на вашу підтримку урядового законопроекту, який днями буде внесено у Верховну Раду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Юрій Віталійович.

Шановні колеги! Дійсно, кожен хто мав сьогодні  виступити і доповідачі, і співдоповідачі, і представники депутатських фракцій, наголошували  на особливій актуальності проблеми.

Вона актуальне не лише для нас, для кожної держави світу, але мабуть найбільше пече ця проблем, дійсно, нас, наше населення. Ви тут називали  страшні цифри, дійсно, що більше гинуть ніж на війнах, є  цифри, що кожні 15 хвилин дорожньотранспорта пригода, тобто уявіть собі, ми з вами розмовляли про цю ситуацію, а за цей час десь до 20 пригод, хотілося б сподіватися, щоб їх  зовсім не було на дорогах нашої держави, трапилося.

Дані, які дали вам від Кабінету Міністрів, дані Міністерства внутрішніх справ говорять про те, що у світі  від цих пригод втрачається щорічно до 3 відсотків валового внутрішнього продукту, у світі. Я думаю, якби у нас порахувати, то це, мабуть, на порядок вище. Скільки ми  втрачаємо від цього розгільдяйства, розгільдяйства, з одного боку, вибачте за не парламентські висловлювання, і з боку водіїв, і з боку тих хто повинен гарантувати безпеку руху і дороги, і ті хто регулюють цей рух.

Одна із головних проблем, яка обговорюється, якій сьогодні було приділено абсолютна більшість часу, полягає і яка буде, як говорив міністр  у заключному слові, незабаром постане знову в сесійній залі – це міра відповідальності і посилення покарань. Мабуть, кожен з вас погодиться, що це палка о двох кінцях. З одного боку, дійсно, так: безкарність водіїв приводить до того, що твориться. А з другого боку, ми дуже добре знаємо, чому і що стало першопричиною того, що ми відмінили зібрання штрафів і поборів на місцях. Хоча від цього, я думаю, ні держава не виграла, не виграли водії. Тобто тут треба шукати розумний компроміс, тут треба шукати золоту середину, як все-таки врегулювати цю проблему. Бо, на мій погляд, бачиться це в найголовнішому – у вихованні наших законослухняності. До того часу, поки ми цього не виховаємо, нам дуже важко буде сподіватися чисто на адміністративні, навіть на кримінальні покарання, бо у нас досить суворі міри покарань, ми бачимо, але заходів – не тільки, я маю на увазі, по дорожньо-транспортних пригодах, - але заходів результатів недостатньо. І, мабуть, все це повинні показувати ми з вами, цю законопослушність, слухняність, народні депутати, ті, хто створюють закони; і показувати ті, хто зобовязані їх виконувати, в тому числі і ми. Бо, звичайно, те, що сталося із Указом Президента навколо Державної автомобільної  інспекції, не красить нашу державу Тому що були інші, законні шляхи: звернутися до Верховної Ради, внести зміни до законів, ліквідувати те, що є в законах, а потім займатися реорганізацією. Це було б набагато продуктивніше, красивіше, вибачте за таке слово, і наочний приклад того, як треба дотримуватися усім нам законів. Ну, але сталося те, що сталося. Треба шукати вихід, і я думаю, він практично вже знайдений, вихід з тої ситуації, завершується реорганізація. Але знову ж таки наголошую: треба нам швидше усім прискорити розгляд питання, щоб це було врегульовано законом, а не Указом Президента чи відомчими інструкціями і наказами відповідних міністерств.

Ще на одне я хотів би звернути увагу, дехто з виступаючих тут досить негативно, критично відносимося до автотраси Одеса-Київ чи Київ-Одеса.

Давайте відділимо мухи від котлети. Те, що мало там зловживання – це з однієї опери, нехай розбираються ті, кому це належить за законом. Але давайте скажемо якби у нас було побільше таких доріг, нам було б чим гордитися. Це поки що єдина дорога в нашій державі за виключенням 10 кілометрів дороги на Бориспіль, яка відповідає хоч якимось міжнародним стандартам. Те, що вона недобудована, знову ж таки - інша проблема. Але всякому разі той, хто має можливість користуватися дорогами нашої держави і користувався цією дорогою може сказати, що недаремно вкладені туди кошти. Вкрали – це інша справа, давайте розбиратися. Але огульно говорити про те, що вкрали, то не треба будувати, я думаю, ми так з вами можемо дуже і дуже далеко зайти.

Я просив би профільний комітет, тут Олександр Маркович говорив про те, що вони допрацюють проект постанови відповідно з нашого обговорення. Давайте це зробіть, внесемо на наступне засідання, приймемо. І просив би, ще раз просив би, і Міністерство внутрішніх справ, і профільні комітети, особливо усіх нас, давайте, коли ми будемо розглядати, я хотів би, щоб ми розглядали найближчим часом цей закон, знайти таке порозуміння, щоб ми прийняли розумні заходи для удосконалення цієї справи, щоб ми не виходили, натискуючи кнопки, від того, що в кожного з нас чи в багатьох із нас один автомобіль чи два автомобілі ще й ми інколи за кермом буваємо, а виходити із загальних інтересів держави.

Я дякую всім за участь у нашому Дні уряду. Дякую Станіславу Телісфоровичу, міністрам, членам Кабінету Міністрів і нагадую, шановні друзі, що завтра ми о 15 годині з вами маємо парламентські слухання «Проблеми демократизації влади в Україні. Розширення прав місцевого самоврядування», а наступне чергове засідання Верховної Ради розпочнеться 18 жовтня о 10 годині.

На цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошую  закритим. На все добре.