Засідання N06

Опубліковано 09. 09. 2005

ЗАСІДАННЯ   ШОСТЕ

Сесійний   зал   Верховної   Ради   України

9 вересня 2005 року, 10.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України  МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго ранку, шановні колеги. Прошу підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему „Рада”, реєструємося.

10:02:48

У залі зареєструвалося 396 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради  оголошую відкритим.

Ми сьогодні відповідно до статті 2.5.2 маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів, внесення пропозицій, оголошення запитів, заяв тощо. Прошу народних депутатів записатися на виступи.

Дозвольте проінформувати  про результати роботи Верховної Ради 8 вересня. Ми з вами вчора розглянули 41 питання порядку денного.  За результатами розгляду прийняли в цілому 21 закон та 14 постанов. 5 законопроектів  прийнято за основу. Один законопроект направлено на доопрацювання, 6 законопроектів відхилено. За результатами розгляду пропозицій Президента України скасовано 5 законів.

Так, переходимо до депутатських запитів. Надійшли запити народних депутатів України:  

Анатолія РАХАНСЬКОГО до Президента України з приводу невирішення Урядом питань, пов’язаних з відселенням мешканців сіл Охотникове і Орлянка Сакського району Автономної Республіки Крим, домоволодіння яких підтоплені в березні 2005 року внаслідок надзвичайної ситуації.

Я ставлю на голосування про підтримку запиту. Прошу голосувати.

10:04:49

За-130

Запит не підтримано.

Віктора МУСІЯКИ до Прем’єр-міністра з приводу порушення права на працю голови Державного департаменту рибного господарства з боку міністра аграрної політики.

Володимира ПЕТРЕНКА до Прем’єр-міністра щодо ремонту будинку культури села Біловоди Роменського району Сумської області.

Леоніда ГРАЧА до Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, голови СБУ, міністра внутрішніх справ стосовно незаконних намірів перетворення близького 6,5 тисяч гектарів південного і західного берегів Криму в курортну зону класу “люкс”.

Василя КАЛІНЧУКА до Прем’єр-міністра щодо відміни дії Постанови Кабінету Міністрів №50 від 15 січня
2005 року стосовно державних сільськогосподарських підприємств.

Юрія КРИВОРУЧКА до Прем’єр-міністра щодо дотримання військовими російського Чорноморського флоту в українському місті Севастополі законів і Конституції України.

Віктора АНТЕМЮКА до Прем’єр-міністра щодо усунення порушення статті 22 Конституції України – звуження існуючих прав громадян на отримання пенсії більшого розміру, яке сталось при затвердженні змін до Закону “Про Державний бюджет на 2005 рік”.

Володимира ПУЗАКОВА до Прем’єр-міністра стосовно соціальної напруги, яка виникла серед пенсіонерів Кіровоградщини у зв’язку з підняттям цін на продукти харчування та товари першої необхідності.          Володимира АНІЩУКА до Прем’єр-міністра щодо газифікації селища  Л і с о м е л і о р а т и в н а  станція міста Березівки Одеської області.          Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра стосовно недостатності фінансових ресурсів для виконання містом

Біла Церква делегованих йому повноважень.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра щодо виділення коштів на будівництво станцій знезалізнення води в селищі Любар Житомирської області.

Віктора ДРАЧЕВСЬКОГО до Прем’єр-міністра з приводу незадовільного реагування на два депутатські запити щодо ліквідації наслідків підтоплення селища Північне та інших мікрорайонів міста Нікополя.

Олександра МАСЕНКА до Прем’єр-міністра щодо пенсійного забезпечення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС мешканця села Погреби Глобинського району Полтавської області.

Ігоря  ШУРМИ до Прем’єр-міністра, Генерального прокурора щодо забезпечення вимог законодавства із виплати заробітної плати працівникам комунальних підприємств міста Борислав Львівської області.

Олександра ГОЛУБА до Прем’єр-міністра щодо пільгового забезпечення учасників війни телефонним зв’язком.

Володимира ПУЗАКОВА до Прем’єр-міністра щодо ситуації, яка склалася на відкритому акціонерному товаристві “Заваллівський графітовий комбінат” Гайворонського району Кіровоградської області.

групи народних депутатів (МАЗУРЕНКО, ПИСАРЕНКО, ФІКС та інші) до Прем’єр-міністра щодо надання передбачених законодавством при реструкції відкритого акціонерного товариства “Одеський припортовий завод” техніко-економічного обґрунтування даних приведених економічних і технічних експертиз та результатів екологічного аудиту підприємства.

Михайла БАУЕРА до Кабінету Міністрів  щодо фінансування завершення будівництва Новоселицької гімназії Новоселицького району Чернівецької області.

Олександра ГОЛУБА до Прем’єр-міністра, Генерального прокурора щодо порушень законодавства при проведенні процедури санації відкритого акціонерного товариства “Самбірський меблевий комбінат”.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра щодо фінансування об’єктів 91 виборчого округу за рахунок коштів Державного бюджету у 2005 році.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра стосовно незадовільного забезпечення автомобільним транспортом інвалідів війни по 69 виборчому окрузі Житомирської області.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до Прем’єр-міністра стосовно втручання Міністерства закордонних справ Російської Федерації у внутрішні справи України щодо перекладу на державну мову судочинства.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Прем’єр-міністра стосовно відсутності фінансування субвенцій, передбачених Державним бюджетом.

Павла СУЛКОВСЬКОГО та Ярослава СУХОГО Кабінету Міністрів щодо забезпечення стабільності на вітчизняному ринку зерна та недопущення зернової кризи.

Михайла БАУЕРА до Кабінету Міністрів стосовно передачі будівель Міністерства оборони Міністерству освіти і науки.

Леоніда СЕРГІЄНКА до Прем’єр-міністра щодо соціального захисту сімей військовослужбовців, які загинули під час бойових дій в Афганістані.

Олександра МАСЕНКА до Прем’єр-міністра з приводу звернення мешканців села Варварівка Карлівського району Полтавської області щодо встановлення прийнятих закупівельних цін на молоко, вироблене в приватному секторі.

Леоніда ВЕРНИГОРИ до Кабінету Міністрів з приводу відміни Постановою Кабінету Міністрів від 3 січня 2002 року
за №1, внесених Законом від 23 листопада 1995 року змін та доповнень до Закону “Про статус ветеранів війни” в частині прав і пільг.

групи народних депутатів (КАРМАЗІН, ОДАЙНИК, КРЮЧКОВ) до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Голови Одеської обласної державної адміністрації з приводу знищення Одеської обласної дитячої шкірно-венерологічної лікарні, хижацького розпорядження землями лікарні, масового скорочення чисельності її медичних працівників з порушенням конституційних прав на працю та охорону здоров’я.

В’ячеслава АНІСІМОВА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо забезпечення сучасними інформаційними та технічними засобами кафедри історії України, українознавства та правознавства Дніпродзержинського державного технічного університету.

Володимира ЗУБАНОВА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо фінансування запланованих об’єктів газифікації міст Харцизьк та Шахтарськ Донецької області за рахунок субвенцій з Державного бюджету.

Степана ГАВРИША до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Генерального прокурора стосовно порушення вимог законодавства службовими особами Державної контрольно-ревізійної служби.

Вадима МІСЮРИ до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо надання кредитів на індивідуальне житлове будівництво державним службовцям, які потребують поліпшення житлових умов.

Миколи ШЕРШУНА та Валерія САМОПЛАВСЬКОГО до Кабінету Міністрів щодо необхідності компенсації за невикористані санаторно-курортні путівки за 2003 рік особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра стосовно збереження адміністративних споруд, власності, земельної ділянки закритого Хорлівського СПТУ 21 Херсонської області.

Олександра КУЗЬМУКА до Кабінету Міністрів, Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ щодо передачі військових містечок Київського гарнізону госпрозрахунковій організації.

Віталія ОЛУЙКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо стану нарахування заробітної плати працівникам відділів освіти, методистам районних методичних кабінетів.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо фінансування “Програми інформатизації загальноосвітніх навчальних закладів, комп’ютеризації сільських шкіл” та придбання шкільних автобусів по Кіцманському виборчому округу №203.

Юрія КАРМАЗІНА до Прем’єр-міністра, Секретаря Ради національної безпеки і оборони, Генерального прокурора, Голови СБУ, Міністра внутрішніх справ щодо фактів зловживання владою, корупційних діянь з боку окремих керівників державної компанії “Укртрансгаз”.

Михайла МЕЛЬНИЧУКА до Генерального прокурора з приводу зловживання службовими особами відкритого акціонерного товариства “Чернівецький цукровий завод” Чернівецької області при відчуженні гуртожитку, що призвело до незаконного відселення громадян.

Володимира ПЕТРЕНКА до Генерального прокурора з приводу порушення законності при оформленні договору оренди ставка в селищі Велика Писарівка Сумської області.

Володимира МАТВЄЄВА до Генерального прокурора щодо ініціювання розірвання договору купівлі-продажу пакету акцій Державної акціонерної холдінгової компанії “Чорноморський суднобудівний завод” та повернення його у державну власність.

Володимира АНІЩУКА до Генерального прокурора щодо порушення конституційного права на житло громадянки Настасюк.

Олександра ЦАРЕНКА до Генерального прокурора стосовно порушення Закону “Про освіту” під час призначення ректора Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Живодьора.

Леоніда ГРАЧА до Генерального прокурора щодо інформації агентства “Інтерфакс” про розміщення керівником так званої Української Православної церкви Київського патріархату Михайлом Денисенко – Філаретом 350 мільйон доларів США на рахунках у США та Гонконгу.

Зареми КАТУШЕВОЇ до Генерального прокурора з приводу недостатнього реагування військової прокуратури Харківського гарнізону на звернення громадян.

Єфима ФІКСА до Генерального прокурора з приводу порушення конституційного права народного депутата на зустріч з виборцями посадовими особами Ялтинської міської ради.

Володимира ЄЩЕНКА до Генерального прокурора з приводу порушень конституційних прав колишньої
працівниці закритого акціонерного товариства 
“Черкасизалізобетон”  з боку керівництва підприємства.

Групи народних депутатів (МАЗУРЕНКО, ПИСАРЕНКО, ФІКС та інші) до Генерального прокурора щодо перевірки відповідності законодавству реструктуризації відкритого акціонерного товариства “Одеський припортовий завод”, запровадженої Кабміном з метою подальшої приватизації підприємства.

 Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ щодо порушення кримінальної справи стосовно голови апеляційного суду Кіровоградської області за зловживання владою, службове підроблення.

 Олександра ЦАРЕНКА до Генерального прокурора з приводу порушення Закону “Про статус народного депутата” та проведення повторного розслідування фактів, викладених у депутатському запиті.

 Валерія АКОПЯНА до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ стосовно фактів розкрадання матеріальних цінностей в особливо великих розмірах в ТОВ “Техноінтер” місто Київ.

 Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до Генерального прокурора з приводу зволікання з розслідуванням наданих мною доказів про економічні злочини Віктора Медведчука та його бізнесових спільників проти України та її народу, які були здійснені протягом десяти років під егідою концерну “Славутич”.

 Володимира ЄЩЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення посадовими особами підрозділу примусового виконання рішень відділу державної виконавчої служби Полтавського обласного управління юстиції вимог Закону “Про законодавче провадження” при виселенні боржника з нежилого приміщення в місті Черкаси.

 Групи народних депутатів (СІВКОВИЧ,ШЕВЧУК, СЯТИНЯ) до Генерального прокурора щодо стану розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом посягання на життя Віктора Ющенка та затягування процесу досудового слідства.

 Олександра МОРОЗА до Генерального прокурора щодо незаконної приватизації контейнерного терміналу Іллічівського морського порту Одеської області.

Групи народних депутатів (СУХИЙ, КОРСАКОВ, КОМАР та інші) групи народних депутатів (СУХИЙ, КОРСАКОВ, КОМАР та інші) до Генерального прокурора з приводу невиконання рішення суду керівництвом ринку “Оптиміст” в місті Прилуки Чернігівської області.

групи народних депутатів (УСАЧЕНКО, ЯВОРІВСЬКИЙ, ОДАЙНИК та інші) до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ з приводу звернення громадян щодо нехтування конституційних прав громадян правоохоронними органами та підозри в корумпованості при розгляді справ стосовно шахрайства коштами в особливо великих розмірах у Вінницькому районі Вінницької області.

Степана ХМАРИ до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ щодо проведення нового розслідування вбивства народного депутата Василя, вибачте, Вадима Гетьмана.

Станіслава ПХИДЕНКА до Генерального прокурора стосовно незаконного, антиконституційного рішення Волинської обласної ради щодо реабілітації ОУН-УПА, визнання її воюючою стороною та виділення ста семидесяти тисяч гривень на посилення соціального захисту колишніх вояків УПА. 

Олександра ТКАЛЕНКА до Генерального прокурора з приводу надання недостовірної інформації керівництву Генеральної прокуратури посадовими особами органів прокуратури по факту перевірки заяви громадянки Поліщук Білозерського району Херсонської області.

Володимира СІВКОВИЧА до Генерального прокурора щодо незаконних дій та зловживання службовим становищем голови Монастирищенської районної державної адміністрації, директора Христинівської хлібоприймальної бази №86 в інтересах приватного підприємця. 

Олександра МОРОЗА до Генерального прокурора стосовно факту прослуховування правоохоронними органами телефонних розмов. 

Ольги ГІНЗБУРГ до Генерального прокурора з приводу незаконного затримання колишнього заступника Голови Конотопської районної державної адміністрації Сумської області.

групи народних депутатів (КАРМАЗІН, ОДАЙНИК, КРЮЧКОВ) до Генерального прокурора, Міністра палива та енергетики, Голови Хмельницької обласної державної адміністрації щодо запобігання виникнення кризових явищ в енергетичній галузі Хмельницької області у вигляді збою функціонування енергетичної мережі внаслідок діяльності керівництва відкритого акціонерного товариства енергетичної компанії “Хмельницькобленерго”, яка містить ознаки злочинної.

Ігоря ШУРМИ до Державного секретаря щодо витребування  звіту про  результати роботи на посаді Віце-прем’єр-міністра з питань Європейської інтеграції.

 Віктора МУСІЯКИ до Міністра аграрної політики з приводу порушення права на працю Голови Державного департаменту рибного господарства. Віктор Мусіяка уже ж, попереду був один запит точно-таки.

 Миколи КОМАРА до Міністра охорони навколишнього природного середовища щодо необхідності проведення робіт по розчищенню Білгородського каналу.

 Вадима МІСЮРИ до Міністра транспорту та зв’язку щодо надання інформації про стан доріг та заходи для приведення їх в задовільний стан.

 Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Міністра оборони щодо надання інформації про наслідки роботи робочої групи по перевірці наявності вибухонебезпечних предметів на ліквідованому Раденському військовому полігоні.

 Василя НАДРАГИ та Олександра БОРЗИХ до Міністра внутрішніх справ щодо ситуації, яка склалася навколо Луганської академії внутрішніх справ.

 Станіслава ПХИДЕНКА до Міністра оборони стосовно прискорення передачі в комунальну власність міста Ковеля військових містечок № 19 та 20.

 Марії МАРКУШ до Міністра охорони навколишнього природного середовища, Міністра фінансів щодо виділення коштів для знешкодження шкідливих відходів збанкрутілого
 В е л и к о б и ч к і в с ь к о г о  лісохімкомбінату.

 Юрія СОЛОМАТІНА до Міністра юстиції щодо визначення правових підстав повернення в Україну коштів у сумі понад двісті п’ятдесят мільйонів доларів США викрадених з державного бюджету України колишнім Прем’єр-міністром Лазаренком за участю нинішнього Прем’єр-міністра Тимошенко, а також щодо розробки процедури запобігання безповоротної для українського бюджету конфіскації цих коштів на користь США за позовом органів юстиції США в федеральний Суд у Вашингтоні. Я також прошу перевірити секретаріат, у вівторок ми, здається, такий уже запит направляли.

 Миколи КОМАРА до Міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи щодо виділення коштів на добудову інфекційної лікарні міста Кілія Одеської області.

 Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Міністра внутрішніх справ стосовно порушення законодавства під час святкування Дня Незалежності  України.

Юрія КРУКА до міністра транспорту і держзвязку щодо продовження контракту з начальником Ізмаїльського порту.

Юрія СОЛОМАТІНА до міністра закордонних справ щодо підтвердження автентичності копії документу органів юстиції та прокуратури США, поданого у Федеральній суд у Вашингтон з вимогою конфіскації на користь держави США викрадених з Державного бюджету України колишнім Премєр-міністром Лазаренком за участю Тимошенко коштів у сумі понад 250 мільйонів доларів США.

Леоніда ВЕРНИГОРИ до Верховного суду щодо відміни через невідповідність Конституції України постанови Верховного суду номер 4 від 15 травня 2005 року в частині пенсійного забезпечення пенсіонерів Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки.

Віктора ДРАЧЕВСЬКОГО до голови Дніпропетровського обласної державної адміністрації з приводу звернення учнів та викладачів Нікопольського  професійно-технічного училища номер 34 щодо усунення аварійного гуртожитку.

Анатолія РАХАНСЬКОГО до голови Федерації професійних спілок щодо незадовільного реагування на депутатський запит стосовно недопущення скорочення кількості дітей, охоплених  організованими формами оздоровлення, що привело до знищення у 2005 році дитячих денних таборів у місті Євпаторії.

Євгена КИРИЛЬЧУКА до голови правління Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” щодо завершення газифікації  села Затурці .............. району Волинської області.

Марії МАРКУШ до голови правління Пенсійного фонду з приводу порушень законодавства в сфері пенсійного забезпечення.

Ну, ще тут є недисципліновані народні депутати, які кидають на стіл депутатські звернення. Я їх сьогодні зачитаю. Але давайте...

Ну, скільки це буде продовжуватися? Вибачте. Є Секретаріат, є відповідні норми і так далі. Ні, кожен вважає, що він робить те, що робить.

Юхима ФІКСА, Ігоря ШУРМИ до Президента України щодо надання належної правової  оцінки діям Першого заступника міністра внутрішніх справ Москаля під час його візиту на Львівщину у серпні 2005 року. Наскільки мені відомо, Москаль не перший заступник, а просто Заступник міністра внутрішніх справ.

Юхима ФІКСА та Ігоря ШУРМИ до виконуючого обов'язки Прем'єр-міністра, Міністра внутрішніх справ щодо надання оцінки діям Заступника міністра внутрішніх справ України Москаля під час його візиту на Львівщину в серпні 2005 року.

Олега ТЯГНИБОКА до виконуючого обов'язки Прем'єр-міністра, Генерального прокурора, Голови Служби безпеки про незадовільне реагування правоохоронних органів на депутатське звернення щодо загрози національній безпеці України внаслідок появи комп'ютерної гри “Операція Галичина”.

Ігоря ШУРМИ депутатський запит до Генерального прокурора щодо невиконання Президентом України Закону України  “Про особливості звільнення з посад осіб, які суміщають депутатський мандат з іншими видами діяльності”.

Таким чином по фракціям. „Наша Україна” –  5, фракція комуністів – 27 , „Регіони України” –  6 , Соціал-демократичної партії – 9 плюс десь тут 5 додаткових фракцій. Народного руху України – 4, фракція Народної партії – 7, соціалістичної партії – 8, Блоку Тимошенко – 2, партії промисловців і підприємців – 1, Української народної партії – 3, фракції політичної партії “Вперед Україно” – 1, позафракційних – 3. Всього близько 90 запитів.

Так, у нас на виступи залишилось 4 хвилини. В нас на виступи залишилось 4 хвилини. Відповідно до Регламенту, 30 хвилин на запити і виступи.

Будь ласка, покажіть список, хто записався. 30 хвилин відводиться на все. Або давайте змінимо норму Регламенту або будемо його дотримуватися.

Будь ласка, Дорогунцов Сергій Іванович.

 

10:26:37

ДОРОГУНЦОВ С.І.

Спасибі, шановний Адаме Івановичу. Я прошу вас передати слово Алексєєву Ігорю Вікторовичу.

 

10:27:03

АЛЕКСЄЄВ І.В.

Алексеев Игорь, фракция Коммунистической партии Украины.

Заявление фракции Коммунистической партии Украины. В Украине разразился политический кризис. Он стал закономерным результатом деятельности помаранчевой власти. Всего через полгода Президент и правительство оказались недееспособными. Виктор Ющенко вынужден был признать, что смена персоналий в украинской власти не изменила ее грабительскую сущность, что все это время шел дерибан собственности между бывшей и нынешней шайками, члены которой были и будут друзьями Президента.

Ющенко, Мороз и Тимошенко привели во власть ни команду, а командос, который в первую очередь, опираясь на социальную демагогию, занялись грабежом населения, переделом собственности, наступлением на права рядовых граждан.

Коммунисты предупреждали избирателей о том, что с приходом к власти Ющенко и его команды в Украины будет реализован самый опасный сценарий. Мы оказались правы в том, что режим Ющенко – это плоть от плоти режима Кучмы.

К великому сожалению, маховик политической и экономической деградации Украины под руководством оранжистов достиг критических оборотов. Из суверенной державы страна менее, чем за год, превратилась в полуколониальное марионеточное государство в центре Европе, где вся полнота власти оказалась сосредоточенной в руках кучки всепожирающих президентских кумовьев и сватьев.

Уверены, что,  отправив в отставку высшее руководство страны, Ющенко обязан разделить с ними всю полноту ответственности за стратегические просчеты в экономике, внешней и внутренней политике, за которые теперь расплачивается народ Украины. То есть он должен уйти в отставку сам.

В условиях нынешнего политического кризиса коммунисты видят единственный выход из сложившейся ситуации – это немедленное вступление в силу положений политической реформы. Всю полноту власти в Украины должна  взять на себя Верховная Рада Украины как единственный полноправный государственный орган представляющий весь украинский народ. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте порадимося, що будемо робити, у нас залишилося дві хвилини на ...

Хто за те, щоб надати можливість виступити народним депутатам протягом 30 хвилин, прошу проголосувати.

 

10:29:34

За-269

Рішення прийнято.

Будь ласка, у нас залишилося ще 27 хвилин.  Пузаков, за ним Джемілєв.

 

10:29:46

ПУЗАКОВ В.Т.

Прошу передать слово Ткаченко Александру Николаевичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка? Ткаченко Олександр.

 

10:30:00

ТКАЧЕНКО О.М.

Заява  фракції Комуністичної партії України. Про катастрофічне становище агропромислового комплексу України та небезпека в продовольчому забезпеченні населення.

Фракція Комуністичної партії України привертає увагу  Президента, уряду,  народних депутатів на безпрецедентний руйнівний процес в сільському господарстві України, що ставить під загрозу продовольчу безпеку держави.

14 років в Україні чиниться геноцид проти 16,5 мільйонів сільського населення, яке позбавлене сьогодні всього того, що було досягнуто   за роки радянської влади. Життя довело, що  реформування економіки виявилося безглуздим, внаслідок чого знищено одну із кращих у світі систем агропромислового виробництва, матеріально-технічної бази і кадрового та наукового потенціалу. У селян забрані оборотні кошти, недоступними стали кредити, ліквідована система державних заготівель і матеріально-технічного забезпечення.

До 1991 року колгоспи, радгоспи і міжгосподарські підприємства  мали основних фондів на 1,6  трильйона гривень, а розподілено на  майнові паї лише 20 процентів, решту розкрадено і розграбовано. Із 5 мільйонів раніше працюючих  в АПК  3 мільйони втратили роботу і заробіток. Село вимирає,  демографічна ситуація катастрофічна. З карти України зникло понад  4 тисячі сіл.  Нинішня влада  все переконливіше  демонструє, що сподівання на поліпшення  ситуації на селі, є марними.

Більше того, знаючи нашу історію,  такого анти селянського уряду в Україні за всю історію ще не було.  Навіть посаду віце-премєра з питань АПК  ліквідовано. Колишній глава уряду, міністр економіки і фінансів зосереджувалися не на підтримці вітчизняного  виробника, а створенні умов для імпорту  продовольчих ресурсів. Відчувається, що сучасним державникам дуже кортить  почати торгівлю землею, і даний процес вже розпочався  без рішення Верховної Ради України.

Іноземні підприємці  вже сьогодні у більшості областей  заволоділи землями у нашій країні, а селян зробили наймитами. Сьогодні переважна більшість фахівців безпомилково скаже: “Земля України перестала бути годувальницею”. Хід осінньо-польових робіт засвідчує, що селянин почав вагатися: сіяти озимину чи ні. Оптимальні агротехнічні строки  збігають, але засіяно лише 1 мільйон з необхідних 8 мільйонів гектарів. До посіву ще не підготовлено  20 процентів площ. Є це тому, що вирощений непоганий врожай – 33,5 млн. тонн влада не в змозі розпорядитися. Хлібороби остались без оборотних коштів...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  В порядку виключення завершуйте.

 

ТКАЧЕНКО О.М. На сьогодні осінньо-польові роботи лише на 20 процентів забезпечені пальним і на 15 процентів мінеральними добривами. Вважаємо за необхідність підтримки галузі сільського господарства. На його розвиток необхідно в бюджеті 2006 року передбачити як мінімум 20-22 млрд. Гривень, сьогодні на цей рік виділено лише 4,2.

Фракція комуністів, піклуючись про добробут народу, категорично вимагає від влади змінити на активне відношення до потреб продовольчого забезпечення 47 млн. Громадян України, не допустити подальшого зростання цін на продукти харчування та підняти рівень соціального захисту українського населення. Спасибі. Оплески.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Джемілєв. Підготуватися Кирильчуку.

 

10:34:16

ДЖЕМІЛЄВ М.

Мустафа Джемілєв, меджеліс кримськотатарського народу, фракція Народного Руху України.

Прошу передати слово депутату Танюку Лесю Степановичу.

 

10:34:42

ТАНЮК Л.С.

Шановні друзі, попри всі негаразди в державі, сьогодні у нас велике свято: 16 числа 89-го року народився Народний Рух України, в якому на при кінець 89-го року було 4,5 млн. українських громадян. Я від імені всіх 4,5 млн. українських громадян вітаю Україну з днем народження Народного Руху.

Заява фракції Народного Руху України з приводу 16 річниці утворення Народного Руху України. Шановні народні депутати, шановний український народе! Сьогодні виповнюється 16 років з дня проведення установчих зборів Народного Руху України, на яких було прийнято рішення про утворення першої в новітній історії України політичної народної сили – Народного Руху України.

Народний Рух України увійшов в історію як партія, яка  очолила боротьбу за незалежність України, за демократичний суспільний устрій  за цивілізоване заможне життя. Ця боротьба принесла свій знаменний результат, український народ виборов свою державність, а з нею всі можливості для побудови демократичної заможної європейської держави. З часів цього створення  і донині в новому тисячолітті Рух за настановою  і заповітом свого видатного лідера Вячеслава Чорновола працює і згуртовує всі патріотичні  сили навколо мети, зміцнення демократичної, могутньої  української України. На цьому тривалому шляху НРУ, як  всієї держави в цілому були здобутки і втрати, перемоги і поразки, і все ж, незважаючи на всі складнощі і протидії, наша партія послідовно і цілеспрямовано здійснює свою  політику державотворення. З обранням Віктора Ющенка Президентом України нова влада на своїх знаменах написала величну рухівську мету “Становлення  демократичної, правової, заможної держави”. НРУ привніс в українську політику принципи, які повинні стати орієнтиром для всіх: патріотизм, професіоналізм, порядність. Сьогодні ми спостерігаємо втрату командного духу, взаємні звинувачення і взаємооговорювання, які підривають довіру до влади. Але Народний Рух України  переконаний, що рішучі кадрові дії Президента спрямовані на стабілізацію і відновлення конструктивної, злагодженої роботи всіх державних органів дадуть позитивний результат.

Народний Рух України закликає всіх політиків, посадовців, громадян, справжніх патріотів своєї  України обєднатися для підтримки цих зусиль Президента, керуючих рухівським принципом “Україна і її народ понад усе! В єдності наша сила! Разом переможемо! Слава Україні!”.

Голова  Народного Руху Борис Тарасюк.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, Євген Кирильчук.

Так, Євген Кирильчук передає слово Анатолію Семинозі, будь ласка. Підготуватися Федорчуку.

 

10:37:37

СЕМИНОГА А.І.

Заява фракції Блоку Юлії Тимошенко з приводу відставки уряду України.

Нам, народним депутатам, учасникам Помаранчевої революції, членам команди Президента України, не може бути зрозумілим і логічним факт  відставки     уряду очолюваного Юлією Тимошенко. Нам незрозуміла дія Президента, коли одночасно у відставку відправлено чиновників, яких звинувачено у корупції, і уряд на чолі з Прем'єр-міністром, який боровся з цією корупцією. В один ганебний ряд поставили тих, хто боровся за ідеали майдану, і тих, хто їх зрадив.

Не логічним з точки зору реалізації задекларованої програми Президента та вимог майдану вважаємо відставку уряду України, який за короткий термін збільшив надходження до бюджету, значно підвищив пенсію та заробітну платню, зробив цілий ряд ефективних підходів розвитку економіки, вів безкомпромісну боротьбу за повернення державі вкраденої у народу власності.

Зрозуміло, що відставкою уряду Юлії Тимошенко прикривається ганебна відставка корумпованих кумів та найближчого оточення Президента.

Ми, фракція Блоку Юлії Тимошенко, 42 народних депутати України. Заявляємо про незгоду з рішенням Президента України про відставку уряду Юлії Тимошенко, який ним же визначений як самий ефективний уряд за всю історію України. І тим самим інтереси держави і народу знову принесені в жертву корумпованому клану.

Ми вимагаємо відкритості і прозорості у проведенні службового розслідування по факту звинувачення корумпованих чиновників. Наполягаємо на негайній зустрічі Президента України з фракцією Блоку Юлії Тимошенко. Заявляємо, що вимоги “помаранчевого майдану” були і будуть непорушними і першочерговими у діяльності Блоку Юлії Тимошенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Федорчук передає слово Віктору Терену, будь ласка. Підготуватися Ісаєву.

 

10:39:58

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, партія “Батьківщина”.

Дорогі мої друзі, я в продовження попередньої заяви. Справді, вчора було завдано важкого удару українській нації. Відставка уряду – це справді трагедія для всіх, хто сподівається на краще життя, на справедливу і чесну Україну. І тричі болісно від того, що цей удар наніс Президент, який ще два тижні тому говорив такі прекрасні  слова про цей Уряд,  говорив на Майдані незалежності, на тому ж місці помаранчевому і прекрасному, де під час інавгурації він клав руку на Біблію. На жаль, указ Президента про відставку Уряду був емоційним і глибоко не справедливим.

Саме Премєр була тією людиною в Уряді,  яка уособлювала  в собі ідеї помаранчевої революції. В Україні завжди було багато волелюбних і  велемовних патріотів, але мало було робітників. І саме Юлія Тимошенко була в Уряді не лише великою українською патріоткою, вона тягла плуга, денно і ночно, без вихідних і відпусток. Відпустки мали всі, вона не мала. І це, люди, ви чули по зарплатах і пенсіях Україна здобула авторитет в Європі, хоч їй не давали працювати. Премєр почала вести  жорстку розмову з нафтотрейдерами, щоб втримати ціни на бензин, їй цього не дозволили. Намагалася знизити ціни на ввізне мито на мясо, Верховна Рада не підтримала. Були урядові ініціативи, за які в Парламенті голосувало по 20-30 депутатів, їй весь час чинили супротив, хоч вона не відступала ні на крок від  10-ти кроків програми Президента. І про яку команду урядову сьогодні може іти мова, коли Президент зробив 56 кадрових  призначень без погодження з Премєром, в обхід Конституції.

І тому скажемо чесно, відставка Прем’єра, на превеликий жаль, виглядає добре продуманою розправою олігархів саме з Тимошенко. І, на жаль, саме  руками Ющенка. Сьогодні радість аж через край в таборі Медведчуків і Ківалових, пянка радість в  промосковській пятій колонні. Але не радійте. Юлія Тимошенко ніколи не збиратиме в одну торбу антиукраїнські сили і  несправедливість, і чисто глибока людська образа ніколи їй не заступить України, України, яка все-таки будується сьогодні  зараз, а не в будущині.

І буквально от зараз мені прийшли дорогі друзі, я відірвуся від виступу, на память слова Ліни Костенко,  прекрасні слова, де вона говорила так: “без мене може жити Україна, а я без України задихнусь”. І перефразовуючи, я хочу сказати, що  Тимошенко житиме і працюватиме в імя України без будь-якого Уряду, але сьогодні, я глибоко переконаний, без неї задихнеться будь-який Уряд! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ісаєв передає слово  Олексію Корсакову, будь ласка. Підготуватися Челнокову.

 

10:42:58

КОРСАКОВ О.Я.

Заява фракції партії „Регіони України”.

Шановний Головуючий, шановні колеги, шановні виборці.  Фракція Регіони України звертається до Президента України з проханням припинити розправу над відомим політичним діячем, лідером опозиції партії “Держава” Геннадієм Васильєвим.

Репресивні органи переслідують поважну людину, народного депутата трьох скликань, державного діяча, який отримав підтримку парламенту при обранні його першим заступником Голови Верховної Ради.

Професійність і принциповість Геннадія Васильєва на посту Генерального прокурора України здобули повагу не лише колег-депутатів, але й простих громадян.

Принципово та чесно Геннадій Васильєв публічно виступав проти грубих порушень Закону під час так званої помаранчевої революції. І, протестуючи проти бездіяльності Президента України та правоохоронних органів, добровільно пішов у відставку з поста Генерального Прокурора.

Після Президентських виборів, очолювана ним партія “Держава  “ ухвалила  рішення про перехід в опозицію. Васильєв публічно і аргументовано надав оцінку якості роботи нової влади, а професіоналізм, в лапках, цієї влади, вже відчули мільйони громадян, яке відзначається зниженням рівня життя.

Як фахівець-юрист, Геннадій Васильєв у своїх численних виступах показував народу справжню суть нинішньої влади, яка запустила машину масових політичних репресій. Васильєв доводив облудність влади, що голосує про розкриття резонансних справ  про  отруєння Віктора Ющенка, про вбивство Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова, інших. А насправді, слідство в більшості цих справ, фактично, не просовується.

Активна діяльність лідера партії “Держава”  викликала роздратування влади, яка почала політичну розправу над Васильєвим.

Більше того,  за деяким даними, колишньому Генпрокурору загрожує  фізичне знищення. Розправляючись з Васильєвим та його однодумцями, з нинішньою опозицією, влада хоче приховати від суспільства  інформацію про свою некомпетентність, а часто, і злочинні діяння.

Мотивом порушення кримінальної справи проти Геннадія Васильєва прокурором  Київської області Гайсинським стало підписання Васильєвим як керівником  Генпрокуратури звернення до глави Київської обладміністрації про виділення земельної ділянки для Генеральної прокуратури, підкреслюємо, не особливо для   Генпрокурора, а для державного органу.

Фракція “Регіони України” звертається до Президента України з проханням негайно втрутитися в  ситуацію .... довкола Геннадія Васильєва та припинити свавілля Київської обласної прокуратури. Ми закликаємо Президента покласти край прислідуванню опозиції в Україні та забезпечити дотримання гарантованих Конституцією прав громадян, незалежно від їх політичних поглядів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Челноков передає слово Носенку. Будь ласка. Підготуватися Раханському. Микола Петрович, будь ласка.

 

10:46:15

НОСЕНКО М.П.

Микола Носенко. Фракція компартії України.

Шановний Головуючий! Шановні народні депутати!  В профільні комітети Верховної Ради України  Головою Верховної Ради направлено на розгляд законопроект Кабінету Міністрів України за номером 8019-1 від 10.08.05 про внесення змін до Закону України про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації.

Даний законопроект за пропозицією Мінтрансзв’язку попередньо розглянуто і схвалено на засіданні Кабміну. Законопроект являється підготовчим для проведення в подальшому приватизації 36-ти залізничних об’єктів. Враховуючи факт входження до цього переліку всіх регіональних залізничних дирекцій України, не виникає сумніву, що розпочато цілеспрямовану підготовку законодавчої бази для приватизації фінансоутворюючих залізничних підприємств. Порівнюючи з промисловими структурами,  це такі собі цехи реалізації продукції на місцях, що організовують вантажну, пасажирську роботу, рух поїздів та отримання оплати від пасажирів і вантажної клієнтури.

Тому розмова урядовців про корпоратизацію цілісного майнового комплексу „Укрзалізниці” є від лукавого. Готується так званий польський варіант приватизації вроздріб найбільш привабливих для інвесторів залізничних підприємств. Всі інші підрозділи залізниць, тобто інфраструктура, що забезпечує експлуатацію та обслуговування залізничних облаштувань та механізмів      залишається на державному утриманні та в державній власності.

Всьому світу відомі печальні наслідки такого реформування з десятками тисяч скорочених працівників та занепадом ....... залізниці у Польщі.

Таким чином, уряд, який був не в змозі  забезпечити нормальний процес економічного розвитку країни, хапаючись за останню соломину, хотів наповнити дирявий  Державний бюджет, пустивши з молотка потужний стратегічний об’єкт, основу транспортної системи держави  „Укрзалізницю”.

Тому я закликаю своїх колег народних депутатів України не допустити прийняття антинародного законопроекту за номером 8019-1 від 10.08.05.

 Звертаюсь до залізничних профспілок та колективів підприємств з проханням ужити всі можливі заходи   для недопущення спочатку процесу приватизації  „Укрзалізниці”.

Шановні залізничники, я впевнений, що комуністи України разом із вами не дозволять помаранчевим яструбам  розтягнути жирні куски „Укрзалізниці”, щоб привело б до знищення чітко злагодженого, працюючого, найпотужнішого транспортного механізму країни та скорочення десятки тисяч працюючих. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Анатолій Мороз передає слово Анатолію Раханському, фракція “Вперед Україна”. Підготуватися Пономаренку.

 

10:49:17

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Анатолій Раханський  Євпаторійський виборчий округ, фракція “Вперед Україна”.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги.

Сьогодні був оголошений мій депутатський запит до Президента України Ющенка Віктора Андрійовича щодо не вирішення протягом 6 місяців урядом України питань, пов’язаних з відселенням  жителів сіл Охотникова і Орлянка Сакского району Автономної Республіки Крим, домовладіння яких підтоплені з березня 2005 року в наслідок надзвичайної ситуації.

Суть проблеми.  В наслідок надзвичайної ситуації у Сакском районі Автономної  Республіки Крим у березні 2005 року було підтоплення біля 70 домовладінь. Вже 6 місяців йдеться безплідна переписка з урядом України й Радою Міністрів Автономної Республіки Крим стосовно виділення коштів для відселення постраждалих сімей. В домовладіннях цих сімей по півтора метра води стоїть. Мешканці дали згоду отримати за ці будинки, згідно оцінок БТІ, - це всього-на-всього по 5, по 6 тисяч гривень за будівлю.

Однак посадові особи Кабінету Міністрів України і ради міністрів ніяк не можуть, Криму, ніяк не можуть визначитися хто повинен виділяти кошти в залежності від рівня зазначеної надзвичайної ситуації. Ми знаємо, що нещодавно уряд прийняв рішення про виділення мільйона гривень для Нового Орлеану. Так, потрібно допомагати людям в біді. Але потрібно й своїх людей не забувати.

Людям все одно який рівень цієї ситуації за кваліфікацією, вони знають, що у них є держава, якщо вона в них є, яка повинна їм допомагати. Але в звязку з тим, що уряд то приходить, то уходить, ми вже мали 15 урядів за роки незалежності і ні в одному уряді ми не можемо вирішити питання так, як слід. Я вимушений звернутися до Віктора Андрійовича в звязку з тим, що сьогодні немає уряду.

І переконливо прошу Вас, Адаме Івановичу, або Ви поставте знову на переголосування мій депутатський запит, тому що він набрав всього-на-всього декілька голосів, або вважати мій депутатський запит, мій виступ як депутатський запит до Президента України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пономаренко передає слово Юрію Соломатіну. Підготуватись Кисельову, який передає слово Шурмі.

 

10:52:12

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрий Соломатин, фракция коммунистов.

Господин Президент Украины, чем Вас отравили? Диоксином или стволовыми клетками? 6 сентября незаметно прошла годовщина события под названием отравление кандидата в Президенты Украины Ющенка. Вспомним, сначала в качестве яда назывался рицин, потом биологическое оружие, затем подоспела скандальная версия от австрийской клиники «Рудольфиннерхауз» с отравлением диоксином.

Сам кандидат в президенты с трибуны Верховной Рады заявил, что его отравила власть и пообещал, что он назовет имена своих отравителей, а за тем были названы вероятное время, место и фигуранты этого отравления, а сам пострадавший уже став Президентом Украины, заявил, что по данным компетентных органов диоксин имеет украинское происхождение и уже известна лаборатория, в которой нашли его следы.

Между тем появились и другие версии причин болезни Ющенко. Наибольшее внимание общественности привлекла альтернативная версия с неудачной тайной косметической операцией по омоложению пациента стволовыми клетками. Кстати, примеров таких неудачных косметических операций масса, один из самых известных  - российская телеведущая Оксана Пушкина, которая до сих пор судится с косметическими клиниками за то, что ей обезобразили лицо. А в диоксиновой версии есть очень неуязвимая позиция, на которою мною было указано еще 22 декабря прошлого года в запросе в Генеральною прокуратуру и Службу безопасности Украины, временную следственную комиссию Верховной Рады Украины.

Я обращал внимание этих уважаемых институций на факт неисследованности, самой процедуры забора крови и биологических тканей у больного, документации этого процесса, контроля за доставкой и профзарубежной лаборатории и гарантий невмешательства в содержание этих ….. по дороге или их подмену.

К сожалению, под предлогом секретности расследования ответа на эти важные вопросы нет до сих пор, что дает повод для самых неожиданных версий, включая возможные, скрываемые самим известным больным и его окружением неудавшиеся лечение, омоложение в конце августа 2004 года в Австрийской клинике Рудольфиннерхауз известных во всем мире процедурам с использованием стволовых клеток, извлеченных из тканей абортированных младенцев.

Создается впечатление, что нынешняя власть хотела бы вопрос об отравлении Ющенко диоксином похоронить - не удастся. Поэтому вопрос к Президенту Украины, к Генеральной прокуратуре и Службе безопасности. Господин Президент, кто, чем, когда и как вас отравил, остается на повестке дня.

Прошу, уважаемый Адам Иванович, считать это мое выступление депутатским запросом к Президенту Украины и Службе безопасности Украины, Генеральной прокуратуре Украины и поставить его на голосование. Благодарю всех за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Петрович, ви так гарно почали освоювати українську мову і щось перейшли на іншу. Будь ласка, Шурма.

 

10:55:24

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Заява депутатської фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) з приводу політичної кризи в країні. Україна поступово, але неминуче сповзла в політичну кризу. Її причинами є непрофесійність та глибокі протиріччя в середині владної команди.

Відповідальність за ситуацію в державі несе Президент Ющенко, який сформував корумповану і недієздатну команду. Прогноз соціал-демократів виявися точним. Не минуло і 8 місяців і влада провалила практично всі напрями роботи. Спадаючі темпи економічного зростання, підвищення цін, недолуга зовнішня політика, провал євроінтеграції та майже зіпсовані відносини з Росією і, нарешті, скандальні інтриги в середині влади унеможливлюють хоча б якусь стратегію розвитку.

Цинічні заяви про високу моральність нової влади спростовуються корупцією та рекетом найвищих посадовців. Не знаходячи виходу із ситуації, нова, так звана демократична влада вдається до політичних репресій, переслідувань, фальшивих гучних кримінальних справ та, як завжди, пошуку винних.

Восьмого вересня 2005 року в телевізійній заяві Віктор Ющенко визнав, що він не керував державою, а передав свої повноваження Держсекретаріату, зокрема Зінченку, та Раді національної безпеки і оборони України Порошенко, фактично усунувшись від виконання конституційних повноважень Президента. Він не оцінив і не спроможний оцінити глибини кризових явищ, не здатний до критичних самооцінок та визнання помилок.

Президент не є політично адекватним і замість проведення кримінальних розслідувань корупційних діянь свого найближчого оточення, відправив у відставку уряд. Але відставка уряду відбулася не за колосальні провали в економічній, соціальній та зовнішньополітичних сферах, а, фактично, через чвари між кумами і друзями президента.

В цій ситуації фракція вважає, що президент не здатний керувати, йому не можна довірити формування нового уряду та інших органів виконавчої влади. Не можна дозволяти експериментувати з державою та народом, тому що результатом  таких експериментів буде економічний та політичний колапс.

Виходячи з вищесказаного, фракція вважає утворити надзвичайну парламентську комісію для розслідування звинувачень у корупційній діяльності Порошенка, Третьякова, Матриненка. Верховній Раді України не розглядати подання Президента на дачу згоди щодо кандидатури на призначення на посаду Прем'єр-міністра.

Ми наполягаємо на єдиному конституційному шляху виходу з політичної кризи, прийнятті рішення Верховною Радою про проведення в дію змін, внесених до Конституції з вересня 2005 року та забезпеченні можливості формувати уряд Верховною Радою.

Сьогодні політреформа – це вихід із ситуації. Ми ще раз нагадуємо владі, що без політичної та суспільної консолідації нація не спроможна відповідати на виклики часу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тут є невдоволені відповідями на депутатські запити. Будь ласка, Михайло Мельничук.

 

10:58:48

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, шановні радіослухачі. Ось уже з травня місяця займаюся одною проблемою по селу Козино Миронівського району Київської області. Де місцеві керівників, будемо говорити так, обікрали 150 селян власників земельних та майнових паїв, вкравши від них їхнє майно. І не дивлячись на чисельні звернення і в місцеву миронівську прокуратуру, до Київської обласної прокуратури, селяни правди не можуть знайти.

У червні місяці я виїхав у це село і був свідком того, що там скоєно. Звернувся з цього приводу до Генеральної прокуратури. Виїздив другий раз і мав розмову з прокурором Миронівського району. На чотири мої звернення депутатських я отримав чотири відповіді. Останню відповідь з Генеральної прокуратури.

Ситуація складалася так. Слідчий миронівської прокуратури один день порушив кримінальну справу по факту злочину на другий день відмінив. Обласна прокуратура відміняє, будемо говорити так, дії слідчого Миронівської прокуратури, порушує кримінальну справу. Через чотири дні із-за того, що немає складу злочину відміняє.

Генеральна прокуратура мені дає відповідь, що винні притягуються до відповідальності. Обласна  прокуратура дає мені відповідь, що такої ситуації немає і  все там нормально. Остання відповідь від Генеральної прокуратури я отримав, що порушена  кримінальна справа і йде слідство. Але ті люди, які  звертались, жоден з них не буде допитаний, як свідок по цій справі.

Виникає у мене запитання, хто бреше народному депутату України? Миронівський прокурор, київський прокурор чи Генеральна прокуратура?

Шановний Святослав Михайлович, така ж сама  ситуація по Черкаській області, я вже два роки намагаюся повернути селянам 300 гектарів землі, які сільський голова-шахрай, будемо говорити, заховав від розпаювання.

До цього часу Черкаська  прокуратура, там вже три прокурора помінялося, і по шаблону дають три прокурора різних, одну і ту ж відповідь, а готує їх сільський голова. Це ганьба такій прокуратурі, ганьба Святослав Михайлович і  Генеральній прокуратурі, якою ви керуєте і таке  ставлення до селян.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Васильович, шахрай – це прізвище? Чи ваша оцінка. Будь ласка, Георгій Крючков. Георгій Корнійович.

 

11:02:02

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановні колеги! 7 вересня наш комітет прийняв таку заяву. Ситуація, що склалася в країні під час і  після президентських виборів вимагала радикальних заходів для згуртування суспільства, зосередженні зусиль на  вирішенні нагальних проблем в економіці,  соціальній сфері, зміцненні конституційних засад в діяльності всіх інститутів публічної влади. Посилення   захисту прав людини і громадянина, рішучого викоренення корупції і зловживань владою. Однак процеси, що відбуваються в  державі після виборів, викликають глибоку стурбованість  популістські, економічно необгрунтовані  рішення уряду спричинилися до суттєвого  зниження темпів розвитку економіки, зростання цін і тарифів створюють несприятливі умови  для вітчизняних товаровиробників. Відсутність реальних зрушень  у боротьбі з корупцією, стихійні процеси реприватизації, що фактично є намаганнями кланових структур  переділити власність, масова заміна кадрів, які мають інші політичні погляди,  непоодинокі факти висування на керівні посади випадкових, некомпетентних, з великими амбіціями і апетитами людей, катастрофічне зниження  рівня професіоналізму в управління в усіх сферах державного життя, відсутність належного реагування на оприлюднювані у засобах масової інформації  звинувачування високих посадовців, у тому числі з оточення Президента, у корупційних діяннях завдали  серйозної шкоди авторитету української держави у світі, створили реальну загрозу   стабільності у суспільстві і національній безпеці держави.

Комітет глибоко стурбований тим,  що і після змін у політичному  керівництві Верховна Рада України фактично продовжує  бути усунутою  від вирішення важливих питань, які згідно з  Конституцією України є  її виключною компетенцією.  На затвердження Верховної Ради  досі не подані пропозиції стосовно структури, численності  правоохоронних органів, зокрема, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Управління державної охорони. Не законами, а президентськими указами створене нове військове формування, Служба зовнішньої розвідки, затверджена її чисельність, а також змінено структуру Служби безпеки України. Це, крім  іншого, робить неможливим  легітимним формування Державного бюджету України у частині, що стосується потреб національної безпеки і оборони.

Гостра, яка не має нічого спільного  з інтересами держави, боротьба за вплив на силові структури, у тому числі на ті, які здійснюють зняття інформації з засобів звязку, що точаться у правлячій верхівці, призводить до брутальних порушень конституційних прав громадян.

Фактично в Україні, яка проголосила себе демократичною, правовою державою, людина продовжує залишатися незахищеною перед свавіллям чиновництва, бюрократизму  в управлінських структурах, тяганину у судових органах.

Вважаючи таке становище  неприпустимим,  комітет Верховної Ради України звертається до Президента, як  гаранта додержання Конституції, з вимогою  повною мірою реалізувати надані  йому Основним законом державі надані повноваження, вжити невідкладних ефективних  заходів до зміцнення конституційного порядку у країні, рішучого очищення державного очищення державного апарату, насамперед керівних його ланок...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

КРЮЧКОВ Г.К.  Очищення державного апарату, насамперед керівних його ланок від представників кримінально-олігархічних кланів, корупціонерів і хабарників, забезпечити чітку роботу усіх ланок управління економічними  і соціальними процесами.

Вважаємо за необхідне невідкладно організувати перевірку оприлюднених у ЗМІ звинувачень високопоставлених чиновників, передусім наближених до глави держави у зловживанні і корупційних діяннях. Про результати інформувати Верховну Раду, народ України. Громадяни України  мають усвідомлювати, яка небезпека нависла над нашою державою, відвернути її, відстояти конституційний порядок - обовязок кожного співвітчизника.

Впевнений, що європейська світова громадськість не залишиться байдужою у звязку з негативними процесами в українському суспільстві. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, виступи завершені, шановні колеги. Тут було прохання народного депутата Раханського. Дійсно, ми, мабуть, не зорієнтувалися, бо починаємо завжди з запитів до Президента. Я прошу підтримати його запит до Президента України щодо не вирішення протягом шести місяців урядом України питань, повязаних з відселенням жителів сіл Охотникове і Орлянка Лакського району (Автономна Республіка Крим), домоволодіння яких підтоплені  в березні 2005 року внаслідок надзвичайної ситуації. Прошу голосувати.

 

11:06:57

За-207

 

Підтримано.

Тепер голосуємо про направлення запита до Президента. Тут треба 226 голосів. Прошу голосувати.

 

11:07:20

За-227

 

Рішення прийнято.

І, шановні колеги, тут у нас є, ми не проголосували, я оголосив, але не проголосували про підтримку запиту Президенту   запитів народних депутатів Фікса і Шурми щодо надання належної оцінки діям заступника міністра внутрішніх справ Москаля під час його візиту на Львівщину у серпні 2005 року.  Прошу проголосувати про підтримку.

 

11:08:06

За-150

Підтримано.

Тепер прошу проголосувати про направлення.

 

11:08:29

За-167

Не прийнято.

Юрій Петрович оголошував промову, але я її прошу оформити так, як належно.

Так, переходимо до розгляду питань порядку денного. Розглядається проект Закону про систему харчування працівників, реєстраційний номер 6044.  Доповідає Шевчук Сергій Володимирович, підготуватися Ярославу Сухому.

 

11:09:13

ШЕВЧУК С.В.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати!

Дозвольте перш, ніж перейти власне до змісту законопроекту, привести певні статистичні дані. За останні 5 років в Україні значно скоротилося споживання біологічно цінних  продуктів. Зокрема, споживання, мяса і мясопродуктів зменшилось на 37 відсотків, молочних продуктів на 35, яєць на 37,5, риби на 81 відсоток, і навіть фруктів і овочів на 49 відсотків.

Низький життєвий рівень більшості працівників призводить до того, що в багатьох випадках вони харчуються всухомятку далеко не кращими і не свіжими, а в ліпшому випадку замороженими харчовими продуктами. Звідси така висока захворюваність органів травлення, отруєння і тому подібне.

Нагадаю, і ви, мабуть, це знаєте, що стан здоровя людини в більшій мірі визначається екологічною ситуацією і харчуванням, аніж ефективністю  усієї системи охорони здоров’я.

Субєктом даного законопроекту є  працівник, працююча особа, виробник національного продукту або послуг. Завдання, які ставили перед собою розробники проекту наступні.

Перше. Держава має отримати  само фінансовану соціальну програму поліпшення гігієни безпеки і якості харчування працездатного населення, що призведе до створення  додаткових робочих місць у секторі громадського харчування і в реальному українському секторі агропромислового  комплексу.

Друге. Роботодавці усіх форм власності зможуть отримати підвищення продуктивності праці, зменшення пропуску робочих  днів через хворобу, певний податковий стимул і форми заохочення праці найманих працівників, особливо праці  кваліфікованого персоналу шляхом надання пільг на харчування під час робочого дня.

І на кінець, працівники зможуть отримати поліпшення умов праці, збільшення купівельної спроможності і зменшення захворюваності.

Це законопроект ґрунтується на  багатому досвіді більше як 30 держав світу. Причому, я свідомо не буду називати країни Західної Європи, бо мені заперечать, що нам далеко ще  до такого рівня. Я згадаю, що такий закон подібний прийнятий в таких країнах як  Румунія, Чехія, Аргентина, Бразилія і він реально працює і допомагає підвищити  рівень виробництва і продуктивність праці. І от  в світовій практиці роботодавці звільняються від оподаткування сум, які витрачаються на харчування свого персоналу, так само як і працівник не платить податки на отримані продуктові талони, що  видаються  йому понад рівня заробітної плати. Я хочу підкреслити  саме це положення.

Талони на харчування значно спрощують вирішення як соціальних, так і  фізіологічних потреб працівників протягом робочого часу. На великих підприємствах роботодавець без проблем може харчувати працівників на базі заводських їдалень чи кафе. І тут я хочу згадати про той досвід, який був колись, це дійсно було завоювання  соціалізму, коли працівники мали змогу нормально харчуватися. Але це завоювання сьогодні треба трансформувати в інші умови. 

Зокрема, до підприємств малого та середнього бізнесу, для яких відкриття власних їдалень для працюючих є непосильним завданням. Тому законопроектом передбачено вільний обіг талонів. Працівник малого підприємства може на свій розсуд обрати собі зручну їдальню, кафе чи ресторан, який приймає ці талони на харчування і який, що дуже важливо, отримав акредитацію емітента таких талонів, тобто отримав можливість після перевірки на якість харчування, на те, що він використовує безпечні продукти харчування, здійснювати обіг талонів і харчувати працівників.

Необхідно зазначити, що в багатьох країнах світу аналогічний закон вступив у силу поетапно, і, очевидно, і в Україні в разі вашого акцептування цих ідей він буде здійснений поетапно: спочатку талони на харчування отримували б працівники приватного сектору, пізніше – працівники, які безпосередньо створюють основи національного багатства – це транспорт, енергетика, машинобудування, гірнича галузь, а також працівники бюджетної сфери, - я також хотів би про це сказати.

На останнє, я хочу подякувати Науково-експертному управлінню Верховної Ради, яке загалом підтримало, запропонувало за основу взяти цей законопроект, але висловило дуже багато слушних зауважень, особливо що стосується проблем із оподаткуванням. Ці зауваження можуть бути прийняті після прийняття законопроекту в першому читанні.

І останнє, що я хочу сказати, що законопроект має нефіскальне соціальне значення, і я думаю, що всі народні депутати зацікавлені в тому, щоб здоровя нації, здоровя працівників підвищилося.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І воно вам треба? Ну, запишіться на запитання.

Будь ласка, три хвилини. Носенко.

 

11:14:44

НОСЕНКО М.П.

Микола Носенко, фракція Компартії України. Прошу слово передати колезі Лещенку Володимиру Олексійовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Лещенка Володимира.

 

11:14:52

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Сергію Володимировичу, звичайно, цей законопроект потрібно підтримувати. Але Ви дайте відповіді на два  запитання. Перше: чи вивчався, при підготовці законопроекту досвід братньої Білорусії, де система харчування працівників налагоджена, ну, на високому рівні?

І друге: чи можливе налагодження якісного харчування при такій ситуації в нашій державі, коли Уряд вносить пропозицію про  вивезення живої худоби і іншим законопроектом про ввезення мяса, при чому за  нульовим ставками мита? Тобто вивозити будемо якісну продукцію, а завозить гниле м’ясо. Дякую.

 

­­­­­­­­­­­ШЕВЧУК С.В. Спасибі, за це запитання. Досвід Білорусії, очевидно, існує, але в  сенсі того, як існувала система державної власності, переважної державної власності на підприємствах. Це досвід радянської системи. У нас, як ви прекрасно знаєте змінилися суспільні відносини. І тому нам треба адаптувати нинішню ситуацію до потреб людини. І пропонується зберегти ту  хорошу систему, яка була раніше, на чому я наголосив.

І разом з тим, дати можливість працівникам, які працюють в інших сферах,  сферах середнього дрібного бізнесу мати можливість нормально харчуватися, щоб нормально працювати. Стосовно продуктів якості, це дуже важливе запитання. Я хочу сказати, що випуску талонів на харчування не означає, що ці талони  можуть бути використані в будь-якій їдальні, харчевні, буфеті, там чи іншому. Лише в тій мережі. яка акредитована, яка наперед відомо, що має всі стандарти приготування якісної їжі,  яка використовує якісні продукти харчування,  переважно вітчизняного, українського виробництва. Тому це стимул не лише для сітки громадського харчування, а й для агровиробника нашої держави.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не знаю, Ярослав буде Сухий виступати, чи хочете запитати. Ну, будь ласка, Сухий.

 

11:17:12

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Ярослав Сухий, Запоріжжя, Фракція політичної партії “Регіони України”.

Я навмисно попросив це питання, тому що виступ від Комітету я не зможу сам на нього відповідати. Сергій Володимирович, Ви, як автор, розвійте сумніви наших парламентських бюджетних та податкових “чистоплюїв”.

Скажіть, будь ласка, у випадку прийняття цього Закону, чи вдасться нам  на законодавчому рівні забезпечити такі важливі процеси для нашого суспільства, як більш якісне відтворення робочої сили, від чого, власне, наша робота тут і наш зміст перебування втрачається.

Якщо ми не досягнемо цього завдання, ви, як спеціаліст, які лікар, скажіть, будь ласка, на законодавчому рівні, чи вдасться нам досягнути цього надзвичайно важливого, на сьогоднішній день, і болючого  завдання.

 

ШЕВЧУК С.В. Дякую. У вашому запитання є два запитання.

Перше, стосується податкової сфери. Я відразу хочу сказати, що наша податкова система далека до оптимальної і, безумовно, треба шукати шляхи її поліпшення.

Є критичні зауваження, які вказують на те, що бюджет недоотримає певної суми коштів в разі, якщо ті талони будуть випущені. На що є, як мінімум, два заперечення.

Перш за все, ми не можемо урахувати збитки від того, що ще не існує. Талонів немає і тому не можна рахувати будь які втрати.

І друге, саме головне. Ті країни, які запровадили, зокрема Румунія, хочу наголосити на румунський приклад, мають переконливі дані про те, що перші 12-15 місяців, дійсно, дехто каже що  є ненадходження. Але пізніше, через цей період, збільшення товарообігу, збільшення  випуску харчових продуктів і послуг приводить до того, що  на протязі наступних двох років доходи до бюджету від збільшення обороту мережі громадського харчування збільшуються майже в два рази. Тобто бюджет зацікавлений і податківці, якщо б добре розібралися в цих положеннях, то вони б сказали, що так, це є ще один додатковий стимул для того, щоб надходження до бюджету збільшилися.

Соціальний напрямок, я підтверджую, і це, дійсно,  сприятиме підвищенню продуктивності праці і, як ви запитали, відтворення трудового потенціалу нашої держави.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка. Від Комітету   з питань соціальної політики та праці перший заступник Ярослав Михайлович Сухий.

 

СУХИЙ Я.М. Шановні колеги, шановний Адаме Івановичу. Цей законопроект, безумовно, можна вважати складовою законодавчого забезпечення реалізації стратегій подолання бідності в державі І особливо такого специфічного для України явища, як бідність серед працюючих людей. Якби в ньому, в цьому законопроекті вдалося виправити деякі суттєві прогалини, навіть норми техніки то, безумовно, він   мав би зіграти надзвичайно позитивну роль.

Отже, законопроект за номером 6044 передбачає запровадження надання роботодавцями для своїх працівників талонів на харчування для придбання їжі та продуктів харчування у акредитованих осіб. А  для того, щоб зацікавити роботодавця, автори законопроекту пропонують систему пільг при оподаткуванні. Більш детально про цю систему доповідав доповідач, один з  авторів законопроекту, наш колега Сергій Володимирович Шевчук, я на ньому зупинятися не буду.

Скажу тільки про те, що Комітет з питань соціальної  політики та праці дуже бурхливого і довго обговорював цей законопроект. Ми прийняли рішення відправити його на доопрацювання. Разом з тим я заявляю свою особисту точку зору: у випадку, якщо сесійна зала підтримає цей законопроект, за що я особисто агітував залу, але це думка не комітету,  моя, то Комітет з питань соціальної політики разом з зацікавленими міністерствами та відомствами доопрацював його в другому читанні таким чином, щоб зняти ці всі недоречності.

Зокрема, в законопроекті є норми, які суперечать одна одній.

От буквально стаття 9-та. Вона передбачає, що бюджетним організаціям та установам надається право придбання талонів на харчування за рахунок коштів, передбачених Державним бюджетом. Дальше тут же поруч пишеться: Державний бюджет не зобов’язаний  виділяти такі кошти.

 І третій сюжет, який говорить про те, що бюджети різного рівня фінансуються за бюджетами... бюджетні організації фінансуються бюджетами різних рівнів. Тому це незрозуміло.

Друге. Я вважаю серйозне зауваження чи серйозне застереження, авторам потрібно врахувати. Введення запропонованих талонів на харчування буде змушувати направляти на ці цілі кошти, які виділяються на заробітну плату з бюджетів всіх рівнів або за рахунок коштів роботодавців,  а також буде відволікатися ............зарплату. Це суперечить  нашій з вами стратегічній лінії, соціальній політиці, яка спрямована на підвищення вартості    національної робочої сили, якимось чином буде занижуватись заробітна плата, і ми не зможемо розвивати купівельну спроможність наших громадян.

В цілому, безумовно, цей законопроект, він дозволяє законодавчо укріпити вже існуючу практику. Бо на багатьох промислових підприємствах, у тому числі мого рідного Запоріжжя така практика вже є, але ці директора промислових підприємств і володарі частних  приватних фірм мають постійні неприємності з податківцями,  які намагаються ці ж кошти, які направлені на відтворення робочої сили, що входить у виробничий          процес,  вважати, як такими...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Сідайте, будь ласка.

Будемо обговорювати? Так, ну давайте відведемо 12 хвилин.

Пузаков. Сушкевич підготуватись.

 

11:23:20

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція  Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

З болем приходиться сьогодні говорити, що Україна посідає одне із перших місць у світі по захворюваності й смертності. І особлива смертність в останні роки спостерігається в людей працездатного віку.

Однією з причин цієї трагедії  є недоброякісне харчування. Адже сьогодні більшість наших громадян харчується не тим, що корисно для здоров’я, а тим, що дешевше. А дешевими продуктами не можуть себе задовольнити майже 68 відсотків українців, які мають низький рівень доходів.

Основним продуктом харчування на сьогодні  є   хліб. Хоча  зменшився і виробіток  хліба та хлібобулочних виробів на 10 відсотків. Про м’ясо та ковбасні вироби, молочні продукти люди забувають, бо ж ціни не дозволяють їх придбати. Значно зросли ціни на овочі - 56 відсотків, на рибу та м’ясо - на 45 відсотків. Тому споживчий кошик на сьогодні  більшості українців значно побіднішав. Це при тому, що Україна має найродючіші  чорноземи  і не створили належних умов для  повноцінного харчування людей.

Правда, це ж потрібно створювати нормальні умови для  нормального харчування. А Президент України зі своєю позорною командою пішли по найменшій точці опори. Завести продукти харчування, причому низької якості із-за бугра і продовжити нищити    свій народ. На сьогодні імпорт продуктів, які становлять фактор ризику, продовжують завозитись з азіатських країн. І це все, як говорять, в порядку вєщєй. За часи розбудови знищили ряд вітчизняних мясокомбінатів, молокозаводів, хлібокомбінатів, птахофабрик, які виробляли високоякісну продукцію.

В місті Кіровограді  знищили дитячу кухню. Немає молокозаводу. Перелік нескінченний. Отак дбають і працюють на благо народу і кучмівська, і ющенківська влада. Хоча ми, комуністи, не одноразово попереджали, що батько з сином неспроможні керувати державою. В сотий раз переконуюсь про згубний результат реформ, які негативно вплинули на стабільність в економіці, в підвищенні рівня якості харчування та життя населення. І все це не дозволяє людині зберігати належний стан здоровя та високу працездатність.

Отже, систему харчування потрібно негайно міняти, зробити її сучасною, доступною, а продукти харчування повинні бути високоякісні. І це все може бути виконаним тільки при зміні системи влади.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Сушкевича. Підготуватись Надразі.

 

11:26:24

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую. Шановні колеги, фракція Блоку Юлії Тимошенко, народний депутат Сушкевич.

Запропонований нам для розгляду законопроект має безперечно соціальну спрямованість і має на меті певною мірою підвищити загальний рівень працюючих громадян. Адже не секрет, що проблема організації повноцінного збалансованого харчування, особливо безпосередньо на виробництві у нас стоїть доволі гостро і часто. Роботодавця сьогодні абсолютно не хвилює де, як і чим буде харчуватися його найманий працівник. Роботодавця цікавить лише його трудова віддача.

Можна не злим тихим словом згадувати радянські часи. А давайте подивимось правді у вічі. Тоді система харчування на виробництві, особливо на великих підприємствах, була налагоджена, як ми всі памятаємо, дуже добре. І їдальні при заводах, фабриках дотувались з профспілкових джерел. До речі, в економічно розвинутих європейських країнах, у США, особливо в Японії. Цей досвід був сприйнятий і тепер вже, народним депутатам, які працюють у відрядження під час наших поїздок наші закордонні колеги демонструють організацію харчування працівників на виробництві.

Автори законопроекту роблять спроби згадати добре призабуте, але з урахуванням сучасних економічних реалій при цьому з метою певної реанімації системи харчування працівників на виробництві, вони прагнуть запровадити суто економічні методи стимулювання роботодавців, певні податкові преференції як працівника, який користується послугами харчування, так і для роботодавця, який за великим рахунком повинен бути зацікавленим щодо здоров’я та працездатності своїх працівників.  Нераціональне питання за оцінками експертів в Світній організації охорони здоров’я є одним із найважливіших факторів ризику у виконанні багатьох хвороб.

Отже, пропонується законодавчо запровадити організаційно в Україні харчування працівників за місцем роботи коштом роботодавця, який досить поширений у світовій практиці.

Хочу звернути увагу на одну особливість ідеології законопроекту. Він пов’язує і гармонізує інтереси держави, інтереси виробника, роботодавця і інтереси  працюючого громадянина. І головне – здоров’я, шановні колеги. Я звертаю на це.

Трошки мене здивувало і нашу фракцію позиція нашого соціального Комітету з питань соціальної політики та праці, який вніс постанову про відхилення. Але я хотів би звернути увагу, мова йде в цьому законопроекті про здоров’я, і реальне створення нових робочих місць. Автори законопроекту прогнозуються створенням декількох десятків тисяч нових робочих місць.

Безумовно, є деякі моменти, які потребують доопрацювання, які будуть усунуті в другому читанні. Але цей законопроект, безумовно, треба підтримати як нове слово, тому що торкається наших працюючих громадян.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Надрага, фракція народної партії, підготуватись Соломатіну.

 

11:29:35

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, Народная партия Литвина.

Уважаемые коллеги, вопрос обеспечения питанием работников и работающих за счет работодателей  является более чем актуальным.

Я бы, конечно, не разделял большой эйфории на предмет того, что с помощью этого закона или этой проблемы мы решим все, что связанно  с бедностью и нищетой в нашей стране.

Но я думаю, что качественный шаг в сторону нормального, цивилизованного отношения к человеку труда этот закон позволит сделать. Поэтому наша фракция будет поддерживать данный законопроект. Мы считаем, что кроме того, что он выполняет социальную сферу, на сегодняшний момент нам предлагается нормальный экономический стимул, экономически реальные идеи, которые дадут возможность этому закону отработать. Потому что принцип, когда данные затраты не относятся, не входят в налоогооблагаемую часть оборота предприятия и за них не платит работник, есть нормальный экономический механизм, с помощью которого данная идея будет работать.

Мы считаем, что точно также абсолютно правильно заложена нормаль что работники бюджетной сферы также будут иметь право на получение подобного питания за счет бюджета, и я думаю, что это будет абсолютно правильно, если будет  выписано, что бюджетов  всех уровней, в зависимости от бюджетной принадлежности организации.

Единственное, что хотелось бы сказать как  концептуальное пожелание для того, чтобы ко второму чтению мы это сделали. Нам кажется, нам – это фракция Народной партии  Литвина – кажется, что отдельные положения выписаны излишне громоздко и отягощают основную идею. Ну, в частности, мы считаем, что должна состоятся главная стержневая мысль, что любой работник, отработавший восемь  часов имеет право на питание. Если мы эту норму внесем в закон, тогда это будет нормально, и это будет понятно, почему мы защищаем интересы и каким образом интересы работающих.

Следующее, мы считаем, что необходимо все-таки выйти, и исходя из современных экономических реалий Украины, выйти на норму, согласно которой обеспечение питанием работающих должно быть осуществлено либо в специальных… или в специальных как бы подготовленных и лицензированных заведениях питания, либо по месту работы, потому что трудно представить, что в полевом стане можно проводить лицензирование или из какого-то малого предприятия или даже крупного, где есть своя система питания, обязательно надо идти в город и кормить человека где-то на стороне.

Поэтому мы считаем, что альтернатива должна остаться. Альтернатива в той части, что субъектом обеспечения питания, то есть тот, кто непосредственно готовит продукты питания, тот, кто дает его человеку, должен быть либо сторонняя организация, либо  организация, которая создана и существует работодателем, где есть работники. Если эта норма будет доведена, значит все будет нормально. Посему, еще раз говорю: «Народная партия Литвина готова поддержать в первом чтении». И мы считаем, что, если ко второму чтению будут сняты некоторые, на наш взгляд, излишние отягощающие моменты, то и до второго чтения этот закон дойдет и должен быть принят. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

 

11:32:45

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрий Соломатин, фракция коммунистической партии Владимира Ильича Ленина.

Уважаемые коллеги, мы рассматриваем с вами законопроект, который пытается реанимировать советскую систему общественного питания, которая была лучшей в мире. И заменить ее структурами, которые связаны с мелким и средним бизнесом. Давайте с вами согласимся с одним – там, где бизнес, там без доходов, там без интереса, там без денег в скрытом виде на пользу этому бизнесу быть не может.

И если с этой точки зрения посмотреть этот закон, то здесь, как говорится, белыми нитками шиты эти интересы. Вот в частности я хотел бы, чтоб мы рассмотрели такой момент.

Предлагается включить вот в эту систему общественного питания три структуры. Это, собственно, предприятие общественного питания, которое подлежит специальной аккредитации с предоставления этих услуг. И второе, ..., которое выпускает специальные талоны на питание, которые, фактически, исполняют функции денег.

Так вот дальше мы давайте посмотрим. Законопроектом предлагается освободить от налогообложения податком на додану вартість операции с выпуска, приобретения, передачи, использования, погашения и возврата талонов и выкупа талонов на питание, пункт 9 статьи 14 проекта.

А если мы с вами вспомним, что Верховная Рада Украины Законом, принятым в марте 2005 года «Про внесение изменений в Государственный бюджет Украины на 2005 год» и других законодавчих актах установила на 5 лет мораторий на предоставление новых та расширения действующих льгот з податку на додану вартість.

Таким образом здесь есть определенный дисбаланс между Государственным бюджетом и теми законодательными новациями, которые предлагаются авторами этого законопроекта.

Кроме того, я хотел бы, чтобы этот законопроект был направлен в Министерство финансов Украины для того, чтобы нам было предоставлено экспертное заключение, что мы тут приобретаем, а что теряем. Со слов авторов законопроекта вроде бы тут баланс и на пользу трудящихся. Но было бы интересно знать мнение Министерства финансов по этому вопросу.

Но еще более интересно было бы знать, с моей точки зрения, экспертное заключение профсоюзов, которые я, к сожалению, не видел, хотя, может быть, аналог профильного комитета они существуют.

Поэтому предложенный законопроект безусловно представляет интерес. И его в первом чтении с учетом тех замечаний, которые были высказаны, можно принять. Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, з мотивів голосування Нощенко, будь ласка, мікрофон.

 

11:36:01

НОЩЕНКО М.П.

Нощенко, 160 виборчий округ, Глухівщина, Народна партія Володимира Литвина.

Не з мотивів голосування, я записаний на виступ. Прошу одну хвилину дати.

Не щирі ті виступаючі, які говорять, що цей проект вирішить питання якісного харчування працюючих. Тому що цей законопроект спрямований на те, щоб зробити систему паралельно видачі талонів емітентом, в статутному фонді якого 500 тисяч. Це значить, що всі. У тому числі і харчування на тракторному стані будуть їхати в Київ за талонами.

Я вношу пропозицію, по-перше, понизити цю вимогу.

По-друге, ми будемо голосувати і підтримувати законопроект за умови, що буде добавлена теза у тіло закону, зобовязати субєктів господарювання надавати харчування на суму податкових пільг, які визначені законом. Це буде правильно, і це буде сприяти якісному харчуванню працюючих на підприємствах, закладах і установах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Обговорення питання завершено. Будемо голосувати.  Я ставлю на голосування про прийняття за  основу  в першому читанні Закону “Про систему харчування працівників”. Реєстраційний номер 6044. Прошу підтримати.

До другого читання все врегулюють, обіцяв комітет.

 

11:37:41

За-215

Шановні колеги! Розберіться.

Переходимо до активної фази праці. Готові? Можна ще раз поставити. Я ставлю на голосування  про прийняття  за основу в першому читанні Закону “Про систему харчування працівників”. Реєстраційний номер 6044 в першому читанні. Голосуємо.

 

11:38:30

За-301

Дякую. В першому, бо і  комітет погоджується і ви виступаючі говорили, що там просто треба підчистити деякі моменти.

По фракціях, давайте по фракціях. Комуністів – 56, “Регіони України” – 39, “Наша Україна” – 18, Народної партії – 34, Блоку Тимошенко – 38, Соціалісти – 24. Української народної партії  - 10, Єдина Україна – 14, Соціал-демократи (Об’єднані) – 0, “Вперед Україно” – 18, Реформи і порядок – 12, Партія промисловців і підприємців – 15, Народний Рух України  - 6, позафракційні  - 12.

Шановні колеги! Відповідно до статті 10 Закону України “Про участь України у міжнародних миротворчих операціях” Кабінет Міністрів України щорічно подає Верховній Раді України доповідь про участь України в діяльності по підтриманню чи відновленню міжнародного миру та безпеки.

Тому ми виконуючи вимогу закону.

Зараз будемо розглядати щорічну доповідь Кабінету Міністрів  про участь України у діяльності по підтриманню чи відновленню міжнародного миру безпеки.

Слово  для доповіді має  заступник міністра закордонних справ Шамшур Олег Владиславович. 10 хвилин, будь ласка. Підготуватися Крючкову від комітету.

 

ШАМШУР О.В.

Шановний пане головуючий! Шановні народні депутати! У відповідності до вимог статті 10  Закону  України “Про участь України  у міжнародних миротворчих операціях” та на виконання  Постанови Верховної Ради  України  про  заслуховування доповіді  Кабінету Міністрів  України про участь  України у діяльності з підтримання чи відновлення миру і безпеки від  7 квітня 2005 року  і відповідного доручення уряду  маю честь представити зазначену доповідь уряду на сьогоднішньому засіданні Верховної Ради.

До  підготовки доповіді було долучено, крім Міністерства закордонних справ , Міністерство оборони,,  Міністерство внутрішніх справ, Міністерство  фінансів, підрозділи Секретаріату Кабінету Міністрів, яким Міністерство закордонних справ щиро вдячне. У доповіді  у стислій формі викладені основні аспекти участі України у діяльності з підтримання  чи відновлення міжнародного миру і безпеки.

Декілька слів про структуру доповіді.  Документ складається з  шести окремих розділів.

Перший розділ висвітлює завдання та  політичні аспекти участі України  у миротворчій діяльності, в ньому підкреслюється, що  активна миротворча діяльність України є реальним свідченням послідовності  нашої держави у виконанні взятих на себе міжнародних  зобовязань.

Другий розділ стосується формування, підготовки та направлення   миротворчих контингентів і персоналу.

Відповідно третій розділ охоплює питання виведення та скорочення  миротворчих контингентів і персоналу.

Четвертий розділ дає відповіді на питання правового та матеріально-технічного  забезпечення персоналу, які беруть  участь у міжнародних миротворчих  операціях.

У пятому висвітлюються фінансові аспекти діяльності. Останній, шостий розділ, містить узагальнені висновки. Хотів би також нагадати, що 30 квітня 2005 року уряд направив до Верховної Ради України щорічну доповідь. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, дякую. Будь ласка, є запитання? Запишіться.  Так, будь ласка, пять хвилин. Матвєєв Валентин. Надрага. Немає Матвєєва? Будь ласка, Василь Надрага.

 

МАТВЄЄВ В.Й. 

Прошу передать слово Соломатину Юрию Петровичу, фракция Компартии Украины.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Соломатіна мікрофон.

 

11:43:05

СОЛОМАТІН Ю.П.

Спасибо. Суть моего вопроса заключается в следующем. Под красивым названием «миротворческие операции», похоже, наши военнослужащие за рубежом выполняют некие другие функции. И эта сторона находится в тени, она находится под ковром, под одеялом. Об этом свидетельствуют и те неприятные для нас, как для государства, случаи, связанные с деятельностью наших военнослужащих в Ираке, я имею в виду эпизод, связанный с возвращением части контингента и события, которое мне не хотелось б называть, ну, денежные эти вопросы. И второе – последние события с нашими миротворцами в Ливане.

Скажите пожалуйста, имеет ли смысл в таком случае, если государство…

 

ШАМШУР О.В. Дякую за запитання.

Я хотів би підкреслити, я думаю, що доповідь достатньо аргументовано доводить важливість участі українських військовослужбовців, співробітників МВС, миротворчих організацій, перш за все, з точки зору підвищення міжнародного авторитету України.

Разом з тим, безумовно, ми приділяємо дуже значну увагу тим прикрим випадкам, про які           ви сказали. Безумовно, вони заслуговують на  засудження. І з іншого боку, ми переконані, що це не може бути підставою  для того, щоб поставити під сумнів значення участі українців в миротворчих операціях, у тому числі і враховуючи те, що діяльність наших миротворців завжди отримує дуже високу оцінку. Інша справа, що з цього треба зробити відповідні висновки, такі висновки  робляться, зокрема, щодо  відбору людей до участі в миротворчих контингентах і контролю за діяльністю і проходженням служби. Я думаю, що  із випадку, про який ви сказали по Іраку і по тій ситуації, яка склалася в Лівані,  яка зараз розслідується, будуть зроблені відповідні висновки і буде зроблено все для того, щоб це не повторилося в майбутньому. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Надрага, будь ласка.

 

11:45:40

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги,  первая теза,  я хотел бы сказать, что очень сложно обсуждать информацию, которую не держал в руках, потому что нам, к сожалению, эту доповидь  не раздавали, это первое.  Чтоб мы правильно понимали.

Второй момент. Соответственно я ожидал, что будет все-таки отчет и  эта информация будет не структурой того документа, который мы видели, а нам будут рассказывать. Поэтому по большому счету, я не знаю к кому обращаться, наверное к Кабинету Министров, если мы говорим о том, что депутаты   должны обсуждать, они должны иметь на руках документ. Но и все-таки возвращаясь может  быть к более конкретному вопросу, скажите, пожалуйста, что сделало Министерство  иностранных дел – я здесь! -   что сделало Министерство иностранных дел по минимизации вот того негативного отношения к нам как государству через наших миротворцев и тому неприглядному инциденту, который  произошел в  Ливане?   Спасибо.

 

ШАМШУР О.В. Дякую за запитання, шановний народний депутате. Щодо представлення доповіді. Як я вже сказав, вона вже була... перший раз її було передано ще в березні. Ця доповідь охоплює 2, 4 квартали минулого року, 1 квартал 2005 року щодо тих заходів, які вживаються. Як тільки  до нас надійшли повідомлення відповідних інспекційних органів Організації Обєднаних Націй щодо тверджень зловживання наших миротворців, зразу ж  було направлено у відповідну інспекційну групу Міністерства оборони  до Лівану, де було перевірено факти, зараз триває розслідування. В той же час, за нашими відомостями, Міністерством оборони вже накладено певні дисциплінарні стягнення на деяких військовослужбовців і порушено карну справу. Разом з тим, я підкреслюю ще раз: розслідування триває, ми, безумовно, працюємо в контакті з відповідними органами Організації Обєднаних Націй і щодо цієї ситуації, і вживаємо також заходів для того, щоб ця ситуація не позначилася на ставленні до наших миротворцях і до нашої участі у миротворчих операціях в майбутньому. Тобто ми в постійному контакті з відповідними органами ООН і ведемо постійний діалог. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Василь Іванович, справ в тому, що шостого травня вона до нас надійшла, і, видно, роздали, але давненько це було вже.

Будь ласка, Черняк.

 

11:48:13

ЧЕРНЯК В.К.

Прошу передати слово депутату Манчуленку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгій Манчуленко, будь ласка.

 

11:48:18

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій  Манчуленко, 203 виборчий округ, Чернівецька область, Українська народна партія.

Шановний Олег Владиславович, я вважаю, що Україна повинна брати участь в тих місіях, де ми можемо мати політичні чи економічні дивіденди, і що там є наші національні інтереси.

Скажіть, будь ласка, який національний інтерес має Україна в Сьєрра-Леоне, за винятком того, що дві третини контингенту перехворіло на важкі тропічні хвороби? Який національний інтерес має Україна в Ліберії, де те ж саме, аналогічна ситуація, де перехворіло вже більше половини наших миротворців? Крім того, не створені належні умови перебування нашого контингенту в Ліберії. До цього часу не збудовані належні приміщення, для того щоб  можна було нормально розмістити наших миротворців. То які ж там наші національні інтереси? Дякую.

 

 ШАМШУР О.В. Дякую.

Я хотів би, перш за все, підкреслити те, що рішення про направлення миротворців є, я б сказав, результатом спільної роботи Верховної Ради і органів виконавчої влади, тобто приймаються відповідні закони Верховної Ради.

По-друге, я хотів би підкреслити, що,   приймаючи це рішення, безумовно, ми виходимо з цього комплексу питань. Тобто поняття національних інтересів, безумовно, включає і  міжнародний імідж і авторитет України.

          В таких випадках, як Сьєрра-Леоне, Ліберія, де складалася дуже, я б сказав, така складна ситуація, яка загрожувала і де здійснювалось порушення прав людини, були акти геноциду. Безумовно, я вважаю було б не правильно, якби Україна стояла осторонь і  не відповіла позитивно на звернення генерального секретаря, міжнародного співтовариства. При цьому, звернення, ми розуміли, що виходять і генсекретар, і міжнародне співтовариство саме з дієздатності, ефективності наших миротворців.

По-друге, дуже важливий аспект, щодо недостатньої облаштованості наших миротворців. Безумовно, з такими фактами, навряд чи можна миритися,  я вважаю, що це має бути предметом постійної уваги і з боку Міністерства оборони, всіх тих організацій, які дотичні до направлення наших миротворців і забезпечення їхньої життєдіяльності. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олег Владиславович, сідайте, будь ласка. Від Комітету, Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони -  Крючков К. Будь ласка, 5 хвилин.

 

 

11:51:02

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановні колеги, як уже говорив Адам Іванович, доповіді з таких питань мають подаватися в Верховній Раді щорічно, згідно Закону.

На жаль, Кабінет Міністрів часів президенства Кучми робив це тільки після неодноразових нагадувань з боку нашого Комітету. Новий, правда, вже відправлений у відставку Уряд, зробив це тільки після ухвалення Верховною Радою, спеціальної постанови, яку ми прийняли 7-ого квітня цього року.

Члени Комітету розглядають це, як вияв неповаги   до Верховної Ради і до  Закону. Так само, як і те, що на затвердження Верховної Ради не подаються пропозиції про затвердження структури,  чисельності силових структур, про що йшлося у заяві  Комітету, оголошеної нами раніше.

Щодо участі в міжнародній миротворчій діяльності. Вона є, як вже тут справедливо говорилося однією з складових частин зовнішньо-політичного курсу України. Свідченням того, що наша держава відповідально ставиться до виконання обов’язків  як одного з фундаторів і члена ООН.

Участь у миротворчих операціях сприяє набуттю досвіду нашими військовими налагодження співробітництва  у військовій сфері з іншими державами.

Під час перебування в Іраку  мене приємно вразила своєю відвертістю заява одного з високих керівників провінції Васі, де дислокована  наша бригада. Він сказав, що українські військові – це дійсно миротворці на відміну від  окупантів  з інших країн у складі так званої коаліції.

Правда, подякувавши нашим миротворцям він, як  личить діячам зі Сходу, сказав дуже серйозну фразу: “Ми бажаємо, щоб вони якомога швидше повернулися  додому і до нас приїздили, як туристи”.

На жаль, позитивно в цілому образі наших миротворців, діяльність яких пов’язана  з ризиком для життя, а ми вже втратили більше сорока   військовослужбовців і сто поранених. В тому числі, в Іраку загинуло 17 військових.

Вдумайтеся,  шановні колеги, відносно до чисельності, порівняно з американською,  наші втрати більші, ніж  у американців.

Так ось, позитивному образу, в цілому миротворців, авторитету України в світі завдано великої шкоди негативними фактами, про які вже тут говорилося і які викликали реакцію з боку ООН.

Оцінку тому,  що трапилося, безперечно,  дадуть правоохоронні органи. Але не можна не бачити, що з боку Міноборони, керівництво якого змінюється мало не щороку, неприпустимо послаблено контроль за ситуацією  в миротворчих контингентах і, насамперед,  за діями командного складу, припускаються серйозні недоліки при комплектуванні.

Правомірним є і таке питання, шановні колеги. Порушення і зловживання, які стали відомими, наголошують саме на цьому. Чинилися протягом тривалого часу. Як же працюють там наші спецслужби, покликані не тільки відслідковувати, а й попереджати такі небажані явища, своєчасно вживати заходів і інформувати.

Аналіз набутого досвіду і позитивного, і негативного, призводить до висновків, про які маю доповісти.

Перше. Потрібно внести  істотні корективи стосовно нашої участі у миротворчій діяльності.

Зараз Україна запопадливістю відгукується мало на будь-яку пропозицію, як відомий персонаж у кінофільмі  “Операція И”, коли вихований персонаж на кожну пропозицію вскакував і говорив “єсть”. Іноді це робиться на догоду інтересам інших держав або заради підтриманні іміджу збанкрутілих діячів, як це було  з направленням нашого континенту до Іраку. Деякі  наші державні діячі просто нав’язуються з участю миротворчої діяльності, бо, мабуть, нам  нічого більше запропонувати. Приклад, пропозиції про направлення миротворців до Нагорного Карабаху  на яку спікер Азербайджанського парламенту відверто сказав, нам послуги  інших держав  тут не потрібні. Ми самі будемо вирішувати проблему Нагірного Карабаху. Однак наші після цього співали “Лазаря”. Треба поважати свою державу і підходити до таких питань враховуючи національні інтереси України.

Друге. Нам є потреба вдосконалити чинні закони. І ще одне.

Нам потрібно придивитися до того, як використовувати миротворчі операції не тільки для участі миротворчої діяльності, а для закріплення, зміцнення наших стратегічних інтересів у відповідних регіонах. А доповідь уряду пропонуємо взяти до уваги. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

 Шановні колеги! Я думаю, що ми заслухавши доповідь хоча ніде не сказано, що ми її повинні слухати. Кабінет Міністрів повинен подавати, ми могли і ознайомитися, але, дійсно, оскільки проблема досить гостра, оскільки проблема зачіпає інтереси нашої держави,  то ми правильно відреагували, що не просто ознайомилися, але і заслухали.

Я пропоную підтримати пропозицію комітету і взяти цю доповідь до відома. Ставлю на голосування  постанову Верховної Ради про доповідь Кабінету Міністрів  про участь України  у діяльності по підтриманню  міжнародного миру і безпеки, реєстраційний номер   постанови 7492. Прошу голосувати.

 

11:56:58

За-172

Мобілізуйтесь, будь ласка.

Треба, щоб не гинули. Я ще раз повторюю. Ця інформація лунала у співдоповіді від комітету. Все це факти, всі ці факти називалися і справедливо вам заступник міністра  сказав: “Що  ми з вами приймаємо закон про направлення”. Ми з вами, тобто, приймаючі закони давайте  будемо їх усебічно обговорювати і не на когось вину, стрілки переводити, тому що стрілки на нашій , на жаль, стороні. Ми з вами даємо згоду на це.

Прошу проголосувати. Голосуємо, будь ласка, постанову про щорічну доповідь.

 

11:57:54

За-201

Я великої біди не бачу, якщо ми  її не приймемо, бо вона нічого не це... Але давайте все-таки приймемо постанову. Голосуємо дружніше. Голосуємо, підтримуйте, будь ласка. Імідж Верховної Ради підтримайте.

 

11:58:35

За-237

Дякую, рішення прийнято.

За таку дружню роботу на 2 хвилини раніше оголосимо перерву.

Оголошується перерва до 12 години 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, буде “Різне” всі все виголосите. Через півгодини буде можливість... У Регламенті записано: головуючий може оголосити, а може і не оголосити. Потерпіть півгодини, потерпіть. Ігоре, через півгодини виголосите.

Розглядається проект Закону про комунальну власність, два реєстраційних номери:  6042, 6042-1.

Доповідають Мороз Олександр Олександрович. Не бачу. Царьов Олег Анатолійович. Те ж саме. Матвєєв Володимир Йосипович від комітету, будь ласка.

 

12:31:23

МАТВЄЄВ В.Й.

Адам Иванович, вообще вы на коммунистов возлагаете ответственность за недисциплинированность социалистов и я уж не знаю, где там Олег Царьов выступает.

Уважаемые коллеги! Уважаемый Адам Иванович! В нашем комитете определенном, как профильным, по вопросом собственности,  в том числе и коммунальной,  до  последнего момента находились три законопроекта посвященных проблеме урегулирования правовых аспектов коммунальной  собственности.

Третий законопроект был подан Кабинетом Министров  еще в то время, когда правительство возглавлял  Янукович, и, естественно, был отозван новым Кабинетом Министров.

Второй из законопроектов был подан народными депутатами Морозом и  Семенюк, но мы предлагаем его сегодня  тоже не рассматривать из-за отсутствия авторов.

Нашим комитет были тщательно проанализированы все законопроекты. К сожалению, они все имеют  свои недостатки и ни один из них не  был позитивно оценен Главным научно-экспертным управлением  Аппарата Верховной Рады.  Во всех трех заключениях, кроме  массы замечаний, присутствует еще   одно общее предложение: не принимать  отдельный закон, а внести соответствующие изменения  в Закон Украины «О местном самоуправлении», то есть дополнить его новым разделом под названием, например,  права  о коммунальной собственности  и общей собственности территориальных громад  и  управления этими объектами.

Проблема конечно же существует и ее необходимо решить. Представляется, раз  сегодня коммунальная собственность на уровне Конституции признана самостоятельной формой собственности,  ее  правовое регулирование имеет полное право на существование.

Наличие одновременно трех проектов  только лишний раз подтверждает, что на законодательном уровне проблемы порядка и особенности управления объектами коммунальной собственности территориальными громадами и органами местного самоуправления давно назрели. Именно этим и руководствовался Комитет по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности, инвестиции, когда дал зеленый свет решению этой проблемы.

Естественно, что дальнейшую судьбу законопроектов будет определять рабочая группа, созданная при нашем комитете, из специалистов по вопросам собственности и местного самоуправления. Благодарю вас за внимание. Прошу поддержать мнение комитета и прннять проект народных депутатов Царева, Круглова и Наконечного за основу в первом чтении. А наиболее конструктивные предложения, присутствующие в альтернативных проектах,  независимо от теперешнего статуса  депутатов и проектов будут по мере необходимости включены нами в окончательную редакцию закона.

Что же касается замечаний Главного экспертного управления Аппарата Верховной Рады, то следует вспомнить, что в разделе пять прикицевых та переходных положень  Закона Украины «О местном самоуправлении» еще в 97-м году специально было указано, что Кабинет Министров Украины разом з Фондом державного майна Украины в двомисячный срок з дня набрання чинності цим законом подають на розгляд Верховної Ради України проект закону про комунальну власність. Так что отдельлный закон о коммунальной собственности имеет полное право на существование.

Еще раз спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. 

Запитання є? Немає. Сідайте, будь ласка. Так, що обговорювати будемо? Ну давайте, 12 хвилин обговорюємо. Онопенко. Підготуватися Пузакову.

 

12:34:39

ОНОПЕНКО В.В.

Василь Онопенко, голова Української соціал-демократичної партії, блок Юлії Тимошенко.

Шановні колеги, на відміну від Володимира Йосиповича при всій повазі до авторів законопроекту я повинен сказати, що такий законопроект взагалі не потрібен Україні. Справа в тім, що питання комунальної власності врегульовані в Конституції України, в Законі про власність, про передачу об’єктів права державної та комунальної власності, в решті решт Цивільним кодексом і Господарським кодексом України. Деякі питання врегульовані по два, по три рази. Якщо ми будемо записувати четвертий раз, я думаю, що ситуація не покращиться. Потрібно врегульовувати ті правовідносини, ті прогалини, які не врегульовані законодавством.

Крім того, сам законопроект має безліч недоліків. Перш за все, якщо навіть коротко. У статті 140 Конституції України визначаються поняття “територіальні громади” як “жителі села чи добровільного обєднання в сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста”. В проекті статті 4 даного законопроекту  зовсім по-іншому, що протирічить Конституції України.

Наступне. Стаття 7 проекту наводить перелік обєктів права комунальної власності. Зазначений перелік є  вужчим від  закріпленого сьогодні переліку в чинному законодавстві. Відсутні такі обєкти як заклади побутового обслуговування, торгівлі, місцеві енергетичні системи, системи звязку, інформації, тощо.

Статті 10, 11 законопроекту присвячені підставам виникнення та припинення права комунальної власності. По-перше, Цивільний кодекс України оперує таким  поняттям як підстави набуття права власності (стаття 10  кодексу), а не виникнення. Це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці.

По-друге, підстави виникнення  та припинення права власності не  обмежуються 3-4  підставами, як зазначено в законопроекті, а сам Цивільний кодекс передбачає понад 10 підстав. Наприклад, не міститься зовсім згадки про передачу безхазяйної нерухомої речі в комунальну власність, або визнання спадщини  від умерлого, як важливих і нових для... за новим Цивільним кодексом підстав.

Статті 12 і інші закріплюють повноваження  органів місцевого самоврядування. Але тут  все це є, повинно бути в законі про самоврядування. Зміст корпоративних прав, управління ними є в розділах   7 і 8, але це передбачено  Господарським процесуальним  кодексом.  Неряшливість в самому законопроект. Розділ 9 складається тільки з однієї  статті. Ну де це таке бачено?

Я хочу сказати, що цей законопроект не пройшов через  комітет...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну як потерпіла фракція, давайте дамо йому...

 

ОНОПЕНКО В.В.   ... не пройшов через наш комітет, а це надзвичайно важливо. Тому я вважаю, що його треба відхилити. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Пузаков, фракція комуністів. Василь Надрага наступний.

 

12:38:13

ПУЗАКОВ В.Т.

Дякую. Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

У сьогоднішніх листах від мешканців дізнаєшся, що продовжують існувати злодійські факти, коли при передачі в оренду обєктів комунальної власності, наявні на їх рахунках кошти треба було оформляти як кредити, щоб кредитні ставки сплачувалися державі. Але в багатьох випадках це не робиться. І виникає питання: а куди ж діваються ці кошти та скільки можна грабувати народ. Накінець, повинні бути визначені основні засади та порядок здійснення права комунальної власності та  правові основи управління обєктами права комунальної власності, а також управління обєктами спільної власності територіальних громад, сіл, селищ та міст.

До мене також звернулися з листом студенти технікуму комерції та права імені ............., що в Кіровограді. Вони стурбовані тим, що залишилися без гуртожитку, бо його викупив якийсь дядя-олігарх. І на яких правах студентів залишили без житла? Хто в них питав: чи згодні вони лишитися гуртожитку? Така ж доля чекає і сімейний гуртожиток, що знаходиться в 101-му мікрорайоні теж міста Кіровограда. Хто надав право виселяти людей з помешкання, яке вони отримали ще за часів радянської влади, прожили там не один десяток років? Це ті інвестори, які, “вкладаючи” (в лапках) в нашу економіку кошти, роблять теж “добро” (в лапках) для нашого народу. Масовість розбазарювання державного майна, участь в “прихватизації” високих посадовців засвідчують, що Україну пограбовано на космічну суму, адже з молотка розпродавалося і продовжує розпродаватися державне майно.

Окремі керівники нарощують борги своїх підприємств, а розраховуються майном, що знаходиться на балансі. Доходить до цинізму: продають гуртожитки разом із мешканцями навіть по два-три рази. Людей виселяють на вулицю. Що ж це, шановні колеги, робиться в державі. І оскільки, сьогодні Уряду, який на протязі 7-ми місяців вішав локшину на вуха всім  людям України не має, то скажіть, будь ласка, пане Президенте, коли вже кінчиться цей хаос?

Ми, комуністи, завжди виступали і будемо виступати на  всіх рівнях проти злодійських дій антинародної влади. А місцеві комунальні служби повинні серйозно взятися за свої функції і не допускати разом з місцевою владою такого свавілля і знущання над людьми. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Василь Надрага, фракція Народної партії. За ним буде Соломатін.

 

12:41:15

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, Народная партия Литвина.

Уважаемые коллеги, отношение к Закону о коммунальной  собственности должно, на мой взгляд, все-таки базироваться не на каких-то там глобальных оценках, а на обычной постановке вопроса. Если мы признаем, что есть  государство, если мы признаем, что государство, система управления государством есть достаточно специфическая область деятельности общества, то соответственно  и собственность этого государства должно быть соответствующим образом отрегламентировано. потому что сегодня, например, ко мне, как к депутату мажоритарщику, постоянно обращаются с целым рядом вопросов. Ну, например,  есть вопросы: что такое собственность громад районов в городах?

Сегодня можно об этом дискутировать, но эта проблема существует, и она должна быть отрегулирована. Чего дня стоит вопрос о том, что такое областная коммунальная собственность? Потому что источники  финансирования , возможности использования этой собственности и все остальное – это тоже есть  не отрегулированная общим законодательством о собственности. Поэтому когда мы сегодня говорим: надо ли или не надо принимать Закон, то я считаю, что для первого  чтения больше чем у нас, больше чем необходимо оснований принять этот Закон, а потом уже его дорабатывать. Потому что могу сказать одно, что, например, мы должны отрегулировать ситуацию, а что такое софинансирование из разных бюджетов тех или иных объектов собственности, в зависимости от того, на каком уровне и какой громаде они принадлежат. Например, что такое сегодня областная больница? Каким образом могут другие бюджеты или иные источники финансирования дать возможность создать в той или  иной территории нормальный объект областного здравоохранения. Поэтому, исходя из этого,  считаю, что это нужно сделать.

Точно также глубоко убежден, что должен  быть отдельный закон, в данном случае, закон о коммунальной собственности, в котором должно быть отдельно, в отличие от общего законодательства имущественного, выписаны вопросы  владения (аренды)  коммунальной собственности, именно коммунальной собственности, потому что на сегодня, прикрываясь теми или иными разговорами, что это наша общая, с этой собственностью творится и то, что коллеги здесь уже называли на трибуне, и то, что с этой трибуны еще не звучало.

Поэтому вопросы аренды, условия аренды, контроля за этим, вопросы передачи собственности и все остальное, когда мы говорим о коммунальных, должно быть отрегулированы отдельным законодательством.

И  последнее, я считаю, что, безусловно, в данном законе должны быть отрегулированы вопросы коммунальной собственности в разрезе источников финансирования содержания,  эксплуатации и использования этих объектов.

Сегодня мы должны принять и отдельно выписать, что такое коммунальная собственность, когда разговор идет  о средствах, которые заработаны так называемым хозспособом.

Мы сегодня должны разобраться, как я уже  говорил о том, что такое софинансирование из разных бюджетов, бюджетов разных уровней тех или иных  объектов коммунальной собственности разрешать или не разрешать эту тему.

И последнее, каким образом можно привлекать сторонние  средства для поддержания в надлежащем виде и, соответственно, для эксплуатации объектов коммунальной собственности.

По сему, исходя из этой логики, считаю, что для первого чтения мы должны проголосовать «за», а потом совместно доработать, ибо коммунальная собственность есть специфическая собственность и …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

 

12:44:32

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрий Соломатин, фракция Коммунистической партии Владимира Ильича Ленина.

Уважаемые товарищи!  Нам предложен сегодня проект Закона про коммунальную собственность. Давайте вспомним, что еще совсем недавно у нас была одна общенародная собственность и мы жили прекрасно, а сейчас, когда ее растащили, и, прежде всего, в частные руки,  и завуалированным видом такого воровства, на мой взгляд, является и коммунальная собственность.

И именно так это и случится в том случае, если будет продолжать существовать та политическая система, которая сложилась в Украине.

Только при условии, если  это будет политическая система коренным образом изменена, власть будет возвращена  в руки трудящихся, будет социалистический способ производства. Только в этих политических и социально-экономических условиях, коммунальная собственность может найти себе достойное место. А в условиях капиталистического способа производства и господства буржуазии в Украине это будет еще один способ завуалированный – украсть у людей то, что им принадлежит.

Нам много могут рассказывать о том, что есть определенные рычаги и противовесы, которые позволили бы не допустить воровства того, что принадлежит всему народу. Я думаю, что эти сказки для наивных. И мы с вами являемся свидетелями того, что именно сейчас, когда в Украине происходит политический кризис, когда те, которые трындели с каждого украинского майдана про чистые руки, прозрачную власть, про честность и правду, они еще раз показали грязное и подлое существо своей политической натуры.

Я думаю, что нам, народным депутатам Украины, представителям народа Украины, а не тем, которые пошли в услужение его препохабию капитала, надо четко расставлять политические акценты социально-классовой позиции при рассмотрении подобного рода законопроектов.

Я думаю, что не только потому, что в этом законопроекте есть много с юридической и правовой точки зрения огрешностей, о чем говорил один из наших коллег, выступая с трибуны Верховной Рады Украины, но и прежде всего с социально-классовой точки зрения этот законопроект такой, который не является ко времени. И, я думаю, что можно было бы его отправить на повторное первое чтение. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, обговорення питання завершено. Давайте продемонструємо працездатність парламенту. І при такій чисельності депутатів, які є в залі, підтримаємо рішення.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні Закону про комунальну власність, реєстраційний номер 6042. Автор Мороз. Прошу голосувати.

 

12:48:09

За-116

Не підтримано.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу в першому читанні законопроекту за номером 6042-1, автор Царьов та інші. Будь ласка, голосуємо.

 

12:48:39

За-105

Будь ласка, Матвєєва Володимира мікрофон.

 

12:48:47

МАТВЄЄВ В.Й.

Матвеев, фракция компартии Украины. Вообще мне не понятна позиция фракции регионов. Их товарищ по фракции Круглов подает проект закона о коммунальной собственности. В зале партия Регионов не голосует за этот… Это  что, неуважение у Круглову, неуважение к закону, неуважение к коммунальной собственности или неуважение к украинскому народу?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, а ну підніміть руки, хто проти цього закону. Асадчев, будь ласка.

 

12:49:36

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую, Адаме Івановичу. Валерій Асадчев, Українська народна партія.

Ви знаєте, друзі, в нас колись був прийнятий дуже добрий Закон “Про власність”. Він правда був прийнятий достатньо давно і там виписані всі умови, в тому числі і комунальної власності. От набагато краще його було б сьогодні доопрацювати вже до сучасний умов ніж розтягувати законодавство по частинкам. Частинка – комунальна власність, частинка – корпоративна власність. Потім  може ж Цивільний кодекс прийняли.

Давайте йти шляхом кодифікації законодавства, а не розтягування його по частинам, тому що з ним потім дуже важко працювати. Тобто з цієї точки зору я не бачу предмету приймати такий окремий закон, а доопрацювати Закон “Про власність”, я думаю, що це вже є  нагальна  і стоїть на часі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Я абсолютно солідарний з колегою Асадчев, що, дійсно, у нас  законів, я колись аналізував ситуацію мабуть  в жодної державі світу такої чисельності законів, як у нас немає, а толку з цього.

Будь ласка, Оніщук, мікрофон.

 

12:50:48

ОНІЩУК М.В.

Дякую, шановний Адам Іванович, шановні колеги!

Я хочу виступити на підтримку нашого колеги Асадчева, який слушно  зауважив, що всі фундаційні питання відносно власності повинні регулюватися Конституцією і Цивільним кодексом.

Я хочу звернути вашу увагу, що коли ми  приймали Цивільний кодекс, то Закон України “Про власність” був скасований, а зараз ми  знову хочемо повернутися до старої практики, щоб приймати закон про кожний вид чи форму власності.

Ми так тільки зруйнуємо правову систему. Я також хочу звернути увагу на те, що у професійних, правових колах, я маю на увазі вчених, насамперед, ця тема, як нагальна не обговорювалася, тобто вона не стоїть на  порядку денному, як така.

Тому я просив би  все-таки прислухатися і до виступу Василя Онопенко, шановний наших депутатів, авторів  законопроектів, але очевидно ця ідея ще не належно і науково, і концептуально обґрунтована. Тому швидше за все закон треба відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, шановні колеги, дійсно, проблема власності це основне питання життя кожного суспільства так що треба  його врегульовувати. Говорять про це вчені чи не говорять, але врегульовувати його треба, тому що це основне. Тим більше, що у  нас, напривеликий жаль, є досить суттєва прогалина в Конституції.

Ми записали там тільки державну, комунальну і приватну власність. А про колективну  власність, як рудимент думали, що це так, би мовити минуле забули. А колективна  власність існує реально, бо власність політичних партій, яка форма? Державна? Ні. Комунальна? Ні, приватна? Ні. Це  колективна власність.

Власність релігійних громад яка? Колективна. Творчих спілок, яка? От голова Національної спілки письменників, яка в нього власність? Творча? Розумієте? Так, що це проблема досить, і досить серйозна. І шкода,  дуже шкода, що вчені цього не обговорюють. Вони говорять про все інше, а до цього не повертаються. Так, я  розумію, що у нас голосів не вистачить прийняти цей законопроект. Тому давайте дамо протокольне доручення профільному комітету і авторам законопроекту те, що пропонував колега Асадчев і Оніщук про те, що, дійсно, давайте ми їм порекомендуємо внести відповідні зміни в Закон про власність і попробувати, навіть, туди ще вписати власність колективну. Тому що вона реально існує. Так, шановні колеги, якби...

Репліку Оніщук, будь ласка. Оправдовуватиметься зараз за вчених. Прошу.

 

12:53:59

ОНІЩУК М.В.

Шановний Адаме Івановичу! Я підтримую вашу точку зору, що необхідно вдосконалювати правове врегулювання  відносин власності, але хочу уточнити: вносити зміни треба в Цивільний кодекс або в Конституцію, коли  це зачіпає форми власності, які нею визначені. Адаме Івановичу, користуючись нагодою, я привертаю вашу увагу, що дві фракції, зокрема фракція промисловців і підприємців і “Трудова Україна” просять вас надати можливість для виступу, перерву..., щоб зробити коротку заяву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Через пару хвилин у вас буде така можливість. Зараз ми все мирно врегулюємо, не переживайте.

Шановні колеги, я просив би вашої згоди. Тут дуже просить Комітет у справах ветеранів і інвалідів, якби була ваша ласка прийняти Закон  про внесення змін до Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (щодо створення робочих місць для інвалідів). Розглянемо його?

Я прошу проголосувати. Думаю тут все зрозуміло. Давайте проголосуємо про прийняття у першому читанні Закону про внесення змін до Закону України про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні ( щодо створення робочих місць для інвалідів). Реєстраційний номер 6433. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

12:55:33

За-177

Так. Розминка проведена.

А, ну, давайте, будь ласка, по залу так трошки. Попрацюйте.  Ну, закон, який, ви кожен розумієте, тим більше в першому читанні його. Покажіть, будь ласка, по фракціях, щоб я зорієнтувався. Ну, я бачу абсолютно всі фракції за те, щоб підтримати цей законопроект. Я ставлю ще раз на голосування в першому читанні закон про внесення змін до Закону України про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні щодо створення робочих місць для інвалідів, 6433. Прошу голосувати. Голосуємо. Перше читання, там розберемося. Голосуємо.

 

12:56:32

За-267

Дякую. Закон прийнятий.

Так, що у нас ще тут таке, що горить? Ну, все решта ніби. Шановні колеги, а, ну, як ви зреагуєте, тут є про загальні засади подальшої експлуатації зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему. Можемо проголосувати цей закон в першому читанні?  Ні? Ні, значить, ні. Будь ласка, запишіться на різне. Враховуючи те, що тут наполегливо просили взяти перерву 4 фракції, то ми почнемо з них. Будь ласка, від фракції “Вперед, Україно”, “Промисловців і підприємців”, хто? Оніщук. Прошу підготуватися Шурмі.

 

12:57:54

ОНІЩУК М.В.

Шановні народні депутати, шановні громадяни України.

Микола Оніщук, фракція політичної партії “Промисловці і підприємці України”.

Заява фракції “Промисловці і підприємці України” в парламенті, в Верховній Раді України.

Шановні друзі! Як відомо, 8 вересня 2005 року Президент України Віктор Ющенко підписав укази про відставку уряду та відставку Секретаря Ради національної безпеки і оборони. Це рішення, на нашу думку, стало наслідком нерозуміння з боку високих посадовців значущості державних інтересів, невміння працювати виключно на громадянина і державу, що є найвищою преференцією для державного службовця.

Партія “Промисловці і підприємці України” і фракція у парламенті, погоджуються з позицією Президента України, що події останніх днів, - це хоч і вимушений, але необхідний етап встановлення нової влади, її оновлення і руху до якісного стану.

Ми не схильні драматизувати події, вдаватися до апокаліптичних оцінок, як це має місце в засобах масової інформації і вбачаємо в діях Президента України свідчення не слабкості, а сили та зрілості, прояв політичної волі глави держави як гаранта Конституції.

Партія “Промисловці і підприємці”  і її фракція в парламенті послідовно привертали увагу до необхідності суттєвих коректив у соціально-економічній політиці і раніше, яка проводиться урядом країни, і попереджали, що іспит владою є не менш серйозним та відповідальним, аніж іспит революцією. Ми готові надалі виступати фактором стабілізації у суспільстві, докладаючи усіх зусиль, що впроваджені довіри з боку влади до суспільства і суспільства до влади, забезпечення незворотності започаткованих реформ. Малий і середній бізнес, підприємницькі кола завжди будуть підтримувати зусилля, спрямовані на побудову потужної держави з конкурентноздатною економікою, на забезпечення високих моральних засад публічної влади.

Партія “Промисловці і підприємці” і її фракція наголошуються, що політики у своїх взаєминах повинні керуватися не власними, фракційними чи бюрократично-корпоративними інтересами, а виходити з того,  що вся її діяльність мусить бути підпорядкована інтересам українського народу, зростанню його добробуту та процвітання нашої України.

Ми закликаємо всі політичні сили, які представлені у суспільстві і в парламенті,   сприяти відновленню  результативної співпраці всіх гілок влади, консолідації усього українського суспільства. Лише за умови розуміння  відповідальності перед народом, високопрофесійної співпраці, конструктивного діалогу та командної роботи можна досягти бажаних результатів.

Фракція політичної партії промисловців і підприємців України у Верховній Раді України четвертого скликання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Так, від фракції   „Регіони України” і Соціал-демократичної партії (об’єднаної) Шурма  Ігор, будь ласка.

 

13:01:07

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма фракція, Соціал-демократичної партії України (об’єднаної).

Депутатська фракція СДПУ(О) звертає увагу депутатських фракцій та груп, Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради, зокрема Голови Верховної Ради пана Литвина на блокування розгляду в парламенті Закону України “Про Кабінет Міністрів України”.

Відомо, що     Закон України “Про Кабінет Міністрів” Верховна Рада прийняла 28 листопада 2002 року. У грудні того ж року Президент повернув закон до парламенту з пропозиціями для повторного розгляду.  Але до цього часу пропозиції Президента залишаються не розглянутими в пленарному режимі.

У свою чергу незавершеність  законодавчої процедури по передньому законопроекту позбавляє суб’єктів  законодавчої ініціативи право виходити на парламент із новим законопроектом.

Саме у такий спосіб відмовлено в реєстрації проекту Закону “Про Кабінет Міністрів України”, розробленого народним депутатом України Кравчуком ще на сьомій сесії.

У той же час орган Верховної Ради, який визначено відповідальним за підготовку по розгляду Закону України “Про Кабінет Міністрів”, Тимчасова спеціальна комісія по опрацюванню проектів законів про внесення змін до Конституції від покладених обов’язків усунулася.  Саме так фракція СДПУ розцінює ситуацію, яка склалася.

Законопроект 0893 вперто не вноситься у сесійну залу через неготовність до розгляду, а наші пропозиції щодо конструктивного вирішення проблеми ігнорується.

Красномовний приклад. Розроблений фракцією проект Постанови Верховної Ради щодо скасування рішення Верховної Ради  про прийняття Закону про  Кабмін повернуто з пропозиціями Президента України, зареєстрований знову ж  таки  ще на сьомій сесії, залишається  поза увагою парламенту. В останньому ми вибачаємо спробу свідомого перешкоджання субєкту законодавчої ініціативи  реалізації своїх прав і звертаємо увагу на  це  керівництва парламенту та комітету.

Прийняття Закону України  про Кабінет Міністрів  сьогодні є нагальною необхідністю. З січня наступного року вступають в силу проголосовані Верховною Радою  України зміни до Конституції, за якими  роль Кабінет Міністрів, як головного органу виконавчої влади, суттєво змінюється. Законодавча невизначеність щодо Кабінет Міністрів  у нових обставинах набуває  особливого значення.

Фракція заявляє: Закон України  про Кабінет Міністрів , на жаль, стає предметом політичних торгів напередодні парламентських виборів. Переконані, що  це є якраз головною причиною  його блокування у парламенті. Фракція   соціал-демократичної партії  України обєднаної висловлює протест проти запровадження у парламенті поза регламентних  методів роботи  і вимагає розблокувати роботу Верховної Ради  над Законом про Кабінет Міністрів, поставивши на розгляд внесений нами проект  постанови про скасування  рішення Верховної Ради, повернутого з пропозиціями Президента України для повторного розгляду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Підтримуючи  суть заяви, я категорично протестую проти його змісту. Ніхто нічого не зволікає. Я просто хочу вам нагадати відому конституційну норму:  все повинно відповідати Конституції.  Який ми Закон про Кабінет Міністрів можемо сьогодні прийняти, на основі чинного положення Конституції чи на основі тих змін, які можуть і не  бути? Я також кажу, що будуть, але  давайте  почекаємо 1 січня і приймемо відповідно до  чинної на той момент Конституції  зміни чи, вірніше, Закон про  Кабінет Міністрів. Ніхто не блокує, я ще раз повторюю, безпідставні звинувачення. Це є обєктивна  реальність, нічого   я ні в кого не забираю. Я вам віддам. Не репетуйте, з місця вас все одно не чують. Будь ласка, Вернигора, за ним Оржаховський.

 

13:05:32

ВЕРНИГОРА Л.М.

Леонід Вернигора, фракція Соціалістичної партії України.

Говорить Київ – слухає вся Україна. Так часто ці слова в радіоефірі, що ми вже звикли до них.  І так, напевно, повинно бути: Київ – столиця, то кого ж іще маємо слухати чи слухатися, чи повторювати те, що чинить Київ, як наприклад, для нас усіх?

Скажімо, роздають, розпродаються найкращі угіддя, паркові і санаторно-рекреаційні зони у Пущі-Водиці. А ті самі курорти і санаторії. І, дійсно, слухає вся Україна, то й чинить по-столичному. Чим ми гірші – подумали й у славному місті-курорті Миргороді? Хіба що менші за масштабами, зате ми далі від столиці, і хто нам тут указ? Подумали і прийняли рішення на засіданні Миргородської міської ради про передачу рекреаційної зони курорту для будівництва приватних котеджів, як тепер стало відомо, столичним забудовникам. Їм Пущі вже мало.

Можливо, тим самим, кого наладила нова влада за законно отриманих наділів у Пущі-Водиці? А ось про що свідчить довідка про проведення робіт, повязаних з реалізацією будівництва курорту Миргород згідно з генеральним планом.  Протягом 70-85 років на території курорту проводилися гідротехнічні роботи, метою яких було поглиблення та розчищення русла ріки Хорол, освоєння боліт, меліорації та намив територій під будівництво санаторіїв.

На сьогодні ця територія, як я сказав, рішення міської ради виділена товариству „Активінвест” для будівництва приватних котеджів. Тобто чинять так, як у Пущі-Водиці. Як на мене, то у Верховній Раді є здорові сили, насамперед фракція Соціалістичної партії України, яка послідовно виборює і захищає соціальні гарантії трудящих України.

Не стоїть фракція осторонь і питання майна, що є у віданні профспілок. Деякі депутати фракції, дізнавшись про злочин, розбазарювання санаторно-курортних закладів, подали законопроекти про відчуження      майна у профспілок і передачу його державі. З цих питань голова фракції Олександр Мороз провів ділові зустрічі  з керівниками профспілкових обєднань, не стоїть осторонь Фонд державного майна, який очолює член фракції Семенюк.

Соціалісти за збереження санаторно-курортних закладів в державній загальнонародній власності в інтересах народу. Народ єдиний хто не посміє   використовуєте свою власність  проти самого себе. Хочеться сподіватися, що і інші здорові сили  у Верховній Раді підтримають пропозиції фракції СПУ щодо прийняття Закону про майно громадських організацій України, за яким майно, що сьогодні використовується профспілками, закріпляється їм у відання без права відчуження, розподілу і перерозподілу використання в інших цілях. Цим же законом держава визначає форму господарювання на майні, що передано  профспілкам у відання, та залишає за собою право контролю за дотриманням  зазначеного закону. То ж не зволікаємо, ще не пізно виправити допущені помилки......

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Маленьке уточнення. Семенюк не є членом вашої фракції. Вона вже не депутат. Вона член вашої партії.

Будь ласка, Оржаховський. Підготуватися Чичкову.

 

13:08:56

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Анатолій Оржаховський, фракція Компартії України, Херсонщина.

 Шановні колеги, виборці! Глухий кут, в який  завели село і селянина горе-реформатори, нині очевидний. Замість зміцнення держави, шукаючи, так званого ефективного господаря, повернули країну до живого транспорту, сапи та лопати. Подібне є наслідком ліквідації колективної власності,  прийняття антинародного Земельного кодексу, за яким покроєно на клаптики землю, знищено крупно товарне та високопродуктивне сільгоспвиробництво.  Нині йде підготовка  до захвату 30-трильйонного  багатства, в яке  оцінена українська земля. Здається, після розрухи варто було б зупинитися, одначе пан Ющенко  з командою продовжує експеримент з тарифами, кадрами, кредитами, обезціненням валюти  замість спокою та відродження виробничих комплексів в селах та селищах. З помаранчевою владою прийшла й нова афера, що іменується “адміністративно-територіальною реформою” , яка передбачає підлаштування карти України під військові стандарти НАТО, нові виборчі технології, продажу землі іноземним та своїм багатіям після визнання її товаром та  перерозподіл власності громад. Метушня навколо  надуманих реформ європейської     стратегії вступу до СОТ є не що інше як початок підготовки до повного підкорення України зовнішніми силами. Тому підтвердження – намагання уряду прийняти закон про земельні торги та аукціонну діяльність на ринку землі або сайти, США, де українська земля йменується не інакше, як “моя земля”, точніше, мабуть, їхня. Уже зараз Україна з труднощами задовольняє свої власні потреби в основних сільськогосподарських продуктах. Становище може стати значно небезпечнішим, якщо земля як національне багатство буде продаватися. Вона стане обєктом спекуляції, адже українські чорноземи – це національний стратегічний ресурс, в більшості екологічно чистий.

Як основа стабільності держави та суспільства, збереження земельного фонду повинно розглядатися як складова національної безпеки. Рух землі неминуче призведе до перетворення України в державу третього світу. Не завадить знати, що Прибалтика вже практично позбавлена своєї землі – її привласнили країни Євросоюзу. У світі панують дві концепції формування сучасних земельних відносин: концепція землеволодіння, коли передається не земля, а право на її користування. Україні ж навязали модель відносин з посиленням частки приватної власності.

Реалії сучасної української дійсності свідчать, що за нинішньої корумпованої та непрофесійної влади, які б закони не приймала Верховна Рада, земля, як і фабрики, заводи робітникам, селянам не дістануться. Ми маємо памятати: земля – це продовольча безпека України, ефективне виробництво, зайнятість населення, соціальне благополуччя. В разі іншого – це бідність, масове невдоволення. Вірно сказав лідер комуністів Симоненко: земля – це селянський капітал, не захистивши українське поле, як власність народу, його законсервують закордонні господарі, чим остаточно закріплять нашу продовольчу залежність.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Чичков передає слово Віктору Тарану. Підготуватися Тягнибоку.

 

13:12:21

ТАРАН В.В.

Дякую Адаме Івановичу.

Шановні друзі, шановні громадяни України! Віктор Терен, партія “Батьківщина”.

Дорогі друзі, в Україні є дві знакові постаті, дві знакові постаті, які знає Україна, знає світ – це Віктор Ющенко, це Юлія Тимошенко. І саме в тому, що вони були разом, були разом на президентських виборах  і разом біля владного  керма, саме з цим люди повязували свої надії і сподівання на краще життя.

Зрадити цю єдність – це значить зрадити  Україну по великому рахунку, зрадити цю єдність – це значить зрадити мільйони тих, хто із бронхітами і запаленнями легень відстоював нашу “помаранчеву революцію”. І тому сьогодні люди такі розгублені і стривожені, адже сам Президент завдав такого тяжкого удару українській нації. І я буду говорити сьогодні знову про те, про що вже  тут говорив – це про указ про відставку уряду.

Офіційна підстава для такого указу – відсутність єдиної урядової команди, але ж дорогі друзі, цю ж команду привів в уряд саме Президент. В уряді немає жодного, підкреслюю, жодного міністра від такої політичної сили, як блок Юлії Тимошенко.

Більше того, Президент зробив 56 кадрових призначень. Ці кадрові призначення були здійснені без погодження з Премєром. Це було здійснено в обхід Конституції.

І знову таки, ніхто інших, як Віктор Андрійович оцінював роботу уряду на 12 балів. Він говорив, що цим урядом він пишається бо це уряду молодий і перспективний. Говорив про нього прекрасні, заслужені слова, і через два тижні відправляє його у відставку.

Але ж, дорогі друзі, я глибоко переконаний в тому що в новому уряді буде дуже багато міністрів старого уряду, всіх, крім Тимошенко. Тобто, відставка уряду – це лише механізм, це лише спосіб  з нею розправитися. Це помста олігархів, яку вони здійснили  і здійснили, на жаль, руками Президента.

І  ще раз, на жаль, що Президент, фактично, поставив тих, хто крали, і тих, хто уособлював в собі ідеї “помаранчевої революції”  на одну дошку.

Сьогодні, дорогі друзі, на жаль, “бурхлива радість аж через край”, як співає Ротару, в таборі Медведчуків та їм подібних. Радість у промосковській “пятій колоні”, але я хочу ще раз сказати про те, про що говорив сьогодні: ми ніколи не будемо разом з антиукраїнськими силами – ні в парламенті, ні на виборах. Не надійтеся. Ми будемо  прагнути  до обєднання всіх патріотичних сил в Україні, бо Юлія Тимошенко ніяка несправедливість, та й кожному з нас, хто має честь входити до її фракції, до її партії, ані глибока людська образа, ані несправедливість ніколи не заступить того, що є найсвятіше серед нас – України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Тягнибок. Підготуватись Миколі Шершуну.

 

13:15:26

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Олег Тягнибок, Голова Всеукраїнського об'єднання “Свобода”.

Шановні колеги, питання, про яке я би хотів говорити, воно стосується Верховної Ради України, оскільки саме ми як представники найвищого законодавчого органу, можемо безпосередньо змінити існуючий стан речей.

Це питання стосується повернення графи “національність” в паспорті громадянина України. Всеукраїнське об'єднання “Свобода” розробило програму захисту українців, яка зараз презентується по Україні. І я вам хочу сказати, що серед української громади проблема повернення графи в паспорті “національність” отримує величезну підтримку.

Ми всі дуже добре пам'ятаємо ще старі радянські паспорти, які таку графу містили. І кожен з нас був українцем, був поляком, був білорусом, був литовцем.

На превеликий жаль, після здобуття Україною незалежності ця графа з нових паспортів щезла. Фактично, в нас вкрали національність. Постанова Верховної Ради України “Про затвердження положень про паспорт громадянина України та свідоцтво про народження”, нагадаю, було прийняте ще 27 червня 1992 року і ми всі дуже добре пам'ятаємо, що тоді в Україні була значна частина українців, які саботували заміну паспорта тільки через відсутність в новому паспорті графи “національність”.

Зрештою це пояснюється простим філософським висловом – не зазване не існує. Сьогодні ми не можемо ставити питання українців, питання захисту українців, тому що говорять про політичну націю, говорять про національні меншини, але ж, фактично, не говорять про захист титульної нації.

Згідно останнього перепису населення, нас, українців, в Україні понад 78%, але ж ми, фактично, не маємо відповідного визначення. До речі, такої графи і такого означення немає ні в свідоцтві про народження, ні в інших документах. До речі графу в паспорті “національність” в нас забрали, не спитавши дозволу в самих українців. Це було просто політичне рішення. Повернення ж такої графи,  воно однозначно буде сприяти збереженню і розквіту української нації.

Фактично, якщо продовжувати те, що забрали  графу в паспорті національність, то ми можемо очікувати, так зване, торжество глобалізму.

Після графи національність у нас можуть забрати прізвище, можуть  забрати ім’я, по батькові і залишиться такий  собі ідентифікаційний код.

Шановне товариство, ми не є Америкою, щоб всіх зліплювати до купи. Українець повинен залишатися українцем, поляк – поляком, гагауз – гагаузом, узбек – узбеком. Всеукраїнське об’єднання свобода   наполягає повернути в паспорт і в інші документи графу національність.

І, якщо буде потрібно провести відповідний Всеукраїнський референдум, кожен з нас має право відчувати гордість за свою націю, гордість за те, що ми українці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег, набагато простіше і дешевше внести зміну в закон, навіщо нам референдуми.

Будь ласка, Микола Шершун. Але це абсолютно правильна ідея, що ми повинні кожен відчувати себе громадянином тієї національності, якої є.

Микола Шершун, фракція Народної партії. Підготуватися  Паку.

 

13:18:53

ШЕРШУН М.Х.

Микола Шершун, Народна  партія Литвина.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги! На жаль, тільки через кілька  років після того, як розпався Радянський  Союз ми в Україні помітили, що з поля зору  нової держави випала важлива ланка роботи з молоддю. Влада схаменулася тоді, коли молодь масово почала проходити виховання  вулицею та в’язницями, а слово рекетир, чи наркоман стало  буденним.

З того часу за десяток років в Україні  відпрацювали нову систему роботи з молоддю. Через відділ у справах сім’ї та молоді, через соціальні служби молоді.

Два роки тому ці спеціалісти практично перші прийшли на роботу в селу. В грудні  минулого року уряд прийняв постанову, якою передбачив до 2010 року ввести на платній основі спеціалістів по роботі з молоддю в  кожній сільській раді. І це правильно, бо  робота з молоддю – це робота на первинно рівні, а не у високих кабінетах навіть, якщо ці  кабінети в області.

На жаль, сьогодні  доводиться констатувати, що нове керівництво міністерства молоді та сім’ї, яке за сумісництвом тепер ще і займається спортом практично  повністю зруйнувала мережу роботи з молоддю. Наприклад на Рівненщині працювало на постійній основі  понад 300 сільських центрів соціальних служб для сім’ї дітей та молоді. Це були люди, які отримували заробітну плату, сумлінно ставилися до виконання своїх обов’язків. Тепер їх в Україні не фінансують. Профільні відділи в районах, які складалися з трьох осіб, стали секторами з одних виконавці, які до того ж втратив у зарплаті біля 200  гривень, зате має опікуватися ще й спортом.

Тому можна з тривогою говорити, що сьогодні в районах і на селі ніхто, я підкреслюю, ніхто з молоддю не працює. На тлі урядової Програми боротьби з безпритульністю  та бездоглядністю дітей, на яку ми закладали 70 мільйонів гривень, це виглядає соціальною диверсією.

І виникає питання: куди ж  підуть ці гроші? А головне, хто буде займатися цими дітьми? Думаю, що дезорієнтований у цій проблемі і Президент України. Адже чи може давати об’єктивну інформацію міністр у справах сім’ї та молоді та спорту, який жодного разу за 9 місяців своєї роботи не зібрав наради за участю керівників підпорядкованих обласних управлінь, щоб бодай побіжно ознайомитися з проблемами на місцях.

Я вважаю, що об’єднання Міністерства сім’ї та молоді і  Міністерства спорту було глибоко помилковим і недоцільним. Новому складу уряду варто вивчити помилку попередників і терміново в найкоротші строки навести лад у сфері своє відповідальності. Адже відомо вкладена у молодь гривня повертається державою тисячею, а закладені у дитинстві моральні принципи роблять цю державу або сильною, а владу патріотичною або  слабкою, а владу аморальною.

Прошу вважати мій виступ як офіційний запит до Кабінету Міністрів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимир Пак, фракція “Наша Україна”. Підготуватися... Новаку передає слово Лещенку.

 

13:22:04

ПАК В.П.

Володимир Пак, фракція  Народний союз “Наша Україна”.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги телерадіослухачі! 

Хочу знову привернути вашу увагу до ситуації навколо військового містечка Макарів-1. Ще навесні я був змушений неодноразово звертатися до уряду України, органів виконавчої влади з приводу скрутної ситуації, в якій опинилися і мешканці військового містечка.

Промайнуло літо. Використано масу паперу  для відповідей на мої звернення та запити. А ситуація в містечку така ж: у школі  та дитячому садку дахи так і не відремонтовані. Справді, невеликі кошти для ремонту покрівлі цих  навчальних закладів так і не виділені.

Зрозумійте мене правильно, що дітям байдуже, яка саме державна установа:  Міністерство оборони, фінансів чи управління освіти виділить кошти, щоб школярі могли навчатися в нормальних умовах.

А тому, я не можу бути задоволеним   роз’ясненнями міністерства та відомств щодо того, як і коли міг би виділити кошти, які номери бюджетних рядків та в кого на балансі школа, чи дитячий садок.

Така сама ситуація із ремонтом котельні та тепломережі  військового містечка.

Шановні урядовці,   відповідями на мої звернення мешканців містечка взимку себе не зігріють,  а ситуація катастрофічна і містечко не готове до зими.

Ще раз зазначу, що  ситуація погіршена ще і тим, що військове містечко не має адміністративно-територіального статусу і відповідно місцевих органів самоврядування, місцевого бюджету та інших механізмів, вирішення нагальних  соціальних питань.

Усі  потуги виконавчої влади звелися до проведення 13 липня 2005 року виїзної робочої наради представників кількох міністерств і відомств та представників органів управління та місцевого самоврядування  Київської та Житомирської областей.

Однак, далі дискусій та прийнятих проектів  на папері і рішень справа не пішла.  Тому окремо звертаюся до керівництва обласних  держадміністрацій Київської та Житомирської, обласних рад, керівництва та депутатів Макарівської та Радомишлівської районних рад: поверніться обличчям до жителів Макарова-1, надайте людям можливість створити орган самоуправління, бо вони вже втомилися просити милостиню від ваших засобів  .

Мешканці містечка уже більше двох років чекають ваших рішень щодо створення на базі  містечка адміністративно-територіальної одиниці.

Наполегливо прошу Президента України втрутитися в ситуацію  та дати відповідні доручення щодо негайного виділення коштів з Державного бюджету для ремонту школи та дитячого садка та створення місцевого органу самоврядування. Зауважив, що ми будемо намагатися вирішити ситуацію методом бюрократії по типу, цитую: “Ваші пропозиції.”

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ви головне сказали. Новак передає слово Лещенку, підготуватись замість Дашутіна, Мельнику.

 

13:25:34

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Шановні виборці!

У своєму виступі я хочу торкнутися двох питань:

Перше. Про кризи в сільському господарстві. Сьогодні ми мали б заслухати інформацію Кабінету Міністрів щодо ситуації в агропромисловому комплексі. Але цього не сталося через відомі розробки кланів на владному олімпі. Ситуація ж всієї галузі вітчизняної економіки є жахливою. Бездарна аграрна політика всіх тимчасових буржуазних урядів і президентів України, в тому числі і Тимошенко і Ющенка, призвела останній час до системної кризи в сільському господарстві, знищені матеріали і технічна база, понад 10 мільйонів гектарів релі не обробляється, землеробство здебільшого стало при шляхових для око начальства, в переважній більшості господарств забули про всі зміни добрива, вирощуються в основному зернові культури в умовах залишкової природної родючості грунтів. В 3-5 разів в порівнянні з 1990 роком скоротилося поголів’я худоби. Уряд соціалістів та націоналістів, який відправлено у відставку своїми свідомими діями по підриву сільського господарства задав йому додаткового вдару. Його злочинна митно-тарифна політика добиває вітчизняного товаровиробника. Бюджетне фінансування програм АПК здійснюється в мізерних обсягах по залишковому принципу. Україна дожилася до ганьби, коли для внутрішніх потреб в поточному році не вистачає біля півмільйона тонн м’яса.

Олігархи спровокували цукрову кризу, а уряд вирішив подолати її за рахунок контрабанди тростинного сирцю. Таким чином, знищується цукрова галузь.

Відсутність в уряді, хоча б примітивного прогнозу в потребі виробництва зерна призвела в поточному році до його перевиробництва, знецінення і збитковості господарств. В багатьох регіонах в умовах різкого подорожчання пального відмовляються зараз сіяти озимину. Якщо так піде і далі, то Україна повністю втратить продовольчу безпеку. Потрібно негайно ефективне втручання Верховної Ради України.

Друге. Про різке підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Уряд націоналістів і соціалістів у відставці, в угоду олігархічним кланам не контролював і не контролює ціни на енергоносії та матеріально-технічні засоби. В таких умовах постачальники трейдери їх безпідставно завищують, мають необмежені прибутки, наживаються. Цим спровоковано значне підвищення місцевими органами влади тарифів на житлово-комунальні послуги у всіх регіонах України.

В багатьох містах в звязку з цим за ініціативою комуністів проходять багатолюдні акції протесту, завтра вони відбудуться в кількох регіонах України. В місті Прилуки Чернігівської області, наприклад, комуністами зібрано понад 10 тисяч підписів жителів з вимогою до міськвиконкому припинити це свавілля. Завтра о 10-тій годині ранку відбудеться акція протесту біля будинку мерії. Я звертаюся до прилучан: не сидіть дома, приходьте на акцію протестів, скажіть своє “ні” таким діям влади. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Мельник, фракція соціалістів. Підготуватись Козакову.

 

13:28:44

МЕЛЬНИК М.Є.

Микола Мельник, Соціалістична партія України.

Шановні народні депутати, шановні виборці!

Нарешті вся Україна заговорила про те, про що я говорив з трибуни Верховної Ради України на минулій сесії. Петро Порошенко тепер вже екс-голова Ради з питань національної безпеки і оборони України, посадовець, який в силу своїх службових обовязків мав опікуватися безпекою держави, цинічно та злочинно використовував свою посаду в корисних цілях.

Але до тих фактів, про які розповідав я, додалися ще більш жахливі, які ляжуть на стіл Шевченківського суду, коли мене буде суддя допитувати при розгляді позову Петра Порошенка.

Так, за інформацією президента  Придніпровської асоціації “ПРО-Європа” Бориса Асадова, Петро Порошенко має свій інтерес в незаконних поставках зброї через Іллічевський порт,  якими займалось одне із угрупувань.

Крім того, Порошенко використовував своє службове становище для тиску на судову систему не тільки України, а й Молдови. Зараз молдовські фірми, контрольованими пакетами акцій якими він володіє, він здійснює переказ грошей в офшорні зони. Суми треба складати чималі.

Отже, Порошенко  грабує не тільки Україну, але й  сусідню державу. І немає гарантії, що його інтереси  на цьому закінчуються.  Можливо, ще не одна країна відчує на собі турботу Петра Олексійовича.  З приводу цих фактів мною зроблено депутатський запит до відповідних правоохоронних органів.

До того ж останнім часом з’явилися  нові дані. Днями голова Вищого господарського суду Дмитро Попретика заявив, що Комісія  з питань реформування судової системи України, яку очолює Петро Порошенко,  ліквідовує апеляційні суди, які не виконують накази згори. Ідеться про ліквідацію Запорізького, Житомирського, Луганського апеляційних господарських судів, а також об’єднання   Київського міжобласного апеляційного господарського суду і  Київського апеляційного господарського суду в єдиний Київський регіональний апеляційний господарський суд.

Він також додав, що ліквідація згаданих судів пов’язана з  декількома справами, рішення по яких були винесені не так, як того хотів Петро Олексійович Порошенко. Його так би мовити товариші і ......товариші по команді... Дмитро Притика повідомив про наявні в нього документи, в яких міститься  свідчення такого тиску.

Голова Луганського апеляційного господарського суду Парамонова   повідомили про те,  що в  ході бесіди надійшли питання про банкрутство Северодонецького об’єднання “Азот”. Причому, існування Луганського апеляційного господарського суду ставилося в залежність від так би мовити правильного вирішення цієї справи.

І тепер, коли Порошенко вже лишився не тільки своєї хлібосольної посади, але й депутатської недоторканості, сподіваюся правоохоронні органи проведуть об’єктивне слідство, він опиниться там, де йому   потрібно. А мене... Побачимо, що буде зі мною.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У вас є недоторканість.

Пузаков Володимир, фракція комуністів. Підготуватись Надразі.

 

13:32:00

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністична партія України, Кіровоградщина.

Ми сьогодні є свідками того, як все більше виборців втрачають помаранчеву колоду… на очах, переконуючись, що вкотре помилилися, проголосувавши за журавля в небі, який виявився хижим коршуном для України.

Як ми були свідками, нинішня  політична команда рвалась до державних важелів на фоні слабкої соціальної політики своїх попередників, обіцявши кожному виборцю те, що він хотів почути. Тут були і обіцянки Президента, виключно соціальні, були  обіцянки про захист пенсіонерів та інвалідів, яких так  вони чекали, але не так сталося,  як гадалося. Де ж та програма  “Назустріч людям”? Коли ж, на кінець, хто-небудь  з нової влади  піде їм назустріч.  Це все, люди добрі, як ви на сьогодні бачите,   була помаранчева брехня.

Чому на всі три документи  надзвичайно актуальні, яких так чекають пенсіонери  та  інваліди, Президент України  наклав вето, адже вони своїм змістом  націлені якраз на виконання Програми “Назустріч людям”. То ж виходить, що ця Програма вже  неактуальна. А як  розцінювати, що  16 тисяч чиновників, яких привела до владного корита, так звана, оранжева революція, крадуть ще завзятіше, і при цьому всім їм майже  в 10 разів підвищено заробітну плату.

Не зрозуміло народу, як це сталося,  що нестача коштів для зарплат і пенсій, як на гріх, співпала з придбанням великої партії  автомобілів престижного класу для цих же чиновників. І на це, як ви бачите, вистачило бюджетних коштів. А от у пенсіонерів із тих нещасних копійок забирають під всяким  виглядом все, обдурюючи  їх у сотий  раз.  Наприклад, в місті Олександрії  з пенсіонерів, які  були членами комісії та спостерігачами  на виборчих дільницях у президентську кампанію  від пенсій відраховано по  39 гривень, мотивуючи тим, що вони отримали гроші за участь у виборах. Як цей захід можна назвати? І хто дав право  це робити?

А які ціпі переслідую приказ міністра  охорони здоровя про відпуск ліків  тільки за рецептами? Можливо планують при цьому зменшити кількість  наркоманів? Ні, не тим  шляхом пішов уряд та міністерство за що його справедливо відправили у відставку.

Треба створити перш за всі робочі місця для молодих людей, забезпечити нормальні  умови життя  для молоді. Трамадол наркоман купить в іншому місці  швидше всього у працівників, які ніби-то з цим ведуть боротьбу. І тут сотий раз  не подумали, що значить для пенсіонера чи інваліда щотижня ходити у поліклініку  і простоювати черги, щоб взяти рецепт. В такі щоденні “турботи”   пенсіонер-інвалід і всі українці отримали від  антинародного уряду. І вже давно   пересвідчились, що крім солодких обіцянок, немає чого чекати навіть і від  самого Президента України.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово має Василь Надрага, фракція Народної партії. Підготуватися... Мазуренко передає Шурмі слово.

 

13:35:13

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги! Василий Надрага, Народная партия Литвина.

Сегодня, когда с утра зачитывались нашим уважаемым Председательствующим депутатские запросы, был зачитан и депутатский запрос, который оформил я вместе со своим коллегой и земляком из Луганской области ……… Александром Ивановичем.  Этот запрос пошел на министра внутренних дел, и соответственно он касается ситуации, которая сложилась вокруг Луганской академии внутренних дел имени 10-летия независимости Украины. В чем суть проблемы? Позволю себе напомнить и озвучить эту тему.

К большому сожалению, так сложилось, что на востоке Украины специальных заведений, которые бы готовили работников  внутренних дел, во всяком случае в Луганской области не существовало. В свое время по инициативе бывшего начальника областного управления внутренних дел, который впоследствии стал ректором,  который сегодня бессменно ее возглавляет и ныне является генерал-полковником внутренних дел Дидоенко Эдуардом Алексеевичем, из ничего, подчеркиваю, из ничего на энтузиазме, на опыте органов внутренних дел, с помощью специалистов органов внутренних дел в Луганске была создана академия, которая по праву считается одной из лучших, одним из лучших учебных заведений в системе органов внутренних дел в нашей стране.

Я вам должен сказать, что, удивительная вещь, видимо, здесь кому-то не понравилось. Здесь, я имею в виду, в Киеве, потому что уже несколько лет целенаправленно ведется травля этого учебного заведения. Я вам должен сказать, что еще при бывшем министре Билоконе коллектив только в прошлом году выдержал 14 проверок, в том числе и финансовой деятельности. К чему только не задавали вопросы, какие вопросы не задавали, что только не делали. Вопросы были и к самой академии, и к благотворительному фонду, который создан при академии и помогает решать финансовые вопросы. Ну скажу так: в прошлом году эту финансовую деятельность  проверили ….. Минфина в Луганской области, ….. Министерства внутренних дел, Счетная палата Верховной Рады Украины. То есть, по большому счету, все нацелено на то, чтобы выяснить, есть ли нарушения или нет.  Нарушений нет.   

Но ситуация не меняется. Претензии предъявляются, и я вам должен сказать, что  после Помаранчевой революции получилась новая волна, суть которой заключается в том, что уже три судебных заседания трижды суд  отказал в претензиях, которые предъявляются сегодня и к академии, и к фонду, и его руководителю. И отсюда возникает вопрос, и мы обращаемся к министру, что «уважаемый товарищ министр, вы разберитесь, пожалуйста». Если кому-то не нравится  существование Академии Внутренних дел в  Луганске, так пусть выйдут и публично объяснят почему не нравится. Но нельзя же третировать. Сегодня трудовой коллектив на взводе, учащиеся на взводе, потому что все ждут какую очередную, я прошу прощения, ну… очередной коник будет выкинут теми или иными проверяющими, какую бумагу вытащат и какие претензии попредъявляют, несмотря  на то, что, подчеркиваю, по суду все претензии, которые задаются, снимаются. То есть, суть заключается в одном...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Василь Іванович.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України  (обєднаної). За ним буде Зубов.

 

13:38:32

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України  (обєднаної) .

Сьогодні є одне слушне питання чи має помаранчева влада людське обличчя. Чи усвідомлює вона, що громадянське суспільство формується на засадах права і моралі у  цивілізованих правовідносинах між громадянами і державою?

Я хотів апелювати до представників Міністерства внутрішньої справи, зокрема до міністра аби він тепер, коли він має можливість задуматися над своїми діями у минулому і планами на майбутнє проаналізував що відбувається. Хотів апелювати  в ложу уряду до людей, яких Президент спочатку назвав лакеями, а через 3-4 місяці відправив у відставку. Що відбувається сьогодні, зокрема, на Львівщині? Сьогодні свавілля не має   меж.

Я хотів би звернутися до  пана Москаля, що його кум Максимов, начальник Управління внутрішніх справ Львівської області перед тим, як показати рапорти що він зробив і скільки він відкрив кримінальних справ разом зі своїми колегами переступає межу можливого. Я розумію, що рішення Печерського суду, одне з яких є тут, це є все продукт діяльності    колишнього корумпованого Секретаря Ради національної безпеки Порошенка, оскільки дають дозвіл на проведення обшуку і проведення цирків з обшуком на квартирах людей по справах, які були в 2002 році. Чи не є смішним рішення суду, коли говорять, щоб перевірити приміщення, в якому може знаходитися підозрюваний, приїжджає 50 людей і перевертають всю хату – шукають підозрюваного. А підстава є дуже проста: один з підозрюваних – це є колишній керівник митниці, Козак. Йому говорять працівники, які роблять обшук: “Ти тільки дай свідчення на Медведчука – і ми припинимо ті всі справи”.

Стосовно колишнього начальника Управління внутрішніх справ Сала. Там зайшли дальше. Не дивлячись, що у нього на сьогоднішній день вже більше року немає сімї, до його колишніх дітей малолітніх приходять, вручають, вдумайтесь, малолітнім дітям повістку, а пізніше проводять обшук, причому Бурковський з Києва дозволяє собі говорити, що “ви, донецькі бандюки, голосували за Януковича, і ми вас усіх пересадимо по тюрмах”. Я би хотів сказати пану міністру: задумайтесь, що ваші люди роблять, це є обличчя української міліції. Ви би краще спрямували свої погляди у Борислав, де два місяці немає води, де буде така сама подія, як у Суходольську, як у Ківерцівському районі, а там людей треба буде притягувати до відповідальності. Ви погляньте туди, бо там, де немає води, там смерть і здоровя, а не те, що робите ви.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валентин Зубов, фракція Блоку Тимошенко. Підготуватися Марії Маркуш.

 

13:41:47

ЗУБОВ В.С.

Валентин Зубов, фракция Блока Юлии Тимошенко, Всеукраинское объединение «Батькивщина».

Уважаемые народные депутаты, уважаемые радиослушатели! Сегодня с этой трибуны хочу обратиться ко всем тем, кто днем и ночью, в голоде и холоде, в лютый мороз и в дождь на майдане Незалежности отстаивали свое право на человеческую жизнь для себя, своих детей и своей многострадальной страны.

С глубокой горечью должен сказать участникам оранжевой революции, что события последних дней, которые в прямом смысле потрясли Украину. Дают основание сделать единственный вывод:  дорогие друзья, наши общие надежды на нового Президента на новую власть не оправдались. Президент Ющенко не выполнил своего общения, данного им на Майдане миллионам украинцев: создать новую систему власти, основой которой будет моральность, честность, прозрачность и порядочность. Он предал наши надежды на новый, цивилизованный путь развития Украины.

Давайте вспомним хронологию. В понедельник соратник Ющенко, руководитель его избирательного штаба - Александр Зинченко, делает сенсационное заявление о тотальной коррупции в окружении Президента. Заметьте, о коррупции не в Правительстве, а в окружение Президента. Вчера вице-премьер Томенко не только подтвердил заявление Зинченко, но и значительно усилил его. Названы конкретные фамилии,  должности, в Прокуратуру и СБУ переданы соответствующие материалы. Казалось бы, в этих условиях Президент должен был бы немедленно дать указание: начать расследование, отстранив фигурантов на время расследования от выполнения служебных обязанностей. Однако этого не происходит. Скорее наоборот – основные фигуранты проводят пресс-конференции, дают интервью, проводят банальный торг. И,  как результат, следует самый неожиданный и, скажем откровенно, самый глупый шаг в этой ситуации Президента,  он отправляет Правительство Юлии Тимошенко, виновное только в том, что оно под руководством Юлии Тимошенко предпринимает беспрецедентные усилия по решению сложнейших социальных проблем,  в  отставку.

Глубоко убежден в том, что это сделано с одной целью - отвлечь внимание общественности от коррупции в ближайшем окружении Президента, путем создания искусственного правительственного кризиса.

Вывод: имеем слабого, безвольного Президента, не способного принимать самостоятельные решения, действиями которого и сегодня, подчеркиваю, и сегодня руководит всем известное ближайшее окружение. В таких условиях заявляю о том, что как активные участник оранжевой революции  с этого момента, как человек, как политик, как гражданин Украины, вижу свою главную задачу только в том, чтобы всеми своими действиями приблизить час отстранения этого Президента от власти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Марія Маркуш, Фракція комуністів, підготуватися  Алексєєв передає слово Анісімову.

 

13:44:54

МАРКУШ М.А.

Марія Маркуш, фракція комуністів.

Шановний Головуючий, шановні народні депутати, шановні радіослухачі!

Минуло більше семи місяців відтоді, коли біля керма управління Україною стали інші особи. Як сказав Ющенко, що обличчя у владі змінилися, але  обличчя влади зовсім не змінилося. “Влада з чистими руками” веде активну участь  у переділі вже награбованої іншими власності, щоб передати іншим, ще багатшим інвесторам, організовує всілякі труднощі, які потім успішно переборює за рахунок гаманців простих людей і створює різні кризи.

Канули в Лету лозунги “Багаті поділяться з бідними”, бандити сидітимуть в тюрмах, і тепер всім стає зрозуміло, що потрібні вони були тільки як дзвінка фраза, яка повинна була привести виборців до урн уже з готовим рішенням, за кого голосувати.

Організовуючи показушні слідства, насправді нікого в тюрму серйозних злочинців не садять, тільки галасу багато. Усі памятають і сумнозвісні укази, проекти яких були надруковані у пресі  і які новий Президент мав підписати негайно, та десять кроків на зустріч людям.

Перший крок – створити пять мільйонів робочих місць, а насправді на 5 липня 2005 року в країні офіційно зареєстровано 835,5 тисяч безробітних, неофіційно за даними міжнародної організації праці в Україні безробіття сягає  40 відсотків.

Крок другий, забезпечити пріоритет фінансування соціальних програм.  На 1 липня 2005 року заборгованість по зарплаті в Україні становила  біля півтора мільярди гривень. Ціни на продукти харчування зросли на 20-30 відсотків, тарифи  на тепло – на 10,5 відсотків, на житло – на 33 відсотки. І  це ще не все.

Крок третій – збільшити бюджет шляхом зменшення податків. Податок  на додану вартість і далі залишається головним спрутом, який висмоктує з гаманців наших громадян кошти поза межами будь-яких  економічних  законів.

Крок четвертий – змусити владу працювати на людей, повести рішучу боротьбу з корупцією. Ми стали прикладом безпрецедентного скандалу в уряді, де нічого не змінилося, де держсекретар констатував безпрецедентне хабарництво і корупцію у вищих ешелонах влади.

Крок пятий – створити безпечні умови для життя людей. Лише з початку року через хвороби та соціальні причини населення України скоротилося  на 209 тисяч чоловік. Захистити цінність сім'ї, повагу до батьків і права дітей. Від 5 до 8 мільйонів українців змушені горбатитися за межами України, 12 тисяч дітей не сіли за парти в Україні. Ще мільйони чоловіків і жінок, що живуть поза сім'ями, практично половина їх уже розпалася і так далі, і так далі. Тобто, жоден з тих десяти кроків не виконано. Проводити зовнішню політику в інтересах народу. Політика націонал-соціалістичного уряду спрямована на повний розрив відносин з країнами СНД, Росією, Білорусією, Казахстаном проти волі і бажання українців.

Шановні виборці, робіть висновки. Єдина політична сила, здатна вивести країну з цієї кризи, в якій вона опинилась, це комуністична партія України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, замість Алексєєва виступає В'ячеслав Анісімов. Лобода передає слово Чичканову, підготуватись.

 

13:48:14

АНІСІМОВ В.О.

Анисимов, 30 избирательный округ, город Днепродзержинск, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые коллеги, уважаемый Адам Иванович, уважаемые радиослушатели, уже ни для кого не секрет, что в так называемой социалистической партии от социализма осталось одно название. А с тех пор, как социалисты дорвались до власти, их основной деятельностью стало примитивное набивание собственных карманов деньгами, которые принадлежат народу.

Я уже говорил с трибуны Верховной Рады как в городе Днепродзержинске была, фактически уничтожена городская организация социалистов, а на ее место пришла коммерческая структура. Сегодня эти процессы мы наблюдаем не только в Днепропетровской области, но и по всей Украине. Это говорит о том, что партия, называющая себя социалистической, уже превратилась в лавочку для высших партийных функционеров. Так называемые социалисты активно включились в передел украденной у народа собственности.

Несмотря на попытки завуалировать явные факты, широко известна дружба социалистов с олигархами. Так в свое время было с господином Лазаренко, так сейчас есть с господином Коломойским. Понятна и медлительность Фонда госимущества в так называемой реприватизации. Ведь даже тот олигархический спрут, с которым сегодня дружат социалисты, не способен сразу переварить те жирные куски, которые они ему угодливо подбрасывают. Никопольский ферросплавный и «Криворожсталь».

Не забывают господа социалисты и  себя, только на «Криворожстале» они уже создали  несколько коммерческих структур, которые имеют до 50 долларов с каждой тонны проданной стали.

Готовятся  господа социалисты и к так называемым честным выборам. У нас в Днепродзержинске социалистом  стал председатель окружной избирательной  комиссии, который на президентских выборах сделал так, что за Януковича получено около 80 процентов голосов.

Здесь в ход шел прямой подкуп председателей и членов комиссии и все это происходило  при непосредственном участии председателя окружной комиссии. Вот такого ценного кадра обрели себе господа социалисты, вне всякого сомнения для производства честных выборов.

Уважаемые коллеги! На наших глазах происходит весьма показательный  процесс как собственный  корабль покидают высокие должностные лица уподобившиеся известным хвостатым зверушкам.

Господа  социалисты избрали другую тактику, они громче всех кричат держи вора, как будто-то это не они  сегодня у власти и как будто не они виноваты в кризисе в котором сегодня барахтается государственная машина.

Господа, псевдосоциалисты, покайтесь, покайтесь перед теми кого вы предали в очередной раз, еще время есть, пока еще есть.

Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово має Чичканов Сергій, підготуватися ?.

 

13:51:30

ЧИЧКАНОВ С.В.

Уважаемый  Председательствующий, уважаемые коллеги, уважаемые избиратели!

Депутат Чичканов, фракция коммунистов.

Есть в Украине такой город, которому в его более чем 220 летней истории пришлось испытать много  трудностей, пройти через горнило военных испытаний, несколько революций,  смен  общественного строя. Он с честью все выдержал, преодолел, выстоял, отстроился и развился. Это величественный в своем народном героизме Севастополь. Складывается так, что и в новом веке ему и его жителям приходится преодолевать лишения, притеснение, не уважение и использование особого положение города для политических игрищ людей,  в чьем понимании порядочность и уважение к истории предков видимо не сложилось с детства, а умственное развитие  прямо пропорционально вручаемой им денежной сумме.

Говорить об этом меня вынуждает последние действия правящего режима и заявление отдельных коллег по депутатскому корпусу.

Уже не первый раз в этом году в общественное сознание вбрасывается вопрос о проблеме  пребывания Черноморского флота Российской Федерации в Севастополе. Чиновниками и политиками, кочегарящим периодически данную проблему, видимо, не доступны  для понимания такие определения как: международные договора, межгосударственные отношения, законность, правопорядок и в конце-концов  та цивилизованность и европейский стандарт для государства, о котором нынешние руководители, бывшие сельские счетоводы,  к месту и не к месту говорят с экранов телевизоров и при посещении европейских столиц.

В который раз по отмашке заокеанских хозяев начался наезд на город. Пытаясь как-то скрыть срам от явной продажности своей политики власти фактически  развязали мелко партизанские действия, направленные на создание напряженности в городе и в отношении к флоту. В ход пошли вояжи привозных студентов к объектам флотской инфраструктуры, опереточные штурмы этих объектов, мелочная возня по поводу включения воды частям российского флота, так сказать, за несвоевременную уплату, а скажите мне, когда Украина вовремя платила по своим договорам, что-то сомнительно. Далее пошли более крупные  пакости виде попыток увеличения тарифов на коммунальные услуги для жителей города, которые уже которую зиму мерзнут в своих квартирах. И пиком всей вакханалии этой явилось вето Президента на многострадальный Закон «О Городе-Герое Севастополе», который тем же Президентом был обещан севастопольцам к сентябрю месяцу.  Почему это происходит? Почему нет желания решить существующие проблемы нормальным дипломатическим путем? Да, потому что севастопольские бухты нужны американцам, натовцам для укрепления своих позиций в Черноморском регионе.

Грядет 3 оборона Севастополя. От оборон от своего правительства, Президента, которые изменяют национальным интересам Украины и идут по пути дестабилизации обстановки на Юге государства.

Могу заверить всех, кто собирается использовать ситуацию в Севастополе и флота. Не получиться у вас заработать политические дивиденды и разобщить людей Украины и России выдавить флот из Севастополя. А политическим халявщикам скажу, флот и Севастополь жили, и будут жить, но без вас.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Сятиня.  Підготуватися Чубарову.

 

13:54:48

СЯТИНЯ М.Л.

Дякую. Михайло Сятиня, Народна партія, партія Литвина.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати! Шановні виборці!

В підкомітет, який я очолюю, надходить велика кількість звернень лікарів, фармацевтичних працівників та рядових громадян у звязку з наказом міністра охорони здоровя від 19.07.2005 року за номером 360, яким вводяться нові правила виписування рецептів і відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення в аптеках. Внаслідок виступів міністра охорони здоровя Поліщука, інших посадових осіб міністерства у засобах масової інформації про введення якогось особливого порядку виписування рецептів та відпуску лікарських засобів з аптек у багатьох громадян зявився страх про неможливість отримати без рецептів лікарів навіть найпростіші лікарські засоби.

Ці виступи по суті спровокували необгрунтований ажіотаж щодо придбання ліків в аптеках. Громадяни у своїх зверненнях виявляють глибоку стурбованість про труднощі при отриманні рецептів, бо добре знають про черги в поліклініках і часто відсутніх рецептурних бланків.

В суспільстві фактично посіяна і спровокована смута. На тлі гострих проблем в системі охорони здоровя, які не вирішуються довгий час, не було обєктивної потреби створювати ще одну проблему. В діючому наказі міністерства охорони здоровя від 30.06.94 року за номером 117 чітко виписані ці правила, вони чіткі і зрозумілі. То чому ж вони зараз не виконуються?

Гучні заяви міністра нагадують його попередні виступи з приводу наведення порядку з цінами на ліки. А що, зараз можна сказати, що ціни на ліки знизились? Навпаки, вони зросли. Новий наказ підготовлений на низькому професійному рівні, ряд норм його не кореспондуються один відносно іншого. Деякі положення суперечать діючому законодавству.

Наведу приклад. У випадку завищення у рецепті разової дози у аптеці ставиться штамп “Погашено” і рецепт повертається хворому. Легко змоделювати ситуацію, коли хворий витримав багатогодинну чергу до лікаря, а той допустив помилку. Аптека знову направляє до лікаря. А що робити провізору, коли доза завищена на лікарські засоби термінового вживання, наприклад, інсулін, анальгін в ампулах, або якийсь серцевий препарат? Хай людина помирає?

Раніше було чітко визначено, що у таких випадках провізор попередньо при можливості по телефону зясовує такий випадок з лікарем. І що надзвичайно важливо  -  мав право відпустити половинну дозу, вищу разової.

Слід відмітити, що у наказі допущена велика кількість помилок  в термінології та в латинських  назвах лікарських засобів. В  інших пунктах наказу  також є багато протиріч, помилок та  недоречностей, які можуть привести  до фатальних випадків повязаних із здоровям та життям громадян. Вважаю, що наказ повинен бути доопрацьований  із залученням вчених і практиків, підготовлений та затверджений у новій   редакції.

Я звертаюся до виконуючого обовязки  Премєр-міністра Єханурова вжити необхідних заходів. І, користуючись нагодою, я хочу привітати    всі фармацевтичну  і аптечну галузь із професійним святом  - Днем працівника фармацевтичної галузі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Будь ласка, Чубаров передає слово Олександру Ткаленку.  Буйка я не бачу. Ружицький передає  Томичу.

 

13:58:09

ТКАЛЕНКО О.С.

Шановні депутати! Шановні виборці! Сьогоднішня тема, яка  в “Різному” висловлювалася багатьма депутатами, мені нагадує казку  Кіплінга “Мауглі”. Памятаєте, коли  відомий персонаж кричав: “Атила промахнулся!”. Давайте все-таки  будемо більш толерантними. Наша  держава сьогодні перебуває у складній досить ситуації, давайте не будемо будоражить те, що і так  відомо.

Шановні депутати! Шановний Адаме Івановичу!   Ми  часто нарікаємо у нас у сесійній залі на   те,  що до депутатських запитів і звернень  часто буває формальне відношення  центральних органів влади. Я  хотів би  сказати, що і у нас не все гладко у вищому законодавчому органі.  Так мною було  зареєстровано  ще 21 червня проект Постанови Верховної Ради України про утворення Тимчасової слідчої комісії  Верховної Ради для вивчення  виконання базових угод про  статус і умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території  України (реєстраційний номер   7696) від 21 червня 2006 року.

Регламентний комітет згідно   процедури розглянув це питання, висловив свої зауваження і  визначив головним  щодо опрацювання цього проекту  Комітет з питань національної безпеки і оборони. Мною було доопрацьовано проект  і згідно процедури подано в сектор реєстрації. І 6-го липня Голова Верховної Ради наклав відповідну резолюцію. Пройшло два місяці. Але сектор службової кореспонденції до цього часу не удосужився передати в Комітет з питань національної безпеки і оборони ці документи. У результаті в останнє засідання комітету  це питання не було навіть включено в порядок денний. Хоча це питання має надзвичайно серйозну вагу.

Сьогодні, як ви знаєте, з метою вирішення проблемних питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України спільними рішеннями президентів України і Російської Федерації утворено українсько-російську міждержавну комісію „Ющенко-Путін” для того, щоб вирішувати і приступити до вирішення цих питань.

І створення комісії Верховної Ради, безумовно, має зараз надзвичайну актуальність, оскільки ціна питання сьогодні визначається кількома мільярдами доларів. Я для прикладу назву кілька цифр. Сьогодні підприємство „Татнафта”, орендуючи у Севастополі  два причали і трохи більше гектара землі, сплачує в бюджет, в міський бюджет  близько мільйона доларів США. При цьому Чорноморський флот Російської Федерації орендує 127 причалів в Севастополі, шість - в Феодосії і разом з береговою смугою і обєктами гідрографії і так далі, де дислокуються військ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Я вже дав доручення, щоб розібралися з приводу факту. Трудно повірити... Ну, розберуться з приводу цього, що ви сказали, що не відправлений був у комітет.

Будь ласка, Томич, підготуватися Соломатіну.

 

14:01:46

ТОМИЧ І.Ф.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, шановні виборці!

Соціально-економічна ситуація в українському селі є надзвичайно непростою. Про це сьогодні звучить з ваших вуст, про це сьогодні говорять практично в кожному українському селі. Напередодні восьмої сесії Верховної Ради Асоціація фермерів, приватних землевласників у всіх регіонах провела прямі збори українських фермерів і не тільки         українських фермерів, а і селян. І, виходячи з цієї ситуації, українське фермерство  пропонує 5 кроків щодо стабілізації стану справ в Агропромисловому комплексі в українському селі. Це перше.

Відповідно до Закону про зерно і ринок зерна, терміново врегулювати ситуацію на ринку зерна, де ціни на продовольчу пшеницю повинні  складати не нижче 650 гривень.

Друге. Відповідно до проведених парламентських слухань у цій залі, врегулювати ситуацію на ринку цукру, де закупівельна ціна на цукросировину повинна складати не більше... не нижче 220 гривень.

Третє. Сьогодні вкрай необхідно Міністерству фінансів переглянути графік  фінансування програм  Агропромислового комплексу і внести корективи щодо прискорення фінансування протягом вересня-жовтня.

Четверте. Якраз  в корекціях графіку фінансування необхідно внести зміни в корекції щодо статей, які фінансуються ... Агропромисловий комплекс. Це, перш за все, пряма  підтримка на гектар посівів озимої пшениці, що є загрозливою ситуацією для урожаю 2006 року.

Пяте.  Це часткове відшкодування  паливо-мастильних матеріалів, де ціни на сьогодні є непомірні, і де за рахунок цієї цінової ситуації, де є тенденція до зростання не сільгосппідприємства, а й  фізичні особи не зможуть зорати і  зібрати урожай  2005 року. З цією ситуацією Асоціація фермерів приватних землевласників звертається до Голови Верховної Ради, до виконуючого обовязки Прем'єр-міністра терміново протягом декількох днів  провести нараду з участю уряду, керівників фракцій і комітетів Верховної Ради  щодо реалізації цих же першочергових заходів щодо подальшого розвитку Агропромислового комплексу і виходу з кризи ми пропонуємо провести у вересні місяці День уряду, де чітко і ясно дати напрямки як буде розвиватися українське село  у 2006 році і в подальші роки.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Соломатін.

 

14:04:46

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, багато з виступаючих відносять себе або до партії Литвина, або до партії Мороза, або до партії Ющенка. Я ще раз підтверджую, я ще раз підкреслюю: Комуністична партія України має столітній родовід і вона є партією Леніна.

Дорогі співвітчизники! Звертаюся, насамперед, до тих з вас, хто листується зі мною, висловлюючи слова подяки за принциповість позиції, як радянської людини і радянського комуніста, і послідовника великої когорти більшовиків-ленінців. Таких листів в моїй пошті одна третина лише, на жаль.  Я висловлюю слова вдячності і тим, хто жорстко критикує або не згоден з позицією нас, комуністів, у Верховній Раді України. Таких листів на сьогодні, на жаль, більшість, дві третини.

“Народ не візьмеш на макуху”, - сказав сучасний український класик. Я особисто думаю, що він жорстоко помиляється, так само, як і помиляється наш народ. Може помилятися не лише окрема людина, навіть колектив, або політична партія, але і народ. І прикладів цього в історії дуже багато. Згадаємо лише Христа, який ніс віровчення своєму народу ізраїлевому, і народ кричав йому: “Осанна!” А потім, коли прийшли посланці римського прокуратора і чимось привабили цей народ, він кричав Христу, котрого вели на Голгофу: “Розіпни його!”

Коли в 1991 році політичні “наперсточники” обманули цілий радянський народ, в тому числі народ України, на Всеукраїнському референдумі першого грудня 1991 року, наша партія, діяльність котрої тоді була заборонена, попереджала всіма можливими засобами, які в неї були про цю помилку нашого народу. За все треба сплачувати. Нас було 52 мільйони – стало 47. Сім мільйонів наших співвітчизників микаються в пошуках  роботи за кордоном. Зараз купівельна спроможність середньої заробітної платні і пенсії дорівнює лише половині від того, що в нас було в 91-ому  році. Чи не наїлися ми незалежності, чи ні наїлися ми ринкових відносин. Вірю, в людей з очей опадає помаранчева облуда. Трудящі, зєднуйтеся навколо комуністичної партії України і партії Леніна, разом відправимо на смітник історії антилюдяний, капіталістичний режим Кравчука, Кучми, Ющенка і їм подібних. Хай живе радянська влада, влада трудящих, хай живе соціалізм.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, послухайте, будь ласка оголошення. Інформую про створення Фракції Народно-демократичної партії та політичної партії “Трудова  Україна” в складі 14 народних депутатів. Співголовами, ну, нема в нас таких посад, та я і читати не буду, уповноваженими представниками обрано депутатів Пустовойтенка, Коновалюка, Демьохіна, Дзоня, Супрун і Шведенко.

Так, шановні колеги, наступного тижня ми  повинні з вами  працювати у комітетах, фракціях і групах.  Нагадую, що 13-го вересня на ранковому засіданні проводиться День уряду України „Про стан виконання законодавства у сфері поводження з відходами в Україні та шляхи його вдосконалення”. О 15-й годині відбудуться парламентські слухання „Сучасний стан та перспективи розвитку земельних відносин в Україні”.  Досить важлива проблема. Я запрошую депутатів взяти активну участь у цих слуханнях.

Чергове пленарне засідання Верховної Ради розпочнеться о 10-й годині 20 вересня. На цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошується закритим.