Засідання N70 (ранкове)

Опубліковано 20. 01. 2005

ЗАСІДАННЯ  СІМДЕСЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

20  січня   2005 року, 10.05 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації.

Ввімкніть систему Рада.

10:05:48

Зареєструвалося в сесійний залі 420 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги! Сьогодні громадяни України, що сповідують іслам відзначають одне з головних світ в ісламі - Курбам-байрам.  Давайте привітаємо з цим святом і побажаємо всім успіхів і здоров'я.

Шановні колеги! Сьогодні день народження Зубченко Миколи Михайловича, заступника керівника Головного організаційного  Управління Апарату Верховної Ради, з яким ми постійно спілкуємося і працюємо, давайте привітаємо Миколу Михайловича і подякуємо за сумлінну роботу.

Шановні народні депутати! Тепер дозвольте надати вам інформацію про результати роботи Верховної Ради України на пленарному засіданні 19 січня 2004 року. Розглянуто 8 питань порядку денного, за результатами їх розгляду прийнято один закон, два законопроекти прийнято в першому читанні за основу, чотири законопроекти відхилено,  один законопроект знято з розгляду у зв'язку з його відкликанням автором законопроекту.

Шановні колеги! Прошу прослухати оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народних депутатів України Стрибка Станіслава Кириловича та Сухого Ярослава Михайловича зі складу депутатської фракції "Трудова Україна" і "Народно-демократичної партії", та Чеботарьової  Юлії Сергіївни зі складу депутатської групи "Союз".

Ще одне оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 42 Регламенту Верховної Ради України та протоколу установчих зборів народних депутатів України від 19 січня 2005 року інформую про сформування депутатської групи "Демократична Україна" у Верховній Раді України. До складу депутатської групи "Демократична Україна" увійшли 14 народних депутатів України. Персональний склад додається, керівником депутатської групи "Демократична Україна" обрано народного депутата України Шарова Ігоря Федоровича.

Шановні колеги! Як вам відомо, Верховний суд України прийняв... А, да. Прошу зареєструватися, шановні колеги, то я все, що говорив, все незаконно виявляється.

Так! Прошу, шановні колеги, зареєструватися. А, що ж Адам Іванович говорить, що не було мені. Так, на табло прізвища народних депутатів, що зареєструвалися, в сесійній залі 419 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим. Ну, хай буде ще раз, якщо уже не так вийшло.

Шановні колеги! Сьогодні ми отримали копію, вірніше, не копію, а рішення Верховного суду України з приводу скарги кандидата на пост Президента України Януковича Віктора Федоровича на бездіяльність Центральної виборчої комісії по встановленню результатів повторного голосування з виборів Президента України 26 грудня 2004 року та постанови ЦВК про підсумки повторного голосування 26 грудня 2004 року, та результати виборів Президента України від, номер 14 від 10 січня 2005 року і про оприлюднення результатів повторного голосування 26 грудня 2004 року з виборів Президента України. У задоволенні цієї скарги відмовлено.

Таким чином, у нас є всі підстави для визначення дати проведення до присяги новообраного Президента України.

Шановні колеги!  Зараз проект відповідної постанови вам буде роздано. Пропонується урочисте засідання Верховної Ради України з цього приводу провести 23 січня о 12-й годині.

Нам потрібно буде внести відповідні зміни до календарного плану нашої роботи. Ну, така дата пов'язана з необхідністю проведення відповідної підготовчої роботи.

Перед цим нам потрібно буде прийняти постанову про задоволення заяви Віктора Андрійовича Ющенка про складення депутатських повноважень. Зараз ці документи буде роздано. Я просив би тоді, щоб ми їх розглянули.

Вже роздано?

Ні, тільки одна постанова, друге на роздана. Дві роздадуть, тоді проголосуємо.  З мотивів Борис Ілліч, будь ласка. Олійник, мікрофон.

 

10:10:55

ОЛІЙНИК Б.І.

Так, шановні колеги, я не хочу вас затримувати. Звичайно, я схильний до самовозвеличення і люблю, коли моє прізвище згадується, де треба і де не треба, але до мене дійшли чутки, що я написав якийсь гімн, котрий розучує військовий оркестр. То я просто не встиг його написати.

Але якщо, може, хтось там щось переплутав, щоб мене на старості літ не звинуватили у плагіаті. Так що, поки що я його не написав. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати!

Оголошується до розгляду проект постанови про проведення парламентських слухань  на тему "Законодавче забезпечення сучасної економічної політики в умовах конституційної реформи 18 травня 2005 року".

Доповідач Демьохін Володимир Анатолійович, голова ... перший заступник голови Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій.  Будь ласка, Володимир Анатолійович.

 

10:12:10

ДЕМЬОХІН В.А.

Дякую. Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Обсяг проблемних питань, пов'язаних з невизначеністю державної економічної політики в Україні давно досяг своєї критичної межі. Дана ситуація ускладнена і загострена, як не прикро, відсутністю чітко визначеної економічної політики на законодавчому рівні. Маю на увазі відсутність таких основоположних законів, як про засади внутрішньої політики України, про засади зовнішньої політики України, про засади національних інтересів, національну стратегію розвитку України.

Щороку ми з вами затверджуємо програми діяльності Кабінету Міністрів України, слухаємо послання Президента України до Верховної Ради України. Так само  щороку намагаємося прийняти Закон України про Державну програму економічного і соціального розвитку України на відповідний рік. Однак всі перераховані програми і документи є короткостроковими, в кращому разі - середньостроковими. Тобто ми щороку визначаємося, умовно кажучи, з тактичними завданнями, які стоять перед країною, а стратегічні і систематизовані цілі і завдання так і залишаються невизначеними фактично і формально.

Змінивши Конституцію, ми тим самим відповіли на виклик часу, спробували змінити політичний та соціально-економічний устрій в країні. Методи та засоби управління економікою, діяльність самої економічної системи на даному етапі розвитку потребують значної корекції. Ми з вами зобов'язані визначитися щодо наступних системних завдань у сфері економічної політики: удосконалення державної бюджетної політики, затвердження Податкового кодексу і встановлення чітких, прозорих і обов'язкових для всіх суб'єктів господарювання правил економічної діяльності, дійова і постійна підтримка вітчизняного сільгоспвиробника; сприяння чи повне ігнорування такого дійового механізму державної підтримки депресивних регіонів, як СЕЗ і ТПР, вступ до СОТ та євроінтеграційні прагнення України у поєднанні з перспективами діяльності ЄЕП, жорстка державна протекціоністська політика. Я назвав лише маленьку частину гострих питань.

Враховуючи зазначене, авторами Постанови Верховної Ради України пропонується провести парламентські слухання 18 травня на тему: "Законодавче забезпечення сучасної економічної політики в умовах конституційної реформи”. Комітет одноголосно  підтримав проект постанови. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги. Ставиться на голосування проект Постанови  Верховної Ради України про проведення парламентських слухань на тему: Законодавче забезпечення сучасної економічної політики в умовах конституційної реформи (18 травня 2005 року).

Реєстраційний номер 6499. Прошу голосувати.

 

10:15:41

За-276

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови про "День Уряду України" у березні 2005 року (щодо сучасного стану та перспектив розвитку ринку страхових послуг в Україні).

Доповідач... Зараз, одну хвилиночку. Я знаю про що ви хочете сказати. Петро Степанович Цибенко, будь ласка, мікрофон. З процедури.

 

10:16:09

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, я величезною повагою ставлюсь до тих питань, які пропонуються для розгляду на Дні уряду і та пропозиція, яка подана народними депутатами, не є виключення. Але я прошу шановним народним депутатам пригадати, що не далі як на минулому тижні ми з вами на березень місяць затвердили День уряду з порядком денним про стан виконання  законодавства України щодо соціального, медичного та пенсійного забезпечення  ветеранів війни і відзначення 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні  41-45 років. Тому, шановні колеги, в рік 60-річчя Великої перемоги, в рік, який оголошено за нашою з вами  ініціативою Роком ветеранів України, додавати до цього питання ще якесь буде надзвичайно недоцільно. Тому я прошу, Володимире Михайловичу, розглядати це питання, але призначити його на інший місяць на наступну сесію. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, аргументацію від голови комітету ви послухали. Дійсно, ми проголосували і прийняли відповідне рішення і воно не зовсім буде логічно виглядати, коли  ми у такий день будемо обговорювати два питання. Але тим не менше проект постанови є.

Будь ласка, Михайло Маркович Добкін, як автор проекту. Немає.

Від комітету, будь ласка, Цушко, перший заступник голови  комітету. Мікрофон увімкніть, будь ласка.

 

10:17:46

ЦУШКО В.П.

Цушко, фракция социалистов, Комитет по финансам.

Уважаемый Владимир Михайлович, я полностью поддерживаю коллегу Цибенко. Наш комитет не рассматривал  этот проект постановы, а мы -ведущий комитет, и тут пересекаются наши функции с комитетом Цыбенко. У нас просьба, перенести этот вопрос, может быть и нужно рассмотреть, но сначала пропустить через комитет, рассмотреть концептуально. И нас поддерживает и уряд в лице  Госкомиссии по финуслугам.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Немає заперечень, як ми перенесемо розгляд для того, щоб комітет міг обговорити це питання, прийняти  відповідне  рішення? Немає? Дякую.

Шановні колеги! Оголошується до розгляду проект Постанови  про внесення змін до календарного плану проведення сьомої сесії Верховної Ради четвертого скликання. Ми це питання, шановні  колеги, обговорювали на засіданні Погоджувальної ради, і була повна підтримка.

Валентине Григоровичу, є потреба..? Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України.

 

10:18:56

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановні колеги! Голова Верховної Ради інформував на  попередньому засіданні при  розгляді, я маю на увазі,  питання щодо внесення змін  до календарного плану  проведення наступної сьомої сесії про те, які пропонується внести зміни. На жаль, до комітету проект постанови, який вносить Голова Верховної Ради сьогодні на розгляд парламенту ми не розглядали, так як цей проект надійшов вже о 18 годині вчора, тобто після завершення засідання комітету.

Але я ще раз  нагадаю про що йдеться  у проекті постанови, які пропонується внести зміни до календарного плану  проведення сьомої сесії Верховної Ради, яка  розпочне свою роботу,  як  ви пам'ятаєте  в перший вівторок  лютого, тобто у відповідності із Конституцією України, 1 лютого у вівторок, тобто передбачається внести такі зміни тиждень з 14 по 18 лютого провести як роботу в Комітетах, Фракціях і групах. Тиждень з 21 по 24  червня провести у пленарному режимі роботу Верховної Ради України, 8 липня оголосити про  час закриття 7-ої сесії Верховної Ради, а тиждень з 11 по 15 липня організувати як роботу народних депутатів в Комітетах депутатських Фракціях і групах. О  це такі пропозиції щодо внесення змін до календарного плану проведення 7-ої сесії Верховної Ради. Прошу визначитися, я думаю що ми можемо  підтримати цей проект постанови, внесений Головою Верховної Ради. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Валентин Григорович. Шановні колеги, прошу уваги, шановні колеги, дуже важливий момент. Ось у нас є календарний  план наступної сесії. У зв'язку з тим, що ми додатково працювали, працюємо цей пленарний тиждень, пропонується, що в лютому місяці ми з  1 по 4 відпрацювали у пленарному режимі. А потім з 7 по 28 число працювали в Комітетах, депутатських групах і Фракціях, для того щоб напрацювати відповідні законопроекти для їх розгляду в Верховній Раді.

Окрім того, пропонується, шановні колеги, в липні місяці в нас передбачалося з 12  по 15 липня проведення  пленарного засідання. Перенести це пленарне засідання на 27, 1 липня і таким чином ми будемо мати можливість закрити сесію 8 липня і тиждень працювати безпосередньо в округах, для того, щоб прозвітуватись перед депутатами про роботу, пророблену під час  7-ої сесії. З урахуванням цього я ставлю на голосування  проект постанови про  внесення змін до календарного плану проведення 7-ої сесії Верховної Ради України четвертого скликання (реєстраційний номер 6520). Прошу голосувати.

 

10:22:38

За-370

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги, вам роздано проект Постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Віктора Андрійовича Ющенка. Чи є якість запитання з цього приводу. Проект Постанови 6526. Цю процедуру необхідно пройти перед приведенням до присяги новообраного Президента, бо він не може мати представницького мандату. Відповідна заява Віктора Андрійовича є з цього приводу. Ви не заперечуєте, щоб поставити проект постанови на голосування?

Я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Ющенка Віктора Андрійовича (реєстраційний номер 6526). Прошу голосувати.

 

10:23:43

За-370

Рішення прийнято.

Шановні колеги, дозвольте зачитати вам наступний проект Постанови Верховної Ради України про внесення змін до календарного плану проведення шостої  сесії Верховної Ради України четвертого скликання  та про дату проведення урочистого засідання, присвяченого  складенню присяги новообраним Президентом України.

Верховна Рада України постановляє. Внести зміни до календарного плану шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 17 червня 2004 року із змінами внесеними Постановами  Верховної Ради України від 3 і  4 грудня 2004 року та від 13 січня 2005 року стосовно роботи парламенту у січні 2005 року, встановивши завершення роботи шостої сесії Верховної Ради України 23 січня 2005 року та передбачивши 21 січня, тобто у п'ятницю, ранкове пленарне  засідання 22 січня, тобто в суботу, робота в комітетах, в фракціях і групах. 23 січня, тобто неділя, ранкове пленарне засідання о 12 годині і закриття сесії.

Друге. Відповідно до статті 104 Конституції України та Постанови Верховної Ради України "Про порядок проведення Урочистого засідання Верховної Ради України" присвячено складенню присяги новообраним Президентом України від 14 грудня 2004 року, провести 23 січня 2005 року о 12 годині у сесійній залі Верховної Ради України Урочисте засідання Верховної Ради України, присвячене складенню присяги новообраним Президентом України.

Третє. Ця постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Немає застережень? Поставте на голосування цю постанову.

Ставиться на голосування проект постанови Верховної Ради України про внесення змін до календарного плану проведення Шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликання та про дату проведення урочистого засідання, присвячення складенню присяги новообраним Президентом України. Прошу голосувати.

 

10:26:06

За-309

По фракціях, будь ласка. Прошу уваги.

"Наша Україна", читаю "за" - 96, комуністів - 1. Регіони України - 20. Народна Аграрна - 28. СДПУ(о) - 24. Єдина Україна - 17. СПУ - 20. Блок Тимошенко - 19. Союз - 17. Трудова Україна та НДП - 13. Демініціативи - 12.  Центр - 13. Позафракційні - 29.

Шановні колеги, оголошується до розгляду проект постанови про зняття з розгляду проектів деяких законодавчих актів України, що стосуються соціальної політики та праці. Доповідач - перший заступник Голови Комітету з питань соціальної політики та праці В'ячеслав Кириленко. Будь ласка.

 

10:27:16

КИРИЛЕНКО В.А.

Блок Віктора Ющенка, Українська Народна Партія.

Шановні колеги, пропонується проект достатньо стандартної для нас постанови, якою пропонується зняти з розгляду Верховної Ради 20 законопроектів та проектів постанов, які  втратили свою актуальність з плином часу. Комітет розглянув це питання 12 січня, зовсім недавно, і одноголосно прийняв рішення пропонувати цю постанову підтримати усій Верховній Раді України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Є якісь застереження проти пропозиції Комітету з питань соціальної політики та праці? Самофалов, будь ласка. Мікрофон.

 

10:27:48

САМОФАЛОВ Г.Г.

Сейчас! Сейчас! Уважаемые коллеги! Уважаемый доповідач! Я хотел бы уточнить, почему сегодня комитет считает необходимым снять проект постановы. Значит, проект закона, що стосується соціальної політики та праці. Это что, они сегодня не актуальны? Тем более, что вы предлагали все время сегодня заботу о гражданах Украины, все прочие. Это один из ключевых вопросов, который рассмотреть. Объясните, пожалуйста, что это за проекты законов, которые нужно взять по социальной защите населения?

 

КИРИЛЕНКО В.А. Дякую за запитання. Це не зовсім так, оскільки всі ці законопроекти розглядалися на комітеті, деякі з них відхилені, а, деякі по датах, термінах і цифрах просто неможливі до реалізації і потребують нового внесення.

Що стосується питань соціальних стандартів, то ті цифри, які фігурують в цих законопроектах, які пропонується відхилити. потребують перегляду вбік збільшення і нового внесення на наступну сесію. Верховної Ради. Тому комітет розіслав в офіційному порядку пропозиції всім депутатським фракціям та групам і комітетам внести необхідні законопроекти на розгляд наступної сесії Верховної Ради. Із законопроектів, які пропонується зняти жоден не є таким, що потребує термінового розгляду з точки зору соціальної значущості.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Прошу уваги! Ставиться на голосування проект постанови Верховної Ради України про зняття з розгляду проектів деяких законодавчих актів України, що стосуються соціальної політики та праці, реєстраційний номер 6494. Прошу голосувати.

 

10:29:44

За-288

Рішення прийнято.

Вноситься на розгляд проект постанови про зняття з розгляду деяких законопроектів. Голова Комітету з питань бюджетної політики Порошенко.

Ну, з відомих причин Порошенко немає. Людмила Павлівна, будь ласка.

Супрун Людмила Павлівна, перший заступник голови бюджетного комітету.

 

10:30:15

СУПРУН Л.П.

Шановні колеги!  Ми пропонуємо прийняти постанову про  зняття з розгляду окремих законопроектів з огляду на норми Конституції України та бюджетного кодексу про те, що  Державний бюджет затверджується тільки на річний термін, тобто з 1 січня по 31 грудня та завершення бюджетного періоду 2004 року, Комітет з питань бюджету на своєму засіданні 12 січня розглянув вказані нижче законопроекти і ухвалив рішення про доцільність їх зняття з розгляду з Верховної Ради як таких, що втратили актуальність.

Я б хотіла їх назвати для стенограми, щоб ми їх зафіксували. Проекти Законів про внесення змін до  Закону України "Про Державний  бюджет на 2004 рік", реєстраційні номери 5678, 5715, 6011, 6070, 6075, 6078, 6079, 6086, 6146, 6146-1, 6188, 6249, 6265, 6265-1, законопроекти 6274, 76... 6302, 6322, 6346, 7939.

І також проекти законів про особливості здійснення витрат із Державного бюджету та місцевих бюджетів України до прийняття Закону України "Про Державний бюджет на 2005 рік, реєстраційний номер 6438 та 6438-1. А також проекти постанов, які пов'язані з процесом виконання Державного бюджету за реєстраційним номером 6076 та 6385.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги!

Ставиться на розгляд проект постанови про зняття з розгляду деяких законопроектів, реєстраційний номер 6505.  Прошу голосувати.

 

10:32:23

За-317

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови про зняття з розгляду проектів деяких законодавчих актів України, що стосуються аграрних питань. Олег Юхновський, секретар Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, будь ласка.

 

10:32:43

ЮХНОВСЬКИЙ О.І.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Комітетом Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин за дорученням Голови Верховної Ради вноситься для розгляду проект Постанови Верховної Ради про зняття з розгляду проектів деяких законодавчих актів України, що стосуються аграрних питань.

Враховуючи, що правові норми зазначених проектів постанови, проектів законодавчих актів України в даний час врегульовані іншими законодавчими актами і втратили актуальність, комітет пропонує зазначений проект постанови прийняти за основу і в цілому як постанову Верховної Ради України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Анатолій Оржаховський, будь ласка.

 

10:33:23

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Анатолій Оржаховський, фракція Комуністичної партії України, Херсонщина.

Шановний доповідачу, я не заперечую проти того, щоб зняти запропонований перелік питань з аграрних проблем, одначе у мене є запитання до вас, бо в певній мірі воно стосується постанови про визнання Херсонської області такою, що... і визнання її такою, що постраждала від стихійного лиха - це 2003 рік, - яка розглядалася в парламенті і, на жаль, через команду колишнього уряду була не прийнята.

У зв'язку з цим, я хотів би запитати. Раз проблема порушена, і вже порушена іншими нашими колегами, моїми колегами, то чи є у вашому профільному комітеті інформація: в якій же мірі все ж таки даній області надана допомога була в 2003 році. Бо, дійсно, Херсонщина тоді постраждала. Якщо ж немає такої інформації...

 

ЮХНОВСЬКИЙ О.І. Дякую.

Шановний колего, як ви пам'ятаєте, ми розглядали ваш проект постанови щодо надання фінансової допомоги Херсонській області у зв'язку з стихійним лихом, комітет, профільний комітет з питань аграрної політики та земельних відносин підтримав цей проект постанови. Окрім того, звертався до уряду щодо надання такої допомоги. Також хочу вам нагадати, що ми двічі приймали зміни до Закону "Про Державний бюджет", де якраз враховували ці питання. Оскільки стихійне лихо, ви пам'ятаєте, постигло тоді не лише Херсонську область, але й переважну частину всієї України, окрім того, що стосується контролю за використанням цих коштів, які були додатково передбачені в проекті Державного бюджету, комітет запланував в лютому місяці розширене засідання щодо контролю за використанням коштів Державного бюджету у 2004 році. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, є якісь застереження проти цієї постанови? Проекту постанови? Немає.

Ставиться на голосування проект постанови Верховної Ради України для прийняття в цілому про зняття з розгляду проектів деяких законодавчих актів України, що стосуються аграрних питань. Реєстраційний номер 6482. Прошу голосувати.

 

10:36:06

За-307

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови про зняття з розгляду проектів деяких законодавчих актів про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України у зв'язку з підготовкою до другого читання проекту  Кримінально-процесуального кодексу України.

Бандурка Олександр Маркович, будь ласка, від Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

10:36:33

БАНДУРКА О.М.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вносить  пропозицію зняти з розгляду 13 законопроектів, які знаходяться на опрацюванні в комітеті і стосуються внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України в зв'язку з підготовкою до другого читання вказаного  проекту. Суть питання в тому, що після першого  читання проект був  направлений до ряду міжнародних правозахисних та правоохоронних організацій, і ми отримали від них відповідні відповіді. Найбільш грунтовне опрацювання проекту  поступило з Венеціанської комісії. Це 200 сторінок тексту англійською  мовою, який зараз опрацьовується спеціалістами та народними депутатами, як законодавцями.

Ті зміни, які пропонувалися, вони враховані частково з тринадцяти законопроектів  сім, повністю враховано чотири, є три, які втратили свою актуальність. Я можу називати номера законопроектів і їх назви та авторів. У вас перелік законопроектів, які підлягають зняттю з розгляду у зв'язку з прийняттям проекту Кримінально-процесуального кодексу України у першому читанні є на руках. Прохання комітету підтримати. У комітету ця пропозиція прийнята одноголосно. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Немає заперечень?  Немає.

Ставиться на голосування проект Постанови  Верховної Ради України про  зняття з розгляду деяких законопроектів про  внесення змін до Кримінального  процесуального кодексу України у зв'язку  з підготовкою до другого читання проекту Кримінального процесуального кодексу України (реєстраційний номер 5440). Прошу голосувати.

 

10:38:30

За-279

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови про зняття з розгляду деяких проектів законів України.

Доповідач Василь Іванович Надрага, голова  підкомітету Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, будь ласка.

 

10:38:51

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги! В рамках реформирования пенсионного обеспечения нами принято целый ряд принципиальных законов и, в первую очередь, Закон "Про  загальнообов'язкове державне пенсійне спрахування". То есть, мы сегодня перешли на пенсионное страхование, и поэтому потеряли  свою актуальность  законопроекты, которые касались пенсионного обеспечения, то есть, старого закона, который на сегодняшний момент просто не существует.

Кроме этого есть целый ряд предложений, которые девольвируют существующее законодательство. Исходя из этого,  комитет  внимательнейшим образом отработав все составляющие, единогласно  предлагает данные законопроекты снять с рассмотрения, потому что они, по большому счету, не несут  законодательной нагрузки и соответственно пойдут только во вред, а самое главное, что мы просто с вами  потеряем время, потому что измененное законодательство  уже просто не  имеет сенса, как говорится, рассматривать и утверждать.

Посему еще раз, наш комитет, рассмотрев все эти предложения, единогласно  прелагает снять  данные вопросы с рассмотрения. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, не має застережень? Немає.

Ставиться на голосування проект постанови Верховної Ради України  про зняття з розгляду деяких проектів Законів України, реєстраційний номер 5653, прошу голосувати. Шановні колеги, прошу голосувати.

 

10:40:13

За-283

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект постанови про відзначення 1000-річчя, 1000-ліття заснування міста Бельза Львівської області, доповідач Петро Олійник, від Комітету - Анатолій Матвієнко, чи хто буде від Комітету доповідати? Ну, якщо коротко і не буде застережень, зразу проголосуємо, будь ласка.

 

10:40:46

ОЛІЙНИК П.М.

Шановний пане Голово, шановні колеги - народні депутати, в цьому році є  відзначається 1000-ліття міста Бельза. Це був і є, був, вірніше, форпост  Київської русі на західних кордонах. Місто Бельза Сокальського району Львівської області має дуже  визначну  історію. Враховуючи  цю подію і маючи на увазі, що він не має достатніх фінансових ресурсів для проведення історичних пам'яток в належний стан, пропонується постанова Верховної Ради про від значення тисячоліття міста Бельза. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Так, від Комітету, будь ласка, є потреба  доповідати? Немає. Застережень немає проти того, щоб поставити на голосування проект цієї постанови? Не бачу. Ставиться на голосування проект постанови Верховної Ради України про  відзначення 1000-ліття заснування міста Бельза Львівської області, реєстраційний номер 6519. Для прийняття в цілому, як постанова, прошу голосувати.

 

10:42:03

За-233

Постанову прийнято. 

Оголошується до розгляду проект постанови про відновлення селу Луківці Вижицького району Чернівецької області колишнього найменування. Від комітету хто буде доповідати?

Шановні колеги,  є тут відповідні рішення комітету, є необхідні звернення. Про що йдеться? Йдеться про те, що відносити селу Луківці Вижицького району Чернівецької області колишнє найменування, село Лукавці. Немає застережень?

Я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України про відновлення селу Луківці Вижицького району Чернівецької області колишнього найменування (реєстраційний номер 6522). Прошу голосувати.

 

10:43:13

За-291

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект постанови про перейменування селища Ушиця Коростенського району Житомирської області. Про що йдеться шановні колеги. Перейменувати село Ушиця Коростенського району Житомирської області на селище Нова Ушиця, тобто відновити історичну справедливість. Немає застережень?

Я ставлю на голосування проект постанови про перейменування селища Ушиця Коростенського району Житомирської області (реєстраційний номер 6523). Прошу голосувати.

 

10:44:04

За-313

Рішення прийнято.

Переходимо до розділу "друге читання". Оголошується до розгляду проект...

Шановні колеги, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу та ядерної політики, ядерної безпеки просить перенести розгляд цього законопроекту у зв'язку з необхідністю спільного  його доопрацювання з  Комітетом з питань правової політики. Немає застережень? Тоді переносимо.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до статті 177 Сімейного кодексу України щодо відчуження майна дитини. Від комітету - Мусіяка Віктор Лаврентійович. Будь ласка.

Василь Васильович, будь ласка, законопроект цей, що ми його переносимо чи як?

Шановні колеги, комітет просить перенести розгляд у зв'язку з зауваженнями, висловленими окремими народними депутатами, а також зауваженнями, що надійшли від Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України. Нема застережень? Дякую.

Так, вноситься на розгляд проект закону про внесення змін до Закону України "Про Державну службу" щодо присвоєння рангів. Доповідач - перший заступник голови комітету з питань соціальної політики та праці В'ячеслав Кириленко. Будь ласка.

 

10:45:56

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, блок Віктора Ющенка, Українська Народна Партія.

Шановні колеги, на ваш розгляд вноситься у режимі другого читання законопроект про внесення змін до 26 статті Закону "Про Державну службу". Він стосується практично тільки однієї норми, яка передбачає, що ранги державних службовців, які відповідають посадам другої категорії, надаються Головою Верховної Ради України. Така практика вже є, передбачена нормами іншого законодавства, наприклад, що стосується Національного банку. В першому читанні законопроект був підтриманий депутатським корпусом, у другому читанні до таблиці внесено п'ять поправок. всі вони враховані, зауважень до прийняття законопроекту немає. Комітет розглянув це питання 12 січня цього року на своєму засіданні і одноголосно просить Верховну Раду України ухвалити цей закон у другому читанні і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, пропозиції, які були внесені на друге читання, всі враховані. В нас є всі підстави поставити на голосування пропозицію комітету про прийняття у другому читанні і в цілому, як закон проект закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу щодо присвоєння рангів". Реєстраційний номер - 2375. Прошу голосувати.

 

10:47:32

За-203

Рішення не прийнято.

Так, пропозиція комітету. Шановні колеги! Зараз, одну хвилиночку! Шановні колеги! Я прошу вас зосередитися. Всі пропозиції, які вносилися на друге читання прийняті! Враховані! Чому ми не приймаємо рішення? Я ставлю на голосування про повернення до розгляду проекту закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу щодо присвоєння рангів". Прошу голосувати! Прошу голосувати, шановні колеги! Ми ж так гарно розпочали, давайте, ж продовжимо.

 

10:48:14

За-328

Повернулися! Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття в другому читанні і вцілому як закон проект закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу щодо присвоєння рангів". Прошу голосувати.

 

10:48:42

За-327

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про захист конституційних прав громадян на землю (щодо вартості виготовлення документів). Доповідач -Роман Ткач,  член Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

10:49:02

ТКАЧ Р.В.

Роман Ткач, Народний рух України, фракція "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги, депутати! Комітетом вноситься на друге читання проект Закону "Про захист конституційних прав громадян на землю щодо вартості виготовлення документів".

Минулого року на нашому засіданні в першому читанні було прийнято, а цього року в січні, комітет вдруге розглянув цей законопроект і врахував ті зауваження і пропозиції, які були. Була подана одна пропозиція і вона врахована редакційно. Ми на комітеті розглянули цю пропозицію і просимо вас прийняти в другому читанні і загалом в цілому.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Немає застережень?  Пономаренко Георгій, будь ласка, мікрофон.

 

10:49:48

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Романе Володимировичу!

Пономаренко, фракція комуністів, так ви мені скажіть, Президент визначив указом 85 гривень оплата за вартість виготовлення документів. Що передбачається вашим законопроектом, сума яка передбачається?

 

ТКАЧ Р.В. Передбачається ... Президент визначив вартість 85 гривень за виготовлення документації. Але окрім того, наказом Держкомзему була введена реєстрація. І реєстрація залежала від форми ділянки. І на практиці виходило, що вартість цих робіт становила десь від 85-ти десь до двохсот гривень.

Цим законопроектом ми обмежуємо, щоб в цих 85 гривень і в 150 входили всі землевпорядні роботи по виготовленню Державних актів. Всі, і в тому числі реєстрація.  (Ш у м   у   з а л і)

85 і 150. 85 - для тих, хто одержує паї, і 150 для інших видів.

 

ГОЛОВА. Так, немає застережень інших?

Зараз, одну хвилиночку, Кармазін Юрій Анатолійович, а потім від Кабінету Міністрів, і будемо голосувати тоді.

 

10:51:01

КАРМАЗІН Ю.А.

Дякую, Володимир Михайлович.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність",  "Наша Україна".

Шановний доповідачу!  Ви бачите перед собою зауваження Головного юридичного управління, яке застерігає, що в одному випадку, тут два різних випадки виготовлення документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки. Це або ті, які майновий пай, або інші, які передаються безоплатно по статті 121-й Земельного кодексу України.

І вони застерігають, що встановлення такої норми  не узгоджується з вимогами статей 6, 19 і 116 Конституції України і суперечать статті 4 Закону України "Про ціни і ціноутворення".

Чи не здається вам можливим привести в частині другої половини, це якраз у відповідність до цього закону, це нормальні забезпечені люди, які можуть платити трошки більше. І можливо, таким чином ми можемо добавляти в бюджет, там у нас зараз дірка буде. Вимальовується десь в 17 мільярдів після...

 

ТКАЧ Р.В. Юрій Анатолійович, я розумію суть вашого зауваження. В нас на комітеті ці варіанти обговорювалися. Але коли ми зверталися до тих організацій, які виготовляють землевпорядну документацію, десь в середньому, скажем так, щоб не було збитково, вартість виготовлення одного державного акту становила, ну, минулого року, принаймні, на жовтень десь 35-40 гривень. І коли ми сьогодні говоримо про 85 і 150, то я думаю, що тут достатньо, щоб і ці організації працювали незбитково.

Відносно того, що буде дірка в бюджеті, ну, ці роботи фінансуються громадянами. Тому тут я не знаю, через що буде дірка в бюджеті. Мова йде про те що громадяни будуть фінансувати ці роботи. Тому воно з бюджетом не зв'язано напряму. Дякую.

 

ГОЛОВА. Від Кабінету Міністрів Гарбуз Микола Юркович, будь ласка.

 

ГАРБУЗ М.Ю.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Відносно норм даного законопроекту, слід зауважити, що дані норми в статті першій вже практично врегульовані чинними нормативними документами на сьогодні, і ціни практично не відрізняються, а ..........повторюють ці норми.

Стосовно статті третьої, хотілося б зауважити, що вона суперечить на сьогоднішній день відповідно Закону і про ратифікацію Угоди між Україною та Міжнародним банком реконструкції в частині субкредитування, а також буде нести додаткове навантаження на бюджет відповідно.

Тому ми вважаємо, що є недоцільність прийняття даного законопроекту в разі... його слід було б доопрацювати в другому повторному читанні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, є пропозиція комітету... Це не вечір відповідей і запитань! Якщо у вас є якесь письмове, будь ласка, Бульба, з мотивів голосування.

 

10:54:03

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція соціалістів.

От ми весь час говоримо, що за рахунок селян треба поповнювати бюджет і так далі. Врешті-решт, були обіцянки, що вся земля буде передаватися і вся документація буде виконуватися за рахунок держави. Не може бути так, щоб одні встановлювали 85 гривень, інші - 150, а Держкомзем визначає власну ціну за оформлення документації. Соціалісти за те, щоб  за рахунок села, за рахунок селян не наповнювати бюджет от таким чином, як це робиться нині. За те, щоб вони отримували землю і документацію безкоштовно на право володіння землею.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, комітет пропонує прийняти проект Закону про захист конституційних прав громадян на землю (щодо вартості виготовлення документів) в другому читанні і в цілому як закон. Ця пропозиція ставиться на голосування. Реєстраційний номер 5391, прошу голосувати.

 

10:55:26

За-307

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо підстав та порядку звільнення осіб з-під варти) (друге читання).

Маркуш Марія Андріївна, заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

10:55:56

МАРКУШ М.А.

Маркуш, фракція комуністів. Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто таблицю поправок до проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо підстав та порядку звільнення осіб з-під варти), прийнятого Верховною Радою України в  першому читанні за основу. Законопроект спрямований на узгодження положень статті 165 Кримінально-процесуального кодексу та статті 20  Закону у  про попереднє ув'язнення з положеннями статті 22 і 29 Конституції України щодо додержання  прав і свобод людини і громадянина. Оскільки в чинній редакції статті 165 КПК України та статті 20 Закону України про попереднє ув'язнення передбачають, що звільнення з-під варти осіб у разі закриття справи закінчення строку, тримання під вартою, якщо цей строк не продовжено в установленому законом порядку та в інших випадках, здійснюються лише за рішенням судді або суду.

Реалізація цих законопроектних приписів на практиці призводить до того, що особа, необхідність у триманні під вартою якої відпала, певний час, як правило, до 10 а то і більше днів продовжує триматися під вартою в зв'язку з  відповідними судовими  процедурами. Хоч є цілком очевидно, що при звільненні особи з-під варти не відбувається обмеження її  конституційних прав, а від так і судовий контроль у таких випадках за діяльністю органів, що розслідують  справу, чи прокурора не потрібний. Тим більше, що він об'єктивно призводить до грубих порушень конституційних прав і свобод громадян внаслідок незаконного  утримання їх в установах попереднього ув'язнення понад строки передбачені чинним законодавством.

З метою усунення зазначених  невідповідностей, що створюють законодавчі передумови порушення конституційних прав і свобод громадян, проектом закону  пропонується доповнити статтю 165 Кримінально-процесуального кодексу України новою частиною третьою, а частину  другу статті 20 Закону України "Про попереднє ув'язнення" викласти  у новій редакції.

Враховуючи, що при доопрацюванні законопроекту  зауважень і пропозицій до нього від суб'єктів  права законодавчої ініціативи  не надійшло, комітет вирішив запропонувати Верховній  Раді України за результатами розгляду цього проекту у другому читанні прийняти його в цілому, як закон.  Шановні колеги! Прошу підтримати  цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги! Я поставлю на голосування першою пропозицію комітету, але прозу звернути увагу на  заключення Головного юридичного управління, яке  вказує, що тут ми втручаємося у Конституцію. У нас виникає колізія. З врахуванням цього  я провив би, щоб ви виходили на прийняття рішення, оскільки юристи наші пропонують направити на повторне друге читання. Але з врахуванням пропозиції комітету я ставлю на голосування першою пропозицію комітету про прийняття у другому читанні і в цілому, як закон, проект Закону   про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підстав та порядку звільнення осіб з-під варти ( реєстраційний номер  4309-Д). Прошу визначатися.

 

10:58:59

За-252

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до  деяких законодавчих актів України у зв'язку  з прийняття Кримінального виконавчого кодексу (  реєстраційний номер 5049).

Бандурка Олександр Маркович, перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, будь ласка.

Хто від комітету буде доповідати? Давайте подивимося шановні колеги. Пропозиції, які  вносилися тут дві  пропозиції, було дві пропозиції до  другого читання вони всі враховані. Нема застережень, що? Тому, шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію Комітету про внесення змін до деяких законодавчих актів України, у  зв'язку з прийняттям Кримінально-виконавчого кодексу, реєстраційний номер 5049, прошу голосувати.

 

11:00:16

За-313

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та  іпотечні сертифікати, щодо максимального розміру кредиту. Терьохін Сергій Анатолійович від Комітету з питань фінансів, банківської діяльності. Василь Цушко, будь ласка, заступник Голови Комітету.

 

11:00:47

ЦУШКО В.П.

Уважаемые коллеги,  законопроект предполагает изменения в оценке, когда дается ипотечный кредит, что было  ограничение до 70%. Было, этот законопроект был подан коллегой Черновецким, он предложил снять это ограничение. Этот, это предложение было поддержано Кабинетом Министров, Национальным банком, нашим Комитетом рассмотрено. Была к этому Закону только одна поправка коллеги Кармазина по названию Закона, но Комитет эту, это предложение отложил, она, в принципе, техническая, но посчитали специалисты, что название должно остаться то же самое. И Комитет предлагает поддержать Закон во втором чтении и в целом. В принципе, технический законопроект, но  для экономики имеет значение, спасибо.

 

ГОЛОВА. Так. Юрій Анатолійович, Ваша пропозиція вона відхилена. Ви наполягаєте на ній? Кармазін Юрій Анатолійович? Мікрофон, будь ласка.

 

11:01:43

КАРМАЗІН Ю.А.

На честь перемоги Віктора  Ющенка я не наполягаю на цій пропозиції, але просив би все-таки Комітет дослухатися, тому що назви ви робите абсолютно  не професійні і потім людям дуже важко. Але, на честь перемоги, для вас сьогодні амністія, я знімаю свою пропозицію.

 

ЦУШКО В.П. Юрий Анатольевич, спасибо. Я вам могу сказать, как в том анекдоте, вы у себя  разберитесь, это Терехин вел, он сказал, что... вы поспорьте между собой. Спасибо.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, вноситься на голосування пропозиція комітету про прийняття у другому читанні і в цілому як закон проект Закону про внесення змін до Закону України "Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати" (щодо максимального розміру кредиту). Прошу голосувати.

 

11:02:45

За-264

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про електронну торгівлю. Доповідач: Цушко  Василь Петрович. І від комітету  буде виступати  Капустін. Пропонується такий регламент. Шановні колеги, прошу зараз уваги, щоб узгодити. Для доповіді - до 5 хвилин, відповіді на запитання - 3 хвилини, для співдоповіді відповідно - 3 і 3 хвилини...  і обговорення і прийняття рішення тут пропонують 3 хвилини, но я думаю, треба хоча б хвилин 12. Одну хвилиночку. Пропонують перенести розгляд цього законопроекту. Переносимо? Ніхто не заперечує? Переноситься.

Зараз, шановні колеги, треба нам включити до порядку денного, тут цілий розділ іде "для включення до порядку денного та прийняття рішення".

Про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до статті 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (щодо першочерговості виплати зарплати). Я ставлю  на голосування про включення  до порядку денного проекту  закону, реєстраційний номер 6066. Прошу голосувати.

 

11:04:32

За-312

Рішення прийнято.

Від Кабінету Міністрів доповідач. З відомих причин доповідача нема. Шановні колеги, бо ми так швидко працюємо, що Кабмін за нами не встигає. Тому, може, попросимо Володимира Йосиповича Матвєєва, щоб від комітету. Хто від комітету зможе доповісти? Давайте, я тоді буду працювати за комітет. Є рішення відповідного комітету, він розглянув і пропонує прийняти проект цього закону за основу з відповідним доопрацюванням і винесенням на друге читання. Нема застережень?

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до статті 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (щодо перешочерговості і виплати зарплати). Реєстраційний номер 6066.

Прошу голосувати. Я запитав - сказали, що немає. Іде голосування. Сьогодні ж перемога, ви сказали, що ви знімаєте всі застереження.

 

11:05:46

За-284

Рішення прийнято.

Нам потрібно включити до порядку денного проект закону про внесення змін до статті 9 Закону України "Про Державний бюджет України" на 2005 рік щодо нульової ставки ввізного мита для деяких товарів. Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту закону. Реєстраційний номер 6475. Зніміть голосування. Будь ласка, Георгій Пономаренко.

 

11:06:19

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Пономаренко, фракція комуністів.

Я хотів би, щоб доповідач нам сказав, що мається на увазі під цими кодами. Мова йде про внесення змін до бюджету, до Статті 9 бюджету, введення ПДВ на ряд товарів, які ввозяться із-за кордону. Я дивлюсь, тут є представник з Кабінету Міністрів. Нехай назве весь перечень, как в фильме говорили, назове що під цим розуміється, крім олії і цукру.

 

ГОЛОВА.Давайте, шановні колеги, просто розглянемо питання про включення, тоді будемо... Сулковський, будь ласка. Шановні колеги! Це не обговорення законопроекти, а це включення до порядку денного. Будь ласка.

 

11:07:12

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Володимире Михайловичу! Є пропозиція, щоб для включення до порядку денного та прийняття рішень, ви подивіться, скільки постанов і питань для включення, щоб не йти конкретно по кожному його включенню, є пропозиція проголосувати це, про включення всіх проектів одним голосуванням і потім розглядаємо, голосуємо.

 

ГОЛОВА. Це буде суперечити Регламенту, будь ласка. не штовхайте мене на порушення.  Справа в тім, що за Регламентом, коли ми затверджуємо порядок денний, ми голосуємо комплексно, а додатково кожне питання треба окремо голосувати. Коновалюк, будь ласка. Валерій Коновалюк, фракція "Регіони України". Я думаю, це би спростило б нашу роботу, але не можна.

 

11:07:53

КОНОВАЛЮК В.І.

Дякую, Володимире Михайловичу. Ми, приймаючи бюджет на 2005 рік домовлялися, що найближчим часом будемо вносити зміни. І ми пропонуємо це процедурне питання, щоб, дійсно, ми узагальнили всі пропозиції і вцілому підготували ті зміни до державного бюджету, які будуть розглянуті Верховною Радою. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги! Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту закону про внесення змін до статті 9 Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік щодо нульової ставки ввізного мита для деяких товарів". Реєстраційний номер - 6475. Прошу визначатися.

 

11:08:48

За-141

Законопроект не включено до порядку денного. Що? Шановні колеги! Верховна Рада не підтримала включення до бюджету, повернемося пізніше. Одну хвилинку! Одну хвилинку! Одну хвилинку! Що? Порошенко, будь ласка, як би ви сказали, ми б зачекали вас. Так, будь ласка, давайте.

 

11:09:20

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Ми, дійсно, наполягаємо на тому, що цей законопроект має бути включений до порядку денного сесії і проголосований сьогодні після обіду.

Справа в тому, що в Закону про бюджет встановлено пільгові нульові ставки на ввізне мито для окремих товарів, які, в тому числі, або виробляються в Україні, або галузі здатні сплачувати ці митні збори. Цей законопроект ні в якому разі не попереджає жодного українського виробника і суттєво збільшує надходження до Державного бюджету. Ми, дійсно, приводимо, що митні збори мають встановлюватися виключно Митним кодексом, а не Закону України "Про Державний бюджет".

В мене буде прохання, щоб ми все ... тут немає жодної політики. Щоб ми всі це підтримали.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Ну, давайте я  таким чином.

Я ще раз поставлю до повернення до розгляду, якщо ні... Ну, хвилиночку.

Ну, щоб зберегти чистоту, ставиться на голосування для повернення до розгляду питання про включення до порядку денного. Це законопроект 6475.   (Ш у м   у   з а л і)

Хай депутати визначаться - і все.

 

11:10:51

За-181

Давайте, проведіть, будь ласка, консультації, тоді, може, повернемося до розгляду.  По фракціях, будь ласка.

“Наша Україна" -  93, Фракція комуністів - 0, "Регіони України" - 4, Народна аграрна партія - 1, СДПУ(о)  - 0, "Єдина Україна" - 1, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 18,  "Союз" - 16, "Трудова Україна та НДП" - 2, "Демініціативи" - 1, "Центр" - 0, Позафракційні - 25.

Шановні колеги!  Нам потрібно розглянути питання про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (щодо операцій з ПДВ і облігаціями). Там два проекти. Оскільки це одне питання, то давайте одразу будемо голосувати. Немає заперечень?

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного законопроектів 6152, 6152-1.  Будь ласка, прошу голосувати.

 

11:12:03

За-248

Питання включено до порядку денного.

Переходимо до його розгляду. Доповідачі: Терьохін Сергій Анатолійович і Пузаков Володимир Тихонович.

Будь ласка. Є доповідачі? Василь Цушко, будь ласка. Ну, будь ласка, доповідайте.

 

11:12:53

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

У зв'язку з тим, що статтею 12 Закону України "Про Державний бюджет на 2004 рік" передбачено здійснити погашення простроченої бюджетної заборгованості з податку на додану вартість, яка виникла станом на перше червня 2004 року і не відшкодована на день введення в дію Закону України від 17 червня 2004 року про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" шляхом її оформлення облігацій внутрішньої державної позики з терміном обігу п'ять років, виникла необхідність у врегулюванні питання щодо оподаткування результатів від здійснення операцій з такими облігаціями.

Відповідно до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" суми ПДВ, які відшкодовуються з бюджету, не включаються до складу валового доходу платника податку на прибуток підприємств.

Метою законопроекту є врегулювання питання відображення у податковому обліку платника операцій з погашення простроченої бюджетної заборгованості з податку на додану вартість, що здійснюється шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.2003 року за номером 2014.

Прийняття цього закону дасть можливість платникам податку здійснювати операції з облігаціями внутрішньої державної позики, що видаються в рахунок погашення простроченої бюджетної заборгованості з податку на додану вартість за визначеними в рамках цього закону правилами, що дасть можливість уникнути виникнення податкових колізій при тлумаченні норм  Закону України про оподаткування прибутку підприємств. Прошу підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, запитання до нашого колеги є? Якщо є запитання, будь ласка, запишіться. Три хвилини на запитання.

На табло прізвища народних депутатів, що записались на запитання, будь ласка. Юрій Кармазін.

 

11:14:59

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність"  блоку "Наша Україна".

Шановний доповідачу, скажіть, будь ласка, ми зараз в цьому законі визначаємо механізм оподаткування податком на прибуток підприємств, які здійснюють, які мають ПДВ облігацій. Як ви взагалі  відноситесь до цього бандитського способу забирання у людей грошей підприємств і що думає ваш комітет робити далі для того, щоб все-таки оживити економіку. Очевидно, що цей закон - безперечно я за те, щоб його приймати - не є одним із заходів, які треба вживати для того, щоб припинити знущання держави над платниками ПДВ. Дякую.

 

ПУЗАКОВ В.Т. Дякую, Юрій Анатолійович. Я повинен сказати вам, що реалізація запропонованого законопроекту, ну по-перше, не впливає на зменшення доходної та потребує збільшення видаткової частини Державного бюджету. А те, що ви кажете, по-бандитські вирішують це питання  з підприємствами, то я хотів би сказати вам, що якраз цей закон... Этот закон не говорит о том, что вопрос будет решаться именно такими методами, о которых вы сказали, потому что, если посмотреть на предыдущий закон, то... він дійсно призведе до зменшення надходжень до податку на прибуток  підприємств до  Державного бюджету в сумі десь близько 400 мільйонів гривень. Дякую.

 

ГОЛОВА. Сергій  Матвієнков, фракція "Регіони України", будь ласка.

 

11:17:04

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ, Мариуполь.

Уважаемый докладчик! Уважаемые коллеги!  Речь  идет о чем? О том, что  если  бы у державы существовал нормальный метод возврата НДС, конечно бы мы сейчас не ломали  голову, как учитывать вот эти векселя. Ваше предложение или ваш законопроект, сегодня обсуждая на фракции, он устраивает нас больше, потому что, действительно, работаем мы, как с цинными паперамы, в этом варианте с вот теми бумагами, которые  сегодня запустили вместо НДС.

Предложение Терьохина - это прибыль, которая вообщем-то вешается   на предприятие, но это деньги вымытые из оборота. Поэтому  мы за то, чтобы поддержать ваш вариант в первом чтении, доработать его с учетом тех замечаний, которые есть,  с тем, чтобы мы могли действительно развести эту коллизию. Спасибо.

 

ПУЗАКОВ В.Т. Спасибо за понимание, Сергей Анатолиевич, и просил бы  всех отнестись точно также, как народный  депутат Матвиенков.

 

ГОЛОВА. Руденко, будь ласка, фракція Соціал-демократичної партії України.

 

11:17:58

РУДЕНКО Г.Б.

Шановний доповідачу! Я мабуть теж погоджуюся з точкою зору  пана Кармазіна про те, що з  практикою таких облігацій, які фактично являються корупційним методом вибивання деяких сум з підприємців, мабуть, нічого корисного у державі не буде змінюватися. Тому  бажано мабуть з майбутнім урядом вести переговори про те, щоб  цю постанову видозмінити, і  можливо змінити це вже не в якості постанови Кабінету Міністрів, а  в якості такого законопроекту про механізми компенсації ПДВ. Тому що все-таки дуже прикро, що Кабінет Міністрів приймає спочатку  постанову, а  потім вже депутати ініціюють, як вийти  з користю, з достоїнством  з цієї проблеми. Ваша точка зору, будь ласка.

 

ПУЗАКОВ В.Т. Спасибо за вопрос.

Я думаю, что, задавая вопрос, вы на него же сами дали ответ, потому что правильно вы говорите, нужно будет  этот  законопроект дорабатывать и работать с новым Кабинетом Министров.  Я читаю, что  предложение правильное, мы его в дальнейшей работе используем. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую, Володимир Тихонович. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги! Тепер переходимо до обговорення.

Записались на виступ Черняк Володимир Кирилович. Будь ласка, Юрій Кармазін тоді. А, є, є, вибачте Володимир Кирилович Черняк, Фракція "Наша Україна", підготуватися Кармазіну.

Да, ми домовлялись, шановні колеги, 12 хвилин.

 

11:19:44

ЧЕРНЯК В.К.

Володимир Черняк, Фракція "Наша Україна". Шановні колеги, цей Закон невеличкий за обсягом, але є дуже важливим і суттєвим. Це пов'язано з тим, що державним  бюджетом передбачено погашення  простроченої бюджетної  заборгованості з податку на додану вартість. Ви знаєте, що це серйозна проблема нашої економіки - заборгованість з ПДВ.

Взагалі, податок на додану вартість є вкрай недосконалим, можна сказати, навіть, злочинним податком для нашої економіки. Для нормальних умов цивілізованої економіки, цивілізованого ринку, цивілізованої вади він працює, а в наших умовах він використовується як інструмент шахрайства, на жаль. Тому,  можливо, ми допустили помилку, що взагалі його ввели. Потрібно було використати податок з продаж, якісь інші види податку аналогічного, але з іншим механізмом його використання, Ну, але ми маємо те, що маємо. Є цей податок, є заборгованість і проблему  заборгованості потрібно вирішувати.

Даним законопроектом визначається механізм податкового обліку фінансових результатів від операцій, що здійснюються платниками податку з ПДВ  облігаціями. Тобто береться конкретне, дуже суттєве, важливе питання обліку ПДВ, а конкретно - податок з ПДВ облігаціями.

Можна зробити висновок, на мій погляд, що ця законодавча ініціатива є слушною, оскільки запропонований механізм врегульовує можливості неузгодженості з оподаткування ПДВ облігаціями. Врегульовує неузгодженості з ПДВ облігаціями, що дозволяє практично реалізувати норму, прийняту статтею  12-ю Закону України про Державний бюджет України на 2004 рік, тобто заборгованість за минулий рік, якою передбачено здійснити погашення простроченної бюджетної заборгованості з податку на додану вартість. Тобто ми  зараз виконуємо своє власне рішення, ми передбачили погашення заборгованості з ПДВ і зараз пропонується конкретний механізм, яким чином це зробити. Тому  у нас є всі підстави підтримувати законопроект.

У зв'язку з тим, що статтею 12-ю Закону України про Державний бюджет передбачено здійснити погашення заборгованості і не відшкодована вона на день введення  дій у...

 

ГОЛОВА. Юрій Анатолійович Кармазін, підготуватися Мироненку.

 

11:23:03

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні народні депутати, ви знаєте, що нароблено зараз з поверненням податку на додану вартість. З одного боку, зловживання, при тому, що їх виплачують ці податки  за хабарі .............. за повітря, яке  вивозиться. З іншого боку, тим людям, які дійсно заробили цей податок на додану вартість, викричувались руки зараз, особливо під час виборчої кампанії, підприємств заставляли перераховувати гроші на певні кошти. І це  ще все справа для прокуратури, для Служби безпеки, тому що колосальні кошти відкачені під виглядом того, що вам все одно  не повернуть ПДВ, дайте це ПДВ, воно піде  на виборчу кампанію. І чомусь я не почув ще про жодне порушення кримінальної справи такої, ні служби безпеки, ні міліцію, ні  прокуратурою генеральною.

Два законопроекти, які сьогодні подаються,  6152 і 6152, є різними законопроектами, як можна по ним побачити. Так законопроект народного депутата Пузакова дає можливість платникам податку здійснювати операцію з облігаціями внутрішньої державної позики, що видаються за рахунок погашення простроченої заборгованості з податку на додану вартість, за визначеними правилами, що дасть можливість уникнути виникнення податкових колізій при тлумаченні норм закону про оподаткування прибутку підприємств. І я сказав би, що позитивні пропозиції дає колега Пузаков.

Також він вносить зміни до статті 22 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", де доповнює пунктом 22, 26 і далі пропонує деякі новели. По-перше, що не включається до складу валових доходів. Доходи, які йдуть від продажу іншим особам, тобто, підприємствам, яким всучили ці ПДВ, облігації, я таке слово свідомо вживаю, не зовсім наукове, буде значно легше.

На жаль, немає, колеги, Терьохіна, він пропонує..., з'явився. Я думаю, що він буде доповідати свій законопроект, Володимире Михайловичу, якщо прийде. Він пропонує до складу валових витрат звітного періоду включати номінальну вартість ПДВ, отриманих у звітному періоді.

Я пропоную в першому читанні прийняти ці закони.

 

ГОЛОВА. Віктор Мироненко, фракція комуністів. Тоді Юрій Петрович Соломатін, фракція комуністів, будь ласка. Після того - Терьохін.

 

11:26:28

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, ми на фракції і раніше, і сьогодні жваво обговорювали всю законодавчу новацію, яку вніс наш колега, наш товариш з Кіровоградщини, Володимир Тихонович Пузаков. І я так відчуваю по тому обговоренню, яке зараз у нас відбувається в сесійній залі, ця новація цілком слушна і вона спрямована на те, щоб хоча б частково врегулювати механізм податкового обліку з фінансових операцій з погашення ПДВ облігацій. І це дозволить вчасно повернути близько 400 мільйонів гривень. Пропозиція слушна і слід її підтримати, і висловлюю не лише свою особисту думку і точку зору, але  точку зору нашої фракції, ми будемо голосувати саме за цю пропозицію.

Але, я хочу сказати наступне: один мій колега при обговоренні цього законопроекту сказав такі слова про ПДВ: "За умов цивілізованої влади все б було о'кей, тобто все добре і все б було гаразд, і не виникло тих проблем, які ми з вами знаємо у нас, в Україні". Але, за сучасної влади - це звичайнісіньке шахрайство. А чи є певні гарантії, що та влада, яка іде на зміну, вона не буде вчиняти на свою вже користь і користь своїх олігархів і свого оточення так само як це вчиняла та влада, яка вже пішла.

І я хочу вам на підтвердження своєї думки, що вона буде послідовно вчиняти так само, навести лише дві інформації з доповіді Організації Об'єднаних Націй про розвиток людства в 2003 році. Ось цієї доповіді такі свідчення: один відсоток найбільш багатих людей світу кладе в свої карманы стільки же, скільки заробляє 57 відсотків населення планеты. Це не наша українська проблема, це проблема загальносвітова.

І ще одне свідчення. Один і одна десята мільярда людей пытаеться вижити на доход менш ніж один долар на добу. Тобто, та пенсія, яка була у 14 мільйонів пенсіонерів 160 гривень, зараз збільшили, але таких людей, які мають такий доход, як наші пенсіонери,  навіть при збільшених пенсіях, сьогодні в світі 2,8 мільярди людей.  Висновок: це...

 

ГОЛОВА. Віктор ...  Сергій Терьохін, будь ласка.

 

11:29:58

ТЕРЬОХІН С.А.

Доброго дня, шановний Головуючий!

Шановні народні депутати! Дуже коротко я б хотів розповісти різницю між двома законопроектами.  Перший законопроект, який йде під номером 6152 під моїм авторством і інші законопроект - дроб один, авторство пана Пузакова, вірніше говорячи, це авторство ДПА України, який поданий паном Пузаковим.

А різниця така: якщо в моєму законопроекті дозволяється до валових витрат підприємства включати цю номінальну вартість цих векселів, які вручили нашим підприємствам поза їх волею і нараховувати валові доходи лише тоді, коли ці векселі будуть гаситися, це там через 5 років, якщо пам'ятаєте. То в законопроекті пана Пузакова не дозволяється віднесення до валових витрат оцих номінальної вартості векселів негайно. І треба чекати п'ять років, доки вони будуть погашені і підприємство збільшить свої обігові кошти.

А получається така цікава ситуація, між іншим, законопроект Пузакова повністю збігається з роз'ясненням, яке підписав пан Копилов від імені ДПА, получається цікава ситуація: спочатку ми забрали в підприємств неповернений ПДВ, сказали, що віддамо його через 5 років, потім ми навіть цим підприємствам не даємо змоги збільшити валові витрати на оцю насильну купівлю квазіцінних паперів. І получається, що підприємства страждають двічі - від того, що не отримали повернення ПДВ з бюджету вчасно, і від того, що вони не збільшили валові витрати.  Тому я хотів би звернути вашу увагу на рішення нашого комітету. Наш комітет вирішив прийняти за основу законопроект 6152, а до другого читання ті норми, які є корисними і позитивними законопроекту пана Пузакова, долучити і винести на початку лютого вам на кінцеве опрацювання. Дякую за увагу.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, обговорення питання завершено, будемо визначатися. Я ставлю на голосування: про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (щодо операцій з ПДВ-облігаціями). Реєстраційний номер 6152. Прошу визначатися.

 

11:32:57

За-78

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування: про прийняття за основу в першому читанні проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (щодо операцій з ПДВ-облігаціями), реєстраційний номер 6152-1. Прошу голосувати.

 

11:33:28

За-162

Рішення не прийнято. Можливо, направимо другий на повторне перше читання?

Я ставлю на голосування: про направлення на повторне перше читання законопроекту... обох? Давайте обидва законопроекти на повторне перше читання. Прошу голосувати.

 

11:34:07

За-247

Рішення прийнято, законопроекти направляються на повторне перше читання. Будь ласка, Цибенко.

 

11:34:23

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Адаме Івановичу. Шановні колеги! Шановний Адаме Івановичу! Я хотів би внести пропозицію до цього розділу, який ми  зараз розглядаємо. З прийняттям Закону "Про Державний бюджет України на 2005 рік", зокрема статтю 39, фактично зменшено розмір військовослужбовцям розмір пенсій військовослужбовцям, які вийшли на пенсію раніше. В результаті виникла  проблемна ситуація. У нас є 2 законопроекти і вчора буквально двома комітетами, принаймні Комітетом з оборони, національної безпеки і Комітетом у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів ці законопроекти були розглянуті. Я не знаю чи розглянув цей законопроект базовий комітет - комітет з бюджету - але проблема надзвичайно  гостра.  Адаме Івановичу, я дуже прошу, що проблема заслуговує того, щоб ми розглянули принаймні  сьогодні в другій половини дня її або завтра, якщо сьогодні не готові розглядати, бо за цим проблема ну принаймні сотень тисяч пенсіонерів України. Я дуже  прошу дати таке доручення, Адаме Івановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, проблема  відома, вона дійсно гостра, давайте  поступимо таким чином. Це добре, що два комітети розглянули, але вони, на превеликий жаль, не є профільними  у цьому питанні. Тобто, ви зв'яжіться, я прошу, щоб бюджетний комітет також повернувся до цієї проблеми. Будете готові  сьогодні, сьогодні ні, давайте на завтра будемо готувати це питання, але обов'язково вийдіть на зв'язок із комітетом з питань бюджету, бо це його безпосередньо, так би мовити, обов'язок.

Слухається питання  проект Закону про ставки вивізного (експортного) мита на залізорудну сировину. Законопроект за номером 6396. Нам треба включити його до порядку денного. Так, будь ласка,  Матвієнков - аргументації.

 

11:36:25

МАТВІЄНКОВ С.А.

55 округ, Мариуполь. Уважаемые коллеги! Прежде всего я хочу сразу обосновать свою позицию, ответить тем. которые говорят о том, что это лоббистский законопроект, и он якобы отражает интересы только некоторых промышленных предприятий. Вопрос гораздо шире и абсолютно в другом. Вопрос стоит в том, что  перешагнем мы когда-то тот рубеж и начнем мы работать на государство ил мы будем продолжать обогащать 3-4 клана в стране. В результате приватизации  Укррудпрома, к сожалению, сложилась  такая ситуация, вот когда приватизировали, мы с трибуны, задавая вопросы, не услышали, каким же образом произошел первоначальный раздел, и те собственники, которые участвовали  монопольно в его приватизации, получили по 25, 26, 27 процентов пакета акций исходно от предприятий не подлежащих процессу приватизации? Что получило от этого государство, как они попали в их руки? После этого, как только   "Укррудпром" оказался в руках этих собственников четырех, сразу же в 2, 2 раза  повысились цены на железорудное сырье. Начался процесс выкачки.

С 1 декабря прошлого года  абсолютно необоснованно цены повышаются еще на 35 процентов. Можно было бы сказать в отношении того, что  ГОКи требуют вливания, ГОКи требуют денег. Вы думаете эти деньги пошли на  ГОКи? Абсолютно нет, глубоко ошибаетесь. На сегодняшний день  ГОКи имеют рентабельность от 0 до +1 процента. А те суммы, которые  сегодня были, задолженностью висели на ГОКах, которые ГОКи должны  государству, реструктуризированы и списаны на 5 лет. Вдумайтесь, мы на 5 лет  отсрочили платежи в бюджеты. В тоже время собственники за это время сняли с ГОКов, в буквальном смысле, до миллиарда долларов.

Элементарный пример. Руда у ГОКа собственником покупается по  50-60 гривен, продается металлургам по 127-130 гривен. 100 гривен оказывается в кармане. И при этом задолженность рассрочивается на 5 лет. На сегодняшний день  металлурги неугодные, которые восстали  против подобного повышения цен, против  подобной экономики, просто загоняются в угол. В декабре месяце  четыре металлургических предприятия   практически  гудели без сырья. В тоже время Сухая Балка сбрасывала руду на землю, в тоже время многие ГОКи  сбрасывали руду на землю до 450-550 тонн лежало на земле. Через подставные фирмы шла  отгрузка за кордон по ценам  17 долларов за тонну. В то время, когда нам предлагали 24 доллара за тонну.

Колоссальное количество цен и те, которые декларировались, и при каких суммах вывозилось, это требует отдельного разбирательства на сегодняшний день. Потеря от подобной экономики  170 тысяч тонн чугуна  в прошлом месяце.

Я хочу, буквально, два слова еще  остановиться  в отношении того, что здесь   говорят в отношении ЕС. Да, действительно, сегодня есть проблема. Но вдумайтесь, те требования, которые  сегодня выставляет ЕС. Что мы имеем от этого сотрудничества? По горячекатанному рулону те квоты, которые  нам дают. Это 1,8 % от общего объема производимых  рулонов. Холоднокатанный рулон - 2,4%, и так далее, и так далее. То есть, я Вас прошу об одном, мы в конце концов переступим через, будем говорить так, клановость и начнем работать на государ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Я ставлю на голосування про включення до порядку денного розгляду проекту Закону про ставки вивізного експортного мита на залізорудну сировину, реєстраційний номер законопроекту 6396, прошу голосувати.

 

11:40:06

За-142

По Фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 9, Комуністів - 57, "Регіони України" -35,   Народно-аграрна партія - 0, Соціал-демократична - 2,  "Єдина Україна" - 1, Соціалісти - 20,  Блок Тимошенко   - 3,  Союз - 0,  "Трудова Україна" НДП - 1, Демократичні ініціативи - 3, Центр - 0, позафракційні - 11.

Цушко, будь ласка.

 

11:40:49

ЦУШКО В.П.

Уважаемые коллеги, я должен был быть содакладчиком  от Комитета, я думал, что проголосуют и не  настаивал. Я не знаю: чего не голосует зал? На самом деле, мы сегодня подрываем экономику Украины и очень серьезно. Почему, для чего нужна Верховна Рада, для чего нужно принятие Законов? Когда одни субъекты делают все, чтобы вывезти сырье и не дают сырье для внутреннего потребителя, конкретно для металлургических предприятий. И мы не хотим участвовать, перекрыть им  эту дыру. Вспомните, наши действия по подсолнечнику. Это же аналогично, когда вывозили подсолнечник и наши предприятия не могли тут работать. Мы установили с вами  вывозную пошлину и стало хорошо всем, и хватало нормы прибыли для тех, кто вывозил. Хватало для тех, кто покупал и у нас производил, и хватало для тех, кто производил этот подсолнечник, но не было того, тот дерибан закончился. Сейчас же аналогично происходит в металлургии с рудсырьем. И когда наш Комитет единогласно поддержал этот законопроект и я предлагаю, наша Фракция в, до единого человека прогосовала Фракция социалистов. И Комитет предлагает: давайте переголосуем, важнейший закон для экономики. Я понимаю, что идут лоббистские штучки, но нужно признавать свои ошибки в том, что мы позволили (я заканчиваю) позволили приватизировать "Рудпром", и создалась такая ситуация.  Прошу проголосовать "за". Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я бачу бажаючі, запишіться, будь ласка, з мотивів. Будь ласка, три хвилини. Терьохін, Кухарчук.

 

11:42:18

ТЕРЬОХІН С.А.

Шановні народні депутати, про те, що сказав Цушко, ми можемо... Я перепрошую, можна поговорити у мікрофон? Дякую дуже.

Ми можемо пересвідчитися, коли подивимося динаміку, дійсно, на ціни підприємств, щойно приватизованих, підприємств "Укррудпрому". Є проблема з технологією встановлення експертного мита тією, яку запропонував пан Матвієнков. Вона не повністю відповідає  правилам Митного кодексу і тим зобов'язанням, які ми взяли у протоколах перед СОТом.

Тому є пропозиція така: підтримати концептуально це у першому читанні цей законопроект. Друге. Адаптувати цей законопроект  до міжнародних норм для того, щоб у нас не було санкцій з боку іноземних країн таким чином, щоб його можна  застосовувати було  для закриття внутрішнього ринку, про те, що  говорив Цушко. Тому перше читання і доопрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кухарчук, за ним - Матвієнков.

 

11:43:30

КУХАРЧУК М.А.

Кухарчук, фракція комуністів.

Шановні народні депутати,  тільки що депутат Цушко самокритично визнав, що приватизація "Укррудпрому" була помилкою, яка сьогодні негативно відзначається на економіці України.  Фракція комуністів категорично виступала проти цієї афери і тому сьогодні буде голосувати за нові ставки ввізного експертного мита на залізорудну сировину. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Матвієнком передає Бойко слово. Будь ласка.

 

11:44:11

БОЙКО В.С.

Уважаемые народные депутаты. Я прекрасно понимаю, что сегодня голосуют не за Украину, не за народ Украины, которые очень многие депутаты рассказывают хорошо с трибун и прекрасно понимают, о чем я говорю. Сегодня защищают интересы Привата, Интерпайпа, вообщем четырех структур, которые владеют этими ГОКами. Я убедительно прошу поддержать Терехина, действительно на комитете та и на фракциях, на которых я был, в том числе и "Нашей Украины". Ведь все поддержали, а в зале творится совершенно другое, потому что сегодня я... Просто это позорище, которое творится у нас в Верховной Раде, когда деньги играют... Совершенно другое творится в стране то, что хотят рассказать.

Я прошу поддержать этот закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гуров.

 

11:45:15

ГУРОВ В.М.

Уважаемые коллеги. Вопрос, который мы сейчас рассматриваем, конечно и актуальный с одной стороны, и очень спорный. Я вам хочу сказать для сведения, те, которые выступают, этот вопрос просто не знают. У нас избыток пять миллионов железной руды по балансу и семь миллионов окатышей, железная руда худшая в мире.  Поэтому, что мы предлагаем сейчас? Закрыть экспорт. Нам с удовольствием займет Австралия, Бразилия, кто хочет, но тогда уже нас тот рынок конечно никто не пустит. Поэтому, я считаю следующее: надо чтобы было правительство в этом государстве. Старое ушло, придет новое, рыночное, с нормальными взглядами и все это решит. Ведь получается что? Что парламент превратили в диспетчерский пункт. Это делать нельзя! Поэтому, я считаю, это надо рассмотреть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ще раз один раз поставлю на голосування, давайте будемо визначати.

Ставиться на голосування про включення до порядку дня і розгляду проекту Закону "Про ставки вивізного експертного мита на залізорудну сировину". Реєстраційний номер проекту   - 6396. Прошу голосувати.

 

11:47:00

За-115

Питання до порядку денного не включено. По фракціях, буд ласка. "Наша Україна" - 8, комуністів - 58, "Регіони України" - 18, Народна аграрна партія, Соціал-демократична партія і "Єдина України" - 0, соціалісти - 17, Блок Тимошенко - 4, "Союз" - 1, "Трудова України", НДП - 1, "Демократичні ініціативи" - 4, "Центр" - 0, позафракційні - 4.

Нам потрібно включити до порядку денного і розглянути проект закону про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною щодо працюючих пенсіонерів", реєстраційний номер - 6169. Прошу голосувати. Про включення до порядку денного.

 

11:48:04

За-207

По фракціях, будь ласка. “Наша Україна" - 11, комуністів - 58, "Регіони України" - 26, Народна аграрна  - 16, Соціал-демократична -  17 "Єдина України" - 5, соціалісти - 18, Блок Тимошенко - 8, "Союз" - 11, "Трудова України", НДП - 8, "Демократичні ініціативи" - 7, "Центр" - 0, позафракційні - 22.

Так. запишіться з мотивів, будь ласка, 3 хвилини. Так, будь ласка, Кармазін за ним Александровська.

 

11:48:51

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність"  блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Мені здається, що любий законопроект, який стосується покращання, хоть на трошки ситуації, яка є щодо пенсіонерів, має розглядатися.

Тому я просив би зараз зосередитися і включити питання до порядку дня. Справа в тому, Адам Іванович, що ви бачите, що велике збудження сьогодні в народі. Не всі очікували сьогодні, що буде оголошена перемога Віктора Ющенка, всі опікуються питанням інавгурації і так далі. І тому просто питання мобілізації при голосуванні.

Люди в залі є, розуміння теж є, просто не вистачило трошки голосів.

Я прошу ще раз поставити на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Александровська, за нею Бокий.

 

11:49:50

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракций коммунистов, город Харьков.

Уважаемые коллеги, уважаемый Адам Иванович!

Мне тоже кажется, что, скорее всего, такой ............. голосования, что депутаты не успели понять, к какому вопросу мы переходим.

Мы все здесь, находясь в Верховной Раде, большие должники перед нашими ветеранами, перед пенсионерами. В этом законе содержится элемент дискриминации к тем людям, которые являются пенсионерами, но вынуждены работать по разным причинам: по той причине, что у них низкая пенсия и невозможно на нее  прожить, очень много людей работают для того, чтобы все-таки успеть передать свой опыт молодым людям, которые сегодня только-только начинаю приходить на производство, у них появляется такая возможность.

Поэтому та дискриминация, которая содержится в законе, лишающая тех людей получения надбавок к пенсии за особые заслуги, эту дискриминацию мы предлагаем устранить. И поэтому я считаю, что нам, уважаемые коллеги, нужно внести этот вопрос в повестку дня, рассмотреть этот закон и в обязательном порядке его поддержать.

Спасибо за внимание, я уверена, что вы поддержите нас.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бокий Іван Сидорович.

 

11:50:59

БОКИЙ І.С.

Шановні колеги! Я думаю, що оце, що трапилося тільки що, буквально, при голосуванні, це просто якесь непорозуміння. Причому тут, я знаю, що у нас теж дві картки не спрацювали і за минулого голосування щось воно так якось виходило незрозуміло, що і до чого.  Тому, я думаю, нам треба переголосувати, тому що це те питання, де, по-моєму, у нас в усіх повинна бути єдність. Просто соромно буде перед людьми, які заслужили і не одержують те, що мали б одержувати.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Шаров.

Нощенко мікрофон, будь ласка. Мікрофон Нощенка.

 

11:51:48

НОЩЕНКО М.П.

160-й виборчий округ, Нощенко Микола Петрович.

Шановний головуючий, шановні виборці. Для окремих категорій пенсіонерів пенсія за особливі заслуги - це, дійсно, визнання їхніх заслуг перед суспільством. І я хочу запропонувати ще раз повернутися до переголосування щодо внесення тих законопроектів до порядку денного і розглянути по суті. Це не тільки пенсія за особливі заслуги для тих, хто буде працювати, а і для окремих категорій, які були пропущені з тих чи інших причин. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте мобілізуємося.

Я ставлю: про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (щодо працюючих пенсіонерів), реєстраційний номер 6169. Прошу голосувати.

 

11:52:57

За-279

Питання включено.

Будь ласка, автор законопроект Василь Іванович Надрага. Прошу.

 

11:53:13

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, абсолютно солидарен со всеми, кто сегодня высказался в поддержку данного законопроекта. Суть его заключается в следующем.

К большому сожалению, в действующем Законе о пенсиях за особые заслуги введена норма, согласно которой надбавки или пенсию за особые заслуги не получают пенсионеры, которые работают. Но это есть дискриминация, потому что человек получает пенсию за особые заслуги, потому он ее заслужил, а мы делим их на две категории: работающих и неработающих. Этот человек заслужил, и он имеет, и обязан получать, так сказать, по полной программе все, что государство ему должно отдать по Закону о пенсиях за особые заслуги.

И вторая норма, которая меняется в законе. Люди, которые находятся сегодня в домах-интернатах для граждан пожилого возраста, инвалидов, тоже будут получать эту пенсию в полном объеме, а не частично, как это сегодня. Почему, потому что, еще раз повторю, пенсия за особые заслуги - это личная  заслуга человека, и он ее должен получать независимо от того, работающий он или нет, живет он в своем доме или в интернате для престарелых. В этом и есть главная, и в этом есть основное данного законопроекта.

Прошу поддержать. Все, больше в этом законопроекте ничего нет. Мы людям отдаем то, что они заслужили.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є запитання? Є. Запишіться, будь ласка. Три хвилини. Так, будь ласка, Кармазін, за ним Єщенко.

 

11:54:49

КАРМАЗІН Ю.А.

Я хотів би...Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Наша Україна". Я хотів би подякувати Василю Івановичу за те, що він приводить у відповідність до норм Конституції положення по недопущенню ущемлення прав громадян, у тому числі щодо отримання заслужені пенсії і працювати. І тому, Василь Іванович, у мене таке питання. Скажіть, будь ласка, як ви думаєте, а чому уряд - уряд Януковича! - який казав, що він  за народ,  а насправді забирав злочинно у цього народу гроші, чому він не ставив ці питання і не підтримував такі пропозиції, адже ці пропозиції лунали вже давно, Василь Іванович, якщо ви пам'ятаєте, в цій залі. Просто чомусь вони не доходили до кожного із народних депутатів, хоча проблема величезна, люди заробили гроші і ніхто не може їх забрати. А вони забиралися такими законами і підзаконними актами. Дякую вам.

 

НАДРАГА В.І. Уважаемый коллега, я благодарен вам за вопрос точно также, как благодарен за поддержку ваших коллег по фракции к данному законопроекту. Глубоко убежден, что, если мы это сделаем, мы сделаем это  правильно. Побудительным мотивом, которым стало появление данного  законопроекта, с моей стороны, это обращение ветеранских организаций, которые поставили вопрос о том, что это нужно сделать. В части правительства вообще исполнительной власти я на сегодняшний момент не готов это комментировать хотя бы из тех соображений, что я депутат и соответственно  это мое право - выходить с подобными предложениями. Я благодарен  всем, кто поддерживает.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.будь ласка, Єщенко.

 

11:56:36

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів. Я звертаюся  у першу чергу  до тих радіослухачів, яку слухають нашу сесію, і повідомити їм, що фракція "Наша Україна"  не голосувала за включення у порядок денний даного законопроекту. А наші виборці ті, хто скривджений положенням цього закону, приходять до нас на прийом і просять, щоб цей закон був прийнятий.

Фракція комуністів буде підтримувати цей закон і буде голосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Шпиг. Немає.  Бондаренко, будь ласка.

 

11:57:27

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна", місто Київ.

На жаль, сьогодні і сам цей закон, і ті  виступи навколо нього більше спрямовані не на турботу про пенсіонерів, а на саму агітацію. Пане Єщенко, підніміть зараз голосування і вибачтеся зараз, будь ласка, перед глядачами, яких ви обманюєте, перед слухачами, а також перед всім залом, тому що, якщо у фракції  голосують не всі, то це не значить, що  фракція не голосувала. Це перше.

Друге. Безумовно, час виходу з цим законом співпадає з закінченням абсолютно ганебного часу правління уряду Януковича, котрий наобіцяв людям стільки, що тепер декілька урядів під ряд не виконає  ті безглузді обіцянки: кожному дати машину, кожному  небо у зорях і таке інше.

Тому ви сьогодні, пане Василю, окрім того, що, дійсно, говорите про хороші речі, виконуєте програму - поставити  перед урядом Віктора Ющенка такі завдання, які не можна виконати і прикриваєтеся турботою про пенсіонерів. Дякую.

 

НАДРАГА В.І. Спасибо за вопрос.

Я думаю, что проблема упирается в том, что  смены в исполнительной власти - это вполне естественно, если мы говорим о том, что это демократическая страна, а в том, что  законодательно мы с вами  все, сидящие в этом зале, должны выполнять функции, которые  должен делать законодатель. Это, наверное, наша с вами святая обязанность.

И когда мы сегодня говорим о том, что данный законопроект должен пойти в жизнь, я думаю, он касается  не столько  политических симпатий, антипатий, я вообще предлагаю коллегам  все-таки вернуться к первооснове,  мы говорим о том, что работающий пенсионер и пенсионер, находящийся в доме-интернате для престарелых, должен получать лично,  ему назначенную, пенсию за особые заслуги в полном объеме. Дай бог, чтобы так  всегда было и  мы по всем вопросам находили консенсус. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, давайте ми завершимо  це питання, тоді оголосимо перерву. Будь ласка, репліка Єщенка, 1 хвилина.  Сідайте, Василь Іванович, Василь Іванович, сідайте.

 

11:59:31

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, Фракція комуністів. Я ще раз уточнюю, на прохання одного із депутатів "Наша Україна", що "Наша Україна" не підтримує включення в порядок денний цього законопроекту, проголосувало всього 27, 28 народних депутатів з "Нашої України" із 99-ти. І не треба тут оправдовувати. Тому що ми знаємо,  як ви відноситись до цих положень, у вас двойная мораль. Так. Тому я думаю, що правильне зауваження на вашу адресу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Будь ласка, Цибенко Петро Степанович від Комітету. 3 хвилини.

 

12:00:33

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги, шановні колеги, я хотів би звернутись до тих, наших колег по залу, народних депутатів, у яких виникли певні сумніви щодо включення до порядку денного, або прийняття по суті рішення щодо цього законопроекту. Я хотів би кількома слова обмалювати історію питання.

В першому варіанті Закону про загальнообов'язкове  державне пенсійне страхування передбачалося, що будь-яка працююча, працюючий громадянин не отримує пенсії за особливі заслуги перед Україною доти, поки він працює. Пізніше ми зробили крок на зустріч, маючи на увазі, що ті люди, які отримують, доход яких менше прожиткового мінімуму, вони отримують. Але, сьогодні ми намагаємося зробити крок далі. Бо, коли мова іде про те, що це особливі заслуги перед Україною, а не  соціальна допомога, то вона має виплачуватись незалежно від того, працює людина, чи не працює, скільки вона отримує.

Ще раз підкреслюю, якщо  мова іде про особливі заслуги перед Україною. Тому Комітет прийняв рішення, що  до підтримки цього законопроекту і просив би всіх колег не залежати від партійної, фракційної приналежності, регіону підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Будемо обговорювати, чи голосуємо?

Наполягає Кармазін. Хто ще з тих, хто записався, наполягає на виступі. Яворівський, Кармазін.

Давайте відведемо тоді 12 хвилин. Будь ласка, Яворівський,  за ним - Кармазін.

 

12:02:18

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир  Яворівський, Яворів, Жовква, Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні колеги,  ми всі, хтось каже у голос, хтось не каже у голос, прекрасно розуміємо, що перегортаємо сторінку української історії і починаємо щось нове і, дай Боже, щоб воно нам вдалося.

Я би хотів, щоб сьогодні ми уникли будь-яких спекуляцій з цього питання. От стою перед вами і розумію, що нас зараз слухають мільйони людей. І я хочу сказати, що звичайно у суті своїй те, що ми сьогодні пропонуємо, це дуже нормально, бо немає нічого дивного у тому, коли людина, тим більше людина, яка має заслуги перед Україною, такий статус ми даємо, працює, вийшовши  на пенсію, працює і отримую пенсію. Світова практика абсолютно нічого тут протизаконного не має. І, безперечно, ми  цей законопроект повинні підтримати. Але я хочу абсолютно чесно, щоб люди почули, про що йдеться.

Перше. Нам би варто було дуже спокійно і нормально, без будь-яких політичних пересмикувань з'ясувати, що таке заслуги перед Україною. Я кажу абсолютно чесно, що я розумію, що ті люди, які мають радянські ще ордени, медалі, які воювали на фронтах Великої Вітчизняної війни, я прекрасно розумію, що ті люди  мають заслуги перед Україною, і готовий це прийняти. Але ж ми досі не вирішили іншого питання. Ми й досі розсікли наше суспільство на двоє. А скажіть, вояки УПА, які воювали за  українську незалежність, вони що не мають ніяких заслуг перед  Україною, що ми до сьогоднішнього дня не визнали їх, навіть не визнали воюючою стороною? Через те, шановні опоненти, не викрикуйте і не вигукуйте. Але я абсолютно переконаний в тому, що якщо ми підемо цим шляхом, завтра ми знайдемо нових людей, які мають заслуги перед Україною. І тих, що були на Майдані давайте завтра також будемо їм підвищувати пенсію, і ті, хто вів великі мітинги на початку 90-х років, давайте також тоді їм дамо. Тоді ми будемо абсолютно чесні перед людьми. Це перше.

Друге, ну давайте, годі ж нам вже лукавити, ми ж прекрасно розуміємо, що сьогодні майже 15 млрд. дефіциту у Пенсійному фонді. То давайте будемо чесно думати, я ще раз кажу, через те не спекулюйте на цьому. Якщо хтось з "Нашої України" утримався і за це не голосує, то це їхня позиція, вони мають на це право. А щодо того, що є така можливість, дати можливість цим людям працювати, я за це особисто проголосую. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін. Підготуватись Мироненку.

 

12:05:20

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, партія захисників Вітчизни, Солідарність Виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

По-перше, я вимушений відкинути ті звинувачення, які прозвучали на адресу блоку, ви бачите, що зараз людей в залі об'єктивно нема. Це пов'язано з багатьма причинами, які лежать сьогодні і відповідальність, яка покладена сьогодні на блок "Наша Україна".

І я хотів би, щоб не сходили ніхто з злобою в зв'язку з цим, це об'єктивні причини. І якщо проголосувало 27 чоловік, то цього досить було для включення питання в порядок денний.

Що стосується того мого відношення, то я послідовно виступав за те, що люди, які знаходяться в будинках-Інтернатах і мають пенсію за особливі заслуги, це небагато таких людей, де співпадає і те, що він має пенсію за особливі заслуги, і те що він знаходиться в будинку-Інтернату. Таких людей небагато, але це пропозиція до Статті 14, яку дає Василь Іванович Надрага, її треба приймати в першому читанні, але ж треба обгрунтування дати фінансово-економічне, а його немає. Тому, концептуально дуже важливо, що закон ніяк не може бути прийнятим з 1 дня його опублікування. Тобто, у відповідності до 27 статті Бюджетного кодексу, оскільки тут є закони, які впливають на формування доходної видаткової частини, повинні бути офіційно оприлюднені до 15 серпня року, що передує плановому, то ми можемо тільки не раніше 1 січня 2006 року писати, Василь Іванович. Ось, коли ми можемо писати, коли закон набуває чинності. Це перше.

Друге. Ми маємо оглянути і я погоджуюся з паном Яворівським подивитися, а скільки чоловік попаде у нас під дію цього закону? Поки що на думку Міністерства праці та соціальної політики пенсії за особливі заслуги отримують понад 1 мільйон осіб. І сьогодні у нас ще будуть пропозиції і ще, хто грамоту отримав або почесну грамоту Верховної Ради і їх до цих осіб нарахувати, це, мабуть, уже зайве розширювати це коло осіб безмежно. І так кожен 12 у нас є особливим сьогодні, поки що так приходиться.

Тому, я пропонував би прийняти законопроект в першому читанні разом з тим записати, що він може бути надати фінансове, обгрунтування фінансово-економічне і записати вступу в дію. Він може бути не раніше, повторюю, не раніше 1 січня 2006, можливо, навіть трошки пізніше. У нас вже сьогодні діра в 17 мільярдів гривень, яка є внаслідок прийняття нами різних законів. Тому таке рішення буде виваженим. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Мироненко, я не бачу. Александровська, будь ласка, за нею Шурма.

 

12:08:37

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О. 

Уважаемые коллеги! Уважаемый Адам Иванович! Меня просто удивляет в этом зале иногда как некоторые, исходя из своих политических соображений и спекуляций, умеют наводить "тень на плетень".

Элементарный вопрос, нарушены права людей, прав тех граждан Украины, я вас очень попрошу, не перебивайте меня, пожалуйста, ведите себя культурно в зале. "Наша Украина", к сожалению, действительно, культуры вам не хватает. Я обращаю ваше внимание на это. Но, я скажу, то, что я хочу сказать.

Элементарный вопрос: человек работает, является пенсионером, является специалистом, раз он продолжает работать и он нужен этому производству, и он еще отличается тем, что он имеет особые заслуги перед Родиной. Как же можно по отношению к этим людям допускать дискриминацию? Этот закон предлагает такую дискриминацию убрать.

Я слышу здесь доводы: дефицит бюджета, нет расчета. Как же нет расчета? Нам с вами известно, что более 13 миллионов пенсионеров на Украине, около 2 миллионов всего лишь работающих. Естественно, понятно, что один миллион из них не могут быть люди, которые имеют право на особые заслуги. Таких людей, к сожалению, у нас имеют этот статус очень мало людей. Намного больше людей, действительно, заслуживают этого статуса.

Поэтому, я считаю, что никаких доводов, которые здесь прозвучали, против принятия этого закона, нельзя принимать во внимание.

Я считаю, что нам давно нужно было рассмотреть расширение круга тех лиц, которые имеют право на присвоение этого статуса. У нас сегодня не имеют права получить дополнительные доплаты к пенсиям за особые заслуги те, кто в свое время самоотверженно работал на производстве, получили грамоты и награждены грамотами Совета Министров УССР и СССР. Мы знаем, что очень редко эти грамоты давались. Это была высокая награда, и она давалась тем людям, которые работают на производстве. И сегодня только нужно поклониться этим людям, которые еще продолжают работать, потому что это они работают на благо нашего народа, на благо нашего государства.

Я считаю, что этот закон совершенно справедливо устраняет дискриминацию, которая сегодня имеется, и прошу всех депутатов поддержать его. Я обращаю внимание на недопустимость политических спекуляций вокруг этого элементарного, но очень нужного разрешения конфликта и разрешения вопроса.  Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Шурма.

 

12:11:10

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Ну, перш за все, я хотів би звернутися зараз до радіослухачів і нагадати про сутність законопроекту, оскільки дебати відволікають нас від того, що ми хочемо добитися в цьому залі.

Сутність полягає у скасуванні норми, що обмежує виплати пенсій за особливі заслуги перед Україною працюючим пенсіонерам, а також виплата такої пенсії  в повному обсязі особам, які проживають в будинках-інтернатах.

Без сумніву, прийняття проекту дозволить особам, які мають особливі заслуги перед Україною, отримувати пенсію за особливі заслуги в повному обсязі. Це є позитивом, так як заслуги таких осіб перед Україною не повинні залежати від їх працездатності, місця проживання чи стану їхнього здоров'я.

Безумовно, людям, які мають особливі заслуги перед Україною, належить і достойне забезпечення в похилому віці. При цьому хотів би зазначити, що їхня пенсія - це є зароблене право, а не добра ласка суспільства. Тому правильною є постановка питання про скасування норми, яка обмежує виплату пенсій працюючим. Це саме стосується і ветеранів, які проживають в будинках-інтернатах. Тому в цілому цей законопроект заслуговує на підтримку.

Однак, будь-який законопроект, що має певні фінансові наслідки, не можна отак приймати, всліпу. Хотіли б знати, яким нині є середній розмір пенсії за особливі заслуги, скільки в Україні нині проживає таких пенсіонерів, які отримують пенсії за особливі заслуги, суму коштів, яка їм виплачується, і з яких джерел вона формується, а також перспективні розрахунки майбутньої кількості пенсіонерів зазначеної категорії та обсягу коштів, які потрібно для фінансування.

Треба зазначити, що пропонується, щоб цей законопроект набув чинності з дня його опублікування. Але прийняття його призведе до збільшення витрат із Державного бюджету, тобто він вплине на видаткову частину Державного бюджету. Відповідно до Бюджетного кодексу, закони, які вплинуть на формування доходної або видаткової частини бюджету, повинні бути офіційно оприлюднені до 15 серпня року, що передує плановому. Тому тим людям, які нас слухають, необхідно сьогодні пояснити, що якщо цей законопроект проголосується, він буде введений і набере чинності не раніше, як перше січня 2006 року.

Фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) вважає: можна взяти законопроект за основу і висловити побажання, щоб в подальшому при його розгляді завжди було представлено фінансове обгрунтування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Обговорення питання завершено. Шановні колеги, давайте будемо визначатися. Я також підтримую   висловлювання народних депутатів, які говорять про те, що  треба прийняти його тільки в першому читанні. Це перше.

І друге. Відповідно до Бюджетного кодексу, відомої 27 статті,  врегулювати термін введення його в дію, бо дійсно уже бюджетний процес ми, як кажуть, запізнились  у цьому році. Треба буде його вводити в дію лише з 1 січня наступного року.

Да, я ставлю  на  голосування про прийняття за основу у першому читанні  проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (щодо працюючих пенсіонерів). Реєстраційний номер 6169.  Прошу голосувати.

 

12:15:01

За-286

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. Наша Україна - 2, комуністів - 55, Регіони України - 51, Народна аграрна  партія - 25,  Соціал-демократична партія (об'єднана) - 28, Єдина Україна - 19,  Соціалістична - 20, Блок Тимошенко - 12, Союз - 16, Трудова Україна, НДП  - 14,  Демократичні ініціативи - 11, Центр - 3, позафракційні - 30.

Оголошується перерва на 30 хвилин. До 12 години 45 хвилин.

 

 ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Запросіть, будь ласка, до сесійної зали, щоб ми могли продовжити роботу. Нам потрібно розглянути питання про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону  України "Про державну  соціальну допомогу особам, які  не мають право на пенсію та інвалідам", це реєстраційний номер 6133. Тому, будь ласка, народних депутатів до сесійної зали запросіть для  того, щоб ми могли прийняти позитивне рішення з цього приводу.

Шановні колеги! Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного законопроекту 6133. Прошу голосувати, шановні колеги, прошу голосувати.

 

12:47:57

За-162

Це було рейтингове голосування. По фракціях, будь ласка. Зараз будемо голосувати. Я  прошу, шановні колеги, це соціальний законопроект.

Наша Україна - 17, Фракція комуністів - 55, Регіони України - 17, Народна аграрна партія - 18, СДПУ(о) - 0, Єдина Україна - 1, СПУ - 8, Блок Тимошенко - 2, Союз - 9, Трудова Україна, НДП - 9, Демініціативи - 5,   Центр - 0, Демократична Україна - 12 , Позафракційні - 9 .          

Будь ласка, Сушкевичу мікрофон з мотивів. Я прошу вас, шановні колеги. зараз голосувати будемо.

 

12:48:49

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Я прошу, по-перше, якось запросити  до зали наших колег народних депутатів.

По-друге.  Я  звертаю увагу на цей законопроект. Він технологічний, пов'язаний з пенсійною реформою, тому  він просто по суті вимагає нашого термінового прийняття, щоб запрацював і далі наша пенсійна реформа. Тому ми не можемо не проголосувати за цей законопроект, він повинен бути проголосований. По технології роботи пенсійної реформи, тому  давайте якось запросимо народних депутатів і підтримайте будь ласка, щоб ми включили їїї до порядку денного.

 

ГОЛОВА. Так. Шановні колеги, прошу уваги. Я ставлю на голосування пропозицію про  повернення до розгляду питання про включення до порядку денного законопроекту 6133. Прошу голосувати.

 

12:49:54

За-245

Я дякую. Шановні колеги, ми повернулися до розгляду. Тепер наступна пропозиція. Про включення до порядку денного проекту Закону 6133. Прошу голосувати, про включення до порядку денного.

 

12:50:23

За-254

Питання до розгляду включено. До доповіді запрошується міністр праці та соціальної політики Папієв Михайло Миколайович, 3 хвилини, будь ласка. Підготуватися Валерію Михайловичу Сушкевичу.

 

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, в зв'язку з тим, що прийнято Закон України про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, а також прийнято Закон України про  державну соціальну допомогу особам, які мають право на пенсії, необхідність настала внести зміни до відповідних Законів України. Щоби ми  пенсії, щоб не з Пенсійного фонду виплачували гроші, які є складовою солідарної системи і мають іти, як трудові пенсії, а щоби перевести їх в статус в державної соціальної допомоги і виплачувати з державного бюджету. Тому настала необхідність внести зміни до Закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в  наслідок Чорнобильської катастрофи. Крім цього при внесенні змін до цих Законів, ми збільшуємо  розмір, розмір виплат. Наприклад, розмір державної соціальної допомоги дітям-інвалідам віком до 16 років, захворювання яких пов'язані з Чорнобильськю катастрофою збільшується з  92 гривень до 182 гривень. Також збільшуються у двічі ті виплати, які ідуть по догляду за інвалідами першої, другої, третьої групи. Також для приведення норм Закону про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку і вносяться зміни до статті 19-ї закону.

І враховуючи те, що Закон України про державну соціальну допомогу, які не мають права на пенсію, та  інвалідам передбачає переведення соціальних виплат і надбавок на догляд у систему державної  соціальної  допомоги пропонується внести зміни до Закону України про пенсійне забезпечення шляхом виключення положень про соціальні пенсії та надбавки до  пенсій на догляд.

Законопроект цей розглянуто соціальними партнерами, роботодавцями, професійними спілками і підтримано. Також підтримано Комітетом Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів і пропонується прийняти у першому читанні. Є  у нас зауваження Науково-експертного управління. Серед них є слушні зауваження, які я пропоную  врахувати під час підготовки цього законопроекту до другого читання. Дякую. Прошу підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, запитання до міністра є? Немає. Михайло Миколайович сідайте, будь ласка.

Валерій Михайлович Сушкевич - секретар Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

 

12:53:21

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, як я вже сказав, цей законопроект має основу технологічну, тому що з 1 січня  2005 року набрав чинності Закон про державну  соціальну допомогу особам, які  не мають право на пенсію та інвалідам. А також відповідно почала діяти пенсійна реформа.  І із системи пенсійного забезпечення, яка працювала по-старому законодавчому забезпеченню, зникають цілий ряд моментів, пов'язаних з тим, що називалося соціальними пенсіями. Зокрема вносяться зміни, які ліквідують правову колізію. Такі законопроекти, як  загальне обов'язкове державне пенсійне страхування. Там вже не передбачається призначення соціальних пенсій. В той же час, правове визначення як термін "соціальна пенсія", все ще залишається присутнім в цілій низці чинних законодавчих актів, які сьогодні ще працюють.

Нагадаю вам, шановні колеги, що питання матеріального забезпечення осіб, які не мають права на трудову пенсію, врегульовано прийняттям 18 травня 2004 року Законом України "Про державну соціальну допомогу" особам, які не мають права на пенсію та інвалідам. Зазначений законодавчий акт власне замінив поняття "соціальна пенсія" терміном "державна соціальна допомога".

Також існує цілий ряд інших законодавчих актів, які оперуються поняттями. І саме це завдання, поправити і визначити вже нову правову термінологію і забезпечення самої суті, що працює сьогодні зовсім інші чинники, які забезпечували виділення коштів з Пенсійного фонду. Саме це має на меті вирішити цей законопроект, який          поданий урядом.

Пропонуються внести зміни до цілої низки законів України, які сьогодні діють, це закони про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького, рядового складу, про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку, про пенсійне забезпечення, про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Зокрема, положеннями законопроекту пропонується заміна "соціальних пенсій" на "державну соціальну допомогу" дітям-інвалідам, захворювання яких пов'язане з Чорнобильською катастрофою, громадянам похилого віку та встановлення іншого порядку обчислення цих пенсій.

Шановні друзі, я хочу сказати, що поданий урядом законопроект має суто технічний, ще раз кажу, технологічний характер і був загалом підтриманий Профільним комітетом в справах пенсіонерів на інвалідів, Комітетом з питань екологічної політики, природокористування, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, які в своїх рішеннях рекомендували прийняти його за основу. Те що сказав міністр, безумовно, є деякі моменти, на які вказує Головне науково-експертне управління...

 

ГОЛОВА. Дайте можливість закінчити думку.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Там є дві основні позиції, які звужують деякі права наших пенсіонерів. Я впевнений, що в другому читанні ці моменти будуть доопрацьовані і закон буде прийнятий. Дякую за увагу і прошу підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги! Може ми б його прийняли за основу, дай тоді працювали б? У нас є така пропозиція, шановні колеги. У нас тут ще залишилася група законопроектів за скороченою процедурою. ми б могли зараз активно попрацювати, коли вичерпали розклад засідання і тоді пішли б, пішли працювати в комітети. Якщо немає застережень, ніхто не наполягає на виступі, так я тоді поставив би на голосування. Ніхто не наполягає?

 

СУШКЕВИЧ В.М. Підтримайте, будь ласка.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають право на пенсію та інвалідам". Реєстраційний номер - 6133. Прошу голосувати.

 

12:57:51

За-303

Рішення прийнято.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Дякую!

 

ГОЛОВА. Дякую. Тепер, шановні колеги, нам треба включити до порядку денного проект закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту щодо сімей загиблих працівників госпіталів і лікарень" - це реєстраційний номер - 6082. Я ставлю на голосування про включення до порядку денного. Прошу голосувати.

 

12:58:32

За-281

Законопроект включено до порядку денного. Борис Якович Беспалий - народний депутат України, автор проекту, так? Будь ласка, Борис Якович. Підготуватися голові комітету Петру Степановичу Цибенко.

 

12:58:48

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Шановні колеги! Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги, до вашої уваги пропонується законопроект, який не передбачає ніяких доповнень тексту до вже діючих законів, навпаки, пропонується в Законі "Про статус ветеранів війни  і гарантії їхнього соціального захисту”, вилучити обмеження, які просто себе вичерпали, хоча, можливо, свого часу вони і мали якийсь сенс.

Таких обмежень два. Перше, чинність цього закону поширювалася, ви тільки вслухайтеся, на сім'ї загиблих працівників госпіталів і лікарень міст Ленінграда, Сталінграда, Одеси і Севастополя. Тобто, якщо загиблі працівники госпіталів і лікарень міста Києва чи Харкова, чи Донецька, чи Львова, так на ці сім'ї  не поширювалося.

Ця норма, вона була зрозуміла, коли це, ну, якщо хтось не пам'ятає, то це перші міста-герої Радянського Союзу - чотири. І коли після війни не було можливості, мабуть, допомагати всім сім'ям загиблих працівників госпіталів, то зробили таке виключення і спеціальну норму для перших міст-героїв.

З того часу і кількість міст-героїв значно зросла, і на превеликий жаль, уже людей, може, не так багато стало, на яких би поширювалося, тобто, це обмеження, тим більше, в Україні, воно є абсолютно рудиментом.  Але справа йде не тільки про технічну зміну, а те, що такі люди є. Сім'ї загиблих працівників госпіталів і лікарень, які загинули не в цих містах, а в інших госпіталях. Я думаю, що це треба поширити норму.

Друге обмеження, воно теж, була бюрократична норма, яка абсолютно, ну, не мала під собою грунту, а саме: на даний момент дія закону поширюється тільки на тих чоловіка або дружину, якщо факт... ну, якщо померлі - інваліди Вітчизняної війни, інвалідність яких була визнана за життя.

Ну, всі знають, що інвалідність може бути визнана тільки за життя. Тому це обмеження є, ну, чесно кажучи, ідіотським. Але справа в тому, що документи про підтвердження інвалідності інколи знаходяться і здобуваються пізніше, через архів в Подільську відомий і так далі. І в мене є на окрузі, наприклад, виборці, які через бюрократичну перепону не отримують належних їм пільг і соціальних гарантій тільки тому, що довідка йшла з запізненням. Доки йшла довідка, людини вже, наприклад, не стало. Тобто це абсолютно нонсенс.

Цей закон вносився вже раніше. Тоді він теж був підтриманий, але там була одна норма, яка викликала дискусію. Тоді сесійна зала не підтримала. Я думаю, зараз без будь-яких проблем сесійна зала його може цілком підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, є запитання? Є. Запишіться, будь ласка, три хвилини.

На табло прізвища народних депутатів, що записалися на запитання. Юрій Кармазін, будь ласка, ваше запитання.

 

13:02:13

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", "Наша Україна".

Шановний пане доповідачу, скажіть, будь ласка, чому ви не пропонуєте прийняти цей закон відразу в двох читаннях? Адже очевидно, що ваші пропозиції є абсолютно слушними, за що я хочу вам уклінно подякувати. Їх треба приймати, і ставити на цьому крапку. У нас є змога сьогодні прийняти його зразу в двох читаннях, тому що зміни фактично є незначні, і зміни такі, які потрібні для людей. І обсяг коштів Державного бюджету, який буде необхідний, він також, мабуть, мізерний, хоча обрахувати його я так розумію, неможливо сьогодні і сказати. Мабуть, тому і немає ніякого обгрунтування цього проекту. Дякую вам.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Дякую, Юрій Анатолійович, за підтримку.

З першою пропозицією я погоджуюсь одразу в цілому, тому що юридично він дуже є простим. Новий текст не додається, йде тільки вилучення.

Стосовно ж обрахунку коштів, ми ще півтора роки тому намагалися прорахувати це точно. На превеликий жаль, дійсно, точного розрахунку зробити не можна, тому що всіх цих людей ми не знаємо. Але зрозуміло, що, на превеликий жаль, цих людей зараз вже є, дійсно, небагато. Я хотів би наголосити: саме зараз йде бюджетний процес, тому будь-які соціальні закони якраз, доки переробляється бюджет, можуть бути в ньому вже враховані. Тобто це не є перешкодою.

 

ГОЛОВА. Бронніков, фракція "Регіони України", будь ласка, ваше запитання.

 

13:03:55

БРОННІКОВ В.К.

Дякую. Бронников, фракция "Регионы Украины", Запорожье.

Уважаемый Борис Яковлевич, мы недавно приняли в этом зале  закон о детях войны. Первое впечатление складывается  такое, что этот закон охватывает вот ветеранов и детей госпиталей, военных госпиталей. Или это отдельная статья? Прошу дать дополнительные пояснения.

 

БЕСПАЛИЙ Б. Я. Дуже дякую. Ні, насправді коло осіб цього закону і закону про дітей війни вони перетинаються, тому що сім'ї загиблих працівників госпіталів і лікарень вони можуть як включати дітей і тоді на них поширюється дія закону, ну як він у нас називається, про дітей війни, хоча я погоджуюся тут якраз з Кармазіним, у війни дітей немає, але ну такий є закон. Але сім'ї можуть бути і дружина, чоловік могли бути тоді вже дорослими, їм могло бути там по 20 років, а закон про дітей війни він стосується осіб, які 1927 року і пізніше народження, а 1923 - ні. Крім того, коло соціальних гарантій, які передбачаються законом про дітей війни і з законом, до якого... про який йде мова, а саме про статус ветеранів війни, їх соціального  захисту вони різні, тобто тут йдуться про дещо різні соціальні гарантії. Тому перетин такий частковий він  дійсно є. Але я хотів би  доповнити ще чим. Якщо для людини є якісь соціальні гарантії по двох законах, то вони є взаємодоповнювальні, а не взаємовиключні. А якщо за ним є, наприклад, пенсія, то людина вже обирає ту пенсію сама. Ну людина обере ту пенсію, звісно, яка є більшою.

 

ГОЛОВА. Євген Кирильчук, будь ласка.

 

13:05:52

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Євген Кирильчук, фракція Блоку Юлії Тимошенко. Шановний доповідачу! Ми вже вдруге  сьогодні нариваємося на фінансову частину обгрунтування закону. Ми можемо нарватися на вето Президента. Справа в тому,  я вам може поспівчувати, бо сам на це натикався, що соціальні служби дуже не хочуть вести обрахунок і подібних законопроектів. Через то можна його  приймати в другому читанні і... але з введенням  з 1 січня 2006 року. Як ви на це дивитеся?

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Я дякую за це запитання.  Я хотів би сказати, що кожен  закон ми приймаємо не тільки  з його фінансового обгрунтування, а і з інших мотивів. У даному випадку йде  про усунення дискримінації, просто явної, кричущої несправедливості, яка не була врегульована тільки тому,  що, можливо, не помітили, закон  то давно прийняли. От подумайте, будь ласка, який є сенс зберігати пільги тільки для загиблих членів сімей, якщо їх  рідні загинули у Ленінграді, Сталінграді, Одесі і Севастополі. Тобто як це обмеження можна ветувати чи не підтримати? Я думаю, що це якраз випадково, що воно до цього часу не усунено.

Стосовно  вето і інших речей, я хотів би сказати,  що зараз все-таки йде бюджетний процес, і завдання нового уряду буде  в тому, щоб врахувати у проекті бюджету, змін, вірніше, до бюджету ті рішення, які зараз напрацьовуються Верховною Радою. Я вважаю якраз дуже правильно те, що ми зараз якраз  залагоджуємо  соціальні питання, яких відкладати не  можна.

До 2006 року. Вибачте, це йдеться про літніх людей. Як можна відкладати стосовно літніх людей?

 

ГОЛОВА. Дякую. Час вичерпаний. Будь ласка, сідайте.

Цибенко Петро Степанович, голова  Комітету  у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів має слово для співдоповіді від комітету.

 

13:08:07

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги!  Фракція комуністів, Цибенко, голова Комітету  у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Шановні колеги! Я хотів би висловити позицію комітету з зазначеної проблеми. Ми дуже ретельно розглянули поданий законопроект, при чому  цей законопроект розглядався у присутності автора, і хотів би сказати про наступне. Ми з  великою повагою відносимося до  будь-яких законопроектів направлених на  посилення соціального захисту різних категорій громадян України, але це той випадок, коли  комітет не підтримує пропозицію про прийняття не лише у другому читанні, але і в першому теж.

Мова йде ось про що. Сама ідея заслуговує на, скажімо так, всіляку підтримку, але мова йде  про надання пільг або поширення пільг на  сім'ї загиблих працівників госпіталів і лікарень. Їх у нас під час Великої Вітчизняної війни було дуже багато. Але  було дві категорії з них: ті з них госпіталі і лікарні, які знаходилися в діючій армії і ті з них, які знаходилися, ну скажімо так, в глибокому тилу. І це треба розрізняти. Тут цього розмежування не має. Є ряд інших зауважень.

Саме тому Комітет, досконально вивчивши проблему, пропонує все-таки повернути цей законопроект на доопрацювання. Найперше для вирішення тієї проблеми, про яку я сказав, і  є ще ряд зауважень. До речі, саме з цими пропозиціями виступали Кабінет Міністрів України, Міністерство оборони і ряд інших відомств. Тому Комітет пропонує відправити цей документ на доопрацювання і потім - на повторне перше читання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую, Петро Степанович, сідайте, будь ласка. Є потреба обговорювати, шановні колеги? Одну хвилиночку, зараз я. Хто із народних депутатів, які записались на виступ, наполягає на праві на виступ? Хто наполягає? У нас записалися: Яворівський, Кармазін, Мироненко, Соломатін, Шурма і  Черняк.

Володимир Олександрович, Ви наполягаєте на виступі? Ні. Значить, Кармазін, будь ласка. Будемо іти, давайте 10  хвилин для обговорення і прийняття рішення. А? Ну, будь ласка, мікрофон, Яворівського, з місця, будь ласка, ввімкніть.

 

13:10:47

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський. Шановні колеги, "Наша Україна" буде голосувати за цей законопроект. І не тільки тому, що він підготовлений нашим колегою - Борисом Безпалим, а через те, що він  несе в собі, справді, ну, якесь дуже важливе гуманітарне уточнення: фронтові лікарі, лікар, які працювали в шпиталях. Ми його підтримаємо і закликаємо всіх інших також проголосувати за цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую. Юрій Кармазін, будь ласка.

 

13:11:24

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна". Шановні народні депутати, задаючи  питання доповідачу, народному депутату Беспалому, я очікував, що  він скаже, що він вносить зміни зразу по ходу, що вступ цього закону у дію може відбутися не раніше 1 січня  2006 року. Для того ж... Це тільки  автор може внести зараз для того, щоб порушити цю концепцію, яка поки що записана у цьому проекті. А у проекті записано: набирає з дня його офіційного опублікування. У зв'язку з тим, що є вплив на бюджет, цього неможна робити. І я дуже добре розумію, що це, мабуть, випадок, чому це сталося. Я здивований позицією комітету, який не хоче приймати цей законопроект, просто здивований. Я не хочу звинувачувати у якійсь політичній заангажованості комітет, я просто бачу, що поновити ту справедливість, яку пропонується усунути, явну несправедливість стосовно сімей загиблих працівників госпіталів і лікарень, які були не тільки у місті Ленінграді, Сталінграді, хоча я найбільше люблю Одесу і Севастополь. Але ці міста звісно були ще за часів Сталіна визнані такими, які є міста герой. І таки абсолютно без всякої логіки перенесено це все зі сталінського законодавства у наші закони. І от я не знаю, чи можливо це причина триматися за те ще, що якась частинка сталінського залишилася, і є причина того, що несприйняття цього законопроекту певною частиною зала.

Я все-таки просив би вас прийняти цей закон у першому читанні. А якщо автор подасть пропозицію, що вступає у силу з 1 січня 2006 року, то і в цілому буду пропонувати, якщо підтримають у першому читанні. Тому що кількість цих людей не може бути великою. І за цей рік, я думаю, уряд напрацює гроші для того, щоб потім врахувати це все у бюджеті.

І, очевидно, щоб порахувати кількість тих людей, дружин, чоловіків  померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, а також померлих учасників війни і бойових дій, на яких теж стосується цей закон. Їх просто неможливо зараз порахувати, це дуже важко фізично. І автор законопроекту цього фізично не міг зробити, Борис Беспалий. Тому я просив би прийняти в першому читанні цей законопроект і думаю, що це буде абсолютно гуманний акт. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Віктор Мироненко. Немає. Юрій Соломатін, наполягаєте на виступі? Дякую. Ігор Михайлович Шурма, мікрофон, будь ласка, увімкніть.

 

13:14:43

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України "Об'єднаної".

Без сумніву, даний законопроект заслуговує на увагу, оскільки, як говорили попередні колеги, лікарі, які працювали у медичних закладах, не можуть поділятись за географічною територією і тому дискримінувати нікого не можна. Але стосовно другої поправки, то мені видається, що автори законопроекту, якщо м'яко говорити, не зрозуміли сутність чинного закону. Норма щодо настання інвалідності стосується якраз членів сімей загиблого, мається на увазі, що інвалідність у них настала за життя померлого пізніше учасника війни. Так що, на наш погляд, тут нічого міняти на разі не потрібно.

Але в будь-якому разі, даний законопроект потребує фінансового обгрунтування. І аргумент, який є в супровідній записці, що оскільки зазначених осіб є не дуже багато і тому витрати Державного бюджету незначні, він є абсолютно непереконливий і мусить бути підкріплений конкретними цифрами. Фракція буде голосувати за те аби взяти законопроект за основу з урахуванням висловлених зауважень. Дякую.

 

ГОЛОВА.Так, Володимир Черняк. Ні.

Шановні колеги, таким чином, обговорення проекту закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни і гарантії соціального захисту" щодо сімей загиблих працівників госпіталів і лікарень завершено. Будь ласка, Борис Беспалий, хвилину.

 

13:16:39

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, "Наша Україна". Я дякую учасникам обговорення якраз за конкретні пропозиції.

Перше від комітету. Дійсно, були різні госпіталі і лікарні, але в проекті написано, загиблих, а не померлих працівників госпіталів, а загинули тільки в районі, звичайно, бойових дій. Тобто, це йдеться, дійсно, тільки саме це слово "загиблих" воно і говорить про те, що це поширюється тільки на фронтову або іншу полосу бойових дій загиблих. Но, а, якщо це загинули від бомбардування, но це також учасники бойових дій. Тобто, тут не йдеться якраз про просто померлих в результаті якихось непорозумінь.

І друге. Я Кармазіну вдячний за, і Шурма тут правильно говорили фінансово. Я думаю, правильно, можливо, тоді відтермінувати до 2006 року.

І нарешті, найбільше непорозуміння. В законі сказано, що він поширюється на членів сім'ї і учасників війни  бойових дій визнаних за життя інвалідами. Я пропоную це  - "за життя" зняти, визнаних інвалідами і далі по тексту, тому визнаються інвалідами всі тільки за життя, а документи буває, на превеликий жаль, затримуються, ми маємо такі факти і це людьми, ну, як це сприймається людиною інакше ніж знущання.

 

ГОЛОВА. Дякую.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Тут немає.

 

ГОЛОВА. Дякую.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Що навіть серйозно допрацьовувати. Сподіваюсь на підтримку.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Обговорення проекту закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни і гарантії соціального захисту щодо сімей загиблих працівників госпіталів і лікарень" завершено.

 Ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни і гарантії соціального захисту щодо сімей загиблих працівників госпіталів і лікарень", реєстраційний номер - 6082. Прошу голосувати. 6082! Прошу голосувати.

 

13:18:43

За-261

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. Будь ласка, по фракціях. "Наша Україна" - 85, комуністів - 2, "Регіони України" - 14, Народна аграрна - 28, СДПУ(о) - 2, "Єдина Україна" - 15, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 16,  "Союз" - 5, "Трудова Україна та НДП" - 6, "Демініціативи" - 13, "Центр" - 10, "Демократична Україна" - 8, Позафракційні - 13.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян" (щодо розгляду заяв).

Доповідач - народний депутат України Солошенко Микола Павлович, підготуватися Геннадію Йосиповичу від комітету.

 

13:19:35

СОЛОШЕНКО М.П.

Уважаемый Владимир Михайлович, народные депутаты!

Действующим законом об обращении граждан предусмотрена значительная часть прав граждан, касающиеся информирования процедуры последствий рассмотрения обращений.

Среди прав граждан при рассмотрении заявлений и жалоб предусмотрено право принимать участие в проверке данного заявления, знакомится с материалами проверки, настаивать на выдаче дополнительных материалов учреждениям, рассматривающим жалобу и заявление.

Однако, есть случаи, когда гражданам безосновательно отказывают в предоставлении необходимой информации, касающейся их обращения. Отказ мотивируется принадлежностью данной информации к государственной или какой-либо иной тайне, чем создаются препятствия в реализации гражданами своих конституционных прав.

В действующей редакции закона Украины об обращении граждан установлены права гражданам, предусмотренные статьей 19-й, но они не имеют в полной мере правовых механизмов, которые обеспечивали бы их выполнение субъектами, рассматривающими заявление и жалобы. Предложенные законопроект обязывает органы государственной власти, местного самоуправления, предприятий, организаций, объединения граждан, средства массовой информации или руководителей и другие должностные лица всесторонне аргументировать об ограничении доступа граждан к информации при рассмотрении заявлений и жалоб.

Перечисленные органы и должностные лица при условии законных оснований для ограничения доступа к данной информации при рассмотрении заявлений и жалоб обязаны предоставить гражданам аргументированный ответ.

Принятие законопроекта предоставит гражданам Украины более широкие возможности для реализации своих конституционных прав и законных интересов при обращении к органам государственной власти и местного самоуправления.

Ну, и данный законопроект, он не требует дополнительных средств из Государственного бюджета. И связи с тем, что здесь учтены все замечания профильного комитета, я предлагаю, Владимир Михайлович, народным депутатам принять данный законопроект в первом чтении и в целом.

 

ГОЛОВА. Дякую, Микола Павлович. Сідайте, будь ласка.

Геннадій Йосипович Удовенко, голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин запрошується для співдоповіді.

 

13:21:55

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Всі ми з вами кожний день бачимо, яка величезна кількість людей отут стоїть, на розі Верховної Ради. І до нас багато звертаються, просять: викличи того депутата, чи того депутата. Люди уже, це останній відчай, і вони прийшли до Верховної Ради і сподіваються, що ми їх вислухаємо і розберемося в їхніх скаргах. Чому? Всі вони приїжджають з різних кінців України, тому що на місцях з ними не хотіли по-людяному розмовляти, їм відмовили, їм не сказали, чому ти, чи ти, чи ви не  маєте права на вирішення питання так, як ви хочете. І люди скаржаться, є люди, які роками скаржаться.

Оцей законопроект, який запропонував, тільки що доповідав наш колега Солошенко, він спрямований на захист прав людини, він спрямований на боротьбу зі свавіллям чиновництва, свавіллям бюрократії, коли людині не можуть, заявляють: "Ми не можемо тобі розказати, чому ми тобі відмовляємо у вирішенні того питання, тому що це матеріали конфіденційні, матеріали секретні". А Конституція гарантує, що не може такого бути в державі.

Шановні колеги, комітет, який я очолюю, з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин розглянув цей законопроект, одноголосно підтримав його і рекомендував прийняти його за основу і як закон. Я просив би вас підтримати це рішення і пам'ятати про тих наших виборців, яким цей закон буде сприяти  у... забезпечення їхніх прав. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, переходимо до обговорення . 2- за, 2 - проти. Яворівський, будь ласка. Підготуватися Пузакову.

Володимир Олександрович Яворівський, фракція "Наша Україна".

 

13:24:10

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Яворівський, Жовківський райони, Блок Віктора Ющенка. Шановні колеги, кілька слів очевидно буде цікаво і нашим виборцям, і радіослухачам, кілька слів до історії цього питання. Ми справді дивне суспільство. Я якось запитав одного з американських сенаторів чи отримує він від своїх виборців листи. І він абсолютно щиро  мені сказав, що за повну його каденцію він отримав 8 листів. Я запитав на яку тему ці листи. Він сказав, що це були там деякі пропозиції  щодо законодавства і все. І вони ці листи бережуть як зіницю ока. Точнісінько так само надходять, скажімо, і в європейських державах листи до редакцій і тому подібне. Я це кажу до того, що я десь півтора року вів радіопрограму  "20 хвилин з Володимиром Яворівським", яку закрив Леонід Данилович  особисто, і я отримав 26 тисяч листів, скажімо, на які ті проблеми, які я порушував в цій програмі. І  ми з вами отримуємо  горе листів. Тобто, ми маємо сьогодні суспільство, яке звикло або  ділитися своєю думкою, а, як правило, скаржитися. Як правило, скаржитись на чиновників. Якщо ми згадаємо з вами десь роки сталінщини і пізніше, аж  до Брежнєва, коли основним документом була анонімка, на яку реагували, і ми знаємо скільки доль було пересічено, пере... на капусту тільки через  самі анонімки, ми їх здихалися. Зараз ми маємо  добрий законопроект про звернення  громадян. В цьому законі ніби-то все розписано, що ні в якому випадку не може скарга  поступати до того самого органу, на який, скажімо, там скаржаться. От, шановні народні депутати, хіба хто з вас встане і  заперечить мені, що сьогодні саме ця модель, коли по колу йдуть листи і повертаються  знову до того, на кого, скажімо, громадянин наш скаржиться. То це мільйони таких прикладів і в моїй депутатській практиці, і у вашій так само. Через те звичайно, що тут йдеться навіть не про  брак законодавства, а просто  про саму методу нашого чиновництва. А які відповіді йдуть нам, народним депутатам, ви ж це теж прекрасно знаєте, особливо депутатам, скажімо, з опозиції. Це абсолютно відписки формальні, тупі, написані під одну і ту саму копірку.

Через те, я, звичайно, є прихильником  уточнень до цього законопроекту, але при всій моїй глибокій повазі і до  Геннадія Йосиповича, і до авторів, я  не можу голосувати  за цей законопроект і ось чому. Тому що, виявляється,  ми даємо  право чиновнику просто пояснити, що така інформація є закритою. Мені що від цього буде легше, якщо мені скажуть, що, вибачайте,  ця інформація закрита. Через те, мені здається, він не несе жодного сенсу. Через те  я утримаюся під час голосування. Дякую.

 

ГОЛОВА. Володимир Пузаков, фракція комуністів.  Підготуватися Юрію Кармазіну.

 

13:27:22

ПУЗАКОВ В.Т.

Дякую. Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Відповідальність за порушення строків розгляду звернень громадян  я також підтримую, адже ці зміни позитивно впливатимуть на  діяльність державних службовців, зобов'яже їх своєчасно  дотримуватися термінів розгляду звернень громадян і дасть можливість хоч частково  подолати існуючий бар'єр бюрократизму.

Громадянин, який звернувся з листом, чекає відповіді або  поради, адже   сьогодні масові порушення прав людини, при чому більш набирає жорстокої форми, знецінюється людське життя. Дотримування прав людини, при чому в Україні,   все ще залишається далеким  від дотримання  міжнародних стандартів.

За чотири місяці на моє ім'я як народного депутата надійшло  237 листів, половина з них - звернення, що стосуються порушення у судових інстанціях, 40 відсотків  - порушення базових соціально-економічних прав. Ці дві категорії масових звернень є ще одним доказом відсутності правового і соціального захисту українських громадян.  Кількість скарг постійно зростає. Особливо  великий їх процент стосується фактів масового порушення конституційних прав на нормальний рівень життя, який з кожним роком, на жаль, все погіршується. Люди на сьогодні у відчаї. І знайти допомогу і пораду немає де. Всюди бюрократичний засіб, відповіді на звернення  громадян в місцевих органах влади даються поверхово, часом низькопрофесійні. Одним словом, більше  відписок, а для того, щоб відмахнутися від розгляду судових справ, просто надходить відповідь: "у зв'язку з великим обсягом перевірок строк розгляду звернення продовжено". А потім і зовсім забувають надати відповідь. І такі відповіді надходять  в більшості на місцевому рівні. Хочеться вірити, що  даний законопроект покращить все ж таки стан справ, щодо розгляду скарг громадян. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Юрій Анатолійович Кармазін, підготуватися Мироненку.  Мироненка немає? Тоді Соломатін буде виступати.

 

13:29:59

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна". Шановні народні депутати, шановні громадяни України, Конституція України, зокрема її 40-ва стаття, передбачає, що усі мають  право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення, або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових та службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обгрунтовану відповідь у встановлений Законом строк. На виконання  цього конституційного положення прийнятий нами Закон про звернення громадян. Аналіз його виконання показує, що практично цей Закон виконується дуже погано і, можна сказати, формально виконується. Якщо в попередні роки виконання цього Закону весь час було на контролі і здійснювала нагляд Генеральна  прокуратура України, то зараз звідти ми отримаємо брутальні відписки і число скарг весь час триває. Не виключені випадки, коли відповідають люди, рядові працівники тих органів   державної влади і місцевого самоврядування, які не мають права приймати рішень по цим скаргам. З огляду на це я вважаю, що абсолютно правильно запис тут є, але цей закон треба приймати у першому читанні і добавляти ще до цього закону, що у разі наявності  законних підстав для обмеження доступу  до відповідної інформації при розгляді заяви чи скарги надати громадянину мотивовану відповідь, яка може бути оскаржена у суді. Це треба доповнити. Це перше.

І друге. Шановний Володимире Михайловичу, я звертався  з цієї високої трибуни до вас безпосередньо і казав: ми витрачаємо щорічно з бюджету Верховної Ради  2 мільйони гривень, іноді більше, іноді менше, починаючи ще на фінансування на утримання народних депутатів з  першого скликання. І що? Мені відповіли, що це конфіденційна інформація. Гроші будемо витрачати злочинно недбало Апаратом секретаріату і керівництвом  Верховної Ради, а вам депутатам це не положено знати.

Володимире Михайловичу, я хотів би нагадати, що тут є депутати, від яких нічого приховувати ніхто не має права, у тому і  працівники секретаріату і в  тому числі керівництво Верховної Ради. Я хотів би вам нагадати, що є законні вимоги, які стосуються того, не може людина знайти роботу, тоді пропонується їй інше. Нікому нічого не пропонується, всім вигідно числиться колишніми народними депутатами. Я буду тоді оприлюднювати сам ці списки і хай буде соромно тоді перед...

 

ГОЛОВА. Дякую. Я секретаріат прошу і керівника  Апарату, одну хвилиночку, підготувати інформацію і роздати народним депутатам прізвища колишніх народних депутатів першого, другого і третього скликання, які не працевлаштувалися і отримують заробітну плату відповідно до Закону про статус народного депутата України. Будь ласка, це зробіть. На завтра, будь ласка, підготуйте і роздайте цю інформацію. Будь ласка, Соломатін.

 

13:33:31

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги,   це дуже цікавий законопроект, і він спрямований на захист однієї окремо взятої  людини. І не випадково, що співдоповідав цей законопроект голова Комітету з питань прав людини.

А я хочу запитати себе і у вас, нас усіх, а чи будемо ми колись дбати за право усього українського народу і не лише українського народу, і насамперед за те, щоб права народів виконувались належним чином. Я наведу лише декілька прикладів, які засвідчать про те, що це питання має загальнолюдське значення.

Наприклад, 10 відсотків найбільш багатих людей у світі володіють таким майном, яке в 124 рази більше, ніж 10 відсотків найбільш бідних людей людства. У кожного п'ятого немає доступу до чистої питної води, 54 країни світу сьогодні бідніші, ніж були вони десять років тому. Тому я хочу сказати, що саме такі новації, які ми сьогодні розглядаємо з вами і ми затвердимо цей законопроект, наша фракція буде голосувати і я особисто, це лише випускання пари, це макіяжно звіряче обличчя капіталізму. І до того часу, поки цей звірюка буде існувати у світі, в тому числі в Україні, знову і знову люди будуть звертатись до законодавчої, виконавчої гілки влади. Ми будемо удосконалювати законодавство, будемо надавати надію людям, що нарешті їх почує ця влада. І ці новації, за які ми сьогодні з вами проголосуємо, вони нарешті нададуть трішки більше можливості найбільш дошкульним нашим громадянам у використанні своїх прав на звернення до органів державної, виконавчої влади.

Але ж давайте ми з вами визнаємо і те, що таких, які послідовно пройдуть всі ці муки і використають своє право, їх тисячу, десятки тисяч разів менше, ніж тих, які мовчки будуть тримати нам усім "фігу" в кишені і говорити: "Йдіть ви всі!. Ненавиджу Президента, ненавиджу уряд, ненавиджу Верховну Раду України". Але така людина не говорить  одне і ключове: ненавиджу його препохабіє  капіталізм.  Тому, до того часу поки ми цей капіталізм не поставимо на ті рейки, щоб він по їх поїхав і не повернувся до нашого народу ніколи. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, Володимир Черняк. Будь ласка, з мотивів, мікрофон. Фракція "Наша Україна".

 

13:36:53

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні народні депутати! Нам добре відомо і відомо нашим виборцям, ще краще ніж нам, що органи державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ незадовільно виконують свої обов'язки щодо розгляду заяв громадян. Це питання надмірно забюрократизоване. Бюрократія - це гідра, яка має багато голів, підрубаєш одну, виростає інша, і взагалі влада схильна відриватися від народу, ігнорувати і нехтувати його інтересами, будь-яка влада в усьому світі. І тому потрібні механізми, які зобов'язали її адекватно, оперативно, ефективно реагувати на заяви і скарги громадян.

В зв'язку з тим, що влада погано виконує свої обов'язки в цьому відношенні і, як правило, дає відписки, дійсно, пускає громадян по кругу. Пропонується в цьому законопроекті уразі наявності законних підстав для обмеження доступу до відповідної інформації по розгляду заяви чи скарги, подати громадянину мотивовану відповідь. Ось, до чого зводиться суть закону, дати мотивовану відповідь, тому що.

 

ГОЛОВА. Дякую. Так. Шановні колеги! Розгляд проекту закону про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян щодо розгляду заяв", реєстраційний номер - 4174, завершено.

Комітет пропонує прийняти за основу і вцілому як закон. Відповідно до Регламенту, я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян щодо розгляду заяв".  Реєстраційний номер - 4174. Прошу голосувати.

 

13:38:53

За-252

Рішення прийнято.

Є пропозиція комітету схвалити цей проект в цілому як закон.

Немає застережень ні в кого?

Застережень я не бачу. Тому я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян" (щодо розгляду заяв) для прийняття його в цілому як закон. Реєстраційний номер 4174. Прошу голосувати.

 

13:39:27

За-278

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (щодо переліку осіб).

В нас є три проекти - 3102, 3675-4, 3675-5.

Доповідачі - народний депутат України Бокий Іван Сидорович, Бичков Сергій Анатолійович і Єдін Олександр Йосипович.

Будь ласка, Іване Сидоровичу. Підготуватися від комітету.

 

13:40:00

БОКИЙ І.С.

Іван Бокий, фракція соціалістів.

Троє народних депутатів - це Костянтин Меркурійович Ситник, Іван Васильович Сподаренко і я - вносимо доповнення до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною".

Якщо коротко, ми пропонуємо внести до переліку, там є пункт, коли премії за особливі заслуги даються нагородженим орденами і медалями колишнього Радянського Союзу і орденами... державними нагородами України.

І тут упущено, на мій погляд, упущено, як я розумію, мабуть, просто за недоглядом один важливий  момент. Діло в том, що не тільки колишній Радянський Союз, а й Українська Радянська Соціалістична Республіка мала свої державні нагороди. Ну, я не говорю про колишній Орден трудового червоного прапора і Орден червоного прапора української РСР, які припинили своє існування в 20-х роках. Але багато десятиліть в Україні існували дві високі державні нагороди - це Почесна грамота Президії Верховної Ради України і Грамота Президії Верховної Ради України. Причому, вони в багатьох випадках мали  вищий статус, ніж деякі союзні нагороди. Зокрема, нагородження Почесною грамотою і Грамотою Президії Верховної Ради давала б право на присудження або республіканської, або місцевої персональної пенсії. І чому не враховано це було у первинному цьому документі, для мене невідомо.

Ми також пропонуємо внести сюди і таке доповнення: щоб при призначенні пенсії за особливі заслуги враховувались і Почесна грамота, і Грамота Верховної Ради України, встановлені в 2001 році. Як я пам'ятаю, щось приблизно про це, про підвищення соціального статусу цієї нагороди, вносив свого часу пропозицію таку по ходу обговорення і Голова Верховної Ради України, але законно це не було оформлено. Тут, правда, виникає одна колізія: що Почесна грамота і Грамота Верховної Ради України, на відміну від почесної Грамоти Президії Верховної Ради і Грамоти Президії Верховної Ради Української РСР, не є державними нагородами. Але ми тоді ж, з внесенням цього проекту, внесли і проект Закону про внесення змін і доповнень до Закону України "Про державні нагороди України".

Ну, і я дивуюся, чому не внесено, скажімо, цей закон. Але це, очевидно, тільки тому, що це йшло по різних комітетах. Це по комітету товариша Цибенка, а то по комітету Матвієнка. І, таким чином, тут виходить різнобій. Але я думаю, якщо ми узаконимо і ці нагороди Верховної Ради України як державні, то ця колізія відпадає.

А от відносно двох нагород Української РСР, то, я думаю, тут треба просто встановити історичну справедливість. Те, що вони називалися так, то це одне.

 

ГОЛОВА. Дайте можливість закінчити, будь ласка, виступ.

 

БОКИЙ І.С. Дякую.

 

ГОЛОВА. У вас усе, Іван Сидорович? Дякую, сідайте, будь ласка.

Сергій Бичков є? Немає. Єдін Олександр. Немає. Будь ласка, Василь Іванович Надрага. А, є Єдін. Будь ласка.

 

13:43:38

ЄДІН О.Й.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати. Народний депутат Єдін, Александрійській 103 виборчий округ, фракція "Єдина Україна".

Законом України про пенсії за особливі заслуги перед Україною та  внесеними змінами, згідно з відповідними законами, що набирали  чинності з 1 січня 2003 року, розширено коло осіб, які мають право на призначення  пенсії за особливі заслуги. Але в переліку відсутні нагороди Почесною грамотою та Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР. Як відомо, це були державні, республіканські нагороди, встановлені для громадян Української РСР за значні здобутки в соціально-економічному розвитку республіки, регіону чи району. Нею нагороджувались громадяни, яких відзначено за видатну працю на користь України. В радянські часи кожний громадянин України, нагороджений цими грамотами, мав право на отримання персональної республіканської  пенсії. Враховуючи звернення  громадян, які мають такі грамоти і соціальну вагомість цього питання, пропонується внести до переліку осіб, які мають право на призначення пенсій за особливі заслуги громадян, нагороджених Почесною грамотою Президії Верховної Ради та Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР.

Головне науково-експертне управління підтримує прийняття мого законопроекту. До речі, у нас діє закон України про державні нагороди України і в Прикінцевих положеннях цього закону в пункті 3 установлено, що дія цього закону поширюється на правовідносини, пов'язані з  нагородженням громадян України, удостоєних державних нагород республік, що входили до складу СРСР. Такими нагородами є Грамота та Почесна грамота Президії Верховної Ради УРСР, тобто всі підстави для прийняття цього законопроекту. Прошу проголосувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, дякую. Сідайте, будь ласка. Василь Іванович Надрага, голова підкомітету Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

 

13:45:47

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги! В своем решении,  которое называется "направить данные законодательной инициативы с регистрационными номерами 3102, 3675-4, 3675-5" комитет определился, что данное решение... что данные законопроекты нужно отдать авторам на доработку, допрацювання. Объясню почему. В наших рассуждениях присутствовало следующее. На сегодняшний момент для того, чтобы мы дали право тем, кто пользуется, кто имеет  вышеназванные  грамоты и почетные грамоты Верховного Совета Украины, они должны быть отрегулированы еще и  Законом "О государственных наградах Украины". К сожалению, это не  отрегулировано.

Второй момент. Мы считаем, что на сегодняшний день данными поступками мы  можем  снивелировать понятие  "пенсия за особые заслуги перед Украиной".

Исходя из этой логики, мы считаем,  что рассмотреть  данный вопрос есть резонность при одной составляющей, данные   законопроекты должны быть отправлены на доработку автором. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Чи є потреба  нам обговорювати це питання?  Наполягають, там записалися народні депутати, наполягають. Я не маю права, шановні колеги. Володимир Яворівський. Підготуватися Кармазіну.

 

13:47:11

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Черняк обізвав щойно  Голову Верховної Ради демократом. Ти ще за це відповіси.

Шановні колеги! 

Володимир Яворівський.

Я абсолютно свідомо вийшов сюди, розуміючи, що комусь, можливо, мій виступ  не сподобається, але я не хочу лукавити.  Мені звучить у вухах фраза Лєха Валєнси, поляка, який очоливши свою націю, звернувся до неї з дуже чітким знаком, дуже чітким гаслом: "Поділимо нашу  бідність порівну".

Ми вже 13 років борсаємося у цьому страшному болоті, у корупції, в нерозумінні, ми розкололи суспільство останнім часом знову  на Схід, на Захід і це все. Коли ми  покінчимо з  цим всім?

Я прекрасно розумію людей, які піднялися, які запропонували цей законопроект сьогодні. І я  розумію, що комусь дуже не сподобається те. що я кажу. Але ж ми політики, ми не маємо права брехати. Є якісь реалії, які нам дивляться в очі. Я казав, і ще раз з цієї трибуни повторю. Ми вже закрили очі на те, що енкаведисти, які сиділи по кабінетах, сьогодні всі фактично отримують пенсії за заслуги перед державою, вояки УПА, які гнили у цих укриївках і справді боролися  за Україну, ні  за що інше, ще раз кажу, не за  ордени. не за медалі, ми навіть не визнали їх воюючою стороною, я вже не кажу про те, що вони не підпадають під законопроект для заслуг перед Україною, хоч ці заслуги  в них абсолютно очевидні. Тобто ми самі цю несправедливість ще нагнітаємо. Сьогодні я прекрасно розумію, що не така велика кількість людей мають ці грамоти Верховної Ради України, я розумію, що український бюджет витримає і це , можна було б і за це проголосувати, але хтось уже щойно сказав, Надрага, здається, Василь:  ми ж  девальвуємо заслуги перед Україною, ми девальвуємо їх. Ви розумієте? Що ми не знаємо як колись видавалися ці грамоти і кому вони видавалися? Я переконаний, ми мусимо колись покінчити з цим.

Сьогодні треба сказати: держава бідна,  у бюджеті Пенсійному сьогодні не вистачає 17 мільярдів коштів. Треба людям сказати, якщо ми справді чесна влада сьогодні, ми повинні сказати, ми цей період важкий повинні перейти разом. Давайте не будемо нагнітати, давайте не будемо далі колоти суспільство. Я ще  раз кажу, я не кажу, що я не проголосую за цей законопроект, але я хотів щоб мій голос прозвучав і  переконаний, що багато розумних людей тут у Верховній Раді - більшість. Ми зупинимо цю  вакханалію, бо ми дуже хочемо бути добренькими за рахунок бюджету і сказати своїм виборцям: бачите який я хороший, я от протягнув Закон і за грамотами. Я розумію, що Бокий може на мене і образився, але, ну, Іване, ну, Вас тут ніхто так не любить, як я, зрозумійте. Через це не беріть слово для репліки, бо я візьму. Але, я  ще раз кажу: ну, зупинимося в решті решт, пора зупинитися.

 

ГОЛОВА. Іван Сидорович, після завершення обговорення. Будь ласка, Юрій Кармазін, Фракція "Наша Україна", підготуватися Масенку.

 

13:50:24

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", "Наша Україна". Шановні народні депутати, зараз в Україні величезна трагедія, за останні 3 місяці в Україні закінчилися ордени. Повністю, Володимире Михайловичу, закінчилися ордени, Ви знаєте чи ні?

 

ГОЛОВА. Не знав, тепер буду знати.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Закінчилися орденські книжки. Все продано на рік вперед, все. Тому що у Президента закінчилися повноваження і він штампував це, штампував весь час. У нас тут є колеги. Тетяну Засуху знаєте? Знаєте. За що вона отримала героя України? Виявляється за успіхи в тваринництві, в рослинництві і так далі. А вона ж тут була ким? Ким була? Народним депутатом і мала б отримати ці  нагороди за успіхи у законотворенні і відстоюванні інтересів українського народу. Мабуть, таке мало бути формулювання.

Так от, шановні, я хотів би сказати, що грамота Верховної Ради, як і медаль Конгресу Сполучених Штатів - це дуже висока, але моральна нагорода, моральна нагорода. І такими нагородами з часом мають бути абсолютні всі. Це у ті важкі часи повоєнні, коли ставилося питання, що за ордени треба доплачувати, ставилося так питання. Ми прийдемо з часом до того, що не будемо доплачувати за ордени. І зараз, коли говорять, що герой України, коли йшла девальвація цього звання, коли ми знаємо, що за окремі звання платилися гроші по 100 тисяч американських доларів, щоб присвоїти. І це вже риночний механізм риночної економіки. Пройшла девальвація цього звання і інших звань. Це страшно, це боляче, бо серед тих людей 99 відсотків порядних людей було і 1 відсоток туди вкрався інших. Скільки зараз генеральських звань і іншого всього присвоєно. Всім попідвищували звання тільки для того, щоб заважати уряду Ющенку.

Тому я сказав би так,  що зараз нам неможна підтримувати ці законопроекти, які ідуть на розширення кола осіб, які мають право на призначення пенсій за особливі заслуги. Особливо тому не маємо ми це право, тому що ми з вами за останні три місяці у погоні за популізмом змагалися, змагався Янукович з комуністами, змагалися центристи з нашоукраїнцями і всі змагалися, хто більше зробить популізму. Добавили плюс 17 мільярдів до Пенсійного фонду. Зможе Україна його витянути? Давайте знайдемо кошти, дай Боже, зможемо, якщо заберемо у олігархів. Я проти прийняття цього законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олександр Масенко, фракція комуністів. Підготуватися Соломатіну.

 

13:53:40

МАСЕНКО О.М.

Дякую. Шановні народні депутати, виборці, радіослухачі,  телеглядачі, справа в тому, що дивно просто слухати зараз виступи деяких своїх колег, які буквально ще декілька місяців тому чи півроку тому звинувачували уряд, якого вже практично нема і те керівництво в державі в тому, що вони не вирішують соціальних проблем, соціальних питань. І зараз, коли ми доходимо до цих проблем, до вирішення їх, так зараз виходить, як вже побачили, що прийшли нові до влади, так давай теж не вирішувати тоді. Так з чийого ж боку тут популізм більший, от давайте подумаємо, шановні друзі.

На мій погляд, цей закон приймати потрібно. Цим ми не тільки деяку допомогу надамо тих, хто нагороджений грамотами Верховної Ради, а й піднімемо престиж нагороди Верховної Ради, вона ж практично нічого не варта, якщо ми вже так дивимось. А про те, що знецінена ця нагорода, так ми повинні думати тоді, кого, коли і за що ми нагороджуємо, за що ми подавали героїв, за що ми подавали грамоти чи почесні грамоти Верховної Ради. Тут напевно над цим потрібно задуматись, щоб ми не давали тим, хто не заслуговує.

Через наш комітет з полтавської області надійшло два подання для нагороди Почесною грамотою Верховної Ради. Я, Володимире Михайловичу, просив би, щоб ви це послухали, оскільки це вирішення цих питань залежить в більшій мірі від вас. І прислали якраз ті кандидатури, хто в свій час якраз у 1994 році сприяв тому, що Кучма узурпував владу, коли здали ті посади, які були, на які вони були обрані, ті хто працює головою райдержадміністрації, а його кандидатуру присилають для нагороди Почесною грамотою Верховної Ради тоді, коли він кожен день, кожними своїми діями і кроками придавлював місцеве самоврядування. То на чиєму ж боці ми повинні стояти в цій ситуації. Отут, на мій погляд, нам потрібно дійсно задуматись і новій владі, вона себе вважає народною, і Президентові, кому? За що?  І будуть роздаватися нагороди? І не треба говорити, що, коли, щось за щось раніше, навіть грамоту президії Верховної Ради давали заслужено за працю, а зараз подавали тим, в тому числі, і Плющі, хто більше терся біля Кучми, тому і подавали ордени.

Так, що, давайте, це питання трошки не порушувати, бо люди ж також бачать кому що і за, що  дають. Так, що закон цей приймати потрібно. І, я думаю, він тільки буде на користь українському народу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Петрович Соломатін, фракція комуністів. Будь ласка. Останній відповідаючий.

 

13:56:56

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги! Кожен з наших комітетів час від часу отримує подання від певних організацій, громадських і не лише, з проханням розглянути і погодити пропозицію про нагороду грамотою або почесною грамотою Верховної Ради України.

Ми з вами знаємо, наскільки за останній час збільшився потік таких пропозицій, і ми з вами знаємо, наскільки цим знецінюється вага грамоти і почесної грамоти Верховної Ради України.  Тому, шановний Володимире Михайловичу, я хотів би запропонувати, щоб належні комітети Верховної Ради України узагальнили всі ті рішення, які вже відбулися і ми отримали на Верховній Раді України належну інформацію з цього приводу - це перше.

Друге. Разом з тим ми з вами знаємо, що за радянських часів подання на нагороду почесною грамотою або грамотою президії Верховної Ради Української Радянської Соціалістичної Республіки, були набагато прискіпливішим. І не лише тому, що це розглядалося не тільки відповідними інституціями державними, але воно певним чином контролювалося і певною політичною структурою котрою тоді була Комуністична партія України, яка несла на собі тягар політичної відповідальності за все те, що відбувалося в країні.

На сьогодні! На сьогодні, у нас в політичних партіях, ви знаєте, скільки, і ці всі політичні партії намагаються проштовхнути через комітети і Верховну Раду своїх улюбленців. Давайте ми з вами саме тут наведемо лад.

І я хочу сказати у зв'язку з тим, що було вже доведено до мого виступу і в моєму виступі міститься, я вважаю, що можна було б погодитися, безумовно, з тим, щоб додати до загального переліку тих осіб, які нагороджені були Почесною грамотою Президії Верховної Ради Української Радянської Соціалістичної республіки.

А стосовно інших кандидатур, які вже отримували за часів незалежності Грамоти і Почесні грамоти Верховної Ради України, це так само, люди, які заслуговують на увагу, на повагу. Але ж давайте ми вирішимо це питання з тим, щоб такі грамоти вони були зазначені в Законі про нагороди і разом тим давайте наведемо лад в тому, про що я казав в своєму виступі.

Тому я хотів би запропонувати таке рішення: питання про грамоти і почесні грамоти Верховної Ради України поки дистанціювати, а затвердити те, що було раніше - Грамоти Президії Верховної Ради ...

 

ГОЛОВА. З мотивів, будь ласка, Шурма. Мікрофон, будь ласка, увімкніть.

Шановні колеги, продовжимо нашу роботу, ранкове засідання до завершення розгляду цього  питання. Немає застережень?

 

14:00:17

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Шановні колеги, мені видається, що ті, хто нагороджуються грамотою Верховної Ради України, отримують моральну сатисфакцію за свою працю, за свій внесок у розвиток своєї держави.

Але.......... необхідно відмітити, що ті самі люди, які заслужили цю високу нагороду, відзнаку, заслуговують на те, щоб мати належне матеріальне забезпечення у похилому віці. Це стосується і людей ще більш старшого віку, які були у свій час нагороджені грамотами Президії Верховної Ради Української Радянської Соціалістичної Республіки. Тому, мені видається, що цю ініціативу слід підтримати. Але необхідно дослухатися до рекомендації Науково-експертного управління стосовно, в який пункт вносити ці зміни. 

І, без сумніву, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) буде пропонувати прийняти цей законопроект за основу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, одну хвилиночку. З мотивів зараз ті, хто записалися, а потім дальше. Одну хвилиночку.

Черняк записувався, і Шурма записувався. Будь ласка, Черняк. Мікрофон ввімкніть. Карточка не там у вас, мабуть. Ну, не ваша, я ж бачу, звідсіля бачу.

 

14:01:58

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги, питання не таке просте, як здається на перший погляд. Звичайно, заслуги повинні бути відзначені, в тому числі і відбитися на пенсійному забезпечення. Виникає тільки питання в тому, які критерії цих заслуг. Ну, принаймні, пропонують деякі депутати вважати нагороди Верховної Ради, грамоти тими документами, тими нагородами, які заслуговують на відзнаку. Я думаю, що все-таки до цього можна прихилитися, інакше ми обезцінимо ці нагороди. А якщо ми це приймемо, то тоді вони будуть мати статус справжніх нагород. Дякую.

 

ГОЛОВА. Співачук. А потім Цибенко. Мікрофон, будь ласка. Співачук, фракція Соціалістичної партії України, будь ласка.

 

14:03:04

СПІВАЧУК В.Л.

Володимир Співачук, фракція Соціалістичної партії України, Хмельниччина.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Я хотів би звернути увагу на те, що, по-перше, нам, мабуть, треба вже зрештою впорядкувати всю систему державних нагород.

І, по-друге, я вважаю, що ми повинні підтримати даний законопроект, оскільки всі ті нагороди, котрі називаються "Почесна грамота", "Грамота Президії Верховної Ради Української РСР", вручалися, безумовно, за працю вручалися безумовно за вклад в розвиток нашого суспільства. Дякую.

 

ГОЛОВА. Петро Степанович Цибенко, фракція комуністів, будь ласка. А потім репліка Івану Сидоровичу Бокию.

 

14:03:50

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, комітет прийняв непопулярне рішення, я розумію, яке було озвучене Василем Івановичем Надрагою із трибуни Верховної Ради. І я перший хто готовий підтримувати ну у всякому разі законопроект Івана Сидоровича Бокія. Але ну, по-перше, для цього Грамота Верховної Ради і Почесна грамота Верховної Ради України все-таки  мають стати державною нагородою, якою вони, на жаль, не є на  сьогоднішній день. І по-друге, навіть  підтримуючи, я все-таки не можу погодитися з тим, що ми Грамоту Верховної Ради України ставимо в один рядок із званням  Героя Радянського Союзу і Героя  соціалістичної праці. Це теж відзнака, я розумію, але ми маємо розуміти, що все-таки трошки різні, різна вага цих нагород. Саме тому, виходячи з цього, комітет приймав подібне рішення, хоча я, власне, як людина, готов був підтримати, скажемо, проект Івана........

 

ГОЛОВА. Іван Сидорович Бокий, будь ласка.

 

14:05:02

БОКИЙ І.С.

Спасибі колегам,  які підтримали наші законопроекти. Я нетільки про свій думав. Але я хотів би Володимиру Олександровичу Яворівському відповісти ось так про те, кого нагороджували. Я назву кілька прізвищ. Голова Верховної Ради, поет, академік Павло Тичина на 70-річчя одержав Почесну грамоту Президії Верховної Ради. Свинарка Мотрона Крутопорох, яка, як кажуть, обігрівала ночами біля своїх грудей своїх поросят. Доярка  Ганна... Галина Сиволап, письменниця Ярина Дмитрівна Вільде і так далі. Сотні письменників, артистів, доярок,  директорів заводів, голів  колгоспів  і так далі були нагороджені цими нагородами і це були найвищі нагороди Радянської України. І від цього ми ніде не дінемося, так воно було, і ці люди заслуговують на повагу на нашу, і я не думаю, що треба із них...... Ну і я ще хочу  навести такий аргумент. За звання "заслужений" нагорода  належить, але Почесна грамота Президії, Грамоти Президії були ...

 

ГОЛОВА. Дайте можливість закінчити думку, щоб ми тоді усвідомлений вибір зробили. Будь ласка, Іване Сидоровичу.

 

14:06:18

БОКИЙ І.С.

Я думаю, що  нам не варто можливо зараз зациклюватися , скажімо, на Почесній грамоті, грамоті Верховної Ради, сьогоднішніх нагородах Верховної Ради, але щодо найвищих нагород Радянської України, я думаю, нам треба прийняти, тому що,  вибачте, Медаль за трудову доблесть  чи будь-яка інша союзна медаль тоді за рангом стояли нижче, ніж всі державні нагороди України. І вони, я ще раз повторюю, і тоді  давали право на пенсійне  забезпечення персональними пенсіями республіканського значення. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги!  На голосу зараз будемо ставити відповідно до обговорення і  реєстрації цих законопроектів.

Першим ставиться на голосування для прийняття за основу проект закону 3102, автор Іван Сидорович Бокий,   Костянтин Ситник  та Іван Сподаренко, для прийняття за основу. Прошу голосувати.

 

14:07:30

За-207

Рішення не прийнято.

Шановні колеги! Другим ставиться на голосування проект Закону (реєстраційний номер 3675-4), автор народний депутат Бичков. Це про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною".

 

14:08:14

За-44

Рішення не прийнято.

Ставиться  на голосування для прийняття за основу  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (реєстраційний номер  3675-5), автор народний депутат Єдін.

 

14:08:45

За-88

Отже, шановні народні депутати, ми провели майже таке голосування рейтингове, найбільшу кількість голосів набрав, 207 - це проект Івана  Сидоровича Бокого, там, Костянтина Ситника і Івана Сподаренка. Якщо ви не  заперечуєте, я зараз поставлю на голосування  про  повернення до розгляду проекту, реєстраційний номер 3102. Для повернення до розгляду, прошу голосувати.

 

14:09:25

За-251

Ми  повернулися до розгляду тепер. Що? Зараз одну хвилиночку, зараз проголосуємо. Коновалюк Валерій, будь ласка, з мотивів. Зараз проголосуємо, змобілізуйтеся. Мікрофон, будь ласка.

 

14:09:42

КОНОВАЛЮК В.І.

Дякую. Володимире Михайловичу, я буквально декілька секунд. Шановні колеги, я дійсно, вони однакові майже і  прошу підтримати Бокого. Ми не встигли проголосувати, я вважаю, щоби він пройшов цей законопроект би і в перший раз. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту закону України про внесення змін і доповнень до Закону України  про пенсії за особливі заслуги перед Україною, реєстраційний номер 3102. Автори: Бокий, Ситник, Сподаренко. Прошу голосувати.

 

14:10:28

За-262

Рішення прийнято.

Шановні колеги, перед тим як оголосити перерву, прошу прослухати оголошення. Відповідно до Статті 13 Закону України про статус народного депутата України та  статті 4.2.2. Регламенту Верховної Ради України, інформую про вихід народного депутата України Гайдош Іштвана Ференцовича зі складу Фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Що з мотивів? З процедури, будь ласка, Кармазін.

 

14:11:01

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, шановний Володимире Михайловичу.

Ви пропонували, щоб ми закінчили всі питання, які у нас включені у порядку денному, їх залишилося чотири питання всього-на-всього. Давайте ми їх  розглянемо і  далі будемо працювати у комітетах. Бо ми весь час тут працюємо, ви розумієте, у такому режимі дикому, що це неможливо: роздираємося, біжимо в обід у комітети, знову повертаємося, ну це не там робота, не тут робота. Давайте ми закінчимо ці чотири питання, зараз проголосуємо і тут якраз всі нормальні депутати є, які якраз зацікавлені у роботі.

Володимире Михайловичу, я просив би вас отак от поставити із розумінням до організації нашої роботи, покращити її і потім працювати у комітетах. І якраз буде вільніший час  у народних депутатів, які спланували цю роботу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, оскільки головуючий має право лише продовжити на 15 хвилин, я тепер цю пропозицію, яку щойно виголосив Юрій Анатолійович Кармазін, буду ставити на голосування.

Хто за те, щоб продовжити ранкове засідання до завершення розгляду законопроектів, визначених  розкладом на  четвер, а потім час, що залишиться, відвести для роботи у комітетах, фракціях і депутатських групах. Прошу голосувати.

 

14:12:35

За-184

Пропозиція не підтримана.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Перерва до 16 години. Прошу бути у сесійній залі о 16 годині.