Засідання N60 (ранкове)

Опубліковано 11. 01. 2005

ЗАСІДАННЯ   ШІСТДЕСЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

11   січня  2005 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні народні депутати, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:02:08

Зареєструвалося 410 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, як ви знаєте, днями загинула група військовослужбовців, які виконували свою миротворчу місію у Республіці Ірак. Я прошу вшанувати їх пам'ять хвилиною мовчання.

(Х в и л и н а   м о в ч а н н я).

Прошу сідати.

Шановні народні депутати, учора був день народження першого Президента України Леоніда Макаровича Кравчука. Давайте привітаємо його, побажаємо плідних успіхів, міцного здоров'я. А сьогодні день народження групи народних депутатів - Бабуріна Олексія Васильовича, Біловола Олександра Миколайовича, Гірника Євгена Олексійовича, Ларіна Сергія Миколайовича, Шандри Володимира Миколайовича. Давайте їх всіх привітаємо, побажаємо міцного здоров'я і плідних успіхів в громадсько-політичній діяльності.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Віктора Дмитровича до складу депутатської фракції Народної аграрної  партії України та про вихід народного депутата України Антоньєвої Ганни Петрівни зі складу депутатської фракції "Регіони України".

Відповідно до статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про обрання уповноваженим представником депутатської групи, співголовою депутатської групи "Демократичні ініціативи" Ярославського Олександра Владленовича та уповноваженим представником цієї депутатської групи Карпова Олександра Миколайовича.

Шановні народні депутати, Погоджувальна рада депутатських фракцій і груп визначилася щодо розкладу засідань  на пленарний тиждень з 11 по 14 січня, перелік запропонованих питань вам роздано. Переходимо до їх розгляду.

З процедури, будь ласка, 5 хвилин. Запишіться.

Так, на табло, будь ласка, прізвища народних депутатів, що записалися: Геннадій Йосипович Удовенко, фракція "Наша Україна", мікрофон, будь ласка.

 

10:05:07

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Володимир Михайлович!

З розкладу засідань на сьогодні першим питанням є нарешті вже дуже важливе питання - проект закону по забезпеченню рівності прав жінок та чоловіків, але немає співавторів на сьогоднішньому засіданні... співавторів законопроекту ні Самойлик, ні Надраги.

То в мене пропозиція. Я готовий доповідати від імені комітету, але оскільки співавтори законопроекту відсутні, я просив би визначитися, чи будемо розглядати це питання чи ні.  Я, повторюю, готовий доповідати.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую. Омелян Парубок, фракція комуністів.

 

10:05:58

ПАРУБОК О.Н.

Прошу слово передати керівнику фракції Петру Миколайовичу Симоненку.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко, мікрофон.

 

10:06:04

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу. Я хотів би звернутися до всіх у зв'язку з тим, що фракція комуністів внесла пропозиції щодо термінового виконання Постанови Верховної Ради: відкликати наших військових з Іраку. На жаль, ця постанова не виконується.

Тому фракція внесла і просить сьогодні, звертаючись до всіх, терміново розглянути проект, який вже розмножений і розданий у залі, 6479, і перенести його з останнього в розгляді розкладу сьогоднішнього дня у перший розділ, там, де якраз і передбачається для включення до порядку денного та прийняття рішення за скороченою процедурою.

Ми хотіли б ще раз звернутися до всіх. Шановні, зараз піднялися вшановувати пам'ять загиблих ті, хто проголосував за направлення військового контингенту в Ірак виконувати на замовлення американців немиротворчу місію.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, якщо ми хочемо прийняти рішення, давайте зараз не будемо зводити рахунки.

Будь ласка. З процедури треба записатися. Ващук Катерина Тимофіївна.

 

10:07:18

ВАЩУК К.Т.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Від імені нашої фракції я хотіла б звернутися сьогодні до Кабінету Міністрів, зокрема до Міністерства фінансів. Останні дні цього року пішли на програми АПК в області. Це значні кошти, але дана команда всім обласним казначействам ці кошти повертати. Це бюджет минулого року, недовиконання цього бюджету. Сьогодні ці кошти повертаються, от зокрема по Рівненській області повернуто більше двох  мільйонів, і так багато областей. Така команда казначейства київського.

Ми б хотіли знати, якими законодавчими актами чи постановами Кабміну керується Державне казначейство, забираючи кошти з областей, не виконуючи Державний бюджет 2004 ...

 

ГОЛОВА. Олександр Баранівський, фракція Соціалістичної партії.

 

10:08:31

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Володимире Михайловичу. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Фракція соціалістів  глибоко сумує з приводу загибелі наших військових в Іраку і, на жаль, 3 чоловіки, які загинули, це з Житомира мої земляки, і  це вже 4 смерті з Іраку, яких привезли в Житомирську область, тому, шановні колеги, ви пригадуєте коли ми по першому загиблому збирали кошти в парламенті, щоб допомогти сім'ї. Я думаю, гріх на душі багато хто носить хто голосував за відправку наших миротворців до Іраку. Я думаю, було б дуже правильно, якби ми й сьогодні парламентарі зібрали кошти і сім'ям загиблих надали відповідну допомогу. І ще одне. До виведення наших військ, який йде дуже в'яло, ми вносимо пропозицію, щоб прийняти рішення заборонити взагалі нашим військовим в Іраку виходити з казарм. Треба зберегти їх і повернути всіх негайно живими додому.

 

ГОЛОВА. Левко Григорович Лук'яненко, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

10:09:39

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Лук’яненко, Українська республіканська партія "Собор", Блок Юлії Тимошенко. Шановні депутати, я хотів би привітати всіх із успішним завершенням дуже довгої музики по виборах Президента. Президент Ющенко, підходячи системно до проблеми кадрів, виробив три критерії, яким мають  відповідати новопоставлені кадри.

Перше. Це патріотизм, любов до України і порядність.

Друге. Це професіоналізм.

І третє - необхідність відокремити владу від бізнесу. Всі ці три критерії надзвичайно важливі і, якщо вони будуть здійснені, то Україна справді почне новий період у своїй історії. Особливо хотілось би підкреслити на важливість третього критерію. Без впровадження його  в життя неможливо буде подолати хабарництво, корупцію, неможливо буде встановити у нас правопорядок і  закон.........

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Ми обмінялися думками щодо процедурних моментів.

Відносно пропозиції Геннадія Йосиповича Удовенка. Шановні народні депутати, Геннадію Йосиповичу,  можливо, давайте ми розглянемо його, не дивлячись на те, що є звернення авторів одного із проектів не розглядати цей документ, приймемо за основу і будемо далі працювати. Немає заперечень?

Щодо пропозицій Петра Миколайовича  Симоненка перенести  питання щодо проекту постанови по Іраку у розділ для включення до порядку денного та прийняття рішення за скороченою процедурою, якщо немає заперечень, давайте  це зробимо. Одну хвилиночку. Бо ми поступали таким чином, оскільки ще не було рішення комітету. Зараз рішення комітету вже є.

Що стосується пропозицій, з якими виступала Катерина Тимофіївна Ващук. Дійсно. були направлені ці кошти. Але, Катерино Тимофіївно, сьогодні я мав розмову з виконуючим обов'язки Прем'єр-міністра, 10 січня закінчився фінансовий рік, і треба  було ці кошти активно використати, не тягнути. Зараз, одну хвилиночку, шановні колеги,  зараз Міністерство фінансів працює над тим, щоб ці кошти були все-таки використані за призначенням.

Олександр Петрович Баранівський щодо надання допомоги з боку Верховної Ради  сім'ям загиблих. Я тоді прошу вас і прошу секретаріат підготувати  відповідні пропозиції, ми їх розглянемо. приймемо необхідні рішення.

Тепер  переходимо до роботи за розкладом.

 

ІЗ ЗАЛУ.  ( Не чути.)

 

ГОЛОВА. Що? Вже ми виступили з мотивів. Репліки? Прізвища нікого не називалися.

 

ІЗ ЗАЛУ. (Не чути.)

 

ГОЛОВА. Що?  Вже все,   реплік немає, шановні колеги.

Оголошується до розгляду  проект  Закону про  забезпечення рівності прав жінок та чоловіків. Пропонується такий регламент розгляду законопроекту: для доповіді - до 5 хвилин, для відповіді на запитання - до 5 хвилин...

( Ш у м   у   з а л і)

Ви  не кричіть до мене. Я ще раз хочу сказати,  ми записалися, 5 хвилин виступили з процедури. Сядьте, будь ласка. Сідайте. Сядьте, будь ласка, це серйозне питання. Коли підійдемо до розгляду - будете розглядати. Я поступив відповідно до регламенту, не потрібно, заспокойтеся, будь ласка, заспокойтеся, сідайте, будь ласка, сідайте, будь ласка, сідайте, будь ласка. Фракція може вимагати перерву на 30 хвилин, 2 Фракції, заспокойтеся, будь ласка, заспокойтеся, будь ласка. Я ще раз хочу сказати вам українською  мовою, що  ми записалися: 5 хвилин з процедури, виступив від Фракції Геннадій Йосипович Удовенко.  Я ще раз хочу, з порядку ведення, будь ласка, коли будемо розглядати питання, Ви тоді, ми не розглядали  питання, ми обговорювали тільки процедурні  моменти. До розгляду питання жодного ми ще не приступили.

Сядьте, заспокойтеся, читайте, читайте регламент, заспокойтеся, заспокойтеся хвилиночку, шановні колеги, заспокойтеся.

Оголошується до розгляду проект Закону  про забезпечення рівності прав жінок та чоловіків. Вашій увазі пропонується  такий регламент: для доповіді - 5 хвилин, для відповіді на запитання  - 5 хвилин, для співдоповіді відповідно 3 і 3 хвилини, обговорення прийняття рішення  - 15  хвилин. Немає застережень, щодо такого порядку? Немає. Будь ласка, Роман Михайлович Зварич має слово для доповіді.

 

10:15:03

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, хочу вам нагадати, що на попередній сесії цей Закон разом з альтернативними до нього законопроектами уже  розглядався і по ньому Верховна Рада України не зуміла прийняти результативне, позитивне, мається на увазі рішення. Тому я вирішив його знову ж  внести на ваш розгляд і з вашої ласки нагадаю вам про основні позиції, які пропонується в цьому законопроекті. Проект Закону України про  забезпечення рівності прав жінок та чоловіків розроблений з метою конкретизувати положення Статті 24 Конституції України, в якій визначено, що рівність прав жінки і чоловіка забезпечується наданням рівних можливостей у громадсько-політичній і культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці у праці та винагороді за неї. Але не дивлячись на це в Україні є випадки, коли не забезпечується надання рівних можливостей. Так при прийнятті на роботу або звільненні віддається перевага жінкам або чоловікам, при уплаті праці для жінок або для чоловіків встановлюється нижчий рівень оплати. При вступи до навчальних закладів віддається перевага жінкам або чоловікам.

Тому вирішити проблему забезпечення  рівності  прав жінки та чоловіка можливо  лише шляхом визначення конкретних правил поведінки у громадсько-політичній, соціальній та іншій сферах. Ці конкретні  правила, дозволи або заборони та відповідальність за їх  невиконання необхідно визначити у законі. Але в Україні не існує закону, який  дозволяє забезпечувати рівність прав жінок та чоловіків.

Конвенцією про ліквідацію всіх форм  дискримінації по відношенню до жінки, яка була ратифікована Україною  12 березня 1981 року на держави-учасниці покладено обов'язок забезпечити  на основі рівності чоловіків та жінок наступні права: право на працю як невід'ємне право всіх людей, право  на однакові можливості при найманні на роботу, право на вільний вибір професії чи роду роботи, право  на рівну винагороду, право на охорону здоров'я і безпечні умови праці, у тому числі по збереженню функцій продовження роду, однакові умови для орієнтації вибору професії чи спеціальності.

Мій законопроект спрямований на встановлення правового механізму забезпечення рівності прав жінок та чоловіків, гарантованих статтею 24-ю Конституції України та передбачених Конвенцією про ліквідацію всіх форм дискримінацій по відношенню  до жінки та на врегулювання проблеми соціальної рівності жінок і чоловіків в українському суспільстві. Одночасно прийняття такого закону дозволить збільшити  шанси жінок щодо реалізації своїх можливостей, вирівняти права жінок та чоловіків на працю, на освіту. Досягнення рівності жінок та чоловіків сприятиме побудові в Україні громадського суспільства.

При підготовці законопроекту його розробниками було враховано досвід країн, де рівність прав жінок та чоловіків забезпечується саме законом. Так, для прикладу, Ісландія, Литва, Норвегія та інші країни, де таким чином врегульовується ця проблема.

Законопроектом встановлюється механізм забезпечення рівності прав жінок та чоловіків у взаємовідносинах між роботодавцем та працівником, керівником та підлеглим. У галузі освіти передбачається забезпечення рівності прав жінок та чоловіків при вступі до закладів освіти, при розробці навчальних планів тощо. Для об'єднань громадян, у тому числі для політичній партій, встановлюються правила щодо дотримання ними рівності прав жінок та чоловіків. Здійснення державного нагляду та контролю за дотриманням прав жінок та чоловіків законопроект покладає на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Статтею 21 законопроекту передбачено перелік діянь, які порушують рівність прав жінок та чоловіків. Тому проектом встановлюється адміністративна відповідальність за невиконання вимог Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Шановні колеги, хотів би наголосити на основній проблемі, яка тоді розглядалася, яку я не включив у свій законопроект, хотів би вам нагадати. Це є питання квот. Вважаю, що це питання передчасне. Натомість мій законопроект принаймні встановлює проблема. Є також інший альтернативний законопроект, який також вносить певні інноваційні підходи щодо цієї проблеми. Я не заперечував би, якби Верховна Рада України прийняла би хоч один із цих двох законопроектів за основу для того, щоб міг тоді профільний комітет доопрацювати закон...

 

ГОЛОВА. Так, вам треба ще часу завершити? Десять секунд, будь ласка.

 

ЗВАРИЧ Р.М. Для того, щоб профільний комітет тоді міг доопрацювати цей законопроект, врахувавши позитивні моменти як з одного, так і з іншого проекту. Прошу підтримати цей законопроект. Дякую за вашу увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, будь ласка, на запитання запишіться до Романа Михайловича. П'ять хвилин на запитання у нас і відповіді. Володимир  Дмитрович Бондаренко, фракція "Наша Україна".

 

10:20:53

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, "Наша Україна".

Пане Романе, ви знаєте гірку практику розгляду подібного законопроекту в минулому році, коли в залі Верховної Ради не знайшлося достатньої кількості голосів стосовно  того, щоб урівняти права жінок і чоловіків, законодавчо урівняти права жінок і чоловіків стосовно, зокрема, створення партійних списків при виборах за системою пропорційною і таке інше.

Чи вивчалася практика європейських країн, але  не вже в такому варіанті, як закінчений, який ми маємо сьогодні, а яким чином ці європейські країни, зокрема, Швеція і деякі інші йшли до того варіанту, який сьогодні вони мають, коли там трудовлаштування жінки передбачено як пріоритетне та її перебування в партійному списку як обов'язкове для того, щоб цей партійний список в цілому був зареєстрований? Тобто генеза цієї проблеми на заході, чи можемо ми сьогодні розраховувати на повторення цього шляху? Дякую.

 

ЗВАРИЧ Р.М. Шановний пане Володимире, звичайно, що цей досвід вивчався, зокрема, після того, як відбулася в сесійному залі доволі така цікава дискусія навколо цієї проблеми.

Однак я хотів би привернути вашу увагу і увагу наших з вами колег на таку обставину: сам цей законопроект є, практично, рамковий у своєму підході до самої проблеми. Я абсолютно погоджуються із загальним, скажемо так, змістом вашого питання, що законопроект не вирішує всі проблеми, які стосуються забезпечення рівності прав жінок та чоловіків, зокрема, що стосується політичної сфери. Натомість законопроект, принаймні, відкриває двері, відкриває можливості для того, щоб згодом у виборчому законодавстві це питання можна було б врегулювати відповідно до європейської практики, бо я якраз підтверджую, що в багатьох країнах є такий досвід, тобто застосування відповідних квот для того, щоб забезпечити рівні гендерні умови для чоловіків і жінок у їхніх можливостях бути обраними до парламенту або займати відповідні посади у органах державної влади.

Натомість я вважаю, що такий підхід  зараз передчасний, і тому потрібно зробити перший маленький крок, для того щоб уже згодом зробити ще дальші кроки в напрямку врегулювання цієї проблеми.

 

ГОЛОВА. Бронніков, фракція "Регіони України", будь ласка, ваше запитання.

 

10:23:34

БРОННІКОВ В.К.

Пан Роман Михайлович, маленький вопрос. Почему не достаточно Конституции и не вернемся ли мы к практике Советского Союза, когда в каждый президиум будет разнарядка не менее трех женщин, в каждый депутатский корпус по каждой теме тоже специалисты? Почему не достаточно Конституции и потребовался такой закон? Спасибо.

 

ЗВАРИЧ Р.М. Я дякую, власне, за дуже фахове питання, бо воно, дійсно, є фахове по своєму змісту.

В Конституції дуже чітко записано в статті восьмій, що норми Конституції - це є норми прямої дії. І таким чином, норма 24 статті, яка є єдина стаття в Конституції, де мова йде напряму про рівність усіх, незалежно, усіх осіб, усіх людей, незалежно від статі, раси, кольору шкіри і таке подібне, вона мала би мати пряму дію.

Ми також створили інститут Уповноваженого, який мав би забезпечити права та свободи людини, які містяться в розділі другому Конституції України. Натомість механізми для того, щоб Уповноважений виконував накладені на нього як Конституцією, так і парламентом, обов'язки не визначені ні Конституцією, ні законом України. Тим більше за невиконання цих вимог не визначено в жодному нормативному акті, які мають бути штрафи, які форми покарання. Власне, якраз незважаючи на певний рамковий характер мого законопроекту, я намагаюся, принаймні, в певному, дуже обмеженому вимірі вирішити мною визначену проблему.

 

ГОЛОВА. І Михайло Кузьмич Родіонов, будь ласка, ваше запитання. Фракція комуністів.

 

10:25:25

РОДІОНОВ М.К.

Фракція комуністів, Родіонов.

Шановний Романе Михайловичу, в мене таке питання. Але ж хочу зауважити, що такої рівності жінок і чоловіків, як було при радянській владі, ми навряд чи досягнемо. Але ж питання в мене таке.

Скажіть, будь ласка,  ваш  закон чим відрізняється від альтернативного, який там є інший. І який, на вашу думку, все ж таки потрібно брати за основу?

 

ЗВАРИЧ Р.М. Дозвольте мені не коментувати рівні можливості, які існували в СРСР. По-перше, тому що я тоді не мав можливості самому в цьому  переконатися. А по-друге, я би не хотів, щоб ми навантажували обговорення цієї проблеми певними ідеологічними міркуваннями. Тому дозвольте, з вашої ласки, я все ж таки не буду висловлювати репліку з цього приводу. А що стосується іншого законопроекту, мені видається, що було би некоректно і неетично з мого боку коментувати законопроект, який висувається, розглядається сьогодні як альтернативний до мого законопроекту. Якщо би ви мене питалися натомість чи я бачу там певні моменти, яких я би міг покритикувати у цьому законопроекті, я тоді мусив би відверто вам признатися, що я вважаю, що законопроект вносить певні інноваційні підходи щодо окремих сфер діяльності, які не містяться в моєму законопроекті і тому, якщо ви уважна мене слухали, я дуже чітко висловився, що я не заперечував би прийнятті або одного, або іншого законопроекту, взяття одного або іншого за основу для того, щоб надати можливість тоді профільному комітетові врахувати позитивні моменти від того законопроекту, який не був прийнятий, і запропонувати нам уже в розгляді в другому читанні практично консолідований, один консолідований законопроект.

 

ГОЛОВА. Романе Михайловичу, дякую. Час вичерпаний. Сідайте, будь ласка. Геннадій Йосипович Удовенко, будь ласка, від комітету. Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин, міжнаціональних відносин. будь ласка, ваша позиція.

 

10:27:48

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Символічно, що після такої великої перерви в роботі Верховної Ради першим питанням ми розглядаємо питання про ... проект  Закону про забезпечення рівності прав  жінок та  чоловіків. Немає потреби доказувати, що 2 законопроекти про забезпечення  гендерної рівності внесені на сьогоднішнє обговорення є досить важливими. На жаль, українське  законодавство  не відповідає міжнародним стандартам  у цій сфері захисту прав людини. У нашій країні проблема рівності прав, а точніше, проблема рівних можливостей у реалізації своїх право чоловіками  і жінками  продовжує існувати. Це показали і нещодавно проведені у Верховній Раді парламентські слухання, які були присвячені питанню становища жінок в Україні, реалії та перспективи. І тому  зволікання із законодавчим врегулюванням даних питань вже є неприпустимим.

На ваш розгляд  пропонується два   законопроекти. Це законопроект про забезпечення рівності прав жінок та чоловіків, автором якого  є народний депутат Роман Зварич, і який тільки що доповів про свій законопроект; та законопроект про забезпечення рівних прав жінок та чоловіків та рівних можливостей їх реалізації поданий народними депутатами  України Катериною Сомойлик і Надрагою. На жаль, жодного із співавторів цього законопроекту сьогодні у Верховній Раді немає, вони нас попереджали про це.

При розгляді даних законопроектів на своєму засіданні 21 грудня Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин  прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді  України прийняти за основу проект закону реєстраційний номер  6074-1 внесений Самойлик і Надрагою. Це є доопрацьований законопроект, який вже розглядався на минулій сесій. В ньому дано більш чітке законодавче визначення  конкретних норм, що  розвивали відповідні положення Конституції України стосовно рівності прав жінок і чоловіків.

Комітет вносить пропозицію прийняти за основу проект запропонований Самойлик і Надрагою, і всі зауваження, пропозиції, які є у законопроекті Романа Зварича, будуть комітетом враховані при доопрацюванні  даного Закону. Науково-експертне управління підтримує обидва законопроекти і  в поданні

 

ГОЛОВА. Дайте можливість, будь ласка, закінчити думку голові Комітету.

 

УДОВЕНКО Г.Й. В поданні, яке направили Самойлик і Надрага помилково зазначено, що профільним Комітетом є  Комітет правової політики, це помилка і для стенограми прошу занотувати, що цим питанням займається Комітет, який я сьогодні представляю. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую, Геннадію Йосиповичу. Шановні колеги, на запитання запишіться до голови Комітету, 3 хвилини. На табло прізвища народних депутатів, що  записалися, прошу висвітити. Лілія Григорович,  Фракція "Наша Україна", будь ласка.

 

10:31:38

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Шановний Геннадію Йосиповичу,  поза всяким сумнівом дана проблема має місце і в Україні, і в Європі. Річ у тім, що я дозволю собі задати запитання екстраполючи до ситуації, коли вже законопроект прийнятий. Річ у тім, що ми дійсно уже мали квоту і такий приклад у країнах Європи для того щоби рівність жінок регламентувати був прийнятий. Тепер, коли  вони цього досягнули, деякі країни, навіть, відмовляються від таких питань, але ж чому не спрацювала квота у радянські часи і що треба, крім законопроекту, я маю на увазі, яка якість суспільства? Яка якість демократії, щоби квота, якщо ми її, наприклад, приймемо, працювала в українському суспільстві? Дякую.

 

УДОВЕНКО Г.Й. Шановні колеги,  радянські часи - це вже історія, уже повороту до тих часів не буде, сьогодні нові  часи і живемо у новий час, нова держава. І давайте будувати своє законодавства відповідно до  реаліям сьогодення, відповідно до реаліям нашої сучасної української держави. В радянські часи, так, було квотування, ну, наприклад, в політбюро ЦК КПРС не було жодної жінки, один раз Фурцева туди попала і більше не  було. У нас була Валентина Семенівна Шевченко, але була дозіровка, жодного першого секретаря обкому  партії жінки в Україні не було. Про яку гендерну рівність можна було тоді говорити? Але я вам скажу після повернення Сполучених Штатів Америки у перші дні незалежності жінки як працювали  з кайлом на залізницях за радянських часів, так і працюють і за часів незалежності, тільки поміняли свої курточки, колір курток. Нам потрібно розробити законопроект, рамковий законопроект, про що наголосив сьогодні Зварич у своєму виступі, рамковий законопроект і з чого почати. Ми страшенно відстаємо.

Тепер мова про квоти. Це  було найбільш гостре питання, коли Верховна Рада раніше розглядала ці законопроекти. На жаль, вилучили це, щоб нікого з вас,  з нас не дратувати, що ми мовляв вводимо квотування. Немає жодних  зараз положення, які стосуються введення квоти у цих законопроектах

Щодо досвіду європейських країн. На жаль,  нам до цього досвіду ще  далеко, нам треба відбудувати свою економіку і тоді можна говорити про рівні права чоловіки і жінки, коли буде процвітаюча економічна Україна. Дякую.

 

ГОЛОВА. Сергій Іванович Дорогунцов, фракція комуністів, будь ласка.

 

10:34:44

ДОРОГУНЦОВ С.І.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги.

Я передаю слово своє, вирішуючи у фракції гендерні проблеми, Гінзбург.

 

ГОЛОВА. Ольга Гінзбург. Мікрофон, будь ласка.

 

10:35:01

ГІНЗБУРГ О.П.

Спасибі. Дякую.

Шановний Геннадію Йосиповичу, я звісно і наша фракція, ми будемо підтримувати закон Самойлик, він краще і ширше висвітлює проблему жінок. Але я для себе знаю, наскільки складно серед чоловіків працювати жінці. Ви мені скажіть, це нада зробити справу у два рази краще, щоб стати на рівень чоловіка. Але  закон у нас, він зможе це питання вирішити чи це суспільство, проблема суспільства. Мені здається, що жодний закон, який ми приймали, він не вирішує ту проблему, яку породжено суспільством. Сама система влади, вона сьогодні не  дозволить це зробити. Як видумаєте, Геннадій Йосипович?  Дякую.

 

УДОВЕНКО Г.Й. Ми з вами у цьому залі прийняли Конституцію, яка проголошує верховенство права. А верховенство права - це втілення в життя тих законів, які ми сьогодні приймаємо. І я думаю, що новий народнообраний Президент України зробить все для того, щоб ті закони, які Верховна Рада України приймає, працювали. У нас є дуже багато хороших законів. Але серед них немає закону, і це дуже прикро для Верховної Ради, немає Закону про гендерну гідність. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Геннадію Йосиповичу, час вичерпаний. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, переходимо до обговорення. Ми домовилися 15 хвилин. На табло прізвища народних депутатів, що записалися на обговорення. Зарема Катушева, фракція комуністів, має слово. Підготуватися Юрію Кармазіну.

 

10:36:50

КАТУШЕВА З.Г.

Я бы сначала хотела бы немножко тут реплику по поводу советской истории, это уже прошлое. Напомнить выступающему, что в советское время он забыл такие фамилии, как Шевченко, Фурцева и так далее, и очень много других представителей, моих подруг. Могу сказать, что и в советское время я были пусть и мэром небольшого города на периферии, и было немало, еще в общем-то этот перечень можно продолжать. Но кому-то все советское время не дает покоя.

Как женщина народный депутат я обеспокоена тем положением, которое сложилось у нас в Украине. Тематика этого законопроекта безусловно является актуальной, поскольку в украинских женщин существует очень множество проблем. Мы, наша фракция, будет поддерживать законопроект, автором которого является Самойлик Катерина Семеновна, коллега нашей фракции, и Надрага Василий.

Я хочу сказать, что вообще самое страшное и унизительное - это имидж, который формируется об украинской женщине за рубежом. За границей, узнав, что девушка с Украины, ее чаще всего, к сожалению, воспринимают или как топ-модель, либо как представителя древней профессии. Даже к богатым новым украинцам такое отношение. Шокирует и статистика, что к 50 годам женщина в Украине делает в среднем восемь абортов. В благополучном обществе, если пара не хочет иметь детей, мужчина делит ответственность с женщиной наравне. В Украине, к сожалению, обратная ситуация: считают, что это - проблема только женщины.

И еще одна проблема. Многие в Украине считают, что предназначение женщины - выйти замуж, родить детей. Бесспорно, это - очень важная функция женщины и почетная, но в цивилизованном мире женщины наравне с мужчинами заняты и в различных сферах деятельности. А согласно украинской ментальности женщина должна быть замужем, рожать ему детей, заботиться о муже, быть придатком мужчины.

Безусловно, что многие украинские женщины травмированы вот такой ситуацией в обществе и, к сожалению, ищут решения проблем в чем-то, в ком-то, но не в себе. Хочу подчеркнуть, что зависимое положение женщины в Украине во многом определяется той экономической ситуацией, которая сложилась в стране. На ее самосознание определенным образом влияет воспитание в семье, уровень ее доходов.

Убеждена, что проблему нужно решать с головы, давая возможность женщине отстаивать участвовать в общественной жизни, в управлении государством, но не путем квотирования, потому что это - тоже унижение. Я считаю, что мы наравне с мужчинами в состоянии состязаться в многих профессиях и во многих областях общественной и политической жизни.   

Я еще раз подчеркиваю, что мы будем поддерживать проект, авторами которого являются Самойлик и Надрага. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Юрій Анатолійович Кармазін, фракція "Наша Україна". підготуватися Володимиру Яворівському.

 

10:40:07

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, шановні громадяни України! Ви бачите, що сьогодні проблема, яку піднімала Партія захисників вітчизни в 99-му році і всіх переконувала ще під час президентських виборів, що вона має бути вирішена - проблема практичної реалізації рівності жінок і участі їх в роботі державного апарату, а точніше, в уряді, тут, у Верховній Раді, у всіх гілках влади вона абсолютно не просунулася з  1999-го року.

І моє ознайомлення з цими двома проектами показує, що автори, безумовно, потребують подяки, і Роман Зварич, і Надрага, і Самойлик. Ці законопроекти схожі одним - схожі колосальною своєю декларативністю, схожі тим, що перелічують ті права і обов'язки, які є, встановлені чинним законодавством. Хоча Зварич йде набагато далі, і я хотів би звернути на це увагу комітету: воно з точки зору законодавчої техніки виконано погано, але по суті, по змісту Зварич пішов набагато дальше. Він пішов про внесення змін до Закону про освіту, де, дійсно, потрібно було вносити конкретні норми стосовно забезпечення рівності, він пішов у Кодексі законів про працю внесення змін в статтю 22 прим. добавляє такою статтею, доповнює 34 прим. - забезпечення рівності прав ... чоловіків при наданні роботи, вводить адміністративну відповідальність, вводить статтю 185 зі значком 12, але, правда, у вигляді невиконання вимог уповноваженого Верховної Ради.

Що стосується законопроекту Самойлик і Надраги, то вони вводять поняття і взагалі новий орган, такий, як "Рада рівних прав та можливостей при Кабінеті Міністрів України.

Ще треба написати, хто є начальником цієї ради і по чиїй він квоті буде. Тоді вже все абсолютно буде зрозуміло. Я абсолютно проти такого органу, але те, що у списку, у виборчому списку має бути 50 відсотків жінок, я в цьому переконаний. На яких місцях вони мають бути в списку, то хай визначить партія, то хай визначить блок, то хай визначать виборці. Це інше питання.

Тому, шановні, науково-експертний відділ рекомендує допрацьовувати обидва законопроекти, якщо говорити по-чесному. Тому я, в принципі, на їх основі розробляв би один, а для цього буду пропонувати, давайте приймемо їх обидва за основу і потім буде робити з них один і суттєво, суттєво їх допрацьовувати, бо там дуже  багато питань. І питання квот є питання дискримінації в свідомості, а не наявна...

 

ГОЛОВА. Володимир Олександрович Яворівський, фракція "Наша Україна". Підготуватися Михайлу Мельничуку.

 

10:43:25

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський.

Шановні колеги, шановні наші виборці! Передусім дозвольте, маючи таку нагоду, вперше виступаючи з цієї трибуни, ще раз привітати наших виборців із прекрасними святами і Новим роком, і Різдвом Христовим. І хай на голову кожного українця, кожного громадянина, який живе на цій землі випаде в цьому році по дві тисячі і п'ять великих радостей. Я думаю, що ми цього варті.

Щодо законів, які ми сьогодні розглядаємо, я б розділив на дві частини: перша - чи існує - болісно, драматично, - чи існує проблема гендерної політики в Україні. Я тут готовий був би посперечатися із пані Заремою, яка, ну, намагался переконати в тому, що в Україні жінка займає специфічну функцію. Ще раз кажу, це інша дискусія, але я готовий з вами, шановна моя колего, сперечатися, бо я з вами категорично не згоден. Бо, починаючи від Роксолани до Лесі Українки, до інших видатних жінок, які були в українській історії, це виглядає дещо не так. До речі, та й сьогодні, я би сказав, що, скажімо, дружина нашого Президента відіграє дуже велику роль у нашій Українській державі, ви ж прекрасно розумієте. Так само, скажімо, як дружина Пінчука відіграє колосальну роль в українській політиці, в розподілі українського майна українського народу. Через те не принижуймо, що наші жінки вже такі... А Вітренко в політиці чого варта, одна, яка об'їздила зараз фактично всю Україну! Тобто формально ніби такої проблеми і не існує. Я взагалі думаю - може, це і спірна думка, - про те, що такі законопроекти треба приймати або у тій державі, яка перебуває на якомусь такому напівфеодальному рівні розвитку, де роль жінок взагалі відсунута, або це дуже високий демократичний розвиток, як в країнах, про які ми казали, де суспільство вимагає певної саморегуляції.  Але, чесно кажучи, я не уявляю, як у цьому законі комісії чи територіальні, чи дільничні будуть визначати процент жінок, який є у партійних списках. Як це буде відбуватися,  шановні колеги? Ви собі можете уявити це бодай на  одну хвилинку як це може бути насправді. Через те... А потім утворення цієї ради, яку буде очолювати віце-прем'єр з гуманітарних питань. Що це за рада? Які... як вона буде це все дозувати? Чесно кажучи, я на такому розпутті і розуміючи, що такий законопроект нам і потрібен, але мені  видається, що ті механізми і в законопроекті Зварича хоч вони більш досконалі і в законопроекті Самойлик і Надраги вони мені здаються недосконалими.

Якщо ви проголосуєте за них у першому читанні, то щось ще можна буде в них поправити. Дякую.

 

ГОЛОВА. Михайло Васильович Мельничук, фракція Соціалістичної партії України. Підготуватися Шибку.

 

10:46:37

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Я радий вітати в цьому залі радий вітати всіх виборців України з новорічними святами і з перемогою демократичних сил в Україні, з обранням Президента України.

Шановні друзі, подані 2 законопроекти - 6074, 6074-1 - вони розроблені з метою конкретизувати  положення. Перший законопроект - це статтю 24 Конституції України, яка гарантує Україні рівність прав жінок і чоловіків. Однако, слід зауважити, що більшість статей запропонованого проекту повторюють відповідні  положення Конституції України, яка є документом прямої дії і не потребує дублювання в окремому законі, а також положення кодексів та законів України, які передбачають рівні права для чоловіків та жінок.

Законопроект  6074 з позначкою 1 передбачає  врегулювання таких питань як  правове забезпечення рівності прав та можливості жінок та чоловіків у різних сферах суспільного життя, ліквідація дискримінації за ознакою статі, визначення основних засад та механізмів забезпечення державної гендерної політики.

Кожний з нас, шановні  колеги,  має мати дружину, дочку, онучку, хто не має, буде мати, і, безумовно, що ми піклуємося  про те, як будуть  гідно представлені  вони у суспільстві. І тому, безумовно, що, можливо,  потребують ці два законопроекти об'єднання, або доопрацювання, це вже будемо говорити після того, як ми  проголосуємо і приймемо за основу.

Фракція Соціалістичної партії України завжди була на засадах підтримки  жіноцтва в Україні, і ми будемо голосувати за  продані законопроекти.

Все-таки я хотів би звернути увагу на такі аргументи, як сьогодні доля жінки  на селі. Ви знаєте, що дали ми землю. Як би не було зроблено все, будь ласка, на тобі 3, на тобі 5 гектарів, працюй. І у той же час ми кажемо: демографія на селі, немає  народжуваності. Якщо ця жінка працює у такій нелегкій праці  з п'яти ранку до десяти вечора, скажіть, чи можна говорити про  те, що може  бути якась, вибачте, ще любов, може бути народження, може бути виховання дітей, коли ми дали стільки гектарів землі і кажемо: хай працює. В той час  держава, будемо говорити, вдалася в сторону від тих проблем, які сьогодні на селі. Думаю, що ця ситуація буде переломлена, і на селі жінка відчує себе гідно, так, як це і було раніше. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Віталій Шибко, мікрофон, будь ласка, фракція Соціалістичної   партії України.

 

10:49:51

ШИБКО В.Я.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Віталій Шибко, Соціалістична  фракція України, Дніпропетровщина.

Шановні колеги!  Я хочу звернути вашу увагу, що  ми обговорюємо  дуже важливе питання з ознаками  того, як буде будуватися наше суспільство  у майбутньому. Чому я саме про це кажу? Тому що я добре розумію, що автори, у тому числі  і Роман Михайлович Зварич,  він якось робив ці законопроекти упереджено на майбутнє, маючи на  увазі, що у  суспільстві може виникнути колись така гостра проблема у свідомості цього суспільства. Це має сенс. Має сенс тому, що  взагалі вже суспільство європейських країн дійшло  необхідності обговорювати це питання. Але я хочу застерегти про деякі речі, тут лунали питання: чи є це в законодавстві, чи є ці квоти в законодавстві? То хочу попередити, що  у більшості країн це є на рівні свідомості, тобто це питання просто обговорюється, але європейські країни, європейські наші колеги в парламентах дуже обережне підходять до того, чи  треба це все вводити саме в законодавче поле якимись окремими Законами, не кажучи вже про квоту, тому що всі добре розуміють, що квота - це вже обмеження якесь. І  ось формувались нові зараз цивілізації, я маю на увазі стан в Іраку, прийняття цієї Конституції, яка на сьогоднішній день в Іраку, то там теж було обговорення того, чи треба приймати квоту, чи ні, але все-таки суспільство саме там на цьому етапі не пішло на необхідність квоти. Тому моє бачення таке, ми повинні обережно подивитися обидва законопроекту, треба їх, очевидно, прийняти, але прийняти тільки в першому читанні, для того, щоб взяти все це за  необхідне і тоді, як то кажуть, зробити той законопроект, який би був в нашому суспільстві. Я от хочу навести такий приклад, що коли ми починаємо про це казати за кордоном, нас підтримують, але ми повинні добре розуміти, що ми все-таки, бачучи жінку, бачучи необхідності рівного стану у суспільстві не дійти до того, що на сьогоднішній день ми маємо від минулого, ми маємо те, що наші жінки сьогодні працюють у жилетах на дорогах. І коли ви поїдете в будь-яку країну чи на захід, чи на схід, то  ви не побачите цього жінками, навіть там де обговорюється це питання, чи, взагалі, не ставиться, тому мова іде не тільки про законодавство, а про свідомість в громадах, свідомість у суспільстві, яка повинна виховуватися відповідно до стандартів, якими живе це суспільство. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, обговорення  законопроектів про забезпечення рівності прав і жінок, прав жінок та чоловіків завершено. З мотивів Бондаренко, Бондаренко, Шурма і Симоненко. Володимир Бондаренко, будь ласка, з мотивів, можна з місця було.

 

10:52:56

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна", місто Київ. Я попросився з мотивів, тому що перш за все було по іракському питанню пропозиція про те, щоб розглянути її у скороченому варіанті. Але  у скороченому варіанті ми не отримаємо відповідь на три питання.

Перше. Чому Леонід Кучма до цього  часу не вжив ніяких заходів у відповідності із постановою Верховної Ради. Він продовжує роздавати ордени, медалі і таке інше, а по Іраку не приймав рішення.

Друге. Чому  некомпетентне керівництво Збройними силами України не відповідає за  бомбардування Броварів, влучні постріли над Чорним морем і оці загибелі?

І третє. Чому для суспільства не  дають інформацію про можливе співробітництво Комуністичної партії та  прогресивної соціалістки з Садамом Хусейном? Вони до кінця відстоювали цей режим і сьогодні борються за його відновлення.

От у цій ситуації я хотів би, щоб ми не у скороченому варіанті розглядали це питання, у досить широкому, навіть ширшому, ніж завжди. Коли ми отримаємо відповідь на це питання, буде легше голосувати. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Ігор Шурма, будь ласка, мікрофон.

 

10:54:17

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Фракція вважає, що законопроект 6074-1 виглядає  більш грунтовно розроблений. Зокрема, на наш  погляд, заслуговують на схвалення присутність положень про гендерну  правову експертизу, врахування показників становища жінок і чоловіків у державній статистиці. Однак, ці положення виписані  достатньо декларативно. При прийнятті у першому читанні ми вважаємо, що необхідно розробити механізми захисту від дискримінації. Окрім того всього викликають у нас  заперечення і квотування місць зокрема у навчальних закладах, тим більше, що  за статистикою жіноцтво в Україні  є більш освічена половина. А так фракція буде підтримувати законопроект 6074-1 з умовою, що всі положення, які є у другому законопроекті Зварича, будуть враховані. Дякую.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко.

 

10:55:23

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, я прошу підтримати проект 6074-1, автором якого є Катерина Самойлик, виходячи з того, що він більш повніше і професійно якісніше підготовлений, ніж інший.

І по-друге. Я прошу проголосувати якраз за цей проект, бо фракція комуністів виходить з наступного. Нинішня політична система і влада призвела до того, що у нас в незалежній Україні не тільки терміни з'явилися, а практично існує сексуальное рабство, беспризорность наших детей, это до миллиона где-то детей беспризорных, 80 процентов среди безработных - это женщины. Это как раз нынешняя независимая Украина привела. Бедность процветает среди женщин, уровень обеспеченности жильем. Разве это не волнует женщину? Уровень цен и невозможность оздоровить собственных детей, уровень поддержки вообще и финансирование тех же детских программ. Поэтому я считаю, что уровень подготовки закона Самойлик выше и приглашаю проголосовать...

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, переходимо зараз до голосування. Запросіть народних депутатів до сесійної зали.

Шановні колеги, у нас два проекти законів: 6074 (автор проекту Роман Зварич) і 6074-1 (автори Самойлик і Надрага).

Відповідно до реєстрації я ставлю на голосування для прийняття за основу проекту Закону України "Про забезпечення рівності прав жінок та чоловіків", реєстраційний номер 6074, автор Роман Зварич.

 

10:57:30

За-130

Рішення не прийнято.

Ставиться на голосування для прийняття за основу проект Закону, реєстраційний номер 6074-1, "Про забезпечення рівних прав жінок і чоловіків та рівних можливостей їх реалізації". Автори - народні депутати Самойлик і Надрага. Прошу голосувати.

 

10:58:06

За-289

Рішення прийнято.

Шановні колеги, тут звучить пропозиція голосувати в цілому? Яка позиція комітету? Є заперечення. Тому давайте доручимо комітету доопрацювати з урахуванням пропозицій народних депутатів і з урахуванням тих положень, які є у проекті Романа Зварича і вийти на цілісний грунтовний документ. Нема заперечень? Дякую. Я думаю, які комітет потрібно, підключимо, нема проблеми. Ми в робочому порядку, Юрій Анатолійович, вирішимо це питання.

Так, тепер, шановні колеги, переходимо до розділу "Для включення до порядку денного і прийняття рішення" (за скороченою процедурою тут у нас є). Прошу уваги. Ставиться на голосування для включення до порядку денного проект Закону про внесення зміни до статті 5 Закону України "Про охорону дитинства" (щодо позашкільних навчальних закладів), реєстраційний номер 6056. Для включення до порядку денного прошу голосувати.

 

10:59:48

За-286

Рішення прийнято.

Так, переходимо до розгляду проекту Закону про внесення зміни до статті 5 Закону України "Про охорону дитинства" (щодо позашкільних навчальних закладів). Доповідач - перший заступник міністра у справах сім'ї, дітей та молоді Костюченко Вадим Костянтинович. Це - скорочена процедура. Підготуватися Миколі Єфремовичу Поліщуку від комітету.

 

КОСТЮЧЕНКО В.К.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Специфіка та основна спрямованість соціальної політики стосовно дітей в сучасних умовах має сприяти насамперед зменшенню впливу на них негативних явищ, що виникають у ході реформування суспільства.

Зазначений законопроект розроблено Кабінетом Міністрів України на виконання державної програми запобігання дитячій бездоглядності на 2003-2005 роки, затверджений указом Президента України від 21.02.2003 за номером 154.

Предметом регулювання проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про охорону дитинства" є встановлення чіткого механізму співпраці причетних міністерств і відомств органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування соціальних інститутів з метою забезпечення найповнішого соціально-правового захисту дітей в суспільстві, їх соціалізації та вихованню.

Цей законопроект дає додаткові повноваження та посилює відповідальність органів місцевої виконавчої влади щодо здійснення контролю за діяльністю ігрових залів, комп'ютерних клубів, відеотек, дискотек, інших розважальних закладів, правопорядку та етичних норм стосовно дітей.

Проект закону України передбачає вдосконалення законодавчої та  нормативно-правової бази, приведення її до вимог положень Конвенції ООН про права дитини та Закону України "Про місцеве самоврядування", сприятиме посиленню правової відповідальності батьків, опікунів, соціальних інституцій та посадових осіб за порушення прав дітей у питаннях їх соціально-правового захисту та зменшенню кількості правопорушень, злочинів та інших негативних явищ, проявів серед дітей.

Шановні народні депутати, просимо відтримати даний законопроект.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Вадим Костянтинович. Сідайте, будь ласка.

Від комітету. Так, будь ласка, Микола Єфремович Поліщук.

 

11:02:36

ПОЛІЩУК М.Є.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати!

Вашій увазі пропонується проект Закону України про внесення зміни до статті 5 Закону України "Про охорону дитинства" (щодо позашкільних навчальних закладів), реєстраційний номер 6056, внесений Кабінетом Міністрів України.

Даним законопроектом пропонується частину третю статті 5 Закону України "Про охорону дитинства" після абзацу сьомого доповнити новим абзацем  такого змісту: "Контроль за дотриманням в ігрових залах, комп'ютерних клубах, відеотеках, дискотеках, інших розважальних закладах та громадських місцях правопорядку та етичних норм стосовно дітей".

Оскільки, як нам всім відомо, охорона дитинства в Україні є одним із пріоритетів державної внутрішньої політики, необхідно на сьогоднішній день передбачити  захист прав дитини, зокрема від негативного впливу окремих явищ та подій на психіку та фізичне здоров'я дитини. Для забезпечення такого права автор проекту пропонує передбачити здійснення певного контролю місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за дотриманням в ігрових залах, комп'ютерних клубах, відеотеках, дискотеках, інших розважальних закладах та громадських місцях правопорядку та етичних норм стосовно дітей.

Як зазначено в пояснювальній записці до даного проекту закону, в Україні стрімко зростає кількість комп'ютерних клубів та ігрових закладів, яких на сьогодні налічується близько чотирьох тисяч. Також автори законопроекту вказують на те, що перевірка протягом 2003 року ігрових закладів, комп’ютерних клубів, відеотек, дискотек у вечірній час засвідчила, що відвідувачами згаданих закладів здебільшого є діти та молодь від 12 до 18 років. Їх відвідування подібних установ нерідко триває допізна, а безконтрольність та байдужість з боку власників цих закладів сприяє вживанню дітьми алкогольних напоїв, наркотичних речовин, палінню і навіть втягненню їх до кримінальних проявів.

Також відомо, що значна кількість комп'ютерних ігор та відеофільмів, які пропонуються в зазначених закладах, негативно впливають на дитячу психіку: це пропаганда жорстокості, насилля, психологічний пресинг, інше.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради в своєму висновку також вказує на доцільність прийняття таких змін, але експертне управління вважає, що термін "етичних норм" треба виключити з тексту проекту закону, оскільки в юридичній практиці він не має практичного застосування. Але комітет після опрацювання даного законопроекту до першого читання звертає вашу увагу на те, що даний термін давно вже застосовується в законодавчих актах, зокрема в постановах Кабінету Міністрів.

З огляду на вищевказане, а також враховуючи той факт, що даний проект закону розроблено на виконання Державної програми запобігання дитячій бездоглядності на 2003-2005  рік, затверджені указом Президента України від 21.02.03 року №154.........

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Миколо Єфремович. Сідайте, будь ласка.

Переходимо до обговорення. Скорочена процедура. Соломатін. Підготуватися  Пузакову.

Будь ласка, Пузаков. Підготуватися Кармазіну.

 

11:06:09

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

За 13 років незалежності України приймалося чимало змін до даного законопроекту, але безпритульних дітей не зменшується і їх життя, на жаль, не поліпшується. Сьогодні наше суспільство опинилося перед незаперечним фактом - злочинність серед неповнолітніх катастрофічно зростає, змінюючи свій характер. На обліку  служб у справах неповнолітніх перебуває 130 тисяч  чоловік, 6 тисяч з яких неповнолітні споживачі наркотиків, 29  відсотків неповнолітніх  засуджені. Близько 10 тисяч  дітей шкільного віку зовсім не відвідують  школу.

Коли ми рік тому говорили, що в Україні більше 80 тисяч сімей, які з різних причин не виконують виховних функцій стосовно власних дітей, то їх на сьогодні біля 120 тисяч, де  проживає  приблизно 180 тисяч дітей. Не можна сьогодні похвалитися  з того, що профілактична робота чи ряд реабілітаційних заходів серед цієї групи дітей дали послідовні  наслідки. Давайте відверто скажемо, що моральний стан підлітків перш за все залежить від інформаційного  оточення, від всього того, що потрапляє на очі дитині та формує  її життєву позицію. А от якраз це  сьогоднішнє інформаційне оточення, пропагуючи розпусту, насилля і жорстокість, виховують ці ж риси у підлітка. А з якою гордістю влада інформує про постійне зростання кількості комп'ютерних клубів, ігрових закладів! А чи проводяться туди рейди працівниками освіти, охорони здоров'я? А чи хазяїн такого закладу несе відповідальність за дитину, адже діти там перебувають допізна, де повний безконтроль і байдужість власників закладу.

Є ряд випадків, коли діти там же вживають алкоголь, наркотичні речовини, паління. Якраз тут найбільш часто відбувається втягнення дітей до кримінальних проявів. Якраз ці ж комп'ютерні ігри та відеофільми, які пропонуються дітям у зазначених закладах, негативно  впливають на  дитячу психіку. Всього цього  не бачить влада і, крім доповнень до законопроектів. не приймає ніяких дій  до економічних, соціальних та правових заходів спрямованих на створення умов для повного задоволення потреб і запитів дітей.  Але ми, комуністи,  постійно піклувалися і піклуємося за посилення правової відповідальності батьків, опікунів, соціальних інституцій, посадових осіб за порушення прав дітей у питанні їх соціально-правового захисту.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Анатолійович Кармазін, фракція "Наша Україна". Підготуватися  Соломатіну.

 

11:09:08

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Я хотів би сказати, що цей закон надзвичайно  манюпусенький. Йде  мова про всього одне речення із трьох строчок. Приймати його треба, але, на жаль, його не можна прийняти у цілому з мотивів, на які правильно вказували і Науково-експертне управління, і всі  ви можете у цьому переконатися. Там є така дефініція використана, як етичні норми. Тобто  контроль за дотриманням  і в ігрових залах, комп'ютерних клубах, відеотеках, інших розважальних закладах правопорядку та етичних норм стосовно дітей.  Що це  є за етичні норми?  Це треба більш чітко визначити і тоді, звісно, і легше буде  контролювати.

Поділяючи  стурбованість уряду, я хочу сказати, що саме цей уряд якраз це і зробив. Те, що сьогодні п'ять тисяч комп'ютерних клубів на сьогоднішній день, у те, що у них сьогодні ті автомати, які сюди завозяться, ті, хто їх заводить, переслідує тільки одну мету - мету наживи. Вдумайтеся собі, я вчора, напередодні, буквально, розгляду цього проекту, зайшов подивитися ці комп'ютерні клуби. Там абсолютно культ грошей, ті євро лежать, ти їх маєш там доставати, вони стають дітлахи з ранку до вечора їх  дістають ті євро, там будинок смерті, вони в цей будинок смерті там теж зі смертю граються діти і привчаються до цього, там весь час треба стріляти, треба вбивати і це мені нагадує зміни, які сюди Кабмін пропонує, проте  які зміни потрібні після того, як деякі наші депутати пролобіювали, я саме це слово вживаю збільшення реклами сьогодні  на телеканалах. Ну, подивіться: жоден же фільм ви не можете подивитися, вас кілька разів його будуть переривати рекламами, кількість реклам ідуть, тому що власники одні і ті ж на всіх каналах. Разом іде, для того щоб ви не могли переключати, ми що, будемо  довго передбачати, що ці засоби масової інформації будуть тільки  засобом наживи, чи вони мають якусь інформаційну роль грати в суспільстві? Тому в Україні понад 135 тисяч дітей, яких називають неблагонадійними, із-за того, що вони живуть в сім'ях, так, неблагополучними, як ви кажете, я і кажу, що важко надіятися на цих дітей, тому що у них чи то батьки не мають роботи, чи то  виїхали батьки за кордон і залишили тут. Тому о цих - неблагополучних дітей треба виховувати, а, звісно, треба і контролювати, в тому числі і прийняттям цього законопроекту. Я проголосую "за", перше читання.

 

ГОЛОВА. Юрій Петрович Соломатін,  Фракція комуністів, підготуватися Григоровичу.

 

11:12:19

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, Фракція комуністів. Шановні колеги, зрозуміло для кожного, хто хоча б передивився бігло цей законопроект, що його треба підтримувати, але я хотів би звернути нашу спільну увагу на ті  обставини, які супроводжують цей законопроект і які залишаються, на жаль, поза межами його впливу у разі його прийняття, давайте ми з вами поставимо таке питання. Якщо будуть розширені наглядові функції місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, щоб вони здійснювали належний контроль за  дотриманням в ігрових залах, так в ігрових залах зрозуміло, комп'ютерних клубах. Увага, хто і як у комп'ютерних клубах  буде цей нагляд здійснювати? І яким чином дитина, яка сидить за комп'ютером і виходить і Інтернет, що вона там відшукує і як вона буде використовувати те, що  вона відшукає. У відеотеках, давайте ми з  вами домовимося  про те, що сам перелік відеофільмів, який існує у цих відеотеках, він практично не контрольований. І дитина, яка захоче там щось передивитися, вона буде дивитися це або у бібліотеці, у відеотеці, або  поза її межами вона візьме  належний фільм і буде  це дивитися.

А що таке етичні норми стосовно дітей? Ми з вами дуже добре знаємо, різні батьки, різні навіть етичні норми щодо стосунків з дітьми і до дотримання з  тих загально прийнятих норм поведінки, яких навчають дітей  ці батьки і які діти мають дотримуватися. І це питання воно знаходиться поза межами цього закону. Але ж ми з вами маємо зробити крок до того, щоб трошки більш-менш врегулювати  ці болючі питання, які несе до нас у наше  життя і  у життя наших дітей інформатизація і глобалізація.

І на закінчення я хочу сказати, я абсолютно не переконаний у тому, що ми вирішуємо цим законопроектом всі питання, але ми його приймемо, але я абсолютно переконаний, що ці питання  можуть бути вирішені лише в одному випадку, коли комунізм переможе капіталізм. Дякую.

 

ГОЛОВА. Лілія Григорович, фракція "Наша Україна".

 

11:15:27

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні виборці. Погодьтеся, що найбільшим відкриттям або откровенієм останнього часу для нас стало відкриття про те, що наша молодь, наша українська молодь є унікальна, прекрасна і чудова. Проте далеко не вся. Ми у цьому переконалися буквально останніх два місяці, коли наші діти показали, що в їхніх душах, у їхньому сумлінні значно більше гідності, відповідальності, моралі, всіх тих чеснот, які ми десь розгубили чи призабули.

Це я кажу про ту молодь, яка вийшла зі своєю громадянською позицією проти фальсифікації, проти облуди, проти зла, яка показала, що вона бажає жити в новій чесній моральній країні. Чи не на це покликана норма, яку треба внести в Закон про охорону дитинства. Я, до речі, один із співавторів цього закону. І я підтримую введення такого доповнення. Тому що, роблячи компліменти і віддаючи належне нашій молоді, яка виявилася невтраченою, незабутою, незагубленою всупереч ганебній діяльності багатьох урядів підряд, які породили страшне безробіття, які дали низькі соціальні стандарти зарплат для батьків, які дали високий рівень платної вищої освіти для молоді, наша молодь виявилася доброю.

У той же час є велика частина української молоді, чим власне також ми до певної міри стали відомими європейському світовому загалу, яка титулується як бездоглядна, як безпритульна. Саме тому введення такого в громадських закладах правопорядку, введення контролю за їхньою діяльності, мені видається, є тим, що ми обов'язково повинні зробити. І я не маю великих сумнівів стосовно того, що таке етичні норми. Звичайно, переглядати тематику комп'ютерних ігор - це одне питання. Але ж дивитися, що робиться довкола з нашою молоддю, це питання зовсім інше. Адже це, як правило, діти неповнолітні. Це діти, які не мають належної сім'ї, домашнього затишку. Це діти, які йдуть туди і можуть знайти там все - лайку, насилля, продаж наркотиків і так далі. Тому, мені видається, ми не просто повинні, ми зобов'язані, це наш обов'язок перед тою частиною молоді, яка все ж таки  виявилася опущеною, втраченою вести такий контроль. Це контроль буде не тільки юридичний, це контроль буде з боку місцевої влади, це контроль буде зрештою до певної міри той батьківський, якого вони з різних причин, в тому числі і з причин, які спонукали наше суспільство до активних дій буквально нещодавно, змушені перебувати в таких клубах. Тому я прошу підтримати дане нововведення, і я вважаю, що вони є, до речі, на часі, бо ми входимо в нову чесну моральну епоху. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, з мотивів Ярослав Сухий, одна хвилина, будь ласка.

 

11:18:41

СУХИЙ Я.М.

Шановні народні депутати, я попросив одну хвилину з мотивів, тому що депутати-мажоритарники, отримуючи дуже часто скарги від людей на діяльність цих, з дозволу сказати, нинішніх осередків позашкільного навчання, ми бачимо повну безпорадність органів місцевого самоврядування, які не мають впливу на них. Тобто, що сталося?

Так сталося історично: коли розвалилася система позашкільного навчання та виховання в образі колишніх палаців піонерів, колишніх гуртків краєзнавців, юннатів та інших гуртків, які нічого поганого дітей не вчили, в тім числі дитячі юнацькі спортивні школи. Ми натомість не створили нічого нового. Ми запропонували якийсь сурогат у вигляді дискотек, у вигляді комп'ютерних клубів, розважальних центрів і тому подібне.

По-перше, що все це не етично, а по-друге, що все це за великі гроші. І діти з незабезпечених сімей взагалі сьогодні позбавлені такого впливу позашкільного виховання. Тому я вважаю, цей законопроект, і наша фракція - "Трудова Україна", НДП, пропонує цей законопроект підтримати, тому що він принаймні хоча би ставить на порядок денний...

 

ГОЛОВА. Так, дякую.

Шановні колеги, обговорення проекту Закону про внесення зміни до статті 5 Закону України "Про охорону дитинства" (щодо позашкільних навчальних закладів) завершено. Ставиться на голосування пропозиція комітету - про прийняття за основу проекту Закону про внесення зміни до статті 5 Закону України "Про охорону дитинства" (щодо позашкільних навчальних закладів). Реєстраційний номер 6056. Прошу голосувати.

 

11:20:35

За-333

Рішення прийнято.

Шановні колеги, голова комітету пропонував прийняти в цілому цей законопроект. Немає заперечень? Немає.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття проекту Закону про внесення зміни до статті  5 Закону України "Про охорону дитинства" (щодо позашкільних навчальних закладів) в цілому як закон. Реєстраційний номер 6056. Прошу голосувати.

 

11:21:16

За-339

Закон прийнято. Дякую.

Шановні колеги, прошу уваги. Нам потрібно включити... розглянути питання про включення до порядку денного проекту закону про оголошення природних територій міста Бердянська Запорізької області курортом державного значення.

Ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту закону про оголошення природних територій міста Бердянська Запорізької області курортом державного значення. Реєстраційний номер 6289, прошу голосувати.

 

11:22:03

За-348

Питання включено до порядку денного, переходимо до його розгляду. Слово для доповіді має перший заступник міністра охорони здоров'я Педченко Тимур Вікторович. Підготуватися Лободі Михайлу Васильовичу.

 

ПЕДЧЕНКО Т.В.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Проект Закону України  "Про оголошення лікувально-оздоровчої місцевості міста Бердянська Запорізької області курортом державного значення" розроблено Міністерством охорони здоров'я України на виконання положень Закону України "Про курорти" на підставі клопотання Запорізької обласної державної адміністрації.

Метою прийняття акту є оголошення лікувально-оздоровчої місцевості міста Бердянська Запорізької області курортом державного значення та затвердження округу і зон санітарної охорони курорту, що сприятиме впорядкуванню господарської діяльності на курортній території, збереженню унікальних природних лікувальних ресурсів та охорони курортної території. Державну санітарно-епідеміологічну та екологічну експертизи, проведення бальнеологічних досліджень здійснено відповідними акредитованими установами профільних міністерств. Проект погоджено без зауважень Мінекономіки, Мінфіном, Держтурадміністрацією, Держкомземом, Держбудом, Мінприроди і Мінюстом. Правове регулювання у курортній сфері визначено Земельним кодексом України та законами України: про курорти, про охорону навколишнього природного середовища, про екологічну експертизу, про планування та забудову територій, про основи містобудування та про місцеве самоврядування в Україні.

Прийняття закону України не передбачає додаткових витрат з Державного бюджету України та сприятиме збереженню територій курортно-оздоровчого та рекреаційного призначення, здійсненню ефективної державної політики у курортній сфері. Дякую за увагу. Просимо підтримки.

 

ГОЛОВА. Дякую, Тимуре Вікторовичу. Сідайте, будь ласка.

Лобода Михайло Васильович, перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства має слово для співдоповіді.

 

11:24:39

ЛОБОДА М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Схвалення Верховною Радою України проекту сприятиме реалізації державної політики в курортній сфері, забезпечення та охорону курортної території та природних лікувальних ресурсів бальнеологічного курорту.

Представлені на розгляд межі округу та зони санітарної охорони курорту "Бердянськ" відповідають сьогодні вимогам природоохоронного законодавства, водного та земельного кодексів України, а також Закону України "Про курорти".

У зв'язку з необхідністю створення умов для збереження унікальних природних лікувальних ресурсів і перспективного розвитку курорту "Бердянськ" комітет  підтримує надання йому статусу  курорту державного значення і просить прийняти за основу та в цілому як закон. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Михайле Васильовичу, вам. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, переходимо до обговорення. На табло, будь ласка, прізвища  народних депутатів, що записалися  для участі в обговоренні. Юрій Петрович Соломатін. Підготуватися Кармазіну.

 

11:25:53

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів. Шановні колеги, в Комітеті з питань  екологічної політики і природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, котрий опікується в тому числі і рекреаційними можливостями таких саме курортних зон, яким є місто Бердянськ Запорізької області.

Ми дуже уважно розглянули зазначений законопроект і схвально віднеслися до самої ідеї проголошення певної території  курортної... територією курортом  державного значення. Тому я хочу підтримати цей законопроект в першому читанні і як член фракції комуністів, і як член комітету з питань екологічної політики. На цьому я хотів би закінчити   частину свого виступу, яка торкається цього законопроекту, а далі попіклуватися про стан здоров'я кандидата в Президенти України Віктора Андрійовича Ющенка.

Питання вкрай  складне, і я хочу сказати, що після того, як Центральна виборча комісія проголосила результати  голосування в третьому турі, Віктор Андрійович Ющенко має виконати свою обіцянку і виголосити хто і як його  отруїв. Він обіцяв все це перед всім українським народом.

Я з цього приводу робив належний запит до Служби безпеки України і щойно отримав таку відповідь. Цитую. "До цього часу Служба безпеки України не отримала жодного офіційного документу, який давав би юридичні підстави для встановлення, як факту отруєння Віктора Ющенка, так і його місця та часу. Тому я вважаю, шановні колеги,  особисто, що до інавгурації Віктор Андрійович Ющенко має виконати те, що він  обіцяв українській спільноті, ось той громаді, перед котрою він це робив на Майдані Незалежності, і вийти сюди, до нас, і з трибуни Верховної Ради України проголосити, хто і як його отруїв. Я дякую вас за увагу.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін Юрій Анатолійович, за ним Яворівський.

 

11:28:42

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Вимушений почати з останнього щодо здоров'я нашого Президента Віктора Андрійовича Ющенка. Не дочекаєтеся і ніхто не дочекається. Це перше.

Друге. Щодо обов'язків, які ви на нього покладаєте:  доповісти, хто його отруїв. То в державі є Служба безпеки,  Міністерство внутрішніх справ, які мають знайти,  Генеральна прокуратура, яка  має розслідувати факт, і суд, який має засудити винних. Ніхто з цих органів нічого не зробив.  Тому, той, хто вам відповів, що не отримала Служба безпеки документу, це фактично працівник служби небезпеки України, небезпеки, повторюю. Ви розумієте? А точніше представники російський спеціальних служб.

До речі, я хочу вам сказати,  що відносно нашого колишнього колеги пана Сацюка, то він  перебував на своїй посаді і після прийняття рішення, розписував документи, цілий ряд документів.  Наприклад, він давав доручення іншим  заступникам, як перший заступник.

Будь ласка, пане Піскун, поновлений  Печерським судом на посаді, який  не має  права бути Генеральним прокурором згідно з рішенням Конституційного Суду, підніміть реєстраційний номер Т-4611 від 16 грудня 2004 року і ви переконаєтеся, що  були доручення, я потім вам їх десяток покажу, тільки вже тоді це буде бездіяльність. Тепер це до того, хто отруїв і як хто має відповідь дати і буде дана відповідь, повірте мені. А тепер, що стосується Закону, Закон про курорти, який сьогодні існує, існує тільки на папері, тому що курорти фактично знищуються. Уряд абсолютно не займається комплексністю в забудові, в забезпеченні дорогами і життєдіяльністю них. Уряд абсолютно не контролює вимоги природоохоронного законодавства, знищуються гори в Криму, знищуються Карпати дорізаються, окремих уже діячів із держкомітетів називають просто парикмахерами, які стрижуть ліс, тому дуже добре, що ми зараз приймаємо Закон по природні території міста Бердянська і оголошуємо зони санітарної охорони і встановлюємо для озер з лікувальними грязями: Великого, Середнього, Червоного,  а в Одесі гине Куяльник - усесвітньо відомий Куяльник гине в Одесі і ніхто не вживає заходів жодних. Я до того Уряду, який зараз  не займається, поки що, розтаскуванням всього, що залишилось в державі, користуючись тим, що зараз нема, ніби-то перехідний період. Звертаюсь: зверніть увагу на інші курорти, подивіться, що там робиться,  подивіться на комплексність і для чого

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Дякую. Шановні колеги, я звертаю увагу двох Юріїв, давайте ми по темі будемо говорити. Будь ласка, Яворівський, за ним Мельничук.

 

11:32:04

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Яворівський, Жовківський райони і Рава Руська Львівщина. Шановні колеги, в мене, переді мною лежить цей законопроект, я, міркуючи над ним, сказав би ось що: ми, очевидно, повинні крім прийняття отаких локальних точкових законів, ми, очевидно, повинні подумати і відпрацювати глобальну систему і, врахувавши геополітичне становище України, наші кліматичні умови, наше розташування в Європі, пам'ятаючи про те, що ми власне кажучи, для Західної Європи є  найкрайніша курортна точка і з Чорним морем, а також із Азовським морем. Я думаю, що можливо навіть із цим законопроектом ми  дещо припізнилися і залом би треба  було би не, ще раз кажу, визначатися по Бердянську, наступний законопроект  про Саки, а варто було б розробити одну  загальну якусь, значить, нашу програму, визначення курортних зон в Україні і проголосити це, дати їм відповідну рекламу для того, щоб у них пішли інвестиції. І тільки тоді ми зможемо цю проблему вирішити. Чому це потрібно робити?

У мене ось є дивовижний документ у мене в руках, він  датований  27 грудня 2004 року, тобто буквально на другий день після виборів. Він  виготовлений на  бланку керівника Державного управління справами, тобто знаменитої ДУСі, підписав його Панько. Ви собі можете уявити, що 26 відбувається третій тур виборів Президента, а пан Панько, який виконує обов'язки керівника Державного управління справами виключає, так і написано, припинити державне  підприємство готель "Україна" шляхом його ліквідації. Ви собі можете уявити, коли величезний готельний комплекс, один з найкращих, раніше це був наш, Верховної Ради, потім відбувся якийсь певний чейндж, його обміняли на готель "Київ". А сьогодні цей готель фактично вже переходить у чужі руки.

Я звертаюся до Генерального прокурора, я на завтра підготую звичайно свій депутатський запит, але негайно розібратися. Я думаю, що про пана цього Панька можна сказати: з таким щастям, а він  досі на волі. Є про що говорити, є про що думати.

Через те я підтримую цей законопроект так само, як і сакський, вони фактично  автентичні. Але просто попросив би тоді, коли готуються такі  законопроекти, до речі, я навіть не знаю, хто його автор, хто його готував, але потрібно подавати і межі, бо по Саках ці межі є, а по Бердянську таких меж немає. Я переконаний, що це буде прекрасний поштовх для Бердянська, прекрасного містечка на березі Азовського моря.

Дякую. "Наша Україна" проголосує за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Олександрович, напевно у вас немає паперів, є тут межі, є окреслені межі, є. Ви просто, мабуть, не подивилися повністю законопроект. Будь ласка, Мельничук Михайло Васильович.

 

11:35:15

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги. Тут дійсно довго обговорювати немає що, як і говорили мої колеги. Безумовно, що треба більш ширше розглядати цю проблему. І взагалі треба зробити інвентаризацію. Можливо, у нас є вже охоронні зони, такі в виді Бердянська і інші міста. Лише що там залишилося народного, треба подивитися теж.

Наскільки ми знаємо, вже багато санаторіїв, багато що повикуповували, багато, що перейшло до Державного управління справами при Президентові України і вже не стало народним і не стало нічиїм крім тих олігархів, які повикуповували. Тому є над чим працювати. Але над цим буде працювати уряд, Генеральна прокуратура, СБУ, МВС, де будуть керівниками нові чи люди, яким буде довірено з боку обраного Президента.

Я хотів би сьогодні, Адаме Івановичу, ви зробили зауваження, але не торкатися там здоров'я Президента України чи іншого. У мене в руках знаходиться документ, підписаний начальником Управління консульської служби, Точецький є такий, Міністерство закордонних справ. Що вони натворили? Виконуючи якусь угоду, підписану Кабінетом Міністрів, з першого січня 2005 року прикордонні служби, які стоять на кордоні України-Молдова, залишили права, щоб наші люди відвідували там родичів, близьких, своїх рідних. Дев'яносто відсотків людей, які проживають в Чернівецькій області в Новоселецькому, Кельменецькому районі. Сухий, сідайте, будь ласка. Залишені права. Вони відвідували своїх рідних і близьких. І тому я звертаюся до Міністерства закордонних справ України, аби повернутися до розгляду цього питання. Для того, щоб виготовити закордонний паспорт, безумовно потрібні кошти. Хто сьогодні має, чи мають пенсіонери, чи мають інші люди, які соціально дуже принижені і незабезпечені. Треба повернутись до цієї справи, тому що там повинен бути спрощений перетин кордону з Молдовою. І це теж право відвідувати рідним і близьким своїх родичів у Республіці Молдова. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, з мотивів Сухий. Будь ласка, мікрофон ввімкніть.

 

11:38:15

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Шановні народні депутати!

Ярослав Сухий, Запоріжжя, "Трудова Україна", НДП.

Ми будемо підтримувати цей законопроект, але у мене є два застереження, два прохання. Перше, тут немає політики зовсім, не потрібно політиканствувати. І друге, Молдова - це не Бердянськ! Він, може, мав на увазі Бєльці чи Дубоссари. Давайте ми будемо, виходячи на цю трибуну, не позорити себе і весь депутатський корпус.

Ще одне. Є базовий Закон про курорти. Наявність лікувальних ресурсів необхідної інфраструктури - це і є підстава для того, щоб ми прийняли цей законопроект. Але є ще одна підстава - використання власних місцевих ресурсів. Я хочу звернутися до депутатів групи "Солідарність" Петра Порошенка - згадайте світлої пам'яті народного депутата, нашого колеги Володі Арибаджі, він доклав сюди зусилля того, що місто Бердянськ став містом-курортом.

Сьогодні Іван Михайлович Бастрига робить це. Ми всі спільно зробили внесення того, щоб там була вода і був газ. І нам необхідно цей законопроект обов'язково прийняти.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу підготуватися, зараз відбудеться процес голосування. Прошу уваги! Вноситься на голосування пропозиція комітету - про прийняття за основу проекту Закону про оголошення природних територій м. Бердянська Запорізької області курортом державного значення. Реєстраційний номер 6289. Прошу голосувати. Іде голосування, шановні колеги. Прошу голосувати.

 

11:40:04

За-312

Рішення прийнято.

Шановні колеги, комітет пропонує прийняти цей проект в цілому як закон. Нема застережень? Одну хвилиночку, відмініть голосування.  Станіслав Ніколаєнко, мікрофон, будь ласка.

 

11:40:20

НІКОЛАЄНКО С.М.

Володимир Михайлович!

Фракція Соціалістичної партії, Ніколаєнко, Херсонщина.

Я підтримую про те, що потрібно проголосувати за цей законопроект обов'язково і у другому читанні, це надзвичайно важливо.

Єдине, я хочу звернутися до профільного комітету про те, щоб ми ще раз уважно подивилися на цю зону, бо поряд з Бердянському є, скажімо, Генічеськ з Арабатською стрілкою - унікальне явище для оздоровлення опорно-рухового апарату і таке інше, для того, щоб ми... і Кирилівка і таке інше, для того, щоб ми поширили цю практику. Це піде на користь сьогодні і бюджетам, і народу, і Україні в цілому.  А я за цей закон.

 

ГОЛОВА. Це дуже правильно. Очевидно, нам потрібно таким чином поступити і захистити, щоб було це у державній власності.

Шановні колеги, прошу уваги. Вноситься на голосування пропозиція комітету про прийняття в цілому як закон проекту Закону про оголошення природних територій міста Бердянська Запорізької області курортом державного значення. Реєстраційний номер 6289, прошу голосувати.

 

11:41:38

За-348

Рішення прийнято... Закон прийнято.

Шановні колеги, прошу уваги. Відповідно до вчорашнього рішення Погоджувальної ради ми сьогодні ставимо  не голосування для включення до порядку денного проекту постанови про відкликання миротворчого контингенту України з Республіки Ірак. Реєстраційний номер 6479. Ставиться на голосування про включення до порядку денного.

 

11:42:28

За-318

Питання включено до порядку денного.

Так, будь ласка, Петро Миколайович Симоненко, автор проекту постанови. Підготуватися Георгію Корнійовичу Крючкову.

Три хвилини, будь ласка.

 

11:42:49

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги!  Фракція комуністів пропонує повернутися до питання про термінове відкликання миротворчого контингенту України з Іраку. Це викликано і тими трагічними подіями, що збільшили кількість загиблих українських миротворців до 18, а поранених майже до 30.

Наша фракція, як відомо, завжди виступала проти направлення українських військових, де вони щодня наражалися на небезпеку. Ми не могли підтримати рішення Президента, схвалене більшістю Верховної Ради, в тому числі відповідальність за смерть наших військових несуть і представники фракції "Наша Україна", які проголосували за направлення. Приєднання до так званих коаліційних сил в Іраку означало, по-перше, солідаризацію з американсько-британською агресією проти цієї країни, перетворювало Україну у фактично посібника окупантів, а, по-друге, нав'язавши це рішення Верховній Раді, Кучма намагався ціною життя наших співвітчизників відновити прихильність американців до нього і продовжити своє перебування на президентському посту.

Ми неодноразово говорили, що без втрат це не обійдеться. І тому ставили питання про відкликання наших військових з Іраку. На жаль, домогтися цього вдалося лише третього грудня минулого року, коли проблема перебування наших співвітчизників стала предметом цинічних спекуляцій з боку претендентів на президентський пост, в тому числі і Ющенка. Однак Президент Кучма фактично ігнорував рішення Верховної Ради - і ось такий трагічний фінал.

Висловлюючи щирі співчуття рідним і близьким загиблих, нашим миротворцям, мусимо сказати, що те, що трапилося, є прямим результатом ганебної, глибоко антинародної політики в Україні.

Тому ми запропонували повернутися до цього питання і прийняти постанову, якою запропонувати Президенту України вжити невідкладних заходів до виконання Постанови Верховної Ради від третього грудня минулого року - і негайно відкликати український миротворчий контингент з Іраку. Варто у зв'язку з цим нагадати, що рішення про відкликання миротворчих контингентів з Іраку вже прийняли і реалізували кілька країн-членів так званої антиіракської коаліції. Першою була Іспанія. Нещодавно таке рішення ухвалили Державні збори Угорської Республіки, хоча уряд Іраку просив керівництво Угорщини залишити угорський контингент - близько 300 військовослужбовців - до кінця 2005 року. Але угорський уряд... А угорський уряд пропонував парламенту продовжити термін перебування там військового контингенту на три місяці, до 31 березня цього року.

Угорські парламентарі мабуть більше турбувалися про життя і безпеку своїх військових, ніж уряд цієї країни. Протягом місяця рішення про виведення контингенту було реалізовано. Тому немає жодних підстав сьогодні розтягувати строки виведення українського миротворчого контингенту на цілий рік. Я просив би своїх колег, а також звертаюся до наших виборців з проханням все зробити для того, щоб ваша позиція відносно, так скажемо, оцінки цих  подій, а також необхідності виведення наших  військових була реалізована.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Петро Миколайович. Георгій Корнійович Крючков, голова Комітету з питань національної безпеки і оборони.

 

11:46:01

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановний Володимире Михайловичу!  Шановні колеги! Комітет підтримує внесений законопроект. Що я хотів  сказати? На жаль,  потрібна була величезна трагедія, щоб думка, яка вже всім була зрозуміла, про необхідність виведення нашого контингенту з Іраку оволоділа умами і тих, хто зараз при владі.

Ви мабуть всі  чули вчора  по телебаченню, по радіо про те, що Президент дав доручення двом міністрам підготувати конкретні пропозиції щодо плану, графіку виведення наший військ протягом 1 половини нинішнього року. Це добре. Але наш комітет вважає, що постанову треба прийняти, принаймні, з 3 мотивів.

Перше. Верховна Рада, як виразник волі всього народу, не може не заявити про свою позицію у момент, коли сталася така  страшна трагедія.

По-друге. Ми прийняли постанову, запропонували Президенту 3 грудня ухвалити указ про виведення наших  миротворців з Іраку. На жаль, пройшло півтора місяці, наша постанова ігнорована. І Верховна Рада не може не засвідчити свою позицію.

І третє. Я вважаю, що ми повинні допомогти Президенту. Ви мабуть всі чули, що вже американці, по-перше, запропонували... сказали, що  питання про вирішення нашого контингенту повинно вирішуватися  за погодженням з коаліційними  силами. Погоджувати треба, але це було сказано так, що, мовляв, що ми подивимося, чи ми вам дозволимо виводити, чи не дозволимо виводити.

Ну, і відверта заява про те, що  рішення про виведення контингенту має прийняти новий Президент. Ми не будемо, мабуть, чекати, коли буде інавгурація, коли буде  коли відбудеться зміна влади, бо йдеться  про життя наших співвітчизників. Тому  ми просимо  підтримати пропозицію прийняти  постанову.

З огляду на цілком слушне  зауваження наукових експертів ми  пропонуємо вилучити із  пункту другого постанови положення про  вжиття невідкладних заходів до виконання постанови, оскільки Верховна  Рада  не може пропонувати Президенту це робити. І сформулювати цей  пункт так: "Підтвердити позицію Верховної Ради України викладену у постанові від 3 грудня 2004 року  про відкликання нашого контингенту і запропонувати Президенту України негайно відкликати миротворчий контингент з Республіки Ірак". Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую, Георгію Корнійовичу. Переходимо до обговорення. Будь ласка, на табло прізвища народних депутатів, що записалися для участі в обговоренні.

Юрій Петрович Соломатін, фракція комуністів. Підготуватися Володимиру Пузакову.

Шановні колеги!  Пропозиція: завершити розгляд цього питання,  прийняти рішення, тоді  оголосити перерву. Немає заперечень?  Дякую.

Будь ласка.

 

11:49:04

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги! Сьогодні вранці по засобах масової інформації, в  Інтернеті пройшло вже повідомлення про те, що  Державний департамент Сполучених Штатів Америки надає державним діячам помаранчевої революції вказівки, що не дай тобі Боже розглядати це питання до того, як відбудеться інавгурація і не буде  призначення нового Кабінету Міністрів.

А я хочу, щоб  ми поставили до себе таке питання. А якщо це затягнеться навіть до  Європейського суду, у не зрозуміло, коли відбудеться цей інавгурований помаранчевий  Президент меншістю українського народу? І коли відбудеться новий Кабінет Міністрів? Дуже багато ми  маємо ставити на кін, коли нам вказівки дає дядько Сем, тому, як на мою думку особисто, нам треба приймати рішення зараз і треба, щоб це рішення  взяв на виконання діючий на сьогодні Президент Кучма Леонід Данилович. І, можливо, цим, що він підпише такий указ, він виконає перед українським народом, за те, що він вчинив проти  нього і хоча б частку своєї провини, хоча б частка його провини буде скасована. Тому  давайте ми будемо враховувати і це. І до цього, Сполучені Штати Америки, якби до  них не тулилися ті. які звуть себе демократичною спільнотою, вони зараз все більш і більш викликають люту ненависть з боку народів Африки і Азії насамперед. І хоча дядько Сем солдатським чоботом повстав в будь-якій частинні світу, в будь-якій точці світу. на сьогодні він отримує відповідь і спротив такий, який буде все збільшувати і поширюватися. Тому я ще раз вас закликаю і дуже прошу: давайте ми зробимо добру справу на початку нового року, зробимо величезний подарунок українському народові і нашим військовим, які гинуть в Іраці і повернемо їх, якомога швидше, до дому. Я вважаю, що наш український народ, не залежно від того, за кого він голосував буде нам вдячний за такий мужній, відповідальний крок. Спасибі за увагу.

 

ГОЛОВА. Володимир Пузаков. Підготуватися Юрію Кармазіну.

 

11:52:10

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, Фракція комуністичної партії України, Кіровоградщина. З кожним днем стає очевидним, що людина, а  тим більше її життя, в нашій країні, в порівнянні з помаранчевою революцією просто нічого не варте. Сьогодні в Іраку знову загинули наші люди,  знову осиротіли діти, знову батьки хоронять своїх дітей. Люди, затамувавши подих, у 20 годині чекали, що з екрану телевізора в останніх вістях зразу ж повідомлять про страшне горе для нашої країни, втрату 8 молодих людей на чужій землі, але були більш важливі  новини: вибори у Палестині, про затоплення у Прибалтиці, про  наслідки стихійного лиха в Африці. Аж в кінці знайшли хвилину, щоб сказати декілька слів про те, чого так чекали люди. От так ми цінуємо своїх людей. За що вони там гинуть?  Чию честь вони захищають? Невже така низька ціна  людському життю? Чому  ні жоден із тих, хто посилає у гарячі точки наших дітей, не несе відповідальності? Де ж ті народні патріоти у лапках, які показують, що у них руки чисті. Та ви ж цими руками  натискували кнопки, проголосувавши за введення наших військ в Ірак?  На вашій совісті 20 смертей в Іраку,  і ніхто із вас не  став на захист тих молодих людей, ніхто із вас не став на місце тих батьків, які ростили цих дітей. Вашим дітям і вам не зрозуміти сирітського життя. Тільки комуністи на чолі з лідером фракції Петром Миколайовичем Симоненком категорично виступали проти направлення наших хлопців в Ірак. Протягом двох років тільки комуністи вели і ведуть постійну боротьбу за виведення нашого контингенту з Іраку. Два місяці тому Петро Миколайович Симоненко виступив з вимогою про  негайне виведення наших військ з Іраку.

Однак, все, як і раніше, тихо і спокійно, немає часу, бо ж одні у пошуках, як  награбоване приховати, інші на Майдані  зайняті. Мені не зрозуміла і ваша позиція, Володимире Михайловичу, у чому справа, що ухвалена постанова по Іраку не виконується. Чому і ким вона проігнорована? Це що Верховну Раду вже полишили права голосу?  Хто дав право міністру оборони заявляти, що ще не час виводити наші війська з Іраку, мов, фінансова сторона не дозволяє так швидко це зробити. А за які фінанси, пане міністре, направляли туди наших людей? Хто ж їх тоді фінансував? Коли, пане міністре, ви ще не відробили за ті фінанси, то формуйте батальйони із своїх рідних і відправляйте їх туди, а наших хлопців з України комуністи вимагають негайно повернути на батьківщину.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Анатолійович Кармазін, фракція "Наша Україна".

Підготуватися Володимиру Яворівському.

 

11:55:13

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, партія захисників Вітчизни послідовно ставила питання про неможливість направлення нашого контингенту в Ірак. Називала і кваліфікувала це участю у загарбницьких діях, кваліфікувала це задовго до Організації Об'єднаних Націй як окупацію. Доводила неприпустимість посилання військ з точки зору міжнародного права. Але, на жаль, до нас не дослухалися.

Я хочу бачити, чому немає сьогодні Кузьмука? Він є депутат, чи він є міністр? Тут ви його хвалили, що так добре все робить. Сьогодні ще вісім чоловік маємо і 30 поранених. Вся фракція тоді і "Трудової України", і "Регіонів України", за яку сьогодні фактично підтримали всі, які сьогодні кричать, що вони були “за". Ви ж підтримали цей уряд. Ви його представника, Прем'єр-міністра підтримували на посаду Президента. Люди добрі, не треба мені кулак показувати, ви краще собі покажіть. Підніміть голосування своє. Ви ж посилали людей в Ірак? Посилали. А сьогодні пропонуєте, щоб я свою зарплату платив на те, щоб зараз витрачали...

Тому, шановні, ніякий державний департамент не дає команд Президенту Ющенку. Це маєте чітко зрозуміти. Якраз, можливо, такі команди і відбувалися, але кимось іншим. Я хочу запитати у шановних авторів постанови. Я проголосую за неї, хоча тут є такі вирази трошки обтікаємі. А чому ви контроль за виконанням цієї постанови покладаєте на заступника Голови Верховної Ради Зінченка? Що зміщений з посади Голова Верховної Ради Литвин? Чи немає першого заступника Голови? Чому, в чому справа? Чому на Зінченка покладаєте увагу? Що він відповідає за ці підрозділи, за армію? У чому справа?

Тому давайте, шановні, це відповідальна справа. Доручимо її контролювати все-таки Голові Верховної Ради. Я відношуся з повагою до Олександра Зінченка, але я вважаю, що все-таки  контролювати це питання має Голова Верховної Ради України.

І шановні народні депутати, я просив би вас не робити так, щоб нам приходилось відповідати, щоб нам приходилось відповідати, витрачати час регламентний на абсолютно безглузді і безпідставні звинувачення, які весь час звучать на адресу блоку "Наша Україна" чи Президента Віктора Ющенка, якого вже, всім очевидно, уже всі країни вітають, це ще не очевидно кільком людям, які думали перетворити Україну в "бандостан".

Я проголосую "за" і фракція "Наша Україна" також...

 

ГОЛОВА. Дякую.

Володимир Олександрович Яворівський, фракція "Наша Україна".

 

11:58:29

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Яворів, Новояворівськ, Жовква, Рава Руська, Львівщина, блок Віктора Ющенка.

Ну, я хотів би перше, буквально навздогін моєму колезі Кармазіну сказати, що ну  те, що поставили Зінченка, очевидно, означає, що йому просто дуже і дуже довіряють.

Друге. Шановні колеги, закінчується, з моєї точки зору, звичайно, один, може, з найганебніших періодів нашої української історії. Дякувати Богові, завершується. ЦВК оголосила нового Президента. І справді в нашій країні дуже і дуже, і дуже, і дуже, і дуже багато, чого потрібно міняти.

Я маю моральне право говорити на цю тему, тому що я жодного разу не голосував за те, щоб посилати до Іраку наших хлопців. Ніхто мені не давав мені такого морального права посилати чужих дітей на певні небезпеки, а, як виявилося, і навіть на смерть. Тому вважаю, що я маю моральне право про це говорити так само, як і не голосував за те, щоб посилати їх до Ліберії.

Ми прекрасно розуміємо, що це була за акція і багато хто голосував, звичайно, тільки під натиском уже, можу сказати, екс-президента України для того, щоб підтримати його абсолютно нульовий авторитет.

Абсолютно зрозуміло сьогодні, що це була фатальна політична помилка, і було б дуже добре, якби із завершенням цього періоду історії наші хлопці були звідти виведені. Але я хотів би наголосити на, може, найголовнішому, що мені хочеться сказати. Шановні колеги, нам треба в цьому парламенті працювати. Починається новий період нашої історії, я в цьому не сумніваюся. І не колімося сьогодні, не намагаймося приватизувати право на те, що ось ми, з нашої подачі виведуть хлопців з Іраку. Виведе парламент.

Я взагалі, чесно кажучи, це, мабуть, в останнє, щось відбувається в нас таке, що ми рішення вже прийняли, Кучма його не хоче виконувати. І ми його приймаємо знову. Безперечно, ми за це проголосуємо, бо ці останні смерті - це якийсь останній кривавий сигнал щодо того, що робити нам в Іраку нічого. Нам вже обіцяли отут, з цієї трибуни і Марчук, і багато хто, що там нас поставлять у чергу, що там потечуть нафтові ріки, що там буде все. Де воно, я хочу запитати? Ми з цього не маємо абсолютно нічого.

Ми маємо сьогодні квазіармію, і треба говорити про величезну провину сьогоднішнього міністра оборони. Я вже казав, сьогодні хай не літають ізраїльські літаки, тому що є міністр оборони, який може їх збити, хай люди у Броварах переховуються у погребах, доки Кузьмук піде з міністрів, бо можуть бути нові навчання.

Ми проголосуємо, я переконаний, за те, щоб вивести наших хлопців з Іраку і вивести негайно.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, тепер голова комітету заключне слово. Георгій Корнійович Крючков, будь ласка, мікрофон увімкніть.

Прошу уваги, шановні колеги!

 

12:01:46

КРЮЧКОВ Г.К.

Володимир Михайлович, мені заключати нічого. Я не заперечую проти пропозиції покласти контроль за виконанням постанови і на Голову і на першого заступника. Але мені наскільки відомо, питанням національної безпеки і оборони має займатися заступник Голови Верховної Ради Зінченко. І тому, мені здається, це логічно, що така внесена пропозиція.

Можливо, я помиляюся у цьому відношенні, але я не заперечую, що буде і на колегу Литвина чи на колегу Мартинюка покладено.

І друге. Я думаю, що зараз ми можемо багато говорити, хто і як себе поводив. Візьміть роздруковку, хто і як голосував, і тоді стане все зрозуміло. А виводити з Іраку потрібно, як і не треба було вводити туди наших миротворців. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми вже тут розібралися. І кураторство Комітету з питань національної безпеки і оборони записано за Олександром Зінченком. Так що тут все нормально.

Одну хвилиночку! Я не можу...  Едуард Йосипович, чому ви обурюєтеся? Ви спочатку Регламент прочитайте, а тоді обурюйтеся. Записатися потрібно, а тоді обурюйтеся. Я ще раз хочу сказати: не обурюйтеся! Ви так рідко з'являєтеся - і обурюєтеся!  Будь ласка, Степан Бульба. А потім Гурвіц.

 

12:03:19

БУЛЬБА С.С.

Дякую. Степан Бульба, фракція соціалістів.

Як професійний військовий нагадую, що соціалісти ніколи не підтримували направлення наших військових в Ірак і завжди виступали за негайне їх повернення. Але, в той же час, нагадую декому і інші факти. Я проти спекуляції навколо цієї важливої проблеми, бо, скажімо, напередодні президентських виборів керівник Комітету з питань національної безпеки і оборони після відвідання Іраку висловлював дещо інші думки стосовно можливості негайного повернення. А скажімо, комуніст Доманський, член цього комітету, прямо заявляв про неможливість негайного повернення.

Тому давайте без галасу приймемо необхідне рішення, ще раз підтвердимо свою позицію - і будемо домагатися виконання Постанови Верховної Ради. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Гурвіц, мікрофон, будь ласка.

 

12:04:24

ГУРВІЦ Е.Й.

Уважаемые коллеги, операция в Ираке имеет важнейшее значение для обеспечения мира и стабильности во всем мире. Украина выполняет важнейшую миссию и выполняет свои союзнические обязательства, участвуя в этой операции против сил терроризма. Беда, которая произошла, произошла по вине нашего военного руководства. Точно такая же беда произошла в Броварах, сбили иностранный самолет над Черным морем. И все это было сделано под руководством министра Кузьмука. Гибнут десятки наших военнослужащих на полигонах в Украине, каждый день есть жертвы. А мы пытаемся в пропагандистских целях лишить  Украину своей важнейшей миссии по борьбе с терроризмом. Спросили ли у воинов этого контингента, хотят ли  они уходить из Ирака. Ведь коммунисты... хоть Саддам Хусейн перестрелял все своих, все должны помнить, что  их остальные дела за рубежем были оплачены кровавыми нефтедолларами этого кровавого диктатора. Поэтому  я считаю, что любое голосование...

 

ГОЛОВА. Доманський, репліка. Прізвище називалося.

Доманський передає право на репліку Георгію  Корнійовичу Крючкову, будь ласка. Будь ласка, мікрофон Георгія Корнійовича Крючкова.

 

12:05:52

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановні колеги! В одному із виступів було  зроблена така заява, ніби-то  у мене була інша позиція після відвідання миротворців в Іраку. Ніколи у мене не було іншої позиції, крім однієї: я був і залишаюся на тому, що це була  помилка, що ми направили туди миротворців. Це перше.

Друге. Я відзначав, що наші люди там  працювали чесно і віддано, і на це треба зважати.

Третє. Я заявляв, що ми повинні припинити військовий формат нашої участі в Іраку і розвивати якомога більше  наші можливості для економічного і іншого співробітництва з Іраком. Це, в Одесі кажуть, дві різниці. Але мій колега мабуть  чомусь останнім часом спеціалізується на тому, щоб кинути тінь на мою особистість. Не пройдет.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Прошу уваги! Ставиться на голосування проект постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер  6479 про відкликання миротворчого контингенту України з Республіки Ірак з уточненням, які висловив голова  комітету, з уточненнями. Ставиться на голосування  для прийняття в цілому.

 

12:07:35

За-308

Постанова прийнята.

Оголошується... По фракціях? Одну хвилиночку, по фракціях, будь ласка. "Наша Україна" - 41, Регіони - 57, комуністів - 59, СДПУ(о) - 28, Народна аграрна - 5, "Єдина Україна" - 17, СПУ - 20, Тимошенко  блок - 16, "Трудова Україна", НДП - 18, "Союз" - 16, Демініціативи - 3, Центр - 4, позафракційні  24.

Оголошується перерва до  12 годин 40 хвилин.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Запросіть депутатів до сесійної зали, будемо продовжувати роботу. 

Оголошується до розгляду проект постанови про оголошення лікувально-оздоровчої місцевості міста Саки Автономної республіки Крим курортом державного значення . Доповідачі Раханський Анатолій Варфоломійович і співдоповідачем буде виступати перший заступник Голови Комітету з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства - Лобода Михайло Васильович. Будь ласка, Анатолій Варфоломійович.

 

12:44:50

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Анатолій Раханський, Євпаторійський виборчій округ. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, вашій увазі пропонується проект постанови про оголошення лікувально-оздоровчої місцевості міста Саки автономної республіки Крим курортом державного значення. У 2000 році Верховна Рада прийняла Закон України про курорти, який намітив організаційні, економічні і соціальні основи розвитку курортів України, передбачив охорону їх лікувальних ресурсів і природних територій. Настав час практичних кроків по реалізації політики розвитку курортно-рекреаційної сфери. Курорти: Трускавець, Моршин, Хмельник, Ялта, Алушта, Євпаторія, Саки, Миргород, Одеса, Бердянськ відомі у Європі і в світі. В 70-х, 80-х роках, вони були віднесені до розряду державних, а курорт Саки, про  який іде мова, до курорту загальносоюзного значення. Сакські грязі по біохімічному складу і бальнеологічним властивостям відомі з глибокої давнини, аналог яких немає. Ними користуються оздоровниці України від Криму до Львову. В оздоровницях міста Саки лікують біля 100 захворювань, але основний медичний профіль курорту - це  лікування спінальних  і генекологічних хворих. Тільки в спеціалізованому санаторії для спинальників імені Бурденко за 30 років оздоровлено більше 100 тисяч важкохворих, з травмами спинного мозку і хребта, більшість з них вернули здібність самостійного пересування. Сакська міська рада, згідно Закону України про курорти підготувала клопотання про об'явлення природної території Саки курортом державного значення, яке підтримано радою міністрів і Верховною Радою Автономної Республіки Крим, погоджено з  міністерствами  і відомствами України. Проект не потребує видатків з державного та місцевого бюджетів. Він підтриманий профільними комітетами та Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України.

Шановний Володимире Михайловичу, колеги. Цей проект постанови готувався протягом 2002-2003 років. І час показав: сакські унікальні грязі і ресурси під загрозою забруднень, розбазарювання земель, самовільного будівництва. Вони потребують негайного захисту на рівні закону, а не постанови. Тому Мінздрав України, Кабмін, профільний комітет пропонують дане рішення Верховної Ради України здійснити у вигляді законопроекту, а не постанови про оголошення лікувально-оздоровчої місцевості міста Саки курортом державного значення. Текст не змінюється, міняється назва і вид юридичного документу. Приклад, сьогодні прийняли ми  закон про Бердянськ, я поздоровляю бердянчан за перший закон про державний курорт. Прошу колеги вашої згоди на таку заміну і прийняти за основу, як законопроект і як закон в цілому. Комітет профільний не заперечує. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую Анатолій Варфоломійович. Сідайте, будь ласка. Від комітету, будь ласка, Михайло Васильович Лобода, перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства.

 

12:48:03

ЛОБОДА М.В.

Шановний Володимире Михайловичу,  шановні  депутати. Ми вже  розглядали з вами подібний закон по курорту Бердянськ. Практично цей закон сьогодні нічим  не відрізняється від  попереднього закону. Комітет  розглянув на своєму засіданні і підтримав пропозицію. І хочу сказати, що  Кабінет Міністрів підтримує теж цей законопроект народного депутата Раханського. Тому є пропозиція прийняти закон за основу і в цілому.

 

ГОЛОВА. Дякую Михайло Васильович. Так, переходимо до виступів. На табло прізвища народних депутатів, будь ласка, висвітліть.

Зарема Катушева, фракція комуністів, запрошується до виступу, Юрій Кармазін буде виступати наступним.

 

12:49:02

КАТУШЕВА З.Г.

Фракция коммунистов бесспорно поддержит законопроект, поддержит инициативу нашего крымчанина Раханского. И мы действительно считаем, что город Саки уже давно назрела необходимость придать ему статус курорта государственного значения для того, чтобы не разбазаривался этот уникальный уголок земли крымской.

И мы тоже считаем, что необходимо регламентировать все-таки не постановлением, а именно постановлением Верховной Рады, а принимать закон Украины. Мне, как выразителю интересов крымчан, особенно интересен этот вопрос. Я как жительница Крыма хочу подчеркнуть, что Саки действительно является одним из старейших курортов Крыма. Уникальностью, особенностью курорта является его лечебная грязь. Та природа, которая в Саках, и знаменитое соленое Сакское озеро, в которой мы почерпываем сакскую знаменитую грязь.

Официально первый в мире грязевый курорт был в Саках провозглашен в 1828 году. Но отдых в Крыму и грязелечение начали совмещать еще задолго до этого. Так во времена еще русско-турецкой войны 1854-1855 годов знаменитый хирург Пирогов рекомендовал именно сакские грязи для ранозаживляющих процедур. В начале 20 века академики Налбанов и Бурденко разработали научные основы грязелечения при лечении различных болезней.

Уникальность нашего курорта Саки заключается и в том, что здесь на небольшой территории собираются воедино и оказывают положительное воздействие на человеческий организм самый различные по своим свойствам лечебные факторы, благоприятные климатические особенности курорта Саки. Мы должны еще учитывать тот факт, что более 2,5 тысяч часов в Саки солнечных дней в году, терминальный и минеральные источники, соленое озеро, всемирно известная иловая лечебная грязь, целебная рапа, дендропарк, близость моря - все это оказывает благоприятное влияние на здоровье человека. Основным лечебным фактором на курорте Саки является лечебная грязь, в состав которой входят фактически вся периодическая таблица. Только несколько мировых грязелечебниц-курортов имеют лечебные грязи по своим уникальным свойствам, сравнимые с лечебной грязью Сакского соленого озера.

На курорте имеется источник минеральной воды, который был открыт еще в 1956 году. По химическому составу минеральная вода сходна по составу с водой Ессентуки-4, что позволяет лечить больных с хроническими заболеваниями органов пищеварения...

 

ГОЛОВА. Дякую. Юрій Анатолійович Кармазін, фракція "Наша Україна" запрошується до виступу. Підготуватися Володимиру Яворівському.

 

12:52:29

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, безумовно, питання, яке піднімається, і я дуже радий, що воно сьогодні піднято, накінець-то внесені ці питання до порядку денного, хоча вони внесені вже давно, - про оголошення лікувально-оздоровчої місцевості міста Саки Автономної Республіки Крим курортом державного значення. Курорт Саки.

Безперечно, і в час ще післявоєнні затверджувалися постановами уряду про округ санітарної охорони курорту Саки, і пізніше розглядалися.

Зараз, коли нами прийнятий Водний, Земельний кодекс, Закон України про курорти, виникає необхідність прийняття аналогічного Закону, який ми зараз прийняли по місту Бердянськ.

Тому ми маємо іти відповідно до законодавчої техніки абсолютно ідентично. Зараз же пропонується нормативний акт паном Раханським, який називається "Постанова Верховної Ради України". Я наголошую вашу увагу саме на цьому. Тобто зміст абсолютно правильний, зміст абсолютно відповідає тому, що має бути передбачено законом, а це передбачено у формі постанови.

Тому, шановні народні депутати, щоб наше обговорення, пар не вийшов у свисток, я пропоную автору і представникам від комітету зразу зраза сказати, що ми вносимо зміни, ми пропонуємо це зробити законами, щоб це було зафіксовано тут, хоча це і не передбачено, треба нам письмово це внести. Це треба зробити зараз, бо у відповідності до Регламенту зареєстрована постанова, а не закон. Зараз же зареєструвати, щоб це сьогоднішнім числом зробити, і в порядку виключення, якщо хочете, ad hoc доручає нам Регламент, прийняти сьогодні і зберегти цей курорт. Тому що почалася розбудова абсолютно така непродумана на території курорту. І залучити інвестиції державні в першу чергу для того, щоб Саки стали всесвітньо відомим курортом і для того, щоб там можна було щорічно і на протязі всього року оздоровлювати людей. Таким чином ми збережемо здоров'я наших людей.

І я вам скажу, що цей проект дуже добре відпрацьований відповідними підрозділами Автономної Республіки Крим, я його вивчив. Все дуже добре, за виключенням одного: зараз треба зареєструвати проект закону за цим же самим номером. І пропоную прийняти в першому і другому читанні, щоб  не тягнути далі з запровадженням цього закону у життя.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Володимир Олександрович Яворівський, фракція "Наша Україна". Підготуватися Михайлу Мельничуку.

 

12:55:47

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги, шановні українці, які нас слухають!

Я хочу нагадати одну, з моєї точки зору, дуже важливу деталь, дуже важливу легенду: кажуть, що коли Господь Бог розподіляв землю, українці, як завжди, запізнилися, і десь прийшли так передостанніми чи й останніми, але чимось дуже сподобалися Богові, і коли з'ясувалося, що вони теж хочуть взяти землю, то Він думав-думав, а тоді витягнув з-під рундучка цього цю землю і сказав: "Це Я залишив для   себе, але, Бог з вами, беріть ви її собі. Очевидно, це мусить пам'ятати і кожен українець, а найголовніше - це мусить пам'ятати наш, ще не сформований, ще не обраний, але неминуче буде діючим, новий український уряд.

Я вже казав у своєму виступі щодо Бердянська. Просто ще раз хочу повторити, що те, що нам дісталося у спадщину від Господа Бога, фактично вся Україна може бути колосальним курортом, особливо узбережжя Криму, Азовського моря, а, власне кажучи, нічим особливим не відрізняються і ті ж самі наші Карпати. Варто було новому Президентові поїхати покататися на лижах, як, за моєю інформацією, фактично майже всі бізнесмени посунули, наспіх купивши собі ці комбінезони, лижі і таке інше, і посунули туди, зав'язавши на шиї помаранчеві шарфики.

Особливий погляд ми, очевидно, повинні звернути на Крим. Як би там не було, але ми знаємо, що Крим на сьогоднішній день став жертвою кучмівської приватизації. І сьогодні (я хочу просто про це щоб народні депутати знали, і ті, хто нас сьогодні чує) сьогодні в Криму задіяний ще один проект. Коли Верховна Рада Криму нібито передала функції розподілу землі, а точніше продажу землі, передала сільським і селищним радам. Можете собі уявити, що там відбувається. Треба віддати копію паспорту, треба віддати певну суму грошей - і тобі обов'язково наділять якийсь шматок землі, кращий, біля самісінького моря чи трошки далі. Тобто Крим, чесно кажучи, взагалі під загрозою. Вся Кучмина команда там уже одхватила фактично весь оцей найпівденніший шматок Криму, він перебуває під протекторатом сім'ї Кучми, Медведчука і таке інше. Через те те, що ми сьогодні приймемо щодо Сак, це дуже вірно. Але я переконаний, що нам потрібно підготувати одну велику програму. І фактично все чорноморське узбережжя українське і азовське - оголосити його курортною зоною. Тому що якщо ми будемо вихоплювати по одному, ми щось можемо забути. За цей законопроект потрібно обов'язково проголосувати, врахувавши те, про що сказав Юрій Кармазін. Це має бути не постанова, а це має бути паритетний закон, так само, як і Бердянськ. Дякую.

 

ГОЛОВА. Михайло Васильович Мельничук, фракція Соціалістичної партії України. Мікрофон, будь ласка, ввімкніть.

 

12:58:56

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Аби ж на мене не ображалися автори цього законопроекту, я ще раз повторюю, який говорив по місту Бердянську,  що фракція Соціалістичної партії України буде підтримувати даний законопроект і буде голосувати "за".

Безумовно надання лікувально-оздоровчій місцевості міста Саки статусу  курорту державного значення, затвердження межі округу і зони санітарно... гірничо-санітарної охорони курорту Саки - це все потрібно, і ми це будемо підтримувати обов'язково. Але я хотів би ще раз  звернутися до тих колег моїх, які хотіли би  когось перебивати, коли виступає народний депутат. Скажіть мені, як народному депутату, який має мандат довіри народу, якщо я закріплений за Чернівецькою областю і мав зустрічі в Новоселицькому районі в 15-ти селах буквально за 10 днів з виборцями, і всі в один голос волали, що "дивіться що ввело наше Міністерство закордонних справ щодо переходу з 1 січня 2005 року на новий порядок перетинання українсько-молдовського державного кордону". То скажіть, будь ласка, я що, не маю право підняти  в парламенті цю дійсно проблему?

Сьогодні в Новоселицькому районі проживає біля 80 тисяч місцевого населення. Всі вони мають родичів і близьких в Молдові. І давайте, будь ласка, ми зробили одним розчерком ввели закордонні паспорти  в той час, коли 80-90 відсотків населення цього району не має закордонних паспортів. І Міністерство закордонних справ України пишається тим, що  вони дуже працьовиті, що вони все роблять. А як же ж ви робите, шановні,  якщо ви так обмежили перехід,  перетин кордону України і Молдови?! Це що, є відкритість, прозорість наших кордонів? Це що, є спілкування? І тому я просто звертаюся до  Володимира Михайловича дати доручення нашому профільному комітету звернути увагу на  розпорядження консульського відділу Міністерства  закордонних справ за підписом Точицького, яке обмежує права громадян по перетину кордону, спілкування родичів, з родичами у Молдові. Не потрібно  це робити сьогодні,  коли ми виступаємо за те, що ми держава, яка буде рухатися до  Європи, а ми  не знаємо куди ми рухаємося.

Я це виступаю тут і прошу  від імені сотні тисяч  людей, які проживають  в Новоселицькому, Кельминецькому, Сокерянському і інших прикордонних районах з Молдовською Республікою.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую також вам. Прошу секретаріат підготувати відповідні доручення з приводу проблем, що порушив Михайло Мельничук.

Шановні колеги! Обговорення проекту Постанови Верховної Ради України про оголошення лікувально-оздоровчої місцевості міста Саки Автономної Республіки Крим курортом державного значення завершено.

Ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття за основу проекту Постанови Верховної Ради України про оголошення лікувально-оздоровчої місцевості міста Саки Автономної Республіки Крим курортом державного значення ( реєстраційний номер 5712). Прошу голосувати.

 

13:02:53

За-308

Рішення  прийнято.

Шановні колеги! Комітет пропонує прийняти у цілому цей документ, як постанову. Немає заперечень? Тому я  ставлю на голосування про схвалення в цілому проекту Постанови Верховної Ради про оголошення лікувально-оздоровчої місцевості міста Саки Автономної Республіки Крим курортом державного значення (реєстраційний номер 5712) Прошу голосувати.

 

13:03:29

За-311

Постанова прийнята.

Будь ласка, Анатолій Раханський. Мікрофон увімкніть.

 

13:03:41

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Шановні колеги! Була внесена пропозиція комітетом і Кабінетом Міністрів відносно того, щоб оголосити лікувально-оздоровчою місцевість міста Саки і автономної республіки Крим курортом державного значення, як курорт Саки, як Закон. Ми внесли в прошлому місяці ще, в грудні місяці, я вніс зміни щодо змінити постанову на Закон. Я просив би, Володимире Михайловичу, підтримати і проголосувати як закон. Зміни такі внесені уже.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, одну хвилиночку, давайте будемо не перетворювати Верховну Раду в невідомо що. Перше, проекту Закону такого у Верховній Раді немає, я щойно перевірив, він не зареєстрований, я ще поки при пам'яті і пам'ятаю, що я підписую. Друге, я читаю для вас, шановні колеги, що відповідно до частини другою статті 11 Закону України про курорти Верховна Рада України має приймати рішення про оголошення природних територій курортними територіями державного значення за поданням Кабінету Міністрів України. Подання Кабінету Міністрів України, як проекту Закону немає, є тільки підтримка проекту постанови з боку Кабінету Міністрів. Буде проект Закону - будемо розглядати. А давайте тепер подякуємо Верховній Раді, що вона прийняла таку постанову.

Оголошується до розгляду проект постанови, про створення всеукраїнського реабілітаційного центру, щодо осіб, які постійно піддаються психологічному стресу, реєстраційний номер 5350. Доповідач Іван Ярославович Гаврилюк, будь ласка, народний депутат і автор проекту. Співдоповідачем буде виступати голова Комітету Микола Єфремович Поліщук.

 

13:05:37

ГАВРИЛЮК І.Я.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, колеги, добродії, по-перше, дозвольте привітати вас із завершенням компанії по виборах Президента України, під час якої більшість з  нас жила в стані постійного стресу. Я чому кажу стресу, тому що стресові ситуації виникають не лише під час подій, подібних до екстремальних виборів Президента України. Є багато інших ситуацій, в яких люди піддаються високим психологічним навантаженням та перебувають у стресовому стані, є маса таких професій. Стресові ситуації можуть виникнути, як під час військових, чи подібних до них операцій, наприклад, визволення заручників - це як приклад. Так і під час виконання певних технологічних процесів, пов'язаних з високим ризиком, як для їх виконавців, так і для людей якимось чином в них задіяних. Це відбувається під час роботи авіаційних диспетчерів,  операторів атомних електричних станцій. Це  може  бути і у металургій, це може бути і у працівників міліції, це може бути у будь-якій професії. Адже їх найменша помилка може призвести до загибелі багатьох людей. Те ж саме стосується і миротворців, які перебувають і задіяні у військових операціях, у гарячих точках, у  багатьох точках нашої планети. Будь-який лікар  скаже, що постійний стрес - причина багатьох захворювань, у тому числі і тяжких, і це дуже серйозно. Всі ви напевно пам'ятаєте про так званий афганський синдром, коли молоді хлопці після участі у бойових діях довго не могли адаптуватися до цивільного і мирного способу життя, виражаючи свій протест у формі антисоціальних вчинків. Вони і досі воюють, я таких людей знаю особисто.

Враховуючи  важливість своєчасної та систематичної, психологічної та фізичної реабілітації військових та працівників, діяльність яких пов'язана із стресами та підвищеним ризиком для життя і був внесений на розгляд Верховної Ради України даний проект постанови.

Проектом передбачається доручити Кабінету Міністрів створити всеукраїнський реабілітаційний центр для осіб, професійна діяльність яких пов'язана із стресами та підвищеним ризиком для життя і здоров'я персоналу, та передбачити, звичайно,  кошти на його функціонування. Реабілітаційний центр пропонується створити на базі  підприємства санаторій імені Куйбишева, місто Ялта у Криму. Цей санаторій має відповідні технології психологічної та  фізичної реабілітації, які успішно випробовані і показали високу ефективність та надійність у різних сферах оздоровчої та лікувальної практики. За нашими розрахунками   на реабілітацію щомісяця 300 осіб з розрахунку на рік потрібні кошти у розмірі 7 мільйонів гривень. Ця сума може бути зменшена за рахунок покриття частини витрат соціальними фондами чи відповідними підприємствами, відомствами, міністерствами. Але як показує досвід на усунення  загрози  кризових ситуацій завжди потрібно менше коштів,  ніж на ліквідацію їх наслідків. А у даному випадку мова іде не лише про гроші, а й про здоров'я та життя наших громадян. Ми доопрацювали проект постанови, врахувавши зауваження та пропозиції Головного науково-експертного управління, Комітету з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства та

 

ГОЛОВА. Дайте можливість завершити, будь ласка.

 

ГАВРИЛЮК І.Я. Одне речення. Та Комітету з питань національної безпеки і оборони. Дякую за увагу і дуже прошу підтримати. Скажу від себе, що сам перебував неодноразово на грані життя і смерті, і тому знаю, як з цього важко виходити і психічно, і психологічно. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Іване Ярославовичу. Я думаю, що це для депутатів потрібно також реабілітаційний центр, бо ми постійно в стресах перебуваємо.

 

ГАВРИЛЮК І.Я. Безумовно, депутати теж люди.

 

ГОЛОВА. Да. Дякую, Іване Ярославовичу. Сідайте, будь ласка. Микола Єфремович Поліщук, голова Комітету з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства.

 

13:09:26

ПОЛІЩУК М.Є.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Комітет у цілому підтримує законодавчу ініціативу, спрямовану на охорону психічного здоров'я певних категорій населення, які виконують окремі види діяльності робіт, професій, служби, що можуть становити небезпеку для їхнього життя і психічного здоров'я.

Разом з тим вважаємо, що окремі положення проекту постанови стосовно санаторно-курортного закладу, на базі якого пропонується утворити Всеукраїнський реабілітаційний центр, джерел його фінансування та підпорядкування потребують техніко-юридичного та редакційного доопрацювання.

Так, зокрема, пропонуємо пункти один, два та три проекту постанови об'єднати, змінивши подальшу нумерацію пунктів проекту постанов, виклавши цей пункт у такій редакції. Доручити Кабінету Міністрів України у двотижневий термін розглянути і прийняти рішення про можливість утворення українського центру медико-соціальної реабілітації на базі підприємства "Санаторій імені Куйбишева" чи іншого санаторно-курортного закладу. Разом з тим необхідно знати, в чийому підпорядкуванні знаходиться той чи інший санаторно-курортний заклад, в якому пропонується це зробити. Вирішити питання про включення українського центру медико-психологічної реабілітації до переліку закладі охорони здоров'я, що забезпечують виконання загальнодержавних функцій і фінансуються з Державного бюджету України.

Пункт шостий проекту пропонується у такій редакції. Кабінету Міністрів України проінформувати Верховну Раду про хід виконання цієї постанови у березні 2005 року. Це так, як на сьогоднішній день, враховуючи, що немає Кабінету Міністрів, це можна ставити не раніше, як у травні 2005 року.

Зважаючи на вищевикладене, враховуючи висновок Головного науково-експертного управління і Апарату Верховної Ради України від  15.09.2004 за номером 16/31331 про прийняття проекту за основу комітет пропонує Верховній Раді України проект Постанови про створення всеукраїнського реабілітаційного центру щодо осіб, що постійно піддаються психологічному стресу, внесений народними депутатами України Сокирком і Гаврилюком, прийняти за основу та доручити Комітету з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства його доопрацювання з урахуванням зауважень і пропозицій, висловлених суб'єктами права законодавчої ініціативи. Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Переходимо, шановні колеги, до обговорення. На табло прізвища народних депутатів, що записалися. Юрій Петрович Соломатін запрошується до виступу, фракція комуністів. Володимир Пузаков буде виступати після Юрія Соломатіна.

 

13:12:14

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, у вік інформаційних технологій, коли ведуться інформаційні війни, коли людина, звичайна людина, маленький українець отримує величезне психологічне навантаження, коли він не може розібратися з інформацією, котра надходить до нього зі всіх боків, і він говорить: я в усьому зневірився, ідіть ви усі! І він перебуває у стані такому, що він випадає з нашого суспільства. Саме про таких людей ми маємо дбати, коли обговорюємо цей законопроект.

Громадяни України задіяні у сферах та виробництвах, що пов'язані з ризиком для життя і здоров'я, вони дійсно потребують систематичної реабілітації. І тому є потреба в створенні такого профілактичного реабілітаційного центру, який попереджав би захворювання і захищав психологічний стан таких людей.

Пропонується конкретна медична установа - підприємство-санаторій імені Куйбишева у місті Ялта. І це стосується і миротворців, і працівників МВС, і інших категорій фахівців, які знаходилися в районі бойових дій. Так, стверджується у фінансово-економічному обгрунтуванні для проекту постанови про створення цього центру.

Крім того, якщо ці люди, і передусім, які я наголосив, будуть оздоровлюватися і реабілітуватися за рахунок Державного бюджету, то реабілітацію інших категорій фахівців, це оперативний персонал атомних електростанцій, авіадиспетчерів тощо пропонується, але непевно пропонується, оздоровлювати на комерційній основі.

Це, дійсно, питання, яке слід додатково вивчити як має відбутися розмежування джерел утримання цього реабілітаційного центру.  І слід, звичайно, погодитися з пропозицією Науково-експертного управління про необхідність уточнення назви проекту, а саме "про створення міжвідомчого реабілітаційного центру" з урахуванням указу Президента з цього приводу.

І я хотів би на закінчення сказати наступне: десь кілька років тому у нас на Україні ходили тут по Києву білобратчики. Після того, як ця свистопляска закінчилася 600 цих білобратчиків потрапили до наукових і медичних закладів, і для того, щоб повернути їх до  нормального стану, потрібна була психологічна реабілітація протягом двох років, до шести років. А я хочу поставити таке питання: ті, які пройшли помаранчові майдани, скільки років потрібно буде для того, щоб повернулися...

 

ГОЛОВА. Володимир Пузаков, фракція комуністів, має слово.

Підготуватися Юрію Кармазіну.

 

13:15:33

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Прийняття постанови про створення реабілітаційного центру є вагомим соціальним проектом, який висвітлює турботу держави про долю їх співвітчизників про їх фізичний та психологічний стан.

Створення такого центру буде мати позитивний вплив на зміцнення здоров'я певних категорій працівників. Але ця постанова вийшла з запізненням, адже сьогодні серед депутатів Верховної Ради є й такі, які потребують негайної евакуації до цього центру. Це перш за все стосується деяких депутатів, які не контролюють свої вчинки та поведінку, які забули про мораль та етику. Я звертаюся до депутата, який очолює "Правекс-банк". По-перше, сором вам прикриватися Християнсько-ліберальною партією. По-друге, вам роль шута не до лиця. Вам негайно треба пролікувати психіку, і поспішайте, поки реабілітаційний центр не загружений. Соромно слухати той бред, який ви часто несете з цієї найвищої трибуни держави. Хто надав вам право принижувати гідність людини? Перш ніж говорити про чиюсь порядність, подумайте про свою порядність. Вся ваша ідеологія збудована тільки, м'яко кажучи, на брехні. І те, що ви "мастер по этому делу",  знають уже всі люди України. І як приклад, хочу сказати.

До вас звернулася молода людина, яка стала інвалідом, медпрацівник з Новоукраїнського району Кіровоградської області. Вона просила матеріальну підтримку на проведення складної операції в місті Києві, всього-на-всього їй потрібно було хоч дві тисячі гривень. Ви їй, як і багатьом іншим людям, як мільйонер, бо ви цим хвастаєтеся, обіцяли, але цю людину дурили до останнього дня.

Вона надіслала мені листа, в якому запитує, чи всі такі народні обранці брехуни. Зате в час виборчої кампанії ви таким добрим ягнятком прикидалися! А насправді ви просто страшна людина. Отож, подумайте про свої вчинки. Ви ж людина з багатим життєвим досвідом, колись були шанованою людиною в прокуратурі. І як ви можете так низько падати сьогодні, ображаючи і лідера Комуністичної партії України Петра Миколайовича Симоненка, і всіх комуністів? Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна". Підготуватися Андрію Шкілю.

 

13:18:18

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, я спершу чітко визначуся, що я за те, щоб цей проект прийняти, і якнайскоріше, для нового уряду, щоб він був дороговказом, що він має створити такий всеукраїнський реабілітаційний центр для осіб, професійна діяльність яких пов'язана з психологічними стресами і підвищеним ризиком для життя і здоров'я персоналу.

В зв'язку з цим, Володимире Михайловичу, ваша пропозиція про включення до цього переліку і депутатів абсолютно правильна, тому що як можу я сьогодні зреагувати, якщо  за кілька  годин з початку дня я отримав десяток дзвінків з Одеси. Люди сьогодні в страсі знаходяться від того, що... вони кажуть, зараз Руслан Боделан -  одеський міський голова готується до втечі за кордон, щоб йому не  пред'явили звинувачення. З цією метою бере відпустку і так далі.

Я кажу це для Генеральної прокуратури. Пане Піскун, є заходи - підписка про невиїзд і так далі - і зробіть так, щоб одесити не отримували психологічних стресів, і зробіть так, щоб ми не отримували стресів від звернення людей, які направлені на забезпечення законності і порядку. Тому очевидно, що нашу професію теж треба відносити до тих, хто отримує ці  стреси, причому постійно, як сказав Володимир Михайлович. Що стосується фінансування. 8 мільйонів  фінансове обгрунтування, яке тут є, це копійки. Навіть 7, уточнює автор. Це копійки порівняно з тим, що сьогодні втрачається кожному із органів навіть на тендерах. В кишені кладеться! І зараз ми проводимо  колосальну акцію по вивченню цього. Кругом працюють зараз фахівці Партії захисників Вітчизни, і ми переконалися, що вже до мільярда доходить те, що тільки по тендерам розкрадається ......... міністерствах і відомствах. Тому,  шановні народні депутати, я пропоную в пункті 6 Постанови... пункт 6, у місячний термін привести у необхідність всі нормативно-правові акти, виключити звідси. Далі. Погодитися з редакцією комітету, яку доповідав зараз голова комітету Поліщук, і прийняти в першому читанні цей законопроект. З свого боку, просив би вас не допускати до тих стресів, які отримують  одесити  постійно і які отримують сьогодні і мешканці інших міст і областей, зокрема і Харківської, і Донецької, і Луганської і забезпечити  хоча б  обрання підписок про невиїзд для тих осіб, які винні у вчиненні  якихось злочинів. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, будь ласка, від Блоку Юлії Тимошенко.

 

13:21:30

ШКІЛЬ А.В.

Шкіль Андрій, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Я хотів би від імені фракції заявити, що, звичайно,  ми будемо  підтримувати даний законопроект, тому що  стреси - це те, що супроводжує постійно у житті людину, і реабілітаційні центри є необхідною складовою запобіганню хвороб, які спричиняються стресом.

Хоча, чесно кажучи,  реабілітувати можна людину. А в Україні достатньо багато розвелося таких, які, в принципі,  до людської подоби відношення  мають опосередковане. Ми знаємо, що таке людина - це гомо сапієнс. Тобто в Україні зараз дуже багато гомо, але є проблема з сапієнсом, з розумом. Тобто людина розумна ще може  пройти реабілітацію, вона  може ще повернутися у суспільство  абсолютно повноцінним її членом. Але от деякі представники, ті, які  фактично втратили людську подобу, я думаю,  що вони і реабілітацію то пройти не зможуть. Хоча я переконаний, що, наприклад, декому  з наших колег народних депутатів, які постраждали під час виборчої кампанії, полум'яно захищаючи свого шефа Януковича, їм би дуже  б не зашкодило пройти  реабілітаційний курс. Вони пройшли б і може б повернулися до сесійної зали. Бо не всі зуміли  повернутися до неї, а це створює певні колізії, це може ввести в стрес тих депутатів, які не бачать своїх колег.

А щодо тих, хто от голосно................., вам не треба проходити жодних реабілітаційних курсів.

По-перше. Вони. не допоможуть,  а, по-друге.  Ви можете зайняти місце тих людей, яким допомагає реабілітація.

Реабілітація - це повернення людини у суспільство. Тобто це  повернення сапієнсу. А  коли лишилося тільки гомо, то це вже треба звертатися в іншу установу і там, можливо, і буде пройдений певний реабілітаційний курс.

Я хотів би   подякувати, повертаючись до законопроекту,  авторові за вчасний і необхідний законопроект, тому що  зараз, коли пройшли певні процеси в Україні  ми більше думаємо про людину і властиво за для людини і необхідно створення подібної інституції і це звичайно не вирішить всі проблеми, їх надто багато в суспільстві, вона не вирішить і незначної частини, але те, що можна буде зробити ми зробимо для того, щоб повертати людей після тяжких стресів в цивілізоване життя, в цивілізоване суспільство. Я не  переконаний, що всіх вдасться повернути, але, навіть тих декілька тисяч, тих декілька десятків, варто того, щоб підтримати даний законопроект, я закликаю всіх колег народних депутатів проголосувати "за". Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Черняк з мотивів, мікрофон, будь ласка. Да, Володимир Кирилович на себе мікрофон візьміть.

 

13:24:35

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги, постанову потрібно приймати, це поза сумнівом, але треба усвідомлювати, що після її прийняття доведеться вирішити 3 питання. Перше, визначитися із санаторно-курортним закладом, на основі якого буде утворений український центр медико-соціальної реабілітації, можливо дійсно, це буде санаторій імені Куйбишева, можливо якийсь інший. Друге питання, стосовно фінансування, потрібно вирішити питання  про включення  українського центру медико-психологічної реабілітації до переліку закладів охорони здоров'я, що фінансуються з державного бюджету. І третє, на перспективу треба подумати про перетворення із державного підприємства, можливо, на підприємство, яке буде саме себе забезпечувати і фінансувати цю діяльність. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Петченко Тимур Вікторович, перший заступник міністра охорони здоров'я.

 

 ПЕТЧЕНКО Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, Міністерство охорони здоров'я України вважає створення  міжвідомчого реабілітаційного центру щодо осіб, які постійно піддаються психологічному стресу недоцільним. Я поясню чому. З метою забезпечення відповідним лікування і психологічним відновленням рятувальників аварійно-рятувальних служб та населення, постраждалого в наслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Відповідно до  статті 13-ї Закону України про захист населення і території від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та статті 35-ї Закону  України про аварійно-рятувальні  служби у санаторно-курортних закладах були утворені центри медико-психологічної реабілітації для вказаного контингенту населення, а саме: у медичному центрі "Медики  Чорнобилю",  дитячому клінічиному санаторії "Зміна",  санаторії "Південнобережний", головному спеціалізованому клінічному санаторії "Орлятко", дитячому спеціалізованому санаторії "Джерело". Є відповідні накази Міністерства охорони здоров'я. Тобто на сьогодні реабілітаційні центри вже існують і до них  надсилаються всі категорії населення, які піддаються психологічному стресу. Крім того,  підприємств-санаторій імені Куйбишева є комунальною власністю Ялтинської міської ради.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, вноситься на голосування пропозиція комітету  про прийняття за основу проекту Постанови Верховної Ради України про створення Всеукраїнського реабілітаційного центру (реєстраційний номер 5350). Прошу голосувати.

 

13:27:47

За-290

Рішення прийнято.

Вноситься на  розгляд проект Закону про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (щодо міжнародних стандартів), реєстраційний номер 5404. Доповідач - заступник міністра фінансів Яременко Олександр Степанович.

Одну хвилиночку, з процедури  Матвєєв Валентин Григорович.

 

13:28:19

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Я звертався уже і не один раз з приводу дотримання нами вимог глави 3.8 "Дисципліна та етика пленарних засідань". І хотів би сьогодні звернути увагу і шановних колег до того, що статтею 3.8.1, її четвертою частиною, підкреслюється, що якщо промовець виступає не з тих підстав, з яких йому надано слово, головуючий на засіданні після двох попереджень позбавляє його слова. І це необхідно, Володимире Михайловичу, робити.

І ще хочу нагадати вимоги статті 3.8.3, що під час засідання Верховної Ради депутати не повинні заважати промовцям і слухачам діями, які перешкоджають викладенню або сприйманню виступу, тобто вигуками, оплесками, вставанням тощо.  Тому я просив би, Володимире Михайловичу, як головуючого звернути...

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, це зауваження справедливі і слушні. Я прошу дотримуватися відповідних правил і процедур, не примушувати мене вживати адміністративні заходи.

Тепер переходимо до розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (щодо міжнародних стандартів). Доповідач - заступник міністра фінансів Яременко Олександр Степанович. Співдоповідачем буде виступати Володимир Черняк. Будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО О.С.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" підготовлено з метою адаптації законодавства України до законодавства Євросоюзу відповідно до Закону України "Про загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу".

Законопроектом передбачається складання відкритими акціонерними товариствами, підприємства емітентами облігацій, професійними учасниками ринку цінних паперів, банками та іншими фінансовими установами фінансової звітності за міжнародними стандартами. Аналогічний підхід до складання фінансової звітності компаній, акції яких обертаються на фондових ринках, запроваджуються з 2005 року Євросоюзом.

Також у законопроекті уточнюється визначення термінів "бухгалтерський облік", "економічна вигода", "облікова політика", визначаються організаційні форми ведення бухгалтерського обліку в бюджетних установах. Пропонується змінити з  трьох до п'яти років строки збереження документів про господарські операції та вдосконалити порядок підписання таких документів посадовими особами підприємства.

Строк позовної давності - три роки за Цивільним кодексом - не забезпечує використання вже відсутніх, але потрібних документів, для з'ясування обставин і обсягу виникнення суперечливих зобов'язань. Крім того, Законом України про запобігання та протидію легалізації відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, передбачено також зберігання документів терміном п'ять років.

Передбачено також запровадити складання неприбутковими організаціями скороченої за показниками фінансової звітності, що сприятиме спрощенню процедур і витрат на ведення обліку.

Для забезпечення власників, засновників та інших користувачів інформацією про діяльність підприємства, передбачається подання їм фінансової звітності у період санації, реструктуризації та інших заходів, спрямованих на відновлення платоспроможності підприємства.

Запровадження вимоги щодо обов'язкового підвищення кваліфікації головних бухгалтерів підприємств, організацій і бюджетних установ дозволить підвищити професійний рівень цих посадових осіб і забезпечити надання користувачами...

 

ГОЛОВА. Одну хвилиночку, одну хвилиночку. Шановні, що у нас новий депутат з'явився? Я всіх жінок пам'ятаю. Будь ласка, Іван Гаврилюк! Це що новий депутат у нас уже з'явився? Охорона чим займається? Наведіть порядок! Що це таке - прохідний двір у Верховній Раді чи що? Будь ласка, продовжуйте. 

 

ЯРЕМЕНКО О.С. Запровадження вимоги щодо обов'язкового підвищення кваліфікації головних бухгалтерів підприємств, організацій і бюджетних установ дозволить підвищити професійних рівень цих посадових осіб і забезпечити надання користувачам...

 

ГОЛОВА. Закінчуйте, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО О.С. Комітет підтримав цей законопроект. Прошу, Шановні народні депутати, підтримати його і прийняти за основу. Дякую за основу.

 

ГОЛОВА. Я погарячкував, виявилося, що то - наші люди. Я перепрошую, да. Будь ласка, сідайте. Співдоповідачем виступає голова підкомітету Комітету з питань  економічної політики управління народним господарством, власності та інвестицій Володимир Кирилович Черняк. Будь ласка.

 

13:33:47

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги! Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій розглянув проект закону України про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", внесений Кабінетом Міністрів України.

Законопроект спрямований на приведення норм закону України про бухгалтерський облік та фінансову звітність у відповідність міжнародним стандартами фінансової звітності.

Законопроектом передбачається запровадити складання фінансової звітності відкритими акціонерними товариствами, підприємствами емітентами облігацій, професійними учасниками ринку цінних паперів та фінансовими установами за міжнародними стандартами фінансової звітності.  При цьому пропонується запровадити скорочену за показниками фінансову звітність для неприбуткових організацій.

З метою підвищення професійного рівня головних бухгалтерів підприємств, організацій і бюджетних установ проектом закону запроваджується вимога щодо обов'язкового підвищення їх кваліфікації не рідше одного разу на п’ять років.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що законопроект може бути взятий за основу. Разом з тим воно висловило ряд слушних пропозицій, які доцільно врахувати в процесі підготовки законопроекту до другого читання.

Комітет з питань економічної політики підтримав зазначений проект закону України і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Володимир Кирилович.

Переходимо до обговорення. В нас записалися Соломатін, Кармазін, Шкіль і Мельничук. Будь ласка, Юрій Петрович Соломатін, фракція комуністів, підготуватися Юрію Кармазіну.

 

13:36:06

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, ми з вами сьогодні розглядаємо законопроект, який удосконалює звітність бухгалтерську. І ця звітність має удосконалюватися незалежно від того, який спосіб господарювання існує сьогодні в державі: чи капіталістичний, чи соціалістичний.

Я вважаю, що ті пропозиції, які містяться в цьому законопроекті, щодо приведення до міжнародних стандартів, вони підуть на користь нам і тим бухгалтерам, які будуть працювати при соціалізмі, коли ми його поновимо в Україні. Це, насамперед, збереження господарської документації з трьох до п'яти збільшити термін зберігання, і зрозуміло чому і заради чого. Обов'язкове надання фінансової звітності в період санації та реструктуризації підприємств, коли в них виникають певні господарські і фінансові труднощі. Це - третє - скорочення фінансової звітності для неприбуткових підприємств, і це зрозуміло, насамперед, це громадські організації різні.

І останнє. Я б запропонував нашій спільній увазі четверте: підвищення кваліфікації для бухгалтерів не менш ніж один раз на п'ять років.

Законопроект в цілому слушний, і його треба підтримати і прийняти в першому читанні. В мене залишилося трошки часу, я хочу сказати, що у наших колег з бухгалтерією не зовсім те, в наших колег, я маю на увазі, з фракції "Наша Україна". Коли ми голосували Постанову Верховної Ради про відкликання миротворчого контингенту України з Республіки Ірак, то більше половини наших шановних колег з фракції "Наша Україна" не голосували, вони були в розпачі. Як говорить один мій колега, "я розтягуюся в шпагаті, я не можу прийняти рішення". І от в цьому шпагаті не голосували за відкликання нашого військового контингенту з Іраку такі герої помаранчевої революції як Асадчев, Безсмертний, Беспалий, Бондаренко, Гірник, Григорович, Гудима. Гурвіц взагалі  голосував проти. Єхануров, Жванія, Жовтяк, Жулинський, Заєць, Катеринчук, Кендзьор, Кириленко, Ключковський, Олійник Петро, Павленко, Плющ, Порошенко, Рибачук, Костенко, Стретович, Танюк, Томенко, Удовенко, Черновецький, Ющенко Петро. Лише Віктор Андрійович Ющенко проголосував  за. Але це проголосувала його картка, бо його в залі не  було.

Дякую за увагу. Ось така "бульгахтерія"!

 

ГОЛОВА. Юрій Петрович, одну хвилиночку. В кінці, в кінці. Ну буде репліка. Дайте закінчим.

Відповідно до Регламенту, я  висловлюю вам перше застереження. Буде друге, тоді буде позбавленість слова.

Ну репліку... Будь ласка,  Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна". Підготуватися Андрію Шкілю. Репліка в кінці буде. Одна на всіх.

 

13:39:38

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні друзі! Шановний український народе! Ви знаєте, що використовується  іноді трибуна в політичних цілях. Переважна більшість тих людей, кого сьогодні назвали, не була присутня в цій залі під час голосування, як і сьогодні нема. Окремі з них знаходяться в окремих областях для того, щоб повністю ця влада, яка йде, не докрала все, і блокують ці  речі, і зараз забезпечують схоронність документів, які зараз знищуються. Посилено знищуються. Тому я б на вашому місці не звинувачував їх в тому, що хтось не нажав кнопку, якщо  цілий ряд порожній і ви називаєте Петра Олійника, а він зараз у Львові. Інших називаєте - вони там. Ну для чого це? Катеринчука не було сьогодні зранку, ви теж про це знаєте добре і називаєте ці прізвища. Ну Бог з ним, це мої товариші по фракції, і вони не проголосували не тому що... А я не мав права  за них нажати кнопку, тому що я не отримав такої, ви розумієте, від них доручення. І тим більше Конституція каже про абсолютно свою участь персональну в голосуванні.

Щодо цього законопроекту. Я ще раз звертаюся до колег комуністів. Будь ласка, давайте не будемо витрачати час на взаємне звинувачення чи виправдовування, бо якщо я почну, то, я перепрошую,  половина з вас вийде з зали і надовго.

( Ш у м   у   з а л і)

Я прошу, не треба.

Тому, шановні, я просив би вас, я закликаю вас  до толерантності. Прошу вас, давайте говорити по цьому  проекту про бухгалтерський  облік  та фінансову  звітність в Україні, а він пропонує цей закон, ці пропозиції, в  принципі,  нормальні пропозиції є, але дуже  багато зауважень, які ми  висловили під час другого читання. Наприклад, позитивно те, що збільшується  термін  збереження оброблених документів, регістрів і звітності до 5 років  з трьох, як зараз, але треба  конкретизувати і записати, що оприлюднення фінансової звітності шляхом публікації у друкованих засобах масової інформації, щоб було написано "загальнодержавних засобах масової інформації". І це має бути або в "Урядовому кур'єрі",  або в "Голосі України". Ми маємо записати у таких засобах масової інформації, щоб потім не приховували свою діяльність. Також є зауваження суттєві до інших статей.

Запропоновані є зміни  до  Закону, які випливають  із Господарського кодексу. Також є зауваження. Це відповідно до статті 62 Господарського кодексу: "Підприємство є юридичною особою". І відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи. А тут є право довіряти кому підписувати документи і так далі. Тому я хотів ...

 

ГОЛОВА. Дякую, Юрію Анатолійовичу.

Андрій Шкіль, фракція Блоку Юлії Тимошенко. Михайло Мельничук буде виступати після Шкіля.

 

13:43:02

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Я, власне, хотів би трошки  поговорити про сам  закон, бо особливо  попередній,  перший виступаючий з цього приводу нічого не сказав, він перерахував тільки прізвища людей. Але  я хотів сказати, власне, за сам закон. Законопроект, який пропонується, про внесення змін  до Закону України "Про бухгалтерський облік  та фінансову діяльність, як кожний законопроект має свої плюси, свої мінуси , і я погоджуюся з  застереженнями висловленими керівником управляння нашого з  приводу поняття економічної вигоди, яке вводиться у перелік речей, які будуть, у перелік інформаційний перелік, який буде використовуватися під час вияснення, що є прибутками, а що є економічною вигодою. І  ситуація про пряме збільшення грошових коштів, непряме збільшення грошових коштів, воно, давайте скажімо так, це в українських реаліях неясності в законі, спричиняють ясності у моментах їх вирішення, тому я б хотів, щоб була ясність в законі і вирішення  було б чітким і однозначним. Тому що, от пряме і непряме збільшення грошових коштів, от хтось розуміє який камінь закочується в використання самого законопроекту. Скільки разів на ньому спіткнуться, а скільки разів пояснять, що треба робити щоб не спіткатися. Таке ж саме є поняття і з терміном, бо введення нових термінів, а економічно вигідно це новий термін і обгрунтованість його введення, ну,  законодавством не доведена абсолютно логічно. Тому я би хотів наголосити, що якщо і говорити про цей законопроект, то тільки пробний, пробне перше читання, з тим, щоби дати можливість доопрацювати, бо тут поняття "економічна вигода" воно надто  ємке поняття і потенційна можливість прямого або непрямого збільшення  грошових коштів, чи їх еквівалентів підприємства від використання активів. Розумієте, тут прямі, непрямі прибутки, вони завжди несуть в собі трактування, а коли в фінансових документах і в бухгалтерській звітності є трактування,  то крайнім виявляється бухгалтер і підприємець. Тому я би просив законодавця обережніше з новими термінами і з впровадженнями їх у життя, тому з цими застереженнями, я би хотів запропонувати в першому читанні і не більше з тим щоби дати мудрому законодавцеві доопрацювати законопроект, тому що  треба звичайно вирівнювати законодавство,  треба змагати до європейських стандартів, але треба змагати до цього, а не імітувати чи  мімікрувати під європейське законодавство. Прямі, непрямі вигоди там дуже часто регулюються самим підприємцям. Ви знаєте, що бельгійське законодавство взагалі передбачає чесність підприємців. Він скільки написав про прибутки, які отримав, стільки...

 

ГОЛОВА. Мікрофон Михайла Мельничука, фракція Соціалістичної партії України. Депутатів прошу заходити до сесійної зали, зараз відбудеться акт голосування.

 

13:46:23

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, фракція Соціалістичної партії України буде підтримувати даний законопроект. І немає сумніву в тому, що безумовно бухгалтерський облік і всі інші  документи повинні відповідати міжнародним стандартам. Але треба повернутися трошки в історію. Десять, п'ятнадцять років назад, коли ми розвалювали цю звітність. Не ми безумовно, а та система, яку ви вибудували за останні десять років. І я хотів би сказати, що робилося це для того, аби замести сліди тої прихватизації, яка йшла по Україні, або того розвалу, що робили з сільським господарством в Україні. Давайте повернемося десять, вісім років, п'ять, сім років назад. Візьмемо господарства, які  сьогодні не працюють, де не обробляється земля. Куди ділися бухгалтерсько-фінансові документи? Куди ділися технічно озброєні господарства, які мали і трактора, і машини, і інше устаткування? Все розпродано, все взято.

Тим більше тут непогано спрацювали і податкові органи. Тому що, якщо машина нова, зерноочисна машина продавалася за 300 гривень, а вона коштує сьогодні 46 тисяч, то я собі уявляю, скільки слідів позапрятано, що треба буде зробити новому уряду, новому Президенту, аби навести лад у державі. Але це попереду.

З цього приводу я хотів би зробити і таке застереження, але у межах порядку денного і цього законопроекту. У нас нерідкі випадки, коли МВС, податкова виймають бухгалтерські документи по якихось вказівка. Це було раніше. Наприклад, по Чернівецькій області калинівський ринок. Обласна прокуратура уже вісім місяців вилучила документа, що вона там вивчає, незрозуміло? Інше питання. Фірма "Фармінвест"...

 

ГОЛОВА. По закону давайте.

 

МЕЛЬНИЧУК М.В.. ...рік.

Далі, значить, вивчалося мамаївське господарство сильно і господарство в Кіцманському районі. СБУ вилучило, рік вивчали. І яка там може бути звітність? Тому треба навести порядок в державі. І все буде гаразд. А законопроект, який запропонований, соціалісти будуть підтримувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, обговорення проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (щодо міжнародних стандартів) завершено. Прошу підготуватися до голосування. Ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (щодо міжнародних стандартів). Реєстраційний номер 5404. Прошу голосувати. Іде голосування, шановні колеги. Прошу голосувати.

 

13:49:42

За-193

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, я ж прошу вас, ну, йде голосування. Потім переговорите. Будь ласка, я прошу вас! Ну репліка ж по закінченню питання. Ми ж домовилися. Ну що ви, раді Бога! Я прошу! Ви ж встигнете переговорити! Наговоритесь уже про нові політичні структури, про все. Давайте голосуйте, будь ласка.

Ставиться на голосування пропозиція про повернення до розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (щодо міжнародних стандартів). Реєстраційний номер 5404. Прошу голосувати.

 

13:50:57

За-221

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.

Будь ласка, я не був у залі.

Ну, одну хвилиночку, заспокойтеся.

Репліка. Хто, Ключковський просив репліку?

Одну хвилиночку. Гірник.

 

13:51:21

ГІРНИК Є.О.

Шановні депутати, шановний Володимир Михайлович!

Я хотів би звернути увагу на процедуру прийняття деяких наших рішень.

От, наприклад, розглядуваний законопроект не пройшов, на мою думку, тільки через те, що при обговоренні деякі депутати замість того, щоб говорити по суті, говорять "на городі бузина, а в Києві дядько".

Я дуже радий, що ми проголосували закон, яким буде створений реабілітаційний центр. Він дуже допоможе деяким нашим колегам, які називають абсолютно несуразні речі і через те заважають нашій законотворчості.

Очевидно, що цей закон необхідний, і, можливо, ми повернемося до нього пізніше. Для цього треба проголосувати для повернення його на повторне перше читання.

Ну, а щодо деяких наших колег, то я думаю, що тому ж самому товаришу Соломатіну вже ніякі реабілітаційні ...

 

ГОЛОВА. Дякую.  Одну хвилиночку, заспокойтеся. Ви щойно з'явилися і вимагаєте виступ. З приводу чого? Підніміть стенограму, вашого прізвища ніде не згадувалося. І в стенограмі покажіть мені, будь ласка.

Якщо є, я вам дам слово для виступу.

(Ш у м   у   з а л і)

Заспокойтеся, шановні колеги! Що стосується...

(Ш у м   у   з а л і)

Я вам не зобов'язаний давайте, підіть в Секретаріат і візьміть, якщо вам потрібно.

Шановні народні депутати, що стосується проекту закону про внесення змін до Закону України про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні (щодо міжнародних стандартів), то я ставлю на голосування про повернення до розгляду цього законопроекту. Верховна Рада не підтримала в кількості 221 голосів, таким чином законопроект відхилено.

У нас залишилось 6 хвилин до 14-ї години.  Немає потреби...

Гурвіц, мікрофон. З приводу чого? Будь ласка, мікрофон Гурвіцу.

 

13:53:27

ГУРВІЦ Е.Й.

Владимир Михайлович, моя фамилия называлась Соломатиным. Я прошу дать мне одну минуту.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, будь ласка, говоріть.

 

ГУРВІЦ Е.Й. Коммунисты............... настаивают на выводе нашего контингента  из Ирака в тот момент, когда мы  не спросили никого из служащих этого контингента хотят ли они оттуда уходить. ведь это их добровольное решение оставаться в Ираке. Это они добровольно поехали в эту старну защищать весь мир от терроризма. И я понимаю устремления коммунистов, потому что хотя Саддам Хусейн и растрелял 5 тысяч  коммунистов совершенно безжалостно, тем не менее услуги коммунистов других стран были оплачены тем же Саддамом Хусейном нефтью, кровью  иракского народа, который  десятками  лет страдал под гнетом кровавого тирана. И поэтому поведение  коммунистов являетс позорным и недостойным поведением, которое в нашем парламенте сегодня...

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, ранкове Верховної Ради України оголошую закритим. Перерва до 16  години. О 16 годині ми продовжимо розгляд  законопроектів, визначених розкладом на вівторок.