Засідання N54

Опубліковано 17. 12. 2004

ЗАСІДАННЯ   П’ЯТДЕСЯТ  ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

17  грудня   2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

 

10:04:59

Зареєструвалися у сесійній залі 410 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народного депутата України Івченка Олексія Григоровича. Давайте привітаємо Олексія Григоровича, побажаємо йому найкращих успіхів.

Дозвольте оголошення зачитати. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Салміна Олега Олега Володимировича до складу депутатської фракції Народної аграрної партії України.

І відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Рудковського Дмитра Олександровича до складу депутатської фракції політичної партії "Трудова Україна".

Так, шановні народні депутати, відповідно до статті 2.5.2 Регламенту у п'ятницю ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, оголошенням запитів, заяв, повідомлень. Прошу шановний народних депутатів записатися на виступ, а я тим часом оголошу депутатські запити, що надійшли. Але перед оголошенням депутатських запитів, шановні колеги, до вашого відома доводиться інформація про результати нашої роботи на пленарному засіданні 16 грудня, тобто вчора.

Розглянуто 33 питання порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 11 законів в цілому, чотири законопроекти прийнято в першому читанні, чотири законопроекти відхилено, знято з розгляду один законопроект, розгляд двох питань перенесено, прийнято п'ять постанов, один проект постанови відхилено. За результатами розгляду пропозицій Президента України: подолано вето Президента України на два закони, два закони прийнято в новій редакції, один закон скасовано.

Надійшли запити народних депутатів України:

Володимира ПУЗАКОВА до Голови Верховної Ради з приводу відмови Кіровоградському учбово-виробничому підприємству Українського товариства сліпих в бюджетному відшкодуванні ПДВ.

Михайла ПОЛЯНЧИЧА до Голови Верховної Ради, виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра з приводу відключення газу, електроенергії, гальмування завезення у села хліба та інших товарів першої необхідності в Дніпропетровській області, як засобу тиску на виборців, щоб голосували 26 грудня за Віктора Януковича.

Сергія КІРОЯНЦА до Голови Верховної Ради щодо запобігання отриманню депутатами в Секретаріаті карток для голосування інших депутатів.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра стосовно проблем забезпечення питною водою мешканців селища Високопілля Херсонської області та необхідності фінансової підтримки реконструкції існуючої мережі.

Валерія АКОПЯНА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра стосовно невідповідності наказу Міністерства промислової політики від 9 грудня 2004 року №657 “Про утворення державного підприємства “Проектно-виробничий комплекс докобудування “Палада-Ізумруд” Закону України “Про перелік об’єктів права державної власності що не підлягають приватизації”.

Василя ЦУШКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо неналежного реагування на звернення Кілійського міського  голови Одеської області.

групи народних депутатів (ГУБСЬКИЙ, РОЗВАДОВСЬКИЙ, ЮХНОВСЬКИЙ) до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо вжиття невідкладних заходів для   захисту прав колективу Кримського медичного університету.

Євгена ГІРНИКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра стосовно виплати заборгованості по заробітній платі за листопад 2004 року працівникам бюджетних установ Івано-Франківської області.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, голови Херсонської обласної державної адміністрації стосовно проблем функціонування окремих об’єктів соціально-культурного призначення Бериславської міської громади Херсонської області.

Ореста КЛИМПУША до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра з приводу ситуації, що склалася внаслідок грубого порушення урядом прав пенсіонерів – мешканців населених пунктів, що мають статус гірських, яким не забезпечено виплату гарантованої Законом України надбавки до пенсії.

Групи народних депутатів ( СУШКЕВИЧ та інші) до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Секретаря Ради національної безпеки і оборони з приводу спроб доведення Державного підприємства “Чорноморсько-Азовське виробничо-експлуатаційне управління морських шляхів” до стійкої фінансової неспроможності та банкрутства, невиконання ухвали суду щодо поновлення на посаді начальника вказаного підприємства.

Петра ДИМІНСЬКОГО до першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів щодо запобігання виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру в районі міста Борислава Львівської області.

Богдана КОСТИНЮКА до першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів стосовно повернення заборгованості по заробітній платі з 1999 року робітникам цукрового заводу селища міського типу Кириківка Великописарівського району Сумської області.          Володимира ЄЩЕНКА до першого віце-прем’єр-міністра, міністра фінансів щодо перерахування з Державного бюджету Уманській міській раді субвенцій для розрахування по пільгам і субсидіям за 2004 рік.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо неправомірності збільшення виконкомом Чернігівської  міської ради вартості проїзду в міському електротранспорті та здійснення перевірки фінансово-господарської діяльності підприємства “Чернігівське тролейбусне управління”.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Генерального прокурора, голови Служби безпеки щодо масових порушень виборчого законодавства шляхом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями в день повторного голосування виборів Президента України 21 листопада 2004 року на території 214 виборчого округу.          Юрія ПАВЛЕНКА до Генерального прокурора щодо причетності посадових осіб  Донецької обласної ради до заздалегідь спланованої провокації проти активістів громадської компанії “Пора”.

Степана ХМАРИ до Генерального прокурора щодо притягнення до відповідальності співробітників підрозділу “Беркут” та керівників Управління Міністерства внутрішніх справ України в Сумській області за неправомірне використання спецзасобів та побиття мирних громадян біля Ковпаківського районного суду міста Суми 13 листопада 2004 року.

Володимира СТРЕТОВИЧА до Генерального прокурора з приводу скоєння Кушнарьовим Євгеном Петровичем ряду корупційних діянь.

Василя ОНОПЕНКА до Генерального прокурора стосовно порушення чинного законодавства  слідчими прокуратури Вінницької області та слідчими Замостянського районного відділу Управління Міністерства внутрішніх справ України у Вінницькій області.

Олега ГУМЕНЮКА до Генерального прокурора стосовно порушення виборчого законодавства окремими посадовими особами Первомайського району Миколаївської області при проведенні виборів Президента України 21 листопада 2004 року та незадовільне реагування на них органів правопорядку Миколаївської області.

Степана ХМАРИ до Генерального прокурора щодо притягнення до кримінальної відповідальності заступника Міністра внутрішніх справ Віктора Зубчука за злочинні дії по витребуванню у службовців Івано-Франківського обласного Управління Міністерства внутрішніх справ  відкріпних посвідчень під час виборів Президента України.

Олега БІЛОРУСА до Генерального прокурора у зв’язку з незадоволенням відповіддю на звернення Всеукраїнської громадської організації “Товариство українських офіцерів” щодо незаконного збирання коштів на спеціальні рахунки Головного Управління Міністерства внутрішніх справ у місті Києві при оформленні послуг Державною автоінспекцією.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки щодо порушень виборчого законодавства в день повторного голосування виборів Президента України 21 листопада 2004 року на території 214 виборчого округу.

Романа ТКАЧА до Генерального прокурора щодо бездіяльності правоохоронних органів Карлівського району Полтавської області під час проведення виборів Президента України в 2004 році.

групи народних депутатів (ЖУЛИНСЬКИЙ, ЧЕРВОНІЙ, ОЛЕКСІЮК, ШИРКО) до Генерального прокурора щодо порушення працівниками правоохоронних органів Березнівського району Рівненської області конституційних прав громадян Лошина, Семеновича та Коваля, а також вжиття заходів щодо недопущення переслідування активістів із виборчого штабу кандидата на пост Президента України Віктора Ющенка.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ стосовно формального ведення кримінальних справ працівниками слідчого відділу Печерського районного управління Головного Управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві.

Богдана КОСТИНЮКА до Генерального прокурора у зв’язку з незадоволенням відповіддю щодо упередженого ставлення до результатів виборів Президента України і відкриття надуманих кримінальних справ прокуратурою Івано-Франківської області.

Анатолія СЕМИНОГИ до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ, Голови Донецької обласної державної адміністрації щодо реагування на факт побиття фотокореспондента донецької газети “Салон Дона и Баса” Сергія Ваганова.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи проти організованої групи у місті Львові у складі Мирослава Хом’яка, Тараса Козака, Ігоря Шурми, Олега Сала, які перешкоджали вільному здійсненню громадянами права обирати під час голосування на виборах Президента України 31 жовтня  та 21 листопада 2004 року.

Романа ТКАЧА та Євгена ГІРНИКА до Генерального прокурора щодо захисту конституційних прав громадян села Гута Богородчанського району Івано-Франківської області, порушених  Державним Управлінням справами.

Миколи КАТЕРИНЧУКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом неправомірного використання виборчих документів у територіальному виборчому окрузі №77.

Романа ЗВАРИЧА до  Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно колишнього голови Центральної виборчої комісії Сергія Ківалова

Миколи ЧЕЧЕЛЯ до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом неправомірного використання виборчих документів у територіальному виборчому окрузі №80.

Тараса СТЕЦЬКІВ до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно членів дільничних виборчих комісій територіального виборчого округу №83.

Івана ТОМИЧА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом використання виборчих документів невстановленого зразка  в територіальному виборчому окрузі №181.

Юрія ШИРКА та Сергія ОЛЕКСІЮКА до Генерального прокурора про притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб дільничної виборчої комісії №11 та №170 виборчого округу №133 громадян Федора Радєва та Миколи Абдулаєва мешканців міста Вознесенськ за підлог, виготовлення та використання виборчої документації.

Юрія КОСТЕНКА до Генерального прокурора щодо незаконного втручання у виборчий процес та умисне грубе порушення законодавства України службовими особами Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до Генерального прокурора, Голови Центральної виборчої комісії з приводу провокаційних заяв кандидата на пост Президента України  про нібито використання виборчої документації для виявлення і переслідування його прихильників із Західної України.

Миколи ТОМЕНКА до Генерального прокурора, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення стосовно вжиття передбачених законом заходів реагування щодо незаконного припинення трансляції інформаційних передач телекомпанії “Студія 1+1” у Харківській та Волинській (Луганській???) областях.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора, Міністра юстиції щодо направлення подання до Верховного Суду про заборонену в судовому порядку політичної партії – Партії регіонів за публічні заклики до порушення суверенітету і територіальної цілісності України та зміни меж території України під час проведення політичного зібрання в Сєверодонецьку.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО  до Генерального прокурора стосовно порушення кримінальної справи проти Чернігівського міського голови та посадових осіб виконавчого комітету Чернігівської міської ради за перешкоджання діяльності народного депутата.

Миколи КАТЕРИНЧУКА до Генерального прокурора щодо притягнення прокурора Автономної Республіки Крим  до відповідальності за перешкоджання діяльності народного депутата України, службову недбалість та неналежне реагування на депутатське звернення з приводу порушення норм Закону України “Про вибори Президента України”.

Романа ЗВАРИЧА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно Прем’єр-міністра України за посягання на територіальну цілісність і недоторканість України.

Володимира МОЙСИКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом підлогу та використання виборчих документів стосовно членів дільничної виборчої комісії №83 територіального виборчого округу №83.

Миколи ЧЕЧЕЛЯ до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом перешкоджання громадянам здійсненню виборчого права посадовими особами адміністрації зони відчуження м. Чорнобиль.

Юрія КАРМАЗІНА та Миколи КАТЕРИНЧУКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно голови Луганської обласної державної адміністрації Олександра Єфремова за посягання на територіальну цілісність і недоторканість України.

Тараса СТЕЦЬКІВА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно голови Донецької обласної державної адміністрації Анатолія Близнюка за посягання на територіальну цілісність і недоторканість України.

Валерія ЛЕБЕДІВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо невжиття заходів для об’єктивного дослідження всіх обставин справи про неправомірне позбавлення виборчих прав громадян України.

Володимира БОНДАРЕНКА та Валерія ЛЕБЕДІВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо фактів масових порушень виборчих прав громадян  України під час проведення повторного голосування по виборах Президента України 21 листопада цього року.

Івана ТОМИЧА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно командира оперативної роти  дорожньо-патрульної служби Державної автомобільної інспекції Головного Управління Міністерства внутрішніх справ України у Волинській області.

Віктора ПИНЗЕНИКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно начальника виправної колонії №62 в місті Черкаси.

Миколи ТОМЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом підлогу та використання завідомо підробленого виборчого документа стосовно членів дільничної виборчої комісії №79 територіального виборчого округу №83.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО та Миколи КАТЕРИНЧУКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно посадових осіб Кіровоградської міської державної адміністрації.

Володимира БОНДАРЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно начальника депо станції Запоріжжя-1 Андрія Чуба та начальника резерву провідників Олега Кулявець за фактом перешкоджання здійсненню виборчого права.

Юрія КАРМАЗІНА Миколи КАТЕРИНЧУКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно голови територіальної виборчої комісії №51 у Донецькій області Віктора Коваленка.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО та Валерія ЛЕБЕДІВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно голови Харківської обласної державної адміністрації Євгена Кушнарьова за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Василя ОНОПЕНКА та Бориса БЕСПАЛОГО до Генерального прокурора щодо порушення чинного законодавства посадовими особами Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю Головного Управління Міністерства внутрішніх справ України у Черкаській області, прокуратури Черкаської області та органів виконавчої влади.

Миколи ТОМЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно Міністра внутрішніх справ України.

Василя ОНОПЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення чинного законодавства посадовими особами територіального виборчого округу №78.

Володимира БОНДАРЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактами грубого порушення виборчого законодавства на виборчих дільницях №101, 102, 103, 106, 108, 120, 124, 126 територіального виборчого округу №49 в Донецькій області.

Володимира ПУЗАКОВА до Міністра аграрної політики з приводу розірвання договорів оренди землі та непроведення розрахунків з орендодавцями у Кіровоградському районі.

Олександра КЕМЕНЯША до Міністра  фінансів з приводу дисбалансу в фінансуванні лісогосподарських заходів залежно від відомчого підпорядкування.

Петра САБАШУКА до Міністра аграрної політики стосовно статусу Інституту механізації тваринництва Української академії аграрних наук.

Лілії ГРИГОРОВИЧ до Міністра юстиції щодо незаконного вписування “мертвих душ” у списки виборців у місті Суми та Сумської області.

Миколи ТОМЕНКА та Юрія АРТЕМЕНКА до виконуючого обов’язки Міністра внутрішніх справ Василя Жука щодо забезпечення безперешкодного під’їзду до терміналів міжнародного аеропорту “Бориспіль”.

Зареми КАТУШЕВОЇ до Голови правління Пенсійного фонду щодо факту незаконного зменшення пенсії після проведення перерахунку пенсій льотному складу цивільної авіації Автономної Республіки Крим.

Володимира ДЕМЬОХІНА до Голови кваліфікаційної комісії суддів загальних судів Київського апеляційного округу про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Деснянського районного суду міста Чернігова Ольги Кашпур.

Групи народних депутатів (БОНДАРЕНКО, ЯВОРІВСЬКИЙ, ТАНЮК та інші. Всього 5 депутатів) до Голови Служби безпеки щодо корупційних зловживань представниками місцевої влади та правоохоронних органів у місті Тростянець Сумської області.

Володимира ДЕМЬОХІНА до Голови Одеського апеляційного господарського суду про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Господарського суду Одеської області Наталії Бакланової.

Юрія СОЛОМАТІНА до Голови Служби безпеки щодо перевірки повідомлення про фінансування із закордонних джерел виборчої кампанії кандидата на пост Президента України Віктора Ющенка.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до Голови Верховного Суду щодо необхідності детальної перевірки судового рішення стосовно Руслана Антоника.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до Голови Національного банку щодо припинення подальшої дискредитації гривні в очах громадян України, що полягає в частій зміні її дизайну і розміру, разом із змінами голів Національного банку, які хочуть залишити по собі слід.

Миколи КУЛЬЧИНСЬКОГО до Київського міського голови щодо фактів грубих порушень при розгляді і вирішенні земельних питань в місті Києві.

Зареми КАТУШЕВОЇ до Голови Ради Міністрів Автономної Республіки Крим щодо забезпечення житлом депортованої, інваліда ІІ групи Світлани Лятіфової.

Групи народних депутатів (ТЯГНИБОК, КАРМАЗІН, БІЛОРУС та інші. Всього 10 депутатів) до Голови Служби безпеки  щодо перевірки фактів діяльності організованого злочинного угрупування, до складу якого входять окремі високопоставлені посадові особи правоохоронних органів і прокуратури.

Юрія КАРМАЗІНА до Голови державного  комітету телебачення і радіомовлення, голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо скасування ліцензії на право телерадіомовлення ТРК "Україна" за грубе порушення Конституції України, законів України про телебачення і радіомовлення і про інформацію, що відображається в телетрансляції публічних закликів до порушення суверенітету і територіальної цілісності України та зміни меж території України під час проведення політичного зібрання в місті Северодонецьку.

Євгена ГІРНИКА до голови Національної акціонерної компанії “Нафтобаз України” щодо відновлення поставок газу на державне підприємство “Калушська тепло-електро централь” для опалювання в місті Калуш Івано-Франківської області.

Олега БІЛОРУСА до заступника голови правління Головного управління Ощадного банку міста Києва та Київської області стосовно незаконного утримання коштів на спеціальні рахунки Головного Управління Міністерства внутрішніх справ України у місті Києві з власників автомобільних транспортних засобів при оформленні послуг Державної автоінспекції.

Володимира Яворівського, Володимира Бондаренка та інших (всього чотири народні депутати) до виконуючого обов'язки Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо законності оголошення аукціону з продажу ліцензій на право користування надрами Моршинського родовища мінеральних вод ділянки "Боніфацій і баня".

Валентини СЕМЕНЮК до Генерального прокурора України щодо невиконання переможцем конкурсу ВАТ "Миколаївська малотоннажна верф" зобов'язання розрахуватися за придбаний пакет акцій у розмірі 90,25 статутного фонду ДКХ "Чорноморський суднобудівний завод" у частині погашення заборгованості із заробітної плати працівникам підприємства.

Шановні народні депутати, всього виголошено 80 депутатських запитів. Із них, за фракціями: "Наша Україна" - 53, фракція комуністів - 9, "Регіони України" - 1, "Єдина Україна" - 4, Соцпартія - 4, Блок Тимошенко - 5, "Центр" - 1, "Позафракційні" - 3. Отже, всього 80 депутатських запитів.

Переходимо до виступів. На табло, будь ласка, прізвища народних депутатів покажіть, що записалися на виступи.

Микола Рудьковський, фракція Соціалістичної партії України.

Після Рудьковського буде виступати Валентина Семенюк.

 

10:26:31

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Добрий день!  Шановні народні депутати! Вчора ввечері на "5 каналі" в "Закритій зоні" Володимир Ар’єв звернув увагу всієї громадськості України на те, що є записи, які зафіксували конкретно зловживання високих посадових осіб у фальсифікації 2 туру виборів. Мені здається, що Верховна Рада повинна звернутися сьогодні до правоохоронних органів, щоб обмежити вплив цих посадових  осіб на проведення повторного голосування. Але вчора у цій же програмі, шановні народні депутати, було 2 сюжети, які  глибоко стурбували мене як народного депутата, я переконаний, сотні тисяч людей, які дивилися цю передачу. Першим сюжетом було 4 хвилини прямого мату в ефір на всю Україну. Десятки тисяч людей сиділи з своїми дітьми. Я переконаний, мені, людині, яка сприймала "5 канал" як голос свободи, було соромно слухати, що саме з "5 каналу" іде по всій Україні прямий мат, без ніяких.

Я звертаюся до Миколи Томенка і до  комітету дати правову оцінку цьому сюжету. Я був у десятках держав світу. Я ніколи не чув  подібного. Це програма йшла у записі, це по-перше. Якби  подібне відбувалося на каналі Суркіса чи Пінчука, я б звертався з цієї трибуни, що потрібно завтра позбавити їх ліцензії, але я переконаний, що це самотворчество журналістів, яке потрібно обмежувати. Я проти цензури, але вважаю, що ми не можемо на каналах допускати розтління  нашого суспільства. Це по-перше.

По-друге. В цьому ж самому сюжеті було використано  ще  інший сюжет, коли якась особа говорить по телефону, говорить про якісь суми грошей, а потім  звинувачується митрополит Володимир Сабадан, вся канонічна Православна Церква, тому що вона втратила зовсім мораль, в тому, що там  взяточники, тому що там хабарники, які купуються продають все і вся.

Мені соромно за те, що у нашій державі хтось пробує канонічну Церкву, яка тисячу років дбала і вимолювала гріхи нашого народу, пробувати поставити її поза мораллю, це розвал не тільки  держави, а і моралі.

Я звертаюся теж до комітету дати цьому належну оцінку. Ми, депутати, не можемо на це закривати очі. Я звертаюся до  журналістів,  дайте оцінку Ар'єву, це неморально, ми всі йдемо в церкву і христимо своїх дітей. Він теж такий самий. Ми повинні...

 

ГОЛОВА. Валентина Петрівна Семенюк від Соціалістичної партії України. Підготуватися Одайнику.

 

10:29:54

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги! Ми з вами отримали проект бюджету на 2005 рік. Дуже прикро, що ті пропозиції, які подавали ми, майже  всі не враховані. Так Спеціальна контрольна комісія подавала свої пропозиції і, до речі, своєчасно, де  ми пропонували зменшити передбачувану суму коштів від  надходження від приватизації. На жаль, замість того, щоб врахувати пропозицію, зокрема, і по переліку об'єктів, які підлягають приватизації,  Кабінет Міністрів зробив з точністю до навпаки.

У проекту бюджету, який був поданий нам на перше читання, передбачалося наповненість бюджету від приватизації 2 мільярди гривень. Що ж пропонували нам до приватизації? Це Одеський припортовий завод, Укртелеком. І коли ми на засіданні  Спеціальної контрольної комісії проаналізували, то переконалися у  тому, що це найбільш прибуткові об'єкти, об'єкти містоутворюючі,  об'єкти, які дають найбільшу наповненість бюджету, і саме головне, що на ці об'єкти за останніх три роки, зокрема, тільки по Одеському припортовому заводу направлено півмільярда гривень на його модернізацію,  реконструкцію і відповідно для нових технологій. І зараз виставляється цей об'єкт на приватизацію, невраховуючі економічні інтереси  держави. Тому я хочу звернутися до Комітету з питань бюджету. Врахувати те, що після розгляду цього питання на засіданні спеціальної контрольної комісії було внесено проект Закону про включення до переліку об'єктів заборонених до приватизації і "Укртелекому" і Одеського припортового заводу, так як проведення приватизації цих двох об'єктів суперечить закону про приватизацію, тому що метою приватизації є пошук ефективного власника. Держава є сьогодні на цих підприємствах ефективний власник, підприємство працює прибутково, держава вклала кошти і сьогодні оддавати ці об'єкти це просто злочин перед майбутніми.  Крім того нам кажуть де ж узяти гроші на те, щоб поповнити бюджет, давайте ми з вами детально проаналізуємо і те, що пропанувала комісія і соціалісти в парламенті. Є 30  холдінгових компаній, як вони сплачують дивіденди, як вони працюють, а не так як сьогодні у нас відбувається, що дані підприємства взагалі не вираховують дивіденди до бюджету і ми сьогодні маємо відповідні втрати. Я думаю, що там буде не тільки 7 мільярдів, а буде  і на багато більша ефективність роботи цих холдінгових компаній. Я думаю, що це є той, те джерело наповненості бюджету. Це пропозиція і спеціальної контрольної комісії, і я хотіла б щоб бюджетний Комітет і Кабінет Міністрів цю  пропозицію врахував, дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Микола Одайник, Фракція "Наша, а де Одайник? Ні, ні, Одайника? А, є Одайник, будь ласка. Одайник передає  Миколі Томенко право на виступ, будь ласка.

 

10:33:30

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я хотів би сказати нашім колегам - соціалістам, що ми  так само стурбовані, що команда Віктора Януковича фальсифікувала вибори вночі і робила це при наявності великої кількості матірних слів. І я звичайно не виправдовую журналістів, але  мусимо говорити, що та фальсифікація, яка здійснювалася і ті розмови, які це підтверджують звичайно повинно спочатку стати предметом розгляду Генеральної прокуратури, а потім уже Національна рада чи наш комітет прилучиться і буде аналізувати стилістику матерної мови. Бо спочатку треба злочини розкривати, а потім стиль цих злочинів аналізувати. Але якщо до недавного часу для нас було принципово важливим історія з фальсифікацією виборів, то сьогодні я від імені Блоку Віктора Ющенка привертаю увагу всіх до того, що сьогодні Леонід Кучма і його команда роблять все, щоб не допустити проведення переголосування. На сьогоднішній день, ви знаєте, що Президент Леонід Кучма не підписує відповідний законопроект, який прийнятий у Верховній Раді. І сьогодні під загрозою друкування бюлетенів, а отже під загрозою переголосування.

Позиція нашої фракції чітка і однозначна: ми вимагаємо від Президента і від  Центральної виборчої комісії не чекати рішення Президента і почати друк бюлетенів не тільки у відповідності, як це передбачено нинішнім законом на  банкнотно-монетній фабриці, а і на  фабриці "Україна", оскільки дійсно стоїть питання, що вибори можуть не відбутися. Якщо Президент Леонід Кучма не підпише законопроект, наша фракція буде ставити  питання про відсторонення Леоніда Кучми від виконання обов'язків Президента у зв'язку  із закінченням терміну його  повноважень. Це єдиний механізм, який дозволить не допустити черговий зрив виборів. Перший і другий тур влада зривала вибори через  фальсифікацію, третій тур вона хоче зірвати вибори через ненадрукування бюлетенів. Тому наша позиція є однозначна: і ЦВК, і Леонід Кучма, якщо вони думають про цей народ, мусять забезпечити те, що зробила Верховна Рада. Верховна Рада вчасно виконала свою історичну місію. Тепер вони повинні забезпечити виборчий процес. Можливо, звичайно Леонід Кучма хотів би на вокзалі зустрітися з Путіним, щоб дізнатися, підписувати закон чи не підписувати. Тому що ви знаєте, Медведчук їздив, він не зустрівся з Путіним. Але я абсолютно свідомий у тому, що не в залежності від того, буде вокзальна зустріч чи не буде, нам жити в цій країні і забезпечувати виборчий процес.

Насамкінець хотів сказати те, що ми дуже стурбовані, що останнім часом Віктор Янукович почав дуже бідкатися про життя в Україні. Ви знаєте, що він просить всіх громадян збирати по 50 копійок на його виборчу кампанію. І ви знаєте, дивлячись на цього бідного, нещасного Прем'єр-міністра, який просить йому подати грошей на виборчу кампанію, дуже хочеться, щоб нарешті президентські вибори завершилися, і замість серіалу "Бідний Янукович" на телекомпанії "Україна" ми знову дивилися серіал "Бідна Настя" на телеканалі "1+1".

 

ГОЛОВА. Володимир Петренко, фракція комуністів, будь ласка.

 

10:36:38

ПЕТРЕНКО В.С.

Прошу слово передать Крючкову Георгию Корнеевичу.

 

ГОЛОВА. Георгій Корнійович Крючков запрошується до виступу. Підготуватися Юрію Соломатіну.

 

10:36:51

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановні колеги, перше, наш комітет підтримує внесений сьогодні на розгляд проект Постанови про утворення комісії для розслідування обставин, пов'язаних із виданням Указу Президента України про звільнення Сацюка з посади першого заступника голови Служби безпеки України. І я просив би сьогодні його розглянути, це питання. Треба внести ясність  поставити крапку.

Друге. У зв'язку з оприлюдненням заяв офіційних чинників Сполучених Штатів Америки, зокрема пана Рона Пауела, конгресмена Сполучених Штатів, про асигнування виборчої кампанії одного з кандидатів, а саме пана Ющенка, з американських коштів, я прошу дати доручення Службі безпеки України і Міністерству фінансів України подати до Верховної Ради матеріали, які б розкривали, в який спосіб, через які канали офіційні кошти, державні кошти Сполучених Штатів Америки спрямовуються в Україну і як вони в Україні розподіляються. Думаю, що це було б дуже правильно, оскільки теж внесений проект Постанови народним депутатом Гмирею про те, щоб розібратися з цією справою.

І останнє. Я маю прохання колег Міністерства оборони оголосити таку заяву. Виступаючи на засіданні Верховної Ради 15 грудня, народний депутат України Юрій Кармазін звинуватив Міністерство оборони в тому, що воно веде передвиборчу агітацію за кандидата в Президенти, в лапках, від влади. Зокрема за його словами в Житомирі таку агітацію проводить генерал Копаниця, а в Десні генерал Заболотний.

У Міністерстві оборони перевірили інформацію, викладену народним депутатом. Вона не підтвердилась. Збройні Сили, як уже неодноразово повідомлялося, знаходяться поза політикою, і свою участь у виборчому процесі демонструють виключено голосуванням. Це неодноразово під час виборчого процесу підкреслював у своїх зверненнях міністр оборони України Олександр Кузьмук. Армія слугує не політикам, а українському народові, якому ніколи не зрадить. Про це йшлося і в телеграмі першого заступника міністра оборони Білого підвідомчим установам.

З 1 грудня у Збройних Силах розпочався новий навчальний рік. Проходять планові зайняття, зокрема в Житомирі проводиться методичних збір з офіцерами-психологами. Це захід запланований давно. Генерал Копаниця, на якого посилається Кармазін, з 12 по 17 грудня знаходиться у службовому відрядженні у Німеччині, генерал Заболотний відвідав кілька гарнізонів, де перевіряв стан справ із зберіганням зброї та боєприпасів.

Підготовка до повторного голосування проводиться у Збройних Силах із суворим дотриманням чинного законодавства.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Підготуватися Левку Лук'яненку.

 

10:40:04

СОЛОМАТІН Ю.П.

Прошу передати слово депутату Масенко.

 

ГОЛОВА. Масенко, будь ласка.

 

10:40:14

МАСЕНКО О.М.

Дякую, Юрій Петрович. Шановні народні депутати, Володимир Михайлович!  От мене дивує постійно оця позиція депутатів із фракції "Наша Україна": виходять і плачуть з трибуни на всю Україну, що яка була фальсифікація в другому турі.

Шановні колеги, а в першому?..  (Ш у м   у   з а л і)

Та не треба кричать, я вас перекричу втричі!

А що, в першому турі не було фальсифікацій? Якщо ви чесні, порядні, так давайте порушимо питання, що фальсифікація була і в першому турі. І давайте тоді проведемо повторні вибори, якщо ви бачите, що вашого кандидата так всенародного ... є така підтримка.

На мій погляд, оті внесені зміни законом про особливості голосування 26 грудня порушені права громадян України, які не мають змоги 26 грудня, дійсно, прийти на виборчі дільниці і віддати свій голос за того чи іншого претендента. І ви уперто стоїте на тому, щоб справедливість не восторжествувала, щоб не відмінити цю антиконституційну норму. І все посилаються на те, що можуть бути знову допущені якісь фальсифікації.

Та які можуть бути допущені фальсифікації? Виконавчої влади немає, Президента немає, голів адміністрацій уже половина перебігли до "Нашої України", чи до "вашої України", половина злякалася - і поховалися в норах. Ми ж це бачимо, як це робиться і в сесійній залі нашого парламенту. Ті стовпи економіки і політики Кучминої, які весь час твердили, як у нас усе добре, зараз, як руді миші, перебігають по інших фракціях. Це настільки підло, я заявляю для всіх, з якої б фракції хто б куди не виходив, хто б куди не переходив. Зрада завжди залишається зрадою.

Але я й звертаюся до вас, Володимире Михайловичу. Не говоріть, бо від вас залежить багато. Ось ціла папка: і сьогоднішній номер газети "Сегодня", і до Уповноваженого з прав людини, і до мене особисто, і до інших депутатів маса звернень про те, що люди не мають змоги проголосувати 26 грудня. І якби ваша воля, ваше втручання, я думаю, що ці зміни були б внесені. А то ви на минулому, коли я порушував це питання, так ви говорили: "Та ми ж усі проголосували в пакеті, і ви винні". Ні, я не хочу бути винним. Я голосував за пакет, але героїв України получали не всі - я не отримав. Так що я прошу вас: поставтеся до цього так, як треба: відповідально, в інтересах...

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, одну хвилиночку. Я хотів би з вашого дозволу, оскільки згадувалося моє прізвище, взяти репліку і сказати Олександру Масенку.

Я просив би вас не ображати мене. Це перше. Друге. (Дайте можливість сказати, ви вже, коли кричите, ви демонструєте свою вихованість) Друге. І хотів би шановних народних депутатів попросити свою політичну злість не зганяйте на мені. Я працюю для парламенту, і для мене головне - довіра парламенту. Все інше я готовий повісити отут, на цьому прапорі для всього парламенту. І в мене немає спокуси отримувати якісь нагороди. У мене до цього медаль "300 років Санкт-Петербургу", і мене це влаштовувало. Більше нічого не було. І просив би на наступний раз отакі випади проти мене не робити.

А якщо ви уважно слідкуєте, так я вчора сказав, що до ЦВК надходять  багато скарг і нам треба цю проблему вирішити. Для цього потрібно, щоб була воля Верховної Ради. Давайте будемо взаємотолерантні. Дякую. Так, будь ласка, Левко Лук'яненко.

 

10:44:29

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Лук'яненко, Українська республіканська партія "Собор", фракція Юлії Тимошенко. Прошу передати слово Турчинову Олександру Валентиновичу.

 

ГОЛОВА. Олександр Валентинович, будь ласка.

 

10:44:43

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні народні депутати! Залишилося менше 2 тижнів до того часу, коли збанкрутіла кланова корумпована кримінальна влада навіки піде в небуття. Народна революція здобула упевнену перемогу над політичним  бандитизмом. Вже і сама влада знає про це. Вони вже пакують валізи, виводять за кордон вкрадені гроші  і  ночами палять  документи що доводять їх злочинну  сутність. Сьогодні ця влада  поводить себе так, як загарбники часів Другої світової війни при відступі з України, окупанти палили українські хати і нищили заводи та  фабрики, а можновладна українська банда пробує довершити руїну в державі перед тим як назавжди зійти з сцени, на якій твориться національна історія. Провокації, наклепи, брехня, дискредитація опозиційних сил - оце і все, що залишилось в застійках дешевої владної пропаганди. В останні дні залишки  виборчих штабів провладного кандидата та підконтрольні засоби масової інформації розгорнули провокативну кампанію істерії, спрямовану проти лідерів коаліції "Сила народу", зокрема проти Юлії Тимошенко. Технологи влади системно розповсюджують брудні матеріали, що сіють міжнаціональну  ворожнечу та  цинічну брехню ніби-то Юлія Тимошенко дозволяла собі  публічне висловлювання, що принижує честь та гідність російського населення, російськомовного населення, мешканців окремих регіонів Сходу та Півдня  України.

Я з усією відповідальністю стверджую, все це цілковито  абсолютна брехня, брудна технологія влади, спрямована на дискредитацію опозиційних сил, розкол України, нагнітання ворожнечі між громадянами та штучне створення політичної кризи.

Я заявляю, що Юлія Тимошенко ніколи і   ні за яких обставин не говорила подібних нісенітниць. Позиція Тимошенко, позиція нашої фракції та опозиційних сил загалом чітка  і зрозуміла - весь народ України, всі українські громадяни заслуговують на  кращу долю, на заможне життя у справді вільній демократичній державі, незалежно від мови, якою  вони спілкуються і місця помешкання, національності, релігії чи політичних симпатій. Приниження та образи - технологія влади, а не опозиції. Опозиційні сили України ведуть боротьбу із злочинцями, що ховаються у владних кабінетах, але не дозволять собі, бодай, поганого слова щодо шахтарів Донбасу, металургів Кривбасу, хліборобів Одещини та Херсонщини чи суднобудівників Миколаївщини.

Ми один народ, одна країна, нам разом жити у цій державі.

Шановні народні депутати! Кілька днів тому міжнародний незалежний консиліум лікарів дійшов остаточного висновку про те, що Віктора Ющенка було навмисно отруєно. Влада хотіла вбити народного кандидата. Весь світ жахнувся від цієї звістки. Однак, влада не покаялася, вона і сьогодні продовжує інформаційне отруєння українського суспільства. Вона маніпулює свідомістю громадян та організовує все нові і нові провокації.

Я звертаюся до всіх ініціаторів та  виконавців брудних технологій, в тому числі і до Леоніда Кучми персонально: панове, схаменіться, воювати проти власного народу неможливо, бо його неможливо зламати чи обдурити; зупиніться сьогодні, бо завтра вже буде запізно, запізно для вас, за кожний злочин доведеться відповісти. Дякую за увагу.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олуйко передає своє слово народному  депутату Зарубінському. За ним буде Поліїт.

 

10:48:00

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, демократична платформа НДП.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Інстинкт самозбереження підштовхнув викинуті на зовнішні орбіти внутрішньо-політичних процесів у державі клани  до спроб створити для себе суверенні зони власного свавільного панування у вигляді автономних чи відокремлених територіальних утворень і убезпечити себе таким чином, бодай, на певний час від відповідальності за всі  злодіяння проти народу, в тому числі і сфальсифіковані вибори.

Експлуатація міфу про годувальників і нахлібників етнічну, релігійну і навіть культурну різнорідність українського суспільства - не вельми  переконливий арсенал одурманювання мільйонів українців, які враз відчули себе народом.

Українська економіка доводить свою спроможність, передусім, своїм  загальнонаціональним виміром. Мабуть не всім відомо, що малорентабельне або збиткове взагалі дотаційне донбаське вугілля споживається нині виключно в межах України, і ніяк не замінить хліба мешканцям деким  омріяної південно-східної автономії, а високі прибутки металургійної галузі зумовлені сприятливою кон’юнктурою цін на світових ринках і носять, на жаль, тимчасовий характер. Очевидно гірник, який  щоденно ризикує своїм життям на виробництві, з огляду на найнижчій у Європі рівень охорони праці у вітчизняній вугільній галузі, навіть не здогадується, що левова частка адресованих йому державних доплат осідає в чужих кишенях, а в умовах федералізації цей шлях до робочої кишені стане ще довшим, ефективні механізми захисту порушених прав ще більш віддаленими. Україна нині відбулася саме як соборна, як унітарна держава. Українська спільнота, український народ, українська державність в межах нинішньої території кувалися нашою історією впродовж століть, з витяги і невдачі княжої доби. Славні, як і не привабливі віхи  життя наступних поколінь,  трагедія Чорнобиля, нещодавні звершення українців на  олімпійських аренах, неповторні брати Клички рівною мірою належать кожному громадянину України, і в цьому запорука нашого майбутнього. Не можна не помічати і того, що  ці сепаратиські  потуги в Україні віддають явно закордонним душком,  ми є свідками спроб втілити в життя прожекти натхненників неоімперських марень, споконвічних, так би мовити доброзичливців українства свідомість яких ніяк не хоче сприймати очевидну геополітичну реалію - суверенну Україну, яка на сьогодні  зробила, мабуть вирішальний крок, щоб дійсно стати незалежною демократичною соціальною правовою соборну державою. І саме така Україна постане, попри спроби вибудувати всілякі декоративно-сепаратисько-самостійницькі бар'єри і саме така Україна процвітатиме. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Полііт передає слово Гмирі, Фракція  комуністів, за ним буде виступати Косів Михайло.

 

10:51:16

ГМИРЯ С.П.

Уважаемые коллеги, я хотел сказать о трех вещах, первое вот недавно коллега говорил о том, что на 5 канале обнародованы записи, которые говорят о  фальсификации выборов. Это, конечно страшно, но меня волнует другой вопрос: откуда вообще появились эти записи? Как они оказались у канала 5 Украины? Это массовое явление, в стране  нет закона и это сделано "оранжевыми", продолжена эта традиция. Вы знаете, вчера коллега выступал и говорил о том, восхищался тем, что Кличко Виталий не боялся в  Неваде поднять оранжевый флаг. Ну, я не знаю, может быть оранжевые так запугали американцев, что и они... так настроили американцев, что и они  ненавидят оранжевые флаги. С чего бы это бояться? А вот то, что на  Украине они запугали, вывешивая списки тех, кто голосует против них,  запугивая всех и вся, - это факт. Те, кто  сегодня  совершили государственный переворот, просто-напросто обнаглели, вы знаете, тот же "5 канал" обнародует  факт с гордостью, что в Житомире введена оранжевая скидка для тех, кто носит... в магазинах для тех, кто носит оранжевую символику. Это же прямой подкуп избирателей. И этим хвастаются и этим гордятся.

Второй момент. То что происходит, происходит на деньги Соединенных Штатов Америки. Я внес законопроект о создании соответствующей комиссии. Кто в этом там должен быть заинтересован, чтобы создать такую комиссию? Виктор Ющенко, если он чист. А если вы проголосуете против создания такой комиссии и не захотите в ней разбираться, то извините, я буду называть  вас американскими холуями. Проголосуйте за эту комиссию.

И третье. То что происходит, происходит в условиях чудовищной антикоммунистической истерии. Несколько дней назад коллега социалист выступал и выдал потрясающее высказывание, он сказал: коммунисты хуже американцев. Вы знаете, ну логика  меня просто удивляет, это все равно, что сказать, что яблоки лучше  французского языка. Но я не  требую от коллеги логики, не требую гуманитарной подготовки, насколько я знаю,  он не собирается стать преподавателем логики, он собирается стать министром науки и образования Украины. Но то что происходит в стране, когда идет государственный переворот, когда к власти приходит фашизм, всегда те, кто ведут фашизм к власти, начинаются антикоммунистической истерии. И я горжусь тем, что нас ругают фашисты. Спасибо вам за то, что вы называете своей бранью коммунистов настоящими демократами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Михайло Косів, фракція "Наша Україна".

 

10:54:28

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги, дорогі співвітчизники. Дуже важко виступати після таких виступів, як оце були переді мною. Бо це люди просто вже сказилися, вони просто сказилися елементарно.

Але я хочу виступити із дуже гарною, нормальною заявою, яку ми доручили прочитати студенти, викладачі, професори, електорат усіх вузів Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської областей. Отже, читаю.

Дорогі друзі, наприкінці осені ми пережили велике свята єднання, яке своєю енергією любові подолало чимало регіональних відмінностей, що досі розділяли нас. Обстоюючи свободу і справедливість, ми зблизилися, і наші особливі риси раптом перестали бути причиною для взаємної недовіри. Майдан зробив нас добрішими і кращими. А Україна у наших очах і в очах світу стала багатшою у своєму розмаїтті. Майдан об'єднав молодь, яка не хоче нести на собі порох давніх упереджень.

Сьогодні мало бути просто вдячним Києву і всім тим, хто творив оте диво єднання. Нам слід підхопити естафету і поширити це диво далі, не дозволяючи нікому роз'єднувати нас. Кожен регіони має особливі дари, якими може щедро поділитися з іншими. Зокрема мешканцям західних областей України вдалося зберегти традицію всенародного відзначення християнських свят.

Ось чому ми, студенти Галичини, запрошуємо своїх колег із вищих навчальних закладів та шкіл зі Сходу і Центру, Півночі і Півдня України відсвяткувати разом Різдво. Це буде всеукраїнська акція із шостого по дев'яте січня. Студенти названих вузів готові прийняти у себе в домашніх умовах до 10 тис. студентів і старшокласників із усіх названих регіонів. Я думаю, що це відбудеться, що цей просто макабричний сказ, який поразив всю Україну...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, час, відведений на виступи, вичерпаний. Ті, хто хотів виступити і не виступив, мають можливість реалізувати себе з 13 години в "Різному". Будь ласка, згадувалось прізвище Кармазіна. Одна хвилина для репліки.

 

10:58:04

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, я взяв репліку, тому що мене як голову Партії захисників вітчизни звинуватили в тому, що неправильно подаю ті питання, які стоять і ставляться Міністерством оборони.

Шановні народні депутати, а що сьогодні міністр оборони не працює за сумісництвом народним депутатом України? І це сьогодні не цікавить Комітет з питань оборони і безпеки? А я думаю, моїх виборців цікавить. І я сьогодні виражаю їх волю. І я кажу, що всяке сумісництво, яке тут сьогодні відбувається, і Клюєвим, і керівником іншого штабу, і іншого, - всяке сумісництво є неприпустимим. Чому ви це допускаєте? Ви свідомо. Більше того, я довів, і вчора підходив до мене Кузьмук Олександр Іванович і сказав, що я дав команду, що ми не втручаємось в політику. Слава Богу, якщо це так. Поки що по Одесі і зовсім інша інформація, зовсім інша . І їздять по військам і дарують дарунки і т.д. ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, дякую. У вас уже більше хвилини.

Шановні колеги. Виступи, оголошення запитів і виступи від народних депутатів завершено,  переходимо до розгляду питань порядку денного.

Слухається проект закону  про інформаційну відкритість органів державної влади та вищих посадових осіб, реєстраційний номер 2082. Головатий відсутній, тоді від комітету  голова комітету з питань  свободи слова та інформації Томенко. Будь ласка.

 

11:00:20

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги.  Я хочу представити позицію комітету стосовно цього законопроекту. Є в нас тут одна складність, про яку я мушу зразу сказати. В силу різних обставин, до яких комітет має менше відношення, законопроект розроблений у 2002 році і ця обставина, звичайно,  накладає  певний відбиток, оскільки життя пішло вперед і певні зміни  і в країні і в інформаційному законодавстві мали місце.  Саме цю обставину треба мати нам на увазі , коли ми обговорюємо даний законопроект.

Ідея законопроекту абсолютно правильна і правомірна, оскільки ідеться про те, що  абсолютна більшість органів державної та місцевої  виконавчої влади  в силу певних обставин побоюються або  просто не хочуть  інформувати громадян в даному випадку, платників податку про те, що вони роблять, як вони роблять і передовсім, як вони використовують  свої бюджетні кошти.  Ідея законопроекту фактично  використовує досвід інших демократичних країн , де нема проблеми , щоби отримати будь-яку інформацію  про будь-які  форми діяльності, за виключенням таємної інформації , які відбуваються до райвиконкому, закінчуючи адміністрацією  президента.

Єдині обмеження, які накладаються на отримання такої інформації, це обмеження таємної інформації чи конфіденційної інформації, і друге обмеження - це обсяг матеріалів. Йдеться про дуже великий обсяг матеріалів, то передбачається відповідна сплата мінімального тарифу грошового, для того щоб державний чиновник міг зробити ксерокопію, наприклад, проекту бюджету міста, який звичайно займає достатньо великий обсяг. І це витрати. Якщо велика кількість громадян, наприклад, хотіла б піти, там, в Київську міську адміністрацію і отримати проект бюджету міста Києва, то це витрати грошей і системи місцевої влади. Отже, ці два застереження в законі містяться.

Ідея законопроекту про те, що кожен орган державної влади мусить видавати свої бюлетені в цих бюлетенях повинно публікуватися в пресі всі витрати, які допустив орган державної влади за час своє діяльності, і це повинно проводитися і надходити відповідно до Державного комітету статистики, де повинна міститися інформація про витрату бюджетних коштів, про витрату позабюджетних коштів, які мають місце, про розмір заробітної плати, про кількість автотранспорту і таке інше, ми вважаємо, що в цілому це достатньо коректно і правильно, оскільки на сьогоднішній день абсолютна більшість громадян не уявляє, як витрачаються їхні кошти, абсолютна більшість громадян не знає чому, на підставі , на які гроші купуються дорогі автомобілі чи, скажімо, якийсь спеціальний транспорт, чи мобільні телефони, чи щось інше державними чиновниками найвищого чи найнижчого рівня.

Так само законопроект передбачає більш жорстку формулу відповідальності державних службовців за оприлюднення інформації про себе. Мається на увазі, обов'язковий обсяг оприлюднення біографічних відомостей і обов'язкове декларування вищими посадовими особами свого майна і доходів і більш ширшому контексті.

Ви знаєте, що так історично склалося, що у нас для державних службовців і керівників держави модно бути бідними. І ви якщо цікавилися, то знаєте декларації про доходи. В нас, в принципі, і Леонід Кучма там ледь виживає з дружиною, бо декларує постійно невелику кількість, і Янукович ледве виживає, і інші посадові особи декларують достатньо малу кількість грошей, на які вони живуть.

Тут дві проблеми. Перша проблема. Звичайно,  ми не можемо змусити законом їх писати інші цифри, але це проблема і політичної етики у тому числі, коли ці люди мусили би декларувати наявність не тільки у себе грошових доходів, а  автомобілів, квартир чи те, чого вони мусили б зробити. Аби цей законопроект був прийнятий раніше, то, наприклад, стаття 23  чітко передбачає обов'язковість оприлюднення біографічних даних по  посадових особах, факти засудження за вчинені злочини, в разі засудження - дату засудження, статтю, вид та розмір покарання - це обов'язкова норма закону. І не було б   у нас дискусії, наприклад, чи треба  друкувати  Віктору Януковичу про своє минуле життя чи не треба друкувати. Це була б  норма закону.

Отже. Загальна позиція наша наступна, при сьогоднішній ситуації, яка склалася, нам треба більш  грунтовніше підійти до цього питання і, скажімо, очевидно нам ідеї, які у законі є, або треба  імплементувати до  нової редакції Закону  "Про інформацію", Закону "Про висвітлення органів державної влади", або посидіти все-таки і запропонувати Сергію Петровичу Головатому доопрацювати, враховуючи ситуацію, яка склалася.

 Ми не бачимо проблем, якщо у першому читанні прийняти, але треба ще активно працювати ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є запитання. Будь ласка, запишіться. Прошу на табло 3 хвилини. Беспалий. За ним - Цибенко.

 

11:05:46

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановний Миколо Володимировичу! Ми всі знаємо, що на бюджетні кошти видається, на кошти Державного бюджету, ряд  видань. Видається ряд видань на кошти бюджетів місцевого самоврядування. Якщо їх почитати, то, наприклад, на цих виборах я бачив, що це все перетворено на агітаційні листки пана Януковича. І от тоді  у мене  виникає запитання: "Чи не варто було б,  на ваш погляд, щоб на бюджетні гроші не можна було  публікувати просто  вихваляння і так далі, а навпаки, перетворити всі ці органи в інформаційні листки, де  в обов'язковому порядку друкувалися б всі рішення, постанови, розходи, витрати - те, про що ви говорили?" Це є перше запитання. Чи є така річ доцільною. Я, до речі, подавав  ще у минулому скликанні закон  в новому  скликанні  законопроект відповідний і як це врегульовується в світі. Чи прийнято  там за бюджетні кошти вихваляти владі саму себе.

 

ТОМЕНКО М.В. Шановні колеги, я і відповідаю Борису Беспалому, що законопроект його ідею значною мірою враховує, оскільки передбачається видання інформаційного бюлетеня кожним органом державної і місцевої влади, але з виключним  переліком 15 позицій, які треба місцевій владі прозвітувати що вона зробила в частині виконання своєї... своїх обов'язків, виконання фінансових зобов'язань, виконання інших зобов'язань і так далі.

В принципі, це дійсно генеральна лінія, на яку можна було би стати, щоб відмовитися від засновництва і прямого фінансування видань обласних, районних адміністрацій і таким чином незначну кількість грошей витрачати все-таки на ці бюлетені, де виключно інформувати про рішення про використання коштів, а не розповідати про те, який добрий голова райадміністрації чи обласної адміністрації. Отже, закон Сергія Головатого  врегульовує обов'язковість надання інформації про те. що влада зробила, але проблема з долею обласних, районних  засобів масової інформації ..... на предмет  іншого закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Цибенко.

 

11:08:00

ЦИБЕНКО П.С.

Прошу передати слово Мішурі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу  мікрофон Мішури ввімкнути.

 

11:08:08

МІШУРА В.Д.

Валерій Мішура, фракція комуністів. Микола Володимирович, ну ви правильно доповіли позицію комітету з цього приводу. Мене лише не влаштовує, я хочу задати запитання чому ілюструючи ті чи інші, скажемо, позиції ви приклади наводите однобічно, тобто от бідний Янукович, бідний там ще, а чому ви не  говорите про  Ющенка? Він теж бідний дуже. У нього один причіп до автомобіля, доньку не було  на що навчати, то він за кошти Національного банку. Тобто, тут треба, я просив би вас, так сказать, чому це так робиться? Не потрібно це робити.

 

ТОМЕНКО М.В. Я думаю, що, Валерій Дмитрович, нема тут великих проблем. І у Петра Миколайовича  теж фінансові проблеми, і інших політиків. Я думаю, що ми повинні передовсім взяти до уваги відповідальність найвищих посадових осіб. Як стане, наприклад, Петро Симоненко Прем'єр-міністром, а Віктор Ющенко Президентом, я  перші їх прізвища буду називати, а поки  Кучма і Янукович  асоціюються сьогодні  з владою, вони займають найвищі посади, я думаю, що для людей це  найкращі приклади, тому що  от коли я почув, що  Віктор Федорович зараз бідує і просить по 50 копійок, щоб йому здавали і  що адміністративний ресурс йому не допомагає,  то я вчора особисто ледь не запізнився на телебачення, бо  6 автомобілів супроводу везли його на колишню дачу Щербицького і  центр міста перекрили, от я ледве встиг. Тому коли плачуться найвищі посадові особи, ми, звичайно, як депутати повинні звертати увагу на посадових осіб, а я думаю що поки що представники опозиції, давайте ми їх менше критикувати, як вони  стануть вадою - будемо критикувати більше.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Микола  Володимирович, будь ласка сідайте. Та я розумію, що є, але часу немає. Так. Давайте 15 хвилин відведемо на обговорення,  підготуватися Яворівському.

 

11:10:11

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, Фракція комуністичної партії України, Кіровоградщина. Все більш частішою,  наприклад, на Кіровоградщині та і  в  других регіонах стає практика проведення  громадських слухань тих чи інших питань, але на жаль,  поки що це не стало поширеним явищем. Подібні слухання найчастіше стосуються комунально-побутових питань, рідше соціально-політичних, але при цьому спостерігаються  випадки, коли думки, які були висловлені під  час громадських слухань повністю ігнорувались при прийнятті рішень, це стосувалось і  продажу "Обленерго" і теплоелектроцентралі, встановлення тарифів на комунальні послуги та інше. Одним словом, рівень залучення  громадськості до процесу прийняття рішень є мінімальним, а часом і нульовим, хотілося б щоб інформування громадян про діяльність органів державної влади, та вищих посадових осіб здійснювалась не формально, а питання відкритості влади порушувалося би постійно. на сьогодні достовірну і повну інформацію про  внутрішню структуру будь-якого державного органу, закріплене за ним майно, витрати на  його діяльність, практично не доступні для звичайних громадян України. На мою адресу приходять десятки листів, де громадяни запитують про Державне управління  справами Президента України. Чому ні в жодних засобах масової інформації  ні жодного разу не надавалася правдива інформація для пересічних громадян щодо існування цього управління? Чому навіть останні матеріали перевірки Рахунковою палатою, використання бюджетних коштів цим управлінням стало секретним. Така ситуація є вкрай небажаною. У наслідок цього громадяни не мають змогу давати правильну оцінку діяльності державних органів та тих політичних сил, які користуються владою у державі.

З усього сказано висновок, що  існуюча державна правова практика з питань надання інформації громадянам не  відповідає стандартам нормальної демократичної держави. Я  думаю, що пропонований законопроект якраз і передбачає заходи виправлення проблем, які виникали при наданні інформації про відкритість органів державної влади. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Яворівський Володимир, за ним - Мироненко.

 

11:12:54

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Яворів. Жовкла.

Шановні колеги, перше, що хочу сказати про цей законопроект, що він, дійсно,  Головатим виконаний на високому професійному і в технологічному правовому рівні, не викликає жодних заперечень.

Друге. Ті рамки правові, які охоплює цей законопроект, для України суперважливі, тому що ми повинні законстатувати, що на 14-му році незалежності фактично  ми навіть відійшли від якихось певних досягнень 1992, 1993, 1994 років у відкритості нашого суспільства, очевидно, можемо законстатувати, що воно стало ще більш закритим, дволиким і якщо хочете, то і аморальним, і носієм цих речей є передусім існуюча влада та ті персони, які цю владу уособлюють. Через те, що запланував, що заклав у цей законопроект Сергій Головатий, є дуже і дуже важливим. Але коли читаєш сам законопроект і натикаєшся, що він має бути уведений з 1 січня 2003 року, то мимоволі думаєш про певне ретро, і що цей законопроект дуже і дуже запізнився.

Тематика, яку маємо, звичайно важлива, і ми ніколи не зробимо ні кроку до демократії до тих пір, поки у нас буде зарита і діяльність вищих органів нашої влади, які Головатий перераховує, і я думаю, там можна було б ще дещо додати. Але, от скажімо я витягує із Інтернету буквально на днях інформацію, яку я, людина, яка займається політикою і народний депутат, про яку я абсолютно нічого не знав. Я думаю, що мої виборці і ваші уперше про це довідуються. Що за ось оцей останній період державний борг України збільшився з 62 мільярдів, які були у листопаді 2002 року до 86,7 мільярдів гривень у грудні 2004. Тобто на 24,7 мільярда гривень або в середньому зростав при уряді Януковича майже на один мільярд щомісяця. Ми з вами, і причому це ж не Янукович буде платити ці борги, це ж буде платитися із кишені людей, які платять податки, рядова ж людина про це абсолютно нічого не знала.

Чи приклад з іншої сфери. Я он десь рік бомбардую всі інституції депутатськими запитами, щоб узнати, скільки ж мій Президент має резиденцій у цій бідній нещасній країні. І ви що думаєте, я довідався? Все закрито. Зараз Президент видає знову укази під грифом "таємно".

Через те я переконаний, за цей законопроект треба проголосувати обов'язково. І попросити і Головатого, і депутатів попрацювати над ним, уточнити. Такий законопроект Україні дуже і дуже потрібний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Мироненко, фракція комуністів. Підготуватися Лебедівському.

 

11:16:05

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Крым, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые народные депутаты, уважаемые соотечественники. Фракция Коммунистической партии Украины будет поддерживать законопроект в первом чтении, ибо эта проблема очень актуальна. Такой закон остро необходимо. Но очень важно предусмотреть конкретную ответственность за неисполнение закона. Статья 31 предусматривает дисциплинарную ответственность, а также и возможность уголовной, административной ответственности. Но мы знаем, что многие законы, в том числе законы-обращения граждан, не выполняются. И реальной ответственности за неисполнение законов, как правило, не наблюдается.

Поэтому предлагаю ко второму чтению более конкретизировать эту норму путем внесения поправок к статье 31.

Статья пятая предусматривает способы опубликования информации, среди которых есть и предоставление на платной основе справок с соответствующей информацией. Платная основа может оказаться недоступной для многих граждан.

В статье четвертой указывается, что информация должна быть полной, правдивой, точной, должны быть реально отражены факты. Это, действительно, нужная норма, ее, кстати, надо вставить обязательно и в Закон о выборах Президента Украины, ибо, например, вот сейчас много неясного, в том числе по поводу болезни кандидата в Президенты Ющенко. Одни утверждают, что он отравился, другие - что его отравили, третьи считают, что это обман, предвыборная технология команды Ющенко, имеющая цель вызвать сочувствие избирателей и привлечь часть дополнительных голосов. Есть и такие абсурдные утверждения, что, дескать, тут проявляется рука Москвы, России, это разведслужбы России, дескать, отравили диоксином и так далее. Но, я думаю, именно причина заключается в противоречии в этой позиции, в чем, в том, что нет подлинной информации. У нас принято решение, Постановление Верховной Рады Украины существует, о создании следственной комиссии. И я требую, чтобы Председатель Верховного Совета и все те, кто к этому причастен, доложили информацию до выборов, ибо касается это кандидата в Президенты, чтобы люди знали, что это: действительно, великий обман, с целью обмануть людей, прийти к власти или отравили. А если отравили, так надо же быстрее раскрывать. США даже защищает проамериканского кандидата и требует рассмотреть эту проблему как можно быстрее, наказать виновных. Однако целенаправленно следственная комиссия не работает. И точка зрения Литвина, что, дескать, не надо до выборов, что он не желает  Литвин, чтобы народ знал правду?

Предлагаю данный законопроект поддержать в первом чтении и доработать.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Лебедівський, фракція "Наша Україна", за ним буде виступати Кармазін.

 

11:19:23

ЛЕБЕДІВСЬКИЙ В.А.

Шановний Головуючий, шановні народні депутати!

Я хотів би проінформувати вас, що відповідно до своєї компетенції Комітет з питань Європейської інтеграції здійснював аналіз цього законопроекту. Як член цього комітету хотів би сказати вам, що  необхідно зазначити, що сфера інформаційної відкритості органів державної влади та вищих посадових осіб регулюється цілою низкою документів європейського права та актів Ради Європи.

Я думаю, вам було б цікаво почути, які це саме документи. Це, наприклад, заключний акт нарад з безпеки та співробітництва Європи, це договір про заснування ЄЕС і декларація щодо договору про право  на доступ до інформації, це директива 9546 ЄЕС, Європейського парламенту і ради 1995 року про захист фізичних осіб при обробці персональних даних і про вільне переміщення таких даних, також це політична декларація про засоби масової інформації в............ суспільстві та резолюція номер 428 консультативної ради Асамблеї Ради Європи відносно декларації про засоби масової інформації та права людини.

Також це конвенція про доступ до інформації і участь громадськості в процесі прийняття рішення та доступ до правосуддя.

Проведена в нашому комітеті євроінтеграції експертиза цього законопроекту показала, що він відповідає нормам європейського права та зобов'язанням України перед Радою Європи, а також усталеній європейській практиці щодо інформації публічних політиків та державні інституції.

З урахуванням того цей законопроект вважається до того, що він може  бути прийнятий в нашому залі і проголосований в цілому, але разом з тим я б не міг би не звернути увагу на репліку попереднього депутата, який казав про отруєння кандидата у Президенти Ющенка, і хотів сказати про те,  що він  не бачить того, що бачать всі і чують  лікарів різних країн, різних країн вказують на факт отруєння.

Тому я  рекомендував би тим, які не бачать і не чують зняти окуляри для того, щоб все, що відомо всім, було іншим також відомо. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна".

 

11:22:12

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Законопроект пана Головатого є надзвичайно важливий для нового українського суспільства, яким стала Україна після того, що зробив зараз народ на площах і мітингах, проти чого сильно репетують сьогодні, але народ перемогти не можна, його можна тільки виконувати волю.

Проектом передбачається створення для  громадян і юридичних осіб можливості вільно отримати інформацію про органи державної влади та їх посадових осіб. Кожному громадянину, кожній юридичній особі  гарантується право на  звернення до  відповідних державних органів з  проханням про надання інформації про їхню діяльність.

Статтею 2 передбачені органи та посадові особи, на яких поширюється дія цього закону,  в тому числі і на Верховну Раду, і на Голову Верховної Ради, на Прем'єр-міністр і на Президента України. У цьому зв'язку нагадаю вам про оприлюднені мною укази, сфабриковані укази про  звільнення Сацюка Володимира Миколайовича  з посади першого заступника голови Служби безпеки України, який також являвся сумісником. Точно під цим же номером 1472 був і Указ про присвоєння Діру Ігорю Юрійовичу рангу надзвичайного уповноваженого посланника 2 класу. Так от указ по Сацюку з грифом "Опублікуванню не підлягає". Я запитую: "Хіба можуть бути такі укази?"  Де ми у Конституції чи в законах дали право приймати укази, які з грифами: опублікуванню не підлягають,  таємно і так далі. Все це має бути абсолютно відкрито для громадян України.

І друге питання. У нас із того, як у нас поки що працює закритість інформації, у  нас у Верховній Раді для народних депутатів неможна взнати, куди витрачається і чому у нас перевитрати ідуть різних фондів Я подивився, виявляється, що у нас ще депутати першого і другого скликання є такі, що отримують заробітну плату тут, як такі, що не працевлаштуватися. Можливо, буде вам  цікаво, що виплачують гроші ще колишньому народному депутату Яковенку  Олександру Миколайовичу, попередня посада і місце роботи - завідуючий відділом Єнакієвської міської ради народних депутатів. Тобто підрозділ  існуючого органу він  не звертається до суду щодо надання попередньої роботи, а йому платять  50 відсотків з урахуванням всіх доплат та надбавок, які отримують працюючі народні депутати. Також те саме Моісеєнко Володимир Миколайович, заступник голови виконавчого комітету Гірницької районної  ради  народних депутатів міста Макеєвки  у Донецькій області. І таких прикладів безліч. Ми свій фонд заробітної плати роздаємо, а навіть на це не можемо отримати інформацію. Тому треба приймати швидко цей закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, обговорення питання завершено. Будемо визначатися. Я ставлю на голосування проект Закону “Про інформаційну відкритість органів державної влади та вищих посадових осіб (реєстраційний номер 2082). Прийняття закону  у першому читання. Прошу голосувати.

 

11:25:52

За-238

Рішення прийнято. Дякую.

Розглядається проект Закону про спеціальний режим інвестиційної діяльності  на території  пріоритетного розвитку “Місто Узин” (реєстраційний номер 4562). Розгляд питання за скороченою процедурою. Доповідає народний депутат   Рудковський Дмитро Олександрович. Будь ласка.  Підготуватися Демьохіну від комітету.

 

11:26:26

РУДКОВСЬКИЙ Д.О.

Шановні народні депутати, проект закону України по спеціальній інвестиційній діяльності на території пріоритетного розвитку міста Узин розроблено з метою скорочення темпів міграції громадян з малих міст і містечок військового призначення. Залучення інвестицій у пріоритетні галузі виробництва для створення нових робочих міст та працевлаштування громадян, які вивільняються у зв'язку зі скороченням Збройних сил України.

Переконаний, що усі ви багато чули про стародавнє місто Узин у зв'язку з процесами ядерного роззброєння та ліквідація в нашій державі стратегічних авіаційних комплексів "ТУ-95". Нагадую також, що Узин - це Батьківщина двічі Героя Радянського Союзу космонавта Павла Романовича Поповича.

Трохи статистики. У місті Узин проживає 13 тисяч чоловік. Тоді, як за даними останнього перепису населення 2001 року їх нараховується 16 тисяч. Населення зменшилося унаслідок реформування військового гарнізону. 37 відсотків із загальної кількості населення  складають пенсіонери - 4,8 тисяч чоловік. З них майже півтори тисячі - це військові пенсіонери. Нагадую, що у місті проживає лише шість тисяч двісті чоловік працездатного населення. Із них три тисячі не працює. Основна причина цього - відсутність робочих місць у місті Узин. На превеликий жаль, не використовується територія аеродромного комплексу, який має великі можливості для залучення інвестиційного капіталу.

Сьогодні спеціальний режим інвестиційної діяльності запроваджений у десятках малих міст і містечок України. Переважно це міста, у яких депресивні процеси викликані закриттям чи скороченням виробництва в різних галузях промисловості. У той же час хочу наголосити на тому, що серед міст пріоритетного розвитку немає жодного, де б депресивні процеси були викликані скороченням Збройних сил України чи конверсією військових об'єктів.

Проведений аналіз показує, що відсутність правових механізмів, спрямованих на відродження таких малих міст і військових містечок в нових соціально-економічних умовах призводить до тяжких наслідків. Нагадую, що малі міста і містечки, що пов'язані із скороченням Збройних сил мають свою специфіку. При певних умовах конверсія військових об'єктів, зокрема таких як .....................комплекс Узина, наявність кваліфікованих та організованих кадрів можуть дати значно більший ефект при запровадженні  спеціальних режимів інвестиційної діяльності.

Економічні розрахунки показують, що  запровадження цього законопроекту не приведе до скорочення існуючих фінансових надходжень до бюджету від ........... діяльності у самому місті Узин. Я прошу вас шановні народні депутати підтримати цей законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Дмитре  Олександровичу. Сідайте, будь ласка.

Від комітету перший заступник голови Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Володимир Анатолійович Демьохін.

 

11:29:50

ДЕМЬОХІН В.А.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые народные депутаты.

Я хочу сказать, что комитет поддержал данный законопроект и рекомендует принять  его за основу. Но смысл моего выступления не конкретно, например, по Узину, а вообще концептуально. Что же нам необходимо делать со специальными экономическими зонами и территориями  приоритетного развития? Имеют ли они вообще пользу для экономики страны или  мы делаем брешь в доходной части бюджета?

Весь мир пользуется механизмом специальных экономических зон и территорий приоритетного развития. Мы подвергаемся критики, что у нас развелось много зон, территорий приоритетного развития. В прошлом году комитетом провели, я прошу не надо цепляться к словам, специальным экономическим зонам. Значит, мы провели ряд выездных заседаний специально для того, чтобы изучить, как же осуществляется деятельность в специальных экономических зонах и на  территориях приоритетного развития. Мы были в Николаеве, были в Херсоне, смотрели судостроительную отрасль, были в Донецке, были в Явореве и пришли к следующему выводу: да, необходимо управлять процессом открытия проектов инвестиционных в специальных экономических зонах и на территориях приоритетного развития, чтобы не допустить безналогового безпошлинного ввоз товара, чтобы мы не делали брешь в доходной части бюджета, но отказаться совсем от этого механизма нельзя. Дело в том, что, когда говорят: мы дали льготу. Мы ничего никому не дали, мы предоставили возможность людям осуществлять инвестиционную деятельность и предоставили возможность людям работать. То есть от этого доходная часть бюджета только выиграла. Приведу вам конкретный пример: тот же Яворив, мы видели когда используя механизм специальной экономической зоны получил развитие ряд предприятий легкой промышенности. Николаев, мы увидели ... воочию, когда завод стоял, а сегодня у них 12 судов стоит в постройке и больше 10 000 человек получают зарплату. Вот что мы дали людям. И в заключении, я хочу вам сказать: давайте дадим возможность Узину осуществить инвестиционный проект, я прошу  поддержать данный законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимир Анатолійович. Переходимо до обговорення, чи можливо голосувати будемо, так, будь ласка, Черновецький, за ним Мироненко. Так Черновецький я ж бачив  в залі. Тоді, будь ласка,

 

11:33:28

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые народные депутаты, уважаемые радиослушатели, "Наша Україна", Христианско-либеральная партия, Черновецкий. Я хочу рассказать всем, кто слушает нашу передачу, что такое экономические зоны и зачем они  нужны Украине. Ну, во-первых, инвестиционный климат в Украине  может улучшиться только в одном  случае, когда вас, граждане будут уважать, когда меньше станет жуликов, всяких чиновников, которые будут брать у вас взятки, и тогда сюда сразу пойдут инвестиции. Это первое.

Второе, инвестиционная зона предполагает обязательно несколько компонентов: это  пахан, который стоит во главе инвестиционной зоны, это  дыра в бюджете, которая предполагает, что все налоги, которые уважаемые бабушки и дедушки платят, у вас крадут прямо в магазинах и аптеках и несут пахану в карман. Вот что такое инвестиционные зоны в Украине.

Их особенно много в Донецкой области. Однажды мне пришлось звонить начальнику такой инвестиционной зоны, которая вообще миллиардами долларов оперирует. Там сидит задрипанный начальник этого... сельхоз... какого-то... как это называется? Глава сельсовета, да? И у него даже секретаря нет, потому что пахан все украл. А ему платит копейки, и в этой зоне никто не живет.

Мы можем помочь Узину хотя бы тем, что наконец рассмотрим законопроект о ликвидации льгот и привилегий всем негодяям, которые их получили за всю историю независимой Украины. От бронированных "Мерседесов", самолетов, вертолетов, всякой дряни, этих Домов отдыха для них специально, больниц специальных, всего на свете, что только изобрели власть имущие.

Вы посмотрите, как они ездят! Им нужны инвестиционные зоны? Нужны, обязательно, потому что тут же  появится новая кавалькада бронированных "Мерседесов" по миллиону гривен, и миллион обездоленных бабушек, которые будут умирать от голода, да? А пахан будет от этого жиреть.

Поэтому все ликвидационные... ликвидационные... эти, инвестиционные зоны нужно ликвидировать, проклять, вот. И обязательно дать оценку тому, кто, какой пахан ее где возглавляв. Бандюга проклятый! Не дай Бог вам такой закон принять! Спасибо вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мироненко, фракція комуністів. Підготуватися Кармазіну.

 

11:36:44

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко, Крым, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые соотечественники, фракция Компартии поддержит законопроект в первом чтении, но, естественно, надо поработать. По многим причинам надо поддержать, в том числе поддержать реорганизацию Вооруженных сил, обеспечить уменьшение безработицы, увеличить производство и так далее, и естественно, поступления в Госбюджет, местные бюджеты.

И я, конечно, не согласен со словами: "пахан", "не пахан". Да, я в своем выступлении где-то месяца три назад говорил о том, что, действительно, коррупция препятствует нормальной работе экономики, и в том числе специальных экономических зон, территорий приоритетного развития. Часто мэры, главы администраций требуют взяток буквально от инвесторов. В результате - эффективности нет. Да и разворовывается многое, что производится и в специальных экономических зонах на территориях приоритетного развития.

Однако это не значит, что вот это доброе, что применяется во всем мире, и не только в коммунистическом Китае, который поражает 25 лет постоянно рост производства, повышение жизненного уровня народа, в отличие от нашего, капиталистического пути, но и в западных странах. Почему США настаивает на том, чтобы у нас не было территорий приоритетного развития, специальных экономических зон? Потому что, естественно, Запад заинтересован, чтобы мы были колонией или полуколонией, сырьевым придатком, чтобы у нас не было передовых технологий, чтобы у нас не развивалось производство и так далее, чтобы сбывать нам пакостную продукцию и прочее. И это всем понятно. И в связи с этим мы, наверное, должны сделать вывод в отношении политики нашей, независимой политики государства Украина.

Мы помним, к сожалению, что та же монетарная политика утверждалась вот еще в период банкирства Ющенко и правительства Ющенко, и в настоящее время. Почему? Как и приватизация, и прочее. Потому что США настаивали на монетарной политике, настаивали на либерализации, настаивали на приватизации, настаивали на  отпуске цен, а значит на подъеме цен, тарифов, что бьет по экономике и народу. Поэтому, естественно, нам надо обеспечить, чтобы государством  руководил ни в коем случае не человек, я претензий не имею ни к какому кандидату, у меня личных претензий нет, я только подхожу с государственных позиций, чтобы государством руководил человек независимый от  других  государств, любого государства имею ввиду, чтобы он проводил   политику интересов  экономики Украины, народа Украины и не слушался подсказок США или какого-то другого государства. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Кармазін, фракція "Наша Україна". Підготуватися Доманському.

 

11:39:47

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Метою законопроекту написано: подолання наслідків  скорочення Збройних сил. А я скажу ні, не скорочення і не реформування. Те, що відбувалося і відбувається зараз, це  знищення Збройних сил України. Останні  два роки особливо  під керівництвом Януковича проводилося знищення Збройних сил України.  Ну, весь час радилися з іншими країнами, звісно, як  їх знищувати.

Тому я так рахую,  і у дуже  поганому становищі знаходяться, дійсно. захисники Вітчизни, які проживають в Узині. Але мені дуже хочеться, щоб територією пріоритетного розвитку на кінець стала вся територія України від Заходу до Сходу, від Півночі до Півдня. А для цього, шановні, треба, щоб у цьому законопроекті, який, я вважаю, треба суттєво  переробляти, хоча тут є багато позитивного, треба, щоб не було те, що записано. У статті 10 перелік пільг з оподаткування суб'єктів інвестиційної діяльності на  території  пріоритетного розвитку "місто Узин".

Пункт 12. Застосувати пільги  з моменту укладання суб'єктом підприємницької діяльності договору з  виконавчим комітетом Узинської міської ради. Тобто, пільги зі сплати певних видів податків запропоновано надати суб'єктам інвестиційної діяльності до того, як вони внесуть інвестицію. Як ви це називаєте? Я інакше, ніж корупційною, таку пропозицію не називаю, тому всі  такі закони мають проходити експертизу і  дуже серйозну, як це зараз робиться і  в  Російській Федерації в багатьох країнах. Більше того, навіть імена  експертів мають бути невідомі, Чому? Тому що о такі закладені норми потім розрушають економіку. Мені  здається, що такі норми мають бути знищені  з цього законопроекту. Подібний порядок  спеціального режиму інвестиційної діяльності на  територіях пріоритетного розвитку вже  діє в нас на територіях 8-ми областей і в автономній республіці Крим. Вже стало страшною дірою тою дірою, яка накопичує сюди всі відходи фактично з Заходу економічна зона Донецька, дірка в 2 мільярди доларів іде по року і ми кажемо: нас годують, а така страшна дірка. Тому в цьому законі треба передбачити всі можливості, щоб не було таких дірок. Також пільговим режимом оподаткування у нас 11 спеціальних економічних зон користуються, а де аналіз по кожній? Де аналіз того, що  отримала держава, і що вона втратила? Такого аналізу нема. Я хотів би щоб ми приймали цей Закон тоді, коли буде такий аналіз, я буду просити вас на повторне перше  читання направляти цей Закон із-за концептуальних недоліків. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка Доманський Анатолій Іванович, Фракція комуністів.

 

11:42:58

ДОМАНСЬКИЙ А.І.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые народные  депутаты, уважаемые избиратели, здесь один из выступающих сказал, что надо эти зоны ликвидировать, я думаю, что надо было бы ликвидировать коммерческие банки,  он один возглавляет один банк, они нанесли вреда Украине больше чем зоны, которым мы оказываем помощь. Второе, Узин,  вот мы здесь обговариваем и наши  депутаты представления не имеют: що це таке Узин? Так я вам доложу,  товарищи депутаты з Одессы и около Одессы. Узин - это была гордость советской и украинской авиации,  стратегические бомбардировщики: ТУ-22, ТУ - 85М дежурили над Средиземным морем, в других мировых океанах, заправлялись в воздухе, это гордость  авиации. Это люди, которые, это не значит ездить на "Мерседес" и на номер, на котором написано "Правекс", а что такое взлет и посадка на этом бомбардировщике стратегическом и отлетать несколько часов в сутки  Мирового океана - это заслуженные люди. И судьба их сложилась  так, что сегодня они оказались брошены на произвол  судьбы. Войска сокращены, ушли и те, кто служил, кто заслужил достойный  отдых, не может там ни устроится на работу, не может ни  своих ни детей, никого. Поэтому я считаю, что мы  с вами должны иметь честь и достоинство, поддержать этот законопроект.

Еще один вопрос, на котором я бы хотел остановиться. Олигархи вокруг Владимира... Ну, не мешай, не мешай товарищ сержант, иди туда, потом, ну идите товарищ... идите пить кипяченую воду, отойдите, не мешайте, не мешайте, я прошу вас... Товарищи, помогите ему...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Анатолій Іванович...

 

ДОМАНСЬКИЙ А.І.  Товарищи, я  хочу остановиться... Прошу мне время добавить.

Олигархи, которые окружают Виктора Ющенко, на всех митингах что они орали? Вот почему они сегодня не выполняют? Богатые поделятся  с бедными. Смотрю день проходит, второй, неделя - никто не делится. Вы привлекли сегодня, привлекли на площади для участия в заговоре десятки тысяч людей, поделитесь с ними, они уйдут с площадей, они ждут, когда вы им кинете какую-то копейку. Друзья мои, товарищи избиратели, никогда с вами никто не поделится, потому что  богатый спит и видит, что  он завтра будет еще богаче. А чтобы стать богатым, они  должны ошукать каждого, обворовать каждого гражданина Украины, и они к этому  готовятся. Не верьте участники заговора, идите домой, они вам ничего не дадут и никогда не дадут. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  заступник міністра економіки Романюк Сергій... Вашого прізвища ніхто  називав. А компания  меня не интересует, меня интересуют фамилии по Регламенту.

 

РОМАНЮК С.А.

Шановні народні депутати, Кабінет Міністрів України не може підтримати цей законопроект, оскільки сьогодні  існує ряд інструментів, які законодавчо визначені для вирішення соціально-економічних проблем таких міст як Узин.

По-перше, у минулому році прийнята спеціальна Програма конверсії колишніх військових об'єктів на період  реформування Збройних сил та інших військових формувань. Ця програма фінансується з Державного бюджету, у тому числі кошти, закладені у бюджет 2004 року, і вона на цей рік повністю профінансована. І у місті Узині вже здійснюється ряд пілотних проектів, у тому числі за кошти Державного бюджету.

По-друге, Верховною Радою України у цьому році прийнята Загальнодержавна програма розвитку малих міст, яка передбачає цілу низку інструментів для місцевої влади для вирішення цих соціально-економічних проблем. Місто Узин підпадає під категорію малих міст.

По-третє. Уряд підготував законопроект, який називається "Про конверсію військових об'єктів". У цьому законопроекті є спеціальна стаття шість, яка називається "Розв'язання соціально-економічних проблем колишніх військових містечок, де залишилися проживати звільнені із військової служби військовослужбовці та члени їх сімей". Цей законопроект буде стосуватися абсолютно всіх військових містечок.

І, нарешті, я хочу зауважити, що аналіз, який ми маємо по територіям пріоритетного розвитку, особливо в невеликих містах, депресивних містах, на жаль, там такий інструмент, як спеціальний режим інвестування, не працює. Не зважаючи на те, що таким територіям надаються пільги, ця територія більш привабливою з точки зору залучення інвестицій не стає. Тому є великі сумніви щодо того, що інвестиції прийдуть у це місто, і будуть вирішені соціально-економічні проблеми. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, будемо голосувати. З мотивів, Круглов і Кармазін по хвилині.

 

11:48:19

КРУГЛОВ М.П.

Шановні колеги, я хотів би, щоб ми, коли приймали своє рішення, були не тільки політиками, а ще й фахівцями. І кривить душею і Міністерство економіки. Воно дуже добре знає, що спеціальні або вільні економічні зони не всі погані, є нормальні зони, які функціонують. І я хочу сказати, що у більшості своїй території, на яких ми хочемо робити вільні чи спеціальні економічні зони - це непрацюючі підприємства, це відсутність робочих місць і зовсім немає податків. І тому, коли говорять і вводять нас в оману, що це буде втрата податку до бюджету, це все по-іншому, як брехня, не скажеш, тому що непрацюючі підприємства не платять податки.  Але коли ми створюємо, і даємо там інвестиції, створюються там підприємства, то в першу чергу робочі місця і податок з фізичних осіб і громадян, це в першу чергу йде на розвиток всієї території. І на прикладі в суднобудуванні Миколаївської області я хочу сказати: поїдьте і подивіться...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін, і будемо голосувати.

Шановні колеги, опустіть руки, більше нікому не даватиму.

 

11:49:32

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, шановний Адам Іванович!

Я прошу вас, коли ви будете ставити  на голосування питання, поставити його в такій редакції, щоб вилучити пункт 12 статті 10, тому що це - концепція закону. Там записано: "Пільги, передбачені цією статтею, застосовуються з моменту  вкладання суб'єктом підприємницької діяльності договору (контракту) з виконавчим комітетом Узинської міської ради". Тобто, ще взагалі не пішли ні 200 тисяч, ні 500 тих тисяч, які планувалися на ті чи інші види діяльності, а вже будуть йти пільги. Які пільги? Ввізне мито - 5 років, податок на додану вартість, податок на прибуток. Тобто, оце треба вилучити. Тоді я з чистою совістю можу проголосувати, бо я буду розуміти, що не буде отакого концептуального правопорушення.  Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я звертаюся до автора Рудьковського і Демьохіна. Погоджуються? Демьохін, комітет погоджується з пропозицією? Ви погоджуєтеся з пропозицією? Так, дякую.

Так, шановні колеги, таким чином я ставлю на голосування про прийняття за основу в першому читанні проекту закону про спеціальний режим інвестиційної діяльності на території пріоритетного розвитку міста Узин, реєстраційний номер 4562 з вилученням пункту 12 статті 10.

Прошу голосувати.

 

11:51:20

За-174

Була пропозиція - на повторне перше читання. Прошу підтримати. Голосуєм.

 

11:51:45

За-191

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.

Шановні колеги, справа не в людях, а справа в тому як голосують фракції. Покажіть, будь ласка, по фракціях.

"Наша Україна - 17,  Регіони України - 25, комуністів - 50, соціал-демократи - 28, Народна аграрна - 3, соціалісти - 3, Єдина Україна - 15, Блок Тимошенко - 4, Союз - 4, Центр - 0, Демократичні ініціативи - 6, Трудова Україна, НДП, Партія промисловців і підприємців і позафракційні - по 12.

Слухається Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (щодо підприємств гірничо-рудної промисловості). Реєстраційний номер проекту 5043-11. Доповідає  народний депутат Гуров  Вадим  Миколайович.

Підготуватися Демьохіну і Семенюк.

 

11:52:53

ГУРОВ В.М.

Вадим Гуров, Кривбасс. Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Я бы очень не хотел, чтобы вы вместе со мной сегодня ощутили то, что ощутила чеховкая вдова, которая сама себя высекла. Объясняю почему.

Давайте рассмотрим хронологию этого вопроса. Смотрите, 9 апреля этого года мы с вами, кроме меня, приняли закон по приватизации Укрпродпрома. Я вместе с коллегой Кармазиным, вместе с коллегой Гмырей, Турчиновым, Борщевским до ....... просили не делайте этой  глупости. И мы сейчас уже ощущаем, что значит вес нашей кнопки.

Сейчас уже мы потеряли управляемость этими всеми предприятиями. Почему сейчас и возникает закон по тарифам и так далее, и тому подобное? Потому что мы поставили лошадь сзади телеги. Почему? Потому что Кодекса о надрах нет, а раз Кодекса о надрах нет, так о чем можно говорить? Но мы все дружно приватизировали. Кто ж против? И который четко ведет линию так, как положено, я считаю. Это, прежде всего, коммунисты. Они сказали нет такой приватизации. А ктож проголосовал? Которые сейчас опять хотят возвратиться к этому вопросу. 100 процентов социалисты проголосовали. 100 процентов! 50 процентов "Нашей Украины"! А теперь говорят: "Мы ошиблись".

Дорогие мои! Слишком дорога ошибка. А вообще-то хочу сказать, всегда ложка дорога к обеду. Я после этого, вместе с Кармазиным мы отстаивали, нас не послушали, дали всего 100 голосов. Значит, сразу посетовал дал тот закон, который мы сейчас рассматриваем. Но его же не рассматривали восемь месяцев. Теперь подняли с архивов, видно, по политическим, так сказать, уже сообщениям и говорят: "Гуров, ты ж автор, и ты давай докладывай".

Хочу сказать, что пароход ушел, надо было думать. И считаю, до тех пор, пока мы не примем Кодекс о надрах, и поки не примем закон, который напрашивается о национализации горно-металлургического комплекса, это все - вытребеньки, это - пустое дело. Надо работать системно. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від комітету... Прізвище Рудьковського там не називалося, вибачте, вибачте. Я ще раз нагадую, прізвище Рудьковського не називалось. Від вас будуть виступати, скажуть. Демьохін від Комітету з питань управління народним господарством. Будь ласка, Семенюк підготуватися.

 

11:55:56

ДЕМЬОХІН В.А.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги народные депутаты! Комитет рассмотрел законопроект на своем заседании. Законопроектом предусматривается включение в перечень объектов, не подлежащих приватизации, предприятий "Крівбасвибухпром" і Криворізький залізорудний комбінат. Решение Комитета: Комитет принял решение про принятие Закона за основу во втором чтении и в целом. Науково-экспертное управление считает что данный законопроект может быть  принят за основу. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, будь ласка, від Комісії з питань приватизації - Семенюк.

 

11:57:00

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, Фракція соціалістичної партії. Шановні колеги, на засіданні спеціальної контрольної комісії, яке відбулося 30 червня 2004 року було прийнято рішення підтримати даний. зазначений документ. Ми  базувалися на чому, відповідно до статті 5 Закону про приватизацію державного майна. Підприємства, які працюють із вибухонебезпечними матеріалами заборонені до приватизації. Але я хочу повернути історію цього питання. Коли створювали холдінгову компанію і це зараз неодноразово розглядаємо на засіданні спеціальної контрольної комісії, а це  ішло відповідно до указів Президента, підготовленої Кабінетом Міністрів. Було порушено саме Закон, який я називаю - Закон про приватизацію. Тому що не можна сьогодні створювати холдінгову Компанію, а якщо її створювати, то такі  підприємства не повинні іти на приватизацію. Хочу  сказати, що всі ці подібні  дії  відбувалися саме у період, коли мав Президент особливі повноваження указотворення, тобто ці  Закони, тоді Укази мали силу законів. І всі тайності його створення, вони проходили виключно поза межами парламенту і ніхто навіть не знав: в кого яка частин знаходилась у руках держави, яка частина знаходилася у відповідно приватних структурах, тому, що такого аналізу тоді в 2000 році не робили. Сьогодні я хочу сказати що я не зрозуміла: чи пан Гуров його пропонує приймати, чи не приймати. Я доповідаю рішення спеціальної контрольної комісії, але я хочу сказати, що депутат Семенюк подала до суду питання  про незаконність творення Державної холдінгової компанії і вилучення цього об'єкту, виходячи із двох чинників, що є Закон про приватизацію, і виходячи із того, що якщо  Україна буде продавати такі об'єкти, то на нам будуть примінені санкції міжнародні стосовно підприємств, які сьогодні такі, як вибуховий, працюють з вибуховими матеріалами. Тому я не хочу, щоб були і міжнародні штрафні санкції до України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є необхідність обговорювати? Будь ласка, Миронов, підготуватися Яворівському. Мироненко віктор Андрійович, фракція комуністів.

 

11:59:25

МИРОНЕНКО В.А.

5-й избирательный округ, Крым, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые народные депутаты, уважаемые соотечественники.

Фракция Коммунистической партии Украины поддерживает позицию  Гурова. Ну, по крайне мне я думаю, что вот я лично... Компартия вообще стоит на позициях национализации таких отраслей, и это всем известно, и известно, что Компартия подготавливает законопроект о национализации. И я думаю, что те, кто  исходит из государственных позиций, поддержит данный законопроект.

Но я как депутат, лично как  депутат хочу сказать, что чрезвычайно с болью воспринимал слова депутата Гурова, который действительно переживает за то, что происходит в стране и в частности в его родном городе, в моем родном городе. Благодаря приватизации все уничтожено, буквально все, осталось только Керченский морской  торговый порт, который сейчас министр транспорта ставит под приватизацию, и еще кое-что, остальное приватизировано, разворовано, и поэтому надо прекращать приватизацию.

Во-вторых, согласен с депутатом Гуровым, который подходит в этом плане, действительно, стратегически, системно надо решать проблемы. Мы  можем принять какие-то законы, они работать не будут. Вы наблюдаете, что происходит у нас даже в зале. Хорошие толковые производственники, которые переживают, действительно, за экономику, и они даже уже начинают схватываться друг с другом, потому что противоречие в отношении цен, тарифов. И поэтому я еще раз поддерживаю это высказывание депутата Гурова в отношении системного подхода. Надо обеспечить национализацию стратегических отраслей, выработать соответствующую ценовую, тарифную политику. Если стратегические отрасли будут в руках государства, то можно устанавливать тогда доступные для всех отраслей, подчеркиваю, для всех отраслей, для всех жизненно важных государству и народу Украины предприятий тарифы, цены. И тогда у нас действительно заработает экономика. Иначе же мы будем только говорить, говорить и говорить вот с высоты этой парламентской трибуны, а народу от этого лучше не будет.

Поэтому я обращаюсь к названным фракциям "Нашей Украины" и социалистов. Все имеют право на ошибку. Каждый депутат и каждая фракция. Но я прошу и социалистов, допустили ошибку, и "Наша Украина" допустили ошибку. Поддержите, пожалуйста, вот ту направленность, которую высказал депутат Гуров. То есть надо обеспечить национализацию стратегических отраслей. Иначе мы ничего полезного не сделаем.

Ну, а по поводу банков. Тоже часть банков надо, может быть значительную часть банков национализировать, тогда некий банкир, который постоянно здесь выскакивает и живет фактически за счет экономики народа, и он еще постоянно высказывает и мешает развитию экономики. Тогда вот такие депутаты даже не будут в Верховной Раде. А сейчас у него огромные деньги, они приватный банкир, покупает население, обманывает и еще часть населения, бедные люди, еще ругает коммунистов...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, Володимире Олександровичу, хвилиночку. Підійшов час перерви. Давайте, якщо ми погодимося на такий компроміс. Попрацюємо без перерви, але "різне" почнемо на півгодини раніше. Підходить?

Будь ласка, Яворівський Володимир Олександрович, потім визначимося.

 

12:03:08

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Яворів, Жовква, Рава-Руська, Львівщина.

Шановні колеги, я до цього питання, яке ще тепле, яке було перед цим, я хотів би просто для вас і для наших виборців додати дуже цікаву інформацію. Це дані нашої Рахункової палати, зокрема доктора економічних наук і голови палати Валентина Симоненка. Що у 2003 році сума пільг усіх 11 спеціальних економічних зон, які займають 11 відсотків території нашої України, склала 1,8 мільярда гривень. А у бюджет поступило лише 1,3. Це вбивча цифра, яка говорить про ефективність діяльності спеціальних або вільних економічних зон.

Питання, якого ми торкаємося і яке болить, я переконаний, не тільки Гурову, а кожній чесній душі в Україні, це, очевидно, те, що період цього уряду, уряду Януковича або уряду компромісного, називайте його, як хочете, чи компроматного, я б його і так назвав в першу чергу, відбулося, справді, це буде просто бум приватизаційний, сезонний розпродаж всього державного, що у нас було.

Я наведу деякі конкретні цифри. За часів чинного Прем'єра приватизації піддано державне майно на загальну суму 9,2 мільярда гривень. Це, товариство, набагато більше, ніж за часів трьох попередніх урядів разом узятих, Кінаха, Ющенка і Пустовойтенка.

І, до речі, дуже цікава деталь, яку я вам наведу, що за цей час роботи уряду при...  значить, розпродано майна на 9,2 мільярди, себто 1,7 мільярди доларів США. Це сума, рівна збільшенню за останній рік багатства Рената Ахметова. Дуже цікаві деталі, які б мусили нас наводити на роздуми.

Вчора, я хочу подякувати Валентині Семенюк, вклонитися їй за те, що вчора просто на прохання запоріжців, які почали телефонувати сюди, це спроба приватизації "Азмолу", єдиного, власне, підприємства, яке виготовляє мастила. Це стратегічне, якщо хочете,  навіть підприємство, з яким такі махінації! Його спершу витягнули із загальної оцієї вервечки, із загальної нашої нафтопромислової системи, а тепер готові пустити його, буквально, під продаж. І те, що нам вдалося вчора на комісії, яку очолює Валентина Семенюк, зупинити цей процес... Але ж, самі  ви розумієте, ми ж не можемо кидатися весь час, буквально, бо там горить, там горить, там горить. Бо влада сьогодні, справді, поводять себе як мародери і хапають все, що погано лежить, а особливо хапають не ті неперспективні шматки, а ті, які дають Україні прибуток і так.  Через те за цей законопроект треба проголосувати, підтримати не просто Гурова, а підтримати Україну. "Нас багато і нас не подолати".  Але це між нами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін, фракція "Наша Україна". За ним буде виступати Соломатін.

 

12:06:27

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, шановний український народе! Український народе, в тебе вже вкрали "Укррудпром" при активному голосуванні депутатів "Регіонів", "трудовиків", "Демініціатив", і інших, інших, інших, інших...

Шановні народні депутати, я хотів би щиро подякувати Вадиму Миколайовичу Гурову за те, що він, будучи дійсно криворожцем, відстоював ці позиції. І тоді нас не послухали.

Я вас тут переконував, так же дехто кричали, і навіть не замислилися, що якщо ви кричите, то візьміть свого голову комітету. Ваш голова комітету протримав дев'ять місяців законопроект і не вніс сюди в зал. Скільки разів Гуров кричав з того місця, скільки виходив сюди і казав: "Поставте законопроект - його треба прийняти!" А тепер кажете: "Давайте приймемо зразу в цілому". Та його можна було прийняти в цілому дев'ять місяців назад і запобігти тій трагедії, яка вже сталася.

А тепер я хочу запитати: за що наш народ платить податки і колосальні зарплати, і пенсії працівникам Служби безпеки України, працівникам Генеральної прокуратури України? За що, я запитую?! Я запитую у нового Генпрокурора старого, який в обхід Верховної Ради призначений, пана Піскуна: за що, коли ви там нічого не робите?! Ви не робили нічого для того, щоб... поки не продали, не розпродали.

Тому, шановні народні депутати, приймемо ми цей зараз закон, не приймемо, він вже нічого не спасе. Я розумію, чому Гуров з біллю вам це сказав. Це вже нічого не спасе. Пан Чечетов продовжує казати, що на другий день після закінчення виборів буде розпродано ще й Одеський припортовий завод. Не буде продано, пане Чечетов, ніколи Одеського припортового, бо то державна власність, яка приносить весь час копійку в цей Державний бюджет.

А до питання "Укррудпрому", "Криворіжсталі", я впевнений, повернеться Віктор Ющенко - і вони будуть репреватизовані, я абсолютно в цьому переконаний, але ми могли з вами подолати вето і по “Криворіжсталі” могли подолати. Ми ж набрали 280 голосів. де всі інші? Чому не  сталося так, як вчора? Боялися, весь час боялися. Чого боялися? Економічних інтересів. Того, що подзвонять, не нагородять чимсь і ще щось. От чого боялися. Давайте називати речі  своїми іменами. Давайте обнародуємо  прізвища тих депутатів. Ніхто не подав у відставку  після того, що побачили, що облапошили народ України.

Тому я буду, звісно, голосувати за прийняття закону у першому, другому читанні, але, на жаль, це зараз змінити загальну ситуацію не можу. Давайте  Кодекс про надра все-таки приймемо терміново на  наступному тижні, ми можемо прийняти, можемо це зробити...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Соломатін, фракція комуністів.

 

12:09:42

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, Комітет з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Шановні колеги! Я, як член фракції комуністів,  проголошую, що наша фракція підтримає зазначений законопроект про виключення із списку  підприємств, які підлягають приватизації, саме двох цих підприємств ключових "Кривбасвибухпрому" і залізорудного комбінату.

Але я хочу сказати, що це рішення  паліативне, і я погоджуюся з колегою Буровим, котрий наголошував дуже важливу тезу про необхідність доопрацювання і прийняття Кодексу про надра. І решту часу я хочу присвятити саме цьому  питанню. Надра, шановні колеги. це від Бога. Заводи, фабрики, пароходи - це створено людськими руками. Хапок приватизаційних саме тут відбувся. Земля, це вона і від Бога, але  родючість її поновлюється, вплив прийдешніх і минулих поколінь, і сучасного покоління про відновлення і підтримки її родючості є наш вплив, але надра - це те, що від Бога і воно поновлене бути  не може. Воно належить минулому, сучасному  і  прийдешнім поколінням. більше того, у надрах ми використовуємо те, що творцем створено майже 2 мільярди років тому, у тому числі і  залізні руди архейського віку, про котрі зараз ми  говоримо, у тому числі обговорюючи зазначений законопроект. Те, що у надрах, воно належить усім народам, а не лише тим на національній території котрих вони сьогодні  знаходяться. Я  хочу це ще раз підкреслити. І лише той перегід подій з утворенням границь, кордонів між народами і державами він штучно знівелює  те і ту правду і той об'єктивний факт, що  все те, що лежить у  надрах, належить усім народам, і минулим поколінням, і сучасному, і прийдешнім.

Тому ті, які більш-менш нормально це розуміють, створюють з використання надр фонд підтримки майбутніх поколінь - це саудівські королі, це ...................., тощо, але воно не дійшло до нашого народу і до нашої  держави.

Тому я хочу сказати на заключення лише таке. У когось поїхав дах з питань приватизації. Сварка ідеться лише навколо того, хто і на яких умовах буде приватизовувати те, що  знаходиться у надрах і зараз  використовується. Вас таких багато, вас треба лікувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. Будемо визначатися. Шановні колеги, я  ставлю на голосування...

Черняк з мотивів хвилину.

 

12:13:08

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги, Черняк, фракція "Наша Україна".

Коли створювалися підприємства гірничорудної промисловості, то вони створювалися келейно, у тіні, указами і було не зрозуміло, хто там є власниками. Там взяли десь по  10-15 відсотків майна та активів власники, а решта, решта брали оперативне управління, тобто садили своїх людей на фінансові потоки і практично привласнювали. Тому у цій ситуації, яка склалася, доцільно все-таки ці підприємства виключити із списку, що не підлягають приватизації, нехай вони хоч щось заплатять за те, що вони користуються цими підприємствами. Тому я думаю, що можна голосувати "за". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Скористуємося вашою порадою і проголосуємо за проект Закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів і права державної власності, що не підлягають приватизації". Реєстраційний номер 5043-11. Прошу голосувати.

 

12:14:34

За-189

По фракціях, будь ласка.

“Наша Україна" - 74,  "Регіони України" - 0 , Фракція комуністів - 54, СДПУ(о)  - 3, Народна аграрна партія - 5, СПУ - 13, "Єдина Україна" - 0, Блок Тимошенко - 3, "Союз" - 10, "Трудова Україна" - 6, НДП та ПППУ - 8, "Центр" - 5, "Демініціативи" - 0, Позафракційні - 8, Будь ласка, Семенюк мікрофон.

 

12:15:18

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії. Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги. Питання надзвичайно і складне. І я думаю, що нам все ж таки прислухатися до того, якщо у нас не вистачило зараз голосів, то давайте відправимо на повторне перше читання. Я згідна пройти по всіх фракціях, пояснити людям, у чому вся суть.

Тому що, повірте мені, що уже зараз європейські держави виставляють до нас питання, що холдингова компанія, яка були створена, вона була створена з порушенням закону. І підприємства з вибухонебезпечними матеріалами не повинні йти до приватизації. Порушення зроблено у 1999 році. Давайте ми його будемо виправляти. Ми хотіли виправити під час приватизації, давайте знайдемо відповідний механізм хоча би відправити на повторне перше читання, і я згідна пройти по всіх фракціях. Тим більше, що у мене якраз розглядаються питання у судах. Я би дуже попросила, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. так, є пропозиція Кармазіна, про те щоб повернутися до переголосування. Хто підтримує цю пропозицію?  Прошу голосувати.

 

12:16:36

За-213

Я вношу пропозицію напроавити на повторне перше читання, прошу голосувати.

 

12:17:01

За-221

Да, оце дійсно, Роман  Михайлович правий, що видно голодні і трохи не такі рухливі. Ну, давайте, ще раз на повторне перше читання

 

12:17:36

За-224

Покажіть по фракціях.

"Наша Україна" - 82, "Регіони України" - 0, комуністів - 57, соціал-демократи - 3, Народна аграрна партія - 13, соціалісти - 17, "Єдина Україна" - 1, Блок Тимошенко - 11, "Союз" - 8, "Центр" - 5, "Демократичні ініціативи" - 0, "Трудова Україна" - 1, НДП, Партія промисловців і підприємців - 12, "Позафракційні" - 14.

Я не розумію, чому, Вадим Миколайович, чому "Єдина Україна" лише один голос, коли вас там більше.

Так, шановні колеги, давайте прислухаємося до автора проекту, який каже: "Нічого наше голосування уже не дасть". Тому, ну, вибачте... Так, відхиляється законопроект.

Слухається проект Закону про реабілітацію інвалідів в Україні. Ми домовились: ще 10-15 хвилин - і перейдемо до "Різного". Проект Закону про реабілітацію інвалідів. в Україні, реєстрацій ний номер 5699, Сушкевич Валерій Михайлович Будь ласка.

 

12:19:19

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги, я  вас благаю, не  виходьте з залу,  реабілітація інвалідів - це фундоментальний чинник державної політики. Залиштесь, будь ласка і проголосуйте. Я дивлюсь, уже збирають картки. Не збирайте картки, будь ласка! 

Шановні друзі.  Я прошу вас,  послухайте, будь ласка. Реабілітація інвалідів -це  практично те, що сьогодні  дає можливість повернутися людині  за допомогою відповідних заходів  до життя.  І сьогодні вже можна впевнено говорити про існування  фундаменту вітчизняної реабілітаційної мережі, який становлять  Державний комплекс ранньої соціальної реабілітації  дітей-інвалідів,  Всеукраїнський центр  професійної реабілітації  інвалідів, Національний центр  параолімпійської  ......олімпійської підготовки та реабілітації  інвалідів   Євпаторії. Взагалі, шановні друзі, сьогодні вже діє 470 реабілітаційних установ різного профілю підпорядкованості форм власності і господарювання.

Національну програму професійної реабілітації та зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями в 2000-2005 роках передбачено заснувати реабілітаційні установи в усіх містах, чисельністю населення понад 50 тис. осіб. Саме тому ми разом з шановний колегою Нощенком Миколою Петровичем розробили цей закон, який спрямований на те, щоб запровадити системний підхід до організації проведення реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів, дотримання комплексності, послідовності і наступності багатопрофільних реабілітаційних заходів від держави, забезпечення координації і взаємодій установ різної відомчої підпорядкованості форм власності.

Основними компонентами закону є, законопроекту є - це ліцензування діяльності реабілітаційних установ, сертифікація засобів реабілітації серійного виробництва і дуже суттєвий чинник, я думаю, що мене чують інваліди, це - державна типова програма реабілітації інвалідів, яка визначатиме гарантований перелік реабілітаційних заходів у складі послуг засобів реабілітації, якщо надаватимуться інваліду або дитині-інваліду безкоштовно з урахуванням їх фактичних потреб в залежності від віку, статі і захворювання. А також встановлюються цим законопроектом державні соціальні нормативи в сфері реабілітації інвалідів.

Безумовним є здобутком цього законопроекту забезпечення реабілітаційними установами різного відомчого підпорядкування різних типів і форм власності рівних умов щодо здійснення своєї діяльності.

Суттєвим чинником є передбачити і запровадити грошові компенсаційні виплати у випадках, коли державна програма реабілітації, індивідуальна програма реабілітації не може бути надана, а послуга або засіб реабілітації закупається інвалідів. Тоді це компенсується.

Шановні друзі, фінансове забезпечення закону здійснюватиметься за рахунок Державного і місцевих бюджетів. З боку науково-експертного управління і Кабінету Міністрів суттєвих заперечень немає. Я дуже прошу підтримати цей закон в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будемо голосувати? Так, дякую за підтримку дружню. Я ставлю на голосування про  прийняття за основу у першому читанні проекту Закону про реабілітацію  інвалідів в Україні, реєстраційний номер 5699. Прошу голосувати.

 

12:22:58

За-274

Дякую. 274. Рішення прийнято.

Слухається проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про прокуратуру" (щодо інтересів громадян похилого віку) (реєстраційний номер 4607. Доповідає Цибенко Петро Степанович.

 

12:23:25

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги, я дуже коротко.

Фракція комуністів, голова Комітету у справах пенсіонерів,  ветеранів та інвалідів.

Ми з вами разом  у грудні минулого року проводили парламентські слухання з порядком денним "Про стан забезпечення в Україні встановлених чинним законодавством соціальних, економічних, правових  і конституційних гарантій у сфері соціального захисту ветеранів праці". І на виконання  постанови цих парламентських слухань комітет і я зокрема як автор внесли зміни до Закону "Про прокуратуру", якими передбачається включити до категорії громадян, інтереси яких має представляти Генеральна прокуратура і органи прокуратури  на місцях, людей похилого віку, тобто добавляється два слова, але це дуже суттєво впливає на ситуацію, особливо у сьогоднішніх умовах. Я дуже прошу всіх підтримати цей законопроект, він надзвичайно важливий для громадян похилого віку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Олексійович Потебенько від Комітету   з питань законодавчого забезпечення, правоохоронної діяльності.

 

12:24:35

ПОТЕБЕНЬКО М.О.

Товариші, цей закон він входить в рамки Конституції вимог, в інтересах пристарілої людини, де прокурор вступає  у процес по  її  захисту інтересів. Тому я просив би підтримати. Комітет підтримує.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, будь ласка, послухаємо пропозиції Кармазіна і будемо голосувати. Мікрофон Юрія Анатолійовича, будь ласка. А він записаний на виступ.

 

12:24:54

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, кожен із нас крім може тих, хто заважає зараз веденню сесії, отримує різну кількість листів. Я їх отримую близько 50 в день в середньому. І в багатьох із них ставиться питання про невиконання прокуратурою обов'язків по захисту прав і інтересів громадян, у тому числі інвалідів, людей похилого віку. Я зараз переконався по Криму, навіть направляли туди помічника для того, щоб подивилися, що ж робиться там, де в суді, на жаль, було у громадянки похилого віку ставилося питання про те, що за неї підписали договір і розпорядилися її квартирою.

Тому покладання на прокуратуру обов'язків представляти інтереси громадян похилого віку у суді є абсолютно правильним і доречним. Його треба приймати обов'язково. І я вам скажу, що нам...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Голосуємо. Я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону про внесення зміни до Закону України "Про прокуратуру" (щодо інтересів громадян похилого віку). Реєстраційний номер 4607. Прошу голосувати.

 

12:26:34

За-197

Масенко, будь ласка, увімкніть мікрофон.

 

12:26:50

МАСЕНКО О.М.

Дякую, Адаме Івановичу. Дійсно цей законопроект потрібно підтримати тільки у тому плані, що у нас люди безправні. Чи то звертаються чи до прокуратури, чи в судові органи, скрізь потрібно платити, скрізь потрібно принижуватися. І мене просто дивує, що депутат Кармазін виступає з кожного питання, яке виноситься на обговорення, кому він вважає за потрібне подякувати за те, що..., кому він не дякує. Але мені незрозуміло, як пускати ці слова на публіку, коли він же сам голосував  і казав, що проти того, що введений загальний нагляд прокуратури, у Конституцію зміни внесені. Так де ж він, той Кармазін? Він двуликий: чи він оце Кармазін, чи він отам, де він проти народу. На публіку показує, що він "за", а як подивишся, так та Одеса і досі цього часу окупована і вона ніколи не буде окупована... чи розокупована. Котовський звільнив Одесу за чотири години, коли повідомив, що я через чотири години...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!

Юрій Анатолійович, після того, як проголосуємо, я вам обов'язково дам репліку.  Давайте, голосуємо.

Прошу підтримати Закон про внесення зміни до закону України про прокуратуру (щодо інтересів громадян похилого віку), реєстраційний номер 4607.  Голосуємо.

 

12:28:32

За-225

(Ш у м   у   з а л і)

Підніміть руки, хто не встиг? Дуже чимало.  Так, прошу, голосуємо.

 

12:29:03

За-236

Я звертаюся до профільного комітету, ми можемо в цілому як закон його прийняти? Можемо?  Голосуємо в цілому як закон.

 

12:29:31

За-238

Дякую, закон прийнято.

Будь ласка, мікрофон Кармазіна, репліка.

 

12:29:41

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін.

Шановні народні депутати!  Мені дуже прикро, що деякі люди отак безграмотно, огульно звинувачують авторів конституційної поправки, тому що ми з Михайлом Олексійовичем Потебенько  були авторами  конституційної поправки. І я пишаюся тим,  що я є автором тієї поправки, як і новою редакцією закону  про прокуратуру. Я розумію,  що рівень освіти, вихованість і т.д.  декому не дозволяють все прочитати чи взнати, але я просив би, коли хтось в цій залі  захоче звинувачувати Партію захисників Вітчизни в чому-небудь або мене,  я просив би  розуміти, що крім того,  що ви покажете, що ви самі не поважаєте себе і наших виборців.

Щодо Одеси.  Да, вона окупована кримінальним режимом,  при вашому сприянні, тому що там сьогодні  керує колишній перший секретар  обкому партії, мер міста, сама багатша людина в ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, як ми з вами і домовлялися,  переходимо до питання “Різне”.Ті, хто бажає взяти участь у  виступах, прошу записатися.

Будь ласка, висвітліть. 60 хвилин на “Різне”, будь ласка, Лобода, підготуватися Черновецькому.

Михайло Васильович, я так зрозумів, передає Симоненку слово. Будь ласка, Симоненко, Петро Миколайович, фракція комуністів, за ним - Черновецький.

 

12:31:35

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые избиратели,  уважаемые коллеги.  Симоненко, фракция коммунистов.

 Анализируя происходящие в последнее время  события, хочу обратить внимание  на то,  в ходе президентской компании в стране продолжает обостряющийся каждый день  всеохватываюший  политический и социально-экономический  кризис. Он спровоцирован, направляется и углубляется  политическими силами правонационалистичекого центристского  толка, а по сути,  криминально-олигархическими кланами, представляющими интерес  крупного капитала т борющиеся за власть и собственность.  Внутрення взрывоопасная ситуация очень серьезно  усугубляется и теми обстоятельствами,  что эта мнимая борьба под воздействием внешних  факторов  приобрела крупномасштабное  геополитическое значение.

Фактически, речь идет о  наглом бесцеремонном вмешательстве США , в том числе и финансировании избирательной кампании определенного ими кандидата на пост президента   с целью привести на высший государственный пост в нашей стране своего ставленника - марионетку и тем самым утвердить свое геополитическое влияние, сделать Украину своим сателлитом, полуколониальным экономическим придатком и военным форпостом в центре Европы.

Украина, по сути, стала очередным испытательным полигоном в реализации американской доктрины в утверждении стратегических интересов США в любой точке земного шара и их устремление к мировому гегемонизму и господству.

О характере содержания так называемой "оранжевой революции" показали, что это действия одного ряда с уже апробированными революциями в Югославии, Грузии, а теперь и в Румынии. При этом прозападные политические силы Украины в союзе с олигархическими... с олигархами массированными и циничными, использованием грязных политтехнологий по американскому сценарию и под американскую режиссуру, создают иллюзию какого-то противоборства, пытаются скрыть свое настоящее нутро, свою коварную борьбу против собственного народа.

Кроме того, в целях отвлечения избирателей от реальной политической борьбы, кланы резко активизировали и ежедневно нагнетают антикоммунистическую истерию. Новый виток антикоммунистической истерии является закономерным продолжением борьбы за Украину.

Однако, мы верим в мудрость нашего народа. На наших глазах пока еще действующий Президент под диктовку администрации США пытается в новых реалиях трансформировать свой прогнивший режим в новые персоналии и тем самым  сохранить власть и собственность в руках крупного капитала, окончательно установить диктатуру, тотальный контроль над страной и народом.

Коммунисты предостерегают народ Украины, что такое развитие событий может завершиться установлением диктатуры фашистского толка, серьезно угрожает стране смертельно опасными межнациональными, межэтническими и межконфессиональными и социальными конфликтами, автономизации и регионализации, снижению международного престижа и авторитета.

От имени своих товарищей по партии заявляю, что на четкую и принципиальную позицию Компартии не повлияет ни то, какая из противоборствующих группировок правящей элиты прийдет к власти - коммунисты в любых обстоятельствах останутся верны своему долгу перед трудовым народом.  Благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чернівецький, фракція "Наша Україна", підготуватися Бокому.

 

12:34:44

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый Председательствующий, уважаемые радиослушатели!

Я хочу сказать о том, что я горжусь о том, что являюсь свидетелем "помаранчевой революции", потому что благодаря этому многие люди подняли свою  голову не как рабы при коммунистическом фашистской режиме,  а как люди, которые способны защищать  свои права. И то, что сегодня, Петр Николаевич, мне стыдно за вас. Да? Вы  похорошели, вы лучше выглядеть стали и что-то вы Президента не вспоминали последнее время, сейчас стали вспоминать, когда он уходит. Молодец Президент, что он не применил силу и не дал возможность. Наверное вы бы радовались, чтобы их разгоняли с  оружием в  руках. Это люди вышли. И слава Богу, что это люди новой формации, не те, которые сегодня уже не представляют коммунистическую партию в том масштабе, которая она есть сегодня в Верховном Совете. Вас много, но вы набрали столь мало голосов, что люди, даже бабушки и дедушки разобрались в тому что вы из себя на самом деле представляете. Это первое.

(Ш у м)

Морда у тебя жирная, а не у меня!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ Симонов, я вам роблю зауваження.

 

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М. Самое главное, что коммунисты блокируют закон о том, чтобы льготы, привилегии были лишены.

И вы хорошо об этом, Петр Николаевич, знаете. Поддержите этот закон, тогда я скажу, что вы порядочные люди. Вот. Большинство ваших товарищей нормальные люди. Вы их выкорыстовуете в своих целях. Каких? Это неизвестно.

(Ш у м)

Этот бандюга, который вышел сюда к этому самому... это что, нормальное явление?

 

ІЗ ЗАЛУ. Ты "Мерседес" свой продай!

 

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л. М. Если б тебе совести это прибавило, я б тебе продал "мерседес" с удовольствием и отдал бы тебе! У тебя совести нет, тебе не "мерседеса" не хватает! Вот в чем проблема.

Есть целый ряд социальных законов, которыми можно вернуть пенсии, которые вы не поддерживаете, которые Адам Иванович... 99 законов я подал, мне выставляет Верховный Совет. Это ликвидация всех пильг и привилегий,  на которые вы рассчитывали, прийдя к власти, что вы и дальше будете кататься на специальных автомобилях и ходить в специальные больницы, и лечиться в специальных санаториях.

Где же ваша забота о людях? Вы вспоминаете не известно что. Вы дестабилизирующая фракция  в парламенте. Чем хуже, тем лучше. Вспоминаете каких-то олигархов, а вы не при олигархах живете?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, заспокойтеся. Є цивілізовані форми відповідей.

Іван Сидорович Бокий передає слово  Рудьковському Миколі, фракція соціалістів. Підготуватися Лук’яненку.

 

12:38:12

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати! Я звертаюся до всіх вас.  Давайте ми будемо на півтону нижче спілкуватися і обговорювати політичну ситуацію, яку ми маємо  зараз в Україні. Зараз суспільство наелектризоване, з одного боку, люди у Східній Україні стоять на плащах, з іншого боку, в Києві і Центральній Україні. І всі  звертають увагу на позицію Верховної Ради. Мені здається, що закиди, як з одного боку, так і з іншого, про фашизм і слово "фашизм" не повинно звучати із вуст громадянина України. Наша нація потерпіла дуже багато мільйони людей загинули, ми мали велику трагедію, знищені населені пункти на Україні. Ми б не хотіли, щоб це повторювалося ніколи більше в Україні. А повторення такого, можливо, лише тоді, коли ми  доводимо ситуацію до екстремізму. Нам потрібно понизити рівень протистояння у суспільстві. Ми повинні добитися цього одним - провести чесно і демократично вибори 26 числа. Ми повинні  всі забезпечити нормальне прозоре голосування.

Дійсно, є певні  недоліки, на які звернула і Уповноважена з прав людини Верховної Ради про те. що ми  повинні, можливо, ще і на слідуючому тижні переглянути  і внести зміни до законодавства, щоб всі громадяни України проголосували і таким чином не було ніяких підстав звинувачувати у тому, що вибори відбулися недемократично.

Я переконаний, що кандидат від опозиції має всі шанси перемогти на виборах, бо переважна більшість громадян сформувала вже свою позицію. Я  переконаний, що дебати у понеділок будуть визначальними. І після того потрібно лише одне, забезпечити лише нормальне проведення виборів і підрахунок голосів, щоб не повторилося те, що ми мали на минулих виборах, коли вкидалися бюлетені, і фальсифікація була не лише у другому турі, фальсифікація була у першому турі. Я як перший секретар Чернігівського обкому Соціалістичної партії вам заявляю, що 2 відсотки голосів, ми довели на протоколах, що влада у нас вкрала. Ніхто за це не поніс відповідальності. Я  вважаю, що потрібно, щоб правоохоронні органи і прокуратура звернули на це увагу і  забезпечила  ще до проведення повторного голосування і притягнення до відповідальності тих, хто фальсифікував у першому і у другому турі вибори. Тоді б у нас не було такої ситуації, яку ми маємо сьогодні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Лук'яненко, фракція Блоку Юлії Тимошенко, підготуватися Грачову Олегу.

 

12:41:13

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Лук'яненко, Українська республіканська партія "Собор"  і Блок Юлії Тимошенко.

Шановний пане Голово, шановні депутати, шановні виборці.

Україна переживає надзвичайно важливий період, бо за 13 років незалежності сформувалася олігархічна антиукраїнська влада, і тепер ми маємо власне той момент, коли криза між антинародною злодійською владою і нашим народом настільки  загострилася, що вона має бути розв'язана.

Перший період виборів і перший тур, і потім той тур були пов'язані із грубими фальсифікаціями, коли влада застосували всю систему владу від верху до низу засобів масової інформації, адміністративний тиск, використання свого службового становища і так далі. Це  найгрубіше порушення. Тепер знову ж влада висунула Януковича і  зараз хоче продовжувати тим самим  гвалтом добитися перемоги. Сам Янукович видумав представитися перед виборцями, ніби-то він від опозиції. Це просто смішно. Голова Уряду, який  і відповідає за той сумний стан України до якого довів цей же ж Уряд країну. За те підвищення цін, за погіршення  взагалі життєвого становища, цей чоловік хоче представлятися як опозиціонер. Це абсолютно не  логічно і смішно. Далі, для того, щоб залякати виборців він сам говорить на свою Україну, що  формуються десь якісь загони,  майже озброєні загони і  ці загони мають їхати десь із Східної України на Західну Україну, там щось залякувати. Та хіба не ця влада сформувала власне, Кірпа - міністр транспорту зформував 110 пар поїздів і ці поїзди їздили з одного кінця України в другий кінець для  агітації за урядового кандидата, за  того ж самого Януковича. І  тепер, мало того поширюються взагалі чутки  про  те, що готується замах на Ющенко, і готується замах на Юлію Тимошенко. Я думаю, що народ, який виявив свою зрілість на площах і  у Києві на вулицях, який нарешті відчув свою відповідальність за долю нації, який проснувся і знає він є носій державної влади і він може міняти владу, призначати нову, що цей народ не дасть здійснити о ті провокації, які планує цей Уряд. Мені дуже шкода, що  комуністи, які взагалі дуже багато говорять тут про інтереси народу, у дійсності допомагають тій самій владі і вони продалися і служать ось без кінця у цій Верховній Раді. Я би хотів, щоби наша робота, як опозиції була разом із комуністами. а не  проти них. Але ви голосуєте за владу і ви підтримуєте ту владу. Дуже жаль. Я думаю, що виборці в цьому розбираються і

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Репліку, прізвищ не називали, так, будь ласка Грачов десь на підході Шурма Ігор, Фракція соціал-демократів, за ним Лещенко, будь ласка.

 

12:44:53

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Політична криза в Україні, що виникла під час виборів Президента України, викликала підвищену увагу світової спільноти до ситуації в нашій державі, оскільки поступово криза переросла у глибоку суспільну. Маємо наголосити, що ця занепокоєність нахабно використовується прибічниками одного з кандидатів на пост Президента для здійснення ними протиправних дій щодо урядових установ органів місцевої влади та їх посадових осіб проти пересічних громадян, які сповідують інші погляди.

Називаючи себе демократичною опозицією, вони у боротьбі за владу нехтують основоположними принципами Конституції України та міжнародного права щодо прав і свобод громадян. Не чекаючи остаточних результатів виборів, ці псевдодемократи вже почали встановлювати свої порядки у тих регіонах, де Віктор Ющенко здобув найбільше голосів.

На порядку денному повстало завдання покарати своїх земляків, які з тих чи інших причин не підтримали кандидат Ющенка. Зокрема його прибічники у Львівській області та деяких інших західних регіонах України порушують статті 21, 24. 36, 68 Конституції України, якими гарантуються права на вільне вираження своїх поглядів та переконань. Заборонено посягати на права, свободи, честь, гідність людини, розпочали переслідування за політичними мотивами свої опонентів, що є членами або симпатиками Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). Мотивом є те, що наша партія підтримувала іншого кандидата.

У населених пунктах складаються чорні списки людей, які голосували за Януковича або завинили лише за те, що передплачують газету СДПУ(о). Все це дуже нагадує середньовічне полювання на відьом чи ще не забуту нашим суспільством боротьбу з ворогами народу, що аж ніяк не притаманне демократичному суспільству. Такі дії провокує і позиція коаліції так званих національно-демократичних сил Львівщини, створена на базі партії членів коаліції народу, яка на засіданні сесії Львівської обласної ради висловила вимогу до членів СДПУ(о) вийти з партії та розпустити законно утворені партійні організації та фракції у місцевих радах.

Не забувайте, шановні панове, ви воюєте з 10 тис. соціал-демократів Львівщини, але можете отримати реакцію понад 400 тис. членів партії з цілої України. 

Все це викликає обурення і протест всіх членів СДПУ(о), яка завжди намагається в українській політиці відстоювати демократію, права і свободи своїх громадян, толерантність і злагоду у суспільстві. Демократія не є свавіллям, влада є легітимною лише тоді, коли вона здобута у визначений законом спосіб. Цим принципом СДПУ керується у власній політичній діяльності і закликає діяти саме так всіх учасників політичних процесів в Україні.

За дорученням Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) оголошена ця заява. Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Пузаков, фракція комуністів. Підготуватися Мельничуку.

 

12:48:04

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Хвиля української демократії розлетілася дуже швидко по всьому білому світі. І всі наяву бачили, що в Україні чесність і законність - зовсім різні поняття. І тому, як то кажуть, цим і не пахне.

Пронаціоналістська опозиція перейшла всі грані дозволеного, забула про закони і Конституцію. Всі повинні перед нею стояти по стойці струнко. Верховна Рада повинна працювати тільки в режимі "Нашої України".

А як можна розцінювати заяву так званого легітимного майданного президента, що в разі неотримання перемоги все будуть брати штурмом. Що брати і кого брати? А, по-моєму, ця є команда в 1991-му успішно штурмувала - ну і що ж? Чому ж не подобаються народу України, яких зібрали на майдані Незалежності, наслідки їхнього штурму? Мабуть, не туди ми йдемо. Не про те потрібно сьогодні вести мову. Де ви були в 1999-му, коли, дійсно, піднялася вся Україна? Тоді ви тих людей як називали? А сьогодні ви їх називаєте "друзями"? Коли б ви, господа, насправді були друзями і народними борцями, то подумали б дійсно за народ. Вам байдуже, що сьогодні економіка України повністю зруйнована, вам байдуже, що сьогодні майже вся Україна у зимовий час відключена від  газопостачання. Люди і діти замерзають у квартирах, а вам потрібно переголосування, бо якось же  треба  захищати награблене. А хіба ви не знаєте, у що це обійдеться. Я звертаюся  до всіх, хто мене чує. Люди пробудіться від сну, скиньте гіпноз із себе, погляньте у молоді обличчя тих, хто стоїть на  площадях та на вулицях, мерзне у наметах і запитайте себе, кого вони відстоюють і що вони захищають. Чому їхніми юними серцями прикриваються ті, хто награбував мільйони. Не дайте втягнути  українську молодь в барикадні протистояння. Не дайте  використати їх як масовку задля  інтересів Америки і Євросоюзу. Ви подібне пережили у 1991 і сліпо повірили у їх брехню і що ви маєте? Не тих людей ви обираєте собі у попутники. І ми, комуністи, гнівно засуджуємо безвідповідальні заклики та антиконституційні дії будь-яких органів влади, будь-яких політичних діячів та громадських організацій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло  Васильович Мельничук не бачу. Тоді, будь ласка, Шкіль, Карнаух підготуватися.

 

12:51:15

ШКІЛЬ А.В.

Шкіль Андрій, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Ну, попередній виступаючий, я просто... я вам кажу, це Юліус ........... був, репортаж з петлею на шиї, я просто згадав шкільну програму. Тому, я думаю, що тут ви розумієте, буде постійно використовуватися ця трибуна і воно, в  принципі, правильно. Як на мене, парламентська трибуна, вона на то і існує, це найвища трибуна, де може бути представлена думка, думка народного  депутата, якого обрав народ, який йому довіряє. І я так розумію, що кожен усвідомлює міру своєї  відповідальності, виступаючі на цій трибуні, тому що  промовляє не людина, не член той чи іншої політичної партії, а представник народу у першу чергу.

Тому я хотів би тут декілька слів  буквально сказати з іншого питання. Давайте тут наші колеги, народні депутати, перебуваючи у Донецьку, здійснили декілька виступів, над якими неможна іронізувати, які неможна сприймати, як політичну чи ідеологічну боротьбу. Було чітко і однозначно сказано, що вони виступають за ліквідацію української державності, за знищення  української Конституції, вчинивши кримінальну діяльність ................ трьома статтями Кримінального кодексу. І ні слова засудження не було ані в цій залі, ані Регламентним комітетом, ані Служби безпеки України. Служба безпеки України разом з прокуратурою взагалі здійснила чудовий фарс. Вона порушила справу за фактом. Тобто виступали не конкретні люди, не конкретні промовці, а так от просто якісь привиди і треба за фактом їхнього виступу визначити, хто ж це насправді виступав. Чи це виступав керівник, тобто представник Президента в Харківській області, чи це була його тінь. Може це був двійник, це треба вияснити. І тому за фактом порушується справа. Це вершина правового нігілізму, як на мене.

Я хочу нагадати вам ще одну подію, яка відбулася в цій країні. Бо все у нас починається від яйця, .................., як казали римляни. То я вам нагадаю. Одного разу Прем'єр-міністр вирішив відвідати Франківськ. У нього метнули яйцем. Він впав спочатку замертво, потім в .................... стан перейшов, а пізніше з таким страдницьким обличчям розповідав про різні хвороби. Студента, який метнув це яйце, арештували миттєво, справу порушили ще під час польоту яйця проти нього. Все було швидко і чітко зроблено. І ніхто не порушував за фактом. Наприклад, за фактом кидання тупого предмету або його падіння. Все зробилося однозначно і без жодних застережень.

Тому я хотів би звернутися у першу чергу до правоохоронних органів, до прокуратури. Помінявся керівник, то принаймні прочитайте закони, подумайте головою, бо є буква закону і дух закону. Зверніться до духу, коли закону, коли у вас немає власного духу, і поруште кримінальні справи чітко проти тих, хто виступав за зруйнування суверенітету державної територіальної цілісності України, закликаючи при цьому усіх з усіх високих трибуни, які найвищі вони можуть залізти, це здійснити. Тому я все-таки вірю, що прокуратура це зробить.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Карнаух, не бачу. Будь ласка, Катушева. За нею Оржаховський.

 

12:54:30

КАТУШЕВА З.Г.

Уважаемый Адам Иванович, народные депутаты, радиослушатели.

Ко мне, как народному депутату, обратились мои избиратели, которые были вынуждены создать комитет спасения Крымского государственного мединститута. Для защиты студентов и преподавателей вуза, а произвола, творящегося седьмого декабря 2004 года в стенах университета, в результате которого за две недели до экзаменационной сессии Министерство здравоохранения Украины издало приказ о снятии с должности ректора университета Бабанина со ссылкой на несоответствие текста контракта, заключенного Министерством здравоохранения Украины до 2006 года отдельным положением Закона Украины о высшем образовании.

Без согласования с ученым советом, без соблюдения требований КЗОТ Украины этот формальный повод привел к революционным изменениям и кадровому составу вуза. За шесть дней сниматься с должностей очень большая часть проректоров, деканов факультетов, работников администраций. Парализован учебный процесс, студенты лишены возможности полноценно заниматься и осваивать профессию врача.

С 13 декабря 2004 года студенты вынуждены начать акцию протеста против творящегося произвола и публично утраивают митинги с требованием: первое - прекратить произвол, второе - вернуть на рабочие места всех педагогов и деканов, проректоров, третье - восстановить на работе ректором профессора Бабанина Анатолия Андреевича, так как правовые неточности в контракте, подписанное с ним Министерством здравоохранения Украины до 2006 года - не ошибка студентов.

Бабанин Анатолий Андреевич для студентов и педагогов, и всех крымчан - это гарант стабильности, гарант будущего, эталон принципиального и грамотного руководителя, который смог донести до медицинской общественности многих стран мира высокий уровень современных научных и учебных технологий, что позволило вузу занять первое место по рейтингу по Украине, а студентам получать полноценные знания, чтоб лечить людей.

Комитет спасения Крымского государственного медуниверситета просит защитить их от ошибок Министерства здравоохранения Украины и дать возможность полноценно учиться и работать. Прошу вас, уважаемый Адам Иванович, дать соответствующие указания, принять необходимые меры для срочного прекращения незаконных действий против моих избирателей. И последнее, я бы хотела бы обратится к нашим радиослушателям по поводу здесь выступления Лукьяненко и Черновецкого,  которые дискредитировали державу, один как посланник в Канаде совершил аварию в нетрезвом виде, за что был выслан из  страны, а с другой убил ребенка  и по которому давно плачет тюрьма.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, Оржаховський, Фракція комуністів, Шибко - не бачу. підготуватися Цибенко.

 

12:57:52

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Анатолій Оржаховський, Фракція компартії України, шановний Голово, колеги, останнім часом багато сказано і написано про правомірність перебування військового контингенту України в країнах світу. Як відомо ми тут попереду, очевидно, замість зміцнення своїх кордонів, охороняємо інтереси інших країн, витрачаючи кошти, втрачаючи молоді життя, заводячи нові хвороби. Особливий  гнів народу викликає присутність наших  військ в Іраці, маємо загиблих та поранених, втрати бюджету, пригнічену мораль,  порушення світового законодавства. Люди запитують: за які цінності ми боремося в Іраці, чиї інтереси захищаємо? Відповідь єдина інтереси США та українських олігархів. Нещодавно Верховна Рада України проголосувала постанову про відкликання  українського окупаційного батальйону. Не мають  правових підстав заяви керівників оборонного відомства України, що для повернення батальйону потрібні  значні кошти. Шановні, що дорожче: гроші, сумнівні цінності чи життя?  Звичайно життя наших співгромадян. Мої земляки - херсонці, Фракція компартії виконають від Леоніда Кучми виконати постанову Парламенту. Цей крок Президента засвідчить, що він здатен хоч в кінці своєї кар'єри запам'ятатися народу України таким, котрий виправив особисту помилку. Друге, думаю, немає жодної людини, котру не турбували б події останніх днів та місяців, загроза громадянських зіткнень, розкол України, політизація судових органів, дій політиків на зразок: власть міняється - змінюємося і ми. Після протиправних дій влади, так званих лівих під час виборів, які призвели до  підкупу виборів, виборців,  неправдивої інформації народна позиція, котру пропонував Петро Симомненко, не була витребувана.

Події листопада 2004 року в Києві, регіонах змусили багатьох переглянути свої дії, зокрема голосування. Тепер чується: комуністи справедливо попереджували зараз народу, держави, що обидва послідовники Кучми нічим не кращі. Тому, мабуть, і народні депутати пішли на підтримку конституційної реформи з метою відмови від президентсько-парламентської моделі влади.

Ось чому вважаю своєчасним подання колег по фракції Симоненка, Крючкова проекту постанови про призначення Всеукраїнського референдуму стосовно скасування інституту президентства в Україні. Цей крок є слідством невиправданих фінансових витрат держави на вибори, появи політтехнологій, втручання закордонних політиків у справи України. Референдум пропонується провести у вересні 2005 року. Час існування президентської форми правління в Україні засвідчив, що заснування не притаманного нашому суспільству інституту не тільки не консолідував суспільство та забезпечив економічний прорив, а призвів до зосередження в руках Президента небачених повноважень, втрати спокою в Україні, руйнації історичних традицій.

Саме тому, упереджуючи можливі події, виборці, політичні партії пропонують скасувати названий інститут та перейти до парламентської форми...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Цибенко. Підготуватися Доманському.

 

13:01:11

ЦИБЕНКО П.С.

Фракція комуністів, Цибенко, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Я особливо хотів би наголосити на тому, що я представляю комітет, який опікується проблемами пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Шановні громадяни України, шановні виборці. Сьогоднішній цей етап роботи Верховної Ради України розпочався з виступу кандидата в Президенти, що, на щастя, не став Президентом України, Леоніда Черновецького. Знаєте, відверто кажучи, мене не дивує те, що цей кандидат у Президенти України набрав голосів трошки більше, ніж налічує його родина, і трошки більше, ніж працює людей у його банку. Бо коли ця людина вийшла на найвищу трибуну держави, на трибуну найвищого законодавчого органу України, Верховної Ради України, то в мене склалося враження, що ця людина марить. Людина, яка володіє одним із найпотужніших банків  України. Хто не знає, нагадую, це "Правекс-банк". Людина, яка не пам'ятає скільки в нього "майбахів". А тому з виборців хто не знає що це таке і думає, що я лаюсь з трибуни, я  пояснюю, що це найдорожчий з "мерседесів", який коштує  один біля  мільйона доларів. Так от, ця людина з трибуни Верховної Ради ллє крокодилячі сльози про долю  українських громадян, незаможних громадян України, намагаючись облити брудом фракцію комуністів.

Я хотів би сказати, що ця людина не має ні юридичного, ні морального права говорити про це. А що є насправді? Не виправдовуючи, а говорячи про те як є справа насправді, я говорю ось про що. На превеликий жаль, радіослухачі не можуть побачити те, що я зараз проілюструю, а я говорю, в мене в руках є графік, в якому надано кількість законопроектів, які лише на цій сесії внесені депутатами-комуністами. Так от, я говорив про те, що фракція комуністів лише на цій сесії внесла 129 законопроектів. Із цих законопроект 102 є суто соціальними законопроектами.

Депутати-комуністи опікуються проблемами  пенсійного забезпечення, проблемами заробітної плати, проблемами погашення заборгованості громадян України, проблемами недопущення розкрадання останньої власності українського народу і багато якими іншими. Тому, шановні колеги, я хотів би сказати про те, що ось  те, що є правдою про роботу фракції.....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка,  Доманський. Підготуватися Косіву.

 

13:04:36

ДОМАНСЬКИЙ А.І.

Уважаемый Адам Иванович! Уважаемые народные депутаты! Я хотел бы сегодня обратиться не только к депутатам. Хотел бы сказать и обратиться к избирателям и членам Соцпартии. Чем ближе голосование за пост Президента Украины, тем больше набирает обороты антикоммунистическая истерия. Как с одной стороны, так и с другой стороны. Коммунистов стремятся  обвинить во всех грехах, обвиняя в том, почему они не поддерживают ни одного кандидата. А каждый кандидат,  окружение, олигархии хотели бы, чтобы Компартия выступила с заявлением, призывала своих сторонников отдать   голоса за одного или другого. У нас,  ну, самое, что вызывает возмущение это то, что голосам нашистов, ярых антикоммунистов все чаще звучат голоса отдельных представителей Соцпартии.

Вчера с этой трибуны, с канала "Киев" представляются голоса оголтелым представителем (я не хочу сказать, что все члены Соцпартии), которые хотят свои просчеты, свою поддержку "Нашей Украины", Виктора Ющенка переложить на Компартию. Я назову фамилию этого человека. Это Барановский, который  до 1991 года был секретарем Дзержинского райкома партии, с 1991 по  1993 год был представителем Президента в этом районе. Сегодня он в Соцпартии. Я хочу, дорогие друзья, чтобы на меня вы не обижались. Использовать политические  определение, ленинские определения, когда Ленин таких людей называл  политическими проститутками. И я  называю Барановского проституткой, которая  вводит в заблуждение своих избирателей, социалистов и говорит неправду о Компартии с экранов телевизора и радио.

Я  хочу обратиться к членам Соцпартии. Нам, коммунистам, стыдно,, что есть  у руководства так...

( Ш у м   у   з а л і)

Я вызову и тебя вызову, если надо будет  на дуэль.

Я хочу обратиться именно к .......Нам стыдно, что имеются такие представители, которые  свою честь и достоинство готовы продать. Я назову, сколько кабаков, сколько магазинов, сколько имущество, сколько этот олигарх из Соцпартии имеет в Житомире, назову по адресам, и скажу, сколько ночных клубов!

Поэтому я прошу, пускай это будет на совести этих лидеров, или рядовые члены Соцстрахи пускай скажут, кто есть действительно кто.

 

ГОЛОСУЮЩИЙ. Будь ласка, Косів, фракція "Наша Україна". Підготуватися Кармазіну.

 

13:07:48

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

Дорогі співвітчизники! Протягом тих 17 днів і протягом восьми ночей я від імені нашої фракції був разом з вами на майдані, був на вулиці Банківській і на вулиці Лютеранській. Я хочу висловити вам своє захоплення. Я вже немолодий чоловік, але такої атмосфери, яка панувала поміж вами, людьми різних регіонів, людьми, які говорили різними мовами, людьми, які приїхали у Київ з різних місць, я навіть не сподівався побачити.

Найосновніші гасла, які ввійдуть, безперечно, в історію з тих днів, буде гасло, звернене до міліції: "Наші брати, опустіть щити". І міліція наступне чергування виходила з опущеними щитами і відкритими забралами. Або друге: "Міліція з народом!" І вона, справді, була з народом. Честь вам і слава, наші дорогі брати!

Тепер ще одне. Тут після всього, що сталося, після всіх цих злодіянь, після цього, що зробили з народом і з його волевиявленням, дуже багато керівників обласних адміністрацій і районних представників деяких міліції і прокуратури заробили собі на статті Кримінального кодексу. І даремно хтось думає із моїх земляків-львів'ян, що їх мине  кара. Ви будете відповідати з усією, як казали недавно, строгістю закону. І на то нема......

Ну я останнє, що я хотів би сказати. Ну я розумію, коли трус і тріпач Янукович говорить про те, що оранжева революція - це спроба  конституційного перевороту, коли спроба на законних підставах обрати  нового Президента вважається  переворотом, то я його розумію, бо  він  тремтить і за свою посаду, і  за всі ці злодіяння, які вчинила його бандитська команда. Але коли до цього прилучаються мої колеги, яких я донедавна поважав, мої колеги-комуністи... Так що з вами робиться, колеги?! Та серед вас є інтелігентні і розумні люди. Навіщо вам іти в пару із цими банд.......

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін, фракція "Наша Україна". За ним Беспалий.

 

13:11:10

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Уважаемые мои избиратели из Одесской области, из других областей! Я хочу сообщить вам, что позавчера на протяжение нескольких часов сторонниками Виктора Януковича было блокировано движение автотранспорта на магистрали Одесса-Киев. Бело-голубые, а на самом деле криминальные пытались не допустить приезд в Одессу участников Всеукраинского автопробега "Поезд дружбы". Почти 4 часа понадобилось милиционерам для того, чтобы прекратить на решение законной Конституции, гарантирующей каждому гражданину  свободы перемещения. Прокуратура не возбудила уголовное дело, вообще не шевельнулась по этому поводу. Для того, чтобы урезонить тех, кто решил присвоить себе право определять кому можно приехать в Одессу, а кому нет, потребовалось вмешательство спецподразделения "Беркут". Бойцы "Беркута" оттеснили людей с бело-голубой символикой   на обочину и по разблокированной трассе колонна автопробега въехала в Одессу. Точно так же Украина окажется, въедет во все европейские структуры после победы Ющенко. А все те, кто кричат, шумят, клевещут, останутся там, в канавах, о которых говорил вождь мирового пролетариата и  в тех самых домах, где много проституток они видят. Там есть и  зеркала, туда тоже полезно иногда посмотреть.

Вот так  символично закончился инцидент в Одессе. Те, кто пытается отбросить всю страну, нас на обочину  истории, сами там окажутся. Я уверен, что этот инцидент не оставит равнодушным ни одного одессита. Каждый может оказаться неугодным, и тогда  въезд будет закрыт для него. Одесситы не хотят, чтобы кучка людей решала достойна  она приехать той или иной дорогой. В Одессу все всегда приезжали свободно, и мы рады были всем. А теперь некоторые из тех, кто узурпировал власть, решать кому можно приезжать или нет, пакуют чемоданы и отправили уже своих родственников в Лондон имущество туда переправляют. К стати говоря, полезно знать, кто это.

Кто же в Луганской области сегодня предводительствует, чтобы мешать  народному президенту Ющенко стать президентом? Господин Ефремов, глава администрации. Я обращаюсь к Генеральной прокуратуре. У вас пылится уголовное дело   9004 уже на протяжении нескольких  лет. По этому делу у "Лугансктепловоза"  были крадены 50 тысяч 132 доллара США и переведены в Латвияприватбанк. И лично причастен к этому был нынешний губернатор области так, как и к фальсификации выборов. И вот боязнь ответственности идет к тому,  что идет эта истерия об отделении от Украины. Украина всегда была и будет цельно, единой...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Беспалий, фракція "Наша Україна". Підготуватися Носенку, він передає слово Масенко.

 

13:14:30

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка.

Шановні колеги! Фракція "Наша Україна" наполягає  на прийнятті до Нового року  бюджету України, принаймні, у тій частині   міжбюджетних співвідношень, щоб не стримувати і дозволити негайно формувати   місцеві бюджети. Не зважаючи на те, що уряд подав безпрецедентний з нечуваним дефіцитом бюджет понад 11 мільярдів  гривень. А як могло трапитися інакше? Адже податки цей  уряд  на компанію Януковича вибрав мало не до березня, кошти розтратив і бюджетні, і в тому числі, до речі, кошти  вкладників людей з-під контрольних їм банків. Міністерства перетворилися у виборчі  штаби Януковича. А останній, до речі,  однією рукою чіпляється за крісло Прем'єра, звідки його звільнила Верховна Рада, а іншою і так вже  з усіх сторін дуже сильно лаяв владу. Я думаю так, якщо  вже  людина так не терпить владу, яка є у кріслі Прем'єра поки що, то підійди до дзеркала і вискажи йому все, що  з цього приводу думаєш. А то так, теж мені знайшовся опозиціонер. Так що, не дай Боже, хтось-небудь із виборців подумає, що є опозиціонерами і та фракція. яка обміняла Леніна на Януковича.

Таким чином, люди, які мають, мільйони людей з комуністичним світоглядом вони залишилися без справжніх виразників своїх інтересів не лише у парламенті, але і серед кандидатів у  президента. Тому що дійсно ні Віктор Ющенко, ні Віктор Янукович не є прихильниками Комуністичної ідеї. Тим не менш  я думаю, що прихильники комуністичної ідеї  на цих виборах вони будуть виходити, мабуть, з моральних засад кандидатів. Я, до речі, пропоную, щоб полегшити їм голосування, і це моє звернення до Центральної виборчої комісії, до комісій всіх рівнів перенести виборці дільниці, де вони  ще залишаються з других поверхів на перший.

Крім того, вся  яничари колективно виступили за те, щоб зміни до виборчого закону  голосувалися обов'язково у пакеті зі змінами до Конституції. І таким чином, саме вони  унеможливили удосконалення виборчого законодавства по тих позиціях, де воно потребує удосконалення, тому що прив'язали його до зміни до Конституції. Не зважаючи на те, що саме фракція  "Наша Україна" виступає за внесення тих змін, і я був першим зокрема, хто вніс законопроект, який дозволив би також інвалідам другої групи спростити порядок голосування. Але вони лицемірні заяви усвідомлюють цілком конкретними діями на користь Януковича. Але це все дрібне.

Головне ось у чому. Ми піднялися з колін, ми здобули громадянську гідність. Ото ж, дорогі виборці, 26-го - всі на вибори і голосуйте так, як підказує вам серце, голосуйте за Україну, за нашу з вами рідну Україну. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Носенко передає слово Масенку. Підготуватися Соломатіну.

 

13:17:46

МАСЕНКО О.М.

Шановний Адаме Івановичу, шановні депутати, а головне, шановні радіослухачі. Я сьогодні хочу декілька слів сказати з приводу того, що розгортається істерія певна при наближенні 26 грудня, дня повторного голосування. І от іде звинувачення, що комуністи підтримують одного з кандидатів, і вони зрадили народ, і так інше. Ні, це лукавство. І ми офіційно заявляємо, що жодного з кандидатів ми не підтримуємо. Хай чує це вся Україна.

Але, щоб доказати і нам, і нашим опонентам, що ми не підтримуємо жодного кандидата, давайте і ви поступіть так. Давайте зберемося в залі, відправимо оцього недолугого Президента, який 10 років у нас правив, у відставку та хай іде вже чи шашлики жаре, на пенсію, хай відпочиває йде. А давайте не допустимо, щоб і далі ця диктатура розвивалася, давайте взагалі скасуємо Інститут президентства, щоб не було ні біло-голубого, не було ні отого, який трапляється після певних подій, колір.

Так що давайте поступимо дійсно по-народному, давайте поступимо по-патріотичному. Ми зараз те, що ми зробили, але коли воно ще вступе, внесли зміни до Конституції, і домагаємося, щоб у нас дійсно і на місцевому регіональному рівні передати функції місцевому самоврядуванню. Але ж ми мали це у 1994 році. Обиралися голови обласних рад, обиралися голови районних рад, але ж прийшов диктатор, йому мало було повноважень, і знову такий диктатор рветься до влади. Йому тільки ці дай повноваження, інакше він не можу керувати Україною. Тому я хотів би, щоб оце всі люди зрозуміли, Коли один із кандидатів, той, який надзвичайно рветься до влади, заявляє, що його принцип, щоб вори сиділи в тюрмі, я вам заявляю офіційно: дійсно вор - жоден не сидітиме в тюрмі, в тому числі і Кучма не сидітиме, не сидітиме і Медведчук - ніхто не сидітиме, вони вже давно домовилися, і капітал капіталу найде. Вони зорієнтувалися і домовляться, і ніхто у тюрму не попаде.

Борис Якович, на жаль, пішов, але також каже, що в пакеті все голосувалося і не можемо відірватися від того. А ми же внесли зміни про те, що другий комбінат повинен друкувати бюлетені. Ми ж фактично розірвали договір-пакет. Чому ж ми з одного боку можемо це робити, а щоб надати право громадянам всім голосувати на виборчих дільницях, тут, бачите, стоїть принцип, що ми не можемо розірвати пакетне голосування...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Соломатін, фракція комуністів. І йому своє слово передає Грачов. Регламент шість хвилин. Вибачте, я не бачу вашого прізвища на моніторі. Ну, може, у вас інший монітор. У мене нема такого прізвища. Будь ласка, виступайте.

 

13:21:10

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Уважаемые коллеги, радиослушатели! Разрешите представить вам полный текст выступления конгрессмена Роны Пола (Техас) перед Комитетом по международным отношениям Палаты представителей конгресса Соединенных Штатов Америки седьмого декабря 2004 года о финансировании избирательной кампании в Украине за счет американского налогоплательщика. Цитирую.

"Господин Председатель, Президент Буш сказал на прошлой неделе: любые выборы на Украине должны быть свободными от внешнего вмешательства. Я полностью согласен с Президентом. К сожалению, мне кажется, что многие правительственные агентства иначе смотрели на этот вопрос, и посылали в Украину доллары американских налогоплательщиков в попытке повлиять на исход событий. Мы не знаем точно, сколько миллионов или десятков миллионов долларов США правительство истратило на Президентские выборы в Украине. Мы знаем, что большая часть этих денег предназначалась для поддержки одного конкретного депутата и что посредством ряда специально предназначенных неправительственных организаций (НПО), как американских, так и украинских, миллионы долларов поступали в поддержку кандидата в Президенты Виктора Ющенко.

Я не думаю, что мы должны поддерживать кого-либо из кандидатов, безусловно, не поддерживая Виктора Ющенко, я не поддерживаю и его оппонента Виктора Януковича. Просто это не наше дело, кого украинский народ выберет своим Президентом. Если он считает, что выборы были нечестными, ему и решать, что делать дальше.

Как осуществлялось это одностороннее американское финансирование в Украине, я боюсь, что мы видим только верхушку айсберга, а именно, что правительство США посредством Агентства по международному развитию предоставило миллионы долларов польско-американско-украинской инициативе сотрудничества ПАУСИ, которая управляется базирующейся в США организации "Фридомхаус". ПАУСИ затем посылала государственные деньги многочисленным украинским неправительственными организациям. Конец цитаты.

Я только назову эти организации, которые упоминаются в выступлении уважаемого конгрессмена: Международный центр политических исследований ...........................................

Я попрошу, не мешайте мне.

... в консультативный совет которого входит сам лично Виктор Ющенко. И эта организация - не единственный пример.

Далее, западно-украинский центр подготовки .................................. Далее, Центр политических и правовых реформ - ..................................... Далее, находящаяся в Вирджинии частная консалтинговая фирма ................................. Далее...

И вот что больше всего беспокоит уважаемого конгрессмена: в Украине так много организаций грантополучателей, что мы не представляем, сколько государственных денег США было израсходовано в Украины, и самое главное - как они были израсходованы.

Возможно, несколько примеров откровенной пристрастности, которую нам удалось обнаружить, является аномалией. Но я думаю, что конгресс и американские налогоплательщики имеют право достоверно узнать об этом. Я думаю, что нам крайне необходимо, чтобы счетная палата США расследовала, сколько американских государственных денег было израсходовано в Украине и как именно были они израсходованы.

Я очень надеюсь, что мое требование поддержит председатели комитетов .........., Лугар, заместитель госсекретаря ...............и мои коллеги в комитете. Президент Буш абсолютно прав: выборы в Украине должны быть свободными от иностранного влияния. И наше дело - безотлагательно выявить, насколько мы нарушили столь важный принцип, и прекратить всякое финансирование политических кандидатов и кампаний".

Я зачитал вам текст выступления конгрессмена Роны Пол, Техас, перед комитетом по международным отношениям палаты представителей Конгресса США седьмого декабря 2004 года: о финансировании избирательной кампании в Украине за счет средств американского налогоплательщика. Благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, тут процедура. Те, що в мене не було на моніторі Рудьковського, не було. Тому що коли оголошується виступаючий і його немає в залі, його слово нікому не передається, коли він відсутній у сесійній залі. Тому почекаємо кінця, а там визначимося.

Будь ласка, Григорович. За нею Мироненко.

 

13:26:27

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний головуючий, шановні народні депутати, а головне, шановні наші виборці!

Це дуже добре, що тут заговорили за фінансування і за американські долари. До речі, за них. Виборча кампанія кандидата від влади Януковича коштує рівно стільки, скільки виборча кампанія в доларах Буша і Керрі. Звідки взяли ці гроші? Із бюджетів яких країн? Чи може з тих, звідки нас вітали? Буде відомо після перемоги Віктора Андрійовича  Ющенка. Розберемося.

Одночасно буде відомо скільки представників  фракції комуністів їздила по цих грантах за всі роки незалежності по програмах USAD на стажування у Сполучені Штати Америки. Також, я думаю, це стане відомо.

Мене часто запитують виборці: чому ви не реагуєте на ту істерію, яка лине з одного кутка парламенту. Як лікар відповідаю. Люди програли, вони мусять викричатися. А потім все стане на круга свої. Я ж хочу, як депутат, який працює на Сумщині, а це північно-східна область, звідки родом і наш кандидат в Президенти Віктор Андрійович Ющенко, який є за походженням найбільш східний з кандидатів і, до речі, син учасника Великої Вітчизняної війни, я ж хочу як куратор цієї області, яка межує з Курською, Белгородською областями Російської Федерації перейти на російську мову і звернутися до виборців  насамперед Донбасу.

Уважаемые избиратели, братья и сестры, отцы и матери! Я  хотела бы уверить вас в том, что мы и депутаты из фракции "Наша Україна" и граждане и Центра Украины, и Востока с не меньшим пониманием, чем вы и уважением относимся и к тому, что вы  край шахтерской славы, очень тяжелого почетного труда. Мы также как и вы чтем ратные подвиги отцов и дедов, которые боролись с фашизмом. Это нас объединяет. Но я бы хотела в то же время спросить, я помню  наших уважаемых шахтеров в 1991 году. Это были мужественные и сильные люди. Потом в 1996, 1997, 1998 году они пришли  стучать  касками под Верховный Совет, требуя своих денег. Им ответили: "Деньги ушли в Донбасс". И что в конечном итоге, кроме тяжелого труда и унижений выдал Донбасс на гора сегодня для независимой Украины? Отвечаю. Именно в Донецке случилось первое криминальное убийство-разборка Алека Грека. Потом убийство депутата Щербаня. Потом Донецк выдал на гора выдал очень коррумпированного губернатора  Сумской области Щербаня номер второй. Наконец, именно донецкий край дал самого богатого человека Украины Рената Ахметова. И наконец, дважды судимого кандидата  в президенты Януковича.

Люди добрые,  шахтеры, ветераны, за то вы проливали свою кровь на  то трудились, чтобы на вашей шее оказался самый богатый человек в Украине,  самый коррумпированный кандидат у президенты Украины и самый нищий регион? Ведь ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мироненко. Там визначимося.

 

13:29:47

МИРОНЕНКО В.А.

5 избирательный округ, Мироненко, фракция коммунистическая партия Украины.

Уважаемые соотечественники! В социалистический период я не был в партии, мне предлагали неоднократно вступит  в партию, предлагались  руководящие должности. Я не вступал, хотя коммунистическая идея лучшая в мире. Она предполагает  социальную справедливость, бесплатное здравоохранение, образование и так далее, все то, что  вы  видели, что социалистическая идея обеспечила при советской власти, соответствует программе Компартии - это забота о каждом человеке, о престарелом, молодежи,  детях, о каждом человеке. Но я видел, что карьеристы проникли в партию, и таких было много, вы все видите, что они сейчас расползлись как тараканы во все капиталистические партии, называют себя по-разному, но все они фактически проклинают Компартию, почему и коммунистов, потому что они предали.  Им не стыдно, просто они боятся, что потом будут отвечать. Стыда у них нет. У подонков, предателей никогда не было и не будет стыда, они будут чернить нас и они чернят.

Вступил в Компартию я весной 1991 года, потребовал на Пленуму Керченского горкому отставки Горбачева с должности Генерального секретаря, предупреждал, что  Горбачев, демократы и сторонники капитализма, националисты, либералы погубят страну, развалят, обеспечат всеобщую приватизацию, обогащающая узкий слой людей, новоявленных капиталистов и прислужников, всевозможных политиков, поэтов и так далее, которые обеспечат беды народа. Так фактически и произошло. К сожалению,  Горбачева не отправили в отставку. Союз ликвидировали. После ликвидации Союза стал бороться за восстановление партии коммунистической направленности. И мы приехали в Киев все те, кто был сторонником коммунистической направленности. На Первом съезде, который в виду запрета Компартии назвал новую партию или старую партию Социалистической партией Украины, все говорили, в том числе и Мороз, и все другие, кто остался сейчас в Соцпартии: мы коммунисты, после  того, как Компартия будет восстановлена, мы восстановимся в Компартии, потому что эта идея лучшая  и так далее.

То же было на Втором съезде. Я был руководителем керченской организации социалистов, но я увидел все дальше и дальше от народа, от социалистической программы уходят социалисты. Они все дальше и дальше уходят именно к капитализму, к националистам. И в настоящее время мы видим их вместе. Социалисты так называемые,  националисты, ющенковцы - все служат, фактически идее американцев, американцы обеспечивают деньгами и социалистов и "Нашу Украину" стремятся поставить своего Президента, но я  убежден, что обман в конце концов развеется. Этот розовый туман разойдется и  народ поверит, что только компартия Украины защищает интересы народа. И мы победим вместе с  народом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Так, шановні колеги, я звертаюсь до соціалістів. Хто із вас? Шибко чи Бокий одержить слово? Тому що один і другий буде за рамками регламенту, визначайтеся: хто з вас? Бокий? Будь ласка. Бокий Іван Федорович, будемо одна хвилина - Раханського і завершуємо.

 

13:33:18

БОКИЙ І.С.

Іван Бокий, Фракція соціалістів. Я повинен сказати, що одержав тут голос законно і я маю право на три хвилини, а не так як комусь хочеться, тому що записані, ми обмінялися з Рудьковським,  маємо 3.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Федорович, у Вас 3 хвилини, це не про Вас.

 

БОКИЙ І.С. Я хочу сказати тут одне в цьому залі прозвучало деякі,  скажімо, злі недобрі слова про Фракцію соціалістів, про окремих її представників і я як заступник керівника Фракції зобов'язаний заступитись за них, в  тому що я прекрасно розумію: звідки це все іде. Але я повинен сказати, що  наш товариш Барановський, коли вчора виступав, він використовував тільки факти і нічого крім фактів. Ви прекрасно бачили він піднімав газету Попільнянського району, де  було ясно написано: "комуністи за Януковича”. Стаття підписана першим секретарем районного комітету партії. Вибачайте, якщо Центральний комітет приймає одну постанову, а низові партійні організації приймають якісь інші речі, то це проблеми партії, а не проблеми Баранівського, мої, чи ще когось іншого.  То розбирайтеся ви, самі: кого за кого.

Тому всі публічні заяви - це публічні заяви, а конкретні кроки - це конкретні кроки. Це - одна річ. І це не дає права ні генералам, ні не генералам називати будь-кого політичними проститутками, тому що ці речі виходять за межі і депутатської етики, і за межі звичайної людської етики. Це - одна справа.

І друга справа. Я не хотів би, щоб отут кожного з нас звинувачували в фашизмі, нашизмі і так далі. Я думаю, це ті слова, які повинні звучати тільки не в цьому залі. Вибачайте, тут всі добре знають, що я не належу до прихильників Віктора Андрійовича Ющенка, і він сам це прекрасно знає. Але якщо ми підтримаємо його на цих виборах, то це означає тільки одне - ми не підтримуємо бандитський режим. Ми все-таки думаємо, що при Вікторі Андрійовичі Ющенко буде забезпечений демократичний розвиток країни, і це - наше право знати, думати, як нам вирішувати ці проблеми. Але я не хотів би, щоб в країни нагніталася із відома деяких політичних сил, які підтримують нинішній режим, які хочуть цей режим зберегти, політична шизофренія, наприклад, щодо втручання там не втручання і так далі. Знаєте, це вже давно пройдений етап і пройдений так давно, що ці відрижки, вони вже, знаєте, мають такий запах противний, просто навіть говорити про це не хочеться. Це попахує сталінізмом, причому в найгіршому його виконанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую.

Будь ласка, одна хвилина Раханський і завершуємо. Анатолій Варфоломійович, одна хвилина.

 

13:36:17

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Дякую. Анатолій Раханський, Євпаторійський виборчий округ.

Шановні колеги, Верховна Рада України дев'ятого вересня цього року конституційною більшістю в 301 голос прийняла постанову про 60-річчя Ялтинської конференції. Я повинен вам сказати, на жаль, змушений повідомити, що ... Верховну Раду: Кабінет Міністрів України заблокував виконання цієї важливої постанови, в якій сказано запропонувати Кабінету Міністрів в місячний термін утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів з нагоди 60-річчя Ялтинської конференції, а міністрам закордонних справ, культури, освіти, оборони, внутрішніх справ, Національному банку провести відповідні заходи.

Прем'єр-міністр України дав таке доручення, але міністри його не виконують. Пройшло чотири місяці.

І додумалися підготувати проект розпорядження Президента України про Національний оргкомітет з підготовки та проведення заходів відзначення 60-річчя ООН. І це тільки тому, що народні депутати раніше за Міністерство закордонних справ України проявили ініціативу і прийняли постанову.

Шановний пане Президент України Леонід Данилович Кучма, не підписуйте авантюрні розпорядження, а міністрів, які не виконують постанови Верховної Ради, навчіть виконувати, бо важко їм буде жити в майбутній парламентській республіці.

Верховна Рада повинна дати принципову оцінку фактам невиконання її постанов.  Прошу мій виступ вважати як запит Кабміну, МЗС, Міносвіти, Мінкультури.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, на цьому ми вичерпати можливості сьогодні виступати. Тому ранкове засідання Верховної Ради оголошується закритим. Чергове пленарне засідання Верховної Ради України розпочнеться о 10-й годині 21 грудня.  На все добре.