Засідання N46

Опубліковано 04. 12. 2004

ЗАСІДАННЯ  СОРОК  ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

4  грудня  2004 року, 13.15 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку. А, хіба це ранок. Доброго дня, шановні народні депутати. Я прошу вас зареєструватися. На табло прізвища народних депутатів, що зареєструвалися.

 

13:16:20

Зареєструвалися у сесійній залі 425 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження  народних депутатів України Бондаренка Володимира Дмитровича, Бубки Сергія Назаровича, Воюша Володимира Дмитровича. Давайте привітаємо їх, побажаємо міцного здоров'я і успіхів у нелегкій політичній діяльності.

Шановні народні депутати, прошу прослухати оголошення. Відповідно до статті 2.2 .... та 4.2.3 Регламенту Верховної Ради України та протоколу засідання депутатської фракції політичної партії "Трудова Україна"  від третього грудня 2004 року номер 10 інформую, що уповноваженими представниками цієї фракції обрано народних депутатів України: Гладких Василя Івановича, Дашутіна Григорія Петровича, Іоффе Юлія Яковича, Нощенка Миколи Петровича, Поплавського Михайла Михайловича.

Відповідно до пункту три статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України", пункту три статті 4.2.1 Регламенту Верховної Ради України та протоколу засідання депутатської фракції "Регіони України" у Верховній Раді від 02.2004 року номер 106 інформую про виключення народних депутатів України Жеваго Костянтина Валентиновича, та Веревського Андрія Михайловича зі складу депутатської фракції "Регіони України".

Шановні народні депутати, тут ще є ряд оголошень про вихід народних депутатів із фракції, я вам оголошу їх пізніше. Ну, вони у мене на столі залишилися. Заспокойтеся, будете радіти ще.

Шановні колеги, ми  проводили засідання  Погоджувальної ради із 11 години. Маю вам сказати, що ми майже наблизилися до компромісу, щоб провести одне голосування і прийняти у пакеті одне рішення. У нас велике прохання. Прошу уваги. У нас прохання велике. Ще дати можливість попрацювати Погоджувальній раді до 14 годині. А о 14 годині ми проведемо наше  остаточне блискавичне засідання з великим результатом.

Тому оголошується перерва до 14 години. О 14 годині прошу бути всіх  у сесійній залі.

 

ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Запросіть депутатів до сесійної зали,  продовжуємо нашу роботу. Шановні народні депутати, поки ви налаштуєтеся на робочий лад, прослухайте, будь ласка, оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народного депутата Андресюка Бориса Павловича зі складу депутатської фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народних депутатів України Гадяцького Леоніда Миколайовича та Касьяненка Олександра Володимировича зі складу депутатської фракції політичної партії "Трудова Україна". (Оплески)

Шановні колеги, дозвольте проінформувати вас коротко, чим займалась погоджувальна рада два дні. Ми протягом двох днів, шановні колеги, вчора і сьогодні, весь цей час обговорювали організацію нашої роботи, які питання нам потрібно розглянути для того, щоб врегулювати і політичну ситуацію, для того, щоб прийняти ті рішення і ті зобов'язання реалізувати, які ми брали на себе, які угоди підписувалися, в тому числі за участю міжнародних посередників.

Ми вчора десь близько 23 години практично досягли домовленостей. У нас не з'ясоване залишилось одне питання проблемне - це питання про призначення голів місцевих державних адміністрацій, чи залишити так, як це передбачається сьогодні чинною Конституцією за Президентом України на основі подання Кабінету Міністрів України, чи з першого вересня 2005 року передати ці повноваження до Кабінету Міністрів України.

І друга проблема, довкола якої точились дискусії, це - надання права здійснювати загальний нагляд Генеральною прокуратурою України. Ми фактично домовилися, ну заспокойтесь, я говорю те, про що йшлося на погоджувальній раді, і прошу заспокоїтись вас. Ми практично домовилися, всі погодилися, що вводити в дію Конституцію потрібно з першого вересня 2005 року ми відпрацювали, окрім того, шановні колеги, перехідні положення і вилучили в статті 4, якщо я не помиляюся, в перехідних положеннях процедуру формування уряду, вона залишається такою, що після складення присяги новим Президентом уряд повинен скласти свої повноваження перед новообраним Президентом України, тобто залишилося все те, що було вчинній Конституції і ми відповідні вилучення внесли, я кажу через те бо певні були перекручення, ми внесли ці зміни.

Ми детально вчора розглядали і сьогодні Закон "Про вибори Президента України" я маю на увазі внесення відповідних змін, уточнень і доповнень для того, щоб реалізувати не тільки рішення Верховного Суду України, бо для реалізації рішення Верховного суду України, бо для реалізації рішення Верховного суду України нам не потрібно вносити жодних змін. Тому що діє норма про ведення через три тижні за тими принципами, як здійснюється другий тур виборів. Тобто це переголосування фактично другого туру виборів. Але враховуючи проблемні моменти, враховуючи, що ми з вами приймали закон, який стосувався відкріпних посвідчень, який стосувався голосування вдома був напрацьований проект закону для того, щоб унеможливити, навіть гіпотетично, будь-які фальсифікації. І ми домовилися прийняти перше і друге рішення у нас не було жодних заперечень. Але вранці я хочу   вам сказати до тих двох питань, які залишилися у нас дискусійними і проблемними додалася ціла група нових пропозицій, які набули форму ультиматуму. Я кажу про те це відверто тому що Верховна Рада і я як Голова Верховної Ради йшов на будь-які поступки для того, щоб ми зберегли злагоду, для того, щоб Верховна Рада залишалася єдиним центром компромісу прийняття рішень в інтересах держави. Але, напривеликий жаль, коли ми були за один крок до прийняття рішення все було просто зруйновано.

Тому зараз я  би попросив би Олександра Олександровича, щоб він поінформував, оскільки у нас не буде, потім одну хвилинку, Анатолій Сергійович, сядьте, будь ласка. Потім ми домовилися, шановні колеги, що після того, коли будуть прийнятті ці рішення, ми домовилися, що ми консолідовано їх приймемо. Президент України їх одночасно підпише і внесе нам пропозиції по новому складу ЦВК. Пропозиції по новому складу ЦВК були запропоновані депутатськими групами і фракціями в  кількості один кандидат від 30 народних депутатів. Так що тут все було витримано.

 На превеликий жаль, ми  не зможемо зараз реалізувати цей наступний крок.  Я ще раз хочу сказати. Що ми домовилися , я ще раз хочу сказати для тих безпосередньо депутатів, які не хочуть слухати. Хочуть чути тільки себе.

 Я хочу сказати, що ми домовилися на Погоджувальній раді, що коли ми приймаємо ці рішення, закони Президент їх підписує і ми сьогодні тільки фракція, ваша фракція до цього часу ще не здали пропозиції по ЦВК. Так як же можна їх підписувати?! Ви не здали пропозиції ще навіть! Ще не дали пропозиції. Обіцяв Порошенко дати, але ще не дав. Так що давайте не будемо говорити.

Якщо вас це влаштовує, щоби без пропозиції фракції "Нашої України" Президент вніс подання, я це зроблю вам обов'язково, якщо ви не хочете самі працювати. За вас я працювати не буду  також весь час.

Тому шановні народні депутати, у нас практично немає предмету для сьогоднішнього засідання, бо ми не досягли компромісу жодного.

Будь ласка, 5 хвилин з мотивів запишіться.

Табло прізвищ народних депутатів, що записались.

Борис Беспалий , будь ласка.

 

15:26:10

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Прошу передати слово Івану Плющу.

 

ГОЛОВА. Іван Плющ, будь ласка.

 

15:26:22

ПЛЮЩ І.С.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

Я хочу звернуться, перш за все, до вас Володимире Михайловичу, я знаю як вам нелегко. Але ви ні за кого не працюйте. Не за фракцію, не за депутата, ви працюйте сам за себе, на скільки у вас хватає видержки і нервів. Це перше.

Я вам співчуваю, але ви не можете працювати за інших.

Тепер друге. Хто дав пропозиції, хто не дав пропозиції і до чого? Шановні народні депутати! Шановні ті, хто нас  чує! Верховна Рада, як єдиний політичний  вищий законодавчий орган в державі 27 листопада зібралась на своєму засіданні. Після предметних, конструктивних, тривалих  обговорень, суперечок, домовленостей і так далі прийняла рішення, як на мене, які ще будуть описувати і які будуть такими як ввійшли і так далі... Але що з цього рішення по сьогодні виконано? Хоч одне слово? Чи то, що недовіри до ЦВК? Чи то, що там були інші пункти? Президент просто сказав: це політичне рішення і воно не має ніякої під собою основи. Це факт? Факт!

Тепер слідуюче. Верховна Рада......

 

ГОЛОВА. Будь ласка, включіть мікрофон. 30 секунд...

 

ПЛЮЩ І.С . Дякую, Володимире Михайловичу. Я вибачаюсь.

Ми прийняли 1.12 рішення про відставку уряду, рішення цілком відповідає і Конституції, і так далі. Що зроблено? Нічого по цьому рішенню.  Також названо третє. Значить, сьогодні маємо рішення Верховного Суду і всі органи, кого це стосується повинні його виконати. Що ми затіяли? Ми затіяли реформу сьогодні знову під якісь  угоди і домовленості.

Я стверджую від імені Віктора Андрійовича, що всі свої договорні умови із соціалістами він виконає, всі договорні умови з депутатами виконає. І він пообіцяв народу, що він проведе  реформу, але таку, яку підтримає народ. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, я хотів би сказати таке. Ми повинні, наприклад, Верховна Рада показати приклад того, як вона виконує свої постанови. Давайте почитаємо постанову від 27 числа, Іване Степановичу, і там побачим, що Верховна Рада своїх пунктів не виконує. Хай Верховна Рада виконає свої позиції і тоді буде вимагати від Президента. Це перший момент.

Другий момент. Заспокойтеся, шановні! Я весь час вас слухав і робив все, що ви казали, а послухайте ви тепер. Тепер другий момент. Шановні колеги! Домовлено з Президентом і вчора це було підтверджено під час фракцій  і засідання уряду, що після рішення Верховного суду України, ЦВК повинно ретранслювати і направити нам, прийняти відповідне рішення. Після того, Президенту України, і було запропоновано ще позавчора, подати пропозиції щодо складу ЦВК. Але, ще хочу раз стверджувати, відповідально, що пропозицій усіх немає. А, потім скажуть, що наші думки не враховані. І, коли сьогодні ЦВК об 11.30 прийняв відповідне рішення на виконання рішення Верховного суду України на цьому його історична місія закінчилася. Ми тоді би мали сформувати новий ЦВК. До цього б ми зруйнували той ЦВК і не прийняли б інше рішення. було домовлено, чітко про це сказано і всі прекрасно це знаєте. По іншим питанням, да, існує  невиконання. Але, давайте ми будемо йти і виконувати свої рішення, вимагати виконання інших рішень. Будь ласка, Колоніарі.

 

15:30:33

КОЛОНІАРІ О.П.

Я прошу передати слово Богатирьовій Раїсі Василівні.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Богатирьова.

 

15:30:40

БОГАТИРЬОВА Р.В.

Шановні народні депутати! Я думаю, що зараз ми в такому політичному часі живемо, що воно спресовано більше ніж фізичний час. І від нас з вами залежить розвиток подій і сьогодні, ввечері, і вночі, і завтра.

Отже, я хочу нас всіх повернути в русло тих і політичних домовленостей, і юридичних, які все ж таки мусять сьогодні отримати право на життя, не права сили, сила права. І тому саме, я хочу.

 

ГОЛОВА. Ну, будь ласка. Ну!

 

БОГАТИРЬОВА Р.В. І саме тому, я хочу повернутися до тих домовленостей підписаних всіма сторонами учасниками за участі міжнародних посередників, які були підписані всіма зацікавленими сторонами. І стороною, яку представляє країну Леонід Кучма як Президент, і Володимиром Литвином, який є головою Верховної Ради і  Віктором Ющенком і Віктором Януковичем і міжнародними експертами, які виглядали в такій ролі, отже саме після  цього була обумовлена

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, до двох хвилин, ми ж  домовились

 

БОГАТИРЬОВА Р.В. ... варіант голосування  в пакеті політичної реформи, змін до Закону про вибори Президента і направлення в Конституційний суд законопроекту 3207-1, Фракція "Регіони України" дотримуються сьогодні всіх домовленостей і пропонує "Нашій Україні" і Фракції БЮТ теж дотриматися цих  домовленостей і сьогодні  проголосувати  політичну реформу в пакеті з цими законопроектами, які вас цікавлять, в іншому випадку всі мусять знати, що саме  "Наша Україна" і БЮТ не дотримаються ніяких угод і домовленостей. Дякую.

 

ГОЛОВА. Петров, Фракція комуністів, будь ласка. Симоненко переда...

 

15:32:56

ПЕТРОВ В.Б.

Прошу передати ....

 

ГОЛОВА. Петров передає право  на виступ Петру Симоненко, до 2-х хвилин , будь ласка...

 

15:33:08

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги, шановні радіослухачі, Верховна Рада 2 роки шукала шлях до вирішення  головного питання: яка буде влада ближчим часом у нас в  Україні: чи вона буде прозорою, чесною, відповідальною, чи вона буде кримінальною, олігархічною, а  практично просто бандитською? 2 роки ми вели боротьбу за те , щоб через політичну реформу визначитися, сьогодні політична реформа після останньої заяви Фракції "Нашої України" заблокована. По-друге, пропозиції Фракції уже внесені, щодо складу ЦВК, я це засвідчую і підтверджую. Сьогодні вже погоджувальна рада готова була передати на підпис щодо внесення до Верховної Ради нового складу Центральної виборчої комісії, заблокували ті, хто не хочуть щоб виконали ми раніше прийняте рішення і це  знову має відношення  до "Нашої України", третє, постанова від 27-ого листопада передбачала що з 1 по 3 грудня ми розглянемо політичну реформу, "Наша Україна" заблокувала виконання постанови Верховної Ради України.

Четверте. Ющенко підписав і  всьому світу заявив, що він готовий у пакеті розглядати, як зміни до Закону про вибори Президента, так і політичну реформу. І всьому світові показав, що він не збирається виконувати все те, що бере на себе зобов'язання. Так як і вчора "Наша Україна" засвідчила, що програмне положення кандидата Ющенка відкликати наші військові формування з Іраку, "Наша Україна"  залишилася вчора на боці американців. Тому я і хотів би, шановні радіослухачі проінформувати вас, що у даному випадку робота Верховної Ради  продуктивна і результативна блокується якраз фракцією "Наша Україна" і Блоком Юлії Тимошенко. Дякую.

 

ГОЛОВА. Нестор Шуфрич, будь ласка, фракція СДПУ(о).

 

15:35:15

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую,   шановний Володимире Михайловичу.

Шановні співвітчизники, шановні  колеги. Ми сьогодні в суботу зібралися в стінах Верховної Ради України, щоб вирішити ту кризу, яка є  зараз наявною у нашому суспільстві. Ми зробили все заради того, щоб  знайти можливості об'єднати прихильників, як і Віктора Ющенка, так і ті  15 мільйонів, як голосували за Віктора Федоровича Януковича.

Сьогодні ми готові піти на всі компроміси. Ми не можемо сприйняти вчорашнє рішення Верховного суду України, але  ми не можемо його  не поважати. Конституція і закони України для нас діють не так, як для наших колег з "Нашої України". Ми поважаємо закони, поважаємо Конституцію. І будемо виконувати у тому числі і це рішення. До речі, цим рішенням передбачено, що згідно 85-ї статті діючого  закону про вибори України 26 грудня ми маємо провести переголосування. Ми це виконаємо. Це вимога закону, і ми підемо виключно цим шляхом.

Шановні колеги, ми маємо зобов'язання, які закріплені підписами двох кандидатів, Президентом Квасневським, Адамкусом, Хав'єром Соланою, спікером російської Держдуми Гризловим. Я вже не говорю про нашого Президента і про нашого спікера. Якби не ці зобов'язання, ми б у суботу, повірте мені, в цій залі не зібралися. Ми готові на компроміс, ми готові на будівництво демократичного суспільства.

Шановні колеги, вам потрібна абсолютна влада? Підіть і візьміть.

 

ГОЛОВА. Олександр Баранівський. Буде, дві хвилини буде. Я пропоную таким чином давайте поступимо. Заспокойтеся, я вас просто благаю. По дві хвилини від кожної фракції виступи, і буде все нормально. Давайте обміняємося думками і все. Баранівський передає Олександру Морозу, підготуватися від блоку Юлії Тимошенко. Будь ласка.

 

15:37:49

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги, я прив'язуюся до слів Івана Степановича Плюща. Справді, кожен займається своєю роботою, але я не знаю, чого я вчора до часу ночі тут сидів, узгоджуючи ті позиції, які висловлювала ваша фракція. По-перше.

По-друге. 27 числа, голосуючи тут, ми прийняли постанову, в якій передбачили першого-третього грудня розглянути і прийняти зміни до Конституції. Де ця угода? І чому ви протестуєте проти цього?

Дальше. Я просив би не закриватися словами. Бо я вмію теж закриватися словами.  Говорити по суті. Так от. Ми з Ющенком Віктором Андрійовичем підписали угоду. Про його підтримку нашою партією, і ніхто з вас не може кинути камінь у город, бо наші структури працювали у двадцять разів краще від ваших, ви знаєте, і гарантували проведення Ющенка. Але ми домовилися, що до першого січня зміни будуть внесені, сприяння буде з боку "Нашої України". Тепер ми бачимо, що це таке. Там немає написано, не брешіть, вибачте.

Нарешті. Учора була одна ситуація. До тих пір, поки  не було рішення суду, всі йшли на згоду, бо невідомо було, як воно складеться. Будемо вносити зміни до Конституції, будемо утверджувати в Україні демократію. Сьогодні рішення суду є. Як воно приймалося, інша справа. Але воно є, його треба виконувати.

Так от, сьогодні уже змінилася ситуація. Ви, будь ласка, не користуйтеся неправдивими аргументами відносно того, що за Кабінетом Міністрів залишаються специфічні повноваження, і він буде працювати. Ні! Ми вилучили це із перехідних положень, немає цього в положенні, Іване Олександровичу, я звертаюся. Тому ще раз повторюю, я прошу дайте мені три секунди.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, будь ласка. Вилучили. Вилучили. То старий проект, хай вас інформують ваші члени погоджувальної ради. Вилучили.

 

МОРОЗ О.О. Я ще раз повторюю, погоджувальна рада, будь ласка, сьогодні прийняла рішення, що з пункту четвертого перехідних положень...

 

ГОЛОВА. Прошу уваги!

 

МОРОЗ О.О. Фраза "Кабінет Міністрів України, сформований до дня вступу на пост Президента, обраного на чергових виборах в 2004 році, продовжує виконувати конституційні повноваження після набрання чинності цим законом" вилучена, бо це готувалося до проекту, який мав вводитися відразу після обрання Президента. А сьогодні продовжує працювати норма, що після обрання Президента, скажемо, через три тижні, Кабінет Міністрів складає перед ним повноваження. І діє чинна норма Конституції.

Тому я ще раз повторюю, одна тільки можлива умова - голосування змін до Конституції, а тоді голосування всіх інших норм, що передбачено в угоді, одній, другій і третій. Іншого ходу, виходу немає. Я це підтверджую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Блок Юлії Тимошенко. Будь ласка, Юлія Володимирівна. Підготуватися "Єдиній Україні".

 

15:41:03

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, я перш за все звертаюся до тих людей, які зараз слухають радіо. І питання одне, що Ющенко разом зі своєю командою підписав документ про те, що ми будемо проводити конституційну реформу, але ж далеко не в пакеті. Такого слова в спільній заяві як пакет не існує. Це з радянських часів, коли разом з маслом потрібно було купити в навантаження пластмасове відро. Я вас прошу, це абсолютний правовий нігілізм - поєднувати зміни до Конституції з змінами до Закону про вибори.

Це є абсолютно з правової точки зору неможливим. І тому я прошу вас, по-перше, розвести ці два питання. Люди, які сьогодні по всій країні і зараз під Верховною Радою вони чекають чесних виборів. І тому хто не хоче голосувати за зміни до закону, які передбачають наведення порядку в проведенні виборів так просто і чесно скажіть, а не ховайтеся за змінами до Конституції. Ми готові розглянути зміни до Конституції із нашим партнером лідером Соціалістичної фракції я вела переговори особисто і було домовлено, що ми проводимо конституційну реформу до 1 січня 22005 року після виборів Президента, завершення.

Я прошу зараз знати, що ми від своїх зобов'язань не відмовимося, але зараз ми мусимо внести зміни та доповнення до Закону про вибори Президента для того, щоб нормально провести переголосування другого туру. І я звертаюся до всіх без виключення   депутатів, давайте наведемо порядок з фальсифікацією. Не може бути закон, який передбачає фальсифікацію. І я вважаю, що зараз терміново потрібно поставити на голосування законопроект про зміни та доповнення. І ще питання щодо зміни ЦВК, і, до речі,  відставки уряду...

 

ГОЛОВА. 30 секунд завершуйте...потім з мотивів.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. І зараз я хотіла, щоб люди почули, що Президент України  Кучма, який поки що виконує обов'язки, він мусить внести новий склад Центральної виборчої комісії і мусить  підписати той законопроект, який ми зараз з вами сприймемо, а також відправити уряд у відставку.

 

 ГОЛОВА . Зараз одну хвилиночку, Адаме Івановичу...

 

МАРТИНЮК А.І. Шановні народні депутати! Я розумію, що не в кожного у вас є зараз під руками спільна заява, будь ласка, слухайте уважно, 4 пункт спільної заяви продемонстрований всьому світові гласить: "Сторони дійшли згоди щодо прийняття в пакеті з внесенням змін  до Закону "Про вибори Президента України", політичної реформи,  з внесенням змін до Конституції України відповідно до проекту 4180 та формування на цих засадах уряду України.

Шкода, що Віктор Ющенко не ділиться із своєю соратницею, що він підписує.

 

ГОЛОВА. Нечипорук, будь ласка. Будь ласка, заспокойтесь, прошу вас.

 

15:44:34

НЕЧИПОРУК В.П.

 Дякую.  Шановний Володимире Михайловичу, шановні друзі.

Дайте сказати пару слів. Заспокойтесь, вислухайте. Вас слухали, послухайте інших.

Володимир Нечипорук, 194 виборчий округ,  фракція "Єдина Україна", голова партії Народна влада.

 Шановні колеги, і шановні друзі, і шановний народ, хто слухає мене. Сьогодні за владу б'ються два клани. А народ чуби тріщать, розумієте. І підійшли до того, що сьогодні не можуть поділити. А ви подумайте, що робиться  сьогодні на вулиці. Ціни подорожали на 30 - 40 відсотків. Сьогодні гривна впала в два рази. Вже дають за євро, дають 12 гривень, а за долар 10 гривень. На сьогодні , якщо Верховна Рада буде  гратися і далі, ви знаєте була байка  "Солом'яний бичок". Всі  зуби повпихали в солом'яний бичок і так і поздихали з голоду. Так і буде і у нас.

 Сьогодні Верховна Рада повинна проголосувати. Не грайтесь ні в які реформи. Проголосуйте за зміни до  Закону "Про вибори Президента" і проголосуйте за бюджет. Тому що буде діяти сьогодні бюджет старий. Ні підвищення пенсій, ні  підвищення заробітних плат, ні  підвищення прожиткового мінімуму, нічого не буде. А нас обирав народ! І ми повинні думати за народ!  За державу! За нас самих! Дякую.

 

ГОЛОВА. Так.  Від депутатської групи "Союз" хто буде виступати?

Василь Надрага. Підготуватися від НДП.

 

15:46:45

НАДРАГА В.І.

Депутатская группа "Союз", Василий Надрага, Луганская область. Уважаемые коллеги! Уважаемые земляки! Уважаемые радио и телеслушатели, зрители, все  граждане  Украины! Мы в своей как-то депутатской группе обсуждали что нам нужно делать, мы поняли только одно, что, к  большому сожалению,  эмоции сегодня накрывают всех. И нынешний зал, и выступление моего предыдущего  коллеги показывают, что каждый считает, что он  абсолютно  прав. Мы считаем, что правы немножко по-другому. Это немножко заключается в следующем. Только, если мы услышим один одного, если мы поймем один одного и сделаем шаги навстречу, мы тогда чего-то добьемся. Исходя из этой логики, мы и поддерживали пакетное голосование как тот механизм  решения большей части проблем существующих сегодня, тем более, я не боюсь этого патетического слова, данный механизм, то есть проголосовать  все законы вместе, был освещен в том числе и участием международных посредников, участием двух кандидатов в Президенты, действующего Президента. В итоге мы имели с вами официальное заявление, что все, кто хочет или говорит о том, что он хочет, чтобы в этой стране был порядок, договорились выполнить  свои  обязательства. К большому сожалению, сегодня мы этого не имеем. Одни считают, что они уже победили и поэтому отказываются от предварительных договоренностей. Другие, я думаю, это справедливо, не соглашаются идти на попятную, потому что была договоренность. И поэтому суть проблемы заключается в одном: без изменения Конституции, без изменения законов о выборах, без изменений  в ЦВК, вот если мы это все вместе не соберем, у нас ничего не получится. И мы согласны с высказанным мнением, что если у нас нет возможности договориться, нам нет смысла сидеть в  этом зале и говорить один  одному комплименты или комплименты в кавычках. Поэтому наверное правильно будет так, если мы один одного не понимаем, поехали по округам, поработаем для людей на местах. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Так, від фракції Народно-демократичної партії, промисловців і підприємців Пустовойтенко Валерій Павлович. Дальше. Які у нас фракції?

 

15:49:03

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Шановні наші громадяни! Шановні народні депутати! Шановний Володимире Михайловичу!

Після обрання мене народним депутатом України я сумлінно щоденно ходжу на роботу і також на цьому тижні аналогічно було. Було засідання Координаційної ради, ... і Голови Верховної Ради Володимира Михайловича Литвина, де він зачитав спільну заяву, яка була проведена і підписана на засіданні круглого столу. Ми визначили там 7 питань, які в принципі, вирішують всі питання врегулювання політичної кризи, яка склалася в нашій державі.

Я сумлінно також прийшов на засідання фракції, ми виступили з питанням щодо розблокування органів виконавчої влади, вона не зроблена і не вирішені якраз пакетні домовленості щодо рішень, які прийняті про Закон "Про вибори" і про проведення політичної реформи.

Я хочу нашим громадянам сказати зразу, я за відставку уряду. Уже питання це вирішене. Я прошу не перебивати мене. Хочу нашим громадянам сказати, що  в політичній реформі є основа нашої Конституції. Це повноваження, які розприділяються між Президентом України, між Кабінетом Міністрів і місцевими органами виконавчої влади. І сьогодні, якщо ми не проведемо політичну реформу, ми не маємо права  віддавати в одну руку ту владу, яка є у сьогоднішнього Президента.  Я підтримую проголосувати за політичну реформу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, від "Центру" Іванов підготуватися Народній аграрній партії.

 

15:50:59

ІВАНОВ С.А.

Уважаемые депутаты, вам не кажется, что мы вообщем-то, обычный у нас, наше заседание снова превращаем в такой общий балаган. Лидеры фракции идут, о чем-то там договаривается, потом возвращается к нам, что-то рассказывает, что-то не рассказывает, что-то мы понимаем, что-то не понимаем. Ну, каковы реалии сегодняшнего дня? Почему вдруг мы смешиваем политическую реформу с функциями Президента? Почему мы, когда говорим, что был, была домовленість, действительно, где подписывал и Ющенко, и остальные члены, которые  участвовали за этим круглым столом, почему мы очень четко сегодня не можем еще раз поднять, пусть нам Мартынюк еще раз зачитает, потому что  то, что он зачитал для зала не всем все понятно. И я бы хотел, чтобы  по конкретным пунктам еще раз было прочитано. И самое главное давайте не путать божий дар  с яичницей, если есть законы, которые должен принимать Парламент, о ЦВК в данном случае должен принимать Президент, так вот пусть Президент делает то, что положено ему, Парламент делает то, что положено Парламенту.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, від народної аграрної партії Михайло Гладій, підготуватися від "Трудової України".

 

15:52:33

ГЛАДІЙ М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, шановні друзі ми за крок до завершення процесу в державі, тобто  завершення виборів Президента України і логічно було б сьогодні  розглянути законопроект про  зміни і про вибори Президента і поставити крапку, але  скільки сьогодні в залі напруга і немає консенсусу я бачу  що ми ніякого питання сьогодні не вирішимо. Шановні друзі, якщо ставити у пакеті голосувати, наша Фракція проти голосувати  в пакеті, то краще закрити сесію на цьому і рухатися дальше.

ГОЛОВА. Так, будь ласка від "Трудової України"

 

15:53:35

ІОФФЕ Ю.Я.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, я думаю, що ми упускаємо величезний шанс зробити крок  в сторону демократичної країни, правової держави. Я думаю ми це упускаємо просто так, я розумію обурення Олександра Олександровича Мороза, з яким ми дуже  довго працювали в Конституційній комісії, бо це він відпрацював од букви до букви це його, як кажуть заслуга. І він абсолютно правий, я його підтримую, абсолютно у цьому плані. Ми вчора до пізнього вечора  сиділи находили компроміс. Його немає.

Тому я згоден абсолютно... Фракція "Трудова Україна" призиває нас ще раз, коли є можливість, знайти цей компроміс. Коли це не можливо, я думаю, що прав голова Верховної Ради Володимир  Михайлович Литвин, повинно  закритись і розійтись. Дякую.

 

ГОЛОВА. "Демократичні ініціативи", будь ласка, Степан Гавриш.

 

15:54:49

ГАВРИШ С.Б.

Шановні колеги,  вже 5 років політична реформа об'єднує і роз'єднує українську політичну еліту. І предметом  цієї дискусії стала і вся сучасна Європа.  Реформа має на меті  не тільки збалансувати систему влади,  але і примирити нашу непримиримість, яка так часто виникає у цьому сесійному залі. Пошуку компромісів, а точніше сьогодні  консенсусу показують приклад для українського суспільства, чи будемо ми жити у злагоді, чи будемо продовжувати розколювати українську державність. Якщо ми не проведемо політичну реформу, то  змагання  26 грудня попри всі сподівання і надії приведуть  ще до більшого поглиблення конфлікту в Україні. І тому єдиним способом показати  суспільству, що ми є,  дійсно,  реальними поводарями у майбутнє і  розвитку української державності саме і є зміна системи влади, яка критикується нами сьогодні продовж багатьох років. Але головне відповісти на запитання, чи є це нашою реальною метою для всіх? Зрозуміло, що напевно ні.  Чи не є спробою зробити таке шахматне політичне............, поміняти  одне на інше.

І нарешті, президент, майбутній президент має  бути  не тільки легітимною персоною, яка підтримується більшістю, а бажано всією українською нацією, бо  від цього залежить успіх нас у сучасному глобальному світі, у  конкуренції не тільки за ринки, але і за місце українського етносу. Я вважаю, що Президент має бути ще і зобов'язальний. І коли є  підпис на міжнародному документі, який є  політичним  меморандумом, який засвічен по всіх каналах світових агенцій відмови від цього сьогодні  є неправильною. І мені здається, що є час для компромісу. Я звертаюся до Віктора Андрійовича Ющенка піти на політичну реформу, яка дозволить об'єднати наші спільні зусилля во ім'я України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми обмінялися думками. Виступили всі від фракцій. Прошу уваги. Мають право на репліку Симоненко і Мороз. Згадувалися прізвища. Будь ласка, Петро Симоненко, потім Олександр Мороз. Згадувалися, я все записую. Не згадувалося ваше, Іване Олександровичу, не треба.

 

15:57:03

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги, шановні радіослухачі. Я не вперше, відповідаючи на ті чи інші звинувачення на адресу Комуністичної партії України, заявляю, всі звинувачення - це ось те тупе безсилля, з яким намагається сьогодні говорити неправду проти нас, комуністів. Бо те, проти чого ми виступали і застерігали, воно, на жаль, але збувається. Ми попереджали, що боротьба кланів розколе обов'язково Україну і розкололи Україну. Розкололи не тільки територіально, людей поділили. Людей поділили тих, які хочуть жити у єдиній, мирній Україні.

І сьогодні міняється колір тих політичних сил, які приймають участь у виборах. І невипадково сьогодні викликає побоювання у людей те, що схоже на події 1932-1933 років, але в іншій державі. І це ще і ще раз є тією...

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз, будь ласка.

 

15:58:16

МОРОЗ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати. Моє прізвище у виступах тут не називалося окрім хіба що Іоффе називав. Названо було голова Соціалістичної партії України. Але, оскільки у нас один голова Соціалістичної партії, то очевидно це стосується мене.

Я хочу сказати, що переговори з Віктором Андрійовичем Ющенком з приводу угоди нашої спільної я вів один на один у нього дома, бо він був хворий. І я не потребую посередників навіть у вигляді жінок зовні симпатичних. Я вважаю, що цього досить для того, щоб я відповідав сам за свої слова. І коментувати мене не потрібно. Одне.

Друге. Прикро, що домовляючись одним чином, ми потім намагаємося обійти  інших, щось виграючи. Нічого від того не виграє, ні ті люди, які сьогодні повірили щиро у наміри людей, що їх сюди закликали, ні виграє держава і суспільство. Або ми домовляємося, або буде те ж саме безправдя, яке ми бачимо сьогодні.

 

ГОЛОВА. Івана Зайця згадувалось прізвище, він також має право на репліку. Згадувалось прізвище Івана Зайця. будь ласка, заспокойтеся, він має право на репліку.

 

15:59:31

ЗАЄЦЬ І.О.

Шановні друзі, тут всі говорять про дотримання законів, про дотримання зобов'язань. Я нагадую вам, що уряд відправлений у відставку, так само і ЦВК. До тих пір, поки Янукович і Кучма не виконають Конституцію по відправці уряду і по формуванню нового ЦВК, ви не маєте ніякого морального права дорікати нам, що ми не дотримуємося будь-яких домовленостей.

Друге. Ми говоримо про те, що ми приймемо законопроект про вибори Президента, але ми вже сьогодні маємо реакцію Президента, який наклав вето на законопроект про невикористання відкріпних посвідчень. Тому це ще раз показує на те, що Президент не хоче виконувати наших зобов'язань!

Отже, наша позиція полягає в тому, щоб ми сьогодні домоглися від Президента. від Януковича дотримання Конституції і законів України! ЦВК повинно бути сформованим новий, уряд повинен піти у відставку, Закон про вибори Президента має бути прийнятий, підписаний. Тоді можна говорити про...

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, ми обмінялися думками. Все, я прошу опустити и руки всіх. Дозвольте я ще раз спокійно без емоцій попробую пояснити, про що ми говорили упродовж двох днів. Шановні колеги, ми виходили з того, що нам потрібно виконати, по-перше, ті позиції, які стосуються безпосередньо Верховної Ради України, і які знайшли своє відображення у постановах, які приймала Верховна Рада з тим, щоб Верховна Рада мала моральне право вимагати від Президента України виконувати ті позиції, які стосуються Президента України.

На превеликий жаль, я вимушений з прикрістю констатувати, що ми не виконуємо своїх зобов'язань, принаймні не робимо вигляд пройти цей шлях, який для цього потрібно пройти.

Ми домовились, шановні народні депутати, що треба піти сьогодні нам   на прийняття змін до Закону про вибори Президента з тим, щоб унеможливити будь-які звинувачення при переголосуванні у використанні чи того адмінресурсу чи то якихось технологій, які виходять за межі закону, але ми розуміємо складність всієї цієї процедури бо відповідно до рішення Верховного суду України є чинна правова база для таких дій. Ми домовилися, і вчора я ще хочу раз сказати дійшли згоди, фактично за винятком двох положень, що сьогодні ми пакетно проголосуємо не менше 300 голосів і приймемо рішення про внесення змін до Закону.., до Конституції там все зроблено цивілізовано, всі позиції, які викликають сумнів вони зняті. Олександр Олександрович казав, якщо потрібно ще раз скаже до чого ми домовилися. Ми домовилися, що ми проголосуємо відразу заспокойтеся, не в двох читаннях, не в трьох читаннях внесення змін до Закону "Про вибори Президента України", ми домовилися, що ми попередньо схвалимо і направимо до Конституційного Суду законопроект 3207. Ми домовилися, що після того, як будуть відповідні рішення прийняті Президент України підпише ці документи і внесе  подання на базі пропозицій депутатських груп і фракцій про формування Центральної виборчої комісії, лише такий підхід дозволяє нам швидко і оперативно вирішити проблему, але такий підхід дозволяє нам  окрім усього іншого показати, що у нас є Верховна Рада, яка консолідована, такий підхід дозволяє нам найти компроміс, такий підхід врешті-решт дозволяє всім зберегти своє обличчя, щоб не було переможців і переможених. І останок. Такий підхід покаже світовому співтовариству, що ті угоди, які підписувалися ми їх реалізуємо. Що інтереси всіх сторін враховані. Скажіть, будь ласка, що тут є у моральному вимірі неправильно, що тут є в політичному вимірі неправильно,  і що тут є в правовому вимірі не правильно?

Я ще раз хочу, шановні колеги, якщо немає бажання працювати, дорога зелене світло Верховний суд для повторного  переголосування відкрив, давайте закриємо засідання і зберемося в  необхідний час. Інших я пропозицій не бачу.  Тому у нас на руках, шановні колеги, я можу поставити на сигнальне голосування. Прошу уваги. Побачимо чи є воля Верховної Ради.

 Хто за те, щоби у пакеті розглянути три закони: 4180, проект закону про внесення змін до Конституції України.

3207 - 1. Проект закону про внесення змін до Конституції України щодо вдосконалення системи місцевого самоврядування.

І 6372. Проект закону про особливості застосування Закону України "Про вибори Президента України"  при повторному голосуванні в грудні 2004 року. Сигнальне голосування для того, щоб виявити вашу волю. Прошу голосувати. Сигнальне голосування. Сигнальне, я ще раз підкреслюю.

 

16:05:08

За-249

 По фракціях , будь ласка.

"Наша Україна" - нуль, "Регіони України" - 57, Комуністів - 58,  СДПУ(О) - 32, Народно-Аграрна - 8, "Трудова Україна" - 16, СПУ - 19, Блок Тимошенко - нуль.,   "Союз" - 14, "Єдина Україна" - 12,  СДП-ПППУ - 10, Центр - нуль.  "Демократичні ініціативи   " - 13. Позафракційні - 10.

Тобто, немає бажання.

 Наступний момент.

 Прошу заспокоїтись.

Шановні колеги, це сигнальне голосування було. Я оголосив, що це сигнальне голосування, щоби перевірити. Поясніть людині, бо я не знаю чого вона кричить.

Поясніть та заспокойте.

Шановні  народні депутати, оскільки ми домовлялися, ну заспокойтеся, будь ласка, проведем сигнальне голосування. У нас нема за сигнальним голосуванням підстав  де приймати рішення. Тому заспокойтесь, будь ласка. Ще раз я хочу сказати, заспокойтеся.

Оскільки вчора вносилось постанова і ми голосували за постанову про проведення сьогодні пленарних засідань і завтра пленарних засідань, Погоджувальна рада прийняла рішення про те, щоб відмінити ті рішення і зараз внесений проект постанови. Я його поставлю на голосування зараз. Прошу уваги!

Я ставлю на голосування про включення до порядку  денного проекту постанови 6387 про внесення змін до постанови Верховної Ради України про внесення змін до календарного  плану проведення  6-ої сесії Верховної Ради України 4-го скликання, прошу голосувати. Йде голосування. Прошу голосувати.

 

16:07:19

За-247

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування прийняття постанови і в цілому як постанови. 63... Відмініть голосування. По фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 0, Регіони України - 60, комуністів - 58, СДПУ(о) - 31, Народна  аграрна -15, Трудова - 15, СПУ - 12, Блок Тимошенко - 0, Союз - 14, Єдина Україна - 10, НДП, промисловці і підприємці - 9, Центр - 0, Демократичні ініціативи - 12, позафракційні - 11.

Я ставлю на голосування про прийняття постанови як постанови. Зараз, шановні колеги. Там є уточнення.

 Ми постанову Верховної Ради   приймали  від 3 грудня, тобто з уточненням. Я читаю. В постанові Верховної Ради України від 3 грудня 2004 року про внесення змін до календарного  плану проведення 6-ої сесії Верховної Ради України 4-го скликання (цифрою слова "п'ятого грудня") засідання Погоджувальної ради пленарні засідання виключити.

Я ставлю на голосування для прийняття. Прошу голосувати. В цілому цю постанову.

 

16:08:44

За-247

Так, за 247. Рішення прийнято. Засідання Верховної Ради України сьогоднішнє оголошую закритим.

Відповідно до календарного плану, якщо не буде інших змін, ми проведемо наше пленарне засідання 14 грудня. Дякую за плідну роботу.