Засідання N44 (ранкове)

Опубліковано 03. 12. 2004

ЗАСІДАННЯ  СОРОК  ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

3  грудня   2004 року, 10.05 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА.  Доброго ранку шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Рад. Прошу шановні колеги підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему "Рада".   

 

10:06:46

Зареєструвалося у сесійній залі 394 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, 3 грудня Міжнародний день інвалідів, встановленням якого світове співтовариство засвідчило свою увагу до скривджених долею людей, які  особливо її потребують, піднесло на найвищий щабель проблеми інтеграції інвалідів суспільства та надання їм рівних можливостей. Удосконалення національної правової бази щодо соціального захисту та реабілітації інвалідів постійно перебуває серед пріоритетів нашої держави, її законодавчого органу Верховної Ради України. Протягом поточного року в українському законодавстві відбулися суттєві зміни, прийнято  низку нормативно-правових актів із зазначеної проблематики. На розгляді у комітеті перебуває ціла група законопроектів з цих питань. Тому я хотів би, користуючись нагодою, і подякувати комітет, авторів законопроектів із цих питань і висловити сподівання від імені Верховної Ради України, що Верховна Рада України зробить все для того, щоб ці люди відчували себе повноцінними в українському суспільстві.

Шановні колеги, я прошу, щоб ви прослухали оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України про статус народного депутата України та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народного депутата України Шарова Ігоря Федоровича зі складу депутатської фракції політичної партії   "Трудова Україна". Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народних депутатів України Клименка Анатолія Володимировича та Сергієнка Леоніда Григоровича зі складу депутатської фракції політичної партії "Трудова Україна".

Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народних депутатів України Буряка Олександра Васильовича, Буряка Сергія Васильовича, Кузьмука Олександра Івановича, Васадзе Таріела Шакровича, Рудьковського Дмитра Олександровича зі складу депутатської фракції політичної партії "Трудова Україна".

Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народного депутата України Єдіна Олександра Йосиповича зі складу депутатської фракції політичної партії "Трудова Україна" та входження його до складу фракції партії "Єдина Україна".

Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народного депутата Кириллова із депутатської групи "Союз".

Шановні народні депутати, відповідно до статті 2.5.2 Регламенту у п'ятницю ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, оголошенням запитів, заяв і повідомлень. Прошу народних депутатів підготуватися, точніше записатися на виступ. А я тим часом оголошу депутатські запити, що надійшли.

Надійшли запити народних депутатів України.

Євгена ГІРНИКА до Президента України про конституційний обов'язок Президента України щодо виконання рішення Верховної Ради України про волевиявлення недовіри Кабінету Міністрів України. Ставлю на голосування про підтримку запиту

 

10:11:13

За-148

Запит не підтримано.

Бориса ТАРАСЮКА до Прем`єр-міністра України щодо стану обороноздатності держави.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра стосовно проблеми матеріально-технічного забезпечення Старозбур’ївської спеціальної школи-інтернату Голопристанського району Херсонської області.

Євгена ГІРНИКА до Прем’єр-міністра щодо конституційного обов’язку Прем’єр-міністра подати заяву Президенту України про відставку на підставі рішення Верховної Ради України від 01.12.2004 року.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра стосовно проблем встановлення статусу учасника Великої Вітчизняної війни окремим громадянам України.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до Генерального прокурора з приводу бездіяльності і формальних відписок прокурора Кіровоградської області на депутатське звернення щодо невиконання рішення Апеляційного суду та фальсифікації виборчих документів територіальною виборчою комісією  територіального виборчого округу №100, в результаті чого було спотворено волевиявлення виборців міста Кіровограда.

Миколи ТОМЕНКА до Генерального прокурора щодо вжиття заходів прокурорського реагування у зв’язку із вчиненням протиправних дій із застосуванням фізичної сили проти учасників мітингу на підтримку Віктора Ющенка 23 листопада 2004 року у селищі міського типу Чорнобай Черкаської області головою Чорнобаївської районної державної адміністрації.

Лілії ГРИГОРОВИЧ до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи проти голови Тростянецької районної ради Сумської області Сергія Кірічка та начальника кримінального розшуку Олега Авершина за безпосередню участь у побитті людей та нападі на штаб кандидата в Президенти Віктора Ющенка.

Євгена ЖОВТЯКА до Генерального прокурора про порушення кримінальної справи стосовно мешканця міста Підгайці, за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільниці №182 територіального виборчого округу  №168 у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Марії МАРКУШ до Генерального прокурора з приводу відмови Усть-Чорнянського лісокомбінату Закарпатської області у виплаті заборгованості по заробітній платі при звільненні працівника та надання завідомо неправдивих відомостей щодо відсутності заборгованості по виплатах.

Юрія АРТЕМЕНКА та Сергія СОБОЛЄВА до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки, прокурора Запорізької області, начальника  Управління Міністерства внутрішніх справ в Запорізькій області щодо порушення карної справи за фактом нападу працівників Ленінського районного відділу Запорізького міського управління Міністерства внутрішніх справ України в Запорізькій області на народних депутатів.

Ігоря ЄРЕМЕЄВА до Генерального прокурора з приводу порушення чинного законодавства уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку при розгляді справи щодо консалтингової фірми “Реєстратор”.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до Генерального прокурора з приводу фактичної приватизації Соціал-демократичною партією України Західної регіональної митниці в особі її начальника Тараса Козака, різкого збільшення контрабандного товару та репресій проти працівників митної варти, які відмовились виконувати злочинний наказ керівництва митниці.

Степана ХМАРИ до Генерального прокурора щодо притягнення до кримінальної відповідальності Голови Уманської районної державної адміністрації  та інших посадових осіб органів державної влади Уманського району Черкаської області за злочинні дії, вчинені ними, під час проведення виборів Президента України 2004 року.

Анатолія ЛЬОВІНА до Міністра юстиції щодо проведення перевірки по фактах незаконних дій приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу.

Миколи ШЕРШУНА та Валерія САМОПЛАВСЬКОГО до Міністерства праці та соціальної політики щодо вжиття заходів стосовно відновлення харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Кирила ПОЛІЩУКА до Київського міського голови щодо зволікання з ремонтом даху будинку №1 по провулку Артилерійському міста Києва та виділення коштів на відповідний ремонт.

Юрія КАРМАЗІНА до Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Голови Вищої Ради юстиції щодо порушення дисциплінарного провадження проти Голови Луганського апеляційного суду за порушення Конституції і законів України та Присяги судді, що виразилось у його особистій участі в політичному шабаші, де обговорювалось питання  про зміни меж території України.

Володимира ПЕТРЕНКА до Голови Фонду державного майна, Міністра аграрної політики з приводу зволікання місцевою владою вирішення питання про паювання земель колишнього колгоспу імені Дімітрова Сумського району Сумської області.

Юрія КАРМАЗІНА до Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Голови Вищої Ради юстиції щодо порушення дисциплінарного провадження проти Голови Донецького апеляційного суду за порушення Конституції і законів України та Присяги судді, що виразилось у його особистій участі в політичному шабаші де обговорювалось питання про зміни меж території України.

 Так і ще декілька запитів є у нас, шановні колеги, це

депутатський запит Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до Генерального прокурора України, щодо притягнення до кримінальної відповідальності членів територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу №100 міста кіровограда, які підписали та подали до Центральної виборчої  комісії сфальсифікований підсумковий протокол результатів повторного голосування  виборів Президента України 21 листопада 2004 року.

Олега ТЯГНИБОКА до  Міністра закордонних справ, Міністра внутрішніх справ Голови служби безпеки про заборону в'їзду на територію України державних діячів Російської Федерації: Жериновського,  Сліз..., Рогозіна, Лужкова, Кобзона, у зв'язку з їхнім брутальним втручанням у внутрішні справи та діями, що посягають на суверенітет та територіальну  цілісність України.

Валерія САМОПЛАВСЬКОГО, Миколи ШЕРШУНА до Генерального прокурора України, щодо порушення лісового законодавства в лісах Мін агрополітики України, зокрема в Шосткінському районі Сумської області.

Юрія СОЛОМАТІНА до Голови Верховної Ради України з приводу прихованого інформаційного психологічного маніпулювання колективною свідомістю людей, які знаходяться на майдані Незалежності в Києві під  час проведення акцій протесту проти фальсифікації результатів виборів Президента України.

Таким чином, шановні колеги, депутатські запити, що на цей час надійшли виголошено. Кількість цих  запитів 24, по Фракціях: "Наша Україна" - 12, Комуністів Фракція - 5, "Регіони України" - 1, Народна аграрна партія - 3, Блок Юлії Тимошенко - 1, Позафракційні - 2. Всього - 24.

Шановні народні колеги, мені підказують, що сьогодні якраз відзначається 65-річчя областей у Західній Україні, зокрема у Луцьку. Давайте привітаємо з цим ювілеєм і побажаємо нам утвердити і зміцнити цілісну, єдину незалежну Україну. Не бачу ентузіазму, шановні колеги. (Оплески).

Так, я прошу висвітлити на табло прізвища народних депутатів, що записалися для виступів із заявами, повідомленнями, інформаціями.

Володимир Лещенко, фракція комуністів. Підготуватися Баранівському.

 

10:19:50

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні виборці. В останні дні з боку різних рятівників нації на адресу комуністів лунають нахабні звинувачення у тому, що вони не підтримують боротьбу так званої опозиції з чинною владою. Особливо стараються деякі нашисти та зрадники лівого руху соціалісти.

Хочу звернутися до цих критиків з наступним. Хлопці, досить вже дурити людей. Ви скажіть їм чесно, що нинішня боротьба між двома кримінальними олігархічними кланами ведеться не за інтереси простих трудівників, тобто робітників, селян, інтелігенції, студентів, пенсіонерів та інших категорій громадян, а за те, який клан буде верховодити в Україні, продовжуючи знущання над народом протягом наступних п'яти років. Ви їм скажіть чесно, що цьогорічні вибори Президента України для народу України закінчилися 31 жовтня 2004 року поразкою. І хто б тепер з кандидатів капіталістів не став Президентом, нічого не зміниться. Навпаки наслідком цієї боротьби кланів стане посилення експлуатації найманих працівників, підвищення цін і тарифів, тобто зниження життєвого рівня людей. Окрім того, досить вірогідне посилення залежності нашої держави від зовнішнього впливу, тобто втрата незалежності.

Ви їм скажіть чесно, що всі рішення Верховної Ради України і від 27 листопада, і від першого грудня носять суто політично характер, вони не матимуть юридичних наслідків, адже про це вже практично заявили як Президент України, так і Прем`єр-міністр. Тобто зусилля учасників акції протесту в цьому напрямку марні.

Одна сторона їх затіяла, щоб постійно розігрівати протестуючих і отримати з цього неабиякий зиск, інша, щоб випустити пару. Ще раз кажу: не дуріть людей, сьогодні у вас оранжевий колір, але він постійно змінюється в залежності від того, хто більше платить.

Комуністи ніколи не опустяться до вашого рівня, щоб обманювати народ і брати участь у розборках кланів. У нас чітка і виважена позиція, про яку ми говоримо відкрито і чесно. Ми постійно ведемо боротьбу за встановлення в Україні дійсно народної, а не кримінально-олігархічної влади, хто б її не втілював. Ми прагнемо, щоб Україна перейшла на розбудову суспільства, де кожна людина мала б по відношенню до себе повагу. Ми хочемо разом з братами-сусідами налагоджувати та зміцнювати взаємовигідні економічні зв'язки з усіма народами і державами світу.

Сьогодні чинна влада і олігархи, що борються за владу, завели Україну в глухий кут. Щоб подолати кризу, комуністи вимагають здійснити врешті-решт політичну реформу, щоб уникнути в подальшому жорстокої боротьби кримінальних кланів за президентський пост. Вважати цьогорічні вибори Президента такими, що не відбулися і провести нові вибори. Усю повноту влади передати Верховній Раді України. З метою збереження суспільного спокою і цілісності України Януковичу і Ющенку негайно добровільно відмовитися від подальшої боротьби за пост Президента. Дякую за увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВА. Прошу ваги, шановні колеги!

До виступу запрошується Олександр Баранівський, фракція Соціалістичної партії України. Підготуватися Іванчо.

 

10:23:05

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановні народні депутати, шановні наші виборці! Я хотів би звернути увагу попереднього виступаючого з фракції комуністів, що не треба шукати причини ваших невдач у чиїхось діях. Гляньте в корінь на свою політику, яку ви проводите, і вам буде зрозуміло, чого від вас відвернулось населення України.

Хотів би сказати... Хочу  сказати,  шановні друзі, що сьогодні на наш погляд іде планове затягування владою розв'язання  політичного конфлікту, який виник у зв'язку з масовим фальшуванням виборів Президента у другому турі. Влада цим самим провокує вулицю на більш радикальні дії. У зв'язку з цим ми  хотіли  б звернутися у першу чергу до парламенту, сьогодні до вас, шановні друзі про те, щоб все-таки наступні дні наші всі були робочі, щоб ми у терміновому порядку розглянули питання про зміни до Закону про вибори Президента, зміни до  Конституції. Ми повинні звернутися до Президента, ще раз сьогодні  хочу звернутися, щоб він почав все-таки діяти у правовому конституційному полі. Адже його бездіяльність виводить його за конституційне поле. І тому сьогодні виникає, Володимире Михайловичу, ситуація, що коли Президент не приймає ніякі відповідні рішення згідно Конституції, то ці рішення повинна приймати Верховна Рада. Ми повинні приступити до формування уряду. І питання це вирішувати як найшвидше. Так що не може бути сьогодні країна некерованою. Хто керує сьогодні Кабінетом Міністрів? Ми даже не бачимо рішення Президента хоча би тимчасово, хто виконує ці обов'язки. Потрібно розв'язати проблему, яка склалася  з Центральною виборчою комісією.

Звичайно, всі сьогодні покладаємо великі надії, що цей вузел розв'яжеться у зв'язку з прийняттям рішення суду. Ми просили б і суд, шановні колеги, як вам не складно і не трудно, але коли  це необхідно, коли це необхідно для спокою у державі, то можна працювати і не до 8 вечора, а попрацювати, скажімо, на 4-5 годин і більш.

Тому шановні  народні депутати, часу залишилося у нас дуже мало, і нам необхідно розв'язати всі проблеми, які сьогодні є у нашому суспільстві. І це може  зробити, на моє глибоке переконання, лише  Верховна Рада сьогодні. Тому давайте будемо достойні довіри наших людей і вийдемо з цією ситуації з честю і як найменшими втратами. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Іван Іванчо, фракція "Наша Україна". А, Іванчо передає Пинзенику, будь ласка, підготуватися Юрію Луценку.

 

10:25:59

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати! Шановний Володимире Михайловичу! Події останнього дня дають нам підстави стверджувати про блокування процесу політичного врегулювання конфлікту. Одним з ключових моментів переговорів та домовленості в середу за участю міжнародних учасників було не тільки незастосування сили в регулюванні конфлікту, але й завершення виборів Президента. Вчорашня заява Президента в Москві про повторне голосування свідчить про порушення цієї ключової найбільш принципової домовленості та по суті вихід з переговорного процесу іншої сторони. Нагадаю, що, відповідно до діючого закону, вибори Президента вважаються незавершеними, поки не оголошено переможця виборів. Свідченням блокування політичного процесу переговорів є вчорашні консультації в парламенті, бо робоча група з питань правового регулювання завершення виборів нагадувала дискусійний клуб з теорії права, а не робочу групу по виробленню  конкретних кроків по правовому врегулюванню ситуації.

Тимчасова спеціальна комісія з проведення політичної реформи виробила свої пропозиції, однак окремі учасники Погоджувальної ради виставляють такі умови проведення політичної реформи, які не є прийнятні для нашої політичної сили, хоча ми пішли на цей крок як  компроміс для того, щоб врегулювати політичну кризу.

Фракція Віктора Ющенка "Наша Україна" пропонує:

1. Прийняти зараз постанову, проект якої вам розданий, проект  6382 про проведення сьогодні вечірнього, у суботу і неділю ранкового і вечірнього пленарного засідання.

2. Напрацювати пакет документів по завершенню виборів, а сьогодні розглянути проект закону про особливості застосування закону про вибори Президента під час повторного голосування.

З цією метою депутатським групам і фракціям до 12-ої години дати комітету Матвієнка пропозиції до вже підготовленого  закону, і після цього закон  проголосувати в парламенті.

Ми маємо юридичну підставу для голосування такого закону, оскільки суботнім рішенням Верховної Ради України результати голосування за другим туром визнані не  дійсними. Третє, дати пропозиції по формуванню нового складу Центральної виборчої комісії і не за квотним принципом, а  за принципом 5+5+5. 5 від кожного кандидатів в Президенти і 5 від голови Верховної Ради України. Четверте, визначити дату проведення повторного  голосування. І останнє, у випадку нереагування на факт відставки Уряду і необхідність  утворення нового Уряду Парламентом України сформувати  тимчасовий Уряд народної довіри.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую, Юрій Луценко, підготуватися Миколі  Карнауху. Юрій Луценко, Фракція партії України.

 

10:29:09

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні народні депутати, шановні  радіослухачі, ми мусимо сьогодні говорити не стільки про дуель кандидатів в Президенти, як  про економічну ситуацію. Я  глибоко переконаний, що Кучма втягує країну в повномасштабну не тільки політичну, а і в першу чергу економічну кризу. Президент Кучма не визнає  конституційного рішення Верховної Ради України про відставки  Уряду Януковича, цим самим саме він, а не  ті, хто блокує Кабмін нищать економіку  країни. Хочу, між іншим, нагадати, що в понеділок, коли Кабмін був розблокований, туди прийшло аж 50 прибиральниць і жодного  урядовця, крім працівників Мінфіну. Я вважаю це ознакою того, що  Кучма і  Янукович хочуть донищити країну і списати це  на опозицію. Економіка повномасштабно втягується в колапс, це  знають присутні тут у залі, промисловики з Донецька, з Харкова, з Луганська, з інших регіонів. Заводи сьогодні відчувають загрозу повномасштабного економічного удару. Такого, який ми переживали в 98-ому році. В цій ситуації саме парламент має думати про Уряд народного порятунку. Цей Уряд має взяти на себе  відповідальність на два місяці. У всіх країнах такий Уряд називається службовим Урядом, який виводить країну в період між виборами  із катастрофи. Цей Уряд має бути сформований сьогодні тут, в Парламенті, на основі коаліціонних домовленостей, я глибоко  переконаний, що вони можливі. Саме тут ми зможемо знайти компроміс.

З моєї точки зору головною умовою такого компромісу є проведення поліреформи, яка вступить в дію з першого січня .......... шостого року. А її ключова стаття про формування коаліційного уряду вступить в дію негайно. І сьогодні є у цьому залі людина, яка є символом проведення цієї поліреформи, яка є гарантом ненападу обох сторін одна на одну, яка буде гарантом стабільності економіки. Прізвище цієї людини Мороз Олександр Олександрович.

Я пропоную зараз керівникам фракцій, тверезо мислячим депутатам, найперше промисловикам включитися в негайні переговори. І сьогодні підтримати цю кандидатуру на декілька місяців, аби зупинити ту кризу, яку запанував нам Кучма і Янукович.

Крім того, парламент, звичайно, має розглянути Закон про зміну у Закон до виборів, Закон про склад ЦВК і вимагати від Кучми його підписання. Якщо він на це не піде, то буде заблокована не тільки Адміністрація Президента, а вся країна, починаючи з лісової резиденції пана Кучми. Дякую.

 

ГОЛОВА. Микола Карнаух, фракція Соціалістичної партії України. Підготуватися Бойку Володимиру Семеновичу замість Челнокова.

 

10:32:14

КАРНАУХ М.В.

Шановні народні депутати, шановні виборці. На початку свого виступу не можу залишити поза увагою виступ комуніста Лещенка, який звинуватив Соціалістичну партію у зраді. Соціалісти були завжди послідовниками, захисниками інтересу українського народу.

А щодо комуністів, то я хочу сказати, що Комуністична партія України ні за змістом своєї діяльності, ні за відстоюванням позицій, на жаль, сьогодні не є Комуністичною і не є партією українською. Це дуже, звичайно, для нас боляче визнавати. Але, коли у 1999 році Олександр Мороз підтримав Симоненка у другому турі, а Янукович фактично на Донбасі вкрав перемогу, то комуністи не подавали заяву до суду, а погодилися, тому що вони завжди підтримували цю владу.

Тепер по суті. Комуністи виступають і говорять, що Президент Кучма і Янукович своє слово сказали, а народу, так би мовити, їхня воля, їхня думка до уваги не береться. Шановні комуністи! Джерелом влади є український народ, український народ свою думку і волю висловив. І тому невипадково на майданах лунають пісні, що ми не бидло і не козли, ми є доньки і сини України, і ми свою волю відстоїмо.

Тому я скажу, що Соціалістична партія - це партія чесна на відміну від вас, і ми ніколи не йшли на уступки і на співпрацю з режимом. Нет, не продаемся в отличие от вас. А тому мої виборці і всі жителі Полтавщини давно сказали своє слово, що ні Кучмі і ні Комуністичній партії України!

Тим не менше, сьогодні події розгортаються так, що Кучма, який є основним винуватцем і економічної кризи в минулому, і соціальної суспільної нестабільності сьогодні зайняв фактично ворожу позицію, він не має довіри народу, а ганебно їздить радитись із Путіним навіть в аеропорт Внуково, його навіть уже не допускають в Кремль.

Тому, шановні народні депутати, сьогодні Верховна Рада як єдиний легітимний орган повинна діяти зважено, рішуче і швидко. Ми повинні провести політичну реформу, ми повинні сформувати коаліційний уряд, ми повинні внести зміни до Закону про вибори Президента, щоб передбачити повторне голосування, а також повинні прийняти дату повторного голосування.

І, шановні колеги, я знаю, що і Україні, і український народ єдині, і жодні прояви сепаратизму не пройдуть. Тому я пропоную СБУ на період проведення досудового слідства посадових осіб, які причетні, відсторони від виконання обов'язків  і як запобіжний захід взяти їх під варту. Слава Україні!

 

ГОЛОВА. Так, Володимир Семенович Бойко, фракція "Регіони України". Підготуватися Терену-Тарану.

 

10:35:31

БОЙКО В.С.

Шановні народні депутати! Уважаемые коллеги! Я очень редко выхожу на эту трибуну. Последнее событие, происходящее на Украине, вынуждает  меня четко и ясно заявить о своей позиции. У нас одна страна, одна Конституція, одни святыни, одни ценности. Мы выступаем против любых настроений, любых действий против разъединения нашей страны. Так, уверен, думают миллионы наших сограждан. Но в Украине в связи с острой политической ситуацией и развивается страшный  экономический  кризис.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые политики! Я вспоминаю 1998 год де-фолт в России. Здесь присутствует бывший премьер Валерий Павлович Пустовойтенко, нет, к сожалению, Виктора Андреевича Ющенка. Вы помните мое выступление и мои программы, которые я просил сделать тогда 5 сентября 1998 года. 4 месяца не выходил с Киева, пока не добил эти вопросы и, начиная с января  1999 года, страна начала подниматься в свете принятых решений. Что мы сегодня имеем на сегодняшний день? Начиная с 1 декабря, начинают поднимать  цены на товары  промышленного производственного назначения, диктуют цены те, которые вот здесь принимали решение в Верховном зале и в первую очередь по Укрпродпрому.

Сегодня мы отказались подтверждать цены сегодня прекратили отгрузку руды и завтра  прекратят отгрузку концентрата.

Мы заявляем на то, чтобы неподтвердимы эти цены.

Меня называют "красным директором". Да, я пережил и 1990, 1991, 1993, 1998 год и говорю сегодня: народ нам этого не простит! Поэтому, уважаемый Владимир Михайлович, я отработал вместе с коллегами постанову, я понимаю, что она незаконна на сегодня, но  я  прошу ее как невидкладну поставить в этом зале и проголосовать, определиться сегодня то ли назначить  исполняющего обязаности премьера и кто-то взять должен в руки. Я вам вот просто расскажу одну вещь, которую сегодня можете проверять. При погрузке  сегодня  товарной продукции 8-9 миллионов долларов в сутки мы сегодня  получаем миллион-полтора, завтра прекращаются  взаиморасчеты  между предприятиями. Мы что хотим опять бартера, опять хотим  куда-то вернуть страну? Одумайтесь! И сегодня мы и завтра должны принять решение...

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Таран передає слово Турчинову Олександру. Будь ласка. За ним підготуватися Чичканову.

 

10:39:05

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні громадяни України, шановні колеги.

Сьогодні наша держава переживає кризу, якої у нас не було з червня 1941 року. Народ України відмовився відповідно до Конституції виконувати  злочинні накази. Центральної влади у нашій державі сьогодні не існує. Фактично Кабінет Міністрів не діє вже два тижні. Юридично Кабінет Міністрів перестав ісснувати після того, як його відправила у відставку Верховна Рада. Повноваження  Кучми закінчилися 30 листопада поточного року. Керівники місцевої влади дезорієнтовані. Злочинці, які прийшли до посад в регіонах адміністративним шляхом,  сьогодні пробують на сході розігрувати сепаратиські карти. Вони сьогодні натягують на себе лічину захисників трудівників.

Я хочу звернутися до  наших друзів, наших громадян, які мешкають у Донецьку, Луганську, в інших східних регіонах. Придивіться до тих, хто сьогодні пробує вас захищати. Це тіж самі люди, які знущалися над вами протягом десяти років, які не поважали вас, які вважали вас бидлом. Сьогодні вони пробують вас лякати західною загрозою. Я хочу  звернутися до вас і сказати: ми всі поважаємо вас, ми любимо вас, ми єдиний  народ, який ніхто не роз'єднає.

Далі шановні друзі. Протягом десяти останніх  років Кучма ганебно керував країною. І сьогодні можна прогнозувати, що він ганебно зійде з політичної арени, єдине, що від нього вимагається сьогодні це підписати указ і прийняти відставку уряду та негайно відправити у відставку відповідно до рішення Верховної Ради Центральну виборчу комісію, але ж останні його заяви свідчать про те, що він не має сьогодні не тільки розуму він втрачає даже інстинкт самозбереження.

Саме тому, саме сьогодні Верховна Рада повинна взяти на себе відповідальність, як єдиний лігітимний орган. Я нагадаю, що крім законів і постанов Верховна Рада  в виключних випадках може приймати акти. Вона вже прийняла Акт про незалежність і саме завдяки цьому акту ми маємо сьогодні незалежність. І сьогодні прийшов  час Верховній Раді прийняти акт про подолання кризи і саме цим актом сформувати Кабінет Міністрів, саме цим актом сформувати Центральну виборчу комісію, саме цим актом з'ясувати питання щодо переголосування Президента України і цим актом покласти повноваження Президента на Голову Верховної Ради  - Литвина.

Саме таким чином ми подолаємо кризу і  я  прошу шановні колеги в зв'язку з ситуацією, яка склалася в державі не розходитися Верховній Раді і працювати без вихідних і суботу, і неділю. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Чичканов передає слово Симоненку, підготуватися Мельнику Миколі.

 

10:42:33

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги! Шановні радіослухачі! Ми з вами є свідками, як сьогодні олігархи з однієї так і з другої сторони бажаючи захопити владу  за будь-яку ціну і будь-яким чином створили ситуацію, яка доходить критичної межі. Відбувається розкол України на частини за заокенським, а точніше в зв'язку з останньою заявою Бджозінського?? американським сценарієм. Про такі наслідки неодноразово ми комуністи застерігали народ України говорячи з цієї високої трибуни зустрічаючись з вами. На жаль, наші застереження збуваються, ніхто з двох  претендентів на президентську посаду не відображає і незмозі відстояти інтереси трудового народу, бо це є представники потужних кланів і різних інших угрупувань.

Протистояння кланів переросло у протистояння геополітичного характеру на цьому перехресті Україну просто шматують сьогодні.  

Комуністи розділяючи та підтримуючи прагнення народу України, студентів та молоді довільного і заможного життя в Україні водночас застерігають всіх громадян України хто свідомо приймає участь у тій чи іншій акції не бути розмінною монетою у нахабних спекуляціях на загальнолюдських, природних почуттях з боку політичних авантюристів та кримінальних кіл. Напруга у суспільстві зростає, тому ми комуністи звернулися до працівників правоохоронних органів, всіх силових структур із закликом захистити громадський порядок, безпеку, життя і здоров'я людей.

Виявити витримку і не дати приводів для кривавих конфліктів і закликали депутатів місцевих рад, працівників органів місцевого самоврядування та виконавчої влади всіх рівнів, керівників підприємств, установ та організацій всіх форм власності, не піддаватися шантажу, забезпечити та підтримати громадський спокій і порядок, діяти виключно в рамках Конституції, бо за нами стоїть життя народу України і України. Моє звернення викликано ще і тим, що з'явилися серед тих хто приймає участь у заходах протесту справедливої боротьби за чесні вибори з'явилося вже і  угрупування спеціально підготовлених боєвиків.

Ми сьогодні, комуністи переконані, що лише визнання виборів такими, що не відбулися і передача влади Верховній Раді єдиному легітимному обраному законодавчому органу. Проведення в  першу чергу політичної реформи дасть можливість мирно вирішити цю політичну кризу.

Звертаюся до всіх тих хто гудив Компартію кілька років за нашу принципову позицію, сьогодні ви бачите, що якраз пропозиції комуністів це та реальна програма виходу з кризи.

Я заявляю, що ми, комуністи з сьогоднішнього дня  проголошуємо  акцію народного контролю за виконаннями зобов'язань,  які брали на себе кандидати в Президенти і пропонуємо проголосувати сьогодні рішення про відкликання наших ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, замість Мельника - Бокий, підготуватися Чубарову.

 

10:46:05

БОКИЙ І.С.

Іван Бокий, Фракція соціалістичної  партії України, я хочу перш за все, повідомити  народові  України про те, що команда Кучми, Януковича, Медведчука задумала  чергову авантюру. Зараз запускається в  суспільство теза про те, що найближчі два місяці не можливо  буде платити  людям заробітну плату, бо , бачите, опозиція підриває  економіку. То я  думаю, що народ України в праві знати, що  не опозиція підриває економіку, а давно її уже  підірвала саме ця команда. Як ви знаєте, на вибори потрачено  величезну суму, яка обчислюється приблизно у 3 міліарди доларів, розтринькається золотовалютний запас нашій держави. І ця команда ще сміє брехати  народові про те, що опозиція начебто зриває такі   речі. Ну, ви ж розумієте, як далеко  можна піти  у цинізмі і підлості проти власного народу. Те, що сьогодні робиться в нашій країні, це назрівало цілих 13 років, 13 років тому у нашого народу було вкрадено перемогу і вкрадено саме бандитами, політичними авантюристами, які прийшли до влади в Україні. І сьогодні , коли весь народ піднявся проти цієї орди, ця  орда і ще бажаю чи утриматись при владі, сміє залякувати народ такими страшилками і разом  з тим, Президент Кучма не виконує елементарних своїх обов'язків, Верховна Рада, спираючись на Конституцію, відправила Уряд у відставку, а Президент свідомо саботує відставку Уряду. І це говорить багато про що, це говорить про те, що він вважає, що він над Конституцією, над народом, вважає себе якимсь суперменом, супергероєм, якому дозволено все. Насправді, як ми розуміємо, це далеко не так. Одну з останніх ночей я провів разом із  учасниками цієї, як кажуть, помаранчевої революції біля Кабінету Міністрів. І от до мене підійшла група  студентів і запитала: а чому Верховна Рада дозволяє державцям займатися  справами, які компрометують українську державу? Я кажу: яку? А мені кажуть: а ви знаєте, що родина Кучми, Януковича, Табачника купили ділянки на Місяці. Я кажу: ну, мало що кому в голову збреде. Ну, кажуть: а ви ж знаєте, що ці ділянки продають шахраї?  Ну, кажу: да, звичайно, шахраї мають право з  шахраями, інакше і не може бути. І вони попросили нас, депутатів, щоб ми внесли законопроект, щоб ми  зобов'язали націоналізувати майно на Місяці Кучми, Януковича і Табачника і передати населенню Місяця, яке можливо колись там буде для того, щоб належало законному власникові...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово має народний депутат Чубаров.

 

10:49:30

ЧУБАРОВ Р.А.

Шановні народні депутати,  шановні виборці, шановний Голово.

Говорячи про штучне  роздмуховування сепаратиських настроїв у деяких областях України,  маємо чітко уявляти собі і зовнішні фактори, що посилюють такі  антиконституційні дії керівників окремих областей України. Як на мене, шановні колеги, недостатньо того реагування, яке здійснило  Міністерство закордонних справ щодо візиту Лужкова у Донецьку область. Сьогодні, як ми знаємо, ще окремі російські політики  мають намір в'їхати, не тільки в'їхати на українську територію, але й прийняти участь у  політичних заходах, які відбуватимуться завтра у Донецькій області. Думаю, що і Верховній Раді України треба виступити з чіткою і жорсткою заявою  щодо втручання керівників конкретних держав, їх треба називати, щодо внутрішньо українських справ. Я думаю, що сьогодні вже всі громадяни України чітко собі дають звіт у тому, які країни або керівництво яких країн, або які політичні режими, як вони відносяться до тієї ситуації, що склалася тут в Україні.

Як мені здається, деякі такі твердження українських політиків окремих, особливо у нас у Криму, щодо мовляв злочинних намірів європейських держав щодо України, щодо нібито таких натовських якихось устремлінь в Україну. Вони сьогодні всі ці такі твердження провалені, оскільки ми бачимо, що саме західноєвропейські країни говорять про територіальну цілісність України, недоторканність її кордонів. І саме ті керівники або ті країни, керівники яких виступали з нібито такими дружніми проявами до України, сьогодні вже відверто і брутально втручаються у справи української держави. Я не думаю, що це правильно, якщо парламент у цій ситуації промовчить.

І останнє, що я хотів би сказати. Я думаю, що, незважаючи на те, що ми до кінця не вирішили проблеми того кризису, який є, ми маємо чітко вимагати від прокуратури, особливо від регіональних її структур, дотримання законів України. І особливо там, де йде мова про порушення законодавства щодо міжнаціональних, міжрелігійної злагоди або навпаки розпалювання цієї сфери. Тому я хочу ще раз звернутися про те, що багаточисленні випадки розпалювання міжнаціональної злагоди, особливо на території Автономної Республіки Криму, прокуратурою Криму проігноровані. Більше того, вони в цьому не вбачають жодних...

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні народні депутати. Так, репліка, будь ласка, Петро Симоненко, фракція комуністів, оскільки згадувалося прізвище.

 

10:52:57

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги, уважаемые радиослушатели. Я не буду отвечать на эти глупые и безосновательные обвинения в адрес Компартии Украины. Это попытка тех политиков, которые совершили политические преступления, оправдаться перед избирателями, и я думаю, время нас рассудит, и время даст ответ на все эти вопросы. Но я хочу использовать это время и для того, чтобы еще раз заявить о том, что фракция коммунистов с сегодняшнего дня объявляет акцию народного контроля за выполнениями обещаний, политических заявлений, которые давали кандидаты в период выборной кампании.

Владимир Михайлович, фракция коммунистов настаивает сегодня среди первых вопросов рассмотреть вопрос об отзыве наших военных из Ирака. Об этом говорили все кандидаты. За год только в Ираке в Багдаде погибло 3,5 тыс. миротворцев, 7,5 тыс. ранено. И мы призываем всех сегодня проголосовать за отзыв наших военных из Ирака. Благодарю.

 

ГОЛОВА. Так, дякую.

Шановні колеги, виступи народних депутатів із заявами, інформаціями, повідомленнями завершено. Є така пропозиція, шановні колеги, прошу уваги! Розглянути і проголосувати нам 6380 - проект Постанови про перенесення парламентського слухання, а потім розглянути постанову щодо внесення змін до календарного плану. Нема заперечень?

Шановні колеги, до розгляду проект Постанови про перенесення парламентського слухання про здійснення судово-правової реформи. Онопенко Василь Васильович, дуже коротко прошу. Запросіть депутатів до сесійної зали.

 

10:54:50

ОНОПЕНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, Постановою Верховної Ради від 23 вересня цього року передбачено провести парламентські слухання з питання про здійснення судово-правової реформи України. Передбачалося провести восьмого грудня цього року. У зв'язку з певною політико-правовою ситуацією, що склалася в Україні, комітет вважає, що проведення таких слухань на восьме грудня не сприятиме всебічному об'єктивному парламентському дослідженню питань судово-правової реформи.

Комітет розглянув це питання і просить перенести на 16 березня наступного року. У вас є проект постанови, просимо підтримати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, немає застережень?

 

ГОЛОС З МІСЦЯ. Нема.

 

ГОЛОВА. Немає. Тоді вноситься на голосування проект постанови Верховної Ради України про перенесення парламентського слухання про здійснення  судово-правової реформи в Україні. Реєстраційний номер 6380. Прошу голосувати.

 

10:56:07

За-336

Так, будь ласка, за - 336, рішення прийнято.

З процедури запишіться, три хвилини, будь ласка. Михайло Косів, фракція "Наша Україна".

 

10:56:44

КОСІВ М.В.

Прошу передати право на виступ координатору фракції Віктору Пинзенику.

 

10:56:52

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Віктор Пинзеник, Блок Віктора Ющенка.

Ми у заяві від фракції наполягали на тому, що Верховна Рада України не має права завершити свою роботу сьогодні в обід. Ми зобов'язані для завершення процесу законодавчого врегулювання процесу виборів прийняти рішення про проведення засідань сьогодні вечірнього засідання, в суботу і неділю - ранкове і вечірнє засідання. Проект відповідної постанови 6382 зареєстрований і розданий вам в залі депутатам.

Володимире Михайловичу, ми просимо поставити зараз на голосування постанову 6382 про роботу в найближчі три дні.

 

ГОЛОВА. Так, Микола Комар, будь ласка, фракція "Регіони України".

 

10:57:44

КОМАР М.С.

Я прошу передати слово Матвієнку Сергію Олексійовичу.

 

ГОЛОВА. Кому? 

 

КОМАР М.С. Матвієнкову.

 

ГОЛОВА. Матвієнкову, будь ласка, ввімкніть мікрофон. Слово передає.

 

10:57:56

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ, Мариуполь. Спасибо большое.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги! Мы сегодня уже говорили на эту тему и Владимир Семенович, выступая, говорил о том, что политика политикой, но экономика есть экономикой. Пенсионеры как на западе, так и на  востоке, как на севере так и на юге они одинаковые, они хотят получать пенсию, они хотят нормально жить, они должны быть уверены в том, что завтра им пенсию будут выдавать не флажками, и не шарфиками, а конкретной украинской валютой - гривной. И мы должны быть в этом уверены.

Поэтому давайте мы сегодня примем эту постановление, о которой мы говорим. Застолбим хотя бы то экономическое положение, которое мы имеем сегодня, не дадим возможность скатиться в пропасть, мы не удержим наши рынки, мы не удержим наши магазины. Вы посмотрите, что происходит с банками, что происходит с валютой. На сегодняшний день  мы за один шаг до пропасти, если мы нырнем в эту пропасть мы потом никем, ничем не оправдаемся перед нашим народом, как мы будем из нее выбираться, какими силами, какими средствами? Опять пострадает та категория населения, которая уже у нас пострадала при развале Советского Союза, которая потеряла вклады, и та которая создавала эту державу...

 

ГОЛОВА. Подайте цей документ, де він. Будь ласка Георгій Пономаренко фракція комуністів.

 

10:59:14

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Прошу передать слово Петру Николаевичу Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко. Фракція комуністів.

 

10:59:23

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги! Ми тільки тоді будемо підтримувати пропозицію щодо організації роботи сьогодні і завтра тільки в тому випадку, коли ми будемо розглядати і голосувати політичну реформу. Яка дасть можливість сьогодні вирішити ті питання, які мають відношення до політичної кризи.

І по-друге. Володимир Михайлович, фракція комуністів наполягає, щоб ви поставили на голосування включити до порядку денного і терміново проголосувати цей короткий текст постанови 5580, яка розглянута в комітеті  і яка позитивне має рішення комітету. Це має відношення до відкликання нашого військового контингенту з Іраку. Прошу поставити на голосування щодо включення до порядку денного і зразу ж проголосувати цю постанову.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Ми обмінялися думками з мотивів і з процедури, давайте домовимося про такий алгоритм дій. Прошу уваги всіх народних депутатів.

Ми зараз розглянемо проект постанови 6382 про включення до порядку денного, а потім ту пропозицію, яку Петро Миколайович виголосив, це проект постанови 5580. І також проект постанови Бойко, щоб ми поставили всіх  у рівні умови, ми розглянемо питання про включення до  порядку денного розгляд по суті. Кожен окремо звичайно. Тому прошу уваги, шановні колеги, я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 6382, про внесення змін до календарного плану проведення  шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликанні. Прошу голосувати.

 

11:01:24

За-234

По фракціях,  будь ласка, заспокойтеся, будь ласка. "Наша Україна" - 100, "Регіони України", комуністи нулі, СДПУ(О) - 1, "Трудова Україна" - 9, Народно -аграрна - 20, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 19. "Союз" - 11, "Єдина Україна" - 14, НДП, Промисловці і підприємці - 7, "Центр" - 13, "Демократичні ініціативи" - 1, позафракційні - 19. Тепер питання включень до порядку денного, тепер прошу уваги, шановні народні депутати, я пропоную проголосувати цю постанову зараз. Оскільки ми її включили до порядку денного з одним уточненням, щоб 4 грудня, будь ласка, запишіться. Зараз ми зробимо, будь ласка, відмініть, шановні колеги,  все буде нормально, будь ласка, голова  Регламентного комітету, будь ласка.

 

11:02:25

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую, Володимире Михайловичу! Я хотів би сказати, давайте ми йти за вимогами Регламенту Верховної Ради, якщо одна пропозиція внесена в порушення Регламенту немає, воно не розглядалося, цей проект постанови, на засіданні комітету і  він включений для розгляду Верховною Радою цей проект то були і дві інші пропозиції розглянути чи внести для розгляду Верховною Радою зараз два інших проекти 6381 і той, що стосується виведення військ з Іраку, тому нам необхідно вирішити питання  про включення до  порядку деного і цих двох проектів постанов і потім їх розглядати одночасно. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ну, шановні колеги, я думав що так ми і домовилися з вами, не було заперечень, що  ми зараз розглянемо один, потім перейдемо другий включити у порядок дений і будемо розглядати його, Ну, так як воно, можна? Да? Ну, нема. Ну, ми зараз  розглянемо один, після того включаємо другий - розглядає, потім третій включаємо - розглядаємо. Ну, так як ми домовили. Тоді  прошу уваги, шановні колеги, прошу уваги пропонується прийняти цей проект постанови  з одним уточненням, що завтра ранкове  засідання 4 грудня розпочати до  12 години, щоб був час провести відповідні консультації. З мотивів  3 хвилини запишіться, будь ласка, шановні колеги, будь ласка.

На табло прізвища народних депутатів, що записалися: Манчуленко Георгій, ну, давайте дотримуватись  регламенту, є  з мотивів, будь ласка.

 

11:04:15

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко 203-ій округ Українська народна партія, блок Віктора Ющенка, шановний Голове, шановні колеги, зрозуміло, що у нас зараз складається не  ординарна ситуація і треба  знайти максимум шляхів для її вирішення. Складається дивний альянс, союз: партія Регіонів, Компартія, СДПУ(о), тобто справжні борці з олігархічним режимом і, я думаю, що про це повинні знати наші  виборці, особливо ті комуністи, ідеологічні рядові, які не знають, як веде себе верхівка компартії. Без сумніву, що треба приймати рішення  неординарні зараз і було б цілком логічним, щоб ми працювали і завтра і післязавтра і сьогодні також цілий день, щоб були вечірні засідання. Тому я  підтримую розгляд такого проекту постанови, який вносить зміни до  календарного плану з тим, щоб ми могли за ці дні  вийти на конструктивне вирішення тих проблемних питань, які робить зараз влада, яка затягує переговорний процес.

 

ГОЛОВА. Зарема Катушева, Фракція комуністів.

 

11:05:28

КАТУШЕВА З.Г.

Фракция коммунистов, Катушева, прошу передать слово Симоненко Петру Николаевичу.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко, Фракція комуністів

 

11:05:35

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

По-перше, Володимире Михайловичу, ми всі пропозиції, які були внесені, повинні поставити на голосування щодо включення до порядку денного, що запропонував голова Регламентного комітету. Це по-перше.

По-друге. У зв'язку з тим, що, голосуючи за постанову 6382, ми взагалі не знаємо, а що у нас за порядок денний буде. Тому я вам пропоную, Володимире Михайловичу, перш ніж переходити до обговорення цієї постанови, зберіть Погоджувальну раду, і давайте сформуємо порядок денний. Бо незрозуміло, що ми будемо обговорювати. Я поставив так питання. Якщо буде обговорюватися і прийматися рішення політичної реформи, ми готові тоді підтримувати. А якщо це тільки балаканина, ми проти. І я ще раз наполягаю. Поставити на голосування і включити до порядку денного ті пропозиції, які були зроблені.

І останнє. Знову лунають звинувачення. Я хотів би нагадати пану, який перед цим виступав, з ким ви переворот робили в...

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати. Станіслав Ніколаєнко, будь ласка. Ще одна хвилина у нас є.

 

11:06:44

НІКОЛАЄНКО С.М.

Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії України, Херсонщина.

Фракція Соціалістичної партії України знає, які питання ми мусимо розглянути завтра, сьогодні, післязавтра. Мова йде про вихід України з кризи, мова йде про внесення змін до Закону про вибори Президента, мова йде про установлення термінів проведення другого туру голосування, мова йде про внесення змін до Конституції, і мова йде про формування нової Центральної виборчої комісії. Ось навіть цей короткий перелік говорить про те, що нам є про що говорити.

Що стосується інших питань, то вони дійсно можуть. Але я хотів би сьогодні попросити всіх колег, які присутні у цьому залі, щоб при виборі тих чи інших питань ми не вносили питання, які б розкололи цей би зал, і це таке, що сьогодні тільки народжуване більшість оцю, якусь здорову силу, щоб ми не розхолодили зал. Тому є над чим працювати. Ми голосуємо за цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги. Я хочу сказати, що перелік питань, які ми маємо розглядати, ми обговорювали учора двічі на засіданні Погоджувальної ради. І сьогодні будемо обговорювати на засіданні Погоджувальної ради о 14 годині. Відповідно до пропозицій, які поступили, я поставлю на голосування і зараз, після розгляду цього питання, інші для прийняття відповідного рішення. Ну, в пакеті не можемо ставити, ну шановні, ви ж розумієте це. Ну, шановні колеги! Ну ви прекрасно про все розумієте, навіщо кричати?

Шановні колеги, ну я прошу вас. Ми зараз поставимо на включення до порядку денного інші питання, ну ви ж знаєте, як ми... Так ми ж розглядаємо, ми завжди розглядали включення питання і йшли далі. Ну я прошу вас! Шановні колеги, ну! Давайте зараз приймемо так, як ми приймали завжди рішення. Прошу уваги! Сядьте заспокойтеся, будь ласка!

Я ставлю на голосування, прошу уваги, для прийняття проекту Постанови Верховної Ради України 6382 "Про внесення змін до календарного плану проведення шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликання" з уточненням, що ранкове засідання четвертого грудня почнеться о 12 годині. Прошу голосувати, іде голосування. Прошу голосувати.

 

11:09:27

За-221

Рішення не прийнято.

Ви змобілізуйтесь, зараз підемо далі. Змобілізуйтесь, будь ласка. Прошу уваги! Ну заспокойтесь, ну ви ж не знаєте, про що йде мова. Ну заспокойтесь, я прошу! Ну ви ж не знаєте, про що йде мова! Чого ви кричите?! Прошу уваги! Відповідно на вимогу, от які прозвучали, ми ставимо на голосування, прошу заспокоїтися, потім будемо повертатися назад, прошу уваги, про включення до порядку денного, ну прошу уваги, ну ви не будете знати, за що ви голосуєте, для включення до порядку денного проекту Постанови 5580 про відкликання миротворчого контингенту України, направленого для участі в міжнародній миротворчій операції в Республіці Ірак. Прошу визначатись.

 

11:10:33

За-234

Рішення прийнято.  Будь ласка, заспокойтеся. По фракціях.

"Наша Україна" - 17., "Регіони України" -58. Комуністів - 57. СДПУ (о) - 33. "Трудова Україна" - 1. Народна Аграрна - 1. СПУ - 20. Блок Тимошенко - 15. "Союз" - 3. "Єдина Україна" - 4. НДП  ПППУ - 1. "Центр" - 2. "Демократичні ініціативи" - 8. Позафракційні  - 14.

Шановні колег, прошу уваги. Оскільки питання включено до порядку денного... Сядьте і заспокойтеся. Я ставлю на голосування проект постанови для прийняття її, як постанови, я зараз зачитаю цю постанову прошу слухати уважно.

Проект постанови реєстраційний  номер 5580 про відкликання миротворчого контингенту України направленого для участі в міжнародній операції в Республіці Ірак. Ставлю на голосування для прийняття цієї постанови в цілому.

Відмініть голосування. Вимагають прочитати. Я читаю. Будь ласка.

Проект постанови номер 5580 про відкликання миротворчого контингенту України направленого для участі в міжнародній миротворчій операції в Республіці Ірак.

У зв'язку з різким загостренням ситуації в окупованому американсько-британською коаліцією Іраку, що вже призвело до безпосередньої участі українських миротворців в бойових діях на що Верховна Рада Україна не давала своєї згоди до людських втрат Верховна Рада  України постановляє відповідно до статті 7  Закону України "Про участь України у міжнародних миротворчих операціях" звернутися до Президента України Леоніда Кучми з пропозицією про відкликання миротворчого контингенту України з Республіки Ірак. Ставлю на голосування для прийняття цієї постанови прошу, шановні народні депутати, визначатися.

 

11:12:52

За-257

 По фракціях будь ласка.

"Наша Україна" - 24,  Регіони України - 58, комуністів - 57, СДПУ(о) - 33, Трудова Україна - 5, Народна  аграрна - 1, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 13, Союз - 6, Єдина Україна - 6, НДП, промисловці і підприємці - 3, Центр - 3, Демократичні ініціативи - 13, позафракційні  - 15.

Тепер прошу уваги. Наступний проект постанови реєстраційний номер 6381, внесений народними депутатами Бойком,  Матвієнком, Єхануровим і Гуровим "Про заходи щодо недопущення подальшого розвитку фінансової кризи та згортання грошових розрахунків між підприємствами та  Державним бюджетом України".

Ставлю на голосування про включення до порядку денного цієї постанови. Прошу голосувати.

 

11:14:00

За-377

Проект постанови включено до порядку денного. Якщо немає застережень, я ставлю на голосування про схвалення проекту постанови в цілому. Реєстраційний номер 6381 "Про заходи щодо недопущення подальшого розвитку фінансової кризи та згортання грошових розрахунків між підприємствами та  Державним бюджетом України". Прошу голосувати.

 

11:14:41

За-386

Рішення прийнято.

Прошу уваги, шановні колеги. Оскільки Верховна Рада демонструє таку одностайність, прошу уваги. Ну що "нє, нє"? Я поставлю на голосування про повернення до розгляду питання про включення до порядку денного проекту постанови Верховної Ради України про внесення  змін до календарного плану проведення  6-ої сесії Верховної Ради України 4-го скликання. Прошу голосувати.

 

11:15:22

За-227

Постанова включена. По фракціях, будь ласка.  Вона... Що, що?

“Наша Україна" -99,  "Регіони України" - 1, Фракція комуністів - 0, СДПУ(о)  - 1, "Трудова Україна" - 10, Народна аграрна партія - 20, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 19, "Союз" - 4, "Єдина Україна" - 8, "Центр" - 13, НДП та ПППУ - 7, "Демініціативи" - 1, Позафракційні - 24.

З мотивів, будь ласка, 3 хвилини запишіться.

Загрева Борис, фракція "Наша Україна" потім Кириченко "Регіони України".

 

11:16:19

ЗАГРЕВА Б.Ю. Передайте  слово Манчуленко.

 

ГОЛОВА. Георгій Манчуленко, будь ласка.

 

11:16:26

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

203 округ, "Українська народна партія", Блок Віктора Ющенка. Шановний Голово! Шановні колеги!

Без сумніву це правильне рішення є яке ми щойно проголосували, оскільки ситуація вимагає від нас швидких і радикальних рішень. Хочу застерегти від однієї проблеми. Справа в тому, що нинішній переговорний процес влада свідомо використовує за  для затягування вирішення питання. Проблеми, які вона сама зараз породжує в економіці України вона хоче перекласти на  опозицію. Перекласти проблему з хворої голови на здорову. Я хочу сказати, що цього не вийде і ми не повинні допустити саме такого розвитку процесу, а працювати злагоджено всі ці дні із тим, щоб не затягувати процес, а радикально вирішити питання і відправити уряд у відставку.

 

ГОЛОВА. Людмила Кириченко, будь ласка.

Фракція "Регіони України".

 

11:17:30

КИРИЧЕНКО Л.Ф.

Уважаемые коллеги! Уважаемые радиослушатели! Я хочу сегодня обратить внимание на тот произвол, который происходит в Украине. Нельзя сегодня десятью тысячами людей, которые стоят на площади в Киеве говорить о том, что это Украина, нельзя сегодня ... Украину в тот экономический кризис, который начался на Украине он  начался, и мы должны это понимать. И прежде всего мы сегодня должны сказать о том, кто виновен в этом. И они должны эти люди понести полную  ответственность перед трудящимися Украины. Я хочу сказать о том, что завтра шахтеры не получат заработной платы. И скажите пан Ющенко, как вы будете перед этим отвечать?

 

ГОЛОВА. Володимир Лещенко, фракція комуністів. Передає слово Петру Симоненко.

 

11:18:33

ЛЕЩЕНКО В.О.

Прошу передати слово Петру Миколайовичу Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко. будь ласка.

 

11:18:38

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги,   шановні радіослухачі.

Питання принципове, тому я від вас хоче  попросити, Володимире Михайловичу, терміново перед голосуванням провести засідання Погоджувальної ради, яка б визначила коло питань, які будуть вноситися на розгляд та підготувала відповідні проекти, які ми повинні вивчити і визначитися щодо  її голосування.

По-друге. Якщо ви особисто, Володимире Михайловичу, гарантуєте, що першим буде розглядатися політична реформа і буде прийнята у відповідності з прийнятою постановою 27 листопада, а ми вже  вийшли у термінах якраз політична  реформа, то тоді давайте заявляйте про це. А сьогодні коло питань не визначено і ви втягуєте просто у балаканину, а не у конкретну роботу Верховну Раду. Тому я прошу терміново зібрати Погоджувальну раду перш, ніж голосувати цей проект постанови. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, ми обмінялися думками. Я просто просив би не звинувачувати мене, що я втягую у балаканину Верховну Раду. Просто... Щодо, шановні колеги,  щодо переліку питань, які ми маємо розглянути, ми вчора вели розмову на засіданні Погоджувальної ради, сьогодні будемо о 14 годині вести  мову на Погоджувальній раді. У комплексі ми  домовлялися, що ми  розглядати будемо три  проблеми. Тому... Шановні... Ні, так ми вели мову про що, який комплекс питань будемо розглядати. Ми будемо розглядати питання, пов'язані із застосуванням Закону про вибори Президента України, особливості, питання про політичну реформу і все, два основних питання, які ми будемо розглядати. І на цьому всі наполягали, у цьому всі погоджувалися, шановні колеги, і питання, ну, ЦВК в законі буде, ми будемо розглядати Закон, ми будемо розглядати, шановні колеги, так як цього вимагає спільна заява  круглого столу, так цього вимагає питання, які ми обговорювались, рішення, які ми обговорювали на погоджувальній раді вчора двічі, це питання  про особливості застосування закону і питання про внесення змін до Конституції України. Я же сказав питання , це  законопроект про внесення змін  до  закону про вибори  Президента, а якщо точніше , його формулюють таким чином: про  особливості застосування закону про вибори Президента в обставинах, що склалися і друге питання це розгляд законопроекту 4180. Вчора працювала тимчасова спеціальна Комісія, вона  працює сьогодні, остаточний варіант, вона надасть його у 14 годині. У 16 годині будемо розглядати, тому прошу  зараз уважно голосувати, Шановні народні депутати. Ставиться на голосування для прийняття проект постанови Верховної Ради України про внесення  змін до календарного плану проведення 6-ої сесії Верховної Ради України 4-ого скликання з уточненням, що пленарне засідання 4-ого грудня ранкове почнеться у 12 годині , все  інше за текстом, прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

11:22:08

За-293

Рішення  прийнято. Шановні народні депутати, прошу оголошення тут від мене вимагають терміново  зробити: згідно регламенту Верховної Ради України повідомляю про свій вихід з депутатської фракції "Трудова  Україна, народний депутат Федір Шпиг.

Так. Шановні народні депутати, 2 Фракції: Народно-демократичної партії, Промисловців і підприємців, тобто 3, утворення парламентське Фракцій:  Народно-демократичної партії, "Промисловців і підприємців", ні, все-таки  - 2. Бо у нас одна Фракція з 2-ох назв складається. Фракція НДП і група "Центр" вимагали  перерву, коли ми були в процесі розгляду питання. Ви не заперечуєте, як ми їм дамо можливість, щоб вони зробили заяву? Не заперечуєте? Будь ласка, Микола Оніщук, 3 хвилини

 

11:23:08

ОНІЩУК М.В.

Вельмишановний Голово, шановні народні депутати, шановні громадяни України. Федерація роботодавців України і Федерація професійних спілок України прийняли заяву до Верховної Ради України і звернулися до нас із проханням озвучити виклад цієї заяви.

Як представники тресту роботодавців та трудових колективів Федерація роботодавців України та Федерація професійних спілок України глибоко стурбовані небезпекою перетікання політичної кризи у соціально-економічне русло. Незважаючи на будь-які політичні обставини, роботодавці та працівники профспілок докладають спільних зусиль для забезпечення сталості економіки і мають право вимагати від народних депутатів України належного виконання ними своїх обов'язків. Громадяни України в праві контролювати дії тих, кому вони довірили захист власних інтересів.

Федерація роботодавців України та Федерація профспілок України схвалюють дії народних депутатів, які сьогодні приймають доленосні для держави рішення у складних умовах протистояння світоглядів. Висловлюють свою рішучу підтримку рішенню Верховної Ради України, яка у цей вирішальний час демонструє виважену позицію. Водночас роботодавці та профспілки глибоко стурбовані проявами пасивності та непослідовності з боку окремої її частини депутатського корпусу.

Працівники та керівники підприємств як ніхто відчули на собі адміністративний тиск напередодні виборів. Значно загострило ситуацію рішення Центральної виборчої комісії, яка оголосила офіційні результати виборів без розгляду численних скарг на порушення виборчого процесу, незважаючи на хвилю народних мітингів, протестів та застережень світової громадськості. Такі дії не мають нічого спільного з прагненням українського народу до демократії і верховенства права.

Ми впевнені і вітаємо, що Верховна Рада України не залишилася осторонь суспільних процесів, адже вона має забезпечувати неухильне дотримання конституційних прав та свобод усіх громадян України. І вимагаємо від народних депутатів України рішучих кроків з подолання політичної кризи, прийняття негайних рішень для забезпечення переголосування другого туру виборів. За Федерацію роботодавців. Перший заступник голови Федерації роботодавців Володимир Грищенко за Федерацію профспілок України, виконуючий обов'язки голови Федерації профспілок України Володимир Осовий. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, якщо ви не заперечуєте, це пропонується так далі організувати нашу роботу: о 12 годині відбудеться засідання тимчасової спеціальної комісії з доопрацювання проекту Закону про внесення змін до Конституції України, номер реєстраційний 4180. Так, о 14 годині відбудеться засідання погоджувальної ради на третьому поверсі в залі засідань. О 16 годині вечірнє засідання Верховної Ради України. Якщо нема заперечень, то зараз ми могли би зробити перерву для того, щоб ви могли працювати в фракціях, групах і в комітетах. А о 16 годині зібратися тут, в сесійній залі. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Перерва до 16 години. О 16 годині вечірнє засідання. Дякую.