Засідання N42

Опубліковано 01. 12. 2004

ЗАСІДАННЯ  СОРОК  ДРУГЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

1  грудня   2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА.  Запросіть народних депутатів до сесійної зали. Прошу  картки вставляти в гнізда для того, щоб ми могли працювати. Запросіть депутатів до сесійної зали.

Зараз ми повинні...

Шановні народні депутати, прошу підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

 

10:03:51

Зареєструвалися у сесійній  залі 215 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим. Включіть трансляцію на вулицю.

По фракціях, будь ласка. "Наша Україна"  - 100; "Регіони України" - 1; комуністів - 0;  СДПУ(о) - 0; "Трудова Україна" - 7; Народна аграрна партія - 20; СПУ - 20; Блок Тимошенко - 19; "Союз" - 2; "Єдина Україна" - 6; "Центр" - 13; НДП, промисловці і підприємці - 9; "Демократичні ініціативи" - 1; позафракційні - 17.

Ми зараз,  шановні народні депутати, давайте поступимо таким чином. Відповідно до Регламенту я виголошу депутатські запити, що надійшли. Мені повідомляють, що деякі картки незаконно інші там особи вилучили. Я прошу тоді подати заявки отримати картки тим, хто не отримав картки. І звертаюся із закликом до народних депутатів зайти до Верховної Ради, зайти до сесійної зали для того, щоб ми могли працювати і приймати відповідальні рішення.

Я звертаюся до учасників маніфестацій з проханням пропустити народних депутатів до сесійної зали і дати можливість працювати. Будь ласка, зробіть це. І прошу організаторів маніфестацій також допомогти Верховній Раді, щоб народні депутати мали можливість зайти до Верховної Ради і працювати.

Так, шановні народні депутати, давайте зараз я зачитаю, я задумав, що запити зачитаю, тоді обміняємося думками. Три хвилини, запишіться, будь ласка, з процедури.

Я прошу. Зараз дамо доручення туди коменданту охорони провести народних депутатів. Є добра згода з боку учасників акції, щоб народні депутати могли зайти, щоб не було приводів для розмов про те, що не могли дістатися до сесійної зали. Давайте все це зробимо для того, щоб Верховна Рада могла нормально працювати. Ми приречені на те, щоб працювати.  Так, Пинзеник, будь ласка.

 

10:07:22

ПИНЗЕНИК В.М.

Віктор Пинзеник, блок Віктора Ющенка.

Шановний Володимир Михайлович, дуже багато депутатів не мали змогу зареєструватися, оскільки в них вилучили картки.

Наша фракція пропонує, щоб після оголошення депутатських запитів була оголошена нова інформація з урахуванням того, що депутати зараз отримують свої картки і вставлять у відповідне гніздо. І озвучте інформацію про кількість присутніх у залі, в тому числі і по фракціях.

 

ГОЛОВА. Зараз я бачу, що у нас 216 карток. Деякі депутати ставлять, а потім їх вилучають. Давайте не будемо боятися свого героїзму і працювати.  Так, будь ласка, Плютинський.

 

10:08:09

ПЛЮТИНСЬКИЙ В.А.

Дякую, Володимир Михайлович.

Прошу передати слово депутату Баранівському.

 

 10:08:18

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую.  Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Володимир Михайлович, скажіть, будь ласка, чи зареєструвався в залі народний депутат, заступник Голови Верховної Ради комуніст Адам Мартинюк? Якщо він не зареєструвався, то він не може сидіти в Президії і приймати участь у веденні сесії.

Проінформуйте, будь ласка, і нас вулицю.

І ще одне...

(Ш у м   у   з а л і)

Володимир Михайлович, хотів би, щоб знали всі люди, що вчора такі голосування, які не відбулися, коли попробували ревізувати рішення Верховної Ради 27 числа, відбулося тому, що це зрадили якраз комуністи. І їх сьогодні в залі немає жодного чоловіка. Тому, якщо Адам Мартинюк не зареєструвався, я просив би, щоб він і не приймав участі у веденні сесії.

Олійник, я вибачаюся, Олійник є.

 

ГОЛОВА. Я хочу сказати, шановні колеги, давайте ми зараз не шукати приводів для збурення на голому місці. Адам Іванович Мартинюк зареєструвався, і я вдячний, що сьогодні перший заступник Голови Верховної Ради працює у Верховній Раді, і він виконує свої службові повноваження щодо участі чи не участі в роботі засідання, то це - право і рішення кожної фракції. Давайте будемо зараз працювати на консолідацію. Я просто вас до цього всіх закликаю.  Так, будь ласка, Гармаш.

 

10:09:51

ГАРМАШ Г.Ф.

Прошу передати слово народному депутату Вінському. 

 

ГОЛОВА. Йосип Вінський, будь ласка.

 

10:09:59

ВІНСЬКИЙ Й.В.

Вінський, фракція Соціалістичної партії України.

Володимире Михайловичу, і тим не менше, абсолютно очевидно, що в залі відсутні в повному складі фракція Регіонів, фракція СДПУ(о), значна частина трудовиків і комуністів. Якщо у вас є якась інформація, з приводу чого ці фракції, можливо, у них якась нарада, можливо, вони затримуються, можливо, вони будуть пізніше, можливо з ними треба зустрітися. Якщо у вас є така інформація, я просив би, щоб ви проінформували Верховну Раду про цю ситуацію, щоб ми розуміли, що відбувається у Верховній Раді, бо абсолютно ж очевидно, що чотири фракції координовано діють останнім часом, в тому числі і по явці в Верховну Раду.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, Терен, блок Юлії Тимошенко.

 

10:10:53

ТАРАН В.В.

Передайте, будь ласка, Турчинову. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олександр Турчинов.

 

10:11:00

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Сьогодні у нас історичний день: саме сьогодні відбудуться події, які фактично сформують долю України на майбутнє. Саме сьогодні Верховна Рада, єдиний легітимний орган, який сьогодні існує в Україні, повинна взяти на себе відповідальність відправити збанкрутілий, злочинний уряд у відставку і почати доформування уряду національного порятунку. Це дуже відповідально, шановні колеги! І я звертаюсь до всіх депутатів з гідністю віднестися до цього визначального питання.    

Володимире Михайловичу, сьогодні не тільки комуністи, "Регіони" і СДПУ(о) сховались і побоялися прийти до залу, більше того, тут присутній представник СДПУ(о) Шуфрич, тут присутній, я не знаю, як його, депутат чи бувший - віце-прем'єр Клюєв, які просто підходять до депутатів і лякають їх, щоб вони вийшли з зали. Я дуже прошу, нехай вони або вийдуть з залу, або не...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги,  давайте просто ми будемо зараз не погрожувати один одному, не лякати один одного, а давайте просто будемо спокійно працювати, запрошуючи депутатів до сесійної зали.

Я ще раз хочу сказати: лише зконсолідованими діями, лише  спільними зусиллями можемо прийняти необхідні сьогодні для України рішення, не для будь-кого, а для України.

 Репліка Адама Івановича Мартинюка, прізвище називалося його.

 

МАРТИНЮК А.І.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги.

На відміну від колишнього першого секретаря одного з райкомів партії Житомирської області Баранівського, я ніколи партії не зраджував, не продував і ідеалами не торгував. Я був, є і залишусь комуністом. І це моє право , моє право, якщо я  живу в Україні, яку нібито Баранівський  іже з ним будують як демократичну державу, працювати так, як  я вважаю за необхідне. Це перше.

Друге. Обвинувачення комуністів, нехай подивляться на себе. І ще раз повторюю. Незабаром історія скаже скільки, за що, під які обіцянки Баранівський і іже з ним взяли в ході цієї передвиборчої  кампанії. Я можу назвати особи, які давали і які брали  і за що. Якщо Баранівському не дісталося, нехай запитає в тих, хто  взяв і чому не поділився.

 І ще одне. Я хотів би, аби Верховна Рада працювала не під штиками. Аби те, що зараз Юрій Луценко заявив на відкритому мітингу, що ми не випустимо жодного депутата до того часу, поки він не прийме те рішення, яке ми хочемо, то я пропоную: напишіть перелік  чого ви хочете, затвердіть цей перелік. Нехай Верховна Рада  освятить контрреволюційний антиконституційний переворот і ви спокійно підете далі мітингувати. Якщо ви хочете демократії, то поважайте думку кожного і в тому числі мене.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я прошу вас просто зареєструйтесь , будь ласка. Я прошу вас просто, благаю, Несторе Івановичу, зареєструйтесь, щоби отримати слово.

От зареєструвалися. Шуфрич репліка і потім Луценко репліка. І прошу шановних народних депутатів працювати  на консолідацію. Маючи кожен свою принципову позицію. Будь ласка.

Вже досить, ваше прізвище не називали.

 

10:14:35

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Володимире Михайловичу. Стосовно того, хто кого лякає. Я передаю слово народному депутату Шепетіну.

 

ГОЛОВА. Шепетін, будь ласка.

 

10:14:51

ШЕПЕТІН В.Л.

Шановні депутати! Уповноважений фракції СДПУ(о) Володимир Шепетін, Социал-демократическая партия (объединенная).

Я хотел бы обратиться к своим выборцам и к тем, кто стоит около Верховной Рады. Уважаемые друзья! Мы - народ Украины, и, если меня спрашивают как ты будешь голосовать за нас или не за нас, я говорю: "Против", значит ты против народа. Нет, друзья, я с народом. Прекратите давить на депутатов. На сегодняшний день я не мог пройти в Верховную Раду на протяжение 30 минут. Это ненормальная работа. Я прошу разблокировать Верховную Раду. Те люди, которые были со мной, уехали для того, чтобы работать в Харькове, а здесь мы должны работать цивилизовано. Спасибо, Владимир Михайлович.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! А,  Луценко, будь ласка. І все, ну вже обмінялись репліками. Ну, будь ласка.

 

10:15:46

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні народні депутати! Шановні слухачі! Шановний Адаме Івановичу! На мітингу я дійсно заявив, що Верховна Рада сьогодні зобов'язана прийняти рішення. Крапка. Не те, яке я хочу, а те, яке вона мусить прийняти.

В країні залишився єдиний легітимний орган влади - Верховна Рада України і не можна зараз прогулювати засідання, Адаме Івановичу, вашій фракції. Повинні зараз працювати тут,  бо країна стрімко котиться в прірву. Невже ви не бачите, що йде до ......... і розділу України? Невже ви, державники, не розумієте, що тільки Верховна Рада може це зробити?!

І ще одне. Ви питаєте чого ми хочемо. Я вам скажу. Я хочу, щоб в Україні була свобода, щоб рахували голоси, а не бакси, щоб тут сиділи народні депутати, а не куплені люди.

 

ГОЛОВА.Так, шановні народні депутати, ми обмінялися репліками. Я ще раз звертаюся  до народних депутатів. Якщо можна, прошу  секретаріат це ретранслювати і  запрошую всіх народних депутатів настійно, вимогливо прибути до Верховної Ради України, а учасників акції перед Верховною Радою України  бути толерантними до народних депутатів, пропустити народних депутатів до сесійної зали, надихнути народних депутатів на роботу, на прийняття доленосних рішень. Просив би підтримувати тут толерантність, а зараз, шановні народні депутати, два оголошення. Згідно статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід з фракції Соціал-демократичної партії України - Лукашука Олега Григоровича, а також народного депутата України Льовіна Анатолія Івановича.

Так, я оголошую депутатські запити, шановні колеги, прошу уваги і водночас прошу вас  в цей час запрошувати колег до сесійної зали. Я маю на увазі народних депутатів, керівників депутатських груп і фракцій.  І просив би водночас утриматися проти будь-яких дій, які могли б ускладнити роботу Верховної Ради України.

Надійшли запити народних депутатів України:

групи народних депутатів (КОЗАЧЕНКА, ІВАНОВА, ЖУЛИНСЬКОГО)  до Президента України з приводу порушення Конституції України головами Харківської, Донецької, Луганської обласних  державних адміністрацій і депутатами обласних рад цих областей, посягання на цілісність та недоторканність території України.

Ставлю на голосування про підтримку запиту, прошу голосувати.

Шановні народні депутати дуже відповідальні запити давайте нормально відноситися до їх прийняття.

 

10:18:40

За-200

Запит підтримано.

Я ставлю на голосування про направлення запиту до Призедента України, прошу голосувати.

 

10:19:03

За-217

Цей запит направляється до Президента, як звернення народних депутатів України  Оскільки офіційно ми не набрали  необхідної кількості голосів.

Станіслава НІКОЛАЄНКА до Прем'єр-міністра України з приводу незадовільного виконання урядом рішень парламенту щодо надання пільг на утримання комунальних послуг сільським педагогам.

Юрія СОЛОМАТІНА до прем'єр - міністра, Генерального прокурора з приводу продовження неконституційних дій з боку деяких посадових осіб Державного управління справами, Фонду державного майна, Міністерства оборони, Київської міської держадміністрації навколо території та статусу Київського військового ліцею імені Богуна.

Івана ТОМИЧА до Прем’єр-міністра з приводу балансу продовольчих та фуражних ресурсів зерна на період 2004-2005 років та продовольчої безпеки.

Юрія СОЛОМАТІНА до Голови Верховної Ради України з приводу захоплення 23 листопада 2004 року будинку Верховної Ради України прибічниками кандидата на пост Президента України Віктора Ющенка.

Сергія СЛАБЕНКА до Віце-прем’єр-міністра Дмитра Табачника щодо матеріально-технічного забезпечення Іваничівського районного народного дому “Просвіта” Волинської області.

Романа ЗВАРИЧА до Генерального прокурора про порушення кримінальної справи за фактом перешкоджання здійсненню виборчого права керівництвом Національної акціонерної компанії “Нафтогаз Україна”.

Романа БЕЗСМЕРТОГО до Генерального прокурора про порушення кримінальної справи стосовно мешканця міста Дніпропетровськ, за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільниці №146 територіального виборчого округу  №170 у день виборів Президента України  31 жовтня 2004 року.

Євгена ЖОВТЯКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно мешканця міста Підгайці, за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільниці №182 територіального виборчого округу №168 у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Івана ТОМИЧА до Генерального прокурора з приводу протиправних дій з боку прокурора Лисянського району Черкаської області щодо звільнення помічника прокурора з роботи.

Андрія ШКІЛЯ до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки стосовно порушення кримінальної справи проти народних депутатів України за антиконституційні заклики, які спрямовані на порушення територіальної цілісності і недоторканості України.

Миколи ПОЛІЩУКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно мешканки міста Тернополя, за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільниці №146 територіального виборчого округу №170  у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Євгена ЖОВТЯКА до Генерального прокурора, Центральної виборчої комісії щодо участі у підготовці фальсифікації виборів Президента України 21 листопада 2004 року сільських голів та керівників редакції газети “Миронівський край” шляхом видачі фальшивих посвідчень газети сільським головам Миронівського району Київської області.

Олександра ТУРЧИНОВА до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки щодо реагування на заклики до антиконституційного порушення територіальної цілісності України та притягнення винуватих до кримінальної відповідальності.

групи народних депутатів (КАРМАЗІН, ШКІЛЬ, БІЛОЗІР) до Генерального прокурора, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Секретаря Ради національної безпеки і оборони  з приводу загрози національній безпеці України, закладення основ тоталітаризму внаслідок адміністративного впливу, перешкоджання підприємницькій діяльності та переслідувань представниками правоохоронних органів і органів виконавчої влади з політичних мотивів виборців, які підтримують опозиційного кандидата на пост Президента України Віктора Ющенка.

Миколи ПОЛІЩУКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно мешканки міста Моршина, за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільниці №146 територіального виборчого округу №170  у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Романа БЕЗСМЕРТНОГО до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно мешканця міста Тула, за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільниці №146 територіального виборчого округу №170  у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Олександра ТРЕТЬЯКОВА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно мешканця міста Дніпропетровськ, за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільниці №147 територіального виборчого округу №170  у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Сергія СЛАБЕНКА до Генерального прокурора стосовно створення перешкод в роботі народного депутата України посадовими особами Міністерства транспорту та зв’язку.

Олега РИБАЧУКА до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки щодо організації фальсифікації результатів виборів Президента України Главою Адміністрації Президента України, Головою Центральної виборчої комісії, Віце-прем’єр-міністром Андрієм Клюєвим, деякими народними депутатами, першим заступником голови Житомирської обласної держадміністрації, радником Прем’єр-міністра Царьовим, виконуючим обов’язки голови правління відкритого акціонерного товариства “Укртелеком”, а також громадянами  Левенцем та Клюєвим. 

Сергія ОЛЕКСІЮКА до Генерального прокурора з приводу залучення учителькою Ольгою Волошиною учнів 11 класу загальноосвітньої школи №4 до фальсифікацій на виборчих дільницях міста Вознесенська Миколаївської області під час виборів Президента України 21 листопада 2004 року.

Анатолія РАХАНСЬКОГО до міністра транспорту та зв’язку з приводу необґрунтованого звільнення з роботи начальника Євпаторійського морського торговельного порту.

Володимира ЄЩЕНКА до міністра оборони щодо забезпечення житлом мешканки міста Черкаси.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до міністра закордонних справ щодо необхідності адекватної реакції на втручання мера міста Москви Юрія Лужкова у внутрішні справи України.

Юрія КАРМАЗІНА до Голови Верховної Ради України, Генерального прокурора, голови Антимонопольного комітету, голови Головного контрольно-ревізійного управління щодо припинення адміністративного впливу посадових осіб органів виконавчої влади та правоохоронних органі Сумської області на фінансово-господарську діяльність сільськогосподарських товаровиробників з метою монополізації на регіональному ринку.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ з приводу розбійного нападу на сім’ю члена спеціальної ревізійної комісії регіонального представництва в Донецькій області координаційної коаліції “Сила народу” виборчої кампанії В.Ющенка, голови Донецької обласної організації “Партії захисників Вітчизни” Прилепського.

Степана Бульби до міністра охорони здоров'я про необхідність вжиття невідкладних заходів для відновлення функціонування дільничої лікарні села Жовтневе Решитилівського району Полтавської області.

ЛЕБЕДІВСЬКОГО до Генерального прокурора України про порушення кримінальної справи щодо члена ДВК номер 70 територіального виборчого округу номер 323 Шевченківського району міста Києва у зв'язку із його злочинним діями 21 листопада 2004 року по передачі виборцям виборчих бюлетенів, у яких зникав його підпис.

Народного депутата ЛЕБЕДІВСЬКОГО до Прем'єр-міністра України щодо незадовільної відповіді на депутатський запит від шостого жовтня цього року щодо відсутності пропозицій від Кабінету Міністрів по винаходу позабюджетних джерел повернення громадянам грошових заощаджень та погашення їм державних цінних паперів.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Генерального прокурора України щодо невиконання віце-прем'єр-міністром Табачником та міністром Кабінету Міністрів України Толстоуховим заборони Верховного Суду України про офіційне оприлюднення результатів виборів Президента України. Депутатські запити, які надійшли, всі виголошені.

Шановні народні депутати, не дивлячись на складні політичні процеси, тим не менше, ми маємо сказати, шановні колеги, що сьогодні день народження народних депутатів України Карпова Олександра Миколайовича і Мазуренка Володимира Івановича. Давайте привітаємо їх і побажаємо всіляких гараздів. А Мазуренку сьогодні 50 років і 55 років Карпову Олександру Миколайовичу. Це ювілеї у людей.

Шановні народні депутати, сьогодні перше грудня. Як ви пам'ятаєте, що першого грудня відбувся референдум 91-го року, на якому український народ висловився за те, щоб мати незалежну соборну Україну. І в цей день ми ж обирали Президента України. Я думаю, що враховуючи цю дату, ми також гідно завершимо цей процес у 2004 році.

Шановні народні депутати, у нас зараз зареєстровано 226 народних депутатів. Для того, щоб розпочинати роботу і, зрозуміло, приймати рішення нам потрібно значно більше народних депутатів. Тому давайте зараз ми, очевидно, обміняємося думками з приводу наших дальших дій. Так, я прошу народних депутатів: давайте зараз запишемося і протягом десь хвилин 15-ти обміняємося думками. По три хвилин давайте, будь ласка. Записуйтесь. Записуйтесь, будь ласка. Я ще раз хочу сказати: до мене підходять, що загубили там картку чи картки немає. Будь ласка, оформте картку. Я розумію, що звернення зробили, але є процедура.

 

ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВА. У мене його немає. Все, що у мене є, я оголосив.

Я прошу вас! Я прошу вас! Запишіться, будь ласка,

Так, записалися. Давайте 15 хвилин.  На табло прізвище на народних депутатів. Микола Жулинський, будь ласка.

Я ще раз хочу оголосити: шановні народні депутати, заходьте до Верховної Ради України, оскільки потрібно працювати.  Так, Жулинський Микола Григорович, будь ласка.

 

10:29:57

ЖУЛИНСЬКИЙ М.Г.

Так, Жулинський Микола Григорович, фракція "Наша Україна".

Якщо є Борис Олійник, то я хотів би йому передати слово.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка.

 

ЖУЛИНСЬКИЙ М.Г. А, він є!

Тоді одну хвилинку, тоді я прошу, Володимир Михайлович, передати слово Сергію Шевчуку для звернення, він хоче проголосити. Будь ласка.

 

ГОЛОВА. А потім Борис Ілліч Олійник. Добре, домовилися.

А, у Бориса Ілліча і так ж слово.

 

10:30:20

ШЕВЧУК С.В.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати, шановні громадяни України!

Декілька днів тому велика делегація парламентарів Республіки Польща була у Верховній Раді України і поширила відозву сейму Республіки Польща до Верховної Ради України. Дозвольте мені зачитати цю відозву, я думаю, що це досить символічно, що саме 1 грудня наші колеги, парламентарі з сусідньої дружньої держави зробили таку відозву.

"Відозва сейму Республіки Польща до Верховної Ради України.

22 жовтня 2004 року сейм Республіки Польща в рішенні у справі президентських виборів на Україні апелював до влади України, що під час виборів дотримано було всі демократичні стандарти, яких дотримувалася Україна в минулому.

Інформація про проходження другого туру президентських виборів, що надходить з України, в тому числі від міжнародних спостерігачів ОБСЄ, Ради Європи та Європейського парламенту, викликає обгрунтовані сумніви, що  під час їх проведення вчинено багато зловживань і навіть звичайні фальсифікації.

Ми переконані, що громадяни України хочуть жити в незалежній, демократичній та чесно правленій державі. Така Україна потрібна Європі та світу.

Шановні колеги, парламентарі України! Верховна Рада України багаторазово давала докази вірності демократії та заперечувала спроби її обмеження. Сьогодні на вас дивляться з надією мільйони українців та весь вільний демократичний світ. Громадяни України вибрали вас,  щоб ви берегли їх права. Історія знає такі моменти, передусім ми, поляки їх знаємо, коли вирішується доля народу, такий момент власне прийшов. Сейм Республіки Польща має надію, що кінцевий результат президентських виборів буде віддзеркалювати дійсну волю українського народу. Зробіть усе,  що в вашій силі, щоб правда, свобода та демократія перемогли.

 Цю відозву підписали представники цілого ряду парламентських фракцій і груп  в парламенті Республіки Польща, зокрема такі фракції як “Право та справедливість”,  польська соціал-демократія,  Союз  демократичної левиці та підтримані іншими парламентськими клубами. Спасибі вам за увагу.

 

ГОЛОВА. Борис Ілліч Олійник, будь ласка. Фракція комуністів.

 

10:33:20

ОЛІЙНИК Б.І.

Так, дякую. Шановні колеги. Я...  Мені нічого розводитися об тім, що я був і залишаюсь комуністом, не знімаючи з себе вини хочу дезавуювати вчорашнє своє голосування, вчинене наосліп, і долучити голос до першого проекту.

Якщо і ще хтось з поспіху не виявив (оплески), не виявив  різниці між проектами, то робіть висновок , дорогі мої колеги.

Найоптимальніший вихід з нинішньої вельми тривожної ситуації може віднайти тільки Верховна Рада. Вона має убезпечити суспільство від доведення до точки кипіння з непередбачуваними наслідками. Бо ніщо, навіть посада помазаника не варта найменшої щілини у моноліті в держави. Поза як ми з вами  в купі з нинішніми і грядущим президентом, змінні величини , Україна ж величина постійна і неминуща. Доземно  вклонімося людям по обидва береги Дніпра, які буквально на наших очах сподвиглися на преображення з населення в НАРОД. І вся трагедія правлячого недовір’я в тому, що воно так і не помітило цього великоднього преображення. Хай нарешті затямлять всі і кожен, що на майданах Києва і всієї України народ відстоює не тільки і навіть не стільки обранців, як свою суто людську і  національну гідність. І нам треба як найтерміновіше зробити все аби, втоливши його спрагу до свободи, сублімувати державотворчу енергію із велелюддя з вулиці під шатро найвищого  законодавчого органу. Тільки якомога менше залучаймо радників, звідки б вони не заскакували в наші.....

(Ш у м)

з Вашингтона, Москви чи тієї ж Європи, особливо ж тих, хто на наших очах спричинив криваву бойню в Сербії. Попіл безневинно убієних з берегів Дунаю стукає в наші серця.

Давайте нарешті жити своїм розумом, дослухатися передовсім свого народу, якого правди сила ніким звойована ще не була. Ті ж, хто сікається розколоти соборну єдність народу чи сегментувати територію його батьківщини і Батьківщини чинять найганебнішу зраду Вітчизни. А це непростимо за всіма моральними, національними і міжнародно-правовими нормами.

         З народом загравать  не треба, він добре бачить з-під брови

         І що ви корчите із себе і хто є сте насправді ви.

         Народ не візьмеш на макуху, він зоддаля розрізнить чин, ....

 

ГОЛОВА. Дайте можливість закінчити,  будь ласка.

 

ОЛІЙНИК Б.І. Народ не візьмеш на макуху, він зоддаля розрізнить чин,

                   І хто є син його по духу, і хто по духу сучий син!

Спасибі вам велике. (О п л е с к и)

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, спокійно, спокійно, будь ласка, Нестор Шуфрич, будь ласка.

 

10:37:17

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Володимире Михайловичу, передаю слово Шепетіну з трибуни, дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Шепетін.

 

10:37:31

ШЕПЕТІН В.Л.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые депутаты, находящиеся в зале, уважаемые люди, находящиеся на улице!

Я хочу призвать вас от имени лично своего и нашей фракции, и людей, которые голосовали за вас и за нас к разуму и спокойствию. Неужели вы думаете, дорогие друзья, что, если сегодня стоящие около  нашей Рады на улице люди говорят, что если мы голосуем не так, как считают они, то мы расходимся с мнением народа и они не уйдут, пока мы не проголосуем их мнение, которое выражает улица или три человека, которые стоящие на трибунах. Почему вы не задумываетесь, что ровно через 20 дней в других городах люди думающие иначе не смогут сказать тоже самое. И тогда даже победив сегодня здесь, как мы будем разгонять или решать вопросы с теми людьми у которых другое мнение.

Почему сегодня, дорогие друзья, ко мне подходят... Обождите, дорогие друзья, зачем вы говорите о бандитах, зачем вы сначала говорите добрые слова, а потом говорите: пока вам ничего не будет, а потом будет. Давайте исходить из того, что в стране никто не может быть обвинен бандитом, пока нет решения суда. Давайте исходить из того, если вы видите на улице, то я вам напомню тяжелый момент Ярославля, когда писал Ульянов (Ленин)  "Расстреливать воров и проституток на месте  задержания без суда и следствия",  давайте начнем в Украине тоже самое.

Дорогие друзья! У нас на   сегодняшний день Верховна Рада,  депутаты избраны народом, депутаты имеют свое мнение и никто  не имеет право его решить. Понедельник я весь день провел в Харькове, я встречался с людьми, которые представляют более 200  000 населения нашего города, они призвали меня и попросили передать уважаемым моим  коллегам  проявить сдержанность, проявить уважение к мнению другого, проявить уважение к закону, честно делать выбор. ..

 

ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ШЕПЕТІН В.Л. Совершенно верно. Вы говорите, аплодируйте друзья, вы говорите прекрасные слова. Вы говорите, вы  - народ, вы за Родину, вы - герои, но такие же герои думают иначе, имеют на это право. И мы, депутаты, тех героев, которые думают иначе, говорим мы с ними и народ не победим.

 

ГОЛОВА. Михайло Гладій, будь ласка. А, Гіршфельду передає, будь ласка. Ні, ну прізвище ж не називалось, давайте спокійно, спокійно, спокійно. Так Гладій, підготуватися Бокому. Народних депутатів запросить до сесійної зали.

 

10:40:45

ГЛАДІЙ М.В.

Шановні народні депутати, шановна українська громада, ситуація в державі надто критична, вона нижче критичної точки і хто, як не народні депутати України, які виявляють волю українського народу,  який нас обрав у Верховну Раду, не находиться сьогодні ніяких слів і епітетів, щоб запросити тих депутатів до залу, і щоби проголосували власне сьогодні ті рішення, які запланували. Інакше, шановні друзі нас історія відкине на узбіччя. Я прошу і благаю тих депутатів, яких немає, щоб зареєструвалися тут і проголосували сьогодні волевиявлення нашого українського народу. А тепер прошу слово передати Сятині Михайлу.

 

10:41:40

СЯТИНЯ М.Л.

шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановний народ України,  закарпатські правоохоронці затримали близько 30 бандитів, що вчинили опір ужгородським міліціонерам на місцевому стадіоні "Авангард". За даними правоохоронців  бандитами керував екс-помічник губернатора краю Івана Різака депутат Мукачівської райради Володимир Паульо, більш відомий у кримінальних колах на прізвисько Чалий. Передбачалося, що бригада Чалого має здійснити напад на мирних маніфестантів, які протестували проти фальсифікацій вибору Президента України та вимагали визнати Віктора Ющенка Президентом України.

Ужгородські правоохоронці блокували бандитів. Проте останні вчинили опір з використанням огнепальної зброї. Між іншим  серед затриманих міліціонерів виявили особу з посвідченням співробітника Інтерполу, котрий брав участь у побитті народного депутата Юрія Оробця у селі Грушово Тячівського району у ніч виборів. Відразу після цього інциденту особовий склад управління по боротьбі з організованою злочинністю управління Міністерства внутрішніх справ області Закарпатській заявив про  свою підтримку українському народу. На сьогодні всі злочинці за вказівкою керівництва Закарпатської обласної міліції були випущені з-під варти, а співробітників УБОЗу було роззброєно. Просимо вжити належних заходів щодо порушення чинного  законодавства прокурором області Лемахом та начальником  управління Міністерства внутрішніх справ Закарпатської області. Одночасно просимо захистити співробітників Управління по боротьбі з організованою злочинністю Закарпатської області, які чесно виконували свій обов'язок перед нашим народом.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Іван Бокий, фракція Соціалістичної партії України.

 

10:43:50

БОКИЙ І.С.

Шановні народні депутати, шановний український народе.

Соціалістична партія України як перша ліва державницька сила  нашої молодої Української держави завжди була, залишається і буде із своїм народом. Про це ми говоримо сьогодні, коли відбуваються такі відповідальні події в Україні. І ми залишаємося з людьми, ми залишаємося з тими людьми, які протестують на майданах Києва, на майданах міст і сіл України протестують проти нинішнього режиму, протестують  проти розгулу кучмівщини, проти попрання їхнього права обирати того, кого вони хочуть на посаду Президента.

Величезна відповідальність українського парламенту за те, щоб стабільна ситуація в Україні збереглася. Але, як ми бачимо, частина нашого залу цього не хоче. І якщо у народі називають іноді Верховну Раду зрадою, верховною зрадою, то це вина саме цих сил, які сьогодні відсутні в залі і які не хочуть брати участі у нормалізації ситуації в Україні.

Я хочу звернутися до ще двох відповідальних інституцій, які несуть повну відповідальність за те, що діється сьогодні в Україні. Я звертаюся до Президента України Леоніда Кучми і до діючого Прем'єр-міністра України Віктора Януковича. Годі вам ховатися у лісі. В кінці то кінців покажіть, що ви є мужчини, а не просто якісь елементарні обивателі боягузи, які бояться появитися перед власним народом. Вас жде майдан Незалежності, вас жде український народ, який прийшов на цей майдан. І ви повинні прийти до цього народу і сказати слово правди, покаятися перед цим народом і спокійно піти. Не думайте, що в Україні можливе повторення румунського варіанту. Румунського варіанту в Україні не буде. Бо народ, а не вулиці натовп. І ми - народ відповідальний, ми той народ, який уміє і карати, і прощати. Але народ прощає тільки тих, хто схилить перед ним голову.

І ще одне прохання. Не випускайте, будь ласка, на масу людей шизофреників чи шизофренічок, які розказують про якісь апельсини із наркотою. Ви ж розумієте, що хворим людям ніхто не вірить, а в Києві ще ніхто не отруївся цими апельсинами. І якщо ви отруїте, то це ви отруїте от такими балачками. І знайте, що таким чином ви дискредитуєте самих себе, а не наш народ.

І останнє. Група депутатів, серед яких комуніст Олійник, правозахисники Степан Хмара, Левко Лук'яненко, соціалісти  Сподаренко і я, представники "Нашої України" внесли акт про подолання кризи в Україні...

 

ГОЛОВА. Так, давайте 10 секунд, закінчіть, будь ласка.

 

БОКИЙ І.С. У цьому акті ми передбачаємо коротко: відставку Кабінету Міністрів, проголошення формування Кабінету народної довіри і доручає Верховна Рада Голові Верховної Ради невідкладно подати на затвердження Верховної Ради нового Прем`єра і новий склад уряду. Чому акт? Тому що акт - це вище, ніж закон і вище ніж постанова. Я думаю, в такий спосіб Верховна Рада могла б подолати кризу у самому парламенті. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, ми обмінялися думками. Зараз є така пропозиція, прошу уваги! Для того, щоб ми дотримались всіх регламентних норм і є зараз тут вимога двох фракцій оголосити перерву. Давайте зараз керівники... Одну хвилинку, послухайте. Керівники депутатських груп і фракцій, прошу зібратися зараз в кабінеті Голови, щоб ми домовилися про спосіб голосування і з яких питань. Треба вибрати, мабуть, найпринциповіші питання, щоб Верховна Рада визначилася. За цей час я прошу всіх депутатів бути в сесійній залі. Запрошую депутатів прибути до сесійної зали і об 11 годині 20 хвилин ми приступимо до розгляду питання по суті, тобто до прийняття рішення. Нема заперечень?

 

ІЗ МІСЦЯ. Нема.

 

ГОЛОВА. Тобто я запрошую зараз тільки керівників депутатських груп і фракцій до кабінету Голови Верховної Ради, народних депутатів бути в сесійній залі, народних депутатів, які зараз на вулиці, зайти до сесійної зали, учасникам мітингів і маніфестацій пропустити народ до сесійної зали.

І останнє. На вимогу народного депутата Заплатинського Володимира Михайловича я оголошую відповідно до Регламенту про його вихід із депутатської фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). (Оплески)    

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, прошу заходити до сесійної зали, прошу реєструватися народних депутатів.  А поки депутати заходять, я виголошу оголошення.

Відповідно до Регламенту оголошую про вихід із фракції "Регіони України" народного депутата Акопяна. (Оплески)

Відповідно до Закону про статус народного депутата, також відповідно до Регламенту заявляю про вихід із фракції Соціал-демократичної партії (об'єднаної) Дубицького. (Оплески)

Так, запросіть народних депутатів до сесійної зали, зараз будемо переходити до розгляду питання по суті.

Я прошу ініціаторів перерви поінформувати про причини, з якої вони зверталися до Верховної Ради України з пропозицією оголосити перерву.

Будь ласка, Нестор Шуфрич.

 

11:46:56

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Володимир Михайлович.

Шановні колеги, шановні співвітчизники!  Ми сьогодні не маємо права не знати, що вранці було заблоковано принаймні два офіси, центральні офіси партій в Україні, в місті Києві.  Сьогодні ми не маємо права не знати, що під час під'їзду до Верховної Ради України автомобіль, в якому їхали народні депутати України, було поставлено набік, і тільки втручання міліції уникло... дало можливість уникнути трагедії.

(Ш у м   у   з а л і)

Сьогодні в Верховну залу  України можна прийти виключно, якщо ти в оранжевій одежі.

 Але, але! Я не засуджую тих хто сьогодні, одягнувши оранжеві одежі ще пам'ятають як вчора вітали Віктора Федоровича з перемогою. Ця перемога відбулася і воно, я переконаний. так буде.

Сьогодні я хочу сказати, що керівники фракцій, турбуючись за здоров'я  своїх народних депутатів звернулись до "Наших Українців" забезпечити можливість спокійно працювати. Але я хочу звернутись зараз до тих хто стоїть навколо Верховної Ради.

Шановні співвітчизники. Ми поважаємо ваш вибір і поважаємо те, що ви відстоюєте інтереси вашого кандидата не всі це роблять за гроші. Навіть хто це робить за гроші, це теж не може не визвати порозуміння тривалість їх роботи. Але 15 мільйонів людей, які зробили інший вибір - це теж є наші громадяни. Ми не можемо не поважати їх вибір. Вони його зробили. І те, що їх сьогодні нема в місті Києві, це виключно із бажання втримати громадський спокій і  уникнути провокацій.

Сьогодні до мене підходять народні депутати із "Нашої України" і говорять, якщо я не зміню позицію, то мене не випустять з приміщення Верховної Ради України.

Я скажу відверто. Я весь тиждень заходжу через під'їзди відкрито. І сьогодні я вийду з зали Верховної Ради України через перший під'їзд. І мені сьогодні нема за що соромитись, як і всім тим хто підтримує нашу позицію в підтримує тих 15 мільйонів, які зробили свій вибір. Це наші громадяни.....

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, одну хвилиночку. Прошу народних депутатів зайти до сесійної зали.

З мотивів запишіться, три хвилини. Зараз будемо переходити до розгляду питання по суті. Будь ласка. Так, Юрій Луценко, будь ласка.

 

11:50:39

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні народні депутати! Шановні радіослухачі! Найперше, я хотів би пояснити попередньому провокатору те, що ніхто жодного депутата не зупиняє на вулицях Києва аби він виконав свій громадянський обов'язок  і був на сесії Верховної Ради. А прихильників пана Януковича немає не тому, що їх 15 мільйонів, а тому що  всі вони з'явилися через відкріпні листи і їх насправді не існує. Тому вони віртуально є, але фізично тут не присутні.

Тепер основне, чому я брав слово. Шановні друзі! Якщо мене чують колеги народні депутати, які побоюються з тих чи інших причин зайти до Верховної Ради, я зараз вийду на вулицю і зроблю 3-метровий порожній коридор до 5-го під'їзду з вулиці Садової або з вулиці Шовковичної  до 5-го під'їзду можна буде абсолютно спокійно, вільно заходити, не бачачи людей, які будуть в стороні. Тудою проїдуть і наші гості, які приїхали з Європейського Союзу, з Польщі і з Латвії. Це буде зроблено через 5 хвилин.

 

ГОЛОВА. Юрій Оробець, будь ласка.  А потім я попрошу від організаторів акції підтвердити те запевнення, яке ви висловили під час засідання  Погоджувальної ради про те, що є і буде вільний вхід і вихід до Верховної Ради для всіх народних депутатів, що жодних блокувань з цього приводу не буде.

Так, будь ласка, Юрій Оробець - мікрофон. Кому передає слово?

 

11:52:08

ОРОБЕЦЬ Ю.М.

Прошу  передати слово Порошенко.

 

ГОЛОВА. Петро Порошенко. Прошу офіційно оприлюднити цю позицію. Народних депутатів прошу зайти до сесійної зали. Шановні народні депутати!

 

11:52:15

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні народні депутати! Шановні представники засобів масової інформації! Шановні громадяни України, які є сьогодні перед Верховною Радою!  І на всіх майданах України, які вимагають правди   і справедливості. Я хотів би підкреслити, що історія світу не знала  таких масових акцій, в яких би брали участь мільйони громадян одночасно, на площі із таким чітким дотриманням порядку, жодного випадку, будь-якого насильства, погроз ми не бачимо вже 11 день - це є чітка відмінність. Акції, які проводяться зараз, які вимагають правди від будь-яких інших акцій.

Я звертаюся до народних депутатів, які чують, це ми запевняємо, шановний Валерій Павлович, це я окремо хотів би звернутися до представників фракції НДП, я підтверджую слова Юрія Луценка, що зараз буде зроблений прохід, проїзд для, щоб делегація...

 

ГОЛОВА. Мікрофон включіть, будь ласка.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Для того, щоб делегація Євросоюзу, делегація Президента Польщі - Кваснєвського, Президента Латвії - Адамкуса, Литви, вибачаюся, щоб вони обов'язково попали до Верховної Ради ми несемо повну відповідальність за збереження спокою, я на полягаю на тому, що народні депутати мають виконувати свої функції.

Я хотів би наголосити також, що 15 мільйонів на яких хтось наголошував - це не 15 мільйонів голосів, це 15 мільйонів, частка ...

 

ГОЛОВА. Дякую...

 

ПОРОШЕНКО П.О. ... які  просто не доїдуть     сюди, тому...

 

ГОЛОВА. Так, дякую, мікрофон.

Шановні народні депутати! Це вже з другої опери.

Шановні колеги! Я ще раз хочу підтвердити, що під час засідань Погоджувальної ради ми домовилися і я несу відповідальність за те, шановні колеги, час вичерпаний, я несу відповідальність за те, щоб була працездатною Верховна Рада України, щоб депутати України мали можливість зайти до Верховної Ради і працювати, виходити з Верховної Ради, коли це потрібно.

Тому я просив би і організаторів акцій, я просив  би і учасників цих акцій в даному разі підтримати мене, як Голову Верховної Ради України забезпечити працездатність роботи Верховної Ради, точніше дозволити Верховній Раді працювати. Так.

 

ІЗ ЗАЛУ. (Не чути).

 

ГОЛОВА. Я прошу вас, я забрав час Семенюк останній виступаючий.

 

11:55:13

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, слово, будь ласка Морозу передайте. Морозу слово.

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз, ну, заспокойтеся я прошу вас. Поверніть Нестору Івановичу картку, будь ласка, бо вона, голо, участі у голосуванні брати не буде, поверніть її.

 

11:55:20

МОРОЗ О.О.

Шановні друзі, від імені мітингу, я готував лист до російської громадськості і представники російської громадськості звернулися до президента Росії - Путіна. Я початок і закінчення цього листа прочитаю всього на всього, тому я  вкладуся в той час. що відведений для виступу.

Уважаемый Владимир Владимирович! Руководство Российского государства должно с уважением отнестись к выбору украинского народа. Не бывает лжи большой или малой. Любая ложь одинаково отвратитетльна и ее последствия одинаково ужасны. Хватить вешать ярлыки, хватит нагнетать антиукраинскую истерию. Надо помнить, что политика, основанная на лжи и фальсификации, рано или поздно терпит крах и это касается не только Украины, но и России. Пора начать уважать российский народ, подписали: Немцов, Алексеева, Каспаров, Киселев, Сысуев, Яковлев, Сатаров; журналисты: Надеждин, Шендрович, Голц, Кара- Мурза. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Так. Шановні народні депутати, під   час погоджувальної ради було запропоновано, щоб  депутати, щодо запропонованого проекту постанови України визначилися шляхом таємного голосування. Для цього нам потрібно змінити процедуру, тому  зараз прошу підготуватись, скільки там часу потрібно секретаріату, щоб ми зараз могли поставити на голосування  пропозицію, щоб депутати таємно проголосували за те, щоб таємно приймати рішення, щодо проекту постанови? Що? Я попросив, щоб секретаріат зараз зробив відповідне, зараз проголосуємо ...

Шановні народні депутати, прошу уваги. Прошу сісти всіх на місця. Я ставлю на голосування пропозицію, прошу картки взяти.

Хто за те, щоб  відступити від  Регламенту і голосування по проекту постанови 6375-Д доопрацьований проголосувати таємно. Прошу голосувати. А там далі будете визначатися по кожному пункту окремо. Прошу голосувати. Іде голосування. Будь ласка.

 

11:58:17

За-223

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Ну, я розумію... "Наша Україна" - 100; "Регіони України" - 0; комуністів - 1;  СДПУ(о) - 2; "Трудова Україна" - 8; Народна аграрна - 20; СПУ - 20, Блок Тимошенко - 19; "Союз" - 1; "Єдина Україна" - 9; "Центр" - 12; НДП, промисловці і підприємці - 8; "Демократичні ініціативи" - 1; позафракційні - 22.

З мотивів, будь ласка, три хвилини. Будь ласка, прізвище народних  депутатів. Костинюк Богдан, будь ласка.

 

11:59:08

КОСТИНЮК Б.І.

Прошу передати слово Роману Зваричу.

 

ГОЛОВА.  Роман Зварич, будь ласка.

 

11:59:13

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, процедурне рішення, яке ми зараз приймаємо, є надзвичайно важливе. Якщо виходити з логіки, яку тут щойно оголосили деякі депутати, які представляють парламентсько-урядову коаліцію, яка вже  практично не існує, або принаймні не має морального права називати себе урядом. То ми повинні тоді прийняти рішення, яке забезпечить абсолютно вільне волевиявлення народних депутатів України, тобто таке, яке  унеможливить тиск на народних депутатів України. Єдиний спосіб це зробити є надати можливість народним  депутатам голосувати у таємному режимі.  Тому я таки вношу пропозицію, Володимире Михайловичу,  також враховуючи те, що не всі картки таки спрацювали, про що заявляють народні депутати України. Знову ж провести це процедурне голосування. І таки, щоб ми могли прийняти рішення з цього приводу, яке є надзвичайно важливим рішенням.

 

ГОЛОВА. Карнаух, будь ласка.

 

12:00:20

КАРНАУХ М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, ви дали команду працівникам апарату, щоб вони підготували це для таємного голосування. Тим не менше табло висвітлило, що поіменне голосування. Я пропоную, щоб ми і голосували у таємному режимі за те, щоб проголосувати таємно. Це норма Регламенту.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Лук'яненко.

 

12:00:47

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Лук'яненко, Українська республіканська партія. Прошу передати слово голові Української республіканської партії Матвієнку.

 

ГОЛОВА. Матвієнко, будь ласка.

 

12:00:58

МАТВІЄНКО А.С.

Блок Юлії Тимошенко, Українська республіканська партія.

Володимире Михайловичу, я звертаюся до вас. Дійсно є зауваження і заяви, що не всі не зрозуміли, про що ми голосуємо. Тому прохання переголосувати.

І друге. Шановні колеги, ті, які сьогодні підтримують, на превеликий жаль, режим, який розвалює Україну і довів нас до такого стану. Я звертаюся до вас, давайте наберемося мужності, давайте зрозуміємо, що ми відповідальні не перед Януковичем, а перед Україною. Ті, хто не може від Януковича відійти, я звертаюся до вас, проголосуйте за таємний режим і дайте можливість проголосувати тим, хто сьогодні вами так заляканий. Звільніть людей. Це ваша хоча б буде одна місія, а потім візьміть і підіть, і продекларуйте свою любов до Януковича.  Шановні друзі, колеги, усвідомимо ту відповідальність, яка...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Потебенько Михайло Олексійович.  Запросіть народних депутатів до сесійної зали.

 

12:01:59

ПОТЕБЕНЬКО М.О.

Шановні колеги, я вважаю, що таємне голосування це ми ховаємося за плечі когось. Ви покажіть свою позицію і голосуйте відкрито. Я вважаю, що це сьогодні з урахуванням сьогоднішньої ситуації, громадської, політичної, це просто несерйозно. І я проти голосувати буду того, щоб таємно голосувати. Це моя позиція.

 

ГОЛОВА. Добре, дякую.

Шановні колеги, ми обмінялися думками. Зараз давайте вийдем на... Тим не менше, будемо дотримуватися регламентного шляху. Я прошу народних депутатів сісти всіх на свої місця, щоб не говорили, що вони чогось не почули, чогось не розуміють. Зараз я ще раз, я прошу уваги! Запросіть народних депутатів до сесійної зали. Прошу, вимкніть всі свої мобільні телефони, давайте працювати. Час уже вичерпаний, на превеликий жаль. Що? Та ну заспокойтесь, я хочу, щоб все було відповідно до Регламенту.

Я ще раз прошу народних депутатів зайняти свої місця! Я зараз ще раз поставлю на голосування, щоб повернутися до розгляду пропозиції про таємний режим голосування. Якщо цього не буде, тоді будемо голосувати у відкритому режимі. Я ще раз хочу сказать, щоб не говорили, що ви не розумієте: запросіть депутатів до сесійної зали, щоб прийняли всі зважене рішення. Ну, Петро Олексійович, народні депутати, давайте ж голосувати. Що ви там один одного агітуєте?

Я ставлю на голосування пропозицію про повернення до розгляду пропозиції  про проведення голосування в режимі таємному. Прошу голосувати.

 

12:03:24

За-229

Спокійно! (Шум у залі)

Я прошу, шановні народні депутати, прошу заспокоїтись!

Тепер ставиться на голосування пропозиція: хто за те, щоб голосування відбувалося по Постанові 6375-д в таємному режимі, прошу голосувати.    

 

12:04:35

За-225

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, рішення не прийнято. Прошу уваги! Ну я ще раз вас, я прошу вас, я прошу ще вас, сядьте на місця. Сядьте на місця,  не агітуйте один одного.  Вже пізно.

Я ставлю на голосування пропозицію, щоб повернутися до розгляду питання про проведення голосування в таємному режимі. 229 народних депутатів це підтримали.

Тепер нам треба проголосувати, власне, за прийняття рішення про те, щоб голосування провести у таємному режимі. Тому я це рішення, прошу уваги, щоб ви розуміли, більше ніяких переголосувань не буде.

Я ставлю...

(Ш у м   у   з а л і)

Ну, я прошу, ну, там мітинг йде, але не хочуть нічого слухати. Ну, що таке!

Ставиться на голосування пропозиція про те, щоб розгляд проекту постанови 6375-д провести в таємному режимі. Прошу голосувати.

 

12:06:04

За-229

Тепер прошу, шановні народні депутати, уваги. Пропонується такий порядок розгляду постанови. Прошу заспокоїтися. Я ще раз...

Шановні колеги, прошу сісти і тепер голосувати. Я буду ставити на голосування кожен пункт. Ті пункти, які наберуть необхідну кількість голосів, будуть складати постанову. Ми не можемо зараз голосувати за основу, не можемо голосувати в цілому, оскільки та є варіанти. І ті пункти, які знайдуть необхідну підтримку, вони будуть формувати постанову, яку прийме Верховна Рада України.

Немає заперечень щодо такої постановки питання?

Тепер прошу уваги.

(Ш у м   у   з а л і)

Заспокойтеся, будь ласка.

Ставиться на голосування пункт перший постанови 6375-д, я читаю: "Визнати, що в Україні відсутні соціально-економічні та політичні передумови для зміни державного устрою. Сепаратистські прояви мають штучний характер і зумовлені прагненням конкретних осіб та політичних сил задовольнити свої неправомірні корпоративні та політичні інтереси.

Разом з тим політична, соціально-економічна ситуація, що склалася у державі після 21 листопада 2004 року швидко стає некерованою і  такою, що загрожує  суверенітету та територіальній  цілісності України.

 Ставлю на голосування для прийняття цього пункту першого в цілому. Прошу голосувати.

 

12:07:51

За-232

Пункт прийнято.

Так, працюємо далі спокійно.

 Я ставлю на голосування пункт 2. Я його зачитую.

Рішуче засудити будь-які рішення органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування прийнятті після  21 листопада 2004 року, і суперечать Конституції та законам України, прояви сепаратизму з боку окремих державних діячів, керівників місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. а також інших осіб, сприяння в будь-який спосіб таким проявам з боку громадян іноземних держав, що створюють загрозу суверенітету та територіальній цілісності держави.

Так, прошу голосувати для прийняття в цілому.

 

12:08:51

За-234

Другий пункт прийнято.

Оскільки другий пункт прийнято, то варіант другого пункту не голосується.

Тепер пункт 3, прошу  уваги.

Генеральній прокуратурі України невідкладно дати правову оцінку прийнятим після 21 листопада 2004 року рішенням органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також діям їх посадових осіб та вжити заходів прокурорського реагування з метою приведення зазначених рішень у відповідність і законодавством України.

Рекомендувати Президенту України з урахуванням правової оцінки Генеральної прокуратури України вирішити питання щодо притягнення до відповідальності зазначених посадових осіб.

Ставлю на голосування про прийняття цього пункту в цілому. Прошу голосувати.

 

12:09:58

За-227

Рішення прийнято.

Так, шановні народні депутати, ставиться на голосування пункт 4. Я  його зачитую. "Генеральній прокуратурі України та Службі безпеки України невідкладно дати правову оцінку діянням окремих осіб, що спрямовані на порушення територіальної цілісності України і за наявності правових підстав вирішити питання про притягнення їх до  відповідальності".

Ставлю на  голосування  про прийняття цього пункту в цілому.

 

12:10:58

За-228

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати! Оскільки пункт 4 прийнято, то варіанти до пунктів 4, пунктів 3 і 4 не голосуються. Вони випадають.

Пункт 5. Я його зачитую. Запропонувати Президенту України як гаранту державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадяни, невідкладно вжити необхідні несилові конституційні заходи, що спрямовані на стабілізацію ситуації в державі.

Якщо нема заперечень, я ставлю на голосування цього пункту в цілому.

 

12:11:48

За-236

Рішення прийнято.

Шановні колеги, оголошую 6-ий пункт. Доручити Голові Верховної Ради України делегувати народних депутатів України за згодою як повноважних представників Верховної Ради України у відповідні адміністративно-територіальні одиниці для безпосереднього роз'яснення рішень Верховної Ради України та внесення пропозицій щодо подальших невідкладних дій з метою стабілізації ситуації в державі.

Якщо нема заперечень, ставлю на голосування для прийняття в цілому цього пункту.

 

12:12:32

За-234

Рішення прийнято.

Тепер переходимо до пункту 7. я  його оголошую, прошу уваги, пункт 7. Скасувати рішення Верховної Ради України від 16 березня 2004 року про схвалення Програми  діяльності Кабінету Міністрів України послідовність і ефективність, відповідальність, відповідно до статті 87 та частини 4 статті 115 Конституції України висловити недовіру Кабінету Міністрів України наслідком якої є відставка Кабінету Міністрів України. Я ставлю на  голосування це пункт, пункт 7 я його зачитав.

 

12:13:28

За-222

Далі пункт 8, шановні колеги з процедури, будь ласка, запишіться три хвилини. Запишіться, будь ласка. Бондаренко, будь ласка.

 

12:13:59

БОНДАРЕНКО В.Д.

Прошу передати слово Віктору Пинзенику.

 

ГОЛОВА. Віктор Пинзеник, будь ласка.

 

12:14:04

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Вчора під час Погоджувальної ради дуже багато фракцій висловлювали пропозицію, оскільки 7 і 8 пункт взаємопов'язані відставка уряду і формування уряду пропонували, щоб ці пункти ставилися одночасно на голосування, що стосується відставки і формування нового уряду бо саме це є причиною, що частина депутатів не голосує.

Тому ми пропонуємо поставити разом 7 пункт і першу редакцію 8 пункту одночасно на голосування.

 

ГОЛОВА. Так, Нестор Шуфрич, будь ласка.

Так, дійсно, вчора була така пропозиція.

 

12:14:42

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Володимире Михайловичу! Шановні колеги ми сьогодні виставляємо претензії щодо незаконних неконституційних дій керівникам   місцевих органів самоврядування. Що робимо ми сьогодні? Ми сьогодні  самі порушуємо Конституцію і закони України. Сьогодні ми не можемо не визнати, що в Україні пливе два кораблі, ми не можемо  не поважати їх команди і їх капітанів. Сьогодні ми є світками того, що я скажу по-російськи: крысы переплывают с одного корабля на , но я хочу сказать, что крысы даже матросами никогда не станут. Тому я прошу вас схаменіться  шановні, треба домовлятись, треба шукати компроміс. Ми сьогодні приречені мати єдину незалежну Україну і ми маємо поважати Конституцію і народи України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Будь ласка, Косінову.

 

12:15:44

КОСІНОВ С.А.

Прошу передати слово Гладію Михайлу Васильовичу.

 

12:15:55

ГЛАДІЙ М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, я хочу підтвердити слова пана Пинзеника  про те, що вчора на узгоджувальній нараді практично було прийнято рішення 200 голосами про те, щоб подати  це питання в пакеті: про відставку Уряду і формування Уряду народної довіри, тому. Володимире Михайловичу, я вважаю, що так його сьогодні треба  ставити і ставити на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Малиновський, будь ласка.

 

12:16:41

МАЛИНОВСЬКИЙ О.П.

Олексій Малиновський, Фракція соціалістів. Шановні колеги, я хочу звернутись до вас перш за все. Ми з вами проголосували, що територіях, у регіонах були порушення Законів і Конституції, ми навіть прийняли рішення про прийняття до  кримінальної відповідальності керівників, але ці всі команди були з верху, від  Кабінету Міністрів, тому по логіці ми повинні голосувати  негайно за відставку Кабінету Міністрів, тому прошу підтримати це рішення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, я зараз запрошую секретаря, який нам забезпечує режим голосування, керівника, хай сюди підійде пояснить: як працює режим таємного голосування, будь ласка, давайте сюди, а потім будемо визначатися далі. Так, секретаріат,  давайте швидко забезпечте сюди. Хто там відповідає у нас?  Терен, будь ласка, Блок Тимошенко.

 

12:17:32

ТАРАН В.В.

Передайте, будь ласка, Турчинову.

 

ГОЛОВА. Турчинов, будь ласка.

 

12:17:38

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги,  я звертаюся до депутатів, які мають  гідність сьогодні  представляти  народ, народ, якого спробували згвалтувати під час останніх  президентських виборів. Шановні друзі, зараз небезпечна ситуація в Україні. Я звертаюся до тих, хто не осмілювався натиснути кнопку за відставку уряду. Сьогодні безвладдя в Україні. Коли Верховна Рада не сформує уряд народної довіри є небезпека до поглиблення соціально-економічної кризи, яка може стати незворотньою.

Я звертаюся до вас, шановні друзі, формуємо уряд  національної довіри. Врятуємо Україну - це наша з вами відповідальність! Я прошу підтримати це і проголос...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, дайте інформацію народним депутатам.

 

МАЦКЕВИЧ Я.С.

Режим відритого голосування - це таємний режим. Тобто голосування реєструється тільки  загальна кількість проголосувавших "за", "проти", "утримався".

 

ГОЛОВА. Ще раз скажіть, щоб почули, бо зараз уже починають збурення у залі іти.

 

МАЦКЕВИЧ Я.С. Повторюю ще раз. При режимі відкритого голосування, тобто яке здійснюється, система підраховує  загальну кількість, які проголосували "за", "проти", "утримався" і "не голосували" - загальна кількість. Хто, як голосував, цього  система не опитує.

 

ГОЛОВА. Дякую. Прошу мобілізуватися народних депутатів. Час вичерпаний. З мотивів час вичерпаний. З мотивів час вичерпаний, тільки що закінчився запис. Я ще раз кажу, час вичерпаний, треба було раніше прийти у сесійну залу. Так, прошу сісти народних депутатів  і відмовитися від мітингу.

Шановні народні депутати,  дійсно, на Погоджувальній раді ми ставили на голосування і об'єднували два пункти, і вони далі ідуть у варіантах парні  ці пункти. Тому зараз я поставлю на голосування пропозицію, яка була розглянута на Погоджувальній раді України про те, щоб разом проголосувати два пункти. Якщо ви підтримаєте, тоді буде наступне голосування по суті вже цих пунктів. Тому прошу уваги, прошу зорієнтуватися. Прошу зорієнтуватися.

Таким чином, шановні народні депутати. Ставиться на голосування пропозиція про те, щоб пункт сьомий і пункт восьмий проголосувати разом. Так, як про це було домовлено на Погоджувальній раді України. Прошу голосувати.

 

12:20:31

За-227

Тепер прошу уваги. Я зачитую ці два пункти. З мотивів, будь ласка, запишіться. Три хвилини. Одну хвилинку, треба витримати Регламент. Запишіться, будь ласка. Три хвилини. Будь ласка, на табло прізвища народних депутатів. Бондаренко, будь ласка, потім Матвієнков.

 

12:20:56

БОНДАРЕНКО В.Д.

Шановні друзі. Володимир Бондаренко, блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Сьогодні у цьому залі зібралися люди, яким небайдужа доля України. І ви бачите, що вирішуються проблеми непрості. Проблеми, які сьогодні вихопилися і на вулиці, і на площі міста Києва. І говорити про те, що десь є також 15 мільйонів, треба врахувати те, що сьогодні вже чітко доказано, що там не є 15 мільйонів людей, є 15 мільйонів бюлетенів, які накидали незаконними методами в урни. І тому треба це враховувати.

Я просив би, те, що сьогодні потрібен уряд народної довіри, уряд, якому довіряють люди, довіряють політики. І якщо ми з вами зараз зробимо реформу в уряді, туди прийдуть порядні люди. А Володимир Михайлович Литвин сьогодні дійсно політик, який заслуговує на повагу очолить його тимчасово. Це буде рішення для України, для всіх нас. Я прошу підтримати це рішення. Я прошу цих двох, трьох чоловік, які сумніваються знайти в собі сили і зробити це заради народу України.

 

ГОЛОВА. Матвієнков, будь ласка.

 

12:22:09

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ, Мариуполь. Уважаемые коллеги, я попросил бы вас немножко действительно еще раз всех успокоиться. И понять в отношение того, что да, сегодня решается чисто политические вопросы.

Но за этой политикой стоят конкретные живые люди - пенсионеры, наши трудящиеся, те, которые сегодня стоят у мартенов, те, которые сегодня стоят у доменных печей. Сегодня жизнь не остановились, жизнь течет. Что мы имеем? Магазины пустеют, цены катастрофически растут, на рынках сегодня начинается обвал, паника. Этот процесс необходимо остановить. В эйфории можно принять любые решения. Единственный орган, который сегодня должен, еще раз подчеркиваю, должен и обязан выполнять нормально свои функции, это правительство - Верховна Рада. Этот процесс, сложный процесс, поэтому делать необдуманные решения, делать необдуманные ходы, я думаю, сегодня это преждевременно, потому что за каждым из нас стоят конкретные семьи, конкретные люди. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Співачук, будь ласка, фракція Соціалістичної партії України.

 

12:23:08

СПІВАЧУК В.Л.

Володимир Співачук, фракція Соціалістичної партії України.

Я хотів би звернути увагу всіх колег на те, що даний уряд, і тут навіть піднімати сьогодні питання, він вже не працює, він уже не керує. Саме тому я вважаю, що ми прийняли рішення правильне і необхідно сьогодні пришвидшити процес формування уряду народної довіри, причому із включенням тих фахівців, яким ми довіряємо і які сьогодні ще тримають ситуацію в руках. Дякую.

 

ГОЛОВА. Борис Олійник, будь ласка.

 

12:23:49

ОЛІЙНИК Б.І.

Дякую. Володимире Михайловичу, Володимире Михайловичу, я до вас звертаюся! Давайте не збивати темпу ритму, а голосувати нормально. Спасибі. (Оплески)      

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, прошу уваги! Я зараз буду читати пункт, який ми будемо голосувати, пункт сім і вісім, прошу уваги, це буде один пункт. Ні, ми проголосували за те, щоб розглянути, а зараз я зачитаю ці пункти, щоб ви могли визначити свою позицію: скасувати рішення Верховної Ради України від 16 березня 2004 року про схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України "Послідовність. Ефективність. Відповідальність". Відповідно до статті 87 та частини четвертої статті 115 Конституції України висловити недовіру Кабінетові Міністрів України, наслідком якої є відставка  Кабінету Міністрів України. Запропонувати Президенту України за участю Голови Верховної Ради України невідкладно на період до вступу на пост новообраного Президента України сформувати персональний склад Кабінету Міністрів України, уряду народної  довіри з урахуванням пропозицій депутатських фракцій і груп у Верховній Раді України.  Оцей пункт ставиться на голосування.

 

12:25:26

За-229

(Ш у м   у   з а л і)

Прошу уваги.  Так, сідайте, будь ласка, сідайте.

Так, заспокойтеся, будь ласка. Шановні народні депутати, я прошу вас, заспокойтеся. Оскільки ці пункти проголосовані, то варіант перший пункту 7-8, варіант другий пунктів 7-8 знімається.

Так, далі, дев'ятий пункт, прошу уваги.

Дев'ятий пункт, відповідно до статті 25 статті 85 та статті 122 Конституції України висловити недовіру Генеральному прокурору України, що має наслідком його відставка з посади. Прошу народних депутатів визначатися.

 

12:26:41

За-206

Рішення не прийнято.

Ставиться на голосування варіант пункту дев'ятого: "Визнати незадовільною роботу Генеральної прокуратури України і забезпечення законності в діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб". Прошу визначатися.

 

12:27:15

За-220

Рішення не прийнято.

Пункт 10. Запропонувати учасникам політичних акцій уникати застосування сили та блокування будинків Кабінету Міністрів України, інших федеральних органів виконавчої влади і Національного банку України.

Ставлю на голосування для прийняття 10 пункту. Прошу голосувати.

Давайте голосувати, шановні колеги, давайте,  давайте!

Я прошу демонструвати  волю. Голосуйте , будь ласка.

 

12:27:48

За-226

Рішення прийнято.

Оголошується 11 пункт.

Доручити Голові Верховної Ради України забезпечити негайне оприлюднення цієї постанови.

Ставиться на голосування цей пункт 11. Прошу голосувати.

 

12:28:16

За-236

Рішення прийнято.

Тепер 12 пункт.

Ця постанова набирає чинності з моменту її прийняття. Ставлю на голосування цей пункт.  Прошу голосувати.

 

12:28:41

За-234

Тепер увага. За - 234.  Прийнято

Ми проголосували пункти. Ті пункти, які залишились , тепер нам треба проголосувати в цілому. Прошу уваги.

Ставиться на голосування для прийняття в цілому як постанова проект постанови Верховної Ради України  реєстраційний номер 6375-Д "Про стабілізацію політичної та соціально-економічної ситуації в Україні та запобігання антиконституційним діям і сепаратистським проявам,  що загрожують суверенітету і територіальний цілісності України".

Так, іде  голосування в цілому за проект як постанову.

 

12:29:31

За-228

Постанова прийнята  (О п л е с к и)

Шановні народні депутати! (О п л е с к и)

Шановні народні депутати! Заспокойтесь! Давайте працювати далі. Сідайте, будь ласка. Які є пропозиції? Можливо обмінятися думками від фракцій чи закрити роботу?

Я пропоную зараз, шановні колеги, зробити виступи від фракцій і після того закрити засідання. Чи немає.....

Хто за те, щоб зробити виступи від фракцій, прошу народних депутатів проголосувати.

 

12:30:38

За-161

Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати! Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра ми продовжимо роботу о 10-ій годині.

Вечірнє засідання... Час для вечірнього засідання відводиться для того, щоб ви могли попрацювати  в депутатських групах і фракціях. А, сьогодні ж у нас середа, так що вже інших у нас нема.

Завтра о 9-ій годині засідання Погоджувальної ради депутатських груп і фракцій.  О 10-ій годині засідання за розкладом на четвер.