Засідання N41

Опубліковано 30. 11. 2004

ЗАСІДАННЯ   СОРОК  ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

30  листопада   2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА.  Доброго ранку шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради.

Запросіть народних депутатів до сесійної  зали для того, щоб ми могли розпочати нашу роботу.

Прошу підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:07:01

Зареєструвалися у сесійній залі 418 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження народного депутата Лелюка Олексія Володимировича. Давайте привітаємо його і побажаємо йому всіляких гараздів.

Прошу прослухати оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народного депутата України Писарчука Петра Івановича зі складу депутатської фракції Соціал-демократичної партії України об'єднаної та входження його до складу депутатської фракції "Регіони України".

Шановні народні депутати, для участі в засіданні Верховної Ради України запрошені члени уряду, голова Верховної Ради і голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голови обласних і севастопольської міської ради, київський міський голова, голови обласних і Севастопольської міської державної адміністрації, міські голови обласних центрів.

Відповідно до рішення Погоджувальної ради першим вноситься на розгляд питання про запобігання антиконституційним діям та сепаратиським проявам, що загрожують суверенітету і територіальній цілісності держави. Робоча група, яка була створена за рішенням Погоджувальної ради опрацювала такий регламент і процедуру розгляду питання. Доповідь Голови Верховної Ради України - до 20 хвилин, доповідь Кабінету Міністрів України - до 30 хвилин, запитання від фракцій до Кабінету Міністрів України та відповіді на запитання - до 30 хвилин, виступи від фракцій - до 5 хвилин.

Далі. Перейти до прийняття рішення проекту постанови Верховної Ради України. Ми домовилися, що перед прийняттям рішення, якщо буде потреба, ми оголосимо перерву на 30 хвилин для того, щоб фракції могли визначитися щодо свого ставлення до того чи іншого пункту і до напрацьованого робочою групою проекту постанови вцілому. Ми домовилися до завершення розгляду цього питання інших перерв, тобто технологічних перерв, не робити. Немає заперечень щодо такої постановки питання?

Так, з процедури і з мотивів, будь ласка, запишіться 3 хвилини. Обміняємося думками. Так, на табло прізвища народних депутатів, що записалися. Володимир Бондаренко, фракція "Наша Україна".

 

10:10:11

БОНДАРЕНКО В.Д.

Шановний Володимире Михайловичу! Володимир Бондаренко, місто Київ.

По-перше, я просив уже вас включити трансляцію на площу, там знаходиться дуже багато людей. Це перше.

Друге. В розгляді цього питання ви не передбачаєте виступ депутатів Верховної Ради, але ще виступи від фракцій. Я думаю, це збіднить саму суть розмови нашої і кожен з нас має можливість висловити своє ставлення не тільки від фракцій. Це також треба зробити.

І я би хотів. щоб в рамках цього питання ми розглянули також і можливість відставки уряду, якщо буде така розмова, приведе до цього, та відставки Білоконя, який фактично керував бандитськими діями міліції разом з бандформуваннями, зокрема, на Закарпатті. От сидить народний депутат Юрій Оробець, котрий постраждав від бандформування, яке було пізніше арештоване одним підрозділом міліції і пізніше випущене. Це треба, щоб воно в рамках розмови також нами велося.

І ще я хотів би, Володимире Михайловичу, щоб це зроблено негайно.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, немає заперечень, щоб включити трансляцію на вулицю? Будь ласка, секретаріат включить трансляцію на вулицю. Колоніарі, фракція "Регіони". Будь ласка.

 

10:11:33

КОЛОНІАРІ О.П.

Шановний Володимир Михайлович!  Прошу передати слово Пєхоті.

 

ГОЛОВА. Володимир Пєхота, фракція "Регіони України", мікрофон.

 

10:11:42

ПЄХОТА В.Ю.

Шановний Володимир Михайлович, прохання сьогодні при голосуванні щоб ми не робили по десять раз переголосовку або щось інакше. Треба по цих питаннях якось нам дотримуватися Регламенту Верховної Ради, щоб у нас не було тиску з вулиці і ізнутрі, і тому подібне.

 

ГОЛОВА. Я думаю, що це дуже правильна пропозиція, хоча, коли ми приймали рішення 276 листопада, у нас один раз було переголосування у плані повернення до розгляду пункту. Інших переголосувань у нас не було. Ми просто голосували за основу, а потім приймати кожний пункт в цілому.

Володимир Єщенко, фракція комуністів, будь ласка.

 

10:12:26

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів.

Прошу передати слово лідеру фракції Петру...

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, мікрофон, будь ласка.

 

10:12:31

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

Напруга в суспільстві зростає, і кожна наша необережна чи дія, чи слово може не зменшити цю напругу, а навпаки, призвести до радикалізації в цілому ситуації.

Тому я пропоную, щоб у нас питання було таке, і ми розглядали питання про запобігання антиконституційним діям, що загрожують  суверенітету України, бо якраз антиконституційні дії призвели  на Заході України, руйнація якраз вертикалі влади, призвела до того, що в інших регіонах України люди почали боротися за свої права і захист своїх прав. Ніхто не ставить питання про відокремлення, а ставить питання про повноваження, про те, що вони сьогодні формують економічне, фінансове багатство держави, а ці гроші йдуть не на їхні потреби...

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, ми обмінялися думками. Переходимо до розгляду питання, яке ми визначили для обговорення першим.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для доповіді про запобігання антиконституційним діянням та сепаратистським проявам, що загрожують суверенітету і територіальній цілісності і територіальній цілісності України, надається Голові Верховної Ради України Володимиру Михайловичу Литвину.

 

ЛИТВИН В.М.

Шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України!

Рішення Верховної Ради України від 27 листопада 2004 року загальмувало ескалацію напруженості   в Україні та заспокоїло світ. З урахуванням цього та на основі цього і слід давати оцінку позиції Верховної Ради України як єдиного загальнодержавного представницького органу. Тільки вона сьогодні здатна утримувати громадянський мир і  спокій у державі, її територіальну цілісність, забезпечити прогнозованість і передбачуваність розвитку подій. Оскільки і системи державного управління зараз вже немає, право в державі  не функціонує, і тільки відповідальними, радикальними політичними заходами можна вирівняти ситуацію, увійти в правове поле. Тепер треба примусити, саме примусити, виконувати постанови парламенту.

У цьому зв'язку хочу нагадати статтю 91 Конституції: "Верховна Рада України приймає закони, постанови та інші акти  більшістю від її конституційного складу крім випадків передбачених цієї Конституцією". Отже,  Постанови Верховної Ради України треба виконувати, а якщо вони комусь не подобаються, звертатися до Конституційного Суду.

Президентські вибори обернулися спочатку політичною, а за декілька днів і конституційними кризами. Зараз ми вже стоїмо на порозі масштабної, системної кризи, звідси знову ж таки необхідність рішучих дій.  Часу на сентименти і умовляння немає, як і на безплідні заклики до діалогу. Тому сьогодні кожне рішення Верховної Ради України повинно бути адекватним і своєчасним, і, якщо  хочете жорстким. Складається враження, що ми весь час йдемо  за сценаріями, які розробляють і  запускають за нас, відреагуємо на одне, з'являється інше.

Останнє - загроза суверенітету і територіальній цілісності держави. Тому принципової і гострої оцінки заслуховувати факти поширення, насамперед на території Східної і Південно-східної  України сепаратистських та автономіських  настроїв, котрі всупереч  конституційним нормам та чинному законодавству намагаються утверджувати як певні політичні сили, так і державні службовці. Це знайшло своє відображення у діях та рішеннях місцевих органів влади, особливо керівництва обласних державних  адміністрацій та рад Харківської, Луганської та Донецької областей, зокрема... І скажем про західні, заспокойтесь.

(Ш у м  у  з а л і )

Розширення повноважень, зокрема, щодо підпорядкування силових структур, розширення повноважень виконавчої влади та розгляд питання обмеження поставок сировини, припинення  відрахувань до  Державного бюджету, ініціювання створення нелегітимних та антиконституційних територіальних утворень.

Шановні народні депутати! Вам розданий первісний юридичний висновок, первісні юридичні оцінки і там проаналізовані всі рішення, які приймалися. Будь ласка, уважно читайте  їх, там все це є, і ми дійдем до цього. Дійшло вже до того, що Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй закликає Україну з найвищої світової трибуни зберегти єдність, суверенітет і територіальну цілісність, що вкрай важливо для українського народу, а також для регіональної та міжнародної безпеки. А у нас жонглювання  словами - і жодної відповідальності.

Водночас слід зазначити, що згадані події виникли протягом майже однієї доби, під час перебування в Києві іноземних посередників врегулювання  політичної кризи. Крім  цього, є показовим, що рішення місцевої влади окремих областей відразу актуалізували старе питання стосовно можливості  федералізації України. Як один з варіантів  реалізації подібних спонтанних ініціатив місцевого керівництва називається можливість відокремлення певних областей регіонів з перспективою подальшого входження  до складу інших держав. Я далекий від думки, що окремі керівники регіонів таким чином захищають свій вибір як на сході, так і на заході. Повинна бути  межа... має бути святе і недоторканне, через що не можна переступати за будь-яких обставин. Якщо немає поваги до закону, то треба думати хоча б про відповідальність перед своїми дітьми. І очевидно треба досягти взаємної домовленості про незастосування до прихильників однієї або іншої сторони будь-яких репресій. Це також чинник, який каталізує напруження. І це реалії, про які, очевидно, потрібно говорити.

На особливу увагу заслуговує те, що вірогідність поширення сепаратистських настроїв в Україні подавалося  в ряді засобів масової інформації як неминуче явище на тлі географічного розподілу симпатій прибічників двох кандидатів на посаду Президента України, за результатами не тільки останньої виборчої кампанії, а і під час парламентських перегонів 2002 року.

Останнім часом згадані тенденції у висвітленні подій в Україні набули ще більш акцентованого характеру. Проте навіть попередній аналіз розвитку цього небажаного для України сценарію вказує на те, що він залишається більшою мірою умоглядним та теоретичним, не дивлячись на те, що певні політичні сили в нашій державі і як не виключається за її межами, намагаються його гранично актуалізувати.

Принагідно зазначу, що міністерству юстиції вже час задіяти правові механізми щодо зняття з реєстрації політичних партій, що переступають закон.

Ми повинні констатувати і водночас загострено ставити питання про невиконання домовленостей 1992 року щодо надання нашій країні гарантій збереження її територіальної цілісності в обмін на вивезення з України ядерної зброї. Поки що жодної заяви з боку країн-гарантів територіальної цілісності України не прозвучало. Мовчить, не ініціює цього питання і наше міністерство закордонних справ.

З іншого боку подальші наміри та дії представників органів регіональної влади України проголосити в тій чи іншій форму автономію своєї області суперечить конституційним нормам та чинному законодавству України, що унеможливлює будь-яку імплементацію прийнятих неправових рішень.

Так відповідно до другої статті Конституції України наша держава є унітарною,  а її територія в межах існуючого кордону - цілісною і недоторканою. Будь-яка зміна державного устрою України неможлива в обхід центральних органів виконавчої та законодавчої влади і виключно шляхом проведення всеукраїнського референдуму.

У свою чергу всеукраїнський референдум з цих питань може бути проголошений Президентом України за народною ініціативою на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по 100 000 підписів у кожній області. Викладене  свідчить про те, що спроба будь-якої  регіональної влади України самостійно проголосити у тій

 чи іншій частині України, у тій чи іншій формі автономію своєї області буде цілком антиконституційною. Жоден референдум, проведений в одній чи ін, декількох адміністративно-територіальних одиницях України не може  вирішувати зазначених вище питань. На місцевих референдумах можуть вирішуватись лише питання місцевого значення, віднесені до компетенції місцевого самоврядування. Організація і проведення місцевих референдумів з питань зміни територіального устрою всієї країни та ще й з претензією на обов'язковість їх рішень є відвертим і виключним порушенням конституції і законів України, а до організаторів таких референдумів мають застосовуватись заходи кримінально-правового характеру. Крім того, подальша діяльність представників регіональної влади з поширенням  сепаратиських та  автономіських настроїв цілком під частину другу статі 110 Кримінального кодексу України, а проти них можуть бути вжиті відповідні заходи з боку  Генеральної прокуратури та служби безпеки України. Для довідки: частиною другою статті 110 Кримінального кодексу України визначено, що умисні дії, вчинені з метою меж території, або державного кордону України, на порушення порядку встановленого конституцією України,  вчинені особою, яка є представником лади, або повторно, або за попередньою змовою осіб, або в поєднанні з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі карається обмеженням або позбавленням волі  на строк від двох до п'яти років. Зазначеними умисними діями можуть бути визнані наприклад, проголошення певної частини території України суверенною державою або фактичне встановлення  політичного та економічного суверенітету на певній адміністративно-територіальній одиниці України, що  означає фактичне визнання її суверенною державою, не дивлячись на це  вже  прозвучали заклики щодо необхідності утворення нових територіально державних одиниць та на їх реалізацію ухвалено відповідні рішення. Тобто йдеться  про антиконституційні спроби організувати і провести в життя заходи, які взагалі порушують територіальну цілісність України. У цьому зв'язку змушений нагадати, що під час з'їзду депутатів місцевих рад у місті Северодонецьк неодноразово лунали заклики про створення південно-східної держави у складі невідомо якої федерації. Хоча, об'єктивно кажучи, ці   заклики не знайшли  свого втілення у рішенні з'їзду. Однак самі по собі вони є достатніми для того, щоб Служба безпеки та Генеральна прокуратура дали їм правову оцінку.

Кримінально караними є також  дії на порушення Конституції України, змістом яких є проголошення нової автономії в Україні, що не тягне за собою зміни меж територій або державного кордону  України. Такі дії за певних обставин слід вважати перевищенням службових повноважень як дії, які явно виходять за межі наданих відповідним службовим особам прав чи повноважень. Заклики до створення в Україні нової автономії неконституційним шляхом є підбуренням до злочину, передбаченого статтею 365 Кримінального кодексу України "Зловживання владою або службовим становищем". Якщо дії пов'язані зі створенням нової автономії не конституційним шляхом чиняться не службовими особами, то за чинним Кримінальним кодексом вони можуть кваліфікуватися як злочин,  передбачений статтею 353 Кримінального кодексу "Самовільне присвоєння владних повноважень службової особи", а заклики до вчинення таких дій не службовими особами як підбурювання до цього злочину.

Отже, з правової точки зору всі дії, включаючи публічні заклики, спрямовані на  протиправне порушення існуючого державного устрою та цілісності України слід перевірити на наявність ознак кримінально-караних діянь. За  таких обставин своє законне слово мають  сказати усі, хто наділений повноваженнями щодо відповідного правового реагування на такі діяння, передусім Президент України, Служба безпеки України, Генеральна прокуратура України. А тим, хто стверджує, що Російська Федерація їм ближча, їм до Російської Федерації їм ближче, ніж до Києва, слід мати на увазі окрім всього іншого і таке: з правової точки зору неможливим є приєднання певних українських областей  і до складу Російської Федерації. Насамперед це суперечитиме російському законодавству. Так, федеральним законом про порядок прийняття до Російської Федерації і утворення у її складі нового суб'єкта Російської Федерації чітко  визначено процедуру зміни складу суб'єктів Російської Федерації у зв'язку  із наданням іноземній  державі чи її частині статусу суб'єкту Російської Федерації.

Зокрема прийняття до складу Росії іноземної держави здійснюється за взаємною згодою сторін з підписанням міжнародного договору. При цьому міжнародний договір може бути укладений винятково за ініціативою іноземної держави. Сама по собі ця обставина свідчить про авантюризм, потуг ініціаторів процесу від'єднання України від України і частини її території. Однак необхідно враховувати, що у разі продовження теперішнього політичного конфлікту, що має тенденцію до розростання, може виникнути ситуація, при якій центральна влада України буде паралізована чи зруйнована, і країна опиниться за межами Конституції, що автоматично зруйнує юридичні бар'єри на шляхи як автономізації, так і сепаратиських тенденцій, які мають місце у латентній формі.

Ще раз хочу наголосити, що події останніх днів підводять до думки про вірогідність існування антиукраїнського плану, складовою частиною якого є спроба розколоти Україну за різними принципами, у тому числі за географічною ознакою.

Зазначене аргументується зокрема тим, що засоби масової інформації ще до початку передвиборної кампанії активно обговорювали діаметральну полярність симпатій населення України. Захід - за Ющенка, Схід та Південь - за Януковича. Особливо акцентувалася увага на економічній відсталості проющенківських областей на тлі індустріальної могутності регіонів, електорат яких симпатизує Віктору Януковича. Зазначена тема також активно мусувалася багатьма політиками та політтехнологами. Згадаймо хоча б поділену на частини карту України, яка практично щовечора з'являлася на окремих загальнонаціональних каналах телебачення. Що це, як не зомбування?

Потрібно також дати принципову оцінку цілій хвилі інших рішень, а також діям органам місцевого самоврядування та окремих керівників місцевих органів державної влади, які явно йдуть в розріз із Конституцією і законами України. Це і щодо утворення виконкомів обласних і районних рад, які претендують на одержання частини владних повноважень. І щодо спроб перебрати на себе функції центральних органів державної влади України. Наприклад, підпорядкувати собі органи внутрішніх справ, призупинити перерахування до Державного бюджету зібраних податків, заборона трансляції тих чи інших каналів на відповідній території. Насамперед, слід різко і однозначно засудити такого роду дії, бо об'єктивно вони також несуть загрозу державі та її територіальній цілісності. Мова йде і про випадки, коли рада вирішує самостійно здійснювати свої повноваження, які відповідно до Закону "Про місцеве самоврядування в Україні", вона може делегувати у відповідній державній адміністрації. І створює для цього виконавчий орган, як це, наприклад, зроблено у Луцьку, Івано-Франківську, Тернополі. Тут також є порушення закону, порушення закону, хоча і немає посягань на повноваження і функції Центральних органів державної влади. Тим не менше, ми вправі настійливо і категорично вимагати від цих рад не виходити за межі положенні існуючих законів, негайно привести свої рішення у точно відповідні з Конституцією і чинним Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні".

Набагато серйознішими за своїми можливими наслідками є рішення місцевих рад чи дії окремих керівників місцевих державних адміністрацій, які користуючись ситуацією в країні намагаються захопити повноваження Центральних органів державної влади та фінанси держави. Ці рішення і дії були відвертим проявом сепаратизму, і треба про це відверто говорити. Можливо, вони приймалися на емоціях у полемічному запалі. За будь-яких обставин слід негайно скасувати такі рішення, припинити спроби захоплення тих прерогатив влади, які належать всій українській державі. Якщо ж такого роду рішення і дії є свідомим проявом ворожості до України, то Генеральній прокуратурі, Служби безпеки України слід реагувати на них, як належить реагувати на суспільно-небезпечні діяння.

Треба, очевидно, нагадати і про те, що в разі порушення місцевою радою, будь-якою місцевою радою, Конституції і законів України як на Сході, так і на Заході, і в Центрі та ігнорування вимог органів державної влади і про приведення цих рішень у відповідність з законом, Верховна Рада України може призначити позачергові вибори таких рад, тим самим розпустивши її нинішній склад.

Окремо як цитовано хочу сказати про те, що неприпустимою є участь державних діячів у зібраннях, на яких обговорюється можливість антиконституційної зміни державного устрою та вчинення інших дій, які посягають на цілісність та суверенітет держави. Не кажу вже про ініціативи та конкретні дії такого спрямування з їх боку. Знову ж таки, з якої  політичної сили вони б не виходили і в якому б регіоні вони не проголосувалися б.

Враховуючи потенційно небезпечний ступіть подібних рішень та дій та виходячи з необхідності присікти, і, якщо хочете, викоренити їх в самому зародку, Верховна Рада має прийняти запропоновану постанову, визначишився в тих варіантах, які містяться у проекті.

Такий підхід не лише убереже українську державу, а й дасть поштовх розвитку парламентаризму в Україні, реальному утвердженню народовладдя і верховенства права.  Верховна Рада України повинна не лише декларувати, що вона має взяти на себе відповідальність за ситуацію в державі, а й реально це робити.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, до доповіді запрошується перший віце-прем'єр України, міністр фінансів України Микола Янович Азаров. Будь ласка. 

(Ш у м   у   з а л і)

 

АЗАРОВ М.Я.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Сьогодні політична і економічна ситуація в Україні є досить складна. Вона виникла на піку стійкого чотирирічного економічного зростання. В Україні поки зберігається фінансова стабільність, яка була досягнута в минулі роки ціною колосальних зусиль. За десять місяців поточного року внутрішній валовий продукт зріст близько на 13 відсотків. Це найбільший відсоток за всі роки незалежності. Україна завоювала довіру у інвесторів, ми отримали високі кредитні рейтинги, здійснили державно-корпоративний запозичення. Прямі і іноземні інвестиції за 9 місяців поточного року склали 1 мільярд 321 мільйонів доларів США, або приблизно в 2 рази більше ніж в попередні роки.

Добре працює банківська система, якщо декілька років тому кредити комерційних банків становили 6,6 відсотка до ВВП, то за 9 місяців цього року вони склали близько 40 відсотків, тобто запрацювала економіка. Фінансова система отримала відповідні фінансові результати. Над цими результатами працювала вся наша держава за останні 13 років.

На жаль, сьогодні ми констатуємо тиждень, що прошов після другого туру Президентських виборів призвів до різкого погіршення ситуації, насамперед в економіці та фінансовій сфері. Це ставить під загрозу здобутки всього українського народу, наведу лише деякі приклади.

Надходження до Державного бюджету від зовнішньо-економічної діяльності скоротилася на чверть - це  стало наслідком різкого скорочення протягом останніх днів зовнішньо-економічних товаропотоків, в середньому на 20 відсотків, а на західному кордоні майже в 4 рази.

Гальмування виконання ряду зовнішньо-торгівельних угод з європейськими країнами та з Сполученими Штатами Америки негативно позначається на діяльності основних експортних галузей.  Можливо зменшення раніше прогнозованих обсягів експорту товарів та послуг на 7-10 відсотка пунктів.

По внутрішніх податках та зборах середньоденні надходження зменшилися в 2,3 рази. Довідково. Якщо до 20 листопада середньоденні надходження складали близько 200 мільйонів гривень, то за останні 3 дні  - 84 мільйона гривень.

Наведу декілька прикладів. Ми маємо на останній день листопада виконання надходжень до Державного бюджету по ряду областей такі.

По  Волинській області - 66 відсотка. Недонадходження - близько 16 мільйонів.

По Донецькій - близько 50, ненадходження - близько 241 мільйон гривень.

По Житомирській - 48 відсотків, ненадходження - 46  мільйонів.

Івано-Франківськ - 76 відсотків, ненадходження - 8,9 мільйона.

Львівська область - близько 75 відсотків, ненадходження  - 34 мільйона гривень.

Сумська область - 43 відсотка, недонадходження - 61 мільйон.

Тернопільська - 63 відсотка, ненадходження - 9 мільйонів.

Всього  ненадходження  на сьогоднішній день складає близько 1 мільярда 148 мільйонів гривень. За 25-26 листопада порівняно з тими ж датами жовтня надходження до бюджету в промисловості знизились на  34 мільйона гривень, в паливно-енергетичному комплексі - на 10 мільйонів, транспорті - 9, агропромисловому комплексі  - на 9, будівництві - на  26, торгівлі -  38 мільйонів гривень. Це, підкреслюю, за 2 останні дні.

Хочу нагадати, що в цьому році ми жодного місяця не зірвали виконання Державного бюджету. На початку листопада урядом було прийнято рішення, відповідно до якого, усі надпланові надходження в повному обсязі, а не 50 відсотків, як передбачалось раніше, залишатимуться в місцевих бюджетах для розв'язання насамперед соціально-економічних завдань та розвитку інфраструктури міст і селищ.  Тобто ті регіони, які серйозно займалися розвитком виробництва та підприємництвом на своїх територіях, відповідно матимуть надпланові  надходження до бюджету,  одержуватимуть додаткові кошти. Довідково, за підсумками 10 місяців сім регіонів  вже перевищили річні планові показники. І близько 150 мільйонів вони використають на свої потреби.

Таке рішення приймалося виходячи із передбачуваності фінансової ситуації та стабільного виконання бюджету. На сьогодні така додаткова підтримка місцевих бюджетів під великим питанням. Є випадки, коли почала знижуватися ліквідність банківської системи. Внаслідок відтоку коштів та скорочення наявних залишків загальних коштів.

Ми знову, на превеликий жаль, повертаємося до кризових явищ платежів в паливно-енергетичному, нафто-газовому, транспортному комплексах, в житлово-комунальному господарстві.

За цей місяць заборгованість за природний газ підприємств теплоенергетики зросла на 90 мільйонів гривень. Критичними є розрахунки з постачальниками за газ. Такими темпами ми неминуюче прийдемо до розбалансування всієї газотранспортної системи, зриву виконання зовнішньоекономічних контрактів.

До кінця січня 2005 року НАКу "Нафтогаз-Україна" по контрактах з ВАТ "Газпром" необхідно сплатити близько 180 мільйонів доларів США, несвоєчасно оплачений газ буде вважатися несанкціоновано відібраним з нарахуванням пені, що негативно позначиться на узгоджені всього спектру питань співробітництва та призведе до конфронтації у взаємовідносинах с ВАТ "Газпромом". Рівень оплати  електроенергії оптовому ринку, енергопостачальними компаніями в листопаді склав лише 86%, при  збереженні обсягів надходження  коштів до кінця листопада підприємства генерації не дотримають біля 420 мільйонів гривень, я на минутку отвлекусь от текста,  и хочу сказать, что один только тот факт, что вчера ми с вами вместе собрались, заслушали и после этого те, кому положено начали работать, привело к тому, что только  вчора мы получили на энергорынок 86 милионов гривень и 156 милионов получим сегодня.

Втрачаються темпи розвитку  транспортного комплексу, же в листопаді в наслідок політичної нестабільності останній день ми маємо падіння  вантажоперевезень в наслідок простою промислових підприємств порівняно з листопадом минулого року на 5%, зменшення транзитних перевезень на 4%, падіння доходів підприємств транспортного комплексу на 5%, втрату доходів Укрзалізниці біля 100 мільйонів гривень зменшення кількості судозаходів в порти на 300 одиниць, зменшення переробки вантажів в портах на 500 тисяч тон, маємо також ланцюгову реакцію товаровиробників вугілля, зменшились розрахунки, а деякі компанії зовсім перестали платити за вугілля,  яке постачається на теплові електростанції. Ми з  вами вже  пережилі часи, коли через незадовільні розрахунки відключалося світло не було теплопостачання, за неплатежами між підприємствами стоять несвоєчасна виплата заробітної плати, а від так несплата відрахувань до Пенсійного та інших соціальних фондів. Під загрозою виконання можуть опинитися соціальні програми. На розблокування такої проблеми у минулому пішов не один рік. Невже ми хочемо повернутися до цього. Це ціна лише тижня нестабільності у політичному житті країни. Ми будемо відкинуті у економічному плані на декілька років назад, коли не приймемо рішучі кроки по возобновлению роботи уряду. Досягнення останніх років у сфері взаємовідносин, як з міжнародними інвесторами, так і з провідними рейтинговими агентствами можуть бути на довгі роки перекреслені. Міжнародні інвестори досить чутливі до різного роду ризиків. Це відразу можна було помітити, як на зниженні вітчизняних єврооблігацій, так і на збільшенні величини ................, який саме і  характеризує рівень ризикованості цінних паперів. Протягом декількох останніх днів ціна  на наші державні облігації знизилася, вдумайтеся тільки, на 3 відсотки. Єврооблігації з погашенням у 2003 році знизилися на 1,25 пункту.

Я хочу також підкреслити, що зниження рейтингів завдасть не тільки удару  по іміджу держави у світі, а й значно ускладнить вихід вітчизняних підприємств на міжнародні ринки капіталу та їх міжгосподарські зв'язки з зарубіжними контрагентами. Якщо до недавно наші підприємства працювали  за  контрактами на умовах авансування, то тепер вони масово переглядаються. Тобто ступінь довіри до нашого виробника починає падати. І все це відбувається у кінці року. Негаразди в економіці - це іще один  удар по населенню. Ми з вами не повинні  допустити зниження соціальних стандартів, що були досягнуті. А досягнуто було немало. Спочатку року поточна заборгованість заробітної плати знижена більше, ніж у два рази розмір мінімальної заробітної плати зріс за останні чотири роки в 3,2 рази. І з першого січня 2005 року ми запропонували встановити мінімальну заробітну плату в розмірі 262 гривні, а з першого грудня 2005 року 282 гривні із збереженням співвідношень в оплаті праці працівників бюджетної сфери.

Відчутно зросла заробітна плата працівників бюджетної сфери. У 2003 році посадові оклади бюджетників підвищено на 32,2 відсотка, у 2004 році - на 28 відсотків. А за останні чотири роки посадові оклади працівників бюджетної сфери зросли в середньому в 2,4 рази, в освіті і охороні здоров'я - в 2,5 рази. Я з гордістю кажу, що заробітна плата в листопаді буде 690 гривень, а по місту Києва вона перевищує вже 1000 гривень. Ми усвідомлюємо, що це середня заробітна плата. Ми усвідомлюємо, що на сьогодні розмір заробітної плати ще не забезпечує достатнього рівня життя. Але суттєві кроки зроблені, і ми на правильному шляху.

У цьому році підвищена також державна соціальна допомога населенню. Одноразова допомога при народженні дитини незастрахованим особам збільшена порівняно із минулим роком в 1,8 рази. У середньому на 30 відсотків підвищено розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям. Шановні народні депутати, це не просто цифри. Це реальні доходи, які поступово поліпшують життя наших громадян.

Учора я чув, що... Я знову відволікуся від тексту. І скажу, що говорять, що ми влізли в переплати. Я вам скажу: це не так. Тот, кто понимает бюджетную систему, знает, что недоимка и переплаты - это одинаковые явища. 5 миллиардов, если говорить відверто, составляет на сегодняшний  день переплата и 11 миллиардов, то есть в 2,5 раза больше - прямая недоимка.

Если говорить о том... А что такое 5 миллиардов? Это всего лишь неполный месяц платежей до Государственного бюджета. Поэтому ни о каком марте речь не может идти.

Декілька цифр стосовно економічної ситуації. В вугільній галузі за 10 місяців 2004 року введено 122 очистных забоя, видобудок вугілля проти минулого року збільшений на 1 мільйон тонн и очікується в обсязі 80,3 мільйони тонн. Протягом 2001-2003 років річний видобуток вугілля зменшувався на 4,1 мільйони тонн і составлял близько 77-78 мільйони тонн. За 10 місяців поточного року заборгованість з заробітної плати в цій галузі, практично, ліквідована.

Ще одне питання. На превеликий жаль, загальмувався бюджетний процес 2005 року. Це ще одне з питань, яке потребує негайного вирішення. Я нагадаю, що в разі неприйняття бюджету до початку року ускладнюється не лише зміна акцентів і пріоритетів державних видатків  позбавляються можливості планувати свій розвиток як державні установи, так і кожен громадянин. Зокрема, нагадаю, що більшу частину бюджету складають соціальні видатки, заклади освіти, охорони здоров'я, наукові та інші установи стають заручниками тимчасовості та нестабільності. А, оскільки соціальні стандарти, якими ми заклали в бюджет 2005 року набагато вище чим стандарти цього року.

До прийняття Закону "Про Державний бюджет", на поточний бюджетний рік також забороняється проводити капітальні видатки. Тому, на моє переконання незалежно від політичних пристрастей бюджетний процес наступного року необхідно терміново поновити. Урядом опрацьовано всі пропозиції суб'єктів права законодавчої ініціативи, що були подані до Верховної Ради під час розгляду проекту бюджету у першому читанні та пропозиції, які були подані після 1 жовтня 2004 року.

Ми виходили, насамперед, з необхідності підвищення соціальної спрямованості бюджету, забезпечення збалансованості та реалістичності його показників.

Впевнений, що над цим документом необхідно терміново зосередити увагу. Я хотів, щоб всі тут присутні усвідомили, зараз є всі можливості стабілізувати фінансову ситуацію в нашій державі. Я переконаний, що виправити ситуацію можна. І наші громадяни повинні бути застраховані від політичних ризиків до падіння життєвого рівня.

Декілька слів по проекту постанови, яка вам роздана. Уряд пропонує: доповнити і переробити проект постанови з врахуванням наших пропозицій. Вони такі: всім гілкам влади і самоврядування перейти від політичних баталій до чіткого виконання діючого законодавства, що стосується фінансово-бюджетної дисципліни. Відмінити всі незаконні, несанкціоновані рішення  штабів та органів  влади та самоврядування, які порушують діюче бюджетне законодавство. Забезпечити стовідсоткове виконання запланованих  показників доходів і видатків бюджетів всіх рівнів.

Місцевій владі пріоритетному порядку спрямувати кошти бюджетів всіх рівнів на виплату заробітної плати, соціальні виплати, енергоносії і інші соціальні заходи підтримки життєдіяльності громадян.

Заборонити керівникам установ, організацій, підприємств безпідставно нагнітати суспільну атмосферу, провокувати ажіотажний попит на товари та готівку.

Контролюючим та адміністративним органам вжити невідкладних та суворих заходів щодо порушення діючого законодавства з широким інформуванням населення про результати роботи у засобах масової інформації.

Верховній Раді дати відповідну оцінку деструктивним силам і зобов'язати політичних діячів вжити заходів до розблокування уряду.

 І, до речі, я дякую за розблокування будинку уряду. Починає працювати апарат Кабінету Міністрів, міністерства і відомства, які розташовані в будинку уряду.

І, на закінчення. Я особисто, не боюся ні відставки, ні іншого, я хочу сказати одне, ми працювали і маємо результати. Якщо хтось думає, що ми залишаємо країну з розбалансованою фінансовою системою, с дефицитом средств в государственном бюджете, то это неправда.

Вчера мне моя жена говорит, ехала в такси и таксист сколько - говорит - я ехала, все время...

 

ГОЛОВА. Я прошу, шановні колеги, ну давайте демонструйте вихованість.

 

АЗАРОВ М.Я. Всё время ругал уряд.

Це добре, но це не справедливо. Я оставляю 11 мільярдів гривень на средства Государственного бюджета. Плюс 5 миллиардов ежемесячных надходжень. 16 миллиардов гривен. Это три месяца жизни государства. У нас миллиард 100 миллионов долларов на валютном счету, этого хватит  на все выплаты по внешнем обязательствам до марта месяца. На валютных счетах Национального банка 10,5 миллиарда долларов. Кто имеет право говорить, что у нас нестабильность финансовой и банковской системы?!

У нас  миллион...

(Ш у м.  О п л е с к и)

У нас миллион 800 тысяч тонн зерна в государственном резерве. Мы спокойно проживем следующий год, без потрясений и кризисов. Уже даже то, что вчера после  2-3 дней нерешительности и бездействия, уряд наконец начал работать, мы уже начали поправлять ситуацию.

Помогите нам, мы готовы для конструктивной работы. Вместе с оппозицией готовы. Давайте сядем вместе.

(Ш у м  у  з а л і)

Ни один... ни одно правительство в мире не работает без ошибок. И мы не гарантированы от ошибок. Мы тоже совершали  ошибки. Но упрекать нас в том, что мы разбалансировали и вели нехозяйственную политику - это неправда, вот это я хочу сказать на закинчення. І я цю позицію буду відстоювати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, прошу записатися на запитання до Першого віце-прем'єр-міністра Миколи Яновича Азарова.

Ми домовлялися, що запитання будуть чередуватися від фракцій.

На табло прізвища народних депутатів, що записалися. "Наша Україна", Ігор Осташ, будь ласка.

 

10:59:33

ОСТАШ І.І.

Шановний пане Азаров, скажіть будь ласка, як Ви оцінюєте участь Прем'єр-міністра України у тих акціях, пов'язаних із проголошенням чи, власне, ідеєю автономії? Чи дійсно Прем'єр-міністр порушив Конституцію України, порушив закони України? І скажіть мені будь ласка, чи могли губернатори без дозволу Президента України зробити такі кроки? Чи все ж таки це спланована акція з боку Президента України і з боку вашого уряду? Тому що у мене, наприклад, щодо цього немає жодних сумнівів, що це, власне, було розроблено навколо Президента України і за участю кланів, які бояться за свою власність у цих регіонах?

І скажіть мені будь ласка, мої підприємці кажуть, що ви збираєте податки аж до березня включно наперед. І Ви говорите, що зараз скарбниця порожня. Очевидно це зв'язано з тим, що ви витратили практично всі гроші на вибори і особливо ті гроші, які мали бути спрямовані у регіони? Дякую.

 

АЗАРОВ М.Я.  Шановний Ігоре, ти не слухав мене, коли я відповідав на це запитання. Я вже говорив, я перейду  на російську мову, еще раз повторяю, явление переплаты и недоимки - это явление одного плана. Важно, чтобы переплата не было больше недоимки. Мы такой ситуации не имеем в краине, это обычное явление. Что считается переплатой? например, авансовые платежи, и так далее. Так вот не до какого березня, ни какой переплаты не має. На сегодняшній день у нас переплата становить близько 5 міліардів, а недоїмка прямая 11, а с учетом пені, штрафних санкцій більше  20 міліардів. То есть государственному бюджету должны субъекты господарювання  в 4 раза больше, чем государственний бюджет должен им, поэтому ни о какой переплате речи не идет. Теперь, я никогда не говорил, что скарбница пустая, напротив, я сказал, что на сегоняшний день у нас, в Правительстве 10,5 залишків коштів на валютних, на рахунках єдиного казначейського счета, 10,5 милиардов. Наши траты в месяц близко 5,5 милиардов, то есть мы имеем запас 2 месяца наперед, даже  если сегодня все прекратят платить, мы 2 месяца еще  будем спокойно финансировать все свои затраты, но я зверну вашу увагу, что останній тиждень скоротілісь  надходження до бюджету, я  привел цыфры - это нас беспокоит, мы должны принять реш, рішучі міри, кроки, рішучі шаги, чтоб цього не було. И тогда мы поправим ситуацию, она у нас до  середини листопада была абсолютно нормальная. Я відповідально заявляю, що з завтрашнього дня Пенсійний фонд будет выплачивать підвищеные пенсії в обсязі 284 гривні, для цього всі кошти є. Поэтому  шановний Игорь, я  тебя поважаю, но це питання ти просто задав мнє без знання ситуцації. Ну, дорогой мой, ну, что я буду коментувати дії Прем'єра, это ж не коректно,  по меньшей мере с моей стороны.

Если хочешь знать мою позицию, то лично я против категорично сейчас всех сепаратиских проявов, где бы они не проявлялись. Потому что самое главное наше надбання - це фінансово-економічна стабільність і зростання. І тому  ми не можемо ставити під загрозу вот это главное наше досягнення.

 

ГОЛОВА. Потапов, фракція "Регіони  України", будь ласка.

 

11:04:11

ПОТАПОВ В.І.

Николай Янович, устойчивость государственного бюджета и устойчивость местных бюджетов продемонстрировала достаточно стабильную работу и правительства, и местных уровней в этом вопросе. И даже вот последние коллизии политические не дали  возможности поколебать ситуацию.

Я хотел бы от вас услышать, чем грозит сегодня ситуация, когда мы, затянувшись в политические баталии, забыли про бюджетный процесс 2005 года. Мы помним тот момент, когда принятие бюджета в мае месяце не могло разрядить ситуацию и до конца следующего года. Не втягиваемся ли мы с этими политическими баталиями в другую более опасную и более серьезную беду?

 

АЗАРОВ М.Я. Уважаемый Василий Иванович, я уже  неоднократно в этом зале говорил, что  политика политикой, баталии баталиями, а бюджет .................... И бюджет должен  приниматься своевременно и при принятии бюджета все политики разных направлений и разных поглядов должны объединяться. И каждый должен отстаивать свою позицию, но бюджет должен быть принят до 15 декабря, если мы хотим с вами сохранить нормальные темпы развития державы на следующий год. И я вот с этой трибуны обращаюсь, например, к уважаемым коммунистам, мы вам предлагаем вместе с нами работает над бюджетом. Мы готовы рассмотреть ваши предложения в части решения социальных вопросов в рамках разумного. Я обращаюсь к "Нашей Украине". Мы с ней сотрудничали ни один год, и знаем, что можно сотрудничать и можно работать. Поэтому принятие бюджета своевременного должны быть заинтересованы все абсолютно политические силы.

Теперь говорю, какие наслидкы. У нас на 35 процентов запланирован рост расходов бюджета. Целый год правительство работало над согласованием различных программ, крупнейших программ. В том числе, например, программа развития села. Я к аграриям обращаюсь. Намечается с первого января повысить заработную плату, другие социальные выплаты.  Если мы до первого января не вводим Государственный бюджет в действие, то мы работаем по бюджету прошлого года. Это будет означать, что все выдатки следующего первого месяца за декабрем будут урезаны минимум на 35 процентов. Мы же согласовали уже все бюджеты областей. Вот они здесь сидят. Все абсолютно. И мы исходили уже из повышенных показателей расхода бюджетов областей. Так вот я вам говорю, шановни, влияйте на своих депутатов. Говорите, что если это не станется, то дотационные бюджеты, а у нас их около 20, не получат своевременно дотации, субвенции и прочие, прочие выплаты из Государственного бюджета.

Поэтому цена этого вопроса, я лично считаю, на много выше многих других целей, которые сейчас ставятся.

 

ГОЛОВА. Олександр Масенко, фракція комуністів. Будь ласка, ваше запитання.

 

11:08:30

МАСЕНКО О.М.

Миколо Яновичу, я якраз у продовження цього питання, яке ви порушили, даючи відповідь. Як би ви могли по пам'яті, може і неточно, хоча  в таких круглих цифрах, назвати, з яких областей і, які суми відраховуються до державного бюджету, і, які області, в яких сумах отримують ці дотації з державного бюджету. І чи проходять ці перерахування зараз, мається на увазі, дотаційні.

І друге питання у мене таке. Чи гарантуєте ви, якщо протидіюча сторона наводить порядок і відводить людей, гарантуєте ви виплату пенсій, про що люди найбільше зараз піклуються і заробітної плати бюджетникам?

І третє питання в мене такого плану. Ось тут закидалися різні там питання відносно цифр. Як ви, як економіст думаєте, скільки грошей пішло на те, щоб утримати таку акцію? Таку кількість людей? Одіти.

 

АЗАРОВ М.Я. Уважаемый народный депутат Масенко! Я могу и по памяти, и у меня есть справочный материал детально ответить, сколько? Какие области перечисляют государственный бюджет? Какие области дотируются? Но, я бы не хотел этого делать. Я не хотел бы этого делать, потому что это не добавит конструктивизма в нашу дискуссию, не добавит понимания, а наоборот прибавит противопоставление и...

 

ІЗ ЗАЛУ. Пусть народ знает!

 

АЗАРОВ М.Я.  Да, народ должен и так знать! Ну, о чем вы говорите? Но, я бы не хотел еще раз, подчеркиваю, этого делать. Давайте противопоставлять регионы, потому что они разные, они разные, тому, що так склалося в процессе розвитку регионов. И если промышленный потенциал юго-востока, которые создавался усилиями всего, скажем, такого большого государства, размещен на юго-востоке, а Запад и Центр Украины в промышленном отношении менее развитые, то наша как раз с вами задача сделать так, чтобы все регионы Украины были хорошо развитыми.

И, кстати сказать, наше правительство, определяя программу развития регионов, никогда не исходило из того, что Юго-восток - это приоритет, а Запад - напротив.

И, отвечая вам на сегодняшний день: все абсолютно дотации и субвенции за ноябрь месяц перечисляются в полном объеме, и сегодня, подчеркиваю, сегодня, сегодня 30-е число, мы проводим сверки со всеми областями, и там, где в областях не хватает средств для заработной платы, не хватает средств для расчетов за газ, за электроэнергию, за жилищно-коммунальные услуги, сегодня Государственное казначейство перечислит эти суммы.

Теперь что касается гарантий. Ну, я уже сказал, что после нескольких дней смутных правительство вчера и сегодня активно работает над восстановлением этой ситуации. Поэтому, я думаю, что в течении ближайших двух недель возможна полная стабилизации работы народного хозяйства Украины и всей системы жизнеобеспечения деятельности. Поэтому я вчера на Согласительной раде фракций и правительства и предложил: мы абсолютно открыты, мы готовы предоставлять каждый день и позиции, и оппозиции всю информацию о принимаемых решениях, никто не должен думать, что какие-то решения принимаются "под ковром", никто не должен думать, что какие-то решения принимаются неправильно. Мы готовы к обсуждению. Для этого нужно только одно: чтобы государственный учреждения работали нормально. А политики хай занимаются развязанием политического кризиса. Але життя в державі не повинно припинятися. Я вчора говорив із багатьма представниками опозиції і мені здається, що такий підхід знаходить порозуміння.

 

ГОЛОВА. Микола Нощенко, фракція "Трудова Україна", будь ласка.

Микола Янович, письмово дасте відповіді від уряду.

 

11:13:53

НОЩЕНКО М.П.

Микола Янович, я в підтвердження ваших слів хочу сказати, що я вчора передзвонив в райони свого виборчого округу, і, дійсно, держава виконала всі свої зобов'язання.

Я також одержав вже відповіді, щоб заспокоїти своїх виборців щодо не зменшення, або відволікання виплат по зобов'язанням соціальних виплат  та доплат до пенсії. Запитання у мене буде такого  плану, уряд ваш прийняв від уряду Кінаха 46 мільярдів, зараз планується видаткова частина 92 мільярди. Чи у зв'язку з цими подіями, які у нас сьогодні відбуваються, чи не будуть вноситися корективи до бюджету в частині відновлення пільги і переваг, які були зупинені ще в 2000 році. І конкретне питання, яке цікавить і органи виконавчої влади на місцях, коли буде поданий Державний бюджет до сесійної зали. Дякую вам.

 

АЗАРОВ М.Я.  Бюджет готовий для розгляду. Уряд його розробив, розглянув і він знаходиться у мене. Ми готові, як тільки Верховна Рада назначить дату розгляду готові доповісти бюджет на 2005 рік.

Одне що я хотів тут доповнити, ми повинні бути впевнені, що за дві неділі ми стабілізуємо ситуацію і вийдемо на ту траєкторію розвитку, яку ми мали в середині  листопада.

Ви ж розумієте, якщо ми ситуацію зараз не стабілізуємо, то безумовно, що ми будемо вимушені піти на скорочення витрат бюджету.

Я поставил задачу перед Министерством финансов разработать  сейчас срочно несколько прогнозных вариантов. То, что мы сейчас имеем, позволяет нам декабрь безусловно прожить, прожить нормально, но, если ситуацию не выправим, уже 2005 год прийдется корректировать. Но любой вариант будет включать в первую очередь все социальные выплаты сохранить на уровне не меньше, чем в этом году. Безусловно  возможно сокращение крупнейших программ развития. Но давайте так, я оптимист по натуре, я думаю, что мы все-таки справимся с этой ситуацией и не будем сейчас нагнетать атмосферу у наших людей неуверенности. Я думаю, что мы справимся и бюджет, который мы разработали, мы его утвердим и выполним.

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз,  фракція Соціалістичної партії України.

 

11:17:21

МОРОЗ О.О.

Шановний Микола Яновичу, на десятках зустрічей, які я провів по всій Україні, а провів більше 200, люди скрізь запитують відносно цих добавок до пенсії. Так вони будуть продовжуватися чи ні? Чи це стане нормою закону чи ні?

У бюджеті ми не бачимо покриття таких витрат. Як вийти з цієї ситуації, це дуже складне питання, я так  розумію.

І повертаючись до теми. Ви виступаєте зараз як керівник влади виконавчої. Дайте чітку правову оцінку сепаратистським діям, спровокованим із центру. Треба сказати про це своє слово, бо люди хочуть чути позицію уряду.

І нарешті. Ви професіонал високий, це ніхто не може заперечити. Як ви дивитеся на те, що ви будете співпрацювати з новою владою, а відносно якості (в якій формі або що) потім  можна порадитися. Але я вважаю, що професіонали такого рівня повинні бути використані обов'язково.

 

АЗАРОВ М.Я. Спасибо  Александр Александрович. Вопрос выплаты пенсий. Если хотите, это вопрос нашей чести и совести.

Когда мы принимали это решение, я его лично принимал очень тяжело, как министр финансов я понимал всю цену этого вопроса и всю ответственность.

Но после того, как я поставил свою подпись под этим документом, я на этой трибуне вам говорил и всем украинским пенсионерам: "Вы будете стопроцентно получать эту пенсию в 2005 году". Весь дефицит пенсионного фонда, который просматривается нами в размере примерно 7,5-8 млрд.грн., будет покрыт за счет выдатков государственного бюджета. Мы в этом варианте бюджета, который мы будем представлять парламенту для рассмотрения во втором чтении, мы это предусмотрели.

Поэтому в 2005 году мы пойдем на сокращение любых программ, но эту программу мы выполним стопроцентно. Я не думаю, что кто-то из политиков наберется смелости отменить это решение и мы его законодательно оформим,  Александр Александрович, обязательно. Я думаю, что  это было тяжелое решение, но оно все-таки хоть как-то восстанавливало справедливость по отношению к нашим пенсионерам.

И в наши планы входило в 2005 году провести еще дифференциацию по пенсиям.

Теперь насчет правовой оценки. Я не юрист, мне давать правову оцінку я не собираюсь, я просто сказал свое личное мнение, что нельзя допускать сейчас, в этой обстановке, необдуманных высказываний, никаких, ни о каких отделениях, там, автономиях и прочего. На мой взгляд, говорить, ну, просто не допустимо, и поэтому протестовать можно, защищать своего кандидата можно и нужно, но выдвигать  какие-либо условия, это мне напоминает, кстати, действия протитвоположной стороны, они тоже иногда граничат с тем, что нельзя допускать, я вам по-моему в личной беседе говорил и скажу, обращаясь к  вам: отодвиньте эктремистов, радикалов, мы ж всех вас знаем, вы  -абсолютно граматные уважаемые люди, с вами можно договариваться, тот же Асадчев, он постоянно меня ругает, но  я знаю, что он профессионал и с ним можно договориться, он не разу со мной не согласился за все время, вот, и будет выступать сейчас, наверняка, будет так сказать, но это человек відповідальний, это не экстремист, поэтому отодвиньте экстремистов, с одной и с другой стороны, я думаю згода будет.

 

ГОЛОВА. Катерина Тимофіївна Ващук, Фракція народної аграрної партії, будь ласка.

 

11:22:38

ВАЩУК К.Т.

Микола Янович,  на частину свого питання я вже отримала відповідь, що дійсно в свій час, за рахунок усієї держави будувалася економіка України, в  тому числі східних регіонів і сьогодні ділення України на Схід і на Захід не тільки  антидержавно, а антиморально, і ділити гроші  і так заявляти. А друге питання: як сьогодні Уряд , які міри прийме за для того, аби стабілізувати і не допустити сьогодні інфляції, стабілізувати гривню, а ті виплати, добавки до пенсій до зарплат, які Уряд здійснив і які сьогодні  допомагають народу покращити свою матеріальну ситуацію не були зведені нанівець тим, що впаде гривня. Дякую.

 

АЗАРОВ М.Я. Уважаемая Катерина Тимофеевна, во-первых, никаких оснований для девольвации гривны сейчас нет, абсолютно. Я говорю это абсолютно ответсвенно. И те, кто говорит это,  провоцирует ажиотажный спрос на доллар. И мы это имели в сентябре, октябре, но мы выстояли. И вы знаете сейчас, не смотря на определенные осложнения, гривна устойчива. Но когда некоторые в том числе и экономисты в узком кругу начинают мне рассказывать, что вот мы можем эту проблему одним махом решить, отпустить там предположим. Я отвечаю: это безответсвенно, это абсолютно безответсвенно. Такого даже в бреду нельзя допускать. Поэтому Екатерина Тимофеевна, успокойтесь, никакого провала не будет.

А что правительно делает, положим, чтобы не было высокой инфляции. Ну, прежде всего ведь это разумная монитарная и денежно-кредитная политика. То есть рост доходов населения не должен опережать, как бы это не звучало так непопулярно, но я должен говорить то, что есть, не должен опережать рост валового внутреннего продукта или если опережать, то в разумных пределах. Вот правительство контролирует эту ситуацию.

Вторая составляющая. Наш рынок должен быть насыщен всем, не должно быть на рынке ажиотажного спроса, который не может  быть удовлетворен в течение там ближайшей недели-двух.

Я уже сказал по зерну, по муке, по мучным продуктам. Сейчас уряд проводит большие закладки в государственный резерв нефтепродуктов. Сейчас правительство заключает договор на поставку газа и нефтепродуктов вместе с компаниями. Ну, я назвал чувствительные позиции. Поэтому сейчас ни по одной товарной позиции, включая мясо, например,  решили мы эту проблему. Не нет дефицита, который мог ускорить темпы роста инфляции. Еще раз обращаюсь к вам и говорю. Две недели решительных совместных действий - и ситуация в стране будет такая, какая она была в июне, в июле, в мае, когда угодно. Нет ниякых пытань, нет ниякых проблем. Не должно быть нагнетание ситуации, причем в ряде случаев искусственного.

 

ГОЛОВА. Олег Білорус, фракція блоку Юлії Тимошенко.

 

11:26:39

БІЛОРУС О.Г.

Прошу передати слово Турчинову Олександру.

 

11:26:47

ТУРЧИНОВ О.В.

Турчинов, блок Юлії Тимошенко. Пане Азаров, не вважаєте ви, що уряд, під керівництвом якого відбувалася масштабна фальсифікація, і що призвело до політичної, економічної кризи в країні, що уряд, який координує дії сепаратистів, сам повинен піти у відставку, і не змушувати людей викидати вас, як паршивих шавок з урядових приміщень. Дякую за питання.

 

ГОЛОВА. Я просив би, шановні народні депутати. Миколо Яновичу Азаров, я приношу вибачення від імені Верховної Ради. Давайте триматися у межах якихось пристойностей, я прошу вас. Будь ласка.

 

АЗАРОВ М.Я. Я не буду отвечать и становиться на ту же саму позицию, о которой говорит этот депутат. Но я просил бы вас, я вспомнил ту мысль, которую я хотел вам высказать. Вот я посмотрел эту постанову. Тут по образному выражению одного из классиков смешалось все и кони, и люди. Нельзя так делать. Давайте разделим в постанове, выделим окремо финансово-экономическую ситуацию, меры по стабилизации, и примем эту постанову. Окремо розглянемо постанову видносно там сепаратизму, там и чего иншого. Напевно, такі оцінки, які тут дають, повинна дати судова інстанція.

Что стосовно... Да, еще одне. Владимир Михайлович, можно я расскажу ту притчу, которую рассказал вчера на согласительной комиссии Верховной Ради?

Я вот смотрю на наших студентов и вспомнил, я учился в Московском университете. И в 66 году наш ректор, глубокоуважаемый академик Петровский Григорий Иванович, получил телеграмму от Московского горкома партии направить на копку картофеля 20 тысяч студентов, он ответил в телеграмме, что он отвечает за подготовку специалистов, а не за копку картофеля. И повесили свой ответ на доску перед входом в Московский университет. И я за 5 лет ни разу не ездил на копку картошки.

Так я обращаюсь к, шановним  керівникам опозиції, студенчества - это мощная сила и она показала свою волю политическую, свою поддержку. Я лично, это ценю и считаю признаком политической зрелости и, там скажем, небезразличие к судьбам страны. Это нормально! Но, сейчас я просто прошу  вас, обратитесь к ректорам декана, пусть это студенчество вернется к нормальным занятиям. И если это нужно будет, вы же их снова поднимете. они снова. или они сами поднимутся и выйдут. Но, давайте так, пусть в стране восстановится нормальный процесс, на производстве, в науке, в обучении. Это ж наше с вами дело решать эти вопросы.

Я извиняюсь, Владимир Михайлович, за отступление.

 

ГОЛОВА. Так, шановні народні депутати. час відведений для запитань вичерпаний. Дякую, Микола Янович. Сідайте, будь ласка.

Переходимо до виступів від депутатських груп і фракцій.

Я прошу шановних керівників депутатських груп і фракцій подати заявки на виступи.  А зараз до слова запрошується Нестор Шуфрич від фракцій Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). Наступним буде виступати Валерій Павлович Пустовойтенко.

 

11:31:26

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний Володимир Михайлович.

Шановні гості, шановні народні депутати України, шановні члени уряду!

Ми сьогодні є свідками прийняття низки рад... рішень низкою рад органів місцевого самоврядування від Львову до Луганська, і ми не можемо сьогодні не визнати, що ці рішення не відповідають нормам Конституції, не відповідають законодавству нашої країни. Вони створюють загрозу в системі управління нашої держави.

Я хочу процитувати Михайла Горбачова: "Парад суверенитетов закончился развалом Советского Союза".

Ми сьогодні, безумовно, будемо висловлювати претензії керівникам місцевих органів самоврядування, але при цьому ми не можемо не визнати, що в тому числі і ми з вами прийняли низку рішень, які теж суперечать Конституції і законам України. Тому, мабуть, ми маємо починати з самих себе.

Ми сьогодні, прикриваючись політичними рішеннями, приймаємо постанови, які є нормативними актами, а не заявами і не зверненнями до наших співвітчизників і мають зовсім інший юридичний характер.

Шановні колеги, сьогодні наша фракція приймала дуже непрості для себе рішення. Якщо ви звернули увагу, ми запізнилися на засідання Верховної Ради України і реєструвалися вже після відкриття сесійного засідання. Ми сьогодні подивилися нормативні акти 13-річної давнини, ми подивилися, з чого почалася наша незалежність, але ми звернули увагу на те з чого почався розвал СРСР.

Шановні співвітчизники, шановні громадяни, шановні народні депутати!

Ми сьогодні маємо з максимальною відповідальністю поставитися до тих питань, до тієї ситуації, яка є в нашій країні. Серед нас є людина, яка прийняла історичне рішення в Бєловєжській пущі, серед нас є людина, яка через своє серце і душу 13 років тому пропустила ті події, які стали запорукою нашої  незалежності. І сьогодні ця людина разом з нами всіма вболіває за те, щоб ті досягнення, які ми маємо у встановленні нашої незалежності, встановленні нашого суверенітету, встановленні нашої економіки в її стабільності та в її розвитку, були захищені і розвивалися надалі.

Сьогодні на словах ми всі говоримо про одне і теж, про єдність нашої країни, про цілісність території України. Ми всі стоїмо на словах, на нормах Конституції і закону, але на ділі кожний стоїть на своїх амбіційних позиціях не бачачи, що ми стоїмо на порозі дуже серйозних процесів, які в тому числі і сьогодні ми можемо призупинити.

Шановні колеги, шановні присутні! Я хочу нагадати вам, що сьогодні ми зібралися за один день до 13-тої річниці історичного Референдуму, який було проведено в Україні українським народом, який визначився щодо своєї незалежності.

Я не буду  зараз говорити, що рішення і 24 серпня і 1 грудня суперечили Конституції СРСР, але це було волевиявлення нашого народу, світова спільнота визнала нас, як незалежну Україну. Тому ми, об'єднані соціал-демократи, всіх сьогодні запрошуємо об'єднатися навколо головного, що є у нас - навколо нашої держави, навколо цілісності нашої України, навколо нашого народу, і розуміти, що ми несемо відповідальність перед нашими нащадками. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. До виступу запрошується Валерій Павлович Пустовойтенко, оскільки від фракції НДП, промисловців і підприємців буде два виступи, то час ділиться навпіл. Підготуватися Оніщуку.

 

11:36:38

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Україна опинилася на краю розпада  державності, втрати цілісності і суверенності. Дестабілізована робота органів державної влади, нанесено непоправимої шкоди економіці і зв'язкам між регіонами. Сепаратизм в західних і східних областях України став прямим наслідком конфлікту, що виник між основними кандидатами та їх виборчими штабами. Ще ніколи президентське крісло в Україні не набувало такої дорогої ціни. Цією ціною стало руйнування правових основ політичних процесів, загроза зіткнень між громадянами, що проживають в різних областях України. Я вважаю, сьогодні ми повинні дати категоричну оцінку діям керівництва тих обласних адміністрацій, які знехтували своїми прямими службовими обов'язками.

Я закликаю Президента України Леоніда Кучму, правоохоронні органи зайняти однозначну жорстку позицію з цього питання з належними кадровими  правовими висновками. Україна є і буде єдиною унітарною соборною державою. Вважаю також необхідним проведення знову засідання Ради національної безпеки спільно із радою регіонів при Президенті України. Маємо розібратись в причинах чому це стало можливим.

Звертаюся також до обох претендентів на президентську посаду. Настав час звільнитись від диктату тих, хто використовує ваші ім'я. Настав час розпочати конструктивний діалог і підтвердити свої претензії на загальнонаціональне - підкреслюю, загальнонаціональне! - лідерство.

Шановні народні депутати!  Система кризи, в якій опинилось українське суспільство, є доказом недосконалості  політичної системи України. І сьогодні потрібна політична реформа - єдиним можливим шляхом для стабілізації ситуації  в суспільстві, в державі. Особливо важливим в цьому питанні я вважаю реалізацію політичної реформи є позиція керівництва Верховної Ради України.

Я звертаюсь до Голови Верховної Ради Володимира Литвина безпосередньо включитись в цей процес і який стане головним провідником цієї ідеї. Саме від позиції Голови Верховної Ради сьогодні багато в чому залежить успішність нашої роботи.

Великою помилкою було , хочу сказати, що, шановні депутати, я виступав за суспільний компроміс і знову пропоную підписати пакт про політичну стабільність і подальший розвиток нашої держави.

І на закінчення по постанові. Хочу звернутись до Президента України Леоніда Даниловича Кучми. Я на цій трибуні дав своє слово, що я ніколи не буду голосувати за відставку Прем'єр-міністра, тому що п'ять відставок сам пережив. Хочу звернутись, що такими діями Президент України зводить...

 

ГОЛОВА. Дякую. Давайте завершувати, іншим залишиться менше часу. Дві хвилини у Миколи Оніщука є, будь ласка.

 

11:40:15

ОНІЩУК М.В.

Шановні громадяни України, шановні колеги народні депутати! Вельмишановний Голово!

Микола Оніщук, Партія промисловців і підприємців України.

Шановні колеги, політичний конфлікт, який вже переріс у політичну кризу в тому числі і з застосувнням прояву сепаратизму за своїм змістом, формою і причинністю не має аналогії в історії сучасної України. В його основні накопичена, в тому числі за час новітньої України, деформація відносин між громадянином та публічною владою, яка досягла свого апогею під час виборів президента в жовтні, та особливо в листопаді цього року.

В значній мірі  рівень цієї деформації став наслідком суттєвого викривлення розуміння природи влади, яка розглядається багатьма, хто її прагне не як засіб служіння  суспільству, а як  спосіб реалізації не публічних, а корпоративних та приватних, політичних і бізнесових інтересів. При чьому проблема, насправді, полягає навіть не в масштабах спотворень під час виборчого процесу, їх не бачив хіба що сліпий, а по суті  в тому, що було проігноровано фундаментальне громадянське право - право обирати свій уряд, адже влада урядів, як це заявлено  у міжнародних деклараціях прав людини походить від згоди тих, ким вони управляють. Шановні колеги, щодо проекту постанови, методологічно, якщо Верховна Рада взяти готова відповідальність за стан справ в країні, то вона не може о пріорі обмежитись лише одними рекомендаціями, по-друге, якщо Верховна Рада вважає за  неможливе піти на більш рішучі дії, то їй необхідно дати відповідь на запитання: як вплинуть нинішні рішення  Верховної Ради рекомендаційного характеру на суспільно-політичну ситуацію в країні, очевидно, що майже ніяк. В третє, при всіх політичних нашаруваннях необхідно бути об'єктивним, переважна більшість членів Уряду, я хочу зараз звернутися до них діяла

 

ГОЛОВА. Ну, 20 секунд, закінчуйте, або між собою

 

ОНІЩУК М.В. ... діяла фахово і професійно. Я це відношу, насамперед і до першого Віце-прем'єр міністра, інша річ, що Уряд в цілому, члени його Уряду, зокрема, були ззовні скеровані на виконання певних функцій, щодо участі у виборчому процесі і в цьому ціна питання сьогодні.

Шановні колеги, до вчорашнього дня вважалось, що не існує більш політично резонансної теми, чим події на майдані Незалежності, насправді - існує. Це замахи на територіальну цілісність і ми засуджуємо це явище. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так. До виступу запрошується Олександр Мороз, Фракція соціалістичної партії України, підготуватися Кирилову.

 

11:43:20

МОРОЗ О.О.

Дорогі друзі, дуже відповідальний момент сьогодні. Нам потрібно порадитися відверто з приводу того, що відбувається у державі. Наш Президент недавно сказав про те, що він залишає свою посаду на піку розквіту України. На превеликий жаль, ми розтаємося з Президентом на піку інтриги з  усіма наслідками, які з того випливають. І все те, що відбувається сьогодні у суспільстві, це все наслідок цієї інтриги, на превеликий жаль.

Після того такими діями підставлені всі  громадяни України, підставлений уряд, підставлені депутати, підставлені депутати з більшості, у тому числі з Партії регіонів. Я можу тут про багато  що говорити, але ви всі відчуваєте цю ситуацію. Вчора картинка на телебачені це  дуже яскраво демонструвала.

Подивимося на позицію керівника Національного банку, він пішов у відставку,  подав  заяву у відставку. І всі прекрасно розуміють, що він кваліфікований спеціаліст, він міг би бути корисним для роботи. Теж змушений піти. Підставлений у тому числі і Прем'єр-міністр. Ми ж прекрасно розуміємо, що адмінресурс використовувався у першому турі  голосування зусиллями адміністрації, а не уряду. Уряду не було можливості того робити. Але уже у другому турі, звичайно, команда Віктора Федоровича влила  туди відповідний ресурс. І те, що створено, конструкція, створена Адміністрацією Президента, почала працювати в інший бік і не здійснила всі ті наміри, про продовження яких всі сценаристи цього процесу думали. Відбулося так, що народ сказав своє слово. І, очевидно, нам тільки прикрість треба висловити з приводу того, що багато толкових спеціалістів управлінців не можуть  себе реалізувати, тому що в умовах  інтриги тоді, коли треба особисто догоджати керівнику, реалізувати себе не можна, і користі для держави від того не буває.

Влада давно вийшла за межі Конституції і законів. Ви це добре знаєте. Я не буду у деталі вдаватися, як це все було. Але всіх нас змушує, працюйте у межах закону. Вибачте, це шахрайство, так робити не можна. І коли сьогодні підставлені керівники областей певних, ви можете повірити, щоб Євгеній Кушнарьов взяв на себе відповідальність за створення лже-республіки, автономії. І щоб через день відмовитися від того всього. Але сказане слово не горобець, його вже не повернеш. Воно вже сказане, і реакція повинна бути, бо ми - парламент, ми відповідаємо за перспективу розвитку країни. Хіба це незрозуміло? Тому я вважаю, що настав час сьогодні так. Багато сьогодні залежить від позиції Леоніда Кучми. І щоб не тягнути цей процес, щоб не розтягувати агонію, треба відверто сказати: влада хвора гангреною, і треба відрізати хворе місце, бо ліків не існує. (Оплески). І треба приймати рішення, політичне, виважене. Я звертаюся до колег комуністів. Про відставку Кабінету Міністрів треба виходити із юридичної норми, яка відображена в нашому Регламенті, позиція 8.2.1. Ми затверджуємо програму Кабінету Міністрів на весь період його діяльності. І тим самим це узгоджується з нормою Конституції про недовіру Кабінету Міністрів. Я хочу тут сказати не, скажемо, зі злом до членів Кабінету Міністрів, вони теж заручники цієї ситуації. Але треба вирішувати питання по суті.

І, нарешті, я хотів би ще раз звернутися до Леоніда Кучми.

Леоніде Даниловичу, ви знаєте, що я міг би багато чого гіркого сказати на вашу адресу. Власне я маю право говорити, підстави будь-що. І ви розумієте, що я маю підстави так говорити. Але сьогодні у вас теж історична місія. Або ви зробіть так, як потрібно зробити для справи. Відправте негайно Центральну виборчу комісію. Внесіть кандидатури. Ми погодимо ці кандидатури, щоб вони вирішували питання так, як слід. Щоб можна зробити було переголосування по всій Україні. Або інакше в чинному... закінчити процес виборів, бо його треба закінчити. Бо він все одно буде закінчений, ви це добре розумієте. Прийміть рішення по Кабінету Міністрів. Не можна тягнути дальше із цієї справою. Прийміть рішення по Генеральній прокуратурі і по тих губернаторах, які обов'язково повинні понести покарання за те, що вони зробили під вашим, на жаль, керівництвом, під вашою вказівкою. І тоді буде все те, що потрібно. Бо у нас іншого виходу немає. Сьогодні держава на грані катастрофи. Треба вирішувати питання так, щоб люди відчували, є перспектива в державі. є перспектива в кожної людини. Спасибі. 

 

ГОЛОВА. Так. Кириллов, будь ласка, від депутатської групи "Союз". Підготуватися Нощенку.

 

11:48:34

КИРИЛЛОВ В.Д.

Кириллов Віктор, депутатська група "Союз", Луганська область.

У нас сьогодні дуже багато важливих питань, котрі ми повинні обговорити. Я почну не з самого важливого. Не саме важливе, це те, що є сьогодні головною в нашому розпорядку денному. Те, що ми називаємо сепаратиськими проявами, я дам вам пояснення, що відбувається з точки зору жителя Луганської області. Коли, у Львові та Івано-Франківську, та на Волині, це вже було зроблено, у нас на це тільки дивилися.

Коли, я вас також дуже люблю! Коли, деякі діячі з опозиції, котрі здаються мені виваженими, попри деяку різкість у своїх висловах, то пропонують оточити Луганську та Донецьку область колючим дротом, да? То, вчора, хвилину! Хвилину! Вчора я дивлюся 5 канал, бо я дивлюся всі новини, які є, щоб розуміти різноманітні позиції. І один діяч, спеціаліст з місцевого самоврядування, каже, вдумайтесь, каже: "Чи маємо ми їх зневажати жителів східних областей?". Вдумайтесь, чи маємо ми їх зневажати? Я як житель східної області не пам'ятаю жодного разу, коли я розмірковував чи маю я зневажати, наприклад, жителей Івано-Франківської області? Кожна людина має право на повагу. Наші жителі звернулися до своїх місцевих депутатів і виказали певне занепокоєння. ті приїхали на з'їзд і сказали те, що вважає наш народ. Попри, деякі різкі виступи, котрі прозвучали з трибуни, різкі виступи, деякі нетолерантні, була прийнята абсолютно спокійна, виважена постанова, в якій немає жодного слова про сепаратизм.

Тому, друзі! Я розумію, що  як до політиків треба мати гарний привід, з чого розбурхувати проблему. Немає проблеми, немає. Я якраз перший за те, щоб наша країна завжди була єдиною, вільною і багатою. Це по першому питанню я закінчив.

Друге, єдиний розумний шлях, котрий зараз є для нас з вами, це перенести всю повноту влади у Верховну Раду. Нам треба з вами згадати за розумні пропозиції, котрі були від наших колег соціалістів і зробити політичну реформу. Зробити повноцінну політичну реформу, виконати деякі деякі питання, типу імперативного мандату, котрий не є свободне волевиявлення того ж депутата, і починати працювати за всю країну, бо нам у купі тут легше буде прийняти виважені рішення. Давайте уже забувати про цей роздрай, бо це може дуже далеко дійти.

Далі, питання відставки уряду. Що б ми з вами не казали, уряд увесь цей час працював добре. Свої основні обов'язки Прем'єр-міністр, Кабінет Міністрів виконував кваліфіковано.

Я хочу привести приклад: у нас ніколи не було стільки палива, і твердого, і рідкого, і газоподібного в сумі на електростанціях, у нас ніколи не було піврічного запасу ядерного палива на електростанціях, у нас ніколи не було введено за один рік два енергоблоку. Такого, до речі, не було в жодній країні світу, щоб за один рік країна своїми коштами побудувала два енергоблоки. Тому давайте окремо казати про мух, окремо казати про варення.

І, може, останнє. Мене дуже, скажімо так, розвеселили деякі вчорашні прес-конференції. Мені здається, є велика у нас у виборах кадрова проблема. Вибачте мені певну самовпевненість, але мені здається, якби у кандидата Віктора Федоровича Януковича був один штаб, а не багато, і тим штабом керував би я, ми вже тиждень, як святкували б чесну легітимну перемогу. Дякую за увагу. Я вас всіх люблю, перестаємо лаятися.

 

ГОЛОВА. Микола Нощенко, фракція "Трудова Україна" має слово для виступу, підготуватися Гаврилюку.

 

11:53:35

НОЩЕНКО М.П.

Шановний  Володимир Михайлович, шановні народні депутати, шановні виборці хто зараз нас слухає! Члени фракції "Трудова Україна" на сьогоднішньому ранішньому засіданні прийшли до такого  висновку, що ми підтримували і підтримуємо завжди  залишаємося у складі парламентсько-урядової коаліції, підтримуємо владу за умови, що влада працює виключно у правовому полі, дотримуючись вимог Конституції та чинного законодавства. Окрім політичних амбіцій підстав для відставки нині діючої урядової команди, я підкреслюю, урядової команди професіоналів немає. Лише створений запас міцності дозволяє суспільству уникнути сьогодні голоду, холоду, інфляційних процесів, зривів у роботі виробничої і соціальної сфери. Це реалії.

У зареєстрованій постанові номер 6369 недовіра грунтується  на звинуваченні у виникненні так званої хлібної та бензинової кризи. Я б відніс вирішення урядової команди цих питань до позитиву, а не до фактів, які дають підставу для недовіри уряду.

Фракція категорично проти подвійних стандартів  у суспільстві, політична криза від Києва вже  дійшла до обласних центрів, районів і міст, селищ і сіл, доторкнулася до самого святого-святих української нації, це української сім'ї, української родини. Сьогодні в надії  якнайшвидшого врегулювання всі хто симпатизував тому чи іншому кандидату в президенти. А це представники або 15 мільйонів, або 14 мільйонів виборців.

Порушення чинної Конституції, законів на сході - ми це спостерігали - чомусь не набуло такого широкого розголосу і негайного розгляду в цьому залі. А як тільки ми стали свідками коли інша частина  суспільства обговорила  лише питання можливих адміністративно-територіальних змін, як тут зразу піднявся галас і найшлося місце для прокуратури. (О п л е с к и)

Я прошу... Я прошу органам прокуратури, службам безпеки дати відповідну оцінку всім фактам порушення законів та чинної Конституції, незалежно від того чи це велике порушення, чи  мале. Це порушення чинного правового поля.

Два слова про владу. Надія на хорошу владу, справедливу  владу повинна грунтуватися не лише на чинному законодавстві, воно у нас найкраще в світі. Але я хотів би сьогодні подискутувати що таке  "гангрена влади". Ми пам'ятаємо коли влада змінювалася  в 1990 році в Львівській області, але тоді ми міняли комуністів на нашу владу. А що ми зараз робимо?! Ми що, змінимо всіх голів сільських виконавчих, голів селищних рад? Ми змінимо всіх, хто сьогодні надає державні послуги? Це утопія! Тому я хочу сказати, у мене, наприклад, на виборчому окрузі сьогодні в резерві - в резерві, я підкреслюю - на голову  державної адміністрації від опозиції бувший  голова колгоспу, який розвалив два господарства, бувший голова райспоживспілки, який розвалив товариство, бувший начальник відділу соціального захисту, який чекає коли йому нададуть місце у цій владі, про яку ви так говорите.

На закінчення я хочу сказати наступне. Сьогодні ми на своєму засіданні фракції вважаємо, що з метою забезпечення позитивної траекторії роботи уряду, забезпечення життєдіяльності нашого населення торкатися команди уряду недоцільно. Ми тільки збуримо і ускладнимо процеси, які сьогодні проходять у суспільстві, а також я вважаю за доцільне, передаю настрій нашої фракції, - дати Генеральному прокурору виконати своє законне право дати правову оцінку подіям у всіх регіонах нашої України. Це буде правильно.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Микола Петрович. Слово має від групи "Центр" народний депутат Гаврилюк. Підготуватися Ющенко.

 

11:58:57

ГАВРИЛЮК В.В.

Уважаемые присутствующие, идет заседание ЦВК, когда оглашали  результаты выборов. Шуфрич садится в кресло  Кармазина, Кармазин на минутку отвлекся, садится на место, Шуфрич говорит: "Ты сегодня мой, Юра".  Выступает Президент Украины, на всю страну говорит, что он - гарант Конституции, что он будет беречь свободу и демократию, после этого происходит масштабнейшая фальсификация. Выступает и говорит, что нужно закрыть пятый канал, который пытается внести смуту и изменить у нас конституционный строй сегодня. В то время, когда мы знаем, что люди считают журналистов пятого канала, "Эры" и других честных каналов, как, наверное, героями. И мы знаем о том, что сегодня глоток правды они несут через эту глухую стену вранья и неправды!

Выступает Премьер-министр и говорит, что этот "кот Леопольд", в то время, когда есть жесточайшая критика мирового сообщества, когда напряжение в обществе достигло пика!

И в результате мы видим какая реакция и у нас здесь общественности. Мы знаем с вами, друзья,  как Генеральная прокуратура и правоохранительные органы "ломали через колено" депутатов, близких и родных, когда они пытались проводить изменения в Конституцию, когда им нужно было достичь своей цели. И где эти, друзья, органы, когда проходила масштабнейшая фальсификация, мы знаем, что Васильев и компания "голову в песок свою спрятали", и сегодня их нигде нет! И в этом зале их сегодня нет.

Кроме того, друзья, посмотрите на этих губернаторов-провокаторов, их по-другому не назвать,  не согласен я с вами Валерий Павлович о том, что, или кто тут выступал, Александр Александрович, что  Президент только влияет, а о чем эти губернаторы, какие команды они выполняют, к чему они ведут сегодня нашу  страну? И уважаемые друзья, разве все это не говорит об уровне нашей власти? Да сегодня уровень власти ниже плинтуса и мы с вами это видим. И после этого смотреть на всех простым, добрым нежным взором или невинными глазами и говорить  о демократии, о честности, о мире и добре, когда на самом деле, сегодня происходит вторая масштабнейшая афера  власти против собственного народа, первая была - изменение в Конституцию. Мне  Игорь Федорович Шаров и Мартынюк Адам Иванович сказали: "Вася, 320 голосов, голосуй, свою карьеру погубишь, будут у тебя неприятности", На что я ответил: "Друзья, кто-то из нас не может считать до 300 только", - говорю: "не я, посмотрим на результаты". И эта реформа провалилась, не прошла, только потому что она была построена не для улучшения жизни наших граждан, не для того, что бы у нас изменялась ситуация к лучшему в стране, а она была фиктивной. И сегодня, друзья, я хочу сказать, что вторая афера - это выборы Президента Украины, когда мы видим и власть Игорь Федорович Шаров мне сказал, никогда не отдаст ее и Янукович будет Президентом. Так я Вам хочу сказать Игорь Федорович, и всем представителям, сегодня за вами пустота, сегодня за вами зло и неправда и поэтому, нельзя сегодня раскалывать и дальше продолжать нагнетать ситуацию в нашей стране, в нашем обществе. И мы считаем, что один из выходов - это, действительно, те процессы, которые  на себя Верховная Рада взяла, они должны быть доведены до логического  завершения. И я хочу сказать друзья, мы же с вами отлично понимаем и знаем, что  сегодня где правда, где ложь, где справедливость и добро, забыли наши руководители, что за  10 лет наш народ стал свободным, научился защищать, вырабатывать свою точку зрения, научился ее защищать и, если нужно, за нее бороться. Украинцы великая гордая нация и этим мы сильны и в этом успех и сила демократии и справедливости, добра над злом. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має  представник фракції "Наша Україна" Віктор Андрійович Ющенко, за ним буде виступати Богатирьова.

 

12:03:40

ЮЩЕНКО В.А.

Шановні народні депутати, шановні присутні, шановні голови обласних адміністрацій, шановні друзі, рад, вибачте, рад, да всіх, хто там сидить.

Шановні друзі, я хотів сказати слідуюче. Ми сьогодні всі повинні бути громадянами цієї країни незалежно від  того, хто де родився, якою мовою говорить, або у який храм ходить на ісповідь. Я переконаний, що сьогодні  повинна бути чесна розмова, тому що моя нація стоїть перед викликом. І... Друзі, я можу повторити, моя нація стоїть сьогодні перед викликом. І я хочу, друзі, щоб нація була у силі дати відповідь  на цей виклик. І тому я пропоную чесну розмову по всьому, що сталося. А сталося, друзі, дуже просто. Якщо ми хочемо дати рецепт, як вийти із цього прокляття, ми повинні добре  засвоїти, хто нас завіз, заніс, завів у цю кризу. І перший пункт, у наслідок чого виникла ця криза,  незабудьте, будь ласка, коли будете виходити із зали незалежно від кольору ваших прапорів - це 27 листопада. 27 листопада оця влада почала махлювати, почала махлювати голосом виборця. Я не буду казати, як мені коментувати, що 500 тисяч голосів у Донецьку після 20-ї години вечора хтось укинув. Що це є таке, злочин чи не злочин? Я не буду коментувати, як Миколаєві  35 відсотків голосувало на дому. Разом  із відкріпними талонами 55 відсотків у Миколаєві не голосувало традиційним способом. Це що, шановні друзі, не шахрайство, це не робота цієї влади? А півтора мільйона відкріпних голосів, проте як міністр транспорту організував по всій Україні політичні мандри для того, щоб це шахрайство відбулося, це не на совісті цього міністра лежить? Друзі, чи це не на совісті нас лежить, коли весь електронний масив інформації по виборах ішов не в ЦВК від територіальних комісій, а до Медведчука, Суркіса і Януковича. Це не ганьба всім нам? У якій країні ми живемо, друзі? Коли електронний сигнал, звіт по електронному протоколу з Одеси до Києва іде дев'ять годин. Схаменіться, я вас всіх прошу, друзі.

І тому це ніяк не можна назвати, ніж злочин проти своєї країни, проти свого народу. І тому перший пункт ми почали з того, що влада силою хотіла зробити антиконституційний державний переворот. І це не вдалося: 27 числа люди вийшли на майдан. Вибачте, не від того, щоб захистити деякого Ющенка. Вони захищають свій голос, бо вони не бидло. Тому ми всі повинні їм аплодувати, що вони ще є. І вони нас роблять кращими. (Оплески).

Друга теза. На Сході, тільки отрималася поразка, на Сході почали галас відносно автономії. Я хочу сказати, друзі, якщо в цій країні є гарант, якщо тут працюють закони, це злочинні дії. За ці дії люди повинні піти у відставку. Показово піти у відставку і нести перед законом відповідальність за скоєний злочин. Тому що, друзі, оця карта, я хочу, щоб ви її запам'ятали всі, вивішувалася не опозицією, вивішувалася владою. Почитайте, це ваша робота. Це ви ділите Україну на три сорти. Це ви говорите про суверенітет, територіальну цілісність. Оце ваш суверенітет. Це забавки, які завжди закінчуються пожежею.

До речі, оцей документ ми знайшли на складі Адміністрації Президента України, у виставковому центрі, 13 павільйон. Таких екземплярів було 150 мільйонів.

Миколо Яновичу, зараз я хочу персонально до вас звернутися. Я чув, як ви тут розказували саги про  великий економічний ріст.

Микола Янович, ви отримали унікальну розігріту економіку. 9 відсотків росту економіки буває раз на 20 років. Ваш уряд отримав таку економіку. Є два способи утримати такі темпи - це тримати під контролем бюджет і тримати під контролем ціни. 2 способи є утримати ці шанси. Тому я хочу сказати, як ви утримали шанси по контролю за державним бюджетом?

Сьогодні, Микола Янович, дефіцит державного бюджету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд завершуйте.

 

12:09:29

ЮЩЕНКО В.А.

Микола Янович, хтось мені може час дати чи ніхто не може? Юлія Володимирівна, дайте час. Адаме Івановичу, Юлія Володимирівна ....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Почекайте, будь ласка. Почекайте, будь ласка. Значить, віддала Народна аграрна партія України 3 хвилини. Будь ласка.

 

ЮЩЕНКО В.А. Дякую. Дякую. Я дякую за те, що можна спокійно думку завершити. Микола Янович, так от давайте проконтролюємо, який сьогодні порядок у державному бюджеті. Я хочу стверджувати, Микола Янович, ви підвели державний бюджет до бюджетної кризи, яка захопе економіку, банківську систему і інші сфери економіки. Але, зараз я повинен аргументовано це довести. На сьогодні дефіцит бюджету, друзі, який мою країну привів у 2000 році до дефолту, до дефолту!  Я українець і я горджуся своєю Україною. Я говорю про мою країну, про моє громадянство.

Так от, шановні друзі! 8 мільярдів, ми сьогодні маємо дефіцит бюджету. В 7 мільярдів з половиною не плачених компенсацій по ПДВ, добавляйте суму до суми, будь ласка. 3 мільярди реструктуризованого ПДВ, 5 мільярдів наперед заплачених податків. Микола Янович, добавте ці 5 сум і ви вийдете, що 23 мільярди ви витратили коштів, які не належать уряду, які належать майбутньому поколінню. Ви формуєте бюджетну кризу. І тільки питання стоїть часу, коли вона виникне.

Коли. 5 місяців  на роботі не буває голова Національного банку, друзі! Що робиться з резервами? Три мільярди Національний банк втратив резерви за останні 40-60 днів. Ми говоримо, що це норма? Коли ми говоримо, шановні друзі, що 23 мільярди дефіциту бюджету - це одна третина грошової маси України, і за це професіонали мовчать і кажуть, що в нас все добре, що нам треба аплодувати за цей стан... Друзі, це ганьба.

І тому я кажу: уряд повинен подати у відставку за ті ідеї, які він робить на Сході, за ті речі, які він робить в бюджеті, за ту фальсифікацію виборів, яку він зробив.

І я свій виступ хочу закінчити однією притчею, а, можливо, правдивою історією: коли Македонський вертається з чергового переможного походу, його зустрічає Діоген і каже: "Слухай, що тобі зробити? Я все для тебе зроблю". Той кажу: "Знаєш, що ти зроби для мене: не закривай для мене сонце". 

Дорогий уряд, не закривайте сонце для цієї країни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від фракції "Регіони України" слово має народний депутат Богатирьова. Підготуватися Касьянову.   (Ш у м   у   з а л і)

 

12:12:12

БОГАТИРЬОВА Р.В.

Шановний...

(Ш у м   у   з а л і)

Шановні...

(Ш у м   у   з а л і)

Шановні народні депутаті, шановні присутні...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я звертаюся... Раїса Василівна, почекайте, будь ласка, зніміть час виступу.

Я звертаюся особливо до тих, хто запрошений на балконах: ви гості, а ті, хто приходять в гості, ведуть себе чемно. Ведіть себе чемно, ви поки що не депутати народної ради.

Будь ласка, увімкніть час. Виступайте.

 

БОГАТИРЬОВА Р.В. Шановний Адам Іванович, шановні колеги, запрошені! Мені дуже приємно почути таке прийняття мого виходу на трибуну, оскільки це привернуло увагу до позиції моїх виборців і мене особисто і саме з цього приводу я вийшла сьогодні, щоб і ви, яких не було поруч зі мною протягом цього періоду почули мій голос. Голос  і позицію фракції "Регіонів України" і голос виборців. І, якщо ми з вами всі  без винятку звикли виступати на мітингах, то ми розуміємо особливу відповідальність за виступи з найголовнішої  трибуни держави - з трибуни Верховної Ради.

Отже, я хочу всім нагадати, що завтра 1 грудня відбувається чергова річниця з дня Референдуму доленосного для нашої країни. Саме завдяки тій частині України, яку сьогодні деякі політики зневажливо називають російськомовною, або такою, яка не заслуговує навіть на увагу, я хочу сказати, саме ці люди і принесли голоси і наша країна стала незалежною.

Отже, я прошу вас зупинитися в зневажливому ставленні до цього регіону, який ви сьогодні називаєте схід, який ви сьогодні називаєте південь, який начеб-то не патріотичний. І, якщо ми з вами звернемося до хронології подій, а я б не хотіла  загострювати увагу на цьому, то хочу сказати, що ті виступи і ті звернення виборців цих регіонів - це рефлекс і відповідна реакція на те знущання над Конституцією, яке сьогодні є.

Шановні друзі! Ви можете не приймати позицію один одного, як я вашу, або ви мою, але  оцінки нам дають наші виборці. Що ми мусимо зараз з вами зробити, щоб не перейти ту межу, коли гвалтування над Конституцією стане гвалтуванням над державою.

Я дуже прошу, дуже помірковано ставитися до цієї реакції виборців і почути їх голос. Я думаю, що всі, хто  стоять сьогодні на площах нашої держави і в Києві, і в  Донецьку, і в Автономній Республіці Крим, і скрізь хто стоїть під різними прапорами, я думаю, об'єднує одне - несправедливість, яка утворилась сьогодні за багато років в державі, несправедливість, яка розтіклась по  регіонах усіх, несправедливість, яка має свої окраси в кожному регіоні. І саме цю несправедливість ми разом з вами мусимо подолати. От про що йде мова.

Я хочу, шановні мої колеги, сказати, що жоден голос  виборців східної і південної частини регіону не закликає до сепаратизму. Ці голоси звучать, щоб посадити нас з вами за стіл переговорів. Це як перша позиція.

Друга позиція. Відновити дії законів і Конституції України.

І на останнє що б я хотіла сказати по уряду. Ми знаємо, що не буває довічних урядів, як не буває довічних парламентів і довічних президентів. Всі уряду в свій час ідуть в відставку. Якщо ми з вами сьогодні - зважте на цю позицію - відступимося трохи і зрозуміємо, що політичну ситуацію не можна збурити ще зруйнувавши останній рубіж як уряд, як сьогодні структуру яка керує процесами економічними, ми з вами зробимо велику біду. Буде новий Президент в державі і буде новий уряд, відповідно до Конституції. Ми не знаєм імен, ми не знаєм сьогодні прогнозів у часі, але я думаю, що ви не можете відкинути позицію, що уряд піде у відставку у відповідності з Конституцією. Отже, закликаючи до моїх колег, особливо гарячих голів, я хочу сьогодні ще раз сказати, вивчіть, будь ласка, ті рішення, які приймалися і на які ви спираєтесь як на сепаратистські, і ви побачите, що ваше емоційне сприйняття не може бути таким, щоб далі продовжувати педалювати тему сепаратизму.

І по-друге. Я думаю, що від мене ви це почуєте  вперше і хочу, щоб не тільки послухали, а ще й почули. У нас з вами один.........

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово від  фракції Аграрної партії України має Касьянов, дві хвилини регламент.

 

12:18:33

КАСЬЯНОВ С.П.

Шановні друзі, фракція Народної аграрної партії Касьянов.

Ми сьогодні всі з вами бачимо, що уряд реально не працює. Ми сьогодні всі з вами бачимо, що губернатори, які повинні працювати на місцях, замість того, щоб працювати, їдуть і займаються сепаратистськими діями. Сьогодні тут немає представника Дніпропетровської обласної ради голови, не тому, що вона не підтримує, сьогодні обласна рада проводить позачергову сесію і що рішення ініціативної групи депутатів будуть такі, які дійсно є настрої на Дніпропетровщині. Дніпропетровщина буде і ніколи не підтримає сепаратистських дій.

Сьогодні міська рада проводить позачергову сесію і більшість депутатів міської ради не підтримують тих заколотників, які збиралися на цій зустрічі.

Щодо політичної кризи і рішення. Шановні друзі, ми в суботу прийняли з вами політичне рішення. Ми всі сьогодні з вами кажемо, що Верховна Рада повинна взяти на себе відповідальність. Ми всі сьогодні бачимо, що Президент не приймає рішення. Так давайте допоможемо Президенту, давайте дійсно на сьогоднішній день візьмемо на себе відповідальність.

І тому  фракція Народної аграрної партії прийняло рішення про підтримку відставки уряду.

Фракція Народної аграрної партії прийняла рішення про підтримку недовіри Генеральному прокурору і міністру внутрішніх справ! Давайте приймайте рішення, давайте приймайте закон, зміни до закону про перевибори Президента, давайте проводити переголосування і давайте, щоб в країні дійсно почала працювати влада. По-іншому ми скотимся в безвладдя, в якому ми на сьогоднішній день є. Дякую за увагу!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово від фракції "Єдина Україна" має народний депутат Губський, підготуватися Матвієнку.

 

12:20:40

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановні колеги, перш за все хочу наголосити, що  сьогодні ми постали перед дилемою: або у нас вистачить мужності і розуму прийняти рішення, яке найбільше врахувало амбіції сторін протистояння і погасити полум'я ворожнечі, бо ми поставимо країну перед реальною загрозою небезпеки. І саме тому я сьогодні закликаю вас усіх відкласти політичні  амбіції, невдоволення, чи прагнення  стати вагомішими в суспільстві, забудьмо всілякі образи, давайте щиро визнаємо, що  з участю і кожного з нас, чи то надмірною, не завжди виваженою  активністю, чи надією промовчати, бо мовляв моя хата скраю, в Україні починається  гаряча зима, Батьківщина в небезпеці. Перед кожним із нас, нашими батьками і дітьми, друзями і знайомими все виразніше загроза розколоти країну. Розділити території і суспільства тріщиною на Ю  і Я,  розділити тріщиною на Ю і Я не тільки територію, не тільки суспільство, а й людські серця і душі, родини і сім'ї, я глибоко переконаний, що цього категорично не хочуть ні Ющенко, ні Янукович. На поверхню конфлікту їх виніс вир від давну наростаючої внутрішньосоціальної напруги, про який влада, в тому числі і ми депутати не  могла вчасно і цивілізовано реагувати на нагальні потреби суспільства. На моє глибоке переконання мітинги  і на сході і на заході спрямовані не стільки "за" чи "проти" Ющенко  чи Януковича. Вони є перш за все, демонстрація незадоволення народу власною владою.

За фахом я - математик, я щиро вдячний видатним професорам Київського державного університету за  науку перекладати на мову цифр і розв'язувати складні  життєві задачі, тому  Україну я бачу не лише через емоційні зібрання  помаранчевих чи синьо-білих співвітчизників. Це перш за все, соціально-економічний комплекс, створений тяжкою працею багатьох поколінь, суспільство не рахуючись з  чиїмось територіальними потребами в один час концентрувало матеріальні і людські ресурси на шахтах Донбасу,  ... на рудниках і домнах Криворіжжя, на каскаді Дніпровських гідроелектростанцій,  Північно-кримського каналу, деревообробних підприємств Карпат, Львівського автобусного, Луцького автомобільно, Тернопільського комбайнового заводів. А уся держава пронизана мережами нафта і газопроводів, електромережами, залізничними і автомобільними дорогами, усе це зроблено добротно і навіки, ділити його, ділити його за політичними уподобаннями, мовними ознаками, а то й за діалектами є непростим гріхом  перед нашими нащадками. У нас і донині болять економічні  і соціальні рани від розриву Радянського Союзу. Не можна творити нові болячки, нові болячки - це нове зниження рівня життя людей. Зараз наше головне завдання   зберегти єдність України. Ми зобов'язані повернути у чинне законодавче поле всі представницькі та виконавчі органи, де б вони не знаходилися на заході чи сході, півночі чи півдні України. Нагадую, згідно статті другої Конституції "територія України у межах існуючого кордону є цілісною і недоторканою". І це положення  повинно бути альфа і омега для будь-якого державного службовця.

Фракція  Партії "Єдина Україна" рішуче відкидає будь-які спроби силового розв'язання політичної кризи, що охопила суспільство. Ми засуджуємо самочинні рішення, які порушують суверенітет та територіальну цілісність нашої держави. Ми розцінюємо їх як пряму загрозу конституційному ладу, демократії, національній безпеці.

Тому ми пропонуємо звернутися до Генеральної прокуратури з вимогою внести до суду протести на рішення органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, прийнятті з порушенням Конституції та законів України.

Друге. Звернутися до Служби безпеки України з пропозицією дати правову оцінку діям окремих фізичних осіб керівників стосовно порушення Конституції України.

Я наголошую, що єдність України не може бути ставкою у політичному протистоянні. В ім'я незалежності та єдності української держави політики різних поглядів, якщо вони свято сповідують законність, якщо хочуть добра нашому народу, якщо прагнуть національної злагоди, мусять беззаперечно об'єднатися навколо нашої святої Конституції України. Ми зобов'язані знайти політичне рішення у рамках і межах діючої Конституції, забезпечити вільне волевиявлення українського народу, суверенітет та територіальну цілісність нашої держави.

Від  імені нашої фракції закликаю всіх вас об'єднатися під гаслом єдиної України, незалежної, багатої і успішної держави. Працюймо ж на Україну, товариство, на єдину Україну. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від фракції БЮТ слово має народний депутат Матвієнко, за ним буде виступати Симоненко.

 

12:25:34

МАТВІЄНКО А.С.

Українська республіканська партія "Собор", Блок  Юлії Тимошенко.

Шановні колеги, члени уряду, шановні запрошені, всі, хто нас сьогодні слухає. Дійсно, не можна не погодитися з тим, що ситуація в нашій державі є надзвичайно складною. І я думаю, що навіть при тому оптимізмі, який з цієї трибуни проголосив Микола Янович Азаров, про так звані якісь запаси міцності на три місяці є не чим іншим, як черговим міфом, який ми не маємо права не сприймати з точки зору здорового аналізу. Особливо на фоні тієї динаміки, яку переживає Україна, особливо останній тиждень. І якщо ми не приймемо сьогодні справжні вольового рішення, не зупинимо вакханалію, яка може зруйнувати Україну, то ми повернемося до цього питання, я вам гарантую, через пару днів, але уже в значно гіршій ситуації. І я думаю, що це має бути сьогодні покладено в основу кожного, хто думає, як голосувати.

Більше того, в умовах наростаючих неплатежів, інфляції, недовіри сьогодні громадян, як і наших українців, так і за межами, до всього того, що називається в Україні виконавчою владою, з'їсть дуже швидко все, що ми маємо з так званих запасів. Потрібна стабілізація. Без довіри до виконавчої інституції влади, до Верховної Ради також стабілізації ми не досягнемо, у відсутності Президента як діючого сьогодні гаранта Конституції. Верховної Ради, яка робить мужні кроки, щоб відновити довіру до влади, очевидно мало. Потрібно сьогодні розуміти, що параліч виконавчої влади є причиною всього того, що ми пробуємо сьогодні з вами обговорювати. І сепаратизму, і порушень закону, і порушень Конституції, і так званих неправових дій, особливо останніх у окремих органах місцевої влади.

Висновок. Із цим жартувати ми не можемо. Що варто було б зробити? Ще раз повторюю, завдання - повернути довіру до офіційних державних органів  влади, Верховної Ради та виконавчої влади.

Зрозуміло,  що сьогодні до того уряду, який є, довіри вже не буде ніколи. Скажіть, будь ласка, як можна довіряти голові уряду, який є організатором того безчинства і того масштабного гвалту, який чинився впродовж всієї виборчої компанії, і особливо на повторному голосуванні.

Скажіть, будь ласка, в кого з вас є довіра до того голови уряду, який приїхав у Северодонецьк, зібрав свою партію, де заявляється про сепаративні настрої і каже: "Скажіть мені, що робити і я буду виконувати ваші доручення". Невже не зрозуміло, що цей голова уряду має піти у відставку. Варіантів є три.

Перший варіант - це як би було сумління і совість. Очевидно, він сам би мав би заявити про відставку. Але, там, де сумління і совість давно вже виросли роги. Там нічого немає, крім бажання спасати себе, власне і своє ближче оточення, злодійські виконуючи їхнє доручення. Можна  було б Президенту відправити цей уряд у відставку. Але. Президент паралізований. Він виконує сьогодні місію  самозбереження, він пов'язаний з цією когортою людей, він не може переступити, бо завтра він уже не Президент.

Давайте допоможемо Президенту! Давайте відправимо уряд у відставку! Це єдине правильне рішення, яке сьогодні Верховна Рада може зробити. До речі, допомігши всім, хто сидить в цій ложі, вони цього хочуть, вони цього просять, сказати про це тільки не можуть, бо їм заборонено.

І нарешті, останнє. Ми розуміємо, що в кожній області є злодії. Але, злодії характеризувати все населення і ми солідаризуємося з Донецьком, з Луганськом, з її населенням, там живуть чудові люди і ми їх підтримуємо. Але, злодії мають позбавити їх маніпуляції, злодії мають залишити це здорове, чудове населення, яке називається Україною. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово від фракції комуністів має  народний депутат Симоненко.

 

12:30:47

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые радиослушатели, уважаемые коллеги!

Мы, коммунисты, неоднократно подчеркивали и предупреждали, что внутренняя и внешняя политика, которую проводил и проводит и продолжает проводить клановый политический режим, привела к тому, что Украина превратилась в объект манипуляций, стала полигоном для реализации программ международных финансовых организаций, апробации геополитических сценариев, разработанных в недрах спецслужб зарубежных государств с целью территориального расчленения и ликвидации Украины как единого государства.

В начале выборной кампании я предупреждал, что борьба различных кланов за президентское кресло грозит не только расчленением общества, расколом общества, но угрожает территориальной целостности страны, и, как говорят в народе, потому, что там, где говорят деньги, правда молчит.

Сегодня мы должны дать четкие политические оценки того, что происходит в Украине. А это значит, что изначально надо говорить правду, чтобы разобраться в сегодняшних событиях. Мы не должны говорить и о том, что с целью отделения западных областей Украины была проведена в Тернополе в 90-х годах Галицкая ассамблея. Именно на ней было обнародовано намерение о создании Галицкой республики. Мы об этом не должны забывать и сегодня.

Мы не должны забывать и о том,  что действие тех, кого кое-кто пытается назвать сепаратистами, было реакцией на сегодняшние действия и решения местных органов власти западных областей о неподчинении центральным органам власти, а только одному из кандидатов в Президенты, а также заявления отдельных политиков о том, что они обнесут Донбасс колючей проволокой. Именно они возводят стену поперек страны, разделяя народ Украины.

Я еще раз хочу напомнить: вот то разделение Украины, карту, которую показали, впервые создали как раз правые политические силы после выборов Президента 1999 года.

Убежден, что нынешние кандидаты на пост Президента не стоит того, чтобы  потерять целостность страны. Мы, коммунисты за единство и целостность Украины, мы знаем цену тому как наши отцы и деды создавали и отстаивали наше государство. Заявляю об этом еще и потому, что назначение полевых командиров это не только  признак  национальной катастрофы, это и необходимость сегодня ответить на вопрос, а кто претендует на роль Шамиля Басаева?

Таким образом состояние растерянности и преступного бездействия власти, единственным легитимным органом осталась Верховная Рада Украины. Именно ей должны быть переданы полномочия Президента как гаранта Конституции сегодня, чтобы мы смогли сохранить страну.

Мы предлагаем принять четкое решение. Первое. Всю полноту государственной власти по средствам политической реформы передать парламенту.

Второе. Немедленно принять решение о прекращении полномочий ныне действующего Президента как не обеспечившего выполнение Конституции и законов Украины.

Третье. Нас неоднократно призывают выбирать между злом и меньшим злом, однако настоящим злом стала сама президентская власть, именно это зло, то есть институт президентства, мы коммунисты предлагаем немедленно ликвидировать.

Четвертое. Чтобы успокоить народ, не допустить раскола страны нужен так называемый нулевой вариант, таким нулевым вариантом может быть только новые выборы.

И последнее. Я не хочу, чтобы в Украине повторился югославский вариант. Сначала раскол страны, потом кассетные бомбы на головы мирных жителей и наконец чужие войска на нашей территории. Я категорически против этого и призываю народных депутатов принимать взвешенные и ответственные решения. За нами страна, за нами народ Украины.  Благодарю.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні  колеги, будьте уважні!

Ми виконали  з вами процедуру, розгляду питання, яка виробила робоча група створена Погоджувальною радою вчора.

Коли розпочинали засідання ми вели мову про те, що перед початком прийняття рішення перед початком прийняття рішення, а я наголошую, що у нас є і ми будемо розглядати... ми будемо розглядати два проекти, бо є два законопроекти і два проекти постанови з цього  питання, обидва ми з них будемо розглядати, якийсь візьмемо за основу, і будемо тоді голосувати окремо.

Для того, щоб фракції мали можливість визначитися щодо цих двох проектів постанов, відповідно до встановленої нами процедури розгляду  питання, оголошується перерва на  30  хвилин.

Ну давайте так, щоб ми рівно о 13-ій годині почали засідання. О 13.05.

 

ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, запрошую вас займати свої місця.

Шановні народні депутати, прошу сідати, бо будемо ж підходити до заключної частини розгляду питання нашого.

Запросіть народних депутатів до сесійної зали.

У нас відбувається реєстрація відповідно до встановленого порядку.

Шановні колеги, прошу займати свої місця, будемо продовжувати нашу роботу. Так перед тим, як зараз запросимо до заключного слова першого Віце-прем'єр міністра, він зараз там спілкується з учасниками акції і зараз підійде, то якщо є якісь міркування  з мотивів будь ласка, запишіться 5 хвилин. Прошу на табло прізвища народних депутатів, що записалися. Микола Томенко, будь ласка, мікрофон.

 

13:12:45

ТОМЕНКО М.В.

Микола Томенко, блок Віктора Ющенка, "Наша Україна". Шановні колеги, шановні громадяни України, я хотів би сказати, що сьогодні Парламент мусить зробити те. що не зробив Леонід Кучма і не зробила центральна влада в цілому. Якщо в цілому в Парламенті не буде поставлено крапку в цій стратегії розколу держави і  знищення держави ситуація, як ви розумієте може  зайти занадто далеко. Я не розумію логіки переговорів і домовленостей з головами обласних адміністрацій, які заявляють про те, що вони не розуміють, що таке єдина Україна. Я не розумію логіки спокійного  ставлення до тих чиновників, які знищують цю країну і знущаються над цими людьми, тому я ще раз хотів би звернути увагу народних депутатів, ці сотні тисяч людей, які чекають від вас сьогодні рішення, вимагають поставити крапку над

 

ГОЛОВА. Так. Олександр Колоніарі, будь ласка.

 

13:14:02

КОЛОНІАРІ О.П.

Шановний Володимире Михайловичу, прошу  передати слово Пеклушенко Олександру Миколайовичу.

 

ГОЛОВА. Олександр Пеклушенко, будь ласка.

 

13:14:11

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Пеклушенко, 84-ий округ, Пологовский избирательный округ, Запорожская область. Мои дорогие коллеги, 2 слова из этих трех -  абсолютная правда, мы коллеги и очень дорого стоим нашим избирателям. Я хочу вам напомнить, при всей политической нестабильности ситуации самая большая проблема экономика. И если мы не будем этого понимать, то поверьте, никакие постановления по политическим вопросам не остановят рынок, базар. Давайте думать о людях. Вместо того, чтобы сегодня высказывать недоверие правительству, мы должны оказать ему поддержку.

 

ГОЛОВА. Петро Степанович Цибенко, фракція комуністів, будь ласка.

 

13:14:59

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі Вадим Михайлович. Фракція комуністів, Цибенко, Луганщина.

Шановні колеги, всі ми з вами сьогодні, виступаючи, намагаємося говорити від імені всього народу. Але народ України досить різний. Я хотів би сказати про те. що досить дивно сьогодні визначається поняття народ. Якщо ти живеш у західному регіонів - ти народ. Якщо ти тиждень гарцюєш на Майдані незалежності, знаходячись на повному утриманні організаторів акції - ти народ. А якщо ти живеш на Луганщині,  на Донеччині, на Харківщині, проголосував, а потім добуваєш вугілля, виплавляєш метал, вчиш або лікуєш дітей, наповнюєш бюджети всіх регіонів  і в тому числі західних, які сьогодні всі дотаційні, то виявляється ти не народ.

Я дуже прошу нас відійти від подібних стандартів, оскільки  всі люди, які проживають на території України,  оце і є...

 

ГОЛОВА. Валентина Петрівна Семенюк, будь ласка.

 

13:16:13

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція соціалістів. Прошу передати слово Морозу.

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз.

 

13:16:19

МОРОЗ О.О.

Я хотів би звернутися до попереднього виступаючого. Шановний Петре Степановичу, ви теж народ, і ніхто так питання не ставить. Треба розглядати питання по суті. Але подивіться, це до цього народу нинішня влада звертається у такий спосіб. От я читаю Постанову  Генеральної прокуратури: доручити Міністерству внутрішніх справ України здійснити у відповідності до вимог  чинного  законодавства невідкладні  заходи щодо поновлення діяльності зазначених установ Адміністрації Президента та Кабінету Міністрів України. Ніби Міністерство внутрішніх справ підпорядковано Генеральній прокуратурі. Таких прикладів можна привести безліч.

Я просив би, Володимире Михайловичу, давайте ми приступимо до розгляду самої постанови по суті. Якщо ми будемо бачити, що ми не доходимо до згоди, треба ще провести Погоджувальну раду і визначатися так, щоб рішення було прийнято обов'язково.

 

ГОЛОВА. Левко Лук'яненко, фракція блоку Юлії Тимошенко.

 

13:17:25

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Лук'яненко, Українська республіканська партія "Собор", блок Юлії Тимошенко.

Я без сумніву виступаю за те, що уряд має піти у відставку і перш за все треба відправити у відставку Прем'єр-міністра, який очолював усю виборчу кампанію злодійським, шахрайським способом. Уже за це він має піти у відставку. Але цього мало. Необхідно відправити у відставку Генерального прокурора. Генеральний прокурор спостерігав, як по всій Україні здійснюється масова фальсифікація, тобто масове порушення нашого законодавства. Отже ж, він несе відповідальність за все те, що діялося у нас, за всі ті порушення законів.

Володимире Михайловичу, зараз вся Україна дивиться на вас, ви є відповідальна особа. І дуже хотілось би, щоб ви піднялися на ту високу височину, на яку вас історія піднімає і покладає...

 

ГОЛОВА. Я дякую, шановні колеги, за висловлені думки під час обговорення питання щодо мотивів голосування. Тепер переходимо до розгляду проектів постанов по суті.

Шановні народні колеги, проект постанови Верховної Ради України 6375, який внесений народними депутатами, членами робочої групи. Ми брали по три представники від різних частин парламенту на чолі з нейтральним народним депутатом, першим заступником Голови Верховної Ради Адамом Івановичем Мартнинюк. Були напрацьований відповідний проект документу. А також внесений альтернативний проект 6375-1 - групи народних депутатів. Відповідно до Регламенту, ми маємо поставити на голосування в порядку реєстрації надходження для прийняття за основу, який приймемо за основу, з таким будемо працювати. Немає застережень? Так.

Шановні колеги, оскільки надійшов, підійшов Перший віце-прем'єр-міністр Миколи Яновича Азарова, він просив заключне слово коротко, дати йому можливість. З місця. Мікрофон, будь ласка, включить. Це відповідно до Регламенту. Будь ласка, Микола Янович.

 

АЗАРОВ М.Я. Уважаемые народные депутаты! Ну, прежде всего, все те критичные, критические замечания, которые были высказаны в адрес правительства, они вполне естественны и мы принимаем эти критические замечания. Однако, я бы буквально несколько слов хотел все-таки сказать о бюджетной ситуации в стране и на  этом обратить внимание, потому что нас слушает не только простые люди, нас слушает финансисты, банкиры, промышленники, международные инвесторы. И поэтому им очень важно получить правдивую информацию.

Так вот, мы готовы предоставить всем нашим критикам полную информацию о состоянии наших расчетов по всем абсолютно позициям. Мы открыты. И то, что говорю, что у нас сейчас на едином казначейском счете больше 10 миллиардов остатков - это абсолютная правда. То, что я сейчас говорю, что у нас валютные резервы превышают 10,5 миллиардов долларов - это абсолютная правда. Любой субъект хозяйственной деятельности находится в стадии  взаимных расчетов. У нас есть активы, у нас есть пассивы. Поэтому, когда говорят, что кому-то, что-то должны. Да, должны! Но, и нам должны. Это абсолютно нормальное явление. Поэтому бюджетная система Украины находится в абсолютной устойчивости. Это наша с вами  совместный результат, результат того, что мы приняли реальный сбалансированный бюджет на 2004 год, и за 10 месяцев он исполняется на 101,3 процента. Это дает нам гарантию того, что все абсолютно социальные выплати будут осуществлены вовремя и в полном объеме.

Поэтому принимая решение, уважаемые народные депутаты, я вас прошу руководствоваться, действительно, не эмоциями и руководствоваться прежде всего ответственностью перед страной и перед нашим народом.  Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги!

Отже, будь ласка, візьміть два проекти постанови - 6375, 6375-1. Вони всі роздані вам.

Шановні колеги, я прошу подивитися там, у ваших стосах паперів такі документи зранку сьогодні роздали вчора о 21-й годині роздали членам робочої групи і на фракції роздали. Так що, будь ласка.

Першим ставиться на голосування для прийняття за основу ...

Секретаріат, будь ласка, дайте інформацію, роздані документи чи ні? Секретаріат стверджує, що роздані.

Шановні колеги, поділіться, якщо немає у когось проекту документу, дайте, будь ласка. Так, прошу уваги.

Першим ставиться на голосування за прийняття за основу проект, який внесений народними депутатами України, членами робочої групи, який вчора ми затвердили на Погоджувальній раді.

Отже, я ставлю на голосування за прийняття за основу проект постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 6375, про запобігання антиконституційним діям та сепаратистським проявам, що загрожують суверенітету і територіальній цілісності України. Прошу голосувати.

 

13:24:40

За-196

Рішення не прийнято. По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 100, "Регіони України" і комуністи - 0, СДПУ(о) - 2, "Трудова Україна"  - 1, Народна аграрна - 17, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 17, Союз і "Єдина Україна" - 0, Центр  - 13, НДП і ПППУ - 8, Демініціативи - 1, Позафракційні - 17.

Ставиться на голосування для прийняття за основу проект Постанови Верховної Ради реєстраційний номер 6375-1 внесений групою народних депутатів Бахтеєва, Добкін, Колоніарі, Комар, Корсаков, Прошкуратова, Сігал, Хара, Царенко. Про стабілізацію соціально-економічної та політичної ситуації в країні та запобігання антиконституційним, сепаратиським діям,  що  загрожують суверенітету та територіальній цілісності України.

 

13:25:48

За-232

Постанова прийнята.  Проект прийнято.

По фракціях будь ласка.

"Наша Україна" - 0, "Регіони" - 59, Комуністів - 59, СДПУ(о) - 34, Трудова Україна - 27, Народна аграрна - 4, СПУ і Блок Тимошенко - 0, Союз - 12, "Єдина Україна" -12, Центр - 1, НДП  ПППУ - 7, Демініціативи - 13, Позафракційні - 4.

Тепер йдемо по пунктах цієї постанови. Я читаю преамбулу.

З метою... Ні, ні ми ж домовилися по пунктам голосувати. А, із заголовка, добре. З мотивів запишіться три хвилини.  Що?

(Ш у м)

Шановні народні депутати! Секретаріат стверджує, що роздали весь тираж. Ну от роздали весь тираж. Я буду читати зараз заголовок, давайте. А, три хвилини, будь ласка, з мотивів щодо цієї постанови. Будь ласка, Поліщук Микола Єфремович, фракція "Наша Україна".

 

13:28:06

ПОЛІЩУК М.Є.

Прошу передати слово Віктору Пинзенику.

 

ГОЛОВА. Віктор Пинзеник, будь ласка.

 

13:28:12

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати! Шановний Володимире Михайловичу! Очевидно у нас в суспільстві все гаразд, що ми з таким спокоєм... вибачте, ВИ з таким спокоєм проголосували  проект постанови, за яким скасоване рішення,  пробується скасувати рішення Верховної Ради за суботу, що намітило шлях до  врегулювання кризової ситуації.

Я звертаюся до всіх народних депутатів про їх персональну відповідальність за ситуацію, наслідком якої буде загострення кризи в суспільстві! (Ш у м)

Я хочу заявити про те, що, якщо такі дії  будуть розвиватися, ми висловимо вимогу про те, що така Верховна Рада не має права продовжувати роботу і повинна бути розпущена.

 

ГОЛОВА. З мотивів, будь ласка, Бронніков, "Регіони України".

 

13:29:14

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги!

Я  полностью согласен с Виктором Пинзиником о том, что каждый депутат должен принимать осмысленные, взвешенные решения. И в этом плане я категорически против, чтобы нам здесь раздавали постановы, в которых назначали врагов народа и невыездных лиц, чтобы звучали попытки силовых угроз на народных депутатов.

Я прошу уважаемую фракцию "Наша Украина" быть толерантным к своим коллегам, ко всем, кто создавал и строит Украину. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Володимир Лещенко, фракція комуністів.

 

 13:30:13

ЛЕЩЕНКО В.О.

Прошу прошу передати слово Петру Миколайовичу Симоненку.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, фракція комуністів, будь ласка.

 

13:30:19

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, шановні радіослухачі! Шановний Володимир Михайлович, я звертаюсь до вас у зв'язку з назвою нашого документа. І фракція комуністів пропонує наступне. Враховуючи, що причина бездіяльності Президента і бездіяльності центральної влади, яка дозволила порушувати місцевим органам влади Конституцію і закони, а також виходячи з необхідності об'єднати сьогодні народ України, а не роз'єднувати, звинувачуючи їх в тих чи інших діях, я пропоную назву нашого документа - "Про стабілізацію соціально-економічної та політичної ситуації в Україні та запобігання антиконституційним діям, що загрожують суверенітету держави". І крапка. Тоді буде зрозуміло, що ми якраз дбаємо про те, щоб у нас не було конституційних порушень і вимагаємо від влади тільки дотримуватися Конституції і законів. Дякую.

 

ГОЛОВА. Добкін, будь ласка.

 

13:31:24

ДОБКІН М.М.

Михаил Добкин, фракция Социал-демократической партии.

Уважаемый Владимир Михайлович, я прошу Вас обратиться сейчас к руководству фракции "Наша Украина", чтобы они призвали своих радикально настроеных народных депутатов не угрожать жизни и безопасности других народных депутатов. Потому что те призывы, с которыми на сегодня обращаются к нам не к чему хорошему не приведут.

 

ГОЛОВА. Так. Олександр Мороз, будь ласка, Соціалістична Фракція, замість Баранівського. Є Баранівський же?

 

13:32:05

МОРОЗ О.О.

Шановні, шановні депутати, можна по-різному ставитися до цього проекту, який вноситься і за який, за основу проголосувала більшість і представники ще іншої Фракції, яка до більшості не відносилася, але я хотів би запитати: перший і другий пункт - це функції прямі структурно які тут, до яких тут звертаються Верховна Рада, невже її обов'язок зводиться до того, щоб цитувати норми Конституції, чи  закони і вважати, що це її роль? А потім, а яке відношення 4-ий пункт має до цієї назви? 4-ий пункт цієї постанови який має, яке має відношення до  назви цієї постанови? Адже там ми розглядали питання у суботу про фальсифікацію виборів і  заходи вживали в зв'язку з такою фальсифікацією, чому ми тепер робимо? Навіщо ми тепер пункт 4-ий записуємо сюди, який ніякого відношення  до цієї постанови не має?

 

ГОЛОВА. Так. Час вичерпаний. Шановні народні депутати, я хотів би сказати лише  перед тим, як ми підемо зараз по пунктам, що цей пункт, який підтримали 198 народних депутатів вчора опрацьовувались, було 3 представники від, від скажімо парламентсько-урядової коаліції і три представники від опозиції. Напрацювали, це є компромісний варіант, з різними пропозиціями. Я думаю, що в процесі роботи, шляхом сепарації, відсіювання окремих пунктів, які викликають неприйняття, ми прийняли б зважений документ. Зараз, шановні колеги, це ваше право, ви  пішли шляхом найменшого опору, завтра ви приймете більш радикальне рішення, це просто до відома тих, які думають, що  ми приймемо прохідний документ, що ми перекреслимо рішення, яке ми  прийняли вчора і цим ми заспокоїмо і суспільство і внесемо стабільність. Тому зараз переходимо до  розгляду питання, шановні народні депутати, я маю  право 1 хвилину скористатись, ви тільки скористалися своїм правом, будь ласка, тому я ставлю на голосування, прошу уваги,  назву постанови, прошу заспокоїтись, це постанова 6375-1 про стаб... для прийняття... за основу цього  пункту. Назва постанови, ми не проголосували, про стабілізацію  соціально-економічної та політичної ситуації в Україні та запобігання  антиконституційним сепаратиським діям, що загрожують суверенітету та територіальній цілісності держави. За основу, я вам ще раз говорю, у процесі розгляду я не маю право робити питання. Заспокойтеся, я ще раз говорю, заспокойтеся. Я поставлю на голосування, хай  заходять, за основу, а потім будемо визначатися. Підождіть, заспокойтеся. Я зараз... Анатолій, не нахабній, я тебе прошу. Я не ризикую.

 

13:35:06

За-228

Прошу... Да, ну заспокойтеся... Я ще раз кажу, заспокойтеся, я вирішу все законним шляхом, не вимагайте від мене, сядьте на місце. Я ще  раз...

(Ш у м  у  з а л і)

Шановні народні депутати, сядьте, я поставлю на голосування, сядьте. Я зараз поставлю на голосування, щоб оголосити перерву. Сядьте і голосуйте. Я ще раз хочу сказати, я ще раз хочу сказати, шановні народні депутати...

(Ш у м  у  з а л і)

Шановні народні депутати, якщо мене будуть звинувачувати таким чином, то я думаю, ми ніколи не знайдемо компромісу. Я роблю зауваження Хмарі, ми порадимося і зробимо перерву, але тиснути на мене не потрібно, я ще раз хочу сказати, все. Якщо  ви думаєте, що  ви силою заставите мене щось робити, не треба. Я ще раз хочу сказати... Просять не так, сядьте на місце, я поставлю на голосування, всі сядьте на місце.

По Регламенту, шановні народні депутати, я нагадую Регламент В’ячеславу Кириленку, який, мабуть, у нього не заглядував, що на вимогу двох фракцій головуючий може дати перерву, але коли завершено розгляд попереднього питання. Це по Регламенту. А ми не завершили розгляд питання. Закрий рот. (Шум у залі).

Сядьте. Шановні народні депутати, у зв'язку з тим, що складається така кризова ситуація, я поставлю на голосування відступити від Регламенту і оголосити зараз на вимогу двох фракцій перерву на 30 хвилин для проведення засідання фракцій. Прошу голосувати. Тоді йдіть керуйте сідайте, сідайте і керуйте тоді. Чи ви хочете, щоб зірвати зараз сесійну залу. Прошу голосувати.

 

13:38:39

За-202

З мотивів, будь ласка, запишіться, п'ять хвилин. В'ячеслав Кириленко. А я хочу зараз, щоб додали доповідну записку. Коли роздали, якій кількості роздали постанови. Я думаю, шановні народні депутати, із вас постраждає хтось із працівників Апарату, які сумлінно виконали свої обов'язки, а ви їх звинувачуєте. Будь ласка, Кириленко.

 

13:39:13

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, фракція Віктора Ющенка.

Шановні колеги, по-перше. З точки зору роздання постанови, то вона роздана далеко не всім. Наприклад, у мене її немає. Є тільки один варіант, який не набрав необхідної кількості  голосів. Але, навіть не в цьому справа, а справа в тому, що зараз на вулицях сотні тисяч киян та гостей столиці, які хотіли би  розгляду питання про відставку цього злочинного уряду, який допустив масові фальсифікації на виборах. І в цьому проблема, а не в жодних Регламентних чи якихось інших питаннях.

Тому я хотів би, щоб Голова Верховної Ради і члени Комуністичної фракції та фракції уряду зрозуміли, що треба шукати порозуміння, а не способів дестабілізувати ситуацію. Якщо ви будете зараз не давати нам можливості розглянути це питання, то ми уже зараз закликаємо людей всіх повертатися на Майдан Незалежності, збиратися там і висловити своє слово. Бо, зараз !!!позиція в парламенті абсолютно не відповідає тим настроям, які склалися в суспільстві. Суспільство хоче змін.

 

ГОЛОВА. Бронніков, будь ласка.

 

13:40:26

БРОННІКОВ В.К.

Прошу передать слово моему коллеги из Запорожья Александру Пеклушенко. Пеклушенко прошу передать.

 

13:40:36

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Уважаемые коллеги! Уважаемые коллеги! Уважаемые Владимир Михайлович! Владимир Михайлович! Вы наша последняя надежда. Вы три дня! Вы три дня! Я говорю, наша - это страны и парламента. Вам удалось сохранить стабильность, только ваше равновесие. Поэтому прошу вас, не идите  ни на какие провокации как бы они вас не провоцировали. Сохраняйте равновесие! И хочу обратиться к тем, кто призывает сегодня институт  президентства вы развалили, Кабмин пытаетесь вы развалить! Еще хотите распустить Верховную Раду. Не выйдет у вас ничего! Украина будет великой державой вопреки вашим желаниям!

 

ГОЛОВА. Так. Володимир Матвєєв, фракція комуністів. Да!

 

13:41:37

МАТВЄЄВ В.Й.

Владимир Матвеев, фракция Коммунистической партии Украины. Я просил бы народных депутатов Украины немножко успокоится и вспомнить историю. Первое, позиция фракции Компартии Украины в Верховной Раде была последовательна: мы не поддерживали это правительство, мы не поддерживали создание коалиционного правительства, мы не поддерживали программу этого правительства, мы и сейчас это правительство не поддерживаем.

Но мы настаиваем на том, чтобы все в Верховной Раде решалось в соответствии с законом, в соответствии с Регламентом работы Верховной Рады и чтобы не было здесь тех отступлений, которые были. Когда совершался переворот в Верховной Раде при помощи Украинского дома, когда совершались перевороты еще в августе 1991 года, когда под давлением, под угрозой роспуска Верховной Рады здесь проводились антиконституционные решения.

Поэтому я считаю, что позиция, которую приняла фракция коммунистов совершенно правильная и принципиальная позиция Председателя ...

 

ГОЛОВА. Добкін, будь ласка.

 

13:42:53

ДОБКІН М.М.

Уважаемый Володимир Михайлович, прошу передать слово моему коллеге Владимиру Зайцу.  (Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВА. Ну, заспокойтеся, я зроблю...

(Ш у м   у   з а л і)

 

13:43:14

ЗАЄЦЬ В.В

Шановні колеги, шановний Володимир Михайлович, шановні громадяни!

Відповідно до Конституції України всі рішення у Верховній Раді приймаються шляхом голосування. І якби за ту постанову була б проголосована достатня кількість голосів, ми розглядали б її по кожному пункту. Але парламент має таку політичну волю, яку висловив шляхом голосування.

Я хочу запитати своїх колег, які сьогодні належать до меншості: невже це демократія, коли меншість своєю силою блокуванням або  вулицею, маніфестацією буде заставляти голосувати Верховну Раду саме таким чином, як ним хочеться? Невже це правильно, коли колеги із сусідньої фракції "Наша Україна" погрожують нам, що якщо ви не будете голосувати так, як нам потрібно, ви не вийдете з   цієї зали, а якщо будете робити таку спробу вас порвуть. Невже це демократія, я питаю, вас шановні колеги? Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Ми обмінялися думками, я ставлю ще раз на голосування пропозицію про оголошення перерви до 15-тої години. Прошу голосувати, для того, щоб провести засідання Погоджувальної ради. Прошу голосувати.

Я прошу проголосувати,  щоб не робилося все під тиском, давайте приймемо парламентське рішення.

 

13:45:12

За-254

Рішення прийнято.

Оголошується перерва до 15-тої години. Керівників депутатських груп і фракцій, нам треба завершити розгляд питання. Керівників депутатських груп і фракцій прошу о 14 годині зібратися в кабінеті Голови Верховної Ради України. А народних депутатів о 15 годині бути в сесійній залі.

 

ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА.  ... погоджувальної ради одноголосно прийняли рішення - я хочу підкреслити, одноголосно - що для  проведення необхідних політичних консультацій для вироблення рішення, яке б сьогодні влаштовувало не тільки і не стільки парламент, а українське суспільство і було прийнято в інтересах  України, внесло спокій і стабільність  в Україну, зараз засідання закрити, провести консультації і виробити узгоджене рішення - я хочу підкреслити, узгоджене рішення - і завтра о 10-ій годині приступити до розгляду цього рішення.  При цьому я хотів би наголосити і звернутися до присутніх народних депутатів усвідомити свою відповідальність за процеси сьогодні і завтра. Для цього є сьогодні решта часу дня і ніч. І приймати такі рішення, які потрібні не певним політичним силам, не певним групам, не певним людям, не певним політикам, а які потрібні Україні. Лише так ми можемо забезпечити спокій і стабільність в Україні. Тому засідання Верховної Ради України сьогодні оголошую закритим.

Завтра ми продовжимо роботу о  10-ій годині і розпочнемо роботу з прийняття узгодженого рішення.

І сьогодні Погоджувальна рада буде працювати доти, допоки ми не знайдемо прийнятне рішення. Дякую всім.