Засідання N40

Опубліковано 27. 11. 2004

ЗАСІДАННЯ  СОРОКОВЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

27  листопада  2004 року, 12.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України.

Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Так, я прошу шановних народних депутатів, займати свої робочі місця, підготуватися до реєстрації. Я  пропонував би шановні колеги, щоб у нас  була принципова об'єктивна розмова, можливо, згорнути гасла, щоб ми виходили із потреб країни  і не було відчуття тиску один на одного, якщо на це буде добра воля.

Прошу підготуватися до реєстрації. Якщо є ще в кого продукти, підносьте  сюди до президії. Прошу  народних депутатів підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему "Рада". Так, я прошу шановні колеги давайте, ну, сядьте на місце, ну, давайте не будемо створювати прецедентів.

 

12:07:54

Зареєструвалося у сесійній залі 428 народних депутатів. Позачергове засідання Верховної Ради України  оголошую відкритим.

Шановні народні депутати. Сьогодні день пам'яті жертв голодомору і політичних репресій. Прошу вшанувати пам'ять жертв голодомору  і політичних репресій хвилиною мовчання.

 

(ХВИЛИНА МОВЧАННЯ.)

 

ГОЛОВА. Я прошу заспокоїтися. Прошу сідати.

Перед тим, як розпочати позачергове засідання, я звертаюсь з настійним проханням, настійною вимогою до народних депутатів. Якщо ви хочете, щоб ми вийшли на якесь прийнятне рішення в інтересах України, ви загнуздайте свої емоції і тримайте їх при собі. А давайте говорити по суті теми.

Вчора Погоджувальна... Шановні народні депутати, сьогодні день народження наших колег: Бахтєєвої Тетяни Дмитрівни,  Димінського Петра Петровича, якому виповнилось 50 років - ювілей, Тимошенко Юлії Володимирівни. І Фікса Єфим Зісевича. Давайте привітаємо наших колег, побажаємо їм успіхів всіляких, гараздів.

Шановні народні депутати! Вчора Погоджувальна рада депутатських фракцій і груп, зважаючи на політичну обстановку в країні, керуючись статтею 424 Регламенту Верховної Ради України, внесла Голові Верховної Ради України пропозицію про скликання сьогодні позачергового засідання Верховної Ради України для обговорення цього питання.

Погоджувальна рада пропонує внести на розгляд Верховної Ради України і розглянути лише одне питання про політичну кризу у державі, що виникла у зв'язку з виборами Президента України. Ну, дозвольте, я скажу, потім з процедури буде! Ну, заспокойтеся! Одну хвилину!

Пропонується такий Регламент розгляду цього питання. І це є рішення Погоджувальної ради. Ну, зараз зробимо, шановні колеги!

Шановні народні депутати, ми завжди на пропозицію народних депутатів чи-то на вимогу включали трансляцію на вулицю. Я бачу, є така пропозиція, є така вимога. Будь ласка, ввімкніть трансляцію, я не бачу проблеми. У вас же немає заперечень? Немає. Дякую. Дякую.

Шановні народні депутати, Погоджувальна рада запропонувала такий Регламент розгляду цього питання, що відкрив це засідання Голова Верховної Ради і виклав бачення того, що відбувається в Україні. Я думаю, що це буде концентроване бачення того, що відбувається в Україні, депутатського корпусу. Після того виступи від депутатських груп і фракцій уповноважених. До 5 хвилин на виступи і перейти до прийняття проект постанови, рішення.

Ми домовилися таким чином, що ми будемо голосувати окремо преамбулу кожен пункт і той пункт, який не знайде підтримку у Верховній Раді України 226 голосів, не менше 226 голосів, буде вважатися як прийняте рішення Верховної Ради. Це було одностайне наше рішення. Зараз передруковують, вам роздадуть.

Ми домовилися щодо проекту рішення, власне... шановні колеги, ми домовилися, що всі пропозиції від депутатських груп і фракцій будуть враховані, а відтак ми зробили варіанти у постанові з урахуванням взаємовиключних пропозицій, які вносили народні депутати. Відтак ми будемо голосувати і пункти, і варіанти.

Я прошу народних депутатів... шановні колеги, повернути депутатські карточки, які просто тимчасово взяли у користування. Дайте мені список карточок, яких немає, я їх зараз зроблю...

Проект постанови зараз вам роздають. Якщо є з  мотивів, будь ласка, запишіться. 5 хвилин з мотивів.

Ми виходили з того, шановні народні депутати, що вже все сказано. Ми висмоктані словами, треба визначати свою позицію і приймати рішення, або не визначати свою позицію і не приймати рішення, а зайва балаканина вже справі не зарадить. Так на табло прізвище народних депутатів, що записалися.

 Рефат Чубаров. будь ласка. Підготуватися Наконечному.

5 хвилин з мотивів ми домовилися.

 

12:13:02

ЧУБАРОВ Р.А.

Прошу передати слово депутату Матвієнко Анатолію.

 

ГОЛОВА.  Анатолій Матвієнко, будь ласка.

 

12:13:17

МАТВІЄНКО А.С.

Українська республіканська партія "Собор" Блок Юлії Тимошенко.

Я пану Чубарову дякую. Шановні колеги, народні депутати!  Я звертаюся найперше сьогодні до вас, до вашої мудрості і виваженості!

Я вважаю, що ми не можемо сьогодні з цієї зали піти до сих пір  поки ми не приймемо рішення. Ми маємо розуміти, що сьогодні в Україні розгортається надзвичайно складна ситуація. Ми сьогодні бачимо, що ігнорується Конституція. Східні регіони. Вчора, наприклад, у Харкові прийняли рішення взагалі  сепаратиське. За це потрібно відповідати. Ми маємо розвал України зупинити.

Тому, Володимире Михайловичу, я пропоную працювати до тих пір поки ми не приймемо рішення. І рішення сьогодні ми маємо прийняти зважене, відмовившись від рішень ЦВК і оголосивши нові вибори. Переголосування. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так,  Наконечний, будь ласка. Фракція "Регіони України".

 

З ЗАЛУ.  Немає Наконечного.

 

ГОЛОВА. Так, Мироненко, Віктор Мироненко фракція Комуністів, будь ласка.

 

12:14:23

МИРОНЕНКО В.А.

Уважаемый Владимир Михайлович, фракция Коммунистов, Мироненко 5 избирательный округ.

Во-первых мы просим как можно быстрее раздать проект постановления ибо это не совсем серьезно. Мы не успеем подготовиться и изучить проект. А вопрос чрезвычайно серьезный. Это во-первых.

Во-вторых. Мы бы попросили, чтобы никаких провокаций здесь в зале не было, в том числе, с апельсинами и так далее. Если вопрос серьезный не надо превращать это в шутовство. Не надо провоцировать какие-то конфликты.

В-третьих. Я от имени своих избирателей, которые избрали меня дважды в Керченском избирательном округе, в Крыму , в 5 избирательном округе требую, чтобы провокации вокруг  Верховной Рады Украины прекратились, чтобы прекратилось давление на Верховную Раду Украины, на Верховный Суд Украины и лично свою позицию скажу. На мой взгляд, ни в коем случае нельзя давить на Верховный Суд Украины. Верховна Рада Украины конституционно не имеет права это  делать. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Так, дякую. Станіслав Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії України.

 

12:15:36

НІКОЛАЄНКО С.М.

Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії України.

Я перейду на русский язык, дабы в тональность своему коллеге сказать. Если бы это выступил сейчас представитель из фракции "Регионы", я бы ему аплодировал, но я не совсем понимаю вашу тональность.

Второе. Фракция социалистов категорически настаивает на том, чтобы было бы обсуждение, Владимир Михайлович, в том числе, как договаривались на совете согласительном, в том числе и народными депутатами.

И третье. Мы категорически стоим на том,  что с Верховного Совета депутаты сегодня  выйти не должны до тех пор, пока не будут приняты решение следующее: о том, что выборы не состоялись и по проведению повторного голосования. И о недоверии Центральной избирательной  комиссии. Иначе я хочу сказать, мы разочаруем наших граждан, и я вам хочу сказать, это будет большой урон для нашего государства, для Украины.

И хочу обратиться к представителям востока. Ни в коем случае нельзя принимать решений на разрушение Украины как государства.

 

ГОЛОВА. Так, Михайло Сятиня. Народна аграрна партія.

 

12:16:49

СЯТИНЯ М.Л.

Прошу передати слово народному депутату Рудьковському.

 

ГОЛОВА. Микола Рудьковський, будь ласка.

 

12:16:57

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, фракція Соціалістичної партії України.

Шановні народні депутати! Шановні громадяни України! Зараз в Україні відбувається, з одного боку, мирно демонструє опозиція в рамках Конституції, а з іншого, за вказівкою адміністрації Президента в Східній Україні проводяться збори рад, які антиконституційні, під проводом губернаторів, на розкол держави.

Ми повинні зробити все, сьогодні прийняти рішення  про недовіру цим губернаторам, викликати сюди Президента України  після висловлення недовіри до Центральної виборчої комісії, щоб він негайно тут вніс нові кандидатури до яких зал, переважна більшість матиме довіру. Він повинен тут прийняти рішення про звільнення таких губернаторів, які розвалюють конституційний лад в Україні. Ми повинні захистити державність - державою Конституцію.

 

ГОЛОВА. Так Чичков, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

12:18:05

ЧИЧКОВ В.М.

Прошу передать слово Шкилю.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, будь ласка .

 

12:18:11

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, я хотів би звернутися в першу чергу до тут присутніх навколо Верховної Ради людей, громадян, які зібралися. Я хочу подякувати за активність позиції, подякувати за вашу громадянську свідомість, за те, що ви в той час, коли можна було б спокійно відлежуватися прийшли сюди для того, щоб захистити свій голос.

Звичайно,  хотів би звернутися до фракції комуністів, я прошу не перетворюйтеся в Комуністичну партію регіонів України, вам це не личить, як мінімум ви маєте зараз поводити себе нейтрально. Тому що зараз ситуація в Україні є настільки загрозлива, що не розуміти цього неможливо. Зараз виступаючий губернатор харківщини вже давно в нормальній країні мав би бути арештований за зраду національних інтересів, за розпалювання міжнаціональної ворожнечі і за повалення конституційного ладу. Йому, як бачите перепідпорядкована міліція Харківської області - це узурпація влади. І я  переконаний, що  харківський губернатор знайде своє місце на...

 

ГОЛОВА. Так, шановні народні депутати! Ми скористалися... Репліку. Згадувалися комуністи, будь ласка, Петро Симоненко, репліка.

 

12:19:29

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні радіослухачі! У нас складна зараз ситуація у Верховній Раді, як і в суспільстві. Тому лунають звинувачення тільки  з однією метою, як провокації примусити, змінити позицію ту чи іншу фракцію.

Фракція комуністів заявляє: ми принципово за єдину Україну, ми принципово виступаємо за єдність народу України, ми принципово виступаємо проти олігархів і бандитських кланів.

Я хотів би нагадати тим, хто зараз намагається звинуватити східні регіони в тих ініціативах, які зараз починаються нагадати вам і шановний пан, який виступав перед цим: а хіба не у Львові у 91-ому році. Івано-Франківську ви показали приклад, як ви хочете розділити Україну. Коли створювали конфедерацію західних областей України. Це ви починали як раз це все. І сьогодні необдуманою політикою штовхаєте народи України на визначення  своєї позиції відносно територій і влади. Це страшна політика, яку ви  нав'язуєте, це злочинна буде політика.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую. Шановні народні депутати, ми обмінялися думками, тут звучали пропозиції про те, щоб зупинити тиск на  Верховну Раду, на Верховний суд, я  прошу від тих, звертаюся до тих, від кого це залежить дати можливість спокійно працювати і Верховній Раді і  Верховному суду. Що стосується продуктів, я їх прошу всіх здати, які розносять фрукти, овочі. здати їх до Президії.

Шановні народні депутати, Станіслав Ніколаєнко пропонує продовжити обговорення, якщо Верховна Рада визначиться  - будемо обговорювати, але  Олександр Олександрович Мороз пропонував перейти зразу до прийняття рішення після виступів Фракцій, але  якщо буде інша пропозиція, приймемо рішення  - будемо працювати.  Так що. Шановні народні депутати, давайте слово  уже ми ...

Зараз звертаються із тим, щоби оголосити перерву, але ми знаходимся в процесі розгляду питання, так що перерву будемо робити в зв'язку з тим, яка буде складатися ситуація. Ми вже розпочали розгляд питання.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для виступу надається  Голові Верховної  Володимиру Михайловичу Литвину.

 

ЛИТВИН В.М.

Шановні, шановні народні депутати, шановні гості  Верховної Ради України,  шановні співвітчизники - учасники масових акцій, які відбуваються сьогодні і в Києві, і в містах України, я думаю, що ми можемо сьогодні констатувати, що час для роз мов вже закінчився, він фактично вичерпаний, ми  вже висмоктані словами, очевидно, треба приймати якісь адекватні дії, які відповідали тій складності ситуації, у якій ми опинилися. Я думаю, що у нас є всі підстави констатувати, що  ми отримали найгірший результат у процесі виборів, який можна було отримати, політичний і морально-психологічний. І я маю на увазі  і міжнародну реакцію, і економічну, я дякую вам за доповнення.  Я думаю, цей результат є концентрованим  уособленням, концентрованим виразом і  закономірним результатом тої державної  політики, яка здійснювалася в останні роки. Маємо тепер розсварене суспільство,  маємо деморалізовану країну, маємо моральний надлом і сплеск емоцій. І водночас маємо байдуже спостерігання за тим, що відбувається в Україні з боку тих, хто повинен приймати рішення, у тому числі з боку Верховної Ради України. Відбувається інтернаціоналізація конфлікту. Втягнуті у наші внутрішні розборки, як це не соромно говорити сьогодні, світ, втягнутий світ.

Я хочу сказати, шановні колеги, що Грузія... Україна - не Грузія! І Україна має всі підстави для того, щоб поважно ставитися, шановні колеги, до всіх порад. Але ми повинні вирішили, ми повинні  вирішити, а ми сьогодні демонструємо, що ми не можемо вирішити наші внутрішні проблеми і нам потрібна, виявляється допомога  з зовні, бо ми не можемо, ми  не здатні до компромісу, ми не здатні сісти за стіл переговорів. Ми  свої особисті амбіції ставимо вище  інтересів країни,  хоча б до випадку і  не до випадку говоримо про Україну, прикриваючись Україною наче щитом  для проведення своїх вузько групових, політичних і інших інтересів.

Сьогодні ми маємо міжнародний скандал. Україна в котре принижена. Шановні народні депутати, я зараз. я... Я до вас звертаюся, Україна в котре принижена. Шановні народні депутати, якщо ви не хочете слухати, я хочу вам сказати...  Я хочу  сказати видатному діячу сучасності Павлу Мовчану - якщо Ви демонструєте зараз в ... до мене, до тієї позиції, що я хочу бути над сутичкою, якщо Ви демонструєте своє невігластво, я просто тоді можу закрити засідання сесії, оберіть собі Голову Верховної Ради і працюйте з ним.

Я ще раз кажу, не потрібна мені свиняча допомога! Я ще раз можу сказати!

Я ще раз хочу сказати, я над сутичкою, я хочу, щоб були збережені інтереси країни. Мене не цікавить лідер, мене цікавить Україна і болить мені Україна!

Я ще раз хочу сказати - Україна принижена! Сукупність дій з усіх боків принизили Україну!

Шановні народні депутати, і при таких діях, шановні народні депутати, давайте так, або ми будемо чути один одного, або ми давайте тоді перетворимо Верховну Раду у мітинг, або ми давайте розпустимо Верховну Раду! І водночас, шановні  народні депутати, ми недооцінили власний народ, ми, я уособлення говорю взагалі про всіх політиків, ми не взяли народ в розрахунок, бо нас не цікавить народ. Ми вважали, що народ завжди сприйме  ту позицію, як задекларують зверху. Ми діяли за звичною схемою і продовжуємо діяти. Україна сьогодні кричить від обурення і болю. Сьогодні вирішується не питання кому бути президентом, сьогодні вирішується питання чи бути Україні як державі, сьогодні вирішується питання чи бути їй цілісній у територіальному вимірі. Штучно, цілеспрямовано відбувається шантаж насамперед з боку і за ініціативи місцевих керівників при потуранні зверху.

Через нав'язування сепаратистських рішень.

Я не хочу ділити сьогодні ні Схід, ні Захід, я не хочу уособолюватись одному герою України, який у своєму виступі, який розтиражували всі екрани, заявляв, що Україна - це Схід, Схід і Схід. А що робити Центру? Що робити  Півдню? Що робити Заходу? Що робити представникам Житомирщини, Чернігівщини, Сумщини і іншим областям?

Я, шановні колеги, хочу сказати, що сьогодні провокується таке протистояння і не отримує відсічі, навпаки, вони тиражується на всіх підконтрольних каналах. Тому, сьогодні треба думати всім про відповідальність. І з Сходу, і з Заходу! Однаково!

Хочу ще раз попередити таких керівників, від вашого імені, від імені і за дорученням Верховної Ради, я думаю, що я маю на це право. Ви розпоряджаєтеся регіонами як своїми вотчинами, але є межа, яку не можна переступати, провокувати сепаратизм - це злочин. За нього доведеться відповідати. Доведеться відповідати, якщо не сьогодні, то завтра, у тому числі перед судом історії. Якщо дехто думає, що історія буде писатися після того як політик зійде зі сцени, коли йому буде байдуже, то історія пишеться сьогодні і місце кожному, сторінка, строчка кожному записана.

Ліванізації чи африканізації України не буде! Я повинен сказати це як Голова Верховної Ради - найвищого представницького органу народу. Це каже, я переконаний, Верховна Рада України.

Я думаю, що сьогодні не потрібно не продуманими діями виштовхувати на протистояння і Верховну Раду України. Я переконаний, що Верховна Рада України не вдасться до деструктиву, Верховна Рада буде приймати виважені, об'єктивні, принципово  необхідні політичні рішення. Бо, сьогодні саме час політичних рішень.

Країна не та і люди не ті! Зрозуміло, що ставки дуже високі і думки людей в розрахунок не бралися. І не беруться, на превеликий жаль, і сьогодні. Але, брати їх в розрахунок доведеться. Краще це зробити зараз. І не треба виконувати вказівки, я хочу підкреслити, вказівки, що на хвилю можна пустити хвилю. Те, що відбувається сьогодні - це карикатура. І причому хизуються тим, що роблять. Приймаються рішення, в одно час пишуть, що ми виступаємо за єдність в країні, за виконання Конституції і пишуть, припинити перерахування централізовано в бюджет. Треба відновити негайно статус-кво, і Верховна Рада повинна вимагати на всій території України відновити статус-кво.

Шановні народні депутати! Заспокойтеся! Заспокойтеся, будь ласка. Заспокойтеся.

Політична криза...

Шановні народні депутати! Зараз я скажу про Кабінет Міністрів, про блокування в кінці, дайте можливість. Іван Олександрович, не стрибайте по залі. Все.

Політична криза, шановні народні депутати, досягла найвищої фази. Я думаю, це констатація, про яку потрібно нам зафіксувати і яку нам потрібно сказати.

Сьогодні верхи вже не можуть впливати на ситуацію, низи ще не можуть...

(Ш у м   у   з а л і)

Відтак, відбувається радикалізація суспільства, суспільного життя, ми маємо, фактично, сьогодні революційну ситуацію.

Реальністю, як ніколи, стає задіяння останнього аргументу - підведення людей до сутичок, і це реальність, і саме Верховна Рада має зупинити це, прийнявши відповідне рішення, відповідне звернення, відповідне попередження щодо тих осіб, щодо тих гілок влади, щодо тих ланок державного управління, які відповідальні за це. Зараз, як ніколи, Верховна Рада має продемонструвати розсудливість і відповідальність, саме вона своєю позицією, своїми діями повинна, просто зобов'язана повернути процеси у легальне русло, у легальне річище, вийти на легальний результат через політичні рішення і тільки через політичні рішення. Сьогодні ще можна це зробити, завтра, я думаю, буде запізно, і тоді така позиція Верховної Ради не буде потрібна.

Треба... Я, шановні колеги, скажу вам прямо, вибачте за відвертість, відмовитися від фарисейства і прислужництва. Це не до всіх далеко стосується, але взагалі до загальної атмосфери. Я не беру тих, які займають одну і ту ж позицію постійно. Чесно і відкрито сказати про причини того, що призвело до збурення суспільства, а це - непрозорість рішень та дій, безвідповідальність тих, хто повинен відповідати за рішення та дії, але сповідує принцип "Переможців не судять". Влада розійшлась з народом, політика з мораллю. Ми, Верховна Рада, несемо відповідальність за все те, що відбувається в країні. Бо ми повинні своєчасно відверто принципово, принаймні, ставити питання і приймати рішення.

Ми, Верховна Рада несемо відповідальність за Закон "Про вибори Президента" який ми прийняли.

Ми, Верховна Рада несемо відповідальність за склад ЦВК, а відтак і за його дії, хоча жодних важелів впливу на ЦВК ми в  Законі "Про вибори Президента України" не передбачили. Тим більше, що в цьому нам допомогла група народних депутатів, які за вказівкою Банкової ініціювали звернення до Конституційного Суду - бачите, припекло,  всі питання вирішили і  тепер потрібно було знівелювати вплив Верховної Ради за контролем за виборчим процесом. І Конституційний Суд прийняв рішення, яке фактично унеможливлює,  унеможливлює здійснення парламентського контролю за ЦВК без згоди ЦВК. Бо без згоди ЦВК представники ЦВК, як записано в рішенні Конституційного Суду, можуть не приходити до Верховної Ради України.

Шановні народні депутати, ми несемо відповідальність за той склад Центральної виборчої комісії, який ми сформували, не весь, але частково. Бо ми домовлялися і приймали рішення в інтересах  депутатських груп і фракцій. Добре, що ці інтереси збіглися із кандидатом, який має відповідну підготовку, прочитав і добре володіє  Законом "Про вибори Президента",  який може на місцях розтлумачити позицію Центральної виборчої комісії, який може переконати і довести, що законно і логічно, і політично, а насамперед і головне, по закону потрібно поступати так чи інакше. І не було б у нас тоді тих проблем, які ми маємо сьогодні з місцевими виборчими комісіями.

 Я думаю, це не один раз ми приймали рішення. Ми приймали таке рішення по Національній раді, по комісії. Ми насамперед ставимо фракційні інтереси, а про країну думаємо в залишковому плані. І, я думаю, ці результати вони сьогодні обертаються до нас. Це неприємно слухати. Я розумію, що буде обурення. Я бачу, що вже зараз до цього обурення готуються. Але це факт, від якого відійти не можна.

ЦВК дискредитувало себе вже процесом підрахунку  голосів після першого туру. (О п л е с к и)

Я повинен сказати, що результатами  першого туру, підведенням підсумків ЦВК підірвало суспільну довіру до себе як до інституції будь-яке рішення вона буде приймати надалі.

Верховна Рада України промовчала. Верховна Рада України промовчала!

Якби ми займали позицію принципову, не було б у нас того, що ми маємо сьогодні в другому турі. Насамперед я це відношу до себе. ЦВК рядном законності - прошу уваги! - ЦВК  рядном законності у вигляді рішення 24.11 накрила весь  виборчий процес (сьогодні вже говорити... говорити можна тільки в політичному вимірі) і  протиставила вулиці своє рішення, змінила співвідношення і розстановку сил. Я кажу про це в політичному плані. Я не даю оцінки правової діяльності ЦВК для того, щоб не ускладнювали себе складенням заяви обурення з приводу моїх слів. Це за ЦВК зроблять інші і оприлюднять через відповідні канали. Це політична оцінка.

Шановні народні депутати! Навіть із найбільш драматичних ситуацій завжди є вихід. Ми ще перебуваємо у такій ситуації, коли ситуація є не найбільш драматичною і тому ми маємо  можливість прийняти рішення, повинні прийняти  рішення і прийняти рішення в інтересах країни.  Я думаю, що це буде не подобатися або одній, або іншій стороні. І це зрозуміло, і це закономірно. Але ми повинні прийняти рішення в інтересах країни, я це наголошую. Можливо принісши в жертву інтереси учасників передвиборчого  марафону. Найбільш реальна з них, це я як... найбільш реальне і можливе політичне рішення, не правове, яке під собою не має на сьогоднішній день правової бази, це, враховуючи взаємні звинувачення у масових порушеннях, а ці взаємні звинувачення звучать і кожна сторона каже, да, були з одного боку порушення і з іншого, і говорять, що це масовий характер мали. Тоді логічно постає питання про  необхідність політично визнати вибори такими, що не відбулися через неможливість встановлення реального волевиявлення людей - це політична оцінка.

Шановні народні депутати! Я не подобаюся, давайте ви ще раз проголосіть, що ви хочете. Але я кажу, яка є ситуація, ради бога, заспокойтеся. Під це політичне рішення можна було б підвести правову основу і діяти. Звісно, це не влаштовує обидві сторони і вони мають на це підстави, я про це кажу. Можливі інші варіанти, давайте ці варіанти коротко зараз я запропоную для розгляду.

Перший варіант. Залишити все так, як є. Анатолій Сергійович, ви витриманий, ви ж не на вулиці, вийдіть покричіть там, якщо вже вам приспічило.

Шановні народні депутати! Залишити все так, як є. Воно буде мати під собою і має під собою легальну основу, законну основу з урахуванням тої законодавчої бази, яку ми самі виписали. І це реальність. І жити надією, сподіваннями, що все розсмокчеться, що ніколи так не було, щоб ніяк не було. Є один тут негативний момент: як заспокоїти людей? (Як у нас вживають термін "забрати їх з вулиці"). Можна розраховувати, що вони стомляться і підуть, можна. Але, шановні народні депутати, травма, глибока травма, моральна травма, надлом суспільний не загоїться.

Другий момент. Це проблема міжнародної ізоляції країни, політичної і економічної - це реалії і давайте про них говорити.

Шановні народні депутати! Я говорю про варіанти, давайте їх будемо розглядати.

Другий варіант. Переможець публічно заявляє, що він не може не враховувати, що він не може не враховувати волевиявлення людей, які віддали майже половину голосів за іншого кандидата, він не може не враховувати реалії політичні, які сталися, загрозу розколу, загрозу непорозуміння, бо в такій ситуації  буде практично неможливо здійснювати керівництво країною. Він пропонує очолити уряд і сформувати уряд на свій розсуд, зайшовши, ну, я варіанти кажу, ну що ви , ну я скажу, ще які є реальні, нереальні, ви будете вибирати, які реальні, сформувати Уряд на свій розсуд. Можливо, із правом призначення місцевих керівників, частини місцевих керівників, за домовленістю. Для цього потрібно з одного боку погодитися на такий варіант і з другого знайти спільну мову з  Верховною Радою України, бо я думаю, за нинішньої ситуації без такої розмови серйозної, без формування не Фракційного, а коаліційного Уряду, з урахуванням позицій Фракцій обійтися не можливо.

Наступний підваріант цього варіанту: проводиться політична реформа, Прем'єр отримує додаткові важелі, перебирає значну частину функцій Президента і ця посада  пропонується знову ж таки стороні, яка за визначенням...

(Ш у м   у   з а л і)

Яка... Тоді  Верховна Рада домовляється і приймають  рішення про затвердження такого Прем'єр-міністра.

Інший є варіант, зараз він вам сподобається, інший є підваріант знову ж  таки цього  варіанту: ми приймаємо політичну реформу, діючий  Прем'єр залишається на цій посаді і проголошується переможцем Віктор Ющенко. Скажіть, шановні народні депутати, яку правову підставу підвести під це рішення? Тоді  треба сьогодні тиснути на Верховний суд, що він або, політично тиснути, або, шановні народні, або хай приймає сам, тоді треба чекати, точніше, я знімаю своє слово, як не правильне, тому що у нас розподіл гілок влади, незалежність гілок влади, то треба тоді чекати  і схочу сприймати, щоб судді Верховного суду, як тиск це . Тоді треба чекати: яке рішення прийме Верховний суд України. Якщо він відміняє 900 000 голосів, а Верховний суд не може відмінити вибори, бо це законом не передбачено, він може відмінити вибори в округах, у дільницях і так далі, тоді оголошується новий  переможець. Але це знову не заспокоює суспільство. Це реалії. Давайте будемо говорити, що це реалії.

Є наступний варіант, шановні народні депутати. Це визнання виборів такими, що не відбулися у зв'язку з неможливістю встановлення чи було реальне волевиявлення людей. Але це політичне рішення знову ж таки, яке не має під собою правову базу. Після такого політичного рішення  Верховній Раді треба шукати згоду з кандидатами, з суспільством і приймати зміни до закону України.

Є ще один варіант, який також потребує внесення змін до закону, який влаштовує, я розумію, "Нашу Україну", проведення повторного голосування. Це також варіант, але для цього варіанту потрібно знову ж таки політичне рішення і відмова  Віктора Януковича від претензій на посаду президентства. Це факт. Інакше у нас буде, так як сьогодні є фактично, три президента в Україні. Ми знали двовладдя. Але трьох президентів Україна не винесе.

Тому, шановні народні депутати, я ще раз закликаю до того, щоб  загнуздали наші емоції і точили розмову довкола цих варіантів. Є ще один варіант гіпотетичний, але він  неприйнятний, бо дуже важко під нього привести правову базу, бо це треба зміни до Конституції. Проголосувати політичну реформу, прийняти конституційну угоду і за цією конституційною угодою обрати  Президента тут у парламенті. Народ нас уповноважив і обрати у парламенті його. Але  я розумію, що це неприйнятно. Анатолій Сергійович............ Але є гіпотетичні варіанти, про які я сьогодні говорю.

І можливо запропонувати переголосувати за кандидатів двох, які сьогодні вийшли у фінал і ми не можемо ніяк встановити істину політичну.  Перспективні завдання, шановні народні депутати, які нам потрібно поряд  з цим вирішувати. Нам потрібно  сьогодні вирішувати питання про... Я думаю, що більше ніж політичних оцінок я вже думаю, дати неможна. Якщо вони не слухали, то прочитайте стенограму. Тому, шановні народні депутати, сьогодні частина цих варіантів прописана у проекті постанови. Проект постанови було підготовлено за поданням фракцій і народних депутатів, які зробили це на вчорашній день до 24 години. Цей проект містить у собі альтернативні позиції.

Тому пропонується після обговорення, можливо знайдуться інші варіанти, проголосувати кожен конкретний пункт з усіма варіантами і ті пункти, які будуть підтримані Верховною Радою України, визначити як постанову Верховної Ради. Вона, можливо, буде складатись з одного пункту, можливо буде складатись з двох, а, можливо, з всіх цих пунктів, які запропонувала Верховна Рада України.

При цьому, шановні народні депутати, я хотів би нагадати логіки і закони боротьби за владу. Не потрібно ні одній, ні іншій стороні намагатися цілком заволодіти істину і тримати монополію на істину. І не можна пропонувати ті рішення, які передбачали розв'язання всіх проблем радикальним шляхом на свою користь. Є закони боротьби за владу. Владу треба брати частками і коли буде контрольний пакет, оголосити цю владу цілою. Але, якщо немає в тебе цього цілого пакету, немає можливості взяти шматками, тоді можна оголосити себе владою. Але це буде складно здійснювати.

Я виходжу з того, шановні народні депутати, що ми не можемо не дати політичних оцінок, я іх запропонував, ці політичні оцінки, і ми не можемо не висловити свого ставлення до того, що відбувається в Україні. Ми повинні це прийняти усвідомлено, відповідально, без будь-якого тиску, лише виходячи з волі кожного народного депутата. Я підкреслюю, кожного народного депутата, кріпаків у парламентській залі не було, не буде, - я переконаний в цьому! Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ми домовилися з вами про наступний регламент, що будуть виступати представники фракцій і груп. Тому, будь ласка, подавайте заявки.

 

ГОЛОВА. Три хвилини з процедури, будь ласка, запишіться, дайте заявки на виступи від фракцій. Да! Репліка, будь ласка, Мовчан. Репліка, будь ласка. Мовчан. Я згадував прізвище Мовчана. Репліка. І Іван Заєць репліка, да, я згадав, Зайця. Я більше нікого, і Матвієнко. Да, репліка. А, потім 3 хвилини. Будь ласка, репліка, Мовчан.

 

12:47:38

МОВЧАН П.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Я дуже вдячний вам за високу оцінку моєї персони. Вислухавши все, що ви загорнули у таку облатку привабливу, золоту навіть. Я не почув найважливішого, вашої власної позиції. Не можна бути над боротьбою. Ваші розміркування і оцінки я поділяю в багатьох моментах, крім одного, ви не можете бути понад народом, який сьогодні вимагає одного, щоб була справедливість.

Тут стоять під стінами і по всіх містах вимагаючи одного, свого права. Це право народу. І ви добре знаєте як людина, яка вивчила Конституцію і мала стосунок до конституційного процесу. Прошу це врахувати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Заєць, будь ласка.

 

12:48:38

ЗАЄЦЬ І.О.

Володимире Михайловичу!

 

ГОЛОВА. Це репліки! Репліки!

 

ЗАЄЦЬ І.О. ... коли заявили, що Заєць не вистрибайте по залу. Тому, не спускайтеся до такого рівня. А, що стосується вашої позиції і виходу з цієї ситуації, то привели Верховну Раду фактично до такого висновку, що найкраще, це те, що відбулося. Так от, я хочу вам заявити, що те, що відбулося - це узурпація влади через фальшування виборів. І ніколи народ України цього не сприйме. І саме з цим вам треба сьогодні рахуватися.

Тому, вихідною точкою є рішення про те, що вибори були нечесні, що вибори були невільні, що вибори нефальшиві. Саме тому, люди вийшли сьогодні на вулицю, що вони не сприйняли ні заяв Кравчука, ні заяв Президента Кучми, ні там інших людей про сепаратизм України, ні Кушнарьова. ні інших. Спочатку у відставку Кушнарьова, йому подібних, відкрийте кримінальну справу, а інакше, буде народний суд. Ви повинні це розуміти куди ви штовхаєте сьогодні народ. От своєю.

 

ГОЛОВА. Так. Анатолій Матвієнко, будь ласка.

 

12:49:51

МАТВІЄНКО А.С.

Українська республіканська партія "Собор", блок Юлії Тимошенко.

Володимир Михайлович, я приношу вибачення, що був нестриманим. Але я хочу вас попросити першу частину, дійсно, політично ми вас підтримуємо, солідаризуємося.

Но, даруйте, не можна сьогодні з трибуни Верховної Ради займатися розмірковуванням. Ми сьогодні, і ви як голова, маєте чітко заявити, тим більше, що ви учасник переговорного процесу про те, що вибори у другому турі 21-го числа були сфальшовані і ми маємо їх відмінити, про те, що ми маємо провести, переголосувати другий тур, третє - відправити  ЦВК у відставку, уряду - у відставку, Генеральну прокуратуру - у відставку, які не забезпечили порядок у країні, міністра МВС - у відставку, які сьогодні зіштовхують людей. І ви це чудово знаєте. Натомість ви починаєте загравати то з одними, то з іншими.

Володимир Михайлович, нема над схваткою, ви маєте зайняти позицію народу і захищати інтереси народу.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, репліки всі висловили, я хочу ще раз відповісти... Я прошу уваги, я хочу ще раз відповісти народним депутатам.

Я думаю, що кожен хоче почути щось своє. Я чітко сказав і ще раз хочу зачитати, що в ситуації, яка склалася найбільш реальний вихід із неї, враховуючи фактичне визнання кожною стороною, що були масові порушення, про що наголошують спостерігачі та кількість заяв, які є із звернень, протоколів з одного і з іншого боку, визнати, але політично ми можемо прийняти зараз рішення, вибори такими, що не відбулися через неможливість встановлення волевиявлення. Я це запропонував, я це сказав. Яку ще вам потрібно пропозицію?

І я, шановні, хочу сказати: давайте не звинувачуйте, на який бік стати. Ми повинні стояти на боці України, на боці народу, на боці об'єктивності. І не треба нам на це звинувачувати один одного.

Будь ласка, по процедурі Беспалий. Три хвилини, будь ласка.

 

12:52:10

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую.

По-перше...

Борис Беспалий блок Віктора Ющенка.

Перше, постанова має голосуватися обов'язково в кінці і в цілому, бо можуть бути пункти одні  прийнятні інші ні.

По-друге. Вибори сфальшовані не марсіанами, а передусім виконавчою владою. Буде повторне голосування - не буде повторне голосування,  перше, що ми повинні вирішити - це у відставку має піти уряд, який довів до такої ситуації. І за поданням нового уряду ті губернатори, які довели до такої ситуації.  Тому що повторне голосування з цим урядом це буде знову такий самий бандитизм. Але тоді ви вже хочете вивести людей з вулиці. Це вам не вдасться! Якщо не буде повторно голосування, продовження кожен день злочинця Білоконя у владі - це є бандитизм!

 Тобто, довів до ситуації уряд. І перш ніж щось голосувати і замилювати ситуацію у відставку має піти цей уряд і сформований уряд народної довіри на підставі, на базі опозиційних сил з портфелями для інших сил. Тільки на цій основі можна реально розв’язати ту ситуацію, яка є реально в Україні.

 

ГОЛОВА. Так, Турманов, будь ласка, фракція "Регіони України".

 

12:53:22

ТУРМАНОВ В.І.

Прошу слово передать Пехоте коллеге.

 

ГОЛОВА. Володимир Пєхота, будь ласка.

 

12:53:30

ПЄХОТА В.Ю.

Шановний Володимире Михайловичу, ми уважно прослухали ваш виступ. Наша  фракція сьогодні теж засідала і має свої думки і підходи до вирішення конфліктного питання. Але ми просили би одну із сторін, яка сьогодні здійснює тиск на депутатів,  привівши під стіни депутатів багаточисельну участь людей в тому, щоби здійснювати  тиск. Не пускають в Верховну Раду і тому подібне. Щоб це було знято, щоб ми були в рівних умовах, щоб у нас не проходило так, як звинувачують нас по виборам. Вибори були сфальсифіковані, був тиск і тому подібне.

Так хай та сторона яка каже про  демократію і  про рівність веде себе толерантно сьогодні і зніме тиск з народних депутатів.

Ми подали записку і якщо не будуть прийнятті наші рішення ми будемо оголошувати і просити вас ...

 

ГОЛОВА.  Так, будь ласка,  Ольга Гінзбург передає право на слово  Петру Симоненку, будь ласка. Петро Симоненко.

 

12:54:40

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко фракція комуністів.

Шановні колеги, шановні радіослухачі. Приймаючи рішення ми повинні, на мій погляд, виходити з того, що фальсифікація виборів відбулася як у першому турі (і тут основна була фальсифікація), так  і у другому турі.

По-друге. Ми повинні виходити з того, щоб розібратися і взагалі вдарити по рукам злодіям і шахраям, ще розібратися і в тому з розумінням, що цю фальсифікацію робили, починаючи з дільничних комісій в залежності від того, які політичні сили як впливали через формування, через вказівки дільничним комісіям по всій території України впливали на фальсифікацію виборів. Тому мені здається, що фальсифікація виборів, в першу чергу, відбувалася на рівні дільничних і  окружних комісій, а це відбувалося, на жаль, по  всій Україні, як на  Заході, так і на Сході. Бо на одній території одні політичні сили впливають на адміністративний ресурс, на іншій території - інші політичні сили. Тому,  мені здається, і треба розглядати  так, що ...........

 

ГОЛОВА. Так, дякую.

Шановні колеги, ми обмінялися думками з приводу процедури. Зараз перейдемо давайте до виступів уповноважених представників депутатських груп і фракцій. Перед виступами я  хочу зробити  одне оголошення, шановні народні депутати. До мене звернувся народний депутат Майстришин з настійною вимогою оголосити про його вихід із фракції "Регіони України".

(О п л е с к и)

Відповідно до Регламенту, я це роблю.

(О п л е с к и)

Переходимо до виступів. Запрошується до виступу Бартків. Василь Бартків, депутатська група "Центр". Підготуватися Іоффе від "Трудової України".

Василь Бартків, будь ласка. Є Бартків? От підходить наш колега Бартків. Підготуватися Іоффе. Будь ласка. До 5 хвилин виступи у нас.

 

12:56:53

БАРТКІВ В.П.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги народні депутати! Шановні співвітчизники! Українці і неукраїнці! Всі ті, хто зібралися під стінами Верховної Ради, на майданах і площах нашої держави!  Всі ті, хто отримали сьогодні найпочесніший у світі статус - статус ГРОМАДЯНИНА!

Я хочу вам за дорученням депутатської групи "Центр" оприлюднити заяву депутатської групи "Центр". Центральна виборча комісія в результаті виконання  злочинного замовлення влади стала організаційним інструментом тотальної фальсифікації результатів виборів, що спричинили жорстку політичну кризу в державі. Перебіг подій в Україні наочно свідчить, що ситуація все більше і більше розпалює пристрасті і  загрожує набрати неконтрольовані форми. Можна сфальсифікувати результати виборів, можна поправити??? закон, можна навіть відмінити цей закон. Але не можна відмінити об'єктивного   закону розвитку суспільства. Влада живе за відомим тільки їй законом не врахувавши цього закону розвитку суспільства. Виходячи з викладеного народні депутати члени депутатської групи "Центр" вимагають скасування рішення Центральної виборчої комісії щодо результатів другого туру  виборів Президента України.

Друге. Висловити недовіру ЦВК та відправити у відставку, висловити недовіру Генеральному прокурору в зв'язку з злочинною бездіяльністю Генеральної прокуратури. Переобрати Центральну виборчу комісію та доручити новому її складу невідкладно розібратися в ситуації, що мала місце на найбільш проблемних  дільницях з  усіма скаргами сторін та прийняти за ними всі виважені рішення.

В зв'язку із  цілою низкою неоднозначних рішень Конституційного Суду, прошу вас шановний Володимире Михайловичу, дати відповідне доручення парламентському комітету переглянути і підготувати документи про відклик тої третини суддів Конституційного Суду, які фактично усунули Верховну Раду від виборчих процесів.

І, на звершення, вчора вся Україна з  глибокою тривогою та обуренням сприйняла чергову спробу влади шантажувати український народ, що виявилась в незаконних рішення голови Харківської обласної державної адміністрації, котрий фактично узурпував владу в області та утворив автономію, навіть не автономію дослівно цитую: " Харків буде жити за своїми законами!"

Пане Кушнарьов, прошу вас проконсультуйтеся в юристів, а може навіть і в лікаря, не розбухуйте пристрастей.  Україна єдина  є і буде назавжди!

 

ГОЛОВА. Юлій Іоффе запрошується до виступу від  Фракції "Трудова Україна", підготуватися Володимиру Пєхоті.

Будь ласка, Володимир, Юлій Іоффе, Фракція "Трудова Україна".

 

13:00:12

ІОФФЕ Ю.Я.

Спокойно, уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги,  вы понимаете, что происходит сейчас я  абсолютно согласен, ну, успокойся, успокойся, успокойся. Вот сейчас, Владимир Михайлович постарался дать  фотографию событий и я считаю, что не надо  их разжигать, ни с какой стороны. Я хочу начать с конца, чтобы успокоить моего уважаемого коллегу Павла Мовчана. Я хочу начать с конца. "Трудовая Украина" согласна поддержать постанову при одном условии: мы сегодня голосуем политическую реформу, вводим ее немедленно в действие и тогда  согласны на все  виды постановы. Это пожалуйста, и я считаю, это выход с положения, если мы демократы, если мы хотим, говорим что один царь будет добрый, другой - злой, то давайте, в конце концов, тогда уберем должность царя в нашем государстве и будем парламентской нормальной республикой, как это везде. Я категорически против того, что происходит сегодня на востоке Украины. Я голосовал государственную, с Павлом из тем Мовчаном, в первом созыве, за державный суверенитет, за декларацию и так далее. И я стою на этих позициях, я их не меняю, однако, давайте посмотрим в корень, кто  начал проводить политику правового негилизма, давайте ж посмотрим, не нужно. Я говорил тогда, что это очень опасный пример мы подаем, минутку. А блокировать, вы говорите, вот, мой уважаемый коллега Иван Заяц кричит, что это не сепаратизм, я против него, как и вы. Однако блокировали два государственных органа. Это не государственное злодеяние? Это еще хуже. Это блокирование государства. Одинаково, одинаково надо оценить, что это одинаковое преступление и блокирование Кабинета Министров, и  сепаратизм - это на одном уровне  (почитайте в карном розшуке.........)  одинаково.

Поэтому я категорически, я еще раз говорю, я категорически против любого сепаратизма, но еще раз говорю, не нужно провоцировать, потому что хочется мне или не хочется,  я прекрасно знаю на востоке Украины, знаю свой выборчий округ, я не знаю, что было на других округах, во Львове и в других округах Донбасса, я знаю, что на моем округе, где пришло 84  процента не было  фальсификаций, я могу поручиться. Потому что я разговаривал с каждым наблюдателем от Виктора Ющенка.

Одну минутку, я еще раз повторяю, выход один, если вы кричите, что вы демократы, что вы хотите добра народу  Украины, то не надо тянуть веревку сейчас давайте ее разрежем, потому что я знаю, реальные настроения на востоке Украины. Они такие, на которых... вы играете на одних  настроениях, выводите студентов, там играют на других настроениях, и это реальность. И то, и другое преступление. И то, и другое преступление, я подчеркиваю это. И то, что вы выводите  этих пацанов, я вспоминаю  забастовки 1989 года, когда с помощью агентуры КГБ Горбачев, он не собирался ломать Советский Союз, он собирался поменять экономический строй, номенклатура с помощью  шахтеров ломала это дело. Горели глаза  шахтеров, они думали, что они, найдя в холодильнике у первого секретаря горкома, две палки колбасы, которые он взял с черного хода, делают революцию. Что получили  шахтеры? Это известно. Тоже самое получат  и студенты, и все остальные, и на востоке тоже.

И я прямо вам скажу: и та, и другая сторона занимается преступлением, и та, которая блокирует сегодня  здание, и та, которая призывает к сепаратизму. Но кто спровоцировал тех, кто блокирует? Они спровоцировали - это правовой нигилизм.

И последнее. Действительно, надо разрезать веревку. Революции задумывают мечтатели, делают романтики, результатами революции пользуются подлецы. Это известно. Так и будет и этот раз. Так было в 1989 году и так и было. Да помолчи, я тебя не перебивал.

И последнее. Проводим конституционную реформу, проводим, голосуем все за перевыборы. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Юлій Якович, Ви що, називали прізвище Павла Михайловича? Ні. Він сказав, що він поважає Вас, він сказав.  Пізніше трошки. Будь ласка, Мовчан, репліка, будь ласка.

Шановні народні депутати, хай не називають прізвища один одного народні депутати. Ви бачили, - я назвав - і ледь відбився, так не буду більше називати.  Я перед Іваном Зайцем складаю вибачення, що я до нього некоректно поставився. Будь ласка, Мовчан.

 

13:05:13

МОВЧАН П.М.

Павло Мовчан, фракція "Наша Україна",  Українська народна партія.

Шановний Володимире Михайловичу, я апелюю до Вас, тому що, коли згадують про такі поняття, які несумісні сьогодні - як поняття демократія і ті процедури, і ті процеси, які відбулися на сході України, зокрема в тій області, на яку посилався мій добрий друг, це просто несумісні речі.

Далі. Казати про те, щоб "веревку рвать, веревку резать" - це сьогодні закликати до того, що почалося з Харкова, що почалося з тих рад. І треба тоді говорити про ті неконституційні реформи, а відповідальність перед законом. І я попросив би замислитися мого колегу, який щойно виступав. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шкіль, репліка. Зараз ще одна репліка.

 

13:06:25

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире  Михайловичу!

Я хотів наголосити, що попередній виступаючий з трибуни вже достатньо збрехав виступаючи на каналі "УТ-1", де назвав моє прізвище, і він, виявляється, прослухав розмову, я не знаю, яким чином він її прослухав і де, бо ... що заява його про ту розмову, яку він чув начебто з моїх вуст, що я там збираюсь, я не знаю, чи склади якісь брати, це він збирався брати якісь склади, можливо, і переплутав. Тому я ще раз хочу заявити, що заява виступаючого з трибуни була брехлива від самого початку і до кінця. Вони звикли брехати вам, шановний народе, вони брешуть вам зараз і вони постійно намагаються діяти за приказкою, що переможців не судять. Але я хочу нагадати, що наступне продовження цієї приказки було. Горе переможеним!

Тому не бавтеся камінням у скляному будинку, не бавтеся з поняттями, в яких ви не розбираєтеся, і не пускайте до мікрофону політиків, які не розуміють, в якій країні вони живуть, з яким народом вони мають справу, і що вони врешті решт хочуть в цій країні досягнути.  Дякую.

 

ГОЛОВА. До виступу запрошується Володимир Якович Піхота від депутатської фракції "Регіони України". Підготуватися Олександру Морозу.

 

13:07:45

ПЄХОТА В.Ю.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Вочевидь, головна мета сьогоднішнього нашого засідання - це вивести Україну з кризи, і друге, зробити так, щоб вибори Президента України не були кожен раз тією подією, яка призводить до заворушень  на Україні.

Якщо ця практика буде введена на Україні як правило, що владу беруть за допомогою сили і вулиці, тоді Україна не може існувати як держава.

На жаль, вибори Президента України 2004 року найбрудніші у новітній історії нашої держави. Постійне нагнітання пристрастей під час виборної кампанії призвела до загострення ситуації в суспільстві. Це загрожує не тільки спокою наших громадян, але й стабільному економічному і соціальному розвитку нашої держави. Сьогодні  ніхто вже не згадує ні про пенсіонерів, ні про вчителів, ні про інші категорії, не дивиться на те, яким чином їм буде виплачена заробітна плата, пенсія, пособія. Ми розглядаємо одне: хто візьме в Україні владу?

Коли хочеться сказати багато, а при таких подіях краще не слова, а дії. Тому наша фракція задля подолання існуючої гострої конфронтації закликає всіх народних депутатів, незалежно від політичних симпатій під час сьогоднішнього засідання позачергового Верховної Ради утриматися від конфронтації, різких заяв, взаємних звинувачень. Саме парламент повинен відіграти провідну позитивну роль у врегулюванні конфлікту довкола проведення підсумків другого туру виборів.

Сьогодні йдуть переговори однієї і другої сторони. Сьогодні розглядає всі скарги і заяви Верховний суд. Сьогодні засідає Верховна Рада. Але, потрібно зробити все так, щоб не було тиску збоку Верховної Ради, тиску збоку вулиці на суддів, на Центральну виборчу комісію, на депутатів. Треба нам навчитися слухати один одного, поважати один одного і тоді, можливо, ми скоріше вийдемо з цієї кризи.

Фракція "Регіони України" нагадує про незмінність нашої позиції питання завершення політичної реформи. Саме внесення змін до Конституції повинно було стати стержневим питанням домовленості між учасниками другого туру виборів Президента України. І ми йшли на це, і намагалися всі зробити для того, щоб було прийняте таке рішення. Реформування відповідних положень основного закону, зміна в Законі "Про вибори Президента", "Про Центральну виборчу комісію" та інші повинні, таким чином, вплинути, щоб у нас був консенсус сьогодні - в залі, а завтра - в нашому товаристві. Я розумію, що ми всі публічні діячі і ми повинні висловлювати думку певних категорій і партій. Але, я закликаю до того, щоб ми пам'ятали, що сьогодні під загрозою Україна. Якщо на одному боці захоплюється влада, а на другому боці приймається рішення не відсилати в Державний бюджет кошти для виплати і тому подібне, то ми вже на грані. Давайте ми на цій грані зупинимося, поміркуємо і приймемо виважене рішення.

 

ГОЛОВА. Дякую. Будь ласка. Так, Олександр Мороз. Керівник фракції Соціалістичної партії України. Наступний буде виступати Олександр Турчинов.

 

13:12:16

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати, у мене таке складається враження, що всі вже мають  свій варіант рішення і інший варіант не цікавить нікого.  Тому я просив би, давайте послухаємо один одного, бо один, одна фракція нічого не прийме ніякого рішення. Нам все одно треба шукати якийсь компроміс.

 От ви знаєте, що відбувається зараз переговорний процес між суб'єктами виборчої кампанії. Є представники Ющенка,  є представники Януковича. І я так думаю, що вони  легко домовляться. Чому? Тому що там 8 чоловік депутатів. Це якраз всі вони разом робили конституційний переворот у 2000 році. Таким чином їм є про що домовитися і вони легко  ці всі питання вирішать. Давайте довіримо їм. Але, щоб не обтяжувати їх занадто, треба прийняти сьогодні правильне політичне рішення тут у Верховній Раді. Бо вони можуть і не домовитися. Сьогодні в них інтереси розходяться. А ми можемо вирішити. Тим паче, що мова йде про прийняття політичного рішення, бо все шахрайство, яке відбулося довколо виборів  Президента ніякою юридичної підстави і оцінки не вимагає, крім оцінки за Кримінальним кодексом.

 Я не буду приводити прикладів, як це все робилося. У вас безліч  з цього приводу доказів. Ми маємо всі підстави говорити, що влада сфальсифікувала вибори продумано, свідомо, цілеспрямовано.

 Один тільки приклад.  Ось ми взяли по 105 і 108 округам в Луганський області вже після опублікації ЦВК результатів виборів. По мокрих протоколах, які звірили із  протоколами ЦВК збіглися вони, треба сказати, але що дивно. Коли  рахувати по реальних протоколах виявляється на 2 проценти з половиною провладний кандидат менше взяв голосів ніж те, що написала ЦВК. Ну що ж тут ще треба говорити!? Це ж не арифметика - це кримінальний злочин, просто треба так говорити.

Потім. Ми спостерігаємо лукавство з боку влади. Вона каже: " Ви дотримуйтесь закону й Конституції, ви робіть так, як у законі написано ..." І весь час  пояснює, коли ідеш на дискусію, на телебачення, тобі так всю Конституцію перечитають і покажуть як неправильно робити, але при цьому не говорять про те, що вони тоді всупереч Конституції, вони, вибачте, плювали на Конституцію, закон, але , щоби опоненти дотримувалися обов'язково  цього закону.

Ну не можна у нерівних умовах бути, це шахрайство. Саме тому (саме тому!) пропозиція така - на політичне дійство  потрібно і політичне рішення. Причому, прямі, відверті. І припинити треба комедію із рішенням суду і все інше - це все залежне рішення. Ми повинні підвести риску і сказати: потрібно переголосування результатів другого туру. Тим  паче, що обидва кандидати готові до того.

І ще одне. Є конкретний проект постанови. Я думаю, що його треба взяти за основу, там багато пунктів цілком логічних. Але ми сьогодні обов'язково  повинні - сьогодні, підкреслюю! - обов'язково повинні признати постановою Верховної Ради, яка є нормою законодавства України, визнання виборів сфальсифікованими, результати виборів недійсними; призначення переголосування на 12 чи 19 грудня, висловлення недовіри ЦВК; вимагати від Президента пропозиції по звільненню і призначенню нового складу ЦВК негайно (до вівторка це повинно бути зроблено); встановлення тимчасового порядку щодо безперервної роботи парламенту у пленарному режимі до завершення виборів Президента, нараду... Що я хочу сказати? Вчора я проводив "круглий стіл" 15-ти політичних партій, які не входять ні в які блоки. Вони, до речі, запропонували ще більш радикальні пропозиції, в тому числі відставку Кабінету  Міністрів. Мені здається, що з цього приводу треба прислухатися до думки  цих політичних партій.

(О п л е с к и)

І нарешті, треба сьогодні висловити категоричну оцінку щодо спроб сепаратизації України. Це ненормальне явище. Тут не будемо говорити хто перший, хто другий. Ми винні, що до цього допустили, але є конкретні посадовці, які перед Конституцією, перед законом мають підпадати за свої дії, і тоді все стане зрозумілим. Ще раз підкреслюю, ми повинні рішення  приймати сьогодні. І не треба відтягувати їх на потім. Не треба ждати рішень Верховного Суду, звільнимо ми його від такого тягаря. Звільнимо від висновків під тиском потім Центральної виборчої комісії і приймемо рішення, про що говорив Юлій Іоффе, приймемо рішення про дату розгляду  питання про політичну реформу, яку треба до виборів Президента обов'язково прийняти. Це  вже зрозуміла  вулиця, це зрозуміли вже скрізь і вже я думаю, шкодують ті, хто стільки шельмували, і мене, і тих хто був  прибічником цієї реформи, зрозумівши, що це ключ до розв'язання загалом проблеми. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Так, Олександр Турчинов, від блоку Юлії Тимошенко, підготуватися Михайлу Гладію.

 

13:17:39

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні громадяни! Шановні колеги!

Україну не змогла поставити на коліна знахабніла кліка злочинців. Україна сьогодні встає з колін і відчуває себе вільною, незалежною державою. Сьогодні мільйони наших громадян вийшли на площі, щоб захистити своє право бути українцями, бути громадянами нашої держави.

Я хочу звернутися до тих хто хоче бути поза конфліктом або хто  блюзнірськи говорить проти одного і іншого кандидата. Йдеться мова не про Ющенка, і не про Януковича, йдеться мова про право народу України  обирати собі владу.

Шановні колеги!  Сьогодні почалися переговори, я дуже скептично відношуся до  перспективи цього дійства, опозиція вступила в переговори, щоб продемонструвати свою повагу до  демократичних держав і демократичних принципів. Влада вступила до переговорів тільки для того, щоб протягнути своє існування. Тому я звертаюся до депутатів і до тих, хто приймає участь в переговорному процесі. Фракція Блоку Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина" вважає, що коли сьогодні не  буде прийнято рішення, будь які переговори, будь-яка робота в цьому напрямку Верховної Ради просто позбавлена змісту.

Такі переговори просто будуть відтягувати час, коли влада, яка ще вважає себе такою повинна піти геть!

Я хочу окремо сказати про ті процеси, які сьогодні відбуваються в деяких східних  і південних регіонах нашої держави, сьогодні  можновладці, які відчуваються, що дуже скоро прийдеться відповідати за свої злочини хочуть сховатися  від цієї відповідальності за новими кордонами, хочуть  від відповідальності присягаючи іншій державі. Ми попереджаємо вас члени обласних рад Донецька, Луганська, Харкова, Криму, ми попереджаємо глав адміністрацій: зрада Україні - це страшний злочин і перед  богом, і перед народом, і за цей злочин ви будете відповідати  відповідно до законів, відповідно до Конституції, ми внесли відповідну постанову, яка змушує сьогодні  Верховну Раду відмінити незаконні рішення, яка вимагає від Президента  Кучми  звільнити з посад тих, хто сьогодні пішов на зраду Україні. Але ж ми можемо говорити, по тому як  відбуваються події в цих регіонах, що це скоригована діяльність, і вона диригується саме з центру, вона диригується саме Кучмою і Януковичем. І саме тому їм прийдеться  відповідати так же  як і тим, хто почав сепаратиські процеси.

Шановні колеги, що стосується  нашого рішення, що стосується позиції Верховної Ради по виходу з кризи, яка склалась в Україні, ми вважаємо, що перше. що ми повинні прийняти, це відправити Уряд у відставку, Уряд, який не контролює ситуацію в Україні, Уряд, який  пішов на зраду в Україні. Ми вважаємо необхідно одправити у відставку весь  силовий блок Міністрів разом з Урядом і всю Генеральну прокуратуру, ми вимагаємо відправити у відставку, висловивши недовіру Центральній виборчої комісії і обрати  новий незаангажований, об'єктивний склад виборчої, Центральної виборчої комісії. Ія переконаний, шановні друзі, шановні колеги, що  коли незалежний об'єктивний склад  Центральної виборчої комісії перевірить результати виборів, він визнає, що перемогу отримав Віктор Ющенко. І тоді ніякі повторні вибори нам просто непотрібні.

Шановні колеги, сьогодні Верховна Рада ще має можливість прийняти рішення. Завтра це рішення буде приймати народ. Дякую за увагу.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Михайло Гладій, фракція Народної аграрної партії України, за ним  буде виступати Пинзеник, "Наша Україна".

 

13:22:52

ГЛАДІЙ М.В.

Шановний український народе, шановний Володимире Михайловичу, шановні друзі!

Чим далі ми віддаляємося від 21 листопада, тим глибшою стає прірва, чи вищою стіна, яка розділяє  народ і владу. Навіть те позитивне, що ми надбали за роки незалежності у політичному, економічному та соціальному житті, сьогодні не може переважати того величезного,  правового і морального негативу, набутого за 130 днів передвиборної кампанії і особливо у день самих виборів. Таке враження, що це робилося навмисно і чужими руками.

Але постає закономірне запитання: для чого це робилося? Невже для того, аби поставити під сумнів нашу незалежність, наші перші демократичні засади аби принизити нашу національну самодостатність, нашу спроможність мати свою власну зовнішню політику, а чи засвідчити світу нашу політичну  короткозорість, безвольність, а то і просто політичну сліпоту. Ось такі сумні висновки напрошуються, коли аналізуєш наслідки того суспільно-політичного хаосу, який маємо сьогодні в Україні у наслідок незаконних дій влади у центрі і на місцях під час виборів Президента.

Мене зокрема як народного депутата, як депутата ПАРЄ не тільки  обурює, а й принижує, таке відчуття у більшості  моїх колег по фракції. Звичайно влада не сподівалася на такий спротив народу, на таке  моральне прозріння суспільства, на його оздоровлення. Думали, що розгнівана людська маса  якщо така буде, основний свій гнів спрямує проти ЦВК. Тому і перетворили його на непреступну фортецю.

Але ж усім було зрозуміло ще після першого туру, що Центральна виборча комісія за всі останніх десять років ніколи не була незалежним державним органом. А з приходом на посаду Голови ЦВК Ківалова вона не тільки повністю себе дискредитувала, а створила по суті напругу у суспільстві.

Тому я вважаю, що  Верховна Рада повинна з усією серйозністю та відповідальністю підійти до прийняття рішення.

Позиція нашої фракцію тут однозначна:

Перше. Визнати вибори як такі, що сфальсифіковані.

Друге. Необхідно висловити недовіру нинішньому складу ЦВК і в найкоротші строки сформувати новий склад Центральної виборчої комісії.

Третє. Провести переголосування 19 грудня.

Четверте. Продовжити законодавчу роботу щодо політичної реформи.

І, шановні друзі, я вважаю що ми приймемо сьогодні нормальну постанову - доручити Голові Верховної Ради Литвину оголосити постанову парламенту перед учасниками мітингу на Площі Незалежності. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Віктору Михайловичу Пинзенику, фракція "Наша Україна". За ним буде виступати Шурма.

 

13:26:10

ПИНЗЕНИК В.М.

Віктор Пинзеник, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Дорогі громадяни!

Політична криза в Україні, спричинена спотворенням волевиявлення громадян та порушенням їх конституційних прав,  різко загострюється.

Не викликає сумніву, що без усунення причин, які призвели до цієї кризи, неможливо її розв'язати. Верховна Рада України, де знаходяться депутати, обрані громадянами України, частина з яких сьогодні знаходиться в Києві, в інших містах України, має шанс зробити добрі кроки в розв'язанні цієї кризи.

Те, що відбулось в Україні, абсолютно очевидно, - відбувалось грубе нехтування волею громадян. І нам не треба  нікого було закликати громадян України. Вони всі стали на захист свого священного права обирати собі владу. Запрошую моїх колег, депутатів вийти на Майдан, ви відчуєте себе в прекрасній сім'ї, сім'ї людей, які розмовляють різними мовами, які ходять в різну церкву, в цій сім'ї радо зустрічають мешканця Донецька і Львова, Харкова і Одеси, Запоріжжя і Чернігова. Бо, ці люди хочуть одного, вони хочуть жити в вільній, заможній Україні. Вони хочуть жити по законам, а не по поняттям.

Блок Віктора Ющенка "Наш Україна" вважає, що врегулювання кризових ситуацій потребує Верховній Раді дати відповідь на три питання.

Перше. Чітка оцінка того, що відбулося.

Друге. Вироблення інструментів виходу з нинішньої ситуації.

І третє. Усунення тих чинників, які призвели до нинішнього протистояння.

В зв’язку з цим, блок Віктора Ющенка "Наша Україна" для врегулювання ситуації вважає найбільш принциповими питаннями наступне: 1) вважати оголошення Центральної виборчої комісії результатів повторного голосування на виборах Президента України незаконним; 2) провести друге повторне голосування на виборах Президента України 12 грудня. Такий компроміс, ми готові на нього піти за умови, якщо будуть усунуті ті, хто займався фальсифікацією виборів і довів до нинішнього протистояння в суспільстві.

В зв'язку з цим, ми вважаємо необхідним: 3) визнати дії членів Центральної виборчої комісії протиправними, та такими, що створюють підстави для негайного прийняття рішення Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії і призначення нового складу ЦВК; 4) встановити наступний принцип формування нового складу ЦВК, по 5 представників від кандидатів на пост Президента України внесених до бюлетеня для проведення повторного голосування на виборах Президента України. І 5 представників за поданням Голови Верховної Ради України.

П'яте, внесення змін до Закону України "Про вибори Президента" з метою унеможливлення фальсифікації результатів голосування.

Шосте, відставка Кабінету Міністрів України та формування тимчасового уряду на період завершення виборів Президента України з підпорядкуванням його Верховній Раді України, відставка глав обласних та районних державних адміністрацій, причетних до фальсифікації результатів виборів Президента;

Сьоме, висловлення Верховною Радою України недовіри генеральному прокурору та підпорядкування органів прокуратури Верховній Раді України на період завершення виборів Президента України.

Шановні народні депутати, в цьому залі не раз демонструвалося, що ми здатні вийти на компроміс. Я сподіваюся, що нам це вдасться і зараз.

Якщо нам цього не вдасться зробити, то така Верховна Рада не має права далі продовжувати роботу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної), за ним буде виступати Пустовойтенко.

 

13:30:57

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України об'єднаної.

Закон, закон, закон і ще раз закон!

(Ш у м   у   з а л і)

Фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) звертає увагу всіх вас, що наше завдання зараз - знайти спільну мову і досягнути компромісу.

Хочемо ми цього чи не хочемо, але відповідальність за цю політичну кризу лежить на всіх нас, незалежно від фракційної приналежності. Всі ми приймали закон про вибори Президента України з усіма його  недоліками, всі ми разом обирали діючий склад Центральної виборчої комісії. Сьогодні ми зобов'язані дійти компромісу. Ми не сприймає мову ультиматумів та тиску з боку вулиці. Ми розуміємо і поважаємо позицію тих людей, що зараз зібралися біля Верховної Ради, але це не аргумент. Поїдьмо до Донецька, Луганська чи Севастополя, і ми опинимося перед зовсім іншим тиском. Загрози на зразок “не випустимо, доки не приймете вигідні рішення” - є  політичною безвідповідальністю і дуже небезпечні як у Львові так і в Донецьку.

 Всім зараз очевидно: сьогоднішні події готувалися заздалегідь. Зараз шукають офірного цапа і находять в його особі певні сили, ну влади. Ми вже два роки  поспіль чули  заяви з боку "Нашої України". Що мовляв, якщо наш кандидат не переможе, то це означатиме фальсифікацію і призведе до масових заворушень.

В умовах, коли опозиція завчасно призначила  переможця, а сама процедура виборів вважалася простою формальністю, виступи відбулися би у будь-якому випадку.

Претензії щодо  фальсифікації  з обох боків мають бути розглянуті судовою владою, а не мітингом.

 Якщо ми вважаємо, що в нас немає претензії щодо вашої поведінки - ви помиляєтесь. Ми проти не бажання  чути іншу точку зору та шельмувати людей , які ту точку зору висловлюють. Вже зараз чути заяви,  що люди, які голосували за Януковича хочуть захистити свій вибір робили це під тиском та погрозами, або навіть просто проголошується кримінальними елементами. Повторюю! Мало чути те,  що відбувається у Львові і Києві. Треба чути й бачити і відчувати те, що відбувається в Луганську, Харкові, Донецьку. Давайте не будемо дальтоніками, які бачать тільки жовто-гарячий або біло-синій колір.

Зараз не бажання чути іншу точку зору дуже практично поставило, вже практично поставило нашу державність  територіальну цілісність за межу  розколу. Адже останнє рішення  ряду обласних рад на Сході і на Заході України  можуть, межують з невизначенням, невизнанням діючої центральної влади законів Конституції. Але започаткували цю вакханалію не на Сході! І подивіться, що робиться у Львові. подивіться як знімають людей, які мали свою опозицію. Сьогодні іде  переслідування і тиск. І я думаю, що вам не потрібні ті люди, які сьогодні під тиском підтримують вашу опозицію і заяву , і дальше будуть жити своїми переконаннями.

Чому в регіонів виникла б потреба в такий спосіб відстоювати свої інтереси? Задумайтесь над цим. Наше завдання зробити так, щоб у регіонів ніколи не виникало подібної вимоги і в такий крайній спосіб відстоювати інтереси своїх громадян.

Один з найважливіших інструментів досягнення порозуміння є порозуміння є прийняття політичної реформи, і це є номер 1 проблема.

На жаль, права опозиція, як і раніше, виключає можливість демократизації політичної системи, а нам її потрібно прийняти до другого туру, якщо він буде можливий і  досягнутий. Така точка зору у залі.

Сьогодні хочу наголосити і на іншому аспекті. Є результат виборів і документальне рішення - переміг Янукович. Є інша думка, що переміг інший кандидат, але немає документального підтвердження. Україна потребує легітимно обраного Президента України, який буде користуватися повагою всіх регіонів. Але всі рішення мають прийматися  на основі діючих законів і Конституції.

Сьогодні можна поставити зміни і доповнення до Закону "Про вибори Президента", але чи хочемо ми... Ми хочемо скасувати відкріпні талони. Але чи це буде не відновленням прописки, проти якої ми самі тут (і ви, і ми) голосували? Ми хочемо говорити, забезпечити голосування... не заборонити голосування на дому. Але чи дамо ми відповідь тим людям, чи ми їх не позбавили конституційного права вибору? Ми  пропонуємо ретельно обдумати всі юридичні аспекти справи та прийняти зважене  рішення, яке б мало задовольнити сторони. Ми вимагаємо негайного... відміни всіх рішень на місцях, які не відповідають Конституції. Сьогодні маємо політичну кризу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово має Валерій Пустовойтенко, фракція НДП, Партія промисловців і підприємців України. За ним буде виступати Надрага.

 

13:36:26

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Шановні громадяни України! Шановні народні депутати! Шановний Володимире Михайловичу! Той факт, що зараз в цій залі Верховної Ради зібралися прибічники різних кандидатів у Президенти є доказом загальної стурбованості ситуації після виборів. Перш за все, маємо визнати: політичні процеси в Україні зайшли в глухий кут. Скажу більше. Під загрозою національна безпека та громадянський мир в Україні. Від політичної боротьби ми швидко через політичну кризу наближаємося до громадянського конфлікту. Маємо також разом визнати, що причиною цього стало непродумане предвиборче жонглювання різкими і конфронтаційними гаслами, я неодноразово звертав на увагу це обох сторін. На жаль, політичний азарт поставив більшість їх учасників на шлях боротьби за владу будь-якими засобами. Перенесення цієї логіки на післявиборчий час ставлять нас на межу не тільки політичного, але і правового нігілізму, кризи державності, соціального розколу. 

Моє переконання: настав час відмовитися від дій, надиктованих методів політичної війни і логікою вулиць.

Вважаю необхідним, щоб всі учасники політичного процесу підтвердили свою готовність діяти тільки на підставі закону і  демократичних процедур, тільки на цій базі важливий діалог закликає також припинити огульну дискредитацію рішень  легітимних державних органів влади.

На мій погляд рішення ЦВК на перемогу Віктора Януковича в прийнятті на підставі реальних  підписаних документів усіх територіальних округів  - це відправна точка для нового політичного діалогу. Так, як погоджуюся із тим, що всі факти порушень мають бути розслідувані та повинен бути винесений судовий вердикт, але ці питання будуть взяті відповідно до  судових процедур.

 Маємо також усвідомити кожне наше слово, як політиків, кожний наш крок  може викликати незворотні наслідки, серед них загрози сепаратизму, що сьогодні лунають в Україні, руйнівних соціальних конфліктів, підриву національної безпеки, дестабілізацію роботи органів виконавчої влади в центрі і на місцях.

Звертаюся до Президента України навести порядок - відновлення роботи місцевих державних адміністрацій. Я можу, шановні друзі, привести приклад тільки, що приводив на засіданні Коордради, коли Павло Лазаренко, який зберіг мандат народного депутата України, депутата обласної ради і після того, як він був звільнений почав в Дніпропетровську створювати виконавчий комітет, а виконавчі комітети можуть працювати тільки в межах тих повноважень, які представляються обласній раді і тоді на це ніхто не звернув увагу. Слід чітко усвідомити, що умови поділу суспільства, чиясь одноосібна перемога рівнозначна національній поразці. Запевняю вас, що  Віктор Янукович це розуміє, він готовий до пошуку взаємоприйнятних рішень для виходу з глухого кута вкрай необхідно поновити політичний діалог, вироблення широкого політичного компромісу. Діалог та політичний компроміс, що задовольнить  усі сторони. Це базові два принципи, на яких я наполягаю, необхідно консолідуватись навколо спільної мети,  зберегти державну цілісність, не допускати ескалацію конфлікту в суспільстві і повернути політичну ситуацію в правове русло, тому слід відновити політичні консультації щодо вироблення плану національного  примирення  і здійснити  практичні кроки по стабілізації ситуації. Перше, що в нас Фракції не всі народні депутати і мають різні думки, я хочу сказати, що ми будемо керуватися  як раз тим, що ми вважаємо, що потрібно обов'язково відмінити  вибори, як незаконні, на мій погляд і рухатись  дальше. І першим кроком для реалізації плану національного примирення  може стати укладання своєрідного пакту політичної стабільності розвитку, проект цього пакту вже напрацьований групою численною політологів ще влітку цього року і його зараз можна брати за основу. В одночасно пакт може бути як письмовим так і декларативним у вигляді політичної заяви. Головне зараз це вияв політичної волі до нового післявиборчого компромісу, який  влаштовує всі сторони, щоб ідея політичної стабільності, розвитку стала керівництвом для дії. Далі, необхідно провести конституційну реформу, НДП завжди було прихильницею широкого обговорення  конституційної

 

ГОЛОВА. Так, дякую Валерій Павлович. 30 секунд, завершуйте виступ, будь ласка.

 

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П. Хорошо, я вважаю, що потрібно  приступити до формування національного уряду,  уряду національної згоди сьогодні  і підписати політичний акт конституційну реформу і сказати, що стосується перегляду  підсумку виборів, хочу сказати, що ми будемо фракцією по-різному голосувати. І вважаю, що потрібно проголосувати за відміну виборів і в короткий строк знову проголосувати якраз і тими ж кандидатами, які сьогодні приймали участь у другому  турі.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Запрошується  до виступу Василь Надрага, депутатська група "Союз", підготуватися Богдану Губському.

 

13:42:30

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, депутатская группа "Союз".

Уважаемые коллеги, уважаемый народ Украины.

Мы с вами долго шли, почти  14 лет и пришли к тому, после чего начинается бездна, потому что  все разговоры в этом зале о демократии сегодня упираются в то, что  мы не слышим один одного. И в этом есть главная проблема, потому что основной тезой, основной характеристикой демократии является способность уважать чужое мнение, слышать собеседники и готовность идти на диалог. Мы этого не видим. Мы сегодня слышим о том, что одна или  вторая сторона в той или иной степени, под тем или иным соусом, выводя тех или иных  людей на улицы, соглашается только на то, что соответствует ее подходам, ее видению и соответственно шаг за шагом додавливает свою ситуацию.

Я ни в коей мере не хочу сказать, что люди, которые  сегодня не разделяют мою точку зрения, не правы. Я хочу сказать, что они не правы тогда, когда они считают, что я не имею права на точку зрения. И люди, которые меня избрали, а в данном случае это луганчане, та область, которая здесь очень часто и много вспоминается, они также  как любые жители  государства  Украины имеют право на свое мнение, и с их мнением обязаны считаться. Ибо если с ними не будут  считаться, то тогда, извините, каждый вправе поступать так, как считает нужным.

Теперь буквально два слова, что и как  нас ждет, если мы с вами по большому счету  так и не услышим один одного. Есть несколько  вариантов.

Первый из них - это то, что все-таки мы попытаемся найти точку зрения, которая удовлетворит всех. Если мы создадим какие-то комплексные решения и не выходить в зал для того, чтобы говорить, что мой оппонент не прав, а для того, чтобы согласовать постановление, в которое  будут вбиты все основные моменты. включающие ту же конституционную реформу. Те же шаги по признанию или непризнанию выборов и всего остального. Но в комплексе, а не так, сейчас говорят: "Давайте признаем выборы недействительными". Следующим этапом отменим ЦВК, следующим этапом поменяем ЦВК, потом поменяем Премьера, Президента.

У меня вопрос. Здесь Виктор Михайлович Пынзеник зачитывал проект постановления что они предлагают делать. У меня единственный вопрос, который я задал этому уважаемому человеку: "Милый мой, а зачем тогда выборы, если эта постанова состоится? Если вы все и так получите?" Так у меня возникает вопрос: если вы считаете, что вы имеете право на это, почему мы, в том числе и я не имею право получить кусок своего жизненного пространства в этом государстве?! Почему вы моим землякам в этом отказываете?!

Почему вы, говоря о том, что в Луганске делается что-то непотребное, начали с того, что Львовом объявили о собственной независимости?! Почему милиция уже начинает заявлять о том, львовян и их соседей, что она не подчиняется центральной власти? Так кто рушит это государство?!

И последнее. У нас есть вариант, когда сегодня оппозиция додавит силой, подчеркиваю, силой свое решение. Что получим? Получим просто и незамысловато - мы построим из этого государства минимум два государства. И ответственность будет на тех, кто в своих желаниях и в своих интересах лишил людей иметь право, вы - демократы, да, меня сейчас Заец обвиняет в сепаратизме, он же - демократ, он имеет право мне дать слово, он меня лишает слова!

 

ГОЛОВА. Я прошу дати можливість виступити! Я прошу заспокоїтись.

 

НАДРАГА В.І. Он меня лишает право быть человеком, имеющим свою свободу!  И поэтому сегодня я хочу сказать только одно - никто не имеет право на абсолютную правду! И когда мне рассказывают, что я плохой, что мои земляки не так проголосовали, то я хочу еще раз повторить - не отбирайте у меня право быть тем, кто я есть! Не отбирайте у меня право голосовать так, как я хочу!

И если вы это для себя считаете возможным, то я точно также со своими земляками имею право делать то, что я считаю нужным.

И когда,  я прошу прощения, без нашего угля, без нашего металла, высоких технологий, в конце-концов без нашего хлеба вы со своим цукровым буряком и смэрэками живите как считаете нужным! Это - ваше право!

Мое право - оставаться человеком со своей позицией  и своими подходами.

 

ГОЛОВА. Прошу уваги!

 

НАДРАГА В.І. И если не будет этого диалога, на который я вас призываю, мы к этому и придем. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я прошу! Я прошу терпиміше один до одного і ми знайдемо пошуковий результат. Прізвище Пинзеника згадувалося. Репліка, Пинзеник. Прошу виступаючих не апелювати до прізвищ конкретних народних депутатів. Пинзеник репліка. Мікрофон. Пинзеник, будь ласка. Ну, будь ласка. Пинзеник. Що? Не чую. Ну, тут, будь ласка. Оскільки, не працює мікрофон з трибуни репліка, будь ласка.

 

13:47:19

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати! Шановний Василю Івановичу! Я б радив вам менше дивитися канал "Україна". Очевидно, ви там чуєте плітки і провокації. Я хочу вам сказати, що луганчани чудові люди - це наші брати і сестри. Їм не повезло просто ще більше, бо в них погана і місцева влада, а ми радо зустрічаємо луганчан, мешканців Донецька, Харкова, Одеси, обігріємо і це люди, які хочуть того самого. Ви просто спотворювали їх волевиявлення.

 

ГОЛОВА. Прізвище ... не називав. Богдан Губський, фракція "Єдина Україна". Ваше прізвище не згадував він. Згадував! Ну, тоді буде репліка після виступу. Будь ласка. Ну, одну хвилинку! Оголосили виступаючого, потім репліка, потім Бандурка буде виступати. Не згадуйте прізвищ, будь ласка. Будь ласка, Богдане Володимировичу.

 

13:48:53

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Я насамперед хотів би закликати всіх зважити на серйозність сьогоднішньої ситуації. І сутність питання не лише в тому, яким буде прізвище наступного Президента України, йдеться також про долю України.

Сотні років наші славні предки боролися за об'єднання історичних  українських земель. Незалежність та соборність України були омріяною метою українських патріотів всіх часів. Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Михайло Грушевський, вони боролися за нашу віру, мову і державу.  Їхні дії були спрямовані на досягнення найблагороднішої мети: незалежності Батьківщини та розквіт нації. І сьогодні саме ці корені базові засади державності знаходяться під загрозою.

Подивимося один одному в очі, що ми маємо після виборів. Серйозні звинувачення у демократичності виборчого процесу, взаємні звинувачення у фальсифікації результатів народного волевиявлення. І ці звинувачення підтримало українське суспільство, яке розпочало акції громадської непокори.

Надзвичайно негативні тенденції в регіонах, де органи місцевого та регіонального самоврядування закликають до прийняття політичних рішень про автономізацію. І ми не можемо і не маємо права байдуже за цим спостерігати.

Перш за все, головним пріоритетом ми вбачаємо сьогодні єдність в Україні на базі трьох складових - незалежності, соборності та демократії. Тут наша позиція абсолютно однозначна: національні інтереси, єдність України повинні бути вище за будь-які і будь-чиї політичні амбіції. Це є нелегкий і доленосний момент для нашої держави, ми пропонуємо об'єднати свої зусилля всіх політичних сил і партій задля збереження нашого головного історичного здобутку - соборності української держави і не дати використати результатів виборів для розмежування України. Нам треба об'єднатися навколо Конституції, яка визначає народ єдиним джерелом влади. Той, хто не бачить волю народу, робить помилку в оцінці ситуації. Аби зберегти єдність України, аби не проливалася кров, і краплина невинної крові, політики зобов'язані сісти за стіл переговорів. Альтернативи цьому не існує, ніхто не може мати монополії на істину, адже українці живуть на Заході, на Сході, на Півночі і на Півдні України. Ми повинні, звичайно ж, подякувати міжнародним посередникам, які приїхали в цей нелегкий час вболівати за долю нас, але ми повинні дати собі раду самостійно, і ми це зможемо робити. Потрібно без будь-яких упереджень врахувати всі порушення чинного законодавства і досягти компромісного, прийнятного для обох сторін варіанту. Переможцем повинен бути оголошений той, хто у прозорих демократичних виборах переміг без обману українського народу.

Є два шляхи для вирішення цієї проблеми - правовий і політичний. Правовий: перш за все потрібно забезпечити прозорий і оперативний розгляд скарг у Верховному Суді України без тиску.

Ми вважаємо за можливе і потрібне провести  перерахунок всіх дільничих  протоколів та протоколів  територіальних виборчих комісій.

Ми можемо вважати або хочемо вважати себе правовою державою і саме тому наявність фальсифікації повинна визначити  виключно судова інстанція - Верховний Суд України.

І якщо ми , я про правовий наслідок кажу, якщо ми хочемо  вважати себе правовою державою, ми повинні будем прийняти будь-яке рішення Верховного Суду.

По-друге. Дуже важливим сьогодні є і я вважаю на цьому заявити, що, якщо будуть виявлені порушення, які суттєво вплинули на  результат виборів, то ми пропонуватимемо будемо правовий вихід аж до того, щоб проведення повторних виборів. Це правовий аспект.

Політичне рішення - це вже наша з вами справа політиків, які будуть мати неправовий, а політичний характер.

По-перше. Будь-які силові дії повинні бути неприйнятними. Адже спроба політичного тиску будуть мати привід для екскалацій. І ми повинні з вами гарантувати безпеку українського народу.

 Далі. Вже сьогодні можна і потрібно говорити про необхідність зміни політичної влади, зміни взагалі всієї системи влади і  тому можна казати про розгляд змін до Конституції.  Загалом, якщо казати, то взаємні звинувачення у фальсифікаціях, політична напруга у суспільстві, правовий нігілізм призводять до необхідності розглянути при згоді кандидатів можливий варіант: відміна виборів; прийняття політичної реформи влади і нові вибори.

Насамкінець я хотів би нагадати, що  ці тяжкі іспити можуть ослабити, зламати або навпаки згуртувати волю нашого народу і зробити державу  сильнішою, стійкішою. І в наших спільних інтересах зробити все, щоб згуртувати український народ. Наша рідна Україна  єдина ! Іншої нам не дано.

І тому давайте разом з Божею допомогою прийдемо до  єдності, до національної злагоди. Інакше ми будемо прокляті нашими нащадками. Ми повинні бути разом ...

 

ГОЛОВА. Так, дякую.  Репліка. Іван Заєць згадувалось прізвище, а потім будемо просити  Олександра Марковича Бандурко. Я думаю, що з місця можна.

 

13:54:25

ЗАЄЦЬ І.О. Шановні народні депутати, мене турбує те, що  деякі народні депутати  України продовжують політику розподілу зонування народу України. Сьогодні вони пішли далі. Вони поставили перед нами ультиматум: або ви  прийміть  узурпацію влади, яка відбулася через фальшування виборів, або ми розколемо Україну. Тобто, порушимо територіальну цілісність.

Я хочу цим народним депутатам, також прем'єру і Президенту, і Кравчуку, який вчора  про це заявляв, заявити, що це державний злочин, і нікому не вдасться  розколоти сьогодні Україну, що вони будуть сидіти за це дійсно у тюрмах. І я вимагаю сьогодні від Президента негайно звільнити Кушнарьова, і ви повинні знати, що щойно міська Харківська рада засудила дії Кушнарьова і його адміністрації по розколу України.

(О п л е с к и)

Я хочу, щоб ви знали, що ми однаково шануємо вибір тих, що голосували на Донеччині, чи в Луганську, чи в Галичині. Але ми не визнаємо сьогодні фальшування виборів, які здійснила влада - цей правлячий режим. Тому я хочу звернутися до луганчан і до донеччан. Ми не проти вас виступаємо, ми виступаємо проти влади, яка сфальшувала волевиявлення, яка сьогодні зробила вас  такими самими......

 

ГОЛОВА. Так, Олександр Маркович Бандурка від депутатської групи "Демократичні ініціативи" запрошується до виступу.

Наступним буде виступати Петро Миколайович Симоненко.

 

13:55:51

БАНДУРКА О.М.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Я прошу вас вгамуватися. Бо якщо ми хочемо, щоб нас почув весь український народ, то треба навчитися дійсно  слухати один одного. Я б хотів би нагадати ту стару мудрість, що історія вчить тому, що нічому навчить тих, хто не хоче вчитися.

В 1918 році Україна втратила незалежність тільки що проголошену. Не тому, що була загроза Сходу чи Заходу, а тому що в середині був такий роздрай, роз'єднання, що самі собі  завалили і ту владу, яку створили, бо в парламенті Українській тоді центральній раді ні до чого не могли домовитися. А Литва, Латвія, Естонія, Польща, Фінляндія - набагато менші держави - зберегли свою, відстояли свою незалежність тільки тому, що були об'єднані.

Шановні колеги! Формування нових органів самоврядування ті процеси, які відбуваються на сході розпочалися після того, як вони були вже зроблені на заході ситуація в тому, що центральна влада сьогодні паралізована натовпом, а життя продовжується на порозі зима, населення потрібно  забезпечувати  теплом, харчуванням, лікуванням, школи, вузи, підприємства повинні працювати, обласні ради і Луганська, Донецька, Дніпропетровська і інші, які  готуються прийняли рішення адекватні  тій ситуації, які склалися в державі, в країні. Якщо ми приймаємо рішення про відновлення роботи місцевих державних органів влади і місцевого самоврядування то це необхідно робити по всій Україні від Львова до Луганська, і не потрібно тут залякувати обласні ради погрозами тюрмами, друзі мої, дозвольте й так до вас звернутися ми це все проходили, і колективні органи вони можуть приймати тільки давайте ми до цього не будемо підштовхувати. Мені бачиться, що виходом із кризи може бути припинення протистояння на вулицях, як у Києві так і кругом по Україні.

Людям, які прибули до Києва заплатити, якщо не заплатили і відпустити по домам. Інших ні з Сходу, ні з Заходу до Києва не привозити.

Верховній Раді потрібно було б прийняти чи підтримати зусилля Голови Верховної Ради - Литвина Володимира Михайловича по забезпеченню переговорного процесу проект постанови прийнятий Погоджувальною радою в цілому прийняти. На  перше місце поставивши і це було б найкращим виходом із політичної кризи. прийняття політичної реформи за проектом закону номер 4180 з усіма витікаючими наслідками, розподілу влади і повноважень між всіма гілками влади. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Гаразд. До виступу запрошується, Петро Миколайович Симоненко від фракції Комуністичної партії України.

 

13:59:10

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні радіослухачі! Шановні колеги!

Нинішня суспільна політична криза з провокована  злочинною політикою кримінальних кланів. Вони призвели до широкомасштабного громадянського протистояння, яке несе в собі загрозу переростання в силові зіткнення і головне до федералізації тобто руйнації цілісності нашої держави, але це війна багатіїв,  люди справедливо засуджують владу і це викликає у них щире бажання домагатися зміни на краще, сьогоднішня політична криза була б не можлива, як би у свій час Верховна Рада проголосувала за запропоновану комуністами політичну реформу. Комуністи, захищаючи українського народу будуть робити все можливе для  подолання політичної кризи виключно  правовим шляхом, наша принципова позиція не вигідна не одному, ні другому кандидату, ми комуністи не збираємося підігравати жодному з кланів України, ми вимагаємо від усіх політичних сил, від Верховної Ради негайно  вжити необхідні  конституційні заходи для нормалізації суспільно політичної ситуації, ми виражаємо рішучій протест проти будь-якого закордонного втручання во внутрішні справи України і  будь-яких провокаційних заяв і оцінок, від кого б вони не виходили. Ми засуджуємо нагнітання в суспільстві масового психозу, взаємних звинувачень та будь-які силові методи подолання  нинішньої політичної кризи нинішнє протистояння може  закінчитися кривавими зіткненнями, федералізацією і навіть територіальним поділом України. Ми  пропонуємо негайно провести ініційовану комуністами політичну реформу та внести зміни до  Конституції України, при цьому Фракція комуністів буде відстоювати наступні вимоги: вважати  президентські вибори 2004 року  такими, що не відбулися, при цьому ми наполягаємо не на переголосуванні, а повторних виборах. Механічне переголосування народу  нічого не дасть, бо слід замінити дільничні, окружні комісії, внести відповідні зміни до законодавства. Далі створити також і умови для того, щоб ми з вами не займалися  подвійною мораллю, бо основна фальсифікація виборів відбулася у першому турі виборів, а проведення тільки повторного голосування - це визнання того, що вас не цікаве взагалі фальсифікація широкомасштабна, яка відбулася у першому турі виборів, це подвійна мораль. Ми пропонуємо створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради по розслідуванню фактів фальсифікації на всій  території України, усю повноту влади  передати Верховній Раді України  призупинити виконання діючим Президентом його повноважень. Кабінету Міністрів керуватися винятково Конституцією,  законами України і рішеннями Верховної Ради. Всі шановні колеги і всі ті, хто мене сьогодні слухають, шановні радіослухачі і учасники мітингів, всі ви сьогодні переконалися у тому, яку загрозу несе суспільству посада Президента - загрозу  розколу суспільства, кровопролиття та громадянської війни.

Ми сьогодні вкотре проголошуємо з  метою збереження єдності нації  треба терміново ліквідувати посаду Президента як головну причину нинішньої політичної кризи у державі. Ми, комуністи, переконані, що тільки справжнє народовладдя, до якого закликають комуністи України, здатне забезпечити перетворення нашої України в дійсно економічно могутню демократично-правову та соціальну державу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати,  виступи від депутатських груп і фракцій завершено. Ми з вами домовлялися на Погоджувальній раді про те, що оскільки вже все сказано, кожна сторона має своє бачення, має свою позицію і має  свою прихильність до тих  чи інших пунктів, які визначені у проекті постанови. А ми домовлялися, що ми будемо розглядати той проект постанови, який внесений Погоджувальною радою фактично. То у нас є всі підстави підійти до голосування по кожному пункту. Проведемо голосування, а  потім побачимо, як нам далі діяти у залежності від того,  які будуть рішення прийняті чи не прийняті. Я запрошую народних депутатів... Так ми ж  домовилися, що не буде голосування.

Я запрошую до... Я прошу народних депутатів зайти до сесійної зали, зайняти свої місця, підготуватися до голосування. Я буду ставити кожен пункт окремо, у тому числі і варіанти, які пропонувалися тими чи іншими депутатськими групами і фракціями окремо. Запросіть народних депутатів до сесійної зали перед відповідальним голосуванням.

Запросіть народних депутатів, щоб сіли на свої місця. Зараз я бачу 434 народних депутати в сесійній залі, 433, давайте, шановні колеги, сідайте на свої місця.

З мотивів. Три хвилини, запишіться з мотивів голосування, будь ласка. Запишіться, три хвилини.

Шановні колеги, відповідно до Регламенту, в процесі розгляду питання перерви не проводяться. Проведемо голосування, тоді будемо визначатися що робити далі.

Ми перебуваємо в процесі розгляду питання. На жаль, треба завершити розгляд питання.

З мотивів записались. Будь ласка, Зимін, фракція "Наша Україна". Потім Матвієнков. Три хвилин.

 

14:05:17

ЗІМІН О.П.

Прошу передати слово Пинзенику.

 

ГОЛОВА. Віктор Пинзеник, будь ласка. Будь ласка, увімкніть мікрофон.

 

14:05:25

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати! Я хотів би привернути увагу всіх і застерегти від невиважених дій. В цій постанові є записаний пункт, який передбачає визнати вибори недійсними. Я хочу пояснити про що йде мова. Мова іде про збереження існуючої влади. Шановні друзі, я прошу дуже звернути на це увагу, бо від вашого рішення може або ситуація вийти на нормальне русло, або отримати новий виток загострення.

 

ГОЛОВА. Матвієнков. Потім Бондарчук, фракція комуністів. Я по запису, шановні колеги, йду.

 

14:06:42

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвієнков, 55 округ, Мариуполь.

Уважаемые коллеги, я прежде всего попросил бы всех успокоиться, поскольку, когда кипят страсти, когда бушуют эмоции, невозможно решать такие серьезные проблемы, судьбоносные проблемы нашей Украины - это первое.

Второе. Я прекрасно знаю, что если оценить ситуацию, то кто бы не выиграл в этой ситуации с кандидатов, к сожалению, мы прийдем к моменту, что окажется, проигравшем окажется весь народ украинский. Тот, который сегодня стоит у станков, тот, который сегодня стоит на улице.

Поэтому, Владимир Михайлович, я бы просил, чтобы каждая фракция взвешено приняла решение все-таки пойти на встречу, объявить небольшой перерыв для того, чтобы можно было взвесить каждый пункт этого постановления. За каждой строкой, за каждой буквой этого постановления судьбоносный моменты нашей державы, дальнейшего развития Украины. Давайте мы проведем консультации, давайте мы взвесим и через 15 минут приступим к голосованию. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Так. Олександр Бондарчук, фракція комуністів.

 

14:07:42

БОНДАРЧУК О.В.

Прошу передать слово Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко, фракція комуністів.

 

14:07:47

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги! Шановні друзі! Я звертаюсь до всіх, бо нас сьогодні об'єднало бажання відновити справедливість, чесність і законність у діях всієї вертикалі, вертикалі, яка сприяє виконання, виконання право і волі нашого народу на вибори, чесні вибори. І в даному випадку складається таке враження, що ті, хто ставив питання про чесні вибори сьогодні не цікаве, що вся фальсифікація відбулася у першому турі виборів і це взагалі тоді не дає можливості вірити у те, що ви справедливо намагаєтеся домогтися того, щоб ми з вами взагалі, так скажемо, не допустили в подальшому фальсифікації. Тому, ми комуністи, і пропонуємо взагалі, так скажемо, визнати недійсними вибори і провести повторні вибори. Тоді буде так само це справедливо, а ми всі разом.

 

ГОЛОВА. Микола Рудьковський, фракція Соціалістичної партії України.

 

14:08:56

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Питання дуже відповідальне. Володимире Михайловичу, я пропоную перед голосуванням зібрати ще раз Погоджувальну раду, бо було раніше домовлено,  що ми визнаємо недійсними вибори у другому турі і проводимо повторне голосування по другому туру. Це по-перше.

Друге, я звертаюся до народних депутатів, ви повинні розуміти: на вулиці зараз знаходиться 200 тисяч чоловік, ніхто з цього залу не вийде до тих пір, поки ми не ....

 

ГОЛОВА. Я прошу не лякати! Верховна Рада свідома своєї позиції і відповідальна. Не лякайте, будь ласка.

 

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М. Я пропоную запросити трьох президентів, запросити Віктора Андрійовича Ющенка, крісло є. Якщо більшість має свого Президента, посадіть їх по праву руку. Зверніться до  Леоніда Даниловича, де він буде сидіти: на Луб’янці чи ви тут стуло поставите, і ми приймемо рішення, але консенсусом, щоб ми не воювали, щоб ми не ділили Україну, а ...

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, прошу уваги!

Шановні колеги, я хочу нагадати вам всім рішення Погоджувальної ради депутатських груп і фракцій, і просив би, щоб я як Голова міг би коментувати і інтерпретувати рішення Погоджувальної ради.

Ми створили компромісний проект постанови Верховної Ради із викладенням варіантів, які пропонували різні політичні сили, різні фракції і групи. Скажімо, пункт перший складається із трьох варіантів. Тому говорити про те, що ми домовилися про якийсь один варіант, немає в  нас поки що, на жаль, підстав.

Шановні народні депутати, я ще хочу вас проінформувати, що зараз багато людей, представників інституцій, вимагають  на виступі. Але ми на Погоджувальній раді прийняли рішення, що в нас будуть виступи лише від депутатських груп і фракцій, ми домовилися. І ми будемо приймати рішення, бо вже всім все зрозуміло. Якщо ми не вийдемо на рішення, тоді ми будемо знову говорити, поки ми не досягнемо згоди щодо консолідованої  позиції Верховної Ради.

Тому я хотів би всіх сприйняти це як данність, не ображатися, але зараз для того, щоб ми, дійсно, порадилися, нам немає потребу збирати Погоджувальну раду, бо ми вже на Погоджувальні раді все проговорили.

Тому зараз я просив би фракції зібратися в різних частинах сесійної зали і зробити пропоную перерву до 14 годин 30 хвилин. Після того всі мають бути в сесійній залі, щоб кожен висловив свою позицію.

Оголошується перерва до 14 годин 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Запросіть народних депутатів. Прошу займати свої місця, будемо продовжувати роботу. Запросіть народних депутатів до сесійної зали, бо кількість народних депутатів у нас було зареєстровано  441, зараз 367. Це свідчення того, що народні депутати виймають картки.

Шановні колеги, поки ви зорганізовуєтеся, я виголошу заяви народних депутатів, які настійно вимагають від мене оприлюднити їх.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України, інформую про вихід народного депутата Челомбітко Ігоря Васильовича зі складу депутатської фракції "Регіони України".

Відповідно до статті 13 Закону  України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України, інформую про вихід народного депутата України Кіссе Антона Івановича зі складу депутатської фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Так, запросіть народних депутатів до сесійної зали.

Запрошую народних депутатів зайти до сесійної зали.

Так, шановні народні депутати, на ваше прохання було оголошено перерву. Ви порадились. Визначили, я думаю, остаточно позицію.  Я прошу там шановних колег  всіх підготуватися до голосування, щоб потім не говорили, що не так зрозуміли або не спрацювали картки.

Шановні народні депутати, давайте поступимо таким чином. З мотивів запишіться три хвилини, будь ласка. Іде  запис для виступів з мотивів. 3 хвилини.  Євген Гірник, будь ласка.

 

14:37:10

ГІРНИК Є.О.

Прошу передати слово  Роману Зваричу.

 

ГОЛОВА. Роман Зварич, будь ласка.

 

14:37:21

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, фракція "Наша Україна" спільно із нашими партнерами по блоку з іншими фракція - це Блок Юлії Тимошенко, Соціалістична партія  та інші. Ми щойно провели засідання і ми таки хочемо поінформувати вас до чого ми дійшли.

Ми таки наполягаємо на тому,  щоби Верховна Рада України сьогодні зупинилася виключно на першому пункті, тобто, визнати результати голосування такими, що не відповідають волевиявленню громадян. Оголошувати вибори такими, що є недійсними ставить нас в дуже небезпечне правове поле, яке абсолютно не врегульоване  Законом "Про  вибори ..." Так, визнати вибори  Президента такими, що не відповідають... 

Вибачте, Турманов, так ми записалися з процедури, це ж Турманов з процедури.

 

14:39:01

ТУРМАНОВ В.І.

Прошу передать слово Бронникову, Владимир Михайлович, прошу передать слово Бронникову.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, мікрофон ввімкніть Броннікова.

 

14:39:12

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги! Постанова в целом усугубляет выход процедуры выборов Президента из правового поля Украины. Поэтому я считаю, что мы должны сосредоточиться разработкой постановы по вхождение в правовое поле, дождаться суда, создать группу, которая внесет необходимые изминения в законодательство о выборах Президента и  только после этого рассматривать вопрос, который сегодня поставлен. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Микола  Кравченко, фракція Комуністів.

 

14:39:55

КРАВЧЕНКО М.В.

Фракция коммунистов.

Владимир Михайлович! Есть просьба идти строго по Регламенту, потому что мы так не проголосуем и до вечера цей проект  постановы, вернее до утра. То есть есть внесена пропозиція Узгодженой радой ставим ее голосуем, проходит не проходит.

Второе в качестве замечания. Владимир Михайлович вы никак не отреагировали на провокацию Рудьковского. Народ в период  этих выборов уже понял, что из себя представляют социалисты - это провокаторы, которые постоянно взбуджуют массы, сейчас Рудьковский заявил о том, что никто не выйдет с этой залы, сейчас он стоит разогревает толпу студентов.

Я хочу сказать одно, что если мы будем выходить то мы возмем Рудьковского с собой он будет с нами выходить.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я  дякую за зауваження  але ми щоб зараз не призвели до протистояння в сесійній залі, але репліку має Рудьковський, Рудьковський репліку має.

 

14:41:03

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Значить передати слово Олександру Олександровичу Морозу і вибачитися  колегу за  те, що він мене так називає.

 

ГОЛОВА. Будь ласка Мороз, мікрофон, будь ласка.

 

14:41:15

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги, я не можу сказати, що обурений, я шукаю слово, яким краще пояснити своє  ставлення до того, що сказав депутат Кравченко і хотів би щоби він подумав сам над  тим, що він сказав, це по-перше. А по-друге, ви зверніть увагу, іде багатотисячний мітинг у Києві багато уже днів, веде засідання, веде цей мітинг Юрій Луценко - член соцпартії, у нього вистачило підстав що не будь говорити проти комуністів, він слова жодного за ці дні не сказав, ви подумайте будь ласка, що ви говорите, а, я якщо ви будете діяти таким чином, повірте, я найду багато аргументів для того, щоб ви більше так не говорили, спасибі.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, шановні народні депутати, я прошу вас зараз зосередитись, заспокоїтись, ми повинні приймати зважене  компромісне відповідальне рішення, тому відповідно до нашої домовленості я буду читати, будемо голосувати ми по кожній, по кожному пункту окремо. Якщо не буде прийнято рішення, будемо радитися, тому я зараз читаю преамбулу: Верховна Рада, виражаючи суверенну волю народу, прагнучи розвивати демократичну правову державу, піклуючись про забезпечення громадянського миру і спокою в Україні, дбаючи про необхідність забезпечення з'ясування волевиявлення українського народу на виборах Президента  України, а також,  усвідомлюючи відповідальність за ситуацію в Україні та подолання політичної кризи, що  виникла в зв'язку з проведенням виборів  Президента України, як єдиний загальнодержавний представницький орган в країні постановляє. Так ставлю на голосування преамбулу, прошу голосувати

 

14:43:17

За-425

Шановні колеги,  оскільки ми проголосували преамбулу, тепер прирічені приймати рішення по постановляючій  частині. Так далі... В цілому, да?

Тепер, я читаю перший пункт у першому  варіанті. Прошу уважно слухати. Перший пункт. Визнати результати повторного голосування з виборів Президента України 21 листопада 2004 року такими, що відбулися з масовими порушеннями виборчого законодавства і не відображають повною мірою волевиявлення народу. У зв’язку з цим вважати необхідним проведення повторного голосування згідно  із Законом України про вибори Президента України із змінами внесеними з урахуванням практики реалізації існуючої редакції цього закону у неділю наступну за 21-им днем  з дня набрання чинності законом про внесення змін  до Закону України про вибори Президента  України  чи окремим відповідним законом. Так, іде голосування. Прошу голосувати. Відмініть голосування. Будь ласка, з мотивів три хвилини по цьому пункту. Будь ласка, запишіться з мотивів голосування по цьому пункту. На табло прізвища народних депутатів. Юрій Ширко, будь ласка. Кому. Роман Зварич.

 

14:44:55

ШИРКО Ю.В.

Прошу передати слово Роману Зваричу.

 

ГОЛОВА. Роман Зварич, будь ласка. Віктор Пинзеник, будь ласка.

 

14:45:10

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

По-перше, ми просимо, щоб наші формулювання були  дуже чіткими. У зв'язку з цим перший абзац, ми пропонуємо, щоб після слова "визнати результати" визнати недійсними  результати, визнати  недійсними оголошені ЦВК результати повторного голосування, далі по тексту. Проголосувати цю частину окремо.

Друге. Ми вважаємо, що спроби  затягувати голосування - це спроби загнати проблему у глухий кут. Тому ми погоджуємось з можливістю повторного голосування, але не пізніше 12 грудня, тобто в другій частині зафіксувати дату - 12 грудня 2004 року.

І ці дві частини проголосувати окремо.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я думаю, таким чином ми будемо йти. Якщо ви наполягаєте, ми тоді проголосуємо пункт за основу, а тоді будемо голосувати з урахуванням цих пропозицій. Інакше не мож... Шановні колеги, якщо ні, то я поставлю один раз на  голосування, а ви давайте дотримуйтесь процедури. Я ще раз кажу, дотримуйтесь процедури.

Не приймемо ми рішення, будемо тоді переходити до інших пропозицій. Але давайте йти за якимось реальним сценарієм.

Будь ласка, Колоніарі, будь ласка, фракція "Регіони України".

 

14:46:39

КОЛОНІАРІ О.П.

Шановний Володимире Михайловичу, я прошу передати слово Піхоті.

 

ГОЛОВА. Володимир Юлійович Пєхота, будь ласка.

 

14:46:44

ПЄХОТА В.Ю.

Шановний Володимир Михайлович, цей пункт найбільш визначальний. Тому ми просили б, по-перше, тут є деякі уточнення відносно тексту самого преамбули, ми рахуємо, що треба слово "з масовими", вони, якщо підтвердяться, тоді вони підтвердяться десь і в ЦВК, і в суді. А поки що іх зняти - "масовими".  А друге, ми просили би все це розглядати в плані варіантів - перший  варіант, другий і третій. Бо це найбільш принциповий пункт, який визначає подальшу долю даної постанови.

 

ГОЛОВА. Георгій Пономаренко. Ми можемо голосувати тільки кожну статтю. Бо тоді прийдеться голосувати кожне речення. Але ми тоді так нічого і не приймемо.

 

14:47:26

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Прошу передати слово Петру Миколайовичу Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, будь ласка.

 

14:47:37

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, я вкотре звертаюсь до вас і звертаюсь до наших радіослухачів. Представники "Нашої України" визнали, що була страшна фальсифікація на першому турі в першу чергу проти комуністів.

І в даному випадку, якщо ми не враховуємо перший тур, то тоді ми з вами даємо підстави тільки, так скажімо, визнавати, що фальсифікувалось у другому турі.

Ми, фракція комуністів будемо голосувати за другий варіант: "визнати вибори Президента у 2004 році такими, що не відбулися".

Таким чином ми якраз і в цілому засудимо всю систему фальсифікацій і на першому турі, і на другому турі виборів. І тоді ми зможемо.

 

ГОЛОВА. Ну, я не можу. Ні.

 

СИМОНЕНКО П.М. І в суспільстві дати позитивні сигнали, що Верховна Рада бориться за законність, справедливість і за.

 

ГОЛОВА. Так. Шановні народні депутати! Заспокойтеся! Я ще раз хочу сказати, ми записалися , висловилися, зараз буде голосуватися пропозиція за основу, а потім, якщо не пройде, будемо голосувати пропозиції. Записуйтесь! Я ще раз зачитаю, шановні колеги, перший пункт, редакцію першого пункту, який буде ставитися на голосування за основу. Зараз, одну хвилиночку, я мобілізуюсь.

Прошу уваги. Перший пункт - визнати результати повторного голосування з виборів Президента України 21 листопада 2004 року такими, що відбулися з масовими порушеннями виборчого законодавства  і не відображають повною мірою волевиявлення народу. У зв'язку з цим! У зв'язку з цим! У зв'язку з цим вважати необхідним проведення повторного голосування згідно з законом України "Про вибори Президента України" із змінами внесеними з урахуванням практики і реалізації існуючої редакції цього закону, у неділю наступну, за 21 днем з дня набрання чинності законом про внесення змін до Закону України "Про вибори Президент України" чи окремим відповідним законом. Цей пункт ставиться на голосування для прийняття за основу. Прошу голосувати. Це за основу! Як би я не прийняв, тоді взагалі ніякий пункт не буде голосуватися.

 

14:50:12

За-225

Шановні колеги, цей пункт, тоді  він взагалі, далі не розглядається. Тепер далі йде другий пункт. Прошу. Шановні колеги! Шановні колеги, прошу уваги! Ми повернемося, пройдемо все! Але, нам треба було набрати. Ну, прошу уваги! Дайте можливість сказати. По фракціях, будь ласка. Так. "Наша Україна"  один голос не дала. "Наша Україна" - 99, "Регіони України" - 3, комуністів - 0, СДПУ(о) - 3, "Трудова Україна" - 6, Народна аграрна - 20, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 19, "Союз" - 8, "Єдина Україна" - 4, "Центр" - 12, НДП та ПППУ - 12, "Демініціативи" - 2, Позафракційні - 17. (Ш у м   у   з а л і)

Шановні народні депутати!

(Ш у м   у   з а л і)

Прошу заспокоїтися!

Шановні народні депутати, хто за те, - прошу уваги! - щоб повернутися до переголосування першого пункту першого пункту у першому варіанті. Переголосування, а потім підемо далі. А тоді підемо далі, ну, тоді підемо далі.

Я бачу, зараз підемо.

Ну, я вже поставив на голосування, прошу визначатися, все!

Ну, зараз підемо далі. Я вже поставив на голосування.

 

14:51:41

За-217

Тепер, будь ласка, прошу уваги. Ми пройдемо все, а потім повернемося не один раз, прошу не хвилюватися.

Ну, якщо не приймемо жодного рішення, я маю на увазі, Петро Миколайович, якщо жодного не приймемо.

Прошу уваги! Перший пункт у варіанті наступному ставиться на голосування. Прошу уваги, одну хвилинку, заспокойтеся!

(Ш у м   у   з а л і)

Ми всі йдемо варіанти. Що "Володимир Михайлович"?

(Ш у м   у   з а л і)

Я не хочу зірвати, я хочу дотриматися процедури.

(Ш у м   у   з а л і)

Так він зірве... Не проголосив - не буде зривати. Підемо далі. Ну, що ви хочете з мене? Ви хочете тільки, щоб перший пункт переголосували? Дайте, хай Верховна Рада визначиться. Ну, що ви? Ну, давайте хоч збережемо видимість демократії! Про що ви говорите? Так, заспокойтеся!

Другий...

(Ш у м   у   з а л і)

Ви пропонували, то треба прийняти за основу, а потім внести доповнення. Ми не можемо так. Але за основу Верховна Рада не прийняла, ну, як ви не розумієте цього?

Зараз пройдемо з мотивів. Одну хвилинку!

Другий пункт.

(Ш у м   у   з а л і)

Ну, пройдемо, а потім повернемося назад. Ну, що ви постійно з процедури? Зараз я зачитаю другий пункт. Одну хвилинку! Я зачитаю зараз перший пункт, другий варіант, а потім з мотивів обміняємося.

Одну хвилинку! Буде ставитися на ...

(Ш у м   у   з а л і)

Ну, заспокойтеся! Ну, що "Володимир Михайлович"? Я йду по Регламенту.

Буде ставитися, шановні колеги, на голосування зараз перший пункт другий варіант: "Визнати вибори Президента України у 2004 році такими, що не відбулися. Повторні вибори Президента провести у терміни, встановлені Законом України "Про вибори Президента України".

3 хвилин з процедури запишіться, будь ласка.

Я йду по Регламенту. В чому ви звинувачуєте?

Шановні колеги, ви агітуйте зал, а не мене. Я за все буду голосувати, да.

Будь ласка, записалися. Іванчо, будь ласка.

 

14:53:44

ІВАНЧО І.В.

Я прошу передати слово Пинзенику.

 

ГОЛОВА. Віктор Пинзеник, будь ласка.

 

14:53:51

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Я прошу звернути увагу ще раз, про що йде мова.  Мова йде про те...

Шановні народні депутати, шановний Володимире Михайловичу, дорогі друзі! Ми не маємо права ставити на голосування подібного роду пункти.  Мова йде про те, дорогі друзі, про те,  щоби нічого не відбулось в країні, що по суті діюча влада залишилась при владі. Визнання виборів недійсними означає,  що йдуть нові вибори. Ми ж дали оцінку,  після першого туру Верховна Рада давала свою оцінку. Мова іде про те. щоби скасувати результати другого голосування, визнати такими, що не відбулись.

 Володимире Михайловичу, я ставив пропозицію окремо по частинам проголосувати перший  варіант. Окремо проголосувати, визнати недійсними. І окремо визначити строк голосування повторного.

 

ГОЛОВА. Я хочу сказати, шановні колеги, що ми голосували за основу. А тоді, коли  будемо в цілому ми голосувать могли і по позиціям. А ви запропонували, Вікторе Михайловичу, давайте ж будемо всі   зараз об'єктивні і намагатися зберегти істину. Ви запропонували вибори - визнати недійсними результати виборів і далі по тексту .

Тому нам треба було прийняти за основу, а потім голосувати пропозиції. І я хотів би заспокоїти народних депутатів. Я прошу вас, не вчити мене. Я ще вас можу... Володимире Миколайовичу, не вчить мене Регламенту. Не вчіть мене.

Шановні народні депутати! Я прошу, заспокойтесь. В будь-якому разі ми повинні потім будемо проголосувати за документ в цілому. Це ж не в цілому приймається документ, так що заспокойтесь. Зараз Самофалов, будь ласка. З процедури я даю. Запишіться, а тоді дам вам!

 

14:56:03

САМОФАЛОВ Г.Г.

Владимир Михайлович, я хочу поправить вас. Вы зачитали неправильно вариант 1 пункт 1. "Визнати вибори Президента України 31 жовтня  та 21 листопада такими, що.... Вы зачитали... Владимир Михайлович, вы зачитали "не відбулися", а здесь в постанове "що відбулися". И прошу слово предоставить Богдану Губскому.

 

ГОЛОВА. Я прошу Георгія Самофалова уважно слухати. Є другий варіант "визнати вибори Президента у 2004 році такими, що не відбулися". А третій - "визнати такими, що  відбулися". Губському 30 секунд, будь ласка.

 

14:56:37

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Перше. Ми не пункт "визнати вибори Президента України в 2004 році такими, що не відбулися". Це пункт неправильний.

Друге. Перший пункт пропоную переголосувати і розділити на дві частини. Перша частина - "визнати результати повторного  голосування з виборів Президента України 21 листопада  2004 року такими, що відбулися з масовими порушеннями  виборчого законодавства і не відображають  повною мірою волевиявлення народу".  І за це голосувати.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Шановні колеги, давайте таким чином домовимося. Я бачу, що немає у нас тут згоди. Ми зараз пройдемо ці три варіанти і потім будемо голосувати по абзацам. І все. Ну нема ж питань.

Тоді прошу уваги. Обмінялися. Ви краще визначайтеся. Я говорю, всі записалися, заспокойтесь.

Зараз ставиться на голосування  для прийняття за основу пункт 1 у варіанті такому "визнати вибори Президента України в 2004 році такими, що не відбулися. Повторні вибори Президента України провести у терміни, встановлені Законом України "Про вибори Президента України".

Вже з мотивів було, шановні колеги.

 

14:58:09

За-75

Рішення не прийнято.

Запишіться з мотивів, будь ласка три хвилини з мотивів запишіться, будь ласка. З мотивів - три хвилини. Зараз будемо голосувати третій варіант статті  першої. Так, Жулинський Микола Григоровичу, будь ласка.

 

14:58:34

ЖУЛИНСЬКИЙ М.Г.

Прошу передати слово Роману Зваричу.

 

ГОЛОВА. Роман Зварич, фракція "Наша Україна" мікрофон.

 

14:58:44

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Ця постанова складається не лише з пунктів, не з абзаців, а з частин. Ми пропонуємо, шановний Володимире Михайловичу, ми пропонуємо, я повторюю, що я сказав, бо вас відволікали. Ця постанова складається із пунктів, які в свою чергу  складаються з частин. Ми пропоную частину 1, пункту 1 цього проекту постанови поставити на голосування окремо за основу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я хочу ще раз сказати, що відповідно до Регламенту    ставиться на голосування стаття. Ми зараз пройдемо не приймемо рішення після того повернемося назад і проголосуємо по абзацам, я не можу кинути на пів-дороги і виконувати чиюсь забаганку, давайте будемо дотримуватися Регламенту, Колоніарі, будь ласка.

 

14:59:50

КОЛОНІАРІ О.П.

Володимире Михайловичу, прошу передати слово Броннікову.

 

ГОЛОВА. Бронніков, будь ласка.

 

14:59:59

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемый Владимир Михайлович! Наш товарищ Кравченко сказал, что надо вести голосование в соответствии с Регламентом. Мы  полностью его поддерживаем у нас есть прекрасные знатоки Регламента и в Президиуме. Но почему мы начинаем голосовать со слов. Давайте записывать, давайте отпечатывать, раздавать и будем все читать. А мы заслухав дело потом будем разбираться и краснеть перед своимы выборцямы.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Ми не голосуємо зі слів, я зараз йду якраз по Регламенту. Ми  зі слів ще нічого не голосували, я якраз голосую те, що записано в тексті. Віктор Мироненко.

 

15:00:42

МИРОНЕНКО В.А.

Прошу передать слово Петру Николаевичу  Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, будь ласка.

 

15:00:48

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги, шановні радіослухачі, я в котре ще і ще раз звертаюсь до нас, коли ми збираємося сьогодні, відстоюючи правду, навести порядок в державі і сказати, який етап відбувся, на якому етапі відбулися фальсифікація виборів. Я в котре наголошую, що в даному випадку ті, хто не підтримав нашу пропозицію подвійною мораллю користується, бо незрозуміло тоді, хто у другий тур в загалі  попав, якщо у першому турі таких обсягів набула фальсифікація, то хто тоді у другий тур попав, що ж це у нас відбувається? У першому турі фальсифікація повномасштабна для того щоб представники кримінального капіталу прийшли до другого туру, а потім, потім тільки у другому турі відміняємо результати голосування. Тому я і наполягаю, що  давайте ми визнаємо вибори такими, що не відбулися і  через 2 місяці, відповідно до закону за регламентом і будемо проводити вже вибори

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз, Фракція соціалістичної партії України.

 

15:01:56

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати, ще раз звертаю увагу до  тексту першого пункту, який будемо голосувати. Оскільки, ми сходимося на необхідності  переголосування, то повинна бути юридична оцінка причин того,  тобто визнання виборів недійсними і таким чином треба записати перший пункт: визнати недійсними результати повторного голосування  з виборів Президента 21 листопада, що відбулися з масовими порушеннями виборчого законодавства, не відображають повною мірою волевиявлення  народу, а дальше вже в другому турі також лаконічно, оскільки ми  визнали їх недійсними і проголосування передбачає термін переголосування, то  в тексті після слів "в неділю 12 грудня 2004 року" поставити крапку. І нарешті, якщо ми повертаємося до першого туру, то  давайте повернемося до 99-ого року, де була ще більша фальсифікація, і так само зважимо на те, що ми  після першого туру розглянули питання  про це, на превеликий ...

 

ГОЛОВА. Так. Шановні колеги, прошу уваги зараз я поставлю  пункти перший у третьому варіанті. Визнати вибори Президента України 31 жовтня та  21  листопада 2004 року такими, що відбулися відповідно до Конституції України, чинних законів України про вибори Президента України та про Центральну виборчу комісію України.

 

15:03:44

За-69

Я прошу, заспокойтеся   шановні колеги, заспокойтесь. Ну, давайте продовжувати роботу. Ну я прошу заспокойтеся, шановні колеги. Ну, ви бачите...

Давайте по фракціях, будь ласка. Ну,  заспокойтесь. Давайте шукати консенсус, а не протистояння. "Наша Україна" - 0; "Регіони України" - 56; комуністів, СДПУ(о), Трудова Україна - 0; Народна аграрна - 1; СПУ, Блок Тимошенко - 0; "Союз" - 1; "Єдина Україна" - 7; "Центр" - 0; НДП, промисловці і  підприємці - 0; "Демократичні ініціативи" - 3; позафракційні - 1.

Тепер шановні колеги, прошу уваги. Зараз повертаємося до першого пункту постатейно, по абзацах. Прошу уваги. Я читаю, прошу уваги. Я читаю у тій редакції, яка була зафіксована на момент Погоджувальної ради. За основу, да, за основу.

Визнати результати повторного голосування з виборів Президента України 21 листопада   2004 року такими, що відбулися з масовими порушеннями виборчого законодавства і не відображають повною мірою волевиявлення народу. Прошу голосувати.

 

15:05:16

За-323

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. Шановні колеги,  я прошу вас, давайте працювати. "Наша Україна" - 97; "Регіони України" - 3; комуністів - 19; СДПУ(о) - 37; "Трудова Україна" - 27; Народна аграрна партія - 20, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 19, "Союз" - 13, Партія "Єдина Україна" - 12, "Центр" - 15, НДП промисловці і підприємці - 16, Демініціативи - 8, позафракційні - 18.

Тепер, шановні колеги, вносились пропозиції. Я зараз буду ці пропозиції ставити на голосування, ... доповнення.

Прошу уваги. "Визнати недійсними результати повторного голосування з виборів Президента України 21 листопада 2004 року, що відбулися", випускаємо "з масовими", - "з порушеннями виборчого законодавства і не відображають повною мірою волевиявлення народу".

Ще раз читаю: "Визнати недійсними результати повторного голосування з виборів Президента України 21 листопада 2004 року, що відбулися з порушеннями виборчого законодавства і не відображають повною мірою волевиявлення народу".

Прошу, ставиться на голосування ця пропозиція, прошу голосувати. Зараз.

 

15:07:00

За-247

Пункт прийнято.

Будь ласка, з мотивів, Петро Симоненко.

 

15:07:12

СИМОНЕНКО П.М.

Володимир Михайлович, у мене все ж таки питання до всіх, давайте заспокоїмося. У нас фальсифікації відбувалися і на заході, і на сході. Я ще раз наголошую, в першому турі основна, на заході причетні якраз кандидат від однієї сторони, на сході -  від іншої сторони. Так у даному випадку тоді давайте ми визначимо і ставлення нашої Верховної Ради, що ці кандидати не мають права приймати участь у виборах. Бо вони сприяли якраз тому, щоб фальсифікація була і на заході, і на сході України.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, прошу уваги. Зараз ставиться друга частина на голосування з тими уточненнями, які були внесені. Там було уточнення - 12 грудня, перша пропозицїя, друга пропозиція, друга пропозиція 19 грудня. Я хотів би перед тим, шановні колеги, як поставити ці дві пропозиції на голосування. Прошу уваги! На голосування, сказати таке: "Якщо Верховна Рада приймає рішення і визнає, висловлює недовіру Центральній виборчій комісії. Якщо ви, ставимо пропозицію і звернення до Президента України, внести подання щодо нових кандидатів у члени ЦВК. Якщо постане питання про сформування місцевих виборчих комісій. якщо постане питання про надрукування бюлетенів, на оснащення в черговий раз приміщення, то прекрасно розумієте, що до 12 грудня це неможливо зробити". Я поставлю на голосування, але тут революційний порив. Давайте будемо визначатися.

А друга пропозиція 19, ми будемо ставити ці пропозиції послідовно. З мотивів, будь ласка, запишіться 3 хвилини. Щодо другого абзацу, запишіться, будь ласка. Михайло Косів, фракція "Наша Україна".

 

15:09:31

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Володимире Михайловичу, ви перерахували абсолютно точно всі ці проблеми, які  треба вирішити перед визначенням повторного переголосування.  Ви цілком слушно вказали на те, що за два тижні вирішити ці проблеми неможливо. Але, невідомо чи Верховна Рада проголосує за ті всі зміни, які і ви назвали. То, ми давайте спочатку проголосуємо щодо ЦВК, щодо дільничних комісій, щодо змін у Закон "Про вибори Президента", а тоді уже проголосуємо дату проведення повторного голосування, який може бути зрештою 12 грудня.

 

ГОЛОВА. Так, Матвієнков передає Олександру Морозу право на виступ.

 

15:10:41

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати!

Ми маємо форс-мажорні обставини. Якщо ми визнали вибори недійсними і зійшлися на необхідності переголосування, то треба не відкладати цю справу. Люди зорієнтовані, одні за одних будуть голосувати, інші - за іншого, але не треба тягнути волинку. І 12-те число цілком достатнє для того, щоб зробити всі ті процедури, про які говорив Володимир Михайлович.

Тим паче, що мені здається, що ще до минулого голосування другий комплект бюлетенів був готовий, їх з запасом відразу робили.

Тому давайте і формування ЦВК, і формування територіальних комісій за новими принципами, і прийняття законів, які треба скоректувати до переголосування, все це можна зробити при бажанні. І ми це зробимо обов'язково, бо всі зацікавлені в тому, щоб скоріше вирішити цю проблему і зняти суспільну кризу.  Голосуємо до 12-го числа.

 

ГОЛОВА. Так ви свою пропозицію знімаєте, Олександр Олександрович!

Да, знімає.

Доманський Анатолій, фракція комуністів, будь ласка.

 

15:11:47

ДОМАНСЬКИЙ А.І.

Прошу передати Бондарчуку Олександру Васильовичу.

 

ГОЛОВА. Олександр Бондарчук, будь ласка.

 

15:12:04

БОНДАРЧУК О.В.

Спасибо.  Товарищи, если мы хотим быть до конца последовательными, то мы, действительно, должны учитывать два, по крайней мере, следующих момента: фальсификация, я еще раз повторяю позицию нашей фракции, они были и на западе и на востоке, они были и в первом туре, и во втором. И если мы хотим, действительно, честных выборов, о которых здесь сегодня так много говорят, то, по крайней пере, мы с вами должны начинать с самого начала избирательную кампанию.

И второй момент: понимая, что кризис во многом обусловлен тем, что у нас  такие полномочия имеет сегодня Президент, еще раз напоминаю, что это должно быть тоже условием проведения последующих повторных выборов. Вначале  конституционная реформа, потом - повторные выборы с самого начала.  Спасибо.

 

ГОЛОВА. Так, шановні народні депутати, тепер я поставлю на голосування з урахуванням прийняття за основу абзацу другого статті першої в першому варіанті. Я її зачитую. Прошу уваги, зосередьтесь , будь ласка. З урахуванням пропозиції , що додати.

У зв'язку з цим вважати необхідним проведення повторного голосування згідно із Законом України "Про вибори Президента України" і змінами, внесеними з урахуванням практики реалізації існуючої редакції цього закону 12 грудня,  і все тоді, після набрання чинності Законом про внесення змін до Закону України "Про вибори Президента України" чи окремим відповідним законом.

Шановні колеги, якщо ми не приймемо зміни до  закону, ми не зможем провести вибори. Треба, щоби вони набрали чинності. Я ще раз його ставлю на голосування. Але як ви будете голосувати, коли  закону не буде?!

 Шановні колеги, я ще раз читаю уважно, що вибори відбуваються 12 числа ...

Я і голосую тільки ту поправку яка була внесена.

Прошу уваги. Ще раз читаю.

У зв'язку з цим вважати необхідним проведення повторного голосування згідно із Законом України "Про вибори Президента України" і змінами, внесеними з урахуванням практики реалізації існуючої редакції цього закону, 12 грудня  після набрання чинності, 12 грудня 2004 року після набрання чинності  закону про внесення змін до Закону України "Про вибори Президента України" чи окремим відповідним законом. Тобто ми фіксуємо 12 грудня , а до цього часу потрібно прийняти зміни до закону.

Голосується ця частина статті 1 в першому варіанті.

 

15:15:22

За-210

Рішення не прийнято.

Таким чином, шановні колеги, прошу уваги, по фракціям, будь ласка.

"Наша Україна" 99, "Регіони України" 4, комуністів - 0, СДПУ(о) - 0, "Трудова Україна" - 3, Народна аграрна - 19, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 19,  "Союз" - 3, "Єдина Україна" - 3, "Центр" - 14, НДП, промисловці і підприємці - 7, Демократичні ініціативи - 2, позафракційні - 17.

Шановні колеги, прошу уваги! Прошу уваги! Я зараз ставлю  на голосування для прийняття в цілому 1-ої статті такого змісту. Прошу уваги!

"Визнати недійсними результати повторного голосування з виборів Президента України 21 листопада 2004 року, що відбулися з порушеннями виборчого законодавства і не відображають  повною мірою волевиявлення народу".  Так, прошу голосувати. (Ш у м  у  з а л і)

Ми за основу прийняли її тільки. Це в цілому я ставлю на голосування як статтю.

 

15:16:50

За-255

Це ми в цілому прийняли такого формулювання статтю.

Зараз переходимо до розгляду  і голосування статті 2. Я читаю її.

"Висловити  недовіру Центральній виборчій комісії у зв'язку з неналежним  виконанням нею  обов'язків, передбачених Конституцією та законами України". Зрозуміле формулювання? Я ставлю за основу.

Відмініть голосування! Запишіться, будь ласка, з мотивів. Три хвилини з мотивів. Манчуленко, будь ласка.

 

15:17:33

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 округ, Українська народна партія, Блок Віктора Ющенка. Я прошу передати слово колезі по фракції Роману Зваричу.

 

15:17:44

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановні колеги! Шановні  громадяни України! Ми зараз маємо історичну можливість все ж таки відновити справедливість у нашій державі. Якщо ми не проголосуємо за недовіру Центральній виборчій комісії, тоді наші рішення, які ми вже прийняли,  нічим не будуть нікому  зрозумілими.  Тому ми таки наполягаємо на тому, щоб Верховна Рада України визначилася виконала свою відповідальність і визнала, що Центральна виборча комісія допустила до фальсифікації результатів виборів. Із приводу цього визнала її недовіру.

 

ГОЛОВА. Матвієнков, будь ласка, фракція "Регіони України".

 

15:18:40

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвієнков 55 округ, Маріуполь.

Уважаемые коллеги! Я еще раз    вас призываю к спокойствию. Хочу сказать одно я думаю, что все кто живет и на Западе и на Востоке и на Юге все мы хотим одного, чтобы нормально жили наши семьи, чтобы нормально жили наши дети, чтобы нормально жил народ Украины. Мы не можем сегодня довести до того, что мы сегодня начнем делить или рвать Украину по кускам. Но я хотел одного мы предлагали и стояли на одной позиции, на нулевом варианте, если мы говорили в отношении того, что были допущены нарушения в процессе выборов, давайте честно вернемся к нулевому варианту и честно проведем выборы с нуля, с новым законом, с политической реформой.

Сегодня, к сожалению вы не пошли на этот вариант и вы его не поддержали. Теперь я прошу вас  следующее, вы прекрасно понимаете, что в выборчых комиссиях работают люди и им работать. Сегодня вы все в эйфории, что ж вы даете сроку 3 дня, внесете изменения через две недели о публикуете закон в прессе и как им выборы проводить, как людям работать, что ж вы их ставите в такую позу, они и так сказать работали так с таким напряжением. Вы меня извините, но прежде всего надо подумать уже и о народе.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко, фракція Комуністів. Прошу уваги, шановні колеги.

 

15:19:59

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги! Центральна виборча комісія це бухгалтерія, яка обраховує все те, що передають якраз окружні дільниці. При цьому треба врахувати,  що всі якраз порушення відбувалися в дільничих комісіях, при цьому дільничі комісії ніхто не спитав за  все те, що відбувається і ніхто не змінив.

Тому я наполягаю спочатку створити Тимчасову спеціальну слідчу комісію і розібратися в усіх порушеннях бо ті ж самі  дільничні комісії за складом будуть  проводити вибори, хіба це  не знову так скажімо, є  підставою для того, що, так скажімо будуть сфальсифіковані на користь однієї з політичних сил, хіба ті ж самі тимчасові  чи так скажімо технічні кандидати у Президента не спотворювали чи не змінювали якісно склад тих же дільничних комісій і складали фальсифікацію виборів, тому, шановні, перш ніж казати про оцінку Центральної виборчої комісії давайте розберемося з  цією вертикаллю

 

ГОЛОВА. З мотивів виступи завершено, шановні колеги, прошу уваги. Ставиться на голосування для прийняття за основу стаття 2 Проекту постанови: висловити недовіру Центральній виборчій комісії у зв'язку з неналежним виконанням нею обов'язків, передбачених Конституцією та законами України.

 

15:21:43

За-263

Так, прошу уваги по фракціях я дам, за - 263, стаття прийнята за основу, прошу уваги, все. По Фракціях, будь ласка. Шановні народні депутати, я ще раз прошу вас, прошу уваги, давайте  не звинувачувати не один одного, не кричати, а спокійно працювати. "Наша Україна" - 99, "Регіони України" - 3, Комуністів - 39, СДПУ(О) - 4, "Трудова Україна" - 7,  Народно-аграрна  - 20, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 19, Союз - 6, "Єдина Україна" - 3, Центр - 14, НДП промисловці і підприємці - 11, Демократичні ініціативи - 1, позафракційні - 17.

Тепер, якщо нема застережень я можу поставити в цілому цю статтю, я ставлю на голосування  про прийняття статті 2 в цілому. Прошу голосувати.

 

15:22:45

За-270

Стаття прийнята. Прошу уваги, Шановні колеги, прошу уваги, давайте працювати, я прошу вас, заспокойтеся. Я читаю статтю 3.

По Фракціях будь ласка, Сядьте будь ласка дайте можливість  працювати. "Наша Україна" - 100; "Регіони України" - 3; комуністів - 45; СДПУ(о) - 4; "Трудова Україна" - 6; Народна аграрна - 20; СПУ - 20; Блок Тимошенко - 19; "Союз" - 6; "Єдина Україна" - 5; "Центр" - 14; НДП, промисловці і підприємці - 10; "Демініціативи" - 1; позафракційні - 17.

Прошу уваги. Я оголошую третю статтю, яка буде  ставитись на голосування за основу. Запропонувати Президенту України внести невідкладно  на розгляд Верховної Ради України подання щодо  дострокового припинення повноважень припинення членів  Центральної виборчої комісії та на підставі пропозиції Голови Верховної Ради України і кандидатів, які балотуються на виборах Президента України щодо  п'яти кандидатур від кожного для призначення на посади членів Центральної виборчої комісії.

Будь ласка, зніміть з голосування. З мотивів, будь ласка,  запишіться, 3 хвилини. Так, Павло Мовчан, фракція "Наша Україна". Будь ласка,  Звягільський наступний буде ставити питання.

 

15:24:42

МОВЧАН П.М.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги.

Павло Мовчан, фракція "Наша Україна", Українська народна партія.

Без  сумніву після проголосування першого пункту, коли ми висловили недовіру, цілком логічно  ми мусимо змінити склад. Найдоцільніше і найоб'єктивніше формування за паритетними принципами. І тому я закликаю всіх підтримати саме ці положення, які запропоновані Погоджувальною радою. Дякую, Володимире Михайловичу.

 

ГОЛОВА. Юхим Звягільаський, фракція "Регіони України". Немає. Мішура Валерій Дмитрович, фракція комуністів. Мішура передає  Петру Симоненку. Будь ласка, мікрофон.

 

15:25:30

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги! Мені здається, що слід було б поставити крапку, крапку в реченні в такому місці: "Запропонувати Президенту України внести невідкладно на розгляд Верховної Ради України подання щодо дострокового припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії." І крапка. А все решта - то ми вже на чолі з Головою  Верховної Ради зберемося всі політичні сили тут, у Верховній Раді і можемо запропонувати тоді.

Бо так здається, що у нас Центральна виборча комісія тільки на другий тур створюється. А вона у нас за законом працює, так скажемо, на сім років, якщо не помиляюсь. А тільки за пропозиціями двох кандидатів буде формуватися якісний склад. Це також обмежує права і можливості решти політичних сил. Я проти цього виступаю.

Тому пропоную поставити там крапку. А вже під головуванням Голови Верховної Ради узгодити перелік кандидатур, які запропонувати Президенту для внесення і розгляду у Верховній Раді.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я прошу тут зараз спокійно, без емоцій послухати. Те, що сказав  Петро Миколайович, має рацію. Справа в тому, шановні колеги, що ми зараз не знаємо як далі буде процес розвиватися. Ми ж прийняли тільки рішення про те, щоб вибори визнати недійсними. Вже все сказали. Тому нам треба було дійсно, шановні колеги, таке записати і проголосувати зараз його - "Запропонувати Президенту України внести невідкладно на розгляд Верховної Ради України подання щодо дострокового припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії". І крапку поставити. Бо інакше, ви розумієте, ми ще далі не знаємо як процес буде розвиватися. З яких мотивів? Ми вже проголосували. Мотиви... Давайте заспокойтеся.

Це реально. Тут, можливо, було б і інший пункт ... "Запропонувати Президенту внести кандидатури і після проведення консультацій із фракціями і групами Верховної Ради". І це мало б логіку. Іншого виходу немає, що ви махаєте руками? Загляніть у Конституцію, тоді будете махати руками.

Шановні колеги, ми зараз створимо колізію, з якої не вийдемо. Ще раз три хвилини запишіться, проговоріть, будь ласка. Три хвилини.

Круць, будь ласка. Адаме Івановичу, так ми зараз.

 

15:28:10

КРУЦЬ М.Ф.

Так, так.  Прошу передати слово Соболєву.

 

15:28:19

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги, в мене конкретна пропозиція, Володимире Михайловичу, в вашу, в розвиток вашої пропозиції. Нам треба чітко встановити дату до якої Президент повинен внести ці пропозиції. Це повинно бути не пізніше 1 числа, щоб Центральна виборча комісія встигла все оформити. Тому, якщо ми йдемо на компроміс і пропозиції всіх політичних сил, повинна бути встановлена ця дата. Бо, я хотів застерегти вас, кожен день, який ми втрачаємо йде далі не на користь демократії. Сьогодні закрита телерадіокомпанія "Юг" та півдні Запорізької області. Вчора ті убопівці, які заарештували бандитів в Мукачево, сьогодні самі фактично заарештовані. Демократія під загрозою, ми не можемо тягнути. Тому, повинна бути чітка дата внесення подання щодо ЦВК. Перше число. Дякую.

 

ГОЛОВА. Потапов, будь ласка. Фракція "Регіони України".

 

15:29:21

ПОТАПОВ В.І.

Та, нет, нет, нет. Нет.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги! На волне таких страстей мы можем напринимать все, что угодно. У нас есть сегодня Конституция и есть Закон "О ЦВК". Надо ориентироваться на закон. И вот, Владимир Михайлович, те предложения, которые вы внесли абсолютно целесообразны. Абсолютно целесообразны! И нам не в коем случае нельзя отступать ни от закона, где видеться речь о ЦВК, ни от Конституции.

 

ГОЛОВА. Так, Кухарчук, фракція комуністів.

 

15:30:02

КУХАРЧУК М.А.

Прошу передати слово Голубу Олександру Володимировичу.

 

ГОЛОВА. Кому?

 

КУХАРЧУК М.А. Голубу!

 

ГОЛОВА. Голуб Олександр, будь ласка.

 

15:30:11

ГОЛУБ О.В.

Уважаемые товарищи! Владимир Михайлович! Ситуация развивается таким образом, что одной политической силой хотелось бы на 7 лет вперед приватизировать Центральную избирательную комиссию. Это серьезное дело. Уважаемые товарищи, у нас президентскими выборами не заканчивается жизнь на Украине. У нас спереди местные выборы, выборы в парламент.

Поэтому я бы все-таки хотел, чтобы мы прислушались к тому предложению, с которым выступил Петр Николаевич Симоненко. Поставили точку там, где было сказано в предложении, и, Владимир Михайлович, ваше предложение, так, как вы сказали.

 

ГОЛОВА. Ми тоді...

Шановні народні депутати, я прошу уваги. Заслухайте, в якій редакції буде ставитися на голосування пункт третій. Прошу уваги всіх: запропонувати Президенту України внести до 01.12.2004 року на розгляд  Верховної Ради України подання щодо дострокового припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії та кандидатури на посади членів Центральної виборчої комісії, попередньо узгодивши їх з депутатськими групами і фракціями Верховної Ради України.

Шановні народні депутати, іншого бути не може. Якщо ви хочете... Це не пройде таке рішення, бо ми не проголосували другий абзац, і ви зрозумійте це логічно. Ну, як ви не можете зрозуміти? Ви не проголосували другий абзац, і зараз абсурдна така постановка питання.

Вже процедура була. І я зараз ставлю на голосування. Давайте...  Тоді, шановні колеги, ми не приймемо взагалі ніякого пункту, якщо не голосуєте.

Будь ласка.  Я ще раз ставлю на голосування. Прошу уваги: запропонували Президентові України внести до 1 грудня 2004 року на розгляд Верховної Ради України подання щодо дострокового припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії та кандидатури на посади членів Центральної виборчої комісії, попередньо узгодивши їх з депутатськими групами і фракціями Верховної Ради України.  Прошу голосувати за такий пункт.  Прошу  голосувати.

 

 15:32:47

За-228

Рішення прийнято.

Так, четвертий пункт, прошу уважно слухати: визнати за необхідне розгляд Верховною Радою України 30 листопада, я тут уточнюю, бо до 29-го ми не встигнемо. 30 листопада 2004 року питання про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування масових порушень виборчого законодавства та обставин встановлення підсумків голосування на виборчих дільницях, територіальних виборчих округах за результатами виборів Президента України в 2004 році.

І наступне. Порядок проведення урочистого засідання Верховної Ради України у зв'язку із складенням присяги новообранного Президента України.

Тут є, шановні колеги, тут є два моменти, два застереження. Я пропоную, прошу уваги,  шановні колеги, вилучити слово “масових порушень”, оскільки ми вилучили його в попередньому пункті, тобто,  говорити лише про порушення.

Що стосується необхідності прийняття постанови про порядок і процедуру проведення голосування. Необхідність такої постанови зумовлено тим, шановні народні депутати, що запускаються чутки, ідуть інспірування проте, що десь в якомусь місці за участю когось буде проведена інавгурація Президента.

Тому, щоби зняти ці підстави будь-які для таких чуток і для такого шантажування ,яке нервує громадськість і народних депутатів, нам треба чітко визначити постановою Верховної Ради : як, де, за якою процедурою відповідно до  Конституції України буде здійснюватись відповідний акт. Ось і все.

 Нема заперечень?

 Будь ласка,  запишіться три хвилини з мотивів.

 Роман Зварич,  якраз ви і записалися, будь ласка.

 

15:34:58

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, я хотів би привернути вашу увагу до того факти, що коли ми голосували пункт 3 цієї постанови, ви не поставили на голосування  за основу. Тому мені видається, що рішення яке ми щойно прийняли,  це стосується прийняття цього пункту за основу, я би просив все ж таки, Володимиру Михайловичу, що відповідно до практику яку ви застосували уже надати можливість народним депутатам України ... внести пропозиції до прийнятого пункту за основу, бо  таких є чимало в мене пропозицій. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так давайте пропозиції одразу. Чому ж ви не даєте їх? Будь ласка, у вас ще 30 секунд є.

 

ЗВАРИЧ Р.М. Шановний.... Тоді я просив би, Володимире Михайловичу, щоб ви мені надали ще одну хвилину часу.

 

ГОЛОВА. Я тільки одне можу сказати, я вам надам і 2 хвилини, Романе Михайловичу. Якщо ви хочете, щоб ми прийняли рішення, то ми його повинні прийняти в тій редакції, якій запропонували. Якщо ви хочете, щоб ми зруйнували ці домовленості, будь ласка, вносьте пропозиції, ви їх зруйнуєте.

Так, будь ласка, Буйко.

Заспокойтесь! Я думаю, що ви там порадитеся і приймете нормальне рішення. Давайте будемо голосувати далі.

 

15:36:13

БУЙКО Г.В.

Прошу надати слово Симоненку Петру Миколайовичу.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, будь ласка. Фракція комуністів.

 

15:36:26

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів. Шановні радіослухачі! Всі ми були з вами свідками як наші друзі, наші товариші і члени наших родин знаходилися під тиском на 1 турі виборів, коли їх примушували фальсифікувати як на території Західної України, так і в інших регіонах України. Фальсифікація в Україні була "повсеместная" і широкомасштабна фальсифікація. Тому ми, комуністи, і наполягаємо, щоб така тимчасова  слідча спеціальна комісія може з розширеними повноваженнями була терміново утворена, щоб вона перевірили результати голосування на кожній дільниці і ще, і ще раз виявила всі ті недоліки і також сприяла тому, щоб притягнути до відповідальності і тих, хто примушував фальсифікувати, і тих, хто виконував на замовлення ось цю фальсифі.........

 

ГОЛОВА. Добкін Михайло, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

 

15:37:28

ДОБКІН М.М.

Прошу передать слово Нестору Шуфричу.

 

ГОЛОВА. Нестор Шуфрич, будь ласка.

 

15:37:35

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я вже в третій раз попадав в списки, щоб мати можливість висловитися. На жаль, чомусь не включали. Я дякую Михайлу Добкіну.

Шановні колеги! Що відбувається  сьогодні в залі? Ми вимагаємо шанувати Конституцію і закони України, органів місцевого самоврядування в Донецьку, Луганську, Харкові. Ми сьогодні топчемо Конституцію і закони. І ми сьогодні показуємо, як треба зневажати закон і Конституцію, приймаючи рішення, які не є нашою компетенцією і за які нам ще буде дуже-дуже складно відповідати. Ми сьогодні руйнуємо систему правових відносин в нашій країні. І наші громадяни мають це знати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я хотів би нагадати, що я дивлюся, як висвітлює комп’ютер і відповідно до відведеного часу всім толерантно надаю можливість для виступів. Можливо там не вистачило часу для цього.

Я ще раз хочу зачитати 4 пункт, який я поставлю на голосування. Визнати за необхідне розгляд Верховної Ради України 30  листопада 2004 року питання про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування порушень безмасових, розслідування порушень виборчого законодавства та обставин встановлення підсумків голосування на виборчих дільницях, територіальних виборчих округах та результатів виборів Президента України в 2004 році. Порядок проведення урочистого засідання Верховної Ради України у зв'язку з складанням присяги новообраним Президентом України, я думаю, що тут треба відразу голосувати немає потреби приймати за основу. Я ставлю на голосування прийняття в цілому цієї 4 статті, прошу голосувати.

30 числа порахуйте, будь ласка, це не понеділок - це вівторок, коли засідає Верховна Рада України.

 

15:39:42

За-307

Стаття прийнята.

Я зачитую статтю 5, прошу уваги.

Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування забезпечити підготовкою внесення на розгляд Верховною Радою України:

а) у дводенний термін законопроекту про внесення змін до Закону України "Про вибори Президента України" або окремого відповідного закону, передбачивши в ньому, зокрема, скасування інституту голосування за відкріпними посвідченнями, а також за межами приміщень для голосування, уточнення механізмів судового контролю за рішеннями, діями та бездіяльністю відповідних суб'єктів виборчого процесу. Удосконалення законодавчих механізмів забезпечення стабільності діяльності виборчих комісій, рівності  представництва від кандидатів у Президенти України в тому числі коригування,  в тому числі  корегування часто керівних посад у виборчих комісіях тощо;

 б) до 29 листопада 2004 року проект постанови Верховної Ради України про порядок проведення урочистого засідання  Верховної Ради України у зв'язку із складенням присяги новообраним Президентом України.

Ну, як ви розумієте пункт б) корегується із вимогами пункту 4-ого, який ми

 

ІЗ ЗАЛУ (без мікрофону не чути)

 

ГОЛОВА. Ні яки ми проголосували, там все нормально. Тому  ставлю на голосування  про прийняття за основу. а тоді пропозиції, за основу,  прошу голосувати. Ставиться на голосування прийняття закону за основу.

 

15:41:16

За-256

Будь ласка запишіться 3 хвилини. З мотивів, да.

Так,  на табло прізвища народних депутатів, що записалися: Валерій Асадчев, мікрофон.

 

15:41:35

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Володимире Михайловичу, мені здається, що ми пункт б) треба зняти, бо ми його уже проголосували, він буде просто повторюватись.

 

ГОЛОВА. Який пункт?

 

АСАДЧЕВ В.М. Пункт б). Пункт 5-ий б).

 

ГОЛОВА. Ні. Ми записали пункт, в 4-ому пункті: до 30-ого числа розглянути, але для того щоб його розглянути 30-ого числа, але для того щоб його розглянути 30-ого числа треба щоб до 29-ого числа Комітет подав цей документ.

 

АСАДЧЕВ В.М. Це ж доручення, навіщо Верховна Рада, Комітети так знають, що це треба зробити, це повторення просто.

 

ГОЛОВА. Ні це не повторення, хай буде. Будь ласка,  Матвієнков.

 

15:42:12

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55-ий округ, Мариуполь. Уважаемые коллеги, я понимаю, что под эйфорией можно принять сегодня все, что угодно, но давайте мы задумаемся, что мы делаем,  приведу конкретный пример, конечно, нарушения с открепными талонами, конечно, это не нормально, но вы вдумайтесь в такие примеры у нас, например, на комбинате через каждые два дня, порядка 500 человек уезжают отдыхать в санаторий "Ай Даниль", они голосуют там, второй момент, у нас живут люди не там, где они  зарегистрированы. Каким образом мы можем сегодня с вами лишить их права голосовать? Каким образом мы можем ущемлять их права, давайте выпишем эту статью таким образом, чтобы вы выработали механизм, не позволяющий использовать это дело, что бы он осуществлял механизм контроля над этим вопросом, это другое дело, но запрещать использование подобных вещей, это наступление на права человека, ничто другое, это лишение наших граждан голосовать так, как они считают нужным.  Спасибо.

 

ГОЛОВА.   Олександр Бондарчук, фракція комуністів. Будь ласка. Я даю, шановні колеги, по тим, що записалися. Все.

 

15:43:15

БОНДАРЧУК О.В.

Бондарчук, фракция  коммунистов.

Уважаемые коллеги, ну, действительно в том виде, в каком сегодня осуществляется  у  нас голосование по открепительным талонам, наверное, это не самый лучший механизм реализации права человека на участие в выборах. И тут наверное  надо отработать  форму этих открепительных талонов, чтобы по этому открепительному талону человек мог проголосовать только один раз.

И второй момент. Мы опять же  предлагаем, масса, миллионы, я уверен, ветеранов, стариков, которые не могут прийти на  избирательные участки сами проголосовать, вот этим вот пунктом лишаем права участвовать в выборах. Это пожилые люди, больные, зимой они не прийдут на участки. Поэтому надо обеспечивать их право  голосовать за пределами участков, при этом обеспечивать контроль. Поэтому голосовать в таком виде мы,  конечно, в таком виде не можем. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Нестор Шуфрич, будь ласка.

 

15:44:25

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, давайте без емоцій підійдемо до того, що  відбувається сьогодні у залі.  Уявіть собі ситуацію, коли людина, відносно якої прийняли незаконне рішення,  потім має право покарати того, хто його прийняв, таке рішення, яке його не задовольняє.

Шановні колеги, сьогодні ми своїми  діями тиснемо на Верховний суд 6, тиснемо на Центральну виборчу комісію, конституційні органи, відносно яких ми  не маємо права навіть будь-які рішення приймати. Шановні колеги,  ми сьогодні порушуємо Конституцію, ми  сьогодні порушуємо Закон України про вибори Президента, який нам нав'язали  "нашоукраїнці". Якщо так буде іти далі, ми не будемо мати права будь-кого звинувачувати у похожих діях на будь-яких рівнях влади. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні  народні депутати, я зараз запропоную одне уточнення. Анатолій Сергійович, Ви з ним погодитесь, я зараз читаю з уточненням, прошу уваги.

Не "скасування інституту голосування", "удосконалення інституту". Та не, що "ні, ні, ні"?! Будемо закон розглядати, що "ні-ні-ні"?!

Я читаю статтю, прошу уваги.

"Стаття 5. Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування забезпечити підготовку і внесення на розгляд Верховної Ради України:

а) у дводенний термін законопроекту про внесення змін до Закону України "Про вибори Президента України" або окремого відповідного закону, передбачивши у ньому, зокрема, удосконалення інституту голосування за відкріпними посвідченнями, а також за межами приміщень для голосування, уточнення механізмів судового контролю за рішеннями, діями та бездіяльністю відповідних суб'єктів виборчого процесу, удосконалення законодавчих механізмів забезпечення стабільності, діяльності виборчих комісій, рівності представництва в них від кандидатів у президенти України, у тому числі і корегування часток керівних посад у виборчих комісіях тощо;

б) до 29 листопада проект Постанови Верховної Ради України "Про порядок проведення урочистого засідання Верховної Ради України у зв'язку зі складенням присяги новообраним Президентом України".

Я ставлю на голосування прийняття цієї статті п'ятої в цілому. Прошу голосувати, в цілому.

 

15:47:14

За-233

Стаття прийнята.

Статтю шосту читаю. Вона там у двох варіантах. Але другий варіант зараз вже не може голосуватися відповідно до логіки розгляду проекту постанови.

"Стаття шоста. З метою завершення конституційної реформи вважати за доцільне запропонувати Тимчасовій спеціальній комісії по опрацюванню законопроектів про внесення змін до Конституції України забезпечити підготовку та внесення на розгляд Верховної Ради України в період з першого по третє грудня 2004 року законопроекту про внесення змін до Конституції України, реєстраційний номер 4180, за   умови, що його текст буде попередньо підтриманий підписами народних депутатів України в кількості, що необхідно для його прийняття до закону. Я думаю, що друге. це за умови треба зняти і проголосувати. Я пишу, Петро Олексійович, якщо хочеш компромісу, то треба йти на компроміс. Я ще раз ставлю статтю, і зараз, на голосування в такій редакції, з метою завершення конституційної реформи вважати за доцільне запропонувати Тимчасовій спеціальній комісії по опрацюванню законопроектів про внесення змін до Конституції України забезпечити підготовку та внесення на розгляд Верховної Ради України в період з 1 по 3 грудня 2004 року законопроекту про внесення змін до Конституції України, реєстраційний номер - 4180. Прошу голосувати вцілому. Прошу голосувати! Прошу голосувати вцілому, бо потім ви не отримаєте пошуковий результат. Голосуйте! Прошу голосувати!

 

15:48:58

За-271

Рішення прийнято. Стаття 7. Прошу уваги! Запропонувати Віктору Ющенко та Віктору Януковичу терміново провести переговори з метою подолання кризи на підписанні відповідної політичної угоди. Закликати представників фракції "Наша Україна" звернутися до своїх прихильників та організаторів акції громадянської непокори, до підписання зазначеної політичної угоди, утриматися від блокування органів державної влади та управління, комунікацій і установ, які забезпечують її функціонування, що, оскільки такі дії, зважаючи на зимовий період, можуть призвести до негативних наслідків.

Шановні народні депутати, вчора під час засідання Круглого столу, прошу уваги! Віктор Андрійович Ющенко. Заспокойтеся! Пообіцяв, що буде відбуватися лише пікетування державних установ, але блокування їх роботи не буде. І він дав слово вчора, на засіданні Круглого столу. Олександр Олександрович, я був на засіданні  Круглого столу, і про це сказав Хав'єр Солана у інтерв'ю з журналістом. Я ще раз хочу сказати, якщо ми хочемо компромісу і прийняти рішення вцілому, то голосуйте, шановні колеги. Я ставлю на голосування цей пункт, 7, вцілому. Я ще раз хочу сказати, я завжди об'єктивний і, ну, не голосуйте!  Тоді не буде постанови в цілому. Не хочете - не потрібно.

 

15:50:40

За-267

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка.

(Ш у м   у   з а л і)

“Наша Україна" -   0, "Регіони України" -  56, Фракція комуністів - 59, СДПУ(о)  - 35, "Трудова Україна" - 30, Народна аграрна партія - 18, СПУ - 0, Блок Тимошенко - 0, "Союз" - 15, "Єдина Україна" - 14, "Центр" - 3, НДП та ПППУ - 14, "Демініціативи" - 14, Позафракційні - 9.

Шановні колеги, шановні представники різних фракцій!

Якщо ви хочете "в'їхати в рай на чужому горбі", то ми не приймемо жодного рішення.

Якщо ми домовляємося про компроміс, давайте шукати компроміс, тим більше, що цей пункт був прийнятий всіма.

Я прошу вас уважно, стаття восьма, будь ласка: "Місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування забезпечити додержання у своїй діяльності Конституції та законів України, а також безперебійну роботу лікарень, навчальних закладів, транспорту, комунальних служб, підприємств зв'язку, надавати дієву допомогу правоохоронним органам щодо забезпечення конституційних прав громадян, невідкладно переглянути прийняті після 21 листопада цього року рішення та привести їх у відповідність із Конституцією і законами України.

Їх ми переставимо, пункт сьомий і восьмий переставимо місцями, бо тут логіки немає.

(Ш у м   у   з а л і)

Нема заперечень? Я ставлю на голосування для прийняття цього пункту в цілому. Прошу голосувати з урахуванням пропозицій Матвієнко переставити місцями.

 

15:52:34

За-391

Рішення прийнято.

Пункт дев'ятий, шановні народні депутати, давайте приймемо рішення. Пункт дев'ятий. Цей пункт прямо переписаний із комюніке спільного, яке було... Я зачитаю, а потім... Я зачитаю, а потім...

Яке було переписано вчора під час круглого столу  за наслідками круглого столу.

9 пункт.  Вважати неприпустимим застосування сили проти учасників акції громадянської непокори, що може призвести до подальшого загострення конфлікту. Запишіться з мотивів. 3 хвилин, будь ласка.

Віктор Пинзеник, будь ласка.

 

15:53:32

ПИНЗЕНИК В.М.

Прошу передати слово Зваричу.

 

ГОЛОВА. Будь ласка. Перевірте мікрофон у Пинзеника, будь ласка.

 

15:53:39

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Я вніс проект постанови, який якраз збігається з тим пунктом. У моєму проекті постанови я пропоную, щоби Верховна Рада України заборонила застосування вогнепальної зброї проти учасників масових протестних акцій. Цей проект постанови є в руках уповноваженого з прав людини Верховної Ради України.

Володимире Михайловичу, я вас прошу передати слово Уповноваженому  з питань прав людини, щоби вона теж могла підтримати мій проект постанови з цього приводу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати,  так, хто у нас, Турманов, будь ласка.

 

15:54:33

ТУРМАНОВ В.І.

 Прошу слово передать Бронникову.

 

ГОЛОВА. Бронніков, будь ласка.

 

15:54:40

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, уважаемый защитник прав человека у нас в Украине!

Я хотел бы обратить внимание. что применение силы недопустимо с обоих сторон. Конечно, я тут поддерживаю господина Зварича, никакой огнестрельной  зброи быть не может. Но мы должны понимать, что сила, вообще, недопустима при проведении гражданских акций любых , недопустима, как с одной стороны так и с другой. Поэтому я предлагаю дополнить и призвать , и участников акции отказаться от любого силового взаимодействия  с другими участниками общественной жизни.

 

ГОЛОВА. Валентин Матвєєв, будь ласка. Фракція комуністів.

 

15:55:36

МАТВЄЄВ В.Й.

Владимир Матвєєв. Прошу передать слово Симоненку Петру Николаевичу.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, будь ласка.

 

15:55:45

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів. Шановні колеги, мені здається, що все ж таки  треба внести правку у цей пункт. І я пропоную його таким зробити. "Вважати неприпустимими застосування сили проти всіх учасників акцій, - викреслити "громадянської непокори" - що може призвести до подальшого загострення конфлікту".

І доповнення "за умови дотримання ними чинного законодавства".

Потому что получается  так, що сейчас  произвол будут чинить, что хотят делать, а они не будут нести ответственности в соответствии с законом. Есть действующий закон, тому я й пропоную додати "за умови  дотримання ними чинного законодавства". Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, ми обмінялися думками.  Оскільки є доповнення, прошу... Все, час вичерпаний. А, ще 1 хвилина. Будь ласка, Михайло Добкін, одна хвилина є. Михайло Добкін.

 

15:56:38

ДОБКІН М.М.

Прошу перечать слово Нестору Шуфричу.

 

ГОЛОВА. Нестор Шуфрич.

 

15:56:44

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Шановні наші співвітчизники! Зверніть увагу, що зараз вищий законодавчий орган України ні во що не ставить ні Закон України "Про вибори Президента України", ні Конституцію України.

(Ш у м)

Ми тут встановлюємо результати виборів. Навіщо тоді ми ці вибори взагалі  проводили. Ми тут висловлюємо довіру або недовіру ЦВК. Це не наша компетенція, і це теж визначено Конституцією.

І зверніть увагу на попереднє голосування. Ми тут зібралися ради переговорів, а вони на це не йдуть, вони дали аж нуль голосів, щоб врегулювати ситуацію в Україні. Тому ті, хто голосував на їх підтримку, з сьогоднішнього дня можуть себе називати політичними лохами. Я вибачаюсь за це слово, але це є так.

 

ГОЛОВА. Так, прошу уваги, шановні народні депутати! Я зараз поставлю пункт 9 за основу, а тоді... Микола, час вичерпаний, давайте Регламенту дотримуватися. 9-ий пункт.

Вважати за основу... Вважати неприпустимим застосування сили проти учасників акції  громадянської непокори, що може призвести до подальшого загострення конфлікту. За основу, прошу голосувати.

 

15:58:15

За-358

А тепер з пропозицією, прошу уваги.

Пропозиція, яка ставиться на голосування. “Вважати неприпустимим застосування сили проти усіх учасників політичних акцій”... Я прошу, я ставлю на голосування пропозицію. Ви хочете, щоб я тільки вас слухав, я ще раз хочу сказати: заспокойтеся. “...що може  призвести до подальшого загострення конфлікту за умови дотримання ними чинного законодавства”. Всі мають дотримуватися чинного законодавства. З урахуванням цієї пропозиції я ставлю на голосування прийняття в цілому, прошу голосувати, 9 статті, прошу голосувати.

 

15:59:03

За-279

Так, за - 279,  9 стаття прийнята. По фракціях, будь ласка. Мотиви будуть по-іншому.

 "Наша Україна" - 2,  "Регіони України" - 56, комуністів - 58, СДПУ(О) -34, "Трудова Україна" - 30,  Народно-аграрна - 20, СПУ-1, Блок Тимошенко - 5, Союз - 15, Єдина Україна - 14, Центр - 8, НДП, Промисловці і підприємці - 13, Демократичні ініціативи- 14, позафракційні - 9.

Шановні колеги! Ми прийняли нормальне цивілізоване рішення яке в усіх документах записано, що для...збурення..

Пункт 10, прошу уваги, дайте я оголошу пункт, а потім буде з мотивів. Закликати представників міжнародної спільноти більш виважено ставитися, я просто більш викинув і написав би просто: "Виважено ставитися до оцінок, ситуації в Україні, а також утримуватися від підбурюючих та упереджуючих виступів і закликів, які... я думаю, що цей пункт взагалі треба було викинути.

Тому я ставлю за прийняття за основу цей пункт, а ви просто визначайтеся.

 

16:00:21

За-231

Прийнято.

По фракціях, будь ласка. "Наша Україна" - 1; "Регіони України" - 57; комуністів - 59;  СДПУ(о) - 27; "Трудова Україна" - 30; Народна аграрна - 1; СПУ - 0; Блок Тимошенко - 1; "Союз" - 13; "Єдина Україна" - 13; "Центр" - 3; НДП, промисловці і підприємці - 8; "Демократичні ініціативи" - 14; позафракційні - 4.

З мотивів по цій статті 3 хвилини, будь ласка, з пропозиціями. На табло прізвища народних депутатів, що записалися.

Микола Жулинський, будь ласка.

 

16:01:01

ЖУЛИНСЬКИЙ М.Г.

Прошу передати слово Роману Зваричу.

 

ГОЛОВА. Роман Зварич, будь ласка.

 

16:01:10

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановні колеги, шановні співвітчизники.

Факт залишається фактом, що майже вся міжнародна  спільнота надала кваліфікацію нашим президентським виборам. Вона дійшла однозначно до висновку, що ці вибори були сфальсифіковані. Ми також сьогодні дійшли до того ж самого висновку. Редакція цього  пункту, насправді, ставить під сумнів гостроту критики з боку міжнародної спільноти. І він є непослідовний, якщо ми, дійсно,  також визнаємо, що вибори були сфальсифіковані. Тому я пропоную вилучити цей пункт.

 

ГОЛОВА. Доманський. будь ласка... А, Матвієнков, вибачте, Матвієнков, будь ласка, "Регіони України".

 

16:02:06

МАТВІЄНКОВ С.А.

55-й округ, Мариуполь, Матвиенков.

Уважаемые коллеги,  Украина - это наш общий родной дом и порядок в нем можем навести только  мы с вами. И нам очень, ну, не совсем приятно смотреть и слышать, когда нас начинают учить, как нужно правильно поступать. Я думаю, никто, кроме нас с вами, не сможет навести порядок в этом доме, Никто кроме нас с вами не сможет  решить тех проблемных вопросов, которые у нас с вами есть. Поэтому  пункт взвешенный, нормальный, цивилизовано выписаный, поэтому есть целесообразность его оставить.

 

ГОЛОВА. Анатолій Доманський, фракція комуністів. Мікрофон, будь ласка.

 

16:02:43

ДОМАНСЬКИЙ А.І.

Прошу передать слово Симоненко Петру   Николаевичу.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, Фракція  комуністів.

 

16:02:53

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, Фракция коммунистов. Уважаемые коллеги, уважаемые радиослушатели,  народ Украины, этот пункт правильный и Фракція коммунистов голосувала за  те, щоб  сьогодні привернути увагу  всієї громадськості до  того, що відбувається у нас в Україні, але ви бачите і ми з вами є свідками, як постійне нагнітається антиросійська истерия, в том числе, так скажем, представителями различных средств информации, и это не приведет к тому,  что у нас будут улучшаться  добрососедские  отношения  с Россией, Украина стала геополитическим плацдармом для использования прозападных политиков, проведения экспериментов на территории Украины. Поэтому мы и требуем сегодня этот пункт обязательно включить, чтобы исключить вмешательство внешних политических центров, в том числе и различных политических структур в оценку событий, происходящих в Украине, особенно в нагнетании антироссийской истерии.

 

ГОЛОВА. Нестор Шуфрич, будь ласка, Фракція соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

 

16:03:55

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Володимире Михайловичу, і окремо дякую вам за можливість сьогодні  тут зібратись, ми зібрались тут за ради того, щоби знайти можливість врегулювати ситуацію, яка відбувається зараз на вулицях міста Києва і на її площах. Але зараз голосування, щодо можливості переговорів, щодо можливості врегулювання питання  і дотримання законності зі всіх боків ігноруються і нулями підтверджуються під час голосування  з боку представників "Нашої України". Так вони хотять примирення, так вони хотять щоби було законність в нашій державі, вони ігнорують меморандум вчорашніх, вчорашній меморандум, підписаний Президентами і кандидатами в Президенти і нашим переможцем Віктором Януковичем. Закони і Конституція для них ні що, про це всі мають знати і з цим  ми маємо жити вже сьогодні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Шановні народні депутати, прошу уваги, я ставлю на голосування в цілому .... бо не було пропозицій до нього, 10-ий: закликати представників міжнародної спільноти більш виважено ставитися до оцінок ситуації, аби слово  "більш" ми ж домовилися, "закликати представників міжнародної спільноти виважено ставитися до оцінок ситуації в Україні,  а також утримуватись від підбурюючих та упереджених виступів і закликів, які лише її ускладнюють".

Десятий пункт. А? Прошу голосувати, йде голосування.

 

16:05:43

За-242

Прийнята стаття.

Стаття одинадцята. “Доручити Голові Верховної Ради України невідкладно забезпечити оприлюднення текстів цієї постанови через ЗМІ та перед учасниками мирних акцій, що відбуваються в Києві з приводу виборів Президента України".

Я пропонував би таким чином поступити. "Доручити Голові Верховної Ради України невідкладно забезпечити оприлюднення тексту цієї постанови". І крапку поставити. Я думаю, що це правильно.

Шановні народні депутати, я думаю таким чином, давайте нормально поставимося. Нам ще багато працювати, приймати рішення, які б консолідували парламент. Мені потрібно консолідувати парламент. А коли буде треба, я піду кругом, я поки що не боюся ходити.

Я ставлю на голосування 11-тий пункт. Ну, не голосуйте, ваша справа.

"Доручити Голові Верховної Ради України невідкладно забезпечити оприлюднення тексту цієї постанови". Крапка. І в цілому ставлю на голосування.

 

16:07:00

За-363

Рішення прийнято.

Тепер дванадцятий пункт: "Ця постанова набирає чинності з дня її прийняття".  Ставлю на голосування цю пропозицію.

 

16:07:24

За-337

Прийнято.

Ставлю на голосування для прийняття в цілому проекту Постанови Верховної Ради України "Про політичну кризу у державі, що виникла у зв'язку з виборами Президента України", реєстраційний номер 6366, прошу голосувати в цілому. Прошу голосувати. В цілому.

 

16:07:53

За-307

Постанова прийнята. По фракціях, будь ласка. По фракціях. "Наша Україна"  -98, "Регіони України" - 3, комуністів - 54, СДПУ(о) - 6, "Трудова Україна" - 10, Народна аграрна - 20, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 17, Союз - 9, "Єдина Україна" - 12, Центр - 14, НДП, "Промисловці і підприємці" - 15, "Демократичні ініціативи" - 10, позафракційні - 18.

Шановні народні депутати, нам тепер потрібно осмислити і напрацювати практичні документи з питань, які були прийняті.  Порядок денний, який ми планували вичерпано. Засідання Верховної Ради, позачергове, оголошую закритим. В Понеділок об 11 годині Погоджувальна рада. Якщо виникнуть якість непердбачувані обставини, ми вас оперативно проінформуємо, що Верховна Рада зібралася і відреагувала адекватно на ті чи інші події. Дякую.