Засідання N38

Опубліковано 19. 11. 2004

ЗАСІДАННЯ  ТРИДЦЯТЬ  ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

19  листопада   2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:01:46

Зареєструвалося 405 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження наших колег - Дзоня Валентина Михайловича і Катеринчука Миколи Дмитровича. Давайте привітаємо їх і побажаємо всіляких гараздів.

Шановні народні депутати, дозвольте проінформувати вас про результати роботи Верховної Ради України на пленарному засіданні 18 листопада 2004 року. Розглянуто 31 питання порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 10 законів у цілому, сім законопроектів прийнято у першому читанні, один законопроект направлено на доопрацювання, чотири законопроекти відхилено, прийнято дві постанови, один проект постанови відхилено. За результатами розгляду зауважень Президента України подолано вето Президента України на один закон, чотири закони прийнято у новій редакції, три закони скасовано.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 2.5.2 Регламенту у п'ятницю ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів із внесенням пропозицій, оголошенням запитів, заяв і повідомлень. Прошу народних депутатів записатися на виступ, а я тим часом оголошу депутатські запити, що надійшли. Немає заперечень?

Надійшли запити народних депутатів України. Висвітліть, будь ласка, на табло прізвища народних депутатів, що записалися.

Надійшли запити народних депутатів України.

В'ячеслава КОВАЛЯ до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ щодо політичного свавілля керівництва Юридичної академії МВС у місті Дніпропетровську та захисту громадянських прав студентки академії Баранюк.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО  до Прем’єр-міністра стосовно цільового виділення автомобіля стоматологічній поліклініці Житомирського району Житомирської області.

Романа ЗВАРИЧА до Прем’єр-міністра, Міністра промислової політики, Міністра фінансів, Міністра аграрної політики щодо бюджетного фінансування дочірнього підприємства “Калійний завод” відкритого акціонерного товариства “Оріана”.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра з приводу виділення коштів на газифікацію Червоноармійського району Житомирської області.

Юрія БОЙКА до Прем’єр-міністра щодо виділення коштів на добудову і введення в експлуатацію Херсонського обласного онкологічного центру.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Прем’єр-міністра, головного редактора газети “Урядовий кур’єр” з приводу розміщення в газеті “Урядовий кур’єр” інформації щодо кандидата в Президенти.

Василя ЦУШКА до Прем’єр-міністра стосовно порушення статті 50 Бюджетного кодексу України та Закону України “Про державну службу” посадовими особами Державної податкової адміністрації, Міністерства фінансів та Державного казначейства України.

Марії МАРКУШ до Прем’єр-міністра у зв’язку з відмовою мешканців будинку № 16 по вулиці Вайди в місті Тячеві брати участь у виборах Президента України.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради, Генерального прокурора, Голови ЦВК щодо втручання керівництва Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” у виборчий процес.

Володимира НОВАКА до Прем’єр-міністра з приводу невиконання рішення Вищого Арбітражного суду по справі за позовом Полонського підприємства по виробництву продукції звіринництва Хмельницької області.

Юрія КАРМАЗІНА до Прем’єр-міністра, Міністра оборони, Генерального прокурора щодо вжиття заходів у зв’язку з масовими порушеннями конституційного права на житло військовослужбовців Коломийського міського гарнізону Івано-Франківської області, їх свавільного зняття з черги квартирного обліку.

Миколи ШЕРШУНА та Валерія САМОПЛАВСЬКОГО до Кабінету Міністрів щодо необхідності фінансування незавершеного будівництва знезалізнення води у місті Березне Рівненської області.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Першого  віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів стосовно неналежної виплати заробітної плати працівникам окремих ліквідованих сільськогосподарських підприємств Херсонщини.

Вадима ГУРОВА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів щодо виділення коштів у Державному бюджеті для реконструкції Радушанського складу хлору.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО          до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів, Голови Херсонської облдержадміністрації стосовно фінансової підтримки окремих об’єктів соціально-культурного призначення громад Бериславського району Херсонської області.

Сергія СЛАБЕНКА до Віце-прем’єр-міністра Дмитра Табачника з приводу неналежного ставлення посадових осіб органів виконавчої влади Волинської області до проблем соціально незахищених громадян.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва, Генерального прокурора стосовно правомірності закриття санаторію-профілакторію “Гірник” Державної холдингової компанії “Олександріявугілля”.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до Віце-прем’єр-міністра Івана Кириленка щодо врегулювання питання виплат за оренду земельних паїв агрофірмою “Кнісело” Жидачівського району Львівської області.

Віталія ШИБКА до Генерального прокурора з приводу невиплати заробітної плати працівникам товариства з обмеженою відповідальністю “Обрій” Покровського району Дніпропетровської області та надання народному депутату України неправдивої інформації.

Бориса ЗАГРЕВИ до Генерального прокурора стосовно безпідставного зволікання правоохоронними органами Лохвицького району Полтавської області розгляду справи про дорожньо-транспортну пригоду, внаслідок якої травмовано трьох малолітніх дітей.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Генерального прокурора щодо бездіяльності органів прокуратури у кримінальній справі за фактом вбивства громадянина.

Володимира ПУЗАКОВА до Генерального прокурора з приводу відмови у порушенні кримінальної справи стосовно працівників міліції Кіровоградського міськвідділу Управління Міністерства внутрішніх справ в Кіровоградській області.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Генерального прокурора стосовно можливого доведення до самогубства командира відділення роти матеріального забезпечення механізованої бригади, що виконувала завдання в Іраку, старшого сержанта Гензерського.

Олександра МОРОЗОВА до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ з приводу придбання Міністерством внутрішніх справ житлового будинку за адресою: місто Київ, проспект Героїв Сталінграда, 15-В.

Євгена ЖОВТЯКА до Генерального прокурора, Центральної виборчої комісії стосовно  підготовки фальсифікації виборів Президента України 21 листопада 2004 року Миронівською районною адміністрацією Київської області.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки, міністра внутрішніх справ з приводу надання генеральним директором Харківського державного авіаційного виробничого підприємства літака АН-140 Прем’єр-міністрові В.Ф.Януковичу для ведення передвиборної кампанії.

Євгена ЖОВТЯКА до Генерального прокурора, Центральної виборчої комісії з приводу підготовки фальсифікації виборів Президента України 21 листопада 2004 року ректором Податкової академії України Петром Мельником та використання для цього посади ректора академії.       

Миколи ТОМЕНКА до Генерального прокурора, міністра охорони навколишнього природного середовища стосовно перевірки законності прийняття рішення про зменшення на 67 гектарів загальної площі Донецького ботанічного саду Національної академії наук України.      

Марії МАРКУШ до Генерального прокурора з приводу незаконного виділення та приватизації земельної ділянки по вулиці Захара Мозгового на території парку в селищі міського типу Солотвино Тячівського району Закарпатської області.

Лілії ГРИГОРОВИЧ до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи проти телеканалу “Інтер” за розпалювання релігійної ворожнечі та подачу неправдивих відомостей.

Віктора МИРОНЕНКА до Генерального прокурора стосовно протиправних дій товариств “Право захист” та “Миколаївське”.          Станіслава ПХИДЕНКА до Генерального прокурора з приводу невдоволення відповіддю на запит щодо незадовільного розслідування Волинською обласною прокуратурою обставин загибелі майора міліції Олега Маснєва.

Олександра ТУРЧИНОВА до Генерального прокурора, Ммністра внутрішніх справ щодо  відкриття кримінальної справи у зв’язку з протизаконними діями,  що плямують ім’я працівника внутрішніх справ, начальника Голованівського райвідділу Управління внутрішніх справ у Кіровоградській області Ярового.

Вячеслава КОВАЛЯ до Генерального прокурора щодо притягнення до кримінальної відповідальності працівників охорони державного технічного університету міста Дніпродзержинська та працівників Дніпровського районного відділу міліції, дії яких підпадають під ознаки злочину.

Миколи КАТЕРИНЧУКА до Генерального прокурора, Голови Центральної виборчої комісії щодо фактів порушення законодавства про вибори Президента України членами територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу № 100 міста Кіровоград.

Ігоря ОСТАША до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом порушення виборчого законодавства в 138 територіальному виборчому окрузі.

Володимира ФІЛЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактами порушення виборчого законодавства в територіальному виборчому окрузі № 142.

Тараса СТЕЦЬКІВА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно членів територіальної комісії  виборчого округу №100.

Юрія КЛЮЧКОВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно працівників Управління по боротьбі з організованою злочинністю Головного управління Міністерства внутрішніх справ у Херсонській області.

Бориса БЕСПАЛОГО до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом фальсифікації виборчих документів дільничною виборчою комісією № 2 територіального виборчого округу № 33.

Олега ТЯГНИБОКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом фальсифікації виборчих документів дільничною виборчою комісією № 50 територіального виборчого округу № 38.

Миколи КАТЕРИНЧУКА до Генерального прокурора  щодо порушення кримінальної справи за фактом фальсифікації виборчих документів дільничною виборчою комісією № 116 територіального виборчого округу № 109.

Ігоря ОСТАША до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом фальсифікації виборчих документів дільничною виборчою комісією № 137 територіального виборчого округу № 141.

Володимира ФІЛЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактами порушення виборчого законодавства в територіальному виборчому окрузі № 135.

Юрія КЛЮЧКОВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо порушення кримінальних справ за фактами перешкоджання здійсненню виборчого права.

Бориса БЕСПАЛОГО до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом перешкоджання здійсненню виборчого права.

Сергія БОНДАРЧУКА та Тараса СТЕЦЬКІВА до Генерального прокурора щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб винних в умисному нанесенні тілесних ушкоджень члену територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу № 41 міста Донецька та у викраденні тридцяти чотирьох посвідчень офіційних спостерігачів на цьому виборчому окрузі.

Андрія ШКІЛЯ до Генерального прокурора стосовно усунення порушень законодавства про вибори Президента України напередодні другого туру голосування в Шумському районі Тернопільської області.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора, голови Державної податкової адміністрації, Міністра внутрішніх справ, голови ЦВК щодо перевірки фактів перешкоджання шляхом насильства, погроз, обману і підкупу вільному здійсненню громадянами права обирати Президента України, перевищення влади з боку окремих керівників Міністерства внутрішніх справ, Державної податкової адміністрації, інших міністерств та центральних органів виконавчої влади, що виразилось у відданні наказу отримувати відкріпні талони і здавати керівникам адміністрацій і привело до грубих порушень Закону України  "Про вибори Президента України.   

Сергія ОЛЕКСІЮКА до Генерального прокурора з приводу знищення тиражу газети “Сільські вісті” у Васелинівському, Єланівському, Доманівському, Вознесенському районах та місті Вознесенськ Миколаївської області.

Валерія ЛЕБЕДІВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно голови дільничної виборчої комісії № 50 територіального виборчого округу № 233 Шевченківського району міста Києва у зв’язку з його незаконними діями – не передачею до територіальної комісії протоколів дільничної виборчої комісії.

Миколи КРУЦЯ до Міністра оборони щодо передачі військового містечка територіальній громаді села Крихівці Івано-Франківської області.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Міністра внутрішніх справ стосовно незаконних дій керівництва Корюківського районного відділу Управління Міністерства внутрішніх справ України в Чернігівській області, що призвели до зриву поїздки виборців на зустріч з кандидатом на посаду Президента України.

Сергія СЛАБЕНКА до Міністра праці та соціальної політики щодо погашення заборгованостей по виплаті заробітної плати, вихідної одноразової допомоги та регресивних виплат на підприємствах Волинської області.

Володимира ПУЗАКОВА до Міністра оборони з приводу невиплат військовим, звільненим у запас в 2004 році.

Василя ОНОПЕНКА до Міністра внутрішніх справ щодо порушення чинного законодавства слідчими Дніпровського районного управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ у місті Києві.

групи народних депутатів (АРТЕМЕНКО, ОДАЙНИК, ОРОБЕЦЬ, СОБОЛЄВ) до Міністра внутрішніх справ з приводу порушення правоохоронними органами конституційних прав та законних інтересів відкритого акціонерного товариства “Запоріжтрансформатор”.

Миколи НОЩЕНКА  до Міністра транспорту щодо невідповідності розмежування залізничної колії між Південно-Західною та Московською залізницями встановленій лінії державного кордону України у Серединно-Будському районі Сумської області.

Станіслава ПХИДЕНКА до Міністра фінансів, Міністра освіти і науки щодо виділення  в 2005 році коштів  на завершення розпочатого будівництва школи-інтернату для глухонімих дітей у місті Володимир-Волинському.

Кирила ПОЛІЩУКА до Голови Державного комітету по земельних ресурсах щодо порушення прав власників земельних паїв членів колективного сільськогосподарського підприємства  “Промінь” Київської області.

Миколи КАРНАУХА до Голови Державного комітету України з земельних ресурсів стосовно проблем землекористування на території Більської сільської ради Котелевського району Полтавської області.

Анатолія ДОМАНСЬКОГО до Голови Служби безпеки, Міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора щодо незаконних дій працівників Дніпродзержинського міського відділу Управління Служби безпеки України та міського відділу Управління Міністерства внутрішніх справ у Дніпропетровській області.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до Начальника Головного управління державної служби щодо свідомого ігнорування в публічній діяльності  статті 10 Конституції України, Закону України “Про державну службу”, мовного законодавства посадовими особами.

Валерія ЛЕБЕДІВСЬКОГО до Голови Шевченківської районної у місті Києві ради і районної державної адміністрації щодо фактів проведення незаконної передвиборчої агітації посадовими особами Шевченківської районної державної адміністрації у місті Києві, неналежне виконання службових обов’язків головою Шевченківської районної у місті Києві ради щодо забезпечення достовірності списків виборців та перешкоджання діяльності народного депутата України.

Миколи КАРНАУХА до Начальника УМВС України в Дніпропетровській області з приводу правопорушень в частині використання державного майна.

Так надійшло 66 запитів народних депутатів. 33 - Фракція "Наша Україна", Фракція Комуністів - 13, "Регіони України" - 1, "Єдина Україна" - 3, "Трудова Україна - 1, Народна аграрна - 1, Соціалістична партія - 4,  Блок Тимощенко - 6, Центр - 3, позафракційні - 1. Всього - 66.

Так на табло, будь ласка, прізвища народних депутатів, що записалися. Так,  Ігор Плужников, Фракція Соціал-демократичної партії об'єднаної, будь ласка. Мікрофон Плужникову ввімкніть, будь ласка.

 

ГОЛОВА.     Так Євдокимов, будь ласка. Євдокимов є.

 

10:18:05

ЄВДОКИМОВ В.О.

Прошу передати слово. Шуфричу Нестору.

 

ГОЛОВА. Нестор Шуфрич,  Фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). Підготуватися Бауеру.

 

10:18:16

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний Володимире Михайловичу, вся Верховна Рада, всі ми були свідками того, як 21 квітня на засіданні Верховної Ради України Віктор Ющенко назвав своїх співвітчизників, частину тих маленьких українців, фашистами. Ми сподівалися, що у  нього все ж таки буде совість вибачитися перед своїми співвітчизниками  за те, що він їх образив. Совісті від нього ми не дочекалися і змушені були звернутися до суду.

27 липня  рішенням Шевченківського районного суду і 21 жовтня  рішенням апеляційного суду було визнано, що  слова, які були оприлюднені під час  засідання, є нічим не підтвердженими, носять наклепницький характер,  є образливими і ганьблять честь і гідність наших громадян. Суд зобов'язав Віктора Ющенка спростувати цю інформацію з трибуни Верховної Ради України. Ми вважаємо, що людина, яка бореться за вищу посаду у нашій державі, не має  морального права на це, якщо вона так  принижує наших громадян, називаючи їх такими словами після того, як ми отримали дуже непросту перемогу у 1945 році. Всі страждали  від фашистського режиму, і це є наша спільна перемога. Знущатися над нею ми нікому не дамо.  Ми говоримо про це саме сьогодні за два дні до  президентських виборів, щоб ніхто не звинувачував нас у тому, що  ми  переслідуємо того, хто програв. Ми сьогодні маємо ще 3 хвилини від Ігора Плужникова і  надаємо цей час Віктору Андрійовичу Ющенку, щоб він вийшов на трибуну Верховної Ради України і, якщо  не по совісті, то по рішенню суду, вибачився перед своїми співвітчизниками. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Бауер, будь ласка.

 

10:20:55

БАУЕР М.Й.

Прошу передати слово Тетяні Засусі.

 

ГОЛОВА. Тетяна Засуха, будь ласка, фракція "Трудової України".

 

10:21:11

ЗАСУХА Т.В.

94 виборчий округ, Тетяна Засуха.

Шановні народні депутати, незаплановано вийти сьогодні на парламентську трибуну мене змусив вчорашній виступ з цієї ж трибуни народного депутата Юрія Кармазіна, який представляє у парламенті фракцію "Наша України".

Його заява про те, що чинний Прем'єр-міністр Віктор Янукович нібито побив мого чоловіка, голову Київської обласної державної адміністрації Анатолія Засуху, я однозначно розцінюю як нахабну, грубу і цинічну провокацію. Абсолютно зрозуміло, чого хотів досягти своїм виступом член команди Віктора Ющенка пан Кармазін.

По-перше, напередодні вирішального другого туру виборів Президента України створити у виборця образ Віктора Януковича як злісного хулігана і політичного насильника, який навіть рукоприкладство використовує для того, щоб залякати не лише опозицію, а своїх колег у владі.

По-друге, ви, пане Кармазін, не захистити хотіли, як ви вчора сказали, Анатолія Засуху, ви свідомо і підступно хотіли скомпрометувати його як політика і керівника, а водночас і спровокувати справжній конфлікт між Засухою та Януковичем.

Я як дружина Анатолія Андрійовича категорично заперечую факт побиття Анатолія Засухи. Я особливо недовірливим і скептикам можу запропонувати відвідати облдержадміністрацію і на власні очі пересвідчитися у тому, що Анатолій Засуха живий і здоровий. А побіжно перевірити, що ніякого курсу лікування він у Центральному шпиталі МВС не проходив.

Інформаційні утки, блюзнірська брехня, брудні провокації - ось методи, якими ви послуговуєтеся, панове опозиціонери, щоб прийти до влади. Виходячи зі сказаного як народний депутат я вимагаю від пана Кармазіна визнати безпідставність і  вчорашньої інформації про конфлікт Засухи з Януковичем, а так же само на всю Україну принести Анатолію Засусі офіційне вибачення. Водночас я звертаюсь до Комітету з питань Регламенту та депутатської етики дати належну моральну оцінку виступу Юрія Кармазіна, якщо, звичайно, мораль у пана Кармазіна є. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, Петро Степанович Цибенко передає право на виступ Борису Іллічу Олійнику. Будь ласка. Підготуватися... Єхануров передає Пинзенику. Підготуватися тоді Пинзенику. Прошу уваги, шановні колеги!

 

10:24:00

ОЛІЙНИК Б.І.

Шановні колеги! У січні наступного року відзначатимемо 70-ліття від народження витязя української поезії за глорифікацією Олеся Гончара Василя Симоненка. Зважаючи на значення цієї легендарної постаті для нашої і не лише нашої словесності, хотілося, аби ці урочини відбулися на належно високому державному рівні. Варто, як на мене, не лише 2005-й оголосити роком Симоненка, а й до емоційний додати й матеріальних статків, принаймні на пам'ятник, який задумала громада спорудити в Черкасах і на котрий ніяк не знайдуть фінансів. Треба все-таки виділити на нього кошти на державному рівні.

А у червні 2005 року виповнюється 250 років з часу заснування Київського, нині Головного військового клінічного Ордена Червоної зірки госпіталю. На сьогодні це найстаріший медичний заклад нашої держави, котрий з 92-го року працює, як головний лікувально-діагностичний заклад Міністерства оборони, де надаються всі види медичної допомоги. Понад 23 тис. осіб щорічно лікуються в стаціонері та ще 300 тис. отримують медичну допомогу амбулаторно.

Відтак, було б абсолютно вмотивованим, аби в бюджеті на 2005-й, і це відгукнулося ювілярові в позитивному матеріальному виразі.

Всі ці прохання я формулюю як депутатський запит, а зараз апелюю до Петра Порошенка, йому передадуть, якщо його нема, аби він не забув про це, збалансовуючи бюджет на рік грядущий.

І на останок, шановні колеги, дорогий Володимир Михайлович, треба після цих виборів, дай їм Бог здоров'я, все-таки покликати генпрокурора, аби він доповів про розслідування справи про вбивство Гонгадзе і Александрова, поскільки у вищих інституціях Ради Європи готуються до нас досить серйозні інтервенції.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Юрій Єхануров передає право на виступ Віктору Пинзенику.

Підготуватися Юрію Луценку.

 

10:26:49

ПИНЗЕНИК В.М.

Віктор Пинзеник, блок Віктора Ющенка.

Шановні народні депутати, дорогі співвітчизники!

21 листопада не просто вибори нового Президента України, це вибір філософії подальшого розвитку України: чи Україна і далі залишиться без майбутнього, чи кожен з нас побачить перспективу завтрашнього дня, майбутнього наших дітей і онуків. І ніхто не зможе залишитися осторонь свого вибору, бо це вибір душі і серця кожного з нас.

Перший тур президентських виборів показав, народ України хоче зміни влади, не зважаючи на тиск, погрози, фальсифікації переміг Віктор Ющенко. Мільйони громадян України встали з колін, відчули себе людьми, бо  не можна обдурити і залякати цілий народ, люди самі розуміють, де правда, а де суцільна брехня.

Ми вдячні громадянам України за їх вибір, за їх позицію, ми вдячні тим членам виборчих комісій, тим представникам влади, правоохоронних органів, судової системи, що виявилися на своєму місці, показали свою професійність, мораль, дотримання норм закону.

Дорогі друзі!

21 листопада цього року стане поворотним моментом в нашій історії, зробіть свій вибір душі і серця, не бійтеся, це вас боїться влада.

Йдучи до виборчих дільниць, пам'ятайте, що це останній день нинішньої влади. 22 листопада ви прокинетеся в новій країні, в країні, де людей не ділять на сорти, на "східняків" чи "західняків", за національною чи мовною ознаками, за тим, до якої церкви вони ходять. Будуть відновлені на роботі всі державні посадовці, поновлені у вузах всі студенти, котрі постраждали за свої політичні переконання. Професійність, порядність, а не політичні уподобання стануть визначальними у формуванні інститутів влади, правоохоронних органів, судової системи. А ми переконані, що більшість працівників цих органів відповідають вказаним критеріям.

Бруно..............належать чудові слова: "Не бійся ворогів - у гіршому випадку, вони тебе вб'ють. Не бійся друзів - у гіршому випадку, вони тебе зрадять. Бійся байдужих - ці не вбивають і не зраджують, але тільки з їх мовчазної згоди відбуваються у світі зради і вбивства". Дорогі співвітчизники, не будьте байдужими! Не дайте бути байдужими своїм сусідам, друзям, знайомим. Підтримайте своє майбутнє! Проголосуйте за Віктора Ющенка!

 

ГОЛОВА. Юрій Луценко, фракція Соціалістичної партії, запрошується до виступу. Підготуватися Анатолію Морозу.

 

10:29:29

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні виборці, Шановні народні депутати! Через два дні вирішальний для української демократії день. На жаль, мусимо констатувати, що йде не боротьба позицій, а боротьба між народним вибором і системою фальсифікації, організованою владою. Всі розуміють, що попри адміністративний тиск і телегебельсивщіну провладних каналів, які щойно нам плакали про фашизм, переможцем першого кола став Віктор Ющенко, його підтримало більше 40 відсотків населення. Вірити в результати, оприлюднені Центральною виборчою комісією, це все рівно, що вірити в те, що Земля плоска. І всі розуміють, що цих відсотків було значно більше.

Підтримка його кандидатури Соціалістичною партією України, Партією промисловців і підприємців, Партією Зелених означає, що Ющенко де-факто уже став переможцем виборів Президента. Тож наші опоненти кидають в бій єдиний засіб, що є в їхніх арсеналах: брехню.

Сьогодні в Україні поширюються листівки про те, нібито Мороз відмовився від підтримки Ющенка. Це звичний прийом, який використовує влада, аби не донести до людей правду. Заявляю офіційно з цієї трибуни: Соціалістична партія України офіційно підтримує кандидатуру Ющенка, і це є об'єднання лівої і правої опозиції задля усунення антинародного режиму від влади.

Питання друге. Сьогодні найбільша опозиційна газета   з 750-тисячним накладом "Сільські вісті" блокується  в регіонах аби до людей не донести цю саму істину.

Підтверджую, колектив "Сільських вістей" сьогодні оприлюднює заяви Соцпартії про офіційну підтримку Віктора Ющенка. Тим більше, що Віктор Ющенко взяв на себе виконання умови непродажу землі до 2008 року.

Інші брехуни поширюють інформацію про те, що Ющенко знаходиться  в комі, непритомному стані, тощо. Вчорашня його поява на телеекранах свідчить: і це є підла брехня, і це показує до якої низості  опускаються його опоненти.

Інші підбурюють  віруючих, організовують хресні ходи, експлуатують віру людей, що абсолютно недопустимо в нормальній державі.

Заявляю офіційно, ніхто  не збирається притискати віруючих. Віктор Ющенко був благословенний в своїй церкві Московського патріархату в рідному селі Хорунжинка в Сумській області. Заявляю, з Віктора Ющенка такий бандерівець, вибачте, як із одної відомої речовини куля. Він родився найближче до російського кордону з усіх кандидатів  в Президенти і досить з нього робити образ ворога. Найганебніше - використання  фашистських символів, використання  приводу громадянської війни, яка  сьогодні експлуатується на владному телеканалі. Я не розумію як після  цього можна подавати руку пану Кобзону, громадянину трьох країн, який розпалює національну ворожнечу у своїй країні, де він нібито є громадянином. Я не розумію до якої ще низості треба опуститися, щоб лякати 47-мільйонний народ приводом  фашизму, який ми спільно перемогли. Це ганебно, пане Шуфрич. Передайте це своїм телеканалам.

І найганебніше. Сьогодні я думаю, що це все істерія влади. Я розумію, що там команда не в стані вияснити що робити командиру потопаючого корабля, якщо капітан щур. Але тим не менше, вони мусять  прийняти народний вибір. Він буде таким, що цієї влади більш ніколи не повернеться в кабінет Президента України. Я в це щиро.....

 

ГОЛОВА. Анатолій Мороз передає право на виступ Володимиру Пузакову, фракція комуністів. Анатолій Мороз присутній. Підготуватися Полііту.

 

10:33:00

ПУЗАКОВ В.Т.

Дякую. Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України,  Кіровоградщина. Журналіст, отримуючи диплом, давав клятву, що до людей  буде йти з правдивим словом і ніколи не зраджуватиме свої ідеї, так як було це в радянські часи, де кожна газета була не тільки агітатором і  пропагандистам, але і  організаторам. І кожна доросла людина знає, що при допомозі газети можна запалити непогашену іскру любові, а можна роздмухати пожежу ненависті в душах і серцях людей. Це якраз і переслідують сьогоднішні засоби масової  інформації.

Звичайно,  іскру запалюють дуже рідко, а  от своїми брехливими матеріалами роздмухують пожежу ненависті у серцях людей і особливо, коли потрібно  подати правдиву інформацію про  радянське минуле або про комуніста сьогоднішнього дня.

За цим принципом працюють журналісти багатьох газет Кіровоградської області. Мені просто  не зрозуміло, як  після брехливої інформації, яка появляється на сторінках своєї газети, можна дивитися людям у вічі.

Наприклад, 9 листопада майже всі статті газет починалися словами: "За традицією нечисленна колона лівих політичних сил пройшла центральною вулицею міста". Пани журналісти, якраз колона була багаточисельною. То ви, мабуть, розучилися правильно рахувати. Потім продовжується, як відомо, що 7 листопада вже два роки не вважається в України декретованим святковим днем. Цей день був і є не тільки  святом, а і днем народження нової держави, яка кожному дала освіту, у тому числі і вам, шановні журналісти, причому  безкоштовну, а також дала житло, право на працю та відпочинок. А що  це свято і що це наша історія, то так  сказав даже і Прем'єр України - нинішній кандидат у Президенти. А от для деяких журналістів, як вони висловилися,  це ностальгія, а коли це ностальгія, то мабуть є про що згадувати, за чим жалкувати і з чим порівнювати. Сьогодні не один журналіст теж жалкує за тим часом, але не вистачає сміливості і совісті, яку продав, як Іуда, сказати правду на сторінках своєї газети. Жаль, що сьогоднішні засоби масової інформації знаходяться просто на підтанцьовках у влади і не можуть вільно висловити свою думку, своє бачення. Невже ти, журналісте, не розумієш, як принижують тебе, нехтують твоїм професіоналізмом? Ви ж повинні, колись дати оцінку своїм діям, щоб не соромно було дивитися своїм дітям, та  наставникам у вічі. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін. Фракція комуністів. Підготуватися Сінченку

 

10:36:12

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги, шановні співвітчизники. Вже  багато бруду вилилося з екранів телебачення і на радіо, вже багато разів ми з вами були свідками  намагань певних політичних сил використати велику перемогу нашого народу у роки Великої Вітчизняної війни. Крутиться  на політичній рекламі такий ролик: в 1944 наші  батьки і діди звільнили Україну від  фашистів, в 2004 ми звільнемо Україну від бандитів при владі - це наш обов'язок. Так! Ющенко. Ветеранська громадськість рішуче протестує проти  намагань цих політичних  сил примазатися  до великої перемоги нашого народу у роки Великої Вітчизняної війни. Ветерани доручили мені сказати таке в 1944 році ваші політичні батьки  і ваші діди стріляли в спини визволителям  України, тікали разом з німцями, або створювали банди та ховалися в схронах. В грудні 91-ого ви,  достойні нащадки своїх політичних батьків,  під гаслом повернення до Європи і загальнолюдських цінностей ошукали український  народ, забрали у нього владу і власність. Зараз в листопаді 2004  ви разом із своїми помаранчово-коричневими політичними дітьми і онуками  вчиняєте  галас стосовно ваших, начебто волелюбних намагань звільнити Україну від бандитів при владі, але ви замовчуєте про те, що донедавна ви самі були та залишаєтеся частиною цієї капіталістичної влади. Ви приховуєте те, що вчиняєте свій агресивний наступ заради того, щоб, начеб-то змінити поганах синьо-білих хлопців на хороших помаранчевих, то установити при капіталістичній ваді своїх помаранчевих бандитів, на власних бандитів, які ще не нажерлися до  несхочу до того, як  збанкрутіли. І тому так люто знову пнуться до владного, жовто-блакитного корита. Зупинити  ваш бандитський поступ обов'язок кожної чесної людини перед учасниками Великої Вітчизняної, як тими, що полягли  на фронтах, так і тими ветеранами, які  живуть серед нас.

Життя на виборах       2004 року не закінчується. Комуністи проголошують, ні панування при владі в Україні його препохабіє  капіталу та його холуїв політичних усіх кольорів. Так радянській владі, так соціалізму, так дружбі народів братів. Дякую.                 

 

ГОЛОВА. Сергій Сінченко, фракція комуністів. Заспокойтесь, заспокойтесь, будь ласка. Сергій  Сінченко, заспокойтесь.

 

10:39:01

СІНЧЕНКО С.Г.

Прошу передати мікрофон Мироненко.

 

ГОЛОВА. Віктор Мироненко, фракція комуністів, підготуватися Борзих.

 

10:39:13

МИРОНЕНКО В.А.

5-й избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины, Крым.

Сейчас в драке за должность   Президента Украины схлестнулись два капиталистических блока, в каждом из которых, подчеркиваю, в каждом из которых огромное количество крупных капиталистов олигархов, ограбивших народ, поставивших себе в услужение телевидение и сейчас активно призывающих на свою сторону  на баррикады добровольцев, которые бы наивно сражались за интересы этих кланов. Хотя именно их олигархическая, приватизаторская, капиталистическая направленность делает людей сейчас настолько бесправными, что даже находясь в   собственной квартире и даже получая пенсию, человек не может быть уверенным в благополучном не только удаленном будущем, но и в  благополучном сегодняшнем вечере, в благополучном сегодняшнем дне.

Вчера мне снова   угрожали, требовали, чтобы я не упоминал олигархов, не говорил о них, но я обязан сказать правду. Не верьте продажному олигархическому телевидению, не верьте продажным политикам, которые долго находились у власти, привыкли к власти, которые правдивыми, елейными голосами называют себя левыми, а находятся в союзе  с правыми, которые изображают из себя порядочных людей, но в ближайшем окружении имеют абсолютно нечестных, чрезвычайно богатых воров олигархов.

Не доведите до  гибели людей в результате борьбы двух олигархических кланов. Пусть олигархи и политики двух блоков сами дерутся друг с другом. Каждый рядовой гражданин Украины живет сейчас как  на вулкане, ожидая  в любой момент неприятности от утвердившейся в1991 году капиталистической власти. Благодаря действиям жестоких людей, крайне аморальных, называющих себя демократами, либералами, националистами, стремящихся продолжать разрушительную всеобщую приватизацию, грабить народ, грабить, грабить. Примеров нынешнего бесправия рядовых граждан в этом, утвердившемся в 1991 году с помощью демократов, либералов, подчеркиваю, националистов, в бандитском капиталистическом государстве гигантское количество.

Приведу лишь один пример. Жители дома четыре по улице Городецкого в городе Киеве уже долгий период безуспешно борются против общества "Правозащита" и коммерческой структуры николаевской за свои законные права. На подвал их дома, хотя все их квартиры приватизированы, и еще в 1999 году они создали объединение собственников многоквартирного дома. В доме проживают ветераны войны и труда, участники боевых действий, награжденные медалями, орденами "За освобождений Киева", ученые, писатели, народные артисты Украины. За этот период умерло пять человек, стал один инвалидом. Я обращаюсь к Генеральному прокурору Украины. Просьба, примите меры, защитите этих престарелых бедных людей.

А в отношение выборов. Уважаемые соотечественники, помните, два олигархичных блока, которые отличаются только одним - внешней политикой. Остальное все одинаковое. Только думайте, внешняя политика и из этого можете выбирать. Только из этого. А остальное - это всеобщая приватизация, либерализация, отпуск цен. Это правда, вы видите по жизни с 1991 года. И Ющенко, и Янукович...

 

ГОЛОВА. Олександр Борзих,  фракція Народної аграрної партії. Підготуватися Михайло Родіонову.

 

10:42:36

БОРЗИХ О.І.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Як відомо, в останні роки агропромисловий комплекс працює у стресових умовах. Його постійно переслідують кризи, що серйозно позначаються на економічному стані. У першу чергу підприємств, виробників сільгосппродукції. Не кращим чином почувають себе також інші суб'єкти, що працюють на аграрному ринку, -переробники, трейдери, біржовики і так далі.

Врешті ми маємо нестабільну ситуацію у ціновій політиці на продукцію сільськогосподарського виробництва і продукти харчування. І це за умов, що законодавче забезпечення аграрного сектору є одним із пріоритетніших зі сторони Верховної Ради. Тобто і цільових, і рамкових законів вистачає для цивілізованого розвитку АПК, переведення його секторів на ринкові рейки.

Більш того, крім державних аграрних структур від Кабміну до районів маємо розгалужену мережу громадських організацій, різного роду спілок, союзів, асоціацій. Сьогодні по суті немає галузі і навіть підгалузі, яка б не мала свого об'єднуючого органу на всеукраїнському рівні. Образно кажучи, няньок у аграрному секторі вистачає, але біда в тому, що кожна з цих няньок турбується насамперед про своє конкретне дитя, а точніше, дбає про корпоративні інтереси вузького кола членів, об'єднаних за професійними ознаками, тоді як чисто економічні інтереси країни вимагають співпраці з іншими партнерами по аграрному бізнесу. А для цього потрібна відповідна структура, яка б взяла на себе роль провідника загальних інтересів усіх суб'єктів, яка б стала свого роду посередником між виконавчою і законодавчою владою та усіма іншими організаціями, що працюють на аграрному ринку.

Намагання надати подібних функцій Міністерству аграрної політики ні до чого хорошого не призвели. Водночас багаторічний досвід країн Європи підтверджує, що найбільш дієвою такою організацією є Аграрна палата як громадське відомство. Про необхідність створення такої структури в Україні мова теж ішла не один рік.

У зв'язку з цим за дорученням оргкомітету я хочу вас проінформувати, що така структура, зокрема Національна сільськогосподарська палата України уже створена як незалежна всеукраїнська громадська організація. Згідно статуту вона об'єднує громадян України, що займаються виробництвом, переробкою та збутом сільгосппродукції і продовольства, постачанням матеріально-технічних ресурсів, дорадчою діяльністю, сприянням розвитку сільських громад та іншими видами діяльності.

Палата братиме активну участь у формуванні аграрної політики, захисті прав та лобіюванню інтересів її членів на регіональному та загальнодержавному рівні. Це буде структура з консолідуючими функціями, спроможна об'єднати величезний загал аграрників України, спрямувавши їх зусилля в єдине русло.

Для розвитку аграрного сектору і за допомогою цього зміцнена ...

 

ГОЛОВА. Так, дякую.

Михайло Родіонов, фракція комуністів.

 

10:45:52

РОДІОНОВ М.К.

Уважаемые радиослушатели!

Я специально обращаюсь к вам, а не к народным депутатам, народный депутаты давно уже определились в своих симпатиях, они уже знают, кого будут выбирать завтра-послезавтра. А я хотел бы, чтобы вы тоже определились более четко.

Каждый день, когда идешь домой или на работу, люди спрашивают, почему партия коммунистов не определилась или приняла решение никого не поддерживать? Я хочу вам сказать, а как бы вы решили, кого все-таки поддерживать? Сегодня, как никогда видно, что собой представляют собой эти две силы, которые идут на выборы, это две силы, которые исповедуют один и тот же политический курс. И нравственные, моральные начала этого курса видно из той дискуссии, которая, к сожалению, развернулась или разворачивается между представителями этих сил.

А чтобы было ясно все-таки, почему коммунисты приняли такое решение, я вам зачитаю одну интересную мысль, которую высказал не коммунист. Вот что писал один из видных деятелей Англии конца XIX века. Он писал, что на сегодняшний день существует только две нации, между которыми нет ни связи, ни сочувствия, которые также не знают привычек, мыслей и чувств друг друга, вроде, как обитают на разных планетах, нации, которые по-разному  воспитывают детей, питаются разной пищей, учат детей разным манерам, эти две нации живут по разным законам. Кто бы вы думали, что это за две нации и кто сказал эти слова? Эти слова сказал бывший глава Британии Дизраэль Бенджамин, а две нации - это нации богатых и бедных.

Вот коммунисты были, есть и остаются на стороне бедных. Они и будут и дальше защищать вас. Мы не можем защищать тех, которые, как говорят, привели к бедности народ. И далее, представьте себе, мы идем под знаменем вот этих людей. Поэтому будущее наше, коммунистов, одно, как говорил Александр Блок: "И вечный бой, покой нам только сниться". Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, виступи завершено. Під час виступів було згадано прізвища народних депутатів Шуфрича і Кармазіна. Вони мають право на репліку.

Шуфрич Нестор, будь ласка. Кармазін наступний. По хвилині вам.

 

10:48:54

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Щодо правдивості. Правдою є те, я ще раз хочу це підкреслити, що 21 квітня Віктор Ющенко в дні, коли був штурм Берліну, назвав своїх співвітчизників фашистами. Правдою є те, що у нього не вистачило ні совісті, ні сміливості вибачитися перед своїми співвітчизниками. Правдою є те, що рішенням суду його слова визнані такими, які не є правдою і є наклепом. І правдою є те, що сьогодні ми запрошуємо на цю поважну трибуну, з якої він образив своїх співвітчизників, вибачитися перед ними, якщо не за совістю, то за рішенням суду, який вступив в законну силу. І ми запрошуємо його зробити це сьогодні, до президентських виборів, щоб ніхто не звинувачув нас у тому, що ми переслідуємо того, хто програв, того, хто не може перемогти. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, будь ласка. Одна хвилина на репліку.

 

10:50:01

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Віктор Ющенко переміг в першому турі, а ви вкрали у нього перемогу поки що, але даремно ви святкуєте. Вона знову буде в нас, і завжди буде.

Я щиро дякую герою Україна, якого ми побачили зараз, як вона взагалі виглядає. Тому що  поки що її бачили громадяни Гребінки Васильківського району, Ковалівки Васильківського, Полячинці Пасівського району - і там з них вимагалися відкріпні талони, з тим, щоб проголосувати за  кращого депутата.

Я зараз передам Голові Верховної Ради посилання на газету "Свобода" про Центральний  госпіталь ВМС України, офіційне повідомлення, яке я вчора запитав, хотів захистити Анатолія Засуху,  тому що як любого громадянина мені його жалко. Мені жалко також і губернатора Харківської області Кушнарьова, якого після першого туру також....

 

ГОЛОВА. Дякую. Хвилина. Сідайте, будь ласка, не видумуйте.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для виголошення заяви надається  Голові Верховної Ради Володимиру Михайловичу Литвину.

 

ЛИТВИН В.М. 

Шановні народні депутати! Шановні співвітчизники! Вважаю за необхідне виголосити заяву.

Україна підійшла до гранично важливого рубежу - другого туру виборів Президента. Ціна  21  листопада 2004 року справді величезна і всеосяжна. Головні її  виміри - перспективи держави та суспільства принаймні на наступне десятиріччя, розвиток процесів на пострадянському просторі та вплив на європейську безпеку. Суспільна напруга, пов'язана з виборами, увага до них міжнародної спільноти безпрецедентні. Вони співставні хіба що з реакцією свого часу на Чорнобильську катастрофу. Засвідчивши високу активність людей, наявність потужної опозиції, що є ознакою демократизації країни, перший етап президентської кампанії водночас фактично нав'язує нам тезу про розмежування суспільства за лінією влада - народ. Сьогодні маємо розсварену  країну, а це може обернутися серйозними складнощами як у день повторного голосування, так і на тривалий період. Причини не зводяться лише до недосконалості Закону "Про вибори Президента", як дехто схильний вважати. Річ у тім, що даний закон  виписаний під суспільство з усталеною, зрілою демократією, і ми рухаємося, хоча складно і суперечливо до такого рівня організації життя. Але де,  яким законом передбачено маніпулювання виборчими списками, відкріпними посвідченнями, голосування однією особою кілька разів або за кількох виборців, примушування людей голосувати за того чи іншого кандидата, блокування роботи виборчих комісій? Яким правом дозволено ігнорування та спотворення волі народу заради бажаного для когось результату?  Навпаки, все це прямо заборонено чинним законодавством і згідно з ним має невідворотно каратися. Щоб переконатися у непоодиноких прикладах нехтування  законом, а, по суті, наруги над людьми, розходження політики з мораллю навіть не обов'язково вивчати та узагальнювати все, що діється на місцях. Достатньо подивитися передачу українських телеканалів. Створюється враження, що оголошено війну власному народові. За таких умов чим більше  говориться про чесність, прозорість та демократизм виборів, тим менше у людей віри у те, що таке може бути.

Отже. Тим, на кого це покладено, слід зробити все для негайного усунення недоліків та порушень, які можуть негативно позначитися на другому турі виборів, деформувавши процес народного  волевиявлення та його результати.

Водночас вже зараз слід  говорити про нагальну потребу реалізації інших перспективних завдань формування громадянського суспільства, утвердження верховенства права, свободи слова, реальної незалежності та  демонополізації засобів масової інформації, радикальної реорганізації правоохоронних органів, усунення впливу кланово-олігархічних груп на суспільне політичне життя.

Кандидатам у президенти не потрібна нелегітимна, здобута сумнівною ціною перемога.  Українському народові потрібна така чесна і демократична виборча процедура, яка б давала змогу кожному реалізувати своє бачення розвитку країни, її місця і ролі у світі. Єдино реальне і єдино вагоме значення повинні мати і, сподіваюся, будуть мати позиція та голоси людей, щоб для наших реалій став неприйнятним сумнівний вираз: "Не важливо, як голосують, важливо, яким чином підраховують".

Як Голова Верховної Ради України,  найвищого представницького органу народу, закликаю вас, шановні співгромадяни, вільно, усвідомлено і без страху скористатися 21 листопада своїм конституційним правом, на сторожі якого стоїть Закон. Вважаю за необхідне звернути   увагу керівників органів влади,  правоохоронних структур, виборчих  комісій на їхню  персональну відповідальність за недопущення  порушень, які  могли б завадити волевиявленню людей, чи, борони Боже,  спровокувати громадянський конфлікти. Україна має право на такого Президента, якого визнаватиме власний народ і поважатиме світ. Від  нас, усіх і кожного, залежить, щоб так воно і було. (Оплески.)

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, переходимо  до розгляду проекту Закону про внесення  змін до Закону  України про обіг в Україні наркотичних  засобів психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів. Нова редакція Закону, реєстраційний номер 3491, доповідач Голова Комітету з питань охорони  здоров'я, материнства та дитинства - Поліщук Микола Єфремович. Пропонується такий регламент розгляду питання: для доповіді - до 5 хвилин, відповіді на запитання  - до  5 хвилин, обговорення - протягом 15 хвилин. Немає заперечень? Дякую.

 

10:57:16

ПОЛІЩУК М.Є.

Я маю 5 хвилин?

 

ГОЛОВА. Да. 5 і 5.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановний народ України, Комітетом з питань охорони  здоров'я, материнства та дитинства було розглянуто, поданий народними депутатами України Поліщуком, Лободою, Бахтєевим, Біловолом, Сятинєю,  Григорович, Богатирьовою законопроект про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прикурсорів,  який спрямовано на вдосконалення правових основ державної політики  в  сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прикурсорів, зменшення кількості правопорушень, пов'язаних з протиправним обігом цих  засобів і речовин. В  законопроекті визначені основні  принципи державної політики в  обігу наркотичних засобів, суб'єкти господарювання та види господарської діяльності, пов'язані з культивуванням рослин, до складу яких входять наркотичні речовини. А також з розробкою, виробництвом, реалізацією, ввезенням в Україну, вивезенням із України, застосуванням та знищенням наркотичних засобів, психотропних речовин і прикурсорів, обіг яких підлягає контролю в Україні. Закладені в його положеннях передбачають спеціальні вимоги до ліцензування господарської діяльності у сфері обігу цих засобів. Разом з тим окремі положення запропонованого законопроекту, зокрема ті, що стосуються визначення переліку речовин, обіг яких підлягає контролю у країні, повноважень Комітету з питань контролю за наркотиками при Міністерстві охорони здоров'я України, порядку використання наркотичних засобів у медичних цілях, порядку оскарження рішень та дій посадових осіб, органу контролю у сфері ............. підконтрольних в Україні наркотичних засобів і речовин, на думку комітету, потребують уточнення та техніко-юридичного доопрацювання.

Крім цього, необхідно більш детально визначити у положеннях законопроекту повноваження державних органів, відповідальних за реалізацію державної політики у сфері обігу наркотичних засобів психотропних речовин і прикурсорів та протидії їх протиправному обігу. Комітет вважає, що прийняття законопроекту сприятиме вдосконаленню українського законодавства у сфері обігу наркотичних засобів психотропних речовин, прикурсорів і приведенню його норм у відповідність із міжнародним законодавством у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів і психотропних речовин.

Враховуючи вищевикладене та висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради про доцільність прийняття за основу пропонованого проекту закону номер 3491 пропонуємо Верховній Раді прийняти його за основу. Доручити Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства доопрацювати законопроект із врахуванням пропозицій і зауважень суб'єктів права законодавчої ініціативи та внести на розгляд Верховної Ради України у другому читанні. Позитивне рішення є Міністерства охорони здоров'я, Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ.

А тепер я хотів би відносно моралі і  моральності нинішньої влади - аморальної, брехливої, злочинної!

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Єфремович, вибачте, говоріть по закону.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Хорошо, по закону.

Значить, я хотів би підкреслити, що цей закон необхідно приймати з багатьох причин, а саме: в Україні надзвичайно поширена наркоманія, по наркоманії Україна займає одне з провідних місць в Європі. Сама поширена наркоманія сьогодні в Донецьку. Ми пам'ятаємо і знаємо, як оп'янені, накачані наркотиками, молодики в Донецьку, а це школярі, студенти, це профтехучилища вели себе. Приклади, як кажуть, є багаті і саме в тому краї, тому що знаємо, що судимі люди сьогодні можуть бути успішними, край бідний, пограбований, немає де, за що і як жити, медична допомога недоступна, всі медики сконцентровані в Донецьку, а не в околицях. Наркотики, п'янство стало нормою життя, а відповідно і поширеність СНІДу, туберкульозу, алкоголізму.

Чи дасть щось закон, який написали мої колеги медики? Дасть. Але не при цій владі. Дасть при новій владі, яку найближчим часом, 21 числа, обере народ України. І я надіюсь, що Ющенко поведе Україну так, що наркоманія буде зменшена в Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, чи є запитання? Запишіться. Так, будь ласка, висвітліть. П'ять хвилин. Томенко за ним Родіонов.

 

11:02:18

ТОМЕНКО М.В.

Микола Єфремович, Микола Томенко, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Я хотів би запитати: наскільки закон передбачає щоденну роботу по відслідковуванню і адекватній реакції на такі випадки, коли, наприклад, влада використовує тих людей, які є вже за списками місцевої влади наркотично залежними в тих чи інших цілях?

Скажімо, я вчора був на мітингу в Сумах і до мене звернулися люди з Лебединського району Сумської області, з інших, де говорять, що них приїхали група не лише бандитів, а й наркоманів з Донецької області, які вчиняють бійки, розгул. Дійшла інформація вже про одне згвалтування в Лебедині. Тобто сьогодні не просто влада породила наркоманію, вона ще й використовує їх проти людей виборчої кампанії.

Чи є якась відповідальність і механізм відповідальності влади за використання цих людей в політиці і виборчих процесах?

 

ПОЛІЩУК М.Є. Дякую, Микола Володимирович.

Я хотів би сказати, що сьогоднішнє законодавство взагалі передбачає відповідальність влади за ту злочинність, взагалі за всі злочини, які проводяться в Україні.

Але, на жаль, як ми знаємо, що вже 13 років в Україні ніякі закони не діють, в тому числі, не діють ті закони, які є. Даний закон передбачає більш жорстке ліцензування, контроль за наркотиками, він передбачає також і можливість сьогодні використання і обігу наркотичних речовин в більш поширеній зоні медичних закладів.

Я хотів би сказати, що сьогоднішня влада якраз відслідковує людей, які вживають наркотики, в протилежному плані, в тому плані, щоб використати їх злочинну суть, і доза наркотиків використовується для того, щоб проводити заходи проти мирного населення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Родіонов, за ним Семенюк.

 

11:04:26

РОДІОНОВ М.К.

Фракція комуністів, Родіонов.

Микола Єфремович, я до вас відношусь з дуже великою повагою як до спеціаліста. Колись ви мені особисто робили операцію.

Але ж питання в мене таке: ви пов'язуєте сьогоднішні недоліки всі, які є в країні, з особистими, як ви кажете, з владою. А я пов'язую ці недоліки з соціальним устроєм, і як член Компартії, вважаю, що тільки ми, коли цей устрій подолаємо, тоді не буде недоліків. Як, на вашу думку, хто з нас правий?

 

ПОЛІЩУК М.Є. Я думаю, що ми з вами обидва праві, тому що ви бачите, що чого призвів цей соціальний устрій, нормальний соціальний устрій, як і сьогодні голова Верховна Ради - нормальний закон про вибори Президента.

Але все залежить від того, як використовується цей соціальний устрій. І от, на жаль, протягом 13 років незалежності України, коли владу взяли, не народ взяв, а взяли, будемо говорити, злочинні елементи: хочете, ви їх називайте олігархами, хочете, як, але я думаю, ніхто не буде сумніватися, що я не олігарх. Я все життя працював в лікарні, і мій робочий стіл - це операційний стіл. І, шановні, коли я бачив восьмирічних, одинадцятирічних, які накачані наркотиками, один одного протикають ножем живота, то скажіть, будь ласка, причому тут соціальний устрі? Винна влада, яка довела до цього народ. І сьогодні ми маємо з телеекранів, подивіться, як йде зміна: два роки працював Янукович і підтримував Кучму, а тепер говорить, що Кучма поганий. Так вони однакові, один буде продовжувати позицію другого.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте будемо наближатися до суті обговорюваного питання, до розгляду законопроекту.

Будь ласка, Валентина Семенюк, ваше питання.

 

11:06:40

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановний Миколо Єфремовичу, я не хотіла б, щоб разом із купельом було викинуто дитя із човен, де купається.

З прийняттям закону, в який ви уже вносите зміни, сталася дуже дивна ситуація, коли наші сільгосптоваровиробники, які хочуть вирощувати продукцію на промисловій основі, під державною охороною, сьогодні цього зробити не можуть, тому стаття 10, яка прийнята, вона має в двох читаннях. Зокрема, після того Кабмін прийняв підзаконні акти і Постанову Кабінету Міністрів 1698, в якій сказав про вичерпний перелік, які потрібно мати документи, для вирощення маку на промисловій основі. В результаті цих підзаконних актів мак завозиться, вироблений на промисловій основі, з Польщі, а наші товаровиробники виробляти його не можуть. При цьому рентабельність по вирощуванню для наших товатовиробників получається 1100 відсотків.

Тому у мене до вас прохання: при доопрацюванні тих пропозицій ці постанови...

 

ПОЛІЩУК М.Є. Дякую.

Я хотів би сказати. Ви бачите, не тільки в маці. Дійсно, ми всі пам'ятаємо, хто старшого віку, яка була радість, коли мак цвів в городі і як всі любили пиріжки з маком. Але, на жаль, на сьогоднішній день ви подивіться, українці дуже люблять сало, а чи можуть вони його купити, хоча свині у нас і сало саме краще в Європі. Так хто довів до цього? І ми обов'язково в цьому до другого читання доробці законопроекту обов'язково врахуємо це положення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Микола Єфремович. Час вичерпаний на запитання.

Шановні народні депутати! Переходимо до обговорення законопроекту. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна" має слово для виступу. Підготуватися Володимиру Пузакову.

 

11:08:49

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Прийняття даного закону дозволить встановити правові засади державної політики у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів і буде сприяти більш чіткому визначенню повноваження органів виконавчої влади, права і обов'язки суб'єктів господарської  діяльності громадян, які беруть участь у такому  обігу на  території України. Але тільки в тому  випадку, коли закони будуть  реально виконуватися.

Сьогодні в нашій державі є поки що закон, але цей закон не виконується. Прикладом цього є знайдення в місті Василькові півтори тонни макової соломки, з якою зупинити циган. Але матеріали кримінальної справи, яка не доведена до кінця по причинам, пов'язаним з тиском на слідство, є свідченням того, що є дуже багато проблем з застосуванням закону. Те, що кінний підрозділ "Беркута" з Білої Церкви охороняв в Васильківському районі поля з маком і з ним навіть не розрахувалися. Підполковник "Беркута" особисто до мене звернувся з приводу того, що він був присланий туди за наказом пані Тетяни Засухи. Де герой України Засуха? Пані Тетяна, може ви розкажете яким чином 7-ми беркутівцям за охорону наркотичного поля заплатили 5 тисяч гривень в цій державі три місяці охороняли на конях. Так от, виконання закону саме.

Далі. проектом передбачається також скорочення обсягу незаконного обігу наркотичних засобів. Може ви не знаєте, то я вам відкрию таємницю, що і в Одеській області в семи районах незаконно вироблялися наркотичні засоби. Хто контролював закон? Я контролював. Як наглядала прокуратура за цим? Як чесних прокурорських працівників відсторонили від справи.

До речі, можливо  пані Засуха пам'ятає, як відсторонили від справи взагалі чесного прокурора, наймолодшого генерала в України пана Міщенка?

 

ГОЛОВА. По закону.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Це по закону я кажу. За те, що він намагався розслідували діяльність цієї родили.

Тут з мене хотіли вибачення. А я б хотів, щоб вибачилися перед українським народом.

А цей закон треба, безумовно, приймати, тим більше, що його прийняття дозволить реалізувати норму статті 49 Конституції України, відповідно до якої держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування.

Безумовно, треба врахувати те, що ми маємо і можемо вирощувати тут різну сировину, але налагодити жорстокий контроль, бо ці наркомани вже дістали всю Україну, а зараз їх хочуть ще й...

 

ГОЛОВА. Дякую.

Володимир Пузаков,  фракція комуністів. Запрошується до виступу. Підготуватися Юрію Соломатіну.

 

 11:12:10

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

На превеликий жаль, державу не лякає питання повної деградації нашого народу і особливо молоді. Можливо держава і  переслідує ту мету, яку поставили МВФ та США, їм потрібна Україна, але без українців.

Так у нас і виходить сьогодні, що держава сама  себе знищує. Хіба не знає влада, яке покоління може дати наркоман чи хворий на алкоголь? То ж змін термінологій потрібно переходити до активних дій.

У Кіровоградській області, як і в Україні, протягом останніх років спостерігається стійка тенденція до подальшого загострення проблем пов'язаних з  немедичним вживання наркотичних речовин, зловживанням алкоголем. Тільки у наркологічних установах установах області на даний  час знаходяться під  наглядом біля 2500 осіб з розладами психіки  та поведінки в наслідок вживання  наркотичних речовин. Показник поширеності за 6 місяців цього року  на 100 000 населення  - 221,7, по Україні - 171,8. З них біля 20 000 хворих з хронічними алкогольними синдромами. Захворюваність на алкогольні психози за 6 місяців поточного року склала 85 випадків. більше 5% загальнокримінальних злочинів в Кіровоградській області скоюється на грунті наркоманії, кількість  злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин за останні роки збільшилася з 560 у 98-ому році, до 1568 у 2002 році. Виходячи з вищесказаного перед працівниками обласного наркодиспансеру щоденно виникає ряд  проблемних  питань, які на рівні області, на жаль, не під  силу їм вирішити. Це не забезпечується право громадян на  безпеку щодо алкогольного та наркотичного оточення, недосконала нормативно-правова база. Щодо протидії розповсюдження наркоманії та алкоголізму , повністю відсутня концепція державної політики щодо алкоголю та наркотиків. Недостатньо укомплектованість  лікарями-наркологами лікувально-профілактичних установ, не створено чіткого механізму надання  психологічної допомоги громадянам у критичних ситуаціях, які можуть спричинити незаконне вживання  наркотичних  засобів та психотропних речовин, тобто  проблема залежності від психоактивних  речовин, наркотики або алкоголь, набуває гострого характеру і стає загрозою всім сферам суспільного життя. То цей Закон дійсно треба підтримати, щоб  вирішити ці проблеми, дякую.

 

ГОЛОВА. Юрія Соломатін, Фракція Комуністів. Підготуватися Віталію Шибку.

 

11:15:10

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін,  Фракція Комуністів. Шановні колеги, радіослухачі, наша Фракція визначилась  з ставленням до цього законопроекту, ми пропонуємо підтримати пропозицію для прийняття його за основу. Але я хотів би декілька слів сказати з приводу того, що при обговоренні, під час обговорення цього законопроекту у фракції у нас були певні сумнів з деяких питань. Але не зважаючи на ці сумнів, ми його, як я вже виклав, підтримуємо.

І тому я хочу звернути на деякі обставини, на деякі підводні камені, які є в цьому законопроекті. Я читаю за текстом пояснювальної записки: законопроект необхідний для прийняття в зв'язку з тим, що необхідно здійснити адаптацію законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Але чи це є головним, хоча і це важливо, якщо Україна євроінтегрується. Але слід зробити наголос, і я цей наголос зараз зроблю, адаптації до буржуазного законодавства капіталістичного Європейського Союзу. Ми маємо чітко знати, що і з чим ми узгоджуємо, знати і розуміти з соціально-класової точки зору, а не лише з загальнолюдської.  

В законопроекті є п'ять розділів і 25 статей, але два питання є ключовими в його змісті: перше - це вимоги до ліцензійної діяльності і заходи контролю у цій сфері щодо положення, а положення щодо органів уповноважених на вирішення завдань в сфері обігу контрольованих засобів і речовин та у сфері запобігання їх незаконного обігу. І тут є певні проблеми, і вони визначені у висновку науково-експертного управління. Ці проблеми можуть бути враховані. Але головне - у проекті передбачається можливість здійснення закладами охорони здоров'я відповідно до статті 49 Конституції України, закладів охорони здоров'я усіх форм власності, підкреслюю, усіх форм власності, діяльності, пов'язаної із зберіганням, перевезенням і тощо таких речовин.

Я запитую себе і вас: заклади усіх форм закладів усіх форм власності. Державна - це зрозуміло, в якому стані, а приватна власність - для кого такі заклади? Для "його препохабія капіталу", для "скоробагатьок" українських.

В мене є певні сумніви стосовно того, що на заклади приватних форм власності можна поширювати цей закон.

І останні слова...

 

ГОЛОВА. Дякую. Так, Віталій Шибко.  Одну хвилиночку. Я вже ж оголосив. Ви зараз будете наступним виступати.  Віталій Шибко, фракція Соціалістичної партії.  Увімкніть мікрофон.

 

11:18:32

ШИБКО В.Я.

Дякую, Володимир Михайлович.

Віталій Шибко, Соціалістична партія України, Дніпропетровщина.

Я хочу сказати, що ця проблема, яка сьогодні обговорюється, вона, дійсно, є актуальною, тому що це вже, як то кажуть, національна біда на сьогоднішній день.

Я от  представляю Дніпропетровську область та кажу: у нас деякі міста просто потерпають від цього. Мені особисто приходилося займатися цією проблемою в таких містах маленьких, де немає робочих місць, але є на сьогоднішній день можливість розповсюджувати наркотики, і це робиться дуже зручно з боку людей, які навіть причетні до влади. Ну, я маю на увазі такі міста, як Верхньодніпровськ, Нікополь і тому подібне. І взагалі ця проблема стосується також національного такого розміру в такому місті, як Кривій Ріг, де теж поширена якраз тема та, що нами зараз розглядається.

Так от, коли цим займаєшся, то люди просто бояться називати джерела, відкіля їх діти або молодь мають на сьогоднішній день наркотики. І вони просто анонімно до тебе звертаються, і ти на підставі цього повинен звертатися до Генеральної прокуратури, яка намагається прийняти якісь заходи, але вони на сьогоднішній день десь ................у судах, тому що дуже, дійсно, складно через нашу судову систему  провести якесь рішення, яке на сьогоднішній день було б позитивно для боротьби з цим явищем.

Якщо торкнутися цього закону самого, то це проблема, вона проходить через офіційні якісь структури, тобто ми на сьогоднішній день в законі обговорюємо проблему, як через лікарні, чи вони якої там власності, приватної чи державної. Щоб не розповсюджувалися наркотики, і не був цей обіг. Але вони не тільки відтіля ідуть і не стільки відтіля. Ми повинні добре розуміти, що цим законом ми проблему мало чим вирішимо, мало чим на сьогоднішній день просунемо до позитивного результату. Обіг речовин іде якраз через усякі там квартирки, квартири, де просто вдома люди, які налаштовані до цього, варять цю речовину, яка потім розповсюджується через їхні структури для молоді. Причому, на жаль, так стається у нашому суспільстві, що до цього причетна навіть міліція, яка контролює обіг цих наркотичних речовин.

Тому, підтримуючи цей закон, як необхідність, треба у другому читанні додати до того суттєвих якихось бачень для того, щоб запобігти якраз розповсюдженню наркотичних засобів не тільки через лікарні, про що йде мова у цьому законопроекті, а через інші джерела, які на сьогоднішній день, на жаль, у нас існують, і вони переважають у своїх можливостях. Дякую.

 

ГОЛОВА. Микола Поліщук передає право на виступ Борису Беспалому. Будь ласка.

 

11:21:53

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні колеги, чи є проблема наркоманії в Україні? Навіть, якщо не тільки я, а всі ми разом хором скажемо, що проблеми немає, нам все одно ніхто не повірить. Тому що загально відомо, що Україна займає з цієї біди друге місце у Європі після Російської Федерації.

А тепер спробуйте з однієї спроби відгадати, який регіон України лідирує з питань наркоманії. Це теж так само нескладно. Звичайно, це Донецька і кілька суміжних областей. Це так принагідно, штрих до реального портрету кандидата у Президенти від влади. Зрозуміло, що Президент Віктор Ющенко наступний покладе цьому край. Але і зараз ми можемо сприяти зменшенню наркоманії в Україні. Із цієї точки зору фракція блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" підтримує даний законопроект.

Постає питання: як боротися? Якщо наркоманія - зло, можливо, заборонити взагалі обіг наркотиків і взяти законопроект  буквально з одного рядка: тащить и не пущать. Але в одних дозах одні й ті самі препарати є наркотиками, є отрутою, є стихійним лихом всього суспільства, а в інших випадках це є ліки, причому ліки, які нічим замінити не можна. Тому обіг наркотиків і суміжних з ними речовин треба регулювати, і в тому числі посилити контроль. І тут я погоджуюсь з попередніми виступаючими.

Багато лікарень і аптек є недержавними: комунальними і приватними. Але чи шкодить це? На сьогоднішній момент якраз фармація розвивається успішно. Тому, на наш погляд, шлях, який пропонують автори законопроект, є оптимальним, тобто посилити контроль і врегулювати обіг, щоб ні в кого не було спокуси займатися нелегальним обігом цих речовин. Сьогодні ж заборона для багатьох дуже аптек, лікарняних закладів займатися цим легально фактично виштовхує їх до нелегального бізнесу.

Тому цей законопроект підтримуємо, розуміючи, що такий великий за обсягом і складний технічний документ, авторам якого ми маємо подякувати, має все ж таки доопрацьовувати.

Крім того, я хотів би звернути ще на одну проблему: звідки ще береться дуже багато неконтрольованого наркотику в Україні, психотропних речовин. Одним з джерел є нерегульована, нелегальна міграція в Україні. Це біда також і соціальна, але в контексті даної проблеми є також одним з рознощиків цієї біди. Покласти край нелегальній міграції - це теж є одна з ключових позицій виборчої програми сьогодні народного кандидата в президенти, а післязавтра - народного Президента України Віктора Ющенка.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, обговорення законопроекту завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету. Запросіть народних депутатів до сесійної зали, прошу підготуватися до голосування.

Ставиться на голосування пропозиція комітету: про прийняття за основу в першому читанні  проекту  Закону про внесення змін до Закону України “Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів” (нова редакція). Реєстраційний номер 3491. Прошу голосувати.

 

11:25:50

За-230

Рішення прийнято. По фракціях, будь ласка. "Наша Україна" - 65, Регіони України - 49, комуністів - 58, СДПУ(о), Трудова Україна - нулі, Народна аграрна - 16, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 16, "Союз" - 0, Єдина Україна - 1, Центр - 1, НДП, промисловці і підприємці - 0, Демократичні ініціативи - 0, позафракційні - 4.

Переходимо до розгляду законопроектів за скороченою процедурою. Вноситься на розгляд  проект  Закону про внесення змін до Закону України "Про природно-заповідний фонд України". Реєстраційні номери 5138, 5707.

Автори і доповідачі - народні депутати України Голуб Олександр Володимирович і Кирилов Віктор Дмитрович.

Підготуватися від комітету Миколі Шершуну.

 

11:26:49

ГОЛУБ О.В.

Олександр Голуб, фракція Комуністичної партії України. Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! У  теперішній час в поле діяльності закону про природно-заповідний фонд України випадають такі природні об'єкти як вільно текучі ріки, культові природні об'єкти, а також не ведеться реєстр території дикої природи, яка являє собою надбання українського народу та має важливе екологічне, наукове, естетичне та народно-господарське значення. Разом з тим, досвід інших країн, наприклад, перш за все, Сполучених Штатів Америки, Канади, Австралії та інших показує, що там уже давно звертають увагу на збереження цих категорій природний об'єктів. Ведуться  спеціальні кадастри дикої природи. Наприклад, Закон про дику природу у Сполучених Штатах Америки був прийнятий ще у 1964 році, в Канаді  - у 1973 році. В зв'язку з тим, постає питання обліку та охорони ділянок дикої природи України, а також інших запропонованих нами  природних об'єктів. Ці пропозиції були підтримані на слуханнях Комітету Верховної Ради з питань  екологічної політики природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 28 жовтня 2003 року. Ціль даного закону -  внесення змін  в закон України "Про  природно-заповідний фонд України" з метою доповнення до нього ще трьох категорій природно-заповідного фонду, а також організації в Україні спеціального Державного реєстру території дикої природи, що   буде, безумовно, сприяти покращанню охорони територій дикої природи. Закон  про внесення змін до Закону України про  природно-заповідний фонд України відповідає інтересам держави, тому що  його прийняття спрямоване на покращання раціонального використання та охорони природних ресурсів, в тому числі  дикої природи.

І, на мій погляд, прийняття цього проекту закону  дає можливість активізувати міри по охороні територій дикої природи. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую також, Олександре Володимировичу, сідайте, будь ласка. Кирилов Віктор Дмитрович. Немає?

Будь ласка, Шершун Микола Харитонович, голова підкомітету Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

11:28:54

ШЕРШУН М.Х.

Шановні народні депутати! Комітет на своєму засіданні розглянув два законопроекти: за номером 5138 і за номером 5707. На жаль, я буду говорити спочатку за законопроект 5138, Головне науково-експертне управління апарату  Верховної Ради України рекомендує за результатами розгляду у першому читанні направити даний законопроект на доопрацювання з поданням на повторне перше читання. Це пов'язано із необхідністю техніко-юридичного корегування проекту. уточнення термінів та регулювання  питань, що є предметом даного законопроектом з іншими природоохоронними законами.

Це стосується, зокрема, питання щодо культових природних об'єктів, вільно текучих річок. На даний законопроект отримано негативний експертний висновок  Міністерства фінансів України. У цьому висновку констатується, що  законодавством врегульоване питання щодо використання річок тощо.

Комітет на своєму засіданні розглянув зазначений законопроект і також рекомендує  за  результатами розгляду у першому читанні направити даний законопроект на доопрацювання з  поданням на повторне перше читання. Слідуючий законопроект 5707, поданий народним депутатом України Кириловим, пропонується уточнити форми власності , в яких можуть перебувати об'єкти природньозаповідного фонду. Головне науково-експертне управління  Апарату Верховної Ради України рекомендує за результатами розгляд у в першому читанні  прийняти даний законопроект за основу. Разом з  тим Науково-експертне управління пропонує слова: "можуть перебувати в передбачених законодавством України  формах власності" замінити  словами  "можуть перебувати у державній, комунальній та приватній власності", оскільки право власності  українського народу , як суб'єкта права власності може  реалізуватися лише через форми власності, передбачені Конституцією України. Комітет на своєму засіданні розглянув зазначений законопроект і рекомендує за результатами розгляду в першому читанні, прийняти  його за основу, а рекомендацію  Науково-експертного управління  врахувати при  підготовці до другого читання. Реалізація законопроекту не потребує додаткових фінансових витрат. Прохання підтримати дану пропозицію, дякую.

 

ГОЛОВА. Переходимо, дякую, Микола Харитонович, переходимо до обговорення. На табло: прізвища  народних депутатів, що записалися. Юрій Кармазін, підготуватися - Радіонову.

 

11:31:49

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна". Тут просять, щоб я Засуху не вживав, та не буду, хай не гробить природу, не чіпаю я Засуху, господи  вашого. І так уже засухою, засухою, не Засухою, всі  річки обміліли, після того, як  Кірпа  почав будувати автобан. І Ятрань знищується, після мого виступу нічого не робиться ні Генпрокураторою, ні рахунковою палатою, це по-перше. Що стосується кожного з конкретних законів, чому не робиться? Тому що вони дуже зайняті. В  Одесі є Ілля Лівицький  -  керівник Одеського залізниці, 1500 працівників резерву провідників, зараз були не допущені до роботи поки  не довезуть талони відкріпні, Володимире Михайловичу, уже  не допустили першу партію з поїзда Одеса - Київ, яким я їжу сюди, до Києва, до  Одеси. Та що це таке? Так знущаються над людьми. Я звертаюся  до Георгія Миколайовича Кірпи. Георгій Миколайович, згадайте, що ви українець і підкоряйтесь Конституції України. І треба, щоб  люди могли скористатися своїми правами.

Для чого виноситься закон 5138, 5707? Він вноситься для того, щоб об'єкти природного заповідного фонду уже були об'єктами власності не тільки українського народу, перебували у державній, комунальній ще і у приватній формі власності. Ну, зрозуміло, коли лідер так званої більшості, пан Степан Гавриш, хоче у Пущі-Водиці, я кажу, хоче, бо цього ніколи не буде пане Степане, ніколи не буде, 6,3 гектара. Коли пан  Кірпа  хоче також біля 8 гектарів з членами родини. Коли... Де Раїса Богатирьова? Ну, всі хотять, я маю на увазі із представників більшості. І навіть хоче пан Німченко з Конституційного Суду . Це колосальна ганьба. Це та людина, яка хотіла очолити зараз вищий адміністративний суд. Навіть є люди у Верховному суді, інші люди. І так, Феофанію поділити. До речі, і  деякі інші фракції туди попадають. Поділити зараз Київську область і тут. У Криму вже у Ботанічному саду роблять маніпуляції. І Левадії, де навіть  цар не зважився рубати дерева. І ми кажемо про те, що нам треба міняти форму власності, прикриваючись Конституцією. Якраз Конституція  говорить про те, що має залишитися для наших нащадків та природи, яка є.

Тому, шановні друзі, у мене не піднімиться рука голосувати за один закон. Інший закон, внесений Голубом, він має сенс на існування. Але я прислуховуюся до думки профільного комітету,  висловленої паном Шершуном, і вважаю, що він також має трошки бути...

 

ГОЛОВА.  Михайло Родіонов. Мікрофон, будь ласка, увімкніть, фракція комуністів.

 

11:35:07

РОДІОНОВ М.К.

Родіонов, фракція комуністів.

Шановні народі депутати,  фракція комуністів погоджується про внесення змін, які пропонуються законом 5138. І даний законопроект, на наш погляд, вселяє надію, що цінні ландшафтні парки та сади будуть у належному вигляді у майбутньому.

Я хочу зауважити, що у даному випадку йде про такі культові природні об'єкти, як кургани, гори, печери, окремі дерева, гаї та інші, вшановані народним елементом ландшафту, що на сьогоднішній день не мають правового захисту. Це, по-перше.

Стосовно другого законопроекту 5107. Мені здається, що у нас є маніпуляція з Конституцією України. У статті 13 Конституції України наголошується, що від імені українського народу право власності здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування у межах, визначених цією Конституцією. Ми ж надалі доповнюємо, розширюємо ці права і кажемо, що державна, комунальна і праватна форми власності.

Я хочу зауважити, комуністи вважають, що як тільки приватна форма власності починає керувати народним достоянням, національним багатством, от з цього і починаються всі наші негаразди. Якщо ви згадаєте, при радянській владі всі національні багатства, вони належали народові. І тоді не було такої гострої необхідності захищати ці народні надбання. А на сьогоднішній день ми бачимо, що у нас парки, сади, заповідники. Там уже керують уже приватні фірми, приватні особи і навіть будують приватні будинки. Мені здається, другий проект закону не може бути підтриманий. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція комуністів. Будь ласка. Мікрофон увімкніть. Підготуватися Томенку.

 

11:37:49

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, шановні радіослухачі! Я зразу хочу сказати, що законопроект 5107 шановного нашого колеги Кирилова - це пропозиція уточнити форми власності, в яких може бути перебувати природно-заповідний фонд. Він знаходиться в руслі тих перетворень, які у нас ідуть в останні 10 років. Вже уприватнили заводи і фабрики, дійшли до землі, до вод, до надр, до природно-заповідного фонду, а завтра навіть і вже повітря будемо приватизувати і дихати вільно не зможемо. Тому ми й не можемо, ми, комуністи, підтримати такий законопроект. А стосовно законопроекту 5138 нашого колеги Голуба, він вкрай потрібний і доцільний, але з цього приводу має декілька слів сказати і дуже просить мій колега народний депутат України Борис Ілліч Олійник. І я прошу Головуючого передати решту мого часу Олійнику Борису Іллічу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Борис Ілліч Олійник, будь ласка, ваш мікрофон.

 

11:39:03

ОЛІЙНИК Б.І.

Дякую. Володимире Михайловичу, шановний, до цього треба, звичайно, абсолютно має слушність Олександр Голуб, додати і захист особливих таких типів, як тисячолітній дуб в Кончій-Заспі, який уже угробили, і так далі. Це пам'ятники нашої теж історії.

І ще одне. Зараз я хочу м'яко висловитися: стосовно нас румунська сторона веде досить не дружню політику і особливо стосується це дельти Дунаю. Ми розуміємо, що треба зберігати навколишнє середовище. Я один із тих, що і за радянських часів виступав проти оцього розхристаного шабашу, коли не дивляться на природу, а користуються тільки сьогочасними інтересами.

Однак, є ціла витяжка вимагати від України припинити будівництво каналу. Ось, де головна заковика. В принципі, тут діє не захист природи, а уже конкуренція, хтось хоче монополізувати цю ситуацію. І я хотів би, щоб ми все-таки, роз'яснивши світовому співтовариству, що там діється, не йшли на поступки тим, що хочуть заблокувати націю, лишити для себе монопольне право використовувати дельту Дунаю.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, до виступу запрошується Микола Томенко, фракція "Наша Україна". Останній виступаючий.

 

11:40:54

ТОМЕНКО М.В.

Блок Віктора Ющенка "Наша Україна", Микола Томенко.

Шановні колеги, йдеться про два законопроекти, і я хотів би звернути увагу на те, що концептуально ідея двох законопроектів принципово різна. Якщо законопроект, який представив Олександр Голуб, є спроба зупинити ситуацію, яка склалася сьогодні із фактичною приватизацією природного ресурсу України, і я би сказав таке, переінакшування української природи, бо це, пам'ятаєте, колись у нас були часи, коли річки намагалися повернути, щоб вони в інший бік  текли, то сьогодні ситуація подібна в нас у регіонах відбувається, і я нещодавно, мешканці Київщини, які біля Стугни живуть, вони кажуть, що там Віктор Медведчук будується, то він змінив напрямок річки, перекрив її там, і інші такі серйозні природні дії здійснює. Якщо у нас глави адміністрацій чи політики будуть мінять напрямок річок, то, напевне, я думаю, ми до чогось хорошого не дійдемо.  Тому ідея законопроекту Олександра Голуба мені подобається. Водночас є застереження тут Науково-експертного нашого управління, чи не треба це врахувати.

Законопроект Віктора Кирилова мене непокоїть, оскільки йдеться про ніби делікатну таку фразу, але ця фраза, фактично, перетворює парки, заповідні урочища, пам'ятки в можливість стати приватною власністю чи юридичних осіб, чи фізичних осіб.

В мене складається враження, що нам ближчим часом треба, Верховній Раді, ухвалити законопроект про політичний земельний туризм. На цьому можна багато заробляти, будуть екскурсоводи, і вони будуть возити людей, і казати: це земля Бакая, це земля Януковича, це земля Пінчука, і багато, я думаю, хоче і хотіли би подивитися на цю всю справу. Ви знаєте, що протягом останніх місяців у нас практично зроблено надзвичайно сильні удари по заповідниках і паркових зонах. Протягом двох останніх місяців підписано низку указів, якою, наприклад, 67 гектарів донецького парку передано, за інформацією засобів масової інформації, під резиденцію компаньйона Віктора Януковича Рената Ахметова, 67 гектарів з парку у Донецьку.

Сьогодні майже 500 гектарів виведено із заповідної зони Ялтинського паркового заповідника. Це за кілька днів до закінчення виборів.

Вчора наші молодші колеги з Київської міської ради додумалися до безпрецедентних речей. Тут от з СДПУ, колеги з інших фракцій говорили про мораль. Я думаю, морально, якщо вони дбають про мораль, щоб Нестор Шуфрич, Степан Гавриш, Раїса Богатирьова вийшли на трибуну і сказали: "Ми для українського народу нічого не жаліємо, і ми відмовляємося від своїх шести гектарів заповідної зони". Тоді я повірю, що це мораль.

Так вчора Київська міська рада ще 378 гектарів виділила і написала, що це конфіденційна інформація, її не треба друкувати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, обговорення проектів Закону про внесення змін до Закону України про природно-заповідний фонд України завершено. У нас є два проекти: 5138 і 5707. Відповідно до надходження цих проектів і їх обговорення я буду ставити на голосування. Прошу підготуватися до голосування.

Вноситься на голосування проект закону, реєстраційний номер 5138, народного депутата Голуба: "Про внесення змін до Закону України "Про природно-заповідний фонд України". Реєстраційний номер 5138. Прошу голосувати.

 

11:45:01

За-143

Рішення не прийнято.

Ставиться на голосування для прийняття за основу проект Закону, реєстраційний номер 5707, про внесення змін до Закону України  "Про природно-заповідний фонд України" щодо визначення об'єкта права власності. Автор - народний депутат Кирилов. Прошу голосувати.

 

11:45:34

За-56

Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати! Може ми направимо на повторне перше читання проект, який набрав більшу кількість голосів для того, щоб можна було над ним працювати. Тому я ставлю на голосування про направлення на повторне перше читання Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про природно-заповідний фонд України". Реєстраційний номер 5138. Прошу   голосувати. На повторне перше читання.

 

11:46:14

За-199

Рішення не прийнято. Законопроекти відхилено.

Шановні народні депутати! Враховуючи ситуацію, можливо порадитися нам з такого приводу, щоб зараз закрити засідання, оскільки ми не зможемо прийняти в силу того, що депутати зараз перебувають в округах.

(Ш У М  У  З А Л І)

Якщо ви наполягаєте на "Різному", я можу  зробити перерву до 13 години. О 13-ій годині оголосити "Різне", бо у мене о 12-ій годині міжнародні зустрічі. Немає моїх заступників, і нема кому вести засідання. Тому давайте таким чином. Можливо закриємо засідання, вже все сказано. Хто міг сказати, вже нічого...

(Ш У М  У  З А Л І)

Якщо немає заперечень, давайте ці законопроекти, які ми зараз ставили на голосування, щоб їх не "спалити", ми приймемо рішення на ...... пленарний тиждень, бо вже обговорені ці законопроекти. Нема заперечень? Тоді на 30-е число я прошу  Секретаріат включити у розклад засідання.

Я кажу, шановні народні депутати, якщо ви будете наполягати на "Різному", то "Різне" може бути лише о 13-ій годині.

В зв'язку з тим, що о12-ій годині у мені заплановані зустрічі, а жодного з заступників немає, бо вони всі працюють за іншими графіками.

Тому давайте таким чином. Можливо,  ми закриємо наше...

( Ш у м   у   з а л і)

Будь ласка, пропозиції. Кармазін і Шкіль.

 

 11:47:58

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу! У мене є конструктивна пропозиція.

По-перше. Ми зараз погодилися на те, щоб перенесли тільки законопроект Голуба, а законопроект про розбазарювання заповідників ми не погоджувалися. Тому давайте так і вирішувати. Там нам не хватило трошки голосів, фізично ми не можемо їх  просто забезпечити  цих людей. Це перше.

Друге. Я просив би, щоб ми провели зараз запис на "різне" і потім, щоб люди знали,  що вони підготувалися  до "різного" і о 13-ій ви так, як запропонували, провели "різне", але підготовлено з повагою до українського народу, як має бути. Бо, коли депутат не готовий  і несе в ефір все, що попало, це  принижує гідність українського парламентаря і українського народу, якого він представляє. Тому я просив би записатися зараз, а виступати о 13 годині, і всі, щоб про це знали. Дякую вам, Володимире Михайловичу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Андрій Шкіль.

 

11:49:04

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

По-перше. Звичайно,  ми вже вирішили перенести ці законопроекти, які у нас є зараз, на наступний пленарний тиждень, тому, дійсно, продовжувати засідання у пленарному режимі, тобто розглядати законопроекти, я думаю, недоречно, враховуючи, що ситуація склалася так, що і вас не буде. Хоча, в принципі, може будь-який інший депутат вести, але я думаю, що ми поважаємо вас і зробимо  так, як пропонуєте ви.

Але все-таки, я хотів би запропонувати, "різне" - це те, що наболіло не нам, повірте, а нашим виборцям, вони до нас звертаються. І попри тяжку ситуацію, яка складається в Україні  перед виборами, хоча і про неї треба говорити, є десятки проблем, які актуальні зараз в округах. І  я вас просив би, справді, записатися зараз і о першій годині організовано прийти. Всі, хто не захоче сюди йти, вони і на "різне" не записуються, і не виступають, і взагалі використовують Верховну Раду  в зовсім інших цілях. Тому я просив би зараз записатися, а  провести нормально за вашою участю "різне" о першій годині. Дякую.

 

ГОЛОВА. Валентин Григорович Матвєєв, Голова Комітету з питань регламенту,  депутатської етики, організації роботи Верховної Ради

 

11:50:14

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую, Володимире Михайловичу, ну, по-перше,  записатися зараз  на різне це, як ви знаєте шановні колеги, буде порушення  регламенту  Верховної Ради України, так як запис на різне  провадиться тільки після того, як  об'являється про те, що ми переходимо  до розділу засідання  того чи іншого пленарного, розділу різне, це по-перше. По-друге, по-друге, сьогодні з ранку, Володимире Михайловичу, і шановні колеги, відбувся обмін  думками мали можливість  виступити з  заявами представники абсолютно  всіх депутатських Фракцій і груп, і  такої необхідності нагальної ще раз повертатися  о першій годині до  цього ж питання, я  думаю, що немає. Тому Ваша пропозиція, я вважаю так , що може бути підтримана абсолют...

 

ГОЛОВА. Дайте можливість закінчити думку Голові Комітету

 

МАТВЄЄВ В.Г. Тому я думаю, що Ваша пропозиція, Володимире Михайловичу, про те, щоб  закрити сьогодні уже пленарне  засідання буде підтримана і підтримається  абсолютною більшістю присутніх зараз  у залі народних депутатів, дякую. В усякому разі Фракція  комуністів Вас у цьому зараз підтримує. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, давайте, можливо, якщо ви наполягаєте  проголосуємо за те, хто за те, щоб "різне" проводити? Хто за те щоб проводити "Різне"?

 

КАРМАЗІН Ю.А. Різне в порядку денному, треба голосувати за його вилучення. І пан Матвєєв добре це знає, що треба голосувати за його вилучення по закону, по регламенту.

 

ГОЛОВА. Давайте таким чином, шановні народні депутати, оголошується, одну хвилиночку, оголошується перерва до 13 години, а в  13-ій хто дуже бажає виступати -  прийде, запишеться і буде виступати.  Перерва до 13 години. Шановні народні депутати, я хотів би перед тим, як ви підете на перерву, виголосити таку інформацію.

У зв'язку з виходом активного циклону з Заходу 19-21 листопада в Україні очікуються складні погодні умови, які характеризуватимуться сильними опадами (дощ з мокрим снігом та сніг), сильним поривчастим вітром (часом до 15-20 метрів на секунду) та зниженням температури повітря, що у поєднанні цих факторів може сприяти виникненню раптових, складно прогнозованих явищ - хуртовини, ожеледиці, налипанню мокрого снігу, які можуть спричинити ускладнення або надзвичайні ситуації у комунальному господарстві, енергетиці, зв'язку та на транспорті. Додатковими чинниками для збільшення дорожньо-транспортних подій будуть погіршення стану покриття доріг унаслідок випадіння опадів (дощ, мокрий сніг, сніг), утворення ожеледиці та місцями зниження видимості при хуртовинах. Просив би це всім враховувати.

Дякую. Перерва до 13 години.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. ...виступити у "Різному". Так, будь ласка, висвітліть. Баранівський, підготуватися Доманському. Шановні колеги, але прошу ввічливо один до одного, щоб ми потім реплік не брали.

 

13:04:07

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановні виборці України! Менше як дві доби залишилось до другого туру голосування по виборах Президента України. Що ж відбудеться - вибори Президента чи захват влади певними кланами? Аналіз подій, що відбуваються напередодні в Україні, дає підстави мені сьогодні заявити слідуюче: діюча влада, яку очолює Прем`єр-міністр Віктор Федорович Янукович, проводить антиконституційне силове захоплення державної влади, використовуючи для цього саму владу, а також силові структури.

Силою влада заставляє виборців, які працюють в бюджетній сфері, брати відкріплення і їхати в сформовані додатково поїздами в інші регіони і під контролем своїх керівників голосувати за пана Януковича, силою влада заставляє працівників міліції, армії, прокуратури, податкових служб, державних адміністрацій всіх рівнів, кожному принести по 20 заяв від виборців, мовляв, останні будуть голосувати вдома, відомо вже за кого.

Силою влада заставляє місцеві органи самоврядування, дільничні виборчі комісії фальшувати списки виборців, виключаючи звіти прихильників Ющенка і вносити в списки мертві душі, за яких планують кинути бюлетені на користь Януковича.

Силою влада зганяє студентів, працівників бюджетної сфери на так звані мітинги в підтримку провладного кандидата. Силою влада збирає керівників місцевих органів влади, керівників підприємств і установ, доводить їм планові показники, скільки людей повинно проголосувати за провладного кандидата.

Залишається владі єдине: оголосити про силову перемогу влади 21 листопада над демократією. Наведені мною аргументі чітко вказують на те, що 21 листопада можуть відбутися не вибори Президента України, а антиконституційний переворот, спровокований провладним кандидатом, щоб захопити владу. І для цього, до речі, влада вже вдалася до послуг криміналітету.

Шановні виборці, не дайте себе залякати, не дайте можливості зламати свою волю, долю ваших дітей і онуків. Якщо влада піде на силові методи під час виборів Президента 21 листопада, то ми повинні бути готовими до протидії. Ми не тільки проголосуємо за демократичне майбутнє України, а ми не допустимо на виборчі дільниці заїжджих "бритоголових", ми не допустимо заїжджих "масово організованих" в лапках, так званих "туристів", ми залишимося на виборчих дільницях до того часу, поки не почуємо результатів виборів на кожній дільниці, і цим самим не допустимо антиконституційного захоплення влади.

До речі, дзвонять наші зараз виборці з Житомирщині, у Чуднівському виборчому окрузі наш колега Розвадовський проводить так звані "зустрічі" з роздачею грошей, і, до речі, прихильників інших кандидатів на ці зустрічі не допускають, допускаються лише свої.  Але я переконаний, що в Чуднівському виборчому окрузі цей підкуп йому не вдасться, і люди проголосують за кандидата Віктора Андрійовича Ющенка.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, слово має Доманський, підготуватися Білорусу.

 

13:07:20

ДОМАНСЬКИЙ А.І.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые народные депутаты!

Я хочу как председатель Всеукраинского союза советских офицеров обратиться к солдатам и сержантам, офицерам и генералам, адмиралам Вооруженных Сил Украины, ветеранам Советских Вооруженных Сил, ветеранам украинской армии: Союз Советских офицеров определился в позиции, что касается выборов Президента, но мы хотим вам сказать, чтобы вы не ошиблись, и выразить нашу позицию, что мы никогда не будем поддерживать тех, кто хлебом и солью встречал фашистов на нашей украинской земле, а сегодня готов встретить войска НАТО также хлебом-солью здесь, у нас на Украине и позволить, чтобы НАТОвские танки были под Воронежем.

Мы никогда не будем поддерживать тех, кто вместе с фашистами  топтал нашу украинскую землю в 1941-1945-е годы. Мы никогда не будем поддерживать тех, кто бросал в колодцы, сжигал детей и стариков в повоенные годы на Житомирщине и в других областях Украины. Мы никогда не будем поддерживать тех, кто в наших братьях-россиянах видит врагов.

Мы сегодня обращаемся также и к социалистам, которые выступают с нападками на Компартию. У нас есть информация, что за вашу позицию в политической реформе вы взяли 10 миллионов долларов, за то, чтобы поддержать Ющенко, 40 миллионов. И я назову - прийдет время - фамилии тех, кто эти деньги брал. Я хотел бы, чтобы социалисты рядовые спросили свое руководство, куда они бросили деньги.

и последнее. К хочу обратиться к рядовым избирателям любой партии: прислушайтесь к голосу, который раздается с братских могил. О кое-кому, кто сидит в этом зале, прислушаться к голосу с могилы своего отца, что бы он сказал за ту позицию, которую он занимает, поддерживая реакционные силы.

Я думаю, что украинский народ найдет в себе мужество и прислушается к мнению ...............победы на выборах прийдут более здравые силы, чем бьются на власть. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Білорусу. Підготуватися Шибку. Передає Томенку.

 

13:09:47

БІЛОРУС О.Г.

Олег Білорус, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Шановні народні депутати, шановні громадяни України! Для України настає момент істини і день виборів. Ніколи ще з часів незалежності доля України, доля дітей і онуків наших не залежала від волі і волевиявлення кожного громадянина України. Сьогодні такий день настає. І від нас з вами залежить, якою буде Україна через рік, через п'ять років і через десять років. Якщо до влади прийде народний президент і створить уряд народної довіри виконає програму, яка вже доведена до кожного громадянина. Україна стане на шлях відродження і буде великою європейською державою, нацією, країною серед передових країн. Якщо владі.... владному режиму діючому вдасться  силовим проломним методом провести свого кандидата, Україну чекають конфлікти, чекають тяжкі кризи і нові злидні і випробування. Ми не повинні дозволити цього. Верховна  Рада України як вища гілка, гілка законодавчої влади вчора прийняла доленосне рішення. Рішення це полягає в тому, щоб покласти край шахрайським методам конвеєрного голосування, використання відкріпних бюлетенів, формування  зондеркоманд і голосування членами цих зондеркоманд по 30 раз по маршрутах, які зарані сплановані і погоджені.

Ми повинні з вами розуміти, що фашизація влади - це найбільша загроза для України. Я звертаюся до діючого  Президента України. Шановний пане Президенте! Історія дала вам останній шанс очиститись перед народом і зробити те, що у вашій владі - підписати законопроект, схвалений Верховною Радою  і підписаний Головою Верховної Ради. Інакше вас чекає  велика відповідальність перед народом України і перед історією.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Шибко передумав. Будь ласка, Шибко. Підготуватися Надразі.

 

13:13:02

ШИБКО В.Я.

Уважаемые товарищи!  Уважаемые телезрители! Уважаемый товарищ Доманский! Уважаемый  товариш Доманский, еще раз повторяю, если к сожалению, Доманский высказал резкие слова  в адрес  Социалистической партии, но не  хочет сейчас слушать ответа моего.

Я сам по образованию историк, к сожалению, не врач, поэтому, естественно я не могу поставить никакого диагноза по тому высловливанию, которое он сказал. Но мне кажется, когда человек делает сам какие-то грязные поступки, тогда он  подозревает, что  может сделать эти поступки он сам.  Поэтому я просто сожалею, что  во фракции Коммунистической партии есть такие  представители, которые могут безосновательно выносить какие-то сплетни на обсуждение всей Украины.

Остальные слова я передаю для того, чтобы сказал мой коллега  Томенко.  Прошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто? Будь ласка, Томенко. 5 хвилин тоді Томенко.

 

13:14:18

ТОМЕНКО М.В.

Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Дякую  Віталію Шибку із соціалістичної фракції за те, що  передав мені слово.

Шановні колеги! Шановні наші громадяни! Я хотів би звернути увагу на низку  небезпечних тенденцій, які загострилися протягом останніх днів, і які  є небезпечними не лише з точки зору  можливих результатів виборів, які є небезпечними з точки зору впливу на суспільство.

Я маю документи, які підготувала  донецька залізнична дорога, які погоджені з Укрзалізницею, де є перелік 35 спеціальних поїздів, які повинні прибути в Західну Україну і прибути  у Київ. Якщо в Західну Україну ці спецпоїзди Укрзалізниця , як державна організація на чолі з міністром транспорту направляється для того, щоб  люди працювали  з відкріпними талонами, то  біля 30 спецпоїздів прибувають у пригороди Києва, причому найстрашніше, що ці поїзди прибувають по завершенні виборів. Тобто, ці люди не будуть спостерігачами,  люди не будуть вкидати по 203 відкріпні талони, цих людей привозять для того, щоби провокувати конфлікти, для того, щоб вводити їх  у контакт, і, скажімо, провокувати  ситуацію, в якій потім буде звинувачена опозиція.

Я офіційно, Адаме Івановичу, звертаюсь до генерального прокурора, Міністра транспорту з тим, що ці документи, які в мене є сьогодні залізниця вже пасажирів не  возе, вона возить тільки бандитів і возе тільки тих людей, як і прибувають  для того, щоб провокувати тут конфлікт  у  нас в Києві. Значить, з тим, об зупинити цей безпредел, для того, щоби ті люди, які повністю, вони не  річки вже, як я казав, в інший бік направляють, вони залізницю вже в інший бік направляють в день виборів, щоб ті люди розуміли, що це кримінальний зло чин: кидати  невинних людей на конфлікти. Я мав  спілкування з тими людьми Запорізької,  Дніпропетровської, Донецької області, вони взагалі не знають: куди вони  їдуть і що їм треба робить. Їм сказали: "Гроші отримали, а вказівки отримати на місті, коли ви приїдете  з Яснуватого в Боярку,  чи з Донецька у Безрадичі". Тому ще раз кажу: це мій депутатський запит і я надіюсь, що міністр транспорту не тільки  буде у киян красти 7 гектарів землі у Пуща Водиці, а й відповідати перед законом за те, що він робить. наступна, небезпечна тенденція, про яку я хотів би сказати, це те, що сьогодні журналістів і власників каналів, бо я знаю, що, і власники каналів проти того, що відбувається сьогодні в загальнонаціональних медіа. Те, що сьогодні  Йосип Кобзою у нас, якого не пускають в Західну Європу і Сполучені Штати Америки, як людину ... причетною до кримінальних угрупувань російських, розповідає громадянам  України: що таке фашизм і хто такі фашисти. Я думаю, що це приниження, якого країна не знала вже довший період. Коли  сьогодні на всіх каналах змушують журналістів ставити ці  кліпи, коли сьогодні влада змусила журналістів поставити кліп про те, що Ющенко з дня на день помре. І коли сьогодні донецька газета рената Ахмєтова "Сегодня" пише, що бабушки ворожки ходять і розповідають, що Ющенко хороший человек, він переможе, але  через 2 місяці помре і хтось  інший буде керувати країною, то за такі речі вже не перед Законом, треба відповідати перед Богом, тому  що в Вас Прем'єр,  вірую чий чоловік і кожний день молиться перед іконою, тому скажіть вашому віруючому Прем'єр-міністру про те, що не треба переходити ту межу дозволеності, яка була в усій Україні. Якщо у Донецькій області Ви розмазували журналістів по стінці, як каже Віктор Федорович, якщо Ви   підвішували суддів за одне місце, як каже Віктор Федорович, якщо ви строїли підприємців, а ці плівки у мене лежать Мельниченка, Єльяшкевича, які провели вчора прес-конференцію,  я їх передам. І вони стверджені американськими спеціалістами проте, що це правда, то не треба ці методи переносити на територію всієї України. Тому що донецькі методи управління не пройдуть.

Я вчора був у Сумах, де область повстала проти донецького представника Щербаня. Де при слові “Щербань” народ  реагує, як називають якого бандита, який вийшов  з тюрьми. Коли сьогодні у Лебедині люди ховаються від тих бритоголових, які приїхали з Донецька, бо вони ходять по магазинах і лякають людей. Сьогодні у студентських гуртожитках дівчата звертаються, щоб зупинили від нападів тих бандитів, яких поселили у студентських гуртожитках.

Треба трошки думати про країну, у якій ви живете, якщо ви хочете жити у цій  країні і думати за наслідки цього бандитизму, який несеться  з одного регіону  на територію всіх інших регіонів. І я думаю, що бандитизм не пройде. Це абсолютно точно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка... Репліки будуть у кінці. Надрага. Підготуватися Соломатіну.

 

13:19:38

НАДРАГА В.І.

Надрага   Василий, Луганская область, депутатская группа "Союз".

Вы знаете, уважаемые коллеги, нас немного в зале, я в большей степени буду обращаться к тем, кто смотрит телевизор и слушает радио. Я хочу от имени, а точнее не от имени, а за всех, которые сидят, 450 человек в этом зале или должны сидеть, попросить извинения перед всеми 48 миллионами жителей нашего государства. Потому что за последние несколько месяцев, вы столько, я прошу прощения, грязи слышали с этой трибуны, вы столько слышали того, что нельзя назвать чем угодно кроме, как политика и порядочностью, что наверное на самом деле прав мой предшественник, выступающий с этой трибуны, что наверное пора уже как-то иногда и возвращаться если не к людям, то к Богу.

Возвращаться. Потому что то, что сегодня слышится с этой трибуны, я глубоко убежден, что будет и дальше говорится, это все равно будет грязь. В чей адрес? В данном случае непринципиально.

К большому сожалению, я хотел сказать о другом и об этом. За оставшееся время я попробую сказать. Мы заговорили все. Мы, политики, живущие в этой стране, 450 человек, сидящих в этом зале. Мы говорили о том, что власть несовершенна, и тихо, и спокойно похоронили идею изменить эту власть с помощью конституционной реформы. Те, кто громче всех говорил о том, что он любит этот народ, по факту и "Наша Украина", и блок Юлии Тимошенко саботировали изменения принятия в Конституцию. И соответственно власть останется. Поменяются люди. А принципы организации власти останутся те же. Все равно будет один человек, который будет Президентом, он будет решать за всех. А была мысль, и было предложение поменять, чтобы как можно больше людей принимало участие в выработке решений и соответственно в ответственности за эти решения.

И поэтому сегодня, когда говорят о том, чего мы добьемся после 21-го, то я вам могу сказать. К большому сожалению, мы малого как страна и как народ добьемся. Потому что власть останется построенной на тех же принципах. И те, кто громче всего сегодня клянется в преданности и в заинтересованности в народе, по факту, я еще раз хочу сказать, похоронили конституционную реформу. Похоронили саму возможность как можно больше сделать власть отчетную перед своим населением. И сегодня, когда мы говорим о том, что те, кто кричит громче всех, что они демократы, они похоронили то, что называется  демократией. И поэтому, уважаемые жители Украины, к большому сожалению, 21 числа схлестнутся две силы. Но те, кто в этом зале громче всех кричал, что они вас любят, они меньше всего сделали для того, чтобы на самом деле в жизни народа что-то изменилось к лучшему. И поэтому когда пугают сегодня, чем угодно, это вызывает недоумение.

Я уже только с этой трибуны четыре раза слышал от союзников и сторонников Ющенко, что у него кома, больше ни от кого. Чего вы Бога гневите? Ну пусть живет мужик. Он красивый, симпатичный, умный. Чего вы на него беду накликаете, как в общем то и накликаете... (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, слово Соломатін має Юрій Петрович. Підготуватия Шкілю.

 

13:22:55

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін - советский человек и советский коммунист.

В середине октября много шума в прессе Украины наделало злобное русофобское письмо 12 аполитичных, так они сами себя квалифицировали, украинских письменников, малоизвестных за пределами Галичины и узкого круга правых национал-плутократов, но с большими претензиями на всеукраинское мессианство. Первым среди подписантов значится галицкий культурологический гуру Андрухович.

Якобы аполитичные писатели галицкого разлива выступили против кандидата в Президенты Украины Януковича и за кандидата а Президенты Украины Ющенко. Вот только несколько тезисов из этого неординарного обращения письменников к своим читателям, избирателям: Янукович - это совок и блатняк, Ющенко - это шанс для культурного разноголосия. Янукович - это изоляция от Европы и мира, Ющенко - это преодоление границ, это - взаимопонимание. Выбор Ющенко - это выбор европейский, а не ЕЭПнутый и так далее. Все исключительно на галицкой фене.

Письмо 12-ти выходит за рамки некоей случайности, оно является свидетельством чуждой для действительного истинной украинской мессианской ментальности галичан. У галичан собственная история есть, но они хотят приватизировать общеукраинскую историю и переписать ее на свой галицкий лад, со своими героями и со своими историческими ориентирами. Это уже не просто мессианство, это - галицкая агрессия против украинства.

Итак, факт состоит в том, что маленькая Галичина присвоила себе титул всеукраинского "революционного пьемонта" и поучает всю "неньку Україну", какой у нее должна быть история и какой у нее должна быть мова. Удивительно, яйца курицу учат!

В действительности, нынешняя Галичина, с моей точки зрения, является с ее "вождями", в кавычках, антиукраинской контрреволюционной Вандеей, "пятой колонной" протестантской католической капиталистической Европы.

Поэтому мне остается повторить известные слова Юлиуса Фучика: "Люди, будьте бдительны!", ибо идейные наследники и последователи на практике Дмитрия Донцова, Славы Стецько, Степана Бандеры, Евгена Коновальца и других "героев" Галичины были и до цього часу есть в правительстве и Верховной Раде Украины. Именно они со своим окружением являются главными грантожирами бесчисленных американских и немецких фондов, именно они морально уже готовы после очевидного и бездарного проигрыша на выборах своего кандидата в Президенты Украины столкнуть Украину в гражданскую войну по Югославскому и Грузинскому сценарию. Не пройдет!

А за ошибки жизни приходится платить. К сожалению, главным плательщиком остается украинский народ.  Спасибо за внимание!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Петрович, тільки я прошу не ображати більше Галичини, я там півжиття свого провів, і бачите, не дуже поганий. Так що різні люди проживають в різних частинах нашої єдиної соборної України.

Будь ласка, Шкіль, за ним підготуватися Мироненку.

 

13:26:17

ШКІЛЬ А.В.

Дякую.

Ну, перш за все, я хотів би ................. свій виступ тут, скільки було гірких слів сказано, і я переконаний, що так багато буде ще гірких слів сказано після  нашої, я переконаний, перемоги, що я хотів отут от залишити для, особливо, наступного виступаючого трошки солодкого, щоб після виступу було так і зараз, і потім, і пізніше, всім... Ну, ви ж побачите, хто виступає, так що, всім решта.

Я хотів би два слова сказати з того приводу, з якого я вже виступав з цією трибуни рівно місяць... тиждень тому, перепрошую. Я тоді говорив про те, що мене здивувало те, що ми маємо не тільки нечесну владу, але й нечесного кандидата від цієї влади.

Я хочу зачитати відповідь на мій запит міністра оборони Кузьмука. От якщо покажуть, якщо буде видно, яка його величина: тут 18 слів десь приблизно. Ну, якщо ми опускаємо "шановний" і підпис і таке інше.

Так я хочу прочитати один абзац буквально. "По суті порушеного вами питання інформую, що відповідних до облікових даних майор запасу Янукович закінчив Донецький політехнічний інститут у 1980 році, а у 1987-му йому було присвоєно військове звання. А в 1999 році - майор запасу".

Так от, хочу навести довідку, Віктор Федорович Янукович закінчив цей вищий учбовий заклад заочно. А як студент-медик, який закінчив військову кафедру, можу сказати, що заочно військову кафедру не закінчують, так само як і в армії заочно ніхто не служить.

Тому я до цього часу не отримав відповіді: не чи має він це звання, - а я це знав, - а в який спосіб можна було присвоїти. Я знаю, в який спосіб можна присвоїти звання професора - це голосують люди, це голосують люди, наділені відповідними учбовими званнями, вченими ступінями, совістю чи її відсутністю. Але в який спосіб можна було стати майором запасу, не служивши в армії і не закінчивши військову кафедру? Це питання, яке мене не просто непокоїть чи турбує - воно  в мене вселяє підозру про все решта, що сказано в біографії Віктора Федоровича Януковича.

І коли тут виступав переді мною генерал армії, я хочу сказати, як: поважаємо тих людей, які крадуть військові звання або їх отримують, скажем так, не зовсім законно?

Тому я хочу ще раз наголосити. Ось, будь ласка, підтвердження. Є у нас тут номер цього указу, номер 212, є все, тільки не має жодного права людина з двома судимостями - хай знятими, - служити в армії, він не вчився у вищому навчальному закладі неозаочно і не має жодного права отримати звання майора. Я ще раз кажу: ця влада, вона піде на все, але вона не отримає нічого, можете мені повірити, окрім поразки від власного народу, тому що народ перемогти не можна. І 21 числа ми це доведемо. Якщо треба, ми закріпимо свою перемогу усіма...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Мироненко. За ним замість Поліщука - Білозір.

 

13:29:39

МИРОНЕНКО В.А.

5 избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые соотечественники! Я вынужден сделать заявление. В моем округе распространили листовку... листовки от моего имени, народного депутата  Украины, избранного дважды в 5-ом избирательном округе в городе-герое Керчи Ленинском районе Крыма, в которой говорится о том, что я поддерживаю Ющенка. Это ложь! Это грязная и подлая ложь, это во-первых.

Во-вторых, это преступление. Я требую от Генеральной прокуратуры Украины возбудить уголовное дело против кандидата в Президенты Ющенка, который заявлял, что рядовые коммунисты "меня поддерживают".

Я являюсь тем самым рядовым коммунистом!

Я рядовой член партии, вступил в Компартию в 1990 году и сейчас рядовой коммунист. Избран как рядовой коммунист в Верховную Раду Украины и никогда не собирался голосовать за этого человека.

Когда я сказал социалистам, возмущался как можно, ведь мне же людям объяснять надо, это ж великая ложь, великая подлость, что я против Ющенка, а листовка говорит за. Смеются социалисты: правильно. Я говорю: Тогда вы сами подлецы и подонки! Недаром вы поддержали Ющенка! Потому  что его разделяют ... капиталистическую идею. Потому что вы отказались от социализма. Потому что вы предали народ. Предали уже давно. Вы продались за американские фонды. Вы служите США и олигархам и та реклама, яросная реклама ............... об этом свидетельствует.

Почему...  еще раз подчеркиваю,  я против Ющенка. Это ложь, что я за Ющенка. Во-первых, он является все тем же приватизатором. Рядом с ним Пинзеник, который является автором приватизации и отпуска цен. Сам Ющенко был банкиром, который обеспечил монетарную политику, задушившую экономику, загнавшую экономику в тень, лишившая экономику средств. В результате, таким образом да и многим другим... он обворовал и экономику, и народ. Он лишил возможности получать, пользоваться льготами в  2000 году, в 2001 году огромное количество слоев трудящихся. Это ветераны, инвалиды, чернобыльцы, учителя. Разве можно верить такому человеку, который говорил: рядовые коммунисты меня  поддерживают. Ложь, рядовые коммунисты по всей Украине  ни в коем  случае за него бы не проголосовали  не только потому, что я сказал, но и еще потому, что  вокруг него собрались националисты, приемники Бандеры, которые стреляли украинцам в спины, освободители Украины, они отстаивали все те же  идеи, они за капитализм, как и те самые  бандеровцы.

Я против Ющенко, потому что  он за вступление в НАТО. Это  принесет огромный ущерб экономике и народу. Я против Ющенко, потому что он против единого экономического пространства  союза...

( Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не збурюйтеся.

Чарівна Оксана Білозір буде говорити, вона зараз заспокоїть. Підготуватися Маркуш.

 

13:33:01

БІЛОЗІР О.В.

Оксана Білозір, .......... християнська партія, фракція "Наша Україна".

Дорогі наші слухачі! Не вірте всій цій брехні, яка лунає з цієї трибуни. Правда у вашому серці, слухайте своє серце, звертайтеся до свого сумління і до своєї власної совісті.

А  я звертаюся зараз до своїх колег митців, освітян, представників української інтелігенції. Ми знаходимося у тому часі, коли пробуджується українська свідомість, часі гуртування налаштованих на добро людей та їхньої активної творчої дії. Котиться народною хвилею прозріння і усвідомлення справжньої реалії нашого життя -  це приниження бідністю, безпорадністю в безправ’ї, жорстокість, беззаконня і знецінення моралі. І все це відбувається з нами  на нашій з вами рідній Богом даній  землі, багатій талантами і багатствами, щедрими своїми традиціями.

Зараз відбувається процес  якісно новий той, що в Біблії називається відділенням зерна від полови. Хтось вибирає поступ, а хтось вибирає хамство. Але однозначно прийшов час істини, коли ми зрозуміли, що біли споживачами на своїй землі, споживачами  брудних технологій і чужих маніпуляцій. І 31 жовтня, незважаючи на брутальність та цинізм влади ми винесли їй вирок і сказали: досить, досить брехні, залякуванню, приниженню, тиску, шантажу і обрали свого лідера народної довіри, народного кандидата на посаду Президента Віктора Ющенка.

Друзі! Правд багато, істина одна. І той, хто покликаний творити культуру, зберігати традицію, торкаючись людського серця, чинить великий гріх, віддаючи  свій  талант на обслуговування тимчасових номенклатурних потреб, шановні колеги, ми всі - освітяни, у  цей знаковий для України час пам'ятайте про велику відповідальність перед народом, перед прийдешніми поколіннями,  відповідальність нести своєю творчою працею, важливу для суспільства правду життя і моральність, і пропускати це потрібно не через облудливість політичних гасел, а через совість цього народу. І чи зможете Ви дивитися в очі своїм дітям, коли  я запитаю, чому ми живемо так, а не  краще? І хто обрав саме такого Президента. а не іншого? Чи  зможете дати ви їм гідну відповідь і пояснити, так звану, свою власну позицію? Чому Президент, якого Ви вибрали робить по дві помилки в одному  слові та має кримінальне обличчя? Закликаю вас бути чесними, чесними перед країною, перед своїми вихованцями, шанувальниками і врешті решт перед самими собою. Саме від кожного від нас у великій мірі залежить, від нашої громадянської позиція залежить: якими будуть обличчя українців після 21 листопада. Заляканими та сумними, чи світлими  і радіснонадхненними,  але я вірю і знаю, що світ стане таким, як казав наш  пророк - Тарас Шевченко: "і світ божий, як Великдень і люди, як люди". Не бійтеся - з нами Господь!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Будь ласка, Марія  Маркуш, підготуватись Бондаренку.

 

13:36:00

МАРКУШ М.А.

Марія Маркуш, Фракція Комуністів, шановні радіослухачі, дорогі мої земляки, у жовтні 1944 року Червона армія взяла неприступну лінію оборони в Карпатах і принесла довгоочікувану волю трудящім краю, які німецька письменниця Анна Зегерс назвала "Африкою в центрі Європи" і  після того, як відвідала його в 30-х роках. Населення зустрічало визволителів хлібом  і сіллю зі сльозами на очах, бачачи в них не тільки визволителів, а й своїх братів, їх подвиг вдячні закарпатці увіковічили у граніті і бронзі. Після визволення трудящі Закарпаття створили народні Комітети і всюди вимагали возз'єднання   краю з Радянською Україною. 60  років тому 26-ого листопада 1944 року  в місті Мукачево відбувся перший з'їзд народних комітетів, який одноголосно прийняв маніфест про возз'єднання Закарпатської України з  Радянською Україною і який обрав Верховний орган  влади - Народну Раду Закарпатської України.

За Угодою між Радянським Союзом та Чехословакією 209 червня 1945 року у  Москві був підписаний договір між СССР і Чехословацькою Республікою про возз’єднання  Закарпатської України з Української  РСР у складі  Радянського Союзу на підставі волевиявлення  закарпатців, що було узаконено на цьому  історичному  з’їзді. 

Сесією Верховної Ради Української РСР на підставі вище названих історичних документів 30 червня  1945 року було прийнято Закон про возз’єднання Закарпатської України з Радянською Україною. Ці події стали можливими завдяки перемозі радянського народу у Великій Вітчизняній війні, вони завершили возз’єднання всіх українських земель в єдиній українській радянській державі, і вони відкрили трудящих Закарпаття шлях до економічного і культурного розвитку. Колись Закарпаття гордо носило назву  - квітуче і орденоносне. Возз’єднання Закарпаття з радянською Україною є перемогою історичної справедливості, яскравим прикладом перетворення у життя ленінської національної політики Комуністичної партії України. Воно забезпечило  політичні, економічні і соціальні умови для бурхливого розвитку Закарпаття, чого немає після 1991 року, після того, як Україна стала на рейки  будівництва капіталізму.

Зараз Закарпаття ...................... і продовжує знищуватися його  краса, ліс та природні ресурси. А ми є земляки, яких діди та прадіди розбрелися по світу шукати заробітків та кращого життя на  чужій землі у чужих краях.

Дорогі земляки, вітаю всіх вас  із 60 річницею, справді, визначальної події в історії нашого краю і всього  українського народу  проведенням 26 листопада  1944 року у місті Мукачеві Першого з’їзду  народних комітетів Закарпаття та висловлю певність, що тільки спільно з комуністами ви зможемо подолати негаразди, що випали на нашу долю за останнє десятиріччя і відновити соціально-економічні досягнення, які ми мали за роки  радянської влади.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Марія Андріївна. Будь ласка,  Володимир Бондаренко,  за ним - Трофименко. Я його не бачу, значить, Осташу підготуватися.

 

13:39:21

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко,  місто Київ, Блок  Віктора  Ющенка, “Наша Україна”. Шановні слухачі, шановні друзі!  Дивні речі сьогодні відбуваються у нашому суспільстві і в цій залі.

Коли сюди виходить черговий борець за права трудящих і підтримує бандита-рецидивіста, в принципі це може когось не дивувати. Але як він може підтримувати людину, яка на три літери посилає сивочолого ветерана в Житомирі? І тут же розказує, що він тільки що відійшов від ікони. Як можна поважати або підтримати людину, яка козлами називає український народ. Я звертаюся до захисників прав трудящих.

Я звертаюся до одного вшанованого генерала, який не зацікавився, де взялося звання не тільки "проффесора", а й "майора" у нашого Прем'єра, і яким він його отримав, у якій колонії він служив для того, щоб отримати це звання. А він переходить на інші теми, поливає брудом інших людей, забуваючи про те, що його військове звання зобов'язує як мінімум поцікавитися, де беруться ці звання у інших людей, які їх носять.

Як може підтримувати цей генерал знову ж таки людину, яка сказала, що він мєнтам руку не подасть, тобто правоохоронним органам, людям у погонах він руку не подасть. І який обіцяє амністію тим, хто сьогодні ув'язнений, брешучи їм, бо це питання не його, це питання може вирішити тільки Верховна Рада.

Інші закликають до миру, знаючи про те, і до злагоди, що з їхніх регіонів сотні поїздів везуть у Київ на громадянську війну шахтарів. Краще б ці гроші направили на те, щоб техніку безпеки на шахтах підняти, щоб не гинули ці шахтарі пачками. І тоді крокодилячі сльози не лив цей Прем'єр на могилах і біля могил, розказуючи, як він за них піклується. Я думаю, що це все може нас дивувати.

Але дивує мене і інші, більше тонкі речі. Наприклад, для чого владі треба організовувати паралельний підрахунок голосів, якщо вона сьогодні керує ЦВК? Для чого паралельний? Скрізь паралельний підрахунок організовує опозиція, щоб знати правду. А тут влада бере і організовує паралельний підрахунок голосів. Мета одна - заблокувати діяльність Центральної виборчої комісії, звести її до нуля, фактично почати інформаційну війну проти українського народу проти опозиції на серверах цього паралельного підрахунку голосів, а також втрутитися у паралельний підрахунок, який проводить опозиція. Розпочнеться ця війна з того, що уже вночі там будуть пити шампанське окремі прихильники цієї політичної сили, викрикуючи на всю Україну через провладні канали про перемогу свого кандидата. Я впевнений, що цієї перемоги не буде ніколи. Я впевнений, що український народ і кияни, яких я представляю, вже визначились - подивіться, яким став Київ: Київ став громадянським містом, Київ став патріотичним містом, Київ ніколи не прийме зека. І я це говорю з відвертістю, бачачи людей, бачачи оті оранжеві стрічки, які майоріють на кожному автомобілі. Ми сьогодні не хочемо жити в зоні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, слово має народний депутат Осташ. За ним буде виступати Пузаков.

 

13:42:31

ОСТАШ І.І.

Колеги, я спочатку хотів би відповісти пане Доманському. Дійсно, мені соромно за ваші слова, хоча ви сивочолий генерал, але майте на увазі, що Ющенко з родини, в якій батько пройшов не один концтабір фашистський. Він втікав не з одного концтабору. Це людина, яка служила в Радянській армії прикордонником в той час, коли мотав свій строк інший кандидат у Президенти Янукович.

Я хотів сказати Мироненку, який тут, очевидно, сам написав текст цього листа підтримки Ющенка і тут же його спростовував: Боже мій, не лякайте нас, пане Мироненко, ми знаємо всі ці штучки! Я хотів би сказати всім комуністам, що ви не дотримали мінімум п'ять відсотків тільки за те, що ваші рядові комуністи зрозуміли, що ви є обслугою цієї влади Кучми-Януковича, а не ніякими комуністами.

І сьогодні у рядового комуніста буде єдиний вибір: між чесним і порядним Ющенком і колишнім зеком Януковичем. Більше того, 89 відсотків росіян сьогодні підтримують, не підтримують, не хочуть мати Президентом колишнього зека, це опитування, які відбувалися в Росії, про які вся Європа також сьогодні знає.

Я хотів би сказати, що ми, дійсно, стали свідками війни проти українського народу. Так, ви, комуністи, запам'ятайте, що сьогодні душать газом наших студентів, сьогодні б'ють наші українські села на Черкащині, сьогодні підняли практично всіх держслужбовців і намагаються назад їх поставити, на коліна через відкріпні талони.  Але я хотів би вам сказати, що українці вже піднялися з колін. Я хочу вклонитися киянам, всій Україні, студентам за те, що вони сказали, що вони є український народ і його вже ніколи не повернеш назад козлами у стійло.

Ви знаєте, сьогодні був прекрасний шанс у нашого Президента відкрити шлюзи демократичним виборам, але він ще раз показав, він відмовився підписати закон, показав, що він є представником цієї банди Кучми-Януковича, яка сьогодні намагається зберегти себе при владі будь-якими злочинними антиконституційними способами. Сьогодні вся Європа, весь світ дивилися на Кучму з надією, що він підпише цей документ, тому що, дійсно, це буде фальсифікація не одного і не двох, а чотирьох-п'яти мільйонів голосів. Але, на жаль, Президент України не виконав свій конституційний обов'язок і не підтримав прекрасний закон, який прийняла Верховна Рада України і тим самим взяв на себе повну відповідальність за те, що буде відбуватися на цих виборах.

Я хотів би звернутися до моїх земляків худоричан: сьогодні о восьмій годині вечора до вас приїде поїзд з Дебальцево і Краматорська, я прошу вас, зустріньте їх хлібом і сіллю, бо це також наші українці. Не переживайте, вони також знають, що їх силою, примусом загнали в голодні поїзди і намагаються у такий спосіб примусити вас, чи їх, власне, голосувати за кандидата Януковича. Але українці переможуть, і ми в понеділок прокинемося в новій українській державі, з новим президентом і з новою чесною українською владою.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Пузаков, підготуватися Нощенку.

 

13:45:45

ПУЗАКОВ В.Т.

Спасибо.  Передаю слово Товарищу Крючкову Георгию Корнеевичу. Пожалуйста.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Георгій Корнійович.

 

13:45:54

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановні співвітчизники!

Сьогодні увага народу України прикута до президентської виборчої кампанії, яка визначається, як ви чуєте і зараз, надзвичайною агресивністю і брудом, зоологічним антикомунізмом, демагогією і цинізмом, часом гебельсовського масштабу брехнею, що загрожує небезпечним загостренням ситуації в суспільстві і навіть кровопролиттям. І це не може не викликати тривоги.  Але я сподіваюся на мудрість нашого народу, який не дасть себе ошукати тим злодіям, які діють за відомим висловом: "Тримай злодія!"

Але у своєму виступі я хотів би зупинитися на земному, буденному, але, на мій погляд, важливому питанні, яке вже не раз порушувалося в цій залі, і на якому теж спекулюють у передвиборній боротьбі: на тому, як знищуються легені столиці 0 зелені масиви, що завжди були її окрасою, і, якщо хочете, однією з найяскравіших характеристик нашого міста.

Нещодавно були оприлюднені ганебні обурливі факти по Пущі- Водиці. Називалися прізвища відомих політиків, народних депутатів, урядовців, але чомусь називалися імена тільки одного табору, хоча серед тих, хто облюбував цей мальовничий куточок для будівництва вілл, а дехто мало не поміщицьких маєтків, є й високопоставлені люди, в тому числі і депутати з протилежного політичного табору. Назву хоча б одне прізвище: Іван Степанович Плющ.

Чомусь при цьому замовчується те, що ще нахабніший розбій вчинено в Кончі Заспі, де вже розграбовані і привласнені великі площі в зеленій зоні на території урядового будинку відпочинку, а також на кілька кілометрів від неї впродовж шосе. Там уже вирубаються дерева, споруджуються палаци. Те, що зроблено за часів урядів Ющенка, Кінаха і інших і робиться в Києві і його передмісті зараз, це злочин, який чомусь не присікають органи влади.

Останнім часом все частіше захоплюються і знищуються зелені острівки в самій столиці, без перебільшення, під носом в уряду і Верховної Ради.

Я міг би назвати багато таких прикладів, зокрема по маленькому п'ятачку - близько півтора гектара - в районі Київського узвозу і Виноградного провулку, де розташовано п'ять великих будинків, госпіталь СБУ - і намагаються звести ще один 23-поверховий будинок.

Неодноразові звернення жителів цих будинків, а також народних депутатів до Кабінету Міністрів, Комітету з питань житлового будівництва, мера міста не зупинили цей розбій. Я прошу розглядати мій виступ як депутатський запит до Кабінету Міністрів з проханням розглянути проблему в комплексі і присікти розбій. А до Київської міськдержадміністрації з проханням покінчити з намаганням знищити зелений масив на Печерську в районі Виноградного провулку і Кловського узвозу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Георгій Корнійович. Слово має народний депутат Нощенко. За ним буде виступати Кармазін.

 

13:49:02

НОЩЕНКО М.П.

Шановний головуючий. Нощенко Микола Петрович, 160 виборчий округ, фракція "Трудова Україна".

Я повернувся вчора із свого округу, запалив разом із головою Сумської обладміністрації Щербанем газ у самому північному Серединобудському районі України. Уряд Януковича виконав те, що не змогли зробити два попередніх уряди, і виділив 4,3 мільйонив гривень, збудував 19 кілометрів газопроводу високого тиску. Це діло, а не обіцянки, слова.

Друге. Чиниться шалений тиск з боку опозиції, окремих народних депутатів, в тому числі і керівництва, на місцеві органі виконавчої влади, членів дільничої виборчої комісії. Зокрема, по  163 виборчому округу погрожують спалити, провести фізичні розправи. Заявляю, що я за дотримання законів, але зроблю все, щоб захистити своїх виборців всіма доступними формами, в тому числі і тими, які сьогодні навчає нас опозиція. Вчора із цієї трибуни Юрій Андрійович Кармазін заявив, читаю дослівно: "В Лебед...... Сумської області в медичному училищі гірше, ніж цунамі. Директор Удодин заселяє 32 бойовики, які вже згвалтували дівчину."

Зараз оприлюднюю офіційний лист директора, який знаходиться на лікарняному. Він пише: "Голові Верховної Ради Литвину. Народний депутат Кармазін в Верховній Раді розповсюджує неправдиву інформацію по Лебединському медичному училищі про його директора. В училищі бойовики не проживають. Живуть приїжджі люди в готелі при училищі. Перед 31.10 цього року там жили  агітатори від Ющенка "Нашої України". Фактів згвалтування взагалі не було. Адміністрація училища вимушена була 18, тобто вчора після виступу, відпустити всіх студентів додому, щоб заспокоїти батьків, дітей, які також одержали дану інформацію.

Я, директор Удодін, взагалі знаходжуся на лікарняному з 13.11. Прикро, що поважні люди, народні депутати України, розповсюджують неправдиву інформацію, нагнітають істерію. Довідка з райвідділу міліції додається".

Юрій Анатолійович, парламент, вся Україна знають вас як активного, принципового народного депутата. Сьогодні вас ошукали. Сьогодні вас підставили.

Я залишаю 10-15 секунд, щоб ви попросили вибачення перед виборцями і заспокоїли їх.

Я використовую цю трибуну, так як вчора мій колега, щоб спростувати факт згвалтування в місті Лебедин і заспокоїти виборців перед важливим вибором 21  листопада  2004 року.

Одночасно я звертаюся до своїх виборців. Я 68 разів був на своєму окрузі, виконав всі питання, які ставилися переді мною виборців і тому прошу ще раз своїх виборців  підтримати  нашого єдиного кандидата Віктора Федоровича Януковича. Це рух вперед, це рух правильному напрямку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Будь ласка, слово має Юрій Кармазін. За ним буде виступати Лещенко.

 

13:52:26

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Карамзін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша України".

Я візьму слово в репліці і потім скажу спокійно.

Шановні народні депутати! Шановний український народе! Вчора в місті Луганську п'ять міліціонерів зупинили автомобіль, в якому перевозилася газета "Луганчане". Позавчора чотири машини зупинені з цієї опозиційною газетою. Бояться слова правди. Мета була одна: забрати тираж газети "Луганчане", правда не зрозуміло для чого було бити колишнього мера  Красного Луча Лукьяненка, який незаконно був знятий з цієї посади. Без рішення Верховної Ради проведені вибори. Так сьогодні робиться в тому регіоні.

Зараз до мене звернулися журналісти з міста Запоріжжя. Там журналіст незалежної запорізької газети "Субота" Тарас  Василенко пішов ввечері на площу Фестивальну, де проходив перевиборчий концерт російського співака Баскова і Повалій. Василенко пішов на концерт в оранжевому в'язаному шарфі. На думку працівників міліції це був злочин. І на підставі тільки цього молодого журналіста міліціонери ще до початку концерту скрутили, побили, відвезли у райвідділ, навіть не пояснивши за що. Дві години його протримали в кутузці, де звіряче побили, що в нього опухли ребра. Василенко вже зняв побої. Разом з ним там знаходилися і  студенти з Киева, із Вінниці. Зараз міліціонерів  примушують знімати стрічки оранжеві по всьому місту, а де не вдається,  вони пилять дерева.

Я прошу вважати цей виступ  депутатським  зверненням до Генерального прокурора і до  міністра внутрішніх справ.

Шановні народні депутати! Тут багато говорилося про питання підкупів. Я  хочу почути з цієї трибуни відповідь Генерального прокурора, голови Служби безпеки про те, про що заявив Микола Мельниченко  21 жовтня, а він процитував і це офіційно зафіксовані сьогодні у протоколі  про те, що цитую розмова Януковича з Кучмою: "мы уже несколько раз обожигались, нас уже коммунисты обманывали,  при чем так: берут деньги - делают  все наоборот, тогда уж веры нету". Я хочу почути відповідь: було це, чи не було? Дальше, Янукович заявив: "Ми поднимем ставки до потолка. Мы все равно их, депутатов, выдернем". Це заявляв Янукович, про такі колосальні підкупи і далі він сказав так: "Они ж депутаты знают, что, как говорится, Донбас порожняк не гонит и уже очередь вот такая стояла". Я хочу звернути увагу українського народу на те, що в  газеті "Глос України", яка була надрукована з позавчорашнє число ось що написано:" політичні цілі Президента Януковича", я хочу показати це  виконуючому обов'язки Голови Верховної Ради,  першому заступнику Адаму Івановичу Мартинюку. Адаме Івановичу,  з яких пір наша газета  "Голос України" вважає Януковича своїм Президентом і так пише це, що це таке? І це сьогодні народ так впливає на народ свідомо. Це підстави для відсторонення редактора від своєї посади, що стосується...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Юрій Анатолійович, ВИ, людина повинна бути справедлива, "Голос України" друкував і вашого кандидата і не вашого кандидата і він  має, і він абсолютно має все, а він уже ваші укази надрукував навіть, яких ще не має, указів, не треба. Будь ласка, Лещенко. Зубанов передає слово Богатирьовій.

 

13:56:04

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, Фракція  Комуністичної партії України, Чернігівщина, шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, шановні виборці, давайте спустимося на землю. У неділю 21 листопада в Україні відзначається свято хліборобів, наших працьовитих селян, день працівників сільського господарства, це вони своєю невтомною працею  в усі часи звеличують власний народ і державу. Це вони  завжди  вміло бережуть щиру українську духовність, це вони в умовах 13-річних згубних експериментів і роз рухи на селі, в умовах самовиживання  ще й дають до столу наших громадян продукти харчування  та сировину  для промисловості. Честь і шана нашим українським селянам. Від імені Фракції комуністів я щиро вітаю працівників сільського господарства, усіх мешканців українського села з професійним  святом. Бажаю міцного здоров'я, наснаги і витримки у цей скрутний час, успіхів в особистих справах, високих досягнень у сільськогосподарському виробництві. Депутати комуністи у парламенті завжди наполегливо працюють над створенням такого законодавчого поля навколо села і селянства, щоб наші трудівники жили краще, щоб квітло українське село. Але, на жаль, не все вдається, бо при владі в усіх її  гілках зараз представники олігархічних кланів, вони   прагнуть лише одного: подальшого свого збагачення за рахунок  пограбування та експлуатації мільйонів простих трудівників. Вони  привласнили народне добро у промисловості та інших галузях. Вони зазіхають і на найсвятіше, землю.

Верховна Рада України завдяки постійному наполяганню фракції Компартії України, завдяки мудрим головам у парламенті,  котрі зрозуміли, що торгувати землею, особливо у нинішніх умовах - це  гріх, зробила подарунок селянам до Дня працівників сільського  господарства, подолала вето Президента щодо торгівлі землею. Її ще два роки не відберуть у тих, хто на ній живе і працює, бо селяни у нас  настільки сьогодні бідні, що  не взмозі купити ні клаптика. Зате капіталісти вже настільки богаті, що  все викуплять в одну мить. Цього допустити неможна.

Зараз повсюди проходять світкові заходи з нагоди Дня працівників сільського господарства. І це правильно, вшанувати трудівників потрібно. Але здорово святкувати немає підстав, бо село розорене, третина землі не обробляється, зруйновано більшість тваринницьких ферм і тракторних станів у занепаді соціальна сфера, сільське населення вимирає. А Президент, десятирічне перебування якого на цьому найвищому державному посту, і є причиною розрухи на селі, пишається високими досягненнями розвитку агропромислового сектору. Невже він вважає, що наші селяни, у яких перед очима оті "досягнення", живуть не в Україні, а десь у Штатах? Селу потрібна допомога. Потрібно для цього встановити радянську владу, перейти на соціалістичний шлях розвитку, чого і домагаються комуністи. І тільки тоді всі питання будуть вирішені.

А що стосується повторного голосування на виборах Президента України, то це зараз для народу України уже не головне. Нічого не зміниться. Обоє рябоє. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово має Богатирьова. Підготуватися Комару.

 

13:59:22

БОГАТИРЬОВА Р.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні присутні і шановні виборці. Я хочу звернутися сьогодні у першу чергу до вас. Людей, від яких дійсно залежатиме не тільки доля наших з вами дітей, доля всієї нашої держави. Від вас залежить головне - залишитися патріотами своєї держави, якими ви виявилися 31 жовтня.

Що лунає останні дні з цієї трибуни? Мені здається, що немає людини, яка б не переконалася, наскільки деякі народні обранці собі привласнили право судити у цьому залі, стріляти, розправлятися, вішати когось або вішатися самим. І мені здається, що сьогодні ми єдиного з вами бажаємо, щоб закінчилася агітація провокаційна, і щоб ми з вами могли за завтрашній день, спокійно усвідомлюючи свій громадянський обов'язок, зробити власний вибір.

Я хочу звернутися до представників усіх регіонів і в першу чергу до людей, які сьогодні проживають на Донеччині. Я хочу вибачатися перед вами, донеччани, яких брудно лають і цинічно принижують з цієї трибуни. П'ять мільйонів населення сьогодні брудом поливає "Наша Україна", називають їх різними словами і не хочу повторювати. Я хочу вам, своїм землякам з Донеччини, і всім своїм співвітчизникам сказати: Донецький край - патріотичний край, він буде і далі виконувати свою місію - підняття добробуту держави, добробуту кожного з вас.

Донбас смілий, Донбас патріотичний, і він все зробить, щоб єдина неподільна Україна і далі відбулася, як самостійна держава. Я хочу сказати, що ім'я патріотів Донеччини, які тут лунали з інших вуст, напрасно цинічно ображалися, бо всі знають, що Віктор Янукович - людина, яка себе зробила, досягла своїм трудом успіхів, і людина. яка сьогодні є непідступна і непідкупна.

Отже, шановні громадяни, шановні земляки, шановні виборці, шановні народні депутати! Правда дорогу проб'є. Ця правда буде виявлена 21 листопада. Політики, шановні виборці, висловлюють тільки свою точку зору, оцінку будете робити ви. Ми вам дякуємо, що ви підтримали і підтримуєте Віктора Януковича. Перемога буде за...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Комар, за ним Шуфрич і будемо завершувати. Репліки я дам, дам репліки.

 

14:02:44

КОМАР М.С.

Спасибо, Адам Иванович, за предоставленное слово.

Микола Комар, фракция "Регионы Украины".  Шановні радіослухачі та телеглядачі і 19 депутатів, яких я нарахував в залі! Я не тому, що Адам Іванович зараз головує, а абсолютно об'єктивно, і це думка не тільки моя, а й інших депутатів про те, що Адам Іванович чи не єдиний з тих в керівництві Верховної Ради, хто вживає хоч якихось заходів, щоб берегти Верховну Раду від перетворення її в помийницю від брехні, від того, що хочуть, намагаються з нею зробити передвиборною агітацією  Але і його зусиль замало, бо, ну, скажімо, я приведу такий приклад зараз, виступ, скажімо, Томенка. Перед ним виступав, йому передав піввиступу, півтори хвилин, ставлять Регламент Томенку 5 хвилин безсовісної брехні з трибуни.

Мені теж поставили 3 хвилини, та й взагалі всім, крім Томенка, який тут 5 хвилин...  Чому? Не зрозуміло.

Я буду називати прізвища для того, щоб депутати мали можливість взяти репліку, і в репліці вже нормально, по-людські говорити з цієї трибуни.

Я хочу навести слова Осташа: "чесний і порядний Ющенко", а "поганий Янукович". Чесний і порядний Ющенко вчора не з'явився до суду, ну, правда, кажуть, він хворає. Я подав на нього в суд за те, що з цієї трибуни він заявив, що я його отравив, ну, влада його отравила. Я взяв цю стенограму і приніс її до суду. Так от, "чесний і порядний Ющенко" мав би знайти час для того, щоб вийти на цю трибуну і сказать: "Вибачте, люди добрі, так трапилося".

Звичайно, Віктор Андрійович хай видужує, і я бажаю йому міцного здоров'я, але поводження інших депутатів з фракції "Наша Україна" і тих, хто підтримує цю думку, ну, воно зараз просто прикро, що доводиться працювати в цьому залі, де брехня на брехні, де нагнітання істерії. І це вже не емоції, це дещо інше,  набагато гірше.

Я закликаю схаменутися, треба шанувати закон, треба шанувати людську гідність, в тому числі і власну. З виборами адже життя не закінчиться, і підпалити громадські безпорядки в країні нікому не вдасться. Оберуть Януковича, бо він робить діло, а не нагнітає історію від безсилля.

І я хотів би на останніх секундах все-таки привітати селян із святом, бо це люди, які заслуговують на нашу щиру пошану.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Микола Степанович, ви так мене гарно хвалили, а потім  ложку дьогтю , але я не винен. Пояснюю: Томенко був записаний на виступ, у нього було три хвилини і йому ще передав дві хвилини Шкіль. І тому він мав всі підстави говорити п'ять хвилин. Я тут абсолютно нічого не порушив. Будь ласка, Шуфрич.

 

14:06:10

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Адаме Івановичу. Шановні наші громадяни, шановні колеги народні депутати! Безумовно, ми сьогодні були свідками дуже багато виступів. І не можна не звернути увагу на чергові провокаційні вислови наших опонентів, в тому числі і представників "Нашої України": щодо поїздів, які сьогодні нібито когось перевозять для провокаційних дій.

Я хочу нагадати, шановні громадяни України, про заклики, свідками яких ми були ще вчора і позавчора, і саме від лідера "Нашої України" Віктора Ющенка, ввечері вийти на майдани і вимагати своєї перемоги.

Ми маємо право зробити свій вибір. Цей вибір нам надано Конституцією, і ми є носіями вищої влади в день виборів Президента України і в день виборів Верховної Ради України. Але вимагати перемоги, як це нас закликають лідери від нібито опозиції, це є викликом нашому суспільству з дуже небезпечними наслідками для всіх нас, для наших матерів, для наших дітей.

Сьогодні закінчується офіційна пропаганда в зв'язку з президентською кампанією. Я переконаний, що ці вибори були найбруднішими в історії України. Використали все, навіть хворобу свого лідера, навіть здоров'я просто народного депутата, просто людини експлуатувалося. І вчорашні, і сьогоднішні заяви про нібито його кому лунали, в першу чергу, з боку тих людей, які його оточують і називають себе його соратниками.

Ми бажаємо Віктору Андрійовичу здоров'я, щоб він якомога швидше повернувся до залу Верховної Ради України і разом з нами продовжував законотворчу діяльність.

І я хочу нагадати про відповідальності тих людей, які сьогодні закликають людей на вулицю. 21 листопадом  життя не закінчується. І нам  потрібна буде опозиція, тому що опозиція є ознакою демократії. Але опозиція має не дискредитувати нашу країну, а критикувати і стимулювати владу  для підвищення добробуту наших громадян. Нам не соромно іти до наших громадян. Ми сьогодні дбаємо про їх добробут, про підвищення заробітної плати та пенсій.

Ми вас закликаємо 21  листопада вийти на виборчі дільниці, зробити свій вибір. До зутрічі на виборчих дільницях і нехай кожен зробить свій свідомий вибір, і скористається своїм конституційним правом обирати владу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По хвилині репліка.  Будь ласка, Кармазін. За ним Осташ.

 

14:09:27

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановний український народе! 21 числа  буде  День Архистратига Михаїла, предводителя небесного воинства. Я думаю, что это будет конец всем темным  силам, и все станет нас вои места.

Что касается тех людей, кто везет в Триполье, Святошин, в Ирпень, Дрогобыч и всюду, всюду по составу, всего 63 состава, только з Донецка и Луганска 63 состава. В последний раз такие переброски делалися в войну, господа, в войну  последний раз делали такие массовые переброски людской  силы. Я думаю, что  господь Архистратиг Михаил не допустит этого.

Что касается  Лебедина. Вот письменное сообщение одно, я  никогда не скажу ничего, что не подтверждено. Вот, пожалуйста, автобус зеленого цвета донецкий, медицинское училище, потом ресторан Лебедин, 60 человек передвигаются  по городу автомобилями 011-48 СВ,  888-29 СВ, 605-...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Осташа. Ніяких у вас 3 хвилини.

Мікрофон з місця Осташа. Репліки з місця робляться.

 

14:10:52

ОСТАШ І.І.

Шановні народні депутати, я хотів би спочатку звернутися до донеччан після пані Богатирьової. Я хотів би сказати, що фракція "Наша Україна", всі політичні партії, які належать до фракції "Наша Україна" глибоко шанують і поважають донеччан, глибоко шанують і поважають їхній вибір, глибоко шанують їхню мову, культуру, історію Донеччини, яка дійсно дала багатьох прекрасних синів Україні, у тому числі мого вчителя, бо я вважаю Івана Михайловича Дзюбу саме своїм вчителем. Я хотів би лише одне, щоб все ж таки у всіх українців був шанс чесного і вільного волевиявлення.

Що стосується хвороби Ющенка. Я з повагою ставлюся до пана Комара і думаю, що ще буде сказано останнє слово у цій історії і після виборів і самим Ющенком. А хочу сказати, що є українське повір'я, що коли розпускають плітки про те, що людина або хвора, або померла, то вона буде жити дуже довго. Я переконаний, ми будемо жити дуже довго і будемо гордитися цим вибором наших українців. Ми переможемо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Доманський. За ним Мироненко.

 

14:12:08

ДОМАНСЬКИЙ А.І.

Уважаемые избиратели. Представитель Соцпартии позволил выпад в адрес меня как народного депутата и моей организации.

Несколько лет назад один из руководителей Соцпартии назвал наш народ баранами. Кто дал кому право? Он наверное имел в первую очередь Соцпартию, что там одни бараны. Мы не относим наш народ к баранам и считаем, и чтим, уважаем наш трудовой народ, и всегда отдавали, отдаем ему глубокое уважение.

Второе. Здесь говорят много о поездах. Кто-то приписал себе право собирать многотысячные толпы народа. Надо наверное и охладить горячие головы, охладить, которые призывают к неповиновению, к погромам. Охладить. И может действительно надо привезти также эшелоны, чтобы этих взорвавшихся политиков поставить на место.

И последнее. Я как офицер считаю, что тот человек, который враньем обманывает народ, говорит, что отравили, идет в Президенты, еще не став Президентом, врет народу Украины...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мироненко.

 

14:13:27

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые соотечественники, несколько минут назад прозвучала очерняющая меня ложь, дескать я сам написал листовку, в которой якобы вот я сам призываю голосовать за Ющенко и так далее.

Во-первых, огромное количество избирателей держало в руках эти листовки, они являются свидетелями. Во-вторых, я хочу наказать этого лжеца-нашиста через суд, однако я убежден, что он будет пользоваться депутатским мандатом.

Я с горечью вспоминаю, как пользующийся депутатским мандатом в Центризбиркоме, нарушив закон, ворвались в Центризбирком, заставили Центральную избирательную комиссию отложить рассмотрение и в результате сорвали принятие Центризбиркомом решения о том, чтобы в России смогли наши соотечественники проголосовать и потом били милицию ногами! Это - "нашизм"! И они пользовались депутатскими мандатами. Я считаю, что надо отменять эту депутатскую неприкосновенность, а "нашистам" не место в Верховной Раде и в Украине!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, 22-26 листопада народні депутати будуть працювати в округах. Чергове пленарне засідання Верховної Ради розпочнеться о 10 годині 30 листопада. Я закликаю і всіх тих народних депутатів, які знаходяться в сесійній залі, і поз межами, і весь український народ в неділю зробити правильний вибір. На цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошується закритим.