Засідання N37 (вечірнє)

Опубліковано 18. 11. 2004

ЗАСІДАННЯ  ТРИДЦЯТЬ  СЬОМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

18  листопада   2004 року, 16.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної

Ради України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу підготуватися до реєстрації.

Так, увімкніть систему "Рада", реєструємося.

16:00:30

В залі 381 народний депутат.

(Ш у м   у   з а л і)

По фракціях? Ну, якщо можна, покажіть по фракціях.

“Наша Україна" -   100, "Регіони України" -  59, Фракція комуністів - 59, От соціал-демократів - 3, і це справедливо. "Трудова Україна" - 30, Народна аграрна партія - 20, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 19, "Союз" - 17 на чолі з Надрагою., "Єдина Україна" - 0, "Центр" - 14, НДП та ПППУ - 15, "Демініціативи" - 13, І 12 позафракційних.

Зараз, мабуть, і соціал-демократів набагато більше буде.

Так, продовжуємо. Вечірнє засідання оголошується відкритим. Продовжуємо розгляд питань.

Слухається проект Закону про внесення зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо права особи, яка притягається до відповідальності), законопроект за номером 4036. Автор законопроекту народний депутат Поліщук Кирило Ананійович. Немає Поліщука?

Так, будь ласка, із Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Івченко. Хто з комітету?

Якщо немає кому доповідати, тоді давайте домовимося так, що ми його переносимо, і на досить довгий період. Якщо депутати зневажають Верховну Раду, то Верховна Рада може дозволити собі на відповідну реакцію. Це потрібний законопроект, але немає кому доповідати. Ось вам і весь законопроект.

Наступні питання. Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за самовільне зайняття земельної ділянки. Тут у нас три законопроекти: за номерами 4556, 4556-1 і 4556-2. Доповідає народний депутат Терещук Сергій Миколайович. Будь ласка.

 

 16:03:23

ТЕРЕЩУК С.М.

Шановні колеги, сьогодні ми розглядаємо законопроекти про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за самовільне зайняття земельної ділянки. Необхідність прийняття цих законопроектів викликано сьогодні самим життям, і свідчення того - це є те, що практично одночасно від народних депутатів приблизно аналогічних поступило три законопроекти. Про це стверджують і дані статистики, які вказують на різке збільшення випадків самовільного захвату земель і використання землі за власним розсудом. Кількість таких випадків постійно зростає, тому що адміністративні заходи неспроможні зупинити таке свавілля. Про це свідчать справи в Криму, в інших регіонах. І тому життя вимагає більш жорстких заходів.

Відповідно до принципів адміністративного права воно передбачає відповідальність за правопорушення, а не за злочин. В той же час, злочин як правова категорія розглядається ...посягання на права або на власність іншої фізичної чи юридичної особи чи вмисне заподіяння шкоди. Самовільне захоплення землі  є посяганням на приватну, або державну, або комунальну власність. І тому за всіма  юридичними канонами має підпадати саме  під дію кримінального права. Самовільне захоплення землі провокує ряд похідних правопорушень. Самозабудова, самовільне користування надрами, самовільне захоплення водних об'єктів. Тому підвищивши відповідальність до кримінальної за самовільне захоплення землі, ми тим самим автоматично знизимо кількість похідних правопорушень.

Разом з тим би хотів би звернути увагу шановних колег, що кримінальна відповідальність настає не відразу, а настає: перше, при вчиненні дій повторно або особою, яка раніше була судима за аналогічний злочин. Також при організації групових дій, спрямованих на самовільне зайняття земельної ділянки та безпосередньо участь в таких діях. Або якщо самовільне зайняття ділянки завдало шкоди державі, юридичним і фізичним особам. І міра кримінальної відповідальності теж різна. Вона залежить від кваліфікуючих  ознак. Мінімальна - це виправні роботи до 6 місяців, і максимальні - це позбавлення волі на строк до 5 років.

Україна сьогодні має  достатню кількість земель, які до цього часу не використовуються в обігу і кожен громадянин України сьогодні має всі підстави, щоб набути  власності на земельну ділянку легітимно.

Разом з тим, щоб зробити цей законопроект  більш досконалим, варто врахувати ряд зауважень Науково-експертного управління і фахівців. На засіданні Комітету з аграрної політики, земельних відносин цей законопроект було підтримано, і я звертаюся до вас,  шановні колеги, з тим, щоб ви теж підтримали законопроект. Якщо з високих трибун постійно наголошено, що земля - наше багатство, то  давайте до нього так і ставитися - бережно і відповідально. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Так, будь ласка, законопроект 4556-1. Миримський Лев  Юлійович. Не бачу. Так, наступний 4556-2 Іванов Сергій Анатолійович. Так, від комітету тоді Маркуш Марія Андріївна, будь ласка.

Взагалі, шановні колеги, сьогодні дуже багато стоїть питань Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Дозвольте від вашого імені, і нехай це слухають наші виборці, зробити зауваження голові комітету за таке недбале ставлення до Верховної Ради.

І ще одне. Досить часто  шановний голова комітету наполягає на тому,  щоб ставили і розглядалися його питання.  Ну, не можна ж так. Будь ласка.

 

16:07:45

МОЙСИК В.Р.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Якраз це зауваження до нас безпідставне, відсутня Марія Андріївна, яка не тільки член комітету, а і член фракції, так. А щодо законопроекту, то комітет підтримав всі три законопроекти і, будь ласка,  вирішуйте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Почекайте, будь ласка. Значить, комітет сказав своє слово, зреагувавши на нашу критику.

Тому, будь ласка,  є необхідність обговорювати? Є.

Кармазін, підготуватися Яворівському.

 

16:08:25

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги!  Шановні наші українські громадяни, які  зараз потерпають саме від того, що  відсутня взагалі політична воля для виконання будь-яких законів України. Саме це є причиною того, що народний депутат Терещук, що народний депутат Миримський,  Ременюк і Іванов у проектах 4556, потім з одиничкою 1 і з одиничкою 2 запропонували скасували адміністративну відповідальність передбачену статтею 53 прим Кодексу про адміністративні правопорушення і встановити окрему статтю.

Я нагадаю вам історію, що у нас була ця стаття, 199 стаття старого кодексу 1961 року. Але ми її декриміналізували з огляду на те, що думали, що буде  застосовуватися адміністративне  законодавство і буде невідворотність покарання, але  в липні цього року  прем'єр-міністр Янукович одноосібно, підкреслюю одноосібно  підписує розпорядження, яким 154 гектара Козинської землі віддає в розпорядження "Світ шляхів" компанії, засновником якої є фірма "Інтерпайп", відомо кому належить, пану Віктору Пінчуку. Так от , засновник ця фірма і "Світ шляхів", який має всього кілька тисяч  на рік прибутку отримає  154 гектари землі і, у власність - підкреслюю, одним розчерком пера пана Януковича. І 111 гектарів в оренду на 49 років, потім інші відбуваються. Так от цікаво, що незважаючи на ці дія, я хочу звернутися до гаранта Конституції  - Президента, до  Генерального прокурора, до Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Верховної Ради України, пана Стретовича. Зараз газета "Свобода" повідомляє, що  в центральному шпиталі МВС України перебуває на лікуванні Голова  облдержадміністрації Київської області - Анатолій Засуха, якому вибито 3 зуба, ніби то Прем'єр-міністром. Я хочу щоб нам повідомили: за що? Чи за то, що землю не дав? Чи не так  Київська область проголосувала? До речі продовжується реакція по Рівненським лісникам, шановні. Вони знову телефонують, з них все-таки  вимагають з кожного по 10 талонів і зараз вимагають теж саме з Нафтогаза, тільки з кожного з родичів взяти. І всього, таким чином - 160 000 талонів передбачити, тому  я хочу захистити пана Засуху, а  Закон треба приймати перший, Терешука в першому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Яворівський, за ним Оржаховський.

 

16:11:43

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Жовква, Яворів, Рава Руська, Львівщина, блок Віктора Ющенка. Шановні колеги, на превеликий жаль,  цей закон, це також уже навздогін після  того всього, що в вже в Україні сталося. Я вже навіть, мені важко уявити, що цей закон захистити, і кого він може покарати, якщо врахувати те, що закон зворотної дії фактично не має. А то більше я абсолютно не сумніваюся, що до інавгурації, а державою очевидно ще буде на автопілоті управляти Леонід Данилович, на цей законопроект буде накладено вето. Я у цьому не маю жоднісінького сумніву.

Але закон, звичайно, дуже і дуже важливий. І якби він у нас діяв раніше, мабуть би, оцей хватальний інстинкт у багатьох наших олігархів, мабуть, би так потужно не розвинувся. Я дуже радий, що із трибуни, з найвищої нашої трибуни, трибуни Верховної Ради донесено до українського народу про те, що робиться сьогодні довкола столиці. На багато менші апетити, звичайно, в обласних начальничків, ще менше у районних. Але найбільші, звичайно, це в Києві. Фактично довкола Києва не залишилося жодного, якогось доброго, чи на березі річки, чи в лісі шматка землі.

Я єдине проти чого. Вважаю, що треба, якщо приймати, то тільки у першому читанні. А у другому читанні обов'язково внесу поправку з цього приводу. Тому що ті штрафи, ті мінімальні заробітні плати, які встановлені тут за порушення, тут жалюгідні якісь копійки до 170 гривень. Ви ж самі розумієте, коли Гавриш, коли Медведчук уже нахапав по Україні і на карпатському перевалі десь за 40 гектарів разом із аеродромом власним і тому подібне, коли Янукович фактично окупував весь правий берег отут довкола Києва на березі Дніпра, і сьогодні за це буде платитися якихось 170 гривень штрафу, я переконаний, що це просто смішно. І говорити про це не доводиться.

Я думаю, що за цей законопроект нам потрібно обов'язково проголосувати. І проголосуємо. "Наша Україна" принаймні буде за нього голосувати. Але товариство все-таки у світі з приводу навіть тієї несправедливості, про яку я казав, десь потихеньку вирулює все-таки справедливість. Якщо наша влада не має політичної волі зупинити наших олігархів, то я мушу вам сповістити, що сьогодні прийнято рішення американським урядом і до Суркіса долучилася ще одна "великолепная четверка" про те, що Америка їх не прийме до себе. Через це всі ці мільярди їхні, мільйони, які перегнані туди, потраплять під арешт. У цьому списку є і Пінчук, є і Медведчук, і, що мені особливо приємно, Генеральний прокурор.

 

ГОЛОВА. По законодавству давайте. Будь ласка, Анатолій Оржаховський, фракція комуністів.

 

16:14:53

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Анатолій Оржаховський, фракція Комуністичної партії України, Херсонщина.

Шановні колеги, виборці! На початку свого виступу скажу, що я підтримаю намагання законодавчо підсилити адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконне зайняття земельної ділянки.

Буваючи в регіонах, бачачи, що діється з нашою землею, звичайно, бажав би, щоб і настала відповідальність тих осіб, які довели наші українські землі до того, що в них сьогодні водяться безмежно вовки, бур'яни, гризуни, гадюки, я можу про це казати, бо знаю і бував не в одному районі Херсонської області.  

Як і колеги по фракції Компартії України вважаю за доцільне доопрацювати запропоновані законопроекти з тим, щоб отримати бажаний результат і отримати повноцінний закон, який вирішить ті проблеми, які сьогодні поставлені. Як свідчить історія і особистий досвід роботи в радах, в різні часи розвитку держав земля була предметом зіткнень. Межа земельна - це те, що визивало людські конфлікти, створювало неспокій в родинах, серед сусідів.

В часи радянські, коли земля належала державі і громадяни використовували її для ведення присадибного господарства, будівництва житла, проблема набагато спрощувалась, хоч мало місце теж самовільне зайняття земель, особливо біля багатоповерхівок, сусідських меж, будівництва гаражів та інше. Проте планова система, державна власність, системність законів, мораль, подібну проблему дозволяли вирішувати правовим шляхом.

В час української незалежності, а з багатьох питань повного хаосу, політики затіяли земельну реформу, довівши стан людських почуттів до відверто войовничого. Земельний кодекс передбачив існування на рівні місцевих рад спостережних комісій.  Одначе, для вирішення згаданого негативного явища у них аргументів не вистачає, потрібні послуги експертів та судів. Ось чому кожний день ми бачимо знесилений від експериментів народ, який йде на порушення існуючого законодавства, в тому числі і з обговореного питання. Але я ні в якому разі не кажу, що це є масове, бо сьогодні даний законопроект перш за все повинен перекрити дорогу тим зазіханням олігархів і інших екстремістів різного роду, які по Чорному морю і в інших регіонах України забирають цінні землі.

Законопроект, авторами якого є народні депутати Терещук, Ременюк, Іванов, повинні, дійсно, вирішити цю долю. Але і завдання влади сьогодні стоїть поряд із адміністративною і кримінальною відповідальністю, щоб чесно підходити до виділення відповідних земельних паїв і так далі, і тому подібне. Інакше нашим співвітчизникам доведеться...(Вимкнено мікрофон)

 

ГОЛОВА. Дякую.  Володимир Лещенко, фракція комуністів.

 

16:18:12

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Я хочу висловитися з цього питання пропозиції Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, бо ми безпосередньо займаємося земельними питаннями.

Насамперед зазначу, що спори навколо володіння земельними ділянками, їх використанням завжди були гострими і розв’язувалися в напруженій обстановці. Ми ж знаємо, як часто борються за навіть за межу окремі сусіди.

Особливої гостроти це питання набуло зараз, коли земельні ділянки стали власністю багатьох громадян. Ціну землі як найціннішого та найнадійнішого капіталу відчули всі. Тому почастішали самовільні захоплення земельних ділянок в окремих регіонах навіть масові.

Боротися з цими проявами адміністративними методами у відповідності до Кодексу України про адміністративні правопорушення, де інструментом впливу є незначні штрафи, стало неефективним. Тому членом нашого комітету Терещуком Сергієм Миколайовичем і був внесений на розгляд Верховної Ради України проект закону  про внесення змін  до  Кримінального кодексу України, номер 4556. Пізніше надійшли два альтернативні народних депутатів Миримського і Романюка, і Іванова. Комітет вважає, що всі вони заслуговують на увагу і відрізняються лише жорсткістю покарання за самовільне захоплення земельної ділянки.

Виходячи з цього, Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин пропонує Верховній Раді України прийняти за основу законопроект номер 4556 народного депутата Терещука, а інші врахувати при підготовці до другого читання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, оскільки є проекти постанов про неприйнятність, автором цього проекту постанови є Леонід Черновецький, він має слово для обгрунтування своєї позиції. Будь ласка.

 

16:20:21

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты.

Фракция "Наша Украина", Христианско-либеральная партия, Леонид Черновецкий.

Ну, во-первых, я поддерживаю благородные начинания коммунистов о том, что каждому олигарху надо  не по коску земли дать, а по другому месту. И это совершенно справедливо. И закон этот нужен, но не сейчас.

Заоны на Украине, это для всех, кто нас слушает, вообще не действуют. Если для вас это новость, то это не новость для каждого коммуниста и для каждого социалиста. Не действуют законы.  Судьм берут взятки, начальники всяких сельських этих ведомств выписывают акты олигархам, негодяям, по сто киломметров земли дают каждый день. И все запутали так, что сегодня, чтобы получить коммунисту шматочек  земли в один  квадратный сантиметр, надо быть хотя бы народным  депутатом. А так не то, что  земли, он даже в вашу сторону смотреть не станет, не дай Бог вы депутатом не будете. О чем  мы говорим. Этот закон нужно отложить до тех времен, когда на Украине будет законность. Он несвоечасный. Главный закон, который поддерживают коммунисты и который постоянно не выставляется руководством Верховной Рады в зал, да? Мы сегодня же должны проголосовать Закон про ликвидацию налога на добавленную стоимость, которую воруют олигархи, да, вместе с тысячами километров земли. И скоро мы точно будем летать по воздуху. Это правда.

Что сегодня пропонуется этим законом. Каждый несчастный гражданин, да, которому жить не за что и который вылез за свою территорию и посадил на одном квадратном метре немножко помидоров, да, его привлекут к уголовной ответственности. Это будет несчастный коммунист, в первую чергу. Потому что они порядочные люди, они не олигархи, да, вони працюють у себя на огороде, а вы их в тюрьму, за что? Есть гражданская правовая ответственность.

Я прошу автора закона, благородного человека, сегодня же от него отказаться. Это правильно будет и справедливо. Не просто поддержать мою постанову, да, которая вопиит, да. Речь идет о миллионах наших людей, о которых забыло государство вообще. Максимум, что они сегодня могут, это взять и чуть-чуть вспахать негодяйской земли какого-нибудь олигарха и вырастить себе на два огурца больше, чем им положено. Прошу вас: откажитесь от этого закона. Не просто проголосуйте за мою постанову...

 

ГОЛОВА. Дякую. Дякую, Леонід Михайлович.

Шановні народні депутати, прошу уваги! Обговорення законопроектів завершено. Прошу уваги! Відповідно до Регламенту першим голосується проект постанови про неприйнятність проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за самовільне зайняття земельної ділянки, про неприйнятність проекту постанови 4556. Автор - народний депутат Сергій Терещук. Прошу народних депутатів визначатися.

 

16:24:23

За-128

Рішення не прийнято.

Тому, шановні народні депутати,  відповідно до Регламенту у нас є  всі підстави поставити на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону  про  внесення змін до Кримінального кодексу України ( реєстраційний номер 4556, автор народний депутат Сергій Терещук). Прошу голосувати.

 

16:25:03

За-188

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 39, Регіони України - 51, Фракція комуністів - 0, СДПУ(о) - 4, Трудова Україна - 20, Народна аграрна партія - 20, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 6, Союз - 7, Єдина Україна - 0, Центр - 7, НДП, промисловці і підприємці - 5, Демініціативи - Народовладдя - 4, Позафракційні - 5.

Зараз наступне, а потім повернемося.  Шановні колеги! Зараз наступний проект 4556-1, автори Миримський і Ременюк. Але  тут також є проект постанови про неприйнятність.

Андрій Шкіль є у сесійній залі? Немає. Я ставлю на голосування проект постанови  про неприйнятність проекту Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо незаконного зайняття земельної ділянки (реєстраційний номер  4556-1).

 

16:26:24

За-75

Рішення не прийнято.

Немає що по фракціях давати тут вже. Давайте по фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 68, Регіони України - 0, Фракція комуністів -0 , СДПУ(о) - 0, Трудова Україна - 0, Народна аграрна партія - 0, СПУ - 0, Блок Тимошенко - 7, Союз - 0, Єдина Україна - 0, Центр - 0, НДП, промисловці  і підприємці, Демініціативи, позафракційні - нулі. Ставиться  на голосування  для прийняття за основу  проект  Закону, реєстраційний номер 4556-1, автори: Миримський, Ременюк про внесення змін до Кримінального Кодексу України та  Кодексу України  про адміністративні правопорушення, щодо незаконного зайняття земельної ділянки. Прошу визначатись

 

16:27:28

За-4

Рішення не прийнято. Шановні народні депутати,  прошу уваги. Ставиться на голосування для прийняття за основу проект Закону України, реєстраційний номер 4556-2. Автор, народний депутат України - Іванов: Про внесення  змін до  деяких законодавчих актів України щодо самовільного заняття земельної ділянки. Прошу визначатись.

 

16:28:08

За-39

Шановні народні депутати, перший проект набрав 188 голосів - найбільше, тобто ми провели рейтингове голосування. Може ми його ще раз розглянемо за основу? Давайте проголосуємо? Прошу уваги. Шановні народні депутати, ну, я бачу ваше схвальне ставлення до цієї пропозиції, я вимушений підкоритися вашій волі. Ставиться на голосування, для прийняття за основу проект Закону України, реєстраційний номер 4556: Про внесення змін до кримінального кодексу України, автор - Сергій Терещук. Прошу голосувати. Так. Іде голосування, давайте голосувати. Мойсик Володимир Романович, давайте голосувати. Прошу голосувати.

 

16:29:03

За-144

Шановні народні депутати, є пропозиція на повторне перше читання  направити проект. Сергій Терещук, мікрофон, будь ласка.

 

16:29:18

ТЕРЕЩУК С.М.

Шановні колеги, ми сьогодні дружно проголосували за те, щоб накласти мораторій на торгівлю землею. Давайте ще зробимо один крок. Давайте ще не дамо можливість,  щоб можна було просто так забирати землю. Якщо законопроекти сьогодні найшли підтримки, я пропоную, давайте направимо на повторне перше  читання цей законопроект. Прошу підтримки вашої.

 

ГОЛОВА. З мотивів немає. Вноситься на ваш розгляд і  голосування проект постанови 4556 для направлення на повторне перше читання.

Прошу  голосувати.

 

16:30:11

За-242

Рішення прийняли.

З мотивів Прошкуратова, будь ласка.

 

16:30:23

ПРОШКУРАТОВА Т.С.

Шановні колеги, вчора була озвучена така  заява, що в Черкаській обласній лікарні в пологовому відділенні без відкріпних талонів відмовляли хворим в обслуговуванні. Я отримала лист з проханням озвучити таку проблему, що "ми, лікарі пологового відділення Черкаської обласної лікарні з обуренням сприйняли інформації, яка була озвучена на засіданні Верховної Ради. Вибори пройшли у відповідності з законом". І просять  довести цю інформацію до всіх депутатів Верховної Ради.

Таке ж повідомлення прийшло і від пацієнтів. Пишуть, що пацієнти пологового відділення Черкаської обласної лікарні, що знаходилися на лікуванні під час 1 туру виборів Президента України, не відчули ніякого тиску ні з боку управління охорони здоров'я, ні з боку дільничої комісії щодо голосування. Просять донести цю інформацію до всіх депутатів Верховної Ради. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! будь ласка, Чернівецький. З місця, будь ласка, я прошу вас. А для вас немає...

 

16:31:38

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты, законопроект коммунистов про уголовную видповидальнисть по земле хороший, и когда вы его отправили на повторное  голосование единственная моя просьба, да? Кстати, я не  сказал, что "Наша Украина", Христианская либеральная партия Украины, Леонид Черновецкий. Но только вы внесите туда такую поправку. Что для обычных людей, у которых уровень доходов средний, уголовной ответственности нет. Для негодяев олигархов, директоров красномордых колхозов, для них, да? Совхозов. Да. Для них уголовная ответственность в десятикратном размере. И для глав сельских администраций и пожизненное проклятие. Вот это то, что нужно сказать. Это при доработке закона. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, вноситься на розгляд проект Закону про внесення змін до статті 289 Кримінального кодексу України щодо незаконного заволодіння транспортним засобом. Реєстраційний номер 5144. Доповідач - голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Романович Мойсик. Будь ласка, Володимире Михайловичу.

 

16:33:04

МОЙСИК В.Р.

Шановний Володимире Михайловичу, шановний Адаме Івановичу, шановні колеги. Цим проектом пропонується зменшити розміри кримінального покарання, передбаченого частинами другою і третьою статті 289 Кримінального кодексу України за незаконне заволодіння транспортним засобом. А також виключити матеріальний критерій як одну із підстав кваліфікації дій особи за частиною третьої цієї статті.

Крім того пропонується включити до частини третьої статті 289 таку кваліфікуючу ознаку, як завдання великої матеріальної шкоди, а статтю 289 доповнити приміткою три, в якій визначити розмір значної великої шкоди. Члени комітету підтримали законопроект. Головне науково-експертне управління також. І пропонуємо прийняти його за основу у першому читанні. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую, Володимире Романовичу. Є потреба нам обмінятися думками з цього приводу. Юрій Анатолійович Кармазін. Підготуватися Марії Маркуш. Ні, зараз Кармазін, а потім ви. Як ви захочете. Юрію Анатолійовичу, поспішайте, будь ласка, час невблаганно рухається.

 

16:34:13

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Да, дійсно, поки що Одеса окупована, ви праві товариші комуністи. Я думаю, що з 21-го  ми  її звільнимо, тому що той тиск безпрецедентний, який робиться зараз в Одесі, якраз має відношення, і ваші комуністі про це знають, але чомусь  мовчать. Але я вірю, що під цими сонячними прапорами сонце випалить в Одесі не тільки туберкульоз, а й інші інфекції, інші зарази і все інше.

Я прошу, не заважайте мені. Володимире Михайловичу, вони мені  заважають.

Шановні народні депутати,  законопроектом пропонується, з одного боку, зменшити санкції у частинах другого та частині  третій статті 289 Кримінального кодексу України, з одного боку. І з іншого боку, тобто  з 4 до 8 років замість від 5 до 10 років і нічого  страшного в цьому немає, як би була  забезпечена невідворотність покарання. Але ж невідворотність покарання поки що, пане Мойсику, невідворотність покарання не забезпечується цією владою, цією міліцією, цією прокуратурою, цією Службою безпеки.

Ви знаєте, що частина працівників Служби безпеки готує сім'ї  для евакуації, як під час Чорнобильської катастрофи? Чому? Готуються до силового варіанту. Шановні, сто автобусів зараз   стоїть, розміщено міліцією перед Річковим вокзалом. Для чого? Звідки вони приїхали?  Вони всі з рожевими касками, донецькі, херсонські номери. Скажіть мені, будь ласка, для чого це напружування створювати на Подолі, біля штабу Віктора  Ющенка.

 

ГОЛОВА. Юрій Анатолійович, давайте про  незаконне володіння...

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я ж і кажу, так вот  вони під охороною міліції, Володимире Михайловичу. І може бути незаконне заволодіння навіть штабом, а не тільки.. Штабом, я маю на увазі Віктора Ющенка, так, і загроза пересування. Це по-перше.

І у той же час у Музейному провулці скопилося дуже багато машин, ви знаєте де тіньовий штаб Андрія Клюєва, який розглядає фінансування цих виборних дільниць. Так от саме там, шановні, зараз  20 міліціонерів озброєних до зубів абсолютно, у бронежилетах, з гарматами, з автоматами охороняють... З автоматами я сказав, це вам показалось -  гарматами. Та вони заважають...

Шановні народні депутати! Позитивом є те цього законопроекту, що примітка до статті 289 доповнюється положенням, згідно якого шкода визнається значною в разі заподіяння реальних збитків від 1700 гривень до 4250 гривень, а великою у разі заподіяння збитків - понад 4250 гривень.

Цей законопроект має багато вад, але його треба прийняти в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Марія Маркуш. Мікрофон, будь ласка, ввімкніть. Підготуватися Яворівському.

 

16:37:21

МАРКУШ М.А.

Марія Маркуш. 

Шановні колеги, підтримую зазначений законопроект з мотивів, які були наведені головою комітету Мойсиком. Чинний Кримінальний кодекс, орієнтований на застосування до засудженого такого покарання, яке буде достатнім для виправлення особи, обмеження її можливості вчинити новий злочин і водночас утримання від вчинення злочинів інших осіб.

Проте санкції деяких статей Кримінального кодексу встановлюють таку міру покарання засудженого, яка не відповідає суспільній небезпеці вчиненого злочину. Предметом злочинного посягання за статтею 278 Кримінального кодексу є залізничний рухомий склад - повітряні, водні і судна, але в ній санкції менші, ніж ті, які передбачені статтею 289, де предметом посягання є автомобільні, моторні і транспортні засоби.

Незважаючи на це, санкції статті 289 значно суворіші і не відповідають тяжкості та суспільній небезпеці вчиненого злочину. Основною метою прийняття пропонованого проекту Закону є застосування до засудженого такого покарання, що відповідає тяжкості та суспільній небезпеці вчиненого злочину.

Запропоновані зміни є більш гуманними і будуть відповідати тяжкості вчинених злочинів, які передбачені статтею 289. Прошу підтримати зазначений законопроект.

 

ГОЛОВА. Так, дякуємо вам.

Володимир Яворівський, будь ласка. Мікрофон ввімкніть. Підготуватися Черняку. Є Черняк? Нема?

 

16:38:48

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, блок Віктора Ющенка.

Як автомобіліст просто скажу, що дійсно у нас сьогодні накопичилися такі величезні проблеми, фактично ті всі старі будинки - ніде немає гаражів, немає підземних гаражів. Лишень зараз щось там потихесеньку олігархи починають розшивати цю проблему, ось на цьому пагорбі, святому пагорбі, де стоїть Маріїнській палац, будують для себе олігархи будинки, і там, очевидно, буде значна частина добре знайомих нам облич мешкати.

Через те це, дійсно, велика проблема крадіжки автомобілів, тому що автомобілі, як правило, ночують просто на вулиці, просто у дворі, в тому числі і моя машина так само. Через те я за те, щоб, дійсно, внести ці поправки, вони трішки зм'якшують ситуацію, і ми, звичайно, проголосуємо, я маю на увазі, "Наша Україна", ми за цей законопроект проголосуємо.

Маючи ще півхвилини, я просто хочу не залишити без відповіді те, що вчора тут виголосив мій колега депутат Сухий. Вони видали, я, по-моєму, це СДПУ(о), їхній почерк, видали такий, товариство, видали такий словничок. В Росії є прекрасні письменники, той же самий Распутін, які вживають діалектичні російські слова "давеча", "завалинка", "погост", прекрасні кореневі українські слова. У нас, в українській мові, є так само багато гарних діалектичних слів. Так що ж вони роблять? Вони лякають цим Донбас, що, мовляв, подивіться, що вам нав'язують.

Через те я хочу для пана Сухого просто навести прекрасні слова, які тут є. Пане Сухий, таке дуже гарне українське слово називається "біганка", то я вам перекладаю на російську - це "дизентерія", а ще є "швидка", а це, щоб ви це просто запам'ятали, це для вас буде цікаво.

Або, скажімо, "хамний", але російською мовою це "пренебрежительный", "надменный".

І останній, "шуйя", то, щоб ви знали, це "шушваль", "шваль". "Шушера"... Прекрасні слова.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ну, давайте ж, ми ж не розглядаємо лінгвістичні якісь тут вправи чи правила.  Черняк Володимир Кирилович є? Немає.

Зачекайте, я прошу вас. Ну, дайте ж завершимо. Ви не репліку, а можете взяти з мотивів голосування, бо не підходить воно ж.

А, нагадував прізвище, да?

Я перепрошую, Сухий репліку має, оскільки прізвище згадувалося. Будь ласка, мікрофон.

 

16:41:26

СУХИЙ Я.М.

Ярослав Сухий, місто Запоріжжя, "Трудова Україна".

Я не називая нічиє прізвище, я нагадую, що мій виступ був покликаний стурбованістю тим, що це не просто якісь діалогеми, а офіційний словник, великий тлумачний словник української мови, який рекомендований Міністерством освіти для шкіл. За цим словником будуть наші діти писати диктанти, твори. Калічиться наша мова полонізмами, ...............зовсім не подібною на українську. І я думав почути якісь професійні висновки чи професійну стурбованість. А всі ці подвійні моралі та подвійні підходи, подвійні стандарти з боку "Нашою України" - я до них давно звик і не дивуюся. І мені дуже шкода, що люди, які мають філологічну освіту, не розуміють, що над українською мовою нависла велика загроза, її потрібно відвернути. Українська мова у нас є усталена: це мова Франка і Шевченка.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я прошу, з вашого дозволу, Михайла Васильовича Корнієнка висловити свої міркування, тобто не свої, а уряду міркування, щодо проекту закону, який ми розглядаємо.

Будь ласка, мікрофон.

 

КОРНІЄНКО М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Кабінет Міністрів підтримує представлений законопроект і просить його прийняти. Дякую.

 

ГОЛОВА. Прошу, шановні колеги, підготуватися до голосування.

Ставиться на голосування пропозиція комітету: прийняти за основу у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 289 Кримінального кодексу України щодо незаконного заволодіння транспортним засобом. Реєстраційний номер 5144.

 

16:43:38

За-227

Рішення прийнято. За основу ми прийняли.

Зварич, будь ласка, мікрофон.

 

16:43:53

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати України! Щойно, кілька хвилин тому в сесійній залі був розповсюджений законопроект за номером 6348   за назвою “Про особливості застосування Закону України про вибори Президента України при повторному голосуванні”.

Відповідно до рішення Погоджувальної ради, Володимире Михайловичу, я вас попрошу поставити на голосування питання про включення цього законопроекту в порядок денний сьогоднішнього пленарного  засідання, щоб ми могли його  обговорити та прийняти по ньому рішення по суті.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, справді, на засіданні Погоджувальної ради обговорювалася пропозиція, яку внесла... одну хвилиночку, шановні колеги. Яку ... була запропонована Юлією Володимирівною Тимошенко, і ми таким чином домовилися, що після того, як документ буде роздано, ми проголосуємо про включення його до порядку  денного і розгляду. Якщо Верховна Рада його прийме до  розгляду, тоді ми його будемо  розглядати. Якщо ні, будемо  працювати далі. Ну прошу, заспокойтесь.

Шановні народні депутати! Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного та розгляду проекту закону України про особливості  застосування закону України про вибори Президента України при повторному голосуванні 21 листопада 2004 року. реєстраційний номер 6348. Прошу визначитись.

 

16:45:55

За-244

Рішення прийнято.

Будь ласка, Онопенко Василь Васильович. Переходимо до практичного розгляду документу. Прошу дуже коротко обгрунтувати пропозиції.

 

16:46:12

ОНОПЕНКО В.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, комітет розглянув... Комітет з питань правової політики розглянув законопроект, внесений народним депутатом Олегом Білорусом на заміну раніше розданого про особливості застосування закону України про вибори Президента при повторному голосуванні 21 листопада 2004 року.

У вас цей законопроект є  на руках. Цим законопроектом пропонується встановити правові гарантії, щоб не було фальсифікації за відкріпними посвідченнями в день  голосування 21 листопада 2004 року. Передбачається відкріпні посвідчення, видані до дня голосування та уточнення, внесені у виборчі списки на підставі відкріпних посвідчень вважати недійсними. Виборець, який одержав відкріпне посвідчення, що згідно з цим законом визнається недійсним, має право взяти участь у голосуванні за місцем, де він був включений до списку виборців на звичайній виборчій комісії. Голосування виборців  за межами приміщення для голосування не проводиться. Громадяни, які за станом здоров'я або з інших поважних причин не можуть самостійно прибути на  відповідну виборчу дільницю,  забезпечуються виборчими  комісіями, транспортними засобами, у тому числі спеціальними для участі у голосуванні в приміщенні для голосування.

Виборчий бюлетень видається за трьома підписами члена дільничної виборчої комісії, який видає виборчий бюлетень та двох членів дільничої комісії, які у її складі офіційно представляють різних кандидатів на пост  президента України внесених до бюлетеня для повторного голосування.

В разі неможливості підписання бюлетенів будь-яким із зазначених членів дільничної виборчої комісії за мотивованим рішенням  дільничної виборчої комісії підписання виборчого бюлетеня  здійснює інший член  виборчої комісії. Виборчі бюлетені, на яких  відсутній  хоча б один  із зазначених підписів  членів виборчої комісії вважається недійсним.

Рішення територіальних та дільничних виборчих комісій про припинення повноважень виборчої комісії або члена виборчої комісії пізніше, ніж за два дні до дня проведення повторного голосування є недійсним.

Голосування на виборчій дільниці під  час проведення повторного голосування 21 листопада може бути визнано недійсним з  підстав передбачених статтею 80 Закону "Про вибори Президента України".

Комітет одноголосно підтримав дані зміни до Закону "Про вибори Президента", вважає, що тут необхідно обов'язково внести ці зміни, щоб не було масової фальсифікації на виборах.

Я думаю, представляю думку Комітету, що в цьому  зацікавлені представники різних  політичних сил, а також обидва кандидати на посаду Президента. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Запитання, будь ласка до доповідача, 3 хвилини запишіться на запитання. На табло прізвища: Юрій Кармазін, будь ласка.

 

ІЗ ЗАЛУ.  Немає.

 

ГОЛОВА. Немає? Борис Безпалий. А є, є.

 

16:49:41

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна".  Шановний доповідачу,  я абсолютно погоджуюсь про те, що треба прийняти такий Закон і він сьогодні потрібен для того, щоби зараз припинити ту масову вакханалію, яка робиться. коли люди гвалтуються і  в них забирають, фактично, голоси. При цьому я добре усвідомлюю, що  мій власний голос може пропасти, тому що поїду спостерігати за виборами десь в інший регіон, але скажіть, будь ласка,  як буде тим громадянам, які  дійсно хотіли і могли написати заяву,  скажіть будь ласка: як Ви собі це бачите і як Ви собі бачите механізм  чи можна  сьогодні прямо, щоб цей закон прийняти і сьогодні щоб підписав його Президент. Як Ви вважаєте Президент піде на це?

 

ОНОПЕНКО В.В. Дякую. Дякую, Юрій Анатолійович. На  Ваше запитання є відповідь в нашому проекті Закону почитайте його,  там не багато положень, 4 пункти. А від того, чи підпише Президент, я думаю, що Президент, просто зобов'язаний підписати як  гарант Конституції, яка передбачає вільне волевиявлення  і всяку відсутність фальсифікації під час виборів. Тому ми переконані, що Президент  підпише даний Закон.

 

ГОЛОВА. Питання Бориса, Олега Безпалого, будь ласка, Олега Безпалого, будь ласка. Є? Немає. Лобода, Михайло Лобода, будь ласка, Фракція комуністів.

 

16:51:28

ЛОБОДА М.В.

Прошу слово передати Пономаренко  Георгію Григоровичу.

 

ГОЛОВА. Георгій Пономаренко, будь ласка.

 

16:51:34

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Василь Васильович, Ви прекрасно знаєте, що закон обратної сили немає. По закону вже відкріплювальні посвідчення... Я питання задаю. Видані відкріплювальні посвідчення, це перше.

Друге. Це для того, щоб вето наложив, тому що ми не даємо можливість проголосувати.

По-друге. Ви знаєте, що на другий тур 49 гривень для автотранспорта на дільничу комісію, це двох чоловік привезуть і все, от тих по  90, кому по 95 років.

Третє. Написали від кожних кандидатів, три чоловіки від кожних кандидатів, два кандидати і два представника у комісії тільки є.

І третє, по суду присяжних. У законі він є, але на практиці його  немає. Я думаю, що, ну, ви розумієте самі, що...

 

ОНОПЕНКО В.В. Георгій Георгійович, я вам дуже вдячний за поправку і, дійсно, я думаю, що просто треба записати "суду", а суду присяжних, він  передбачений створенням конституції, його повноваження, але його немає. Тому ви, дійсно, внесли абсолютно принципову поправку. І я тут просто знімаю шапку перед  вами за таку конструктивну  пропозицію. А щодо того, що потрібно доставляти, то кошти виділяються все рівно, і люди їдуть туди. І там відповідно до Конституції немає таємниці голосування, коли відповідні зацікавлені  особи їдуть на хату і там відповідним чином, ви знаєте, як голосують. Тому я прошу підтримати від імені  комітету даний законопроект.

 

ГОЛОВА. Ярослав Сухий, будь ласка, останнє запитання.

 

16:53:27

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Ярослав Сухий, місто Запоріжжя, "Трудова Україна".

Шановний Василь Васильович,  скажіть, будь ласка, як воно буде виглядати з точки зору нормотехніки і юриспруденції. Інші  кандидати на посаду Президента України боролися за одними правилами. Для цих двох кандидатів ми виводимо якісь окремі правила. А що буде, коли появляються судові позови з приводу признати такі вибори недійсними, по-перше.

По-друге. У зв'язку з тим, що сьогодні у сесійному залі один депутат голосує за десятьох, я категорично заперечую проти того, щоб цей законопроект сьогодні голосувався у цілому, навіть якщо проголосують у першому читанні. У мене є застереження до  нього. Дякую.

 

ОНОПЕНКО В.В. Пане Ярославе, визнання виборів недійсними відбуваються судами на певних дільницях. І ви знаєте, така судова практика є, але що саме на дільницях, не в межах територіального виборчого округу.

Верховний суд виніс свої вердикти по Черкаському апеляційному суду, який визнав, ви знаєте, вибори недійсними не на дільниці, а на виборчому окрузі. Тому існує Цивільно-процесуальний кодекс. Адміністративних судів немає, і суди загальної юрисдикції розглядають це питання.

З точки зору юридичної процедури ніяких заперечень немає. Цей закон носить матеріальний характер, не процесуальний характер, і він може міняти певні правила на майбутнє. Тим більше, пане Ярославе, я до вас звертаюся, тим більше у нас уже є практика у Верховному суді, коли ми дійсно поступали саме таким чином. Комітет вважає, що треба прийняти і за основу, і в цілому, тому що інакше ніякого змісту при його прийнятті далі немає. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, давайте зараз визначимося голосування з приводу цього законопроекту. Оскільки, така ситуацію, шановні народні депутати, нам треба або приймати, або не приймати цей закон, бо дезорганізуємо всі виборчі комісії, прийнявши у першому читанні або не прийнявши його загалом.

Тому я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу і в цілому як закон проект закону, реєстраційний номер 6348. Іде голосування.

 

16:56:03

За-236

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо призначення тимчасової державної допомоги дітям. Реєстраційний номер 5744. Доповідач - Черновецький Леонід. Підготуватися від комітету Мусіяці Віктору Лаврентійовичу. Будь ласка, Леоніде Михайловичу, доповідайте.

 

16:56:43

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемый народные депутаты! "Наша Украина", Христианская либеральная партия Украины, Леонид Черновецкий.

Я благодаря вам, Владимир Михайлович, дожил до одного из главных своих законов, которых около ста, я хочу перечислить их: это закон о ликвидации пильг и привилегий всех гилок влады. Если я доживу до того, что его здесь проголосуют и примут, ну, это будет вообще величайшее достижение для Украины. И закон про ликвидацию НДС, и многие другие.

Но сегодня к вашему вниманию представляется очень важный закон. Речь идет о совершенно простом событии для законодательства. Если мы, Украина, потеряли с 90-го года несколько миллионов своих жителей. Сегодня мы можем сожалеть об этом, говорить много разных слов, по каким причинам это происходило, хотя это известно. Но мы заинтересованы в том, чтобы население Украины увеличивалось за счет молодежи.

Сегодня никто не хочет рожать детей, потому что не за что жить, нет рабочих мест, кругом коррупция, произвол, беззаконие. Я предложил в своем законе самую простую вещь - родила женщина ребенка, она не гонятеся за своим супругом или кто он там ей был, который ей пообещал золотые годы, когда он к рождению ребенка приступал, да? А потом в неизветном направлении пропал...

А как в других странах? Мы, государство берет на себя обязанность: родила женщина - оно платит для этого ребенка определенное содержание. А потом через исполнительную службу гоняется за нерадивым папой, который не платит этих элементов. Таких случаев миллион!

Закон этот очень   важный, и я прошу проголосовать его в целом, потому что от этого зависит демографическая ситуация на Украине, наше будущее как европейской страны. Не должны наши дети рыться на мусорниках, ожидая, пока папа заплатит им алименты, они должны получать помощь от государства.

Прошу, пожалуйста, закон простой, ясный и без всяких двойных трактований. Проголосовать его в целом и отдать нашим женщинам то уважение, которое они заслужили, когда они производят на свет нового ...

 

ГОЛОВА. Віктор Лаврентійович Мусіяка, будь ласка, голова підкомітету Комітету з питань правової політики.

 

17:00:19

МУСІЯКА В.Л.

Шановні колеги, зазначеним законопроектом пропонується законодавчо...

Є звук? Дякую.

Законодавчо врегулювати порядок призначення державної допомоги дітям, які полишені батьками, цієї допомоги, у зв'язку з тим, що батьки невідомо, де живуть, або батьки не виплачують аліменти, або в них немає можливості матеріальної утримувати своїх дітей.

Комітет визнав, що ця пропозиція заслуговує уваги і заслуговує того,  щоб бути, дійсно, більш ретельно врегульованою саме в законі, а не постановою Кабінету Міністрів, порядок призначення, сама процедура призначення.

І ось на це ми звернули увагу, що, сприймаючи саму ідею, ми не можемо прийняти той порядок, який запропонував в законопроекті сам автор. Він не узгодив цей порядок з уже існуючим порядком надання допомоги дітям в багатодітних сім'ях, про допомогу дітям є закон і цілий ряд інших законів, які передбачають соціальне забезпечення сімей і дітей.

І в даному випадку ми вважаємо, що цей законопроект може бути сьогодні прийнятий за основу, потім він підлягає доопрацюванню і вже ми запропонуємо не друге читання відпрацьований законопроект.

Пропонуємо у першому читанні прийняти законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВА. Переходимо до обговорення. Хто наполягає на обговоренні?

Юрій Кармазін, будь ласка. Потім Віктор Мироненко.

 

17:01:59

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, по-перше, я хочу вас привітати з прийняттям закону, який унеможливить підробку всяку на виборах по талонах. Я думаю, що Президент України мудра людина, він підпише цей закон, я сподіваюся на це, тим більше після того стимулювання, яке зробив сенат Сполучених Штатів Америки.

Таким чином, шановні народні депутати, той закон, який зараз пропонує народний депутат Черновецький, йому, безумовно, треба подякувати і за ідею, і за виконання, тому що для Черновецького без різниці, як будуть фінансуватися ці діти, як воно буде узгоджуватися з Законом про державну допомогу сім'ям з дітьми.

Чому без різниці. Він ставить за основу дитину, і саме це якраз треба і побачити в цьому законі як найважливіше. Тому що ухиляється, чи сидить в місцях позбавлення волі батько чи мати, але головне, що цю дитину не мають можливості утримувати, немає грошей на це. І вона вимушена жебракувати чи ще якимось чином не мати того стандарту, який зобов'язує Конституція нас зробити для кожної дитини.

Тому я вважаю, що незважаючи на те, що Головне науково-експертне управління мало зауваження до цього закону, хочу подякувати пану Мусіяці, нашому колезі, який сказав, що треба приймати в першому читанні. Це дійсно була пропозиція нашого комітету. Ми бачимо, що треба, Комітету з питань правової політики, приймати цей закон. І абсолютно зрозуміло, що законодавча ініціатива про надання фінансової допомоги неповнолітнім саме за рахунок Державного бюджету  сприятиме захищенню прав дітей.

І потім уже буде з'ясовано державою, поскільки це від держави гроші йдуть. Хто із батьків ухиляється і будуть стягнуті з цих людей гроші.

Що ж сьогодні відбувається? А сьогодні та мати, яка не получає аліментів, сьогодні та бабушка, з якою залишився... та дитина, а повно таких дітей, вимушена ходити, обивати пороги і місяцями ця допомога не призначається. У кого із нас з вами нема в пошті депутатській таких звернень і таких листів? Вони у всіх є. Тому давайте приймати цей закон в першому читанні, і давайте попросимо комітет якомога швидше допрацювати його, узгодити з іншими, тому механізм узгодження насправді не такий складний, як це здається. Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Віктор Мироненко, фракція комуністів, будь ласка, буде виступати? Мікрофон, будь ласка, ввімкніть.

Марія Маркуш, будь ласка, мікрофон ввімкніть. Мироненко передає Маркуш.

 

17:05:15

МИРОНЕНКО В.А.

Прошу передать слово Маркуш.

 

ГОЛОВА. Мікрофон, будь ласка, ввімкніть Марії Маркуш, фракція комуністів.

 

17:05:29

МАРКУШ М.А.

Марія Маркуш, фракція комуністів. Законопроект  про внесення змін до деяких законів України щодо призначення тимчасової державної допомоги дітям, автором якого є Леонід Чернівецький, надзвичайно необхідний законопроект. В ньому йдеться про допомогу дітям, які залишені батьківського піклування, батьки яких неспроможні сплатити аліменти або відсутня робота у батьків та багато інших. В основному це економічні причини, із-за яких батьки неспроможні утримувати своїх дітей. Багато зараз дітей знаходиться на утриманні дідусів і бабусь, батьки яких виїхали на заробітки за межі України і які тривалий час не дають за себе знати. Ці діти залишилися без батьківського піклування.

Стосовно посилання представника від правового комітету щодо  того, що є закон про допомогу дітям та про допомогу багатодітним сім'ям, то це різні законопроекти, тому що у даному випадку захищаються інтереси  найбільш вразливої частини суспільства - дітей.

Я думаю, що зазначений законопроект повинен бути прийнятий і я пропоную вам за нього проголосувати. Особисто наша фракція буде голосувати за зазначений законопроект.

 

ГОЛОВА. Володимир Яворівський, мікрофон, будь ласка. Підготуватися Черняку.

 

17:06:59

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Блок Віктора Ющенка, Жовква, Яворів, Рава Руська, Львівщина.

Шановні колеги! Шановні наші виборці! Мені здається, що стає просто якоюсь такою вже гарною традицією про те, що парламент України в той момент, коли де хто йому вже пророкував, що взагалі треба на нього повісити  замок і забути, і хай би тут вже павутиння було, все-таки штурмує і перемагає у цьому в якихось глибинних гуманітарних проблемах нашого українського суспільства. Це, справді, дуже приємно, що  останніми засіданнями нашими, буквально, демографічна картина проблеми української молоді і те, що ми, даруйте мені на слові, але сьогодні опустилися або піднялися, точніше, навіть до такої проблеми, як бути тоді, коли хтось із батьків уникає оплати своєї дитини, я думаю, що тут Черновецький  має  абсолютну рацію у тому, що він  запропонував такий механізм. І я переконаний, що за нього ми сьогодні всі проголосуємо.

Можливо треба буде пізніше уточнювати якийсь механізм до нього, але, мені здається, сама ідея просто прийнятна. І якщо буде в цьому політична воля виконавчої влади, то цей законопроект захистить ще якийсь сегмент українського народу, тих дітей у період цього такого міжсезоння пошуку  їхніх батьків.

Через те я переконаний, що ми за цей законопроект проголосуємо, і ще раз кажу,  це дуже добре, що ми з вами тут, народні депутати, робимо  добру справу,  що ми вглядаємося у проблеми нашого суспільства. Це набагато кращу, ніж тоді, коли конаючий режим крутить зараз по Інтеру такий ролик про те, що Віктор Ющенко буде нездатний керувати країною, що він мовляв хворий. Яка брехня, яке лицемірство, яка фальш сьогодні розповсюджується. Через те я звертаюсь сьогодні до  виборців

 

ГОЛОВА. По темі, будь ласка.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ  В.О. не вірте в це все. Не вірте, це брехня. Ющенко здоровий  і потужний. Ющенко майбутній наш Президент.

 

ГОЛОВА. Дякую. Так, Володимир Черняк, Фракція "Наша Україна". Мікрофон, будь ласка, ввімкніть.

 

17:09:36

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги, я підтримую мого колегу, депутата Яворівського, у його нестримному пориві до  перемоги на виборах, але по суті Закону, скажу наступне: депутат Черновецький  - видатний гуманіст сучасності. він запропонував цілу низку соціальних законів, частину з яких ми прийняли і один із них ухвалили і один із них - сьогодні іде. Я думаю, що потрібно його приймати, поза  всяким сумнівом, цей закон, але не в  першому читанні, а в цілому. Якщо ми приймемо в першому читанні, ми цим не нагодуємо дітей. Треба щоб вже колесо закрутилося, щоб запрацювали суди, пішли позови, а потім уже можна буде вносити якісь зміни в цей Закон, в інші закони. Але треба дати поштовх вирішенню цієї актуальної, соціальної проблеми. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так.  Зараз. Одну хвилиночку, одну хвилинку, будь ласка, заспокойтеся, одну хвилину. Супрун Василь Федорович. Виключіть мікрофон, дійде час будете виступати. Супрун Василь Федорович, перший заступник Міністра юстиції, позиція Кабінету Міністрів з цього приводу.

 

СУПРУН В.Ф.

Шановний Михайловичу, Шановні народні депутати, Уряд, безперечно, підтримує ідею посилення  соціального захисту такої категорії дітей, тобто дітей, які  позбавлені батьківського піклування. Разом з тим у запропонованій редакції законопроект не підтримується. І це думка не тільки Уряду, а і Верховного Суду України, який залучався до цієї, до експертизи зазначеного законопроекту, крім наших урядових структур таких, як Мінекономіки, Мінфін, Мінпраці, Мін. сім'я, молодь. Чому він не  підтримується? Не зважаючи на  ідею посилення соціального захисту, на нашу думку, законопроект сьогодні  абсолютно не  узгоджується з існуючою системою підтримки  такої категорії дітей. І не тільки тому, що відповідно до чинної редакції статті 181 Сімейного кодексу такий порядок визначає уряд, а ще й тому, що, скажімо, стаття 1 Закону про охорону дитинства вказані діти, тобто діти позбавлені батьківського піклування, піддаються під опіку і піклування на усиновлення або влаштування у сім’ях громадян. А Закон про  державну допомогу сім'ям з дітьми зазначає, що  на дітей, які перебувають під такою опікою чи піклуванням органами соціального захисту призначається допомога у розмірі, що дорівнює різницю між прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку та середньомісячним розміром одержуваних на дитину аліментів та пенсій за попередні  шість місяців.

Законом про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'я також визначено джерела фінансування такої допомоги. Урядовий порядок надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, який відповідно до вказаної статті Сімейного кодексу, має на меті тимчасову матеріальну підтримку дітей, є, достатньо, на  нашу думку, гнучким при  прийняті рішення про надання допомоги, забезпечує при цьому адресність і соціальну справедливість для дітей, які потребують фінансової підтримки. У разі необхідності, якщо місце проживання батьків невідоме або вони ухиляються від сплати відповідні зміни можуть бути внесені безпосередньо у порядок, визначений урядом або  центральними  органами виконавчої влади, які затвердили відповідну методику. Дякую.

 

ГОЛОВА. Заключне слово автора проекту Черновецького. Одна хвилина, будь ласка.

 

17:13:36

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Я смотрю, что этот важный закон у нас слушают женщины Украины. Он может сейчас из-за того, что мало людей, с правой стороны не пройти. Это проблема будет и проблема для совести. Я вам скажу, что то, что говорит представитель уряду, я ни с одним урядом, почему нельзя его принимать в первом чтении, а надо принимать в целом, никогда  ни с каким урядом я этот вопрос не решу. Потому что это понятно, это дополнительные расходы. Но это расходы, которые сам Господь Бог, чтобы мы на детей своих тратили. Слава Богу, если заместителя министра юстиции воспитали, и от него папа не сбежал в свое время. Но  у нас это проблема повсеместная. Потому что родителям негде зарабатывать деньги. Я прошу, поддержите этот законопроект в целом, и в первом чтении, и в целом. И позор тем, кто не проголосует за него. Потому что женщины сегодня наши украинские нуждаются в том, чтобы их дети были защищены.

 

ГОЛОВА. Я просив би Леоніда Михайловича поважно ставитися до заступника міністра, тим більше, що він не має можливості відповісти вам аналогічно з цієї трибуни. Давайте поважати один одного. Поліщук і Оніщук з мотивів, і будемо визначатися.

 

17:15:00

ПОЛІЩУК М.Є.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо призначення тимчасової державної допомоги дітям варто приймати. Але подивіться уважно на цю назву. Тимчасової державної допомоги дітям.

Шановні народні депутати, шановний народе України. Ми можемо дітям допомогти постійно. Сьогодні 18 листопада - міжнародний день некуріння. Від паління страждає не тільки курець, але й оточуючі. Це так зване пасивне куріння. Жінки, чоловіки яких багато курять, мають у чотири рази більше шансів померти від раку легенів. Новонароджені від батьків, що палять, діти у два рази частіше хворіють на запалення легенів або бронхіт упродовж першого року життя.

Шановні народні депутати, я ще раз звертаюся до вас. Подумайте над тим, які законопроекти слід приймати крім таких. Ті, які на перспективу, дозволять відродитися народу України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Микола Оніщук, фракція Народно-демократичної партії і Промисловців і підприємців. Будь ласка, мікрофон.

 

17:16:14

ОНІЩУК М.В.

Дякую. Шановний головуючий. Фракція Народно-демократичної партії і Партії промисловців і підприємців підтримує вказаний законопроект у першому читанні. Він дійсно має чітку соціальну спрямованість, покликаний турбуватися про найдорожче, що є сьогодні в Україні, це - дітей, тому що це - майбутнє країни. Проте він не готовий, цей законопроект, для того, щоб бути схваленим у цілому. Є низка все-таки юридичних шероховатостей, які повинні бути доведені комітетом до чистоти під час його розгляду у другому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, шановні народні депутати! Я просив би всіх народних депутатів читати тільки не назви законів, а й сутність закону, оскільки йдеться про тимчасову державну підтримку. Це пов'язано з тим, що якщо батьки невідомо де або тимчасово не можуть утримувати своїх дітей. А зміниться ситуація, у них з’являться можливості для того, щоб повністю забезпечувати своїх дітей всім необхідним. Тоді державна допомога буде, скажімо, знята.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо призначення тимчасової державної допомоги дітям. Реєстраційний номер 5744. Прошу голосувати.

 

17:17:48

За-279

Рішення прийнято.

Комітет пропонує прийняти його за основу. Досить! Я прошу не зловживайте!

Оголошується до розгляду проект Закону... А що після вас уже ніхто виступати не повинен, да? Ну, звичайно. Заспокойтесь, будь ласка. Оголошується до розгляду... Перед голосуванням відповідно до Регламенту з мотивів чи з процедури голосування депутат має право висловитися.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо присвоєння рангів). Реєстраційний номер 2375. Ви краще подякуйте народним депутатам, що вони підтримали вас в цьому законі на противагу фракції. Заспокойтесь, будь ласка! Фельдман Олександр Борисович, будь ласка. Все чесно. Я відповідно йду до Регламенту.

 

17:18:49

ФЕЛЬДМАН О.Б.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты! Предложенный мною законопроект направлен на усовершенствование процедуры присвоения рангов сотрудникам Аппарата Верховной Рады Украины и ликвидация противоречий в вопросах пенсионного обеспечения госслужащих.

Прежде всего, мною предложено внести изменения в статью 26 - "Ранги государственных служащих". Хочу вам напомнить, уважаемые  коллеги, что ранги, которые отвечают должностям первой категории, присваиваются Президентом Украины. Ранги, которые отвечают должностям второй категории, присваиваются Кабинетом Министров Украины, ранги, которые отвечают должностям третьей-седьмой категории, присваиваются руководителем государственного органа, в системе которого работают госслужащие.

Считаю, что необходимо законодательно закрепить за председателем Верховной Рады Украины право устанавливать ранги сотрудников Верховной Рады, должности которых отнесены ко второй категории госслужащих.

Теперь кратко о сути вопроса по пенсионному обеспечению госслужащих. Предлагаемый мною проект предусматривает ликвидацию противоречий в подходах к вопросу о начислении пенсий госслужащим. В соответствии со статьей 33 Закон о заработной плате госслужащего состоит из должностного оклада, премии, доплат за ранг, надбавки за выслугу лет на госслужбе и других надбавок.

Этой же статьей определено, что другими надбавками следует считать надбавки за высокие достижения в труде и выполнения особо важной работы, доплаты за выполнение обязанностей временно отсутствующего работника и другие.

Статьей 37 закона определяется, что лицам, имеющим право на пенсию госслужащего, назначается пенсия в размере 80 процентов от сумму их должностного оклада с учетом надбавок, предусмотренных этим законом. Предлагаемые мною дополнения к 37-й статье закона, позволяют уточнить, с каких именно сумм начисляются эти 80 процентов, а именно от сумму заработной плати, состав которой устанавливается статьей 33 этого закона с учетом всех полученных ими надбавок.

Таким образом, на мой взгляд, будет не только исчерпан вопрос, часто возникающий при начислении пенсии госслужащему пенсионными органами, но и станет невозможным субъективизм в подходе к данному вопросу. Как следствие, повысится авторитет государственной службы, что даст возможность привлекать на эту работу высококвалифицированных, грамотных и перспективных специалистов.

Прошу вас поддержать мой проект, речь идет о наших с вами помощниках.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександр Борисович.

Від комітету Сухий, будь ласка.

 

17:21:23

СУХИЙ Я.М.

Шановні народні депутати!

Законопроект колеги Фельдмана розглядався Комітетом з питань соціальної політики та праці. Ми взяли до уваги те, що мова йде про тих людей, котрі весь час з нами, з першого і до останнього дня нашої каденції, з першого до останнього дня нашої роботи у Верховній Раді поруч з нами. Це працівники Апарату Верховної Ради України. І цілком зрозуміло, що нині діючий Закон про державну службу допустив різні читання і навіть протиріччя стосовно рангів цих державних службовців.

Тому дві пропозиції колеги Фельдмана заслуговують на увагу. І я пропоную, щоб ми за ці пропозиції проголосували в сесійній залі. Він ще сказав про те, що можна, безумовно, схвально зустріти пропозицію про те, що порядок, згідно якого особам, які є працівниками Верховної Ради України, ранги державних службовців, що відповідають посадам другої категорії, здійснює Голова Верховної Ради України.

Крім того, ви чули, друга пропозиція, вона також слушна. Тому що до цього часу рівень зарплати, з яких обраховувалася пенсія, не був чітко визначений. Тепер визначається законодавчий рівень зарплати плюс різного роду надбавки до невисокої зарплати, надбавки з цієї суми визначається отой відсоток пенсійного забезпечення державних службовців.

І є зауваження, котрі ми висловили на комітеті: до другого читання його, напевно, слід подолати. Мається на увазі, що до другого читання або якщо ми дамо згоду, тут з голосу можна приймати рішення, що ранги всім, без виключення, державним службовцям, які є працівниками Верховної Ради незалежно від категорії встановлює Голова Верховної Ради України. Це можна або до другого, або тут якщо вдасться з голосу.

Тому рішення комітету таке: розглянувши зазначений законопроект, враховуючи позитивний висновок нашого Експертного управління, члени комітету прийняли рішення: рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Чи є необхідність обговорювати? Юрій Анатолійович, сесійна зала каже, що немає необхідності обговорювати. Як ви на це дивитеся? Будь ласка, Кармазін. З місця мікрофон ввімкніть.

 

17:23:41

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора "Наша Україна".

Шановні народні депутати, ну, по-перше, я не втомився, це я кажу для представників "Регіонів", не хвилюйтеся, в мене ще вистачить набагато сил.

Я хотів би сказати, що цей законопроект конче необхідний, тому що ним пропонується внести зміну до закону про державну службу, де повно поки що недолугостей і поки що вимоги якого порушуються і у нас в Верховній Раді України. Я маю на увазі те, з приводу чого я вже неодноразово заявляв, що жодного разу конкурси на посади державних службовців не оголошувалися. І не проводилися. А закон обов'язковий і для нас з вами - для Верховної Ради України.

Крім того, я вважаю, що абсолютно правильно, що ранги всім без виключення державним службовцям, які є працівниками Верховної Ради України в незалежності  - підкреслюю, в незалежності  - від категорії, повинні встановлюватися Головою Верховної Ради України. Що це... Як це виглядає сьогодні? Сьогодні виглядає, що до  4 рангу присвоює тут  Голова Верховної Ради, а потім він подає подання органу, який підконтрольний Верховній Раді України. Тобто, уряду. Як це виглядає взагалі? В якій країні ще це є? Ні в якій країні цього нема.

Крім того, шановний Адаме Івановичу, у мене працюють дуже кваліфіковані і порядні працівники. Такі вони і в більшості народних депутатів України, і ми їм  сьогодні дуже ображаєм тим, що заробітна плата у них не відповідає сьогодні тій, яка визначена законом і положенням про помічника. Там написано, що там подвійний... подвійна заробітна плата народного депутата України. А там сьогодні тільки заложено 0,6 цілих подвійної заробітної плати. Порахуйте, будь ласка, і ви це побачите.

Крім того, як сьогодні підвищувати  ранги тим помічникам народних депутатів України, які вже працюють давно, які є серйозними фахівцями, які потім бачать себе десь на  державній службі в інших установах і це абсолютно нормально. Ми бачимо, що зараз пан Магера один із порядних людей виріс із помічника-консультанта до члена Центральної комісії, в якій  зараз, ви бачите, скільки порушень, але  мають там бути порядні люди. Тому я пропонував би, щоб системно доручили комітету захистити права наших помічників і підняти ранг державного службовця  не сьомий, який є поки що ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрію Анатолійовичу, особливо за високу оцінку тих, хто працює в більшості.

Яворівський, немає. Соломатін будете, чи у мій резерв віддаєте? Соломатін, будь ласка. За ним Черняк.

 

17:27:06

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги! Коли ми з вами приходимо перший раз до Верховної Ради України, ми потрапляємо  до комітетів і до того персоналу, до  тих робітників секретаріату, які там працюють до нас, з нами і після нас. Тому я для себе, як  народний  депутат України таке  визначення прийняв. Депутати приходять і уходять, а його величність Апарат, Секретаріат  Верховної Ради України залишається. І тому ми маємо з вами подбати про те, щоб створити належні умови для цих людей, які працюють на благо держави і працюють на депутатів всіх каденцій, які відбуваються.

Тому ми маємо з вами подякувати нашому колезі народному депутату  Фельдману  Олександру Борисовичу за те, що він підніс на належний рівень це питання, сутність питання викладено і обговорено.

І на закінчення свого виступу маю сказати. Наша фракція уважно розглянула це питання і визначилася: ми підтримуємо  цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Черняк.

 

17:28:36

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги! Питання про звання і ранги є  завжди дуже важливим питанням, я б сказав пікантним питанням. Оскільки суспільство не може без цього тому що є рівні, всі рівні, але є рівніші, є ранги, є звання, є ступені, і мабуть, поки що ми уникнути цього не можемо, то в цьому  треба навести певний лад. Я підтримую законопроект, підтримую депутатів, які  вже про це сказали. І в законопроекті є слушна пропозиція: частину 5 статті 26-ої доповнити словами: "крім рангів, що присвоюються особам, які є  працівниками Верховної Ради України". Ранги, що відповідають посадам 2-ої категорії працівникам Верховної Ради України присвоюються  Головою Верховної Ради України. Це абсолютно правильно, абсолютно логічно  і, я думаю, що в нас є всі підстави підтримати  цю пропозицію. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення питання  завершено, будемо визначатись. Я ставлю  на голосування: про прийняття за основу в першому читанні Закону про внесення змін до  Закону України про державну службу, що до присвоєння рангів, реєстраційний номер  законопроекту 2375. Прошу голосувати.

 

17:30:28

За-265

Рішення прийнято. Слухається проект Закону про внесення змін до статті 20-ої закону України про статус народного депутата України щодо соціального забезпечення, реєстраційний номер 5663. Доповідає народний депутат Анастасієв Валентин Олексійович, будь ласка, 3 хвилини.

 

17:30:58

АНАСТАСІЄВ В.О.

Анастасієв, Фракция  коммунистов. Уважаемый Адам Иванович, уважаемые депутаты,  предлагаемый вам проект  закона Украины, о внесении изменений до статьи 20-ой  закона Украины о  статусе народных депутатов  Украины, подготовлен по справедливой просьбе народных депутатов Украины предыдущих созывов.

Суть вопроса в том, что в сегодняшней редакции закон не указывает, в каких медицинских заведениях имеет право обслуживаться народные депутаты предыдущих созывов. Это вызывает различные недорозумения, разные разговоры,  а иногда приводит и к отказу в медицинской  помощи. Житейские проблемы есть и в транспортном обеспечении, это выделение транспорта для поездки в поликлинику, аптеку, в санаторий, Конче-Заспа, Пуще-Озерная. Бывшим парламентариям по состоянию здоровья ехать в городском транспорте  затруднительно. Автобаза Верховной Рады на эти поездки транспорт не выделяет так как  в этом  законе про это не записано. Этот вопрос является особенно проблемным для пенсионеров, людей пожилого возраста, бывших народных депутатов. Поэтому есть необходимость проявить заботу о своих бывших коллегах и при подготовке их ко второму чтению продумать удовлетворение и других потребностей.

Дополнения не требуют значительных финансовых ресурсов так, как  они имеют только редакционно-конкретизирующий  характер. Лимит  ............ автомобилей не меняется до 10 часов  за месяц. Поэтому уважаемые депутаты прошу поддержать данный проект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Валентин Олексійович. Сідайте, будь ласка. Від комітету голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради Матвєєв Валентин Григорович.

 

17:33:10

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги.

Комітет розглянув проект Закону, внесений народними депутатами Анастасієвим і Кульчинським. І в основному  погодився із зауваженнями, викладеними зокрема у висновках головного Науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та  Кабінету Міністрів України. І вважає за необхідне запропонувати деякі уточнення, а їх два, зокрема мова іде про те, щоб  записати замість слів у  законі "інших потреб" записати  інших потреб у зв'язку із оздоровлення та лікуванням. А замість слів "поліклініках та інших медичних закладах", як пропонує Кабінет Міністрів, записати "закладах охорони здоров'я".

Із урахуванням от цих пропозицій комітет вважає, що при умові внесення відповідних редакційних правок до зазначеного проекту закону його можна було б прийняти сьогодні за основу, а також і в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Я думаю, що необхідності обговорювати немає. Всі знають, про йде проблема.

Тому я ставлю на голосування про прийняття за основу Закону про внесення змін до статті 20 Закону України "Про статус народного депутата" (щодо соціального забезпечення), реєстраційний номер 5663. Прошу голосувати.

 

17:35:10

За-252

Чи не буде заперечень, якщо ми, враховуючи ті поправки, які вніс Валентин Григорович, ................., що узгоджені із Кабінетом Міністрів і Науково-експертним головним управлінням прийняли його в цілому як закон. Немає заперечень?

Тоді я ставлю на голосування про прийняття в цілому як закону із внесенням тих поправок, про які говорив Матвеєв Валентин Григорович, Закону про внесення змін до статті 20 Закону України "Про статус народного депутата", реєстраційний номер 5663. Прошу голосувати як закон.

 

17:35:59

За-261

Закон прийнято. Дякую.

Слухається проект Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною". Тут два законопроекти - за номером 4402 і 5761. По першому В'ячеслав Станіславович. Не бачу. Сінченко Сергій Григорович, будь ласка. Підготуватись Надразі.

 

17:36:36

СІНЧЕНКО С.Г.

Шановні колеги, поданим законопроектом передбачається встановлення пенсії за особливі заслуги перед Україною непрацездатним членам сім'ї військовослужбовців, які загинули під час виконання службових обов'язків або померли внаслідок поранення, одержаного під час виконання службових обов'язків чи пов'язаних з участю в бойових діях на території інших держав в період з 1978 по 1991 роки і були посмертно нагородженні державними нагородами колишнього Союзу СРСР.

Ця категорія громадян, військових, що загинули під час виконання обов'язків військової служби налічує за даними Державного комітету України у справах ветеранів 3150 осіб. Держава зараз виплачує близьким родичам - дружинам, чоловікам, батькам по 29 гривень щомісяця за те, що загинув. Це, м'яко кажучи, неподобство і вкрай несправедливо. Тому ідея законопроекту по можливості допомогти непрацездатним членам родин. Проведеними підрахунками вартість означених змін до Закону про пенсії за особливі заслуги перед Україною буде дорівнювати 3 млн. 175 тис. 200 гривень на рік, в середньому по 84 гривні.

У ході розгляду законопроекту в парламентських комітетах по справам пенсіонерів, ветеранів та інвалідів і особливо в Комітеті з питань національної безпеки та оборони народними депутатами України були висловлені пропозиції поширити дію цього законопроекту також і на інших учасників бойових дій або миротворчих операцій.

У мене немає до цього заперечень. І якщо концепція змін до закону в першому читанні буде підтримана, ми доопрацюємо законопроект і врахуємо ці пропозиції до другого читання. А зараз прошу підтримати законопроект у першому читанні тільки з невеличкою поправкою - словосполучення "та пов'язаних" замінити на "чи пов'язаних", а далі за текстом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка.

Від Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Надрага Василь Іванович. Прошу.

 

17:39:04

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги!  Оба законопроекта, и тот, который сейчас докладывал автор 5761, и тот, который, к сожалению, отсутствует - 4402, предполагает следующую вещь.

Мы знаем, что существует Закон о пенсиях за особые заслуги перед Украиной. И первый, ы второй закон предполагает расширить категории лиц, которые могут по этому закону получать соответствующие надбавки к пенсии.

Итак, как уже сказал автор законопроекта 5761, вопрос касается членов семей военнослужащих, которые погибли во время выполнения служебных обязанностей, связанных с участием в боевых действиях и, соответственно, были посмертно награждены государственными наградами бывшего Советского Союза.  Что касается закона 4402, то он касается того, что в первой статье действующего закона о пенсиях за особые заслуги перед Украиной дается  перечень лиц, которые имеют соответствующие права и льготы и соответствующие надбавки.

В данном случае разговор идет о том, что участникам, которые озвучены в первой статье - это Герои Советского Союза, Герои Социалистического труда, лица, награжденные орденами "Славы", "Ленина", "Трудовой Славы", добавляются лица, которые награждены наградами Украины. В данном случае разговор  идет о том, что это награжденные Орденами "Князя Ярослава Мудрого", Орденом "За заслуги" трех степеней, Орденом "Богдана Хмельницкого" трех степеней, Орденом "Княгини Ольги" трех степеней.

То есть, мы, по факту, в законодательстве выравниваем статус орденоносцев, независимо от того, получили ли они награды в бывшем Советском Союзе или получили уже в государстве Украина. Это, наверное, справедливо.  Исходя из этой логики, наш комитет предлагает и первый, и второй законопроект принять за основу. Есть дополнения и изменения, соответственно, доработать их ко второму чтению.

Итак, комитет предлагает и первый, и второй законопроект принять за основу.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Якщо дозволить Юрій Анатолійович, будемо голосувати. Але він хоче виступити. Будь ласка, Кармазін.

 

17:41:30

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора "Наша Україна".

Шановні народні депутати, я не згоден з цією позицію, що ці два законопроекти можуть бути просто прирівнені один до одного, вони абсолютно різні за своєю моральною суттю.

По-перше, по законопроекту, який доповідав народний депутат Сінченко, якому я дуже вдячний за те, що він цей підготував законопроект, мова йде про те, що у разі смерті військовослужбовця, особи начальницького або рядового складу органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов'язків, будуть непрацездатні члени сім'ї будуть мати надбавки. По його законопроекту. І реалізація цього проекту, звісно, буде сприяти посиленню захисту непрацездатних членів сім'ї: і військовослужбовців, і тих людей, що загинули внаслідок участі у бойових діях, тим більше що він підрахував, що це всього займе три мільйони 175 тисяч 200 гривень на рік. Це не ті гроші щодо трьох тисяч 150 осіб, щодо яких розповсюджується цей закон. Цей закон однозначно треба прийняти, причому прийняти його можна і в першому, і в другому читанні, зважаючи на те, що Сінченко зробив поправку. Він сказав: "чи пов'язаних". Це абсолютно правильно, він врахував положення і зауваження Науково-експертного управління.

Що стосується другого закону, 4402, про внесення змін до Закону України про пенсії за особливі заслуги перед Україною, то я б поки що не спішив його приймати.

Шановні колеги, чим я сьогодні керуюся. Я керуюся сьогодні тим, що ми бачили, як по версії Леоніда Даниловича Кучми, повторюю, по версії Леоніда Даниловича Кучми сьогодні призначаються люди, яким присвоюються ці нагороди. Ми бачили героя Тулуба, який проводить сьогодні, безпрецедентно ризикує країною, яка вже понесла збитки від Чорнобильської катастрофи. Без проведення екологічної експертизи включаються блоки, ядерні блоки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, я прошу по темі.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я про тему кажу. Тому я кажу про те, що це є Герой України. Так от, дивіться далі. Якщо це герой України, а ми кажемо давайте підвищуйте рівень пенсійного забезпечення цих осіб, то мабуть тут ще якийсь критерій треба. Не просто те, що ось скільки яких нагород є, а якийсь комплекс передбачити. Тому я особисто утримуюсь поки що від голосування за цей проект 4402, тим більше, що у нас є інші поки що закони і тут немає поки що, в зв'язку з тим, що будуть додаткові витрати з Державного бюджету, я не бачив розрахунку скільки це буде коштувати для держави. Покажіть скільки ще  указів буде підписано до кінця каденції Леоніда Даниловича Кучми за закон 5761 я  вношу пропозицію голосувати за перше і друге читання. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Анатолійович. Але ви щось непослідовні. Декілька хвилин тому казали, що у нас наймудріший Президент, а  зараз його критикуєте.

Хто ще хоче виступити? Добре, добре, потім репліку. З місця я вам дам репліку.  Будь ласка, Соломатін. Потім я вам дам.

 

17:45:05

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую. Юрій Соломатін, фракція комуністів. Шановні колеги, наша фракція уважно розглянула цей законопроект. Готував його, я маю на увазі законопроект  5761, готував його наш колега Сінченко Сергій Григорович, який розуміє справу і має свій власний життєвий досвід з цього питання. Тому я хочу лише наголосити, ми безумовно підтримуємо таку законодавчу пропозицію щодо підтримки тих, які належать до сімей учасників бойових дій та миротворчих операцій, які відбувалися в 1978, 91-му роках. Тим більше, що таких осіб не... дуже мало будемо так говорити, всього  лише близько 3 тисяч і тому що конкретно розрахована цифра вона є, вона відома, це складає лише 3 мільйона гривень на рік,  що буде  дорівнювати 74 гривні на  одну особу, як  той додаток, як те доповнення до  пенсії. Тому я дуже просив би всіх народних депутатів України, які ще присутні  у залі, і які будуть натискати кнопки, будуть голосувати, зібратися і  встигнути натиснути стільки кнопок, щоб цей законопроект був прийнятий. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Петровичу, прошу, не закликайте  до порушення Конституції. Так, будемо голосувати.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (реєстраційний номер 4402). Прошу визначатися.

 

17:47:22

За-151

Законопроект відхилено.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні Закону про внесення змін до Закону  України "Про пенсії за особливі заслуги  перед Україною" (реєстраційний номер 5761). Прошу голосувати.

 

17:47:57

За-227

Законопроект прийнято  у першому читанні. Дякую.

Шановні колеги! Нам треба прийняти  рішення із обговорених питань. Мова йде про інформацію Кабінету Міністрів України  "Про стан виконання урядом України вимог Конституції України та законів України щодо належного рівня та своєчасної виплати заробітної плати), це реєстраційний номер 6305. Будь ласка, Сухий від комітету.

 

17:48:46

СУХИЙ Я.М.

Шановні народні депутати!  Я нагадаю. 9 листопада  в цьому залі  ми на Дні Уряду слухали звіт, інформацію Кабінету Міністрів України про  стан виконання Урядом України  вимог Конституції та Законів, щодо належного рівня та своєчасності виплати заробітної плати, нагадаю всім присутнім, ми тоді чітко  з вами разом, під час обговорення  окреслили  основну тенденцію політики в сфері оплати праці. Це відхід від концепції дешевої робочої сили і  перехід до концепції високої вартості  національної робочої  сили, ліквідувавши при цьому, спрямували свої зусилля на ліквідацію тих причин, котрі в свій час породжували таке ганебне для цивілізованого світу явище, як заборгованість заробітної плати. Так от для того аби ці процеси, процеси позитивні, процеси, наповнені законодавчім змістом, концепцією реформування оплати праці взяти під контроль Верховною Радою України, аби ці процеси не були позаконтрольні, аби ці процеси не були якісь хаотичні і пропонує Комітет з питань соціальної політики та праці прийняти постанову, яку ми з вами обговорювали 9 листопада цього року. В ній передбачений цілий комплекс заходів, спрямованих на розробку реального графіку погашення  заборгованості заробітної плати, реалізацію основних положень концепції дальшого реформування оплати праці, виведення мінімальної заробітної плати  в єдиній тарифній сітці, чого сьогодні чекають від нас бюджетники і графік повної ліквідації погашення заборгованості та розробку заходів недопущення в дальшому  створення такого ганебного явища, як заборгованість заробітної плати. Комітет пропонує підтримати цю постанову, її номер 6305. Інших пропозицій до Комітету стосовно Дня Уряду не надходило, прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Нема запитань до Сухого сідайте, будь ласка. Зараз з мотивів. Шановні колеги, я звертаю вашу увагу  на одну суттєву річ, ми з вами, на жаль, проводячи дні Уряду, чомусь завжди виявляємося не готові в той же день приймати рішення і ми  після того знову витрачаємо зайвий час  на прийняття рішень. Ми ж з вами вже здається ввійшли в нормальне русло і працюємо так: обговорили питання - приймаємо рішення.

На Дні уряду не завжди ми переносимо  на далі. Давайте більше такого не робити, я звертаюся до комітетів, які готують дні урядів, або взагалі тоді   нічого дні урядів проводити, бо як показує практика, що після днів  уряду через тиждень чи через два ми взагалі ніяких постанов не приймаємо. І я  переконаний, що може бути і зараз так.

Будь ласка, перед голосування з мотивів Лещенко.

 

17:51:46

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги.

Доповідач сказав, що  до комітету не надходило ніяких пропозицій. І я згідно з Регламентом подав до Комітету з питань соціальної політики та праці свої пропозиції, вони не розглянуті і  нічого про них не сказано. Тому якщо голосувати тільки можна за основу, а тоді я наполягаю на тому,  щоб мої пропозиції були  розглянуті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми так і будемо голосувати за основу.

Шановні колеги, я продовжую засідання на 15 хвилин, бо нам треба буде ще  прийняти один важливий законопроект. А зараз я ставлю... Юрій Анатолійович ви так по мобілці даєте команди, що аж мені заважаєте. Ставлю на голосування про прийняття за основу Постанови про інформацію Кабінету Міністрів України про стан виконання урядом України вимог Конституції  України та законів України щодо належного рівня та своєчасності виплати заробітної плати, реєстраційний номер 6305. Прошу голосувати за основу.

 

17:53:09

За-164

Рішення не прийнято.

Зараз мудру пропозицію внесе Кармазін і ми проголосуємо. Будь ласка, мікрофон Кармазіна.

 

17:53:30

КАРМАЗІН Ю.А.

Адаме Івановичу, члени нашої фракції не проголосували "Нашої України", Юрій Кармазін, через те, що ми обурені діям державної автомобільної інспекції у Луганські, які зараз..........

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вимкніть, будь ласка, мікрофон.

Шановні колеги, не цього. Давайте ми будемо все-таки по постанові говорити. Про це ми скажемо ще. Будь ласка, Хара, мікрофон.

 

17:54:09

ХАРА В.Г.

Уважаемый Адам Иванович, я просто напомню, что на Дне правительства мы когда обсуждали этот вопрос и пытались голосовать, но, к сожалению, очень мало было народных депутатов в зале и не набрали количество голосов, и вы предложили голосовать его на очередной сессионной неделе. В момент рассмотрения вопроса и по времени, по регламенту в наш комитет не пришло никаких предложений. Поэтому наш комитет не рассмотрел тот вариант, который был представлен на Дне уряду и представил его для рассмотрения. Поэтому, конечно, уряд не пострадает от того, что мы не озадачим их по дальнейшему решению вопросов ликвидации задолженности по зарплате, повышения заработной платы.

И вообще постыдно для Верховной Рады проводить День уряду и никаких решений не принимать. Просто нет смысла тогда нам проводить дни правительства, заслушивать вопросы, не принимая никаких решений для того, чтобы добиться каких-то результатов. Поэтому очень прошу поставить на голосование и принять это постановление за основу и в целом. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Комітет тут вносить проект 3.11 вносив. Я думаю, що це попередньо тоді, коли ми слухали уряд. А от документ, який надав Лещенко, був внесений 12 листопада. Тобто ви мали можливість і повинні були б розглянути тут... Виясните, це я вас не звинувачую. Ви виясните між собою.

Зараз народний депутат Вернигора зверне цю проблему на правильну дорогу. Будь ласка.

 

17:55:57

ВЕРНИГОРА Л.М.

Шановний Адаме Івановичу. Ми не могли проголосувати за цю постанову ні в День уряду, ні сьогодні. Чому? Тому що більшість виступаючих відмічали, що у нас немає ні належного рівня, рівня зарплати, і нові борги створюються, не просто там десь зменшуються, а створюються нові борги, я не кажу вже про ті застарілі борги, які ще п'ять років тому створилися.

Тому ми не зможемо голосувати у день розгляду питання, як не можемо голосувати сьогодні, бо ніхто не підтримає таку постанову, вірніше, такий курс уряду на таку мізерну заробітну плату, через яку люди у нас не мають біологічного існування. Так що що тут агітувать? Просто ми не будемо голосувати за цю постанову. Спочатку треба підняти належний рівень заробітної плати хоча би до межі або до прожиткового мінімуму. Тоді ми проголосуємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, ви зі мною погодитесь. Чи приймемо ми постанову, чи не приймемо ми постанови, абсолютно, на превеликий жаль, поки ми не внесемо змін до Конституції, із Кабінетом Міністрів не відбудеться. Тому питання відхилено.

Так, нам потрібно включити до порядку денного і розглянути законопроект за номером 6180 - проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо державної соціальної допомоги). Це - урядовий законопроект. Я ставлю на голосування, будьте уважні. Прошу підтримати пропозицію про включення і розгляду сьогодні, про включення до порядку денного і розгляду проекту Закону про внесення зміни до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо державної соціальної допомоги). Реєстраційний номер законопроекту 6180. Прошу голосувати.

 

17:58:17

За-225

Шановні колеги, я бачу, що там була перепалка і заважали голосувати. Тому я ставлю ще раз на голосування, ще раз на голосування про включення до порядку денного і розгляду проекту Закону про внесення зміни до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо державної соціальної допомоги). Реєстраційний номер 6180. Голосуємо дружно.

 

17:59:03

За-229

Так, дякую, 229, рішення прийнято.

Доповідає міністр праці та соціальної політики Лідія Миколаївна Дроздова.  Будь ласка, Лідія Миколаївна, 3 хвилини у вас.

 

ДРОЗДОВА Л.М.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати!

Проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту розроблений у зв'язку зі змінами, що відбулися у чинному законодавстві України та з метою покращання матеріального забезпечення інвалідів  з дитинства та дітей-інвалідів, яким передбачена виплата державної соціальної допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", та які одночасно підпадають під дію Закону України "Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту".

Зазначеним проектом закону передбачається вирішити питання реалізації Закону України "Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту" в частині призначення підвищень до пенсії або інших виплат, які призначаються замість пенсії.

Законопроект врегульовує право осіб, на яких поширюється чинність даного закону на отримання підвищень пенсій не лише до пенсій або  щомісячного довічного грошового утримання, а й до інших видів допомог, що є альтернативою до пенсії.  Просимо підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Сідайте, будь ласка.

Від комітету Василь Іванович Надрага, будь ласка.

 

18:00:34

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги! Я обращаю ваше внимание, что у нас в социальном обеспечении ветеранов, которое действует на основании Закона о статусе ветеранов войны и гарантии их социальной защиты в реальной жизни появилось новое явление: государственная социальна помощь. И для того чтобы мы людям могли в полном объеме отдать то, что государство должно отдавать, мы должны ввести в законодательство в полном объеме понятие: государственная социальная помощь.

И поэтому законопроекте, не смотря на то, что он касается очень многих статей, вносится всего буквально четыре слова. После слов "довічне грошове утримання" добавляется всего четыре слова: "чи державна соціальна допомога".  То есть вопрос технологический, но очень важный для более чем 14 миллионов ветеранов.

Поэтому просьба: сейчас не устраивать митинги о том, где кого задержали и что к чему. Разговор идет о ветеранах. Давайте мы им сделаем нормальное законодательство в связи с появлением государственной социальной помощи. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Василь Іванович.

Будь ласка, мікрофон Кармазіна. І буде голосувати.

 

18:01:46

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановний Адаме Івановичу. Юрій Кармазін.

Я за прийняття законопроекту 6180, причому зразу, і в першому, і в другому читанні. Я не бачу, чому ми не можемо зорієнтувати закон, виконання вимог Закону про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту щодо соціальної допомоги, тим більше мова йде всього про чотири слова.

Я попросив слова з іншого. Я прошу, Адаме Івановичу, дати доручення зараз. По Луганську п'ять чоловік у формі міліції захопили газету "Луганчане" разом з Лук'янченко, мером міста Червоний Луч. Я прошу дати доручення Міністерству внутрішніх справ припинити бандитські дії, які зараз відбуваються. Люди навіть не представляються, люди не знають, як, на кого скаржитися. Що це відбувається в державі, яка називається Україна?! Адаме Івановичу,  я прошу вас дати таке  вас дати таке протокольне доручення. Тільки після  цього фракція буде приймати участь в голосуванні. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, заспокойтесь. В порядку жарту і  інформації. Ви знаєте, що...Юрій Анатолійович, ви знаєте, що ви один із найреальніших претендентів в майбутньому недалекому на посаду Генерального прокурора. Ось займете цю посаду і будете абсолютно все робити так, як  ви вимагаєте зараз від нас. А у нас нема ж такої зараз можливості.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу і в цілому... А ми за скороченою процедурою. Та дуже просто. Голосуємо за основу і в цілому як закон про внесення зміни до Закону України про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального  захисту щодо державної соціальної допомоги. Реєстраційний номер законопроекту 6180. Прошу дружно підтримати.

 

18:04:03

За-248

Дякую. Покажіть, будь ласка, по фракціях. "Наша Україна" - 35, Регіони України - 58, комуністів - 57, соціал-демократи - 13, Трудова Україна - 19, народна аграрна партія - 17, соціалісти - 12, Блок Тимошенко - 5, Союз - 10, Єдина Україна - 0, Центр - 7, НДП, Партія промисловців і підприємців   -  11, Демініціативи - Народовладдя - 1 , Позафракційні - 3, Дякую, закон прийнято.

Ви підготуйте, будь ласка. Даємо протокольне доручення по запиту щодо  Кармазіна. Дякую.

Шановні колеги! Якщо ми змобілізуємося, можливо,  ми включимо до порядку денного і розглянемо проект Закону про внесення змін до Кодексу Законів про працю України щодо розширення переліку неробочих днів.

Будь ласка, Соломатін, перед голосуванням. Мікрофон.

 

18:05:09

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій  Соломантін, фракція комуністів.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Законопроект 6309, який підготовлений групою народних депутатів заслуговує на увагу. Але я хочу поінформувати вас про те, що 17 листопада  був  опрацьований і зареєстрований під номером 6309-1 законопроект  також групи народних депутатів саме з такого питання, а саме, про поновлення у якості святкових днів 7 і 8 листопада. Тому я хотів би просити вас включити  до порядку денного обидва ці законопроекти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На жаль, немає ніяких документів з приводу цього. Я розумію,  що зареєстрований, але у нас.

Так, давайте будемо, ви передайте мені, будь ласка, так, ну Юрій Петрович має певну рацію, оскільки ми розглядаємо дійсно Закон про внесення змін до Кодексу законі в про працю, аналогічний закон є також, який зареєстрований за номером 6309-1, тобто  доповнюючий законопроект. Тоді я  ставлю на голосування: про включення  і розгляду питання проекту Закону про внесення  змін до кодексу Законів про працю, реєстраційні номери 6309, 6309, зараз я кажу автори законопроекту  Богатирьова та інші і законопроекту 6309-1, автори законопроекту Соломатін, Цибенко, Герасимов, Анастасієв, Пузаков, Родіонов, Парубок, прошу  голосувати  про включення до порядку денного.

 

18:07:54

За-90

Будь ласка, по фракціях. Дійсно, треба було дивитися  на нижчу цифру, там  227 було. "Наша Україна" - 6; Регіони - 2; комуністи - 59; соціал-демократи, "Трудова  Україна", Народна  аграрна партія - 0; соціалісти - 19; Тимошенко - 0; "Союз", "Єдина Україна", "Центр" - 0; НДП, Партія промисловців і підприємців - 3; "Демократичні ініціативи" - 0; позафракційні - 1.

Я дуже радий, що всі хочуть працювати і ніхто не хоче відпочивати.

На такій добрій ноті дозвольте оголосити вечірнє засідання Верховної Ради закритим. Завтра ми розпочинаємо свою роботу або продовжуємо роботу з 10 години ранку. На все добре.