Засідання N36 (ранкове)

Опубліковано 18. 11. 2004

ЗАСІДАННЯ   ТРИДЦЯТЬ   ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

18  листопада   2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні народні депутати, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:01:54

Зареєструвалося -435 народних депутатів.

Дві  фракції, фракція "Наша   Україна"  і  фракція  Соціалістичної партії вимагають перерву. (Шум у залі)

Давайте,  ми  ж  домовилися вчора на погоджувальній раді, шановні   колеги,   що   ми   відпрацюємо   ці   два   дні  над  розглядом   законопроектів. Я  просив  би, можливо ви зробіть заяву з цього приводу і ми   будемо працювати. Хто буде виступати?

Олександр Олександрович Мороз, будь ласка.

 

10:02:53

МОРОЗ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати!

Я  думаю,  ви  правильно прийняли рішення про те, що треба   виступити з приводу тих питань, що хвилюють сьогодні суспільство і  депутатів  і працювати далі над законодавчою базою. Але не   можна  не  звернути  увагу на те, що сьогодні в Україні робляться  безпрецедентні  кроки  для  порушення  Закону  "Про вибори", для   застосування  всіх  технологій  адмінресурсу, котрі відносяться,   власне,  до  Кримінального  кодексу  як  грубі  порушення  прав   людини, прав виборців.

Я  можу  приводити  безліч  прикладів  і,  мабуть,  кожен із   депутатів  може  ці  приклади привести. Коли зараз розгортається вакханалія з відкріпними талонами. Коли готуються цілі бригади   тих,  хто  буде  їздити  по всіх регіонах України і голосувати по   кілька разів.

Сьогодні  в  Черкасах, наприклад, попереджають і розроблені   конкретні  плани для виборчих дільниць, коли залежні від бюджету  люди  повинні голосувати не тільки на своїй виборчій дільниці,  а  і по сусідніх іти, де вже попереджені члени дільничних комісій,   що можна проводити голосування.

Сьогодні  є  інформація  про  те,  що  в  Сумах  починають   розповсюджувати фальшиві номер газети "Сільські вісті". Тобто, та   технологія,  яка  була  використана  в  1999  році при підтримці   влади.

Всі   знають  про  те,  що  фактично  після  виходу  газети   "Сільські   вісті"  з  інформацією  про  кандидата  від  влади   Януковича, більше газета "Сільські вісті" не поступає до виборця,   бо  заблоковано владою канали  доставки  газети  для того, щоб   люди не знали про те, що   робиться  в  Україні. Ті, хто займався розповсюдженням спеціального   випуску  поза  мережею  державної газети переслідується міліцією і   сьогодні,   власне,  під  керівництвом  міністра  Білоконя  органи   внутрішніх  справ  перетворюються на репресивний апарат, який бере   участь  в  безпосередньо  політичній  кампанії з порушенням Закону   "Про вибори", порушенням прав людей. Я, зважаючи на всі ці речі, хотів би звернутися до виборців: ви   прислухайтеся  до себе, до своєї совісті. Ви майте на увазі, що  21-го числа йдеться про можливість або  розвитку України шляхом наближеним до демократії і переведенням потім на демократичний шлях розвитку, або авторитарний метод управління державою буде збережений. Я ще раз прошу, всіх виборців прийти  на вибори і проголосувати по совісті. Немає іншого виходу. І хто закликає вас взагалі не іти на вибори або  що це все робота  у напрямку  захисту інтересів влади. Будьте достойні, голосуйте по совісті. І  не можна буде   здолати вибір  народу, якщо він буде масовим, переконливим...

 

ГОЛОВА. Дякую Олександр Олександрович.

Шановні колеги, оголошується до розгляду Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" з пропозиціями Президента України від 26.10.2004, реєстраційний номер 4147. Доповідач перший заступник міністра економіки та з питань європейської інтеграції  Вощевський Валерій Миколайович. Валерій Миколайович, що там пропозиції всі враховані, ви  погоджуєтесь, то коротко, будь ласка, позицію Кабміну.

 

ВОЩЕВСЬКИЙ В.М.

Шановні народні депутати, Верховною Радою 6 жовтня було  прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". Мета цього закону - врегулювання питання оподаткування  операцій з введенням культурних  цінностей. Одночасно   вказаним законом пропонується внесення змін до Закону України про закупівлю товарів, робіт і послуг за державний кошт. Однак,  більшість змін, які пропонуються вказаним законопроектом внести до Закону про закупівлі товарів, робіт і послуг, не відповідають економічним інтересам  держави, можуть призвести до  додаткових втрат  державних коштів, суперечать міжнародній практиці здійснення процедур, можуть привести до  дискримінації учасників процедур закупівель та як наслідок не узгоджуються з метою закону, створення конкурентного середовища у цій сфері. У зв'язку з цим  Президент України  відповідно до частини другої статті 94-ї Конституції повернуто зазначений закон для повторного  розгляду з пропозиціями щодо вилучення з нього статті 3-ї. З огляду на вище викладене прошу підтримати пропозиції Президента України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Перший заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Василь Петрович Цушко. Позиція комітету, будь ласка.

 

10:07:46

ЦУШКО В.П.

Уважаемые коллеги, этот закон мы с вами рассматривали. Я напоминаю, что в этом законе про завоз культурных ценностей в Украину, это первая часть закона, вторая про прозрачность проведения госзакупок. Комитет рассмотрел в принципе по сути, зауваження Президента были комитетом поддержаны. Предлагается в новой редакции в форме, которая была предложена комитетом, принять этот закон сегодня как закон и отправить Президенту на подпись.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, прошу уваги. Пропозиції Президента України до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" враховані. Отже, у нас є всі підстави прийняти закон у новій редакції з пропозиціями Президента. Ця пропозиція ставиться на голосування. Прошу уваги.

Вноситься на голосування пропозиція про прийняття Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з пропозиціями Президента України" у новій редакції. Реєстраційний номер 4147. Прошу голосувати.

 

10:08:57

За-281

І цього виявилося достатньо, оскільки рішення прийнято. Закон прийнято.

Оголошується до розгляду Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування обігу спирту, алкогольних напоїв"... Ще раз повторюю, шановні колеги. Оголошується до розгляду Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів" з пропозиціями Президента України від 23.07.2004 року. Василь Петрович Цушко, будь ласка. Перший заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності.

 

10:09:46

ЦУШКО В.П.

Уважаемые коллеги, на нашем комитете рассматривался этот законопроект. Я вам напоминаю. Вторая часть этого законопроекта предусматривает изменения акцизов на вино. Сегодня виноделие платит за градус крепких напитков винных, крепленных вин 10 копеек. Было принято это законом про изменения к бюджету 2004 года. А на сухие вина - 25 копеек.

Значит предложение было, вето было наложено на закон  из-за того, что Верховна Рада проголосовала, чтобы на все виды вин, то есть, на один литр платилось 25 копеек. Поэтому согласно процедуры, и многие члены комитета настаивали, чтобы сначала поставить на голосование преодоление вето.

Комитет предложил, если не будет преодолено вето, то проголосовать в новой редакции, где нашли компромиссный вариант, подана поправка Пинзеника-Веретенникова, где предлагается на крепленные вина 50 копеек акциз за один литр, а на сухие, полусухие, полусладкие - 25 копеек. Вот суть, в принципе, этого законопроекта.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Очевидно, нам треба голосування здійснити таким чином: першою поставити на голосування пропозицію Президента, після того, якщо вона не буде врахована, тоді ми ставимо на голосування пропозицію комітету про подолання вето. Якщо це рішення не буде прийнято, тоді ми будемо голосувати про прийняття у новій редакції з частковим врахуванням пропозиції Президента України. Немає заперечень? Тому, шановні колеги, візьміть, будь ласка, пропозиції Президента. Пропозиція Президента полягає в тому, щоб (зараз я знайду) статтю шосту виключити. Це сторінка 13. Подивіться, сторінка 12-13, подивіться, будь ласка.

Я ставлю на голосування пропозицію Президента України про виключення статті шостої цього закону.

 

10:12:31

За-139

Я, шановні колеги, пояснив, що ми голосуємо, одну хвилину, я пояснюю, Володимир Григорович, я пояснюю, що відповідно до Регламенту першою голосується пропозиція Президента. Президент пропонує в цьому законі статтю шосту виключити. Це в   документі на сторінці 12-13.

Я її поставив, цю пропозицію, на голосування. Якщо ви не зрозуміли, я ще раз поставлю на те, щоб переголосувати це питання.

 

ЦУШКО В.П. Уважаемые коллеги, я прокомментирую: статья шестая - это акцизы на вино. Президент предлагал вообще ее снять с закона

Есть вторая, предложение комитета преодолеть вето. Вот сейчас Владимир Михайлович будет ставить это на голосование.

 

ГОЛОВА. Заспокойтеся!

Я ще раз повторюю Регламент розгляду цього питання. Першою голосується пропозиція Президента. Якщо вона не буде врахована, тоді ставиться питання на подолання вето. Якщо і це рішення не буде прийнято, тоді будемо ставити на голосування пропозицію комітету про прийняття закону у новій редакції з частковим врахуванням пропозиції Президента України. От такі три пропозиції.  Тому прошу уваги, першою ставиться на голосування пропозиція Президента України про те, щоб статтю шосту цього закону виключити.  Прошу народних  депутатів визначатися.

 

10:14:05

За-83

Рішення  не прийнято.

Прошу тепер уваги, я ставлю на голосування пропозицію комітету про подолання вето Президента України на Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів".  Реєстраційний номер 5340.

 

10:14:42

За-204

Рішення не прийнято.

Вноситься на голосування пропозиція комітету про прийняття ...

 

ЦУШКО В.П.  Можно, я прокомментирую?

 

ГОЛОВА. Да, будь ласка. Зніміть голосування. Коментарі від комітету, будь ласка.

 

ЦУШКО В.П. Комитет предлагает сейчас принять поправку Пинзеника-Веретенникова, по которой устанавливается акцизный сбор на крепленные вина 50 копеек на литр (сегодня - 1 гривна 60), и 25 копеек на литр сухого вина, полусухого и полусладкого. Вот это предложение комитета. Прошу поддержать. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Вноситься на голосування пропозиція комітету: про прийняття в новій редакції Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Реєстраційний номер 5340. Прошу голосувати.

 

 10:15:54

За-283

Закон прийнято.

По фракціях? Будь ласка. Зараз, одну хвилиночку.

"Наша України" - 81, "Регіони України" - 53, фракція комуністів - 58, СДПУ(о) - 2, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна - 20, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 12, "Союз" - 4, "Єдина Україна" - 0, "Центр" - 14, НДП, промисловці і підприємці - 12, "Демініціативи" - 1, "Позафракційні" - 6.

Шуфрич з мотивів. Мікрофон, будь ласка.

 

10:16:28

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний Володимире Михайловичу.

Тут група народних депутатів порадилася і, визначаючи свій принциповий підхід під час кожного голосування, ми звертаємося до вас з проханням: при можливості збільшити час на визначення на голосування на 10 "піків", або в два рази. Тоді буде можливість більш уважно і відповідально підійти до голосування. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я думаю, шановні колеги, це нам треба приймати спеціальне рішення. І треба переналагоджувати систему "Рада".

Оголошується до розгляду Закон України про внесення змін до Земельного кодексу України з пропозиціями Президента України від 26.10.2004 року, реєстраційний номер 3372. Доповідач - перший заступник голови Державного комітету по земельних ресурсах Гарбуз Михайло Юркович. Підготуватися Володимиру Лещенку.

 

ГАРБУЗ М.Ю.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Дозвольте представити пропозиції Президента України до прийнятого Верховною Радою України шостого жовтня 2004 року Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України.

При цьому наголосити, що попередні пропозиції до закону, прийнятого 17 червня 2004 року, в який внесено лише зменшення на 2 роки строку протягом якого громадяни та юридичні особи повинні переоформити в установленому порядку право постійного користування на право власності або право оренди на земельні ділянки вже було внесено пропозицію про відхилення даного  закону. Даний закон не може бути підписаний Президентом України у зв'язку з тим, що його положення перешкоджають створенню належних умов для реалізації конституційного права на землю громадян, юридичних осіб, територіальних громад та держави; не сприяють встановленню реальної ціни на землі сільськогосподарського призначення, що призводить до зниження її вартості і, як наслідок, зниження розміру орендної плати і зменшення надходжень до бюджетів всіх рівнів. Загострюють ситуацію із забезпеченням ефективного використання та охорони земель попередження виснаження грунтів, формування оптимальних за розміром та складом угідь сільськогосподарського призначення; не дають змоги вільному функціонуванню іпотеки земельних ділянок сільськогосподарського призначення залучення інвестицій в аграрний сектор економіки; уповільнюють роботи з інвентаризації земель та оформлення правовстановлюючих документів і, як наслідок, продовження зловживань та інших протиправних дій у сфері земельних відносин.

Шановні народні депутати! У нас є реальні можливості для того, щоб у строк, передбачений Земельним кодексом України, створити правові  засади для повноцінного функціонування ринку землі  України.

Прошу підтримати пропозицію Президента України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка. Володимир Олексійович Лещенко, голова підкомітету Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

10:19:35

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Шановні виборці!

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин на своєму засіданні розглянув пропозиції Президента України до Закону України

"Про внесення змін до Земельного кодексу України" щодо продовження терміну мораторію на відчуження земельних ділянок, який прийнято Верховною Радою України 6 жовтня цього року в 249 голосів.

Думку Президента попередній доповідач висловив. Народні депутати України члени комітету як і раніше вважають за необхідність продовження терміну мораторію, що  викликано недостатньою нормативно-правовою базою, яка визначала б механізм захисту інтересів власників земельних ділянок та вирішувала б проблеми, що впливають на функціонування ринку землі в Україні. При чому ця нормативна база ще невідомо коли буде  і забезпечена. А також тим, що біля 40 відсотків громадян - власників земельних часток не отримали до цього часу державних актів на право власності на землю і також  невідомо, коли вони отримають.

Продовження термінів та умови зняття обмежень на вільний продаж земель сільськогосподарського призначення пов'язана також із ситуацією в агропромисловому  комплексі.

У зв'язку з цим Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин вирішив рекомендувати Верховній Раді України підтвердити  Закон України "Про внесення змін  до Земельного кодексу України"  (реєстраційний номер  3372) прийнятий Верховною Радою України  6 жовтня 2004 року, тобто подолати вето. Тим більше, що обидва  кандидати у президенти України, які зараз балотуються, заявляють про таку ж позицію.

Прошу підтримати пропозицію комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Нам зараз потрібно прийняти надзвичайно відповідальне рішення, тому я просив  би запросити народних депутатів до сесійної зали. Йдеться про те, щоб ми  визначилися щодо продовження мораторію на  продаж-купівлю землі для того, щоб розібратися в чиїй власності знаходиться земля: де у державній, де у комунальній, де у військових, а де вона у приватній  власності. Тому кожен має зробити свідомий вибір з цього приводу.

Я прошу запросити народних депутатів до сесійної зали і будемо визначатися голосуванням. Я  думаю, що немає потреби зараз проводити розминку з цього питання.

Прошу уваги, шановні колеги. Вноситься на голосування пропозиція комітету про подолання вето президента України на Закон  України "Про внесення змін до Земельного кодексу України" ( реєстраційний номер 3372).

Прошу голосувати.

 

10:22:50

За-310

Рішення прийнято, по Фракціях, будь ласка, "Наша Україна" - 95, Регіони України  - 56, комуністів - 59, СДПУ (о), "Трудова Україна" - нулі, народна аграрна - 20, СПУ - 19, блок Тимошенко - 19, Союз - 1, "Єдина Україна" - 0, Центр - 15, НДП промисловці, підприємці - 10, Демократичні ініціативи - 5, позафракційні - 11.

Оголошується до розгляду Закон України про внесення змін до  Закону України про службу в органах місцевого самоврядування з пропозиціями Президента  України від 16.07.2004 року, реєстраційний номер  1055-2. Оржаховський Анатолій Володимирович - Голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва та  місцевого самоврядування. Підготуватися Оболенському.

 

10:23:52

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Шановний Володимире Михайловичу, Шановні колеги, народні депутати,  уже в четверте на протязі останніх двох років Верховна Рада приймає  Закон про внесення змін до Закону України про службу  в органах місцевого самоврядування , але Президент України цей закон не підписує і направляє до Верховної Ради для повторного розгляду. Прийнятий Верховною Радою Закон пропонується  внести до переліку посад органів місцевого самоврядування, які відносяться до 5-ої, 6-ої та 7-ої категорій і посад. Президент вважає, що віднесення інших посад органів місцевого самоврядування, не зазначених у законі про службу в органах місцевого самоврядування до відповідної категорії посад в  органах місцевого самоврядування  здійснюється Законом України. Президент зауважує, що це положення не дозволить  оперативно вирішувати  зазначене питання до того ж Конституцією України пункт 3, стаття 116 визначено, що Кабінет міністрів України забезпечує проведення політики у сферах  праці, зайнятості населення. Відповідно Президент і пропонує скасувати це положення  і залишити чинну редакцію закону про службу в  органах місцевого самоврядування. Народні  депутати, члени Комітету по місцевому самоврядуванню та державному будівництву вважають, що після, що Президент все ж таки на даний час повернув  до Верховної Ради для повторного розгляду Закон про  Кабінет Міністрів України, який визначає функції і повноваження уряду України. Таким чином, повноваження Кабінету Міністрів на сьогоднішній день не визначені у законі. Встановлення законом України порядку  віднесення інших посад органів місцевого самоврядування до відповідної категорії посад в органах місцевого самоврядування, на нашу думку, не суперечать Конституції України, якою визначено, що Кабінет Міністрів України  забезпечує проведення політики у сфері праці і зайнятості населення.

Ми вважаємо, що  виключення із закону положення про те по частині пункту "б", пункт другий  означатиме, що посадовий оклад сільських, селищних, міських голів не може бути вище, ніж 90 відсотків посадового окладу відповідних  голів районних рад є недоцільним, так як функції та повноваження голови районної ради суттєво відрізняються від функцій та повноважень сільських, селищних, міських голів. І запровадження такого положення дозволить встановити оплату праці залежно від обсягу і складності виконуваної роботи. До того ж Президент уже зауважував у своїх пропозиціях у квітні та липні минулого року, що недоцільно  встановлювати можливість того, щоб розмір  посадового окладу сільського, селищного, міського, міст районного значення голови був на рівні оклади голови  районної ради, так як створюється можливість встановлення розміру посадового окладу...

 

ГОЛОВА. Дайте можливість закінчити доповідачу.

 

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В. ...наприклад, сільського голови на  рівні окладу голови районної ради. Тому Верховна Рада врахувала цю пропозицію Президента і встановила, що  розмір  посадового окладу  сільського, селищного, міського, районного  значення голови не може бути вище, ніж 90 відсотків посадового окладу голів відповідних районних рад.

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні 22 вересня 2004 року  розглянув пропозиції Президента України до зазначеного закону, і комітет рекомендує Верховній Раді України відхилити пропозиції Президента або подолати вето

 

ГОЛОВА. Дякую вам. Сідайте, Анатолію Володимировичу.

Перший заступник начальника Головного управління державної служби Олексій Юрійович Оболенський, будь ласка.

 

ОБОЛЕНСЬКИЙ О.Ю.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Прийнятий 24 червня 2004 року Верховною Радою після повторного розгляду Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" не підписаний Президентом, оскільки його окремі положення не узгоджуються з нормами Конституції та певною мірою не враховують пропозиції Президент до попередньої його редакції.

Вважається неприйнятними зміни до статті 14 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування". Зокрема щодо віднесення посад, не зазначених у цьому законі до відповідних категорій посад в органах місцевого самоврядування. Як відомо, законом регулюються певні правовідносини, а не вирішуються конкретні питання.

Президент України наголошує на тому, що відповідно до статті 92 Конституції України виключно законами України визначаються основні засади з місцевого самоврядування. Питання ж віднесення нових посад в органах місцевого самоврядування до відповідних категорій більше має розпорядчий характер. Тому за чинною редакцією статті, до якої пропонується внесення змін, і такі повноваження здійснює Кабінет Міністрів. Це узгоджується також із положеннями Конституції України, за якою покладено повноваження щодо забезпечення проведення політики у сфері праці та зайнятості населення (пункт третій, стаття 116), та дає змогу оперативно та компетентно вирішувати зазначене питання. Запровадження запропонованого положення значно ускладнить цю процедуру порівняно з чинною, чим погіршує значно умови проходження громадянами служби в органах місцевого самоврядування.

Друге. Президент також вважає неправомірним запропоновані законом, що розглядається, зміни до частини третьої статті 21 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" щодо визначення розмірів посадових окладів для сільських і селищних, міських, міст районного значення голів. Це положення суперечить змісту частини, що доповнюється, за якої умови оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування визначається, виходячи не з посадового окладу голови відповідної районної ради, а з умов оплати праці, встановлених для державних службовців відповідних категорій і посад.

Запропонованими змінами порушується принцип єдиного підходу до встановлення для державних службовців і для посадових осіб місцевого смоврядування розмірів посадових окладів, премій, доплат за ранг тощо. Тому підпункт один(б) пункту два Закону, що розглядається, пропонується виключити. Прошу підтримати пропозиції Президента, які схвалені Головним науково-експертним управління Верховної Ради України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, дякую вам, сідайте також.

Шановні народні депутати! Відповідно до Регламенту і процедури ми маємо спочатку проголосувати пропозиції Президента, а якщо вони не будуть підтримані, тоді ми будемо ставити на голосування про подолання вето Президента на цей закон. А в якій новій редакції? Фактично ми нічого не вносимо.  Тому, шановні колеги, візьміть таблицю на сторінці четвертій, пропозиція Президента України: підпункт три пункту один виключити. Прошу уваги, я ставлю на голосування пропозицію Президента на четвертій сторінці: підпункт три пункту один виключити.

 

10:32:11

За-127

Рішення не прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція номер два Президента України такого змісту: підпункт один (б) пункту два виключити. Прошу голосувати.

 

10:32:40

За-141

Рішення не прийнято.

Тепер ставиться пропозиція комітету про подолання вето Президента України на Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування.  Реєстраційний номер 1055-2.

Прошу голосувати.

 

10:33:14

За-183

Рішення не прийнято, закон відхилено.

Немає нової  редакції, шановні, немає. Немає жодного пункту.

Будь ласка, поясніть. Немає жодного пункту у новій редакції, нема, що приймати.  Ні!

Шановні народні депутати, до цього законопроекту Президент України виклав дві пропозиції, комітет нічого не вносив. Оскільки ці пропозиції не прийняті, закон лишається у первісному вигляді, вето Верховна Рада не подолала.  Таким чином, відповідно до Регламенту закон відхилено. Все!

(Ш у м   у   з а л і)

Ви ж нічого нового не внесли, як він може бути в новій редакції? Є, ні! З голосу не можна, шановні народні депутати. Закон відхилено.

Оголошується до розгляду закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України з пропозиціями Президента України від 05.10.2004 року, реєстраційний номер 5386. Доповідач - заступник міністра праці та соціальної політики - Тьоткін Володимир Іванович, співдоповідачем буде виступати секретар комітету з питань соціальної політики та праці Ярослав Михайлович Сухий.  Будь ласка.

 

ТЬОТКІН В.І.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України, прийнятий 10 вересня цього року Верховною Радою не підписаний Президентом України з наступних причин.

Зазначеним законом внесено зміни до Кодексу законів про працю та Закону України "Про оплату праці", відповідно до яких до мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційної виплати. А формування тарифної сітки схеми посадових окладів провадитиметься на основі тарифної ставки робітника першого розряду, яка  встановлюється в розмірі, який перевищує законодавчо визначений розмір мінімальної заробітної плати.

Погоджуючись з необхідністю внесення таких змін, слід зауважити, що їх реалізація потребуватиме значного збільшення витрат із бюджетів усіх рівнів на оплату праці працівників бюджетної сфери за умови формування тарифної сітки, виходячи з тарифної ставки працівника першого розряду у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати на 2004 рік.

Враховуючи, що запропонований закон не визначає будь-яких джерел покриття визначених витрат, передбачені ним зміни спричинять розбалансування бюджету України.

Частина друга статті 27 Бюджетного кодексу України і частина друга статті 6.2.7 Регламенту Верховної Ради вимагають у таких випадках визначати видатки, які належить скоротити, джерела додаткових бюджетних надходжень. Бюджетним кодексом України передбачено, що закони України, які впливають на формування доходної чи видаткової частини бюджетів...

 

ГОЛОВА. Володимир Іванович, вибачте. Скажіть, будь ласка, ця пропозиція, якщо підтримана комітетом: ввести закон з першого січня 2006 року, - вами підтримується?

 

ТЬОТКІН В.І. Так.

 

ГОЛОВА. Значить, ми Бюджетний кодекс знаємо, що там потрібно вносити. Якщо підтримується, то давайте зараз послухаємо комітет. І будемо голосувати. Дякую вам.

 

10:36:47

СУХИЙ Я.М.

Шановні народні депутати, цей законопроект, котрий набрав в цьому сесійному залі достатню кількість голосів, передбачав внесення змін до Кодексу законів про працю в Україні з метою - я нагадаю, - з метою наповнення стратегії боротьби з бідністю реальним, конкретним законодавчим змістом. Автори законопроекту запропонували почистити мінімальну заробітну плату і зробити її реальною, не тільки номінальною, але реальною, тобто не враховуючи доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати. І в той же час, формування тарифної сітки передбачалося на основі тарифної сітки робітника першого розряду, яка встановлюється в розмірі, що перевищує законодавчо визначені розміри мінімальної заробітної плати. Тобто цей законопроект робить ще один, остаточний, рішучий крок до створення єдиної тарифної сітки працівників системи бюджету.

В своїх пропозиціях Президент України погоджується з законопроектом і вказав нам на те, про що щойно доповідав перший заступник міністра праці. Прийнятий законопроект передбачає виключення із складу мінімальної зарплати доплат, надбавок, заохочень та компенсаційних витрат, тому його запровадження, цілком зрозуміло, буде потребувати додаткових витрат із Державного бюджету. Тому пропонується, відповідно до положень статті 27, про що сказав Володимир Михайлович, Бюджетного кодексу України набрання чинності цим законом з 1 січня 2006 року. Тому комітет пропонує прийняти вказаний законопроект 5386 в новій редакції.

Прошу підтримати цю пропозицію комітету - проголосувати  за законопроект в новій редакції.

 

ГОЛОВА. Дякую, Ярославе Михайловичу. Шановні колеги, прошу уваги! Вноситься на голосування пропозиція комітету, яка підтримана урядом, про прийняття закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" у новій редакції з пропозиціями Президента України. Реєстраційний номер 5386. Прошу голосувати.

 

10:39:02

За-282

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду Закон України "Про особливості відчуження акцій підприємств, які перебувають в державній власності" з пропозиціями Президента України від 01.10.2004 року.  Реєстраційний номер 6084.

Доповідач - голова Фонду державного майна Чечетов Михайло Васильович.

Співдоповідачем буде виступати Пилип Пилипович Буждиган від Комітету з питань економічної політики.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати, присутні! Президентом України повернуто до Верховної Ради України  Закон України "Про особливості відчуження акцій підприємств, які перебувають в державній власності" як такий, що не відповідає вимогам чинного  законодавства України та може негативно позначитися на темпах економічного зростання країни.

Відповідно до Преамбули даного закону, його прийняття обумовлено необхідністю підвищення ефективності процесу приватизації та управління корпоративними правами держави , а також напрацювання більш ефективних варіантів здійснення  функції держави у процесі приватизації.

Разом з тим статтею 1 Закону України "Про особливості відчуження акцій підприємств, які перебувають у державний власності" вводиться заборона на передачу, як внеску держави до статутних фондів господарських товариств акцій підприємств, які перебувають у державній власності до затвердження чергової  Державної програми приватизації.

Слід зазначити,  що законодавство України про приватизацію, зокрема, Державна програма приватизації не регулює порядок передачі, як внески держави до статутного фонду господарських товариств акцій підприємств, які перебувають у державній власності. У зв'язку з цим  встановлення заборони на такі дії до затвердження чергової Державної програми приватизації є  негрунтований з правової точки  зору.

Крім того, назва закону не відповідає його змісту, оскільки законом не  визначаються особливості відчуження акцій  підприємств, а замість цього встановлюється заборона на їх передачу до статутних фондів господарських товариств.

Слід особливо  звернути увагу на те, що положення  статті 1 закону обмежує закріплені Конституцією України права Кабінету Міністрів України щодо управління об'єктами державної власності, оскільки вирішення питання про передачу господарським  товариствам належних державі акцій підприємств пов'язано з виконанням функцій з управління об'єктами державної власності. Згідно з пунктом п'ятим статті 116 Конституції України ці функції є виключно компетенцією Кабінету Міністрів України.

Прийняття цього закону також негативно позначиться на  проведенні структурної перебудови у провідних галузях народного господарства  та ускладнить створення урядом потужних державних структур, які спроможні вирішувати  стратегічні завдання у найважливіших галузях економіки та зміцнювати економічні позиції України на зовнішніх ринках.

Так, зокрема, цей закон  блокуватиме формування потужної державної структури  національної акціонерної компанії "Вугілля України" спрямований на створення механізму самофінансування у вугільній галузі, гнучкого маневру капіталу, зміцнення конкурентоспроможності на  зовнішніх ринках, забезпечення технічного озброєння.

Прийняття закону приведе до скорочення залучення інвестицій в економіку країни, в тому числі іноземних, через неможливість  створення спільних з іноземним капіталом підприємств за участю держави.

Враховуючи наведене, пропоную підтримати пропозиції Президента України до Закону України "Про особливості відчуження акцій  підприємств, які перебувають у  державній власності". Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую, Михайле Васильовичу.

Пилип Пилипович Буждиган, будь ласка,   позиція Комітету.

 

10:42:42

БУЖДИГАН П.П.

Шановні депутати, Комітет з питань економічної політики управління народним господарством, власності та інвестицій на своєму засіданні 12.10.04 року розглянув пропозиції Президент України до Закону України про особливості відчуження акцій підприємств, які перебувають у державній власності. В своїх пропозиціях Президент України пропонує  відхилити Закон , оскільки його положення не узгоджуються з  положеннями  Конституції України та не відповідають нормам господарського кодексу. Комітет  прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України погодитись з пропозицією Президента України про  скасування рішення Верховної Ради від 09 вересні цього року про прийняття Закону України про особливості відчуження акцій підприємств, які перебувають у державній власності і прийняти відповідну постанову. Весь комплект документів ось є.

 

ГОЛОВА. Дякую, Пилип Пилипович. З мотивів, будь ласка, мікрофон Семенюк Валентини Петрівни Фракція соціалістичної партії України.

 

10:43:44

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, Фракція соціалістичної партії України. Шановні колеги, навіть в  зауваженні науково-експертного відділу зазначається що відповідно до статті 115 цивільно-процесуального Кодексу, ті частки Державного майна, які передаються на праві повного господарського відання іншим комерційним структурам мають право на розпорядження  без згоди  і Кабінету Міністрів і без контролю Верховної Ради. Тому погодитися з рішенням Комітету не можливо, я вас дуже прошу, давайте подолаємо вето і, все ж таки, збережемо  частки державного майна, де в нас є  після того приймемо закон про управління об'єктами державної власності,  приймемо Закон про акціонерні товариства і  зможемо навести лад в цій ситуації. Не можна  сьогодні оддавати на відкуп комерційним структурам частки державного майна, які передаються їм на праві господарського відання. Згадайте Нікопольський феросплавний завод, згадайте всі заводи, які пішли стратегічного призначення, передаю чи частки державного майна  у відання комерційних структур, тому ми не можемо погодитися із пропозицією Комітету. Давайте, подолаємо вето і спасемо те майно, яке ще потрібно державі.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, відповідно до регламенту я, і пропозиції Комітету я ставлю на голосування про відхилення закону.  Якщо  рішення Верховна Рада не прийме з цього приводу, тоді  треба ставити на подолання вето.

Таким чином, перше голосування. Прошу уваги! Це пропозиція Президента України про відхилення Закону України "Про особливості відчуження акцій підприємств, які перебувають в державній власності", реєстраційний номер 6084.

 

10:45:47

За-105

Закон не скасовується.

Ставиться на голосування друга пропозиція відповідно до Регламенту про подолання вето Президента України на Закон України "Про особливості відчуження акцій підприємств, які перебувають в державній власності", реєстраційний номер 6084.

 

10:46:27

За-184

Рішення не прийнято. Закон скасовано.

Шановні народні депутати, зараз ми мали розглядати Закон України  "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки суднобудівної промисловості України" з пропозиціями Президента України від 06.07.2004, реєстраційний номер 4346. Але Комітет з питань промислової політики просить перенести розгляд цього законопроекту в зв'язку з необхідністю подальшого пошуку компромісів, щоб  закон не було скасовано, а щоб він був прийнятий у новій редакції. Немає у вас застереження щодо такого рішення? Немає? Тоді ми відкладаємо розгляд цього  закону.

Оголошується до розгляду Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення працівників льотного складу авіації Товариства сприяння обороні України та колишнього ДТСААФ Української РСР" з пропозиціями Президента України від 08.10.2004 року. Реєстраційний номер 3125. Доповідач - заступник міністра праці та соціальної політики Гаряча Олена Василівна. Будь ласка, Олено Василівно. Василь Іванович Надрага буде виступати від комітету.

 

ГАРЯЧА О.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Прийнятий 21 вересня цього року Закон Верховною Радою про внесення змін до деяких законів з питань пенсійного забезпечення льотного складу авіації товариства "Сприяння обороні" не може бути підписаний Президентом з огляду на наступне.

Законом передбачається вирішити питання підвищення розмірів пенсій внесенням змін до Закону про пенсійне забезпечення. Цей закон з першого січня поточного року уже не працює по відношенню до визначення розмірів пенсій. Введений в дію Закон про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. І в законі передбачено, що виключно Законом про пенсійне страхування визначаються розміри пенсії. Закон про пенсійне забезпечення, про визначення розмірів пенсії уже з першого січня не діє. І саме з огляду на це Президентом пропонується скасувати даний закон.

Комітет Верховної Ради з питань пенсіонерів і ветеранів розглядав пропозиції Президента до цього закону і погодився з пропозиціями. І вирішено створити робочу групу спільно з депутатів Верховної Ради і уряду щодо вирішення цього питання в рамках Закону про пенсійне страхування.

Дякую вам за увагу. Прошу підтримати пропозиції Президента з метою вирішення питань пенсійного забезпечення льотчиків ДТСААФ в рамках діючого законодавства. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую вам. Василій Іванович Надрага, голова підкомітету Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів має слово для обгрунтування позицій комітету.

 

10:49:30

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, Комитет по делам пенсионеров, инвалидов и ветеранов, обсудив предложения Президента по данному закону, обсудил их со всех сторон и принял во внимание то, что уже здесь доложил заместитель министра о целесообразности более детальной обработке данного вопроса и соответственно отработать это через механизм создания рабочей группы, которая должна предложить конкретные пути решения затронутой проблемы. Комитет согласен с предложениями Президента и предлагает Верховной Раде их поддержать. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую, Василь Іванович.

Шановні колеги, знову ж таки відповідно до Регламенту буде ставитися на голосування першою пропозиція про скасування закону. Якщо рішення Верховна Рада не підтримає, тоді будемо ставити на голосування питання по подолання вето на цей законопроект. Відтак, прошу уваги! Ставиться на голосування пропозиція Президента України, яка підтримана комітетом про скасування Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення працівників льотного складу авіації Товариства сприяння обороні України та колишнього ДТСААФ Української РСР". Реєстраційний номер 3125, прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

10:51:03

За-208

Рішення не прийнято.

Тепер прошу уваги! Ставиться на голосування... Одну хвилиночку, відмініть голосування. Цибенко Петро Степанович, голова комітету. Зараз буде з мотивів.

 

10:51:17

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, я попрошу вас уважно послухати мене. Мова йде про те, що Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, обговорюючи пропозиції Президента, стояв теж перед нелегким вибором, бо проблема дійсно є. Її треба вирішувати, і про це говорила Олена Василівна з трибуни. Але формально, юридично Президент, на жаль, правий, бо вносити зміни до Закону, який сьогодні не діє, ми не можемо. І саме проблема полягає в цьому.

Тому я хотів би ще раз підтримати, сказати про те, що комітет разом з Міністерством праці і соціальної політики, разом з Міністерством транспорту буде шукати варіанти вирішення цієї проблеми, але сьогодні ставити на подолання вето Президента цей закон не можна, оскільки мова йде про те, що не можна вносити зміни до закону, який не діє. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Юрій Кармазін і зараз будемо визначатися.

 

10:52:21

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, шановний Володимир Михайлович!

Ви знаєте, що якраз льотчики ДТСААФ працювали і працюють щодо навчання курсантів льотній справі.

Ви розумієте, що має бути один механізм нарахування пенсій за вислугу років, але разом з тим нам не можна було зараз перше голосування робити, Володимир Михайлович, взагалі не можна було робити при таких пропозиціях, голосування взагалі якісь проводити. Треба було відкласти.

І я прошу, давайте відкладемо, не поховаємо цей закон, а доопрацюємо в межах тої пошукової зараз, компромісної системи, яку пропонують, і не поховаємо, таким чином, дуже хороший закон і збережемо однакові можливості для однакових людей. Зараз знайдемо можливість, як це врегулювати, але повністю ховати закон.

В мене така пропозиція. ..

 

ГОЛОВА. Надрага, а потім Сухий, і будемо визначатися.

Надрага Василь Іванович, депутатська група "Союз".

 

10:53:33

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги!  Еще раз обращаю ваше внимание на то, о чем говорил голова нашего комитета.  Товарищи, мы предлагаем... сегодня предлагается внести изменения в закон, который уже отменен, закон о пенсионном обеспечении не существует в нашем законодательном поле, мы сегодня можем говорить только о пенсионном страховании, тот закон, который вступил с 1 января.

Поэтому сегодня, утверждая решение о внесении изменений в закон, который существует, мы по факту с вами начинаем изменять то, чего нет. Нет такого закона! Поэтому я думаю, что это просто будет безграмотно с нашей стороны.  Извините. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Ярослав Сухий, фракція "Трудова Україна".

 

10:54:14

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Ярослав Сухий, місто Запоріжжя, "Трудова Україна".

Шановні колеги!  Я один з авторів цього законопроекту, його чекають люди. Це не вина людей, що цей законопроект чекав своєї черги зайти в сесійний зал два роки. Якби ми вчасно його розглянули, він був би на часі.

Я не розумію формалізованих, формальних підходів то того, аби допускати соціальну несправедливість по відношенню до людей, які в свій час навчали багатьох нинішніх льотчиків, котрі отримують нормальну пенсію, літати. Це формальний привід.

Я закликаю сесійну залу, Володимир Михайлович, вас: підтримайте пропозицію колега Кармазіна, давайте... Якщо це комісія чи якась там спеціальна група, в яку я зовсім не вірю, але буде створена, і буде щось там напрацьовувати, то після рішення цієї комісії ми повернемося до цього законопроекту.

Ну, ми на сьогоднішній день поступаємо неправильно і несправедливо. І ні до чого тут посилання на нові умови соціального пенсійного страхування.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, комітет глибоко ж розбирався разом з міністерством. і дійшли до висновку, що в неіснуючий закон, в недіючий закон не можна вносити зміни. Ну, це прийняти мертве рішення.

Тому, шановні колеги, ми повинні сьогодні прийняти виважене рішення. Тут же, це випадковий збіг, це рідкий, щасливий збіг, коли в нас позиції і уряду в цьому питанні, в соціальному питанні, і комітету співпадають, а напрацювати інші законопроекти. Давайте ми зараз дамо протокольне рішення: напрацювати відповідний документ і внести його - і ми розглянемо оперативно його, в першочерговому порядку.

Тому прошу уваги! Я ще раз ставлю на голосування пропозицію комітету, яка співпадає з пропозицією Президента і уряду: про скасування Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення працівників льотного складу авіації товариства сприяння обороні України та колишнього ДТСААФ Української РСР. Реєстраційний номер 3125. Прошу голосувати.

 

10:56:25

За-245

Закон скасовано.

Оголошується до розгляду Закону України про внесення змін до Закону України про поліпшення матеріального становища інвалідів війни з пропозиціями Президента України від 10.11.2004 року. Реєстраційний номер 6104. Доповідач - заступник міністра праці та соціальної політики Гаряча Олена Василівна. Петро Степанович Цибенко буде виступати співдоповідачем.

 

ГАРЯЧА О.В. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Прийнятий Верховною Радою закон 21 жовтня 2004 року передбачає підвищення розмірів виплат пенсійних інвалідам війни і учасникам бойових дій. З першого січня підтримані пропозиції Верховної Ради Президентом щодо збільшення з 50 гривень до 70 гривень доплати до пенсії інвалідам війни першої групи, 50 гривень - інвалідам війни другої групи. Верховна Рада запропонувала інвалідам війни третьої групи встановити розмір доплати 40 гривень. Це дещо менше, ніж в діючому законі  50 гривень. Тому Президентом пропонується зберегти діючу норму закону і  виплату пенсій інвалідам війни здійснити в розмірі 50 гривень, а не 40, учасникам  бойових дій підтримана пропозиція, яка внесена в законі, 40 гривень до пенсії.

Що стосується іншої статті, в якій мова йде, це стаття 3 про визначення розмірів виплати пенсій, то як і в першому законі, так і в цьому пропонується Президентом вирішити це питання в рамках закону про  пенсійне страхування, тому що в законі передбачено, що виключно законом  про пенсійне забезпечення регулюється питання  розмірів пенсії.

І я хочу проінформувати Верховну Раду про те, що декілька тижнів назад Верховна Рада у першому читанні прийняла зміни до  Закону про пенсійне  страхування щодо визначення розмірів пенсії на рівні прожиткового мінімуму.

Що стосується виплати пенсій за особливі заслуги понад прожитковий мінімум, з 1 листопада почали виплачуватися ці  суми, і Президент пропонує, у разі необхідності закріплення цієї норми Верховною Радою, внести зміни до Закону про пенсії за особливі заслуги, предметом якого  є врегулювання цих питань. Є окремі пропозиції Президента  щодо узгодження термінології в законі, оскільки, відповідно до Закону про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту, до ветеранів війни належать в тому числі і інваліди війни. Тому наш комітет питань ветеранів  і пенсіонерів розглянув ці  пропозиції Президента і щодо  термінології із збільшенням виплат для інвалідів 3 групи ми прийняли рішення підтримати пропозиції Президента і працювати далі спільно над підвищенням рівня пенсійного забезпечення наших ветеранів.

Дякую вам і прошу прийняти закон з пропозиціями Президента, щоб з 1 січня приступити до його реалізації.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Олена Василівна.

Від комітету голова Комітету з питань пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Цибенко Петро Степанович. Будь ласка.

 

10:59:55

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Адаме Івановичу. Шановні колеги, десь місяць тому  ми разом з вами приймали зміни до Закону "Про поліпшення матеріального становища інвалідів війни" і зала підтримала була цей проект закону. Але внесені пропозиції  Президента до цього законопроекту. Комітет був перед непростим вибором, обговорюючи пропозиції Президента. І все ж ми погодилися з тим, що ми  врахували пропозиції президента задля того, щоби не тільки кожен інвалід війни, але і учасник бойових дій отримав  певну доплату до основної базової пенсії.  Тому я хотів би ще раз акцентувати  увагу на тому, що за прийняттям цього закону є три речі.

По-перше. Ми до суб'єктів цього закону, тобто до отримувачів доплати до базової пенсії ми окрім інвалідів війни додаємо  учасників  бойових дій. Це перше.

Друге. Ми дещо збільшуємо розмір  тих доплат, які передбачені базовим законом.

І, по-третє. Всі ці виплати ми виводимо  за межі прожиткового мінімуму. Тобто людина отримає тверду доплату до свої базової пенсії, незалежно від того, який розмір пенсії основний у цієї людини. Тому я просив би вас, по-перше, підтримати з пропозиціями президента закон.

А, по-друге, я просив би колег, коли розглядаються подібні питання, і є думка профільного комітету, все-таки  дослухатися до нею, бо ми були з вами свідками, коли я одного з наших колег застерігав, що наполягання на його пропозиції призведе до вето Президента, на жаль, так воно і сталося. Тому я просив  би вас, шановні колеги, підтримати закон з зауваженнями Президента.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Петре Степановичу.

Будемо визначатися.  Кармазін мовчить, але руку тримає. Що ви хочете?

Будь ласка, мікрофон Кармазіна.

 

11:02:05

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників  Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Адаме  Івановичу! Шановні народні депутати!  Не зовсім об'єктивно нам доповіла сьогодні ситуацію пані міністр, заступник міністра. Тут у цих пропозиціях є моя під номером 3, у пункті 2 статті 1 в абзаці 4 замість слів до 30 гривень - записати 100 гривень, у нас ця пропозиція не врахована. Крім  Президент, і сьогодні не сказано про те, що це зроблено за пропозицією саме Уряду Януковича,  погіршує стан, який ми зараз запропонували законом, чому, тому що він говорить, що треба ще 4 мільярди гривень на цих людей, бо те що ми записали: не нижче за встановлений законом прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, це означає з 1 січня 2005 року - 325 гривень. Тому я дивуюсь: чому в нас не об'єктивно інформують?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Анатолійович. Шановні колеги, ви чули що профільний Комітет підтримує, або погоджується з пропозиціями Президента, які викладені до цього закону - це одне,  і друге: я  хотів би  аби ми зараз, голосуючи за відповідне рішення усвідомили прохання, яке  висловив голова профільного Комітету. Суть зводиться до того, краще трохи, ніж нічого, тому я ставлю на голосування  про прийняття у новій редакції з врахуванням пропозицій Президента України змін до  закону України про поліпшення матеріального становища  інвалідів війни. Законопроект за номером 6104, прошу голосувати.

 

11:04:20

За-251

Рішення прийнято, Закон  прийнято в новій редакції з урахуванням пропозицій Президента. Так, ми з вами  працюємо досить плідно, це радує, я звертаюсь до керівників  Фракцій і груп, відповідно до вчорашньої домовленості, зараз в 11 годині - погоджувальна рада у Голови Верховної Ради, тому прохання: взяти  в ній участь, а ми будемо далі іти за нашим порядком денним. Суддів ми будемо розглядати в 12:30. Зараз переходимо до законів про друге читання. У зв'язку з тим, що закон, зараз ми мали б розглядати проект Закону про  соціальний захист дітей війни 3728. Оскільки доповідачі знаходяться на Погоджувальній раді, тому коли вони повернуться, ми розглянемо цей законопроект.

А зараз слухається проект Закону про внесення змін до Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" (щодо екологічної... Надрага пішов на засідання. Повернеться, ми до нього... Вибачте, вибачте, я ще раз повторюю Баранівський, не збуджуйтесь. Зараз через півгодини повернуться доповідачі, і ми будемо розглядати цей закон. Не треба... Надрага тут стоїть доповідачем.

Значить я оголошую до  розгляду проект  Закону про внесення змін до Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" (щодо екологічної броні) (друге читання),  законопроект  за номером 5395. Від профільного комітету Соломатін, будь ласка.

 

11:06:04

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, Комітет у справах екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Шановні народні депутати, члени уряду. Прийняття проекту встановить для споживачів води, окрім населення,  необхідність передбачати видатки на попередження виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру шляхом фінансування екологічної броні водопостачання. Це дозволить забезпечити стабільність у водопостачанні  споживачів, запобігти виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру в країні. Розмов про це вже у нашому суспільстві і державі досить. Закон не потребує додаткових витрат, він здійснюється за рахунок коштів споживачів. Населення до цієї категорії не відноситься. Проект  погоджений із зауваженням Головного  юридичного управління Верховної Ради України. Порядок обмеження та складання переліку споживачів питної води, для яких  застосовується обмеження питного водопостачання, дорівнює екологічній броні або  повного припинення їм водопостачання затверджується Кабінетом Міністрів України аналогічно до положень, які вже використовуються в Законі України "Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику". Виходячи з викладеного, комітет вважає, що законопроект відповідає заявленій меті.

Я також маю проінформувати вас, що з метою усунення зауважень, які є у Головного юридичного управління, і для вирішення певних колізій, наприклад, із законопроектом про внесення змін до Закону про нафту і газ щодо екологічної броні газопостачання. Авторам цього закону, народним депутатом України Руденком Геннадієм Борисовичем запропоновані зміни до базового закону про об'єкти підвищеної небезпеки. Це законопроект 6316.

З урахуванням викладеного комітет пропонує прийняти законопроект в цілому. Дякую за увагу. Прошу підтримати і прийняти проект як закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрію Петровичу. Шановні колеги, всі поправки, які вносили автори, враховано. Миколо Єфремовичу, вашої поправки немає, руки не піднімайте. Треба з процедури і слова вносити до законопроекту письмово. Це закон у другому читанні. Я ставлю... Я ще раз повторюю, Миколо Єфремовичу, є порядок, і є Регламент. Це треба робити у встановлені терміни і письмово.

Тому всі поправки, які були внесені авторами, враховано. Я ставлю на голосування про прийняття в цілому як закону про внесення змін до Закону України "Про питну воду та питне водопостачання", Реєстраційний номер 5395. Прошу голосувати.

 

11:10:02

За-198

По фракціях, будь ласка: "Наша Україна" - 2, "Регіони України" - 43, комуністів - 55, соціал-демократи - 0, "Трудова Україна" - 7, Народна аграрна партія - 19, Соціалістична партія - 16, блок Тимошенко - 16, "Союз" - 9, "Єдина Україна" - 5, "Центр" - 3, НДП, Парті промисловців, підприємців - 13, "Демократичні ініціативи" - 4, позафракційні - 6.

Так, будь ласка, зосередьтесь, ми зараз переголосуємо. Ще раз наголошую, шановні колеги, тут були поправки народного депутата Руденка (раз, два, три, чотири, п'ять), всі вони враховані, інших поправок до закону немає. Я прошу голосувати про прийняття в цілому як закону України про внесення змін до Закону України "Про питну воду та питне водопостачання". Реєстраційний номер законопроекту 5395. Прошу голосувати.

 

11:11:24

За-224

Так, будь ласка, мікрофон Поліщука.

 

11:11:37

ПОЛІЩУК М.Є.

Шановні народні депутати, шановний Адаме Івановичу! Там єдине, що треба виключити в законі: аж до припинення водопостачання. Зрозумійте! Де-небудь в районному містечку хлібозавод не виплатив за електроенергію вчасно. Зовсім припинили електроенергію, не буде хліба. Треба це виключити, одне тільки слово - "аж до повного припинення". Є певний ліміт, цей ліміт завод має мати. Можна штрафні санкції, будь-що, але виключити оце одне слово "аж до повного припинення". І це буде логічно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, представники Кабінету Міністрів, прошу.

 

_________________. Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! Законопроект, який внесений, якраз і дає підстави стабілізувати забезпечення споживачів якісною питною водою. І якщо сьогодні відпрацьовано було на рівні і юридичних служб, ми просили підняти в тій редакції, як запропоновано було комітетом. Але якщо з такою поправкою, ми також підтримуємо.

Суть питання, що сьогодні підприємство вносить кошти і вже менше, якщо, наприклад, споживає, 1000 літрів води чи тисячу кубів, а для технології потрібно 100 кубів, то вже на 100 кубів не буде відключатися. Це в законі запропоновано.  Є пропозиція підтримати. Це закон чисто технологічний, і будуть...  (Ш у м   у   з а л і)

З поправкою. Прохання підтримати.

(Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!

Я ще раз наголошую: коли вам хочеться, ви підштовхуєте головуючого на порушення Регламенту, а через півхвилини будете кричати: "Порушуєш Регламент,  не роби цього!" Навіщо ви це робите?

Встановлено все, тим більше, друге читання. Навіщо ми вносимо поправки з голосу?

Я ще раз ставлю на голосування в тій редакції, в якій запропонував профільний комітет. Ну, не можна порушувати Регламент. Я прошу, голосуємо за прийняття за основу в цілому проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про питну воду та питне водопостачання". Реєстраційний номер 5395. Прошу голосувати.  Голосуйте.

 

11:14:21

За-217

По фракціях, будь ласка.

“Наша Україна" -   0, "Регіони України" -  57, Фракція комуністів - 58, СДПУ(о)  - 0.

 Я звертаю увагу фракції Соціал-демократичної партії України: це ваш законопроект. Прошкуратова, послухайте. Це ваш законопроект. Чому ви не голосуєте за свій законопроект?

"Трудова Україна" - 4, Народна аграрна партія - 20, соціалісти - 20, Блок Тимошенко - 19, "Союз" - 14, "Єдина Україна" - 6, "Центр" - 0, НДП, Партія промисловців і підприємців - 9, "Демократичні ініціативи" - 6, "Позафракційні" - 4.

Тоді, будьте уважні, я ставлю на голосування, прошу уваги! Хто за те, щоб зробити ad hoc від Регламенту і внести у цей законопроект поправку, яку запропонував народний депутат Поліщук. Прошу голосувати.

 

11:15:49

За-288

Таким чином, Верховна Рада дозволила мені порушити Регламент.

Я ставлю... Відступити від Регламенту. Я ставлю на голосування: про прийняття в цілому як закону Закон про внесення змін до Закону України про питну воду та питне водопостачання, реєстраційний номер 5395, з поправкою, внесеною народним депутатом Поліщуком. Прошу голосувати.

 

11:16:31

За-338

Закон прийнято. Але я звертаю увагу, особливо Кармазіна, щоб він мені не робив зауважень, що я порушую Регламент.

Розглядається проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо мобілізаційної підготовки та охорони праці), друге читання. Реєстраційний номер законопроекту 4622. Доповідає - заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Марія Андріївна Маркуш. Будь ласка.

 

11:17:16

МАРКУШ М.А.

Марія Маркуш, фракція комуністів.

Шановні колеги, законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення опрацьовано в нашому комітеті. До нього було внесено народним депутатом України Чикалом два зауваження. Ці зауваження є врахованими.  Більше зауважень не поступило і, крім того, Головне юридичне управління розглянуло цей підготовлений до другого читання законопроект і просить... має зауваження відносно доповнення до статті 210-прім. Ця стаття містить відсилочну диспозицію, якою пропонується встановити адміністративну відповідальність за порушення законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

З нашої точки зору, викладення в такий спосіб диспозиції не враховує вимог пункту 22 частини 1 статті 92 Конституції України, за якою діяння, які є злочинами адміністративними або дисциплінарними правопорушеннями та відповідальність за них визначаються виключно  законами України, тобто склад адміністративних правопорушень має визначатися безпосередньо Верховною Радою України і виключно законом.

Узагальнюючий висновок і рішення комітету - законопроект може бути прийнятий у другому читанні з урахуванням зауважень Головного юридичного управління. Прошу голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тільки ж які ви зауваження Головного управління враховуєте в законі? Ясно, ясно. Сідайте, будь ласка.  Сідайте, будь ласка.

Так, шановні колеги, пропозиції, які вносилися до цього законопроекту, враховані комітетом. У нас є всі підстави для  того, щоб прийняти в цілому як закон Закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо мобілізаційної підготовки та охорони праці). Реєстраційний номер 4622. Прошу голосувати.

 

11:19:25

За-197

По фракціях, будь ласка. Наша Україна - 2, Регіони України - 50, комуністів - 59, соціал-демократи - 3, Трудова Україна - 16, Народна аграрна партія - 14, соціалісти - 11, Блок Тимошенко - 13, Союз - 5, Єдина Україна - 6, Центр - 1, НДП, Партія промисловців і підприємців - 9, Демініціативи - 2, Позафракційні - 6.

Які зауваження є до закону?  Семенюк, будь ласка.

 

11:20:07

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановний Адаме Івановичу, фракція Соціалістичної партії повністю підтримує прийняття  цього законопроекту і попрошу поставити на голосування, тому що  двох не дотягнулися до ручки у зв'язку з підписанням угоди, що люди відійшли. Тому я думаю, що це якраз буде правильно, якщо ми поставимо  і переголосуємо, просто не дотягнулися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У вас не два  не дотягнулося, цілих дев'ять.

Шановні колеги! Я ставлю  ще раз на голосування проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо  мобілізаційної підготовки та охорони праці законопроект за номером 4622 про прийняття його у другому читанні і в цілому, як закону. Прошу голосувати.

 

11:21:14

За-244

Дякую, закон прийнято.

Слухається проект Закону про організацію оборонного планування (друге читання), законопроект за номером 5314.

Доповідає голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Георгій Корнійович Крючков. Будь ласка.

 

11:21:38

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановні колеги! Після прийняття закону за основу до нього надійшло сорок шість зауважень і пропозицій, з них, 12 від Головного юридичного управління. Дуже слушні були зауваження  і рекомендації. Всі вони враховані. не враховано три конкретні зауваження народного депутата Беспалого ( це 8, 9 і 44). Якщо наполягає депутат, можна за них проголосувати.

Але  суть цих поправок. Ну, наприклад,  він пропонує там, де йдеться про  параметри підготовки військ  сил ( це 9 поправка), він пропонує виключити слово "сил". Але у структурі наших збройних сил є  і війська, і сили сухопутні, да, значить, це про сто не розуміння, і інші поправки такі ж. Якщо прошу проголосувати ці поправки, або проголосувати в цілому закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Георгій Корнійович. Дякую, побудьте поки що на трибуні. Так. Ще раз повторюю: не враховані поправки народного депутата Безпалого, він на своїх поправках не наполягає, всі решта поправок враховані. Питань не можна, бо це друге  читання. Я ставлю  на голосування. Да, будь ласка.

 

КРЮЧКОВ Г.К. Наукове Управління зробило цікавий висновок, ми врахували всі їх зауваження  і вони з цим погодились  повністю, але пишуть, що бажано було б не приймати окремий закон, а  розподілити ці всі питання по інших законах. Але, ми  маємо, це дійсно, що  є закон про оборону і можна було б і там розписувати ці питання, але  йдеться про окремий предмет правого регулювання. У нас такі є закони: про державне оборонне замовлення, про державні цільові програми, про   мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Організація оборонного планування  це цілком  окрема сфера роботи, окремий напрям, тому доцільно прийняти окремий закон, він опрацьований, його філософія була підтримана  при прийнятті Закону за основу, враховані  всі зауваження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Шановні колеги, я ставлю на голосування про прийняття в другому читанні і в цілому як Закон, Закон України про організацію оборонного планування , реєстраційний номер 5314, прошу голосувати.

 

11:24:31

За-221

По Фракціях, будь ласка? "Наша Україна" - 0, "Регіони України" - 54, комуністів - 57, соціал-демократи - 4, "Трудова Україна" - 17, Народна аграрна партія  - 19, соціалісти  - 13; Блок Тимошенко - 0; "Союз" - 11; "Єдина Україна" - 7; "Центр" - 11; НДП промисловці і підприємці - 13; "Демініціативи" - 9; позафракційні - 6.

Шановні колеги, я ще раз нагадую, що всі поправки враховані. Тому, будь ласка, мобілізуйтесь, я ще раз ставлю на  голосування про прийняття в цілому як Закону про організацію оборонного планування, законопроект за номером 5314. Прошу голосувати.

 

11:25:37

За-274

Закон прийнято.

Розглядаємо питання проект Закону України про внесення змін і доповнень  до Закону України "Господарського кодексу України" (щодо управління державними підприємствами), реєстраційний номер законопроекту 3030. Доповідає член Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, інвестицій та власності Буждиган Пилип Пилипович, будь ласка.

 

11:26:17

БУЖДИГАН П.П.

Шановні  депутати, Комітет з питань  економічної політики і керування народним господарством, власності, інвестицій представляє підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін у Господарський кодекс України, реєстраційний номер 3030.

Розглянутий законопроект був прийнятий у першому читанні 20.11.03 року. Його положення визначали порядок затвердження фінансових планів державних комерційних підприємств, відповідно до яких здійснюється розподіл прибутку доходу  зазначених підприємств з обов'язковим виділенням у них  суми коштів, які направляються державі і зараховуються до відповідних  бюджетів. Також вносилися зміни до порядку здійснення корпоративних прав держави.

Кілька слів про ті зміни, що притерпів законопроект під час підготовки  його  до другого читання. Так до законопроекту надійшло   шість пропозицій народного депутата Матвєєва, які всі були враховані. Зокрема даними пропозиціями були вилучені прийняті у першому читанні положення, що стосуються  здійснення  корпоративних прав держави, це поправка друга і п'ята. Слід  наголосити про причини     такого вилучення.

При доопрацювання до другого читання в комітеті були розглянуті зазначені положення. І комітет дійшов висновку, що зміни до статті 22 "Управління корпоративних прав іншим суб'єктам господарювання крім органів місцевого самоврядування" суперечать статті 168 цього закону. Згідно з якою корпоративні права держави здійснюються визначеними законами, центральними органами виконавчої влади, тобто уповноваженими особами.

І тому комітет підтримав пропозицію про їх виключення із проекту. Це пропозиція друга. Тут якраз зараз будуть питання до неї. Положення про вилучення інших частин, інакшими словами всі поправки прийняті. І можна ставити даний законопроект на голосування. Але знаю, що є пропозиція до поправки номер два.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ще раз повторюю. Хто із тих, вірніше ніхто, бо всі пропозиції, які були дані, враховані, тобто автори пропозицій задоволені. З процедури, будь ласка, Семенюк.

 

11:28:30

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановний Адаме Івановичу. Як голова Спеціальної контрольної комісії хочу сказати, що та пропозиція, яка внесена під номером два Матвеєвим, протирічить переш за все і Господарському кодексу. І якщо ми сьогодні не прийняли Закон про заборону передачі часток державного майна в оперативне управління комерційним структурам, то цим законом ми якраз цю всю норму узагальнимо.

Тому я прошу цю норму вилучити. Цю пропозиція не підтримувати. Іначе ми даємо право розбазарювати комерційним структурам частки державного майна, які передаються в оперативне управління. І тоді я як голова Спеціальної контрольної комісії не зможу ні проконтролювати, ніде нічого зробити, тому що всі ці частки будуть передані комерційним структурам. І дивідендів не буде, і державного майна не буде. Тому цю пропозицію я не можу підтримати. Я прошу її вилучити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Пинзеник.

 

11:29:34

ПИНЗЕНИК В.М.

Віктор Пинзеник, блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні колеги, я бував автором першої редакції цього закону, яка передбачала одну із цілей - відновити статус держави як власника, тому що ми сьогодні маємо випадки, коли власність державна, а прибуток привласнюється приватними компаніями. Тому що державні пакеті акцій передаються в управління багатьом комерційним структурам і в первісному варіанті в першому читанні була проголосована норма, за якою забороняється передача пакетів акцій державних підприємств державних пакетів акцій у правління недержавним структурам.

Поправка номер два, на жаль, скасовує цю норму. В зв'язку з цим я наполягаю на тому, щоб поправка номер два була відхилена, проголосувалась в залі, і була відновлена перша редакція закону, закону, який забороняв передачу пакетів акцій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Таким чином, шановні колеги, ми будемо діяти за Регламентом: оскільки є заперечення у депутатів щодо врахування цієї поправки, то потрібно, щоб визначилась сесійна зала. Я ставлю на голосування: хто за те, щоб врахувати поправку номер два прошу визначатись.

 

11:31:09

За-0

Такого, мабуть, голосування ще в нас не було. За - 0, проти - 3, утримались - 2. Таким чином, поправка відхилена. Тому, шановні колеги, з урахуванням останнього нашого голосування, з урахуванням того, що поправка номер два не враховується в даному законопроекті, я ставлю на голосування про прийняття в цілому як закону Закону про внесення змін до Господарського кодексу України (щодо управління державними підприємствами), законопроект за номером 3030. Прошу голосувати.

 

11:32:02

За-283

Закон прийнято із врахуванням відхиленої поправки.

Слухається проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів акціонерів. Реєстраційний номер 5514. Ми розглядаємо за повною процедурою його. Будь ласка, давайте такий регламент встановимо: по 5 хвилин досить буде?

5 хвилин на доповідь, 3 - відповіді на запитання, по три хвилини на співдоповідь і відповіді на запитання і 12 хвилин на обговорення.

Немає заперечень?

Тоді, будь ласка, слово має голова Фонду державного майна Чечетов Михайло Васильович. Будь ласка, 5 хвилин.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати!

Зазначений проект закону, підготовлений Фондом державного майна України разом з іншими міністерствами та відомствами на виконання указу Президента та доручення Прем'єр-міністра України.

Підставою для прийняття цього закону стали численні звернення акціонерів, особливо ................. про порушення їх прав. Не є виключенням в цьому плані і порушення прав держави як акціонера. Найбільша кількість порушень стосується питань додаткової емісіації, можливості викупу акцій у акціонерів, які не згодні з рішенням зборів акціонерів, ігнорування інтересів акціонерів, які мають менше 25 відсотків акцій, а також  в процесі обрання членів наглядових рад та ревізійних  комісій.

На постійне зростання скарг з боку акціонерів впливає дуже низький рівень відповідальності посадових осіб, встановлених діючим законодавством.

Метою прийняття зазначеного проекту закону є посилення механізму захисту прав акціонерів, зокрема, держави та населення в сфері корпоративних відносин.

Відносно проекту закону пропонується внести до ряду кодексів та законів, що регулюють суспільні відносини в сфері створення та діяльності господарських товариств та управління корпоративними правами наступні зміни: у Кодекс про адміністративні порушення пропонується ввести три нові статті - 146.1, якою передбачити накладання штрафу на посадову особу - емітента у розмірі до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, сьогодні це 340-1700 гривень за невиконання нею вимог законодавства про цінні папери, якщо це спричинило порушення прав акціонерів. Накладений штраф збільшується до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, якщо такі порушення вчинені повторно протягом року.

У Цивільному кодексі України статтю 160 про обрання наглядової ради акціонерного товариства пропонується доповнити частиною наступного змісту: пропозиція акціонерів, які володіють більш, як 25 відсотків акцій щодо включення їх представника до складу наглядової ради акціонерного товариства є обов'язковими для врахування загальними зборами акціонерів. Аналогічні зміни вносяться в діюче законодавство і щодо можливості акціонерів, які володіють більш як 25 відсотками акцій, включити свого представника до складу ревізійної комісії. Введення цієї норми дозволить державі ввести до складу органів управління своїх представників, до всіх акціонерних товариств, де наша частка складає від 25 до 50 відсотків, а це більше 400 товариств.

В статті 223 Цивільного кодексу України пропонується внести зміни в частину збільшення штрафу за випуск цінних паперів без їх реєстрації в установленому законом порядку. Якщо раніше цей штраф складав до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що не створювало суттєвих перешкод для порушників, то зараз пропонується збільшити його від 400 до 500. Одночасно цією статтею пропонується визначити поняття випуску цінних паперів у великих розмірах, встановивши цей обсяг у розмірі більше 100 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 1,7 мільйона гривень, та матеріальної шкоди у великому розмірі, якщо вона у сто тисяч разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

З метою захисту дрібних акціонерів, які не згодні з рішенням зборів акціонерів, пропонується внести зміни у Закон України про господарські товариства, зокрема передбачити, що у разі збільшення розмірів статутного фонду акціонерного товариства шляхом додаткової емісії акцій товариство зобов'язане викупити акції акціонерів, які голосували проти додаткової емісії акцій, якщо вони будуть цього бажати. Ця норма захистить 14 мільйонів громадян, які є сьогодні дрібними акціонерами.

Виключається раніше діюча норма в цьому законі, яка дозволяла збільшувати на одну третину статутний фонд акціонерного товариства тільки за рішенням правління. Це дозволяло правлінню а обхід акціонерів вимивати їх частки, страждала від цього і держава. Надалі рішення щодо збільшення статутного фонду може прийматися виключно рішенням загальних зборів акціонерів. Зміни розміру статутного фонду пропонується затверджувати лише зборами акціонерів.

З метою посилення контролю за використанням державного і комунального  майна вносяться зміни до Закону України про Державну контрольно-ревізійну службу. Цими змінами Державній контрольно-ревізійній службі надається право здійснення державного контролю за витрачанням коштів і матеріальних цінностей і збереженням ......... достовірністю бухгалтерського обліку і звітності в господарських товариствах, статутні  фонди яких є частка держави.  Слід зазначити, що реалізація зазначених змін до законодавства не потребує додаткових фінансових та матеріальних витрат з бюджету.

Проект зазначеного закону був розглянутий і в цілому схвалений профільним комітетом Верховної Ради. Зауваження на пропозиції висловлені Науково-експертним управлінням Верховної Ради підтримується фондом і вони... вони не погіршують зміст закону і можуть бути враховані в процесі опрацювання закону в другому читанні.  Прошу народних депутатів підтримати запропонований проект закону. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Михайло Васильович. Є запитання? Запишіться. Так, будь ласка, висвітліть. 3 хвилини. Новак. Семенюк за ним.

 

11:38:11

НОВАК В.М.

Володимир Новак, фракція Комуністичної партії України, Хмельниччина. Шановний Михайле Васильович! Чи вважаєте ви адекватним ті міри, які от зараз пропонуються в цьому законі? Керівник краде на мільйони, а його  оштрафують на кілька заробітних плат, або на кілька прожиткових мінімумів, так як це пропонується, наскільки я зрозумів.

І ще одне питання. Скажіть, будь ласка, от за весь період роботи вашої вам відомо хоча би один випадок такий, коли б правоохоронні органи порушили кримінальну справу проти того керівника або проти тієї  людини, яка ну не захистила інтереси акціонерів, яка пішла проти інтересів акціонерів, порушила їх права. Дякую за відповідь.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Дякую за цікаве питання. Що торкається безпосередньо тих санкцій, які пропонуються ввести до посадових осіб, які будуть порушати права акціонерів або діяти не... нарушати законодавство відповідне. Була відповідна дискусія і серед тих міністерств і відомств, які готовили це питання, ну  на погляд міністерств і відомств , це досить  вісомі фінансові санкції, але це не остаточне рішення. Якщо буде думка парламенту щодо збільшення відповідальності і збільшення фінансових санкцій, можливо, так сказать, і включити інші санкції, то ми це можемо напрацювати на процедурі другого читання і прийняти. Це питання, як кажуть, відкрите.

Що торкається, були відповідні рішення правоохоронних органі щодо посадових осіб, які порушали, да, відповідні рішення були, і відповідні керівники  звільнялися з роботи. Я хочу сказати, що таким рішенням було відповідне рішення, коли був і звільнений заступник голови Фонду державного майна України у минулому році.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Семенюк.

 

11:40:21

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної парті.

Шановний  Михайле Васильовичу! Відповідно до  трьох послань Президента України 2001, 2002, 2003 і 2004 і програми дій Кабінету Міністрів, який ви сьогодні представляєте, Закон про  акціонерні товариства слід було б прийняти, як першочерговий. Скажіть мені, будь ласка, чому не  виконували ви, як представник цієї більшості, цієї партії послання Президента і саму програму Президента, адже  ви сьогодні, вносячи цю поправочку, це лише латання дірок, воно практично не несе нагрузки? Чому не ліпше подати сам закон і вирішити  питання із усіма акціонерами, а не робити полатування дірок?

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Дійсно, дуже дякую, Валентино Петрівна, і я повністю з вами згоден, що  це головний базовий закон, який потрібно прийняти на поклик дня - це Закон про акціонерні  товариства, і це, як можна сказати, це  конституція корпоративного управління у державі. Але, на жаль, декілька редакцій вносилося у Верховну Раду, і вони не знайшли порозуміння. Я би сказав, що там не політичні дискусії були, а чисто  корпоративні інтереси,  різний погляд на ті чи інші економічні відносини у корпоративному управлінні. Я думаю, що цей  закон буде  Верховною Радою прийнятий. Але для того, щоб вже  сьогодні допомогти дрібним акціонерам, ми пропонуємо  найбільш болючі питання вирішити за рахунок цього законопроекту. А коли  ми приймемо і будемо приймати і винесемо наверх на розгляд Верховної Ради Закон про акціонерні товариства,  то ці зміни кореспондуючі  будуть внесені у проект того закону. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дяку вам Михайле Васильовичу, сідайте, будь ласка.

Від  профільного Комітету слово  має Заступник голову Комітету з питань законодавчого забезпечення  правоохоронної діяльності Маркуш Марія Андріївна, будь ласка, 3 хвилини.

 

11:42:33

МАРКУШ М.А.

Фракція комуністів, Маркуш. Шановний Головуючий, Шановні колеги, комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий Урядом проект Закону України  про внесення  змін до деяких законодавчих акті в України, за реєстраційним номером 5514. Проектом пропонується внести зміни до  Кодексу України про адміністративні правопорушення,  Цивільного та кримінального кодексів України,  законів України про господарські товариства та про державну контрольно-ревізійну службу України, які спрямовані на посилення захисту прав акціонерів. Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект за основу, Головне науково-експертне Управління Верховної Ради пропонує прийняти законопроект за основу, однак має  до нього ряд суттєвих зауважень, та пропозицій. Що до моєї думки то законопроект слід  направити на доопрацювання, автору законодавчої ініціативи з  тим, щоб він, дійсно, був спрямований  на посилення захисту прав акціонерів. Оскільки, з огляду на те,  що Кримінального кодексу України, які запропоновані проектом, визначаються заподіяною у великому розмірі шкодою, яка збільшена  з 500 неоподаткованих мінімумів у сто тисяч разів. Тобто,  якщо керівник буде  винний у незаконному випуску цінних паперів приблизно на 6 міліонів гривень, він може за це бути покараний на  суму біля 6800-8500 гривень, а особа, в наслідок дій котрої інвесторові завдано шкоду у 6 000 000 гривень і  взагалі сплатить за це штраф лише у сумі 850 гривень. Є і інші зауваження  до цього законопроекту, я думаю, що він належним чином не відпрацьований і тому думаю, що виступаючі доповнять мене і підтримають. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є запитання? Немає. Так, тоді  дивимося: хто у нас записався? будь ласка, Бондаренко. За ним - Мироненко. 12 хвилин у нас  на обговорення питання

 

11:44:48

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні друзі,  ці законопроекти, до яких пропонується внести зміни,  всі діють у полі регулювання діяльності різних акціонерних товариств, у тому числі, як самих товариств, так і окремих членів або власників контрольного пакету, або малих акціонерів.

Я хочу сказати, що свого часу я вимушений був з групою народних  депутатів звернутися до Конституційного Суду України  на захист прав малих акціонерів, адже були випадки, коли продавалася частка акціонерна, контрольних пакет іншому власникові за ціною, яка явно була  нижчою від пропозицій, які існували по тому чи  іншому пакету. Зокрема це стосувалося   Запорізького алюмінієвого комбінату, в тому числі були такі випадки і на рівненському "Азоті", і вони стали масовим явищем. Коли приховуючи свої прибутки від  податків або приховуючи надходження грошові від продажу контрольного пакету ті, хто купують і ті, хто продають, зацікавлені, щоб сума фігурувала як можна меншою. При цьому акціонери, які мають маленькі частки,  страждають, вони не можуть відстояти свої права сьогодні ні в судах, ні де.

Звертаючись до судів, ми отримали два різних рішення в Печерському суді та у   Шевченківському суді міста Києва, що  і дало привід звернутися до Конституційного Суду. На жаль, у Конституційному Суді розглянули це питання, я би сказав, не зовсім повно, адже і до цього часу малий акціонер не може відстояти будь-яке своє право.

Ну хоча би зокрема, якщо продається контрольний пакет за ціною, яка явно нижчою від пропозиції є, тоді треба забезпечити права цього  малого акціонера, щоб  акціонерне товариство зобов'язане було відкупити його маленьку частку по тій ціні, яка пропонувалася. Така пропозиція була, і я думаю, що її треба буде внести до цих законів.

Я вважаю, що те, що тут зроблено, це  є лише маленький рух до  відстоювання прав малих акціонерів. Якщо  хтось має  25 процентів акцій, то він, дійсно має, може претендувати на  те, щоб мати свого представника у наглядовій раді. Але його звідти можна і вивести легко знову ж таки рішенням самої  ради. Якщо це зобов'язання буде таким, що воно буде гарантувати  його роботу, то його голос там просто буде як голос і не буде  почутий, і він  не буде   почутий, і він не буде впливати на це.

Як захистити права тих, хто не має 25 відсотків, а має один, два або одну, дві акції. Я вважаю, що треба підняти роль громадських організацій акціонерів, які можуть, об'єднавшись між собою, таким чином потім права цієї організації, яка об'єднує малих акціонерів забезпечити, у тому числі і в Наглядовій раді.

Також я пропоную, щоб експертна оцінка при викупі часток малих акціонерів здійснювалися посторонньою організацією. Бо тут ми говоримо, що зобов'язані викупити, але по якій ціні? Ніхто не може сьогодні сказати, по якій ціні будуть викопуватися ці акції.

Таким чином, я вважаю, потребує дуже серйозної доробки, доопрацювання. А що у нас сьогодні регламент стоїть такий цікавий...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, хороший, хороший регламент, не переживайте. Це ви забули, що регламент. Ви говорили три хвилини шість секунд. Будь ласка, Мироненко. За ним - Семенюк.

 

11:48:13

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые соотечественники. Данный законопроект по мнению фракции Коммунистической партии Украины не может быть принят по нескольким причинам.

Во-первых, он не обеспечивает защиты рядовых акционеров. Только декларирует эту защиту. Во-вторых, что очень важно, обеспечивает дальнейшее ограбление тех самых акционеров, государства, народа.

Обратите, пожалуйста, внимание на следующее. Законопроект обязывает выкупать акцию у аукционеров, проголосовавших против эмиссии. Выкупать акции по их согласию, но по какой цене. Уже неоднократно обманывали и даже говорили только что об экспертах. И с экспертами будут обманывать. Кроме того. Это эмиссия может быть использована для выдавления рядовых акционеров, рядовых тружеников, уже много раз ограбленных.

Во-вторых. Нельзя согласиться с изменениями в статьях 218 и 223, которыми предлагается увеличить размер материального вреда, признаваемым большим материальным ущербом. С 500 необлагаемых налогом минимумов доходов граждан до суммы, превышающий этот минимум в сто тысяч раз. В сто тысяч раз. Ведь это увеличит количество правонарушений, увеличит ограбление государства, рядовых акционеров, народа. Это нельзя допустить. И странно, что некоторые не видят этого.

В третьих, виновный в этом воровстве практически не пострадает, так как уворовавши с помощью манипуляций с акциями, несколько миллионов гривен, крупно обворовавший трудящихся, государство, народ будет наказываться штрафом всего лишь менее 10 тыс. гривен. За такие правонарушения положено уголовное наказание! Но учитывая власть капиталистическую, для себя она это наказание не предусматривает.

Я хочу передать требование моих избирателей, требование моих избирателей: первое, не принимать подобные законы, которые направлены на дальнейшее ограбление народов. Второе, обеспечить национализацию надстратегических отраслей экономики, которые бы работали на всю страну, на весь народ.

Далее. Требуют также избиратели учесть, и это требование, кстати, выдвигается кандидатом в Президенты: тому, кто станет Президентом, не важно, кто им станет, обязан прислушаться к требованиям народа, обязан прекратить эту преступную приватизацию, которая уже, всем понятно, направлена только для грабежа народа во имя обогащения узкого слоя людей.

И также избиратели Ленинского района и Керчи требуют, чтобы будущий Президент обеспечил не только, чтобы Украина не вошла в НАТО, но единое экономическое пространство Украины, России, Белоруссии и Казахстана во имя развития экономики, во имя повышения жизненного уровня народа. Необходима четкая внутрення и внешняя политика государства в интересах народа. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, слово має Семенюк, за нею Соломатін.

 

11:51:21

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги, слухаючи відповідь на запитання: так чому ж не вноситься Закон про акціонерні товариства для того, щоб їх прийняли, не виконуються доручення уже не тільки Президента, а й самого Кабінету Міністрів про те, щоб прийняти цей законопроект. Уже і більшість була, уже все було, але все-таки не приймається цей закон. Значить, невигідно наводити порядок. Я думаю, при зміні і системи влади і самої влади ці зміни будуть проведені.

Що стосується поданого законопроекту, то слід сказати, що Цивільний кодекс, який поданий і зміни до Закону про Державне контрольно-ревізійне управління, вони є слушними. Але я ще раз хочу повторити: це - лише латання дірок. Крім того, я вважаю злочинним внесення змін до закону, до Кримінального кодексу, зокрема  статтю 223, зокрема випуск цінних паперів без реєстрації.

Ну, ми з вами уже пережили тут матеріали... слухали матеріали слідчих комісій по справі трастів. Якщо ми хочемо продовжити цю справу, то давайте підтримувати цю пропозицію.

Що ж пропонується по цій статті? Дати право випускати цінні папері до одного мільйону 700 тисяч без права реєстрації в Комісії по цінним паперам, тобто, казав Остап Бендер, для того, щоб збагатиться є два шляхи: шляхом шулерства і шляхом входження в довіру.

От візьмуть і шляхом шулерства випустять на півтора мільйонів гривень цінних паперів, їх не зареєструють, зберуть гроші, привласнять, а відповідати по цьому не будуть, тільки заплатять 856 гривень штрафу. І тоді ми з вами получимо отут, перед Верховною Радою, людей, обманутих цими цінними бумагами. Тому підтримувати цей документ неможливо, не потрібно зароджувати кримінал в нашій державі, який і так бушує.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Соломатін.

 

11:53:30

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги!  Уряд міністрів-капіталістів вносить до розгляду буржуазної Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України  (щодо захисту інтересів акціонерів).

Давайте ми з вами згадаємо, коли у нас єдиними головним акціонером був "його величність народ", йому належала вся власність. А зараз цю власність розікрали, в основному, а зараз якісь дрібні подачки надають дрібним акціонерами і намагаються начебто захистити, і таким чином, плекати "його величність", так званий "середній клас". Нічого з цього не вийде.

Тому я хочу сказати одне: треба повертатися до системи народовладдя і соціалізму, і це буде вирішення всіх тих проблем і всіх тих питань, які  стоять перед народом, нашим суспільством і державою Україна. Саме така програма містилася у комуніста Петра Симоненка, але не так сталося, як нам мріялося. На жаль, на жаль, 80 відсотків виборців України - 40 відсотків за одного кандидата, 40 відсотків за другого, або обидва ці кандидати - це його величність або його припохабіє капітал.

Тому на сьогодні давайте скажемо наступне, і в заключення цього обговорення. Такі законопроекти інтереси народу не вирішують. Вони вирішують інтереси дрібних прошарків тої частини народу, яка рветься стати таким великим капіталом, а для цього потрібні так звані певні, начебто рівні стартові умови. Вони закінчилися в 1991 році, коли відбувся великий хапок.

Дякую за увагу. Наша фракція не може голосувати з такий законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, є дві хвилини. Черняк, готові?

 

11:55:58

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги, як ви помітили, у нас дуже важко проходять законопроекти, що пов'язані із акціонерними товариствами. Я якраз працюю у Комітеті з питань економічної політики, власності та інвестицій. І дуже важко проходять на комітеті, і практично не проходять в сесійному залі. І взагалі в нас питання діяльності акціонерних товариств законодавчо не врегульовані. І це зрозуміло, тому що акціонерні товариства є точкою перетину інтересів, перехрестям інтересів. Саме тут стикаються інтереси, і явно є люди, які володіють контрольним пакетом акцій, чи значним пакетом акцій, які всіляко усувають дрібних акціонерів, для того щоб вони не мали ніякого впливу на процес прийняття рішень. Ми навіть не можемо вирішити питання з точки зору того, як зібрати збори, до цього часу це питання не вирішено практично. І збори постійно зриваються. Явочним порядком рішення якимось чином проштовхуються. Садять на фінансові потоки своїх людей. Отже, я думаю, що у Верховної Ради є великий борг перед акціонерними товариствами і нам потрібно подбати про законодавче врегулювання їх діяльності. Ну це я висловив таке загальноконцептуальне побажання. Що стосується конкретно законопроекту, то це спроба... спроба посилити роль дрібних акціонерів. Такий законопроект потрібен поза сумнівом. Але зараз з тим, я погоджуюся з думкою, що недостатньою мірою ця задача вирішена в законопроекті, тому ми стоїмо зараз перед дилемою або прийняти його в першому читанні і суттєво  доопра.....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, обговорення питання завершено, будемо визначатися.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому... а, ні, вибачте. Вибачте, вибачте, ще одна у нас процедура.

Є проект постанови про неприйнятність народного депутата Шкіля про неприйнятність цього законопроекту. Я його не бачу, але звертаю увагу і Андрія Шкіля, і інших авторів подібних проектів постанови. будь ласка, подивіться відповідну статтю Регламенту, де вказано, що коли подається проект про неприйнятність, потрібно аргументувати на основі чого неприйнятність: чи цей закон порушує Конституцію, чи цей закон суперечить уже діючим законам, чи цей закон вимагає суттєвого матеріального... підтримки, яка не врахована в бюджеті і так далі, і  тому подібне. Тому я ще раз прошу, не просто пишіть, що неприйнятний, а посилайтесь і аргументуйте в зв'язку з чим неприйнятний. На жаль, у  цьому проекті немає ніякої аргументації, ну і немає народного депутата. Тому  я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону України про внесення змін  до деяких законодавчих актів України (реєстраційний номер  5514).

 

12:00:02

За-76

Не прийнято.

Були пропозиції на повторне перше читання. Я ставлю цю пропозицію на голосування. Хто за те, щоб направити законопроект на повторне перше читання,  законопроект за номер 5514, про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо захисту інтересів акціонерів. Прошу голосувати.

 

12:00:43

За-81

Законопроект відхилено.

Так, шановні колеги, ми з вами працюємо майже, як годинник. Оголошується перерва на 30 хвилин до 12.30.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будемо продовжувати засідання, запросіть народних депутатів до сесійної зали. У нас за усталеною традицією в четвер у 12:30 ми з вами завжди слухаємо питання, пов'язане із суддями. Будь ласка Василь Васильович. Так розглядаємо проект, законопроект за номером 6350 про обрання суддів. Слово має Голова Комітету Онопенко Василь Васильович, будь ласка.

 

12:32:47

ОНОПЕНКО В.В.

Шановний Адаме Івановичу, Шановні колеги, Комітет з питань правової політики розглянув кандидатури суддів на обрання їх до апеляційних судів і до місцевих судів, маючи відповідні висновки кваліф-комісій, маючи подання Верховного суду, розглянувши всі скарги і пропозиції, які надходили до нас в комітет, ми винесли на ваш розгляд проект постанови і пропонуємо: відповідно до пункту 27-ого статті 85-ої, частини першої, статті 128 Конституції України Верховної Ради. Верховна Рада постановляє обрати на посади суддів достроково

до апеляційного суду Автономної Республіки Крим Воробйова Владислава Валентиновича,  Кунцова Володимира Олександровича.

До апеляційного суду Запорізької області  - Кримську Оксану Михайлівну і Шаповал Ольгу Сергіївну.

До апеляційного суду Полтавської області - Бондаревську Світлану Михайлівну, Корнієнко Вадима Івановича.

До апеляційного суду Харківської області - Даниленка Вадима Миколайовича, Люшню Анатолія Івановича і Яцину Віктора Борисовича.

До місцевого  Хмельницького міськ-районного суду Вінницької області - Вельгуса Віталія Олексійовича.

До місцевого Ківерцівського районного суду Волинської області - Поліщук Світлану Володимирівну.

До місцевого Хустського районного суду Закарпатської області - Джугу Сергія Денишовича,

до місцевого Ленінського районного суду міста Кіровограда Льон Світлану Михайлівну;

місцевого Біловодського районного суду Луганської області Пруського Івана Івановича;

місцевого Галицького районного суду міста Львова Олендера Ігоря Ярославовича;

місцевого Франківського районного суду міста Львова Онишкевича Тараса Володимировича;

місцевого Гадяцького районного суду Полтавської області Романюк Ларису Іванівну;

місцевого Комсомольського районного суду міста Херсона Стамбулу Наталю Володимирівну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, у нас повне  порозуміння із комітетом профільним у відношення того, що я не бачив застережень до жодної із кандидатур на обрання  суддів.

Запитання? Будь ласка...  Тоді, тоді два тільки буде чи більше хочуть задати запитання? Будь ласка, Баранівський, за ним - Білорус.

 

12:35:16

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую Адаме Івановичу, фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановні колеги, шановні судді.

Я думаю, що  у перше в Україні за останні багато років судді підійшли з громадянською такою позицією у тому плані, що дали можливість людям більше 43 тисяч проголосувати, яких не було у списках у першому турі. Тобто ви допомогли цим людям востановити справедливість. Ми знаємо і рішення Верховного суду, яке цьому сприяє. Тому я хотів би вам подякувати і у вашій особі всім суддям України. І хотілося б вас попросити, щоб ви при другому турі, а виникнуть розгляди різні судові, щоб ви були максимально об'єктивні, щоб люди, щоб ви повернули у людей віру у справедливі українські суди.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте все ж таки, Білорус, але тільки  запитання, діяти відповідно до закону. У нас є Закон  про  обрання  суддів.

 

12:36:14

БІЛОРУС О.Г.

Білорус, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Запитання, саме запитання до Василя Васильовича. Шановний Василь Васильович, як ви оцінюєте діяльність судів під час першого туру виборів Президента, коли під судами стояли по 300 чоловік і вимагали реалізації свого права на голосування. Їх не включали в список цілими будинками. Це було у Павлоградському окрузі, де я був, Сінельніковському, інших.

 

ОНОПЕНКО В.В. Я поділяю ту оцінку, яка прозвучала в тому залі. І я хочу сказати, що ми можемо гордитися і нашими суддями, і судовою системою. Хоча недоліків дуже багато.

В ніч з 31 на перше листопада судді буквально були завалені скаргами, заявами. Не спали ні судді Верховного суду, ні апеляційних судів, ні місцевих. І я повинен сказати, що вони трималися єдиної основи - верховенства права, закону і нашої чинної Конституції.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, у нас є всі підстави поставити на голосування питання про обрання суддів безстроково. Запросіть народних депутатів до сесійної зали. Шановні колеги, прошу, зараз голосування буде. Петро Олексійовичу Порошенко, голосування буде за суддів. Давайте зараз зосередимося.

Вноситься на голосування проект постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 6350, про обрання суддів. Прошу голосувати.

 

12:38:21

За-283

Рішення прийнято.

Давайте привітаємо суддів, які обрані безстроково на свої посади. Побажаємо їм успішного служіння високому призначенню.

Тепер оголошується до розгляду проект постанови про звільнення суддів.

 

ОНОПЕНКО В.В. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Комітет з питань правової політики розглянув на своєму засіданні подання Вищої ради юстиції України про звільнення суддів з посад у зв'язку з поданими ними заявами про відставку. Комітет підтримує подання Вищої ради юстиції. Ви маєте на руках проект постанови про те, щоб звільнити з посад:

суддю апеляційного суду Волинської області Безушка Михайла Михайловича, суддю Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська  Горбаня Анатолія Дмитровича в зв’язку з поданням заяви про відставку;

суддю Красноармійського міськрайонного суду Донецької області  Лісову Валентину Василівну          у зв’язку з поданням заяви про відставку;

суддю Київського районного суду міста Донецька Докуніна Геннадія Вікторовича у зв’язку з поданням заяви про відставку;

суддю Карлівського районного суду Полтавської області Гуріна Миколу Григоровича в у зв’язку з поданням заяви про відставку;

суддю Красилівського районного суду Хмельницької області Шрубковського Анатолія Андрійовича в зв’язку з досягненням ним шістдесяти п’яти років;

суддю Шевченківського районного суду міста Києва Антошину Зінаїду Володимирівну у зв’язку з поданням заяви про відставку. Ми перепровіряли заяви суддів, і ніякого тиску там, де мова йде про звільнення по власному бажанню, не було. Тому прохання підтримати проект Постанови, який у вас є на розгляді.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, прошу підготуватися до голосування. Ставиться на голосування проект Постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 6304, про звільнення суддів. Прошу голосувати.

 

12:40:53

За-274

Рішення прийнято.

Так, я вам дякую, шановні суддів. І ще раз бажаємо вам всіляких гараздів. Посвідчення, коли будуть готові, ми вручимо. Василь Васильович... Юрій Кармазін, будь ласка, мікрофон.

 

12:41:32

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, я звертаюсь до вас, тому що звертався вже попередньо до вас з пропозицією, ви дали згоду попередньо, але ми зараз суддям не вручаємо комплектів з актів законодавства дисків з можливістю поновлення. Це було б дуже добре, якби ми зараз, оце привітали ви їх, і тут же вручили від нас комплект, і вони приїхали б і на місцях працювали б законодавчою базою, яку ми з вами отут напрацьовуємо в цих дуже непростих умовах, коли відбувається гвалтування України, таке затяжне гвалтування.

І я просив би вас, Володимир Михайлович, давайте якось пришвидшимо виконання цього доручення.

Я ще раз прошу, ви ж дали слово, що ви зробите, я знаю, що ви - демократична людина, дали слово - виконаєте. Це ж не так, як гвалтівник: сказав, що зроблю, а робить "по понятіям". Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Я дякую вам за цю пропозицію.

Я хочу поінформувати вас, шановні народні депутати, що після того, коли ми приймаємо рішення про призначення суддів, десь протягом години відбувається підписання посвідчень, і суддям вручається посвідчення від імені Верховної Ради України в урочистій обстановці. І водночас ми зараз вже будемо вручати носії із законодавчою базою.

(Ш у м   у   з а л і)

Ні.

Микола Кравченко, будь ласка. Кравченко, фракція комуністів.

(Ш у м   у   з а л і)

Ні, посвідчення вони отримують Верховної Ради України.

 

12:43:12

КРАВЧЕНКО М.В.

Кравченко, фракция коммунистов.

Владимир Михайлович, у меня, если не замечание, то пожелание Василию Васильевичу, я к нему толерантно и дуже добре відношусь, але заявлять с трибуны Верховного Совета о том, что судебная система у нас самая совершенная и такие они все хорошие, я считаю это неправильным, потому что мы как законодатели знаем о том, что судебная система сегодня, в первую очередь, мы должны закончить реформирование, а во-вторых, разобраться с качеством внутри ее.

 

ГОЛОВА. Я дякую.  Шановні колеги, в нас бувають у всіх моменти такі, що ми гарячкуємо. Можливо, це саме той момент.

Оголошується до розгляду проект Закону про соціальних захист дітей війни. Реєстраційний номер 3728. Друге читання. Доповідач - голова підкомітету Комітету у справах ветеранів, пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Василь Іванович Надрага.

 

12:44:28

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, тема социальной защиты детей войны имеет большое общественное значение, вызывает резонанс, вызывает то, что, по большому счету, уже существует даже общественное объединение на эту тему.

Мы с вами приняли законопроект в первом чтении. Ко второму чтению поступило 26 предложений от депутатов, уточняющих или изменяющих те или иные нормы законодательства. Хотелось бы сказать общую посылку.

Комитет, когда нарабатывал ситуацию вместе с рабочей группой, созданной им для того, чтобы выйти на конечное решение, принял главное концептуальное решение. Суть его заключается в следующем. У нас с вами есть категория пожилых людей, которые попадают под Закон о статусе ветерана Великой Отечественной войны и гарантиях их социальной защиты. Они имеют законодательством выписанные льготы. Это достаточно много из того, что может себе позволить сегодня государство. С другой стороны, у нас есть с вами просто люди пожилого возраста, которые живут на общепринятых нормах, которые существуют в нашем государстве в законодательстве. И вот для того чтобы правильно выписать, комитет вместе с авторами вышли на то, что мы должны сделать статус детей войны как раз посередине, то есть они, с одной стороны, не должны иметь больше, чем имеют участники Великой Отечественной войны в силу того, что эти люди воевали, с другой стороны, они должны иметь в любом случае больше, чем люди, которые не были и не получили статус участков войны, детей войны.

Вот это главное. Поэтому все предложения, которые отклонены, а их из 26 - пять, это те, которые в той или иной мере пытались снивелировать этот концептуальный подход. Во всех остальных вещах, если кто-то настаивает из авторов, готов прокомментировать позицию комитета, которая, еще раз повторяю, заключалась: мы считаем, что льготы и социальные гарантии для детей войны не должны превышать льготы и гарантии для участников Великой Отечественной войны, но должны быть больше, чем то, что получает человек, который во возрасту, так сказать, просто в силу каких-то иных обстоятельств получает социальную поддержку от имени государства.

У меня все, Владимир Михайлович.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, поправки, які не враховані. Йдемо по поправках. Ні, питань немає, це друге читання.

 

НАДРАГА В.І. По названию. Тут было предложение по названию. Первое...

 

ГОЛОВА. Терещук поправка не врахована. Наполягає на ній? Ні.

Йдемо далі. Поправка Терещука 8 до статті 5. Наполягає? Ні.

Беспалий, поправка 11. Мікрофон будь ласка, ввімкніть.

 

12:47:02

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Тут 6 статтю, до якої я вносив поправку, в цілому переписали дещо інакше, звели кілька частин в одну , і я це підтримую, це правильно зробили, уніфікували на рівні 30 відсотків мінімальної пенсії за віком. Але я боюся, щоб з грою словами у нас не вийшла така річ, яка потім буде на місцях неоднозначно тлумачитися. Тут вказано, що дітям війни пенсії або щомісячне довічне утримання чи державна  соціальна допомога виплачується 30 відсотків. Ідея  правильна. Але я пропоную, щоб перед словами "державна соціальна допомога" ще раз поставити теж слова "довічна державна соціальна допомога". Інакше може вийти як зараз з доплатами до пенсій, коли постанова уряду 1215 передбачає щомісячні доплати замість того, щоб зробити... просто підняти пенсії.

Я пропоную перед словами "державна соціальна допомога" поставити слова також "довічна", щоб не було тут можливості різних тлумачень.

 

НАДРАГА В.І. В данном случае, это скорее  более эмоциональная формулировка, чем сущностная, поэтому, исходя из этой логики, мы считаем, что законодательство должно быть выписано в той терминологии и в тех нормативах, которые предполагает именно терминология законодательства, а не наше эмоциональное отношение к тем или иным проблемам.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, тут пропонує народний депутат Беспалий дітям війни пенсія або щомісячне довічне грошове утримання чи довічна державна соціальна допомога. Так? І далі за текстом. Тому я ставлю цю пропозицію на голосування. Хоча і так зрозуміло, що слово "довічне" відноситься і до першого, і другого  випадку. Прошу голосувати.

 

12:49:04

За-120

Поправка не прийнята.

Будь ласка, хто ще наполягає на поправках, які не враховані? Одну хвилиночку. Ні,  зараз ідуть тільки поправки.

Борис Беспалий, ваша поправка наступна.

Шановні колеги! Ми пропозиції з голосу не можемо  приймати. Поправки тільки письмові, які були.

 

12:49:23

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Наступна поправка 21.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

По-перше. Я не згоден з доповідачем, який звинуватив мене  у неправильному застосуванні термінології. Дякуючи Господу, більше тисячі моїх законодавчих ініціатив прийнято, і вони нормальні. Там вже  є у цій статті слово "довічна". Я запропонував просто поширити, записати це слово не тільки  до пенсії, але і довічно до соціальної допомоги, щоб на місцях, де хто помиляється,  не було  подвійного тлумачення. Я вважаю, що я був правий. 

Але ця поправка інша. Я запропонував рекомендувати Президенту  України утворити при Кабміні Державний комітет у справах дітей війни. Можливо,  це може бути не окремий комітет, але  має бути до повноважень якого-небудь центрального органу  виконавчої влади,  Міністерства соціального захисту, але все-таки краще комітет - спеціальний орган, який  би контролював цю категорію, якщо ми її законодавчо виділяємо. Є категорія спеціально законом виділена, має бути орган, який нею спеціально опікується. Інакше...

 

НАДРАГА В.І. Уважаемые коллеги! Я  ни в коей мере не пытался подвергать сомнению компетентность коллеги, если говорить о предыдущей теме. Если говорить о том, почему комитет не поддержать идею создания отдельного госкомитета, мы считаем. что сегодня в системе государственного управления существует Госкомитет по делам ветеранов, он ведет эту тему и этого вполне достаточно, если мы говорим о наличии органов управления, которые должны этим заниматься. И мы, естественно, обсуждая это в комитете, говорили, что, безусловно, в рамках реализации данного законодательства  дополнительная функция у Госкомитета по работе с детьми войны обязательно появится, потому что это есть та структура, которая занимается подобными категориями.

Поэтому, соглашаясь  в целом с подходом нашего коллеги, что в органах исполнительной власти эта функция должна быть наделена конкретному органу исполнительной власти, мы считаем, что вполне достаточно существование Госкомитета по делам ветеранов.

 

ГОЛОВА.  Я просив би Бориса Яковича не наполягати на цій  поправці, оскільки тоді нам треба по остарбайтерам створити комітет і по всім  іншим. Шановні колеги, пропозиції, які народні депутати подавали і не були враховані, вони розглянені, перед тим, як перейти до голосування з мотивів, Анастасієв, будь ласка, Фракція комуністів, мікрофон ввімкніть, потім Кармазін з мотивів.

 

12:51:51

АНАСТАСІЄВ В.О.

Уважаемые коллеги, все  общественные организации у нас созданы в государстве, согласно  Закона об общественных организациях, там четко и ясно расписано: как организуются, как создаются и так далее. Мы в проекту повторяем этот тезис. Я считаю нет необходимости здесь повторять, то что уже имеется.

 

ГОЛОВА. Дякую. Юрій Кармазін, мікрофон.

Запросіть народних депутатів до сесійної зали.

 

12:52:23

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка.  Шановний Володимире Михайловичу, Ви пам'ятаєте, як я пропонував тут, з цієї трибуни, потім дав письмову поправку, аналогічну тій, яка зараз записана номер перший Терещука, про зміну назви Закону, про  захист громадян України, які народилися в період Великої Вітчизняної війни, 41-ого, 45-ого року. Ми з вами прийшли тоді до висновку, що  війна не має своїх дітей, це перше. Друге, я, там врахували ми і інші поправки. А я ця просто випала чомусь, не написано її, але я хочу подякувати і  авторів Баранівського і Рудьковського за  велику роботу і членів Комітету, Комітет. Давайте змінимо назву і в цілому приймемо  Закон і  сьогодні підпишіть цей Закон зразу, Володимире Михайловичу, прохання до Вас щоб   ви це теж так же вправно зробили, як  інші Закони, щоб ми порадували людей, що нормально ми про них піклуємся. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую. Будь ласка, Василь Іванович Надрага.

 

НАДРАГА В.І. Ну, буквально одна фраза. Уважаемые коллеги, если мы начнем говорить о Великой Отечественной войне , мы сократим контингент, который попадает под  этот Закон, мы предлагаем, ввести дату 2 сентября, а не 9 мая - это первое. Второе, безусловно, все что наработано было авторами и авторы очень плодотворно работали с Комитетом в рабочей группе. Я призываю вас всех, однозначно поддержать, потому что это очень большая категория наших граждан и я надеюсь, что это будет на самом деле толковым и грамотным решением Верховной Рады о принятии, если мы примем закон о детях войны. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую. Шановні народні депутати, прошу підготуватися до  голосування, вноситься на голосування  пропозиція Комітету про прийняття у другому читанні і в цілому як закон проекту Закону про соціальний захист дітей війни, реєстраційний номер 3728. Прошу голосувати.

 

12:54:32

За-313

Закон прийнято. Дякую.

З мотивів Баранівський, будь ласка. Вірніше, з процедури...

 

12:54:45

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні народні депутати,  я вам хочу щиро подякувати за голосування  по Закону про дітей війни. Я переконаний, що цей  ще парламент увійде ще в історію тим, що це той парламент, який якраз попіклувався про категорію цих людей, які, на жаль, не мали заслужених, хоть певного визнання у нашому суспільстві. Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, у нас на черзі розгляду два  законопроекти. Я їх зараз зачитаю, і ми будемо розглядати їх разом, а голосувати будемо окремо. Це проект Закону про порядок прийняття рішень про розміщення, проектування, будівництво ядерних установок і об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення, реєстраційний номер 5336, і проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо прийняття рішень про будівництво ядерно небезпечних об'єктів), реєстраційний номер 5086.

Доповідач - народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу ядерної політики та ядерної безпеки Деркач Андрій Леонідович по двох проектах. Підготуватися від комітету. 

 

12:56:14

ДЕРКАЧ А.Л.

Шановні народні депутати, запропонований на ваш  розгляд проект Закону України про порядок прийняття рішень про розміщення, проектування, будівництво ядерних установок і об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення має на меті перш за все закрити суттєву прогалину, яка зараз існує у ядерному законодавстві України і, на жаль, активно використовується Кабінетом Міністрів для виведення принципових питань розбудови  національної ядерної галузі з-під парламентського та громадського контролю.

Як відомо, чинним законодавством вимагається обов'язкове надання згоди Верховною Радою на створення відповідних ядерних об'єктів. Більше того, стаття 17 Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" встановлює, що ці питання є виключною компетенцією Верховної Ради. Однак механізм ефективної реалізації цих повноважень досі не створений.

Зокрема діючий Закон України "Про використання ядерної енергії та радіаційного безпеку", а також про поводження з радіоактивними відходами не передбачає ані того, в якій формі повинна надаватися згода Верховної Ради, ані порядку прийняття відповідних рішень. Такий стан речей призводить до того, що Кабінет Міністрів України, Міністерство палива і енергетики, компанія "Енергоатом" систематично перевищують свої повноваження, приймаючи рішення про розміщення проектування і будівництва ядерних установок або взагалі без згоди законодавчої влади, або вдаючись до вільного тлумачення існуючих нормативних актів. Прийняття запропонованого закону виключить можливість довільного тлумачення законодавства, оскільки чітко розподілить повноваження різних гілок влади у цьому питанні.

Окремо хочу звернути вашу увагу на абзац другий статті другої законопроекту, який передбачає прийняття Верховною Радою рішення стосовно ядерних установок і об'єктів загальнодержавного значення. Тільки у разі погодження на їх розміщення на своїй території місцевими органами державної влади та місцевого самоврядування, а також стаття третя, що передбачає надання такого погодження тільки за наявності позитивного висновку і результату місцевого референдуму. Вважаю, що ці норми є принципово важливими, особливо в умовах, коли ми всі є свідками практики нав'язування необхідних центру рішень влади на місцях без урахування інтересів або громадської думки місцевого населення.

Ядерні установки та об'єкти по поводженню з радіоактивними відходами є джерелами підвищеної екологічної небезпеки. Ця небезпека зберігається протягом десятиріч, а для об'єктів, на які здійснюється захоронення радіоактивних відходів навіть протягом сторіч. І прийняття рішень по їх розміщенню на будь-якій території без висловлення згоди населення слід вважати прямим порушенням прав громадян.

Запропонований закон дозволить припинити таку практику. Переконаний, що проведення місцевого референдуму з питань розміщення ядерного енергоблоку або сховища не повинно нас лякати. Там, де населення сприймають, як серйозного партнера...

 

ГОЛОВА. Дайте можливість закінчити, по двох законопроектах доповідь іде ж.

 

ДЕРКАЧ А.Л. ... там, де населення сприймають, як серйозного партнера і де належно вирішують питання соціального розвитку регіонів, позитивні результати місцевих референдумів прогнозовані.

Ми маємо нашим громадянам надати право брати участь у вирішенні питань, які стосуються життя і здоров'я не тільки нинішнього, а й наступних поколінь. Текст законопроекту був розроблений за участю представників Європейської комісії в Україні і повною мірою узгоджується з практикою Європейського Союзу. Зокрема подібний підхід був реалізований в останні роки в Фінляндії та Чехії.

Даний законопроект одержав позитивні висновки комітетів Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, з питань європейської інтеграції, паливно-енергетичного комплексу. Крім того, цей законопроект був оприлюднений в засобах масових інформації, пройшов громадське обговорення.

Я уважно ознайомився з зауваженнями народного депутата Броннікова і думаю, що ми врахували всі його пропозиції і, дійсно, доопрацюємо цей документ до другого читання, тим самим знявши зауваження науково-експертного управління.

Що стосується другого законопроекту. Цей законопроект іде в продовження попереднього і стосується потреби конкретизації механізму підвищення відповідальності органів влади всіх рівнів за прийняття рішень щодо будівництва ядерних, радіаційно небезпечних об'єктів.

На жаль, існуюча практика дозволяє вільно трактувати вимогу закону до форми і змісту правових актів, а також процедур прийняття рішення про будівництво ядерних і радіаційно небезпечних об'єктів. Це призводить до зниження і розмивання відповідальності управлінських структур за прийняття рішень, які стосуються здоров'я і життя людей, призводить до створення можливості будівництва ядерних установок і об'єктів, погодження з відпрацьованим ядерним паливом або радіоактивними відходами без належного контролю з боку держави і суспільства.

З метою запобігання такої практики пропонується, по-перше, доповнити  абзац другий статті 20 Закону "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку", абзац другий статті восьмої Закону України "Про поводження з радіоактивними відходами", статті 15 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" реченням "Шляхом видачі дозволів, установлених Кабінетом Міністрів  України”.

Цей законопроект погоджений всіма комітетами, також отримав позитивний висновок юридичного експертного управління.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Андрій Леонідович.

Шановні колеги, запитання до доповідача є? Прошу записатися, три хвилини на запитання.

На табло прізвища народних депутатів. Прошу, щоб показати, що записалися для запитань.  Юрій Кармазін, потім Новак.

 

13:02:32

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", виборчий блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Андрій Леонідович!

Я, безумовно, дякую, що пішли до цієї теми, дуже цікавої і потрібної. Ви сказали про ряд зловживань, які зараз відбуваються, і саме для цього передбачений четвертою статтею, як не допускати, вашого проекту і п'ятою статтею.  Чи не могли б ви зараз зупинитися на тих зловживаннях, які робить уряд, основних, і скільки це коштує для Державного бюджету, для держави України, яку екологічну небезпеку несе? І висвітлити також, як зараз за нині чинним законодавством, абсолютно безправні місцеві, міські громади? Те, що ви хочете зараз врегулювати.

Дякую вам. Щоб зрозуміли, що цей потрібно закон приймати, всі в цій залі, а не тільки я.  Дякую.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Спасибо, Юрий Анатольевич, за ваш вопрос.

Но на самом деле, это повседневная практика работы Кабинета Министров, это повседневная практика  работы Министерства топлива и энергетики.

И я бы хотел вам ответить информацией о том, что второго августа 2003 года, 2003 года - хочу подчеркнуть, я подал в суд как гражданин Украины на Кабинет Министров за бездеятельность в области обеспечения здоровья и жизни людей в области ядерной и радиационной безопасности.

Двадцать второго ноль восьмого ноль третьего Печерский суд признал бездеятельность Кабинета Министров Украины в сфере обеспечения безопасности жизни и здоровья людей, окружающей среды, экологической безопасности, обеспечение ядерной и радиационной безопасности неправомерной. Обязал Кабинет Министров обеспечить разработать конкретных сроков выполнения программ модернизации и безопасности атомных энергоблоков, запланировать ежеквартальное заслушивание на своих заседаниях при участии Министерства топлива и энергетики проблем, касающихся выполнения мероприятий, предусмотренных комплексной программой модернизации и безопасности. По результатам публиковать в "Урядовом курьере".

Вместо того чтобы выполнять решение Печерского суда, Кабинет Министров обжаловал в апелляции. Было две апелляции. В итоге: на сегодняшний день с 18 января Кабинет Министров выполняет решение, которое вступило в силу.

Второго сентября Верховный суд Украины подтвердил решение Печерского суда о бездеятельности Кабинета Министров Украины в области обеспечения ядерной безопасности граждан.

Главой Кабинета Министров является Виктор Федорович Янукович. То есть это третье решение суда, подчеркиваю, третье решение суда, признающее бездеятельность. Решение Верховного суда обжалованию не подлежит.

Я не хотел бы политизировать эту ситуацию. Я думаю, что его привели в Верховный суд, поскольку он является главой Кабмина и он получил решение суда о своей бездеятельности, благодаря своим подчиненным, которые сегодня даже не удосужились прийти на рассмотрение этого вопроса, я имею ввиду министра топлива и энергетики, президента, героя Украины, "Энергоатома".

 

ГОЛОВА. Володимир Новак, фракція комуністів.

 

13:06:02

НОВАК В.М.

Володимир Новак, фракція Комуністичної партії України, Хмельниччина.

Шановний Андрій Леонідович, зрозуміло те, що будівництво ядерних установок і об'єктів зачіпає інтереси надзвичайно великого кола людей, особливо тих громад, які проживають на території тій, де розміщаються ці об'єкти.

То мене цікавить таке питання. Чи цікавилися ви коли-небудь як заступник голови Комітету Верховної Ради з питань  паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики питаннями як  виконуються умови про 30-кілометрову зону. І що передбачається оцими законами?

Я приведу такий приклад. Хмельниччина. Хмельницька атомна електростанція. На території 30-кілометрової зони проживає десь порядка  150 тисяч населення. Закон не виконується. Хто повинен контролювати, і хто його повинен виконувати цей закон? І мене цікавить зараз  що передбачається цими проектами саме в захист тих людей, які проживають в 30-кілометрових зонах? Дякую за відповідь.

 

ДЕРКАЧ А.Л. То, что касается ответа на первую часть вашего вопроса, спасибо за вопрос, это мнение  практически всех народных депутатов, независимо от того, они представляют - коммунисты, "Трудовая Украина", "Регионы Украины".  Вот я вам показываю запрос последний Бронникова о ситуации, связанной с Хмельницкой АЭС. Иллюстрирую ситуацию. Задолженность на сегодняшний день по объекту пускового комплекса, касающаяся социальной сферы, составляет 25 миллионов. 25 миллионов! При этом, президент компании "Энергоатом", он же министр, открывает новую кредитную линию на 5 миллионов, на строительство нового блока. Вот это называется "порядочное отношение к людям". Вот это называется "ответственное  отношение" чиновника, власти к своему народу. То, что касается этого вопроса, этот законопроект, я думаю, что он позволит органам местной власти найти возможность для отстаивания своих прав перед центральной властью. Никто не должен указывать народу где строить, а постепенно Украина, благодаря действиям нынешних чиновников, я имею в виду, прежде всего, министра топлива и энергетики Тулуба, превращается в ядерную свалку. Объекты начинают строиться по пальцу. Вы видели как закладывалась последняя капсула? Вы прочитали все законопроекты. Для того, чтобы принять решение о строительстве ядерного блока, нужно, как минимум, решение Верховного Совета, как минимум, экспертиза. Вы почитайте документы Счетной палаты. Ведь по 2 достроенным блокам не было элементарной экспертизы. Экспертиза, которая проводилась, была нелегетимна.

Я не хочу говорить про цифры строительства, вы их наверное знаете, поскольку живете в Хмельницке. Разница в 800 миллионов стоимости блоков и в  60 миллионов по однотипным блокам, по пусконаладочным работам, это ответственное население, это  отношение чиновника к населению, прокуратура должна работать. И, к стати, там есть порядочные .... в Хмельницком восемь уголовных дел завели. К сожалению, Генеральная прокуратура  на эту тему ничего не делает.

 

ГОЛОВА.    Андрію Леонідовичу, дякую. Час вичерпаний. Сідайте, будь ласка. Від комітету до виступу запрошується секретар Комітету з питань екологічної політики,  природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Соломатін Юрій Петрович, будь ласка.

 

13:09:37

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую. Шановні колеги, запрошені, представники уряду! Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, розглянувши на своєму засіданні 19 травня 2004 року проект Закону України про внесення  змін до деяких законів України щодо прийняття рішень про  будівництво ядерно небезпечних об'єктів внесених народним депутатом України Андрієм Деркачем, вирішив рекомендувати  Верховній Раді України прийняти за основу  зазначений законопроект.

На законопроекти є позитивні висновки, але  з деякими зауваженнями  Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної  політики та ядерної безпеки та Кабінету Міністрів України.

Тому я прошу вас підтримати зазначений законопроект та  прийняти його за основу. Але у мене в ті хвилини, які залишилися, є декілька слів про вкрай важливість цього питання - питання, пов'язаного з розвитком  енергетики взагалі. Ми до цього часу  ще не  позбавилися синдрому Чорнобиля. Я маю на увазі не тільки Україну, яка постраждала, Білорусію і Росію, але і Європу і Сполучені Штати Америки. Але вже  у Сполучених Штатах Америки на сьогодні керівництво  розглядає проект варіанту збільшення долі атомної електроенергії до 25 відсотків у рамках програми  Міненергетики, ядерної енергетики 2010. Міністерство  сподівається у рамках роботи над програмою до 2010 року побудувати два ядерних реактори загальною потужністю 1700 мегават. Також планується збільшити потужність діючих реакторів, що дасть додатково  2000 мегават протягом найближчих кількох років. Але що визначає збудувати реактор?  Експерти американські стверджують:  загальні витрати для отримання одобрямсу місцевим, владою місцевою, населення складають 50 мільйонів доларів за один реактор. І саме те, що мій колега доповідав, воно передбачає, що  ось ця система стримок і контролю передбачає надання певних компенсацій, а іноді певних  хабарів за те, щоб атомна енергетика розвивалася.  Тому, на закінчення, вкрай потрібний законопроект, треба підтримувати.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, переходимо до обговорення. Давайте 15 хвилин обговоримо законопроекти.

Кармазін, будь ласка, Юрій Анатолійович, фракція "Наша Україна". Підготуватися Пузакову. Обговорення у нас відбувається, як ми домовлялися, по двох законопроектах.

 

13:13:11

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні народні депутати,  перш за все я хочу щиро подякувати Андрію Деркачу за те, що він підняв цю тему,  підготував ці проекти законів, а другий проект дозволяє у комплексі  розглянути перший проект, і висловити своє здивування урядом, який каже, що я за закон, я за слухняний, законослухняний, про які поняття може іти мова, і не виконує  вступивше  в законну силу рішення, в тому числі Верховного суду.

Що треба зробити з Прем'єр-міністром?  Ну, скажіть мені, будь ласка, немає тут  міністра юстиції? Я вам відповім. Треба, щоб була порушена кримінальна справа, є підстави для порушення кримінальної справи проти Прем'єр-міністра за невиконання законного рішення суду і зняття його зараз з реєстрації звісно. Він і так програє. Але є підстави для порушення кримінальної справи. І зараз про це саме зробив заяву Андрій Деркач тут, з цієї трибуни. Так чи ні? Михайло Васильовичу Потебенько? Потебенько, мабуть, би порушив кримінальну справу, мабуть, проти героя України пана Тулуба, який без проведення експертиз робить, упражняється сьогодні і ставить під ризик український народ.

Тому цей закон надзвичайно потрібен. Тут правильно написано, що має бути в проекті закону про розміщення, проектування або будівництво ядерних установок. На жаль, сьогодні вся Україна перетворюється в ядерну суцільну установку і звалище. Що ж цікаво? В листівках пишуть, що це Ющенко перетворить в американський склад звалище. А насправді перетворюють герої України Тулуб і поки ще не герой, але "герой" пан Янукович. Чого?

Тому що зараз в Лебедині Сумської області медичному училище гірше, ніж цунамі. Директор Удодін заселяє 32 бойовика, які вже згвалтували там дівчину. І мовчить Генеральний прокурор Васильєв. А де ж порядність?

А потім. У Лебединському педучилищі 33 чоловіки заселяють. У мене є повністю номери машин, всього іншого. Перестаньте гвалтувати Україну! Я звертаюся до пана Януковича. Зупиніть своїх бойовиків!

 

ГОЛОВА. Давайте по темі законопроекту.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я по темі законопроекту кажу. Я кажу про загрози, які несуть такі керівники для держави і гвалтування всієї держави.

Тому, шановний Володимире Михайловичу, вищий голова комісії. Поки що Конституційний Суд вагається, хоча на нього тиснуть. Страшно тиснуть. Я звертаюся до суддів Конституційного Суду. На вас тиснуть з приводу того, щоб ви визнали неконституційним створення парламентом комісії по моніторингу виборів. Але поки що, Володимире Михайловичу, ця комісія є. Вона залишиться. Будь ласка, реагуйте на ті повідомлення, які ви чуєте зараз від народного депутата Кармазіна.

І я звертаюся до тих, хто помістив бойовиків. Ви переступили закон. І ви сьогодні ведете до такої напруги, що люди візьмуть...

 

ГОЛОВА. Дякую. Час вичерпаний.

Так. Дякую. Шановні колеги, давайте такі питання, по всіх, я ще раз хочу сказати, Юрій Анатолійович, по всіх зверненнях оперативно даються доручення, готуються звернення, в тому числі і по вашому, але давайте будемо все робити в свій час. Зараз ми обговорюємо законопроекти, які стосуються ядерної безпеки. Володимир Пузаков, Фракція комуністів підготуватися Яворівському.

 

13:16:53

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, Фракція  комуністичної партії України, Кіровоградщина. Я повністю підтримаю зміни  та доповнення до  статей даних законопроектів, так как я житель регіону, який має  сировинну базу атомної енергетики - уранодобувну промисловість, яка включає  3 родовища уранової руди. Характерним для видобутку урану, є те що майже всі відходи, тобто відвали шахтних порід, скиди шахтних вод, викиди в атмосферне повітря, являються собою джерелом радіаційного забруднення  навколишнього природного середовища. На території області є прояви  радону та дочірніх продуктів  його розпаду, особливо в центральній  частині регіону та на масиві гірських порід.

Цю проблему ускладнює використання з  будівельною метою місцевої мінеральної сировини та промислових відходів з великим вмістом природних радіонуклідів, урану торієвого ряду. Як наслідок, на багатьох ділянках, включаючи житлову забудову, відзначається підвищене гама-фон та значний вміст радону і  продуктів його розпаду  в  повітрі окремих приміщень і підвалів, який на кілька порядків перевищує допустимі. І на превеликий жаль, до цього часу вихід  та накопичення торону  на даний час вивчено  не достатньо. Місто Кіровоград, та і вся область має ряд проблем радіоекології. Наприклад,  ескалація радону з поверхні хвостосховищ та відвалів уранодобувних шахт,  перенесення в повітря з частками пилу радіонуклідів на значній відстані від основного джерела забруднення, скиди забруднених шахтних вод та змив радіоактивних речовин поверхневими водами у природні води та інше. Знаючи про всі ці страшні проблеми радіоекології, ніхто, на жаль, не звертає на це увагу. В наслідок чого, як в місті, так і по всій Кіровоградщині постійно високий радіаційний фон і тому  захворюваність в області, особливо онко, надто висока і в останні року набагато помолодшала. За клопотанням місцевих властей постійно піднімається питання надання місту та області особливого статусу, але крім бумажної волокити, так нічого і не вирішено. Тому з прийняттям даних законопроектів є надія, що буде запроваджено чітку і прозору процедуру, яка б враховувала інтереси усіх зацікавлених сторін і надаватиме гарантіі того, що питанням безпеки буде приділена пріоритетна увага. Дякую.

 

ГОЛОВА. Володимир Яворівський, фракція "Наша Україна". Підготуватися Кравченку. 

 

13:19:34

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський. Шановні колеги, шановні наші виборці! Я думаю, що ніхто з нас не забуває і не забуде ніколи про те, що нація, яка вже хрещена Чорнобилем - найбільшою техногенною катастрофою, яку взагалі знало людство, і катастрофою, яка буде виходити із крові наших дітей, внуків, правнуків і праправнуків ще багато літ.

Я пригадую, що ще в першому скликанні, коли я очолював, тоді вона називались Комісія з питань чорнобильської катастрофи, ми тоді готувалися розв'язати питання на базі тих фатальних помилок, які були зроблені із Чорнобилем. Я просто нагадаю, що чорнобильська станція була екстериторіальною, вона не підлягала Україні абсолютно. Ніхто нікого не запитував, і її збудували на найгіршому місці, яке взагалі можна було вибрати.

Україна стоїть на щиті гранітному, а чорнобильську станцію побудували в тому місці, де цього щита якраз немає. І через те маємо проблему, ще раз кажу, на сотні років вперед, тому що грунтові води забруднені можуть прорватися в цьому місці у підгрунтові і це може загрожувати усій Європі.

Через те законопроект, який підготував наш колега, мені здається, дуже вчасний і дуже потрібний. Єдине, що б я тільки-но зауважив: я переконаний, що нам знову ж таки, як державі, яка пережила чорнобильську катастрофу і угробила там десятки тисяч, до речі, здоров'я людей, і ті хлопці, які лазили на той дах з лопатами, навряд чи нам народять продовження нашого народу.

Через те я переконаний, що нам треба, можливо, зробити, ввести це в якийсь один кодекс, в один, можливо, законопроект, бо тут у нас є і закон і про відходи, і закон про ядерну безпеку. Тепер ми приймаємо ще цей закон. Я переконаний, що це треба загнати, так би мовити, в якійсь один документ і приймати його. Ми проголосуємо, "Наша Україна" проголосує за це.

І  той час, який у мене залишився, я використаю як депутат.  Шановні колеги,  сьогодні по Україні розповсюджують буквально, як тільки можуть, всі про те, що Віктор Ющенко уже лежить у комі, що він хворий. Брехня!  Я щойно  розмовляв з Віктором Ющенком, він здоровий, у нього здоровий інтелект, здорова свідомість. Їм вдалося на короткий час споганити його обличчя, але його обличчя стане на свої місця, і все буде добре. Я не вірю в те, що це може бути, мені надіслали фотографію ікони, називається "донецька ікона", де стоїть Янукович серед святих. А як же заповідь "не укради", дорогі мої? Тут йому намалювали... Я завершую, Володимире Михайловичу. Тут  його намалювали з крилами, але за цими крилами я бачу роги і хвіст. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я прошу ще раз, завтра у нас будуть виступи 30 хвилин. Будь ласка, тоді все що хочете говоріть. А зараз давайте по суті законопроекту.

Микола Кравченко, фракція комуністів. Підготуватися Шибку.

 

13:22:36

КРАВЧЕНКО М.В.

Спасибо. Кравченко, фракция коммунистов.

Очень плохо, что такой серьезный законопроект рассматривается сегодня  в преддверии активной фазы выборов. Поэтому он сегодня заполитизирован и не освещены ряд моментов, на которые надо обратить особое внимание.

Однозначно, фракция коммунистов будет поддерживать и закон 5336, и 5086, которые вносят дополнения в общее ядерное законодательство. И я согласен  с народным депутатом Яворивским, что действительно может быть нужно разрабатывать кодекс какой-то по ядерной безопасности. Но почему мы будем поддерживать?

В первую очередь только лишь потому, чтобы Верховный Совет имел право на то, чтобы влиять на политику Кабинетов Министров, исполнительной власти на принятие решений  по судьбоносному вопросу ядерной безопасности  и размещения объектов.

Сегодня я вам приведу один пример. В угоду  западу мы закрыли, в угоду той политической ситуации мы закрыли Чернобыльскую  атомную станцию. И вы помните, когда по экранам телевидения прошли команды Президента, что давайте закрывать, "даю команду "закрыть".

Что мы получили в результате? Мы получили головную боль, финансирование запад нам не дал, а в конечном итоге за счет налогоплательщика в срочном порядке строили компенсационные мощности на Ривненской, Хмельницкой, и, опять же, залезли в карман нашим налогоплательщикам.

Я бы еще сказать следующее, что нужно  законопроект во втором чтении дополнить таким моментом, что нужно дописать и порядок закрытия. Не только размещения объектов ядерной энергетики, но и порядок их закрытия нужно будет дописать нам, или хотя бы их дополнить.

Ну, и последнее в качестве  реплики. Ну, я понимаю политические острые дебаты. Но депутат с "Нашей Украины" только что уже начал с Чернобыля только лишь потому, что она бывшем Советском Союзе была построена, поэтому она была плохая, и вот она абсолютно негодная и так далее.

Речь сегодня идет о том, что весь мир идет сегодня по пути укрепления ядерной... атомной энергетики. И за атомной энергетикой в условиях того, что уничтожили угольную промышленность, перспектива Украины только в этом.

Спасибо.

 

ГОЛОВА. Віталій Шибко, мікрофон, будь ласка, увімкніть.

 

13:25:34

ШИБКО В.Я.

Дякую, Володимир Михайлович.

Віталій Шибко, фракція соціалістів, Дніпропетровщина.

Шановні колеги!  Я якраз родом з того регіону, де Чорнобиль уже почався до 1986 року. Я маю на увазі Жовті Води, де видобувався уран, і зараз це проблема, яка існую для всієї України, як на сьогоднішній день бути з тими шахтами, які, фактично, не закрилися, але й нічого там не добувається. Це перша проблема.

І друга проблема, що там уже давно, починаючи з такого міста, як Дніпродзержинськ, відкладалися відходи, і якраз ці відходи на сьогоднішній день і є самі небезпечні.

І сталося це тому, щоб проводилася така державна політика, і, як ви добре розумієте, в ті часи ніхто місцеву владу, місцеве населення про це не питав, хоча і можна пригадати багато прикладів, коли діючі органи місцевої влади щось намагалися робити, казати, але їх відповідно ніхто не слухав.

Тому, дійсно, цей на сьогоднішній день закон має сенс. І немає ніяких заперечень щодо закону, який йде під номером 5336. Але деякі є зауваження щодо законопроекту 5086. І я думаю, що це необхідно врахувати при другому читанні. Мова йде, що органи місцевої влади мають право на видачу дозволів на будівництво об'єктів ...використанням ядерної енергії. Не заперечуючи проти такого уточнення, слід зауважити, що у діючих редакціях законів, до яких цим законопроектом вносяться зміни (тут називалися ці законопроекти) не передбачена форма відповідальності органів державної влади за необгрунтовану видачу дозволів. Крім того, якщо взяти до уваги, що третього лютого цього року Верховна Рада ухвалила Закон про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку, де легалізувала перевезення радіоактивних відходів територією України на комерційній основі, то спостерігається чітка тенденція до переведення виробництва із застосуванням радіаційних матеріалів на комерційну основу без ............ політики щодо відповідальності органів державної влади за видачу відповідних дозволів. В першу чергу це стосується спеціального центрального органу виконавчої влади, який видає ліцензії на здійснення такої підприємницької діяльності юридичним та фізичним особам.  Тому, підтримуючи цей законопроект, я маю на увазі 5086, я гадаю, що треба внести уточнення при опрацюванні його в другому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Мікрофон. Хвилина. Володимир Черняк.

 

13:28:19

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні народні депутати, підготовлені депутатом Деркачем Андрієм Леонідовичем два законопроекти вносять суттєвий внесок у створення сучасного, ефективного і перспективного ядерного законодавства в Україні. Тому, звичайно, за них потрібно голосувати. Прийняття цих двох законопроектів сприятиме підвищенню рівня ядерної безпеки в Україні. Це надзвичайно актуальна, життєво важлива  проблема.

Ми не можемо перетворювати Україну в звалище радіоактивних відходів і проблему потрібно вирішувати.

Особливо важливе значення має питання  про прийняття рішень про будівництво  ядернонебезпечних об'єктів. Верховна Рада не повинна бути усунута від прийняття цих рішень, вона повинна  виконувати свою контрольну функцію. Отже, є всі підстави позитивно оцінити законопроекти і.....

 

ГОЛОВА. Так, дякую. Будь ласка, позиція уряду щодо законопроектів.

 

ГРИЩЕНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні народні депутати! Грищенко Вадим Васильович, голова Державного комітету ядерного регулювання. Ну сьогодні в залі прозвучали звинувачення в адресу уряду. Я розумію, що така  ситуація, така політична обстановка, але питання ядерної безпеки не можуть бути політизованими. Це прямий шлях до нових ядерних аварій, а ми в Україні вже маємо такі ядерні аварії. Чорнобиль не треба забувати.

Що стосується законопроектів. законопроект 5336 уряд надав свої зауваження до цього законопроекту. У ..... наданому законопроекті ті зауваження не враховані. Перше питання. Проведення місцевих референдумів. На сьогоднішній день у цьому законопроекті записана обов'язкова норма проведення місцевого  референдуму. Процедури і це перший... питання по якому нам проводити. Чорнобильська АЕС,  проекти Чорнобильської АЕС. Необхідно будувати сховища  радіоактивних відходів, приймати негайні рішення. На сьогоднішній день невідомо як проводити місцевий референдум. Тому по цьому закону позиція Кабінету  Міністрів - його відхилити у першому читанні.

По другому законопроекту 5336 Кабінет Міністрів враховує і питання розширення прав органів  місцевого самоврядування. Тому  цей законопроект підтримується у першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Обговорення законопроектів 5336 і 5086 завершено. Прошу підготуватися до голосування.

Хто просить заключне слово? Де? Не  бачу.  Будь ласка, дуже коротко, Андрію Леонідовичу. Одну хвилину, будь ласка, для заключного слова.

 

13:32:09

ДЕРКАЧ А.Л.

Я благодарен всем коллегам-депутатам  за  то, что  мы действительно сегодня первый раз, наверное, в зале по-серьезному подошли к вопросу участия в местных органах самоуправления, принятии решений по строительству опасных объектов. Я думаю, что мы доработаем с учетом всех предложений, в  том числе  и по вопросу связанному не только  со строительством, а и выведением с эксплуатации, как здесь звучали предложения.

Кроме этого я хотел бы сказать, что  сегодня работает рабочая группа по изучению практики применения законодательства в области радиоактивных отходов.  То, что касается  политизации, мы с вами, Владимир Васильевич, разговариваем на эту тему уже в течение последних трех лет. Если вы считаете политизацией то, что я хочу привести один пример. По Хмельницкому блоку комиссия утверждена была распоряжением  Кабинета Министров 5 августа, а акт государственной комиссии глава подписал 2 августа. И вы, как надзор, приняли этот документ. В атомной энергетике, я согласен с вами,  не должно  быть политизации. Но ядерная безопасность и безопасность вообще подразумевают полную формализацию отношений.

Поэтому в данном случае, я считаю, что такие...

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні народні депутати! Ставиться на голосування для прийняття за основу проект Закону  про порядок прийняття рішень про розміщення, проектування, будівництво ядерних установок і об'єктів  призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення ( реєстраційний номер  5336). Прошу голосувати.

 

13:34:02

За-243

Рішення прийнято.

По Фракціях, будь ласка, по Фракціям: "Наша Україна" - 96, "Регіони України - 0, комуністів  59, СДПУ (о) - 0, "Трудова Україна - 3,  Народно-аграрна партія - 15, СПУ - 20, блок Тимошенко - 18, Союз - 0, "Єдина Україна" - 0, Центр - 15, НДП промисловці і підприємці - 9, Демократичні ініціативи - 0, позафракційні - 8. Шановні народні депутати, ставиться  на голосування для прийняття за основу. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України, щодо прийняття рішень про будівництво ядерно-небезпечних об'єктів, реєстраційний номер 5086. Прошу голосувати.

 

13:35:00

За-233

Рішення прийнято. По Фракціях, будь ласка, по Фракціям: "Наша Україна" - 91, "Регіони України - 0, комуністів  57, СДПУ (о) - 0, "Трудова Україна - 3,  Народно-аграрна партія - 12, СПУ - 20, блок Тимошенко - 16, Союз - 0, "Єдина Україна" - 0, Центр - 14, НДП промисловці і підприємці - 12, Демократичні ініціативи - 0, позафракційні - 8.

Переходимо до розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України про  статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту, щодо осіб, які нагороджені медаллю за оборону Севастополя. Ми вже розглядали, шановні колеги, це питання, з технічних причин ми не проголосували, тому  в нас повторне перше читання. Запрошується до виступу Сергій Владленович Чичканов, будь ласка.

 

13:36:04

ЧИЧКАНОВ С.В.

Уважаемые коллеги и уважаемый председательствующий, сутью вносимых изменений в Закон  про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту, есть некоторое изменение в статью 6, статью 9 Закона, которые предусматривают  установление справедливости части, награжденных медалью за оборону Севастополя, таких на сегодняшний день имеется 90 человек. К слову хочу сказать, что пока мы рассматриваем в Верховном Совете этот закон, их уменьшилось ровно на 25 человек за этот период времени. Люди просто умирают.

В свое время в 1995 году Верховный Совет Украины принял изменения к статье шестой, где такая же точно медаль, как за оборону Севастополя, имеющая такой же статус медаль "За оборону Ленинграда" была включена в этот закон. И награжденные нею признавались участниками боевых действий. К сожалению, это не касается медали "За оборону Севастополя".

Предлагается эту несправедливость устранить и внести изменения в статью шестую для того, чтобы признать граждан, награжденных медалью "За оборону Севастополя" участниками боевых действий.

Так же по обращению к Севастопольском городскому совету, который обратился в Верховную Раду с просьбой о признании участниками войны жителей, обороняющегося Севастополя, а  такая есть общественная организация. И таких людей осталось чуть больше двух тысяч. Просьба внести изменения в статью девятую и признать участниками войны жителей осажденного Севастополя. Почему? Потому что этот город имеет единственный статус на Украине, который выдержал 250-дневную осаду. Там не было тыла, там был постоянно фронт. Люди, которые там выжили, они фактически являются участниками Великой Отечественной войны.

Я хотел бы, чтобы мы отнеслись к принятию этих поправок очень ответственно. Я прошу вас поддержать в год 60-летия великой победы. Люди просят, ветераны просят, просит общественность города Севастополя. Я прошу вас, депутаты, поддержать эти изменения. Тем более министерство не возражает. У меня все.

 

ГОЛОВА. Сідайте, будь ласка. Шановні народні депутати, оскільки ми вже обговорювали проект цього закону, тому він зараз буде ставитися на голосування. Прошу підготуватися.

Вноситься на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо осіб, які нагороджені медаллю "За оборону Севастополя") для прийняття за основу. Реєстраційний номер 5400. Прошу голосувати.

 

13:39:06

За-302

Рішення прийнято.

Юрій Кармазін, будь ласка. Може, в цілому його приймемо? Кармазін мікрофон, потім Петро Цибенко і будемо визначатися.

 

13:39:22

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, я вас вітаю з прийняттям цього закону. Я хотів би звернутися і привітати севастопольців. І хотів би сказати, що треба було б аналогічно передбачити нам статус і заборону Одеси, і заборону Києва - це наші міста, і заодно хотів би вам сказати, щоб не встановлювали ми потім інші, скажемо, за захист Рівне, то я хочу, щоб ви знали, Володимире Михайловичу, що зараз ставиться питання перед Лісничими, Володимирецького, Ракитнянського і інших районів про те, щоб "Рівнеліс" по 10 талонів давали відкріпних. Тому я за те, щоб прийняли закон в першому і другому читанні зразу. Давайте задоволимо тих, кого небагато, їх дійсно небагато, цих осіб, і приймемо, і сьогодні ви підпишете і урочисто скажете - ми "за". Але прийміть рішення, щоб не фальсифікували чи не гвалтували лісників по Рівному. Звертаюсь до вас як до...

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я звертаюсь до лісників, щоб вони не давали себе гвалтувати. Будь ласка, Петро Цибенко, фракція комуністів.

 

13:40:41

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, я хотів би подякувати Юрію Анатолійовичу, а найперше подякувати Сергію Владленовичу Чічканову, який є автором законопроекту щодо цієї ініціативи про розгляд цього документу. Зважаючи на те, що в документ добавляється кілька слів всього, а ми живемо в рік 60-річчя Перемоги, я просив би підтримати ідею щодо прийняття цього документу в цілому, оскільки до другого читання опрацьовувати практично нічого там. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, оскільки немає жодного заперечення проти такої пропозиції, принаймні, я не бачу зараз їх, цих заперечень. Тому відповідно до Регламенту у нас є всі підстави внести на голосування пропозицію про прийняття проекту Закону України як Закон про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", реєстраційний номер 5400.  Прошу голосувати.

 

13:41:54

За-286

Закон прийнято.

Переходимо до розділу "За скороченою процедурою".  Вноситься на розгляд проект Закону про внесення змін до Закону України "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні" (щодо загальнодержавної програми), реєстраційний номер 2260. Доповідач - голова підкомітету Комітету з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму Андрій Анатолійович Полііт. Будь ласка.

 

13:42:33

ПОЛІІТ А.А.

Спасибо.  Андрей Полиит, фракция Коммунистической партии, Ленинский комсомол Украины.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Сегодня в Украине проживают более 11 миллионов молодых людей в возрасте от 14 до 28 лет, и это - почти четверть всего населения Украины. Именно они представляют активную  движущую силу демографического, социально-экономического, политического  и духовного развития, выступают мощным авангардом изменений в государстве. Поэтому для Украины как государства, которое стремится найти достойное место в мировом и европейском сообществе, развитие молодежи является одним из важнейших приоритетов. Именно на достижение этой цели направлен Закону України "Про загальнодержавну програму підтримки молоді в Україні на 2004-2008 роки", который мы с вами уже приняли.

Но учитывая необходимость существования, а, значит, разработки и принятия как составной части молодежного законодательства таких программ не только до 2008 года, но и в дальнейшем, предлагается внести соответствующее дополнение в статье третьей Закону України "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні".

В этой связи, учитывая, что в части второй статьи десятой этого закона определена лишь одна из форм привлечения молодежи к активной работе в соответствующих областях жизни государства - это поощрительная стипендия, - что, кстати, сужает действие нормы Конституции Украины, статьи 53, а общегосударственной программой определено значительное количество конкретных форм поддержки молодежи, предлагается внести вторую поправку к действующему закону и тем самым привести его в соответствие с Конституцией Украины и Законом Украины "Про загальнодержавну програму підтримки молоді в Україні" в редакции, изложенной в сравнительной таблице.

Учитывая, что введение в действие закона не требует дополнительных средств из Госбюджета, процесс финансирования определен в Законе "Про  загальнодержавну програму підтримки молоді", а также простоту и действенность предлагаемых изменений, предлагаю принять законопроект как за основу, так и в целом как закон.

Я благодарю за внимание к молодежи Украине. И в свете вчерашнего праздника  - не удалось поздравить с Международным днем студенчества, - хотелось и пожелать, и высказать уверенность в том, что проблемой молодежи необходимо заниматься ежедневно, а не от выборов к выборам, используя тяжелое материальное положение, в первую очередь студентов, для решения своих политических задач, покупая за 20 гривен разовую активность молодежи на массовых акциях, создавая видимость виртуальной поддержки, а на поверку дня - пустота, обман и бездушие. Задумайтесь над этим.  Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, нам потрібно провести обговорення, два - за, два - проти, цього проекту. Я просив би народних депутатів у виступах чітко фіксувати позицію з цього приводу.

Володимир Яворівський, фракція "Наша Україна", запрошується до виступу. Підготуватися Володимиру Пузакову.

 

13:45:31

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Блок Віктора Ющенка, Яворів, Жовква, 123 виборчий округ, мажоритарний.

Шановні колеги, і шановні наші виборці, і радіослухачі! Мені здається, що під номером 2260 ми маємо дуже добрий закон, спрямований і в сьогоднішній день, і в день завтрашній. Я єдине що хотів би зауважити, загальне зауваження моє, що ми, звичайно, прийняли цю загальнодержавну програму. І під час її обговорення постійно звучала думка про те, що в ній, як і в кожній програмі, бо це навіть не законопроект - це програма, є дуже багато   загальників, дуже багато порожняка, який гонять у відомий напрямок і тому подібне. І, до  речі, і доповнення ті, за які ми сьогодні проголосуємо, проголосує "Наша Україна", я думаю, що і всі проголосують, кожен розумний депутат за це проголосує, також мають певні загальники. Отож з цього  приводу я хотів би сказати одне-єдине. Суть мабуть навіть не в цій загальнодержавній програмі, не в її абзацах, в її пунктах, а суть просто в тому, що  ми повинні мати виконавчу владу, в якої буде політична воля. Я ще раз підкреслюю, політична воля. І ще раз підкреслюю, політична воля. Для того, щоб и цю програму здійснити. Ось вся відповідь на всі ці запитання.

І маючи ще  півхвилини часу, мені приємно сказати про те, що ми сьогодні тут в нашій державі на нашій землі знову маємо молодь. На якісь років  десь 7-8, це особисте моє враження, у мене було таке враження, що вона ніби десь пропала, ніби розгубилася після голодування студентів на Майдані  Незалежності, які заявили про Україну, сьогодні знову піднялася, знову засвітилася молодь, ніким, виявляється, не залякана, вона сьогодні не боїться ні Президента, ні Януковича, ні своїх ректорів, нікого. Ніхто її цю молодь не здатен загнати назад у казарму, загнати її в кошару. Вони є, вони скажуть своє слово сьогодні на виборах. І я переконаний, що вони проголосують за демократію, за завтрашній день. Через те також те, що ми сьогодні приймемо, це може для них більший подарунок, ніж ті подачки, які їм зараз, тут мій колега-доповідач сказав, ніж ті подачки, які їм сьогодні із панського стола згорнули.

І останнє, маючи цієї півхвилини. Я звертаюся до своїх виборців і до виборців багатьох моїх колег. Люди добрі! Ви самі бачите, що це агонія. Додуматися до того, щоб крутити пісню Кобзона про гражданскую войну! Людина-іноземець! Абсолютно представник іншого парламенту агітує нас і малює цих дітей із фашистськими цими знаками! Це політичний маразм влади і це її кінець, я в цьому переконаний!

 

ГОЛОВА. Володимир Пузаков, фракція комуністів. Підготуватися Кармазіну.

 

13:48:41

ПУЗАКОВ В.Т.

Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградщина.

Как уже сказал Андрей Полиит, что сегодня в Украине проживает около 11 миллионов молодых людей в возрасте от  14 до 28 лет. Но более 60 процентов из них выражают недоверие руководству страны, а каждый пятый утверждает. что служба в Вооруженных силах - это  бессмыслица и опасное  занятие, и всякими  путями стараются уклониться от службы в армии.

Да,  на сегодня только 5 или 6 процентов молодых людей по состоянию здоровья пригодны к службе в армии. Эти  цифры должны насторожить наше правительство, ведь понятие "здоровая молодежь", "крепкое государство" сегодня не находит воплощение в повседневной жизни нашего общества, в действиях органов государственной  власти. Численность молодежи в возрасте 25-29 лет с первичным диагнозом туберкулеза выросла за год почти на  20 процентов. Продолжается резкое ухудшение  эпидемической ситуации по ВИЧ, вирус которого поражает прежде всего молодое поколение. Но государству  от этого, наверное,  ни холодно, ни жарко. Ведь даже не ведется учет таких больных. Точное количество  ВИЧ-инфицированных в стране неизвестна, хотя ООН называет цифру в полмиллиона.

Нельзя обойти  и проблемы о  безработице среди молодежи, о которой  умалчивает нынешняя власть, а ведь на сегодня 70 процентов молодых людей с высшим образованием  работают  не по специальности, и проблема обеспечения молодежи первым рабочим  местом остается острой. Среди полумиллиона незанятой молодежи  около 200 тысяч - выпускники учебных заведений. Уровень трудоустройства   выпускников всего 32 процента. Вот и используй свое право на жизнь.

Из всего этого вывод. В нашей стране жизнь - это не право, а скорее льгота. В стране становится все больше пустующих садиков. а  в селах и городах все реже звучит детский смех. Ежегодно на 100 тысяч детей рождается меньше. Молодежь боится заводить семью из-за нестабильности работы и  нормального заработка. В государствен на сегодня около  180 тысяч детей-сирот, а в 1995 году из было 52 тысячи. По  уровню доходов населения, продолжительности жизни и образования Украина занимает 75 место в мире. Эти страшные показатели неслучайны, это последствие проведенных  реформ демократии.  Ясно одно, что при таких условиях жизни, наша молодежь никогда не будет опорой государства. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, Фракція "Наша Україна", підготуватись Масенко.

 

13:51:31

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". Шановні народні депутати, дуже правильно поставлено питання  і  дякую народним депутатам ... і Катерині Самойлик, і думаю, що цей закон, зразу пропоную шановний Володимире Михайловичу, можна  прийняти і в першому і в другому читанні, нема ніяких заперечень щодо цього. Наголошую, що Закон про сприяння соціальному становленню та  розвитку молоді було прийнято ще  в лютому 93-ому році, тоді, коли ніхто не міг додуматись в кошмарному сні, що буде  те, що сталося зараз. Зараз в Одесі. Мене запитують: що в Одесі? Я розказую: на прохання регіонів, під керівництвом  деяких кримінальних осіб,  ректор Одеського політехнічного  університету - пан Малахов,  Національного Одеського університету - пан Сментина, сказали, що здача екзаменів і здача  іспитів

 

ГОЛОВА. До законопроекту давайте.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я до законопроекту, це як раз стосується до соціального становлення  і  розвитку молоді, Володимире Михайловичу, буде  поставлено в залежність  від голосування. При чому ви догадались за якого кандидата, я не кажу, про якого кандидата. Як же цю молодь становити коли зараз в селі Іванків  Бориспільського району так званий отець Володимир дає хрест і каже: скажіть, що ви будете голосувати за  Януковича. Яке ставлення молоді може бути? Тому я  пропоную прийняти цей Закон у першому  і в другому читанні. І за одно, пропоную, щоб пам'ятали і Лебедині Сумської області, що в ПТУ 34, де також 13 бандитів заселені, що не дай боже, прошу вас, благаю. Я звертаюсь до того, хто робить вигляд, що він віруючий, я звертаюсь до Віктора Федоровича Януковича, Віктор Федорович приберіть своїх бандитів, звертаюсь до Вас.

 

ГОЛОВА. До законопроекту

 

КАРМАЗІН Ю.А. і прошу богом, по законопроекту я прошу, щоб Господь  сьогодні врозумів всіх і для цього я вам дарую свої 55 секунд. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олександр Масенко, фракція комуністів.

 

13:53:51

МАСЕНКО О.М.

Шановні народні депутати, шановні радіослухачі.

Дійсно, що питання, яке  передбачене у цьому законопроекті, має важливе значення для нашої молоді. І я думаю, у залі  не знайдеться тих депутатів, які б не підтримали його, ці доповнення до діючого вже закону.

Але мене більше цікавить питання те, чи все-таки буде ця програма втілюватися у життя чи не буде, бо у нас на практиці так часто буває, що ми приймаємо багато і непоганих законів і постанов, але ж вони на практиці не діють. Я ось тут... Хтось цей закон буде відстоювати від  уряду, мабуть, чи опонувати, так я хотів би звернутися ось з такого питання. От молодіжний кредит на  житлове будівництво, ну, це знущання просто над молоддю, це приниження гідності і честі молодої людини, коли людина намагається отримати цей кредит. Це треба попоходить скільки, це треба скільки, я знаю, може якісь і посули, там і хабарі, я знаю, що я не був присутній, але це, дійсно так, дати, щоб отримати цей кредит. То вже ж якщо задекларували цю програму, то невже неможна тоді навести належний порядок і, дійсно, підтримати у цьому плані молодь і виділити цей кредит. А якщо  ні, так не треба тоді говорити. А то ж  всі претенденти на посаду Президента заявляють про це, що вони за те, щоб підтримати. А на практиці ми спостерігаємо зовсім інше.

І оскільки тут  усі виступаючі, користуючись нагодою, говорять трошки по інше, відступаючи від законопроекту. Так я тим, хто попереду виступав, хотів сказати ще одне. У 1991 році вам уже раз вдалося  молодь обдурити, коли вони голодували. Але що та молодь отримала після того, коли вона посиділа там голодною. Вона голодною залишилася на ці всі  13 років. Ви знову хочете одурманити і обдурити цю молодь і в 2004 році. І якщо може це вам і вдасться, то знову на п'ять чи десять років ця молодь буде голодувати. А це ж ті і безробіття, і платна освіта, незабезпечення першим робочим місцем. Особливо це страшне таке відчувається на селі, де ні Будинку культури, нічого крім оцих, вибачте, може це не парламентський вислів, а так генделиків понаставляли, які цілодобово працюють. І крім пиятики, наркоманії більш нічого немає.

А попереду мене виступав, звинувачував священиків. Я хотів, щоб ви всі, які ви не є розумні, зрозуміли, чому ви звинувачуєте, та на тебе і показую пальцем. Чому ви звинувачуєте комуністів? Мабуть, якби священики і тоді не...

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні народні депутати, продовжуємо нашу роботу на 15 хвилин.

З мотивів, будь ласка, Шибко. І будемо голосувати. Запросіть народних депутатів до сесійної зали.

 

13:57:22

ШИБКО В.Я.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я теж хотів би приєднатися до того позитиву, що стосується програми. Але я хотів би сказати, що були наміри добрі, а виконання не зовсім добре. Тому я хотів би зачитати для наших радіослухачів, що несе закон і програма, які на сьогоднішній день так бурхливо обговорюються.

Наприклад, стаття сьома пише: "Держав гарантує працездатній молоді рівне з іншими громадянами право на працю". А чим це відрізняється те, що написано від статті 43 Конституції існуючої? Або держава підтримує, сприяє розвиткові підприємницької ініціативи та діяльності молоді. А стаття 142 хіба цього не як гарантує всім громадянам?

Тобто я хочу сказати, що взагалі ми можемо підтримати ці наміри тільки. Але як воно буде виконуватися, тому що все воно якось переписано з Конституції, що давно вже було затверджено. Мене дивує позицію іноді колег, які тоді виступали проти Конституції про такі нечіткі формульовки, а зараз вони пішли тим же шляхом і сформулювали позицію, яка ні до чого не зобов'язує ніякі державні органи. Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, переходимо до процедури голосування. Вноситься на голосування пропозиція комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні" (щодо загальнодержавної програми). Реєстраційний номер 2260. Прошу голосувати.

 

13:59:08

За-299

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, комітет пропонує прийняти в цілому цей закон. Нема застережень? Немає? Вноситься на голосування пропозиція про прийняття в цілому як Закон проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні" (щодо загальнодержавної програми). Реєстраційний номер 2260. Прошу голосувати.

 

13:59:51

За-323

Закон прийнято.

Оголошуються до розгляду проекти законів про внесення змін до Житлового кодексу України (щодо заборони примусового виселення та вартості житлового приміщення). Доповідач Семенюк Валентина Петрівна. Підготуватися Круку від комітету.

 

14:00:14

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги, ми з вами в цьому сесійному залі прийняли Житловий кодекс. І я як депутат Верховної Ради, як голова Спеціальної контрольної комісії дуже багато направила своїх зауважень і пропозицій. Але робота продовжується. Сьогодні зима, і дуже багато проблем у нас склалося навколо того, що є громадяни, зокрема учасники Великої Вітчизняної війни, пенсіонери, інваліди, недієздатні, безробітні, неповнолітні особи, одинокі, зокрема ця категорія людей, яка не має відповідного прожиткового мінімуму, і у них стоїть загроза виселення із квартир.

Ми провели засідання Спеціальної контрольної комісії за участю громадськості, політичних партій, трудових колективів і профспілок. І сьогоднішній аналіз, сьогоднішній законопроект виходить саме із тих обговорень, адже ми переконалися в тому, що навіть та постанова Верховної Ради, яку ми прийняли, заслуховуючи Кабінет Міністрів про комунальні платежі, сьогодні виконується не в повній мірі. Тільки виходячи з того, що Житловий кодекс, який в нас є поки що УРСР не має такої відповідної заборони. І якщо ми цю норму приймемо, і він буде діяти, звичайно, не дуже довго, тому що, я думаю, що ми житловий кодекс швидше приймемо, а оце обмеження щодо виселення людей із квартири, які не мають сьогодні відповідного встановленого прожиткового мінімуму, які не можуть сьогодні сплатити за комунальні платежі із урахуванням того, що у них немає відповідного рівня заробітної плати, соціальних виплат, і в кого є заощадження, вони згодні виплатити їх, але ми не можемо цього сьогодні зробити, тому що в держави не вистачає коштів не повернення заощаджень громадян, таких два речення дає можливість сьогодні захистити людей від того виселення, яке регламентується Цивільно-процесуальним кодексом.

Я думаю, що це доповнення якраз буде тим кроком, щоб особливо в цей період не було прийнято виселення тих людей, які цього, так би мовити, не можуть заплатити комунальні платежі.

Перед обговоренням до мене багато підходило депутатів, які говорили, що в нас є люди, які мають відповідний дохід, але не платять. Але тут ми, в цьому законопроекті, виписали саме категорію людей із відповідним переліком. Це дасть можливість до прийняття житлового кодексу нового, який, я надіюсь, що ми швидко приймемо, щоб ця норма діяла особливо в цей період.  Дякую.

 

Засідання веде  МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка.

Від комітету Крук Юрій Борисович.

Юрій Борисович, ясно, що з Раїсою Василівну приємніше, але на трибуну.

 

14:03:16

КРУК Ю.Б.

Уважемый Адам Иванович, уважаемые коллеги!

Комитет профильный наш з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку рассмотрел на своем заседании этот законопроект и принял решение, чтобы его одобрить в первом чтении, принять в первом чтении. И зауваження, которые были Науково-експертного відділу, они, я думаю, что будут учтены при доработке общего закона. Закон, который базовый является, это сейчас очень серьезно группа работает над Житловий кодексом. И этот Житловий кодекс в июне-месяце мы в первом чтении приняли. И я думаю, что в ближайшее время он тоже будет принят.

Но с учетом того, что сейчас, как говорится, идет зима, и эти позиции, которые были поставлены в законопроекте, маленьком, который является частицей того общего Житлового кодекса, который, к сожалению, мы уже на протяжении двух созывов принять не можем, поэтому комитет принял такое решение, что принять этот закон в первом чтении. Ну, а дальше, если зал, как говорится, будет согласен его принять как закон, то это уже на усмотрение Верховной Рады.

Поэтому я хотел бы, чтобы поддержали мнение профильного комитета по существу данного вопроса.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Борисович. Сідайте, будь ласка. Ваш земляк-одесит також хоче підтримати. Чи будемо без обговорення?

Кармазін. За ним Пузаков.

 

 14:04:55

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, законопроект надзвичайно серйозний, для того щоб ми абсолютно не піднімали цю проблему. І він зовсім невеликий, підкреслюю, зовсім невеликий. Його варто перечитати і дуже легко-легко зрозуміти, щоб сьогодні розуміли всі в Україні, і наші радіослухачі. Частина четверта статті 116 доповнюється таким змістом: "Не допускається виселення із належного їм житлового приміщення без надання іншого житла ветеранів, учасників Великої Вітчизняної війни, пенсіонерів, інвалідів, недієздатних, безробітних, неповнолітніх осіб або одиноких осіб, а також сімей, які мають неповнолітніх дітей, фактично отриманий сукупний дохід яких не перевищує встановленого прожиткового мінімуму, якщо вони не мають іншого житлового приміщення, що відповідає державним нормам, у випадку несвоєчасної оплати наймачами вартості споживчих комунальних послуг".

Цей законопроект сьогодні чекають всі громадяни України. Тому, шановні народні депутати, я просив би вас підтримати цей закон зразу і в першому, і в другому читанні.

Є питання тут, є певні юридичні питання. Клянусь вам, покладу  руку на серце, є. Можна до чогось чіплятися, коли захотіти. Але я закликаю і комітет, і кожного з вас відкинути ті питання, пам'ятати, що зараз може бути все в державі, але я думаю, що все буде добре, бо ми вже, демократія, перемогли, народ переміг. А хвилину і 20 секунд я дарую  Адаму Івановичу Мартинюку особисто Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я скористаюся. Так, будь ласка, Пузаков.  За ним Яворівський.

 

14:06:47

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина. Взагалі потрібно, щоб Житловий кодекс стояв на захисті прав пересічних громадян, але немає де правди діти, що у нас тисячі сімей залишилися без житла із-за неплатоспроможності. Де взялося у нас 35 тисяч бездомних людей? Чому вони появилися? Причина, як білий день, ясна. Винуватцем всіх бід пересічного  громадянина є держава. Їй, бачите, можна ж заборгувати народу до 2,5 мільярдів гривень  заробітної плати. Можна їй вкрасти вклади на 132 мільярдів карбованців, то чому ж не можна народу бути в боргу перед державою? Чому народ карають? Всім  відомо, що житлові проблеми пересічному громадянину сьогодні не вирішити. У бідних план вирішення житлової проблеми більш різноманітніший, тобто той, хто вчора жив у гуртожитку, сьогодні знімає кімнату  у хазяїна, а потім переселяється в підземний перехід або ж влаштовує життя на теплотрасі. Отак і "живемо" за новим  Житловим кодексом, який, до речі, комуністи не підтримували, бо ми знали, що це так і буде.

Ринкові реформи в житлово-комунальній галузі тільки почалися. Пройшли перший її етап. Почався уже і другий. Безмірне підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, але і він скоро закінчиться, а закінчиться масовим банкрутством господарств житла з переходом у власність ЖЕКів, які на той час обов'язково будуть приватизовані і отримають повне право на процедуру виселення за несплату по комунальним послугам. Тому я  вношу пропозицію покінчити раз і назавжди  з  примусовим виселенням із житла за несплату по комунальним послугам. До сить гріти руки на чужому горі. І тут Житловий кодекс, який би він не був,  повинен стати на стороні пересічного громадянина. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Володимир .. , може і Ви мені 3 хвилини подаруєте та проголосує.

 

14:09:00

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Адаме Івановичу, у Вас такий великий фонд, що може Ви мені щось додасте трошки.

 

ГОЛОВА. Так.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Шановні колеги, Володимир Яворівський. Я абсолютно переконаний, щоби довго на цю тему не говорити, що хай тому рука далі за текстом, хто  проголосує проти цього законопроекту. Абсолютно зрозуміло: про що ідеться, я вдячний нашим політичним соратникам соціалістам, які підготували цей законопроект. Це велика проблема, яка сьогодні є  і те, що вони її торкнулися і що ми  за неї сьогодні проголосуємо - це дуже добре. Я переконаний, щоб тут не було ніяких спекуляцій, безперечно, за житло треба платити, але ми самі розуміємо: ми повернемося до цієї істини і вона буде живучою тоді,  коли люди будуть отримувати високу пенсію, коли будуть отримувати високу  заробітну плату і  зможуть платити, тоді само по собі відсіється: хто п'яничка і просто не хочу платити, а хто не має за що. Бо, ось вам останній факт, шановні мої, ми ж тут з вами проголосували  за 432 гривні. Ви пригадуєте? Президент  накладає вето. Ви що думаєте, що Кучма просто сам по собі взяв і наклав вето? Ясно, що це за погодженням із Урядом. Тобто ось який ми маємо Уряд, його можна  вловити на кожному кроці, на брехні і на лукавстві. Тут, ніби пенсіонерам накидають якісь подачки, а тут же опускають знову, крадеться знову назад 130 гривень. От вам, будь ласка, це обличчя цієї влади.

Я абсолютно переконаний, Україно, що ти вже встала з колін,  я переконаний, що ніхто цієї влади, і цих мародерів, які відповзають сьогодні вже від державного корита  ніхто не боїться, лишилося кілька днів, ми переможемо, вище голову, слава Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Новак і будемо визначатись.

 

14:10:52

НОВАК В.М.

Володимир Новак, Фракція комуністичної партії України, Хмельниччина. Шановні колеги, шановні радіослухачі,  необхідно відмітити, що проект Закону надзвичайно актуальний саме сьогодні, коли рівень життя 80 відсотків  українців  знаходиться далеко за межею бідності. Проблема житла у всі часи була  для людини  однією з найважливіших. Право на  житло записане і в Конституції України, але як воно виконується, всім добре відомо.

Приведу лише  один приклад. У посланні президента до Верховної Ради  України приводяться цифри, що на початок 2003 року в Україні на квартирному обліку перебувало півтора мільйона сімей. Це значить, що у черзі стояла  кожна одинадцята сім'я. Як радісна подія відмічається, що за останні три роки  загальна черга зменшилася на  496 сімей. Але ж держава  за цей час забезпечила  квартирами тільки 86 тисяч. Проте, де  ділось  ще 410 тисяч  черговиків, сором'язливо замовчується. А пояснення тут просте.  Скорочення квартирної черги викликане, зокрема, ліквідацією її на підприємствах у зв'язку з їх закриттям, звільненням робітників. відсутністю коштів на будівництво житла, ліквідацію підприємств у   зв'язку з банкрутством і так далі. Проблема залишилася, просто її загнали в тінь. Держава відвернулася від людей, залишила їх напризволяще без житла і без надії на його отримання. Найбільше проблем з житлом виникає у соціально вразливих, незахищених верств  населення, пенсіонерів, ветеранів війни та праці, інвалідів, безробітних. У них практично немає ніякої надії на те, щоб отримати його. Більше того, ті, хто мають житло, мають реальні перспективи його стратити із-за боргів щодо оплати комунальних  послуг. Зрозуміло, що за  послуги потрібно платити, але тоді хай хто-небудь із  власть імущих дасть відповідь на такі  питання: "Чому держава, яка обікрала свій народ, забравши його заощадження;  держава, яка не може забезпечити виплати у повному обсязі  заробітної плати; держава, яка не забезпечує конституційної вимоги, щоб пенсії, інші  види соціальних доплат були не нижчі від прожиткового мінімуму встановленого законом, вимагає від нею ж знедоленого народу повної і негайної оплати комунальних послуг?" А за що ж ці люди мають жити. Розумію, що питання це риторичне і винного у цій державі при цій владі не знайдеш.

Тому то вважаю, що цей  законопроект, який ми сьогодні розглядаємо, потрібно  обов'язково прийняти і заборонити виселення  без надання іншого житла ветеранів, учасників Великої вітчизняної війни, пенсіонерів, інвалідів, недієздатних, безробітних, неповнолітніх або одиноких осіб, а також сімей, які мають неповнолітніх дітей і фактично отриманий сукупний дохід, який не перевищує встановленого прожиткового мінімуму. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Зараз. Питання дуже цікаве. Тому ми послухаємо, що з цього приводу скажу Володимир Ілліч Альохін.

 

АЛЬОХІН В.І.

Дякую. Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати. Законопроект розглянутий Держжитлокомунгоспом, Мінекономіки, Мінфіном, Мінпраці і обговорення питання.

На сьогоднішній день заборгованість населення складає 7,2 мільярда за несплачені борги, за спожиті комунальні послуги. Але сьогодні немає підстав говорити. що колись виселили. Жодного чоловіка ще не виселили із квартири.

З метою врегулювання питання погашення заборгованості населення за спожиті житлово-комунальні послуги, завдячуючи Верховній Раді, прийнятий Закон за реструктуризацію заборгованості з квартирної плати. І сьогодні платежі більш-менш ідуть стабільно. І погашається заборгованість минулих років.

Прийняття цього закону поставе у першу чергу не в рівні умови відповідно до статті 24 Конституції України, де встановлено, що громадяни є рівними перед законом і не може бути привілеїв чи обмежень за будь-якими ознаками. Але сьогоднішній законопроект дасть підстави не проплачувати. Треба відмітити, що сьогодні найбільш активними і добросовісними є пенсіонери, які проплачують за житлово-комунальні послуги, а не платять тільки ті, хто сьогодні вважає це...

Враховуючи виведене, вважаємо недоцільне прийняття даного законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Ілліч не туди повів. Опустіть руки, будь ласка.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону "Про внесення змін до Житлового кодексу України" (щодо заборони примусового виселення та вартості житлового приміщення). Реєстраційний номер 4031. Прошу голосувати. Голосуємо.

 

14:16:05

За-240

Прийнято.

Шановні колеги, були пропозиції прийняти в цілому як Закон. Шановні колеги, є застереження. Значить, Закон прийнято у першому читанні. На цьому ранкове засідання... Ні, це не Яворівський. Є застереження в "Регіонів України" і є застереження у "Трудової України". Шановні колеги, не збуджуйтесь! На цьому ранкове засідання оголошується закритим. Дякую. Смачного вам.