Засідання N25

Опубліковано 22. 10. 2004

ЗАСІДАННЯ  ДВАДЦЯТЬ  П’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

22  жовтня   2004 року, 10.05 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:05:08

Зареєструвалося в сесійній залі 251 народний депутат. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження Бориса Ілліча Олійника. Давайте привітаємо Бориса Ілліча, побажаємо міцного здоров'я і великих успіхів.

Шановні колеги, мікрофон, будь ласка, Бориса Ілліча увімкніть. З мотивів. Після 14 години.

 

10:05:41

ОЛІЙНИК Б.І.

Шановні колеги, я глибоко вдячний такої уваги до моєї скромної персони. Але що ж воно так, немає базового варіанту. Він буде оголошений о 13 годині в Українському фонді культури, де я явлюся вам на 3-5 хвилин, щоб не заважати вам випити за моє здоров'я.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, щорічно 24 жовтня ми відзначаємо День Організації Об'єднаних Націй. Заходи, присвячені Дню Організації Об'єднаних націй є вже традиційними у календарі Верховної Ради України. У зв'язку з цим сьогодні в кулуарах третього поверху Верховної Ради України відкрито інформаційний ярмарок - публікації ООН, організований представництвом ООН в Україні. Запрошую вас у вільний час ознайомитися з експозиційними матеріалами з цього приводу.

Шановні колеги, відповідно до вашого доручення інформую про результати роботи Верховної Ради України на пленарному засіданні 21 жовтня 2004 року. Як і передбачалося, на засіданні відповідно до розкладу було розглянуто всі 23 питання розкладу, тобто 39 законопроектів і шість проектів постанов. За результатами їх розгляду прийнято 10 законів в цілому, серед яких Закон про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати і Закон про джерела фінансування соціальних виплат та пов'язаних з ним адміністративних витрат. 15 законопроектів прийнято в першому читанні, зокрема проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації інвалідами права на трудову зайнятість. Три законопроекти про внесення змін до Закону України "Про охорону дитинства", проект Закону про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного майна" (щодо пільг працівникам приватизованих підприємств), проекти законів про внесення доповнень до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи". Один законопроект направлено на доопрацювання. 12 законопроектів відхилено. Розгляд одного законопроекту перенесено. Прийнято п'ять постанов, обрано 28 суддів. Голосування по одному проекту постанови перенесено. Прийнято одне протокольне рішення.

Бондаренко з порядку ведення і працюємо далі. Ну, з порядку ведення. Можливо, будуть якісь критичні зауваження.

 

10:08:35

БОНДАРЕНКО В.Д.

Шановні друзі, у мене є прохання і до вас, Володимире Михайловичу, до президії, до всіх присутніх: давайте направляти письмову інформацію в засоби масової інформації від імені Верховної Ради, а також тим людям, котрі щодня продовжують оббріхувати, ганьбити Верховну Раду, зокрема Степан Гавриш, який бреше на всіх каналах про те, що парламент неефективно працює. А також я думаю, що в копіях направляти Шуфричу і Задорожньому оці матеріали, хай вони подивляться. Верховна Рада працює, працює ефективніше, ніж будь-коли. І це є заслуга спільна всіх тих, хто тут знаходиться і керівництва Верховної Ради, і депутатів, котрі порядно і чесно працюють над дуже важливими для України законами. А ті, хто хотів заблокувати  діяльність Верховної Ради, вищого законодавчого органу України, просто сьогодні поганьблені нашою діяльністю. Я думаю, що ми будемо і далі працювати так же ефективно. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, відповідно до статті 2.5.2 Регламенту у п'ятницю ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, оголошенням запитів, заяв, повідомлень. Прошу народних депутатів записатися на виступ, а я тим часом оголошу депутатські запити, що надійшли.

Окрім того, шановні народні депутати, ми давали доручення Регламентному комітету дати заключення на заяву, яка прозвучала, а також Комітету з питань правової політики. Учора ми заслухали висновки і рішення Комітету з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради. Сьогодні, якщо ви не заперечуєте, відповідну інформацію надасть Василь Онопенко після оголошення запитів. Немає заперечень? Немає. Я тоді оголошу депутатські запити, що надійшли.

Надійшли запити народних депутатів України.

Євгена ЖОВТЯКА до Президента України стосовно фактів порушення Генеральним прокурором України Закону України “Про статус народного депутата України” та покривання ним бездіяльності прокуратури Миронівського  району Київської області. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:11:01

За-126

Підтримки запиту немає.

Олега ТЯГНИБОКА до Президента України щодо скасування в порядку статті 106 Конституції України Постанови Кабінету Міністрів України “Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” від 26 липня 1996 року, якою порушуються права чорнобильців, встановлені Конституцією України, чорнобильським та пенсійним законодавством України. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:11:49

За-119

Запит не підтримано.

Віктор ТЕРЕНА до віце-прем'єр-міністра України Дмитра Табачника щодо надання допомоги у балгоустрої села Павлиш - Батьківщини видатного українського педагога Василя Сухомлинська.

Віктора ТЕРЕНА до віце-прем'єр-міністра Табачника щодо надання допомоги в ремонті сільського будинку культури села Зибкове Кіровоградської області.

Олександра ВОЛКОВА до голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Стетовича, голови Комітету  Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Мойсика, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови Служби безпеки України щодо перевірки фактів зловживання владою, перевищення влади, перешкоджання діяльності народного депутата України, що виразилась у незаконному зовнішньому спостереженні за народним депутатом України Волковим та притягнення винних осіб до відповідальності.

Андрія ШКІЛЯ до Голови Верховної Ради України, голови Комітету з питань Регламенту, депутатсько етики та організації роботи Верховної Ради України щодо несумісності депутатської діяльності у зв'язку з зайняттям іншої посади окремими народними депутатами.

Володимира МАЗУРЕНКА до Голови Верховної Ради України щодо надання інформації стосовно придбання путівок для лікування в санаторії "Нижня Ореанда" в місті Ялта.

Юрія КАРМАЗІНА до Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, київського міського голови, міністра внутрішніх справ щодо забезпечення включення світлофорів перед під'їздом до будинків Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України тільки на час в'їзду та виїзду та їх територію автомобілів, розблокування вулиць Банкової, Лютеранської та Коцюбинського і компенсації посольством США шкоди, нанесеної України з блокування вулиці Коцюбинського.

Марії МАРКУШ до Прем'єр-міністра України з приводу невиконання Закону України "Про статус народного депутата" та ненадання відповіді на депутатський запит від 30 червня 2004 року щодо виділення коштів на відновлення берегового укріплення, розчистки русла ріки в Тячівському районі Закарпатської області.

Євгена КИРИЛЬЧУКА до Прем'єр-міністра України з приводу зменшення коштів на харчування дітей в районах, що постражали від аварії на Чорнобильській АЕС у Волинській області.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до Прем'єр-міністра України щодо засад діяльності філій Московського університету в містах Чернігові та Севастополі.

Марії МАРКУШ до Прем’єр-міністра України щодо виділення коштів для газифікації приміщення Хустської територіальної організації Українського товариства сліпих.

Івана ТОМИЧА до Прем’єр-міністра України з приводу безпідставного відключення телефону помічника-консультанта народного депутата України.

Миколи ЧЕЧЕЛЯ до Прем’єр-міністра України, Голови Вінницької обласної державної адміністрації стосовно формального ставлення щодо виділення коштів для поліпшення функціонування соціально-культурної сфери села Очитків Оратівського району Вінницької області.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України щодо фінансування завершення газифікації сіл та селищ Каланчацького району Херсонської області.

Павла МОВЧАНА та Івана ЗАЙЦЯ до Прем’єр-міністра України щодо нищення Національного заповідника “Херсонес Таврійський” шляхом виділення земельних ділянок в охоронній зоні заповідника під житлову та промислову забудову місцевою владою міста Севастополя.

Валерія ПУСТОВОЙТЕНКА та Ігоря ОСТАША до Прем’єр-міністра України щодо фінансування будівництва навчально-виробничих майстерень вищого професійного училища №34 міста Стрия Львівської області.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до Прем’єр-міністра України щодо незадовільної роботи Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Київській області під керівництвом Анатолія Волощука.

Володимира ЗУБАНОВА до Прем’єр-міністра України щодо бездіяльності Міністерства внутрішніх справ стосовно виплати заборгованості по заробітній платі на підпорядкованому підприємству.

Кирила ПОЛІЩУКА до Прем’єр-міністра України щодо перепрофілювання комплексу “Гуртожиток-медучилище” в місті Яготин Київської області під пункт тимчасового розміщення біженців та виділення коштів на завершення його будівництва.

Миколи КУЛЬЧИНСЬКОГО до Прем’єр-міністра України щодо некомпактного розміщення російської бази Чорноморського флоту на території України і незаконного перебування всіх навігаційних забезпечень в Криму в руках командування Чорноморського флоту Російської Федерації.

Юлії ТИМОШЕНКО до Прем’єр-міністра, Генерального прокурора щодо порушення законодавства про працю - невиплати заробітної плати працівникам агрофірми “Пролісок”.

Миколи ПОЛІЩУКА до Прем’єр-міністра України щодо втрат особового складу Збройних Сил України котрі приймають участь в миротворчих місіях. 

Юрія КРУКА до Прем’єр-міністра України щодо погашення боргу вчителям міста Ізмаїльськ.

групи народних депутатів (ПАРУБОК, ДОРОГУНЦОВ, ЧЕЛНОКОВ)          до Прем’єр-міністра України щодо захисту та відновлення конституційних прав працівників сільськогосподарського виробничого кооперативу “Агрофірма Зоря” села Саливонки Васильківського району Київської області.

групи народних депутатів (САВИЦЬКИЙ, ГЛАДІЙ, КАСЬЯНОВ) до Прем’єр-міністра України щодо оцінки діяльності Міністерства охорони навколишнього природного середовища.

Володимира ЗУБАНОВА до Прем’єр-міністра України щодо відповідальності Голови Антимонопольного Комітету України за підвищення цін на окремі товари.

Георгія БУЙКА до Прем’єр-міністра України, заступника Генерального прокурора України Пшонки щодо зловживання службовим становищем та об’єднання у корумповану групу деяких працівників прокуратури міста Києва з корумпованими угрупуваннями громадян та Управління по боротьбі з організованою злочинністю Управління Міністерства внутрішніх справ у місті Києві народних та інших засадах.

Юрія КАРМАЗІНА до Прем’єр-міністра України, Міністра закордонних справ України, Голови Адміністрації прикордонної служби України, начальника Управління державної охорони України щодо застосування адекватних заходів у відповідь на дискримінаційні заходи стосовно громадян і посадових осіб органів державної влади України, запроваджених посадовими особами  органів державної влади США і оформлення в'їзних віз громадянам США тільки після відбору від них відбитків пальців, допуску їх до приміщень  органів державної влади України тільки після здачі ними своїх паспортів чи посвідчень в обмін на тимчасові посвідчення і проходження особистого обшуку з металошукачами

Валерія ЛЕБЕДІВСЬКОГО до Кабінету Міністрів України щодо введення Європейських екологічних норм стосовно оподаткування власників транспортних засобів.

Сергія ДОРОГУНЦОВА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України щодо виділення коштів Національній академії наук України на будівництво житла.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України, Голови Державної податкової адміністрації України, заступника Голови Державної податкової адміністрації України, Голови Державної податкової адміністрації в місті Києві стосовно зловживання службовим становищем працівниками слідчого управління податкової міліції у місті Києві.

Сергія ДОРОГУНЦОВА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України щодо виділення асигнувань на добудову поліклініки Інституту травматології і ортопедії Академії медичних наук України.

Богдана КОСТИНЮКА до Генерального прокурора України стосовно ліквідації несправедливості при здійсненні компенсаційних виплат  громадянам, які не мають ідентифікаційних номерів з релігійних міркувань.

Миколи ТОМЕНКА до Генерального прокурора України, Міністра юстиції України, Національної ради з питань телебачення та радіомовлення України, Голови Вищої Ради юстиції України щодо вжиття заходів реагування у зв’язку із здійсненням незаконних дій державними органами та посадовими особами, що можуть призвести до припинення діяльності телеканалу “5 канал”.

Сергія ТЕРЬОХІНА до Генерального прокурора України щодо зволікання в порушенні кримінальної справи по факту побиття громадянина Легейзюка працівником районного відділу внутрішніх справ голосіївського району міста Києва.

Василя ЦУШКА до Генерального прокурора України щодо запобігання незаконному притягненню до кримінальної відповідальності  мешканців міста Одеса та незаконних дій працівників органів дізнання і попереднього слідства у додержанні порядку порушення і розслідування кримінальної справи.

Олександра ГОЛУБА до Генерального прокурора України щодо факту ненадання медичної допомоги працівниками Прилуцької міської лікарні хворому, що призвело до його смерті.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Генерального прокурора України щодо перевірки законності порушення кримінальної справи проти Голови Чернігівської профспілки підприємців.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, Міністра внутрішніх справ України щодо притягнення до відповідальності сіб, причетних до так званого замаху на життя Прем’єр-міністра України

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА та Богдана КОСТИНЮКА до Генерального прокурора України щодо повернення заборгованості по заробітній платі колишнім працівникам державного підприємства “Селідоввугілля” та шахти “1/3 Новоградівська” з села Миропілля Краснопільського району Сумської області.

Богдана КОСТИНЮКА до Генерального прокурора України щодо повернення заборгованості по заробітній платі робітникам цукрового заводу селища міського типу Кирилівка Великописарівського району Сумської області.

Сергія МАТВІЄНКОВА до Генерального прокурора України з приводу зволікання та злочинної халатності у розслідуванні кримінальної справи за фактом загибелі мешканки міста Маріуполь Олександри Чернокозинської.

Бориса БЕСПАЛОГО до Генерального прокурора України з приводу незадовільної відповіді заступника Генерального прокурора України на депутатський запит щодо законності та обґрунтованості дій Корюківського районного суду Чернігівської області.

Василя ЦУШКА до Генерального прокурора України щодо затягування розслідування вбивства громадянина Марчука Роздільнянським районним судом Одеської області.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Генерального прокурора України стосовно порушення   Закону України “Про вибори Президента України”, конституційних прав громадян та перевищення повноважень працівниками міліції Управління Міністерства  внутрішніх справ У Чернігівській області.

Юлії ТИМОШЕНКО до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України щодо неправомочності затримання громадянина Валерія Кравченка.

Олександра ТУРЧИНОВА до Генеральної прокуратури, Державної податкової адміністрації України, Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, Центральної виборчої комісії щодо перевірки законності розповсюдження рекламних роликів які транслюються загальнонаціональними телерадіоорганізаціями безкоштовно і містять приховану передвиборну агітацію кандидата на пост Президента України.

Юрія ОРОБЦЯ та Валерія ЛЕБЕДІВСЬКОГО до Генерального прокурора України, Голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, Голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності щодо фактів участі співробітників правоохоронних органів Харківської області у перешкоджанні здійсненню заходів передвиборчої агітації Віктора Ющенка.

Степана БУЛЬБИ до Міністра юстиції України з приводу невиконання Державною виконавчою службою Петриківського районного управління юстиції Дніпропетровської області рішення Козельщинського районного суду Полтавської області.

Володимира БРОННІКОВА до Міністра внутрішніх справ України, Міністра закордонних справ України щодо вирішення проблем набуття українського громадянства і отримання нових паспортів.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Міністра освіти і науки України щодо виділення автобуса Романівській загальноосвітній школі №1 Житомирської області.

Сергія СЛАБЕНКА до Міністра оборони України стосовно проведення розрахунків з компенсаційних виплат звільненим військовослужбовцям.

Миколи МЕЛЬНИКА до Міністра охорони здоров’я України щодо надання допомоги у проведенні операції мешканці Вінницької області.

Володимира ПУЗАКОВА до Міністра внутрішніх справ України щодо бездіяльності посадових осіб Кіровоградського районного відділу Управління Міністерства внутрішніх справ у Кіровоградській області.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Міністра оборони України щодо вирішення фінансування ремонту Трускавецького центрального військового клінічного санаторію.

Олександра ГОЛУБА до Міністра юстиції України з приводу невиконання рішення суду щодо виплати грошової компенсації незаконно звільненій з роботи громадянці.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Міністра з питань надзвичайних ситуацій щодо виділення пожежних автомобілів професійним частинам Чуднівського, Романівського, Любарського районів Житомирської області.

Сергія СЛАБЕНКА до Міністра палива та енергетики України    з приводу незаконного відключення електроенергії в селі Заболотниці Іваничівського району Волинської області.

Степана БУЛЬБИ до міністра юстиції України стосовно бездіяльності державної виконавчої служби Машівського районного Управління юстиції Полтавської області по виконанню рішення суду.

Володимира НОВАКА до міністра юстиції України з приводу невиконання рішення суду про стягнення компенсаційних виплат на опалення та електроенергію вчителям Летичівського навчально-виробничого комбінату №1 Хмельницької області.

Юрія ШИРКА до міністра внутрішніх справ України щодо притягнення до відповідальності начальника паспортного столу Корабельного району міста Миколаєва майора міліції Берднікова у зв’язку з ненаданням відповіді на депутатське звернення.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до міністра аграрної політики України стосовно ситуації, яка склалася з розрахунками за оренду земельних паїв в селі Збур’ївка Голопристанського району Херсонської області.

Миколи КУЛЬЧИНСЬКОГО до міністра закордонних справ України стосовно втручання заступника Голови Державної Думи Російської Федерації Володимира Жириновського у внутрішні справи України.

Романа БЕЗСМЕРТНОГО  та Миколи КАТЕРИНЧУКА до міністра юстиції України з приводу незадовільного реагування керівниками районних управлінь юстиції на депутатські звернення.

Євгена ГІРНИКА до міністра науки та освіти України щодо затримки виплати стипендії студентам першого курсу Прикарпатського Національного університету імені Стефаника.

Леоніда СЕРГІЄНКА до міністра внутрішніх справ України щодо проведення перевірки діяльності благодійного фонду “Батьківщина без сиріт” міста Дніпропетровська.

Ігоря ТАРАСЮКА до міністра внутрішніх справ України, Голови Тернопільської обласної державної адміністрації щодо передачі органам місцевого самоврядування міста Теребовля Тернопільської області системи тепло- та водопостачання і житлових приміщень військової частини.

Миколи ШЕРШУНА та Валерія САМОПЛАВСЬКОГО до Міністерства освіти і науки України стосовно забезпечення виконання Державної програми інформатизації загальноосвітніх навчальних закладів, комп’ютеризації сільських шкіл в Березнівському, Костопільському, Сарненському районах Рівненської області.

Володимира ПУЗАКОВА до голови Верховного Суду України стосовно некваліфікаційного ведення судового слідства в розкритті кримінальної справи Новоархангенльським районним та Кіровоградським апеляційним судами.

Сергія КАСЬЯНОВА до голови Верховного Суду України щодо розгляду справи стосовно розпаювання земель Широківської виправної колонії державного Департаменту України з питань виконання покарань.

Володимира МАЙСТРИШИНА до Голови Верховного Суду України щодо перегляду цивільної справи за позовом до Державного комітету України з нагляду за охороною праці про поновлення на роботі за винятковими обставинами Ковалевського.

Володимира СТРЕТОВИЧА до Голови Державного комітету лісового господарства України про надання інформації щодо стану земель лісового фонду Ялтинського гірсько-лісового заповідника та ходу виконання доручення Президента України з цього питання.

Василя ГЛАДКІХ до Голови антимонопольного комітету України щодо попередження появи нового монопольного утворення у Харківській області.

Петра ЦИБЕНКА до Голови правління Пенсійного фонду України стосовно неправомірних вимог органів фонду щодо надання додаткових документів пенсіонерами з числа державних службовців.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Голови Херсонської обласної державної адміністрації щодо сприяння та допомоги Херсонському Колегіуму імені Євгена Малюка в реалізації його програм.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Глави Адміністрації Президента України щодо зловживань працівниками прокуратури міста Києва, корумпованими угрупуваннями громадян та Управління по боротьбі з організованою злочинністю Управління Міністерства внутрішніх справ у місті Києві на родинних  та інших засадах.

Павла МОВЧАНА до Голови Київської державної адміністрації з приводу незаконного відведення земельних ділянок під нове будівництво на території охоронної зони Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Ігоря ТАРАСЮКА до Голови Тернопільської обласної державної адміністрації з приводу звернення депутатів Тернопільської облради щодо Теребовлянського міжрайонного будинку пристарілих.

Євгена ГІРНИКА до Голови Центральної виборчої комісії, Генерального прокурора України щодо притягнення до відповідальності депутата Державної Думи Російської Федерації Володимира Жириновського по факту порушення ним Закону України “Про вибори Президента України”.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Голови Генічеської районної державної адміністрації щодо недопущення згортання соціально значущої програми з реабілітації осіб, які позбулися наркотичної та алкогольної залежності.

Володимира НОВАКА до Голови Хмельницької обласної державної адміністрації щодо недопущення передачі приміщення Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді в оренду благодійному фонду.

Таким чином, шановні колеги, виголошено 82 депутатських запити. По фракціях: "Наша Україна" - 30, фракція  комуністів - 19, "Регіони України" - 5, Соціал-демократична партія України об'єднана - 1, "Єдина Україна" - 2, "Трудова Україна" - 2, Народна аграрна партія - 3, Соціалістична партія - 7, Блок Тимошенко - 7, НДП і Промисловців і підприємців - 2, "Центр" - 2, Позафракційні - 2.

Всього, ще раз хочу наголосити, 82. Якщо судити по фракціях, які подавали депутатські запити, то у нас Верховна Рада працює взагалі у повному складі.  З процедури, будь ласка, Валентин Григорович.

 

10:29:57

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую, Володимире Михайловичу. Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели. Мы горды тем, что вместе с нами сегодня в составе нашей фракции находятся прекрасные представители интеллигенции, творчество, талант которых высоко ценится не только в Украине, а далеко за ее пределами. Мы сегодня искренне поздравили с днем рождения нашего славетного поэта Бориса Ильича Олийныка. Вчера же замечательной, обаятельной женщине, любимой всеми, кто соприкоснулся к ее творчеству кино и на театральной сцене, народной артистки Украины Заклунной Валерии Гавриловне присвоено почетное звание народный артист Российской Федерации.

Давайте же сердечно поздравим Валерию Гавриловну с высокой оценкой и пожелаем ей дальнейших творческих успехов. Всего доброго, Валерия Гавриловна.  (Оплески)

 

ГОЛОВА. Шановні...

Ну, з процедури запишіться, будь ласка, три хвилини з процедури. Запишіться, будь ласка.  А підготуватися Василю Онопенку для виступу.

Так, на табло прізвища народних депутатів, що записалися. Михайло Косів.  Запишіться, будь ласка.

(Ш у м   у   з а л і)

Шановні колеги, ми якщо зараз запишемося, пропаде черга на виступи. Не можемо. Давайте, шановні колеги, з процедури після виступів зробимо, хорошо? Бо зараз все помішається у нас. Після заяв. Має слово Василь Онопенко, потім буде виступати Михайло Косів. Ну, тоді ми після того сказали. 30 хвилин на виступи від народних депутатів. Для голови комітету, я думаю, що ми не будемо обмежувати час, але я просив би коротко.

 

10:32:11

ОНОПЕНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, на виконання доручення першого заступника Голови Верховної Ради України Адама Івановича Мартинюка щодо розгляду заяви, проголошеної 19 жовтня цього року народним депутатом України Гавришем Степаном Богдановчем, від імені керівників восьми депутатських груп і фракцій про нелегітимність рішень, які приймає зараз Верховна Рада України, у комітеті проаналізовано наявність правових підстав, обгрунтування цієї заяви, у зв'язку з чим звертаємо увагу на окремі аспекти порушеної проблематики.

Перш за все, змістовне наповнення ситуації, про яку йдеться в заяві, залежить виключно у політичній площині і стосується об'єктивних процесів, які перманентно переживає парламент у зв'язку з переформатуванням більшості.

Подібна ситуація вже розглядались Конституційним Судом України, який дійшов висновку, що події у Верховній Раді України 21 січня і першого лютого 2000 року не порушили принципи Конституції України, зокрема це ухвали Конституційного Суду України про припинення конституційного впровадження у справі щодо визнання неконституційними актів, прийнятих на засіданні частини народних депутатів України у приміщенні Українського дому від 27 червня 2000 року.

У мотивальній частині ухвали суд констатував, що такі процеси мають політико-моральне значення і є елементом політичного процесу. Отже, порушена проблема лежить виключно у політичній площині і не має правового чи юридичного аспекту. По-друге, питання щодо легітимності процесу, реалізації Верховною Радою України свої повноважності, в тому числі схвалюваних нею рішень, розглядалося органом конституційної юрисдикції у різних аспектах цієї проблеми. Досить згадати рішення Конституційного Суду України від сьомого липня 1998 року у справі за конституційним поданням Президента України щодо порядку голосування та повторного розгляду законів Верховної Ради України. І рішення цього ж суду від 17 жовтня 2002 року у справі щодо повноважності Верховної Ради України.

Конституційний Суд зазначив, що відповідно до духу і змісту Конституції України кваліфікаційною вимогою для визнання засідання народних депутатів України пленарним засіданням Верховної Ради України є присутність на ньому такої кількості парламентарів, яка є достатньою для прийняття рішення Вищим законодавчим органом держави.

Згідно позиції суду, повноваження парламенту реалізуються спільною діяльністю народних депутатів України на засіданнях Верховної Ради України під час її сесії. Натомість неучасть певної частини депутатського корпусу у пленарному засіданні, як зазначив Конституційний Суд України у рішенні від 17 жовтня 2002 року у справі щодо повноважності Верховної Ради України, не ставить загрози легітимності прийнятих Верховною Радою України рішень. Верховна Рада України правомочна приймати закони і реалізовувати інші, конституційно визначені повноваження, за умови присутності на її пленарних засіданнях на момент голосування не менше тієї кількості народних депутатів України, яка згідно з Конституцією України необхідна для прийняття відповідного рішення, зокрема, суд зазначив, що закони, постанови та інші акти, які під час голосування на пленарних засіданнях Верховної Ради України були підтримані встановленою більшістю голосів від її конституційного складу, вважаються прийнятими.

Таким чином, національна правова доктрина стверджує презумпцію легітимності ухвалених парламентом рішень. Протилежне може бути констатовано лише органом, уповноваженим Основним Законом України здійснювати функції Конституційного контролю.

 Відтак, будь-які припущення щодо нелегітимності результатів роботи Верховної Ради України, ухвалених більшістю від конституційного складу парламенту є завідомо неправомірними і юридично некоректними. Як зазначив Конституційний Суд України, у частині 4 рішення від 17 жовтня 2002 року щодо участі  народних депутатів України у прийнятті Верховною Радою України рішень у разі, коли запропоноване рішення проголосувала визначена Конституцією України кількість народних депутатів України, воно вважається прийнятим, незалежно від того скільки народних депутатів не брали участь  в голосуванні. А неучасть певної кількості народних депутатів України у голосуванні не є складовою процесу прийняття рішень Верховною Радою України.

З вищенаведеного випливає єдиний об'єктивний висновок про безумовну легітимність рішень Верховної Ради України, за які проголосувала визначена Основним законом України більшість парламенту, незалежно від того, скільки народних депутатів не брали участі у голосуванні. Таким чином,  неучасть в голосуванні певної кількості народних депутатів України, яка є меншою від передбаченої Конституцією України кількості парламентаріїв, наділених правом спільно реалізовувати повноважність парламенту не може бути перешкодою для прийняття рішень Верховної Ради України. Важливо підкреслити, що легітимність ухвалених парламентом рішень залежить від дотримання ряду процедурних вимог, які полягають, по-перше, у необхідності прийняття парламентських актів під час спільного зібрання народних депутатів, яке має відбуватися у формі пленарного засідання. По-друге, засідання має відбуватися під час Конституційно визначеного періоду, тобто сесії. Аналіз практики ухвалення Верховною Радою України рішень протягом вересня-жовтня 2004 року свідчить про дотримання  парламентом усіх умов, які забезпечують  легітимність прийняття рішень вищим законодавчим органом держави, зокрема пленарні засідання проводилися у визначений час, у визначеному місці  і за встановленою процедурою.

По-третє, питання щодо  наявності підстав для відкриття-закриття, вирішення питань  організації роботи парламенту, у тому числі голосування становить компетенцію головуючого на пленарному засіданні Верховної Ради України. Повноваження щодо відкриття пленарного засідання здійснюється головуючим на засіданні парламенту відповідно до статті 3.1.6 Регламенту Верховної Ради України, яка передбачає, що засідання  відкривається і проводиться, якщо на ньому присутня кількість депутатів необхідна для прийняття рішення. Кількість парламентарів визначається відповідно до результатів електронної поіменної реєстрації.

Таким чином саме головуючий наділений повноваженнями самостійно вирішувати питання щодо дотримання вимог Регламенту Верховної Ради України, що обумовлюють легітимність пленарного засідання, зокрема, і питання кворуму.

Стосовно перенесення пленарних засідань з 19 по 22 жовтня цього року на період з 7 по 10 грудня цього року слід зазначити, що всі пропозиції народних депутатів України щодо організації роботи парламенту, зокрема, проведення пленарних засідань Верховної Ради України вирішується відповідно до статті 2.4.4 Регламенту Верховної Ради України шляхом внесення проекту відповідної постанови  та статті 91 Конституції України. 

Відповідно до статті 2.4.4 Регламенту Верховної Ради України питання затвердженого порядку денного сесії Верховної Ради України можуть розглядатися в інший, ніж передбачена в цьому послідовність, відкладатися, змінюватися чи виключатися з порядку денного за рішенням  Верховної Ради України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую, Василю Васильовичу, за такий грунтовний правовий аналіз. Шановні колеги! Переходимо до виступів  від народних депутатів. 30 хвилин у нас на  це відведено. Михайло Косів, будь ласка. Підготуватися Чичканову.

 

10:41:04

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, Блок Віктора Ющенка.

Володимире Михайловичу, згідно з рішенням фракції прошу передати слово для виголошення  заяви нашому безстрашному правозахиснику Володимиру Стретовичу.

 

ГОЛОВА. Володимир Стретович. Підготуватися Чичканову.

 

10:41:31

СТРЕТОВИЧ В.М.

Дякую. Заява фракції "Наша Україна" Верховної Ради  України з приводу підготовки виконавчої влади до зриву виборів 31  жовтня 2004 року.

"Шановні співвітчизники! Любий український народе! 31 жовтня  нинішнього року кожен з нас і суспільство в цілому має надану Конституцією України змогу  вирішити свою майбутню долю шляхом виборів нового Президента України. Однак , як свідчать події останніх днів, інформація, що надходить до нас  з достовірних джерел від патріотів України, збанкрутіла злочинна виконавча влада в особі Адміністрації Президента, Міністерства внутрішніх справ,  Міністерства з надзвичайних ситуацій, Міністерства оборони, Міністерства транспорту при сприянні податкової міліції за повної бездіяльності СБУ і Генеральної прокуратури готується використати озброєну силу проти власного народу. Не задовольнившись підкиданнями вибухівки в офіси і автомобілі, розсипанням шипів під колесами автобусів зі студентами, розставлянням блокпостів ДАІ на дорогах наче на військових діях, я показую вам документ, де написано, що в нас уже введено загороджувальні блокпости у ДАІ Міністерства внутрішніх справ Закарпатської області, значить,  в нас уже готується введення надзвичайного стану. Щойно надійшла інформація про те, що вище керівництво держави скликало депутатів з меншості, їх було 140, і повідомило про те, що  влада готова до введення надзвичайного стану. Шановні громадяни, це буде здійснюватися шляхом  наклеювання портретів великих бігмордів кандидата від влади Януковича на скляні вітрини магазинів. Люди на мобільних групах, одягнені  в  форму "Так", іменуючи себе  від Ющенка, будуть розбивати ці вітрини в усіх населених пунктах України і, таким чином, влада  буде вимушена вводити надзвичайний стан. Не піддавайтеся на провокації!

На день запланованого коаліцією "Сили народу"  мітингу 23 жовтня  керівництво  Міністерства внутрішніх справ в умовах секретності стягнуло і розмістило під Києвом спецпідрозділи "Беркут" з усіх областей України і міста Севастополя. Вони виконають свою місію і повернуться до Києва ще раз 29 жовтня  відкріпними талонами і будуть доставлені сюди таємно  в закритих каміонах і цивільних автобусах.  5 тисяч військовослужбовців внутрішніх військ під командуванням  генерала Попцова вже розміщено в навколишніх базах відпочинку і приміщеннях в селі Новопетрівці, в місті Вишневому, Боярці, Броварах та Ірпені. 31 жовтня їх  чисельність повинна зрости трикратно і, отримавши на озброєння електрошок  і гумові кийки і світові гранати, наші діти та онуки  в формі  будуть скеровані недалекоглядними  генералами проти беззбройних людей. До проведення заходів до так званому приборканню опозиції будуть залучені також курсанти Академії державної податкової служби  Університету внутрішніх справ, що знаходиться на вулиці Колекторній в місті Києві. Не залишиться осторонь  згаданих подій і нове старе керівництво Міністерства оборони. Сьогодні фахівці російських підрозділів "Вимпел" і "Альфа" нацьковують наші армійські підрозділи на власний народ. За словами міністра оборони будь-який наказ  Головнокомандуючого буде виконано, хоча Конституція України зобов'язує кожного не виконувати злочинних наказів. Фракція "Наша Україна" не може повірити у дійсність злих намірів влади, але систематичність повідомлень, їх перевірка показала, що подонки висшої мєри готові застосувати вогнепальну зброю, у тому числі стрільбу на пораження людей. Інакше навіщо доставляти зброю у місця розквартирування військ і розміщувати їх у приміщенні ЦВК, яке найближчим часом буде оголошене...

 

ГОЛОВА. Відмовляється  від свого виступу? Де Філенко?  Немає.  Вибачте, шановні колеги. Микола Єфремович Поліщук є?  Ігор Рафаїлович Юхновський, якщо відмовляється, будь ласка, виступайте від свого слова. Але давайте будемо іти по Регламенту, щоб мене не звинувачували. Ви відмовляєтесь від свого виступу? Ні. Значить, будь ласка, закінчили виступ. Сергій Чичканов, будь ласка.

Шановні колеги, я не хочу давати підстави для  звинувачень. Немає інших людей. Будь ласка.

 

10:45:14

ЧИЧКАНОВ С.В.

Прошу передать слово Пономаренку Григорию Григорьевичу.

 

ГОЛОВА. Григорій Пономаренко, будь ласка.

 

10:45:29

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Шановні колеги,  шановні виборці.

Як член Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради по моніторингу за реалізацією законодавства про вибори Президента України, як уповноважений представник кандидата на пост Президента Симоненка Петра Миколайовича у  Центральній виборчій комісії вимушений заявити про те, що відкривається ще один канал фальсифікації виборів Президента. Мова іде про створення виборчих дільниць за кордоном, перш за все у Російській Федерації.

Завтра Центральна  виборча комісія з подачі Міністерства закордонних справ має прийняти рішення  про утворення у винятковому випадку ще 420 дільниць на території Російської Федерації. Всього ж на сьогодні офіційно створено 123, в іноземних державах  123 виборчих дільниці. До речі, на виборах Президента у 1999 році на 92 виборчих дільницях за кордоном всього було  у  списках виборців 116 тисяч виборців, а голосувало лише 24 тисячі. Сьогодні на цих додатково створюваних дільницях в Російській Федерації очікується в списках 800 тисяч виборців у той час, коли протягом 1998,1999, 2002 року на виборах в Російській Федерації голосувало не більше п'яти тисяч. А на консульському обліку в Росії станом на перше березня перебувало лише 20 тисяч виборців.

Уже сьогодні в Харківській, Сумській, Луганській, Донецькій областях гацуються десанти виборців, які в день голосування готові поїхати і проголосувати до Росії. До речі, ніякого контролю за виборами немає, тому що кандидатам у Президенти не надано можливості дати своїх представників у дільничні виборчі комісії, не буде також там і спостерігачів.

Я звертаюся до Центральної виборчої комісії не розглядати питання про утворення додаткових дільниць на території Російської Федерації. Ми звертаємося також до керівництва Російської Федерації  не створювати передумов до фальсифікації виборів Президента України. Прошу вважати мій виступ як офіційний депутатський запит до Міністерства закордонних справ і Центральної виборчої комісії. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Філенко, Поліщук. Немає. Михайло Родіонов, фракція комуністів. Немає. Є, є. Михайло Поліщук, будь ласка.

 

10:48:20

РОДІОНОВ М.К.

Фракция коммунистов, Родионов. Прошу передать слово Новаку Владимиру Николаевичу.

 

ГОЛОВА. Володимир Новак, будь ласка. Підготуватися Ігорю Юхновському.

 

10:48:37

НОВАК В.М.

Володимир Новак, фракція комуністів, Хмельниччина.

Шановні колеги, якщо вірити нашій статистиці, то в цьому році Україна зібрала майже 40 мільйонів тонн зернових. Здавалось би, при такому врожаї ринок повинен бути стабільним та прогнозованим. Але ми всі ми являємося свідками того, що різко зросли ціни на основні продукти харчування. Особливо на м'ясо, м’ясопродукти та яйця. Причому подорожчання значне - з 18-20 гривень до 30-35 гривень за кілограм м'яса.

Всі заяви уряду, що ніяких об'єктивних підстав, жодного економічного підгрунтя для цінових коливань немає, що робиться все для того, щоб повернути ціни до попереднього рівня, виявилися чистісінькою брехнею.

Вже всім зрозуміло, що всі запевнення і ті міри, які приймає уряд, не призвели і не приведуть до стабілізації цін. Вони зростають все вищими темпами і не тільки на продукти. Подивіться, що робиться з цінами на пальне: їх ріст приведе до значного подорожчання нашого життя. Створюється видимість боротьби з ростом цін, висуваються надумані причини їх зростання. А правда лежить на поверхні. Про неї ми, комуністи, наш лідер Петро Миколайович Симоненко говорили неодноразово.

Причина зростання цін на продовольчі товари - це результати реформування сільськогосподарського сектору економіки. Ми застерігали народ України, що псевдореформи, які проводяться на селі, приведуть селян до зубожіння. Так воно і сталося. Національне надбання України - колективне стадо великої рогатої худоби - скоротилося з 20 млн. голів в 91-му році до трьох мільйонів в 2004 році, тобто зменшилось в 6,4 рази. Який мор? Яка чума його викосила? Ім'я цій чумі - реформи на селі. Все розкрадено, розграбовано, вивезено за кордон. Бо чим же іншим можна пояснити те, що поголів'я верха значно зменшилось і в приватному секторі, тобто у населення і продовжує зменшуватись далі.

Тільки за останній рік в порівнянні з минулим худоби зменшилось на 15 відсотків, свиней на 25. Держкомстат України інформує, що за дев'ять місяців 2004 року селяни продали на 13 відсотків менше великої рогатої худоби та на 20 відсотків менше свиней, ніж за аналогічний період минулого року. Тобто м’ясо просто не наросло. І нічого тут не вдієш.

Реформи, які видавалися, як велике благо, повернулись для України і для народу великим злом. Ми з вами пожинаємо плоди бездумних кучмівських реформ на селі. За останні 13 років розграблено і розграбовано все те, що створювалось десятиріччями, працею усього народу. Село і Україну ще можна спасти.

Це може зробити тільки та влада, яка думає про свій народ. Люди, зробіть вірний вибір! Я звертаюся до вас, шановні виборці, шановний народе України! Голосуйте за Петра Симоненка!

 

ГОЛОВА. Ігор Рафаїлович Юхновський, будь ласка. Підготуватися Володимиру Матвєєву, Валентину Матвєєву, вибачте, Валентину Григоровичу Матвєєву.  Так, мікрофон...

 

10:51:36

ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.

Прошу передати слово депутату Катеринчуку.

 

ГОЛОВА. Микола Катеринчук, будь ласка.

 

10:51:48

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Шановні виборці!  Чи правда, що влада готує фальшиві вибори? Так, це правда.

Чи правда, що існують фіктивні списки виборців та підсадні люди на ваших дільницях? Так, це правда.

Чи правда, що хтось може скористуватися вашим іменем для нечесного голосування? Так, це правда.

Вам кажуть, що Президент вже відомий, що ваша думка нічого не варта на цих виборах. Не вірте. Переможе той, кого ви хочете бачити Президентом, той, кого ви обираєте, тому що все залежить від вас. Приходьте, голосуйте, щоб не було фіктивних виборів. Перевірте, чи ви є в списку виборців? Ви маєте право ознайомитися із списком виборців у приміщенні дільничної виборчої комісії, і перевірте правильність внесення у список виборців відомостей про себе, а також будь-яких  осіб - родичів, сусідів, знайомих. Перевірте ваші дані самостійно і розкажіть про це своїм сусідам, близьким та знайомим. Ваше ім'я, прізвище та по батькові, адреса проживання, рік народження  мають бути зазначені у списку виборців без помилок, інакше ви не отримаєте бюлетень для голосування.

Якщо ви виявите невключення до списку виборців, неправильне включення виборців, тобто з помилками, ми маєте подавати письмову заяву за неправильні списки виборців  до тої дільничної виборчої комісії. Ви також маєте подати заяву про виявлені помилки по вашим знайомим, родичам, і додати до них копії паспортів та свідоцтв про смерть, якщо ці люди вже померли. Протягом трьох днів, але не пізніше за одну добу до початку голосування комісія зобов'язана внести рішення по вашій скарзі і внести зміни до списків виборців. Тільки такий шлях є у нас, громадяни, з вами проголосувати і скористатися своїм конституційним правом обирати владу.

На дільничних виборчих комісіях є представники від кандидатів в Президенти Симоненка, Мороза, Кінаха, Ющенка. Будь ласка, приходьте і спілкуйтеся з ними, вони вам допоможуть зробити всі необхідні формальності для того, щоб ваш голос був вирішальний під час виборів.

Я хотів би нагадати, що все залежить від нас, і вибори також. Тому 23 числа на майдані Незалежності о 13 годині коаліційна сила народу проводить акцію проти фальшивих виборів. І я просив би, що громадяни України, яких цікавить ця інформація, прийшли на той мітинг і почули Ющенка, який розкаже вам, і розкажуть інші народні депутати і та команда, яка є за Ющенко, як запобігти фальшивим виборам. Ми переможемо, тому що нас мільйони.

 

ГОЛОВА. Валентин Григорович Матвєєв, фракція комуністів. Підготуватися Мироненку.

 

10:54:40

МАТВЄЄВ В.Г.

Прошу передати слово Володимиру Тихоновичу Пузакову.

 

ГОЛОВА. Володимир Пузаков, будь ласка.

 

10:54:55

ПУЗАКОВ В.Т.

Дякую. Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Кожен із нас за своє життя багато перебачив, відчув і переніс, тож і повинен мудро діяти в будь-який час в будь-якій обстановці. Але, як показує сьогодення, в нашого народу не вистачає цієї мудрості.

Закінчується шалена і "чорна" президентська гонка, а це значить, як засвідчує гіркий досвід минулих років, що українцям треба тримати кишеню ширше. Нічого хорошого туди, звісно, ніхто покласти не хоче - навпаки, хоч мені заперечать наші пенсіонери, адже ж "ми отримали надбавку до пенсії". Вибачте, це ж хабар перед виборами, ви ж мудрі люди, прожили не один десяток літ, багато чому навчилися, то хіба вас життя не навчило відрізняти чорне від білого. Ану, підрахуйте, що ви можете купити на тих сто гривень, які вам кинули, адже продукти харчування через високі ціни вам не доступні. Товари першої необхідності теж. А які тарифи на комунальні послуги! А скільки коштує проїзд в громадському транспорті?! І це ви говорите, що влада вирішує ваші проблеми? Вона повинна їх вирішувати, а не перекладати рішення лише на ваші гаманці. Отак навішала влада локшину на вуха кожному із вас, і ви ладні мовчати? І вам здається, що так уже і добре живеться і кращого не потрібно?

Не так давно перед катастрофічною бензиновою кризою хрестився Прем'єр, кандидат в президенти від влади, що підвищення цін на бензин не буде. А що ми маємо? Ця бензинова криза  роздула ціни буквально на всі товари та послуги і це не останні сюрпризи влади. А подивіться на якість бензину.

До мене з листом звернувся працівник Управління боротьби з економічною злочинністю столичної міліції, який прохає допомогти в боротьбі з шахраями на автозаправочних станціях столиці, де протягом 2 днів проводилась перевірка автозаправочних станцій, під час якої особлива увага приділялася якості пального. Перевірено 50 заправочних. Пальне 29 з них направлено на дослідження, бо торгували не лише розведеним та неякісним бензином, але й практикували недолив: 100 грамів на кожних 10 літрів. Ну і що можна сказати при цьому? Це ж у столиці дурять, де живе Президент і Прем'єр. А як дурять на периферії? Шановний Ось так дурять нас і дуритимуть доти, поки мине зрозуміємо, що нам  потрібна влада з народу, яка буде жити її бідами. Вам потрібне життя, а зроблять для вас тільки комуністи на чолі зі своїм лідером кандидатом в президенти Петром Миколайовичем Симоненком. То ж я вас прошу, зробіть правильний вибір - в день 31 жовтня віддайте свої голоси за кандидата від Компартії України Петра Миколайовича Симоненка. Дякую.

 

ГОЛОВА. Віктор Мироненко мікрофон, будь ласка.

 

10:58:03

МИРОНЕНКО В.А.

Прошу передать слово Катушевой.

 

ГОЛОВА. Зорема Катушева, фракція комуністів. Підготуватися Володимиру Бондаренку.

 

10:58:15

КАТУШЕВА З.Г.

Уважаемый Владимир Михайлович, народные депутаты, избиратели! В канун проведения выборов Президента Украины хотелось бы поделиться  информацией о выборах уже прошедших у наших братьев - в соседней Белоруссии.

Народная мудрость гласит: "Анализируя ошибки другого дабы не повторить их и перенимай опыт соседа все то лучшее и доброе, что будет идти во благо твоего народа".

Так вот, та негативная информация, которая идет в средствах массовой  информации о якобы  недемократических выборах в Белоруссии - миф. Заявляем это со всей ответственностью. От имени моих коллег товарищей, которые были  наблюдателями на выборах в Белоруссии.Весь избирательный процесс мы видели собственными глазами. Белорусы пошли по пути  сохранения всего того лучшего, что у нас было. Мы побывали в лучшей частичке Советского Союза, Выборы для них -действительно праздник. Лично я посетила три округа в шестнадцати избирательных участках в городе  Гомеле, а также закрытый избирательный участок. Выборы проходили демократично, прозрачно. Высокая мобилизованность граждан Белоруссии и из профессионализм работы их идеологической службы просто восхищают. Белорусский народ уверенно сказал  "да" своему действующему Президенту. Избирательные  участки открывались и закрывались вовремя. В Белоруссии стабильно развивается экономика.

Хотелось бы отметить  демократичность Белорусского Избирательного кодекса. Все кандидаты в депутаты находятся в равных условиях. Высокая культура агитационных материалов. Ми не увидели дорогостоящие бигбордов не только кандидатов в палату представителей национального собрания, но и их Президента. Народ его с  любовью "батькой", и этим словом все сказано. Они ни рубля не взяли в Международного валютного фонда. белорусский Президент действительно народный Президент, который работает для своего народа и не подчиняется вказивкам Запада, и  этим объясняется "любовь" Запада к нему.

У нас на Украине также есть народный кандидат в президенты - Петр Николаевич Симоненко. Огромный его опыт, высокий профессионализм и  безграничная любовь к народу позволит возродить нашу поруганную державу. К сожалению на сегодняшний день  мы видим сражение не кандидатов в президенты, а сражение  денежных мешков. Как тут  не вспомнить известное изречение: "За державу обидно".

 

ГОЛОВА. Володимир Бондаренко, фракція "Наша Україна". Наступний буде виступати Омелян Парубок.

 

11:00:58

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Сьогодні з цієї трибуни звучали різні погляди, різні точки зору на виборчий процес, котрий іде в Україні. Перш за все мова йде про те, що створюється у суспільстві ідеологеми про  вже визначеність президента, про недоцільність брати участь  у цих виборах, адже все вже вирішено, про те, що  хтось у когось буде стріляти або  якісь буде  робити такі речі, які призведуть до пролиття людської крові.

Хочу вам сказати, що є дві тенденції, які існують сьогодні в Україні, політичні сили, які впевнені в своїй перемозі, котрі впевнені, що їхні кандидати продемонструють підтримку народу, вони спокійно ідуть до виборів, вони  дали в комісії діючих членів комісій, вони готуються провести ці вибори згідно з законом України про вибори Президента.  Але є інша тенденція, яка сьогодні розвивається за сценарієм, написаним на Банковій, це тенденція  до ігнорування виборчого процесу, до такої участі членів комісії від привладних кандидатів, щоби вона просто не дала можливість їм збиратися та приймати будь-яке рішення . І цей сценарій також є. Але є і протидія до  нього. Комісія у тому варіанті, який сьогодні існує, завжди буде мати 12 членів, які згідно з законом дадуть можливість провести вибори. І хай не обманюють людей ті, хто сьогодні навішує їм локшину на вуха,  розповідаючи про те, що все вже вирішено.

На жаль,  у ці дії сьогодні втягуються все більше і представники тих  так званих правоохоронних структур і, перш за все, вище керівництво цих структур, я не маю  на увазі рядових міліціонерів та  лейтенантів, котрі виконують, на жаль, можливо, накази, а я би хотів, щоби вони не виконували злочинні накази, які сьогодні звучать від міліцейських начальників.

Мене дивує, наприклад, позиція генерала Білоконя, котрий обіцяє три дні пити в Україні і котрий вважає, що міліція - це озброєна частина влади,  мене дивує позиція генерала Міленіна київського, котрий  лякає киян і громадян України загонами ніндзя, які він підготував і які він хоче кинути на людей, як він каже. Але я знаю, що ці генерали будуть відповідати за свої дії після того, як до влади прийде народний Президент. Я знаю, що кожен  буде  відповідати, включаючи голів  державних адміністрацій, котрі ігнорують закон і не працюють сьогодні на те, щоби були вибори згідно з  законом. Я знаю, що буде відповідати і мер Києва за його залякування киян введенням особливого стану. Що дало підстави Олександру Олександровичу говорити це сьогодні на  всю Україну - те, що він один з кандидатів, хотів би, щоби вибори не відбулися? То, очевидно, він має довіру киян не за такі дії, не за такі вчинки, не  за такі слова, а трошки за інше. І я хотів би, щоб  він  повернувся до рамок нормального спілкування з тими, хто його обрав.

Я ще раз звертаюся до киян, до громадян України. Приходьте в цю суботу на годину дня у центр Києва. І ми з вами почуємо, як уникнути цих сценаріїв провалу виборів України, як нам обрати нашу владу...

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, зараз мав виступати Ніколаєнко, він  переуступає своє місце Івану Сидоровичу Бокию. Будь ласка, мікрофон увімкніть Бокия Івана Сидоровича.

 

11:04:25

БОКИЙ І.С.

Шановні громадяни України, 26 жовтня у вівторок о 15 годині дня  у Києві і у всіх областях буде проведено акцію протесту проти підвищення цін, яку організовує Соціалістична партія України. Ми закликає народ України підняти голос протесту проти наступу реакції на його життя.

І дозвольте оголосити заяву нашої фракції. Останні тижні передвиборної кампанії в Україні позначені, як небувалим за цинізмом використанням адмінресурсу, так і не менш цинічнім обманом владою виборців. За кандидата від Кучми Прем'єр-міністр Янукович всупереч законів  злочинно мобілізований агітувати велику армію держслужбовців на чолі з головами держадміністрацій, депутатів місцевих  рад. Влада нахабно бере зобов'язання з працівників міліції, медиків, вчителів, офіцерів армії голосувати за кандидата режиму і залучати до цього рідних і близьких. Масово підкуповують сільських голів тридцятьма срібляниками у вигляді  1000 доларів, аби вони гвалтували сільські громади на користь кандидата від Кучми.  Уже зараз  влада готується одержати за нього голоси  засуджених і хворих, які лежать у стаціонарах. У списки  виборців масово заносяться мертві душі, а багато виборців по два і більше разів.

Режим кучми-януковича підступно обманює народ високим  рейтингом кандидата від Кучми, аби посіяти в умах людей невідворотність його перемоги. Для цього також  антизаконно використовуються гасла подвійного громадянства і другої державної мови, які суперечать чинній Конституції і які не можливо виконати, не поставивши під удар національні інтереси України і які здатні втягнути нас у палаючі воєнні конфлікти. Влада нав'язує українцям думкам про те, ніби  нинішні вибори - це боротьба двох Вікторів, Ющенка і Януковича, щоб забезпечити перемогу свого кандидата. Однак, за всіма опитуваннями громадської думки, якщо вибори буде проведено чесно і без фальсифікації, у другий тур президентських виборів виходять Віктор  Ющенко та Олександр Мороз. Мороз упевнено займає перше місце серед кандидатів у президенти в центральних областях і посідає перше-друге місце у більшості областей, зокрема і в Києві. А отже, має шанс стати Президентом України за результатами виборів у другому турі.

Налякана цією перспективою кліка Кучми-Медведчука використовує найпідступніші, найпідліші методи дискредитації Мороза. Стали відомі плани режиму для відбілювання нинішнього Президента з допомогою російських спецслужб. Саме перед виборами перекласти на Мороза вину за загибель убитого за вказівкою Кучми журналісти Георгія Гонгадзе.

Фракція соціалістів попереджає народ України про підступні ...... олігархічних кланів, які контролюють владу зі зриву виборів і фальсифікації їх результатів. Для досягнення цієї мети кинуто величезні кошти, які режим поцупив у вас. Центрвиборчком подав руку режимові для фальсифікації виборів, передаючи облдержадміністрації виборчі бюлетені. Тільки ваша висока свідомість, законослухняність здатні зірвати задуми реакції...

 

ГОЛОВА. Микола Томенко, будь ласка.

 

11:07:48

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я від імені блоку Віктора Ющенка і блоку Юлії Тимошенко хотів би привернути увагу до непростої проблеми, яка сьогодні зранку, вона не виникла, вона продовжується, оскільки всі прекрасно розуміють, що сьогодні влада здає свої позиції, і президентські вибори будуть крапкою діяльності цієї влади.

Сьогодні зранку у десяти організаторів громадських організацій, які належать до коаліції "Свобода вибору", яка працює з ОБСЄ, проводяться обшуки і другу годину шукають зброю. Очевидно там не підвезли, та група міліції, яка виготовляє цю зброю, щоб її підкинути, але ми стоїмо перед фактом, що сьогодні, як я вже говорив, будь-яка молода чи старша людина, яка дозволила собі розкіш виступити перед владою, може вранці прокинутися, і в неї на порозі стоятиме група захоплення із написаним на листочку від руки правом обшуковувати і арештовувати цю людину.

Тому ми хочемо сказати про те, що обшуки сьогодні на квартирах лідерів “Свободи вибору” - Ткацького, Свистовича, Полюховича, інших студентів. Це виклик уже і парламенту.

Володимире Михайловичу, ми звертаємся до вас як Голови Верховної Ради все-таки сказати своє слово в тому, щоб відбулось засідання ради національної безпеки і оборони і пройшла серйозна розмова про те, що хто ж керує в Україні? Хто здійснює, хто дає такі злочинні накази? Може, Президент уже уповноважує якусь іншу людину це робити, тому що з слів Президента випливає, що він противник таких методів ведення виборчої кампанії. Тоді хтось інший, напевно, керує таким методам виборчої кампанії.

Стосовно ЗМІ хотів кілька фраз сказати. Ви знаєте, якщо сьогодні вже влада бореться у нас з інтернет-виданнями, які поширюють політичні анекдоти про владу, то це вже, вибачте, вже "абзац", як казав один класик. Вже сьогодні спецслужби блокують інтернет-сайти, де є політичні анекдоти, намагаються заблокувати діяльність інтернет-видинь під час президентської виборчої кампанії, коли сьогодні начальники уряду договорилися до того, що "5 канал" закриває сама опозиція, щоб заробити на цьому бали, я не можу це якось методами моральності пояснити, бо спочатку влада казала, що ми Ющенка спеціально отруїли, а тепер ми спеціально "5 канал" закриваємо.

Тому я думаю, що у всіх вистачить здорового глузду перейти через цю президентську виборчу кампанію і зупинити ту ситуацію, яка вчора була чітко означена виступом кандидата в Президенти Віктором Януковичем. Він чітко і конкретно сказав, що ті люди, які зупиняють його донецьку команду, вони козли. Я не знаю, що на зоні означає "козли", но таких козлів згідно соціологічного опитування, у нас 3/4 населення громадян. Уявіть собі, що цей чоловік буде говорити про український народ, коли стане Президентом. Тоді я переконаний абсолютно в тому, що 47 мільйонів чесних людей не дозволять владі називать себе козлами і керувати нею такими людьми. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, Омелян Парубок. Останній виступ, будь ласка. Омелян Парубок передає своє слово, це я для протоколу, що Омелян Парубок присутній. Михайло Родіонов, будь ласка.

 

11:11:24

РОДІОНОВ М.К.

Родионов, фракция коммунистов.      

Уважаемые избиратели, народные депутаты! Сегодня уже от фракции коммунистов выступал Георгий Георгиевич Пономаренко, говорил о том, что планируется фальсификация за счет создания дополнительных избирательных участков.

Я хочу сказать, что это, конечно, цветочки еще. Я сам являюсь доверенным лицом кандидата на пост Президента Петра Николаевича Симоненко по 214-му избирательному округу города Киева, это Голосеевский район, и хочу сказать, на сегодняшний день уже определенно: фальсификация уже заложена. А я готовлю определенные материалы, и их будет много, но они есть.  Суть фальсификации заключается в следующем: как только появляешься на участок, так сразу подходят члены избирательной комиссии и говорят: "Что делать?" Из 1500-1900 избирателей они сами уже обнаруживают от 100 до 150-ти "мертвых лиц".

Самая привычная или  самая уже принятая система, первое, что это списки давние. Некоторые говорят, что это, наверное, десятилетней давности. До 50-70-ти человек на участке в списках вообще не существует, около сорока  - вымерших людей, половина из этих, или 50-60 - это те, которые поменяли фамилии, многие люди, которые здесь не живут. И так насчитывается почты 150-200 человек почти на каждом.

Ситуация осложняется еще и тем, что ничего нельзя сделать, оказывается. Территориальные избирательные комиссии не дают возможности исправлять эти недостатки. Они говорят: вот когда прийдут, вот тогда будут исправляться эти фамилии или вноситься изменения.

Но, как вы знаете, в случае несоответствия избиратель в день голосования, практически, не может внести эти изменения. Он их может изменения только, посетив, как говорят, или теризбирком или обратиться в суд. Практически это 25-30 процентов готовой фальсификации.

Коммунисты, естественно, принимают все усилия. Но и одним из главным, хочу сказать, что людей беспокоит: что же будет дальше. Я им отвечаю: вот далее будет точно так, если вы выберете любого из кандидатов и не изберете Петра Симоненка на пост президента. Только лидер коммунистов может обеспечить настоящую стабильность общества и дальнейшее его развитие.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, виступи народних депутатів із заявами, повідомленнями, інформаціями завершено. З приводу порушених тут проблемних питань я прошу секретаріату підготувати відповідні звернення і доручення.

Три хвилини, будь ласка, обмінятися з мотивів. І прошу запросити народних депутатів до сесійної зали. Зараз ми будемо розглядати питання ратифікації.

Будь ласка, три хвилини. Запишіться. Георгій Манчуленко, будь ласка.

 

11:15:08

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 виборчий округ, Українська народна партія, Блок Віктора Ющенка.

Шановний Голово, шановні колеги. Те, що зараз відбувається в Україні, це інакше ніж на жаргоні нинішнього режиму владного, як "беспределом", назвати не можна. Відбуваються просто-напросто неймовірні речі, фальсифікації, залякування людей. Але всіх людей не залякаєш, з усієї України зону не зробиш.

І наші виборці, якщо ми будемо всі разом єдині, єдиною командою, ми переможемо ці зековські підходи і цей зековський режим.

Тому в мене є пропозиція, Володимире Михайловичу, з тим щоб, можливо, сьогодні в кінці робочого дня питання розглянути щодо проведення ходу передвиборчої кампанії президентської, бо парламент не має морального права стояти осторонь тих неподобств, які зараз відбуваються в Україні. І 23-го Блок Віктора Ющенка, завтра, проводить відповідну акцію протесту.

 

ГОЛОВА. Олександр Баранівський, фракція Соціалістичної партії України.

 

11:16:21

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Фракція соціалістів,  Олександр Баранівський.

Володимире Михайловичу, я би пропонував останнє питання, яке стоїть по підготовці до виборів розглянути його першим. Справа в тому, що ви бачите що твориться  у нас з підготовкою до виборів.

В Житомирській області окремі голови сільських рад за нашими даними отримали по тисячу доларів, щоб тільки забезпечили у своєму селі відповідне голосування за кандидата від влади. Готелі всі в Житомирі виселили всіх людей. Завдання дано  - приймати людей, селити в готелі 31 числа тільки тих, хто має прописку донецьку і відповідні завдання вже ці люди отримали. Якщо не получиться голосування як їм необхідно, то влаштовувати певні безпорядки.

То, Володимире Михайловичу, це питання потребує відповідного розгляду. Тому я ще звертаюся й до всіх громадян України. 26 жовтня  о 15-ій годині відбудеться акція протесту проти підвищення цін. Давайте вийдемо і скажемо своє "ні"!

І шановні виборці, ще раз говорю, якщо у вас голова сільської ради буде примушувати голосувати за певного кандидата, майте на увазі, він уже за це гроші отримав. А ви думайте що робити.

 

ГОЛОВА. Віктор Терен, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

11:17:33

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, Блок Юлії Тимошенко.

Шановні громадяни України! Друзі! Колеги!  Сьогодні останнє пленарне засідання Верховної Ради перед виборами Президента і всупереч всім  намаганням режисерів з Банкової, Верховна Рада України не саморозпустилася і продовжувала свою роботу, і я гордий з того, що були прийняті дуже важливі для людей закони і що наш парламент став може останньою опорою демократії в сьогоднішній Україні. Але мені соромно за тих наших колег, які ......... парламент, виконують чужу волю і соромно за того нашого колегу колишнього спецслужбіста, який почав брудну війну з "5 каналом".

Друзі! Сьогодні Верховну Раду слухають так, як колись слухали  "Голос Америки" чи слухали по радіо "Свободу", бо це є правда. І ви, шановні громадяни, почули правду, а вона така, що ніякого підвищення пенсій не відбулося,  що вам дали адресну допомогу на 2 місяці - хабар на вибори. І що навіть цю адресну допомогу у вас вкрали, бо вона має  бути значно більшою. І тому, дорогі друзі, ми переможемо  на виборах. Будемо разом.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги! Ну я не можу... Все.  Не ображайтесь, вже ми виступили достатньо. Всі, хто записався, у нас була можливість. Оголошується до розгляду проект закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Латвійської Республіки про  взаємну охорону секретної інформації.

Сташевський  Станіслав Телісфорович, голова Комітету у закордонних справах. Шановні колеги! Зараз будемо приймати рішення, прошу  народних депутатів мати це на увазі.

Будь ласка, Станіславе Телісфоровичу. Будь ласка, коротко, Станіславе Телісфоровичу.

 

11:19:28

СТАШЕВСЬКИЙ С.Т.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Внесений  Кабінетом  Міністрів України проект  Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та  Урядом Латвійської Республіки про  взаємну охорону секретної інформації розглянуто на засіданні нашого комітету. Ця угода підписана  в місті Києві 7 листопада  2003 року головою Служби Безпеки України  Володимиром Івановичем Радченком.

Ратифікація угоди  здійснюється з метою сприяння подальшому розвитку  співробітництва  у сфері національної безпеки  політичної, економічної, військової і технічної і інших сферах.

Реалізація положень угоди не передбачає додаткових витрат з Державного  бюджету України не містить положень, що суперечать  чинному законодавству України, не обумовлює прийняття нових законів чи змін до чинного законодавства України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради, Комітет з питань  національної безпеки і оборони підтримують  проект цього документу.

Комітет з питань європейської інтеграції підтримують у відповідністю із наданою додатковою інформацією. Наскільки  мені відомо, ця інформація Служби безпеки   України була надана Комітету з питань європейської інтеграції. Наш комітет просить підтримати.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Які є застереження? Шановні колеги! Прошу, зараз будемо голосувати. Прошу підготуватися до  голосування.  Підготуйтеся до голосування, будь ласка.

Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію комітету про схвалення проекту Закону України про ратифікацію Угоди між Кабінет Міністрів України та урядом Латвійської Республіки про взаємну охорону секретної інформації. Прошу голосувати.

 

11:21:52

За-241

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про відпустки" щодо дітей, хворих на цукровий діабет.

По фракціях, будь ласка. "За" називаю. "Наша Україна" - 93, "Регіони України" - 0, фракція комуністів - 59, СДПУ(о), "Трудова Україна" - нулі, Народна аграрна партія - 20, СПУ - 20, Блок Тимошенко  - 19, "Союз" і "Єдина Україна" - нулі, "Центр" -13, НДП, промисловці і підприємці - 4, "Демократичні ініціативи" - 0, "Позафракційні" - 13.

Переходимо до розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про відпустки" щодо дітей, хворих на цукровий діабет. Давайте проголосуємо за них. Давайте обговоримо, будь ласка.

Хто записався на обговорення з цього приводу? Давайте обміняємося думками і приймемо відповідне рішення. Володимир Пузаков, будь ласка. Підготуватися Мироненку.

 

11:23:16

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Внесені зміни до статті 25-ї Закону України "Про відпустки" посилюють правовий захист осіб, які доглядають дитину, хвору на цукровий діабет. Але, на превеликий жаль, в останні роки в Україні захворюваність дітей на цукровий діабет значно збільшилась. На сьогодні їх більше п'яти тисяч. Ця жахлива статистика повинна насторожити владу.

Лише на Кіровоградщині зареєстровано біля 200 дітей, хворих на цукровий діабет. В регіоні  склалася складна ситуація із забезпеченням хворих ліками. Особливо це відчутно стало після Радянського Союзу, коли централізованим способом хворі отримували ці препарати.

Сьогодні задовольнити інсуліном всіх хворих немає можливостей, бо на цей життєво важливий препарат не вистачає у бюджеті коштів, а от на  феєрверки, які проводяться щоденно по всій Україні на підтримку кандидата від влади, кошти знаходяться. Сором, що в Україні сьогодні немає навіть державного реєстру деабетиків, так необхідного для впровадження персональної схеми лікування кожного із 140 тисяч вітчизняних інсуліно залежних. Складною проблемою на сьогодні є те, що 25 відсотків хворих потребують інсуліну, який не виробляється в Україні. Час від часу в українській пресі з'являється інформація про те, що наш інсулін  неякісний. виготовляється він  на недоброякісній продукції імпортного виробництва. Робиться все це не просто так, а щоб дискредитувати свого виробника, щоб набити на цьому буржуйські кишені. І ні перед чим не зупиняються нові українці, які ставлять свої інтереси вище інтересів великої армії тяжко хворих.

У своїх виступах кандидат у Президенти Петро Миколайович Симоненко заявляє, що ми повинні дати відсіч таким патріотам у лапках, адже ж запуск власного виробництва інсуліну, крім того, що забезпечує хворих цим життєво необхідним продуктом, рятує багатьох людей від неякісних препаратів імпортного виробництва, так іще ж створює робочі місця, економить кошти так необхідні у медицині.

Петро Миколайович Симоненко на багатьох прикладах показав, що в Україні іде боротьба  за ринок інсулінових препаратів та  за прибуток від продажу їх. він закликає не допустити, щоб заручниками цієї боротьби стали люди з тяжкою хворобою. Особливо сьогодні страждають сім'ї, де є хворі діти. Лікуватися у лікарні більшість із них немає коштів, адже ж  один день перебування дитини у лікарні обходиться у сумі 450 гривень. Тому більшість батьків  самостійно проводить інсулінову ін'єкцію дітям. Такі діти потребують особливого догляду. Дякую.

 

ГОЛОВА. Віктор Мироненко, фракція комуністів. Підготуватися Яворівському.

 

11:26:20

МИРОНЕНКО В.А.

5-й избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые народные депутаты, уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые соотечественники. Я благодарен только что выступавшему члену фракции Коммунистической партии Украины Владимиру Тихоновичу Пузакову за те очень весомые аргументы, которые... важные факты, которые он привел. Я  только хотел дополнить следующее. Здесь  предполагается отпуск без сохранения  заработной платы, без сохранения. Во-вторых, давайте задумаемся, когда это проклятое время прекратится, которое превратило  медицину в средство наживы? Огромное количество людей сейчас умирает, потому что не имеет возможности купить лекарства, ставшие чрезвычайно дорогими, не имеют возможности лечиться, некоторые  даже думают операцию делать, а денег нет. Когда закончится?  Почему все это происходит? Владимир Тихонович говорил правильно, что  причина   в капиталистической направленности. Что  предполагает собой капитализм? Капитализм - это  всеобщий рынок. Всеобщий рынок, распространяющийся на все сферы жизни, в том числе на медицину.

Коммунистическая партия Украины убеждена, что делать бизнес на медицине, на здоровье, жизни людей - это морально  жестоко и  в общем-то преступно.  И необходимо прекращать этот государственный курс. Но от кого зависит это прекращение? Это прекращение зависит только от народа. И пока народ не поймет, что необходимо вернуться  на прогрессивный социалистический путь, пока народ не поймет, что необходимо избрать Президента Украина, последовательного сторонника социалистической направленности, бесплатного здравоохранения, бесплатного образования, социализма, который обеспечивает право каждого на труд, отдых, жилье и так далее. Ничего доброго не произойдет.

Сейчас, вы обратите внимание, постоянно в эфир каждое утро выходят те самые олигархические кандидаты, и дают им рекламу. И они такие замечательные, великолепные, такие честные. Хотя ведь воры, как можно быть честным человеком, когда обворовал народ. Как можно быть честным человеком, когда получил деньги из американских фондов. И эти люди, которые и из американских фондов получают деньги, и обворовывают народ, сейчас пытаются еще раз обмануть людей.

И, к сожалению, есть доверчивые, которые собираются проголосовать за олигархов. Если это произойдет, не дай Бог, то мы ничего доброго еще как минимум пять лет ждать не сможем. Потому что представители олигархов будут проводить политику в интересах олигархов.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Яворівський. За ним - Шибко.

 

11:29:38

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, блок Віктора Ющенка, Яворівський, Жовківський райони, Львівщина.

Шановні колеги, цей закон несе в собі таке осердя дуже гуманістичне. Бо ви прекрасно, очевидно кожна доросла людина прекрасно знає, що діабет там десь в такому віці вже похиленому не є таким страшним. А коли цукровий діабет в дитини, це фатум, це, власне кажучи, доля, це вважайте виведення цієї дитини з якогось нормального людського життя. Тому що, кажучи діабет - це не хвороба, а спосіб життя. Через те, що ми сьогодні прихилися до цих матерів, маючи на увазі, що допомога матері, допомога батьків від цієї хвороби є дуже важливою. Я переконаний, що це треба гаряче підтримати.

Я хочу також сказати про те, що ми, українці, і нас, мабуть, і Господь Бог наділив, ми маємо унікальне джерело для лікування діабету і дитячого, і не тільки дитячого. Це у східниці маємо дивовижні джерела. Ось як підтвердив  мій колега і побратим по фракції Володимир Бондаренко, він посилав від свого округу дітей і десь на протязі місяця діти, які попили цю водичку, фактично повертаються ну майже здоровими на якийсь час.

Так от, здавалося, що там державі треба було б це все взяти під свій контроль зараз і, звичайно, робити таку дитячу здравницю для оздоровлення. Але цього вже не вийде, тому що вже ці шматки землі уже приватизували міністр транспорту наш, наш лідер неіснуючої більшості, який хай хоч залишить фотографію, бо образ Гавриша стирається в нашій уяві і стирається дуже швидко якось. Через те, мабуть би, портрет отам повішали і ми б на нього дивилися і згадували покійну більшість. Так от, Гавриш уже там збудував кількаповерховий будинок і захопили вже по гектару землі. І Кірпа, і Гавриш, і Пінчук. От що буде із цією здравницею.

Через це давайте ми за цей закон проголосуємо, а я на закінчення хотів би своїм виборцям, нашому українському народу, українській інтелігенції послати все-таки якийсь добрий сигнал і ще один раз нагадати: люди добрі, в 94-му році визначиться остаточно доля української нації: або ви проголосуєте за Януковича, тобто за вчорашній день, за вчорашню політику, причому на цей раз кучмину уже в кримінальному виконанні Януковича, або ви проголосуєте за завтрашній день, бо ми, українці, варті доброго життя, іншого життя. І не вірте, що під кожним кущем сидить автоматник. Ми сильніші, ми переможемо, переможе "Наша Україна" обов'язково на цих виборах, переможе наш народ, і все буде нормально у нас.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, мікрофон Шибка.

 

11:32:43

ШИБКО В.Я.

Дякую, Адам Іванович.

Шибко, Соціалістична партія України, Дніпропетровщина.

Шановні колеги, я розумію, що за нашими гаслами на сьогоднішній день щодо передвиборчої боротьби іноді втрачаємо час дійсно подивитися на те, за що ми голосуємо. Так, дійсно, сама тема дуже актуальна на сьогоднішній день. Ми повинні піклуватися про те, як все-таки зберегти наших дітей тим паче від такої хвороби, яка є цукровий діабет.  Але ви добре розумієте: якщо ми зараз проголосуємо, то ми не скоро повернемося до цього питання для того, щоб знову дивитися на нього. А мова йде про збереження... без збереження заробітної плати.

Ви добре розумієте: якщо на сьогоднішній день є приватні підприємства, то так, цьому батькові або матері можуть сказати: "Ти можеш бути у відпустці без збереження заробітної плати". А це ж не означає, що на сьогоднішній день при свавіллі, яке існує у нас, може ця людина повернутися до цієї роботи, що її знову поновлять на цю роботу. І це є, дійсно, проблема.  Тому бачення нашої фракції таке: ми можемо за це проголосувати, але повинен сказати, що ми повинні відповідально відноситися до законів, які приймаємо, тим паче, якщо нема сьогодні цих авторів і вони б, може, якось обгрунтувати доцільність цього закону.

І якщо у нас уже так склалася ситуація, що частину наших виступів ми використовуємо на передвиборчу агітацію, то я хотів би звернутися до громадян і звернутися до колег: сьогодні два канали - "Інтер" і "1+1" відмовляються давати рекламу Олександра Мороза як кандидата в Президенти. Робиться це, мабуть, тому, що вони зрозуміли, що рейтинг Мороза зростає, і на сьогоднішній день, дійсно, це вже є загроза для того, хто вийде у другий тур. І ми добре розуміємо, що сьогодні якраз ця ситуація, вона і є порушенням закону про вибори Президента і порушенням Конституції.

Тому фракція наполягає, щоб ми обов'язково мали на увазі це, і звернулися до відповідних каналів, щоб вони виконували закони, тим паче, що це йде в рамках закону, і за цю рекламу приплачено, як це на сьогоднішній день вказано в нашому законі про вибори Президента.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, обговорення питання завершено.

Ну, одна хвилина. Мовчана мікрофон, будь ласка.

 

11:35:30

МОВЧАН П.М.

Дякую.  Шановні колеги, шановний Адам Іванович!

Блок Віктора Ющенка, Українська народна партія, Павло Мовчан

Я хотів би тільки виокремити одне слово у цьому законі приреченість. Дійсно, ті, хто сьогодні хворіє на діабет, особливо діти, це ті діти приречені, і нам треба все зробити  для того, щоб порятувати цих дітей, але найважливіше - порятувати націю.

Ми приречені при тому режимові, який хоче зберегтися, і ми приречені всі на абсолютне тотальне нищення. Їздячи по Україні, бачачи під час цих виборчих перегонів до якого стану довели українську людність, українське село, яке вже сьогодні приречене на те, щоб прийшли сюди "зайди", розприділили землі як це вони зробили в Сполучених Штатах Америки, як це вони витіснили всіх ....... населення і тому  рятуймося спільно. Рятуймося, бо це є смертельна....

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, обговорення питання завершено. Я прошу запросити народних депутатів до сесійної зали. Справа в тім, що тут такий невеликий закон...... соціальне звучання. Якщо нема заперечень, можна приймати в цілому як закон його. Тому давайте, шановні колеги, таким чином. Я поставлю на голосування вашу пропозицію, яка збігається з пропозицією комітету про прийняття в першому читанні і в цілому як закон Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про відпустки" (щодо дітей, хворих на цукровий діабет). Реєстраційний номер 4044. Прошу голосувати.

 

11:37:36

За-218

Хорошо. Шановні колеги, я ставлю тоді таким чином. Про  прийняття за основу Проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про відпустки" (щодо дітей, хворих на цукровий діабет).  Прошу голосувати.

 

11:38:16

За-229

Тепер прошу уваги. Оскільки у вас немає застережень, за основу ми прийняли. Тепер я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту Закону як закон про внесення змін до Закону України "Про відпустки" щодо дітей, хворих на цукровий діабет. Реєстраційний номер 4044. Прошу голосувати.

 

11:38:52

За-240

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно відпусток. Доповідач Михайло Сятиня. Прошу, шановні колеги.

 

11:39:19

СЯТИНЯ М.Л.

Михайло Сятиня, фракція Народної аграрної партії України, 74 виборчий округ, Закарпаття.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно відпусток, який внесений народним депутатом України Косіновим, відповідно до частини першої статті 19 Закону України "Про відпустки" та частини першої статті 182-1 Кодексу законів про працю, батьку, який виховує дитину без матері, надається щорічна додаткова оплачувана відпустка тривалістю сім календарних днів. Одинокі жінки права на щорічну додаткову оплачувану відпустку позбавлені.

Зазначені законодавчі приписи є неконституційними та суперечать міжнародним актам, ратифікованих Україною. Згідно з частиною другою статті 24 Конституції України не може бути привілеїв чи обмежень, в тому числі і за ознаками статі. Рівність прав жінки і чоловіка забезпечується спеціальними заходами щодо охорони праці і здоров'я жінок, створенням умов, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством, правовим захистом, матеріальною і моральною підтримкою, включаючи надання оплачуваних відпусток.

Шановні народні депутати, прийняття цього закону дасть можливість не тільки  привести положення Закону України "Про відпустки" та Кодексу Законів  "Про  працю" України  відповідність  зі статтями 21, 24 і  51 статті Конституції України, а й посилить правовий захист  одиноких матерів.

 Зміни та доповнення відповідають основним  положенням  загальної Декларації прав людини, Міжнародного пакту про  економічні, соціальні і культурні права, Конвенції ООН про ліквідацію всі форм дискримінації щодо жінок та підсумковим документам  четвертої всесвітньої конференції із становища жінок, а також документам Всесвітньої організації охорони здоров'я, Міжнародній організації праці та Дитячого фонду. Пропонується щорічно надавати додатково оплачену відпустку  тривалістю 7 календарних днів одиноким  матерям. Прийняття цього  закону не вимагає додаткових  витрат із Державного бюджету.

Шановні народні депутати! Фракція Народної аграрної партії України буде підтримувати даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Записалися не обговорення Мироненко, Яворівський, Мовчан.

Будь ласка, Віктор Мироненко. підготуватися Яворівському.

 

11:42:00

МИРОНЕНКО В.А.

5 избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые соотечетсвенники! Конечно мы будем поддерживать этот законопроект, который восстановить справедливость в отношении одиноких матерей. И согласны мы, что в Пояснительной записке абсолютно верно отражена действительность. Автор  законопроекта признает, что, действительно,  государство в настоящее время перекладывает ответственность фактически с себя почти полностью на семью. Но  вместе с тем, переложив ответственность на семью,  давайте посмотрим дает ли государство  что-то семье? Ничего не дает. Не заботится ни о работе толком, чтобы у каждого была работа, ни о достойной зарплате и так далее.

И  правильно  автор указывает, что  возросло количество разводов. Да как же не будет возрастать, когда   многие теряют работу, огромное количество  предприятий по Украине остановилось, прекратило работу. Многие на грани  прекращения, несмотря на дифирамбы нашему государственному капиталистическому курсу, они на грани остановки. В  любой момент предприятие может остановиться. У нас в городе  Керчи, в моем округе в частности, я уже говорил, что огромное количество предприятий закрылось, но... и ставят вопрос о приватизации даже Керченского морского торгового порта, то есть стратегического объекта, как и других морских портов. Почему? Потому что опять-таки государство капиталистическое защищает интересы только  олигархов, но не 99 процентов  населения. В результате, если только это произойдет, то в моем родном городе Керчи огромное количество людей окажутся без работы, потому что неизбежно при приватизации идет сокращение штатов. И ко мне многократно обращались люди: Виктор Андреевич, помогите, пожалуйста, найти работу, как жить можно, не имея работы, у меня семья! А  я не могу помочь. Обращаюсь во многие предприятия и на этих предприятиях в резерве  люди стоят. Стоят очень долго в резерве и не могут получить работу.

Уважаемые соотечественники, обратите внимание на эту ситуацию, что ничего у нас доброго... Вот мы законы принимаем, но я подчеркиваю и буду подчеркивать, что в капиталистическом государстве выполняются законы в основном только олигархов, но не народа. И поэтому надо менять государственный курс,.Посмотреть хотя бы  на добрый пример братской Беларуссии. Там народ живет значительно лучше. И это не просто благодаря батьке Лукашенко, спасибо ему, но благодаря социалистическому курсу. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Так. Володимир Яворівський. Мікрофон, будь ласка.

 

11:45:11

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, блок Віктора Юшенка, Раваруська, Новояворівськ, Франкове, Дубляне, Львівщина.

Шановні колеги, я не маю жодного сумніву, що за цей законопроект всі тут прекрасні люди, якіі є і які обстоюють інтереси простих людей , ща цей законопроект проголосують. Я взяв слово для того, щоб просто звернути увагу, а якщо хочете, і морально підтримати цю категорію людей, членів нашого з вами українського суспільства, людей незалежно від їхньої національності, чи то  українка, чи то кримська татарка, чи то росіянка, чи полячка, чи будь ще хто інший. І я дуже хочу, щоб ці люди знали, що ми їх підтримуємо. При всій, так би мовити, хисткості і невизначеності поняття "одинка матір", я переконаний, що у нас, у українців, а це є всі ті, хто живе на цій землі незалежно, ще раз кажу, від національностей, мабуть, ми сьогодні повинні цих людей підтримати всім тим, чим ми можемо підтримати. Адже ще 13 років тому тут  у нас на території України нас мешкало за визначенням понад 52 мільйони українців. Сьогодні фактично за кожен квартал вимирає один великий районний центр. Це жахлива просто цифра. Якщо ще врахувати те, що значна частина нашої нації розсіялася по світу і багато хто взагалі ніколи не повернеться сюди. А принаймні якщо переможе Янукович,  то точно  не повернеться сюди   ніхто із тих, хто зараз  є за кордоном, може окремі одиниці. Через те сьогодні нам проблема народжуваності - це проблема для нації номер один. І ми оцих самотніх матерів сьогодні повинні поставити навіть в особистий ранг і подякувати їм за те, що вони в таких неймовірних умовах, за такої складної ситуації економічної, бідності, розжирілої влади, для кої рядова людина абсолютно сьогодні не потрібна, вони потрібні тільки самим собі, і ці вибори вони для себе організовують. Власне кажучи, ми повинні цей законопроект і надати можливість оцим одиноким матерям надати можливість  їм такої відпустки. Я переконаний, що ми за це  обов'язково проголосуємо.

І  завершуючи, хочу сказати, ми  на своїй землі, це я звертаюся до влади нікого не боїмося ні ваших  омонів, нікого, Ми переможемо. Ми мусимо перемогти. І ми переможемо.

 

ГОЛОВА. Павло Мовчан, фракція "Наша Україна".

 

11:48:09

МОВЧАН П.М.

Павло Мовчан. Блок Віктора Ющенка. Українська народна   партія.

Я відразу скажу Володимиру Олександровичу: не переможе. Хочуть зробити перемогу цим групам бандюків, які, зрозуміла річ, будуть чинити те, що вони робили досі в Донецькій області, коли вони в асфальт закатали сотні людей, всіх конкурентів, всіх, хто мав якусь іншу думку. Ви добре знаєте про цей злочинний район, але найбільше знають мої друзі із фракції Комуністичної партії, що робили вони з опонентами.

Саме тому, щоб цього не сталося, щоб одинокі матері, щоб всі багатодітні сім'ї мали стимули, мали для того, щоб ми були не на нулі і на мінусі, як сьогодні наша нація в мінусі. Сьогодні великі села, великі районні міста приречені. Безробіття спонукає до того, що люди перебувають у депресивному стані. Депресивність вона спричиняється до того, що діти залишаються поза доглядом. Ненароджуваність саме зумовлена цим безробіттям і соціальними цими величезними проблемами. Саме тому я закликаю всіх, хто свідомий свого вибору, хто хоче, щоб наші діти були, щоб матері були щасливі разом з дітьми. Приходьте завтра о 12 годині на Хрещатик. Я закликаю і комуністів, і соціалістів прилучитися до єдиної хвилі спротиву, який ми явимо як єдину силу для того, щоб показати, що ми незламні, що жодна бандитська гра чи правила не можуть перемогти. Вони не можуть, вони приречені. Принаймні, буваючи у краї, я не знаю, вдень тільки начальники кажуть, що вони будуть голосувати за того, хто від влади йде. Єдиний хто, а увечері, коли п'ють чарку, кажуть: "Да ви що, Павло Михайловичу, щоб ми за нього голосували. Да ніколи в житті. Ви добре знаєте, що він має мізерну кількість голосів. Але кількість бюлетенів, відомо скільки надруковано. Три мільйони хочуть привезти з Росії у подарунок від Путіна".  Саме тому, для того, щоб вирішити наші теми і наші проблеми, починаємо з завтрашнього дня. Приходьте на Хрещатик, 12 година. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я прошу вас, шановні колеги, виступати по темі закону. Так. Обговорення законопроекту завершено. Зараз будемо голосувати. Так, я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно відпусток. Реєстраційний номер 4136. Йде голосування. Йде голосування.

 

11:51:22

За-216

Ще раз? Да, поставлю на голосування ще раз. Ну не встигли. Я бачу, що не встигли. Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно відпусток. Реєстраційний номер 4136. Прошу голосувати.

 

11:52:11

За-231

Які є застереження до цього закону? Немає? Я тоді ставлю, прошу уваги, шановні колеги, я тоді поставлю, якщо немає інших застережень для прийняття його, цього проекту як закон. Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття в цілому проекту закону як закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно відпусток. Реєстраційний номер 4136. Прошу голосувати.

 

11:52:57

За-233

Закон прийнято.

По фракціях, будь ласка. Давайте по фракціях.

“Наша Україна" -   88, "Регіони України" -  0, Фракція комуністів - 58, СДПУ(о)  - 0, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна партія - 20, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 17, "Союз" - 0, "Єдина Україна" - 0, "Центр" - 13, НДП та ПППУ - 4, "Демініціативи" - 0, Позафракційні - 13.

Шановні народні депутати, до мене звернулися дві фракції з вимогою надати право на оголошення перерви на 30 хвилин.

То таким чином, може, зараз ми оголосимо перерву, а потім після перерви зачитаємо...

(Ш у м   у   з а л і)

А? А тоді для чого, повідомлять, брали необхідність для заяви. Немає заперечень? Тим більше, що у нас якраз зараз перерва технологічна, і зразу тоді зачитаємо заяву, якщо не заперечуєте.

(Ш у м   у   з а л і)

Ну, ви вимагаєте перерву, давайте зробимо перерву. Добре? Домовилися.  Але я  знову хотів би для протоколу підкреслити, що це все зроблено відповідно до Регламенту, щоб не було зайвих звинувачень.

(Ш у м   у   з а л і)

Перерва до 12 годин 25 хвилин. Прошу потів всіх бути в сесійній залі.

 

ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так як ми і домовлялися відповідно до заяви двох фракцій, слово для  інформації з приводу перерви має представник фракції соціалістів Бокий Іван Сидорович. Будь ласка, три хвилини.

 

12:30:10

БОКИЙ І.С.

Іван Бокий, фракція соціалістів.

Фракція соціалістів і фракція Народної аграрної  партії просили перерву для того, щоб проконсультуватися відносно, як на нашу думку, нерядової ситуації, яка складається напередодні виборів.

Сьогодні телеканали "1+1" і "Інтер" відмовили всупереч Закону "Про вибори Президента України" у подальшій рекламі Олександра Олександровича Мороза, незважаючи на те, що за неї було перераховано кошти, за неї було, як кажуть, було укладено договір і так далі. Ні для кого не секрет чиїми каналами є "1+1" і "Інтер". "1+1" - це канал американського мільярдера Лаудера і відомої фінансово-політичної групи СДПУ(о) Медведчука, Суркіса. Канал  "Інтер"  - це канал російського капіталу і того ж Медведчука, Суркіса. Ну якби це була просто відмова, то про це, як кажуть, можна було б говорити хіба що  в суді. Але це не просто відмова. Це одна із  тих ланок, які побудовані для зламу виборчої кампанії в Україні.

Дуже добре відомо, що за всіма опитуваннями громадської думки Олександр Мороз сьогодні займає друге місце у рейтингу  кандидатів у Президенти України і саме це найбільше  лякає Кучму, Януковича, які всім оголосили, що другим вже є Янукович. Але я думаю, що  тут мова йде також не тільки про намагання відлучити другого рейтингового кандидата від народної свідомості, від перемоги у першому турі. Мова йде про інше. Мова йде про те, що це вкладається у схему зламу виборів і зриву виборів вже в першому турі. Про що свідчить  цей крок, який зроблений сьогодні? Він говорить  про те, що  здійснюється розроблена  нашими і російськими спецслужбами протягом останніх семи  місяців. Ми маємо цю інформацію, вона достовірна, про те, щоб на Мороза і ще одну особу вину за загибель Георгія Гонгадзе. Це буде оголошено у найближчі дні. Мова йде, щоб  проти Мороза влаштувати пропагандистський другий Кривий Ріг. Як ви знаєте,   у 1999 році що це було.

Я  вийшов для того, щоб проінформувати виборців України про те, що відбувається, і хочу нагадати про те, що ми не збираємося апелювати, скажімо,  до гаранта Конституції, це  все одно, що тигрові жалітися  на вовка, чи апелювати, скажімо, до його совісті, там її давно вже не було, немає і не буде, про...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Іване Сидоровичу.

Шановні колеги! Будемо продовжувати розгляд питань, які сьогодні у нас у розкладі засідань.  Переходимо до розгляду проекту Закону про внесення змін до  Кримінального кодексу України щодо  незаконного проникнення у транспортний засіб ( реєстраційний номер законопроекту 2617). Будь ласка, автор законопроекту народний депутат Карнаух.

Ні, будемо  це питання розглядати. Мойсик, я бачив, де, від комітету. Хто з цього комітету? Немає? Тоді, будь ласка, обговорення.

Пузаков. Підготуватися Мироненко.

 

12:34:35

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

На сьогодні стаття 289 Кримінального кодексу України не носить ефективної протидії запобіганню незаконного заволодіння транспортним засобом та не охоплює  в повній мірі проблему незаконного проникнення в  транспортні засоби. Тому реалізація даного закону удосконалює правову діяльність органів внутрішніх справ, а також носить контроль у напрямку протидії проти дії незаконного  заволодіння транспортними засобами. Сьогодні хоч і немає в Кримінальному кодексі слова "угон транспорту", але він досяг величезного розмаху. Воровані машини складають не один автопарк, тільки  не відомо, куди вони діваються. Людські  біди залишаються з ними, бо ніякої надії повернути викрадений автотранспорт немає. Що толку з того, що зареєструють заяву про викрадення автотранспорту. Люди живуть надією, що отримують допомогу. Але дарма. Проходять роки, а крадене ніхто не повертає. Не секрет, що знаходяться тільки ті машини, які покидають самі злодії, тобто самі машини попадають в руки слідчих. Ніхто цей транспорт не шукає.

При зустрічі з виборцями Петро Миколайович Симоненко давав грунтовні відповіді потерпілим та розкривав головні причини, які є  наслідком людських трагедій. Це  особовий  склад працівників автоінспекції скорочено  до таких розмірів, що  він не в силі виконувати на належному рівні свої обов'язкі, це закриті стаціонарні пости ДАІ - їдь, як хочеш, на чому хочеш і куди хочеш, ніхто тебе не зупинить, а для вора це зелене світло. А оперативно-пошуковав робота зведена до нуля. Немає, за що виїздити на місце пригоди, технічне оснащання в оперативників застаріле, а в більшості і відсутні. Сьогоденна існуюча система обліку викраденого автотранс порту недієздатна та і  контроль повністю відсутній. Умови праці і проживання  працівників автоінспекції були б гірші, та далі уже не можна.

З приводу цього  Петро Миколайович Симоненко пропонує створити всі умови для нормальної роботи та життя служб автоінспекціії, а особовий склад працівників автоінспекції  поповнити досвідченими фахівцями.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мироненко. Підготуватися Яворівському.

 

 12:37:29

МИРОНЕНКО В.А.

5 избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Фракция  КПУ будет поддерживать предложение комитета, надо наводить порядок. Но вместе с тем мы  просим обратить внимание на то, что у нас сложилась такая ситуация, когда уворовал два мешка  зерна человек, ему дают два года, уворовал два миллиона, его направляют в Верховную Раду или на должность министра. И это вполне понятно почему. Потому что у нас тут самый преступный капитализм.

И когда я вот только что говорил о Белоруссии и по доброму позавидовал им, мне с места кричали отдельные лица, которые называют себя, как ни странно,  еще социалистами. Кричат: да, там разве социализм, приведите доказательства. Я привожу доказательства.

Первое  доказательство. Все олигархи российские, украинские с помощью своих средств массовой информации зло очерняют  Лукашенка, которому народ доверие оказывает неоднократно. Уже  это говорит о том, что Лукашенко против капитализма, за социализм.

Более  того, я лично встречался, когда был слет городов-героев, с Александром Георгиевичем Лушенко, и он  этим заслуженным  ветеранам, генералам, адмиралам, когда они ему выражали спасибо за попытку интеграции Украины, России, Белоруссии и за социалистическую направленность. Он  говорил: да, я за социализм, все доброе из прошлого мы возьмем, плохого брать не будем. И надо, чтобы каждый Президент, каждый депутат выполнял свои предвыборные обещания. Если будет выполнять каждый Президент, каждый депутат свои предвыборные обещания, то народ будет жить лучше. Я думаю, тут всем понятно.

Далее. Говорил и еще раз привожу факты  в отношении того, что в Белоруссии ы бесплатное здравоохранение, и бесплатное образование, и социальная справедливость утверждается, и власть то в интересах народа осуществляется окупленные американцами и олигархами украинскими, российскими подонки, бегают там, изображают из себя протестующих, митингующих, организуют беспорядки, перекрывают улицы. Но их очень мало. Это ничтожное количество людей.

Меня спрашивают, почему у нас в условиях вот таких президентской кампании Симоненко не слышно совершенно? Да понятно почему нет рекламы по радио, по телевидению. Он в отличие от других кандидатов в Президенты не имеет связи с олигархии. Поэтому у него рекламы нет. Вы слушаете по радио, по телевидение утром нет рекламы, а для них есть. Они получают деньги от олигархии, из западных, американских фондов. Он, Смиренно, служит только народу. И если будет избран Президентом, то естественно он будет проводить политику в интересах народа. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Володимир Яворівський. Володимир Бондаренко, будь ласка. Підготуватися Євгену Гірнику.

 

 12:40:46

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, блок Віктора Ющенка, "Наша Україна", місто Київ.

Шановні друзі, цей закон, якщо він буде ухвалений, безумовно розв'яже якусь маленьку частинку проблем, котрі пов'язані з зберіганням автотранспортних засобів та діяльністю Державтоінспекції, котра в Україні сьогодні діє не за законами України, на мій погляд, не за тими правилами, які встановлюються для недіяльності міліції, а за вказівками влади.

Ну, почнемо з того, що цей закон підсилює відповідальність за проникнення в автомобілі, в транспортні засоби осіб, які не санкціоновано туди проникають. Є різні причини, в тому числі, чому вони туди йдуть. Для того, щоб кудись відігнати цей засіб, для кражі, для свідомого пошкодження, для інших моментів. А є, наприклад, такий, з яким до мене звертається десятки людей. Сьогодні голосові сигнали, які подаються з транспортних засобів, покинутих під стінами київських будинків, іноді тероризують цілу ніч будинок. І для того, щоб відключити їх, треба туди проникнути. Треба очевидно при доробці передбачати і такі методи комісійного проникнення з участю представника міліції, але щоб за це хтось потім не отримав покарання у вигляді позбавлення волі.

Тепер я хотів би про ДАІ декілька слів  сказати про систему паркування.

Чи створені в наших містах умови для того, щоб зберігати автомобілі і хто взагалі несе юридичну відповідальність за те, що в них хтось проникає чи не проникає. Зокрема в Києві створена система паркування. Це - абсолютна обдиралівка громадян, мешканців Києва та приїжджих, адже ніхто з тих, хто сьогодні стоїть на парковках, ніякої юридичної відповідальності за збереження автомобіля не несе. Якщо його поламають, обікрадуть або навіть розіб'ють, ніхто не відповідає. Але разом з тим, як ви тільки де станете, до вас підійде молодий чоловік і спитає: вам треба квитанцію чи ні і обов'язково здере декілька гривень, а біля ринків це набагато більше.  Тому київська міська влада, очевидно, замість оголошення надзвичайного стану в місті Києві повинна вже за ці роки розібратися з системою паркування, навести там порядок та ввести безготівковий розрахунок по карткам за паркування, щоб ті громадяни, які ведуть цю роботу, відповідали за збереження автомобілів.

Державтоінспекція також окрім забезпечення проїзду Кучми та Януковича, а особливо Медведчука, повинна ще відповідати за регулювання руху. У Києві пробки ці затероризували людей. Це - страшна річ, коли міліція займається забезпеченням проїзду вищих посадовців, а не займається своїми прямими функціями. Я думаю, що в цьому відношенні теж треба наводити порядок.

Міліція не повинна, особливо ДАІ, використовуватись для боротьби з опозицією. Адже ми знаємо: як тільки проходить опозиційна колона, обов'язково на неї направляють транспортні засоби самі міліціонери. Я думаю, що і ці проблеми повинні також розв'язатися в комплекснішому законі, ніж цей. Дякую.

 

ГОЛОВА. Євген Гірник, будь ласка.

 

12:43:56

ГІРНИК Є.О.

Шановні депутати, шановні радіослухачі!

Тут мої колеги справедливо критикували роботу нашого українського ДАІ і наводили приклад Білорусії, де нібито ця система працює дуже ефективно, і критикували проклятий капіталізм. Я, не будучи депутатом Верховної Ради, мав можливість транзитом проїжджати через Білорусію, мав можливість побувати також в Англії і в Америці.

Як не дивно, білоруські міліціонери. білоруські даїшники дуже добре відносяться до валюти проклятого капіталізму і з задоволенням її беруть, чого мені не доводилося спостерігати ні в Англії, ні в Сполучених Штатах Америки, там навіть мої друзі навіть і не пробували це  робити з відповідними поліцейськими. І тим не менше, дотримувалися всіх правил дорожнього руху. І це говорить, що справа тут ні в Лукашенку, і справа не в "проклятому капіталізмі", а справа в тому, що всім органам треба дотримуватися законів.

І чому ми  маємо очікувати, що будуть дотримуватися законів наша Державтоінспеція, якщо її не дотримується верхівка нашого суспільства, не дотримується влада, називаючи український народ "козлами". Привселюдно, виступаючи у Луганську, Прем'єр-міністр Віктор Янукович це зробив. І ми повинні звернути на це увагу, і не допустити такого зневажливого ставлення ні до українського народу, ні до українських автомобілістів.

Що стосується конкретно розглядуваного закону. Звичайно, що саме проникнення в автомобіль, власний автомобіль, ну, просто так не проникають. Звичайно, з метою пограбування. І законодавча ініціатива заслуговує на схвалення.  Тим не менше, зауваження головного науково-експертного управління, вони є слушні, тому все-таки моя пропозиція зводиться до того, щоб цей закон проголосувати в першому читанні і врахувати ті положення, які є.

Ну, і крім того, цей закон комплексно не вирішує всіх питань. Коли говорили, що якщо буде впроваджений цей закон, а дальше буде існувати ця номерна система в нашому автотранспорті, де без всяких персон з крутими номерами можуть їздити, куди хоче і ставати, куди хоче, і наїжджати, на яких хочеш людей, порядку в нас не буде. Тобто цей законопроект потребує також комплексного упорядкування і правил дорожнього руху, і номерної системи, і системи проїзду по наших дорогах.  Пропоную прийняти у першому читанні.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, обговорення законопроекту завершено.  Запросіть народних депутатів до сесійної зали, і будемо визначатися. Так?

Шановні колеги, рішення комітету. Комітет пропонує внесений народним депутатом України Карнаухом проект Закону про внесення змін і доповнень до Кримінального кодексу України, реєстраційний номер 2617, прийняти за основу. А також доручити Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень та пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України в другому читанні.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету: про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо незаконного проникнення в транспортний засіб). Реєстраційний номер 2617. Прошу голосувати.

 

12:48:31

За-231

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за дрібне розкрадання майна). Шановні колеги, автор - народний депутат Пеклушенко. Від комітету, будь ласка. Андрій Шкіль від комітету. Вийшов десь, да?

Давайте зараз перейдемо до обговорення. Всі заключення комітету, Науково-експертного управління і інших підрозділів є. Переходимо до обговорення.

Володимир Пузаков, будь ласка. Наступним буде виступати Мироненко.

 

12:49:17

ПУЗАКОВ В.Т.

Дякую. Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Уже, мабуть, не один раз ми вносили зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а що від цього змінилося? Злочинність зростає не по роках, а по днях. Наприклад, за добу скоюється біля трьох тисяч злочинів. І ніхто  над цим не задумався, нікого  із владних структур це не турбує. Це так мабуть і  потрібно. Люди особливо похилого віку живуть в постійному страху за своє життя і особливо в день, коли отримують ту мізерну пенсію. Криміногенна обстановка просто-таки жахлива. Страшне те, що криміногенний світ поповнюють  неповнолітні, діти вулиці, а  їх в Україні біля  200 тисяч. Ними скоюються  десятки  тяжких та середніх злочинів. Наприклад, тільки в місті Кіровограді за 8 місяців цього року на обліку міського відділення кримінальної міліції у справах неповнолітніх перебуває 177 осіб. До правоохоронних органів за цей час доставлено  117 підлітків за різноманітні правопорушення. За 8 місяців ними  скоєно 113 злочинів, вчинено 21 пограбування, 4 розбійних нападів, 88 крадіжок особистого та  державного майна, 102 неповнолітніх викрито у скоєнні злочинів, кожен другий з них ніде не вчився і не працював.

Серед неповнолітніх поширена і групова  злочинність. Так, за 8 місяців скоєно групами підлітків  107 злочинів, заведено 177  справ, 23 підлітків скоїли злочини повторно. Про що говорить ця страшна статистика? І чи не насторожує вона нашу владу? Це тільки в одному місці. А що діється по всій Україні? А ми сьогодні стараємося виглядати такими добрими дядечками, вносимо зміни і поправки до Кримінального кодексу, а потрібно негайно міняти сьогодні в корені систему влади, яка застряла в корупції і брехні. Кримінально-олігархічна влада сьогодні зайнята  своїми власними справами і до народу і  його дітей їй немає справи. І так буде до тих пір, поки Україною будуть управляти олігархи, запроданці та брехуни.

Я звертаюся  до виборців  України. Подумайте про майбутнє своїх дітей, внуків, про свою старість. Зробіть правильний вибір 31 жовтня і оберіть Президента від народу - Петра Миколайовича  Симоненка.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Віктор Мироненко, фракція комуністів. Підготуватися Яворівському.

 

12:52:15

МИРОНЕНКО В.А.

5 избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые народные  депутаты! Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые соотечественники! В  законопроекте есть много полезного, что следует поддержать. Ну, и,  в частности, здесь предусмотрена новая норма, которая предполагает административное наказание за данное деяние не из трех, как ранее это было,  необлагаемых минимума, если только  сумма уворованного превышала раньше три необлагаемых минимума, то только вот это обуславливалось. Сейчас десять необлагаемых  минимума. И это правильно.

Ну, и  я согласен с выступающим ранее депутатом, который говорил, что нам надо учиться отношение всему доброму в мире, отношение  наведения порядка, и Уголовный кодекс соответствующий должен быть, и Административный кодекс, который  мы рассматриваем, тоже должен быть  соответствующим. Что-то  доброе мы взять должны у США. Я в США не был,  в отличие от некоторых проамериканских депутатов, меня туда не приглашают, если бы пригласили, я бы не поехал.  Но я согласен, что надо, если что-то доброе есть в США,  надо взять на вооружение.

Но вместе с тем тот же депутата не обратил внимания на то, что, во-первых, в Белоруссии самая низкая преступность не только   среди республик СНГ, но  и Европе. И это надо признать. Почему? Потому что лидер государства белорусского обеспечил единую нацию, в которой сплавились фактически и белорусы, и русские, и украинцы и все  работают на одну идею - рост экономики, повышение жизненного уровня народа, наведение порядка в стране. И там используются и  добровольные народные дружины, о чем  забыли эти проамериканские депутаты капиталистической направленности. Они как раз, помните, когда ликвидировали Союз, то  первое, что эти паны-националисты и демократы призвали  ликвидировать? Народный контроль, народные суды, народную дружину, потому что  ворам не нужна никакая народная власть, никакой народный контроль им не нужен. Им надо было обеспечить всеобщую приватизации, отпуск цен. И все понимают, как деньги у этих олигархов появились. Говорят, что сумел сделать деньги. Не говорят наворовал, сумел сделать деньги. А на самом деле: отпуск цен целенаправленно проводился, чтобы перекачать деньги из кармана у людей или сбережений трудящихся новоявленным банкирам. Приватизация для того, чтобы создать крупный капитал. И сейчас эти капиталисты говорят, что никогда не бывало, чтобы первоначальное накопление капитала обходилось без воровства. Сами признают себя ворами. И как они будут воры, стоящие у власти, сажать воров? Такого не будет.

 

ГОЛОВА. Мікрофон Віталія Шибка, фракція Соціалістичної партії України. Будь ласка. Спокійно, шановні колеги, будь ласка, мікрофон.

 

12:55:29

ШИБКО В.Я.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я хочу підкреслити, що нам, мабуть, треба дійсно проголосувати за цей закон, хоча дивно, що автори одного і попереднього законопроекту, які ми розглядали, тут не присутні. Вони якось піклуються за те, щоб проходили ті законопроекти чи ні.

І я, Володимире Михайловичу, давайте вже, мабуть, припинимо обєлорусіваніє наше. Я уже охрєнєл от этой Белоруссии. Мне уже чувствуется, что я уже в белорусском парламенте нахожусь. Давайте законы уже свои сегодня закончим обсуждать, пришел уже Давидович и его заслушаем, и проголосуем за этот закон. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую. Обговорення законопроекту завершено. З мотивів Гаврилюк і Мовчан. З мотивів голосування.

 

12:56:33

ГАВРИЛЮК В.В.

Спасибо, Владимир Михайлович. Коллеги, сейчас вообще тревожная информация вот есть. Я хотел ваше внимание обратить. Что согласно статьи 81 Конституции Украины повноваження народних депутатів України припиняються одночасно з припиненням повноважень Верховної Ради України. Повноваження народного депутата України припиняється достроково у разі, и есть пункт первый, второй и третий пункт. Хочу их зачитать. Визнання його судом недієздатним або ........... відсутнім. Владимир  Михайлович, может быть, коллеги наши, они где-то исчезли и нам уже  пора что-то предпринимать в этом отношении. Есть сегодня несколько коллег, которые появляются в зале, а по остальным мы не знаем информацию, кроме Гавриша,  который  на телеканалах появляется. Я думаю, что надо в этом отношении нам подумать с вами. Вдруг, действительно, четвертый пункт  срабатывает: "припинення його громадянства або  виїзду на потітйне проживання за межи України". Може, і таке вже відбувається? Треба ж це якимось чином розібратися. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Павло Мовчан. І будемо голосувати. Так, народні депутати, запросіть до сесійної зали.

 

12:57:46

МОВЧАН П.М.

Блок Віктора Ющенка, Українська народна партія, Павло Мовчан.

Володимире Михайловичу, зрозуміла річ, що і цей закон в цій редакції треба підтримувати, хоча він  не вирішує жодних проблем, бо  тут не тільки справа в тому, що він в тавтології, це, дійсно, ситуація, коли треба не ліжко міняти, ви знаєте, і треба міняти всю систему. І тому я тут підтримую заклики лівих про те, що треба міняти систему і систему влади, без сумніву, і саму владу. І зрозуміла річ, що  реальна така можливість є це зробити 31-го, коли ми підтримаємо Віктора Андрійовича Ющенка. І тому я хотів би просто, щоб ми припинили цю міфіологізацію Лукашенка, я підтримую Віталія Яковича. Витворюється міф про такого доброго дядечку і добру державу,  в яку хочеться їхати. Щоночі переганяють через кордони України в Рівненській області з Білорусі худобу, все, що можна, тому що там ціни неймовірно низькі. Ви прекрасно знаєте, наскільки це...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Шановні колеги, давайте будемо говорити про наш законопроект. Я думаю, що  всі інші розберуться, що потрібно робити. Тому я ставлю на голосування, прошу уваги, пропозицію профільного комітету, вона зводиться до того, щоб підтримати внесений законопроект і прийняти його за основу, і доручити на голосування комітету Верховної Ради України з питань  законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності доопрацювати проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адмінправопорушення з урахуванням  зауважень та пропозицій народних депутатів, а також Науково-експертного управління і подати Верховній Раді України на розгляд у другому читанні.

Я ставлю на голосування цю пропозицію, тобто про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за дрібне розкрадання майна), реєстраційний номер 3668. Прошу голосувати.

 

13:00:12

За-236

Рішення прийнято.

Шановні колеги, у нас... Прошу уваги. У нас залишається нерозглянутими три проекти законів, вони прості. Можливо, таким  чином ми б поступили. Одну хвилиночку. Є тут автори цих законопроектів, ми б дали  б їм, щоб вони  коротко, і ми б поставили на голосування, а тоді б ми продовжили відповідно на 15 хвилин, не проводячи обговорення.

Зараз оголошується  до розгляду проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про статус народного депутата" (щодо виступів на радіо та телебаченні). Сутність   законопроекту, шановні колеги, я попрошу довести до вашого відома Кульчинського Миколу Георгійовича. Прошу дуже коротко.

 

13:01:04

КУЛЬЧИНСЬКИЙ М.Г.

Шановні народні депутати, ми маємо право на 10-15 хвилин ефіру на радіо і  20 хвилин щомісяця на телебаченні. Обласні  телерадіокомпанії  мотивують, аргументують Законом про  радіо  і телебачення, що форму подачі виступу визначає обласна  телерадіокомпанія. І звідси вони кажуть, що ми приймаємо тільки у записі. Запис не  завжди чітко вдається  зробити, не завжди проконтролюєш, що в ньому залишилося після  твого виступу. Через те я вніс оцю норму про прямий ефір. Бо хто, крім депутатів, зможе донести до своїх виборців, тих депутатів, які відчувають відповідальність перед українським   народом, перед своїми виборцями, журналісти цього не зроблять, бо вони поставлені у такі умови, а хто б хотів, то не дадуть. Чекайте, а депутат це зможе зробити і розказати людям, що, скажімо,  Прем'єр-міністр Янукович, кандидат у Президенти, агітує у нас у Полтаві, зустрічається з інтелігенцією місця і розказує анекдот про жіночі трусики. Чи, скажімо, у Луганську він називає весь український народ "козлами". Хто про це може? Ми про це скажемо. Жоден  журналіст про це не скаже. Так само я можу сказати, як  сьогодні Управління внутрішніх справ переслідує полтавських студентів, підкидає вибухівки, підкидає фальшиві гроші. Я можу про це сказать. Більше про це ніхто не скаже. В запису воно також може не прозвучати. Через те я прошу підтримати і прошу підтримати саме в редакції комітету те, як він влучно сказав, або в режимі прямого ефірного часу і прийняти це в цілому. І ми зможемо мати прямий ефірний час на телебаченні уже в найближчі місяці і дні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Які є застереження щодо законопроекту? Давайте будемо голосувати, так? Шановні колеги, пропозиція комітету, я її читаю: прийняти проект Закону про внесення змін до статті 18 Закону України "Про статус народного депутата України" за основу. Доручити Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України. Я ставлю на голосування цю пропозицію - за основу прийняття. Реєстраційний номер 5396. Прошу голосувати.

 

13:03:39

За-234

Рішення прийнято.

Яка пропозиція? Хто? Хто виступає проти такої пропозиції? Ну, Томенко, будь ласка.

 

13:03:57

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу! Ми в комітеті пропонуємо ухвалити ці зміни до закону в цілому, але, як сказав народний депутат Кульчинський, з уточненням - в прямому ефірі або в режимі прямого ефіру, бо часом виникає ситуація фізично, що не можна зробити це в прямому ефірі. З цим уточненням комітет просить в цілому.

 

ГОЛОВА. Хто виступає з застереженням проти такого уточнення? З таким уточненням... Будь ласка, відмініть голосування. Ратушняк, будь ласка, мікрофон Ратушняка, народного  депутата. Будь ласка.

 

13:04:37

РАТУШНЯК С.М.

Шановні колеги, я буквально 15 секунд.

Справа в тому, що вам будуть давати прямий ефір о 6-й ранку у вівторок, після 24-ї години в середу і таке інше. Майте це на увазі.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття проекту закону про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо виступів на радіо і телебаченні) в цілому як закон. Реєстраційний номер 5396.  Прошу голосувати.

 

13:05:22

За-237

Закон  прийнято.

Шановні колеги, оголошується до розгляду проект постанови про внесення змін до положення про День уряду України у Верховній Раді України.

Сас Сергій Володимирович, будь ласка, про сутність пропозицій, і будемо визначатися.

 

13:05:45

САС С.В.

Дякую.  Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги народні депутати!  На засіданні комітету ще 10 грудня 2003 року розглянуто проект постанови Верховної Ради про внесення змін до положення про День уряду у Верховній Раді, внесений  народним депутатом Губським.

Суть запропонованих пропозицій народним депутатом Губським зводиться до того, щоб при розгляді питання на Дні уряду у першочерговому порядку надавати слово представникам депутатських груп і фракцій і представникові позафракційних депутатів.

Комітет розглянув це питання і зазначає наступне, що після розгляду на комітеті цього питання, питання...  положенням про проведення Дня уряду щодо надання слова не врегульовано. Тому в даному випадку треба користуватися положеннями чинного Регламенту Верховної Ради.

Відповідно до внесених змін до Регламенту, зокрема статті 3.3.4, внесеними членами нашого комітету, впорядковано надання слова народних депутатів при розгляді питань порядку денного. Це питання щодо надання слова, черговості надання слова, повністю врегульовано чинним Регламентом.

Комітет ще визначив цілий ряд зауважень автору законопроекту, що стосується, зокрема, щоб не Голова Верховної Ради, а і перший заступний, і заступник в тому разі, коли вони ведуть засідання, мав надавати слово відповідно до Регламенту.

Комітет, посилаючись також на висновки Головного науково-експертного управління, який теж висловив цілий ряд зауважень до зазначеного законопроекту, прийняв рішення: запропонувати народному депутату Губському доопрацювати внесений ним законопроект. Прошу підтримати позицію комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, відповідно до Регламенту я ставлю на голосування першим - прийняття за основу проекту постанови про внесення змін до положення  про День уряду України у Верховній Раді України. Реєстраційний номер 4374.

 

САС С.В. Комітет не підтримує внесені пропозиції.

 

13:08:24

За-47

 

ГОЛОВА. Рішення не прийнято, документ відхилено. Я думаю, відповідно до рекомендацій на доопрацювання хай іде. А цей проект відхилено.

Шановні колеги, ще один у нас залишився документ - це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України". Геннадій Йосипович, дуже коротко. І будемо переходити до наступного питання. Реєстраційний номер 4192.

 

13:08:56

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Закон "Про громадянство" в новій редакції був прийнятий в 2001 році. Закон хороший. Відповідно до цього закону у нас одержало громадянство за спрощеною системою 144 тисячі 247 осіб, в тому числі за спрощеною нормою - 136 тисяч 550.

Але після прийняття закону в Україні відбулися, і в законодавчій сфері насамперед, відбулися дуже значні зміни. Це, насамперед, прийнятий новий Кримінальний кодекс. Прийняті закони про імміграцію, закон про біженців.

Головне - Україна  підписала Європейську конвенцію з прав людини. Причому, підписала без застережень. Це дуже серйозний, солідний документ. І нам потрібно внести зміни в закон про громадянство  України. Ці зміни спрямовані на те, щоб ну спростити оформлення громадянства України, не знижуючи вимог до людей, які хочуть набути громадянство України.  Є ряд конкретних пропозицій. Ну насамперед, замість одного року заява громадянина буде розглядатися протягом 2 років. Це за вимогами на прохання багатьох громадян, які звертаються до нас. До речі, сьогодні на розгляді в органах, які займаються питаннями прийому громадян, знаходяться майже 30 тисяч заяв про  набуття громадянства.

Комітет  з питань прав людини, національних меншин і  міжнаціональних відносин одноголосно підтримав пропозицію і рекомендує Верховній Раді прийняти цей закон за основу, з урахуванням тих пропозицій, які надійдуть при його розгляді на наступному етапі. Комітети в закордонних справах і з питань європейської інтеграції також прийняли рішення підтримати цей законопроект. Зокрема, в Комітеті з питань європейської інтеграції зазначено у відповіді, що цей законопроект відповідає  всім нормам і Ради Європи, і Європейського Союзу.

Дякую вам за увагу і прохання  підтримати, бо це  дійсно закон, який стосується  буквально кожного  громадянина України і він значно посилить вирішення питань громадянства. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, інформація була переконлива, аргументована. Є відповідні рішення комітету, який одноголосно прийняв таке рішення, є висновки Головного науково-експертного  управління.

Отже у нас є всі підстави поставити на голосування пропозицію комітету про прийняття за  основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" ( реєстраційний номер 4192). Прошу голосувати.

 

13:12:33

За-227

Рішення прийнято.

З мотивів Рефат Чубаров, будь ласка. І зараз переходимо до наступного питання. Це інформація.

 

13:12:51

ЧУБАРОВ Р.А.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я не мав нічого проти того, що ми голосували. Сам підтримав цей закон і під час обговорення у комітеті і зараз. Але хотів би звернути увагу народних депутатів, звернути увагу наших виборців. представників засобів масової інформації. Закон "Про громадянство", статус громадянства  - це одна з таких опорних моментів, на яких тримається дуже багато питань. І дуже незрозуміло, коли ми зустрічаємося з такими випадками, коли  у протидію чинного законодавства  деякі особи  отримують громадянство, як подарунок. Мене шокувало, це у той момент, коли  десятки тисяч  кримських татар протягом п'яти-семи років не  могли отримати громадянство України, коли  Кобзон говорить, що йому  подарували громадянство України, що у нас такі моменти пішли. Я хотів би, щоб такого роду у нас випадки не були, а цей  випадок з  Кобзоном бува просто до кінця розслідуваний, і щоб ми тут почули. Кобзон,  голова комітету Держдуми Росії, який  тут агітує за наших кандидатів.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Павло Мовчан. Мікрофон, будь ласка.

 

13:14:05

МОВЧАН П.М.

Блок Віктора Ющенка, Українська народна партія, Павло Мовчан.

Володимире Михайловичу,  шановні колеги! Ясна річ, що Закон  "Про громадянство" у нас є  фундаментальним, бо він є  і конституційним. І тому питання спекуляції навколо громадянства є неприпустимим. Ні Януковичу, нікому іншому не дозволяється спекулювати на цій темі. І я  хотів би наголосити на тому, що надійшла інформація, нібито подарували у Криму громадянство Жириновському. Самі подумайте: які абсурди творяться в нашій державі. Треба припинити ці спекуляції  і ці процедури, які називаються почесний чи якійсь там громадянин, чи другий громадянин України Жириновський. Нам ще не вистачало Жириновського! Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги оголошується до розгляду питання: інформація про стан готовності до проведення голосування 31 жовтня 2004 року по виборах Президента України та додержання відповідних вимог Закону. Інформують з цього приводу заступник Голови Центральної виборчої комісії  Ярослав Васильович Давидович, а від Тимчасової спеціальної комісії виступить з відповідною інформацією Георгій Григорович Пономаренко. Ми домовилися на комісії щодо такого регламенту. 15 хвилин для... До 15 хвилин для  інформації Ярославу Васильовичу, 10 хвилин - на запитання, якщо такі будуть, 10 хвилин для інформації від Тимчасової спеціальної комісії, 5 хвилин  - на запитання. Немає заперечень? Я запрошую до трибуни Ярослава Васильовича Давидовича - заступника Голови Центральної виборчої комісії.

 

ДАВИДОВИЧ Я.В.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати України! Перш за все,  дозвольте мені від імені Центральної виборчої комісії висловити щиру подяку за надану можливість  вперше після часу, що минув з моменту прийняття нами присяги членів Центральної виборчої комісії  в лютому цього року, виступити перед Верховною Радою України з інформацією щодо перебігу виборчого процесу. Відразу повинен зазначити, що всі члени Центральної виборчої комісії вважають сьогоднішню інформацію важливою  віхою в історії нашого нещодавно практично повторно сформованого державного органу, оскільки Верховна Рада України все ж таки вишукала можливість з перших вуст дізнатися про всі важливі перипетії, з якими нам доводиться  зустрічатися в своїй діяльності в ході  організації, підготовки і проведення виборів Президента України.

Шановні народні депутати України! Дозвольте мені сьогодні в своєму виступі коротко зупинитися  на всіх кроках, які довелось здійснити Центральній виборчій комісії на виконання передбачених  законом повноважень щодо організації, підготовки та проведення виборів Президента України, які відбудуться 31 жовтня 2004 року. Фактично процес підготовки до проведення президентських виборів Центральна виборча комісія розпочала  одразу після завершення її формування. Упродовж тривалого часу ми здійснювали досить ретельний аналіз минулої президентської та парламентської виборчої кампанії, а також досвіду організації виборчого процесу у багатьох зарубіжних країнах та кращих досягнень вітчизняної та  зарубіжної науки конституційного права.

Результатом цієї роботи стало напрацювання важливих пропозицій для Верховної Ради України щодо вдосконалення вітчизняного виборчого законодавства, які були передані до Верховної Ради. Однак, змушений констатувати, що на превеликий жаль, в Україні досі зберігається прикра практика прийняття нових виборчих законів для кожної виборчої кампанії, при чому  приймаються вони, як правило, за декілька місяців до         початку виборчого процесу.  На жаль, і не стали винятком вибори Президента України 2004 року.

Як відомо, останній виборчий  закон був прийнятий тільки у березні поточного року. І вже були неодноразові намагання внести до нього зміни. Комісії ще задовго до початку виборчого процесу вдалося  здійснити цілу низку заходів для належної підготовки та проведення виборів. Зокрема було напрацьовано ряд проектів документів щодо організаційно-методичного та матеріально-технічного забезпечення виборів. Центральна виборча комісія підготувала для розгляду Кабінету Міністрів України та Національним банком України декілька проектів рішень, що стосуються виборів Президента України, зокрема ідеться про постанови  Кабінету Міністрів, перш за все про закупівлю товарів  і послуг Центральною виборчою комісією та територіальними виборчими комісіями під час виборчого процесу, про затвердження порядку оплати та відшкодування вартості послуг, наданих територіальним і дільничним виборчим комісіям під час підготовки та проведення виборів Президента України, про умови та порядок оплати праці членів територіальних і дільничних виборчих  комісій по виборах Президента України, а також відповідних інструкцій Національного банку України про порядок  відкриття, використання та закриття поточних рахунків виборчих фондів та про внесення змін до  інструкції щодо порядку відкриття та використання цих рахунків.

Після початку виборчого процесу, тобто після третього липня цього року було утворено 225 територіальних виборчих округів з виборів Президента України та окремий закордонний виборчий округ.

Хочу звернути вашу увагу, що відповідно до закону Президента України про вибори, територіальний виборчий округ включає в себе один або декілька районів, міст, районів у містах. Новий виборчий закон не дозволяє поділ районів, що призвело до диспропорції кількості виборців по окремих територіальних виборчих округах. Особливо це відчутно при утворенні округів у великих містах. Наприклад, у місті Києві на території виборчого округу номер 219, який утворено на базі Печерського району, проживає 91 тисяча виборців. А в територіальному виборчому окрузі номер 217 на базі Дніпровського району, проживає 265 тисяч виборців, що майже втричі більше.

Такий неодинарний підхід до утворення територіальних виборчих округів примушує Центральну виборчу комісію, з одного боку, виконувати вимоги закону, а, з другого боку, вирішувати цілу низку складних організаційних та фінансових питань.

До складу територіальних виборчих комісій було включено 9 тисяч 652 особи або по 42-46 чоловік до однієї комісії. В новітній історії України уперше у складі цих комісій працює така кількість людей, різних за політичними поглядами, за правовою підготовкою та з рештою за самим бажанням працювати у цих комісіях.

Особливо хочеться підкреслити, що після утворення територіальних виборчих комісій масового характеру набув процес подання до Центральної виборчої комісії від членів цих комісій заяв про звільнення їх з керівних посад у складі комісій та складення ними повноважень. На сьогоднішній день Центральною виборчою комісією припинені повноваження 409 членів територіальних виборчих органів, у тому числі 224 відкликані кандидатами на пост Президента України, 152 за особистою заявою, 19 - за невиконання своїх прямих обов'язків. Суттєво змінився і керівний склад територіальних виборчих комісій. Зокрема змінилося 40 голів, 27 заступників та 44 секретарі. В окремих комісіях зміни проведено по два, а то і по три рази.

Основні причини, на які посилаються в своїх заявах члени територіальних виборчих комісій - це відсутність їх згоди на роботу в складі комісії від кандидатів на пост Президента України, неможливість виконання обов'язків через стан здоров'я, сімейні та інші обставини.

Повинен зазначити, що, на превеликий жаль, цей процес триває кожного дня. І сьогодні комісії продовжує отримувати заяви від членів окружних територіальних виборчих комісій та подання від кандидатів на пост Президент України про припинення повноважень їх членами.

Вище наведене свідчить про формальний підхід окремих кандидатів на пост Президента України до виконання вимог закону щодо рекомендацій кандидатур до складу територіальних виборчих комісій. То можете собі уявити, через які труднощі пройшли територіальні виборчі комісії при формуванні дільничних комісій, яких сьогодні утворено 33 тис.102 і до складу яких включено один мільйон два шість тисяч осіб, тобто 42-46 чоловік до кожної комісії.

Сьогодні дільнична виборча комісія у два рази переважає склад депутатів сільської ради і непідготовлені люди, голови цих комісій, можна уявити собі, як їм важко організувати роботу цього органу, який буде забезпечувати роботу в день голосування.

Звичайно. Центральна виборча комісія після їх утворення провела ряд організаційних заходів, зокрема, провела наради з керівниками та бухгалтерами територіальних виборчих комісій, під час яких детально обговорено широке коло питань, пов'язаних з організацією і проведенням виборів Президента України.

Після утворення дільничних виборчих комісій Центральною виборчою комісією проводяться регіональні наради, семінари із членами комісії, залучивши до цієї роботи широке коло міжнародних організацій та науковий потенціал нашої держави.

Крім цього, наприклад, сьогодні Центральна виборча комісія провела селекторну нараду з керівниками територіальних виборчих комісій, керівниками органів місцевої державної влади та органів самоврядування з метою оперативного рішення проблем, що виникають в їх діяльності та в діяльності місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування при вирішення питань, пов'язаних із виконанням повноважень, визначених виборчим законодавством.

З метою методичного забезпечення діяльності виборчих комісій розроблено і схвалено ряд методичних рекомендацій та роз'яснень щодо застосування окремих положень виборчого законодавства, які за відгуками організаторів виборів є надзвичайно корисними в їх діяльності.

Мова йде про документи з питань ведення діловодства виборчих комісій, утворення виборчих дільниць, утворення дільничних виборчих комісій, реєстрації та статусу офіційних спостерігачів від політичних партій та кандидатів на пост Президента України, текст закону, постанови уряду, рішення Центральної виборчої комісії та інші нормативні акти, прийняті разом з іншими державними органами, опубліковані в трьох випусках збірника нормативно-правових актів і масовим тиражем - 35-70 тисяч направлені до кожної дільничної комісії.

Важливим аспектом діяльності Центральної виборчої комісії є інформаційно-аналітичне забезпечення виборчого процесу. Завдяки наполегливій праці фахівців у галузі сучасних інформаційних технологій, я переконаний, що нам вдасться розгорнути захищену корпоративну телекомунікаційну мережу Центральної виборчої комісії і стійким двостороннім електронним зв’язком з усіма територіальними виборчими комісіями.

Ця інформаційно-аналітична система, зважаючи на швидкоплинність виборів, дозволить оперативно передавати і приймати нормативні документи та матеріали Центральній виборчій комісії з їх територіальними органами про хід виборчого процесу. Вона ще й забезпечить оперативне  приймання та оприлюднення Центральної виборчої комісії інформації про хід голосування та попередні результати виборів Президента України 31 жовтня у строк приблизно 10-12 годин.

Я глибоко переконаний, що як сонце зійде, то і Україна взнає про результати голосування.

З метою забезпечення рівних умов для суб'єктів виборчого процесу при використанні засобів масової інформації, Центральною виборчою комісією прийнято низку важливих рішень з питань порядку надання ефірного часу та друкованих площ кандидатам на пост Президента України для ведення ними передвибочої агітації за рахунок коштів Державного бюджету. Проведено жеребкування щодо черговості надання їм ефірного часу та друкованих площ в обсязі, визначеному законом.

Фінансове, матеріальне та технічне забезпечення виборів здійснюється у порядку, визначеному кошторисом, який затверджений Верховною Радою України був у свій час. Інформую вас, що станом на 22 жовтня виборчий процес профінансовано у сумі 253 мільйони 966 тисяч гривень, що становить 65 відсотків від загального обсягу фінансування, передбаченого Державним бюджетом України.

Шановні народні депутати, хочу звернути вашу увагу, що проведення виборів президента, безперечно, викликає широкий інтерес з боку іноземних держав та міжнародних організацій. Станом на 22 жовтня цього року Центральна виборча комісія зареєструвала три тисячі 206 офіційних спостерігачів, а передбачається, що в цілому їх буде зареєстровано майже три з половиною тисячі, оскільки заяви решти знаходяться ще на розгляді Центральної виборчої комісії. Із 252 чоловіки від 18 держав світу, 2954 - від 25 міжнародних організацій, що майже в п'ять разів перевищує кількість спостерігачів на виборах Президента України 1999 року.

Приємно відзначити, що до виборів Президента України проявляють інтерес: Співдружність Незалежних Держав, Організація з питань безпеки та співробітництва в Європі, міжнародні організації, Український конгресовий комітет Америки та багато інших міжнародних організацій.

До цієї кількості варто добавити і спостерігачів від кандидатів на пост Президента України та інших суб'єктів виборчого процесу, кількість яких на сьогодні складає вже майже 86 тисяч чоловік і щоденно продовжує зростати.

Хочу відмітити також, що кандидати на пост Президента України в повній мірі скористалися своїм правом у кожному територіальному виборчому окрузі зареєструвати довірених осіб, яких сьогодні зареєстровано три тисячі 600, серед яких, до речі, 113 народних депутатів України та 108 помічників-консультантів.

Що стосується здійснення Центральною виборчою комісією матеріально-технічного забезпечення виборів, то інформую вас, що переважна  більшість виборчих документів, які використовуються під час президентських виборів, виготовляються комісією централізовано. Це стосується текстів законів, Конституції України, іншої виборчої документації. Завершилося централізоване виготовлення, і практично уже завершується доставка до територіальних виборчих комісій 104 тисяч великих і 80 тисяч малих скриньок для голосування, а також 70 тисяч архівних боксів для передачі виборчої документації на зберігання відповідних державних архівних установ. Ось це далеко не повний перелік питань та проблем, які вирішуються Центральною виборчою комісією в ході підготовки виборів Президента України.

Шановні народні депутати України, в своєму короткому виступі і я не став зосереджувати  свою увагу на проблемах, які сьогодні вирішує Центральна виборча комісія, адже впевнений, що всі ми успішно закінчимо цей важливий етап історії нашої країни. Після закінчення виборчої кампанії ми звернемося до Верховної Ради України з конкретними пропозиціями щодо внесення змін до виборчого законодавства з метою його вдосконалення.

Ще раз хочеться сказати слова подяки Верховній Раді України за можливість поінформувати народних депутатів України про хід підготовки до виборів Президента України. Спасибі за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую вам, Ярославе Васильовичу. Шановні колеги, Очевидно у вас є запитання. Запишіться, будь ласка. Як ми домовлялися, 10 хвилин.  На табло прізвища народних депутатів, що записалися.

Так, Рефат Чубаров, будь ласка, ваше запитання.

 

13:30:15

ЧУБАРОВ Р.А.

Дякую. Ярославе Васильовичу, я тут. Рефат Чубаров, фракція "Наша Україна".

Хочу сказати, що багато з дільничних комісій в Криму і вважаю, що не тільки в Криму будуть проводити вибори в таких непристосованих приміщеннях і особливо щодо  площі як визначено у нас виписано  в законі. Я зв'язувався в Криму з територіальними комісіями, з місцевою владою. Вони кажуть таке: "Ви прийняли такий закон, а у нас немає умов для того, щоб це виконати." Це перше. Вкрай низька якість списків виборців. Сотні людей в межах одної дільничої комісії можуть бути  пропущені і також там в тій же комісії десятки "мертвих душ".

Коли ми проводили аналіз, цей аналіз нам надає таку можливість зробити висновки, що  місцева влада припускає таких помилок саме виходячи з яких своїх інтуїтивних таких міркувань чи очікувань.

Я хотів би, щоб ви прокоментували  цю ситуацію. Що ви робите як Центральна виборча комісія, щоб закон виконувався в цій частині? Про це нічого з вашого боку  не було сказано.  І про списки......

 

ДАВИДОВИЧ Я.В.  Спасибі. Перш за все, що стосується  приміщень для голосування у державі, на жаль, тобто на місцях іншого нічого немає. Де проводились вибори  десятки років і проводяться вони і там, і будуть проводитися. На жаль, дійсно не всюди норми приміщень відповідають затвердженим, вірніше встановленими в  законі "Про вибори Президента України", але як  на мене, декілька метрів більше-менше абсолютно, мені здається, не будуть впливати  на результати, як інше питання.

Шановний Володимире Миколайовичу, ви, будь ласка, не махайте рукою. Коли сьогодні на території населеного пункту немає приміщення більше в 75 метрів, а вибори потрібно проводити, і є   приміщення в 50 метрів. Скажіть, голосування буде там проводитися. Це перше.

Друге. Дійсно,  списки виборців  складені на підставі списків, які були передані органами державної влади станом на 1 липня. Дійсно, є багато проблем. Але я скажу. Якщо у нас на понеділок було згідно списку виборців  офіційно повідомлено, що до них включено  36 мільйонів 80 тисяч, то на сьогоднішній день вже 36 мільйонів 720 тисяч. Як бачите, за цей тиждень майже  півмільйона  виборців уточнили свої прізвища і включені до списків.

На жаль, механізм сьогодні такий. Органи державної влади  складають списки на підставі даних, які   їм надають відповідні теж державні інституції. На сьогодні вже не є практикою проводити подвірний обхід, як було раніше  або інше. І ті дані, які вони мають, вони складають на підставі  правоохоронних органів. І відміна, я ще раз підкреслюю, відміна  прописки і не чітко відрегульоване питання реєстрації громадян є першою причиною. Але  на перспективу ми вже працюємо, як буде у державі нормальний реєстр перш за все фізичних осіб і реєстр виборців, тоді оці питання з порядку денного будуть зняті. А я скажу, що сьогодні, і сьогодні, і завтра, і цей тиждень члени і дільничних комісій, і територіальних комісій, і інші особи, які задіяні до організації виборчого процесу, займаються питанням уточнення списків виборців. Якщо далі буде продовжуватися така організована  робота, у мене немає сумнівів, що всі громадяни України, всі виборці України будуть включені до списків.

 

ГОЛОВА. Валентин Григорович Матвєєв, фракція комуністів, будь ласка.

 

13:34:07

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую. Шановний Ярославе Васильовичу,  сьогодні вранці Георгій Георгійович Пономаренко, ви, мабуть, це чули, ним була виголошена заява, пов'язана з тим, що зараз буде, мабуть, розглядатися і розглядається питання про те, щоб створити додатково більш ніж  400 дільничих участкових комісій, зокрема у Російській Федерації. Ви сказали, що Центрвиборчком, мабуть, не буде розглядати цього питання. Я думаю, що Ярослав Васильович ви добре знаєте і як ніхто, що це грубе порушення буде виборчого законодавства. Тому прошу сказати більш ствердно і більш чіткіше. Все ж таки Центральна виборча комісія буде втягнута у цю грязну роботу по створенню додаткових дільничних комісій чи ні?

 

ДАВИДОВИЧ Я.В. Валентине Григоровичу, перш за все я хочу сказати, що такого твердження "мабуть, буде чи, мабуть, не буде" я не говорив.

На сьогоднішній день утворено 113 виборчих дільниць у всіх країнах світу, де є дипломатичні представництва, консульства. Утворено 10 виборчих дільниць. Це Республіка Молдова, В’єтнам, у винятковому випадку за поданням Міністерства закордонних справ. На сьогодні члени Центральної виборчої комісії не мають ще проектів інших постанов про утворення інших додатково-виборчих дільниць. І я не можу стверджувати, будуть розглядати чи не будуть розглядати. Поки що члени комісії таких матеріалів на руках не мають. Я особисто теж такого подання як заступник голови комісії ще не бачив.

 

ГОЛОВА. Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

 

13:36:09

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

У мене декілька питань. Перше. На Полтавщині у складі дільничних комісій створюються якісь ініціативні групи на підтримку Януковича. Це перше. При тому робиться це гласно, без всяких там проблем і за підтримки адміністрації.

Друге. Олександр Мороз тричі відвідав Полтавщину і жодного разу обласна телерадіокомпанія, державна телерадіокомпанія "Алтава" не дала йому змоги виступити у прямому ефірі, у той час, як скажімо, пані Вітренко, пан Янукович проблема не мали. Сьогодні ми стали свідками того, що Олександру Морозу відмовили у рекламі на "Інтері" і на "1+1".

І нарешті третє питання. У Полтаві керівники медичних установ змушують  під загрозою звільнення своїх підопічних писати заяви у дільнічі комісії про начебто фізичну неспроможність у день виборів проголосувати на дільницях і відбирають оці заяви. Будь ласка, прокоментуйте такі факти.

 

ДАВИДОВИЧ Я. В. Спасибі. Про створення якихось  ініціативних груп мені не відомо. І ви, звичайно, знаєте, якщо вони створюються - це безперечно є грубим порушенням закону. Буде відомо Центральній виборчій комісії про такі факти, будемо відповідно реагувати.

Що стосується надання ефірного часу, Центральна виборча комісія Олександру Олександровичу, як і іншим кандидатам забезпечила належне за рахунок коштів Державного бюджету надання ефірного часу у повному обсязі, скільки йому визначено законом.

Що стосується надання телерадіокомпаніями на місцях, це залежить, безперечно, у першу чергу за рахунок коштів, власних коштів його кандидата, тобто його особистого фонду. Я його сьогодні коментувати не можу, оскільки мені ці факти знову ж такі не відомі і не відомі причини, кому надавали, кому відмовляли і інше. Це питання потребує  аналізу, але воно може бути вивчено............до дня виборів, і відповідь вам може бути дана.

Що стосується інших питань, які ви піднімали щодо якоїсь там роботи, яка ведеться навколо певної категорії виборців, знову ж таки будуть  звернення до центральної виборчої комісії, будемо розглядати і будемо приймати відповідні рішення.

 

ГОЛОВА. Віктор Терен, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

13:38:34

ТАРАН В.В.

Шановний доповідачу, питання перше. Отже, ви стверджуєте, що всупереч повідомленням ЗМІ, не йдеться про утворення в Росії додаткових 450 дільниць. Тобто вже  і немає часу на їх створення. Тобто ще раз підтвердіть або заперечте.

Друге. Прихильники Віктора Ющенка повідомляють, що його опонент готує зрив виборів у Києві і не лише в ньому. Передбачається, що технічні кандидати відкличуть своїх представників з виборчих комісій у наслідок чого    вони втратять кворум і правомочність. Ну а в Донецьку буде все гаразд, в  цьому немає ніякого сумніву.

І третє. В Інтернеті повідомлення, що  в Луганській області на виборчих дільницях масово почали зникати печатки. Спростуйте або  що це значить?

 

ДАВИДОВИЧ Я. В. Відповідаю.

Перш за все, що створення територіальних дільничних виборчих комісій на території Росії, це питання поки що до порядку денного Центральної виборчої комісії не включено і проектів документів  не розроблено. Я не можу його коментувати, оскільки члени комісії ще ніяких матеріалів не розглядали. Це перше.

Друге, що стосується... Що стосується... Я такого... Я - член Центральної виборчої комісії, юрист за фахом, такого поняття, як  технічний кандидат, не знаю, я знаю кандидатів, які рівні  всі для мене в організації виборчого процесу, і прошу вести дискусія як з представником державного органу.

Що стосується... Дійсно, у складі комісії, я сказав, працює 42-46 чоловік, в дільничній комісії, повірте,  не просто організувати їх роботу, оцих людей, і безперечно, є, як кажуть, на кожен яд є противоядіє. Якщо  вони будуть відкликати своїх людей чи якісь використовувати грязні політичні технології, Центральна виборча комісія теж працює і має відповідні бачення, як забезпечити діяльність цих комісій,  щоб вони були правомочні, тобто в них працювало не менше 12 членів комісії і голосування було організоване. В принципі, у цьому питанні ми працюємо і тримаємо його під контролем.

Що стосується зникнення печаток, я вперше від вас про це чую, принаймні у Центральній виборчій комісії такої інформації немає і я думаю, що це теж десь велике перебільшення. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Дякую, Ярославе Васильовичу, якраз час вичерпано. Дякую вам. 30 секунд для довідки. Григорія Бондаренка  я запрошую до трибуни. Я перепрошую, 30 секунд.

 

13:41:23

БОНДАРЕНКО В.Д.

Я хотів би звернутися до шановних радіослухачів. Пан Ярослав назвав номер округа 219-й, це тепер на цих  виборах ця нумерація перейшла на Печерськ. А діючий - це мі виборчий округ, один з найкрупніших в України, де 108 тисяч виборців. А там він був названий, як найменший Печерський. Я прошу пробачення, але для стенограми і для слухачів. Дякую.

 

ГОЛОВА. Це для виборців округ, в якому обирався раніше Бондаренко. Так що тут...

Від Тимчасової спеціальної комісії слово для виступу має Георгій Пономаренко. Будь ласка.

 

13:42:13

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Шановні колеги, Ярослав Васильович доповів про стан готовності та проведення голосування 31 жовтня на виборах Президента України з точки зору ЦВК. Я думаю, що оцінка, яку він давав, це знання справи на місці. І недоліки, про які він мало тут казав.

Я вам скажу, що всі недоліки, які сьогодні ми бачимо в роботі територіальних і дільничних виборчих комісій, породжені тією системою їх комплектування, яка була заложена не в Законі про вибори Президента України, а розроблена тут, в Києві, в штабі провладного кандидата. Звідси з Києві завірені київським нотаріусом йшли в регіони подання відразу від чотирнадцяти кандидатів. Тут була відпрацьована і закладена в комп'ютер програма для визначення керівних посад в комісіях, яка видавала результати, що задовго до цього були вже відомі владі.

І тому в поданнях багатьох довірених осіб були і кандидатури, і рік, і два тому померлі і не дієздатні, і люди, які не знали, що вони в поданнях є, не говорячи вже про те, що більшість із них довідувалися від якого вони кандидата тільки тоді, коли їм про це говорили на засіданні виборчих комісій. Звідси і збої в роботі цих комісій.

Продовжується витискування з комісій представників опозиційних кандидатів під різними:  чи то під загрозою зняття зі списків отримуючих допомогу по безробіттю, як це є на Житомирщині, чи залякування з боку влади, чи прийняття комісіями, де переважно всі ми, де переважна більшість представників, кандидатів від влади упереджених рішень відносно окремих членів комісії.

Я приведу приклад, коли у Миколаївській області подання на 16 представників в дільничні комісії не були включені до складу комісії тому, що паралельно з їх заявами бути представником від Симоненко, хтось написав заяви про їх представництво від інших кандидатів.

Звернулися в апеляційний суд, апеляційний суд не дав цьому оцінку, і тільки звернення до Верховного суду допомогло встановити справедливість. А скільки таких випадків в цілому по Україні? Я вам скажу, ні одна тисяча людей не була включена до складу комісій.

Можу привести приклад, коли на Луганщині в рішенні територіальної комісії одна особа в одній виборчій дільниці значиться від Симоненка, а на другій дільниці від Базилюка. І на запитання: покажіть мені заяву, що вона писала від Базилюка, - розводять руками.

Відносно незадовільного забезпечення роботи дільничних виборчих комісій є матеріали Комітету виборців України. Особливо гостра проблема з забезпеченням приміщеннями для голосування. Тут депутат уже говорив про це. Я думаю, що можна погодитися з тим, що частина дільничних виборчих комісій не будуть забезпечні приміщеннями в тих нормах, що передбачені законом, тому що, як сказав Ярослав Васильович, таких приміщень в розмірі в ряді населених пунктів або в природі немає. Але там, де така можливість є, треба зробити все, щоб ці вимоги були витримані. Я сподіваюсь, що звернення Володимира Михайловича за дорученням ТСК до голів місцевих рад з цього приводу дасть можливість поправити ситуацію.

Тут казали за списки. І якби в списках виборців оті відсотки, що показує Комітет виборців, - 4,8 - мертві душі і 5,3 - не проживають там, де вони були зареєстровані, на всіх дільницях з цим можна було б якимось чином миритися. Але наші члени дільничних виборчих комісій довірені особи інформують: 300-400, на окремих дільницях до 40 відсотків списків - мертві душі.

Про роботу представників правоохоронних органів, які не лише проявляють бездіяльність щодо фактів кримінального втручання у виборчих процес, а й самі стають інструментом злочинних дій, говорить той факт, тут виступав на цій неділі член фракції комуністів Поліїт і говорив про дії севастопольської міліції відносно агітаційних комсомольських груп на підтримку Симоненка, про те, як міліція затримувала автобуси з людьми, що їхали на акцію "За Вітчизну, за народ, за Симоненко".

Вчора на виступі Януковича в Луганську, я не знаю, на цьому виступі він назвав всіх нас "козлами" чи ні, міліція затримала групу молоді, що розповсюджувала серед учасників зустрічі агітаційні матеріали за Симоненка і відпустила їх лише тоді, коли кандидат від влади покинув зібрання.

Про те, як агітують, за кого агітують, хто і скільки з кандидатів з'являється на екранах телевізорів, на радіомовленні, я говорити не буду. Лідер тут - кандидат від влади, і про це ми кожного дня, в тому числі, і сьогодні слухаємо заяви депутатів в сесійній залі. Про рівність кандидатів у проведенні агітації можна лише мріяти.

Вже сьогодні всі чиновники обласного і районного рівня відмобілізовані і відкомандировані на виборчі дільниці. Відкомандировані не для того, щоб допомогти місцевій владі створити умови для проведення нормальних виборів, а щоб забезпечити  вказаний в "предписании" процент голосів за окремого кандидата.

Я хочу   нагадати, що відповідно до Закону України "Про вибори Президента" ні одна посадова особа органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування не може бути на виборчій дільниці в день голосування ні в якості спостерігачів, ні в якійсь другій іпостасі, окрім того, як виборець.

Щодо скарг ЦВК і виборчій комісії. Основна маса скарг приходить комісії на територіальні комісії, скаржаться з приводу порушень порядку формування дільничих комісій, на бездіяльність дільничих виборчих комісій, на бездіяльність влади щодо створення умов для нормального проведення виборів. Особливо багато скарг на проведення передвиборчої агітації.

Я думаю, в нас є ще час, щоб ліквідувати окремі недоліки у підготовці до голосування, і перевірити списки, а це повинні зробити, в першу чергу, самі виборці, щоб поправити відносно матеріального забезпечення дільниць. І в нас, Володимире Михайловичу, ще виникають питання: в нас багато людей ще не поміняли паспорти. На мій запит Центральна виборча комісія сказала, що з цього буде відповідне роз'яснення. Була б добра воля, було б бажання. На жаль, і волі, і бажання з боку влади, щоб вибори були чесні, прозорі і відкриті, ми не помічаємо.

Хотілося б завершити свій виступ словами сьогоднішнього іменинника Бориса Олійника: "Народ не візьмеш на макуху, він заддаля розличить чин, і хто є син його по духу, і хто по духу сучий син". Впевнений, що 31 жовтня народ зробить свій вірний вибір - вибере президентом сина по духу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, запитання до нашого колеги є? Будь ласка, запишіться. П'ять хвилин, як ми домовлялися.

На табло прізвища народних депутатів, що записалися. Микола Кульчинськи, будь ласка, ваше запитання.

 

13:50:41

КУЛЬЧИНСЬКИЙ М.Г.

Ви правильно сказали, що інколи міліція перетворюється на... сама творить злочини. Зокрема, от у нас у Полтаві позавчора заарештовано студента і студенток, які абсолютно легальну газету, реєстровану, з матеріалом про Ющенка розповсюджували. Їх було піддано брутальному тиску.

З Технічного університету 60 чоловік під загрозою виключення відмовилися бути членами ДВК. Ректор через деканів всю ніч тероризував студентів, поки вони не відмовилися бути членами ДВК.

Вчора обшук з підкиданням фальшивих грошей у координатора молодіжної коаліції Євгена Янковича у Полтаві. Сотні міліціонерів, ніби там щось страшне робиться.

Хто зна що можуть підкинути. Я знаю, що по Києву  підкидають вибухівку.

Я хочу дізнатися, наша тимчасова  комісія по моніторингу, як на це все реагувати, яким чином, бо це твориться злочин. Сьогодні Міністерство внутрішніх справ перетворюється на щось  середнє між гестапо і КГБ колишнє.

 

ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Ну я вам скажу, що ще й на сьогодні легітимність створеної тимчасової спеціальної комісії оскаржується в Конституційному Суді, по-перше. А по-друге, я сказав, що в окремих випадках представники правоохоронних органів не лише проявляють  бездіяльність щодо фактів кримінального втручання в виборчий процес, а й самі стають інструментом злочинних дій. Оце той самий інструмент злочинних дій. Я вам скажу, що наша реакція може бути зверненням до цих дій, це робить завжди, майже завжди ЦВК, коли розглядає скарги і звертається до відповідних органів.

 

ГОЛОВА. Володимир Новак, будь ласка, фракція комуністів.

 

13:52:42

НОВАК В.М.

Прошу передати слово колезі Віктору Мироненко.

 

ГОЛОВА. Віктор Мироненко.

 

13:52:47

МИРОНЕНКО В.А.

У меня вопрос первый, следующий. Уже сейчас наблюдается огромное количество нарушений. Коммунисты и сторонники коммунистов, которые занимаются контролем за подготовкой к выборам, за  начавшимися выборами обнаружили уже огромное количество нарушений. ну что же будет в последнюю неделю перед выборами, когда депутаты разъедутся в округа? Как будет работать ваша комиссия? И может быть это вопрос уже Владимиру Михайловичу как председателю комиссии.

И второй вопрос. Огромное количество  нарушений я наблюдал, когда кандидат в депутаты шел в  1998 году, 2002 году и в часности, из города Щелкино... в городе Щелкино из участковых избирательных комиссий по 2 суток не привозили в окружную комиссию документы, фальсифицировали и так далее.

И тут вопрос и вам и может быть я хотел еще раньше задать этот вопрос, просто не получилось, Центризбиркому. Будт ли содействовать  ваша комиссия.......

 

ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Ну я как и вы - народный депутат и я уже завтра уезжаю в избирательный округ.

И Владимир Михайлович наверное подтвердит, что  до 31 числа мы врядле соберем эту специальную комиссию. А я думаю, наша работа в избирательных округах, народных депутатов,  будет направлена  на то, чтобы вот те недостатки  в формировании избирательных списков и    другие недостатки, чтобы за эту неделю... Я говорил, мы можем еще  что-то поправить. И вот в этом, наверное, наша задача  при  работе в округах.

 

ГОЛОВА. Іван Сидорович Бокий, фракція Соціалістичної партії України, будь ласка.

 

13:54:34

БОКИЙ І.С.

Шановний колего!  Я думаю, що для вас не є секретом, що у  багатьох сільських голів появилися додаткові кошти, скажімо там, у вигляді 500, тисячі доларів і так далі. Чи комісія зафіксувала хоч один такий випадок? А я називаю адресу конкретну, це Житомирська область, це Черкаська область, я думаю, це не єдина область.

І друге запитання я хотів адресувати не вам, а попередньому доповідачеві. Але оскільки ви стоїте на трибуні, то я думаю, що воно  і вам буде  незайве.

Пан Давидович сказав, що підсумки виборів стануть відомі до сходу сонця. Я думаю, багато людей вже знають, що сьогодні наш кандидат у президенти Янукович   пообіцяє організувати схід сонця о 24 годині 00 хвилин. Як ви думаєте, чи до цього часу будуть підведені підсумки  виборів чи ні?

І останнє. Чи комісія буде робити  якісь висновки після...

 

ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Я думаю, що попередні неофіційні результати виборів до сходу сонця будуть вже відомі, а  два-три  дні, мабуть мінімум три дні, на те, щоб отримати від територіальних виборчих комісій протоколи і офіційно  вже потім сказати про  результати виборів.

Я не знаю, як. Це   може Володимир Михайлович відповість, як Тимчасова спеціальна комісія буде реагувати на ті недоліки. Справа у тому, що  це повинно бути оперативне реагування і багато буде залежати від нас, я кажу, що суди будуть працювати цілодобово, і від нас буде залежати, як вони будуть реагувати. Я вам привів приклад по апеляційному суду та ще багато судів лежать під владою, це не секрет, і тому і рішення, мабуть, вони будуть такі приймати. Але наше завдання в тому, щоб на всі порушеннями ми реагували зверненнями до відповідних судів і до відповідних територіальних комісій.

 

ГОЛОВА. Віктор Терен, будь ласка.

 

13:57:04

ТАРАН В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Дякую. Дайте, будь ласка, слово Бондаренку Володимиру.

 

ГОЛОВА. Володимир Бондаренко, будь ласка.

 

 13:57:11

БОНДАРЕНКО В.Д.

Шановні друзі! Володимир Бондаренко, місто Київ, блок Віктора  Ющенка "Наша Україна". Я думаю, що, пане Григорій, треба було б врахувати те, що  у вас занадто малий регламент і більше об'єктивно і всестороннє освітити дії проти інших кандидатів. Я розумію, що Петро Миколайович Симоненко сьогодні зазнає утиски в виборчій кампанії, але ви вчора чули повідомлення з преси про те, що літаку не дають сісти, машині не дають під'їхати, коли стосується мова про Віктора  Ющенка, про те, що сьогодні ми маємо заборону в Києві на проведення його зустрічі, зараз судові процеси, заява мера Києва про введення надзвичайного стану. Ми також знаємо про те, що в київських вузах повідбирали в дітей паспорти і таке інше. І це все, безумовно, має на меті не дати можливості кандидатам від опозиції пройти. Тому я хотів би, щоби в підсумковому результаті, коли комісія буде робити висновки, більш глибоко і всестороннє були висвітлені ці проблеми.

 

ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Володимир Дмитрович, проти нашого кандидата, мабуть,  утиски не менші, чим перед Ющенком, може, наша вина в тому, що ми про це менше говоримо.

 

ГОЛОВА. Дякую, Георгій Григорович.

Шановні колеги, завершуючи розгляд інформації, я хотів би сказати, що в нас є повне порозуміння в плані співпраці з Центральною виборчою комісією, за що я  вдячний і Ярославу Васильовичу, і голові комісії, всім членам комісії, вони в тісному контакті працюють з Верховною Радою і з Тимчасовою спеціальною комісією. За результатами останнього засідання, коли розглядалася ця інформація, яка сьогодні була... яка доведена до вашого відома. Я звернувся до Кабінету Міністрів з пропозицією підтримати розрахунки  ЦВК щодо  відповідного фінансування, враховуючи, що зросли розцінки, у тому числі і на проведення рекламних заходів. Також звернувся до керівників всіх місцевих  органів влади з пропозицією, щоб вони невідкладно ще раз  провели інвентаризацію готовності виборчих дільниць до 31 жовтня. І також таке звернення є і публічне, яке має бути  опубліковано у газеті "Голос України".

Я хотів би підкреслити, шановні колеги, що комісія тимчасова спеціальна з питань моніторингу, а не з питань керівництва установами, які займаються виборчим процесом або відповідальні за  виборчий процес. І ми відповідні питання, головні питання, які пов'язані із розглядом скарг, які пов'язані із  правом рівного доступу до засобів масової інформації і інші, обговорювали на тимчасовій спеціальній комісії і висловлювали  відповідні  рекомендації. Ми не можемо і не будемо і не повинні втручатися безпосередньо в роботу інших  установ.

Що стосується   цього тижня, коли ви всі будете в округах працювати, то я думаю, всі звернення, які будуть надходити, ми  оперативно будемо направляти до відповідних  державних органів влади, до відповідних установ з намаганням, щоб вони були оперативно розглянуті, об'єктивно розглянуті з наданням відповідної інформації. Розгляд цього питання завершено.

На закінчення я хотів би поінформувати, шановні колеги,  про результати роботи Верховної Ради України  цього пленарного тижня, тобто з 19 по 22 жовтня  2004 року. Розглянуто 62 питання порядку денного, а це 63 законопроекти та 14 проектів постанов. За  результатами їх розгляду прийнято 19 законів в цілому, 19 законопроектів прийнято у першому читанні,  4 направлено на доопрацювання, 15 законопроектів відхилено, прийнято  8 постанов. Ну, і ми розглянули також питання про призначення суддів. Призначили суддями, дали добро на призначення суддями  безстроково 28, на 28 суддів.

На цьому ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Я дякую Ярославу Васильовичу за інформацію, яку він надав Верховній Раді. Наступного пленарного тижня ми працюємо в округах. Пленарне засідання у нас відбудеться другого листопада. До побачення.