Засідання N24 (вечірнє)

Опубліковано 21. 10. 2004

ЗАСІДАННЯ   ДВАДЦЯТЬ  ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

21  жовтня   2004 року, 16.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Прошу приготуватися до реєстрації. Запросіть депутатів до сесійної зали. Увімкніть систему "Рада".

16:03:19

Зареєструвалося у сесійній залі 247 народних депутатів. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим. На ваш  розгляд, шановні народні депутати,  вноситься  проект Закону про  внесення змін до Закону України "Про  приватизацію державного майна" (щодо пільг працівникам приватизованих підприємств). Автор проекту народний депутат Комар. І від Комітету  з  питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій хто буде виступати?

Будь ласка,  Станіслав Іванович Гуренко. Запрошується до виступу голова Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності на інвестицій.

 

16:04:20

ГУРЕНКО С.І.

Народний депутат Гуренко.

Шановні колеги! Шановні наші виборці! Комітет  з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій на своєму засіданні розглянув внесений  народними депутатами України Комаром, Корсакович та іншими  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного майна" (щодо пільг працівникам підприємств, що  приватизуються), підтримав його і пропонує Верховній  Раді прийняти його за основу. Зазначений законопроект спрямований на ліквідацію пільг, наданих діючим законом України про  приватизацію державного майна адміністративному апарату підприємства, керівникам, їх заступникам, головним спеціалістам, керівникам структурних підрозділів, диспетчерам та іншим категоріям стосовно додаткового придбання акцій відкритих акціонерних товариств, що створюється в процесі приватизації та корпоратизації тих підприємств на загальну суму 5  відсотків статутного фонду товариства. Також законопроектом пропонується вилучити положення закону, яким визначається спеціальна ціна, за якою здійснюється пільговий продаж акцій працівникам підприємств, майно яких приватизується. Ціна однієї акції встановлюється на рівні половини номінальної вартості акції. Підтримуючи вилучення  частини четвертої 25-ої статті закону, члени комітету відзначають, що такі зміни нададуть можливості забезпечити рівні права кожного працівника підприємства, майно якого приватизується, усунити конфліктні ситуації, які нині  мають місце під час реалізацій вказаних положень закону, причому ці конфлікти виникають між адміністрацією, трудовими колективами зазначених підприємств. Щодо вилученої частини першої статті 25 комітет не підтримав зазначену пропозицію і вважає її недоцільною, оскільки  положення, якими визначається спеціальна ціна...

Таким чином комітет пропонує Верховній Раді прийняти зазначений законопроект за основу, виклавши абзац перший пункту першого розділу першого в такій редакції: частину  четверту статті 25 виключити. Головне  науково-експертне управління апарату Верховної Ради (воно додається) зазначає, що за результатами розгляду в першому читанні проект закону України  про внесення змін  до Закону України про приватизацію державного....

 

ГОЛОВА. Мікрофон, будь ласка.

 

ГУРЕНКО С.І. Я  закінчив.

 

ГОЛОВА.  Дякую, Станіславе Івановичу.

Записалися на виступи Мироненко, Яворівський, Черняк. Хто наполягає на виступі? Так,  Володимир Яворівський, будь ласка. Володимир Черняк. Яворівський  мікрофон, будь ласка. Запросіть депутатів до сесійної зали.

 

16:07:57

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський.

Шановний головуючий, шановні народні депутати.

Це дуже добрий закон, потрібний закон. Я  думаю нам навіть не варто гаяти багато часу на його обговорення. Його треба підтримати і проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Мироненко, будь ласка. Віктор Мироненко, фракція комуністів.

 

16:08:24

МИРОНЕНКО В.А.

5 избирательный округ, Мироненко, фракция коммунистов.

Уважаемые соотечественники,  фракция не будет голосовать за этот законопроект. Для этого есть серьезные основания. В данном случае законопроектом, если я, я к сожалению опоздал, я по поводу приватизации льгот. С данным законопроектом предполагаются льготы для руководящего состава предприятий. И естественно это будет социально несправедливо. Коммунисты не могут пойти на поддержку такого закона и задают вопрос: зачем потребовалось вносить данный законопроект в Верховную Раду Украину?

Ну пожалуй, первое то, что напрашивается, это для того, чтобы кто-то опять нажился, нажился за счет подавляющего большинства состава трудовых колективов.

Второе. Для того, чтобы разделить трудящихся по... А? Скасування. Ну, если  скасування, то поддерживаю. Прошу прощения.

 

ГОЛОВА.  Хто ще наполягає на виступі, шановні колеги?

Шановні колеги. Рудьковський мікрофон, будь ласка. Прошу підготуватися до голосування. Да, у першому читанні. Мікрофон Рудьковському, будь ласка.

 

16:10:11

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні колеги, дійсно ситуація, яка складається з приватизацією, вона не може відповідати нормальним процесам у цій галузі. Чому? Бо не можна поділяти людей, які працюють на одному підприємстві, на чорних і білих. Потрібно, щоб всі, хто працюють, мали однакові права. Але нам в першу чергу, чи приймати такі закони про особливості приватизації, потрібно прийняти відповідні закони про заборону приватизації стратегічних підприємств. На цьому соціалісти наполягали і наполягають. І якщо будуть продані енергетика і телефонні системи, то ми матимемо ліберальну державу з надвисокими цінами на все і економіку неефективну.

Ми вважаємо, що ці питання потрібно у першу чергу ставити на голосування.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги. Станіслав Іванович Гуренко, будь ласка, голова комітету. Підготуватися до голосування.

 

16:11:26

ГУРЕНКО С.І.

З мотивів голосування. Я хочу абсолютно однозначно підтримати колегу Рудьковського. І те, що він говорить, має рацію, як то часто буває. Але сьогодні у нас є такий випадок, коли я просив би і Рудьковського, і членів його фракції, підтримати у першому читанні цей законопроект, а далі буде видно. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного майна" щодо пільг працівникам приватизованих підприємств. Реєстраційний номер 3428. Прошу голосувати.

 

16:12:25

За-223

Не встигли. Прошу, змобілізуйтеся. Прошу змобілізуйтеся. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного майна" (щодо пільг працівникам приватизованих підприємств). Реєстраційний номер 3428. Прошу голосувати. Йде голосування. Прошу голосувати швидше.

 

16:13:07

За-219

По фракціях? Будь ласка, по фракціях.

"Наша Україна" - 87, "Регіони України" - 0, комуністів - 57, СДПУ(о) - 0, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна - 20, СПУ - 20, блок Тимошенко - 18, "Союз" - 0, "Єдина Україна" - 0, "Центр" - 4, НДП, промисловців, підприємців - 4, "Демократичні ініціативи" - 0, позафракційні - 9. 

З мотивів Станіслав Іванович Гуренко, будь ласка. Мікрофон Станіслава Івановича Гуренка.

 

16:13:51

ГУРЕНКО С.І.

Шановні колеги, я думаю, що ми повинні зважати на ту ситуацію, яка зараз склалася в залі: це, по-перше, тільки що перерва закінчилась, по-друге, бурхливі дебати, які мали місце і під час перерви і зараз, після перерви, вони надихають нас на впевненість, на те, що ми проголосуємо за цей законопроект. І я просив би всіх наших колег, які прихильні до тієї ідеї, щоб підсилити частку регулювання, частку держави в регулюванні економіки, залучитися до цього голосування і проголосувати. Я думаю, що ми проголосуємо. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного майна" (щодо пільг працівникам приватизованих підприємств). Реєстраційний номер 3428. Прошу голосувати, прошу голосувати.

 

16:15:06

За-225

(Ш у м   у   з а л і)

Так, ну, не встигли проголосувати, так?

Ну, не спрацювала картка, я бачу.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного майна" (щодо пільг працівникам приватизованих підприємств), реєстраційний номер 3428. Прошу голосувати.

 

16:16:02

За-228

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо сертифікатів відповідності на якість та безпеку продукції. Реєстраційний номер 5054, доповідач Віктор Пинзеник, підготуватися Юрію Єханурову.

 

16:16:40

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

За досить непростими формулюваннями, які містить цей проект закону, я хотів би просто розповісти про суть цього рішення.

У жовтня 2003 року Кабінет Міністрів прийняв постанову, згідно з якою  передбачається з наступного року на кожен папірець клеїти всього-на-всього голограму.

Ціна цього рішення, тобто кожна партія товарів у нас відповідно з законодавством сертифікується. Вимога сертифікації або наявності документа відповідності  - норма закону, але уряд вважає, що цього мало. Уряд вважає, що кожна партія, яка поставляється в магазин на копіях документів має бути сертифікат відповідності. Цей сертифікат, копія сертифікату, на нього має бути наклеєна голограма.

Я можу прикинути, скільки коштує це для громадян України. Ціна цього питання - близько 1 мільярда гривень. Це рішення призведе до того, що буде створено для декого відомий вам бізнес, це відома корумпована схема: на мільярд гривень друкування голограм. Це рішення обернеться подорожчанням цін на товари українського виробництва.

У зв'язку з цим пропонується прийняти рішення, згідно з яким не буде допущена можливість подорожчання продукції, втрата бюджету, і рішення, яке не має метою контроль якості, бо контроль якості має забезпечуватися у виробника продукції.

Прохання народних депутатів підтримати рішення, яке заблокує можливість створення для декого бізнесу на один мільярд гривень.

 

ГОЛОВА. Дякую. Юрій Іванович Єхануров, будь ласка.

 

16:18:23

ЄХАНУРОВ Ю.І.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги!

Проектом пропонується внести зміни до декількох законів України щодо порядку сертифікації видів продукції, що буде сприяти усуненню перешкод у здійсненні підприємницької діяльності.

Я хочу нагадати, що постанова Кабінету Міністрів була підписана відповідно, але декілька тисяч людей, які пікетували і Верховну Раду, і Кабінет Міністрів, вимусили Кабінет Міністрів відкласти впровадження сертифікатів. Разом з тим, ми знаємо про те, що мільйони цих сертифікатів надруковані, і відповідні лобістські сили зараз намагаються з першого січня, як тільки закінчиться відповідний період, знову ввести ці документи.

Ми розглянули уважно в Комітеті з питань промислової політики і підприємництва цей документ, обговорили його з представниками громадських об'єднань підприємців і просимо Верховну Раду, наш комітет підтримати законопроект, реєстраційний номер 5054. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Юрій Іванович. Сідайте, будь ласка.

В нас записалися на виступ п'ять народних депутатів, хоча нам потрібно чотири. Володимир Яворівський, будь ласка, мікрофон. Мироненко відмовляється, так? Добре, тоді Шкіль наступним буде Андрій виступати.

 

16:19:47

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Блок Віктора Ющенка, Яворівський і Жовківський райони, Львівщина, мажоритарник.

Шановні колеги, те, що ми сьогодні розглядаємо цей законопроект, це ще один доказ того, що ми маємо  абсолютно авантюрний сьогодні уряд, для якого  перемога на виборах - це  найосновніше. Через те парад абсолютно безпідставних дилетантських і авантюрних обіцянок, які ми маємо.

Я хочу згадати до цього законопроекту десь тут на  початку  90-х років ми так само розглядали, тоді ще були ми мало досвідчені і, пригадую, проголосували за те, щоб  ліпити на задні бампери автомобілів, якщо пригадуєте, такі стрічки, значить, ці  червоні там і таке інше. Потім з'ясувалося, що хтось наштампував цих стрічок і заробив  величезні мільярди грошей, а потім виявилося, що це  була абсолютна дурниця, яка нікому була не потрібна.

Сьогодні те, що ми маємо, що підготував уряд, це ще одна авантюра про те, що придумано, і ці гроші будуть  витягнуті. Уряд хотів би  витягнути їх тільки із народної кишені. І це в той  час, коли ми знаємо  скільки неконтрольованих підробок сьогодні є і алкогольних напоїв, і самих харчів, але в цій державі, ви самі розумієте, все нормально. Коли можна отруїти  претендента на Президента, то що вже говорити там про звичайного там дядька чи тітку, яким можна дати, значить, абсолютно сурогатну горілку там чи смердючу ковбасу із колишнього  туалетного паперу і тому подібне.

Через те я  абсолютно переконаний, що ми сьогодні... це  депутатський законопроект і він ставить перепону цій авантюрі - це дуже добре і я переконаний, що у нас знайдеться рук і сили волі для  того, щоб цим законопроектом зупинити цю авантюру діючого сьогодні уряду.

Дякую. Я думаю, що так і зробимо.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, будь ласка. Підготуватися Миколі Рудьковському. Потім Черняк.

 

16:22:00

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шкіль Андрій, фракція Блоку Юлії Тимошенко. Знаєте, я також з хотів би підтримати цей якісний законопроект, тому що він ставить застрогу перед зловживанням поняття "сертифікація продукції", тому що сама сертифікація продукції є необхідна і  необхідне абсолютно явищем, тому що це дає право  на території України ходити в обігу тим чи іншим товарам. Тому перешкоджати чи утруднювати діяльність сертифікуючих органів не вартує, але у даній ситуації говориться про те, що не вартує провадити, так зване, подвійне сертифікування, тобто витягнення додаткових коштів.

Тому ми маємо проголосувати у першому читанні і в цілому. Це   буде моя пропозиція і пропозиція фракції, яку я тут представляю з тим, щоби ми вийшли з цієї колізій, в якій зараз перебуває уряд і сертифікуючі органи.

Але я хотів би зупинитися   ще на деяких деталях. Я хотів би, щоб ми взагалі переглянули  поняття "сертифікат" і "сертифікована продукція", тому що сертифікованою продукцією є не тільки горілка, є не тільки цигарки, але і продукція культури, кіно також сертифікується, дається право на торгівлю тими чи іншими  стрічками на території України, товарами, які мають супроводжуватися перекладом державною мовою, і все це не дотримується.

Кожен з тут присутніх народних депутатів має мобільний телефон. Ми його розкриваємо і дивимося. Тільки  декілька фірм дотримується вимог  українського законодавства, і сертифікована продукція продається з українською мовою.

Таким абсолютно нігілістичним ставленням  до української мови  відрізняється компанія "Sаmsung". Ніколи і  ніде дві мови, які  торгуються в Україні, це російська і англійська мова у будь-якому телефонові "Samsung".

Я хотів би, щоб хоча б з патріотичних почуттів ці телефони не купляли  українці, тому що вони зневажають українську державу і  зневажають державну мову. І я не розумію, чому ці телефони сертифікуються в Україні.

Те ж саме торкається і кіно. Чому, коли в Україні продається абсолютно законний сертифікований фільм, він  не дубльований державною мовою? Тобто нам з вами, як споживачам... Я  розумію, що в Україні українською мовою розмовляє не 100 відсотків, навіть можливо  не 75 відсотків населення, але цей білінгівізм не має перешкоджати Україні ставити вимогу, що сертифікованим товаром є тільки той товар, інструкція до котрого дана  державною мовою. Якщо це  фільм, там має бути дубляж обов'язково додатково державною мовою. І всі інші продукти мовні мають бути забезпечені державної мовою, тоді все буде гаразд. Якщо треба там, хай російською, польською, арабською, всіма рештою мов, але  обов'язково ми маємо забезпечити право українців отримувати інформацію про  наявність  сертифікації у цьому товарі державною мовою. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Микола Рудьковський, будь ласка.

Володимир Черняк, будь ласка.

 

16:25:06

ЧЕРНЯК В.К.

Володимир Черняк, блок Віктора  Ющенка.

Шановні колеги! Однією із функцій парламенту є внесення змін до законів, які ми прийняли, для приведення їх у відповідність до прийнятих нових законів або створення більш сприятливих  умов їх дії. От якраз цей законопроект спрямований саме на це.

Проектом пропонується внести зміни до деяких законів України щодо порядку сертифікації деяких видів продукції. Якщо ми  приймемо цей закон, то це сприятиме усуненню перешкод у здійсненні підприємницької діяльності. Отже, законопроект спрямований на  усунення перешкод у здійсненні підприємницької діяльності, наслідком чого стане створення конкурентного середовища в економіці України, що буде  позитивно впливати на якість продукції, ефективність діяльності підприємств. Ось такий зв'язок закладено, логічний зв'язок закладено в цей закон.

Що конкретно пропонується? Пропонується звільнити постачальника продукції, яка підлягає підтвердженню відповідності від обов'язку мати при її реалізації копії сертифікату відповідності, декларації про відповідність чи копії свідоцтва про визнання відповідності. Замість цього пропонується вказувати у документах, згідно з якими здійснюється передача цієї продукції від виробника  до постачальника, реєстраційні номери сертифікатів відповідності, тобто не самі документи, а номери, тобто знімаються бюрократичні перешкоди на шляху підприємницької діяльності. В  зв'язку з цим, на мій погляд, у парламенті є необхідні і достатні умови прийняти законопроект в першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, прошу підготуватися до реєстрації, оскільки обговорення проекту... до голосування, вибачте, оскільки обговорення проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо сертифікатів відповідності на якість та безпеку продукції)  завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону, реєстраційний номер 5054, про внесення змін до деяких законів України щодо  (щодо сертифікатів відповідності на якість та безпеку продукції). Прошу голосувати.

 

16:28:20

За-240

Рішення прийнято.

Шановні колеги, комітет пропонує прийняти цей документ в цілому.  Немає заперечень? Я ставлю тоді на голосування у зв'язку з відсутністю заперечень з боку депутатів про прийняття в цілому як закон  проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо сертифікатів відповідності на якість та безпеку продукції), реєстраційний номер 5054. Прошу голосувати. Іде голосування. Прошу голосувати.

 

16:29:05

За-247

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення доповнень до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", реєстраційні номери 4600, 4600-1, 4600-2, 5271. Доповідачі: народні депутати Турчинов, Кульчинський, Цибенко, Осташ.

Турчинов Олександр Валентинович є? Будь ласка. Підготуватися Кульчинському.

 

16:29:43

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні народні депутати,  шановні громадяни України.

Я хочу почати з приємної новини свій виступ. До перемоги над антинародним режимом залишилося 10 днів.

Тепер, що стосується законопроекту.  Я хочу нагадати, що згідно статті 46 Конституції України пенсії, інші види соціальних виплат та допомог, що основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя не нижчий, я підкреслюю, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

У той же час протягом десятиріч в Україні пенсії менше, ніж прожитковий рівень. Тобто ми наших пенсіонерів ставимо за межу виживання. Це протирічить законам, це протирічить Конституції, це протирічить моральним нормам суспільства. У той же час, шановні колеги, коли я подав цей законопроект на початку 2004 року, тобто ще в січні місяці, ми отримали висновок нашого Кабінету Міністрів, який очолює пан Янукович, що у нас ні в бюджеті, ні в Пенсійному фонді немає достатньо коштів. І Кабінет Міністрів не радив приймати такий закон. У той же час протягом останнього місяця всі телевізійні канали, всі проурядові засоби масової інформації розповідають суспільству, що Янукович за власною ініціативою підвищує пенсії до прожиткового мінімуму. І кожний пенсіонер разом з гривнями, які додаються до пенсії, отримує квиточок чи листочок, чи папірець, де писано вітання від Януковича, який дбає про пенсіонерів.

Я хочу запитати вас, шановні колеги, коли уряд говорив правду? На початку року, коли я запропонував цей законопроект, чи зараз, коли посилає свої рекламні вітання нашим пенсіонерам? Я хочу вас здивувати, він і тоді, і зараз брехав, і продовжує брехати. Зараз він бреше, що він підвищив пенсії. Не вірте, шановні громадяни, це не є підвищення пенсій. Це є виборчі дотації, одноразові, дворазові дотації, які відразу припиняться після того, як ви проголосуєте за пана Януковича. З іншого боку, уряд брехав на початку року, коли говорив, що не існує в державі грошей для забезпечення пенсій. Гроші в державі існують. Для цього треба легалізувати тіньовий сектор економіки. Для цього треба просто припинити крадіжки з бюджету, і ми спокійно забезпечуємо наших пенсіонерів не менше, ніж прожитковий мінімум, не менше, ніж вимагає Конституція. Тому, шановні колеги, я прошу вас проголосувати в Верховній Раді і підтримати вимогу Конституції і привести відповідальність пенсії, які повинні бути не менше, ніж...

 

ГОЛОВА. Дякую. Кульчинський Микола Георгійович, будь ласка. Наступним буде виступати Петро Степанович Цибенко.

 

16:33:11

КУЛЬЧИНСЬКИЙ М.Г.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!

Чим викликаний законопроект? Безумовно, він викликаний вражаючою несправедливістю статті 28 Закону "Про загальнодержавне пенсійне страхування". Ця стаття не враховує того стажу, який при перерахунку пенсій згідно цього закону не враховує багаторічного стажу пенсіонерів і говорить тільки про 20 відсотків від середнього заробітку по галузях. Це - рівень мінімальної пенсії.

Я абсолютно погоджуюся з Турчиновим, що повинна бути виконана норма Конституції, і мінімальні пенсії мають бути не менше прожиткового мінімуму для непрацездатних. Я також подав цей законопроект на початку березня, і також мені уряд відповідав, що немає коштів, що це потребує значного підвищення коштів. Але, як бачите, кошти сьогодні знайшлися в адресній допомозі на два місяці, а в бюджеті, як ми всі вчора чули, немає жодного рядка, який би забезпечував перерахунок пенсій до мінімального рівня, до рівня прожиткового мінімуму. Але можна погодитися з законопроектом, всі вони піднімають одну і ту ж тему - тему 28 статті. Отже, це ще раз підкреслює, що її треба змінювати. І можна погодитися з законопроектом Турчинова і законом Петра Степановича Цибенка, і Осташа, і зробити з чотирьох законопроектів один закон, але я все-таки буду наполягати на тому, щоб і залишилася моя позиція про те, що за кожний рік понад 20 і 25 років страхового стажу була надбавка в 1 процент від середньої зарплати попереднього року, але не вище 75-ти процентів, і це справедливо, бо йдуть тисячі листів, коли люди пропрацювали 35-40 і більше років, і це жодною мірою не впливає на їхнє пенсійне забезпечення. Отже, всі проекти, які зараз переглядаються, я все-таки пропоную об'єднати в один і просувати їх у другому читанні, таким чином забезпечивши справедливість і від терміну праці... від тривалості праці і від середньої зарплати.

І не правда та, що пише Аналітичне управління, що мій законопроект не враховує і не відповідає логіці закону. Він якраз враховує і тривалість праці, і середню зарплату, бо говориться про проценти від середньої зарплати і говориться в ньому про тривалість праці.

Дякую за увагу і надіюся на підтримку.

 

ГОЛОВА. Дякую вам, Миколо Георгійовичу.

Петро Степанович Цибенко запрошується до виступу. Підготуватися Ігорю Осташу.

 

16:36:11

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги, шановні громадяни України!

Мушу чесно признатися, що подати свій законопроект мене змусили популістські кроки уряду.  Мова йде про те, що Конституція, законодавство України передбачає, що єдиний нормативний документ, яким має регулюватися питання пенсійного забезпечення, мають бути закони. Ніякою постановою,  ніяким іншим нормативним документом регулюватися рівень пенсійного забезпечення бути не може. Це по-перше.

По-друге, я хотів би привернути вашу увагу до того, що Конституція України вимагає, що мінімальна пенсія, у всякому раді для тієї частини громадян України, для яких пенсія є єдиними джерелом існування, має бути на рівні, який забезпечує прожитковий мінімум.  Саме тому вніс проект закону, на жаль, сьогодні не має представників уряду, які могли б або мали б опонувати, але вони, вочевидь, зайняті іншими справами, їх ця проблема, вочевидь, не дуже пече. Тому вніс цей законопроект, який передбачає встановлення розміру мінімальної пенсії на рівні прожиткового мінімуму. Що дає прийняття цього закону? По-перше, прийняття цього закону дає можливість повернути ситуацію на рівні законності в державі, тобто коли рівень пенсійного забезпечення має регулюватися лише законами, і тільки. Це по-перше.

По-друге, ми маємо розуміти, що коли встановлюється розмір пенсії законом, що всі інші доплати до пенсії йдуть уже понад мінімальний розмір, тобто повз прожитковий мінімум. І це надзвичайно важливо. Тому, шановні колеги, я просив би вас підтримати цей законопроект. І ще одне, і ще одна теза на його підтримку. Справа в тім, що хто як би не ставився до цього уряду, термін його дії завершується, оскільки президент має право після обрання свого призначати уряду. І тому я хотів би, щоб наші громадяни України мали гарантії держави рівня пенсійного забезпечення на рівні закону, а не постановами, за які завтра - післязавтра ніхто не буде відповідати і всі будуть від них відхрещуватися. Тому, шановні колеги, я прошу підтримати проект закону. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Петре Степановичу.

Ігор Осташ, будь ласка, ваш проект закону.

 

16:39:04

ОСТАШ І.І.

Ігор Осташ, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги, шановні громадяни України! Ми повинні бути з вами відповідальними політиками і зробити все можливе, щоб не працювати за принципом: після нас хоч потоп, тобто після виборів хоч потоп. І зробити все можливе, щоб не зірвати економіку, не викликати процес інфляції, різкий стрибок цін, що вже зараз, на жаль, ми з вами спостерігаємо. Тому коли з'явився в Україні Жириновський як підтримувач кандидата від влади Януковича, я подумав, що буде ще одна обіцянка: що кожному "мужику, - цитую мовою оригіналу, - дадуть по бабі, а кожній бабі по мужику, і, звичайно, кожному ще бутилку водки". Ну, я чекаю, коли це буде озвучено.

А що стосується мого законопроекту. Хотів би сказати вам, що стаття 25 закону  діючого говорить про страховий стаж і дає оцінку одному року із страхового стажу як 1 відсоток заробітної плати. Отже, за максимально можливий страховий стаж у чоловіків від 20 до 60 років можна отримати пенсію у розмірі 40 відсотків від заробітної плати, що, скажімо, є у порівнянні із попереднім законом крок назад, бо тоді вже за 25 років можна було... стажу можна було отримати 55 відсотків пенсії.

Така ж сама ситуація і з жінками. Ви знаєте, що жінки, які виходять на пенсію у 55  років практично   можуть досягти розміру пенсії лише в 35 відсотків заробітної плати. Отже, ми маємо  серйозну дискримінацію між чоловіками і жінками. Тому, виходячи з цього, ми запропонували до досягнення пенсійного віку встановити величину оцінки  одного року стажу для чоловіків - 1,8, а у жінок - у 2 відсотки і, отже, в результаті цього  максимально чоловіки зможуть отримувати 72 відсотки від заробітної плати пенсію, а жінки - 70 відсотків. Я вважаю, що це є справедливою нормою. Тому що навіть сьогодні державні службовці при 25-річному стажі можуть отримати 80 відсотків заробітної плати.

Ще одне дуже  важливе. Ви знаєте, що у нас є серйозна диспропорція між найбільшими і  найменшими пенсіями, і вона складає  майже 10 разів. Тому я пропоную в своєму законопроекті обмежити максимальний розмір пенсії 4 прожитковими мінімумами.

І нарешті. За статтею 32 установлюється для інвалідів обов'язково мінімальний страховий стаж, але цю норму недоцільно застосовувати відносно інвалідів з дитинства,  які не завжди здатні заробити навіть мінімальний страховий стаж, тому пропонується для інвалідів з дитинства не застосовувати цю норму. Я підтримую ідею прийняття наших законопроектів в першому читанні, а до другого читання ми звичайно будемо працювати над єдиним спільним  проектом. Дякую за увагу і прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Так,  від комітету позиція. Петро Степанович. Бачення комітету з приводу цих законопроектів.

 

16:42:24

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги! По-перше. По суті законопроектів і ставлення комітету до запропонованих законопроектів. Комітет підтримав ідею прийняття у першому читанні всіх чотирьох цих законопроектів. Механізми мають бути,  на наше бачення, трошки різні, тобто три перші  законопроекти, які головним предметом відання мають розмір мінімальної пенсії. На етапі підготовки до другого читання можуть  бути  об'єднані до одного закону. І четвертий законопроект, автором якого є Ігор Осташ,  оскільки  предметне регулювання  трішечки інше, і ми його будемо готувати до другого читання окремим  документом, але  ми принципово  підтримуємо всі чотири законопроекти, оскільки  вони направлені на користь громадян України.

І ще одне принципове, про що я  мушу все-таки сьогодні сказати. Мова йде про те, що  після прийняття трьох останніх постанов Кабінету Міністрів України, я маю на увазі постанову 1783, яка занизила  розмір середньої заробітної плати  за 2002 рік з 376 фактичних до 306; після прийняття постанови  943, яка  ввела 30-ти гривневу доплату до  пенсій тих громадян, які мали пенсію. менше прожиткового мінімуму; і особливо остання 1215, яка ввела цільову грошову доплату до  прожиткового мінімуму, власне кажучи, ці три постанови Кабінету Міністрів України  створили ситуації, при якій пенсійне забезпечення  знову переведено в режим ручного управління, чого  допускати не можна. Тому комітет принципово наполягає на підтримці всіх чотирьох законопроектів. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги! Записалися на виступ Яворівський, Мироненко, Шкіль, Рудьковський, Черняк.

Володимир Яворівський, будь ласка. Підготуватися Мироненку.

 

16:44:30

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Блок  Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги! Шановна наша Президія! шановні громадяни України, які обрали нас до цього законодавчого органу! Я, знаєте, шановні колеги. дедалі більше  думаю, що оці ніби такі  непомітні дня, які ми з вами переживаємо тут у парламенті. Повірте мені, що, їй богу, це буде одна із найкращих сторінок українського парламентаризму, тому  що в таких умовах працювати, як ми працюємо, навряд чи  комусь  ще в цій  залі вдасться. Ті люди, які могли б нам заважати працювати, їх немає, вони сьогодні розсиджуються десь, я не  вірю, що вони в виборчій кампанії, а десь розсиджуються по ресторанчиках, а от ті люди, які справді хочуть щось хоч трошки у житті, в  злиденному житті наших поміняти, ось вони тут сидять і день у день  фактично ми приймаємо  майже всі  ті закони, які, я переконаний, ми б їх ніколи  не прийняли, якби в цій залі сидів Янукович, сидів Азаров, вони би зараз нам виходили і мучительно больно с трудом обходя священное слово "мать", вони б нам  би тут пояснювали про те, що нет денег, нет денег, на то не вистачає грошей і таке інше. Ми повинні і ми хочемо, щоби наші люди знали: гроші  у державі є. Якщо ними  розкидається Янукович, хоч тут Ратушняк і сказав, що це не з  бюджету, а з общака  Януковича, то я це розумію, але ви самі розумієте, це добрий жарт, але це дуже гірка правда. Тому що сьогодні всі знають про те, що у нас в тіньовій  економіці 50 відсотків всіх капіталів. І влада живиться не  з жалюгідного бюджету, а, власне, вона живе і живиться сьогодні, виконавча, саме із тіньового  оцього бюджету. Через те, що ми сьогодні  одважилися зробити елементарну річ, вирівняти процес, щоби пенсія була не нижчою, те, що пропонує сьогодні представники від БЮТ і те, що пропонують інші народні депутати, я переконаний, що  це справді прекрасно і хай люди знають, що ми ці законопроекти сьогодні приймемо і хоч трішечки реально полегшимо життя наших людей. Ніколи не вірте тим, що немає грошей в державі. Я хочу  нагадати той період, комусь це подобається чи ні, коли прийшов Ющенко. Фактично... в уряд... фактично реформи тоді ще  і не відбулися. Але він зробив те, чого не робив до нього ніхто. Він одігнав від національного корита - від бюджету - найжирніших, найнахабніших свиней. І ви бачили, скільки грошей відразу пішло до бюджету. Вони потім кинули Ющенка у відставку і сьогодні залізли в це корито разом із ногами. Через те я переконаний, проголосуймо за ці законопроекти. Це дуже добра справа, і я думаю, що це до нашої честі.

 

ГОЛОВА. Віктор Мироненко, фракція комуністів.

 

16:47:29

МИРОНЕНКО В.А.

5 избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые соотечественники, фракция Коммунистической партии Украины будет голосовать за проект закона, внесенный членом нашей фракции Петром Степановичем Цибенко и представителями других фракций, ибо это, действительно, остро необходимо народу. Минимальная пенсия должна быть не менее прожиточного минимума, а более.

Нам, естественно, будут говорить, что нет денег у государства. Но это ложь, и это четко можно понять, хотя бы проанализировав госбюджеты, которые принимались 1992 года. Ежегодно в госбюджет закладываются средства на выплаты так называемым олигархам, а точнее, крупным капиталистам, которые обворовали народ с помощью приватизации, отпуска цен тарифов. И еще государство и народ сейчас им постоянно ежегодно выплачивает деньги. Это страшно. Какова мораль, когда говорят, что вот коммунисты были за классовую позицию. Правильно, были за классовую позицию, потому что у нас было открыто, трудящиеся должны быть у власти, политика должна проводится в интересах трудящихся. А сейчас? А сейчас четко классовая позиция проявляется: у власти капиталисты, крупные капиталисты, и политика проводится в интересах  крупных капиталистов. И ежегодно, в том числе и в это году, и в следующем году будут выплачиваться деньги отечественным и зарубежным крупным капиталистам. Так называемые зарубежные, они часто те же самые наши отечественные, которые деньги там наворовали, прятали в офшорах и так далее.

Но помимо этого мы говорим, что давайте... вот уже в бюджет 2005 года не закладывайте эти деньги, которые собираетесь вы заложить для  выплат этим крупным капиталистам, обеспечьте, чтобы эти деньги направлены были народу. Ведь народ именно бедствует сейчас, а не олигархи, они не страдают, они ежегодно наживаются. Даже, вы знаете, Ходорковский, находясь в тюрьме в России, приращивает свой капитал. Точно так же и у нас. Даже если сидят в тюрьме, капитал их приращивается. Это первое, что мы можем в этом плане сказать. Не отдавать олигархам-ворам, а дать народу на минимальную зарплату, минимальную пенсию, не ниже прожиточного минимума.

Второе. Прекратить приватизацию. Обеспечить, наконец-то, поддержку отечественного производителя товаров и услуг, о чем часто болтают олигархи и их прислужники здесь, в Верховной Раде, но ничего не делают, потому что им выгодна именно эта ситуация. Поэтому я подчеркиваю, Петр Николаевич Симоненко и предлагает объединить наш народ, обеспечить, чтобы все слои трудящихся и даже мелкие и средние предприниматели убрали от власти олигархов на этих выборах. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, будь ласка. Підготуватися Рудьковському.

 

16:50:39

ШКІЛЬ А.В.

Шкіль Андрій, фракція блоку Юлії Тимошенко.

Я хотів би, по першу чергу, наголосити на двох аспектах. Аспект перший. Дивіться, як провадиться пропагандистська робота на цих виборах. Янукович підвищив пенсію. Так? Тобто уряд Януковича. Коли ми обговорюємо законопроекти, які властиво підвищують пенсію, а не дають якісь там доплати, приплати, які зараз роздаються перед виборами і закінчуються рівно за місяць після завершення виборчих перегонів. В урядовій ложі крім води нічого немає, там жодного урядовця немає. Жодного урядовця. От ви можете собі уявити, яка ситуація складається у парламенті, коли парламент власне своїми законами, от дивіться, три закони депутатських.

От я хотів би, щоб ми тут, в цій залі, взяли за основу законопроект Турчинов, всі решта доопрацюємо, проголосуємо. Я б наполягав на тому, щоб в цілому проголосували один із законопроектів. Але я думаю, що взяти за основу, доопрацювати, чим найскорше дати можливість людям отримати реальну пенсію. А з другого боку, я б хотів би звернути увагу на відсутність в цій залі проурядових фракцій. Це приблизно 100 чоловік, людей, які зараз абсолютно незаконно отримують зарплатню. Я пропоную дуже непоганий вихід - наповнення Пенсійного фонду. Взяти їхню зарплатню, а це порядку мільйона гривень у місяць, і перерахувати у Пенсійний фонд. Таким самим чином можна нормально поповнити Пенсійний фонд законно, а не з тих незаконних оборудок, які пропонує робити Кабінет Міністрів.

Друге. Якщо б у нас в Україні діяла нормальна прокуратура, то вже б давно була порушена справа про незаконне розпорядження коштами Державного пенсійного фонду. Без рішення Верховної Ради уряд ні копійки не може пересунути ні збільшення, ні зменшення в Пенсійному фонді, ні пущення їх в обіг і на прибутки, тому що єдиним розпорядником народних коштів є народ і його легітимні представники в парламенті, тобто ми з вами. А зараз у ряд, розсилаючи невеличкі такі попередження, про те, що пенсія у вас маленька, але я як Прем`єр-міністр вам додаю там ще 30-40 гривнів, в кожний поштар це розносять, і пенсіонер, отримуючи це, має дякувати нині діючому Прем`єрові шляхом віддавання йому голосів. Але повірте, ви знаєте, що помилилися в арифметиці: з 11 млн. пенсіонерів вісім мільйонів пенсіонерів проживає на території Західної України. І повірте, купити їх вам за цю подачку не вдасться. Ці люди пройшли достатньо серйозні випробовування, достатньо серйозні перешкоди зустрічали на своєму житті і достатньо багато дурнів позустрічало у своєму житті, щоб відрізнити одних розумних від менш розумних. Тому помилковим був і цей ваш крок. Але помилка цього кроку може полягати в тому, що набрехавши власному народові, ви ще можете його обкрасти і на сторожі цього має стояти Верховна Рада. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, Микола Рудьковський, будь ласка. Мобілізовуйтесь, зараз закінчимо обговорення, будемо голосувати.

 

16:53:53

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати, шановні громадяни України! Дійсно, ситуація, яка склалася у нас з так званою пенсійною реформою, підкреслила, що ніхто після цієї пенсійної реформи не задоволений. З одного боку прийнятий закон, який не дає шансів людям, навіть які пропрацювали по 50 років, отримати достойну заробітну плату. А ті чиновники, які пропрацювали 5-7 років у Податковій інспекції, отримують по півтори тисячі гривень. Є кричуща несправедливість. І тому внесені законопроекти, які підвищують мінімальну заробітну плату і в цій частині мінімальну пенсію до розміру прожиткового мінімуму. Це правильний підхід, тому що ситуація не може бути нормальною в державі, коли ми виплачуємо пенсію 150 гривень, а вимагаємо платити комунальні послуги на 300.

І позиція і нашої і фракції, соціалістів, і Олександра Олександровича Мороза полягає не лише в тому, щоб ми встановили мінімальну пенсію на рівні прожиткового мінімуму, але обов'язково ліквідували урівнялівку, щоб люди отримували доплату за вік праці, за умови праці, отримували відповідну доплату і інваліди праці і так далі, і так далі.

Не можна прирівняти всіх і зробити однаковими. Обов'язково, прийнявши цей закон, другим кроком потрібно обов'язково законодавчо закласти ліквідацію урівнялівки. Люди отримувати пенсію повинні по труду, це позиція соціалістів і Олександра Олександровича Мороза.

Слідуюче питання. Є велика небезпека, що той мінімальний прожитковий мінімум - 432, який ми проголосували, буде заветований Президентом, це зрозуміло. Так я звертаюся до вас, народні депутати: все одно давайте ці закони приймати, орієнтуватися на 432, а звертаюся до виборців: а ви голосуйте за Президента Олександра Мороза, Олександр Мороз ніколи не накладе вето на розмір прожиткового мінімуму, на мінімальну заробітну плату і пенсію в 432. Будуть інші, я за них нічого сказати не можу.

І на кінець  звернуся до колег-комуністів: давайте не шукати в наших програмах різності, давайте об'єднаємося, давайте підтримаємо єдиного лівого кандидата Олександра Олександровича Мороза і разом будемо будувати соціалізм з європейським обличчям і конкурувати з правими на рівні ідей, бо вони конкурують зараз між собою на рівні потрачених коштів на виборчі перегони.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, Володимир Кирилович Черняк, будь ласка, одну хвилину.  Прошу підготуватися до голосування.

 

16:57:09

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні народні депутати, шановні виборці!

Ці законопроекти, поза сумнівом, необхідно приймати. Вони, як кажуть, стукають у двері парламенту, і ми повинні відчинити ці двері. Парламент сьогодні виконує свою законодавчу функцію. У зв'язку з цим, я хотів би звернути увагу на три моменти.

Перший. Пенсійні питання вирішуються не постановами Кабінету Міністрів, а законами Верховної Ради. Використання коштів Державного бюджету, використання коштів Пенсійного фонду - це питання, які входять в компетенцію Верховної Ради, і Кабінет Міністрів не може їх вирішувати самостійно. Ми зараз вводимо вирішення питань пенсійної реформи в законодавче поле.

Другий момент. Йдеться не про доплату до пенсій - йдеться про підвищення рівня пенсійного забезпечення до прожиткового мінімуму. Це єдино правильна і коректна постановка питання, яку зараз ставить парламент: підняти пенсійне забезпечення на рівень прожиткового мінімуму.

І третій момент. З одного боку, потрібно ліквідувати зрівнялівку в пенсійному забезпеченні, а, з іншого боку, надмірні розриви, невиправдані розриви у пенсійному забезпеченні. І тоді ми поставимо це питання на правильні рейки. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, обговорення і розгляд питання завершено. Прошу підготуватися до голосування. Пропозиція комітету, шановні колеги, нагадую вам, така: прийняти всі чотири законопроекти за основу. Я їх в порядку надходження і обговорення буду ставити на голосування.

Ставиться на голосування проект Закону про внесення доповнень до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині встановлення розміру мінімальної пенсії за віком. Реєстраційний номер 4600, автор - народний депутат Турчинов. Прошу голосувати.

 

16:59:44

За-240

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування - прошу уваги! - проект закону про внесення змін до статті 28 Закону України  "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Реєстраційний номер 4600-1. Автор - народний депутат Кульчинський. Прошу голосувати.

 

17:00:21

За-246

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування для прийняття за основу проект Закону про внесення змін до статті 28 Закону України  "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Реєстраційний номер 4600-2. Автор - народний депутат Цибенко Петро Степанович. Прошу голосувати.

 

17:00:58

За-246

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування для прийняття за основу проект Закону про внесення змін і доповнень Закону України  "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Реєстраційний номер 5271.  Автор - народний депутат Ігор Осташ. Прошу голосувати.

 

17:01:32

За-245

Рішення прийнято.

Шановні колеги, тепер нам потрібно розглянути три проекти законів у повторному першому читанні. З мотивів, будь ласка, Рудьковський.

 

17:01:49

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, фракція  соціалістів.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Мені здається, враховуючи те, що ми такі важливі законопроекти приймаємо консенсусом, було б мабуть доцільно підготувати внесення змін до Конституції про скорочення розміну парламенту до 250 чоловік, бо останні дні ходить  247  чоловік до Верховної Ради. І ми успішно приймаємо відповідні законопроекти. А фракції більшості, хай  працюють за межами парламенту довічно.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Три законопроекти для повторного першого читання. Оголошується до розгляду проект Закону  про визнання таким, що втратив чинність  Закону України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна".

Станіслав Іванович Гуренко, голова  Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій запрошується до виступу.

Шановні колеги! Я нагадую, що це повторне перше читання, нам треба коротко  це питання обговорити.

 

17:03:14

ГУРЕНКО С.І.

Шановні колеги! Народний депутат Гуренко, фракція комуністів.

Про що йдеться? Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій на засіданні від 22.09 поточного року розглянув проект Закону України про визнання таким, що втратив чинність  Закон, зверніть увагу, Закон України "Про введення мораторіїв" внесений Кабінетом Міністрів України  разом з питанням  щодо підготовки  до повторного першого читання одноіменного проекту внесений Національним банком України.

Зазначеними законопроектами однаковими за змістом пропонується визнати таким, що втратив чинність  Закон  України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна".

При цьому законопроект внесений Національним банком України за результатом першого читання Верховної Ради України ще у лютому 2003 року був направлений на повторне перше читання. Оскільки  зміст згаданого законопроекту полягає в одному реченні, а саме: визнати таким, що втратив чинність Закон  України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна", його доопрацювання по суті  є неможливим. Отже, пропонується, це пропонує комітет, прийняти проект Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна" , це номер 2216-1 від 22.08.2004 року. Цей законопроект було внесено Кабінетом Міністрів України. Цим  самим пропонується скасувати рішення Верховної Ради про направлення на повторне перше читання проекту Закону України  про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна". Тобто йдеться про те, що примусова реалізація майна пропонується бути  скасованою Спасибі.

 

ГОЛОВА. Дякую Станіслав Іванович.

Шановні колеги, є потреба обговорювати нам? Будь ласка, Яворівський, мікрофон. Шановні колеги, ми ж ідемо  за скороченою процедурою. Мікрофон, будь ласка.

 

17:05:59

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, блок Віктора Ющенка.

Шановні колеги, ми прекрасно розуміємо, що за цим коротким  законопроектом стоїть. Я просто хоч штрихами невеличкими нагадаю Ви знаєте, що відбувалося в державі до прийняття цього мораторію. Ви самі знаєте, що .................  конфісковувалися автомобілі чи на митниці, чи йшли вони в рахунок, скажімо, якоїсь заборгованості і продавалися своїм людям, які страшні зловживання були довкола цього. Так само ви знаєте, що в період інфляції величезних багато людей закладало, скажімо,  там і свої будинки, і тому подібне, які потім продавалися також за безцінь. Я це веду до того, що я вважаю,  і ми говорили про це в нашій фракції Віктора Ющенка "Наша Україна", ми вважаємо, що  зняття цього мораторію, тобто зняття цього обмеження сьогодні при цій владі абсолютно є недопустимим. І ми не  будемо голосувати і не будемо підтримувати цей законопроект, хай ніхто на нас не ображається. Ми вважаємо, що зняти  цей мораторій можна буде тільки після президентських виборів. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги... Борис Беспалий (я  бачу, у вас  там є) Манчуленку передає. Потім Черновецький буде мати слово, тоді Черняк. Я бачу, я бачу. Манчуленко мікрофон ввімкніть, будь ласка.

 

17:07:39

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 виборчий округ, Українська народна партія, Блок Віктора Ющенка.

Шановний Голово, шановні колеги. Питання досить є серйозним.  По-перше, з одного боку, начебто  введення такого мораторію суперечить принципам ринкової економіки, але це у нормальних суспільствах, де, дійсно, діють закони ринку економічного. У нас, на жаль, ситуація є зовсім іншою. Тому що  влада створює такий режим функціонування економіки, коли невеличкий прошарок олігархів управляє практично всім  валовим внутрішнім продуктом України, у той час як основна маса народу не може впливати  на ситуацію. Тобто у нас немає ринку економічного у повному розумінні цього слова. І тому, виходячи із таких реалій, про які я щойно сказав, для нас було би смерті подібно, якщо б ми відмовилися від такого мораторію. Органи влади примусово роблять банкрутами ті підприємства, які є привабливими і потім за безцінь скуповують такі підприємства. В інших випадках робиться занижена оцінка вартості основних фондів і знову ж таки ці підприємства скуповують люди, які потрібні владі, потім  вони з владою цими коштами  діляться, у тому числі виділяючи гроші на проведення передвиборної кампанії кандидатам у президенти від влади.

Тому виходячи з наведених аргументів, Блок Віктора Ющенка вважає, що у цій ситуації було б передчасно і недоцільно відмовлятися від мораторію на примусову реалізацію майна. Таким чином,  ми зможемо зберегти принаймні ще ті об'єкти, які до цього часу не встигли прихватизувати, і ті гроші не викрадені у наших людей, а ще ці об'єкти зможуть працювати на добробут української людини. Тому, шановний Голово, шановні колеги, я закликаю вас перейнятися серйозністю даної проблеми і в жодному разі не дати жодного голосу за те, щоб скасувати мораторію на примусову реалізацію. Звичайно, що це вигідно нинішньому Кабінету Міністрів України. Бо ті обіцянки популістські, які роздає Прем'єр-міністр України, вимагає ще двох Державних бюджетів, щоб хоч якимось чином позакривати ті діри, які зараз будуть утворюватися у державній казні і розрахуватися з тими структурами, які зараз гроші дають на передвиборчу кампанію. Їм потрібно скасувати цей мораторій. А наша справа як представників народу, як депутатів парламенту, які відстоюють інтереси простої людини, не допустити скасування цього мораторію. Тому блок Віктора Ющенка виступає проти скасування мораторію. Дякую.

 

ГОЛОВА. Черняк, будь ласка.

 

17:10:58

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні народні депутати, суть справи така. Введення мораторію на примусову реалізацію майна була вимушений заходом. Це була реакція парламенту на ту ситуацію, яка склалася в економіці. В економіці безліч об'єктів доводилося до штучного банкрутства, реалізувалася, приватизувалася, розкрадалася за безцінь. І парламент зреагував на цю ситуацію.

Зокрема була створена горезвісна структура в Міністерстві юстиції - Укрспецюст, яка займалася підприємницькою діяльністю і яка гріла на цьому руки. Були інші державні структури, були механізми, яким чином це зробити. Зокрема олігархи садили на фінансові потоки своїх людей і спрямовували їх собі в кишеню. Парламент зреагував. На мій погляд, питання ми вже перетримали з мораторієм. Якби ситуація в економіці була нормальною, якби влада адекватно реагувала, якби були б створені механізми, які б забезпечували, унеможливили розкрадання державного майна.  Тому можна було б голосувати, але оскільки це не створено і оскільки є ще можливості розкрадати, тому, я думаю, сьогодні парламент не може голосувати за ліквідацію мораторію.  У мене рука так і тягнеться проголосувати "за", але я все-таки її стримую і голосувати не буду.

 

ГОЛОВА. Так, Степан Хмара, потім Валентина Семенюк. Мікрофон Степана  Хмари, будь ласка.

 

17:12:54

ХМАРА С.І.

Степан Хмара, блок Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина".

Шановні народні депутати, шановні виборці!

Неспроста цей законопроект появився зараз у Верховній Раді, це явно лобістський законопроект в інтересах кримінально-олігархічної мафії, яка хочу скористатися тим свавіллям і беззаконням, який зараз твориться в державі, щоб до того часу, коли новий Президент перебере свої повноваження, це буде Віктор Ющенко, прихопити все, що тільки можна схопити, заграбувати.  Такий закон можна було б приймати тоді, коли в нас би працював механізм правової держави. За нинішніх умов це абсолютно недопустимо, і добре, що сьогодні нам не заважають ставленики кримінальних олігархів у Верховній Раді, і я сподіваюся, що цей законопроект не отримає сьогодні...

 

ГОЛОВА. Так, Семенюк Валентина Петрівна, будь ласка.

 

17:14:08

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги, шановні слухачі!  Перш за все хочу сказати, чому був прийнятий цей документ: він був тією реакцією парламенту того державного майна, яке життєво необхідне для того, щоб ми в суспільстві могли забезпечити, в першу чергу, роботу тих підприємств, які ще дають робочі місця, заробітну плату і таке інше. Такий мораторій сьогодні необхідний, виходячи із двох чинників: приватизацією, вірніше, доведення підприємств до фіктивного банкрутства. Йдуть об'єкти стратегічного призначення, об'єкти, які сьогодні є економічно важливі. І мораторій дає можливість, в першу чергу, самій державі підняти ті підприємства стратегічного призначення через відповідне вливання, яке інколи ми тут приймаємо в сесійному залі. Тому відміняти мораторій - це означає відкрити шлюз для приватизації того ж "Турбоатому", якого ми сьогодні включили...

 

ГОЛОВА. Позиція зрозуміла.

Шановні колеги, тому я зараз прошу уваги. Обговорення закінчено цих законопроектів. Тому я буду ставити таким чином: про прийняття за основу проекту Закону, реєстраційний номер 2216, про визнання таким, що втратив чинність Закон України про введення мораторію на примусову реалізацію майна. Прошу визначатися.

 

17:16:02

За-2

Проти - 72. Решта- утрималися. Законопроект відхилено.

Я тепер ставлю на голосування, шановні колеги: про прийняття за основу проекту Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закон України про введення мораторію на примусову реалізацію майна, реєстраційний номер 2216-1. Прошу визначатися.

 

17:16:41

За-0

Проти - 79. Законопроекти відхилено.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо права на інформацію. Доповідач - Микола Томенко. Дуже коротко, прошу.

 

17:17:03

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, хотів звернути увагу вашу на те, що даний законопроект, або точніше зміни до Цивільного кодексу є вимогою абсолютної більшості як журналістських організацій,  так і  просто журналістів, які стурбовані  цілою низкою нових норм, які двозначно тлумачаться і вже сьогодні мають наслідком  відкриття судових справ. Передусім мова йде  про статтю 277, яка в Цивільному кодексі ввела новий термін означення  інформації негативної інформації. Оскільки жоден законодавчий  акт не тлумачить що таке  негативна  інформація, то норма Цивільного кодексу негативна інформація, поширена про  особу, є недостовірною, є небезпечною і такою, яка може бути використана проти журналістів, і ми маємо уже кілька таких судових позовів і ведуться дискусії як розшифрувати що таке "негативна інформація".

Є дуже багато нарікань і тому авторський колектив Томенко, Артеменко, Гмиря, Матвійчук звернули увагу і на 302 статтю Цивільного кодексу, як ніколи актуальна, особливо зараз під час президентської виборчої кампанії. Вона сьогодні дає можливість посадовим особам бути абсолютно безвідповідальними в своїх заявах. Сьогодні частина 3 статті 302  звучить таким чином: "Вважається, що інформація, яка подається посадовою особою при виконанні нею  службових обов'язків, а також інформація, яка містить там і те, є достовірною". От уявіть собі ситуацію. Наприклад, якщо виходить з цієї норми закону, Віктор Федорович Янукович як Прем'єр-міністр сказав, що найближчим часом введе подвійне громадянство у країні.  Наприклад, діючий Президент Леонід Кучма сказав, що це  заява абсурдна і він її не поділяє. Колишній Президент Леонід Кравчук сказав, що це передвиборча агітація і не треба вірити таким заявам. У мене виникає питання  - а що тим людям східних областей, які сьогодні на заробітках в Росії? Їм кому вірити? Тому що згідно  статусу подвійного громадянства, люди, які матимуть подвійне громадянство в Росії, фактично знаходитимуться на території , скажімо, Росії проходитимуть службу в Росії. Їм вірити посадовій  особі Прем'єр-міністру, посадовій особі Президенту чи посадовій  особі одному з керівників фракції СДПУ(о). Тому  ми, порадившись з юристами,  пропонуємо більш коректне формулювання, яке, з одного боку, дає можливість фізичним особам, які  поширюють інформацію з офіційних джерел, вони не зобов'язані перевіряти її достовірність, але, з іншого боку,  самі  посадові особи, які  знаходяться.... несуть більшу відповідальність і не  мають цієї презумпції невинуватості при  оприлюдненні інформації.

Я ще кілька дрібних речей. Я думаю, що пан Мусіяка доповість зауваження комітету, я просив би у першому читанні підтримати, а далі будемо працювати до другого читання.

 

ГОЛОВА. Дякую. Запрошується до співдоповіді Мусіяка Віктор Лаврентійович, голова підкомітету Комітету з питань  правової політики.

 

17:20:31

МУСІЯКА В.Л.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги! Комітет розглянув цей  законопроект, ми вдруге до нього звертаємося, враховані наші пропозиції. Пам'ятаєте, тут обговорення у травні  відбувалося, і поради ці враховані не всі, звичайно, тому при доопрацюванні ми будемо  їх редакційно корегувати разом з авторами. Але треба мати на увазі, що такі зміни, дійсно, зараз необхідні. 

Необхідно привести у відповідність  положення Цивільного кодексу і  Закону "Про інформацію" взаємно і відповідно положення Цивільного кодексу, окремі неточні, нечіткі формулювання відповідно до вимог Конституції України. Але є такі положення, які, на мій погляд і на погляд комітету,  є недостатньо зваженими. Коли мова йде про те, що, скажімо, необхідно давати можливість захищати право  особи  при розповсюдженні інформації про елементи  життя тільки щодо родичів, а інших осіб виключити, це, ми вважаємо, звужує можливості захисту прав таких осіб.

Коли мова йде знову ж дуже  цікава і, я вважаю, дуже  така своєчасна пропозиція про нове формулювання стосовно  статті  302  стосовно того, як бути  з інформацією, яка розповсюджується представниками органів влади і місцевого самоврядування. Чи відповідає особа, яка розповсюджує  таку інформацію, коли вона її получила від цих суб'єктів, то вона не має відповідати, дійсно. Але водночас нам необхідно зберегти презумпції достовірності такої інформації і ця особа не відповідає тому, що вважається достовірним, поки не доведено інше. Тому Комітет пропонує прийняти цей законопроект в першому читанні і при доопрацюванні ми, думаю, приведемо його у відповідність з нашим баченням і вимогами діючого законодавства та Конституції. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги давайте проведемо обговорення, відповідно до процедури скорочення. Пузаков Володимир, підготуватися Мироненку.

 

17:22:48

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина. Користуючись цією трибуною в час підготовки і проведення виборчої кампанії, я хочу звернутися до журналістів, бо в проведенні вільних і справедливих виборів без вашої активної участі у висвітленні  виборчого процесу неможливо забезпечити громадянам України їх право обирати главу держави, оскільки  жоден  із кандидатів не спроможний зустрітися із 36 мільйонами виборців і жоден із кандидатів без допомоги  журналіста не зможе донести до людей свою правду.

Сьогодні від голосу  журналіста залежить майбутнє країни. В напружений час передвиборної  гонки  хочеться людям знати правдиві показники рейтингів їх кандидатів, але вони і не дізнаються, і це без сумніву, бо маніпуляція  і пропаганда - це стиль роботи нинішньої Адміністрації Президента. Але, на превеликий жаль, ще сьогодні журналісти не можуть нести правду людям. Політика придушення свободи слова шкодить забезпеченню прозорості та відкритості української влади, підвищенню її ефективності серед народу. Сьогоднішня  інформація захищає не державу, а персональних людей, які діють на шкоду національним інтересам. Тиск на засоби масової інформації - це стратегія влади, це  послідовна  позиція влади, і цей тиск збільшується, стає дедалі цинічнішим і гострішим. Щодо до інформації, то в Україні працює замкнуте коло. Спочатку потрібно здійснити принцип не дати сказати. Потім коли слово прозвучало, не дати почути. І нарешті якщо і почули, то дати відповідну реакцію. Ось  така свобода слова в Україні. Один вихід із такого становища, зазначив Петро Миколайовича Симоненко, перш за все потрібно міняти владу, міняти систему. Якщо ми цього не зробимо, то замкнене коло у нас буде кожного дня і на кожному кроці. Все, що сьогодні відбувається у країні, переконливо свідчить про те, що  у державі реалізується компанія, яку можна назвати керованою кризою. Петро Миколайович Симоненко, звертаючись до кожного журналіста, говорить: пам'ятайте, саме від вас, а не від кандидата або партії та агітаторів залежить вибір  мільйонів людей 31 жовтня, бо саме тебе журналіста слухають і читають мільйони, з тобою звіряють свої рішення і до тебе прислуховуються, віддаючи свої голоси. Твій голос найважливіший, поважай себе і високо неси професійну гідність журналіста, а не замовного піарщика. Дякую.

 

ГОЛОВА. Віктор Мироненко, фракція комуністів. Яворівський буде наступний.

 

17:25:49

МИРОНЕНКО В.А.

5 округ, Мироненко, фракция коммунистов.

Данный законопроект уточняет некоторые положения и способствует тому, чтобы действительно не только журналист, как здесь говорили, но и любой гражданин смог защитить честь, достоинство, если только к нему претензии предъявляются в связи с тем, что он опубликовал или как-то озвучил информацию, которая подана  государственными или коммунальными органами, официальными органами, официальными органами. Хотел бы обратить внимание, что это поможет и судам, которые сейчас являются фактически не отдельной ветвью власти, а бессильным, часто даже бессильным придатком исполнительной власти и выполняет полностью то, что надо исполнительной власти. И нам на это надо обратить внимание и принимать соответствующие законы, чтобы обеспечить, действительно независимость судебной власти. Обратить внимание нам надо на то, что если при социализме у нас был народный суд.

Всем уже ясно, что нету не только фактически народного суда, а даже формально. Слово "народное" не звучит. Ибо те демократы и националисты, которые призывали ликвидировать социализм и союз, стремились утвердить капитализм, им народный совершенно не нужно. А слово "демократия" они используют только для того, чтобы оболванить, обмануть населения. Ибо какая может быть демократия, когда народ сейчас безвластен. Демократия - власть народа. А народный не безвластен, и только олигархи, крупные капиталисты и прислуживающие им те, которые идут за так называемым рейтинговыми кандидатами, они именно у власти.

Хочу обратить внимание также, уважаемые соотечественники, на то, что фракция коммунистов будет поддерживать данный законопроект у первом чтении. Но вместе с тем просим учесть, что в настоящее время украинское государство превратилось фактически в мощное формирование по защите интересов именно крупных капиталистов, называемых олигархами, .................. и народа, и общественным идеалам. И мы ничего с вами не сделаем в этой ситуации, если только не изменим саму власть, если мы не заменим только капиталистическую власть на социалистическую. А это можно сделать единственным путем либо избрав народного представителя Президентом Петра Николаевича Симоненко, либо обеспечив во время выборов в Верховную Раду Украины большинство в Верховной Раде Украине - коммунистов. Только тогда будут приниматься законы в интересах народа, только тогда будут суды принимать решения в интересах закона, справедливости и народа. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Володимир Яворівський. Потім Манчуленко замість Беспалого. Останній виступаючий буде.

 

17:29:05

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський. Шановні колеги, шановні наші виборці. Мені здається, що і цей законопроект просто на щастя вписується у ті наші спроби все-таки удосконалювати цю нашу рахітичну поки-що і дуже примітивну, але все-таки українську демократію.

Цей продукт у вигляді законопроекту і у вигляді змін до Цивільного кодексу. Це продукт нашого комітету - Комітету з питань свободи слова та інформації. Я його дуже добре і досконало знаю, і мушу сказати, що, тут уже говорили і Мусіяка, і інші мої колеги, справді, всі ці уточнення дуже важливі і дуже потрібні. І те, що ми міняємо право на недоторканість особистого і сімейного життя міняємо на право невтручання в особисте і сімейне життя, а також і інші деталі, просто дуже  важливі, і вони роблять захист людських прав, захист інформації про наше особисте життя потужним.

Я дуже, справді, задоволений ций законопроектом. Хочу просто назвати один приклад, користуючись тим, що тут є Іван Федорович Драч - мій товариш і мій колега - хочу просто нагадати: десь на початку 90-х років хтось виготовив таку фальшивку, нібито Дмитро Павличко, Іван Драч і Володимир Яворівський писали якогось там листа до Москви, комусь так, Андропову чи що - все це було шито "білими нитками". Ми передали все це до суду. Суду установив дуже легко і просто, що ніякого листа ніколи у природі не було, він був просто сфабрикований нашими політичними опонентами. І Старокиївський суд виніс дуже чітку ухвалу: газеті, яка це опублікувала, вибачитися, і це не підлягає розповсюдженню.

Одначе, до сьогоднішнього дня хтось крутить там і таке інше. Навіть шанований мною і прекрасний наш спікер сьогоднішній Володимир Михайлович навіть також використав це у своїй роботі, правда, дуже делікатно, як він це вміє зробити.

Через те я абсолютно переконаний, що ми повинні сьогодні... з одного боку ми повинні, скажімо, сьогодні про кандидатів на Президента повинні знати все до шпунту. Мені цікаво знати, до якої бандитської належав Янукович у молодості, для мене дуже важливо, може, це прекрасне бандитське угрупування, яке підтримати, яке, скажімо, там несло з собою демократію і тому подібне. Ми повинні про цих людей знати абсолютно все, і водночас вміти захистити абсолютну захищеність нашого з вами особистого життя. У цьому законопроекті все це є, і я прошу його підтримати.

 

ГОЛОВА. Георгій Манчуленко. Мікрофон, будь ласка, Манчуленко. Одна хвилина.

 

17:32:08

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 округ, Українська народна партія, Блок Віктора Ющенка.

Шановний голово, шановні колеги! Ви подивіться, що навколо нас сьогодні відбувається, якщо взяти центральні телеканали. Це суцільне зомбування наших громадян, це перевертання з ніг на голову того, що насправді відбувається в українському суспільстві. Якщо говорити прямо, це суцільне перебріхування тих фактів, які зараз мають місце під час проведення передвиборчої президентської кампанії. А люди повинні мати достовірну інформацію про те, що коїться в нашій державі. Тому що ситуація є такою, що багато наших громадян, на жаль, не можуть передплатити ту чи іншу газету, як правило, опозиційну, де можна прочитати правду про те, що в нас діється, і часто послуговуються центральними телеканалами, думаючи, що там можна почути правдиве слово. А, на жаль, там правдивого слова практично не буває, бо політика керівництва цих телеканалів - не журналістів, там абсолютна більшість порядних журналістів - політика керівництва цих телеканалів спрямована на те, щоб бути у підтанцьовці у нині діючої влади.

Ви подивіться, що зараз коїться навколо П'ятого каналу, які репресії чиняться щодо журналістів, які професійно виконують свій обов'язок і доносять до людей правду такою, якою вона є на сьогоднішній день. Намагаються блокувати рахунки цього каналу, позбавити ліцензії. Таким чином, мільйони громадян, які дивляться цей телеканал, позбавлені права отримувати інформацію, інформацію правдиву. І, в той же час, влада і Президент України, як грант дотримання Конституції, мовчить, закриває очі на те, що відбувається, і не вживає жодних кроків, щоб припинити цю вакханалію, щоб люди могли отримувати правдиву інформацію, щоб припинити розхитування українського човна, щоб припинити розпалювання міжнаціональної, міжрелігійної ворожнечі і міжрегіональної ворожнечі. Це вже починає загрожувати національній безпеці України. Але гарант мовчить, бо мабуть благоденствує. Але недовго залишилося йому вже благоденствувати і його камарильї. Тому я вважаю, що ті норми, які пропонуються моїм колегою Томенком щодо упорядкування отримання інформації нашими громадянами, вони заслуговують на повагу. Якщо ми будемо рухатися саме в такому руслі, то зможемо збудувати нормальне правове поле для того, щоб люди наші, наші виборці, наші громадяни могли отримувати правдиву інформацію - те, чого їх повинно забезпечуватися Конституцією. І Блок Віктора Ющенка і Віктор Ющенко якраз стоїть саме на таких позиціях і після його  перемоги, а це відбудеться дуже швидко...

 

ГОЛОВА. Так, дякую. Віталій Шибко з мотивів. Черняк з мотивів потім. І Кирильчук з мотивів. І будемо голосувати.

 

17:35:27

ШИБКО В.Я.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шибко, соціалістична фракція України, Дніпропетровщина.

Я хочу, шановні колеги,  почати з приклада. Була ще кампанія по виборам президента 1999 року, і ви добре пригадуєте коли один адвокат Сергій Салов з Донеччини десь був закатаний до ...   ......... на 5 років тільки з-за того, що він взяв газету, а там  в газеті була написана неправдива інформація щодо одного із кандидатів у Президенти. І коли він взяв в руки цю газету і пішов до сусіда, то це й послужило приводом  для того, щоб його звинуватити за неправдиву інформацію. Я вам скажу, що тоді Донецький  суд саме і  вицідив необхідність того, щоб людину звинуватити і дати йому відповідний строк. Тоді ми відстояли його можливості  і він не був позбавлений волі. Але все-таки це залишилося за ним.

Я думаю, що ця пропозиція вона слушна, необхідна і ми  з цією допомогою будемо запобігати таких прикрих...

 

ГОЛОВА. Так, Володимир Черняк.

 

17:36:40

ЧЕРНЯК В.К.

Володимир Черняк, фракція Віктора  Ющенка.

Шановні колеги, законопроект заслуговує на підтримку. Дійсно, в ньому є слушна новела  і, я думаю, що ми проголосуємо  зараз тією новою  сформованою більшістю, яка зараз присутня у цьому залі.

В Україні існує керована свобода слова, яка основана  на дезінформації, маніпуляції і фальсифікації. І  завдання парламенту полягає у тому, щоб  покласти цьому край, щоб поставити законодавчі перепони на цьому шляху. Відбувається викривлене висвітлення виборчої кампанії. Ми також повинні покласти цьому край. І прийняття цього закону буде цьому сприяти. Дякую.

 

ГОЛОВА. Євген Кирильчук. Карнаух останній з мотивів. Євген Кирильчук і Карнаух, і будемо  голосувати.

 

17:37:51

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Євген Кирильчук, фракція Блоку Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина".

Володимире Михайловичу,  у мене пряме звернення до вас. Володимире Михайловичу,  у нас у  Верховній Раді існує хороша практика. Той народний депутат, який не реєструється і не приймає участь у роботі Верховної Ради і комітету, бухгалтерія йому не нараховує заробітної плати. Таких депутатів у нас за дві неліді набралося, напевно, півтори сотні. Це серйозна сума грошей. Я пропоную дати  доручення регламентному комітету, щоб вони підготовили на завтрашній день постанову про направлення  зекономлених грошей дітям-сиротам в інтернати. Це буде серйозна їм допомога. Бо за такий саботаж платити зарплату - це  великий гріх. Дякую.

 

ГОЛОВА. Микола Карнаух, будь ласка. Прошу підготуватися до голосування.

 

17:38:55

КАРНАУХ М.В.

Шановні колеги! Шановні  виборці! Безумовно,  кожен громадянин повинен мати право на інформацію. Так я хотів би  проінформувати людей, що в  уряді, в кожному міністерстві і в кожному комітеті є перший заступник міністра по  зв'язках з Верховною Радою. Давайте запитаємо, за що ці дармоїди отримують гроші? Чому вони так погано зв'язуються з Верховною Радою?

Володимире Михайловичу, позбавте  можливості, щоб ви до нас не заходили, і будь ласка, зверніться до керівника уряду, щоб завтра всі ці люди були тут, щоб вони працювали на Україну, на народ. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.  Шановні колеги, обговорення проекту Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо права на інформацію) завершено. Пропозиція комітету - прийняти за основу проект. Я ставлю цю пропозицію на голосування. Тобто про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо права на інформацію), реєстраційний номер 3547. Прошу голосувати.

 

17:40:19

За-243

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про порядок призначення керівників (президентів) Національної телекомпанії України і Національної радіокомпанії України та про припинення їхніх повноважень (повторне перше читання). Ми вже детально розглядали цей законопроект. Прошу дуже коротко. Прошу уваги!

 

17:40:48

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я просив би народних депутатів під час обговорення, тема відома, зрозуміла, в силу певних обставин, як ви знаєте, ми не добрали кілька голосів при обговоренні  цього питання. Я скажу про те, що ті дрібні, несуттєві застереження юридичні, які мали місце, ми в комітеті виправили, і я думаю, що тут, в сесійній залі, та і поза сесійною залою немає людей, які переконані  в тому, що державне телебачення і радіо повинні будуватися на тих засадах, щоб був вплив і суспільства, і  парламенту не лише на прийняття фінансових рішень, бо ми сьогодні  їх  приймаємо. До речі, вас поінформую, що наш комітет з розумінням віднісся стосовно збільшення фінансування  і створення авторських культурологічних суспільного характеру програм для державного телебачення і радіомовлення. Залишається лише відпрацювати ті механізми контролю, які б давали можливість і в економічному  плані, і в політичному плані, політичному, я маю на увазі парламентського характеру плані, впливати на інформаційну політику в Україні, щоб вона не пропагувала міжнаціональну ворожнечу, а пропагувала цінності суспільнозначимі і важливі. Я лише один факт  вам приведу. Ви знаєте, що 19 ми  активно працювали у Верховній Раді, прийняли надзвичайно важливий документ про встановлення прожиткового мінімуму, низку інших законопроектів. Ми проаналізували, що Національна телекомпанія про це сказали. І як би у цьому сутність сьогодні впливу, я не звинувачую журналістів, бо вплив на неї здійснюється з інших структур.

От починається офіційна програма Першого національного. Прожитковий мінімум у наступному році становитиме 432 гривень. Відповідний закон  сьогодні у Голови Верховної Ради. Но водночас Степан Гавриш заявив, що законодавчий процес в країні заблоковано, і парламент не може працювати конструктивно. Далі, сім раз згадується прізвище Гавриша, чотири синхронна Гавриша, один синхрон Шурми, один синхрон Зубанова і вирване з контексту речення Голови Верховної Ради Литвина. От інформація про нашу роботу 19 числа.

Я думаю, це не найважливіша річ в історії з цим законопроектом, але це суб'єктивний момент, який так само дає нам підстави говорити про те, що  інформаційна державна політика на тих каналах, які створені країною, фінансується цією країною з бюджету, повинні провадити таку політику, яка б не сіяла  розбрат, а пропагувала і речі єдності, консолідації, і висвітлювала діяльність парламенту у той спосіб, як він працює.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми детально обговорювали цей законопроект. Давайте ми зараз вийдемо на рішення. Немає заперечень?  Тому, шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу і в цілому як закон проекту Закону  України про порядок призначення керівників (президентів) Національної телекомпанії України і Національної радіокомпанії України та про припинення їхніх повноважень, реєстраційний номер 5459-Д. Прошу голосувати.

 

17:44:26

За-246

Закон прийнято. Шановні колеги, з мотивів, Томенко, будь ласка.

 

17:44:42

ТОМЕНКО М.В.

Я зрозумів так, що ми у першому читанні проголосували. Комітету пропозиція в цілому, да?

 

ГОЛОВА. Я поставив на голосування вашу пропозицію про прийняття за основу і в цілому як закон. Воно проголосовано.

 

ТОМЕНКО М.В. Все, я перепрошую, Володимире Михайловичу. Немає зауважень.

 

ГОЛОВА. Да, закон прийнято. Шановні колеги, нам потрібно включити, як ми домовилися на Погоджувальній раді, до порядку денного та прийняти рішення щодо проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про радіочастотний ресурс України" щодо терміну повноважень відповідальних органів виконавчої влади у галузі зв'язку. Це реєстраційні номери 6193, 6193-1.

Я ставлю цю пропозицію на голосування. Про включення до порядку денного та прийняття рішення. Прошу голосувати. Про включення. А потім, якщо включимо, будемо приймати рішення. Про включення до порядку денного.

 

17:45:48

За-243

Питання включено до порядку денного.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про радіочастотний ресурс України" щодо терміну повноважень відповідальних органів виконавчої влади у галузі зв'язку. Доповідач - Микола Томенко.

 

17:46:10

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я представляю позицію тут двох комітетів - Комітету з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку. Два народні депутати, які представляють цей комітет, Валерій Пустовойтенко і Юрій Луценко у силу певних обставин не могли сьогодні виступати і передали це право мені.

Про що йдеться? Шановні колеги, ми неодноразово дебатували про необхідність наведення порядку в такій непростій галузі, як регулювання ринку телекомунікацій і регулювання ринку радіочастот. Верховна Рада, знаєте, ухвалила Закон про телекомунікації і про радіочастотний ресурс. В силу різних обставин, до яких я не повертаюся, в законі вкралися або співіснують дві норми, які сьогодні створили хаос при наданні послуг в галузі регулювання радіочастот. Закон передбачає, що ліцензії на надання послуг в сфері телекомунікацій і на користування радіочастотним ресурсом повинні надаватися Національною комісією питань регулювання зв'язку одночасно.

Водночас у нас у "Перехідних положеннях" збереглася норма, що регулюванням радіочастот, а точніше, видання радіочастот здійснює тепер уже об'єднана структура "Мінтрансзв'язок". Таким чином виходить, що хто працює сьогодні, одночасно повинні отримувати два дозволи в двох різних структурах.

Наш аналіз, і нашого комітету, і комітету Пустовойтенка, показує, що є надзвичайно великі проблеми сьогодні з діяльність відповідних структур "Мінтрансзв'язку", і це створює серйозні проблеми в розумінні принципів діяльності на цьому ринку.

Пропозиція нашого законопроекту, яку підтримують, практично, депутати підписані всіх фракцій, зводиться до технологічної правки, яка дає суттєвий, якісний поштовх на цьому ринку, означає, що в цей закон ми з "Перехідних положень"  прибираємо 1 січня 2006 року і ставимо 1 січня 2005 року і таким чином, національна комісія з питань регулювання зв'язку може видавати частоти, регулювати ринок і телекомунікацій, і регулювати радіочастоти. А оператори не будуть отримувати ліцензію у двох різних структурах і бігати між чиновниками цих двох структур.

Тому виправлення дати на 1 січня 2005 року, на нашу думку, приведе не тільки до покращання ситуації на ринку, а і до серйозний вливань коштів до бюджету.  Тому пропозиція обох комітетів - підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВА. Дякую.  Шановні колеги, Микола Томенко доповів позицію двох комітетів. Правда, у нас тут другий проект є Олега Юхновського. Є Олег Юхновський? Немає.  Обговорити...

Скажіть, будь ласка.

 

17:49:39

ТОМЕНКО М.В.

Я перепрошую, шановні колеги. Оскільки зареєстрований ще подібний інший законопроект, Олега Юхновський - я забув сказати, оскільки я давно його не бачив вже, депутата цього, я маю на увазі, - позиція наших двох комітетів негативна, висновок нашого експертного управління так само негативний, оскільки йдеться про, навпаки, перенесення дати на рік вперед і фактично монополізацію діяльності в цій сфері Мінтрансзв'язку, що, на нашу думку, ще більш зашкодить ситуації, яка склалася на цьому ринку. Тому обидва комітети пропонують підтримати законопроект, про який я сказав, і не голосувати або відхилити законопроект Юхновського, Олега Юхновського.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, пропозиції зрозумілі вам? Хто наполягає на виступах?

Прошу уваги, шановні колеги! Тому я ставлю на голосування пропозицію комітету: про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про радіочастотний ресурс України" (щодо терміну повноважень відповідальних органів виконавчої влади у галузі зв’язку". Реєстраційний номер 6193, автор - народний депутат Луценко. Прошу голосувати.

 

17:50:55

За-248

Шановні колеги, одну хвилиночку! Тоді за другий проект ми вже не голосуємо. Тут була пропозиція проголосувати в цілому. У кого є застереження?

Тоді я ставлю на голосування у зв'язку з відсутністю застережень: про прийняття  проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про радіочастотний ресурс України" в цілому як закон, реєстраційний номер 6193. Прошу голосувати.

 

17:51:38

За-249

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Кримінально-процесуального кодексу України.

Від комітету, будь ласка. Да, продовжимо роботу на 15 хвилин, якщо нема застережень.

Шановні колеги, від комітету... Хто є від комітету? Мойсик, будь ласка, Володимир Романович.

Ну шановні колеги, я вам зараз можу тоді зачитати рішення комітету. Комітет вирішив схвалити цей законопроект і запропонувати Верховній Раді України за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу і в цілому як закон, врахувавши пропозиції Головного  науково-експертного  управління Верховної Ради України про внесення змін до статей 1 та 7 Закону України "Про  внутрішній війська Міністерства внутрішніх справ України".

Які є міркування? Немає? Будь ласка, Микола Карнаух.

 

17:52:59

КАРНАУХ М.В.

Дякую. Шановні колеги! Шановні виборці! Це важливий закон і  ви бачите, що автором являється уряд, тобто суб'єктом.............. тому я вважаю за відсутності уряду ми не маємо  права  цей закон розглядати і звертаюся до вас, Володимире Михайловичу, будь ласка, зверніться до Прем'єр-міністра, щоб урядовці були обов'язково присутні на засіданні Верховної Ради, тому що Кабінет  Міністрів є підзвітним і підконтрольним Верховній Раді. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, справа в тім, що цей законопроект перебуває у Верховній Раді з 29 січня 2004 року. Це власність  Верховної Ради України. А якщо дана команда не приходити урядовцям, ми повинні їм допомогти і показати, що парламент, не дивлячись на все, працює. Зварич, будь ласка.

 

17:53:58

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, я  так розумію, що профільний комітет пропонує нам прийняти  цей закон в цілому, врахувавши пропозицію  Науково-експертного управління.

 

ГОЛОВА. Да.

 

ЗВАРИЧ Р.М. Для того, щоб не було жодних підстав для наступного  президентського  вето, я таки пропоную його прийняти в першому читанні, оскільки Науково-експертне управління не є суб'єктом законодавчої ініціативи.

 

ГОЛОВА. Я думаю, шановні колеги,  оскільки  у вас є застереження, ми не можемо прийняти  його в  цілому, а прийняти лише за основу. Це цілком логічно буде. Тому я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняття Кримінально-виконавчого кодексу ( реєстраційний номер 5049). Прошу голосувати.

 

17:54:57

За-243

Рішення прийнято.

Справа в тім, що комітет пропонує врахувати. Він пропонує врахувати і прийняти у цілому. ( Ш у м   у   з а л і)

А він тут  записав все, воно технічно відпрацюється,

Удовенко Геннадій Йосипович, мікрофон.

 

17:55:28

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановні колеги! Уряд дійсно не представлений в урядовій ложі, але уряд  пильно  стежить за тим, що відбувається у Верховній Раді. І окремі урядовці підходять там до нас і агітують приймати чи не приймати цей законопроект. Так наскільки у мене є довідка, що  профільний комітет зазначений проект  відхилив. Я не ручаюсь, що це правдива довідка, але там є колізія. Функції, які поправка покладає на  Міністерство  внутрішній справ, зараз входить до компетенції Департаменту по виконанню покарань. Мова йде про працевлаштування тих, хто звільнений з тюрем, про надання їм відповідної допомоги.

Тому, я думаю, було б правильно рішення прийняти, я мовчав, не хотів впливати на нього, правильне рішення  було прийняти його за основу. Хай  і комітеті там розбираються вже.

 

ГОЛОВА. Дякую. Я думаю, шановні колеги, ми погодимося з думкою Геннадія Йосиповича. Ми прийняли за основу.  І як комітет доопрацює його, ми тоді  приймемо у цілому.

Оголошується до розгляду проект Закону  про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо адаптації осіб, які відбували покарання). Так. Від комітету... Від уряду, зрозуміло, немає. Комітет розглянув, шановні колеги, цей законопроект і прийняв рішення відхилити поданий Кабінетом Міністрів законопроект. Але  відповідно до регламенту я ставлю на голосування  першу все-таки пропозицію про прийняття за основу проекту закону. Тому прошу уваги! Ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо адаптації осіб, які відбували покарання), реєстраційний номер 5050. Прошу голосувати!

 

17:57:55

За-44

Рішення не прийнято.

Може, тоді поставити на голосування  на повторне перше... Щоб регламент зберегти?

Я ставлю на голосування про направлення проекту Закону номер 5050 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо адаптації осіб, які відбували покарання) на повторне перше читання. Прошу голосувати.

 

17:58:34

За-216

Ще раз, так?  Хорошо, шановні колеги, я ще раз ставлю на вашу вимогу  на голосування про повернення на повторне перше читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо адаптації осіб, які відбували покарання), реєстраційний номер 5050. Прошу голосувати.

 

17:59:11

За-231

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови про відхилення законопроектів, які втратили актуальність та повернення законопроектів на доопрацювання. Є проект постанови, який пропонується Комітетом з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства відхилити  ряд проектів законів, які втратили актуальність. Немає заперечень? Я ставлю на голосування про прийняття проекту Постанови  Верховної Ради України як постанови  про відхилення законопроектів, які втратили актуальність та повернення законопроектів на доопрацювання. Прошу голосувати.

 

18:00:07

За-234

Рішення прийнято.

Оголошується до  розгляду проект Закону про внесення змін до статті 92 Земельного кодексу України (щодо права користування земельною ділянкою). Це доповідачі народні депутати Черновецький, Турчинов. Від комітету, будь ласка, яка позиція? Іван Федорович Томич, будь ласка.

 

18:00:42

ТОМИЧ І.Ф.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

Позиція комітету підтримати законопроекти 5354, 5354-1. Є звернення керівників церков, є звернення директора інституту свободи щодо підтримки даних законопроектів. Прохання  підтримати.

 

ГОЛОВА. Немає  заперечень щодо того, щоб поставити на голосування?  Хто, хто? Манчуленко із мотивів,  не з процедури. Будь ласка, мікрофон.

 

18:01:15

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Георгій Манчуленко, 203 округ, Чернівецька область, Українська народна партія, Блок Віктора Ющенка.

Шановні друзі, без сумніву, що законопроект є актуальний і важливий, його треба підтримувати, якщо ми хочемо, щоб церковні громади, люди віруючі відчували себе достойно і повноправними господарями. Єдине, що у цій  ситуації мене насторожує, що команда Януковича зараз уже так розійшлася, що ледь не насильно  заставляє священнослужителів і парафіян агітувати за свою неповторну кандидатуру, тобто за кандидатуру Віктора Януковича. І мені дуже прикро в цій ситуації, що саме такими методами вони хотять здобувати собі прихильників. І я незатишно себе почуваю, коли зліва немає ложі уряду, жодного диригента, бо, розумієте, парламентська зала не може адекватно реагувати, не справляється зі своїми повноваженнями так, якби хотілося уряду. А загалом треба підтримати даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію комітету у порядку черговості законопроектів.

Про прийняття за основу проекту Закону, реєстраційний номер 5354, про внесення змін до статті 92 Земельного кодексу України щодо права користування земельною ділянкою. Прошу голосувати.

 

18:02:57

За-149

Не пройшло рішення. По фракціях, будь ласка.

“Наша Україна" - 87, "Регіони України" - 0, Фракція комуністів - 0, СДПУ(о)  - 0, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна партія - 19, СПУ - 2, , блок Тимошенко - 13, "Союз" - 0, "Єдина Україна" - 0, "Центр" - 13, НДП та ПППУ - 4, "Демініціативи" - 0, Позафракційні - 11.

Я ставлю на голосування проект Закону, реєстраційний номер 5354-1, про внесення змін до статті 92 Земельного кодексу України щодо права користування земельною ділянкою для прийняття за основу. Автор проект Олександр Турчинов.

 

18:03:54

За-156

Рішення не прийнято.

Тоді я ставлю на голосування про повернення на повторне перше читання проектів цих двох законів, відповідно до Регламенту.  Прошу голосувати.

 

18:04:21

За-150

Рішення не прийнято. Законопроекти відхилені.

Шановні колеги, у нас тут ще два є проекти законів, які стосуються чорнобильців. Може, ми їх розглянемо?

(Ш у м   у   з а л і)

Добре.  Шановні колеги, оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Доповідачі в нас Косінов, Тягнибок і Матвієнко. Будь ласка.

Ну, хорошо, хай Тягнибок виступає, потім Косінов.

Будь ласка, Олег Тягнибок. Коротко, будь ласка, по суті законопроекту.

 

18:05:09

ТЯГНИБОК О.Я.

Олег  Тягнибок, всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановні колеги, метою законопроект 4148 є, перше, чітке визнання статусу осіб, які народилися після 26 квітня 1986 року і мають статус дітей, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи по досягненню ними повноліття.

Друге, це надання цим громадянам права на встановлення причинного зв'язку між погіршенням стану здоров'я і встановленням інвалідності та Чорнобильської катастрофи.

І третє, надання більшої структурованості закону України про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Фактично, на сьогодні пунктом 5 статті 27 Закону України "Про статус і  соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, визначена категорія осіб, які мають статус дітей, постраждалих внаслідок цієї аварії. Однак після досягнення цими дітьми повноліття їхній статус стає невизначеним, оскільки вони не підлягають ні під одну категорію потерпілих, визначених даним законом.

Взагалі я хотів би звернутися до нашого благодійного уряду і до Прем'єр-міністра Януковича, який зараз роз’їжджає по цілій країні і роздає обіцянки направо-наліво, аргументуючи це тим, що як він стане президентом, всі ці питання будуть вирішені. Зверніть увагу на чорнобильців, на тих бідних людей, на яких фактично держава сьогодні - не держава, а оцей поганий уряд, який не хоче відповідним чином звертати на них увагу, - просто-напросто відхиляє цю категорію. Ви собі уявіть, що ці діти, про яких я зараз говорю, які досягають 18 років, компенсацію дітям-школярам сьогодні нараховують в розмірі три гривні 30 копійок. Пане Януковичу, три гривні 30 копійок! Сім довідок потрібно зібрати батькам, щоб потім отримати три гривні 30 копійок! Це є ганьба! Такого бути не може. І ми просто не віримо вам: ні вашим тим обіцянкам, ні тому, що ви зараз роз'їжджаєте по цілій України.

І я тому звертаюся сьогодні до парламенту, до фактично єдиного державного органу, який сьогодні є в Україні, органу, який намагається на державному рівні визначити всі ці питання і врегулювати всі ці питання. Втрачена оця категорія, вона загублена десь. Постановами Кабінету Міністрів вона не врегульовується. І тому давайте ми зараз на законодавчому рівні врегулюємо оцю несправедливість, щоб не було так, що дитина до 18 років - він має пільги, має статус чорнобильців, а тут - людині виповнюється 18 років - все, він вже відповідно не є постраждалим від наслідків Чорнобильської катастрофи. Тому, шановні колеги, я вас прошу підтримати цей законопроект і це буде справедливо. А панам  януковичам і тому уряду, який сьогодні фактично не прийшов на сесію Верховної Ради і сьогодні, і вчора, і завтра вони не прийдуть, це є просто їхня демонстрація і зневага не тільки до громадян України, а зокрема до тих чорнобильців, яких ми маємо шанувати і яким  маємо  виплачувати ці пільги. Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Михайло Сятиня з приводу законопроекту 2373.

 

18:08:17

СЯТИНЯ М.Л.

Дякую. Михайло Сятиня, Народна аграрна партія України.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Даний проект  передбачає внесення змін всього до однієї статті  закону України, а саме до  26 статті пільги, передбачені пунктом 26 цієї статті поширюється на неповнолітніх дітей громадян, віднесених до 1 категорії.

Необхідно  зазначити, що  чинною нормою закону (частина 2 стаття 20, 21, 22) зазначене право надано неповнолітнім дітям померлих громадян, віднесених до 1, 2 і 3 категорії, смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою, а також дітям, яким встановлено інвалідність, пов'язану з  Чорнобильською катастрофою.

Шановні народні депутати! Ми пропонуємо прийняти за основу  даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую вам. Микола Харитонович, позиція комітету. Мікрофон, будь ласка, ввімкніть. Шершун  Микола Харитонович, будь ласка, мікрофон.

 

18:09:39

ШЕРШУН М.Х.

Дякую. Микола Шершун, фракція Народної аграрної партії України.

Комітет  з питань екологічної політики , природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув всі три законопроекти і пропонує прийняти за основу законопроект за номером 2373.

Комітет з питань науки і освіти, Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України  також рекомендують прийняти його за основу. Кабінет Міністрів України підтримує законопроект і пропонує ввести його в дію з 1 січня 2006 року. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Вимагають виступити. Будь ласка, хто вимагає виступити? Записалися на виступи. Одну хвилиночку репліку. Станіслав Іванович Гуренко.

Записалися на виступи. Виступлять, потім з мотивів буде. Хорошо, виступите всі. Мікрофон Гуренко, будь ласка. Заспокойтеся, шановні колеги.

 

18:10:55

ГУРЕНКО С.І.

Шановні колеги! Я хочу всіх закликати до того, щоб ми  припинили спекуляцію на чорнобильській темі. Давайте  голосувати. Я чорнобилець з 1986 року з квітня місяця. А тут  бачу такі чорнобильці, що тоді  ще і на світ божий не піднялися. Давайте голосувати, час іде. Голосуємо.

 

ГОЛОВА. Я прошу дуже коротко.

Віктор Мироненко. Дуже коротко, будь ласка.

 

18:11:35

МИРОНЕНКО В.А.

...следующее, что правительство  в  настояще время не выполняет законодательство  касающее чернобыльцев. Даже суды принимают решения на местах в отношении оздоровления и так далее. Путеска оплачиваться должна. Однако в первом чтении суд принимает решение, но власть  делает все, чтобы даже аппеляционный суд отменил это решение. Мы должны обратить внимание, что аморальная и страшная политика данного правительства. И уважаемые соотечественники, это вы должны учесть. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую. Записаний Яворівський. Що я можу зробити?  Володимир Яворівський.

 

18:12:20

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні колеги, це наше право і Станіславе Івановичу...

 

ГОЛОВА. Давайте говорити по суті.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. ... вас тут більше ніхто не любить, як я, але це наше право і це  справді тема, яка не застаріла і я з вами категорично не згоден. Я  такий самий чорнобилець, як і ви, і ми з вами працювали в цьому комітеті, і проводили перші законопроекти, і першу  гласність щодо Чорнобиля ми робили  з вами разом. Але  ця тема для України - це не транзитна тема, це та тема, яку замовчувати ні в якому випадку не можна. Ми всі  знаємо прекрасно, що це біль, це хвороби, це  удар в генетичний корінь нашої нації на кілька десятиліть  попереду. Через те, що ми сьогодні робимо, люди повинні знати, що ми робимо і для чого ми робимо. Через те, що ми справді... Ми коли  закладали тоді, я був головою комітету,  тоді він називався комісія чорнобильська, зараз його немає вже,  ми ці закони тоді готували і відстоювали їх з цієї трибуни. Але звичайно, що вони сьогодні  потребують  деяких уточнень там і тому подібне. Обов'язково я хочу, щоб з цієї трибуни це прозвучало і щоб люди це знали: ми сьогодні маємо велетенську армію лжечорнобильців, які ніколи не нюхали цього повітря і ніколи не були  в цій зоні. Це всі ті начальнички, які мали печатку, які мали можливість собі відзначити документи і в них сьогодні все справно. Вони приходять до цих комітетів чорнобильських, у них є відрядження, у них є довідка з бухгалтерії - все те, що ми закладали у  ці законопроекти. І вони блискавично отримують ці документи. А ті люди, ті, справді, водії  колгоспівські, яким голови колгоспів давали десяток яєць і півлітку і казали: їдь, а  там далі розберемося, вони до сьогоднішнього дня не можуть отримати ці посвідчення. Через те це є тема.   І я хочу, хай вони з цієї державної трибуни прозвучить. Потрібна обов'язково чистка, тому що Україна не потягне цих лжечернобильців, їх більше, ніж  чорнобильців сьогодні справжніх, і вони  отримують всі пільги. А отой рядовий десь у глибинці чорнобилець, він уже і забув про те, що  йому ці пільги  належать. Через те я переконаний, що ми мусимо про це... І сьогодні тут чорнобильці стояли, прийшли, і вони з тривогою чекають, що ми  зробимо, поліпшимо ми закон  їм чи не поліпшимо. Є можливість сьогодні справді оцим дітям, які народилися у цю страшну весну 1986 року дати можливість, щоб вони,  і вони цього заслужили, щоб вони мали цей статус і надалі. Це добрий законопроект. Давайте ми за нього проголосуємо.

 

ГОЛОВА. Добре. Шановні колеги, з мотивів два чоловіка. Семенюк і Кирильчук і все будемо голосувати. Прошу змобілізуватися для голосування.

 

18:15:02

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановний Володимире Михайловичу, ми сьогодні на початку пленарного засідання включили мікрофон  до тих, щоб чорнобильці, які підійшли до Верховної Ради, щоб вони почули саме те, що  ми їх сьогоднішнє питання, яке винесено, було враховано в сесійній залі. Головна вимога, яку вони вручили сьогодні нам, тому що мені довелося разом із головою Бюджетного комітету приймати їх, це вимога і прийняття цього документу і повному забезпеченні фінансування чорнобильських законів, враховуючи у бюджеті 2005 року. Я думаю, що чорнобильці цього заслужили.

І хочу звернутися до них. Шановні чорнобильці, для того, щоб відповідно діяли закони, треба ще їх відстоювати і під стінами Кабінету Міністрів. Тому я прошу вас прийти до Кабінету Міністрів 26 жовтня на 15 годину. Дякую.

 

ГОЛОВА. Євген Кирильчук, будь ласка. Давайте по суті, бо голосувати треба. Євген Кирильчук, будь ласка, мікрофон.

 

18:15:59

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Євген Кирильчук, фракція блоку Юлії Тимошенко.

Я хочу зробити повідомлення. Дійсно, діти - це святе. Дивіться, Янукович роздає обіцянки по всій Україні. Але за перші три квартали дітей у чорнобильських школах, в зоні чорнобильській, годували по 5 гривень 20 копійок. На четвертий квартал зменшили харчування дітей у школах до 3 гривень 92 копійок. Це при тому, що є, 15 мільярдів грошей лежить в казначействі невикористаних, зменшують, роздають подарунки, роздають політичні хабарі, а діти страждають. І при цьому, що ціни на продукти харчування виросли майже вдвоє і зменшити харчування дітей - це злочин перед дітьми Чорнобильської зони.

 

ГОЛОВА. Дякую.  Шановні колеги! ...

(Ш у м   у   з а л і)

Ну, ми ж домовилися, ну раді Бога!...  Ну, що!...

(Ш у м   у   з а л і)

Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозиції і в порядку реєстрації, і в порядку надходження законопроектів.

Першим ставиться на голосування проект 2373 - проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали  внаслідок Чорнобильської катастрофи".  Прошу голосувати.

 

18:17:50

За-246

Рішення прийнято.

Ну, одну хвилинку, я ж маю і інші поставити проекти також. А вони там з деяких різних мотивів. Тут прийнято... комітет пропонує прийняти за основу два - 5987. Я ж дивлюся, якщо комітет пропонує.

Я ставлю на голосування: про прийняття за основу проекту закону 4148.

 

18:18:33

За-197

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування: про прийняття за основу проекту закону, реєстраційний номер 5087.

 

18:18:56

За-218

Шановні колеги, ми прийняли законопроект за основу перший. Доручаємо комітету доопрацювати з урахуванням тих положень, які були в двох інших законопроектах. Немає заперечень?

Є заперечення проти того, щоб прийняти в цілому як закон? Тому я ставлю на голосування - прошу уваги! - якщо немає заперечень: про прийняття проекту закону, реєстраційний номер  2373 в цілому як закон.

2373 перший, який ми голосували. Це перший, який ми голосували.  Прошу голосувати. Його ж підтримали "за". Прошу голосувати.

 

18:19:54

За-231

Закон прийнято.

Шановні колеги, у нас залишився ще один чорнобильський, останній, якщо не заперечуєте. І сьогодні ми  повністю виконаємо весь розклад  засідання. Ну закінчимо, підождіть. Ну що ви? Зараз закінчимо, тоді й дам слово. Закінчим зараз.

Ніхто не піде. Закінчимо і дам слово.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до закону  України  "Про статус ветеранів військової служби і ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист" (щодо ветеранів податкової служби та кримінально-виконавчої системи). Автори Осика, Олуйко.

Шановні колеги! Одну хвилиночку. Я зараз вам зачитаю рішення комітету, а ви визначитеся голосуванням. Комітет прийняв таке рішення: рекомендувати Верховній Раді прийняти  за основу, як перший проект закону, так і другий. Які є застереження?

Перше йде не про податкову службу, тим більше, що ми  ....... плідно співпрацюємо, треба голосувати.

Тому я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону  (реєстраційний номер 3610) про  внесення змін до Закону України " Про статус ветеранів військової служби і ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист". Прошу голосувати. Йдеться про Міністерство внутрішніх справ. Прошу голосувати.

 

18:21:42

За-97

Рішення не прийнято.

Я  ставлю на голосування  для прийняття за основу проекту Закону 5747. Віктор Олуйко автор. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

18:22:09

За-210

Рішення не прийнято.

Олег Зарубінський, зверніться до них, скажіть їм. Будь ласка, мікрофон  Пинзеника.

 

18:22:33

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, очевидно, не  всі зрозуміли, що мова іде про дуже відповідальну категорію працівників, працівників  виправної системи, і їм треба дати цей статус. Прохання колег підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін та  доповнень до Закону України про статус військової служби і ветеранів  органів внутрішніх справ та їх соціальний захист щодо ветеранів кримінально-виконавчої служби. Автор проекту  народний депутат Олуйко. Прошу голосувати.

 

18:23:25

За-221

Рішення не прийнято.

Георгія Корнійовича Крючкова. Зараз попросимо Георгія Корнійовича. Мікрофон увімкніть.

 

18:23:40

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановні колеги, йдеться ось про що. Працівники, які були у системі Міністерства внутрішніх справ, перейшли в нову структуру - Кримінально-виконавчу систему. Одні і ті ж люди. Вони користувалися цим статусом. І треба цей статус їм передати. Оскільки у них практично у їх роботі нічого не змінилося. Я прошу від імені комітету підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте проголосуємо, щоб на нормальній фазі завершити. Я ставлю на голосування про  прийняття за основу про внесення змін та доповнень до Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист" (щодо ветеранів кримінально-виконавчої системи), реєстраційний номер 5747, автор - народний депутат Олуйко. Прошу голосувати.  Ну, проголосуйте ж!

 

18:24:57

За-206

Рішення...

Ну, зачекайте...

Що?  На повторне перше?

Я ставлю на голосування про направлення проекту закону реєстраційний номер 5747 на повторне перше читання.

Прошу голосувати.

 

18:25:33

За-214

Рішення не прийнято.

З мотивів Черновецький, будь ласка, і будемо закінчувати. По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 81, "Регіони України" - 0, комуністів - 59, СДПУ(о), "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна - 20, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 7, "Союз" - 0, "Єдина Україна" - 0, "Центр" - 13, НДП, промисловці і підприємці - 4, "Демократичні ініціативи" - 0, "Позафракційні" - 10.

Шановні колеги, вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

Дякую за роботу. Завтра ми продовжимо засідання в пленарному режимі о 10 годині за розкладом на п'ятницю. Прошу бути в сесійній залі.