Засідання N08 (вечірнє)

Опубліковано 21. 09. 2004

ЗАСІДАННЯ  ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

21  вересня   2004 року, 16.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації.

Ввімкніть систему "Рада".

Зареєструвалися  415 народних депутатів. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Продовжуємо розгляд питань, відповідно до розкладу  засідань. Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України про нафту і газ (щодо диверсифікації постачання  сирої нафти), реєстраційний номер 5416.

Ми зараз розглядаємо  законопроекти за скороченою процедурою.

Доповідач - заступник міністра палива та енергетики України Клюк Богдан Олексійович. Співдоповідачем буде виступати заступник  голови Комітету з питань паливно-енергетичного  комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ігор Анатолійович Франчук.

Будь ласка, Богдане Олексійовичу.

 

КЛЮК Б.О.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Основною метою прийняття проекту закону України про внесення змін до статті 5 Закону України про нафту і газ є закріплення в законодавчому рівні додаткових принципів державного регулювання розвитку нафтогазовою галузі,  які стосуються забезпечення підвищення енергетичної безпеки держави.

Головним завданням цього  законопроекту є створення умов для більш надійної і ефективної роботи нафтотранспортної системи України та її подальшого розвитку, що сприятиме міжнародному співробітництву в сфері трубопровідного транспорту. Даний законопроект доповнює статтю 5 Закону України про нафту і газ новими принципами державного регулювання нафтогазової галузі, які були закріплені в законі України  про Комплексну програму утвердження України як транзитної держави в 2002-2010 році. Забезпечення підвищення енергетичної безпеки держави шляхом диверсифікації постачання сирої нафти на нафтопереробні підприємства розташовані на території України та створення умов для надійного, ефективного функціонування міжнародних  нафто-транспортних коридорів.  Утвердження української складової частини на західно-європейському ринку нафто-транспортних послуг, сприяння міжнародному співробітництву у сфері трубопровідного транспорту, визначення основних напрямків ефективної зовнішньої політики  з питань транзиту сирої нафти для задоволення потреб Європи та подальшого її транспортування на світовий ринок.

Проект Закону України про внесення змін до статті 5 Закону України "Про нафту і газ"  не потребує додаткових матеріальних та інших витрат, впровадження нових принципів державної політики на  всіх рівнях управління та господарювання дозволить  задовольнити більш ефективне управління нафто-транспортної системи України та створити передумови  для збільшення надходжень до державного бюджету.

Прийняття та реалізація відповідних  доповнень до Закону України "Про нафту і газ" дозволить збільшити транзит нафти  до країн Європи і доходи від послуг за її  транспортування, частка яких направляється на утримання та розвиток системи  нафтопроводів та надасть можливість додаткових надходжень сирої нафти для забезпечення потреб  нафтопереробних заводів України із альтернативних джерел, створення нових об'єктів та робочих місць, призведе до поліпшення соціального захисту працівників. Шановні депутати! Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую, Богдане Олексійовичу. Сідайте, будь ласка.

Ігор Анатолійович Франчук, заступник голови Комітету з питань  паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, будь ласка.

Хто буде доповідати від комітету? Немає? Заключення комітету є, вони рекомендують прийняти документ за основу.

Будь ласка, переходимо до виступів. Є потреба  нам обговорювати це питання. Народні депутати, що записалися на виступ, два - за, два - проти нам потрібно. На табло  прізвища народних депутатів, що записалися.

Юрій Анатолійович Кармазін, будь ласка. Підготуватися Віталію Шибку.

 

16:05:49

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія  захисників  Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Не вперше в нашій державі з цієї трибуни говориться про забезпечення енергетичної безпеки України. Енергетична безпека України допускається, зокрема, і дотримується шляхом диверсифікації постачання сирої нафти на нафтопереробні підприємства України. І шляхом забезпечення суверенітету України на нафтопереробні потужності.

Давайте подивимось, які в нас нафтопереробні заводи залишились у державній власності. А в нас їх не залишилось. Просто одеський проданий за копійки і Президент суверенної держави їде на Лукойл рекламувати, як стало добре в одеському заводі у зв'язку з тим, що туди прийшов Лукойл. Дорогенькі мої, взяли неповернутий борг, борг який не мали наміру повертати, таким чином продали.

Інші підприємства - херсонський передали, Лінос - передали з боргами держави, які були віднесені на уряд і так все. Таким чином той закон, який зараз пропонується, хоча його можна прийняти, він складається всього-навсього із трьох абзаців до статті 5 Закону України "Про нафту і газ". Доповнюється стаття тільки такими абзацами, слава богу, що хоч доповнюється, але вони абсолютно бачите ніякого змісту.

"Забезпечення, підвищення енергетичної безпеки держави шляхом диверсифікації постачання сирої нафти на нафтопереробні підприємства, розташовані на території України та створення умов для надійного ефективного функціонування і розвитку міжнародних нафтотранспортних коридорів. Утвердження української складової частини на західно-європейському ринку нафтотранспортних послуг". А мені здавалося, що обов'язково треба було тут добавити "забезпечення енергетичної безпеки України". І це якраз найважливіше в сьогоднішньому житті, коли в нас нафтова складова енергетика, паливо піднялось на 50 відсотків в ціні. І коли ми сьогодні розглядали питання того, який мінімум прожитковий, то там абсолютно це не враховано і втричі менше було враховано вартість на м'ясо.

І зараз з'явився Володимир Михайлович. Володимире Михайловичу, я вже хвилююсь, коли вас немає.

Сьогодні засоби масової інформації не правдиво повідомили про моє повідомлення з цієї трибуни високої. Я не повідомляв про стеження за собою, я уже до нього звик і прослуховування телефонів звик. Я повідомляв про стеження за сім'єю, і за самим Володимиром Михайловичем Литвином, я повідомляв про те, що про це дана команда.

 

ГОЛОВА. Шибко Віталій Якович від соціалістичної партії України, фракції. Немає? Микола Рудьковський. Є Рудьковський? Немає. Олександр Гудима. Фракція "Наша Україна.

 

16:09:20

ГУДИМА О.М.

Гудима, Українська народна партія, блок Ющенка, шановний пане Голове, шановні народні депутати, я , чесно кажучи, коли записувався, я вагався: чи я виступаю "за", чи я виступаю "проти", в контексті того, що ми сьогодні хотіли почути від представника Уряду. Я собі думав, що після нафтової кризи і після кризи нафтопродуктів в Україні, ми отримаємо від Уряду законопроект, якій заставить думати нас - народних депутатів, що  ми можемо зробити для цієї держави, коли, всупереч прогнозам і запевненням Прем'єр-міністра Януковича, який тільки 2 неділі тому сказав, що  після відміни Росією ПДВ на експорт нафти,  ціни на нафтопродукти в Україні зменшаться на 15%. Що ми бачимо сьогодні на наших бензозаправках: ціни підвищилися на 15%. Я задаю Вам питання, шановний пане доповідачу: Вам що з Прем'єр-міністром немає що роботи. Що ви подаєте на розгляд Верховної Ради зміни до Закону про газ, де є тільки два слова, абсолютно які не носять змісту. Ви тут вводите в оману народних депутатів, говорячи про високі матерії, ви говорите про диверсифікацію, ви говорите про енергетичну безпеку, коли уряд своїми діями насправді знищує енергетичну безпеку держави. Уряд своїм рішенням, яким він відмінив проходження каспійської нафти, яка могла забезпечити справжню диверсифікацію в Україні, своїм рішенням про реверс уряд знищив будь-яку надію на диверсифікацію і на зміцнення енергетичної безпеки. Я подумав, що уряд внесе нам якісь пропозиції, якими ми могли би своїм голосуванням, економічними важелями допомогти справитися з цією кризою, яка сьогодні є. Натомість ми дістаємо папірець, в якому пропонують змінити одну із статей до Закону про нафту і газ, яким ми нічого не вирішуємо. Хіба ми не бачимо, шановний Володимире Михайловичу, я звертаюся до вас, що Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу у Верховній Раді сьогодні є паралізований, він практично не засідає. По такому нібито питанню ми не бачили навіть доповідача. Тому що голова комітету пан Клюєв, який заодно є віце-прем'єр-міністром з питань ПЕК, сьогодні зранку до вечора зайнятий виборчою кампанією свого шефа.

Я прошу вас не зважати, тому що за своїм змістом цей закон нічого не нашкодить українській державі. Але ми маємо право вимагати від уряду...

 

ГОЛОВА. Дякую. Черняк Володимир Кирилович. Немає. Юрій Соломатін. Не будете виступати? Будь ласка, Юрій Соломатін. Підготуватися Ігорю Франчуку.

 

16:12:52

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів. Шановні колеги, законопроект за своїм змістом дуже короткий. Але я, навіть маючи  певну освіту і має досвід роботи в геологорозвідці, кілька разів перечитав цей законопроект і не можу до цього часу збагнути, навіщо урядові знадобилося подавати в такому вигляді подавати цей законопроект?

Ключові слова або речення, які в цьому законопроекті, є такими - диверсифікація постачання сирої нафти на нафтопереробні підприємства, розташовані на території України, якщо ця нафта йшла з Казахстану, з Росії, Туркменистану, частково з Азербайджану, тобто з пострадянського простору.

Скажіть, будь ласка, шановні урядовці, чітко і чесно, з яких іще інших джерел буде Україна намагатися отримати нафту для того, щоб використовувати її на власних нафтопереробних підприємствах, а також постачати для Європи?

І друге, що в цьому законопроекті було зазначене: визначення основних напрямків ефективної зовнішньої політики, ефективної зовнішньої політики з питань транзиту сирої нафти для задоволення енергетичних потреб Європи. Бог з нею, з Європою! Вона проживе без нас і, можливо, навіть без наших нафтопроводів. Давайте ми, шановні урядовці, розберемося з власними нафтопереробними підприємствами, з тим, щоб вони не отримували того тиску, який є сьогодні, щоб вони були безперебійно забезпеченні постачанням нафти не за тими шаленими, дурними, пробачте мені, цінами, які ми сьогодні маємо і за якими укладаються сьогодні угоди з колишніми радянськими республіками, а зараз незалежними країнами, які хочуть від України лише того зиску, котрого вони ніколи не хотіли і не могли застосувати, цього тиску, коли була у нас велика країна - Союз Радянських Соціалістичних Республік, а ті країні, які сьогодні звуться державами незалежними, були братами і не експлуатували одна одну.  Тому давайте ми з вами визначимося просто і  чітко, що ми хочемо добитися цим законопроектом. Я не можу збагнути, він не потрібний. Не потрібний взагалі.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Ігор Анатолійович Франчук, будь ласка, заступник голови Комітету  з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

16:15:56

ФРАНЧУК І.А.

Уважаемые народные депутаты, уважаемый Владимир Михайлович!

Комитет рассмотрел данный законопроект внесенный Кабинетом Министров Украины о внесении изменения в статью 5 Закона Украины "О нефти и газе". Комитет поддержал, есть решение комитета официально зарегистрированное мнение правительства, что  указанный законопроект направлен на повышение энергетической безопасности Украины путем создания условий для более надежной и эффективной работы нефтепроводной системы Украины и ее перспективного развития.

Я не буду сейчас останавливаться на этих трех пунктах, которые дополнительно предлагается внести в данный законопроект о них уже мои коллеги достаточно много сказали, я не буду цитировать. В целом задача этих изменений заключается в том, чтобы увеличить ответственность правительства в области государственного урегулирования по работе нефтепроводной системы Украины.

С окончательной задачей - это повышение энергетической безопасности нашего государства. Наша с вами задача как законодателей поддержать перспективы международного сотрудничества в сфере трубопроводного транспорта. Сегодня нет никакой политики в этих пунктах. Я думаю, что уважаемые коллеги прочитав эти изменения со мной могут согласиться.

Сегодня есть дополнительная ответственность которая вводиться для правительства Украины для обеспечения энергетической безопасности нашего государства.  Поэтому комитет просит поддержать данный законопроект и принять его в первом чтении за основу.

 

ГОЛОВА.  Дякую. Шановні колеги! Ми завершили розгляд проекту закону про внесення змін до Закону України "Про нафту і газ". Щодо диверсифікації постачання сирої нафти. Пропозиція комітету до вашого відома доведена. Комітет пропонує прийняти законопроект за основу.

Я ставлю на голосування цю пропозицію, тобто про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України про нафту і газ щодо диверсифікації постачання сирої нафти. Реєстраційний номер 5416. Прошу голосувати.

 

16:18:35

За-128

Рішення не прийнято. Законопроект... По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 73, "Регіони України" - 0, комуністів фракція - 0, СДПУ(о) - 0, "Демініціативи-Народовладдя" - 0, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна - 21, СПУ - 0, Блок Тимошенко - 0, "Союз" - 14, НДП, промисловців і підприємців - 9, "Центр" - 8, "Позафракційні" - 3. Законопроект відхилено.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про плату за землю" (щодо скасування пільг). Доповідачі: Борзих Олександр Іванович, від комітету буде виступати голова підкомітету з питань аграрної політики та земельних відносин Володимир Васильович Лещенко. Будь ласка, Олександре Івановичу.

 

16:19:27

БОРЗИХ О.І.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги!

Як відомо, з 1992 року в Україні запроваджена сплата земельного податку згідно Закону України "Про плату за землю". Звільнялися від нього лише інваліди першої і другої груп, окремі категорії громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, благодійні організації та деякі заклади. Тобто це була невелика кількість таких пільговиків.

Однак за останні 12 років за ініціативою уряду та окремих народних депутатів до даного закону було внесено біля 50 змін, причому всі внесені пропозиції направлені на розширення пільг по сплаті земельного податку для широкого кола фізичних і юридичних осіб. Зараз налічується біля 33 тисяч пільговиків.

Зрозуміло, що загальна сума пільг щороку зростає, і в минулому році вона становила 1,2 мільярда гривень. Щоб уявити собі, що це за сума, то скажу: вона складає дві третини загальних надходжень податку по сплаті за землю. Тому мета закону - це створення рівних умов для всіх землекористувачів по сплаті вказаного податку. Забезпечення  раціонального використання земельних ресурсів і за рахунок цього збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Це, по-перше, дозволить зміцнити місцеві бюджети і, по-друге, направити біля 900 мільйонів гривень на фінансування заходів по охороні земель і підвищення  родючості грунтів, в чому є гостра потреба.

В проекті пропонується  залишити пільги тільки інвалідам 1 і 2 груп, громадян, які виховують 3 і більше дітей, пенсіонерам, а також тим громадянам,  яким визначені пільги відповідним  законодавством України, тобто соціально незахищеним категоріям населення. При цьому сума таких пільг складатиме 250-300 мільйонів гривень.

Даний проект закону, який розглядався на виїзному засіданні  нашого комітету в Чернігівській області за участю керівників та спеціалістів аграрних підрозділів області членами комітету схвалено. Автори проекту вдячні народним депутатам України Михайлу Косіву, Станіславу Ніколаєнку, Олександру Турчинову, Михайлу Сятині, Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, а також релігійним та іншим громадським організаціям за внесення до проекту конструктивних і обгрунтовних пропозицій. Це про необхідне збереження пільг, по сплаті земельного  податку окремим категоріям громадян, постраждалим від Чорнобильської катастрофи, релігійним, благодійним організаціям, громадським організаціям інвалідів, а также відповідним закладам охорони здоров'я, соціального забезпечення, освіти, науки, культури та спорту, які фінансуються з Державного бюджету.

Вважаємо за необхідне погодитися з такими пропозиціями народних депутатів і врахувати їх при підготовці даного законопроекту до другого читання. Тому сьогодні ми просимо вас проголосувати і прийняти цей проект за основу, так як ідея, на нашу думку, є вірна, а проблема  актуальною. Тим більше, що прийняття цього проекту закону в основному підтримує Кабінет  Міністрів.......

 

ГОЛОВА. Так, дякую Олександре Івановичу. Ми ж за скороченою процедурою йдемо.

Слово для співдоповіді має голова підкомітету Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Лещенко Володимир  Олексійович.

 

16:22:53

ЛЕЩЕНКО В.О.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати!

Я зразу зауважую, що доводжу думку профільного комітету. А Комітет з питань аграрної політики  і земельних відносин уважно розглянув проект  Закону  про внесення змін  до статті 12 Закону  України "Про плату за землю" внесений народними депутатами  України Олександром Борзих та  Михайлом Гладієм щодо скасування низки пільг по  платі за землю і вважає, що, дійсно, цих пільг на сьогодні забагато. Втрачається зміст платного користування землею.

Тому зазначене питання слід упорядковувати. Кожен суб'єкт, що користується землею, повинен за це платити. Для бюджетних організацій потрібно передбачати для цього кошти у відповідних бюджетах, а не кошти у державному бюджеті України на субвенції місцевим бюджетам у зв'язку зі скороченням надходжень до них за рахунок надання пільг землекористувачам. Такий  підхід буде спонукати всіх суб'єктів: власників та користувачів землі економно витрачати ці кошти, тобто земельні площі для  забезпечення своєї діяльності раціоналізувати, скорочувати, передавати їх іншим суб'єктам.

З іншого боку, ми повинні  домагатися, щоб кошти, які надходять від плати за землю, використовувалися за цільовим призначенням, тобто  на поліпшення стану земель.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, зробивши ряд зауважень, визначає, що законопроект може бути прийнятий за основу з врахуванням окремих зауважень. Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва  та місцевого самоврядування пропонує не підтримувати зазначений законопроект.

Міністерство фінансів України у своєму  висновку підтримує законопроект про внесення змін до цього закону. Є і інші зауваження.

З огляду на викладене комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти  законопроект за основу, врахувавши при підготовці до другого читання такі зміни.

У пункті першому частині першій слово " призупинити" замінити на слово "скасувати". А у частині другій передбачити надання пільг щодо плати  за землю громадянам першої і другої категорії, які  постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Крім того буде  можливість разом  з урядом розглянути та врахувати ті зауваження та пропозиції народних депутатів України, які вже надійшли до комітету і я вважаю що вони надійдуть пізніше. Тим більше, що автори з цим погоджуються. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую вам також, Володимире Олексійовичу.

Від Кабінету Міністрів - Гарбуз Михайло Юркович. Будь ласка, мікрофон. Позиція Кабінету Міністрів з цього приводу.

 

ГАРБУЗ М.Ю.

Шановні народні депутати. Урядом підтримується цей проект закону з прийняттям в першому читанні із наступним доопрацюванням до другого читання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Переходимо тепер до обговорення. На табло прізвище народних депутатів, що записались для обговорення. Окрім того, в нас є два проекти постанов про неприйнятність. Буде можливість обгрунтувати авторам цих проектів свою позицію. Пузаков Володимир, фракція комуністів. Підготуватись Яворівському.

 

16:26:21

ПУЗАКОВ В.Т.

Дякую, Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України. Кіровоградчина.

Ми комуністи не підтримуємо цей закон та статтю 12. Тому що призупиняється її частина 1, 2 та 3, де надавались ряд пільг, тобто звільнялись від земельного податку, наприклад, заклади культури, освіти, медицини. Якраз це ті, що сьогодні жебракують. Це ті, що доведені державою до повного краху. Сьогодні ці заклади знаходяться в напівзруйнованому стані з відключеною електроенергією, люди працюють в закладах культури на чверть ставки, особливо в сільській місцевості. А давайте подивимось, в якому стані заклади освіти. Групи продовженого дня скорочені, харчування малокалорійне, а в більшості відсутнє. Підручниками забезпечені на 38 відсотків, біля 7 тис.сіл не мають шкіл, через їх відсутність 84 тис.сільських учнів не мають змоги продовжити навчання за місцем проживання. Не рятує навіть ситуація гучно розрекламована програма "Шкілький автобус". І ми сьогодні ще і їх примушуємо платити податок за землю.

Запитайте в директора школи чи завідуючого сільським клубом, коли він є, чи в змозі вони платити податок за землю? Можна ще погодитись, що підприємства по виробництву автомобілів, підприємство суднобудівної промисловості, Міністерства оборони, суб'єкти космічної діяльності, інноваційні підприємства мають змогу платити податок за землю, вони зможуть дати надходження до бюджету, хоча в більшості цих підприємств землі використовуються не за призначенням. Вони передаються в оренду, або ж для інших цілей різним комерційним структурам, при цьому кошти від таких операцій, як правило, не надходять до місцевих бюджетів і їм сходить це все з рук. А от коли дитячій табір, школа чи лікувальний заклад не сплатять податку за землю, то швидко найдуться господарі, які зроблять їх банкрутом за замовленням і приберуть все до рук. От, можливо, із цією метою і вводяться такі зміни, тому я пропоную відмінити, призупинення дії частини першої, другої та третьої статті 12-ої, а надходження коштів треба шукати не таким шляхом і не обдирати тих, які на сьогодні їх просто не мають. Дякую.

 

ГОЛОВА. Онопенко Василь Васильович, фракція Блоку Юлії Тимошенко, має слово для виступу, приготуватися Соломатіну.

 

16:29:07

ОНОПЕНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу, шановні колеги, я думаю, що це дуже важливий законопроект і в нас були серйозні зауваження по йому, коли мова йшла про те, що релігійні організації, творчі організації, бюджетні організації  повинні бути позбавлені даних пільг. Ми спілкувалися зараз з авторами проекту, вони погоджуються на ці зміни. І я думаю, що з урахуванням ось таких підстав його би можна було прийняти за основу. Це моя думка, я ще  всю Фракцію представляю, тому  за основу можна було би прийняти, а вже в другому читанні доопрацювати і вдосконалити. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція комуністів. Підготуватися Оржаховському.

 

16:29:58

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, зазначений законопроект знаходиться в руслі тих вимог, які в свій час були висунуті Україні, державі Україна, як такій, котра має перехідну так звану економіку і намагається створити в себе ринкову економіку. А ці вимоги, які сформульовані експертами Міжнародного валютного фонду і Світового банку, вони дуже прості. І я лише одну з цих вимог, головну і ключову, яка має відношення до цього законопроекту, наголошу. А саме. Всіляке скасування або заміна системи натуральних пільг і компенсацій, скасування або заміна на адресну соціальну допомогу.

Наші найбільш знедолені верстви населення вони відчули, що таке заміна системи пільг і компенсацій натуральних на так звану адресну соціальну допомогу. Все це закінчується тим, що ті невеличкі гроші, які надходять до людини, вони розчиняються у вирі тих життєвих потреб, які є. А для забезпечення цієї суттєвої життєвої потреби, за котру ці компенсації, адресна соціальна допомога була отримана, вже нічого не залишаються.

Так і саме в цьому випадку щодо скасування пільг по платі за землю. Якщо в нас вже була така ринкова економіка, яка вже склалася в цих так званих провідних країнах світу і зазвичай кивають на Європу, інші так звані розвинуті країни світу. Можливо, за тих умов, тих доходів, які повинні були б мати наші співвітчизники, можна було б говорити про те, що пропонується в цьому законопроекті. А за тих жебрацьких умов існування, тих так званих прожиткових мінімумів, які ми з вами сьогодні обговорювали і начебто які повинні бути соціальним орієнтиром, але які в дійсності не є. Їх треба збільшувати в декілька разів - в два-три рази. І саме за цих умов можна було б говорити про те, що такі зміни можна було б робити і щось платити за ці землі.

наша фракція, грунтовно обговоривши всі ці питання, вирішила не підтримувати цей законопроект. Я закликаю всіх небайдужих депутатів, які дбають про долю народу, не підтримувати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВА. Анатолій Оржаховський, фракція комуністів. Підготуватися Михайлу Косіву.

 

16:33:04

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Анатолій Оржаховський, фракція Комуністичної партії України, Херсонщина.

Шановні колеги депутати, виборці! Від фракції Комуністичної партії України і Комітету по державному будівництву та місцевому самоврядуванню пропоную не підтримувати законопроект, що розглядається, адже він практично скасовує всі надані пільги щодо плати за землю з часу прийняття Закону України про плату за землю у 1992 році.

Дозволю собі нагадати, що автори законопроекту пропонують скасувати пільги для заповідників, національних природних парків, ботанічних садів, пам'яток природи. Варто пам'ятати, поки що названу пільгу отримують дослідні господарства наукових та навчальних закладів сільгоспрофілю та професійно-технічних училищ. І саме цікаве, під сплату податку на землю можу попасти органи державної влади та місцевого самоврядування, органи прокуратури, заклади та установи, які повністю утримуються за рахунок Бюджету, спеціалізовані санаторії і таке інше, і, особливо, дитячі заклади. Їх діяльність може бути паралізована.

Перелік, думаю, досить вражаючий. Фракція Комуністичної партії України і кандидат у Президенти Петро Миколайович Симоненко виступають за збереження сталої пільгової ситуації щодо сплати податків у бюджетній сфері дитячих та інвалідських закладах.

Необхідність сплати земельного податку зазначеними організаціями потребуватиме додаткового фінансування у відповідних державних та місцевих бюджетах. Оскільки більшість з них є бюджетними, а інші є неприбутковими і такими, що потребують додаткової фінансової підтримки від держави та місцевих бюджетів і не мають можливості  ще платити податок державі або самі собі.  Подібне нагадує якусь гру з відомої книги, коли для того, щоб створити враження великої підприємницької діяльності відомий підприємець встановив дві посуди з водою і яка з допомогою шланга переливалася з однієї посудини в іншу, вода при цьому бурлила і справляла враження активної діяльності, а приставлений до цього  процесу хлопчик носив відрами воду з наповненої посудини до спорожнілої і процес знову повторювався.

Так і у нашому випадку, дві посудини це державний та місцеві бюджети, роль хлопчика буде грати Податкова адміністрація. А ми  з вами створюватимемо враження бурної діяльності.

Про те виникає питання, а навіщо все це. Тільки для того, щоб створити враження активної діяльності та показати не існуюче зростання місцевих бюджетів і відповідних витрат з них.

Дійсно, слід  погодитися з думкою Науково-експертного управління перш ніж приймати дане рішення, було б слушним подати розрахунки щодо додаткових бюджетних витрат з бюджетів всіх рівнів, а також проаналізувати можливі наслідки перерозподілу коштів між державним та місцевими бюджетами, внаслідок запровадження такої законодавчої ...

 

ГОЛОВА. Дякую вам. Михайло Косів.

Запрошується до виступу для обгрунтування  проекту постанови про неприйнятність  проекту цього закону, підготуватися Олександру Турчинову.

 

16:36:28

КОСІВ М.В.

Шановний Голово Верховної Ради,  шановні колеги народні депутати!

Я хочу обгрунтувати свою думку чому я подав проект постанови про неприйнятність закону, який ми обговорюємо.

Отже, у пункті першому - 5 цього закону пропонується зняти пільги із плати за землю із таких установ - це заповідників в тому числі історико-культурні, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, ботанічні сади, дендрологічні і зоологічні парки, пам'ятки природи, заповідні урочища та парки пам'ятко-садового мистецтва. Вітчизняні заклади культури в тому числі насамперед і сільські. Зареєстровані релігійні і та благодійні організації, заклади фізичної культури та спорту, установи, і організації, та підприємства, що віднесені до відання Національної академії наук. Для прикладу наведу вам такий один лише факт, що коли цей закон вступив би в дію, то кіностудія Довженка за один рік мусила б сплатити один мільйон 800 тисяч гривень. Звичайно, що ця студія остаточно буде розваленою.

Тільки за Міністерством культури ті заклади, які перебувають у його віданні, податок становить 140 мільйонів гривень. Це половина бюджету усього цього міністерства, але тут ще ж не враховані ті об'єкти, які перебувають під юрисдикцією місцевих органів самоврядування.

Отже, я був на засіданні Комітету з питань агропромислової політики і земельних питань, і ми домовилися, зокрема, з авторами цього проекту: Борзих Олександром Івановичем і Гладієм Михайлом Васильовичем, - що коли ми приймемо цей проект у першому читанні, то до другого вони всі ці перші п'ять пунктів знімають. І якщо вони знімають ці перші п'ять пунктів, то, звичайно, ті люди які на землі проводять підприємницьку діяльність, вони можуть і мають можливість вносити плату за землю.

Отже, моя пропозиція така: я знімаю свою пропозицію про неприйнятність, але при тій умові, якщо ми запишемо чи домовимося, що перші п'ять пунктів із цього закону будуть вилучені у другому читанні. Таким чином, коли ми це зробимо, закон зможе діяти.

І останнє за кілька секунд. Ну, мені дуже прикро, що представники виконавчої влади - Кабінету Міністрів...

 

ГОЛОВА. Олександр Турчинов, будь ласка. Щодо проекту постанови за реєстраційним номером 4564/п2 про неприйнятність

 

16:39:52

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги, перед тим, як приймати будь-який закон, треба завжди планувати а до яких наслідків приведе його виконання. Я хочу запитати вас до яких наслідків може привести обкладання податком на землю релігійних, благодійних організацій, вітчизняних закладів культури, науки, освіти, охорони здоров'я, парків, ботанічних садів, тощо? До чого це може привести? Це може привести  до того, що ми фактично поставимо на межу банкрутства ті установи, які держава повинна захищати і забезпечувати. І наслідки цього легко можна спрогнозувати. Парки, зоологічні і ботанічні сади підуть під присадибні ділянки наших доморощених олігархів, а в церквах таких як Світа Софія, тощо будуть розміщені банки або інші офісні установи, які зможуть платити податок на землю.

Не можна про це даже говорити, шановні колеги, йде мова взагалі про те, щоб можна було за це голосувати. Тому у авторів закону - а я був також як і мій колега на аграрному комітеті - був час внести на заміну цього закону законопроект, який би не мав цих вад, який би не ставив в небезпеку взагалі соціальні верстви населення, які потребують і соціальної допомоги, і медичної допомоги, і освіти. які потребують такого права забезпечення як свобода совісті, тощо. Тому, шановні колеги, я буду наполягати на голосуванні свого закону у випадку, коли автори не знімуть взагалі до голосування ці 5 пунктів, про які говорили мої колеги. І коли заклади культури, науки, освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення, історико-культурні, національно-природні парки, тощо, а також релігійні і благодійні організації не будуть виключені до голосування. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми  завершили розгляд питань. Перед тим, як перейти... З  мотивів голосування Станіслав Ніколаєнко, Кармазін.

 

16:42:07

НІКОЛАЄНКО С.М.

Ніколаєнко, фракція соціалістів, голова Комітету з науки і освіти.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Зрозуміле бажання авторів  законопроекту впорядкувати якось пільги з податку за землю, якщо мова йде там про залізниці і таке інше. А аеродроми, які пустують, це так. Але,  я б сьогодні погодився  на цей закон, якби там у ложі уряду  сидів  міністр фінансів  і сказав: "Ось вже у бюджеті на 2005 рік  є там 500 мільйонів гривень на  компенсацію всіх цих моментів". Зразу  б я проголосував би за це.

Я дуже вдячний Олександру Івановичу  Борзих, ми з ним говорили з цього приводу, записали, що заклади освіти і науки, які фінансуються з  бюджету. не будуть платити податок. Але, Олександре Івановичу, зараз я тільки що  проаналізував бюджет по освіті і науки, який фактично нічого не змінює проти цього року, такий же мізерний. Так там пропонують вже вузи і технікуми  не з бюджетними організаціями щоб вони були, а отримувачами бюджетних коштів. Тобто зразу вузи і технікуми будуть платити за землю. Тобто наш уряд...

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін. Потім  народний депутат Петренко.

 

16:43:26

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій  Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Я, зокрема, звертаюся до авторів. Кому потрібен цей закон? Ви одним махом знищуєте школи, університети, інститути, стадіони, всю установи культури, аеропорти, військові частини, правоохоронні органи, одним махом і вся земля іде під приватизацію, і вся докуповується. Кому це вигідно,  я запитую. Вас підставили. За цим, так званим законом, торчать вуха Януковича, який такий же доктор наук, як я спеціаліст у балеті. Це давно вони таке пропонували робити, давно, і це вони зараз роблять. Зараз вони витягнули карточки ця фракція, СДПУ(о) теж витягнули карточки. То ви що хочете, нашими голосами удавити науку, освіту і все прогресивне у цій країні? Цього не вийде. Дякую.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Петренко, фракція комуністів.

 

16:44:37

ПЕТРЕНКО В.С.

Петренко, фракция коммунистов.

Уважаемые народные депутаты! Уважаемый Владимир Михайлович! Действительно, за этот законопроект голосовать нельзя. Но дело все в том, что мы получили вот не проект, там написано: закон бюджета на 2005 год. И тут написано: "Вперше законом України про державний бюджет України на 2005 рік, на відміну від попередніх років, не надаються додаткові пільги по оплаті за землю". То есть уже впереди нас поставили лошадь, то есть ... впереди лошади. Поэтому, конечно же так нельзя поступать, надо это иметь ввиду.

 

ГОЛОВА. Дякую. Борзих, будь ласка, мікрофон. Були пропозиції щодо виключення п'ять перших позицій. Олександре Івановичу, як ви до цієї пропозиції ставитесь, мікрофон увімкніть будь ласка.

 

16:45:29

БОРЗИХ О.І.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, мабуть, народні депутати трішки неуважно слухали мою доповідь. Я в доповіді сказав, що автори погоджуються з пропозиціями і Михайла Косіва, і Станіслава Ніколаєнка, щоб пункти 1-5 залишити при прийнятті закону в другому читанні. Автори на це погоджуються і я думаю, що ми це зробимо.

Але я думаю, що порядок в цьому плані треба наводити і деколи ми такими крилатими фразами, що ми за пільги, насамперед, захищаємо тих, хто не повинен цими пільгами користуватись. Дякую за увагу!

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, ви не наполягаєте на голосування. Будь ласка, Турчинов.

Михайло Косів, я так розумію, знімає свої застереження.

 

16:46:23

ТУРЧИНОВ О.В..

Шановний Володимире Михайловичу, я готовий, щоб не голосували за неприйняття цього закону. І я говорив з трибуни, і повторюю ще раз, при одному, що ви скажете перед голосуванням, що закон голосується без скасування пільг для закладів культури, освіти, медицини, релігійних та благодійних організацій. Тобто, що він зразу приймається без цих позицій, тоді можна про щось говорити. Інакше, я буду наполягати на голосуванні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Прошу уваги, шановні колеги, будь ласка, Фоменко Катерина, депутатська група "Союз".

 

16:47:07

ФОМЕНКО К.О.

Уважаемые колеги, я обращаюсь к вам по просьбе конгресса местных и региональных властей Украины. Все его участники просили вас поддержать этот законопроект, поскольку налог на землю является вторым по величине налогом, который кормит наши местные бюджеты. 70, больше 70 % налог с физических лиц и 10% - именно этот налог составляет. 36% на сегодня наши города, села теряют средств именно этого налога, из-за того, что предоставлен целый миллиард двести льгот. Я вас очень прошу, сегодняшний закон, законопроект ждут наши города и села, нужно его поддержать, спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я формулюю пропозицію, яка буде ставитися на голосування: автор проекту погоджується з тим, що в статті  12 пункти 1, 5 - залишити в діючій редакції. Правильно? Тобто залишити пільги? Те, на чому наполягав Олександр Турчинов, і про що говорив Михайло Косів і інші виступаючі, тому я ставлю на голосування з урахуванням цієї пропозиції про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до закону України про сплату за землю, щодо скасування пільг, реєстраційний номер 4564 з урахуванням пропозицій народних депутатів. Прошу голосувати. Прошу підтримати.

 

16:48:46

За-184

Рішення не прийнято. По Фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 92. Я читаю "за". Регіони України - 0, комуністів Фракція - 0, Соціал-демократична партія України (об'єднана) - 0, Демініціативи, народовладдя - 6, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна - 21, СПУ - 8, Блок Тимошенко - 17, Союз - 5, НДП промисловців, підприємців - 14, Центр - 14, позафракційні -7. Яка пропозиція Комітету?

Будь ласка, Володимир Лещенко. Переголосувати чи ні. Пропозиція на повторне перше.

Я ставлю на голосування пропозицію про направлення проекту закону 4564 на повторне перше читання.  Прошу голосувати.

 

16:49:56

За-196

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.

З процедури Томенко, будь ласка.

 

16:50:09

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу. Ми працюємо зараз в такому режимі, що я вважаю, що і журналісти, і радіослухачі повинні розуміти, в якому стані Верховна Рада. І я звертаюся до вас як до Голови Верховної Ради або надати доручення Апарату зараз Верховної Ради, я говорю журналістам, радіослухачам, на момент реєстрації з 16 години  фракція СДПУ(о) одну картку вмонтувала, решта карток відсутня, "Трудова Україна" одна картка, решта карток відсутні, "Регіони України" сім карток присутні, решта карток відсутні. Якщо це хтось здійснив крадіжку карток народних депутатів, то треба перевірити, проінформувати. Якщо це політична позиція трьох фракцій не працювати і не голосувати за соціально-економічні закони, яких вимагає український народ, то нехай лідери цих трьох фракцій виступлять і пояснять, чому СДПУ(о), "Трудова Україна" і "Регіони" не працюють на засідання Верховної Ради України.

 

ГОЛОВА. Ігор Шурма, будь ласка. Шановні колеги, зараз будемо далі працювати. У нас будь-який результат - це є результат роботи Верховної Ради.

 

16:51:17

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України об'єднаної.

Шановний Володимире Михайловичу, я підтримую ту позицію, яку висловив Микола Томенко. Тільки я прошу, як будете давати доручення, щоб проаналізували всі випадки, коли були відсутні картки "Нашої України", коли ми голосували Закон про пропорційні вибори, коли голосували за конституційну реформу і дати аналогічну оцінку. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я не слідчий, а Голова Верховної Ради і організовую роботу Верховної Ради. Верховна Рада керується правилами Верховної Ради. (Оплески) А давати доручення чи то на пропозицію Миколи Томенка, чи Ігоря Шурми, я думаю, у вас є можливість позайматись цим. А якщо ми самі працюємо на самознищення Верховної Ради, давайте будемо далі працювати.

Оголошується... Шановні колеги, ми зараз мали розглядати проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення працевлаштування молоді. Автор проекту Закону відсутній з поважних причин і письмо звернувся з проханням перенести розгляд цього питання. Нема заперечень?

 

ГОЛОС З МІСЦЯ. Нема.

 

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до основ законодавства України про охорону здоров'я щодо додаткової відпустки. Будь ласка, від комітету слово має Лобода Михайло Васильович.

 

16:52:46

ЛОБОДА М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги!

Зазначеним законопроектом пропонується законодавчо врегулювати питання відновлення права на додаткову триденну відпустку за безперервний стан окремим категоріям медичних працівників - лікарям дільничних лікарень та амбулаторій, розташованих в сільській місцевості, дільничним лікарям-терапевтам, лікарям-педіатрам та дільничним медичним сестрам територіальних ділянок міських поліклінік.

В середньому медичному персоналу виїзних станцій та відділення швидкої та невідкладної медичної допомоги, станцій авіацій і відділень планової та екстреної консультативної допомоги шляхом внесення відповідних змін до Закону України - "Основи законодавства України про охорону здоров'я".

До введення в дію в 1997 році Закону України про відпустки зазначені категорії медичних працівників такі відпустки отримували. У зв'язку з тим, що у зазначеному законі чітко не визначено працю медичних працівників на додаткову оплачувану відпустку в окремих регіонах органи по нагляду за дотриманням законодавства про працю по-різному тлумачать надання такого права. Тому далеко не всі із значених категорій медичних працівників отримують додаткові відпустки.

Прийняття зазначеного законопроекту дозволить уникнути неоднозначного тлумачення чинного законодавства з цього питання. Враховуючи викладене, комітет пропонує цей законопроект прийняти за основу в першому читанні з подальшим доопрацюванням його з врахуванням зауважень і пропозицій. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую вам. Михайло Васильович сідайте, будь ласка.

Шановні колеги! Пропозиція зрозуміла, якщо в сільській місцевості людина пропрацювала на медичній посаді більше 3 років вона має право на додаткову відпустку 3 дні. Я бачу, зараз ми послухаємо, що з цього приводу нам скажуть представник Кабінету Міністрів.

 

________________ . Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати ми погоджуємося з думкою профільного комітету.

 

ГОЛОВА. Є у нас потреба розглядати це питання, Шевчук Сергій, будь ласка, чи може проголосуємо? Будь ласка мікрофон Сергія Шевчука.

 

16:54:58

ШЕВЧУК С.В.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги! Мабуть ніхто з депутатів не буде заперечувати по суті цього законопроекту. Однак є технічні питання, які полягають в тому, що медичні працівники згідно з постанови Кабінету Міністрів України вже наділені правом мати додаткову відпустку в розмірі 7 днів, можливо вони самі про це не знають, але у певний час Кабінет Міністрів прийняв таку постанову.

Якщо ми цим законом введемо, що, а закон вищу  силу має ніж постанова Кабінету Міністрів, що цей перелік медичних працівників буде мати лише 3 додаткових дні, таким чином ми зробимо "ведмежу послугу" і скоротимо їм на 4 дні. Тобто, автори повинні або написати 10 днів, що відповідатиме  їхнім намірам, або послатися на те, що постанова в частині даного контингенту працівників не діє. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Я дякую. Шановні колеги, можливо ми приймемо за основу, а тоді треба врахувати цю пропозицію, розібратися. Але Кармазін має якісь зауваження, будь ласка Юрій Анатолійович. І будемо голосувати тоді.

 

16:56:10

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизні, "Солідарність"  виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги! Дійсно мова йде про тих лікарів, які потребують це і лікарі дільничних лікарень, амбулаторій розташованих в сільській місцевості, це лікарі, яким ми весь час не доплачуємо, держава не доплачує. Давайте говорити так, як воно є. Вони самі шукають де їм харчуватися, як харчуватися. Тому я пропоную тут дописати: "додаткових до встановлених урядом". Тобто те, що є встановлено урядом, хай воно залишається, але абсолютно правильно, що вони ними не користуються. І додатково треба встановити три дні - це наша плата їм за те, що держава їм поки що не платить у відповідності до закону середню зарплату по промисловості, держава їм цього не платить, і це наша плата буде до зміни цих позицій.

 

ГОЛОВА. Рудьковський, будь ласка. І будемо голосувати.

 

16:57:26

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні колеги, щоб за нашими пропозиціями не втратили суть пропозицій. Рудьковський, Соціалістична партія України.

Я все-таки пропоную якщо й записувати, то "до встановлених законодавством", не урядом. Бо законодавство встановлює розмір відпустки. І тому, якщо ми вносимо зміни, то саме в такому вигляді, будь ласка. А нам, звичайно, потрібно голосувати і підтримувати сільську інтелігенцію, вона зараз знаходиться, прямо кажучи, в загоні. Там потрібно не лише відпустками, але і матеріально підтримувати, підвищуючи пенсію, і при виході пенсію, і заробітну плату до реальної заробітної плати по промисловості.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, є така пропозиція, яка була озвучена сьогодні від комітету. Давайте ми приймемо цей законопроект за основу, доручимо комітету, щоб вони доопрацювали з урахуванням діючого законодавства і тої практики, яка встановлена Кабінетом Міністрів, і на другому читанні ми приймемо зважене рішення. Немає заперечень?

Я ставлю на голосування: про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до основ законодавства України про охорону здоров'я (щодо додаткової відпустки), реєстраційний номер 3270. Прошу голосувати.

 

16:59:06

За-256

Рішення прийнято. По фракціях? Будь ласка, дайте по фракціях.

Наша Україна (я читаю "за") - 98, Регіони України - 2, комуністи - 52, СДПУ(о) - 0, Демініціативи і Народовладдя - 3, Трудова Україна - 0, Народна аграрна партія - 21, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 18, "Союз" - 8, НДП, промисловці і підприємці - 12, "Центр" - 10, позафракційні - 12.

Оголошується до розгляду проект закону... проекти законів про внесення  змін до статей 3, 7, 18 та 15, 24 основ законодавства  України про охорону здоров'я щодо надання медичної допомоги, проекти законів 2564 і 2565. Доповідач - перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства Лобода Михайло  Васильович. Будь ласка.

 

17:00:13

ЛОБОДА М.В.

Шановні колеги! Зазначений законопроект спрямований на приведення основ законодавства України про охорону здоров'я, до Конституції України та рішення Конституційного Суду України від 29 травня  2002 року щодо  безоплатності медичної допомоги. Проект передбачає надання державними та комунальними закладами охорони здоров'я медичних послуг виключно на безоплатній основі. А медичні послуги, які виходять за межі медичної допомоги, можуть надаватися на платній основі за переліком та у порядку, встановленому законодавством.

Автор проекту закону визначає поняття "медична допомога" та "медична послуга", а також чітко визначає  процес лікування, оздоровлення.

Комітет вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроекту про внесення змін та доповнень до статті 3, 7, 8 основ законодавства України про охорону здоров'я може бути прийнятий за основу. Просимо підтримати.

 

ГОЛОВА. Тут два проекти.

 

ЛОБОДА М.В. Другий законопроект комітет розглянув відносно закону України про  внесення змін та доповнень до статті 15 і 24 основ законодавства України про охорону здоров'я, реєстраційний номер 2565.

Законопроект передбачає надання асоціаціям фахівців створення та  організація яких  визначається окремим законодавством, до речі, та експертних повноважень в галузі охорони здоров'я, зокрема, надання їм права   розробляти, подавати на затвердження спеціально уповноваженим органам державної влади здійснювати громадську експертизу державних стандартів, критеріїв і вимог    спрямованих на забезпечення охорони навколишнього середовища та санітарно-епідеміологічного благополуччя населення, нормативів професійної діяльності, вимог державної фармакопеї та інших.

Прийняття зазначеного законопроекту сприятиме подальшій демократизації та децентралізації Державного управління  охорони здоров'я,  розвитку профільного в галузі самоврядування.

Комітет  вважає, що за результатами розгляду у першому читанні цей законопроект може бути прийнятий за основу. Просимо підтримати.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка, Михайле Васильовичу.

Яка думка з цього приводу уряду? Тимур Вікторович Педченко, перший заступник міністра охорони здоров'я. Будь ласка, мікрофон.

 

ПЕДЧЕНКО Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Ми відпрацьовували даний законопроект з профільним комітетом і теж вважаємо, що необхідно вам рекомендувати для прийняття за основу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Будемо  обговорювати його чи ні? Якщо будемо обговорювати, я буду йти по запису. Якщо тільки  там є якісь міркування, тоді давайте будемо йти по запису.

Володимир Пузаков. Підготуватися Шевчуку.

 

17:03:23

ПУЗАКОВ В.Т.

Дякую. Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина. Внесення змін та доповнень до статей 3, 7 та 18 дозволить механізми забезпечення конституційного права громадян на отримання безоплатної медичної допомоги у державних і комунальних закладах охорони здоров'я та створять сприятливі умови  для вдосконалення медичної допомоги населенню. Але я хотів би зупинитися на значенні дільничних лікарень сьогодні. Всі ми добре знаємо, що в системі охорони  здоров'я  важливе значення має первинна ланка: сільські, дільничні лікарні, саме лікарні з цілодобовим перебуванням там хворих, номерні лікарні - це колишні районні та міські і районні лікарні.

За часів реформування сектору повністю знищено соціальну сферу села. Народ в сільській місцевості живе далеко за межею бідності, сиротами стоять заклади культури, в тяжкому стані школи. І ось в таких умовах пройшло, абсолютно ні чим не виправдане, закриття дільничних лікарень, що позбавило більшість сільських пенсіонерів і працездатних жителів останньої можливості одержати елементарну медичну допомогу. Адже коли захворіє сільський пенсіонер, а хворіє він часто, то настає для нього катастрофа і первинний стаціонар дільничної лікарні є для нього спасінням. Отже, стаціонарна медична допомога є одним з найбільших надбань медицини і руйнувати стаціонари на селі недопустимо.

Останнім часом стало модним перетворювати дільничі лікарні в соціальний центр для літніх самотніх людей. Такі центри необхідні, але створювати їх потрібно не за рахунок закриття лікарень. Традиційні первинні стаціонари цілком вписуються в концепцію родинної медицини, адже вони були осередками родинної медицини з дня свого заснування і залишились такими протягом усього часу свого існування. Дані стаціонари можливі, як форма допомоги при міських поліклініках, однак вони ніколи не замінять сучасних стаціонарів. Адже в багатьох випадках при серйозному захворюванні потрібен цілодобовий нагляд медиків за хворими.

Тому я пропоную припинити практику закриття і реорганізації первинних стаціонарів дільничних лікарень, і номерних районних лікарень. А де їх закрили чи реорганізували, відновити поки ще в більшості випадків збереглися і матеріальна база, і обслуговуючий персонал. Дякую.

 

ГОЛОВА. Сергій Шевчук, фракція НДПУ промисловців і підприємців України. Підготуватись Яворівському.

 

17:06:13

ШЕВЧУК С.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, ці два законопроекти безумовно піднімають надзвичайно актуальні питання, що стосуються галузі охорони здоров'я. Якщо законопроект номер 2565, піднімає роль і значення громадського контролю, асоціації фахівців, з чим можна погодитись беззаперечно. То позиції, які викладені в першому законопроекті, на мій погляд, паліативними. Про що йдеться? Йдеться про спробу обминути вимоги статті 29 Конституції нашої держави, що говорить про безоплатність надання медичної допомоги в Україні. В мене особисто таке положення і така спроба викликає сумніви, тому що всі ми прекрасно знаємо, на скільки безоплатно здійснюється сьогодні лікування. Я для вашої уваги назву тільки декілька прикладів отримання плати. Перш за все узаконеної, традиційної, так би мовити. Перше це так звані, благодійні, а насправді примусові внески. Коли людина лягає в стаціонар, або на обстеження, далі це добровільні внески на ремонт, на придбання твердого, м'якого інвентарю, на придбання інших, іншого устаткування, які вимагають, особливо тих, хто платоспроможний. Далі купівля надмірно дорогих медикаментів, це явище в останній час лише поширене, його можна назвати фармако-агресією, коли медики свідомо пропонують лише вартісні медикаменти, отримуючи, в зв'язку із попередньою домовленістю від фарм-агентами, відповідний відсоток за продаж цих препаратів. Далі  придбання надмірного переліку медикаментозних засобів, придбання, отримання надмірної кількості, часом не потрібних, процедур і медичних втручань. Все це - негативні сторони діяльності медичних закладів сьогодні і їх треба виправляти, але не паліативно. Тому, на мій погляд треба підходити більш комплексно, треба набратись сміливості і вносити зміни в 49-у статтю Конституції України, що, на кінець, приведе до реального стану речей і в обов'язковому порядку прийняти Закон про загально-обов'язкове державне медичне соціальне страхування. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Володимир Яворівський, фракція "Наша Україна", підготуватися Юрію Соломатіну.

 

17:08:51

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, блок Віктор Ющенка "Наша України".

Шановні колеги, а найголовніше, шановні лікарі, сільські і не тільки сільські, які нас слухають і шановні пацієнти цих лікарів! Щойно ми проголосували за законопроект, з моєї точки зору, дуже добрий законопроект, який хоч трішечки щось сплатить, якісь ті борги багатостраждальним сільським нашим лікарям. Але я досі не можу відійти від того, що один з лікарів, народних депутатів, з дуже коротким прізвищем, я, Володимире Михайловичу, навмисно не називаю цього прізвища для того, щоб не давати можливості йому вийти на цю трибуну і щось там спростовувати, не проголосував за те, щоб цим, ще раз скажу, нещасним лікарям додати оцих кілька днів, про які сказав Шевчук. Я хочу, щоб ви знали просто, кого ви обираєте до Верховної Ради.

І друге. тут уже говорили мої колеги, і Пузаков ось говорив про те, що фактично дійсно сьогодні зруйновано в результаті цього хаосу страшного всю ту навіть жалюгідну систему охорони здоров'я, яка існувала. Я думаю, що нам потрібно буде після президентських виборів обов'язково повернутися і все-таки повернути народові те, що у нього забрано: це так звані оці ФАПи у невеличких селах. Фактично їх сьогодні майже немає ніде.

Через те я переконаний і приєднуюсь до Шевчука, до того, що він казав: ми прекрасно розуміємо, які будуть надані оці послуги, оці разові, так би мовити, послуги. Якщо вони не будуть оплачуватися, то ми прекрасно розуміємо, що знову треба буде починати все спочатку - носити і марлю, і бинти, і тому подібне, але сьогодні проголосувати проти цього законопроекту, я думаю, що просто мораль наша нам не дозволить цього. Хоча, я ще раз кажу, що я на нього не покладаю великих надій. Але я думаю, що проголосувати за нього, за надання цієї першої допомоги нам обов'язково потрібно.

Другий законопроект, він, мені здається, такий напівпорожній, але мені здається, що також у ньому немає нічого лихого. Через те ми повинні це зробити, тому що сьогодні фактично  особливо сільське наше населення залишилося без будь-якої допомоги. Чого я кажу саме про сільське, бо у місті, як би там не було, хтось якось виживає, десь лікарі мають якусь все-таки проплату там і таке інше. А фактично сільський лікар сьогодні залишився без нічого. Я абсолютно переконаний, що за це треба спокійно проголосувати. Але ще раз кажу, нам потрібно буде докорінно з новою владою, з новим Президентом братися за це питання, і це болюче питання для життя нації, це охорона її здоров'я. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

 

17:11:48

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, я хочу торкнутися законопроекту 2565, котрим передбачається надання певних повноважень на здійснення громадського контролю асоціаціям фахівцям, тобто громадським утворенням. Я хочу звернути нашу спільну увагу на те, що громадські утворення відповідно до ратифікованої Верховною Радою України .......... конвенції мають право на отримання інформації, здійснення громадського контролю. Але ще надавати їм в певній формі права робити висновки, які повинні були б враховувати при вирішенні певних питань, у тому числі з точки зору екологічної безпеки, екологічного здоров'я. Саме тут у мене виникають певні зауваження і застереження.

Я нагадаю лише три відомих великих проблеми, стосовно котрих не дійшли спільної думки навіть провідні вчені усього світу. Це питання ратифікації Кіотського протоколу. Ми ратифікували його і впливу викидів вуглекислицю на клімат. Але певні країни, насамперед Росія і Китай, Сполучені Штати Америки його не ратифікували. І провідні вчені з академічними званнями, нобелівським лауреатством кажуть, що всі ті підстави, які були використані для того, щоб провести цей Кіотський протокол вони в дійсності не мають місця.

Друга така проблема, це  проблема дій малих доз радіації. Але є і такі і така точка зору, так звана теорія радіаційного гермезису, яка спростовує ці погляди. І навіть лише сьогодні, в цьому році, в жовтні наші провідні українські вчені мають провести міжнародний семінар з обговорення цієї проблеми, обговорення взаємодій цих двох взаємовиключаючих поглядів на дію малих доз радіації.

І я на закінчення хочу сказати і таке, давайте подивимося на наше телебачення, чи не вистачає нам вже різних провідців, чаклунів, давайте ми призвемо для вирішення всіх цих питань не громадські формування, вони нехай говорять своє слово, а насамперед нашу фундаментальну науку підтримаємо, медичну науку, ці формування, які мають певний досвід у формуванні наукової і громадської думки з цього приводу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! 4 чоловіки виступили, з мотивів, будь ласка Мельничук і Кармазін.

Мікрофон Михайла Мельничука, фракція Соціалістичної партії України.

 

17:15:04

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло  Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, українська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги! От скажіть мені,  будь ласка, по всій Україні на біг-бордах і так далі, наче два лікаря, агітують за відповідного кандидата, що мені  відповідати медпрацівникам, про те, що сьогодні ситуативна більшість, яка є в залі проголосувала за  підтримку медпрацівників, а лікар, народний депутат взагалі відсутній і не голосують за те, щоб підтримати  медпрацівників, скажіть будь ласка, що мені відповідати? Ми завтра підемо до людей, підемо на виборчі округи.

Володимир Михайлович, а я вам хочу сказати слідуюче, ситуативна  більшість в залі є, не треба боятися, що хтось буде розхитувати залу. Працюємо, приймаємо закони, які конче потрібні для суспільства, а народ визначиться на виборах. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Ви  відповіли самі на своє  поставлене питання, нам треба прийняти законом і агітувати рішеннями, які прийме Верховна Рада.

Юрій Кармазін. Мікрофон ввімкніть, будь ласка.

 

17:16:12

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, я гордий з того, що у 2002 році Конституційний Суд розглянув це саме за моїм зверненням і прийняв рішення про неконституційність тих поборів, які встановлені сьогодні в закладах охорони здоров'я, так же, як неконституційно є сьогодні в закладах охорони здоров'я, наприклад, Львівщини, навіть у психіатричній лікарні, вимагати їх від цих людей, від лікарів, по-перше, поборів, а по-друге, вимагати вступати в одну, правлячу в тій області партію. Я вважаю, що це ганебно і для лікарів абсолютно не є припустимим.

Я думаю, що цей закон можна прийняти, але з деякими застереженнями. Я застерігаю вас щодо того, що тут в перелік платних послуг у встановленому законом, і тільки законом можна писати...

 

ГОЛОВА. Дякую, Юрію Анатолійовичу.

Шановні колеги, тут два проекти законів. Комітет пропонує два прийняти за основу. Оскільки вони мають соціальне звучання, давайте проголосуємо, для того щоб прийняти за основу, а далі буде доопрацьовувати з урахуванням вашого бачення і з урахуванням потреб нашого суспільства, наших громадян.

Тому я ставлю на голосування: про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до основ законодавства України про охорону здоров'я, реєстраційний номер 2564. Прошу голосувати. За основу.

 

17:18:14

За-256

Рішення прийнято. Прошу уваги! Зараз я скажу по фракціях, шановні колеги!

Тепер є другий законопроект, реєстраційний номер 2565: проект Закону про внесення змін до основ законодавства України про охорону здоров'я. Прошу  голосувати за прийняття його за основу.

Прошу голосувати.

 

17:18:52

За-252

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. По фракціях дайте, будь ласка.

Наша Україна (я читаю "за") - 98, Регіони України - 0, комуністів - 56, СДПУ(о) - 0, Демініціативи і Народовладдя - 4, Трудова Україна - 1, Народна Аграрна партія - 20, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 17, Союз - 2, НДП, промисловці і підприємці - 14, Центр - 13, позафракційні - 7.

Шановні колеги, ми зараз мали б розглядати проект закону про внесення змін до Закону України про металобрухт щодо готівкових розрахунків.

Комітет просить перенести розгляд цього питання, щоб врахувати деякі моменти з тим, щоб не виникали у нас різночитання при розгляді цього закону в сесійній залі. Немає заперечень? Немає. Дякую.

Тепер оголошується до розгляду група законів. Це проекти законів про захист тварин від жорстокого поводження. Це 3 законопроекти: 3175, 3175-1, 3175-2. А також проект закону про внесення змін до кодексу України  про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо відповідальності за порушення правил тримання тварин.

Давайте таким чином,  шановні колеги, поступимо. Автори проекту зроблять доповіді. Потім від комітету ми послухаємо інформацію. Після того позицію  Кабінету  Міністрів. Обговоримо і приймемо  відповідне рішення. Немає заперечень? Немає. Тоді слово має Борис Якович Беспалий. народний депутат України, автор проекту  закону 3175.

Підготуватися Голубу.

 

17:20:39

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна". Шановні колеги, я маю честь  представити внесений спільно з Раїсою Богатирьовою проект закону про захист  тварин від жорстокого  поводження.

Наявність зазначеною проблеми безсумнівна. Між тим, законодавчо в Україні вона не врегульована. До речі, на відміну від більшості європейських та інших розвинених країн.

Даний законопроект має на меті законодавче забезпечення захисту тварин від жорстокого поводження, а від так і гуманізацію всього суспільства. Адже добро є неподільним. Хіба можна любити людей і одночасно ненавидіти тварин? Так само, як не можна бути гуманістом, скажемо, у вихідні і садистом у будні. Крім грунтовних розділів загальні положення та заключні положення, які містять  перелік основних термінів, порядок відповідальності за порушення  закону тощо, законопроект містить чотири основних розділи - це 33 статті.

Перший. Загальні вимоги до поводження з тваринами.

Другий. Правила поводження з тваринами.

Третій. Державне регулювання відносин щодо охорони та захисту тварин.

Четвертий. Громадський контроль та повноваження громадських організацій. У цьому є суттєва відмінність його від інших проектів.

Структура  та зміст  законопроекту відповідають стану європейського законодавства у сфері тварин.  Проект внесений Майстришиним та  іншими про  утримання та поводження з домашніми непродуктивними тваринами  у  населених пунктах не є альтернативним до нашого, він має зовсім інший предмет регулювання, що видно навіть  з його назви.

От візьмемо для порівняння судочинство. Є окремі закони про судоустрій, про прокуратуру і про адвокатуру. Так ось наш законопроект - це  адвокатура для тварин. Можуть бути  інші підходи, але я для тварин  не прокурор і не суддя, я їхній адвокат.

Є один делікатний нюанс. Законопроект внесений представниками  зовсім різних політичних сил. Але, шановні колеги, чи  бачили ви коли-небудь партійну  жучку чи партійного Мурчика? По відношенню до тварин - наших сусідів по планеті усі ми є одна партія - партія людей і, сподіваюся, гуманістична партія, що ви підтвердите своїм голосуванням.

Шановні колеги! Головне науково-експертне управління рекомендувало взяти наш проект за основу. Профільний комітет підтримав його ще 20 травня 2003 року. потім це  рішення було підтверджено. він  широко обговорювався громадськістю, багато громадських організацій його підтримує.

Дорогі друзі! Колись була така реклама: "Ваша кицька обрала б "віскас"". Я не знаю, яку б їжу обрала зараз ваша кицька, але якби вона могла голосувати, вона б точно проголосувала б за наш з Раїсою Богатирьовою проект. Я глибоко переконаний, що це зробите і ви шановні народні депутати, незважаючи на їхні інші супутні обставини. Дякую за увагу і переконаний в вашій підтримці.

 

ГОЛОВА. Голуб Олександр Володимирович, будь ласка, ваше обгрунтування законопроекту 3175. Підготуватись Майстришину.

 

17:23:57

ГОЛУБ О.В.

Фракція Комуністичної партії України.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, проект закону 3175-1 про гуманне ставлення до тварин, розроблений за участю вчених та спеціалістів біологічного факультету Київського Національного Університету ім.Т.Г.Шевченка та київського екологокультурного центру.

Склалась така ситуація, що в теперішній час в Україні не існує закону, який би регламентував ставлення до деяких свійських та сільськогосподарських тварин. Внаслідок чого, в нашому суспільстві ще трапляються випадки жорстокого негуманного ставлення до тварин, що абсолютно не сприяє вихованню майбутніх громадян України в традиціях цивілізованого світу. Слід відзначити, що в усіх країнах європейського союзу такий закон вже давно прийнятий. В зв'язку з тим, що Україна повідомила про своє бажання увійти у структури європейського союзу, вона повинна відповідним чином також гуманізувати своє законодавство у відношенні до тварин.

З проханням прийняти закон про гуманне ставлення до тварин, виступає багато наукових ..., молодіжних та екологічних організацій України. Даний закон призваний сприяти зміцненню гуманності суспільства, виховання майбутніх громадян України в традиціях цивілізованого світу, захищати природні потреби тварин, а також сприяти гуманізації українського законодавства по відношенню до тварин.

Закон буде регламентувати в разі прийняття, гуманне відношення до диких, свійських, сільськогосподарських тварин при їх використанні в наукових експериментах, біологічних тестуваннях, учбовому процесі, при отриманні біологічних препаратів, при використанні тварин у видовищних та спортивних заходах, при організації розваг, при використанні у тваринництві, звірівництві та інших галузях сільськогосподарського господарства. А також буде регламентувати особливості гуманного поводження з дикими тваринами, що живуть в умовах природної свободи у природному середовищі. А також тими тваринами, які утримуються людиною для спілкування з нею.

Закон про гуманне ставлення до тварин, направлений на захист від жорстокості та  неправомірних страждань, як диких сільськогосподарських, так і світських, тварин і розглядає їх як живих істот, що  потребують турботи і чуйного відношення до них з боку людини. Прийняття цього закону дозволить активізувати процес розробки та впровадження гуманних методів навчання учнів,  використання тварин у сільському господарстві, розважальних закладів, підвищити ефективність гуманної освіти. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую Вам також Олександре Володимировичу. Володимир Якович Майсришин є? Немає? Хтось інший буде представляти цей законопроект, там ціла група народних депутатів внесли його? Тоді, будь ласка, від Комітету Руденко Геннадій Борисович. Немає. Но ... Комітету є. Позиція Кабінету Міністрів, будь ласка.

 

_____________. Міністерство охорони навколишнього, природного середовища розглянуло ці три законопроекти і підтримує законопроект 3175-2.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую. Є потреба нам провести коротке обговорення? Є, да? Будь ласка, тоді на табло: прізвища народних депутатів покажіть, що записалися. Слово має Володимир Пузаков, Фракція комуністів, підготуватися Бокому Івану Сидоровичу. Будь ласка.

 

17:27:29

ПУЗАКОВ В.Т.

Дякую. Володимир Пузаков, фракція комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Я повністю підтримую зміни, внесені до кодексу України, які передбачатимуть кримінальну відповідальність за порушення правил тримання тварин, якщо воно призвело до загибелі людей, або інших тяжких наслідків. Але сьогодні мені хотілося б зупинитися і на  бездушному ставленні до саме цих безпритульних зграй собак та котів. Що вони безпритульні, то це тільки люди винні і вбивати їх за те, що вони безпритульні, ніхто немає ніякого права.

Почастішали випадки знущань над цими тваринами. Ведеться нещадна експлуатація їх в комерційних цілях та поголовне браконьєрство. Це якраз і говорить не тільки про відсутність відпрацьованої законодавчої бази щодо захисту тварин, а і про повну нашу бездушність, про зачерствілість наших душ. Хоч в нашому законодавстві існує правова норма, що передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тварин, але вона все ж використовується дуже рідко. Немає закону, на підставі якого це жорстоке ставлення можна обгрунтувати і цю норму застосувати.

Останнім часом у нас поширилися собачі бої. Дуже багато жорстокості у ставленні до тварин в ЗМІ, в Інтернеті. Віртуальні шкуродери діють відкрито і цинічно. Є навіть кілька платних українських сайтів, на яких видовищно демонструються сцени жорстоких катувань котів та собак. Повинно бути покладено край організації таких видовищ, куди входять переслідування, вбивство і спостереження за передсмертною агонією тварин, використання одних тварин для умертвіння інших, проводити над тваринами наукові експерименти, використовувати їх у навчальному процесі, а також при одержанні біологічних препаратів допускається тільки в тих випадках, коли для цих цілей не можуть бути використані інші об'єкти. Дотримання норм і вимог Закону про гуманне ставлення до тварин дасть, мабуть, добрий результат. Дякую.

 

ГОЛОВА. Іван Сидорович Бокий, фракція Соціалістичної партії України. Підготуватися Соломатіну.

 

17:29:55

БОКИЙ І.С.

Шановні колеги, шановні радіослухачі. Відомий історичний персонаж колись сказав так: "Чим я пізнаю людей, тим більше я люблю собак". Я думаю, це історичний персонаж звичайно був неправий. Треба любити і собак, і людей. Але по-різному люблять у нас і собак, і людей.

Наприклад, багато про що скаже таке порівняння. Шістдесят п'ять мільйонів американських собак мають споживчий бюджет у 37 млрд. доларів. 48 млн. українців мають Державний бюджет у 12 млрд. доларів. Я думаю, це порівняння багато, про що каже. Але я хочу сказати і про інше іще.

Я думаю, що у нас треба вже говорити не тільки про гуманне, не жорстоке ставлення до собак і до тварин взагалі, а і до людей, тому що люди, за визначення класика, це - теж високоорганізовані тварини. А якраз до людей у нас у державі ставлення по-моєму найгірше і найжорстокіше, яке тільки може бути.

Смерть п'яти мільйонів українців за ці роки останні, вони говорять про багато що і, зокрема, про жорстоке поводження із цим видом високоорганізованих тварин.

І я хочу сказати ось про що. Буквально десь півгодини тому завершилась зустріч глави Адміністрації Президента України Медведчука із головою Апеляційного суду міста Києва Чернишенком. На цій зустрічі ішлося про річ дуже жорстоке - про те, що потрібно будь-що закрити в найближчі дні газету "Сільські вісті". Я думаю, що це - знущання над мільйонами людей.

На жовтень у "Сільських вістей" буде 750 тис. передплатників. І ви самі розумієте, який це виклик кидається суспільству, а це виклик кидається і мільйонам людей, які не передплачують, але читають цю газету. Мені здається, що тут треба говорити і про гуманізм, і про садизм, і про все інше, що супроводжує стосунки людей і людей.

Думаю, що пан Медведчук і його натхненник Леонід Данилович Кучма відчують, на що згуртована маса людей здатна, якщо цю дурість вони виконають. Я думаю, що інакше, як дурістю це назвати неможна. Розумні люди до таких речей не вдаються та ще напередодні виборів.

Закон про захист тварин треба приймати, але я думаю, що цей закон повинен, перш за все, діяти  у середовищі високоорганізованих тварин, тобто самих людей і влади, яка  над цими людьми.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін фракція комуністів, підготуватися Кармазіну.

 

17:33:07

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін фракція комуністів.

Шановні колеги! У нас в Комітеті з питань  екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи дуже грунтовно розглядалися ці закони і ми відповідне рішення прийняли в якому визначено, що ми принципово підтримуємо ці законопроекти, але під час обговорення виникла саме ця тема, котру запропонував попередній виступаючий.

Що ось навіть 65 мільйонів собак американських мають бюджет в 5 разів більший на своє утримання ніж 48 мільйонів українських громадян.

Я до цього додам загально відому тезу, нема ніякої таємниці з неї, що лише витрачання грошей на косметику жінками Сполучених Штатів Америки і Європи на це витрачаться стільки коштів скільки потрібно на забезпечення всього людства чистою питною водою про що ми з вами говорили.

І до цього останні слова. На кожного американця і  європейця сьогодні задарма працюють 5  азіатів, або африканців, або українців. Тому, коли ми наводимо ті чи інші цифри, навіть, як там живеться, ми повинні постійно пам'ятати  про те, що для ці країни для них донорами є все інше людство. І саме це є джерелом тероризма проти кого об'єднуються ці дуже добрі країни, які дуже добре живуть.

І щодо законопроектів. З моєї точки зору, яку я викладав  на комітетів і більшість членів  комітету погодилося найбільш грунтовно була викладена ця тема в законопроекті 3175-1 мого колеги народного депутата України Олександра Голуба. І я просив би від нашої фракції підтримати саме цей законопроект. А законопроект 4574 можна підтримати в тому формулюванні, яке визначено у висновку нашого комітету

Я дякую вам за увагу і сподіваюся на те, що нарешті те, що витрачається на псів Сполучених Штатів Америки, ми зробимо все, щоб воно потрапило до знедоленого люду усього людства. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін. (Я не чую)

 

17:35:50

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора "Наша Україна".

Шановні народні депутати, дійсно, тема захисту тварин від жорсткого поводження дуже важлива, хоча вона стоїть на другому плані після поводження, захисту людей від жорстокого поводження.

І те, про що зараз наш шановний колега Бокий сказав, про те, що "Сільські вісті" намагаються знищувати, і як проводили експертизу, призначену за в тому числі і моїм клопотанням, під тиском, нахабно, цинічно, не відповівши на багато питань, сказавши: "Та ми заплатимо з Державного бюджету!", - і все це робилося по вказівці з одного владного кабінету, це мають люди наші українські знати. Це поводження з людьми, як з собаками, причому олігархами, які втечуть звідси, як тільки переможе Віктор Ющенко, зразу втечуть! Я впевнений. Але ми будемо з ними поводитися дуже чемно, гуманно.

Тому я пропоную прийняти закон не той, який пропонував комітет. Я пропоную прийняти закон, який доповідав тут пан Беспалий і пан Голуб. Оці два законопроекти: один називається "Про захист тварин від жорстокого поводження", а другий називається "Про гуманне ставлення до тварин". Вони співзвучні по своєму предмету, по способам регулювання.

І окремо скажу про закон, який внесений групою депутатів, 3175 зі значком 2. Цей закон теж цікавий, правда, називається зовсім про інше: "Про утримання та поводження з домашніми непродуктивними тваринами в населених пунктах". Із назви ви бачите, що зовсім інші люди готували. Але, про що я хотів наголосити. Якщо комітет бере на себе відповідальність - з питань екології, повторюю, - бере на себе відповідальність приймати такі законопроекти, то я хотів би, щоб він почитав Прикінцеві положення в цьому законопроекті. Тут змінюється вноситься стаття "Кримінальний кодекс" 128 зі значком прим.

Шановні, це врегульовано вже в Кримінальному кодексі, а ви туди новели даєте. Кодекс про адміністративні правопорушення пропонується не багато - не мало, а дати  10 статей в різних редакціях. Шановні, а де ж тоді заключення правоохоронних комітетів? Тому цей закон, на жаль, сирий, декларативний абсолютно. Я, наприклад,  можу навести вам таку норму, що якщо вас укусила собака (стаття  36), то ви маєте право безкоштовно доїхати до лікарні. Ну таке право тут надається цим законом. Розумієте, абсолютно декларативний закон, тому я пропоную 3175 і 3175-1 разом проголосувати за прийняття в першому читанні. А потім можна доповнити від іншого.

 

ГОЛОВА. Так, дякую. Так, з мотивів? Шибко з мотивів, будь ласка. Мікрофон Шибка. Ширко. Вибачте.

 

17:39:15

ШИРКО Ю.В.

Юрій Ширко, Українська народна партія, Блок Віктора Ющенка, Комітет з питань екологічної політики.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги народні депутати! Я хочу сказати думку нашого комітету щодо вищерозглянутих вами або представлених вам законів. На комітеті були розглянуті 3 законопроекти, які стосуються захисту тварин від жорстокого поводження, і, оскільки вони поступили в різний час, скажімо, в різні терміни, тому позитивне рішення нами було прийнято за....... 3175, автором якого є Борис Беспалий і Раїса Богатирьова і 3175-2. Це група авторів на чолі із Майстришиним. Слід сказати, що два законопроекти було б дуже добре, якби всі ці положення цих двох законопроектів злити в один, тому  пропозиція комітету наступна - щоб ми в залі визначили і взяли за основу один законопроект. Я особисто пропоную це законопроект Бориса Беспалого

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Розгляд законопроектів про  захист  тварин від жорстокого поводження завершено. Я поставлю на голосування у порядку їх розгляду для прийняття за основу. Давайте ми їх підтримаємо для того, щоб можна було далі працювати комітетам.

Я ставлю на голосування першим проект Закону  про  захист тварин від жорстокого поводження ( реєстраційний номер 3175), автор Беспалий, Богатирьова. Прошу голосувати.

 

17:41:09

За-242

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу, прошу уваги,  проекту Закону   про гуманне ставлення до тварин ( реєстраційний номер  3175-1), автор народний депутат Голуб. Прошу  голосувати.

 

17:41:41

За-235

рішення прийнято.

Я ставлю на голосування проект Закону  про утримання та поводження з домашніми непродуктивними тваринами у населених пунктах (реєстраційний номер 3175-2), автори народні депутати Майстришин, Комар, Зубець, Корсаков, Лещинський, Антоньєва. Прошу голосувати.

 

17:42:16

За-59

Таким чином за основу прийнято два законопроекти  під номерами 3175, 3175-1.  Беспалий, з процедури, будь ласка.

 

17:42:35

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Шановні колеги! Я, власне, не з процедури, я  з подякою. Спасибі вам, що підтримали і з подякою від тих, хто сам не міг би висловити вас цю подяку, але дуже хотів би це зробити. Спасибі  вам.

 

ГОЛОВА. Дякую. Оголошується до розгляду проект Закону внесення змін до кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо відповідальності за порушення правил тримання тварин. Реєстраційний номер 4574. Автор народний депутат Косьяненко Олександр Володимирович, він же є доповідачем. Підготуватись для співдоповіді Сергію Іванову. Давайте розглянемо ще цей законопроект, вони споріднені, шановні колеги.

 

17:43:26

КОСЬЯНЕНКО О.В.

Шановний Головуючий, шановні народні депутати, на ваш розгляд вноситься проект закону про внесення змін до кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо відповідальності за порушення правил тримання тварин.

Даний законопроект розроблений з метою підвищення рівня відповідальності власників тварин за безпеку оточуючих людей та за виконання обов'язків, покладених на них правилами тримання собак, котів, хижих тварин у місцевих пунктах України. Згідно статистичних даних, щорічно до медичних закладів звертаються близько ста тисяч осіб, які постраждали від укусів тварин. Раніше переважну кількість таких випадків складали укуси тварин, які знаходяться без нагляду. А на даний момент ситуація змінилась, більша кількість травм, як фізичних так і психологічних задається домашніми тваринами. Особливо часто це має місце при вигулі собак без поводків та намордників, приведення собак у громадські міста та місця загального користування, та при вигулюванні собак, які становлять небезпеку для оточуючих, дітьми.

У кодексі про адміністративні правопорушення пропонуються внести зміни у статтю 154, яка передбачає відповідальність за порушення правил тримання собак і котів, пропонується ввести заборону на вигул собак агресивних порід, особам, які не досягли 16 річного віку. Ці породи визначені Кабінетом Міністрів у постанові про перелік порід собак, відповідальність власників яких підлягає обов'язковому страхуванню зашкоди, яка може бути заподіяна третім особам. На відміну від діючої редакції статті 154, кодексу про адміністративні правопорушення в новій редакції більш чітко окреслені поняття "громадські місця", куди забороняється приводити собак, це приміщення магазинів, кафе, крім спеціалізованих магазинів для тварин, дитячі майданчики, бульвари, пляжі, сквери, сади та інші місця загального користування. У примітці визначені, які місця слід вважати місцями загального користування, а також визначені місця, де вигул собак дозволяється.

Також пропонується передбачити відповідальність власників тварин за невжиття заходів по прибиранню за своїми вихованцями.

За ухилення від доставлення ветеринарних установ для огляду, карантинування чи лікування собак і котів, які покусали людей або інших тварин, ведення адміністративної відповідальності за невиконання обов'язків, визначених раніше згаданими правилами утримання тварин повинно змусити власників тварин більш сумлінно ставитися до виконання цих обов'язків.

Також законопроект передбачає доповнення до Кримінального кодексу України нової статті 264-1 "Порушення правил тримання тварин". Порушення власниками собак правил їх тримання за своєю суспільною небезпекою можна порівняти з такими, як недбале зберігання вогнепальної зброї або порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки. Адже в усіх цих випадках йдеться про вихід з-під контролю людини джерел підвищеної безпеки.

На даний час вже назріла необхідність законодавчо закріпити відповідальність громадян за належних їм тварин. Тому, шановні колеги, прошу вас підтримати цей законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка, Олександре Володимировичу.

Шановні колеги, я пропоную, щоб ми розглянули цей законопроект і потім наступний у нас є важливий проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації конституційних прав громадян. А для цього продовжити роботу на 15 хвилин. Немає заперечень? Дякую.

Слово для співдоповіді має Іванов Сергій Анатолійович. Член Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

17:46:51

ІВАНОВ С.А.

Шановні депутати, з урахуванням викладеного комітет підтримує законопроект і вважає за можливе рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу у першому читанні.

Тільки одне зауваження. Потрібно внести в Процесуальний кодекс ще статтю "Хто буде розслідувати" 112-ту. І я прошу проголосувати і не тратити марно час.

 

ГОЛОВА. Дякую, Сергію Анатолійовичу. Шановні колеги, питання злободенне. Можливо, ми давайте приймемо за основу для того, щоб могли потім розглянути. Юрій Кармазін, будь ласка, уточнення якісь є у Юрія Анатолійовича. Мікрофон, будь ласка.

 

17:47:36

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, я хочу подякувати Олександру Володимировичу Касьяненку за те, що він дуже серйозно, ретельно підійшов до цього законопроекту. Він всі зауваження Головного науково-експертного управління врахував і тут вводиться відповідальність у вигляді штрафу,  посиленого штрафу від 8,5 до 425 гривень за ті чи інші порушення. І цей закон, в зв'язку з тим, що вносились зміни, настільки серйозно відпрацьований, що його можна приймати і в першому, і в другому читанні, Володимир Михайлович, тому можна приймати і в першому і в другому, а зміни до кримінально-процесуального Кодексу можна прийняти іншим разом, коли ми будемо приймати далі. Або добавити, що це відноситься 112-ту, до підслідності органів внутрішніх справ, і все крапка. Зараз з голосу добавити, повірте мені, що це буде абсолютно правильно, я пам'ятаю цю статтю на пам'ять. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування: про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України, щодо відповідальності за порушення правил тримання тварин, реєстраційний номер 4574, прошу голосувати.

 

17:49:11

За-249

Рішення прийнято. Шановні колеги, є пропозиція. Є заперечення. Ну, я не можу, заперечення є, не можу, є заперечення. Оголошується, тобто ми цей законопроект, реєстраційний номер 4574, прийняли лише за основу. Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законів України, щодо реалізації конституційних прав громадян, реєстраційний номер 3743 від Комітету Сергій Анатолійович Іванов. Будь ласка. Будь ласка, Сергій Анатолійович.

 

17:49:58

ІВАНОВ С.А.

Комітет з питань законодавчого забезпечення, правоохоронної діяльності розглянув поданий народним депутатом України Васюнником, Стретовичем, Ільченком, Королем проект Закону про внесення змін та доповнень до деяких законів України.

Законопроектом передбачається приведення національного законодавства стосовно забезпечення прав і основних свобод людини та громадянина у відповідність до загальної Декларації прав людини, проголошеної Генеральною асамблеєю ООН 10 грудня 48-го року, Резолюції Восьмого конгресу ООН по попередженню злочинності та поводження з правопорушниками, основні принципи застосування сили та вогнепальної зброї посадовими особами по підтриманню правопорядку від сьомого вересня 1990 року, Резолюції 34/169 Генеральної асамблеї ООН від 17 грудня 1979 року, якою укладено Кодекс поведінки посадових осіб при підтриманні правопорядку, також Декларації ООН про захист всіх осіб від катування та інших жорстокостей, нелюдських та таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання 1975 року, інших міжнародних правових норм.

З цією метою пропонується внести зміни та доповнення до Кримінального кодексу України. Кодексу України про адміністративні порушення, а також до законів України про міліцію, про Державну податкову службу України, про Державну контрольно-ревізійну службу України, про оперативно-розшукову діяльність та про попереднє ув'язнення.

Враховуючи, що на сьогодні ряд законів України, що регламентують діяльність правоохоронних органів, містять норми декларативного характеру, мають істотні прогалини щодо механізму забезпечення прав та свобод людини та громадянина, не гарантують виконуваність норм щодо дотримання механізму реалізації конституційних прав громадян на підприємницьку діяльність, особисту недоторканість і безпеку, на захист та правову допомогу, комітет вирішив схвалити і запропонувати Верховній Раді України розглянути у першому читанні та прийняти за основу.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую вам, Сергій  Анатолійович. Будь ласка позиція Кабінету Міністрів Інна Іванівна Ємельянова заступник міністра юстиції.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати України! Кабінет Міністрів не підтримує зазначений законопроект оскільки в той спосіб, в який пропонується вирішити питання захисту прав і свобод людини, зокрема, у співвідношенні з роботою правоохоронних органів призведуть тільки до поглиблення цієї кризової ситуації. Тому що ті зміни, які пропонуються внести в закон, зокрема, в Закон "Про оперативно-розшукову діяльність", Закон "Про міліцію" вони суперечать один одному.

Також можу навести лише два приклади, в Законі "Про оперативно-розшукову діяльність" зазначено ще по окремих категоріях проведення перевірок і вилучення документів отримується рішення суду.

В Законі "Про міліцію" передбачаться, що в  усіх випадках необхідна згода суду на те, щоб вилучати документи на підприємствах, робити з них копії і таке інше.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Позиція Кабінету Міністрів доведена. Шановні колеги!  потреба нам обговорювати, давайте хвилин 10 тоді проведемо обговорення. Пузаков Володимир, фракція комуністів. Підготуватися Яворівському.

 

17:53:44

ПУЗАКОВ В.Т.

Дякую, Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

В останній час зросла кількість звернень, щодо дотримання особистих конституційних прав громадян. Одні із болючих проблем - це право власності на землю. Держава гарантує майже 24 мільйонам громадянам право власності на землю, але скористатися цим право можуть далеко не всі з різних причин. До списків не було  включено,  то виділені ділянки у незручних місцях і так далі. Особливо сьогодні  повсюдно порушується право людини на інформацію, свободу думки і слова, на право вільного оприлюднення своїх поглядів, свобода інформації основне право людини і критерій дотримання всіх інших свобод.

Але на сьогодні, напривеликий жаль, професія  журналіста в Україні залишається однією з найнебезпечніших.

Немає де   правди діти, існує цензура, адже за 10 мирних років у нас загинуло 38 журналістів. Масовими стали побиття, шантаж, залякування журналістів, блокування рахунків видань і видавництв, арешти працівників ЗМІ і так далі. Методи боротьби зі свободою слова відпрацьовуються і набувають все жорсткіших форм.

А що ж робиться в цей рік, рік президентських виборів, навіть подумати страшно. Такий стан дотримання конституційних прав громадян в більшості установ не відповідає міжнародним стандартам, тому-то і збільшується кількість звернень громадян до Європейського суду з прав людини.

Потоптані права громадян в демократичній України. Кардинально змінити ситуацію з дотриманням прав і свобод людини ми повинні і можемо тільки спільними зусиллями. І треба пам'ятати: поки порушуються права однієї людини - це означає, що порушуються права кожного з нас. Тому цей закон і повинен вирішити питання захисту прав і свобод громадян України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Володимир Яворівський. Немає.

Анатолій Мороз. Відмовляється.

Юрій Кармазін. Юрій Кармазін, будь ласка. І будемо голосувати зараз.

 

17:56:14

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, вельмишановний український народе! Про що цей закон: про забезпечення вимог Конституції і неухильне його дотримання, і в тому числі захист сьогодні народу України від того, в що перетворили себе деякі так звані правоохоронні органи. Я кажу "перетворили себе", тому що їх перетворили, на жаль. І сьогодні ті чесні офіцери повідомляють про те, що вони стежать за Головою Верховної Ради, а вони не хочуть це робити - це протизаконно. І сьогодні вони повідомляють про багато чого страшного і дуже страшного, від якого волосся піднімається.

Я колись говорив тут, як важливо забезпечувати затриманим чи заарештованим особам з моменту затримання або арешту право захищати себе особисто і користуватися правовою допомогою захисника. Приводив приклад Енергодарського міського суду, який засудив такого Морщавку. І що? Сім діб людина відсиділа - зараз визнали, що він сидів незаконно.

І де той, з дозволу сказати, депутат, який теж робив все для того, щоб та людина сиділа.

А визнали людину невинною. А далі що? І не допускали адвоката. Навіть жінку не допускали до людини, яка затримана була за проведення мітингу. Вдумайтесь собі, будь ласка! Член партії захисників Вітчизни проводив мітинг. За це його схопили, в буцигарню і все. Де прокурор? Прокурор має вже сидіти в тюрмі той, який не вжив заходів. А ми цього не зробили.

Тут зараз закони про міліцію. Пропонується внести зміни, де спецпідрозділи міліції можуть бути направлені для забезпечення проведення перевірок лише за санкцією прокурора. Встановити відповідальність, припинити розривати зараз суб'єктів господарської діяльності, припинити ці списки. Які вони? Опозиційні чи неопозиційні? Соціалістів підтримали комуністів чи нашеукраїнців? Я попереджаю всіх. Шановні! працівників, так званих, правоохоронних органів. Правоохоронці, хто працює по законам. Мені сказали в податковій адміністрації сьогодні не можна слова "закон" вживати взагалі. Є вказівка. Виконуйте. Слова  "закон" немає.

Я попереджаю. Шановні, як ви ведете списки, так і ми ведем списки. І чорні, і  білі списки. І майте на увазі, що я тільки говорю, що закон має бути гуманно  застосований, а цей проект, про який зараз йде  мова, має прийматися в двох читаннях зразу. І я хотів би подякувати депутатам і Васюннику, і Стретовичу, Ільченку, і Королю за те, що вони цей закон запропонували. Він збереже Україну від вповзання до  чілійського варіанту хунти, який встановлюють сьогодні ота купка, яка ви........ зараз дала команду витягнути депутатам картки в двох фракціях. І......

 

ГОЛОВА. Давайте таким чином, з мотивів Шибко, Соломатін, Шкіль і Черняк і будемо голосувати. 4 хвилини якраз. Прошу давайте.

 

17:59:41

ШИБКО В.Я.

Шибко, соціалістична фракція  України, Дніпропетровщина.

Володимире Михайловичу, прикро, що ми, розглядаючи такі закони, не посилаємося на Європейську конвенцію з прав людини. Адже ми - члени Ради Європи, і там все прописано щодо того, як повинні ми дотримуватися саме того,  щоб  дотримувалися права людини. Це перше.

І друге. Я хотів би звернути вашу увагу, що ті приклади, які привів Кармазін, я міг би привести хоча б з учорашнього дня, коли вдерлася у типографію міліція і вилучила весь тираж опозиційної газети "Лица", і до цих пір  ніяких з цього приводу не прийняли якихось там застосувань з приводу дій цієї міліції, не маючи на це ніяких санкцій прокурора. Прикро, що навіть Кабінет Міністрів виступає проти цього   законопроекту.

І останнє. Володимире Михайловичу, ви якось роздосадувалися тим, що немає сьогодні більшості. А зверніть увагу на порядок денний. Ми всі питання сьогодні розглянули. То треба  з цього робити якийсь висновок.

 

ГОЛОВА. Дякую. Юрій Соломатін.

 

18:00:53

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги! Зазначено у проекті закону щодо реалізації конституційних прав громадян, я хочу звернути  нашу спільну  увагу на те, що Конституція у нас буржуазна, система народовладдя відсутня, влада належить грошовим  кулям, характер відносин  власності капіталістичний, тому принципово не можна удосконалити таку систему власності і систему влади без зміни Конституції у цілому, але на  законній підставі за волею всього народу.

Давайте ми з вами визначимося. У нас раніше за часів радянської Конституції громадянин не лише мав право, а це право було забезпечене власністю, яка належала всьому нашому народу. Зараз власність  вкрадена, влади у народу немає. Тому певний марафет прийняттям цього закону ми зробимо, але принципово, на жаль, не можна. Дякую.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, потім Черняк.

 

18:02:03

ШКІЛЬ А.В.

 Дякую, Володимире Михайловичу.

Я у першу чергу хочу наголосити, що, дійсно, цей законопроект має стати законом. Його треба проголосувати у першому і у другому читаннях, і в цілому, як закон. Тому що, справді,  реалізація конституційних прав громадян в Україні відбувається, скажемо так, вибірково. Ті хто має право все мати, до них не застосовуються норми Конституції, а ті, на їхню думку, не мають мати права, до них ці норми просто не вживаються і не використовуються.

Я хотів би користуючись тим, що тут є заступник міністра Внутрішніх Справ, до речі, цей міністр ні разу, жодного разу не відгукнувся на прохання, запрошення профільного комітету законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності прибути на комітет. Він ні разу не був, один раз був у Верховній Раді, коли ми дуже довго його кликали. То хоча б можливо його цей закон змусить прочитати Конституцію, змусить зрозуміти, що Конституція в Україні важливіша за ті поняття, якими керуються нині правоохоронні органи. Дякую.

 

ГОЛОВА. Володимир Кирилович Черняк і будемо голосувати.

 

18:03:12

ЧЕРНЯК В.К.

Фракція "Наша Україна".

Шановні колеги, шановні виборці, захист конституційних прав громадян від правоохоронних органів, зараз є однією з найбільш актуальних проблем, що потребують законодавчого врегулювання. В зв'язку з цим його потрібно приймати. Звичайно, він є паліативним, але це крок в потрібному напрямку, а взагалі нам потрібно подумати над тим, як поставити перепони на шляху ... політичного і громадського життя в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, розгляд проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації конституційних прав громадян завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію Профільного комітету. Про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації конституційних прав громадян. Реєстраційний номер 3743. Прошу голосувати.

 

18:04:30

За-239

Шановні колеги, є заперечення. Одну хвилинку, заперечення є в кого?

Прошу заспокоїтись, оскільки немає заперечень, я ставлю на голосування, на вимогу народних депутатів, пропозицію про прийняття в цілому як Закон проекту Закону України  про внесення змін до деяких законів України, щодо  реалізації конституційних прав громадян, реєстраційний номер 3743. Прошу голосувати.

 

18:05:18

За-249

Закон прийнято. По Фракціях, будь ласка. “Наша Україна", я читаю "за", - 91, регіони України - 0, комуністів Фракція - 58, СДПУ (о) - 0, демініціативи народовладдя - 0, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна партія - 20, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 19, Союз - 0, НДП промисловці і підприємці - 16, центр - 15, позафракційні - 10. Шановні, шановні народні депутати, вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра ми продовжимо роботу в пленарному режимі у 10 годині, за розкладом на середу. Дякую за роботу.