Засідання N05

Опубліковано 10. 09. 2004

ЗАСІДАННЯ  П’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

10  вересня   2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:03:15

Зареєструвалися 433 народних депутати. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження нашого колеги Хмельницького Василя Івановича. Давайте привітаємо його з Днем народження, побажаємо всіляких гараздів. (Оплески).

Відповідно до статті 2.5.2 Регламенту у п'ятницю ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, оголошенням запитів, заяв, повідомлень. Прошу народних депутатів записатися на виступи. А я тим часом оголошу депутатські запити, що надійшли.

Надійшли запити народних депутатів України.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Голови Верховної Ради України, голови Чернівецької обласної державної адміністрації повторний запит з приводу порушення статті 18 Закону України “Про статус народного депутата України”.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Прем’єр-міністра України з приводу невиконання Державною виконавчою службою Новоазовського районного управління юстиції рішення суду.

Юлії ТИМОШЕНКО до Прем’єр-міністра України стосовно порушення прав капітана запасу внутрішніх військ України, інваліда війни ІІІ групи Якубенка щодо пільг на  забезпечення його житлом.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України стосовно  виділення коштів для завершення будівництва та введення в експлуатацію першого пускового комплексу Ясногородської середньої школи Житомирської області.

Миколи КУХАРЧУКА до Прем’єр-міністра України щодо відновлення в назві Рівненського обласного музично-драматичного театру слів "імені Миколи Островського”.

Володимира ПУЗАКОВА до Прем’єр-міністра України з приводу бюрократичного підходу обласних, міських та районних керівників Кіровоградської області при вирішенні питань підключення жилого будинку до газопроводу.

Юлії ТИМОШЕНКО до Прем’єр-міністра України щодо протиправного безоплатного вилучення у селян колективного сільськогосподарського підприємства імені Іваненка села Петрівці Миргородського району Полтавської області раніше розпайованих земель.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до Прем’єр-міністра України з приводу незадовільної відповіді на запити щодо кризового становища в соціально-економічній сфері в місті Добромилі Львівської області.

Олександра МАСЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо виділення коштів на будівництво каналізаційного колектора в місті Пирятині Полтавської області.

Олега ПАНАСОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України щодо ситуації, що склалася на державному підприємстві   “Шахта 2 – біс” міста Горлівка, Донецької області.

Олега ГУМЕНЮКА до Прем’єр-міністра України щодо незадовільного фінансування з державного бюджету України об’єктів капітального будівництва в Тернопільській області.

Юрія БОЙКА до Прем’єр-міністра України щодо зниження цін на хліб для соціально вразливих верств населення.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України щодо збереження Липненської дільничної лікарні Любарського району Житомирської області.

Олександра КЕМЕНЯША до Прем’єр-міністра України про вжиття заходів у зв’язку із закриттям будівлі Луківської загальноосвітньої школи Іршавського району Закарпатської області.

Павла МАТВІЄНКА до Прем’єр-міністра України щодо надання інформації стосовно переліку населених пунктів, які можуть бути позбавлені статусу зон радіоактивного забруднення у зв’язку з поданням Кабінетом Міністрів України законопроекту №5724.

Миколи КРУЦЯ до Прем’єр-міністра України щодо поліпшення стану дорожніх мостів в Івано-Франківській області.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Прем’єр-міністра України щодо порушення прав дітей та батьків, викликаних безпідставним закриттям шкіл в місті Олександрії Кіровоградської області.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України про зраду національних інтересів України Президентом України, виражену в таємних намірах виведення Військово-Морських Сил України із Севастополя та перевід їх у Донузлав, який ще за часів СРСР визнаний непридатним для базування флоту.

Олега ПАНАСОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України щодо проведення демеркуризаційних робіт в металургійному цеху відкритого акціонерного товариства “Микитівський ртутний комбінат”.

Юрія КАРМАЗІНА та Олексія КОЗАЧЕНКА до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України стосовно грубого порушення Міністерством охорони навколишнього природного середовища України “Порядку встановлення охоронних зон навколо об’єктів, призначених для гідрометеорологічних спостережень та інших видів гідрометеорологічної діяльності та режиму їх використання” затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України  від 11 грудня 1999 року №2262.

Олександра ГУДИМИ до Прем’єр-міністра України щодо захисту національних інтересів України при створенні вертикально-інтегрованої Національної акціонерної кампанії “Нафта України”.

Миколи ТОМЕНКА до Прем’єр-міністра України стосовно надання інформації про стан виплат, обіцяної урядом України та Національним олімпійським комітетом, винагороди українським спортсменам, що вибороли медалі на олімпіаді в Афінах 2004 року.

Юрія КАРМАЗІНА до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Київського міського голови щодо вжиття заходів по припиненню порушення Закону України “Про вибори Президента України”, відволікання працівників правоохоронних органів на виконання не властивих їм функцій та завдань, внаслідок чого незаконно розбазарюються бюджетні кошти в особливо великих розмірах.

Вадима ГУРОВА до Віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника стосовно вжиття заходів щодо боротьби з розповсюдженням епідемії ВІЛ /СНІДу у місті Кривий Ріг.

Лариси ПОЛЯКОВОЇ до Генерального прокурора України у зв’язку з незадоволенням відповіддю на запит.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Глави Адміністрації  Президента України щодо порушення конституційних прав  громадян України та зловживання посадовими обов’язками співробітниками  Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві, прокуратури Печерського району та міста Києва.

Зареми КАТУШЕВОЇ до Генерального прокурора України з приводу неналежного реагування органів прокуратури Автономної Республіки Крим на звернення щодо повторного розслідування за фактом зґвалтування та вбивства.

В’ячеслава КИРИЛЕНКА до Генерального прокурора України щодо відсутності реагування на заяву стосовно необхідності порушення кримінальної справи за фактом незаконного застосування сили та протиправного позбавлення волі народного депутата України 6 серпня 2004 року, під час масового затримання та побиття міліцією сумських студентів, які здійснювали мирну ходу до Києва.

В’ячеслава АНІСІМОВА  та Віктора БОРЩЕВСЬКОГО до Генерального прокурора України з приводу надання народним депутатам свідомо неправдивої інформації щодо перевірки неправомірних дій Дніпродзержинського міського голови.

Станіслава ПХИДЕНКА до Генерального прокурора України щодо порушення конституційних прав громадянки Маснєвої прокуратурою та керівництвом Головного управління Міністерства внутрішніх справ України Волинської області при розкритті обставин загадкової смерті її чоловіка – майора міліції, що сталася в службовому кабінеті Ковельського міського відділу міліції.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Генерального прокурора України стосовно вжиття заходів щодо захисту прав військовослужбовців.

Групи народних депутатів (ЮЩЕНКО, КАТЕРИНЧУК, ЖОВТЯК та інші. Всього 8 депутатів) до Генерального прокурора України про притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до масових порушень конституційних прав громадян під час мирного пішого ходу студентів Суми-Київ.

Андрія ШКІЛЯ до Генерального прокурора України щодо ходу розслідування та порушення кримінальної справи за фактом дорожньо-транспортної пригоди у селі Чишки, Мостицького району, Львівської області.

Василя ОНОПЕНКА до Генерального прокурора України стосовно порушення чинного законодавства України слідчими Замостянського районного відділу Управління Міністерства внутрішніх справ України міста Вінниці.

Олександра ТУРЧИНОВА до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України щодо незаконних дій осіб органів державної влади та прокуратури міста Маріуполь.

Павла МОВЧАНА до Генерального прокурора України щодо незаконного захоплення приміщення церкви Покрови Божої Матері у селі Мар’янівка Запорізької області священнослужителями Української православної церкви Московського патріархату.

Богдана КОСТИНЮКА до Генерального прокурора України з приводу незадоволення відповіддю на запит стосовно незаконного заволодіння свідоцтвом на право майнового паю в селі Журавлине, Васильківського району, Дніпропетровської області.

Лариси ПОЛЯКОВОЇ до Міністра оборони України з приводу зволікання вирішення питання обміну нерухомого військового майна на житло для безквартирних військовослужбовців Дніпропетровського гарнізону.

Геннадія АСТРОВ-ШУМІЛОВА до Міністра юстиції України з приводу правомірності включення державного підприємства “Ровенькиантрацит” до складу державного підприємства “Луганська вугільна компанія”.

групи народних депутатів (ГІРНИК, ТОМЕНКО, БОЙКО) до Міністра України з питань надзвичайних ситуацій з приводу виконання політичних замовлень підрозділами Міністерства надзвичайних ситуацій в Закарпатській області.

Олександра МАСЕНКА до Міністра юстиції України стосовно виконання рішення суду щодо виплати заборгованості по зарплаті працівникам Кременчуцького заводу силікатної цегли.

Олега ТЯГНИБОКА до Київського міського голови про зняття в місті Києві пам’ятників Косіору та Петровському організаторам Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

Володимира ПУЗАКОВА до Голови Державного комітету з питань житлово-комунального господарства щодо повернення гуртожитку по вулиці Володарській у місті Кіровограді статусу сімейного з правом приватизації.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Голови Вищої ради юстиції щодо притягнення до відповідальності суддів Дзержинського районного суду міста Харкова за порушення ними присяги.

А також Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Прем'єр-міністра України стосовно ситуації, яка склалася навколо пам'ятки, історії пам'ятника на честь воїнів-визволителів в роки Великої Вітчизняної війни місті Цюрупінська Херсонської області.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до віце-прем'єр-міністра України Клюєва, голови Херсонської обласної державної адміністрації Довганя щодо проблем  підготовки до опалювального  сезону 2004-2005 років  житлового масиву Кудрі, що в селищі Каланчак Херсонської області.

Валентина ЗУБОВА до Генерального прокурора України, міністра Внутрішніх справ  України про замах на життя народного депутата України.

А також Миколи ШЕРШУНА до Прем'єр-міністр України про неправомірне втручання вищих посадових осіб держави в антидемпінгове розялідування щодо імпорту в Україну ДСП ламінованих походженням із Республіки Польща та Словацької Республіки.

А також Миколи МЕЛЬНИКА до Голови Пенсійного фонду України щодо з’ясування причин відмови Управлінням Пенсійного фонду України Томашпільського району Вінницької області в перерахунку пенсії громадянці Даліщук.

Миколи ТОМЕНКА до Голови Пенсійного фонду України стосовно порушення Управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі Запорізької області Постанови Верховної Ради України “Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у 2004 році”.

Богдана КОСТИНЮКА до Голови українського державного підприємства поштового зв’язку “Укрпошта” стосовно повернення заборгованості з виплати допомоги малозабезпеченим працівникам “Укрпошти” Кілійського району Одеської області.

Таким чином, шановні колеги, запити, які виголошені, п'ятдесят, із них, фракції "Наша Україна" - 19, фракція комуністів - 12, "Регіои України" - 3, груда "Демократичні ініціативи - Народовладдя" - 3,  "Трудова Україна" - 3, Народна аграрна - 1, Соціалістична партія - 2, Блок Тимошенко - 6, група "Союз" - 1, позафракційні - 1.

Шановні колеги! П'ять фракцій: фракція Блоку Тимошенко, фракція Соціалістичної партії, "Нашої України"  наполягають на перерві 30 хвилин для консультації  з фракціями, а також фракції Народної аграрної партії, Народно-демократичної партії, Промисловців і  підприємців також наполягають на перерві. Так може давайте   за усталеними традиціями зробіть заяви з приводу чого ви хочете брати перерву  і будемо працювати.

Будь ласка, Михайло Васильович готовий. Будь ласка, Гладій Михайло Васильович. Я прошу підготуватися від фракції Блоку Тимошенко, Соціалістичної партії, "Наша Україна".

 

10:16:56

ГЛАДІЙ М.В.

Дякую. Заява фракції Народної аграрної партії України. В заяві, виголошеній на сесії Верховної Ради 18 червня ми вже вказували на неприйнятні для демократичного суспільства методи, якими по відношенню до нашої партії прислуговувалися певні політичні сили та окремі посадовці від влади. Це, зокрема, проявлялося в політичному та адміністративному тиску, порушенні владними структурами своїх зобов'язань, цькування людей, які пов'язали з нашою партією свою долю і свої сподівання.

У зв'язку з цим у нас були всі підстави розраховувати на відповідну реакцію партнерів із парламентської більшості та урядової коаліції. Ми вважали, що Народну аграрну партію, на яку так взято, безоглядно й безпардонно накинулися чергові самозванні захисники українського села, почують і зрозуміють хоча б ті політичні структури, які, якщо не є нашими однодумцями, то хоча б партнерами за спільно підписаними угодами по співпраці та координації зусиль парламенту та уряду. Адже партійці аграрники від самого початку постійно і в повному обсязі виконують свої коаліційні зобов'язання, нерідко поступаючись при цьому навіть власними інтересами. Однак, реакція відсутня і до сьогодні. Навпаки, нині ця компанія набула не лише ширших масштабів, а відверто грубих, цинічних форм. В хід іде все: викручування рук, аж до звільнення з посад, чи навпаки обіцянки всіляких благ лідерам наших регіональних організацій, низових осередків, господарським керівникам, рядовим партійцям, яких у такий спосіб агітують за масовий перехід до інших політичних структур.

В цій ситуації нами керує не тільки турбота про дієздатність та подальшу долю своєї партії, вона є міцною і самодостатньою. Нас хвилює і тривожить цілком очевидний факт, що зловмисні інтриги проти народної  аграрної партії України, утиски  громадян, які поділяють її програму та погляди. Це демонстративне заперечення права людей на свободу політичного і партійного вибору, впевненість організаторів і виконавців подібних ігрищ у певній безкарності, яка базується на непохитній вірі  у силу грошей та адміністративного ресурсу. Ми переконані, що перемога таких підходів була б  згубною для України cьогодні і в майбутньому для її доброго імені та міжнародного авторитету. Тому незважаючи на різні силові потуги проти нашої партії, ми будемо протидіяти тому, щоб у державі та суспільстві вершили свою справу нетерпимість, нехтування цивілізованими нормами і правилами,  як рецидиви давно і остаточно засуджених тоталітарних підходів. Такою є наша принципова позиція і  ми будемо відстоювати її постійно, послідовно і наполегливо. Тому у зв'язку з відсутністю узгоджених і конструктивних дій в середині парламентської  більшості, що суттєво обмежує можливості фракцій впливати на прийняття і впровадження політичних рішень в межах парламентсько-урядової коаліції Фракція Народної аграрної партії України прийняла рішення: вважати себе вільною від коаліційних зобов'язань та призупинити своє членство в більшості. Фракція аграрної партії.

(Оплески)

 

ГОЛОВА. Так. Шановні колеги, прошу уваги. Прошу, прошу уваги. Шановні колеги, прошу уваги. Шановні колеги, прошу уваги. Я хотів би поінформувати вас, що у нашого колеги голови Комітету з питань освіти і науки Станіслава Ніколаєнка в сім'ї трапилася величезна трагедія, трагічно загинув 23-річний син. Я розумію, що це трагедія для всього нашого колективу. Тому я прошу вшанувати пам'ять хвилиною мовчання.

(Х в и л и н а    м о в ч а н н я)

Прошу сідати.

Від імені трьох фракцій, які вимагали перерву (Блок Тимошенко, блок Соціалістичної партії і фракція "Наша Україна"), хто буде виступати? Тоді визначтеся, будь ласка, бо Іван Сидорович Бокий говорить, що буде виступати. Так визначіться, я ж не можу.

 

10:21:44

БІЛОРУС О.Г.

Шановні народні депутати, заява фракції блок Юлії Тимошенко, фракції Соціалістичної партії і фракції "Наша Україна".

Наступ на освіту в Україні. Всі демократичні передові країни будують суспільство знань. Україна проголосила, що йде по цьому шляху. На жаль, виконавча влада діє всупереч цьому стратегічному принципу.

Активні дії вчителів п'ятої олександрівської школи, які голодують з третього серпня в знак протесту проти ліквідації цілого ряду середніх шкіл, гімназій, навіть дитячих садків, акція голодування викладачів Олександрівської жіночої гімназії та більший похід активістів Вільної профспілки освіти та науки з Олександрії до Києва на підтримку вимог голодуючих освітян, який розпочався сьомого вересня, змусили чиновників від освіти Кіровоградщини вдатися до жорстоких адміністративних заходів. Вона закрили ці учбові заклади і таким чином грубо порушили конституційне право громадян на освіту.

Восьмого вересня начальник міського правління освіти Кіровограда Костенко та начальник обласного управління освіти Кіровоградської області Прилипко зібрали керівників навчальних закладів на  засідання на якому вимагали від вчителів вийти з вільних профспілок освітян і науковців.

Не обійшли вони увагою вчителів, батьків та дітей, які відмовилися залишити Олександрійську школу і перейти в інший переповнені навчальні заклади. Таким чином, вчителі продовжують навчання дітей на подвір'ї школи. Прокуратура Олександрії зібрала наполегливих батьків і запросили до прокуратури, вивівши їх на автомобілях і почала допити, залякування, погрози, примушуючи батьків відмовитися від проведення занять на території 5-ої школи.

9 вересня, зранку, в присутності працівників міліції, керівництво міського управління освіти поставили вимогу покинути подвір'я школи.

Ми вимагаємо припинити негайно безчинство в школах міста Олександрії. Негайно заслухати інформацію Міністра освіти і науки, Міністра Внутрішніх Справ і Генпрокуратура  України. Просимо Голову Верховної Ради вжити всіх необхідних заходів для гарантування права громадян на освіту дітей. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, тепер йдемо по виступах. Спокійно! Запишіться або визначитеся, хто буде виступати. Я ж не можу так бути. Будь ласка, Семинога, фракція Блоку Юлії Тимошенко. Семинога, фракція блоку Юлії Тимошенко.

Семинога, фракція блоку Юлії Тимошенко. Де Семинога?

Тарасюк, будь ласка. Немає.

Томич Іван Федорович, будь ласка. З місця увімкніть мікрофон, будь ласка.

 

10:25:22

ТОМИЧ І.Ф.

Іван Томич, фракція "Наша Україна". Прошу передати голос колезі Миколі Кульчинському.

 

ГОЛОВА. Миколи Кульчинський, будь ласка.

 

10:25:43

КУЛЬЧИНСЬКИЙ М.Г.

Заява  фракції "Наша Україна" щодо спроб скритої приватизації ВАТ "Укрнафта".

У п'ятницю, 3 вересня 2004 року правління ВАТ "Укрнафта" поширило інформацію щодо рішення головних акціонерів компанії збільшити статутний капітал компанії у 132 рази до 1,8 мільярди гривень. Це питання має бути  розглянуто на зборах акціонерів ВАТ "Укрнафта" 15 вересня 2004 року.

Збільшення статутного фонду ініціюється у відповідності з розпорядженням Президента України Леоніда Кучми про передачу державних часток НПЗ "Укртатнафта" і НПЗ "Галичина"  в статутний фонд ВАТ "Укрнафта" з метою створення вертикально інтегрованої нафтової компанії. При цьому доля держави в статутному фонді має зберегтися на рівні не меншому, ніж 50 плюс 1 процент акцій.

На думку експертів, це є позитивний крок на шляху перетворення ВАТ "Укрнафта" в вертикально інтегровану компанію і створення додаткової вартості для компанії і держави як головного акціонера в майбутньому.  Але існує великий ризик того, що такий позитивний крок може призвести  для значних збитків для держави і дрібних акціонерів великих міжнародних інвестиційних фондів, а також біля 30 тисяч фізичних осіб, які отримали акції в обмін на сертифікати в процесі приватизації.

Фракція "Наша Україна" вважає, що на сьогодні не існує реального механізму передачі в статутний фонд ВАТ "Укрнафта" державних пакетів, як це передбачається указом Президента.

Як наслідок, держава не може встигнути в короткі строки - до 18 жовтня - внести пакети нафтопереробних заводів, що не дозволить їй зберегти контроль  за ВАТ  "Укрнафта" - 50 плюс 1 процент акцій.

Чого  вимагає Указ Президента, і може призвести до розмивання долі держави до 0,35 відсотка.

Інша загроза, на яку фракція "Наша Україна" звертає увагу, полягає у тому, що здійснення додаткової емісії фінансово здорової компанії за ціною значно нижчою від ринкової повністю суперечить світовій практиці і призведе до руйнування вартості ВАТ "Укрнафта", єдиної реально ліквідної, признаної світовою фінансовою спільнотою акцій на ринку України.

В даному випадку оголошена емісія за ціною 25 копійок, яка в 280 разів відрізняється від ринкової ціни - 70 гривень за одну акцію. Для держави втрата вартості своєї частки може скласти понад 300 мільйонів доларів США. В результаті падіння ринкової вартості компанії з 720 мільйонів доларів США до оголошення емісії до лише 350 мільйонів доларів в її результаті.

Крім держави, значних збитків буде завдано міжнародним інвесторам. Це значною мірою вплине на інвестиційний імідж країни, а також може зашкодити успішному розміщенню єврооблігацій НАК "Нафтогаз-Україна", головного акціонера "Укрнафти". Крім того, акціонерам сьогодні залишається близько 30 тисяч фізичних осіб. Фракція "Наша Україна" послідовно виступає...

 

ГОЛОВА. Дякую. Анатолій Мороз, будь ласка, фракція комуністів. Підготуватися Лебедівському.

 

10:29:08

МОРОЗ А.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, шановні виборці!

Виступити мене з цієї трибуни примусили мої виборці з міста Токмак Запорізької області, а точніше, працівники заводу "Південдизельмаш", такого унікального підприємства, єдиного в Україні, про яке я неодноразово говорив з цієї високої трибуни, про яке я неодноразово звертався до найвищих органів, вплоть до Президента. Але, незважаючи на це все, і Адміністрація Президента тричі давала відписку на Прем'єр-міністра Віктора Федоровича Януковича. І, як кажуть, віз і нині там.

Тому якраз в кінці серпня відбувся мітинг-забастовка на цьому підприємстві, на яке запросили і мене як депутата, на якому був присутній ще один мій колега-депутат, який знаходиться сьогодні в цьому залі, де люди примусили мене звернутися з цієї трибуни до Віктора Федоровича Януковича.

Вони говорять: "Шановний пане Прем'єр-міністре Вікторе Федоровичу! Звертаємося до вас, оскільки ситуація, що склалася в середині  на заводі ВАТ "Південдизельмаш" міста Токмак Запорізької області вимагає вашого безпосереднього   втручання. Злочинна діяльність керівників  підприємства, безвідповідальність та відсутність контролю за ним з боку безвідповідальних державних органів і зобов'язання контролювати, використовувати державну власність в інтересах працюючих, участка якої в ВАТ складає близько 70 відсотків, призвели до того, що наше стратегічно важливе підприємство опинилося в глибокій кризі з можливим визнанням його в найближчий час банкрутом. З часу порушення Господарським судом справи про банкрутство в 2000 рік ВАТ керує вже  третій сенатор  Жадун Анатолій  Миколайович, але як і його попередники виявився нездатним і неспроможним виконувати взяті на себе зобов'язання"...

Звернення це має великий текст, тому я зачитувати його весь не  буду і лише зупинюся на тому що  вимагають наші робітники цього підприємства від уряду і від держави.

Перше. Порушити перед Генеральною прокуратурою України питання про розслідування обставин і укладення кредитної, незаконної кредитної угоди ВАТ "Південдизельмаш" з Приватбанком з порушенням власного уставу та діючого  законодавства.

Друге. Доручити Фонду державного майна та Агентству з питань банкрутства знайти кандидатуру керівника санації з високим професіональним рівнем, яка б відповідала покладеним на це обов'язкам.

Доручити Державній податковій адміністрації контролю............... управлінню встановити жорсткий контроль за надходженням і використанням коштів ВАТ для запобігання їх нецільового  використання.

І на останнє я хотів би сказати і, звертаючись до тих, хто звертається до Прем'єр-міністра хочу сказати: "Шановні мої виборці! Шановні громадяни України! Я скажу, що це питання можна вирішити. Читайте програму кандидата в Президенти Симоненка Петра Миколайовича і ви зрозумієте............

 

ГОЛОВА. Так, Валерій Лебедівський, будь ласка, фракція "Наша Україна". Немає. Є? Де Валерій Лебедівський?

 

10:32:24

ЛЕБЕДІВСЬКИЙ В.А.

Прошу передати слово Петру Олійнику.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Я просив би, я чемно до всіх ставлюся і ставтеся чемно до головуючого. Не можна самому собі передавати слово  за іншу людину. Анатолій Оржаховський, фракція комуністів.

 

10:32:45

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую. Прошу передати слово народному депутату Новаку Володимиру Миколайовичу.

 

ГОЛОВА.  Володимир Новак, фракція комуністів. Підготуватися Петру Цибенку.

 

10:33:01

НОВАК В.М.

Володимир  Новак, фракція Комуністичної партії України, Хмельниччина.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Дорогі виборці! На цій неділі ми прийняли ряд законів, які, як ми вважаємо,  повинні покращити соціальний стан  найбідніших верств населення, серед них і Закон  про  заборону примусового виселення найбільш незахищених верств населення з жилих приміщень і Закон про продовольчі банки та інші.

Але сьогодні ми, комуністи, змушені серйозно  застерегти народ України від іншої небезпеки. Ми, фракція комуністів у Верховній  Раді, наш лідер, кандидат у президенти  України Петро Миколайович Симоненко неодноразово попереджували народ України про небезпечні маніпуляції влади із статистичними даними по визначенню кількості зібраного  зерна. Так було у минулому році, коли було приписано біля 30 відсотків оголошеного врожаю, а значна частина зерна була продана за кордон для того, щоб забезпечити людей хлібом, який сьогодні для багатьох являється, на жаль, не тільки основним, але єдиним продуктом харчування, довелося закупляти зерно у три дорога за кордоном. Винуватців таких, м'яко сказати, антидержавних дій, як вам відомо, не знайшлося. Навпаки, влада роздала, підкреслюю, роздала, а не нагородила заслужених, урядові нагороди і справу просто закрили. На жаль,  це повторюється і у цьому році. Ми всі повернулися, кожен з нас зустрічався з селянами, до сьогоднішнього  дня в  полях є ще не зібрані зернові, а влада заставляє рапортувати, що зібрано все.

Як це дико не звучить, але врожайність сьогодні визначається не у полі, а у кабінетах начальників. По-простому говорячи, селян заставляють приписувати зерно, і, не доведи Господи, як кажуть, щоб цифра була несправна. Характерно, що ні один з тих, хто  вчинив приписки до державної звітності не поніс ніякого покарання, в усякому разі за останніх декілька років. От і виходить, що цю брехню, цей обман народу благословляє нинішня влада, якій так хочеться видати бажане за дійсне.

Зрозуміло, якщо реальних результатів немає, їх доводиться видумувати. Пограбування селян продовжується, декларуючи ціну за одну тонну хліба по 800 гривен. По-суті закупляють зерно по 350-400 гривен за тонну. Труд селянина, його працю важку знецінено. Знову на його надзвичайно важкій праці зароблять великі гроші ті, хто ні разу не спітнів у полі. І все це супроводжується словоблудством про турботу за селянина. Великодержавна брехня стала основою політики діючої влади.

Звичайно, в такій обстановці, які б ми закони не приймали, спрямовані на покращання життя наших людей, вони діяти не будуть, все зведеться до елементарного окозамилювання та брехні.

Буде чесна влада - буде хліб і буде до хліба. Люди, прошу вас, задумайтесь над цим. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Петро Степанович Цибенко, фракція комуністів. мікрофон, будь ласка.

 

10:36:06

ЦИБЕНКО П.С.

Прошу передати слово Пузакову Володимиру Тихоновичу.

 

ГОЛОВА. Володимир Пузаков, підготуватися Юрію Оробцю.

 

10:36:17

ПУЗАКОВ В.Т.

Дякую. Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Я, як обранець народу, повинен захищати його. Але порадьте мені, шановний Володимире Михайловичу, до кого можна звернутися за захистом, адже ні судова, ні виконавча влада не діє. Одні химери правлять державою. А чесну, талановиту людину або ж викидають, або ж убивають.

У мене прохання до влади. Якщо нездатні керувати - то зійдіть красиво й тихенько з арени, і не чекайте президентських виборів, навіть не мрійте займати керуючі посади. І не тільки Президент чи Прем'єр, а всі разом.

І сьогодні  ще раз з цієї трибуни говорю про розгул бандитизму і беззаконня, які по всі Кіровоградській області чиниться в даному випадку в Новоукраїнському районі за планом голови райадміністрації Балана при активній підтримці силових структур району та області, щодо колишнього голови КАП "Нива" Огир Володимира  Івановича. Його господарство одне з кращих не тільки на Кіровоградщині, а й на Україні. Яке було оснащено новітньою технікою, що поповнювалось щорічно, була стабільна зарплата і соціальна сфера міста повністю була на КСП "Нива". Сам не крав і "новим" хазяєвам не дозволяв, а це не подобалась сучасним Баланам, вони постійно над ним влаштовували терор та заважали працювати. Кульмінаційною точкою стали заплановані колгоспні збори 25-ого травня, які так і не відбулися, де бандитським методом було незаконно звільнено Огиря з голови КСП при підтримці правоохоронців та заступника районного прокурора Нагірного, які були присутні в залі. І що ж це, ви думаєте: порушено кримінальну справу проти хуліганства, бандитизму, беззаконня? Та що Ви. Кримінальну справу порушили проти Огиря, бо як вирішили антинародники, що він і збори зірвав, і бійку вчинив. Ось такі та інші сфальсифіковані відповіді надійшли до Генпрокуратури з районної прокуратури і куди вже звертатися, щоб доказати правду. Та ще це, що ж це за влада? Скільки можна знищувати свій народ? Скільки можна брехати? Та  ми ж дожилися до того, що боїмося навіть в день ходити вулицею і тільки сьогодні Президент і Прем'єр побачили, що в країні страшний хаос і добром це не закінчиться. А за що ви, Президенте і Прем'єре, вручаєте цій банді нагороди і підвищуєте звання, а у передвиборній гонці клянетеся  на вірність народу, прикладаючи руку до серця. Прикладіть краще самі знаєте до чого.

І ще раз звертаюся до Генеральної прокуратури. Провести ретельне розслідування цієї справи і дати правду оцінку діям районної та обласної ради. А мій виступ прошу зарахувати до енний запит до Генерального прокурора.

 

ГОЛОВА. Юрій Оробець, фракція "Наша Україна". Підготуватися Лободі.

 

10:39:37

ОРОБЕЦЬ Ю.М.

Шановні колеги, шановні жителі України. Учора група депутатів із фракції "Наша Україна" припинила фашистський шабаш. Учора біля Аскольдової могили група УНА-УНСО на чолі з Едуардом, група УНА, на чолі з Едуардом Коваленком хотіла організувати факельний похід під фашистськими гаслами нібито на підтримку Віктора Ющенка. Ми, депутати України, прибули туди і з мегафонами розагітували простих хлопців, яких за гроші намагалися втягнути в цю акцію. Це були студенти КІСІ, КПІ, ряду технікумів київських.

 Провокатори принесли не лише факели, вони принесли 20 каністр з бензином і ксенофобські лозунги, які були заготовлені у них. Однак все це було покинуто і вилучено від них. Я прошу Генеральну прокуратуру порушити справу по факту розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Чому це так сталося? Чому була бездіяльні міліція? Ми побачили, що на місці були присутні всі пропрезидентські канали телебачення. Готувалася масштабна провокація, що нібито у підтримку Віктора Ющенка іде факельна фашистська навала. Ми припинили це. Але ми усвідомлюємо, що замовник знаходиться на вулиці Банковій. Саме там давали керівництву перекрутити інформацію на Першому каналі телебачення.  Я прошу порушити кримінальну справу  по факту обману диктором УТ-1 громадськості України.

Прошу вважати це моїм офіційним депутатським запитом, який я направляю і до Генеральної прокуратури, і до Міністерства внутрішніх справ, яке абсолютно було пасивним і тільки вкінці воно прийшло, коли побачило, що провокація провалилася, бо ми, народні депутати, вплинули позитивно на цей процес.

Шановні громадяни України! Я є представником блоку Віктора Ющенка. Ми звертаємося до вас, в Україні є велика цінність, міжнаціональний мир і спокій. Зберігайте їх! Не вірте  провокаторам, які доживають останні дні в Адміністрації Президента. Об'єднуйтесь навколо достойних гасел і достойного кандидата в Президенти. Фашизм і їхні поплічники олігархів не пройдуть. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так. Народний депутат Лобода, фракція комуністів. Мікрофон, будь ласка.

 

10:42:30

ЛОБОДА М.В.

Прошу слово передати Сергію Бондарчуку.

 

ГОЛОВА. Слово передається Бондарчуку. Будь ласка. Підготуватися Вадиму Гурову.

 

10:42:48

БОНДАРЧУК С.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати!

Від імені депутатської групи "Центр" уповноважений проінформувати про наступне, що народні депутати групи "Центр", члени групи "Центр" заявляють про свій вихід із складу постійної діючої парламентської більшості у Верховній Раді. Особисті заяви народних депутатів ми передаємо координатору постійної діючої парламентської більшості. Дякую.

 

ГОЛОВА. Що? Що?

Вадим Гуров, будь ласка. Депутатська група "Демократичні ініціативи-Народовладдя".

Вадима Гурова немає. Іван Герасимов. Іван Олександрович Герасимов, фракція комуністів. Мікрофон ввімкніть, будь ласка.

 

10:43:40

ГЕРАСИМОВ І.О.

Прошу передать слово Соломатину.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція комуністів. Підготуватися Мельничуку.

 

10:43:56

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

На доручення виборця з Івано-Франківська Євгена Чайківського, звертаюся до Віктора Ющенка, керівника Блоку "Наша Україна".

Що просить виборець: "Прошу передати пану Ющенку мою писульку, бо інакше його ...........не допустять її до нього. Нехай знає, що не всі західнянські хлопи одурманені буржуазними побрехеньками, за якими криється вовча мораль, яка вже зараз взята на озброєння правлячими злодюгами". І далі він запевнює, що він з діда-прадіда є справжній націоналіст.  Він скаржиться на місцевих партійних і державних керівників: на Миколу Криця, на мера міста Шкутяка, на його заступника Олександра Сича, на керівника обласного штабу Блоку Юлії Тимошенко Шлімка, - які обіцяли цьому націоналісту допомогу в здійсненні його завдань, але в дійсності, як він перевіряв і в цьому листі наводить, нічого не зробили заради того, щоб він зміг свої переконання здійснити.

І ще він говорить про Ющенка таке: "Він мені імпонує, такий симпатичний, і вміє себе вести, і тим більше, гарно говорити. Але, прийшовши до влади, він не зможе проводити політики в інтересах народу, бо "друзі" (в лапках) не дадуть, вони мають свої амбітні кровні інтереси. Чи саме тому він шукає підтримки американців? Але це не означає, що трагедія наша в котрий раз повторюється. 60 років тому дехто з бандерівців надіявся на підтримку німців. Та німці, завоювавши Україну, розстрелювали бандерівців як своїх потенційних ворогів".  Підпис - Євген Чайківський, адреса є.

Тому я готовий привселюдно передати представникам блоку "Наша Україна" листа цього виборця. А люди, виборці всієї України, мають зробити з цього висновок.  Дякую. (Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, заспокойтеся! В кінці всі отримаєте право на репліку. Ну, отримаєте, я прошу вас, ну, отримаєте. Ну, отримаєте, прошу вас, в кінці  отримаєте, я прошу вас.  (Ш у м   у   з а л і)

Ну, Олійник, візьміть слово, репліка, беріть.

Петро Олійник, мікрофон, будь ласка. Не кричіть.

 

10:46:45

ОЛІЙНИК П.М.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Я в першу чергу звертаюся до фракції комуністів. Сьогодні в нас є один бандитський режим при владі, і нам треба об'єднати свої зусилля по поборюванню  режиму. А окремі  люди є в вашій фракції провокатори.

Я закликаю вас сьогодні консолідувати свої зусилля на перемогу над режимом і хочу зауважити, шановні комуністи, що вчора наша фракція блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" з блоком Юлії Тимошенко зупинили фашистський шабаш. У Верховну Раду було попередження - не відреагували. Бездіяльність правоохоронних органів.  Вперше після другої світової війни влада, практично,  легітимізувала фашистський путч на Україні. І ми разом повинні зупинити, бо ми будемо відповідати перед історією і перед ветеранами Великої Вітчизняної війни, які загинули за незалежність нашої держави.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Михайло Родіонов, фракція комуністів. Підготуватися Поліїту.

 

10:47:55

РОДІОНОВ М.К.

Родіонов, фракція комуністів.

Шановний Володимир Михайлович!  Я звертаюся особисто до вас щодо виселення громадянської Стрижової, колишньої працівниці Управління справами Верховної Ради  України, а ще колишньої працівниці маляра  Управління справами ЦК Компартії України, виселення її з гуртожитку.

Шановний Володимире Михайловичу, я знаю, що у вас багато дуже справ, але ж хочу звернути вашу увагу на те, що навіть судові інстанції на сьогоднішній  день посилаються на те, що, відповідно до указу Президії Верховної Ради України від 30 серпня  1991 року про заборону діяльності Компартії  України,  на КПРС ....державну власність ......... будуправління, Управління справами ЦК Компартії України та його майно, яке перейшло до Управління справами Верховної Ради України не є правонаступником. Навіть те, що людина працювала в Управлінні справами ЦК Компартії України це є, бачите ви, дуже... кажуть, що злочин цієї людини, простого маляра. І я ж хочу звернути увагу вашу, Володимире Михайловичу, навіть незважаючи на рішення Конституційного Суду України, який скасував незаконне рішення стосовно заборони Компартії України і на сьогоднішній день владні структури Компартію України і людей, які там переслідують... Тому, Володимире Михайловичу, повторно  звертаючись до вас, розумію, що ви дуже зайнята людина, але, будь ласка, знайдіть 20-30 хвилин часу для вирішення конкретної справи простої людини. В Верховній Раді люди не прості, хоч вони кажуть, що захищають інтереси простих людей. Тому я прошу вважати мій виступ повторним запитом до вас як до Голови Верховної Ради України стосовно того, щоб у нас все ж таки була справедливість і людину не переслідували з того, що  вона колись працювала навіть в ЦК Компартії України.

 

ГОЛОВА. Ви скажіть, щоб всі чули, що ви передаєте  своє слово. будь ласка, мікрофон Полііту, бо буде зараз у нас непорозуміння.

 

10:50:48

ПОЛІІТ А.А.

Андрей Полиит,  фракция Компартии Украины.

Прошу передать слово Мироненко.

 

ГОЛОВА. Мироненко, будь ласка, фракція комуністів. Підготуватися Баранівському.

 

10:50:58

МИРОНЕНКО В.А.

Мироненко, фракция коммунистов.

Уважаемые соотечественники! Самое страшное для нашего государства и для нашего народа - это то, что при этой направленности для 99 процентов населения обеспечивается бесправие. Об этом говорит и то, что даже мелкие и средние предприниматели  выходят на акции протеста. Политика, проводимая нынешней капиталистической властью, фактически  не удовлетворяет интересы 99 процентов населения. Однако, эта  политики может сохраниться и дальше.

Я  неоднократно с этой трибуны говорил  о страшных бедах жителей города Керчи - города-героя, которые сейчас находятся в ужасном состоянии. Подавляющее большинство предприятий  города либо ликвидировано, либо  работают на 25 процентов. От сюда и то, что  выезд из города Керчи гигантский, и так, я видел, такое наблюдается по всей Украине. Именно такая политическая направленность сохранится, к сожалению, если только народ  не сделает правильный выбор. Нам сейчас олигархи подсовывают двух своих кандидатов, которые заигрываю, один с Москвой, другой с Соединенными Штатами Америки. Один победит и будет проводить политику ни в интересах интеграции Украины с Россией, ни в интересах собственного народа, а он уже сейчас заявил о своей преемственности, то есть, будет продолжать все ту же политику; другой победит, будет еще хуже, ибо  не только  сохранится эта преступная капиталистическая направленность ( второй - это господин Ю.), у нас сейчас привыкли уже говорить: леди Ю., можно назвать леди Т. - олигарх,  можно сказать теперь: пан Ю.. Пан Ю. прийдет к власти, значит курс будет еще хуже, потому что помимо  капиталистической направленности, вот этой преступной, за которую вот как раз олигархи и сторонники олигархов, которые  находятся в этой самой большой фракции,  постоянно голосуют, будут проводить все ту же политику преступную удушения народа, удушения экономики во имя обогащения узкого слоя людей.

Более того, будет проводится политика в интересах Соединенных Штатов Америки. Ибо ми знаем, что у пана "Ю" и жена гражданка США, которая... Если брехня - пожалуйста опровергните.

Далее. вы сказали, что Тягнибока вы исключили, дескать фашиста. Но почему нет официального документа об этом? Увы, вы, уважаемые, ведете именно к фашизму. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу вас заспокоїтись. Шановні колеги, я прошу вас, заспокойтесь. Якщо потрібно, візьмете слово, скажете, що ви оцінюєте з цього приводу. Заспокойтеся.

Щоб розрядити обстановку я читаю оголошення, прошу уваги, яке щойно мені подали. Згідно статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2. Регламенту Верховної Ради України інформую про виключення народного депутат України Тягнибока Олега Ярославовича зі складу депутатської фракції "Наша Україна". Відповідні документи подані. Це було подано, я вам скажу коли, це було подано вчора.

Олександр Баранівський, фракція Соціалістичної партії України, будь ласка, мікрофон. Прошу уваги.

 

10:54:56

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую. Олександр Баранівський, фракція соціалістів. прошу передати слово Бокому.

 

ГОЛОВА. Іван Сидорович Бокий, будь ласка.

 

10:55:09

БОКИЙ І.С.

Фракція соціалістів уповноважила мене заявити таке. Напередодні четвертих роковин з дня вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, яке сколихнуло всю країну наші, так звані, правоохоронні органи відверто блокують розслідування цієї кримінальної справи. З перших днів зникнення Георгія Гонгадзе, Соціалістична партія і наш лідер Олександр Мороз наполягали на безпосередній причетності до злочину вищих державних посадовців. Президент Леонід Кучма публічно клявся: що злочин буде розкрито, що до розслідування залучать кращі сили, що справу розглядатимуть максимально прозоро. Чого варті слова Президента - ми бачимо зараз, попри всі наявні докази, влада боїться розпочати судовий процес, бо причетними до вбивства виявляються ті самі кращі сили міліції та СБУ. І як це не прикро, офіційно визнані докази повністю доводять причетність до злочину самого Президента України. Ніякої прозорості у справі нема, а навпаки: влада порушила елементарні норма процесуального законодавства. Весь світ знає зараз про офіційно визнані Генеральною прокуратурою України, протоколи допитів співробітників міліції, які здійснювали, за наказом найвищого керівництва, незаконне стеження за Георгієм Гонгадзе. Це відбулось 14 липня цього року. Ці протоколи, які можуть і мають бути використані докази в суді досі не викликали жодних дій з боку наших, так званих правоохоронців. Олександр Мороз, лідер Фракції соціалістичної партії, з моменту оприлюднення нових доказів причетності Кучми до злочину, не розраховував на оперативне реагування влади. Тому через кілька днів після визнання Генеральною прокуратурою достовірності протоколів допитів міліціонерів, Олександр Мороз звернувся через численні засоби масової інформації до керівництва відповідних відомств з вимогою дати негайну оцінку розслідуванню справи Георгія Гонгадзе, протягом останніх двох місяців Мороз ще двічі, повторюю двічі звертався за ...  і згідно з Законом про статус народного депутата МВС та Прокуратура вже давно мали б дати офіційну відповідь. Проте норми закону знову порушено правоохоронцями. І ніякої відповіді Олександру Морозу досі не надано. Вже минуло майже два місяці, а міністр Білоконь набрав у рот, мабуть, води, а може ще чогось іншого, що він збирається три дні пити після перемоги реакції на президентських виборів.

Ми звертаємо увагу Верховної Ради на цинічне порушення депутатських повноважень. Соціалісти вимагають заслухати звіт Тимчасової слідчої комісії по справі Георгія Гонгадзе і звіт Генерального прокурора та міністра внутрішніх справ про хід розслідування. Без розгляду цього питання Верховна Рада не має морального права представляти інтереси народу, не може бути консолідуючим органом суспільства.

 

ГОЛОВА. Михайло Косів має одну хвилину для репліки. Будь ласка, мікрофон. Ми ще не закінчили. Я прошу вас.

 

10:58:21

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, шановні радіослухачі. Я хочу виступити з дещо незвичною заявою. Я хочу подякувати нашим колегам комуністам Соломатіну і Мироненку за ті виступи, які вони тут виголошують з цієї трибуни.

Недавно мені довелося проїхати по тих районах Чернігівської, Кіровоградської, Черкаської, Хмельницької, Житомирської областей, які називають червоним поясом. У деяких районах у 2002 році за комуністів голосувало 55 відсотків виборців. Зараз вони уже за комуністів голосувати не будуть. Бо виступи таких депутатів, яких я назвав, наочно підтверджують те, що комуністи ведуть боротьби не проти нинішнього, як вони облудно кажуть, реакційного режиму, а проти блоку Віктора Ющенка. Тому їм за їхні виступи варто тільки...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу вас. Давайте заспокоїмося.

Так, один. Мироненко. Будь ласка, не називайте прізвищ. Я прошу не називайте прізвищ.

 

11:00:06

МИРОНЕНКО В.А.

5 избирательный округ. Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые соотечественники! Снова мы слышим постоянно, все эти годы звучит ложь. Ложь заключается в том, что вот дескать за коммунистов все меньше и меньше голосуют, я сейчас фамилии ничьи не называю. Так вот, все меньше и меньше голосуют, потому что дескредитируется идея.

Причина заключается в другом, что средства массовой информации пренадлежат именно, радио и другие именно олигархам, находящимся в этих двух как будто бы противоборствующих блоках. Но, на самом деле, имеющие главную задачу обеспечит сохранение капиталистической преступной  направленности. И те, кто сейчас выступают, вроде бы, патриоты. За это стыдно должно быть! Ведь вы уничтожили экономику! Вы уничтожаете народ! Почему вы не каетесь? Вы обязаны каяться. Где ваша совесть? Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Прошу. Шановні колеги! Прошу заспокоїтеся. Зараз оголошується до розгляду. Давайте підтвердимо  як ми турбуємося про соціальне самопочуття людей. Це проект Закону "Про соціальний захист дітей війни". З процедури чого? Ні! У нас оголошений до розгляду проект Закону "Про соціальний захист". Як у вас з приводу цього, процедури розгляду цього законопроекту, тоді є, будь ласка. Ні. Так, ні.

Я прошу вас, давайте не будемо. Давайте працювати. Все! Не зловживайте терпінням.

Оголошується до розгляду проект Закону про соціальний захист дітей війни. Доповідач Олександр Баранівський, співдоповідачем буде виступати голова комітету Цибенко Петро Степанович.

Пропонується такий Регламент розгляду цього питання: для  доповіді і відповідей на запитання - по 5 хвилин, для співдоповіді і відповіді на запитання до співдоповідача - 5 хвилин, обговорення і прийняття  рішення - 10 хвилин.

Нема заперечень? Немає.

 

11:02:17

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Володимир Михайлович.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановні народні депутати! Тема до розгляду, до якої ми з вами приступаємо, одна з найбільш болючих, хвилюючих у житті українського  народу. Вона стосується страхіть війни, дітей, тобто тих, хто поневірявся у злиднях, голоді, холоді десятиліттями, і ніколи не розжився на увагу, на ласку, бодай симпатію людей. Звичайну увагу від свого рідного народу. Я маю на увазі мільйони тих українських людей, кого можна сміливо назвати дітьми війни.

Україна була повністю окупована фашистами, страждав весь український народ, але найважче довелося дітям, мільйони їх осиротіло, залишилося без будь-яких засобів до існування. Ті, що вижили, зазнали нелюдських страждань. Країна, як могла, залагоджувала тому малолітньому горю. По війні з'явилися безліч дитячих будинків, які, зрозуміло, не могли замінити дітям-сиротам найдорожчих людей.

В країні не раз проголошували, що ніхто з учасників Великої Вітчизняної війни не забутий. Як то було насправді, можна оцінювати по-різному, але я маю підстави сказати, що найпершими, хто  виявився забутими, це якраз були діти  війни. Можливо тому, що їх було надзвичайно багато, а хотілось же насамперед обігріти теплом, створити кращі умови для тих, хто пройшов з боями і здобув перемогу.

Один із російських сценаристів створив, на моє переконання, чудовий психологічний кінофільм про підлітків, які через воєнне лихоліття не зазнали ні материнської ласки, ні батьківського напутнього  слова. Він назвав їх підранками. Фільм, що так і називався "Підранки" наче закликав усіх оглянутися довкола, бути уважнішими до цих людей.

Тепер діти війни самі вже пенсіонери. Зазнавши жахів війни, вони нині знову у числі постраждалих, адже не маючи відповідного статусу, не маючи жодних пільг, мільйони їх, буквально, перебувають на межі відчаю.

Цей законопроект передбачає встановити правовий статус дітей війни і цим самим визначає основи їх соціального захисту та гарантує їх соціальну захищеність шляхом установлення пільг і державної допомоги. Ми пропонуємо надавати їм пільги вичерпно згідно із цим законом.

Працюючи над проектом цього закону, мені довелося побувати у десятка зустрічей із поколіннями дітей війни. Тисячі людей збиралися на такі заходи, йшло жваве обговорення. Про необхідність прийняття його люди говорили зі сльозами на очах, бо це справедливе і чесне відшкодування держави перед поколіннями людей, які були жорстоко обділені впродовж десятиліть. Це, власне, повернення маленької часточки боргу перед тими, хто в своєму житті не досміявся, не добавився в малі, юні роки, хто був обділений материнською ласкою, батьківським теплом, увагою Батьківщини.

Я хотів би, шановні колеги, пояснити те, що був один законопроект про соціальний захист дітей війни, а потім на заміну йому був поданий інший, більш широкий такий. Але прийшли автори до висновку разом з комітетом, що... і той закон був знятий. Тобто я хотів би звернути вашу увагу, що розглядається основний закон - про соціальний захист дітей війни.

Законопроект складається з трьох розділів. В першому розділі містяться загальні положення, визначення термінів і таке інше. У другій частині дається перелік пільг дітей війни щодо зменшення сукупного податкового доходу на розмір прожиткового мінімуму, надання житлових субсидій, пільги щодо працевлаштування, виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі ста процентів середньої заробітної плати незалежно від стажу. Передбачаються державні соціальні гарантії та їх розмірі, що гарантує рівень доходів дітей війни не нижче прожиткового мінімуму.

Я хотів би, шановні колеги, звернути вашу увагу на те, що цей закон якраз захищає бідних. Тому що людина, навіть маючи статус дитини війни, але яка має сьогодні великі доходи, тобто більше 382 гривні, тобто більше прожиткового мінімуму, який встановлений для працездатної особи, вона сьогодні додатковими пільгами користуватися не буде, тобто він захищає найбільш бідних. Тому просив би шановних колег підтримати даний законопроект у першому читанні, і просив би вас до другого читання подати свої пропозиції, наповнити його більш, щоб він був змістовним, щоб він відповідав, так сказати, сьогоднішньому часу і дійсно захистив це таке  поранене покоління людей. Дякую.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександр Петрович. Прошу записатися на запитання. Будь ласка, висвітліть. 5 хвилин. Кармазін. Підготуватися Янковському.

 

11:07:07

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний доповідачу, я дякую вам за те, що ви разом з Рудьковським підготували цей законопроект, але, на мій погляд, із юридичного боку він не є бездоганним. Наприклад, частина тих пільг, які ви пропонуєте надавати особам, які народилися в період від 9.05.1927 року до 1945 вже врегульовані  законодавством і додаткового врегулювання не потребують. Тобто, є вже колізії.

І по-друге. Абсолютно всі в Україні люди заслуговують право на належні умови, і я думаю, що вони-таки будуть вжиті, коли президентом стане Ющенко, у якого  українка дружина і громадянка України (це я відповідаю тим, хто паплюжив тут ім'я Ющенка) ...

 

БАРАНІВСЬКИЙ О.П. Дякую, шановний колего. Хочу вам сказати слідуюче на ваше запитання, що законодавством врегульовано для тих людей, хто має статус учасника Великої Вітчизняної війни. Ті люди, які не мають статусу, вони законодавством... для них нічого не врегульовано.

Тут же мова йде про тих людей, для яких... не мають статусу учасника війни, але стояли біля станка, які, скажімо, підносили снаряди, які просто не вивчились, які болячок нажили, які просто були поранені, розбираючи  міни і снаряди, тобто того покоління років війни, які не підпали під статус  учасника Великої Вітчизняної війни. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Янковський, будь ласка. За ним Соломатін.

 

11:09:09

ЯНКОВСЬКИЙ М.А.

Шановний доповідачу!

Микола Янковський, 48 виборчий округ, місто Горлівка.

По-перше. Я хочу відмітити, що це дуже потрібний закон, тому що діти війни - це, дійсно, діти  війни, а не учасники війни. І тому, вивчаючи цю проблему, я буду пізніше також доповідати, я хочу підтримати вас, і  ті недоліки, які є, їх можна виправити  у другому читанні. Дякую вам за цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Соломатін. За ним Нощенко.

 

11:09:49

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановний колего! Я хочу запропонувати вашій увазі  дві ремарки, які пов'язані з уточненням  деяких формулювань, у тому числі  і назви Закону "про соціальний захист дітей війни".  Ми почнемо після цього прирівнювати і підтягувати інших дітей, інших війн, звичка така і така практика у нас існує. Чи не вважаєте ви за доцільне  більш чітко визначити назву закону "про соціальний захист  дітей Великої Вітчизняної війни", у самій назві? Це перша.

І друга. Визначення самого поняття "дитина війни" - особа, якій на час закінчення  Великої Вітчизняної 2 вересня було менше 18 років. Пропоную після  слова особа, після коми додати " яка була громадянином СРСР". Дякую.

 

БАРАНІВСЬКИЙ О.П. Дякую вам за запитання.

Я хочу сказати, що питання стояло перед авторами, щоб назвати " захист дітей Великої Вітчизняної війни", але у ході розробки закону, зустрічаючись з людьми , почали виникати питання слідуючого характеру.  Три з половиною тисячі загинуло наших українців в Афганістані, і, скажімо, діти загиблих цих батьків там сьогодні також відповідно  страждають. І коли ми у даному законопроекті ставимо  дітей  Великої Вітчизняної війни, їхнього соціального захисту, пенсії і таке інше,  то ці питання ставлять безкоштовного навчання дати їм можливість, раз держава послала їхніх батьків, і вони загинули, тобто інші питання. Тому ми  вирішили назвати "захист дітей війни", щоб дати можливість, можливо,  у майбутньому будуть виникати питання доповнювати цей закон, а не казати, писати якийсь інший. Але вас, шановні колеги, просили подати свої пропозиції до другого читання й авторами буде опрацьовано. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Нощенко.

 

11:11:55

НОЩЕНКО М.П.

Нощенко Микола Петрович, 160 виборчий округ, Глухівщина, "Трудова Україна".

Шановний доповідачу, фракція "Трудова Україна" підтримує цей законопроект щодо поглибленого соціального захисту цієї категорії. Але хотів би зробити зауваження такого плану. Є в законі соціальна допомога, яка, ви правильно сказали, що буде надавитися, враховуючи матеріальний стан, добробут сім'ї або обставин сім'ї. Але є ще пільги. в тому числі ви зачіпаєте і субсидії. Я хотів би так сказати, що тут має місце соціальна несправедливість. Вийде так, що особа має житлово-комунальні послуги і буде одержувати ще й пільгу. То можливо перейти в розряд, що принцип соціальної справедливості відноситься до всіх учасників, кого торкається цей законопроект, щоб надати їм адресну, матеріальну допомогу, в залежності від обставин, які випише законодавець. Дякую.

 

БАРАНІВСЬКИЙ О.П. Дякую, Микола Петрович, за підтримку даного законопроекту. Ми з вами розмовляли на цю тему, Микола Петрович, і я думаю, що при підготовці законопроекту до другого читання, ми там, які у нас виникають питання дискусійні, ми знайдемо шляхи їх вирішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка.

Співдоповідає Голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Степанович Цибенко.

 

11:13:32

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Адаме Івановичу. Фракція комуністів, Голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Цибенко.

Шановні колеги, я, звичайно, доповім думку комітету з приводу законопроекту, але розпочати я хотів би дещо з іншого. Ми з вами дуже часто  в цій залі клянемося, запевняємо наших виборців, про те, як ми їх любимо і як ми їх готові підтримувати. Я дуже прошу, звертаючись сьогодні до всіх колег, до керівників Фракцій з проханням: сьогодні стоїть низка соціальних питань в порядку деному, оце питання, яке сьогодні включено до порядку денного, зміни до закону про статус ветеранів війни, гарантії соціального захисту. А ми знаходимося з вами в році 60-річчя звільнення України, підготовка до 60-річчя Перемоги. Я дуже прошу всіх прийняти активну участь у обговоренні тих документів і прийнятті відповідних рішень. Тепер повертаючись до власне проблеми, яка, з якою я вийшов на цю трибуну, я хотів би, підтримуючи автора цього законопроекту, сказати про те, що ми навіть дещо спізнилися цим документом. Бо мова йде про покоління, опалене війною, покоління 30-тих, 40-их років, які кажімо безпосередньої участі у Великій Вітчизняній війні може не приймали участь, але в силу своїх вікових можливостей допомогли, а також народились під час Великої Вітчизняної війни і вже цим потерпають, скажемо, на схилі років. Я хотів би сказати про те, що я, як Голова Комітету, Комітету в справах  пенсіонерів, ветеранів, інвалідів, Фракція комуністів, нинішній кандидат в Президенти Петро Миколайович Симоненко не одноразово піднімали цю дуже гостру проблему, щодо її вирішення. На жаль вона не вирішувалась і не вирішувалась не з вини Верховної Ради України. Бо я звертався неодноразово до Кабінету міністрів, нажаль, тривалий час Кабінет Міністрів не підтримував цю ідею. Сьогодні у нас є підтримка Кабінету Міністрів, щодо цього законопроекту. Тому я думаю, що буде і справедливо, і  толерантно, коли ми з вами зробимо крок назустріч тим людям, які теж постраждали від фашизму і приймемо той закон у тому вигляді, який він поданий сьогодні. Буде завтра, післязавтра, можливість дещо розширити, скажемо, рівень соціальності захищеності цієї категорії, будемо просуватися далі. А сьогодні я закликаю всіх не залежно від партійної, фракційної приналежності підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, я бачу, що ніхто із присутніх народних депутатів не заперечує проти прийняття цього законопроект? Ніхто не заперечує? Є заперечення, да? Добре. Будь ласка, висвітліть список. Дякую, Петро Степановичу. Список, будь ласка, виступаючих. Дев'ять хвилин на виступи і хвилина - на прийняття рішення. Будь ласка, Пузаков. Підготуватися Сухому.

 

11:16:40

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Даного закону давно чекали в нашій країні, особливо ті, чиє дитинство було не дитячим, адже воно співпало з роками Великої Вітчизняної війни. Будучи дітьми в роки війни та і в повоєнні роки, ця категорія людей зазнала немало лиха і горя, перенесла тяжкі захворювання. Адже постійне недоїдання в роки війни, стресові ситуації в сім'ях не проходили мимо душі дитини. Майже кожна друга сім'я залишилася без батька. То можна уявити, як жилося цим дітям.

Діти того часу не за роками ставали дорослими. Вони самостійно здобували освіту, опановували професію не за віком. У державі таких дітей воєнного часу було біля 13 мільйонів. Сьогодні вони - це наші славні пенсіонери, яких держава сам на сам залишила зі своїми бідами, хворобами, мізерною пенсією. Вони ніякими соціальними гарантіями і пільгами не користуються, державою одурені і обкрадені. Не забезпечено їм конституційне право на достатній життєвий рівень і соціальну захищеність. Держава повинна нести моральний обов'язок перед ними. Вона у вічному боргу перед такими людьми.

Обов'язково повинно бути відбито в законі запроваджені пільги і державна соціальна допомога у такому розмірі, що забезпечуватиме прожитковий  мінімум. Не на словах, а на ділі повинна виплачуватися допомога по працездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати і не як не по тимчасовій втраті працездатності.

В другій частині законопроекту говориться про першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального будівництва. Виникає питання, хто з них має здоров'я та кошти, щоб займатися будівництвом. Краще було б подумати як зробити, щоб черга на отримання житла продвигалася і, щоб ці люди змогли отримати житло. Більшість з них стоїть на черзі з 80-х років.

Я хотів би підняти питання про забезпечення в кожному місці пільговим автобусом пенсіонерів, які виїздять на дачні ділянки і при цьому мають ряд не зручностей та терплять образи. Звертаються вони до місцевої влади, але вона звісно відмахується від них.

Я прошу врахувати мої пропозиції до даного законопроекту, який дозволить забезпечити конституційне право громадян України на достатній життєвий рівень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Сухий підготуватися Кармазіну.

 

11:19:27

СУХИЙ Я.М.

Шановні народні депутати! Ми повинні бути готові до збільшення кількості законопроектів, що мають на меті посилення соціального захисту наших громадян, здобуття позитивного іміджу захисника людей напередодні президентських виборів.

Два комітети, шановних колеги Хари і Цибенка соціальної політики пенсіонерів відчувається на власному гіркому досвіді важкої роботи, тому що значно зросла кількість таких законопроектів. І я, і попросив слово, і записався на виступ аби застерегти сесійний зал від огульної підтримки будь-яких законопроектів, які ніби-то мають на меті соціальний захист. Я поясню чому. За роки незалежності ми вже нагромадили достатній досвід того, як хороші нібито наміри приносили суспільству негатив і розшарування спроможності влади. Як правило, це відбувалося тоді, коли законопроекти приймаються на хвилі емоцій, а не тверезого розрахунку. І рано чи пізно, ми це прекрасно знаємо, бо ми дорослі люди, життя вносило свої корективи, але через потрясіння суспільства, через виникнення нових проблем в тій же самій соціальній сфері.

Що є позитивним в законопроекті за номером 3728, і депутатська фракція політичної партії "Трудова Україна" буде його підтримувати, але в першому читанні. Позитивним є перше, є спроба, ми бачимо цю спробу вперше в нашому законодавстві, запровадити новий термін  соціального статусу дітей війни. Безумовно, позитивно, хоча є ряд питань.

І другим позитивним моментом є виписана міра соціального захисту саме цієї категорії громадян, не притягуючи їх до іншої категорії наших громадян. Є, безумовно, і будуть значними, проблеми, і про це автор законопроекту казав, будуть великі проблеми із реалізацією самого цього законопроекту. Я хочу висловити ці застереження, які є безумовними і обов'язковими, ми на комітеті нашому про них говорили. Перше, скажіть, будь ласка, 09.05.45 року - діти війни, а народжені 10.05.45 року, в них що, дитинство було якесь інше? А народжені 09.05.45 року, але в Оренбургу, а переїхали вони сюди, тому що батьків перевели сюди на роботу? По самому цього статусу буде маса проблем і нестиковок у законодавстві.

Друге, я погоджуюся із запитанням шановного колеги Кармазіна, який ставив питання про статус, розумієте, статус учасника війни і ті пільги, які ми з вами маємо, 32-й рік, він же передбачає роботу, що під час окупації вони працювали. 09.05.45 року, Україна була звільнена у 44-му році. Є маса запитань, які не можуть мати місця в законодавстві.

І третє, я все-таки вважаю, і це моє тверде переконання: слід переглянути міри соціального захисту в цьому законопроекті і в іншому не в напрямку додаткових пільг, а в грошовому виразі в залежності від матеріального становища, зберігши адресну і соціальну допомогу.

Я пропоную, закликаю сесійний зал проголосувати за законопроект в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ярослав Михайлович.

Слово має Кармазін Юрій Анатолійович.

 

11:22:45

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати. Безумовно, Конституція гарантує право на достатній життєвий рівень кожному громадянину України - я наголошую на цьому. І саме це має бути нашим пріоритетом, і до цього ми маємо рухатися, і до цього мають рухатися і всі кандидати в Президенти.

Мені прикро було, що не дали нікому репліки з приводу того, як ображали мого товариша по фракції, кандидата в Президенти Віктора Ющенка. А замисліться: хіба це не дитина війни? Батько відсидів в трьох концентраційних таборах. Ця Катерина Чумаченко, яку ви поносили, чому вона опинилася за кордоном? Чому? Хіба це не дитина війни? Ну, для чого ж ви це робите, шановні? Це удар нижче пояса по людях, які мають... п'ять громадян України вони народили, п'ять! А Україна вимирає. Кожен із вас треба щоб народив по п'ять чоловік - і тоді будемо пишатися цією державою.

Що стосується проекту, то я хочу сказати. Шановні народні депутати, проект треба назвати трошки по-іншому. Я пропоную, щоб він називався так: "Про соціальний захист дітей, народжених в період Великої Вітчизняної війни на території України". Оце буде юридично правильний, виважений крок. У війни не буває дітей - у війни бувають тільки жертви. Тому і назви не треба цим людям, ще хай вони сто років живуть, не треба їм вішати таку назву: "діти війни" - через те, що ми їм даємо подачку. У них є батьки - це є громадяни України, і ми не маємо ніяк кидати тінь на тих батьків. Тому нічого хорошого не буде з цього, якщо ми так назвемо.

Тепер щодо пропозицій. Пропозиція про те, що рішення підприємств, установ і організацій, які надають пільги, можуть бути оскаржені до районної державної адміністрації, виконавчого комітету міської ради, просто ніякого сенсу не мають, так вони не мають певного кола повноважень.

В  законі стаття 7 і стаття 12 містять однакові положення про набутття чинності закону. Це дублювання, його треба викинути, це неприйнятно з точки зору нормативного...  написання нормативно-правової лексики.

Далі. В законі є пропозиція для цієї категорії осіб встановити таку пільгу, гарантій трудових прав. З 1 січня 2005 року, якщо введемо, чи до цього введем закон, цим людям буде  60 років. Які трудові права? Їм відпочивати треба. Навпаки....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Юрій Анатолійович. Так, обговорення  завершено питання. Будемо визначатися.

Шановні колеги! Я ще раз наголошую, ми   на обговорення і прийняття рішення відвели 10 хвилин. В тому числі 9 хвилин на обговорення. 9 хвилин уже вичерпано, тому будемо визначатися. Ми нічого не порушуємо.

Так, ставиться на голосування Проект Закону про соціальний захист дітей війни. Реєстраційний номер  3728. При цьому, шановні колеги, я хочу ще раз привернути вашу увагу на те, що сказав доповідач Баранівський, що ми ставимо цей законопроект у першій початковій редакції. У першій початковій редакції, а не  в тій, що потім було подано на заміну! Така пропозиція комітету і автора. Прошу голосувати.

 

11:27:17

За-260

Рішення прийнято.

В другому? В цілому чи  ні? Ні? По фракціях, будь ласка.

Так, "Наша Україна" - 29, Регіони  України - 45, Комуністів - 53, СДПУ(о)    - 26, Дем.ініціативи - Народовладдя -  9, Трудова Україна - 11, Народна аграрна партія - 18, Соціалісти - 20, Блок Тимошенко - 14, Союз - 8, НДП, промисловці і підприємці - 11, Центр - 14, Позафракційні - 2.

Переходимо до розгляду  цілого комплексу законопроектів про внесення змін до Закону України "Про  статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", тут у нас біля десяти законопроектів. Але з врахуванням того, що ми  вже один прийняли і деякі з них є, можливо, автори, зорієнтувавшись, знімуть свої проекти.

Законопроект за номером 3306 доповідає Біловол Олександр Миколайович. Не бачу.

Тоді, будь ласка, законопроект 3297. Рудьковський Микола. Також немає.

Законопроект  2407-2. Іван Олександрович Герасимов. Будь ласка, Іване Олександровичу.

 

11:29:00

ГЕРАСИМОВ І.О.

Уважаемый Адам Иванович!  Уважаемые народные депутаты! Законопроектом 5439 предлагается увеличить  размер  прибавок и пенсий к пенсиям ветеранов Великой Отечественной войны предусмотренных Законом Украини " О статусе ветеранов войны, гарантиях социальной защиты", исходя из размеров прожиточного минимума установленного для лиц, которые потеряли трудоспособность, а другим категориям лиц, приравненным к инвалидам войны, к участникам боевых действий, из размера минимальной пенсии по возрасту.

В настоящее время в стране насчитывается около  3 миллионов ветеранов войны, среди них, инвалидов первой группы  - порядка  43 тысяч,  второй группы - 160 тысяч, третьей группы - 35 тысяч человек и участников боевых действий - 310 тысяч человек. Пенсии многих ветеранов не достигают прожиточного минимума для нетрудоспособных лиц, а речь идет о людях, многие из которых кроме, как на помощь государства, а на другую помощь рассчитывать не могут. Доплаты к пенсиям, предусмотренные Законом Украины "О статусе ветеранов войны, гарантиях социальной защиты", должны были рассчитываться с размера минимальной пенсии, то есть 92 гривны 45 копеек, а принимается расчетная величина всего 19 гривен 91 копейка.

Безудержный рост цен на товары первой необходимости и услуги пожирает все средства ветеранов, которые были выделены им в последнее время государством для улучшения их материального положения.

Министерство финансов, ссылаясь на то, что этот проект закона увеличит расходную часть бюджета, не поддерживает этот проект закона.

Но ведь, дорогие товарищи, речь сегодня идет о категории победителей, это люди, которые в годы Великой Отечественной войны не щадили своей жизни и своей крови, израненные, контуженные, больные. А после войны они сделали все, чтобы восстановить народное хозяйство. И вот сегодня к этим людям, вместо того, чтобы уделить самое большое внимание и заботу, которые сегодня не в состоянии себя обеспечить, государство от них отворачивается.

Верховная Рада приняла Постановление, как вы помните, о том, чтобы 2005 год объявить годом ветеранов войны. так давайте, уважаемые народные депутаты, сделаем подарок ветеранам, этим людям, которые сделали все для своего народа, которые сделали все для своей страны, и примем этот проект закона в первом чтении. Причем Главное Научно-экспертное управление Аппарата Верховного совета, предлагаю данный проект принять в первом чтении. Принятием этого закона будет выполнена статья 46-ая Конституции Украины о том, что пенсии не могут быть меньше прожиточного уровня. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую Вам, Іване Олександровичу, сідайте будь ласка. Янковський Микола Андрійович, будь ласка. Підготуватися Мироненко.

 

11:32:44

ЯНКОВСЬКИЙ М.А.

Микола Янковський 48-ой Виборчій округ, місто Горлівка.  Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, Закон України про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту введено в дію постановою Верховної Ради № 3552-12 від 22.10.93 року за час, що минув від введення його в дію, виявлені окремі його недоліки, що пов'язано з недосконалістю змісту окремих статей цього Закону, так і тими реальними змінами, що відбуваються в суспільно-політичному житті держави. Але з моменту подання цього законопроекту, який я доповідаю - травень 2003 року, пройшов певний час і пройшли певні зміни, в зв'язку з прийняттям нових законів України. По-перше, це Закон України про внесення змін до статті 9 закону України про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту від 02.10.2003 року. По-друге закон України про внесення змін до статті 7 Закону України про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту від 15 червня 2004 року

І сьогоднішній закон, який доповідали переді мною у першому читанні, про дітей війни, у якому в тій чи в іншій мірі враховані, викладені в запропонованому нашому законі, проекту закону тут пропозиції за виключенням доповнення до статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", надати право користуватися пільгами вдовам, чоловіки яких загинули, померли, не будучи інвалідами. Вважаю, що це є актуальним і буде справедливим. Тому що, якщо учасник бойових дій мав нагороди, але не був інвалідом і помер, тоді вдова пільгами не користується. А якщо інвалід, то користується.  Тому я прошу підтримати даний законопроект у цій частині 2407-2 з тим, щоб доповнення до статті 10 були враховані до другого читання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Миколо Андрійовичу, дякую вам. Мироненко Віктор Андрійович, будь ласка. Підготуватися Чичканову.

 

11:35:19

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые соотечественники, уважаемые народны депутаты, уважаемый Владимир Михайлович. Данный закон принимается с целью восстановления справедливости в отношение семьи погибших участников боевых действий, которые действительно нуждаются в социальной защите, социальной помощи.

Реализация данного закона требует очень незначительных средств, подчеркиваю, очень незначительных. Учитывая то, что данная категория населения пользуется пятидесятипроцентым снижением платы за пользование жильем, коммунальными услугами, стоимостью топлива, данный закон требует всего лишь 36 миллионов гривен, что для Госбюджета является чрезвычайно ничтожной суммой. И об этом говорили многие депутаты, с которыми я в том числе в комитете профильном. Но вместе с тем хотели бы обратить внимание на следующее.

В России принят Закон о пенсиях для подобных семей. У нас тоже можно было бы пытаться принять этот закон, хотя у нас вообщем то несколько другая направленность льготы, так. Но, мы учитывали и то, что закон потребует сумму большую в два раза тех средств, которые требуют этот закон.

Поэтому мы вас просим, все те депутаты, кто работал над этим законопроектом и те, кто в правительстве понимает эту проблему, а ведь это в частности недействительно чрезвычайно страдают, намного больше страдают, чем многие другие слои населения. Просим поддержать семьи погибших участников боевых действий обращались многократно, ветеранские организации, комитет, государственный Комитет по делам ветеранов.

Сейчас их объединила вот эта общая беда. И это довольно сплоченная как в определенной степени организованная часть населения сейчас ждет, ждет вашей помощи, уважаемые народные депутаты. Они ждут, что вы проголосуете - за, окажите им поддержку. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Так. Сергій Владленович Чичканов. Будь ласка. Підготуватися Михайлу Добкіну.

 

11:37:56

ЧИЧКАНОВ С.В.

Депутат Чичканов, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги! Предлагаемый законопроект предусматривает внесение некоторых изменений в статьи 6 и 9 Закона Украины "Про статус ветеранів війни гарантії їх соціального захисту".

Это закон был принят, как вы знаете, в 1993 году. После этого прошло значительное количество времени. И я считаю, что необходимо внести определенные изменения.  Какие предлагается внести изменения. В частности в статью 6, которая определяет особи, які належать до учасників бойових дій,  предлагается внести изменения по  поводу участников боевых действий, которые награждены медалью за "За оборону Севастополя".

Почему вносится такое предложение? Дело в том, что на сегодняшний день существует такое положение, когда чуть более сотни человек, которые награждены медалью за оборону Севастополя, не являются участниками боевых действий, потому что они не входили в списки воинских частей, которые участвовали в обороне Севастополя, а просто были награждены этой медалью за оборону Севастополя.

Существует определенное юридическое несоответствие статуса медали "За оборону Севастополя" и нашим законом, который гарантирует статус ветеранов войны и из социальную защиту.

Поэтому предлагается внести такое изменение, дописать, чтобы к этому были приравнены и особы, “які з 30 жовтня 1941 року по 4 липня 1942 року брали участь у обороні міста Севастополя і нагороджені медаллю "За оборону Севастополя".

Также предлагается внести изменение,  дополнение, в статью 9-ю добавить 12-й пункт такого содержания: "Признати учасниками війни особи, які під час оборони міста Севастополя з 30 жоввтня 1941 року по 4 липня 1942 року проживали на його території”.

Уважаемые коллеги! Героическая оборона Севастополя не имеет аналогов в истории  Великой Отечественной войны: 250 дней,  больше 250-ти дней жители города участвовали, фактически, в обороне города и участвовали в боевых действиях. Там не было тыла, там везде были боевые действия. Город простреливался насквозь. Мы прекрасно знаем это с вами из исторических фактов. После освобождения города осталось всего десяток целых домов.

Уважаемые коллеги, давайте восстановим эту справедливость, и сегодня, когда мы, все с вами, наша Украина, и, как говорили раньше, все прогрессивное человечество  отмечает 150-летие со дня первой обороны Севастополя, которое отмечается в Крыму. В этом году мы отмечаем 60-летие освобождения Украины от немецко-фашистских захватчиков. Было в мае месяце 60-летие освобождение Севастополя. Давайте восстановим справедливость!

У нас есть обращение сессии Севастопольского городского совета от  февраля месяца этого года, которая просит внести изменения в этот законопроект. Таких людей, которые жили в это время в городе Севастополе, работали на оборонных предприятиях, фактически  принимали участие в боевых действиях, насчитывается сегодня не более двух тысячей 800 человек. Затраты, которые необходимо понести на это, составляют чуть более одного миллиона 800 тысяч гривен.

Сегодня городской совет севастопольский частично реализует эти средства и помогает ветеранам. Я призываю всех депутатов: поддержать данный законопроект и проголосовать за него единогласно.

Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВА. Дякую, Сергію Владленовичу.

Михайло Добкін. Олександр Баранівський, ваш проект, будь ласка. Підготуватися від комітету Анастасієву.

 

11:41:47

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Олександр Баранівський, фракція соціалістів.

Шановні колеги, дякую за підтримку попереднього закону, 3728: захист дітей війни, - який ви підтримали. Тут наш член фракції соціалістів Вернигора, поки ми сиділи, він вірш написав такий: "Діти війни":

"Повивала мене Решетилівка,

Колисала мене Диканька.

Не в щасливу знайшовсь годиноньку,

Підступила війна до ганку.

Ні в Чапая не встиг пограти,

Ні в будьонівські ескадрони,

Серед двору була гармата

Під ногами були патрони.

Тож тепер маю право зичити,

Щоб відкрили такі прокати,

Де б в шість літ хоч на день позичити

І в дитячу війну пограти".

Я хотів озвучити це.

Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу. В зв'язку з тим, що мій законопроект перекликається в значній частині з законом 3728, який сьогодні проголосований в першому читанні, тому я свій законопроект з розгляду знімаю.

 

ГОЛОВА. Дякую, Олександре Петровичу.

Шановні колеги, давайте, якщо є потреба обговорювати, ми тоді коротко обговоримо. А підсумує наше обговорення голова комітету Цибенко Петро Степанович. Немає заперечень?

Тоді прошу записатися на обговорення. А, вибачте! Висвітити на табло. Скільки ми будемо обговорювати? Десять хвилин давайте, щоб обговорити і прийняти рішення.

Володимир Пузаков, фракція комуністів. Підготуватися Ярославу Сухому.

 

11:43:27

ПУЗАКОВ В.Т.

Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградщина.

Многие  законы по этой проблеме и в целом в Украине по существу, к сожалению, не действуют и не выполняются. Выполнение их никем не контролируется: ни прокуратурой, ни местными органами  власти, ни Кабинетом Министров, ни самим Президентом. Некоторые положения многих законов самовольно отменяются или изменяются по усмотрению различных чиновников и должностных лиц, не имеющих на это никакого права.

Ветераны, инвалиды Великой Отечественной войны уже почти никакими льготами не пользуются, доплаты некоторым из них за потерю трудоспособности предусмотрены за счет предприятий, на которых они  когда-то работали, не выплачиваются, так как  большинства этих предприятий уже нет или они не работают. Следовательно, и никаких доплат не существует и никого это не волнует.

50-процентная скидка на приобретение для них лекарств не действует, так как нет лекарств, а значит нет и скидки. Не выполняется в большинстве   городов, в том числе и в городе Кировограде требования закона о том,  что при строительстве или реконструкции инфраструктуры должны учитываться интересы  инвалидов Великой Отечественной войны. В нашей области 35 тысяч инвалидов, в том числе в городе Кировограде 17 тысяч. Кроме того, 1400 человек - инвалиды Великой Отечественной войны . Немало инвалидов-афганцев, чернобыльцев. Но единого координационного центра в области, да и по большому счету в стране нет. Каждая из многочисленных организаций инвалидов действует сама по себе и по своему усмотрению. Поэтому назрела наверное необходимость иметь такой   координационный центр в масштабе Украины и каждой области.  А запропонованій безкоштовний проїзд один раз на 2 роки в цьому законі залізничним, водним, повітряним або міжмісцевим автомобільним транспортом для інвалідів третьої групи треба безумовно підтримати.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Ярослав Сухий, фракція Трудової України. Підготуватися Юрію Кармазіну.

 

11:45:44

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, ми все-таки повинні подякувати батькам, засновникам американської демократії за розвиток і вдосконалення інституту  президентства. Якби не вони, не було б у нас сьогодні виборів Президента України, напевно, не було би  такого вибуху законодавчих ініціатив  народних депутатів, уряду у сфері соціального захисту громадян.

Всі законопроекти, що ми зараз будемо розглядати, безумовно, матимуть, громадсько-політичний резонанс. Це  зрозуміло. Але знову звертаюся до вас ще раз. Скажіть, будь ласка, чи всі вони  будуть працювати на соціальне благо нашого народу? Я не маю на увазі те загальне зауваження до всіх законопроектів, що для забезпечення всіх нових пільг, які ми тут намагаємося запровадити, потрібні додаткові бюджетні видатки, які будуть, якщо і будуть, то з 1 січня 2006 року, а не 2005 року. Ми знову обманюємо  людей.  Вже давно у цьому залі чітко просліджується дві принципово різні концептуальні моделі розв'язання  соціальних проблем, що їх породжує наше сьогодення.

Перша модель чи перший підхід такий собі романтично  популістський полягає у тому, щоби  аби сподобатися людям, продукування все нових і нових пільг без фінансового забезпечення. Продукується щось безоплатне, хоча всі послуги у суспільстві, як і всі товари, мають свою реальну ціну. Наслідки сумні, як для людей, так і для таких галузей, як транспорт, житлово-комунальна сфера, фармація і тому подібне. Саме чомусь за їх рахунок  бажають робити "добро"  деякі політики-демагоги, забуваючи, що у тих же  сферах також працюють люди і їм також потрібно розв'язувати соціальні проблеми, зокрема, не тільки заробітну плату, але оздоровлення і пенсійне забезпечення.

Другий підхід прагматично-реалістичний  грунтується на конкретних показниках економічного розвитку  суспільства, на фінансових можливостях держави. Такі законопроекти  з таким підходом не зовсім  популярні, їх, як правило, і критикують, і проклинають, але саме вони на сьогодні є основою поетапного, динамічного поліпшення соціального захисту людей і, в першу чергу, ветеранів війни. Боротися потрібно, і я  твердо в цьому переконаний, боротися потрібно не за пільги, які сьогодні принижують людей, а за високий рівень заробітної плати і високий рівень пенсій.

На жаль, з великого переліку сьогоднішніх законопроектів мало тих, які будуть реально  працювати. Я хотів би тільки зупинитися  на одному аспекті. Шановні, давайте ми запитаємо ветеранів Великої Вітчизняної війни. Людина народжена у 33-му, як це пропонується,  34-му, 45-му році здобуде статус учасника війни. Хіба це справедливо по відношенню до наших фронтовиків чи ветеранів?

І ще одне. Нові пільги, от законопроект 5505 - 100 процентна знижка користування житлом, 100 процентна знижка користування комунальними послугами. Ми, якщо дальше підемо таким демагогічним шляхом, ми наробимо великої біди і житлово-комунальній сфері, і зовсім ні в чому не допоможемо людям. Я закликаю законодавців, котрі працюють над соціальними законопроектами...

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін.

 

11:49:04

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Партія захисників Вітчизни завжди ставила питання пріоритетного захисту ветеранів війни й гарантування їх соціального захисту, реального, а не на словах. Поки що уряд не забезпечує реального виконання навіть того закону, який є. Ніде не видаються ліки. Сьогодні з учасників війни вимагають різні довідки і заважають, фактично, роблять вигляд, що вони заважають усім. Це і в Києві, і при проїзді. Тому я звертаюсь із цієї високої трибуни до Олександра Олександровича Омельченка - наведіть порядок у цих маршрутках. Ветерани весь час скаржаться.

Що стосується проектів, то я вважаю, що всі їх треба приймати в першому читанні і подякувати авторам за те, що вони підготували. Але до певних проектів є зауваження і є обгрунтування. Якщо, наприклад, народний депутат Волков і Біловол пропонують замінити абзаци 1 пункту 21 частини 1 статті 13 Закону "про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", де пропонується інвалідам 3-ої групи надати право вибору між безплатним проїздом залізничним, водним і так далі транспортом, щоб вони могли зреалізувати і безплатно, щоб люди могли їхати один раз на рік залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, а особи яких супроводжують мали скористуватися 50ти відсотковою знижкою, то Мінфін запитує: де взяти гроші? Я вам кажу: не треба оголошувати весь час, що всіх дітей треба вивозити безкоштовно. Чого? Моїй дитині я сам оплачу проїзд, всі хто тут сидять, теж оплатять своїм дітям проїзд. І не треба просто так огульно розповсюджувати пільги і робити це вигляд, що це робить Укрзалізниця, це має давати держава, бо то є державне підприємство, а не чиєсь приватне, зробите приватне - давайте пільги кому хочете і які хочете. А тут, будь ласка, порахуйте ті гроші, які потратили і вистачить на всіх ветеранів війни, які ще залишились, на реальне виконання цього. Тому я вам зразу кажу, де джерела поповнення. Дуже  правильний проект народного депутат Рудьковського про безплатне одержання лікувальних засобів, санітарно-медичних засобів і так далі. Я отримаю зараз листи з Черкаської області: Шпола, Катеринополь кажуть: ми дотаційні регіони і нам не можуть оплачувати і так далі. Що це таке? Які дотаційні регіони? Дотаційний у нас сьогодні тільки уряд, тому що справедливий. Тому я і говорю: шановні, треба знайти і забезпечити фінансування з тих, я в лапках кажу справедливий, і це як написано на біг...

 

ГОЛОВА. Так. Дякую, Юрій Анатолійовичу. Петро Степанович Цибенко, Голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

 

11:52:32

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги, перш за все я від імені комітету хотів би подякувати всіх з активну участь і поданні проектів законів, і в обговоренні. Я сподіваюся, що ми так само будемо активно сьогодні голосувати на підтримку цих документів. Це, по-перше.

По-друге. Я дякую Олександру Баранівському, автору одного із законопроектів, який зняв свій документ, розуміючи, що ми зробили один одному крок назустріч задля вирішення цієї проблеми. З'являться у нас додаткові можливості, ми будемо вирішувати ці питання.

Що стосується рішення комітету і пропозицій, які я хотів би внести від імені комітету. Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів, зважаючи на те, що ми знаходимося в році 60-річчя звільнення України від фашистських загарбників і йдемо назустріч 60-річчю Великої перемоги, і уважно проаналізувавши всі ті документи, які запропоновані, і вбачаючи в них спробу віддячити нашим батькам все те, що вони зробили для країни, пропонує законопроекти, які сьогодні були представлені у першому читанні.

Єдиний документ, я думаю, що ми порадимося і приймемо рішення, я хотів би окремо винести за рамки законопроект 3306, який комітет вважає, може бути прийнятий сьогодні в цілому. Оскільки мова йде про можливість вибору інваліда війни третьої групи між користуванням 50-відсотковою пільгою на проїзд у будь-який регіон України туди і назад щорічно або один раз на два роки повністю безкоштовно. Розуміючи, що інваліда війни часто не має тих 50 відсотків, які він має сплатити із власної пенсії, бо стан здоров'я і розмір пенсії спонукає до того, що дуже часто цього немає, поскільки ця норма не тягне додаткових витрат бюджет абсолютно ніяких, я просив би зал прийняти цей документ в цілому. Всі інші прийняти у першому читанні, а комітет спробує у процесі підготовки до другого читання вивести їх на єдиний документ з тим, щоб потім ввійти в зал з єдиним документом на друге читання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую Петре Степановичу. Будь ласка, Олена Василівна Гаряча. Позиція уряду.

 

ГАРЯЧА О.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Я висловлю позицію уряду з одного із законопроектів. Він стосується законопроекту № 5439 шановного народного депутата Герасимова.

Цілком підтримуючи пропозицію щодо підвищення рівня, Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроект 6104 і він найближчим часом буде розглядатися Верховною Радою. І я думаю, шановний Іване Олександровичу, ви  підтримаєте таку пропозицію, оскільки в науково-експертному, висновки в науково-експертному управління говоряться про те, що видатки по вашому законопроекту складають понад 3 мільярди гривень. І ми намагалися за період канікул знайти в уряді можливість профінансувати частину видатків по цьому законопроекту і запропонували фінансово обгрунтований законопроект.

Якщо, ваша ласка, шановні народні депутати, врахуйте це під час голосування.

 

ГОЛОВА. А відносно інших всіх законопроектів.

 

ГАРЯЧА О.В. Лідія Миколаївна Дроздова.

 

ГОЛОВА. Так. Дроздова Лідія Миколаївна. Будь ласка.

 

ДРОЗДОВА Л.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати!

Зі всіх законопроектів, які були тут оголошені і обговорені не підтримується також законопроект 5509 народного депутат Мироненко, що стосується по установчій стовідсотковій знижки плати за користування житлово-комунальними послугами. Тому що, це соціально не справедливо по відношенню до сімей загиблих в ДІВ, інвалідів війни і інших ветеранів війни.

І також не підтримується законопроект народного депутат Чичканова. Частині надання статусу  учасників війни особам, які мешкали, проживали в місті Севастополі, тому що це неприйнятна думка по відношенню до ідеї всього закону про статус ветеранів війни.  Інші законопроекти, які були обговорені, підтримуються.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, з урахуванням пропозицій, зауважень, які прозвучали, будемо переходити до голосування.

Першим ставиться на голосування проект закону, реєстраційний номер 3306, внесений народними депутатами Волковим і Біловолом, це про внесення змін до статті 13 Закону Україні "Про статус ветеранів війни і гарантії  їх соціального захисту. Комітет підтримує цей проект, так? Так.

Прошу голосувати.

 

11:57:58

За-318

Рішення прийнято.

Комітет пропонує проголосувати в цілому цей проект як закон. Є заперечення? Немає.

Оскільки немає заперечень, я ставлю на голосування про прийняття проекту закону в цілому як закон про внесення змін до статті 13 Закону України "Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту", реєстраційний номер 3306. Прошу голосувати.

 

11:58:40

За-306

Закон прийнято.

Тепер ставиться на  голосування проект закону, реєстраційний номер 3297, автор народний депутат Рудьковський, про внесення змін і доповнень до Закону України "Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту. 3297, наголошую ще раз. Для прийняття за основу.

 

11:59:15

За-266

Рішення прийнято.

Далі. Шановні колеги, ставиться на голосування для прийняття за основу проект Закону (автори - народні депутати Янковський, Іоффе, реєстраційний номер 2407-2) про внесення змін і доповнень до статей 9, 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Прошу голосувати.

 

11:59:56

За-289

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування проект Закону (для прийняття за основу) про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", реєстраційний номер 5439, автори - народні депутати Герасимов, Фельдман.

 

12:00:39

За-187

Рішення не прийнято.

Будь ласка, мікрофон Цибенка ввімкніть.

 

12:00:51

ЦИБЕНКО П.С.

Фракція комуністів, Цибенко, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів.

Шановні колеги, я хотів би звернутися і до уряду, і до представників більшості. Я хотів би привернути увагу до того, що авторами законопроекту є Іван Олександрович Герасимов і депутат Фельдман, який представляє більшість. Це, по-перше.

По-друге, я просив би уряд. Олена Василівна, ви підтримуєте ідею збільшення доплат інвалідам в міру того, які в нас будуть можливості? Цей законопроект направлений саме на це. Я прошу вас: давайте ми приймемо в першому читанні, а потім будемо шукати компроміс. Ми ж розуміємо, що не можна доплачувати інваліду, виходячи з 19 гривень, це ненормально. Я прошу: давайте ми приймемо в першому читанні, а потім в процесі підготовки до другого читання будемо шукати компроміс.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги! Я ставлю на голосування. Хто за те, щоб повернутися до розгляду проекту закону, реєстраційний номер  5439, автори - народні депутати Герасимов, Фельдман.

 

12:02:15

За-238

Є згода.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону, реєстраційний номер 5439 про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Автори - народні депутати Герасимов, Фельдман.

 

12:02:49

За-258

Рішення прийнято.

По фракціях? Будь ласка.

"Наша Україна" - 49, Регіони України - 59, комуністів - 58, СДПУ(о) - 23, Демініціативи і народовладдя - 7, Трудова Україна - 9, Народна аграрна  - 17, СПУ - 15, Блок Тимошенко - 2, "Союз" - 0, НДП, промисловці і підприємці -  4, Центр - 10, позафракційні - 5.

Шановні колеги, ставиться на голосування для прийняття за основу Проект Закону (реєстраційний номер  5509, автори - народний депутат Мироненко). Це Проект Закону  про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

 

12:03:45

За-160

Рішення не прийнято.

По фракціях? Будь ласка.

"Наша Україна" - 45, Регіони України - 0, комуністів - 58, СДПУ(о) - 12, Демініціативи і народовладдя - 4, Трудова Україна - 1, Народна аграрна  - 18, СПУ - 16, Блок Тимошенко - 2, "Союз" - 0, НДП, промисловці і підприємці -  0, Центр - 0, позафракційні - 4.

Яка позиція комітету? Ну давайте ж дотримуватися Регламенту. Я ставлю на голосування про направлення проекту закону  (реєстраційний номер  5509) на повторне перше читання.

 

12:04:38

За-222

Рішення не прийнято.

Шановні колеги! Всі, хто хотів, встиг. Заспокойтеся, будь ласка.

Ставиться на голосування проект закону ... Відмініть голосування. По фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 57, Регіони - 42, Фракція комуністів - 58, СДПУ(о) - 9, Демініціативи - Народовладдя - 3, Трудова Україна - 0, Народна аграрна партія - 20, СПУ - 16, Блок Тимошенко - 4, Союз - 4, НДП, промисловці і підприємці - 5, Центр - 0, Позафракційні - 4.

Таким чином законопроект не  прийнято.

Ставиться на голосування для прийняття за основу проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (реєстраційний  5400, автор народний депутат Чичканов).

 

12:05:53

За-171

Проект не прийнято.

Позиція комітету? Комітет пропонує направити цей проект на повторне перше читання. Ставиться на голосування ця пропозиція щодо проекту закону (реєстраційний номер 5400).

 

12:06:27

За-263

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування для прийняття за основу проект закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"  ( щодо дітей війни), (реєстраційний номер 5283, автори  народні депутати: Добкін, Святаш.

 

12:07:04

За-229

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування... А тут знятий. Ми мали зараз голосувати проект Закону, реєстраційний номер 5283-1, автори народні депутати Баранівський, Рудьковський. вони знімають цей проект, оскільки в попередньому законопроекті, який ми проголосували враховані основні тези й позиції цього документу. Розгляд цього пакету завершений.

Шановні колеги, якби була ваша воля, у нас дуже важливі  соціальні закони. Якщо ми зробимо перерву, нам потім важко буде зібратися. Голова Регламентного Комітету не заперечує. Дякую вам.

Оголошується до розгляду проект Закону про встановлення розміру пенсій учасникам Великої Вітчизняної війни, реєстраційний номер 5438. Доповідач - народний депутат Леонід Михайлович Вернигора. Співдоповідачем буде виступати Валентин Олексійович Анастасієв.

 

12:08:14

ВЕРНИГОРА Л.М.

Шановні народні депутати, Леонід Вернигора, Соціалістична фракція.

Дуже часто один із лідерів по виступах у Верховній Раді звертається до багатостраждального народу, не маючи, ясна річ, на увазі олігархів. То як же нам звертатися до учасників війни, посічених, порубаних, обпечених, обділених, обдурених владою, хворих і немічних? До них, батьків і дідів, сьогодні, в час наближення славного  ювілею перемоги ми повинні звернутися і спокутати свою провину перед  ними: і не подачками, не доплатами, а законом установити їм пенсію в розмірі не нижче прожиткового мінімуму. В усіх країнах сьогодні наближаються від прожиткового мінімуму до споживчого кошику, навіть в екваторіальній Африці. А як же важко нашим ветеранам, які напередодні славного ювілею, уже 20 ювілеїв отримують медалі, які їм важко носити, ці  нагороди, якими після війни їх уже відзначили. Та це найважче, що вони в злиднях; злиднях, в які ввергла їх влада і держава. І не так печуть їм старі рани, як  сором за о ті подачки, за о ті субсидії, за якими вони вже не здатні за станом здоров'я і доповзти, і як стати просто прохачами. А уряд затверджує щорічно програмну обіцянку поетапного наближення до  прожиткового мінімуму.  Чи вдумувалися наші тричі академіки від соціальної політики, що до мінімуму не наближаються, повинні від мінімуму наближатися до чогось вищого, а в даному випадку до життєвого рівня, до стандарту. І вдумувались, значить, ці академіки, що учасники війни поетапно наближаються до вічної межи швидше ніж до прожиткового отого їхнього наукового мінімуму. А як образливо для ветеранів оббивати пороги, де видають о ті 30 гривень подачки, виходячи з цього на часу прийняття закону про встановлення учасникам війни пенсій не нижче за прожитковий мінімум, я не називаю величини, бо вона щоразу встановлюється при прийнятті Закону про бюджет.

Я знаю, зараз мені почнуть задавати питання: а де взяти гроші? І вже сьогодні Олена Василівна сказала, що треба б не менше трьох мільярдів, а може і більше. Але якщо ви уважно слухаєте виступи нашого кандидата у Президенти, голову уряду Януковича, то він уже обіцяє сьогодні усім ветеранам доплачувати до рівня прожиткового мінімуму гроші. Виходить, що гроші є. Але чому ці гроші повинен хтось обіцяти, як курям просо, роздавати перед виборами, бо так сьогодні комусь вигідно.

Я вважаю, що оці всі законопроекти, які ми сьогодні розглядали, і за які ми дружно проголосували, і в яких майже в усіх є оці доплати, я вважаю, що настав нарешті час нам не доплачувати, не видавати цих якихось різних там подачок, а настав час прийняти закон, який би не ображав, а підвищував у наших очах ратний подвиг наших батьків і дідів, які дали змогу нам сидіти в оцьому парламенті і вирішити: установити їм пенсію на рівні прожиткового мінімуму, повторюю, мінімуму, а не доплачувати. Тому наш моральний обов'язок - не дати загинути учасникам війни від недоїдання, від незмоги придбання ліків і таке інше.

Я вважаю, що закон, який мною поданий для розгляду, являється законом моральним, закон, який повинен вирішити долю наших з вами батьків, дідів. Тому я пропоную встановити для учасників Великої Вітчизняної війни пенсії в розмірі не нижче прожиткового мінімуму, встановленого законодавством України для працездатної особи. І дія цього закону вводиться після прийняття Закону про Державний бюджет на 2005 рік з першого січня. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякуємо вам, Леоніде Михайловичу. Сідайте, будь ласка.

Слово для співдоповіді має голова підкомітету Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валентин Олексійович Анастасієв. Будь ласка, Валентине Олексійовичу.

 

12:13:14

АНАСТАСІЄВ В.О.

Анастасиев, фракция коммунистов.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые народные депутаты! Комитетом по делам пенсионеров ветеранов инвалидов рассмотрен законопроект об установлении размера пенсий участникам Великой Отечественной Войны поданный народным депутатом Украины Вернигорой. регистрационный 5438.

Законопроектом предусматривается встановить для участников Великой Отечественной Войны пенсию  в размере не ниже прожиточного минимума установ для работоспособных граждан.

По состоянию на 1 января 2004 года в Украине проживает около 3 миллионов участников Великой Отечественной Войны. Многие из них имеют пенсии меньше прожиточного минимума.

И я полностью присоединяюсь к Леониду Михайловичу с его высказыванием о состоянии жизни многих ветеранов Великой Отечественной Войны сегодня как которых характеризуются нищенским состоянием.

И учитывая то, что цены на основные продукты питания, лекарства, коммунальные услуги постоянно растут, у ветеранов не хватает средств не только на жизнь, но и на существование.  И принятие этого закона, законопроекта позволит улучшить социальную защищенность ветеранов Великой Отечественной Войны.

Исходя из изложенного, учитывая то, что 2005 год  провозглашен годом шестидесятилетия победы, годом ветеранов в Украине, комитет предлагает законопроект, регистрационный - 5438 поданный народным депутатом Украины Вернигорой принять за основу. Принятием такого решения мы выполним статью 46 Конституции для участников Великой отечественной войны, который гласит, что пенсия не может быть ниже прожиточного минимума.  Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую вам, сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, тепер переходимо до обговорення. Давайте для обговорення і прийняття рішення відведемо 10 хвилин. Немає заперечень?

Віктор Мироненко, фракція комуністів, підготуватися Ярославу Сухому.

Відмовляється Віктор Мироненко.

Ярослав Сухий, будь ласка, фракція "Трудової України". Підготуватися Юрій Кармазін.

 

12:15:55

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги!  Я продовжу ще започатковану колегою Мироненком хорошу пропозицію, пропоную іншим виступаючим скоротитися, тому що цей законопроект, якщо відкинути емоційний виступ творчої людини, мого колеги по комітету з соціальної політики, безумовно, може бути для нас всіх прикладом нового більш реалістичного підходу до розв'язання болючих проблем посилення соціального захисту учасників Великої Вітчизняної війни.

Важко не погодитися з автором законопроекту, що ми повинні перестати принижувати  наших фронтовиків різного роду подачками, особливо пільгами, які на сьогоднішній день не фінансуються, а отже, не виконуються. Ми просто-напросто принижуємо людей. Тим більше доплатами чи приплатами, які то є в бюджеті, то їх немає в бюджеті, то пошта закрита, то ще щось. Ми повинні остаточно якимось одним законопроектом, я думаю, це буде законопроект шановного колеги Вернигори, прийняти рішення з цього приводу.

Звичайно, можна дискутувати, і, мабуть, доведеться дискутувати під всі підготовки цього законопроекту до другого читання стосовно принципу статусу до прожиткового мінімуму: чи ми будемо брати рівень прожиткового мінімуму, чи може, ми будемо брати прожитковий мінімуму для непрацездатного населення, яке, ви знаєте, з першого січня 2005 року для непрацездатного населення прожитковий рівень буде 300 гривень. Це також..

Ну, можна, власно кажучи, виходити з якимись мотивами, з якоюсь аргументацією, і справа на в тому. Справа в тому, що замість фальшивих, я підкреслюю це слово, фальшивих пільг, яких немає, ми переходимо на нормальну цивілізовану розмову, на розмову про те, що ми виносимо законопроект, котрий визначає конкретну міру соціального   захисту.

І ще одне. Я все-таки звертаюся до колег народних депутатів України: давайте ми врахуємо соціальну значимість соціального захисту фронтовиків. Ми ж намагаємося сьогодні всякими зусиллями до живих ще нині фронтовиків долучити людей: 1932-го, 1933-го, 1945 року народження. Це несправедливо і нечесно. І так робити не потрібно. Давайте ми кошти, які ми маємо в бюджеті, які ми виб'ємо з бюджету, зробимо, щоб останні роки життя наших фронтовиків були щасливими, таке, яке вони нам подарували в свій час, мирне небо над  головою.

І ще одне застереження. Справа в тому, що цей законопроект, так, як і інші законопроекти, може вступити в дію з першого січня 2005 року, чи 2006 року. Тобто потрібно при доопрацюванні двома комітетами цього законопроекту мати на увазі. Законопроект пропонує встановити для учасників Великої Вітчизняної війни пенсію в розмірі не нижче прожиткового мінімуму, і такий підхід потрібно тільки вітати.

Я вношу пропозицію від депутатських фракцій, політичної партії "Трудова Україна": підтримати цей законопроект в першому читанні.

 

ГОЛОВА. Дякую.  Віктор Мироненко, фракція комуністів.

 

12:18:58

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые соотечественники, часто мы слышим очень хорошие слова с трибуны, особенно перед выборами, даже тех лиц, которые способствуют проведению нынешней политики. И это понятно: приближаются выборы, дальше, мы знаем, может Президент накладывать вето и так далее.

Ну, что же касается данного законопроекта, конечно же, необходимо, на наш взгляд, с точки зрения фракции Коммунистической партии Украины и ее лидера Петра Николаевича Симоненка, несомненно его надо поддерживать. Прожиточный минимум у нас не столько большой, а мы так говорим. Как можно людям платить зарплату, пенсию ниже прожиточного минимума? А у нас есть. Это же дикость!

Так вот, хотя бы давайте, коль уж оправдание у нас есть, у тех, кто проводит этот курс, центристских партий прежде всего, оправдание, что, дескать, денег нет, то, пожалуйста, найдите деньги хотя бы для этих людей, столько много сделавших для нашего народа. Им уже так мало осталось жить. Пожалуйста, пожалейте их, проголосуйте "за".

Ну и что же касается дальнейших. Если будет поддержка - слава Богу, но дальше надо наблюдать позицию естественно и правительства и Президента. Президент накладывает вето тогда, когда  правительство не желает, чтобы закон действовал. Скоро, очень скоро, буквально в ближайшие недели мы увидим будет ли поддержан данный законопроект в действительности правительством ил не будет. Это проявится в позиции Президента Украины.

Ну и я хотел бы сказать также еще и о том, что, к сожалению, вот в Верховной Раде только что не проголосован чрезвычайно необходимый для определенной, небольшой  части населения, но очень бедствующей части населения законопроект, касающийся семей погибших участников боевых действий. Сумма, мы уже говорили, ничтожна. И кто же не проголосовал? Не  проголосовали  именно представители центристских партий.

Я обращаю внимание, что всегда стремлюсь говорить правду. Уважаемый Кармазин, не мешайте, пожалуйста. Так вот, всегда стремлюсь говорить правду и хочу правду сказать, что половина фракции "Наша Украина", несмотря на мои резкие выступления, проголосовали. И тут наверное люди им скажут "спасибо". Но вместе с тем люди не скажут "спасибо"  президентским фракциям, которые не проголосовали за данный законопроект. А ведь это чрезвычайно бедствующая часть населения!

Ну хотел бы,  уважаемые соотечественники, обратить ваше внимание на то, что приближаются выборы. Проявите мудрость, потом прийдется терпеть очень многие годы. Спасибо.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін, фракція "Наша Україна", а то Юрій Анатолійович просить нагадувати. Хоча він настільки відомий, що всі знають.

 

12:22:15

КАРМАЗІН Ю.А.

Спасибі. Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". Так правильно це називається.

Шановні народні депутати, багатостраждальний український народе! Те, що пропонується зараз народним депутатом Вернигорою, який чомусь побоявся назвати моє прізвище, що я так звертаюсь до багатостраждального  українського народу є абсолютно правильним  і справедливим. Як правильним і справедливим це є по відношенню до всіх громадян України, тому що стаття 46 Конституції вказує і гарантує, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин. а також у старості та інших випадках передбачених законом. Це відповідь тим громадянам, з якими я розмовляв позавчора в Чигирині. Це відповідь про те, що держава  зобов'язана платити не менше  386 гривень 73 копійки. Саме такий прожитковий мінімум зараз встановлений законодавством України.

І у третій частині  цієї  статті 46 Конституції  прямо записано: "Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають  забезпечити рівень життя не нижче  від прожиткового мінімуму встановленого  законом". Якщо ви пам'ятаєте,  то ми встановили мінімум  заробітної плати 237, не ми, а уряд, і то тільки з 1 вересня в той час, коли у нас він був з 1 січня 237.

Фракція "Наша Україна" , Блок Віктора Ющенка вимагає прийняття цього закону зараз в двох читаннях: і в першому, і в цілому, як закон. Це перше.

Друге. Фракція "Наша Україна"  вимагає під час формування бюджету забезпечити уряду, заложити цей закон  і зараз у вересні подати на  затвердження. Оце буде реальне відношення до громадян  України, а не якісь передвиборні агітки. Це реально.

Тепер ви запитаєте у мене: звідки  гроші. Я вам хочу всім  показати. По-перше, я жалію, що немає зараз Володимира Михайловича Литвина. Володимире Михайловичу, я до вас п'ять місяців назад звернувся з приводу  незаконності фінансування апарату більшості, автомобілів, на яких їздять  секретарки, коханки, всі інші і всього іншого. Будь ласка, припиніть це і дайте  мені  відповідь за запит. Я вимагаю цього від  вас.

Тепер далі. Я демонструю вам  інформації, які йдуть довідки, щодоби довідки про те, як  біг-борди, які назвали в Одесі, ви знаєте, їх "біг-мордами" їх називають. Що вони розмальовані червоною фарбою написано, на якому цьому, чорною фарбою, зеленою і так далі. Це на двох сторінках отак розмальовуються ці "біг-борди"...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Анатолійович. Я вас почув і зал також.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Адам Іванович, я прошу дати відповідь на мій депутатський запит з приводу фінансування апарату більшості.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дамо обов'язково.

Будь ласка, Шибко, з мотивів хвилину, і Ігор Рафаїлович Юхновський.

 

12:25:58

ШИБКО В.Я.

Шибко, Соціалістична фракція України, Дніпропетровщина. Я хочу звернутися до своїх колег, і звернутися до слухачів, які зараз уважно слухають обговорення цього законопроекту, що, на жаль, на сьогоднішній день обговорюється все підряд, тільки не суть цього законопроекту. Кажуть про своїх кандидатів, про програму, все, що можна. А я хотів пояснити, що тут Експертне управління, воно заперечує проти прийняття цього закону. І чому воно заперечує? Тому що воно думає, що тут вводяться якісь пільги. А мова йде, я хотів би звернутися до колег і до радіослухачів, не про пільги.

Новий проект закону визначає мінімальний розмір пенсій, який не буде залежати від щедрості держави на той чи інший бюджетний період. тому я і пропоную, щоб тут у Законі було доповнення: "Положення Закону не зачіпають пільг, встановлених законодавством для учасників Великої вітчизняної війни". А мова йде про звичайні речі - про пенсію, яка повинна бути. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, мікрофон Ігоря Рафаїловича Юхновського

 

12:28:19

ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.

Юхновський, "Наша Україна". Шановний Адаме Івановичу, я був записаний і до попереднього Закону і до цього Закону, але, нажаль, 5-им чи 6-им і весь час не доходив, тому  я дуже Вас прошу: дати мені не одну хвилину, а дати мені 3  хвилини, щоб я міг виступити. Шановні, шановні, шановний Адаме Івановичу, шановні депутати. Я  повністю підтримую цей Закон, як учасник боїв Великої Вітчизняної війни, мій брат теж був учасником боїв, він теж нагороджений, він нагороджений орденом, як то солдатський той орден називається?

І “За відвагу”, і, і Орденом Слави, і  тому я вважаю, що справді ті, які були на фронті, повинні одержати пенсію на рівні прожиткового мінімуму. З цього потрібно починати. І ще хочу сказати таке: що я прошу прийняти цей Закон в першому читанні, до другого читання я внесу... Продовжить, будь ласка. Я внесу пропозицію до другого читання, щоб крім тих, які були на фронті в Великій Вітчизняній війні і так же учасників визвольних рухів теж була призначена така пенсія. І тих і тих є вже дуже мало і це цілком нормально і по-людськи буде, якщо ми учасникам визвольних рухів подамо таку пенсію. І на кінець останнє, шановні друзі, я, мене цікавить більше молодь, мене цікавить молодий вчитель, молодий лікар, молодий митець, вони повинні одержувати нормальну зарплату і тому ми, учасники боїв Великої Вітчизняної війни повинні чітко розуміти: багато з нас є зовсім забезпечені люди. Під час Радянського Союзу я ніколи не користувався пільгами, через те, що я мав нормальну заробітну. Я і тепер маю нормальну заробітну плату. Пан генерал Герасимов теж має все життя нормальну заробітну плату. Тому ми повинні дуже чітко подивитися на тих, які мають заробітну плату, нижчу прожиткового мінімуму. Їм безумовно треба дати таку пенсію і відповідні такі пільги. Тобто треба розібратися серед учасників Великої Вітчизняної війни.

Зараз число учасників Великої Вітчизняної війни від року до року зростає. А от число тих, які було на фронті, від року до року падає. І в тому ділі треба навести нормальний порядок. І між іншим це завдання як тої організації, яку відає пан Герасимов, так і той організації, Всеукраїнського об'єднання ветеранів, яким я відаю. Повинна бути встановлена певна моральна справедливість відносно того, що називається учасником Великої Вітчизняної війни і учасником визвольних рухів. І тим, і тим однаково треба давати і пенсії, і зарплату, і пільги. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, від уряду Олена Василівна Гаряча.

 

ГАРЯЧА О.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати. Я хочу звернути вашу увагу, що уряд теж вніс законопроект, який суттєво поліпшить рівень пенсійного забезпечення учасників бойових дій і учасників війни.

Цей законопроект забезпечений фінансовими ресурсами. І, мабуть, не секрет для вас, що кожний би народний депутат підписався під законопроектом щодо поліпшення рівня пенсійного забезпечення. П'ять хвилин назад був прийнятий законопроект Івана Олександровича Герасимова. Тому, на мій погляд і на погляд уряду, необхідно працювати над тим, щоб фінансово забезпечити ці виплати.

Законопроект, який пропонується народним депутатом Вернигорою, виділяє, я звертаю вашу увагу, лише одну категорію. І на цю категорію пропонується сім мільярдів гривень. Тому відповідь на це питання дайте під час голосування, чи можна виділяти одну категорію і при цьому приймати закон, фінансово не забезпечений. Ми пропонуємо працювати над урядовим законопроектом і над законопроектом, про який говорили Петро Степанович, що у комітеті буде опрацювання цього питання. І вирішимо питання на друге читання, як це потребує Верховна Рада.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Дякую. Шановні колеги, ну, ми вже і так перебрали. Зварич, будь ласка. Мікрофон Зваричу. Хвилина.

 

12:31:52

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні колеги! Шановна пані Олено!

Я якраз наполягав на тому, щоб від імені фракції "Наша Україна" на репліку після вашого виступу.

Фракція "Наша Україна" буде все ж таки підтримувати цей законопроект з дуже простої причини, тому що ми уряду не віримо. Як можна вірити уряду, який єдиний уряд в історії сучасної Європи, який занизив мінімальну заробітну плату. Тобто, вам ціна, ця ціна ваших слів як представнику уряду. Я вам пані Олено, вірю, що ви, дійсно, хотіли би це зробити. А, на превеликий жаль, ви представляєте уряд, який працює проти цього народу, а не в ім'я цього народу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Матвєєва Валентина Григоровича. Хвилина.

 

12:32:50

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую. Дякую Адаме Івановичу. Шановні колеги! Перш за все я прошу вас підтримати цей закон - це наш святий обов'язок перед нашими батьками, переможцями, учасниками Великої Вітчизняної Війни.

Тим більше, що відношення до них сьогодні, на жаль, у деяких регіонах  не можна назвати людським, про що говорив Ігор Рафаїлович.

Я чому про це зараз говорю. 8 вересня Теребовлянська міська рада Тернопільської області на сесії міської ради прийняла постанову про заборону діяльності Комуністичної партії України у межах цього міста. І це зроблено по ініціативі члена фракції "Наша Україна", секретаря міської ради, цієї міської ради Оксани Білої. От що вас чекає...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. Будемо визначатися.

Я ставлю на голосування прийняття за основу проекту Закону "Про встановлення розміру пенсій учасникам Великої Вітчизняної війни", реєстраційний номер 5438. Прошу голосувати.

 

12:34:32

За-228

Дякую. Рішення прийнято. Прошу по фракціях. "Наша Україна" - 6о, "Регіони України" - 4, комуністів - 52, соціал-демократи - 11, "Демократичні ініціативи-Народовладдя" - 9, "Трудова Україна" - 23, Народна аграрна партія - 6, соціалісти - 17, Блок Тимошенко - 13, "Союз" - 10, НДП, промисловці і підприємці - 8, "Центр" -12, "Позафракційні" - 3.

Є можливість прийняти його як закон? Немає, так? Тоді готуємо до другого. Ніхто не заперечує, щоб в цілому як закон? Є заперечення.

Будь ласка, слухається питання: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці, реєстраційний номер 5386. Доповідає народний депутат Хара Василь Георгійович. Прошу.

 

12:35:42

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги, данный законопроект, автором которого я являюсь, вносится с целью: первое - реализации положений концепции реформирования оплаты труда в Украине, второе - реализация решений Верховной Рады, касающихся совершенствования оплаты труда, третье - реализация программы правительства Виктора Федоровича Януковича, направленная на повышения уровня жизни населения; четвертое - усиление мотивации людей к труду, восстановление стимулирующей функции заработной платы, увеличение стоимости рабочей силы и усиление социальной защиты работающего населения страны.

Пятое, возрождение указанных статей законы в их первозданной норме, которые незаконным образом были нарушены в 2000 году принятием закона о размере минимальной зарплаты на 2000 год и внесение изменений в закон об оплате труда и кодекс законов  о труде.

Действия тогдашнего правительства разрушили систему оплаты труда, тарифную сетку дифференцированность в оплате труда, и, соответственно, уровень оплаты труда, свело на нет разницу в оплате неквалифицированных и высококвалифицированных работников, что привело к крайней напряженности и особенно в бюджетных отраслях - образовании и здравоохранения.

Так было три года. Лишь правительство Виктора Федоровича Януковича сделало мужественный шаг и приняло действенные меры по восстановлению справедливой системы оплаты труда и прежде всего соотношение оплаты труда между неквалифицированными и высококвалифицированными работниками. Для этого в бюджете 2004 года предусмотрены немалые деньги.

Одним словом, правительство Виктора Федоровича Януковича уже, практически, делает, что я своим законопроектом предлагаю, а именно: восстановить ранее существующие нормы статей 3 и 4 Закона об оплате труда. Они очень простые: статью 3 дополнить, точнее, восстановить то, что было до 2000 года: "До мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаціальні виплати". Должно быть справедливо: человек заработал свою заработную плату, а если сделал ее лучше и дополнительный есть стимул, то это дополнение к минимальной  заработной плате.

И статья 6, в связи с тем, что разрушена тарифная сетка, предлагается восстановить то, что было: "Тарифна сітка формується на основі тарифної ставки робітника першого розряду, яка встановлюється у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної  заробітної плати".

Пояснение очень простое: минимальная зарплата устанавливается для человека неквалифицированного труда, а у человека, который имеет первый разряд, он имеет квалификацию, и поэтому заработная плата должна быть хоть на копейку, но выше установленной законом минимальной заработной плати.

То же самое предлагается внести, практически, дублируется в статью 95-ю Кодекса законом о труде и статью 96-ю, те же самые 2 пункта, о которых я уже сказал. Просьба - поддержать это предложение и восстановить справедливость.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Так, співдоповідає секретар Комітету з питань соціальної політики та праці Сухий Ярослав Михайлович. будь ласка, мікрофон з місця.

 

12:38:55

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, законопроект, який ми щойно заслухали 5386, уважно аналізувався в Комітеті з питань соціальної політики та праці, і  комітет визначив, що запропоновані законопроектом положення були  чинними до прийняття Закону про встановлення мінімальної заробітної плати на 2000 рік, коли Прем'єр-міністром України був Віктор Ющенко.

Пропозиція авторів  повернутися до їх редакції обумовлена тим, що мінімальна зарплата - це плата за просту некваліфіковану працю, тоді як тарифна ставка працівника 1 розряду це оплата роботи певного розряду та кваліфікації, цілком логічно, що вона повинна перевищити рівень законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати. Виходячи з цього, а також виходячи з ряду інших об'єктивних передумов та аргументів, які називалися під час засідання комітету, запровадження таких змін комітет вважає відповідає основним завданням дальшого реформування системи оплати праці, що в цьому сесійному залі було неоднозначно визначено як надзвичайно.......... завдання, бо концепція була схвалена указом Президента України від 25 грудня 2000 року.

Цей законопроект також відповідає основним положенням, напрямкам діяльності уряду України, зокрема положенням програми діяльності "послідовність, ефективність, відповідальність".

Головне науково-експертне  управління вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути взятий за основу з урахуванням у подальшому висловлених зауважень.

І ще одне. Цей законопроект по силі значною мірою те головне, що ми втратили за роки незалежності, а саме мотивацію людей праці. Тому комітет пропонує прийняти цей законопроект в першому читанні.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, оскільки доповідач і співдоповідач дуже переконливо аргументували  важливість і необхідність цього  закону, можливо ми не будемо  говорити, а приймемо рішення одразу? Ну давайте тоді обміняємося думками. будь ласка, Мироненко. Підготуватися Кармазіну.

 

12:41:03

МИРОНЕНКО В.А.

5-ый избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Фракция Коммунистической партии Украины  будет поддерживать данный законопроект. Он  может принести, действительно, некоторую пользу. Но вместе с  тем я бы  хотел отметить следующее. Вот  сейчас мы слышали ссылки  на, дескать, вот в 2000 году  Ющенко что-то натворил, Янукович поправляет, делает лучше и так далее. И частенько ссылки еще есть такие, дескать, вот сейчас почему приостанавливаются льготы часто, потому что Ющенко приостановил, а правительство Януковича всего лишь продолжает ту политику, которая заложена Ющенко и так далее. Но для народа  нет разницы, кто во главе правительства. Если только она капиталистической направленности, то они на себе ощущают все эти беды вот   эти 14 лет. И конечно же люди, думая о будущих президентских выборах и этих кандидатах двух, которые  только что  мы слышали, препоны между ними существуют, люди понимают: хрен редьки не слаще. Поэтому, наверное, делают правильный вывод.

Но вот выступал также один из лидеров профсоюзов, который, на мой взгляд, ужас как далеко отошел от народа, страшно отошел. Частенько он  выполняет фактически то, что заказывает правительство, и только иногда делает вид, что вносит  что-то в интересах народа. Где другой лидер профсоюза Стоян? Почему его нет в зале? Чем   он занимается? Он говорит, что он вроде бы в бильшости, поддерживает профсоюзы, поддерживает  одного из главных кандидатов, но чем  он занимается, предпринимательством, защитой народа? Чем? Ну, наверное не защитой народа, мы видим. И поэтому  надо сделать вывод, что  пора обеспечивать  переизбрание профсоюзов, которые будут обеспечивать  то, что  политика будет настаивать на проведении политики в интересах народа, боевые профсоюзы должны быть, а не такие, которые сейчас  служат просто правительству, таких профсоюзов не должно быть., профсоюзы должны защищать  интересы людей труда.

И поэтому призываю все трудящихся Украины  подготовится к выборам лидеров профсоюзов, сверху до низу обеспечить  достойных кандидатов, что  профсоюзы сумели защитить права  трудящихся.

Ну и, несомненно это очень трудная задача при отсутствии соответствующих законов, которые бы выражали интересы .... Трудовой Кодекс подготавливается. Это же страшный Кодекс, антинародный Кодекс. Но я убежден, что при такой позиции Верховного Совета он может пройти. И что дальше?

И вот сейчас реплики опять в отношении коммунистов. Да, коммунисты, народ уже знает, что наиболее последовательно выражает интересы трудящихся. Кто голосовал за пенсионный Закон? Вы - правые и центр. Коммунисты против проголосовали. Кто за единое экономическое пространство, остро необходимое народу, экономике Украины?

 

ГОЛОВА. Дякую. На превеликий жаль час вичерпано для виступу.

Юрій Анатолійович Кармазін, будь ласка. Підготуватися Соломатіну.

 

12:44:23

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, перш за все, ви були відсутні, я звертався з вимогою, коли ми шукали де взяти гроші для бюджету, з вимогою надати мені відповідь на депутатський запит про припинення дії вашого незаконного розпорядження про фінансування апарату "більшості". Апарату "меншості" ніколи не існували, ви його ніколи не фінансували і не створювали, а апарат "більшості" ви створили, дали їм кабінети, машини, все інше. Припиніть, видайте розпорядження і дайте мені відповідь на мій запит піврічної давності.

Володимире Михайловичу, четвертий раз я з цієї трибуни це повторюю. Я ж не попугай. Я знаю, що ви розумна людина, до вас доходить. Я ще раз прошу - дайте розпорядження апарату, нехай бігом підготують вам скасувати, щоб ви сьогодні доповіли: "Я скасував незаконне рішення". Все, крапка. І це ми хочемо почути, і народ України хоче почути. Партія захисників Вітчизни вимагає від вас цього.

Що стосується цього законопроекту. Шановні народні депутати. Попередній виступаючий тут казав про те, як треба обирати лідерів профспілок. Всіх треба обирати з розумом. Але я хочу сказати, не треба плутати лідерів профспілок з політичними проститутками, про яких говорив ваш вождь.

Так от, шановні друзі, профспілки мають охороняти народ від уряду. Чи охороняють вони його чи ні? Не охороняли ні від одного уряду, а кругом шукали якусь узгоджувальну роль. Узгоджувальну. Це було за всіх часів уряду. Починаючи від уряду Кучми, включаючи уряд і Ющенка, включаючи уряд Ющенка, повторюю, і закінчуючи урядом Януковича. Кругом вони займали угоднічеську роль за винятком деяких тільки профспілок. Бо якби цього не займали таку б роль, то тоді б уже вимоги статті 46-ї Конституції про те, що зарплати мають бути не нижчими прожиткового мінімуму, у незалежній державі було б уже забезпечено.  А ми з вами думаємо, а коли ж ми розтягнемо виконання вимог Конституції? А коли? Негайно і зараз. Оце от правильно, так Конституція передбачала. А вона прийняла ще в 1996 році. А ви все наближаєте це світле майбутнє, наближаєте. А воно, ви розумієте, не наближається.

Щодо цього закону. Шановні друзі, у мене є зауваження серйозне і суттєве. Перше. Треба записати в статті, де ви пишете, в статті 96-й у тексті, це в Кодексу законів про працю, по тексту "що перевищує" замінити це слово словом "що не бути меншим за законодавчо установлений розмір мінімальної заробітної плати та міжкваліфікаційних співвідношень розмірів тарифних плат". Раз.

Друге. Закон набирає чинності не з дня опублікування, а з 31.01. ...

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, відносно більшості і Апарату парламентської більшості я хотів би відповісти вам і Юрію Анатолійовичу Кармазіну, оскільки він дійсно звертається до мене з цього  приводу. Я рішення цього не приймав. Це було рішення прийнято у 2000 році. І кажуть, що тоді ви також входили в більшість, Юрію Анатолійовичу. І я просто нічого з цього приводу не робив. І це діє за аналогією попереднього періоду.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Розпорядження - воно не законне.

І відповідь дайте народним депутатам.

 

ГОЛОВА.  Добре я дам відповідь, вивчу це питання. Дам відповідь. Добре.

Юрій Петрович Соломатін, ну я прошу Вас, Ви ж дуже виважений чоловік, ну будь ласка...

Все буде по-чесному, зараз я перевірю, дякую. Добре, добре, дякую, дякую. Будь ласка.

Прошу уваги. Ну, будь ласка. Юрій Анатолійович, будь ласка. Дайте можливість виступати, бо вже час забрали.

 

12:48:28

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, Фракція Комуністів. Будь-який захисник капіталістичної Вітчизни не є вказівкою для комуністичної Фракції, це насамперед я маю зробити таке зауваження. Шановні колеги, наша Фракція Підтримує цей законопроект, ми проголосуємо за нього, але я хочу звернути вашу увагу, нашу спільну увагу на те, як представники жовтих профспілок у Верховній Раді України і банкіри-трудовики лили крокодилові сльози з цієї трибуни, у зв'язку з тим, що сучасний український капіталізм не проковтнув до кінця людину праці, відригнув неї, дав певне послаблення і зараз збирається набрати нових сил, для того щоб цей останній ковток відбувся. Не буде цього, не буде ніколи, бо Фракція комуністів разом з трудовим людом України стане як скеля на шляху ваших всіх підступних намагань. І ніякі представники буржуазної Батьківщини і капіталістичної Вітчизни не зможуть сьогодні задурити людям голову, що вони начебто захищають людину праці.

Я хочу у зв'язку з цим сказати таке. Так! Значна частина депутатів незалежні від своєї належності до тих чи інших фракцій вже розуміє, що людину праці слід підтримувати , але вона знаходиться, ця частина, під певним тиском, могутнім тиском тих структур владних, які склалися і, які представляють сьогодні певні кримінально-олігархічні структури в Україні. Є інші такі самі подібні, які хочуть одних хлопців поганих начебто скинути і усадовити на самі ці місця начебто хороших хлопців. Ні дамо вам! Ні дамо вам разом з народом України це здійснити!

І останні слова. Люди праці, народи України, захищайся! Захищайся від всіх капіталістичних загарбників. А, Комуністична партія України тобі допоможе і буде в нагоді. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, дякую. Шановні колеги, час вичерпаний. Одну хвилиночку з мотивів зараз буде, я попрошу Володимира Івановича заступника Міністра праці і соціальної політики висловити позицію Кабінету Міністрів з приводу цього законопроекту. Прошу. Дуже коротко.

 

_______________В.І.

Дякую Володимире Михайловичу. Шановні народні депутати! Підтримується цей законопроект, оскільки ця норма, яка зазначена в цьому законопроекті закладена вже в Трудовий кодекс, який прийнятий Верховною Радою в першому читанні. Єдине застереження є, що запровадження цієї норми з 1  січня 2005 року потребує додатково в Державному бюджеті 7 мільярдів гривень. Тому пропонується запровадити цю норму закону з 1 січня 2006 року.

 

ГОЛОВА. Так, зрозуміла пропозиція. З мотивів, будь ласка, Володимир Кирилович Черняк. І Шкіль з мотивів. І будемо голосувати.

 

12:52:20

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги! Законопроект  є паліативним, але  це  крок у потрібному напрямку, його потрібно підтримати і голосувати ми за нього будемо. Але я хотів би сказати, користуючись нагодою, що взагалі Верховна Рада повинна принципово поставити питання про політику заробітної плати в Україні. Заробітна плата в Україні фактично втратила свою економічну роль як стимула, як  такої, що забезпечує відтворення   робочої сили.

Я думаю, що ми повинні ставити питання таким чином.  Уряд, який неспроможний забезпечити мінімальну заробітну плату на рівні прожиткового мінімуму, повинен подати у відставку.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, фракція Блоку Юлії Тимошенко, будь ласка.

 

12:53:18

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Ну звичайно також наша фракція буде голосувати за цей законопроект, щоб він став законом, хоча зрештою він не вирішить всіх тих  складних і наболілих питань, які склалися в системі  оплати праці в Україні.

Я хотів би наголосити, власне, на тому, що уряд тут як головний і повноважний орган мав би нести пряму і безпосередню відповідальність за те, що зарплатня в Україні не відповідає тим нормам,  яким би мала відповідати.

Щодо профспілок. Наголошу, що справді профспілки давно вже перетворилися на орган, який обслуговує цей уряд, а не захищає людей праці. І, чесно кажучи, відсутність на обговорення цього закону керівника профспілок Стояна дещо дивує. Я хотів би, щоб просто всі члени профспілок радіослухачі, всі наші виборці знали, що він відсутній під час обговорення цього важливого законопроект, що ще раз підтверджує те, що він не цікавиться ні діяльністю профспілок, ні формуванням ......, ні роботою Верховної Ради. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, обговорення проекту закону завершено.

Я ставлю  на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці. Реєстраційний номер 5386. Прошу голосувати.

 

12:54:56

За-355

Рішення прийнято.

Шановні колеги, можна було б в цілому, але як бути з пропозицією Кабінету Міністрів?  (Ш у м   у   з а л і)

Ну, хорошо. Я тоді ставлю питання: хто заперечує проти того, щоб ми зараз проголосували в цілому? Немає?

Я ставлю на голосування про прийняття проекту закону як закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці, реєстраційний номер 5386. Йде голосування, прошу голосувати.

 

12:55:52

За-344

Закон прийнято.  (Оплески)

Шановні колеги, може, ми зараз оперативно, тут є такий важливий законопроект 2598 і визначимося? (Ш у м   у   з а л і)

Ні. Я тоді... попросимо, щоб коротко обгрунтували і ...

Будь ласка, Хара з мотивів мікрофон. Ну, ми встигли б, а потім продовжили б там, чотири хвилини туди.

 

12:56:29

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги, я очень вас прошу заслушать доклад и проголосовать. Он уже два года ждет рассмотрения в сессионном зале. Ну, просто стыдоба. Давайте послушаем доклад и сразу проголосуем. Дальше его просто...

 

ГОЛОВА. Немає заперечень?

Будь ласка, Олег Олексійович Грачев.

 

12:56:58

ГРАЧЕВ О.О.

Спасибо, товарищи-депутаты! Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Известно, что трудовые споры согласно Кодексу законов о труде Украины в редакции еще 1971 года, который сейчас действует пока, рассматривались и в частности судами, и вышестоящими в порядке подчиненности органами в соответствии с ограничением, внесенным Указом Президиума Верховного Совета УССР от 1988 года. Там срок ограничивается одним годом.

В марте 1991 года Законом Украины о внесении изменений и дополнений в Кодекс законов о труде Украинской ССР при переходе республики к рыночной экономике (так он называется) исключены нормы о граничном сроке рассмотрения жалоб на обоснованный отказ о восстановлении на работе, а также и рассмотрение трудовых споров вышестоящими в порядке подчиненности органами. Исключением указанных норм гражданам предоставлено право на обжалование в суде решений любого органа об отказе восстановления на работе, не зависимо от даты принятия таких решений, то есть и за время действия названного указа.

Однако и в настоящее время суды в ряде случаев отказывают гражданам в рассмотрении жалоб на незаконное увольнение, применяя норму, установленную этим указом, что подтверждается соответствующими обращениями ко мне граждан, их очень много у меня.

Такая судебная практика противоречит требованиям действующей Конституции Украины, в частности равности конституционных прав граждан и равности их перед законом, гарантиям прав граждан на защиту от незаконного увольнения, прав на обжалование, прав на обжалование в суде решений органов государственной власти и должностных лиц этих органов, а также положению, что действие законов и других нормативных актов, принятых до вступления в силу Конституции Украины, возможно только в той части, которая не противоречит нормам Конституции, на что указывает и имеющееся у меня заключение Института законодательства Верховной Рады Украины.

В связи с изложенным и по поручению руководителя фракции Петра Симоненко разработан представленный законопроект. И принятие этого законопроекта обеспечит однозначность толкования норм о порядке рассмотрения трудовых споров и повысит уровень защиты конституционных прав граждан, будет подтверждением того, что в Украине признается и действует принцип верховенства права. Прошу поддержать законопроект и благодарю вас за внимание.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Будемо голосувати, але є тут  у комітету Онопенка міркування з  цього приводу, давайте зараз послухаємо і будемо визначатися голосуванням.

 

12:59:48

ОНОПЕНКО В.В.

Дякую.  Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Сама іде комітетом і особисто мною підтримується. Але я хотів звернути вашу увагу до чого це може привести сьогодні, якщо  цю проблему не розглядати у комплексі.

Я хотів би нагадати, що сьогодні трудові спори відповідно до  нашого Кодексу Законів про працю розглядається, перше, це комісіями по трудовим спорам, які є на підприємствах, установах, організаціях. Це перший фільтр. А  надалі розглядається судами, якщо хтось з працівників чи  адміністрації  не погоджується з рішенням комісії.

Є інший порядок. Зокрема, стаття 232  передбачає, що  працівник за певних обставин може безпосередньо звернутися до суду, минаючи комісії. Це, коли мова йде про звільнення незалежно від яких підстав, про відшкодування шкоди жінки, яка у стані вагітності, має  дітей і багато  інших випадків.

Конструкція,  яку сьогодні запропоновано,  написано: трудові спори розглядаються комісіями  по трудових спорах і далі районними, міськими судами. А далі, "судам підвідомчі всі спори". У самі статті заложена конфронтація. Розумієте? Ми залишаємо спори, які будуть розглядати комісії по трудових спорах, а з іншої сторони кажемо: судам підсудні всі спори. Не міняючи  статтю 232, не міняючи статті, їх там  п'ять чи шість у Кодексі Законів про працю.

Більше того, я вам скажу, стаття 24  діючого чинного Цивільно-процесуального кодексу передбачає підвідомчих трудових і інших спорів.  Ми міняємо Цивільно-процесуальний кодекс, тобто ми вихватили одну  проблему і намагаємося її врегулювати. Я кажу: це добре, але ж треба бачити проблему у комплексі.

Є інше питання. Якщо минути всі комісії, тобто, комісії, скажемо, не розглядають спори. Усе це піде в суди, весь цей вал. Але чи хочуть люди звертатися в суд, нести відповідні витрати і все інше, коли людина може вирішити питання в Комісії по трудовим спорам? Ви розумієте, до чого це може привести?

Є ще одна проблема. Так, ми знімаємо цей термін "один рік", знімаємо. Але - це питання не Кодексу Закону "Про працю", це питання Цивільно-процесуального Кодексу. Є інші проблеми, за браком часу  я не можу підняти.

Друзі, давайте ми не будемо спішити. Володимире Михайловичу, взагалі Комітет з питань правової політики не розглядав це питання. Це не є нормальним. Тому я прошу... Тут же не сказано про приватні підприємства. почитайте статтю. мова йде про установи й організації всі.

Сьогодні, відповідно до Конституції, відповідно до діючого законодавства...

 

ГОЛОВА. Дякую. Добре. То може поставимо... Хто наполягає на виступі?

Юрій Кармазін, будь ласка, як записаний. І давайте будемо голосувати.

 

13:03:18

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, Василь Онопенко правий, він правильно зауважив вам про те, що законопроект "сирий". Ідея хороша, але законопроект зовсім "сирий", якщо так говорити. І не зважаючи на те, по якій ........ він буде розроблений вказівці чи іншого чоловіка - це не має значення. Він просто "сирий". Ви знаєте, мені без різниці, хто розробляв законопроект. Я з повагою відношуся до автора Грачева, який вніс і слава Богу, побачив цю проблему, що абсолютно не правильно. Є указ  Президії Верховної Ради України 27 травня 88-ого року, бо ми знаємо кому тоді підкорялась ця Президія і тоді скарги подані після закінчення одного року з моменту набрання законної сили рішенням суду або рішення вище стоячого порядку підлеглості органу про відмову у поновленні на роботі розглядові не підлягались. Це треба скасовувати, це однозначно зрозуміло. Але, якщо ми хочемо, щоб главенствувала положення статті 124 Конституції про поширення юрисдикції судів на всі правовідносини у державі, ми маємо дати громадянину України альтернативу. Цього тут не має, тому треба робити зміни до 224-ої Кодексу законів про працю - раз, і треба приймати цей Закон, але тільки в першому читанні.

І на кінець, щойно мені зателефонували з міста, з селища міського типу - Козин, де в 18:00 призначена сесія селищної ради, для того, щоб не допустити сесію, а ви знаєте, що ці люди повстали проти привласнення олігархами 154-х гектарів, компанію "Світ шляхів", це яка стоїть, за якою стоїть Віктор Пінчук і 118 гектарів. То власність 154 і 118 гектарів на 50 років в оренду. І ця повстала жіночка, її сьогодні щоб не провели сесію, де референдум депутатам оголосили недовіру багатьом, які не так виконують свої рішення. До нас зараз під'їхали її заарештовувати, люди добрі, схаменіться. Я написав звернення Васильєву, очевидно, він їх не читає. Геннадій Андрійович, можливо, Ви телебачення дивитесь, чи радіо колись слухаєте, подивіться, схаменіться. Прийде інша влада. Всіх, хто сьогодні йде, заарештовувати невинну людину, самих заарештують, хіба ви цього не розумієте?

Тому я закликаю вас і закликаю комітети Верховної Ради до того, щоб не дали розбазарити олігархам нашу землю, стали на заваді. А тут чомусь ви мені не допомагаєте, захисники тої Вітчизни, якої немає. Тому я як захисник Вітчизни прошу, України, прошу не розбазарювати українську землю, а тут прийняти тільки у першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, обговорення проект Закону про внесення змін та доповнень до Кодексу законів про працю, реєстраційний номер 2598, завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету прийняти... Зніміть, будь ласка, голосування. Пропозиція Кабміну з цього приводу. Зніміть, будь ласка. Декілька слів.

 

________________. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Ці норми, які запропоновані, вони в цілому запроваджені і включені до Трудового кодексу, який прийнятий у першому читанні. Може є сенс все ж таки у Трудовому кодексі виписати ці проблеми і не приймати окремого закону.

 

ГОЛОВА. Автор, будь ласка. Заключне слово Грачеву.

 

13:07:21

ГРАЧЕВ О.О.

Грачев, фракция Компартии. Спасибо, Владимир Михайлович.

Я бы хотел подчеркнуть, что в Трудовом кодексе, который в первом чтении был принят в декабре этого года, к сожалению, этот вопрос тоже не урегулирован. И мы подали соответствующее предложение для учета во втором чтении. Но когда он будет принят, мы ж не знаем. Поэтому жизнь идет сейчас, люди обращаются, нужно эти вопросы решать.

Поскольку этот закон не был рассмотрен в комитете Онопенко, я поддерживаю, давайте значит ко второму чтению, пусть комитет рассмотрит. Потому что профильный комитет по социальной политике единогласно поддержал его и в первом чтении, и в целом. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін та доповнень до Кодексу законів про працю України, реєстраційний номер 2598. За основу. Прошу голосувати.

 

13:08:36

За-183

Рішення не прийнято.

Пропозиція комітету. Хара. Будь ласка, мікрофон. Ну, давайте дотримуємося до кінця процедури, я прошу вас не ...

 

13:08:52

ХАРА В.Г.

Уважаемый Владимир Михайлович, есть такое предложение: мы еще раз вернемся к этому предложению законодательного в контексте Трудового кодекса, который готовится ко второму чтению, скорее всего, что будет в октябре месяце. И рассмотрим возможность его адаптации с учетом рассмотрения на комитете Василия Васильевича Онопенка.

 

ГОЛОВА. Онопенко, будь ласка.

 

13:09:17

ОНОПЕНКО В.В.

Дякую Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, не дивлячись на критику самого цієї норми, цих змін до кодексу Законів "Про працю". Я думаю, що ми в стані його допрацювати якщо він буде прийнятий за основу і не тормозити. Там є прекрасна ідея, особливо щодо строку звертання людей до суду і захисту своїх прав.

Разом обидва комітету з вашою допомогою ми справимося і підготуємо такі виважені зміни, підключимо і Верховний суд до цієї праці, експертів. Щоб ми не зупиняли цей процес, повірте, ми зацікавлені в тому, щоб вирішити цю проблему.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Черняк.

 

13:10:01

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги! Оскільки.

 

ГОЛОВА. Мікрофон Черняка, будь ласка.

 

ЧЕРНЯК В.К. Шановні колеги! Оскільки, сама проблема є надзвичайно гострою, актуальною, то, звичайно, треба її вирішувати. Але оскільки рішення, запропоноване в законопроекті, не є досконалим, я пропоную винести його законопроект на повторне перше читання, доопрацювати нормально і, і через місяць  дати знову Верховній Раді.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про направлення на повторне перше читання проекту закону про внесення змін та доповнень до Кодексу законів про працю  України, реєстраційний номер 2598.

 

13:11:03

За-242

Рішення прийнято, дякую.

Переходимо, шановні колеги, до питання "Різне", тобто до  виступів.

Прошу на табло висвітлити прізвища народних...

А, вибачте, прошу записатися на виступи у "Різному".

прошу на табло висвітлити прізвища народних  депутатів, що записалися.

Так, Василь Онопенко має слово. Підготуватися Євгену Гірнику.

Так, мікрофон Онопенку.

 

13:11:53

ОНОПЕНКО В.В.

Прошу передати слово Омельченку Григорію Омеляновичу.

 

ГОЛОВА. Григорій Омельченко має слово. Підготуватися Євгену Гірнику. Тре хвилини встановіть. Неправильно встановлений Регламент.

 

13:12:23

ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О.

Григорій Омельченко, Українська республіканська партія "Собор", спілка офіцерів України, виборчий блок Юлії Тимошенко.

Шановні народні депутати, шановні співвітчизники!

Під час літніх канікул Українська республіканська партія "Собор" провела чергову культурно-просвітницьку експедицію "Соборна Україна-2004". Ми побували в Київській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Черкаській, Хмельницькій, Чернівецькій та інших областях, провели десятки зустрічей з людьми. Не було жодної зустрічі, на якій би мені не ставилося питання щодо судимостей Прем'єр-міністра України, нинішнього кандидата в Президенти Віктора Януковича і про те, як він, будучи двічі засудженим, може балотуватися, а тим більше посісти, не доведи Боже, як казали люди, пост Президента України. Особливо гостро ці питання ставили офіцери, адже згідно з Конституцією України Президент є водночас Верховним головнокомандувачем Збройних сил України.

Нагадаю, що згідно з чинним законодавством особа, яка була засуджена, не може бути призначена навіть на посаду міліціонера. Військовослужбовці та працівники правоохоронних органів ставили питання прямо, цитую дослівно їхні запитання: "Як може бути Верховним головнокомандувачем колишній зек? Що робити нам, офіцерам, у такій ситуації?" Я сам полковник Служби безпеки. Чи можете ви уявити морально-психологічний стан працівників правоохоронних органів, які Януковича заарештовували і притягали до кримінальної відповідальності за вчинення насильницьких злочинів, а суд, визнавши його винним, засуджував двічі до позбавлення волі? Нагадаю, що Янукович особисто визнав свою провину у вчиненні злочинів і не оскаржував вироки суду.

Сам факт висунення Януковича кандидатом на пост Президента вже деморалізував роботу правоохоронних органів. У них виникли небезпідставні сумніви: чи варто сьогодні ловити злочинців, адже серед них можуть бути майбутні прем'єр-міністра та кандидати в президенти.

Нам, офіцерам, які в різний час виконували інтернаціональні обов'язки за кордоном, пройшли пекло Чорнобильської катастрофи і знають, що таке офіцерська честь та втрата бойових побратимів, навіть у жахливому сні не могло б наснитися, що міністрів оборони та внутрішніх справ, голову Служби безпеки та інших керівників військових формувань України буде призначати колишній зек, який до того ж не проходив військової служби.

Впродовж останніх місяців у засобах масової інформації не раз оприлюднювалася інформація про те, що Янукович уперше був засуджений за грабіж чи розбійницький напад, вдруге - за нанесення середньої тяжкості тілесних ушкоджень. І обидва рази йому було призначено покарання у вигляді позбавлення волі.

Після відбуття покарання Янукович знову був скоїв тяжкий злочин: групове згвалтування, але відкупився від потерпілої, а кримінальна справа була закрита.

У публікаціях також зазначалося, що Янукович організував шайку бандитів, яка лютувала в Єнакієво, виривав з рук жінок-ветеранів війни і праці сумки з трьома карбованцями, по-живому виривав з вух дівчат сережки   вартістю 10 карбованців.

Пізніше, коли працював директором автопідприємства, був заарештований за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах. На той час за вчинення цього  злочину  Кримінальний кодекс передбачав, зокрема, найвищу міру покарання - смертну кару. Але..........

 

ГОЛОВА. Дякую. Час вичерпано, на превеликий жаль.

Євген Гірник фракції "Нашої України" має слово. Анатолій Раханський підходив, він передає своє слово Соломатіну.

 

13:15:48

ГІРНИК Є.О.

Шановні депутати! Шановні виборці! Я маю доручення народного депутата України Івана Степановича  Плюща зачитати його депутатський запит.

Чернігівщина, як відомо, володіє значними  рекреаційними ресурсами. Серед яких чільне місце  посідають мисливські угіддя. В переважній більшості своїй ці угіддя знаходились в користуванні місцевих товариств мисливців і рибалок, лісогоподарських підприємств різних форм власності. Але в останній час проявилась особлива зацікавленість бізнесменів, впливових людей міста Києва до зміни користувачів мисливських угідь на свою користь шляхом створення і реєстрації на територіях районів неприбуткових господарюючих суб'єктів. З точки зору збереження і відтворення тваринного світу, боротьби із браконьєрством, появах в рамках чинного  законодавства більш дбайливого господаря явище нормальне. І саме тому Чернігівська обласна рада рішенням від 15 червня поточного року практично  одностайно  запровадила мораторій на надання у користування мисливських угідь. Цим актом нормативно-правового характеру обласна рада створила  комісію для проведення моніторингу реального стану справ у цих угіддях, формування конкурентних засад при їх передачі більш  ефективним  користувачам.

Комісія розпочала системно працювати, інформуючи про це населення області. Але обласна державна адміністрація вже на розгляд чергової сесії обласної ради внесла проект рішення про зняття мораторію і одночасно  надання в нове користування 4 мисливських угідь, одне з яких знаходиться на території мого виборчого округу.

Я і депутати обласної ради намагалися всіляко  переконати своїх колег, керівництво ради і голову обладміністрації Мельничука про необхідність повного виконання попереднього рішення і після затвердження радою нормативної бази цивілізовано розглянути всі нові подання, а також ініціювати пошук нових власників. Але  адміністративний  тиск, залякування, навіть переслідування  окремих депутатів вплинули на  волевиявлення депутатів обласної ради і більшістю голосів  мораторій було знято.

При цьому не було взято  до уваги застереження, що згідно статті 59 пункт п'ятий Закону України "Про місцеве самоврядування" рішення нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо радою не встановлено більш пізній строк введення цих рішень у дію. На це ніяк не  відреагував прокурор області Лісовий, який  приймав участь у роботі сесії. Натомість  в угоду замовника  саме на цій сесії саме до президентських виборів було  грубо порушено чинне законодавство.

Саме тому звертаюся до Генеральної прокуратури України з проханням відмінити рішення обласної ради про надання у користування мисливських угідь ТОВ. ............. "Лісагроінвест", як такі, що прийняті з порушенням  статті 59 пункт п'ятий Закону України "Про місцеве самоврядування". Іван Степанович Плющ.

Подібних ситуацій дуже багато по всій Україні. Олігархи перед своєї кончиною хочуть  її зовсім розікрасти, вони не уявляють  собі...

 

ГОЛОВА.  Дякую. Головне сказано.  Будь ласка, Раханський передає слово  Соломатіну. За ним буде Новак виступати.

 

13:19:19

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги! Шановні радіослухачі! Сьогодні з цієї трибуни вже говорилося у виступі голови  регламентного комітету Верховної Ради України Валентина Матвєєва  про те, що  за ініціативою однієї пані чи Білої, чи Чорної, я до кінця не розслухав, але вона є секретарем Теребовлянської міської ради Тернопільської області і одночасно представляє фракцію "Наша Україна"  в цій раді, і яка складає у раді більшість. Позавчора на  сесії було прийнято  фашистська постанова про заборону діяльності Комуністичної  партії України у межах цієї ради.  Про що ми можемо говорити у разі, якщо ця  "Наша Україна",  не дай Бог, прийде до влади. Я вже не говорю про всю Україну, а хоча б в цілому в Галичині. Тому я закликаю кожну чесну людину, котрій сподобається чи ні комуністичний, соціалістичний погляди, зробити належний висновок з цього і вчинити спротив "Нашій Україні", її ватажкам, її ......... Це перше.

Друге. Влада нас сьогодні запевнює, що справедливість полягає в створенні однакових стартових умов кожному для ведення свого бізнесу. Яке блюзнірство! 21 липня цього року заступник Голови Державної податкової адміністрації України Сергій Лекарь на прес-конференції в УНІАН оголосив результати декларування доходів громадян за 2003 рік. Буржуазні засоби масової інформації захлиналися від восторгу. В Україні щороку в два рази, в три рази збільшується кількість мільйонерів. Україна в 50 разів опереджає Росію по кількості мільйонерів. А ось дані, які узагальнив я цього цікавого процесу. В 2003 році у нас було лише 62 мільйонера, будемо вважати, що це 100 відсотків. В 2001 році - 160 - 258 відсотків. В 2002 році - 336 - 210 відсотків в порівнянні з попереднім роком. В 2003 році - 850 - в порівнянні з попереднім роком - 253 відсотки. І в 2004 році прогноз - 2,5 тисячі товстосумів. І де вони зібралися? Звичайно в Донбасі, в столичному Києві 325. На другому місці Донбас - 150. На третьому місці Харків - 70, і так далі.   Але найменша кількість на Галичині дійсно. Ось чому лютують ті, яких донецькі усунули від державного корита, і вони хочуть дорватися так само, як донецькі і ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово має Новак, фракція комуністів. Підготуватися Гурову.

 

13:22:46

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, передає Мироненку. Будь ласка, Віктор Мироненко, фракція комуністів.

 

МОРОНЕНКО В.А.  Пятый избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые соотечественники. К сожалению, сегодня утром в ходе моего выступления и после была очень острая реакция со стороны тех сил, в отношение которых прозвучала правда. Один из этих представителей "Нашей Украины" подбежал к трибуне, пытался то ли вырвать микрофон, то ли еще что-то делать, непонятно. Я думаю, что есть интеллигентные люди в этой фракции, которые сделают замечание своему члену фракции, чтобы вел себя более толерантно.

Но давайте ответим на вопрос главный: говорил ли я правду или лгал? Я всегда говорю правду. Именно поэтому меня дважды избирают, коммуниста, находящегося действительно в оппозиции, по округу избирают в Верховную Раду. Если допустим фракция социал-демократов сегодня проголосовала в отличие от других центристов за тот закон, который я предлагал, так это правда, я сейчас говорю. И вот давайте обратим внимание, что вызвало такую острую реакцию у "Нашей Украины"? Разве неправда, что они за капитализм? Правда. Разве неправда, что они за всеобщую приватизацию? Правда. Только разговор у того же Черняка или у кого-то другого, какой процент электроэнергетики должен быть приватизирован. Всего лишь. А они за приватизацию. Разве неправда, что они против экономического и политического союза с Россией? Правда. Разве неправда, что они своими действиями, капиталистической направленностью, которую они продавливают с 1991 года, оказывая нажим на Верховную Раду, на двух президентов, фактически обеспечили спад экономики в два раза, снижение жизненного уровне в 4 раза. Это ж правда, это правда. И обратите внимание вот сейчас кричат что вроде там не правда, но давайте же. Правда все, ну слава богу что согласились, уже самокритичность. Так вот и обратите внимание, что же дальше нас ждет, еще раз подчеркиваю: две команды олигархии, выдвигают двух кандидатов, хотя известно другие кандидаты есть достойные и так далее. Ну и самый, на мой взгляд, достойный, естественно, Петр  Николаевич Смиренно. Почему? Потому что действиями его фракции и в жизни и по округам , где он ездил, везде он проявлял позицию в интересах народа. Но нам подсовывают этих двух кандидатов. Тот же Черновицкий чернит партию специально, то же кандидат, но в блоке "Наша Украина", олигархии Черновицкий. Почему? Да, для него все равно что Янукович, что  Ющенко, он останется капиталистом-банкиром и дальше будет грабить народ с помощью этой политики, разсусоливая там о льготах и так далее. Были льготы дескать  у партократов. Да какие льготы? Сравните то, что сейчас капиталисты-олигархи имеют и у тех партократов, ведь ничтожные льготы и говорить нечего, а поднимали для чего, для того

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Гуров, Фракція "Демократичні ініціативи, народовладдя". Рудковський передає Ножченко. Будь ласка.

 

13:26:09

ГУРОВ В.М.

Уважаемые радиослушатели, телезрители, уважаемые земляки. Вадим Гуров, Кривбасс. Я только что пришел со съезда споживачів, который проходит сейчас в Киеве, где собрались практически представители всей нашей страны под лозунгом: "От высокого качества продукции к высоком качеству жизни". И вот я бы хотел, как участник этого съезда немножко развить эту мысль.

Собственно говоря на отдельно взятом регионе на моем любимом Кривбассе. От мої виборці, керівники комунального закладу Криворізька станція, переливання крові звернулася до мене з проханням по сприяти вирішенню питання, що фінансування придбання лабораторного обладнання для обстеження донорської крові на ВІЛ, гепатит та сифіліс.

Наявне у станції обладнання застаріле і не відповідає сучасним вимогам. Працює незадовільно та не підлягає ремонту. Із аналогічних станцій Дніпропетровської області, Криворізька є чи ненайстаріша в цьому стані. І це в потужному промисловому регіоні. де через екологічну та соціальну ситуацію найбільше всього в області, а можливо і в Україні поширилися такі негаразди як наркоманія. туберкульоз, епідемія.

Я хочу сказати, що тільки за 8 місяців цього року Кривбас відчислив  в державний бюджет 622 мільйона гривень. Хай, знають і мої виборці і земляки - українці.

В Кривому Розі за останні роки загрозливим став рівень розповсюджень наркоманії. Тільки за офіційному обліку зараз перебуває більше 6 тисяч наркоманів, 75 наркозалежних осіб на 10 тисяч населення. Що в два рази перевищує обласний показник та в 4 рази по Україні вцілому. За даними правоохоронних органів фактична кількість наркоманів в Кривому Розі сягає 40 тисяч осіб. І що головне! Щорічно діагноз наркоманії становляться більше 500 особам. часто дітям, що жахливо і неповнолітнім. Рівень захворювання на туберкульоз в Кривому Розі перевищив парі !!! благополуччю в 1999 році.

Тому я наголошую! Дати доручення, що придбання сучасного обладнання для Криворізької станції  переливання крові. Це також було у........... до даного  плану дій, ...... викладені в указі Президента України, де сказано: "Здійснити  комплекс заходів щодо зміцнення матеріально-технічної бази спеціалізованих установ і закладів переливання крові та відповідних  підрозділів закладів охорони здоров'я, а також щодо впровадження сучасних технологій, спрямованих на забезпечення безпеки донорської крові та її компонентів". Це дуже важно не тільки для Кривбаса, а й для усієї України.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Будь ласка, Нощенко, фракція "Трудова Україна", підготуватися Левцуну.

 

13:29:26

НОЩЕНКО М.П.

Шановний Головуючий, шановні народні депутати, шановні виборці!

Нощенко Микола Петрович, 160-й виборчий округ, Сумська область, Глухівщина.

Учора в цьому залі депутатська фракція політичної партії "Трудова Україна"  30-тю голосами підтримала зміни до статті 206 Карного кодексу України щодо кримінальної відповідальності осіб, які протиправно вимагатимуть від суб'єктів господарювання перерахувати кошти на фонди, формування яких і законодавство здійснюють виключено на добровільній основі.

Ми засуджуємо ці дії - дії численних фондів, які займаються рекетом, поборами в школах, дитячих дошкільних закладах, медичних закладах, органах державної виконавчої влади.

Проте мову потрібно вести не тільки про фонди, а про існуючу систему поборів відповідного чинного законодавства  для суб'єктів господарювання, це, зокрема, висока вартість адміністративних послуг, які надаються пожежниками, енергетиками, санітарними службами, позавідомчою охороною, ветеринарними службами. Всі вони, до речі, займають монопольне становище в суспільстві.

Також узаконені невиправдано висока плата для населення за послугами державним організаціям, які виконують державницькі функції. Кожен прийом в окрузі не обходиться без скарг на високу плату за послуги в Бюро технічної інвентаризації, нотаріальних контор, відділів земельних ресурсів, зокрема, по 160-му виборчому округу орієнтовна вартість послуг Бюро технічної інвентаризації, справка-витяг реєстру - 200 гривень, оформлення документів на право власності будівлі - 200 гривень, на право власності земельної ділянки - 200 гривень.

Земельні ресурси, державний акт на право  власності на земельну ділянку по місту  - 232 гривні, на селі - 176 гривень, на земельну ділянку  - також 176 гривень. Таким чином, вартість оформлення документів на право власності по спадкоємству в межах 500 гривень. Сьогодні на селі такі документи оформляють лише у випадку лише перепродажу або переоформлення спадщини. А так: і земля пустує, і будівля розвалюється.

Чи є це великою сумою? Погодьтеся, що для більшості наших громадян - так. З іншої сторони, народні депутати і населення не мають інформації: куди йдуть ці кошти, чи відповідає вартість послуг виконаній роботі.

Я прошу Кабінет Міністрів дати доручення підпорядкованим службам: це "Держжитлокомунгоспу", Міністерству аграрної промисловості, Мінфіну, Мінюсту  - проаналізувати ціни і дати відповідь.

Ще одна проблема - це напіврозвалені будівлі та закинуті земельні ділянки у моєму регіоні. Спадкоємці, які проживають в інших країнах, не утримують в належному стані будівлі, присадибні ділянки заростають бур'янами. Повірте, говорю без емоцій: коли йдеш по вулиці, то лише бачиш бур'яни, напівдикі кішки та собаки. Це питання загальнодержавного значення, і потрібно законодавчо врегульовувати право власника у випадку тривалого неутримання будівлі в належному стані, а також встановлення рівня...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Микола Петрович.

Так, Левцуна я не бачу. Матвєєв, фракція комуністів. Мікрофон з місця, будь ласка. З місяця Матвєєву мікрофон.

 

13:32:49

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую, Адаме Івановичу. Я прошу передати слово Володимиру Пузакову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Пузаков. Підготуватися Оржаховському.

 

13:33:08

ПУЗАКОВ В.Т.

На Кіровоградщині, як і по всій Україні, новий навчальний рік розпочався старими проблемами. Це і вкрай зубожіла матеріально-технічна база школи. Та це і не дивно: за який рахунок вона буде поповнюватися, коли в освіту держава вкладає лише чотири відсотки ВВП замість 10? Тож комп'ютеризація, про яку так модно говорити, є тільки на словах.

Гострою проблемою сьогоднішньої школи є кадрова проблема. В Кіровоградській області в минулому році залишили школу 1 780 вчителів, а в цьому році не вистачає біля 500 вчителів. За рік звільнено "по бажанню" (в лапках) 13 директорів шкіл. Ця ситуація, пане Кременю, як видно, немає демографічного підтексту. І це пан міністр вважає нормальним явищем.

Новий навчальний рік у багатьох школах як України, так і на Кіровоградщині, розпочався у невідремонтованих класних кімнатах, харчоблоки не готові приймати дітей, спортивні зали у багатьох школах теж не відремонтовані. І такий стан готовності шкіл до нового навчального року у багатьох районах області. І це не вина директорів, винуватцями є держава, для якої освіта, як більмо в оці. Хоч правда, і Президент, і Прем'єр "турбуються" ніби про школу. Вручали кримчанам ключі від новозбудованих шкіл, Президент навіть позаздрив дітям, що в такій гарній школі будуть навчатися. А от він навчався, як було сказано ним, в звичайнісінькому сараї. Він просто забув, який то був рік. За 13 років незалежності, пане Президенте, не одна радянська школа перетворилася на звичайнісінький сарай.

Прикро визнавати, але політика сучасних можновладців по відношенню до освіти в Україні не підлягає тверезому аналізу. На превеликий жаль, в Україні, насильно поділеній на багатих та бідних, система освіти не дає рівних можливостей для людей різного соціального статусу. Не так давно вчитель вкладав всю свою душу в учня, студента, працював по-сухомлинському - "серце віддаю дітям". Це був один із головніших принципів радянської педагогіки, де вчитель не задовольнявся копійчинами, кістками з барського столу, ганебними хабарами та подачками. Як не боляче, але в сучасних школах знання перетворюються на товар, а вчитель на дешеву робочу силу.

І ми, комуністи, ніколи не змиримося з тим, ми продовжимо послідовну боротьбу за безплатну освіту, за високий рівень навчання та виховання, за гідну зарплату працівникам освітянської ниви, за безплатні підручники і гарячи сніданки для школярів, стипендію для студентів, не нижчу прожиткового мінімуму, як це пропонує в своїй програмі Петро Миколайович Симоненко. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Оржаховський, фракція комуністів. За ним буде виступати Хмара.

 

13:35:55

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Анатолій Оржаховський, фракція Комуністичної партії України.

Шановні депутати, виборці. Останнім часом мені вдалося відвідати багато районів рідної Херсонщини, в котре впевнився у працьовитості земляків та проблемах, що не дають їм спокійно жити, творити добро для держави, своїх сімей.

Про два проблемних питання я хотів би сьогодні повідати з трибуни. Перше стосується охорони морського Державного кордону. Довгі роки в селі Хорли, що на Херсонщині знаходилася погранзастава, потім пост з доброю матеріально-технічною базою, військовими традиціями. Проте останнім часом хтось вирішив відкрити кордон, звівши діяльність зазначеної частини нанівець. Жителі села Хорли Каланчацького району, військові справедливо запитують, невже існуюча влада такими діями в змозі гарантувати недоторканість кордону, безпеку держави. В Іраці воюємо за чужі інтереси, а для своєї безпеки коштів не вистачає.

Як народний депутат України, рік тому, голосуючи за збільшення чисельності прикордонних військ України, мені гарантували діяльність та розвиток цієї військової структури. Вище сказане наводить на роздуми. Мабуть, комусь із генералів, чиновників сподобалась територія бази - слід чекати її подальшої "прихватизації". З цього приводу прошу оформити депутатський запит до Голови Державної адміністрації прикордонної служби Литвина з вимогою прояснити ситуацію та не допустити розбазарювання державної власності, оголення певної частини Чорноморського кордону.

Друге. Багато сказано про аграрні реформи на селі. В їх наслідок українське село - це суцільна руїна. Справну руйнівну функцію виконали два Президенти - Леоніди, знищивши надбання багатьох поколінь людей. Як наслідок маємо зневільовану мораль, занепад соціальної сфери, безробіття. Нині селянину нічого не залишається як відповісти Президентам-капіталістам сьогоднішнім, та і тим, хто рветься - ні. А сказати да представникам лівого спектру політики, зокрема Петру Симоненку, адже його  передвиборна  програма зрозуміла  для знедоленого народу, вона дасть можливість  працювати тим, хто веде чесне підприємництво, фермерує. За твердим переконанням  комуніста, кандидата у Президенти Симоненка належить не руйнувати та прихватизовувати підприємства, а відбудовувати їх та будувати нові.

Наш кандидат перспективу держави бачить  у піднятті з руїн села, забороні продажу землі, кооперацію власності, кредитуванні об'єктів сільськогосподарського виробництва, формуванні державного замовлення на вирощену продукцію. Кожен житель села матиме право  не лише на землю, а і  гарантовану роботу на державному підприємстві.

Переможе на виборах Симоненко - виграє більшість людей у  державі, в іншому випадку свято буде лише...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Хмара, мікрофон з місця.

Підготуватися Бокому.

Мікрофон Хмари Степана Ільковича.

 

13:39:17

ХМАРА С.І.

Прошу передати слово для завершення виступу Григорію Омельченку.

 

13:39:39

ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О.

Дякую, шановний колего.

Українська Республіканська партія "Собор", виборчий Блок Юлії Тимошенко, Спілка офіцерів України.

Для логічного завершення свого виступу повторюся. Впродовж останніх місяців засоби масової інформації не раз оприлюднювали інформацію про те, що Янукович вперше був засуджений за грабіж чи розбійницький напад, вдруге за нанесення середньої тяжкості тілесних ушкоджень і обидва рази йому було призначено покарання у вигляді позбавлення волі.

Після відбуття покарання Янукович не став на шлях виправлення і знову вчинив тяжкий злочин - групове згвалтування, але відкупився від потерпілої, і кримінальна справа була спущена на тормозах.

У публікаціях також зазначалося, що Янукович організував  шайку бандитів, яка  тероризувала Єнакієве і  вечорами людям  було  страшно заходити у під'їзди будинків. Він  виривав з рук жінок-ветеранів війни та праці сумки з трьома карбованцями, по живому виривав з вух дівчат сережки вартістю в 10 карбованців. Пізніше, коли Янукович працював директором автопідприємства,  проти нього була порушена кримінальна справа  за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах. На той час за вчинення цього злочину  Кримінальним кодексом передбачалася, зокрема, вища міра  покарання - смертна кара. Але від покарання його врятував депутат Верховної Ради України колишнього Радянського Союзу льотчик-космонавт Георгій Береговий, за поданням якого президія Донецького обласного  суду буцімто скасувала обвинувальний вирок і позакривала  кримінальні справи.

Заяви прес-служби Кабінету  Міністрів щодо судимості та інших вчинених злочинів Януковичем ще більше заплутали ситуацію навколо його кримінального  минулого. Не внесли ясності в це питання і відомості з біографії, автобіографії Януковича. Так, у власноруч написаній  автобіографії Януковичем 18-го листопада 2002 року, яку Президент України Кучма подав до  Верховної Ради України з пропозицією про надання згоди на призначення  його  на посаду Прем'єр-міністра, Янукович власноручно записав. Цитую:"В 1968 році був засуджений і направлений у колонію для неповнолітніх.

В 1970 році був засуджений за заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості".

В автобіографії ж, поданій Януковичем як кандидатом на пост Президента України до ЦВК, він не вказав, що раніше був двічі засудженим. Де ж правда? Що  змінилося за ці роки?

Я як представник українського народу в парламенті державної влади, як і кожний громадянин і виборець мають право знати правду про кримінальне минуле Януковича.

Нагадаю, що згідно  Закону про  вибори Президента України, Віктор Янукович дав особисту письмове згоду на оприлюднення своїх біографічних відомостей про себе в тому числі і про своє кримінальне минуле.

Я звертаюся  публічно  з цієї трибуни до Віктора Федоровича Януковича і те, що йому сказав особисто, коли вручав депутатське  звернення з цього питання. Якщо він офіційно  не надасть мені копії судових рішень та  офіційну інформацію про своє  кримінальне минуле, я офіційно звернуся до Генерального прокурора про порушення кримінальної справи щодо Януковича за вчинення злочину, передбаченого статтею 351 Кримінального  кодексу України.

Спілка офіцерів України заявила - 10 секунд - що ми зробимо все,  щоб  колишнього зека не допустити до посади Президента.........

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Бокий передає слово Баранівському, фракція соціалістів. Підготуватися Балозі. Балога передає Поліщуку. Поліщуку підготуватися.

 

13:43:04

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановні народні депутати! Шановні наші  виборці України, як уже відмічали мої колеги, влада по всій Україні відкрила терор проти керівників опозиційних партій і особливо на місцях. Прикладом тому може служити Брусиловський район Житомирської області, де голова районної адміністрації пан Шпакович вже чотири роки тероризує, а з наближенням виборів перейшов у більш нову, таку фазу якісну з його погляду, і тероризує директора Долинівської середньої школи Правдивець Антоніну Михайлівну. Це лише тероризує за то, що  вона - перший секретар районного комітету соціалістичної партії України, являється депутатом районної ради і яка має певну свою думку, яка відмінна від пана Шпаковича. Ця жінка, яка з господарським способом побудувала в селі двоповерхову школу, її виселяли з квартири декілька разів, потім судом востанавлювали. Цю жінку незаконно виносили догани, суди відміняли, незаконно звільняли з роботи, суди назад поновлювали на  роботу. Міліція нещодавно в ночі ввірвалася у її  жилий будинок, вимагала прикоротити політичну діяльність. Реакції, відповідно, люди в міліції не були покарані. Її, для того щоб зробити безробітною, дітей з її школи почали вимагати від батьків переводити в інші школи за 12 кілометрів, аби тільки що мовляв не має дітей - треба закривати школу. Батьки на це не погодилися. Постійно Шпакович організовує скарги, а потім сам же їх перевіряє. Замовили, замовили відповідно зараз і відкрили кримінальну справу, тобто проти цієї жінки втянуто сьогодні і прокуратура  в боротьбу і міліція. За що ж відкрили кримінальну справу? Що в неї у класі комплект дітей, скажімо, не 9 дітей, а 8. І, мовляв, години перечитали вчителі.

І за це за минулий рік вона на 3 тисячі карбованців вона переплатила заробітну плату по всій школі. Це так на думку пана  Шпаковича.  Але на думку міністра освіти України,  згідно його наказу, то воно ще ці гроші вчителям і не доплатила.  Але відкривають кримінальну справу, а через три дні публікують і шельмують сьогодні.

Я звертаюсь до Генерального прокурора Васильєва: прикоротіть, будь ласка, брутальне таке знущання над жінкою. Я звертаюся до пана Президента з вимогою негайно звільнити з посади голови адміністрації пана Шпаковича, як такого, який компрометує всю виконавчу владу в Україні, який компрометує саму посаду Президента.

Я звертаюся до Прем'єр-міністра Януковича: зробіть відповідні висновки з цього виступу.

Прошу мій виступ вважати офіційним депутатським запитом до відповідних структур, які я назвав.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Поліщук, фракція "Наша Україна". Лебедівський  передає слово Костинюку.

 

13:46:12

ПОЛІЩУК М.Є.

Шановний Адам Іванович!  Микола Поліщук, блок Віктора Ющенка, Київ, 214 виборчий округ.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати, шановні колеги медики, шановні освітяни!  Я стурбований загостренням соціальної напруги серед працівників медичної галузі, котра виникла у зв'язку із надзвичайно низькою зарплатою та жалюгідною пенсією серед медиків. Праця медиків знецінена, лікар "Швидкої допомоги"  дістає зарплату в 3-4 рази меншу, ніж водій карети "Швидкої допомоги". В Києві - 30-400 гривень лікар, а водій "Швидкої допомоги" - 1200-1300.

Середня зарплата по Києву  і по Україні у медиків становить лише 44 відсотки від взагалі середньої зарплати.  Якщо в 2003 році при зростанні ВВП на 4,5 відсотки зарплата була підвищена на 32 відсотки, то в 2004 році лише на 26 відсотків при зростанні ВВП більш, як на 13 відсотків згідно заяв уряду.

Отже, зарплату слід було б збільшити як  мінімуму вдвічі.

Для більшості пенсіонерів медичної галузі збільшення перерахованих пенсій становить лише 10-30 гривень. Лікар-хірург  з 50-річним стажем отримує пенсію 200-250 гривень.

Уряд Януковича запропонував внести зміни до деяких законодавчих актів України з питань оплати праці і виключити з основ законодавства про охорону здоров'я речення, задумайтеся, всього одне речення - пункт "ж" статті 77, який передбачає встановлення у державних закладах охорони здоров'я середніх ставок і посадових окладів для медиків на рівні, не нижчому від середньої зарплати в промисловості, виключити 77 статтю для медиків і статтю 57 для освітян. От вам і соціальна спрямованість уряду Януковича.

Ця спрямованість сформувалася відразу ж після того, як в 2003 році, коли депутати народні впливали на бюджет і могли закласти збільшення зарплати і в 2004 році, коли парламентсько-урядова коаліція рядом із урядом Януковича скасували, відмінили заробітну плату мінімальну з 237 до 205. Я завіряю, що середня зарплата медиків, освітян повинна бути вища, ніж у промисловості, і відповідати їх кваліфікації та рівню відповідальності перед суспільством. Пенсії слід перерахувати з рівня середньої у промисловості з урахуванням кваліфікації. Це позиція Віктора Ющенка, і він її виконає. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Костинюк, фракція "Наша Україна". Підготуватися Косіву.

 

13:49:16

КОСТИНЮК Б.І.

Народний Рух України, блок Віктора Ющенка, Богдан Костинюк.

Шановний радіослухачі, прошу вас звернути увагу, як комуністи сьогодні агресивно нападають на "Нашу Україну". І чому з їхнього лексикону зникли такі терміни, як "Кучма", "Янукович". І ви зрозумієте, кому вони сьогодні служать, і за чиї гроші роз’їжджає їхній лідер на мерседесі. Але я не про це.

Цими днями виповнилося 19 років з часу загибелі українського поета Василя Стуса. Помер у таборі незламний борець у той час, коли уже починалася горбачовська перебудова, коли вище керівництво радянської імперії уже почало тріщати по швах, повсюдно твердило про демократизацію, про права людини, про забезпечення умов для різного, рівного розвитку особистості. Щоправда до демократії було так далеко, що зрештою до неї надійшли ще й сьогодні.

Ситуацію, що склалася вкінці 80-х років минулого століття журналісти-політологи досить часто порівнюють з нашими днями. І, дійсно, теперішню владу у своїх рішеннях та діях дуже схожа на владу імперії зла, на владу комуністичного режиму. Очевидно, насамперед тому, що багато владних мужів зберегли за собою керівні крісла ще й з тих часів.

Діюча влада стверджує, що в Україні не бували економічні зростання, а 7 мільйонів українців змушені заробляти на прожиття  в Італіях, в Португаліях, в Греціях, в Іспаніях. Владні засоби масової інформації майже про подвиг повідомляють як регіональні намісники дійсного режиму нібито беруть участь у будівництві сільських шкіл та дарують комп'ютерні класи. До речі, як державні службовці з скромною зарплатою можуть подарувати цілі комп'ютерні класи - запитання до Генеральної прокуратури.

Вчителі під час відпустки примусово збирають підписи за кандидата від влади на президентську посаду. про що знають всі крім керівника виборчої компанії діючого прем'єра. Тому що так вигідно.

Прогонів владного кланового кримінального режиму свідчить і чергові знаки, і генеральські звання впершу чергу тим, хто "відзначився" у порушеннях конституційних прав і свобод  громадян та особистою відданістю головному канцеляристові держави. які будучи адвокатом в свій час вимагав покарання для свого підопічного, йдеться про справу проти Василя Стуса. Твердження, що влада сьогодні сильна і ніколи, м'яко кажучи, є не вірним. Посильна влада  це як добрий футбольний арбітр чи менше він помітний, тим легше гравцям реалізувати свої спортивні здібності. У нас з владою і найвищими представниками заповнено буквально все, але від того не більшає ні хліба, ні умов для вільного розвитку.

Теперішньому режиму залишилося керувати не давно. Осіннє волевиявлення українського народу стане початком сильної, демократичної України, яке стане гідним пам'ятником замордованому у таборах Стусу, жорстоко знищеному в автокатастрофі В'ячеславу Чорноволу та мільйонам українцям...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Але в Симоненка ніяких "мерседесів" немає.

Будь ласка, Косів, фракція "Наша Україна". Підготуватися Лук'яненку.

 

13:52:39

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

Насамперед, маю величезне бажання звернутися до тих, хто слухає цю радіотрансляцію, до наших співвітчизників, з такими словами: дорогі українці, подумаймо, як катастрофічно в історії нічого насправді не міняється.

Ще дві тисячі років тому, коли кривавий диктатор Риму імператор Нерон хотів розправитися із тодішньою опозицією, він підпалив Рим - і звернув це на своїх супротивників-християн, бо це, мовляв, вони проводять свої богослужіння з запаленими свічками, від яких власне Рим і згорів. І так протягом усієї історії: коли Гітлер хотів розправитися із тодішньою демократією, він підпалив Рейхстаг; коли Сталіну треба було провести читку в партії і розпочати кривавий терор, він вбив улюбленця і народу, і партії Сергія Мироновича Кірова. І таких прикладів безліч в історії.

Отже, якщо цю типологію явищ прирівняти до нашого часу, то ви дивіться, що відбувається: відбувається бездарний, даруйте мені, хоч і трагічний вибух на Троєщинському ринку. Але через три дні після нього з адміністрації Президента з'являється заява трьох силових відомств: Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки, - що нібито опозиція  готується до терористичних актів аби дестабілізувати стабільну обстановку у нашому суспільстві.

Коли  виявилося, що учасниками цього теракту не були представники Української народної партії, а представники  зовсім іншої провладної партії, яка, до речі, і вчора готувала провокацію чергову, то відбувається вибух у  будинку, де живе заступник  директора цього троєщинського ринку, аби заплутати сліди.

Типологічним явищем  стають тепер "камази" з причепами  наповнені зерном. На жаль, один такий "камаз" 25 березня 1999 року перегородив дорогу В'ячеславу Чорноволу, і це закінчилося трагедією.

На трасі Херсонщини теж "камаз" абсолютно такий самий хотів перегородити дорогу Віктору Ющенку. Ми, по-моєму, маємо  справу з тими, кого свого часу Яковлєв назвав...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Лук'яненко, фракція Блоку  Тимошенко. Підготуватися, Черняк передає слово Манчуленко.

 

13:56:02

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Лук'яненко, Українська республіканська партія "Собор", фракція Юлії Тимошенко.

Шановні депутати! Шановні громадяни України! Я звертаюся  до  репресованих  російською комуністичною імперією  громадян, звертаюся до громадян України, олігархічна більшість 7 вересня цього року  проголосувала проти внесення до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України законопроектів про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні. Прокучмівсько-януковичівська влада  знову показала свою антиукраїнську суть.

Чинний Закон про реабілітацію  1990 року зовсім застарів, і ми, депутати, патріотичної  частини Верховної Ради  з 1994  року марно намагаємося  привести у відповідність із новими умовами життя цей закон. Закон 1990 року був ухвалений, коли Україна була колонією Московської імперії. Боротьбу проти імперії, за незалежність України тодішня влада вважала за злочин, і не реабілітувала тих славних синів і доньок України, хто зі зброєю в руках боровся проти кривавої комуністичної диктатури.

Після проголошення незалежності ставлення влади до учасників збройного опору окупантам не змінилося, що свідчить, що більшість Верховної Ради є спадкоємцями не нашого пророка Шевченка, а царського жандарма Бенкендорфа. Українські підприємці є українськими лише територіально, а не ідейно. Бо українську мову й культуру зневажають, підтримують кланову, злодійську владу і для її продовження, експлуатації нашого народу, намагаються замість Кучми на посаду Президента поставити представника Донецького клану Януковича.

13 років незалежності Україна не мала українського патріотичного парламенту, не мала патріотичного уряду. Ми живемо під владою ідейно чужих людей. Це приниження національної гідності українців.

Я закликаю покінчити з цією владою й обрати на посаду Президента представника патріотичних сил Віктора Ющенка.

Україні дається шанс змінити наш попередній розвиток на новий розвиток. Досі ми руйнували Україну, тобто не ми, а ті олігархічні сили. Тепер у народу є шанси 31 жовтня змінити цю владу, обрати патріотичного Президента. В 2006 році обрати патріотичний парламент. Перший патріотичний парламент в історії України і нарешті стати на шлях будівництва України, відродження нашої культури, нашої духовності і перетворення.......

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Манчуленко, фракція "Наша Україна". Підготуватися Шкілю.

 

13:59:21

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 округ, Українська Народна партія, блок Вітора Ющенка.

Лист голови  Української Народної партії народного депутата України Юрія Костенка до міністра Внутрішніх справ про захист честі, гідності та репутації  Української Народної партії та спростування МВС недостовірної інформації.

Шановний пане міністре, починаючи з 27 серпня  з подачі високих посадових осіб МВС окремими ЗМІ було розповсюджено провокаційні вигадки про начебто причетність членів  Української Народної партії до організації вибухів на Троєщинському ринку, що мали місце 20 серпня.

Публічне поширення зазначеної інформації спрямоване на підрив авторитету Української Народної партії в нашій державі та за кордоном і принижує честь та гідність її членів, що викликає справедливе обурення не лише партійних активістів, а і всіх чесних та порядних громадян України. Ці провокаційні вигадки продовжують коментуватися. У зв'язку з цим  вимагаємо від вас вжити негайних заходів, щоб зупинити дезінформацію громадськості, породжену  протизаконними діями високих посадовців очолюваного вами міністерства.

Українська Народна партія діє в рамках Конституції і законів України. У своїй діяльності заперечує насильницькі методи і виступає за еволюційних шлях розвитку суспільства. Ми відкидаємо екстреміські політичні погляди, нетерпимість та насилля у будь-якій формі.

УНП заявою від 28 серпня засудила організаторів і виконавців вибухів на троєщинському ринку, висловила співчуття рідним та близьким  потерпілих внаслідок цього акту жорстокості і рішуче відмежувалася від причетності організації та виконання  зазначених вибухів.

Ми вважаємо, що злочин має бути якнайшвидше розслідуваний і злочинці мають понести покарання, відповідно до чинного  законодавства.

УНП категорично заявило, що особа, яка за інформацією МВС затримано в якості підозрюваного у вчиненні зазначеного злочину з нібито квитком члена УНП не є членом нашої партії, вона не оформляла такого членства відповідно до статуту УНП і не є зареєстрованою в жодному осередку партії.

У зв'язку з викладеним, Українська Народна партія вимагає від вас зокрема наступного.

Перше. Негайно скликати прес-конференцію аналогічно тій що була проведена департаментом у зв'язках з громадськістю і МВС  28 серпня і оголосити офіційні вибачення перед Українською народною партією за розповсюдження Михайлом Корнієнком, Олександром Міленіним та Петром Опанасенком недостовірної інформації про нібито причетність членів УНП до організації та здійсненні вибухів на троєщинському ринку.

Наступне. Забезпечити, щоб МВС, посадовці якого розповсюджували зазначену недостовірну інформацію на підставі статті 49 Закону про інформацію від другого жовтня, добровільно здійснили відшкодування Українській народній партії на суму в три мільйони гривень, які Українська народна партія змушена буде використати для нейтралізації шкоди, нанесеної протиправними діями високих посадовців міністерства. Звільнити із займаних посад зазначених у пункті один державних службовців МВС, які розповсюдили недостовірну інформацію. А це йдеться знову ж таки про Корнієнка, Опанасенка і Міленіна. Дезинформація не пройде. Перемога буде за нами. Президентом буде Віктор Ющенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Шкіль, фракція блоку Тимошенко. Зварич передав слово Кармазіну.

 

14:02:38

ШКІЛЬ А.В.

Шкіль Андрій, фракція блоку Юлії Тимошенко.

Я, звичайно, хотів би зупинитися також на тому прецеденті, який мав місце вчора. Тобто спробі нинішньої влади, я наголошу, нинішньої влади зорганізувати фашистський шабаш, який був зроблений під стінами Аскольдової церкви, на Аскольдовій могилі, на святому для кожного українця місці. Я, до речі, звертаюся до служителів цієї церкви. Ви, будь ласка, переосвятіть або принаймні очистіть те місце, де вони збиралися. Тому що це були покидьки суспільства, які пішли на обслуговування нинішньої влади, бо тільки такими покидьками суспільства нинішня влада і послуговується.

Хочу звернутися окремо до студентів, які, до речі, я вам скажу, що вас дещо обдурили, тому що виділено було на кожного студента на вулиці Банковій по 10 доларів на кожного, хто прийшов. Вам заплатили тільки по 15 гривень. Де решта? Ви підійдіть до Коваленка і в нього заберіть решту. Я вас просто закликаю, для чого вам втрачати, стипендії вам всім не платять.

Наступне. Я хочу сказати, що владі справді застелив страх очі. Кого ви фінансуєте? Ви не забувайте, що колись також намагалися профінансувати Гітлера і його партію. Що сталося в Німеччині? Кого фінансуєте ви зараз? Невже у вас зовсім немає здорового глузду?

Окремо хочу звернутися до одного молодого віце-прем'єра, молодого і за віком і за своєю політичним перебуванням в українській владі. Він особисто телефонував до мене через секретарку, правда, потім виясняв .......... телефон, але виясняв, де знайти цього Коваленка? Для чого? Невже для того, щоб сходити з ним в кіно? Я думаю, з якихось інших причин він шукав його.

І наголошу, запам'ятайте, шановні виборці, шановні українці: ніхто в цій державі окрім нинішнього влади, і фашистом права не має називатися, тому що фашистська ідея передбачає абсолютизацію держави, абсолютизацію влади, те, що відбувається зараз: зараз влада сама себе фінансує, сама себе годує, сама себе створює і сама себе обирає, не питаючись у народу.

Також хочуть вкрасти це право вибору і у народу. І для того творить провокації. Провокативна структура, яка кричить ксенофобські гасла і заодно між рядками намагається підтримати Ющенка. Така допомога потрібна йому, як собаці п'ята нога, повірте. І ваші слизькі потуги не матимуть ніколи - ніколи, я наголошу - жодного впливу на волевиявлення виборців, але це може мати вплив на політичний спектр України. Не формуйте його в негативізмі.

І на завершення, знаєте, багато говорили, що це, типа,  УНА, якась там сильна структура, це лишились там одні покидьки, всі нормальні люди давно вже перейшли в громадську організацію, яку я очолюю.

Але тоді навіть вчора двоє народних депутатів вивезли найдорожче, що в них є - їхні прапори і символіки, їхні сорочки з есесівськими гаслами. Все, ваш час закінчився, ви не маєте  ні прапорів, ні літератури, ні символіки, нічого, прапор вкрадено, у вас тільки лишається, у цих керівників структури, тільки одне: якщо у вас є честь - застрілитися, якщо у вас цієї честі немає, то втопитися...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Кармазін, фракція "Наша Україна", підготуватися Кирильчуку.

 

14:05:56

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", виборчий блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати!  Хочу звернутися з цієї високої трибуни і прошу це врахувати як депутатським запитом до правоохоронних органів. По-перше, той факт, який я озвучив, про взяття під варту зараз козинського міського голови, доповнився ганебними вчинками працівників прокуратури: хвору жінку, матір дітей, взяли в наручники, не допускають лікаря. Пане Васильєв, чи Ваша Прокуратура буде далі порушувати так брутально закони. Я звертаюся до Вас з цього приводу, я звертаюся до Вас з приводу вжиття невідкладних заходів по припиненню розпродажу у приватні руки власності територіальної громади міста-героя Одеси. Тому, що там Одеська міська рада, так званого 24-ого скликання, понаприймала масу рішень, які погіршують ситуацію громадян України, які роздають в чужі руки українську землю. Ігноруючи ситуацію, яка склалася в Україні з туберкульозом, а я нагадаю, що захворюваність на туберкульоз в Україні зросла більше ніж в 2 рази, а смертність в тричі. Міністерством охорони здоров'я за 11 років ліквідовано 52 тубсанаторія, скорочено 7200 диспансерних ліжок; продано, закрито, здано в оренду 40 протитуберкульозних санаторієві і 10 000 санаторних ліжок. Ігноруючи цю ситуацію, порушуючи вимоги статті 49 Конституції, статті 73 Земельного кодексу України і Закону України про боротьбу із захворюваннями на туберкульоз, згідно яких існуюча система закладів охорони здоров'я не може бути скорочена, і землі оздоровчого призначення не можуть передаватися підприємствам, діяльність яких не сумісна з охороною природних лікувальних властивостей цих земель, Одеська міська рада, під виглядом реконструкції будівель і споруд, продала частину території установ охорони здоров'я, протитуберкульозний санаторій "Аркадія", що знаходиться на Французькому бульварі, 40 приватному товариству "Берегбудінвест" для будівництва торгового комплексу з торговими та офісними приміщеннями. Таке там відбувається весь час. Ще одне рішення про продаж  9,70 гектарів землі прибережної і захисної смуги прийняла ця рада, яка засаджена багаторічними насадженнями, є зоною санітарної охорони моря також. І віддали це фірмі "Механіки України". Таким чином, перебрали на себе повноваження і Верховної Ради України, бо це, треба для цього дозвіл Верховної Ради України. Порушили Водний кодекс.

І на кінець. Що відбувається? Партія "Справедливість" Донецької області провела свою конференцію і ввійшла до партії захисників Вітчизни, припинивши своє існування і підтримала Віктора Ющенка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Кирильчук, фракція Блоку Тимошенко. Підготуватися Шурмі.

 

14:09:14

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Євген Кирильчук, фракція Блоку Юлії Тимошенко, парті "Батьківщина".

У мене в руках звернення депутатів Волинської обласної ради до Кабінету Міністрів по питанню сільськогосподарського виробництва. Рік аграрії оголосив Президент Кучма. І це блюзнірство відчувають на собі сьогодні всі селяни України. Оголосивши уряд, що буде платити 800 гривень за пшеницю 3 класу. Що ж фактично відбувається?  Сьогодні всю пшеницю, яку приймають навіть в тому числі і державні підприємства оплачують 350-400 гривень. переводять ї в 5, 6 клас, замилюючи око тим, що немає кількості !!!. 

І таким чином, сьогодні склалася ситуація, яка  точно повторює минулорічну ситуацію на зерновому ринку, в результаті чого селяни за свою працю отримують коштів навіть менше, ніж торік, якої не вистачає не те що на повернення затрат, а на фізичне виживання. І це стільки було мови, як Янукович зі своїм Кабінетом Міністрів думає про селян! Це, ще раз підкреслюю, блюзнірство. І якраз те, що написано на портретах: "Надійний. Справедливий. Патріот. Лідер", - абсолютно протилежне має значення. І саме тому по всій Україні біля цих тисяч портретів поставлені пости міліції, для того щоб охороняти портрет від тої злості, від тої несправедливості, про яку кажуть самі жителі. Та й міліціонери проклинають ці портрети, бо за ніч їх комарі доїдають, і вони самі не раді, що попали на цю службу.

Як можна так сьогодні говорити про те, що так багато зроблено цим урядом, коли все те мізерне підвищення заробітної плати, все те підвищення мізерне пенсій не повертає навіть половини затрат, які люди тратять за підвищення цін. Хліб, "стабілізоване" (в лапках) пальне, ціни на пальне, вдвічі мінеральні добрива, вдвічі метал, що сказалося повністю на всій решті цін, - ніхто оцього росту цін не підкреслює.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Шурма, фракція Соціал-демократичної партії (об'єднаної). Замість себе...  Дашутіна, Зиміна, Кендзьора, Мовчана, Шибка немає. Вони відсутні. Наступний Шурма. І завершуємо.

 

14:12:38

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Я хотів би звернутися до радіослухачів, як і всі попередні виступаючі, і, очевидно, закцентувати увагу на тому, що сьогодні парламентська трибуна, не дивлячись на всі перестороги, буде тим джерелом інформації, які будуть намагатися передати  представники різних політичних партій з метою  агітації або контрагітації за своїх кандидатів.

Депутатська фракція соціал-демократів (об'єднаних) вважає за необхідне  відзначити особливий характер, а отже і особливе значення роботи шостої сесії. Немає сумніву, що  на роботі цієї сесії позначиться виборчий процес. Сприйме парламент цей вплив лише, як об'єктивну реальність чи  навпаки зробить домінантою свого буття, залежить  виключно від волі політичних сил представлених у парламенті.

Сьогодні від народних депутатів залежить чи  здатний парламент розв'язати ключові завдання, які стоять перед сесією. До ключових завдань об'єднані соціал-демократи відносять  перш за все  бюджетний процес. Визнання народними депутатами  всієї міри відповідальності, що лежить  на кожному  з них при роботі над основним фінансовим документом держави  на 2005 рік, стане запорукою його реальності, а отже і  ефективності.

Зрозуміло також, що шоста сесія стане свого роду рубіконом у проведенні політичної реформи. Чи завершимо ми цей процес достойно залежить знову ж таки  від визнання  депутатами міри відповідальності перед  власним народом, зосередженості їх не на  політичних баталіях, а на роботі.

Ці ключові завдання складають основу пріоритетів діяльності фракції під час шостої сесії. Так  СДПУ(о) підтримує всі  конструктивні кроки на шляху побудови системи державної влади на засадах принципу  політичної відповідальності, а отже на внесенні необхідних змін  до Конституції. Впевнені, що нашу позицію поділяють ті політичні сили, що налаштовані на розбудову української державності. І в той час же ми стурбовані намаганням окремих політичних сил загальмувати   процес назрілих політичних реформ, їх обіцянкою щодо блокування парламенту.

Як пріоритетний напрямок, фракція, безперечно, вважає роботу над бюджетом 2005 року. Фракція соціал-демократів (об'єднаних) є послідовною прибічницею позиції про першочерговість розгляду у парламенті питань соціально-економічного спрямування, оскільки довгоочікувані та нездійсненні сподівання виборців неминуче перороджують в соціальну апатію.

Пріоритетним напрямком роботи вважаємо зосередженість на законопроектах, спроможних реально поліпшити становище народу, підвищення його соціальної захищеності. Серед них наголошуємо на проектах щодо запровадження загальнообовязкового державного соціального медичного страхування. І дуже приємно, що вчора парламент підтримав Закон "Про виплату вчителям"...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.Мікрофон Мироненка, репліка, і завершуємо.

Не треба було згадувати.

 

14:15:58

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко, фракция коммунистов.

Уважаемые соотечественники, сегодня неоднократно прозвучало ложь в адрес Коммунистической партии, лидера Симоненко, прежде всего потому, что двеолигархические группы, стремящиеся провести в Президенты своих представителей Ющенка и Януковича, видят главную опасность в Симоненко.

Ложь первая - "Мерседесс". Он ездит не на своем "Мерседессе", и даже не на "Мерседессе", а на машине, которая предоставлена Верховным Советом. Это первое. Такая машина предоставлена всем депутатам.

Второе. Ложь, что коммунисты не критикуют Януковича. Сегодня в своем выступлении я многократно критиковал Януковича, его позицию и так далее. И что, не было в зале тех, хто сказал это или лгут сознательно? Кроме того, коммунистам не выгодно проводить, как они говорят, Януковича. У нас есть свой кандидат - достойный, настоящий народный кандидат в Президенты - Петр Николаевич Симоненко, в котором мы уверены, что он не подведет, он не предаст народ, он будет выражать интересы народа. И поэтому мы, и я, в частности, всегда подчеркиваем и говорим только правду, сражался и буду сражаться за то, чтобы победил Симоненко, ибо у него  программа выводи из кризиса, которая обеспечит и подъем экономики, и улучшение жизни народа. Народ, надеюсь, поймет кто в даном случае прав.  Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Не збуджуйтесь! Не збурюйтесь. Я вношу уточнення. Автомобілі закріплені у Верховній Раді не за всіма  народними депутатами, вони мають право виклику, а лише за керівниками фракцій і комітетів.

Шановні колеги, наступного тижня народні депутати працюють у комітетах, фракціях і групах.

11 вересня... Вибачаюсь,  14 вересня на ранковому засіданні проводиться День уряду України "Про стан реформування та законодавче забезпечення діяльності правоохоронних органів в Україні".

І друге питання на Дні уряду про нові напрями співробітництва України з Європейським Союзом у зв'язку з розширенням Європейського Союзу.

На цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим.

Наступне чергове пленарне  засідання розпочнеться о 10-ій годині 21-го вересня.