Засідання N49 (вечірнє)

Опубліковано 11. 12. 2003

ЗАСІДАННЯ  СОРОК  ДЕВ’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

11  грудня  2003 року, 16.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу підготуватися до реєстрації.

Ввімкніть, будь ласка, систему "Рада". Прошу реєструватися.

16:01:04

Зареєструвалося -443

В залі зареєстровано 443 народних депутати. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошується відкритим.

Шановні колеги, відповідно до нашого  з вами порядку роботи, ми з вами, а саме о 16-ій годині, маємо розглянути питання, пов'язані із обранням  та звільненням суддів.

Слухається Проект постанов про обрання суддів Вищого адміністративного суду України. Це законопроекти за номером 4436 і 4437. Доповідає  Голова Комітету з питань правової політики Василь Васильович Онопенко. Будь ласка,  Василь Васильович.

 

16:01:55

ОНОПЕНКО В.В.

Дякую, Адаме Івановичу. Шановні колеги, відповідно  до Конституцій,  закону про судоустрій, ми в Україні повинні створити  Вищий адміністративний суд України. Зараз напрацьовується база. В цьому залі  був прийнятий в першому читанні проект Адміністративно-процесуального кодексу. Ми його готуємо на друге читання і я думаю, що до нового  року цей проект буде винесений і дуже важливо підбір кадрів, адже треба створити Вищий адміністративний суд. Є указ відповідний  Президента про створення. Але наповнити відповідними кадрами, а там приблизно десь біля 60 суддів треба обрати, і ось буквально недавно на комітеті  Верховної Ради з питань правової політики було розглянуто подання голови Верховного суду  Василя Тимофійовича  Маляренка про обрання на посади суддів Вищого адміністративного суду України безстроково  відповідних кандидатур. Тому комітет  відповідно до  Конституції, до положень про  комітети рекомендує сьогодні обрати на ці високі посади до Вищого адміністративного України ( я буду зачитувати) дев'ять кандидатур.

Бутенка Володимира Івановича.

 

ГОЛОВА. Василю Васильовичу, вибачте.

Шановні колеги!  Оскільки ми створюємо  вперше такий суд і обираємо, я думаю, все одно ми підемо за усталеною традицією. Тобто профільний комітет, його голова пропонує кандидатури. Якщо у когось із народних депутатів є зауваження до тієї чи іншої кандидатури, ви просите слово, ми вилучаємо цю кандидатуру і потім окремо обговорюємо. Немає заперечень.

Будь ласка, Василю Васильовичу.

 

ОНОПЕНКО В.В. Дякую.

Ми зараннє роздавали матеріали, кілька разів роздавали, ви знаєте по цій кандидатурі.

 Бутенка Володимира Івановича,

 Матолича Степана Васильовича,

 Панченка Олександра Никифоровича,

 Панченка Олексія Івановича,

 Пасенюка Олександра Михайловича,

 Сіроша Миколу Васильовича,

 Смоковича Михайла Івановича,

 Сороку Миколу Олексійовича,

 Цуркана Михайла Івановича.

Вони пройшли  через відповідну процедуру. Вища кваліфікаційна комісія розглядала їхні кандидатури,  відповідають певним вимогам, які передбачені Конституцією, Законам  про судоустрій, скарг, якихось зауважень немає. Тому комітет вносить єдину пропозицію, шановні колеги, обрати їх суддями Вищого адміністративного суду України, і хай вони далі формують цю систему  адміністративних судів, адміністративної юстиції в Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василь Васильович.

Шановні колеги! Так, як ми і домовлялися ні у кого із народних депутатів до запропонованих кандидатур зауважень не було. Тому у нас є всі підстави поставити на голосування постанову Верховної Ради України про обрання суддів Вищого адміністративного суду  України ( реєстраційний номер 4436). Прошу голосувати.

 

16:05:26

За-359

Рішення прийнято.

Судді Вищого адміністративного суду України обрані, вітаємо їх.

Будь ласка, Василь Васильович. Слухається у нас питання, проект постанови про обрання суддів. Це реєстраційні номери 4438, 4439 і 4440. Будь ласка, Василь Васильович.

 

ОНОПЕНКО В.В. Адаме Івановичу, є ще один проект постанови, я повинен його оголосити, 4437. Тобто, нам було подано кандидатур, але комітет визначився не рекомендувати Шишка Анатолія Івановича з певних там обставин. Тому в нас цей проект постанови є. Але, після засідання комітету до нас звернувся Голова Верховного суду України Василь Тимофійович Маляренко, він просить повернути матеріали щодо обрання безстроковою суддею Вищого адміністративного суду Шишка Анатолія Івановича для більш детального вивчення в підготовці цих матеріалів.

Тому є пропозиція, це не розгляд сесії. Якщо Верховна Рада прийме рішення, щоб ми не розглядали по суті, то можна задовольнити прохання Голову Верховного суду і повернути матеріали, комітет сам не міг цього зробити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, шановні колеги, немає заперечень аби дослухатися до пропозиції голови Верховного суду. Немає? Тоді добре, приймається. Будь ласка.

 

ОНОПЕНКО В.В. Наступний проект постанови 4438 про обрання суддів місцевих судів, я буду зачитувати прізвища, а ви уважно слухайте, можливо будуть пропозиції чи зауваження.

Обрати на посаду суддів безстроково місцевого Петриківського районного суду,  Дніпропетровської області Борисенка Валентина Івановича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Зварича.

 

16:07:33

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Адаме Івановичу, по Борисенку Валентину Івановичу є зауваження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.  Дякую. Вилучаємо. Будь ласка.

 

ОНОПЕНКО В.В. Шевченка Віктора Сергійовича  до місцевого Охтирського міського суду Сумської області;

до місцевого Новотроїцького районного суду Херсонської області Соляник Ніну Іванівну;

до місцевого Коропського районного суду Чернігівської області Заболотного Валерія Миколайовича;

до місцевого Солом'янського районного суду міста Києва Обущак Наталію  Валеріївну;

до місцевого Ленінського районного суду міста Севастополя Пузіну Валентину Іванівну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Василь Васильович. Шановні колеги, за нашою традицією і за процедурою я пропоную поки що, вилучивши кандидатуру Борисенка Валентина Івановича, проголосувати за Постанову про обрання суддів безстроково, це реєстраційний номер 4438. Прошу голосувати.

 

16:08:50

За-355

Дякую. 355. Суддів обрано. Постанова прийнята.

Василь Васильович, напевно,  давайте тоді ми по Борисенку. Будь ласка, Валентин Іванович підійдіть до  мікрофону. Ввімкніть мікрофон Зварича.

 

16:09:09

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги.

До фракції "Наша Україна" надійшло звернення, яке підписано депутатами  районної Петриківської ради. Я хотів би підкреслити,  що це є прізвища депутатів райради, які представляють різні політичні та партійні орієнтації. Я прочитаю це звернення, я думаю, що з нього зрозуміло буде, як  ми повинні поступити.

"Прохаємо вас відмовити у призначенні у безстоковому  обранні на посаді судді Петриківського району Борисенка Валентина Івановича. Протягом всього періоду його діяльності до нас, як до депутатів, поступали скарги від громадян району у письмовій та усній формі про грубі порушення закону з боку Борисенка В.І. по кримінальних  та цивільних справах, за його грубе поводження з громадянами. У своїй діяльності часто користується  власними інтересами. Депутати неодноразово зверталися зі скаргами на дії судді Борисенка В.І. в різні вищі державні інстанції, але відповідей депутатам та громадянам про прийняття відповідних мір не надходило. Матеріали про грубе порушення, грубість та беззаконність Борисенка додаємо до даного звернення". Ось є в моїх руках ціла тека цих звернень. Тому я просив би, щоб ми все ж таки почекали, поки будемо приймати рішення по цьому судді, поки ми не зможемо розібратися з цими зверненнями.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Валентин Іванович, що ви зможете відповісти на ті зауваження?

 

БОРИСЕНКО В.І.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! Мій строк повноваження закінчився 12 березня. За 46 рік своєї роботи я не мав стільки скарг, які надійшли сюди до Комітету з питань правової політики. Це я вам говорю від щирого серця, це ціли направлені скарги. Є особа, яка організовувала ці скарги, це суддя нашого суду. І оця скарга остання. Всі ці скарги перевірялися. Перевірялися Апеляційним судом, Радою суддів області, Державною судовою адміністрацією, Радою суддів України. Причому по декілька разів перевірялися. Всі вони визнані безпідставними ці скарги.

Остання, сама гучна скарга була від обласної організації, Дніпропетровської обласної організації Народного Руху України, де говорилося, що я вчиняю неправомірні дії, що я виношу суб'єктивні рішення, виносив у 1998 році під час виборів у місцеві ради відносно кандидатів від районної організації Руху. І це також ретельно все перевірялося, тому що всі ці скарги були направлені шановному народному депутату Ковалю В'ячеславу Станіславовичу. Всі ретельно вони перевірилися, і жодних підстав не було. Але автори звернень, не задоволені були цими відповідями, які були підписані і головою Ради суддів України, і головою Ради суддів області, і головою апеляційного суду, і я змушений був звернутися до суду за захистом гідності і ділової репутації.

Районний суд міста Дніпропетровська визнав, що ніяких незаконних дій я не чинив, що я ніяких суб'єктивних рішень відносно кандидатів у місцеві ради не виносив. Навпаки, все я робив законно, перевірялися всі скарги, суд перевірив всі ці скарги і всі ці справи перевірив.

Апеляційний суд задовольнив мій позов, визнав законним рішення районного суду міста Дніпропетровська. Останні скарги, звернення оцих трьох районних депутатів, вони родилися ще в серпні-місяці. Їх збирав суддя разом із цими трьома районними депутатами. Нас 31 депутат.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, Василь Васильович. Пропозиція комітету?

 

ОНОПЕНКО В.В. Шановні колеги, ви знаєте, що ми в комітеті завжди відносимося до кандидатур на посади суддів незалежно від якоїсь політичної оцінки. Ви це добре знаєте. Тому ми ретельно перевіряли всі ці скарги. Більше того, ми робили це кілька разів: доручали Раді суддів України, апеляційному суду Дніпропетровської області, голові цього суду, Раді суддів цієї області, - скарги не підтвердилися. Тобто я повинен сказати, що там є певне, дійсно, протиріччя між головою цього суду колишнім і суддями. І як значиться у відповіді голови Апеляційного суду Дніпропетровської області, оскільки голова, виконуючи свої функції, намагався навести порядок в суді, ясна річ, що це викликало певні незадоволення. І є певне подання щодо дисциплінарного стягнення відносно тих суддів. Але поки що Вища рада юстиції по суті ще не розглянула.

Тому комітет прийняв єдине рішення - рекомендувати і просить вас підтримати цю кандидатуру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Василь Васильович. Зараз, зараз.

Будь ласка, мікрофон народного депутата Анісімова.

 

16:15:04

АНІСІМОВ В.О.

Спасибо Адам Иванович. 30 избирательный округ, Анисимов, фракция коммунистов.

Это  мой округ, Петрековка входит, 30 избирательный округ и я специально занимался этим вопросом. Те факты, о которых говорит депутат Зварич, имеют очень большое сомнение. Поэтому те люди с которыми  я общался в Петрековском районе они говорят о том, что это порядочный человек, хороший судья, который выполняет все свои функции.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги! Я ставлю на ваше вирішення постанову про обрання суддею  місцевого Петриківського районного суду, Дніпропетровської області безстроково Борисенка Валентина Івановича. Прошу  голосувати.

 

16:16:10

За-279

 Рішення прийнято. Ви обрані суддею, я вітаю вас.

 

БОРИСЕНКО В.І. Я дуже вдячний вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, далі.

 

ОНОПЕНКО В.В. Шановні колеги! Окремо виноситься постанова по обранню Платонова Михайла Олександровича на посаду  суді місцевого Євпаторійського міського суду Автономної Республіки Крим безстроково.

Чому окремо?  Ми виділили цю кандидатуру окремо із складу суддів і комітет прийняв по Платонову Михайлу Олександровичу негативне рішення. З чого виходив комітет, я доповідаю вам думку комітету.

За минулі роки були великі претензії до суді Платонова. Фактично кожного року він притягався, чи було намагання притягнути до дисциплінарної відповідальності. Крім того надзвичайно низька якість, скажімо із оскаржених 100 відсотків рішень по цивільних справах приблизно 40-45 відсотків рішення скасовувалися.  Тому комітет прийняв одноголосне рішення не рекомендувати на обрання. Але це право сесії Верховної Ради ви можете прийняти інше рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василь Васильович. Шановні колеги! Зрозуміло. Запитання є? Кармазіна, будь ласка, мікрофон.

 

16:17:41

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" "Нашої України".

Шановні народні депутати, шановний головуючий, шановний Василю Васильовичу. Оскільки я довгий час займався питаннями Криму, я не мав можливості бути на засіданні комітету, коли розглядалось питання по Платонову. Але мене дуже засмутило, і думаю, що і вас засмутить, те, що переді мною зараз оригінал характеристики Платонова з маслічною печаткою. Я її зараз покладу на стіл головуючого.

А тут написано, вона датована 30 січня цього року, якраз закінчились в нього повноваження, а тут написано: "За час робити зарекомендував себе здібним, наполегливим, відповідальним, дисциплінованим, урівноваженим працівником. Дисциплінарних стягнень не має, сумлінно ставиться до виконання службових обов'язків, вимогливий до себе, має теоретичну підготовку і багатий досвід". Далі: "Постійно підвищує свій професійний рівень, з високою якістю розглядає як кримінальні, так і цивільно-адміністративні справи. 20-21 травня 2002 року як представник судового органу приймав участь у засіданні круглого столу на тему: "Перегляд судових рішень, апеляційне та касаційне провадження". В колективі комунікабельний, доброзичливий, користується авторитетом і повагою. За своїми організаторськими та моральними... може продовжувати працювати суддею Євпаторійського місцевого суду Автономної Республіки Крим і може бути рекомендований до безстрокового обрання".

Тут стоїть печатка, і потім суддя ставить питання, що хтось взяв вилучив одну характеристику, де він позитивно характеризувався, і потім вставив іншу.

Я подивився і на ті аргументи, де одна десята... Я зараз вам покладу на стіл. Тому я думаю, що сьогодні від цього залежить доля людини, шановні. Я б хотів би, щоб, якщо є питання, запитайте, але підміняти характеристику, робити таке над суддею, це, по-моєму, вже трошки-трошки забагато.

Я зараз вам покладу на стіл характеристику, і ви своїми очима подивіться. І треба або відкладати таке питання, або по-іншому вирішувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, тоді, можливо, що, думка комітету: перенести це рішення чи будемо визначатись?

Зараз ми послухаємо комітет. Зараз.

 

ОНОПЕНКО О.О. Я хотів би глянути на цю характеристику, тому що вона не була предметом розгляду в комітеті дійсно, шановні колеги.

Шановні колеги, дійсно  головою Євпаторійського  місцевого суду, якщо це вірні підписи, є дві абсолютно різні характеристики. Абсолютно різні характеристики. Тому, оскільки ми вирішуємо долю людини, то я думаю, що можливо би відкласти на тиждень чи на  7 днів і  розібратися по суті. Це надзвичайно серйозна справа.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми з таким стикаємося з вами вперше. Можливо в судах це не новина, але для нас це новина, що  є 2 різні характеристики. Тому, я думаю, буде цілком справедливо аби ми дамо доручення профільному комітету для того, щоб на наступний пленарний тиждень, коли ми будемо  розглядати ці питання, повернутися об'єктивно до розгляду цього питання аби зараз не вирішувати його  несправедливо.

Дякую. Саме таким чином ми і поступимо на наступне засідання. Будь ласка  наступне.

 

ОНОПЕНКО О.О. Дякую, Адаме Івановичу.

Шановні колеги, на ваш  розгляд виноситься постанова 4440 про обрання на  посади суддів  безстроково:

до  Вищого господарського суду України Стратієнко Людмилу Василівну;

до Київського міжобласного апеляційного господарського суду Мамонтову Олену Миколаївну;

до місцевого господарського суду Дніпропетровської області Жукову Любов Володимирівну, Камшу Ніну Миколаївну;

місцевого господарського суду Луганської області Якушенко Раїсу Євгенівну;

і місцевого господарського суду Полтавської області Сергєєву Лілію Аркадіївну.

Комітет розглянув всі ці кандидатури, подання, висновок Вищої  кваліфікаційної комісії суддів, відповідні подання і прийшов до висновку, що ці кандидатури можна рекомендувати на ці високі посади. Ніяких зауважень, скарг відносно кандидатур на посади суддів немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василь Васильович. Зауважень немає не тільки в комітету, але й в народних депутатів. Тому, я ставлю на голосування постанову Верховної Ради про обрання суддів безстроково. Реєстраційний номер постанови 4440. Голосуємо.

 

16:23:00

За-353

Рішення прийнято.

Вітаємо! Будь ласка, Василь Васильович, наступне.

 

ОНОПЕНКО В.В. І останній, шановні колеги, проект постанови 4489 про звільнення суддів з посад. Суддю Вищого Господарського суду України Чупруна Володимира Дмитровича у зв'язку з поданням заяви про відставку за станом здоров'я, що перешкоджає продовженню і виконанню обов'язків.

Суддю Апеляційного суду  Дніпропетровської області Ананченко Таїсію Іванівну в зв'язку з поданням заяви про відставку.

Суддю Апеляційного суду Сумської області Ляшенка Івана Сергійовича в зв'язку з поданням заяви про відставку.

Суддю Апеляційного суду, Харківської області Кушнаренка Миколу Івановича в зв'язку з поданням заяви про відставку.

Суддю Апеляційного суду, міста Києва Харченко Олену Василівну в зв'язку з поданням заяви про відставку.

Суддю Господарського суду, Харківської області Дмитренка Миколу Івановича в зв'язку з поданням заяви про відставку.

Суддю Кіровського районного суду Автономної Республіки Крим Терентієва Олега Костянтиновича в зв'язку з поданням зави про відставку.

Суддю Федосіївського міського суду Автономної Республіки Крим Малая Юрія Олександровича в зв'язку з поданням заяви про відставку.

Суддю Криничанського районного суду, Дніпропетровської області Чиж Ольгу Михайлівну в зв'язку з поданням заяви про відставку.

Суддю Нікопольського міського суду, Дніпропетровської області Морозову Світлану Василівну в зв'язку з поданням заяви про відставку.

Суддю Солонінського районного суду, Дніпропетровської області Акулова Руслана Вікторовича в зв'зку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням.

Суддю Заводського районного суду міста Дніпродзержинська, Дніпропетровської області Ведобуру Фелікса Степановича в зв'язку з поданням заяви про відставку за станом здоров'я, що перешкоджає продовженню виконання обов'язків;

суддю Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

Олюху Віталія Георгійовича - у зв'язку з поданням заяви про звільнення за  власним бажанням;

суддю Коломийського районного суду Івано-Франківської області Паньківа Богдана Степановича - у зв'язку з поданням заяви про відставку;

суддю Лисичанського міського суду Луганської області Перевьорткіна Анатолія Михайловича - у зв'язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням;

суддю Артемівського районного суду міста Луганська Лубяного Станіслава Макаровича - у зв'язку з поданням заяви про відставку;

суддю Стрийського міського суду Львівської області Іголкіну  Раїсу Іванівну          -          у зв'язку з поданням заяви про відставку;

суддю Савранського районного суду Одеської області Шеруділа Бориса Михайловича - у зв'язку з досягненням ним шістдесяти п'яти років;

суддю Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області Макарова

Володимира Івановича - у зв'язку з поданням заяви про відставку.

Ми розглядали матеріали  на кожного з суддів, жодного тиску не було, це їх власне бажання з різних мотивів. Тому є пропозиція проголосувати і побажати їм  гарного здоров'я, оскільки ці люди ідуть на заслужений відпочинок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Василь Васильович. Шановні колеги, я не бачу ваших заперечень щодо названих  кандидатур, тому є усі підстави поставити  на голосування Постанову Верховної Ради України про звільнення суддів, реєстраційний номер постанови 4489. Прошу проголосувати.

 

16:27:01

За-371

Рішення прийнято.

Дякую Василь Васильович. Шановні колеги, дозвольте ще раз  привітати  призначених безстроково суддів різних суддів і щиро побажати, аби у їхній роботі не було такого подібного, як оце нещодавно виникло по  Євпаторії у нашій сесійній залі. Успіхів вам.

Консультації з приводу   законопроекту  4000-1 продовжується, тому зараз завершать роботу представники фракцій, ми  перейдемо до його розгляду, якщо вони дійдуть до  якоїсь згоди, а ми зараз розглядаємо наступні питання пов'язані із прийняттям  рішень із обговорених питань.

Розглядається Закон про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне  страхування на випадок безробіття" щодо безпроцентної позики для організацій підприємницької діяльності.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Пропозиція комітету прийняти за  основу. Немає заперечень?  Одну хвилинку, відмініть голосування.

Микола Нощенко.

 

16:28:35

НОЩЕНКО М.П.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Я один з авторів цього законопроекту і хочу звернути увагу на дещо некоректність пояснення. Мова йде не про  позику на підприємницьку діяльність, а мова йде про матеріальну поворотну допомогу безробітним для організації особистого селянського господарства. Це не позика, прошу колег врахувати і підтримати у першому читанні.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Немає заперечень? Тоді я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін  до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування  на випадок безробіття" щодо безпроцентної позики для  організації підприємницької діяльності (реєстраційний номер 3644).

Прошу голосувати.

 

16:29:42

За-228

Рішення прийнято.

Шановні колеги! Я пропоную, щоб ми зараз швидко прийняли рішення з оговорений питань, тут невелика кількість законів, а потім  перейшли до розгляду іншого пакету. Немає заперечень?

Оголошується до розгляду  проект закону про затвердження загальнодержавної програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини. Пропозиція комітету прийняти за основу. Немає заперечень?

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про затвердження загальнодержавної програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини. Реєстраційний номер 4028. Прошу голосувати.

 

16:30:35

За-389

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини". Пропозиція комітету, тут два проекти є, прийняти їх обидва за основу. Але є пропозиція Володимира Яворівського, будь ласка, мікрофон.

 

16:30:56

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Наша України". Шановні колеги, я просто хочу вам пояснити, щоб не було непорозумінь. Мій законопроект і урядовий законопроект абсолютно доповнюють один одного. Мій стосується лише участі громадськості в нагляді за історичними пам'ятками. Через те вони дуже легко ці два законопроекти об'єднуються в єдиний, і на друге читання будуть винесені саме такими. Дуже прошу вас підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, комітет виходив саме з таких міркувань, оскільки вони доповнюють один одного, але відповідно до Регламенту, я їх почергово поставлю, попрошу підтримати обидва. Пропозицію комітету я маю на увазі.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту за номером 2469, проекту закону про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини". Прошу голосувати.

 

16:32:07

За-214

Не прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття... Одну хвилиночку. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" за номером 4029. Прошу голосувати.

 

16:32:45

За-387

Рішення прийнято.

Я прошу комітет при доопрацюванні і підготовці до другого читання врахувати законопроект під номером 2469.

Оголошується до розгляду проект постанови про рекомендації парламентських слухань "Духовна криза суспільства і шляхи її подолання". Так, будь ласка, Лесь Степанович Танюк.

 

16:33:18

ТАНЮК Л.С.

Комітет просить підтримати цей наш проект постанови тільки з додатком, який зробило місто. Там місто визначило нову адресу побудови меморіального комплексу, присвяченого голодомору, бо попереднє місце нас всіх не влаштовувало. Тому прошу з цим додатком проголосувати.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, до цього проекту постанови є додаток від Кабінету Міністрів. Тому я ставлю на голосування про прийняття проекту постанови з додатком від Кабінету Міністрів за основу. Документ 4407 проекту постанови Верховної Ради України про рекомендації парламентських слухань "Духовна криза суспільства і шляхи її подолання". Прошу голосувати.

 

16:34:26

За-156

Рішення не прийнято.

Я прошу комітет ще раз подивитися, ми розішлемо, шановні колеги, проект постанови до депутатських груп і фракцій, щоб ви внесли свої застереження з тим, щоб ми могли прийняти узгоджене рішення.

Оголошується до розгляду проект постанови про результати проведення Дня уряду "Про міжнародний консорціум з управління та розвитку газотранспортної системи України". Будь ласка, Микола Рудьковський.

 

16:34:58

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні колеги! Проект постанови розглядався на комітеті, було подано три постанови народного  депутата Гудими та авторів Франчука, Рудьковського і Олійника. Підтриманий другий законопроект 4236-1 комітетом.

Суть законопроектів полягає в тому, щоб зобов'язати уряд ведучи переговори з Російською федерацією виходити із національних інтересів при створенні газотранспортного консорціуму.

Я прошу визначитися з цього питання. Звертаю увагу, підтримав комітет 4236-1. Будь ласка, по порядку надходження.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Я буду ставити на голосування в порядку  реєстрації надходження проектів. Гудима, будь ласка. Мікрофон Гудими.

 

16:36:03

ГУДИМА О.М.

Народний депутат Гудима, Народна партія "Наша Україна".

Я є автором першої постанови і я не рекомендую уряду дотримуватися національних інтересів. Я глибоко переконаний, що кожен уряд згідно з Конституції має це робити. І через те я прошу всіх народних депутатів підтримати саме мою постанову, так як вона не є популіська, вона є спрямована на те, щоб уряд робив те, що він має робити, а не закликати його до дотримання національних інтересів.

 

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М. Першою ставиться постанова народного депутата Гудими, це 4236.

 

ГОЛОВА.  Добре. Дозвольте мені я буду ставити.

Шановні колеги! Ставлю на голосування про прийняття проекту постанови Верховної Ради України, про результати проведення Дня уряду України, про міжнародний консорціум з управління та розвитку газотранспортної системи, за номером 4236, автор народний депутат Гудима.

Я ставлю на голосування про прийняття в цілому.

 

16:37:27

За-129

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект за номером 4236-1, автори: Александровська, Литвин, Вадим Литвин, Ігор Франчук. Проект Постанови Верховної Ради України про Міжнародний консорціум з управління та розвитку газотранспортної системи.

Ставиться на голосування прийняття проекту постанови в цілому. Прошу голосувати.

 

16:38:04

За-289

Постанова прийнята.

Оголошується до розгляду проект Постанови "Про стан забезпечення в Україні встановлених чинним законодавством соціальних, економічних, правових і конституційних гарантій у сфері соціального захисту ветеранів праці". Ми розглядали це питання на Дні уряду.

Будь ласка, Петро Степанович.

 

16:38:32

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги, 2 дні тому ми з вами розглядали на Дні уряду зазначене питання. Вчора на засіданні комітету ми опрацювали ретельно ті зауваження, які були подані під час обговорення. Абсолютна більшість з них врахована, тому комітет пропонує прийняти за основу цю постанову.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування проект за номером 4464, доопрацьований. Я ставлю на голосування: про прийняття за основу проекту Постанови Верховної Ради України "Про стан забезпечення в Україні встановлених чинним законодавством соціальних, економічних, правових і конституційних гарантій у сфері соціального захисту ветеранів праці". Прошу голосувати.

 

16:39:27

За-408

Будь ласка, Юрій Кармазін, мікрофон.

 

16:39:37

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", "Нашої України".

Шановний Володимире Михайловичу, ми прийняли за основу непогану постанову. Але там дається зовсім невірна оцінка діям уряду. Там говориться про те, що вона недостатня.

В той час, коли життя пенсіонерів, коли життя ветеранів стає з кожним днем  все гіршим, якось совісно говорити про недостатність.  Мабуть, парламент чітко  може сказати те, що він завжди говорить, що це оцінка незадовільна. І це буде правильно.

Тому я просив би при голосування зараз "недостатньо" замінити на слово  "незадовільно". Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Мікрофон  Петра Цибенка, голови комітету, будь ласка.

 

16:40:32

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу.

Я хотів би підтвердити, що, власне кажучи, така думка звучала під час обговорення цього  питання і, зокрема, Юрієм Анатолійовичем вона вносилася, але  про що я прошу всіх депутатів.

По-перше. Я прошу прийняти документ в остаточній редакції .

А, по-друге. Я дуже прошу всіх для того, щоб після прийняття цього документу в залі не було переможців і переможених зняти і "недостатньо", і "незадовільно", і суть документу від цього лише виграє.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Надрага, будь ласка.

 

16:41:15

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги! Я, как один из авторов данного проекта постановления. Я бы хотел, чтобы мы не нарушали тот баланс, который у нас сложился, когда мы работали над этим проектом постановления.  Мы дважды собирались комитетом, мы дважды обсуждали все  формулировки, в тому числе и эту, мы дважды говорили, и в конце концов мы вишли  на общее понимание. Если мы  сейчас в чем-то  нарушим баланс, то может получиться ситуация, что этот документ в целом не пройбет через этот зал. Я бы очень этого не хотел. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Пропозиція народного депутата Юрія Кармазіна зводиться до того, що роботу в цій  частині Кабінету Міністрів визнати незадовільною. Я ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу визначитися народних депутатів шляхом голосування.

 

16:42:15

За-191

Рішення не прийнято.

Петро  Степанович Цибенко запропонував перший пункт взагалі зняти. Знімаєте пропозицію?

Мікрофон, будь ласка. Цибенко Петро Степанович.

 

 16:42:30

ЦИБЕНКО П.С.Володимире Михайловичу, я пропонував не перший пункт зняти, а вилучити слова "недостатньо" або "незадовільно", а пункт сам залишається, бо він містить в собі оціночний характер. Саме слово одне.

 

ГОЛОВА.Тоді голосуємо, щоб зняти слово "недостатньо". Так?

 

ЦИБЕНКО П.С.Тобто, в цілому документ без слова "недостатньо".

 

ГОЛОВА.Я ставлю на голосування пропозицію Петра Цибенка, щоб зняти слово "недостатньо" в частині оцінки роботи Кабінету Міністрів на цьому напряму. Прошу, шановні колеги, визначатись.

 

16:43:15

За-114

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту постанови Верховної Ради України, як постанови про стан забезпечення в Україні, встановлених чинним законодавством соціальних, економічних, правових і конституційних гарантій у сфері соціального захисту ветеранів. Реєстраційний номер 4464 доопрацьований проект. Прошу голосувати в цілому.

 

16:43:51

За-407

Рішення прийнято.

З процедури, Матвієнков, будь ласка.

 

16:44:01

МАТВІЄНКОВ С.А.

55-й округ, Мариуполь.

Уважаемый Владимир Михайлович, нам бы хотелось немножко прояснить вопрос. Закон четыре тысячи тире один, кто дорабатывает, сколько дорабатывать будет и когда он будет внесен в зал, чтобы мы четко представление имели, когда он будет вынесен на голосование? Спасибо!

 

ГОЛОВА. Зараз ще ми розглянемо один проект, тоді будемо вносити ясність, з'ясовувати щодо законопроекту чотири тисячі один, якщо ви не заперечуєте. Оголошується до розгляду проект закону про асоціації, інші добровільні об'єднання органів місцевого самоврядування. Іванчо Іван Васильович, будь  ласка, голова підкомітету, комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

 

16:44:39

ІВАНЧО І.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув проект закону про асоціації, інші добровільні об'єднання органів місцевого самоврядування і рекомендує Верховній Раді прийняти в першому читанні за основу.

За умов належного доопрацювання проекту, усунення недоліків, про які ми вчора вели мову у цьому залі при його обговоренні, негатив практично буде виключений із цього законопроекту.

Просимо підтримати і проголосувати у першому читанні.

 

ГОЛОВА. Немає заперечень, застережень шановні колеги? Немає. 

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про асоціації, інші добровільні об'єднання органів місцевого самоврядування, реєстраційний номер 3771. Прошу голосувати.

 

16:45:37

За-167

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка.

Шановні колеги, пропозиція комітету на повторне перше  читання відправити цей проект. Я ставлю на голосування цю пропозицію комітету. Прошу голосувати.

 

16:46:33

За-154

Рішення не прийнято.

Шановні колеги,  тепер переходимо  до найбільш складного. Під час перерви  у нас відбулося  засідання Погоджувальної ради фракцій за участю керівників   двох Комітетів  з питань фінансів і банківської діяльності та з питань бюджету, а також  першого віце-прем'єр-міністра, міністра фінансів Миколи Яновича Азарова щодо проекту Закону за номером 4001.

Ми зійшлися у тому, що нам потрібно його опрацювати, прийняти відповідне рішення, а також передбачити доручення бюджетному комітету до  23 числа опрацювати проект Закону про внесення змін до бюджету 2004 року з тим, щоб ми 23 числа могли його прийнято і одночасно ввести в дію ці закони, щоб вони могли працювати. Таке рішення... Що ви пропонуєте, одну хвилиночку? Підождіть, зараз буде з процедури. Я доводжу до вашого відома рішення Погоджувальної ради, а ви зараз висловитеся.

Бойко, будь ласка, мікрофон. Мікрофон Бойку. Бойко Володимир Семенович, будь ласка.

 

16:48:02

БОЙКО В.С.

Бойко, фракція "За єдину Україну". Я не понимаю, с какой долей цинизма принимался бюджет в этом зале, вообще такого цинизма не было. И закон этот тянется непонятно для чего. (Ш у м  у  з а л і). Я прошу, он был отработанный, и вчера мы сидели, и тот раз трое суток сидели над этой постановой. Прошу все-таки вернуться к нему и пройти по нему, сколько можно его толочить одно и то же.

 

ГОЛОВА. Володимире Семеновичу, а я що пропоную? Я вам сказав, рішення Погоджувальної ради, що вона прийняла рішення розглянути цей проект, прийняти відповідне рішення, одночасно дати доручення Бюджетному комітету розглянути додатково з урахуванням прийняття цього рішення проекту закону про внесення змін до бюджету. Про що я говорю? Ви ж слухайте, будь ласка, шановні колеги.

Будь ласка, Гаврилюк.

 

16:49:12

ГАВРИЛЮК В.В.

Дякую, Владимир Михайлович. Я все-таки хотел бы уточнить. Ведь у нас с вами решение Погоджувальной рады является рекомендацийными. А в связи с тем, что 4001 есть сегодня в повестке дня для повернення до розгляду ранише непидтрыманных пытань, я понимаю только за згодою Верховной Рады можно этот вопрос перенести на рассмотрение там 23-го и любого другого дня. Поэтому считаю, этот вопрос нужно сегодня рассматривать и принимать по нему решение. В противном случае ставить вопрос на голосование. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я ще раз доводжу до вашого відома, щоб ви зрозуміли, про що йдеться. А йдеться про те, що рішення погоджувальної ради прийняте таке, щоб розглянутий цей проект, прийняти відповідне рішення, а також дати доручення бюджетному комітету опрацювати окрім всього іншого, це логічно витікає з цього законопроекту. Інший проект закону - про внесення змін до Бюджету на наступний рік. Але для того, щоб у нас була спільна домовленість, щоб ми один одному довіряли, то в прикінцевих положеннях записати цього законопроекту, який ми приймемо сьогодні, що він вводиться в дію одночасно із законом про внесення змін до Бюджету на наступний рік. Ну я ж кажу очевидні речі.

Юрій Луценко.

 

16:50:35

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановні депутати, шановний Головуючий!

Луценко, Соціалістична партія.

Володимире Михайловичу, зараз ми є свідками результату протискання Бюджету, який ви допустили в цьому залі. Я не пам'ятаю, щоб за попередні сесії попереднього скликання, перед тим, як головував Олександр Олександрович, Бюджет приймався в другому читанні без постатейного обговорення. Не було ще такої м'ясорубки, як зараз відбувається в залі, аби прийняти до певного строку, до ювілею Прем`єр-міністра України на посаді, на цій посаді річної.

Сьогодні ми знову міняємо фактично Бюджет. Тоді я наполягаю на тому, щоб ми повернулися до питання мінімальної заробітної плати, раз ми будемо проглядати Бюджет, і тільки під цією умовою можна переглядати і питання оподаткування наступного року.

Якщо ми сьогодні фактично приходимо до переписання Бюджету, тоді давайте почнемо з найголовнішого - мінімальної заробітної плати в країні. Це є соціальна умова, після якої можна розглядати всі інші, лобістські пропозиції, забиті в цьому законопроекті.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, Турчинов.

 

16:51:51

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Я виступав і на погоджувальній раді, і зараз повторюю свою пропозицію. Справа в тому, що закон був відхилений Верховною Радою. Я не заперечую, що уряд хоче його прийняти, там є дійсно деякі цікаві речі, які дозволяють хоч якось існувати сільському господарству, хоч якось існувати поліграфічній промисловості тощо. Але ж відповідно до процедури ми повинні включити його до порядку денного, прийняти його в першому читанні, тому що я нагадую, що це зовсім новий законопроект, старий законопроект був відхилений. І після цього  у вівторок наступний під час голосування проголосувати його в цілому разом із змінами до бюджету.

Інший варіант - це є грубе порушення процедури.

Шановні колеги! Я прошу прислухатися до цієї пропозиції і саме в такому варіанті вирішувати це питання. Дякую.

 

ГОЛОВА. В чому справа? Іван Григорович Кириленко, хто там, де, про кого йде мова?

Я прошу вас, шановні колеги, що ви робите. Василь Надрага, потім  Роман Зварич.

 

16:53:07

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, уважаемые депутаты!

Сегодня ситуация к большому сожалению начинает развиваться по той логике, по которой шло рассмотрение бюджета  на 2004 год. Но мы опять с вами начинаем залазить в "процедурные дебри", вместо того, чтобы взять и рассмотреть предложенный законопроект. Мы его опять качественно не отработаем, а потом опять начнем говорить, что кто-то, что-то не так сделал.

Так давайте его обсудим в этом зале, обсудим и проголосуем. И тогда будет понятно надо или не надо Верховной Раде и этому государству. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Роман Зварич, будь ласка.

 

16:53:47

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимир Михайлович! Я думаю, що ви не потребуєте багато подумати над тим, що рішення Погоджувальної ради не відповідає Регламенту.

По-перше. Проект 4200-1 був відхилений і таким чином на цій сесій він не може розглядатися.

По-друге. Немає висновків Бюджетного комітету щодо законопроекту, який впливає на дохідну частину бюджету на наступний рік.

По-третє. Говорити про те, що має бути зв'язка між цим законом та тим законом, який ще не існує просто не логічно. Значно логічніше було внести новий законопроект де ці речі враховані.

І саме останнє. Якщо ви подивитеся на цей законопроект він суттєво інший, суттєво відрізняється від первісного варіанту проекту, який був зареєстрований за цим же самим номером. Тому ми його можемо розглядати виключно в першому читанні

 

ГОЛОВА. Валентин Ландик, будь ласка. Потім Пєхота. Давайте будемо переходити до розгляду. Що ж ми обговорюємо одне і те ж саме?

 

16:54:59

ЛАНДИК В.І.

Шановні колеги. Валентин Ландик.

Я хотів би сказати. Коли ви приймали бюджет, стояло питання, що закон 4001 приймається. Давайте ж зрозуміємо одне: ми прийняли бюджет, він же не може працювати без цього закону, 4001. Немає вексельної схеми обертів. Таким чином, коли немає векселів, то ми, таким чином, взагалі відміняємо гроші.

Тому стоїть питання: давайте розглядати цей закон, давайте розглядати і приймати цей закон сьогодні. А 23-го числа... Володимире Михайловичу! Володимире Михайловичу! Я прошу вас: давайте розглядати цей закон, приймати як закон. А 23-го тоді будемо зміни приймати до бюджету.  Але цей не може працювати. Ми прийняли той. Зрозумійте: ну, навіть векселів немає! Ну, як же можна?! Ми можемо у квітні зупинити всю промисловість! Володимире Михайловичу, його треба приймати. Сьогодні.

 

ГОЛОВА. Ви не мене агітуйте - агітуйте Верховну Раду. Я - за. І я сказав, що пропозиція Погоджувальної ради: розглянути цей законопроект і прийняти рішення, і дати доручення, щоб після цього був проект Закону про внесення змін до бюджету. Так я ж про це і говорю вам. Пєхота, будь ласка.

 

16:56:28

ПЄХОТА В.Ю.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати. Сьогодні багато говориться про логіку. Так сама логіка полягає в тому, щоб ми спочатку внесли зміни до податкових законів, обрахували весь баланс, а потім вносили зміни до бюджету. І так ми домовились на нашій Погоджувальній раді. Це перше.

І друге. Сьогодні зранку ми прийняли Закон по освіті, де ми збільшили асигнування. А за рахунок чого буде це йти?

Тому я підтримую Ландика і прошу поставити на голосування цей закон.

 

ГОЛОВА. Йосип Вінський.

(Ш у м  у  з а л і)

 

16:57:17

ВІНСЬКИЙ Й.В.

Вінський, фракція Соціалістичної партії України.

Шановні народні депутати, шановний Володимире Михайловичу, ми сьогодні дійсно повинні виходити з наступного, що бюджет сформований без належної доходної бази і тому необхідно вирішувати цю проблему.

Законопроект, який пропонується до розгляду сьогодні, створює податкову  базу. Власне кажучи, ради цього він і був підготовлений. Але в ході роботи над цим законопроектом до нього, так би мовити, "паровозиком" підключено ряд позицій, які ведуть не до наповнення бюджету, а до зменшення і покривають деякі проблеми окремої частини ну лобістів у Верховній Раді. Тому я наполягаю на тому, що цей проект повинен ........ по повній процедурі з постатейним обговоренням, щоб ми могли все те наносне, яке в нього  вбили свідомо для того, щоб купити голоси більшості, викинути, а те. що йде в користь бюджету, розширює доходну базу ми повинні проголосувати і вирішити нагальні проблеми України. Вирішення цієї проблеми з бюджетом дає можливість  нам розглянути питання про підняття мінімальної заробітної плати...

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль. Шановні колеги, ну вже мабуть ми ж обмінялися думками...

 

16:58:41

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я розумію,  що  є тиск і є бажання цей законопроект 4001  провести втемну. Ну це ж не в вашому стилі. Втемну не можна працювати. Ми втемну вже зіграли в бюджет і програла не просто Верховна Рада, а програв весь український народ, програли ті люди, які розраховували на підвищення зарплатні хоча би мінімальної, хоча б формально. Тому я вас прошу, якщо ми будемо говорити про   обговорення і прийняття рішень по 4001, це має бути  перше читання в першу чергу. Це перше читання, це зовсім  інший законопроект, з цього треба виходити.

Друге. Ми повинні і зобов'язані не просто постатейно обговорити, ми мусимо навіть проголосувати його тільки в тому  випадку, коли буде постатейне  обговорення. І тільки тоді ми зможемо чесно, відкрито  сказати, що  була гра прозоро. Вистачить, Володимире Михайловичу, вистачить грати втемну. Я розумію, що на вас тиснуть, але ви йдіть під захист Верховної Ради і жодних проблем не буде. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Так, Гуренко, Ключковський. Вже всі сили політичні виступили. Досить, шановні колеги, все.

 

16:59:51

ГУРЕНКО С.І.

Гуренко, фракція Комуністичної партії України, голова Комітету з питань економічної політики.

Я хотів би приєднатися до того, що сказав переді мною Володимир Семенович Бойко. Такого цинізму, який  ми побачили при  ствердженні, так названого, бюджету, ще не було. І цей  цинізм спрямований на те, що б прикрити глибочайшу кризу, в тому числі кризу  бюджетної системи.

Володимире Михайловичу,  не можна втягувати у це Верховну Раду. Тому пропозиції всі висловлені.

Перша пропозиція. Це проголосувати включення до порядку денного. Перше.

Далі йти постатейно. І хай кожна фракція визначається своєю політичною відповідальністю. Спасибі.

 

ГОЛОВА.  Юрій Ключковський, будь ласка, фракція "Наша Україна". Потім я  попрошу першого віце-прем'єр-міністра.

 

17:00:48

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Юрій Ключковський, Народний рух України, фракція Блоку Віктора Ющенко "Наша Україна".

Шановні колеги! У запропонованому законопроекті є окремі позитивні риси і просто так їх відкидати шкода. Однак, я хочу, по-перше, звернути  увагу, що розданий матеріал не є порівняльною таблицею до закону, а є лише поправками до того, що було  відхилено два тижні тому. Тому  воно не підготовлено відповідно до Регламенту.  Але найважливіше. Цей законопроект дає додатковий ресурс дохідної частини бюджету, за деякими оцінками до 1,5 мільярда гривень. Цього цілком досить для того, щоби з 1 січня встановити мінімальну заробітну плату 237 гривень.

Тому наша пропозиція. На наступний пленарний тиждень підготувати, як слід, цей законопроект у пакеті зі змінами до Закону "Про Державний бюджет України", які відновлюють 237 гривень і міжпосадові співвідношення з 1 січня.

 

ГОЛОВА. Микола Янович Азаров. Будь ласка, ваша позиція уряду з приводу законопроекту 4000-1.

 

АЗАРОВ М.Я.   Уважаемые народные депутаты!  Этот закон достаточно детально проработан вместе с комитетами и фракциями Верховного Совета и готов к рассмотрению сегодня и принятию по нему решению. У нас есть пять принципиальных позиций, о которых Сергей Васильевич Буряк доложит Верховной Раде. Мы предлагаем все эти позиции проголосовать пакетом, таким образом мы сможем принять этот закон и после этого внести на рассмотрение Верховного Совета изменения к закону про Державный бюджет, касающийся изменения ресурсных статтей бюджета. А этот закон надо сегодня рассматривать и принимать.

 

ГОЛОВА.Шановні колеги, я прошу всіх сісти. Будь ласка, Терьохін.

 

17:03:14

ТЕРЬОХІН С.А.

Шановний пане Головуючий, ви напевно, все-таки, любите. Пане Литвин, можна з вами поговорити через мікрофон? Дякую дуже. Ви напевно любите регламент Верховної Ради, в регламенті чітко написано, якщо визначається доповідач, то доповідач має стояти на трибуні. Якщо Азаров домовився з Буряком з приводу того, що в тому пакеті той листочок, який є написаний, має голосуватися чотири тисячі один, то я вам доповідаю.

По-перше, порушений регламент, визначився комітет. Є записано, хто доповідає і як робиться дискусія. Це перше.

По-друге, там де Азаров, знову ж таки, псує в черговий раз, він вже просунув цей ганебний бюджет, тепер сує свої правки, які, припустимо, говорять про те, що книговидавництво буде оподатковуватися в повний ріст. Говорить про те, що кожного року бюджетом будуть мінятися податкові норми і т.д. Чи можна голосувати знову таким пакетом? Це, взагалі, ганебність повна.

І я вважаю, що або ми знімаємо цей закон з розгляду сьогодні, або йдемо по процедурі, яка визначена регламентом. І нехай Азаров візьме свій листочок. І якщо хоче щось там з голосу голосувати, що протирічить бюджету, хай голосує...

 

ГОЛОВА. Дякую. Гмиря.

 

АЗАРОВ М.Я. Я вибачаюся, Володимир Михайлович...

 

ГОЛОВА. Гмиря, я слово Гмирі дав, одну  хвилиночку.

 

17:04:58

ГМИРЯ С.П.

Я прошу прощения. Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, посмотрите, какая ситуация. Большинство  приняло бюджет и не приняло тот закон, о котором мы сейчас собираемся вести речь. Сейчас  устами коллеги Ландыка было сказано, что если этот бюджет будет оставаться в силе в таком виде, в каком он принят, то в апреле остановится экономика нашей страны. Вот  давайте предварительным условием, разговором  о законе этом в любом виде, сделаем такое: пусть кооридантор большинства, коллега Гавриш встанет и скажет, что бюджет принят преступный, подтвердит слова коллеги Ландыка, что если этот бюджет, который сегодня принят, будет действовать, то к апрелю остановится экономика нашей страны. А потом уже будем рассуждать обо всем остальном.

 

ГОЛОВА. Тепер, шановні колеги,  я прошу сісти всіх на свої місця. Я пропоную таким чином, як ми домовлялися на Погоджувальній раді. Я зараз поставлю на голосування. Прошу уваги. Шановні колеги, відповідно до тих пропозицій, як надходили, поставлю на голосування.

Перше. Щодо проведення розгляду цього питання у повторному  другому читанні. Хто за те, щоб провести розгляд цього законопроекту у повторному другому читанні, прошу голосувати.

 

17:06:38

За-263

По фракціях, будь ласка. Ну, прочитаю, прочитаю. Одну хвилинку.

"Наша Україна" - 20;

"Регіони України" - 60;

комуністів - 0;

Партії промисловців і підприємців і "Трудової України" -  42;

Соціал-демократичної партії  України (об'єднаної) - 34;

"Народовладдя" - 22;

Соціалістичної партії України - 18;

Блоку Юлії Тимошенко - 0;

"Демократичні ініціативи" - 18;

Аграрна партія - 16;

"Народний вибір" - 13;

НДП - 10;

позафракційні - 10.

Будь ласка, давайте будемо розглядати. Я просив би наступний раз комітет визначитися, хто буде доповідачем, щоб я не виступав третейським суддею у вас. Будь ласка, Асадчев з процедури.

 

17:07:33

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Володимире Михайловичу, шановний Сергію Васильовичу! Я так розумію, що це голосування, яке відбулося, воно не стосується тієї частини цього законопроекту, де говориться про бюджет. Тому що вона взагалі не розглядалася навіть у першому читанні. То я так розумію, що цю частину ми все рівно знімаємо.

 

________________. Я підтверджую ваші слова.

 

АСАДЧЕВ В.М. Дякую. Для стенограми принаймні.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, комітет, позиція.

 

17:08:09

БУРЯК С.В.

Шановний Володимире Михайловичу, глибоко шанований мною Сергій Анатолійович Терьохін! Комітет з питань фінансів та банківської діяльності дійсно запропонував два виступаючих. Це Цушко Василь Петрович і Терьохін Сергій Анатолійович. Я стою на цій трибуні у відповідності з рішенням комітету замість Цушка Василя Петровича.

Шановні колеги, до вашої уваги пропонується доопрацьований варіант нашого проекту закону про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Державний бюджет на 2004 рік". Я хочу вам нагадати, що 27 листопада цей проект закону не знайшов однозначної підтримки в залі через деякі розбіжності у формуліровках та нормах, що існували на той момент.

За дорученням Голови Верховної Ради протягом двох тижнів був опрацьований компромісний варіант змін та доповнень до цього нашого великого законопроекту. Депутати нашого комітету працювали разом із урядом, іншими народними депутатами. Одначе позиція Погоджувальної ради та Кабінету Міністрів, яка сьогодні пропонує вилучити декілька норм існуючого законопроекту. Ці норми стосуються книговидання, ці норми стосуються сторінки 9 поправка 27 абзац другий стаття 16 треба вилучити з тексту. Сторінка 9, 10 вашого тексту  поправка 28 в абзаці першому пункт 22.8 після слів "оподаткованого доходу  платника податку” вставити слова "в межах, встановлених діючим законодавством", це стосується внесків до недержавних пенсійних фондів. Сторінка 11-12 розділ п'ятий виключити з тексту, це стосується змін до бюджетного кодексу, ми не чіпаємо бюджетний кодекс.

Сторінка 15, поправка 39 народного депутата Писаренка Анатолія. Треба врахувати в тексті її, це стосується акцизів на міжнародні марки по табаку.

Сторінки 29-30, абзац статті дев'ятої вилучити з тексту, це стосується льгот закону о чорнобильській зоні.

Сторінка 31 - зміни до статті 72-ї, пункт "а" - виключити з тексту. Це стосується дивідендів...

 

ГОЛОВА. Сергій Васильович, давайте будемо йти по поправках і будемо голосувати поправки.

 

БУРЯК С.В. Так. Пропонується іти по поправках. Сторінка друга - пункт 5.1.2. Пропонується цю поправку вилучити з тексту.

 

ГОЛОВА. Яку? Яка сторінка, яка поправка?

 

БУРЯК С.В. Сторінка друга, стаття шоста, пункт 5.1.2. Залишається норма Закону "Про бюджет на 2004 рік". Комітет її врахував, але є позиція цю норму вилучити.

 

ГОЛОВА. Ну якщо комітет врахував її, нема ж потреби її голосувати?

 

БУРЯК С.В. Ні, наполягає...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ви зачитайте, будь ласка, цю поправку, щоб всі зрозуміли, про що йдеться.

 

БУРЯК С.В. Це стосується продажу, передплати періодичних видань друкованих засобів масової інформації, виданих державною мовою, продажу книжок, виданих державною мовою, продажу учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, доставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації. Комітет цю поправку врахував, але є думка Кабінету Міністрів цю поправку вилучити. Тому зал має визначитися.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, з процедури Роман Зварич, потім Терьохін.

 

17:11:52

ЗВАРИЧ Р.М. Шановний Володимире Михайловичу, я вас дуже прошу прислухатися до того, що зараз пропонується, і подивитися на текст цього законопроекту. Відповідно до рішення профільного комітету пропонується викласти пункт 5.1.2 у такій  редакції, яка знаходиться, яка міститься в правій колонці. Голова профільного комітету тепер з голосу, не в письмовій формі пропонує, всупереч рішенню комітету, цей пункт вилучити. Тобто погодьтеся, що питання сире,  воно абсолютно не підготовлене.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Зараз будемо голосувати  поправку.

Пинзеник, заспокойтеся, зараз ми проголосуємо і залишимо все, як потрібно, що ви хвилюєтеся.

Тому що ми повинні підтримати книговидавництво. Тим більше, що, до речі, на Погоджувальній раді всі погодитися залишити цю позицію, зараз вона знову з'явилася, як не підтримана. Будь ласка, Терьохін, потім Пинзеник.

 

17:13:05

ТЕРЬОХІН С.А.

Шановні народні депутати! Мені корпоративно, як члену  Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, дуже шкода говорити такі слова. Одначе, голова нашого комітету не є уповноваженим відповідно до рішення комітету озвучувати такі правки. Комітет голосував, в комітеті знаходяться різноманітні фракції, ми, як правило користуємося не політичними, а економічними доцільностями.

Про що йдеться в цій правці. Йде про те, що завтра вся преса, всі друковані засоби масової інформації, всі доставки єдиного зв'язку між малозабезпеченими людьми з отриманням інформації буде на 20, мінімум,  відсотків дорожче. Як може, по-перше, голова нашого  комітету.

По-друге. Цей уряд в особі пана Азарова, пропонувати такі речі. Тому я дуже просив би, взагалі, порушення є глобальне нашого Регламенту Верховної Ради. Жодного немає письмового від імені уряду, підписаного Януковичем Прем'єр-міністром, внесення, є якийсь "подметный лист", який чомусь опинився в руках деяких депутатів, який роздав Азаров.

Навіщо це робити? Тому я просив би не голосувати такі речі взагалі і зняти їх з обговорення.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, давайте домовимося таким чином. Зараз ми йдемо по проекту закону. Якщо поправка врахована, але хтось наполягає на її голосуванні, ми її будемо голосувати. Якщо немає застережень, ми йдемо далі. А як зазвичай, будемо голосувати лише ті поправки, які відхилені, на яких наполягають. І це буде нормально, думаю, таким чином.

Ну, зараз, одну хвилинку! Ну, не всі зразу з процедури! Я Пинзеника вже оголосив з процедури.

 

17:15:09

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Ми обговорювали цю проблему у вас на нараді, Володимире Михайловичу. І ми даремно викликали тут бурю у Верховній Раді, бо ми погодились з тим, що газети, журнали, книжки не повинні оподатковуватись ПДВ.

Тому не треба ставити навіть на голосування поправки, які враховані і які ми узгодили. І давайте рухатись тільки по відхилених поправках.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Турчинов. Якщо з цього приводу, шановні колеги, так ми вже визначились, ну що ви?!

 

17:15:44

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Володимире Михайловичу. Я звертаюся до голови комітету, який стоїть на трибуні. Я прошу дуже чітко голову комітету говорити, про що ми хочемо голосувати. Тому що те, що сказав Буряк, це означає, що ця поправка вилучена за домовленістю з урядом, Володимире Михайловичу. Незважаючи на те, що ми з вами говорили в кабінеті.

Тому я прошу, щоб пан Буряк повторив для стенограми, що оподаткування в наступному році газет, книжок та системи їх доставки залишається без ПДВ, як воно було в чинному і в минулих роках. Я прошу, пан Буряк, для стенограми це сказати.

 

БУРЯК С.В. Уважаемые коллеги, я вам хочу сказать с этой высокой трибуны, и вам, Александр Валентинович, следующую логику: почему я вышел докладывать столь непопулярный закон в таком экзальтированном зале.

Я очень хочу, и искренне хочу, чтобы этот законопроект был принят. Почему, потому что от него зависит развитие экономики нашей страны. Я считаю этот закон моральным и правильным. Если есть какие-то тезисы со стороны правительства, со стороны отдельных наших коллег народных депутатов, они без тревог должны ставиться на голосование - и зал должен определяться. Вот и все.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу уваги! Одну хвилинку! Давайте таким чином: я пропоную зараз ... Ну дайте... можна слово сказати? Дякую.

Давайте таким чином будемо працювати, як ми працювали завжди. Якщо є поправка і вона врахована комітетом, ми її цю поправку не голосуємо, вона вважається прийнято.

Якщо є письмове, заздалегідь... ну одну хвилиночку. Якщо є заздалегідь письмове інше, пропозиція  була внесена, вона була не врахована, тоді ця поправка голосується. Оскільки  до пункту 5.1.2 було записано, що продажа, переплата періодичних видань, друкованих засобів масової інформації, виданих державною мовою,  продажу книжок, виданих державною мовою, продажу учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, доставки періодичних видань, друкованих засобів масової інформації комітетом прийнята, немає письмових застережень, це рішення залишається в тілі законопроекту.

Йдемо далі. Якщо будуть інші наполягання, тоді знімаємо законопроект і хай доопрацьовують його. Все. Давайте будемо працювати по процедурі. Йдемо далі. Будь ласка, які пропозиції не враховані? Давайте голосувати.

 

БУРЯК С.В. Сторінка 6, пропозиція Осики Сергія Григоровича.

 

ГОЛОВА. Яка поправка? Матвієнков, будь ласка.

 

17:18:57

МАТВІЄНКОВ С.А.

Уважаемые коллеги! Уважаемый Сергей Васильевич! Давайте мы разберемся вот с такой коллизией, которая возникла у нас при рассмотрении этого  законопроекта.

При рассмотрении его в зале в тот четверг мы проголосовали пункт поправку 8  Хомутынника, которая гласит о том, что пункт 7.7 "набирає чинності з 1 квітня  2004" года. Эта поправка в зале набрала 236 голосов.

После этого комитет вносит  поправку Осыки 23-ю, которая в корне противоречит поправке, проголосованной в зале.

На сегодняшний день  розданы для обсуждения голосования, нам роздан вариант, поправки Хомутынника мы вообще не видим. Ее комитет каким-то образом самостоятельно  отклонил. Поэтому я настаиваю на том, чтобы либо  мы включили уже проголосованную поправку и срок действия статьи 7.7 включался с 1 квартала  2004 года, либо мы сейчас в крайнем случае должны переголосовать эту поправку, набрав должное количество голосов. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Хай відповідь дасть. Одну хвилиночку. Відповідають, потім ви, одну хвилиночку. Ну, що ви?

 

БУРЯК С.В. Позиция рабочей группы, позиция комитета,  позиция Кабинета Министров состояла в том, что норму эту пускать в действие с 1  января 2005 года.  Это позиция в том числе и Министерства финансов. Оно связано с техническими вопросами.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Я прошу  уваги. Давайте будемо йти таким чином. Що ті пропозиції, які були проголосовані, вони залишилися. Якщо питання викинуто, значить тоді треба починати працювати  над законом знову. Це незрозуміло ситуація. Поліщук, будь ласка.

 

17:21:02

ПОЛІЩУК М.Є.

Шановні народні депутати! Шановний Володимире Михайловичу! Ви знаєте, який цинізм проявив уряд, коли  виключив графу  фінансування інсультів і інфарктів. Сьогодні ПДВ на ліки  розділ 5.1.7. З метою недопущення призупинення пільги щодо звільнення від сплати податку на додану вартість операцій з продажу ліків населенню в аптечній мережі пропонуємо пункт  5.1.7 викласти у такій редакції: "Продажу, у тому числі аптечними закладами  зареєстрований в України в установленому порядку  і допущених до застосування лікарських засобів, б) виробів медичного призначення за переліком, що визначається Кабінетом  Міністрів України".

 

ГОЛОВА. Будь ласка, комітет.  Хай комітет скаже, потім Цушко. Не поспішайте, тут є ще Асадчев.

 

__________________.Владимир Михайлович, там была аппеляция не к комитету, не ко мне, там была аппеляция к уряду.

 

ГОЛОВА.Будь ласка, Асадчев.

 

17:22:18

АСАДЧЕВ В.М. Дякую. Сергій Васильович, я вам вдячний, ми уточнили питання щодо частин по бюджету. А тепер я хочу ще одне уточнення. Що означає "додатково до другого читання”? От нам роздали цей проект, це я вперше таке, взагалі, бачу в історії Верховної Ради, тут записано "додатково до другого читання". Це що, треба розуміти, що ми разом з цим маленьким законопроектиком голосуємо всю цю товстенну книгу, яка була нам подана на друге читання чи як це розуміти? Щоб ми чітко розуміли, за що ми голосуємо. От бачите там напис, всі подивіться, з правого боку під реєстраційним номером "додатково до другого читання". Це що значить?

 

БУРЯК С.В. Шановний Валерію Михайловичу, в зв'язку з прийняттям закону про Державний бюджет, ми додатково надали цю табличку. Це моя відповідь. Додатково до законопроекту, який ми розглядали в цій сесійній залі 27 листопада.

 

ГОЛОВА. Ми далі можемо продовжувати розгляд питання за однією умовою. Те що ми проголосували минулого разу і отримало позитивну оцінку, я підкреслюю це для стенограми, залишається. Якщо ми зараз будемо здійснювати ревізію, то це новий законопроект. А відтак, давайте йти по цьому доповненню і голосувати по тих статтях, на яких наполягають народні депутати, все інше прийнято.

Я зараз скажу. Сядьте, будь ласка,  зараз на місця, я скажу зараз. Одну хвилиночку.

(Ш у м   у   з а л і)

Я прошу вас, сядьте всі на місця. Я ще раз хочу сказати, шановні колеги. Я не знаю, яка позиція комітету, але ми йдемо таким чином, що те, що ми минулий раз проголосували, все воно залишається у законопроекті. Якщо комітет разом з Кабінетом Міністрів наполягає на іншому, тоді це треба законопроект розглядати у першому читанні і доопрацьовувати його. Зараз  ми йдемо по цих доповненнях. Якщо є застереження і де не враховані комітетом, тоді ми будемо ставити на голосування. Правильно я розумію, Сергій Васильович чи ні?  Сергій Васильович. правильно я розумію чи ні?

 

БУРЯК С.В. Ми не пересматривали никаких норм, которые мы проголосовали в той большой таблице Владимир Михайлович, за исключением. Я понимаю острый вопрос, срок ввода нового механизма відкшодування ПДВ.

 

ГОЛОВА. Черняк з процедури наполягає. Сядьте, шановні колеги, зараз будемо голосуванням визначатися. Прошу, сядьте, вас.

 

17:26:28

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги, ми не можемо приймати цей законопроект у другому читанні, тому що він не пройшов першого читання. Це взагалі ноу-хау, якого не було у законодавчій діяльності до цього часу. Якщо ви хочете, щоб законопроект пройшов, ви готуєте новий законопроект. Давайте відповідно до процедури, до регламенту ми розглянемо його і будемо  голосувати. Але робити те, що зараз  робиться в сесійному залі, не можна, це вакханалія. І давайте ми припинимо її. Треба готувати ........... заново, тому що він не пройшов першого читання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я прошу шановних народних депутатів всіх сісти на місця. Якщо є потреба проводити нараду, я це питання знімаю з розгляду і проводьте нараду. Отаким чином. Я прошу вас сісти і давайте будемо продовжувати роботу. Що це таке? Сергію Васильовичу, куди ви пішли, Буряк? Я сказав, якщо буде продовжувати нараду, якщо є потреба, тоді знімемо.

Так ідемо по цьому документу по поправках. Поправки, які не враховані. Поправка 18 народного депутата Осики.

 

БУРЯК С.В. Поправка 18 народного депутата Осики Сергія Григоровича. Сторінка 6.  (Ш у м  у  з а л і).

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, у зв'язку з тим, що у нас не узгоджені позиції, я пропоную Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, Бюджетному комітету разом з урядом доопрацювати і 23 числа винести на розгляд першим питанням. Все.

З репліки, будь ласка, Цушко.

 

17:29:02

ЦУШКО В.П.

Уважаемые коллеги! Я работал над этим законом, и работа Терехин. Выход из ситуации есть только такой. Принять этот закон сейчас. Подождите. Выслушайте меня до конца. Принять во втором чтении весь с этими предложениями уряду с переносом на третье чтение. Тогда каждый имеет право на поправку, и мы его доработаем. Так он тупиковый. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, розгляд цього питання ми завершили. Я думаю, що парламент не для того, щоб з'ясовувати стосунки. Є процедура, підготують, узгодять комітети з урядом, будемо розглядати.

Оголошується до розгляду. Будь ласка, Симоненко.

 

17:29:41

СИМОНЕНКО П.М. Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Прежде всего, хочу обратиться к радиослушателям, которые не поймут, о чем идет разговор. Первое, Бюджет, который, по сути дела, принят был президентским большинством, и рассмотрение нынешнего просто подтверждает, что возобладали лоббистские интересы определенных кругов, представленных в Верховной Раде с мандатами народных депутатов, а об народе Украины давно они забыли.

Вот поэтому сейчас возникла у них необходимость, когда принятый бюджет расбалансирован, сегодня далее дележ устроить и деребан практически. Уважаемые избиратели, сделайте правильные выводы - кто сегодня отстаивает Украину и народ Украины, а кто сегодня здесь с мандатом народного депутата решает личные вопросы, при этом прежде всего думает о собственном кармане! Благодарю. (Оплески)

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Терьохін, будь ласка. Терьохін, Терьохін. Мікрофон Терьохіну.

 

17:30:46

ТЕРЬОХІН С.А. Шановні народні депутати і шановні виборці! Цей закон виправляв страшенні недолугості недолугого уряду з недолугою більшістю, яка прийняла недолугий Бюджет, в якому є оподаткування ліків, оподаткування, припустимо, путівок для дітей, оподаткування книжок, оподаткування села, яке буде експортувати свою продукцію в наступному році. І так далі, і так далі. Заборона практично імпорту енергоносіїв шляхом скасування реального надання податкових векселів і так далі.

Сьогодні відбулася дуже цікава ситуація: уряд намірено робить все, щоб зірвати прийняття цього закону, бо, бачте, йому хочеться все те, що я сказав, оподатковувати, а пан, який переді мною виступав, підтверджує те, що йому теж хочеться оподатковувати ліки. Тому давайте все-таки...

 

ГОЛОВА. Дякую.

Юрій Кармазін, мікрофон, будь ласка. Потім - Скудар.

 

17:32:14

КАРМАЗІН Ю.А.

Спасибі, Володимир Михайлович! Юрій Кармазін, партія захисників Вітчизни, "Солідарність", "Наша Україна".

Володимир Михайлович, спасибі, я сьогодні хоч переконався, що у нас сьогодні спікер Володимир Литвин, а не Микола Азаров, і то вже приємно. Але, Володимир Михайлович, подивіться, будь ласка, вам заважають, я ношу з собою всі проекти законів. Ось  4000-1, який тоді розглядався.

Володимир Михайлович, я вам показую по товщині, може ви побачите вже так хоча би. Володимир Михайлович, це той 4000-1, який розглядався перший раз, а це ті доповнення, які зараз дані. Причому, що тут звучало, що тут щось враховано, щось не враховано. Я хочу, щоб ви зрозуміли, що тут у 5 разів більше. І робиться так зараз, підтасовка йде, комітет має зараз, якщо виносити на повторне читання, то повністю у всю таблицю доповнити, а не так рахувати, що це враховано було, а це ні.

Тому я прошу, що ви зараз дали доручення, тоді дайте доручення переробити всі таблиці. Інакше...

 

ГОЛОВА. Дякую. Скудар, будь ласка, а потім Ващук. І далі працюємо, у нас ще є ряд законопроектів, які потрібно нам невідкладно прийняти.

 

17:33:31

СКУДАР Г.М.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты!

Уважаемые коллеги! Через три недели начнется Новый год. То, что было принято в Законе "О бюджете на 2004 год"  на самом деле имеется целый ряд не согласованных действий, которые не позволят экономике нормально работать в  2004 году.

И то, что мы... Минуточку, дайте же выссказаться. И то, что мы сегодня прекратили обсуждение закона 4000-1 - мы поступили абсолютно не верно. Мы должны его рассмотреть. Потому что если мы не примем целый ряд поправок к бюджету на 2004 год, уже начиная с 1 января экономика начнет "хромать" и мы должны немедленно вернуться, Владимир Михайлович, и рассмотреть этот закон до конца этого закона. По другому нельзя поступать. Это понимают все промышленники.

Уважаемые коллеги, политические распри на сей раз должны уйти в сторону. Я прошу остановиться и приступить к рассмотрению закона 4001.

 

ГОЛОВА. Ну досить, ну, я прошу вас, шановні колеги! Досить, все! Я прошу вас! Я прошу вас! Я вже оголосив.

(Ш у м  у  з а л і)

Добре, добре. Ну, я прошу вас! Ну, не можна ж одній людині виступати! Ну дайте хай інші виступлять!

(Ш у м  у  з а л і)

Ні, досить. Я оголосив Ващук. Будь ласка, Ващук.

 

17:35:13

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги, коли говориться про економіку, ми маємо на хвилину забути про всі політичні амбіції. Йде мова про роботу в новому році цілих галузей, в тому числі галузі АПК.

І я абсолютно суголосна з тими народними депутатами, і депутати нашої фракції все-таки просять в черговий раз через амбіції окремих народних депутатів не зривати прийняття цього важливого закону, який врегульовує дуже багато норм податкових.

І дуже прошу вас, Володимире Михайловичу, давайте виконаємо домовленість, прийняту на нашій Погоджувальній раді - і зараз-таки проголосуємо закон 4001. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, шановна Катерина Тимофіївна. Якщо говорити про домовленості, то у нас на Погоджувальній раді була домовленість, що ми залишаємо так, як запропонував комітет, щодо періодичних видань і української книжки.  Але не встигли ми дійти сюди, до сесійної зали, як позиція уряду змінилася. Я як Голова Верховної Ради не можу встигнути за позиціями, які міняються в уряді. Відтак рішення прийнято таке - і ви його підтримайте. Хай уряд сяде з Бюджетним комітетом. Не треба політизувати це питання, не треба уникати Бюджетного комітету. І поруч з Комітетом з питань фінансів і банківської діяльності і приймуть рішення.

Зараз розкололи Верховну Раду, розкололи бюджетний комітет, так далі справа не піде. І я просив би вас, щоб підтримали мене в цьому. І я хотів би сказати шановному колезі із фракції "Регіони України" колезі Скударю. Ми за те, щоб розглядати це питання, але не можна розглядати так, що через кожні 5 хвилин міняється позиція уряду. Одне ми пропонуєм, через 5 хвилин інше. Буде узгоджений проект - буде рішення позитивне Верховної Ради. Верховна Рада не прислужує нікому, Верховна Рада виконує свої повноваження, своє призначення. Давайте будем поважати себе! (О п л е с к и)

Далі. Ми на Погоджувальній раді... Що?

(Ш у м  у  з а л і)

Давайте тоді будем всі виступать зараз, давайте проведемо збори.

Шановні народні депутати, була пропозиція, яка підтримана була на Погоджувальній раді, щоб нам внести зміни до закону за номером 4495. Йдеться про що? Ми прийняли рішення, виділивши 400 мільйонів на придбання зерна українського походження. Але зерна українського походження в силу відомих обставин  в Україні немає. Тому пропозиція така, щоб записати культуру українського та імпортного походження. А для того, щоб розглянути це питання, треба включити його в порядок денний. Тому я ставлю на голосування про включення до порядку денного  Проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" і прийняття  з цього питання рішення. Прошу голосувати.

 

17:38:53

За-210

Рішення не прийнято.

Одну хвилинку, ну не можна одним  і тим же давать людям весь час. Заспокойтеся. Азаров. Ну одну хвилину!

(Ш у м)

І не гвалтуйте мене!

 

АЗАРОВ М.Я. Уважаемые народные депутаты!

Правительство вас просит вернуться к этому вопросу по зерну, рассмотреть его и принять позитивное решение. Вы же прекрасно понимаете, что  государственный резерв заключил контракты на поставку зерна в Украину. Отечественного зерна, к сожалению, нет. Контракты надо проплачивать. Поэтому,  уважаемые народные депутаты, вопрос чрезвычайной важности, касается продовольственной безопасности страны. Неужели этого недостаточно, чтобы отбросить политические амбиции и проголосовать. ( Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВА. Заспокойтеся.

Шановні колеги! Я прошу вас, заспокойтеся.

Симоненко, Семенюк, будь ласка. Зараз будемо визначатися далі.

 

17:40:37

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги! По-перше. Відносно цього питання. Ми практично не знаємо сьогодні до яких цифр закликає сьогодні нас уряд підтримати їх, коли перед цим вони заявляли, що зерна досить у нас у державі, вистачить, що сьогодні немає потреби купувати його за кордоном  і раптом з'являється ця проблема.

Я в котре наполягаю, ми не отримали під час парламентських слухань відповіді від уряду щодо балансу зерна: продовольчого, фуражного, насіннєвого і таке інше. Тому спочатку треба навести порядок у державі, а потім приймати ці рішення.

І до питання, яке ми раніше розглядали. Володимире Михайловичу,  я, підтримуючи  вас, хочу вам ще раз порекомендувати.

По-перше. Попереднє питання - це багато змін до податкового законодавства. Як може сьогодні представник більшості приймати ці зміни, коли завтра почнуть вони діяти, а півроку треба, щоб податки міняти і міняти, так скажемо, ці цифри.

І останнє. Володимире Михайловичу, я наполягаю. Зараз проект закону 4000-1 , це той закон, який працює на посилення корупції. Відповідно до закону щодо  боротьби з корупцією, я наполягаю на тому, щоб Рада безпеки, мається на увазі Рада безпеки при Президенті, дала відповідно до цього закону заключення. Чи це буде посилювати корупції і які клани будуть отримувати зиск з цього?

 

ГОЛОВА. Дякую. Валентина Семенюк. Або ми зараз будемо ще голосувати.

 

17:42:12

СЕМЕНЮК В.П.Фракція соціалістичної партії.

Шановні колеги, шановний колега Бойко і Скудар, я саме до вас звертаюся, ви приймали бюджет, зрадивши своїх виборців. Сьогодні ви маєте результат, тому я хочу, давайте так, все ж таки, Володимире Михайловичу, законопроект про який говоримо 40001, треба все ж таки ще раз дати можливість депутатам підпрацювати і внести свої пропозиції. Давайте друге читання з повторним внесенням на третє зауваження і попрацювати.

І відносно того, що Азаров говорив про 2 мільйони зерна. Замість того, щоб підтримати своїх товаровиробників, дати навесні кошти, кредити, паливно-мастильні матеріали, сьогодні знову говоримо про завезення для трейдерів. Тому давайте, все ж таки, по зерну припинимо цю вакханалію. Давайте підтримувати свого товаровиробника і повернемося до 40001. Дякую.

 

ГОЛОВА.Будь ласка, Богатирьова. Шановні колеги, я або поставлю на голосування, щоб ми проводили розминку або працювали.

 

17:43:16

БОГАТИРЬОВА Р.В. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні колеги, всім в очевидь, що зараз зал "наелектрезований", ми не зможемо в нормальному режимі обговорювати питання.

Володимире Михайловичу, треба зрозуміти і проблеми, які зараз привели до того, що депутати знервовані і через те, чому саме уряд в такому плані виступає. Пропозиція фракції "Регіонів України" зводиться до наступного. З урахуванням того, що в нас накопичилось багато законопроетів, в тому числі, які торкаються проблем оподаткування і бюджету, і інших поставити на голосування питання зміни режиму роботи на наступний тиждень. Провести його теж в пленарному режимі, щоб ми могли завершити розгляд цих питань. Дякую.

 

ГОЛОВА.Прошу уваги. Я ставлю на голосування пропозицію про те, щоб наступний тиждень оголосити пленарним. Прошу голосувати.

 

17:44:33

За-145

Рішення не прийнято. Чого ви кричите?

Шановні народні депутати,  наскільки я зрозумів, пропозиція була Валентини Петрівни Семенюк,  щоб повернутися до 4001?

Я ставлю на голосування, хто за те, щоб повернутися до повторного   другого читання зараз проекту Закону  за номером 4001. Прошу визначайтеся.

 

17:45:18

За-231

Рішення прийнято. Мікрофон  включіть.

 

17:45:55

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

Сьогодні  вже всі у цьому залі переконалися, скільки дурниць прийнято у бюджеті. Закон 4001  треба приймати.  У нього багато є дурниць. Але ви помітили сьогодні, що виникли проблеми, проблеми з тим, що  уряд по ходу міняє позицію.

І друге. Виникає проблема уточнення деяких норм бюджету. На мій погляд, пропозиція,  яку прийняв був Володимир Михайлович, була правильна. З висновками бюджетного комітету, з висновками податків уважно продивитися і 23  числа дати життя цьому законові.

 

ГОЛОВА. Терьохін, будь ласка. Ну, прошу, заспокойтеся. Ну, вже ж ви бачите, що ми один одного...

 

17:46:33

ТЕРЬОХІН С.А.

Шановні народні депутати, я вам нагадую логіку прийняття податкових  законів. Після того, як приймається податковий закон, відповідний  податковий орган має поміняти декларації, порядки, довести все це до кожного платника податку. Якщо  зараз ми зупинимо цей процес, то на 1 січня наступного року, кому це подобається, а кому не подобається, я знову повторю, ввійдуть в силу оці недолугі податкові норми оцього недолугого уряду. Тому єдина можливість зараз іти далі, це прийняти цей закон у другому читанні, але не приймати його в цілому для того, щоб Бюджетний комітет обрахував доходи або видатки Державного бюджету, пов'язані з провадженням цього закону, і 23 числа доповів Верховній Раді про те, який є баланс Державного бюджету України.

 

ГОЛОВА. Що? Матвієнков, будь ласка.

 

17:48:01

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ. Уважаемые коллеги, я попросил бы минуточку внимания, всех успокоиться. Потому что действительно в такой нервной обстановке мы ничего хорошего не примем. Терехин внес нормальное дельное предложение. Единственное дополнение к тому, что сказал Терехин, я предлагаю проголосовать его во втором чтении в том состоянии, в котором мы его проголосовали в день принятия бюджета, то есть вернуть статус-кво, не доработанный, так сказать вариант, а тот вариант, который рассматривался вот тогда. И тогда отправить его на доработку. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Асадчев, будь ласка. Не всі зразу. Що ви всі зразу кричите? Я хотів би, щоб ви посиділи один день і побачили, як працювати можна.

 

17:48:47

АСАДЧЕВ В.М.

Володимире Михайловичу, я так зрозумів все-таки правильно, що нам зараз підсунули кота у мішку. Тобто ми сьогодні розмову ведемо про оцей маленький законопроект, а реально голосуємо про той великий, що був відхилений разом з цим. То так що не робиться. Ви дайте повністю весь законопроект. Хай буде друге читання, уже якщо ви протягуєте. Но такого ще не було у Верховній Раді, щоб голосували одне, а мали на увазі зовсім інше і підписували зовсім інше, за виключенням, правда, мінімальної заробітної плати, коли ми проголосували один законопроект, а підписали зовсім інше. Ну я думаю, якщо це традиція стала, тоді не треба Верховної Ради взагалі. Дякую.

 

ГОЛОВА. Цушко, Василь Цушко, будь ласка. Де Буряк?

 

17:49:45

ЦУШКО В.П. Уважаемые народные депутаты! Цушко, фракция социалистов. Я еще раз повторяю: тяжело работать над этим законом, если вы переносите его на повторное второе чтение. Предложение какое? Сегодня проголосовать ту таблицу, о которой говорит Асадчев, которую мы прошли постатейно, это та большая плюс маленькую эту таблицу. Оно баланс вводит с бюджетом, восстанавливает все то, что мы понарушали, все эти льготы, и по книгам, и так далее, чтобы мы имели право к третьему чтению, депутаты, подать поправки. И мы тогда, Владимир Михайлович, дадим узгодженный, нормальный с урядом законопроект, то есть Идти по Регламенту: второе чтение голосуем, переносим все статьи, все до единой на третье. И тогда может работать весь парламент. А то в комитет тупик: один хочет так, другой так, уряд хочет так и тяжело пройти. Спасибо. Я прошу проголосовать во втором чтении с переносом статей на третье.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу уваги! Шановні колеги, була пропозиція, яку озвучила Валентина Петрівна Семенюк. Оскільки я всі пропозиції ставив на голосування, ну я прошу уваги, я поставлю і цю пропозицію на голосування. Вона була підтримана. То давайте таким чином, як от зараз сказав Василь Цушко. Ми в другому читанні розглянемо, відправляємо його все повністю потім на третє читання. Депутати внесуть свої пропозиції, зауваження, узгодять, і ми приймемо відповідне рішення. У другому читанні ми тільки приймемо обидві таблиці.

Будь ласка, комітет. Мені комітет потрібен, ну що голосуємо? Будь ласка, бюджетний комітет. Порошенко, будь ласка, пропозиція, ви вносили цю пропозицію, скажіть. І від Комітету з питань фінансів і банківської діяльності. Це було погоджено також

 

17:51:47

ПОРОШЕНКО П.О. Шановні колеги, я просив би хвилинку уваги. Свій виступ  я хотів би почати з 89 статті Конституції, де записано, що комітети  Верховної Ради здійснюють законопроекту роботу, готують і зобов'язані попередньо розглянути питання, які віднесені до повноважень Верховної Ради. Ця норма закону, законопроекту 4000-1, містить зміни до бюджетного законодавства, саме до бюджету на 2004 рік. Крім того серед поправок, які були, об'єктивності раді, треба зазначити відхилені комітетом. Була поправка змін до Бюджетного кодексу.

Абсолютна більшість цих поправок, і от колега Писаренко піднімає руку носять норми, які суттєво впливають на доходну частину бюджету, він це може підтвердити і там є суттєвий додатковий ресурс. Тому ми можемо порушувати Регламент ad-hoc. Інколи ми порушуємо закон про комітети, на жаль, у нас дуже часто порушується Бюджетний кодекс і саме це зараз вам пропонується зробити, оскільки податкові закони не можуть прийматися зараз і діяти з  1 січня 2004 року. І це правильно. Але зараз ми спробуємо порушити Конституції по процедурі розгляду законопроекту, оскільки цей законопроект потрапив у Бюджетний комітет ще "гарячим" з фінансового комітету о 6 годині вечора вчора в єдиному примірнику. Він фізично не мав бути розглянутий в Бюджетному комітеті. Хоча був кворум і ми сиділи його чекали.

Більше того наша пропозиція полягала в наступному, розгляд питання по законопроекту 4000-1 можливий лише у частині, що стосується податкових законів.  Після того, як вони можуть бути проголосовані у другому читанні, до голосування в цілому Бюджетний комітет має розглянути зміни до бюджету 2004 року та у випадку прийняття до Бюджетного кодексу, і лише після цього 23 числа цей  законопроект може бути проголосований в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Василь Цушко, будь ласка.

 

ЦУШКО В.П. Я предлагаю еще раз от комитета. В связи с тем, что был принят бюджет, многие социальные льготы были в этом бюджете приостановлены. Этот закон, 4001, выравнивает, урегулирует, мало того, прекрасно понимает, что в тупик входит бизнес по многим вопросам, село входит в тупик.

Предложение. Я согласен с Порошенко. Если мы принимаем правую колонку большой таблицы, которую мы проголосовали 27 числа, по стенограмме, которой мы голосовали, плюс вот эта додатковая таблица. Потом каждый депутат имеет право подать поправки. Потому что я предлагаю перенести на третье чтение все статьи. Бюджетный комитет начнет работать, уряд начнет работать. И тогда мы выйдем через 2 недели сюда - и буде узгодженная позиция  двух комитетов и уряда.

Поэтому предложение: проголосовать во втором чтении все статьи по большой таблице, которая голосовалась 27 числа, и маленькой таблице, которая предлагается сегодня. И потом в третьем чтении рассмотреть.

Спасибо.

(Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВА. Я прошу, шановні колеги! Я зараз ставлю на голосування у порядку надходження 2 пропозиції.

Василь Цушко, озвучте ще раз свою пропозицію, щоб всі почули, за що будемо голосувати.

 

17:56:46

ЦУШКО В.П.

Цушко, фракция социалистов, первый зампредседателя Комитета по финансам. Предложение такое. В зале рассматривалось  27 числа большая таблица по 4001. Неузгодженые вопросы, которые мы не доголосовали, поданы сегодня в маленькой таблице. Предлагается проголосовать во втором  чтении все то, что принято  27 по 4001 плюс таблицу сегодняшнюю правую колонку и перенести все это, все статьи на третье чтение. За это время бюджетный комитет просчитает ресурсы, даст свои высновки, правительство тоже имеет право дать свои поправки и тогда в третьем чтении проголосуем 4001 и в целом. Дякую.

 

ГОЛОВА. Кириленко, будь ласка, а потім Матвєєв. І будем голосувати.

 

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановні колеги народні депутати, уряд підтримує пропозицію  народного депутата Цушка. Підтримує. Давайте проголосуєм і розблокуєм роботу.

 

ГОЛОВА. Матвєєв, будь ласка. І зараз будем голосувати.

 

17:57:49

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, ми уже наробили дуже багато дурниць при прийнятті проекту закону про Державний бюджет на 2004 рік і продовжуємо зараз це робити. Як можна, Володимире Михайловичу, зараз поставити на голосування - на голосування! - отой додаток, як показує колега Цушко. Це дійсно отой додаток, отакусінький, який сьогодні тільки розданий народним депутатам! Що ми витворяємо із Регламентом Верховної Ради?! Це наруга над  основним законом, як життя парламенту, яким ми повинні  керуватися кожного дня і кожної хвилини працюючи у вищому законодавчому органі України. Давайте ми завершимо розгляд цього питання і було ж ваша слушна   пропозиція - надати доручення двом комітетам доопрацювати  цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування цю пропозицію 27-му. Ми голосували ці законопроекти. Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні  в рахуванням ту пропозицію, яку сформулював народний депутат Цушко і підтримав уряд. Я ставлю на голосування у другому читанні.

 

17:59:31

За-173

Рішення не прийнято.

Залишається та пропозиція про яку я оголошував попередньо.

( Ш у м   у   з а л і)

Заспокойтеся, будь ласка.

Я ставлю на голосування на повторне друге читання. Прошу голосувати.

 

18:00:04

За-307

Рішення прийнято.

Шановні колеги! У нас є ряд проектів і наполягання народних депутатів, які стосуються внесення змін до  бюджету 2003 року. Я зараз назву ці законопроекти. Послухайте. Це законопроект за номером 4495, який я називав, про зерно; законопроект за номером 4428 народного депутата Рудьковського і інших  народних депутатів;  проект закону Катерини Ващук, я вже його назвав; проект  закону за номер 4171 Єдіна; проект Закону за номером 4348 народного депутата Надраги, який стосується внесення змін для бюджету. Але для того, щоб їх розглянути, треба їх спочатку включити до порядку денного. Я прошу вашого дозволу продовжити роботу на 15 хвилин. Тому, прошу уваги, щоб не казали, що ви не почули, не зрозуміли. Я ставлю на голосування про включення до порядку денного і прийняття рішення до проекту закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік". Реєстраційний номер 4495, автор Катерина Ващук. Прошу голосувати.

 

18:01:45

За-303

Рішення прийнято.

Включений. Катерина Тимофіївна, мікрофон, будь ласка, або сюди йдіть, як вам зручніше. Дуже коротко прошу.

 

18:02:07

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги, 4495 передбачає невеличку зміну. Це зміна до бюджету 2003 року, дія якого закінчується 1 січня. Тобто, залишилося менше 20 днів, 19 днів. У державному резерві залишилися кошти на придбання хліба, який ми не змогли закупити в Україні, ви знаєте, не врожай в цьому році. Якщо ми їх не використаємо, їх використає державний резерв або забере уряд до бюджету, використає на інші цілі. Але на слідуючий рік ці кошти вже не будуть  на зворотній основі повернуті на закупівлю  хліба.

І другий момент. Ви всі знаєте, якою великою турботою в усіх народних депутатів були сповнені заяви, прохання, звернення, критика про ціну на хліб. Сьогодні дуже важливо, аби у державному резерві було вдосталь хліба, щоб можна було регулювати хоч у якійсь мірі ціну на хліб. Якщо ми цього  не зробимо, я ще раз кажу, гроші використаються на інші цілі. Але ми будемо повинні у тому, що не дали можливості на ті гроші закупити зерно.

Тому дуже добре, звертаючись до вас, я розумію і як ніхто інший турбуюся про те, щоб насамперед закупляли...

 

ГОЛОВА. Катерина Тимофіївна, час іде.

 

ВАЩУК К.Т.  ...в українського товаровиробника. Але цей раз до 1 січня 2004 року дамо  такий дозвіл. Дякую.

 

ГОЛОВА. Позиція бюджетного комітету, давайте дуже коротко.

 

18:04:13

ПОРОШЕНКО П.О. Шановні колеги,  бюджетний комітет на своєму засідання розглянув зазначене питання. Я хотів би категорично спростувати твердження, що Катерина Тимофіївна таким рішенням про підтримку  цього  законопроекту знищує аграрників. Справ у тому, що на сьогоднішній день в Україні від'ємний баланс зерна, і зерна на Україні фізично немає. Тому ці гроші фізично не можуть бути витрачені на закупівлю зерна. Як доказ цього, я хотів би нагадати ті рішення, які ця сесійна зала приймала, коли ми дозволили крім зерна закупляти до державного резерву м'ясо, цукор і інші речі. Саме  ця мотивація тоді вами була сприйнята. Тому для забезпечення продовольчої безпеки дійсно Бюджетний комітет розглянув це питання на своєму засіданні і вважає за можливе зняти обмеження по географії закупівлі цього зерна для того, щоб наповнити державний резерв і забезпечити продовольчу безпеку в країні, тому що, на жаль, наслідки діяльності уряду в аграрній політиці продемонстрували, що на Україні склався від'ємний баланс зерна, якого не вистачало для забезпечення харчових потреб країни.

 

ГОЛОВА. Дякую. Володимир Лещенко.

 

18:05:36

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! По-перше, до цього часу уряд буржуазний не надав Верховній Раді балансу зерна в Україні, ніхто не знає, скільки в Україні зерна.

По-друге, ми, не ми, а більшість пропрезидентська створила умови для трейдерів, для завезення зерна із-за кордону, нульова ставка ввізного мита і нульове ПДВ. Чому вони тоді не завозять?

По-третє, ми пропонували, комуністи, щоб державний резерв з самого початку закуповував у державний резерв хліб. Чого тоді він не закупив? Тому, не відповівши на ці запитання, приймати цього законопроекту не можна. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Луценко, потім Мельничук.

 

18:06:30

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Луценка, Соціалістична партія України. Шановні народні депутати, шановні радіослухачі! Щойно ви стали свідками, як лідер фракції, котра проголосувала за бюджет, в якому знято 300 мільйонів гривень на закупівлю хліба, раптом згадала про піклування про українське село. Я смію запевнити вас від імені аграрників, які підтримують нашу партію, що в Україні є зерно, але його ніхто не продасть по тих здирницьким цінам, якими пан Азаров хотів видрати продрозверстками зерно у наших селян. Якщо ви за кордоном закупаєте його за 6 тисяч гривень, запропонуйте цю ціну українському селянину, і він вам це зерно продасть.

А все інше означає дуже прості речі. Пан Кириленко наслідуючий  традиції свого недавнього шефа, який сьогодні в Америці, уже домовився про закупівлю цього зерна з імпортними зернотрейдерами про відповідні операції після закупівлі на власну користь і сьогодні хоче пропхати це через сесійну залу. Ми категорично проти.

 

ГОЛОВА. Дякую. Мельник Микола, будь ласка.

 

18:07:52

МЕЛЬНИК М.Є. Микола Мельник, Соціалістична партія України, Вінниччина.

Шановні депутати! Я вас запевняю, що зерна на Україні є досить. Але сьогодні ці 400 млн., які направлені, вони будуть, ці гроші, направлені за купівлю зерна у тих депутатів, які сьогодні лобіюють ці питання. Є чимало зерна і м'яса, які ці гроші будуть направлені не тим селянам простим, які мають сьогодні м'ясо, і воно коштує дуже низько, а будуть закупляться в резерв, в Державний резерв закупляться у тих олігархів, які зацікавлені в цьому питанні. Тому я проти цього, і ми не повинні голосувати за такий законопроект, тим більше, що ми проголосували вже раз і повторно ми не можемо його ставити. Тому я прошу зняти питання цього законопроекту.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, потім Ольга Гінзбург.

 

18:08:53

ШКІЛЬ А.В.  Дякую, Володимир Михайлович!

Перше.  Я хочу підтримати тих народних депутатів, які чітко стоять на підтримці українського села. Село гине не тому що ми  йому не даємо можливості розвиватися, а тому що ми забираємо можливість вирощувати хліб.

В Україні зерно є, і в Україні зерно буде, тому що  коли фінанси на закупівлю українського зерна будуть виділені не так, як вони виділені були раніше по 300 гривень тонна закуповувалася зерна. Ми ж це знаємо, і примусово кожному керівникові районної ради було поставлено завдання. Знайти, винайти і дати.

Тому я ще раз кажу, якщо за світовими цінами, за тими цінами, за якими зерно закуповується за межами України, дати в Україні закупити зерно буде.

І я закликаю ці кошти скерувати на підтримку українського села, на підтримку українського чорнозему, за світовими цінами закупити зерно в українського селянина.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Ольга Гінзбург,  будь ласка.

 

18:09:59

ГІНЗБУРГ О.П.

Уважаемые народные депутаты! Фракция коммунистов, Гинзбург.

Я для себя, своим умом не могу понять, халатное отношение к работе аграрного сектора министерства, и аграрной фракции в Верховном Совете, все время перекладывается таким хаосом на плечи всех депутатов. Вы, мол не проголосуете, вы потом отвечаете перед людьми. Масса вопросов, которые можно решать в рабочем порядке, не вынося их в зал. Если вы не справляетесь с этой работой, не можете в рабочем порядке решать эти вопросы, то положите эти свои портфели, отдайте людям, которые могут это делать! Ну почему все время в Верховном Совете это выносится на голосование и делаются в этом виноватыми все депутаты от неумения одного или двух человек управлять таким большим сектором работы народного хозяйства?! Спасибо.

 

ГОЛОВА. Пинзеник. Потім Сулковський. А ми або не проголосуємо, а будемо проводити, або будемо...

 

18:10:50

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, уряди будь-якої країни світу прагнуть купувати за бюджетні кошти вітчизняну продукцію. Виняток - український уряд, який прагне купувати за кордоном. Спочатку у селян забрали зерно по 300 - 400 гривень, а сьогодні хоче купувати за кордоном по тисячі - півтори.

Є зерно в Україні. Візьміть офіційну статистику: скільки на відповідальному зберіганні знаходиться в ДАКу "Україна" хліба українських селян! Заплатіть їм ту ціну, яку ви хочете заплатити по імпорту. Є офіційні дані.

Не можна голосувати за цю постанову. Купувати треба в українських селян.

 

ГОЛОВА. Сулковський. Ну, не всі зразу, шановні колеги: або обговорення цього питання - або прийняття рішення.

 

18:11:38

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Я думаю, що нам стало всім зрозуміло, що ми дане питання заполітизували буквально уже 10 чи  15 хвилин.

Володимире Михайловичу, вношу пропозицію припинити дискусії з цього питання і поставити, визначити голосуванням і буде все нормально.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми вже з процедури, з мотивів обмінялися протягом 14  хвилин. Позиції зрозумілі.

Я ставлю на  голосування - прошу уваги! - про прийняття за основу і в цілому проекту Закон України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (номер 4495).

Прошу голосувати.

 

 18:12:44

За-227

Шановні колеги, я ставлю на голосування про включення до порядку денного...

(Ш у м)

По фракціях? Будь ласка, по фракціях.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного  проекту за номером 4428, автор  Рудьковський та інші,  проекту Закону про внесення змін  до Закону України "Про  Державний бюджет України на 2003 рік" про включення до порядку денного і прийняття рішення.

 

 18:13:38

За-220

Рішення  не прийнято.

ЩО, я не зрозумів.

Рудьковський, будь ласка.

( Ш у м   у   з а л і)

Зараз Рудьковський скаже. Буде  слідуючим.

 

 18:13:53

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Володимире Михайловичу, я прошу  поставити ще раз на голосування, бо фракція не почула, що саме цей закон ставиться на голосування. Я один із авторів, я  прошу дати  можливість фракція у повному  складі проголосувати.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування пропозицію, яка прозвучала від фракції Соціалістичної партії про включення до порядку денного і прийняття рішення за номером  4428, автори Рудькоський та інші народні депутати. Прошу, шановні колеги, голосувати.

 

18:14:40

За-231

Шановні колеги, тут йдеться про Чорнобиль, про кошти. Може ви маєте цей документ, поставлю на голосування про прийняття його. Нема заперечень? Я ставлю на голосування про прийняття за основу в цілому як закон, проект закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет" України на 2003 рік. Реєстраційний номер 4428. Автори Рудьковський, Супрун, Кириченко і інші. Прошу голосувати.

 

 18:15:25

За-286

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного і прийняття рішення щодо проекту закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" щодо міжбюджетних трансфертів міста Вінниці. Я вже оголосив голосування, поставив на голосування, що ви хочете?

Іде голосування, голосуйте, будь ласка.

Прошу голосувати. Ну, що я можу зробити, ви бачите що, ну, що я можу зробити.

 

 18:16:17

За-168

Рішення не прийнято.

Вечірнє... Да, я ж по Вінниці це ставив. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

Дякую за  роботу. Завтра ми продовжимо наше засідання за розкладом на п'ятницю.