Засідання N45(ранкове)

Опубліковано 09. 12. 2003

ЗАСІДАННЯ   СОРОК  П’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

9  грудня  2003 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку шановні  народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України.

Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему "Рада".

10:03:47

Зареєструвалося -374

Зареєстровано  374 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України  оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народного депутата України Аніщука Володимира Васильовича, не просто день народження, а ювілейна дата. Давайте привітаємо Володимира Васильовича і побажаємо йому міцного здоров'я і великих успіхів.

Шановні колеги,  Погоджувальна рада депутатських груп і фракцій узгодила розклад засідань на цей пленарний  тиждень. Він розданий вам. Відповідно  до календарного плану четвертої сесії Верховної Ради на ранковому засіданні сьогодні ми проводимо День уряду.

Верховна Рада України Постановою від 11 липня  цього року  визначила його тему "Про стан забезпечення в Україні встановлених чинним законодавством соціальних, економічних, правових і конституційних гарантій у сфері соціального захисту ветеранів".

Зважаючи на те, що сьогодні  на ранковому засіданні пропонується також  розглянути Звіт міністра палива та енергетики України щодо стану розрахунків між підприємствами вугільної промисловості та тепловими електростанціями і оптовим ринком електроенергії за результатами роботи паливно-енергетичного комплексу в першому півріччі 2003 року та реалізації Плану по реорганізації вугільної промисловості, пропонується  при розгляді питання Дня уряду дещо скоротити окремі часові  регламентні вимоги, передбачені положенням про День уряду України у Верховній Раді, з тим, щоб о 13 годині ми завершили питання, розгляд двох питань і перейшли до наступних законопроектів.

Пропонується такий регламент. Інформація від уряду - 15 хвилин, 30 хвилин - на запитання і відповіді. Перевагу надати запитанням безпосередньо від народних депутатів. А на письмові попросити дати письмову відповідь. Виступ від комітету - 8 хвилин. І обговорення провести протягом 30 хвилин. Немає заперечень? Є? Ми домовлялися, оскільки сьогодні два питання. Будь ласка, Стретович.

 

10:06:33

СТРЕТОВИЧ В.М.

Стретович, Партія "Християнсько-демократичний союз, фракція "Наша Україна". Володимире Михайловичу, ви щойно озвучили новацію, що на письмові запитання давати письмову відповідь. Але депутат саме тому звертається письмово, щоб зекономити час тому, хто на трибуні. І оскільки це запитання має суспільно-громадське значення, щоб виборці почули, про що ж запитує депутат безпосередньо, і на Дні уряду, оскільки він транслюється у мережі, була чітко зрозуміла відповідь нашим виборцям. А те, що буде отримано письмово, вибачте, то ми можемо і так усно поговорити з міністром і отримати для себе відповідь. Я просив би не вдаватися до такої схеми, і на письмові запитання відповідати також з трибуни. Дякую.

 

ГОЛОВА. Добре. Коли є заперечення, будемо одне письмове, одне безпосередньо від народних депутатів. Ольга Гінзбург. Потім Михайло Мельничук.

 

10:07:21

ГІНЗБУРГ О.П.

Шановний Володимире Михайловичу! Я не зрозуміла, чому 30 хвилин, таке важливе питання одне і інше ми маємо обговорити. Ну, хоч би 45 хвилин. Якби ми могли ми всі проблеми свої висвітлити сьогодні, я пропоную все-таки обговорювати 45 хвилин ці питання. Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я очевидно неточно сформулював, це йдеться про перше питання. А друге ми будемо розглядати протягом не менше 45 хвилин. Це тільки по першому питанню йдеться. Давайте, якщо будуть наполягання, продовжимо до 45 хвилин. Немає заперечень? Домовилися.  Будь ласка, Михайло Мельничук.

 

10:07:58

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область.

Шановний Володимире Михайловичу, я підтримую народного депутата Гінзбург, все-таки питання дуже важливе. Ми розуміємо, що стан забезпечення в Україні, встановлений чинним законодавством, соціальних, економічних і правових гарантій, захисту ветеранів праці і взагалі ветеранів, він потребує детального обговорення, прийняття рішучих мір з боку парламенту, тому що практично ті закони, які ми приймаємо щодо покращання життя цих людей, вони не виконуються в Україні. І хтось повинен нести відповідальність.

Тому я пропоную все-таки збільшити час розгляду цього питання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, на розгляд цього питання відводиться, зараз я все порахував, годину сорок п'ять. Достатньо? Ну я думаю, що достатньо. Будь ласка, Рудьковський, потім Шкіль. Давайте ж перейдемо до розгляду питання.

 

10:08:56

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М. Володимире Михайловичу!

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановні народні депутати! Народний депутат Нечипорук нещодавно зробив радикальну антисемітську заяву, він сказав: євреї в Україні - це нуль з чимось відсотків, 73 відсотки - це українська нація. Нехай всі в структурах влади займають свій відсоток.

Сьогодні 73 відсотки - євреїв у владі, 0,5 відсотків - українці, інше забрали росіяни. Я вважаю це неприпустимим, коли народні депутати роблять такі заяви. Я звертаюсь до народного депутата Губського, лідера фракції: чи це є позицією фракції? Якщо ні, я прошу персонально, Володимире Михайловичу, доручити правовому комітету зробити оцінку цієї заяви і, якщо потрібно, зробити і звернення до прокуратури. Ми не можемо дивитися спокійно на повзучий антисемітизм в Україні, в Верховній Раді. Дякую.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль і переходимо до розгляду питання.

 

10:10:08

ШКІЛЬ А.В. Дякую, Володимире Михайловичу.

Я власне хотів би зупинитися на темі, яку ми будемо зараз розглядати, на дні уряду України. Ви розумієте, питання ветеранів праці ми постійно піднімаємо, але воно так і не вирішується. Є люди, які пропрацювали на одному робочому місці 25-30 років, на одному місці. І вони до цього часу не мають можливості оформити свої пільги.

І я от постійно маю зі свого виборчого округу звернення людей, які, ще раз кажу, віддали своє практично життя усе труду і праці, але в принципі будь-яке звернення моє чи, я переконаний, іншого народного депутата до міністра соціальної... до Папієва, із соціальної політики міністра праці завершується формальними відписками.

Тому я хотів би, щоб зараз нам була намальована картина виходу з цієї ситуації і щоб врешті-решт Верховна Рада мала можливість впливати на коаліційний уряд. І навіть якщо впливатимуть на цей коаліційний уряд представники опозиції, то все одно вони, являючись представниками народу, повинні і зобов'язані забезпечити своє право. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Оголошується до розгляду питання про стан забезпечення в Україні встановлених чинним... Микола Кравченко...

Мікрофон, будь ласка.

 

10:11:28

КРАВЧЕНКО М.В.

Спасибо. Кравченко, фракция коммунистов.

Владимир Михайлович, я все же просил бы уточнить, в каком режиме мы будем рассматривать второй вопрос: "Звіт міністра палива", - потому что мы за него, как за День правительства, рассмотрение не голосовали.

И второй вопрос. В связи с тем, что я был инициатором рассмотрения вопроса "Звіт міністра палива та енергетики", убедительно прошу вас дать мне первому слово в соответствии с Регламентом. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Я думаю, що ми підійдемо до цього питання. Тоді давайте визначимось, як там відповідно діяти нам до Регламенту.

Оголошується до розгляду питання Дня уряду: "Про стан забезпечення в Україні встановлених чинним законодавством соціальних, економічних, правових і конституційних гарантів у сфері соціального захисту ветеранів праці". Доповідач - міністр праці та соціальної політики України Папієв Михайло Миколайович.

Будь ласка, Михайло Миколайович, до доповіді запрошуєтесь. Прошу уваги, шановні колеги!

 

ПАПІЄВ М.М. Дякую.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!

Сьогодні на Дні уряду у Верховній Раді України розглядається важливе загальнодержавне питання, що стосується наших співвітчизників, які в сумлінній і наполегливій праці отримали статус ветеранів праці. Їх кількість з кожним роком зростає. Оскільки  Україна належить до країн з високим рівнем старіння населення. Нині частка осіб старших працездатного віку становить близько третини населення країни, їх понад 5 мільйонів  300 тисяч осіб або 33 відсотки є ветеранами праці. Тому питання їх підтримки стає невід'ємною частиною соціальної політики держави, важливим напрямком діяльності нинішнього уряду.

У матеріалах, які вам роздані,  представлена інформація щодо видів державної підтримки  ветеранів праці. Зупинюся коротко на тому, що зроблено. Насамперед. Щодо матеріального забезпечення цієї категорії населення. Нам вдалося  зберегти стійку тенденцію підвищення рівня пенсійного забезпечення ветеранів праці. Завдяки  позитивній динаміці в економіці, прийняттю Верховною Радою України цілої низки законів, в тому числі щодо запровадження додаткових зборів на виплату пенсій, уряд забезпечив підвищення пенсій на 20 відсотків в минулому році та здійснює заходи щодо їх подальшого збільшення.

Хотів би привернути вашу увагу до наступного слайду, на якому проілюстровано динаміку збільшення розмірів  пенсій, в тому числі з урахуванням підвищення, яке відбулося з  1 липня поточного року. У нинішньому році на здійснення пенсій спрямовано понад 600 мільйонів гривень. З метою посилення престижності шахтарської праці та диференціації розмірів пенсій шахтарів в залежності від підземного трудового стажу з 1 липня поточного року підвищено пенсії тим пенсіонерам, які мають стаж також роботи. Їх пенсія перевищила розмір прожиткового мінімуму.

Суттєво  покращено пенсійне забезпечення ветеранів праці та війни, які мають особливі заслуги перед Україною. В поточному році такі пенсії отримують понад 400 тисяч осіб. З 1 січня 2004 року набудуть чинності схвалені Верховною Радою України два базових закони щодо  пенсійної реформи. Закон України про загальнообов'язкове  державне пенсійне страхування передбачає проведення  перерахунків пенсій у залежності від трудового  стажу без обмеження розмірів пенсій. На реалізацію цих  заходів у Пенсійному фонді України на 2004 рік передбачено понад 4 мільярдів гривень. На поліпшення  матеріального становища малозахищених  верств населення в тому числі  ветеранів праці,  суттєво впливає надання субсидій на житлово-комунальні послуги. Завдяки організаційним та практичним заходам вжитим урядом та місцевими органами виконавчої влади у поточному році порівняно з попереднім періодом покращилася виплата населенню субсидій на придбання палива та скрапленого газу готівкою. Зокрема, субсидію призначено 691 тисячі сімей, у половині областей їх отримали понад 90 відсотків сімей.

Турбота про ветеранів праці, щоденне реальне піклування про людей похилого віку здійснюють органи системи праці  та соціального захисту населення.

Сьогодні в Україні функціонує 314 будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, де мешкає на повному державному забезпеченні понад 50 тисяч осіб, з них, близько 14 тисяч  - це громадяни похилого віку.

За останні роки створено мережу  гриатричних пансіонатів для ветеранів війни та праці з більш комфортними умовами проживання. У двадцяти одній  такій установі сьогодні мешкає близько 4 тисяч осіб. Цей напрямок обслуговування буде розширюватися. Покращуються умови проживання та обслуговування ветеранів праці в інтернатних установах. Практично всі вони живуть у кімнатах на одну-дві особи. У більшості кімнат встановлено телевізори і холодильники. Більшість ветеранів та інвалідів забезпечені одягом, взуттям, м'яким інвентарем, чотирьох разовим харчуванням. Доброму харчуванню сприяє також розвиток підсобних господарств інтернатних закладів.

745 районних та міських територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних надають понад 40 видів соціальних послуг  більш, ніж 700 тисячам пенсіонерів.

Динаміка розвитку відділень територіальних центрів відображена на слайді. Через відділення територіальних центрів грошову та матеріальну допомогу у поточному році отримали  1,5 мільйона осіб на  загальну суму 56 мільйонів гривень, у тому числі 33 мільйона гривень позабюджетних коштів.

Для поліпшення умов проживання одиноких ветеранів війни і праці діє дев'ять житлових будинків з комплексом служб соціально-побутового призначення та цілодобовим медичним  обслуговуванням, де  проживає понад 500 чоловік.

Урядом проводиться робота щодо створення безперешкодного інвалідів та людей похилого віку до об'єктів соціальної інфраструктури. Цьому сприяє виготовлення уніфікованих вітчизняних транспортних засобів, облаштування пандусами будинків. Перший такий тролейбус, виготовлений для перевезення маломобільних груп населення, був презентований 3 грудня поточного року у Міжнародний день інвалідів.

Перспективи розвитку інституту соціальних послуг вразливим верствам населення  визначені прийнятим вами у червні поточного року законом України про соціальні послуги. Для надання соціальних послуг особам похилого віку, в тому числі ветеранам праці, проводиться робота із залученням не державних організацій, установ, підприємств усіх форм власності. Значна увага приділяється організації комплексних медичних оглядів та диспансерного нагляду. Для надання стаціонарної медичної допомоги ветеранам війни та праці функціонує 27 госпіталів з ліжковим фондом понад 7 тисяч ліжок і 33 госпітальних відділень загальною потужністю близько 2 тисяч ліжок. Створені і діють реабілітаційні відділення сестринського догляду, хоспіси, які забезпечені спеціальним обладнанням та основними засобами догляду за тяжко і хронічно хворими ветеранами війни та праці.

В ряді регіонів для максимального охоплення диспансеризації населення на базі центральних, районних лікарень функціонують відділення та кабінети профілактики. А для обстеження жителів віддалених населених пунктів діють пересувні клініко-лабораторні амбулаторії. В обласних центрах, містах і районах завершено створення бригад, які здійснюють виїзди для надання лікувально-консультативної допомоги жителям сільської місцевості та організаційно методичної допомоги діючим там лікувально-профілактичним закладам та установам.

Показовою є діяльність ряду підприємств щодо підтримки своїх ветеранів праці. Наприклад, на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча протягом двох останніх років ветеранам підприємства надана допомога на суму понад 14 мільйонів гривень. У поточному році 800 ветеранів праці отримали  безкоштовні санаторно-курортні путівки. На забезпечення побутовим паливом спрямовано 4 мільйони гривень, будматеріалами - 1 мільйон гривень. Видано близько 2000 продуктових наборів на суму біля 65 тисяч гривень. Близько 2000 тисяч ветеранів отримали безкоштовну передплату на періодичні видання. З метою підтримки ветеранів залізничного транспорту за рахунок коштів підприємств "Укрзалізниці" не працюючим пенсіонерам залізничникам надається щомісячна адресна матеріальна допомога, яку у поточному році отримало майже 240 тисяч  ветеранів на загальну суму 3  мільйона 600 тисяч гривень. Понад 215 тисяч осіб внесені до списків на безоплатне медичне страхування на випадок захворювання.

Ветерани-залізничники за пільговими цінами забезпечуються побутовим паливом, за ними зберігається право на пільгове користування телефонним зв'язком, безкоштовну підписку на галузеві газети, безкоштовне  оздоровлення в оздоровчих  галузевих  закладах. До визначних дат та державних  свят   надаються  продуктові набори, додаткова грошова допомога.

Протягом вересня-листопада поточного року в рамках Всеукраїнської благодійної акції милосердя, яка започаткована урядом, натуральну та грошову допомогу отримали майже 2 мільйона малозабезпечених громадян, у тому числі ветерані праці на загальну суму понад 85 мільйонів гривень. 

Це лише  декілька яскравих прикладів, які свідчать про те, що серед керівників та підприємців є  чимало небайдужих людей, які розуміють, що турбота про громадян похилого віку - це справа не тільки уряду, а й суспільства в цілому.

Приємно відзначити, що  останнім часом в Україні почала активно розвиватися така нова  прогресивна форма благодійної допомоги як волонтерський рух. Нині понад  170 тисяч волонтерів надають моральну та психологічну підтримку та допомогу 400 тисячам одиноких громадян похилого віку.

Особливу роль у розв'язані проблем соціального захисту  ветеранів праці відіграють громадські  організації, ветеранські організації. Вони вживають активних заходів щодо підтримки  шанобливого ставлення до ветеранів праці, їх трудових досягнень. Беруть участь у проведенні зустрічей, засідань, круглих столів, висвітлення актуальних ветеранських проблем у засобах масової інформації.

Наприкінці своєї доповіді хочу привернути вашу увагу до низки нерозв'язаних проблем, що стосуються ветеранів праці, і які разом з вами, шановні народні депутати, необхідно вирішити. Незважаючи на позитивні зрушення у здійсненні пенсійної реформи середній розмір виплачуваних пенсій залишається поки що низьким і становить лише 52 відсотки прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Тому слід спільно вишукати пошук механізмів збільшення заробітної плати і наповнення страхових фондів.

Недостатній рівень забезпечення ветеранів праці санаторно-курортним лікуванням, надання пільг на користування автомобільним транспортом вимагає додаткових коштів з Державного бюджету та місцевих бюджетів. Потребує також вдосконалення організації, комплексних медичних оглядів та диспансерного нагляду, безкоштовного зубопротезування ветеранів праці. Особливо слід відзначити, що ряд пільг, передбачених чинним законодавством, має декларативний характер. Вони зокрема стосуються першочергового забезпечення ветеранів паливом, першочергово одержання ними позики на індивідуальне, кооперативне житлове будівництво, першочергово встановлення телефонів, переважного права на вступ до садівничих товариств. Очевидно, що зазначені пільги мають певний сенс лише при наявності черги на даний вид послуг. Наявність таких пільг у чинному законодавстві викликає нерозуміння серед пересічних громадян, оскільки часто тлумачиться довільно, підміняючи термін "першочергове" на "безкоштовне".

І хотів би навести декілька позитивних прикладів, тому що водночас ряд народних депутатів і можу назвати тут прикладом донеччан - Володимира Семеновича Бойка, Георгія Марковича Скудера, Юхима Леонідовича Звягільського, які всі питання надання допомоги ветеранам праці, організації їх соціального обслуговування та оздоровлення вирішують у своїх виборчих округах разом з місцевими органами влади та за участю трудових колективів підприємств. Зрозуміло, що турбота про ветеранів залишається спільною справою всіх гілок влади всіх членів суспільства.

Завершуючи свій виступ, дозвольте від імені уряду висловити вам вдячність за підтримку і розуміння проблем соціального захисту ветеранів праці та висловити впевненість, що спільними зусиллями законодавців і урядовців ми зуміємо конкретними справами віддати нашу шану ветеранам. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, доповідь міністром завершено, переходимо до запитань. Прошу записатись на запитання. Михайло Миколайович, будь ласка, поки письмове запитання. На табло прізвища.

 

ПАПІЄВ М.М. Дякую.

Письмове запитання від Комітету з питань соціальної політики і праці, я спеціально на початок поставив такі складні питання, щоб можна було щиро і відверто надати на них відповідь. Запитання: "Як виконуються вимоги статті сьомої Закону України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні, зокрема щодо права на першочергове безоплатне зубопротезування, переважного права на забезпечення санаторно-курортним лікуванням, а також на компенсацію вартості самостійного санаторно-курортного лікування?"

Шановні народні депутати! Питання, відверто, дуже складне. Ви знаєте, що відповідно до пункту другого статті сьомої Закону України про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян віку в Україні ветеранам надається безоплатне зубопротезування за винятком протезування із дорогоцінних металів. Безкоштовного зубопротезування на сьогодні в Україні потребують близько 9,5 млн. громадян, які належать до пільгових категорій населення, а це складає близько 18 відсотків від загальної чисельності населення України.

В цілому кількість осіб, які отримали зубні протези, складає більше 570 тис. На жаль, обмеженість коштів не дає можливості забезпечити потреби у безоплатному зубопротезуванні усім, хто його потребує. За плановими призначеннями бюджетним фінансуванням безоплатним зубопротезуванням забезпечується в межах п'яти відсотків ветеранів праці та інших  громадян похилого віку в Україні.

Органами місцевого самоврядування, а саме до їх компетенції належить цей вид пільги, фінансують заходи в межах обсягів, передбачених законом Державного бюджету України субвенціями підтримки вирівнювання місцевих бюджетів. Законом проводиться  залучення також і місцевими органами виконавчої державної влади, органами місцевого самоврядування і залучення зубопротезування за рахунок позабюджетних коштів. Це також дає від 6 до 10 відсотків забезпечення  ветеранів праці та інших громадян похилого віку.

Наприклад, із 370 тисяч ветеранів праці та пенсіонерів, що проживають  у місті Києві, протези отримали біля 16 тисяч осіб.

Щодо санаторно-курортного лікування. Так відповідно до пункту 3 статті 7 Закону України "Про основні засади  соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні", ветеранам праці надається пільга у вигляді переважного права на забезпечення  санаторно-курортним лікуванням, а також право на компенсацію вартості самостійного санаторно-курортного лікування.

Санаторно-курортне лікування ветеранів праці, а також компенсація вартості самостійного санаторно-курортного лікування здійснюється регіональними органами праці та соціального захисту населення, відповідно до Закону України "Про Державний бюджет" на поточний рік, а також Закону "Про Державний  бюджетний України на 2004 рік" за рахунок субвенцій Державного бюджету місцевим бюджетам.

Державним бюджетам на 2003 рік передбачено видатки на державну субвенцію в тому числі і на санаторно-курортне лікування 501 мільйон гривень.

В межах цих обсягів проводиться санаторно-курортне лікування мережею санаторно-курортних закладів Міністерства праці та соціальної політики, а також, крім цього, і закуповуються путівки в таких санаторіях, як імені Бурденко (місто Саки), санаторій "Слов'янський" в Донецькій області.

Разом з тим, враховуючи, що існуюча ліжко-мережа санаторно-курортних установ не задовольняє потреби в оздоровленні зазначених категорій населення, частина видатків Державного бюджету щорічно спрямовується на санаторно-курортні путівки за мережею "Укрпрофоздоровиці".

Крім того, різними оздоровчими послугами у 211 відділеннях медико-соціальної реабілітації та 60 відділеннях тимчасового перебування територіальних центрів охоплено близько 100 тисяч ветеранів праці.

Так, зрозуміло, що не все зроблено, що хотілося би. Але давайте разом з вами, шановні народні депутати, передбачимо в бюджетних видатках необхідну потребу коштів, щоб ми забезпечували санаторно-курортним лікуванням не 20 відсотків ветеранів праці, а щоб ми повністю забезпечили цю потребу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

 

10:30:32

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановний Михайле Миколайовичу, відлік всіх наших гараздів і негараздів починається з 1991 року. Тому в мене таке запитання: якщо зараз рівень добробуту ветеранів праці в порівнянні з 1991 роком складає лише 15 - 20 відсотків, то що може гарантувати буржуазний Президент і уряд міністрів-капіталістів ветеранам праці для повернення їхнього добробуту до рівня 1991 року в найближчі роки? Скільки років знадобиться для того, щоб ветерани жили так достойно, як вони жили в 1991 році?

Дякую.

 

ПАПІЄВ М.М. Дякую за запитання.

Шановні народні депутати України. Ви знаєте, що Верховною Радою України в цьому році прийнято важливі закони щодо пенсійного забезпечення: це Закон про загальнодержавне пенсійне страхування, яким передбачається відміна верхньої межі пенсії, яка на сьогодні складає 150 гривень, а також перерахунок з 1 січня 2004 року пенсії відповідно до трудового стажу громадян та відповідно до суми внесків, які зроблені цими громадянами  до  Пенсійного  фонду України.

Попередні розрахунки, які є у Міністерстві праці та соціальної політики, дають підстави нам сказати, що ті громадяни, які свідомо працювали все своє життя, саме ветерани праці, ви знаєте, що цього статусу отримали люди, які по 20 і більше років працювали, які сплачували внески до Пенсійного фонду, які з 1 січня 2004 року будуть мати право  на перерахунок пенсії, і ми відмінимо ці славнозвісні 150 гривень, і нарахована пенсія буде  виплачуватися  Пенсійним фондом без обмеження. Обмеження буде складати  тільки сума тієї заробітної плати, з якої справляються внески до Пенсійного фонду, а це 2 тисячі 660 гривень.

Більше того,  в лютому місяці поточного року прийнято Закон України "Про індексацію грошових  доходів населення", яким передбачено, що в разі перевищення порогу індексу цін  101 відсотка, то проводиться автоматично індексація грошових доходів населення. Тобто люди не будуть втрачати від інфляції свої грошові доходи, вони  будуть індексуватися. Я дякую вам, шановні народні депутати, за прийняття такого соціально важливого закону, який відновить рівність  доходів громадян незалежно від економічної ситуації.

Крім цього, ви знаєте, що  сьогодні  мінімальна виплата, яку отримують пенсіонери, складає 91 гривню 80 копійок. Вона складається з 50 гривень мінімальної пенсії плюс доплата 30 гривень, як  ветерану праці, і виходить, що до 80 гривень держава доплачує ще 11 гривень 80 копійок. Тобто, фактично відбувається зрівнялівка. З прийняттям нового закону підраховано, що мінімальна пенсія складе більше 90 гривень, і вже 30 гривень доплачуватися буде до 90 гривень, фактично мінімальна пенсія ветерана праці складе в межах 130 гривень. Тобто фактичне підвищення відбудеться в межах 40-45 відсотків. Так, цього ще мало.

І, крім цього, для перерахунку пенсії Законом про державний бюджет передбачено   розмежування  видатків, а також 4 мільярди гривень, потрібних для перерахунку пенсій сьогодні в бюджеті Пенсійного фонду є в наявності. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Письмове, будь ласка.

 

ПАПІЄВ М. М. "Яка кількість ветеранів праці потребує поліпшення житлових умов і які заходи передбачаються урядом з метою забезпечення таких ветеранів житлом у відповідності до чинного законодавства?"

Так, питання поліпшення житлових умов ветеранів праці, ви знаєте, регулюються на сьогодні Житловим кодексом Української РСР та "Правилами обліку громадян, які потребують  поліпшення житлових умов і надання їм  житлових приміщень". Ці правила були встановлені в 1984 році.

Також відповідно до статті 43 Житлового кодексу Української РСР та статті 38 вище зазначених Правил обліку, черговість  надання житлових приміщень громадянам, які потребують поліпшення житлових умов визначаються за часом  взяття на облік. За даними Держкомстату України на кінець 2002 року загальна кількість громадян, які  перебували на квартирному обліку, користуючись при  цьому  правом першочергового  отримання  житла, склала понад 324 тисяч осіб.

Згідно з пунктом 14 цих правил,  громадяни, які  не менше 15 років сумлінно  працювали на одному підприємстві, організації чи установі вважаються такими, що потребують поліпшення  житлових умов та приймаються на квартирний облік. Одночасно  робітники та службовці, які довгий час сумлінно  пропрацювали у сфері виробництва і знаходяться на квартирному обліку, віднесено  до кола осіб, яким житлові приміщення надаються в першу чергу.

Крім того,  громадяни, які залишили  роботу на підприємствах, установах, організаціях, що здійснюють квартирний облік у зв'язку з виходом на пенсію, беруться на облік на рівні з робітниками та службовцями даного  підприємства. Нормою пункту 29 також зумовлено збереження права  громадянина перебувати на квартирному обліку за місцем попередньої роботи у випадку виходу на пенсію.

Ви знаєте,  питання забезпечення житлом, це є питання болюче. Сьогодні є і урядом пропонуються механізми вирішення цього питання.

По-перше, ці механізми передбачено в новому проекті Трудового кодексу України, який зараз знаходиться на розгляді у Верховній Раді України. Крім цього, необхідність прийняття в Державному бюджеті підвищеного розміру субвенції, вирівнювання до місцевих бюджетів, вона вже є потребою сьогоднішнього часу, бо фінансування і забезпечення житлом ветеранів праці здійснюється за рахунок місцевих бюджетів і в межах місцевих бюджетних асигнувань.

Також необхідно сьогодні до цього питання залучати, бо як я сказав, законодавством України передбачено солідарна участь у забезпечені житлом ще підприємствами, установами та організаціями. В цьому питанні є в нас багато позитивних прикладів, але в той же час є і негативні приклади, коли при зміні форм власності підприємств керівники, нові власники не забезпечують гарантованих законодавством України прав громадян на житлове забезпечення. В цьому питанні є ще дуже багато чого потрібно зробити уряду, спільно з вами, шановні народні депутати. Дякую за увагу!

 

ГОЛОВА. Олег Зарубінський, фракція НДП. Прошу, шановні колеги, коротке запитання, чітко сформульовані, чіткі, короткі відповіді.

 

10:38:21

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановний пане міністре! По-перше, я хотів би подякувати за змістовні, наочні, інформаційно довідкові матеріали, подані до Дня уряду. Я думаю, що якщо б завжди уряд подавав такі якісні матеріали, то це був би великий плюс, як сьогодні матеріали.

В мене два запитання, абсолютно конкретні до вас. Прийнявши рішення про створення єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають осіб, які мають право на пільги. Уряд фактично зобов'язав ветеранів надавати відповідну інформацію для включення їх до цього реєстру. У мене запитання: для чого це робиться, поясніть людям?

І друге. Що дало малозабезпеченим верстам населення, реально дало, підкреслюю, запровадження надання населенню субсидій на придбання палива готівкою? Я вам дякую за відповіді.

 

ПАПІЄВ М.М. Дякую. Шановні народні депутати України,  ви  знаєте, що сьогодні надання пільг  в Україні регулюється 46  законодавчими та нормативними актами. Декілька відомств ведуть облік  пільговиків  за професійною ознакою, а також декілька відомств ведуть  облік  пільговиків за  соціальною ознакою. Тобто необхідно створити єдиний державний автоматизований реєстр для того, щоб ми чітко і ясно розуміли, скільки  у нас в Україні є  громадян, які мають отримувати право на пільги, бо  сьогодні є деякі пільги, які дублюються декількома  законодавствами,  є категорії громадян, які обліковуються одночасно декількома відомствами. Саме тому урядом  було прийнято рішення про створення Єдиного державного автоматизованого реєстру.

Щодо документів, які необхідно здати ветерану праці, громадянину, який має   право на отримання пільг за соціальною ознакою, то  там  передбачено, це має бути копія  паспорта, це має бути копія посвідчення, яке дає право на пільгу, а також це має бути копія довідки про ідентифікаційний код, саме копія. І у нас були  сигнали, деякі  органи праці та соціального захисту населення на місцях  сприйняли це, як ксерокопія. Звідки сьогодні  у ветерана праці є  ще додаткові кошти для того, щоб робити собі ксерокопії. Тому  ми дали роз'яснення, що  це не має бути ксерокопія, це має бути довільна копія. Крім цього, ми зобов'язали працівників соціальних служб і  надали їм право завіряти ці копії у любому вигляді, у якому зможе подати їх ветеран праці.

Щодо субсидії на придбання твердого палива та  скрапленого газу, ви знаєте, що раніше до 2002 року ця субсидія надавалася у безготівковій формі. І я прошу звернути увагу на слайд. У безготівковій формі ця пільга була призначена 463 тисячам сімей України. Отримало їх тільки 156 тисяч. Коли ми перейшли на виплату готівкою, саме тут відбулося, ви бачите, що збільшення, по-перше, сімей, які отримали право на отримання цієї пільги готівкою. Їх чисельність збільшилася на 30 відсотків. При цьому відсоток забезпечення готівкою склав 44,5 відсотки. У цьому поточному році у нас збільшення відбулося чисельності отримувачів цієї субсидії на 650 тисяч сімей. Але при цьому ми забезпечили готівкою 527 тисяч сімей, що складає 76 відсотків. Це кількість сімей, яка отримала готівкою субсидію більше, ніж кількість сімей, яким було призначено цю субсидію в 2001 році. І скажу ще одна. Сума цієї субсидії складає від 270 до 300 гривень. Дякую.

 

ГОЛОВА. Письмове, будь ласка.

 

ПАПІЄВ М.М. Письмове запитання. Як виконується пункт 12 статті 7 Закону України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" у частині безоплатного проїзду ветеранів праці всіма видами транспорту загального користування за винятком таксі в сільській місцевості. Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Шановні народні депутати України, відповідно до Закону України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку" ветерани праці мають можливість реалізувати своє право безоплатного проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту за винятком таксі, автомобільного транспорту загального користування за винятком таксі в сільській місцевості, а також залізничних і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області  або Республіки Крим за місцем проживання. Так за період з початку поточного року це право, на приклад, залізничним транспортом безкоштовно надано в межах 34 мільйонів поїздок загальною вартістю 89 млн. гривень. Причому місцеві бюджети перевізникам компенсували лише 4,7 млн. гривень.

Шановні народні депутати України! Для того, щоб пояснити це питання, треба пояснити механізм реалізації цієї пільги в реальному житті. Тобто на сьогодні пільгами на безкоштовний проїзд забезпечено 100 відсотків громадян, ветеранів війни та праці, які мають право на ці пільги. Інша справа, є зараз проблема з приватними перевізниками. Але ми зараз працюємо з органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади щодо врегулювання цих питань, закладанні в місцевих бюджетах компенсації на ці пільгові перевезення.

Те, що сьогодні існує заборгованість бюджету перед підприємствами, надавачами пільги, говорить тільки про заборгованість бюджету перед підприємствами, передавачами пільг. Перед отримувачами пільг, тобто перед ветеранами праці, цієї заборгованості немає. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Михайло Мельничук, що у вас? З процедури чи що? Мікрофон Мельничука, будь ласка.

 

10:45:31

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область.

У мене є до Михайла Миколайовича. Шановний Михайло Миколайовичу, я вас дуже прошу, коротше відповідайте. Два депутати задали питання. Я розумію, що ви знаєте все і це прочуствовали, і працюєте, і нормально все, але дайте можливість більше депутатів щоб задали питання, коротше відповідайте. Дякую.

 

ПАПІЄВ М.М. Дякую. 

 

ГОЛОВА. Дякую. Євген Гірник, фракція "Наша Україна".

 

10:45:59

ГІРНИК Є.О.

Шановний Михайло Михайлович, ви дуже гарно розказали про субсидії на тверде паливо за скраплений газ, але обійшли мовчанням те питання, що по них зараз існує заборгованість. Зокрема на моєму виборчому Долинському окрузі номер 89. І у ваших відповідях, незважаючи на зиму, навіть немає обіцянки в цьому році вирішити це питання.

Питання перше. Як ви плануєте взагалі вирішувати це питання?

Питання друге. Дуже похапцем прийнятий бюджет, є маса пільговиків в тому числі  і ветеранів праці, які не можуть через обмеженість місцевих бюджетів отримати ліки, порятувати своє здоров'я. І це знову буде підвішена ситуація, тому що  абсолютна більшість аптек це є приватної форми власності і задурно місцевим бюджетом ліки не відпускають, і відповідно ветеранам. Як уряд, прийнявши такий бюджет, теж планує вирішувати це питання.

І, нарешті, у ваших матеріалах  дуже гарна картина по підвищенню пенсій, зокрема по першому списку. Абсолютно обійдено питання списку номер 2.

До мене на окрузі дуже багато звертаються пенсіонерів з приводу вирішення цих питань. Прошу на ці три питання дати відповіді.

 

ПАПІЄВ М.М. Дякую. Враховуючи мою обіцянку давати короткі відповіді, дам коротко. Так, сьогодні забезпеченість фінансуванням субсидій на тверде паливо і скраплений газ складає 76 відсотків від потреби. Ми сьогодні маємо заборгованість близько 180 мільйонів гривень. Є два варіанти виходу з цієї ситуації.

Перший варіант. Зараз відпрацьовується пропозиція щодо перекидки коштів з субсидій на житлово-комунальні послуги по яких є економія коштів у Державному бюджеті України.

Друге питання. В бюджеті на 2004 рік передбачено повне стовідсоткове фінансування плюс 190 мільйонів закладено на погашення заборгованості минулих періодів. Тобто в наступному році ми, і це я гарантую абсолютно, вийдемо з вирішення заборгованості  з цього виду і вийдемо на поточне стовідсоткове фінансування.

Що стосується забезпечення ліками, так, ви знаєте, що прийнято Закон України про 20-відсоткове ПДВ. Але при цьому передбачено, що в найближчий час Кабінетом Міністрів буде прийнято постанову Кабінету Міністрів, в якій буде визначено перелік ліків, які будуть звільнені від 20 відсотків ПДВ. До цих ліків ввійдуть ці ліки, які сьогодні складають основний пакет використання ветеранів війни та праці, тобто збільшення ціни на ліки не відбудеться.

Що стосується безкоштовного надання ліків, то так: поточним роком бюджетне фінансування забезпечено в межах 30 відсотків. На наступний рік це фінансування збільшено до 50 відсотків. Так, це мало. Але давайте разом з вами, шановні народні депутати, працювати. Я за те, щоб передбачалося в бюджеті 100-відсоткове фінансування. Але Закон про Державний бюджет України - це спільний продукт, як уряду, так і Верховної Ради України.

Дякую.

І пенсія по списку номер 2. Так, передбачено Законом України про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування збільшення пенсій для осіб за списком номер 1 і за списком номер 2 з поправочним коефіцієнтом зарахування трудового стажу. Тобто цим законом передбачено перерахунок пенсій, і він буде здійснений. І в них пенсія буде вище пенсії громадянина з таким же трудовим стажем, але який не працював в особливих умовах праці. Дякую.

 

ГОЛОВА. Письмове, будь ласка.

 

ПАПІЄВ М.М. Письмове запитання. Давайте я коротке виберу, таке, щоб...

"В якому році передбачається виплата мінімальних пенсій ветеранів праці на рівні прожиткового мінімуму у випадку, якщо вони з 1 січня 2004 року не зможуть отримувати такі пенсії?".

Згідно зі статтею 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсії будуть індексуватися за двома законами. Перший закон - це Закон про індексацію грошових доходів населення, а другий - це Закон про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Передбачено, що пенсії будуть індексуватися в межах не менше ніж 20 відсотків від зростання середньої заробітної плати. Тобто якщо можливості бюджету Пенсійного фонду дозволять  індексувати пенсію в межах 80 відсотків зростання середньої заробітної плати, вона буде індексуватися в цих межах. І ті підрахунки, які сьогодні у нас існують, вони дають змогу казати: так, сьогодні є проблема щодо виконання статті 46 Конституції України щодо встановлення мінімальних соціальних стандартів та мінімальних соціальних гарантій на рівні  прожиткового мінімуму. Але позитивні тенденції розвитку економіки України, позитивні тенденції збільшення надходжень до Державного бюджету України, до бюджету Пенсійного фонду дають нам оптимізм в тому, що поетапно розмір мінімальної пенсії наблизиться до розміру прожиткового мінімуму і першим етапом цього стало прийняття нових законів, які встановлюють пенсійну реформу в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, Валентин Зубов, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

10:51:47

ЗУБОВ В.С.

Господин Папиев, вы - министр коалиционного правительства, пришли сегодня в зал Верховного Совета обсудить одну из самых сложнейших проблем. Перед вами сидят народные депутаты, которые, на мой взгляд, в отличие от вас знают что происходит в  реальной действительности.

У меня возникает такой вопрос. Вообще вы знаете ситуацию  в стране? Знаете о том, что десятки миллионов пенсионеров - это не просто нищие люди, это люди, которые едва выживают. Поэтому у меня вопрос один.

Первое. Верите ли вы в то, что сегодня  говорите, потому   что ветераны, которые смотрят и слушают  сегодня вас, ветераны труда, я думаю, сжимают кулаки от гнева от того, что вы  говорите совершенно непонятные  оптимистические вещи.

И второй вопрос. Скажите, пожалуйста, в Украине ежегодно совершается 15 тысяч самоубийств. Из них 70 с лишним процента - это ветераны Великой Отечественной  войны и труда. Как вы объясняете эту ситуацию?

 

ПАПІЄВ М.М. Дякую за запитання, але я  просив би трошки коректності. По-перше, чи знаю я чи ні. Справа в тому, що я хотів би сказати шановному народному депутату України, який після запитання говорить  по мобільному телефону. З 1997 року я працював заступником голови обласної державної адміністрації і вів  соціально-економічні питання. Саме у той період, ви пригадуєте, коли пенсії виплачувалися натуроплатою, заробітна плата, коли заборгованість по заробітній платі була 7 мільярдів гривень. Да, висока заборгованість, але 2 мільярда, на 5 мільярдів зменшення. Сьогодні у нас не існує заборгованості по пенсіях. МИ сьогодні забезпечуємо  не менше, ніж на 20 відсотків, підвищення пенсії щорічно, не менш, ніж на 25 відсотків, підвищення середньої заробітної плати щорічно, при цьому забезпечуємо поточні виплати і забезпечуємо погашення заборгованості минулих періодів, які утворені були раніше.

Саме тому я сьогодні з оптимізмом дивлюся на майбутнє. Зріст економіки України, зріст внутрішнього валового продукту України, прийняття важливих законів України, які приймаються вами, шановні народні  депутати України, які дають змогу сьогодні працювати уряду спокійно,   знаючи перспективи, знаючи, що  прийняття законів є процес передбачуваний, дають мені підстави говорити, що майбутнє в Україні світле.

І сьогодні так, ми не  забезпечуємо того, чого хотілося б, але  позитивні тенденції існують, сьогодні є у нас позитивне зрушення до покращання. І, якщо поїхати по регіонах України, а члени уряду часто   їздять в регіони України, це навіть відчувається по спілкуванню з громадянами  України. Так, ми сьогодні не забезпечуємо і визнаємо це щиро, не забезпечуємо всіх конституційних прав та гарантій, але ми працюємо над цим, ми працюємо над відшукуванням додаткових коштів і над покращанням загальної ситуації. Дякую.

 

ГОЛОВА. Письмове, будь ласка.

 

ПАПІЄВ М.М. Постановою Кабінету Міністрів України "Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів в разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань" передбачено безкоштовний відпуск медикаментів за рецептами лікарів при амбулаторному лікуванні пенсіонерів із числа колгоспників, робітників і  службовців, які одержують пенсію за віком по інвалідності та у разі втрати годувальника мінімальних розмірів. Які заходи здійснює Кабінет Міністрів України щодо забезпечення виконання чинного законодавства України? Так, сьогодні я це знову ж таки визнаю щиро, що в Україні налічується понад 10 мільйонів осіб пільгових категорій населення. Потреба в коштах на оплату пільгових та безоплатних рецептів, згідно даних Міністерства охорони здоров'я оцінюється в розмірі близько 3 мільярдів гривень. Обсяг забезпечення цієї однієї особи пільгового контингенту лікарськими засобами, складає близько 300 гривень на рік або 25 гривень на місяць.

Відповідно до озвученої постанови пільговому забезпеченню у разі амбулаторного лікування підлягають групи населення за 13-ти пільговими категоріями та 35-ма категоріями захворювань. Так фінансування здійснюється в межах асигнувань місцевих бюджетів. Зараз ми працюємо, бо після прийняття закону про Державний бюджет України в областях України, містах, районах будуть прийняті відповідні місцеві бюджети. І саме на цьому етапі нам необхідно передбачити збільшення коштів на ці асигнування для того, щоб ми покращили забезпеченість пільгових категорій громадян ліками, а також амбулаторним та стаціонарним лікуванням. Це робота, яка попереду і це робота спільна наша з вами, шановні народні депутати України, при прийнятті місцевих бюджетів. Дякую!

 

ГОЛОВА.Так, Михайло Бауер, фракція партій промисловців і підприємців та "Трудової України".

 

10:57:25

БАУЕР М.Й.

Шановний пане міністре! Уряд і ваше міністерство дуже гарно навчилося приводити цифри, ви їх ілюструєте на таблицям. Але, у реальному житті зовсім не так, і пенсіонери, і ветерани праці живуть дуже погано.

Тому перше запитання таке воно буде. Чи було б приємно вам, якщо б ви просиділи за станком верстата, потім отримувати від уряду якусь подачку у вигляді субвенції чи іншої дотації? Чи не краще дати нормальну пристойну пенсію на рівні прожиткового мінімуму і відмінити всі ці  пільги?

І друге. Чи інститути, які у вашому підпорядкуванні є, вивчили, і ви вже знаєте, коли це можна зробити? Щоб я сказав людям, що от міністр Папієв, наш земляк, заявив, що мінімальний розмір пенсії на рівні прожиткового мінімуму буде у такому році.  Дякую вам.

 

ПАПІЄВ М.М. Ви знаєте, самі складні питання  завжди задають земляки. Питання дуже складне.

По-перше. Я категорично проти відміни пільг, бо  пільга - це не є допомога або щось. Це є конституційне право громадянина за ті умови праці, у яких працював він, за ті роки своєї праці, під час яких він сплачував внески до  фондів соціального страхування, сплачував прибутковий податок з громадян, тобто збільшував надходження до місцевих бюджетів. Тому пільга - це є конституційне право громадянина. Відміняти  її ні в якому випадку не треба.

Єдине питання, але це предмет обговорення разом з вами, шановні народні депутати, у якому вигляді надавати цю пільгу, або у безготівковому вигляді, у якому надається вона сьогодні, або надавати її готівкою, при цьому необхідно забезпечити два основних права. Перше, щоб не було зменшення цих пільг або звуження  їх і щоб не було  при цьому відміни. А також, щоб не було зменшення абсолютної цифри. Якщо людина  отримує пільгу, скажемо, 50 гривень, то щоб готівкою вона отримувала не менше  50 гривень, а бажано більше. Оце якраз предмет обговорення. І я думаю, що ми це обговоримо.

Підрахунки нам показують, це такі оптимістичні підрахунки скажемо вихід на мінімальну пенсію, на рівень прожиткового мінімуму у 2008 році. Це я вам кажу, це підрахунки, які зроблені на підставі зростання середньої заробітної плати і відповідних внесків до Пенсійного фонду, обрахування бюджету Пенсійного фонду.

Але сьогодні є ще одне питання, яким можна підвищити мінімальну пенсію. Давайте ми разом з вами подивимося структуру собівартості продуктів, яку питому вагу в тій структурі складають енергоносії і заробітна плата. Я думаю, що тут у нас теж не все гаразд. І проаналізуємо внутрішнього валового продукту. Ми сьогодні можемо, я так думаю, безболісно зробити перерозподіл структури собівартості продукції та структуру ВВП, при цьому збільшити обсяги реальної заробітної плати. І це дасть нам можливість забезпечити мінімальні соціальні стандарти до 2008 року. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Михайло Миколайовичу, час вичерпано, сідайте, будь ласка. До співдоповіді запрошується голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Степанович Цибенко. Будь ласка, Петре Степановичу.

 

11:01:34

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги, шановні громадяни України! Пропонуючи провести День уряду з таким порядком денним, комітет керувався однією метою - привернути увагу всіх гілок влади, суспільства в цілому до проблем життєдіяльності ветеранів праці, людей поважного віку. Нині в Україні проживає за різними підрахунками від 7 до 8 мільйонів таких громадян. Це люди, які все своє життя віддали праці на благо Вітчизни, зміцнювали могутність своєї держави. І вже за це їм наша величезна шана.

Про політику нашої держави щодо соціального захисту ветеранів праці та її реалізацію сказано в урядовій доповіді. У своєму ж виступі я хотів зупинитися на тих питаннях, які ще не вирішені. Законом про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні цій категорії громадян передбачено 12 різних соціально-побутових пільг. На ділі лише одна більш-менш забезпечувалося, причому і то до недавнього часу - це безкоштовний проїзд у громадському транспорті. На всі інші види пільг право є, а кошти для їх реалізації відсутні.  Право на безоплатне лікування, наприклад, настільки дискредитовано, що платити потрібно не лише за ліки, а в деякі лікарні і госпіталі мусять ще іти із своєю ложкою, чашкою, рушником тощо. Та ще й хабар треба дати.

Новим геноцидом називають пенсіонери, ветерани наміри влади підвищити у півтора-два рази ціни на ліки та ввести податок на додану вартість. Або візьмемо реалізацію переважного права на встановлення телефону. Запровадження для ветеранів податку на додану вартість, перехід на похвилинну і посекундну оплату за послуги зв'язку позбавили їх можливості не тільки зателефонувати у деякі аптеки, щоб відшукати дешевші ліки, а й просто поспілкуватися із знайомими, що для людей такого віку дуже важливо.

Як відомо, стержневе питання соціального захисту ветеранів - їх пенсійне забезпечення. День у день з вуст деяких членів уряду та інших високопосадовців, причетних до проблем, звучить самовдоволення ходом пенсійної реформи. Стверджують, що за останні два роки пенсії зросли на 50 відсотків, а з першого січня 2004 року їх зростання сягне 25 відсотків. Але чомусь замовчується, який розмір нинішніх пенсій і чи покриває їх збільшення інфляцію, зростання цін.

Зверніть увагу, нині 1,8 млн. пенсіонерів, ветеранів отримують пенсії у розмірі до 92 гривень, що становить третину і менше прожиткового мінімуму. А 7,4 млн. пенсіонерів - середній розмір пенсії 150 гривень, тобто тільки 52 відсотки прожиткового мінімуму.         

Ветерани України отримують пенсії у 2-2,5 рази менші, ніж, скажімо, у сусідніх державах Білорусії і Росії. Така статистика стверджує, що 28 відсотків громадян України живуть за межею бідності. За індексом людського розвитку Україна опустилася на 102 місце у світі. Щодо оптимістично-переможних тверджень, що з першого січня наступного року пенсії збільшаться на 25 відсотків, то їх автори просто хочуть заспокоїти більш ніж 13 млн. пенсіонерів. З великим болем мушу сказати, що за попередніми розрахунками 60-70 процентів пенсіонерів не отримають ніякої прибавки, якщо не мати на увазі ту, так звану прибавку у 4,2 відсотки, яка вводиться Постановою Кабінету Міністрів.

Наші пропозиції щодо законопроекту про загальнообов’язкове державне пенсійне  страхування спрямовані на підвищення пенсій вкотре не знайшли підтримки ні в уряді, ні серед більшості депутатів.

Прикро про це говорити, але такою є правда і результат поетапного підвищення пенсій, результат реалізації стратегії подолання  бідності.

Погіршило життєвий рівень ветеранів різке зростання цін на хліб, м’ясо-молочні та інші товари і послуги. Нещодавно опитування засвідчило, що 53 відсотки наших громадян бояться голоду.

Приведу лише декілька висловлювань ветеранів та пенсіонерів з листів.

"Я вже давно забула смак і запах м'яса, тепер починаю забувати запах хліба". Чернігів.

"З жахом дізнався, що ціна тонни побутового вугілля підскочила з 290 до 420 гривень. Доведеться зігріватися лише кожухом або рубати дрова у парках і лісосмугах". Одещина.

"У нас в Україні вічне свято, то Таврійські ігри завітають під патронатом Президента, то Генічеський фестиваль проходить, то святкуємо 6-ти річний ювілей Податкової адміністрації і Центрвиборчкому, то відзначаємо 100 днів перебування якогось чиновника на посаді. Одного збагнути не можу, де на всі ті гульбища гроші беруться, а на моєму столі тижнями не буває хліба". Херсонщина.

На цьому фоні ветерани праці з обуренням і образою сприймають заяви членів уряду від агропромислового комплексу про те, що ніяких причин для невдоволення і страху з приводу різкого підвищення цін на хліб немає. Нові ціни на хліб, заявляють вони, у 5 - 7 разів нижчі, ніж європейські. При цьому шановні пани Кириленко і Рижук забувають сказати, що європейські пенсії і зарплати у 15 - 20 разів вищі від наших.

Що будемо з хлібом, то, очевидно, правда. Але чи буде, за що його купувати, - от в цьому питання.

Причин такого злиденного становища наших ветеранів праці, як і більшості громадян, багато. Але головна і визначальна - невміння влади забезпечити стабільний соціально-економічний розвиток держави, розумно і справедливо використати великий потенціал країни. Це визнає і сам Президент. У його посланні до парламенту говориться: "10 років рухалися ми не в тому напрямі, бо не було наукового осмислення реформ". Сказано правильно, але висновки, на жаль, не робляться - і все залишається по-старому.

За влучним висловом одного знаного депутата, "ми йдемо повільно, але впевнено, однак не туди, куди треба". Нинішні реформи - це руйнація промислового і аграрного сектору економіки. Вони збагачують багатих, а бідних роблять ще біднішими. Під гаслом реформ ми навіть хочемо забрати у ветеранів зароблені багаторічною працею пільги, надаючи їх комерційним структурам на мільярди гривень. Нинішні реформи - це своєрідний економічний тероризм.

Крім злиднів і хвороб, ветеранам праці наносяться і моральні образи. Деякі високопосадовці і політики, засоби масової інформації нерідко звинувачують ветеранів в тому, що вони будувати державу з тоталітарним режимом, глузливо називають їх трудоголіками, спрацьованим матеріалом.

Ганьбою для влади і біллю для ветеранів є численні факти, коли їх обкрадають при виплаті мізерних пенсій або соціальних допомог, вимагають хабарів у лікарнях, не реагують на їхні звернення. Як свою образу і приниження сприймають ветерани і те, коли на фоні зубожіння населення чиновники середнього рівня роз'їжджають на автомобілях представницького класу вартістю по 600-800 тисяч гривень, допускають надмірності у ремонтах офісів, а недавній податківець-прокурор хизувався своїм годинником марки "Вешерон" вартістю 53 тисячі гривень, коли з екранів телевізорів  не сходять сюжети  про асортимент харчування котів і собак. І це у той час, коли асортимент  харчування багатьох ветеранів і пенсіонерів складається із трьох "к" - картоплі, капусти, квасолі. Оця чорна невдячність  породжує у ветеранів відчуття  покинутості, забутості і безвиході.

Як не прикро визнавати, але все це приводить до передчасного вимирання людей старшого віку. Щодоби українська нація скорочується на 2 тисячі громадян. А це  рівноцінно щорічному зникненню такого міста, як Львів з населенням 730 тисяч чоловік. Вчені прогнозують, що через чотири роки на одного народжуваного матимемо чотири померлих, а через 15-20 років населення України може скоротитися до 20 мільйонів осіб. Дуже сумні прогнози.

На завершення два зауваження.

Перше. В силу суб'єктивних і об'єктивних причин важко  розраховувати, що держава  швидко створить нормальні умови  життєзабезпечення ветеранів праці. Тому ми звертаємося до керівників центральних і місцевих органів влади, керівників трудових колективів всіх форм власності,  правонаступників колишніх підприємств, колгоспів і радгоспів, установ і організацій з проханням: проявляйте на ділі турботу про ветеранів праці, колишніх своїх працівників, дайте їм хоча б те, що дозволяють нинішні умови.

І друге. У нас на всі випадки життя ветеранів розроблені стратегії державні, комплексні, цільові і просто програми, але більшість з них так і залишається на папері, як пам'ятники невиконаних обіцянок. Слід повернутися до цих програм, проаналізувати їх виконання на всіх рівнях влади.

Вважаю,  що кожен уряд має звітувати про виконання власної програми. Народ, який шанує своїх ветеранів, людей поважного віку, має майбутнє. Народ, який забуває своїх  старших співвітчизників, позбавлений майбутнього.

І на завершення, шановні колеги, дві речі.  По-перше. Щодо проекту постанови Верховної Ради. Подано  проект постанови Верховної Ради, який підготовлений профільним комітетом, приймати його було дуже нелегко, тому що значна кількість членів комітету вважають  той рівень роботи, який є... який проводить уряд незадовільним. Але з іншого боку, ми все-таки дуже хотіли б, щоб наші сьогоднішні урядові слухання завершилися прийняттям рішення. І саме тому той проект постанови є тим компромісом, який треба зробити для того, щоб прийняти відповідний  документ.

До речі, звучали пропозиції щодо зняття, власне, взагалі оцінки. Сам перший пункт  залишити, а питання, яке визначає оцінку роботи уряду, зняти як таке з формулювання першого пункту.

І на завершення я хотів би передати 2 вимоги пікетчиків, які знаходяться під стінами Верховної Ради, які адресовані представникам уряду, який представляє сьогодні віце-прем'єр з гуманітарних питань Дмитро Володимирович Табачник (я це зараз зроблю) і Голові Верховної Ради України Литвину Володимиру Михайловичу.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, дякую. Переходимо до обговорення. Слово має Іван Олександрович Герасимов, голова Ради ветеранів України.

Підготуватися Шевченку, фракція Аграрної партії.

 

11:13:22

ГЕРАСИМОВ І.О.

Спасибо. Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые  народные депутаты! Уважаемые члены правительства! Принятый к исполнению Украины действующий в мировом сообществе хартии и договора, определяющие статус людей пожилого возраста и обязанности правительства по обеспечению их социальной защиты, а также  требования Конституции и законов Украины об основным принципах социальной защиты ветеранов труда и других граждан пожилого возраста, к сожалению, в Украине не выполняются.

За последние годы жизненный уровень этой категории людей опустился  недопустимо низко. Больше того, из 12 льгот, предусмотренных выше названым законом, выполняется только одна - проезд  в транспорте и то не полностью. Пенсии их, являющиеся основным источником существования, более чем в 2 раза ниже прожиточного  минимума. А мизерные надбавки к пенсии, помощь отдельным ветеранам в виде разовый пайков, благотворительных обедов и тому подобное  нивелируется инфляцией и бесконтрольным со стороны государства ростом цен на продукты и жилищно-коммунальные услуги. В сложном социальном положении находятся сельские ветераны труда, которые составляют треть сельского  населения. У них практически за бесценок уже скуплены, выделенные земельные паи. А с 1 января 2004 года, они могут лишиться и права на землю, на которой проживают, так как вряд ли смогут оплатить стоимость приватизации при усадебных участках.

Особенно остро стоит вопрос медицинского обслуживания пожилых людей, среди которых лишь один процент здоровые. Мизерные пенсии не позволяют им купить даже самые дешевые лекарства. Так сегодня живут, практически, 8 миллионов ветеранов труда и пожилых людей, большинство из которых это дети войны, пережившие ее тяготи, принимавшие активное участие в восстановлении развития народного хозяйства Украины. Создание экономического производственного потенциала государства, новые пенсионные реформы никакой прибавки к пенсиям, 90 процентов нынешних пенсионеров Украины не предусматривают. Более того, Кабинет Министров своим постановлением 1783 от 20 ноября этого года в решении к требованию закона Украины об обязательном государственном пенсионном страховании безосновательно снизил показатель средней заработной платы за базовый 2002 год на 70 гривен, чем лишил надежны миллионы пенсионеров на хоть какое-то увеличение пенсии.

Правительство должно ответить, на каком основании уменьшен показатель средней заработной платы за 2002 год. В статье 1 Закона "Об основных принципах социальной защиты ветеранов", Кабинет Министров Украины, местные органы государственной исполнительной власти и местного регионального самоуправления обязаны разрабатывать, осуществлять целевые государственные региональные программы социальной защиты граждан пожилого возраста. Однако, из-за отсутствия контроля организации исполнения со стороны Кабинета Министров практически в абсолютном большинстве регионов, программа не разрабатывается и не осуществляется.

Статья 15 и 48 этого закона, а также в  статье 17 Закона о предприятиях  в Украине установлено, что в обязанности трудовых коллективов в отношении граждан пожилого возраста входит предоставление всесторонней помощи для удовлетворения потребностей запросов, что должно отражаться в коллективных договорах. Однако, сейчас, когда большинство предприятий приватизировано или не работают и не имеют прибыли, а с другой  стороны, отсутствует  контроль профсоюзных органов, немало трудовых коллективов даже не имеют  этих договоров, а в имеющихся выше указанные обязанности не отражаются.

Хорошо понимая сложность, необходимость быстрейшего совета, решения задач по улучшению  жизни ветеранов, Совет организации  ветеранов Украины, объединяющий в своем  составе почти всех ветеранов труда и пожилых людей, ни однократно ставил эти вопросы перед Президентом, Премьер-министром, Председателем Верховной Рады, выдвигая  конкретные предложения, требования и просьбу их решения. Однако, к сожалению воз и ныне там. В решении этих вопросов значительно больше могли бы сделать профессиональные союзы. Спасибо.

Расчетами демографов и социологов доказано, что уже  за 28 лет трудового стажа наш гражданин полностью возвращает обществу средства, затраченные  на него в детском, подростковом и пожилом возрасте, в том числе на образование, жилье, медицинское обслуживание и предоставление социальных благ в зрелом возрасте.  Таким образом, каждый ветеран труда, в большинстве пенсионеры, оплатили уже обществу то, что им сейчас не хотят отдавать.

Мы считаем, учитывая тяжелое положение жизни  ветеранов труда и всех пенсионеров, их возраст,  состояние здоровья, а также заслуги перед  Украиной, требуют от исполнительных органов, ветераны  требуют.

Первое. Принятие незамедлительных мер  полного выполнения Конституции Украины, Закона Украины об основных  принципах социальной защиты. (Кончаю).  И в ближайшее время обеспечить поиск реальных источников для получения пенсий на уровне прожиточного минимума.

Третье. Отменить Постановление Кабинета Министров 253 от 2 марта прошлого года о замене льгот на адресную помощь.

Четвертое. Изыскать средства для быстрейшего возвращения  ветеранам обесцененных вкладов.

Пятое. Сохранить льготные ставки НДС на лекарства, изделия медицинского назначения, и остановить повышение цен на лекарства.

Шестое. Найти пути компенсации (заканчиваю) ветеранам расходов в связи с ростом цен на хлеб.

Седьмое. Кабинету Министров Украины в ближайшее время разработать государственную социальную программу обеспечения ветеранов труда и других пожилых людей. И потребовать принять аналогичную программу регионов.

Выполнить перечисленные требования - это долг государства перед ветеранами. Я прошу считать мое выступление депутатским запросом. Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВА. Олександр Шевченко, фракція Аграрної партії України. Підготуватися Пузакову.

 

11:19:32

ШЕВЧЕНКО О.О.

Олександр Шевченко, 39 виборчий округ, Дніпропетровщина, Аграрна партія України. Шановний Володимире Михайловичу, шановні члени уряду, шановні народні депутати! У цивілізованому світі турбота про пенсіонерів, особливо про ветеранів праці, - це обличчя держави, її моральний клімат.

Конституція України передбачає право на забезпечення громадян гідного життя після досягнення ними пенсійного віку. Незважаючи на численні правові акти, проблеми захисту ветеранів праці ще більше загострилися в останні десятиріччя. Не тому, що Україна належить до країн з високим рівнем старіння населення, а тому що матеріальне забезпечення пенсіонерів, не тільки ветеранів праці, досить низьке за купівельною спроможністю. З кожним роком збільшується частина осіб, які старші працездатного віку.

Як депутат мажоритарник, більше піклуюся про виборців свого округу. Але проблеми пенсіонерів характерні для всієї України. Ми повинні проявляти постійну турботу про тих, хто розбудовував незалежну Україну, хто віддав своє здоров'я для розвитку економіки, миру і благополуччя.

Проблеми ветеранів повинні бути предметом особливої уваги органів виконавчої влади на місцях. Так на Дніпропетровщині, наприклад, здійснюється комплекс заходів щодо підтримки цих верств населення. Але все одно в цьому році санаторно-курортне лікування отримало тільки близько 2 тисяч ветеранів війни та праці. Безкоштовно здійснено зубне та слухопротезування ліками на суму тільки 600 тисяч. Дещо зняти напруга із засобами пересування хворих. Цього року видано 1816 інвалідних колясок, вручено 87 автомобілів, що вдвічі більше, ніж торік. Але в черзі на автотранспорт перебуває ще майже 4 тисячі людей. Для вирішення цієї проблеми такими темпами необхідно 20 років. Значно поліпшилася телефонізація. Але темпи вирішення передбачають по нинішньому 10 років.

Поряд з цим є ряд питань, які вимагають негайного вирішення на урядовому рівні. Тільки перед інвалідами за минулий рік заборгованість комерційних  ......... складає   400 тис. гривень.

При зустрічі з виборцями висловлюється чимало нарікань. Важко зрозуміти причину різниці: чому на кожного інваліда, який живе в інтернаті, виділяється щомісяця 500 гривень, а питання догляду в сім'ї в декілька раз менше?

Багато питань до збільшення пільг на виділення палива, квартирних лічильників газу, води, тепла за рахунок субвенцій на житлові субсидії.

Недосконала система пільг на проїзд пасажирським транспортом, вона грунтується на принципі відшкодування видатків з місцевих бюджетів за рахунок субвенцій з Державного бюджету. Отже тому є і невчасна виплата і незадовільний рівень обслуговування.

Особлива ситуація з інвалідами і ветеранами, проживаючими у селі. Всі ці питання стосуються життєвого забезпечення заслужених людей. Тому депутати аграрної фракції, всі члени Аграрної партії України вимагають від уряду більш дієвих заходів щодо суттєвої підтримки ветеранів. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Володимир Пузаков, фракція комуністів. Юрій Кармазін буде виступати наступним.

 

11:22:32

ПУЗАКОВ В.Т. Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградщина.

К большому сожалению, жизненный уровень народна Украины находится на крайне низком уровне, один из наиболее низких в Европе. То есть, 90 процентов населения живут за чертой бедности. Более 60 процентов работающих получают заработную плату ниже прожиточного минимума. Одним словом, призраки бродят по Украине, именно призраки цивилизованного, в кавычках, рынка.

Не раз задаю себе вопрос: почему у нас так получается? Все, что должно облегчить итак сказочное бытие госбюрократии, происходит на ура. А что касается интересов рядового человека, то 13-й год остается миражом, призраком или фата-морганой.

Те же льготы или дотации, о которых так много говорят, много обещают, но реально действующей системы не было, нет и в ближайшей перспективе не предвидится. В Кировоградской области в связи с повышением цен на хлеб и продукты питания якобы утвердили программу социальной защиты малообеспеченных семей. Например, для города Кировограда рекомендовано было по выполнению этой программы предвидеть 100 тыс. гривен, но выделили всего 23 тыс. гривен. Это в расчете по 20 копеек на каждого человека из малообеспеченных семей.

Хотелось бы узнать у наших правителей: какое меню можно оставить этому человеку, чтобы вложиться в  20 копеек, комментарии, наверное, излишни.

Второй призрак, который можно называть вопросом ценой в жизнь, самый ощутимый для 90 процентов населения Украины, это призрак голода и холода. Именно так, не 33-го, а 2003-го.

Губители украинского села как-то вдруг стушевались, приумолкли будто не они еще вчера доказывали как благодатны для селян проведенные реформы. Впрочем, цинизму и невозмутимости иных представителей власти можно позавидовать, явно не голодающие министры и премьеры имеют совесть заявлять, что никаких причин для страха голода  в Украине нет!

В ситуации на рынке хлеба ничего страшного не происходит, просто повышается цена на хлеб. Ведь в Украине цена на хлеб в 5-7 раз ниже европейских, но очевидно министры забывают сравнивать европейские зарплаты, европейский уровень жизни, безработицу с аналогичными украинскими показателями, уверяют нас, что в Украине  все спокойно, так и хочется добавить, как на кладбище!

Я, конечно, понимаю, что хлеб, молоко, мясо, мука будет, но, господа министры, по какой цене? И когда же вы наконец наберетесь смелости сказать как выживать простому смертному, не получающему месяцами зарплаты, пенсионеру с мизерной пенсией, студенту со стипендией в 30 гривен? Спрашивается зачем этот цирк? Хватит, наверное, дурить народ, потому что такое отношение к ветеранам труда накладывает свой отпечаток и подрывает стабильность общества, что в конечном итоге может привести к самым серьезным конфликтам.  Спасибо.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна", підготуватися Олексію Козаченку.

 

11:25:52

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників  Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, вельмишановні ветерани. Можливо, ви слухаєте, ті, в кого ще не зламалися зовсім телевізори або ще є приймачі. Ви слухаєте День уряду. Ви чули, як і я чув, виступ шановного мною міністра соціальної політики Михайла Папієва, хоча з цим питанням мав виступати не міністр - з цим питанням мав виступати Прем'єр-міністр. Тому що міністр не може відповісти за ті питання і ті провали, які зроблені сьогодні, зокрема і в прийнятті бюджету.

До речі, до мене велике питання: як хворий Президент підписав указ 27-го, Закон про бюджет 27-го. Завізований він головою Бюджетного комітету тільки 30-го. Дуже багато питань, як народжуються антинародні документи. Але треба знати.

Ви плануєте, шановні урядовці, що до 2008 року нібито на мінімальну виведете, на прожитковий мінімум пенсію. А до того що робити ветеранам? Майже 50 відсотків ще не дотягує. Ви кажете: 52 відсотки. Але багато не дотягує 50 відсотків прожиткового мінімуму пенсій. Що робити до того?

Розраховується на те, що вже не буде ветеранів і не буде інвалідів. Подивіться, який підхід зараз зроблений в уряді. Беру і аналізую разом з вами, скажімо, Закон "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні". 12 прав, пільг, те, що називається, а фактично це гарантії громадянам України. Ви виконуєте тільки одне, кажете: "Все добре".

Постанова уряду від 2 березня 2002 року "Про затвердження стратегії заміни системи пільг на адресну грошову допомогу населенню", яка сьогодні використовується. І в Законі "Про Державний бюджет" ви зупинили, уряд, разом з так званою більшістю антинародною, зупинили дію 32 законів. Ви зупинили 80 соціальних пунктів, 80!

От зараз про затвердження стратегії змін, це в 2002 році 2 березня прийнята постанова уряду. І уряд пише: "Загальний обсяг пільг потребує щороку понад 29 мільярдів гривень, що дорівнює річним видаткам всіх місцевих бюджетів України.

Нормативно-правові акти з цих питань приймалися подекуди без урахування змін і так далі. Про що йдеться мова? Йдеться мова фактично про ревізію чинного  законодавства урядом виконавчої влади і про невиконання  чинного  законодавства. І разом з тим, я сьогодні з задоволенням вислухав доповідь  голови Комітету Цибенка, але я не можу зрозуміти хто ж тоді готував постанову 4464 по Дню уряду. Хто? Це інша людина, це не готував Цибенко. Тут зовсім інші підходи. Тут  схвалюється те, що  робить уряд. Якщо це комітет зробив, то це просто треба припиняти діяльність такого  комітету тоді...

 

ГОЛОВА. Дякую.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Бо це антинародна постанова. І я прошу подивитися і визнати дії уряду незадовільними, саме такими як оцінює  сьогодні їх народ. І зрозуміти чому 400 гривень вугілля, а ми даємо  вугільній галузі 4 мільярди гривень і 400 гривень тонна вугілля.

 

ГОЛОВА. Ще раз дякую. Олексій  Козаченко. Депутатська група "Народовладдя". Підготуватися Комару.

 

11:29:44

КОЗАЧЕНКО О.О.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Шановні члени уряду! На фоні позитивних тенденцій, що відбуваються протягом останніх 2 років в економіці країни, пов'язаних з зростанням  обсягів валового внутрішнього  продукту та промислового виробництва  спостерігається погіршення рівня життя населення, поглиблення суспільства на багатих і бідних. За офіційними джерелами до бідних верств населення в Україні сьогодні належить майже  27 відсотків населення, а вкрай бідними вважається 14,7. І що  найбільш прикро, до цих категорій входять ветерани праці - люди, які зробили вагомий внесок у розбудову нашої держави. Основним нормативним актом у сфері соціального  захисту  ветеранів  праці є  Закон України про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку України. Закон визначає перелік осіб, які вважаються ветеранами праці.

Особливий статус ветеранів праці обумовлюється їх вагомим внеском розбудови держави у вигляді тривалої  трудової діяльності, і тому числі на виробництвах ж особо важкими і шкідливими умовами праці. Раніше ветеранів праці заохочували підвищеним рівнем пенсії, яка визначалася, виходячи з трудового стажу та характеру виробництва. Пізніше за часів економічної кризи і деціфиту Державного бюджету порядок визначення розміру пенсій було змінено, в результаті чого більшість ветеранів праці опинилася за межею бідності. Основною причиною такого становища стало визначення розміру пенсій без врахування строку трудового стажую Закон України "Про загальнодержавне обов'язкове  пенсійне страхування" певною мірою має вирішити дану проблему. Проте, багато що буде залежати  від механізму визначення доходу, на підставі якого визначатимуться пенсії.

Беручи до уваги те, що протягом 11 років держава   засвідчує свою неспроможність забезпечити ветеранам праці належний рівень пенсійного забезпечення, надзвичайно важливе значення  має реалізація наданих законом пільг. Як вже неодноразово відзначалося, практика свідчить, що з 12-ти пільг, передбачених законом, реалізується одна і та частково - безкоштовний проїзд міським та приміським транспортом. Решта пільг з низки причин  реалізується вкрай недостатньо. До пільг, передбачених законом, відноситься : користування при виході на пенсію поліклініками, першочергове безоплатне зубопротезування, першочергове обслуговування  у лікувально-профілактичних закладах, використання щорічної відпустки у зручний час, переважне право на забезпечення житлоплощею і таке інше.

Неодноразово у пресі  висвітлюється жахливий  порядок обслуговування, скажімо,  в стоматологічних лікарнях. Людям похилого віку доводиться місяцями простоювати  у черзі перш, ніж їм буде надане безкоштовне обслуговування з відповідною якістю. Незначні кошти через обмеження державного бюджету обумовлене неефективним управлінням коштів час від часу виділяються на санаторно-курортне лікування ветеранів праці, не компенсують навіть половину вартості путівок. Обсяг коштів, що виділяються на житлове будівництво  та низькі його темпи не дозволяють ветеранам праці реалізувати своє переважне право на забезпечення житловою площею.

Отже, ми сьогодні можемо говорити, що декларативний характер носить діючий закон. Тобто закон прийнятий у 1993 році  застарів і не відповідає сучасним економічним умовам. Абсолютна більшість його норм є відсилочні, і тому цей закон потребує доопрацювання. Його норми мають бути   забезпечені відповідними державними програмами.

Говорячи про соціальне забезпечення ветеранів праці,  слід надати перевагу не наданню пільг, а ефективності системи пенсійного забезпечення. Необхідно якомога швидше реалізувати програму інформатизації, зокрема, автоматизувати процес призначення пенсій. Пенсійне законодавство встановлює перелік умов, за якими громадяни мають право на призначення пенсії,  до яких не включається обов'язок збирання довідок усіляких в установах і організаціях. Останнє є обов'язком держави в особі компетентних органів. Слід остаточно визначитись з тим, чи виправдовує себе система пільг малозабезпеченим громадянам України і чи необхідно переходити на систему надання адресної грошової допомоги. Якщо система адресної грошової допомоги все ж таки ефективніша, то необхідно вже зараз відпрацювати механізм її надання.

Реалізовані протягом 2004 року заходи, спрямовані на забезпечення переходу України на адресну матеріальну допомогу малозабезпеченим громадянам, виявились недостатнім для впровадження такої системи в 2004 році. Відкладати це питання далі вже просто неможливо. І своє слово в цьому повинен сказати, насамперед, Кабінет Міністрів. Дякую за увагу!

 

ГОЛОВА.Микола Комар, фракція "Регіони України". Підготуватися Надразі Василю.

 

11:34:34

КОМАР М.С.

Шановні колеги! Зараз спостерігається досить активний розвиток мережі територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, на сьогодні їх налічується в Україні 745. Якщо надомне обслуговування на початку 80-х років обмежувалося двома, трьома послугами, то на сьогодні цей перелік досягає 40 видів. Докорінним чином змінилась структура центру. До відділень соціального обслуговування вдома, додались відділення соціально-побутової та медико-соціальної реабілітації, стаціонарні відділення для тимчасового постійного проживання, відділення по наданню грошової та натуральної допомоги, різноманітні цехи та дільниці, зараз їх більше 3 тисяч.

Хочу навести приклад організації соціального обслуговування в Донецькій області. Тут діє 63 територіальні центри, які обслуговують 65 тисяч осіб. Діяльність цих установ спрямована на покращання здоров'я громадян, їх добробуту, повернення до повноцінного життя та на самореалізацію кожного, хто звернувся по допомогу.

Разом з тим у керівників цих установ є одне болюче питання - фінансування. На самому початку створення та існування цих установ фінансування здійснювалося відповідно до потреби згідно з кошторисом терцентру, в який закладалися видатки на заробітну плату та оплату комунальних послуг. У 2001 році граничні обсяги видатків на утримання терцентрів обраховувалися з розрахунку 90 копійок на одного пенсіонера на рік.

Оскільки розвиненість мережі територіальних центрів і кількість одиноких громадян по областях різна, така одномоментна зміна у формуванні видатків призвела до виникнення кризової ситуації і з фінансуванням по 17 областях. Тобто в цих 17 областях фінансування для нормального функціонування терцентрів не вистачало, а в 10 інших областях було виділено коштів більше, ніж потрібно.

У 2002 і 2003 роках для розрахунку було взято не чисельність пенсіонерів, а кількість одиноких непрацездатних громадян, яких виявлено і взято на обслуговування територіальними центрами. Врешті сьогодні на одну особу, яка обслуговується відділеннями терцентру, виділяється дещо більше 21 гривні на місяць. Крім того, на даному етапі для розрахунків фінансування територіальних центрів використовується чисельність осіб станом на 1 січня року, що передує року, на який складається бюджет. Під час формування бюджету не передбачаються видатки на розвиток матеріально-технічної бази центрів, оснащення технікою, що дуже необхідна для розширення переліку послуг. Так станом на 1 січня 2003 року виявлено більше одного мільйону громадян, які потребують надання соціальних послуг. А установи, зважаючи на недостатнє фінансування, обслуговують лише понад 700 тисяч осіб. Виникають питання, які послуги можна надати впродовж місяця на 21 гривню, особливо громадянам, які самостійно взагалі нічого не можуть робити і ледь пересуваються по кімнаті.

Зважаючи на викладене, пропоную ще раз переглянути підхід до фінансування терцентрів та повернутись до фінансування відповідно до потреб кожної з установ. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, Василь Іванович Надрага, депутатська група "Народний вибір". Підготуватись Кириченко.

 

11:38:13

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, Луганская область, "Народный выбор".

Уважаемые коллеги, я хотел бы начать свое небольшое выступление в общем-то с двух тез. Первое: нам тяжело предполагать, что мы можем сделать достойную социальную защиту, если есть проблемы в экономике, потому что социальная защита - это экономический потенциал общества и государства. Если сегодня этого ресурса недостаточно, то соответственно сегодня и сейчас требовать, чтобы все получилось, на мой взгляд, это просто есть иллюзия.

Второе. Я считаю, что на сегодняшний момент, к большому сожалению, ветераны труда в отличие от глубоко мною уважаемых ветеранов войны все-таки выпадают из поля зрения, и акцент все-таки делается в большей степени на ветеранах войны. Хотя категория ветеранов труда вот по Луганской области - это почти 400 тыс. человек, это люди, которые отработали. Да, они не воевали, но вместе с тем они отдали свои лучшие годы стране, они отработали. Соответственно, я глубоко убежден, они достойно заслужили своей достойной старости.

Следующий момент. Безусловно сегодня, и здесь звучало в отчете министра, что делается. Я бы не хотел сегодня уходить в глобальные проблемы, а назвать несколько тем, которые, на мой взгляд, все-таки требуют своего решения.

И это не всегда, может быть, касается финансовых вопросов, сколько вопросов того, каким образом отрегулирована нормативная база и соответственно, по какой нормативной базе может или не может ветеран труда получить те или иные льготы и соответственно, так сказать, поддержку государства.

Здесь уже упоминалась, например, тема санаторно-курортного обеспечения ветеранов труда, которые на сегодняшний день регламентируются двумя документами: это - письмо Министерства труда и социальной политики от 29.07.03 за номером 14 и соответственно письмом Министерства финансов Украины от 12.06.03 за номером 03151. Так вот, если по первому ветераны труда обеспечиваются санаторно-курортными путевками путем приобретения их за счет субвенций из Государственного бюджета, то по письму Минфина они только имеют право на приоритетное обеспечение санаторно-курортным лечением. То есть один документ говорит о том, что ветераны должны получать это на бесплатной основе, другой говорит, что им просто может быть предоставлено право в первую очередь за собственные деньги получить эти санаторно-курортные путевки.

Я считаю, что в данном случае это задача Кабинета Министров отрегулировать эту ситуацию.

Следующий момент, мы говорим о том, что финансирование социальных издержек бюджета в основном существует, но это не эта только есть проблема.

Например, сегодня только необходимо, глубоко убежден, расширять сеть территориальных центров и в которых должен быть сделать  акцент на ветеранов труда.

И последнее, в связи с дефицитом времени. Глубоко убежден, что Кабинет Министров и Министерство труда и социальной политики должны все-таки больше объяснять и пропагандировать и разъяснять какие льготы имеют  ветераны труда.

Приведу пример, на 22 тысячи обращений в Министерство труда и социальной политики в этом году 2 тысячи требуют разъяснения конкретной нормативной базы.

И поэтому считаю, что на сегодняшний день вопрос разъяснения ветеранам труда их прав, обязанностей, льгот и всего того, что им положено от государства есть необходимая задача, которая поможет им правильно понять на что они имеют право. И самое главное не бегать по кабинетам и не выяснять. А что же они все-таки могут получить от государства за свой многолетний труд. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Людмила Кириченко, фракція "Регіони України", підготуватися Зубову замість Яворівського.

 

11:42:07

КИРИЧЕНКО Л.Ф.

Кириченко, 108 избирательный орган Луганская область.

Уважаемые коллеги, члены правительства!

Одной серьезной проблемой  и наиболее актуальной для моего округа является обеспечение бытовым углем ветеранов угольных регионов.

Мы приняли бюджет 2004 года. Правительство изыскало дополнительные ресурсы в размере 100 миллионов гривен на погашение задолженностей прошлых лет по субсидиям на твердое топливо. И это вселяет надежду.

Но что же происходит сегодня, как выполняется статья 40-я бюджета 2003 года. У меня на округе 15 ветеранов шахтерского труда. По законодательству они должны бесплатно обеспечиваться топливом. Но предприятие выполняет план только на  26 процентов. За год добыто 21 тысячу бытового угля. Пенсионерам угольщикам необходимо 51 тысяча тонн. В результате, люди, отработавшие всю  жизнь под землей, должны покупать уголь по рыночным ценам или замерзать. Ни о какой компенсации стоимости не может идти и речи. Идет зима. И в приемных всех уровней власти стоят очереди ветеранов, которые только на бумаге имеют льготы, а фактически не могут получить уголь.

Я ни однократно вам направляла запросы в Кабинет Министров  и получаю  ответы, что расчет субвенций ...........с учетом  возможностей  бюджета по единой для всех регионов  методики. В целом по округу складывается парадоксальная ситуация. Нет никаких претензий к правительству с обеспечением топливом на ликвидируемых шахтах. Углереструкторизация на 100 процентов обеспечивает углем бывших работников и  пенсионеров. И в тоже время шахтеры и ветераны работающих шахт обеспечены только на  10 процентов. Аналогична ситуация с обеспечением топлива инвалидов войны и участников боевых действий. 

В Перевальском районе  935 ветеранов войны. Для их полного обеспечения необходимо 296 тысяч  гривен. Фактически получено 48 тысяч гривен.  Это едва хватает для инвалидов войны. А участники боевых действий вообще не обеспечиваются и остаются на зиму без  топлива.

И такая ситуация не только по моему округу. Угольные предприятия не в состоянии обеспечить своих пенсионеров топливом. Поэтому при распределении субвенций по регионам я убедительно прошу учесть этот момент  и реально планировать  дотации, а не закладывать не существующее обеспечение со стороны шахт.

Следующая проблема. Сегодня угольщики передают в коммунальную собственность разваленную социальную сферу: не работающие котельни. Целые поселки, в которых проживают в основном ветераны,  не отапливаются. Так, в Перевальском районе полностью с амортизированные котельни переданы  местным громадам. В результате,  девять поселком  осталось без топлива: Зоринск,  Малоивановск, Чернукино и так далее.

Строительство магистрального газопровода - единственный реальный выход. Субвенции, выделенные на округ для народных депутатов, я направила на реконструкцию котелен и строительство газопровода. Но, естественно, для регионов с такими проблемами этой суммы недостаточно.

Поэтому я убедительно прошу Минфин при утверждении закрепленных расходов учитывать особенности угольных регионов и включать эти суммы при расчете трансфертов.

И еще, последний вопрос. Согласно 63-ей статье принятого бюджета местные органы могут представлять льготы на топливо наличными средствами. Это начало апробации перехода на адресную помощь. Но на местах нет инструктивных материалов. Пользуются Инструкцией Кабинета Министров 1994 года.

Необходимо уже сейчас разработать механизм предоставления адресных льгот. И самое главное - в нем облегчить пенсионерам, ветеранам процедуру переоформления документов.

Спасибо большое за внимание.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу вас починати одразу з пропозицій, які потрібно записати в постанову.

Валентин Зубов замість Яворівського. Підготуватися Райко.

 

11:45:59

ЗУБОВ В.С.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты.

Мне уже неоднократно приходилось говорить в этом зале о том, что мы никогда не решим ни одной проблемы, которые стоят сегодня перед Украиной, если не научимся говорить правду, правду прежде всего себе, нашим избирателям.

То, что сегодня озвучил министр в зале, - это, очень мягко выражаясь, просто неправда. Сегодня основное внимание господин министр должен был уделить освещению вопроса: почему не выполняется законодательство Украины по социальной защите ветеранов, кто несет за это персональную ответственность и кого привлекать нужно к уголовной ответственности.

Всем нам хорошо известно, что в 1993 году был принят основной закон по социальной защите ветеранов труда, 10 лет назад, что 46 статья Конституции гарантирует пенсионерам уровень пенсии не ниже прожиточного минимума. А мы здесь слышим о том, что у нас все прекрасно, все хорошо.

И в связи с этим хочу подчеркнуть, что на данном этапе очень важный вопрос, который уже сегодня поднимали мои коллеги, говорит о том, что миллионы , десятки миллионов наших пенсионеров живут за чертой бедности, что минимальная пенсия составляет всего лишь 34 процента от минимального прожиточного уровня, что максимальная пенсия составляет всего 56 процентов от прожиточного минимума.

Возникает вопрос - как жить? Как выжить этим людям? И не удивительно, что они действительно не выживают, что действительно с 15 тысяч самоубийств в Украине  - это 70 с лишним процента ветераны, что из 200 тысяч попыток самоубийств - это 80 процентов ветеранов труда, которые выброшены "на помойку". И самое  страшное что меня возмущает, когда мы вот так вот холодно, равнодушно обсуждаем эту проблему - это то, что везде, со всех средств информационных нам говорят о том, что нет средств в государстве. Со всей ответственностью заявляю: это ложь! очередная ложь! Деньги в государстве есть.

Вы помните как принимали бюджет. По оценкам экспертов там минимум 9 миллиардов спрятано под президентские выборы. Мы хорошо знаем, что значительная часть бюджета разворовывается. По признанию Президента Украины сегодня, недавно его заявление, сегодня из недр Украины извлекается природных ресурсов на сумму свыше 40 миллиардов гривен, а в бюджет попадает только 1 миллиард гривен.  Где они?

Дальше. По ДУСи (Державне управлиння справамы) в этом году в бюджет заложено на 100 миллионов больше, чем в прошлом году и составляет общая сумма почти полмиллиарда гривен. Вот это деньги реальные, которые пустить на ветеранов и завтра все проблемы могут быть решены.

И завершая выступление, хочу сказать, обращаясь к ветеранам. Сегодня этой системе власти вы не нужны. И до тех пор, пока вы не поймете это, пока вы не объедините вокруг себя своих родных, близких, детей, пока вы решительно не скажите "нет этой системе власти!" никто не изменит вашу ситуацию, ваше положение.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Райков замість Гавриша.

Олександр Борзих наступним буде виступати. Немає? Зняли? Тоді наступним буде виступати Ольга Гінзбург.

 

11:49:22

РАЙКОВ Б.С.

Борис Райков, 200 округ, Черкаси.

Шановний  головуючий, шановні колеги! Ні для кого не є новиною, що в Україні маєш бути здоровим і багатим і ще до того бажано нахабним і безпринципним, аби насолоджуватися усіма благами життя.

Наше суспільство живе за поняттям (в кавичках) навіть не дикого заходу, не позбавлена  певної романтики та джентльменства, а дикого капіталізму кінця XIX століття   помножену на жорстокість кримінального середовища. Люди, що за якихось причин слабші або хворі,  полишені сам на сам зі своїм горем і можуть  розраховувати на допомогу лише родичів.

Не дивно, що на  українських вулицях майже не побачиш ветеранів, вони приречені державою на те, щоб сидіти дома і рахувати копійки до наступної пенсії. Може тому більшість  із нас не замислюється над самим фактом існування ветеранів праці, інвалідів внаслідок трудового каліцтва, не кажучи вже про якість їхнього існування. А поряд з цим близько 12 відсотків українського населення  або кожен восьмий громадянин є ветераном праці.

Сьогодні Україна стикнулася з проблемою високого рівня старіння населення. Щороку збільшується частка осіб, які старше працездатного віку у загальній структурі населення. На даний момент в Україні нараховується  близько 30 відсотків такої категорії громадян від загальної кількості населення. Така ситуація може призвести до різкого збільшення видатків на соціальну сферу з державного бюджету. Тому терміновим і необхідним завданням є реформування пенсійного законодавства.

Шановні колеги! Дуже гірко, коли покинуті напризволяще залишаються колись шановні у державі люди. Вони опиняються викинутими на узбіччя, як сміття. І так само, як........ ми навчалися не помічати їх. Держава воліла перекласти  частку  витрат на соціальний захист на приватних осіб. І це правильно. Але потрібно робити це розумно за допомогою не лише кийка, але і пряника. Наприклад, у Польщі роботодавець отримує субсидію на облаштування робочого місця від фонду соціального захисту ветеранів. І не треба думати, що соціальне забезпечення ветеранів - це дорога і витратна справа. Видатки на охорону здоров'я, освіту, інтеграцію усіх громадян до суспільства, суспільно-корисна праця так само, як і фінансування охорони довкілля - це небезповоротні, немарні витрати, це  єдина можлива передумова стійкого розвитку держави.

Не треба робити один рік роком інвалідів, інший - сиріт, ще інший - ветеранів, потрібно, щоб кожен рік був в Україні роком людини, громадянина, активного члена суспільства. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Ольга Гінзбург, фракція комуністів. Ярослав Сухий буде виступати після Ольги Гінзбург.

 

11:52:18

ГІНЗБУРГ О.П.

Уважаемые народные депутаты! Уважаемые избиратели! 161 избирательный округ, фракция коммунистов, Гинзбург.

Меня мои родители научили с уважением относиться к старшим, советская власть меня этому учила и я сегодня, говоря с этой трибуны, относясь с уважением к ветеранам моего округа и всей Украины, говоря о людях, которые прошли фронтами Великой Отечественной войны, говоря о людях, которые восстановили после Великой Отечественной войны за 500 дней, за неполных два года, все разрушенное народное хозяйство, это был факт, передало новому поколению "Берите, пользуйтесь" и все, чем мы сегодня пользуемся, новая власть в Украине. Это все построено руками ветеранов.

Приклоняя голову перед ними, я хочу сказать, много можно проблем вынести, но я вот читаю одно письмо, которое пишет мне моя избирательница. И на фоне вот этого письма судьба всех ветеранов нашей Украины, которые живут сегодня, ожидая от депутатов, которых они избрали, какой-нибудь помощи. Вот пишет с города Шостки, Боковая избиратель. "Никогда не думала, что ветеран труда, в старости придется так трудно мне жить. Не могу припомнить, когда последний раз я покупала сливочное масло, о кусочке мяса приходиться только мечтать. Для меня мясо для борща или супа - это обглоданные кости, стоимостью до шести гривен, да и тех могу купить как только к празднику. А уж о колбасе только могу посмотреть на прилавках магазинов, вместо рыбы хамса по шесть гривен. За последние три недели дважды менялась цена на хлеб. После смерти мужа начались мои хождения по мукам. В Украине такие законы, от которых, мягко говоря, пробирает дрожь. Вместе с мужем наживала, строила все из общего кармана. Умер муж, я оказалась наследницей. И хожу теперь, документы у государства прошу на свое. С августа 2003 года оформляла документы на гараж. Сколько пролито слез и потрачено нервов. Мне 70 лет. Складывается впечатление, что просто хотят добить. Неудивительно, что некоторые добровольно уходят из этой жизни. За оформление документов на гараж я в учреждении уплатила около 250 гривен. И наконец-то 3 ноября получила государственный акт на покойника. А говорят, чтобы оформить на себя, надо пройти те же инстанции, уплатить столько же денег. А у меня этих денег нет. В землеотделе поинтересовалась, каким образом можно переоформить земельный участок на мужа. Объяснили точно так же, как на гараж.

А во что превратилось оформление субсидий. Это процедура не для слабонервных. Чтобы получить добро на субсидию, теперь нужно получить справку с водоканала, абонементная книжка уже она не годится. За такой справкой я простояла 2 часа. Кроме справки нужно заполнить декларацию на шести страницах печатного текста. Придумали еще лучше, стали ходить по квартирах с обыском. Смотрят, как живут граждане, нет ли у них цветного телевизора, нового холодильника, какой-нибудь новой мебели.

Я родилась в 1932  году, мой год выходит, чтобы причислить меня к участникам Великой Отечественной войны, во время войны я как могла отдавала свой труд на победу. Обратилась в горсовбес, но о предоставлении льгот мне сказали, что в виду отсутствия свидетелей, чтобы ты поехала в Россию, и там предоставила оттуда какие-то справки. Я не настаивала, у меня нет денег, за что ехать. Бог с ними. Но ведь обидно".

И придут следующие выборы. И эта женщина говорит: "Я не пойду на выборы, потому что я уже никому не верю". А мы с вами, народные депутаты, сегодня должны принять решение и обязать этим решением правительство, Президента и нас с вами принять такие законы, которые облегчили бы быт, существование наших граждан. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Ярослав Сухий. Підготуватися Коновалюку.

 

11:56:30

СУХИЙ Я.М.

Шановні народні депутати! На превеликий жаль, знову і знову в цьому залі представники політичної еліти українського народу демонструють надзвичайно низький рівень політичної культури. Мені дійсно про це дуже шкода говорити.  Чим пояснити, що і вчора під час парламентських слухань під час повернення заощаджень і сьогодні на Дні уряду замість того, аби згуртувати. сконсолідувати народних депутатів України на шляхах пошуку законодавчого розв'язання питань реального поліпшення життєвого рівня народу, знову в залі сіється розбрат, ворожнеча, недовіра, голослівні звинувачення, пошуки ворогів, якісь штампи і навішування ярликів. Хіба цього від нас сьогодні чекають люди? Хіба голою констатацією фактів, хіба ми, депутати-мажоритарники, не знаємо, що робиться на місцях? То хіба ця трибуна для того, щоб продовжити мітинг, який не закінчився у 2002 році? Чи це їх вина, чи це - вина народу, що хтось сьогодні зірвався у фальстарт і почав президентські перегони, не маючи ні конструктивних пропозицій, ні позитиву, опирається на політичну істерію і психоз, аби втримати увагу людей до себе? Хіба не зрозуміло, що така деструкція і завдає шкоди народу, і підтримає авторитет Верховної Ради.

Шановні народні депутати! Хіба нам сьогодні немає, про що розповісти людям? Хіба нам сьогодні немає, з чим прийти до них на пораду? Хіба ми не маємо, що сьогодні запропонувати уряду? Чому ми не говоримо сьогодні про наші законодавчі пропозиції? Чому ми не говоримо про їх обгрунтування? Комусь не подобаються гроші, виділені не Державне управління справами? Так це ж - депутатська поліклініка, ви би постидалися! Це - депутатська лікарня, це - депутатські путівки. Відмовтеся від них!!!

Що від нас вимагали депутати-мажоритарники? Чого від нас вимагали люди? Вони вимагали зрозумілої пенсійної реформи. Вони вимагали пенсійної реформи із соціальним принципом справедливості. Що ми отримали? Ми прийняли новий пенсійний закон, який мав би вирішити проблеми тих категорій, тих ветеранів праці, які очікували відновлення диференціації пенсій.

З першого січня 2004 року, дійсно, буде знято обмеження пенсії максимальним розміром, який сьогодні встановлений на рівні трьох-чотирьох мінімальних пенсій за віком. Але з одного боку - група істеричних депутатів, з другого боку - брехливі урядовці. Хто запровадив, я повністю солідарний з депутатом Герасимовим, який піднімав це питання. Чому статистична цифра 376 перетворилася в 306, чому ми починаємо економити на тому, до чого ми йшли. Ми обіцяли  справедливість, я закликаю уряд і закликаю Верховну Раду України до спільних, консолідованих дій. Тільки тоді ми зможемо реально поліпшити життя наших пенсіонерів, наших ветеранів праці.

 

ГОЛОВА. Я оголосив Валерія Коновалюка останній виступаючий у нас вже час закінчився.

 

11:59:52

КОНОВАЛЮК В.І.

Шановний Голово, шановні народні депутати!

Давайте заспокоїмося і дійсно будемо підсумовувати це дуже важливе питання, яке зараз розглядає Верховна Рада.

Шановні колеги! Я вважаю, що дійсно задекларовані в Законі України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку", основні засади державної політики щодо ветеранів праці та інших громадян похилого віку фактично не спроможні сформувати у суспільстві гуманного, шанобливого ставлення до даної категорії громадян.

Кабінет  Міністрів і інші органи виконавчої влади та місцевого самоврядування не вдаються впродовж довгого часу в повній мірі забезпечити державні соціальні гарантії та правові гарантії цих категорій.

Я вважаю, що ми маємо всі підстави навіть в цих умовах вирішувати проблеми, які дійсно поліпшили б стан наших громадян.

В системі соціального захисту населення є прогалина, немає чіткого розмежування у статистичній та фінансовій забезпеченості щодо ветеранів праці, їх розглядають разом з ветеранами війни. Це ускладнює можливість проаналізувати реалізацію державної політики включно до даної категорії ветеранів.

Наявні показники рівня соціальної захищеності цієї категорії населення лежать на поверхні, реальний розмір соціальних виплат пенсій інвалідам праці  значно менше ніж встановлений прожитковим мінімумом.

По схемі соціального  захисту ветеранів праці та інших  категорій громадян похилого віку фактично спрацьовує  ефект замкнутого кола, який полягає у наступному. Уряд, успішно перекладаючі на місцеві  органи влади проблеми соціального захисту населення,  фактично не забезпечує ресурсами Державного бюджету переданого їм повноважень.

Наявність значної різниці, і також  в цьому  залі лунало з приводу і мінімальних  та максимальних цін на тарифи і на послуги населення, які між областями в межах однієї області, з одного боку, призводять до збитковості, як постачальників послуг та іншого  додаткового навантаження на державний і місцеві бюджети. Що хочемо ми запропонувати  у цьому плані?

По-перше, переглянути існуючу  систему соціального захисту населення з метою забезпечення  життєдіяльності всіх його складових частин, чітко відрізнити всі існуючі категорії на всіх етапах  реалізації їх економічних, правових, соціальних гарантій, при цьому не посягаючи на звуження обсягів  чи змісту існуючих законодавчих норм. Вдосконалювати існуючий порядок сплати підприємствами нестрахових внесків до Фонду загальнообов'язкового  державного страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних  захворювань, проаналізувати роботу....................експертних комісій, визначити шляхи їх покращання та реформування, забезпечити прозорість та відкритість їх діяльності, прискорити створення єдиного автоматизованого реєстру осіб, які мають пільги відповідно до чинного законодавства.

І на останнє. Шановні колеги, ми, дійсно, можемо довго сперичатися з цих проблем, але без виважених дій, які повинен запропонувати уряд нам, буде дуже важко розглянути можливість покращання, дійсно, життя діяльності наших громадян  цих категорій, верст населення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Завершуємо. З мотивів Катушева, мікрофон, будь ласка.

 

12:03:05

КАТУШЕВА З.Г.

Мы считаем, что Закон Украины об основных  принципах социальной защиты ветеранов труда и других  граждан преклонного возраста в Украине  морально устарел. На сегоднешний день фактически выполняется  только одна 9 статья закона, предусматривающая льготы лицам с особыми трудовыми заслугами. Государственным  и местными бюджетами   в полной  мере предусмотрены средства на медицинское обеспечение труда, не  предусмотрены средства. Вопросы обеспечения ветеранов труда жильем, получением займов на индивидуальное жилищное строительство у нас не решаются.

В Крыму у нас получателями пенсий являются 219,2 тысячи ветеранов труда. И средний размер пенсии составляет 151,15 гривен. Только на лекарства пенсионерам необходимо 43 гривны ежемесячно тратить, если нет хронических заболеваний. Скажите, могут ли наши пенсионеры выживать при такой пенсии?

 

ГОЛОВА. Так, дякую.

Шановні колеги, будемо завершувати розгляд цього питання, яке надзвичайно є болючим і зачіпає широкі верстви людей. Я просив би комітет доопрацювати проект постанови з урахуванням пропозицій, які щойно прозвучали, що ми задіяли якісь реальні підходи, для того щоб поліпшити ситуацію, для того щоб бідні люди, і тільки бідні люди не відчували себе патріотами. Бо в нас такі реалії, що саме ця категорія людей відчуває себе саме громадянами України. Щоб вони відчували себе не лише на такому патріотичному рівні, але і в економічному вимірі, і в соціальному самопочутті.

Розгляд питання до Дня уряду завершено. Оголошується перерва до 12 годин 35 хвилин, на півгодини.

Я дякую всім тим, хто брав участь у розгляді цього питання: представникам уряду, представникам громадських організацій ветеранів.


ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу заходити до сесійної зали, займати свої місця. Будемо продовжувати роботу.

Оголошується до розгляду питання Звіт міністра палива та енергетики України щодо стану розрахунків між підприємствами вугільної промисловості та тепловими електростанціями і оптовим ринком електроенергії за результатами роботи паливно-енергетичного комплексу в першому півріччі 2003 року та реалізації Плану по реорганізації вугільної промисловості.

Комітет пропонує такий регламент розгляду питання. Для доповіді міністру - до 15 хвилин, відповіді на запитання - до 10 хвилин. Для співдоповідачів (два співдоповідачі: керівник комітету Клюєв Андрій  Петрович та ініціатор розгляду цього питання Кравченко Микола Васильович, заступник голови голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва) і для обговорення і прийняття - часу відвести решту із передбачених 45 хвилин для розгляду питання. 45 хвилин зазвичай ми обговорюємо.

Давайте 20 хвилин для обговорення. Нема заперечень?  Я тоді дякую вам. Прошу Сергія Федоровича розпочинати розгляд питання доповіддю.

 

ЄРМІЛОВ С.Ф.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати, учасники засідання! Визначальна роль вугільної промисловості в забезпеченні динамічного розвитку національної економіки, нарощення її енергетичного потенціалу, а також збереження соціальної стабільності в вугільних регіонах України пояснює посилену увагу уряду та парламенту країни до стану  галузі.

У своєму березневому звіті на засіданні Верховної Ради я зазначав, що стрімке падіння обсягів виробництва, фінансова криза, повністю деформований економічний механізм відтворення та низка гострих соціальних проблем, насамперед, пов’язаних з умовою та оплатою праці у вугільній промисловості, ось той нелегкий спадок, з яким уряд прийняв галузь.

Забезпечення руху України шляхом неухильного підвищення енергетичної та економічної безпеки,  зростання конкурентоспроможності національного товаровиробника, ефективної інтеграції до європейського економічного простору об'єктивно вимагають змінити застарілі неринкові форми господарювання  та структурні елементи  і пропорції в одній з фундаментальних галузей економіки.

Всі діючі до недавнього часу вугільні холдінгові компанії, відкриті акціонерні товариства та виробничі об'єднання лише формально носили ринкові ознаки, а по суті були неринковими, неконкурентноспроможними ні  за якістю продукції, ні за ціною. Хронічно потребували державної підтримки, накопичували кредиторські борги, були несамовідтвореними підприємствами.

Наприкінці лютого  2003 року наказом Мінпаливенерго було створено робочу групу з питань реформування вугільної галузі, до складу якої увійшли  представники міністерства, народні депутати,  науковці, керівники галузевий профспілок та держадміністрацій областей, де функціонують вугільні підприємства. Результатом роботи учасників робочої групи стала розробка плану антикризових заходів щодо реорганізації та фінансового оздоровлення вугільної промисловості на 2003 рік. План антикризових заходів передбачав концентрацію зусиль на кількох основних напрямках. Сьогодні є можливість оцінити отримані результати та окреслити проблеми, що потребують вирішення у найближчій перспективі.

По-перше. З метою збереження відтворювального потенціалу галузі, який протягом останніх років скорочувався критичними темпами, на початку 2003 року було прийнято рішення відновити інтегрованість технологічних і господарських комплексів із виробництва вугільної продукції. Ці комплекси були розірвані в ході неефективного реформування процесами банкрутства, так званої, санації, тіньової приватизації тощо. У 2002 році до сфери управління Мінпаливенерго входило 660 підприємств вугільної галузі, більшість з яких була збитковою, а діяльність з врахуванням обмеженості та стану виробничих ресурсів економічно безперспективною. Організаційно господарські форми діяльності цих суб'єктів не дозволяли їм забезпечувати навіть простого, не кажучи вже про розширення, відтворення. Нагальність структурних змін була очевидною навіть для не фахівців.

Починаючи з травня 2003 року, на базі чисельних холдінгових компаній і виробничих об'єднань було створено 21 державне підприємство із замкнутим технологічним циклом вугільного виробництва. Отримані позитивні наслідки створення державних підприємств, які я зараз зазначу детальніше, дозволили підвищити їх інвестиційну привабливість та перейти до наступного реорганізації, корпоратизації новостворених підприємств. В міру визрівання умов відкриті акціонерні товариства вугільної галузі будуть приватизовані цілісними майновими комплексами. Це дозволить посилити їх конкурентноспроможність та провести врешті-решт економічний зміст та форму підприємства у відповідність із світовим ринковим стандартам.

Через шалений опір з цим перетворенням, який тривав на прикінці 2002 року та протягом першого кварталу поточного року, до практичної реалізації ми змогли перейти лише в квітні. Я зараз дякую народним депутатам за те, що заслухавши мій звіт у березні, ви не заперечили цю реорганізацію. Кілька місяців не той термін, коли проявляється весь можливий результатам та кризових заходів. Тим паче, що проблема накопичувалась в галузі роками. Але окремі позитивні результати отримані і це свідчить про правильність обраного шляху. В 2003 році вперше після тривалої депресії галузі та чергового етапу загрозливого падіння, який розпочався в 2002 році, було зламано негативну тенденцію скорочення обсягів видобутку вугілля. Якщо в першому кварталі темп скорочення складав 12 відсотків, в другому 4, то за результатами третього кварталу, мало місце півтора відсотки нарощування вуглевидобутку, порівняння з  відповідними періодами 2002 року. Ці результати значною мірою були  забезпечені завдяки реалізації стратегії інтенсифікації вуглевидобутку. На кінець жовтня навантаження на  комплексний механізований вибій  становило 759 тон за  добу, що на  31 тону за добу більше, ніж аналогічний період минулого року. Проте, більш характерним показником виробництва є обсяг товарної вугільної продукції, оскільки саме вона є товаром кінцевого споживання в енергетиці та коксохімії.

Успадкована з 2002 року тенденція скорочення обсягів товарної вугільної продукції, падіння було на 6,8 відсотка, яка ще діяла і у першому кварталі поточного року, була зламана.  Відбувається постійне зростання обсягів товарної продукції. Якщо обсяги товарної продукції у першому кварталі цього року  на  14 відсотків відставали від показника 2002 року, то за 11 місяців це відставання майже ліквідовано.

Відтворення інтегрованих вугільних компаній у формі державного підприємства, виведення урядом  міжгалузевих стосунків на рівень, що наближається до ринкового формату, сприяла наповненню доходної частини галузевого балансу. 

У першому кварталі 2003 року всі категорії споживачів розрахувалися за вугілля на 86 відсотків. Рівень розрахунків у січні-вересні становив вже 88,5 відсотка. А за підсумками 11 місяців він зріс до 90,1 відсотка.

Окремо хочу зупинитися на розрахунках  за вугілля енергогенеруючих  компаній Мінпаливенерго, бо  саме за їх рахунок і сталося це  підвищення. Протягом останніх місяців підприємства теплоенергетики, які споживають біля половини загального обсягу вугільної продукції,  розплачувалося за  спожите вугілля в середньому на 97 відсотків. Дії уряду, реформування управління галуззю,  дозволили поліпшити фінансово-економічний стан більшості вугільних підприємств. Наприклад, за підсумками жовтня у порівнянні  з січнем цього року  доходи підприємств вугільної галузі збільшилися на 86 мільйонів гривень, а збитки  скоротилися на 49 мільйонів гривень за місяць. За 9 місяців досягнуте двократне зменшення величини дефіциту на покриття  витрат і собівартості вугільної продукції у розрахунку на одну тону з 48 гривень до 20 гривень.

З метою подальшого фінансового збалансування галузі по кожному державному вугледобувному підприємству була опрацьована індивідуальна економічна програма на 2004 рік. Реалізація цієї програми дозволить ліквідувати непокриті збитки в собівартості вугільної продукції.

Основу подальшої стабілізації роботи в галузі у наступному році створює свої реалізації програма технічного переоснащення вугледобувних підприємств. Зокрема передбачається введення 51 лави, оснащеної новітньою технікою, з якої буде видобуто 14 мільйонів тонн вугілля.

Конкретним результатом урядових антикризових заходів щодо вугільної промисловості є зрушення в розвитку глибоко збиткових підприємств, якими до недавна вважалися вугледобувні підприємства "Шахтарськантрацит", "Терезантрацит", "Сніжнеантрацит", "Антрацит........вугілля".

Обсяг виробництва товарної продукції "Шахтарськантроцит", який зафіксований у жовтні, збільшився у порівнянні з показником січня на 26 відсотків, "Торезантрацит" - на 74 відсотки, по антрациті Луганської області - 77 відсотків. Обсяги товарної продукції у державному підприємстві "Сніжнеантрацит" зросли в 5,4 рази.

Як і раніше урядом приділяється значна увага процесам, які пов'язані із закриттям шахт, що відпрацювали свій термін. Особливо пом'якшенню соціально-економічних наслідків цих процесів загального обсягу бюджетного фінансування на реструктуризацію галузі, а це 592 мільйона гривень за 11 місяців поточного року, витрати на пом'якшення екологічних і соціально-економічних наслідків ліквідації шахт склали 420,5 мільйона гривень.

Важливо відмітити, що вирішення виробничих проблем вугледобувних підприємств створює надійне підгрунтя розв'язанню проблем соціально-економічного розвитку територій, де вони розташовані. Розв'язання соціальних проблем погашення існуючої заборгованості з виплат заробітної плати працівникам вугільних підприємств було визначено одним із пріоритетних завдань діяльності уряду у 2003 році.

З метою системного вирішення проблем боргових зобов'язань з оплати праці шахтарів була розроблена і в липні поточного року затверджена комплексна програма заходів щодо погашення заборгованості з заробітної плати працівникам вугільної промисловості протягом 2003-2004 років. За участю профспілок складено графіки її погашення. На початок 2003 року заборгованість вугільної галузі складала 1 мільярд 119 мільйонів гривень і протягом першого кварталу продолжала зростати. Але протягом квітня-жовтня поточну заборгованість із виплати заробітної плати шахтарям по сумі окремих підприємств зменшено на 125 млн. гривень. У жовтні в галузі було виплачено 100,1 відсотка нарахованої місячної зарплати, а за підсумками десяти місяців рівень виплати складає 97 відсотків.

На жаль, ще не всі державні підприємства здатні оплачувати поточну заробітну плату в повному обсязі. Недостатні темпи погашення заборгованості з виплат заробітної плати шахтарям примушують Мінпаливенерго активізувати зусилля для вирішення цієї проблеми і прискорити більш радикальні зміни, про які я скажу пізніше.

Ми закликаємо до співпраці по вирішенню цих завдань також і народних депутатів. Протягом 2003 року відбулося значне скорочення заборгованості із регресних позовів та одноразової допомоги, яка на початок року складала 339 млн. гривень, а на перше листопада заборгованість була зменшена на 78,5 млн. гривень.

Стратегічно важливим показником розвитку вугільної галузі є підготовка нових виробничих потужностей, яка безпосередньо забезпечує відтворення бази вуглевидобутку. В 2003 році в результаті майже стовідсоткового фінансування державних капіталовкладень та поліпшення фінансового стану підприємств нарощення основних фондів вугільної промисловості відбувалося підвищеними темпами.

За січень-жовтень 2003 року підприємствами галузі за рахунок всіх джерел фінансування було освоєного понад 1,4 млрд. гривень капіталовкладень, з них за власні кошти 626 млн. гривень. В поточному році Мінпаливенерго принципово ставиться до постачальників матеріалів і обладнання для шахт, вимагаючи від них прозорості та обгрунтованості цін. ретельний контроль за виконанням договорів на своєчасне постачання відповідної якості гірнично-шахтного обладнання дозволить не лише забезпечити планове введення лав, знизити виробничі затрати державних підприємств, але й більш ефективно використовувати кошти бюджетної підтримки.

З цією ж метою Мінпаливенерго було внесено відповідні пропозиції щодо запровадження в бюджеті 2005 року виділення частини бюджетних коштів на технічне переоснащення вже на зворотній основі.

Одним із головних показників стабілізації стану справ вугільної галузі є той факт, що протягом 11 місяців на теплоелектростанції було поставлено 24 мільйони  180 тисяч тонн вугілля  вітчизняного виробництва, що на 738 тонн більше ніж в минулому році.

Рівень постачання вугілля на ТЕЦ відповідає  плановому балансу, який є достатнім для стабільної роботи національної енергетики. Але треба розуміти і враховувати, що енергетичний баланс держави включає всі види енергоносіїв і додаткова витрата вугілля на ТЕЦ в поточному році в першу чергу забезпечила зростання виробництва електричної енергії, незважаючи на надходження природного газу значно нижче затверджених обсягів.

У поточному році відмічено і збільшення обсягу постачання вугілля обласним паливо-постачальним організаціям.

 Протягом 11 місяців обсяг вуглепостачання склав 1 мільйон 843 тисячі тонн, що у 2.2 рази більші за аналогічний показник минулого року. Здійснюючи заходи антикризової програми щодо вугільної галузі уряд приділяє відповідну увагу підвищенню безпеки та охорони праці. В цілому виконується програма підвищення безпеки праці на вугільних  шахтах та комплексна програма дегазації вугільних пластів.

Належний обсяг фінансування відповідних заходів в поточному році  дозволив підвищити рівень забезпечення шахтарів засобами індивідуального та колективного захисту, що є однією із найактуальніших проблем галузі.

Поліпшення стану охорони праці на вугільних підприємствах вплинуло на зменшення випадків виробничого травматизму з тяжкими наслідками.

Кінцеві результати від збільшення грошових надходжень в галузь збільшується за рахунок підвищення фінансової дисципліни керівників підприємств, і перш за все  щодо витрачання бюджетних коштів.

Цьому сприяла введена практика фінансового планування та робота з удосконаленням управління витратами на підприємствах. Через опрацювання та щомісячні  захисти економічних програм. Посилена  відомча контрольно-ревізійна робота спрямована на профілактику порушень та зловживань, а також зміцнення фінансової дисципліни.

З початку року було зроблено 747 таких перевірок на підприємствах і організаціях. За виявлені порушення і недоліки у фінансово-господарській діяльності притягнуто до дисциплінарної і матеріальної відповідальності 2 878 посадових осіб, з них 50 звільнено із займаних посад, матеріали по 98-ми перевірках передані до правоохоронних органів.

Як ринковий механізм узгодження інтересів виробників суміжних галузей та інструмент досягнення прозорості ціноутворення в Мінпаливенерго  було розроблено концепцію оптового ринку енергетичного вугілля. Нині вона активно впроваджується, і в листопаді було проведено установчі збори засновників ринку та підписано угоди про співробітництво. Бажання приєднатися до цієї угоди виявили близько 40 підприємств.

Запровадження механізмів оптового ринку гарантуватиме здійснення 100-відсоткових розрахунків за вугільну продукцію, сприятиме створенню умов із збільшення видобутку енергетичного вугілля, остаточному усуненню адміністративного втручання в управління товарно-грошовими потоками, дозволить ліквідувати механізм перехресного субсидіювання енергетичних і вугільних підприємств.

Ринкові, а не адміністративні засади ціноутворення при реалізації вугілля сприятимуть встановленню економічно обгрунтованої, рівноважної ціни на цей стратегічно важливий вид палива.

За період з січня - жовтня сталися позитивні зміни і в енергетичній сфері. Найвагомішим доказом цього є енергетичне забезпечення галузі, економічне зростання в державі. За 10 місяців цього року виробництво електричної енергії в державі зросло на 5,7 відсотка. Вдосконалення механізмів оптового ринку електричної енергії забезпечило зростання як рівня розрахунків, так і обсягу надходження коштів її виробникам.

Протягом січня - жовтня рівень розрахунків з ринком становив 92,8 відсотка, в минулому році - 89,1. Рівень розрахунків енергоринку з виробниками електричної енергії склав 94 відсотки.

За 10 місяців 2003 року в енергоринок надійшло 14 мільярдів гривень за реалізовану електричну енергію. Це на 2 мільярда більше, ніж у минулому році. Це дало змогу енергопідприємствам підвищити рівень розрахунків за енергоносії, належним чином підготуватися до зими, здійснити необхідну при зростанні обсягів виробництва закупку палива та  збільшити відрахування в бюджет.

За 10 місяців підприємствами ПЕК до Державного  бюджету сплачено 7,5 мільярдів гривень, що на 418 мільйонів перевищує відповідні обсяги минулого  року. Таким чином, поліпшення стану розрахунків на оптовому ринку електроенергії, підвищення рівня оплати вугільних підприємств електроенергією та розрахунки теплової генерації за вугілля певні позитивні зрушення у  розвитку вугільної промисловості країни говорить про виконання ключових завдань, визначених програмою діяльності уряду, яка підтримана Верховною Радою та квітневою постановою Верховної Ради України щодо оцінки діяльності Мінпаливенерго з реорганізації вугільної промисловості.

Значну допомогу у вирішенні  проблем розвитку ПЕК, зокрема проблеми  боргових зобов'язань підприємств енергетики та вугільної промисловості можете надати і ви, шановні народні депутати. Прискорення прийняття законів про погашення заборгованості за енергоносії, проведення мораторію на примусове стягнення та арешт коштів, про внесення доповнень до пункту 5.9 статті Закону про  оподаткування прибутку підприємств, про внесення змін до Закон України про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутів щодо  підприємств вугільної галузі, які вже внесені на розгляд Верховної Ради, стане важливим внеском у нашу спільну справу розвитку паливно-енергетичної сфери держави.

Шановний  Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, учасники засідання, Міністерство палива та енергетики протягом 2003 року відчувало значну підтримку з вашого боку щодо законодавчого регулювання паливно-енергетичного комплексу. Сьогодні уряд і Верховна Рада України спільними  зусиллями здатні вирішити  завдання відновлення вугільної промисловості. Наступний 2004 рік повинен і може стати переломним для розвитку галузі. Для цього є всі підстави. Вже сьогодні цьому сприяє прийняття Верховною Радою Державного бюджету  на 2004 рік та подальша реалізація антикризової програми вугільної галузі, яка проводиться міністерством. І в цьому я сподіваюсь на вашу підтримку та плідну співпрацю. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА.  Так, переходимо до запитань, шановні колеги. Прошу записатися. Прошу на табло висвітлити прізвища народних депутатів. Володимир Єщенко, фракція комуністів.

 

12:59:50

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів.  Черкаська область.

У мене питання до вас, Сергію Федоровичу, наступного плану. Сьогодні ми слухаємо  питання не тільки, як виконується за перше півріччя ваші заходи, але і, як реалізується план по  реорганізації вугільної промисловості. Я хочу задати  вам питання по такому шахтарському місту, яке є у Черкасах, Ватутіно. Мої неодноразові звернення і до вас, і до Кабміну з питання виділення коштів на  створення робочих місць у цьому місті, надання  можливості колишнім шахтарям  працювати у новому місці і, саме головне, ті акції протесту, які там проходять неодноразово, і мої зустрічі  із мером цього міста Руденком, показують, що дуже повільно ці питання вирішуються. Тому я дуже вас прошу, щоб врахувати ті питання, які є по Ватутіну у роботі і міністерства, і уряду.

 

ЄРМІЛОВ С.Ф. Дякую за питання.

Я думаю, що ви знаєте, що ви так детально задаєте питання, що ми спеціально робили виїзну колегію міністерства, на якій також виступав і мер міста Ватутіно. І сьогодні виділені кошти, і зараз там будується на  створення робочих місць завод у місті Ватутіно по виробництву труб пластикових, здійснюються і інші заходи. Я думаю, що  по місту Ватутіну ми  вирішимо всі питання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Василь Надрага, депутатська група "Народний вибір".

 

13:01:39

НАДРАГА В.І.

Уважаемый Сергей Федорович!  Наши с вами разговоры о том,  что делается в угольной отрасли, в вашей интерпретации ставится таким образом, что  улучшение расчетов по углю приведет, и это ставится как одна из  базовых задач министерства, к сокращению задолженности по заработной плате. У меня тогда возникает вопрос. Луганская область, 45 процентов  от энергетических углей Украины. За этот год до 1 ноября задолженность по заработной плате у шахтеров увеличилась на 20 миллионов гривен, а по оперативным данным за ноябрь месяц - на 11,3 миллиона гривень. У меня вопрос: "Так  что  было сделано?" Потому что вы говорите, что было сокращение. Факты говорят немножко   о других вещах. Спасибо!

 

ЄРМІЛОВ С.Ф.Я називав загальні цифри по скороченню заробітної плати і сказав у доповіді, що, на жаль, не всі ще вугільні підприємства здатні сплачувати поточну заробітну плату. До цих підприємств відноситься, наприклад, державне підприємство "Донбас-Антрацит", яке сьогодні знаходиться в найгіршому,  найскрутному стані. Ми сьогодні луганською обласною державною адміністрацією відпрацювали додаткові спеціальні заходи по цьому підприємству. Я думаю, що ви найближчим часом побачите позитивні зрушення і там.

 

ГОЛОВА. Замість Грязєва, Ніколаєнко Станіслав.

 

13:03:10

НІКОЛАЄНКО С.М.Фракція соціалістичної партії України.

Шановний Сергію Володимировичу! Я що хотів сказати, добре, що слухаємо розрахунки енергетиків із шахтарями, там люди, зрозуміло, хочуть отримувати гроші і процес іде технологічний, але в мене таке питання. Ми коли будемо з вами контролювати, взагалі, оці приватні обленерго? От я повернувся з округу, за місяць на півтори-дві копійки збільшились ціни на кіловат електроенергії без попередження, без нічого, просто що хочуть і роблять.

Друге. Збирають ці кошти, ніхто не обновлює ніякі енергетичні потужності, провода не міняє, нічого, тільки на споживання. Позабирали в районів права, які там зміцнювати базу, всі енергетики привратились вже в хижаків. Залітають в квартири, в бабок відривають ці пробки, знімають пломби, штрафують і т.д.

І друге питання, я вам вже говорив, ціна на вугілля. Яке лихо в нас сталося в Україні, що ціна на вугілля сьогодні на півдні, от в селах Херсонщини я був, сягає 450 гривень. Як можна за 100 гривень купити сьогодні два тонни вугілля на зиму? Давайте щось будемо робити, бо це просто вимерзнуть люди. І на Чернігівщині, он Рудковський підказує. Будь ласка.

 

ЄРМІЛОВ С.Ф. Дякую. Що стосується приватних  обленерго, то приватизація якраз і здійснювалася для того, щоб зменшити адміністративне втручання. То маємо те, що маємо, як каже Леонід Макарович.

Але  сьогодні уряд і Національна комісія з регулювання жорстко контролює якраз за рахунок  регулювання тарифів приватних обленерго і виконання цими приватними  обленерго інвестиційних програм.

Я думаю, що це повинно стати окремим розглядом. Я знаю, що у Верховній Раді знаходиться декілька законів, законопроектів про Національну комісію  з регулювання. Треба це питання вирішити, тоді буде простіше контролювати з боку парламенту.

Що стосується побутового палива, ми з вами розмовляли перед сьогоднішнім засіданням, ми  в 2,2 рази збільшили у цьому році постачання побутового палива, що дозволило нам зменшити комерційні втрати в електричних мережах за рахунок крадіжок або споживання на обігрів електричної енергії. Тепер треба відновити роботу обласних вуглепостачальних компаній або там підприємств. Сьогодні ціна вугілля на вугільних підприємствах у 2,5 рази менше, ніж отримує конкретний споживач у селі, наприклад. І ми сьогодні, я думаю, з вами  це обговорювали, я думаю, ми здатні це зробити у наступному році.

 

ГОЛОВА. Сергій Матвієнков, фракція "Регіони України".

 

13:06:01

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ, город Мариуполь.

Уважаемый Сергей Федорович, у меня к вам два вопроса.

Вопрос первый.  На протяжении ряда лет мы наблюдаем вот такую, так сказать, парадоксальную ситуацию. С одной стороны, мы постоянно увеличиваем дотации угольной отрасли в бюджете. С другой стороны, мы наблюдаем постоянный параллельный рост цен на угли. При чем этот рост на угли, он за собой стимулирует, как говорится, рост цен по отрасли в целом  и по промышленности и так далее.

У меня к вам конкретный вопрос. Где вы видите предел? Сколько на сегодняшний день  вам нужно дотаций  в отрасль для того, чтобы был остановлен этот  рост цен? Это вопрос первый.

Второй вопрос. Объясните второй парадокс: с каждым годом мы в угольную отрасль увеличиваем дотации из бюджета - это раз. С каждым годом  мы выводим из эксплуатации самую убыточные, самые нерентабельные лавы, в том числе самые нерентабельные шахты и, тем не менее, имеем, ну будем говорить так, нерентабельную отрасль. Каким образом здесь эффективность выведения и каким образом эффективность использования этих средств, которые мы вкладываем? И где ж этот переломный момент, когда же он наступит? Спасибо.

 

ЄРМІЛОВ С.Ф. Я прошу слайд номер вісім, якщо можливо, показати на екрані. Значить, в січні-місяці собівартість, середня собівартість вугільної продукції без ПДВ складала 175 гривень. А ціна 127 гривень. Тобто збитки на реалізацію однієї тонни продукції, ви можете бачити на графіку, складали майже 48 гривень. Державна підтримка на одну тонну, яка була в цьому році, 830 млн., це приблизно 10 гривень на тонну. Це - відповідь на це питання. І ми в цьому році зменшили собівартість до 153 гривень вже, а ціна піднялась із 127 до 132-х, всього на п'ять гривень, шановний народний депутат. Середня ціна 132,7 гривні без ПДВ, середня ціна товарної продукції. Послухайте, при державній підтримці 10 гривень.

В наступному році за рахунок подальшого впровадження всіх цих заходів ціна буде повністю збалансована - це перше. Ми відмовляємся від державної підтримки на собівартість 2005 року. І ці кошти будуть спрямовані на технічне переоснащення, капітальне будівництво більш ефективних підприємств. Наступний рік останній.

 

ГОЛОВА. Так, Микола Нощенко, фракція партії промисловців і підприємців, і Трудової України.     

 

13:08:39

НОЩЕНКО М.П.

160-й виборчий округ. Прошу передати слово Дашутіну.

 

ГОЛОВА. Григорій Дашутін.

 

13:08:46

ДАШУТІН Г.П.

Сергій Федорович, у мене два до вас питання. Будь ласка відповісте. Я знаю, що міністерство останнім часом дуже опікується заощадженнями енергоносіїв, і ті реконструкції, які вже перші відбулися на теплоелектростанціях, і наділ, я знаю, у вас є програма, тому хотів би, щоб коротенько ви сказали, яка програма сьогодні міністерства щодо заощадження в паливно-енергетичному комплексі щодо вугілля на теплоелектростанціях?

І друге питання коротенько: у нас сьогодні на фракції піднімалось питання депутатом Єдіним, ми хотіли почути яка буде доля холдінгу  "Олександрвугілля". Дякую.

 

ЄРМІЛОВ С.Ф. У вас у матеріалах є графік зниження зольності вугілля, починаючи з 2000 року, міністерство досягнуло там з 39 відсотків до 26 відсотків середню зольність вугілля. Це якраз і призводить до зменшення витрат умовного палива на електростанціях. Ми зменшили відсоток, умовний відсоток споживання газу, з 21 відсотка до 18 відсотків тільки в цьому році на 3 відсотка, незважаючи на те, що майже на 6 відсотків зросло виробництво електричної енергії і споживання в державі за рахунок економічного зростання.

Крім того, в цьому році вперше ми зламали тенденцію росту комерційних втрат. І загальна економія за 10 місяців склала 800 мільйонів кіловат годин, введення більш нових, модернізованих блоків. У грудні ми пускаємо зміївський блок номер вісім, який буде працювати без використання газу. У першому кварталі - старобешівський блок номер чотири. Йде реконструкція тринадцятого блоку Бурштинської ТЕС. Кожен рік ми плануємо по два-три блоки реконструювати, і це значно зменшить також витрат на енергоносіїв.

Що стосується "Олександрія вугілля". Є два підходу. Перший підхід. З урахуванням збитковості великої цього підприємства прийняти рішення про його реструктуризацію і повне закриття. Але ми в цьому році за рахунок додаткового фінансування і там впровадження різних програм сьогодні розглядаємо, щоб принаймні 70 відсотків виробничих потужностей, потужностей задіяти в спеціальній програмі, яка буде працювати на подальшу стабілізацію роботи "Олександрія вугілля".

 

ГОЛОВА. Григорій Манчуленко.

 

13:11:27

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Григорій Манчуленко, 203 виборчий округ, Чернівецька область, Українська народна партія, фракція "Наша Україна". Шановний пане міністре! Проект бюджету на наступний рік, де йшлося про програму будівництва енергоблока електростанції України і була виділена конкретна цифра, я пропонував, виходячи із загального балансу, в межах цього балансу виділити на Ново-Дністровську ГАЕС 400 мільйонів гривень і будівництво вітрових електростанцій в Чернівецький області, де є сприятлива "роза вітрів" - чотирьох мільйонів гривень.

Кабінет Міністрів сказав, що недоцільно виділяти окремими рядками ці всі речі і що йому краще видно, яким чином там вирішувати проблеми Ново-Дністровської АЕС.  Поясніть, будь ласка, цю позицію.

І друге питання. Ось я дивлюся, хто найкращий із енергопостачальних компаній розраховується з енергоринком. Найкраще Житомиробленерго, станом на жовтень цього року, найгірше - Донецькобленерго. Поясніть, будь ласка, ситуацію. Дякую.

 

ЄРМІЛОВ С.Ф. Що стосується інвестиційної надбавки, яка закладена  до спеціального фонду Державного  бюджету на наступний рік. Вона складає 1 мільярд 780 мільйонів гривень. Але це менше навантаження, ніж сьогодні ми маємо 833 мільйони гривень, але на два місяці.

Ця інвестиційна надбавка, якщо вона буде повністю профінансована, дозволить в наступному  році запустити в першу чергу два атомних блока. Україна, можливо, єдина держава, яка самотужки будує два потужних атомних блоки, які в наступному році ввійдуть до дії.

Крім того поруч з будівництвом атомних електростанцій ми повинні зразу будувати регулюючі потужності. Це стосується в першу чергу Дністровської гідроакумулюючої електростанції. Я думаю, що зразу ж, як ми пустимо атомні блоки, всі кошти, не зменшуючи навантаження будуть йти на Дністровську та ..... ГАЕС.

Що стосується вітрової енергетики, вона закладена, конкретний відсоток визначений - 0.75 відсотка, ви знаєте, від кожної кіловат-години. Розподіляє ці кошти спеціальна міжвідомча робоча група, яка працює під егідою Мінпромполітики. Я думаю, що питання будівництва в Чернівецькій області вітроелектростанції - це: перше - присутність там вітрового потенціалу, якщо він є, і далі - наша робота по впровадженню цього проекту.

Що стосується розрахунків. Найгірше сьогодні розраховуються дві області: це Донецька і Луганська області. Якраз пов'язане з темою нашого сьогоднішнього питання. Це депресивні регіони.

 

ГОЛОВА. Час вичерпаний. Сідайте, будь ласка.

Клюєв Андрій Петрович, голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

13:14:56

КЛЮЄВ А.П.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты, члены правительства. Оценивая результативность мер по улучшению работы угольной промышленности, следует исходить из объективного анализа условий ее функционирования, сложившихся, как минимум, на начало текущего года.

В системном же плане это блок серьезнейших структурных проблем, преодоление которых требует значительного времени, эффективного менеджмента, комплексного подхода к управлению финансовыми потоками.

Вам хорошо известны стартовые условия преобразований в отрасли, проблемы ее убыточности, задолженности по заработной плате и регрессным выплатам, изношенность основных фондов, кризисное состояние платежей за отгруженный уголь.

Поэтому результаты работы за истекший период, представленные в поданных правительством материалах, уже дают возможность говорить об отдельных позитивных тенденциях улучшения функционирования угольной промышленности.

Коротко остановлюсь на основных задачах, решение которых закрепит стабильность и будет способствовать эффективной работе  угледобывающих предприятий.

Расчеты за уголь и электроэнергию. Это первое.

За 9 месяцев расчеты энергоснабжающих компаний с оптовым рынком составили около 93 процентов. Оплата товарной продукции, генерации - более 94 процентов. Уровень оплаты электрической энергии конечным потребителям в октябре 2003 года уже составил более 97 процентов. Уровень оплаты за уголь тепловыми электростанциями повышается и приближается к 100 процентам.

В целом, показатели достаточно значимые. Вместе с тем, динамика платежей за элекроэнергию, поставленую ТЕЦ, а следовательно и расчеты с угольными предприятиями имели значительный помесячный разброс. Ее нижний предел составляет 66 процентов в январе месяце, за 6 из 9 месяцев  оплата была меньше, чем 100 процентов.

Вывод первый. Необходимо обеспечить адекватность расчетов между энергорынком и ТЭЦ с уровнем платежей потребителей за отпущенную элекроэнергию. Привести методы и алгоритмы регулирования рынка элекроэнергии в соответствии с рыночными принципами и обеспечить прозрачность энергорынка, равенство его участников и конкурентоспособность.

Для реализации этих принципов по предложению нашего комитета и Минтопэнерго в октябре текущего года внедрена пропорциональная оплата поставленной на оптовый рынок элекроэнергии. В полной мере потенциал этих изменений будет реализован в следующем году. Это позволит существенно  улучшить финансовое  состояние угледобывающих предприятий и тепловых электростанций.

Вторая проблема - это проблема  энергетического баланса. Одним из положений программы  действий правительства является возобновление работы по составлению прогнозных и текущих балансов топливно-энергетических ресурсов. Это относится и к регулярному составлению баланса угля. Судя по текущим  результатам, мы еще не преодолели негативные тенденции несбалансированности, заложенной в прошлые годы.  Тому подтверждение досрочные меры по обеспечению компенсирующих поставок природного газа и увеличение импорта угля.

Несбалансированность энергетического сектора порождает неэффективное энергопотребление на микроуровне. В конце ноября в вечернее время почти на  треть увеличивается потребление электроэнергии. Очевиден факт - отопление населением квартир электрообогревательными приборами.

Вывод второй. Только составление прогнозных  и текущих балансов топливно-энергетических ресурсов на регулярной основе сможет обеспечить преодоление структурных диспропорций в развитии топливно-энергетического комплекса, эффективное управление финансовыми потоками в системе включительно с ресурсами капитального характера.

Угольная промышленность и тепловая электроэнергетика, как приоритеты экономического развития  нашей страны.  Уголь - это значимый для Украины энергетический ресурс. Около 50 процентов электроэнергии вырабатывается с использованием угля. Тепловая электроэнергетика является стратегически важным  технологическим компонентом в системе электроэнергетики нашего государства. Угольная отрасль вырабатывает жизнеобеспечивающий ресурс для коксохимического и металлургического комплексов нашей экономики. А это  сотни тысяч рабочих мест, местные  бюджеты, валютные поступления, стабильный платежный баланс, стартовые условия для развития внешней торговли и иностранных инвестиций в нашу экономику.

К сожалению следует констатировать следующее. Нынешний объем добычи  угля около 80 миллионов тонн в год - это уровень 50-х годов прошлого столетия. Задолженность по заработной плате в угольной промышленности на протяжении года существенно не изменилась и составляет, к сожалению, около 1,2  миллиарда гривен. Кредиторская задолженность предприятий угольной промышленность свыше  10 миллиардов гривен.

Вывод третий. Критическая масса преобразований угольной отрасли , как составляющая структурных изменений в топливно-энергетическом комплексе, пока еще, к сожалению,  полностью не достигнута.

Отмечая позитивы бюджета на 2004 год по поддержке угольной промышленности, решению накопившихся социальных проблем отрасли к основным задачам, требующим безотлогательного решения Минтопенерго, следует отнести следующее.

Первое. Это эффективное и целевое использование бюджетных средств, и достижение значимых результатов работы угольных предприятий.

Второе. Четкое определение роли угольной промышленности долгосрочной стратегии развития топливно-энергетического комплекса страны и обеспечение ее энергетической безопасности.

Третье. Разработка и практическая реализация программ целевого подхода при распределении бюджетных средств на цели и поддержки угольных предприятий, базирующих на четких критериях оценки результатов ее предоставления.

Четвертое. Совершенствование ценовой и тарифной политики.

Пятое. Комплексное решение проблем финансового оздоровления угольной промышленности, как составляющий топливно-энергетического комплекса, практическое решение задач реструктуризации.

Комитет готов совместно работе с правительством в сфере законодательных инициатив по выше перечисленным направлениям. Благодарю за внимание! Спасибо!

 

ГОЛОВА.Микола Васильович Кравченко, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики і підприємництва. Шановні келеги, ми ж домовлялися, коли затверджували регламент, що питань не буде. Ми відведемо цей час на виступи для того, щоб вкластися.

 

13:22:57

КРАВЧЕНКО М.В.

Фракция коммунистов. Я представляю регион Донбасса.

И хотел начать свое выступление как в старые добрые времена с чувством глубокого удовлетворения мы выслушали яркую, содержательную речь министра, в которой ничего нельзя было понять. И я хочу сказать о том, что с чувством глубочайшего неудовлетворения я сегодня послушал этот отчет и прочитал те материалы, которые сегодня представлены нам для рассмотрения. Это чистейшей воды профанация, это некомпетентность министра и его министерства содержательно подготовиться к отчету по этому вопросу.

Поэтому я остановлюсь на некоторых, наиболее общих ошибках, которые сегодня допущены и просчетах, которые сегодня допущены по реструктуризации, по реорганизации отрасли. Министр лукавит о том, что нет объемов падения производства. Падение производства составило 1,5 миллионов тонн. Для сведения скажу, что специалисты считают, что для возобновления миллиона тонн нужен 1 миллиард гривен.

Расчеты показывают о том, что у нас не в феврале где-то закончатся запасы угля. Почему? Потому что в отчете здесь показано, что у нас 2 миллиона, а по постановлению Кабмина мы должны иметь 3,6. С наступлением холодов мы будем сидеть без света.

Я хотел бы остановиться на той страшной картине, которая сегодня есть в результате реформы. В первую очередь я хотел бы сказать о том, что если бы Ермилов, как министр, знал регион, знал о том, что шахта и поселок, и город является живым организмом и их разрывать нельзя, он бы никогда бы не пошел на то, чтобы лишить статуса юридического лица шахты. Таким образом потеряна сегодня управляемость. Сегодня нанесен серьезнейший ущерб социальной сфере в городах.

Если бы сегодня посмотреть схемы, в результате которых в реорганизации участвуют коммерческие структуры, то они следующие. Сегодня к генеральному директору, который аккумулирует якобы все средства, присажена коммерческая структура, которая вымывает деньги за счет высоких цен на поставляемое оборудование и сверхнизких цен на закупаемый уголь. И вот отсюда, уважаемый коллега Матвиенков, вам ответ на вопрос: почему вы по 300 гривен покупаете, а они забирают по 132 гривне? И здесь двойной подъем. И я вам должен сказать о том, что это вымывание закончится тем, что в конечном итоге шахты прийдут к приватизации полностью. абсолютно уничтоженные как основными средствами производства.

Министр здесь не сказал о том, что лишивши социальную сферу финансирования. он в результате реформ оставил города сегодня без отопления. В том же "Силидово" сегодня из семи котелен работает только две. Дети не учатся, школы закрыты - вот сегодня реально. И при это - объединение, которое сегодня еще по старым запасам перевыполняет планы производства.

Сегодня в городах Дзержинске, Красноармейске и других городах не получено угля за 2002 год. Представьте себе, что можно говорить людям на встречах, когда, об этой реформе, когда люди на сегодняшний день, живя на этом угле, сидят в холодных квартирах?

Уважаемые коллеги, я хотел бы обратить ваше внимание и министра в первую очередь о том, что сегодня престижность шахтерского труда в результате тех реформ упала. Сегодня зарплата шахтеров в Донбассе стоит на 16 месте, вдумайтесь! На 16 месте. Такого еще не было никогда. Сегодня 36 процентов шахтеров пенсионного возраста. И если завтра они уйдут, то у нас окончательно уничтожится кадровый потенциал.

В течение пяти минут невозможно рассказать о том, что сегодня натворила реформа. Если министр готов сегодня оспорить мое выступление, я готов предстать перед ним в любом регионе Донбасса и пополемизировать с ним о том, делает ли благо он или уничтожает отрасль.

Предложение: я подготовил проект постановления о том, что за проведение реформ министр должен уйти с должности. Я сегодня получил вот эти материалы, вернее вчера, увидя, какие здесь есть цифровые разночтения я согласился  с предложением топливного комитета о том, чтобы рассмотреть этот вопрос, уточнить еще раз цифры и рассмотреть этот вопрос через месяц примерно, для того, чтобы нас не обвинили в необъективности. Но при этом я обращаюсь к Кабинету Министров: уважаемые члены правительства! Сегодня мы переживаем тяжелейший продовольственный кризис, но предупреждаю, если этот министр не уйдет с этого поста, реорганизация, которую он придумал, приведет к тяжелейшему энергетическому кризису, и в результате мы заморозим города и это выплеснется в серьезные социальные последствия.

Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Я дякую за співдоповідь. Переходимо до обговорення.

Прізвища народних депутатів прошу висвітлити на табло, які записалися для участі в дискусії.

Пузаков, фракція комуністів, підготуватися Юрію Кармазіну.

 

13:29:23

ПУЗАКОВ В.Т.

Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградщина. Качество жизни каждого украинца отражает так называемый прожиточный уровень. А многие ли семьи в Украине имеют этот прожиточный минимум? С этой жизнью у наших министров становится все больше и больше оптимизма. И слушая их отчеты приходишь к выводу, что полностью стирается грань между фантастикой и откровенной жизнью.

Как можно заявлять во всеуслышание, что украинская энергосистема имеет наивысшую в странах СНГ готовность включиться в синхронную работу с Единой энергосистемой  Европы. Спрашивается, на кого рассчитано это заявление? А дошла ли эта сенсация  министерства до  тех, кто с наступлением зимы испытывает холод, а на протяжении года постоянные многочисленные отключения  электроэнергии, в результате которой гибнут люди в больницах  на операционных столах, не говоря о том, что горят электроприборы и электротехника. И вот с таким качеством вы, пан министр, собираетесь в Европу?

Кому, ка не вам известна разбалансированность отечественной энергосистемы. Более 60 процентов тепловых энергоблоков простаивает по старости и фактически не подлежит восстановлению. Их надо  строить заново. Хотя сегодня нас спасают атомные станции, которые тоже на пределе. Но и это еще не все. В отечественной энергосистеме отсутствуют маневренные энергоблоки, а значит наши диспетчера лишены возможности  регулировать пиковые нагрузки. Отсюда многочасовые и кратковременные сбои в подаче энергии и остающаяся недостижимой для украинской энергосистемы частота 50 Гц.

Ведь известно, что по оценкам экспертов Украине необходимо минимум  10 миллиардов долларов, чтобы вывести энергосистему на приемлемые для цивилизованного мира показатели. Ну, а где они эти миллиарды?  Их в бюджете почему-то нет.

Вот с таким отношением и с такими темпами  воспроизводства генерирующих мощностей пора бы призадуматься. Если в советские времена в Украине ежегодно вводилось по одному-два энергоблока, то сейчас реставрация лишь одного растягивается на  5 лет. А регионы с его лидером остаются без энергии. То есть надежд на улучшение, можно смело говорить, и не предвидеться. Да и вообще, желания наши  и возможности расходятся, как угловые лучи. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна". Василь Надрага буде виступати наступним.

 

13:32:12

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні народні депутати,  що відбувається сьогодні по тому питанню, яке ми розглядаємо?

Я щиро вдячний Кравченко Миколі Васильовичу за те, що він поставив і ініціював це питання, і сьогодні з болю виступав. Але я хотів, щоб подивитися, чи сьогодні не скористаються його  плодами дещо інші політичні сили. І я хотів би чітко означити навіть ці політичні сили.

Я хотів би запитати: чи добрий господар міняє коней на переправі? Мабуть, ні. Гайдука вигнали, не зрозумівши, не спитавши: а щось, може, корисного він зробив? А за кадром нібито і Дубина, а за кадром і Бойко, а за кадром і глава президентської адміністрації - всі за кадром. Відповідати буде оця людина, тільки міністр, він буде відповідати. Так і стоїть питання, що відповідати буде він. Чому? Дисципліна погіршується, некерованість збільшується, Росії - нате, голову припіднесли віце-прем'єра, тому що сказав правду, що не потрібен нам газотранспортний консорціум, що це все дибілізм, що українці - не африканці, і не треба ним керувати з Москви, і не треба Чубайсу це робити. І все, за це знімають людину.

Сьогодні в обстановці некерованості збір грошових коштів зменшується з 97 відсотків до 85. Якщо далі така буде ситуація некерованості, то ситуація ще погіршиться.

Я маю багато претензій до того, що відбувалося у вугільній галузі. Я тут уже говорив ще майже рік назад про те, що деякий напрямок ваших реформ неправильний. Ви що, хтось поцікавилися? А, може, ти, пане Кармазін, маєш якісь думки з цього приводу? А, може, Партія захисників Вітчизни знає, як зупинити розкрадачів?

То я вам тоді буду казати звідси, з цієї трибуни, якщо у вас немає часу ні на що інше. Ті накази, які ви час від часу віддаєте: і в серпні, і наказ, який ви даєте в червні і так далі, - які називаються "про те, щоб скорегувати обсяги видатків з Державного бюджету", лобіюють тільки одну область по завданню Прем'єр-міністра - це була Донецька область. І, разом з тим, ви знищуєте "Львіввугілля", забираєте мінус 1 мільйон 048 тисяч. Ви забираєте "Волиньвугілля", знищуєте. "Олександрвугілля". Далі - "Первомайськвугілля", знову 1 мільйон 024. Шахта "Марія Глибока". Ви забираєте з усіх і корегуєте так, як ви собі забажаєте. Для чого ви це робите?

Я скажу для  чого ви це робите. Тому що гроші потім вилучаються. Наприклад, з Перовського машзаводу гроші на другий день 10 мільйонів гривень були відправлені в Великобританію. Куди йдуть гроші через Углемаш, які ви заклали сьогодні в бюджет 1,4 мільярда. Це структура до кого наближена? До  Прем'єр-міністра мабуть наближена ця структура.

І далі. Я хочу сказати, що гроші, які ви вкладаєте і сьогодні у вас ніби-то у шахтарях нема більшої служби, ніж гірничо-рятівна. Треба  допускати до того, щоб не було що рятувати, щоб були люди всі здорові, а не просто відмивати там гроші. Тому я хочу сказати, що  міністра треба сьогодні поправляти, але не добивати, пане Кравченко, до смерті, бо некерованість в цій галузі ще страшніша. Дякую.

 

Засідання  веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, дякую. 46 секунд.

Василь Іванович Надрага. Підготуватися Рудьковському.

 

13:36:08

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, "Народный выбор", Луганская область.

Я хочу остановиться на этой теме, потому что для Луганской области тема угольщиков и расчеты с ними энергетиков особенно актуальна. Актуальна хотя бы потому, что  45 процентов  энергетических углей Украины добывается в Луганской области. Какова ситуация на сегодня? Мы послушали с вами доклад и вместе с тем остался целый ряд вопросов. И базовый из них это то, каким образом рассчитывается энергогенерирующая компания с угольщиками за поставленные угли. Несмотря на неоднократные поручения Президента Украины, Премьер-министров на сегодняшний момент, говоря о работе министерства, можно сказать: не найдено решение вопроса о своевременном и самое главное полном объеме расчетов за отгруженные на электростанции Украины угольную продукцию. Так, на электростанции Украины за 10 месяцев текущего года отгружено 7 миллионов 290 тысяч тонн угольной продукции на сумму 1 миллиард 775,8 миллиона гривен. Генерации же оплатили  1 миллиард 109 миллионов, то есть недополучение 66,8 миллиона гривен. Большие это деньги или нет? Скажу так,  66,8 миллиона гривен недополученных - это в три раза больше, чем выросла задолженность по  заработной плате по тем же угольщикам Луганской  области. Она выросла за  этот год на 20 миллионов.

Следующий момент.  Критическая ситуация начинает развиваться по ноябрю, несмотря на то, что мы говорим с вами  о первом полугодии, мы должны смотреть и то, как и получается. В ноябре текущего года отгружено 799 тысяч тонн угля на сумму 130 миллионов гривен, оплачено 98,8 миллиона гривен. То есть, за минусом 31,4 миллиона гривен, что составляет без малого 25 процентов от общей суммы поставки.

Расчет задолженности энергетиков перед угольщиками за 10 месяцев продолжает и перед хорошо работающими  государственными предприятиями. Нам тут ссылались на то, что есть проблемы по плохо работающим. "Свердловскантрацит", "Ровенькиантрацит" за 10 месяцев она составили соответственно задолженность 28 и 47,3 миллиона гривен. И цифры, вдумайтесь,  с момента образования этих ГП - 244, 7 и  276,3 миллиона гривен. К чему это все ведет? Это все ведет к тому, что  на сегодняшний  момент начинают предлагать всевозможные  эксперименты Минтопэнерго, однако эти эксперименты толку не дают.

По факту.  Общая задолженность, а задолженность, на мой взгляд, есть главный показатель, главное следствие  плохой  проплаты за поставленные угли,  общая задолженность  по заработной плате шахтерам Луганской области по состоянию на 1 ноября  с начислением 531,6 миллиона гривен, с начала года она возросла на 20 миллионов, а в ноябре на 11, 3 миллиона гривен.

Поэтому, я считаю, что нужно выйти на 100-процентную проплату, тогда не надо  будет ни кредитные проекты по выработке заработной платы, ничего остального не делать, и только  нормальные расчеты по углям дадут возможность нам  может быть и меньше рассуждать о господдержке, а реально помогать шахтерам. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово  має народний депутат Рудьковський. За ним Коновалюк.

 

13:39:32

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати! Шановні громадяни України!  Ви розумієте, адже енергетика, там великі гроші, де великі гроші, там велика політика. І останні дії, які відбулися, так би мовити, в енергетичній галузі під килимове  звільнення віце-прем'єра Гайдука, цьому засвідчило. Це була не причина про те, що Гайдук заявив  про недоцільність створення консорціуму, про це всі знають, і більшість депутатів цю позицію підтримує,  це був привід просто  група олігархів, яка приватизувала вухо Президента і яка мала доступ до його ліжка в зв'язку з тим, що він прикутий до ліжка, підсунула указ, обгрунтувавши це тим, що Гайдук зробив заяву, яка протирічить позиції самого Президента. І Президент підписав. Добре, що він не підписав Указу про складання своїх повноважень, йому цього указу просто не підсунули. Але, мова йде про інше, про вирішення питань в Україні. Яким чином це відбувається? Відбувається все під килимом.

І я вважаю, якщо Прем'єр-міністр, який приїхав в п'ятницю провідувати Президента в 10 годин вечора, не почув від Президента те, що він підписав годину тому указ про звільнення його віце-прем'єра, повинен задуматися, бо цей дзвінок для Віктора Федоровича. Віктор Федорович, так само було з Пустовойтенком, з Кінахом, спочатку видьоргували їх міністрів, віце-прем'єрів, а потім уряд вже Прем'єр-міністра не слухав. Всі міністри бігали в Адміністрацію Президента і уряд, і керованість уряду відбувалася з Адміністрації Президента. Якщо ви не пролобіюєте свого віце-прем'єра, то пакуйте чемодани, підбирайте округ і поповнюйте загін кандидатів у Президенти народних депутатів.

Що ж до звільнення віце-прем'єра, було три складових. По-перше, його принципова позиція, що неможливості створення газотранспортного консорціуму на базі української труби, раз.

Друга причина про те, що Єрмілов, разом з Гайдуком, розпочали реформу у вугільній галузі і хочуть продавати вугілля не з аукціону. Чого не хочуть частина донецьких бізнесменів чи злодіїв, які хочуть ловити рибу у темній воді, і частина тих, які представляють і київські клани.

Третє питання - бажання керівництва НАК "Нафтогаз України" підняти на 10 доларів ціну на газ для комерційних споживачів, що Гайдук розумів, приведе до зниження конкурентоздатності української економіки і таким чином скорочення темпів зростання економіки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Миколо Миколайовичу. Ви не по темі абсолютно. Сідайте, будь ласка.

 

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М. Спасибі. І тому я вважаю, що програму уряду у напрямку реформування вугільної галузі потрібно сприйняти як дану, яка працює на перспективу вугільної галузі. Звільнення міністра призведе до того, що поставлять маріонетку, яка буде діяти в інтересах кланів, які борються з реформами у вугільній галузі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Коновалюк. Підготуватися Броннікову.

 

13:43:20

КОНОВАЛЮК В.І.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Ми дійсно вже не перший раз розглядаємо проблеми паливно-енергетичного комплексу і з'ясовуємо для себе, що це питання дійсно впливає на подальший розвиток як економіки держави, так і на вирішення багатьох проблем. Напевно жодна з галузей вітчизняної економіки не знала за останні часи такої кількості кризових явищ, як паливно-енергетичний комплекс і угольна галузь.

Дефіцит власне вугільної продукції відчували в країні всі. І можна абсолютно впевнено говорити про те, що стан справ у вугільної галузі загрожує загрожує енергетичній незалежності і безпеці держави.

Я не буду, скажемо так, застерігати вашу увагу на тому, що проблеми, вони були визначені як застаріла організаційна система, падіння рівня балансових промислових підприємств, падіння об'ємів капітального будівництва, інвестиційна непривабливість шахт та інші.

Головна мета реорганізації полягає в досягненні ефективної роботи вугільної галузі, характерними ознаками якої є забезпечення потреб національної економіки, економічно рентабельна та екологічно безпечна робота підприємств і, по-третє, соціально-економічна стабільність вугільних регіонів.

За прогнозами вчених без негайного прийняття антикризових заходів виробництво вугільної галузі буде і надалі скорочуватись і в наступних роках об'єм видобутку вугілля впаде, може впасти на 30 відсотків. Соціально-економічні і екологічні проблеми, що супроводжуються, обійдуться Україні не в один десяток мільярдів гривень.

В грудні минулого року Мінтопенерго почав реалізацію антикризової програми, яка полягає в об'єднанні фактично всіх шахт України в декілька державних підприємств з закінченим циклом виробництва. Реформу планується провести в три етапи.

Ми з вами дуже добре розуміємо, що ситуація, яка склалась в підприємствах вугільної галузі, а в минулому році з 165 шахт тільки 20 отримали прибуток в розмірі 300 млн. гривень, останні 135 працювали збитково і отримали мільярд 700 млн. збитків.

Причини скорочення лінії очисних забоїв втрачено майже біля восьми мільйонів тонн вугілля, тобто приблизно 800 млн. гривень. За підсумками дев'яти місяців поточного року галузевими підприємствами ПЕК вироблено приблизно третину загального обсягу промислової продукції та чверть валового внутрішнього продукту країни. А зараз зростає енергоспоживання ресурсами, тобто зростає в цілому економіка. І від цієї галузі буде у многому залежати, наскільки ми в майбутньому будемо з вами забезпечувати це зростання.

Я хочу на останнє звернутись, шановний Сергій Федорович, до вас, і все ж закликати до того, що ми повинні враховувати і впливати на ці проблеми більш рішуче і кардинально змінити ситуацію. Не потрібно тільки оцінювати її в макроекономічному вимірі. Ми повинні розраховувати не тільки на управлінські структури, але і на забезпечення погашення як дебіторсько-кредиторської заборгованості, на покращання і ефективне покращання використання бюджетних коштів і треба бути вдячним народним депутатам за те, що, мабуть, на наступному році ми дійсно збільшили бюджетне фінансування. Але ця підтримка, ваша підтримка особиста буде дійсно пропорційна тим зрушенням і вирішенню проблем, які ми очікуємо в вугільній галузі в паливно-енергетичному комплексі в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Валерій Іванович.

Слово має народний депутат Бронніков, підготуватися Соломатіну.

 

13:47:00

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемый Председатель, уважаемые народные депутаты, уважаемые присутствующие!

Действительно, энергетика - это великая политика, поскольку касается каждого из нас, касается жизнедеятельности каждого из нас, и наша с вами задача сделать так, чтобы угроз этой жизнедеятельности как человека в первую очередь так и экономики не было.

Действительно, 2003 год - это был год существенного улучшения расчетов за энергоносители, существенного улучшения финансового состояние в энергетической области. Энергетики рассчитались в целом, если говорить по этому году, с шахтами приблизительно на 100 процентов. Шахтеры задолжали энергетикам только около 250 миллионов гривен. И в целом потребители за 2003 год рассчитались на 90 процентов и это все деньгами.

Но многолетнее недофинансирование отрасли не могло сказаться на ее состоянии. И оно до сих пор  далеко не компенсировано относительно благополучного 2003 года. Генерирующие компании по прежнему  испытывают острые финансовые трудности. Большим трудом оплачивают уголь, недорасчитываются за газ и совсем не хватает средств на качественный ремонт и реконструкцию.

Тяжкий груз - долги прошлых лет. И комитет вместе с Минтопом разработал законопроект о погашении долгов за энергоносители. И комитет обращается и к Верховной Раде, и ко все фракциям, и ко всем депутатам, давайте рассмотрим его в "форсированном режиме" и снимем этот груз прошлого с ног нашей энергетики.

Не будет тогда банротства, которое сейчас идет над предприятием, крупнейшем  предприятием тепловой  энергетики "Днепроэнерго". Не будет угроз повторения  теневой приватизации этой генерирующей компании. К сожалению, комитет не получил финансовые планы  правительства по сбалансированости отрасли, по сбалансированости покрытия ее доходной части со стороны потребителя, со стороны бюджета и расходной части на собственные нужды.

Мы надеемся, что такой финансовый план, который учитывает и то обстоятельство, что мы должны довести нашу энергетику до требований Европейского Союза, будет разработан и вместе  мы его обсудим и  будем знать, когда мы сможем привести энергетику к параллельной работе с Европой. В этом плане комитет полностью готов к работе с правительством, с Министерством топлива и энергетики для решения коренных задач инвестиций.

И еще один вопрос, который, на наш взгляд, должен разработать  и предложить  правительству и нам рассмотреть. Традиционно складывалось, что в районе генерирующих предприятий  была расположена промышленность. И промышленность привязывалась к генерирующим предприятиям, и генерирующие предприятия - к промышленности. Поэтому мы просто обязаны создать благоприятный инвестиционный климат в зоне  расположения энергетики так, как это база жизнеобеспечения каждого из нас. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, у нас, я оголосив, щоб готувався до виступу народний депутат Соломатін, крім нього ще записалося троє  народних депутатів. Якщо буде ваша згода, давайте ми всім надамо слово і на цьому до  перерви закінчимо обговорення даного питання. Немає заперечень?

Тоді, будь ласка, слово має  народний депутат Соломатін, підготуватися Олійнику.

 

13:51:05

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів, комуністична опозиція.

Шановні колеги, шановні радіослухачі.

Я маю взглянути  на ті документи, які нам були роздані, з точки зору  соціально-класового аналізу. І що ж я бачу з цієї точки зору? Насамперед уряд і міністр-капіталіст, котрий можливо і не є міліонером, але за завданнями, які на нього покладені, розбудовує капіталістичну економіку, проголошує про те, що головні завдання уряду - це формування конкурентних ринків енергоресурсів. І далі проголошується, скільки було створено державних підприємств з інтегрованим технологічним ланцюгом виробництва вугільної продукції і що на меті є створення цілісних господарських комплексів з видобування, переробки та постачання вугілля тощо. І на це будуть спрямовані шалені гроші.

Але ж, разом з тим, звернемо увагу з вами і на те: а яка ж собівартість однієї тонни товарної вугільної продукції зараз? ..........Антрацит - 205 гривень, "Сніжнеантрацит" - 182 гривні. А давайте згадаємо з вами про те, що за радянських часів і за часів тієї, проклятої, планової економіки 1 кубічний метр дров коштував для громадянина України 6 гривень, а 1 тонна вугілля - 12-15 гривень.

Люди добрі, якщо сьогодні пенсії і заробітні плати у чисельному викладі такі самі, і як за радянських часів у рублях - і сьогодні в гривнях, то в скільки ж тоді разів - в десятки разів! - зросла вартість того, що ця вугільна промисловість капіталістична поставляє нашим людям!

А далі в документах уряду говориться про те, що якось треба скоротити масштаби вторинного ринку вугілля. І саме тут усі крадії в законі присмокталися до вугільної промисловості і ще в кілька разів збільшують вартість того вугілля, яке видають на-гора наші шахтарі. А далі: це вугілля треба довести і до населення. А якщо це вугілля треба завозити залізницею, "Укрзалізницею", давайте згадаємо, що "Укрзалізниця" і міністр транспорту Кирпа сьогодні за рахунок тих надприбутків, котрі є в цій галузі, навіть космосом збирається займатися і якісь канали на межі Коси Тузла і російської дамби будувати. Саме тут в 5 - в 7 разів збільшена вартість транспортних перевезень, і знову постраждає від цього та людина, яка потребує цього вугілля. А далі в мене таке запитання. Якщо ми вкладаємо гроші у вугільну  галузь заради того, щоб після її оздоровлення на прихватизацію, і це має на меті уряд, то  не слід вкладені гроші вважати, як хоча б безвідсотковий кредит для тих, хто буде прихватизовувати вугільну галузь і буде обов'язково винний повертати нашому знедоленому народу.

Висновок. Нічого від такого  реформування простому  громадянинові України не світить. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово має народний депутат Олійник. Підготуватися Астрову-Шумілову.

 

13:54:59

ОЛІЙНИК П.М.

Олійник Петро Михайлович, Сокальський  125  виборчий округ, фракція "Наша Україна".

Шановні колеги!  Всім нам сьогодні відомо, що ситуація напередодні зимового сезону у паливно-енергетичному комплексі загострюється. Але, на превеликий жаль, це залежить  не тільки від міністерства, а це залежить від тої політичної ситуації, яка є сьогодні у державі, де виключно сьогодні інтереси  політичного державного істеблішменту направлені на  збирання грошей на  майбутні президентські вибори.

У фракції "Наша Україна" сьогодні є дуже серйозні і конкретні пропозиції. Переглянути бюджет і добавити 4 мільярда,  з  них, 1 мільярд добавити коштів на вугільну галузь, як це було  передбачено урядом Ющенка програмою "Вугілля України" і з мільярда гривень направити на те, щоби підняти  мінімальну зарплату з 205 до 237 гривень ( це ганебне рішення, яке було у Верховній Раді).

Дуже важливо  ефективно використати ці кошти. Якщо врахувати, що вугільна галузь отримала у минулому році 3 мільярди, а  зараз 4,2 мільярди, і  врахувати, що є 1,2 мільярди  - борги по зарплаті шахтарів і 0,3 мільярда - борги по регресних відшкодуваннях, парламент повинен прийняти дуже  жорстке і дуже правильне рішення. Ми маємо можливість за цей рік повністю погасити борги по заробітній платі шахтарям і по регресним відшкодуванням. Це є позиція "Нашої України", ми хочемо вирішити всі борги по заробітній платі  шахтарів.

Наступне. Не може бути структурної перебудови шахт, коли... вугільних регіонів, коли не властиві функції виконують шахти. А саме,  санаторії,  дитячі садки. Тому позиція "Нашої України" є - виділити кошти на органи місцевого самоврядування і повністю передати всю комунальну і соціальну сферу на органи місцевого  самоврядування, для того і виділити ці кошти, щоб ситуацію не залишити один на один. Міста наші і селища шахтарські.

Наступне. Ми можемо провести  технічне переозброєння, але, на превеликий жаль, бюджетні роки показують, що ці кошти дуже серйозно розкрадаються, тому що немає ніяких конкурсних основ. Тому позиція блоку Ющенка "Наша Україна" є наступна. На конкурсних засадах виділити кошти на покриття відсоткової ставки по кредитах і, виділивши таким  образом... чином 0,5 мільярда гривен, ми  зможемо залучити 2,5 мільярда гривень кредитних безвідсоткових коштів банківських і зробити технологічний прорив в вугільній галузі.

І наступне. Ми повинні вирішити і надати вугільним регіонам інвестиційні преференції, бо коли держава не може допомогти сьогодні шахтарям, ми повинні створити їм такі умови, щоб залучити той чи інший капітал.

І ще одна ситуація.  Сьогодні вугільна галузь є державна, а обленерго сьогодні є приватні або акціонерні товариства. Треба провести жорсткий моніторинг і слідкувати за капіталами обленерго для того, щоби вони не виходили в вільні економічні зони офшорні через відомі схеми тих чи інших  політико-економічних  угрупувань, а ці кошти доходили до шахтарів. В  таких умовах, я рахую, що міністерство, коли буде від парламенту політична підтримка, з поставленими завданнями справиться і ми зможемо не тільки перезимувати, а й наростити об'єми  вуглевидобутку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Астров-Шумілов. Підготуватися Павловському.

 

13:58:40

АСТРОВ–ШУМІЛОВ Г.К.

Уважаемые коллеги! Из цифр, которые  вы заслушали при отчете министра можно сделать  вывод, что  наступила стабилизация в работу угольной отрасли.

Я не хочу сказать, что все плохо, есть определенные позитивные сдвиги, но это скорей результат общего подъема работы всех отраслей народного хозяйства, как раньше говорили, в нашей стране.

Что касается угольной отрасли, то основной показатель - это добыча рядового угля, за десять месяцев уменьшилась на 3,1 миллион тон. При этом, товарная продукция со слов министра чуть-ли не превысила прошлый период. Как можно при ухудшении качества угля, при увеличении зольности и снижение объемов ряда угля достичь таких показателей, это нонсенс. Тут только за это надо уже представлять к награде руководителей министерства за то очковтирательство, которое они делают.

Заработная плата шахтеров, как уже здесь отмечалось, находится на недопустимом высоком уровне и выше 15 место за последнее время не подымалось. Заработную плату исчисляют из тарифной ставки 118 гривен. На предприятиях, не обеспечивающих выплату зарплату, объемы добытого угля, она выплачивается за счет предприятий, которые находятся на плаву по указанию и под прессом министра.

Что касается расчетов энергетиков за отгруженный уголь. В отчете фигурирует цифра 99,5 процента. При этом некоторые шахты и государственные предприятия, оплата составляет до 190 процентов. А такие два государственных предприятия"Свердлов-Антрацит" и "Ровеньки-Антрацит", которые добывает более и поставляет более 30 процентов энергетического угля на энергетику, их оплата составила 90 процентов.

Уважаемый министр, как мне, как депутату, рассказать сорокатысячному депутату, что вы отняли у шахтеров деньги, с трудом, потом и кровью заработанные?

Что касается оптового рынка энергетического угля, в принципе идея неплохая. Но это то же самое, что сейчас в одних забирают, другим отдают. Что такое усредненная цена? Цена есть в отдельных предприятий до 1000 гривен, есть 100 гривень. Усредненная - это тоже изъятие денег у других без разрешения трудовых коллективов и передача их в другие руки.

Вот в этом и есть суть политики министра. Не развивать отрасль, а за счет предприятий, которые пока имеют положительную экономику, снять социальное напряжение на предприятиях, которые находятся в кризисном экономическом, техническом состоянии и требуют глобального...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Геннадію Костянтиновичу, завершуйте.

 

АСТРОВ–ШУМІЛОВ Г.К. Одну минутку, реформирования и социальных мер по выводу их из кризиса. А то, что сейчас делается и предлагается Минтопэнерго, уже было, это мы знаем. И формирование 2003-2004 года, это я говорю как специалист, проработавший почти 50 лет в угольной отрасли, приведет к полному развалу угольной отрасли Украины. А уголь для наших государств и не только собственный энергоноситель, но и гарант собственной энергетической и экономической независимости. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово має народний депутат Павловський. За ним Гінзбург.

 

14:02:54

ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.

Я дякую, Адаме Івановичу. Шановні колеги народні депутати, шановні члени уряду! Залишки журналістів! Я звертаюся до вас, щоб ви всі задумалися і почали думати. Хоча у посланні Президента до Верховної Ради 2006 року, це стосується уряду, було написано: "Виконавчому органові не потрібно думати, а потрібно виконувати". Що виконувати? Ото і навиконувалися.  Тому я хотів би привернути увагу до декількох обставин: по-перше, енергетично Україна може себе повністю забезпечити, тому що вугілля в Україні хватить на триста років, але ні одне із розвіданих нових запасів шахт не будується, їх 35 у нас, джерел. Немає ні одної нової шахти. А те, що сьогодні робиться, реконструкція. Сергій Федорович, не слухайте його, слухайте мене! От, то робиться не так, як треба. Українські технології дегазації шахт впроваджені в США, в Великобританії, а в Україні ні. В США на видобуток 100 млн. тонн вугілля гине один шахтар, а у нас перерахувати не можливо. І тому гроші треба кидати не на рятівні служби, а треба кидати на технічне переоснащення, не дегазацію шахт, на безпеку - це раз.

З іншого боку, от я дивлюсь, сидить переді мною колишній директор атомної станції, головною фігурою на енергоринку повинні бути генеруючі компанії, всі інші допоміжні! А у нас що сьогодні? У нас парадокс. У нас сьогодні головний - посередник! Ви знаєте, хто посередник головний на Донецькому регіоні і так дальше, він визначає. Не той, хто виробляє. Той, хто виробляє, - той голий і босий, а той, хто перерозподіляє, то він і на уряд впливає, він сьогодні і в уряд своїх людей садить, в Адміністрацію Президента, тобто у нас країна парадоксів. Але у Сергія Федоровича одна ситуація, бо думати не можна, більше того, не можна відстоювати національні інтереси. Отой самий Гайдук один раз, два рази прийняв правильні рішення, що треба з тими ж Бродами, з нафтогазовими... Так тепер йому кажуть "До побачення, ти не маєш права", бо Президент наш, до речі, - а я вивчав літературу по енергоринку, - Президент наш лобіює російські фірми, а не українські. Яка це має бути держава?!! Я можу назвати, яку фірму лобіюють.

Тому, шановні... Ще одне, Сергій Федоровичу, от всіх сьогодні, ви виступали, ніде мова не йде про науково-технічне переоснащення, про інноваційний розвиток, про використання тих технологій, які є поза межами. І, на кінець, була нормальна програма Юлії Тимошенко, вона навела порядок на енергоринку, було до ста відсотків дійшли платежі. Не було заборгованості. Сьогодні знову 16 млрд., немає платежів, знову офшорні зони, знову обленерго головна фігура на цьому ринку, це допоміжна, без неї можна навіть обійтися.  Тому, шановні, треба підійти комплексно, ми сподіваємося, що ті члени уряду, які будуть відстоювати національні інтереси вони можуть залишитися і в новому уряді, при новому Президенті. А ті, які не відстоюють, то мабуть будуть шукати місце в офшорних зонах. Тому сьогодні, для того, щоб вирішити проблему треба виходити з простих речей - інноваційний розвиток, національні інтереси і використовувати свої природні ресурси в повному обсязі.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Гінзбург, з місця.

 

14:06:37

ГІНЗБУРГ О.П.

Депутати, шановні виборці!

Гінзбург, 161 Конотопський виборчий округ.

Згадали Тимошенко, що при ній навели лад, а я згадаю, що в радянські часи і ті питання, які ми зараз розглядаємо про них би зовсім було смішно слухати, такого бути не може, це як із галузі фантастики.

І знову ж я знаю, що буде так, що не буде такого, як колись. Два-три роки і ми станемо в русло і будемо сміятися, що ми говорили дуже багато і нічого не могли вирішити, це думали таке не вирішене питання, а насправді воно вирішене.

Я просто знайшла одну постанову і читаю, представники "Нашої України" пропонують сьогодні така проблема в Грузії, що їм треба 4 мільйони євро на вибори, аж Нідерланди дали 1 мільйон євро, так треба, щоб ми їм із свого бюджету дали мільйон гривень для проведення виборів у Грузії.

Я собі так і думаю, у мене в Конотопі 300 сімей-ветеранів не мають сьогодні не забезпечені твердим паливом. Ціна на скраплений газ піднялася на 2 гривні, ціна на електроенергію піднялася. Сьогодні вуглезаводи, які належать до вугільної промисловості, наприклад, "Червоний металіст", або у мене завод "Автоматвуглердупром", мають заборгованість по заробітній платі вже декілька років і ніхто не знає коли вони повернуть.

То, якщо ми сьогодні розуміємо, що у нас є гроші, звідки їх перекинути, щоб не давати їх на вибори у Грузію, давайте ми якось допоможемо нашим ветеранам, проблему яких ми з вами обговорювали. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, репліка - Краченко мікрофон.

 

14:08:17

КРАВЧЕНКО М.В.

Спасибо. Кравченко, фракция коммунистов.

Ну первое, в качестве замечания. Адам Иванович, ну это беспрецедентно, когда в урядовой ложе, когда рассматривается такой серьезный вопрос, Табачник как вице-премьер ведет прием братков, целуется  с ними там. Министр, которого отчет мы сегодня слушаем, который в силу своей некомпетентности, он не может занимать министра должность, потому что он просто некомпетентный человек, и я это доказываю по его послужному списку. Максимальная его должность, которую он занимал, не позволяет ему занимать должность министра. И он сегодня сидит вместо того, что слушать, что говорят, он принимает и целуется с братками, жвачку жует и абсолютно не участвует в работе парламента. Это  глубочайшее унижение Верховного Совета.

Теперь по сути. Здесь говорили о том, что если уберут Ермилова, если я настою на том, и парламент проголосует, создается некерованість.  Так я вам хочу сказать, что лучше некерованість или целенаправленное уничтожение отрасли в следствии некомпетентности. Так вот я  говорю, что  я буду настаивать на том, я согласился с просьбой топливного комитета о том, что не выносить сегодня на голосование этот проект. Но я в процессе подготовки все равно буду настаивать на том, чтобы вас освободить от этой должности, просить Президента. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, обговорення питання завершено. Я звертаю увагу профільного комітету, що сьогодні у нас день вівторок. Відповідно до змін до Регламенту ми прийняли рішення, що у вівторок ми не тільки обговорюємо питання, а й приймаємо рішення. Тобто  потрібно нам було завершити сьогоднішнє обговорення прийняттям рішення. На жаль, профільний комітет не подав проекту рішення, значить, тоді у мене прохання.

Значить, тоді в мене прохання до них підготувати цей проект рішення і найближчим часом його подати.

Микола Васильович, до вас звертаюся. Ви добре розумієте, що відповідно до Конституції парламент не має ніякого права звільняти чи призначати міністрів. Так що давайте будемо діяти в рамках Конституції і вносити свої пропозиції.

Оголошується перерва до 16 години. На цьому ранкове засідання оголошується закритим.