Засідання N40 (вечірнє)

Опубліковано 25. 11. 2003

ЗАСІДАННЯ   СОРОКОВЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

25  листопада  2003 року, 16.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Добрий вечір, шановні колеги. Прошу підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

Зареєструвалися 443 народних депутати. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим. Продовжуємо розгляд питань відповідно до розкладу засідань на вівторок 25 жовтня.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 22003 рік" щодо мінімальної заробітної плати. Давайте домовимося про процедуру розгляду цього питання. Для доповіді, Миколо Яновичу, скільки вам часу потрібно? П'ять хвилин і п'ять хвилин - на відповіді на запитання. Два співдоповідачі у нас буде. Одну хвилинку, я зараз закінчую. Два співдоповідачі буде - голова комітету Хара Василь Георгійович, а також Порошенко Петро Олексійович. Таким чином у нас на доповіді, співдоповіді - півгодини. Потім давайте решту часу відведемо на обговорення. Немає заперечень?

Будь ласка, Олександр Баранівський. Тільки з процедури запишіться, будь ласка, п'ять хвилин. А то у нас зараз це перетвориться в обговорення. Запишіться всі інші. А слово має Олександр Баранівський. Всіх інших прошу записатися.

 

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Олександр Баранівський, фракція соціалістів. Передайте слово Олександру Морозу.

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз, будь ласка.

 

МОРОЗ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги депутати! Ми три години потратили на те, щоб десь узгодити позиції між Кабінетом Міністрів і депутатами  Верховної Ради.

І тому, навіть, якщо починати розгляд цього питання, то треба було б  спочатку послухати, як і про що домовилися представник Кабінету Міністрів і голова профільного комітету. А потім на саму процедуру не можна відводити стільки часу, ми ж говоримо не тільки один для одного, ще треба переконати суспільство, що треба відмовитися від одних розмірів мінімальної заробітної плати на користь інших. І переконати, що це  корисно. Тому я гадаю, що такий підхід скорочений тут не підійде. Це перша обставина. А потім крім цього закону є там ще низка інших законів, очевидно мова йде про те, що треба або при розгляді цього питання дати для співдоповіді Баранівському Олександру Петровичу, як автору закону, і як співавтору закону, який є теж на розгляді і зареєстрований, і іншим депутатам.

Тобто поспіху тут не  потрібно, треба з'ясувати всі позиції.

 

ГОЛОВА. Дякую. Ярослав Сухий, фракція Соціал-демократичної (об'єднаної), наступний буде Кальніченко.

 

СУХИЙ Я.М. 

Дякую. Я прошу слово передати народному депутату Шуфричу Нестору Івановичу, фракція СДПУ(о).

 

ГОЛОВА. Ще раз, будь ласка, бо тут ...

 

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний Головуючий!

Безумовно питання, яке ми сьогодні маємо розглядати є вкрай важливе для суспільного життя нашої країни, і безумовно для прийняття головного закону на наступний рік - Державного бюджету.

Ми  вчора мали плідну дискусію навколо цього питання і погодилися внести його в порядок дений, і розглядати згідно з процедури визначивши  доповідача, співдоповідача, і маємо сьогодні прийняти рішення.

Я переконаний, що в цьому залі знайдеться порозуміння. Ми обговоримо це питання всесторонньо, вивчимо його і будемо працювати заради того, щоб прийняти рішення.  Я дякую.

 

ГОЛОВА. Так, народний депутат Кальніченко, фракція "Регіони України".

Будь ласка, Пєхоті передає Кальніченко. Володимир Юрійович, будь ласка.

 

ПЄХОТА В.Ю.

Шановний Володимир Михайлович, шановні депутати!

Ми на нашій Узгоджувальній раді змістовно і всесторонньо обсудили цю проблему.  Якщо йти по суті, якщо йти з бажанням допомогти сьогодні і бюджетній сфері, і підвищити заробітну плату, то ми повинні прийняти сьогодні рішення, яке дає можливість на 15 процентів на слідуючий рік підвищити заробітну плату, ввести тарифні співвідношення і зробити так, щоб люди все це відчули.

Якщо візьме верх політика, ми можемо з доброго зробити зле. Тому я пропонував би голосувати за проект, який вносить уряд.

 

ГОЛОВА. Так, одну хвилиночку, Парубок передає Петру Симоненку слово на виступ.

 

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

Фракція комуністів вважає за потрібне запропонувати широке обговорення цього проекту закону щодо встановлення розміру мінімальної заробітної платні на 2004 рік.

Проблема має величезне значення, бо це доходи конкретної сім'ї, це проблема збалансованості бюджету сім'ї, проблема цін і тарифів. В умовах, коли сьогодні загострюється соціально-економічна ситуація в зв'язку з підвищенням цін на хліб, на молоко, на борошно, на круп'яні вироби, на м'ясо, - все це ускладнює сьогодні умови життя. Люди занепокоєні. І останні соціологічні дослідження якраз і показують, що сьогодні людей непокоять дуже суттєво дві кардинальні проблеми: це проблема безробіття і це проблема зростання цін.

Тому фракція комуністів пропонує детально обговорити всі проекти і після цього вже виважено приймати відповідне рішення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Сергій Шевчук, фракція НДП.

 

ШЕВЧУК С.В.

Спасибі, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, в цьому залі, мабуть, немає ні одного народного депутата, який би виступав проти підвищення мінімальної заробітної платні. Але всі ми розуміємо, що йдеться і про інше питання: про співвідношення між заробітною платою спеціалістів, фахівців з вищою освітою і некваліфікованих працівників.

На жаль, на даний час має місце зрівнялівка в оплаті праці хірурга і санітарки, прибиральниці і завуча школи.

Кожна фракція вже обговорювала детально це питання. Кожна фракція визначилась. Тому ми пропонуємо погодитись з тим порядком, який запропонував Голова Верховної Ради: приступити до обговорення і прийняття рішення. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, дозвольте поінформувати вас, про що йшли у нас перемовини протягом трьох годин. Заспокойтеся, будь ласка!

Був запропонований такий варіант. Я просто узагальнив те, про що говорили колеги народні депутати, а саме: запропонувати до розгляду таке, що з 1 січня розмір мінімально заробітної плати - 205 гривень на місяць, а не з 1 березня 2004 року приведення у відповідність міжпосадових співвідношень,  а з 1 січня 2004 року, тобто наблизити цю дату. Це перша пропозиція, яка була. І друга, доручити уряду за результатами півріччя, внести проект закону "Про встановлення мінімальної заробітної плати 237 грн." і приведення  міжтарифних співвідношень по оплаті праці працівників бюджетної сфери. Такий компромісний був варіант для того, щоб ми могли розглянути в залі і  прийняти відповідні рішення. Але, прозвучала пропозиція про те, щоб збільшити час на розгляд цього питання. Тоді давайте таким чином. У нас для доповіді, співдоповіді йде півгодини, то, можливо, ми півгодини проведемо обговорення для того, щоб всі висловились і потім приймемо рішення. Немає заперечень?

Я дякую. Будь ласка, Микола Янович Азаров для доповіді запрошується.

Вже ми з мотивів все обговорили, прошу заспокоїтись.

І з процедури вже говорили. Будь ласка, прошу заспокоїтись.

Шановні колеги, це питання в порядку денному, оскільки це йде в розвиток Бюджетного кодексу, я прошу заспокоїтись. Будемо розглядати і визначатись. Я вас ще раз прошу, шановні колеги.

 

АЗАРОВ М.Я.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! На ваш розгляд вноситься пропозиція про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на найближчий період. Ми вдячні вам, шановні народні депутати, що влітку поточного року були внесені зміни до Бюджетного кодексу і тепер ми встановлюємо рівень мінімальної заробітної плати у законі "Про Державний бюджет" з урахуванням забезпеченості у ресурсах.

Законодавством встановлено, що розмір мінімальної заробітної плати визначається з урахуванням розвитку економіки, середньої заробітної плати, продуктивності праці, рівня зайнятості та інших факторів. Якщо проаналізувати розвиток економіки країни за останні три роки, реально ВВП зростав у середньому на 7 відсотків щорічно, а розмір мінімальної заробітної плати  підвищувався за цей же період майже вдвічі. Тобто, мінімальна заробітна плата зростала випереджаючими темпами  порівняно з темпами зростання показників економічного розвитку країни. Для того, щоб впевнено рухатися далі, безумовно, тенденція підвищення мінімальної заробітної плати  повинна базуватися на економічних показниках, інакше це  може призвести до непередбачуваних наслідків.

Як позитив, можна визначити, що на даному етапі нам вдалося значно наблизити розмір мінімальної заробітної плати до прожиткового мінімуму. Якщо у 2001 році розмір мінімальної заробітної плати складав 35 відсотків прожиткового мінімуму, то у поточному році  вже 50 відсотків. З іншого  боку це призвело до того, що заробітна плата  почала втрачати свою стимулюючу роль та мотивації до високоефективної праці. Ми поставили висококваліфікованих працівників у нерівні умови через відсутність ресурсу для відновлення міжкваліфікаційних співвідношень, як у бюджетній сфері, так і у більшості галузей економіки. На певному етапі розвитку економіки це могло  бути виправданим. Якщо ж ми дбаємо про завтрашній день, про розвиток високоінтелектуальних наукових технологій, то такий підхід не може бути виправданим. Більше того, він гальмує науковий та економічний розвиток країни. І з кожним підвищенням розміру мінімальної заробітної плати  все гостріше поставало питання відновлення міжпосадових співвідношень. Звичайно, це викликало справедливе нарікання з боку висококваліфікованих працівників та загострювало накопичені проблеми у галузі економіки.

Не секрет, що зараз частина підприємств аби не  підвищувати вартість продукції через гостру конкурентну боротьбу виплачують лише мінімальну заробітну плату. Але чим далі, тим більше все стає їм не під силу. Найбільш  гострими ці проблеми є у сільському господарстві,  текстильній промисловості, житлово-комунальному господарстві. Я вже не говорю... говорю про  ту заборгованість, що ми маємо у виробничій сфері і кожен необдуманий та невиважений крок може призвести до його зростання. Тому уряд, виходячи з реальної оцінки ситуації, що склалася, рахуючи ресурсні можливості бюджету, пропонує діяти зважено та поступово. На першому етапі встановити з 1 грудня поточного року розмір мінімальної заробітної плати 205 гривень на місяць та з 1 березня наступного року відновити міжкваліфікаційне співвідношення в оплаті праці працівників бюджетної сфери.

На другому етапі розмір мінімальної заробітної плати пропонується підвищити до 237 гривень, шляхом здійснення доплат тим працівникам, заробітна плата яких менша цього рівня. Такий підхід передбачає установлення  економічно обгрунтованого  розміру мінімальної заробітної плати та дасть можливість уникнути тих негативних явищ, про які я говорив.

На нашу думку, пропозиції уряду е оптимальними і для їх реалізації передбачено в бюджеті реальні кошти.

Шановні народні депутати! При формуванні проекту бюджету наступного року ми виходили у першу чергу з необхідності не допустити заборгованості заробітної плати, зберегти мережу бюджетних установ та чисельність працівників, уникнути зрівнялівки в оплаті праці, стимулювати високоінтелектуальну працю. Питання, яке ми сьогодні розглядаємо, є чи найболючішим у суспільстві. Зрозуміло,  що життя вимагає  більш швидких темпів наближення розміру мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму. Уряд це дуже добре розуміє. Проте розв'язувати це складне завдання необхідно тільки на основі зростання реальної економіки. Популізму тут не повинно бути. Просимо підтримати законопроект, внесений урядом, та надати можливість разом із зниженням податку на доходи фізичних осіб уже найближчим часом реально підвищити доходи наших громадян.

Прошу проголосувати його за основу та в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Давайте запитання, шановні колеги, запишемося. Запишіться, будь ласка. Так, записуйтесь. На табло...

Майcтришин, фракція "Регіони України", потім  Козловський буде ставити своє запитання від аграріїв.

 

МАЙСТРИШИН В.Я.

Володимир Майcтришин, фракція "Регіони України", округ номер 14.

Микола Янович, дуже уважно прослухав вашу доповідь і підтримую позицію уряду щодо збалансованості бюджету і особливо, що зв'язано з бюджетною сферою.  Я розумію, що є певні позиції, які будуть впливати на  заробітну платню бюджетних працівників, але ж давайте звернемо увагу у позабюджетну сферу. І хотілось би від вас почути, які можливі будуть економічні наслідки від того, якщо буде 237 гривень? Чомусь у вашій доповіді не прозвучала оця сторона позабюджетної сфери. Хотілось би почути відповідь на це питання. Дякую вам.

 

АЗАРОВ М.Я.  Я отвечу коротко. Мы имеем  с вами за  10 месяцев рост валового внутреннего продукта плюс 7,5 процентов. Мы имеем реальный рост заработной платы 24,5 процента. Рост пенсий - 6,7 процента. В этом году мы повысили заработную плату в бюджетной сфере на 32 процента и восстановили тарифные  соотношения при минимальной заработной плате в 185 гривен.

Я подчеркиваю, что мы восстановили это тарифное соотношение только путем индексации. Если бы перед нами поставили задачу восстановить тарифные соотношения по так называемой ЕТС (единой тарифной сетке), то мы должны были значительно увеличить вытраты из бюджета. Наши расчеты показывают, что необоснованное повышение минимальной заработной платы приведет к значительному снижению темпов роста в экономике, увеличение инфляционных и снижению мотивации к труду. Вот те самые моменты, из которых мы считаем, что повышение минимальной заработной платы, как и вообще повышение заработной платы, должно осуществляться в соответствие с темпами экономического роста, опережая темпы экономического роста на один-два процента.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Козловський, фракція Аграрної партії України. Василь Надрага наступним буде ставити питання.

 

КОЗЛОВСЬКИЙ А.М.

Козловський Анатолій Михайлович, 133, Миколаїв, Аграрна партія. Шановний Миколо Яновичу, скажіть, будь ласка, чому у першому читанні було записано 235 гривень, а в другому читанні що ваші фінансисти після двох часов ночі на перше читання.

І друге, я хотів би не по сьогоднішньому питанню, а яке буде в четвер. Чому 600 мільйонів гривень немає для закупівлі зерна, для виконання закону ринок зерна? Дякую.

 

АЗАРОВ М.Я. При подготовке бюджета к первому чтения правительство исходило из существующей законодательной базы. И поэтому мы просчитали доплатный механизм по 237 гривен. Условно говоря, каждому, кто имеет в бюджетной сфере меньше зарплату, чем 237 гривен, в бюджете, который был представлен на первом чтении, была предусмотрена доплата до 237 гривен. К сожалению, не  предусматривалось повышение заработной платы работникам бюджетной сферы. Потому что практически весь ресурс был израсходован дополнительно  на повышение заработной платы и приближение ее к 237 гривен. Это привело к массовым возмущениям как в трудовых коллективах так и профсоюзах.

Мы детально отрабатывали эту позицию с  профсоюзами, с многими трудовыми коллективами, в правительстве, с руководителями областных администраций, областных советов, многими мэрами и так далее.

И пришли к выводу, что гораздо более оптимальным с точки  зрения мотивации к труду,  с точки зрения повышения заработной платы восстановить соотношение и повысить заработную плату всем работникам бюджетной сферы. Это будет более справедливо. Вот почему мы заложили необходимый ресурс в бюджете и предоставляем вам его на второе чтение.

Что касается второго вашего вопроса, я буду докладывать бюджет и вам отвечу на этот вопрос.

 

ГОЛОВА. Василь Надрага, депутатська група “Народовладдя”, перепрошую -  "Народний вибір".

 

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, Луганская область.

Уважаемый Николай Янович! Я не хочу сейчас обсуждать тему хорошо, плохо, какая нужна минимальная заработная плата и все остальное. Но я сегодня приехал с территории, я - депутат мажоритарщик. Сегодня в бюджетах базового уровня специалисты, которые  готовят  свои маленькие  бюджеты в тихом ужасе. Потому что те объемы, которые нужно заложить на выплату заработной платы бюджетникам по  факту съедают намного больше в удельном весе предполагаемых  бюджетов, суммы средств заложенных на 2004 год. И по факту может сложиться ситуация, что в бюджете 2004 года кроме заработной платы, не то, что коммунальных платежей не останется, я уже не говорю о том, что не останется ни питания в учебных заведениях, ни медикаментов в больницах и все остальное.

Меня интересует, скажите, пожалуйста, Николай Янович, каким образом центральный бюджет окажет содействие или центральное руководство окажет содействие местным бюджетам, чтобы повышение минимальной заработной платы не выхолостило все остальное, что должны делать местные бюджеты?  Спасибо.

 

АЗАРОВ М.Я. Спасибо вам за вопрос, вы как раз по сути дела аргументировали то обстоятельство, что необоснованное повышение минимальной заработной платы приведет, по существу, к краху местных бюджетов. Вот это обстоятельство мы и учитывали в процессе рассмотрения всех местных бюджетов.

Между первым и вторым чтением мы добавили финансовый ресурс на местные бюджеты в объеме 1,9 миллиарда гривен. Мы считаем, что этого будет ресурса достаточно для повышения заработной платы, для восстановления соотношений при минимальной заработной плате 205, и будет достаточно для удовлетворения первоочередных потребностей местных бюджетов проплачивать медикаменты, газ, освещение, отопление и проводить другие платежи.

Мы заложили в бюджете Государственном целый ряд позиций, которые позволят  при возникновении кризисных ситуаций в местных бюджетах покрывать временно выпадающие кассовые ... возникаемые кассовые разрывы.

Обращаю ваше внимание, что наряду с повышением заработной платы мы с вами вместе переходим в следующем году на новую систему налогообложения доходов физических лиц, на пониженные ставки налогообложения, то есть будет действовать единая ставка - 13 процентов, и это реально увеличит доходы наших граждан, в том числе и малообеспеченных.

 

ГОЛОВА. Дякую, Микола Янович. Сідайте, будь ласка.

Хара Василь Георгійович, голова Комітету з питань соціальної політики та праці.

Ну, не всі зразу з процедури. Йде обговорення, шановні колеги, зачекайте.

Будь ласка, поки йде... Роман Зварич. Поки йде доповідач, будь ласка, з процедури.

 

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, я з процедури, оскільки я привертаю вашу увагу до того самого факту, до якого привертав вашу увагу Олександр Олександрович Мороз.

Володимире Михайловичу, справа в тому, що є інший суб'єкт законодавчої ініціативи, і тут є альтернативні законопроекти. Перед тим, як може виступати голова профільного комітету, то мали би виступити автори цих інших законопроектів.

Я є один із авторів тих законопроектів. Я-таки наполягаю на своєму праві як суб'єкт законодавчої ініціативи: надайте можливість виступити і представити альтернативні законопроекти з цього приводу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я думаю, що ми потім визначимося. Але, на превеликий жаль... Прошу уваги! Заспокойтеся, шановні колеги! На превеликий жаль, ми внесли і прийняли такий закон - Бюджетний кодекс, - згідно з яким внести законопроект щодо мінімальної заробітної плати може лише і виключно уряд. І навіть той законопроект, який внесли, не має під собою підстави.

Але тоді ви візьмете слово і скажете про свій законопроект. Так що, колеги, будь ласка. Я ще раз кажу, я говорю, шановні колеги: по Бюджетному кодексу йду. Будь ласка, ви прочитайте візьміть Бюджетний кодекс. Доповідайте.

 

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги, Комитет по социальной политике и труду поддержал законопроект Кабинета Министров, регистрационный номер 4207-2. И вот почему.

Хочу вам напомнить, что предыдущий Кабинет Министров... бюджет 2003 года был сформирован на нормативной базе с минимальной заработной платой 165 гривен без учета приведения в соответствие междолжностных окладов.

Правительство Януковича Виктора Федоровича, приняв уже на сформированный бюджет, после переговоров, в том числе и с нашим комитетом, согласились с минимальной зароботной платой 185 грн., и согласились, и выполняют, подчеркиваю, на приведении соответствия междолжностных окладов. Несмотря на более, чем настойчивой просьбы и экономические обоснования, аргументы Кабинета Министров о снятии минимальной зарплаты с 1 июля в размере 237 грн., мы не согласились с ним, а лишь перенесли срок введения на 1 декабря текущего года.

Оснований Кабинета Министров на этот счет было предостаточно. Но как часто у нас бывает, сработал интерес некоторых фракций и коалиационное правительство получило головную боль в виде неподъемной нынешним бюджетом минимальной заработной платы в размере 237 грн. Мы с вами проигнорировали требования статьи 9 закона "Об оплате труда", установивши, что размер минимальной заработной платы определяется с учетом уровня развития экономики, общего уровня средней заработной платы, продуктивности труда, занятости и т.п.

Уважаемые коллеги! Кто хотел, тот знает, что так у нас в Украине сложилось, что с 2000 года мы ежегодно повышали минимальную заработную плату и не единого раза не повысили, привели в соответствии междолжностные оклады. И это привело к тому, что темпы роста заработной платы минимальной значительно превышает рост средней заработной платы по Украине. Скажем, минимальная зарплата выросла на 144 процента, а средняя всего лишь на 119, что свидетельствует о значительном перераспределении фонда оплаты труда в пользу малоквалифицированного труда. Создалась такая ситуация, что врач больницы получал лично 5-10 грн.больше технической санитарки. Эта тенденция привела к понижению мотивации к выполнению высококвалифицированной и сложной работы.

Приведу лишь некоторые примеры в соотношении минимальной заработной платы к средней заработной платы. 2000 год, минимальная - 118-ть, средняя 156-ть по образованию, разница 38 грн. За десять месяцев 2003 года, 329-ть средняя, 185-ть минимальная, разница уже 144 грн. В здравоохранении эта разница составляет на 2000 год 21-а, на нынешний год десять месяцев - 85-ть. А в культуре вообще, в 2000 году было минус 2 грн. у них средняя зарплата была вообще 116 гривен при минимальной 118. Сегодня разница составляет 83. Это результат деятельности правительства  Януковича и выполнения его обязательств.

Для обеспечения внедрения с 1 декабря минимальной зарплаты в размере 237 в бюджете 2004 года предусмотрено увеличение на плату бюджетной сфере 2,3 миллиона больше  текущего бюджета, в том числе и 1,5 миллиарда  местных, что  позволит доплачивать тем работникам, которые получают менее  237 гривен.

Вместе с тем для обеспечения восстановления межквалификационных соотношений необходимо  еще свыше 5 миллиардов. В общей сложности 7,3 миллиарда, которых в бюджете, к сожалению, нет. Правительство Януковича встревожено тем, что ситуация ведется к той,  которая была ранее. И повышение заработной платы будет касаться лишь низкооплачиваемых работников, остальные высокооплачиваемые не получат ничего из этой надбавки.

Кабинет Министров предлагает реальный путь, который обеспечит повышение зарплаты с 1 декабря не только тем, кто  получает сегодня заработную плату  237 гривен, а всем без исключения работникам  бюджетных отраслей. 1 декабря и дальше устанавливается минимальная заработная плата 205 гривен и переводятся соответственно междолжностые оклады.

И по проекту, не знаю, как  будет принято решение, с 1 ноября вводится заработная плата минимальная 237 и устанавливается соответственно междолжностные оклады.

Таким образом повышение зарплаты коснется всех без исключения работников бюджетных  отраслей и восстановит впервые за несколько лет нормальные соотношения заработной платы между неквалифицированным  и  высококвалифицированным  специалистами.

Комитет принял во внимание еще и очень важный аспект. Именно правительство Януковича Виктора Федоровича начал налоговую реформу, о которой многие годы со слезами на глазах мечтали многие большие политические деятели: налог на прибыль предприятий планируется до 25 процентов, НДС - до 17, и устанавливается единая - 13 процентов ставка подоходного налога. Мы знаем, что ожидать особенного роста налогов в 2004 году в связи с изменением  невозможный опыт  России покажет, через год только можно ожидать дополнительных поступлений.

В связи с вышеизложенным  Комитет  по  социальной политике и труду просит  всех народных депутатов отбросить  политические и предвыборные амбиции, любовь и нелюбовь к коалиционному правительству  Януковича и сделать  практический шаг к повышению жизненного уровня людей.

Просим поддержать проект Кабинета Министров и принять его  за основу и в целом. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Так, питання, шановні колеги. Запішиться, будь ласка. На табло прізвища народних депутатів, що записалися на запитання до нашого  колеги. Ну одну хвилиночку. Процедура у нас  суцільна. Володимир Єщенко, фракція комуністів, будь ласка.

 

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція  комуністів. Прошу передати слово  Гмирі. Сергію Гмирі.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, вімкніть мікрофон.

 

ГМИРЯ С.П.

Спасибо. Мы можем отбросить любовь или нелюбовь к  правительству Януковича, но  любовь или нелюбовь к народу Украины отбросить трудно. А по-моему то, что предлагается идет прямо в разрез из заботой о народе Украины и с Конституцией, поскольку фактически 237 - это  принятая уже цифра, а вы ее предлагаете  отменить. Как с этим быть, у меня вопрос.

И второй вопрос. Вот вы говорите много... долго очень, много времени у нас не повышались тарифные ставки. Вы меня простите, минимальную заработную плату устанавливает  Верховный Совет, а тарифные ставки устанавливает  правительство. Верховный Совет обязан выполнить свою задачу, а правительство свою. Если оно это не делает, его надо гнать. Вот и все.

Как вы к этому относитесь?

 

ХАРА В.Г. Ну во-первых, то, что касается интересов народа и  интересов наших с вами, я за то, чтобы ежедневно делать хоть маленький  шаг в пользу того народа от имени которого мы все время говорим здесь с трибуны. И я еще раз повторяю, с 2000 года мы повышали  минимальную заработную плату и не было в бюджетах финансовых средств для того, чтобы по всей вертикальной тарифной сетке  было  повышение работников и поэтому получилось, что разница между высококвалифицированием и  заработной платой низкими .........в 5, в 10 гривен.

Сегодня то, что касается Конституции я не могу трактовать Конституцию.  Секундочку. Но я могу высказать собственное мнение. Не надо кричать, я ж не кричу. Собственное мнение. Значит, 1 декабря не наступило и 237  еще никто не получил. Но если мы хотим, чтобы было провозглашено, что с  января будет  минимальная зарплата 237,  но люди ничего не получат, будет это лучше, чем то, что предлагает Кабинет Министров.

А то что касается  тарифной сетки, мы с вами, уважаемые народные депутаты, разрушили  тарифную сетку, мы с вами нарушили существующую ранее систему, когда минимальная заработная плата, мы, минимальная заработная плата была заработной платой первого разряда. И это надо изменить, и есть такие предложения нашего комитета.

 

ГОЛОВА. Катерина  Ващук, фракція Аграрної партії.

 

ВАЩУК К.Т.

Шановний доповідачу, ми з розумінням відносимося до того, що ви сказали. І напевно всі народні депутати, які перебувають в округах,  найбільше запитань отримують саме з питань градації заробітної плати. Чому сьогодні висококваліфіковані лікарі отримують  заробітну плату  майже на рівні санітарки?  Те саме в школах  і в інших моментах. Ми цю позицію, ввести  тарифну сітку підтримуємо.

Але у мене є таке запитання. Скажіть, будь ласка, чи прораховував комітет, зважаючи на ті пропозиції, які вносилися на Погоджувальній раді, з якого часу реально перейти на нову заробітну плату мінімальну у 237 гривень: у  другому півріччі, третьому, четвертому кварталі чи прорахував  таке Кабінет?

 

ХАРА В.Г.  Спасибо за вопрос. То, что касается первого по поводу градации заработной платы и тарифной сетки, я сам профсоюзный работник. И буквально вчера у меня были председатели центральных  комитетов отдельных по данному вопросу. Они, кстати, поддерживают предложение правительства о введении 205 с января и приведение в соответствие междолжностных  окладов.

То что касается расчетом комитетов, нам трудно сказать, будет ли это правильно. Но по нашему мнение, можно,  мы бы предложили такое: перенести срок введения минимальной зарплаты 237 с ноября месяца на сентябрь месяц. Я думаю, что правительство могло бы рассмотреть такое предложение - с сентября месяца ввести минимальную зарплату 237 с обязательным внесением соотношений должностных окладов.

 

ГОЛОВА. Микола Нощенко, Партія промисловців і підприємців та "Трудової України".

 

НОЩЕНКО М.П. 

160 виборчий округ, Глухівщина, партія "Трудова Україна". Шановний Василю Григоровичу, я хочу підтримати вас, тому що напередодні були у мене представники районів, начальники управлінь, фінансових управлінь, які просили запровадити швидше тарифну систему, а не продовжувати доплатний механізм.

У мене до вас прохання, повторіть, будь ласка, ще раз для залу і для тих, хто на слухає, як, кого і в якому обсязі торкнеться доплатний механізм с переходом на тарифну систему. Будь ласка, ще раз повторіть ці цифри.

 

ХАРА В.Г. Если мы не согласимся с предложением правительства и введем с 1 декабря минимальную зарплату в размере 237, то как раз вступит в силу доплатный механизм тем, у кого зарплата меньше 237 гривен. Всех остальных по вертикали тарифной, так называемой сегодня, тарифной сетке это не коснется. Тож не будет фактического повышения заработной платы бюджетникам, высококвалифицированным учтелям, врачам, работникам культуры.

 

ГОЛОВА. Василь Гаврилюк, будь ласка, останнє питання.

 

ГАВРИЛЮК І.Я.

Дякую, Володимире Михайловичу. Всім відомо, що заробітна плата у сільському господарстві є найнижчою в державі. Під час чергового підвищення заробітної плати, мінімальної заробітної плати в цій галузі, виникають проблеми. Скажіть, будь ласка, який вплив матиме підвищення мінімальної заробітної плати в сільському господарстві зараз? Дякую за відповідь.

 

ХАРА В.Г. Для села вообще это будет колоссальной проблемой. Вы знаете ситуацию, что сегодня на селе зачастую не выполняется даже те минимальные нормы, которые мы с вами принимаем. И если мы примем зарплату, минимальную зарплату 237 гривен, мы практически заведем в глухой угол выплату заработной платы по сельскому хозяйству. Для них это особенно болезненно, потому что финансовых средств на повышение заработной платы у них нет, даже на минимальную.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, Василь Георгійович.

Петро Олексійович. Ми зробимо...

Шановні колеги, для того, щоб заспокоїтися ми зробимо таким чином. Зараз  доповість, а потім автори своїх проектів аргументацію свою висловлять.

Я ще раз кажу, ми зробимо всі ці питання, ми вже домовилися.

 

ПОРОШЕНКО П.О.

Дякую, шановний Володимир Михайлович! Це дуже слушне зауваження, коли ми гарантуємо, що автори альтернативних законопроектів будуть мати можливість висловити свою позицію.

Шановні колеги! Почати свій вступ я хотів би з процедурних питань, оскільки з процедури більшість сьогодні тих, хто вимагав виступу не могли отримати слова.

Перше. Я хотів би категорично заперечити висловлюванню Першого віце-спікера Адама Івановича Мартинюка про те, що ніби-то Бюджетний кодекс передбачає будь-яке обмеження народним депутатам на внесення норм про зміни мінімальної заробітної плати. Я, як людина, яка несе відповідальність, як голова Бюджетного комітету стверджую, в Бюджетному кодексі цієї норми не існує.

По-друге. Я хотів би сказати, що на сьогоднішній день ми вперше в процедурі  Верховної Ради поставили на обговорення питання, якого немає в порядку денному. І ми на сьогоднішній день  до обговорення обов'язково мали б голосувати за включення до порядку деного, після цього ми маємо отримати висновки Науково-експертного, Юридичного управління, розгляду  цього питання в комітетах і лише після цього обговорити це питання по суті.

І я переконаний, що така ганьба над процедурою  може впливати на якісне прийняття рішення всіма вами, шановні колеги.

Третє питання. Я звертаю увагу, шановні,  що у нас тут не хочуть обговорювати питання  мінімальної  заробітної плати, я не хочу називати фракцію, тому що ви будете  соромитися з цього.

Третє питання, по процедурі. Шановні колеги, внесення закону про бюджет, про зміни до бюджету відповідно до Бюджетного кодексу, мають бути збалансовані, тобто ми маємо, якщо уряд пропонує скоротити мінімальну заробітну плату, то у нас з'являється економія видатків, і ці кошти мають бути спрямовані на інші цілі, крім виплати заробітної плати. Цей законопроект не є збалансованим і відповідно до Бюджетного кодексу не може розглядатися.

Четверта позиція, відповідно до Конституції, крім того, що він обмежує конституційні права громадян, в нас є колізія законів, оскільки Закон про мінімальну заробітну плату в 2003 році, який діє і буде діяти, навіть якщо Верховна Рада проголосує урядовий законопроект, буде не співпадати з Законом про внесення змін про Державний бюджет. І це є паска для уряду, оскільки з 1 грудня кожен громадянин України, якому не буде виплачена заробітна плата 237 гривень, має право, і обов'язково це зробить, і буде правий, піде до суду, і в судовому порядку буде вимагати з підприємств будь-якої форми власності або з місцевого або з Державного бюджету кошти по 237 гривень.

Цей законопроект гарантовано порушує і статтю 22, і статтю 43 Конституції України, я за браком часу не маю можливості їх зачитати. Я переконаний, якби у нас була можливість озвучити Науково-експертне юридичне управління, у висновках би це гарантовано було.

Крім того, посилання наших шановних депутатів про те, що нібито внесені зміни до Бюджетного кодексу та деяких інших законодавчих актів це дозволяють робити. Норма статті, написано: "Зміни розміру мінімальної заробітної плати іншими законами та нормативно-правовими актами є чинними виключно після внесення змін до Закону про Державний бюджет". Тобто треба вносити два закони одночасно. Ніяким чином не можна змінювати позицію зміною Закону про Державний бюджет. Цей закон не відповідає Закону України.

І я хотів би, шановні колеги, щоб ми всі чітко продемонстрували, що за Закон про встановлення мінімальної заробітної плати в 2003 році проголосували абсолютна більшість народних депутатів, всі фракції більшості. Цей закон був погоджений урядом, цей закон був підписаний Президентом. І це є ті зобов'язання, які парламентська більшість взяла на себе, що вона здатна виконати ці зобов'язання перед народом. Якщо сьогодні вони уходять від цих зобов'язань, це означає одне: що треба розписатися в неможливості, в нездатності виконання цих позицій і піти у відставку.

Останнє. Є послання Президента до Верховної Ради у 2003 році. У посланні чітко сказано, ті аргументи, на які посилався перший віце-прем'єр-міністр, що у нас сьогодні випереджаючими темпами в порівнянні з ВВП має зростати саме мінімальна заробітна плата.

Шановні колеги, і останнє: по ресурсах. Відбулося засідання Погоджувальної ради. На засіданні Погоджувальної ради фракцій після того, як ми оголосили перелік не врахованих урядом доходів, перелік доходів, які передбачаються законопроектом 4001 і який не включений до Державного бюджету, ми гарантовано маємо можливість запровадити мінімальну заробітну плату 237. Я хотів би колезі Харі сказати: встановленням співвідношення. Не треба дезінформувати народних депутатів і агітувати нас за співвідношення. Гроші на співвідношення в бюджеті є. І наша спільна відповідальність буде, тим, хто сьогодні своїм рішенням може взяти на себе відповідальність і скасувати мінімальну заробітну плату, це означає лише одне, що ви з найбільш знедолених людей забираєте 27 грн. Я не хочу казати, що це лише тому, що ви самі на ці 237-м чи 205-ть жити не збираєтесь, так легко приймати рішення. Дякую.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Петро Олексійович. Петро Олексійович, поверніться на трибуну. Будь ласка, запишіться на запитання, а то так полум'яно виступив, що...

Будь ласка, 5 хвилин Асадчев, за ним - Гаврилюк.

 

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Шановний Петро Олексійович, я буду вам задавати питання і, можливо, по ходу їх сам на них і відповідати. Давайте ми згадаємо, шановні друзі, бюджет 2003 року. Прийшов до нас Микола Янович Азаров і сказав: "Більше 47 млрд. ми не зберемо". А комітет сказав: "54-и". А сьогодні бюджет виконується 53 млрд. і Азаров кричить, що це він його виконує. Ні, Азаров, твій бюджет 47-м, який ти тут нам пропонував.

Що відбулося сьогодні? Ви подивіться, що прийнято в першому читанні, 60,8 це на старому валовому продукті, це на консервативному сценарії. А сьогодні вони додають ВВП майже 10 млрд. і жодної копійки в бюджет. Так куди ж ці гроші дінуться? А вони підуть на хабарі отим, хто буде сьогодні голосувати за скасування мінімальної зарплати. І я прошу, Петро Олексійович, щоб ви підтвердили це. Дякую.

 

ПОРОШЕНКО П.О.Шановний Валерію Михайловичу, я можу сказати абсолютно фахово, що єдиним досягненням діючого уряду, який вони можуть покласти перед звітом, це є реальний бюджет.

Питання в сільському господарстві було провалено. Питання вирішення ПДВ провалено і на сьогоднішній день кожен з вас, незалежно від більшості і меншості знає, що на сьогоднішній день ПДВ - це є повернення криміналітетом коштів, які ніколи в державний бюджет не поступали. Це є фактор, який стримує  економіки. Єдине питання об'єктивності - це є державний бюджет. Об'єктивності ради треба сказати, що тоді у Миколи Яновича Азарова вистачило сміливості взяти на себе відповідальність і разом з бюджетним комітетом погодити показники  доходної частини державного бюджету. Саме, дякуючи цьому,  сьогодні ми маємо  бюджет 54 мільярда. Якби цього не було, я вас запевняю, бюджет був би виконаний на рівні 47 мільярдів. Але цього разу вже сьогодні  немає ні сміливості, ні можливості взяти на себе питання. Реальний  бюджет 2004 року має бути ні як не менше 65 мільярдів. І нашим рішенням сьогоднішнім  ми просто вкрадаємо у державного бюджету  мільярди гривень. Подумайте про відповідальність за це.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гаврилюк, за ним Пєхота.

 

ГАВРИЛЮК В.В.

Дякую, Адаме Івановичу.

Петр Алексеевич, скажите, пожалуйста,  почему сегодня вы говорите о том, что  вы против  поднятие межтарифных спиввидношення? В своем рассмотрении при подготовке бюджета ко второму чтению депутатская группа "Народовладдя" исходит  из того, что необходимо в любом случае поднимать межтарифные спиввидношення. Это первый вопрос.

А если вы считаете, что такие деньги есть, то  скажите, пожалуйста, где их брать, и если  есть такие варианты, давайте вносить законопроект соответствующий, и мы будем его тогда поддерживать на 237 со спиввидношеннями. Дякую.

 

ПОРОШЕНКО П.М. Огромное вам спасибо.

Я ловлю вас на слове и говорю, что этот законопроект внесен. И моя позиция четко выписана "у висновках Верховної Ради, яка була підтримана постановою Верховної Ради, всіма, хто сидить у цьому залі. І у цих висновках, шановний колега Гаврилюк, міститься мінімальна заробітна плата 237. Висновок бюджетного комітету у дорученні уряду врахувати у повному обсязі міжтарифні співвідношення. На сьогоднішній день  ми на засіданні Погоджувальної ради фахово абсолютно запропонували питання і джерела, які складають  загалом 6 мільярдів гривень. Ми готові до професійної розмови, яка, на жаль, не має можливості сьогодні з  суто політичних причин  відбутися у бюджетному комітеті, але я вас запевняю,  так само, як запевняв і кладу на це свою політичну честь, що так само як є 54 мільярди в цьому бюджеті, так само є 65 мільярдів в бюджеті поточного року.

Я не хотів би сьогодні, може про це скаже ті, хто брали участь в засіданні  Погоджувальної ради, але я вас переконую, що було сказано, що ми розуміємо, що кошти на 237 в Державному бюджеті є або їх можна знайти, але це буде мати інші наслідки для економіки і тоді вже там у нас будуть  проблеми. Так от, я, відповідаючи за бюджет, можу лише підписатися під цим, що  шановні народні депутати, кошти на 237 в Державному бюджеті гарантовано є. Це навіть при поточному рівні тінізації, коли у нас половина економіки працює в тіні.

Дякую. (О п л е с к и)

 

ГОЛОВА.   Володимир Юлійович Пєхота, фракція "Регіони України".

 

ПЄХОТА В.Ю.

Шановний Петро Олексійович, сьогодні вже очевидно, що ви як трибун добавляєте, але як спеціаліст ви втрачаєте. І треба об'єктивності ради сказати, що в бюджетному комітеті ваші погляди сьогодні  не всі поділяють. Більшість стоїть на тому, що треба реальну, зважену позицію щодо підвищення реальної заробітної плати, а популізм і політику, пов'язані з вибором Президента, треба відставити.

У мене таке до вас запитання. Скажіть, будь ласка, які наслідки будуть від того, за що ви пропагуєте. Безробіття, інфляція і тому подібне. Розкрийте, скажіть людям правду, не треба наголос робити. Скажіть правду людям.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Дякую, шановний Володимир Юлійович. Я відповідаю, що дійсно, на жаль, із-за брутального  втручання в діяльність  бюджетного комітету, бюджетний комітет по розгляду  питання Державного бюджету був перетворений на політичний замість фахового  цей розгляд. Але я вас  запевняю, що на сьогоднішній  день ресурси, які були найдені і які були підтверджені урядом по Державному бюджету вони проведені через бюджетний комітет, схвалені і схвалені висновками, які ми підтримали в першому читанні. Разом з тим, шановний Володимир Юлійович, де ми були щирі? Тоді, коли голосували свідомо за встановлення мінімальної  заробітної плати 237 (тут є і ваш особистий голос) чи тепер, коли  потупивши очі намагаємося оці законодавчі акти відмінити.

Я переконую і готовий довести кожному із вас, що кожне джерело, яке запропоноване Бюджетний комітетом, і де є ресурс, погоджений з урядом, є абсолютно реальне. І на сьогоднішній день лише від вас, шановні колеги, залежить, будуть мати громадяни України заробітну плату 237 через п’ять днів, бо ви їх позбавите цієї можливості.

 

ГОЛОВА. Дякую, Петро Олексійовичу, сідайте, будь ласка. Шановні колеги, сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, давайте зараз таким чином. Є автори альтернативних законопроектів. Дамо їм можливість доповісти і перейдемо до обговорення. По три хвилини. Будь ласка, Леонід Вернигора. А підготуватися Тарасюку Борису. Чи хто буде від авторів? Юрій Ключковський буде тоді.

 

ВЕРНИГОРА Л.М.

Шановні депутати, шановні виборці! Леонід Вернигора, Соціалістична фракція. Я хочу запитати усіх присутніх депутатів у цій залі. Ми з вами або обмануті урядом, або самообманом проголосували за 237 гривень, мінімальну заробітну плату з 1 грудня поточного року. Більше того, на профільних і провідних комітетах голови комітетів, у тому числі ви, товарищ Хара, загітував усіх підтримати тільки таку величину мінімальної заробітної плати. Характерно, що при бюджеті, в який ми не добавили 2,5 мільярди гривень, вистачало 237 мінімальної до 1 липня наступного року. Тепер же, коли до бюджету добавлено 2,5 мільярди, а саме 600 мільйонів на збільшення зарплати силовиків, 200 мільйонів - на утримання Адміністрації Президента, 100 мільйонів - на Ірак, 100 - на лікувально-санаторні заклади президентської Адміністрації, тепер у нас раптом не вистачило 237 гривень для наших трудящих.

Я хочу запитати і вас, Миколо Яновичу. Як же так, ви нас загітували на нашій фракції, ви були у нас в комітеті весною і сказали, що давайте в силу того, що у нас немає можливості платити 237 із березня місяця, давайте потерпим, як ви сказали, до 1 грудня. Ми потерпіли. Тепер ви переконуйте людей, що вони повинні  потерпіти іще один рік. І я думаю, що такою брехнею ми далеко не заїдемо.

Відтак, я хотів би вам запропонувати як автор і як суб'єкт законодавчої ініціативи закон, який внесений до Верховної Ради в установленому порядку Вернигорою, Морозом, Семенюк, Баранівським про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2004 рік.

Стаття 1-ша. Встановити з 1 липня 2004 року розмір мінімальної заробітної плати у розмірі 305 гривень, а з  1-го грудня 2004  -  358 гривень на місяць. Цим  самим Верховна Рада у перше в історії незалежної України прирівняє і виконає  конституційну норму у тому, що мінімальна заробітна плата повинна дорівнювати прожитковому мінімуму. А тому по статті другій до 1 травня  2004 року внести на затвердження Верховної Ради України обсяги додаткової дотації місцевим бюджетам на підвищення мінімальної заробітної плати працівникам бюджетної сфери.

Я думаю, шановний Микола Янович,  що за кошти, які держава отримала від розпродажу державного хлібного резерву - це якраз буде добавлення до бюджету і добавлення до мінімальної зарплати, щоб люди змогли купувати у магазині отой у 1,5-2 рази збільшений за ціною хліб. Тільки так ми врятуємо нашу Україну і тільки так ми не започаткуємо голодомор 2004 року.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Ключковський, будь ласка. Це щодо проекту 4207-3.

 

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Шановні колеги, законопроект, який  я маю честь представляти, який разом зі мною внесений Борисом Тарасюком, Геннадієм Удовенком  і Романом Зваричем, є наслідком  глибокої стурбованості Народного Руху України як невід'ємної складової Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" ініціативою, безпрецедентною ініціативою Уряду щодо зниження затвердження законом  рівня мінімальної  заробітної плати громадян України.

Я хочу нагадати, що при прийнятті закону про встановлення з 1 грудня цього року рівня мінімальної заробітної плати в 237 гривень Верховна Рада вже пішла на зустріч Уряду, бо спочатку пропонувалося запровадити цей рівень з 1 липня. Отже, один раз Уряд вже використав резерв.

Я хочу нагадати, що 22 стаття Конституції забороняє прийняття  законів, які знижують обсяг існуючих прав громадян не тільки політичних, але і соціально-економічно, до яких без сумніву належить показник мінімальної заробітної плати.

У зв'язку з цим я хотів би сказати, що аргументи про те, що заробітна плата мінімальна повинна йти в ногу з ростом валового внутрішнього продукту мабуть не поганий. Але я хотів звернути увагу, що хотілося б, щоб і всі заробітна плата так зростала.

Сьогодні нам розданий цей документ Рахункової палати, і я зачитую з нього:" У 2002 році порівняно з 2001 чисельність Кабінету Міністрів зросла на  2.5 проценти, а оплата проценти на 33,7 процента. На оплату праці працівників фінансових і фіскальних органів у 2002 році сплачено на 154.5 мільйони гривень більше ніж у попередньому році.

Скажіть будь ласка, а скільки сплачено більше на оплату праці вчителів, працівників охорони здоров'я, інших бюджетних сфер, і тому ми відзначаємо як позитивний той факт, що нарешті через рік після затвердження програми діяльності уряду, уряд згадує про те, що треба відновити міжпосадові співвідношення. Але на якій основі?

І ось тому наш проект пропонує компроміс між тим, що є сьогодні, і тим, що пропонує уряд. Не може йти мова відповідно до Конституції про зниження розміру заробітної плати. Мінімальна заробітна плата має бути з 1 грудня 237 гривень.

Однак відновлення міжпосадових співвідношень дуже  потрібні, і саме тому ми пропонуємо з 1 січня відновлювати ці міжпосадові співвідношення з розрахунку мінімальної плати 237 гривень.

І ми цілком довіряємо розрахункам уряду в тому, що з 1 січня 2005 року мінімальна заробітна плата має становити 262 гривні.

Ось у цьому полягають наші пропозиції. І я переконаний, що всі ті, хто не на словах, а на ділі хоче, щоб люди жили краще, щоб вони не голодали, щоб їм підвищення цін на хліб не відбилося на здоров'ї і виживанні, проголосують за нашу пропозицію.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, дякую.

Шановні колеги, переходимо до обговорення. Прошу висвітлити на табло прізвища народних депутатів, що записалися.

(Ш у м   у   з а л і)

Що? Одну хвилинку, не кричіть, будь ласка.

Петро Миколайович, то проект постанови, а не проект закону. Ми зараз обговорюємо проект постанови. Ми зараз обговорюємо проект закону, а у вас же проект постанови, ми ж не зможемо за нього голосувати, на превеликий жаль. Розумієте, як? Так проект постанови й вас, а не проект закону.

Будь ласка. Ми, шановні колеги, йдемо по запису.

Висвітліть, будь ласка, записи народних депутатів.

Ми йдемо по записах, а не від фракцій.

Ольга Гінзбург, будь ласка, фракція комуністів. Підготуватися Ющенку Віктору Андрійовичу.

 

ГІНЗБУРГ О.П.

Гінзбург, фракція комуністів, 161-й виборчий округ.

Мені така честь розпочинати обговорення такого складного питання. І б почала його з того, що як можна голосувати? З іншого боку, голови державних і районних адміністрацій просять: "Не підтримуйте ви таку мінімальну заробітну плату, бо в нас немає резерву".

Народ, який мене, наприклад, вибрав, говорить: "Ну, як же жити, Ольго Петрівно, за ці гроші, розкажи мені? Прожитковий мінімум 353 гривні, а ви даєте, 237 не даєте, даєте тільки 200. Що ж мені мінусувати?".

І якби ми з вами набралися сміливості і сказали: "Не у Верховній Раді давайте будемо вирішувати це питання, а на окрузі, кожний у себе". От виходиш на округ, збираємо людей, а, звісно, на такі міроприємства приходять люди, в яких дійсно немає, за що жити. І в залі давайте голосувати. От за яку б заробітну плату ці люди проголосували б, наприклад, мої 200 тисяч виборців, і сказали: "А ти, мій представник у Верховній Раді, маєш право на вибір чи ні?".

Я, наприклад, не маю права на вибір. У мене є тільки одне завдання. І в мене немає: чи вліво, чи вправо, чи я поважаю Миколу Яновича, чи ні, - я маю зробити тільки так, як мені сказали мої виборці, бо мене сюди вони обрали.

І, виступаючи перед вами і говорячи свої пропозиції, я, наприклад би, погодилася, якби ми могли з вами прийняти таку мінімальну заробітну плату, яку нам пропонує уряд. Але при тому давайте зробимо хліб 30 копійок, давайте комунальні послуги зробимо такі, як були в радянські часи, давайте за лікування не брати з людей грошей, за навчання не брати. І вони тоді скажуть: "Так, нам хватить 132 совєтських рубля, ми будемо жити спокійно".

Але мене в цьому залі тривожить інше. Тут шановний так виступав з цієї трибуни палкий захисник сьогодні мінімальної заробітної плати. Я хочу сказати одне: моральне право стояти на цій трибуні і захищати народ чи захищати мінімальну заробітну плату мають тільки комуністи і соціалісти. Інші сьогодні...

(Ш у м  у  з а л і)

Я хотіла спитати у шановного Порошенка. Скажіть, будь ласка, а у вас немає випадково розпечатки голосування за інші бюджети? Може, у вас є голосування, розпечатки за інші бюджети: 2003-го, 2002-го, 2001-го року, Земельного кодексу?

Чи є воно у вас це голосування. І я при тому стоячи говорю, що сьогодні за мінімальну заробітну плату говорю, що вона повинна бути на рівні прожиткового мінімуму. Але, говорячи, набираючи сьогодні політичні очки собі можна, тільки за це, то треба оглянутись назад, ви підвели базу під те, що ми сьогодні робимо за 10 років. Ви її підвели і сьогодні хочете це зробити, щоб хтось інший її вирішив. І це питання дуже політичне. Я не висловлюю думку всієї фракції, бо її буде говорити лідер, а я говорю від свого округу, що дійсно проблема ляже на плечі наших місцевих органів. Але для того, наприклад, якщо є маріупольський завод, то в нього не буде проблеми по мінімальній зарплаті, якщо інші підприємства є, у нього не буде проблеми. Це є проблема мінімальної зарплати по бюджету і тих підприємств, які погано працюють. Ми повинні взяти сьогодні, хто в нас погано додав в бюджет ці гроші, з кого можна їх взяти ці гроші.

І з цієї трибуни сказати, що ці, ці, ці підприємства не додали грошей і на їх плечі лягає вина ця. Дякую.

 

ГОЛОВА.Дякую. Прошу заспокоїтись. Порошенко, репліка. А слово має Ющенко Віктор Андрійович. Підготуватись Анатолію Морозу.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Дякую, шановний Володимире Михайловичу. Я дійсно мав відношення до бюджету поточного 2003 року, коли ми збільшили показники із 42-х до 54 млрд.грн. Чи дало можливість збільшити мінімальну заробітну плату не словом, а ділом. І на сьогоднішній день це можуть відчути всі виборці, які получають заробітну плату. От так, якби не балачками за 10-ть попередніх років, а реальними кроками, то ми б вже на сьогоднішній день мали б європейський рівень життя, якби стільки кожен рік проростали. Дякую.

 

ГОЛОВА.Дякую. Будь ласка, Віктор Андрійович, підготуватись Анатолію Морозу.

 

ЮЩЕНКО В.А.

Шановні друзі, шановні колеги! Я переконаний в тому, що ми сьогодні є свідками соціального злочину в цій країні. Я переконаний в тому, що нікого не залишить байдужим інформація про те, що вперше за 13 років української незалежності, український уряд пропонує зменшити мінімальну заробітну плату з 237-м, як того вимагає закон, до 205-ти. Що дивує, шановні друзі? Коли я слухаю тут лекції про економіку і економіку росту, ту турботу, яку висловлюють мої колеги народні депутати, що, мов би, якщо буде велика заробітна плата у людей, то це погано для всіх і, перш за все, для економіки.

Шановні друзі! Засвойте одну річ. Економіка росту існує тільки тоді,  коли сформований споживач платіжний, високооплачуємий  споживач. Якщо подивитися сьогодні на заробітну плату українця, вона складає середня 85 доларів, або в 2,5 рази нижче, ніж у Росії. Заробітна плата в Білорусії 115 доларів, у нас 85.

Шановні друзі! Не про те печемося. Сьогодні мінімальна заробітна плата українця на 40 відсотків нижча прожиткового мінімуму. Про що ми  думаємо? Про який верхній предєл небезпечний для економіки сьогодні піднімається галас у цій залі?

Тому, було б абсолютно коректно говорити про ряд речей. Існує закон  про 237, голосувала більшість у тому числі, майте  честь відповідати за це і приймайте у проекті бюджету на 2004  рік це за основу, як  було зроблено у першому читанні. Єдина полеміка, яка допустима у цьому залі, на мій погляд, знаходиться у площині - чи вистачає ресурсів для цієї цілі, чи  не вистачає. Якщо ми домовляємося  про те, що, починаючи з 1 грудня цього року, мінімальна заробітна плата буде складати  237, а з другого півріччя 2004 року вона підлягає тарифікації, ціна цього питання є 5 мільярдів гривень. Запишіть, будь ласка, цю цифру - 5 мільярдів гривень.

Джерела. Джерела дуже прості. Між першим і другим читанням, яке  відбулося за останні 30 днів, валовий продукт нації переглянутий у сторону збільшення на 9,6 мільярда гривень. Ця цифра дає відповідь на 3 мільярда додатковий поступлень до бюджету.

Друга частина.  Дефіцит бюджету за ці 30 днів  пропонує уряд збільшити ще на 1 мільярд. Це вже 4 мільярди. Плюс 1 мільярд - це  пропозиції, які стосуються законопроекту 4001 "Розширення податкової бази". Це вам 5 мільярдів.  800 мільйонів - капітальні вкладення; 540 мільйонів - дорожній фонд, це плюс дорожній фонд.

Шановні друзі! Ми тим займаємося чи не тим?

Ви легко знайдете 7 мільярдів, не виходячи з цього залу, для того, щоб підвищити... щоб впровадити мінімальну заробітну плату 237 з 1 грудня. Тому наша є пропозиція. Якщо ви не хочете, щоб по вас співали анафему у всіх церквах, треба відхилити пропозицію і не підтримати проект уряду про  зниження мінімальної заробітної плати з 237 до 205 і взяти за основу проект, який передбачає введення  237 з 1  грудня цього року і з послідуючою тарифікацією. Тоді буде чесно і перед вчителем, і офіцером, і медиком, і шахтарем. Дякую.

 

ГОЛОВА. Анатолій Мороз. Фракція комуністів передає право на виступ Петру Симоненку. Підготуватися Борису Беспалому.

 

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги! Я прежде всего хотел бы защитить Ольгу Петровну Гинзбург, потому  что она совершенно справедливо сказала в части того, что очень короткая память бывает у отдельных наших коллег. Когда бюджет 2 года назад прикрыл практически деятельность  или функционирование 30 законов, по которым 13 миллионов  граждан Украины осталась без законных льгот. Поэтому она совершенно  справедливо сказала об этом.

Далее. Я хотел бы просить вашего внимания, уважаемые  народные депутаты, и привлечь его к следующему. По моему  мнению, минимальная заработная плата  - это интегральный показатель отношения государства к жизненному  уровню  каждого  человека.  Сбалансированный бюджет имеет только тогда значение и только тогда, когда он позволяет иметь  сбалансированный бюджет каждой семьи. Из этого мы  должны  исходить. Но надо говорить не о бюджетном балансе, а его социально-экономическом балансе. И прежде всего  социально-экономическом балансе для каждой семьи, еще раз хочу подчеркнуть. Он понимается у  большинства наших избирателей как рост доходов каждой семьи и повышения благосостояния и жизненного уровня в целом народа и каждого нашего гражданина. Минимальная заработная плата - это минимальная   возможность  и не только восстановления рабочей силы работающего, но и хотя бы прокормить одного  ребенка, чтобы воспитывать. Вот критерии, которыми  мы должны сегодня  руководствоваться, определяя размер  минимальной заработной платы.

Отягощающим обстоятельством рассмотрения этого  вопроса   является и то,  что у нас благодаря политике, проводимой в Украине последние 12 лет уровень безработицы достиг 40 процентов.

Отягощающим обстоятельством является и то, что отток рабочей силы из Украины приводит к тому, что  платежи в бюджет подоходного налога так называемого они осуществляют за пределами Украины. Мы, коммунисты, считаем, что  минимальная заработная плата должна обеспечить возможность иметь корзинку прожиточную. Вот что самое хотя бы главное из расчета минимальной заработной платы. То есть минимальная заработная плата должны быть постоянно приравнена к прожиточному минимуму, чтобы человек имел возможность  на этот уровень  зарплаты прокормить хотя бы семью и своего ребенка.

Мы говорим об  этом, потому что понимаем: минимальная заработная  плата и результат такого ее уровня - это тот же туберкулез и различные эпидемии у нас в стране. Человек не в состоянии обеспечить себя. Минимальная заработная плата и уровень средней заработной платы - это должны быть обеспечены возможности развиваться семье, это отдых, это обучение, лечение.

Господин Хара отстаивает Кабинет  Министров. Я бы хотел пожелать  Кабинету Министров и лично господину Харе жить только на эту минимальную  заработную плату. Тогда было бы другое понимание и по  уровню заработной платы, и по уровню пенсии. Минимальная заработная плата решает  вопрос благосостояния семьи, так как регулируя ее, правительство не контролирует рост цен и тарифов. И вот здесь как раз, извините, народные депутаты, собака зарыта.

Можно говорить сегодня сколько угодно о минимальной заработной плате и можно называть разные цифры, но пока правительство не будет регулировать цены на хлеб, продукты питания и тарифы, ничего это не даст по сути дела.

И заканчивая, я хотел бы предложить следующее. Речь идет, уважаемые товарищи по сути дела о перераспределении от богатых к бедным того, что сегодня воруется у бедных через минимальную заработную плату и теневую экономику. Фракция коммунистов предлагает установить минимальную заработную плату на уровне  прожиточного минимума. И для этого предлагала 17, практически 18 миллиардов долларов в доходную часть бюджета.

Поэтому мы и предлагаем объективности ради рассмотреть наше постановление и прировнять   минимальную заработную плату к прожиточному минимуму. Тогда это будет справедливо по  отношению нашего народа. Благодарю.

 

ГОЛОВА. Борис Беспалий, фракція "Наша Україна",  підготуватися Юрію Соломатіну.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні колеги,  про правові, а точніше антиправові аспекти ситуації вже говорили і голова Бюджетного комітету, і Віктор Ющенко, і інші депутати. Це проявилося і в тому, що профільним чомусь зроблено не Бюджетний комітет, а зовсім інше, це проявилося і в тому, що уже проголосовані закони про мінімальну заробітну плату, який встановлює 237 гривень з 1 грудня, ігнорується, і прийнятий у першому читанні бюджет, де також 237 гривень ігноруються. Це проявилося і в тому, що баланс порушується, і 10 мільярдів десь мають намір зникати, я так думаю. І я думаю, що уряд в даному випадку цілком свідомо пропонує конфлікт законів, він цілком свідомо готує нормативну базу для розкрадання державних коштів. Це і неконституційно і безпрецедентно. І у мене таке враження взагалі, що уряд втратив інстинкт самозбереження. Мені кілька разів доводилося зауважити, і в цьому аспекті, я думаю, дуже яскраво проявилося от в цій ситуації і ті спільні моменти, які у нас є з уряду, і ті окремі моменти.

Спільні моменти полягають у тому, що і ми, і проурядові, пропрезидентські сили переконані в тому, що вор має сидіти. Тільки вони вважають, що у парламенті, а ми вважаємо, що у тюрмі. А цинізм цієї ситуації особливо проявився в тому, що вона розгортається на тлі підвищення цін на хліб, які автоматично спричиняють підвищення цін на харчові продукти, що зростає споживчий кошик, що автоматично має збільшуватися прожитковий мінімум.

Тому дійсно було б доречно і логічно ставити питання про перегляд мінімальної заробітної плати, але не у бік її зменшення, а у бік збільшення. Про ресурси звідки це можна взяти, говорили і Віктор Андрійович Ющенко, і інші депутати. Я хотів би зауважити і про те, що згідно висловів самого першого віце-прем'єра, у нас 50 відсотків тінізована економіка. Зменшіть тінізацію, перестаньте красти хоча б на десять відсотків менше, і це ще як мінімум п'ять мільярдів.

І ще. Шановні колеги, шановні виборці, післязавтра, у четвер, 27 листопада, відбудеться тут прийняття бюджету. І всі громадяни України мають можливість під стінами Верховної Ради висловити, як підтримку наміру Уряду зменшити їхню заробітну плату і залізти до них в кишеню: підвищити ціни на хліб і так далі. Так і підтримати позицію "Нашої України" і інших наших колег - це  237 гривень з 1 січня, це регулювання міжпосадових співвідношень цієї ж дати. Це підвищення реального добробуту народу. Дякую за увагу. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція комуністів. Замість Шкіля  буде виступати Тимошенко.

 

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, шановні радіослухачі! Лідер Комуністичної партії України  Петро Симоненко проголосив позицію нашу, вважати за необхідне встановити мінімальну заробітну плату на рівні прожиткового мінімуму - 356 гривень. А де відшукати маже 17 мільярдів гривень додатково ми знаємо і ми про це неодноразово говорили.

Що говорять люди, коли йдеш з мікрорайону Теремки-1, з одного з найвіддаленіших  мікрорайону Києва до Верховної Ради України. Зустрічають мене ці знедолені люди і запитують, а що сьогодні відбудеться, і дають накази, щось запитати. А сьогодні мені дали такий наказ: "Юрію Петровичу, спитайте у Верховній Раді України, а чи сплачував за лікування наш громадянин України, шановний Президент, Кучма Леонід Данилович. І скільки він заплатив за лікування, за постільну білизну і так далі і тому подібне".

Запитання риторичне, але знову і знову люди запитують, хто нам допоможе сплатити за житлово-комунальні послуги. В тому будинку, в котрому я  мешкаю майже одна третина має борг по 3, 4 до 6 тисяч гривень, а їм пропонують ще реструктуризувати і з  цих жалюгідних пенсій і заробітних платень, ще по 10-15 гривень додатково сплачувати.  А що коїться з хлібом, з цінами на хліб, це не можна взагалі вже і говорити.

Тому я хочу запропонувати всім із більшості, які ллють крокодилові сльози про те, що буде порушене тарифне співвідношення в бюджетних установах, і я пропоную закінчити лити крокодилові сльози тим представникам буржуазної опозиції, які виступали саме тут до мене: згадайте, чи не ваші це установи, чи не ваші це корпорації, які мають заробітні плати понад тисячу гривень - це і "Укрзалізниця", це і "Криворіжсталь", це і "Укргазвидобування". Так давайте ми будемо чесними і щирими перед народом України, і скажемо, якщо потрапили в таку безодню, давайте виходити разом і не дамо вмерти тим, які мають сьогодні лише 205 чи 237. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Замість Андрія Шкіля слово має Юлія Тимошенко. Підготуватися Кармазіну.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. 

Юлія Тимошенко.

Шановні колеги, я хотіла б, щоб зараз приблизно 4-5 мільйонів людей, які слухають радіотрансляцію Верховної Ради, просто усвідомили, що питання, яке ми обговорюємо, стосується практично кожної людини, тому що від того, чи ми сьогодні встановимо мінімальну заробітну плату 237 гривень, так, як пропонують всі здраві депутати в залі Верховної Ради, або встановимо 205 мінімальну заробітну плату гривень, як пропонує пан Азаров, який, до речі, зник з ложі уряду, від того залежить, як буде оплачений і бюджетний працівник, від цього залежить, як буде формуватися заробітна плата кожного робітника промисловості, працівника, кожного селянина.

Крім того, від цього залежить рівень пенсій, бо чим більше фонд заробітної плати, тим більше пенсійний фонд, і як наслідок, ми можемо суттєво збільшити розмір пенсії.

Я хочу сказати і нагадати вам, що 237 закон діє з минулого року, з початку. І 2003 рік вже депутати позбавили людей права отримати нормальну заробітну плату.

Сьогодні знову те ж саме питання. І я думаю, що якщо пан Азаров каже, що немає  коштів по 237, у мене до нього пряме запитання є. Пане Азаров, скажіть, а коли ви декілька тижнів тому вносили законопроект по бюджету, де мали 237 мінімальну заробітну плату і збалансований бюджет, у вас що, інші доходи були? Чи ви дурили Верховну Раду і казали, що там всі співвідношення враховані, а тепер ви кажете що коштів немає? Що за 2 тижні змінилося?

За 2 тижні змінилося тільки одне: переглянути макроекономічний показник, що стосується валового продукту країни на 10 мільярдів. Сьогодні бюджет від валового внутрішнього продукту складає 27 відсотків, 27,6, якщо точно. Це значить, що від цих 10 мільярдів 3 мільярда автоматично народжується в доходній частині. Шановні колеги, ну, навіщо нас, людей, які чітко знають, що ми робимо, казати, що коштів немає?!

Нам потрібно 6 з половиною мільярдів для цього. 3 мільярда ми покриваємо за рахунок зростання валового внутрішнього продукту, 3 з половиною мільярди вже сьогодні закладені в бюджеті, тому що ми збільшуємо із 185 до 205. Тобто кошти ці однозначно є.

І я просто прошу всіх вас зрозуміти, що сьогодні переглянуті видатки бюджету тільки під перевиборчу кампанію Президента на 2004 рік. І мажоритарні депутати мають собі чітко розуміти, що їм повернутися в округ - і ми маємо чесно дивитися людям у вічі.

І ще до Петра Порошенка. Я, дійсно, вдячна йому, що він так гарно виступив. Але ж я хочу нагадати Петру Порошенку, що в минулому році наша фракція створила велику робочу групу і поклала проект бюджету збалансований, професійно розрахований, де 237-м мінімальна заробітна плата була вже врахована. Тому, я прошу не втрачати час, поставити на голосування, щоб ми відчули, який депутат, яку політику у Верховній Раді ісповідує. Дякую.

 

ГОЛОВА.Дякую. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна". Підготуватись Олександру Морозу замість Рудьковського.

 

КАРМАЗІН Ю.А.

Партія "Захисників вітчизни", "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". Шановні народні депутати, у відповідності до Конституції України, при прийняті нових законів не допускається звуження змісту і обсягу існуючих прав і свобод громадян. Прийняттям будь-якого проекту закону України, яким мінімальна заробітна плата зменшиться хоч на одну копійку, будуть звужені ці права, які передбачені статтею 22 Конституції України.

Шановні народні депутати і шановний народе України! Шановний Володимире Михайловичу! Ви сьогодні не дали слова, ви сьогодні поставили на обговорення проект закону не включений до порядку денного Верховної Ради України, закону "Про зміни до Державного бюджету". Більше того, ви надали право виступати з цього приводу, тобто не законно, виступати тут Миколі Яновичу Азарову. Він сьогодні не мав права тут виступати, не мав права виступати сьогодні і давати відповіді на питання. І ви не дали виступити мені з мотивів, ви просто закрили рот, але не можна так, Володимире Михайловичу, робити.

Тепер, шановний Володимире Михайловичу, не тільки нема в порядку денному, нема висновків. Хара виступає від імені по закону про внесення змін до закону "Про Державний бюджет". Шановні, це ж явне беззаконня! Без Бюджетного комітету розглядається це питання. Та в усіх країнах тільки опозиція має контролювати такі комітети. І ви знаєте, що ви виконали роль штрехбрекерів, то я запитую, а де позиція профспілок? А що з вами узгоджено, шановні профспілки, знищення народу України? То я вас хочу запитати. З чого почалися грузинські події? І відповім, вони почались з наступу на права людей. А те, що ви  зараз робите, пане Азаров, хіба це не наступ  на права людей. Я хочу продемонструвати скільки статей ви тут написали втратити, визнати, зупинити на 2004 рік. І що це? Закони про освіту, про  охорону здоров'я, всі пільги. Все призупинили, все зробили.

І сьогодні я хочу звернутися  до  шахтарів, які сюди організовує пан Ренат на допомогу шановному пану Януковичу. Замість  памперсів,  використаних  памперсів, так от я хочу звернутися. "Наша Україна" буде вимагати  збільшення на 30 відсотків того, що передбачено шахтарям, тобто 5,2  мільярда. І не дуріть людей, і не спекулюйте на цьому.

А до пана Азарова хочу сказати  так, як кажуть в Одесі: "Что такое конченный импатент?" - Это тот человек, который убеждает в течение получаса, почему отсутствие эрекции лучше, чем ее присутствие?" Так от, в течение получаса вы объясняли нам,  что 205 это лучше, чем 237. Поэтому  это правительство - это правительство конченых импотентов.

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз, фракція Соціалістичної  партії  України.

 

МОРОЗ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні депутати! Мені, звичайно, важко виступати  після таких емоцій, які були  від Юрія Анатолійовича. Я тільки  хочу попросити Володимира Михайловича, незважаючи на ту гостроту  дискусій, яка йде сьогодні,  там не багато записалося, давайте  дамо можливість всім виступити. Це не буде шкодою.

Я тільки но приймав посла однієї іноземної держави. Вона запитує: "Що у вас там відбувається, я не можу зрозуміти, як так може?" Я пояснюю суть, а потім бачу, що це важко пояснити, бо для того, щоб зрозуміти, що відбувається в Україні, то треба розуміти всю систему організації влади.  Як це виходить, як виходить процедура така, коли законом про зміну бюджету нинішнього року  задаються параметри і вручаються в тіло бюджету наступного року. Це недопустимо в принципі. Це не дозволяє Бюджетний кодекс, не дозволяє ціла низка законів. І це вже одна із аргументацій, чому  цей закон може бути неприйнятним, не може бути прийнятим Верховною Радою.

Тепер ми три години витратили,  Володимире Михайловичу у кабінеті, обговорюючи всю колізію, котра виникла тепер.

Що виявляється? Доходна частина бюджету зросла під тиском парламенту, його  фракцій і при знаходженні з боку уряду  можливостей для покриття витрат бюджету. І раптом виявляється, що цієї суми не можна ніяким чином врахувати у корінний показник бюджету мінімальна заробітна плата. Тому у мене немає аргументів для того, щоб пояснити людям, щоб пояснити вчителю, який приходить на роботу і одержує  сьогодні 230 зарплату, а тепер після цих поправок, які пропонує уряд, можливо буде колись одержувати 240, як йому звести кінці з кінцями?

Як може професор, одержуючи сьогодні 540 гривень, нести "вічне і світле" в душі студентів і вкладати їм свої знання. А ми потім обурюємося чому під час вступу студенти і батьки повинні платити і утримувати  вузи і так далі, і так далі.

Ми під час зустрічі у Голови Верховної Ради називали конкретні цифри де можна взяти   гроші навіть поза тими  параметрами, які пропонує Кабінет Міністрів, або вірніше, в їх середині. 500 мільйонів - на підвищення... півмільярди - на підвищення заробітної плати силовикам, півмільярда (я звертаюся до представників більшості!) із тих грошей, які розподілили  ніби-то по тих округах, де ви там представляєте... представлені від виборців. Ну не попадайтеся на цю взятку політичну! Це не потрібно робити. От уже є мільярд для того, щоб  міжтарифні розриви покрити на 2 місяці. Таким чином, виходить, що можна вводити міжтарифні розриви в повному обсязі не 1 березня, як пропонує Кабінет Міністрів, а з  1 січня. Тобто, тут параметрів... можливостей достатньо.  І треба мати на увазі, що зростання заробітної плати це і зростання пенсійного  фонду, а у нас 15  мільйонів пенсіонерів  чекає коли ж буде нарешті можна вижити за цю пенсію, що є сьогодні мізерною. Тому я переконаний, що ми повинні зараз  розглянути питання про неприйнятність цього  документу,  найти можливості для уряду і профільних комітетів запропонувати той варіант, який не веде до зниження мінімальної заробітної плати.

Врешті-решт, щоб все це було, треба виводити економіку з тіні, простіше кажучи, треба менше красти. Гроші у державі є. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, у нас є декілька проектів Постанов Верховної Ради про неприйнятність... Шановні колеги,  час у нас вичерпаний. Відповідно до Регламенту ми маємо поставити на голосування перший проект  про неприйнятність. Пинзеник Віктор, будь ласка, аргументуйте проект вашої постанови про неприйнятність, бо всі  інші вже колеги виступали. Потім репліку ми дамо, зараз перед голосуванням... Зараз, зараз.

 

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, нами внесено проект Постанови про неприйнятність рішення  про зниження мінімальної заробітної плати з 237 до 205 гривень. Цікава метаморфоза відбулася з бюджетом. У першому читанні проект містив норму 237, після доробки в уряді він знизився до 205 гривень. Це прямо суперечить з Конституцією, 22 стаття Конституції забороняє звуження змісту і обсягу прав і свобод громадян.

Але я звернув увагу на  економічний бік справи. Кажуть, що для цього недостатньо коштів. Назву ціну  питання. Для того, щоб ввести мінімальну заробітну плату в 237 гривень з відновленням міжтарифних співвідношень у зарплаті лікарів, вчителів, інших бюджетників потрібно 3 мільярди гривень. 1,8 мільярда - освіта, 800 мільйонів медицина і 400 мільйонів культура. Насправді, ця цифра менша, тому що 13 відсотків у вигляді податку негайно  повернеться у бюджет. Крім того, вчителі і лікарі відразу несуть в економіку ці гроші. 20 відсотків повертається у вигляді ПДВ. Ціна питання про мінімальну зарплату 2,2 мільярда гривень. Зверну увагу ще на одну обставину. Приріст валового внутрішнього продукту складає майже 10 мільярдів порівняно з 1 читанням. Це три мільярди гривень додаткових  надходжень.

І хочу назвати ще один цікавий момент.

За дев'ять місяців цього року уряд отримав до зведеного бюджету 30 відсотків доходів до валового внутрішнього продукту. Проект бюджету наступного року передбачає доходи 27,6. Скажіть, будь ласка, кому збирається оголосити війну Україна? Яке стихійне лихо має спіткати Україну, що доходи бюджету падають на 2,5 відсотка ВВП. Є один об'єктивний чинник, на який може звернути увагу уряд, - 500 мільйонів гривень втрат доходів від податку на доходи громадян. Але це тільки 0,2 відсотка. По суті порівняно з нинішнім рівнем прихованих доходів в бюджету є 6,5 мільярда гривень.

Я як економіст стверджую, що у бюджеті є достатньо коштів для того, щоб вирішити проблему мінімальної заробітної плати з тарифікацією з 1 січня наступного року. І закликаю своїх колег депутатів не голосувати за це цинічне ганебне рішення.

 

ГОЛОВА. Василь Хара, будь ласка. Шановні колеги, одну хвилинку. Хара, мікрофон, будь ласка. Потім я попрошу першого віце-прем'єра зробити...

 

ХАРА В.Г.  Учитывая то, что меня пять раз называли, Владимир Михайлович мою фамилию, у меня пять минут. Я хотел бы с вами несколько моментов.

Первое. Я обращаюсь к избирателям, чтобы они понимали о чем идет речь. Если мы не примем предложение Кабинета Министров, повышение зарплаты коснется лишь тех, у кого зарплата ниже 237 гривен. Остальные останутся за пределами повышения заработной платы. Все остальное, что было свыше сказано в этом зале, это политическая реклама, и вы это хорошо слышали.

Второе. О чем идет речь? Минимальную зарплату мы принимали в пакете зарплатной 185 гривен з 1 января. Сейчас идет речь о минимальной зарплате в размере 237 с 1 декабря до 1 января 2004 года.

Третье. Можно с трибуны говорить о любых суммах в бюджете, кто что-то нашел - миллиард, три, пять, десять. С ума можно сойти от такого количества денег. Но нужно желание и возможности соизмерять.

Четвертое.   Не могу не назвать Петра Алексеевича Порошенко за минимальную заработную плату и за людей.

Но я хочу вам сказать, что предложение нашего Комитета по социальной политике и труду, и в бюджете 2003 года и к проекту бюджета 2004 года ни единого Бюджетным комитетом не принято. А мы предлагали в проекте бюджета 2004 года полтора миллиарда на социальные нужды.

 И последнее. Пламенных речей очень много, практических шагов очень мало. Комитет по социальной политики и труду пусть за небольшие, но реальные шаги повышения заработной платы.

Поэтому...

 

ГОЛОВА. Дякую. Будь ласка,  Микола Янович.

Буде  репліка, я оголосив, шановні колеги вже виступ.

Буде репліка, тільки заспокойтеся. Буде все. Мобілізуйтеся голосувати краще. Прошу заспокоїтися.

 

АЗАРОВ М.Я. Уважаемые народные депутаты!

Здесь очень легко назывались разные цифры, а с учетом того, что у нас очень много радиослушателей мы должны внести ясность.

Говорилось, что тот бюджет, который рассматривался в конце прошлого года и по предложению Бюджетного комитета якобы был сделан абсолютно реальным, надо не забывать, что благодаря настойчивости правительства мы действительно приняли бюджет реально. Но там вовсе не 55 миллиардов доходов и там вовсе не 54 миллиарда, и на сегодняшний день мы будем иметь столько сколько предлагало правительство и не на один миллион больше.

Поэтому за этот год правительство доказало, что  оно умеет ставить  перед собой задачи и  умеет их выполнять. Оно обещало повысить зарплату на 32 проценты и оно повысило.

Отвечаю на вопрос, почему в первом чтении правительство предложило 237. Я уже  говорил, потому что такой действовал закон. Мы предложили доплатный механизм и вы об этом прекрасно знаете. Мы заложили тот ресурс, который позволил бы повысить заработную плату только низкооплачиваемым работником до 239 гривен, и не больше.

Это привело к тому бы, что по всей стране не произошло необходимого повышения в заработной плате в бюджетной сфере, и мужество правительства состоит, и политика, в том, чтобы говорить правду, опираться на реальные ресурсы и реально проводить в жизнь улучшение социальной защиты населения. И мы это сделали в бюджете: 52 процента расхода бюджета заложены социальные цели, впервые более 16 миллиардов будет выделено на образование, колоссальные суммы пойдут на здравоохранение, социальную защиту, будет действовать система социальной защиты населения. И уже в этом году мы планируем полностью погасить все задолженности по социальной сфере, задолженности по заработной плате. И это реалии, о которых мы говорили и будем говорить.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування про неприйнятність. Прошу уваги.

(Ш у м   у   з а л і)

Заспокойтеся, не блокуйте.

Про неприйнятність проекту закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік". Про неприйнятність, першим я ставлю на голосування.

Так ви ж, я не бачу нічого, що ж я буду бачити? Ну, я ж не бачу, заспокойтеся.

 

За - 204.

Репліка Порошенка, будь ласка.

По фракціях. Репліка, говоріть, будь ласка.

Шановні колеги, я прошу вас не керувати мною всі: один кричить "репліка", другий "зачитайте". Давайте, виступайте, будь ласка.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Шановний Василь Григорович, ви звернулися до мене у зв'язку з тим, що нібито бюджетний комітет не врахував позицію, яку висловлював Комітет з питань соціальної політики та праці.

Мені соромно, що вперше в історії парламентаризму України комітет, який ви очолюєте, під вашим керівництвом, комітет, який носить назву "соціальної політики та праці" не підтримав рішення, яке забороняє зниження мінімальної заробітної плати. Ви пройшли в парламент по списку комуністів, ви представляєте людей, які голосували за Комуністичну партію. Уявіть собі, кого ви зараз представляєте, і чи це є позиція виборців Комуністичної партії?! Соромно вам!

(Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги!

Я ставлю на голосування проект за номером 4207 за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

За - 235

По фракціях, будь ласка. Причому тут мікрофони, шановні колеги? Навіщо їх ламати? Я ще раз кажу: завершується розгляд питанння - тоді оголошується перерва. Заспокойтесь!

(Ш у м  у  з а л і)

Я не порушую Регламент! Ну, заспокойтеся, будь ласка! Так, шановні колеги, заспокойтеся.

Рішення прийнято. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра ми продовжимо роботу за розкладом у нас в середу, будь ласка.