Засідання N26 (ранкове)

Опубліковано 23. 10. 2003

ЗАСІДАННЯ  ДВАДЦЯТЬ  ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

23   жовтня  2003 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Запросіть народних депутатів до сесійної зали. Увімкніть систему "Рада". Прошу зареєструватися.

10:04:20

Зареєструвалося -436

Зареєстровано... Не встигли, да? Ще не встигли всі зареєструватися. Я тоді прошу відмінити голосування. Прошу, шановні колеги, зайняти свої місця. Прошу народних депутатів зареєструватися. Увімкніть систему "Рада".

10:05:07

Зареєструвалося -438

Зареєструвалося 438 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим. Шановні колеги, відповідно до постанови, яку ми ухвалили 14 жовтня про внесення змін до календарного плану проведення четвертої сесії сьогодні день прийняття Верховною Радою рішень. У роботі... Я зараз... Для розгляду бюджету, я уточнюю. Ми проголосували, що у нас сьогодні пленарний день - ранкове і вечірнє засідання.

Шановні народні депутати! В роботі нашого засідання бере участь Прем`єр-міністр України, присутні також члени уряду, відповідальні за економічний блок. (Оплески)

Шановні колеги! Прошу прослухати оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народних депутатів України Зубця Михайла Васильовича, Потебенька Михайла Олексійовича та Развадовського Віктора Йосиповича до складу депутатської групи "Народовладдя". (Оплески)

Шановні народні депутати! Шановні народні депутати! Під час засідання погоджувальної ради ми домовились про порядок нашої роботи в четвер. Я прошу прослухати, які домовленості ми досягли: перше, проголосувати за проект постанови про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України стосовно розгляду та прийняття рішень з обговорених питань з тим, щоб нам мати можливість прийняти рішення з тих питань, більш оперативно приймати рішення, які ми розглянули.

Я хочу до вашого відома сказати: на сьогодні день потребує голосування 310 законопроектів і проектів постанов, які ми обговорили раніше. Друге. Ми домовились, що ми проголосуємо за те, щоб направити на повторне перше читання два проекти законів про вибори народних депутатів України. Це проект, який вніс, який ми розглядали, народний депутат Рудьковський і Гавриш. Інших я не називаю. Ми домовились, що ми проголосуємо проект заяви, проект постанови Верховної Ради України щодо ситуації в Керченській протоці, яка була опрацьована і , по суті справи, узгоджена з керівниками депутатських груп і фракцій. після того перейдемо до розгляду проекту Бюджету. Правильно я проінформував?

П'ять хвилин, будь ласка, запишіться з процедури і з інших питань.

Йосип Вінський. На табло прізвища народних депутатів висвітліть. Йосип Вінський - фракція Соціалістичної партії України.

 

10:08:35

ВІНСЬКИЙ Й.В.

Володимир Михайлович, прошу передати слово голові фракції Олександру Олександровичу Морозу.

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз -  фракція Соціалістичної партії України.

 

10:08:43

МОРОЗ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги депутати!

Ми на Погоджувальній раді справді 2 дні витратили на узгодження позиції щодо закону про вибори. Але варіант відправки на повторне перше читання двох проектів і взяття їх за основу у фракції під час обговорення не сприймається. Тому що йдеться про те, що це діаметрально різні за процедурами проекти.  Тому треба голосувати ту пропозицію, яку ми вносили, яка не викликає сумнівів. У першому читанні проекту Рудьковського, Ключковського, з урахуванням пропозицій, які висловлені у проекті Гавриша.

Далі. Ми згодні і наполягаємо після постанови про процедуру розгляду питань у Верховній Раді розглянути постанову по Тузлі, щоб не було ніяких там сумнівів відносно позиції і нашої фракції, і Верховної Ради.

А далі приступити до обговорення у тій послідовності, як я пропоную.

 

ГОЛОВА.  Дякую. Ігор Осташ - фракція "Наша Україна".

 

10:09:57

ОСТАШ І.І.

Підтримуючи ідею голосування в першу чергу заяви по острову Тузла прошу передати слово Яворівському.

 

ГОЛОВА. Володимир Яворівський, будь ласка.

 

10:10:07

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, фракція "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, шановні радіослухачі!

Сьогодні вночі перестало битися серце видатного українського письменника лауреата Шевченківської премії, автора багатьох прекрасних творів Володимира Дрозда. Письменник такого масштабу, такого рангу як Володимир Дрозд міг би прикрасити будь-яку національну культуру. Я думаю, він вартий того, щоб парламент український пошанував його пам'ять хвилиною мовчання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Прошу вшанувати пам'ять вставанням, будь ласка, хвилиною мовчання.

(Х в и л и н а   м о в ч а н н  я)

Прошу сідати.

Орест Климпуш, депутатська група "Народовладдя".

 

10:11:10

КЛИМПУШ О.Д.

Я прошу передати слово Гаврилюку Василю Васильовичу.

 

ГОЛОВА. Василь Гаврилюк, будь ласка. Депутатська група "Народовладдя".

 

10:11:20

ГАВРИЛЮК В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Уважаемый Владимир Михайлович, коллеги. Если вы помните, на прошлом заседании Верховной Рады, когда принимались решения, мы с вами приняли решение, что в этот четверг... Владимир Михайлович, я же к вам прежде всего обращаюсь! Мы приняли решение голосовать сегодня только за рассмотрение проекта бюджета 2004 года.

И если сегодня мы хотим работать на основании Регламента Верховной Рады, то не узкие договоренности, которые, о которых вы говорите, а давайте действовать согласно Регламента Верховной Рады и сегодня рассматривать только проект бюджета на 2004 год. А если вы говорите о целом ряде законопроектом, то необходимо вносить сегодня для голосования депутатам. Примут решение рассматривать - будем рассматривать. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, можна я зразу дам довідку? Тим більше першому заступнику голови Комітету з питань Регламенту.

Ми проголосували за те, щоб сьогодні було у нас засідання пленарне ранкове і вечірнє. А домовленості досягли ми про те, що ми будемо розглядати в основному бюджет. І я просив би шановного Василя Васильовича не звинувачувати в якомусь порушенні Регламенту, тому що жодного порушення Регламенту немає.

Павло Сулковський, будь ласка. Фракція "Регіони України".

 

10:12:44

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Прошу слово передати Валерію Павловичу Пустовойтенко.

 

ГОЛОВА. Ще раз повторіть, будь ласка.

 

10:12:57

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Я хочу сказати і нагадати всім, що пройшло 2 місяця осінньої роботи сесії фактично. Ми не  одного практично питання не розглянули. Тому я прошу вас припинити обговорення. Проголосувати за проект Постанови щодо додаткового голосування по вівторку, це проект Володимира Литвина. В зв'язку із заявою Олександра Мороза зняти проект Закону про вибори народних депутатів. Проголосувати за проект Постанови по острову Коса Тузли і перейти до розгляду проекту бюджету на наступний рік, який потрібно підтримати обов'язково. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Михайло Родіонов, фракція комуністів.

 

10:13:52

РОДІОНОВ М.К.

Прошу слово передати Симоненко Петру Миколайовичу.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, будь ласка.

 

10:13:59

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, проблема, з якою ми зараз стикаємося, ще раз дає  мені підстави і засвідчує необхідність терміново прийняти рішення щодо змін до Регламенту і врахувати пропозицію комуністів, конкретно Мартинюка, щодо розгляду і голосування відносно того чи іншого проекту після обговорення у Верховній Раді. І врешті-решт закінчити все, що сьогодні ганьбить практичну діяльність Верховної Ради.

По-друге. Події у Керченській протоці зайвий раз, ще раз підтверджують про те, що необхідно сьогодні терміново розглянути проект Закону про зміни  про вибори на пропорційній основі і дати можливість, щоб цей закон був прийнятий у першому читанні і далі вже вносили зміни, котрі потрібні.

І третє. Я особисто вимагав, щоб уряд і Президент, який повинен був повернутися в Україну, повинні були вжити конкретних заходів щодо конфліктної ситуації у Керченській протоці. Вони зараз заявляють, що сьогодні  будуть розглядати і приймати певні заходи. Я хотів би тоді запропонувати: давайте ми перенесемо  розгляд проекту Постанови Верховної Ради щодо  Керченської протоки. Після того розглянемо, коли Президент і уряд остаточно  доповідь зроблять, що вони зробили і що треба у цій постанові відобразити.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги,  ми обмінялися думками Час вичерпаний. Оголошується до розгляду проект Постанови про внесення змін... Дійдемо тоді до питання, обговорите питання Тузли, потім скажете,  шановні колеги.

Проект постанови про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України стосовно розгляду та прийняття рішень з обговорених питань.

Валентин Григорович Матвєєв, голова комітету.

Ми вже 5 хвилин відвели, питання з процедури. Зараз ми розглянемо це питання, тоді з процедури цього питання. Будь ласка.

 

10:16:02

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановні народні депутати! На засіданнях комітету були розглянуті проекти постанов Верховної Ради про внесення змін до статті 3.2.1 Регламенту Верховної Ради України внесений народним депутатом України Мартинюком Адамом Івановичем та про внесення  змін до Регламенту Верховної Ради України внесений головою Верховної Ради України, народним депутатом Литвином.

Нагадую, що у довгостраждалому проекті постанови, який вніс народний депутат Мартинюк, пропонується виключити частину  два статті 3.2.1 Регламенту і цим  зняти обмеження щодо голосування при прийнятті рішень один раз на тиждень. А проводити голосування на пленарному засіданні після обговорення відповідних питань, як це і передбачено частиною один  цієї статті. Така  практика розгляду питань та прийняття по них рішень була у роботі Верховної Ради України до внесення змін 21 січня 2000 року і досить ефективно впливала на якість законотворчої роботи. Це слід підкреслити особливо.

В даний час внутрішнє протиріччя між першою і другою частинами  цієї статті передбачає розрив у часі між обговоренням питання та прийняттям рішення.

Заміни запропоновані у проекті постанови  внесеному Головою Верховної Ради, народним депутатом Литвином Володимиром Михайловичем до частини два статті 3.2.1  Регламенту Верховної Ради передбачають проводити голосування при прийнятті рішень з розглянутих і обговорених питань двічі  на тиждень, тобто у вівторок  конкретно та четвер.  Окрім цього,  зазначений проект постанови передбачає також зміни до частини 4 статті 2.5.2 Регламенту Верховної Ради, згідно яких виступи уповноважених представників депутатських фракцій та груп  будуть  проводитись у середу, а у п'ятницю такі виступи будуть від народних депутатів України.

Слід, шановні колеги, зазначити, що ініціатива голови Верховної Ради України безсумнівно цінна, заслуговує на підтримку. Але я б сказав, вона половинчата і не вирішує  питань щодо  значного підвищення ефективності роботи Верховної Ради України в цілому. А така необхідність у цьому є, як зазначив сам Володимир Михайлович на початку сьогоднішнього пленарного засідання, на нас, тобто на парламент чекають. Чекає для розгляду більше 300 законопроектів. Думаю, що більш переконливого аргументу на користь  прийняття відповідної постанови немає.

Комітетом прийнято рішення запропонувати Верховній Раді України включити зазначені проекти постанови Верховної Ради України до порядку денного  сесії і підтримати їх.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування пропозицію комітету про включення до порядку денного  і прийняття сьогодні рішення проекту Постанови Верховної Ради України про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (це документ під номером 2584-1, це проект Литвина), оскільки проект Мартинюка включений до порядку денного.  Правильно я кажу?

Прошу голосувати. Мій проект прошу голосувати. Для включення до порядку денного.

 

10:20:47

За-195

По фракціях. Я ще раз нагадую фракціям, які сидять, Раїса Василівна. Я ще раз хочу сказати, для того, щоб нам прийняти рішення, нам треба включити до порядку денного проект постанови. Проект постанови Адама Мартинюка до порядку денного включений. Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту постанови, який вніс я як народний депутат України для включення до порядку денного. Ставлю на голосування. Прошу голосувати.

 

10:21:36

За-269

Рішення прийнято. По фракціях.

А тепер, шановні колеги, я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України про внесення змін до статті 3.2.1 Регламенту Верховної Ради України за номером 2584, це проект народного депутата Мартинюка.

 

10:22:14

За-205

По фракціях. Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України за номером 2584-1 про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України. Це проект народного депутата Литвина. Прошу голосувати. Голосуйте, будь ласка, давайте робіть якісь крок.

 

10:22:58

За-161

Рішення не прийнято. Я прошу на табло дати.

Я от, шановні колеги, це відносно нашої домовленості. За винятком однієї фракції ніхто з керівників фракцій не заперечував. Як далі можна працювати і вірити один одному, от скажіть мені, будь ласка?! Як ми будемо приймати 310 законопроектів? Я звертаюся насамперед до фракції "Регіонів"!

"Наша Україна" - 0, комуністів - 58, "Регіони України" - 0, Партія промисловців, підприємців і "Трудової України" - 25, Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) - 0, вибачте, - 2, Соціалістичної партії України - 5, блок Юлії Тимошенко - 0, "Європейський вибір" - 7, "Народовладдя" - 14, "Демократичні ініціативи" - 1, Аграрна партія - 16, НДП - 15, "Народний вибір" - 13, позафракційні - 5.

Я ставлю на голосування, прошу уваги, я буду ставити, поки ви не проголосуєте, щоб розблокувати роботу Верховної Ради України. Я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України, проект за номером 2584-1 народного депутата Литвина. Відмініть голосування, відмініть голосування.

Голова Регламентного комітету.

 

10:24:43

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую, Володимире Михайловичу.

Ну якщо тоді ми визначилися голосуванням провести повторно і підтримують всі народні депутати практично, то треба йти за рейтингом. Проект постанови, внесений народним депутатом Мартинюком, набрав 205 голосів, тобто він повинен бути поставлений вами на повторне голосування першим. Я дякую.

 

ГОЛОВА. Давайте таким чином. Ще хай проведуть керівники фракцій консультації, а ми давайте зараз перейдемо до розгляду питання, пов'язаного з проектом постанови по Тузлі. Потім повернемося до цього питання. Я ще раз говорю, якщо ми домовлялись, ми домовленості повинні виконувати. Давайте не будемо дивитися один одному в очі, в очі прямо. Раїса Василівно, я прямо в очі вам дивлюся.

Інших питань, які вам потрібні, які вас цікавлять, я на голосування також не поставлю.

Оголошується до розгляду проект постанови Верховної Ради України про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України щодо забезпечення парламентського контролю за режимом державного кордону України в районі острова Коса Тузла.

Матвієнко, будь ласка.

 

10:26:11

МАТВІЄНКО А.С.

Шановні колеги, я прошу вибачення, Володимир Михайлович, ви, очевидно, мали на увазі спочатку постанову про усунення загрози, а потім.

 

ГОЛОВА. Так, так, я вибачаюсь.

Я перепрошую. Оголошується до розгляду проект постанови Верховної Ради України про усунення загрози територіальній цілісності України, що виникла внаслідок будівництва Російською Федерацією дамби в Керченській протоці.

З процедури, будь ласка. Адам Матринюк.

 

10:26:37

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимир Михайлович, Мартинюк, фракція комуністів.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги!

Володимир Михайлович, давайте ми все-таки будемо дотримуватися процедури. Тобто спочатку включимо ці питання, яких немає в жодному порядку денному, до того, щоб ми їх сьогодні розглянули. Тому що їх в сьогоднішньому порядку денному немає і, відповідно, не могло бути. Бо ми за подібне питання не голосували.  Давайте проголосуємо за включення, а потім будемо розглядати. Це одне.

І друге. Поскільки питання виникло для депутатів, для керівників фракцій воно могло бути по-іншому, для депутатів воно виникло сьогодні несподівано. Проект появився тільки, я думаю, що варто оголосити перерву і обговорити ці заяви, щоб не одразу з голосу їх приймати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Давайте зробимо таким чином, я прошу уваги. Проголосувати за те, щоб включити  і прийняти рішення з цих питань. Це перше.

Друге. Відносно тексту заяви. Ми її обговорювали, вона була практично на руках і була у керівників фракцій депутатських груп і фракцій. Ми домовлялись, що вона буде доведена до відома. Я переконаний, що вона відома. Тому я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Постанови Верховної Ради України за номером 4294... А?

Ну, будь ласка, відмініть голосування. Симоненко з мотивів. Ми ж тільки що проговорили, з мотивів виступив Адам Іванович.

 

10:28:26

СИМОНЕНКО П.М.

Шановний Володимире Михайловичу, я прошу не нервувати. І зрозумійте, що це питання, дійсно, дуже важливе для нас. І кожний хоче прийняти відповідальне рішення. Тому я привертаю увагу шановних колег до того, що заява вже Верховної Ради зроблена з цього питання. Заява зроблена, рішення прийнято, затверджена, проголосована заява вже.

Я веду розмову про те, що уряд і Президент взяли на себе зобов'язання буквально сьогодні - завтра максимум вирішити це питання. І відносно конкретних дій, які ми чи схвалимо, чи, навпаки, будемо рекомендувати Верховній Раді, що зробити, ми повинні знати тоді інформацію і уряду, і Президента. А сама заява як політичний документ нами проголосована. Це перше.

І, по-друге, Володимире Михайловичу. Ну, ці ж проекти взагалі не обговорювалися і не знають ні в комітетах, ні народні депутати, профільні комітети теж саме. То треба тоді дати можливість зробити перерву, щоб ми хоча б фракцією обговорили зараз і порадилися, якщо буде прийнято рішення щодо включення їх до порядку денного. Але ще раз кажу, що політична заява вже Верховною Радою прийнята.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Юрій Луценко. Потім Сергій Шевчук. Потім Шкіль. Спокійно!

 

10:29:44

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Луценко, Соціалістична партія України.

Шановний Володимире Михайловичу, найперше, нам не зрозуміла ситуація навколо дій нібито гаранта недоторканності Української держави. Ви вчора заявили про те, що ознайомите керівників фракцій і комітетів з надсекретним указом Кучми щодо ситуації в Керченській затоці.

До цих пір цей документ не відомий ні лідерам фракцій, ні громадськості. Я думаю, що перед тим, як приймати будь-яку заяву, аби не бути маріонеткою тої провокації, яку задумав Кучма і його російські політехнологи, ми хотіли би знати текст давно підписаного указу Президента. Після цього можна визначатися парламенту. Ми не хочемо бути заручниками одного керівника, який давно вже не виконує обов'язки захисту України. Ми вимагаємо аби сьогодні наявний в Україні Прем'єр-міністр взяв на себе відповідальність за захист територіальної цілісності держави, а Кучму залишити невозвращенцем там  в Бразилії, нехай сидить там до парламентських виборів...

 

ГОЛОВА. Дякую. Сергій Шевчук.

 

10:30:53

ШЕВЧУК С.В.

Спасибі, Володимире Михайловичу.  Сергій Шевчук, фракція НДП.

Шановні колеги, я хочу звернути вашу увагу на те, що, дійсно, парламент України прийняв заяву-звернення до Державної Думи Росії з приводу подій у Керченській протоці. Але якби була будь-яка реакція з боку наших колег, російських парламентарів або Міністерства закордонних справ Росії на нашу заяву, тоді  була б логічна думка представників Комуністичної партії України тут, що не слід приймати ще один документ. Оскільки ніякої реакції немає. Проводиться будівництво. Йдеться про ескалацію напруженості цієї провокації, то нам обов'язково сьогодні треба прийняти нову постанову, текст якої, я нагадаю, погоджено з усіма керівниками фракцій і груп, в тому числі з комуністами. А вчорашні парламентські слухання є  достатньою підставою для того, щоб сьогодні це питання було включено і проголосовано. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль.

 

10:31:58

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Я хотів би наголосити на тому, що було засідання всіх голів фракцій, де було прийнято рішення про те, що ця постанова, як мінімум, буде прийнята, внесена у порядок денний і прийнята за основу. Можна обговорювати додатки, можна обговорювати щось внести, щоб  забрати, але ця постанова  є просто необхідна, бо зараз  на даний момент лишилося тільки 86 метрів до Державного кордону України. На дорозі до дамби  виставлені блендери, тобто спеціальні баржі. Заручниками зараз є наші прикордонники, які зобов'язані  захищати Державний кордон України. І для  нас, тих, хто вважає себе українцями, будь-який кордон, який проведений між Україною і іншою державою, є непорушним, і ми мусимо його захищати. Бездіяльність Верховної Ради у даній ситуації є тою, що може пізніше бути оцінена як зрада національних інтересів. Тому я закликаю одноголосно віддати... усіх тут присутніх, хто хоче захищати український суверенітет за  постановою цієї заяви, внести її у порядок денний, проголосувати...

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні народні депутати... Репліка, будь ласка, Симоненко. Не називайте вже прізвищ, не називайте назв фракцій, не називайте назв партій.

 

10:33:06

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги!  По-перше, коли не засіданні Погоджувальної ради виникла проблема прийняття, ми чітко заявили, прийняття рішення щодо проблеми в Керченській протоці - це  визнання надзвичайного стану  в державі. В цьому проекті ми повинні відверто зразу записати: "Уряд і Президент не виконали своїх обов'язків  за Конституцією". У цьому проекті у зв'язку з посиленням напруги ми повинні записати: уряд у відставку, Президента у відставку.

Тому я і просив, що ми цього тексту  не бачили. І, до речі, Анатолію  Сергійовичу, ви підтверджуєте. Ось тут у проекті було кілька прізвищ, зареєстровані зовсім інші проекти.

Тому я і наполягаю, давайте ми  розглянемо тоді, зробивши перерву, розглянемо  ці проекти, бо не можемо так зараз ставити питання на голосування. Я ще раз  наголошую, Володимире Михайловичу,  це дуже серйозна проблема і ми повинні заслухати...

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Прошу уваги! Я хочу ще раз сказати, я хочу, і ви всі хочете, щоб домовленості, які ми досягаємо на рівні керівників депутатських груп і фракцій, проект постанови, який обговорювався детально, два дні ми його обговорювали, щоб ми  дотримуватися. Але вам вирішувати, шановні народні депутати.

Відтак, я ставлю на голосування про включення до порядку денного і прийняття рішень з проектів постанов за номером 4294, 4292.

Прошу голосувати.

 

10:34:54

За-361

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради України  за номером 4294.

Прошу голосувати. За основу. За основу!

(Ш у м  у  з а л і)

Зніміть голосування. Заспокойтесь! Заспокойтесь! Я ще раз говорю, сядьте на місце,  не керуйте мною, профільний...

Так, голова комітету доповідайте. 15 хвилин на обговорення. Все, заспокойтесь.

 

10:36:17

МАТВІЄНКО А.С.

Шановні колеги! Я прошу заспокоїтися і хотів би, щоб ми були дійсно послідовними по тих домовленостях, які були на засіданні  керівників фракцій. Я є автор... я є один із авторів цієї постанови.

 

ГОЛОВА. Заспокойтеся!

 

МАТВІЄНКО А.С. Я хочу поінформувати, шановні ваші  колеги, що два  формальних повідомлення. Перше, що авторами цієї постанови, крім названого Матвієнка і Осташа, є Драчевський, Кафарський, Бульба, Ситник, Хмара, Чубаров, Шкіль.

Друге. Я хочу поінформувати, що цей проект постанови двічі обговорювався на засіданні керівників фракцій, за участю Голови Верховної Ради Литвина. було висловлено цілий ряд зауважень і пропозицій, у тому числі Комуністичної фракції, які враховані у  цьому проекті. Цей проект для керівників фракцій не є новий, цей проект є узгоджений. Це перше.

Друге. Цей проект також був переданий  уряду. Ми провели консультації, автори цього проекту, і домовилися, що Верховна Рада має заявити про  свою  позицію в цій серйозній  ситуації. Солідарність  сьогодні поведінки Верховної Ради, уряду і Президента має продемонструвати нашу спільну зацікавленість щодо непорушення наших кордонів і збереження територіальної цілісності. І як би не відносились ми до уряду, до Президента, ми маємо сьогодні  розуміти, що нас всіх об'єднує Україна, і проблема, яка сьогодні  утворена у результаті конфлікту у Керченській затоці.  Тому, Володимире Михайловичу, все, що говориться сьогодні з цієї трибуни, є не зовсім якби повною правдою, цей проект підготовлений як узгоджений із керівниками фракцій. І ми вимагаємо від авторів, яких я назвав, ставити його на голосування і прийняття.

Тим більше, ми пропонуємо, щоб цей документ був проголосований максимальною кількістю і не ділив нас, депутатів, на лівих і правих, тому що ми між собою розберемося, а продемонстрував, що ми всі є депутатами Верховної Ради України і дбаємо за Україну.

Володимире Михайловичу, я прошу ставити це питання на голосування від авторів цього законопроекту і приймати рішення.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, запитання до доповідача. 5 хвилин. Заспокойтеся! Підемо по процедурі, щоб не було звинувачень. Запитання до доповідача, 5 хвилин. Запишіться, будь ласка.

Володимир Бондаренко, фракція "Наша Україна". На табло, будь ласка, прізвища, що записалися, народних депутатів. Володимир Бондаренко, фракція "Наша Україна".

 

10:39:20

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, "Наша Україна", блок Віктора Ющенка.

Шановний Анатолію Сергійовичу, в залі присутній Прем'єр-міністр України. Звучать деякі звинувачення про те, що і Кабінет Міністрів, і Президент України ховаються від цього питання і грають в мовчанку. Сьогодні тут, в цій залі, перед нами, котрі обрані всіма громадянами України до парламенту України, я хотів би почути слово Прем'єр-міністра стосовно цієї ситуації перед тим, як ми будемо голосувати. Може йому відоме рішення чи указ Президента, котрий сьогодні тримається в секреті не тільки від громадян України, а і від законодавчого органу. Дякую. Як ви вважаєте, це можливо?

 

ГОЛОВА. Анатолій Сергійович, дозвольте я спочатку проінформую. Шановні колеги, указ з цього приводу розписаний на ознайомлення всіх керівників фракцій, депутатських груп і керівників комітетів. Це перше. І всі керівники депутатських груп і фракцій за бажанням можуть з цим документом ознайомитися.

Другий момент. Я ще раз говорю, у відповідному порядку. Наступний момент. Президент України перервав своє закордонне відрядження, і зараз перебуває в Криму. Що стосується уряду, ми це питання детально обговорювали. І мені тільки доводиться висловити жаль, що керівники депутатських груп і фракцій, не всіх очевидно встигли проінформувати про спільну нараду, яка проводилася Погоджувальною радою за участю уряду з цього питання.  Будь ласка.

 

МАТВІЄНКО А.С. Володимире Михайловичу, дозвольте я ще додам. Я хочу сказати, що 23 години велося інтенсивне будівництво греблі. Зараз роботи трошки притишені, але вони не зупинені.

Друге. Я хочу сказати, що  Прем'єр-міністр завтра за інформацією, він про це очевидно скаже сам, зустрічається із головою уряду Росії із Касьяновим. І тим більше наша постанова є доречною, яка чітко висловлює позицію Верховної Ради і пропонує уряду діяти у відповідності із нашою позицією. Я думаю, що це тільки посилить його можливість завтра провести ефективні переговори.

 

ГОЛОВА. Анатолій Грязєв, фракція комуністів. Вибачте, фракція соціалістів.

 

10:41:43

ГРЯЗЄВ А.Д.

Прошу передать слово лидеру нашей партии Морозу Александру Александровичу.

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз.

 

10:41:53

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги! Учора під час обговорення цього питання ми дійшли до висновків, що це провокація, організована   в тому числі нашим Президентом для того, щоб відволікати таких людей, як сьогодні прийшли під Верховну Раду, вчителів, стоять, чекають вирішення своїх питань, аби ми мали, чим займатися.

Я вношу пропозицію і задаю запитання Анатолію Сергійовичу: як ви дивитись, якщо відредагувати перші два пункти таким чином. Перший пункт - визнати дії Росії з будівництва дамби в Керченській протоці як недружній акт, крапка. Дальше будемо розбиратися з усім. Друге. Зажадати від Президента України виконання своїх обов'язків, гаранта державного суверенітету і територіальної цілісності України. А третій, четвертий і п'ятий пункт залишити так, як є.

 

МАТВІЄНКО А.С. Дякую.

Сан Санич, я думаю, що з приводу провокації, очевидно, нам варто було б підтримати постанову, яка внесена "Нашою Україною", створити спеціальну слідчу комісію Верховної Ради. До речі, це питання не буде закінчено, питання акваторії, питання Азовського моря і Чорного моря залишаються, тому варто цю постанову підтримати, утворити таку комісію і далі працювати уже у відповідності з її інформацією і хай вона вивчить щодо провокації. Напруга від того, щоб ми один називаємо провокацією, а другий не вважаємо провокацією, сьогодні не знята - це перше. Друге. Стосовно пункту, який ви пропонуєте, Олександр Олександрович. Я вам вчора особисто показував цей проект, ви внесли свої правки, я їх врахував. Я вніс у відповідності з нашою домовленістю. Тому я просив би... Зрозуміло, що досконалого документу ми ніколи не приймемо, тому що немає межі досконалості. В цьому документі дуже виважено і стримано сказано про головне. Тому є пропозиція його проголосувати.

 

ГОЛОВА. Валентин Матвєєв. Час ще є, шановні колеги, час ще є.

 

10:43:49

МАТВЄЄВ В.Г.

Ну я дякую, Володимире Михайловичу.

Прошу передати слово керівнику фракції Петру Миколайовичу Симоненку. Дякую.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, будь ласка.

 

10:43:58

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, і я в першу чергу звертаюся до наших виборців. Перш ніж приймати рішення фракція комуністів виходить з беззапереченої тези про те, що провокують політики, а воюють народи. І, шановні колеги, на забудьте про це! Чому я говорю? Бо в проекті, який вам пропонується проголосувати, записано наступне. Вчора ми тільки проводили парламентські слухання і говорили про необхідність  розвитку україно-російських відносин. А в першому пункті записано: "Що змушує Україну до перегляду теперішньої практики відносин з Російською Федерацією". Це перше.

У другому пункті взагалі написано, ви почитайте, будь ласка, що приймає Верховна Рада: "Зажадати від Президента України як гаранта державного суверенітету, - і далі, - застосувати всі наявні засоби для захисту територіальної цілісності і суверенітету держави".  Недоторканості української держави.

Так що, ми...

 

ГОЛОВА. Дякую.

 

МАТВІЄНКО А.С. Шановні колеги, я хочу, щоб ми розуміли, що якби подібне було в будь-якому парламенті світу, то я думаю, що вони б голосувались стовідсотково. Слово "змушує до перегляду" не означає, що ми їх переглядаємо, а ми попереджаємо, що в односторонньому порядку дії будь-якої держави по відношенню до національних інтересів України вимагають від нас адекватної дії. Ми не маємо права служити національним інтересам будь-якої держави, окрім власної, ім'я якої Україна.

 

ГОЛОВА.  Дякую, час вичерпаний. Сідайте, Анатолій Сергійович.

Шановні колеги, я, очевидно, думаю, тут треба погодитись з пропозицією Олександра Олександровича Мороза, яка тут звучала, щоб перший пункт таким чином записати: "Визнати дії Росії з будівництва дамби в Керченській протоці як недружній акт", і поставити крапку. Для того, щоб ми консолідовано проголосували всі з цього приводу.

Я думаю, треба нормально зробити таку пропозицію. Будемо голосувати тоді.

15 хвилин для обговорення, записуйтесь, будь ласка.

Давайте таким чином, можливо, проголосуємо за основу, а тоді будемо виголошувати. 15 хвилин обговорення, все, давайте зробимо спокійно, 15 хвилин, запишіться, будь ласка.

Сергій Шевчук, поки запис іде.

Висвітліть на табло, будь ласка.  І мікрофон Сергія Шевчука.

 

10:46:59

ШЕВЧУК С.В.

Сергій Шевчук, фракція НДП.

Шановний Володимире Михайловичу. Нам зрозуміле ваше бажання прийняти виважений документ, і тому ми так розцінили вашу позицію щодо 15-хвилинного обговорення. Але, Володимире Михайловичу, давайте спочатку приймемо цю постанову за основу, а тоді логічно вдосконалювати її шляхом обговорення.

Поставте, будь ласка, спочатку прийняття за основу цього документу.

Спасибі.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Олег Зарубінський.

 

10:47:35

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Я дякую. Прошу передати слово керівнику фракції Народно-демократичної партії Валерію Пустовойтенку.

 

10:47:45

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Я хочу пояснити перший пункт. Сьогодні ніхто не ставить під сумнів українсько-російських відносин, і ми їх повинні поглиблювати обов'язково.

Але в цьому пункті записано, що ми не повинні (це можна трактувати так) так безвідповідально відноситись до цих відносин. Ми повинні поглибити свою працю і в політичному, і в економічному плані, щоб ми знали, що дійсно там робиться.

Тому там ніяких недоліків немає. І я пропоную припинити обговорення і поставити постанову на голосування, і рухатись далі по порядку денному.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Лєщинський, фракція "Регіони України".

 

10:48:33

ЛЄЩИНСЬКИЙ О.О.

Володимире Михайловичу, є пропозиція поставити на голосування. Всі позиції узгоджені. Досить уже про це розмовляти. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз, фракція Соціалістичної партії України.

 

10:48:46

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги, я ще раз привертаю вашу увагу до того, що це повинен бути виважений і строгий документ, який зрозумілий буде всім, перш за все громадянам України і нашим, скажемо, сусідам-росіянам.

Тому, не ставлячи під сумнів констатуючи частину постанови, я пропоную у постановчій частині дати оціночні характеристики ситуації і діям конкретних юридичних осіб в Україні. І саме тому перший пункт закінчити на слові "акт", тобто визнати дії Росії  з будівництва  дамби  у Керченській протоці, як недружній акт. Це буде  випливати із того, будемо вдаватися до заходів, які диктуватимуться ситуацією.

Друге. У пункті зажадати від Президента України вставити такі слова "виконання своїх обов'язків гаранта державного суверенітету і територіальної цілісності  України". Тут можна поставити крапку, можна закінчити так, як тут є, але без  другого підпункту, оскільки він повторює перший підпункт. Третій, четвертий і п'ятий пункти залишити у тій редакції, які пропонує комітет. І в цілому проголосувати за основу.

Але ще раз  повторюю, і те, що сьогодні діється: і повернення Президента із Бразилії до України, і нарешті поява його там, де він мав би бути давним-давно, хоч, правда, він три місяці був там і про це все, виникає підозра, домовлено було, - свідчить про специфічний,  замовний  характер цієї провокації. І я  гадаю, що люди в Україні  з тим  уже добре розібралися.

Тому я ще раз наполягаю: позиція парламенту тут повинна бути чітка, зрозуміла, патріотична, безперечно,  і вона  повинна давати перш за все оцінки діям, політичні оцінки діям юридичних осіб, зокрема Президента, Кабінету  Міністрів і тих, хто відповідає за забезпечення гарантій стабільності і гарантій територіальної цілісності нашої держави. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Бабурін, фракція комуністів.

 

10:51:12

БАБУРІН О.В.

Бабурин, фракция коммунистов.

Мне есть что сказать, но  прошу передать слово  Петру Николаевичу Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко.

 

10:51:22

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги, я еще раз привлекаю ваше внимание к чрезвычайности  важности этого документа, как с точки зрения оценки происходящих событий сегодня в Керченском проливе, так и с точки зрения перспективы реализации этого проекта.

Еще раз хочу подчеркнуть, что мы, коммунисты, понимаем - это провокация. А провоцируют политики - воюют народы. Из этого мы исходим, принимая это решение, и столь серьезно относимся к  самому  проекту.

Второе. Мы прекрасно понимаем, что российским народом, так как и украинским народом, правят олигархии и мафии. И таким образом определяется политика этих олигархических групп и в отношении той или иной проблемы.

Четвертое. Главная причина этой провокации, которую называют конфликтом, - это провалы прежде  всего во внутренней политике  и в Украине, и в  России и предстоящие, безусловно выборы. Это тоже мы, коммунисты, прекрасно понимаем.

Далее. Мы понимаем, что проект, который вносится на рассмотрение,  он предоставляет право Президенту вторым пунктом, и я вас прошу внимательно прочитайте, хоть Матвиенко здесь опровергал, введение чрезвычайного положения, а вернее, применение оружия там. Ведь записано: "Застосувати всі наявні засоби" разрешается Президенту. А это значит Президент  отдает приказ на открытие огня, как верховный главнокомандующий. Мы не можем с таким решениями сегодня выходить.

И в момент, который имеет отношение к тому, что сегодня эта провокация еще затеяна, на мой взгляд, как один из вариантов, не только сорвать единое экономическое пространство подписание или  ратификацию соглашения, не только ускорение входа Украины в НАТО, но мне представляется введение чрезвычайного положения для того, чтобы прекратить президентскую кампанию и не допустить сегодня  начало президентской кампании, а, по сути, чрезвычайщину, оставить Кучму Президентом еще, так скажем, на неопределенное время.

Уважаемые коллеги! Я убедительно вас попрошу третий, четвертый и пятый  пункт вообще не надо включать по одной простой причине. Дело в том, что Кабинет Министров уже занимается этим вопросом ( третий пункт).

Дальше. Невідколадно виділити гроші. Так извиняюсь,  в этом году у Кабмина только  резервный фонд, а другого они не имеют права использовать, потому что  это изменения в бюджет. Значит, резервным фондом пускай пользуются. Все  остальное то, что имеет отношение : "Доручити, виступити " это после того, когда мы исчерпаем, я имею ввиду выступить в организациях международных, когда мы исчерпаем весь лимит внутренних ресурсов. Пока мы их не исчерпали.

И я еще раз настаиваю, давайте мы  заслушаем информацию и Кабмина после переговоров, и Президента для того, чтобы принимать решение.

И последнее. Проект постановления надо принять из двух пунктов

Первое. "Визнати дії Росії з будівництва дамби в Керчинській протоці як недружній акт". Крапка.

І друге. "Зажадати від  Президента України як гаранта...

 

ГОЛОВА. Дякую. Степан Хмара.

Степан Хмара, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

10:54:37

ХМАРА С.І.

Прошу передати слово доктору юридичних наук, фахівцеві з міжнародного права, народному депутату Сергію Головатому.

 

ГОЛОВА. Сергій Головатий, будь ласка.

 

10:54:52

ГОЛОВАТИЙ С.П.

Шановний пане Голово! шановний  уряде і колеги! Я хотів би тут звернутися особисто до можливо 2-3, крім тих, кого я назвав, Леонід Макарович Кравчук - перший Президент України; Сергій Осика, який викладав  міжнародне право в нашому університеті і вчив студентів як ділити і кордони, як оберігати територію; Олександр Задорожній, який так само був представником Президента в Верховній Раді  я знає що таке "міжнародне право".

Леонід Макарович Кравчук добре пам'ятає, коли він їздив як глава держави на  всі збори СНД і тоді було багато проблем  неврегульованих, на себе брала місію Верховна Рада, яка  фіксувала деякі дуже важливі концептуально правові речі, які полегшували і дію уряду, і навіть Леоніду Макаровичу Кравчуку як Президенту, тому що він казав: "Та в мене ж Верховна Рада. Це ж народ України. Що ж я як Президент можу зробити, коли вони так вирішили?".

Так от, у нас є велика  проблема стосовно Азовського моря в тому, що  концептуально - концептуально! - ніде не зафіксована позиція  України в жодному документі, що Україна не визнає  концепції Азовського моря як спільного, спільних внутрішніх вод двох держав. Зрозумійте! І Осика підтвердить, і Задорожній, що немає такого поняття як "спільні внутрішні води". Це все-одно що сказати: "Донецька область  - це є спільна територія Росії і України". Правового статусу між водною акваторією внутрішніх вод і з сухопутною територією, де є суверенітет держави немає різниці. Тому я пропонував би, оскільки  з 1998 року мусується ця  концепція і вона складає політико-правову основу для дій Росії сьогодні. І правий Чорномирдин, що  він каже: "Та ми ж на своїй території  все робимо. Правильно! Тому що це його територія його держави і не треба засуджувати Росію за ці дії, вони діють відповідно до свого національного суверенітету, відповідно до міжнародного права. Єдине, що вони наносять потенційну нам шкоду.

Я пропоную до постанови, щоб Верховна Рада внесла два речення.

Перше. Верховна Рада України заявляє, що для України є неприйнятною концепція Азовського моря як спільних внутрішніх вод двох держав.

Друге. Україна виходить із того, що всі спірні питання стосовно морських кордонів Росії та України в Азовському морі мають вирішуватися виключно на основі загальновизнаних норм міжнародного права та в рамках Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Це те, що відповідає указу Президента, тим дорученням, які він дав уряду, повністю воно стикається і відповідає. Ми таким чином вийдемо з політико-правового тупика. Дякую.

 

ГОЛОВА. Сміяненко, депутатська група "Народний вибір".

 

10:58:07

СМІЯНЕНКО І.М. Спасибо.

Я поддерживаю предложение прекратить обсуждение и поставить вопрос на голосование. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Катерина Ващук.

 

10:58:18

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги, ми до деталей на нараді всіх керівників фракцій Верховної Ради опрацювали дану постанову. Ні в кого немає сумніву після вчорашніх читань і вивчення всіх подій по ситуації в Керченській протоці, що така заява на часі.

Я пропоную. Шановні колеги, межі досконалості немає. Ми можемо зараз ще кілька годин часу втратити, а порядок денний дуже довгий. Ставити на голосування і підтримати дану постанову. Дякую.

 

ГОЛОВА. Леонід Макарович Кравчук, фракція Соціал-демократичної партії об'єднаної. Ми домовилися, шановні колеги, 15 хвилин. Час ще не вичерпаний. Якщо ви приймете рішення, припинимо дебати. Будь ласка, Леонід Макарович.

 

10:59:07

КРАВЧУК Л.М.

Шановні народні депутати! У ті часи, коли націю або державу зневажають, політична еліта об'єднувалася, щоб захистити честь і гідність. І я пропоную припинити знущання над українським народом. Кожна людина має свою позицію, і кожна фракція має свою позицію. Потрібно проголосувати, щоб хоч тут у парламенті не стати посміховиськом перед українським народом і перед усім світом. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! У процесі обговорення поступили поправки, уточнення. Тому я зараз спочатку ставлю для прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради України про усунення загрози територіальної цілісності України, що виникла у наслідок будівництва Російською Федерацією дамби у Керченській протоці. Прошу голосувати.

 

11:00:21

За-372

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію Олександра Мороза. Прошу уважно слухати. У пункті першому, пункт перший. Визнати дії Росії з будівництва дамби у Керченській протоці як недружній акт. Далі текст, який іде, вилучається. Ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

11:00:57

За-109

Рішення не прийнято.

Друга пропозиція Олександра Мороза, прошу уважно слухати: зажадати від Президента України, далі вставка, виконання своїх обов'язків гаранта державного суверенітету, - далі за текстом. Ставлю на голосування. Прошу визначатись. І крапка. Все інше зняти.

 

11:01:25

За-173

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію народного депутата Головатого. Сергій Петрович, прошу ще раз її оприлюднити. А, от вона записана, зачитаємо, давайте. Виголосіть її , будь ласка.

 

11:01:48

ГОЛОВАТИЙ С.П. Пропозиція зводиться до наступних двох речень: у констатуючій частині на першій сторінці в кінці - Верховна Рада України заявляє про неприйнятність для України концепції Азовського моря як спільних внутрішніх вод двох держав. Крапка. Це - перше речення.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування пропозицію народного депутата, яку щойно виголосив Сергій Петрович Головатий. Прошу визначатись. Прошу визначатись.

 

11:02:26

За-164

Рішення не прийнято.

Будь ласка, Сергій Петрович.

 

ГОЛОВАТИЙ С.П. Друге речення: Україна виходить із того, що всі спірні питання стосовно делімітації морських кордонів в Азовському морі мають вирішуватися виключно на основі загально визнаних принципів міжнародного права та в рамках Конвенції ООН з морського права 1982 року.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування пропозицію другу народного депутата Головатого. Прошу голосувати.

 

11:03:10

За-297

Поправка прийнята.

Яка ваша пропозиція. Петро Миколайович? Ну озвучте її. Ну одну хвилинку, давайте... Я хочу, щоб  ми прийняли консенсусом 400 голосів поправку. Будь ласка, мікрофон.

 

11:03:27

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція Комуністів.

Шановні колеги, ми запропонували, щоб ця постанова з двох пунктів складалася. Перший, який ми проголосували вже і поставили крапку після слова "недружний акт". А другий пункт в тій редакції, яку запропонував Мороз, що зажадати від Президента України забезпечити виконання своїх обов'язків державного гаранта державного суверенітету і територіальної цілісності України, - і поставити крапку.

Все решта у другому пункті. А також третій пункт. В зв'язку з тим, що уряд вже займається, фінанси вони будуть виділяти з резервного фонду.

Четвертий і п'ятий до остаточних переговорів з Російською Федерацією теж зняти.

То всього два пункти тільки залишити в постанові. І фракція Комуністів готова проголосувати.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні народні депутати, Олександр Олександрович Мороз пропонував таку поправку. Ми її голосували. Я ще раз хочу нагадати: "Зажадати від Президента України виконання своїх обов'язків ...гаранта державного суверенітету і територіальної цілісності", і зняти два підпункти, правильно, Олександр Олександрович? Але все решта залишити, Петро Миколайович?

Так я, шановні колеги, хочу сказати, що цю поправку ми проголосували, вона не пройшла.

Ви наполягаєте зняти третій, четвертий і п'ятий пункт. Я ставлю на голосування пропозицію комуністів зняти третій, четвертий, п'ятий пункт. Прошу народних депутатів визначитися.

 

11:05:00

За-68

Все працює, шановні колеги.

Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проект постанови Верховної Ради за  номером 4294.

 

11:05:27

За-369

Постанова прийнята.

Шановні колеги, по фракціях, воно ж є по фракціях. Будь ласка, по процедурі. Шановні колеги, ви вже все бачили.

Народний депутат Гмиря з процедури. І зараз другі питання.

 

11:05:56

ГМИРЯ С.П.

Владимир Михайлович, уважаемый, мы сейчас проголосовали, во-первых, за разрыв дипломатических отношений с Россией.

(Ш у м  у  з а л і)

Потому что дотеперішня практика відносин з Російською Федерацією - это нормальные дипломатические отношения. Если там о чем-то другом речь идет, то нужно же объяснить.

И, во-вторых, мы проголосовали за то, чтобы предложить Президенту Украины применить оружие против России. Что и другое означает "наявні засоби"? Любить Украину - это не значит, уважаемые коллеги, бороться за то, чтобы Кучма оправдался в своих экономических авантюрах, а Путин выиграл очередные президентские выборы. Любить Украину и любить Кучму и Путина - это совершенно разные вещи.

Я вас поздравляю с такими решениями, которые позорят парламент.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні народні депутати, ми домовилися і розглянути, і прийняти рішення відносно створення комісії. Я ставлю на голосування, якщо у нас немає заперечень, про прийняття за основу проекту Постанови Верховної Ради України про утворення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України щодо забезпечення парламентського контролю за режимом Державного кордону України в районі острова Коса Тузла.

Прошу голосувати. (Ш у м  у  з а л і) Я сказав: за основу. Одну хвилинку, відмініть голосування.

Мішура, Валерій Мішура, будь ласка. Ну, я прошу! Якщо кандидатура людини є, а він відмовляється, то він має право на слово? Має.

 

11:07:30

МІШУРА В.Д.

Мішура, фракція комуністів.

Я попрошу Івана Зайця заспокоїтися і не тиснути ні на кого.

Володимире Михайловичу, я виступаю за територіальну цілісність держави Україна, але я виступаю проти нагнітання обстановки на цьому кордоні, я виступаю проти того, щоб, скажімо... І я категорично протестую проти того, щоб, скажімо, склад комісії формувався таким чином. Не погоджено ні зі мною, ні з керівництвом моєї фракції про включення мене у склад цієї комісії, так як і ...........Я не збираюсь приймати участь у роботі комісії, оцієї, яка сформована. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Постанови за номером 4292. Прошу голосувати.

 

11:08:38

За-340

Які є заперечення чи пропозиції відносно кандидатур? Пропозиція  замість Матвієнка Анатолія Сергія Головатого включити. Немає  заперечень? Які  ще пропозиції відносно кандидатур? Я ставлю на голосування відносно прийняття постанови в цілому. Прошу голосувати. Номер 4292. Йде  голосування. Все. Ну, я оголосив голосування, що ви хочете?

 

11:09:18

За-310

Будь ласка, Симоненко. Шановні колеги, не атакуйте. Коли почався процес голосування, ніяких уже немає регламентів. Будь ласка.

 

11:09:26

СИМОНЕНКО П.М.

Владимир Михайлович, Симоненко, фракция коммунистов.

Я убедительн прошу вас, Владимир  Михайлович, успокоится. И если фракция, конкретно народный депутат сказал, что не согласовывался вопрос, и есть проблема, он снимает свою кандидатуру, и с нами, с фракцией, никто не советовался. Но мы можем же, имеем же наверное право до вашего голосования, как вы ставите, внести предложения по кандидатуре. Почему вы лишаете права фракцию? Ну, также нельзя Владимир Михайлович.

 

ГОЛОВА. Да не потрібно, ніхто не позбавляє права фракцію, не потрібно. Будь ласка, давайте пропозиції. Ми проголосуємо, давайте пропозиції. Будь ласка, мікрофон.

 

11:10:05

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Мы предлагаем Мироненка Виктора Андреевича, он депутат конкретно от этого округа, он знает хорошо обстановку и сможет разобраться тогда. Да, вместо Мишуры. Пожалуйста, включити Мироненко.

 

ГОЛОВА. Немає заперечень? Народний депутат Мироненко входить до складу комісії замість Валерія Мішури. Все, уже рішення прийнято. Входить, ну, яка потреба. Ну, давайте проголосуємо, включиии Мироненка  замість Валерія Мішури. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

11:10:51

За-359

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні народні депутати! Ми, як домовлялися, повертаємося ще раз до проекту Постанови  про внесення змін до Регламенту. Прошу уваги. У порядку надходження ставлю на голосування дві постанови. Прошу уваги.

Перша постанова. Проект постанови  Верховної Ради про  внесення змін до статті 3.2.1 Регламенту Верховної Ради під номером 2584 народного депутата Мартинюка. Я ставлю на голосування. Йде голосування.

 

11:11:40

За-192

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України за номером 2584-1, проект народного депутата Литвина. Прошу голосувати.

Адаме Івановичу, давайте проголосуємо , зробимо перший крок, я ж голосував.

 

11:12:09

За-183

Оголошується перерва на 30 хвилин.  Керівників фракцій і груп прошу зібратися у кабінеті Голови.


ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

Засідання веде  ВАСИЛЬЄВ Г.А.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще нарада триває у Голови  Верховної Ради. Зібралися всі керівники фракцій.

Ні, ні, будемо працювати. А зараз оголошується перерва до 12.30.

А потім  будемо працювати.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА.  Запросіть народних депутатів до сесійної зали.

Шановні колеги, прошу займати свої місця, будемо продовжувати нашу роботу. Ми зупинилися на розгляді і питання, і прийняття рішення відносно внесення змін до Регламенту Верховної Ради України. Я прошу уваги.

Шановні колеги, я хочу ще раз пояснити позицію. Ми виходили з того, що нам потрібно мати можливість приймати рішення одразу після обговорення питань. Але оскільки пропозиція народного депутата Мартинюка, декілька разів ми ставили на голосування, не була підтримана з цього приводу. Після зустрічі керівників депутатських груп і фракцій я вніс погоджений, хочу ще раз підкреслити, погоджений проект, яким було запропоновано, щоб ми  вівторок використали для того, щоб ми розглядали питання і одразу по них приймали рішення. Але якщо раптом будуть якісь питання, які ми розглянемо і не зможемо їх проголосувати, скажімо, у п'ятницю, щоб ми могли прийняти рішення у вівторок.

У нас на сьогоднішній день потрібно прийняти рішення по 310 законопроектах. Скажіть, коли ми можемо прийняти ці рішення? Однак позиція, яка була узгоджена, яка не викликала заперечень, не була підтримана. Тому після проведених консультацій,  я прошу уваги, шановні керівники фракцій, я зараз знову поставлю на голосування проекти постанов у порядку надходження.

Перший проект постанови народного депутата Мартинюка, яким передбачається повернутися до попередньої практики 2000 року, що після розгляду кожного законопроекту одразу приймати по них рішення. Якщо не буде рішення прийнято по першому законопроекту народного депутата Мартинюка, я поставлю на голосування свою пропозицію, яка стосується того, що вівторок нам використати для розгляду питань і прийняття по ним рішень, а також про прийняття рішень з тих питань, які ми обговоримо і не зможемо з технічних причин проголосувати. Зрозуміла пропозиція?

Я ставлю на голосування перший проект постанови Верховної Ради України за номером 2584 народного депутата Мартинюка про внесення змін до статті  3.2.1 Регламенту Верховної Ради України.

 

12:43:51

За-209

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Шановні народні депутати! Оскільки не пройшла пропозиція народного депутата Мартинюка, давайте зробимо хоча б крок назустріч для того, щоб ми розширили можливості для розгляду законопроектів і прийняття рішень. Тому я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України за номером 2584-1. Це проект народного депутата Литвина з тим, щоб у вівторок розглядати питання і приймати по них рішення. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

12:44:58

За-379

Я вам дякую за підтримку.

По фракціях, будь ласка.

Бондаренко, будь ласка. Володимир Бондаренко.

 

12:45:19

БОНДАРЕНКО В.Д.

Шановні друзі, ви подивіться, яким чином ми прийняли це рішення - ми знайшли спільну мову, і парламент буде працювати ефективніше від цього, це точно. Давайте ще один день візьмемо, наприклад, середу і таким чином ми дійдемо до того, що і треба було зробити. Володимире Михайловичу, внесіть проект по середі! І ми вас підтримаємо.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, тепер працюємо дальше відповідно до нашого Регламенту. Я хочу, щоб ми зараз порадились і перейшли далі до наступного питання. Ми домовлялися попередньо на те, що буде внесено проект постанови Верховної Ради України про  повторне перше читання двох законопроектів щодо виборів народних  депутатів України. Домовленість була, постанови не внесено. Я просив би народних депутатів Степана Богдановича Гавриша, Петра Миколайовича Симоненка і Анатолія Матвієнка, яким було доручено Погоджувальною радою опрацювати проект постанови, опрацювати його і подати на розгляд.

А ми тим часом могли продовжувати розгляд питання бюджету.

По процедурі, будь ласка, Пєхота.

 

12:46:49

ПЄХОТА В.Ю.

Дякую, Володимир Михайлович.

Я виступаю по процедурі. Скажіть, будь ласка, є якась межа повторного внесення законів, коли воно не приймається? Давайте ми встановимо межу, що сьогодні ми голосуємо. Проходить, - проходить. Не проходить, - на цьому підводимо риску на якийсь момент, хоча б на цю сесію.

Ну, не можна ж так, щоб один і той же закон був на порядку денному в той час, коли ми не розглядаємо закони про хліб, про бюджет, інші. Давайте у людей запитаємо, що може в такому режимі працювати Верховна Рада?

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Олександр Мороз.

 

12:47:33

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги, відповідаю своєму товаришу Пєхоті. Оскільки ми теж люди, то і говоримо: можна за рішенням Верховної Ради розглядати ці питання.

Бо те, що ви говорите, протирічить тому, що ви уже розпочали говорити. Бо це так само може стосуватися і бюджету, і інших законів, які приймає Верховна Рада.  Якщо є потреба, то треба повертатися кілька разів. Регламент це передбачає.

Друге. Володимире Михайловичу, ми домовлялися про те, що ставимо на голосування проект постанови про прийняття за основу в першому читанні проекту закону про вибори в редакції депутата Ключковського і інших. І доручення робочій групі, чи комітету, вірніше, з урахуванням пропозицій, які висловлені в проекті Степана Богдановича Гавриша, винести потім його на розгляд Верховної Ради після доопрацювання.

Я прошу і наполягаю на тому, щоб в такій послідовності і розглядалися ці питання.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я хочу внести уточнення перед тим, як Степану Богдановичу Гавришу, потім Степану Богдановичу, а потім Петру Миколайовичу.

Ми домовилися таким чином, і це було рішення Погоджувальної ради, що два законопроекти направити на повторне читання, у проекті постанови з цього приводу визначивши, що ми хочемо бачити у цих законопроектах.

Ваша пропозиція, яка була, - про те, щоб прийняти за основу, Олександре Олександровичу, законопроект Ключковського, Рудьковського, точніше, вибачте, а потім при обговоренні врахувати позиції з проекту Степана Богдановича Гавриша, - не була підтримана на засіданні Погоджувальної ради.

Степан Гавриш, будь ласка. Вибачте, Губський. Потім Гавриш. Потім Петро Миколайович Симоненко.

 

12:49:24

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Постановлено на голосування лише два законопроекти: 3425, 3425-1. Однак при голосування на минулому тижні закон 3425-3 отримав 179 голосів народних депутатів України і зайняв місце. І його, ми вважаємо, обов'язково треба також поставити сьогодні на голосування. Адже ми тим самим ігноруємо волю тих людей, які за нього голосували.

Я прекрасно розумію, що деякі сили бояться, що він сьогодні буде проголосований. І це велика ймовірність. Адже ми прекрасно розуміємо, що дуже багато народних депутатів його підтримає. Але, враховуючи те, що кожний депутат має право голосувати так, як він хоче, і кожен депутат має право голосувати за будь-який закон, який є в порядку денному, і виходячи з того, що 2 інших закони стоять на голосуванні, ми категорично пропонуємо, щоб цей закон був поставлений також на голосування, адже це ігнорування волі і депутатів, і виборців. Дякую.

 

ГОЛОВА. Степан Гавриш, будь ласка.

 

12:50:34

ГАВРИШ С.Б.

Шановний пане Голово, шановні колеги. Я би хотів сказати в цьому сесійному залі, що ми мали 21 числа на Погоджувальній раді у Голови відповідну домовленість щодо проходження законопроекту про вибори народних депутатів у сесійній залі.

Ми домовилися про те, що приймаємо рішення про направлення на повторне перше читання двох законопроектів окремою постановою: законопроекти Рудьковського і Гавриша, - для того щоб робоча група за участю членів комітету, а також авторів законопроектів, могла доопрацювати єдиний узгоджений проект, який відповідав би політичним інтересам, всім суб'єктів сесійного залу на перше мажоритарним депутатам. Ця домовленість була підписана усно, так би  мовити. всіма керівниками фракцій, він  неї ніхто не відмовляється. Окрім того, ми домовились, що це питання буде синхронізовано із певною угодою, в якій ми передбачимо синхронізацію прийняття Закону про вибори і проведення політичної реформи, що і має сенс.

Ми також наголосити про те, що немає ніякої нагальної необхідності протискувати через сесійний зал будь-який окремий законопроект, поки він не буде узгоджений з інтересами всіх, хто сидить у ньому, про що свідчить і виступ мого колеги Губського. Дякую.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, потім Асадчев.

 

12:51:56

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги, Симоненко, фракція комуністів.

Дійсно, у нас два  дні точилася дискусія навколо того, як розблокувати організацію роботи Верховної Ради, і пропонувалися різні варіанти вирішення цієї проблеми, в тому числі і той варіант, про який перед цим сказав Володимир Михайлович, відносно того, щоб підготувати проект і ці законопроекти один і другий відправити на повторне перше читання чи з двох, обидва  взяти за основу.

Що я хотів би з приводу цього сказати. Ми запропонували реформу політичної системи, і ми, комуністи, відстоюємо, що реформа політичної системи тільки тоді розпочнеться, коли  ми приймемо новий Закон про вибори. Все решта, що мається на увазі об'єднати кілька законопроектів з різною ідеологією, - це просто неможливо. Це свідоме заведення у тупикову ситуацію  в цілому Верховної Ради. З неї ми ніколи не вийдемо, бо це, дійсно, різні проекти. Що ми хотіли б запропонувати.

По-перше, в першому читанні проголосувати законопроект, про який ми говорили. А готуючи на друге читання, врахувати пропозиції із проекту закону Гавриша, і Верховною Радою відносно цього прийняти рішення. Ще раз хочу запропонувати, розуміння того, що сьогодні треба прийняти закон у першому читанні.

 

ГОЛОВА. Дякую. Валерій Асадчев, потім Іоффе і будемо завершувати.

 

12:53:28

АСАДЧЕВ В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, я хочу до вас звернутися і нагадати депутатам. У нас у  минулій каденції був такий випадок, коли ми шукали розуміння по Закону по судоустрій, ви пам'ятаєте, і так сталося, що Верховна  Рада проголосувала одночасно за два законопроекти. Потім не знали, що з цим робити У результаті постраждала судова система і страждає до сьогоднішнього дня.

Я б дуже хотів, щоб ви дуже чітко ставили на голосування  законопроекти. Неможливо поєднати пропорційну систему з мажоритарною і не треба цього робити. І щоб у нас так не вийшло, що ми, шукаючи консенсус, знайдемо  нонсенс. Я просив би, що ми  чітко. Пропорційні, значить, тоді Гавриш  буде вносити туди пропозиції. Гавриша проголосуємо, тоді інші будуть туди вносити. Але  кожний законопроект ставити  абсолютно чітко на голосування, щоб не вийшло те, що з судоустроєм. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юлій Іоффе, Тягнибок, Турчинов, і будемо завершувати.

 

12:54:30

ІОФФЕ Ю.Я.

Шановні колеги! Ми всі тут  розуміємо, що мотивація нашої поведінки  по цьому питання залежить від того, що ми  бажаємо. Ми всі  розуміємо, це вже не перший раз, що ми ніхто не протягне чи не продавить окремого законопроекту. Тому група авторів Дашутін, Іоффе, Гавриш  пропонує компроміс. Чим відрізняється закон, запропонований Рудьковським, Ключковським від нашого? Тільки одним:  і там, і там список визнає партія або блок, але черговість у списку у нашому законопроекті визначається знизу вверх рейтингом і більше нічого. Тому, коли до того законопроекту буде внесено тільки  одне, що рейтингом буде визначатися черговість списку, я думаю, що ми найдемо порозуміння, і проект буде прийнятий. Інакше нічого не буде. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Тягнибок, потім Турчинов і завершуємо.

 

12:55:37

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Надзвичайно складна ситуація сьогодні  і критична склалася у Хмельницькому. Ще з червня цього року на нерозпайованих  землях  ріллі агрофірми " Проскурів" поблизу  Хмельницького агропорту без зміни цільового призначення сільгоспземель без  проведення екологічної експертизи, без затвердження  будівельного проекту, без будівництва очисних споруд будується торговельно-сервісний центр  "Поділля" фактично незаконно.

Є пропозиція. Сьогодні  внести в порядок денний і  проголосувати постанову Верховної Ради за номером 4272 про створення тимчасової  слідчої комісії з перевірки  законності та порушення при веденні  будівництва торгово-сервісного центру "Поділля" на території Розсушанської  сільської ради Хмельницького району Хмельницької області. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Олександр Турчинов. І все вже, час вичерпаний.

 

12:56:28

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Давайте чесно один одному говорити так, як є  насправді. З запропонованих законів тільки один про пропорційну систему. Всі інші - це різні модифікації (приховані, неприховані), в яких йдеться про вибори на мажоритарних округах. Тому, шановні колеги,  сьогоднішнє голосування повинно чітко показати щирість тих, хто підписувався під політичною реформою за пропорційну систему. І саме голосування конкретного  закону Рудьковського, Крючковського, який єдиний представляє пропорційну систему, який єдиний може буди прийнятий Верховною Радою якраз і буде критерієм подальшої долі політичної реформи в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Пєхота - репліка.

 

12:57:26

ПЄХОТА В.Ю.

Включили мікрофон. А, включили, дякую.

Я хотів би сказати слідуюче. В минулому парламенті був Носов, який давав тлумачення відносно Регламенту. Зараз взяв на себе  цю функцію Олександр Олександрович Мороз. Мені здається, було б доречно,  якщо б всі тлумачення давав Комітет з питань етики і Регламенту. Це перше.

І друге.  Я хотів би, щоб цей же комітет розібрався чому мені, як народному депутату, і народним депутатам від мажоритарних округів окрема група депутатів-соціалістів заважає виконувати нам прямі депутатські обов'язки. Є стаття в Законі про статус народного депутата і відповідальність за те, що  не повинно бути перепон для виконання депутатських обов'язків. Тому я настоюю, щоб було сказано скільки разів ми ще повинні розглянути цей закон в першому читанні поки він не пройде в тій редакції, яку нам пропонують.

 

ГОЛОВА.  Дякую, Шановні народні депутати! Давайте таким чином. Прошу уваги! Оскільки думки... Я прошу, зараз ми нормально вийдемо. Прошу зосередитися! Я прошу вас, Олександр Олександрович. Олександр Олександрович відмовляється від репліки.

Шановні колеги, я ще раз хочу нагадати, була домовленість, що голосуємо за два законопроекти, направляємо їх на повторне перше читання - я нагадую це! Потім, шановні колеги... Ні, зараз підемо іншим шляхом! Потім, щоб ми п'ятого числа розглядаємо, шостого - голосуємо. Ця пропозиція не сприймається і не підтримується.

Для того, щоб у нас зберегти нормальну робочу обстановку я зараз поставлю на голосування законопроекти по черзі, ми проголосуємо, потім підемо далі працювати. Немає заперечень?

Я ставлю на голосування - прошу уваги! - законопроект за номером 3425 народного депутата Рудьковського і інших колег для прийняття за основу. Прошу визначатися.

 

12:59:44

За-202

Рішення... По фракціях, будь ласка. Зараз будемо голосувати другий проект народного депутата Гавриша і інших народних депутатів.

Шановні колеги, прошу уваги. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про вибори народних депутатів України за номером 3425-1 народного депутата Гавриша.

 

13:00:34

За-115

Рішення не прийнято. По фракціях, будь ласка.

Прошу уваги. Я ставлю на голосування проект закону про вибори народних депутатів України за номером 3425-3, шановні колеги, народного депутата Губського і інші.

 

13:01:25

За-69

Шановні колеги, отже. Одну хвилиночку. Отже, жоден законопроект не дістав підтримки у 226 голосів. Я пропоную керівникам депутатських груп і фракцій під час перерви, щоб ми зустрілися і обговорили, що ми будемо робити для того, щоб ми розблокували розгляд цього питання. Для того, щоб ми могли підготувати і прийняти узгоджену позицію, оформлену у вигляді відповідної постанови.

А зараз оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік". Доповідач Сергій Терьохін. Є Терьохін? Нехай доповідає з місця, скажіть йому. Доповідайте з місця, будь ласка.

Ну давайте ж будем працювати, під час перерви домовимось. Мікрофон ввімкніть. Шановні колеги, ну я прошу вас, ну знайдем ми рішення. Ну доповідайте з місця, будь ласка. Ввімкніть мікрофон народного депутата Терьохіна. Ну шановні колеги, ми оцим нічого не досягнемо, я вас прошу! Ми домовимось під час перерви і повернемось до розгляду цього питання. Ну давайте ж нормально працювати. Я прошу вас! Я прошу умовити народного депутата Терьохіна, щоб він зміг доповідати з місця. Ну шановні керівники фракцій, я вас прошу, ну давайте ми знайдемо якусь золоту середину. Ну ми не зможемо так досягти результату, якщо ми не домовимось. Давайте   ж будемо продовжувати роботу. Під час перерви ми домовимось і підготуємо відповідне рішення. Я прошу вас.

Я прошу керівників депутатських фракцій, відізвіть своїх народних депутатів на свої місця робочі. Будь ласка, Ващук.

 

13:05:20

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги, поважаючи абсолютно всі норми демократії і право меншості захищати свої інтереси. Все ми це розуміємо. Але не можна ж захист своїх інтересів перетворювати в абсурдне блокування, постійне блокування роботи Верховної Ради.

Ми щойно слухали про те, що неврожай в Україні. Торгувались...хліб для людей. Лежить маса законів, які, якщо їх не прийняти, призведуть таки до напруження ситуації з цінами і взагалі з хлібом.

Ми не приймаємо бюджету. Перед Верховною Радою стоять учителі. На місцях люди чекають бюджету. Нам ще дуже багато питань треба узгодити. Що ми робимо, колеги?! Що, завтра 2006 рік?! Ще далеко до виборів. Чому ми власні інтереси ставимо вище інтересів народу, держави і всіх тих, хто нас сюди послав?

Я прошу зняти блокування і не ставити всю Верховну Раду у залежність від інтересів невеликої групи народних депутатів. Дякую.

 

ГОЛОВА. Матвієнков. Потім Надрага.

 

13:06:53

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55-тый округ, город Мариуполь.

Уважаемые коллеги, я прежде попрошу всех успокоиться и внимательно послушать.

Силовые ситуации никогда не приводили к разрешению тех или иных вопросов, тех или иных методов. И сегодня отстаивать свою позицию, либо правоту своих взглядов тем, что мы схватимся за микрофон возле трибуны, это, наверное, не самый веский аргумент и доводы.

Я бы предложил тем людям, которые так усиленно схватились за трибуну и стоят вокруг нее, пойти к избирателям и поговорить, и спросить а чего же они хотят? Какой системы выборов они хотят. Видели ли они вас на избирательных округах? Вот пойдите с ними пообщайтесь. Это первое.

Второй вопрос. Для того чтобы разблокировать эту ситуацию, я предлагаю все-таки создать сейчас согласительную комиссию, которой поручить разработать 2 законопроекта: первый законопроект, разработанный на основании пропорциональной системы, но с учетом места в списке в зависимости от рейтинга депутата на конкретном округе - это первый вариант; второй вариант - законопроект, при котором расклад был бы 25 на 75, и это уже, так сказать, шаг навстречу к тому, чтобы изменить эту систему. И вынести узгодженые варианты на рассмотрение. А сейчас продолжать работать. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Василь Надрага. Потім Олександр Мороз. Ну, всі ми не зможемо виступити!

 

13:08:14

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, уважаемые жители Украины. Меня уполномочила группа "Народный выбор", где преобладают мажоритарщики, сделать одно небольшое, но, на наш взгляд, очень принципиальное заявление.

Мы сегодня, как уже, к большому сожалению, не первый четверг, являемся свидетелями, когда 20 человек, считая, что их проблема, а в данном случае проблема пропорциональных выборов и идеологии этих выборов, есть самое главное, что сегодня нужно для этого государства, для этого народа. Так вот, мы с этим согласиться не можем. Мы глубоко убеждены, что так поступать нельзя и даже понимать демократию. Потому что если демократия, когда 20 человек не дают работать остальным 400, то это уже не демократия, а что-то другое.

И поэтому сегодня, вот мои коллеги меня уполномочили сказать только одно: нет желания - тогда, Владимир Михайлович, обращаемся к вам: скажите где и когда мы можем работать над бюджетом и над иными законами, которые сегодня нужны всем, а не 20-ти. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз.

 

13:09:22

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги: і ті, що блокують трибуну, і ті, що не блокують, але, в принципі, згодні з тим, що робиться, тому що нам потрібно прийняти закон інший виборчий. І я відповідаю своєму колезі Матвієнкову.

Я за час депутатської діяльності провів більше 3-х тисяч зустрічей з виборцями. І тричі обирався по мажоритарній схемі. Я можу сказати, що не нормально в державі, коли виборці голосують за одних, а керують інші. Вибори 2002 року це підтвердили. І нарешті  сам Президент дозрів до висновку про те, що існуюча система влади, в тому числі і виборча система, є гальмом для розвитку України. І не було б цього лиха із зерном, як би відповідальною була влада, як би не брехали людям про те, що  у нас запасів зерна вистачає хтозна скільки ще минулого року, як би не було  указів Президента минулого року про експорт зерна. А в цьому році про завезення зерна немає  указів. А тепер всі показують пальцем на уряд про те, що бачите,  у нас така біда із зерном, не хочуть по суті розглядати питання...

 

ГОЛОВА. Дякую. Сергій Іванов. Зараз шановні колеги будемо приймати рішення.

 

13:10:35

ІВАНОВ С.А.

Уважаемый Владимир Михайлович, у меня такое впечатление, что вы наредкость мягкий и порядочный человек.

 

ГОЛОВА. Это не впечатление, это реальность.

 

ІВАНОВ С.А.  Это реально. Вот вы просто терпите все время эту ситуацию. Вас заставляют нарушать   Регламент, и вы идете на поводу. Если мы на одной сессии  уже рассмотрели закон этот на прошлой неделе, и он не прошел, имеем ли мы право по Регламенту повторно ставить его на голосование? Нет.

И последнее. Если сегодня есть  силы, которые блокируют трибуну,  которым не нужно принимать экономические законы, закройте сессию и распустите парламент, закройте сессию.

 

ГОЛОВА. Так, Симоненко Петро і зараз буде пропозиція, як виходити із ситуації, яка вас всіх влаштує. Я сказав: мікрофон Петру Симоненко.

 

13:11:37

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые избиратели, я хотел бы  пояснить позицию фракции коммунистов. Мы в первую очередь отстаиваем ваше право избирать. И хотел бы обратить ваше внимание. Вы помните, как вас заставляли собирать подписи, за кого голосовать, вам угрожали выгнать с работы, учителей предупреждали, если вы не соберете родительское собрание, мы вас выгоним с работы. Врачей заставляли больных выгонять с больницы, если не проголосуют так, как хотят. Сейчас некоторые наши коллеги говорят: вот, бюджет надо принимать. Да, сегодня  эти заявления - это ложь и обман, потому что каждый бюджет за последние 12 лет - это все меньше и меньше выделения средств на социальные программы. Он все беднее и хуже становится этот бюджет. А вообще, как говорят в народу, у них, у правительства, в кармане вошь на аркане сегодня. О чем мы говорим тут, о бюджете?  Надо сегодня изменить политическую систему в стране, дань гражданину право выбора и избирать в конце-то концов не по указку  администратора или милиционера, прокурора, судьи. Да в конце концов когда мы решим вопрос о том, чтобы в стране были главенствующие демократические принципы...

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Давайте таким чином: або проголосуємо  за те, щоб обговорювати це питання, або будемо працювати далі. У мене є пропозиція, яка має влаштувати  вас всіх. Давайте у зв'язку з тим, що ми  не можемо дійти згоди,  три законопроекти направимо на повторне перше читання, потім  хай кожна фракція, група визначається, за який вона буде голосувати, потім ми повторно розглянемо їх у сесійній залі. Правильно?

Я ставлю на голосування про направлення на повторне перше читання проектів Законів про  вибори народних депутатів за номером 3425 (Рудьковського), 3425-1 (Степана Гавриша), 3425-3 ( народного депутата Губського), три законопроекти на повторне перше читання.

Прошу голосувати. І ми  розблокуємо роботу, я думаю, таким чином.

 

13:14:04

За-22

Рішення не прийнято.

Тоді давайте будемо продовжувати те, що продовжується. Вас це влаштовує, вас це цікавить? Давайте  продовжувати.

Я оголошує до розгляду проект Закону. Доповідайте, будь ласка. Створіть умови, щоб доповідали. Будь ласка, давайте.

Я пропонував нормальній вихід. Оскільки є ще один  законопроект народного депутата щодо виборів, тоді б ми розглядали чотири, а не три законопроекти, всі разом розглядали. Так я ж пропоную, а ви ж не хочете.

Оголошується  до розгляду проект Закону  про внесення змін до деяких Законів України з питань оподаткування у зв'язку з прийняттям Закону України "Про державний бюджет України на 2004 рік". Будь ласка, давайте працювати. Ну іншого виходу я не бачу, шановні колеги. А під час перерви проведемо Узгоджувальну раду.

Віктор Лаврентійович Мусієнко, Мусіяка, розсудіть, будь ласка, нас усіх і більше ми не будемо обговорення тут проводити.

 

13:15:17

МУСІЯКА В.Л.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Дійсно, мабуть, треба приймати якесь рішення кінцеве. Виходячи з того, що всі, хто пропонував ці всі три варіанти, виходять із зв'язку тісного цих законопроектів з політичною реформою, я пропоную, дещо модифікувавши свою пропозицію попередню.

Шановні колеги, у нас є тимчасова спеціальна комісія по доопрацюванню законопроектів про внесення змін і доповнень до Конституції. Ви знаєте, вона доопрацювали законопроект, розробила, ми його направили до Конституційного Суду.

Я пропоную, давайте приймемо рішення, щоб не створювати спеціальну нову комісію, а на цю комісію покласти зобов'язання ці законопроекти взяти і зробити законопроект про пропорційні вибори, поставивши перед нею завдання, це має бути законопроект про пропорційні вибори. І не видумувати там нічого більше. Три законопроекти є, пропозиції, якщо у когось будуть, будь ласка, туди внесіть і ми зробимо цей законопроект тихо, спокійно, так, як це має бути в парламенті  і сприймемо  проект закону про...  закон про  вибори на пропорційній основі. От така моя пропозиція. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги! Гарна пропозиція. Щоб зняти напругу, щоб  розблокувати процес ну давайте приймемо хоч якесь рішення.

Давайте доручимо комісії, яку очолювали, співголовами якої є Геннадій Васильєв і Олександр Мороз. Щоб вони доопрацювали і внесли один узгоджений проект про вибори народних депутатів України. І будемо далі рухатися. Давайте зробимо це.

Я ставлю цю пропозицію на голосування.  Прошу голосувати.

Голосуйте, будь ласка.

Відмініть голосування. Віктор Лаврентійович Мусіяка вніс пропозицію, що нам потрібно доручити комісії, яка у нас працювала над проектом закону про внесення змін до Конституції, доручити цій комісії  щоб вона взяла всі законопроекти, доопрацювала і внесла на розгляд Верховної Ради узгоджений проект про вибори народних депутатів України. А ми будемо здійснювати  контроль за її роботою.

Прошу голосувати за цю пропозицію. Давайте знайдемо вихід. Іношого виходу  немає. Прошу голосувати.

Прошу, підтримайте, шановні колеги.

 

13:17:59

За-147

Іван Плющ, будь ласка. Потім - Пустовойтенко.

 

13:18:13

ПЛЮЩ І.С.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Ви бачили перед попереднім голосуванням проголосували 22 депутати за пропозицію. Це свідчить  про те, що депутати все-таки знають Регламент, який забороняє однією постановою приймати  рішення по 3-х законопроектах. І ви більше цього не робіть, бо це не до лиця.

Якщо ви хочете на  повторне перше читання, то ви повинні ставити ті законопроекти,  які вимагають суб'єкти законодавчої ініціативи, які вносили його. Ви узгодьте з ними. Якщо вони дають добро, ви маєте  право за походження з Верховною Радою поставити на повторне перше читання всі ці законопроекти. Але приймати рішення по кожному зокрема.

 

ГОЛОВА. Я це робив декілька разів уже, Іване Степановичу. Дякую, що ви нагадали про це, що я повинен сказати. І дякую за те, що ви хоч зараз прозріли, зрозуміли, що таке регламент.

Будь ласка, Баранівський.

 

13:19:23

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Володимире Михайловичу. Володимире Михайловичу, шановні колеги.

 

ГОЛОВА. Я перепрошу, не Баранівський, а я би сказав Пустовойтенко, а потім Баранівський. Вибачте, будь ласка. Пустовойтенко, будь ласка.

 

13:19:34

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Я дякую. Шановні народні депутати, у мене є пропозиція. Хочу попросити Голову Верховної Ради, що по тим законопроектам, а ми про це домовлялися на засіданні депутатських груп і фракцій, які не отримали підтримки, більше на голосування не ставити, щоб не створювати протиріч у залі.

Наступне. Ми від фракції Народно-демократичної партії підтримуємо пропозицію проведення пропорційних виборів. І наступний раз обов'язково за це проголосуємо. Але при умовах обов'язково, що ми підтримували і будемо підтримувати проведення політичної реформи. Ми пропонуємо все-таки зібратися керівникам депутатських груп і фракцій, у нас буде дві людини працювати Олег Зарубінський і Віталій Олупко, які готові працювати над законопроектом щодо пропорційних виборів, які підтримують більшість народних депутатів.

Якщо зараз не буде розблокована сесія, я, Володимире Михайловичу, прошу вас закрити сесію, провести і почати проведення Координаційної ради депутатських груп і фракцій і узгодити роботу на наступний пленарний тиждень. Щоб не мучити ні людей, які нас слухають, які на нас дивляться і в тому числі народних депутатів. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Олександр Баранівський, я оголошую. Потім Михайло Добкін.

 

13:21:01

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський. Шановні колеги, ви ж бачите, що найбільше все-таки голосів набрав законопроект Рудьковського-Ключковського. Поступають від фракції більшості певні пропозиції до цього закону, доповнення, відповідні, так сказати, зміни і таке інше. Хто заважає прийняти у першому читанні  і в другому читанні, щоб ви внесли там свої пропозиції, у кого які будуть. І це розблокує роботу Верховної Ради. Це перше.

І друге. Ну хватить людей дурити - хто за політичну реформу, а хто проти політичної реформи. І, шановні, ну підтримайте і Президента кінець-кінців. Уже ми погодилися його підтримати в політичній реформі, опозиція, а ви його здаєте. Ну для чого ви його виставляєте на посміховище? Давайте вже кінець-кінців все-таки розв'яжемо це питання і підемо працювати, як цього вимагає Регламент. Дякую.

 

ГОЛОВА. Добкін, потім Бульба.

 

13:22:02

ДОБКІН М.М.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Данный вопрос не будет разрешен никаким способом, не будет найдено ни одного варианта, который устроит оппозицию в плане закона о выборах, все равно будет что-то не так. Поэтому я предлагаю, если у них такая большая любовь к трибуне, давайте мы в другом конце зала поставим еще одну трибуну, с которой будем вести сессию, с которой депутаты будут выступать. А они пускай на этой стоят и фотографируются, потом друг другу фотографии дарят. Потому что мы не сможем принять ни одного закона, завалим бюджетный процесс и будем любоваться друг на друга вот здесь вот, стоя с трибуны.

И еще хочу сказать, что вот это блокирование трибуны нарушает мои конституционные права, я не могу выполнять свои обязанности как народный депутат. И если они не уважают себя, пускай они хотя бы уважают своих коллег, которые хотят работать. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Степан Бульба.

 

13:22:58

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії.

Тут дехто говорив, що треба порадитися з виборцями. Днями відбувся громадський форум Полтавщини, до речі, організований за командою Адміністрації Президента. Так от, на цьому форумі виборці прийняли рішення таке, цитую: "Першочерговим кроком політичної реформи вважати прийняття закону про пропорційну систему виборів". І далі наказ виборців для депутатів від Полтавщини - зобов'язати народних депутатів від Полтавщини проголосувати за цей закон. Давайте будемо слухати виборців і робити так, як потрібно народу України, а не олігархам.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Давайте підведемо підсумок обговорення цього питання. Одну хвилиночку. Жодна з пропозицій, яка вносилась, не набрала підтримки в сесійній залі, ані направлення на повторне перше читання, ані щодо доручення спеціальній комісії, яку очолюють Олександр Мороз і Геннадій Васильєв, відтак у мене є всі підстави констатувати, що законопроекти відхилені. Ми до них маємо повернутися відповідно до Регламенту.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

Перерва до 16-тої години.

Керівникам депутатських груп і фракцій, прошу зібратися зараз в кабінеті Голови Верховної Ради.