Засідання N 23

Опубліковано 20. 03. 2003

ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

20 березня 2003 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу народних депутатів і оборони підготуватися до реєстрації. Прошу, шановні колеги, зайняти свої місця робочі. Увімкніть систему "Рада". Прошу зареєструватися.

10:00:54

Зареєструвалося -406

Зареєстровано 406 народних депутатів в сесійній залі. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, в роботі сесії Верховної Ради України беруть участь Прем'єр-міністр України, секретар Ради національної безпеки і оборони, Уповноважений з прав людини та члени уряду. Шановні колеги, сьогодні день народження народних депутатів України: Манчуленка Георгія Манолійовича, Павленка Юрія Олексійовича і Третьякова Олександра Юрійовича. Давайте привітаємо їх побажаємо всіляких успіхів.

(О п л е с к и)

Шановні народні депутати, на розгляд вноситься проект Закону про ратифікацію угоди у формі обміну листами між Україною та державою Кувейт про надання допомоги 19-им окремим батальйоном радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних Сил України в захисті цивільного населення держави Кувейт від наслідків можливого застосування зброї масового ураження та у ліквідації можливих наслідків застосування зброї масового ураження на території держави Кувейт, а також проект Закону про схвалення рішення Президента України про направлення 19-го окремого батальйону радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних Сил України до держави Кувейт для надання допомоги в захисті цивільного населення цієї держави від наслідків можливого застосування зброї масового ураження та у ліквідації можливих наслідків застосування зброї масового ураження на території держави Кувейт.

Комітет з питань національної безпеки та оборони пропонує такий порядок розгляду цього питання: для доповіді - до 30 хвилин, для відповіді на запитання до доповідача - 15 хвилин, для співдоповіді - до 10 хвилин, для відповіді на запитання до співдоповідача - 15 хвилин, для обговорення і прийняття рішення - 20 хвилин. Немає заперечення проти такої процедури? Одну хвилинку, заспокойтеся. З процедури, будь ласка, запишіться. 5 хвилин на процедуру. Прошу висвітити на табло.

Народний депутат Єщенко, фракція комуністів, будь ласка.

10:03:48

ЄЩЕНКО В.М.

Прошу передати слово Петру Миколайовичу Симоненку.

ГОЛОВА. Петро Симоненко, будь ласка.

10:03:56

СИМОНЕНКО П.М. Симоненко, фракція комуністів.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! По-перше, я хотів би вас попросити включити також сьогодні до порядку денного спочатку розглянути заяву, проект якої ми підготували, в Секретаріат вже здали відносно тих подій, які сьогодні вже розпочалися, практично розпочалася нова світова війна, і ми розуміємо, які наслідки буде мати світ, якщо сьогодні не засудити цю агресію Сполучених Штатів Америки.

По-друге, Володимире Михайловичу, питання настільки серйозне, що сьогодні обмежувати двадцяттю хвилинами розмову, коли направляти збираються синів України, щоб вони склали там свої голови, не знаючи за що і про що, це просто, мені здається, так скажемо, поверховий підхід до розгляду цієї проблеми. Скільки сьогодні бажає народних депутатів, стільки хай і виступають. Це дуже серйозна проблема, це - відповідальність Верховної Ради за майбутнє України.

І по-третє, біля Верховної Ради знаходяться сьогодні представники, які підтримали нас, комуністів, заклик прийти сьогодні до Верховної Ради і сказати рішуче "Ні!" агресії і "Ні!" направленню нашого батальйону до країни Близького Сходу. Ми просимо вас включити трансляцію на вулицю, щоб люди чули, про що ми говоримо в Верховній Раді. Дякую.

ГОЛОВА. Так, відносно заяви. Секретаріат дасть, ми тоді розглянемо про включення і розгляд цієї заяви, коли Секретаріат подасть мені цю заяву. Відносно часу, шановні колеги. Зазвичай ми розглядаємо протягом 45 хвилин. Комітет пропонує годину тридцять. Будуть інші пропозиції - давайте їх проголосуємо.

Відносно трансляції. Нема заперечень відносно трансляції? Я даю доручення, щоб включили трансляцію.

Будь ласка, Євген Кирильчук, фракція блоку Юлії Тимошенко.

10:05:57

КИРИЛЬЧУК Є.І. Дякую.

Прошу передати слово народному депутату Олександру Турчинову.

ГОЛОВА. Олександр Турчинов, будь ласка.

10:06:10

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні народні депутати, шановний Головуючий, питання, які ми зараз будемо розглядати є питаннями національної безпеки України і розглядати їх, давши на виступи народним депутатам 20 хвилин - це просто несерйозно. Фракція блоку Юлії Тимошенко вимагає, щоб дали можливість виступити представникам всіх фракцій і всіх депутатських груп. Тільки тоді можна вважати, що це є обговорення питання національної безпеки України. Ми не можемо ховати голову від тих проблем, які завтра стануть обличчям до обличчя перед нашою державою.

ГОЛОВА. Так, зрозуміло, ми тоді проголосуємо цю пропозицію вашу, я думаю, що вона слушна.

Йосип Вінський, фракція Соціалістичної партії України.

10:07:00

ВІНСЬКИЙ Й.В.

Вінський, фракція Соціалістичної партії України.

Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Ми сьогодні, фактично, повинні прийняти рішення про вступ України у війну. І обмежити обговорення такої серйозної ситуації, там 20 чи 30 хвилин - це просто неможливо. Ми повинні розуміти, що ми стаємо агресорами, і українська армія приймає участь у бойових діях на території іншої держави. І люди будуть гинути, і будуть відповідні акції відповідно до України. І за це ми маємо нести відповідальність політичну.

Тому ми настоюємо на широкому обговоренні, публічному цього питання. Широкі можливості треба дати всім виступити в обговоренні. А сьогодні ми бачимо, на жаль, що проект, про який говорив сьогодні Іван Сидорович Бокий, який доводиться цю ситуацію до абсурду, це зрозуміло, який говорить, що командиром цього батальйону має бути Президент України Леонід Кучма - капітан запасу, він так і не розданий нам на руки і ми, що, я так розумію, що ми його не будемо обговорювати?

Я настоюю на цьому, цей проект має бути обговорений також, тому що те, що робиться сьогодні з приводу посилки нашого батальйону - це абсурд і це державний злочин.

ГОЛОВА. Народний депутат Развадовський, групи "Демократичні ініціативи".

10:08:21

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.

Дякую, Володимир Михайлович. Прошу передати слово Степану Богдановичу Гавришу, будь ласка.

ГОЛОВА. Степан Гавриш, будь ласка.

10:08:28

ГАВРИШ С.Б.

Шановні колеги, я вважаю, що це питання, дійсно, є надзвичайно важливим для того, щоб ми могли сьогодні розглянути його в парламенті. І ми пропонуємо використати для цього два регламенти.

Але треба зважити і на те, що сьогодні день голосування, від нас чекають прийняття важливих законів для економічного реформування української держави. А питання про загалі наше відношення до ситуації, яка склалася в світі, розглянути на окремому засіданні поза днем голосування.

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, час вичерпано, підведемо підсумки пропозиціям.

Пропозиція профільного комітету - півтори години на обговорення. Прозвучала тут пропозиція дати можливість виступити всім представникам фракції. Тобто це загальна кількість, треба 40 хвилин. Немає заперечення проти такого регламенту, щоб виступили в обговоренні представники всіх фракцій? Одну хвилинку, заспокойтеся. Час вичерпаний. Немає заперечень? Домовилися.

Відносно, шановні колеги, відносно проектів, які внесені нашими колегами народними депутатами. Я хотів би відразу зазначити, що відповідно до Конституції і Регламенту, відповідно до розкладу засідань порядку денного, який ми проголосували, питання, які вносить Президент України, вони автоматично включаються до порядку денного. Це - перше.

Друге. Пропозиції, які внесли, народних депутатів, уважно вислухайте, не є правомочними, оскільки в цьому питанні депутати не можуть бути суб'єктами законодавчої ініціативи. Це - перше.

Друге. Якщо депутати наполягають, ми тоді можемо лише проголосувати за включення цих питань до порядку денного. Отакий порядок.

Я надаю слово для доповіді секретарю Ради національної безпеки і оборони Євгену Кириловичу Марчуку.

МАРЧУК Є.К.

Шановний пане Голово, шановна президія, шановні народні депутати. Війна - це завжди трагедія, що пов'язана не тільки з руйнаціями, а і перш за все з чисельними жертвами серед цивільного населення. За суттю вона є саме тим засобом вирішення проблем, що менш за все відповідає сучасним уявленням про гуманізм, справедливість, верховенство міжнародного права.

На превеликий жаль, людство поки-що не навчилося вирішувати виключно мирним шляхом проблеми, які періодично виникають і актуалізуються у світі. Україна - мирна країна. Гуманізм та миротворчість завжди були домінантами української зовнішньої політики. Ми проти будь-яких війн, як санкціонованих, так і несанкціонованих. Тому Україна неодноразово висловлювалася проти війни в Іраку і виступала за вирішення накопичених продовж останнього десятиліття проблем навколо Іраку виключно мирними засобами, шляхом переговорів, угод і компромісів. Водночас, перефразуючи вислів відомого всім вам класика, варто нагадати, що жити в сучасному глобалізованому світі і бути вільним від нього неможливо. Для кожного реалістично мислячого політика неминучість війни стала очевидної ще задовго до її початку, як і те, що конфлікт, який розгорнутий у регіоні Перської затоки, здатний спричини численні жертви, у тому числі, якщо не в першу чергу, серед ні в чому невинного мирного населення. Які ж альтернативи стояли і сьогодні нагально стоять перед Україною. Дехто вважає, що краще сховатися за привабливими гаслами неприйнятності та аморальності турботи про український військових. Цей вибір завжди знаходиться, так сказати, поза кадром. Але що ми, дійсно, прагнемо розділити зі світовим співтовариством? Якщо ми, дійсно, прагнемо розділити зі світовим співтовариством турботу за долю цих людей і надати їм посильну допомогу, Україна не може, не має права залишатися осторонь. Саме цим продиктовані рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 лютого та 18 березня цього року, які реалізовані в Указі Президента. Я цитую: "Про направлення 19-го окремого батальйону радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних сил України до держави Кувейт для надання допомоги в захисті цивільного населення держави від наслідків можливого застосування зброї масового ураження та у ліквідації можливих наслідків застосування зброї масового враження на території держави Кувейт.

Я свідомо навів останнього указу, щоб виключити будь-які двозначності щодо цього питання.

Ми не сприймаємо початок силового проблеми навколо Іраку без мандату Ради Безпеки ООН. Але, виходячи із зобов'язань України, як держави-члена ООН, а також з того, що участь у ліквідації наслідків можливого застосування зброї масового враження в регіоні Перської затоки і Близького Сходу, відповідає інтересам підтримання миру і безпеки у світі, духу і букви міжнародного права, ми визнаємо не тільки доцільним, але й необхідним допомогти державі Кувейт у ліквідації наслідків можливого застосування зброї масового враження.

Закономірне питання, яке виникає у світлі рішення РНБУ і звернення Президента України, чому саме Кувейт? Відповідь напрошується само по собі. Якщо згадати агресію Іраку проти цієї країни у 1991 році та пов'язані з цим зобов'язання і вдячність Кувейту щодо своїх визволителів, і сьогодні Кувейт закономірно використовується військами коаліції, як найбільш зручний плацдарм для атаки на Ірак. А тому саме Кувейт фактично виявився заручником ситуації, що склалася

Треба нагадати, що Кувейт не входить до коаліції країн, які ведуть, не входить.

І інше нагальне питання: чи є в Іраку зброя масового враження? Сумніви щодо цього розвіюються, як безпосереднім використання Іраком хімічної зброї проти Ірану та курдських повстанців, так і наявністю відповідних технологій та виробництва, що були змонтовані західними країнами, в тому числі і деякими учасниками нинішньої антиіракської коаліції.

З урахуванням викладених та інших обставин відповідні рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 лютого і 18 березня цього року є закономірними та правомірними. Вони узгоджуються з законом України про порядок направлення підрозділів Збройних сил України до інших держав від 2 березня 2000 року нормам міжнародного права. Насамперед, це додатковий протокол щодо захисту жертв міжнародних збройних конфліктів від 8 червня 1977 року до Женевських конвенцій серпня 1949 року. До Кувейту пропонується направити 19-ий окремий батальйон радіаційного хімічного та бактеріологічного захисту Збройних сил України загальною чисельністю до 550 військовослужбовців.

З урахуванням досвіду та рівня підготовки особового складу батальйон сьогодні готовий до виконання поставлених завдань.

Відповідно до двосторонньої угоди між Україною та державою Кувейт від 17 березня цього року цей батальйон направляється з метою захисту цивільного населення держави Кувейт у разі застосування зброї масового ураження, участі у ліквідації наслідків можливого застосування зброї масового ураження на території держави Кувейт. Відповідно до свого призначення батальйон може виконувати завдання (я їх називаю):

ведення радіаційної, хімічної і неспецифічної бактеріологічної чи біологічної розвідки;

здійснення радіаційного та хімічного контролю опромінення і зараження цивільного населення;

проведення повної дезактивації та дезінфекції заражених ділянок доріг, переправ, мостів, проходів у хімічних загородженнях, окремих ділянок місцевості;

транспортування дегазуючих, дезінфікуючих та дезактивуючих розчинів;

дегазації, дезактивації та дезінфекції обмундирування взуття, спорядження та засобів індивідуального захисту;

проведення аналізу проб на зараженість їх отруйними та радіоактивними речовинами;

збирання, обробка та видача інформації про застосування зброї масового ураження;

прогнозування радіаційної, хімічної та біологічної ситуації, збирання даних радіаційної, хімічної та бактеріологічної розвідки.

Батальйон сформований з числа виключно контрактників на добровільній основі. Серед його військовослужбовців чимало тих, хто виконував миротворчі місії під егідою міжнародних організацій, а також є ліквідатори Чорнобильської катастрофи. За результатами медичного обстеження особовий склад батальйону здатний діяти в умовах тропічного сухого клімату, до того ж пройде щеплення згідно епідемічних показників для регіону Перської затоки.

Відповідно до угоди між Україною та державою Кувейт батальйон направляється строком на шість місяців з можливістю за певних обставин продовження строку перебування на наступні три місяці, про що є окрема домовленість.

Отже ми маємо визнати, що особовий склад українського батальйону радіохімічного і бактеріологічного захисту достатньо підготовлений, здатний найкращим чином виконати завдання, що на нього покладаються. До того ж він повністю підпорядковується і буде знаходитися виключно під загальним командуванням Генерального штабу Збройних сил і буде діяти на основі виключно політичного мандату України.

Зрозуміло, що війна є війна і перебування наших військовослужбовців неподалік від району військового конфлікту завжди пов'язане з ризиком для життя. З метою компенсації фізичних і моральних втрат військовослужбовців батальйону відповідною постановою Кабінету Міністрів передбачені заходи соціального захисту, а саме: грошова винагорода за виконання обов'язків військової служби на території іншої країни, виплати компенсацій військовослужбовцям за можливу індивідуальність і членам сімей загиблих, поширення на особовий склад пільг та компенсацій, передбачених Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Війна це, справді, жорстока і безпощадна реальність, а тому, коли мова заходить про життя сотень тисяч людей, загрозу екологічної катастрофи в цілому регіоні, Україна не має морального, ані юридичного права залишитись осторонь. Тим паче, що не зважаючи на складну внутрішньополітичну та економічну ситуацію, в міру своїх можливостей вона дійсно може допомогти цим сотням тисяч мирних людей зменшити наслідки глобальної екологічної катастрофи. Наша країна повинна виконати свій обов'язок перед міжнародним співтовариством і здійснити цю гуманітарну місію не на словах, а на ділі - допомогти жителям Кувейту уникнути можливих небезпек військового конфлікту, який уже розгорівся.

Виносячи на ратифікацію Верховної Ради двосторонню угоду з державою Кувейт та відповідний указ Президента України щодо рішення Ради безпеки, ми розраховуємо на його реалістичний розгляд. При односторонньому підході США та їхніх союзників щодо силового варіанту вирішення проблеми роззброєння Іраку ми повинні виходити із реалій сучасної ситуації, до речі, ситуації, на яку у нас сьогодні немає інших можливостей впливу, щоб її зупинити.

Війна почалась незалежно від наших уподобань. Дипломатичні суперечки між державами-прихильниками і державами-супротивниками війни в Іраку довели, що в даній ситуації зупинити плани антиіракської коаліції вже не можна, як і те, що у подальшому відбудуться суттєві зміни як в Іраку, так і в самій системі нового світового порядку.

Можна погодитися з тими, хто зазначає, що шляхи реалізації нових реалій не відповідають ідеальним нормам міжнародних відносин. Але не можна закривати очі і на те, що вони існують, і що змінити їх у найближчому майбутньому не вдасться.

Вже зараз передбачаючи формування у післявоєнному Іраку, на Близькому і Середньому Сході і, мабуть, у всьому світі нових геополітичних конфігурацій, ми зобов'язані поставити перед собою наступні питання: яке місце прагне зайняти Україна в системі міжнародних відносин, зокрема щодо Іраку? Яким чином вона вирішуватиме свої нагальні зовнішньополітичні завдання - прискорення європейської та євроатлантичної інтеграції, поліпшення відносин з арабськими країнами, Сполученими Штатами, розв'язання економічних питань у міжнародних фінансових організаціях тощо?

З огляду на актуальність іракського питання, реакція України на дії сил антиіракської коаліції буде своєрідним тестом, за результатами якого і визначатиметься її місце у новій глобальній та євроатлантичній архітектурі безпеки. Водночас ми не залишаємо надію, що євроатлантичне співтовариство буде шукати консенсус між собою, і що ідеали верховенства права, свободи і демократії слугуватимуть основою для цього консенсусу.

Якими б важливими не були відносини з Сполученими Штатами, вони не можуть, по-перше, змусити Україну приєднати до антиіракської коаліції і до будь-яких силових дій проти Іраку без відповідних резолюцій ООН. По-друге, змінити нашої країни партнерські, дружні відносини з іншими державами. У зв’язку з цим ще раз повторюю, що ні про яку участь України в силових акціях або бойових діях на боці антиіракської коаліції мова не йде і принципово йти не може.

Український батальйон відбуватиме у Кувейт виключно з гуманітарною місією, усуваючи наслідки збройного конфлікту серед мирного населення, у тому числі, можливо, і серед самих іракців, які будуть в Кувейті. Даний підрозділ буде гідно представляти Україну, яка у міжнародних відносинах керується принципами гуманності і справедливості. Подібний крок України продемонструє всьому світу, що наша держава, виходячи з наявних можливостей робить свій внесок у міжнародні зусилля відновлення миру, стабільності в регіоні.

До того ж багато хто не враховує однієї немаловажної обставини: направлення українського батальйону до Кувейту зовсім не означає, що Україна взагалі має якесь відношення до іракського конфлікту. У цьому зв'язку виникає питання, чи могла вважатися діяльність "Червоного Хреста" під час війни участю у бойових діях на користь будь-якої сторони?

Я ще хочу зачитати раз цей момент: "Чи могла вважатися діяльність "Червоного Хреста" під час війни участю у бойових діях на користь будь-якої сторони?" Безумовно, ні. А чим, по суті відрізняється діяльність батальйону радіохімічного захисту від "Червоного Хреста"? Фактично, нічим. В обох випадках мова йде лише про нейтралізацію наслідків воєнних дій, про допомогу постраждалих, насамперед мирного населення. Тому діяльність українського батальйону по знезаражуванню місцевості не суперечить нашим уявленням ні про гуманістичні цінності і ніякою мірою не виправдовує війни.

Виходячи з самого факту невідворотності воєнних дій, які вже розгорнулися, ми вважаємо, що необхідно зробити все можливе для того, щоб її наслідки були як найменш катастрофічними.

Не сумніваюся, що вас цікавлять і інші аспекти розглянутої проблеми. І це природно. Тому що мені випала така місія представляти на ваш розгляд питання, що далеко не в усіх викликах позитивне викликає ставлення.

(Ш у м у з а л і).

ГОЛОВА. Прошу уваги.

МАРЧУК Є.К. Передбачаю в тому числі і низку заперечень, які сьогодні уже звучать дуже активно. Україна прийняли зважене рішення, яке, сподіваюся, буде раціонально обговорене.

(Ш у м у з а л і).

ГОЛОВА. Прошу уваги, шановні народні депутати.

МАРЧУК Є.К. Виконавши свою гуманітарну місію, Україна має довести, що вона є дійсно серйозним гравцем на світовій арені, країною, яка сама, постраждавши від наслідків Чорнобильської екологічної катастрофи, не може не перейматися гуманітарними проблемами інших країн, завжди готова прийти їм на допомогу.

Україна - молода держава. Але у нас вже достатній досвід, щоб усвідомити ступінь своєї відповідальності за долю інших народів, де б вони не проживали. І ми не можемо сховатися від них за зручною й усім нам добре відомою формулою: моя хата скраю. Не враховуючи, що мова у даному випадку йде про підвищення авторитету та вагомості України, гідного члена міжнародного співтовариства. Прошу... (Ш у м у з а л і).

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я прошу уваги, прошу заспокоїтися. Дякую.

МАРЧУК Є.К. Шановний Володимире Михайловичу, я думаю, що проблема, яка стосується відношення України до війни, до воєнних дій в Іраку, до дій без санкцій Ради безпеки ООН, це проблема, яка в нашому суспільстві не є дискусійною. Ніхто не підтримує війну. Про це зроблено в заяві і Ради безпеки України і зроблено відповідні заяви Президентом. І тому я пропонував би, щоб розділити дві теми. Одна тема, яка, дійсно, має бути обговорена у парламенті, це відношення до воєнних дій в Іраку. Це одна тема.

І друга тема, чи направляє "Українбатальйон" рятувати людей до Кувейт, чи направляє вона рятувати людей до Кувейту чи не направляє. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, доповідь закінчена. 15 хвилин на запитання і відповіді, прошу записатися. Прошу висвітлити на табло перелік прізвищ народних депутатів. Сергій Слабенко, позафракційний, будь ласка.

10:31:52

СЛАБЕНКО С.І.

Слово прошу передати Геннадію Йосиповичу Удовенко, фракція "Наша Україна".

ГОЛОВА. Кому передати, не чути? Геннадій Удовенко, будь ласка.

10:32:05

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Євгене Кириловичу, перед тим, як я вам запитання буду задавати, я звертаюся до своїх колег.

Шановні колеги, іде обговорення серйозного питання: війна, мир, участь України. Не перетворюйте засідання в балаган. Мені соромно за вас. Запитання таке.

ГОЛОВА. Я прошу поваги і уваги до кожного. Будь ласка.

УДОВЕНКО Г.Й. Чи це правда, що там уже є передова група, яка займається питаннями розміщення батальйону?

Друге. Як вирішуються фінансові аспекти гіпотетичної участі батальйону у цих операціях?

І третє. Чи ви можете провести паралель з політикою, ну, ви це зрозумієте, .............. ублаготворения великими державами у свій час Гітлера і до чого це привело? І ще, чи ви порівнюєте нинішню ситуацію з диктаторським режимом Хусейна? Дякую.

МАРЧУК Є.К. Дякую. Офіційно заявляю, що в Іраку немає жодного українського військового. Ті, хто зваляють, що є якась інформація, повинні розібратися з джерелами, які їх дезінформують.

Друге. Відносно фінансування. Згідно Закону про порядок направлення підрозділів Збройних сил України до іноземних держав, якщо держава приймає таке рішення, то передбачається не займається бартером і не випрошує щось у когось, а що вона сама внутрішньо консенсусом приймає таке рішення. І в таких випадках фінансування відбувається з державного бюджету.

Разом з тим передбачається, що на основі двосторонніх угод з країною, яка запрошує, з іншими країнами відбувається домовленість щодо відшкодування витрат, які будуть понесені державним бюджетом.

Я хотів би навести таку цифру. Тільки для транспортування нашого батальйону до Кувейту потрібно 89 рейсів ІЛ-76, це буде коштувати 32 мільйони гривень. Це буде робити державне підприємство авіаційна компанія Міністерства оборони. Всі кошти їй будуть відшкодовані. Простіше кажучи, наше державне підприємство Міністерства оборони отримає 32 мільйони гривень в перерахунку.

Друге. Що стосується фінансування.

Шановні колеги! Я б хотів би звернутися до шановних колег цього сектору, у мене є досвід двох скликань парламенту, і що таке створювати тиск на доповідача, які є способи і прийоми, я дуже добре знаю. Давайте будемо розмовляти по суті.

Друге. Що стосується джерел, які є у Міністерства оборони. У зв'язку з тим, що рішенням Ради Безпеки ООН скорочений наш миротворчий контингент в Лівані, у нас у Міністерства оборони вивільняються кошти, які будуть задіяні на дані цілі.

Що стосується того, хто, яка країна відшкодує кошти по транспортуванню. Так, зараз ведуться переговори із Сполученими Штатами і з іншими державами, які і є гарантія того, що ці кошти будуть відшкодовані.

(Ш у м у з а л і)

Третє. Умиротворення.

Ви мене не зіб'єте виступами і криками, якщо ви хочете інформацію чути. Мітинг буде потім.

Умиротворення. Я не хотів би зараз аналізувати проблему справедливості-несправедливості війни. Я маю на увазі воєнних дій проти Іраку, тут позиція однозначна. Які б не були мотиви і як порівнювати Хусейна чи з Гітлером чи з кимось ще, це питання окреме, воно іншої теми, яке, я вважаю, дійсно має бути обговорене в цьому залі. Дякую.

Засідання веде ВАСИЛЬЄВ Г.А.,

ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгій Буйко. Наступний Соболєв.

10:36:56

БУЙКО Г.В.

Буйко Георгий Владимирович, Коммунистическая фракция, Донецкая область.

Евгений Кириллович, вы заявили, что Украина является мирной страной и не собирается вступать ни в какие войны. Война фактически началась и мы ставим вопрос о направлении воинского подразделения в страну, которая является участницей антииракской коалиции. Потому что и в связи с этим ответьте мне на вопрос.

Первое. Кувейт является участником агрессии против Ирака или нет.

Второе. Мне хотелось бы услышать каковы у вас отношения с Россией, как постоянным членом Совета безопасности ООН, которая выступает против войны в Ираке и не направляет никакие подразделения.

Какие отношения у вас с европейскими странами и прежде всего Францией и Германией, которые тоже категорически против этой войны в Ираке?

И последнее. Как будет управляться это воинское подразделение, я вчера слышал ваше выступление по телевидению, что якобы по секретному телефону с Генеральным штабом Министерства обороны Украины. Вы как человек военный понимаете, что это абсурдное предположение. Но все-таки еще раз подтвердили эту мысль или опровергните ее. Спасибо.

МАРЧУК Є.К. Спасибо. Начну с последнего. Зовсім не абсурдним тільки тому, що батальйон не є штурмовим підрозділом, він не буде брати участі ні в яких штурмових операціях. Тоді по телефону космічному, дійсно, не можна керувати. батальйон, мандат йому видається діяти виключно на території Кувейту, нога жодного нашого військовослужбовця не ступить на територію будь-якої іншої держави, у тому числі і Іраку. Це перше. І тому дійсно відпрацьований алгоритм, який доведений і до Кувейту і він в Угоді відзначений: батальйон буде керуватися виключно Генеральним штабом Збройних сил України, яку б команду не отримав командир батальйону чи від місцевої влади, чи від підрозділів, які займаються, підрозділів коаліції, які займаються ліквідацією наслідків, він не може виконати і він має таку команду жодного рішення, жодної команди поки він не погодить це з Генеральним штабом України.

Саме, до речі, це правило, а також те, що батальйон діє виключно на основі політичного мандату України і наш батальйон підпадає під вимоги додаткового протоколу 1977 року до Конвенції 1949 року. І саме тому наш батальйон має статус не комбатанта, це відповідає міжнародній правовій нормі, яка дуже уважно була застосована в даному випадку. Таким чином згідно міжнародно-правових норм, які сьогодні діють, наш батальйон не є комбатантним і він, це значить, ні на чиїй стороні не стоїть, він виконує рятувальну функцію, а не функцію штурмового підрозділу.

Друге. Які стосунки з Росією, з європейськими країнами? Я думаю, що це, можливо, той випадок, коли Україна повинна показати, що вона може сама вирішувати складні питання міжнародного життя, не погоджуючи їх з Москвою. До речі, той, хто уважно читає європейську політику, той міг би дуже серйозно подивитися: а яку гру веде сьогодні та ж Росія, та ж Франція і та ж Німеччина. Я думаю, що міжнародники досить легко прочитають що це за коаліція - Росія, Німеччина і Франція - і які там є другий і третій поверхи цієї проблеми, хто які має інтереси на Ближньому Сході. А для тих, хто каже, особливо як Росія, то я порекомендував би поставити мені таке питання: а як реагує влада українська і парламент на те, що Росія у зв'язку з подіями в Іраку з 1 квітня на 40 відсотків піднімає мито на нафту? Дуже прагматичне і дуже для України важливе питання.

Третє. Що стосується, що стосується того, які у нас стосунки з європейськими країнами. Я ще раз кажу, це питання, яке пов'язано з відношенням до війни. У нас тут позиція однозначна: Україна не підтримала, не підтримує, ніхто з керівництва в Україні не підтримує бойового, воєнного варіанту вирішення іракської кризи. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Соболєв, наступний - Кафарський.

10:42:38

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! Увага! Шановні колеги, я думаю, що в цій сесійній залі немає жодної людини, яка б не вважала, що треба законними міжнародними методами боротися з диктаторськими режимами.

Але питання у мене до вас, Євгене Кириловичу, я хотів підібрати, знаєте, таке літературне слово і пробую його висловити: чи не вважаєте ви, що вам, людині, яка обслуговує диктатора в Україні і диктаторський режим в Україні, ну, по меншій мірі некоректно виступати з пропозиціями боротьби з диктаторами десь там за тридев'ять земель? Дякую. (Бурхливі оплески)

МАРЧУК Є.К. Дуже показовим є те, які політичні сили консолідуються у відношенні до диктатора Хусейна, якщо він був названий диктатором. До речі, я скажу від себе особисто, а не як секретар Ради безпеки. Хоча б для того, щоб врятувати обличчя в цій грі, що, як кажуть, зберегти обличчя в грі. Шановні панове комуністи, хоч би для "приличия" згадали, що Хусейн вирізав всю Комуністичну партію до третього коліна, ваших політичних братів до третього коліна вирізав і потопив в крові. Це моє особисте відношення.

Що стосується коректно чи некоректно представляти. Згідно Закону України, прийнятого Верховною Радою, закону про Раду національної безпеки, секретар Ради національної безпеки представляє в парламенті рішення Раді національної безпеки і оборони, які підлягають обговоренню чи ратифікації. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон Буйко. Уточнення є. Буйко.

10:44:47

БУЙКО Г.В. Дякую.

Буйко Георгій, Донецька область, фракція комуністів.

Євген Кирилович, я все-таки ставлю ще одне запитання: Кувейт являється учасником антиіракської коаліції і відповідно цього учасником агресії проти Іраку чи ні, на ваш погляд?

МАРЧУК Є.К. Давайте почнемо, що в 91-му році Кувейт став об'єктом агресії Іраку, який воєнною силою завоював цю незалежну державу, хто б як до цього не відносився. Давайте з цього почнемо.

Так, дійсно, сьогодні Кувейт став заручником ситуації. Я не збираюся тут бути нічиїм адвокатом, я доводжу до парламенту аргументи, якими користувалася, які були в основі рішення ради безпеки. Список, який був надрукований, ви подивіться тих 30 країн, які надруковані, там ви Кувейту не знайдете.

Навіть в деяких списках кажуть, що була Україна. Неправда, ніхто до України не звертався щодо того, щоб вона визначила свій статус як учасника коаліції. Це не може зробити одна особа. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Кафарський.

10:46:13

КАФАРСЬКИЙ В.І.

Ми розуміємо, що режим Саддама Хусейна - це породжений діяльністю Радянського Союзу і Сполучених Штатів Америки. Тепер його хочуть знищити ті, які його породили.

Але в мене питання зовсім іншого плану: скажіть, будь ласка, в 1975 році Україна підписала конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення бактеріологічної зброї. Конвенція передбачає можливу допомогу країн, які входять, підписали цю конвенцію на захист від хімічної зброї, і що кожна держава має право подати запит і отримати таку допомогу. Це конвенція, і те, що ми посилаємо, закон не суперечить рішенням ООН?

МАРЧУК Є.К. Я вже сказав, що в проблемі направлення нашого батальйону для виконання рятувальних функцій є всі правові підстави.

Рішення відповідає повністю закону про порядок направлення підрозділів до іноземних країн, і рішення повністю відповідає міжнародним нормам, які я вже навів.

Що стосується нашого відношення до Кувейту, в тому числі і у зв’язку з приєднанням до цієї конвенції, я ще раз кажу, не хотів би я обговорювати зараз це питання, оскільки в мене інше завдання. Коли це буде обговорюватися, я попрошу парламент дати мені слово, і я потім доповім дані, що таке сьогоднішній, був до сьогоднішнього дня потенціал Ірака по виробленню зброї масового ураження сибірської виразки, віспи і багато-багато чого іншого.

Але я ще раз кажу, я не хочу зараз це питання обговорювати. У мене інше завдання: обгрунтувати аргументи, чому ми вважаємо, і я особисто вважаю, що це той випадок, коли наші військові мають велику місію виконати рятувальні функції у умовах, близьких до воєнних. Військові мають займатися професійно своєю справою. Щоб вони тренувалися бажано за межами наших кордонів. Якщо це виходить на чужій території, то це ще краще. І ми після того, коли наш батальйон виконає завдання у межах півроку, ми будемо мати батальйон на багато більшої якості, виучки, репутації і вміння працювати в умовах бойових. І коли, не дай Бог, навіть гіпотетично може з'явитися якась ситуація, а ми на цей мусимо покластися повністю. І принцип, що військові мають нюхати пороху, але не вдома, а в іншому місці для військових, я думаю, цілком зрозумілий. Тоді не будуть замість бойових мішеней влучати в цивільні літаки замість фігур вищого пілотажу перед ворожими літаками врізатися у своїх громадян і так далі. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євгене Кириловичу, сідайте, будь ласка. Час вичерпано.

Співдоповідає. Будь ласка, репліка. Хто? Буйко? Мікрофон Симоненка.

10:49:48

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Господину Марчуку я хотел бы сказать, что мы знаем хорошо нашу историю. В том числе и события, которые происходили в Ираке.

Но только господин Марчук, предлагая аргументы, забывает, что фракция коммунистов выступает, защищая народ Ирака от того произвола, и детей. 400 тысяч американцев уже угробили иракских детей только одной блокадой. Только одной блокадой. Наши предприниматели не вылазят, значит, из Ирака, там нефть все выпрашивают, ходят и сидят в том числе и в зале здесь. Речь же идет о других вещах, Евгений Кирилович. Речь идет о том, что вы предлагаете таким образом обосновать, что вы направляете на смерть 550 человек, а это сыновья нашего народа, при чем не известно, за какие интересы. Никому Ирак в это время не угрожал, кроме интересов Соединенных Штатов Америки. Вы в свое время знаете, каковы были устремления, как оперативный и опытный сотрудник КГБ, чем занимаются Соединенные Штаты Америки. Сегодня вы на их стороне, при чем втягиваете народ Украины.

Я еще раз заявляю: коммунисты выступают в поддержку и защиту народа Ирака, против того произвола, что сейчас происходит. Что может быть крылатыми ракетами они там по воробьям стреляют? Вы так хотите объяснить? Так что я прошу, прежде, чем делать подобные заявления господин Марчук, ответить за то, что сюда гробы привезут или возможно, так скажем, террористические акты будут предприниматься против государства Украины и народа Украины.

МАРЧУК Є.К. Я відповім. Шановні колеги, коли буде обговорюватися питання...

ГОЛОВА. Заспокойтеся, будь ласка, заспокойтеся, ну, так же не можна. Давайте поважно відноситися один до одного.

МАРЧУК Є.К. Коли буде обговорюватися питання про війну в Іраку, я ще раз кажу, я попрошусь виступити у цій залі, якщо ви дозволите. І я думаю, що тоді, можливо, і прийдеться сказати, хто які квоти в Іраку отримав на продажу нафти і кому він їх продав.

Що стосується відношення до війни, то я вже сказав, це тема окрема.

Що стосується інтересів наших в Іраку, то я б задав би виступаючому таке питання. Товарообіг з Іраком був 375 мільйонів України. Я б задав би прагматичне питання Марчуку, міністру одному і другому: а ви поставили питання, щоб цей товарообіг, вже війна почалася, ми не можемо вплинути на неї. Я її не сприймаю і не захищаю, і ніколи не буду захищати, що Україна не втратила ці інтереси, щоб наші торгові інтереси після того, як буде закінчена ця війна, щоб наші торгові інтереси були там захищені. Поставили так це питання? Ніхто так це питання не ставив, тому що це прагматичне питання, воно пов'язано з іншою сферою.

ГОЛОВА. До виступу із співдоповіддю запрошується голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Георгій Корнійович Крючков.

10:53:07

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги, присутні на цьому зібранні! Я маю доручення довести до вашого відома позицію комітету з питань, які обговорюється. З 11-ти членів нашого комітету, які були присутні на засіданні, у нас 14 членів комітету, за підтримку внесених Президентом пропозицій висловилися три, проти вісім.

( О п л е с к и)

У Комітету у закордонних справах два народних депутата підтримали пропозицію Президента, два утрималися, сім проголосували проти.

( О п л е с к и)

З чого виходили колеги, які не підтримали внесену пропозицію. Насамперед, з того, що розпочата сьогодні Сполученими Штатами злочинна акція вчиняється без мандата Організації Об'єднаних Націй всупереч думці більшості Ради Безпеки і сотень мільйонів людей у всьому світі, в тому числі у Сполучених Штатах Америки і Британії. Враховувалося і те, що в нашому суспільстві ставлення переважної більшості співвітчизників до акції США негативне, про що свідчать численні листи і звернення, в тому числі до нашого комітету. Ми враховували, що під загрозу поставлена доля Організації Об'єднаний Націй, її престиж грунтовно підірваний.

Головне - рішення про направлення батальйону в район конфлікту у тому форматі, в якому воно розроблялося і ухвалювалося, фактично означає, що Україна солідаризувалася з діями Сполучених Штатів Америки і очолюваної ними коаліції.

Офіційні чиновники держдепу США серед 45 держав, які ніби-то ввійшли у цю коаліцію, назвали Україну, пославшись на готовність її направити згаданий батальйон. Між іншим, німці теж направили батальйон, але в коаліцію не включають.

Буш сьогодні заявив, що він віддав коаліції наказ діяти і якщо ми члени цієї коаліції, це наказ і для нас.

На жаль, ця заява не спростована. Якщо це неправда, якщо ми не є членами коаліції, давайте ми вустами найвищих посадових осіб у державі заявимо про це.

Тепер, як укладалась угода. Так зване звернення Кувейту відбулося у досить оригінальній формі шляхом згоди з нашим зверненням.

У вас, шановні колеги, є цей документи, я їх просто зараз не цитую. Ви зверніть увагу що там записано. Причому, це було зроблено після кількох невдалих спроб відомої держави знайти країну, яка б погодилась запросити наш батальйон. Я зацитую один досить цікавий документ.

8 лютого (зверніть увагу на дату! 8 лютого) відбулася робоча зустріч керівника нашого оборонного відомства з міністром оборони Сполучених Штатів Америки Рамсфельдом. Були обговорені питання можливості залучення українського батальйону РХБ захисту до миротворчої операції в районі Перської затоки. 8 лютого (я звертаю увагу, шановні колеги!) при цьому Рамсфельд наголосив, що США вітали б розгортання цього батальйону як найшвидше, оскільки - цитую - "у випадку з Іраком час має вирішальне значення".

Рамсфельд висловив сподівання, що Україна увійде до коаліції країн і сприятиме здійсненню практичних заходів, коли почнеться стабілізаційна робота після Саддама. Це було 8 лютого. 20 лютого приймається рішення Ради національної безпеки і Указ Президента. Звернення ніякої країни, в тому числі Кувейту не було.

За моєю пропозицією в рішення було записано: направити батальйон у разі звернення якоїсь держави. Звернення такого не було. Звернення нібито з'явилося пізніше і відбувся обмін нотами, ви їх уважно прочитайте ці ноти, там відповідь на все чи було звернення, чи не було звернення. Це унікальні документи у міжнародній практиці.

І давайте ми будемо говорити народу правду, не ми виявляли ініціативу посилати батальйон, нас примусила відома наддержава. Чому наші керівники пішли на це, я думаю, кожен з вас дуже добре розуміє. Але це не має ніякого відношення до справжніх національних інтересів України. (О п л е с к и)

Фінансування. Тут говорилося, є цікаві моменти. Мій колега по комітету, мабуть, краще знає ситуацію, він по телебаченню оголосив, що будуть платити Сполучені Штати Америки, про це було написано у довідці, яка додана до цього, а потім її замінили, довідку, цей момент випав. Я думаю, що це теж не випадково. І цікаво, що пояснення по цьому питанню неодноразово у засобах масової інформації давав посол Сполучених Штатів Америки. Хто платить, той і замовляє музику - це всім відомо.

Кому буде підпорядкований батальйон?

Ось що було сказано в документі, який ми одержали, який теж потім замінили. Я зацитую, шановні колеги, ви цього не знаєте. "19-й батальйон перебуватиме під загальним командуванням Генерального штабу Збройних Сил України і діятиме в рамках мандату, визначеного українською стороною". Тут немає ніяких заперечень. "Він буде входити до складу коаліційних об'єднаних оперативних сил з урегулювання кризи КООС-3 як український національний контингент у складі. Планування його застосування на оперативному та тактичному рівнях здійснюватиметься під керівництво командувача ВМС Центрального командування збройних сил США з узгодженням прийнятих рішень з Генеральним штабом Збройних Сил України. Безпосереднє керівництво застосування батальйону покладається на штаб КООС-3". Повторюю, ці тези вилучені потім, але вони залишились у натурі.

Далі. Ми враховували, що фактична солідаризація України з діями США загрожує небезпечними акціями у відповідь з боку сил, які виступають проти агресії Сполучених Штатів. Якоюсь мірою це визнається і в документах, поданих Президентом до Верховної Ради. У них було сказано так: "Не можна виключити можливості терористичних...", у другому варіанті сказано: "екстремістських проявів на території України та її об'єктах, розміщених за межами держави". Сьогодні по засобах масової інформації передані заяви лідерів арабських країн, в яких сказано: "Тепер Сполучені Штати і їх партнери по коаліції пізнають, що таке справжній тероризм". То чи хочемо ми викликати на себе оцю хвилю тероризму?

На думку більшості членів нашого комітету і Комітету у закордонних справах, направлення батальйону не тільки не відповідає національним інтересам України як цього вимагає закон, а ставить їх під серйозну загрозу. Не можна не враховувати і того, що батальйон направляється в країну, з території якої завдаються удари по Іраку і направляються американські війська, тобто в район воєнних дій. Я не торкаюся проблеми - чи це участь у бойових діях - у військових немає єдиної думки.

Чому наші люди їдуть в...? Вони їдуть через своє нужденне становище, у яке ми поставили наші збройні сили. Ми зобов'язані, шановні колеги, дивитись уперед, бачити перспективу. Після Іраку буде Іран! Після Ірану буде Північна Корея! І це дає нам підставу думати, що і Україна може не обминути цієї долі.

Учора було опубліковане інтерв'ю американського посла, який тут перелічив у газеті "Факти", який перелічив. які тут є у нас загрози. І можна будь-якої миті, якщо ще більше не сподобається український Президент, його може в очах Сполучених Штатів чекати така ж доля, як і Хусейна.

Я на заключення хотів сказати таке. Ми не ведемо мову про режим Хусейна, було все, було й те, що Хусейн в 72-му році націоналізував нафтову промисловість, йому цього простити не можна, і ніхто не захищає Хусейна, захищають світовий порядок, який затверджений в Організації Об'єднаних Націй.

Я б хотів, щоб ми при вирішення цих питань зважили і на зауваження головного науково-експертного управління. З урахуванням вище наведеного, Комітет більшістю голосів висловився проти ратифікації угоди і направлення батальйону. У нас є ще три проекти. Я думаю, що ми повинні їх в комплексі проголосувати. І була внесена пропозиція про порядок голосування, про те, щоб зробити його таємним, картками. Це питання також обговорювалось на комітеті. Комітет дійшов такої думки: настав час істини! Приймається рішення, про яке повинні знати наші люди! (Оплески) І ніхто не має права ховатися, а повинен чесно і відверто дивитися в очі нашому народу. Я до цього вас закликаю! (Оплески)

ГОЛОВА. Так, співдоповідь закінчено. Прошу записатись на запитання. 15 хвилин, як і домовлялись. Прошу висвітити на табло. Олександр Баранівський. фракція Соціалістичної партії.

11:04:41

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Олександр Баранівський, фракція соціалістів.

Прошу слово передати Олександру Морозу.

ГОЛОВА. Олександр Мороз, будь ласка,

11:04:49

МОРОЗ О.О.

Георгій Корнійович, шановний, будь ласка, може, в вас є інформація з цього приводу: хто давав вказівку, сьогодні на українському телебаченні по всіх каналах йде антиарабська пропаганда. Може, це щось виходить із національних інтересів України чи з якогось іншого мотиву?

Власне кажучи, в мене запитань багато, але я їх залишу для виступу свого.

КРЮЧКОВ Г.К. Шановний Олександре Олександровичу....

МОРОЗ О.О. Да, і ще одне, скажіть, будь ласка, щойно передали наші журналісти, що Ірак Бомбував Кувейт сьогодні ракетами. Це запитання, скоріше, що Євгена Кириловича стосується, де ... котрі він казав, що жоден з наших військових там не буде підданий ризику. Що ви з цього приводу можете сказати?

КРЮЧКОВ Г.К. Ну, з другого питання, поки я йшов з дому, таких передач по засобах масової інформації я не чув, не можу нічого сказати, хай скажуть ті, хто більш інформовані.

А відносно першого, шановний Олександр Олександрович, хто давав вказівки, я думаю, що ми всі розуміємо, хто їх давав.

Я звернув увагу на таку обставину. Вчора два комітети прийняли рішення, комітети, парламентські профільні комітети, по УТ-1 жодним словом не обмовилися про те, які прийняті рішення.

Я не знаю, Микола Томенко, колега мій, мабуть, краще знає, що таке цензура, бо я на цьому не розуміюсь взагалі. Але що хтось диригує цим, то в мене немає ніякого сумніву. Ми така правову держава.

ГОЛОВА. Сергій Шевчук, фракція Народно-демократичної партії України.

11:06:33

ШЕВЧУК С.В.

Шановний Георгій Корнійович, мій колега депутат Кафарський задав Євгену Кириловичу запитання, що стосується Конвенції про заборону застосування, зберігання, використання хімічної зброї. Цю конвенцію, як вам відомо, парламент минулого скликання ратифікував, ми її дуже детально обговорювали.

Я не знаю, чи Євген Кирилович згадав, як була ратифікована Україною ця конвенція, але в ній чітко виписаний механізм, яким чином держава, яка хоче надати допомогу іншій державі, яка зголосилася про небезпеку застосування проти неї хімічної зброї, має поступати. Там є порядок, там є регламент, там є інші виписані речі. Чи не здається вам, що Україна у такому варіанті, який пропонується, просто порушує вимоги цієї конвенції, і може виступати як держава - порушник конвенції з застосовуванням уже до неї санкцій. І тоді наша держава буде виглядати не держава, що діє якісь благочинні дії, а навпаки держава - порушник дуже важливої конвенції про заборону хімічної зброї. Спасибі за відповідь.

КРЮЧКОВ Г.К. Шановний Сергій Васильович, я б так у площину не переводив питання. Бо наш батальйон у разі, якщо Верховна Рада погодиться, мабуть, не повезе хімічну зброю. Це навпаки. Йдеться про інше. Йдеться про те, що ми свідомо прив'язуємо себе до злочинних дій над державою. У цьому корінь питання.

ГОЛОВА. Ігор Осташ, фракція "Наша Україна".

11:08:13

ОСТАШ І.І.

Шановний Георгію Корнійович, дійсно, ви праві, настав час істини. Але ми вносили наш проект постанови щодо процедури голосування ось з яких міркувань. Ми особисто визначилися. Але ми знаємо, що йде певний тиск на представників парламентської більшості. І тому ми хотіли, щоб вони мали можливість висловити свою позицію так, як вони про це самі думають. Тому власне ми і вносили цю пропозицію.

Дійсно, настав час істини. Навіть, чи ви знаєте, природа проти війни, тому що два дні підряд була піщана буря в Кувейті. І я думаю, що це гарний знак з неба.

А тепер питання. Чи не розглядали ви в комітеті можливість, скажімо, розгляду цього питання голосування після завершення бойових дій, коли дійсно реально буде ясно, чи буде потреба участі нашого батальйону для захисту мирного населення Кувейту.

І друге питання. Чи не ставили питання тим, хто вносив ці документи, щоб Кувейт звернувся до Організації Об'єднаних Націй з проханням щодо такої миротворчої власне, такого статусу миротворчого батальйону. І тоді, звичайно, наші військовослужбовці мали б зовсім інший статус. Вони були захищені відповідно документами і мандатом ООН і в тому числі і фінансування було би зовсім іншим. Чи не ставили ви саме таке питання тим, хто вносив ці документи? Дякую.

КРЮЧКОВ Г.К. З останнього. Питання так ми не ставили, оскільки для нас було зрозуміло, що акція відбувається всупереч волі Ради Безпеки. І звернення у даному разі, ви бачите, вчора зібралися на засідання Ради Безпеки, як до цього поставилися Сполучені Штати, Британія. Ну, ви бачите, який утверджується в світі порядок. Це перше.

Друге. Я б вітав таку постановку питань, особисто комітет не розглядав, що, дійсно, відкласти до того, як проясниться ситуація. Якщо завершиться компанія, і буде потреба якісь, дійсно, гуманістичні акції проводити, це можна було б розглядати.

А відносно того... Шановний Ігоре, на жаль, в природі не буває нічого таємного, щоб не ставало явним. І люди це розуміють, і це, на жаль, не є гарантією, що буде, дійсно, вільне волевиявлення. А тут час істини. Давайте, бо через якійсь час нам доведеться перед нашими людьми бути і дивитися їм в очі. Хай кожному дадуть оцінку.

ГОЛОВА. Михайло Павловськиий, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

11:10:52

ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.

Прошу передати слово Бокию, народному депутату.

ГОЛОВА. Іван Бокий.

11:11:02

БОКИЙ І.С.

Шановний Георгію Корнійовичу, тільки що радіо передало, що Ірак випустив по Кувейту дві ракети, а ви прекрасно знаєте, що ці ракети падають так само, як і ракети Олександра Івановича Кузьмука. Як ви думаєте, чи не боїться Президент Кучма прокляття українського народу до десятого коліна за те, що, рятуючи свою шкуру, посилає наших хлопців на війну і втягує у це прокляття конформістів і колоборантів у Верховній Раді України?

І друге. Чи не вважаєте ви національною ганьбою боягузтво Кучки і його команди очолити батальйон у зоні воєнних дій?

І чи не зверталися ви до пана Табачника, який, здається, чогось вийшов тільки що, чи готові летіти у Кувейт комісаром батальйону, щоб довести свій українській патріотизм і вірність партнерству України і США. Дякую.

КРЮЧКОВ Г.К. Шановний Іване Сидоровичу, на жаль, ні Глоба, ні Нострадамус і читати думки інших я не можу хто що, як думає. Але ставлення до цієї акції своє і розуміння того, як ставиться найвище політичне керівництво, я думаю висловив однозначно. Тут, мабуть двох тлумачень не буде.

ГОЛОВА. Народний депутат Сімонов, фракція комуністів.

11:12:33

СІМОНОВ В.Д.

Симонов, фракция Компартии.

Прошу передати слово Валентину Матвєєву.

ГОЛОВА. Валентин Григорович Матвєєв, будь ласка.

11:12:49

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую. Матвєєв, фракція комуністів.

Георгію Корнійовичу, я перш за все, як голова регламентного комітету хочу запитати вас, чи звернули ви увагу при розгляді цього питання, яке ви зараз доповідаєте з трибуни, на засідання свого комітету вчора чи відповідають внесені Президентом України документи для розгляду Верховної Ради вимогам перш за все Регламенту?

На що звертаю я увагу шановних колег. Якщо відкрити сторінку 20-21 розданих нам документів, тобто пояснювальна записка, то кидається в очі що? Що і міністр закордонних справ і міністр оборони підписали цю пояснювальну записку, але коли невідомо чи наприкінці минулого року заготували на всяк випадок, чи коли це було? Тому що тільки 17-го березня відбувся обмін відповідними документами між Україною і Кувейтом. А 18 вже Президент Кучма, як суб'єкт законодавчої ініціативи підписав ці документи. Так де ж правда?

І друге. Георгію Корнійовичу. Я прошу вибачення, Володимире Михайловичу, закінчую. На сторінці вісім мова йде про фінансування діяльності батальйону. Так все ж таки тут написано, якщо інше не погоджено відповідно до окремої домовленості, фінансування діяльності батальйону забезпечує українська сторона. Так де ж правда? Хто фінансує, чи ми з бюджету обдираючи наш народ чи фінансують щедрі американці. Дякую.

КРЮЧКОВ Г.К. На жаль, ми не звернули увагу на те, що там дата не поставлена. Це зауваження слушне. Я думаю, що всі члени комітету, як і я, поділяють ваше зауваження. Я таких недоречностей міг би багато навести.

А відносно компенсування... Ну у самій угоді написано так: "Виплата компенсаційних сум особовому складу батальйону забезпечується українською стороною". Але із цієї трибуни доповідачем було сказано, і я цитував, що є щодо цього розмови з третьою стороною. Третя сторона - це та сторона, яка натискує на те, щоб Україна послала батальйон. Ну я хотів би до цього тільки додати, що це робиться не так. Американці знають що вони роблять.

Ви пам'ятаєте про Бушерський контракт, який був зірваний, і що нам обіцяли. Ми нічого не одержали. І зараз великі потрібні були розмови на всіх рівнях до найвищого, поки мабуть це було що тут записано, що вони пообіцяли. Але це я не знаю, це той випадок: обіцяли веселити, а що воно з того буде, я не знаю.

ГОЛОВА. Народний депутат Добкін. Група "Демократичні ініціативи".

11:16:06

ДОБКІН М.М.

Михаил Добкин, "Демократические инициативы", город Харьков.

Уважаемый Георгий Корнеевич, я как и любой здровомыслящий человек не приветствую войну. Я против нее и никогда в жизни бы не согласился на то, чтобы наши военнослужащие участвовали в каком-либо конфликте. Но я хочу у вас спросить такую вещь. Вот как глава комитета как вы смотрите на то, что вы несколько однобоко освещаете то, что происходит сейчас в Ираке и присутствие пока виртуальное нашего батальона в этой стране.

Я не за то, чтобы бомбили Ирак и мирное население. Я ни в коей мере не хочу, чтобы пострадали дети, женщины, старики. Но почему вы, говоря оюб этом, ни разу не затронули тему тех детей, стариков и женщин, которые гибнут от террористических актов в Израиле? Тех людей, которые погибают от террористических актов в Америке, тех террористических актов, которые были благословлены Саддамом Хусейном и финансировались им. Скажите мне, пожалуйста, а если бы наш батальон был призван на ликвидацию последствий после террористического акта, это бы тоже считалось участием в войне на стороне коалиции? Спасибо.

КРЮЧКОВ Г.К. Во-первых, уважаемый коллега Добкин, я отвергаю ваше утверждение об односторонности. Я основывался на документах и документы цитировал. Это первое.

Второе. Я не касался проблемы террора против Израиля, не касался террора против народа Палестины, не касался других вопросов - это не тема сегодняшнего обсуждения. Надо будет по этому поводу сказать, одесситы говорят: вам нужно песен, их есть у меня. Я скажу, когда это будет надо.

А что касается гипотетической ситуации, если бы вопрос был поставлен после того как случится, это была бы, наверное, другая ситуация и мы бы, наверное, к ней по-другому подходили.

Сегодня же речь идет о чем? Что нас насилуют и, как я цитировал господина Рамсфельда, надо это срочно решить, потому что в случае с Ираком это очень важно, надо сколотить коалицию. Вы видите, в Организации Объединенных Наций не удалось собрать большинство - сняли резолюцию. И сейчас наскребли 45 человек в коалицию, государств, и из них 15 просят их не обнародовать, потому у них правители боятся собственных народов. Вот о чем речь идет.

ГОЛОВА. Володимир Співачук, фракція Соціалістичної партії України.

11:18:57

СПІВАЧУК В.Л.

Прошу передати слово Юрію Луценко.

ГОЛОВА. Юрій Луценко.

11:19:07

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні народні депутати! Шановний Георгій Корнійович, у мене до вас все ж таки ще раз запитання, яке вам ставив Олександр Олександрович. Щойно по українським засобам масової інформації передали про те, що з території Іраку дві ракети були випущені по території Кувейту. У мене чітке запитання. В разі, якщо 500 наших військовослужбовців будуть підставлені під таку небезпеку, в разі, не дай бог, і бог ізраїльський, і бог християнський, і бог мусульманський, допустить, щоб ці ракети заділи наших хлопців, хто конкретно, юридично буде відповідати за смерть наших громадян - парламент, та його частина, яка хоче заховатися за бюлетенями таємними і проголосувати за; Марчук чи Президент України, який фактично був ініціатором цього розміну своєї долі на долю 500 хлопців там в Кувейті? Мене цікавить, хто конкретно буде відповідати за ймовірність смертей наших людей?

КРЮЧКОВ Г.К. Шановний колего, ну, не дай боже, якщо це трапиться, звичайно, моральну відповідальність нестиме парламент і передусім ті, хто проголосує за рішення про направлення. Політичну відповідальність повинні будуть нести всі ті, хто причетний до прийняття такого рішення, особливо після такого обговорення, яке відбувається сьогодні. Це вже буде відповідно до Кримінального кодексу.

ГОЛОВА. Так, Георгій Корнійович, дякую. Час вичерпано.

(О п л е с к и).

Переходимо до обговорення. Я прошу, як ми і домовлялися, керівників фракцій і представників фракцій подати заявки на виступ. Слово має Юлія Тимошенко, керівник Блоку Юлії Тимошенко. Підготуватися Олександру Морозу. Прошу представників фракцій дати свої пропозиції. Заявки, прошу, дайте мені.

11:21:14

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Юлія Тимошенко.

Шановні колеги! Леонід Макарович, я прошу трішечки уваги і поваги до ваших колег в парламенті. Я хотіла б розпочати з того, що питання, яке ми зараз обговорюємо, воно є знаковим, це є знакова подія. Я знаю, що багато людей і в більшості, і в опозиції чудово розуміють цю ситуацію. І не потрібно говорити, що це є миротворчі якісь речі, ми всі знаємо, всі, хто буде за голосувати, хто буде проти голосувати, що ніякі це не миротворчі заходи, що це - участь практично на стороні однієї країни в військових діях проти Іраку. І з цим ми маємо закрити тему.

Моральний аспект цієї теми. Скажіть будь ласка, навіщо такій потужній країні, як Сполучені Штати, 532 наші людини? Навіщо фінансування України такій потужній фінансово, економічно країні як Сполучені Штати? Невже ви думаєте, що це критично є для такої країни?

І я хочу сказати про моральний аспект. Для Сполучених Штатів важливий аспект співчуття і співпричасності до таких подій якомога більшої кількості країн в світі. Вони оголосили 35 країн, ми сьогодні можемо з вами стати 36-ою. Я знаю, що часу обмаль, але ж хочу сказати, що я читала деяку спеціальну літературу, і є декілька таких речей, про які я хочу сказати. Наприклад, професійні банди, які є в світі, вони, наприклад. приймають молодь в свої ряди, даючи певний іспит. Що це за іспит? Це молода людина має підійти в людному місці до літньої жінки і плюнути в очі. І тоді цю людину зараховують в склад банди. Це значить, що мораль вже залишається осторонь і вже нічого не стримує. Знаєте такий досвід, коли іноді заставляють просто вбивати прилюдно членів банди якусь людину, і це є сопричетність.

Сьогодні Україні пропонують таку сопричетність. Що стосується того, що ми залежні чи не залежні голосувати за це. Безумовно, багато з нас є людьми залежними, але ж залежність ми маємо відкласти хоча б на це голосування і проголосування категорично проти направлення наших хлопців на практично участь у військових діях.

Є ще економічний аспект, який би я хотіла задекларувати.

Уявіть собі, багато країн, які співпрацюють із Сполученими Штатами в цьому напрямку, ставлять чіткі матеріальні питання, розуміючи, що це є абсолютно війна знакова і стосується нафти. Хтось квоти вибиває, Туреччина, наприклад, десятки мільярдів доларів ставила вимоги про свою участь, щоб дати їм.

Що робить Україна? Це десятки і десятки мільйонів доларів, які вона сама буде фінансувати.

Це так, як ми абсолютно з вами здавали ядерну зброю безкоштовно, це те, що ми робили з вами тільки на догоду певним керівникам.

І останнє речення, шановні друзі, ніякого таємного голосування! Тільки очі в очі, обличчя в обличчя і роздруковки про це голосування мільйонними тиражами по Україні. Дякую. (О п л е с к и)

ГОЛОВА. Дякую.

Олександр Олександрович Мороз від фракції соціалістичної партії України. Підготуватися Губському.

11:25:12

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги, я хотів висловити міркування Соціалістичної партії з цього приводу. Але спочатку хотів би заперечувати Георгію Корнійовичу Крючкову, ніби нас хтось гвалтує з приводу необхідності послання цього батальйону. Та ні, це ми самі на панель вийшли і пропонуємо себе...

(О п л е с к и)

...бо американській стороні ні до чого наш батальйон, абсолютно, і це всі прекрасно розуміють, крім одного морального аспекту.

Але звертаюсь в даному випадку до представників Сполучених Штатів, тут є представники посольства: з ким ви зв'язалися, люди добрі? Ви подивіться, вчора продали "кольчуги" (це ж ви встановили, не ми), а сьогодні, щоб мати нібито перед вами добрий вигляд, бо доводиться за французьким алфавітом сидіти у Празі на самміті і в других місцях, то давайте ми вам запропонуємо ось батальйон ще пошлемо.

Я гадаю, що ось ця природа, така, знаєте, невисока дуже, ніяк не гуманна природа, вона і пояснює суть того, що відбувається. Тут не йдеться про демократичний режим в Іраці або що. Та в нас є свій "Хусейн", давайте із своїм розберемося, що нам там ще втручатися туди?

(О п л е с к и)

Тому, ще раз повторюю, за дужками залишаємо стосунки США і Ірак. Там є кому розбиратися.

Давайте розберемося, що у нас тут робиться. Кому, як говорив Георгій Корнійович, про що свідчать документи, буде підпорядковуватися цей батальйон. Які можливі наслідки потім для України. Ми ж сидимо на пороховій бочці, хіба це не знаєте ви всі? З нашими штучними морями, атомними реакторами, з усим іншим і багатством, і лихом, яке сьогодні в Україні. Треба дуже обережно вести і не розводитися про нашу високогуманістичну місію. Рівень нашого гуманізму продемонстровано було, коли збили російський літак з ізраїльськими пасажирами. Пам'ятаєте, як було сказано, не треба робити трагедію з цього приводу.

А ми тут зараз розводимося, що ми так от захищаємо. Згоден із тими пропозиціями. Якщо трапилася вже біда, якщо закінчиться ця вся трагедія, і звернуться до нас ті, кому треба допомагати, треба їхати, треба допомагати, можливо, за власний рахунок.

А сьогодні наперед підставлятися, щоб виглядати пристойно одній людині, якій є за що відповідати, і заради того підкладати авторитет держави, долі багатьох людей в Україні. Я вважаю, це вищий приклад непристойності у ставленні, перш за все, до свого народу.

А тепер подивимося. Американський президент, щоб переконати парламент, прийшов і чотири години у Конгресі розповідав про необхідність цього кроку. Німецький канцлер зайшов у свій парламент, добу потрапив на те, щоб агітувати на свою позицію парламентарів. 9 годин Блєр у парламенті англійському доводив необхідність підтримки антитерористичної коаліції. А наш учора закликав дев'ять представників більшості до себе і сказав: "Голосувати треба так. Перше питання. І друге - не голосувати за Закон про вибори на пропорційній основі". Бо він, бачите, за парламентсько-президентську форму правління.

Скільки можна займатися оцими двозначностями, які абсолютно не підходять для відкритої чесної політики.

ГОЛОВА. Завершуйте, будь ласка.

МОРОЗ О.О. Закінчую. Закінчую такою, можливо, цитатою. "Сидиш на бочці - не грайся з сірниками, навіть якщо вона порожня, так само, як і голова." Уважними треба бути. Спасибі. (О п л е с к и).

ГОЛОВА. Богдан Губський від депутатської групи "Народовладдя". Наступним виступатиме Леонід Макарович Кравчук.

11:29:12

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги.

Кожна війна, з яких би причин вона не виникала, є згубним шляхом розв'язання міждержавних стосунків, і війна в Іраку - це не виняток. Усе людство струбоване її вже сьогоднішніми і майбутніми жертвами. Війна - це велике горе. І я проти того, щоб люди воювали. І я 100 разів проти того, щоб воювали наші українці. Тому як би сьогодні постало питання, що хтось в Україні хоче послати наших і моїх співвітчизників на бойові дії, то я б завжди голосував категорично проти. Переконаний в тому, що і ви також будете проти цього голосування. Але в кожної війни є свої наслідки. І вони співмюймерні з наслідками найтрагічніших катастроф. Наслідки війни рано чи пізно потрібно ліквідувати, і тут не обійтися без гуманітарної допомоги. Історія знає в цьому сенсі героічні вчинки, чорнову небезпечну роботу тисяч лікарів, медсестер, шукачів мін, наших миротворців на Балканах.

Місія батальйону бактеріологічного захисту можливо в чомусь подібна цьому. Наші спеціалісти можуть поїхати у Кувейт виключно лише з гуманною метою. ДО того ж ми сьогодні приймаємо до уваги категоричне запевнення Ради національної безпеки та оборони України, міністрів оборони і закордонних справ про те, що батальйон повністю сформований з контрактників-добровольців.

Виходячи з цього, депутатська група "Народовладдя" сьогодні після тривалої дискусії, викликаної виключно турботою за долю наших людей далеко від Батьківщини, прийняли рішення дати згоду на направлення батальйону на прохання уряду Кувейту.

Водночас депутатська група "Народовладдя" на прохання виборців наших, з якими ми провели консультацію, категорично виступає проти участі батальйону в бойових операціях. Це наша одностайна вимога на вимогу наших виборців.

Група також пропонує міністру закордонних справ України порушити перед Організацією Об’єднаннях Націй питання з проханням надати нашому батальйону мандат ООН, нехай уже і в процесі його перебування на території Кувейту.

Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Від фракції Соціал-демократичної партії України ( об'єднаної) запрошується до виступу Леонід Макарович Кравчук. Підготуватися Пустовойтенку.

11:31:55

КРАВЧУК Л.М.

Шановні народні депутати! Перш за все я хотів би заспокоїтися, тому що кожен сьогодні має право сказати свою думку. Ви можете з нею погоджуватися чи не погоджуватися, але не заважати, якщо це, справді, парламент, якщо це, справді, депутати високої політичної культури.

Я хотів би сказати ось про що. Верховна Рада України, коли вирішувалося питання про конфлікт у Перській затоці, зайняла розумну виважену позицію і проголосувала, і голосували всі: і більшість, і опозиція.

Глава держави так само зайняв таку ж позицію, щоб вирішувати питання не силовими методами, а через Організацію Об'єднаний Націй, через переговори. Мені приємно сказати, що і Соціал-демократична партія України займала саме таку виважену позицію.

Але сьогодні, незалежно від нашої волі і нашого бажання, війна розпочалася. І ми засуджуємо війну, як метод вирішення будь-якого питання. Але оскільки війна розпочалася, і ми своїми рішення не зможемо її зупинити, то я хочу перевести це питання із політичного в загальнолюдське. А саме, чи потрібно України бути осторонь, чи її хата має бути скраю, чи нехай люди скрізь, а ми будемо захищати тільки себе, чи ми повинні допомогти людям при можливому застосуванні хімічної, біологічної і іншої зброї.

Я схиляюся до того, що сьогодні важливіше допомогти хоч одній людині. І для мене сьогодні є приклад, скажімо, цивілізованої країни, якою є Німеччина.

Ви знаєте як німецький народ виступає проти війни і канцлер Шредер, але Німеччина послала свій батальйон, тому що вони розуміють: є військові дії, а є гуманітарні дії. І я, і наша фракція сьогодні саме під таким кутом зору розглядала це питання.

Я знаю, що історики будуть вивчати хто винен, хто не винен. Я не хочу цього говорити. Винні ті, хто не виконує рішень Організації Об'єднаний Націй. І що б ми не говорили, з 1991 року по роззброєнню Іраку було прийнято 17 резолюцій. Жодної не було виконано. Не виконують і інші країни. Україна має право закликати всіх виконувати рішення Організації Об'єднаних Націй, а сьогодні діяти у відповідності до свого гуманістичного статусу. Ми пройшли Чорнобиль, ми знаємо що таке радіація. Наш народ знає що таке враження від будь-якого, скажімо, хімічного чи біологічного тиску. Тому ми закликаємо відкинути будь-що, а діяти відповідно до гуманістичних цілей.

І на завершення я хочу побажати, щоб ми не лякалися і нас не потрібно лякати... Ми будемо діяти відповідно кожен до своєї волі, і не треба ніяких голосувань таємних. Я буду голосувати так, як велить моя совість, аби захистити хоч одну людину там, в Перській затоці, а не здіймати руки і волати: "Не треба! Не треба!".

(Ш у м у з а л і. В и к р и к и з з а л у: "Ганьба!")

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Ну давайте демонструвати хоч в сесійній залі толерантність.

До виступу запрошується голова фракції Народно-демократичної партії України Валерій Павлович Пустовойтенко.

Підготуватися від "Нашої України".

11:36:12

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Народно-демократична партія поділяє і відстоює основоположні принципи сучасної міжнародної політики і міжнародного права.

Принцип мирного співіснування, відповідно до якого держави зобов'язані зберігати міжнародний мир, виявляти терпимість одна до одної і співпрацювати між собою. Принцип мирного врегулювання суперечок, який вимагає, щоб учасники міжнародних стосунків вирішували проблеми, що виникають, мирними засобами так, щоб не піддавати загрозі міжнародний мир, безпеку і справедливість. Принцип невтручання у внутрішні справи, що покладає на держави світу зобов'язання не втручатися прямо чи опосередковано з будь-яких причин справи, які не входять до компетенції тої чи іншої держави.

Народно-демократична партія наполягає на тому, щоб жодна країна, незалежно від своєї величини, військової могутності, економічної міцності, різновиду політичного режиму, форм державного устрою і державного правління і під будь-яким правом не має права порушити жоден із названих принципів. Виходячи з цього, Народно-демократична партія засуджує початок війни проти Іраку, наголошуючи на не повному використанні мирних засобів для врегулювання проблем навколо цієї країни. Ми розглядаємо війну, яка розпочалася, як загрозу цілісності і ефективності Організації Об'єднаних Націй, єдності Європи і європейців і закликає міжнародне співтовариство вжити всіх можливих заходів з метою як найактивнішого закінчення військових дій і мінімізації людських жертв негайно відновити процес дипломатичного врегулювання.

Шановні друзі! Готуючись до сьогоднішньої сесії, я згадав як проходили події у 1986 році, коли почались чорнобильські події. Потім пройшов відповідний час, і я тоді як керуючий трестом "Дніпростроймеханізації" посилав в Чорнобиль людей, які там працювали, які отримали інвалідність, і через декілька років вони до мене як до голови міськвиконкому звернулись, кажуть: "Валерій Павлович, пішли за допомогою". А за допомогою якою? Отримати житло. Я кажу: "Ну, ви ж в тресті працюєте, - я там теж був керуючим трестом, - ви ж стоїте в черзі, повинні отримати квартиру". Вони мені сказали, що "Валерій Павлович, а людей в Чорнобиль, то єсть нас в Чорнобиль посилали ви". Я ці слова пам'ятаю і по сьогоднішній день. Тому я хочу звернутися і до народних депутатів і до всіх присутніх, щоб ми думали, куди ми посилаємо людей. А ми їх посилаємо, дійсно, на війну. (О п л е с к и).

І я хочу сказати, що мені теж особисто непросто прийняти рішення. Сказали, що я був вчора на засіданні цієї "четвірки", я теж був на цьому засіданні і цього не цураюся, мене запрошують сьогодні на ці засідання. Мені непросто прийняти рішення. Хочу сказати, що ми повинні всі з вами після відповідного рішення, якщо воно буде прийняте, взяти на себе зобов'язання, що ми даємо і виконаємо всі прохання і всі наслідки того, що буде зроблено в Чорнобилі. І хочу сказати: зі своєї сторони буду це робити. Фракція прийняла рішення самостійно і вільно голосувати з цього приводу. (О п л е с к и).

ГОЛОВА. Дякую. Від "Нашої України", блоку, фракції "Наша Україна" Віктор Андрійович Ющенко. Підготуватися від Компартії, хто буде виступати.

11:40:19

ЮЩЕНКО В.А.

Шановна президія! Шановний парламенте! Шановні народні депутати! Я хотів би розпочати з загального. Сьогодні в черговий раз парламент знаходиться перед важливим вибором. Моє перше запитання, яке вирвав у мене Олександр Олександрович Мороз: чому в залі немає глави цієї країни? (О п л е с к и).

Чому в залі немає Президента? Щоб парламент міг зрозуміти, яка логіка, які мотиви керували Президентом, коли він попередньо приймав подібні рішення. Я не думаю, що позиція чи аргументи секретаря ради національної безпеки є достатні для того, щоб тут приблизитися до консолідованого рішення. І тому треба розуміти, що ми розглядаємо питання національної ваги. І місце Президента країни - у цьому залі. Це із загального.

Друге. Шановні друзі, ви не замислювалися перед тим, чому ми вкотре як парламент кидаємося зараз у розбрат і протистояння. А причина одна: за дванадцять років у цьому залі жодного разу не розглядалося питання - засади зовнішньої політики країни.

Колеблеться партія, колеблеться лінія і пропонуються всім народним депутатам вместе колебаться. (Оплески)

Тому, шановні, нам треба прийняти одну конструкцію. Парламент України є тією стороною, яка формує зовнішній курс цієї країни. Крапка. Тоді у нас не буде розколу по епізодах.

І по суті. По суті я хотів, шановні друзі, висловити слідуюче. Яка логіка сьогодні нашої дискусії? Ми вибираємо, як у кожній промові я чую, вибираємо відповідь питання між війною і миром? Так, шановні, це ж лукавство. Я думаю, що ви знаєте, що в половину четвертої факт відбувся. Війна є, і вас не запитують, чи мир, чи війна. Війна є. Тепер стоїть питання. Будь-яка нормальна людина в цьому залі скаже: слухайте, у виборі між війною і миром що ти вибираєш? Та звичайно мирне врегулювання. Але факт відбувся, шановні друзі. Почекайте, почекайте.

Дипломатія не дала відповіді, дипломатія не дала відповіді, як це врегулювати.

Друге. Який вибір сьогодні між нами стоїть? А вибір сьогодні заключається в тому, як ми відносимся до війни і до її наслідків. І отут питання заключається в тому, яка реакція українського парламенту до того, що називається наслідки, що там сьогодні, очевидно, уже є ті потерпілі, які можуть потребувати ту допомогу, яку повинна надати відповідна сторона. (Шум у залі)

Шановні, тому, щоб...

(Ш у м у з а л і)

Шановні друзі, почекайте. Шановні друзі, щоб ми один одного слухали, я пропоную для того, щоб дати відповіді в цьому виборі, де нам бути, нам треба керуватися на польським інтересом, ні російським, ні американським, ні французьким, а українським. А український інтерес, на мій погляд, складається із трьох складових частин, перше, у питання війни і миру Україна повинна зайняти позицію про встановлення контролю над конфліктом через Раду безпеки Організації об'єднаних націй - це перше, фундаментальне, шановні друзі.

(Ш у м у з а л і)

Перше і ... це повинно стати першим офіційної позиції України.

Друге, у питанні відносно війни і її наслідків, мінімізувати наслідки, і в рамках наслідків, які будуть отримувати, віддати відповідну належну миротворчу допомогу.

І останнє, по процедурі, шановні друзі, ніякого закритого голосування, ніякого. Давайте навчимося в цьому залі дивитися один одному в очі і приймати відповідне політичне рішення. А ваше сумління хай вам підказує дорогу до вашого вибору?

(Ш у м у з а л і)

ГОЛОВА. Дякую.

Від фракції комуністів України Петро Миколайович Симоненко, да? Одну хвилинку, будь ласка, заспокойтеся.

Від фракції Комуністичної партії України виступатиме Симоненко Петро Миколайович.

Підготуватися Плющу Івану Степановичу.

Прошу уваги, шановні колеги.

11:45:07

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели!

От имени нашей фракции и Коммунистической партии Украины официально заявляю: мы, коммунисты, категорически против войны, и в данном случае против войны, которую развязывают Соединенные Штаты Америки на Ближнем Востоке против народа Ирака. Мы категорически выступаем против участия военных, представителей народа Украины в боевых действиях.

И хотел бы здесь, обращаясь к тем, кто сегодня, завуалировав, практически свою позицию, говорит о якобы каких-то интересах народа Украины, которые надо защищать в Ираке, посылая туда наших хлопцев. Не лукавьте, господа хорошие. А я тогда вас пойму, если бы вы вышли на эту трибуну, и господин Кравчук сказал: "Я своего сына и внука отправляю воевать за интересы народа Украины в Ирак". А то получают вначале за то, что "Бласко" разграбили, получают миллионы в швейцарском банке и сытый, и голодный, а народ Ирака там убивают, и 400 тысяч детей уничтожили уже из-за эмбарго и блокады, которые применяются.

Я хотел бы, уважаемые товарищи, обращаясь к вам сегодня, и уважаемые коллеги, задуматься, попросить и над тем. Украина - основательница Организации Объединенных Наций. И почему-то без санкции Организации Объединенных Наций сейчас направляет военное или воинское подразделение в Ирак. Мы что, вышли из Организации Объединенных Наций? Или у нас теперь другая так скажем философия? А она потому лишь другая, я отвечаю на вопрос, который здесь ставят, чому Президента немає, а потому что отдел кадров в Вашингтоне последние 12 лет находится для Украины. Поэтому и нет здесь Президента. Нет здесь и тех, которые должны отвечать за все то, что происходит.

Поэтому я хотел бы привлечь внимание, заявляя о том, что мы будем категорически против голосовать дачи согласия направления наших военных на Ближний Восток. Мы должны понимать, что мы таким образом разрушим мировую систему безопасности и прежде всего Организации Объединенных Наций. Далее, мы не будем нести ответственность перед мировым сообществом за все то, что будут каковы последствия после завершения этой войны. Я не хотел бы, чтобы говорили так, как сегодня кое-кто здесь с этой трибуны: кому война, а кому - мать родная.

Народ Ирака обвинили в терроризме. Но терроризм - это порождение Соединенных Штатов Америки. И именно они поддерживали наркобизнес и наркомафии, они торговали оружием в горячих точках, они взращивали всех тех, против кого они сегодня пытаются выступать.

Если мы говорим о том, что Украина - независимое государство, значит и политика должна быть независимая и не в коем случае не принимать участие нашим воинским подразделениям в этих боевых действиях.

И обратиться хотел бы сейчас к нашим коллегам женщинам. Независимо от того, в каких вы фракциях, дорогие. Вы хотя бы покажите мужчинам, которые решили здесь, пользуясь мандатом после вчерашнего давления Президента, проголосовать за направление, вы хотя бы проголосуйте. Не дай Бог ваш сын сейчас будет в этом батальоне туда отправлен. Неужели у кого-то из вас, женщины дорогие, рука поднимется нажать кнопку сегодня, чтобы чужой сын погиб там за интересы американского капитала.

Или может быть мы тогда с вами забываем о том, что, направив этот батальон, мы таким образом создадим предпосылки, что женщины Ирака будут терять своих детей. Что сегодня ракеты, так скажем, на какие-то неопознанные объекты направляются или на конкретные объекты в Багдаде, и уничтожается народ Багдада, народ Ирака.

Дорогие коллеги-женщины, я вас прошу, хотя бы вы выйдете из-под этого контроля, который сегодня оказывается давлением на пропрезидентские фракции, и проголосуйте против. Фракция коммунистов категорически осуждает всякие попытки сегодня поддержать инициативу Президента и считает те, кто проголосует за нее, это изменники народа Украины. Благодарю.

ГОЛОВА. Від депутатської групи "Демократичні ініціативи" слово має Іван Плющ, підготуватися від "Регіонів України". Є там бажаючі від "Регіонів"?

11:49:52

ПЛЮЩ І.С.

Шановна президія, шановні народні депутати, дорогі наші слухачі.

Я прошу мій виступ вважати не як коментарем, але я хочу зробити деякі уточнення. Віктор Андрійович сказав, що за 12 років українського парламентаризму в цьому залі жодного разу не розглядалися засади зовнішньої політики. І я хочу сказати, Вікторе Андрійовичу, що в цьому залі в 1993 році розглядалося питання про засади зовнішньої і внутрішньої політики, і була прийнята відповідна постанова. Але ми тоді були ще у якійсь фазі демократизму. І тому я пам'ятаю, що тоді ще це дозволялося. І в залі іще, не дивлячись на те, що там була група "239", але вона керувалася державницькими інтересами.

Друге. Леонід Макарович сказав, що ми народ, який переніс Чорнобиль, і це правда. Але давайте ми згадаємо хто і як ставився до цього народу під час Чорнобильської трагедії і після неї. Я може засвідчити при всі повазі до наддержави, до Сполучених Штатів, але половина обіцянок-цяцянок, які були пов'язані і з Чорнобилем, і з роззброєнням, і з закриттям Чорнобильської станції залишилися на папері. Я кажу, що більше.

Тому ми все-таки повинні чесно тут говорити, що трагедії українського народу, до трагедії Чорнобиля відносилися, я б сказав так, факультативно, це м'яко, щоб сказати, і тоді, і сьогодні.

Третє. Крючкову Георгію Корнійовичу було запитання: "Коли формувалися документи?" Я вас повертаю до наших контрольованих засобів масової інформації, хіба ви не чули, що ще ні Кувейт не звертався, що ще не була позиція відома, яка буде в Організації Об'єднаних Націй, що ще американська сторона чи збиралися воювати, чи не збиралися там, експерти там працювали, а у нас передали утром і ввечері: відбулося засідання Ради національної безпеки, яка одноголосно прийняла рішення про направлення батальйону і підготовлений проект Указу Президента. А направимо його у Верховну Раду тоді, коли якась країна звернеться з проханням.

Не смішно це? Це смішно і трагічно. Не сміятися, а плакати, правильно підказують. Але ми ж країна, ми раніше гордилися одним, що ми країна прогнозована у світі, що ми миролюбива країна, і записали в Декларації про державний суверенітет, що ми нейтральна держава. Так чого ж ми вискакуємо із штанів там, де мова йде про те чи будуть воювати, чи не будуть воювати.

І останнє. Я хочу сказати, що. Тут мій колега наводив приклади про співпраці, по співпраці Президентів, урядів і парламенту.

Я хочу навести останній приклад. Ми ж уже рік проговорили в травні буде про таку співпрацю. Звідки ж тоді виникають ці скандали безпреривно то по бюджету, то ще по чомусь, то по цій справі сьогодні направлять чи не направлять? Тому все це виникає від такої, так званої, "тісної" співпраці.

І останнє. Група "Демократичні ініціативи" - ви знаєте, своєрідна група. Там є ті, які хочуть відлинуть від більшості і є ті, яких не випускають з більшості. (Ш у м у з а л і)

ГОЛОВА. Завершуйте.

ПЛЮЩ І.С. Тому вона не могла прийняти консолідоване рішення. І рішення не прийняла. Моя особиста позиція і позиція багатьох членів нашої групи така, що не треба було б спішити. Нам казали, що там є зброя масового знищення. От як найдуть зброю, тоді це буде одна справа. А ми ще не знаємо що там буде, а ми вже готові. Тому...

Дякую за увагу. Я сьогодні б не приймав такого рішення.

(О п л е с к и)

ГОЛОВА. Від депутатської фракції політичних партій промисловців і підприємців України та "Трудова Україна" до виступу запрошується Олександр Іванович Кузьмук.

(Ш у м у з а л і)

11:55:00

КУЗЬМУК О.І.

Я дякую шановних комуністів за таке чудове привітання. Я думаю вам сподобається...

Шановні колеги! Сьогодні в 4.30 ранку весь світ відчув те, що світові інституції безпеки, світове співтовариство не спромогло запобігти війні. І сьогодні ми всі в цьому солідарні. Розпочалась війна. Розпочалась біда. Я проти категорично і фракція підприємців і промисловців, "Трудова Україна" силових дій, війни. Но вже наступив факт.

Ми багато сьогодні сперечалися, зводили свої стосунки зі Сполученими Штатами, з Іраком і з іншими. Але нічого ми не подумали про людей, що сьогодні вже є жертви і з кожної хвилини їх буде більше, більше і більше. Ми сьогодні сперечалися і дякую народним депутатам, що хоч згадували тих, кого ми розглядаємо для направлення у державу Кувейт. Але це тільки розмови, але це тільки політичні декларації, війна почалася. Вона не завершиться ні сьогодні ні завтра, люди будуть гинуть. Сьогодні треба подумати, щоб допомогти тим, хто до нас звернулись. Звернулись країни Перської затоки до всіх країн світу, держава Кувейт звернулася до декількох країн, вона на собі відчула, що таке окупація, вона на собі відчула, що таке застосування зброї масового знищення. І сьогодні країни, які відгукнулися, в тому числі і наша країна, яка розглядає це питання, це є останньою надією.

Я ще раз хочу підкреслити, категорично я і фракція проти війни, ми її засуджуємо, але ми за те, щоби надати людям тим, хто страждає.

І ще одне. Не треба набирати дивідендів, згадуючи наших хлопців, треба для них щось зробити. Тому фракція Підприємців і промисловців і "Трудова Україна" доручила мені підготувати проект постанови Верховної Ради, де Верховній Раді пропонується хоч раз застосувати свої права щодо парламентського контролю і створити тимчасову парламентську комісію, яка вивчить питання батальйону, як держава потурбувалась про нього, як держава його захищає і забезпечує. Наша фракція пропонує підтримати проект закону. Дякую.

ГОЛОВА. Від депутатської групи "Народний вибір" Василь Надрага виступає. Будь ласка.

11:58:35

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги! Уважаемые радиослушатели! Война, о которой мы сегодня очень много говорим, обсуждалась давно и обсуждается. Наша депутатская группа сегодня утром последний раз обсуждала эту тему и здесь есть несколько позиций, на которых я хотел бы остановиться.

Первое. Депутатская группа "Народный выбор" принципиально во всех составляющих осуждает войну как таковую. И в данном случае мы не считаем возможным давать оценку кто прав, кто не прав, потому что война есть не метод решения любых внешнеполитических решений.

Следующий момент. Осуждение войны и то, каким образом она может пройти. Мы великолепно помним, что в 1991 году, когда был уничтожен Кувейт полностью, когда встал вопрос об экологической катастрофе, на сегодняшний момент мы точно так же помним, как отдельные участники этого процессы и сегодня заявляют, что в случае войны плохо будет всем. И то, что на сегодняшний день пострадает мирное население, я думаю, ни у кого не вызывает сомнений. Военные это военные, но мирное население оно не имеет ни бомбоубежищ, ни химзащиты - ничего того, что делает мирное население неуязвимым. Поэтому абсолютно солидарен со всеми, кто сегодня в этом зале говорил, что помочь мирному населению, это не значит участвовать в войне. Мирное население независимого от того, к какой стране оно принадлежит, оно есть мирное население. Старики и дети, и все остальные, о ком мы любим с вами говорить, это есть население. Посему, исходя из того, что было сказано, группа "Народный выбор" готова поддержать посылку батальона химзащиты как воинской части, которая будет заниматься исключительно защитой мирного населения. Спасибо.

ГОЛОСИ З МІСЦЯ. Ганьба, ганьба, ганьба!

ГОЛОВА. Так, від фракції "Європейський вибір" хто буде виступати? Немає? Від Аграрної партії України? Значить, тоді всі представники фракцій виступили. Одну хвилинку репліка - Кравчук Леонід Макарович. Одну хвилинку. Мікрофон народного депутата Шуфрича.

12:01:33

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний Головуючий.

У виступі було згадано прізвище Леоніда Макаровича Кравчука - лідера фракції СДПУ(о)... (Шум у залі)

ГОЛОСИ З МІСЦЯ. Ганьба, ганьба, ганьба!

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу, ну, заспокойтесь!

ШУФРИЧ Н.І. Я хочу підкреслити - об'єднані соціал-демократи проти війни. Але ми не можемо не помогти, якщо на це є можливість, адже таких спеціалізованих військових підрозділів тільки декілька в світі.

Стосовно дітей та онуків. Ми за те, щоб вони, їх батьки і діди завжди були поза загрозою їх життя. Але сьогодні саме ці онуки і діти, можливо, отримають від наших спеціалістів останню надію на збереження життя. Дякую.

ГОЛОВА. Так, шановні народні депутати, з процедури Борис Ілліч Олійник. Ми ж уже домовились були. Якщо буде ваша воля, буде ще продовження. Я прошу заспокойтесь.

12:02:41

ОЛІЙНИК Б.І. Дякую, шановні колеги, сьогодні світ прокинувся уже в стані війни, сьогодні вже після ударів перші жертви уже ніколи не прокинуться. І сьогодні вперше я хотів би звернутися до особисто Президента. Усвідомлюю, що робочий графік глави настільки ущільнений, що йому інколи доводиться приймати рішення, взявши на віру рекомендації своїх дорадників. Власне, в цьому немає нічого аж так особливого. Але цього разу просив би Президента хоч на часину побути на самоті з самим собою, аби осмислити, хто і з якою метою порадив йому відрядити батальйон у Перську затоку, в район, котрий американці збираються перетворити в місиво з крові, нафти і розшматованих тіл іракців.

А чи нині це вже не шляхетна миротворча місія під стягом ООН? Відряджаючи батальйон в дружній Америці Кувейт, ми опосередковано стаємо на бік здичавілого агресора, котрий під прикриттям роззброєння, а зброї ж масового ураження так і не знайдено, просто виклично і брутально взявся довести світові, хто в ньому справжній хазяїн, плюнувши при цьому межи віч і своїм союзникам, і ООН, і навіть самому папі. І схоже, цей монстр не зупиниться навіть перед застосуванням ядерної зброї. І те, що не гра фантазії, свідчить Хіросіма і Нагасакі.

І чи не верх цинізму заманювати нас до Кувейту, перед цим евакуювавши звідти всіх до єдиного американців? Отже просимо пана на гілляку, після чого цинкові гроби чи хто платить, той і замовляємо гроби? Давайте схаменімося перед грядущим Армагеддоном мільйони людей вишли на вулиці, на майдани мегаполісів, міст і містечок аби живою стіною зупинити цих вбивць.

То хто ж підштовхує нас піти супроти волі миролюбних народів, щоб уперше за всю історію України заплямувати її ім'я незмивним тавром поплічника-агресора.

Кому потрібно, щоб до наших лих ми ще й накликали гнів арабського світу, а то й занесли у свій дім отруйне сім'я тероризму. Уже сьогодні поміж народами пролягли тектонічні розломи розбрату. Війна ж остаточно розмежує світ на тих, хто пішов разом з Бушем та Блером під знаком сатани вбивати і ........ з іменем Бога до останнього стояв в обороні життя на землі. Ми з Богом. (О п л е с к и).

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні народні депутати, одну хвилинку, заспокойтеся. Що ви показуєте, з якого приводу? Будь ласка, заспокойтеся.

Шановні колеги, ми з вами прийняли рішення - доповідь, співдоповідь, відповіді на запитання. Ми дві години працюємо. Зараз, одну хвилинку. Я прошу, заспокойтеся. Можна записатися. Давайте вирішимося. Якщо ви наполягаєте на обговоренні, давайте за це проголосуємо, приймемо рішення. Все. Якщо ні, то давайте будемо працювати далі. І все. Я думаю, кожен визначився, кожен має своє рішення вже.

Я запрошую до трибуни Євгена Кириловича Марчука для заключного слова і попросив би Георгія Корнійовича також підготуватися.

Я прошу. Мало, що ви записані. Я ще раз кажу, сядьте, будь ласка, на своє місце.

МАРЧУК Є.К. Шановні народні депутати, як вирішить парламент, так і буде. "Терціум нондатур" - третього не дано. Як ви проголосуєте, так і буде.

ГОЛОВА. Євген Кирилович, одну хвилиночку. Заспокойтеся.

Шановні народні депутати, сядьте, я ще прошу, сядьте на місця.

Я ставлю на голосування пропозицію. Ще раз хочу нагадати вам, що було домовлено узгоджено, що це питання ми розглянемо протягом десь майже двох годин. Ми розглянули. Є інші пропозиції? Я ставлю на голосування пропозицію... Я прошу вас не заважайте, депутати мають право, крім прав, ви маєте ще обов'язки, і виконуйте свої обов'язки. Ідіть звідси.

Я ставлю на голосування пропозицію, яка прозвучала тут, продовжити обговорення ще протягом години. Прошу визначитися.

12:08:26

За-158

По фракціях, будь ласка.

Євген Кирилович, будь ласка, вам слово.

МАРЧУК Є.К.

Шановні народні депутати, сьогоднішнє гостре обговорення є віддзеркаленням відношення не тільки депутатів, а всього українського народу до війни. І все те, що сьогодні говорилося про війну, тут всі ми однодумці, не кажучи вже про те, що це неодноразово зафіксовано у відповідних рішеннях. Як прийме парламент, так і буде. Єдине я хотів би сказати, що коли приймається рішення не посилати наш батальйон для рятувальних робіт, то там уже сьогодні працює дві відповідні військові структури такі, як наш батальйон, Чехії, Словаччини. Якщо наш батальйон не поїде, уже висловили готовність Казахстан, Узбекистан, Македонія. Ми не поїдемо, там трагедії не відбудетеся, там будуть інші, будуть інші займатися рятуванням, рятуванням життя людей.

Друге. Коли може відбути наш батальйон до місця дислокації, якщо буде прийняте позитивне рішення? Це 89 рейсів по 8 рейсів на добу з трьома днями підготовки попередньої. Тобто наш батальйон реально прибуде до місця дислокації через 15 днів. Не знаю що там ще залишиться від військового потенціалу.

І на останнє. Процедура. Тут були зауваження і репліки, що ніби-то процедура така, не така. Я нагадую. Що згідно Закону про порядок направлення підрозділів Збройних сил до іноземних держав не передбачено законом від 2000 року запрошення держави. Рада Безпеки прийняла цей пункт на прохання, на пропозицію Георгія Корнійовича Крючкова, який брав участь в засіданні Ради Безпеки і вніс пропозицію, що направити батальйон тільки в разі запрошення країни. Саме тому 6 березня таке запрошення Україна отримала.

І на останнє для тих, хто ... Зачитаю. Держава Кувейт радо запрошує український батальйон радіологічного, хімічного і бактеріологічного захисту для участі у захисті цивільного населення та ліквідації можливих наслідків застосування засобів масового враження на території Кувейт. Також держава Кувейт висловлює готовність укласти з українською стороною документи, які організують дислокацію цього батальйону. 6 березня.

І останнє. Для тих, хто радить посилатися і слухати, як скаже Росія, так і робити. Я цитую: сьогодні відбулося, а можливо ще і йде засідання уряду Росії. Я приводжу цитату із виступу Касьянова: "Россияне должны оказать необходимую помощь, которую мы всегда оказываем гражданам, страдающим в результате конфликта"/

Давайте подивимося, щоб там раніше не оказався російський батальйон, так як Росія не виявилася раніше у форматі двадцятки в НАТО, ніж Україна.

ГОЛОВА. Так, від комітету Георгій Корнійович Крючков. Підготуватися Грачеву від Комітету у закордонних справах.

Будь ласка, Георгій Корнійович.

12:12:46

КРЮЧКОВ Г.К.

Власне кажучи, мені-то заключати нічого. Я хотів тільки дві речі сказати.

Перше. Ну відверто кажучи, по-людськи мене дивує логіка. Ми проти війни, але повинні послати своїх людей там, де вони можуть гинути. Це дуже цікава логіка! Це перше.

І друге. Я б не хотів, щоб ми, вирішуючи такі питання, оглядались на кого: чи то на Сполучені Штати Америки, чи то на Росію, чи то на Буша, чи то на Касьянова. Щоб ми керувалися нашими національними інтересами, інтересами нашого народу. Народу! Наскільки це відповідає. Якщо ми хочемо викликати на себе вселенську біду, голосуйте за те, щоб направляти батальйон. Але наші люди повинні знати хто це буде робити. Дякую. (О п л е с к и)

ГОЛОВА. Від Комітету закордонних справ Олег Грачев, будь ласка. Перший заступник голови комітету.

12:13:51

ГРАЧЕВ О.О.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги! Георгій Корнійович вже довів до вас результати голосування вчора нашого комітету з цих питань.

Я хотів би тільки звернути увагу на те, що вчора на комітеті, отвечаючи на запитання, Євген Кирилович визнав, що основою для прийняття рішення Радою Безпеки, перш за все, було звернення Сполучених Штатів Америки. Тільки потім уже на наше прохання держава Кувейт дала згоду на присутність нашого батальйону. Це перше.

Друге. На те, щоб направити туди батальйон і утримувати там той срок, що указано, треба 12,5 мільйонів доларів. І це з бюджету України. Говориться, що згодом витрати будуть покриті третьою стороною. А коли ми дали коридор для прольоту до Афганістану, 4 мільйони доларів у нас ушло, згідно довідки. Скільки нам повернула ця держава? Нуль!

І останнє. У цих документах, що нам були роздані вчора, можливо не всі звернули увагу, говориться, що батальйон буде входити до складу коаліційних об'єднаних сил під керівництвом командувачів ВМС центрального командування Збройних сил США і безпосереднє керівництво застосування батальйону покладається на штаб Кострі. Кострі - це командування регіону Сполучених Штатів Америки.

Тому, згадуючи на те, комітет і прийняв вчора рішення відхилити ці два законопроекти, подані Президентом України. Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Шановні... Та заспокойтеся! З процедури голова регламентного комітету має, будь ласка. Ми ще не перейшли, нам треба зараз узгодити порядок дальшої роботи нашої.

12:16:34

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую, Володимире Михайловичу.

По-перше, я хотів би, звертаючись до колег народних депутатів, попросити не порушувати вимог Конституції та Регламенту Верховної Ради України про обов'язковість - я підкреслюю - обов'язковість особистого голосування з питань, які ми зараз розглядаємо. Тим більше, не беріть, шановні колеги, гріх на свою душу, голосуючи за тих, хто сьогодні знаходиться на лікарняному, у відрядженнях і таке інше.

І друге. Володимире Михайловичу, я звертаюся до вас. Голосування, яке зараз відбудеться, воно не просто особливого значення, політичної ваги, до нього сьогодні прикута увага всього народу Україну. Тому за результатами голосування, Володимире Михайловичу, тому за результатами голосування я вас прошу пофракційно назвати як проголосувала за ці, по цим питанням та чи інша фракція або депутатська група окремо. Дякую.

ГОЛОВА. Добре, добре.

Шановні народні депутати! Ну, підождіть з мотивів, заспокойтеся. Давайте зараз визначимося... З мотивів чого? Так ще ми не підійшли, ми не узгодили, що ми будемо голосувати. Давайте визначимо порядок голосування, а тоді будемо з мотивів говорити. Я все пам'ятаю, я все знаю, Іван Сидорович, сядьте. Олександре, сядьте. Все нормально.

Шановні колеги, у нас є законопроект, два законопроекти, які внесені Президентом України. Вони автоматично вважаються включеними до порядку денного, ми їх обговорили. Окрім того,.. Я говорю, заспокойтеся, ви вже наговорили на 10 років наперед. Окрім того, шановні колеги, внесений проект постанови, два проекти постанови народним депутатом Рудьковським про неприйнятність. Згідно Регламенту ми повинні голосувати першими ці проекти постанов.

Окрім того, шановні колеги, є ще три проекти постанов - за номером 3179-1, автор Іван Бокий і група народних депутатів, 3179 - Тарас Чорновіл і 3179-2 Юрія Кармазіна. Але ці законопроекти, по-перше, я хочу, щоб ви тут уважно вислухали, не включені до порядку денного; по-друге, вони відхилені комітетом, оскільки право законодавчої ініціативи саме в цих питаннях народний депутат...

(Ш у м у з а л і).

Я прошу вас продемонструвати хоч раз свою витримку, ви весь час на мене пишете скарги. Я вимушений буду писати на вас. Заспокойтеся, будь ласка. Тому, шановні колеги, у нас такий буде зараз порядок. Я пропоную першим про неприйнятність, після того в залежності від результатів голосування я попросив би голову комітету, щоб він висловив свою точку зору з приводу трьох законопроектів, які внесені, а після того будемо голосувати з відповідною мотивацією і обгрунтуванням. Немає заперечень? Будь ласка, Георгій Корнійович Крючков. По-таємному? Тоді будемо ставити про таємне голосування.

12:20:11

КРЮЧКОВ Г.К. Перше. Про таємне голосування я позицію висловлював комітету. Ми вважаємо за недоцільне проводити в закритому режимі. Це - перше.

Друге. Відносно голосування по пропозиції колеги Рудьковського про неприйнятність. Згідно з Регламентом потрібно поставити першими ці законопроекти.

Відносно інших трьох законопроектів. Законопроект Івана Сидоровича Бокия і інших товаришів. Значить, ми розглянули це питання. Але оскільки цей законопроект ставить питання про направлення батальйону врозріз з порядком. Ми по суті не розглядали це питання, це - інша сторона. А щодо порядку вирішення питань про направлення підрозділів Збройних Сил України до інших держав, поскільки не узгоджується цей законопроект, комітет його не підтримав.

Відносно законопроекту колеги Кармазіна. Він містить два моменти. Перший момент. Він підтримує пропозицію Президента. Це - перше. Про направлення. Потім він визначає склад, склад батальйону на чолі з Президентом України.

І третє. Да, і ще одне, що проект Івана Сидоровича Бокия, він поданий у формі постанови. А такі питання вирішуються законом України.

Третій момент...

(Ш у м у з а л і)

Ні, ні, я ж не про ваш кажу.

І третій момент, там у проекті Юрія Анатолійовича Кармазіна є два пункти, які ставлять завдання перед Організацією об'єднаних націй. Для нас це, мабуть, трошки забагато, якщо ми візьмемося за це.

Тому комітет вирішив не підтримувати цей законопроект, але якщо в нас буде вирішуватися питання про інший законопроект, то Юрій Анатолійович може внести свої доповнення про прийняття за основу цього законопроекту, оскільки він підтримує направлення батальйону до...

І законопроект народного депутата Тараса Чорновіла. Оскільки він не узгоджується з вимогами закону про порядок направлення підрозділів Збройних Сил України до інших держав, комітет не міг його підтримати теж. Саме з цього... Ми їх по суті, ці питання, не розглядали, ми розглядали тільки з точки зору відповідності закону.

ГОЛОВА. Дякую, Георгій Корнійович, сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, я давайте запропонуємо таку процедуру: першим у нас йде, ми повинні розглянути рішення про неприйнятність. Проголосуємо і побачимо результати.

Я прошу Рудьковського дати обгрунтування своєї пропозиції.

Далі, шановні колеги, ми будемо йти почергово все, прошу уваги. Все буде нормально. Будь ласка.

12:23:48

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати, сьогодні дуже важливе рішення, яке ми повинні прийняти. Сьогодні Рада національної безпеки довела, що вона є радою національної небезпеки, яка кидає Україну у стан війни. Ми голосуючи з вами, я не буду говорити про Президента, він захищає себе. Але ми, голосуючи, ми підставляємо всю Україну, наші ядерні блоки під удари терористів. Ніхто, жоден українець не зможе спати спокійно.

Я хочу звернутися зараз до жінок, до соціал-демократів: вся соціал-демократична Європа сьогодні виступила проти війни.

Я звертаюся персонально до Віктора Андрійовича Ющенка. Вікторе Андрійовичу, ви завжди говорили про маленького українця. Сьогодні маленького українця посилають на війну. І кожний голос вашого депутата вашої фракції - це буде голос ваш, бо це голосування принципове. Кожний голос соціалістів - це голос Мороза. І посилати на війну тоді буде більшість з Кучмою і Ющенко з "Нашою Україною".

Будь ласка, не дозволяйте вашим депутатам голосувати за відправку батальйону. Дякую вам.

ГОЛОВА. Дякую. З мотивів Алла Александровська, будь ласка. Увімкніть мікрофон. Зараз будемо голосувати, шановні колеги.

12:25:33

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Фракция коммунистов, Александровская, город Харьков. Я обращаю внимание депутатов и тех, кто здесь присутствует в этом зале, на то, что у нас нет другого пути кроме, как проголосовать постановление о непринятности законов Украины, которые нам сегодня предложили от Президента. По одной простой причине.

Сегодня многие выступающие в зале, в том числе Виктор Андреевич Ющенко, говорили о том, что якобы этот батальон направляется для защиты мирного населения Кувейта. Это не соответствует истине. Функциональное назначение этих войск - это участие в боевых действиях. Эти войска предназначены для обслуживания военной техники и военного контингента. Это значит, что наши 500 граждан, которых мы посылаем туда на гибель, будут обслуживать американский контингент, американскую военную технику и американские войска. Это назначение этого батальона. Поэтому надо сказать правду. Мы сегодня ставим вопрос на голосование об участии наших подразделений именно на стороне агрессора.

Поэтому, Виктор Андреевич, будьте честными и скажите народу Украины правду.

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу, не тисніть на мене. Шановні колеги, була пропозиція народного депутата Рудьковського про неприйнятність двох проектів, внесених Президентом України.

За що Ющенко? Я не чую нічого, не заважайте мені.

(Ш у м у з а л і).

Ющенко репліку, будь ласка.

12:27:15

ЮЩЕНКО В.А.

Шановні народні депутати, я хочу... Чомусь багато звертають увагу занадто на Ющенка. Друзі, у кожного є штани, і кожний приймайте рішення. Хвилинку.

Тепер, друзі, ми, дійсно, знаходимося в моменті вибору. Момент вибору заключається в одному: є політики, які відстоюють національні інтереси, а є політиками, які шукають привід, як їх зрадити. Тому, шановні друзі, не мучте себе, не мучте виборця, а приймайте рішення.

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, вам роздано два проекти постанови. Леонід Кравчук, будь ласка, репліка.

12:28:02

КРАВЧУК Л.М.

Шановні народні депутати, уже стало традицією, що з будь-якого питання звертаються до соціал-демократів. Я ще раз наголошую, що нам приємно, коли нас так помічають і поважають.

Але друге, що я хочу сказати: ми були і виступаємо проти війни. Але ми наголошуємо, що сьогодні йде війна, і кажемо, якщо український батальйон врятує хоча б одну людину, які вже вмирають, то це буде наша гуманістична дія. І я закликаю бути розумними і не займатися демагогією.

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, вам роздано проект Постанови за номером 0088/П1, Постанова Верховної Ради... Одну хвилинку, заспокойтеся. Я ще раз говорю, мембрана голосу вашого - це не підстава для того, щоб давати голос. Заспокойтеся, будь ласка.

Я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України за номером 0088/П1, не зловживайте моєю добротою, будь ласка, про неприйнятність проекту Закону України "Про ратифікацію угоди у формі обміну листами між Україною та державою Кувейт про надання допомоги 19-им окремим батальйоном радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних сил України в захисті цивільного населення держави Кувейт від наслідків можливого застосування зброї масового враження та у ліквідації можливих наслідків застосування зброї масового враження на території держави Кувейт. Ставлю на голосування. Прошу визначатися.

12:29:58

За-120

Рішення не прийнято. По фракціях.

Шановні колеги! Хоча немає логіки ставити другу постанову, але я її поставлю. Я прошу, заспокойтеся.

(Ш у м у з а л і)

А зачитати? Давайте ще результат, я зачитаю.

Наша Україна - за 15.

Комуністів - 59

Регіони України - 0

Партія промисловців і підприємців " Трудової України" - 1

СДПУ( о) - 0

Демініціативи - 1

Соціалістичної партії України - 20

Європейський вибір - 0

Народовладдя - 0

Блок Юлії Тимошенко - 18

Аграрна партія - 2

НДП- 2

Народний вибір - 0

Позафракційні - 2

Але, щоб для чистоти процедури, я ставлю на голосування другий проект постанови за номер 3258/П про неприйнятність проекту Закону про схвалення рішення Президента України про направлення 19 окремого батальйону радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних сил України для надання допомоги в захисті цивільного населення цієї держави від наслідків можливого застосування зброї масового враження та у ліквідації можливих наслідків застосування зброї масового враження на території держави Кувейт.

Ставлю на голосування, прошу визначитися голосуванням.

12:31:40

За-126

Рішення не прийнято. По фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 24

Комуністів - 59

Регіони України - 0

Партія промисловців і підприємців "Трудової України" - 1

Соціал-демократична партія (об'єднана) - 0

Демократичні ініціативи - 1

Соціалістична партія України - 20

Євровибір - 0

Народовладдя - 0

Блок Юлії Тимошенко - 18

Аграрна партія - 0

НДП- 0

Народний вибір - 0,

Позафракційні - 3.

Шановні народні депутати!

(Ш у м у з а л і)

Ну заспокойтесь, я прошу вас. Будь ласка, ну заспокойтесь. Про які мовити? Заспокойтесь.

Шановні народні депутати! Тепер наступний момент. Шановні народні депутати! Внесені були три проекти народними депутатами. Ви про них знаєте і позицію комітету ви знаєте. Але народні депутати наполягають, щоб їх ініціатива була розглянута, тому у мене є пропозиція таким чином. Зараз дати по 1 хвилині для обгрунтування авторам законопроектів і проголосувати за їх включення до порядку денного. Щоб ви визначилися. А після того, ми перейдемо до питання про процедуру голосування таємне, а тоді будемо вже голосувати.

Що? З процедури народний депутат Асадчев, будь ласка.

Ну заспокойтеся, будь ласка.

12:33:03

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, ми в даному випадку ратифікуємо угоду. Ми або її ратифікуємо, або її не ратифікуємо. Угода вже існує, і ніхто не може ніякої альтернативної угоди, вибачте мені, вносити. Давайте ми не будемо займатися цим цирком! Зараз треба голосувати 2 закона. Або ратифікуємо, або не ратифікуємо, або схвалюємо рішення, або не схвалюємо - у цьому є вся альтернатива. Нічого іншого тут бути не може.

Я пропоную зараз голосувати і завершити це питання. Дякую.

ГОЛОВА. Будь ласка, з мотивів Юрій Кармазін.

12:33:48

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановні народні депутати! Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Я записався, мені не дали слово. Я вимагав слово з репліки, мені не дали слова. Я звертаю вашу увагу на 4 аспекти: політичний, юридичний, економічний і моральний тієї угоди. Я хочу, щоб ви подивилися на юридичний аспект.

Юридичний. Жодна із сторін не буде подавати позову на іншу сторону або на особовий склад збройних сил іншої стосовно збитків, які зазнав її підрозділ, включаючи ті, які призвели до смерті. Виключно все покладається на українську сторону! Фінансування, виплата також забезпечується українською стороною. Це розділ 15 частина перша чи є у нас це в бюджеті чи немає? Немає цього в бюджеті, зрозуміло!

Я звертаюся до тих людей, хотів назвати іншим словом, але класик наш, Олійник сказав, що це є політичні бісексуали, яких вчора мав тут Президент у себе в кабінеті...

ГОЛОВА. Виключіть мікрофон. Олександр Мороз, будь ласка. Сказали - сядьте тепер. Хвилина закінчилася, через те... Я ще раз говорю: сядьте на місце, будь ласка.

КАРМАЗІН Ю.А. Я автор законопроекту.

ГОЛОВА. До вас черга ще не дійшла, коли дійде черга до автора законопроекту, будете виступати. Сядьте на місце!

Будь ласка, Олександр Мороз.

12:35:01

МОРОЗ О.О. Олександр Мороз, фракція соціалістів.

Я з приводу процедури. Питання сьогодні включено до порядку дня, воно розглядається по суті. Те, що сказав депутат Асадчев, зовсім не заперечує голосування по інших документах, які стосуються цього питання. Бо може бути прийнятий чи не прийнятий закон відповідний, але постанова може розглядатися також в розвиток цього закону. Тому окремо питання про включення цих постанов до розгляду розглядати не потрібно, вони не альтернативні, вони просто один із аспектів розглядають.

Тому давайте так, я думаю, що, навряд чи ці законопроекти одержать підтримку, але треба процедурно пройти через все, що передбачено Регламентом.

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, шановний Олександре Олександровичу, я зачитую вам роз'яснення Юридичного управління. З огляду на, там, проекти за номером 3179, 3179-1, 3179-2 не підлягали реєстрації як такі, що подані невідповідним суб'єктом. Я піддався на ваш тиск, зареєстрував, я маю на увазі народних депутатів. До того ж вони не включені до порядку денного цієї сесії Верховної Ради України. Це другий момент.

Разом з тим, в процесі розгляду і прийняття рішення щодо внесеного Президентом законопроекту суб'єкти права законодавчої ініціативи можуть вносити свою пропозицію в порядку, передбаченому Регламентом Верховної Ради. Що стосується про неприйнятність, Юридичне управління роз'яснило, що він голосується першим. Так що ми йдемо по процедурі. Але для того, щоб сьогодні витримати все і політичні моменти, я поставлю на голосування про включення кожного окремого законопроекту до порядку денного, якщо не включені. Будемо тоді їх розглядати і обговорювати. Але якщо вони не будуть включені, ми тоді зараз перейдемо до наступної процедури. Та, будь ласка, заспокойтеся.

Тому, шановні колеги, ну, я прошу вас, давайте же працювати. Тому я ставлю таким чином. Проект народного депутата Бокого, 3179-1. Включіть мікрофон народного депутата Бокого, одну хвилину, хай аргументує свою позицію. Народний депутат Бокий.

12:37:28

БОКИЙ І.С. Шановні колеги, власне кажучи, мені особливо аргументувати немає чого, тому що всі проект цей знають. Він полягає в тому, щоб командування батальйоном очолив Президент України Леонід Данилович Кучма, а комісаром його був Дмитро Володимирович Табачник, командирами рот там Медведчук, Піскун, Смирнов, Кравченко і так далі.

Але я хочу ось що сказати. Я вважаю, що комітети неправильно вчинили із цим законопроектом. Він був поданий у розвиток закону, проекту закону, який Президент запропонував, він пропонує тільки всього-на-всього персональний склад батальйону, який, я думаю, схвалив би весь народ України. А тепер я на цьому закінчу щодо цього законопроекту.

Я хочу зауважити ось ще що. Віктор Андрійович Ющенко тут говорив про те, що немає Президента. Та і він і не прийде, бо він злякався, що його справді пошлють туди.

ГОЛОВА. Так, Іване Сидоровичу.

БОКИЙ І.С. Я, ні, я не закінчив, вибач, що однієї хвилини мені мало зі зрозумілих причин. Мова йде про те, що ми і не можемо розглядати зараз поки що без його присутності питання про посилку батальйону, тому що він як Президент України повинен бути підписати закон про ратифікацію угоди між Україною і Кувейтом. І цей юридичний момент ми не можемо обійти.

ГОЛОВА. Дякую, Іване Сидоровичу.

БОКИЙ І.С. Значить, він повинен підписати цей закон тут, інакше ми не маємо права тоді розглядати питання і голосувати про посилку батальйону.

ГОЛОВА. Добре.

Шановні народні депутати, я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту постанову, внесеного народним депутатом Бокиєм та групою народних депутатів під номером 3179-1 - проект постанови Верховної Ради України про направлення миротворчого батальйону

в район бойових дій з Іраком. Прошу визначитись.

12:39:38

За-122

По фракціях, будь ласка.

Тарас Чорновіл, будь ласка. Законопроект народного депутата Тараса Чорновіла. Є Тарас Чорновіл? Ввімкніть мікрофон народного депутата Чорновіла.

12:39:58

ЧОРНОВІЛ Т.В. Шановні колеги, я змушений свій проект постанови, окрім технічних моментів, знімати через те, що недолугість на жаль, нашої зовнішньої доктрини привела до того, що приймати якісь серйозні рішення, які визначатимуть нетехнічне направлення батальйону, з чим я абсолютно згоден, що є недоречно і немудро в багатьох питаннях, а саме - визначати нашу доктрину в ставленні до цієї війни вже тепер пізно, вона почалася.

Але я хочу наголосити і пояснити своє голосування, свою позицію з цього приводу. Я вважаю і переконаний, що цим голосуванням ми визначаємо не якесь там окреме посилання батальйону, не якийсь там окремий захист Президенту Кучмі, якого я сам би хотів побачити за гратами, а реально виставляємо питання - ми на Захід чи на Схід? Є геополітичний розподіл, і ми сьогодні опиняємося між ним. І ми робимо цей вибір. І тому я змушений іти на певне протиріччя з моїми колегами з опозиції - я буду голосувати за, тому що я бачу, що ми опинилися в геополітичному розриві. І ми повинні робити цей вибір. Дякую.

ГОЛОВА. Так ви знімаєте свій законопроект, так? Зняв. Тепер законопроект народного депутата Кармазіна. Ввімкніть мікрофон Юрія Кармазіна. Це номер 3179-2.

12:41:19

КАРМАЗІН Ю.А. Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників вітчизни.

Шановні народні депутати, по-перше, Володимире Михайловичу, ви не роздали згідно з Регламентом мій законопроект, це значить, що треба його озвучити.

Тепер я по моментам, мені ніколи озвучувати. Ви мені виставили маленький Регламент.

Ми маємо або сьогодні погодитися з тим, що давав уряд, і ви бачили цей беззубий законопроект, який економічні, юридичні і політичні наслідки покладає на Україну. Моральні також Господь Бог засудить тих, хто це зробить.

Я ж пропоную застереження записати. Зрозуміло, що батальйоном в силу значимості має командувати сам головнокомандувач Леонід Кучма, зрозуміло, що його заступником має бути дійсний президент поки що Віктор Медведчук, ну, а командирами рот - заступники глав адміністрацій.

Але Організація об'єднаних націй і держави, що отримали мандат ........ для проведення військових дій в Іраку, а поки що немає таких держав, які отримали, надають гарантії безпеки український військовослужбовців. Ці застереження мають бути записані.

Далі ми будемо записувати що на час кінцевої стадії бойових дій українські військовослужбовці з числа наведених в статті 1 мого закону і члени їх сімей за згодою можуть виконувати виключно завдання, пов'язані з хімічним захистом і допомогою мирному населенню тільки в тилових умовах, поза межами фронтової та прифронтової територій під належним захистом від військових або терористичних актів.

Ми маємо забезпечити безпеку цьому батальйону, не зважаючи на те, кого ми туди послали, це наші українські люди. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я ставлю на голосування проект закону народного депутата Кармазіна за номером 3179-2 про включення до порядку денного. Це проект закону щодо схвалення рішення щодо направлення батальйону радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних Сил України у випадку звернення країн або однієї з держав регіону Перської затоки і Ближнього Сходу для надання допомоги в захисті цивільному населення держав регіону від наслідків можливого застосування засобів масового ураження.

Прошу визначитися голосуванням.

12:43:51

За-115

Рішення не прийнято.

Шановні колеги!

По фракціях.

Групою народних депутатів - Микола Томенко, Ігор Осташ, Сергій Соболєв і Борис Андресюк. Внесена пропозиція провести голосування у таємному режимі картками. Автори законопроекту наполягають на голосуванні з цього приводу. Я прошу від групи народних депутатів обгрунтування. Сергій Соболєв, будь ласка.

12:44:20

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Наша Україна", Партія "Реформи і порядок". Шановні друзі, ми порадилися з авторами законопроекту. І , вислухавши всі аргументи наших колег стосовно того, що ніяке таємне голосування не скриє можливість тиску на тих, хто уже визначився. Ми знімаємо цей законопроект.

Натомість ми пропонуємо відкласти голосування по законопроекту про направлення батальйону на наступний час. І просили би, щоб це було поставлено на голосування. Дякую.

ГОЛОВА.Шановні народні депутати, при всьому бажанні внесіть цю пропозицію, оформіть, а тоді будемо ставити.

Тепер наступні два законопроекти. Це під номером 0088, внесений Президентом України проект Закону про ратифікацію угоди у ..... обміну листами між Україною та державою Кувейт про надання допомоги дев'ятнадцятим окремим батальйоном радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних сил України у захисті цивільного населення держави Кувейт від застосування зброї масового враження та у ліквідації можливих наслідків застосовування зброї масового ураження.

Шановні колеги, з мотивів є. 5 хвилин, запишіться з мотивів. Бо це з мотивів будуть всі. Будь ласка, запишіться. Висвітліть на табло перелік прізвищ народних депутатів.

Михайло Павловський, фракція Блоку Юлії Тимошенко. З мотивів, будь ласка. Прошу до одної хвилини, шановні колеги.

12:45:59

ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.

Прошу передати слово народному депутату Матвієнку.

ГОЛОВА. Анатолій Матвієнко, будь ласка.

12:46:08

МАТВІЄНКО А.С.

Шановний Володимире Михайловичу, я звертаюся до вас. По-перше, наша фракція визначилася, вона не буде підтримувати цей проект. Але, Володимире Михайловичу, я звертаюся до вас. Якщо "Наша Україна" пропонує перенести голосування по цьому питанню на наступний четвер, то ви не маєте права відхилити цю пропозицію, тому що це процедура голосування. Якщо вона буде проголосована, таким чином знімається необхідність голосувати сьогодні. І я хотів би, щоб ви керувалися Регламентом, а не власним бажанням.

Тому прошу поставте пропозицію "Нашої України", бо, дійсно, сьогодні немає ніякого радіаційного забруднення жодної території. Якщо виникне, то ми будемо приймати рішення, куди посилати: в Ірак, в Ізраїль чи в Кувейт. Тоді будемо приймати конкретні рішення. Будь ласка, поставте це питання...

ГОЛОВА. Я прошу не звинувачувати мене в тому, чого я не робив, шановні колеги. Так що давайте будемо читати Регламент, Анатолій Сергійович, а потім говорити. Будь ласка, Насалик - народний депутат.

12:47:16

НАСАЛИК І.С.

Прошу передати слово Турчинову Олександру.

ГОЛОВА. Олександр Турчинов.

12:47:23

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги, фракція Блоку Юлії Тимошенко наголошує, що питання свободного Іраку і питання режиму Саддама Хусейна, - це виключно проблема іракського народу. Так само, як режим Кучми і свободна Україна - це виключно питання нашого народу. І ми категорично заперечуємо проти голосування за ці постанови. Дякую.

ГОЛОВА. Ігор Гринів, будь ласка, фракція "Наша Україна".

12:47:54

ГРИНІВ І.О.

Я хотів би, щоб ви повернулися до тексту угоди. Батальйон може брати участь лише у захисті цивільного населення у разі застосування зброї масового враження. В зв'язку з цим я пропоную відкласти голосування з даного питання, до застосування зброї масового враження.

ГОЛОВА. Народний депутат Цушко, будь ласка, фракція Соціалістичної партії України.

12:48:17

ЦУШКО В.П.

Прошу передати слово лідеру соціалістів Морозу Олександру Олександровичу.

ГОЛОВА. Олександр Мороз, будь ласка.

12:48:24

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги депутати, якщо трапиться так, що Закон України про ратифікацію угоди збере 226 голосів, то я просив би, щоб Володимир Михайлович не покладався чи не посилався на те, що відповідно до Регламенту не внесені інші пропозиції. Тому що ніхто фактично фізично не міг встигнути внести якісь пропозиції.

Тому, якщо ви в першому читанні голосуєте цей закон, то відразу в другому читанні голосуйте таку поправку: закон вступає в дію відразу після закінчення збройного конфлікту на Близькому Сході. Тоді буде зрозуміло, що ми здійснюємо гуманітарну місію після того, як там припинилися військові дії.

ГОЛОВА. Народний депутат Масенко, фракція комуністів.

12:49:13

МАСЕНКО О.М.

Прошу передати слово Симоненку Петру Миколайовичу.

ГОЛОВА. Петро Симоненко , будь ласка.

12:49:23

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги! Шановні виборці! Я хотів би привернути увагу, що сьогодні кажуть: головна мета - це допомога постраждалим під час бойових дій. Але бомблять зараз Ірак, гинуть мирні громадяни Іраку. Там ми допомагаємо тим, хто гине сьогодні в Іраці чи виступаємо на боці тих і на території тих, з якої почалася війна і з якої бомбардують народ, знищуючи його. Це перше.

За Іраком, зрозуміло, буде Іран і інші країни. Але зверніть, будь ласка, увагу, шановні колеги, коли будете голосувати. Приймаючи рішення на боці агресора, Сполучених Штатів Америки, ви проголосуєте за те, що Україна перейде у стан війни з Іраком. І, виходячи з цього, відповідальність за те, що ви проголосували, що Україна оголосила війну Іраку.

ГОЛОВА. Степан Хмара, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

12:50:29

ХМАРА С.І.

Хмара, Блок Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина".

Шановні народні депутати! Я думаю, що багато хто сьогодні був дезорієнтований і це внаслідок того, що не було повного обговорення і фактично дискриміновані права народних депутатів, які при бажанні повинні би взяти участь в обговоренні такого важливого питання. Не маючи можливості зупинитися детальніше на цьому, я хочу сказати, що сьогодні штовхають Україну взяти участь в зміні світового порядку, який був встановлений після Другої світової війни, коли серйозні конфліктні питання вирішувалися міжнародною спільнотою - Організацією Об'єднаний Націй. Сьогодні на очах брутально цей порядок дехто намагається зруйнувати.

І друге. Моральне питання. Тут дехто, зокрема, Леонід Кравчук намагався прикрити свою позицію лукаву моральними принципами допомоги потерпілим. То я хочу сказати...

ГОЛОВА. Час вичерпано. Відключіть мікрофон.

Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування проект Закону під номером 0088 "Про ратифікацію угоди у формі обміну листами між Україною та державою Кувейт про надання допомоги 19 окремим батальйоном радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних сил України в захисті цивільного населення держави Кувейт від наслідків можливого застосування зброї масового ураження та у ліквідації можливих наслідків застосування зброї масового ураження на території держави Кувейт". Прошу голосувати.

12:52:23

За-258

Прийнято. По фракціях, будь ласка. Читаю, читаю.

"Наша Україна" - 47,

комуністи - 0,

"Регіони України" - 41,

Партії промисловців, підприємців і "Трудової України" - 36,

СДПУ(о) - 36,

Демініціативи - 18,

Соціалістична партія - 0,

Євровибір - 15.

Далі, будь ласка.

Народовладдя - 18,

Блок Юлії Тимошенко - 0,

Аграрна партія - 12,

НДП - 13,

"Народний вибір" - 14,

Позафракційні - 8.

Шановні колеги! Я ставлю на голосування проект закону за номером 3258 про схвалення рішення Президента України про направлення 19 окремого батальйону радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних сил України до держави Кувейт для надання допомоги в захисті цивільного населення цієї держави від наслідків можливого застосування зброї масового ураження та ліквідації можливих наслідків, застосування зброї масового ураження на території держави. Прошу голосувати.

12:53:42

За-253

По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 44, комуністи - 0, "Регіони України" - 41, Партії промисловців і підприємців і "Трудової України" - 36, Соціал-демократична партія України (об’єднана) - 36, "Демократичні ініціативи" - 17, Соціалістична партія - 0, "Європейський вибір" - 14, "Народовладдя" - 18, Блок Юлії Тимошенко - 0, Аграрна партія - 12, НДП -13, "Народний вибір" - 13, "Позафракційні" - 9.

Зараз. Будь ласка. Що ви мене звинувачуєте? В чому?

12:54:56

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановний Володимире Михайловичу! Є два моменти. Перше. Я говорив у своїй співдоповіді, що у наукових експертів є цілком обгрунтовані зауваження до Закону про ратифікацію договору, угоди. Це перше. І я хочу їх доповісти, бо вони суттєві.

Друге. Направляти батальйон можна тільки в тому разі, коли є міжнародний договір, який вступив у силу. Він поки що Президентом не підписаний і тому він не може вважатися таким, що вступив в силу.

Тепер по першій частині, ось які зауваження наукових експертів. Перше. Відповідно до частини третьої статті третьої Закону України "Про порядок направлення підрозділів Збройних сил України до інших держав" міжнародний договір має містити інформацію про підпорядкування підрозділу. Такого посилання в договорі немає, його треба доповнити.

Друге. У пункті другом статті 3 слід уточнити, що райони виконання завдань батальйону можуть бути лише на території Кувейту. Це прямо відповідає вимогам закону. У договорі, в угоді, якій тут сказано, що батальйон виконує свої функції в місцях розташування та в районах виконання завдань, погоджених з кувейтською стороною. Ми не знаємо, які можуть бути угоди, погоджені з кувейтською стороною.

Третє. Із змісту статті 6 випливає, що фінансування діяльності батальйону покладається виключно на українську сторону. В інформації до проекту вказується, що ці питання будуть покриті третьою стороною. Це не відповідає договір тому, що подав Президент.

І останнє. Із редакції статті 15 випливає, що компенсаційні виплати покладаються лише на українську сторону. Це не відповідає чинному законодавству. Тому Головне управління робить висновок: угода може бути ратифікована Верховною Радою із застереженнями. Оскільки Верховна Рада прийняла рішення про ратифікацію, її потрібно вважати (постанову) закон як прийнятий у першому читанні. І до другого читання внести ці вимоги, які поставлені цілком обгрунтовано Головним науково-експертним управлінням.

ГОЛОВА. Так, дякую.

Шановні народні депутати, ми таким чином поступаємо: перший документ направляємо на підпис Президенту, другий - не підписує як голова. Після того, коли буде підписаний і оприлюднений перший документ, ми направляємо другий документ. Які поправки? Уже все. Шановні колеги, я прошу вас, якщо репліки є, будь ласка, запишіться на 5 хвилин на репліки чи з мотивів, як хочете, чи з процедури. Хоч все зразу. Висвітіть на табло.

Олександр Турчинов, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

12:58:03

ТУРЧИНОВ О.В. Шановні народні депутати, я хочу запитати вас: кому вигідний такий закон? Українським батькам, які можуть втрати своїх дітей? Ні. Нашій державі, яка не має в цьому конфлікті ні політичних, ні економічних інтересів? Ні. Світовій спільноті, яка не проголосувала в Організації Об'єднаних Націй за те, щоб конфлікт цей почався? Ні, це потрібно, як казав Кравчук, тільки одній людині, яку хоче захищати, - Кучмі! Який хоче приховати свої злочини! Він тремтить від того, що буде відомо, що зброєю українською вбивають американських солдатів! І саме тому він хоче заховатись...

ГОЛОВА. Прошу сісти на місця.

ТУРЧИНОВ О.В. ...за спиною нашого батальйону, наших хлопців, і ми за це проголосували, в тому числі, "Наша Україна"! Дякую.

ГОЛОВА. Народний депутат Бабурін, фракція комуністів.

12:58:53

БАБУРІН О.В. Бабурин, Запорожье, фракция коммунистов.

Уважаемый Владимир Михайлович, вы совершенно не прислушались к последним словам Георгия Корнеевича, поэтому не нарушайте процедуру рассмотрения закона. Закон принят в первом чтении за основу. И мы должны внести туда дополнения, в том числе которые предлагал и Сан Саныч Мороз, Владимир Михайлович.

Ну и хотел бы сказать так называемым оппозиционерам из "Нашей Украины". Вот теперь то наяву видно, кто защищает Президента Кучму. Спасибо вам, уважаемая оппозиция. (Оплески)

ГОЛОВА. Сергій Соболєв, фракція "Наша Україна". Я прошу народних депутатів ще не розходитися, перерву ще не оголосили. Будь ласка, сядьте на місця.

12:59:35

СОБОЛЄВ С.В. Соболєв, "Наша Україна", партія "Реформи і порядок".

Шановні друзі, я не знаю, куди ви розходитесь, законопроект не прийнято, ви це всі чудово знаєте, бо для прийняття законопроекту треба пройти всі процедури читання. Я нагадую вам статтю 6.4.3 Регламенту, я прошу поставити мою пропозицію на голосування: Верховна Рада після розгляду законопроекту в тому чи іншому читанні може передати його на додатковий розгляд з визначенням терміну доопрацювання тим же комісіям або комісіям в іншому складі, або іншим комісіям Верховної Ради. Я наполягаю, щоб було поставлено на голосування пропозиція про відкладення голосування в цілому на наступний тиждень після того, як буде виступ Президента в парламенті, як розберуться всі комісії, і після цього в цілому проголосувати. Дякую.

ГОЛОВА. Я хочу сказати народному депутату, що рішення прийняті. Це подобається, не подобається, але вони прийняті.

Будь ласка, Валентина Петрівна Семенюк.

13:00:40

СЕМЕНЮК В.П. Семенюк, фракція Соціалістичної партії. Прошу передати слово Олександру Олександровичу Морозу.

ГОЛОВА. Олександр Мороз, будь ласка.

13:00:52

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати, шановний Володимир Михайлович!

Я звертаю вашу увагу на те, що я вносив пропозицію про голосування за пункт другий першого або другого закону. Закону першого, щодо ратифікації, де записати: "Закон вступає в дію відразу після закінчення збройного конфлікту в Іраці або на Близькому Сході". Це рівнозначно. Але не ставити на голосування цю пропозицію не можна було. І тоді в цілому треба голосувати закон із цією пропозицією.

Я обгрунтував, я не міг внести цю пропозицію в установленому порядку, тому що в установленому порядку не розглядався весь проект, бо він внесений тільки за кілька хвилин до розгляду цього питання тут, в сесійному залі.

ГОЛОВА. Валерій Асадчев, будь ласка.

13:01:47

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Володимир Михайлович, мені здається, що питання було дуже складне, воно завершилось і проголосовано, і не варто до нього знову повертатися.

А якщо ми відкриваємо політичну дискусію, то давайте тоді двом сторонам, тому що одна сторона починає звинувачувати іншу у якихось там зрадницьких речах і так далі. Я кажу відверто комуністам, соціалістам і Юлії Володимирівні: я двічі проголосував за, і я готовий з любим з вас сісти і довести, що я голосував в інтересах України, а ви голосуєте в інтересах Росії. Завжди. То наші інтереси не співпадають і ніколи не співпадали. Ну, тут так вже сталося воно. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую.

Михайло Павловський, фракція блоку Юлії Тимошенко.

13:02:35

ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.

Прошу передати слово народному депутату Шкілю.

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, будь ласка.

13:02:43

ШКІЛЬ А.В.

Я по першому хочу сказати, що я є тим народним депутатам, який представляє тих людей, яких щойно послали в Кувейт. Тобто це Самбір, мій виборчий округ. І ці хлопці, вони походженням з тих земель, Самбірщини, і знаю, що вони голосували за мене, я знаю їхню позицію.

І я хочу сказати, що навіть в тому середовищі немає тої одностайної підтримки, яка б мала бути. Вони виконають наказ, але вони виконають наказ, а не будуть діяти за власною волею.

Я вимагаю поставити в нормальне обговорення, обговорити всі поправки до законопроекту, і поставити, якщо вже проголосували, то тільки в тому випадку, якщо там буде застосована ядерна або хімічна зброя. Тобто за призначенням щоб туди був посланий батальйон, а не для того, щоб підтримувати нинішнього Президента. Дякую.

ГОЛОВА. Народний депутат Мироненко, фракція комуністів. Там записано,що я можу зробити.

13:03:35

МИРОНЕНКО В.А.

Представитель "Нашей Украины" заявил только что, что он и другие члены "Нашей Украины" проголосовали в интересах Украины. Но почему, поддерживая Соединенные Штаты Америки в агрессии, не учли эти депутаты горький, страшный опыт начала Второй мировой войны? 1938 год, агрессия против Австрии, 1938-1939 против Чехословакии. Мир молчал. И сейчас эти депутаты повторяю страшный опыт предшествующей. Что это, ошибка? Или служение Соединенным Штатам Америки? А если служение, то за деньги или по ошибке? Спасибо.

ГОЛОВА. Час, народні депутати, вичерпаний з мотивів. Репліка Тимошенко, будь ласка. Зараз, колеги, я прошу вас, заспокойтеся. Уже рішення прийнято. З мотивів проголосували, що ви хочете?

13:04:33

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, я б хотіла звернутися зараз до тих радіослухачів, які спостерігають за ходом сесії. Тільки що великою кількістю голосів, 253, було проголосовано у Верховній Раді рішення про долучення України до військових дій на боці Сполучених Штатів. Щоб ви розуміли, що ніякі розмови про якісь миротворчі групи, батальйони, це все є абсолютна омана. Кожний свою залежність, свою нездатність прикриває зручними словами.

ГОЛОВА. Дякую. Все.

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ми маємо знати всі з вами зараз, що наші хлопці в кількості 532 людини будуть направлені на територію Кувейта, яка воює зараз проти Іраку для того, щоб наші хлопці приймали участь у військових діях. Це значить, що Україна практично поставила свою територію під загрозу.

ГОЛОВА. Виключіть мікрофон. Петро Симоненко, будь ласка. З приводу якого, що вам з приводу дати слово? З приводу чого? Запишіться, будь ласка, не ходіть по залі. Запишіться, як всі депутати це роблять.

13:05:43

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

ГОЛОВА. Я ще раз говорю, запишіться.

Володимире Михайловичу. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги.

Симоненко, фракція комуністів.

Я прошу вас, виходячи з того, що сьогодні, дійсно, розпочалася війна, вона може перерости у світову війну і складає загрозу миру в цілому, ми, народні депутати Симоненко, Грачов, Алексєєв, Мироненко, Олійник, підготували текст заяви Верховної Ради проти агресії Сполучених Штатів Америки, Великобританії в Іраку. І просимо розглянути цей проект заяви і проголосувати, підтримати цей проект заяви.

Тому, Володимире Михайловичу, я прошу поставити на голосування включення до порядку денного, коротке обговорення і голосування.

І останнє. Те, що фракції проголосували, я дивуюся, що "Наша Україна" підтримала пропозицію Президента залежності України від Сполучених Штатів Америки...

ГОЛОВА. Виключіть мікрофон. Будь ласка, Олександр Мороз репліка і все. Ну, будь ласка, запишіться, що ви з мене хочете.

13:06:55

МОРОЗ О.О.

Олександр Мороз, фракція соціалістів.

Я попросив слово для репліки з приводу висловлювань Валерія Асадчева, представника "Нашої України" і представника, здається, Руху.

Я хотів би звернути увагу на те, що стосовно Валерія Асадчева і партії, котру він представляє, ні я, ні мої колеги ніколи не висловлювали якихось некоректних висловів.

Відносно того, чи турбуються соціалісти за долю України чи не турбуються, бо ми спираємося на підтримку більше 3 мільйонів голосів наших співгромадян. Я скрізь, де тільки можна було, і коли мене запитували пропозицію конкретну Валерія Асадчева, весь час говорив, що це розумний, зважений, досвідчений політик. Я шкодую за тим, що я так говорив раніше. Спасибі.

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я ставлю на голосування пропозицію і вимогу народних депутатів, групи народних депутатів про включення до порядку денного проекту заяви Верховної Ради України проти агресії США та Великобританії в Іраку. Я ставлю на голосування про включення у порядок денний питання.

13:08:29

За-151

По фракціях, будь ласка, дайте.

Одну хвилинку, Черновецький з процедури одну хвилину і Александровська......

13:08:55

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемые народные депутаты! Я хочу вам сказать одну очень важную вещь. Ведь ми сейчас играем в политические игры, и на нас смотрит весь мир, да. Вы боретесь и коммунисты, и многие другие с диктатурой, которую осуществляет вроде бы исполнительная власть, и некоторые вещи как бы на это похожи. В Ираке негодяй убил лидера, захватил власть. Сейчас смотрит на нас весь мир. И вы сейчас говорите о 20-ти каких-то, о ребятах, которые призваны воевать, их учили убивать и воевать.

(Ш у м у з а л і)

Обождите. Вы лучше побеспокойтесь о людях, которые голодают. Это чисто политический вопрос. Если сегодня Верховна Рада активно поддержит Соединенные Штаты Америки в борьбе против негодяя, который захватил власть в Ираке, вы сделаете самое благородное дело, которое только возможно.

И мало того. Надо еще поручить батальону, чтобы поймал этого Хусейна и еще набил ему морду за то, что он издевался над своим народом.

ГОЛОВА. Выключіть мікрофон. Алла Александровська.

13:10:09

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Фракция коммунистов, Александровская.

Владимир Михайлович, у меня вопрос к вам. Почему вы здесь сегодня в зале допустили нарушение элементарных процедурных норм. Мы проголосовали закон, не приняв его за основу, не внеся необходимые поправки, и не проголосовав эти поправки. А ведь сегодня здесь решался вопрос о посылке частей Вооруженных сил Украины на территорию воюющей страны. Фактически мы сегодня здесь в зале голосовали вопрос об участии Украины в вооруженном конфликте. То есть, фактически присоединение Украины к агрессору в качестве воюющей стороны. И мы принимаем эти решения, вы навязываете принятие решения залу грубейшим нарушением процедур.

Ответьте, пожалуйста, почему вы сегодня допустили нарушение процедурных норм.

ГОЛОВА .Шановні народні депутати! Все, завершили це.

Шановні народні депутати! Я хотів би таким чином вас прохати, щоб те рішення, яке комусь не подобається, не звинувачували Голову Верховної Ради. Ви згадайте як ми завжди голосували ратифікацію, яке ми рішення приймали. І я просив би, шановні колеги, не педалювати цю тему.

Оголошується до розгляду проект постанови про дострокове припинення повноважень...

(Ш у м у з а л і)

Шановні народні депутати! Тоді пропозиція. Давайте зробимо перерву до 16-ої години. Нема заперечень? Для того, щоб ми могли обговорити ситуація, що склалася в групах і фракціях.

Перерва до 16-ої години. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошується закритим.