Засідання N 61(вечірнє)

Опубліковано 16. 01. 2003

ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

16 січня 2003 року, 16.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

ГОЛОВА. Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

16:03:48

Зареєструвалося -426

Зареєстровано в залі 426 народних депутатів. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошується відкритим. Продовжуємо розгляд питань відповідно до порядку денного. Поки ви підготуєтеся, я виголошу, оприлюдню оголошення.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2. Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народного депутата України Волкова Олександра Михайловича зі складу депутатської фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). (О п л е с к и)

Шановні колеги, о 16 годині. Прошу уваги! О 16 годині ми повинні розглянути питання, пов'язане із звільненням суддів. Микола Васильович Оніщук, будь ласка. Геннадій Йосипович Удовенко, будь ласка. Поки йде Оніщук, Геннадій Йосиповичу, будь ласка.

16:04:59

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Володимире Михайловичу, я коротко. Я з 10 годин ранку прошу слово, а мені мій колега Цибенко зауваження зробив, прошу слово коротко висловитися по проекту заяви про включення цього питання до порядку денного, адже ми завтра завершуємо сесію і ми не встигнемо зробити таку беззубу заяву щодо важливої події в політичному житті України - 85-ті роковини проголошення української державної незалежності в минулому столітті Українська Народна Республіка. Я прошу, мабуть, уже тепер ви пану Оніщуку надали слово, я не знаю, ви вирішуйте, але я не хочу втручатися в порядок денний, але з 10-ти годин ранку як законослухняний член парламенту я тягнув руку, я вставав, я не кричав, а одержав зауваження - чому я втручаюся в порядок розгляду питань по суті. Можливо, це було справедливе зауваження, я тепер, оскільки "Наша Україна" співпрацює з комуністами, то я можу сказати, справедливе зауваження. А коли ми не будемо співпрацювати, то я скажу - несправедливе зауваження. Ми ж союзники. То що тут в цій заяві? 85 років проголошення державності, завдяки якій ми сидимо! А це питання бойкотується. Володимире Михайловичу, я прошу знайти можливість дати мені можливість, це ж не я, тут, бачите, симбіоз більшості і меншості: академік Курас, професор, доктор і націоналіст так званий Удовенко. То це вже свідчить про те, що нарешті ми вже, якби ще комуністи приєднались до цього, то у нас була б політична злагода в суспільстві в ім'я розбудови Української незалежної держави. Дякую вас.

ГОЛОВА. Геннадій Йосипович! Шановні колеги, давайте ми розглянемо це питання, пов'язане з звільненням суддів, і тоді прислухаємося до голосу мудрої людини і розглянемо це питання, нашого колеги народного депутата. Немає заперечень? Будь ласка, Микола Васильович, будь ласка.

16:07:32

ОНІЩУК М.В. Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги! Шановний головуючий! Вашій увазі пропонується постанова Верховної Ради України про звільнення суддів. Хочу зразу наголосити на двох важливих моментах.

Перше, що ми сьогодні будемо звільняти суддів по чотирьох підставах. Перша підстава - це в зв'язку з поданням заяв про відставку судді. І до вашого відома інформую вас, що якщо суддя пропрацював, має більше, ніж 20 років суддівського стажу, він може подати заяву про відставку і за ним зберігаються всі гарантії, які передбачені для суддів. Так ось, відповідно до пункту 15 статті 85, пунктів 6 та 9 частини 5 статті 26 Конституції України, статті 43 Закону України "Про статус суддів" Верховна Рада постановляє: звільнити з посад у зв'язку з поданням заяв про відставку суддю Верховного суду України Рощенюка Юрія Анастасовича, суддю апеляційного суду Дніпропетровської області Залєвську Нону Єрівну, суддю апеляційного суду Житомирської області Білецького Степана Михайловича, суддю апеляційного суду Сумської області Чорномаза Анатолія Максимовича, суддю апеляційного суду міста Києва Зубця Григорія Івановича, суддю місцевого Тивирівського районного суду Вінницької області Мартьолу Бориса Іларіоновича, суддю місцевого дніпровського районного суду міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області Кравченка Сергія Ларіоновича, суддю місцевого дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Полєвого Дмитра Васильовича, Суддю місцевого добропільського міського суду Донецької області Іванову Валентину Павлівну, суддю місцевого єнакіївського міського суду Донецької області Маркова Віктора Георгійовича, суддю місцевого слов'янського районного суду Донецької області Дейнека Аду Леонідівну, суддю місцевого малинського районного суду Житомирської області Стельмаха Миколу Максимовича, малинського, Малин (Житомирська область), суддю місцевого мелітопольського районного суду Запорізької області Тимофєєву Віру Михайлівну, суддю місцевого приморського районного суду міста Одеси Савелкова Владислава Васильовича, суддю місцевого конотопського районного суду Сумської області Слизьку Ніну Іванівну, суддю місцевого комінтернівського району міста Харкова Забару Івана Олександровича, суддю місцевого старокостянтинівського районного суду Хмельницької області Соловйову Світлану Василівну, суддю місцевого Дніпровського районного суду міста Києва Федієнко Діну Петрівну.

Наступна підстава і наступна категорія - у зв’язку з поданням заяв про відставку за станом здоров'я, що перешкоджає продовженню виконанню обов'язків судді. До речі, ця підстава теж надає права судді і зберігається за ним статус і гарантії, передбачені для суддів.

Суддя Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Архіпова Ірина Аркадіївна і суддя місцевого суду Вінницького гарнізону Мельничука Анатолія Івановича.

Наступна підстава, у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням суддю місцевого Шевченківського районного суду міста Запоріжжя Крикливого Леоніда Васильовича.

І остання і підстава і кандидатура, це у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суддю місцевого ............районного суду Черкаської області Васьковського Віктора Анатолійовича.

Шановні колеги, вказані пропозиції, які відображені в проекті постанови були підготовлені на підставі подання відповідно до закону і Конституції України Вищою радою юстиції і розглянуті на Комітеті Верховної Ради з правової політики.

Комітет дуже ретельно підійшов до всіх заяв, перевірив кожну з них, що називається, особисто, і дійшов до висновку, що можна рекомендувати Верховній Раді прийняти вказану постанову в цілому.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття постанови Верховної Ради за номером 2597 про звільнення суддів на голосування.

Прошу голосувати.

16:12:21

За-311

Рішення прийнято.

Шановні колеги, давайте, тут в одному блоці було питання - проект постанови про зміну меж міста Нетішин Хмельницької області.

Я ставлю на голосування про прийняття цієї постанови за номером 2628. Прошу голосувати. Комітет підтримує.

16:12:56

За-337

За-337. Рішення прийнято.

Шановні колеги, пропозиція перед цим звучала Геннадія Йосиповича, який закликав розглянути і проголосувати нам цю заяву Верховної Ради. Немає заперечень проти того, щоб поставити на голосування про включення її в порядок денний?

Ставлю на голосування про включення в порядок денний проекту Заяви Верховної Ради України "Про 85-ту річницю видання четвертого універсалу Центральної ради Української Народної Республіки". Прошу, шановні колеги, визначитися шляхом голосування.

16:13:41

За-239

За-239. Ставлю на голосування прийняття за основу проекту цієї заяви.

16:14:04

За-237

За-237. Ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту Постанови, як Постанови. Прошу, голосуйте.

Відмініть голосування, будь ласка, Родіонов. Михайло Кузьмич Родіонов. Відмініть голосування.

З мотивів, будь ласка.

16:14:23

РОДІОНОВ М.К.

Фракція Комуністів, Родіонов.

Шановний Володимире Михайловичу! Мені здається, що таку політичну заяву, з всією повагою до Геннадія Йосиповича, Верховна Рада все ж таки не може прийняти.

І з таких причин. По-перше. В цій заяві багато слушного є, але є твердження, що четвертий універсал започаткував і став основою об'єднання українських земель під єдину державу. Хочу вам нагадати, що це твердження протирічить історичній правді. Насамперед і в першу чергу об'єднання українських земель почалося з початку Великої Жовтневої Соціалістичної Революції і завершилось після перемоги Великої Вітчизняної війни. Тому, якщо Верховна Рада приймає таку постанову, тобто воно суперечить історичній правді. От так, як воно є. Хоч взагалі я і сам сторонник опозиції і підтримую те, що вона, "Наша Україна" працюємо разом, но неможна, щоб Верховна Рада своєю постановою правду, як кажуть, встановлювала. А правда все ж таки ні в тому.

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, ставлю про прийняття в цілому цієї проекту заяви як заяви Верховної Ради "Про 85-ту річницю видання Четвертого універсалу Центральною Радою Української Народної Республіки".

16:16:21

За-203

Не встигли проголосувати? Я ставлю на голосування ще раз, останній раз. Про прийняття проекту цієї заяви як заяви "Про 85-ту річницю видання Четвертого універсалу Центральною Радою Української Народної Республіки".

16:16:54

За-228

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ми домовлялися з вами, я хочу нагадати, що ми включимо у порядок денний... Я знаю, зараз ми дійдемо до того питання, я знаю, про яке питання іде мова.

Проект Постанови "Про звернення до Бундестагу Федеративної Республіки Німеччини у зв'язку із резолюцією учасників засідання "круглого столу" з проблеми виплати всім категоріям жертв націонал-соціалістичних переслідувань, запорука, взаєморозуміння і примирення". Я прошу підтримати. Це пропозиція була Петра Степановича Цибенка, щоб ми тоді взаємоурівноважили наші підходи. Ставлю на голосування про включення і розгляд проекту цієї постанови. Прошу голосувати.

16:17:43

За-318

За- 318. Рішення прийнято.

Ставлю на голосування про прийняття цього проекту за основу. Прошу голосувати

16:18:10

За-363

Рішення прийнято.

Якщо немає заперечень, ставлю на голосування про прийняття проекту цієї постанови, як постанови. Прошу голосувати.

16:18:32

За-371

Проект постанови прийнято.

Шановні колеги! Ми з вами домовлялися, що на вимогу народних депутатів ми ще раз повернемося до розгляду проекту Закону про амністію. Ви знаєте два проекти. Я у такій послідовності їх поставлю на голосуванню.

По веденню, будь ласка, Рефат Чубаров.

Я зараз дам, одну хвилиночку. Народний депутат Чубаров, будь ласка.

16:18:58

ЧУБАРОВ Р.А.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Володимире Михайловичу, ви вже декілька разів робите вигляд, коли я прошу або по мотивам, або по інших питаннях, так, як інші депутати, ви робите вигляд, що ви не бачите мене. Тому я в ознаку протесту сьогодні не приймати участь у голосуванні по всіх інших питаннях. Вам дуже дякую за це.

ГОЛОВА. Що мені потрібно зробити, щоб ви пробачили мене? Там народні депутати стоять, я вас просто не бачу.

ЧУБАРОВ Р.А. Треба просто соблюдати Регламент і більше нічого.

ГОЛОВА. Шановні колеги! Коли ми заяви голосували по 85-ій річниці, ви ж не говорили за Регламент. Ну, давайте ж будемо тоді взаємоввічливими.

Народний депутат Турчинов. Я виправлюся, ви знаєте, що я вмію вчитися. ( О п л е с к и)

16:19:44

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні народні депутати! Шановний Володимире Михайловичу! Я нагадую, що ми не здатні в нашій державі створити нормальні умови для наших в'язнів. Щодня вони фактично катуються у в'язниці. Саме тому, шановні колеги, перед відпусткою ми просимо проголосувати закон у першому читанні, я повторюю, у першому читанні про амністію, той закон, який схвалений комітетом. Володимире Михайловичу, він набрав найбільше голосів. Я прошу його поставити, і, шановні колеги, підтримайте. І його можна буде доробити, коли ми вийдемо з відпустки, щоб проголосувати в цілому. Дякую.

ГОЛОВА. Юрій Кармазін.

Шановні колеги! Прошу уваги, ми зараз будемо голосувати.

16:20:30

КАРМАЗІН Ю.А.

Дякую. Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Шановний народу України! Ми ЗОБОВ'ЯЗАНІ сьогодні прийняти закон про амністію в першому читанні для того, щоб розблокувати цей процес. І ми зобов'язані зараз записати, бо тут визначається ідеологія, щоб ввійшли обов'язково в цей законопроект люди, які заарештовані по справі 9 березня - обов'язково! - і ті люди, які хворі. Тобто, ті з проекту Андрія Шкіля, про які говорилося.

Якщо ми оце все записуємо, в залі буде 100-відсотковий консенсус. І все. І я прошу проголосувати за це і підтримати.

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги! Пропозицій вам зрозумілі, але я поставлю два проекти у зв'язку з тим, щоб у нас тут був збережений Регламент. Тобто, я першим ставлю на голосування проект закону про амністію урядовий (це номер 2287) для прийняття за основу в першому читанні.

Прошу голосувати.

16:21:46

За-175

Ставлю на голосування про прийняття за основу в першому читанні проект закону про амністію (номер 2287-1). Це проект народного депутата Шкіля.

Прошу, голосуйте. Підтриманий комітетом.

16:22:18

За-213

"За" - 213. Шановні колеги! Давайте тоді проголосуємо на повторне перше читання відправим ці проекти. Давайте, да?

Автор - Шкіль, будь ласка.

16:22:42

ШКІЛЬ А.В.

Я дуже дякую народним депутатам за те, що - і їхні родичі там є, і будуть ще їхні родичі -, що вони проголосували проти того, щоб в цій тоталітарній державі була би хоча би крихта, крихта! Я наголошую, крихта доробопорядності з нашого боку.

Ми йдемо на канікули, будемо відпочивати, будемо працювати, вони будуть гнити у в'язницях тільки тому, що ми не проголосували за нормальний закон. За законом, який пропонував Кабінет Міністрів, ніхто би взагалі не вийшов по амністії. Наголошую, ніхто, ні учасники 9-го березня, 30-го, 20-го, будь-якого. Це закон, який спрямований проти в'язнів. І звичайно я дякую всім тим, хто проголосував "за". Я не бачу іншого виходу, як треба просто відмовитися від амністії як явища.

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу давайте проголосуємо на повторне перше читання, ми узгодимо наші позиції і проголосуємо на початку третьої сесії, приймемо рішення.

З процедури, будь ласка, Мельничук. Кирильчук, будь ласка.

16:23:42

КИРИЛЬЧУК Є.І. Фракція Юлії Тимошенко. Кирильчук.

Я прошу, щоб зараз ви показали по фракціях і зачитали для наших слухачів, яка фракція як проголосувала. Я це вимагаю.

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю... Я прошу... Шановні колеги, я думаю, що можна інформацію цю взяти, вона є, якщо потрібно, роздрукувати її.

Я ставлю на голосування про направлення на повторне перше читання проекту закону про амністію. Ну ми направляємо цих два законопроекти, потім будемо визначатися в комітеті, знайдемо компроміс. Ну ми не проголосували ні за той, ні за той. Я можу по порядку поставити.

Я ставлю, шановні колеги, про направлення на повторне перше читання проекту Закону про амністію за номером 2287 урядовий. Прошу голосуйте.

16:24:51

За-195

За - 195, рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування про направлення на повторне перше читання проекту Закону про амністію за номером 2287-1. Прошу, голосуйте,

16:25:17

За-305

За - 305, рішення прийнято.

Ідемо далі за розкладом засідань. Проект Закону про внесення змін до законів України "Про місцеве самоврядування в Україні" та "Про місцеві державні адміністрації" (щодо створення спостережних комісій). Будь ласка, виконуючий обов'язки голови Державного департаменту України з питань виконання покарань Олександр Борисович Пташинський. Одну хвилину вам. Анатолій Володимирович, ви будете виступати, Оржаховський?

ПТАШИНСЬКИЙ О.Б.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Присутні! Проект закону, який подається на ваш розгляд, має за мету законодавче врегулювання порядку утворення спостережних комісій за місцем розташування установ кримінально-виконавчої системи. Пропонується внести зміни до статті 38 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", які передбачають надання повноважень щодо створення спостережних комісій виконавчим комітетам не тільки міським радам, але і сільським та селищним, і в статтю 25 Закону України "Про місцеві державні адміністрації", згідно з якими повноваження щодо утворення спостережних комісій та спрямування їх діяльності будуть віднесені також до компетенції районних державних адміністрацій.

Введення в дію Закону про внесення змін до деяких законів щодо утворення спостережних комісій не потребує додаткових витрат державного бюджету, оскільки спостережні комісії утворюються і діють на громадських засадах, і буде способствувати роботі кримінально-виконавчої системи. Прошу підтримати даний законопроект. Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Анатолій Володимирович, комітет яку позицію має з цього приводу?

16:27:15

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Анатолій Оржаховський, голова Комітету з питань виконавчої влади, Комітету по державному будівництву і місцевому самоврядуванню.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Виборці! На засідання Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування 12 листопада минулого року було розглянуто проект Закону України про внесення змін до законів України "Про місцеве самоврядування в Україні" та "Про місцеві державні адміністрації", номер 2004, внесений Кабінетом Міністрів України в частині утворення спостережних комісій не лише виконавчими органами місцевих рад, а й сільськими та селищними радами, а також районними державними адміністраціями. Комітет одноголосно підтримує зазначений законопроект, керуючись такими міркуваннями.

Спостережні комісії - це комісії, які згідно з чинним законодавством створюються при місцевих органах самоврядування і основним завданням яких є виправлення і перевиховання засуджених, а також здійснення громадського контролю за діяльністю установ і органів, що виконують вироки судів до позбавлення волі і виправних робіт без позбавлення волі. Виправні установи, як відомо, сьогодні переповнені засудженими. Всім добре відомий стан фінансування цих установ, який не забезпечує, на жаль, дотримання відповідних стандартів щодо утримання засуджених.

Природно, що ця сфера державної діяльності є специфічною сферою і не належить до предметів питань місцевого значення як предмету місцевого самоврядування, а відповідні його повноваження у цій сфері є, як відомо, не власними самоврядними, а делегованими державою повноваженнями місцевого самоврядування. З цього приводу слід пам'ятати, що виправно-трудові колонії знаходяться на територіях, які перебувають під юрисдикцією сільських, селищних, міських територіальних громад, тобто територіальних спільнот громад, які не можуть стояти осторонь від цієї важливої державної справи. Отже, створення спостережних комісій при виконавчих комітетах цих рад хоча і збільшує об'єм роботи органів місцевого самоврядування, проте, на думку комітету, є соціально значимою і корисною справою. Зазначений законопроект підтримує і Головне науково-експертне управління Верховної Ради, а також пропонує внести зміни до статті 122 Виправного трудового кодексу України стосовно порядку затвердження положення про діяльність спостережених комісій, Прошу підтримати запропоноване рішення - проект закону. Дякую.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до законів України про місцеве самоврядування в Україні та про місцеві державні адміністрації щодо утворення спостережних рад. Відмініть голосування. Кармазін, будь ласка. Ми ж приймаємо тільки в першому читанні, потім буде можливість внести зміни.

16:30:14

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, я хотів би, щоб ви звернули увагу, що ми приймаємо в першому читанні, тому має бути обговорення.

В плані обговорення я хочу сказати, що правильна ідея, але ми ідемо по тому, що ми вносимо доповнення в явно застарілий нормативний акт. Це положення затверджено ще указом Президії Верховної Ради Української РСР 1967 року, зміни ще туди вносилися ще в 1984 році. Тому сьогодні любий нормативний акт Президії, він є вже нелегітимним. Тому тут треба зразу ж вносити зміни до статті 122 Виправно-трудового кодексу одночасно. Тобто я пропоную, давайте ми зараз приймемо і зараз же дамо доручення підготувати і одночасно вносити зміни до статті 122 Виправно-трудового кодексу. Інакше ми просто смішимо навіть горобців.

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, я ставлю...

Народний депутат Асадчев, будь ласка.

16:31:37

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. По-перше, не зрозуміло, хто буде утримати ці комісії, апарат цих комісій. За рахунок теж органів самоврядування? І Конституція чітко говорить, що якщо навіть держава передає повноваження, вона повинна платити за виконання цих повноважень. Значить, жодних ресурсів самоврядуванню не передаються.

Більше того, саме такі повноваження просто не можуть передаватись самоврядуванню. Не може. Держава судить іменем закону, держава утримує, а потім людина повертається в місцевість, де вона жила, і орган самоврядування повинен займатися його вихованням. Такого не може бути, просто не може бути.

Тому я вважаю, що в цій частині, це виключно повинна бути держава функція від початку до кінця. І так воно, до речі, є в інших країнах. Дякую.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування для прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні" та "Про місцеві державні адміністрації" щодо утворення спостережних комісій.

Прошу голосувати. Шановні колеги, йде голосування.

16:32:58

За-331

За-331. Рішення прийнято.

Оголошую до розгляду проект Закону про внесення зміни до деяких Законів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Національний архівний фонд та архівні установи". Голова Архівного комітету є? Будь ласка, Геннадій Володимирович, ваші аргументації тільки дуже коротко, будь ласка.

______________Г.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується внесення змін до низки законодавчих актів, це сім законів діючих України, у зв'язку з прийняттям в грудні 2001 року Закону "Про Національний архівний фонд та архівні установи". Внесення змін до зазначених у законопроекті закону, додаткових фінансових та матеріальних витрат у законі не передбачає. Дякую.

ГОЛОВА. Комітет пропонує прийняти за основу. Не буде заперечень?

Ставлю на голосування, про прийняття за основу проекту Закону про внесення зміни до деяких законів України, у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Національний архівний фонд та архівні установи". Прошу голосувати. Прошу, шановні колеги, підтримати.

16:34:19

За-305

За-305. Рішення прийнято.

Оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про кінематографію" щодо приведення у відповідність із Законом України "Про авторські права і суміжні права".

Тут комітет пропонує прийняти за основу. Будь ласка, заступник... Давайте від Уряду, а потім...

Від Уряду Чміль Ганна Павлівна, декілька слів.

ЧМІЛЬ Г.П.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!

Внесення змін до Закону України "Про кінематографію" обумовлено прийняттям нової редакції Закону України "Про авторське право і суміжні права" і уточненням у зв'язку з цим статтею 3, 7, 16 Закону України "Про кінематографію", та приведення статей 19 і 20 Закону "Про кінематографію" у зв'язку із змінами законодавства у фінансово-бюджетній сфері, тобто прийняття Бюджетного кодексу. Стаття 8-ма доповнена у зв'язку з цим необхідністю впровадження інформаційно-аналітичної системи кінематографія України. Стаття 13-та приведена у відповідності до статті 12-ї пункту два Закону про рекламу і дає визначення початку і закінчення фільму, що є вкрай необхідним на сьогоднішній день. Прошу підтримати.

ГОЛОВА. Лесь Степанович, будь ласка, позиція комітету.

16:35:54

ТАНЮК Л.С.

Тут немає нічого принципово нового, є просто узаконення нових таких понять, як демонстрування фільму, національний екранний час, продюсер фільму, дистриб’ютор, розповсюджувача, тобто мова іде про охорону все-таки авторських прав. І єдине, що у статті 13-й ми доповнюємо визначення, що таке титри фільму, що вони є частиною фільму. Це важливо для реклами, тому що ці титри іноді не являються частиною фільму і не входять в рекламний час. Тому я пропоную підтримати його в цілому.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про кінематографію" щодо приведення у відповідність із Законом України "Про авторські і суміжні права". Прошу голосувати.

16:36:45

За-363

За-363. Комітет пропонує прийняти в цілому як закон цей проект Ставлю на голосування. Прошу голосувати.

16:37:09

За-348

За-348. Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито, щодо звільнення від мита нотаріальних посвідчень на стягнення заборгованості з орендної плати. Виконуючий обов'язки голови Фонду державного майна Михайло Васильович Чечетов. 30 секунд, будь ласка, Михайло Васильович.

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

У зв'язку з збільшенням бюджетного завдання по надходженню коштів плати за оренду державного майна із 150 мільйонів гривень у 2002 році до 265 мільйонів гривень у 2003 році, актуальна проблема є зменшення заборгованості орендарів державного майна по орендній платі. На кінець минулого року заборгованість складає 20 мільйонів гривень.

Закон про оренду державного та комунального майна передбачає стягнення цього боргу на підставі виконавчого напису нотаріуса. За здійснення цього напису досі має сплачуватися мито, на що орендодавцям, органам приватизації кошти не виділяються.

На жаль, і в цьому бюджеті за обмеженістю фінансових ресурсів ці кошти не були передбачені. У зв'язку з цим фонд пропонує прийняти законопроект, згідно з яким передбачається звільнення державних органів приватизації від сплати зазначеного мита. Це дозволить більш широко вести претензеційно-позовну роботу у судах і збільшити надходження від оренди коштів до Державного бюджету. Дякую.

ГОЛОВА. Будь ласка, Сергій Терьохін від комітету.

16:38:44

ТЕРЬОХІН С.А.

Дякую. Шановні народні депутати! Дуже тезово ми обговорювали це питання. Комітет пропонує прийняти лише у першому читанні у зв'язку з тим, що ми проголосували Державний бюджет і нам треба не порушувати принципи призначень між різноманітними органами державної влади, а такою бюджетними організаціями, в тому числі державними нотарями.

Тому пропозиція є підтримати за основу. І ми після того з бюджетним комітетом спробуємо знайти компроміс по цьому питанню.

Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, будь ласка.

16:39:16

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати! Шановний Володимире Михайловичу! У зв'язку з тим, що ми прийняли Бюджетний кодекс і зараз прийняли бюджет, виникне певна розбалансованість бюджету. Тому є два виходу з цієї ситуації. Все-таки один відсоток - це втрати для бюджету, і згідно статті 6.2.7 Регламенту ми не маємо права це робити, також як не маємо права робити у відповідності до пункту два статті 27 Бюджетного кодексу.

Тому у нас є тільки один вихід. В законі передбачити, що цей закон набуває сили або з 1 січня 2004 року, або тоді тільки залишається можна приймати в першому читанні. Іншого варіанту у нас немає для того, щоб дотриматися букви і духу закону.

ТЕРЬОХІН С.А. Дякую. я дуже коротко.

Пане Юрію, ви абсолютно повторили те, що я сказав. Тут втрат бюджету ніяких не буде, а буде зміна призначень, тому що якщо не буде платити Фонд державного майна 1 відсоток, то у нього буде економія кошторису на 1 відсоток. Але є питання з фінансуванням органів Державного нотаріату і тому знову так і пропозиція комітету в першому читанні, потім ми знайдемо точки дотику з бюджетним комітетом. Дякую.

ГОЛОВА. Валерій Асадчев, будете ви? будь ласка, Асадчев.

16:40:57

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Ми це питання в принципі розглядали при бюджеті, але, оскільки бюджет йшов дуже скоро, то ми не встигли його вирішити. Там була ідея певну частку коштів від цієї оренди передати якраз місцевим органам приватизації, які займаються цієї орендою. Тому я згоден з тим, що треба в першому читанні, а потім ми знайдемо спільну мову. Дякую.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про державну мито" щодо звільнення від мита нотаріальних посвідчень на стягнення заборгованості з орендної плати. Прошу голосувати.

ТЕРЬОХІН. С.А. Комітет просить підтримати.

16:41:45

За-235

ГОЛОВА. "За" 235, рішення прийнято.

До вашої уваги проект закону про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" щодо стягнення мита з іноземців.

Павло Анатолійович Шишолін, 30 секунд, будь ласка.

ШИШОЛІН П.А.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Даний законопроект зв'язаний з тим, що з 1 липня 2001 року на прикордонній війська покладено завдання щодо реєстрації іноземців та їх паспортних документів в пунктах пропуску. Але ми не можемо на сьогоднішній день знімати державне мито, яке складає 85 копійок з кожного громадянина, який перетинає Державний кордон. Тому законопроектом ми пропонуємо справляти державне мито не за реєстрацію іноземців в пунктах пропуску, а за продовження терміну їх перебування в Україні, що здійснюється органами Міністерства внутрішніх справ. При цьому збільшити ставку державного мита. А також збільшити розміри ставок державного мита за видачу, або продовження строку дії посвідчень на проживання Україні. І також виключається пункт 26 із статті 4 Декрету, де звільнялися до сьогоднішнього дня від сплати мита іноземні туристи.

Реалізація акту не потребує додаткових фінансових надходжень, навпаки ми зможемо за рахунок цього збільшити надходження до місцевих бюджетів в межах більше 5 мільйонів гривень. Прошу підтримати.

ГОЛОВА. Будь ласка, Сергій Терьохін, від комітету.

16:43:17

ТЕРЬОХІН С.А.

Дуже тезово, знову таки. Комітет підтримує зазначену пропозицію за двома мотивами, по-перше, мито збільшується, а не зменшується, тобто доходів до бюджету буде більше. По-друге, ми усуваємо значну дискримінацію іноземців, яких ми змушували реєструвати паспорти навіть по приїзді як туриста або в ділову поїздку. Ми приводимо наше законодавство до норм Європейського Союзу і лібералізуємо його в цьому випадку.

Тому, зважаючи на збільшення доходів бюджету і лібералізацію законодавства, комітет пропонує не тільки в першому читанні прийняти цей закон, але і прийняти його сьогодні в цілому. Дякую.

ГОЛОВА. Юрій Ключковський. Хорошо.

16:44:14

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Юрій Ключковський, "Наша Україна", Народний Рух України.

У мене запитання до обох доповідачів. Невже така автоматична відповідність між підвищенням чи оподаткуванням, чи встановленням цього мита для туристів і збільшенням доходів? Чи не здається нам, що це копійчане мито приведе до того, що туристи, які будуть стикатися з додатковими труднощами, з якими дотепер не стикалися, просто будуть менше приїжджати в Україну, у нас не зростуть доходи, а навпаки різко зменшаться. Отже, чи можна це якось пояснити, обгрунтувати або уникнути.

ТЕРЬОХІН С.А. Шановний пане Ключковський, я просив би більш уважно проекти читати, тут йдеться про те, що взагалі не береться мито за реєстрацію паспортів туристів і тих, хто приїжджає - ще раз, і тих, хто приїжджає у відрядження і так далі. Про що йде мова? Це іде мова про підняття з 0,5 неоподатковуваних мінімумів до 5-ти і з 0,2 до 2-ох тих, хто приїжджає на постійну роботу, або мігрантів, які приїжджають до України. Це, між іншим, дасть можливість боротися з незаконною міграцією, тобто людьми, які приїжджають без законних на те підстав до України, працюють, збільшують рівень безробіття в середині країни і так далі.

Стосовно, знову повторюю, туристів або простого пересування громадян по їх професійних ознаках мито не сплачується, ми його скасовуємо взагалі, за реєстрацію їх паспортів. Дякую.

ГОЛОВА. Я бачу. Валентин Мельничук. Я бачу, бачу. Мельничук, фракція Соціалістичної партії України.

16:46:17

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України.

Я підтримую пана Ключковського. І все-таки, шановні, ми хочемо збільшення бюджету, мотивуючи тим, що до нас дуже багато їздять. Ви подивіться, куди їздять українці 6 мільйонів і подумайте про ту реакцію інших держав, якщо сьогодні наші люди будуть їхати, а вони вимушені їхати із-за економічної ситуації за кордон. Чи не вплине це на наших українців більше, аніж на іноземців, які їздять до України? Дякую.

ТЕРЬОХІН С.А. Дякую. Ще раз я хотів би наголосити, що збільшення мита іде по двох категоріях. Дуже уважно. Перша категорія - це ті, які приїжджають на постійне проживання і реєструють свої іноземні паспорти. Друге - на тимчасове проживання. Це не стосується людей, які приїжджають, знову так, за професійними ознаками або для туристичних цілей.

Стосовно мита того, яке пропонується, - 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 17 на 5 - ось сума, яку пропонується знімати зараз за цю послугу. Для того, щоб, припустимо, апелювати до “Зеленої карти” в Канаді, нещодавно були підняті тарифи, які, якщо я не помиляюсь, приблизно коштують півтисячі доларів. Так от, давайте все-таки якісь, знаєте, хоча б маленькі такі узгодження робити. Одна справа - це получається 75 гривень, а друга справа - це 500 доларів США. Тому я думаю, що треба, це правильний закон, який звільняє від обов'язків реєструвати паспорти будь-яких людей, які приїжджають по справах сюди або з туризмом, і це дуже добре, з іншого боку, піднімає доходи Бюджету.

ГОЛОВА. Дякую. Роман Зварич.

16:48:27

ЗВАРИЧ Р.М. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, я уповноважений оголосити про те, що фракція прийняла рішення після обговорення цього законопроекту підтримати його в першому читанні. Я про це тому кажу, тому що було тут оголошено рішення комітету прийняти його в цілому. Фракція натомість мала певні застереження до окремих норм цього законопроекту. Отже, мій висновок: я вас дуже прошу не ставити цей законопроект на голосування в цілому, оскільки це буде заперечувати права наших народних депутатів вносити пропозиції в розгляді цього проекту в другому читанні.

ГОЛОВА. Рефат Чубаров, будь ласка.

16:49:17

ЧУБАРОВ Р.А. Дуже дякую, Володимире Михайловичу.

В якійсь мірі сказав Роман Зварич, я хотів би, шановні народні депутати, звернути вашу увагу іще на таку обставину. Після розвалу СРСР розірвалося дуже багато зв'язків між родичами, вони живуть на пострадянському просторі. До нас, до кожного майже із вас, якщо не до кожного, то кожного другого, приїжджають ті чи інші родичі або з Росії, або з Білорусії - ми бачимо, що з кожним роком якісь ідуть радикальні зміни щодо правил в'їзду-виїзду з тих чи інших країн. Я до чого? Я, розуміючи логіку того закону, теж категорично проти того, щоб сьогодні його приймати в остаточному, тобто в цілому. Давайте тільки в першому читанні для того, щоб уникнути тих моментів, коли, ну, будуть знову ж страждати громадяни України, бо до них будуть в'їжджати їх родичі, а вони будуть платити подвійно або в п'ять раз більше мита. Дякую.

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна".

16:50:15

КАРМАЗІН Ю.А.

Кармазін, фракція "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, шановний Володимир Михайлович!

Мені здається, що ті депутати, які зараз висловилися проти прийняття в цілому цього законопроекту, не зовсім дещо зрозуміли. Мова йде про те, що діючий закон про правовий статус іноземців не передбачав продовження терміну перебування іноземців в Україні взагалі та справляння за це державного мита. Ми вже перетворилися на державу суцільних політичних мігрантів з ризикованих країн. І потім показують це як негатив щодо України.

Тому я думаю, що після цього обговорення, в результаті якого жодної пропозиції по внесенню конкретних змін не прозвучало, і я вас запевняю, що її не можна придумати, тому що я зараз уважно-уважно вивчив цей законопроект, я прошу вас проголосувати в першому і другому читанні, тому що внести сюди ніяких пропозицій більше не можливо. Ми спасемо наших прикордонників, розв'яжемо їм руки таким чином, просто розв'яжемо руки, і ми забезпечимо, дозволимо створити фінансовий бар'єр при продовженні термінів, що взагалі не передбачено сьогодні законом. Це прогалина в законі.

ГОЛОВА. Дякую.

Сергій Анатолійович, будь ласка.

ТЕРЬОХІН С.А. Дозвольте мені коротке резюме сказати.

Парламент може проголосувати, як хоче - і в першому читанні, і в цілому, і так далі.

Єдине, знову таки, це закон спрямований, з одного боку, на зупинення, дійсно, нелегальної міграції, яка зараз в Україні набула величезних обсягів і веде до збільшення рівня безробіття українських громадян. Це перше.

Друге, пане Рефат, навпаки, цей закон звільняє від обов'язків родичів, які приїжджають сюди в Україну до своїх, реєструвати паспорти і за це оплатити мито. Цей закон звільняє їх від цього обв'язку, як сьогодні є. Тому цей закон, навпаки, спрямований на легальні стосунки між родичами і туризм і відрядження.

Тому ви можете проголосувати і в першому читанні, можете проголосувати в цілому, я сказав рекомендацію нашого комітету.

Ми б хотіли, щоб прикордонна служба почала жорстку боротьбу з одного боку - з незаконними мігрантами, з іншого боку - вона б не псувала настрій громадян, які просто йдуть по своїх справах в нашу країну. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні колеги, аргументи зрозуміли, очевидні. Адам Мартинюк, будь ласка.

16:53:05

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимире Михайловичу. Мартинюк, Фракція Комуністів.

Шановні колеги! Ми даремно сперечаємося з вами, давайте йти за процедурою. Комітет пропонує: спочатку ми голосуємо в першому читанні, а там далі побачимо, проголосуємо, значить буде і в другому читанні. Чого ми зміщуємо два читання зразу.

ГОЛОВА. Дякую.

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" щодо стягнення мита з іноземців. Прошу голосувати.

ТЕРЬОХІН С.А. Комітет пропонує проголосувати "за".

ГОЛОВА. Йде голосування, шановні колеги.

16:53:47

За-353

За-353. Рішення прийнято.

Була пропозиція комітету прийняти в цілому, як Закон з урахуванням аргументів. Ставлю на голосування прийняття цього проекту в цілому, як Закон.

ТЕРЬОХІН С.А. Просимо підтримати, це дуже важливий закон.

16:54:11

За-304

За-304. Рішення прийнято.

Дякую вам.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо оплати вартості екологічної броні.

Володимир Костянтинович Бронніков - голова підкомітету, будь ласка.

16:54:32

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемый Председатель, уважаемые коллеги, присутствующие! Напоминаю, что этот закон дополняет законы про защиту населения и территории в чрезвычайных ситуациях, от техногенных и природных катастроф. А также Закон "Про охорону навколишнього середовища". Этим законом вводится понятие "экологическая броня" энергопотребителя, которая подразумевает, что ни одно предприятие, как бы оно опасно не было, не может быть отключено и должно обеспечиваться энергопотреблением, чтобы обеспечить невыход вредных веществ в окружающую среду, чтобы не было воздействия ни на персонал, ни на население. Этим законом предусматривается необходимость разработки технических организационных мероприятий, исключающих прекращение энергоснабжения экологически опасных объектов в каких бы ни было ситуациях. Также этим законом определяются аварийные источники финансирования экологический брони в случае, если предприятие идет на ликвидацию и становится не платежеспособным.

Комитет рассмотрел и одногласно просит его поддержить в первом чтении. Рассмотрело и экспертное управление, также поддерживает его принятие в первом чтении. Просим поддержать.

ГОЛОВА. Валентин Мельничук, будь ласка, фракція Соціалістичної партії України. Шановні колеги, тут нам треба за чи проти говорити.

16:56:15

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України.

Шановний доповідачу, те, що сьогодні стягують, я вже не говорю і за електроенергію і сплачує населення ПДВ - це зрозуміло. Мене в цьому питанні, у законопроекті слідуюче. Скажіть, будь ласка, хто буде сплачувати, чи це буде сплачувати бюджет, чи це знову звалиться на платника, користувача електроенергетики. Це дуже важливо. Будь ласка.

БРОННІКОВ В.К. Конечно в случае, если предприятие идет на ликвидацию, и оно принадлежит коммунальной собственности - это будет местный бюджет. В случае до ликвидации этого предприятия, очевидно, это будет Государственный бюджет. Но это финансовые системы еще предстоит разработать.

ГОЛОВА. Будь ласка, я бачу, я бачу, Петро Порошенко. Я бачу.

16:57:22

ПОРОШЕНКО П.О.

Дякую шановний Володимире Михайловичу. Шановний Володимире Михайловичу, ми, на жаль, продовжуємо ганебну практику, коли виносяться закони, які суттєвим чином впливають на видаткову частину Державного бюджету, не маючи позиції бюджетного комітету.

Не можна зараз ставити цей закон на розгляд, коли не обрахували, які видатки потягне за собою, податки Державного бюджету і місцевих бюджетів, прийняття цього закону. Яка буде процедура визначення цих видатків? Ми щойно прийняли Закон про Державний бюджет, маємо величезні проблеми після прийняття Закону про мінімальну заробітну плату, який зробив велику дірку у державному бюджеті, і зараз продовжуємо цю практику.

Прохання дати вказівку організаційному управління не ставити на розгляд питання без розгляду їх у бюджетному комітеті згідно з 27-ю статтею Бюджетного кодексу. Дякую.

ГОЛОВА. Народний депутат Кирильчук, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

16:58:22

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Фракція Блоку Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина".

Володимире Михайловичу, я хотів би підтримати голову бюджетного комітету, який тільки що говорив, і поки що відкласти це питання у голосуванні.

І друге. Це до доповідача. Під такою назвою в позаминулому році вже був прийнятий закон, але про зовсім інше. Як вони стикуються з назвою, ви не перевіряли це?

БРОННІКОВ В.К. Под таким названием совпадающим не было законов. Этот закон носит, в первую очередь, организационно-технический характер, чтобы предотвратить возможность отключения систем водоснабжения, систем обеззараживания воды, систем других, которые мы знаем, и техногенных катастроф. И эти системы, и этот закон не требует никаких нагрузок на бюджет, дополнительных нагрузок. Он просто организует систему обеспечения безопасности нашего населения и недопустимости прерывания энергоснабжения.

ГОЛОВА.Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна".

16:59:44

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати! Шановний Володимире Михайловичу! Шановний народе України! Цей закон ще раз свідчить про те, що певні фінансові клани хочуть повністю обдурити і облопошити цей народ. Звертаю увагу на частину четверту статті 24-ї запропонованого проекту.

Енергопостачальники мають право на відшкодування з Державного бюджету вартості електричної енергії, що постачається споживачу на рівні екологічної броні у разі неповної плати споживачем.

Держава в особі Мінфіна у цьому випадку набуває права відносної відповідної регресної вимоги і так далі. Іншими словами, за екологічно небезпечні підприємства приватної форми власності, що заборгували, буде розплачуватися держава в особі Міністерства фінансів. Вона буде відповідати за фінансові наслідки діяльності цих підприємств і звалювати на себе проблеми, пов'язані зі стягненням боргів як це передбачено в тому, що я процитував. Боржники мають самі нести відповідальність за свої борги і ті, хто сьогодні поскуповував, мають відповідати. Цей закон не можна приймати.

ГОЛОВА. Дякую. Віктор Пинзеник. Дякую.

КАРМАЗІН Ю.А. І є ще аргументи чому не можна приймати цей закон. Хай люди знають що це за закон.

ГОЛОВА. Віктор Михайлович Пинзеник.

17:01:06

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги! По-перше, Кармазін відзначив ту неточність, яка прозвучала з трибуни, що по суті на державний бюджет перекладаються кошти по утриманню підприємств. І цей закон суперечить базовим законам, прийнятим Верховною Радою України.

Нагадаю, держава не відповідає по зобов'язаннях підприємств. Це базові принципи, які ми заклали в Цивільному кодексі і в інших законодавчих актах України. Не можна цей закон голосувати.

БРОННІКОВ В.К. Я обращаю внимание, что речь идет о экологической безопасности населения прежде всего. Об этом идет речь. Чтобы не было внезапных отключений этих объектов, что у нас неоднократно было.

ГОЛОВА. Андрій Клюєв, будь ласка. Голова комітету.

17:01:57

КЛЮЄВ А.П.

Уважаемые коллеги! Этот закон чисто технический закон ы вы знаете, что у вас есть огромная проблема, когда предприятие по водоснабжению, по электроснабжению, предприятия и коммунальной, и государственной формы собственности отключаются и от этого страдают только наше население. Поэтому и предусматривается такое понятие как "экологическая броня". То есть, эта экологическая броня, если предприятие попадает под эту экологическую броню, то есть статус этого предприятия, то эноргоснабжающее предприятие не имеет права отключать их. Вот это основная суть этого законопроекта. Спасибо.

ГОЛОВА. Шановні колеги, народний депутат Майко, будь ласка.

17:02:52

МАЙКО В.І.

Я хочу, Володимире Михайловичу, підтримати цей закон і звернути депутатів на таке положення, яке сьогодні склалося в промисловості. Десятки підприємств мають дуже екологічно опасне виробництво. Відключення не завжди виправдовується, будь-яке відключення може по вартості бути потім в 100 раз вище, ніж та економія, яка сьогодні йде на електроенергію. Друге діло, за який рахунок потім це робити? Але броня, яка б гарантувала, щоб підприємства екологічні опасні, була обов'язково в країні, це було і в Радянському Союзі колись, потім це порушили. Небезпечна броня повинна бути за кожним підприємством, яке має безпеку екологічно.

Тому я вважаю і прошу депутатів, підтримайте закон, а може в другому читанні ви визначитеся за рахунок чого це забезпечити і порядок забезпечення.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України про електроенергетику. Прошу голосувати.

17:04:22

За-246

За - 246, рішення прийнято. Ставлю на голосування...По фракціях, будь ласка.

Вношу на розгляд проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" (щодо використання коштів збору за забруднення). Сергій Анатолійович Матвієнков, я прошу вас - сухий залишок.

17:05:23

МАТВІЄНКОВ С.А.

Уважаемые коллеги, я не буду долго говорить, я скажу только одно. На протяжении двух дней мы здесь рассматривали вопросы, связанные с экологией. Во многом проблема, которая сложилась сегодня у нас с экологией связано с тем, что мы больше говорим, чем конкретно делаем и с механизмом, системой платежей, которая сегодня существует. То есть какой механизм? То, что мы платим сегодня, 10 процентов остается на местах, 10 процентов - город, область и 70 процентов уходит в центр, то есть складывается парадоксальная ситуация: чем грязнее экология на местах, тем выгодней центру, чем больше платит место, тем выгодней центру, тем больше средств для того, чтобы их использовать эти деньги.

Мы провели эксперимент в горно-металлургическом комплексе и попробовали поменять эту систему. Повернули, сделали 70 - оставили на местах под конкретную программу, под конкретно утвержденное мероприятие с ответственностью за использование каждой гривны, а в центр отдали 10, 10 и 10. Это дало колоссальный эффект уже по металлургической отрасли, то есть я могу привести какие примеры. Если производство стали у нас увеличилось на 9 миллионов, то выбросы увеличились, практически, в 2 раза. Каждое металлургическое предприятие за это время провело конкретную работу. То есть, комбинат Ильича ввел программу "Спейп" - за 20 миллионов поставили фильтры. "Азовсталь" в доменную печь номер 4 поставил электрофильтры. "Запорожсталь" рукава поставили, то есть пошла конкретная работа, связанная с экологией. Поэтому мы предлагаем для того, чтобы эту работу оживить, не заговорить, а оживить, перевести в конкретное русло, поменять эту систему, чтобы она была перенесена на такие промышленные предприятия как металлургическая, коксохимическая, химическая, горнодобывающая, угольная и цементная промышленность. Поэтому мы предлагаем данный законопроект принять в первом чтении за основу с тем, чтобы можно было некоторые моменты доработать, но перейти от слов к делу с тем, чтобы начинать конкретно заниматься экологией, а не заниматься говорильней. Спасибо.

ГОЛОВА. Іван Заєць, а тоді, тоді питання. Іван Заєць. Сергій Матвієнков, ви поки з Асадчевим там узгодьте питання.

17:07:06

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, "Наша Україна", Український Народний Рух.

Суть пропозиції народних депутатів полягає в тому, щоб змінити механізм надходження та використання коштів фондів охорони навколишнього середовища України. Пропонується 70 відсотків від забруднення для певних підприємств певних галузей, це металургія, це хімічна промисловість, це цементна промисловість і так далі, залишати на підприємстві. Що це означає фактично? Це означає, що до Державного бюджету не поступить 50 млн. Це означає, що на 30 відсотків буде зменшена по суті доля фонду у областях, тобто мова йде про те, щоб фактично відірвати можливості вирішення загальнонаціоанльних програм, програм обласних і таким чином загнати ситуацію у глухий кут.

Ви знаєте, що у нас є такі загальнонаціональні програми, як екологічна мережа, як охорона Азовського і Чорного моря, як програма поводження із токсичними відходами. Отже, ці всі програми будуть загрожені, якщо брати такий механізм.

Мене дуже дивує позиція пана Матвієнкова, який вийшов і так кину в зал, начебто нехотя, що ситуація сьогодні полягає в тому, що 70 відсотків забирає центр, а решта - 30 відсотків - розподіляється між областю і між базовим рівнем, тобто селом, містом і так далі.

Пане Матвієнков, почитайте закон і побачите, що в республіканський фонд надходить якраз 30 відсотків, 50 відсотків надходить до області і 20 відсотків надходить до базового рівня - села, селища і міста. Тому, будь ласка, використовуйте інформацію не для обману депутатів, а для того, щоб справді прояснити цю ситуацію.

А тепер, що це означає в економічному плані. Це означає, що ми даємо пільги для групи підприємств, які чітко не визначені...

ГОЛОВА. Іван Олександрович, завершуйте.

ЗАЄЦЬ І.О. Зараз, зараз.

Що таке підприємство, наприклад, металургійної промисловості? Що таке підприємства хімічної промисловості? Під ці підприємства можна що хочеш ввезти, і це будуть такі своєрідні собі вільні зони, через які будуть прокачуватися будь-які речі. Я думаю, що це не є хороший механізм, який дозволить вирішити нам ці проблеми.

Тому, шановні депутати, вирішення цієї проблеми треба шукати в іншому. Парламентські слухання у понеділок якраз цей шлях відшукали. Ми пропонуємо замість фонду охорони навколишнього природного середовища в республіці, замість таких фондів на обласному рівні і на рівні базовому запровадити так званий національний екологічний фонд, який нагромаджував би кошти за спеціальне використання природних ресурсів, який збирав би кошти від забруднення територій, а потім давав кредити і субсидував проекти, а не просто так, давайте ми віддамо кошти.

Ціни за металургійну продукцію, ціни за хімічну продукцію установити такі, які треба, а потім будемо говорити про вирішення проблем.

ГОЛОВА. Народний депутат Асадчев.

ЗАЄЦЬ І.О. Тому я ... дозвольте, я завершую.

Тому я хочу звернутися до представників регіонів, до інших представників: майте на увазі, що фонд обласний буде знищений, а екологічний...

ГОЛОВА. Дякую.

ЗАЄЦЬ І.О. Володимир Михайлович, це серйозне питання, і прошу не перебивати мене. Скільки можна весь час говорити про те? Є Регламент - і все. Я доповідаю від комітету. Комітет розглядав цей законопроект, і я зобов'язаний доповісти ту позицію, яку виробив комітет. Треба фахово обговорювати законопроекти, а не гонити просто, як ми гонимо: три хвилини - і пішов, і гуляй. А потім не знаємо, за що голосувати.

ГОЛОВА. Іван Олександрович, не витрачайте пару в гудок, а конкретно говоріть, будь ласка. Народний депутат Асадчев.

ЗАЄЦЬ І.О. Володимир Михайлович, я пару в гудок не витрачаю, це ви витрачаєте його.

ГОЛОВА. Будь ласка.

17:10:40

АСАДЧЕВ В.М.

Шановні друзі, по-перше, цей законопроект зразу вносить зміни в бюджет, і це правильно сказано, що, фактично, ліквідується екологічний фонд - це раз.

По-друге, сьогодні розподіл екологічного фонду відбувається таким чином: 30 відсотків - Державний бюджет, а 70 - це місцеві бюджети, а не так, як сказав доповідач Матвієнков.

Тепер, що відбудеться, якщо це залишати на підприємствах, це вже не будуть гроші бюджету, тому що бюджетні гроші можна принаймні проконтролювати. Їх може проконтролювати Рахункова палата, КРУ.

Як тільки ви залишаєте їх на підприємстві - це не кошти бюджету, і тоді вже підприємство вирішує, чи екологічні програми вирішувати, чи неекологічні програми - їх ніхто перевіряти потім не буде, не зможе, і ніякі санкції застосовувати теж не зможе.

З другого боку, ніхто не забороняє підприємствам підключатися під програми місцевих екологічних фондів і залучити ці гроші на свої підприємства і там робити ці екологічні програми, будь ласка. Це дозволяється і це можна робити, але це під контролем місцевої ради і місцевих органів влади. Навіщо ми це будемо зараз ламати. Дякую.

ГОЛОВА. Володимир Бойко зараз.

Шановні колеги, я прошу вас, проголосуємо. Будь ласка, Володимир Бойко.

17:13:07

БОЙКО В.С.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты. Я очень редко выхожу на трибуну, но когда выступает Иван Заец и когда рассказывает об экологии, уверяю, каждый себя уважающий депутат с округов, с мажоритарщиков и с тех, кто живет в городах Днепропетровск, Харьков, Запорожье, Мариуполь, Кривой Рог и так далее, проголосует за эти вещи. Когда рассказывают, что эти деньги уходят куда-то, извините, если они сюда в Киев прийдут, никогда в жизни мы ни одной копейки здесь не найдем, это в буквальном смысле "кормушка" и мы это проходили по дорогам , и по всем делам, здесь есть четкий контроль и то, что сделано за последние три года в горно-металлургическом комплексе доказывает, что если мы действительно эти деньги оставим на предприятиях, не только металлургов, а и на ТЕСах, где есть вопросы экологические, это действительно деньги пойдут на то, чтобы на Украине был чище воздух, чище было Азовское море.

Поэтому я прошу проголосовать за этот закон.

ГОЛОВА.Народний депутат Шевчук, Фракція Народно-демократичної партії України.

17:14:26

ШЕВЧУК С.В.

Сергій Шевчук, Фракція НДП.

Шановні колеги! Депутати минулого скликання пам'ятають мабуть, як голосувався закон про особливості приватизації заводу ім.Ілліча. Тоді висунені були пропозиції щодо відрахувань на екологічні цілі під час приватизації. Що було з успіхом відкинуто лобістами цього законопроекту.

Сьогодні автори пішли далі, вони пропонують нам прийняти закон, який можна сміло назвати Закон про пільги забруднювачам довкілля. Я хочу нагадати усім, що в Європі, у цивілізованому світі існує інший принцип, який ніхто ще не заперечив, цей принцип означає: забруднювач платить, платить державі, платить місцевим громадянам, платить тим громадянам, які страждають від того, що такі підприємства отримують величезні прибутки.

Таким чином, те, що нам сьогодні пропонується, я нічим іншим, як таким собі Маріупольським винаходом, який суперечить міжнародному екологічному положенню, і голосувати за такий законопроект неможна. Дякую.

ГОЛОВА. Народний депутат Руденко, фракція СДПУ(о) і будемо голосувати. Тут є вже за і проти, чітко визначить і зразу будемо голосувати. Ну, два "за", два "проти", більше неможна - це скорочена процедура. Яка різниця?

17:15:48

РУДЕНКО Г.Б.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні депутати, по-перше хочу сказати, що думка екологічного комітету була неоднозначною щодо цього закону.

По-друге, це не є податок те, що ми обговорюємо. І я мушу сказати, що сьогодні є історичний шанс знайти компроміс між промисловцями і екологами. Тому я вважаю, що можна переконати екологів піти на поступки з цим законом, але за умов того, що промисловці підуть на поступки і збільшать коефіцієнт, який сьогодні відшкодовується за збитки за охорону навколишнього середовища.

Я мушу сказати, що з 1995 року суми відшкодувань за охорону навколишнього середовища незмінні. Тому пропоную записати це у резолюції, що якщо до повторного голосування ми зможемо домовитися про те, щоб підняти хоча б у два рази коефіцієнт відрахувань, можна піти на те, щоб цей закон у першому читанні прийняти.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття у першому читанні проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища".

Ну, я розумію, ну два "за"- два "проти", ну, я не можу. Ну, наполягає і Кравченко, і інші наполягають, так що я можу зробити. Я поставив на голосування, давайте визначайтеся, будь ласка. Ну, що я можу зробити? Свободу Кармазіну? І так завжди є свобода Кармазіну.

17:17:27

За-214

За-214. Рішення не прийнято.

Зараз з мотивів другого буде.

(Ш у м у з а л і)

Та всі з мотивів мають право. Я прошу вас. Ви ж не прийняли, закон уже пройшов, все вже. Я прошу вас. Ми нікому не дамо слово, домовилися.

Зараз буде другий закон, з мотивів з другого закону будете ставити питання.

Проект Закону про внесення змін до Закону України про пенсійне забезпечення. Будь ласка.

Доповідач народний депутат Волинець є? Михайле Яковичу, я прошу дуже коротко аргументацію.

17:18:27

ВОЛИНЕЦЬ М.Я.

Шановні народні депутати! Внаслідок реалізації програми закриття нерентабельних вугільних шахт та розрізів було вивільнено 72 тисячі працівників, виведено із експлуатації або знаходяться у стадії ліквідації та підготовки до закриття 107 шахт і чотири розрізи, в тому числі перспективні шахти з великими запасами вугілля, які могли б досягти рентабельної роботи при незначних капіталовкладеннях. Реструктуризація шахт в основному позитивно не вплинула на ефективність роботи вугільної промисловості, не вирішені соціальні питання, проблеми охорони навколишнього середовища та інвестицій, не створені нові робочі місця, не здійснено технічне переозброєння і підвищення рентабельності галузі, не забезпечується своєчасна виплата заробітної плати тощо.

При державним апаратом управління створені штучні перешкоди по виконанню діючих законодавчих актів, в тому числі Закону України про пенсійне забезпечення. Як відомо, згідно за статтею 14 "Особливості пенсійного забезпечення працівників зайнятих на підземних і відкритих гірничих роботах та в металургії" Закону України про пенсійне забезпечення працівники безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних відкритих гірничих роботах, включаючи особовий склад гірничорятувальних частин по видобуванню вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин на будівництві шахт і рудників та в металургії за списком робіт і професій затверджуваних Кабінетом Міністрів України мають право на пенсію незалежно від віку, якщо вони були зайняті на цих роботах не менше 25 років.

А працівники провідних професій на цих роботах, робітники очисного вибоїв, прохідники, вибійники на відбійних молотках, машиністи гірничих....... машин, сталевари і горнові, агломератники, фальцувальники гарячого прокату за умови, якщо вони були зайняті на цих роботах не менше 20 років.

Частина із вивільнених гірників працювала на підземних і відкритих гірничих роботах по видобутку вугілля, включаючи особовий склад гірничо-рятувальних частин 23 або 24 роки.

ГОЛОВА. Висновок давайте.

ВОЛИНЕЦЬ М.Я. Я закінчую. А працівники провідних процесій на цих роботах, робітники очисного вибою, прохідники, вибійники на відбійних молотках машиністи гірничі рятувальних виємних машин - трохи менше 20 років.

В останній період своєї діяльності вказана категорія гірників пропрацювала не на діючих шахтах, а на гірничих підприємствах, що підлягають реструктуризації. Але регіональними органами соціального забезпечення цей стаж роботи не зараховується до пільгового.

Враховуючи наведене і згідно з статтею 58 Конституції України, де передбачено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасують відповідальність особи вважаю за необхідне щодо розповсюдження особливості і пенсійного забезпечення працівників, зайнятих на підземних відкритих гірничих роботах на шахти, що реструктуризуються або знаходяться в стадії ліквідації та підготовки до неї.

Цей законопроект, підтриманий комітетом у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Комітетом з питань соціальної політики та праці, Міністерством праці та соціальної політики.

Проте, ми домовилися у Міністерстві праці, що на друге читання буде податний законопроект, де передбачено, що пільгами будуть користуватися гірники, що працюють на реструктуризованих шахтах, на підземних роботах протягом до 2 років і цей механізм буде виписано окремо.

Шановні народні депутати! Прошу підтримати цей законопроект в першому читанні. Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Комітет пропонує також прийняти за основу. Якщо немає заперечень, я поставлю на голосування про прийняття цього проекту за основу. А далі будемо вивчати.

Увімкніть систему "Рада", будь ласка.

17:22:29

За-198

За - 198, по фракціях, рішення не прийнято.

З мотивів, будь ласка, Микола Кравченко.

17:22:43

КРАВЧЕНКО М.В.

Я, Владимир Михайлович, хотел бы все же вернуться и обратить внимание народных депутатов к законопроекту 209, предыдущему, про охорону навколишнього природного середовища. Минутку, минутку, дайте я внесу предложение! Речь идет о том, что нельзя так легко, тем более после таких серьезнейших дебатов, которые состоялись в понедельник по охороне навколишнього середовища, нельзя отмахиваться так просто легко.

Поэтому у меня предложение есть, есть сенс и у Зайця, есть сенс и у тех народных дептатов, которые вносят это, поэтому я прошу поставить его на голосование на повторне перше читання и еще раз вернуться к его рассмотрению в комитетах и так далее. Я прошу поставить на голосование на повторне перше читання.

ГОЛОВА. Шановні колеги, у мене є така пропозиція, яка вас всіх влаштує. Давайте, не всі встигли проголосувати і визначитися відносно проекту про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення", який інформував народний депутат Волинець, давайте я ще раз поставлю на голосування, а потім повернемося і визначимося щодо цього документу.

Ставлю на голосування... Заспокойтеся! Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення". Прошу народних депутатів визначитися.

17:24:16

За-194

94 - рішення не прийнято.

Будь ласка, Юрій Кармазін. Володимир Дмитрович, ну ми ж переголосовували, зараз зала визначиться, ну що ви. Будь ласка, давайте толерантно закінчимо роботу нашу. Будь ласка, Юрій Кармазін і проголосуємо.

17:24:24

КАРМАЗІН Ю.А. Дякую. Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників вітчизни.

Шановні народні депутати, я не хочу порушувати Регламент, розглядається Закон про пенсійне забезпечення, про внесення змін до цього закону, зокрема мова йде до одної тільки статті, до статті 14 цього закону "Особливості пенсійного забезпечення. Мова йде тільки про ті шахти, про доповнення закону, тільки тими шахтами, які реструктуризуються або знаходяться в стадії ліквідації та підготовки до неї. Мова іде про те, що ті шахтарі, які попали на ці шахти, не винні. Ми довели такою системою за ті 70 років, за ці 11 років до тієї системи, що ці шахти реструктуризуються. І раз так, то ми маємо прийняти цей закон. Можливо, хтось не зрозумів, але це треба прийняти, це соціальна справедливість. Дякую.

ГОЛОВА. Петро Степанович Цибенко. Ну, зараз ще, як будете наполягати, раз поставлю на голосування. Я прошу тільки, голосуванням ми все вирішимо, у нас дуже багато рішень треба прийняти, шановні колеги. Ніхто ж нікого не гвалтує.

17:25:43

ЦИБЕНКО П.С. Спасибі.

Фракція комуністів, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів, інвалідів.

Шановні колеги! Двічі ставиться документ на голосування і я розумію, що двічі він стає заручником зовсім іншого документу, бо голосуємо один, а думаємо про інший. Є проблема.

Мова іде про те, що до трудового стажу включається стаж шахтаря на працюючій шахті, на тій шахті, яка будується, а це та шахта, яка іде під закриття, і є проблема. І є всі можливості врегулювати цю ситуацію при підготовці до другого читання, але є проблема і треба рухатись у її вирішенні. І я просив би шановних моїх колег обов'язково підтримати зараз цей документ в першому читанні. Я абсолютно переконаний, що з Міністерством праці ми знайдемо компроміс для того, щоб була розв'язана ця проблема. Дякую.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення". Аргументи ви щойно вислухали.

17:27:00

За-222

Давайте зберіться, подумайте. Да не треба! Ну, ще потім поставимо, якщо потрібно. Сідайте. Ви ж не голосували.

Шановні колеги, як ми домовлялися. Ну, давайте, ми вже голосували, переголосовували, шановні колеги. Про направлення на повторне перше читання проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" (щодо використання коштів збору на забруднення). Ставлю на голосування.

17:27:40

За-249

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Комітет пропонує прийняти за основу. Від комітету, будь ласка, є? Хто буде виступати. Будь ласка, Валентин Олексійович Анастасієв. Зараз, одну хвилиночку.

17:28:13

АНАСТАСІЄВ В.О.

Валентин Анастасиев, фракция коммунистов, Комитет по делам пенсионеров, ветеранов, инвалидов.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты, Комитет по делам пенсионеров, ветеранов, инвалидов рассмотрел законопроект о внесении изменений в Закон Украины "Про статус ветеранов войны, гарантии их социальной защиты", поданый народным депутатом Украины Киваловым.

Законопроектом предлагается установить статус войны участникам боевых действий, которые получили инвалидность в результате общего заболевания или трудового увечия. Что касается увечия, то комитет считает, что эта категория людей, граждан определена законодательством Украины об охране турда и социальном страховании, поэтому не может быть учтена в этом законопроекте. К тому же, трудовое увечие не связано с боевыми действиями на фронте на поле стражения.

Относительно инвалидов, которые получили инвалидность вследствие общего заболевания, то комитет считает, что эту категорию нужно поддержать. Прямая связь есть. К тому же это - категория людей, которым сегодня уже 76-80 и старше лет. Поэтому комитет предложил, предлагает считать, что проект необходимо принять в первом чтении. И если у автора нет возражений против исключения трудового увечия, то можно принять и в целом этот закон.

ГОЛОВА. Голова комітету Поліщук Микола Єфремович, будь ласка.

Ну, є ж там люди, які руку піднімають.

Ну, зараз ні, Поліщук зараз, одну хвилинку. Ну, сідайте, будь ласка.

17:30:09

ПОЛІЩУК М.Є.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Я хотів би сказати, що цей законопроект детально розглядався в Комітеті охорони здоров'я, і при цьому було сказано, що не можна цей законопроект приймати по двох причинах, по-перше, що з віком інвалідність наступає в більшості людей. Це не прямий зв'язок, а це посередній... косвенный... посередній зв'язок.

По-друге, на сьогоднішній день не можна відрізнити ідентифікувати рану двохрічної давності від рани 40-річної давності. На Україні сьогодні, я можу сказати як експерт 20-ти років, зменшилась кількість учасників війни, але різко збільшилася кількість інвалідів війни. Ми на сьогодні будемо мати значне збільшення необгрунтовано інвалідів війни. Всі ті діти, які були, дістануть свідків, що він в 3-5 років носив кашу партизанам, і стане інвалідом. Не можна цей закон приймати.

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, є дві позиції. Перша є позиція комітету профільного і позиція Комітету з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства.

Я ставлю на голосування. Петро Степанович, будь ласка, одну секунду. Будь ласка, Цибенко Петро Степанович.

У нас дуже багато рішень, нам треба голосувати, шановні колеги.

17:31:34

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі. Голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів, інвалідів, фракція комуністів, Цибенко.

Я хотів би просто уточнити для свого колеги, який зараз говорив: мова йде не про учасників війни, а мова йде про учасників бойових дій. Тому про тих, про кого ви говорите по 3-5 років, не про них мова. Мова йде про учасників бойових дій - це по-перше.

По-друге, ще раз наголошую, що наймолодшому учаснику бойових дій періоду Великої Вітчизняної війни сьогодні 75 чи 76.

І по-третє, шановні колеги, ми з вами йдемо до того проміжку часу, коли ми будемо відзначати цілу низку подій, 60-річних ювілеїв, пов'язаних з історією Великої Вітчизняної війни. І я хотів би, щоб ми з вами віддали шану цим людям, ми знайдемо можливість відрегулювати це питання, я вас прошу підтримати цей документ.

ГОЛОВА. Тарас Чорновіл, будь ласка.

17:32:39

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Окрім того, що казав депутат Поліщук, я з цим абсолютно погоджуюся. Дійсно, закон, який нас заганяє в тупик і допомагає спекуляціям і криміналізації експертної сфери. Я хочу нагадати ще одну річ, закон є неконституційний з тієї причини, що вносить його депутат, який згідно Конституції повинен скласти з себе депутатські повноваження.

Вже через це морально ми не маємо право голосувати за цей закон. Дякую.

ГОЛОВА.Дякую.

Поліщук Микола Єфремович, репліка, будь ласка.

Тільки прізвищ знову не називайте.

17:33:17

ПОЛІЩУК М.Є.

Шановні народні депутати. Я хотів би сказати, сьогодні 20 років як я працював головним експертом в експертизі судово-медичній. Як на сьогодні встановлюються учасники бойових дій, всі архіви в Росії, три свідки знаходяться, говорять, що він був учасник, показують рубець і він вже учасник бойових дій. Не можна цей закон приймати. Тому що він не логічний абсолютно, зрозумійте. Є біологічний вік, після 70 років більшість людей вже можна перевести на інвалідність, ми будемо вся країна пенсіонерів, інвалідів і пільговиків, а комусь треба працювати і годувати цей народ.

ГОЛОВА. Шановні колеги, аргументи ви вислухали. Я ставлю на голосування, з урахуванням аргументації ви будете голосувати.

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни", гарантії їх соціального захисту.

17:34:33

За-277

За-277. Рішення прийнято.

З мотивів, будь ласка, Микола Кравченко.

17:34:46

КРАВЧЕНКО М.В.

Кравченко, Фракция Коммунистов.

Владимир Михайлович, мы разобрались здесь по законопроекту 2045. Некоторые народные депутаты не понимали смысла постановки вопроса на голосование. Поэтому я убидительно вношу предложение: поставить на голосование вопрос 2045 про пенсійне забезпечення. Речь идет о шахтерах, которые попали шахты под реструкторизацию. Прошу поставить на голосование повторно.

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування, щоб ви свідомо зробили вибір. Це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення", який доповідав наш колега Волинець. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту цього закону.

17:35:47

За-286

за-286. Рішення прийнято.

Оголошую до розгляду проект Постанови про скасування Постанови Верховної Ради України "Про прийняття за основу проекту Закону України "Про відповідальність постачальників за виготовлення і реалізацію неякісної, небезпечної продукції". Прошу дуже коротко.

17:36:16

БОНДАРЧУК О.В.

Уважаемые депутаты, этот законопроект был принят в первом чтении в 1999 году. С тех пор были приняты законы и законопроекты в первом чтении, которые включили в себя основные положения этого рассматриваемого законопроекта. А те, которые не вошли в действующие законы или законопроекты, они либо противоречат уже принятым законам, либо уже не соответсвуют той концепции, которую сегодня занимает разработчик. Для того, чтобы открыть дорогу новым законопроектам, предлагается скасувати постанову о принятии в первом чтении этого законопроекта.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Постанови "Про скасування Постанови Верховної Ради України і про прийняття за основу проекту Закону України "Про відповідальність постачальників за виготовлення і реалізацію неякісної, небезпечної продукції". Пропозиція комітету відома вам, прошу голосувати.

17:37:11

За-240

За-240.

Якщо немає зауважень, доповнень, змін, ставлю на голосування про прийняття цього проекту, цієї постанови, як постанови. Прошу голосувати

17:37:35

За-260

Рішення прийнято.

Ставлю на розгляд проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до статті 6 Закону України про стимулювання виробництва автомобілів в України.

Комітет пропонує проголосувати проект цієї постанови в цілому, скасувавши відповідне попереднє рішення. Немає заперечень?

Ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту Постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до статті 6 Закону України про стимулювання виробництва автомобілів в України. Прошу голосувати.

17:38:31

За-375

Рішення прийнято.

Вношу на розгляд проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України від 8 квітня 1993 року номер 30-93 про державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил та відповідальність за їх порушення.

Комітет пропонує прийняти постанову відразу про скасування цього документу. Немає заперечень. Ставлю на голосування про прийняття проекту Постанови за номером 1169/П1 в цілому. Прошу проголосувати.

17:39:24

За-356

Рішення прийнято.

Я вношу на розгляд проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України щодо прийняття за основу проекту Закону України про колективне садівництво. Це пропозиція комітету. Він пропонує прийняти таку постанову.

Іване Федоровичу, треба приймати її? Комітет ставить таку пропозицію. Ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту постанови про скасування рішення Верховної Ради України щодо прийнятого за основу проекту закону України про колективне садівництво.

17:40:15

За-367

Рішення прийнято.

Шановні колеги! Вноситься на ваш розгляд, ми переходимо до розділу "Розгляд раніше не підтриманих питань". За пропозиціями комітетів. Будь ласка, з процедури Іван Адамович Мартинюк.

17:40:37

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимире Михайловичу. Мартинюк, фракція комуністів.

Шановний Володимире Михайловичу. Шановні колеги! Ми не один раз допускаємо собі подібне - для повернення до раніше не підтриманих питань. Це мається на увазі, що скільки б ми закон не відхиляли, якщо в когось виявляється бажання, то він буде його вносити стільки і до того часу, поки ми його не приймемо. А Регламент цього не дозволяє.

В Регламенті сказано чітко і зрозуміло: якщо закон не підтриманий на цій сесії він розглядатися не може. І тому бажання комітетів - це бажання комітетів, але є у нас внутрішній закон, який не дозволяє робити з Верховної Ради, ну вибачте... не хочу вживати нецензурного слова. Не прийнято - нічого, ми на наступний раз внесемо. Не прийнято наступний - ще раз внесемо.

Володимире Михайловичу, давайте ми не будемо підставляти Верховну Раду. Незабаром через пару днів буде третя сесія, внесуть на третю сесію ці законопроекти і ми можемо їх в законному порядку розглядати. Давайте ми цей розділ сьогодні обминемо. Тим більше, у нас є над чим працювати.

ГОЛОВА. Шановні колеги і шановний Адаме Івановичу! Ви повністю маєте рацію, але давайте ж реально дивитися на речі.

Шановні колеги! Коли ми не прийняли цих рішень? Коли у нас були сплески політичної активності. І тоді не тому, що не хотіли приймати цих рішень, а просто "стінка йшла на стінку". Ну давайте будемо реально називати речі.

Будь ласка, народний депутат Мельничук.

Якщо проти, шановні колеги, ми йдемо далі працювати, відкладаємо цей розділ і все. (Ш у м у з а л і)

17:42:20

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України.

Я підтримую те, що народний депутат Мартинюк тут і в принципі то це справедливо. Але, будь ласка, законопроект 2092, 1052, які зовсім не розглядалися, вони просто не розглядалися, шановні, не то що не підтримані раніше! Як сказав Володимир Михайлович, до них навіть черга не доходила. Ну я не розумію, чому вони в цьому розділі? Оце питання, те що ми зовсім не розглядали, а в перелік вони попали, як питання, які були не підтримані в цьому залі.

Я би попросив, щоб Секретаріат узагальнив це питання, взагалі чому вони сюди попали ці законопроекти.

ГОЛОВА. Шановні колеги, оскільки є заперечення, у мене така є пропозиція доручити зараз Секретаріату, може випадково дійсно якийсь документ попав до розділу раніше не підтриманих, ми це відкладаємо. А зараз йдемо до розділу "Про включення до порядку денного та прийняття рішення". Немає заперечень?

Я ставлю на голосування проект про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до статті 64 Закону України "Про банки і банківську діяльність"... А? Ми вже його розглянули. Вибачте, ми його розглянули.

Ставлю на голосування про включення до порядку денного і розгляд проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" (щодо відкликання депутатів). Борис Якович, будь ласка, Беспалий. А!

Я ставлю на голосування. Прошу голосувати про включення до порядку денного і прийняття рішень документу за номером 2176, тут два документи, 2176-1 - проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" (щодо відкликання депутатів). Прошу голосувати.

17:44:30

За-207

За - 207, рішення не прийнято. Не зрозуміли?

Ще раз ставлю на голосування про включення до порядку денного та прийняття рішення проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад (щодо відкликання депутатів).

Зрозуміли? Прошу визначитись.

17:45:04

За-222

З мотивів - народний депутат Беспалий.

17:45:13

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Шановні колеги, я звертаюся до вас з таким проханням - підтримати цей закон - з якої мотивації. Йдеться про те, що в Законі про статус депутатів місцевих рад дуже полегшений порядок відкликання депутатів. Фактично, сьогодні дуже легко ініціювати, причому за рахунок місцевих коштів, процедуру відкликання депутатів. І будь-який депутат місцевої ради, який займає незалежну позицію, може бути дуже легко відкликаний зараз. Але захистити людей може тільки той, хто сам захищений. І це є, ну, таке нагальне прохання від депутатів місцевих рад всієї України, які масово звертаються, щоб цю процедуру зробити все ж таки більш такою контрольованою. І це питання є терміновим, тому що по Україні вже розпочата така процедура тиску на депутатів місцевих рад. Тут досить навіть погрози, кажуть: ми вас відкличемо, якщо не будете маріонетками. Тому я дуже все ж таки прошу підтримати і включення до порядку денного і прийняття за основу цього проекту, який підтримує і комітет, і Управління науково-експертне тощо. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Народний депутат Шевчук, фракція НДП. Я бачу, бачу. Давайте ще раз проголосуємо і не будемо агітувати.

17:46:24

ШЕВЧУК С.В. Спасибі, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, ви знаєте, коли ми говоримо про депутатський корпус, ідеться не лише про нас з вами, про депутатів Верховної Ради. Ці два законопроекти, які пропонується включити до порядку денного, стосуються наших колег - депутатів рад різних рівнів, які, на відміну від нас, абсолютно не захищені в плані свого працевлаштування, тому автори двох законопроектів пропонують абсолютно помірковані, виважені рішення щодо цього важливого питання. Тому пропозиція від фракції НДП обов'язково включити ці питання і проявити таку депутатську колегіальність нас і депутатів рад різних рівнів. Спасибі.

ГОЛОВА. Анатолій Матвієнко.

17:47:15

МАТВІЄНКО А.С. Шановні колеги, я хочу звернутися до вас від імені Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування і хочу попросити задуматись над однією такою нормою. Ви знаєте, що сьогодні практично звільняють з роботи депутатів, і ми не можемо за підсумками рішення Конституційного суду захистити їх. Ви знаєте, що вони не мають ніяких гарантій, тому що ми їх позбавили. І сьогодні в умовах тиску на депутатів їх ще залякують можливістю відкликати. Тому я прошу, давайте ми своїх колег якось підтримаємо. Це не означає, що ми підтримуємо норму авторів того чи іншого закону, але внісши його в порядок денний, ми проголосуємо за перше читання, а потім доопрацюємо. Я прошу вас підтримати включення до порядку денного і розгляду цього питання. Дякую.

ГОЛОВА. Юрій Кармазін.

Шановні колеги, я нагадую, що у нас 10 хвилин залишилось, давайте не будемо агітувати, а голосувати.

17:48:14

КАРМАЗІН Ю.А. Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", партія захисників вітчизни.

Шановні народні депутати, питання надто важливе. Питання стоїть про гарантії депутатської діяльності. Чи має бути відкликаний чи немає? Має бути, очевидно, і народного депутата України. І це сьогодні говорять виборці, тому що сьогодні багато депутатів в цій залі дуже загорілі приїхали з 251 виборчого округу, як називають у нас всякі Канарські і інші острови.

Так от, ці закони треба ставити і ставити зміни до Конституції про відкликання і депутатів, які не виконують своїх обов'язків, народних депутатів України. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Володимир Бондаренко, фракція "Наша Україна".

17:49:09

БОНДАРЕНКО В.Д. Володимир Бондаренко, "Наша Україна".

Я як один з авторів цих пропозицій хочу звернути вашу увагу, що сьогоднішній закон дає право на другий день після виборів, на другий день після виборів починати процедуру відкликання. Людина не приступила ще до виконання своєї програми, їй нічого не пред'являючи, збирається декілька підписів, ініціюється група і потім тисяча людей відкликає депутата там Київради чи якоїсь іншої ради абсолютно без будь-яких на це підстав. Більш того, це все робиться за рахунок Державного бюджету. Тому цей законопроект встановлює мораторій на відкликання в перший рік, мораторій на відкликання в кінці скликання і таке інше. Тобто нормальний законопроект, який упорядковує ставлення до цих людей, які є депутатами місцевих рад. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, аргументи прозвучали.

Народний депутат Баранівський, будь ласка.

17:50:04

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

Справа ще в тому сьогодні, що на місцевих радах складається ситуація, коли певні політичні сили депутатів зганяють у місцеві фракції. Те, що робиться у нас тут, там це тоже є. І от ці люди так: або йди у фракцію, куди не хочеш, або ж завтра позбудешся депутатського мандату депутата місцевої ради.

Тому, дійсно, їх треба підтримати і захистити. давайте ми їх захистимо, це ж наші колеги. Дякую.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про включення, шановні колеги, до порядку денного та прийняття рішення проект закону про внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад щодо відкликання депутатів.

17:51:06

За-271

Переходимо до розгляду. Я прошу тільки по одній хвилині дати аргументацію і проголосуємо.

Будь ласка, Борис Якович і Кириленку В'ячеславу підготуватися.

17:51:22

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Комітет з державного будівництва і місцевого самоврядування.

Шановні колеги, передусім я вам хочу щиро подякувати за підтримку в тому, що це питання включили до розгляду. Але обговорення, фактично, вже відбулося зрештою. Тому мені тільки позицію комітету залишилося довести.

Тут два законопроекти - 2176 і 2176-1. Вони є альтернативні. Комітет пропонує підтримати перший - 2176. Він не скасовує, в принципі, інститут відкликання депутатів місцевих рад, але він робить цю процедуру досить такою складною, щоб це було тільки в обгрунтованих випадках, ну, наприклад, коли порушення депутатом закону встановлено вже судом. В цих випадках, звичайно, таке право має бути.

Ну, і також це не перекладається одразу на місцевий бюджет. Перша стадія робиться за рахунок ініціаторів, а на місцевий бюджет тільки остання стадія, коли процес вже, як то кажуть, пішов.

Проект 21.76-1, він пропонує, він трохи радикальний, можливо трохи зарано це робити, зовсім відмінити процедуру відкликання депутатів місцевої ради, оскільки ця норма є більш дискусійна, я думаю ми можемо поставити питання і так, але трошечки пізніше, а зараз для того, щоб уникнути колізій, відчувається, що більшу підтримку і може отримати проект 21.76, який я прошу підтримати за основу.

ГОЛОВА. Немає заперечень?

Я ставлю на голосування про прийняття за основу документу за номером, будь ласка, відмініть. Матвієнков, будь ласка.

17:53:10

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвієнков, 55 округ, Маріуполь.

Уважаемые друзья! Давайте мы немножко успокоимся и отойдем от политики, нельзя принимать законы под какую-то политическую ситуацию, это норма, которая должна действовать постоянно, независимо от коньюнктуры, от того кому как бы смотрелось на те или инные вещи.

Смотрите что мы делаем. Нельзя отозвать депутата городского совета. Да вы меня извините, если он не работает, если он разгильдяй, если нет нормального механизма.

Второй момент. Что значит, мы не можем его уволить, вот мы сейчас будем рассматривать второй закон, пока не дадут согласия. А если он на работу не ходит, если он совершает какие-то вещи за которые его нужно уволить. Причем тут городской совет?

Я считаю, что за эти законопроекты нельзя голосовать и нельзя прописовать в закон нормативные акты под какую-то политическую ситуацию. Спасибо.

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Я вимушений тут внести ясність, тому що, мабуть, помилка вкралася.

По-перше, ми не говоримо зараз про роботу, тому друга частина емоційної репліки Сергія Анатолійовича мабуть пов'язана з тим, що попередніми голосуваннями, за інші закони, він ще трошки не заспокоївся. Це не стосується роботи, по-друге, ніхто не пропонує вето на відкликання депутатів Київради, зокрема, взагалі. Пропонується тільки, щоб обгрунтована була ця процедура, щоб не могло зібратися три чоловіки і відразу поставити це голосування за місцевий рахунок, тобто якщо ви уважно подивитеся порівняльну таблицю, то процедура відкликання залишається, але для цього потрібні грунтовні підстави. Тому не тільки вирішення суду, але й інші можуть бути підстави, наприклад, порушення ним закону, звичайно, і Науково-експертне управління, і всі місцеві ради, всі асоціації це підтримують. І я прошу все ж таки підтримати і щоб емоції нас тут не захлинули.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" під номером 2176. Проект народного депутата Беспалого і Бондаренка.

17:55:29

За-259

За-259. Рішення прийнято.

Народний депутат Сулковський. З мотивів, будь ласка.

17:55:43

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. На ранковому засіданні два проекти альтернативних розглядалися 2156 і 2156-1. 2156-1 набрав більше голосів. Вони ні перший, ні другий не набрали відповідної кількості голосів.

Тому, шановні друзі і Володимир Михайлович, я вас дуже прошу, поставте на переголосування і закликаю підтримати проект, який поданий був Борисом Тарасюком, Зарубінським, Зваричем, 2156-1. Закликаю підтримати цей проект. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Народний депутат Хара. Я бачу.

17:56:39

ХАРА В.Г.

Спасибо. Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, очень жаль, что мы целый раздел нормальных и отработаных законов пропустили. И среди них два: 0909 стосовно відпусток і 0912 про індексацію грошових доходов, которые с июля месяца из четверга в четверг передвигаются и никак не могут принять. Я прошу вернуться к ним поставить на голосование, они не вызывают никаких сомнений, и наконец-то их принять.

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, ми зараз давайте дійдемо уже цей розділ. А тоді, якщо буде воля, тоді повернемося. Народний депутат Терьохін. Ми час витрачаємо, ми ж рухалися.....

17:57:16

ТЕРЬОХІН А.С.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні народні депутати! Сьогодні Президент України підписав Закон про оподаткування прибутку підприємств в новій версії, який ми прийняли під бюджетним процесом. На жаль, ми не змогли прийняти комплексний закон про ПДВ. І виникла доволі жахлива колізія в сфері оподаткування фінансової оренди, по якій, якщо ми сьогодні не приймемо в цілому, як рекомендує наш комітет, законопроект 2634 , лізингодавці за січень будуть платити 40 відсотків ПДВ, а лізингоотримувачі будуть платити 20, ще більше, ніж сьогодні платять.

Тому дуже велике прохання поставити обов'язково і прийняти в цілому. Це прохання нашого комітету. Сергій Васильович Буряк мабуть доповнить мене. Це законопроект, який повністю узгоджено з Міністерством фінансів і Державною податковою адміністрацією України. Дякую.

ГОЛОВА. Ми дійдемо до нього і , я думаю, що приймемо сьогодні, якщо буде ваша воля.

Ми продовжуємо на 15 хвилин, а потім може ще на 15.

Будь ласка, народний депутат Макеєнко.

17:58:36

МАКЕЄНКО В.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Від комітету є прохання включити до порядку денного та прийняти рішення стосовно законопроекту 2362 про спеціальні економічні зони та спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області.

Комітет розглянув це питання, прийняв рішення 12 листопада і просить його підтримати сьогодні. Дякую.

ГОЛОВА. Зараз дійде черга, тоді будемо голосувати.

Шановні колеги! Я ставлю на голосування про включення до порядку денного і прийняття рішення проекту Закону про внесення змін до статті 34 Закону України про статус депутатів місцевих рад щодо звільнення з посад та територіального проїзду. Це проект під номером 2184.

Прошу визначитися.

17:59:33

За-235

Ми його включили. Комітет пропонує прийняти його за основу. Нема заперечень?

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту під номером 2184. Це проект закону про внесення змін до статті 34 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" щодо звільнення з посад та територіального проїзду.

Прошу визначитися.

18:00:14

За-245

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування про включення до порядку денного і прийняття рішення проекту закону про внесення змін до закону України про спеціальну економічну зону Закарпаття.

У нас ініціатор Іван Мигович. Є рішення комітету. Пропонує прийняти за основу. Але спочатку нам треба включити його.

Ставлю на голосування про включення в порядок денний та прийняття...

(Ш у м у з а л і)

Ну так по черзі. Ми зразу ж не можемо, шановні колеги. Два не можемо.

(Ш у м у з а л і)

Є тут, є. Зараз ми проголосуємо.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного та прийняття рішення щодо проекту закону про внесення змін до закону України про спеціальну економічну зону Закарпаття.

18:01:20

За-310

Народний депутат Баранівський з мотивів, будь ласка.

18:01:29

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Володимире Михайловичу, я не пам'ятаю, щоб цей закон проходив через бюджетний комітет. Він впливає сьогодні на формування бюджету, тому я не думаю, що це правильно ми так з голосу приймаємо, вносимо пропозиції, приймаємо, а вони передбачають певні пільги, так що це впливає на бюджет. І я просив би, як була домовленість з вами, щоб без бюджетного комітету такі закони не повинні розглядатися. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні колеги, всі законопроекти, які мають економічне підгрунтя, розписуються обов'язково і на бюджетний комітет. Треба тоді, будемо розбиратися.

Кармазін, будь ласка. Шановні колеги, я прошу використати дорогоцінний час, який залишився.

18:02:15

КАРМАЗІН Ю.А. Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників вітчизни.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановний народе України! Сьогодні в умовах діючої систему всі вільні економічні зони в Україні працюють як пилосос, тобто вони тільки викачують гроші звідси з України і камуфлюють свою діяльність. Кожна із цих вільних економічних зон можна сказати імені кого, імені якої фінансово-кланової групи.

Тому просто так вносити і голосувати без серйозних обгрунтувань, і без виступів тут представників фракцій і комітетів категорично не можна. Ми включили до порядку денного - все. Далі голосувати за такий законопроект не можна. Дякую. Нічого що сесія закривається...

ГОЛОВА. Будь ласка, державний секретар Міністерства економіки, свою позицію з цього приводу.

ПЕРШИН В.Л.

Шановні народні депутати.

ГОЛОВА. Зараз голосуванням визначимося.

ПЕРШИН В.Л. Я просив би, щоб ви зважили на таке, що цим законопроектом, який пропонується, повністю міняється ідеологія і функціонування спеціальної економічної зони. З неї дозволяється ви возити товари, з вільної економічної зони, не сплачуючи податки, тобто, а при цьому.........

ГОЛОВА. Народний депутат Терьохін, потім Іван Мигович аргументацію свою.

ТЕРЬОХІН С.А. Шановні народні депутати, є резон в тому, що зараз доповідали від імені уряду, плюс в цей законопроект внесено вперше в історії оподаткування наших вільних зон, що пільги даються не тільки по товарах, а по роботах і послугах. Тобто екстериторіальні пільги. Уявіть собі банк, який буде стояти десь в Закарпатті і не буде оподатковуватися взагалі нічим по роботам фінансовим або послугам. Не можливо приймати таке рішення і в такому темпі.

Я б дуже просив би шановного головуючого, щоб цей законопроект пройшов узгодження бюджетного і фінансового комітету і лише після того був би винесений на обговорення Верховної Ради.

ГОЛОВА. Іван Мигович, будь ласка.

МИГОВИЧ І.

Шановні народні депутати, тут трошки йде дезінформація. Справа в тому, що цей законопроект спрямований суто на уникнення подвійного оподаткування, він цілком відповідає Закону "Про основи функціонування" соціальних економічних зон, а також Закону "Про зовнішньоекономічну діяльність". Зона охоплює невеличку територію, має дев'ять суб'єктів господарювання, за кілька років вони вже довели свою ефективність, обсяг заявлених інвестицій становить 60 мільйонів доларів, з них 15 мільйонів освоєно, 20 мільйонів гривень вже внесено в державні бюджети різного рівня і тут навпаки мова йде не про створення пільг, а про усунення дискримінації і сприятливі умови для цієї невеличкої депресивної території, яка зазнала руйнівних наслідків двох повеней, це на території невеличкого містечка біля Чопу. Тому тут якась дезінформація. Я прошу підтримати.

ГОЛОВА. Народний депутат Іванчо, Фракція "Наша Україна".

ІВАНЧО І.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги.

Питання включено до порядку денного і я вношу пропозицію розглянути його в робочому порядку з обговоренням на третій сесії Верховної Ради, і по Донецьку , і по Закарпаттю.

ГОЛОВА. Позиція автора, одного з авторів, так що будемо прислуховуватися до цієї пропозиції.

Шановні колеги. Немає заперечень?

Що стосується пропозиції народного депутата Макєєнка відносно проекту 2362, це проект Закону про внесення змін до статті 12 Закону України "Про спеціальні економічні зони та спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області" щодо оподаткування товарів, вироблених на території спільної економічної зони. Ставимо на голосування? Ну, я бачу заперечення. Давайте його включимо, а потім розглянемо разом. Шановні колеги, просто без розгляду включити його для розгляду, давайте. Ставлю на голосування про включення до порядку денного і прийняття рішення проекту закону під номером 2362, який я щойно озвучив.

18:08:03

За-133

Рішення прийнято.

Будь ласка, Родіонов Михайло Кузьмич. Ну, з мотивів є. Я ж хочу з мотивів, ну, шановні колеги, ну...

18:08:13

РОДІОНОВ М.К. Шановні народні депутати! Прийняття такого закону не обумовлено ніякими причинами. Я вам наведу такі дані, показники Міністерства фінансів. Наприклад, за весь час існування спеціальної економічної зони "Донецьк" до Державного бюджету на півріччя 2002 року внесено 5 млн. 767 і 400 карбованців, але ж втрати Державного бюджету від надання пільг, податкових пільг, становлять 98 млн. 944 тис. 300 гривен. Тобто надання якихось ще додаткових пільг, ну, це приведе не ясно до чого.

То я хочу сказати, ось спеціальна економічна зона, вона до бюджету дає одну гривню, а забирає 16 гривень.

ГОЛОВА. Михайло Кузьмич, ми не розглядаємо ж цього документу. Ми не розглядаємо зараз його. Будь ласка, Адам Мартинюк.

18:09:30

МАРТИНЮК А.І. Дякую, Володимире Михайловичу.

Мартинюк, фракція комуністів.

Володимире Михайловичу, я вам дуже співчуваю і розумію. І тому дуже прошу іти за Регламентом і за порядком денним. Зараз у цій залі появиться десятка два чи три народних депутатів, які будуть від вас вимагати, наполягати, бігти до трибуни і так далі - ставте той, другий, десятий чи п'ятнадцятий законопроект. Цього робити не варто. Тому давайте ідем спокійно, завершимо сьогоднішнє голосування. Через два тижні будемо голосувати знову. Нікуди законопроекти не дінуться. Дякую.

ГОЛОВА. Да.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного і розгляду проекту закону про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування щодо бухгалтерської звітності. За планом ідемо. Прошу голосувати.

18:10:38

За-284

Рішення прийнято.

Будь ласка, Терьохін. Нам же треба проголосувати проект по карибській кризі, інакше вона втратить свою актуальність зовсім.

18:10:52

ТЕРЬОХІН С.А. Шановні народні депутати, цей законопроект спрямований на значне спрощення бухгалтерської звітності з прибуткового податку з громадян. Комітет пропонує його прийняти в першому читанні, і ми в лютому запропонуємо друге читання вам.

І я дуже просив би наступний законопроект обов'язково розглянути, бо без цього буде величезна колізія по ПДВ. Дякую.

Цей в першому читанні.

ГОЛОВА. Якщо нема заперечень, я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування щодо бухгалтерської звітності.

Прошу голосувати.

18:11:43

За-309

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного та прийняття рішення щодо проекту закону про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" щодо операцій з лізингу.

Терьохін, будь ласка.

18:12:15

ТЕРЬОХІН С.А.

Дякую. Дуже коротко, 10 секунд.

Якщо ми не приймемо цей законопроект, який узгоджується з прийнятим нами нещодавно з оподаткування прибутку підприємств, і лізингодавці, і лізингоотримувачі будуть сплачувати вдвічі більше податків, тобто це буде подвійне оподаткування, яке не корисне ані селу, ані літакам, ані рухомому складу і так далі.

Просимо дуже прийняти в першому читанні і в цілому сьогодні і направити на підпис Президенту. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, якщо немає заперечень, я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Закону України про податок на додану вартість щодо операцій з лізингу.

А ви включили вже, ми ж проголосували. 307 голосів було.

Якщо не помиляюся. Ми проголосували його. Не включили? Ми проголосували включили його. Давайте ще раз проголосуємо, а Секретаріат перевірте.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного та прийняття рішення щодо проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" щодо операцій з лізингом. Але ми його включали.

18:13:45

За-320

За-320. Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України на додану...

Відмініть голосування, Семенюк, будь ласка.

18:14:02

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, Фракція Соціалістичної партії.

Володимире Михайловичу, я розумію, що кінець робочого дня, але хай скаже Терьохін про що цей закон і скільки буде втрата для Бюджету, щоб ми хоч трохи знали. Хай хоч чуть-чуть пояснить, тому що без обговорення ми фактично не можемо приймати, хай скаже про що закон і чи дав заключення Бюджетний комітет.

ГОЛОВА. Будь ласка, Сергій Терьохін про зміст, про сіль цього документу. Будь ласка.

18:14:24

ТЕРЬОХІН С.А.

Шановні народні депутати, дуже простий зміст, впроваджується та сама норма визначення фінансового лізинга, яка була нами прийнята в Законі про оподаткування прибутку підприємств.

Я для протоколу говорю, спеціально ми пропонуємо ввести норму за якою старі контракти лізингові оподатковуються за тими правилами, які існували раніше для того, щоб не було там якихось проблем з переходом на нову систему. Ця нова система заохочує збільшення фінансового лізингу, фінансової оренди в Україні на багато і не впливає на доходи або видатки бюджету. Дякую.

ГОЛОВА. Будемо голосувати, шановний колеги? Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість щодо операцій з лізингу". Прошу голосувати.

18:15:33

За-305

За-305. Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного та прийняття... Є заперечення, я не можу, ну, є заперечення, ну, що я можу зробити. Хорошо. Ставлю на голосування про прийняття в цілому як закон проект Закону про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість щодо операцій з лізингу". Прошу голосувати. Ну, ми ж голосували, уже були такі випадки, ну, давайте вже будемо до кінця ж взаємо...

18:16:11

За-280

за-280. Рішення прийнято.

Шановні колеги, ставлю на голосування про включення до порядку денного та прийняття рішення щодо проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо врегулювання земельних відносин на державних сільско...

Народний депутат Шибко. Прошу заспокоїтися, одну хвилинку. Будь ласка.

18:16:38

ШИБКО В.Я.

Володимире Михайловичу, я не можу в це повірити і ніколи не повірю, але є чутка стала, що підписаний вами бюджет не співпадає з тим, що ми проголосували. Я ніколи не можу повірити, але є, дійсно так, чи був це злий умисел, чи не був злий, що ми кілограмами голосували за суддів. Це робилося взагалі тоді, коло 18.15, не треба цього робити. Не було цього навіть при Морозові. Навіщо це ви робите. Давайте закінчувати все це.

ГОЛОВА. Шановні колеги! Ми зараз закінчимо. Шановні колеги! Я прошу дати мені можливість реабілітувати себе. Я підписав Державний бюджет на 2003 рік під усіма візами і резолюціями, які були, в тому числі і уряду. І я довіряю комітет, всім управління, я не міг фальсифікувати цей документ.

Тому давайте розглянемо це. Я хочу, щоб ми проголосували, дійшли до постанові по Карибській кризі, на цьому завершили роботу. Через те так підтягую, бо він втратить свій сенс. А перескочити не можна.

Так я ставлю на голосування про включення до порядку денного і прийняття рішення щодо проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо врегулювання земельних відносин недержавних сільськогосподарських підприємств. Прошу визначитися народних депутатів.

18:18:30

За-218

Рішення не прийнято.

Шановні колеги! Анатолій Матвієнко, будь ласка.

18:18:39

МАТВІЄНКО А.С.

Українська республіканська партія "Собор", Блок Юлії Тимошенко.

Володимире Михайловичу, я звертаюся до вас як до головуючого. Ця зала вже знає прецеденти, коли вона голосувала після 18.15 за закони, а потім вони були ці закони нечинні, бо були прийняті з порушенням Регламенту. Я вас прошу.

Це не тому, що я не хочу голосувати за Карібську кризу, а тому що ми ставимо... створюємо прецедент, який потім дає право порушувати всі Регламентні норми.

Мінімум, що ви маєте зробити, це проголосувати бодай у сесії право поставити цей закон на голосування. І той закон, який прийнятий без такої процедури, абсолютно має право бути визнаний нечинний. Я вас прошу дотримуватися Регламенту і не ставити під загрозу проголосовані закони.

Дякую.

ГОЛОВА. Соболєв, будь ласка.

18:19:43

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Наша Україна".

Шановні друзі, я хотів би щоб ми при цих суперечках не виплеснули дитини.

Ситуація стосується конкретного законопроекту. В разі, якщо ми до березня місяця не врегулюємо відносини стосовно недержавних сільськогосподарських підприємств, близько 1400 підприємств в Україні у нас позбавляться землі, оскільки Земельний кодекс не врегулював ці відносини. Тому я просив би, Володимире Михайловичу, щоб не порушувати закон, проголосуйте на 15 хвилин продовжити сесію, доголосувати ті питання, які залишилися. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні колеги! Тут, бачите, всі праві. На превеликий жаль, ми на 15 хвилин уже продовжили сесію. Час вичерпано.

Давайте таким чином домовимося, шановні колеги, у нас залишилося проголосувати 8 законопроектів, що завтра ми проголосуємо за те, щоб розглянути і прийняти рішення з цих документів. Якщо буда ваша воля. Нема заперечень?

Я тоді вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

Щиро дякую вам за плідну роботу. Завтра ми продовжимо засідання о 10 годині. Буде розглядатися питання , відповідно до визначеного переліку.