Засідання N 54(ранкове)

Опубліковано 26. 12. 2002

ЗАСІДАННЯ П’ЯТДЕСЯТ ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

26 грудня 2002 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні колеги, займати свої робочі місця і підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада". Прошу зареєструватися.

10:03:54

Зареєструвалося - 417

В залі зареєстровано 417 народних депутатів України. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, я хотів би зараз по розкладу сьогоднішнього засідання. Десь приблизно об 11 годині 30 хвилин буде вам роздано проект бюджету до третього читання.

Бюджетний комітет і уряд працювали всю ніч, зараз цей документ розмножується, точніше, множиться. Пропонується такий порядок нашої роботи. Оскільки дуже багато накопичилось запитів, проголосувати запити. Потім працювати відповідно до розкладу засідань. Як тільки буде роздано проект бюджету, ми повернемося до проекту бюджету. Немає заперечень? З процедури... Я бачу. Будь ласка, Турчинов. Я все бачу, шановні колеги. З процедури зараз 5 хвилин проговоримо.

10:05:06

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Вчора відбулась безпрецедентна подія чергового побиття народного депутата. Від фракції ми просимо надати слово Юлії Володимирівні Тимошенко для того, щоб вона повідомила Верховну Раду про той цинізм і ті злочини, які відбуваються в країні.

ГОЛОВА. Ну, будь ласка. Тільки в межах однієї хвилини як з процедури.

10:05:40

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Я хотіла поінформувати вас про події, які відбувалися вчора. Вчора в Голосіївському суді розглядалася справа тих молодих хлопців, яким від 20-ти до 25 років, яких похапали 9 березня під час акцій протесту, які відбувались біля Адміністрації Президента. Вчора 15 людей, я хочу звернути вашу увагу, це взагалі найкращі хлопці нашої нації, які не побоялися, які вийшли на площі, які боролися за те, щоб ми з вами нарешті стали громадянами. Вчора їм всім, які вчаться в академіях, в вузах України, які є відмінниками, які найкращі дійсно, їм вчора дали по 4-5 років ув'язнення. Я хочу, щоб ми зрозуміли, що у кожного з нас є діти, є онуки, і щоб ви на себе поклали ту ситуацію, яка відбулася вчора в Голосіївському суді.

Вчора один з хлопців... Я прошу, покладіть мобільний телефон! Просто совісті немає! Хоч на одну хвилину хоча б зупиніться від своїх бізнессправ! Прохання до вас. Вчора один з хлопців, які вчаться в вузах Києва просто сам підпалив себе внаслідок того, що вирок був не просто несправедливий, це було просто знищення 15-ти молодих людей. Мова йде про те, що під час самопідпалення цієї людини наш депутат Волинець кинувся захищати цю дитину, тому що це є дитина. І його не просто, Волинця, побили беркутівці, зламали ребра. Я просто хочу, щоб ми з вами подумали над цими речами.

ГОЛОВА. Дякую. З процедури Володимир Яворівський.

10:07:41

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Володимир Яворівський, "Наша Україна", голова Національної спілки письменників.

Шановні законотворці і шановні наші виборці, я хочу з сумом сповістити, що сьогодні вночі перестало битися серце видатного українця, видатного українського, хоча і російськомовного поета, Леоніда В'ячеславсього - лауреата національної премії імені Тараса Григоровича Шевченка, українського поета, іменем якого названа одна із зірок у Всесвіті. Це був видатний чоловік, не дивлячись на те, що він писав російською мовою. Він завжди стояв в обороні української культури українського слова, українського духу. І останні книжки його були написані українською мовою. Я пропоную на одну хвилину встати і вшанувати пам'ять цієї видатної людини. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу вшанувати пам'ять хвилиною Леоніда В'ячеславського. (Хвилина мовчання) Прошу сідати.

Так, переходимо... Ігор Рафаїлович Юхновський. З процедури 5 хвилин і будемо працювати.

10:09:10

ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати,

Я хочу повідомити, що 12-13 числа у Хельсінкі у Фінляндії відбудеться Всесвітній з'їзд парламентаріїв стосовно питання про розвиток науки, інвестицій і технологій. Я запрошений туди з виступом на цей симпозіум.

Я хочу попросити шановних депутатів, які мають на своїх підприємствах певні інноваційні проекти і так дальше, дати мені буквально на одну сторінку такий рекламний проспект своєї діяльності чи діяльності своєї установи, де були б повністю всі адреси і банківські там теж адреси відповідних ваших установ з тим, щоб я міг це рекламувати там, на цій всесвітній конференції. Дякую.

ГОЛОВА. Одну хвилиночку. Рудьковський, будь ласка.

Шановні колеги, у нас 5 хвилин з процедурних питань.

Ну, Рудьковський раніше підняв руку, я бачу.

10:10:24

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановний Володимир Михайлович, щоб не збурювати ситуацію в залі, я пропоную все-таки, дайте доручення, хай запросять міністра внутрішніх справ, щоб доповів, що відбулося в залі суду і як могли побити народного депутата України. Це по-перше.

А по-друге, Володимир Михайлович, я прошу до вас, дайте доручення секретаріату, щоб... ну, не мішайте йому.

ГОЛОВА. Ну, не можу я всім давати! Не можу я всім давати!

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Володимир Михайлович, щоб питання в четвер на голосування ставилися лише ті, які розглядалися на минулому тижні, інакше народні депутати, зараз знаходяться в залі, більшість не знає цих питань. Обов'язково це потрібно робити, як це було раніше. Спасибі.

ГОЛОВА. Ну, я дам, ну, не всі разом же!

Будь ласка, Борис Беспалий.

Ну, я прошу вас, сядьте на місця. Не зривайте роботу!

10:11:31

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, "Наша Україна", місто Київ.

Шановні колеги, щойно ми переконалися, що є такі речі, які всіх нас об'єднують, ну, наприклад, пам'ять про наших славетних українців.

Щойно прозвучала інша теза: всіх нас має об'єднувати повага і виконання до законів. Всі повинні виконувати закони. Але кримінальні злочинці виконують закону з примусу, хоча й там є така процедура, як явка з повинною.

Шановний Володимире Михайловичу, я якраз точно з процедури голосування. Кілька разів уже в цій сесійній залі, мабуть, недостатньо наполегливо піднімалося питання про те, що деякі з наших шановних колег, яких ми шануємо дуже сильно, повинні все ж таки скласти свої депутатські повноваження. Передусім ми маємо на увазі Володимира Щербаня, сумського губернатора, є депутати, які поєднують свою роботу з роботою в Кабінеті Міністрів.

І я думаю, що якраз ті, хто є законодавцями, не повинні чекати судового рішення. Якщо треба їм допомогти в цьому, зорієнтуватися. І ми звертаємося від фракції "Наша Україна". Шановний Володимире Михайловичу, навести в цьому питанні лад. І якщо хтось не виконує, то допомогти їм правильно зорієнтуватися.

ГОЛОВА. Дякую. Виключіть мікрофон.

Петро Симоненко, будь ласка. Я прошу звернути увагу: там ми час визначили для процедури.

10:12:58

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановний Володимире Михайловичу, я хотів би заявити рішучий протест від нашої фракції в зв'язку з тими діями, які вживають правоохоронні органи, і в першу чергу Міністерство внутрішніх справ, які продовжують цькувати і, як кажуть, шельмувати просто людей, які приймали участь чи хоча б спроба була прийняти участь у акціях протесту восени. Продовжуються виклики людей до слідчих. Вони приходять вночі на квартири, людей залякують і багато чого іншого.

Так я і висловлюємо рішучий протест проти дій Генеральної прокуратури, яка й до сьогоднішнього дня надсилає з погрозами повістки народним депутатам з'явитися до Генеральної прокуратури в зв'язку із захопленням приміщення Адміністрації Президента.

Як всі ми знаємо, ми, ніхто не захоплював приміщення Адміністрації Президента. А там вже пишуть в повістках: "Якщо ви не з'явитесь на допит, то ми вас будемо притягувати з участю тих же, так скажемо, міліції і інших силових структур".

Володимире Михайловичу, я звертаюся до вас. Ви знаєте про цю проблему. Треба покласти край цьому свавіллю правоохоронних органів, які працюють на політичні замовлення. А відносно вчорашньої прес-конференції Президента у мене це не викликає ніякого сумніву, а викликає тільки одне обурення ті вислови, які використовував Президент, користуючись фольклором тих чи інших анекдотів. Це просто не тільки ображає, а принижує гідність не тільки нас, народних депутатів, а і в цілому України. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте таким чином. Будь ласка, Кармазін. Ну, зачекайте, є черга певна. Ми домовилися, 5 хвилин відвели. Не гвалтуйте мене, будь ласка.

10:14:52

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", партія "Захисників Вітчизни".

Шановний Володимире Михайловичу, ми сьогодні будемо розгляди Закону у третьому читанні про Державний бюджет України. Уже два тижні, як прозвучав мій депутатський запит до уряду щодо скасування незаконного наказу міністра фінансів колишнього Юшко, який самочинно, перевищуючи свої службові повноваження, секвестрував бюджет майже на 2,5 мільярда гривень.

Я вимагаю, ще раз кажу, вимагаю сьогодні до голосування по Державному бюджету інформацію Прем'єр-міністра Януковича щодо скасування цього. Це по-перше.

По-друге. Сьогодні перед нами має відзвітувати Генеральний прокурор Піскун щодо побиття народного депутата Волинця. Якщо ми один такий випадок пустимо просто так без наказання, буде відбуватися це щодня. Ми не можемо на це піти. Я прошу вас...

ГОЛОВА. Добре. Дякую. Будь ласка, Шкіль і Матвєєв Валентин Григорович і все. Час вичерпано.

10:16:06

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую. Шановні колеги, ще 11 грудня Комітет з питань Регламенту розглянув проект календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради. Тому я вношу пропозицію, Володимире Михайловичу, включити до порядку денного цей проект постанови, тобто з цього питання і прийняти сьогодні рішення з тим, щоб наші колеги, всі народні депутати змогли б зорієнтуватися відповідним чином і уже десь собі намітити плани на роботу в період проведення наступної сесії. Дякую.

ГОЛОВА. Народний депутат Шкіль. І все, завершуємо.

10:16:56

ШКІЛЬ А.В.

Шановні народні депутати! Я розумію, що більшості є абсолютно байдуже те, зо трапилося вчора в Голосіївському суді. Більшості абсолютно байдуже, тут присутніх народних депутатів, доля свого колеги народного депутата. І щоб з ним не сталося, чи побили, чи він помер, кожен тут розраховується з своєї точки зору. Це мене не торкнулося, значить все нормально.

І я хотів би вас закликати всіх тут чесно відповісти самим собі на запитання: "Чи байдужа нам доля тих молодих людей, яких ні за що, абсолютно безпідставно засудили від двох до п'яти років ув'язнення, де старшому з них 28 років?" І говорите про те, що там обгрунтована вина, про те, що там щось доведено - це такий самий абсурд, як в цій самій державі говорити про існування закону. Так саме беззаконно можуть поступити по відношенню до вас, до ваших дітей. І я вимагаю в цій залі, щоб було проведено розслідування по факту побиття народного депутата і саме головне, щоб було проведене розслідування по факту злочинної діяльності судді Голосіївського суду Голіка, який всупереч закону, всупереч логіці посадив людей і цим самим порушив присягу судді. Я цього вимагаю, я сподіваюся, що підписи будуть зібрані за його відставку і за проведення кримінальної справи.

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я вношу пропозицію. Відповідно до виступів і заяв, які прозвучали сьогодні під час обговорення процедури з процедурних питань, перше, доручити зараз першому заступнику Голови Верховної Ради Васильєву разом з відповідними комітетами зараз вивчити питання.

Перше. Звернутися до міністра внутрішніх справ з пропозицією надати інформацію все, як ..........

Друге. Шановні колеги!

(Ш у м у з а л і)

Звернутися до міністра внутрішніх справ з пропозицією надати відповідну інформацію Верховній Раді.

Заспокойтеся, будь ласка!

Друге. Разом з відповідними комітетами вивчити питання щодо того, як вивчити і розглянути цю ситуацію. Чи то створити спеціальну комісію, чи доручити якійсь із діючих комісій, чи доручити комітету відповідному зайнятися цим питанням. Я прошу щоб опрацювали і до 12-ї години внесли пропозиції.

Щодо порядку денного третьої сесії. Зараз я попрошу щоб роздали пропозиції. Роздали? Шановні колеги, вам роздано? Я прошу тоді зараз щоб ви проголосували включити в порядок денний і прийняти розклад засідань третьої сесії. Немає заперечень? Календарний план, вибачте.

Матвєєв Валентин Григорович, будь ласка. Шановні колеги, прошу уваги!

10:20:31

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановні колеги, ви вчора всі отримали проект Постанови "Про календарний план проведення третьої сесії Верховної Ради України" із абсолютно всіма показниками щодо проведення як пленарних засідань, так і тижнів для роботи в комітетах і фракціях, а також для роботи безпосередньо у виборчих округах.

В запропонованому проекті календарного плану враховані всі вимоги Регламенту щодо проведення двічі на місяць пленарних засідань, одного тижня для роботи в комітетах і фракціях, і останнього тижня місяця для організації і проведення роботи в відповідних виборчих округах.

Також комітетом враховано і те, що напротязі роботи третьої сесії Верховної Ради буде багато святкових днів. Тому календарний план складений таким чином, щоб ці святкові дні припадали на роботу в основному у виборчих округах.

Окрім цього, ми врахували і те, що повинна бути відпустка відповідна відповідно до закону і до Закону про статус, зокрема, народного депутата для народних депутатів. Тому пропонується завершити роботу третьої сесії 18 липня, а розпочати роботу четвертої сесії у відповідності з Конституцією ми повинні будемо з вами 2-го вересня. Тому прошу прийняти постанову щодо календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради. Дякую.

ГОЛОВА. Немає заперечень, шановні колеги? Я ставлю на голосування, щоби включити в порядок денний розгляд питання про затвердження календарного плану третьої сесії Верховної Ради України. Прошу голосувати.

10:23:00

За-392

За - 392, рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу постанови Верховної Ради України про календарний план проведення третьої сесії Верховної Ради України 4-го скликання. Прошу голосувати.

10:23:26

За-397

За - 397.

Зауваження є? Будь ласка, Олександр Олександрович Мороз.

10:23:36

МОРОЗ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу, у мене зауваження не з приводу графіку, ми його затвердили, погодили вашу пропозицію.

ГОЛОВА. Ні, ми за основу тільки прийняли.

МОРОЗ О.О. Так ми ще в цілому не голосували?

ГОЛОВА. Ні, не голосували.

МОРОЗ О.О. То тоді я просив би після того, як проголосуємо в цілому, я маленьку ремарку хотів внести.

ГОЛОВА. Будь ласка. Ставлю на голосування про прийняття в цілому як постанови проекту постанови Верховної Ради України про календарний план проведення третьої сесії Верховної Ради України 4-го скликання. Прошу голосувати.

10:24:18

За-377

Рішення прийнято.

З процедури, Олександр Олександрович, будь ласка. Бачу Осташ.

10:24:26

МОРОЗ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Ви внесли пропозицію там по тій інформацій, що була сьогодні. Оскільки у нас є тимчасова слідча комісія, котру очолює Григорій Омельченко, яка займається такого типу питаннями, то, мабуть, було б правильно якби зараз Верховна Рада доручила їй розгляд цього питання, по-перше. А, по-друге, оскільки покалічили народного депутата працівники міліції, то треба викликати сюди для інформації після 12 години міністра і Генерального прокурора. І ми б цим, скажімо, хоч би певним чином відреагували на ту проблему, яка сьогодні існує, бо це не перший випадок і, ви розумієте, що цьому треба класти край.

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, я зараз вже просив, хай, Геннадію Андрійовичу, зберуться, домовляться і приймуть відповідне рішення з урахуванням вашої пропозиції, що ми ж одне, а потім інше, і приймуть яке вони рішення, в тому числі з керівниками профільних відповідних комітетів, будь ласка.

Шановні колеги, я за вашої згоди ставлю на голосування запити народних депутатів України. Надійшли запити народних депутатів України: В'ячеслава Кириленка, Олександра Гудими до Президента України щодо реагування на несумісні зі статусом дипломата дії надзвичайного і повноважного посла Російської Федерації в Україні. Ставлю на голосування про підтримку цього запиту.

10:25:55

За-139

Рішення не прийнято.

Народного депутата Яворівського до Міністра внутрішніх справ України Смирнова з приводу чисельних скарг виборців про неможливість отримати паспорт громадянина України через відсутність бланків, що призводить до соціальної напруги та різкого невдоволення діями органів виконавчої влади. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:26:32

За-226

Рішення прийнято.

Юрія Бойка до Прем'єр-міністра України щодо фінансування ремонту краєзнавчого музею в місті Березань Київської області. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:26:57

За-152

Рішення прийнято.

Миколи Пісоцького до Прем`єр-міністра України у зв'язку з незадоволенням реагування на запит щодо становища у державній холдінговій компанії "Луганськвугілля". Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:27:26

За-144

Рішення прийнято.

Миколи Шершуна до Прем`єр-міністра у зв'язку з незадоволенням відповіддю на запит стосовно фінансування будівництва школи в селі Балашівка Березнівського району Рівненської області, передбаченого постановами Кабінету Міністрів України від 19 квітня та від 14 жовтня 2002 року номер 551 і номер 1537. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:28:07

За-162

Рішення прийнято.

Володимира Лещенка до Прем`єр-міністра України у зв'язку з неповним фінансуванням чернігівського професійно-технічного училища номер 5. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:28:34

За-180

Рішення прийнято.

Ярослава Джоджика до Прем`єр-міністра України стосовно використання степендіального фонду соціального захисту студентів. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:29:00

За-167

Рішення прийнято.

Владислава Отрощенка до Прем`єр-міністра України щодо фінансування будівництва лікувального корпусу Городянської районної лікарні, спорудження якого передбачено чорнобильською будівельною програмою. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:29:27

За-202

Рішення прийнято.

Сергія Слабенка до Прем'єр-міністра України щодо збільшення об'єму видатків з Державного бюджету на 2003 рік на потреби Волинської області. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:29:53

За-120

Рішення прийнято.

Павла Матвієнка до Прем’єр-міністра України щодо прискорення вирішення питання військового містечка розформованої військової частини у комунальну власність територіальної громади міста Коростень Житомирської області. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:30:20

За-190

Рішення прийнято.

Раїси Богатирьової до Прем’єр-міністра України щодо розрахунків Міністерства палива та енергетики України з державним акціонерним товариством "Луганськвуглересурси" за поставлене в 1998-1999 роках вугілля. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:30:55

За-142

Рішення прийнято.

Володимира Аніщука до Прем’єр-міністра України щодо дискредитації ветеранів Збройних Сил України звільнених у запас на відставку в 1994 році. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:31:23

За-188

Рішення прийнято.

Петра Толочка до Прем’єр-міністра України щодо критичної ситуації, яка склалася в Державному музеї народної архітектури та побуту України. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:31:51

За-199

За - 199, рішення прийнято. Юрія Кармазіна до Прем'єр-міністра України щодо невиконання вимог Конституції України, Закону України про державну службу, порушення прав громадян на державну службу. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:32:19

За-132

За - 132, рішення прийнято.

Сергія Слабенка до першого віце-прем'єр-міністра України у зв'язку з невиконанням рішення суду про стягнення виконавчою службою заборгованості, грошової компенсації за речове майно військовослужбовців.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:32:49

За-118

За - 118, рішення прийнято.

Сергія Слабенка до першого віце-прем'єр-міністра України у зв'язку з невиконанням рішення суду про стягнення виконавчою службою заборгованості, грошової компенсації... А, це вже проголосували, да? Я вибачаюсь.

Георгія Крючкова до першого віце-прем'єр-міністра України стосовно достовірності тверджень про зміст розмови з Президентом, який міститься в книжці Миколи Мельниченка "Хто є хто". Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:33:33

За-149

За - 149, рішення прийнято.

Сергія Слабенка до віце-прем'єр-міністра України Дмитра Табачника у зв'язку з незадоволенням відповіддю на запит щодо стану забезпечення інвалідів автомобілями. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:34:01

За-194

За - 194, рішення прийнято.

Групи депутатів (Круць, Григорович, Буждиган) до віце-прем'єр-міністра України Дмитра Табачника стосовно фінансування ремонту Івано-Франківської центральної клінічної лікарні. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:34:28

За-202

За-202. Рішення прийнято.

Валентини Семенюк до Кабінету Міністрів України у зв'язку з порушенням умов виконання Угоди між урядом України та урядом Республіки Молодова про взаємне визнання прав та регулювання відносин власності. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:35:01

За-173

За-173. Рішення прийнято.

Юрія Соломатіна до Кабінету Міністрів України у зв'язку з неналежним виконанням Київської міської та Голосіївської районної у місті Києві державними адміністраціями вимог Конституції України та Закону "Про статус народного депутата України" у частині права народного депутата України на звернення та запит. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:35:36

За-160

За-160. Рішення прийнято.

Анатолія Семиноги до міністра внутрішніх справ України у зв'язку з невиконанням керівництвом Управління МВС у Полтавській області рішення суду щодо перерахунку пенсії майору міліції Коряку. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:36:05

За-93

За-93. Рішення прийнято.

Людмили Кириченко до міністра палива та енергетики України щодо заборгованості з регресивних виплат робітника шахти Україна Луганської області. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:36:33

За-196

За-196. Рішення прийнято.

Івана Стойка до міністра аграрної політики України, президента Української академії аграрних наук стосовно незаконного використання та відмови у розпаюванні земель дослідного господарства Хоростківське.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:37:03

За-106

Рішення прийнято.

Геннадія Руденка до міністра фінансів України стосовно фінансування державного Миргородського гренажного заводу.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:37:30

За-124

Рішення прийнято.

Юрія Кармазіна, Сергія Ратушняка до міністра юстиції, Генерального прокурора України у зв'язку з невиконанням Постанови Верховної Ради України про звільнення Ольги Рибак з посади судді Солом'янського районного суду міста Києва. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:37:59

За-137

Рішення прийнято.

Миколи Катеринчука до міністра транспорту України стосовно відновлення руху електропоїздів на окремих дільницях Південно-західної залізниці. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:38:27

За-181

Рішення прийнято.

Володимира Пузакова до міністра аграрної політики України щодо порушень земельного законодавства в Долинському районі Кіровоградської області. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:38:51

За-158

Рішення прийнято.

Володимира Лещенка до Генерального прокурора України стосовно порушень фінансово-господарської діяльності державного підприємства "Навчально-дослідне господарство імені Трофімова" Одеського державного університету. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:39:20

За-134

Рішення прийнято.

Валерія Асадчева до Генерального прокурора Україні про зволікання розгляду кримінальної справи за фактом заволодіння майном житлово-будівельного кооперативу "Академічний-22". Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:39:46

За-154

Рішення прийнято.

Левка Лук'яненка до Генерального прокурора України стосовно тяганини з відповіддю на депутатське звернення щодо порушення прав на житло мешканців будинків за номерами 32 і 15 по вулиці Китаївській в місті Києві. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:40:18

За-143

Рішення прийнято.

Михайла Волинця до Генерального прокурора України стосовно перешкоджань діяльності незалежної профспілки відкритого акціонерного товариства Оржицький цукровий завод.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:40:45

За-166

Рішення прийнято.

В'ячеслава Анісімова до Генерального прокурора України стосовно фактів невиконання прокуратурою міста Дніпроджержинська своїх обов'язків з підтримання законності. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:41:16

За-142

Рішення прийнято.

Групи народних депутатів: Мироненко, Бондарачук, Кравченко до Голови Служби безпеки України, Голови Державної податкової адміністрації України щодо фактів ухилення від сплати податків та фальсифікування угод про привласнення нерухомості в місті.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:41:48

За-132

За - 132, рішення прийнято.

Сергія Слабенка до голови Волинської обласної державної адміністрації стосовно стану виконання в області постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2002 року номер 551 та вирішення проблем міста Нововолинське, селища Жовтневе. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:42:23

За-108

За - 108, рішення прийнято.

Валерія Асадчева до Державної виконавчої служби України в зв'язку з невиконанням рішення суду. Ставлю на голосування про направлення запиту.

10:42:48

За-124

За - 124, рішення прийнято.

Всі запити ми проголосували.

На вимогу двох фракцій - Блоку Юлії Тимошенко та Соціалістичної партії України - оголошую перерву на 30 хвилин.

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, прошу займати свої місця, будемо продовжувати роботу. Шановні колеги, ну прошу займати свої місця. Шановні народні депутати, я дуже прошу вас заходити до сесійної залі і займати свої місця.

Шановні народні депутати, я хочу поінформувати вас про те, які переговори чи результати розмови, що відбулася під час перерви. Під час перерви у мене була зустріч з керівниками чотирьох фракцій - Блоку Юлії Тимошенко, Соціалістичної партії, Комуністичної партії і "Нашої України". Мова йшла про вчорашні події, з якими виступали, з інформацією про які виступали народні депутати. Досягнута така домовленість, що ми зараз продовжуємо роботу, водночас готується звернення до Президента України і Голови Верховного Суду щодо вироку, який був вчора виголошений відносно 15-ти, якщо не помиляюся, молодих людей.

Друге, що ми пропонуємо, і запрошуємо міністра внутрішніх справ і Генерального прокурора, представників інших силових структур з приводу нашого колеги Волинця дати інформацію народним депутатам України.

І третє. Доручити комісії, яку очолює Григорій Омельченко, вивчити ситуацію, пов'язану із народним депутатом України. Я правильно проінформував про те, про що йшлося? Тому продовжуємо роботу. З процедури, будь ласка, народний депутат Осташ. Шановні колеги, давайте розглядати питання за графіком.

11:20:59

ОСТАШ І.І.

Володимире Михайловичу, ви сьогодні цілком слушно сформулювали багато протокольних доручень, які були висловлені у зверненнях народних депутатів. Але ви не звернули увагу на виступ Бориса Беспалого - народного депутата України, який говорив про сумісників. Отож, ми маємо дійсно сьогодні цікаву ситуацію, коли, скажімо, віце-прем'єр-міністри Табачник, Кириленко, а також міністр Папієв, губернатор Щербань, голова Вищої ради юстиції Ківалов та багато інших працюють практично на двох стільцях.

Сьогодні ми будемо затверджувати суддів, і також є сумніви щодо легітимності цього рішення, прийнятого Вищою радою юстиції. Тому я просив би вас надати зараз інформацію, що дійсно робиться з приводу сумісників...

ГОЛОВА. Дякую.

ОСТАШ І.І. І я також хотів звернутися до Прем`єр-міністра України, щоб він також зробив все, щоб були виконані норми Конституції України, і це значно підвищило б престиж Кабінету Міністрів і Прем`єр-міністра Януковича.

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, я хотів вас проінформувати, що з цього приводу у мене також була розмова і з Прем`єр-міністром, і домовлено таким чином, і з народними депутатами. Я всім народним депутатам, які сьогодні працюють в виконавчих структурах влади, і не тільки в виконавчій, направив листи з пропозицією, щоб вони добровільно до кінця цього року визначилися. Я скажу, чому я це зробив - я не хочу звертатися до суду, щоб це було зроблено відповідно до тих правил, до Конституції України. Крім того, шановні колеги, я пропоную, ми з Комітетом з питань Регламенту проведемо засідання з моєю участю, запросимо народних депутатів-сумісників і з кожним з них конкретно вирішимо: або він повертається на роботу в Верховну Раду, або він складає свої повноваження в виконавчих структурах влади. От, я думаю, це - нормальний підхід.

Я оголошую до розгляду проект закону... Шановні колеги, я прошу заспокойтесь! Я вношу на розгляд проект Закону, вірніше, закон про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2003 рік з пропозиціями Президента України.

Комітет пропонує прийняти такий закон у новій редакції. Будь ласка, Михайло Миколайович.

ПАПІЄВ М.М.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Прийнятий 28 листопада 2002 року Закон України "Про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2003 рік" не може бути підписаний Президентом України з наступних причин:

1. Статтею 1 цього закону передбачається встановити з 1 січня 2003 року розмір мінімальної заробітної плати 237 гривень на місяць. Ніяким чином не заперечуючи нагальної потреби підвищення розміру мінімальної заробітної плати як однією з основних державних соціальних гарантій, вбачається за необхідне звернути увагу на наступне: закон прийнятий з порушенням статті 10 Закону України "Про оплату праці", якою передбачається, що розмір мінімальної заробітної плати встановлюється Верховною Радою лише за поданням Кабінету Міністрів з урахуванням пропозицій, вироблених шляхом переговорів представників професійних спілок, власників або уповноважених ними осіб.

Крім того закон прийнято з порушенням частини 2 статті 6.2.7 Регламенту Верховної Ради України, яким передбачається, що у разі внесення законопроекту , реалізація якого потребує матеріальних та інших витрат за рахунок Державного та місцевих бюджетів, додаються їх фінансово-економічні обгрунтування та пропозиції щодо покриття цих витрат.

При прийнятті зазначеного закону не було визначено джерела покриття додаткових витрат, які складають значну суму. Так запровадження з 1 січня 2003 року мінімальної заробітної плати в розмірі 237 гривень на місяць з відношенням оптимальних співвідношень в оплаті праці працівників бюджетної сфери це потребуватиме збільшення передбаченого у розрахунках до проекту Державного бюджету на 2003 рік обсягу видатків на оплату праці працівників бюджетної сфери майже на 9,8 мільярди гривень.

Навіть якщо врахувати, що в разі введення в дію цього рішення додаткові надходження до бюджету від збільшення сум прибуткового податку з громадян, податку на додану вартість та акцизного збору становитимуть у сумі 5,6 мільярда гривень, на реалізацію все рівно зазначеного закону необхідно буде понад 4 мільярдів гривень.

Ці додаткові витрати у розрахунках до проекту Закону України про Державний бюджет на 2003 рік, прийнятому Верховною Радою у другому читанні, не передбачені.

За таких обставин впровадження з 1 січня 2003 року мінімальної заробітної плати в розмірі 237 гривень викличе необхідність або скорочення значної кількості установ, закладів, організацій бюджетної сфери, або це призведе до виникнення великої заборгованості із заробітної плати.

Шановні народні депутати, проблеми із забезпечення мінімальної заробітної плати в розмірі 237 гривень виникають не лише у бюджетній сфері. Це стосується окремих галузей та багатьох підприємств України. Особливо критична ситуація виникне в таких галузях, як сільське, лісове та рибне господарство. Для інформації дам, що листопаді 2002 року середня заробітна плата в цих галузях становила відповідно 188 гривень, 282 гривні та 258 гривень.

Прошу звернути увагу, що якщо прийняти рішення про встановлення мінімальної заробітної в розмірі 237 гривень, то необхідно буде підвищувати ціни на вугільну продукцію на 20-25 відсотків. В такій ситуації підвищення мінімальної заробітної плати до 237 гривень не призведе до посилення соціального захисту громадян.

І останнє. Необхідно також зазначити, що підвищення рівня мінімальної заробітної плати до 237 гривень на місяць не відповідає темпам економічну розвитку України у 2003 році, тобто не має під собою економічного підгрунтя. Прогноз основних макропоказників економічного і соціального розвитку України виходить з припущень, що у 2003 році в цілому темпи приросту валового внутрішнього продукту складуть 4 відсотки.

Таким чином, збільшення розміру мінімальної заробітної плати на 43,6 відсотки при очікуванні зростання ВВП на 4 відсотки є неможливим.

Враховуючи наведене, прошу вас, шановні народні депутати, сприйняти пропозицію Президента України щодо прийнятого закону, а наявні фінансові ресурси спрямувати на відновлення співвідношень оплати праці. Питання щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати необхідно розглянути за підсумками виконання бюджету за перший квартал 2003 року. Прошу підтримати цю пропозицію.

ГОЛОВА. Дякую. Михайло Михайлович, сідайте, будь ласка. Шановні колеги, сьогодні у нас голосування, ніяких питань немає. Заспокойтеся, сідайте, будь ласка. Я ще раз прошу вас. Шановні колеги, зараз буде доповідати від комітету, скаже позицію комітету. У нас сьогодні день, Юрій Анатолійович, голосування. Будь ласка, Ярослав Сухий. Заспокойтеся, будь ласка. Зараз виступи, тоді з процедури скажете. Будь ласка, сядьте, Я прошу вас. Прошу уваги.

11:29:19

СУХИЙ Я.М.

Шановні народні депутати, коротко про історію законопроекту 1305. Як відомо, чинний розмір однієї із найголовніших державних соціальних гарантій мінімальної заробітної плати був нами встановлений у розмірі 165 гривень на місяць, що складає лише 45 відсотків прожиткового мінімуму на працездатну особу. Тут дія Конституції України статтями 46-ю і 48-ю. Законом України про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії передбачено, що розмір мінімальної заробітної плати не може бути нижче від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Окрім того, такий розмір, 165 гривень, протирічить іншим законам, указам Президента та постановам Верховної Ради. До речі, комітет виходив ще й з того, що такий рівень мінімальної заробітної плати не забезпечує розширеного відтворення робочої сили та достатньої купівельної спроможності населення. Тобто він не може задовольнити потреби людини навіть у продовольчих товарах на рівні мінімальних норм, що покликані забезпечити її нормальне фізичне існування та відновлення працездатності. Навпаки, така мінімальна зарплата сприяє деградації робочої сили, подальшому відтоку інтелектуального потенціалу з країни, не стимулює, а гальмує зростання економіки держави в цілому.

Тому Комітет соціальної політики та праці вийшов з пропозицією, і ми проголосували 28.11 законопроект 1305, яким встановили державний соціальний стандарт - мінімальну заробітну плату 237 гривень.

Я нагадую шановним колегам народним депутатам. Це був свого роду компроміс. Згідно всіх законодавчих норм мінімальна заробітна плата має бути 270 гривень. Ми врахували важке, скрутне становище, про яке нам розповідав уряд, і пішли на певний компроміс, встановили його на рівні 65 відсотків від прожиткового мінімуму - 237 гривень.

На сьогоднішній день ми бачимо зауваження Президента України. І я хочу вам сказати, що на сьогоднішній день ці зауваження комітетом не прийняті, хоча ми знову ж таки запропонували компроміс, я його озвучу, ця порівняльна таблиця є у вас на руках. Хочу тільки нагадати, що наприкінці вересня цього року Верховна Рада постановою 168-4 рекомендувала уряду передбачити кошти у бюджеті на підвищення розміру мінімальної зарплати у 2003 році на рівні не нижчому 65 відсотків від прожиткового мінімуму. І у листопаді цього року було прийнято закон нами.

Шановні колеги! Я хотів би з вашою допомогою розвінчати два міфі.

Перший міф, що ніби-то підвищення мінімальної заробітної плати передбачає не то 10, не то 12, не то 30 мільярдів гривень додатково. Нічого подібного. Необхідні кошти - 6,3 мільярди гривень. Але врахуйте при цьому. Економія бюджету зумовила підвищенням розміру мінімальної зарплати призведе до збільшення надходжень за рахунок прибуткового податку, раз. Податку на додану вартість, два. Акцизного збору, три. Економія за рахунок зменшення сукупного розміру житлових субсидій. Таким чином комітет по підрахунках при допомозі профспілок виходить на цифру біля 3 мільярдів гривень, що абсолютно вписується в дефіцит бюджету, котрий ми будемо з вами розглядати.

І ще один міф. Ми вчора на засіданні комітету зробили офіційне застереження працівникам міністерства фінансів. Некоректно, недопустимо, коли розглядається питання мінімальної заробітної плати, порівнювати і зрівнювати зарплату прибиральниці та директора школи. Це абсолютно різні речі. Ми з вами впродовж 2002 року так і не дочекалися від профільних міністерств тарифікацію внутрішньої диференціації зарплати між прибиральницею і директором школи.

Я вважаю, що такий підхід до цифри 165 гривень з боку уряду є самий звичайний саботаж. А от ми вам за це тепер покажемо. На 20 відсотків скоротимо лікарняні ліжка, відправимо людей в неоплачувані відпустки - це неприпустимо. І я ще раз підкреслюю, що таке порівняння є некоректним.

Тому вашій увазі пропонується нова редакція закону де ми пропонуємо, ми знову ж таки йдемо на компроміс. Ми пропонуємо, так як колись виходили із 118 депутати того скликання, на 165.

Ми пропонуємо з першого січня встановити встановити мінімальну заробітну плату 185 гривень на місяць, а з першого липня 2003 року 237 гривень на місяць. Чому? Межа бідності в Україні сьогодні 175 гривень. Не може бути мінімальна зарплата менша межі бідності. Тому ми запропонували маленькою більшістю, тому що в основному комітет був налаштований революційно на подолання вето, ми пропонуємо ще раз компроміс - 185 гривень з першого січня і 237 гривень з першого липня.

Просимо сесію підтримати законопроект у новій редакції.

ГОЛОВА. Народний депутат Кравченко. Шановні колеги, я прошу!

З процедури, будь ласка, народний депутат Кравченко.

11:35:08

КРАВЧЕНКО М.В.

Кравченко, фракция коммунстов.

Владимир Михайлович, фактически сейчас выступило два докладчика - докладчик и содокладчик. Фактически вносится новая редакция закона. Причем закона животрепещущего, который затрагивает интересы сотен, десятков миллионов человек. И не иметь права даже задать вопрос и ставить его на голосование, я считаю - это неправильно.

Поэтому давайте запишемся и зададим хотябы вопросы их министру и к этому самому.

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, пропозиція, я думаю, у нас співпадає тут. Немає заперечень? Давайте таким чином, я прошу записатися, міністру підготуватися, записатися до Ярослава Сухого, нашого колеги на запитання. 10 хвилин достатньо? Ну 15 хвилин, будь ласка, запишіться.

Так до кого, шановні колеги? Давайте так: до співдоповідача - 5 хвилин, до міністра - 15. До співдоповідача, щоб уже завершити процедуру, будь ласка. На табло висвітіть. Народний депутат Таран, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

11:36:31

ТАРАН В.В.

Шановний доповідачу, я хочу сказати тільки одне, що очевидно можна зробити перерозподіл коштів, бо на Міністерство внутрішніх справ, на прокуратуру - це сотні мільйонів гривень. Я хочу сказати про те, що, якщо врахувати, скільки йде на обслуговування Адміністрації Президента, на силові структури, то це приблизно 10 мільярдів в сумі: податкова інспекція, прокуратура - все це скласти. То чи не можна елементарно розподілити, взяти звідти кошти і дати дітям, дати на підвищення мінімальних зарплат. Просто зробити елементарний перерозподіл, бо коли сьогодні міліція займається тим, що б'ють народних депутатів і за це ми маємо їм надавати кошти, вибачте, будь ласка, це абсолютно антинародна політика. Дякую.

СУХИЙ Я.М. Я вам дякую. Я так розумію, що ваша фракція буде підтримувати пропозицію законодавчу нашого комітету. Дякую за підтримку.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хомутинник, будь ласка.

11:37:39

ХОМУТИННИК В.Ю.

Уважаемые коллеги, уважаемые выступающие, я понимаю, что все мы болеем за избирателей и я как представитель мажоритарного округа должен буду, в частности, отчитываться и по принятию этого законопроекта. Поэтому реальность принятия закона, в котором увеличение на 9.8 миллиарда гривен - очень слабое. Мы на следующий год планируем увеличение зарплаты бюджетникам на миллиард 100. Вот как вы рассматриваете такое предложение, если мы увеличим, примем закон пропорционально миллиарду 100, который в бюджет следующего года на увеличение бюджетной сферы? Спасибо.

СУХИЙ Я.М. Я вам отвечу тогда на русскому языке. Вы, наверное, не слышали, что я сказал. Сумма необходимая составит около 3 миллиардов, во-первых. А, во-вторых, читаю вам статью 2-ю этого законопроекта, українською мовою: "Кабінету Міністрів України до 1 березня 2003 року внести на розгляд Верховної Ради України пропозиції про поетапне наближення розміру мінімальної плати до прожиткового мінімуму та внесення змін до законів України, у нормах яких передбачити розрахунки мінімальної зарплати". Тобто не за рахунок місцевих бюджетів, ми бачимо, до чого це може призвести, лікарів, вчителів, а за рахунок бюджету державного.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Костинюк.

11:39:07

КОСТИНЮК Б.І.

Прошу передати слово Ярославу Кендзьору.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Кендзьора включіть, будь ласка.

11:39:17

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, Народний Рух України, фракція "Наша Україна".

Шановний Ярославе Михайловичу і шановний пане міністре! У цьому питанні, яке зараз слухається, суцільна плутанина. Цілком недавно наш поважний Президент давав завдання більшості не в наступному, а ще в цьому році, вдвічі, принаймні, підняти зарплату і пенсію громадянам України. Сьогодні міністр, представник фракції СДПУ(о), абсолютно всупереч бажанню Президента говорить те, що він щойно говорив. Представник вашої фракції Нестор Шуфрич два дні тому, пояснюючи, чому фракція СДПУ(о) не голосувала за бюджет у другому читанні, сказав, що із-за того, що не забезпечується суттєве підвищення заробітної плати. Чому така плутанина і така демагогія, з одного боку, у фракції соціал-демократів об'єднаних, у міністра і у вас як представника так само цієї фракції?

СУХИЙ Я.М. Шановний пане Ярослав, я доповідаю думку комітету - по-перше. По-друге, я за бюджет голосував. І по-третє, мені радісно і приємно, що ви таким високим авторитетом і так шануєте думку Леоніда Даниловича Кучми. Я думаю, що з цими словами наступає, слава тобі, о Боже, прозріння того, що він є дійсно гарантом Конституції.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Називалось прізвище Шуфрича. Будь ласка, з репліки мікрофон Шуфричу. Сідайте, будь ласка.

11:41:05

ШУФРИЧ Н.І. Дякую, шановний Головуючий.

Ми почули назву фракцію об'єднаних соціал-демократів. Я хочу пояснити нашу позицію. По-перше, вчора при голосуванні за бюджет в другому читанні фракція об'єднаних соціал-демократів подала 22 голоси, а це більше, ніж половина.

По-друге, ми зробили зауваження з двох питань. Ми з дуже великою стурбованістю відносимося до позиції щодо збільшення зарплат вчителям, працівникам медичної галузі і іншим працівникам соціальної сфери, які фінансуються з бюджету. Крім того, нас турбує джерела погашення державного дефіциту. Тому прошу своїх колег по Верховній Раді дуже уважно ставитись щодо наших зауважень. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, добре. Сідайте, будь ласка, час вичерпано.

Були пропозиції задавати запитання міністру Папієву. Будь ласка, Михайло Миколайович, на трибуну. Запишіться, будь ласка, на запитання міністру. Записано? Продовжуємо? Запишемося знову? Ввімкніть систему, записуємся на запитання. Висвітіть, будь ласка. Таран. Наступний Калінчук. Мікрофон Тарана, будь ласка.

11:42:48

ТАРАН В.В. Фракція блоку Юлії Тимошенко, Віктор Таран-Терен.

Значить, шановний доповідачу, ми глибоко переконані в тому, що нам необхідно долати вето Президента. Посилання на те, що в державі немає грошей, це є неправда. Гроші в державі є.

Просто ця влада не хоче давати людям гроші.

І тому ми категорично будемо стояти за подолання вето Президента.

І от хотіли б знати і вашу точку зору, і як людини, яка мусила б вболівати за цих нещасних людей, які отримують ці жалюгідні копійки. Ви можете хоч раз сказати свою точку зору, яка, скажімо, не буде кореспондуватися з Президентом, мати сміливість сказати, як сьогодні люди живуть і що вето Президента треба долати.

Фракція блоку Юлії Тимошенко буде категорично долати вето Президента.

ПАПІЄВ М.М. Дякую.

Я тоді дам відповідь. Справа в тому, що, ви знаєте, що Верховна Рада проголосувала бюджет 2003 року в другому читанні. І щоб дати повну відповідь на запитання ваше, давайте вернемося до подій, які відбулися в 2002 році.

У нас 1 липня введено було мінімальну заробітну плату 165 гривень, що не передбачено було в бюджетних видатках. Тобто ця сума, яка потрібна була для виконання цього, становить 1,6 мільярди гривень. Сьогодні я вам наводив цифри, що для введення мінімальної заробітної плати 237 гривень нам необхідно передбачити в бюджеті 9,8 мільярди гривень.

Більше того, до кожної проблеми треба підходити зважено. І підходити, з точки зору моралі, так: врахування інтересів інших громадян. Сьогодні як для міністра для мене головне питання - це захист, соціальний захист усіх громадян України. Що ж ми робимо зараз? Зараз ми піднімаємо планку мінімальної заробітної плати, при цьому не враховуємо міжпосадові співвідношення, тобто сьогодні в нас необхідно, щоб була в людей ще мотивація до роботи. Ви можете піти в колективи, можете піти в школи, до лікарів, і ви будете бачити, що сьогодні і лікарі, і освітяни сьогодні проти цього закону про підвищення мінімальної заробітної плати. Сьогодні всіх цікавить найбільше встановлення справедливих міжпосадових співвідношень, тобто щоб сьогодні люди, які мають достатній фаховий рівень, були забезпечені достатньою заробітною платою, яка давала б змогу їм утримувати сім'ї.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Калінчук Василь Антонович, будь ласка, наступний Пузаков.

11:45:34

КАЛІНЧУК В.А.

Дякую. Шановний Михайло Миколайович. Калінчук, Одещина, фракція Аграрної партії України.

Безумовно, питання, яке сьогодні розглядається, дуже важливе, безумовно, та заробітна плата, яка сьогодні, мінімальна заробітна плата, яка установлена, вона дуже низька. І, безумовно, всі розуміють в цьому залі і за межами цього залу, що її треба піднімати.

Але в мене таке до вас питання як до професіонала. А як от нинішній проект закону пов'язаний з Бюджетним кодексом? Адже вчора ми прийняли бюджет у другому читанні. Сьогодні ми плануємо прийняти бюджет у третьому читанні. Як це буде ув'язано із дохідною і видатковою частинами?

Будь ласка. Дякую вам.

ПАПІЄВ М.М.Справа в тому, що сьогодні в розгляді знаходиться закон про встановлення мінімальної заробітної плати 237 гривень із зауваженнями Президента, з вето Президента. І сьогодні я би просив народних депутатів України все ж таки звернути увагу на аргументи, які наводжу я.

Передбачено в проекті бюджету на 2003 рік більше 1 мільярда гривень саме на те, щоб спрямувати їх на впровадження в життя вимог статті 57-ї Закону про освіту, тобто те, про що я говорив вам: треба сьогодні, в першу чергу, відновити оці міжпосадові співвідношення. І якщо сьогодні взяти підрахувати: при підвищенні мінімального рівня заробітної плати, яка кількість людей, ми враховуємо їх соціальні гарантії, і при цьому порахувати, яка кількість людей сьогодні програє від цього, то я вам гарантую, ми ці дослідження робили, що сьогодні програє набагато більше людей, ніж ті, що виграють. І ми маємо сьогодні у Верховній Раді України виходити не з якихось популістських мотивів, а виходити з реальних потреб бюджету.

Так, я як міністр сьогодні за те, і я буду виконувати поставлені завдання Президентом України про те, щоб мінімальна заробітна плата поетапно дорівнювала, або навіть і перевищувала прожитковий мінімум. Але це треба робити реально, виходячи з реальних можливостей бюджету. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пузаков Володимир Тихонович. Наступний - Слабенко.

11:47:55

ПУЗАКОВ В.Т.

Дякую. Прошу передати слово Гінзбург Ользі.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Гінзбург, будь ласка, ввімкніть.

Будь ласка, Ольга Петрівна.

11:50:26

ГІНЗБУРГ О.П.

Шановний Михайло Миколайович, Гінзбург, 161 виборчий округ, фракція комуністів.

Я хотіла б вам задати таке питання. На послідовній позиції фракції комуністів, яка в бюджеті на 2003 рік бачить такі проблеми, наприклад, повернення заощаджень, мінімальна заробітна плата, безкоштовне лікування і безкоштовне навчання і інше, на фоні цих проблем мінімальна заробітна плата визиває саму велику турботу у наших виборців. Чому? Тому що за ту мінімальну заробітну плату, яку отримує зараз наш громадянин неможливо жити. І мене, наприклад як депутата не дуже хвилює посадові оклади чи більші, чи менші, а від якої лінії будуть нараховуватися ці посадові оклади. І та мінімальна зарплата, яка була затверджена у цьому залі, і на якій наложено вето Президента, який вчора у своєму виступі у такому незвичному і дуже принципово непослідовному виступі, говорячи на фоні якихось анекдотів, він ще сказав, що мінімальна заробітна плата повинна бути підвищена, і за це.

То я хотіла б у вас, як у міністра, хотіла б спитати, чому ви сьогодні не підтримуєте позицію Президента? Спасибі.

ПАПІЄВ М.М. Дякую. Я хотів би наголосити на наступному. Справа в тому, що, мабуть, вам мало б бути відомо, яким чином встановлюються міжпосадові співвідношення. Вони виходячи з єдиної тарифної сітки і виходячи з тарифу першого розряду. Це я так вам для розвитку.

Друге. Сьогодні комуністи і вчора вони не голосували і сьогодні вони не голосують за бюджет, тому ви можете виходити з любими пропозиціями. Любі пропозиції можете, виходячи із популістських мотивів робити, але треба виходити з реальних можливостей. Ми живемо у реальній країні. І треба сьогодні не ховатися за якісь популістські заклики, а робити зважені пропозиції Дякую.

Засідання веде ЛИТВИН В.М.

ГОЛОВА. Народний депутат... Ну, репліка гармаш, будь ласка. Гінзбург, вибачте.

ГІНЗБУРГ О.П. Шановний Михайло Миколайович, я хотіла б сказати так. Комуністична партія, у тому числі я являюсь представником її, ми будемо голосувати за бюджет, у якому будуть на першу чергу поставлені соціальні проблеми нашої держави, захищеність простого громадянина. І ми будемо голосувати за цей бюджет, якщо там це буде виражено чітко, в тому числі і ця мінімальна заробітна плата.

Потому робити такі заяви, що ви говорите: комуністи не голосують, вони не голосують за ті статті, які знімають і знецінюють соціальний захист нашого населення. Спасибі.

ПАПІЄВ М.М. Сьогодні позиція уряду в тому і заключається, і ми прийняли рішення, що бюджет 2003 року має бути соціально спрямований. Основне з його положень - це те, що видатки на соціальні програми не зменшуються по відношенню до 2002 року, а збільшуються. Це і є основна гарантія соціального захисту населення.

ГОЛОВА. Народний депутат Слабенко, "Позафракційні", будь ласка.

11:51:29

СЛАБЕНКО С.І.

Слово прошу передати Юрію Ключковському, фракція "Наша Україна".

ГОЛОВА. Юрій Ключковський.

11:51:37

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Юрій Ключковський, фракція "Наша Україна", Народний Рух України.

Шановний пане міністре! Я, власне, хочу звернутися до вас, як представника Міністерства соціальної політики і праці, а не міністерства фінансів, і як представника партії, яка проголошує своїм пріоритетом соціальну ідею.

Скажіть, будь ласка, адже ж вето Президента на цей закон було накладено давно, і після того ви брали участь у відкликанні бюджету. І ви мали можливість переробляти бюджет з тим, щоб усунути цю ганебну ситуацію, коли не тільки мінімальна зарплата, але і зарплата багатьох категорій працівників бюджету є значно нижчою від офіційно визнаного і заниженого прожиткового мінімуму.

Скажіть, будь ласка, на вашу думку як міністра, якщо зарплата складає 60 процентів від прожиткового мінімуму, то скільки днів на рік ця людина повинна жити, якщо вона отримує таку заробітну плату?

ПАПІЄВ М.М. Соціальні гарантії сьогодні встановлюються не тільки мінімальною заробітною платою, а це і правом людей на отримання субсидій і інших соціальних пільг, які встановлено законодавством України.

Так, я сьогодні абсолютно підтримую одну тезу, що треба поетапно наблизити мінімальну заробітну плату до прожиткового мінімуму, виходячи з можливостей і реалій бюджету.

ГОЛОВА. Народний депутат Цушко, фракція СПУ.

11:53:13

ЦУШКО В.П.

Цушко, фракция социалистов. Прошу передать слово Вернигоре.

ГОЛОВА. Народний депутат Вернигора.

11:53:25

ВЕРНИГОРА Л.М.

Леонід Вернигора, Соціалістична партія України.

Шановний пане міністре, я до вас звертаюся як і до депутата. Як ви собі уявляєте, що можна за одну годину до прийняття бюджету прийняти новий Закон про мінімальну заробітну плату, посилаючись на ваші аргументі, що ми повинні давайте економічне його обгрунтування. Але я не до цього.

Сьогодні о 7.30 ранку, і, Володимир Михайлович, напевно це і вам було розпорядження, Президент виступаючи сказав, що у зв'язку з тим, що у нашій державі стабільно розвивається ВВП, сьогодні, в день прийняття бюджету, ми повинні врахувати і підняти мінімальну заробітну плату нашим трудящим.

Я вважаю, що це була команда для більшості. Тому я пропоную ніякого обговорення сьогодні не вести, а Соціалістична фракція домагається виконувати Регламент і сьогодні долати вето Президента, який погоджується уже і сам із тим, що його вето треба відмінити. Дякую.

ГОЛОВА. У вас питання, чи ні?

ПАПІЄВ М.М. Якщо ви уважно слухали мою доповідь, то там було наступне. Що треба сьогодні враховувати в підвищенні мінімальної заробітної плати реальне зростання ВВП, і ми наголошуємо на цьому.

Крім цього потрібно сьогодні враховувати і індексувати заробітну плату по відношенню до рівня інфляції, який прогнозується і який реально буде в Україні в 2003 році.

Тобто усі необхідні пропозиції, я вам даю слово, міністерство внесе до Верховної Ради України, вони будуть реальні, зважені і вони будуть спрямовані на соціальний захист населення України. Дякую.

ГОЛОВА. Народний депутат Джоджик, фракція "Наша Україна".

11:55:16

ДЖОДЖИК Я.І.

Прошу передати слово В'ячеславу Кириленку.

ГОЛОВА. В'ячеслав Кириленко, будь ласка.

11:55:29

КИРИЛЕНКО В.А.

В’ячеслав Кириленко, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний пане міністре, у мене три запитання. Перше. Як ви вважаєте, правильно що уряд на цей раз не вносив підвищення ані по прожитковому мінімуму, ані по мінімальній заробітній платі? Це практично ми зараз розглядаємо депутатську ініціативу, на яку вже змушений реагувати уряд.

По-друге, ви багато говорили про міжпосадові співвідношення і сказали, що внаслідок прийняття цього закону більше людей втратить, ніж кількість тих, що здобуде. Я просив би назвати точну цифру по категоріях, скільки людей виграє і підвищить заробітну плату, а скільки людей втратить в заробітній платі. Ви поки що народний депутат, от ви як народний депутат чи закликаєте зараз з трибуни нас, депутатів, не виконувати постанову Верховної Ради від 26 вересня цього року, в якій сказано, що протягом 2003 року мінімальна заробітна плата повинна сягнути 65 відсотків від прожиткового мінімуму. Три питання. Дайте відповідь, будь ласка.

ПАПІЄВ М.М. Дякую. Тоді почну з другого запитання. Я сказав, що сьогодні у нас в країні, якщо буде введено мінімальну заробітну плату в сумі 237 гривень, то, враховуючи те, що у нас сьогодні буде проголосований бюджет і вже в другому читанні він голосувався, і видатки бюджету вони чітко фіксуються. І нам прийдеться сьогодні, щоб виконувати це рішення, йти по шляху скорочення посад, скорочення штатів. В лікарнях - скорочення койко-місць для того, щоби врахувати цю заробітну плату в посадових окладах медичних сестер, прибиральниць, лікарів.

Більше того, я хотів би наголосити, є ще у нас і виробнича сфера, на якій теж позначиться прийняття цього закону. Це призведе до того, що власники підприємств будуть переводити людей на неповний робочий день, на неповний робочий тиждень і це буде призводити до збільшення прихованого безробіття.

І я абсолютно підтверджую, що якщо ми незважено приймемо цей закон, то постраждає людей набагато більше, ніж тих хто виграє. І давайте ми сьогодні виходити з відновлення соціальних гарантій всіх верств населення і виходити з цього з якимись науковими підходами. Підвищення мінімальної заробітної плати воно не знімає всіх питань. Сьогодні необхідна все ж таки мотивація людей до праці. Сьогодні не можна взяти і лишити те, що казав пан Сухий, лишити, зрівнялівку ввести, так, і не врахувати фаховий рівень людей, вищу освіту і таке інше. Дякую.

ГОЛОВА. Так, будь ласка, Развадовський, Віктор Развадовський, група "Демократичні ініціативи". Зняли питання? Так. Вже час вичерпано. Дякую, будь ласка.

ПАПІЄВ М.М. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні колеги, у нас... Ну, будь ласка, з мотивів голосування. Все, шановні колеги, ми зараз голосуємо. Будь ласка, Симоненко Петро Миколайович, з мотивів.

11:59:05

СИМОНЕНКО П.М. Симоненко, фракція комуністів.

Уважаемые коллеги, я хотел бы привлечь ваше внимание, что подобные аргументы мы ежегодно слышим от представителей Кабмина при рассмотрении бюджета. Это во-первых.

Во-вторых. Мы являемся с вами свидетелями того, что министерство, я обращаюсь сейчас к министру социального обеспечения, не вносит на рассмотрение Верховной Рады Европейскую хартию, социальную хартию, которая должна была бы быть тем стандартом в принятии законов, если министр постоянно как наш коллега народный депутат настаивал на движении в Европу.

Третье. Уважаемые коллеги, я призываю всех сегодня проголосовать за преодоление вето. Мы не имеем право в условиях, когда тарифы возрастают, когда льготы сокращаются и в бюджете на этот год снова предусматривается 56-ой статьей на 12 миллиардов сократить льготы, когда цены возрастают, мы являемся с вами свидетелями заявления о том, что растет ВВП, я хотел бы министру задать вопрос: а почему при возрастании ВВП в этом году дефицит бюджета 8 миллиардов в этом году? В конце концов научитесь правду людям говорить и экономические категории не путайте одно с другим.

И третье, последнее. Прежде, чем выступать с трибуны и призывать сегодня снова посадить на голодный паек наш народ, я хотел бы, чтобы вы воспользовались теми предложениями фракции коммунистов, как наполнить бюджет, не ущемляя интересы граждан.

ГОЛОВА. Дякую. Все!

Шановні колеги, у нас іде голосування. Від комітету Ярослав Сухий і завершуємо. Все! Я прошу вас. Це не обговорення.

12:00:49

СУХИЙ Я.М. Шановні колеги, шановні народні депутати, я попрошу вас під час голосування підтримати законопроект, внесений комітетом, виходячи з таких міркувань. Доповідаю вам, що на сьогоднішній день межа бідності виросла і складає більше 180 гривень - по-перше, прибутковий податок береться з 17-ти гривень. І ще одне зауваження. Сьогодні у нас був дебют молодого міністра соціальної політики та праці. Я би вас просив не підходити до нього строго, бо тут, на цій трибуні, мав стояти міністр фінансів, а не міністр соціальної політики та праці, який так само думає, як і ми, а озвучував думку не свою, а думку Міністерства фінансів України. Я закликаю всіх народних депутатів України підтримати наш законопроект, встановити мінімальну заробітну плату поетапно до 237 гривень. Це - нова редакція.

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування, у нас дві пропозиції, будемо голосувать: перше - це прийняти закон у новій редакції і друга, якщо не проходить, - подолання вето. Одну хвилинку. Ярослав Сухий, будь ласка. Вето першим? Ну, поставимо вето. Ярослав Сухий.

12:02:03

СУХИЙ Я.М. Шановні колеги, ми не долаємо вето. Комітет пропонує нову редакцію. Якщо на нову редакцію буде накладено вето, будемо долати вето.

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу вас заспокоїтися. Заспокойтеся! Я ставлю на голосування, бо тут ми дискутували розбіжності. Там же якби було записано - скасувати закон, там немає, то ми б тоді долали в першу чергу. Заспокойтесь, будь ласка!

Я ставлю на голосування про прийняття закону про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2003 рік у новій редакції. Прошу голосувати.

12:02:55

За-207

Рішення не прийнято. По фракціях.

Одну хвилиночку, все правильно сформульовано, заспокойтеся. Не треба мене вчити.

Друге, будь ласка, приготуйтеся.

Заспокойтеся, будь ласка.

Я ставлю на голосування про подолання вето Президента України на закон... (Ш у м у з а л і)

Що? Беспалий, скажіть, будь ласка.

12:03:28

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, "Наша Україна".

Шановний Володимир Михайлович, є рішення Конституційного Суду України про порядок розгляду пропозицій Президента або так званого ще вето. Згідно цього рішення першим обов'язково голосується сама пропозиція Президента, в даному випадку скасувати закон. Якщо ця пропозиція не проголосовується, тоді голосується подолання вето, і тоді пропозиція вже тільки комітету.

Тоді я дуже прошу з урахуванням зазначених посилань на рішення Конституційного Суду повернутися від початку до голосувань по цьому питанню, спочатку Президента, потім вето, потім комітету.

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Дякую.

Я прошу уважно взяти і прочитати пропозиції Президента. Останній абзац, я читаю всім і ви зрозумієте все:

"Враховуючи викладене, а також те, що розмір мінімальної заробітної плати встановлюється під час затвердження Державного бюджету України, пропонується закон про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2003 рік узгодити з реальними можливостями Державного бюджету. Там немає про скасування закону. Я прошу уважно читати.

Я ставлю на голосування про подолання вето Президента до Закону України... (Ш у м у з а л і)

Ми ж голосувати в новій редакції, не пройшов він.

Я ставлю ще раз на вашу вимогу закон, проект закону про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2003 рік в новій редакції.

12:05:21

За-209

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування подолання вето Президента до Закону України про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2003 рік.

12:05:48

За-160

За - 160, рішення не прийнято. По фракціях, будь ласка. Питання знімається. Сядьте, будь ласка, я прошу вас! Не будемо затягувати. Ми голосували двічі, скільки потрібно? Будь ласка, заспокойтесь.

Я ставлю на голосування проект закону, для розгляду у другому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування щодо працівників льотного складу. Петро Степанович, будь ласка. Ви з місця будете? Ну, можете з місця. З місця, будь ласка, ввімкніть мікрофон. Я дуже прошу коротко тоді вас.

12:06:35

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі. Фракція комуністів. Голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів, інвалідів. Цибенко Петро Степанович.

Шановні колеги, комітет уважно розглянув, підготував цей документ до другого читання. Було дві пропозиції, обидві вони враховані. І тому комітет пропонує прийняти цей документ в другому читанні.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту Закону про внесення змін до Закону України про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування. Прошу голосувати.

12:07:27

За-351

За - 352, рішення прийнято.

Є пропозиція комітету - проголосувати в цілому як за закон. Прошу голосувати.

12:07:51

За-394

За - 394, закон прийнято.

Шановні колеги, оголошую до голосування проект Закону про контррозвідувальну діяльність (друге читання). Вчора були у нас зауваження з цього приводу. Будь ласка, Георгій Корнійович.

12:08:13

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановні колеги, ми уважно вивчили питання, яке вчора було порушено по цьому закону. Вважаємо цілком слушними пропозиції, що стосуються заходів профілактичного впливу на певних осіб. І тому пропонуємо викласти цю частину, другу частину пункту сьомого статті восьмої у такій редакції. З метою попередження своєчасного виявлення і припинення розвідувальних терористичних та інших протиправних посягань на державну безпеку України органи та підрозділи Служби безпеки України, що здійснюють контррозвідувальну діяльність, за її результатами при необхідності проводять профілактику правопорушень у сфері державної безпеки у разі виявлення в ході цієї роботи осіб, які потребують попереджувального впливу, оголошують їм офіційне застереження про неприпустимість протиправної поведінки. Якщо ми такого запису не зробимо, органи, які здійснюють контррозвідувальну діяльність, не матимуть можливості проводити роботу будь-яку по попередженню злочинів і доведеться порушувати кримінальні справи тоді, коли без цього можна обійтися. Фахівці стверджують, що при цьому кількість необгрунтовано порушених кримінальних справ може піднятись десь відсотків на 15.

Просимо підтримати у такій редакції цей закон і прийняти його як закон.

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю пропозицію на голосування з урахуванням внесених змін комітетом, прийняти в цілому як закон проект закону про контррозвідувальну діяльність. Прошу голосувати.

12:10:12

За-327

За-327. Закон прийнято.

Оголошую до голосування проект Закону про внесення доповнень до Закону України "Про державну службу щодо пенсійного забезпечення" (друге читання). Будь ласка, доповідач від комітету Ярослав Сухий.

12:10:38

СУХИЙ Я.М.

Шановні народні депутати! Комітет з питань соціальної політики та праці на ваш розгляд подає порівняльну таблицю, зауваження враховані всі, крім зауваження шановного колеги Поліщука, бо його доповнення стосуються статті 33-ї Закону про державну службу, а не 37-ї. Я пояснюю, чому ми не могли врахувати його зауваження. Якщо він тут є, наполягає, то можна проголосувати.

ГОЛОВА. Народний депутат Поліщук наполягає на своїй поправці? Ні.

СУХИЙ Я.М. І ще одне. Ми пропонуємо прийняти тільки у другому читанні, тому що є застереження до четвертої правки державної служби, тому ми будемо над цим законом ще далі працювати. А щоб не брати хвилину з мотивів голосування, нагадаю вам, що цей законопроект пропонує, вносить таку норму: якщо людина, чоловік - 25 років, жінка - 20, має 10 років держслужби, він має право на пенсію по виходу, не дивлячись на те, де він на час виходу на пенсію працював. Він має всі законом передбачені нормативи: 25 чи 20 і 10 років. І хочу вам сказати, що це не йде в розріз з думкою Кабміну, тому що вам роздано сьогодні законопроект 2410 кабмінівський, який пише про те саме, але про людей, які працювали в органах місцевого самоврядування: 8 і більше років на виборній посаді, що він може також іти на пенсію, не дивлячись на те, де він перед виходом на пенсію працював.

Прошу підтримати законопроект у другому читанні. Дякую.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проект Закону про внесення доповнень до Закону України про державну службу щодо пенсійного забезпечення. Прошу голосувати.

12:12:33

За-380

Рішення прийнято.

Переходимо далі до прийняття рішень. Шановні колеги! Ставлю на голосування проект постанови про створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з підготовки до розгляду Верховною Радою України проектів законів України про внесення змін до Конституції України. Доопрацьований і узгоджений. Він вам розданий цей проект.

Народний депутат Безпалий, будь ласка.

12:13:06

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Володимир Михайлович, вчора було рішення сесії також до цього розгляду законопроекту підключити Комітет з питань державного будівництва і місцевого самоврядування. Ми цей проект також розглянули і його підтримуємо за основу. Але потім, коли він буде проголосований за основу, від комітету і від нашої фракції є доповнення.

Тому я дуже прошу надати мені слово для їх внесення після того, як цей проект буде прийнятий за основу. Дякую.

ГОЛОВА. Немає заперечень? Будь ласка, Микола Оніщук. Треба щось пояснювати чи ні? Микола Васильович, давайте будемо голосувати тоді.

12:13:50

ОНІЩУК М.В.

Голосується, тільки доповнюю, що згідно нашого вчорашнього рішення дотриманий принцип пропорційності: один від двадцяти. І саме таким чином сформований склад комісій.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування за основу проект Постанови Верховної Ради України за номером 0999-ПД "Про утворення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з опрацювання проектів законів України про внесення змін до законів України". Прошу голосувати.

12:14:21

За-276

За основу прийнято.

Будь ласка, народний депутат Борис Беспалий.

12:14:31

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Шановні колеги, перша зміна, вона не потребує голосування. Фракція "Наша Україна" просить в складі тимчасової спеціальної комісії зробити таку зміну. Замість депутата Зварича Романа Михайловича включити до складу комісії Зайця Івана Олександровича, наголошую, саме Івана Олександровича Зайця - члена Руху.

І друга пропозиція вже від комітету. В четвертому пункті, якщо ми залишимо в цій редакції, то вийде, що тимчасова комісія є головною з усіх проектів законів по доопрацюванню Конституції, хоча це є предметом відання першого комітету.

Тому наш комітет пропонує локалізувати характер цієї комісії, і після слів у четвертому пункті "доопрацювання проектів законів України" додати номери цих конкретних законів 9998 та 9999, тоді вона буде головною саме з цих законопроектів.

Ну і нарешті, в п'ятому пункті в кінці доречно було б додати термін внесення на розгляд Верховної Ради і доповнити таким чином: внести на розгляд Верховної Ради України до зазначеної дати. Наприклад, це могло б бути 1 квітня наступного року для того, щоби ця комісія не перетворилася у вічно працюючу комісію.

ГОЛОВА. Шановні колеги, я думаю, з усім можна і треба погодитися, за винятком дати. Давайте таким чином, як тільки комісія внесе, ми зразу розглянемо. Я прошу вас! Все буде залежати від комісії.

Я ставлю на голосування з урахуванням пропозицій народного депутата Беспалого і моєї прийняти постанову в цілому. Прошу голосувати.

12:16:28

За-303

За - 303, рішення прийнято.

Оголошую до... Ставлю на голосування проект постанови про зміну меж міста Артемівська Донецької області. Немає потреби доповідати?

Ставлю на голосування про прийняття цієї постанови в цілому. Прошу голосувати.

12:16:58

За-360

За - 360, рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект постанови про зміну меж міста Радомишль Радомишльського району Житомирської області. Немає заперечень?

Ставлю на голосування в цілому прийняття цього документу. Прошу голосувати.

12:17:25

За-383

За - 383.

Ставлю на голосування проект постанови про віднесення міста Новий Розділ Миколаївського району Львівської області до категорії міст обласного значення.

Ставлю на голосування про прийняття проекту постанови в цілому як постанови. Прошу голосувати.

12:17:52

За-389

За-389. Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект постанови про уточнення найменувань окремих населених пунктів Камінь-Каширського району Волинської області. Якщо немає заперечень ні в кого, ставлю на голосування про прийняття проекту в цілому як постанови. Прошу голосувати.

12:18:23

За-392

Рішення прийнято.

Так, переходимо до питань ратифікації. Оголошую до голосування проект закону про ратифікацію угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про співробітництво і взаємну допомогу у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Комітет підтримує. Ставлю на голосування... Від комітету є потреба доповідати? Ставлю на голосування про прийняття проекту закону про ратифікацію угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про співробітництво, взаємну допомогу у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Прошу голосувати.

12:19:27

За-392

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект закону про ратифікацію угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Македонія про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів та вантажів. Немає заперечень? Ставлю на голосування. Прошу голосувати.

12:19:57

За-383

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект закону про ратифікацію угоди між Україною та Португальською Республікою про сприяння та взаємний захист інвестицій. Комітет підтримує, заперечень немає. Прошу голосувати.

12:20:29

За-378

Рішення прийнято.

Шановні колеги, переходимо до прийняття рішень з обговорених питань. Проект закону про внесення зміни до статті 43 гірничого закону України щодо спрощення процедури надання пільг. Так, пропозиція комітету - прийняти за основу. Пропозиція народного депутата Звягільського й Іоффе про неприйнятність закону. Вона голосується першою. Нема потреби доповідати? Ставлю на голосування першою пропозицію... Народний депутат Кравченко, будь ласка.

12:21:17

КРАВЧЕНКО М.В. Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, о том, что урегулировать этот вопрос необходимо, это однозначно, потому что шахтеры сегодня продекларированные права свои не могут реализовать вообще никак, им просто не дают, не то что нарушая закон, а делают полный беспредел. Поэтмоу мы будем поддерживать любое решение, которое позволит шахтерам хоть каким-то образом реализовывать свое право на ці пільги. Но есть предложение его принять в первом чтении, а потом сесть за стол и отработать его во втором чтении.

ГОЛОВА. Шановні колеги, пропозиція зрозуміла? Але відповідно до Регламенту я ставлю першою на голосування пропозицію народних депутатів Іоффе і Звягільського. Це - документ за номером 1197 про неприйнятність проекту закону України про внесення змін до статті 43 гірничого закону України. Ставлю на голосування. Зніміть, будь ласка, голосування. Народний депутат Турманов.

12:22:30

ТУРМАНОВ В.І. Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты, мы 43 статью горного закона рассматривали в первом чтении, и оно прошло. Мы получили предложение, замечания депутатов Звягильского и Иоффе. Поэтому я прошу депутатов поддержать. Комитет просит, чтобы вы поддержали, приняли в первом чтенни сегодня, проголосовали, а на второе чтение с учетом замечаний Звягильского и Иоффе мы будем работать, чтобы выйти потом на второе чтение.

Прошу поддержать комитет по 43 статье закона.

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, тим не менше відповідно до Регламенту я ставлю на голосування пропозицію народного депутата Іоффе і Звягільського про неприйнятність Закону України "Про внесення змін до статті 43 Гірничого закону України".

12:23:36

За-122

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення зміни до статті 43 гірничого закону України щодо спрощення процедури надання пільг. Прошу голосувати.

12:24:04

За-254

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект закону про внесення змін до Закону України "Про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України" на 2002 рік щодо повернення боргів шахтарям.

Пропозиція комітету прийняти за основу.

Нема інших пропозицій? Нема?

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік щодо повернення боргів шахтарям".

12:24:48

За-357

Рішення прийнято.

Вношу на розгляд проект закону про реприватизацію майна в Україні. Пропозиція комітету - відхилити, але ми повинні спочатку голосувати за основу.

Будь ласка, автор проекту Семенюк Валентина Петрівна. Увімкніть мікрофон.

12:25:06

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги, я хочу звернутися до вас про необхідність підтримання цього законодавчого документу. Сьогодні вже і Президент говорить про те, що потрібно прийняти закон про реприватизацію.

Фактично це закон рамковий, на основі якого буде прийматися програма реприватизації із зазначенням кожного об'єкту, відповідно ми будемо розглядати з визначенням кожної пропозиції, яка буде надходити по кожному об'єкту. Це не буде той механізм шулерський, який сьогодні пропонується Адміністрацією Президента, коли буде виконувати цю місію безпосередньо Фонд державного майна чи Кабінет Міністрів.

Ми з вами будемо розглядати законопроект і самі об'єкти безпосередньо в залі демократично, з обговоренням кожного відповідного пункту. Тому я прошу: підтримаємо в першому читанні і потім сядемо з усіма зацікавленими особами: представниками Фонду державного майна, Кабінету Міністрів, і з усіма комітетами - доопрацюємо цей документ. Я прошу підтримати його.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про реприватизацію майна в Україні.

12:26:35

За-122

За - 122. По фракціях прошу дати, по фракціях. Рішення не прийнято.

Так, вношу на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України про єдиний збір, який справляється в пунктах пропуску через державний кордон України, щодо звільнення від збору транспортних засобів з гуманітарною допомогою. Комітет пропонує прийняти за основу та в цілому. Немає заперечень? Ставлю на голосування про прийняття проекту за основу.

12:27:21

За-312

За - 312, рішення прийнято.

Ставлю на голосування про прийняття в цілому як закон цього проекту. Прошу голосувати.

12:27:43

За-315

За - 315, рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про обіг векселів в Україні".

З процедури народний депутат Матвієнков.

12:28:03

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ, город Мариуполь.

Уважаемые друзья, я взял слово для того, чтобы просто напомнить суть этого законопроекта, чтобы мы четко представляли, о чем идет речь. Речь идет о том, чтобы убрать вообще вексельные взаимозачеты, вексельные рассчеты с бюджетом.

Для того, чтобы этот закон работал и действовал, необходимо разобраться с тем, чтобы он был, координировался с законом об НДС, который сегодня дает право на основании проведения взаимозачетов, для того, чтобы он корреспондировался с другими законодательными нормативными актами. Иначе мы просто этим законом, так сказать, втручаемся в действия других законов и создаем правовой нигелизм. Спасибо.

ГОЛОВА. Народний депутат Капустін, будь ласка.

12:28:47

КАПУСТІН В.В.

Я хотів би внести уточнення щодо того, що сказав пан Матвієнков щодо цього закону. Цей закон розглядався на комітеті, і саме це питання, якого ви зараз торкнулися цього питання, мається на увазі розрахунки векселями з бюджетом, то те питання, яке стоїть у цьому законі, як застереження комітету. Тобто ми приймаємо зараз закон у першому читанні, комітет висловив своє застереження щодо саме цього пункту цього питання. І після першого читання, якщо ми приймемо його за основу, то ми будемо цей пункт коригувати.

ГОЛОВА. Народний депутат Терьохін.

12:29:22

ТЕРЬОХІН С.А.

Дякую. Шановні народні депутати, якщо вже приймати цей законопроект, то взагалі без врахування норми, яка забороняє вексельні заліки. Давайте все-таки подивимося, ми прийняли у другому читанні 46-ту статтю бюджету, яка сьогодні поправлена, наскільки я знаю, і дозволяє у разі, якщо держава не відшкодовує заборгованість по ПДВ, робити залік з експортним відшкодуванням.

Тому або ми знімаємо цей закон як дійсно той, який не підготовлений і протирічить загальній логіці ПДВ, або приймаємо його у першому читанні з урахуванням того, що знімається вже на першому читанні всі норми, які стосуються заборони податкових заліків. Дякую.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України про обіг векселів в Україні.

Прошу голосувати.

12:30:34

За-17

По фракціям, будь ласка.

Рішення не прийнято.

Добре. Я поставлю в редакції з врахуванням пропозиції народний депутат Терьохіна. Я ставлю на голосування про прийняття за основу з врахуванням пропозицій народний депутат Терьохіна.

12:31:20

За-159

Рішення не прийнято.

Оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України про аудиторську діяльність.

Володимир Кирилович Черняк. Немає? Хто буде від комітету. Чи є потреба від комітету доповідати? Тут є два у нас проекти: 1282 - це проект Кабінету Міністрів і 1282-1 - проект народного депутата Зварича.

Пропозиція комітету: прийняти за основу проект народного депутата Зварича. Але відповідно до Регламенту я ставлю на голосування першим проект Кабінету Міністрів. Ставлю на голосування проект 1282 Кабінету Міністрів проект Закону про внесення змін до Закону України про аудиторську діяльність. Прошу голосувати.

12:32:22

За-118

Рішення не прийнято.

Юрій Кармазін, будь ласка.

12:32:31

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати! Я хочу вам нагадати, що два законопроекти, які ми аналізували тут з вами, мова йшла, і зараз ви абсолютно справедливо відхилили урядовий законопроект, де вводився інститут голови, аудиторська палата, плата колосальна і все що новий тиск на платників податків створювався.

В тому варіанті, який пропонував народний депутат Зварич, це все робилося більш м'яко і концептуально. Його можна виправити, принаймні так, щоб він не заважав підприємцям і в такому плані його можна проголосувати з тим, щоб вичистити на друге читання. Дякую.

ГОЛОВА. Я вношу на голосування для прийняття за основу проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про аудиторську діяльність" за № 1282-1. Прошу голосувати.

12:33:48

За-201

Рішення не прийнято.

Оголошую до розгляду проект Постанови "Про підсумки парламентських слухань "Суспільство, засоби масової інформації, влада, свобода слова і цензура в Україні". Пропозиція комітету прийняти цей проект. Народний депутат Яворівський.

12:34:26

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський - голова підкомітету по радіомовленню і телебаченню.

Дорогі мої колеги, те що зараз виноситься на ваш розгляд, на ваше голосування, повірте мені, це не просто чергова постанова, хоч всі вони дуже важливі.

Якоюсь мірою - це навіть тест на демократичність парламенту і його відкритість. Ви знаєте, відбулися слухання, відкриті, демократичні слухання. Ми підготували документ, який допоможе нам уточнити деякі законопроекті, розв'язати можливо деякі проблеми.

Я прошу не політизувати цього питання, а підтримати розумну, зважену, точну постанову, яка народилася в результаті цих слухань. Абсолютно переконаний, що ви так і зробите.

Загодя дякую вам за розумне рішення.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови про підсумки парламентських слухань "Суспільство, засоби масової інформації, влада: свобода слова і цензура в Україні".

12:35:41

За-214

За- 214, по фракціях.

Будь ласка, я прошу комітет подивитися, ще раз узгодити з фракціями.

Оголошую до розгляду проект постанови Постанови про підсумки розгляду звіту Голови Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю, доповідей: Голови Координаційного комітету по боротьбі з організованою злочинністю, Голови Служби безпеки України, Міністра внутрішніх справ України про стан боротьби з організованою злочинністю, а також доповіді Генерального прокурора України про стан прокурорського нагляду у сфері боротьби з організованою злочинністю. Є три проекти і у вас, шановні колеги. Від комітету, будь ласка, Григорій Омельченко.

12:36:41

ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О. Дякую. Григорій Омельченко.

Шановні колеги, ми заслухали з вами питання, яке тільки що оголосив Голова Верховної Ради України Володимир Михайлович Литвин. Готував цей проект постанови, це питання профільний комітет - Комітет з питань боротьби з корупцією, організованою злочинністю. На ваш розгляд винесено три проекти постанови: профільним комітетом за номером 2520-1 і два проекти постанови, які внесені групою народних депутатів України. При чому вони відрізняються від того, що вони, скажемо так, діаметрально протилежні. Якщо одні автори проекту постанови за номером 2520 внесли проект постанови по результатам слухання ліберального, м'якого характеру із добавленням фінансування підрозділу по боротьбі з організованою злочинністю, то автори проекту постанови 2520-2 вносять пропозицію взагалі ліквідувати підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю і передати їх в кримінальну міліцію. Шановні колеги, я вважаю, що це не зовсім обгрунтовані ці два проекти постанов, і просив би вас підтримати проект постанови, який одноголосно прийнятий Комітетом з питань боротьби з корупцією і організованою злочинністю і внесений вам на розгляд за номером 2520-1, тим більше, що автори проекту номеру 2520 значну частину взяли із проекту, внесеного профільним комітетом. Поскільки цей проект постанови, ми вважаємо, він являється і критичним, в той же час достатньо об'єктивним, і визнав роботу підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю недостатньою, вказані конкретні серйозні зауваження, змінено керівництво Міністерства внутрішніх справ, яке очолює Управління по боротьбі з організованою злочинністю. Новим керівництвом Управління по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ почалась реорганізація підрозділів, почалась атестація. І комітетом посадові особи підрозділів на містах, які допустили ці порушення, було запропоновано, щоб вони були звільнені. І керівництво МВС уже звільнило цих осіб. Тому я просив би вас з урахуванням всього цього, щоб і не гаяти часу, проголосувати і підтримати проект постанови, який вноситься профільним комітетом, з вашими пропозиціями, зауваженнями, які були раніше, за номером 2520-1. Дякую вам за увагу.

ГОЛОВА. Шановні колеги, відповідно до Регламенту... Народний депутат Бандурка, да? Народний депутат Бандурка. Дякую, Григорій Омелянович.

ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О. Дякую.

12:39:47

БАНДУРКА О.М. Шановний Голово! Шановні народні депутати! Група депутатів: Бандурка, Євдокимов, Гавриш, Буряк - подали свій проект 12 грудня, тобто в порядку черговості має бути поставлений на голосування першим 2520, той основний, який пішов по заслуховуванню. Ми в своїй постанові пропонуємо цілий ряд заходів організаційно-нормативних і методичних і даємо доручення Генеральній прокуратурі, МВС, Кабінету Міністрів, Службі безпеки по посиленню боротьби з організованою злочинністю. Експертним управлінням цей проект визнаний найбільш об'єктивним, виваженим і доцільним. Я прошу підтримати саме цей документ, запропонований групою депутатів - Бандурка, Гавриш і другі, бо він дає програмні установки по цьому напрямку діяльності правоохоронних органів. Не критиканством треба сьогодні займатися, а виробляти і реалізовувати конкретні програми, що ми і пропонуємо в проекті 2520. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую.

Автор третього проекту постанови - Юрій Кармазін. Будь ласка.

12:41:12

КАРМАЗІН Ю.А. Від імені групи народних депутатів з різних фракцій, це і Кармазін, і Король, і Бокий, І Артеменко, Сподаренко, Отрощенко, Танюк, Хмара, Оробець, Альошин і ще ряд депутатів, ми вносимо постанову - 2. Корінна відмінність цієї постанови в тому, що ми пропонуємо визнати, що криміногенна ситуація в державі, безкарна діяльність організованих злочинних угрупувань, участь у них протягом довгого часу окремих працівників спецпідрозділів загрожує національній безпеці України, гарантованим Конституцією України правам людини на життя, здоров'я та власність.

Друге. Ми пропонуємо роботу ГУБОС, МВС, його структурних підрозділів в регіонах по припиненню діяльності організованих злочинних угрупувань визнати незадовільною. Пропонуємо рекомендувати Президенту і Кабінету Міністрів, міністру внутрішніх справ реформувати ГУБОС, МВС України з метою передачі цих підрозділів кримінальній міліції, підготовивши відповідні зміни до законодавства. Пропонуємо також звернути увагу міністра внутрішніх справ на недостатню роботу посадових осіб у МВС України у Донецькій області по розкриттю тяжких та особливо тяжких злочинів, причетність їх до скоєння злочинів, застосування тортур до громадян і так далі. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую.

КАРМАЗІН Ю.А. В цьому корінна відмінність. Ми просили би вас проголосувати за цю постанову.

ГОЛОВА. В порядку черговості. Прошу уваги! В порядку черговості. Карнаух, будь ласка.

12:42:47

КАРНАУХ М.В.

Микола Карнаух, фракція Соціалістичної партії України.

Шановний Володимир Михайлович, проект постанови за номером 2522, вона суперечить чинному законодавству, і тому я пропоную поставити на голосування мою пропозицію про її неприйнятність, тому що пунктом .......... цієї постанови пропонується ліквідувати підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю МВС, а це передбачено законом.

Тому давайте ставимо про неприйнятність цієї постанови і пропоную підтримати проект постанови, запропонований комітетом. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування в порядку надходження оскільки у вас письмової пропозиції не було.

Ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради за номером 2520, який внесений народним депутатом Бандурком, Євдокимовим, Гавришем і Буряком. Це 2520, прошу голосувати.

12:43:55

За-229

Так, за основу прийнято. Тепер ставлю на голосування в цілому проект цієї постанови, 2520. Прошу голосувати.

12:44:21

За-219

По фракціях, будь ласка.

Що з процедури? Народний депутат Філенко, будь ласка. Що з процедури? Ну, зараз повторимо, зараз з процедури і зараз повторимо.

12:44:40

ФІЛЕНКО В.П.

Володимир Михайлович, шановні колеги!

Володимир Філенко, фракція "Наша Україна".

Мені здається, що, Володимир Михайлович, ви переплутали номер постанови і авторів внесення. Тому в залі виникла суматоха. Зал не зрозумів, за яку постанову голосуємо. І згідно з Регламентом першою ставиться постанова, підготовлена комітетом. Я прошу вас виправити цю організаційно-технічну помилку.

ГОЛОВА. А я прошу народного депутата Філенка уважніше почитати Регламент.

Я ставлю на голосування прийняття в цілому проекту постанови за номером 2520. Це проект Бандурки, Євдокимова, Гавриша і Буряка. Прошу голосувати.

12:45:34

За-228

За - 228, рішення прийнято. По фракціях, будь ласка.

Ставлю на голосування проект постанови про інформацію Кабінету Міністрів України про діяльність уряду щодо розробки державної стратегії відродження і підтримки власного виробництва та розвитку високих наукоємких конкурентоспроможних технологій як найважливішої умови зростання добробуту населення та досягнення Україною статусу розвиненої держави. Комітет пропонує прийняти відповідний документ.

Немає заперечень? Будь ласка, Семенюк Валентина Петрівна.

12:46:21

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Ми підтримаєм даний проект постанови. Але я від комітету вносила пропозицію, до проекту постанови, на жаль, не ввійшло. І під час домовленостей з Юрієм Івановичем ми дійшли згоди, що приймемо за основу і внесемо правочку, яку я вносила від Спеціальної контрольної комісії, щодо того, щоб галузеві міністерства провели інвентаризацію науково-дослідних інститутів, тому що йде сьогодні приватизація науково-дослідних інститутів, фактично тих, які передали в користування, путаючи при цьому користування і володіння.

Тому цю пропозицію, Юрій Іванович, я думаю, що ми з ним домовилися, не заперечує, щоб ці пропозиції, які я подавала в письмовій формі. Якщо треба, я зачитаю повністю після голосування, прийнявши за основу.

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, комітет не заперечує проти такої пропозиції. Ставлю на голосування за прийняття за основу проекту цієї постанови з урахуванням пропозиції народного депутата Семенюк. Прошу голосувати.

12:47:36

За-364

За - 364, прийнято за основу. Ставлю на голосування про прийняття проекту в цілому як постанови. Прошу голосувати.

12:47:58

За-381

За - 381. Постанова прийнята.

Ставлю на голосування проект Постанови "Про продовження терміну виконання Постанови Верховної Ради України "Про заходи щодо забезпечення теплом жилих будинків, закладів освіти, охорони здоров'я, культури та інших об'єктів соціальної сфери, що опалюються від централізованих мереж теплопостачання". З мотивів, будь ласка, Віктор Пинзеник.

12:48:24

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

Цю постанову можна проголосувати, вилучивши з неї один пункт, який відроджує забуту практику і дуже небезпечну практику проведення бюджетних взаємозаліків між бюджетними організаціями і платниками податків. Це дуже вдарить по бюджету, який ми збираємося голосувати.

А тому пропозиція: вилучити пункт щодо бюджетних взаємозаліків, решту частини постанову проголосувати.

ГОЛОВА. Який пункт?

ПИНЗЕНИК В.М. Пункт, який рекомендує проведення взаємозаліків.

ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте таким чином. Будь ласка, Валерій Павлович Пустовойтенко, як комітет.

12:49:15

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

Ми підтримуємо пропозицію Віктора Михайловича Пинзеника і просимо проголосувати без цього пункту.

ГОЛОВА. Шановні колеги, немає... Шановні колеги, я ставлю на голосування про прийняття за основу з врахуванням позиції народного депутата Пинзеника. Це у пункті 2 четвертий абзац. Ставлю на голосування прийняття проекту цієї постанови за основу із вилученням четвертого абзацу пункту 2. Прошу голосувати.

12:50:04

За-379

за-379.

Народний депутат Терен, будь ласка.

12:50:16

ТАРАН В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги! Шановний Володимире Михайловичу! Я від фракції. Справа в тому, що у нас була невелика тут нарада, і ми просто випадково не проголосували за проект Постанови про підсумки парламентських слухань. Я би дуже вас просив у порядку винятку поставити його ще раз на голосування. Я вам дуже дякую.

ГОЛОВА. Зараз його найдемо, якщо буде згода залу, ми ще раз поставимо на голосування проект цієї постанови.

Шановні колеги! Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту Постанови про подовження терміну виконання постанови Верховної Ради України про заходи щодо забезпечення теплом житлових будинків, закладів освіти, охорони здоров'я, культури та інших об'єктів соціальної сфери, що оплюються від централізованих мереж теплопостачання. Прошу голосувати.

12:51:20

За-402

Рішення прийнято.

На вимогу народного депутата і пропозиції, я думаю, що ми тут толерантно поступали, я ще раз поставлю на голосування про прийняття за основу проекту Постанови Верховної Ради України про підсумки парламентських слухань "Суспільство, засоби масової інформації, влада, свобода слова і цензура в Україні". За основу, прошу визначитися.

12:51:55

За-223

По фракціях. Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект Закону про третейські суди (арбітраж). Ми його нещодавно обговорювали. Комітет пропонує прийняти за основу. Немає заперечень? Немає?

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про третейські суди (арбітраж). Прошу голосувати.

12:52:35

За-277

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект Закону "Про державну службу і виконання покарань". Комітет пропонує прийняти за основу. Немає заперечень? Прошу голосувати для прийняття за основу проект Закону "Про державну службу і виконання покарань".

12:53:09

За-317

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону", щодо влучення статті 17 "Про страхування членів громадських формувань".

Ми його обговорювали і комітет пропонує прийняти його за основу.

Ставлю на голосування за основу проекту цього Закону. Прошу голосувати.

12:53:48

За-308

Рішення прийнято.

Хто з процедури? Володимир Заєць і Степан Гавриш, будь ласка, з процедури.

12:54:05

ЗАЄЦЬ В.В.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги, якщо ми так толерантно сьогодні відносимося до голосувань і повертаємося до вже проголосованих питань, то в мене є пропозиція: давайте ми тоді все-таки повернемося до Закону, який визначав межу мінімальної зарплати. Ну не змогли ми проголосувати 235.

Я звертаюся до фракцій комуністів, соціалістів і блоку Юлії Тимошенко, які не приймали участі в голосуванні за нову редакцію закону, де є пропозиція 185 з 1 січня, і 237 уже з 1 липня.

Давайте переголосуємо цей законопроект - це буде справедливо і соціально правильно.

ГОЛОВА. Немає заперечень? Будь ласка, Степан Богданович Гавриш.

12:54:47

ГАВРИШ С.Б.

Шановні колеги, вчора було внесено законопроект про зміни до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів України у зв'язку з прийняттям нами Закону "Про легалізацію і відмивання брудних коштів".

Мова йде про зміну чинного законодавства у зв'язку з прийняттям цього закону, чого вимагає позиція FATF. І для того, щоби сьогодні мати можливість прийняти його в першому читанні, доопрацювати на цій ще сесій Верховної Ради, я пропоную включити в порядок денний це питання, яке вам роздано в якості законопроекту, і проголосувати сьогодні.

Позиція комітету є позитивна, є позитивний висновок Науково-експертного управління. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Петро Миколайович, будь ласка, Симоненко.

12:55:31

СИМОНЕНКО П.М. Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, шановні виборці! За процедурою розгляду пропозицій Президента ми, фракція комуністів, голосували і це підтвердили голосуванням за подолання вето, щоби залишити проголосовану раніше межу мінімальної заробітної платні 237 гривень. Але складаються такі обставини, що більшість не підтримала залишити цю межу і пропонуються якійсь, так скажімо, варіант поступового наближення до 237 гривень.

Ми, фракція комуністів, проголосуємо за це рішення, але я звертаюсь зараз до більшості. Ви, будь ласка, тоді будьте послідовними і станьте на захист інтересів наших громадян, щоб з 1 січня не підвищувалися тарифи і ціни, щоб з 1 січня не підвищувалися ціни на ліки не позбавлялися наші громадяни тих пільг за законом, які вони повинні отримувати.

А так фракція комуністів підтримає цю пропозицію, так як, я ще раз звертаюся до міністра соціальної політики, треба терміново внести на розгляд Верховної Ради конвенцію, Європейську соціальну хартію вірніше, а не конвенцію для того, щоб потім не було ні у кого спроби говорити про європейський вибір, а таким чином знищувати ті, як наші 90-го року соціальні гарантії, так і європейські. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Юрій Кармазін і Олександр Мороз, і будемо голосувати.

12:57:05

КАРМАЗІН Ю.А. Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників вітчизни.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, великостраждальний народе український! Тобі пропонують сьогодні, говорять що ... вето на 237, пропонують компроміс, но компроміс же не в тому, що 185, сьогодні в Одесі втричі збільшені ціни, втричі збільшені за комунальні послуги. Тому компроміс, якщо його іти і називати речі своїми іменами, що уряду Януковича важко. Да, важко, може бути в одному: зараз записати 200 гривень, а з 1-го...

ГОЛОВА. Дякую.

КАРМАЗІН Ю.А. ...з 1-го, перепрошую, я не закінчив, у мене ще, а з 1 липня - 237 гривень. Це перше.

Тепер друге. Законопроект про запобігання, протидію відмиванню брудних коштів. Ви пам'ятаєте, я тут благав вас, не приймайте в такому вигляді, як він прийнятий. І ви тоді проголосували і, бачите, ми отримали санкції.

ГОЛОВА. Дякую, Юрій Анатолійович.

КАРМАЗІН Ю.А. Тому я прошу доопрацювати цей законопроект, він ще не готовий для того, щоб Україна, зняті з неї були...

ГОЛОВА. Дякую. Дякую. Олександр Олександрович Мороз і голосуємо.

12:58:16

МОРОЗ О.О. Шановні депутати! Фракція соціалістів сьогодні вранці розглядала це питання і вона стояла, і сьогодні, власне, стоїть на цифрі 237, оскільки вона певним чином обумовлена. Але ми розуміємо також, що якщо ми не дамо ніяких зрушень у бік збільшення цього розміру, то тоді буде працювати стара схема і при всіх соціальних доплатах і компенсаціях, і допомозі на багатодітних дітей тощо. Тому ми не хочемо голосувати за таку мізерну цифру, яка, фактично, не перевищує межу бідності. Але оскільки це все-таки якесь зрушення до напрямку 237, який визначено до введення із другого півріччя, то ми згодні проголосувати сьогодні цю цифру, але вважаємо, в принципі, необхідним повернутися раніше до раніше визначеної оптимальної норми 237.

ГОЛОВА. Шановні колеги, відповідно до пропозиції я ставлю на голосування про прийнятті у новій редакції Закону про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2003 рік. Прошу голосувати.

12:59:50

За-364

Закон в новій редакції прийнято.

Бандурка з процедури, будь ласка. Що уточнити?

Якщо була письмова поправка, ми б її поставили на голосування. Будь ласка. Ви ж, Юрій Анатолійович, прекрасно все це знаєте. Бандурка.

13:00:36

БАНДУРКА О.М. Шановні народні депутати, Володимире Михайловичу, я вас прошу...

ГОЛОВА. Я слухаю вас.

БАНДУРКА О.М. ... повернутися до законопроекту 1086 щодо вилучення статті 17 про страхування членів громадських формувань. 311 депутатів було "за". І в першому читанні коли розглядали, ні у кого зауважень не було. Прийняти як закон і тоді розв'язати собі руки на майбутнє і не повертатися.

ГОЛОВА. Зараз його відшукають, ми до нього тоді з вашого дозволу повернемося.

БАНДУРКА О.М. 1086 прийняти тільки що в другому читанні.

ГОЛОВА. Хорошо. Зараз будемо шукати, і потім підемо далі.

Оголошую до голосування проект закону про внесення змін до статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо повноважень служби державної охорони природно-заповідного фонду. Пропозиція комітету - прийняти в цілому як закон. Ставлю на голосування пропозицію комітету прийняти в цілому як закон. Прошу голосувати.

13:01:48

За-314

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект закону про внесення змін до деяких законів України стосовно узгодження норм базових законів про приватизацію з нормами Закону України "Про державну програму приватизації". Пропозиція комітету - прийняти за основу. Нема заперечень? Ставлю на голосування прийняття за основу проекту цього закону за номером 1059. Прошу голосувати.

13:02:30

За-283

Рішення прийнято.

Так, шановні колеги, пропозиція нашого колеги Бандурка була, ми її проголосували за основу, да? Ну, я прошу вас, якщо ми так толерантно працюємо, зараз в нас на інше буде, щоб ми тут були компромісні.

Олександр Маркович, ставиться на голосування в цілому як закон.

Ну, не проголосуємо, значить, не проголосуємо. Ну, я прошу вас, ми ж поверталися, переголосовували.

(Ш у м у з а л і)

................Тут зараз в нас є інші, треба переголосувати. Ну, я прошу вас.

Ну, там одна поправка всього, там нема що вносити.

Я ставлю на голосування про прийняття в цілому як закон проект закону про внесення змін до Закону України "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону".

Прошу проголосувати. Прошу підтримати.

13:03:47

За-294

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я... Шановні колеги, ми домовлялися, що проголосуємо звернення до Верховного Суду України, Київського апеляційного суду, а також депутатський запит відносно тих подій, які відбулися вчора. Цей документ до мене поступив.

Я зараз зачитаю, ви послухайте, депутатський запит:

"Генеральному прокурору України Піскуну, міністру внутрішніх справ Смирнову, голові служби безпеки України Радченку депутатський запит про факт побиття 25 грудня 2002 року народного депутата України Волинця Михайла Яковича.

25 грудня 2002 року відбулося судове засідання Голосіївського районного суду в приміщенні кінотеатру "Загреб". Розглядалася так звана справа стосовно звинувачення учасників подій, які відбулися в місті Києві 9 березня 2001 року. Під час оголошення вироку суду один із звинувачених здійснив спробу самоспалення. Народні депутати, які були присутні в залі суди, намагалися припинити здійснення цієї акції. Під час цього працівники "Беркуту" застосували фізичну силу, в результаті чого було завдано серйозних травм народному депутату України Волинцю Михайлу Яковичу.

Вимагаємо термінового порушення кримінальної справи проти відповідних керівників силових підрозділів та учасників побиття народного депутата України Волинця Михайла Яковича і про результати невідкладно повідомити Верховну Раду України.

Шановні колеги, нам є потреба включати його в порядок денний? Це запит. Я ставлю на голосування цей запит, про направлення його. Прошу народних депутатів визначитися.

13:05:40

За-293

За - 292, запит проголосовано.

Звернення до Верховного суду, Київського апеляційного суду. "25 грудня цього року Голосіївський районний суд міста Києва присудив до різних строків ув'язнення велику групу молодих людей-учасників акції протесту 9 березня. Як свідчать народні депутати-очевидці, перебіг судового засідання не залишає сумніву щодо замовного характеру цієї справи. Весь процес судового розгляду проводився із суттєвими порушеннями процесуальних норм, зокрема суд відкинув аргументи захисту, зовсім не взяв до уваги покази свідків сторони захисту. Проте суд повністю продублював обвинувачення, яке явно схоже на політичне замовлення сил, що виступають проти демократії, законності та справедливості. Схоже, що відповідні посадовці, нехтуючи нормами Конституції України щодо розподілу функцій влад, втручаються у роботу суду, захищаючи честь мундира та корпоративні інтереси певних структур. Це недопустимо взагалі, тим більше небезпечно в час, коли сотні тисяч молодих людей не забезпечені роботою, можливістю здобути освіту, вимушені шукати порятунку за кордоном, де, між іншим, не можна знайти прецеденту подібної справи.

Депутати Верховної Ради пропонують високим судовим інстанціям уважно розглянути цю справу, знайти юридично, морально і політично виправдане рішення. Просимо зважити на мотиви, що обумовили поведінку учасників протесту акції 9 березня та керуватися у своїх рішеннях принципом верховенства права, притаманним світовому демократичному судочинству, а не принципам, які спираються нібито на закон, а фактично освячують владу беззаконня. Це буде свідчити про намагання судових органів України долучитися до кола демократичних судових систем світу".

Ставлю на голосування про направлення цього звернення до Верховного суду, Київського апеляційного суду. Прошу народних депутатів визначитися.

13:07:38

За-206

За- 206. По фракціям, будь ласка. Рішення прийнято.

Cтавлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо принципу відбору покупців, об'єктів приватизації. Пропозиція комітету прийняти за основу. Немає заперечень? Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону за номером 1136. Прошу голосувати. Прошу голосуйте, будь ласка.

13:08:28

За-267

За-267. Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект Закону про внесення зміни до статті 21 Закону України "Про приватизацію державного майна України". Пропозиція комітету прийняти за основу з врахуванням редакції абзацу другого пункту 1 розділу 1 від комітету. Будь ласка, Семенюк Валентина Петрівна.

13:08:50

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги, перш за все відповідно до декрету Кабінету Міністрів єдиною формою розрахунків в Україні за об'єкти приватизації є гривня. Цим законопроектом пропонуються розрахунки в іноземній валюті. Тобто фактично сьогодні Фонд державного майна не зможе контролювати надходження коштів, тому що гроші будуть надходити прямо безпосередньо до банку.

Крім того, я думаю, що тут є Олександр Миколайович Бондар, по-моєму, він може підтвердити, що всі операції проводяться тільки у гривні, і таких випадків до цього часу не було.

Тому я прошу, не підтримувати цей відповідний документ, який фактично сьогодні протирічить Декрету Кабінету Міністрів щодо єдиної грошової одиниці, яка ходить в Україні, тобто гривні.

Дякую. Прошу не підтримувати.

ГОЛОВА. Дякую. Віктор Пинзеник, будь ласка, фракція "Наша Україна".

13:09:43

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, яка тут виникає проблема, я просив би звернути на неї увагу. Коли оплата за приватизацію відбувається в національній валюті, коли покупець іноземний, на валютний ринок відразу викидається велика сума для конвертації. Наприклад, 200 мільйонів доларів. Національний банк вимушений робити під таку конвертацію велику залпу емісії - понад 1 мільярд гривень. Тобто це мова йде про унікальний випадок, коли разові надходження за придбання великих об'єктів у великих сумах, може провокувати дестабілізацію курсу і інфляційні очікування, бо це пов'язано з великою сумою придбання. Це буває нечасто. Тому такий виняток Національного банку я б підтримав.

ГОЛОВА. Народний депутат Терьохін. І потім попросимо голову Фонду держмайна свою точку зору висловити.

13:10:38

ТЕРЬОХІН С.А.

Шановні народні депутати! Ми з вами приблизно чотири роки боролися за те, щоб встановити моновалютний режим у нашій країні. В Україні існує єдиний платіжний засіб відповідно до Конституція України - це українська гривня. Ніякої емісії не відбувається, Національні банк, якщо виносяться такі валютні кошти на валютний ринок, проводить, якщо треба, скупку і потім стерилізацію. І кожний банкір знає, яким чином стерилізується надлишкова грошова маса.

Тому я би просив не погоджувати це рішення, абсолютно Семенюк права, не можемо ми вводити в приватизацію інший платіжний засіб - долар США. Це знову-таки протирічить Конституції України.

ГОЛОВА. Будь ласка, Олександре Миколайовичу, Фонд державного майна.

БОНДАР О.М.

Шановні депутати! Я, буквально, декілька слів. Коли обговорювалося це питання, я сказав, що цей проект немає ніякого сенсу, тому що таких випадків практично не було і не буде, коли безпосередньо іноземний інвестор приймав участь у приватизації. Він завжди реєструє юридичну особу на Україні. Мені дуже дивна позиція Віктора Михайловича, який вводив національну валюту і, будучи віце-прем'єром, ввів єдину валюту на Україні - гривню. Не треба робити виключення.

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування проект Закону про внесення зміни до статті 21 Закону України про приватизацію державного майна для прийняття за основу.

13:12:25

За-93

Рішення не прийнято.

Оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами". Пропозиція комітету - прийняти за основу. Терьохін, будь ласка.

13:12:44

ТЕРЬОХІН С.А.

Шановні народні депутати, тут дійсно виникла деяка колізія.

Не зважаючи на те, що комітет прийняв позитивне рішення по цьому законопроекту, думки в комітеті розділилися. Про що йде мова?

Пропонується таким чином встановити апеляційний процес оскарження по оподаткових нарахуваннях, що він ніколи не буде закінчений.

Якщо ми приймемо цю норму, то тоді збирання податків взагалі стає езатеричною нормою і можна буде лише через суд і лише примусовим стягненням.

Такого робити, на мою особисту думку, як економіста, не можна. І я хотів би щоб уряд сказав теж з цього приводу якусь свою думку. Дякую.

ГОЛОВА. Народний депутат Буряк - голова Комітету.

13:13:33

БУРЯК С.В.

Шановні колеги, я хочу нагадати, що цим законопроектом передбачена норма закріплення можливості платників податків реалізувати свої законні права на захист своїх інтересів у суді та недопустити позасудового стягнення податковими органами грошових сум з платників податків.

І не дивлячись на те, що оголосив комітет і розділились, я прошу підтримати цей законопроект.

ГОЛОВА. Дякую. Від уряду, будь ласка, позиція ваша.

______________. Дякую. Я хочу підтвердити тільки те, що сказав народний депутат Сергій Анатолійович Терьохін. Тому що ці норми, які тут передбачаються, роблять таку колізію в законодавстві, що практично можна в судовому порядку продовжувати десятки років суд і ніякого стягнення не буде. Це з одного боку.

З другого боку, вводиться обов'язок платника податків звертатися до суду замість того, що він має право по закону 2181 узгоджувати свої, так би мовити, платіжні зобов'язання в досудовому порядку.

Тому уряд категорично заперечує проти прийняття цього Закону, про що і зверталися до комітету.

ГОЛОВА. Народний депутат Авраменко. Тільки, шановні колеги, ми зараз голосуємо. Я бачу руку, прізвище тільки скажіть. Д'яченко? Козаченко, вибачте.

Авраменко, будь ласка, фракція "Регіони України".

13:15:17

АВРАМЕНКО В.Ф.

Уважаемый Владимир Михайолович, уважаемые депутаты, я хочу сказать о том, как это бывает в реальной жизни. Я очень уважаю людей, которые собирают налоги, но я вам приведу пример из жизни. Если предприятие не может вернуть свои деньги по повожу видшкодування ПДВ експортного. Что нужно делать? Судиться. Начинаем судиться, налоговая администрация находит всяческие рогатки, чтобы воспрепятствовать этому процессу. Мы начинаем аппелировать. Одна инстанция, вторая, третья. После того, когда мы доходим до высшей инстанции налоговой, обращаемся в суд, как только мы обращаемся в суд, сразу налоговая администрация по закону, который существует сегодня, имеет право содрать все, что она считает нужным.

ГОЛОВА. Дякую!

АВРАМЕНКО В.Ф. Поэтому я считаю, что это грубейший удар по экономике нашей страны. Этого нельзя допускать, нужно глосовать за этот закон.

ГОЛОВА. Народний депутат Козаченко. Шановні колеги, ми зараз будемо визначатися голосуванням? Це голосування йде, будь ласка.

13:16:10

КОЗАЧЕНКО О.О.

Я хочу підтримати попереднього колегу і висказатися проти того, що говорить Сергій Терьохін. Він говорить, що там існує норма. яку не можна приймати, але та норма, яка сьогодні існує, я коротко скажу. Якщо прийшла податкова, написала акт, який є абсурдним, підприємство оскаржило цей акт спочатку в районній інстанції податковій, потім - в обласній, потім - в центральній. Отримала негатив. Йде підприємство в суд і як тільки воно подало скаргу в суд, то той акт податківців вважається відразу узгодженим. На основі чого податківці знімають гроші з підприємства? А після цього судіться і забирайте гроші з держави назад. Ви знаєте, як це буває.

ГОЛОВА. Дякую щиро.

КОЗАЧЕНКО О.О. "За", треба підтримувати.

ГОЛОВА. Добре, Кармазін. Я ще раз прошу, шановні колеги, ми зараз не агітуємо за чи проти, є рішення комітету і ми повинні його голосувати.

13:17:00

КАРМАЗІН Ю.А. Дякую. Шановний Володимире Михайловичу. Шановні народні депутати, задумайтесь, будь ласка, що ми зараз обговорюємо. Ми обговорюємо дотримуватися Конституції чи не дотримуватися. Так от народний депутат Черновецький, проект цього закону направлений на те, щоби верховенство Конституції було. Тому прийняття цього закону сприятиме недопущенню стягнення податковими органами грошових сум з рахунків платників податків до розгляду судом справи. Це дуже важливо.

ГОЛОВА. Дякую.

КАРМАЗІН Ю.А. Прийміть цей закон, вам будуть всі дякувати весь рік цей. Дякую.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".

13:18:02

За-393

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект закону про внесення змін... Ставлю на голосування про прийняття в цілому цього проекту як закон, це номер 1266.

13:18:37

За-341

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (у зв'язку з внесенням змін до Кримінально-процесуального кодексу України). Пропозиція комітету - прийняти за основу. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту цього закону за номером 2003. Прошу голосувати.

13:19:13

За-376

Рішення прийнято.

Шановні колеги, у мене є пропозиція: давайте проголосуємо за те, щоб включити розгляд закону про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, щоб доповідач міг підготуватися. Немає заперечень? Я ставлю на голосування про включення в порядок денний і для розгляду сьогодні закон України про внесення змін до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів України за номером 2577. Прошу проголосувати.

13:19:54

За-340

Я прошу готуватися до доповіді, будемо зараз розглядати його.

Вношу на розгляд проект закону про внесення змін до Закону України "Про колективні договори і угоди". Нова редакція. Пропозиція комітету - прийняти за основу. Нема заперечень? Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту цього закону за номером 1042. Прошу голосувати.

13:20:30

За-293

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ставлю на голосування проект закону про телекомунікації. Пропозиція комітету - прийняти за основу. З мотивів? Будь ласка. Зараз я попрошу голову комітету коротко, а тоді буде з мотивів.

13:21:04

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, жваве обговорення законопроекту по телекомунікаціям в минулому та пропозиції, які надійшли до цього, засвідчили, з одного боку, розуміння переважної більшості моїх колег актуальності та нагальності його ухвалення в першому читанні. З іншого, окреслили ряд суттєвих вад, які я як співавтор та голова профільного комітету не в повній мірі визнаю.

Я хочу сказати наступне, що ми зробили табличку всіх пропозицій, які поступили

в процесі обговорення від народного депутата Кармазіна, народного депутата Томенка, народного депутата Чорновола, народного депутата Шкіля, народного депутата Павловського, народного депутата Асадчева, Баранівського і Комітету з питань бюджету. Хочу сказати, що виникли питання навколо трьох статей: статті 27 пункт 3, статті 34 і статті 58, статті 72. Ми вважаємо так, що можна його прийняти в цілому, а ці статті, які я перерахував додатково потім під друге читання узгодити і з бюджетним комітетом, і з народними депутатами, які подавали пропозиції. Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Шановні колеги, народний депутата Асадчев, будь ласка. Прошу зосередитись.

13:22:22

АСАДЧЕВ В.М. Дякую.

Валерій Павлович, ви абсолютно правильно назвали ті статті, дійсно, які викликають трошки сумніви, але прийняти все-таки в першому читанні, а не в цілому.

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П. Да, в першому читанні.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про телекомунікації.

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П. В першому читанні.

ГОЛОВА. За основу в першому читанні. Ну, нема ж проблем. З урахуванням пропозицій, які виголосив Валерій Павлович Пустовойтенко.

13:22:54

За-138

По фракціям.

Я попрошу Секретаріат, у мене не працює кнопка для голосування.

Будь ласка, Роман Зварич.

13:23:20

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

Закон, дійсно, важливий, і я думаю, що якщо ми не приймемо рішення сьогодні про те, щоб його схвалити в якійсь формі, то ми будемо неправильно поступати, бо ми тоді не зможемо повернутися до цього питання на цій сесії.

Тому я вношу слідуючу пропозицію, щоб ми схвалили цей закон в першому читанні за винятком, я підкреслюю, за винятком тих статей, які були зазначені доповідачем. Тобто в такій якості наша фракція проголосує за цей законопроект в першому читанні за винятком зазначених статей.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу в першому читанні проекту закону про телекомунікації з вилученням статей, про які було виголошено головою комітету Валерієм Павловичем Пустовойтенком.

Прошу, голосуйте.

13:24:31

За-204

Рішення не прийнято.

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П. Я пробачаюсь.

Шановні народні депутати, я розумію, що більшість не голосує. Я розумію...

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування на повторне перше читання.

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П. Ні, Володимир Михайлович, я пробачаюсь.

Я пробачаюсь, я хочу сказати наступне, раз уже дійшло до цього, я, коли робив доповідь по цьому закону, я сказав, що по розвитку телекомунікацій наша держава займає останнє місце в світі. І якраз цей закон дає можливість в подальшому працювати над розвитком в якраз цій галузі, забезпечує розвиток. Розвиток сьогодні телекомунікацій сільських, гірських районів, на території всієї України. І я прошу востаннє вас підтримати цю пропозицію.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу в першому читанні проекту Закону про телекомунікації з вилученням тих статей, про які було сьогодні зазначено в протоколі. Ну, прошу проголосувати, щоб ми стабільно працювали! Ми ж поверталися, переголосовували, шановні колеги! Ради Бога, проголосуйте його, там далі визначимось.

13:25:42

За-218

За - 218.

Я ставлю на голосування про направлення на повторне перше читання проекту Закону про телекомунікації. Прошу проголосувати.

13:26:04

За-279

За - 279, рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект Закону про внесення зміни до статті 14 Закону України про захист прав споживачів щодо взаємовідносин між продавцями та споживачами. Пропозиція комітету - прийняти за основу. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту цього закону за номером 1214. Прошу голосувати.

А, Сухий Ярослав, будь ласка. Зніміть голосування.

13:26:37

СУХИЙ Я.М.

Шановні народні депутати, ну, ситуація, в якій опинився комітет, виглядає досить дивною і неправдоподібною. Тому за дорученням голови комітету, котрий захворів вчора, я приношу пробачення зал за те, що ми, комітет, дезорієнтували зал, коли виносили пропозицію про підтримання цього законопроекту. Комітет вчора прийняв рішення про відхилення цього законопроект з огляду на те, що ми спочатку отримали недостовірну інформацію.

Я поясню, про що йдеться. Якщо людина десь в селі купила мотоцикл і має якісь проблеми, то він не може той мотоцикл поміняти. Він повинен оплатити експертизу, своїм ходом туди завезти, і отаке, судитися, і проче, подобне. Через що комітет вчора прийняв рішення і направив сюди проект постанови про відхилення. І ми просимо не підтримувати цей законопроект.

ГОЛОВА. У мене є пропозиція, шановні народні депутати, доручити комітету доопрацювати і внести письмову пропозицію, бо з голосу голосувати ми не можемо. Правильно? Немає заперечень?

Ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до статей 71 і 73 Кодексу законів про працю України щодо порядку залучення працівників до роботи у святкові і неробочі дні. Ви знаєте цей документ, у нас жваві були дискусії. Але комітет пропонує прийняти за основу.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту цього закону за номером 1035. Прошу голосувати.

13:28:15

За-377

За-377. Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до статті 3 Закону України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності щодо патенту для реалізації зошитів вітчизняного виробництва". Знову ж таки ви пам'ятаєте дискусії, доповідачем був Володимир Кирилович Черняк. Будь ласка, тільки дуже коротко, сухий залишок, Володимир Кирилович

13:28:38

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги, у законопроекті йдеться про надання пільгових патентів на реалізацію зошитів вітчизняного виробництва. Це сприятиме створенню нових робочих місць, збільшенню виробництва наших зошитів і забезпеченню наших шкіл. Комітет просить підтримати законопроект. Дякую.

ГОЛОВА. Я знаю, Роман Зварич говорив, що не потрібно його приймати, оскільки це суперечить Європейському союзу. Правильно я говорю? Будь ласка, Зварич. І пам'ятаю народний депутат Шевчук також висловлював свою позицію.

13:29:11

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, ви абсолютно праві, я тоді говорив від свого імені про те, що цей законопроект безпосередньо і напряму суперечить генеральній угоді про тарифи і послуги, тобто документ, який є базовий документ світової організації торгівлі. Я зараз тепер говорю за дорученням Комітету з питань Європейської інтеграції, якого я є заступником голови. Тобто комітет прийняв одноголосне рішення рекомендувати Верховній Раді України відхилити цей законопроект як такий, який стоїть на заваді нашого вступу до Світової організації торгівлі.

ГОЛОВА. Дякую. Народний депутат Шевчук, фракція Народно-демократичної партії України.

І зараз будемо голосувати. Це повторення дискусії. Будь ласка.

13:30:02

ШЕВЧУК С.В.

Спасибі, Володимире Михайловичу.

Народний депутат Шевчук, фракція НДП.

Я не буду повторювати слова Романа Зварича. Я тільки скажу, що Комітет з питань євроінтеграції не може акцептувати положення цього проекту. Бо якщо ми почнемо з зошитів, то давайте тоді продовжимо футбольними м'ячами, оскільки у нас у школах уроки футболу, як ви знаєте, впроваджені. Але все це буде суперечити принципам СОТ. Спасибі.

ГОЛОВА. Дякую.

Володимире Кириловичу, одне слово.

Голосуємо, що ми повторюємося?

Будь ласка.

Я прошу, Юрію Анатолійовичу, я знаю вашу позицію, я пам'ятаю, ви виступали тоді з цього приводу. Навіщо повторюватися?

13:30:40

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги! Якщо Комітет з питань євроінтеграції буде себе так далі вести, то ми ніколи ні в СОТі, ні в Євросоюзі не будемо. Найбільш лібералізована країна світу - США постійно здійснює політику протекціонізму. Буш це робить постійно, він заборонив нам туди везти метал, везти продукцію нашу, вступив у конфлікти з СОТ, і він проводить свою політику по захисту .........

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до статті 3 до Закону України про патентування деяких видів підприємницької діяльності щодо патенту для реалізації зошитів вітчизняного виробництва. Прошу голосувати.

13:31:38

За-246

Рішення прийнято.

Яка пропозиція комітету? Там одне слово "зошити", може в цілому його прийняти?

Ставлю на голосування про прийняття в цілому, як закон, цього проекту - це номер 1034. Голосуйте, будь ласка, шановні колеги, визначайтеся, як ви вважаєте за потрібне.

13:32:04

За-289

Закон прийнято.

Ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо боротьбі з незаконним втручанням в роботу мереж електрозв'язку. Ви пам'ятаєте, ми також його дискутували дуже довго. Комітет пропонує прийняти за основу.

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту цього Закону за № 1031. Прошу голосувати.

13:32:40

За-274

Прийнято рішення.

Ставлю на голосування проект Закону "Про внесення змін до Кодексу України "Про адміністративні правопорушення", щодо розміру штрафів за порушення порядку проведення розрахунків".

Пропозиція комітету - прийняти за основу. Немає заперечень?

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту цього Закону за № 1076.

13:33:20

За-369

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект Постанови "Про рекомендації парламентських слухань "Українська культура, стан та перспективи розвитку" від 11.12.2002 року. Пропозиція комітету є - підтримати.

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту цієї постанови. Прошу голосувати.

13:33:53

За-367

Рішення прийнято.

Якщо немає заперечень, ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту, як постанови. Прошу голосувати.

13:34:16

За-374

Постанову прийнято.

Оголошую до розгляду проект Постанови "Про звіт Фонду державного майна України про виконання державної програми приватизації на 2000-2002 роки, за 2001 рік".

Є два проекти постанови: проект народного депутата Семенюк, і проект членів Комітету з питань економічної політики - Демьохін і Царьов.

Будь ласка, автори проектів.

Семенюк Валентина Петрівна.

13:34:50

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги, перший проект постанови - це проект спеціальної контрольної комісії з питань приватизації. В багатьох моментах вона переплітається із комітетом з економічної політики, лише розбіжності в одному пункті, що взяти звіт до відома.

Тобто я прошу підтримати 2459 і із постанови 2459-1взяти це доповнення і прийняти цей проект постанови в цілому.

ГОЛОВА. Які ще будуть пропозиції? Я ставлю на голосування в порядку... Від комітету немає? Будь ласка, Демьохін.

13:35:31

ДЕМЬОХІН В.А.

Уважаемые народные депутаты, я прошу поддержать проект постановления комитета. Мы считаем, что отчет фонда надо утвердить. Я прошу поддержать. У меня все.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування в порядку надходження. Проект постанови про звіт Фонду державного майна України про виконання Державної програми приватизації на 2000-2002 роки за 2001 рік. Проект народного депутата Семенюк з пропозиціями, які висловила народний депутат Семенюк. Прошу, шановні колеги, визначитися.

13:36:15

За-101

За - 101, рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект Постанови про звіт Фонду державного майна України про виконання Державної програми приватизації на 2000-2002 роки за 2001 рік під номером 2459-1 від комітету. Прошу голосувати.

13:36:47

За-285

За - 285.

А тепер треба поставити нам в цілому, це за основу ж було.

Ставлю на голосування прийняття проекту цієї постанови в цілому як постанови, номер 2459-1. Прошу голосувати.

13:37:14

За-303

За - 303, рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект закону про внесення змін до Сімейного кодексу України. Пропозиція комітету - прийняти за основу і в цілому його. Немає заперечень? Ставлю на голосування про прийняття за основу проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України. Прошу голосувати.

13:37:46

За-384

Немає заперечень? Я ставлю на голосування про прийняття... Будь ласка, Оніщук Микола.

13:38:15

ОНІЩУК М.В. Шановні друзі, прошу хвилину уваги, дуже важливе питання. З 1 січня наступного року, тобто через 4 дні, повинен почати діяти новий Сімейний кодекс України. Якраз ми зараз проголосували за те, щоб розділ "Опіка і піклування", який відсутній у цьому Сімейному кодексі, бо він повинен бути в новому, якого ще немає, Цивільному кодексі, діяв старий. Проте, шановні друзі, свого часу, коли приймався Сімейний кодекс, малось на увазі, що він почне діяти одночасно з новим Цивільним кодексом і він уже робить навіть текстові посилання на статті нового Цивільного кодексу. Його немає, тому я прошу, оскільки ми проголосували за основу, проголосувати в цілому з доповненням, що термін дії, введення в дію Сімейного кодексу узгодити, тобто ввести його в дію одночасно з новим Цивільним кодексом. Дуже дякую за увагу. Це просить вся юридична громадськість....

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття проекту Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України в цілому як закон, номер 1328. Прошу голосувати. Да, да, да, з урахуванням пропозиції.

13:39:11

За-386

Рішення прийнято.

Вношу на розгляд проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України. Будь ласка, Степан Богданович Гавриш. Я прошу, дуже коротко.

13:40:04

ГАВРИШ С.Б.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Пропоновані зміни до Кримінального кодексу України пов'язані із прийняттям нами Закону про відмивання і легалізацію брудних коштів, який сьогодні ми доповнюємо відповідними змінами в зв'язку з позицією ФАТФ. Вони також пов'язані з необхідністю гармонізації українського чинного кримінального і кримінально-процесуального законодавства до стандартів європейського законодавства і виконанням нами вимог Страсбурзької конвенції, яку ми ратифікували в 97-ому році. Мова йде про зміни до двох статей Кримінального кодексу - статті 198-ї, статті 209-ї, які на цей час не можуть виконувати передбачені нами у боротьбі з брудними коштами своїх функцій, а також включення до Кримінального кодексу нової статті 209-ї зі значком "1" і виключення із Кримінального кодексу статті 306 у зв'язку з прийняттям нами цих новел до Кримінального кодексу.

Коротко що стосується цих змін. Вони пов'язані з необхідністю посилити боротьбу із відмиванням брудних коштів, максимально створити умови для того, щоб вони могли бути легалізовані на території України, працювали на українську економіку, а також забезпечити міжнародну боротьбу з легалізацією та відмиванням брудних коштів у випадку, коли кошти, здобуті внаслідок дій, пов'язаних з торгівлею наркотиками, зброєю та іншими тяжкими міжнародними злочинами, а могли відмиватися за межами України, але могли здобуватися за межами України, але могли би легалізуватись, відмиватись на території України. В цьому випадку стаття 209-та не може діяти, оскільки вона не передбачає подібної диспозиції юридичних формул.

Нарешті, мова йде про те, що стаття 209-та, яка є основною причиною для нашої з вами дискусії в сесійному залі відноситься до категорії так званих злочинів середньої важкості. Але зважаючи на те, що ці злочини вчинюються, як правило, організованою злочинною групою, за що в Кримінальному кодексі передбачені покарання у виді позбавлення волі від 10-ти до 15-ти років, а за ці злочини, які передбачені в статті 209-ій ми передбачаємо злочини лише до трьох років позбавлення волі, то мова йде про те, що тяжкість діяння, яка закладена у саму сутність злочинів по відмиванню брудних коштів, не відповідає реальній ситуації власне не тільки з точки зору оцінки її державою, але й з точки зору небезпечності вчиненого і небезпечності самого злочинця.

Я пропоную прийняти ці зміни в першому читанні не проводити глибоку дискусію, зважаючи на те, що ми проводимо сьогодні взагалі його в першому читанні як концепцію і зосередитися на прийнятті в цілому його вже на наступному пленарному тижні для того, щоб всі пропозиції народних депутатів, які можуть мати місце, були включені комітетом для прийняття цього закону в цілому як закону. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую.

Будь ласка, Григорій Омелянович Омельченко від комітету.

13:43:00

ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О.

Григорій Омельченко,

Шановні колеги, вчора на засіданні Комітету з питань боротьби з корупцією і організованою злочинністю ми розглянули законопроект, який вніс наш колега Степан Гавриш.

Дійсно, пропозиції, які він запропонував, вони уточнюють і покращують редакцію статті 209 Кримінального кодексу України - це перше.

Друге, нова стаття, яка вводиться, - 209-1, конкретизує, що таке відмивання брудних грошей, за які вчинки настає кримінальна відповідальність, і зміни, які внесені, пропонуються Степаном Гавришем до Кримінально-процесуального кодексу - це підслідність розслідування цих кримінальних справ.

Як би там не було, ми прийняли зауваження міжнародної організації ФАТФу закон, направлений на протидію легалізації відмивання брудних грошей і ці доповнення і зміни до Кримінального кодексу, Кримінально-процесуального, вони випливають, шановні колеги, органічно. І ми повинні їх прийняти, тому що без прийняття цього закону, по великому рахунку, той закон, який ми прийняли про протидію легалізації брудних грошей, він не буде діяти, якщо не буде в нас передбачено кримінальної відповідальності, чітко в законі не буде визначено методи і способи, які при цьому вчиняються і які є злочином.

І ще одне, ті зауваження, які зробило наше Головне науково-експернте управління, воно акцентувало увагу на те, що були допущені при прийнятті Кримінального кодексу України статті 209 одні редакційні, скажемо так, негаразди, які дають можливість по-різному, двояко трактувати записані там положення.

І з урахуванням того, що запропонував народний депутат України Степан Гавриш, і з тими зауваженнями, які внесло Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, і оцінок Комітету з питань боротьби з корупцією і організованою злочинністю я пропоную вам, щоб ви підтримали прийняти цей закон за основу в першому читанні. Ви будете мати можливість внести якісь, може, зміни, доповнення, щоб ми потім цей закон, буквально, можливо, у січні, це бажано зробити, прийняли його як закон в цілому.

Я дякую вам за увагу і прошу підтримати законопроект Степана Гавриша і пропозицію Комітету з питань боротьби з корупцією і організованою злочинністю про прийняття цього законопроекту за номером 2577 про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексу за основу в першому читанні. Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Шановні колеги, ну, аргументи вислухали. Я просив би вас зараз: давайте проголосуємо і приймемо за основу, і дамо в комітети і хай працюють над цим законопроектом, а потім ми будемо детально з ним розбиратись. Немає заперечень?

Я ставлю на голосування про прийняття за основу Закону України про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України. прошу, шановні депутати, голосувати. Прошу голосувати.

13:46:23

За-335

За - 335, рішення прийнято.

Шановні колеги, в мене тут пропозиція така. Шановні колеги, ми зараз мали розглядати проекти постанови про предмети відання комітетів Верховної Ради. Борис Іванович Тарасюк просить відкласти це. Якщо не буде заперечень у Регламентного комітету... Там кажуть, що начебто з Комітетом із закордонних справ знаходять спільну мову. Немає заперечень?

Шановні колеги, ми зараз могли б ...

Я прошу уваги і хочу з вами порадитись. Ми з вами могли б зараз розглянути питання про обрання суддів. Чому я про це кажу. Ми двічі запрошували суддів і двічі питання не розглядали, тому ми сьогодні на пропозицію комітету пропонуємо таке. Питання це розглянути, суддів ми не запрошували. Щодо тих, які виникнуть сумніви, відкласти. А тих, яких немає сумнівів, проголосувати, оскільки справа... Я ще раз кажу, якщо є якісь сумніви щодо судді, ми його хочемо побачити і послухати, ми питання не розглядаємо відносно нього. Немає заперечень?

Будь ласка, від комітету, хто буде доповідати? Давайте прізвища, будь ласка.

13:48:36

ОНІЩУК М.В.

Шановні колеги, до Верховної Ради поступило подання Голови Верховного суду України про обраннями суддями місцевих та апеляційних судів більше, чим 50 чоловік. Це якраз той випадок, коли Верховна Рада творить владу, третю судову владу.

ГОЛОВА. Я прошу конкретно по прізвищам...

ОНІЩУК М.В. Комітет Верховної Ради України розглянув це подання на своєму засіданні і рекомендує до вашої уваги проект Постанови Верховної Ради про призначення суддями безстроково наступних суддів, шановні колеги.

ГОЛОВА. Я прошу уважно, слухайте прізвища, будь ласка. Ну, він же ж виступає.

ОНІЩУК М.В. Апеляційний суд Житомирської області - призначити Кашапова Олексія Семеновича та Ракаловича Віктора Михайловича

Апеляційний суд Закарпатської області - Готра Татяна Юріївна.

Апеляційний суд Київської області - Зарицька Анастасія Олексіївна, Зубара Валентина Василівна, Корзаченко Арина Федорівна, Леонтович Катерина Григорівна, Мазурко Володимир Антонович, Малежик Неоніла Іванівна, Назарчук Ростислав Антонович, Червінко Катерина Степанівна,

Апеляційний суд Сумської області Батюк Анатолій Володимирович.

Апеляційний суд Хмельницької області Ващенко Сергій Євгенійович, Терещук Петро Ксинофонтович.

Апеляційний Суд міста Києва ( шановні колеги, до уваги) Бартащцк Людмила Вікторівна, Білан наталія Олексанлрівна, Глоск Леонід Федорович, Кравець Валентин Аркадійович, Мороз Лариса Леонтіївна, Ратнікова Валентина Миколаївна, Українець Людмила Дмитрівна, Шепурін Татьяна Михайлівна.

Апеляційний суд міста Севастополя Мудрук Євгенія Юріївна.

Місцевого ВолодимирєВолинського міського суду Волинської області Можайска Ганна Дмитрівна.

Місцевий Ковельський міський суд Волинської області Василюк Олег Степанович, Панасюк Сергій Леонідович.

Місцевий Луцький міський суд Волинської області...

ГОЛОВА. Місцевий Ковальський, будь ласка, прочитайте.

ОНІЩУК М.В. Вибачте. Ковальський районний суд Волинської області Луньова Тамара Миколаївна.

Місцевий суд Луцького міського суду Волинської області Веренчук Людмила Миколаївна, Остапчук Віктор Іванович.

місцевий Любещинський районний суд Волинської облаті Гладич Наталія Іванівна.

Місцевий Нов-Волинський міський суд Волинської області Свередюа Анатолій Володимирович.

Місцевий Ратнівський районний суд Волинської області Лукьянчук Тетяна Сидорівна, Ляха Василь Іванович.

Місцевий Рожищенський районний суд Волинської області Пазюк Олександр Степанович.

Місцевий Старовижівський районний суд Волинської обалсті Кузьмінця Олександр Миколайович.

Місцевий Туриський районний суд Волинської області Бешта Григорій Борисович.

Місцевий Виноградівський районний суд Закарпатської області Ріжко Ганна Іванівна.

Місцевий Свалявський районний суд Закарпатської області Жиганська Наталія Михайлівна.

Місцевий Бориспільський міський суд Київської області Саган Валентина Михайлівна.

Місцевий Вишгородський районний суд Київської області Купрієнко Сергій Ісаакович.

Місцевий Володарський районний суд Київської області Юзик Михайло Миколайович.

Місцевий Київо-Святошинський районний суд Київської області Медвідь Наталія Олександрівна.

Місцевий Ставищенський районний суд Київської області - Галич Юрій Михайлович, Мельничук Володимир Петрович.

Місцевий Саратський районний суд Одеської області - Бушуляра Вадим Іванович.

Місцевий Голосіївський районний суд міста Києва - Межевич Михайло Володимирович.

Місцевий Дарницький районний суд міста Києва - Скоріна Олена Іванівна.

Місцевий Деснянський районний суд міста Києва - Всильєва Маргарита Анатоліївна та Поливач Любов Дмитрівна.

Місцевий Оболонський районний суд міста Києва - Пруднік Олег Анатолійович.

Місцевий Подільський районний суд міста Києва - Декаленко Валентина Степанівна.

ГОЛОВА. По процедурі, будь ласка, Бабурін

13:53:11

БАБУРІН О.В.

Бабурин, фракция коммунистов, город Запорожье.

Владимир Михайлович, ну зачем мы вот сейчас потворствуем беспределу. Большего бардака, чем в наших судах, нет даже в МВД сегодня. Мы сегодня заочно хотим утвердить судей пожизненно. Хотя на комитете принималось решение, что перед тем, как утверждать судей, должны их кандидатуры в местной печати появиться, чтобы могли наши избиратели конкретно пред'явить каждому судье претензии.

Мы сегодня заочно, даже уже судей здесь нет, чтобы сказать им свое "фе".

Большего беззакония чем в судах, в Украине нет.

ГОЛОВА. Дякую. Будь ласка.

ОНІЩУК М.В. Шановний колега, ви підняли абсолютно слушне питання стосовно того, що процедура висування суддів на позначення не є досконалою. До вашого відома мною, а також іншими моїми колегами, зокрема окремо депутатом Васильєвим, внесено два проекті законів, вірніше один закон, інший проект постанови Верховної Ради, який передбачає врегулювати процедуру висування, внесення і розгляду подань на Верховній Раді стосовно обрання суддями безстроково.

Ними зокрема передбачається, що ті судді, кандидатури яких подаються на розгляд Верховної Ради, призначення достроково, інформація стосовно них повинна бути поширена в засобах інформації місцевих там, де вони працюють, для того, щоби ми могли це врегулювати. Але на сьогодні, шановні друзі, це ще не є визначеним законодавчо, тому...

ГОЛОВА. Дякую, зрозуміло. Народний депутат Луценко, будь ласка.

13:54:57

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановна президія, шановні народні депутати, від імені фракції соціалістів ми протестуємо проти попирання процедури призначення суддів, ми обираємо пожиттєво суддів, яких не бачимо в очі.

Володимире Михайловичу, ви казали, що якщо до когось будуть сумніви чи запитання, то питання буде відкладено. Так ось у нашої фракції є сумніви щодо всіх запропонованих кандидатур. Після вчорашнього рішення суду, коли безневинно 15 чоловік засудили до великих термінів ув'язнення, у нас є сумніви щодо всіх суддей в Україні. І, будь ласка, не порушуйте Регламент, приводьте суддів сьогодні очно на трибуну, нам досить напівзаконного Тігіпка. Ви хочете ще напівзаконних суддів обрати довічно?

ГОЛОВА. Шановні колеги, воля Верховної Ради буде, яка буде воля Верховної Ради. Але я хотів би сказати, шановні колеги, ми самі порушуємо Регламент і двічі звозили суди суддів, ми їх ніколи не бачили в обличчя цих суддів, вони сиділи там зверху. Якщо у нас виникало питання, суддю ставили перед мікрофоном і задавали питання. Якщо у вас зараз питання, конкретні претензії до конкретного судді, давайте відкладемо його розгляд. Якщо ви вважаєте за потрібно, щоб не вирішувати питання про повноваження суддів, щоб вони не здійснювали правосуддя, щоб люди сиділи, чекаючи суду, і надалі, так давайте ми й надалі будемо попирати закон. Але приймемо одночасно закон, який пропонує народний депутат Оніщук з групою колег, і тоді ми визначимо чітку процедуру, яка б передбачала прийняття відповідного рішення. Ну тут вже буде принцип тоді.

Будь ласка, Левко Лук'яненко. Якщо немає бажання розглядати, не будемо розглядати давайте.

13:56:46

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г. Українська республіканська партія, фракція Юлії Тимошенко.

Ви знаєте, наша судова система поки що не стала незалежною владою, вона повністю підпорядкована виконавчій владі. Тому проблема призначення суддів на сьогоднішній день є надзвичайно важлива. Україна 11 років незалежна, а ми ще не досягнули того, щоб судова влада була окремою владою. Прошу пробачення, тут збилося. Я кажу, що українська судова система за 11 років не стала окремою владою, третьою владою, і судова система сьогоднішня підпорядкована, як і було за радянських часів, виконавчій владі. Це ми переконалися вже десятки раз і особливо вчора переконалися, коли весь звинувальний висновок побудований на тому, що зробили підсудні, і нічого не сказано, що зробила влада. Тому проблема призначення суддів сьогодні це проблема формування нової судової влади. Я прошу вас відкласти це питання. Від імені фракції Юлії Тимошенко пропоную питання це відкласти. Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Степан Хмара, будь ласка.

13:58:29

ХМАРА С.І. Хмара, фракція Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина".

Шановний Володимире Михайловичу! Питання затвердження суддів надзвичайно важливе питання і тому ми хотіли би, щоб, дійсно, ми не кота в мішку купували. А то виходить парадокс: ми формуємо найважливішу гілку, яка має чинити правосуддя, без їх присутності, без того, щоб можна було поспілкуватися з ними. І не наша вина, що приїжджали в свій час, і ми не затвердили. Володимире Михайловичу, проблеми не має в тому, в усіх судах є певна кількість суддів і судочинство буде здійснюватись, а сьогодні давайте почнемо серйозно відноситись до цього питання. І тому я пропоную відкласти.

ГОЛОВА. Дякую. Зараз народний депутат... Потім ви разом, узагальнено відповісте. Народний депутат Кафарський і Ващук.

13:59:40

КАФАРСЬКИЙ В.І.

Шановні депутати, я повністю згідний з тією позицією, яку висловив сьогодні Левко Лук'яненко, але ми сплутуєм дві речі. Є система, по якій ми сьогодні обираємо суддів, і є проблема, що необхідно змінити її. Може, навіть треба повернутися до того досвіду, коли ми обирали суддів, і обирати їх народом, а пізніше проголосовувати у Верховній Раді. Але ми сьогодні повинні прийняти рішення по тих суддях, які пройшли процедуру обговорення на комітетах. Вони два рази приїжджали сюди до нас. Ми не проводили засідання. Тому я прошу вас проголосувати за цих людей, а дальше думати, що робити.

ГОЛОВА. Будь ласка, Катерина Ващук.

14:00:30

ВАЩУК К.Т. Катерина Ващук, Аграрна партія України.

Шановні колеги, хто уважно слухав, то звернули увагу, що у списку більше десяти суддів з нашої Волинської області. До мене звернулись волиняни з великим проханням, що паралізована робота судів, лежать справи, і ми не затверджуємо людей.

Шановні колеги, хто нам, кожному з нас. заборонив на етапі підготовки до розгляди справ народних суддів тут, у Верховній Раді, підійти у комітет, адже комітет дає повідомлення абсолютно в усі депутатські групи і фракції вивчити справу кожного суду, вивчити які це люди. Не можна нам так ставити штамп, що от усі судді є несправедливі і нечесні. І ми сьогодні уже вкотре наказуємо людей, котрі хотіли, приїжджали зустрітись з нами, але ми не могли. Прошу підтримати.

ГОЛОВА. Дякую.

Володимир Філенко і будемо зараз визначатись.

14:01:46

ФІЛЕНКО В.П. Володимир Філенко, фракція "Наша Україна", член правового комітету, який в тому числі розглядав питання по цих суддях, яких ми мали сьогодні затвердити.

Колеги, звичайно, аргументи мають в плюсі і ті, хто кажуть, що треба голосувати без присутності суддів, і ті, хто стверджує навпаки. Але я хочу звернутися до одного-єдиного аргументу. Тут більшість приймали колись в партію, ще в ту партію . Коли це було, щоб бюро райкому партії приймало в члени КПРС без присутності когось? Так це ж подія яка була, люди добрі! Та нехай би ми на них просто подивилися, і вони б до нас приїхали, щоб вони тут були, відчули якусь певну відповідальність. Бо ми зараз зовсім хочемо девальвувати ті цінності .які судді мають відчувати, ми їх принижуємо цим, що ми будемо голосувати про них, за них без їхньої присутності.

Вони розуміють теж політичну ситуацію, і нічого не станеться, якщо вони ще раз приїдуть до нас на Верховну Раду.

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні народні депутати!

Одну хвилиночку.

Шановні народні депутати, давайте спокійно, зважено зараз приймемо рішення. У нас зараз здебільшого говорять емоції.

Шановні колеги, кандидати на посади суддів приїжджали сюди двічі, на нас вони дивилися двічі. Шановні колеги, комітет гласно проводить розгляд цього питання, всі, хто хотів продемонструвати принциповість і об’єктивність, мали можливість зустрітися, мали можливість поспілкуватися індивідуально.

Я просив би, щоб ви підійшли зараз спокійно, зважено, без емоцій. Виробимо іншу процедуру - буде інша процедура. Давайте подумаємо про тих людей, які чекають суду, які чекають справедливого рішення, і приймемо відповідне рішення.

Воля ваша, не будете визначатися, ну, не визначайтеся.

З мотивів Андрій Шкіль, будь ласка.

14:04:01

ШКІЛЬ А.В.

Шановний Володимир Михайлович, я тут хочу, по-перше, наголосити, звичайно, що судді приходили сюди декілька разів, але не треба принижувати їхній статус. І тут, я боюсь, що там є дуже багато нормальних суддів, я в цьому переконаний. Але я боюся, що цей дух протиріччя, що от вони не прийшли сюди так, чи їх ми не бачимо, люди можуть проголосувати проти.

Коли вони сюди прийдуть, можна буде підтримати їх, виникнуть запитання до них, правда? А може таке статися. Кожна людина може відповісти.

Тому я би вас просив, я думаю, що наша фракція підтримає цих суддів, але була б бажана їх тут присутність. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні колеги! Будь ласка, Микола Оніщук. Тільки коротко.

ОНІЩУК М.В. Шановні колеги, два слова буквально. Перше, що стосується самої процедури. Ми з вами як би освячуємо все те, що було до того, коли вони готувалися до Верховної Ради. Адже люди приїжджали до Києва, проходили Вищу кваліфікаційну комісію. Люди приїжджали в комітет, який розглядав персонально кожного справу. Люди двічі приїхали сюди, на засідання Верховної Ради.

Друге, шановні колеги. Прийміть до уваги, що судді місцевих судів, вони працюють сьогодні, в них витікли терміни, якими вони були призначені указами Президента на 5 років. Якщо ми сьогодні їх не призначаємо, вони не можуть здійснювати правосуддя, вони просто не можуть виносити вироки і приймати рішення.

Шановні колеги, тому мені здається, що ми трошки політику перенесли в таке важливе питання, коли мова йде про призначення суддів.

ГОЛОВА. Я прошу народних депутатів не розходитись.

ОНІЩУК М.В. Дуже дякую. Я прошу вас від імені комітету ...

ГОЛОВА. Від Міністерства юстиції, будь ласка. Зараз буде перерва, ну, давайте ж до логічного завершення дійдемо.

________________. Шановні народні депутати, Міністерство юстиції просить вас у порядку виключення підтримати ту позицію, яку виклав заступник голови комітету Оніщук. Справа в тому, що ми двічі збирали суддів, вони приїздили зі всієї України, двічі вони приїздили. І це, повірте мені, досвідчені судді, вони мають досвід роботи 10 і більше років. І так склалося, що багато з них вже 2 - 3 місяці вже склали свої повноваження і не можуть відправляти правосуддя. Тобто судова система по всій Україні, а це судді зі всієї України, знаходиться в критичній ситуації.

Я розумію: вони повинні бути тут, ви повинні їм заглянути в очі. Але вони пройшли Вищу кваліфікаційну комісію, вони були на комітеті. І практично вони вже склали ті іспити, які ... Прошу підтримати.

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я ставлю... Як один останній аргумент. Ми хочемо, щоб нас поважали як народних депутатів. Давайте ми будемо поважати їх.

Я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради про обрання суддів за номером 2514. Прошу голосувати.

________________. Прошу проголосувати, шановні.

ГОЛОВА. Я вас дуже прошу, давайте проголосуємо.

14:06:51

За-205

По фракціях, будь ласка. Я ще раз прошу: мобілізуйтеся, ну, що таке, ну, прошу, шановні колеги.

Я ще раз ставлю на голосування. Прошу, змобілізуйтесь. Микола Оніщук, давай голосуй, будь ласка. Ставлю на голосування проект Постанови 2514 Верховної Ради України "Про обрання суддів". Прошу вас проголосувати. Ну, при чому тут Тігіпко? Прошу проголосувати. Ми ж переголосовували, були випадки.

14:07:31

За-220

Я прошу комітет відпрацювати питання відповідно до процедури, потім повернимося після перерви.

Оголошую ранкове засідання Верховної Ради України закритим. Перерва до 16 години.