Засідання N03

Опубліковано 13. 09. 2006

ЗАСІДАННЯ  ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

13 вересня 2006 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  МОРОЗ О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні депутати, гості Верховної Ради, журналісти, радіослухачі, телеглядачі!

Сьогодні 13 вересня, середа. Розпочинаємо ранкове засідання. Прошу депутатів підготуватися до реєстрації. Сідайте на місця, ставте картки. Проводиться поіменна реєстрація. Увімкніть, будь ласка, систему „Рада”.

10:02:58

В залі зареєстровано 409 народних депутатів, ранкове засідання оголошується відкритим.

Сьогодні день народження народного депутата України Заплатинського Володимира Михайловича. Йому 55 років, давайте його привітаємо. (Оплески) Ну, решта питань з цією подією вирішимо після засідання пленарного. А тим часом, відповідно до статті 25 Регламенту ми маємо в середу 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, оголошенням заяв, повідомлень. Так от я спочатку зроблю оголошення.

Йдеться про те, що відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради України, а також згідно з протоколом засідання депутатських фракцій Партії регіонів у Верховній Раді  від 5 вересня нинішнього року інформую, що в зв`язку з призначенням на посаду в Кабінеті Міністрів  від виконання обов`язків голови фракції Партії регіонів увільнено Януковича  Віктора Федоровича. Головою фракції обрано народного депутата України Богатирьову Раїсу Василівну. (Оплески)

Від виконання обов`язків заступників голови фракції Партії регіонів увільнено Азарова Миколу Яновича, Рибака Володимира Васильовича, Клюєва Андрія Петровича, Джарти Василя Георгійовича. Натомість додатково заступниками голови фракції обрано народних депутатів України Кисельова Василя Олексійовича, Чечетова Михайла Васильовича, Хару Василя Георгійовича, Мироненка Михайла Івановича, Слауту Віктора Андрійовича. (Оплески)

На підставі  особистих заяв народних депутатів  України Вершиніної Інги Станіславівни, Крючкова Василя… Дмитра Васильовича, Луцького Максима Георгійовича, членів депутатської фракції Блоку Юлії Тимошенко інформую про їхнє входження до Антикризової коаліції депутатської фракції Партії регіонів, Соцпартії та Комуністичної партії України у Верховній Раді України. (Оплески)

Будь ласка, запишіться для оголошення заяв, виступів.

Слово має Кирильчук  Євген. Висвітліть, будь ласка, список. Ну, він є у вас. За ним Нетецька. Прошу.

 

10:05:50

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Прошу передати слово народному депутату Зубову Валентину Сергійовичу.

 

Веде засідання МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Валентин Зубов.

 

10:06:18

ЗУБОВ В.С.

Уважаемые коллеги! Уважаемые наши радиослушатели, избиратели! 

К большому сожалению, у нас получается, как в сказке Крылова: лето красное мы успешно проговорили, ну, а зима приближается.

Как нормальный человек, как каждый гражданин Украины, каждый вечер смотрю телевидение, новости, прежде всего. И два дня назад передают информацию о том, что состоялась сессия Донецкого городского совета, на котором решением сессии утвердили повышение цен на коммунальные услуги и прочее в два с лишним раза. Скажу откровенно: был немало удивлен, что ожидаемое, вполне понятное повышение цен в таком объеме начнется с Донецкой области. В этом, наверное, есть какая-то символика.

Сегодня в порядке денному наша фракция, Блока Юлии Тимошенко, предложила создать следственную комиссию, для того чтобы ответить на один неполитический вопрос: почему происходит подобное резкое повышение цен на коммунальные услуги, которое чувствует каждый гражданин Украины? И этот вал только начинается. К новому году повышение цен составит более 200 процентов.

Мы ставим задачу разобраться, и просим народных депутатов поддержать всех, здесь присутствующих в зале, в решении одной простой задачи: в Украине производится собственного газа 19 миллиардов кубических метров, на все коммунальные услуги потребность газа составляет 18,8 миллиарда кубических метров. То есть мы можем сегодня наш газ, себестоимость которого составляет за тысячу кубометров 114 гривен, мы можем не повышать тарифы на жилищно-коммунальные услуги.

Мы хотим создать следственную комиссию, которая ответит, куда уходят огромные средства. И кстати, очень интересно, что на заседании Донецкого горсовета секретарь совета господин Левченко, объясняя депутатам, почему идет повышение цен, сам откровенно сказал, он назвал эти цифры и сказал: «Надо на государственном уровне разобраться, почему на экспорт поставляется газ украинского производства, а народу отпускается газ, который поставляет нам „Росукрэнерго” поэтому я не хочу, чтобы мы видели в этом в решении этой простейшей задачи политический аспект. Я хочу, чтобы вся Верховна Рада поддержала предложение "Блока  Юлии Тимошенко" о создании специальной следственной комиссии. Именно и она должна будет ответить на все  эти вопросы. Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Олена Нетецька. Підготуватися Ляшку.

 

10:09:28

НЕТЕЦЬКА О.А.

Елена Нетецкая, фракция Партии регионов. Прошу передать слово Комару Николаю Степановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Микола Комар.

 

10:09:43

КОМАР М.С.

Микола Комар, фракція Партії регіонів. Шановні колеги, підготовка до зими – одне з найважливіших питань, як для кожного громадянина, так і для країни в цілому, це ключовий тест для влади на спроможність професійно та ефективно здійснювати управління країною. Хочемо запевнити усіх: Уряд Януковича приділяє першочергову увагу питанню підготовки до зимового періоду. Уряд знає проблеми країни обєктивні та субєктивні та робить усе можливе та неможливе  для їх вирішення.

Країна в свою чергу за результатами підготовки до зими та, власне, перезимування буде знати своїх героїв та антигероїв. Влада буде відповідальною перед громадянами та відповідальність ця буде персоніфікованою. Це насамперед стосується губернаторів, стосується влади на місцях. Хочемо підкреслити, що підготовка регіонів до зимового періоду відбувається у тісній взаємодії Уряду та органів влади на місцях. З регіонів повинна надходити  реальна картина стану підготовки обєктів житлово-комунального господарства, тощо.

Тож влада на місцях сама визначилась з проблемними вузькими місцями. Тепер питання в головному - ефективному використанні коштів, які спеціально виділяються з центрального бюджету на попередження аварій в зимовий період.

Останнім часом питання підготовки до зими примітивізується, зводиться до однієї складової. Звичайно, питання оплати населенням газу надзвичайно важливе, але не тільки у ціні на газ  проблеми України.

Згадаємо: Алчевськ сидів в холоді незалежно від ціни на газ.

Не в ціні газу тоді було питання, а в його відсутності взагалі.

Звичайно, не можна оминути питання оплати енергоносіїв. Ситуація, дійсно, непроста. Затверджені нашими попередниками ціни на газ для населення не витримуються родинними бюджетами переважної більшості громадян України.

Уряд повинен знайти рішення. Люди не можуть платити останні гроші за створення державою належних умов для їх життя та здоровя. Водночас потрібно розуміти, що рішення має бути економічно вивірене та політично  врівноважене. Проблема не вирішується заявами радикального змісту за принципом „війна – ніщо, а головне – маневри”. Люди вже пережили стільки різноманітних маневрів, що змогли  оцінити все.

Необхідно проаналізувати стан підготовки кожного регіону до осінньо-зимового періоду, і там, де треба, зробити організаційні висновки щодо тих керівників областей, які не можуть організувати своїх підлеглих на державну роботу.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Та, будь ласка, Ляшко, фракція Блоку Юлії Тимошенко. Підготуватися Сенченко.

 

10:12:35

ЛЯШКО О.В.

Шановні колеги! Я хочу звернути вашу увагу на те, що вчора серед значної кіпи законопроектів, які були нам роздані під час реєстрації, ми виловили законопроект народного депутата України від фракції Регіонів Василя Кисельова, яким він пропонує запровадити, журналісти, увага, запровадити кримінальну відповідальність за наклеп.

Хочу нагадати, що після прийняття Кримінального кодексу у 2001 році статті 125, яка передбачала кримінальну відповідальність за наклеп, була виведена. Сьогодні представники найдемократичнішої партії в Україні пропонують  знову запровадити цю відповідальність. Правда, треба віддати належне, в своєму демократичному поступі вони пішли далеко вперед. Коли Кримінальний кодекс передбачав по частині 3 пять років позбавлення волі за наклеп, то пан Кисельов пропонує  обмежитися двома роками позбавлення волі. Дякую йому і за це, що не пять, а два. Але, якщо серйозно, то даний факт свідчить про те, що Партія регіонів, яка на словах декларує демократичні принципи, на ділі почала наступ на громадянські свободи та свободу слова в Україні.

Як правило, і про це свідчить статистика по цій категорії справ, яка велася до 2001 року, як правило, справи про наклеп порушувалися за заявами державних чиновників і державних керівників. Сьогодні законодавством цілком врегульовано це питання, і будь-яка людина, чиї права порушені, може звернутися до суду і в суді захистить  ці права. Натомість автор законопроекту пропонує, що права цих людей захищала прокуратура і Служба безпеки. Я думаю, що ніхто із нас і інших державних чиновників не потребує, щоб його права захищала прокуратура. І він сам здатен захистити свої права.

Тому я звертаюся до пана Кисельова і до керівників Партії регіонів, які декларують демократичні принципи у своїй роботі, відкликати цей законопроект і припинити наступ на свободу слова. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Андрій Сенченко. Підготуватися Сасу.

 

10:15:21

СЕНЧЕНКО А.В.

Хочу передать слово депутату Яворивскому. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Володимир Яворівський.

 

10:15:35

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні переможці виборчих змагань, шановні виборці України. Я хочу від імені Блоку Юлії Тимошенко закцентувати на кількох, з нашої точки зору, дуже важливих проблемах.

Я хочу нагадати вам слова дивовижного чоловіка, якого обирали британці кілька разів своїм прем’єром. Після кожного чергового обрання він казав: „Я знаю про те, що я виліз на вершину намиленого стовпа”. Я хочу це нагадати нашій сьогоднішній владі. А також хочу нагадати ще одне. Що у політику приходять з прекрасною біографією, а дуже часто виходять з неї з біографією ганебною. Крапка.

Дуже прикро, що ми сьогодні, відбувши 15 років української незалежності, фактично в оцінці деяких найважливіших національних цінностей, які має Україна, ми сьогодні фактично повертаємося до її нульової позначки.

Передусім найбільша наша цінність – це українська мова. Я хочу заявити з цієї трибуни, що на великій нашій планеті Земля є одне єдине малесеньке місце, де ця мова може бути державною, де, й вона повинна охоронятися державою. Це місце називається Україна.

Те, що відбувається сьогодні з боку влади, з деяких, з боку деяких представників „Регіонів” не може не турбувати сьогодні кожного українця. Ще не висохло чорнило під тими документами, які так болісно народжувалися, до яких ішов і Президент, і „Регіони” через великі компроміси, як уже вчора протягнуто до розгляду законопроект, який здетонує українське суспільство. Це про надання російській мові офіційної. Це деякі представники „Регіонів” сьогодні вже, знаєте, так, граючи біцепсами, починають заявляти про те, от у нас буде тільки 300 голосів і ми перше, що ми зробимо, найважливіше для них, що є, це поміняти Конституцію для того, щоб знову витіснити українську мову із вжитку.

Почитайте ті заяви, які вчора написали багато хто із наших урядовців. Я горджуся Віктором Федоровичем Януковичем, який уже не ризикує, не пише від руки, а вже набирають на комп’ютері, а він тільки-но ставить свій підпис під цими заявами. Це дуже тривожне питання. Я прошу Олександра Олександровича, не втягуйте парламент сьогодні у ці розборки.

І останнє. Нас дуже турбує сьогодні кадрова політика. Був прекрасний чоловік, який очолював наш Національний архів, це найважливіше, що є сьогодні в нації, - це архів, це її пам’ять, її історія. Його звільняють і призначають Гінзбург. Ви знаєте, вона була нашою колегою в попередньому скликанні, арматурщиця, яка сьогодні буде займатися цими документами. Я дуже стривожений в тому. Я нікого не хочу обвинувачувати, але це колосальна небезпека. Я закликаю владу, товариство, пам’ятайте, що із політики виходять з ганебною біографією. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Сас, будь ласка. За ним Скубенко.

 

10:18:45

САС С.В.

Дякую, Адам Іванович. Прошу передати  слово Тарану(Терену).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

10:18:57

ТАРАН В.В.

Шановні колеги! Віктор Терен фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Дорогі друзі! Під час роботи минулої сесії Верховної Ради України, ви це пам’ятаєте, хто був  депутатами, ми двічі порушували питання про те аби було заслухано представників із тих етнічних українських територій, які свого часу були виселені з Холмщини, Лемківщини інших земель – це під час депортації українців, яка почалася в 1944 році і продовжувалася довгі роки. Ви знаєте, що тоді мені доводилося виступати від нашої фракції з приводу цього питання і саме завдяки фракції комуністів ці питання у Верховній Раді не пройшли. Комуністи тоді мали десь біле 60-ти депутатів, і, власне, питання було заблоковано.

Я хочу також сказати, що на сесії мали розглядатися інші питання, зокрема, поправки до Закону „Про політичні репресії”, мав розглядатися законопроект про надання статусу малолітніх  в’язнів сталінських концтаборів, про воїнів УПА і тоді була дуже цікава практика, скажімо так. Із загального переліку законопроектів, які мали розглядатися на сесії Верховної Ради України за наполяганням фракції комуністів ці законопроекти вилучалися і окремо ставилися на голосування. І, ясна річ, що вони в залі не набирали більшості.

І таким чином, і питання справедливості тих людей, які були виселені з Україні, питання справедливості стосовно воїнів УПА інші  питання, вони просто відсовувалися, вони не розглядалися.

І ось нарешті є вже нова наша Верховна Рада, нарешті є коаліція дуже широка від Карпат до самих до окраїн, така широка коаліція, і чи що змінилось в цій  ситуації? Що сталося вчора? Вчора стався абсолютний той самий сценарій, що був раніше. Олександр Олександрович Мороз із загального переліку законів вилучає законопроект про надання статусу малолітніх в’язнів, мій законопроект, вилучає законопроект Лук’яненка, який був одним із, взагалі перших зареєстрованих  серед депутатів нового скликання Верховної Ради. На якій підставі він їх вилучає, скажімо Лук’яненка, який був першим зареєстрованим? Це не пояснимо. І вони ставляться окремо для голосування. І ви знаєте, що вчора вони у Верховній Раді, ясна річ, не набрали більшості через те, що комуністи, через те, що одна фракція продовжує диктувати волю парламенту.

Дорогі друзі! Якщо ми говоримо за єдність України, то треба мати передусім єдність людей, які постраждали за Україну, людей, які віддали життя за Україну. І ми не можемо, ми не маємо права допустити, щоб одна фракція, власне, продовжувала диктувати волю всьому парламенту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Скубенко, фракція "Блок Юлії Тимошенко" , Оплачко наступний.

 

10:22:07

СКУБЕНКО В.П.

Владимир Скубенко, «Блок Юлии Тимошенко», город Донецк.

Я сегодня первый раз выступаю с этой очень  ответственной трибуны. И хочу, первое, что обратится к своим избирателям тем, которые сегодня не имели возможности на сессии Донецкого городского совета так, как там отсутствуют представители Блока Юлии Тимошенко, узнать ту правду о тех тарифах, которые на сегодняшний день они с легкой руки заставили платить все население города. Сегодня это поднятие тарифов, когда об этом не может быть даже и речи при той заработной плате и тех доходах населения, в 1,9 раза по Донецку. А  следом это идет по всей Донецкой области, не может никаким образом прикрыть ту негативную ситуацию, которая сложилась в НАК «Нафтогаз Украины».

Сегодня мы знаем о том, что наш украинский газ, который добывается у нас при себестоимости 114 гривен, он отпускается населению по 400 гривен. От сюда и есть все увеличение тарифов.

Поэтому я обращаю внимание всех депутатов  на то предложение, которое нашим блоком будет внесено по созданию специальной комиссии по расследованию повышению тарифов. Это является особенностью, это не является внутренним делом комиссии Деркача, которая сделана по расследованию законных действий, по НАК «Нафтогазу Украины». Это более обширный вопрос, более обширная проблема. И я считаю, что мы должны создать  такую комиссию. Потому что такая волна, которая началась сегодня от Донецка она накроет всю Украину.

Я хочу так же дальше  посмотреть на то, что сегодня вот эти привинтивные повышения цен на коммунальные услуги, они начинают приучать нас к тому, что мы заговариваем самую главную проблему, которая есть. Почему же это так случилось? Почему сегодня мы не инвестируем собственный газ, собственные добычи? Почему на сегодняшний день наши месторождения, которые есть у нас, не отрабатываются нашими украинскими компаниями? Почему сегодня  отдельные иностранные компании с иностранным капиталом сегодня получают дополнительные лицензии на разведку и добычу нашего украинского газа? Куда уходит газ украинского происхождения, каким образом он  участвует в балансе нашем? Все это вопросы, которые  должна рассмотреть будущая комиссия.

Я очень хочу, чтобы при тех рассмотрениях, которые были на сегодняшний день в Верховной Раде,  обязательно учитывалась и ситуация с регионами.  Я не думаю, что те области, где на сегодняшний день нет представителей нашего блока, могут спокойно своим волевым решением просто не учитывать мнение всех избирателей.

Я думаю, что мы подготовим специальный запрос и я обращусь с таким депутатским  запросом по поводу необоснованного повышения тарифов. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Оплачко передає Івану Олександровичу Герасимову, будь ласка. Наступний Вінський.

 

10:25:32

ГЕРАСИМОВ І.О.

Фракция коммунистов, Герасимов.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые народные депутаты. Мифологизация истории советского   периода приобретает все большие масштабы. Она затмевает правду и  растлевает умы, души молодежи и  даже средних поколений. Возводится враг государственной политики,  отрыв новых поколений от поколений настоящих патриотов, которые победили самое страшное из зол человечества – фашизм. Создавших экономику, обеспечивающую нашу победу и в невиданно короткие строки  восстановивших разрушенное войной народное хозяйство.

Одним из мифов является миф о голодоморе, разработанный и завезенный к нам из Соединенных Штатов Америки. Под воздействием  апологетов этого мифа Президентом Украины, Кабинетом Министров Украины даны распоряжения о сооружении государственного историко-мемориального комплекса жертв голодомора. Проходит конкурс на лучший проект мемориала с предполагаемым его расположением в Киеве, в Парке вечной славы, в котором установлен памятник воинам-героям, защищавших и освобождавших Украину от немецко-фашистских захватчиков.

Как заявил на последнем заседании конкурсной комиссии Вильямс Морган, один из главных американских разработчиков, должно быть, политическим предназначением мемориального комплекса должно быть осуждение преступного тоталитарного режима. С тем, чтобы он никогда не возвратился в историю.

14-миллионная организация ветеранов Украины заявляет. Во-первых, сегодня нет юридических оснований считать голод 32-33 годов голодоморами. Голодомор как одна из форм геноцида является преступлением против человечества. Голод в Украине 32-33 года не признан, как это сделано в отношении холокоста, ни одной юридической институцией, в том числе и Организацией Объединенных Наций. А Россия, которая вместе с Украиной являлась в то время составной частью советского государства, пережившая в то же время такой же голод от неурожая, не признала его голодомором.

Во-вторых, соорудить мемориал как называемый голодомору в парке вечной славы столицы недопустимо и не соответствует нормам градостроительства и архитектуры.

Ветераны Великой Отечественной войны требуют.

Первое – снять с рассмотрения вопрос о сооружении мемориального комплекса, так называемому голодомору, в связи с отсутствием юридических оснований. Рассмотреть возможность сооружения памятника соотечественникам, умершим от голода в 32-33 неурожайных годах.

Второе. Исключить всякие поползновения на сооружение в Парке вечной славы столицы Украины, любых памятников сооружение, не имеющих отношение к памяти Великой Отечественной войны 41-45 годов.

И третье. При необходимости расследования причин в Советском Союзе голода 32-33 годов создать международную комиссию из представителей Украины, России, а, возможно, и Соединенных Штатов с обязательным участием представителей ветеранской общественности,  живых свидетелей трагических событий.

Я прошу поддержать требование.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Йосип Вінський. Наступний Ткаченко.

 

10:29:01

ВІНСЬКИЙ Й.В.

Шановні народні депутати, я хотів би назвати вам декілька цифр і просив би вашої уваги, щоб ви уважно послухали, що відбувається в державі. Я хотів би порівняти 1991 рік і 2005 рік, щоб ми  розуміли, що робиться з точки зору цін в комунальній сфері.

Валовий внутрішній продукт в 1991 році – 117 мільярдів доларів, в 2005 році – 75 мільярдів доларів.

Заробітна плата і пенсія в структурі валового внутрішнього продукту в 1991 році – 70 мільярдів, тобто, 51 процент, в 2005 році – 20 мільярдів, тобто, 27 процентів.

Прибуток підприємств. Раніше це були державні, тепер бізнесу. В 1991 році – 25 мільярдів,  21 процент, в 2005 році - 30 мільярдів, 41 процент.

Ціна на газ. Вона була близько до нуля в 1991 році і 400 гривень тепер.

Я задаю питання, шановні колеги, чи не дивно нам, що в 1991 році в Україні не було жодної людини яка була в сотні найбагатших людей в Європі, а сьогодні маємо такі, як 11.  І чи не час сьогодні, скориставшись  цими цифрами, тими людьми, які до цього довели державу, подумати, можливо час вже  з народом поділитися своїми достатками, своїми прибутками.

 І тому, коли сьогодні ми говоримо про створення тимчасової комісії, говоримо сьогодні про  слідчі комісії, про якісь спільні групи,  то ми прекрасно розуміємо, що це все обман абсолютно відвертий. Треба зробити одне, уряд повинен прийняти рішення, постанову уряду і  більшість за це відповідає персонально, раз ви сформували цей уряд. І в цій постанові повинно бути чітко вирішено це питання. Політичне питання - це не економічне питання. В чию кишеню мають іти народні гроші, або людям і народу, або новітнім нашим олігархам.

І я скажу відверто. Що сьогодні ми знаходимося в реперній точці. Якщо уряд ближчим часом не вирішить цю проблему     на користь народу ми чітко повинні розуміти, що лінія на пограбування українського народу буде жорстко продовжуватися  і цим  урядом, і цією коаліцією.  Мені жаль, але це треба буде відверто констатувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олександр Ткаченко передає слово Миколі Кравченку, будь ласка. Підготуватися Олені Бондаренко.

 

10:31:34

КРАВЧЕНКО М.В.

Микола Кравченко, фракція комуністів, председатель Всеукраинского союза защиты прав водителей.

Уважаемые коллеги! Уважаемые   телерадиослушатели! В последнее время в средствах массовой информации усиленно распространяются слухи  о том, что якобы Министерству внутренних дел в лице ГАИ возвращены  функции  по  усилению их влияния на дорогах, забирать права, штрафы и так далее.  Я хочу довести до вашего сведения о том, что такого законопроекта и такого закона на сегодняшний день нет. Речь идет о том, что  общественное мнение готовится к тому, что Министерство внутренних дел  должно внести такой законопроект.

Я хочу высказать позицию  и фракции, и позицию  всеукраинского союза «захисту прав водіїв”. Мы  за порядок на дороге, мы за то, чтобы нерадивых водителей и штрафовать нужно, и наказывать и так далее, но  при одном условии, если все это будет идти в комплексе. Мы сегодня ставим задачу – изменить функции ГАИ. ГАИ должно быть сегодня организатором движения, а не смотрящими из-за кустов постами.

Мы сегодня говорим об изменении  политики в дорожных знаках, мы сегодня говорим о   твердом, хорошем покрытии  и контроле за использованием денежных средств по ремонту автомобильных дорог.

Поэтому, уважаемые  радиослушатели, то, что сегодня говорят с экранов телевизоров, на сегодняшний день законодательно не подтверждено.

И второе. Касается жителей города Киева, где, вы знаете, по решению исполкома  городского совета, мэрии, применена практика  принудительной  эвакуации автомобилей. Мной был послан запрос. На основании депутатского запроса прокуратура внесла протест в суд. Сегодня Шевченковский суд отменил решение городского совета.

Я обращаюсь к киевлянам, вы хотя бы как-то хоть чуть-чуть боритесь за свои права. Сегодня признано прокуратурой, судами незаконность этого решения. Поэтому если у вас есть такие факты, сигнализируйте, будем совместно решать эти проблемы. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бондаренко Олена. Заблоцький.

 

10:34:21

БОНДАРЕНКО О.Ф.

Адаме Івановичу! Мікрофон не працює. О, вже працює. Прошу передати слово депутату Білорусу.

 

10:34:36

БІЛОРУС О.Г.

Олег Білорус, фракція „Блоку Юлії Тимошенко”.

Шановні депутати і шановні громадяни України! Колега Вінський підняв питання, яке повинно бути головним в діяльності новобраної Верховної Ради. Бідність в Україні все ще носить тотальний характер. І ми бачимо, що ця проблема загострюється, бо і новий уряд іде по лінії підвищення тарифів житлово-комунальних, підвищення цін на газ, електроенергію і це підвищення є необґрунтованим і неправедним, бо реальна собівартість газу, який видобувається в квоті 20 млрд. кубічних метрів має собівартість 5-6 доларів, тобто 30 гривень,  а не 144  і тим більше  не 444 – ціна, яку сьогодні нав'язують нашим громадянам.

Крім того, сьогодні у валовому внутрішньому продукті питома вага заробітної плати не перевищує 20 копійок, тоді як у демократичних країнах вона досягає 70 відсотків. Це – чи не найголовніше питання і  тільки економічної стратегії. Це питання боротьби з державною корупцією і ми це бачимо на цілком конкретних прикладах. Добре, що Президент виступив з ініціативою і вніс систему законодавчих ініціатив по боротьбі з корупцією, але все буде залежати від того, як це буде робитися  на ділі. Громадяни України правильно оцінюють ситуацію. Про стабільність в країні позитивну відповідь дали  тільки 13 відсотків, про легальність діючого уряду  тільки  26 відсотків і сьогодні  перед Верховною Радою залишаються  невирішені питання  про засади  внутрішньої і зовнішньої політики, виникає питання коли вони будуть прийняті, питання про конкурентність, конкурентоспроможність нашої економіки і врешті-решт може ця Верховна Рада нарешті приступить до розробки  національної стратегії  розвитку в умовах глобалізації. Ми не повинні допустити  повторення голодомору 32 року. Цей голодомор був політикою, а не врожаєм і нема чого пенять на неврожай. У 32-33 році врожай на Україні був  добрий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили  виступи оголошень, питань, повідомлень. Я назвав, бо думав, що Бондаренко  відмовляється від слова, а вона просто  просила слово не з трибуни, а з місця, тому я  назвав.

Шановні колеги, ті пропозиції, які звучали, над ними будем думати до кого вони  зверталися. Єдине, я просив би, щоб була якась логіка, бо виступають представники однієї і тої ж фракції і закликають до  єдності України. Але один закликає до  єдності України шляхом прийняття закону, який аж ніяк не поєднає Україну, що мається на увазі  реабілітація ОУН-УПА. А другий, закликає до єдності  України знову ж таки, що не поєднає поки що  Україну, нічого не говорити сьогодні про російську мову. На жаль, ситуація така як є  і коли ми будемо розглядати   законопроекти, тоді ми будемо про нього говорити. Коментую, тому що маю право. Ну, покричіть, покричіть, покричіть! Це були звернення, оголошення і запити. І головуючий дає відповіді на ті зауваження, які були. Бо тут звинувачують, що Мороз не так поставив на голосування, що фракція комуністів завалила ці голосування і так далі. І тому головуючий має право відповідно до статті Регламенту внести пояснення. Сас, читайте, будь ласка, Регламент, ви вже його трішки призабули.

Переходимо до розгляду питань порядку денного. Переходимо до розгляду питань за скороченою процедурою. Ми мали розглядати проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", реєстраційний номер 1123. Це народний депутат Артем Щербань. Але він у звязку із хворобою просить зняти законопроект з розгляду. Тому ми його знімаємо з розгляду.

Наступний.  Проект Закону про внесення змін до Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (щодо надання статусу інвалідів війни дітям-мешканцям блокованого Ленінграду). Законопроект за номером 1137. Доповідає народний депутат Зубанов Володимир Олександрович. Почекайте, будь ласка.

 

10:40:49

ЗУБАНОВ В.О.

Шановні колеги, цей закон дуже важливий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Олександрович, почекайте, будь ласка. Я нагадую народному депутату, який викрикує з місця, що вчора відповідно до 31 статті ми проголосували, що ці законопроекти розглядаються за скороченою процедурою, тому що це два перехідних законопроекти з учорашнього порядку денного. Ще раз повторюю. Дійшло до вас?

Будь ласка, доповідайте.

 

ЗУБАНОВ В.О. Шановні депутати, цей закон дуже важливий, він соціальний, захищає права наших громадян. І пройшло жваве обговорення у відповідних комітетах і Верховної Ради, і урядових комітетах. Зявилися додаткові аргументи, і я пропоную поки що зняти цей закон з обговорення і доопрацювати його. І потім я вже буду вносити в інший час. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, зрозуміло. Нема заперечень? Так, сідайте, будь ласка.

Розглядаємо проект Закону про амністію: два законопроекти за номером 1138, 1138-1. Тут  за повною процедурою. Перший законопроект за номером 1138 доповідає народний депутат Мойсик Володимир Романович. Підготуватися Шкілю.

 

10:41:40

МОЙСИК В.Р.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги - народні депутати,  вчора я в цій залі доповідав перед вами  зміни до Закону про застосування амністії в Україні. Сьогодні є два законопроекти за авторством Шкіля Андрія і Келестина Валерія, вже власний Закон про амністію  і інший законопроект, автором якого є я.

Обидва законопроекти, фактично, є тотожними, між собою не відрізняються, але містять деякі різні підходи до застосування амністії в Україні. Тому, Адаме Івановичу, я би просив вас і від імені комітету, і від імені іншого автора не  доповідати суть законів, тому що  комітет ухвалив рішення на прохання авторів закону повернути його для доопрацювання і разом з комітетом створити іншій закон, узгоджений про амністію. Ось такого рішення я просив би від головуючого і від колег – народних депутатів. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я просив би позбавити мене можливості постійно, від постійних звинувачень з  боку народного депутата, який заважає мені вести сесію. Я не чую, що говорять колеги. Я поставлю, я ще раз повторюю: я поставлю відповідно до Регламенту пропозицію про вилучення вас із сесійної зали. Ну, дайте ж можливість  послухати. Я не маю можливості чути, що робить доповідач, який звертається з проханням, а  ви мені тут починаєте байки розповідати. Будь ласка, повторіть своє прохання.

 

МОЙСИК В.Р. Шановний Адаме Івановичу. І шановні колеги, будь ласка, не  заважайте. Є пропозиція від комітету і від авторів законопроектів про амністію сьогодні не доповідати суть законопроектів, а зняти ці законопроекти. І ми разом з Андрієм Шкілем і Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності надамо вам узгоджений проект. Це перше.

А друге, вчора ми прийняли у першому читанні зміни до Закону про застосування амністії. Вони впливають на ці два закони. І це дало б можливість узгодити і законопроекти із новим законопроектом, який, можливо, стане законом.  Дякую за увагу і прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимир Романович. Вибачте, що я ще  раз звернувся до вас із проханням, бо не чув.

Так, будь ласка, Андрій Шкіль, мікрофон.

 

10:44:13

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Адам Іванович.  Дякую, пане Володимир, за те, що ви висловили цю позицію, яку я абсолютно підтримую, тому що тут дві обставини склалися як кажуть, в одну. Вчора підтримка законопроекту, який регулює застосування амністії просто спонукає нас до того, щоб відкликати ці законопроекти, вийти до вас із пропозицією, щоб не давати можливість вибирати між двома законопроектами, а кращі частини зєднати, запропонувати єдиний законопроект, який буде враховувати ще й зміни до регламентуючого закону, до того закону, який, власне, регламентує застосування амністії. Таке у нас було б спільне прохання до залу і до вас, Адам Іванович.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги.

Голова комітету? Будь ласка. Якщо вони знімають, то що буде комітет доповідати цікавого?  Ну, будь ласка.

 

10:45:15

СТРЕТОВИЧ В.М.

Шановний Адам Іванович, шановні присутні!

Комітет в результаті тривалої дискусії дійшов до висновку, що законопроект Володимира Романовича Мойсика є кращим по своїй суті і про це відповідає і висновки Науково-експерного відділу. Однак на  самому засіданні обидва автори законопроектів погодилися з тим, що вони потребують доопрацювання. Оскільки рішення про направлення на доопрацювання і доручення комітету може прийняти лише Верховна Рада, як може вона прийняти і любе інше рішення щодо законопроекту, з метою прискорення часу ми звертаємося до вас з проханням, щоб прийняти за основу законопроект, який опрацьований Мойсиком і при режимі підготовки до другого читання врахувати пропозиції, які пропонуються народним депутатом Шкілем. Це робиться лише з метою економії часу, тому що  сьогодні із 167-ми тисяч спецконтингенту, ви розумієте, про що йдеться.  Під цей закон попаде близько  11 тисяч і 11 тисяч наших співвітчизників чекають омріяної свободи.

Якщо ми хочемо прискорити цей процес на три тижні, на чотири, я пропоную варіант, який зараз виклав, взяти за основу законопроект 1138. На друге читання врахувати пропозиції Шкіля. Якщо ми цього не бажаємо, дайте доручення комітету доопрацювати з двох законопроектів один і знову винести на повторне перше читання.

Тому, Адаме Івановичу, будь ласка, нехай Верховна Рада визначається. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добре, дякую.

Шановні колеги,  ми зараз визначимося. Поскільки є дві пропозиції, ми визначимося шляхом голосування. Була пропозиція авторів законодавчої ініціативи. Вони просять зняти законопроекти для того, щоб доопрацювати їх. І була пропозиція профільного комітету не погоджуватися з цією пропозицією, а розглядати їх і приймати відповідне рішення, яке запропонував комітет.

Тому я ставлю на голосування, прошу підтримки, про зняття на пропозицію народних депутатів Мойсика і Шкіля із розгляду сьогодні проектів законів про амністію. Реєстраційні номери 1138, 1138-1. Прошу голосувати.

 

10:47:30

За-333

Рішення прийнято.

Таким чином, ми підтримали пропозицію авторів законодавчої ініціативи.

Будь ласка, Мойсик, прошу. Стретович, вибачте, Стретович. Мікрофон Стретовича.

 

10:47:56

СТРЕТОВИЧ В.М.

Шановні колеги,  але у цьому випадку треба доручення Верховної Ради відповідно до статті 97 Регламенту щодо узгодження і внесення єдиного узгодженого проекту, який вже буде випрацюваний комітетом за участю двох суб’єктів законодавчої ініціативи. Відповідна постанова вам у матеріалах роздана. Будь ласка, проголосуйте, і ми через два тижні внесемо новий законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Воно так, але не зовсім так. Тому що ми не розглядали законопроектів, ми їх направили самим же авторам, не комітету, а авторам на доопрацювання. Якщо вони дійдуть згоди внести один, ми будемо тільки раді, а зобов’язувати ми їх не можемо, на жаль, цього. Якби ми розглядали, ми б прийняли таке рішення, але ми їх не розглядали.

Переходимо до розгляду наступного питання. Проект Постанови про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування об'єктивності встановлення нових тарифів на природний газ для населення та пов'язаних з цим наслідків за зміни тарифів на комунальні послуги, реєстраційний номер 2025 і є альтернативний 2025-1. Будь ласка, Юлія Володимирівна. Підготуватись Кисельову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, вибачте, Юлія Володимирівна.

Я прошу записатися на виступи з обговорення цього питання, щоб ми побачили, скільки часу ми на нього відведемо. Прошу здійснити запис. Так, записалося аж 60 осіб. Давайте тоді ми таким чином: доповідь, відповіді на запитання, доповідь, співдоповідь по альтернативі, по альтернативі також, тоді доповідь від комітету, відповіді на запитання ну, і оскільки 60 осіб, давайте відведемо, ну, 21 хвилину. Будь ласка, Сас, мікрофон.

 

10:50:26

САС С.В.

Дякую, Адам Іванович, народний депутат Сас, фракція „Блоку Юлії Тимошенко”.

Адам Іванович, ви були одним із учасників розробки Регламенту Верховної Ради і пам’ятаєте як довго ми билися стосовно того, щоб встановити порядок надання слова з трибуни, от. Щоб ту практику викорінити, яка була в попередньому скликанні. Ви знаєте, що відповідно до статті 35, частини 1, надається кожній фракції спочатку і запис в такій спосіб відбувається.

А потім  15 хвилин з кожного  питання відводиться народним депутатам. Тому треба спочатку запис від фракцій провести і визначити порядок, а потім від народних депутатів особисто. Ви путаєте це вже з самого початку, прошу не порушувати Регламент. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, але не зовсім так. Кожна фракція має право на гарантований виступ і якщо вона буде  вимагати, то вона таке право одержить. А відповідно до статей Регламенту запис відбувається так, як відбувається, тобто … Вибачте Юлія Володимирівна, будь ласка доповідайте.

 

10:51:37

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Шановний народе України! Сьогодні наша фракція ініціювала і буде наполягати на тому, щоб була  створена Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України, яка ретельно розбереться, що робиться сьогодні в Україні в системі встановлення нових тарифів на газ та інші комунальні послуги.

Я думаю, що сьогодні для всіх в Україні є очевидним, що нова коаліція, новий уряд, нова влада оголосили народові України тарифну війну. І я думаю, що саме те  завдання, яке вони перед собою ставили щодо об'єднання України, вони досягли  абсолютно цієї мети тому що сьогодні, як в Києві підвищені тарифи на всі комунальні послуги в три рази, так і в  Донецькій області в два в два з половиною рази. Як у Львові суттєвішим чином сьогодні люди страждають від збільшення цін на газ, воду, світло, тепло, так, наприклад і в Луганській області.

Я думаю, що саме сьогодні навколо встановлення справедливості і розуміння, що є ці тарифи якраз можна і об’єднати  суспільство. Тому що ще Україна не знала такого масштабу зловживань, які сьогодні відбуваються по встановленню не обґрунтованих тарифів на  всі послуги, які отримає населення.

Я можу вам сказати наступне.  Що люди мусять запам’ятати: немає нічого спільного між встановленням цін на російський газ і встановленням цін на газ для населення. Ціни для населення на газ не мусять залежати від цін на російський газ.

Я дам дві цифри, які сьогодні є загальновідомими. Всього населення бюджетні установи в Україні  споживають 19 мільярдів кубічних метрів газу. А видобувається в Україні 20,5 мільярдів кубічних метрів газу. Це значить, що газу нашого власного виробництва достатньо для того, щоб забезпечити населення. Але не зважаючи на це, саме на український газ для населення ціни підняті майже вдвічі. Ми  вивчили уважно цю собівартість.

 І я ще раз хочу підкреслити дві цифри, які мусять запам’ятати люди, над якими сьогодні знущається новий уряд і нова влада.

Сьогодні вартість, реальна вартість ціни на український газ складає -114 гривень. Це 11,4 – це те що звикли знати люди. Але відпускна ціна сьогодні встановлена на рівні 44 гривні. Тобто 444. Але люди отримують там рахунок 44 гривні вони знають цю цифру.

 Мова йде про те, що ціни на газ завищені свідомо. І вони за собою потягнули підвищення цін на всі комунальні тарифи – на тепло, на гарячу воду, на електроенергію, і, власне, в основі лежить велика газова махінація. Ця газова махінація почалася тоді, коли Президентом був Кучма, Янукович – Прем’єр-міністром, а очолював НАК „Нафтогаз” сьогоднішній керівник Мінпаливенерго – пан Бойко. Вони такою трійкою ще в 2004 році встановили таку компанію в Україні, як РосУкрЕнерго, яка для високих посадовців в Україні щорічно почала відмивати біля 2-х мільярдів доларів грошима живими, які знімалися саме    з території України і знімалися з кожного підприємства і з кожної людини. Це значить, що ця  компанія свідомо поставлена для того, щоб знімати з України  ті залишки грошей, які ще мають люди.

В останні роки ця компанія посилилася, ввійшла на внутрішній ринок, захопила газові сховища і сьогодні є єдиним монопольним постачальником природного газу в Україну. І як і раніше,  до цієї компанії мають безпосереднє відношення як до засновництва, так і до управління, мають безпосереднє відношення ті самі чиновники вищого рівня: той же самий Янукович, той же самий Бойко. І сьогодні  вони продовжують програму захоплення України   через РосУкрЕнерго, через передачу пакетів облгазів, міськгазів цієї компанії.

І я можу вже на сьогодні сказати, що програма  по передачі власності на газові розподільчі мережі  вже набула такого масштабу, що потребує втручання спеціальної слідчої комісії.

Я можу вам сказати, що якщо цей процес остаточно завершиться, то облміськрайгази, які належать цій монопольній структурі, впливаючи на НКРЄ через певні  механізми, будуть для населення  встановлювати такі ціни на газ, які будуть складати їм надприбутки приватним власникам, а народу будуть складати безмежні збитки, які призведуть до того,  що  кожна родина перетвориться в банкрута.

І я знаю, що  цей процес сьогодні перекидається вже на транзитну газотранспортну систему України. Що робиться сьогодні з цими  грошима, які  знімаються з населення за природній газ і через інші комунальні послуги також попадають в газову систему? Вони  всі перераховуються РосУкрЕнерго до останньої копійки. Нічого не йде на відновлення мереж, нічого не йде на підвищення заробітної плати  тим людям, які працюють в газотранспортній всій нашій системі. І це значить, що сьогодні прибутки компанії РосУкрЕнерго з двох мільярдів в  2004 році перетворюються в п’ять мільярдів доларів на рік в 2006 році. Я хочу, щоб всі ми зрозуміли, що саме корупція, саме зловживання владою сьогодні і привели до того, що кожна родина страждає від підвищення цін.

Крім того, я хотіла б, щоб також люди, які зараз слухають нас по радіо або дивляться по телебаченню, знали, що для клану Януковича встановлений окремий канал отримання газу в Україні. Сьогодні корпорація, яка контролюється Ринатом Ахметовим, отримала окремий канал постачання природнього газу в розмірі 2 млрд.куб.м газу для своїх підприємств корпорації по зовсім іншій ціні. І це значить, що для нації газ по однім цінам, а для тим, хто націю поставив в таку ситуацію, - по іншим цінам.

Я хочу запитати: це що, питання, яке не потребує роботи спеціальної слідчої комісії? Потребує. І тому сьогодні ми пропонуємо створення такої комісії. Ми пропонуємо розширити права цієї комісії до ґрунтовного, детального, глибокого вивчення цього питання, всі абсолютно фракції, без виключення, пропорційно представлені в цій слідчій комісії. І ми пропонуємо керівництво цією комісією покласти на Миколу Сивульського, який має досвід, який очолював контрольно-ревізійне управління в уряді, в якому я працювала, який знає, всі досконало тіньові оборудки, які сьогодні відбуваються в газовій системі.

І я думаю, що саме, якщо влада є чесною і відкритою для таких досліджень, то вона доручить керувати цією комісією саме опозиції. А якщо влада боїться контролю і відповідальності, то вони зараз будуть перетягувати цю комісію на себе і практично покривати ті злочини, які сьогодні відбуваються по відношенню до кожної людини в державі.

І тому я хотіла б, щоб зараз поставили на голосування цю постанову. Створення цієї постанови, створення цієї комісії і якщо очолить її представник від опозиції, буде свідчити про те, що влада не боїться ніяких перевірок, ніякого контролю.

Тому прошу поставити це питання на голосування і  припинити ті зловживання. Наша мета - повернути на газ той тариф, який існував до  такого грабіжницького підходу для встановлення тарифів на газ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, записуємося, якщо є запитання.

Так, будь ласка, 5 хвилин Борис Беспалий.

 

11:01:44

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Шановна Юлія Володимирівна, всі ми розуміємо, що проблема є. Разом з тим,  по дотичному напрямку працює комісія, яку очолює пан Деркач  і  членом якої є пан Сивульський, якого ви пропонуєте головою комісії, що не буде.

Чи не зважаєте ви, що для того, щоб було можливо більш ефективною робота, варто було б просто ту комісію, яку очолює пан Деркач, змінити трошки, розширити  мандат її діяльності і щоб вона вже,  інакше у нас просто вийде, ну як, по сім  няньок,  у яких дитя відповідно виховано.

Крім того, от те, що ви пропонуєте головою комісії пана Сивульського робить неприйнятну вашу постанову, бо депутат одночасно не може бути членом двох комісій. Тому, значить, виходить, що ми тільки поговоримо, а рішення не зробимо. Тому не здається вам, що треба менше, можливо, комісій, а  більш ефективною їх  робота.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ну, значить, по-перше. Пан Сивульський поклав заяву про вихід з цієї комісії і  буде працювати, якщо буде рішення Верховної Ради, буде працювати в цій комісії головою.

По-друге. Та комісія, про яку ви говорите, має абсолютно інший напрямок діяльності. Там розглядаються зловживання за купівлею матеріально-технічних ресурсів, розкладається весь фінансовий баланс, який стосується зловживань в НАК „Нафтогаз”. Ця ж комісія вона  має абсолютно інше спрямування. Це формування собівартості газу. Це формування собівартості інших тарифів на всі без виключення послуги. І це є досить великий обсяг роботи, який потребу спеціальних людей, спеціального призначення. І саме головне, що сьогодні це у суспільстві  для пересічної людини є найрезонанснішим питанням. Сьогодні кожна  родина  просто в шоці отримає ці рахунки і ця родина знає, що вона з цими рахунка не справиться. І якщо в цій ситуації парламент залишиться бездіяльним, це  просто буде абсолютно бездушно і неправильно  до тих людей, які сьогодні потребують допомоги. По обсягу робіт ці дві комісії слідчі будуть  практично перевантажені до меж.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Бронніков.

 

11:04:09

БРОННІКОВ В.К.

Юлия Владимировна, все имеет свою историю. И газовая ситуация, которая  сложилась в Украине також. Мы  знаем историю конца 90-х годов, мы знаем историю 2000-х годов, мы знаем деятельность правительств 2004 года,  и все это сказывалось и тогда, и сейчас на расчеты с населением, на формирование бюджетов. Планируете ли вы, что комиссия, которую вы предлагаете,   будет изучать все эти проблемы и доложит народу честно и открыто историю, почему мы пришли к такой ситуации. Спасибо.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Да, я переконана у тому, що ця комісія  може взяти всю історію питання від початку створення незалежної України. Але головне, щоб не заболтали це питання і розібралися у конкретному факті – встановлення тарифу на газ майже в 3,5 рази вище, ніж це потребує собівартість цього продукту. І чітко розібралася, куди йдуть ті гроші, які, як надприбутки, сьогодні  беруть з кожного громадянина України. І коли ці надприбутки потрапляють в РосУкрЕнерго, то розібратися, хто з РосУкрЕнерго отримує ці  надприбутки на владному олімпі.

Будь ласка, які ще є питання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Сербін, прошу.

 

11:05:39

СЕРБІН Ю.С.

Прошу  передати слово депутату Турчинову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Турчинова.

 

11:05:50

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановна Юлія Володимирівна, ви, мабуть, знаєте, що буквально за годину до вашої доповіді нам роздали альтернативну так звану постанову щодо створення слідчої комісії з такою ж самою назвою. Я би хотів, щоб депутати звернули увагу, що ця постанова – це просто калька. Люди, які її готували, навіть полінилися якісь слова змінити – один до одного переписали вашу постанову. Єдине, що пропонують, голову комісії від антикризової так званої коаліції. Не вважаєте ви, що це зроблено виключно для того, щоб заблокувати розслідування цих питань і прикрити корупційні схеми, які сьогодні створюються на газовому ринку і продовжити знущатися над нашим населенням під час осінньо-зимового періоду? 

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Да дійсно, я цю постанову бачила і я розумію, що сьогодні антикризова коаліція, яка створила кризу зараз в системі встановлення тарифів, яка оголосила тарифну війну практично всім громадянам України, вона сьогодні намагається скрити це відверте зловживання і хочуть поставити саме від влади керівника спеціальної слідчої комісії. Я хочу запитати: навіщо створювати спеціальні слідчі комісії владі, якщо вони самі є влада і вони можуть розібратися в своїх владних кабінетах? І я переконана, що якщо у цієї влади залишилася хоч крапля честі, слідчі комісії мусять завжди очолювати представники опозиції, якщо це стосується зловживань влади.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Співдоповідь по альтернативному проекту 2025-1. Василь Кисельов, будь ласка, п'ять хвилин.

 

11:07:51

КИСЕЛЬОВ В.О.

Шановні громадяни України! Перш за все, хочу звернути увагу народних депутатів України на результати вчорашнього поіменного голосування, яке я тримаю зараз в руках, і яке ви можете витягнути у себе з комп'ютерів. Особисто для мене немає нічого несподіваного в тому, що фракція Тимошенко, яка ініціювала питання про створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України про персональний склад тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розгляду звинувачень у   підкупі народних депутатів України  не голосувала вчора за цю постанову.

Так, при голосуванні вчора за цей проект  в цілому, в якому пропонувалося, я звертаю вашу увагу, ввести до складу комітету представника фракції БЮТ шановного колегу Омельченко не голосували 104 депутати фракції БЮТ, 2 голосували проти і тільки 22 підтримали свою пропозицію, де вони вчора забрали у нас 2 години часу.

На мою думку, це говорить про те, що ті, хто постійно брешуть з цієї трибуни, розуміють, що доведеться відповідати. (Оплески). Доведеться відповідати за постійні наклепи, які ви з цієї трибуни весь час кидаєте і в пресу також.

Бо особисто я, ніколи, підкреслюю, я ніколи не погоджуся з огульним звинуваченням, що в залі Верховної Ради України ходять міфічні  сотні мільярдів доларів і таке інше. Я в списку Партії регіонів пройшов до Верховної Ради України під номером 34, і я клянусь своїми дітьми, що я жодної копійки нікому не дав за те, щоб попасти в список і ні від кого не взяв. (Оплески) . І кидати такі звинувачення я буду вимагати, щоб їх покарали цих людей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Олексійович. Вибачте, будь ласка, давайте по темі.

 

КИСЕЛЬОВ В.О. А тепер я прошу вибачення, у мене було право на репліку. Так ось, страх тих, хто постійно бреше з цієї трибуни, що доведеться відповідати, змушує блокувати роботу тимчасової комісії, яку вони запропонували створити. І ви зрозуміли чому така істерична реакція мого колеги щодо мого законопроекту  про відповідальність за наклепи. І взагалі, де ви, як ви висловилися, виловили у моєму законопроекті, що він спрямований проти засобів масової інформації?

А тепер по суті питання. А тепер по суті мого альтернативного проекту про створення Тимчасової слідчої комісії. Значить, враховуючи, що це питання має дуже високе суспільно-політичне значення, але розуміючи, що об`єктивних висновків  роботи створюваної ТСК Верховної Ради  цій фракції не потрібно, а я вже навів приклади як вони приймали участь у голосуванні за свої ж проекти, я пропоную, і це в проекті є, обрати головою ТСК України,  ТСК цієї комісії Александровську Аллу Олександрівну. Цілком зрозуміло, це не представник Партії регіонів. Цілком зрозуміло, що фракції БЮТ хотілося б, щоб головою був представник її фракції, щоб роботу чергової ТСК успішно пустити під укіс. Бо я переконаний, що висновки комісії будуть невтішними для фракції БЮТ. І це не просто слова, я нижче приведу вам аргументи.

Друга відмінність. (Не перебивайте, це нечемно) Я прошу визначити термін діяльності ТСК не шість місяців, як пропонує Тимошенко, а три місяці. Не треба затягувати процес.

Слідуюча відмінність. Попередній звіт ТСК заслухати не через три місяці, а через місяць. Крім того, при розгляді питання прошу прийняти до уваги, шановні колеги, що всі ми з вами отримали попередній звіт і висновки Тимчасової слідчої комісії з питань перевірки ситуації з забезпеченням природним газом українських споживачів, головою якої є Андрій Деркач. Я прошу вас, щоб ви її дуже уважно подивилися. А я вам процитую декілька пунктів.

Ось цей звіт. „У 2005 році контроль держави за станом справ у паливно-енергетичному комплексі України, зокрема в газовій галузі, системно не здійснювався. У результаті суперечливих дій, цілого ряду помилок уряду стан на газовому ринку України значно погіршився”. За браком часу я не буду читати – ви подивитеся. Але тут видно, хто винуватий у тому, що відбувається в Україні з цього питання.

Крім того, хочу вас просити, щоб при обговоренні ви звернули увагу, не забули про проект Рудьковського і Полякова, який теж у мене в руках, з цього ж питання.

І ще одна пропозиція, яку прошу вас обговорити. У звязку з тим, що ми з вами визнали незадовільним виконання Державного бюджету за 2005 рік, я буду вносити проект постанови про створення, раз пішла така мода, про створення ТСК про виявлення причин незадовільного виконання бюджету, Державного бюджету за 2005 рік, підкреслюю – 2005-й рік.

Крім того, хочу просити вашої підтримки, щоб у постанову, яку ми зараз будемо приймати, включити пункт, яким доручити ТСК Верховної Ради України, які ми зараз обговорюємо, перевірити обгрунтування списання боргів ЄЕСУ в розмірі більше як.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василь Васильович.

Так, будь ласка, запитання. Прошу записатися на запитання. Репліку одержите після обговорення питання.

Будь ласка, записуємося на запитання.

Так 3 хвилини, Микола Садовий, будь ласка.

 

11:13:26

САДОВИЙ М.І.

З місця?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З місця, з місця.

 

САДОВИЙ М.І.

 Микола Садовий, фракція Соціалістичної  партії України.

Шановні телерадіослухачі, не рідко трибуна Верховної Ради використовується, я б так сказав, для політичної тріскотні. Тому я прошу відрізняти одне від другого, істину від наносного. Але по суті запитання: у нас то газова проблема виникає, то  мясна  проблема виникає, то цукрова виникає і так нескінченна така ланка, ланцюжок.

Скажіть будь ласка, є причина і єсть наслідок, то ті комісії, які  плануються працювати, вони будуть розглядати наслідки, коли вже ціни підвищили, чи причини, які породили ті, те підвищення, яке у нас систематично здійснюється? Прошу.

 

КИСЕЛЬОВ В.О. Дякую, колего, за запитання. Звісно, що коротко на це питання відповідати не буду, тому що я знаю, проаналізував: скільки було створено тимчасових  комісій в Верховній Раді України, які були результати, результати по більшості комісій, практично, немає.

Тому я дуже радий, колего, що ви задали таке питання. Я думаю, що народ України почує про те, що Верховна Рада  України буде дивитися не тільки на наслідки того, що робить уряд, а буде шукати причини і викорінювати ці помилки. А може, викорінювати, а потім давати оцінку тим конкретним посадовцям, які сьогодні рвуться до влади, потім створюють по пять, по шість криз. Їх з позором відправляють у відставку, а вони через півроку знову рвуться до влади, значить, дуже сподобалося.

Тому я хочу сказати на завершення, не перебивайте, тому що хочу сказати, що я переконаний, що  ми з вами приймемо правильне рішення і заставимо комісію працювати. Якщо ви приймете той альтернативний проект, який я вніс, то комісія буде працювати.

Колега Александровська – дуже зважений і підготовлений політик. Вона зможе керувати цією комісією.  Дякую за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Куренной, будь ласка.

 

11:15:54

КУРЕННОЙ В.К.

Володимир Куренной, блок Юлії Тимошенко, Одеса.

Прошу передати слово Миколі Томенко.

 

11:16:08

ТОМЕНКО М.В.

Василь Олексійович, от що  мене турбує? Тобто ви все правильно говорите про необхідність перевірки обґрунтованих тарифів. Що турбує? От ви зробили таку ж саме постанову, не змінивши жодного слова в назві і обґрунтуваннях в постанові Тимошенко. І, ну, тут є момент якийсь етичний, коректний і так далі. Я хотів би почути.

І друге, я не знаю жодної країни в світі, де б влада контролювала через Тимчасові слідчі комісії саму себе. Ідея Тимчасової слідчої комісії полягає у тому, що треба проконтролювати законність дій влади. Ви як політична сила, яка сформувала владу, кажете, що  влада неправильно робить  і ми будемо  контролювати.

Складається враження, можливо, вже коаліція розпалася? Тому поясніть логіку, навіщо створена ця вами комісія?

 

КИСЕЛЬОВ В.О.  Я, шановні колеги, зараз дивлюся і думаю, з якої ж ви фракції? Може, вже ви вийшли із фракції БЮТ, бо не я подав. Я подав як альтернативу, тому що я хочу, щоб це питання таки було розглянуто. І не 6 місяців ви тягнули кота за хвіст, а через три місяці були висновки. І не три місяці  попередні висновки були, а тільки місяць. Це по-перше.

А по-друге, по суті вашого запитання. Значить, вибачте, але якщо уряд буде робити щось не те, то ми, коаліція, будемо з нього питати. Це – однозначно.

(Шум у залі)

І сьогодні те, що ви хочете, я вже сказав у своєму виступі. Ви хотіли б поставити Сивульського на чолі цієї комісії  для того, щоб, я вже сказав, пустити під укіс роботу комісії. Я думаю, що ми вам цього не дозволимо.

І враховуючи, що питання це має дуже велике суспільно-політичне значення, ми будемо працювати на народ України, на виборців.

І дякую вам за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка.

Співдоповідає у нас по цьому питанню від профільного комітету Заплатинський Володимир Михайлович. Будь ласка. Іменинник відзначить доповіддю свій ювілей. Прошу. Так, п’ять хвилин.

 

11:18:34

ЗАПЛАТИНСЬКИЙ В.М.

Шановний пане Голово, шановні колеги народні депутати.

Я з вашого дозволу скажу, що я голова Комітету з економічної політики. (Шум у залі). Шановні колеги,  я звернувся до Адама Івановича як головуючого на засіданні.

Проект постанови про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування об’єктивності встановлення нових тарифів на природних газ для населення та пов’язаних з цим наслідків за зміни тарифів на комунальні послуги, внесений депутатом України Юлією Тимошенко, реєстраційний номер 2025, від 4 вересня 2006 року. Надійшов до комітету зазначений проект минулої п’ятниці 8 вересня увечері.

Оскільки попереднє засідання комітету відбулося 6 вересня, розгляд питання було терміново включено в порядок денний чергового засідання комітету. До речі, враховуючи, що згідно доручення голови Верховної Ради України проект постанови повинен бути опрацьовано крім нашого, головного комітету, ще у чотирьох комітетах, від яких висновків до цього часу не надійшло. Ми перенесли засідання нашого комітету з середи 13-го на четвер 14-те вересня, щоб інші комітети на своїх засіданнях сьогодні зробили такі висновки і надали комітету.

Крім того, хочу зазначити, що народними депутатами подано ще два аналогічних проекти постанов про утворення тимчасової слідчої комісії –  реєстраційний номер 1229 від 2 серпня та 1269 від 4 серпня саме для розслідування ситуації щодо забезпечення газом споживачів  та розрахунків за наданий газ. Тому було б доречно і, враховуючи, що сьогодні зареєстрована ще одна постанова за номером 2025-1, було б доречно розглядати всі постанови разом.

Таким чином, Комітет з питань економічної політики планує розглянути проекти постанов про створення Тимчасової слідчої комісії з розслідування об’єктивності встановлених нових тарифів на природний газ для населення та пов’язаних з цим наслідків за зміни тарифів на комунальні послуги на черговому засіданні 14 вересня 2006 року. Я запрошую всіх авторів внесених і перерахованих постанов на засідання. І, звертаючись до колег голів комітетів, котрим Головою Верховної Ради розписані ці законопроекти, прошу сьогодні зробити такі висновки та надати комітету.

Завіряю вас, що висновок комітету профільного з питань економічної політики буде не політизований, обґрунтований і в п’ятницю зранку він буде у Верховній Раді України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не знаю чи ставити запитання. Мабуть, ні, бо це підтвердження того, про що вчора цілий день деяка фракція звинувачувала головуючого, що порушується Регламент. Ось вам зразок порушення Регламенту, коли без комітету ми розглядаємо питання, а тут комітет не тільки економічної політики, тут б своє слово по створенню ТСК мав би сказати і Комітет з питань Регламенту. Ні одного, ні другого висновку немає, але ми сьогодні це розглядаємо і шановний Сас, який вчора цілий день звинувачував головуючого в порушенні Регламенту, сьогодні, на превеликий жаль, мовчить.

Так, сідайте, будь ласка. Одержите ви репліку. Сідайте, будь ласка.

Так, переходимо, але питання вже в розгляді, тому ми, незважаючи на те, що порушуємо Регламент, будемо його далі розглядати. Так, ще раз повідомляю, записалося в нас 60 народних депутатів для участі у обговоренні. Подивіться, будь ласка, на табло, абсолютно витримано все те, про що тут говорили, що, мовляв, не від фракцій. Чергується від фракцій. Всі фракції чергуються, все  відповідно до 33 статті Регламенту.

Давайте у зв’язку з таким інтересом відведемо тоді 25 хвилин на виступи і будемо визначатись. Будь ласка, Ярослав Сухий, підготуватись Кучеренко Олексію.

 

11:23:27

СУХИЙ Я.М.

Прошу слово передати народному депутату Турманову Віктору  Івановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Віктор Турманов, підготуватись Олексію Кучеренко.

 

11:23:45

ТУРМАНОВ В.І.

Уважаемые коллеги! Безусловным является то, что повышение цен и тарифов на  газ и электроэнергию, коммунальные  услуги для населения в настоящее время является наиболее актуальной, резонансной проблемой  затрагивающей жизненоважные интересы подавляющей  части граждан нашей страны.

И все мы прекрасно знаем, что эта проблема не сегодняшнего  и родилась она намного ранее. В результате безответственных, бездумных, антинародных действий помаранчевой власти во главе с двумя последними правительствами.

Ведь именно с их одобрения и согласия Кабинет Министров Украины отказался от соблюдения ранее достигнутых договоренностей с профсоюзами о непринятии решений по ценовым вопросам без осуществления предупредительных мер социальной защиты и в первую очередь наиболее необеспеченных слоев населения.

Поэтому механизм повышение цен на газ, электроэнергию и как следствие коммунальные послуги разработали предыдущие правители. Поэтому федерация профсоюзов Украины, вы все хорошо знаете информировал вас, уважаемые коллеги, проверяло ряд масштабных протестных акций по всей Украины с требованием конституционного соблюдения социальных прав трудящихся и населения на обеспечение достаточного уровня жизни.

Однако как вы знаете позитивная реакция со стороны бывшей власти на эти требования, практически никакого не было. Сегодня федерация профсоюзов обратилась в суды и сейчас проходят судебные процессы.

Считаю, что в данной ситуации наши усилия должны быть направлены на осуществление мер и поиск путей, и принятие кардинальных решений по исправлению оставленного нам в наследство существующего положения дел.

И надо чтобы сегодня и Верховная Рада и народ знал  причины, почему так произошло, и знал истиную картину, что сегодня так красиво говорят с этой трибуны отдельные.

На мой взгляд  это должен быть целый комплекс мер и социальной защиты населения, в том числе комплекс реально адекватных мер по повышению доходов населению. Необходимо четко выписать соответствующие нормативы и обеспечить реальное предоставление субсидий соответствующим категориям населения.

И в заключение я хотел бы сказать, фракция Регионов рассмотрела это сегодня очень такой вопрос он и политический, сегодня здесь обостряют, И самое главное люди от нас ждут. Поэтому мы будем поддерживать создание следственной комиссии по установлению новых тарифов на электроэнергию, газ, коммунальные послуги за номером 2025-1. И кто бы, что не говорил, мы доверяем эту комиссию, чтобы возглавлял представитель от компартии. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олексій Кучеренко фракція "Наша Україна" , підготуватися Ткаченку.

 

11:26:47

КУЧЕРЕНКО О.Ю.

Шановні друзі! Олексій Кучеренко фракція "Наша Україна". Мені і важко і легко сьогодні говорити. Важко тому, що це, дійсно, дуже велика проблема. І, я як свого часу і голова Держжитлокомунгоспу в уряді Юліі Володимирівни Тимошенко, і, як нині голова підкомітету житлово-комунального господарства, повірте мені, дуже добре знаю і розумію цю проблему.

З іншого боку ми розуміємо, що вона сьогодні, на жаль, не є суто професіональною, вона стала політичною. І тому я свій виступ хотів би присвятити не тому, щоб декларувати на всю Україну, хто більше тут любить і радить за народ - "Наша Україна", БЮТ, регіони, комуністи чи ваша Україна.

А я хотів би сказати вам, що ми повинні зробити сьогодні все і це є позиція "Нашої України" , щоб максимально деполітизувати вирішення цієї проблеми. Бо нам все рівно з вами треба буде негайно її вирішувати.

 В цьому плані я хочу, по-перше, зазначити своєму шановному колезі, який     виступав тільки що, що ця проблема не Помаранчевої влади. Ця проблема накопичувалася з 1991 року. І всі уряди без винятку, і уряд Єханурова, Тимошенко, Кінаха, Януковича і  Пустовойтенка, на жаль, не встигали зробити реальну державну систему регулювання. В цьому вина, до речі, і наша з вами, як депутатського корпусу. Це по перше.

По друге.  Хотів би вас поінформувати, що вчора  на засіданні комітету розглядалося це питання і ми прийняли абсолютно  фахове рішення – підготувати  свій проект постанови, який ми, я думаю, обговоримо з нашими колегами з комітету Заплатинського з економічної політики, з іншого комітету для того, щоб запропонувати нам з вами практичне і  професіональне вирішення цієї проблеми.

Ми також хотіли б зазначити, що  є  два аспекти цієї проблеми.

По перше, є дійсно проблема: куди дівається газ власного видобутку  і що робить РосУкрЕнерго на нашому  ринку. І треба прийняти політичне рішення, чи довіряти комісії Деркача,  і очікувати якихось конкретних результатів, чи створювати нову тимчасову комісію.

Фракція „Наша Україна” вирішила тут, в сесійному залі, підтримати пропозицію і проект постанови Юлії Володимирівни Тимошенко, тому що ми вважаємо, що від створення нової комісії, як мінімум, ми не програємо, а ми отримаємо якусь додаткову інформацію і цілком логічно буде це зробити, цю комісію, і прийняти  пропозицію опозиційної фракції.

З іншого боку ми впевнені, що  ні яка жодна слідча комісія не надасть нам  з вами механізмів практичного професійного вирішення цієї проблеми. Тому ми пропонуємо дочекатися висновків і рекомендацій профільних комітетів і разом прийняти наприкінці тижня нову постанову, якщо це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Ткаченко передає  Миколі Кравченку, будь ласка, фракція комуністів, підготуватися – Кузьменко  передає Волзі.

 

11:30:11

КРАВЧЕНКО М.В.

Кравченко, фракция коммунистов. Уважаемые коллеги, уважаемые теле и радио слушатели. Коммунисты  всегда выступали против повышения  цен на коммунальные услуги  и за нами стоит практическое действие по этому вопросу.

И мы сегодня за то, чтобы разобраться, что сегодня происходит, по какой причине повышается и кто в этом виноват.

Основы, нужно вам сказать, комиссии, которая будет создана, она сразу увидит, что основы заложены правительством Юлии Владимировны Тимошенко. Основы сегодняшней ситуации заложены еще в 95-м году, когда Кучма, Лазаренко и Тимошенко разрывали газовый рынок, уводили украинский газ, который добывался здесь, уводили в свои схемы и зарабатывали колоссальные деньги.

Мы сегодня за то, чтобы разобраться, кто сидит на скважине и кто сегодня работает по этим схемам. Мы сегодня за то, чтобы объективно разобраться, в каких регионах каким образом и как объективно коммунальные услуги повышены. Мы сегодня за то, чтобы разобраться почему в Донецке повысили. Но мы хотим узнать, почему в Полтаве представитель БЮТ, глава областного совета также повысил цены. По-видимому, есть объективные условия, о которых я сказал выше, которые влияют сегодня на цену газа.

Надо разобраться с тем, кто был причиной разрыва взаимоотношений с Россией по газу.

К вашему сведению говорю, что мы получали 17 млрд. кубов газа по 50 долларов. При правительстве Тимошенко этот договор был разорван и, таким образом, мы имеем то, что мы имеем.

Коммунисты будут голосовать за законопроект 2025-1, потому что там возглавляет коммунист Александровская – объективный и грамотный человек. Я думаю, она ответит на все эти вопросы.

Вношу предложение. Четвертый пункт того постановления, о котором я сказал, 2025, изложить в такой редакции: «Поручить специальной комиссии изучить вопрос законности списания семи с половиной миллиардов гривен «Единым энергетическими системами» и эти деньги направить на снижение коммунальных тарифов».  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, від фракції соціалістів Волга. Кузьменко йому передав. І Жиденко передає від БЮТ Сербіну підготуватись.

 

11:32:51

ВОЛГА В.О.

Шановні народні депутати, шановні теле-, радіослухачі. Мені здається, знаєте, що вже такою традиційною ознакою української політики стало фарисейство. Я хочу нагадати деякі важливі моменти. 1995 рік. Тоді Єдині енергосистеми України опанували весь енергетичний ринок. Ціна газу з 44 доларів в один рік за одну ніч стала з 44 до 83 доларів. Мені здається, що дарма ухмилятися, це так було, Юлія Володимирівна. Перше.

Друге. 2005 рік. Громадський контроль день в день закидав листами КРУ і  ту людину, про яку ви зараз говорите, яка має нібито очолити цю Тимчасову слідчу комісію,  про те, що ситуація з газом от така. Чому тоді не прислухались? Цифри громадський контроль вже тоді називав 6-8 доларів за тисячу кубічних метрів на український газ. Не прислухались. А зараз це вигідно.

 А як сталось? Виявляється дехто із членів фракції на засіданні комісії Деркача почув ці цифри, бо це те, над чим зараз працює комісія Деркача і вирішили політичну ініціативу зробити. Прибігли і кажуть: „Юлія Володимирівна, а давайте ми вдаримо зараз”. Я звертаюся до всієї команди, до всієї коаліційної команди, я вас прошу, не треба за це голосувати. Окремим рішенням надати комісії, яка вже діє, яка системно працює, надати можливість, не можливість, а щоб вона відзвітувала з цього приводу і  працювала. Розширити мандат роботи комісії.

Крім всього іншого, вчора була  заява фракції Соціалістичної партії України. В цій заяві була чітко  сказана пропозиція – створення, вже знаєте, не ефемерної, тим більше, матеріалу ми вже нарили в комісії предостатньо. Не ефемерної, а реальної комісії, яка буде складатися з представників Верховної Ради України всі фракції  там делегують, від НКРЄ і Кабінету Міністрів. І саме ці цифри і ці  дані, які комісія Деркача вже взяла, вже озвучила і ви в тому числі, завдяки комісії Деркача, саме ці дані дати задля того, щоб це було вивчено і знайдено вихід. Але вже негайно, швидко, не займаючись політизацією, хто із нас яку комісію створить, хто буде більший правий чи менш правий. Дякую дуже за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Юрій Сербін фракція Блоку Тимошенко, за ним Зварич.

 

11:35:26

СЕРБІН Ю.С.

Шановні колеги, безумовно, те питання, яке ми розглядаємо, є політичним. І я як член  фракції БЮТ  підтримую це рішення. Але давайте  перейдемо на хвилинку чи на 3 хвилини, скільки там у мене регламенту, до фахового розгляду цього питання.  Зверніть увагу на перший пункт. Там записано,  що комісії доручається розглянути  методику цін. Що зараз у нас з методикою цін?  У методиці цін  закладені фактичні витрати, які є на кожному підприємстві-постачальнику. Вони ніяким чином не стимулюють постачальника до того, щоб він вводив режим економії, енергозбереження та всього іншого.  Є нормальні механізми. І ми  пропонуємо, щоб ця комісія, попереднє рішення, ця комісія  запропонувала ці нормальні механізми для  того, щоб ці тарифи були економічно обґрунтовані. І що навіть для зовнішнього газу  ми можемо не так підвищувати ціни на комунальні послуги і на інші постачання нашим підприємства, якщо ми зробимо науково-розраховані нормативи, а вони є практично, їх просто  треба розглянути. І якщо постачальник буде платити за те, що він   перевищує витрати зі свого карману, то,  нарешті, піде і реформа житлово-економічного господарства, і, головне, що для нашого народу  це будуть знижуватися тарифи на газ. Ось  що ми пропонуємо. Це перше.

Друге питання. Безумовно, хто це контролює?  От тут попередній депутат казав, що  там комісії і Кабінету Міністрів, і  НКРЄ всього іншого.  Не буде там толку. І те тому, що вони погані,  а тому що це, дійсно, контрольна і слідча комісія, це перше.

А по-друге. У нас зараз контроль здійснює НКРЄ, яке  цілком залежне від Кабінету Міністрів. Я розумію, щоб вивести НКРЄ з-під залежності Кабінету Міністрів, потрібні серйозні зміни, навіть Конституції. Але у нас є приклад контрольної комісії  НКРЗ по засобам звязку чи по звязку. То давайте це ми можемо розглянути, це можемо зробити. Тоді, якщо  люди, які входять у цю комісію призначаються Президентом,  і вони майже гарантовані на 5 років, що їх  не знімуть, то тоді вони обєктивно можуть дивитися на це   питання, як виконується нова методика.  Я не згідний з депутатом з колегою Кучеренко, що  ця комісії не може робити, бо є фахівці, які можуть  це зробити.

Безумовно, потрібне доручення Антимонопольному комітету. Безумовно, в процесі роботи цієї комісії потрібні парламентські слухання, бо це турбує весь народ. Тому давайте трохи відійдемо від політичної складової, бо, безмовно, не можна її виключити,  але це комісія, яка потрібна, яка буде працювати.  Завдання комісії Деркача не потрібно передьоргувать. Хай вона займається своєю справою. А те глобальне завдання їй потрібно виконать. І прошу, давайте забудемо на хвилинку про політику і проголосуємо про те, що реально.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Ігор Зварич передає слово Олегу Панасовському, будь ласка. За ним Беспалий. Це не той Зварич. Той працює в Кабміні і зараз іде засідання. 

 

11:38:56

ПАНАСОВСЬКИЙ О.Г.

Уважаемые коллеги, во избежание снижения рейтинга партий, представленных в Верховном Совете и потери личного авторитета у своих избирателей, никто из народных депутатов с этой трибуны открыто не поддержит идею повышения тарифов на коммунальные услуги. Однако я абсолютно уверен, если бы сегодня Юлия Владимировна Тимошенко была бы председателем правительства, она бы вышла не с предложением создания следственной комиссии, а отстаивала бы их и убеждала народных депутатов в необходимости и целесообразности их повышения. И этому имеется объяснение. Давайте на это посмотрим и отреагируем не с позиций возбужденных статистов, а с позиций хладнокровных реалистов-экономистов.

Именно за последние полтора года, включая и период премьерства Юлии Владимировны, в структуре себестоимости производства электроэнергии, значительная доля которой является основой любой производимой в стране продукции, затраты на топливо увеличились на 35 процентов за счет роста цен на уголь и газ. Именно недопустимо высокий удельный вес топливной составляющей – электроэнергии – стал следствием нынешней ситуации в коммунальном хозяйстве. Рост цен на топливо привел к увеличению топливной составляющей в тарифе, превышающей 90 процентов при предельно допустимом по предыдущему опыту работы энергетики СССР, Украины и по международному опыту не выше 70 процентов. Тариф на электроэнергию даже при этом не обеспечит не только перспективное развитие энергокомпании, но их и текущую деятельность. Для обеспечения работы сегодня электростанции энергетики вынуждены привлекать кредитные ресурсы и в настоящее время сумма непогашенных кредитов превышает 1,6 миллиарда гривен. И этот факт не может ни отразиться на коммунальном хозяйстве и услугах. Тупик. И никакая  следственная комиссия при комплексном изучении проблемы ничего существенного не предложит, а лишь подтвердит необходимость роста тарифов. Вопрос один. Каковы граничные показатели тарифа.

Я не против работы следственной комиссии, однако, сомневаюсь в ее результативности. Считаю более действенным в этой ситуации срочное изучение, рассмотрение и принятие внесенного в Верховный Совет проекта постановления Верховной Рады Украины, регистрационный номер  1055, о  внедрении единой Государственной системы мониторинга производства, поставки, транспортирования, потребления и оплаты за топливно-энергетические ресурсы и жилищно-коммунальные услуги, разработанной специалистами и учеными Национальной академии наук Украины, предусматривающей создание единого государственного методологического центра по утверждению методик, расчетов, форм и стандартов этой системы.

Прошу    мое предложение поддержать. Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. 

Будь ласка, Борис Беспалий. За ним Самойлик Катерина.

 

11:42:00

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, "Наша Україна".

Шановні колеги, ну, я не буду розповідати про  сутність проблеми, це якраз результат є, має бути результатом роботи комісії, а ми ще до початку роботи  комісії чи буде вона створена уже розповідаємо що і як там воно є. але факт проблеми ігнорувати не можна. Якщо коротко сказати, що ціни на газ зростають і всі ми відчуваємо, що вони зростають необгрунтовано, тобто вони зростають більше, ніж це мало б бути. І спокійно на це дивитися депутати мабуть не повинні.

Галузь звичайно це монополізовано, там є домінуюче становище окремих корпорацій і тут дивує роль антимонопольного комітету, точніше те, що він не працює, ну можливо його голова як…… те, що він є і депутатом це дається взнаки.

Я думаю, ще на один момент треба звернути  увагу. У нас є комітет з паливо-енергетичного  комплексу парламентський, і треба його контрольні функції в цьому випадку також задіяти.

Є також комісія, яку я згадував в своєму запитанні до доповідачки, яку очолює пан Деркач. Можна було б обійтися без створення нової комісії, розширивши повноваження тієї комісії, в якій працює пан Деркач. Це було б, до речі, дуже логічно, і, мені здається, це був би кращий вихід.

Але, разом з тим, ми бачимо настрій в сесійній залі, ми бачимо, що за тими проектами постанов, які внесені, явно є достатня кількість депутатів для створення комісії. Треба 150 голосів. Отже, фактично можна передбачити, що комісія буде створена саме нова.

Як тоді, який проект постанови взяти за основу? З нашої точки зору, вони, дійсно, мало відрізняються. Але тоді виникає питання: чому ж тоді їх є два, якщо вони так мало відрізняються? Мені здається, що в такому випадку треба обрати за основу той проект постанови, який був внесений першим, саме той, який був внесений пані Тимошенко, тим більше що особисто я терпіти не можу плагіату, і мені не зрозуміло було, навіщо було переписувати її проект, щоб змінити там три місяці на один місяць і в такий спосіб це питання вирішити.

Отже, пропозиція зводиться до наступного: не голосувати постанову одразу в цілому чи з зауваженнями, а взяти за основу, із проекту, який внесений паном Кисельовим, змінити терміни, тобто, дійсно, визначити терміном діяльності комісії шість місяців і звіт зробити через один місяць. І з такими поправками можна було б її прийняти. І, разом з тим, треба, щоб визначився все ж таки… визначення Верховної Ради щодо пана Сивульського. Якщо він має бути головою цієї комісії, а ми виступаємо саме за це, краще, щоб її, дійсно, очолював представник опозиції, то тоді його треба виключити зі складу комісії, яку очолює пан Деркач.

Розраховуємо, що наші такі пропозиції будуть підтримані. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Самойлик, будь ласка, передає слово Петру Симоненку. Підготуватися, одна хвилина в Терена залишилася.

 

11:45:25

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые радиослушатели.

Высказываю позицию по данному  вопросу о необходимости формирования специальной следственной комиссии, фракция коммунистов будет голосовать за проект, в котором председателем комиссии предлагается утвердить Александровскую. Исходя из того, что надо исключить сегодня роль специальной комиссии, как фактора сокрытия совершенных ранее, в предыдущие годы финансовых, экономических и политических  преступлений и обеспечить сегодня для парламента обоснованные  оценки, по которым мы будем принимать государственного значения вопросы.

Почему я  об этом веду разговор? Украина имеет колоссальные  ресурсы. Мы имеем угля по запасам  минимум на 100 лет вперед. Мы имеем возможность, добывать ежегодно пять миллионов тон нефти и до  20 миллиардов кубических метров газа. То есть вопрос сегодня создания следственной комиссии и вопрос о тарифах – это вопрос о государственной политике обеспечения энергетической безопасности страны. И в первоначальном порядке надо решить  вопрос именно этот.

Во-вторых, я хочу сегодня, отвечая на вопрос: что конкретно сделать? Задать каждому из  нас сегодня вопрос: уважаемые народные депутаты, скажите,  пожалуйста, сколько в 91-ом году вы платили за газ? Вы помните кто-то, сколько вы платили в 91-ом году за газ? Или до 91-ого года, сколько платили за газ?

Вы даже не учитывали это в семейных бюджетах, потому что  государственная политика была нацелена на защиту энергетической безопасности и правильном распределении сырьевых ресурсов. Поэтому, говоря об использовании газа сегодня, в условиях независимого государства Украины, мы должны признать, что  газ используется как ресурс обогащения царствующей четы. И вопрос сегодня комиссии – это вопрос борьбы о том, что одну чету отделили от использования этого газового ресурса и миллиарды перераспределяли в собственные  карманы, а другая пришла.

Поэтому я в который раз  и приглашаю проголосовать за то, чтобы Александровская  возглавляла комиссию. Ноя хотел бы, чтобы мы учли с вами этапы борьбы за обогащение отдельных группировок на  газовой проблеме. 91 год – вот откуда проблема газа стала политической. Именно пришедшие в парламент политические силы, проповедующие национализм и прозападный вектор развития  Украины, она использовали вопрос энергетической безопасности как политический вопрос.  94095 год -  это захват газотранспортной  системы президентская. Премьер и, естественно, Президент «крышевать» начал эту структуру.

Я еще раз хочу подчеркнуть, что именно с Единых энергетических система началось разрушение экономической независимости страны. Именно Единые энергетические системы породили бартерные схемы, именно Единые энергетические системы вся эта манипуляция приводила к выводу колоссального капитала в оффшорные зоны и уничтожению независимости страны.

Поэтому, товарищи, я…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Будь ласка, одна хвилина залишилася. Терен передає Турчинову, прошу.

 

11:48:55

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги, я думаю, що всі по три хвилини виступали і не варто, мабуть, обмежувати виступ.

Ви знаєте, шановні друзі, я от слухаю наших  комуністів. І я хочу їм нагадати: друзі, достатньо демагогії, ви уже як на Кубі, ви – влада, і працюйте як влада. Те ж саме я звертаюся до Регіонів, не треба вам переписувати постанови опозиції, не треба соромити себе тим, що ви даже змінити букви не вмієте, якщо б хоча б видати її за власну постанову.

Ви знаєте, от ми бачимо сьогодні повний, стовідсотковий рецидив „кучмізму”. Сьогодні, коли опозиції  не може нічого закинути, починають вигадувати, ви знаєте, брудні справи, які уже десятки разів позакривали суди.

Причому, даже в часи Кучми не доходили до того, що опозиція уже не може створити слідчу комісію. Це було наше право, ви даже цього боїтеся. Ви боїтеся, що ми створимо слідчу комісію і покажемо, що ви прикриваєтеся демагогією, а займаєтеся банальним дерибаном, в чотири рази продаєте більше вартістю населенню газ, ніж  добувається в Україні.

Можна говорити про ваші…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка.

(Шум у залі)

Я ще раз повторюю: час.

Шановні колеги, ми відвели на обговорення 25 хвилин.

Залишилося із 25 хвилин, одна хвилина використали. Було б чотири, ще хтось одну використав би. Це не має значення, ну, так попало, що потрапило на. Це не вперше. Це перше.

Друге. Симоненко договорив до кінця, бо в нього був ще час. Він говорив в свій час. Пане Кирильчук, не махайте руками, бережіть енергію.

Друге. Ми тільки що говорили буде, все буде за Регламентом. І тільки що говорили із системою „Рада”. Дійсно, нам треба буде двічі записуватися. Поки що система „Рада” до цього не готова. Сподіваємося на завтра вони попробують нам провести такий експеримент, що спочатку ми запишемо від фракцій, а потім запишемо від народних депутатів. Хоча ті, хто входять у фракції, є народними депутатами. Ми поки що, так працює.

Обговорення питання завершено. Заключне слово, будь ласка, доповідач. Три хвилини. Потім, якщо буде бажання у Кисельова.

 

11:51:43

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Я думаю, що обговорення, яке тільки що пройшло, яскраво свідчить про те, що опозиція зачепила абсолютно вірне питання. Ці емоції, які виплеснула тільки що влада, причому від образ до принижень, до взагалі відходу від істини, свідчить про те, що саме там, де ціну на український газ підняли в чотири рази необґрунтовано і є головні зловживання, і є головна корупція, і є головні заробітки сьогодні вже клану Януковича.

Я не дивуюся, що комуністи так радикально проти нашої постанови, і що вони так радикально сунуть свого представника для того, щоб закрити спину сьогодні клану Януковича. Відповідь дуже проста. Сьогодні кожен колишній член Комуністичної партії знає, що Комуністична партія приватизована кланом Януковича. І тому такі емоції. (Оплески).

Тому емоції... Я знаю, що тепер, коли приватизовані, потрібно говорити в унісон і потрібно своїми залишками якогось там авторитету закривати ту ганьбу, з якою сьогодні живе країна і який вилився в колосальні підвищення тарифів.

Тому сьогодні абсолютно тестове питання. І ми готові сьогодні підтримати, щоб трішечки скоротити роботу цієї слідчої комісії з 3 до 1 місяця, ми зацікавлені в цьому і просимо зразу врахувати наші пропозиції. Я думаю, що ми сьогодні перевіримо, якщо керівника цієї комісії поставлять від опозиції, значить владі нема чого приховувати, якщо вони поставлять деяку, там, пані, яка завжди була захистом для всіх кланів в Україні в тіньовому режимі, значить там є зловживання і вони просто бояться, щоби комісію очолила опозиція. Це є очевидні речі.

Але наостанок, запам’ятайте, що сьогодні також з трибуни пролунали від так званої владної коаліції такі певні думки, що тарифи підвищуються правильно. На газ тарифи підвищуються неправильно. Ми можемо повернутися до старих цін і від цього не постраждає газова галузь. Коли я була прем’єр-міністром, газ коштував 17, зараз 44. І тому я думаю, що є, де, де є сьогодні знаходити корупцію.

Прошу поставити постанову першою на голосування. Потрібно набрати 150 голосів і ми будемо робити висновки. З тими змінами, які оголосив пан Беспалов. Ці зміни ми приймаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кисельов.

 

11:54:51

КИСЕЛЬОВ В.О.

Шановні колеги, на запитання моїх колег про те, навіщо було переписувати, я хочу їм нагадати про те, що треба дивитися Регламент. І, якби я змінив, починаючи з назви, то я знаю, як це робиться в секретаріаті, Слава Богу, є дуже великий досвід, 16 років у Верховній Раді Криму. І ви б пустили його по кругу як новий законопроект. Ви розумієте. Це перше.

Друге. Я хотів  би відповісти на одне питання. Вчора ви були при владі, шановні, які сьогодні ганьблять цю владу, ви забули хто вас привів до цієї влади. Ви не пам’ятаєте родства, як  кажуть.

І насамкінець. Я хочу зацитувати вам з висновків комісії Деркача два речення, які я не встиг сказати за браком часу, коли виступав. У 2005 році, як наслідок незрозумілою і не професійної переговорної політики сталося значне підвищення цін на імпортований природній газ на 80 відсотків, що вкрай негативно вплинуло на стан української економіки.

Одночасно уряд підвищив ціни на природній газ для населення та бюджетних установ, що призвело до загального підвищення тарифів ЖКХ.  

Істотно погіршився фінансовий стан НАК „Нафтогаз України” причинами стали: скорочення прибутків компаній в результаті скорочення  в 2005 році реекспорту природного газу  і різке падіння дисципліни платежів за спожиті населенням та суб’єктами господарювання і хибна практика НАК „Нафтогаз України”, покривати дефіцит обігових коштів за рахунок зовнішніх запозичень і значне використання не виробничих та управлінських витрат.

Погіршення ситуації на газовому ринку України стало наслідком ослаблення контролю з боку органів державної влади за діяльністю „Нафтогаз України”. Фінансово-господарська діяльність „Нафтогаз України” і дочірніх компаній здійснювалася зі значними порушеннями, а подекуди має ознаки кримінальних злочинів.

Тому колеги, я прошу вас підтримати в цілому мій законопроект з доповненнями, які вніс колеги Кравченко. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз, будь ласка, репліки. Фракція регіонів, хто буде? Вони мають на репліку одна хвилина.

Будь ласка, Тимошенко, а потім комуністи. Мікрофон Тимошенко Юлії, будь ласка увімкніть.

 

11:57:37

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Я хотіла б відповісти на закиди, які пролунали з трибуни, що уряд, який я очолювала розторгнув стратегічні міждержавні  домовленості між Україною і Росією. Я хочу підкресли, що я, як Прем’єр-міністр і потім як вже людина, яка працювала в опозиції, була і залишаюся категорично проти роботи компанії РосУкрЕнерго, тому що вважаю, що ця компанія – це є масштабна корупція, яка сьогодні призводить до  підвищення не обґрунтованого  цін на газ по відношенню до справжньої вартості в 4 рази. Ми були і залишаємося за те, щоб працювали ті домовленості між Росією і Україною нарівні міждержавних угод, які фіксували до 2010 року ціну на газ така, як вона була.

І тому, якщо б я повернулася на посаду, перше, не було Росенерго. А, друге, були б повернуті старі ціни на газ для населення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, від фракції комуністів. Симоненко, будь ласка, мікрофон.

 

11:58:45

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Компартия последовательно отстаивает права сегодня на национальную безопасность и права граждан на достойную жизнь.

Я хотел бы обратить внимание, что нам надо обязательно расследовать. Нам надо будет расследовать первопричины этих всех газовых конфликтов, начиная с деятельности Кучмы, Лазаренко и Тимошенко. Я надеюсь, что надо обратиться и к американскому суду, чтобы дали нам надлежащую информацию.

Во-вторых, нам надо разобраться, что массовая коррупция началась с момента работы ЕЭСУ и Итера, когда они поставляли сюда газ. И надо не забыть об этой структуре, что реально происходило.

Дальше. Надо разобраться, в зале есть свидетели, которые приезжали в ЕЭСУ и холодильники реализовывать, что себестоимость 100 долларов, а ЕЭСУ требует по 50 долларов, а все остальное – это, извините, потом будет.

Поэтому я еще раз хочу подчеркнуть. У нас есть, что исследовать, изучать, надо сегодня против помаранчевой команды, естественно не только выставлять эмоции, а глубоко разобраться в том, что было сделано во взаимоотношениях с Россией, разрушая наши …

 

  ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Безкінечні репліки, безкінцеві репліки бути не можуть. Обмінялися, один одного назвали потім можна, шановні колеги, давайте логічними, якщо ви хочете діяти поза Регламентом, то це так один виступає називає прізвище іншого, той знов його і вони цілий день будуть говорити репліками .

Обговорення  питання завершено. Будемо визначатися.

Шановні колеги, мабуть ніколи ще на створення жодної тимчасової слідчої комісії ми з вами не витратили стільки часу, скільки витратили сьогодні. Напевно ніколи не було такої великої зацікавленості до проблеми, яка обговорюється і кожен, хто тут мав можливість взяти участь в обговоренні цього питання, а це більше десяти народних депутатів, говорили про  надзвичайну актуальність даного питання.

Ніхто не заперечував і ніхто не може заперечувати проти того, що дійсно ціни і тарифи зросли у небачених масштабах і  це позначається на життєдіяльності нашої держави і в тому числі, на  нашій економічній безпеці.

Підбиваючи підсумки  нашого обговорення, я хотів би ще раз наголосити на тих пропозиціях, які були. Поза всяким сумнівом  відповідно до Регламенту, першою буде ставитися на голосування постанова, яка внесена перша і тут немає ніяких заперечень. 

Я думаю,  були пропозиції абсолютно солідарні, наприклад, з пропозиціями, готуючись до цього питання я  також    про це думав, що сказав Борис Беспалий.

Дійсно, є рація, але це вже визначить зал. Ми створили практично аналогічну вже слідчу комісію, яку очолює деркач. Можна було б доручити їй ще займатися конкретно і цим питанням, хоча воно широке там. Будуть ставитися на голосування.

Була пропозиція   з приводу того, що дійсно, і тут ми повинні будемо врахувати, що якщо я не помиляюся, статті 82   Регламенту говорить про те, що один народний депутат не може бути членом декількох комісій тобто і це  ми  повинні будемо  з вами врахувати. І будемо голосувати кожну з пропозицій, яка поступила.

Єдине,  я нагадую, що  для прийняття  рішення нам треба 150 голосів, тому що це   створення тимчасової спеціальної комісії і це конституційна норма – стаття 89.

Отже, в порядку надходження пропозицій я їх і буду ставити. В зв’язку з тим, що є не один проект постанови, відповідно, будемо ставити перший проект постанови за основу.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування об’єктивності встановлення нових тарифів на природний газ для населення та пов’язаних з цим наслідків на зміни тарифів на комунальні послуги. Реєстраційний номер 25 поданий на заміну сьогодні, автор законопроекту Тимошенко. Прошу визначатись. За основу.

 

12:03:32

За-177

За основу прийнято.

По фракціях будь ласка. Партія Регіонів. Ще раз повторюю, це за основу. За основу. Будемо голосувати в цілому, також треба 150 голосів і поправки будемо голосувати, на які також треба 150 голосів. Партія Регіонів – 0, Блок Юлії Тимошенко – 117, „Наша Україна” – 56, соціалісти – 4, комуністів – 0.

Які поправки? Будь ласка, Кисельов. Мікрофон Кисельова.

 

12:04:11

КИСЕЛЬОВ В.О.

Дякую.  Шановний Адаме Івановичу, я пропоную в проекту постанови замінити голову тимчасової комісії. Замість Сивульського обрати Александровську і внести сюди поправку Кравченка про те, щоб доручити Тимчасовій слідчій комісії розслідувати питання про списання боргів ЄСУ. Дякую. Прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, зараз обговоримо ці пропозиції. Запишіться з приводу цих пропозицій. Будь ласка. Так, будь ласка, 5 хвилин. Камчатний, блок Тимошенко. Тимошенко, будь ласка, мікрофон.

 

12:05:07

КАМЧАТНИЙ В.Г.

Передаю слово, прошу передати слово Юлії Володимирівні Тимошенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Тимошенко.

 

12:05:12

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Ну, ви всі були зараз свідками, як до абсурду доведена взагалі пропозиція.

По-перше. Я просила б зараз, Адаме Івановичу, щоб ви поставили в цілому, тому що принципово   є хто очолить цю комісію. Поставити в цілому також з пропозиціями Беспалого, поставити  в цілому спочатку перший раз на голосування. Тому що якщо ви  заміните керівника комісії, то практично, можна її не створювати, тому що влада практично візьме цю комісію в свої руки.

І тому друге питання, що стосується ЄЕСУ. Я повідомляю вам, що всі судові рішення аж до Верховного Суду, включаючи рішення Сполучених Штатів, всі підтвердили, що ніяких зловживань ніколи не було. І вставляється ЄЕСУ, щоб забовтати питання, а не повернути людям нормальні тарифи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Сулковський.

 

12:06:18

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Шановні народні депутати, ви знаєте була  стабільність, практично, в Україні багатьох попередніх років стосовно цін на газ. Іменно  у 2005 році два уряди і, особливо, опозиціонерів, популістів, які так багато хочуть помогти українському народу,  зруйнували стабільність цін на газ. 45 доларів за тисячу кубометрів газ в 2005 році був для України і українського народу. Ваші дії, як і лідерів опозиції,  зруйнували для українського народу ціни і довели до 95 доларів за тисячу кубометрів газу.

 І тому, ви, самі заложники, і виновники перед українським народом, перед оцими стінами. Тому, Адаме Івановичу, прошу пропозиції пана Кисельова поставити на голосування.   І  приступить комісія до роботи, і все буде нормально. Не дати можливість опозиції  скрити всі свої недоліки, які вони практично зробили за 2005 рік.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Микола Сивульський.

 

12:07:29

СИВУЛЬСЬКИЙ М.І.

Адаме Івановичу, я хочу підтвердити те, що я дійсно написав заяву у випадку обрання мене головою комісії.

Я прошу звільнити мене від обовязків члена комісії, яку очолює Андрій Деркач. І далі слово прошу передати Турчинову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Турчинова мікрофон, будь ласка.

 

12:07:54

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Адаме Івановичу!  Я прошу, щоб ви все ж таки дотримувалися  логіки  голосування. І перша була  пропозиція внесена автором цієї постанови   проголосувати її в цілому.  Коли зараз голосування в цілому  не пройде, тоді можна  голосувати поправки. І, ви знаєте, як це робиться.  Тому  що інакше втрачається взагалі  сенс голосування за будь-які  слідчі  комісії, які голосуються 150, тому що є більшість, яка  може завжди змінити сенс цих  рішень. Це, по-перше.

І, по-друге. Я хочу  дати відповідь пану Симоненко, Кравченко тощо. Ви знаєте, протягом восьми років  кучмісти і комуністи  розслідували справу ЄЕСУ, і закінчилося це фіаско. Зараз буде другий тур розслідування…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Бронніков, будь ласка.

 

12:08:43

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемые коллеги! Нельзя поручать расследование  газовой ситуации тем, кто вел бизнес  в газе. Мы знаем, что и  докладчик и кандидат на голову комиссии вели газовый бизнес в составе ЭЕСУ,  и мы знаем, что миллиарды ЕЭСУ  Украина из бюджета, это значит каждый  из украинцев рассчитался с Россией по этим долгам.  И естественно должен расследовать  человек, который не участник этого бизнеса. И тут   госпожа Александровская или товарищ Александровская, так пожалуй больше подходит,  - это принципиальный человек, она доведет  дело честно и до конца.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий.

 

12:09:34

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Шановний Адаме Івановичу! Прошу слово передати народному депутату  України Кушнарьову Євгену Петровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Кушнарьова, будь ласка.

 

12:09:45

КУШНАРЬОВ Є.П.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги!  Я думаю, всім нам зрозуміло, що  проблема, яку ми зараз обговорюємо, потребує  не тільки ретельного, але абсолютного чесного  і  обєктивного вивчення. Ми добре знаємо, що все неподобство, яке є у цій сфері,  створено не тільки газовими королями,  але й газовими королевами. Тому тільки людина, яка не мала жодного відношення до цих процесів і яка довела протягом декількох скликань свою об'єктивність і чесність, я маю на увазі Аллу Олександрівну Александровську, може довести цю справу до логічного нормального завершення. Тому я підтримую пропозицію депутата Кисельова і прошу поставити її на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Симоненко.

 

12:10:38

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги, уважаемые радиослушатели, я думаю, что все в Украине от младенца до убеленного сединами старца знают, что именно за эти преступления в газовой сфере, которые начинались в треугольнике Кучма-Лазаренко-Тимошенко самый гуманный суд в мире – американский – девять лет обозначил господину Лазаренко. Именно за эти преступления он сидит, потому что именно из газового бизнеса вытаскивались миллиарды, отмывались в оффшорной зоне, прятались. И за это американский суд осудил гражданина Украины Лазаренко. 

В отношении того, как работает самый гуманный суд независимой Украины мы  с вами хорошо знаем, в том числе и цену, которую он себе определяет за свою гуманность. Благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Беспалий.

 

12:11:39

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую.   Ми згадувались, тому у мене є репліка, але я її використаю для процедурного питання, тому що репліка – це персонально, це дріб'язково. Справа в тому, Адаме Івановичу, що якщо проект постанови приймається за основу, то потім в порядку оправок можна робити тільки технологічні правки, які не змінюють концепції проекту. Тому ми не можемо, наприклад, додавати новий пункт якийсь, не можемо це навіть ставити на голосування і не можемо з точністю до навпаки змінювати другий пункт про головування, тому що тут йдеться не про тільки прізвище, хоча це теж пункт з одного тільки прізвища. Тут немає власне, що коригувати. А йдеться про концепцію, тобто чи очолюється це представником опозиції чи представником влади? Концептуально тут все зрозуміло, тому моє прохання і моя пропозиція є в тому, щоб, дотримуючись регламенту, голосувати тільки ті поправки, які мають технічне значення і не голосувати змін по суті. Голосувати в цілому з тими двома поправками, які озвучив Кисельов і я щодо термінів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Шановні колеги! Опустіть, будь ласка, руки, називали багато кого.   Закликають керуватися логікою,  а не Регламентом. На превеликий жаль, немає жодної статті в Регламенті, яка б  говорила про те, що треба керуватися логікою. Статті Регламенту говорять чітко і однозначно як голосуються будь-які пропозиції до будь-якого законопроекту. Приймається за основу, потім ставиться на голосування кожна з пропозицій. Якщо вона набере необхідну кількість голосів, врахована. Якщо  вона не набрала, не врахована. Якщо в результаті  голосування ми потім знову голосуватимемо  в цілому і не набрала в цілому, знову буде не врахована. Це ж не перший раз. Навіщо, так би мовити, збиватися  на манівці? Тому  в порядку постанови, в порядку постанови пропозиції тільки єдине, спираючись на 82 статтю Регламенту, яка говорить про обмеження те, на що вказував народний депутат Бронніков, я хотів би звернутись до Миколи Івановича. Чи ті слова, про які говорив депутат, дійсно мають відношення, що ви мали   безпосередньо відношення до газу, розподілення і так далі, і тому  подібне, бо 82 стаття дійсно ставить вимоги заборони в такому випадку бути у складі тимчасової слідчої комісії.

Будь ласка, Сивульському мікрофон.

 

12:14:13

СИВУЛЬСЬКИЙ М.І.

Прошу передати слово Сасу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мені не треба „Сасу слово”, мені треба почути від вас відповідь. Сас за вас не може відповісти. Зрозуміло.

На підставі чого слово? Дайте Сасу, відповідно до 28 статті Регламенту зробити зауваження.  Увімкніть мікрофон Саса.

 

12:14:47

САС С.В.

Дякую.   Депутат Сас, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Шановний  Адаме Івановичу, відповідно до статті 28 частини 1 Регламенту. Роблю вам зауваження щодо  порушення Регламенту Верховної Ради України. Справа в тому, що проекти, що законопроектами відповідно до 84 статті Регламенту визначено тільки проекти законів, постанов Верховної Ради України, які містять положення нормативного характеру. А проекти актів, проекти постанов, резолюцій, декларацій, звернень, заяв, що випливають з установчих, організаційних, контрольних функцій Верховної Ради, не є законопроектами. І тому вони розглядаються не процедурою, ці постанови, які зараз розглядаються за процедурою розгляду законопроектів, а відповідно до 89 статті Конституції ставляться на голосування, і Верховна Рада відповідно до вимог 89 статті Конституції має право створити однією третиною від конституційного складу слідчу комісію, що вона і зробила. І ніякої за основу не треба приймати. Тому читайте, будь ласка, Регламент. Зауваження я вам зробив. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам за зауваження. Але ви мені, будь ласка, покажіть статтю Регламенту, яка говорить про те, що постанова – це так, як ви розумієте, а не так, як це говориться.

Я ставлю на голосування пропозицію народного депутата Кисельова. Будемо в порядку поступлення. Хто за те, щоб головою Тимчасової слідчої комісії обрати народного депутата Александровську, прошу голосувати.

 

12:16:33

За-228

Поправка прийнята.

Наступна поправка. Потім будуть пропозиції.

Наступна поправка. Ми їх уже обговорювали. Будуть ще поправки, будуть. Наступна поправка. Наступна поправка, яка зводилася до того, що доручити Тимчасовій слідчій комісії вивчити питання обєктивності списання боргів з „Єдиних енергетичних систем України”. Прошу голосувати.

 

12:17:23

За-227

Прийнято.

Була пропозиція, з якою погодилася автор. Я ще раз повторюю, пропозицій усно  я приймати не буду. Пропозиція, пропозиція, з якою вносилось в законопроекті Кисельова, а саме: про зміни термінів діяльності комісії із шести на три місяці. Прошу голосувати.

 

12:18:08

За-234

Так, 234. Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту постанови, в цілому. Голосуємо.  (Шум у залі)

 

12:18:32

За – 230

Постанова прийнята. Оголошується перерва на 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати. Ранкове засідання оголошується закритим. Завтра початок роботи 0 10-й годині. Сьогодні – робота в комітетах і фракціях.