Засідання 46 (вечірнє)

Опубліковано 07. 06. 2012

ЗАСІДАННЯ СОРОК ШОСТЕ     

Сесійна зала Верховної Ради України

7 червня 2012 року, 16.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, прошу підготуватися до реєстрації.

Увімкніть систему "Рада".

16:00:10

Зареєструвалися картками в сесійній залі 410 народних депутатів. Вечірнє засідання Верховної Ради  України оголошую відкритим.

Шановні колеги, нам потрібно розглянути Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення правил руху через залізничні переїзди та перевезень пасажирів автомобільним транспортом" з пропозиціями Президента України від 14.03.2012 року.

Пропозиція – розглянути питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

16:00:56

За-183

Рішення прийнято.

Доповідач – представник Президента України у Верховній Раді України Юрій Мірошниченко.

Будь ласка, Юрію Романовичу.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. 

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні виборці! Шановні колеги! Прийнятий Верховною Радою  23 лютого 2012 року Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення правил руху через залізничні переїзди та перевезень пасажирів автомобільним транспортом (реєстраційний номер 8747) не може бути підписаний главою держави.

На думку Президента України, передбачених механізм притягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил руху через залізничні переїзди є недосконалим, а пропоновані зміни не врегульовують ці питання комплексно, є безсистемними та неузгодженими між собою. Таким чином буде відбуватися конкуренція норм кодексу при вирішенні питання щодо притягнення осіб до відповідальності, а отже існує ризик неоднакового застосування норм закону, а як наслідок, порушення прав громадян.

Зупинюся на основних зауваженнях до закону. За правопорушення з менш високим ступенем суспільної шкідливості пропонується більш сувора санкція ніж за правопорушення з більш високим ступенем суспільної шкідливості, що порушує принцип соціальної справедливості.

Може виникнути ситуація, коли за однакове порушення в одному випадку на особу буде накладено штраф, а в іншому позбавлення права керування транспортними засобами, що є не припустимим. Передбачається можливість оплатного вилучення транспортного засобу у водія за виїзд на залізничний переїзд, коли рух був заборонений, що не відповідатиме принципу особистої відповідальності, адже особа власника і водія можуть не збігатися. Тобто стягнення буде застосовано до власника транспортного засобу, а не до особи, яка вчинила правопорушення. Прошу підтримати пропозиції Президента України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Володимир Олійник, перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності. Будь ласка.

 

16:03:23

ОЛІЙНИК В.М.

Шановний Володимир Михайлович! Шановні колеги! Комітет з питань законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності на своєму засіданні 4 квітня 2012 року розглянув пропозиції Президента України до закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення правил руху через залізничні переїзди та перевезень пасажирів автомобільним транспортом).

Детально на тих пропозиціях зупинився Представник Президента в парламенті Мірошниченко Юрій Романович, я не буду повторювати, оскільки внесено чотири пропозиції і всі вони підтримані комітетом.

Відповідно прошу, шановні колеги, підтримати позицію профільного комітету і підтримати зазначені пропозиції Президента України та прийняти проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення (щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення правил руху через залізничні переїзди та перевезень пасажирів автомобільним транспортом) в новій редакції.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Нам треба проголосувати поправки, які були запропоновані Президентом України і враховані комітетом.

Ставиться на голосування 1-а поправка. Прошу голосувати.

 

16:04:58

За-237

Поправка приймається.

Ставиться на голосування 2-а поправка. Прошу голосувати.

 

16:05:18

За-248

Поправку прийнято.

Ставиться на голосування 3-я поправка. Прошу голосувати.

 

16:05:37

За-258

Поправка врахована.

Ставиться на голосування 4-а поправка. Прошу голосувати.

 

16:05:59

За-252

Поправка приймається.

Шановні народні депутати, ставлю на голосування пропозицію про прийняття Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення правил руху через залізничні переїзди та перевезень пасажирів автомобільним транспортом" з урахуванням пропозицій Президента України. Прошу голосувати. Реєстраційний номер 8747.

 

16:06:47

За-265

Закон прийнято.

Шановні народні депутати, нам належить зараз розглянути Закон України "Про внесення змін до статей 43 та 49 Закону України "Про телебачення і радіомовлення"  з пропозицією Президента України від 31.01.2012 року.

Шановні колеги, ми направляли  цей закон для доопрацювання в комітеті для його наступного повторного розгляду. Доповідач – голова підкомітету Комітету з питань свободи слова Віктор Уколов, будь ласка.

Ландік, будь ласка, буде від комітету доповідати.

 

16:07:51

ЛАНДІК В.І.

Уважаемий Президиум! Уважаемые коллеги! Комітет з питань свободи слова  та інформації на своєму засідання 16 травня 2012 року розглянув Закон України  "Про внесення змін до статей 43 та 49 Закону  України "Про телебачення і радіомовлення", повернутий на  доопрацювання з  пропозиціями Президента України з урахуванням пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи, і ухвалив рішення:  рекомендувати  Верховній Раді України відхилити цей закон.

Положеннями закону передбачено обов'язок державних та комунальних телеорганізацій забезпечувати субтитруванням або перекладом жестовою мовою офіційного мовлення в частині телевізійних новин, а також передач офіційних повідомлень Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України та Конституційного Суду  України, офіційних повідомлень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади.

22 березня 2012 року Верховною Радою України було проголосована та підтримана пропозиція Президента України, згідно з якою телеорганізації незалежно від форми власності та  підпорядкування зобов'язувані здійснювати субтитрування або переклад на жестову мову офіційних повідомлень, кінофільмів, фільмів, відеофільм, передач і передбачу у порядку та на умовах, визначених Кабміном.

Рішення комітету –  відхилити цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, тільки я не бачу…     

Шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція комітету  про відхилення Закону України  "Про внесення  змін до статей 43 та 49" Закону  України  "Про телебачення та радіомовлення"  (реєстраційний номер 8214). Прошу голосувати.

   

16:10:22

За-254

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання у сфері комунальних послуг  (реєстраційний номер 10499).

Вноситься пропозиція:  розгляду питання  за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

16:10:56

За-218

Рішення прийнято.

Доповідач – народний депутат України  Юрій Мірошниченко. Співдоповідач – заступник голови комітету Ігор Лисов. Будь ласка.

 

16:11:09

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці, шановні колеги, вашій увазі пропонується проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо   державного регулювання у сфері комунальних послуг  (реєстраційний номер 10499).

Діюча в Україні  система регулювання відносин на ринках перероблення побутових відходів призводить до необґрунтованого накопичення  побутових відходів на полігонах  та  не забезпечує розвитку ринку перероблення  побутових відходів. Отже, виникла необхідність  створити ефективний механізм державного регулювання в цій сфері на основі забезпечення збалансованості інтересів  суб'єктів ринку та інтересів споживачів щодо надання їм послуг належної якості, а обґрунтованими   цінами.

Даний  законопроект дасть змогу підвищити ефективність      державного регулювання і контролю суб'єктів природних монополій на ринку побутових відходів. Проектом передбачається внести зміни до законів України, якими пропонується: операції з перероблення та захоронення побутових відходів віднести до сфери природних монополій та суміжних ринків. Покласти функцію державного регулятора діяльності суб'єктів природних монополій, що здійснюють діяльність у сфері захоронення побутових відходів та функцію регулювання ринку перероблення побутових відходів на Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України. Законопроект покликаний зупинити практику забруднення нових земель звалищами твердих побутових відходів.

Шановні колеги, прошу підтримати цю законодавчу ініціативу і прийняти даний закон за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, комітет вніс корективу – доповідати від комітету буде народний депутат Майборода, будь ласка, член комітету.

 

16:13:00

МАЙБОРОДА С.Ф.

Шановні колеги, Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики на своєму засіданні вчора 6 червня 2012 року розглянув даний законопроект.

Проектом пропонується внести зміни до шести законів України, а також до Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими пропонується операції з перероблення та захоронення побутових відходів віднести до сфери діяльності природних монополій та суміжних ринків. А також пропонується передати функції регулювання ринку з перероблення побутових відходів Національній комісії регулювання ринку комунальних послуг України.

Головне науково-експертне управління висловило ряд зауважень, та пропонує за результатами розгляду у першому читанні проект закону відхилити.

Враховуючи необхідність нагального вирішення проблеми перероблення та захоронення побутових відходів, комітет в цілому, підтримуючи концепцію законопроекту через необхідність його суттєвого доопрацювання, прийняв рішення пропонувати Верховній Раді України законопроект  номер 10499 за результатами розгляду в першому читанні, направити до комітету для підготовки його на повторне перше читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.

Шановні народні депутати, запишіться, будь ласка, на обговорення цього питання.  Прошу прізвища народних депутатів. Юрій Мірошниченко, фракція Партії регіонів.

 

16:14:33

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги! Я хочу звернутися ще раз до всіх присутніх в цій залі. Адже йдеться про надзвичайно актуальну і важливу проблему, йдеться про збереження довкілля. Йдеться про цивілізований шлях розв’язання проблеми тотального забруднення і отруєння громадян України продуктами побутових відходів.

І, звісно, нам треба ухвалити важливі рішення. Можливо, на друге читання треба доопрацювати і поглибити роботу над цією проблемою. Але почати цей рух ми повинні сьогодні. Для того, щоб цивілізовані відносини між тими, хто займається утилізацією відходів і споживачами, які користуються товарами, послугами, а відповідно виробляють сміття, вони були впорядковані.

Цей закон і наступний, який ми будемо розглядати, дають нам можливість це врегулювати в той спосіб, як це зроблено в усьому світі. В Європі, в Сполучених Штатах, в інших країнах. Там, де про сміття уже забули. Там, де сміття не просто захоронюється, а воно переробляється. І саме така ідея і полягала у авторів цих законопроектів з тим, щоб сміття в Україні не виробляли, не просто його ховали, а ще й переробляли. Дякую за увагу і сподіваюсь на підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Наступним буде виступати Юрій Кармазін.

 

16:16:20

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної партії. Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги, я звертаюсь до спогадів своїх колег. Пам’ятаєте, за попередньої доби, за радянської доби часто використовувалась така табличка: "Чисто не там, где метут, а чисто там, где не сорят". З одного боку вона є справедливою.

Але от колега Мірошниченко наводив приклад інших країн, там, де дійсно чистіше. То вони не тільки "нє сорят", а вони часто метуть. І державна функція – допомогти, і не тільки державна, а і функція місцевих органів влади, і центральних органів влади, щоб тверді побутові відходи не стали не тільки проблемою, щоб вони не стали бідою для України.

На сьогоднішній день це дійсно біда. І попередній виступаючий говорив про те, що це є важлива і актуальна проблема. Правильно. Я б додав би, це є найгостріша проблема сьогодні в Україні. І регулювання, вдосконалення цього ринку має на меті 2 функції. Правильно було сказано, з одного боку покращити екологію в Україні, а з іншого боку це серйозний бізнес. Це те, що може давати державі і місцевим громадам гроші для діяльності в інших сферах.

На нашу думку, на думку фракції Народної Партії, ініціатива ця надзвичайно важлива, законодавча ініціатива, ми маємо дійсно подякувати авторам цієї ідеї, ідеї врегулювання, вдосконалення ринку побутових послуг.

Але ще є важливий аспект. Він полягає в тому, що якщо ця система запрацює, цей ринок цивілізовано запрацює, то і тарифи на комунальні послуги, коли мова йде про відвезення побутових відходів, будуть зменшені. Бо на сьогоднішній день часто-густо в багатьох містах вони не є прозорими. І якраз це може зменшити витрати нашого населення, наших громадян. Я думаю, що цей законопроект треба обов'язково підтримувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна - Народна самооборона".

 

16:18:36

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, українська опозиція.

Шановні народні депутати, от того всього, про що ви тут говорили зараз, я маю на увазі автора, Юрій Романович, і збереження довкілля, і все інше – я тут не побачив. Нема тут його. Тут є забирання повноважень у місцевих рад, це тут є. Тут є спроба все зарегулювати так як важко собі уявити, це також є. Подвійний підхід наш, шановний Володимир Михайлович, до розгляду законопроектів і до Регламенту також є.

Через те, що ми подібний закон відхилили 17 травня в цій залі, 17 травня. Зараз знову розглядаємо. Ну, а для чого ж розглядати Закон про денонсацію угоди з Кіпром? Це ж треба втратити скільки коштів. Для чого ставити? Володимире Михайловичу! Законопроект зареєстрований, давайте розглядати серйозні законопроекти, не відволікати нас.

Тут є висновок Головного науково-експертного управління. Він пише м’яко так, лагідно: "відхилити доцільно". Я погоджуюся з ними: м’яко відхилити.

Але я наголошую на тому, Адаме Івановичу, що коли опозиція принесе проект, ви скажете: "Він розглядався ось там" і так далі. Коли влада принесе, у вас все зареєстровано, незважаючи на те, що недавно он тільки відхилений. Давайте ж не робити вибіркового підходу ніде, бо в нас вибірковий підхід тут, хто поправку вніс. І запитує шановний пан Чечетов: "А чия поправка?", не суть поправки, а чия поправка. "Поправка Кармазіна". "А, відхилити". Навіть не спитав, подивився суть поправки, відхилити тільки по авторству. Ми отут з колегами просто обурені, що таке відбувається. Раніше ніколи у Верховній Раді не було, очевидно, через те вона і могла називатися парламентом.

Я за те …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я за те, щоби ми побороли проблему відходів, але я проти того, щоб ми приймали не виважені законопроекти і не в визначений Регламентом спосіб. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати, цей законопроект був запропонований 21.05. Є всі необхідні до нього рішення, рішення комітету, воно негативне. Критичними є рекомендації Науково-експертного управління.

Володимир Каплієнко, будь ласка, 1 хвилина.

 

16:21:28

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Депутатська група "Реформи заради майбутнього" буде підтримувати цей законопроект і ми виходимо з наступного.

Ну, безумовно, ми сприймаємо цей закон як перший крок для наведення порядку в системі захоронення побутових відходів. Що ми на сьогоднішній день маємо в державі? Десятки тисяч офіційних полігонів і стільки ж і неофіційних.

Існує так звана  смичка між полігоном, перевізником та платником, яка  призвела до того, що надвелика кількість обсягів того мусора, який вивозиться на полігони, йде поза межами обліку. Тобто  це додаткове джерело для отримання хабарів чи корупційний дій з боку місцевих органів влади. Це великий бізнес, корупційний бізнес, який мав корені, наприклад, в Сполучених Штатах Америки в середині минулого сторіччя і має такі ж корені й сьогодні. Треба поставити край. І та спроба, щоб централізувати саме ціноутворенні в цій сфері є цілком позитивною. Вона не вирішує всіх питань, але без неї рухатися далі ми в цьому напрямку не можемо. Тому депутатська група буде підтримувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

КАПЛІЄНКО В.В. Тому депутатська група буде підтримувати цей законопроект  і в першому, і в другому читанні. Ми вважаємо його цілком важливим для держави.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Обговорення питання завершено. Ще раз нагадую вам, що комітет пропонує направити на доопрацювання до комітету для підготовки на  повторне перше читання.

Головне науково-експертне управління більш категоричне, воно вважає, що законопроект потрібно відхилити.

Відповідно до вимог  Регламенту ставиться на голосування  пропозиція про прийняття  за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання у сфері комунальних послуг (реєстраційний номер 10499). Прошу голосувати. 

 

16:23:35

За-265

Рішення прийнято.

Будь ласка, Чечетов.  Має право на репліку. Правильно.

 

16:23:48

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Юрий Анатолиевич!  Ну еще раз мы обращаемся к вам с поддержкой вас. Мы, наверное, создадим комиссию по вашей защите, поскольку вас дискриминируют в родной оппозиции. Один-два голоса за вас, когда вы всю ночь готовите поправки! Я еще раз вижу одну подоплеку. Вы,  действительно, за язык… вы вчера не голосовали  за закон о языках. Но вы молчаливо нас морально  поддержали. И с вашей молчаливой  моральной поддержки Закон о языках был принят. А как по-другому поступите? Вас в  Одессу ж не пустят туда, в родную. Поэтому вы абсолютно правы. И если вас будут обижать, мы ТСК создадим, но вас защитим, Юрий Анатольевич, не волнуйтесь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оголошується до розгляду… (Шум у залі)

 Ви ж обмінялися. Шановні… Шановні колеги, шановні колеги, я прошу вас, ще буде можливість обмінятися люб'язностями сьогодні.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму правового регулювання та посилення відповідальності у сфері поводження з відходами (реєстраційний номер 10501).

Пропозиція: розглянути питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

16:25:20

За-228

Рішення прийнято.

Доповідач – Юрій Мірошниченко, співдоповідач – голова комітету Анатолій Семинога.

 

16:25:28

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Володимире Михайловичу. Зразу хочу сказати, що солідаризуюся з Михайлом Васильовичем щодо захисту опозиції, її прав і в першу чергу права на думку і на слово.

Шановні колеги, вашій увазі пропонується проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму правового регулювання та посилення відповідальності у сфері поводження з відходами, (реєстраційний номер 10501).

Питання удосконалення системи поводження з відходами стало нагальною природоохоронною проблемою в Україні. В країні, практично, відсутня інфраструктура поводження з небезпечними відходами, що створює ризик для довкілля та людей в процесі їх зберігання. Даний проект закону розроблено з метою структурного розвитку сфери поводження з відходами, запровадження новітніх технологій утилізації твердих побутових відходів, їх максимального повторного залучення в господарський оборот, як вторинних ресурсів та вторинного джерела енергії, стимулювання екологічних інвестицій. В проекті пропонується внести зміни до Закону про відходи, згідно з якими уточнюється визначення діючих термінів та  запроваджуються нові терміни, послуги з перероблення відходів, послуги з захоронення відходів, джерело утворення побутових відходів, розширюється коло обов’язків юридичних та фізичних осіб у сфері поводження з відходами щодо забезпечення роздільного збирання побутових відходів. Окремо визначаються послуги з визначення, перероблення, вивезення, захоронення побутових відходів.

Крім того, пропонується Кодекс про адміністративні правопорушення доповнити статтями щодо відповідальності за порушення вимог поводження з побутовими відходами та порушення заборони на захоронення необроблених відходів. Введення законодавчої заборони на захоронення неперероблених відходів є прогресивним кроком на шляху до збереження навколишнього природного середовища та покращання екологічної ситуації в Україні. А в перспективі взагалі ми бачимо заборону…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, бо Юрій Анатолійович уже тут обурюється.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Шановні колеги, прошу підтримати законодавчу ініціативу і прийняти даний законопроект за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам також. Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Семинога. Будь ласка.

 

16:28:00

СЕМИНОГА А.І.

Шановні колеги, перш за все я хотів би наголосити, що цей законопроект ми з вами розглядали 17 травня і прийняли мудре рішення Верховної Ради  відхилити даний законопроект. І знову ж таки в порушення Регламенту Верховної Ради, закону України ми сьогодні його розглядаємо повторному, в такому екстреному авральному порядку. Мабуть, є якась політична доцільність, але, на жаль, мені здається, що якщо ми почнемо політичну доцільність приміняти до екологічних законів, то ми, як мінімум, нагосподарюємо в нашій державі таким чином, що в ній жити буде неможливо.

Що стосується суті самого законопроекту. Я дійсно погоджуюся, що проблема серйозна і її потрібно вирішувати. І головна задача сьогодні лежить в сфері поводження з відходами – це дійсно відходи перевести в площину вторинних ресурсів. Але для цього потрібна серйозна державна програма. Починаючи від екологічного виховання наших громадян для роздільного збирання сміття, до стимулювання підприємств для створення системи, яка б допомагала переробляти відходити і дійсно створити нормальний ринок вторинних ресурсів, ринок відходів.

Цей законопроект пропонує лише одне. Він пропонує сьогодні ці проблеми, екологічні проблеми, проблеми з  відходами покласти на плечі наших громадян. Бо якщо раніше ми платили лише за вивезення сміття, то прийнявши цей закон, ми будемо платити:  перше – за вивезення, за сортування, за роздільний збір, за утилізацію сміття і за його захоронення. Тобто знову крайніми в нашій державі будуть наші громадяни. Це підвищить ціни на комунальні тарифи, це підвищить ціни на вивіз  сміття і знову ж таки ми заженемо цю ситуацію в тупик. Бо сьогодні купівельна спроможність нашого населення дуже низька і ми, дійсно, не зможемо нічого зробити з цим законопроектом.

Для прикладу. У нас за вивезення сміття в країні ми платимо в країні 50 гривень за один куб, в Європі платять 50 євро, це в десять разів більше, і лише тому, це там сьогодні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон, завершуйте виступ свій.

 

СЕМИНОГА А.І.  І лише тому це в Європі сьогодні рентабельний бізнес. Якщо ми хочемо серйозно підійти до цієї проблеми, то сьогодні в Міністерстві екології напрацьовується серйозний, комплексний закон, який би допоміг вирішити цю проблему. А цей закон за рішенням нашого комітету і Науково-експертного управління треба відхилити. Прошу підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги! Хто буде виступати, будь ласка запишіться. Прошу прізвища народних депутатів. Володимир Карпук, потім –  Зарубінський. Мікрофон увімкніть.

 

16:30:48

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, "Наша Україна – Народна самооборона".

Знову ж як в попередньому законі, цей законопроект вже розглядався 17 травня і не набрав необхідної кількості голосів. І всупереч Регламенту знову вноситься до сесійної залі і знову розглядаємо, затрачаємо час як кажу, якщо не можна, а дуже хочеться, то можна. Якщо попереднім законом операції з захороненням, переробкою відходів віднесено до сфери діяльності природних монополів, то в даному законопроекті зобов’язано кожну фізичну особу заключати договір з відповідною юридичною особою на переробку, роздільне збирання і вивезення відходів.

При чому і роздільний збір також покладений на громадян, і так як у висновку комітету це приводить до того, що   значно зростуть оплата кожною людиною, кожною сім'єю на вивезення і побутового, і також підприємством вивезення промислових відходів. Звичайно, що проблема відходів в країні є, але я нагадаю, що які баталії відносно переробки сміття є в тій же Італії,  Неаполь, коли був забруднений відходами, бо мафія не захотіла прибирати. Тобто, тут прослідковуються надто чітко інтереси. І тому я завершую свій виступ такими словами: "Якщо мати підходи, то кожні відходи дають гарні доходи". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський. Будь ласка.

 

16:32:34

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, відштовхнусь від останньої фрази. Дійсно, щоб мати доходи треба щось робити з відходами. Розумні люди, розумні країни відходи не викидають, відходи не захоронюють і вони не стають гноєм, вони не стають брудом, вони не стають тим, що знищує нашу екологію. По-різному можна дивитися на цю проблему, бо дійсно, з одного боку, відходи це є бруд, це є гниття, це для не далекоглядних, а для інших відходи це є те, що є альтернативна енергетика. От я, як автор фактично законопроекту про зелений тариф, який дав можливість розвиватися відновлювальній енергетиці, просто переконаний в тому, що побутові відходи мають стати серйозною складовою для того, щоб Україна збільшила частку відновлювальної енергетики. А що воно робиться?

Шановні колеги, ви ж буваєте за кордоном, там школи, лікарні, величезні підприємства працюють на базі переробки відходів, в тому числі і шляхом їх сортування. Давайте завжди будемо залежати від енергоносіїв чужих країн, давайте це будемо робити. Але тоді зверніть увагу, що Німеччина славнозвісна вже на сьогоднішній день 20 відсотків всього енергоринку забезпечує за рахунок зеленого тарифу, за рахунок альтернативної енергетики,  за рахунок, в тому числі, і відпрацювання, і реалізації відходів. А до 2050 року країни Євросоюзу для себе постановили 80 відсотків всього  енергобалансу мати за рахунок відновлювальної енергетики, ключовою енергоскладовою якої   теж  є відходи. Тому можна не голосувати, можна все через призму критики сприймати, але треба рухатися вперед.

Ми будемо голосувати за цей  законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Каплієнко. Будь ласка, Володимир Каплієнко, мікрофон.

 

16:34:31

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимире  Михайловичу. Депутатська фракція  "Реформи заради майбутнього" буде  підтримувати цей законопроект. Ми вислухали уважно сьогоднішнє зауваження  представників комітету, але хотіли б наголосити на наступному.  В перспективі іншої альтернативи щодо переробки чи  поводження з побутовими отходами безпечними    чи небезпечними, окрім  її реальної переробки, в державі немає. Тому треба  взяти курс лише на це.

Друге питання. Підняти цю цілину, яка на сьогоднішній день  тримається в цьому напрямку, без залучення  додаткових інвестицій неможливо. А  саме для цього треба  покласти  край от тому незрозумілому броунівському руху, який є в цій сфері.

Я хотів би звернути вашу увагу, що наприклад в мене є  двоє колег в Бердичеві, які вже  10 років поспіль займаються підняттям питання щодо налаштування переробних підприємств на території України, саме по побутовим відходам. Жодний мер  нашої України не хоче підтримати, фактично, дармову частину по отриманню  такого обладнання. А чому? Та тому що на цьому кормляться. Давайте ламати такі хатки.

Ми будемо підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Віталій Журавський, фракція Партії регіонів.

 

16:35:46

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги! Я можу вам сказати на 100 відсотків, той, хто працював у великих містах, у виконавчих структурах, вони будуть двома руками за цей  законопроект. Якраз наш колега, Олег Зарубінський, досить  чітко розставив акценти в цьому питанні. Той, хто займається популізмом, звичайно, буде голосувати проти.

Про що йдеться? Йдеться про  залучення інвестицій у міста, це по-перше, яких не вистачає. І якщо коротко: цей законопроект створює умови для максимального повторного залучення відходів у господарський оборот як второнних ресурсів і альтернативного джерела енергії.

Наша фракція буде  підтримувати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні депутати, обговорення питання  завершено. Відносно  зауважень  про те, що цей законопроект  повторює попередній законопроект,   який не дістав необхідної кількості голосів. То слід  зауважити, що під час реєстрації цих документів працівники виходять з назви закону, а не аналізують його зміст і це не їхня справа, це справа, власне, комітеті. Тому я просив би Апарат Верховної Ради більш предметно вивчати це питання, щоб звести до мінімуму зауваження від народних депутатів.

Шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту Закону  (реєстраційний номер 10501), при цьому  нагадую, що висновки і комітету, і  Науково-експертного управління, негативні. Прошу  голосувати.

 

16:37:49

За-251

Рішення прийнято.  Дякую.

Шановні народні депутати, оголошую до розгляду проект Закону про внесення зміни до статті 31 Закону України "Про відходи" (щодо медичних відходів). Пропонує комітет розглянути питання за скороченою процедурою, прошу голосувати    за скорочену процедуру.

 

16:38:22

За-222

Рішення прийнято.

Доповідач – заступник міністра екології та природних ресурсів Мурмуль Дмитро. Співдоповідач – голова комітету Анатолій Семинога. Будь ласка.

 

МОРМУЛЬ Д.Д.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, проект Закону України про внесення зміни до статті 31 Закону України "Про відходи", розроблений  на виконання пункту 7 доручення Президента України  від 30 травня 2011 року, щодо підвищення ефективності реалізації державної політики  у сфері поводження з відходами. І пункту 107.3 "Національного плану дій на  2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ та 2010-2014 роки: "Заможне суспільство. Конкурентоспроможна економіка. Ефективна держава", затверджена Указом Президента України від 12 березня 201 2року за номером 187/2012.

В Україні щороку утворюється 380-400 тисяч тонн медичних відходів, з них – 100-120 тонн небезпечних. Відмінною ознакою медичних відходів від інших є надто висока ступінь обсіменіння їх патогенною мікрофлорою, що є основною причиною віднесення цих відходів до категорії небезпечних. Медичні відходи є чинниками прямого і опосередкованого ризику забруднення навколишнього середовища, виникнення інфекційних та неінфекційних захворювань серед населення. Тому Всесвітня організація охорони здоров'я відносить медичні відходи до групи небезпечних. І рекомендує створення спеціальних служб для їх переробки.

З огляд на вище наведене, законопроектом пропонується наділити Кабінет Міністрів  та відповідні центральні органи виконавчої влади повноваженнями щодо створення системи збирання, видалення, знешкодження, утилізації відходів, що утворюються у процесі надання послуг з охорони здоров'я людей, ветеринарних послуг, пов'язаних з цим дослідних робіт.

Прийняття закону сприятиме створенню ефективної системи…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

МОРМУЛЬ Д.Д. ... з  медичними відходами, посилення державного контролю щодо їх збирання, видалення, знешкодження та утилізації. Зменшення негативного впливу небезпечних медичних відходів на навколишнє природне середовище та здоров'я людей, за рахунок впровадження нових сучасних високоефективних методів утилізації медичних відходів відповідно до сучасних вимог охорони довкілля.

Пропонуємо підтримати законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Співдоповідає голова Комітету з питань екологічної політики і природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Іванович Семинога.

 

16:41:31

СЕМИНОГА А.І.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги! Метою законопроекту є  створення системи збирання, видалення, знешкодження, утилізації відходів, що утворюються в процесі надання послуг охорони здоров’я людей, ветеринарних послуг, пов’язаних з цих дослідних робіт.

Реалізація законопроекту не потребує додаткового фінансування з державного бюджету України. Головне науково-експертне управління підтримує в цілому даний законопроект. Комітет розглянув законопроект на своєму засіданні. І виходячи з цього, що законопроект коротенький, він складається всього з одного речення і пропонується до закону про відходи добавити фразу про відходи саме медичних закладів, комітет пропонує цей законопроект прийняти сьогодні в цілому як закон. Прошу підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте будь ласка. Є бажаючі чи будемо голосувати? Голосуємо. Юрій Анатолійович, я вам потім віддам. Так, тоді запишіться. Не давайте. Так, будь ласка, Журавський. За ним –  Карпук.

 

16:42:53

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Давайте будемо відвертими. Належного контролю за медичними відходами в Україні немає. Отже, цей законопроект є хоч коротенький, але дуже актуальний. Прийняття його дасть можливість навести порядок в цій сфері. Тобто посилити справжній державний контроль за утилізацію, зберігання відходів і таке інше.

Фракція буде підтримувати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Карпук.

 

16:43:28

КАРПУК В.Г.

Прошу передати Кармазіну.

 

16:43:46

КАРМАЗІН Ю.А.

Спасибі Володимиру Карпуку. Юрій Кармазін, українська опозиція, Партія захисників Вітчизни. Шановний Адаме Івановичу! Я хотів, щоб ви ще раз почули, ви там часто зустрічаєтесь з урядом. Ми не можемо побачити вашого Прем’єр-міністра, він закритий від народних депутатів. У мене папка лежить всього, з чим треба звернутись до Прем'єр-міністра, але він Прем'єр-міністр не України, він тільки Партії регіонів Прем'єр-міністр. Через це, шановний Адам Іванович, я понад 2 роки хочу попасти до Прем'єр-міністра України на прийом, гарантуючи, виконуючи своє гарантоване Конституцією право, це я Сухому кажу. І стверджую, що в нас є сьогодні Прем'єр-міністр Партії регіонів, а не України. Я це щодо Азарова кажу.

Так-от, давайте вдумаємося, ну, ми записуємо ще Кабінету Міністрів в 31 статтю, цілий уряд вносить зміну, де дає додатково щось треба ще розробляти системи збирання, утилізації. Да, треба. Обов'язково треба. Але що, оце така маленька норма, яка вноситься, 5 строчечок всього, як Семинога заявив правильно. Оце є предмет розгляду для Верховної Ради в цілому? Ну, ви що смієтеся? Ви ж після такого відношення до Верховної Ради самій Верховній Раді, яка перетворює себе на сміття, треба йти на смітник історії. Ми… ці законотворення таке, перетворили всі закони, замість комплексного підходу, замість кодифікації, систематизації законодавства, замість того, щоб розглядати серйозні проблеми, замість того, щоб розглянути в порядку контролю уряд, як він діє по тій чи іншій ситуації, яка склалася в державі, ми розглядаємо такі сміхотворні закони.

Через це підтримаємо чи не підтримаємо, шкоди немає від того. Запишемо, проголосуємо і підтримаємо в двох читаннях навіть. Не будемо заперечувати. Але такий підхід до законотворення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, Юрій Анатолійович. З одного боку ви абсолютно праві. А з другого боку я хотів би запитати, а ви віце-прем'єр-міністра тіньового якого уряду?

 

КАРМАЗІН Ю.А. Не тіньового, а опозиційного.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, опозиційного. Ясно. Ясно, ясно. Так, обговорення питання завершено. Шановні колеги, ну, я розумію, ви ж розумієте, що законопроект не викликає ніякого, ну, політичного забарвлення, він чисто життєвий і житейський, і тут нема про що,  крім Юрія Анатолійовича, говорити. Якби не прем’єра критикував, то й він ні про що не казав би більше.

Тому я ставлю на голосування …

 

КАРМАЗІН Ю.А.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Потім, завтра. Ви сказали правильно, але завтра репліка.

Значить, я ставлю на голосування пропозицію прийняти Закон "Про внесення зміни до статті 31 Закону України "Про відходи" (щодо медичних відходів)" (реєстраційний номер 10555). Прошу голосувати.

 

16:47:19

За-272

Дякую.  Закон прийнято.

Розглядається проект Закону про ціни і ціноутворення (реєстраційний номер 9361). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу проголосувати.

 

16:47:47

За-211

Підтримано.

Будь ласка, Максюта Анатолій Аркадійович. Підготуватись Плотнікову.

 

МАКСЮТА А.А.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! На ваш розгляд Кабінетом Міністрів подано проект Закону про ціни і ціноутворення. Законопроект передбачає викладені в новій редакції Закону України "Про ціни і ціноутворення" та узгодження між собою норм цього закону, Господарського кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення. Головними питаннями, на які дає відповідь цей закон, є: необхідність чіткого визначення повноважень Кабінету Міністрів України, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у сфері ціноутворення, уточнення способів державного регулювання цін, приведення порядку здійснення контролю наглядової  діяльності у сфері ціноутворення у відповідність із Законом України "Про Основні засади державного нагляду, контролю у сфері господарської діяльності", зокрема визначення на  законодавчому рівні  органів державного контролю за цінами, їх повноваження, способи здійснення  державного нагляду, контролю, санкції за порушення законодавства у сфері ціноутворення і перелік порушень, які є підставою для застосування до суб`єктів господарювання  адміністративно-господарських санкцій.

Проект закону визначає підстави для запровадження державного регулювання цін, види державного регулювання цін,  порядок їх застосування, розмежовує компетенції Кабінету Міністрів та органів виконавчої влади і місцевого самоврядування в цій сфері.

Для оперативного реагування на  зміни цінової ситуації на відповідних товарних ринках законопроектом визначаються  засади і порядок здійснення державних цінових  спостережень у вигляді моніторингу цін, складові його проведення, зокрема збір інформації.

Для забезпечення неухильного виконання вимог  законодавства про ціноутворення  проект закону установлює диференційовану адміністративно-господарську відповідальність.

Статтею 16 визначаються органи…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

МАКСЮТА А.А.  Прохання – підтримати закон. за основу.

Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Голова підкомітету Комітету з питань економічної політики Олексій Плотніков. Будь ласка, рішення комітету.

 

16:50:29

ПЛОТНІКОВ О.В.

Шановний  Голово! Шановні народні депутати! 1 червня 2012 уряд зареєстрував у Верховній Раді України доопрацьований проект закону України про ціни і ціноутворення (реєстраційний номер 9361).

Проект закону визначає підстави для запровадження державного  регулювання цін, тарифів, плати, ставок  або зборів, крім ставок і зборів, що використовуються в системі оподаткування; види державного регулювання цін, порядок їх застосування, диференціюючі  адміністративні та  ринкові методи.

Крім цього, в законі розмежовується компетенція Кабінету Міністрів, органу виконавчої влади, місцевого самоврядування та інших органів; встановлюється диференційована адміністративно-господарська відповідальність за його порушення і чітко визначений перелік видів порушень.

З метою забезпечення  взаємоузгодження нормативних положень, обумовлених проектом  закону та іншими нормативними актами передбачено внесення  змін  до Господарського кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило ряд зауважень щодо зазначеного законопроекту. Разом з тим, Комітет з питань економічної політики на засіданні 5 червня  2012 року розглянув доопрацьований законопроект і прийняв рішення6 рекомендувати Верховній Раді тут прийняти його за основу. Просимо підтримати. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу записатися на обговорення цього питання. Так, будь ласка, прізвища народних депутатів. Віталій Корж, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Наступним буде виступати Катерина Ващук.

 

16:52:13

КОРЖ В.Т.

Прошу передати слово колезі Ганущаку Юрію Івановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Ганущак, будь ласка, мікрофон.

 

ГАНУЩАК Ю.І.

Шановні пані та панове, це не такий простий проект, як він здається от так з боку. Ну, насамперед, уповноважені органи, питання: чому однина? На місцях хто буде працювати? Підрозділи уповноваженого органу? Питання: хто тоді приймає рішення? Підрозділ? Підрозділ немає права приймати рішення, тобто всі рішення мають прийматися на центральному рівні, якщо є тільки один уповноважений орган. До речі, ця сама помилка, проблема є у тому пакеті законопроектів, які ви розглядали у вівторок, що кругом іде суцільна централізація, тобто на місцях органів, які можуть приймати рішення, фактично, немає. Має все прийматися на самому горі, тобто ніяких документів підписувати на території немає, це абсолютний нонсенс, це гіперцентралізація.

Друге, чому там є все-таки ДАБІ, Державна архітектурно-будівельна інспекція?  Може бути тільки один уповноважений орган за… контролю за цінами. Тому що, якщо ми даємо ще комусь, нехай в частині там будівництва за кошторисами і так далі, тоді з'явиться ще ціла купа відомчих органів, які теж можуть претендувати на контроль за ціноутворенням і це абсолютно логічно. Тобто має бути схема така, яка використовується у сфері фінансового контролю. Є орган КРУ і є правоохоронні органи. І один одному передають і тоді вони нормально працюють.

Інше. Ви подивіться, які повноваження:  проводити і позапланові перевірка. Це нова податкова? Ну і штрафи зростають просто неймовірні. Нехай чують мене виборці, що ми зараз плодимо. Це буде новий монстр. Вибачте, це голосувати не можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Катерина Ващук, фракція Народної Партії.

 

16:54:23

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги, ви пам’ятаєте, коли приймали ми багато законів, реформаторських, так званих ринкових, обмежуючи різними варіантами функції державних органів у контролю за цінами, казали, цього вимагає ринкова економіка. Доприймалися до того, що взагалі на сьогодні держава обмежила до мінімуму вплив на цінову політику в державі. Коли ми проаналізували досвід інших держав, то виявляється, що в найрозвинутіших державах світу, таких, як Японія, Сполучені Штати, в європейських країнах таких найменувань продуктів, зокрема в аграрній, продовольчій сфері, десятки, на які регулюються ціни втручанням уповноважених органів. І це правильно. Бо це не тільки політика цінова, це політика і соціальна, це політика підтримки ринку внутрішнього і таке інше. І вона може рухатися в інших напрямках.

І мені тут цікаво, і до другого читання ми допрацюємо, там є й зауваження аналітичного управління, аби було так, щоб контролювалися ціни не лише на виході, а й контролювалося ціноутворення по ходу. От селянин за сировину отримує мінімальну ціну, якусь, якийсь прибуток – переробник, а всі вершки, всі слівки отримує той, хто продає в кінцевому варіанті цю  продукцію. То от під час ціноутворення уряд має регулювати відсотки прибутку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

16:56:33

ВАЩУК К.Т.

… відсотки прибутків кожного суб’єкта діяльності в залежності вкладеної праці, тоді ціна буде нижчою, справедливою і уряд буде діяти в інтересах народу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Станіслав Аржевітін,  фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

 

16:56:53

АРЖЕВІТІН С.М.

Від опозиційного уряду виступить дебютант Володимир Лановий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Тимофійович Лановий, будь ласка.

А що вже в уряд ввели?

 

16:57:04

ЛАНОВИЙ В.Т.

Шановні депутати! Я маю, на жаль,  сказати неприємні речі, тому що цей законопроект свідчить про не певність влади контролювати економічну ситуацію і збирається вдаватися до адміністративних процедур. А як ви знаєте, адміністрування цін, встановлення верхніх їх меж, як правило, з однієї, сторони приводить до того, що зникають з полиць окремі соціально-значимі види товарів. Ми вже це переживали.

По-друге, метода, за якою пропонується встановлювати ціни, дуже повторює радянський період, коли ціни встановлюються у відповідності з витратами і закладається туди прибутковість.

Отже, скоріше за все це буде поштовхом до зростання цін, зокрема в таких галузях економіки як житлово-комунальні послуги і надання енергетичних послуг. Зростання цін на газ, який імпортується в Україну, буде приводити до того, що легально можна буде накручувати на ціну цього газу ціни для всіх інших і промислових, і комунальних, і житлових, і соціальних споживачів. Тому, на жаль, це спроба дуже сумнівна. Мені здається, що не вдасться в економіці запровадити такі підходи, хоча, дійсно, зросте контрольний апарат, плодити чиновників ми вміємо, вони знайдуть собі роботу, хоча їх звіти не будуть відповідати  дійсності, оскільки впродовж дня продавець може варіювати  ціну і ніхто не буде відслідковувати за якою ціною він…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка, виступ.

 

ЛАНОВИЙ В.Т. Тому породжуємо фікцію, а в гіршому варіанті –  повернення до радянської командно-адміністративної економіки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, обговорення питання завершено. Комітет пропонує прийняти законопроект за основу. Головне науково-експертне управління має певні зауваження.

Будь ласка, Олег Ляшко, одна хвилина.

 

16:59:37

ЛЯШКО О.В.

Дякую, шановний Володимире Михайловичу, шановні виборці! Олег Ляшко, Радикальна партія. Те що пропонує уряд, це толку ніякого не буде з однієї причини. Через що ростуть ціни? Із кількох причин?  Перше –  це високі податки.  Друге –  це зарегульована економіка, коли підприємці повинні роками ходити сплачувати хабарі для того, щоб отримати необхідні ліцензії.  І третє – це монополія, це зловживання.

Законопроектом, який пропонує уряд, не вирішується жодна з цих проблем. Уряд не пропонує знизити податки, уряд не регулює разом з Нацбанком грошово-кредитну політику для того, щоб дати дешеві кредити. Уряд відкриває внутрішній ринок для імпортного хламу, який в три дорога тут продається, і уряд не стежить за тим, щоб не було монопольний змов. Натомість уряд пропонує запрещать, не пущать і так далі.

Проблема ціноутворення, бо люди плачуть від цін. Це ви, урядовці, не знаєте, по чому в магазинах які товари, бо ви все за державний рахунок маєте, а прості люди тільки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 10 секунд, завершуйте.

 

ЛЯШКО О.В. Тому вихід із ситуації має бути радикальний і простий. Радикальне зниження податків, дешеві кредити, обмеження доступу імпорту в країну і дерегуляція економіки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я від себе ще додам: і вступ до Радикальної партії.

Шановні народні депутати…    Це не реклама.

Шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту Закону про ціни й ціноутворення (реєстраційний номер  9361). Прошу голосувати.

 

17:01:49

За-261

Рішення прийнято.

Шановні колеги, зважаючи на актуальність і   важливість цієї теми,  є звернення Кабінету Міністрів  про те, щоб ми скоротили підготовку до другого читання, оскільки не можемо  прийняти його одразу як закон, зважаючи на зауваження.

Тому я ставлю  на голосування пропозицію про доручення комітету підготувати до другого читання законопроект за скороченою процедурою. Будь ласка, прошу проголосувати.

 

17:02:29

За-241

Рішення прийнято. Дякую.

Оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до статті 259 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян (реєстраційний номер  10553). Пропонується розглянути питання  за скороченою процедурою.

 

17:03:03

За-220

Рішення прийнято.

Доповідач – заступник  міністра внутрішніх справ Віктор Іванович Ратушняк. Співдоповідач – Віктор Вікторович Шемчук.

 

РАТУШНЯК В.І.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Пропонується до  розгляду Закон України "Про внесення змін до  Кримінального кодексу України щодо посилення  відповідальності  за завідомо неправдиві повідомлення  про загрозу безпеці громадян. Внесений Кабінет Міністрів України (реєстраційний  номер 10553).

Статтею 259 кодексом встановлена відповідальність за завідома неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності.    

Проте,  як свідчить правозастосувальна практика,  встановлені  за цей злочин покарання є малоефективними і не забезпечують виконання  вищевказаних завдань.

Останнім часом зазначені  злочини набувають  поширеного характеру. Унаслідок їх вчинення, в суспільстві створюється обстановка загального страху, непевності, породжується  паніка, виникає недовіра до органів влади. За даними  судової статистики, що міститься у звітах державної судової адміністрації України,  за останні роки спостерігається  стійке збільшення кількості осіб, судові рішення за вказаною статей за вказаною статтею, стосовно яких, набрали   законної сили. Якщо в 2009 році  таких осіб було 32, то у 2010 році  42, а в 2011,  62.  

Порівняно з 2009 роком,  удвічі зросла кількість осіб, засуджених за  кваліфіковані види даного злочину.  Пов'язані, в тому числі і з учиненням завідомо  неправдивого повідомлення про підготовку вибуху,  підпалу, або інших таких дій  повторно. Якщо в 2009 році за такі дії було засуджено     4 особи, то у 2010 та 2011  роках, уже по 8. Зазначене свідчить по недостатність в існуючих на сьогодні  санкціях статті 259   Кримінального кодексу України  правових засобів для забезпечення виконання  одного з основних завдань кримінальної відповідальності. Як однієї з найважливіших форм Кримінально-правового  впливу, виправлення засуджених та запобігання вчиненню нових злочинів, як ними самими, так і іншими   особами. Частина друга статті 50, частина друга стаття 65 Кримінального кодексу України.  А  також унеможливлює реалізацію  превентивної функції кримінальної відповідальності. 

З метою зменшення кількості випадків поширення неправдивої інформації про загрозу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

РАТУШНЯК В.І.   … та економії матеріальних і інших ресурсів органів державної влади, пов'язаних  з перевіркою  такої інформації, та усуненням негативних наслідків її розповсюдження  пропонується. Збільшити санкції частини першої статті 259 Кримінального кодексу  України  від 2 до 6 років позбавлення волі, та частини другої  від 4 до 8 років позбавлення волі. Реалізація     підготовленого проекту не  потребуватиме додаткових витрат  з Державного бюджету України. Прошу підтримати за основу і в цілому як закон.   Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, вам також.  Сідайте, будь ласка.

Голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності  Віктор  Вікторович Шемчук доповідає про рішення комітету. Прошу.

 

17:06:12

ШЕМЧУК В.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув поданий Кабінетом Міністрів України проект Закону про внесення змін до статті 259 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян.

Зазначеним законопроектом пропонується значно посилити за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян шляхом виключення з санкцій статті 1 зазначеної статті таких альтернативних  видів основного покарання як штраф, арешт та обмеження волі з одночасним встановленням безальтернативного виду покарання у виді позбавлення волі на строк від 2 до 6 місяців.

Пояснюючи необхідність прийняття цього закону, суб'єкт права законодавчої ініціативи зазначає, що за останні роки збільшується, значно збільшується кількість виявлених злочинів та судових рішень. А саме, із понад ніж 300 вчинених злочинів, від тисячі повідомлень про замінування у нас є 32 вироки у 2009 році та 62 вироки в 2011 році. І саме це на думку автора законодавчої ініціативи свідчить про недостатність існуючих на сьогодні санкцій в статті 259.

Підтримуючи необхідність внесення змін до статті 259, члени комітету зауважили на тому, що таким чином значно збільшиться кількість притягнутих до відповідальності неповнолітніх, які не матимуть альтернативи і будуть засуджені до реального строку позбавлення волі, що, на нашу думку,  є недоцільним.

Як показує практика, просте збільшення розміру покарання, особливо у вигляді позбавлення волі не досягає зазначеної мети. З огляду на це, комітет і на позицію науково-експертного управління щодо доопрацювання зазначеного законопроекту, комітет прийняв рішення рекомендувати  Верховній Раді при йняти  в першому читанні зазначений законопроект   і доручити  комітету при підготовці до другого читання внести не лише зміни до санкції статті 259, але і до диспозиції цієї статті, і ми таким чином врегулюємо зазначений законопроект  і цю прогалину. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, будемо голосувати, чи є там якісь зауваження? Запишіть, будь ласка. Будь ласка, прізвища народних депутатів. Володимир Олійник, фракція Партії регіонів.

 

17:08:35

ОЛІЙНИК В.М.

Шановні колеги, безперечно, це питання є актуальним і потрібно до нього підійти по-державницькому. Ви бачите, що з кількістю в засобах масової інформації є дуже часто повідомлення про ті телефонні дзвінки, повідомлення неправдиві про мінування тих чи інших об’єктів. І це не тільки економічні збитки. Бо за всіма правилами, після повідомлення проходить евакуація тих, хто там працює. Відповідні відпрацьовуються міроприємства, пов’язані з виявленням таких вибухових пристроїв.

Але це і спричиняє шкоду здоров’ю особливо тим людям, які хворіють на сердечні хвороби. Безперечно, це і створює соціальну напругу в суспільстві. І після тих подій в Дніпропетровську, де були реальні акти прояву такого тероризму по відношенню до населення, нам потрібно подумати про посилення відповідальності за такі жарти.

І в цьому відношенні одна із форм, бо комплексний повинен бути, безумовно, підхід, це підвищення відповідальності і зміни санкцій за подібні дії. Погоджуюсь з тим, що потрібно подивитися і щодо зміни диспозиції самої статті. Тому що вона так прописана, що ці завідомо неправдиві повідомлення, напевно, потрібно трішки змінити і говорити про навмисне повідомлення про погрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності.

Подумати потрібно і про відповідальність батьків. Коли неповнолітні діти жартують в такий спосіб, щоб вони гривнею відповідали за виховання своїх дітей, щоб впливали на це виховання.

А в цілому погоджуюсь з тим, що потрібно прийняти за основу, доопрацювати і прийняти в цілому цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолій Гриценко, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Наступним буде виступати Зарубінський.

 

17:10:38

ГРИЦЕНКО А.С.

Шановні колеги! Я категорично проти прийняття цього закону. Ну, по-перше, давайте перестанемо жонглювати словами тероризм. Ніякого тероризму в Дніпропетровську не було. Хто не знає, то хай почитає визначення слова тероризм і відповідну юридичну практику. Досить лякати наших громадян. Це перше.

Друге. Вдумайтеся, що пропонується. Молодим пацанам, які з різних причин, може, в них гормони гуляють, які подзвонили і пожартували, не залишається навіть можливості їх там заарештувати чи заплатити штраф. Їх саджають одразу, безальтернативно. Чим закінчується для молодих пацанів перебування у тюрмі, знає зараз вся Україна. Зупиніться!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, фракція Народної Партії.

 

17:11:24

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановні колеги, я категорично за прийняття цього законопроекту, але з певними змінами. Чому категорично за? Відкриваю пояснювальну записку, 11 пункт за схемою. Прийняття законопроекту призведе до зменшення кількості випадків поширення неправдивої інформації про загрозу злочинних посягань та, увага, економії матеріальних та інших ресурсів органів державної влади, пов'язаних з перевіркою такої інформації та усуненням негативних наслідків.

Шановні колеги, а може треба було б ще дописати "шкодою, нанесеною людям, нанесеною здоров'ю людей", тисяч людей. Уявіть собі ситуацію. Інформація про замінування школи: першокласників, другокласників, третьокласників. Про це дізнаються батьки. Хто підрахував, скільки вони втрачають здоров'я в цей момент? Хто підрахував, скільки інфарктів і інсультів відбуваються, коли люди узнають, що родичі їхні знаходяться в лікарні і в цій лікарні оголошено, що вона замінована.

Тому давайте відверто казати, що, знаєте, тут гуманізм можна проявляти, але гуманізм до гуманних людей. Інша справа, що тут дійсно є безальтернативне тільки позбавлення волі. Але з іншого боку і штраф, шановні колеги, штраф, як правило, мізерний, нічого не дає. Коли людина призводить до таких серйозних наслідків…

Я перш кажу, перш за все кажу навіть не для матеріальних моментів, не для того, що держава витрачає, а для здоров'я людей, родичів, мам, батьків. Я думаю, що штраф тут ніяк не підходить. До другого читання, можливо, треба диференціювати це покарання і не робити від 2 до 6 років, а, можливо, зробити диференціацію, зважаючи в тому числі і на вік того, хто скоїв злочин. Але ніяких штрафів, ніяких штрафів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Шевчук.

 

17:13:30

ШЕВЧУК С.В.

Спасибі. Шановні колеги, в тих країнах, де дійсно факти тероризму чи якихось екстремістських вчинків  мають місце. Поліція навпаки закликає громадян бути уважними, проявляти настороженість, повідомляти поліції про якісь речі.

В разі прийняття такого дуже серйозного закону чи не трапиться так, що будь-який громадянин України, навіть якщо буде бачити підозрілий предмет чи бачити якісь підозрілі дії, просто не захоче повідомляти? Адже безальтернативно, в разі помилки, його просто будуть судити і засуджувати до ув’язнення. Навіщо це потрібно в нашій міліції, я не зовсім розумію. Дніпропетровський факт, слава Богу, один і, мабуть, його, будемо сподіватись, не буде повторюватись. Але настороженість громадян в цьому неспокійному світі повинна бути і не треба її перекреслювати прийняттям таких законопроектів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Михайло Чечетов, потім –  Петро Цибенко.

 

17:14:36

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Вы знаете, люди нас уже не понимают, говорят: "Парламент горой стоит на защиту преступников, коррупционеров. Тут он защищает и через европейские суды, и так далее. А кто,- говорит,- нас защитит, простых людей? Да наводите элементарный порядок". Поэтому мы должны в руки правоохранительных органов дать действия и механизмы воздействия, чтоб быстро, оперативно, жестко, где надо, и жестоко пресекать подобное в назидание другим.

Я думаю, такой закон будет приниматься под аплодисменты народа. Возможно отдельный политики не будут голосовать, но народ за этот закон, потому что говорит, у нас непонятная ситуация: власть защищает коррупционеров, защищает беспредельщиков, преступников, а о народе просто не думает. Вот этот закон в пользу народа. Он защищать будет народ. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Цибенко, фракція комуністів.

 

17:15:43

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко. Фракція Компартії України, безумовно, підтримає цей проект закону і причому зробить це абсолютно свідомо, оскільки сьогодні населення України, наші виборці уже втомилися від тієї ганьби, від того беспредела, який існує в державі. І тому треба, справді, ужорсточувати  відповідальність за подібного роду прояви. А тим, хто говорить про безальтернативність покарання,  я хочу сказати: оце і має бути альтернативою. Не роби цього, і ти не потрапиш за грати, ти не отримаєш це покарання.

Але при цьому я хочу сказати, що внести зміну до законодавства – це лише половина справи. Там треба вести дуже активну роз`яснювальну роботу, особливо серед молоді,  щоб молоді люди розуміли, що ці жарти в їх розумінні можуть закінчитися  серйозно.

Отже фракція Компартії України буде підтримувати цей проект закону. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Володимир Каплієнко, будь ласка.

 

17:16:55

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Знаєте,  коли ми розглядали цей законопроект, прийшли до висновку, що він, дійсно, неоднозначний.

З одного боку, доволі ужасно навіть собі уявити ситуацію, коли на великому стадіоні буде зірвано, наприклад, змагання лише через те, що хтось побалувався. Но за це треба відповідати. То є факт.

Безумовно, цей закон до тероризму не має відношення, але напередодні таких великих подій, які є в Україні, зокрема Євро-2012, такий закон слушний і потрібен.

Але є і інша сторона. Я підтримую від імені групи позицію Шевчука, який тільки що висловив  таку наступну річ: а що робити з тими, хто має інформацію і має припущення  про небезпеку? В який спосіб установити, що саме він порушив це діюче законодавство? Чому він повинен за те сідати до  буцегарні? Що робити з тими, хто на сьогоднішній день нібито проявляє таку, знаєте, громадську свідомість, але буде позбавлений такого права саме через  демотивованість через карну відповідальність?

Треба до другого читання доопрацювати і ввести диференційовану систему. І там повинні бути і штрафи, і поруки, і виховання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні народні депутати! Я повинен сказати, що на засіданні Ради національної безпеки і оборони обговорювалася проблема, пов`язана із  подальшим розвитком подій після того, що відбулося в місті Дніпропетровську. І я думаю, що ми тут не повинні розповідати  один одному казки  про те, що хтось щось там побачив і анонімно подзвонив. Якщо людина побачила, що лежить небезпечний,  на її погляд, предмет або пакунок, або валіза, то, очевидно, вона подзвонить і скаже прохання перевірити відповідним службам. Чому постало це питання? Тому що після того, що відбулося в Дніпропетровську, масово, я наголошую, наводилась відповідна статистика, почали лунати дзвінки із повідомленнями про замінування і таке інше, і прекрасно розумієте, до чого це призводить. І давайте ми, шановні колеги, не займатися тут, чим ми займаємося. Бо у всіх країнах, давайте скажемо, яке законодавство є у всіх країнах і приведемо у відповідність, в європейських країнах. Тому що сьогодні нічим займатися, як виключно займатися тим, що реагувати на анонімні дзвінки, бо батько на підпитку не хоче йти забирати дитину, щоб її привезли до дому, він телефонує, що замінували дитячий садочок. В іншого настрій зіпсований, бо він полаявся з дружиною, він повідомляє, що замінований аеропорт. І все блокується. Все паралізується, а ми розповідаємо тут один одному, що щось не так у нашій країні. Я розумію, що тут буде завжди політика. Тому давайте приймемо зрозуміле рішення.

Ставиться на голосування пропозиція про схвалення Закону України про внесення змін до статті 259 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян (реєстраційний номер 10553). Прошу голосувати.

 

17:20:30

За-264

Рішення прийнято. Дякую.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо відповідальності за незаконне поводження зі зброєю та вибухонебезпечними матеріалами) (реєстраційний номер 10325, 10554).

Шановні народні депутати, тут два законопроекти, тобто вони, по суті справи, альтернативні. Будемо розглядати їх. Пропозиція: розглянути питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

17:21:21

За-207

Рішення прийнято.

Шановні колеги, оскільки Віктор Шемчук буде виступати від комітету і як автор, то давайте спочатку щоб виступив заступник міністра, а потім вже Віктор Шемчук.

Ратушняк Віктор Івановичу, будь ласка.

 

РАТУШНЯК В.І. 

Шановний Володимире Михайловичу,  шановні народні депутати! Недосконалість кримінального законодавстві в частині встановленої заборони незаконних операцій з холодною вогнепальною зброєю окрім гладкоствольної і мисливської, бойових припасів, вибухових речовин і пристроїв, а також нещодавно організована і проведена 27 квітня серія вибухів в Дніпропетровську з тяжкими наслідками  для громадян вимагають вжиття невідкладних заходів з удосконалення правового регулювання даної сфери, суспільних відносин.

Метою запропонованого проекту закону України є удосконалення кримінально-правових норм щодо відповідальності за злочини, пов’язані з незаконним обігом вогнепальної та холодної зброї, бойових припасів, вибухових речовин, вибухових пристроїв.

Законопроектом  пропонується внести такі зміни до Кримінального кодексу України. Встановити кримінальну відповідальність за викрадення, привласнення, вимагання основних частин вогнепальної зброї, окрім гладкоствольної, мисливської, комплектуючих і складових бойових припасів вибухових речовин, вибухових пристроїв. Встановити кримінальну відповідальність за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збуту основних частин вогнепальної зброї, крім гладкоствольної і мисливської, комплектуючих і складових бойових припасів, вибухових речовин, вибухових пристроїв.

Злочин, передбачений частиною першої статті 263 Кримінального кодексу, пропонується віднести до категорії тяжкого, встановивши за його вчинення відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років. Зазначене надасть можливість після набуття чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом України проводити при розслідуванні вказаних злочинів негласні розшуково-слідчі дії. Доповнити кодекс новою статтею 263-1 "Незаконне виготовлення зброї, бойових припасів або вибухових речовин".

У частині першій нової статті 263-1 Кримінального кодексу України пропонується встановити кримінальну відповідальність за незаконну переробку, ремонт та виготовлення зброї, її основних частин, бойових припасів, вибухових речовин, вибухових пристроїв, їх комплектуючих і складових та передбачити покарання за їх вчинення у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років. Кваліфікованими складовими цього злочину визначити його вчинення повторно за попередньою змовою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

РАТУШНЯК В.І.  … та організованою групою.

Зміни до статті 112 підслідність Кримінально-процесуального кодексу України, розслідування справ про злочини, передбачені новою статтею 263-1 Кримінального кодексу України, пропонується віднести до повноважень слідчих органів внутрішніх справ. Наслідком прийняття Закону України про внесення змін до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів України стане посилення відповідальності за злочини, пов’язані зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами, а також встановлення відповідальності за дії, пов’язані з їх основними частинами, комплектуючими і складовими, що стане додатковим запобіжним у вчиненні таких злочинів.

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Віктор Вікторович, будь ласка, у вас чотири хвилин і по законопроекту, і від комітету.

 

17:24:51

ШЕМЧУК В.В.

Шановний Володимир Михайлович! Ми повністю підтримуємо думку Міністерства внутрішніх справ щодо того, що необхідно посилити кримінальну відповідальність за вчинення злочинів, які пов’язані із незаконним обігом вогнепальної зброї, вибухових речовин та їх компонентів.  Однак, враховуючи те, що на сьогоднішній день пропонується Кабінетом Міністрів, завтра будь-яку особу, яка має мобільний телефон, який можна розглядати як пристрій для підриву тої чи іншої дистанційної вибухової речовини, можна вважати частиною вибухового пристрою. З іншого боку, у кожного дідуся чи інваліда палицю можна рахувати стволом для вогнепальної зброї і притягати цих осіб до відповідальності.

Тому 4-3  місяці назад мною було розроблено законопроект, який було подано на розгляд, він знаходився на розгляді в комітеті до вчорашнього дня. Вчора у зв’язку з тим, що Кабінетом Міністрів України було внесено законопроект, яким можна було вважати альтернативним, було прийнято рішення розглянути законопроект поданий мною.

В поданому мною законопроекті передбачається посилення кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, пов’язаних з незаконним обігом зброї та незаконним обігом холодної вогнепальної зброї, передбачено розділення  статті 263 на два компоненти, які б передбачали окремо вчинення злочинів, передбачених статтею 263 у сфері вогнепальної зброї і вибухових речовин, і статті 263 із значком 1, яка б передбачала відповідальність за вчинення злочинів, передбачених в сфері обігу холодної зброї.

Комітет на вчорашньому засіданні, розглянувши обидва законопроекти і поданий Кабінетом Міністрів України, і поданий мною, прийшов до висновку, що зазначені законопроекти є по своїй суті альтернативними.

Метою кабмінівського законопроекту є вдосконалення кримінально-правових норм щодо відповідальності за злочини, пов’язані з незаконним обігом вогнепальної та холодної зброї, бойових припасів, вибухових речовин та вибухових пристроїв. Крім того, передбачено необхідність, яка була найбільш дискусійною, це необхідність введення кримінальної відповідальності за вчинення злочинів щодо переробки ремонту, виготовлення зброї і основних частин бойових припасів, вибухових речовин, вибухових пристроїв, їх комплектуючих і складових.

Проаналізувавши зазначений законопроект, комітет вважає, що розробники законопроекту припустилися помилки, яку не можна буде виправити в подальшому, беручи до вимог статтю 116 Регламенту Верховної Ради України, а саме: установили кримінальну відповідальність за придбання носіння, зберігання, перевезення тощо складових частин зброї таких як рамка, затвор, барабан, ствольна коробка та інші. На думку членів комітету, запропоновані зміни не стільки сприятимуть боротьбі з незаконним обігом зброї, речовинами і предметів, які становлять підвищену небезпеку для оточуючих, а навпаки призведуть до того, що десятки тисяч простих громадян, колекціонерів зброї, інші особи, які на законних підставах володіють макетами зброї, її частинами, можуть бути не лише притягнуті до кримінальної відповідальності, а й получать реальні строки позбавлення волі. Тим більше суворість міри покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років, а при кваліфікуючих обставинах до 15 років за такі злочини є надто високою.

З огляду на це законопроект, поданий Кабінетом Міністрів, та й на підставі того, що є рішення Науково-експертного управління з цього приводу, комітет пропонує відхилити. Натомість пропонує підтримати у першому читанні законопроект народного депутата Шемчука.

І від себе можу сказати, що я  готовий при підготовці зазначеного законопроекту до другого читання врахувати ті позитивні аспекти, які є в законі, поданому Кабінетом Міністрів України, якщо буде на це ваша воля.

Дякую за увагу і прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.

Шановні колеги, будь ласка, запишіться на виступи з цього приводу. Петро Степанович Цибенко, фракція комуністів. Наступним буде виступати  Володимир Олійник.

 

17:29:00

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко. Шановні колеги! Шановні громадяни України! Питання, винесене в порядок  денний у вигляді законопроектів, надзвичайно актуальне. Ми бачимо загальну світову тенденцію, що сьогодні зростає  занепокоєння світової спільноти величезною кількістю зброї і тими порушеннями, які є у цій сфері.  Отже, фракція Компартії України готова підтримувати хоч один, хоч інший законопроект, бо вони в чомусь тотожні, в чомусь вони  альтернативні. Але один і інший  спрямовані на посилення відповідальності і унормування зобов'язань у цій сфері діяльності.

Справді, нам сьогодні треба дуже серйозно думати над цим, бо сьогодні в світі відбувається надзвичайна  велика кількість антизаконних проявів, злочинів, які пов'язані  із вогнепальною зброєю.  Більше того, нам треба не лише  посилювати відповідальність за цю категорію злочинів, але  і  посилювати пропаганду серед населення щодо поводження із зброєю, щоб людина чітко розуміла, що у неї завжди є альтернатива, або не вдаватися   до будь-яких антизаконних проявів у користуванні зброєю, або відповідати у відповідності  до чинного законодавства.

Я хочу сказати і ще про одне, що посилення відповідальності в цій сфері має бути, якщо  хочете, певним дзвіночком  для тієї частини наших колег, які сплять і бачать прийняти Закон про розширення доступу до  вогнепальної зброї. Ми  знаємо про те, що неодноразово подібні ідеї виникали і в цій залі, і поза її межами, і з'являлись   відповідні законопроекти.

Шановні колеги, ми з вами знаходимося не за стіною, ми бачимо,  що робиться в світі і бачимо, яка величезна небезпека, яку величезну небезпеку  вони в собі носять. Отже, фракція  Компартії України  обов'язково підтримає ці законопроекти, бо вони спрямовані на посилення …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую. Володимир Олійник фракція Партії регіонів. Наступним буде виступати Юрій Прокопчук.

 

17:31:12

ОЛІЙНИК В.М.

Шановні колеги, фракція Партії регіонів буде підтримувати урядовий законопроект і ось чому.  Ми повинні стояти     на сторожі інтересів законослухняних, добропорядних громадян. Боротися потрібно із тими,  хто порушує закон і, зокрема:  незаконно зберігає  зброю, викрадає цю зброю. Але й потрібно боротися ще  і з "кулібіними" в цій сфері, які виготовляють  відповідні складові цієї зброї, або їх привласнюють, викрадають. І тому цей  законопроект направлений  на боротьбу із поширенням   вогнепальної зброї,  а також, вибухових пристроїв.

Безперечно, потрібно цей законопроект дещо і вдосконалити. Так як  в цьому законопроекті чітко визначено,  що  таке основні частини вогнепальної зброї. І є нова диспозиція статті 263 зі значком 1, де вказується, що до таких відносяться, це: ствол,  затвор, барабан, рамка ствольної   коробки. То,  безперечно, при  доопрацюванні потрібно і уточнити, що таке комплектуючі і складові вибухових пристроїв  і речовин. Оскільки, до таких можуть відноситись і селітра, і алюмінієва пудра, і  інші якісь пристрої, потрібно уточнити, щоб не було такого, знаєте, широкого різноманіття тлумачення цих норм.

Ми вважаємо, що потрібно прийняти за основу, доопрацювати і цей потрібний  для держави сьогодні законопроект прийняти, оскільки він направлений на забезпечення національної безпеки в суспільстві.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Прокопчук, фракція   "БЮТ - "Батьківщина". Наступним буде виступати Юрій Кармазін.

 

17:33:19

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Юрій Прокопчук,  "БЮТ - "Батьківщина", Рівненщина.

Шановні колеги, я хотів би, щоб почуло все українське суспільство,        в тому числі ті, кого тут згадували. Я хочу вам сказати про те і повідомити, що всі 100 відсотків присутні тут і ті, які поза цією залою власники мобільних телефонів, згідно цього закону можуть притягуватися до кримінальної відповідальності, так як мобільний телефон на сьогоднішній день застосовується як детонатор до вибухових пристроїв. Ви готові до цього всі? Готові.

Значить, я хочу сказати, що закони приймаються не на сьогодні, не на завтра. І коли загальна параноя у когось там і комусь вважається, що його мають застрілити, ну, я не буду там, хто падає від яйця там і так далі. Але думайте, що ми робимо.

Так от, що таке складові. Макет пістолета – той, який є цілісний, зі розпиленим стволом, який є абсолютно небезпечним, коли ви знімете звідти барабан, будете вже підлягати під кримінальну статтю. Це раз.

Інше. Винятково тільки із цілісного пристрою в зібраному вигляді можна тоді вчинити той чи інший злочин, коли його застосувати, скажімо так, на поразку.

Тому, власне, це, що зараз пропонується, ніщо інше як іще один із методів певного виду боротьби з опозицією, незгідними, підкидали наркотики. Тепер будуть складові підкидати. Найдете пружинку якусь, а вона буде схожа до зворотної пружини – це як військовий я вам кажу, вже ви підлягаєте під цю статтю, 15 років усім. От давайте тоді здамо мобільні телефони, не будемо цим користуватися і будемо сидіти і чекати, де в нас буде той терорист чи ні. не породжуйте самі тероризм.

Цей закон потрібно відхилити. І є нормальний законопроект  Віктора Шемчука, будь ласка, в першому читанні імплементуйте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна - Народна самооборона".

 

17:35:38

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, українська опозиція. Шановні народні депутати, три роки свого життя я присвятив роботі над кримінальним кодексом. І для себе щось нове прочитав, що виявляється, нам треба стаття 263 прим. "Незаконне виготовлення зброї, бойових припасів або вибухових речовин". Хто це писав, того треба позбавити диплома. Через те, що, через те, що однією з форм об’єктивної сторони злочину, передбаченою частиною першою статті 263 чинного уже 11 років Кримінального кодексу, є саме виготовлення і ремонт вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу. Тобто, це все давно врегульовано!

І державний радник юстиції третього класу Шемчук знає про це. І тому він так м’яко вам про це сказав, дуже м’яко! Я, може, різкіше сказав. Бо не доходить, бачу, до багатьох. Кажуть, ми будемо підтримувати урядовий. Не важливо, що там написано! Але будемо підтримувати урядовий.

Що стосується тих застережень, які висловив зараз народний депутат Прокопчук. Абсолютно правильний приклад з пружинкою. Ми не домовлялися, у мене те ж саме ось було записано, асоціації різні.

Через це проект, який пропонує в даному випадку народний депутат Шемчук і комітет, до честі комітету, комітет Віктора Швеця, я хочу сказати абсолютно виважений, він би задовольнив і всі правоохоронні органи, і боротьбу з тероризмом, і з усіма іншими. Тут не треба гратися в політику, шановні. Тут не треба гратися і в 1937 рік.

Комплектуючі – це таке поняття, знаєте, страшне. І давайте, не можемо ми вводити за ці речі кримінальну відповідальність. Тільки ті речі, які передбачені, які прямо зараз, до речі, і науковці нам те ж саме написали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрію Анатолійовичу. Правильна ваша позиція. Олег Зарубінський, одна хвилина, будь ласка.

 

17:37:59

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановні колеги! Тільки одна хвилина, тому тільки два питання. Перше. Дозвольте, колего Цибенко, з вами повністю погодитись, що всякі філософствування і розумування з приводу того, що в Україні треба допустити масове використання вогнепальної зброї, це шлях в нікуди і шлях до хаосу. В Сполучених Штатах Америки дозволено вільно фактично придбавати вогнепальну зброю. Так ось статистика свідчить, і вони самі це визнають, що в США на 100 тисяч населення найбільша кількість засуджених і ув'язнених в світі. Вони в цьому навіть випереджають Китай. Ось до чого призводить те, що намагаються ці питання піднімати, про що ви абсолютно правильно сказали.

Ну, і друге питання. Скоріше, це дійсно запитання,  я хотів порушити. Холодна зброя і вогнепальна зброя. Куди відносяться пістолети з гумовими кулями? На сьогоднішній день ми знаємо, що багато злочинів скоюються якраз такими пістолетами: водіями, коли відбувається сварка, в сімейному колі, в побуті і так далі. Адже відомо, що з 1 метра ця куля, спрямована…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Ну, в принципі я завершив. Я хотів би почути, куди, в якому законопроекті відноситься оцей пістолет, який призводить до смерті в тому числі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати… Ні, так уже ж виступали. Прізвище ж не називалося. Прізвище ж не називав ваше. Ні. Ну, я ж… Ну, не називав, ну, що ви… Він збирався до Петра Цибенка, говорив про Петра Цибенка, не до вас. Ну. я прошу. Ляшко, будь ласка. Ну, я прошу.

 

17:39:40

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Колега Олег Зарубінський абсолютно правильно каже, що чим більше зброї, тим більше хаосу. Але ми говоримо про те, що десь люди якусь там зброю мають і, бачите, становлять небезпеку. А коли оці так звані правоохоронці зловживають зброєю?

Я хочу повідомити, кілька днів тому, я мовчав про це, спеціально не казав, зараз розкажу. Кілька днів тому я повертався з відрядження з Донецька. На трасі від Борисполя до Києва перерізає дорогу автомобіль, знято все на відео, опускається скло і виставляє пістолет із глушником мені, бо я їхав на автомобілі. За що? За те, що не уступив дорогу. Як потім я з'ясував, це був автомобіль одного, як потім я… (Шум у залі)  Не кричіть, не кричіть! Як потім я з'ясував це був автомобіль охорони одного із керівників  Генеральної прокуратури. Що в нас відбувається? Коли на дорозі отак витягують і погрожують  людям пістолетом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Я прошу вас! Час вичерпаний, ну, я прошу. Як казав один чоловік, не зловживайте. Будь ласка. Юрій Прокопчук, Кармазін називав прізвище. Все.

 

17:41:09

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Шановні колеги! Я хотів би тут апелювати, дійсно, до благоразумия, виражусь зрозумілою вам мовою. Чому, бо ще раз, закони приймаються не на сьогодні і не на завтра. І в кожній фракції є досвідчені правоохоронці, всі фракції мають юристів, правоохоронців-практиків. І практики знають, що саме злочинці, як правило, ідуть на злочини з зброєю викраденою, не реєстрованою. І саме громадянин України будь-який повністю обмежений, щоб навіть вчинити будь-який опір цьому. Не треба філософствувати, що десь там в Америці щось сталося. Якраз там злочинів таких, як у нас, фактично нема. А якщо в кого, вибачте, з мозгами щось не в порядку, да, як це було в одній із країн європейських, так не потрібно видавати цю зброю і узаконювати її.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Ми завершили розгляд питання. Воно, дійсно, є чутливим і багато застережень, які прозвучали, вони мають рацію. Тим більше, що виникає запитання: "Що таке основні частини?" Якщо це сукупність основних частин, зібравши які, отримуємо гвинтівку чи кулемет, тоді, очевидно, треба притягувати людину до відповідальності. Бо тут можуть бути, як у нас кажуть, зловживання дуже  часто. Тому, шановні колеги, давайте таким чином. Зараз я поставлю на голосування ці законопроекти, які Верховна Рада   підтримає. Головне, щоб комітет детально потім доопрацював цей законопроект  з  урахуванням пропозицій, які є в одному і в іншому законопроекті.

Відповідно до реєстрації першим ставиться на голосування  проект Закону (реєстраційний номер 10554, це урядовий). Комітет прийняв рішення урядовий законопроект відхилити, а прийняти… Ні, я перепрошую, шановні колеги.

Першим ставиться на голосування законопроект (10325) народного депутата Шемчука, другий  законопроект –  урядовий (10554). Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу законопроект 10325, тобто депутатський; 10554 відхилити. Такої ж думки дотримується і Головне науково-експертне управління. Прошу це враховувати при прийнятті рішення.

Ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту 10325 (депутатський).

 

17:44:19

За-68

Рішення не прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту 10554 (урядовий). Прошу голосувати. 

 

17:44:43

За-246

Рішення прийнято.

Прохання  до Віктора Вікторовича Шемчука і до комітету: попрацювати таким чином, щоб ми на виході отримали законопроект той, який знайде підтримку в сесійній залі, не дивлячись кому, які положення належать. (Шум у залі)

 Добре, по фракціях, будь ласка: Партія регіонів – 180, "БЮТ – "Батьківщина" – 0, "Наша Україна – Народна самооборона" – 1, комуністів – 25, Народна Партія – 20, "Реформи заради майбутнього" – 17, позафракційні – 3.

Шановні колеги, у мене пропозиція: давайте ми ще зараз з цієї серії розглянемо ще один проект Закону – це про внесення змін до яких законодавчих актів України щодо посилення боротьби з тероризмом, тим більше, що є доповідач, а потім далі будемо розглядати пакет документів, які стосуються ліків, тобто медичної сфери. Немає заперечень?

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення боротьби з тероризмом. Доповідач – заступник міністра Ворона Дмитро Миколайович. І співдоповідач – заступник голови Комітету з питань правосуддя Валерій Бондик.

Комітет пропонує розглянути законопроект за скороченою процедурою. Ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

17:46:10

За-221

Рішення прийнято.

Дмитро Миколайовичу, будь ласка.

 

ВОРОНА Д.М. 

Шановний Володимире Михайловичу,  шановні народні депутати! Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення боротьби з тероризмом розроблено Міністерством юстиції України з метою установлення на законодавчому рівні порядку визнання організації терористичною. Адже на сьогодні ані Законом України "Про боротьбу з тероризмом", ані будь-яким іншим законодавчим актом не визначено такого порядку.

У той же час статтею 24 закону передбачається, що організація відповідальна за вчинення терористичного акту і визнана за рішенням суду терористичною підлягає ліквідації, а належне їй майно конфіскується. Отже проектом закону пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства України, законів України про боротьбу з тероризмом та про Службу безпеки України.

Кодекс адміністративного судочинства вже містить окремі статті, якими визначено особливості провадження у справах за зверненням органів Служби безпеки України  щодо   накладання або зняття арешту на терористичні активи осіб та надання доступу до них на підставі резолюції Ради з безпеки ООН.

Відтак пропонується внести відповідні доповнення до вказаних статей у Законах України "Про Службу безпеки України" та "Про боротьбу з тероризмом". Пропонується внести зміни в частині надання права Службі безпеки України, її органам і співробітникам в разі проведення заходів щодо боротьби з тероризмом і фінансуванням терористичної діяльності ініціювати згідно з законом питання про визнання організації терористичною. Крім того, проектом закону пропонується доповнити Закон України "Про боротьбу з тероризмом" новою статтею 11 зі значком 3 положення, яке врегульовують питання визнання організації терористичною.

Прийняття законопроекту дозволить вирішити на законодавчому рівні питання визнання організації терористичною, які вже врегульовані в більшості європейських країн.

Дякую за увагу, прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також. Валерій Бондик, будь ласка, про рішення комітету.

 

17:48:21

БОНДИК В.А.

Шановні колеги! Шановна президія! Шановний представник Міністерства юстиції! Ми вчора розглянули на комітеті цей законопроект, ми рекомендували прийняти його за основу, але є деякі запобіжники щодо підготовки Міністерством юстиції законодавчих актів.

По-перше, дійсно потрібно вносити зміни в Закон про Службу безпеки, в Кодекс адміністративного судочинства, Закон про боротьбу з тероризмом, але, якщо ми визнаємо організацію терористичною, ми повинні врахувати резолюцію ООН. І, знаєте, це інколи політичне рішення, тому що в деяких кранах організації визнаються терористичними, а вони беруть участь у виборах.

Деякі країни не визнають ті, які підпадають під загальнонаціональний реєстр як терористична організації. Тому якщо в судовому порядку ми даємо право визнавати оперативним працівникам Служби безпеки України, але ж на якому рівні? Це повинно бути на рівні заступника керівника Служби безпеки чи заступника Генерального прокурора і притаманно судовий процес, це ж гласний процес. Тобто, оці всі шароховатості повинні ми з вами врахувати при підготовці закону до другого читання. Але наша позиція комітету, ми пропонуємо прийняти його за основу, тому що є актуальність –  боротьба з тероризмом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, будь ласка, запишіться обмін думками з приводу цього законопроекту. Сергій Соболєв, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

17:50:07

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, шановний головуючий, я хотів би вам нагадати не таку далеку історію, коли так звані терористи-комуністи, яким Служба безпеки при позапопередньому Президенті приписувала спробу підірвати греблю Київської ГЕС, фактично згідно з цим законом будуть кваліфіковані як члени Комуністичної партії України і таким чином Комуністична партія України буде заборонена рішенням Служби безпеки України.

Я такого безпрецедентного акту, який ми зараз розглядаємо, не можу згадати за всі 22 роки історії української державності. Це означає, що будь-яка особа, яка визнає і зізнається в тому, що вона скоїла злочин, перебуваючи в якійсь із партій, чи, правда, перебуває чи не перебуває, потім їй дадуть членський квиток і випишуть, фактично приводить згідно з цим законодавчим актом до заборони діяльності цієї організації як  терористичної.

Давайте подивимося на досвід країн, які зараз живуть в умовах терору, я маю на увазі близькосхідні країни, яким чином там визнаються організації терористичними чи ні? Для цього ця організація  повинна взяти на себе  відповідальність за скоєння конкретного терористичного акту. Це є вже першою ознакою, бо в такий  спосіб  у нас можна заборонити всі існуючі політичні партії, громадські організації, підвівши під терористичну діяльність членську базу будь-якої з них.

По-друге, давайте згадаємо "вибух Вітренко" під час попередньої виборчої кампанії, так само був член конкретної партії, яка була  тоді в опозиції до неї, він був зізнався в тому, що він скоїв цей злочин. На  підставі цього закону фактично можна знову таки визнати будь-яку  організацію такою, що є терористичною. Куди ми далі рухаємось? Невже незрозуміло під що запроваджуються такі акти? Та у нас хочуть….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка..

 

СОБОЛЄВ С.В. … для голосування на наступних виборах була  одна партія – Партія регіонів    єдина, яка не є у нас терористичною. Всі інші будуть заборонені.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Федун буде виступати? Відмовляється. Будь ласка, Ляшко, одна хвилина.

 

17:52:49

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна  партія.  Я хочу не погодиться  з колегою Сергієм Соболєвим. Я вважаю навпаки, що найголовніша терористична організація в Україні – це Партія регіонів. Адже саме ваша партія тероризує український народ, позбавляє людей…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте по темі, будь ласка.

Мікрофон вимкніть, будь ласка. Я прошу вас, давайте  по законопроекту, а не зводити рахунок. Все, будь ласка, не можна  так. Ну, шановні колеги, я прошу вас.  Ніхто не наполягає більше? Завершили розгляд питання.  Будь ласка, Юрій Кармазін.

 

17:53:36

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, українська опозиція.

Ви знаєте,  шановні, не хотів виступати. Після попереднього виступу, після попереднього законопроекту, який  ви "пружинку за пружинку" поставили  можливість відповідати, де ви не побачили, що існує  відповідальність встановлена, яку не треба встановлювати. Це невігластво і депутатів, і уряду просто обурює.

Але хочу вам зачитати, за що вам зараз пропонують голосувати. Стаття 11 зі  значком 3. "Визнання організації терористичною. Ініціювання питання про визнання  організації терористичною, здійснюється особою, яка отримала  офіційне документальне підтвердження визнання цієї організації терористичною в інших  країнах.  Рішення щодо подання адміністративного позову до суду про визнання організації, приймається головою Служби безпеки, або його заступником. Визнання здійснюється  у встановленому законом порядку, за рішенням суду". Оце все, оце все.  Сюди можна   підтягнути…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Ну, завершуйте.

 

КАРМАЗІН Ю.А. … через те, Володимире Михайловичу,  ну не можна. Я розумію, можна розглядати на РНБО серйозні проекти… ну от такий проект і є серйозним.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. На РНБО не розглядався законопроект, а обговорювалася ситуація і мова йшла про  заходи. Уряд після того підготував відповідні  проекти законів і вніс їх на розгляд.

Шановні народні депутати, продовжуємо наше вечірнє засідання на 15 хвилин – це, по-перше.

А, по-друге, те, що нам потрібно таке рішення приймати – це очевидно. Але не в такій редакції, в якій запропоновано в урядовому законопроекті. Бо виникає дуже питань: яка особа може визнати організацію терористичною, на підставі якої довідки. Бо якщо брати просто довідки в тій чи іншій країні, що там організація ця визнається терористична, то в нас можна буде позакривати всі політичні структури і громадські об'єднання, бо вони можуть подобатися або не подобатися тій чи іншій країні. Але для того, щоб рухатися нам далі, то, очевидно, треба цей законопроект  прийняти за основу і доручити…ну, якщо не підтримаєте, то на доопрацювання. Бо тоді нічого взагалі не буде.

Перша пропозиція, яку комітет рекомендує – прийняти за основу. Якщо ні – тоді на доопрацювання. Тому перша пропозиція – прийняти законопроект  за основу, я її ставлю на голосування. Якщо буде прийнято – доручити комітетам серйозно доопрацювати цей закон до другого читання.

Ставиться на голосування ця пропозиція, прошу голосувати. За основу, прошу голосувати. Прошу голосувати. 

 

17:56:35

За-27

Я щось не зрозумів, чесно кажучи.

Я ставлю на голосування пропозицію про повернення законопроекту суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання, іншого виходу немає.

 

17:57:14

За-258

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ми продовжили вечірнє засідання на 15 хвилин. Тому зараз оголошується проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за фальсифікацію або обіг фальсифікованих лікарських засобів, (реєстраційний номер 10561). Пропозиція розглянути питання за скороченою процедурою.

 

17:57:55

За-208

Рішення прийнято.

Може, відразу проголосуємо за прийняття за основу чи ні? Ні? Будь ласка, Соловйов Олексій, голова Державної служби лікарських засобів. Є заперечення? Співдоповідач – Віктор Шемчук.

 

СОЛОВЙОВ О.С.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Проект закону розроблений з метою захисту прав пацієнтів на отримання ефективних і безпечних ліків. Проект Закону України має на меті вирішення проблеми підвищення ефективності боротьби з незаконним обігом лікарських засобів та їх фальсифікацію.

Оскільки зазначена проблема полягає зокрема у низькому рівні юридичної відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів, їх незаконний обіг. Так відповідальність за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів передбачено статтею 44 Кодексу України про адміністративні правопорушення і статтею 321 Кримінального кодексу. Основним критерієм відмінності або межі відповідальності між адміністративною і кримінальною полягає у розмірі фальсифікованої партії лікарських засобів.

Вважаємо, що така конструкція юридичної відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів створює конкуренцію вказаних норм Адміністративного і Кримінального кодексу.

З цього вбачається, що вказана конкуренція норм несе значні корупціогенні ризики, які можуть бути використані у якості інструмента уникнення від кримінальної відповідальності шляхом складання адміністративного протоколу, наприклад, у разі виявлення частини фальсифікату. Таким чином проектом передбачається скасування адмінвідповідальності за умисне виготовлення, зберігання і торгівлю фальсифікованими ліками і встановлення тільки кримінальної відповідальності за ці порушення. Це дозволить уніфікувати  механізм юридичної відповідальності за фальсифікацію чи обіг таких ліків.

По-друге, вперше в законодавстві України запроваджується адміністративна відповідальність працівників установ охорони здоров'я та їх керівників за порушення обмежень при здійсненні професійної діяльності, встановлених законодавством.

І, по-третє, також вперше запроваджується кримінальна відповідальність за порушення процедури державної реєстрації ліків і фальсифікацію даних до клінічних випробувань.

Результатом прийняття цього законопроекту стане зниження кількості неефективної і потенційно небезпечної …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Сідайте, будь ласка. Віктор Шемчук, щодо рішення комітету.

 

18:00:32

ШЕМЧУК В.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вчора на своєму засіданні було розглянуто поданий Кабінетом Міністрів України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за фальсифікацію або обіг фальсифікованих лікарських засобів. Законопроектом пропонується викласти в новій редакції статтю 321 із значком 1 Кримінального кодексу України, викласти в новій редакції статтю 44 із значком 2 Кодексу України про адмінправопорушення і підвищити розмір покарань у статті 305 Кримінального кодексу України, а також доповнити Кримінально-процесуальний кодекс відповідними положеннями щодо підслідності.

Головне науково-експертне управління, розглянувши зазначений законопроект, вважає його в такому вигляді неприйнятним і доцільним повернути на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи. Народні депутати України, члени комітету погодились із зауваженнями науково-експертного управління, але і також пішли дальше, оскільки зазначений законопроект  у зв`язку з прийняттям конвенції, ратифікованої сьогодні Конвенції  Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров`я, не відповідає в повній мірі цій концепції. Зокрема, члени комітету наголосили на тому, що стаття Кримінального кодексу, яку пропонується сьогодні змінити і нівелювати щодо фальсифікованих ліків, була введена лише у листопаді минулого року, тобто півроку тому.

За минулий рік немає жодного злочину, жодного вироку по цій статті, і тому зміни  вносити до цієї статті на сьогоднішній день недоцільно,  оскільки немає практики її застосування.

Навіть на перший погляд на запропоновані зміни показують, що чинна система відповідальності за відповідні порушення більш ефективна і більш комплексна, а також в повній мірі відповідає протидії обігу фальсифікованих лікарських препаратів.

Окрім цього, при прийнятті  зазначеного законопроекту в Кримінальному кодексі (вдумайтесь!) буде дві статті, по якій можна притягати до відповідальності одних і тих самих людей за одні і ті самі вчинені злочини. По одній статті буде відповідальність від 3 до 5 років позбавлення волі, по іншій статті – від 5 до 8 років позбавлення волі, що закладає велику корупційну   складову. Таким чином…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ШЕМЧУК В.В. Таким чином, комітет пропонує Верховній Раді зазначений законопроект відхилити і звернутися до Президента і до Кабінету Міністрів щодо корупційності зазначеного законопроекту.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, запишіться на виступи. Володимир Карпук, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Наступним буде виступати Журавський.

 

18:03:11

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, "Наша Україна – Народна самооборона".

Шановні колеги, вранці ми ратифікували Конвенцію Ради Європи про підроблення медичної продукції та побічні злочини, що загрожують охороні  здоров'я. І, дійсно, цей законопроект, думка про посилення відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів міг би бути як приклад імплементації цієї конвенції і… але закону комплексно, лише як складова частина, лише як складова частина, тому що цей законопроект не в повній мірі відображає положення цієї Конвенції. Зокрема, частиною п'ятою Конвенції передбачається встановлення кримінальної відповідальності не лише за виготовлення фальсифікованих лікарських засобів, але і загалом медичної продукції. А під медичною продукцією можна розуміти і вироби медичного призначення чи пристрої медичного призначення і також інших активних речовин, ексципієнтів, частин матеріалів та аксесуарів. І також передбачається кримінальна відповідальність за постачання, торгівлю, зберігання, імпорту, експорту зазначених вище предметів.

Тобто, дійсно, маючи гарну ідею, а до речі, ми в цьому році вже прийняли Закон про підвищення рівня відповідальності, кримінальної відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів, запропонований народними депутатами Коржем і Гайдаєвим, де передбачили уже посилення санкція за такі речі, то загалом, я думаю, що цей законопроект треба направити на доопрацювання у відповідності до тієї конвенції, яку ми ратифікували, і подати вже як комплексний закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам також.

Віталій Журавський, фракція Партії регіонів. Наступним буде виступати Юрій Прокопчук.

 

18:05:05

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановний Володимире Михайловичу,  шановні колеги! Ми маємо в Україні  факти незаконного обігу лікарських засобів і їх фальсифікацію. Юридична відповідальність де-факто відсутня. За роки незалежності, я підкреслюю, ми ніколи не чули від правоохоронних органів реакції на факти зловживання в цій сфері. Аж до закриття фармпідприємств, які виготовляють неякісну продукцію. Щонайменше 30 відсотків фармринку викидає неякісну продукцію. Від неї страждають і хворі, і лікарі, які працюють з неякісними ліками.

Підробка медичної продукції –  це велика ганьба для України. Цей законопроект посилює і суттєво посилює міру відповідальності за сфальсифіковані ліки. Порушники каратимуться ув’язненням аж до 15 років і пожиттєво. Я пропоную прийняти цей законопроект, але прохання пожиттєво зняти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Прокопчук, фракція "БЮТ – "Батьківщина".   Наступним буде виступати  Ремез.

 

18:06:26

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Шановний головуючий, колеги! Я знову апелюю до всього українського  суспільства. Ви знаєте, як за гарними назвами криються абсолютно лобістські, корупційні законопроекти. В цьому законопроекті і тих, хто готував, вже зараз завідомо заноситься корупційна складова. І я звертаюсь до Генерального прокурора, до керівників Служби безпеки, тому що це державна безпека вже, що зараз готується замах  на життя багатьох українських громадян, які будуть використовувати як оригінальні сфальсифіковані ліки. Ось цей законопроект – це повністю відкритий шлюз для цього. Чому? Тому що за цією назвою щодо посилення боротьби з фальсифікованими ліками якраз абсолютно в порівнянні з чинним діючим і з тим, який подавався в першому проекті, законопроектом, зменшені всі санкції. Тут фактично вилучена така норма, відповідно до якої, юристи знають, а це є умисел, винятково виключене слово "умисне виготовлення" і є розмиті форми, які просто розв’яжуть цілу систему виробництва підпільно-фальсифікованих ліків. І на комітеті про це було сказано, в тому числі, і авторам, один із авторів сказав, що він бачив цього, що подавали, там було зовсім інше. Ось так в Україні чиниться корупція, ось так Партія регіонів збирається вбивати українських громадян. Вам не буде навіть лікувати, точніше не вам тут і нормальні люди є, тим, хто вносить такі законопроекти і ті, хто сьогодні боїться українського народу, не буде навіть чим лікувати параною, бо навіть ті ліки будуть сфальсифіковані. Цього закону приймати не можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Ремез з фракції Народної Партії.

 

18:08:36

РЕМЕЗ В.В.

Народний депутат Ремез, Народна Партія. Слово передаю Зарубінському Олегу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський. Будь ласка.

 

18:08:46

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Володимире Михайловичу! Для справедливості скажу,  що більшої корупції ніж тоді, коли літаками в Україну привозилося чи "Терафлю" чи "Таміфлю",  не було, здається, у фармакологічному бізнесі, коли була придумана пандемія якої, насправді, не було, навіть епідемії не було. Але це вже інша справа.

А, що стосується фармакологічного бізнесу, то він є один з найбільш лобістських. І поруч з іншими лобістами ті, хто займається ліками, я думаю, що важко порівняти  в контексті лобізму причому такого  жорсткого агресивного лобізму.

Сьогодні у нас  вранці, шановні колеги, відбулася достатньо змістовна і плідна дискусія, коли ми розглядали, дійсно, ратифікацію Конвенції Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров'я. Тоді виступаючи, я сказав, що   в цій конвенції норми набагато жорсткіші, ніж в тих законопроектах, які є, в тому числі і який поданий зараз. Зрозуміло, що для того, щоб позбутися чи бодай мінімізувати оце отруєння, знищення людей за допомогою фальсифікату, медичного фармакологічного фальсифікату, треба щоб відповідальність була якомога вище.

Можливо, як варіант просто, щоб ми, дійсно,  за основу прийняли цей законопроект. І оскільки я не бачу, якщо  ми будемо додавати більш жорсткі норми, виходячи з конвенції, яку сьогодні  ми ратифікували,    щоб це суперечило 116 статті Регламенту. Ми могли б,  дійсно, зробити крок  і потім, при підготовці до другого читання,  кореспондували всі ці норми до конвенції, яку ми ратифікували. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, завершили ми виступи. Валентин Матвєєв від  фракція  комуністів, будь ласка. 

 

18:10:47

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую. Шановні колеги, запропонований законопроект давно уже на часі і я думаю, більшість з цим погодиться. Про необхідність прийняття самих жорстких заходів щодо  запобігання фальсифікації та обігу фальсифікованих лікарських засобів, говорять у своїх  постійних зверненнях до нас як на місцях, при безпосередніх зустрічах, так і  письмових   зверненнях, наші виборці.

А тому, хіба можна не погодитися з тим, що цим законопроектом пропонується різке посилення покарань  за злочини, передбачені   новою редакцією Кримінального кодексу і аж до позбавлення волі а строк до 8 років і до довічного позбавлення волі. Мабуть, це так і більшість за.

Хтось вже   плаче, що  такі санкції, бачите, надмірні. В зв'язку  з цим не може, м'яко кажучи, не дивувати позиція  нефармакологічної мафії, там все зрозуміло…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершіть, будь ласка,  свої міркування.

 

18:11:57

МАТВЄЄВ В.Г. … там все зрозуміло, там все вимірюється тільки мільярдними прибутками. А от позиція і профільного комітету, і Головного науково-експертного управління Верховної Ради.  Тому логічно  виникає питання: а вам, колеги, не шкода життя мільйонів наших співгромадян? Фракція комуністів буде однозначно підтримувати цей законопроект. дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ми завершили розгляд цього питання. Комітет пропонує, нагадую, відхилити законопроект. Головне науково-експертне управління … від фракції виступав, ну, подождіть, Журавський виступав. Ну, будь ласка, одну хвилину. Будь  ласка.

 

18:12:56

БАХТЕЄВА Т.Д.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты, проходит очень важная дискуссия. И мне очень обидно, когда делают упреки Партии регионов о том, что мы впервые за 21 год независимой Украины подготовили законопроект народный депутат Коновалюк, что такое фальсифицированный препарат. И мы впервые начали правильно эту работу. И о том, что сегодня в нашей стране, послушайте, 13,5 тысяч наименований лекарственных средств. Это в 2 раза больше, чем во Франции! Это в полтора раза больше, чем в Германии. Это говорит о том, что примерно 4 или 5 тысяч препаратов есть фантомные, которые не работают, которые не выпускают вообще производители, которые не лечат, а только губят.

Ведь для того, чтобы лекарство работало, оно должно быть натуральным. Поэтому, если мы сегодня говорим, с 1997 года мы не можем победить туберкулёз почему? Что в стране не хватает?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка. Ну, завершуйте, будь ласка.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Одну минутку, хорошо. Потому что все препараты были некачественными. И данный законопроект нужно поддержать в первом чтении, отработать. И нужно, чтобы эта уголовная ответственность поставила на место. И чтобы каждый украинец…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тетяно Дмитрівно, ми вже не зможемо проголосувати. Закінчується час. Шановні народні депутати! Обговорення питання завершена, тема безкінечна.  Тому я ставлю на голосування пропозицію відповідно до Регламенту про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за фальсифікацію або обіг фальсифікованих лікарських засобів (реєстраційний номер 10561). Прошу голосувати.

 

18:15:11

За-265

Рішення прийнято.

По фракціях? Будь ласка. Партія регіонів – 191, "БЮТ - "Батьківщина" – 0, "Наша Україна - Народна самооборона" – 1, комуністів – 25, Народна Партія – 20, "Реформи заради майбутнього" – 19, позафракційні – 9.

Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

Завтра Верховна Рада продовжить свою роботу в пленарному режимі з 10-ї години ранку. З 10-ї до 11-ї години – "година запитань до Уряду". Будуть відповідати на запитання народних депутатів України міністр освіти і науки, міністр закордонних справ.