Засідання 17

Опубліковано 16. 03. 2012

ЗАСІДАННЯ СІМНАДЦЯТЕ   

Сесійна зала Верховної Ради України

16 березня  2012 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:00:38

Зареєструвалися в сесійній залі 421 народний депутат. Ранкове  засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, в роботі Верховної Ради України беруть участь Прем'єр-міністр України та члени уряду. Прошу привітати Кабінет Міністрів. (Оплески)

Шановні народні депутати, надаю вам інформацію про результати роботи Верховної Ради України на пленарних засіданнях 15 березня 2012 року. Розглянуто 24 питання порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 8 законів та 10 постанов, один законопроект повернуто до комітету на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читання, один законопроект відхилено. За результатами розгляду пропозицій Президента України один закон  прийнято в цілому з урахуванням пропозицій Президента України, п`ять законів відхилено.

Шановні народні депутати! Відповідно до статті 229 Регламенту Верховної Ради України у п`ятницю з 10 до 11 години проводиться "година запитань до Уряду". Представники депутатських фракцій та  груп на засіданні  Погоджувальної ради погодили пропозицію про те, що під час   "години запитань до Уряду" заслухати інформацію Кабінету Міністрів  України  щодо  реалізації завдань в соціальній сфері і їх… щодо їх фінансового забезпечення, виходячи із соціальних ініціатив, запропонованих Президентом України, для того, щоб потім можна було прийняти необхідні законодавчі акти.

Пропонується, шановні народні депутати,  такий порядок проведення "години запитань до Уряду".  Виступ Прем'єр-міністра України – 15-20 хвилин. Після того перейти до запитань і відповідей до членів Кабінету Міністрів України. Прем'єр-міністр України після виступу має проводити зустріч із Прем'єр-міністром Угорщини.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛИ. (Не чути)  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, спокійно. У нас є члени уряду, які відповідають за той чи інший напрямок і вони компетентні і дадуть належну відповідь. Шановні колеги, прошу погодитись з такою пропозицією: виступ Прем'єр-міністра, запитання до урядовців і відповіді.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛИ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу вас заспокоїтись. Запрошую до виступу Прем'єр-міністра України Миколу Яновича Азарова. (Оплески)

 

АЗАРОВ М.Я.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, після оголошення Президентом України соціальних ініціатив з'явилось багато коментарів щодо того, що грошей немає, треба включати друкарський верстат і таке інше.

Щоб  зрозуміло відповісти на це питання, давайте згадаємо, що було два роки тому. Проте згадаємо, що тодішній уряд не тільки відмовився виконувати закон про підвищення державних соціальних стандартів, ініційований Партією регіонів, але і стверджував, що це атомна бомба під економіку України. І що ж? Вже в квітні 2010 року ми прийняли рішення про підвищення прожиткового мінімуму, заробітної платив тому числі в бюджетній сфері, пенсій, всіх видів державної соціальної допомоги, доплат та інших виплат. Більше того, ми це збільшені виплати запровадили попередньою датою – з 1 січня 2010 року, а недоотримані з вини попередньої влади гроші компенсували людям.

Хоча я тут не маю ілюзій, люди чекали більшого. Адже в період кризи люди стали значно біднішими, вони втрачали роботу, заробітну плату, знецінювалися заощадження. Проте, тоді люди одержали відчутну надбавку.

Тільки декілька прикладів: з другого кварталу 2010 року середній розмір пенсії збільшився порівняно з початком року на 104 гривні. Виплати були збільшені 10 мільйонам пенсіонерів. Вже з травня 2010 року пенсіонер, що мав мінімальний розмір пенсії, одержав на 133 гривні більше, ніж на початок року. Протягом 2010 року розміри державних соціальних стандартів збільшилися у середньому в 1,3-1,4 рази порівняно з 2010 роком, або на 200-245 гривень на місяць. Аналогічно зросли інші соціальні виплати.

Одночасно   середня заробітна плата у травні 2010 року вже була на 285 гривень більша, ніж у січні і на 350 гривень більше, ніж роком раніше. При цьому у 2010 році в економіці України був зупинений спад і почалася позитивна динаміка. Інфляція була значно нижчою, ніж у 2009 році. Країна почала виходити з кризи. В цілому ми змогли вирішити непросте завдання: почати поетапне збільшення рівня соціального захисту людей і відновити  економічне зростання. Протягом двох років реальний валовий внутрішній продукт збільшився приблизно на 10 відсотків, промвиробництво – майже на 20 відсотків, обсяги перевезення вантажів – майже на 17 відсотків, а оборот роздрібної торгівлі збільшився на чверть.

В Україні збільшуються інвестиції, стабільна національна валюта, протягом двох років в країні регулярно збільшуються пенсії, виплата на дітей, допомога інвалідам, зарплата бюджетникам тощо. При цьому, нам вдалося значно зменшити дефіцит державного бюджету, майже в 5 разів порівняно з 2009 роком і привести його до прийнятного рівня.

А тепер хочу вас запитати. Коли фінансово-економічна ситуація була краща? Два роки тому, навесні 2010 року, або сьогодні, навесні 2012 року? Я думаю, це питання риторичне. Не може бути ніяких сумнівів, що країна, яка знаходиться в значно кращій ситуації ніж два роки тому, цілком логічно може і повинна вирішувати задачі підвищення рівня життя людей, відновлення соціальної справедливості.

Президент запропонував масштабні соціальні ініціативи. Їх багато і вони адресовані різним категоріям громадян: тим, хто здатний заробляти на життя і тим, хто не може себе забезпечувати, людям з обмеженими можливостями, сиротам і людям похилого віку. Тому, безумовно, проголошені Президентом України нові соціальні ініціативи логічні, очікувані суспільством і стратегічно виважені.

Перше. Важливою складовою соціальних ініціатив є збільшення розміру пенсій, починаючи з травня поточного року, буде збільшено розмір пенсій майже 9 мільйонам пенсіонерів, розміри пенсійних виплат зростуть в середньому більше ніж на 100 гривень в місяць. З 1 травня буде підвищено до 42 відсотків прожитковий мінімум для непрацездатних осіб, доплати до пенсій для членів сімей померлих інвалідів війни.

Кожний з них додатково отримує в середньому протягом травня-грудня понад 120 гривень на місяць. Зростуть також пенсійні виплати для учасників війни. Підвищений розмір отримують близько 1,3 мільйона осіб.

Починаючи з 1 липня, буде поетапно збільшено розмір пенсій 606 тисячам військовослужбовцям, які звільнені з військової служби. Перерахунок пенсії цій категорії осіб востаннє здійснювався на початку 2008 року. Розмір цих пенсій збільшиться в середньому на 165 гривень в місяць.

З липня 2012 року малозабезпеченим пенсіонерам та інвалідам з 80 до 100 відсотків буде підвищено рівень прожиткового мінімуму, до якого буде призначатися державна соціальна допомога. А дітям з малозабезпечених сімей такий рівень буде підвищено з 50 до 75 відсотків. Завдяки цьому збільшений розмір допомоги отримають малозабезпечені пенсіонери та інваліди в середньому на 168 гривень щомісяця. А для 236 тисяч дітей із малозабезпечених сімей у середньому на 260 гривень щомісяця. Уряд планує у подальшому збільшити і для дітей з малозабезпечених сімей виплату цієї державної допомоги до 100 відсотків прожиткового мінімуму.

Ми твердо налаштовані у 2012 році вирішити багаторічну проблему 283 тисяч людей з особливими потребами і в повному обсязі забезпечити їх протезами і колісними кріслами. Ми вдячні народним депутатам за те, що вони підтримали розроблений урядом закон, яким запроваджено новий механізм забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації за індивідуальним замовленням. Тепер інвалід самостійно обере саме ті протезно-ортопедичні послуги, які йому необхідні. Ми невідкладно розпочинаємо цю роботу. Усім інвалідам війни до Дня Перемоги ми забезпечимо виплату одноразової допомоги майже вдвічі більшу ніж в минулому році. Її розмір залежно від  групи інвалідності становитиме від 1 тисячі 720 до 2 тисяч 200 гривень. Про таку категорію наших ветеранів уряд постійно буде дбати та знаходити можливості щодо їх підтримки. 

Не залишились поза увагою  Президента також інваліди-шахтарі і інші особи, що постраждали  на виробництві, та члени їх сімей. Їм з березня цього року страхові виплати будуть осучаснені на коефіцієнт підвищення номінальної заробітної плати штатних працівників в галузях економіки. Таке підвищення отримають в цьому році майже 310 тисяч осіб. У квітні ці кошти вже будуть виплачені людям. Крім того, розпочнеться осучаснення цих виплат за минулі роки, завдяки чому близько 190 тисяч осіб отримають додатково в середньому 400 гривень на місяць.

Також серед актуальних проблем, які піднімав Президент, є питання нової якості роботи соціальних служб. Поставлена задача якнайповніше надати соціальні послуги найбільш вразливішим категоріям населення. При цьому головне – раннє виявлення проблем та  вчасно  надана необхідна допомога.

Тобто необхідно так  перебудувати їх  роботу, щоб вони не тушили пожежу, коли  вона вже виникла,  а йти на зустріч тим, хто потребує цієї допомоги. Виявляти та запобігати   повинно  стати правилом  їх роботи. Над цим питанням ми з громадськими організаціями та благодійними фондами вже працюємо.

Наступне питання. За моїм дорученням Міністерство фінансів разом з Національним банком приступило до  підготовки порядку компенсаційних виплат вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР, які не отримали обіцяну компенсаційну виплату. Не приховую, я критикував рішення   попереднього уряду на початку 2008 року про виплату компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР, тому що тоді воно було абсолютно економічно недоцільно. Всі аргументи, які я  в той час наводив, всі підтвердились. Вони розбазарили значні кошти, які ми їм залишили – приблизно 24 мільярда гривень. І країна ввійшла в кризу абсолютно непідготовлена.

В результаті вийшло, що 6 мільйонів людей одержали цю компенсацію, а 6 мільйонів людей – не одержали. Це справедливо? Впевнений, що ні. Вважаю, що люди повинні довіряти владі незалежно від того, хто її очолює. Тому це непросте завдання буде реалізоване. Несправедливість, яка виникла не з нашої вини, буде ліквідована.

Крім того, я поставив перед відповідними керівниками чітке завдання: все повинно бути організовано чітко, зрозуміло, без черг і збирання довідок. І особлива увага людям похилого віку. Це будемо жорстко контролювати.

Також зараз члени уряду разом з Національним банком розпочали роботу над формуванням Програми державного іпотечного кредитування житлового будівництва, запропонований Президентом України, та механізмів її реалізації. На що я хотів би звернути увагу. Ця ініціатива є важлива не тільки для людей, які потребують поліпшення житлових умов. Адже кожна гривня інвестиції у будівництво має суттєвий мультиплікативний вплив на економіки, оскільки галузь є споживачем продукції машинобудування, металургії, хімічної та транспортної промисловості. А це завантаження підприємств, робочі місця і заробітна плата.

В цілому підтримка працездатних громадян, створення умов  для того, щоб вони мали гідну роботу і гідну оплату праці, – серед ключових пріоритетів глави держави. Спектр напрямів надзвичайно широкий: від  стимулювання збільшення кількості робочих місць, в першу чергу для молодих  людей, людей предпенсійного віку та у сільській місцевості, до нових підходів до  формування державного замовлення  на підготовку саме тих фахівців, які будуть необхідні на ринку праці та запровадження професійного навчання інтегрованим професіям людей, які втратили роботу.

За браком часу я, звичайно, не можу проінформувати вас  про всі аспекти роботи з реалізації соціальних ініціатив Президента. Тільки зазначу, що всі позиції знайдуть відображення у змінах до бюджету, які вже зараз готує уряд. На початку квітня ми подамо  їх до Верховної Ради. Хочу завірити всіх присутніх, що нові соціальні ініціативи – це не механічне збільшення соціальних виплат шляхом збільшення витрат бюджету, це в першу чергу ліквідація перекосів і поліпшення якості надання соціальних послуг і їх адресності.

Кінцева мета – перейти до більш  сучасної комплексної моделі соціального забезпечення і захисту, яка створить  необхідні умови для покращення  життєвих перспектив і в кінцевому рахунку     поліпшення добробуту сімей, які на сьогодні є соціально вразливими. Це допоможе поступово  вирішувати  проблеми соціальної нерівності  в Україні.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую  вам також. (Шум у залі)

Шановні колеги,  ну послухайте… Прем'єр-міністр… Ну я поставлю зараз на голосування цю пропозицію. Одну хвилинку. Прем'єр-міністр України  звернувся з проханням, щоб після виступу він відбув на зустріч з Прем'єр-міністром Угорщини.  (Шум у залі)

 Шановні народні депутати! 

 (Шум у залі) Шановні народні депутати! (Шум у залі)

Шановні народні депутати! (Шум у залі) Давайте домовимося… Ну шановні… (Шум у залі) Шановні колеги! Шановні колеги! Давайте домовимося з вами… Шановні колеги, ми будемо з вами ставити запитання зараз визначить конкретно до віце-прем'єра чи до міністра. Чи будемо загалом запишемось на запитання і в залежності від того, який зміст запитання, буде адресоване тому чи іншому віце-прем'єр міністру. Приймається така пропозиція? (Шум у залі)

Прошу, у нас залишилось 44 хвилини, записатися на запитання до членів Кабінету Міністрів України. І особливо, поки йде запис, я просив би, щоб представник Міністерства палива і енергетики поінформував щодо змісту закону, який стосується газотранспортної системи. (Шум у залі) Ну, послухайте, я зараз скажу! В даний час міністр проводить переговори з комісаром Євросоюзу. Як тільки закінчаться, він підійде сюди.

Шановні колеги, я просив би спокійно. До чого я веду. Оскільки під час проведення засідання Погоджувальної ради ми обговорили питання про те, щоб зняти будь-які застереження, то Верховна Рада України розгляне проект закону альтернативний, автором якого є Юрій Кармазін. І прийме рішення лише в частині подолання монополізму "Нафтогазу" на розділення його на дві, щоб Кабінет Міністрів мав право розділити його на дві структури: яка транспортує  газ і яка добуває газ. Це відповідає Енергетичній хартії. Тому я просив би, шановні колеги, не блокувати трибуну Верховної Ради, не реалізовувати ці плани, оскільки повністю прислухались до пропозицій, які звучали  у тому числі з боку опозиції.

А зараз, шановні колеги, запитання. Володимир Бондаренко, фракція "БЮТ – "Батьківщина".  Будь ласка,  Володимире  Дмитровичу.

 

10:22:15

БОНДАРЕНКО В.Д.

Я хотів би задати  питання стосовно тої передвиборчої соціальної  так званої програми Президента, яка оголошена. Безумовно, це є,  перш за все, агітка, але якось доведеться   уряду викручуватися  з цієї ситуації.

У мене є декілька пропозицій до уряду з цього приводу.

Перше. Для того, щоб зробити цю програму реальністю,  треба мати великі гроші. Їх немає. Ми винні велику суму за раніші запозичення, ми сьогодні не маємо  чим закрити ті дірки у бюджеті. Тому є така пропозиція. Перше за все можна найти такі гроші  де?   Збільшить, будь ласка, для своїх  олігархів нижчу, ніж у світі, у вісім разів рентну плату за добування корисних копалин – це перше. 30 мільярдів  на цьому можна заробити.

 Приблизно на 100 мільярдів можна дооцінити розхапані вами підприємства, особливо гірничо-збагачувальні та металургійного комплексу, там за безцінок забрані. Зокрема, приєднання до пана Ахметова   бойківського комбінату  Ілліча коштувало для бюджету держави мінус  4  мільярди…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви завершили питання? Будь ласка, 10 секунд, завершіть.

 

10:23:28

БОНДАРЕНКО В.Д.

А Кіпр, про який ми говоримо, вже просто  стирчить у зубах.

Тому нехай чи перший віце-прем'єр, чи  Тігіпко скажуть, чи збираються вони оці джерела використовувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Леонідович, будь ласка.

 

ТІГІПКО С.Л. З місця,

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, з місця.

 

ТІГІПКО С.Л. Шановні народні депутати, якщо говорити про ті витрати, які повинен понести наш бюджет для того, щоб виконати  всі соціальні ініціативи, то вони розділяться на дві частини. Для того, щоб виконати іпотечну програму, передбачається приблизно 10  мільярдів: для того, щоб виконати всі соціальні   ініціативи, потрібно буде 16 мільярдів гривень. Послухайте, будь ласка, я тільки що сказав: 10 – на іпотечну програму і приблизно 16, десь 15 – на соціальні виплати, разом 25.

Якщо подивитися  на джерела, звідки ми можемо взяти ці гроші, то перевиконання зведеного бюджету  за два місяці склало цього року 2,2 мільярди, перевиконання доходів Пенсійного фонду, надходжень до Пенсійного фонду – 1 мільярд, до інших соціальних фондів – 0,3 мільярду,  разом – 3,5 мільярду. Ми передбачаємо, що за рахунок зростання економіки ми зможемо збільшити доходи приблизно на 14 мільярдів гривень, це, не приймаючи ніяких законодавчих рішень.

Що стосується інших джерел. Безумовно, разом з змінами до бюджету ми повинні будемо подати комплекс законів, які будуть наповнювати державний бюджет, в першу чергу, за рахунок перерозподілу доходів від багатих до бідних. Я говорю, в першу чергу, про Закон на багатство, про зміни законодавства по офшорним зонам, в тому числі можуть бути ініціативи, про які говорив народний депутат Бондаренко, по оподаткуванню корисних копалин. По цьому шляху іде весь світ, і я вважаю, що ми теж це повинні зробити. У нас є впевненість, що ми ці гроші знайдемо.

Я думаю, що, якщо будуть питання по інфляції, після цього ми готові будемо відповідати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Лукашук, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:26:00

ЛУКАШУК О.Г.

Прошу передати слово Кравчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Кравчук, будь ласка.

 

10:26:07

КРАВЧУК В.П.

В мене запитання до пана Тігіпка. Перед президентськими виборами і Янукович, і ви обіцяли підтримати українське село. Але завдяки вашим реформам, а саме так звана оптимізація, а насправді це закриття шкіл, ФАПів, амбулаторій в селах, призвела до зникнення з мапи України щорічно, як сказав голова аграрного комітету, 17-18 сіл, а може й більше. Що ще ви збираєтесь реформувати в соціальній сфері на селі? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергію Леонідовичу.

 

ТІГІПКО С.Л.

Дякую. Шановні народні депутати! Я розумію, що емоцій в залі завжди багато. Я хотів би звернутися до цифр. Уряд прийшов і почав працювати 2 роки тому. І я хочу наголосити, що було зроблено, чого ми досягнули абсолютно по конкретним цифрам. У тому числі це стосується і тих людей, які живуть в українському селі.

Ми маємо чотири прожиткових мінімуми. 

Діти до 6 років. Збільшення склало з 569  гривень до 915. Плюс  60 відсотків.

Від 6 до 18 років: з 713 гривень до 1141 –  60 відсотків.

Працездатних. Від  681  гривні до 1098 – 61 відсоток.

Непрацездатних. З 510 до 842 – 65 відсотків.

Мінімальна заробітна плата зросла на 71 відсоток. Мінімальна пенсія – на 65. Я можу продовжувати це! За цей час ціни зросли на 23,4 відсотка.

Що в цих ініціативах передбачається? По-перше, ми підтримуємо тут всіх інвалідів. Ми підтримуємо літніх людей збільшенням пенсії.

Є одна надзвичайно, мені здається,  важлива соціальна ініціатива, коли практично в кожному селі з`явиться соціальний працівник, так званий соціальний уповноважений, який повинен буде відслідковувати ситуацію у всіх родинах, які знаходяться на його дільниці. Це дільничний соціальний працівник. Таким чином це ми передбачаємо починати практично з травня. Червень… Травень – це вже підняття пенсій, виплати… починаються виплати інвалідам-регресникам, тому ці ініціативи ми передбачаємо, ми бачимо, що це значно змінить самі підходи до  соціальної політики і поставить все, дійсно,  на те, щоб ми випереджали проблему,  а не били, що називається, по хвостам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат  Марущенко, фракція "Наша Україна – Народна самооборона", будь ласка.

 

10:29:09

МАРУЩЕНКО В.С.

Я прошу передати Кирилу Куликову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кирило Куликов, мікрофон.

 

10:29:16

КУЛИКОВ К.Б.

Дякую.   Від глобальних до суто конкретних питань. У мене запитання до міністра зовнішніх справ.

Пане міністре, вчора ви прокоментували ситуацію, що складається навколо скандальної забудови на Пейзажній алеї. Я хочу вас повідомити, що група создана в захист Пейзажної алеї в Facebook, наприклад, вже складається за декілька днів з тисяч людей, які готові не віртуально, а вийти і захищати наше місто.

Ви сказали, що це рішення свідчить про те, що рішення Київради є законним. Я хочу як народний депутат повідомити, що це згідно до Земельного кодексу особливо цінні землі. І це рішення приймає лише Верховна Рада України.

Ще хочу вас повідомити як член бюджетного комітету, що в бюджеті не закладено жодної копійки на цю будівлю. І я вважаю…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Формулюйте питання, будь ласка.

 

10:30:22

КУЛИКОВ К.Б.

…дипломати займаються притаманною їм справою: захищають людей в Лівії, в Єгипті, а питаннями Києва і забудовами будемо займатися тут громадою міста Києва. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кость Іванович. Будь ласка.

 

ГРИЩЕНКО К.І. До кого питання, скажіть?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До міністра закордонних справ. Кость Іванович, будь ласка.

 

ГРИЩЕНКО К.І.

Дуже дякую за запитання. Хотів би зазначити, що в своєму коментарі я сказав наступне, що все, що робилося Міністерством закордонних справ, починаючи з 2001 року, тоді ще міністром закордонних справ Зленком, всіма наступними міністрами, які репрезентували різні політичні сили, відповідало діючому законодавству, про що і було рішення відповідного суду.

Хотів би зазначити інше, що на етапі, коли все це починалося, на цьому місці стояли гаражі, які були незаконно зведені, і які аж ніяк не створювали умови для того, щоб або там відпочивати українським громадянам і киянам, перш за все, або ж розглядати це як покращення загальної забудови ви ситуації в Києві як такому. Я вважаю, що в даному випадку, дійсно, треба шукати таке рішення, яке б відповідало інтересам всіх сторін.

Але  головним елементом має бути знесення всіх тих гаражів, які були побудовані невідомо, ким на цій території і які насправді мають бути знесені, а ця ділянка має бути повністю віддана під сквер. Тому захищати від міністерства нічого не треба. Треба думати про те, яким чином повністю перетворити це місце в законний сквер, який буде відповідати потребам киян.

Ми тут аж ніяк не входимо у суперечність з цією метою, ми в суперечності з тими, хто хоче використати цю тему для просування своїх власних інтересів. І якби це не було Міністерство закордонних справ, я переконаний, що у  2005-2009 рік знайшлись би люди з великими ліктями, які б його забудували і ніхто б уже сьогодні нічого про це питання не піднімав. Тому давайте вирішувати через позитив те, що є в інтересах киян. Ми саме на це і налаштовані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я прошу відповідь вкладати у дві хвилини.

Євген Волинець, фракція комуністів, будь ласка.

 

10:33:27

ВОЛИНЕЦЬ Є.В.

Прошу передать слово товарищу Лещенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Лещенко, будь ласка.

 

10:33:33

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина. У мене запитання до віце-прем'єра Тигіпка. Шановний Сергію Леонідовичу, сьогодні Прем'єр-міністр захоплено розповідав про соціальні ініціативи Президента, і це правильно. Чому ж уряд, в тому числі, і Міністерство соціальної політики України, не захищали так само жваво пропозиції фракції комуністів під час формування Державного бюджету на 2012 рік, який майже співпадає з президентськими ініціативами?

Друге, пенсіонери, ветерани, інваліди та інші малозахищені верстви населення потерпають із свавілля перевізників на транспорті щодо забезпечення законних пільг на проїзд, водії прямо їх виштовхують, інвалідів, на вулицю. А "Укрзалізниця" пішла іншим шляхом: знімає з маршрутів поїзда або перетворює прості на комфортні. Чому не захищає також цих верств населення уряд і   міністерство. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергію Леонідовичу.

 

ТІГІПКО С.Л. Шановні народні депутати! Ми планували бюджет 2012 року, він був достатньо напружений, тому що ми практично за два роки, за три роки виходили на дефіцит бюджету з 14,8, який ми мали офіційно, до менше ніж в 2,5, практично на 2,5 разом з "Нафтогаз України". Ми з вами  прийняли такий бюджет.

Зараз, я ще раз хочу сказати, у нас з'явилася статистика за два місяці. І ми бачимо, що по зведеному бюджету ми маємо додаткові надходження 2,2 мільярди, по Пенсійному  фонду – 1 мільярд. Ми передбачаємо і прогнозуємо, що за рахунок тільки зростання економіки ми мінімально виходимо на 14 мільярдів гривень. І це дає нам можливість сьогодні вже говорити про нові соціальні ініціативи. Все, що буде з'являтися в бюджет, все це уряд буде направляти на соціальні моменти, тому що це вірно, і в людському плані це потрібно людям нашим, які сьогодні, на жаль, живуть ще достатньо бідно, а з другого боку, це і стимулює економіку, тому що ці люди купляють практично все українське.

Тому, я вважаю, що тут ніяких суперечок немає. Те, що фракція комуністів говорила про це, зараз у нас виникла можливість, і ми це зробили.

Що стосується пільг на проїзд. Я вважаю, що проблема тут і інша. Проблема, що ми не можемо вийти на монетизацію цих пільг. Тому що якщо порахувати скільки коштує бюджету один пільговик, скільки ми даємо транспортним компаніям, то це виходить менше 10 гривень на людину. І от в цьому є колосальна проблема. Ми сьогодні не можемо забезпечити компенсації підприємствам, вони несуть збитки. Я вважаю, що ми повинні збільшувати фінансування на цю підтримку соціальну, і в кінці-кінців перейти до того, що бажано було би платити все ж таки людям грошима. Тому що в сільській місцевості, скажімо, пенсіонер абсолютно не використовує це  і місяць в місяць не має таких грошей. А в місті  тут, дійсно, не буде вистачати пенсіонеру.

Ще один аспект. Потрібно позбавляти пільг тих, хто може забезпечити цей транспортний проїзд грошима, своїми доходами. Це теж буде вихід.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Стешенко, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:37:10

СТЕШЕНКО О.М.

Прошу слово передати моєму колезі Віктору Васильовичу Тарану-Терену.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Терен, будь ласка.

 

10:37:17

ТАРАН В.В.

Дякую. В мене питання до пана Тігіпка. Є така важка хвороба – Альцгеймера. Це викривлення і втрата пам'яті. Так от, діюча влада влаштовує судилище над Тимошенко по надуманих справах 15-річної давності. Але нинішній тимчасовий уряд Керенського, вибачте, будь ласка, Азарова, це немає значення, нинішній тимчасовий уряд зовсім забув про 4,5 мільйона ошуканих вкладників трастів, що інколи йдеться якась мова про тих, що втратили заощадження. Але цих людей обікрали і про них ні слова, це 4,5 мільйона людей, і уряд, певно, чекає, коли ці люди вимруть.

І тому дуже просте питання. Чи хоч щось думається зробити для цих людей, чи тут повний, щоб не сказати іншого слова, повний "альцгеймер"?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, до кого? Міністру соціальної політики?

 

ТАРАН В.В. До Тігіпка, да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергію Леонідовичу, будь ласка.

 

ТІГІПКО С.Л. Дякую. Я розумію, що це велика проблема. Тому що, дійсно, тих людей, які хотіли більше заробити, які вкладали свої гроші у трасти, а в кінці кінців втратили їх, сьогодні багато. Але, мені здається, що це трошки все ж таки відрізняється від того, на що ми зараз звертаємо увагу, я маю на увазі вкладників.

Саме те, що ми компенсуємо вклади по Ощадбанку, може в когось і з економістів може викликати певний сумнів. Але виникла ситуація, в кінці кінців провівши всі дискусії, уряд Тимошенко на це, але виникла проблема, половина людей отримали ці вклади, половина – ні. І я вважаю, що якраз тут є велика соціальна несправедливість.

Тому ми просто хочемо відновити цю справедливість, виплатити ще 6 мільйонам людей тисячу гривень. Якщо в нас з'являться додаткові надходження і додаткові можливості бюджету, я б повертався до того, щоб, в першу чергу, компенсувати і допомогти людям, ті, які, дійсно, втратили  свої гроші  в трастах і  в інших фінансових установах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Касянюк, фракція Партії регіонів.

 

10:39:38

КАСЯНЮК О.Р.

Прошу передати слово  Олександру Стояну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Стоян, будь ласка, мікрофон.

 

10:39:42

СТОЯН О.М.

У мене запитання до Сергія Леонідовича. Сергію Леонідовичу, рік тому за результатами парламентських слухань щодо заощаджень ми створили всеукраїнську  робочу групу, яка відслідковує  повернення заощаджень. Я її очолюю. Днями відбулося засідання цієї робочої групи, і у нас виникло три запитання дуже принципових. 

Перше запитання. Сергію Леонідовичу,  хто все-таки очолить  робочу групу по  напрацюванню  механізму повернення заощаджень?  І я би хотів, щоб представники нашої робочої групи всеукраїнської ввійшли туди, тому що це дуже принципове питання.

Друге питання. Уряд, наш уряд уже два роки не платив 500 гривен сім'ям, у кого померли вкладники.

Сергію Леонідовичу, 6 мільйонів – це  добре, треба повертати. Але треба передбачити ще в бюджеті 500 гривен сім'ям, щоб повертали тим, хто помер з вкладників.

Третє питання. З'ясувалося, Сергію Леонідовичу, що на сьогоднішній день немає до кінця  створеного реєстру вкладників. Тому ми не знаємо скільки  вкладів, які суми,  як  це питання буде далі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Формулювання завершіть питання. Все у вас?

Будь ласка, Сергію Леонідовичу.

 

ТІГІПКО С.Л.  Ми працювали з Національним банком. І те, що уже вирішено, що голова Національного банку  практично очолює цю робочу групу. На цих обговореннях було чітко заявлено, що повний реєстр вкладників є. І якщо немає, то, я переконаний, що весь час, поки ми будемо виплачувати вклади, ми повинні працювати над тим, щоб ті люди, які  сьогодні були втрачені з тих чи інших причин по реєстрації, щоб вони могли звернутися до відповідної комісії, яка б визнала їх права.

Що стосується померлих вкладників. Я теж вважаю, що це були зобов’язання держави перед ними. Вони абсолютно повинні  переходити до нащадків їхніх. І відповідні гроші передбачені у вигляді 300 мільйонів, Міністерство фінансів мені переказує, якраз для цієї категорії українців. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фомін, фракція "БЮТ –  "Батьківщина".

 

10:42:01

ФОМІН О.В.

Олександр Фомін. Прошу передати слово колезі Шлемку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шлемко Дмитро, будь ласка.

 

10:42:08

ШЛЕМКО Д.В.

В мене питання до віце-прем'єра Тігіпка. Пане віце-прем'єре, так звані соціальні ініціативи Януковича на передодні виборів до Верховної Ради є свідченням катастрофічного падіння рейтингу Партії регіонів та Президента України.

Всі нормально мислячі люди усвідомлюють, що це навіть не популізм, про який раніше так р’яно говорила нинішня парламентська більшість, а хабар виборцям.

В мене запитання. Перше. Як ви вважаєте, український народ є мудрим народом чи, на вашу думку, не дуже, бо його в черговий раз можна зловити, як ви вже це робили в 2004 році, на таку хабарну вудочку.

І друге. У вашій Програмі соціально-економічного розвитку України частка бідних, я ще раз наголошую, частка бідних у 2010 році – 24,1 відсотки, а в 2012 році заплановано 26,2 відсотка. Якось…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергію Леонідовичу.

 

ТІНІПКО С.Л. Ви знаєте, ми зараз дуже, мені здається, захоплюємо виборами, захоплюємося виборами. І можливо, для когось 103 гривні в середньому – те зростання, яке передбачається для пенсіонерів українських є  і хабар, можна над цим посміятися. Але я хочу нагадати, 7,5 мільйонів українських пенсіонерів отримують пенсію нижче 1000 гривень. І для них кожні 10 гривень є суттєвою допомогою. Тут іде розмова про 103 гривні в середньому, в когось воно зросте більше. Це раз.

По-друге, якщо всі такі великі у нас політичні технологи, то чого тоді ми починаємо ці виплати в травні, через місяць практично, коли деякі, може, наші пенсіонери і забудуть про те. Ні, логіка тут одна – у нас з'явилася фінансова можливість, ми побачили динамку двох місяців і ми зразу виходимо на те, що ми вирішуємо соціальні питання. Це раз.

По-друге, якщо хтось хоче звинуватити уряд, що ми до цього нічого не робили,  я сказав вам, у нас всі соціальні виплати, я можу продовжити їх, всі збільшились мінімум на  60 відсотків, при зростанні цін –  на  23,4 відсотки. Тому ми ведемо послідовну, розумну соціальні  політику. Дякую.

Що стосується українського народу, безумовно, він мудрий. І мені здається, що він сяде, порахує  і зробить свої висновки під час виборів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий, фракція Партії регіонів.

 

10:44:52

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Питання до  Сергія Леонідовича. Серед мудрого народу є частина та, яка зараз в опозиції. Намагання нинішньої коаліції  політичних невдах, а нині антинародної опозиції   в будь-що  дискредитувати  соціальні ініціативи Президента, мають, на мій погляд,  зрозумілу, прозору і цинічну  мотивацію. Але не підтримувати і не сприяти реалізації  цих ініціатив для будь-якого  політика неприпустимо.

Сергію Леонідовичу,   скажіть, будь ласка, для посилення адресності та ефективності заходів соціальної допомоги, ви про це вже сказали, буде запроваджений інститут служби соціальних інспекторів. Якщо можна, коротко   функції і коли цей процес буде завершено?

І Друге -  виплата заощаджень. Скажіть, будь ласка, виплата заощаджень  при Тимошенко була перетворена на глумління, люди умирали в чергах, люди не могли  дочекатися. Чи будуть створені робочі місця в ощадкасах  тепер, аби цей процес  був нормально цивілізовано організований так, як попередніми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідь.

 

ТІГІПКО С.Л. Дякую.  Дякую  за запитання.

Ви знаєте, дійсно, якщо подивитися на те, чим відрізняється соціальна політика в європейських країнах від того, що побудували за ці роки  ми,  то є основна різниця. В чому? У тому, що вся Європа працює на випередження проблеми, вся Європа працює з родиною, а не з сиротою. І вся  Європа робить так, щоб дитина залишилася у Європі. Вся Європа працює таким чином, щоб  родина не віддала психічно хвору  дитину в інтернат і після цього держава   не слідкувала за ним в інтернаті, а створює тимчасові поденні інтернати, коли мама привезла  дитину в інтернат,  віддала,  а вечером, повертаючись з роботи забрала і привезла додому.

Без того, щоб побудувати по всій країні систему соціальних працівників, які б мали свою дільницю, 300, 400, ми зараз дивимось по кількості родин, скільки буде складати така дільниця в селах і в містах, у нас це не вдасться зробити. Тому що ця людина повинна знати ситуацію в кожній родині практично. На що повинні бути направлені зусилля цих соціальних працівників, я б не говорив про інспекцію, в першу чергу на місцевому рівні це люди, які будуть займатися захистом прав дитини і допомогою тим, хто не може себе вже обслугувати, це поодиноким пенсіонерам. Оце дві соціальні групи людей, на кого ми направимо свої перші зусилля.

Ми не хотіли би значно збільшувати штати і ми передбачаємо, що частину соціальних працівників ми будемо перенавчати і переспеціалізовувати. І тому я вважаю, що це свого часу дасть дуже добрі результати. В тому числі я переконаний, що це буде і економічно вигідно для держави. Дякую.

Що стосується черг. Ви знаєте, я вважаю, що дійсно це дуже важливе питання. Маючи навіть і перелік всіх вкладників, все одно 6 мільйонів людей обслугувати, якісно обслугувати, в достатньо короткий час це достатньо складно. Ми працюємо над тим, щоб це зробити технологічно. Ми все зробимо, щоб ніяких черг не було. Вдасться? Я думаю що вдасться. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Пудов, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:48:41

ПУДОВ Б.М.

Прошу передати слово для запитання керівнику фракції народному депутату Кожем'якіну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Кожем'якін, мікрофон, будь ласка.

 

10:48:51

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Володимире Михайловичу, я хотів би скористатися можливістю і задати вам питання, і попросити вас зараз, звернутись до вас з проханням. А також звернутись до пана Лавриновича, який присутній тут на трибуні, який керує пенітенціарною службою.

Зараз в ці хвилини відбувається порушення закону і коїться злочин за статтями 364 "Зловживання владою" і 365  це "Перевищення влади". Справа в тому, що влада знову придумала проведення провокацій у Качаніській колонії. Вона запустила  30 журналістів тільки що на території колонію, але депутати, які знаходяться біля воріт, вони  стоять і не пропускаються. Це порушується Закон "Про статус народного депутата", в знаєте, і Закон  про Кримінально-виконавчий Кодекс те, що порушується цей кодекс.  Тому я  хотів  би вас втрутитись у цей    процес і  захистити депутатів, інакше ми будемо реагувати адекватно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олександре Володимировичу, будь ласка.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В. 

Шановні народні депутати, я можу сказати, що Міністерство юстиції не здійснює  оперативне керівництво пенітенціарної служби, тому, звичайно, не має права приймати  рішення про  проведення навчання, скасування, а формує політику у плані забезпечення норм функціонування   цієї служби.

Що стосується дотримання законів,  то, я думаю, що ви знаєте, що народний депутат України  має право входу до державних приміщень, але є обмеження, які передбачені  іншими закони, є об'єкти, на які є спеціальний допуск. І, звичайно, що у даному випадку потрібно буде керуватися спеціальними законами, і не можна  говорити, що народний депутат – та особа, яка може зайти   у будь-яке приміщення у державі, навіть якщо має воно окремий режим відвідування.

Тому, я думаю, що у даному випадку   потрібно чітко поставити питання,  на яку територію, з якою метою, для чого, і порядок, який визначений законами  України, при цьому має абсолютно твердо зберігатися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Кожем'якін, будь ласка.

 

10:51:00

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шкода, що пан міністр, напевно, після вчорашньої поразки  там трошки не може відійти. Але  він не  знає Кримінального кодексу, який сам же і пише. Це мається на увазі, що все ж таки  є стаття, чітко вказує про те, що   народний  депутат має право за своїм статусом і правами бути  присутнім навіть на території виправних колоній.

Тому, будь ласка,  Олександре Володимировичу, не треба тут брехати і казати неправду.

Будь ласка, Володимире Михайловичу, я телефонував тільки що  Пшонці,  Генеральному прокурору, який здійснює нагляд за додержанням законів цією службою, він не відповідає, сховався. Пан Тюрін,       прокурор Харківської області,сховався. Будь ласка, я прошу вас ще раз, відреагуйте, бо фракція прийме рішення  адекватно реагувати на ці події, на порушення закону. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Давайте таким чином поступимо. Я попрошу Адама Івановича Мартинюка зв’язатись із керівництвом пенітенціарної системи, з'ясувати всі обставини, дайте, будь ласка, прізвища народних депутатів, які там перебувають, і в тому числі з Генеральною прокуратурою, і потім поінформуємо Верховну Раду. Ну, я ж прошу, давайте зараз все з'ясуємо. Адаме Івановичу, будь ласка.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Звичайно, я думаю, ті, хто читають закони і Кримінально-виконавчий кодекс в тому числі, знають, що територія виправних закладів має багато складових і в різний режим допуску до різних приміщень і різних територій. І я думаю, що не треба спекулювати на тому, що зайти на територію до адмінбудинку є один порядок і народний депутат це може зробити, і зовсім інші режими передбачені по території і в приміщеннях, де знаходяться люди, які відбувають покарання. Тому, будь ласка, я просив би також не спекулювати нормами законів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги, домовились таким чином. Я прошу зараз це зробити. Він якраз фіксує те, що треба зробити. І я попросив би і міністра юстиції також зв’язатися із відповідними службами, про яку територію, про які охоронювані зони йдеться, для того щоб у нас не було непорозумінь в цьому питанні.

Будь ласка. Ірина Геращенко.

 

10:53:27

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, моє запитання до пана Захарченка. Вся країна жахнулася, коли дізналася, що після злочину на одну ніч було випущено з відділку міліції в Миколаєві ґвалтівників і вбивць Оксани Макар, в той час, як правильно зазначають колеги, у нас пів країни сидить абсолютно ні за що. Я хочу дізнатися імена тих людей, які випустили цих ґвалтівників, і чи понесуть ці міліціанти покарання, яке покарання, за чиєю вказівкою вони були випущені.

Друге було запитання до пані Богатирьової, вона вийшла, тоді до пана Тігіпко. Все-таки, що в нас відбувається з медичною реформою? Чому в нас масово сьогодні закриваються лікарні? В Черкасах закрили пологовий будинок №2 новий і там жінки просто обурені цим.

І третє питання до пана Хорошковського.

В медіа з`явилася інформація, що в уряді з`явиться спеціальний такий координаційний орган з питань євроінтеграції під егідою віце-прем'єра першого. Такий орган, насправді, працював в усіх урядах тих країн,  які увійшли до Європейського  Союзу як координуючий орган. Коли буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  …….питання по охороні  здоров`я – закриття медичних закладів. Хто буде інформувати? Сергій Леонідович?

Я прошу, шановні колеги, потім з`ясуєте всі обставини.

Є… перший заступник міністра. Будь ласка, мікрофон дайте. А потім Валерій Іванович Хорошковський.

 

МОІСЕЄНКО Р.О.

Дякую за запитання. Що стосується пологового будинку і реорганізації  лікувальних закладів. На сьогоднішній день що стосується реформування, яке проводиться. Абсолютно відповідно до чинного законодавства і Конституції здійснюється порядок об`єднання лікувальних закладів. Лікувальні закладі ніяким чином не ліквідуються, тобто це є суттєва економія ресурсу і ефективне використання обмежених державних коштів.

Що стосується медичного персоналу, який забезпечує процес, він залишається працювати або в обов`язковому порядку одиниці, які уходять, вони працевлаштовуються.

Що стосується безпосередньо пологового будинку №2 Черкас, ця ідея вони працювала вже практично останні 8 років, і вони відпрацьовували ідею об`єднання пологових будинків для того, щоб створити потужну перинатальну службу.  І на сьогоднішній день питання про те,  що  люди не будуть мати робочого місця, взагалі не стоїть. На сьогоднішній день всі… з якими проводяться бесіди, працюють з профспілками, сьогодні знайдете повне порозуміння. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерій Іванович, будь ласка, щодо створення координаційного  центру з питань євроінтеграції.

 

ХОРОШКОВСЬКИЙ В.І.

На сьогоднішній день створений департамент в секретаріаті Кабінету Міністрів. Він збільшений по чисельності від 13 до 30 осіб, і цей департамент під моїм, в тому числі головуванням. Тому що чому під моїм, тому що через секретаріат скеровується, буде займатися саме цими питаннями – питаннями координації євроінтеграції з усіх питань, технічної допомоги, питань безвізового режиму, всеохоплюючої вільної торгівлі і так далі, і так далі.

Що стосовно створення окремого органу, поки що це таке рішення не прийнято, перш за все, саме з доцільності. Тому що, звичайно, питання координації передбачає координацію міністерств і відомств. І окремий орган буде мати менше повноважень, ніж така структура, яка створена в секретаріаті під керуванням Першого віце-прем'єр-міністра. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні, шановні колеги, з цього приводу треба додати, одну хвилиночку, що тут внесений у нас є проект постанови щодо звернень і до Кабінету Міністрів, і до Президента, і щодо міжнародних європейських структур щодо організації нашої ефективної роботи в питанні реалізації планів євроінтеграції України. Я просив би відповідний комітет опрацювати його, щоб наступного тижня ми прийняли консолідовану позицію Верховної Ради України.

На яке питання відповіді не було? Міністр внутрішніх справ, будь ласка, до вас питання, да.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю.

Дякую. Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні народні депутати, дійсно, це запитання, воно сьогодні набуло такого наголосу у суспільстві, і ми вже на це питання відповідали журналістам, і я відповім на це питання і вам, що відбулося в Миколаєві.

Важко назвати цих людей людьми за те, що вони скоїли. Коли в міліцію надійшло повідомлення про цей страшний злочин, міліція дуже оперативно їх знайшла, фактично по гарячих слідах всіх трьох учасників цієї події. Одна з них була відразу затримана, і ця людина згідно до тих доказів, які були, щоб ви розуміли, як цей злочин відбувався, фактично це відбувалося в квартирі, і свідків цього злочину не було взагалі. Вони були втрьох: три молодики і дівчина, яку вони ґвалтували, потім вирішили, що один з них взяв на себе це все і сказав, що це він особисто скоїв. І коли пішов наголос, я туди направив своїх фахівців з центрального апарату слідчого управління, які надали допомогу в розслідуванні цієї  справи. Зараз ми цю справу забираємо через Генеральну прокуратуру, вирішили питання забрати до свого впровадження для того, щоб об'єктивно, всесторонньо, всебічно розібратися, і винні будуть покарані. Зараз вони всі троє були затримані і заарештовані. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Веліжанський, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:59:40

ВЕЛІЖАНСЬКИЙ С.К.

Прошу передати слово Андрію Кожем'якіну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Кожем'якін, будь ласка.

 

10:59:48

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Володимире Михайловичу, справа у тому, що я ще раз хочу наголосити на тому… Те, що відбувається зараз під Качанівською колонію, це черговій факт доказу, що в Україні існує тоталітарний режим, розумієте? І коли міністр юстиції при всіх – при Верховній  Раді, при журналістах – каже неправду, тому що я зачитую вам статтю 24 Кримінально-виконавчого кодексу: "Відвідування установ виконання покарань… можуть уповноважений, міністр юстиції, члени Європейського комітету, голова Ради  Міністрів  і народні депутати України без спеціального дозволу".

Дуже добре, що вони дали спеціальний дозвіл сьогодні журналістам туди зайти. Ми це підтримуємо, і більше того, якщо журналісти будуть бачити цю правду, всю правду про ці колонії, можливо, вони будуть краще там… у кращих умовах знаходитися, ці люди.

Але ще раз кажу: це злочин, і ми хочемо на нього відповіді. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я із свого боку, шановні колеги, замовив розмову з керівником пенітенціарної служби, і зараз перший заступник Голови Верховної  Ради Адам Мартинюк зв’язується з Генеральною прокуратурою, а також із цією службою. І після того надамо вам інформацію.

Юрій Гнаткевич, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

11:01:03

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.

У мене, мабуть, теж до Тигіпка запитання. Сергій Леонідович, і Президент, і Прем'єр, ну, і якоюсь мірою і ви, дорікаючи попередньому уряду про невиплату... ну, бюджет… коштів вкрадених заощаджень, ну, не правильно або не хочуть інформувати, чому це було припинено. Ви ж пам'ятаєте, що дії передбачені, виплата їх була передбачена за рахунок бюджету, планової приватизації. І саме перешкоджали плановій приватизації голова фонду Семенюк і фракція Партії регіонів. Я пам'ятаю добре ті слова, "не на проедание надо",  казали, гроші, "а на развитие"? Так от у мене запитання: чи будуть за рахунок чого будуть виплачуватися ці гроші? І чи не виплачуватимуться на проїдання зараз гроші за рахунок приватизації, якщо вона виконується. Дякую.

 

ТІГІПКО С.Л. Дякую за запитання. Ви знаєте мені, що вся система влади повинна бути побудована таким чином, що якщо ті, хто при владі, хто є Президентом, хто є Прем'єр-міністром не повинні звертатися на фракцію опозиційну, що вона їм заважає. Це не сприймається, і це абсолютно не нормально. Якщо немає більшості, то уряд повинен йти у відставку і не братися за ту роботу, яку він практично не може виконати без парламенту. Що у нас відбувалося, і що призвело до соціальних наслідків катастрофічних. Тому ми не звинувачуємо, ми констатуємо факт і я стверджую, що це соціально несправедливо, одним виплатити, іншим  ні. І питання тут не політичне, мені здається це абсолютно нормальне соціальне питання ми його виконаємо, ми зробимо це.

Проїдання, ви знаєте, ви затвердили бюджет, він прийнятий, ні одна стаття не може бути нами порушена, практично всі статті захищені, ми повинні виконувати на 100 відсотків. Все, що стосується соціальних питань, це захищені статті, тому ми їх виконаємо і тут у мене немає ніяких сумнівів.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко, позафракційні.

 

11:03:15

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні співгромадяни України! Вимушений констатувати, що нинішнім урядом України керує людина, яка боїться відповідати на запитання опозиційних депутатів, яка тікає від незручних запитань, я маю на увазі Миколу Яновича Азарова.

Тому, шановний Прем'єр-міністре, викликаю вас як народний депутат опозиційний, як лідер Радикальної партії на дебати, щоб ви тут не лапшу людям на вуха вішали і тікали від запитань, а щоб ви чітко відповідали на запитання, які хвилюють мільйони людей. Зокрема, ви з трибуни парламенту задали риторичне, на вашу думку питання, коли ситуація була краща – два роки тому чи сьогодні. Для мільйонів людей очевидно, що для вас сьогодні ситуація краща: у вас 40 тисяч пенсії,  у вас 20 тисяч зарплата, ви на повному державному утриманні, тобто у вас все добре. Але чи добре лікарям, наприклад, Черкаського пологового будинку № 2, який закривають?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! 10 секунд, будь ласка.

 

11:04:30

ЛЯШКО О.В.

Чи добре працівникам Лисичанської НПЗ, 5 тисяч людей залишилося без роботи, бо в Лисичанську закрили НПЗ? Чи добре селянам, в яких по півтори гривні за літер молока не беруть? От відповідь…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ви скажіть де і коли будуть дебати, щоб я міг передати Прем’єр-міністру.

Шановні народні депутати, шановні колеги, давайте домовимось таким чином, оскільки час вичерпаний просить одну хвилину міністр юстиції, потім представник Міністерства паливно-енергетичного комплексу одну хвилину і будемо завершувати. Будь ласка, Олександр Лавринович.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, відповідно до питання, яке було поставлено, я зараз оперативно зв’язався з виконуючим обов’язки керівника пенітенціарної служби, який доповів про те, що три народних депутати, які прибули до Качанівської колонії, безперешкодно допущені на територію і зараз знаходяться в адміністративному корпусі, і з'ясовується ситуація, яким чином, що вони хочуть побачити на території. Ось, про що він мене проінформував. Питання відвідання інших зон, звичайно, в даному випадку не обговорюється.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Андрій Кожем’якін.

 

11:05:59

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Олександре Володимировичу, мені дуже прикро, що все ж таки ви, як бувший наш колега народний депутат, продовжуєте вести себе неправильно і казати неправду. Там знаходяться не три депутати, а десять депутатів. Тому після того, як я підняв це питання тут в залі, вони злякалися і пустили трьох депутатів. Але там ще сім депутатів стоїть під стінами колонії. Так чому тих депутатів не пропустили?

Знову ж таки, ваша інформація, ваша відповідь була неправдива, ви кажете неправду, тому що там десять депутатів. Трьох пропустили,  скориставшись тим, що вони  мають лікарський фах. Це наші депутати. Інших залишили під  забором, це шість наших жінок народних депутатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, я прошу представника від Міністерства паливно-енергетичного комплексу з приводу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу. Будь ласка, коротко.

 

МАКУХА В.О.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні народні депутати! Я хочу ще раз підкреслити, що основною метою прийняття цього законопроекту є виконання зобов’язань України по вдосконаленню,  по адаптації  українського енергетичного законодавства   до енергетичного законодавства Європейського Союзу.

Ці зобов’язання виникли внаслідок приєднання України до  Договору про заснування  енергетичного співтовариства, який був ратифікований  Верховною Радою минулого року. І в рамках цього  договору передбачається, зокрема, реформування НАК "Нафтогазу" України з метою забезпечення розмежування транспортної, дистрибутивної і виробничої функції компанії, а також позбавлення від непрофільних активів. До сьогодні чинне законодавство не дозволяє здійснити такі кроки. І  сьогодні ми вже маємо певні проблеми. У нас сьогодні фактично призупинилась реалізація першого пілотного проекту по модернізації газотранспортної системи України, модернізації газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, яка передбачала залучення коштів європейських фінансових інституцій.

Я можу послатися на листи Президента Європейського банку пана Мірова і деякі  інші, які наполягають, що поки не буде відбуватись реформа у нафтогазовому комплексі, таке фінансування надаватись не буде.

Сьогодні ми проаналізували ситуацію, яка склалася. Ми проаналізували дуже ретельно законопроект, який підготовлений народним депутатом Кармазіним, і вважаємо, що на сьогодні прийняття цього законопроекту може бути першим кроком на шляху реалізації реформ у нафтогазовому секторі. Тому міністерство і уряд  підтримує пропозицію пана Кармазіна про прийняття законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу саме в редакції пана Кармазін. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, інформація зрозуміла. Шановні народні депутати, "година запитань до Уряду" завершена.

Шановні народні депутати, очевидно, якщо прийнятною є така практика, нам варто було б, можливо, подумати і проводити саме такий діалог, щоб безпосередньо звучали запитання від депутатів. Бо коли ми спочатку подаємо письмові запитання, потім – відповіді, все це перетворюється у формальність. Живе спілкування дає набагато більшого, ніж практика письмових запитань.

Я дякую членам Кабінету Міністрів України за участь в "годині запитань до Уряду".

Шановні народні депутати, перерву, да? Шановні народні, а може давайте таким чином: 230 запитів я б виголосив їх, а тоді зробив перерву.

Шановні народні депутати, дві фракції: фракція "БЮТ – "Батьківщина", фракція "Наша Україна –  Народна самооборона" вимагають перерву для проведення консультацій і виголошення заяви. Разом з тим, я звернувся з пропозицією, щоб  спочатку оголосити депутатські запити, оскільки їх 230, а після того оголосити перерву.

Шановні народні депутати, відповідно до Регламенту Верховної Ради України оголошую запити, які надійшли, відповідним чином оформлені від народних депутатів України.

Олега Ляшка до Президента України про повернення українським селянам грошей за здане ними молоко та м'ясо.

Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

11:11:42

За-54

Запит не підтримано.

Сергія Власенка до Президента України щодо виконання Президентом України параграфу 3 резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи в частині звільнення українських політичних в'язнів Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

11:12:14

За-126

Запит не  підтримано.

Олега Тищенка до Голови Верховної Ради України щодо зволікання з організацією виконання Верховною Радою України вимог резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Олександра Кеменяша до Голови Верховної Ради України щодо надання роз'яснень стосовно можливого недотримання норм чинного законодавства України в процесі законодавчої процедури.

Групи народних депутатів (Прокопчук, Потапчук та інші. Всього 15 депутатів) до Голови Верховної Ради, Прем'єр-міністра, Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ, голови Київської міської державної адміністрації щодо систематичного неправомірного обмеження або заборони руху транспортних засобів на вулицях Києва.

Андрія Пінчука до виконуючого обов’язки голови Рахункової палати стосовно проведення позапланової перевірки ефективності використання коштів, що виділялись на утримання Національного музею народної архітектури та побуту за період 2008 – 2010 років.

Володимира Яворівського до виконуючого обов’язки голови Рахункової палати, Генерального прокурора щодо перевірки грубих порушень законодавства України, корупційної діяльності та розкрадання державних коштів головою Державного агентства лісових ресурсів України      Віктором Сівцем, який своїми діями не тільки завдає збитків державі, а й ганьбить її.

Анатолія Матвієнка до Прем'єр-міністра України про організоване Петром Толочком цькування адміністрації та науковців Національного заповідника "Софія Київська" за проведене на високому професійному рівні святкування тисячоліття Софії Київської згідно Указу Президента України та за рішенням ЮНЕСКО.

Алли Александровської до Прем'єр-міністра України щодо необхідності державної підтримки Державного науково-виробничого підприємства "Цирконій".

Валерія Баранова до Прем'єр-міністра України стосовно фактів порушення законодавства щодо відшкодування ПДВ Товариству з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Метизи" міста Запоріжжя.

Валерія Кальченка до Прем'єр-міністра України щодо фінансування реконструкції Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Кропивницького.

Вадима Гривковського до Прем'єр-міністра України щодо реконструкції водоочисних споруд та мереж водопостачання міста Мостиська Львівської області.

Андрія Шкіля до Прем'єр-міністра України щодо ініціювання Міністром освіти і науки, молоді та спорту України Дмитром Табачником скорочення кількості уроків української мови та історії України в шкільній програмі.

Валерія Бевза до Прем'єр-міністра України стосовно вжиття дієвих заходів щодо забезпечення відповідним фінансуванням спеціалізованих навчально-курсових комбінатів у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Одеській, Полтавській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях, які здійснюють підготовку робітничих кадрів для потреб агропромислового комплексу держави.

Василя Деревляного до Прем'єр-міністра України щодо недопущення неправомірного розміщення приватним підприємством "Агропродсервіс –  Плюс" птахівничого комплексу на території села Великий Ходачків Козівського району Тернопільської області.

Василя Кравчука до Прем'єр-міністра України щодо функціонування обласного кістково-туберкульозного санаторію у селі Старий Остропіль Старокостянтинівського району Хмельницької області.

Василя Петьовки до Прем'єр-міністра України щодо ситуації з проведення заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території селища міського типу Солотвино Тячівського району Закарпатської області.

Вікторії Дем'янчук до Прем'єр-міністра, Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ, Голови Служби безпеки, голови Державної податкової служби, голови Кіровоградської обласної державної адміністрації, голови Кіровоградської обласної ради про обов'язкову виплату 150 мешканцям Кіровоградської області, які працюють на комунальному підприємстві "Світловодський міський водоканал", боргів із заробітної плати на суму понад 850 тисяч гривень та притягнення до відповідальності винних осіб, які допустили порушення їх конституційних прав.

Ігора Головченка до Прем'єр-міністра України про недопущення екологічної катастрофи на території Миколаївської області.

Віктора Матчука до Прем'єр-міністра України з приводу придбання Генеральною прокуратурою України легкових автомобілів на суму понад 3,5 мільйонів гривень. 

Володимира Лещенка до Прем'єр-міністра України щодо скасування рішення виконкому Чернігівської міської ради від 16 грудня 2011 року №349 стосовно підвищення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Віктора Олійника до Прем'єр-міністра України щодо недопущення закриття шахт "Нововолинська" № 1 та "Нововолинська" № 9 Державного підприємства "Волиньвугілля".

Вікторії Дем'янчук до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ, Голови Служби безпеки, голови Державної податкової служби України, голови Кіровоградської обласної державної адміністрації, голови Кіровоградської обласної ради про неправомірну діяльність керівництва комунального підприємства "Надра Кіровоградщини", яке допустило порушення законодавства України, що регулює питання виплати заробітної плати, внаслідок чого на сьогодні сотням працівників підприємства заборговано понад півтора мільйони гривень.

Ірини Бєлоусовой до Прем'єр-міністра України щодо функціонування Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній".

Володимира Макієнко до Прем'єр-міністра України щодо вжиття невідкладних заходів, з метою припинення системних крадіжок особистого майна у важко хворих пацієнтів в приміщеннях лікарень.

Володимира Лещенка до Прем'єр-міністра України щодо проведення перерахунку та повернення надмірно сплачених коштів жителям Чернігівської області, які здійснювали в 2011 році платежі за спожиту електроенергію на рахунок ПАТ "Чернігівобленерго" через поштові відділення Чернігівської дирекції "Укрпошти".

Володимира Яворівського до Прем'єр-міністра України щодо намірів міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника зменшити кількість уроків української мови та літератури у 5-9 класах та скасувати предмет "Історія України", і в такий спосіб позбавити українських дітей національної пам'яті.

В'ячеслава Кириленка до Прем'єр-міністра України про неприпустимість зменшення кількості уроків української мови і літератури та уроків історії України в середній школі та про вимогу ініціювати негайне звільнення Дмитра Табачника з посади міністра освіти і науки, молоді та спорту України за антиосвітню та антиукраїнську діяльність.

В'ячеслава Коваля до Прем'єр-міністра України щодо необхідності законодавчого визначення статусу переселених українців з території Польщі у 1944-1946 та 1948-1951 роках.

Євгена Царькова до Прем'єр-міністра України, міністра освіти і науки, молоді та спорту України щодо скасування наказу Міністерства освіти і науки України від 10 вересня 2009 року "Про впровадження принципів ґендерної рівності в освіту", гендерні підходи якого нав'язують аморальний трансексуалізм та гомосексуалізм українській молоді.

Євгена Царькова до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови Державної податкової служби України щодо захисту трудових та конституційних прав працівників Київського заводу шампанських вин "Столичний", можливого порушення чинного законодавства України посадовими особами цього підприємства, перевірки законності експертної оцінки та продажу великого виноробного вітчизняного виробника нерезиденту України.

Івана Стойка до Прем'єр-міністра України про недопущення закриття чи перепрофілювання Золотопотіцької районної комунальної лікарні Бучацького району Тернопільської області.

Геннадія Задирка до Прем'єр-міністра України щодо негайного вжиття заходів для вирішення ситуації, яка склалася на українському ринку сталевих труб, у питанні продажу та експорту вживаних труб під маркою нових, що наносить величезні збитки бюджету України та підриває її авторитет на світовій арені, як одного з найкращих виробників сталевих труб.

Ігора Шарова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності невідкладних заходів у приведенні житлово-комунальних тарифів у регіонах України до економічно-обгрунтованого рівня.

Ігора Шарова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності повноцінного фінансування заходів з будівництва та реконструкції систем централізованого водопостачання та водовідведення у Кіровоградській області, з метою поліпшення санітарно-екологічної ситуації та забезпечення населення регіону якісною питною водою.

Катерини Самойлик до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, голови Державної фінансової інспекції України щодо зловживань службовим становищем головою Державної служби з питань інтелектуальної власності України Миколою Паладієм.

Ірини Белоусової до Прем'єр-міністра України про включення міста Бобровиця Чернігівської області до Державної цільової програми підтримки соціально-економічного розвитку малих міст на 2011-2015 роки.

Катерини Самойлик до Прем'єр-міністра України щодо фінансування будівництва дошкільного навчального закладу – ясел-садку у селі Музиківка Херсонської області.

Леоніда Грача до Прем'єр-міністра України щодо розкрадання коштів, виділених на ремонт Будинку-музею Чехова у місті Ялта Автономної Республіки Крим та необхідності вжиття термінових заходів з його відновлення і збереження.

Марини Перестенко до Прем'єр-міністра України стосовно ситуації, що склалася з оформленням житлових будинків сільської місцевості в Сімферопольському районі Автономної Республіки Крим.

Миколи Рудченка до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з Державного бюджету України для будівництва Житомирського обласного онкологічного диспансеру.

Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України щодо запобігання негативного впливу на народжуваність, материнство і навчання на стаціонарних відділеннях вишів внаслідок окремих новацій в системі соціального захисту.

Миколи Деркача до Прем'єр-міністра України щодо вжиття заходів для застосування положень Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" та фінансування видатків, пов'язаних з передачею гуртожитків у власність територіальних громад.

Олега Ляшка до Прем'єр-міністра України про негайне повернення українським селянам грошей за здане ними молоко та м'ясо.

Олега Тищенка до Прем'єр-міністра України про неналежний розгляд депутатського звернення щодо надання інформації про причини бездіяльності Уряду на скасування газових угод, які були визнані Генеральною прокуратурою України та судами невигідними та неправомочними для України та притягнення посадових осіб, які в такому випадку є співучасниками злочину, що інкримінують Юлії Тимошенко, до відповідальності, передбаченої чинним законодавством України.

Олександра Васильєва до Прем'єр-міністра України щодо фінансування проведення капітального ремонту багатоквартирних будинків у містах Селидове та Гірник Донецької області.

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, міністра надзвичайних ситуацій України, голови Київської міської державної адміністрації, начальника Головного управління з питань надзвичайних ситуацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо незадовільного стану гідротехнічних споруд на Дніпрі, в тому числі дамби Київської ГЕС, та загрозу підтоплення Деснянського, Дніпровського, Оболонського та Печерського районів міста Києва.

Павла Мовчана до Прем'єр-міністра України щодо антиукраїнських навчальних програм, якими передбачається скорочення вивчення історії України, української мови та літератури у середній школі.

Павла Мовчана до Прем'єр-міністра України щодо неналежної роботи з виявлення та обліку унікальних документальних пам'яток Державною архівною службою України.

Олександра Шепелева до Прем'єр-міністра України щодо перегляду програми будівництва малих гідроелектростанцій на гірських річках Карпат.

Олександра Шепелева до Прем'єр-міністра України щодо погашення заборгованості з заробітних плат педагогам та медичним працівникам міста Луцька.

Сергія Гриневецького до Прем'єр-міністра України стосовно ситуації із видачею державних актів, що посвідчують право власності на землю.

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, голови Київської міської державної адміністрації, голови Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, голови Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації щодо нападу на працівників ринку "Левадія" з боку районної та міської влади міста Києва.

Сергія Терещука до Прем'єр-міністра України щодо присвоєння почесного звання "Мати героїня" Федосії Федорчук, мешканці села Ризине Звенигородського району Черкаської області.

Тараса Стецьківа до Прем'єр-міністра України щодо притягнення ректорів вищих навчальних закладів до дисциплінарної відповідальності відповідно до наказу міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника від 3 березня 2012 року.

Юлії Ковальвої до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, голови Державної податкової служби України, голови Луганської обласної державної адміністрації, голови Луганської обласної ради, щодо невжиття правоохоронними і контролюючими органами заходів, які направлено на притягнення до кримінальної й адміністративної відповідальності фізичної особи-підприємця Вікторії Пристинської за вчинення протиправних дій під час здійснення господарської діяльності.

Юрія Крука до Прем'єр-міністра України щодо вжиття термінових заходів для порятунку Українського Дунайського пароплавства – місто утворюючого підприємства міста Ізмаїла Одеської області.

Миколи Шершуна до Прем'єр-міністра України щодо завершення будівництва приміщень спортивного ліцею-інтернату в Березнівському районі Рівненської області.

Групи народних депутатів (Косів, Давимука та інші) до Прем'єр-міністра України про загрозу екологічної та соціальної катастрофи від будівництва міні-ГЕС у Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях.

Юлії Ковальової до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, голови Державної податкової служби України щодо необхідності здійснення об'єктивної та повної перевірки відомостей, які свідчать про системну протиправну діяльність посадових осіб приватного підприємства "Виробничо-комерційна фірма "Нива", та вжиття заходів по притягненню до кримінальної й адміністративної відповідальності директора цього підприємства Наліка Авідзбу та його заступника Василя Бондаренка.

Групи народних депутатів (Гордієнко, Даниленко та інших) до Прем'єр-міністра України щодо вжиття негайних заходів з регулювання цін на молоко, яке заготовлюється в особистих підсобних господарствах населення України і захисту селян-товаровиробників від недобросовісних дій заготівельників молокопереробних підприємств, які отримують надприбутки за рахунок праці селян.

Групи народних депутатів (Григорович, Кульчинський та інші) до Прем'єр-міністра України про дискредитацію Указу Президента України з боку керованої Петром Толочком Наглядової ради Національного заповідника "Софія Київська", паплюження та свідому руйнацію нею Заповідника.

Юрія Кармазіна до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра екології та природних ресурсів України, голови Львівської обласної державної адміністрації, голови Львівської обласної ради щодо перевірки фактів зловживання владою, корупційних діянь, незаконного виділення земельних ділянок головою Східницької селищної ради Львівської області, порушення ним регламенту ради, лобіювання інтересів підприємства "Владо", незаконне надання йому дозволу на підготовку документів для отримання спеціального дозволу на геологічне вивчення та видобування мінеральних вод Східницького родовища, вжиття заходів із припинення корупційних діянь Івана Піляка, внесення протесту на рішення Східницької селищної ради про надання дозволу на підготовку згаданих документів, вирішення питання про надання дозволу Комунальному підприємству "Східницькі джерела" на розробку всіх Східницьких родовищ мінеральних вод та притягнення винних до відповідальності.

Володимира Філенка та Юрія Кармазіна  до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо притягнення до кримінальної відповідальності голову Жмеринської районної державної адміністрації за невиконання законних вимог народного депутата України та прокурора Вінницької області стосовно незаконного виділення земельної ділянки для будівництва сміттєпереробного заводу, що призводить до грубого порушення конституційних прав мешканців сіл Людавка, Курилівці, Почапинці, Новоселиця та Василівка Вінницької області, незаконного заволодіння власністю територіальних громад та українського народу, знищення значної частини лісу та створення екологічно-небезпечної обстановки в регіоні.

Групи народних депутатів (Заблоцького, Марущенка, Цибенка та інші) до Першого віце-прем'єр-міністра України про повторний розгляд звернень стосовно сприяння присвоєнню Публічному акціонерному товариству "Науково-технічний комплекс "Електронприлад" імені його засновника Ігоря Ястребова.

Володимира Литвина до віце-прем'єр-міністра України – міністра інфраструктури України щодо необхідності вирішення житлового питання мешканців вагонного містечка під містом Одеса.

Павла Угнуряна до віце-прем'єр-міністра України – міністра інфраструктури України, голови Державної прикордонної служби України щодо необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на унеможливлення нападів румунських піратів на українські судна на річці Дунай.

Миколи Шершуна до віце-прем'єр-міністра України – міністра інфраструктури України щодо відновлення маршрутів електропоїздів "Красне-Здолбунів" та "Здолбунів-Красне".

Катерини Ващук до віце-прем'єр-міністра України – міністра соціальної політики України про надання права на пенсію за віком на пільгових умовах чоловікам, які пропрацювали доярами (операторами машинного доїння) та свинарями-операторами, шляхом внесення відповідних доповнень до Списку №2 виробництв, робіт, професій, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Володимира Герасимчука до віце-прем'єр-міністра України –  міністра охорони здоров'я України, голови Київської міської державної адміністрації щодо забезпечення лікувального процесу та надання приміщення центру проблем слуху  і мовлення "Суваг".

Сергія Шевчука до віце-прем'єр-міністра України –  міністра охорони здоров'я України з приводу безкоштовного виділення ліків для дітей хворих на ювенальний ревматоїдний артрит.

Миколи Кравченка до Кабінету Міністрів України щодо перевірки використання коштів державної фінансової підтримки, виділених Державній акціонерній холдинговій компанії "Топаз" на погашення заборгованості з виплати заробітної плати.

Групи народних депутатів (Бондика, Плотнікова, Попеску) до Кабінету Міністрів України, Фонда державного майна України стосовно необхідності розгляду звернення ветеранів праці в галузі авіабудування про присвоєння підприємству "Науково-технічний комплекс "Електронприлад" імені його засновника –  головного конструктора Ігоря Ястребова.

Групи народних депутатів (Скибінецького, Петрука, Стецьківа) до голови Комісії при Президентові України з питань громадянства щодо підтвердження набуття Дмитром Саламатіним громадянства України.

Юрія Полунєєва до голови Національного банку України, Генерального прокурора України стосовно 2 мільйонів гривень збитків, завданих державному підприємству "Ресурспостач" діями ліквідатора банку "АРМА".

Олега Зарубінського до голови Національного банку України щодо пояснення мотивів та підстав витребування банками персональної інформації з учасників зарплатних проектів України.

Василя Шпака до голови Антимонопольного комітету України щодо корпоративної змови на закупівлю молока у селян і тваринницьких ферм.

Юрія Литвина до голови Антимонопольного комітету України стосовно врегулювання закупівельних цін на молоко від населення у Хмельницькій області.

Юрія Одарченка до голови Вищого адміністративного суду України щодо факту відмови передати адміністративну справу до Верховного суду України та ухвалення процесуального рішення особою, яка не є суддею.

Петра Симоненка до міністра закордонних справ України про надання інформації щодо підстав не підтримки Україною резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Ліквідація расизму, расової дискримінації, ксенофобії та пов'язаної з ними нетерпимості", прийнятої у грудні 2011 року.

Анатолія Семиноги до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Смілівського міського голови щодо вкрай завищених тарифів на житлово-комунальні послуги у місті Сміла Черкаської області.

Віктора Сінченка до міністра  оборони України про передачу в комунальну власність територіальної громади міста Біла Церква Київської області споруд та вивільнених будівель відкритого військового містечка №50 Міністерства оборони України.

В'ячеслава Кириленка до міністра культури України про надання повної інформації щодо підготовки проекту спільного номінування храмів трьох країн (Росія, Білорусь, Україна) у список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та недопущення використання державної політики у сфері охорони культурної спадщини у політичних цілях .

Ярослава Сухого до міністра освіти і науки, молоді та спорту України щодо вжиття заходів, спрямованих на запобігання виявам хабарництва у Вищих навчальних закладах України.

Миколи Деркача до міністра освіти і науки, молоді та спорту України щодо виділення шкільного автобусу для перевезення учнів середньої школи №1 міста Терновка Дніпропетровської області.

Валерія Баранова до міністра освіти і науки, молоді та спорту України стосовно надання допомоги Азовському регіональному інституту управління Запорізького Національного технічного університету щодо погашення заборгованості з заробітної плати.

Анатолія Матвієнка до міністра освіти і науки, молоді та спорту України щодо надання інформації про гарантії збереження від руйнування школи-гімназії імені Тараса Шевченка у місті Києві через будівництво, що ведеться під її вікнами.

         Василя Чуднова до міністра освіти і науки, молоді та спорту України щодо виділення комп'ютерних, біологічних кабінетів та мультимедійних систем загальноосвітнім школам Косівського, Верховинського та Снятинського районів Івано-Франківської області.

Володимира Герасимчука  до міністра внутрішніх справ України, голови Київської міської державної адміністрації щодо забезпечення прав громадян на захист від шкідливого впливу шуму та на відпочинок.

Еліни Шишкіної до міністра внутрішніх справ України, прокурора міста Києва щодо неналежної відповіді на депутатські звернення з приводу нападу на помічника народного депутата України Олександра Ушинського.

Олександра Васильєва до міністра юстиції України щодо надання роз'яснень з приводу можливостей та процедур повернення покинутих об'єктів житлового фонду у комунальну власність територіальної громади.

Ігора Рибакова до міністра аграрної політики та продовольства України, Голови Антимонопольного комітету України щодо закупівельних цін на молоко.

Петра Цибенка до міністра фінансів України, голови Київської обласної державної адміністрації щодо додаткового виділення коштів у розмірі один мільйон п'ятдесят одна тисяча сто дев'яносто три гривни для завершення у 2012 році робіт з капітального ремонту ділянки вулиці Пушкіна у місті Ржищів Київської області.

Сергія Терещука до Міністерства фінансів України щодо виділення коштів для забезпечення житлом Костянтина Олійника, мешканця селища Маньківка Черкаської області.

Вадима Гривковського до голови Державної податкової служби України щодо перевірки фактів ухилення від сплати податків громадянином України та можливої протиправної діяльності із нанесенням шкоди державі.

Юрія Одарченка до голови правління Пенсійного фонду України щодо спроб районних управлінь Пенсійних Фондів України переглянути остаточні судові рішення та стягнути з "дітей війни" раніше виплачені їм грошові кошти.

         Сергія Власенка до голови Державної пенітенціарної служби України щодо систематичних грубих порушень керівництвом Державної пенітенціарної служби України та Качанівської виправної колонії №54 гарантованих законом прав політичного в'язня  Юлії Тимошенко.

Василя Чуднова до голови Державного агентства земельних ресурсів України щодо необґрунтованого затягування роботи з розробки проектів землеустрою у частині формування територій та встановлення меж сільських рад і населених пунктів Верховинського та Косівського районів Івано-Франківської області.

Групи народних депутатів (Бевз, Гордієнко, Лещенко) до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо активізації розшуку голови правління Відкритого акціонерного товариства "Нафтогазвидобування" Олега Семінського, який 3 лютого 2012 року безслідно зник на шляху з роботи додому.

Андрія Парубія до Генерального прокурора України щодо перевірки заяви про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів каналу "1+1" та інтернет-видання "Думская.НЕТ" в місті Одеса.

Миколи Катеринчука до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки правомірності дій, притягнення до відповідальності працівників правоохоронних органів міста Миколаєва та взяття під особистий контроль розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом зґвалтування та спроби вбивства Оксани Макар.

Володимира Даниленка до Генерального прокурора України, Голови Служби  безпеки України стосовно вжиття відповідних заходів для прискорення розслідування кримінальної справи, порушеної Головним слідчим управлінням Служби безпеки України відносно Комерційного Банку "Володимирський" та відкликання постанови, якою заборонено видачу депозитних вкладів для забезпечення отримання своїх коштів 11 тисячам вкладників, більшість з яких пенсіонери та інваліди.

Групи народних депутатів (Каплієнка, Камчатного та інших) до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України стосовно негайного припинення залякування родини народного депутата України Івана Деньковича та вжиття заходів щодо її захисту.

Юрія Кармазіна до Генерального прокурора України, міністра екології та природних ресурсів України, голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голови Одеської обласної державної адміністрації щодо проведення негайної перевірки за фактами незаконного знищення цінних зелених насаджень та будівництва на території дитячих санаторіїв "Люстдорф" в місті Одеса та санаторію "Шахтар" в місті Алупка Автономної Республіки Крим, вчинення злочинів, передбачених статтями 364, 365 Кримінального кодексу України під час видачі розпоряджень про надання у власність громадян частини земельної ділянки санаторіїв, вжиття відповідних заходів реагування та притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності.

Сергія Кошина до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України стосовно скарги громадянина Віктора Шабанова щодо порушення законодавства України з боку працівників правоохоронних органів під час розслідування кримінальної справи.

Арсенія Яценюка до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою об'єктивного та неупередженого розслідування брутального злочину, скоєного проти громадянки міста Миколаєва Оксани Макар та захисту її конституційних прав.

Миколи Рудченка до Генерального прокурора України, міністра аграрної політики та продовольства України, голови Державного агентства земельних ресурсів України щодо порушення земельного законодавства орендарями земельних ділянок Державного підприємства "Навчально-дослідне господарство "Україна" державного агроекологічного університету та необхідності перегляду договорів оренди в інтересах Великогорбашівської сільської громади Черняхівського району Житомирської області.

Валентина Матвєєва до Генерального прокурора України щодо грубого порушення  Тернопільською міською радою вимог статті 19 Конституції України, статті 1 Закону України "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років" при затвердженні заходів з нагоди невизначеного чинним законодавством Дня пам'яті загиблих у Другій світовій війні, а не Дня Перемоги 9 Травня, як державного свята.

Василя Чернія до Генерального прокурора України, голови Державного агентства земельних ресурсів України, голови Київської обласної державної адміністрації стосовно незаконного відчуження земельної частки (паю) громадянки Віри Малуки Макарівською райдержадміністрацією Київської області.

Андрія Шкіля до Генерального прокурора України щодо вилучення колекції гуцульських старожитностей з галереї АРТ-11 у місті Львові виконавчою службою Львівської області.

Валентина Матвєєва до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів порушення майнових прав мешканця села Іванівка Житомирського району Житомирської області Віктора Крамарева.

Валерія Кальченка до Генерального прокурора України щодо недопущення закриття Новоукраїнської загальноосвітньої школи №1 в Кіровоградській області.

Василя Чернія до Генерального прокурора України щодо бездіяльності органів влади стосовно захисту прав громадян Іллінецького району Вінницької області.

Володимира Стретовича до Генерального прокурора України стосовно вжиття заходів для припинення кримінального переслідування журналістів Інформаційного Агенства "Твій час" та надання правової оцінки матеріалам порушених щодо них кримінальних справ.

Віталія Барвіненка до Генерального прокурора України щодо проведення перевірки фактів законності і обґрунтованості прийняття рішення сесії Одеської міської ради №845-VI від 8 липня 2011 року.

Ігора Плохого до Генерального прокурора України щодо можливих протиправних дій першого заступника глави Адміністрації Президента України Ірини Акімової, зловживання своїм службовим становищем та перешкоджання реалізації національної антикорупційної стратегії.

Катерини Ващук до Генерального прокурора України про неналежне використання Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву коштів молодіжного кредиту, виділених сім'ї Юрія Матвійчука на будівництво  квартири в житловому будинку за адресою: Київська область, місто Буча, вулиця Тарасівська, 8-г.

Миколи Кульчинського до Генерального прокурора України щодо перевірки Генеральною прокуратурою України фактів незаконного надання земельних ділянок сільським головою села Петрівка Полтавського району Полтавської області, внаслідок чого жителі цього та прилеглих до нього сіл, а також міста Полтави, втратили доступ до прибережної зони відпочинку вздовж річки Ворскла.

Олександра Гудими до Генерального прокурора України щодо причетності працівників органів прокуратури до незаконного відчуження майна у громадянки Людмили Фармеги.

Олександра Кеменяша до Генерального прокурора України щодо необхідності перевірки фактів, викладених у зверненні правозахисника Галини Шаповалової стосовно можливих порушень з боку посадових осіб органів місцевого самоврядування міста Сєвєродонецьк.

Олени Шустік до Генерального прокурора України стосовно перевірки інформації щодо корупційних дій посадових осіб Вищої кваліфікаційної комісії суддів України при вирішенні питань переведення суддів, призначених вперше.

Петра Цибенка до Генерального прокурора України щодо невжиття Генеральною прокуратурою України заходів прокурорського реагування за фактом шахрайських дій громадянина Віктора Леміша.

Романа Забзалюка до Генерального прокурора України щодо можливих протиправних дій з боку секретаря Южноукраїнської міської ради Миколаївської області Галини Поліканіної.

Романа Забзалюка до Генерального прокурора України щодо ненадання відповіді прокурором Миколаївської області на депутатське звернення стосовно тиску та шантажу, а також протиправних дій до депутатів Южноукраїнської міської ради.

Романа Ткача до Генерального прокурора України щодо неправомірних вимог Веселобалківського сільського голови Казанківської районної державної адміністрації Миколаївської області про відшкодування громадянами збитків за час користування ними земельними ділянками, створення перешкод у приватизації земельних ділянок та неправомірних дій прокуратури Казанкіського району, пов'язаних із даною ситуацією.

Сергія Гриневецького до Генерального прокурора України щодо захисту громадян, потерпілих від діяльності приватного підприємства "Молодіжне житлове будівництво "Аркада" в місті Одеса.

Сергія Храпова до Генерального прокурора України  щодо невиплати заборгованості із заробітної плати працівникам відкритого акціонерного товариства "П'ятихатський ремонтно-механічний завод" Дніпропетровської області.

Сергія Соболєва до Генерального прокурора України щодо необхідності вжиття заходів, спрямованих на припинення корупційних дій та розкрадання державного бюджету з боку посадових осіб.

Групи народних депутатів (Болдирєв, Козуб та інші) до Генерального прокурора України щодо порушення законодавства та зловживань, вчинених головою Маяківської сільської ради, та необ'єктивного розслідування цих дій працівниками Прокуратури Волинської області.

Групи народних депутатів (Томенко, Сас, Кравчук) до Генерального прокурора України, голови Правління Центральної спілки споживчих товариств України щодо порушення прав підприємців ринку у місті Золотоноша Черкаської області з боку голови правління Черкаської облспоживспілки Віктора Боїна.

Миколи Потапчука та Володимира Карпука до Генерального прокурора України про масове знищення лісових насаджень державним підприємством "Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство "Камінь-Каширськагроліс" у Волинській області.

Сергія Храпова до Генерального прокурора України щодо невиплати заробітної плати працівникам підприємства "Дніпровський автобусний завод" міста Дніпродзержинськ Дніпропетровської області.

Ольги Герасим'юк та Ірини Геращенко до Генерального прокурора України про неналежний розгляд депутатського звернення щодо скасування наказу начальника Головного управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації від 31 серпня 2011 року про переміщення археологічної колекції Музею історії міста Києва з "Будинку Петра І" до тимчасового приміщення Музею в Національному центрі ділового та культурного співробітництва "Український дім".

Ольги Герасим'юк та Ірини Геращенко до Генерального прокурора України щодо надання інформації за фактами незаконного встановлення тимчасових торгівельних споруд (малих архітектурних форм) по проспекту Свободи, 24-26 у місті Києві.

Андрія Павловського до Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України щодо недопущення рейдерського захоплення майна, що належить приватному підприємству "Народна медицина Зубицьких".

Андрія Шевченка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо порушень чинного законодавства і вчинення злочинів та правопорушень  у сфері службової діяльності посадовими особами підприємств імені Тесленка та "Ранок" та їх керівником Іваном Скляровим.

Едуарда Прутніка та Валерія Бондика до Генеральної прокуратури України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної архітектурно-будівельної інспекції, Державного агентства земельних ресурсів України, Київської міської державної адміністрації про необхідність всебічного розгляду звернення громадянки Вікторії Максимовської щодо перевірки правомірності виділення земельної ділянки та встановлення правових підстав для будівництва по вулиці Соляній у місті Києві, яке може призвести до руйнування суміжно розташованого будинку.

Юрія Крука до голови Державного агентства автомобільних доріг України, начальника Управління Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України щодо припинення зволікання з вжиттям реальних заходів для обладнання пішохідних переходів у селі Броска Ізмаїльського району Одеської області засобами захисту від наїзду транспорту.

Групи народних депутатів (Плотніков, Прутнік та інші…) до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Державного агентства автомобільних доріг України, Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Державної санітарно-епідеміологічної служби України, Київської міської державної адміністрації, Виконавчого комітету Донецької міської ради, Виконавчого комітету Миколаївської міської ради, Солом'янської районної у місті Києві державної адміністрації, Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації, Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта", Публічного акціонерного товариства "Київенерго", Холдингової компанії "Київміськбуд" стосовно необхідності вжиття повторних всебічних заходів для забезпечення належного рівня житлово-комунальних та інших послуг у різних регіонах України.

Марини Перестенко до Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим щодо нецільового використання бюджетних коштів, виділених на ремонт покрівлі загальноосвітньої школи № 4 міста Армянськ Автономної Республіки Крим.

Сергія Павленка до Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим щодо відновлення забезпечення питною водою жителів села Марфівка Ленінського району Автономної Республіки Крим.

Юрія Литвина до Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим щодо проведення капітального ремонту приміщення поліклініки з денним стаціонаром на 20 ліжко-місць у місті Щолкіне Ленінського району Автономної Республіки Крим.

Групи народних депутатів (Геращенко, Бондаренко та інших. Всього 5 депутатів) до Голови Верховної Ради Автономної Республіки Крим щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності Голови Ради міністрів Автономної республіки Крим Анатолія Могильова за порушення етики державного службовця і публічні образи депутата Олександри Кужель.

Ірини Герщенко та Ольги Герасим'юк до голови Київської міської державної адміністрації щодо невідкладного вжиття заходів для припинення незаконного встановлення тимчасових торгівельних споруд (малих архітектурних форм) по проспекту Свободи, 24-26 у місті Києві.

Володимира Стретовича до голови Київської міської державної адміністрації щодо вжиття заходів для захисту прав громадянки Алли Туріліної та усунення наслідків незаконних дій щодо неї з боку комунальних служб міста Києва.

Володимира Пилипенка до голови Полтавської обласної державної адміністрації щодо створення робочої групи із вирішення питання стабільного водопостачання до житлових будинків по вулиці Радянській у селі Оріхівка Лубенського району Полтавської області, з метою захисту прав громадян на належні умови проживання.

Сергія Гордієнка до голови Полтавської обласної державної адміністрації, голови Кременчуцької районної державної адміністрації Полтавської області, Кременчуцького міського голови про необхідність організації автобусного сполучення за маршрутом "Кременчук-Кривуші-Дачі" для жителів Кременчук… міста Кременчук, які використовують земельні ділянки та проживають за межами міста.

Сергія Павленка до голови Севастопольської міської державної адміністрації щодо електропостачання села Орлине та сіл Байдарської долини Балаклавського району міста Севастополя. (Оплески)

Шановні народні депутати, виголошено 230 запитів. Разом з тим у нас є звернення депутатів, які невдоволені відповіддю, але, на превеликий жаль, ми не можемо їх розглядати, оскільки ми і так вийшли за 10… на 10 хвилин за межі 30 хвилин, які нам відведені. Будемо сподіватися, що на наступний пленарний тиждень у п'ятницю у нас буде менше депутатських запитів, тоді можна буде провести і обговорення цих питань, які пов'язані з невдоволенням на депутатські запити.

Шановні народні депутати, дві фракції: фракція "БЮТ – "Батьківщина", фракція "Наша Україна" – Народна самооборона" – вимагають оголосити перерву для проведення консультацій…  (Шум у залі) Так треба скликати?... Одну хвилинку!  (Шум у залі) Ну, одну хвилинку! Ну, я прошу вас! Треба скликати Погоджувальну раду?  (Шум у залі) Ні, ні, одну хвилинку! Адам Іванович скаже, він же доручення мав! Тоді оголосимо перерву.

 

МАРТИНЮК А.І.

Шановні колеги, ситуація із тим, що була заява. По черзі під'їжджають народні депутати. Зараз у начальника колонії Шевчук, Добряк, Пєрєдєрій, Болюра, Бондаренко, Олена Шустік, Шишкіна, Філенко. Після розмови, можливо, вже й зараз, бо це ж інформація була раніше, вони домовляються про те, що їм покажуть, що вони подивляться. Журналісти вже від …

 (Шум у залі) Журналісти відвідування колонії завершили.

Чому їх не пускали? Тому що до них слабо зверталися, видно. Ви ж бачите, що вони зараз…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, оголошується перерва до 12 години 30 хвилин. Керівникам депутатських фракцій і груп прошу зібратися в кабінеті Голови Верховної Ради.