Засідання 14

Опубліковано 14. 03. 2012

ЗАСІДАННЯ ЧОТИРНАДЦЯТЕ   

Сесійна зала Верховної Ради України

14  березня 2012 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:00:25

Зареєструвалися картками у сесійній залі 419 народних депутатів.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим. Шановні колеги, сьогодні день народження нашого колеги, народного депутата України Віталія Петровича Заблоцького. Прошу привітати його і побажати успіхів і гарного здоров'я. (Оплески)

Шановні народні депутати, надаю вам інформацію про результати роботи Верховної Ради України на пленарних засіданнях 13 березня 2012 року. Розглянуто 29 питань порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 1 закон та 1 постанову, 10 законопроектів прийнято за основу, 1 законопроект повернуто на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи, 12 законопроектів відхилено. За результатами розгляду пропозицій Президента України 2 закони прийнято після доопрацювання, 1 закон прийнято в цілому з урахуванням пропозицій Президента України, 1 закон відхилено.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту у середу відводиться 30 хвилин для виступів народних депутатів. Прошу народних депутатів записатися на виступ. Будь ласка, прізвища народних депутатів виведіть на інформаційне табло.

Народний депутат Заблоцький, фракція Партії регіонів.

 

10:02:09

ЗАБЛОЦЬКИЙ В.П.

Стояну передайте. Олександр Миколайович Стоян.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Миколайович Стоян, фракція Партії регіонів, будь ласка. Наступним буде виступати Ярослав Кендзьор.  Анатолій Матвієнко буде виступати. А, зрозуміло. Будь ласка.

 

10:02:28

СТОЯН О.М.

Шановні колеги, тема мого виступу: "Нові соціальні ініціативи Президента України". Переконаний, що  всі громадяни України знайомі з цими ініціативами, вони нікого не   оставили байдужими,  тому що ці нові масштабні соціальні ініціативи  зачіпають кожного громадянина нашої країни. Впевнений, що і більшість опозиції схвально поставилися, до ініціатив Президента.

Але є питання, які задають наші колеги від опозиції,    є  і питання, які задають наші громадяни: "Чому саме зараз виникли ці ініціативи, яка можливість їх фінансування?" Я хочу розвіяти  сумніви і відповісти на це запитання, чому саме зараз стало можливим  виступити Президенту України з масштабними соціальними ініціативами. Нагадаю, шановні колеги,  що, починаючи з перших днів  нового уряду, уряду вже проводив певну позитивну соціальну  політику. Мабуть, вже призабули наші співвітчизники, але я хочу нагадати,  що у жовтні 2009 року  мінімальна    пенсія становила 498 гривень, і нам довелося півроку стояти біля цієї трибуни, поки ми не домоглися, щоб мінімальна пенсія була 553 гривні. І що цікаво, що важливо? Зразу, як прийшов уряд Азарова, починаючи з квітня місяця,  повертали ту різницю між 498 і 553 гривнями пенсіонерам.

Чому зараз? Тому що  зараз,  ми  знаємо, про це сказав Президент,  після того, як підрахували підсумки  роботи  за 2011 рік, стало  зрозуміло, що в результаті інтенсифікації  виробництва є більш додаткові поступлення у бюджет – це перше джерело.

Друге джерело. Нормально запрацював Податковий кодекс – це в результаті реформ, податкова служба, митна служба.

Наступне важливе джерело. Як сказав про це Президент, на 30 відсотків  збільшилася торгівля, і це також важливо. 

В результаті тих законів, які    ми прийняли з вами, почалась детінізація  заробітної плати.  Це все значні поповнення до бюджету.

Є і додаткові джерела, про які сказав Президент. Ці джерела полягають у тому, що   адресна соціальна допомога дасть можливість надавати соціальну допомогу саме тим людям, яким це потрібно. Наступне питання – це, безумовно, розгляд пільг, скасування пільг, кому не потрібно. Третє питання – податок на багатство.

Оце комплекс заходів, який вже здійснився і здійснюється, дає можливість сподіватися, що при перегляді бюджету ми зможемо значно підвищити соціальні параметри. А які це соціальні параметри? Хочу нагадати, шановні колеги, подивіться, який важливий крок. Пенсіонери, які вийшли до 2008 року на пенсію, будуть додатково отримувати по 100 гривень. Значні доплати будуть пенсіонерам-військовим, які вийшли на пенсію 5 років тому. Значні виплати будуть і за те, що інвалідам будуть доплати дуже важливі.

Наступний крок, що пропонується зробити. Президент зазначив, що треба, щоби людина праці не потребувала соціальних виплат, а щоб через свою працю заробила собі на життя і своїй сім'ї. Тобто буде переглянута мінімальна заробітна плата, середня заробітна плата.

Наступний важливий крок – це створення нових робочих місць. І дуже важлива ініціатива, я хотів би, щоб ми її підтримали, вона полягає в тому, шановні колеги, що, дивіться, сьогодні немає зацікавленості у підприємства, чи то державного, чи то приватного, створити нове робоче місце. І, до речі, Сергій Тігіпко вніс таку пропозицію, її треба було б розглянути. Сьогодні платить кожне підприємство єдиний соціальний внесок. І якщо, скажемо, десь дозволити підприємству або в цілому не платити єдиний соціальний внесок, або платити частково, то, можливо, ці кошти додаткові пустити на створення нових робочих місць, тобто через нові робочі місця робота людям, таке інше.

Дуже важлива ініціатива, яка піддається критиці, але вона, безумовно, буде реалізована, це ініціатива, яка пов’язана з тим, що буде створена можливість через іпотеку отримати молодим людям житло і не тільки молодим людям. Шановні колеги, у нас мільйони людей стоять на черзі по 20, по 25 років. І Президент сказав, треба прискорити будівництво соціального житла, а для молодих сімей під 3 відсотки дати можливість будувати квартири. Це дасть поштовх для  роботи металургійної галузі, будівельної галузі для створення робочих місць.

Хочу також відзначити, шановні колеги, що не треба забувати, що важливою ініціативою Президента є те,  що, як він правильно сказав, соціальна справедливість. І тут питання, яке ще не розглядалося, але про нього треба говорити – соціальна відповідальність бізнесу. Про що йде мова? От  давайте подивимося, сьогодні, скажемо, у бізнесменів люди працюють, отримують нормальні заробітні плати. На жаль, дехто в конвертах, де в цілому, але  забули наші бізнесмени, що треба подумати, щоб працював дитячий садочок,  щоб була база відпочинку, щоб були інші соціальні допомоги. Тому, коли ми кажемо про соціальну відповідальність бізнесу, ми кажемо про те, що поряд з підвищенням рівня оплати праці, треба також і думати про  те, щоби створилась  соціальна інфраструктура.

Таким чином, шановні колеги, те, що запропонував Президент, це, дійсно, нова масштабна  соціальна політика.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  6 хвилин, навіть більше стекло. Ярослав Кендзьор. За ним Полянчич передає Матвієнку.  

 

10:08:54

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, депутатська група "За Україну!".

Шановні колеги! Загальновідомий факт, що з часів російського царя, московського царя Петра I до відновлення державної незалежності ми фіксуємо біля 200 актів і царських, і комуністичного режиму в Україні щодо знищення української мови, української освіти. Але атаки на українську мову, українську освіту і в незалежній Україні не припиняються.   

Недавно з ініціативи наших колег Луцького і Колесніченка  вийшов, так би мовити, на розгляд нашого Комітету з питань культури і духовності проект Закону про внесення  змін до Закону "Про дошкільну освіту" (автори –   Максим Луцький   і Вадим Колесніченко). Як сказав сам Максим Луцький, автор цього законопроекту, що ці пропозиції, які внесені у Верховну Раду, направлені на те, щоб Україна дала можливість тим родинам, які вдома розмовляють мовою іншою, не державною мовою, зробити так, щоб діти не отримували стресу, приходили в дитячі садочки і там чули ту мову, до якої вони звикли. І дальше продовжує, що цей проект у жодному разі не, так би мовити, зменшує функціонування державної мови. Ми вважаємо, наш комітет зокрема вважає однозначно, що це в першу чергу провокація проти тих дітей, які підуть у російськомовний садочок. Адже зрозуміло, що закінчивши російськомовний садочок, не вивчивши української мови, ці діти будуть і батьки тих дітей шукати російськомовну школу, далі будуть шукати російськомовний вищий навчальний заклад. І таким чином ці громадяни України будуть відрізані від, так би мовити, духовного і національного життя у своїй державі і їм залишиться покидати  Україну і їхати, так би мовити, в сусідню Росію.

Нас дуже  дивує те, що ці великі, так би мовити, прихильники братньої російської держави не можуть, так би мовити, співставити стан освіти у нас і в Росії. Дивіться, у нас з російською мовою виховання понад дві тисячі садочків, в Росії – нуль, шкіл  з російською мовою навчання в Україні тисячу 200, в Російській – нуль, в Росії нуль вивчають українську мову, в Україні біля 700 тисяч дітей навчаються російською мовою.

Шановні апологети Москви, зупиніться нарешті, ця ваша "Сізіфова праця" нічого не дасть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолій Матвієнко, фракція "Наша Україна", за ним буде виступати позафракційний Ляшко.

 

10:12:14

МАТВІЄНКО А.С.

Партія Українська платформа "Собор", Блок "Наша Україна – Народна самооборона".

Шановні колеги, я хочу повернути вашу увагу до одного факту, а може, до двох. 26 грудня 2011 року наш дивний Конституційний Суд, а ще більше в дивніший спосіб постановив, що рішення Кабінету  Міністрів є вище Законів України щодо пільгових виплат. Важко погодитися з такою  абсурдною логікою, але, як кажуть класики, на те немає ради. ..………. у правовій державі рішення Конституційного Суду обов'язкове до виконання.

Що робити з таким Конституційним Судом, то, очевидно, окреме наше з вами завдання. Я погоджуюся, що рішення судів потрібно виконувати, але до 26 грудня 2011 року вступили в силу тисячі рішень судів загальної юрисдикції, якими зобов'язується виплачувати законні пільги. Якщо ми маємо таку логіку, що рішення Конституційного Суду виконуються, то з такою ж самою відповідальністю мають виконуватися і ці рішення.

Більше того, пенсійні фонди дають справки всім пільговикам про те, що вони у відповідності до законів мають отримувати саме таку пенсію. Коли ж вони отримують меншу і йдуть за субвенцією, за субсидією на комунальні послуги, їм такої субсидії не дають.

Я зробив запит до Кабінету  Міністрів, коли будуть виконуватися рішення судів загальної юрисдикції? На превеликий жаль, отримав відповідь, якщо прочитати між рядками, "ніколи".  Вважаю це  неконституційним і безвідповідальним. І тому звертаюся до нашої президії, до Володимира Михайловича, Адам Іванович, до вас, просив би… Я оформлю цей… ці документи, відправити їх у профільний комітет, і за участі Кабінету  Міністрів розглянути цю проблему.

І друга така ж сама проблема. Я зробив запит до Кабінету  Міністрів з приводу, що сьогодні сформований бюджет на 2012 рік, практично, не дає можливості місцевим бюджетом виконувати їх функції. Для прикладу, недофінансування по Вінницькій області близько 30 відсотків, Дніпропетровська –  35, Луганська – 29, Харків – 14, Чернігів – 22, і так можна по всіх областях, що недофінансування місцевих бюджетів абсолютно явне. На фоні тих соціальних ініціатив, які пропонує Президент, не виконувати, недофінансувати ці бюджети є, очевидно, не меншим злом.

Знову ж таки звертаюся, Володимире Михайловичу,  до вас, щоб на мій запит, на сьогоднішній виступ було доручення бюджетному комітету при розгляді питань перегляду бюджету  провести такі фінансування. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олександр Ляшко. Підготуватися В’язівському. Олег, вибачте.

 

10:15:19

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги, шановні громадяни України! Я хочу привернути вашу увагу до кричущого, шаленого злочину, який стався в Миколаєві. Коли три нелюди зґвалтували, задушили, а потім ще й спалили 18-річну дівчину Оксану Макар. І як відреагувала на цей зухвалий, антилюдський злочин наша вітчизняна правоохоронна система, наша Феміда. Вони цих нелюдей випустили з-під варти. Оцих убивць, ґвалтівників, нелюдей випустили з-під варти!

Вони тримають в тюрмі Тимошенко. Ваша влада, ви тримаєте в тюрмі ні за що Тимошенко. Ви тримаєте там Луценка і інших політв’язнів. Регіонали, керівники, я до вас звертаюся! А нелюдей, убивць ви випускаєте з тюрми.

І якби не загальнонаціональний розголос цього величезного страшенного злочину, ці подонки і сьогодні ходили б на свободі. А чому вони на свободі? А тому що вони синки то колишнього керівника адміністрації, то діючого прокурора, то ще якогось чиновника.

В якій країні, люди добрі, ми живемо?! Коли убивць, ґвалтівників випускають на свободу, а невинних людей, політиків, чи простих людей, які ні в чому не винні, тисячами, десятками тисяч тримають у тюрмі. Це моє питання до влади, до Президента Януковича, до уряду, яких немає. Звільніть невинних людей і сажайте туди вбивць, ґвалтівників і всіх, хто заслуговує, а вони роблять навпаки. От яку злочинну владу ми сьогодні маємо в країні, банда керує країною. І тому бандити на свободі, бандити в парламенті, бандити при владі, а нормальні люди по тюрмах. Оце результат вашої дворічної діяльності.

І тому я звертаюся до парламенту, до колег, сьогодні ця 18-річна дівчина Оксана Макар на межі життя і смерті. Давайте ми їй допоможемо, одноденний заробіток на її лікування. Доручення: негайно надати всю необхідну допомогу, в Америку повезти, в Швейцарію, куди завгодно, але врятувати цю дитину, а цих педофілів каструвати, які її палили, душили і ґвалтували. І так само разом з ними каструвати нинішню владу, яка на це заслуговує.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, у відношенні кастрації ви спеціаліст. В’язнівський передає Забзалюку. Будь ласка, Литвин, Ващук.

 

10:18:31

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

Спілкуючись з громадянами, що представляють різні прошарки нашого населення в усіх регіонах України, стає особливо очевидним, що ці два останні роки, дійсно, є трагічними для нашої держави. Адже саме в цей період, період правління Януковича і Партії регіонів, люди зазнали нечуваних соціальних знущань і принижень, суспільство відчуло жах політичних репресій та фактично одержавлену екстремізмом. Незважаючи на масові соціальні протести та обурення переважної більшості населення країни, режим продовжує свою антинародну, антиукраїнську доктрину, яку громадяни справедливо нарекли не інакше як окупація країни кримінальною зграєю.

На лице повне ігнорування інтересів простих людей, зухвале паплюження законів та Конституції, цілеспрямоване розграбування казни держави, безкарне паразитування олігархії та її прихлібаїв. Зодчі покращення життя вже сьогодні, взявши під тотальний контроль прокуратури, суди, відділки УБОЗів, УБОПів, кошачих і курячих каральних підрозділів, перетворюють їх в екстремістські офіси регіоналів. Фактично диктатура намагається утворити суцільний інститут перевертнів в пагонах, які повинні, за задумкою режиму, бездумно виконувати злочинні накази.

В країні розгорнуті політичні репресії, зокрема, незаконне ув’язнення Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та багатьох інших представників опозиційних сил країни. Однак захищати громадян від розгулу кримінальної шпани немає кому, адже на тлі різкого зростання злочинності в країні очевидна повна бездіяльність у цих питаннях правоохоронних органів, прокуратури та судів.

Зафіксовано тисячі фактів того, як уникають відповідальності перед законом розпоясані олігарчики, чинуши, мажорчики, смотрящіє, кримінальні елементи, випадкові в кінці кінців в правоохоронних органах та судах особи. Вони оскаженіли, ведуть від безкарності, диктують суспільству антимораль, бандитський безпридел, верховенство права по понятіям та продажності.

Одним з таких останніх, на жаль, типових прикладів, це звірячий злочин, що скоєний в місті Миколаєві. Троє нелюдів із сімей високопоставлених місцевих бонзів  зґвалтували та закатували 18-річну дівчину, після чого двоє з них були відпущені міліцією на підписку про невиїзд. І лише після того, як піднялась громадськість, вимушені були їх поки затримати. А чому ж тут дивуватися, коли у цьому ж місті один із заступників прокурора не вилазить по ночам з гральних підпільних казино. Начальник УБОЗу проводить наради виключно з питань, як тиснути на опозицію. А прокурор області навіть неудосужився відповісти нардепу на зафіксований факт тиску погроз і спроб підкупу депутатів-бютівців міської ……… ради. І такий кримінальний жах відбувається по всій Україні.

Ми попереджаємо перевертнів в пагонах,  ……. та корумпованих чинуш синьо-білого кримінального  синдикату: вам дуже скоро доведеться відповідати за злочини, заподіяні країні та людям.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катерина Ващук, фракція Народної Партії. Підготуватися  Зубову.

 

10:21:49

ВАЩУК К.Т.

Катерина Ващук. Шановні виборці, шановні колеги, після зустрічей із виборцями і прийому громадян, зобов’язана підняти питання, які наболіли волинянам. Правильно, що започатковані і проводяться реформи в галузі медицини, освіти, соціального забезпечення про те, неврахування хоча б однієї складової зупинить або скомпрометує найкращі плани та ідеї. А найболючіше це  те, що страждатимуть  люди.

Працівників освіти, вчителів-волинян  турбує зокрема слідуюче: в 2012 році бюджет освіти міста Луцька недофінансовується з державного  бюджету майже на 30 мільйонів гривень. Потреба освіти для нормального  функціонування в рік становить 276 мільйонів, у державному бюджеті закладено на 29 мільйонів 400 тисяч гривень менше.  Якщо ситуацію не виправити, то уже з листопада нічим буде платити  вчителям зарплату.

В зв’язку з цим  керівництво міськвиконкому закликало освітян  жити в режимі жорсткої економії, керівників шкіл, садочків зобов’язали подати пропозиції скоротити витрати. В  результаті вирішили економити на всьому: енергоносіях, фонді зарплати, доплаті за методичну роботу, гуртки,  на відпустках за власний  кошт на весняних канікулах – це буде  три дні, влітку і восени – по   сім днів, скорочуються робочі години, наприклад, логопеда.  Все це впливає на якість освіти.

Сільським школам не вистачає автобусів для підвозу дітей, коштів для ремонту шкіл. Є проблеми і в медицині, зокрема з метою виконання реформи в системі медицини треба збільшити кількість автомобілів для швидкої медичної допомоги. Для Волині необхідно додатково не менше 52 таких машин.

І ще одна складова. При такому стані сільських доріг, які є  на сьогодні, я не знаю, як функціонуватимуть і шкільні  автобуси, і швидкі допомоги. Тому при перегляді бюджету за результатами першого кварталу ці питання мають бути виправлені. Це звернення громадян, це звернення наших виборців. І ми зобов'язані це зробити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валентин Зубов, фракція Народної Партії. Мікрофон з місця.

 

10:25:05

ЗУБОВ В.С.

Валентин Зубов, председатель политической партии "Народно-трудовой союз Украины". Прошу передать слово коллеги Задирко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Задирко. Підгодовуватися Івану Кириленку.

 

10:25:26

ЗАДИРКО Г.О.

Геннадій Задирко, Миколаївщина, депутатська група "Реформи заради майбутнього".

Своїм виступом хочу привернути увагу до страшної події, яка сталася в місті Миколаєві. Цей злочин демонструє моральну деградацію суспільства. У ході розслідування злочину ми стали свідками безвідповідальності, непрофесіоналізму і явних проявів корупції в правоохоронних органах. Про що йдеться?

Минулими вихідними в Миколаєві сталася трагедія, яка шокувала своїм цинізмом і жорстокістю всю громадськість міста. Троє молодиків зґвалтували 18-річну дівчину, потім її придушили, закутали в ковдру та винесли на будівельний майданчик і підпалили. Молодики були переконані, що по їх моральним міркам, світогляду все нормально, а тому зі спокійною душею розійшлися.

Не можу знати як і коли, але чітко розумію, що серед багаття і в полум'ї від страшного болю дівчина прийшла до тями і почала боротися за своє життя. І ця боротьба тривала цілу ніч. Тому що аж вранці близько 9-ї години її голос про допомогу почув випадковий прохожий. Лікарі, медичні спеціалісти, які оглянули дівчину були шоковані. Адже ступінь опіків настільки високий, що частина кісток перетворилася на попіл. При цьому дівчина залишилася живою, перебувала в свідомості і змогла детально описати ґвалтівників і всі деталі події.

Сьогодні вона перебуває в лікарні вкрай важкому стані і потребує дуже серйозної допомоги, як питання забезпечення кров'ю, так і фінансовими для придбання ліків.

Невдовзі всіх трьох ґвалтівників було затримано, але через деяких час двох з них відпустили під підписку про невиїзд. Але завдяки громадськості та ЗМІ, правоохоронці були змушені затримати їх знову. Виникає запитання: хто і чому прийняв рішення про…, та відпустив на волю цих покидьків? Чи не яскравий цей факт корупції і "кришування" злочинів правоохоронцями?

Свій виступ прошу вважати депутатським запитом від депутатської групи "Реформи заради майбутнього" до Генерального прокурора України, до міністра внутрішніх справ України та до міністра охорони здоров'я України. Ми вимагаємо від очільників цих відомств взяти під особистий контроль та вжити негайних і невідкладних заходів по притягненню винних до відповідальності та наданню потерпілій якісної медичної допомоги.

А нам, колеги, раджу задуматися, а чи не настав час змінити норму найвищої міри покарання з довічного ув'язнення на смертну кару. Очевидно, що соціально-економічна, моральна криза свідчить про те, що ми в питаннях криміногенності повернулися в часи 90-х. А держава, на жаль, стоїть осторонь і не вживає відповідних заходів. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Кириленко, фракція "БЮТ". Підготуватися Куликову.

 

10:28:10

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановні співвітчизники! У зв'язку із соціальними ініціативами влади дозвольте сказати наступне.

Перше. Наша фракція чітко визначає той факт, що ці ніціативи майже повністю співпадають з нашими пропозиціями, які ми регулярно, 2 роки, щотижнево виносили на розгляд Верховної Ради у вигляді обґрунтованих законопроектів. Нарешті до нас дослухались.

Друге. Необхідні кошти передбачається отримати від економічного зростання та за рахунок податку на багатство. Відразу зазначимо, джерела викликають сумнів. Бурхливого розвитку економіки немає. Рік очікується неврожайним. Промисловість загальмувала. По суті зачищене мале і середнє підприємництво. Згорнулося кредитування.

Щодо податку на багатство, тут іще цікавіше. Справа в тому, що дві третіх реального багатства в руках людей, кількість яких дорівнює пальцям однієї руки і вони тут не живуть. А те, що пропонується оподаткувати – непереконливо. Як не парадоксально, у всьому цивілізованому світі, де люди піднялися за справедливість при різниці в доходах між багатими і бідними в чотири рази, там простих рішень проблеми вже немає, а у нас ще є, бо різниця становить 50 разів.

Тому ми вкотре пропонуємо переглянути бюджет, скасувати видатки на Апарат, а оподатковувати не грами багатства, а тонни, не сотки, а гектари, не кубічні сантиметри, а кубічні кілометри, а саме: скасуйте нарешті цей ганебний офшор по імені Кіпр, це величезний монстр-насос, який щорічно викачує з країни без будь-яких податків десятки мільярдів доларів. Потім ці мільярди повертаються в Україну вже як іноземні інвестиції і теж без податків. Знов на них заробляються і вивозяться десятки мільярдів. Економіка знекровлюється, а мільйони людей ледве зводять кінці з кінцями. Одним голосуванням в цьому залі можна збільшити інвестиційний ресурс на 30 мільярдів доларів, а казну на 40 мільярдів гривень.

По-друге, до яких пір олігархи за користування надрами будуть платити у 8 разів менше від нормативу? Бюджет щорічно втрачає 30 мільярдів гривень. І знову потрібне лише одне голосування в залі, і гроші підуть негайно.

По-третє, від унікальної приватизації тільки гірничо-металургійного комплексу бюджет втратив близько 100 мільярдів доларів, майже 3 річних національних бюджети. В цих умовах в ряді країн прийняли дуже розумне одноразове рішення – не реприватизація, а доплата до ринкової ціни. Так в чому справа? Голосуйте і лічіть гроші. Свіжий приклад. В кінці минулого року, як кажуть, "на тихаря" в приватні руки перейшов Комбінат імені Ілліча – бюджет не дорахувався 4 мільярди доларів. Як кажуть, без коментарів.

В країні є не десятки, а сотні мільярдів, яких вистачить для підвищення зарплат і пенсій не на 100 гривень, а в рази, так як ви і обіцяли, але не виконали 3 роки тому, намертво заблокувавши цю трибуну. Ви тоді натиском отримали країну. Сьогодні ми вас дотиснемо, щоб виграв, нарешті, народ. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кирило Куликов, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

 

10:31:29

КУЛИКОВ К.Б.

Дуже дякую. Шановні колеги, вчора була річниця найжахливішої міської трагедії, можна сказати, в історії людства. І вона відбулася не де-небудь, а в нашому рідному місті, місті Києві, коли 51 рік тому хвиля цегли змила цілий район  - Куренівку. Загинуло 2 тисячі людей. Багато про це вже забули, але в нас вчора був час пам'ятати це. І вчора символічно відбулися громадські збори  киян, присвячені обговоренню  Генерального плану  розвитку  міста Києва. Те, що відбулося 51 рік тому, відбулося завдяки злочинним діям влади, злочинним діям забудовників. Те, що може   відбутися сьогодні, а якщо  ми не зупинимося, воно відбудеться, відбувається теж завдяки  діям цієї влади, яка не цікавиться  думкою киян, яка не цікавиться  думкою фахівців, яка цікавиться лише одним питанням, як поділити  землю, яким чином ще щось вкрасти. 

Я хочу сказати, що вчора на цих громадських зборах були присутні    всі, хто розробляв плани генерального розвитку міста Києва, всі, хто працював у місті Києві багато років, там був присутній Кличко, були  присутні багато людей, які, дійсно, працюють на це місто.  І ми вимагаємо від влади нас почути.

Було у 2002 році  прийнято План  генерального розвитку міста Києва. Цей план був визнано найкращим у Європі, і його не виконано. Для чого приймати новий  план генерального розвитку, який немає нічого спільного  з інтересами міста, який  не має нічого спільного з інтересами киян, тому що  вибори повинні провести? Але це місто  жило до цих виборів і буде жити. Дайте киянам приймати самим рішення,  яким чином виглядати місту Києву.

Мені  передали резолюцію цих зборів, де чітко вказано декілька моментів.

По-перше, кияни вимагають провести аудит виконання Генерального плану  до 2020 року, ввести мораторій на будівництво у столиці у центральній її частині. (Я закінчую)

І головне. Вчора, коли були громадські збори,  було засідання суду, апеляційного  суду, який скасував рішення про заборону будівництва  на "Пейзажній алеї", де парк з кішками, який полюбили всі, туди ходять діти, туди приїжджають люди  зі всієї країни, зі всього земного шару і бачать, що, дійсно, ми, кияни, здатні щось зробити. І вчора наш незалежний суд прийняв рішення це зруйнувати, ну, це, дійсно, виклик кожному. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Час вичерпаний. Шановні колеги, я звертаюсь до секретаріату, що, якщо й були якісь звернення і так далі, оформити їх як доручення відповідні. Переходимо до розгляду питань порядку денного.

Розглядаємо проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Марокко про морське торговельне судноплавство (реєстраційний номер 0247).

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу проголосувати.

 

10:35:28

За-185

Пропозиція підтримана.

Доповідає заступник міністра інфраструктури Володимир Володимирович Корнієнко. Будь ласка. Підготуватись від комітету Добряку.

 

КОРНІЄНКО В.В. Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! На ваш розгляд виноситься проект Закону України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Марокко про морське торговельне судноплавство (реєстраційний номер 0247), розроблений Міністерством інфраструктури України на виконання і доручення Кабінету Міністрів України.

Законопроектом передбачається подання на ратифікацію Верховною Радою України Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Марокко про морське торговельне судноплавство, підписаної 7 грудня 2009 року в місті Рабат. Реалізація положень проекту акта не потребує додаткових видатків з Державного бюджету та місцевих бюджетів України. Враховуючи те, що реалізація положень угоди створить умови для активізації процесу двосторонніх міждержавних зв’язків між Україною та Королівством Марокко, розвитку співробітництва у галузі морських перевезень, просимо прийняти в цілому проект Закону України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Марокко про морське торговельне судноплавство. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимир Володимирович.

Євген Добряк, голова підкомітету Комітету у закордонних справах.

 

10:37:08

ДОБРЯК Є.Д.

Шановний  Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Комітет у закордонних справах на своєму засіданні розглянув  зазначений законопроект з реєстраційним номером 0247 про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Марокко про морське торговельне судноплавство і одноголосно ухвалив підтримати його  прийняттям Верховною Радою України.

Зазначеним законопроектом пропонується ратифікувати Верховною Радою України Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Марокко про морське торговельне судноплавство, яка була підписана 7 грудня 2009 року в місті Рабаті.

Угода спрямована на сприяння розвитку взаємовідносин  між Україною і Королівством Марокко у сфері морського торговельного судноплавства.

Відповідно до пояснювальної записки за підписом виконуючого обов`язки  міністра інфраструктури України Єфименка реалізація Угоди не потребує додаткових витрат  з Державного бюджету та місцевих бюджетів.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку  повідомляє, що Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Марокко про морське торговельне судноплавство може бути ратифікована.

Комітет Верховної Ради України  з питань транспорту і зв`язку у своєму  листі пропонує рекомендувати  Верховній Раді України ратифікувати  Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Марокко про морське торговельне судноплавство.

Прошу підтримати  рішення комітету  і ратифікувати зазначену Угоду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Обговорювати будемо? Крім Кармазіна, хто ще наполягає? Запишіться… ті, хто плаває в Марокко.  Аржевітін. В`язівський, будь ласка. За ним –  Попеску.

 

10:38:53

В’ЯЗІВСЬКИЙ В.М.

Володимир В`язівський, "Наша Україна" .

Я хочу сказати, дуже хороша справа – підписувати корисні для держави міждержавні угоди і ратифікувати їх. Але у мене постає питання, а як Україна виконує свої угоди?

Ще в 1992 році була підписана Угода з Республікою Польща про пункти пропуску через державні кордони, зокрема уже в 2011 році міжурядова угода була  поновлена  і було вказано про черговий такий пункт перетину "Угринів-Долгобичів". Більше  того, з польської сторони дуже за європейські кошти збудовано єдиний спільний перехідний  митний контроль. З українського боку вісім кілометрів дороги мали збудувати. З цього приводу підписано додаткова угода між Україною з Польщею, після візиту Президента до Польщі уже у Львові він дає окреме доручення від 11 квітня. І що ви думаєте? Вісім кілометрів дороги подорожчало за  цей рік в три рази, але так ніхто і не приступив до виконання і будівництва з нашого боку спільної дороги, яка б мала з'єднати Україну з Польщею в контексті "Євро-2012".

Постає питання: а чи не дарма ми тут приймаємо певні ратифікації, щоби потім, в подальшому влада їх не виконувала? Напевно, правильно поставити із цього приводу провести не тільки комітетські слухання, а парламентські слухання, на скільки українська сторона виконує ті угоди, які… міжнародні угоди, які на себе бере зобов'язання і їх в подальшому не виконує. Конкретний приклад я навів і хотів би, щоб з цього приводу ми дали запит в Міністерство закордонних справ, зокрема Кабінету Міністрів. В якій спосіб вони беруться виконувати українсько-польську Угоду про митний перехід "Угринів-Долгобичів? І чи взагалі беруться фінансувати ту угоду, яку підписали між Україною і Польщею. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Попеску.

 

10:40:56

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів. Вельмишановні колеги, на відміну від попереднього виступаючого я буду говорити саме про цю угоду. І хочу звернути увагу на головне в цій угоді. Вона спрямована на сприяння розвитку взаємовідношень між Україною і Королівством Марокко у сфері морського торгівельного судноплавства.

І тут головне – треба звернути увагу на 6 статтю. Тому що в ній зазначено, що кожна з Договірних Сторін забезпечує суднам  іншої сторони у своїх портах та територіальних морях під своєю суверенною юрисдикцією таке ж ставлення як і до своїх власних суден, зайнятих в міжнародних перевезеннях в частині вільного  доступу в порти, нарахування портових зборів та податків, використання портів для завантаження і розвантаження вантажів і для посадки і висадки пасажирів, здійснення звичайних комерційних операцій та користування послугами мореплавства. І тут треба звернути увагу на те, що наші суда в портах Марокко заходять більше, ніж суда Морока в порти України, а отже, наші переваги очевидні. Тому Партія регіонів  буде виступати "за". Дякую.  

 

КАРМАЗІН Ю.А. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бережіть себе, Юрій Анатолійович.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти Закон про ратифікацію Угоди між Кабінетом  Міністрів України та Урядом Королівства Марокко про морське торгівельне судноплавство (реєстраційний номер 0247). Прошу голосувати.

 

10:42:35

За-281

Дякую. Закон прийнято, угода ратифікована.

Переходимо до розділу "Включення до порядку денного".

Розглядаємо питання включення до порядку денного сесії проекту Постанови про заслуховування інформації Кабінету Міністрів України щодо здійснення закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти для потреб, пов'язаних з підготовкою та проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу (реєстраційний номер 7523).

Доповідає Томенко, будь ласка. Автор хоче доповісти.

 

10:43:17

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, хочу хвилинку уваги вашої повернути до ситуації, яка склалася з законопроектом, який ми ухвалили 8 липня 2010 року. Нагадаю вам, у сесійній залі тоді йшла достатньо серйозна дискусія, де ми говорили, з одного боку, парламент і всі фракції, присутні у парламенті підтримують ефективну, успішну підготовку до Євро-2012 року. Водночас, всі фракції висловили стурбованість тим, що якщо ми даємо можливість уряду і чиновникам здійснювати державні закупівлі без тендеру, виникає багато спокус використати ці бюджетні кошти неналежним чином.

Тоді я запропонував внести поправку до закону, яка була підтримана конституційною більшістю голосів, що парламент здійснює контроль і що півроку уряд звітує про використання коштів на Євро.

В січні півроку пройшло. Зараз уже скоро справа йде до року. Тому звичайно було б важливо нам в сесійній залі спочатку, як ми пропонуємо з моїм колегою Остапом Семераком на засіданні комітету, а потім в сесійній залі почути інформацію, чи підтверджує уряд ту інформацію, яка міститься в засобах масової інформації, про зловживання і на місцевому рівні, і на урядовому рівні коштами Державного бюджету  при підготовці до Євро. Наскільки ефективно наша структура, створена до Євро, діє з цими коштами. Бо ви знаєте, що у нас зараз без тендера не лише будуються стадіони, дороги, у нас, наприклад, Мистецький арсенал без тендера будується, чомусь він до Євро готується, вертольотні майданчики до Євро готуються. У нас скоро вже і торгові центри до Євро будуть готуватися, тому що не треба проводити тендерні закупівлі.

Мені здається, якщо уряд не боїться поінформувати, він знає, що він ефективно використовував кошти, не було зловживань. Тому я пропонував би, щоб ми включили цю постанову до розгляду Верховної Ради, комітет підготувався, і ми в уряді заслухали інформацію уряду стосовно ефективності використання бюджетних коштів до підготовки Євро-2012.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Запишіться.

Андрій Павловський, фракція БЮТ. Підготуватися Ар’єву.

 

10:45:54

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "БЮТ – "Батьківщина". Прошу передати слово Володимиру Яворівському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, мікрофон Володимира Яворівського.

 

10:46:04

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Блок Юлії Тимошенко", місто Кіровоград, сотий виборчий округ.

Шановні колеги, шановні наші виборці! Я хочу вам нагадати просто про те, що для іншої цивілізованої і нормальної держави проведення такого велетенського пишного, даруйте мені, свята, як Євро-2012, було б величезною радістю, великим проривом, скажімо, економічним і цивілізаційним навіть, проривом у якусь вищу і кращу якість.

Уже сьогодні зрозуміло, що фактично тієї віддачі, про яку так багато говорилося, Україна не буде мати, тому що багато команд вирішили жити у Польщі, а не в Україні. І це теж, до речі, на совісті сьогоднішньої влади і сьогоднішньої ситуації в Україні, яка є. Я вже не кажу про те, що наші стадіони коштують в два рази. Я недавно був у Варшаві і був на цьому стадіоні варшавському, і довідався, що наш стадіон Центральний київський коштує в два рази більше ніж у Польщі. Пожираються колосальні кошти, колосальні відкати, які йдуть у цьому, тобто перетворилося велике прекрасне свято фактично у крупномасштабну, якщо хочете, навіть вселенську корупційну систему, на якій наживається сьогодні влада. Я вже не кажу про те, що без тендеру проводяться ці речі і, як правило, віддаються донецьким компаніям. Через те нам заслухати почути від уряду правду, ми її звичайно не почуємо, але бодай хоч якісь факти ми довідаємося. Я думаю це дуже важливо і через те давайте проголосуємо за цю постанову і послухаємо уряд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ар’єв, "Наша Україна", за ним –  Чечетов.

 

10:47:50

АР’ЄВ В.І.

Шановні колеги, є суха мова цифр, 2008-2009 рік, коли закупівлі на Євро-2012 проводилися з усіма тендерними процедурами щороку на ці цілі виділялося по три мільярди гривень. Починаючи з 2010 року, коли був ухвалений Закон про закупівлю у одного учасника суми, які почали виділятися на підготовку до Євро-2012 злетіли в рази. Я вам просто наведу ці цифри, які містяться у Державній програмі підготовки до євро-2012.

2010 рік, 11 мільярдів гривень. 2011 рік, 29 мільярдів гривень і 2012 це рік, 13 мільярдів гривень, загалом 59 мільярдів. Отже з 59 мільярдів 53 мільярди за ті три роки, коли немає тендеру. І я думаю, що нам дуже цікавило було б послухати уряд, чому компанії типу "Альткома" виграють найголовніші і найсмачніші шматки, які роздаються без жодної участі інших компаній, а просто так в тіні кому віддали тому і віддали. Крім того, що відомо всім вже писали неодноразово, що потім справжні тендери влаштовують ті, хто отримують роботи без конкурсу. Бо тоді субпідрядники вже дійсно змагаються за те, щоб засвоювати кошти, мало того, що питання відкатів, які віддаються під час цих тендерів. Дуже багато питань до уряду. Тому давайте ми, все ж таки, зробимо серйозний крок і як би нам, можливо, не хотілося чіпати тему Євро-2012, але це тема не Євро, а це тема розпилу бюджету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів.

 

10:50:04

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, прекрасную фразу произнес предшествующий оратор, когда сказал, есть суха мова цифр. Да, действительно, до 2010 года три года ездили трактора по стадиону "Олимпийскому", миллиарды денег были ухадоханы на бензин или на солярку, я не знаю, и ездили бы до сегодняшнего дня трактора, если бы не поменялась власть в 2010 году и Борис Викторович Колесников не стал возглавлять оргкомитет по подготовке к Евро-2012. Прав Азаров, когда сказал, что за два года в одном Киеве построено больше чем сделано строительных работ по благоустройству, по инфраструктурных чем за 20 предшествующих лет. Я беру и города, там где будет проходить "Евро-2012" Львов и Донецк, и Харьков, там три года в Киеве за миллиарды денег при предшествующей власти ездили трактора, а без копейки денег в Донецке, благодаря Ринату Леонидовичу, сделали уникальный красавец стадион, настоящий футбольный Колизей, без копейки денег.

Поэтому я с глубоким уважением отношусь к Николаю Владимировичу. И если бы, как он, в зале сидели такие серьезные люди как он, в правой части, можно было действительно этот вопрос рассматривать. Но, поскольку делается попытка превратить рассмотрение этого вопроса в пиар, как делалась попытка превратить в пиар, в грязный пиар, встречу Президента, если имели намерения действительно рассмотреть серьезные проблемы, то надо рассматривать без телекамер  всем вместе и левая и правая часть зала. Украину делить не надо!   Но как только пиаровская часть не была учтена при встрече с Президентом – отказались. То же самое здесь,  поэтому никакого пиара не  будет. Правительство работает. И мы подготовим страну  Украину, и Киев, и блестяще проведем "Евро-2012". От это еще больше укрепится имидж и репутация…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання  завершено. Футбол – тема цікава. Але давайте будемо визначатися голосуванням.

Я ставлю на голосування Постанову про заслуховування інформації Кабінету Міністрів України щодо здійснення закупівлі товарів, робіт та послуг за державні кошти для потреб, пов’язаних з підготовкою  та проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу (реєстраційний номер 7523). Прошу визначатись.

 

10:53:00

За-164

Рішення не прийнято.

По фракціях: Партії регіонів – 4, БЮТ – 100, "Наша Україна" – 29, комуністів – 25, Народна Партія – не голосувала,  реформи – 1, позафракційні – 5.

Розглядаємо питання про  включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо усунення необгрунтованої деталізації кримінально-правових заборон (реєстраційний номер 10072). Доповідає – Швець Віктор Дмитрович.

 

10:53:45

ШВЕЦЬ В.Д.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Це чергова спроба юридичними засобами розрубати той  складний вузол політичних проблем, які утворились в Україні в зв’язку з  вибірковим застосування в Україні окремих положень кримінального і кримінально-процесуального законодавства. Вже лідери світових країн, європейські структури, всі нас переконували просили про те, щоб ми нарешті привели у відповідність з світовими європейськими стандартами зазначення положення законів.

Ми вже неодноразово ставили питання про необхідність внесення змін до Кримінального кодексу України саме ці зміни, які стосуються статті 364, 365.

Зараз вашій увазі буде пропонуватися пропозиція: включити до порядку денного ще один варіант такої спроби. Шановні колеги, зазначений закон, який зараз розглядається для включення до порядку денного, він фактично синтезує всі три склади злочинів, які передбачені статтями 364, 365 і 365 зі значком "1". Завдяки тій юридичній конструкції, яка пропонується, фактично мова йде про те, що в новій редакції статті 364 буде повністю охоплюватися всі ті склади злочинів, про які зараз сказав.

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні зазначений законопроект  і рекомендує Верховній Раді включити його до порядку денного, а також прийняти цей законопроект  за основу.

Шановні колеги, я впевнений в тому, що рано чи пізно нам прийдеться в цьому залі  прийняти таке важливе політичне рішення. Оскільки тут уже юридичні питання, так би мовити, відстороняються на другий план, але політичне рішення ми повинні приймати тут в залі і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. завершуйте.

 

ШВЕЦЬ В.Д. ... в зв'язку  цим я переконливо прошу вас, шановні колеги, включити до порядку денного цей законопроект  і дати можливість спокійно обговорити цей законопроект  і я впевнений в тому, що ми ухвалимо рішення в інтересах народу України. дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Записуємося на виступи. Прокопчук, фракція "БЮТ". Підготуватися Олійнику.

 

10:56:29

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Юрій Прокопчук, "БЮТ - "Батьківщина", Рівненщина.

Очевидно, що ті зобов'язання, які Україна взяла перед світовою спільнотою, ті зобов'язання, які переконливо Президент України говорить про те, що вони обов'язково будуть виконані на шляху до Європи, є і включені також в ці норми. І безперечно, що потрібно виконувати в тому числі і рекомендації ПАРЄ, міжнародних експертів. І по суті це розв'яже той блок питань, які саме реально гуманізують і кримінальне законодавство. Зараз на підході вирішення питання щодо прийняття Кримінально-процесуального кодексу. І тому дійсно потрібно це питання серйозно обговорити, включить його до порядку денного і позитивно вирішити. Тому прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Олійник, фракція Партії регіонів.

 

10:57:27

ОЛІЙНИК В.М.

Шановні колеги! Безперечно, питання, яке в черговий раз ставиться на порядок денний, це лобістське питання, яке ніякого відношення не має до правопорядку в державі. Чому? Тому що навіть на Юридичному комітеті, при розгляді в Юридичному комітеті Ради Європи розглядалось це питання і ГРЕКО категорично виступили проти декриміналізації 364, 365 статті.

Справа в тому, що 365-а – це не є стаття, яка є антикорупційною, це стаття, яка стоїть на сторожі правового порядку  в державі. І рекомендую багатьом депутатам все-таки почитати обґрунтовану, юридично обґрунтовану, статтю Василя Маляренка, колишнього голови Верховного Суду України, в "Голос України". Де він стверджує, що якщо ми цю статтю приберемо із Кримінального кодексу, то це буде свавілля чиновників. І ви пам'ятаєте, що були різні пропозиції. Давайте, щоб була відповідальність для всіх, але виключимо з цієї відповідальності Президента, прем'єра, міністрів. Але більшість не пішла на це, оскільки ми руйнуємо правовий порядок в державі.

Якщо говорити про проблему, яка виникла, то й сама Рада Європи сьогодні не може до кінця розібратись. Тому що в більшості країн, а це, за нашим аналізом, десь 37 країн як європейських, так і інших (Канада). В Америці є стаття, яка передбачає відповідальність за перевищення посадових повноважень. І в цьому відношенні комітет сам сказав своє слово, маючи на увазі, що є сьогодні доручення зробити доповідь про розмежування політичної  і юридичної відповідальності тих осіб, які очолюють уряди і мають високий статус. В цьому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

10:59:39

ОЛІЙНИК В.М. …включати до порядку денного.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Князевич, 1 хвилина.

 

10:59:46

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги, ну, от півроку іде дискусія довкола цієї проблеми і я-от, чесно кажучи, так і не зрозумів, а чого ми хочемо, чого ми добиваємося.

Йшла мова про те, що насправді ми не можемо декриміналізовувати 365 статтю і виокремлювати політичні фігури, скажемо так, виводити їх з відповідальності щодо цієї статті, оскільки в 364 статті є спеціальна примітка, яка поширює поняття службових осіб також на політичні фігури.

Нема питань, цього разу пропонується вирішити це питання. В примітці 364-й внести відповідні корекції і розмежувати поняття "службові особи", а також "представники влади", які наділені зовсім іншим обсягом повноважень ніж ті, які мають виключно адміністративно-розпорядчі функції.

Теж не влаштовує? То, виявляється, проблема зовсім не в технології і не в вирішенні цього питання, просто немає жодної політичної волі, немає відповідної вказівки, немає зверху команди голосувати "за". Давайте будемо відвертими, а не шукати блохи, заставляти знов думати, щось, якимось чином міняти, пропонувати ідеї, які апріорі будуть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування пропозицію включити до порядку денного проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо усунення необґрунтованої деталізації кримінально-правових заборон (реєстраційний номер 10072). Прошу визначатись.

 

11:01:29

За-139

Питання не включено.

По фракціях.

Партія регіонів – не голосувала,  "БЮТ – "Батьківщина" – 100, "Наша Україна – Народна самооборона" – 34, комуністів, "Народної Партії"  – не голосували, "Реформи" – 1,  позафракційні – 4.

Розглядаємо включення до порядку денного Постанови  про відзначення 140-річчя з дня народження Соломії Крушельницької (реєстраційний номер 10013). Включаємо?

Я ставлю на голосування Постанову   про відзначення 140-річчя з дня народження Соломії Крушельницької (реєстраційний номер 10013) Прошу дружно голосувати, незважаючи на те, що 13 номер.

 

11:02:27

За-382

Дякую. Постанов а включена.

Розглядаємо питання включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" (щодо визначення розміру допомоги) (реєстраційний номер 9003). Доповідає Павловський Андрій  Михайлович, будь ласка.

 

11:03:01

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина".

Шановні співвітчизники, шановні колеги, пропонується   проект  Закону про внесення змін до  Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям (щодо визначення розміру цієї допомоги).

Хотів би звернути увагу пропрезидентської більшості, що  це підвищення допомоги малозабезпеченим  сім'ям  повністю співпадає і декларується  з тими  задекларованими ініціативами Януковича останніми.   

Отже, проектом пропонується,  щоби допомога малозабезпеченим сім'ям  обраховувалася з повного розміру прожиткового мінімум, як то  вимагають закони  про державні соціальні гарантії  і  стандарти, а не так, як робить уряд, визначивши якийсь незрозумілий  віртуальний рівень   забезпечення прожиткового мінімуму, який вдвічі  менше від прожиткового мінімуму. В результаті тисячу малозабезпечених сімей, малозабезпечених з дітьми отримують практично вполовину менше від того, що їм належить за законом згідно з державними соціальними стандартами. 

Також пропонується запровадити автоматичний, без звернення уповноваженого представника сім'ї, перерахунок призначеної допомоги в разі призначення нового розміру прожиткового мінімуму індексації на рівень інфляції.

Тому пропоную підтримати зазначену законодавчу ініціативу, яка приводить у відповідність допомогу малозабезпеченим до Закону України "Про державні соціальні стандарти і гарантії". Крім того, звертаю увагу Партії регіонів, що ви повинні підтримати ініціативу Януковича, який казав, що гроші він знайде на допомогу …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте. Все?

Так, будь ласка, записуємося на виступи, якщо є бажаючі. Є бажаючі. Володимир Каплієнко, група "Реформи заради майбутнього". За ним – Григорович Лілія.

 

11:05:30

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановний Адаме Івановичу, прошу передати слово Гасюку Петру Петровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гасюк Петро, будь ласка, Петрович.

 

11:05:36

ГАСЮК П.П.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Депутатська група "Реформи заради майбутнього" щодо внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" зауважує наступне. Позитивним моментом законопроекту є виключення із статті 5 "Розмір державної соціальної допомоги" положення, за яким рівень забезпечення прожиткового мінімуму встановлюється, виходячи з реальних можливостей видаткової частини Державного бюджету України, і затверджується одночасно з прийняттям Закону про Державний бюджет України на відповідний рік. Однак, на нашу думку, залишилося нерозв’язаним наступне питання. Річ в тому, що використання показника рівня забезпечення прожитого мінімуму напряму пов'язується з економічним становищем в Україні. Тому необхідною умовою прийняття цього законопроекту має бути належне обґрунтування факту достатньої стабілізації економічної ситуації, у даному випадку  з початку 2012 року, як підстави для внесення запропонованих змін.

Враховуючи сказане, депутатська група "Реформи заради майбутнього" буде підтримувати  даний законопроект за основу. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Лілія Григорович, фракція "Наша Україна". Бондаренко Володимир – наступний.

 

11:06:58

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, "Наша Україна".

Шановний  головуючий! Шановні народні депутати! Поза всяким сумнівом в  цьому залі не знайдеться  жодної людини, яка би була проти того, щоби нарешті почали хоч в якійсь мірі виконуватися обіцянки і почав підвищуватися життєвий рівень людей.

Тут під час ранішньої розминки один мій колега 6 хвилин запитував: "А ви знаєте, чому є ініціативи Президента?" Знаємо! Тому що скоро вибори. Але для того, щоби ці ініціативи не були передвиборчим таким  фантиком, а були, дійсно, реальними і мали місце нарощування цих виплат відповідно до росту економіки, хочеться вірити, що це сон Віри Павлівни із роману "Что делать?", то в мене є дуже конкретна рекомендація.

Дійсно, весь світ знаходиться  у затяжній економічній  кризі. Що роблять мільярдери в Сполучених Штатах Америки? 20 відсотків своїх доходів  дають на потреби країни. Що роблять мільярдери в Європі в багатьох країнах?  Аналогічні кроки. Тому, якщо ми хочемо, щоби ці виплати не були передвиборчим одномоментним таким епізодом, а були реальністю, я пропоную нарешті підтримати законопроект 9721 за авторством народного  депутата України Григорович, який називається "Про соціальну відповідальність великого бізнесу… перед суспільством", а також законопроекти, які стосуються оподаткування розкоші, надприбутків задля того, щоби в Україні не тільки була соціальна гармонія і справедливість, а заради того, щоби в одних карколомно не росли доходи, а іншим ми не вирішували їхні соціальні  питання тільки напередодні виборів. Тому тільки в комплексі із цими законопроектами соціальні виплати населенню, у тому числі з пропозиціями Президента, стануть реальностями. За таких умов це буде, дійсно, соціальна справедливість.

Сподіваюся, що цей законодавчий акт, який внесений у порядок денний цієї сесії нарешті буде підтриманий нашим парламентом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бондаренко передає Томенку, за ним –   Чечетов.

 

11:09:10

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, законопроект принциповий і важливий з огляду на сьогоднішню дискусію, якою повинна бути соціальна політика в Україні. Ми як опозиція неодноразово і цим законопроектом, і іншим звертали увагу на те, що заяви очільників уряду, а нагадаю, що кілька тижнів назад Прем'єр-міністр і кілька міністрів сказали, що ініціативи опозиції по підвищенню мінімальних заробітних плат, пенсій, підвищення соціальних виплат не інакше як провокацією і популізмом назвати не можна. Після того, як Президент озвучив наші ініціативи, хоча до кінця ми ще їх не знаємо, Прем'єр-міністр сказав, що це історичні ініціативи, які Україна чекала двадцять років. Значить, ми, як опозиція, підтримуємо те, що треба  виконувати свої зобов'язання і інвестувати в найбідніші соціальні верстви. Але виникає питання: до цих пір не зрозуміло, хто, в який спосіб і за які кошти їх буде реалізовувати? Чому ми пропонуємо робити це законами в сесійній залі? Бо це виникне ситуація, яку ми проходили в 2003-2004 році, коли перед виборами була одноразова доплата, врегульована бюджетом, а потім вона ставала незаконною. Тому не можна змінами до бюджету на три місяці чи на рік підняти на сто, двадцять чи п'ятдесят гривень мінімальну пенсію, треба це вирішувати відповідно, як пропонує Андрій Павловський, який пропонує опозиція.

Тому ми чекаємо в парламенті Уряд, який би сказав, як змінилася стратегія економічної політики, які зміни до бюджету, що буде будемо робити ми з фінансуванням місцевих бюджетів. Ви знаєте вже, що ми вперше за двадцять років  в Києві… ми розповідаємо про соціальні ініціативи, вчителі вчасно не тримали зарплату в кількох районах Києва. Вчора почали видавати зарплату, перед 8 Березня не отримали. Які соціальні ініціативи, якщо не виконується реальний бюджет, який сьогодні є?

Ну, і на кінець я змушений відійти від теми питання, оскільки мої колеги – найвідоміші українські соціологи звернулися до мене, Євген Головаха, Сергій Макєєв, Микола Чурілов, Олександр Вишняк і вони сказали: "Що ми дочекалися свої влади нарешті". Значить, було раніше, за сталінських часів, справа лікарів, тепер – справа соціологів. СБУ викликає всю вчену раду Інституту соціології, і якщо вони не прийдуть, то пишуть, що ми примусово вас притягнемо в СБУ. "Чому?" - я запитую найвідоміших українських соціологів.  Бо нібито є підозра, що з Інститутом соціології була підписана угода і неправильно там фінансові розрахунки. То викличте бухгалтера! При чому тут вчена рада Інституту соціології, яку сьогодні СБУ допитує?

Тому я, Володимир Михайлович, хотів би звернути увагу, можливо, звернутися до голови СБУ, щоб він сконцентрував увагу на ґвалтівниках, насильниках, вбивцях, а не викликав до себе вчених-соціологів чи вчених  Академії наук, які займаються своєю роботою.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів.

 

11:12:22

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Вы знаете, было очень приятно слышать с этой трибуны из уст автора, одного из лидеров БЮТ и "Батьківщини", по сути дела, извинения перед Президентом за то, что в первый день после озвучивания социальных инициатив фракция БЮТ выступила с резкой критикой. И мало того, что прозвучало, по сути дела, извинение, один из лидеров БЮТ, автор законопроекта, призвал  зал поддерживать политику Президента по реализации социальной программы. Ну, можно сказать, браво! Наступает прозревание. Прозревание наступает!

Но я хочу сказать следующее. Вы знаете, ну, есть святые вещи, и когда речь о повышении социального уровня жизни людей, ну, нельзя превращать это в грязный пиар. Ведь если мы хотим по серьезному решать проблему, ведь был вчера конструктивный момент: можно было прийти к Президенту, где были все лидеры фракций, четко обсудить, разложить на пальцах, какие законопроекты нужно первоочередные принять, какой финансовый ресурс под тот или иной законопроект. Это если подходить с точки зрения дела, а не пиара.

Но здесь его величество пиар прежде всего! И поэтому на сегодняшний день мы же должны понимать, что принять можно, что угодно. Мы уже за 10 лет столько напринимали и так дальше! Выполнить надо, а чтобы выполнить, нужно финансовый ресурс, а копеечку ж надо считать каждую.

Вот поэтому для того, чтобы не были пустословные обещания, для того, чтобы принятые решение конвертировались в реальное повышение уровня жизни людей, для этого нужно садиться за стол вместе с Президентом, разговаривать, выстраивать политику реализации социальных инициатив Президента и спасибо автору, что он ее поддерживает и призывает поддерживать, и потом принимать решение. Я думаю, что это предложение найдет в контексте мер, разработанных правительством. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу уваги! Шановні народні депутати, оскільки обговорення завершено, пропозиції щодо включення до порядку денного проекту закону. Тепер треба розглянути пропозицію про включення до порядку денного проекту закону (реєстраційний номер 9003).

Я ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосуйте.

 

11:15:11

За-171

Не підтримано.

Шановні народні депутати, дозвольте… По фракціях? Будь ласка. Партія регіонів – 0, "БЮТ – "Батьківщина" – 98, "Наша Україна – Народна самооборона" – 25, комуністів – 25, Народна Партія – 0, "Реформи заради майбутнього" – 17, позафракційні – 6.

Шановні народні депутати, дозвольте оголошення вашій увазі. Згідно з протоколом засідання депутатської фракції "БЮТ – "Батьківщина" від 14 березня 2012 року та відповідно до частини три статті 60 Регламенту Верховної Ради  України повідомляю про виключення народного депутата України Наталії Юріївни Королевської зі складу депутатської фракції "БЮТ – "Батьківщина".

Шановні народні депутати, дві фракції: фракція "БЮТ – "Батьківщина", фракція "Наша Україна – Народна самооборона" – відповідно з Регламентом звернулися із заявою про надання перерви для виголошення заяви.

Слово для виголошення заяви має Олена Бондаренко, фракції "БЮТ – "Батьківщина", тобто від двох фракцій.

 

11:16:36

БОНДАРЕНКО О.Ф.

Вчора Верховною Радою України майже одноголосно було ухвалено рішення про розгляд проекту Постанови про заходи по реалізації рекомендацій і вимог Парламентської асамблеї Ради Європи. Сьогодні проект не включений до порядку денного, це дає всі підстави вважати, що керівництво Верховної Ради  очевидно під впливом і на вимогу більшості свідомо гальмує розгляд постанови, якою передбачено чіткий план виконання вимог резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи.

До порядку денного також не включений законопроект члена нашої фракції Віктора Швеця про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо усунення необґрунтованості деталізації кримінально-правових заборон). Цей законопроект спрямований на гармонізацію українського кримінального законодавства з європейським стандартами.

Фракція "БЮТ – "Батьківщина" заявляє, відкладення розгляду в парламенті питання по імплементації положень Резолюції ПАРЄ в українське законодавство, це свідомий саботаж, перш за все проти євроінтеграційного процесу України.

Окрім цього зволікання з виконанням вимог Парламентської асамблеї загрожує реальними економічними санкціями проти України. Складається враження, що більшість поставила за мету знищити основні підвалини незалежності України. Зусиллями опозиції був  відкладений розгляд законопроекту про приватизацію газотранспортної системи, сьогодні ж блокується розгляд питань, вирішення яких або виведе Україну на європейський шлях, або неминуче призведе до міжнародної ізоляції України. У нинішніх економічних умовах це є неприпустимим. Нинішня позиція більшості – це зрада національних інтересів, за яку доведеться відповідати.

Колеги! Спробуймо, бодай трохи себе поважати. Ми ж розуміємо, що влада Януковича не має жодного наміру виконувати Рекомендації Парламентської асамблеї Ради Європи, вона їх не буде виконувати і сьогодні право совісті кожного із нас, або спонукати владу до виконання, або козачкувати у неї в процесі розвішування локшини на вуха європейців, або як висловилася Хіларі Клінтон водити Європу і світ за ніс. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати, відповідно, виходячи з пропозицій, які прозвучали у виступі Миколи Томенка, я прошу підготувати відповідний депутатський запит.

Що стосується щойно заяви і виступу, шановні колеги, я просив би, щоб ми не кидались такими звинуваченнями, бо ми зараз перейдемо знову до чергових звинувачень, що в п’ятницю, коли була готовність включити це питання до порядку денного, а комітет після п’ятниці міг його підготувати сьогодні до розгляду це питання, була заблокована трибуна. Тому, я ж сказав і ще раз повторюю, в тому числі для доповідача, що як тільки комітет розгляне це питання, ми винесемо його на розгляд Верховної Ради. Ще раз потрібно повторити?  Я ще раз повторюю, комітет  повинен розглянути це питання. В чиїх руках комітет? До кого ви апелюєте? Про яку зраду, про яку честь, про яку совість? Давайте будемо мати якийсь компроміс, будемо мати діалог, домовилися, проголосували. Комітет розгляне і зразу ми його розглянемо, шановні колеги.

Більше того, я пропоную, що якщо не буде згоди, то давайте приймемо за основу документ, внесемо доповнення, уточнення, але зробимо той документ, який потрібний не для взаємних звинувачень, а для розв’язання справи. Будь-яке бажання компромісу і я прислуховуюсь, в першу чергу, мабуть до опозиції ніж до більшості, ви розглядаєте це як слабкість. Я думаю, що це неправильно і непорядно по відношенню один до одного. Я просив би вас, давайте збережемо цей діалог.

І, до речі, як ми домовлялися, о 12 годині під час перерви, я прошу керівників депутатських фракцій і груп зібратися для того, щоб ми обговорили ряд питань щодо яких нам потрібно узгодити позиції.

Тепер переходимо до наступного питання. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації законодавства про попереднє ув'язнення та забезпечення конституційних прав і свобод осіб, взятих під варту). Нам треба розглядати його для включення до порядку денного?

Будь ласка, Михайло Чечетов, ваша пропозиція. Пропозиція повинна прозвучати. Мікрофон.

 

11:21:20

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги! У нас сегодня очень насыщенная повестка дня и есть очень серьезные законопроекты в конце, которые нужно успеть рассмотреть. Поэтому просьба данный законопроект с целью более эффективного использования парламентского времени рассматривать за скороченою процедурою. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я ставлю на голосування пропозицію про розгляд питання за скороченою процедурою.

 

11:21:57

За-221

Рішення прийнято.

Доповідач – народний депутат України Арсеній Яценюк. Співдоповідач – голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності  Володимир Мойсик, будь ласка.

 

11:22:16

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні члени парламенту! Цей  законопроект народився після того, коли групою народних депутатів від Блоку Юлії Тимошенко і мною було проведено відвідини слідчого ізолятора в Лук'янівці.

Лук'янівський  слідчий ізолятор, який відомий  тим, що там  утримують політичних в’язнів,  Лук'янівський слідчий ізолятор, який відомий тим, що він майже  наполовину   перезавантажений від своєї потужності.

Я опишу тільки коротко, як  там утримують людей. У нас не було можливості відвідати  Юлію Тимошенко, але у нас була  можливість пройтися по слідчому ізолятору.

І, наприклад, коли я зайшов у медичну частину і попросив, щоб нас провели у відділення, де  утримують людей, які хворі на туберкульоз, на всю групу народних депутатів знайшлась маска – одна, на десять народних депутатів.

Я вже не кажу про те, що  в слідчому ізоляторі немає ліків. Я не кажу про те, що в слідчому ізоляторі немає можливості нагодувати тих людей, які невинні за  чинним законом. Адже в країні повинна діяти презумпція невинуватості. Тобто до  моменту рішення суду всі люди, які утримуються в слідчих ізоляторах України є невинними. 

Недивно, але Президент Янукович навіть звернув увагу на це питання. Але  все залишилось як завжди, 19 тисяч людей  утримуються в слідчих ізоляторах, з них: 1 тисяча 300 людей утримуються  в термін більше ніж півтора року. Вчора Рада Європи оприлюднила звіт про те, що відбувається в українських слідчих ізоляторах. Я приведу виключно факти, виключно факти того, що каже Рада Європи. В Харківському слідчому ізоляторі при 28 місяцях в камері утримується 44 людини, які сплять по черзі. В Харківському слідчому ізоляторі, в Київських слідчих ізоляторах осіб, які утримуються, б'ють кийками, катують під час допитів і, увага!…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон.

 

ЯЦЕНЮК А.П. … використовують електрошокери і душать за допомогою пластикових пакетів та протигазів. Це висновок Ради
Європи.

Наш закон спрямований на те, щоби дати можливість людям, які не засуджені, відчувати себе людьми. В першу чергу це стосується відвідин, передач, можливості прийняти душ, можливості отримати медичне забезпечення, можливості залишитися людиною, як це передбачає Загальна декларація прав людей, а не бути знищеним цим режимом. Прошу підтримати закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Романович Мойсик – голова підкомітету. Будь ласка, рішення комітету з цього приводу.

 

11:25:14

МОЙСИК В.Р.

Володимир Мойсик, Партія "За Україну!"

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув законопроект, внесений Арсенієм Яценюком і Русланом Князевичем про гуманізацію законодавства про попереднє ув'язнення.

Як доповів автор законопроекту Арсеній Яценюк, умови тримання невинних людей, які ще не засуджені за вироком суду, є жахливими. Неможливо відвідати людей. Новим Кримінально-процесуальним кодексом забороняється родичам і близьким людям бути адвокати цих людей у кримінальному судочинстві. Не можуть відвідати його ні депутати, ні представники світових організацій.

Отже, законопроект  врегульовує ці питання і гуманізує умови відбування покарання людей, які утримуються в ув'язненні.

Головне науково-експертне управління висловило зауваження до законопроекту.

Разом з тим комітет, проаналізувавши законопроект, вважає за можливе рекомендувати Верховній Раді підтримати його за основу в першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимир Романович. Шановні колеги, прошу записатись на обговорення цього питання. Юрій Одарченко, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Наступним буде виступати…

 

11:26:44

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Прошу передати слово Соболєву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Соболєв, мікрофон.

 

11:26:51

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, ми представники фракції "БЮТ – "Батьківщина" будемо всіляко підтримувати цей законопроект. Я був одним з тих, хто від фракції так само відвідував з групою депутатів Лук'янівське СІЗО. І я думаю, що ці відвідини ми запам'ятали на все життя. Коли фактично 60 відсотків наших громадян, які потім в результаті судових рішень або рішень прокуратури, або досудового слідства визнаються такими, які є не винуваті, перебувають за гратами. Коли фактично умови перебування за гратами людей, по яких немає вироків судів, я ще раз підкреслюю, більшість з яких вкінці-кінців буде на свободі, коли буде проведено досудове слідство або безпосередньо за рішенням прокуратури або слідчих органів, фактично в скотських умовах кинуті безпосередньо для проживання або по іншому це навіть не назвеш, оскільки фактично ці люди знаходяться в нелюдських умовах. Це стосується і медичного забезпечення, і елементарних умов забезпечення нормативами, і безпосередньо санітарно-гігієнічних і інших умов.

Саме тому я вважаю, що цей законопроект є дуже своєчасним. Він дасть змогу врегулювати ключові питання, по яких ми як Україна брали зобов'язання, в тому числі і перед Парламентською асамблеєю Ради Європи. І це дасть можливість виконати хоча б один із тих багатьох пунктів, які ми ще не виконали. Саме тому наша фракція буде наполягати на тому, щоб це питання було позитивно вирішено в сесійній залі. Більше того, я переконаний, що поправки, які з'являться до цього законопроекту тільки покращать його. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Руслан Князевич, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Наступним буде виступати Ярослав Сухий.

 

11:28:53

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановні колеги, ви знаєте, в цій залі не так часто ми розглядаємо законопроекти, за які просто не можна не голосувати. Йде мова не про те, хто автор законопроекту, хоча я один з авторів. Йде мова про те, що це законопроект, який є спробою виправити кричущу несправедливість, яка була в цій залі зроблена на зорі української незалежності. Саме тоді приймався Кримінально-виконавчий кодекс, який врегульовує умови перебування людей в місцях позбавлення волі тих, щодо яких вже вступили в законну силу відповідні рішення судів. А щодо осіб, які перебувають в місцях попереднього ув'язнення, і щодо яких таких судових рішень ще немає, так звані слідчі ізолятори, випали абсолютно з норм цього Кримінально-виконавчого кодексу.

І, вдумайтесь, до цього часу після 20 років української незалежності особи, які перебувають в слідчих ізоляторах, не мають жодного законодавчого закріплення своїх конституційних прав. І тому, коли ми побували справді в слідчому ізоляторі в Києві, ми побачили кричущі абсолютно факти. Вдумайтесь, людям не дозволяють помитися в душі частіше ніж раз на 10 днів. Це при тому, що дозволяється митися виключно в холодній воді. Такі речі просто, ну, знаєте, ганьба не для конкретної влади, а ганьба для держави. Вже просто соромно, весь час спілкуючись з міжнародними колегами з Ради Європи, коли вони нагадують про такі факти, думати, що ти проживаєш в країні, яка перебуває в центрі Європи.

Шановні колеги, тут немає жодної політики. Це закон, який направлений на те, щоб кожна особа в цій державі знала, що незалежно від того, де вона перебуватиме завтра, її конституційні права належним чином будуть захищені. Я прошу активно, в 300, не менше, голосів, проголосувати за цей закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий, фракція Партії регіонів. Будь ласка, мікрофон.

 

11:30:53

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, ну, сам законопроект один з текстом, виступ автора про щось інше. Комітет говорив про третє. Виступаючий говорив про четверте. В мене виникає питання: у нас є претензії до слідчих ізоляторів? Є.

Отже, у нас є пропозиція  збільшити  фінансування слідчих ізоляторів. Давайте так питання ми і поставимо, збільшимо фінансування, наведемо там нормальний порядок і зробимо європейські норми утримання.

І ще одне, я до автора хочу. А що, за часів, коли Україною правила унікальна каманда  під прикриття прекрасної кааліції було щось   інакше може?  Може на всіх тебуркульозників масок хватало чи лікарства?

І третє. Шановні, а ви де були? У мене таке враження,  ви десь були довго за кордоном, приїхали  сюда і раптом побачили. Це ще з часів     Ющенка таке було.  Боже мій, що тут  робиться у слідчих ізоляторах?

Але саме головне, чого я слово взяв. Слухайте, щойно тут три виступаючих говорили  про цих уродів з Миколаєва. Руслан, душу немає. Піди у слідчий ізолятор, помий їм спинку. А ви  думали про тих людей, жертв цих  придурків, які там сидять. Ви думали про тих людей, які  зазнали страшної біди, страшних злочинів від тих,  котрі зараз у слідчих ізоляторах? Ви про що думаєте,  яка Європа? Ви захищайте людей, ви захищайте інтереси  тих, які постраждали у ДТП, тих, які безневинно замордовані, ви їх захищайте. Потрібно навести порядок у СИЗО, давайте спільно з вами  он бюджет будемо  міняти після першого кварталу, внесемо зміни  та доповнення. Цей законопроект підтримувати не можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я просив би… Шановні колеги, за всієї можливості і емоційності   цього питання я просив би дотримуватися взаємної коректності.

Шановні народні депутати! Каплієнко, будь ласка.  Мікрофон.

 

11:32:59

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.   Шановні колеги,  депутатська група "Реформи заради майбутнього" виходить  з першої тези, яка виходить з цього законопроекту, що, дійсно, попереднє ув'язнення  не є  остаточним вироком. Значить люди, які знаходяться  у таких умовах, можуть  претендувати на більш гуманні відносини по відношенню до себе.  Ми виходимо, перше, з цього.

Друге. Є новації, які вводяться цим законопроектом, які, дійсно, гуманізують цю сферу і, дійсно, надають додаткові права, які були  відсутні останні 100 років на території цієї держави. Безумовно, треба це підтримувати.  Але є новації, які ми не можемо зрозуміти. Мова йде, наприклад, термін "тримання осіб, взятих під варту, в ізолятори тимчасового тримання, на гаупвахті…… або в Збройних силах України, які визначаються не законами України, а Кабінетом Міністрів. Що це за новела?

І друге. Незрозуміла пропозиція надання прав і низці осіб, які не мають до цього жодного відношення, без спеціального дозволу туди приходити.

Ми підтримували лише в першому читанні цей законопроект, але ми підтримаємо його в першому читанні як такий, що зводить до міжнародного рівня наше законодавство. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення питання завершено. Комітет пропонує прийняти законопроект за основу. Головне науково-експертне управління вважає, що законопроект доцільно повернути на доопрацювання. Але, очевидно, одне, шановні колеги, що в законодавчому плані те, що належить від Верховної Ради, треба це питання, звісно, опрацювати, відклавши там емоції, взаємні звинувачення. Від цього, я думаю, людям легше не буде, незалежно від того, обвинувачені вони чи ні, вони – люди. І нам треба, очевидно, з цього очевидного виходити.

Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту Закону (реєстраційний номер 9216) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації законодавства про попереднє ув’язнення та забезпечення конституційних прав і свобод осіб, взятих під варту). Прошу голосувати.

 

11:35:18

За-163

Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 2, "БЮТ – "Батьківщина" – 95, "Наша Україна – Народна самооборона" – 42, комуністів – 0, Народна Партія – 0, "Реформи заради майбутнього" – 19, позафракційні – 5.

Шановні колеги! Така пропозиція: доручити Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності узагальнити відповідні законопроекти і в тому числі ті, які не дістали підтримку, і протягом 10 днів на квітень місяць підготувати відповідний проект, який би вносив доповнення, уточнення та зміни до чинного законодавства у плані його гуманізації і приведення до людських, я буду вживати це слово, позицій. Тому сьогодні таке доручення комітету буде оформлено.

Шановні народні депутати! Оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо посилення державного та громадського контролю за дотриманням прав засуджених осіб в установах виконання покарань).

Доповідач – народний депутат України Анатолій Гриценко. Від комітету відповідальний – голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Швець Віктор Дмитрович.

На жаль, комітет, займаючись Кримінально-процесуальним  кодексом, не розглянув цей документ. Але місяць минув і є всі підстави обговорити його в сесійній залі.

Ставлю на голосування пропозицію від автора щодо розгляду питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати. 

 

11:37:15

За-203

Ну вже проголосували! "За" – 203, рішення прийнято.

Доповідач – Анатолій Гриценко, співдоповідач – Віктор Швець. Чи хто буде від комітету,  підготуватися. Будь ласка.

 

11:37:27

ГРИЦЕНКО А.С.

Шановний  Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Цей законопроект не персоніфікований. Це не про Тимошенко, про Луценка, Іващенка. Мою позицію щодо незаконного засудження цих людей ви знаєте, але це про інше. Тому що при тих обсягах зловживань, які зараз відбуваються і відбувалися раніше можна так… як у тому анекдоті: сядуть усі! Точніше, представники всіх фракцій. До того скоро все дійде.

Десятки тисяч наших людей, які перебувають у в`язниці, – це  наші громадяни, і ми повинні бути переконані, що там дотримуються закону так само, як і на свободі.

Суть законопроекту полягає  в тому, щоб посилити і державний, і громадський контроль за тим, що відбувається в тюрмах. Все просто. Додатково. Державні посадові особи, які без будь-яких додаткових дозволів проходять і фіксують ситуацію, так само і засоби масової інформації громадськість. Розширюється. Тому що зараз це також передбачено.

Щоб не було ніяких спекуляцій, що там все класно, а насправді люди не можуть жити в гідних умовах, або навпаки. Щоб ми розуміли, що із тюрми повинні виходити люди, які повернуться до нормального вільного життя, а не будуть покаліченими. Тим більше, коли той, хто краде мільйони і мільярди, відкупається, а сажають того, хто краде велосипед чи барана. Якщо єсть зауваження, оскільки комітет ще не встиг розглянути цей документ, і уточнення до другого читання, я просив би не приймати зразу його в цілому, тільки за основу, щоб до другого читання кожний міг докласти своїх зусиль. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Прокопчук від комітету виступатиме. Будь ласка.

 

11:39:31

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Шановний головуючий, шановні колеги, законопроект 9708, внесений народним депутатом Гриценко Анатолієм Степановичем, переплітається із попереднім законопроектом, а стосується саме контролю, в тому числі і громадського, за дотриманням прав засуджених осіб в установах виконання покарань.

Ні для кого не є секретом те, що сьогодні відбувається і в слідчих ізоляторах, і в місцях, де засуджені перебувають сьогодні за рішеннями судів. Ми маємо факти такі, як вчорашнє рішення суду, наприклад, коли людина вісім років просиділа, будучі незаконно засудженим, це Дмитренко. Ми маємо найсвіжіші факти про те, що, правильно, оці подонки, які зґвалтували дівчину в Миколаєві, до речі, не нашою уже владою, а вашими каральними і правоохоронними органами, були випущені на волю, тому що це синки високопосадовців. І я цьому контексті хочу підтримати той законопроект, який подавав ваш колега Володимир Сівкович, про хімічну кастрацію і повернути до нього. Чи має це відношення до цього питання? Очевидно, має. І тому є таке правило: від суми і тюрми не зарікайся. Все міняється, і влада міняється. Давайте подумаємо про тих, хто сьогодні, дійсно, перебуваючи незаконно в слідчих ізоляторах, спить по дві години, тому що поділена ніч на чотири частини, про тих, хто незаконно будучи засуджений, сьогодні потерпає від політичних репресій, а це саме Юлія Тимошенко і Юрій Луценко.

Тому ще раз кажу, хоч комітет і не розглянув це питання, але його необхідно прийнята за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу записатися на дискусію з цього приводу. Будь ласка, прізвища народних депутатів. Народний депутат Тищенко, фракція „БЮТ – „Батьківщина”.

 

11:41:54

ТИЩЕНКО О.І.

Прошу передати слово Бондаренку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Бондаренко, фракція „Блок Юлії Тимошенко – „Батьківщина”. Наступний буде виступати Катеринчук.

 

11:42:00

БОНДАРЕНКО В.Д.

Дякую. Володимир Бондаренко,  Блок Юлії Тимошенко. Дякую Олега Івановича. Ми з ним удвох пройшли, практично, всі приміщення качанівської в'язниці, бували і в інших таких установах. І хочу вам сказати, що тільки частина питань, порушених сьогодні Анатолієм Гриценком та іншими авторами закону, є відображенням того страшного становища, у якому знаходяться сьогодні ув'язнені, а також ті, хто знаходиться у попередній ізоляції.

Ви усвідомлюєте, що жоден з тих, хто потрапив у в'язницю, не може оформити свою пенсію, не дивлячись на те, що він, практично, відпрацював стаж або повністю виробив стаж? Не може, так побудоване наше законодавство. Туди не доходять газети, книги, люди ізольовані від світу. На утримання жінок взагалі ніхто не звертає увагу, бо на санітарні умови утримання жінки і чоловіка немає ніякої різниці, виділяється 100 грамів порошку прального на місяць та брусочок мила. А є ще й специфічні потреби.

Тому ми й подали ще один законопроект, який сьогодні буде розглядатися у комітеті, і він є доповненням органічним тієї ситуації, яка описана у цьому попередньому законі. Ми повинні сьогодні підсилити роль держави в притягненні до відповідальності, але й роль громадськості у тому, щоб контролювати, як державні органи, прокурори, слідчі, пенітенціарна система ставляться до людей, тому що це перетворилося у систему знущання. І не треба тут сьогодні ділити, хто сьогодні перебуває, а хто завтра буде перебувати. Хочу сказати, що ті, хто не голосують, повинні пам’ятати те прислів’я, яке привів Юрій Прокопчук: від суми і тюрми ніхто не застрахований.

Шановні друзі, ми сьогодні знаходимося в хорошому становищі, народні депутати. Але подумайте, що тисячі людей, які сьогодні знаходяться у в’язницях, виходять звідти каліками фізичними, морально зуродуваними, тому що там такі закони встановлені. Підтримайте це. Бо тої потім…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Микола Катеринчук, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Наступним буде виступати Каплієнко.

 

11:44:08

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Микола Катеринчук, Європейська партія України, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

Я думаю, що цей законопроект варто підтримати і подякувати автору і першому, і другому про те, що все ж таки, недивлячись на те, що ситуація з установами попереднього ув’язнення, скажемо, знаходиться в такому стані вже давно, але рано чи пізно треба починати з чогось.

Я хочу тільки привести до вашої уваги, народні депутати, лист Європейського комітету проти тортур. Він підписаний урядовим повноваженим Європейського суду з прав людини Лутківською. Яка реагує на лист виконавчого секретаря Європейського комітету проти тортур і пише таке. Щодо практики приковування наручниками пацієнтів до лікарняних ліжок у відділення для затриманих Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги. Проведена перевірка. Змінені інструкції. І тоді приковувати до лікарняних ліжок наручниками будуть тільки у виняткових випадках. Щодо використання металевої клітки, в яку поміщуються затримані під час медичного огляду фельдшером. Там теж знайшли вихід. Буде окрема кімната, і уже людей не будуть, м’яко кажучи, тримати в залізних клітках.

Ну і інші питання, які тут, мені здається, дуже слушно виписано. Але я хотів би звернути все ж таки, народні депутати, і вашу увагу на цю ініціативу. Насправді без громадянського контролю розуміти, що там відбувається, неможливо. Тому треба розширити те, що пропонує Гриценко, розширити коло осіб, які можуть туди заходити, дати право журналістам висвітлювати ці речі, спілкуватися і давати певні оцінки.

Якщо це режим, режимні об'єкти залишаться в такому самому вигляді, скільки б грошей ми туди не дали на покращення ситуації, кращого ставлення до людей, які навіть ув’язнені, які скоїли злочини, відбувають покарання не буде. Тому я пропоную…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Каплієнко, група "Реформи заради майбутнього".

 

11:46:26

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимир Михайлович! Шановні колеги, по цьому законопроекту хотів би сказати так, добре, що з'явилося таке намагання захищати громадян України, які знаходяться поза межами вільного пересування, бо вони люди і кожен з них потребує допомоги, кожен з них ходить під Богом, кожен з них має руки, ноги, тай душу як кожен із нас.

Але на сьогоднішній день чи варто нам перетворювати у бардак ці установи, які, дійсно,  примусово утримують таких людей? З великою повагою відношуся до Анатолія Степановича Гриценка, але хочу сказати, що на сьогоднішній день можна говорити про гуманізацію цієї сфери, можна говорити про те, що, дійсно, треба допомагати та навести лад, треба зробити більш прозорим, але не варто переробляти ці заклади на цирк, коли приходять люди, коли захочуть, скільки захочуть в будь-якій кількості відвідують будь-кого, зустрічаються будь з ким в будь який час, навіть вночі, я так зрозумів з цього законопроекту.  І наступне питання, ще і бере з собою людей, двох журналістів, трьох лікарів, представників засобів масової інформації, можуть це оприлюднити. Що ж це воно таке? Це получається нам треба буде всім записуватись на прийом до тих ув’язнених, до яких ми будемо приходити. Так не можна.

Є пропозиція. Давайте, якщо ми хочемо, дійсно навести лад в цій сфері, а депутатська група  "Реформи заради майбутнього" піднімає дві руки, кожен наш представник піднімає дві руки, ми за, то давайте якось більш реально підійдемо до цієї проблеми. Є пропозиція, на наш погляд, нормальний законопроект 9216 Яценюка Арсенія Петровича і законопроект 9708 Анатолія Степановича Гриценка розглянути разом, доопрацювати в комітеті і внести як єдиний, і тоді, дійсно, прибрати цих помічників депутатів, депутатів місцевих рад і таке інше, і внести єдиний нормальний законопроект. За нього ми проголосуємо і в першому читанні, і в другому, я впевнений, буде 350 голосів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ Шановні колеги, обговорення питання завершено.

Прізвище називалось двічі Анатолія Гриценка. Будь ласка, у вас є право на репліку.

 

11:48:42

ГРИЦЕНКО А.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу. Дякую колегам за змістовне обговорення. На жаль, в останньому виступі представника з групи "чікі-піки", воно абсолютно пішло в іншу сторону, ніякого цирку там не влаштовується, ніякої гуманізації там немає. Йдеться про те, щоб в тюрмі дотримувався закон, крапка, все, нічого більше. І контроль за дотриманням закону здійснюють і державні діячі, посадові особи, які там вказані, які були, просто розширюється список, і плюс громадськість, що й зараз є, тільки розширюється, плюс преса. Ніяких цирків і створення тяжких умов для засуджених не буде, буде впевненість, що якщо, наприклад, за ті оборудки, там 400 тисяч доларів, хтось сяде, то стосовно нього буде закон дотриманий і ми з вами в тому запорука. Прошу підтримати.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З приводу чого? Прізвища, що називалося? Та перестаньте. Шановні колеги, я прошу вас, прізвище ж не звучало. (Шум у залі)

Шановні колеги, шановні народні депутати, я прошу уваги. Те, що нам потрібно в законодавчому плані відреагувати на цю проблему, це однозначно. Я одну хвилинку скажу. Але, я підтримую тут колегу, який виступав і зараз репліку, який кидає, що в нас не повинно бути взаємозаліків, бо в свій час, коли показували в лікарні прикутий кайданами до ліжка був колишній голова Закарпатської обласної організації, на ньому лежали два депутати захищаючи, сміялися, аплодували, говорили, що це наведення порядку.

Нам потрібно… Одну хвилинку. Нам потрібно  зробити, шановні колеги, я прошу вас, щоб ми зрозуміли свою відповідальність за прийняття тих рішень, які б забезпечували громадський контроль за функціонуванням місць позбавлення волі і щоб ми не раділи, і не проводили взаємозаліки, я до чого вас закликаю.

Тому в мене прохання: підтримати в першому читанні цей законопроект, доручити його серйозно доопрацювати в частині доступу,  бо я назву таку цифру, шановні колеги, у нас всього в народних депутатів помічників, включаючи тих, хто працюють на громадських засадах – 11 тисяч, дві тисячі – це офіційних помічників, тут вони записані.

Я пропоную, щоб ви уважно подивились, щоб була  створена струнка, дієва, ефективна система громадського контролю, і не більше того.

Тому прохання  таке – прийняти в першому читанні, доопрацювати його, пам’ятаючи, окрім  всього іншого от ту нашу  народну мудрість, про яку вже двічі говорили і повторювати потреби немає.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про  прийняття за основу  проекту Закону, еєстраційний номер 9708 про внесення змін до  Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо посилення державного та громадського контролю  за дотримання прав засуджених  осіб в установах виконання покарань). Прошу голосувати. 

 

11:52:10

За-158

Рішення не прийнято.

Шановні колеги!  Тоді залишається і  посилюється те доручення, одну хвилинку, те доручення, яке було оприлюднене в профільному комітеті. Оскільки цей закон у своїй основі повторює ідею попереднього закону – зробити один законопроект.

Я думаю, що ми проведемо консультації і вийдемо на прийняття компромісного рішення.

Шановні колеги!  Шановні колеги! Ще раз я нагадую, о 12 годині керівникам фракцій, буде Погоджувальна рада – погоджувальне засідання. А зараз пропоную вашій увазі проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння працевлаштуванню студентів та випускників вищих навчальних закладів ( реєстраційний номер 9658). Пропозиція розглядати питання за скороченою процедурою, будь ласка.

 

11:53:32

За-211

Рішення прийнято.

Доповідач – Олег Тищенко. Оскільки комітет не розглядав, то від комітету нема потреби і виступати.

 

11:53:45

ТИЩЕНКО О.І.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, шановні присутні! Проблема працевлаштування молоді є одною з найбільш болючих проблем в нашій державі. Протягом останніх років в Україні  16,2 відсотка випускників після закінчення вищих навчальних закладів є не працевлаштованими. Рівень зайнятості серед осіб у віці 25-29 років в середньому по Україні становить 72 відсотки. Серед осіб у віці 15-24 роки зайнятим є лише  кожен третій громадянин України.

Наведена статистика відображає лише незначний відсоток випускників вищих і професійно-технічних навчальних закладів, як не працевлаштовані взагалі. Серед основних першопричин такого стану речей є відсутність врегулювання сприяння держави в працевлаштуванні у студентів та випускників вищих навчальних закладів на законодавчому рівні. Є лише окремі спроби дозволити і внормувати таку діяльність як факультатив, натомість системні підходи на рівні державної політики до цього часу не створено.

Мета і суть цього законопроекту полягає в тому, щоб зробити обов'язковою наявність структурних підрозділів сприяння працевлаштуванню студентів та випускників вищих начальних закладів на законодавчому рівні, що дозволить визначити статус таких підрозділів у системі освіти та гарантувати систематизоване методичне забезпечення для їх подальшого і ефективного функціонування з метою подолання проблеми безробіття молодих фахівців та спеціального захисту випускників на рикну праці.

У зв'язку з цим висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України від 12 березня: що проект Закону доцільно відхилити у зв'язку з врегулюванням цих питань… 

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ТИЩЕНКО О.І.  … і типовим положенням вважаю необґрунтованим. А крім того, я переконаний, що прийняття та подальше впровадження цього закону стане важливим кроком на шляху адаптації системи освіти України до провідних міжнародних стандартів. Адже у вищих навчальних закладах більшості європейських країн такі підрозділи сприяння працевлаштуванню студентів та випускників успішно функціонують і являють собою проміжну ланку співпраці між закладами освіти і організаціями роботодавців.

Інші зауваження і пропозиції можуть бути враховані при підготовці на друге читання. З огляду вище сказане, прошу підтримати та прийняти за основу  у першому читанні проект Закону 9658. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Луцький Максим Георгійович від комітету. Записуємось на обговорення.

Стешенко, фракція "БЮТ". Підготуватись Мовчану.

 

11:57:12

СТЕШЕНКО О.М.

Моєму колезі Андрію Павловському прошу передати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Павловського.

 

11:57:18

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій павловський, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина".

Наша фракція підтримує цей законопроект і вдячна автору Олегу Івановичу Тищенко. Тому що проблема актуальна, болюча. І дійсно, згідно статистики біля 20 відсотків випускників наших українських ВУЗів поповнюють армію безробітних, так і не можуть знайти своє перше місце роботи. Тому це треба законодавчо врегулювати, підтримувати молодих людей, допомогти зробити крок в доросле життя, в життя фахівця і спеціаліста.

Разом з тим би хотів би нагадати, що досі нереалізована одна з відомих виборчих обіцянок Віктора Януковича в його програмі "Україна для людей", що у ВУЗах буде не менше 75 відсотків бюджетних місць. Тобто студенти мають право, щоб 75 відсотків з них навчались на бюджетному навчанні. Зараз ми бачимо, навпаки, зворотна тенденція, що збільшується кількість платних місць. Студенти платять свої гроші, батьки останні копійки виймають за їхню вищу освіту. І потім ці діти не можуть знайти собі перше робоче місце.

Тому треба це питання законодавчо врегульовувати. І фракція "Батьківщини" буде підтримувати його. І пропоную іншим колегам, в тому числі і з провладних фракцій, згадати, що ви давали обіцянки подібні. Треба, нарешті, не тільки перед виборами згадувати про простих людей, покращувати їх життя на протязі всієї каденції влади, а не тільки за 3 місяці до виборів.

Тому фракція "Батьківщина" пропонує підтримати в першому читанні зазначений законопроект і пам'ятати, що про свої обіцянки треба пам'ятати, бо за них пам'ятають люди, і вони з вас запитають на виборах. Спитають, а що ви зробили, що ви обіцяли? Тому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Павло Мовчан, група "Реформи заради майбутнього". За ним Сухий.

 

11:59:26

МОВЧАН П.М.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, про актуальність цієї проблеми свідчить той факт, що сьогодні майже кожна третя молода людина є безробітною. Особливо гостро стоїть проблема першого робочого місця.

Саме тому депутатська група "Реформи заради майбутнього" схвалює законодавчу ініціативу щодо створення у вищих навчальних закладах усіх форм власності структурних підрозділів, які б опікувалися питанням сприяння працевлаштуванню студентів та випускників. Тим паче, що це ми створюємо якби першу площадку, на якій ми фактично будемо запускати такий потужний механізм забезпечення подальшого замовлення на тих фахівців, які необхідні сьогодні. І зв'язок між вищими навчальними закладами і тими об'єктами, де будуть працювати потім уже підготовлені фахівці, буде надійною і гарантованою.

Тому наша фракція підтримує і всі законодавчі кроки, спрямовані на розв'язання проблеми молодіжного безробіття. І зважаючи на сказане, депутатська група "Реформи заради майбутнього" пропонує підтримати, і всіх інших закликає, цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий, Партія регіонів. За ним –  Чорноволенко.

 

12:00:46

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги,  я скажу те, чого, мабуть, від мене  не сподівалися. Безумовно, цей намір законодавчий потрібно підтримати.  Намір  сприяння працевлаштуванню студентів та випускників вузів,  безумовно, заслуговує на підтримку.  Але шановний автор законопроекту   абсолютно даремно проігнорував  і абсолютно відкинув всі зауваження  Головного науково-експертного управління. Якби він цього не зробив, а спокійно переробив  свій законопроект у відповідності  з тими рекомендаціями, тоді це був би законопроект, а так ми отримали звичайнісіньку декларацію.

А справа у тому, що питання працевлаштування  і створення окремого підрозділу давним-давно вирішено Законом "Про вищу освіту". Зокрема, у Законі "Про вищу освіту" сказано, хто несе відповідальність  за працевлаштування – це спеціально уповноважений центральний  орган  виконавчої галузі в галузі освіти на місцях, це самі вузи. Процитую вам: "Головне завдання вузу: вивчення попиту    на окремі спеціальності на ринку праці і сприяння працевлаштування  випускників" – виписано у статті 22 Закону "Про вищу освіту", як одне з головних завдань.

І ще одна немаловажна обставина. Шановні колеги,  а в умовах ринкових відносин  давайте ми звернемо нашу увагу, придивимося  до якості наших випускників. Що собою  є випускники, засилля юристів та економістів на ринку праці? В місті Києві на одне вакантне місце економіста  85 претендентів,  на одне вакантне місце бухгалтера  28  претендентів., 100 з чимось юристів на одне вакантне місце. Цілком зрозуміло, що це питання  інше і більш широке, потребує вдосконалення  самої системи вищої освіти. І  є питання до якості підготовки цих  спеціалістів,  особливо з боку роботодавців і, в першу чергу, закордонних інвесторів, які мають серйозні претензії.

Але проблема ось у чому. Молода людина не може працевлаштуватися, бо вона не має  досвіду. Тому зрозуміло, що це питання  потребує…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Чорноволенко.

 

12:02:59

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановні друзі, очевидно, що треба у першому читанні підтримати цей законопроект, доопрацювати його у другому читанні, це дуже слушна, розумна, правильна ініціатива. І тут не варто посилатися на те законодавство,  що у нас  є, бо слабенька дуже законодавча база нинішня і це треба посилювати, і, перш за все, використовувати при цьому досвід найкращих, найбільш розвинутих країн світу. А якщо ми подивимося, то найкращі університети світу, як правило, дають базову вищу освіту, а потім самі великі підприємства, корпорації або державні органи займаються підвищенням кваліфікації своїх працівників, як правило, одразу після закінчення вузу ще десь протягом року ідуть спеціалізовані вже вищі, найвищі курси, які дають повну спеціалізацію і так, щоби людина, маючи високу загальну освіту, мала би ще й дуже високу кваліфікацію. От такої системи в нас нема і, очевидно, у нас нема пошуку відбору потреби, скільки нам, дійсно, потрібно спеціалістів тієї чи іншої галузі, скільки потрібно сьогодні, скільки треба буде через 5-10 років. Це повністю те, що відсутнє зараз в нас в країні, до речі, його не було і в старі часи, і в Советскому Союзі, от. І це треба створювати, це так зване індикативне планування, в якому ми сильно відставали. Так от зараз ми маємо це зробити для нашої вищої освіти. І цей обов’язок на себе має взяти держава з тим, щоби вивчати нинішній перспективний ринок праці і готувати за свій рахунок для них спеціалістів, залучаючи, очевидно, до цього і приватний сектор.

Тому, от в такому плані, цей законопроект треба обов’язково підтримати, відпрацювати на друге читання і впроваджувати в життя, бо без цього ми не зможемо бути передовою, сучасною державою. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. Правда, тут в сує згадують Советский Союз. Не всі з вами або абсолютна більшість одержали тоді дипломи, і в нас тоді була інша проблема, як не піти на роботу, бо кожен мав працювати після того, коли закінчить. А незабаром ми будемо країною з суцільною вищою освітою, але ця вища освіта, на жаль, нічого не дає, бо немає роботи.

Будь ласка, 1 хвилина.

 

12:05:38

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко. 

Шановні колеги! Шановні громадяни України! Проблема, яка зараз обговорюється в цьому законопроекті,  надзвичайно актуальна.

Безробіття – взагалі огидне явище. Але коли безробітним є людина з дипломом, молода людина, це  явище  огидне в квадраті чи в кубі.

Зверніть увагу на ті цифри, які лунають сьогодні в Пояснювальній записці. В 2010 році серед 879 тисяч громадян, які стояли на обліку в центрах зайнятості, 558… практично 60 тисяч були випускники вищих  навчальних закладів і 40 тисяч – випускники професійно-технічних училищ.

Сьогоднішній випускник вузу може лише мріяти про  ту ситуацію, яка була у випускників радянських вузів, коли вони отримували не лише диплом, коли вони отримували не лише направлення на  робоче місце і отримували  систему гарантій щодо працевлаштування і отримання  відповідних преференцій. Отже фракція Компартії…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти в першому читані проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння працевлаштуванню студентів та випускників вищих навчальних закладів (реєстраційний номер 9658).

 

12:07:19

За-161

Рішення не підтримано.

Шановні колеги, оголошується перерва до 12-ї години 37 хвилин. Керівників фракцій прошу зайти до Голови Верховної Ради на Погоджувальну раду.

Після перерви будемо розглядати проект Закону про внесення змін до статті 16 Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" (реєстраційний номер 9743).

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу заходити до сесійної зали.

Продовжуємо засідання.  Розглядаємо проект Закону про внесення змін до статті 16 Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" (щодо реорганізації закладів охорони здоров'я) (реєстраційний номер 9743).

Так, Микола Володимирович Томенко, доповідач, просить розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

12:37:59

За-139

Рішення  не підтримано.

Повернутися? Хто за те, щоб пов…? Так, ставлю на голосування, бо зрозуміло, після перерви в нас, як завжди, не вистачає творчої наснаги.

Ставиться пропозиція про розгляд питання за скороченою процедурою. Прошу підтримати, голосуйте.

 

12:38:31

За-213

Рішення прийнято.

Микола Володимирович Томенко доповідає.

 

12:38:41

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, наша згода на розгляд законопроекту по скороченій процедурі є демонстрація того, що ми хочемо спільними зусиллями вирішити серйозну проблему, яка сьогодні має місце в системі охорони здоров'я і яка виникла в зв'язку із, так званим, експериментом в медичній галузі.

Ви знаєте, що останній рік активно здійснюється процедура так званої оптимізації закладів охорони здоров'я. У багатьох регіонах активні чиновники, які хочуть показати, що вони правильно виконують настанови керівництва держави, так дооптимізувалися, що в деяких сільських районах уже для того, щоб добратися до лікарні, бо скоротили кількість лікарень, фельдшерсько-акушерських пунктів, в деякому випадку і  ФАПів, що треба  чекати кілька днів або там пів дня для того, щоб швидкою допомогою добратися до лікарні, де є стаціонарне лікування.

Ми у свій час –  я, Андрій Кожем'якін, Микола Мартинко, Арсеній Яценюк та інші депутати – пропонували проаналізувати, як діють ці експерименти в чотирьох областях. На жаль, комітет нас не підтримує. Я думаю, ми повинні повернутися до цієї теми і системно проаналізувати, що таке експеримент, який результат він дав у системі оптимізації реального скорочення закладів охорони здоров'я.

Не дивно, що, до речі, вчора Президент  сказав про те, він має інформацію про проблеми, особливо в сільській місцевості, з тим, щоб оперативно реагували на виклики людей, і запропонував або дав завдання уряду забезпечити, щоб як за європейськими стандартами швидка допомога не більше, як 10 хвилин реагувала на виклик хворого в лікарні і 20 хвилин на виклик хворого у сільській місцевості. Я порахував, якщо пройтись по оптимізованій мережі, то треба швидкій допомозі їхати в середньому в місті із швидкістю 200 кілометрів, а в селі – 300 кілометрів на годину, тому що відстані між тими оптимізованими закладами настільки зросли, що нереально в принципі це зробити.

Що ми пропонуємо із Сергієм Шевчуком? Використати норму Закону "Про дошкільну освіту" і щоб не збурювати населення, коли виникає таке питання, запитати згоди територіальної громади в селі (селищі) шляхом зборів, в місті шляхом референдуму. Таким чином, якщо громада вважає, що в них є зайва лікарня і треба їхати в нову лікарню, де буде нормальна діагностика, громада завжди це підтримає. Якщо лікарі будуть  працевлаштовані, це не викликатиме конфлікту. Тоді ми не підставляємо і управління охорони здоров'я, і місцеву громаду, бо тоді знаходиться консенсус у тому, що скорочення чи оптимізація закладів охорони здоров'я дає якість охорони здоров'я, я не створює і збурює населення.

Просив би  підтримати цей законопроект. І я думаю, що у такий спосіб реформа охорони здоров'я за згодою громадян мала більшу користь, аніж та реформа охорони здоров'я, яка не підтримується громадою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Звичайно, громада ніколи не закриє жодної установи, це правильно. Бахтеєва Тетяна. Немає. Хто від комітету? Немає. Ну, немає у мене записки про це, але…

Будь ласка, Григорович, дві хвилини, від комітету.

 

12:42:07

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Комітет з питань охорони здоров’я, Лілія Григорович. Шановний Адаме Івановичу,  шановні народні депутати! Суб’єктивно особисто моя позиція співпадає як народного депутата із позицією авторів законопроекту. Але я повинна оприлюднити позицію комітету.

Вона полягає у наступному. На превеликий жаль, станом на сьогодні комітет не отримав експертного заключення Головного експертного управління стосовно даного законопроекту. Без цього заключення законопроект не розглядався в комітеті, і тому комітет просив би перенести розгляд цього законопроекту на той час, коли ми отримаємо експертне заключення Головного експертного управління Верховної Ради.

Окрім того, система або результати пілотних проектів та реформанів системи охорони здоров’я, мабуть, потребують десь якогось спеціального парламентського слухання або іншої форми аналітичної, яку ми можемо провести для того, щоби дійсно співрозмірити всі ті речі, які вказують автори законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Ліліє Степанівно. Ситуація полягає в тому, що, на жаль чи на щастя, на Погоджувальній раді поставили питання, що пройшов місяць, і тому автори і фракція наполягала на розгляді законопроекту. А ви знаєте є норма Регламенту: якщо протягом місяця немає рішення комітету, то автор має право наполягати на його розгляді. І тому ми його включили до порядку денного.

Прошу записатися на обговорення питання. Будь ласка, Лемза, "БЮТ – "Батьківщина".

 

12:43:51

ЛЕМЗА В.Д.

Прошу передати колезі Шевчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Сергій Шевчук. Підготуватися Сорочинській.

 

12:43:58

ШЕВЧУК С.В.

Шановні колеги, перш за все я хочу сказати за висновок науково-експертного. Якщо ви думаєте, що воно дає або позитивний, або негативний висновок і все, то ви помиляєтеся. Науково-експертне ще може не давати ніякого висновку, а це ще гірше як негативне, бо тоді формально є підстави не розглядати його в комітеті. Як правило, це стосується законопроектів, які подає опозиція.

Тепер стосовно даного законопроекту. Як ви знаєте, влада українська досить часто говорить про реформу в охороні здоров’я, показується як приклад успішності, очевидно, щось кращого показати немає нічого. Хоча, якщо серйозно, в ситуації, коли вже четвертий міністр охорони здоров’я, коли вже третій головний державний санітарний лікар, говорити про якусь успішність, це просто абсурд.

І факт хоча би останній, відкриття з участю Президента Януковича пренатального центру в Кіровограді. Відкрили помпезно, пізніше він пару місяців зовсім не працював, потім запрацював, і коли порахували, скільки ж коштів державних і залучених спонсорських на обслуговування однієї пацієнтки, то оказалось, що ці кошти в десять разів більші, а ніж в Європі витрачається. Але це таке діло, це збудували, залишиться людям. На багато гірше, коли влада закриває медичні заклади і непоодиноко, а десятками. І в цьому випадку громадяни України просто позбавляються права на первинну лікарську допомогу за місцем проживання.

І тому автори законопроекту і запропонували цей механізм, щоби будь-яке закриття, реорганізація, оптимізація, а сьогодні це одне  і те саме, здійснювалось за згодою територіальної громади. І це не є наша видумка, це є вимога Європейської хартії про місцеве самоврядування. Нагадаю, що Верховна Рада України ратифікувала ще цю хартію в 1997 році. І там чітко  записано, що  громадське здоров'я є виключною компетенцією місцевих органів влади, і що ці повноваження органів місцевого самоврядування мають бути повними і виключними і не можуть скасовуватись чи обмежуватись іншим центральним або регіональним органом.

Я прошу вас проголосувати за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сорочинська передає Курилу, будь ласка. Підготуватись Карпуку.

 

12:46:24

КУРИЛО В.С.

Шановні народні депутати! Депутатська група "Реформи заради майбутнього" схвально ставиться до ідеї запровадження інституту обов’язкової згоди територіальних громад на реорганізацію або ліквідацію закладів охорони здоров’я. На наше переконання, при вирішенні цих питань громада обов’язково повинна мати важелі впливу на владу. Адже те, що і як проводиться нинішній експеримент, пов'язаний з так званою оптимізацією закладів охорони здоров’я, свідчить, що оптимізація зводиться просто до закриття або лікарень, або ФАПів, або відділень в лікарнях. В Луганській області, наприклад, в цей експеримент попав Кримінський район. Так от в районі, в якому проживає більше 45 тисяч населення на сьогоднішній день, закрили в районні лікарні родильне відділення, закрили травматологічний пункт, зараз закривають дитячу поліклініку. І тепер треба буде немовлят возити в інше місце за 60-70 кілометрів. І кому потрібно така оптимізація, і кому потрібна така реформа?

Тому ми, враховуючи скорочення таке, враховуючи реалії життя, дійсно готові підтримати даний законопроект. Але, на превеликий жаль, в цьому законопроекті не виписані механізми того, як запроваджувати це погодження. Я думаю це не так складно. Тому авторам законопроекту слід після першого читання, якщо воно, дай Бог, пройде, дійсно розглянути всі ці механізми як повинна громада давати цю згоду і як це повинно проводитися.

В цілому, ще раз зазначу, наша депутатська група підтримує даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Карпук, фракція "Наша Україна - Народна самооборона". Підготуватися… Волинець Лещенку передає.

 

12:48:40

КАРПУК В.Г.

Шановний Адам Івановичу, шановні народні депутати! Ми також підтримуємо цей надзвичайно важливий законопроект. Він короткий, але надзвичайно відповідає вимогам сьогоднішнього дня. І яскравий приклад вже те, що був зареєстрований законопроект, який не прийнятий, про виключення з цього експерименту Донецької області, запропонований партією комуністів.

Вчора в місті Павлограді, на Дніпропетровщині, відбувся мітинг чорнобильців. І однією з основних вимог мітингуючих було те, щоб і Дніпропетровщину виключили з даного експерименту. Тому що це не реформування, це приведення у відповідність охорони здоров'я економічним потугам, економічним можливостям держави. Тут на перший план ставляться економічні вимоги, тобто дорівняти те, що можна зробити і якими коштами це  втримувати.

Я сьогодні отримав відповідь на мій  запит депутатський – від  голови  Волинської обласної державної адміністрації, який дав мені цинічну  відповідь на те, що ми проводимо це реформування з тим, що ми  на цьому зекономимо  ті й ті  посади – 300 тисяч зекономимо, на що використаємо, можливо, на ті хабарі,  які отримуються при закупівлі обладнання.

І дивує те, що не враховується не тільки думка якоїсь громади, а загалом думка суспільства.

Я ще на весні минулого року  зареєстрував законопроект постанови про проведення  парламентських слухань щодо реформування  охорони здоров'я – недослухалися. Зараз це виходить на рівні комітету.  Міністри змінюються дуже швидко, навіть, не встигають вникати. Як можна проводити реформу, коли міністр не може  осягнути того матеріалу, який є, і який  просто виконує вказівки. Міністерство охорони здоров'я не є  центром реформ, центром реформ є Адміністрація Президента і ви знаєте, хто і що за цим стоїть.

Тому ми підтримуємо цей законопроект  в першому читанні, хоча  якби на мій погляд  можна було б  його прийняти і  цілком. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимир Лещенко, фракція комуністів.

 

12:50:59

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Шановні виборці! Нарешті представники "БЮТ-"Батьківщини" схаменулися – перед виборами, а протягом  перебування при владі спокійно спостерігали, як під приводом оптимізації масово закривалися сільські дільничні лікарні, ФАПи, аптеки і ніхто й не думав спитати селян чи вони з цим згодні?

За часів радянської влади держава дбала  за кожного свого громадянина. Тому практично в кожному селі  працював фельдшер. Дільничні лікарні були розташовані так, щоб сільські мешканці лікувалися  поряд з домівкою і якість лікування була відмінною. Крім того, людей лікували безплатно, ліки коштували копійки.  Сільські медичні працівники були забезпечені нормальною зарплатою,  житлом, мали  пільги з житлово-комунальних послуг.

А за часу перебування при владі буржуїв, сільська медицина в більшості випадків знищена або поставлена в убоге існування. Тому сотні тисяч сільських жителів через дріб'язкові, але запущені хвороби в доволі ранньому віці ідуть з життя.

У зв'язку з цим слід зберегти хоч ті заклади охорони здоров'я, які ще залишилися на селі. Фракція комуністів обов'язково підтримає пропозицію, щоб їх не закривали без згоди сільських жителів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, одна хвилина, Віктор Корж, фракція Партії регіонів.

 

12:52:44

КОРЖ В.Т.

Віктор Корж, фракція Партії регіонів. Шановні колеги, дійсно порушується дуже серйозне питання. Але я хотів би сказати, що на відміну від попередніх броунівських рухів, які попередня влада здійснювала, сьогодні зміни робляться на підставі законодавства опрацьованого, цілого пакету законів.

Хочу наголосити, працюючи у Вінницькій області, і допомагаючи в реалізації реформи, можу стверджувати, що все робиться абсолютно прозоро з урахуванням думки громади. Але є професійні питання і треба розуміти, що, наприклад, колега виступав, сказав, що закрили роддом. Ну, не може існувати сьогодні родільний дом, який приймає 20, 30, 50 родів на півроку. Це професійні питання. І наголошую, нічого не закривається, змінюються функції. Поліклініка може перетворитися на центр первинної медико-санітарної допомоги і таке інше. ФАПи розвиваються. Обладнання іде в поліклінік. На це держава виділила в цьому році додатково 400 мільйонів гривень.

Шановні колеги, це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, виявлена порушення Конституції. Тому, будь ласка, Кармазін, все більше… всі фракції виступили, будемо голосувати. Там є порушення Конституції…

 

12:54:18

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, ті, хто пам'ятає прийняття Конституції, ті пам'ятають, що в статті 49 Конституції ми записали одну норму. І я пишаюся тим, що саме я її наполягав прийняти – це "існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена".  Через це, тут запис, який зараз є, "оптимізація, реорганізація або ліквідація комунальних закладів", слово "ліквідація" має бути взагалі викреслено. Тому що це суперечить Конституції.  І ви пам'ятаєте, як ми приймали, це якраз те, що я наполягав, тому що тоді в Одесі продавали лікарню, яка називалась "Обласна клінічна №2", а колись називалась "Обкомівська". Через це тоді не скоротили ні ту лікарню, ні багато інших. І в мене…

Закон треба прийняти. Але, от тут написати без ліквідації і слово "оптимізація" також, очевидно, треба прибрати. Бо по словнику це чисто математичний термін, який називається находження максимуму чи мінімуму. Очевидно, він не зовсім для цього закону. Тобто мова йти має про реорганізацію, і тільки. А закон треба прийняти в першому читанні. Дякую вам за увагу, шановний Адам Іванович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я абсолютно солідарний із одним з авторів Конституції, до яких себе зараховує Юрій Анатолійович, що дійсно Конституція, навіщо писати ще і закони. Але, на жаль, ситуація така, що треба захищати заклади охорони здоров'я.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу Закон про внесення змін до статті 16 Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" (щодо реорганізації закладів охорони здоров'я) (реєстраційний номер 9743). Прошу голосувати. (Шум у залі)

 

12:56:29

За-168

Не підтримано.

По фракціях: Партія регіонів – не голосувала, "БЮТ" – 91, "Наша Україна" – 30, комуністів – 25, Народна Партія – не голосувала, "Реформи" – 19, позафракційні – 3.

Можливо, шановні колеги, із врахуванням того, що треба врахувати Конституцію там, направити на доопрацювання суб'єкту законодавчої  ініціативи. Прошу визначатись.

 

12:57:11

За-173

Не набрало.

По фракціях те саме, шановні колеги, часу давайте не витрачати. Відхилено, на жаль.

Так, проект Закону про тимчасову заборону нарахування та стягнення з громадян України пені у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги (реєстраційний номер 9715).

Є пропозиція за скороченою процедурою. Прошу визначатись.

 

12:57:54

За-207

Підтримано.

Ситуація та ж сама, комітет не розглядав, але оскільки це законопроект від 16 січня ще, тоді, тому автор наполягав і фракція, щоб ми його розглядали. Будь ласка, Яценюк Арсеній Петрович.

 

12:58:15

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні члени парламенту, за 2 останніх роки владарювання Партії регіонів в житлово-комунальному господарстві проведені неймовірні реформи, як і проведені реформи у цілій країні.

Першу реформу Партія регіонів провела тоді, коли вони дозволили відбирати за житлово-комунальні борги особисте майно громадян. І цю реформу можна бачити кожен день на телевізорі, коли до малоімущих, незабезпечених і бідних людей в хату приходять судові виконавці і виносять телевізори 20-річної давнини.

Другу реформу Партія регіонів провела, коли вона дозволила стягувати пеню за житлово-комунальні послуги. Дам коротку статистику. За останній рік квартплата і інші послуги житлово-комунального господарства зросли на 50 відсотків. Одне домогосподарство, тобто власник особового рахунку, в середньому сплачує 800 гривень на місяць житлово-комунальних послуг. Державний комітет статистики говорить про те, що третині українців треба віддати половину свого доходу на те, щоб заплатити за житлово-комунальні  послуги. І це при тому при всьому, що ця влада і Партія регіонів  заборгували  українцям за даними статистики  близько 1 мільярда гривень  заборгованості по заробітній платні. 

Даний  проект закону передбачає введення мораторію  на нарахування пені за житлово-комунальні послуги до того  моменту, доки Президент Янукович і Партія регіонів не  почнуть повертати борги українцям по соціальним  виплатам, по допомозі і по заробітній платі, яка складає мільярди гривень.

Далі. Те, що стосується заборгованості уже сформованої на 2011 рік, даний закон пропонує, щоби ті кошти, які нарахували у вигляді пені, були списані для громадян України, а те, що вже заплачено у вигляді пені, зараховувалось у квартирну платню і у платню за житлово-комунальні послуги  майбутніх періодів.  До того моменту…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

ЯЦЕНЮК А.П. … держава не має права стягувати  з бідних українців мільярди для приватних енергетичних  компаній, які вони контролюють. Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу  записатися на виступи. Андрій Павловський. Вибачте, комітет не розглядав.

 

13:00:54

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко" …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз, Андрій, вибачте.

Я  ще раз наголошую, я можу дати  слово, але я сказав, що комітет не розглядав, тому комітет… У повістці дня написано: відповідальний, але не співдоповідач, а це зовсім  інші речі.

Будь ласка,  Андрій Павловський.

 

13:01:17

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський "Блок Юлії Тимошенко" – "Батьківщина".

Прошу передати народному депутату від "Батьківщини" Юрію Одарченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одарченко.

 

13:01:32

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, у 2010 році в Україні сталася  велика біда. Віктор Янукович захопив владу в Україні та незаконно був проголошений  Президентом. Після того всупереч волі виборців було розпущено  Кабінет Міністрів Юлії Тимошенко, а до влади прийшла так звана команда професіоналів. 

Обіцяного покращення життя вже сьогодні не сталося ні в 2010-у, ні в 2011-у, ні в 2012 році. Навпаки, покращувалося життя лише у друзів Віктора Януковича. А в той час життя громадян України катастрофічно скорочується і скочується до повного зубожіння. Знову з'явилася заборгованість із заробітної плати, стипендії та пенсії. Економіка країни стрімко повертається до стану початку 1990-х років. А замість верховенства права та закону у нас право сили та "кірєєвщина". Коли держава нездатна виплачувати громадянам гроші, по своїх зобов’язаннях вона не має права вимагати стягнення санкцій за невиконання своїх зобов’язань перед громадянами. Люди не сплачують комунальні платежі не тому, що вони погані, вони просто стоять перед вибором: платити за комунальні послуги чи годувати дітей. І нормальна людина вважає, що годувати сім'ю важливіше, ніж годувати Фірташа та Ахметова. А у людей просто немає грошей через ваші реформи, бо щодня ви знищуєте нашу економіку і знищуєте нашу державу.

Законопроект тимчасово зупинить нарахування пенсій на житлово-комунальні послуги, як тільки уряд усуне заборгованості по заробітній платі, стипендіям та пенсіям, як тільки він розрахується з афганцями та чорнобильцями. В цей час закон автоматично втратить свою чинність.

Шановні колеги, фракція "БЮТ – "Батьківщина" буде голосувати за дану законодавчу ініціативу, хоча ми розуміємо, що Чечетов зараз дасть команду і ви за помахом його, дресирована більшість бездумно… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Лещенко, фракція комуністів. Підготуватись Кармазіну.

 

13:03:49

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина. Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, шановні виборці! За часів "помаранчевих" заборгованість по зарплаті була звичною, навіть коли автор законопроекту був членом уряду. Від зміни влади нічого не змінилося. Тому ганьба для буржуазної держави не забезпечувати виплати підприємствам і будь-якої форми власності, в тому числі й державної зароблених людьми грошей. І як людям вижити? Як ростити дітей? І як їх  вивчити? Як пролікуватися? Як врешті-решт  утримувати житло?

Здавалось би, цією справою займається вся президентська вертикаль, урядові структури, органи  прокуратури, але "віз і зараз там".  Влада не може змусити безсовісних власників підприємств віддати належне людям, бо це ж свої.

Компартія України вже два роки поспіль реалізує  на практиці в усіх регіонах України партійний проект "Робота. Зарплата. Захист". Нам вдалося в багатьох областях змусити керівників господарюючих структур зарплату своїм працівникам виплатити, але заборгованість по Україні залишається значною, тому законодавчу ініціативу щодо   заборони нараховувати пеню з громадян за житлово-комунальні послуги, а це наша постійна вимога, комуністів, фракція комуністів підтримає. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна".

 

13:05:37

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати! Дуже серйозний законопроект, запропонований, незважаючи на те, що його всього 5 статей по тексту. Абсолютно вірно, що автором використовувалися тільки офіційні дані Держкомстату. А неофіційні дані, Арсеній Петрович, більше в три рази! Ви ж не сказали, що примушують сьогодні людей не заповнювати і не показувати заборгованість по заробітній платі. Ось в чому питання сьогодні. Тому це питання не тільки до уряду сьогодні, це питання до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, якого ми завтра будемо  обирати. І те, що сьогодні робиться все, щоб агент уряду був обраний на цю посаду, не  є нормальним.

Дійсно, понад два мільярда гривень сьогодні – заборговані суми людям по заробітній платі. Якщо є дані про те, що вони заборговані, то абсолютно правильна пропозиція Арсенія Яценюка про те, що як йому заборгували, так і він не платить. І абсолютно правильно поставлене питання в  статті 3 про те, що сума несплаченої пені за несвоєчасне здійснення платежів з квартирної плати і плати за житлово-комунальні послуги, нарахованої громадянам України на суму заборгованості, яка утворилася з 1 січня, має підлягати списанню, це абсолютно правильно.

А тепер давайте подивимося, ця влада обіцяла покращення життя вже сьогодні. Спочатку в 2010 році підняття на 70 відсотків квартплати, в минулому році – на 50 відсотків і того 120 в сумі, оце  покращення, оце допустили. Через це треба приймати в першому читанні цей закон, є тут певні зауваження щодо механізму впровадження, але це вже питання другого читання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз, будь ласка, від фракції Хара, одна хвилина, а потім  репліка.

 

13:07:53

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги, если говорить без политики и популизма, первое, сегодня пеня вообще не насчитывается, так как законодательством не установлено  размеры и порядок начисления. Второе, задолженностей по пенсии и стипендиям, которая есть в проекте, сегодня нет. Третье. Задолженность по заработной плате на 1 января 2012 года 970 миллионов, а задолженность населения перед коммунальщиками 11,8 миллиардов. Четвертое, зачем мы будем нарушать паритет среди плательщиков? Чем же виноваты те, кто своевременно и в полном объеме за все платит? И пятое, законопроект – нежизнеспособный и не будет работать, в связи с этим предлагаю его не принимать за ненадобностью.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Михайло Васильович Чечетов, репліка.

 

13:08:53

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, прозвучал такой грязный выпал в адрес Партии регионов. Но мы не удивляемся, этим еще раз подчеркнуто бескультурье, бестактность, отсутствие воспитанности. А какая культура может быть? Если как один из ваших лидеров сказал, что по семь, по восемь миллионов покупали места, понабирали то педофилов, то убийц, культурой здесь и не пахло. Но есть вторая подоплека, я  понимаю, вы же боитесь, что будет решение суда, наверное, которое запретит баллотироваться по округам и по спискам, а по спискам вас пройдет человек 50. А сегодня 153 прошло БЮТа, где-то 70 "Нашей Украины". Там конкурс один к пяти, хотят все втиснуться. Поэтому истерия понятна, этим и вызвано, что вы выкинули Королевскую из фракции, вы уже грызетесь, как пауки в банке. Ну, схаменіться, добрі люди! Схаменіться!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу Закон про тимчасову заборону нарахування та стягнення з громадян України пені у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги (реєстраційний номер 9715). Прошу голосувати.

 

13:10:31

За-141

По фракціях: Партія регіонів не голосувала, БЮТ  - 89, "Наша Україна – 22, комуністів – 25, , "Народна партія"  – не голосувала, "Реформи" – 1,   позафракційні – 4. Законопроект відхилено.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо принципів формування та порядку встановлення набору продовольчих, непродовольчих товарів та послуг, розрахунку та затвердження прожиткового мінімуму) (реєстраційний номер 9717).

Та ж сама ситуація: комітет не розглядав, але пройшов місяць часу із 16 січня. Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

13:11:31

За-212

Підтримано.

Андрій Павловський, будь ласка, дві хвилини.

 

13:11:43

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський,  "Блок Юлії Тимошенко– "Батьківщина". Шановні співвітчизники! Ми з вами розуміємо і є свідками того, що соціальні стандарти в бюджеті на цей рік владою штучно і суттєво занижені. З початку року мінімальна пенсія зросте всього на 62 гривні, а мінімальна заробітна плата – всього на 61. І порівняйте це зі зростанням цін на комунальні послуги, продукти харчування, на саме необхідне.

Тому останні соціальні ініціативи влади виглядають, ну, просто жалюгідно. І методики визначення цих соціальних стандартів і базового соціального стандарту прожиткового мінімуму – сміхотворні.

Я вам скажу, що згідно з цими методиками Азарова прожитковий мінімум на добу такі норми споживання: 250 грамів картоплі, 106 грамів хліба, 10 грамів макаронних виробів, 5 грамів гречки, 5,5 грама сала і 25 грамів ковбаси. Журналісти одного з телеканалів намагалися прожити на цей прожитковий мінімум. І що ви знаєте, їм вистачило сил тільки на два тижні. От хай би наші високопосадовці, починаючи з Януковича, з Азарова, спробували би самі пожити на той прожитковий мінімум, які вони нав’язують нашим громадянам.

І до речі, цей прожитковий мінімум не мінявся, нормативи його розрахунку з минулого сторіччя. Тому опозиція "Батьківщина" пропонує визначати прожитковий мінімум не раз на 5 років, як зараз, а щороку. Це б дало можливість урахувати індекс зростання споживчих цін і дозволило б більш справедливо обрахувати всі інші соціальні допомоги через прожитковий мінімум.

Пропоную підтримати цей законопроект, і це буде перевірка на то, як ви хочете підтримувати ініціативи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Записуємося на виступи.

Будь ласка, Володимир Лещенко, фракція комуністів. Підготуватися Стешенку.

 

13:14:12

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Шановні виборці! Знову ж таки наголошую, що автори законопроекту нічого не зробили з цього питання, коли перебували при владі. Під час формування Державного бюджету України на 2012 рік фракція комуністів вносила пропозицію про перегляд структури споживчого кошика для визначення розміру прожиткового мінімуму, бо вона сформована 10 років тому. А в ній, на сміх курям, дійсно, на одну людину в день передбачено 250 грамів картоплі, 100 грамів хліба, 5 грамів сала, пів яйця і тому подібне. Але бюджетний комітет, в якому переважають представники буржуазних кланів, а також уряд міністрів-капіталістів цієї пропозиції не підтримали. Ті, хто сьогодні перед черговими виборами пропонують індексувати прожитковий мінімум, також в принципі цього не підтримували раніше. Бо людям, які отримують доходи на рівні прожиткового мінімуму, прожити за ці кошти неможливо. Але ж, що тоді робити нам, народним депутатам України?

Незважаючи на те, що наші ініціативи раніше не підтримували, фракція комуністів за цей законопроект буде голосувати, бо запровадження індексації прожиткового мінімуму відповідає інтересам простих людей. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стешенко, фракція "БЮТ". Підготуватись Харі, будь ласка.

 

13:15:51

СТЕШЕНКО О.М.

Адам Іванович! Володимир Дмитрович Бондаренко, мій колега.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бондаренку Володимиру

 

13:16:08

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, Блок Юлії Тимошенко.

Всі мабуть присутні в цій залі пам’ятають як я  сюди два рази виходить із спеціальною корзинкою, це не є корзинка споживча, про яку ми говоримо, кошик сьогодні, а це був продуктовий кошик.

Я на короткому досить періоді діяльності Партії регіонів продемонстрував зростання в 2, в 3, в 4, а і у 8 разів цін на окремі продукти. Мова йшла не тільки про гречку, мова йшла про дуже багато любимих продуктів нинішнього Прем’єр-міністра, перш за все, капусту. Капусту в Україні любить він і ще деякі там живі організми. Так я хочу сказати, що її люблять і люди. І дякуючи тому, що ми сьогодні повернулися до цього питання, можемо осмислити, що переважна більшість громадян України виживає лише за рахунок рабської праці, яку запропонував Микола Янович для всіх селян, щоб вони брали лопати і копали.

Ви мене вибачте, але сьогодні весь світ цивілізований, європейський світ, всі інші цивілізовані країни, живуть кожний працюючи в своїй професії, заробляючи кошти для того, щоб купити і одяг, і заплатити за комунальні послуги, за послуги юриста і таке інше. Наше село виживає за рахунок того, що як раби, тримаючи корову, курочку, качечку, пахаючи в тому городі, не мають можливості підняти голову, хоча б раз з'їздити куди-небудь і так далі.

І ви сьогодні, партія, яка керує всім у цій державі, не дасте жодного голосу на те, щоб переглядати цей споживчий кошик, щоб люди розуміли, хто сьогодні дає можливість їм і далі доношувати ті речі, які залишилися ще з минулих років, хто сьогодні дає їм можливість, вибачте мене, придбати якісь продукти чи товари. Це ви, шановні друзі, списуєте 24 мільярди заборгованості в ваших Обленерго, це ви гоните декілька державних бюджетів, щорічного офшорну на Кіпр, тому що комуністи не голосують, не дають жодного голосу для закриття цієї офшорної зони. Тому розбирайтесь, будь ласка, громадяни виборці, хто є хто. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Хара, фракція Партії регіонів.

 

13:18:28

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги, нужно понимать, что такое прожиточный минимум вообще, это социальный норматив условный. В Европейском Союзе заработная плата, минимальный и прочее, состоит из 20-30 прожиточных минимумов, а мы уцепились за некую абсолютную величину, это надо понимать.

Суть предложения. Первое. Пересматривать набор товаров, продуктов, услуг не реже одного раза в год. Второе. Прожиточный минимум рассматривать с учетом индекса потребительских цен и так далее.

Сразу отвечу на второй вопрос. Он сегодня урегулирован законодательством, ежегодно  прожиточный минимум устанавливается исходя из его размера, плюс прогнозный индекс инфляции. Мало того, в основных направлениях бюджета на 2012 год тоже прописано его индексацию. Относительно первого предложения, ежегодно рассматривают,   люди добрые, надо  понимать, что  прожиточный минимум   это условный норматив над  которым работают, рассматривают научно-общественный совет – это долгая процедура. Он его утверждает и далее его утверждает Кабинет Министров.

Второе. Расчет прожиточного минимума не относится к регулированию на законодательном уровне, смотрите Закон о прожиточном минимуме.

И последнее, что я хотел сказать, на заседании комитета  очень часто приходится с вами такие вопросы рассматривать. И мы на одном из последних приняли решение, не рассматривать и не предлагать залу такие популистские законы год назад,  обидно, что год назад это уже давно общественный  научный совет одобрил перечень продуктов, товаров и услуг – расширил его.  И надо требовать с Кабинета Министров его утверждение, что комитет, собственно Павловский это знает,  тоже  голосовал, принял решение и направил свое  предложение Кабинету Министров, чтобы они утвердили уже имеющийся.

Поэтому то, что коллега ….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, одна хвилина, Вязівський від фракції.

 

13:20:45

В’ЯЗІВСЬКИЙ В.М.

Володимир В'язівський "Наша Україна". Проголосивши соціальні ініціативи Президент розпочав виборчу кампанію в Україні, а тому і ці законопроекти, які  приймаються в сесійній залі або ті, які  пропонуються теж можна розглядати, виключно, як ініціативи напередодні виборів.  

Ми перед громадянами і ця влада, і попередня в боргу. Треба сказати, що не п'ять, а десять років і одні й другі влади, а вони мінялися цей стандарт ми не переглядали.

Якщо  є ті ініціативи, і  якщо хоча б дещиця долі в тих Президентських ініціативах є правдива, то абсолютно можна згодитися з пропозицією Павловського, який говорить: "Давайте так не нарівні комітету, як це ми зробили", правильно попередньо було сказано звернулися до Кабінету Міністрів, а давайте це   зробимо на рівні законодавчих ініціатив, приймемо цю ініціативу і зобов'яжемо уряд робити це щороку на відміну того, як це вони не робили раніше. Давайте це рішення приймемо і це буде справедливо і відверто перед громадянами і перед тими владами, які ми мали, ми мусимо за них нести відповідальність, а тому давайте їх зобов'язувати до праці. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Каплієнко, одна хвилина, група.

 

13:22:02

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую. Дякую, Адам Іванович. Шановні колеги, знаєте, попередній виступаючі багато говорили і доводили і плюси і від'ємності цього законопроекту. Але треба сказати головне, щоб ми тут не обговорювали, але чому ж то ми такі всі бідні? Саме чому на сьогоднішній день українці такі бідні в нашій державі? Чому українці не розуміють, за рахунок чого дожити до кінця своєї заробітної плати, до кінця цього місяця? Можна говорити про те, що це регулюється законом або не регулюється законом, підзаконними актами, розглядається або кожні 5 років, або кожні 3 три. Але треба на цьому питанні поставити крапку. І якщо нам необхідно прийняти закон, який регулював би саме це питання і один раз на рік, ми будемо приймати такі рішення і прожитковий мінімум дійсно буде ув'язаний з економічним станом України, то такі ініціативи варто підтримувати, тут політики нема. Ми будемо голосувати за це. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо принципів формування та порядку встановлення набору продовольчих, непродовольчих товарів та послуг, розрахунку та затвердження прожиткового мінімуму) (реєстраційний номер 9717). Прошу голосувати.

 

13:23:38

За-140

По фракціях. Закон відхилено.

Партія регіонів – не голосувала, "Батьківщина" – 94, "Наша Україна" – 12, комуністів – 25, Народна Партія – не голосувала, Реформи – 5, позафракційні – 4.

Розглядаємо  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо зниження ставок єдиного внеску для фізичних осіб-підприємців (реєстраційний номер 9765).

Ситуація та ж сама, не розглядав комітет. Я ставлю пропозицію про розгляд за скороченою процедурою, прошу голосувати.

 

13:24:35

За-203

Підтримано.

Будь ласка, Наталія Юріївна.

 

13:24:42

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемый Адам Иванович! Уважаемые коллеги! Предлагаю вашему вниманию проект Закона о внесении изменений в Закон Украины "О сборе и учете единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование". Цель данного законопроекта – это снизить единый социальный взнос.

Мы с вами иногда принимаем законы, которые невозможно выполнять. С 1 января 2011 года вступил в силу Закон "О едином социальном взносе". С того времени закрылось более 200 тысяч предприятий. Более 200 тысяч предприятий были вынуждены либо ликвидировать свою деятельность, либо уйти в тень. Люди, которых в 90-х выбросили на улицу, создали себе сами рабочие места, обеспечили себя и свои семьи работой, платят сегодня заработную плату, не в состоянии платить ту ставку единого социального взноса, которую от них требует сегодня власть.

Поэтому, мое предложение прислушаться к мнению людей, рассмотреть одно из предложений народной реформы. Мы не сможем изменить экономическую ситуацию в стране до тех пор, пока будут налоги, обдирающие сегодня людей и не позволяющие людям создавать рабочие места, не позволяющие людям обеспечивать себя. Поэтому я предлагаю снизить ставку единого социального взноса в 2 раза, дать людям возможность нормально работать, нормально платить налоги, выплачивать заработные платы и развивать свое дело.

В крайнем случае, тенденция по тенизации экономики, по сокращению рабочих мест, по ликвидации малого и среднего бизнеса будет продолжаться. Поэтому я прошу вас поддержать данный законопроект, сохранить сотни тысяч рабочих мест в Украине и защитить сегодня людей Украины от того кошмара, которым для них стал единый социальный взнос. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Записуємося на виступи. Олександр Стоян, Партія регіонів. Підготуватися Тищенку.

 

13:26:59

СТОЯН О.М.

Шановні колеги, в принципі-то, ідея непогана підтримати малий, середній бізнес, дати можливість їм нормально працювати. Але я хотів би запитати у пані Королевської чи прорахувала вона такі варіанти. Що таке єдиний соціальний внесок? Він складається з чотирьох внесків. Пенсійний внесок скоротити наполовину, чи це не означає, що ми повинні або наполовину зменшити пенсії людям, або знов віднайти кошти з державного бюджету.

Другий момент, пов'язаний з проблемами зайнятості, безробіття. Звідти люди, які сьогодні не мають роботи, отримують допомогу по безробіттю. Якщо не наповнювати цей фонд по безробіттю, звідки взяти кошти для того, щоб виплачувати безробітним, на перенавчання людей і таке інше?

Третій фонд – це по тимчасовій втраті працездатності, ви знаєте. Це і лікарняні, це і на поховання, це по догляду за дитиною і таке інше. Тобто, якщо піти за цією схемою, так, може, дійсно, малі підприємства та і середні підприємства, їм дещо легше стане, бо це десь до 40 відсотків нарахування на фонд оплати праці. Але чи з такою послугою, зробивши добро для малого та середнього бізнесу, ми взагалі не загонимо всі соціальні виплати, мільйони людей доведемо до зубожіння?

Тому я би хотів би почути під кінець, спеціально називаю прізвище пані Королевської, щоб вона мала можливість виступити. Дайте фінансове обґрунтування як ваші пропозиції щодо зменшення в 2 рази єдиного соціального внеску відіб'ються на соціальних фондах і на тих соціальних виплатах, які отримують мільйони наших співвітчизників. Дякую за відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тищенко, фракція "БЮТ".

 

13:28:40

ТИЩЕНКО О.І.

Прошу передати слово Ганущаку Юрію Івановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

13:28:45

ГАНУЩАК Ю.І.

Пані та панове, ну, звичайно, дуже красивий проект, але я-от як фізик за спеціальністю. Я собі уявляю, якщо би закони фізики голосувалися от тут у залі, що би тут було.

Розрахунки внесків соціальних   виходять із розуміння  тих виплат, які мають бути, коли людина   входить у пенсійний вік. І оця цифра, яка стоїть там, 32, 36, вона  виходить якраз із розуміння того, що людина середньостатистична, яка проживає і працює протягом активного  життя, час, який  вона проживає на пенсії,  забезпечується якраз от такими сумами – це   середній підхід. І  макроекономічні показники повинні бути неухильно дотримані.

Треба пам'ятати одну річ, поки  людина молода, вона не схильна думати про свою старість. Саме через те і запроваджені системи  обов'язкового думання держави про її  старість. Тому що, якщо ми почнемо от так нехтувати законам и фізики, математики і тому подібними об'єктивними  законами, ми в цьому  випадку розвалимо країну, як таку.

Звичайно, пенсійне законодавство вимагає докорінної  зміни. І от те, що тут у нас проголосовані оці закони, я скажу відверто, бандитські закони  з накопичувальним фондом, тому що всі країни, які їх запровадили,  в кінці кінців відчули, що це таке.   І це треба  докорінно міняти. Потрібно   запроваджувати  звичайну систему, яка передбачає те, що людина зацікавлена у тому, щоби її пенсія була захищена,  і щоби її робота, активна робота під час  життя, йшла потім  у розрахунок пенсії, тому що у нас зараз ситуація така,  хто не працює, той після цього  вимагає, щоб держава його фінансувала. Так  не можна робити, не можна робити. І взагалі, треба давати такого плану пропозиції, щоб вони  були зрозумілі середньостатистичній людині, яка є нормально. Ну, не можна  відноситись до людей, як …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна".

 

13:31:26

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати! Я хочу подякувати Наталії Королевській за те, що вона внесла слушну пропозицію. Але, пані Наталія, треба було сказати, що відбувається сьогодні з людьми, які хоч трошки заробили якісь кошти. Я хочу, щоб урядовці знали, люди виїжджають, знімають кошти і виїжджають в інші країни. Порозмовляйте з послами інших країн, вони вам скажуть, що по деяким країнам кількість заявок на візи, на види на проживання збільшилася в 40 разів. Це не гірші люди від'їжджають, це наші люди від'їжджають.

Через те, мова йде в цьому законі тільки про осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, тобто займаються незалежною професією: або науковою, або літературною, або художньою, або викладацькою, медичною, в тому числі і юридичною практикою. Через це, зменшити розмір єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в 2 рази – це значить, зацікавити їх в самозабезпеченні себе роботою. Ну, хіба краще, що нічого не буде поступати? Хіба краще, що люди просто від'їжджають? Очевидно, що не краще.

Через це, я бачу в цих цифрах, які дуже важко підрахувати і зробити те обґрунтування, яке ви хочете, але це має робити уряд обґрунтування і уряд має під кожен законопроект, Міністерство фінансів надзвичайно велике, має готувати обґрунтування: а що в такій ситуації, а що в такій. Через це, я вважаю, що це один із способів, як захистити людей в нинішній ситуації, і це треба підтримувати в першому читанні і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Репліку? Я не чув вашого прізвища. Хто? А Ляшко вас захищає. Будь ласка, Королевська, репліка.

 

13:33:52

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Спасибо. Я благодарна всем, кто захищае  у нас. Боритесь та поборимо.

А своему коллеге от Партии  регионов я хочу сказать, что обоснования, о которых он говорил, сегодня реальные  обоснования – это состояние людей,  это уровень доходов, это уровень жизни. За два года, которые вы у власти, уровень жизни людей снизился в два раза. Люди стали беднее в два раза. Сотни тысяч рабочих мест закрылись в стране.

Сегодня ликвидируются предприятия, закрывается промышленность. Страна находится на грани дефолта, а вы при этом говорите о каких-то еще обоснованиях! Сегодня одно обоснование – дайте людям спокойно работать, спокойно создавать себе рабочие места и прекратить над ними издеваться. Поэтому прошу поддержать данный законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Зараз побачим як вас почули. Ставлю  на голосування пропозицію народного депутата, бо комітет не розглядав.

Висновок Головного науково-експертного управління – відхилити законопроект.

Пропозиція народного депутата – прийняти за основу Закон про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (реєстраційний номер 9765). Прошу визначатися. 

 

13:35:35

За-23

Рекорд сьогодні – 23 голоси. По фракціях, будь ласка. Голосували: "БЮТ" – 13, "Наша Україна" – 8 і позафракційні – 2.

Законопроект відхилено.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування вимог наявності первинних документів у фізичних осіб-підприємців, що обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності (реєстраційний номер 9504).

Комітет не розглядав. Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу визначатися.

 

13:36:27

За-193

Підтримано.

Будь ласка, Наталя Королевська –  автор законопроекту.

 

13:36:36

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, 23 голоса за предыдущий  законопроект – это оценка действующего парламента. Вот 23 депутата и придут в новый парламент, а все остальные, когда вы придете на свои мажоритарные округа, когда вы посмотрите людям в глаза, то вы никогда не получите их поддержки, потому что сегодня оценку нашим действиям дают не политики, не депутаты, не кнопки в этом зале. Сегодня реальную оценку нашей деятельности дают люди, которые прекрасно все видят, все знают и все понимают. Понимают, почему вы забираете у них сегодня последние копейки, забираете у них рабочие места и повышаете им налоги, почему вы принимаете  законы, которые невозможно выполнить и вы делаете людей преступникам.

Сейчас я предлагаю законопроект, законопроект, которым отменяется документация, которую никогда люди не вели. Вы ввели закон и требуете сегодня от людей первичные документы за три года их работы. А закон вступил в действие только с 1 января, то есть за два года люди никогда не имели этих документов и никогда не смогут их предоставить. Вы сделали сотни тысяч людей, а это весь малый бизнес автоматически преступниками только потому чтобы дополнительно усилить коррупционное давление, чтобы дальше грабить экономику и грабить этих людей.

Поэтому я прошу, одумайтесь, вам всем идти в округа, вам всем идти к людям и смотреть им в глаза. Одумайтесь и отмените невыполнимую норму, дайте людям возможность работать, не мешайте. Вы им не помогаете, так хотя бы не мешайте. Дайте сегодня возможности малому и среднему бизнесу бузе вашей   поддержки, без помощи, а вопреки вам сегодня развиваться и строить новую экономику, дайте возможность тем, кто не уехал из нашей страны, тем, кто верит в нашу страну сегодня нормально развиваться и нормально работать.

Я прошу поддержать данный законопроект и отменить первичную документацию для малого бизнеса, дать возможность людям жить в нашей стране. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Записуємося на виступи.

Каплієнко, за ним –  Кармазін.

 

13:38:56

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановні колеги, я відразу скажу, що, обговорюючи цей законопроект, ми одноголосно прийняли рішення його підтримувати за будь-яких обставин.

Хочу сказати що підґрунтям цього виступає наступне. От  більшість моїх друзів, які живуть в Одесі, я одесит, їдуть за кордон. Вони їдуть за кордон задля того, щоб там або працювати, або просто там жити. Тому що вести тут бізнес на рівні спрощеної системи на сьогоднішній день доволі тяжко.

Виходячи через це, то давайте щось зробимо для того, щоб позбавити нас цього потоку, який все ширше і ширше. Він вже не як "ручеек", а як річка. Давайте зробимо наступним чином, давайте позбавимо права податкові органи вимагати щодо обов'язкового забезпечення щоквартальну або щорічні звітність первинних документів. Тому що я підтримую виступаючих, ніхто ніколи їх не вів. Це суперечить самій суті спрощеної системи оподаткування, коли платять за підсумками того обороту, який вони мали, тобто тієї реалізації, яку вони мали.

Тому виходячи через це, ну навіщо нам ускладнювали процедуру взагалі ведення малого бізнесу на сьогоднішній день? А мова йде лише про нього. Давайте приймемо цей законопроект, не дивлячись ні на що. Тут немає політики жодної. Давайте об'єднаємося біля нього, і більшість, і меншість, незалежно від того, хто кого тут любить чи не любить. І дамо, зробимо перший крок назустріч нашим колегам, друзям, громадянам, які врешті-решт зводять кінці з кінцями сьогодні, тому що держава у більшості не утворила для них робочі місця.

А от сьогодні ми розглядали законопроект щодо надання підтримки на отримання першого робочого місця, виступав Павло Михайлович Мовчан від групи, то уявіть собі, навіть після завершення вузу він не може працевлаштуватися на роботу, тому що ніде, і йде на базар. І отримує таке свідоцтво, і платить податки відповідно до діючого закону. Він – молода людина, його тут бах! – давай сюди документ, якого в тебе ніколи не буде. Ми будемо голосувати, закликаємо всіх.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна".

 

13:41:11

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, чи знаєте ви, що сьогодні робиться, що робить влада з людьми на місцях, зокрема податкові органи. Коли приходять перевіряти от за три місяці, за три роки беруть документи чи шукають.

Зараз у зв’язку із зміною керівництва Міністерства фінансів, правда це попередній вже міністр фінансів, чітко пішла вказівка податковим органам: люба перевірка – це нарахування штрафів 55 тисяч гривень. Люба, підкреслюю. Це мінімальна. Тепер ця перевірка іншу має вже суму – 110 тисяч. Правильно, бачите, знаєте, спілкуєтеся з виборцями.

Це про що говорить, люди добрі? Це говорить про те, що не тільки корупційна складова, а складова по видавлюванню грошей держави, бо цей штраф іде не в кишеню податківцю. В кишеню податківцю іде 10-15 тисяч доларів, не гривень. Це плюс ці 110 тисяч. Оце таке навантаження сьогодні витримують ці люди.

Чи добре, чи погано внесений законопроект Королевської, яка побачила протиріччя між статтею 296 Податкового кодексу, статтям 16, 44, 85 при веденні обліку доходів і обов’язку платників податків мати первинний фінансовий документ. Абсолютно правильно, є протиріччя, і воно має використовуватися на користь людей. В принципі навіть без цих змін воно має використовуватися. Але для нашої податкової треба три рази написати і ще й сказати, що перестаньте ходити, бо вас 60 тисяч, вас треба зменшити зараз рівно в 10 разів, і від цього нічого не зміниться.

Через це закон треба приймати в першому читанні обов’язково і якнайшвидше дати дихати нормально людям.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Одна хвилина, Ганущак, БЮТ.

 

13:43:29

ГАНУЩАК Ю.І.

Панове, ніхто не проти того, щоби засилля податкової якимось чином стриножити. Але я читаю, як звучить закон: подавати належним чином оформлені письмово вимоги контролюючих органів документи з обліку доходів,  витрат та інших  показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування податкових зобов’язань. Далі пішли первинні документи. Так от пропонується цю норму вилучити щодо суб'єктів платників єдиного податку. В той же час у нас є норма, яка вказує, хто такі платники, тобто для того, щоб визначити вписуються вони в ці обсяги, де можна застосовувати це оподаткування чи ні, потрібно, дійсно, вести облік доходів і видатків.

Тобто, якщо йдеться про первинні документи, можна згодитися, але якщо йдеться про поточні документи, вибачайте, але це треба вести, тому що все-таки у нас не повинно бути, що йде якась діяльність, а ми взагалі не знаємо, про що йдеться. Це все-таки доходи місцевих бюджетів, тобто плата єдиного податку це є доходи місцевих бюджетів, це є бюджет…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ГАНУЩАК Ю.І.  Тому давайте все-таки пошлемо на доопрацювання цей проект, тому що в такому вигляді не можна приймати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ляшку, за моральні збитки, одна хвилина.

 

13:45:12

ЛЯШКО О.В.

Найбільші моральні збитки, шановний Адаме Івановичу, ми завдаємо українському народу своїми антинародними діями, своїми тими хихотаннями і смішочками. Я розумію, чому пан Чечетов сміється, зарплату щомісяця получа, на службовій машині їздить, штат помічників має. І кожен з вас це має. А чи мають те підприємці, що ви маєте? Ви коли останній раз на базар ходили, ви коли на 850 гривень пенсії жили? Коли з вас останній раз, паразити, три шкури здирали? І ви сидите тут смієтесь тут над народом, над ціми сірими, убогими, нещасними людьми, яких ви до ручки довели? І тепер замість того, щоб ліквідувати дві третіх податків, дати їм дешеві кредити, захистити внутрішній ринок, ви олігархів тільки захищаєте. А дірки в бюджеті своєму латаєте за рахунок мільйонів простих людей, за рахунок підприємців. А ваші олігархи на кіпрах ховають свої гроші. І ви сидите смієтесь. Не довго залишилось  вам сміятися!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Приходить Радикальна партія.

Будь ласка, Чечетов, хвилина.

 

13:46:32

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, я думаю, предыдущий оратор от скромности не умрет. Я думаю, если он, один из ренжроверов, на котором ездит шесть охранников-мордоворотов, продаст, если он уменьшит количество плакатов по всей Украине хотя бы в два раза, я думаю, это трем областям пенсию закрыть месяцев на пять можно. Поэтому я призываю к скромности. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування пропозицію прийняти в першому читанні Закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування вимог наявності первинних документів фізичних осіб-підприємців, що обрали спрощену систему оподаткування обліку та звітності (реєстраційний номер 9504). Прошу визначатися.

 

13:47:31

За-54

Відхилено.

По фракціях. Партія регіонів не голосувала, "БЮТ" – 24, "Наша Україна - Народна самооборона" – 8, комуністи, Народна Партія не голосували, "Реформи заради майбутнього" – 19, позафракційні – 3.

Розглядаємо питання проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо фактичних перевірок) (реєстраційний номер 9549).

Також комітет не розглядав, але ще 7 грудня він надійшов. Є пропозиція –   за скороченою процедурою. Прошу визначатися.

 

13:48:21

За-187

Підтримано.

Будь ласка, Королевська Наталія Юріївна.

Я продовжую засідання на 15 хвилин. Будь ласка.

 

13:48:29

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, два законопроекта перед этим вы не проголосовали. Это два законопроекта, которые писали люди по всей стране, провели тысячу встреч, тысячу совещаний и тысячи людей подписались под этими законами. Сейчас я докладываю третий законопроект – законопроект народной реформы, где цель одна – защитить экономику, дать возможность людям работать, дать возможность людям получить нормальную заработную плату, модернизировать предприятия, вкладывать деньги в нашу страну.

 Вы же понимаете прекрасно, сейчас бизнес становится заложником политики, сейчас люди становятся  заложниками политиканов. И если мы не введем мораторий  на проверки, если мы не дадим возможность пережить бизнесу этот год, развиваясь, и быть уверенным в завтрашнем дне, то после  выборов придется людей заносить в Красную книгу – людей, которые создают рабочие места, людей, которые сегодня еще  имеют возможность получать заработную плату. Хватит издеваться над людьми – ставить эксперименты, проводить опыты и испытывать их терпение. 

Вы заваливаете третий закон. Мораторий на проверки, отмену первичной документации   и  отмену, и пересмотр единого социального взноса.  Это три главных закона, которые позволят сегодня людям развиваться, жить и получать заработную плату. Это три базовых закона народной реформы. Проигнорировав сегодня эти законы, пока я их докладываю здесь, вы провоцируете людей придти под стены парламента. Придти по стены парламента  и принудить вас принимать эти законы. Потому что это основа, это фундамент сегодня экономического  развития страны, основа развития рабочих мест, стабильных заработных плат, промышленности и производства. Одумайтесь! И подумайте о будущем, а не о сегодняшней….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Записуйтесь на виступ.

Тищенко, фракція БЮТ.  Задирко – наступний.

 

 

13:50:52

ТИЩЕНКО О.І.

Олег Тищенко, фракція "БЮТ-"Батьківщина", партія "Батьківщина" . Цей законопроект обов’язково треба підтримувати, бо для адаптації  наших підприємців до нового Податкового кодексу потрібен якийсь час.     

Я навіть як народний депутат зараз не можу вже декілька місяців заповнити декларацію, бо це дуже незрозуміла формула, як це робити. А для підприємців це вдвічі і втричі складніше.

Наша фракція буде підтримувати цей законопроект. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Геннадій Задирко. Підготуватися Кармазіну.

 

13:51:32

ЗАДИРКО Г.О.

Дякую, Адаме Івановичу. Наша депутатська група завжди стояла на захисті підприємців в Україні. Бо ми розуміємо, що сьогодні держава, на жаль, не здатна забезпечити людей робочими місцями. І такий прошарок українського народу як підприємці, вони насправді не тільки себе забезпечують, вони забезпечують робочі місця для інших людей.

Цей законопроект  спрямований на тимчасове обмеження проведення податковими органами практичних перевірок суб'єктів малого підприємництва.

В законопроекті пропонується до 31 грудня 2012 року не проводити перевірки фізичних осіб-підприємців, які не зареєстрованими платниками податку на додатну вартість та юридичних осіб, які не застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, що передбачає включення податку на додатну вартість до складу єдиного податку.

Тим більше, в Податковому кодексі, який, в статі, в підпункті 75.1.3 пункту 75.1 статті 75 "Види перевірок Податкового кодексу України" така заборона існувала до того як парламент не проголосував щодо положень спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва.

Тому сьогодні, звичайно, є сенс проголосувати за ці законопроекти, підтримати наших підприємців. І я погоджуюся з пані королівською стосовно того, що, на жаль, парламент не голосує такі закони, які б сьогодні були доцільні для того, щоб голосувати і боротися разом з підприємцями з тою кризою, яка, на жаль, економічною кризою, яка, на жаль, існує в державі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін. За ним – Чечетов.

 

13:53:22

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, цей законопроект, коли поданий, подивіться, -  7 грудня 2011 року. Тобто він подавався якраз тоді, коли витікав термін дії пункту 75.1.3 статті 75 Податкового кодексу України, де якраз і було записано, що до введення в дію положень щодо спрощеної системи опдаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва не проводиться фактична перевірка фізичної особи-підприємця, яка не зареєстрована платником податку на додану вартість. Тобто, не любого, а саме того.

Через це, що змінюється? В кінці року Королевська і ті люди, які пропонували, приходили до нас з вами, але пішло через їх комітет, запропонувала правильну пропозицію. Але з кінця року ми тільки зараз дійшли до цього пункту. І замість того, щоб, пане Ляшко, отут розповідати демагогію чи розводити мордоворотів, про які зараз говорив пан Чечетов, чи замість цього треба було допомогти. І ви в бюджетному комітеті! І треба було добитися, щоб прибрали цю норму. Так от…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я ще раз повторюю, про демагогію. Так от, я пропоную, дуже проста норма, проста норма. Вона говорить тільки про те, щоби до 31 грудня ці перевірки не проводилися, тільки до 31 грудня. Хоча я думаю, що їх треба довше не проводити, бо люди тільки, бо тільки будуть люди… До речі, демагог – це не є образливе слово, пане Ляшко, це не є образливе слово. (Шум у залі)

 Шановні народні депутати! Я пропоную, щоб проголосувати, це всіх стосується, цей закон не є політичним. Прошу, прошу… Тричі репліки не даються. Я прошу підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, я бачу ви вступили у змову з Ляшком. Чечетов, будь ласка. (Шум у залі)

 

13:55:39

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Вы знаете, вот, можно согласиться с одним тезисом Юрия Анатолиевича, я готов подписаться под каждой буквой. Ну, смотрите, действительно, несколько десятков законопроектов разработала Наталия Юрьевна. Она, наверное, разработала сама больше законопроектов в защиту малого бизнеса, чем вся фракция "Батьківщина". И вместо того, чтобы поблагодарить ее, что сделала фракция – взяла, исключила ее. Взяла, исключила ее из фракции!

Поэтому, возвращаясь к сегодняшнему законопроекту, я обращаюсь опять к "Батьківщині" или к "БЮТу", как вас назвать, не знаю уже как назвать, и прошу вас, прекратите политические расправы и политические репрессии по отношению к вашим членам фракции. Давайте поддержим наше предложение и отправим этот закон на доопрацювання. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, змови не проходять у Верховній Раді. Будь ласка, Ляшко, останній раз.

 

13:56:57

ЛЯШКО О.В.

Дякую. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Щодо того, хто тут демагог. Ви знаєте, легко казати "демагог", коли не знаєш, як живуть прості люди. Тоді всі демагоги. Коли ви підете до людей на базар, у хлів, у ті хати, де сім'ю, п'ятеро дітей у Києві он учора рейдери витягували, чи коли ви підете до тієї дівчини миколаївської, яку зґвалтували три блатні хлопці, в яких батьки прокурори, судді і так далі, отоді ви поймете різницю між демагогією і боротьбою за права людей.

А тепер щодо мордоворотів, 6 чоловік, які мене охороняють. Дякуючи Господу Богу, я нічого не роблю такого, щоб ховатися за спинами мордоворотів. На відміну від вашої влади, які по 20 кортежів возять, які Київ на півдня перекривають, бо бояться, щоб вам пістона в одне місце вставлять, починаючи від найвищих, і закінчуючи найнижчими.

В мене немає потреби ховатися за охоронцями, на відміну від вас, згадайте і ви, як по підземних переходах бігли, куди сюди під моїм проводом йшли афганці і чорнобильці, як ви значки ховали, як ви боялися, щоб вас не пізнали депутатами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наталія Королевська, репліка – 1 хвилина.

 

13:58:12

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Я хочу еще раз сказать спасибо вам всем, коллегам, за поддержку. И хочу сказать депутату от Партии регионов – господину Чечетову. Михаил Васильевич, ну, не проситесь вы к нам в партию, ну, не надо так сильно и много выступать в нашу поддержку. У нас партия новых сильных лидеров, которые  способны построить новую  экономику, но ни в коем случае мы вас не примем к себе в ряды. Поэтому  давайте закончим эту дискуссию  и давайте каждый  будет отвечать за свои действия. Спасибо.  А мы у себе как-нибудь разберемся. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але я знаю, що він ваш  бойовий  заступник по комітету і досить  часто виручає вас.

Обговорення завершено. Я ставлю на голосування пропозицію  прийняти у першому читанні Закон про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо фактичних   перевірок) (реєстраційний номер 9549). Прошу визначатись.

 

13:59:30

За-88

Була  пропозиція на доопрацювання. Прошу  визначатися.

 

13:59:53

За-290

Підтримано.

Із законопроектами Королевської ми закінчили.

Дозвольте зробити  оголошення. Згідно з поданими заявами та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про вихід народних депутатів України  Логвиненка Олексія Степановича і Суслова Євгенія Івановича зі складу   депутатської фракції "БЮТ – "Батьківщина".

Шановні колеги, у нас є низка законопроектів, проектів постанов про  відзначення  дат. Давайте ми їх будемо…

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти  Постанову про відзначення 100-річчя  з дня народження Михайла Панасовича Стельмаха (реєстраційний номер 9536). Прошу підтримати.

 

14:01:06

За-315

Постанова прийнята.

Наступне: Постанова про відзначення 130-річчя з дня народження Ігоря Федоровича Стравінського (реєстраційний номер 9573). Прошу голосувати.

 

14:01:36

За-292

Прийнято.

Постанова про відзначення 130-річчя з дня народження видатного політичного діяча, історика В'ячеслава Казимировича Липинського (9617 реєстраційний номер). Прошу голосувати.

 

14:02:03

За-300

Прийнято рішення.

Постанова про відзначення 170-річчя з дня народження художника Володимира Орловського (реєстраційний номер 9620). Прошу визначатись.

 

14:02:29

За-116

Не підтримано. Відхилено.

Постанова про відзначення 120-річчя з дня народження Миколи Куліша (9630 постанова). Прошу голосувати.

 

14:02:56

За-286

Прийнято.

По Крушельницькій ми тільки сьогодні включили до порядку денного. Давайте рішення комітету сьогодні розгляньте, ми на п’ятницю його поставимо. Ну, тільки сьогодні включено, не можна, якби було вечірнє засідання.

Шановні колеги, ми з вами вичерпали порядок денний на сьогодні.

Нагадую, що о 15 годині в нас парламентські слухання: "Освіта в сільській місцевості: кризові  тенденції та шляхи їх подолання".

Із 16-ї години працюємо в комітетах, комісіях і фракціях.

Завтра  початок роботи о 10-й годині.